Page 1

DsR12_SE_Titel_final_180x265_• 02.01.12 14:59 Seite 1

Februari 2012

HUVUDTEMA: SCHLESWIG-HOLSTEIN Semester mellan haven – skall upplevas och avnjutas med alla sinnen

KONSTMETROPOLER Berlin | Düsseldorf Kassel | Münster

SEMESTEROMRÅDEN Brandenburg | Niedersachsen

AKTIV SEMESTER Aktiviteter och massor av upplevelser från kust till berg


DsR12_SE_02-03_Hollywood-Inhalt_189,5*279_• 03.01.12 09:49 Seite 2

Hollywood Media Hotel – Bo som en filmstjärna Strosa och dröm! På Hollywood Media Hotel Berlin kan besökarna få uppleva lyx och glamour på samma sätt som filmstjärnor och idoler. Men bland dessa cineastiska kulisser är det hotellgästen som är stjärnan!

Under en promenad genom hotellet kan gästerna besöka olika ”temahörnor” som är inspirerade av välkända filmklassiker. Olika scenbilder från filmer av filmproducenten och hotellägaren Artur Brauner kompletterar den cineastiska atmosfären.

…PORTRÄTT

Hotellets 182 rum och sviter har alla ett porträtt och en biografi om någon berömd skådespelare eller filmlegend. Men det är hotellgästen som under sin vistelse på hotellet spelar den verkliga huvudrollen och får njuta av uppmärksamheten likt en filmstjärna.

Hollywood Media Hotel Kurfürstendamm 202 DE-10719 Berlin Tel. +49 (0)30 889 10-0 Fax +49 (0)30 889 10-280 www.filmhotel.de

På hotellet finns också en biograf och ett auditorium med scen som kallas för ”Neue Lupe”. Här kan man njuta av traditionella filmföreställningar, men lokalen är även lämplig för både sammanträden och presskonferenser. Alla arrangemang iscensätts på ett effektivt sätt i någon av de nio konferenslokalerna.

Den som vill fly från den stressiga vardagen kan koppla av på wellnessavdelningen ”Cleopatra”. Här kan besökarna njuta av ett gammalegyptiskt må-bra-landskap och låta sig skämmas bort på samma sätt som den berömda egyptiska härskarinnan. Det omväxlande programmet bjuder på modern apparatur för personlig träning, en finsk torrbastu, ett ångbad och en upplevelsedusch med tropiskt regn. I anslutning till hotellet finns även baren ”Callas” som är inredd i amerikansk 1960-talsstil. Medan man smakar på en cocktail under ett porträtt av Audrey Hepburn från filmen ”Breakfast at Tiffany’s“ kan man låta blicken svepa över folkvimlet på Kurfürstendamm. På restaurangen ”Bel Air“ kan man beställa en lyxig champagnefrukost. För konferensgäster och gruppresenärer är restaurangen även öppen för både lunch och middag. Den nya restaurangen ”Capone” uppfyller gästernas kulinariska önskemål och kan även erbjuda roomservice.

© Hollywood Media Hotel

Detta 4-stjärniga temahotell är beläget precis intill shoppingstråket Kurfürstendamm alldeles i närheten av zoo, den berömda Gedächtniskirche och bara ett stenkast från Potsdamer Platz. Detta är den perfekta utgångspunkten för en upptäcktsresa genom den pulserande tyska huvudstaden.


DsR12_SE_02-03_Hollywood-Inhalt_189,5*279_• 03.01.12 09:50 Seite 3

© TMB-Fotoarchiv

INNEHÅLL Städer 04 KUNSTMETROPOLER Världsberömd arkitektur och museer

gammal och härligt ung

07 KASSEL Internationell konst i documenta-staden

09 EISENACH Mellan reformation och musik

Semesterregioner 10 BRANDENBURG All around Berlin. Oanade möjligheter

12 SCHLESWIG-HOLSTEIN Landet mellan haven

12 HUSUM Brokig kulturstad

© Rüdiger E. / panthermedia.net

06 MÜNSTER Förtrollande

under ebb och flod

13 BAD BRAMSTEDT Välkommen till Holsteiner Auenland

14 NIEDERSACHSEN Semester för barn och familjer

14 AUTOSTADT i Wolfsburg 15 OTTERNDORF Så mångsidig är äkta glädje

15 HARZ Världskulturarv

Tyskland – med de skönaste reseäventyren utkommer som bilaga till MOTOR Nr. 02/2012 Utgivare: Typeline Werbeagentur GmbH & Co.KG, Hanauer Landstraße 192, DE-60314 Frankfurt Tel. +49 (0)69 95 14 490, hallo@typeline.de, www.typeline.de Omslagsbild: Strandbar i Berlin, © Koch, www.visitBerlin.de Översättning: Rolli Fölsch, www.zestmedia.se Återgivning av texter och bilder endast efter utgivarens tillstånd. Alla uppgifter är baserade på källor tillhandahållna av nämnda organisationer och företag. Status: Februari 2012

mitt i Tyskland

© Johannes-Maria Schlorke

© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Markus, Untergassmair

13 FEMERN Solön i Östersjön

1 Brandenburg Slot Oranienburg 2 Hiddensee Fyr 3 Hannover Niki de Saint Phalles grotta 4 Stralsund Ozeaneum


DsR12_SE_04-09_Kunstmetropolen_Mutterhaus_Münster_Kassel_2_189,5*279_Layout 1 30.12.11 19:49 Seite 4

Düsseldorf MedienHafen

KONSTMETROPOLER Världsberömd arkitektur och museer Tyskland uppskattas av sina besökare för sin kulturella mångfald. Utbudet av arkitektur, museer och kulturella arrangemang är stort och variationsrikt och skvallrar om en spännande historia i ett ständigt föränderligt tidevarv.

Highlight MARTa Herford: Bara 1 mil från Bielefeld hittar man en av de mest innovativa museibyggnaderna i världen. I det inre av detta byggnadsverk av Frank Gehry finns en spännande mix av konst, design och arkitektur.

Bremen imponerar Den gamla Hansastaden Bremen stoltserar med sitt museilandskap. Tyngdpunkten ligger på mästare från impressionismen. Konsthallen i Bremen, som 2011 fick två tillbyggnader ritade av arkitekterna Hufnagel, Pütz och Rafaelian, ställer ut verk från 600 år av konsthistoria. Utställningen är känd för sina impressionistiska målningar av Manet, Monet och Cézanne liksom andra exklusiva arbeten inom mediekonsten. Stadens mest iögonfallande byggnadsverk torde vara Universum Bremen, som invigdes 2000. Detta vetenskapliga center, ritat av arkitekten Thomas Klumpp, är klätt med 40 000 plattor av rostfritt stål och liknar en val. På en 4 000 m2 stor yta kan man här fördjupa sig i teman som människan, jorden och kosmos. Barock och modern konst i Hannover Hannover är nästa stad på vår resa. En av de främsta sevärdheterna här är Herrenhäuser Gärten. Huvudattraktionen är Großer Garten, som är en av de mest betydelsefulla trädgårdarna i barockstil i Europa. Konstkännare betraktar Niki de Saint Phalles grotta som en klenod. I den med glas- och spegelmosaik klädda grottan finns statyer av denna fransk-schweiziska konstnärinna och bildhuggare som blivit känd i internationella sammanhang tack vare sina Nana-figurer. De stora och brokiga

4

skulpturerna har varit utställda på ”Skulpturpromenaden” längs floden Leine sedan 1974. Man kan säga att Hannover i första hand är en stad som framhäver vår samtida konst. Ett exempel är Sprengel-Museum, som är känt för sina ”Merzbilder“ av Kurt Schwitters, men också för sin satsning på klassisk moderne, expressionismen, kubism och surrealismen. När det gäller stadsbilden sticker det dekonstruktivistiska Gehry-Tower av stjärnarkitekten Frank O. Gehry ut. Konsthuvudstaden Berlin I den tyska huvudstaden Berlin finns mycket att upptäcka. Stadens kulturella nav är den berömda museiön som utgör ett av världens mest betydelsefulla museikomplex, ett enastående komplex både byggnadsmässigt och kulturellt, som 1999 utnämndes till kulturarv av UNESCO. Man håller fortfarande på att förnya anläggningen som skall vara helt klar 2015. Precis som när det gäller många andra delar av Berlin är det arkitekten Karl Friedrich Schinkel som satt sin prägel även på museiön. Hans Altes Museum, som invigdes 1830, liknar ett gammalt grekiskt tempel och inrymmer sedan början av 2011 en samling av antikviteter som hittills varit fördelad på flera olika statliga museer. Förutom besök på Alte Nationalgalerie, med tavlor och skulpturer från 1800-talet, och Pergamonmuseet med det legendariska Pergamonaltaret bör man inte missa Neues Museum. I byggnaden från 1855, som renoverats i enlighet med stjärnarkitekten David Chipperfields ritningar, fick den häpnadsväckande bysten föreställande den

© PantherMedia.net/Horst Zwiefelhofer; Staatliche Museen zu Berlin. Foto: Maximilian Meisse

Det har hänt mycket under senare år: Det gamla har renoverats från grunden och strålar i ny glans samtidigt som internationellt kända arkitekter skapat spektakulära nybyggnader.


DsR12_SE_04-09_Kunstmetropolen_Mutterhaus_Münster_Kassel_2_189,5*279_Layout 1 30.12.11 19:49 Seite 5

Berlin Kulturforum Potsdamer Platz

egyptiska drottningen Nefertiti 2009 ett nytt hem. På Potsdamer Straße ligger Neue Nationalgalerie, ritad av Ludwig Mies van der Rohe. Det är en arkitektonisk pärla inom den klassiskt moderna stilen byggd i form av en kvadratisk paviljong i stål och glas. Här visas samtida konst, men även objekt från den klassiskt moderna stilen fram till 70-talet. Man kan promenera till Potsdamer Platz med sina byggnader från 1990-talet, ritade av arkitekter som Helmut Jahn, Renzo Piano, Hans Kollhoff och Otto Beisheim, En annan av Berlins höjdpunkter är det judiska museet, vars spektakulära arkitektur – skapad av Daniel Liebeskind – påminner om en trasig davidsstjärna. På den permanenta utställningen kan man hitta föremål, dokument och mediestationer som berättar om den tvåtusenåriga brokiga tysk-judiska historien. Medier, mode och museer i Düsseldorf Den som besöker Düsseldorf vid floden Rhen får inte missa ett besök i den s.k. MedienHafen. Denna f.d. hamn vid floden Rhen har genomgått en

Nürnberg Neues Museum

stor förvandling under de senaste två decennierna. Där en gång i tiden lagerlokalerna bidrog till hamnområdets skyline står i dag byggnadsverk skapade av välkända arkitekter som Steven Holl, David Chipperfield och Frank O. Gehry liksom olika framstående lokala förmågor. Tack vare stadens konstakademi finns här även ett antal intressanta museer, exempelvis konstsamlingen NordrheinWestfalen som är fördelad på två ställen, nämligen i byggnaderna K20 och K21. I den förstnämnda byggnaden med sin spektakulära böjda form och svartglänsande granitfasad, skapad av arkitektbyrån Dissing & Weitling i Köpenhamn, visas klassisk modern och amerikansk konst från 1945 medan man i K21 koncentrerat sig på konst från det sena 1900-talet och tidiga 2000-talet. Museer och annat i Münster I westfaliska Münster finns fler än 30 museer där man kan titta på det mesta från domkyrkoskatten till grafiska verk av Pablo Picasso i Picasso-museet, men man kan även studera stadens historia och

Highlight El Greco och Moderne: På utställningen på Düsseldorfer Museum Kunstpalast (28/4 – 12/8, 2012) kommer denne konstnär att för första gången stå i betraktarnas centrum i Tyskland.

»

© 2007 Uli Kowatsch/CTZ Nuernberg; Marta Herford / Hans Schröder

Hotel MutterHaus Düsseldorf

Det annorlunda hotellet i Düsseldorf Hotellet ligger i en idyllisk park i måleriska Düsseldorf-Kaiserswerth och bjuder på gemytlighet och komfort i historisk atmosfär. 55 stilfullt möblerade rum och flera konferensrum (20 - 212 m2) gör vistelsen minnesvärd. Maten är gjord på färska, också ekologiskt odlade råvaror. www.hotel-mutterhaus.de

Herford MARTa

Geschwister-Aufricht-Str.1 | DE-40489 Düsseldorf Tel. +49 (0)211 61 727-0 | info@hotel-mutterhaus.de

5


DsR12_SE_04-09_Kunstmetropolen_Mutterhaus_Münster_Kassel_2_189,5*279_Layout 1 30.12.11 19:49 Seite 6

Highlight Route der Industriekultur: Sedan mer än tio år är alla industriminnesmärken i Ruhrmetropolen, där de 52 huvudattraktionerna finns, förbundna med varandra tack vare ”Route der Industriekultur”. Denna mer är 40 mil långa semesterväg är ett världsberömt regionprojekt.

Frankfurt Skyline med Katharina-kyrkan

besöka ett hästmuseum. Münsters museilandskap bjuder kort sagt på en rad höjdpunkter och här finns även ett museum för lack-konst med en stor samling från Ostasien, Europa och den islamiska världen. Sedan 1977 arrangeras ”skulptur projekte münster” då man vart tionde år bjuder in världsberömda konstnärer som presenterar konstverk tillägnade staden Münster. Många av de utställda verken präglar ännu i dag stadsbilden. Dessa och andra konstverk i offentlig miljö är det som gjort Münster till skulpturernas stad. Ett exempel är ”Giant Pool Balls“ av pop-art-konstnären Claes Oldenburg som gestaltat staden för den westfaliska freden som ett jättelikt biljardbord. Om detta verk minner tre gigantiska betongklot som vilar på terrasserna ovanför Aasee.

Konst & Kultur i metropolen Ruhr 2010 fick en hel region för första gången representera Europas kulturhuvudstad, nämligen i form av Ruhrområdet. I detta projekt ingick sammanlagt 53 städer som visade hur en region präglad av kol och industri kunnat förvandlas till en enhetlig konstregion. Antalet nyinvigda museer liksom antalet nya industriminnesmärken har varit stort. Några exempel är museet Ostwall med det år 2010 nyöppnade kulturcentret ”Dortmunder U” med konst skapad efter 1960, Essener Museum Folkwang, med sin samling av modern konst och en tillbyggnad av David Chipperfield samt det världsberömda Ljuskonstmuseet i Unna. Fram till juni 2012 visar Ruhr Museum utställningen ”Von A bis Z. Die Fotografische Sammlung des Ruhr

© Dietmar Wirlitsch; Tourismus + Congress GmbH Frankfurt am Main

Münster Kreativpromenaden

MÜNSTER Förtrollande gammal och härligt ung

Terassen vid Aasee Münster Prinzipalmarknad

E n scen inom medeltida murar, Picasso-museet bakom fasaden till ett gammalt gods, den vackra barocka byggkonsten jämte samtida arkitekturikoner samt över 60 skulpturer från ”Projekt: Skulpturer” gör Münster till en samlingspunkt för konst. Lägg därtill alla mysiga krogar och eleganta inneställen i hamnområdet så har man Münsters charm i ett nötskal. I Friedenssaal i det historiska Rathaus skrevs 1648 europeisk historia då den Westfaliska freden slöts. 1773 bildades det första westfaliska universitetet, grogrunden för dagens vetenskapsstad med 50 000 studeranden. Att Münster räknas till ”Historic Highlights of Germany“ beror inte minst på Prinzipalmarknad: Gavlarna till köpmanshusen bildar en fantastisk silhuett och undertill finns ett stråk med exklusiva affärer som inbjuder till promenader. Och precis bakom hörnan hittar man en av Europas vackraste veckomarknader i skuggan av Paulus-domkyrkan. Överallt – exempelvis vid promenaden, i slottsträdgården och vid Aasee - finns avkopplande grönområden, inte minst för cyklister i vad som brukar kallas för ”Tysklands cykelhuvudstad”

.

Münster Marketing Klemensstraße 10 | DE-48143 Münster Tel. +49 (0)251 49 22 710 | Fax +49 (0)251 49 27 743 tourismus@stadt-muenster.de | www.tourismus.muenster.de

6

TIP

”Gyllene prakt. Medeltida konstskatter i Westfalen“ (26/2 – 28/5, 2012). På LWL-Landesmuseum för konst och kulturhistoria visas föremål från biskopsdömet Münsters skattkammare och WWU:s utställning ”Religion och Politik“.

© Münster Marketing, Ralf Emmerich, www.air-klick.de

En betagande mix: Ärevördig historia möter den stora världen


DsR12_SE_04-09_Kunstmetropolen_Mutterhaus_Münster_Kassel_2_189,5*279_Layout 1 03.01.12 11:54 Seite 7

Hannover Herrenhäuser Gärten

© Hannover Tourismus GmbH; Joachim Schumacher, RTG

Museums“. Här kan besökarna njuta av dolda skatter, överraskande fynd och den otroliga anläggningen Zollverein, som är ett UNESCO världsarv. Medeltid och Moderne i Nürnberg Den världsberömde universalkonstnären Albrecht Dürer föddes i Nürnberg för mer än 500 år sedan. I hans födelsehus finns ett museum som ger en spännande insyn i den världsberömde konstnärens liv och verk. 2010 fick det tillhörande ”grafiska kabinettet” en ny utformning med olika utställningar från museerna i Nürnberg. Fokus ligger på den bildande konsten, som inom denna genre placerar staden på andra plats i Bayern efter München. På Neues Museum, som invigdes mitt i Altstadt år 2000, presenteras konst från 1950-talet med verk

Ruhrområdet Jahrhunderthalle Bochum

av Joseph Beuys och Neo Rauch liksom design från 1945. Samtida konstnärer som Juergen Teller, Klara Black och André Butzer presenteras i museet Kunsthalle medan man i museet ”Auf AEG” i företaget AEG:s tidigare lokaler visar imponerande installationer av framstående regionala konstnärer. Germanisches Nationalmuseum har från 2010 kompletterat sin kulturhistoriska samling med verk av Dürer, Cranach och Rembrandt. Frankfurts Skyline som konstverk När man närmar sig metropolen Frankfurt am Main förstår man snabbt att man satsat högt på arkitekturen! De fler än 30 skyskraporna bildar redan ett konstverk i sig. Den högsta byggnaden Commerzbanktower av Sir Norman Foster är 259 meter

Highlight Bauhaus i Weimar och Dessau: Det var 1919 som Walter Gropius grundade det statliga Bauhaus i Weimar som skulle revolutionera den moderna designen, arkitekturen och den bildande konsten. Staden Dessau, dit Bauhaus flyttade 1925, är ett sant Mecka för älskare av design.

»

© Museumslandschaft Hessen Kassel, Arno Hensmanns

Kassel Herkules i Bergpark Wilhelmshöhe

KASSEL Internationell konst i documenta-staden

Kassel Marketing GmbH Obere Königsstr. 15 | DE-34117 Kassel Tel. +49 (0) 561 70 77 07 | Fax +49 (0) 561 70 77 200 info@kassel-marketing.de | www.kassel-marketing.de

Gamla mästare, avantgardet och samtida konst – den kulturella eliten har sedan århundraden präglat staden.

På 1600-talet grundade man här den första teatern i Tyskland och på 1700-talet byggdes Europas första offentliga museum i staden. Med den traditionstyngda och mest betydelsefulla världsutställningen documenta har Kassel förvandlats till den samtida konstens nav och staden är i dag en av Europas främsta konststäder. Carolyn Christov-Bakargiev, den konstnärliga ledaren för dOCUMENTA (13), beskriver utställningen som en offentlig experimentverkstad som sträcker sig utöver etablerade koncept, sedvanliga ideologier och endimensionella teorier. Tanken är att besökarens samtliga sinnen skall beröras av utställningen och väcka ett intresse för både bilder och språk. Omkring hundra internationella konstnärer och andra aktörer kommer på olika platser att presentera samtida konst på olika sätt, däribland som skulpturer, installationer, performances, fotografier, filmer, texter och ljudbaserade arbeten inom ämnen som estetik, konst, politik, film, litteratur och vetenskap. dOCUMENTA (13) satsar på ovanliga utställningsplatser som överraskar – inte minst under bar himmel – där man på olika sätt kan förnimma hur överlappningen mellan tid och plats blir påtaglig. Ett exempel är Barockpark Karlsaue, som kommer att användas flitigt inom ramen för dOCUMENTA (13)

.

TIP

Mellan 9 juni och 16 september 2012 pågår dOCUMENTA i Kassel (13). Under exakt 100 dagar kommer staden då åter utgöra den internationella konstscenens centrum.

7


DsR12_SE_04-09_Kunstmetropolen_Mutterhaus_Münster_Kassel_2_189,5*279_Layout 1 30.12.11 19:50 Seite 8

Freiburg Augustiner-museet

Kulbanor i phæno i Wolfsburg Enastående kinetiska konstverk och fascinerande interaktiva stationer. Interaktiva stationer – fram till 2/9, 2012 kretsar allt kring i phæno kring kulan! Sätt den i rullning och utforska de fysikaliska lagarna.

hög, men även Messeturm av Helmut Jahn utgör ett minnesmärke. Andra arkitekter som satt sina avtryck i staden är Christoph Mäckler och Albert Speer jr. En ny skyskrapa nästan årligen kompletterar stadsbilden. Hit räknas Europäische Zentralbank (185 meter) av arkitektbyrån Coop Himmelb(l)au i Wien. Med sin 60 museer är Frankfurt dessutom Tysklands största museistad. Enbart på museistranden finns 13 museer i såväl historiska som moderna byggnader, däribland Städel med sin ovärderliga samling av europeisk konst från medeltiden till moderne. I slutet av 2011 återinvigdes museet med en enastående tillbyggnad under jord. Andra museer som måste nämnas är Liebieghaus med skulpturer från antiken till klassicism, museet för modern konst, konsthallen Schirn och det tyska arkitekturmuseet. Medier och mobilitet i Karlsruhe När det gäller arkitektur har Karlsruhe, som grundades 1715, en hel del att erbjuda: Förutom byggnader i klassicistisk stil, korsvirke och jugend finns här även en av de mest välkända byggnaderna inom Bauhaus-skolan, nämligen Dammerstock Siedlung. I den tidigare residensstadens konsthall finns en stor konstsamling från de badiska furstehusen. Musiken står i fokus tack vare Akademin för de bildande konstarterna, Högskolan för gestaltning, konstföreningen och ZKM (Zentrum für Kunst und Medientechnologie). ZKM:s mediemuseum ligger i den tidigare vapenfabriken och har specialiserat sig på området mellan traditionell konst och

nya medier. Men den som tror att det här rör sig om en ändlös rad av bildskärmar med konstnärliga videofilmer blir överraskad för här blixtrar det till och blinkar och rör sig medan besökaren förväntas att agera. Besökarna kan spela pingpong med såpbubblor eller plötsligt befinna sig mitt i ett skådespel. Specialutställningen ”Car Culture. Medien der Mobilität“ koncentrerar sig på tyskarna kultobjekt nummer ett: Bilen! Den gröna storstaden Freiburg Freiburg har fått världsrykte om sig att vara en grön stad tack vare sin miljöpolitik som innefattar förnyelsebara energikällor sanktionerade av både det politiska och borgerliga etablissemanget. De hållbara lösningarna som präglar denna historietyngda metropol i Schwarzwaldområdet visar sig också i arkitekturen. Tack vare arkitekten Christoph Mäckler har det exempelvis skapats en modern museibyggnad som en del av Augustiner-museet av den tidigare klosterkyrkan - något som gör det naturligare att se de olika verken ur olika perspektiv, vilket gör besöket till en stor upplevelse. Den berömda samlingen omfattar allt från konst från medeltiden till barocken liksom tavlor från 1800-talet. Mästerverk från den klassiskt moderna epoken till våra dagar finns att beskåda i museet som visar ny konst från de senaste hundra åren. Här finns namn som Feininger, Dix och Macke, som representerar olika konstinriktningar från expressionism till Neue Sachlichkeit.

Breisach am Rhein Gänslöst mångsidigt

breisach

Välkommen till Breisach, vår charmiga stad nära Freiburg och Schwarzwald! Kontakt: Breisach-Touristik „ Marktplatz 16 „ D-79206 Breisach am Rhein Tel. +49 (0) 7667 940155 „ Fax +49 (0) 7667 940158 breisach-touristik@breisach.de

www.breisach.de

8

© Thomas Eicken; ZKM / Christina Zartmann; phæno / Klemens Ortmeyer

Highlight

Karlsruhe ZKM


DsR12_SE_04-09_Kunstmetropolen_Mutterhaus_Münster_Kassel_2_189,5*279_Layout 1 30.12.11 19:50 Seite 9

Eisenach Wartburg /www.wartburg-eisenach.de

Den nya Bachhaus

EISENACH Mellan reformation och musik I borgen Wartburg förenas tysk kulturhistoria på ett sätt som ingen annanstans i landet; förutom Martin Luther bodde här även författaren J. W. von Goethe och studenterna som skapade den berömda Wartburgfesten. Och i staden Eisenach nedanför borgen såg J. S. Bach dagens ljus.

© Bachhaus Eisenach, Foto: André Nestler, Ulrich Kneise; Florian Monheim / www.bildarchiv-monheim.de / Wartburg Stiftung

Eisenachs kännetecken är borgen Wartburg som tronar högt över staden. Delar av borgen är mer än 1 000 år gammal och utnämnd till ett UNESCO världsarv. Under DDR-tiden fanns ett bilmärke som fått sitt namn efter borgen. Stora namn – betydelsefulla verk Eisenach kan ståta med många berömdheter, däribland kompositören Johann Sebastian Bach, som föddes här 1685. 1521 hölls Martin Luther som fånge här, åtminstone skulle det se ut så. Det var här som den store reformatorn gjorde den första översättningen av Nya Testamentet till tyska. Många av dessa texter kom senare att användas av olika kompositörer till koraler, kantater och motetter. Även stadens prominente son, J. S. Bach, använde sig av Luthers verk. Den medeltida borgen med sin underbara utsikt över staden intill

Thüringer Wald påminner på insidan om en liten stad med inslag av romantik, gotik och renässans. Bland det sevärda kan nämnas mosaiken i Elisabethsängkammaren, gotiska väggmattor, målningar av Lucas Cranach d.ä., ett skåp ritat av Albrecht Dürer och självfallet även Luthers kammare. Temaåret 2012 ”Reformation och musik” Förutom Wartburg, Bach- och Lutherhuset och inte minst Georgenkirche finns i Eisenach även platser där reformationen och musiken sammanstrålar på ett påtagligt sätt. Leipzigs Thomanerkör kommer exempelvis att gästspela i Eisenach. I juli arrangeras Telemann-dagarna för 15:e gången i Eisenach eftersom denne kompositör verkade i staden i egenskap av konsert- och hovkapellmästare. Han brukar kallas för den moderna kyrkosångens fader.

Highlight Thüringer Bachveckor 31/3 - 22/4, 2012 Thüringers Bachveckor är den största musikfestivalen i Thüringen. Festivalen 2012 har temat ”Reformation och musik” och man kommer att bjuda på 51 konserter, kantatgudstjänster, olika föredrag och en konferens. Förutom gästspel av internationella artister och kända ensembler kommer man under avskedskonserten i Erfurts domkyrka St. Marien att bjuda på en premiärföreställning.

Bach, Luther och musik Specialutställningen i Johann Sebastian Bachs förmodade födelsehus bjuder via ett antal lyssningsstationer på musikaliska upplevelser som speglar de många beröringspunkterna mellan Bach och Luther. Varje timma framförs en liten Bach-konsert på fem instrument från Bachs tidevarv. I en intilliggande nybyggnad kan man lyssna på Bachs musik i svävande ”bubble-chairs” eller låta sig förföras av en multimedial föreställning med 4 verk av Bach. Koppla av i den barocka museiträdgården eller besök ”Café Kantate”.

KUNSTZEIGER KONSTGUIDE

Bachhaus Eisenach

25/2 – 11/11, 2012

Bachhaus Eisenach Frauenplan 21 DE-99817 Eisenach Öppettider: Dagligen kl 10 - 18 (eller enligt ö.k.) Språk: Tyska (engelska och franska enligt ö.k.) Inträde: € 6 - 7,50 (från 10 personer) € 4 (studerande) www.bachhaus.de

9


DsR12_SE_10-11_Brandenburg_189,5*279_• 30.12.11 20:06 Seite 10

Brandenburg Golfresort Semlin

Lübbenau Spreevärlden

ALL AROUND BERLIN: Oanade möjligheter Spela golf och koppla av: Här finns 18 golfklubbar med sammanlagt fler än 500 hål. Den som föredrar att koppla av på annat vis kan besöka exempelvis termerna eller glida genom kanalerna i Spreewald på en liten pråm.

Mer information med häftiga semestertips finns på: www.visitbrandenburg.se

10

Det är något som exempelvis dansken Flemming Maas, som flyttat till Brandenburg och har hand om en golfbana i Wall (6 mil söder om Berlin), tagit fasta på. Den 800 000 m2 ha stora golfbanan ligger idylliskt inbäddad i landskapet Rhinluchs, som är storkarnas och tranornas hemvist. Golfbanan i Wall drivs enligt skandinavisk förebild och alla – nybörjare liksom avancerade – känner sig välkomna från första stund. I fokus ligger det sportsliga eftersom alla, oberoende av förkunskaper, är lika välkomna. Ingen kan ha det tråkigt på den omväxlande banan med sina stora greener som väntar på puttar med precision och där man kan slå både par och birdies. ”Golf i Wall” har en 18hålsbana, en 5-håls familjebana och en träningsbana. Resort Mark Brandenburg i Neuruppin samarbetar med ”Golf in Wall“ och kan erbjuda paketlösningar.

Information finns på www.resort-markbrandenburg.de och www.golfinwall.de liksom på golfportalen www.golftyskland.se Koppla av på en wellnesspråm I södra Brandenburg – cirka två timmar med bil från Berlin – ligger Spreewald. Det som gör Spreewald så charmerande är det omkringliggande landskapet med alla små vattendrag som tillsammans med små ängar, åkrar och skogar bildar en fantastisk mosaik. I dag är Spreewald ett landskap präglat av människor och en unik värld full av djur och växter. Här finns fortfarande arter som på andra ställen är antingen hotade eller redan utdöda. I syfte att skydda och bevara detta landskap utnämndes Spreewald 1990 till ett biosfärreservat av speciell art, en status som befästes av UNESCO året därpå. Detta är ett perfekt ställe får pråmoch kanotfärder där vattendrag har ersatt vägarna. Den pråmliknande träbåten är reservatets viktigaste transportmedel och utgör i dag en symbol för området som borde provas av alla besökare. Kurorten Burg erbjuder även en nymodighet kallad wellenesspråm. I denna kan besökarna ligga på en kudde och titta på den blå himlen, den gröna skogen och lyssna på fågelsång, surret från trollsländorna och vattenplask medan båten

© Golfresort Semlin; Spreewelten Lübbenau; TVbSpreewald ki; Michael Schoen; TVb Spreewald mosta

Skandinavisk golf Nick Faldo, Arnold Palmer, Kurt Rossknecht och Sandy Lyle är namn på golfproffs som har gett namn åt de arkitektritade banorna i Brandenburg. Tyngdpunkten när det gäller designen ligger på att man bevarat naturen och det ursprungliga. Unikt är också att de ligger så nära Berlin, vilket betyder att man kan kombinera en dag bland sjöar, kullar och skogar med en afton präglad av kulturella upplevelser i Berlin.


DsR12_SE_10-11_Brandenburg_189,5*279_• 30.12.11 20:07 Seite 11

Spreewald Koppla av med en båtutflykt

stillsamt flyter längs kanalerna. Kan man njuta av naturen och livet på ett angenämare sätt? En sådan tur kallas får ”En båttur för alla sinne”. Den ombyggda pråmen tar max 4 passagerare åt gången. En stillsam naturtur garanteras. www.burg-spreewald-tourismus.de Simma med pingviner Den som föredrar att koppla av på ett annorlunda sätt kan med fördel göra det i Spreewaldtermerna Burg eller på Spreewelten Bad och Saunaparadies. På Spreewelten Bad i Lübbenau kan man passa på att simma tillsammans med pingviner! Kanske inte i samma bassäng, men iklädd badbyxor man kan beskåda dem bakom en glasvägg där de simmar och plaskar. Och intresset är ömsesidigt eftersom fåglarna har lika kul när de tittar på besökarna, vuxna som barn. Ta gärna en titt på hemsidan. Vid sidan om finns ett härligt bastuparadis där man kan svettas på typiskt Spreewaldmanér och

koppla av. Att bada bastu i Spreewelten Bad i Lübbenau känns som en ny upplevelse varje gång. I bastubyn har fem av de gamla trästugorna fått ny inredning. Tanken är att hela bastubyn i framtiden skall likna en gammal Spreewald-gård med små förtöjningsplatser och andra typiska detaljer. www.spreewelten-bad.de I Brandenburgs tropiker Den som föredrar att semestra i stor stil kanske föredrar Tropical Islands, som även kallas för Brandenburgs tropiker. Här möts Asien, Afrika och Sydamerika i världens största inomhusregnskog med omkring 50 000 växter och buskar. Här kan man njuta av wellness och badnöje på en 66 000 m2 stor yta och vill man övernatta på den tropiska stranden kan man göra det i tält. Då blir avståndet mellan sovplats och strand minimal, men då gäller det att boka plats i tid. Besökare som är på semester med vänner eller familjen kan annars övernatta i någon av Novasols prisvärda semesterlägenheter runt hörnet och får då en något längre sträcka till vattnet. Det fina är att man ändå har gratis inträde till Brandenburgs tropiska värld. Under vintern kommer palmerna och värmen till sin fulla rätt. Barn kan åka vattenrutschkana medan de vuxna kan njuta av ett speciellt kvällsprogram mitt i badparadiset som kallas Show and Dine. Vare sig man är ute efter ett äventyrligt regnskogsläger, önskar bo i en exotisk eller elegant hydda, under bar himmel på campingplatsen, i en bekväm semesterlägenhet eller i fritidsbyn Novasol kan man konstatera att utbudet på och kring Tropical Islands är enormt och tillfredsställer alla smakriktningar www.tropical-islands.de.

TIP

I Werder finns högoktanigt fruktbrännvin på Schultzes Siedlerhof i Petzow. Varje år testas produkternas kvalitet av Destillata i Österrike och belönas med utmärkelser. Vare sig du föredrar hallon, päron eller äppelbrännvin så säger vi: ”Skål för regionen!” 2012 firas Fredrik II:s 300:e födelsedag. För de som inte tidigare besökt Potsdam rekommenderas Potsdam Sanssouci Tour. Under denna 3 timmar långa guidade tur får man en överblick över staden och en visning av slottet Sanssouci. I anslutning finns Friederisiko-utställningen med anledning av temaåret. www.potsdamtourismus.de

.

11


DsR12_SE_12-13_SchleswigHolstein-Husum-Fehmarn-Bad Bramstedt_189,5*279_• 03.01.12 10:25 Seite 12

Schleswig-Holstein Underbara upplevelser för alla smaker

SCHLESWIG-HOLSTEIN Landet mellan haven Skall upplevas och avnjutas med alla sinnen – i Schleswig-Holstein är det säsong året runt vilket garanterar en trevlig vistelse.

Wall 55 DE-24103 Kiel Tel. +49 (0)431 600 583 info@sh-tourismus.de www.schleswig-holstein.info

Husums insjöhamn

Tourismus und Stadtmarketing Husum GmbH Norderstr. 15 | DE-25813 Husum Tel. +49 (0)4841 89 87 0 | Fax +49 (0)4841 89 87 90 info@husum-tourismus.de | www.husum-tourismus.de

12

december. Om man är intresserad av kultur och Schleswig-Holsteins historia, som har mycket gemensamt med den skandinaviska, kan man besöka spännande och levande museer som Wikingermuseum Haithabu i Schleswig, Museum Kunst der Westküste på Föhr och Rum-Museum i Flensburg. Den som söker efter vind, vidder, frisk havsbris och vill lyssna till vågornas brus för att koppla av och tanka ny energi för kommande vardagar hittar allt detta och mycket mer därtill i Tysklands nordligaste semesterland

.

TIP

Planera din egen rundresa genom Schleswig-Holstein med genusswelten* Schleswig-Holstein-kartan för kulinariska upplevelser mellan Nordsjön och Östersjön. Beställ kartan här: www.schleswig-holstein.info

© TASH /I.Wandmacher

Münster Marketing, Münster Tourismus-Agentur Information Schleswig-Holstein GmbH

Såväl kusterna längs Nordsjön och Östersjön liksom inlandet lockar till en resa med öppna sinnen. Titta på måsarna från strandkorgen, provsmaka den klassiska rökta skinkan, nykokta karameller och Lübecker Marzipan eller låt en Pharisäer (kaffe med socker och rom) på ett mysigt café värma dig efter en promenad! Året runt arrangeras olika aktiviteter som gör att du kan lära känna Schleswig-Holstein lite bättre. Varje år den 21 februari tänds exempelvis en brasa (Biike-Brennen) vid Nordsjön. Den ursprungliga meningen var att skrämma bort alla onda varelser samtidigt som man vinkade av valfångarna. Bland övriga arrangemang märks den färgglada krokusblomfesten (Husum i mars), världens största segelbåttävling Kieler Woche (Kiel i juni) och alla julmarknader som skänker mysig julstämning runtom i förbundslandet från slutet av november till slutet av

HUSUM Brokig kulturstad under ebb och flod B esök Husum, den gemytliga hamnstaden vid Nordsjön i närheten det enastående watt-landskapet, som är ett av UNESCO:s världsarv. Det finns omkring 23 000 invånare i den charmerande hamnstaden som är den tysk-danska gränsregionens stadscentrum. Staden utgör porten till den Nordfrisiska ö-och halligvärlden och är vida känd som en levande kultur- och handelsstad. Besök det enastående slottet på Schleswig-Holsteins Nordsjökust och se när krokusarna blommar i slottsträdgården. Här finns restauranger med upp till fem stjärnor och regionala specialiteter. Husum-bukten är en omväxlande semesterregion och ett idealiskt resmål för alla som gärna kombinerar kultur med shopping

.

TIP

Krokusblomfesten: Lö-sö, 24-25 mars, 2012, Kulturnatten: Lö 30 juni, 2012, Räkdagar: Lö-sö. 13-14 oktober, 2012

© Foto Oliver Franke

Museet Kunst der Westküste i Föhr Tre fiskare drar en båt av Peder Severin Krøyer


DsR12_SE_12-13_SchleswigHolstein-Husum-Fehmarn-Bad Bramstedt_189,5*279_• 30.12.11 20:09 Seite 13

BAD BRAMSTEDT Välkommen till Holsteiner Auenland

© Tourismusbüro Bad Bramstedt / photocompany

Maria-Magdalenen-kyrka

Bad Bramstedt Gyttjebad

Kur- och Rolandstaden är känd för sitt hälsobad och hälsocentrum.

K ur- och Rolandstaden Bad Bramstedt ligger längs Autobahn A7 och det tar bara en halvtimme med bil att komma dit. Här kan man koppla av ordentligt och delta i en mängd aktiviteter under bar himmel under mottot ”Rörelse och balans”. Det sagolika landskapet i hjärtat av Holsteiner Auenland lockar till cykling, ridning, vandring och kanotfärder. Varför inte ta en cykeltur på någon av cykellederna ”Ochsenweg“ eller ”Mönchsweg“ som möts i Bad Bramberg som är känt inte minst som en hälsoort tack vare specialklinikerna Klinikum Bad Bramstedt och Schön Klinik. Klinikum Bad Bramstedt har dessutom ett speciellt gyttjebad för de som önskar rörelseträning. Dessutom finns här en Kneippanläggning med den tillhörande ”Sinnenas trädgård” som erbjuder olika teman som inbjuder till avkoppling. Centralt belägen i ”stadstriangeln” Hamburg – Kiel – Lübeck utgör Kur- och Rolandstaden Bad Bramstedt den perfekta utgångspunkten för utflykter i hela Schleswig-Holstein. Stadens symbol – statyn Roland – står framför slottet och symboliserar en rättvis marknad

.

Tourismusbüro Bad Bramstedt Bleeck 17-19 (Rathaus) | DE-24576 Bad Bramstedt Tel. +49 (0)4192 506 27 | Fax +49 (0)4192 506 80 touristinfo@bad-bramstedt.de | www.bad-bramstedt.de

TIP

Må-bra-dagar för henne och honom: Nyttjandet av (det externa) wellness-området som hör till kliniken Bad Bramstedt samt 5 x övernattningar inkl. frukost på ett 4- **** - hotell i kurområdet från 588,00 € per person i dubbelrum/ från 675,00 € i enkelrum.

FEHMARN Solön i Östersjön Med omkring 2200 soltimmar om året är ön en av de regioner i Tyskland där solen skiner mest.

O ändliga naturstränder, vackra insjöar och romantiska och branta klippor avlöser varandra längs det 78 kilometer långa kustbandet. I inlandet bjuder fält och ängar in till långa promenader eller cykelturer. Fehmarn är en ö i Östersjön och i mitten och slutet av maj förvandlas blomsterprakten på rapsfälten här till ett lysande gult färghav. Burg stadshus

© Sibylle Zettler, Stefan Sobotta /VISUM

Fehmarn

Det är roligt att shoppa på Fehmarn. Öns shoppingcentrum ligger i Burg. I stadens historiska centrum finns pittoreska små och större butiker som erbjuder allt du kan önska dig. Kullerstensgatorna bjuder in till lugna promenader och på någon av många uteserveringarna kan du slå dig ned och njuta av en kopp kaffe, en lunch eller middag. Dessutom väntar dig ett variationsrikt program med evenemang som äger rum på torget i Burg och många andra platser på Fehmarn. Efteråt kan du slappna av i en av Fehmarns många bastur. Det finns många olika boendemöjligheter på Fehmarn. Vill du bo på hotell, på bed & breakfast eller vill du kanske hellre tillbringa några dagar i en lägenhet, i ett semesterhus eller på en campingplats? Vi hjälper dig att hitta det boende som passar just dig

.

Tourismus-Service Fehmarn Burgtiefe, Südstrandpromenade 1 | DE-23769 Fehmarn Bokning +49 (0)4371-506-333 | Turistbyrå +49 (0)4371-506-300 info@fehmarn | www.fehmarn.de/sv/

TIP

FehMare Bad- och spaanläggning: Koppla av i bastun, få en skön massage eller bada i poolen tillsammans med din familj.

13


DsR12_SE_14-15_Niedersachsen-Autostadt-Otterndorf-Harz_189,5*279_• 30.12.11 20:10 Seite 14

Niedersachsen familjesemester

Autostadt i Wolfsburg

NIEDERSACHSEN Semester för barn och familjer

TourismusMarketing Niedersachsen GmbH Essener Str. 1 DE-30173 Hannover Tel. +49 (0)511 270 488 0 Fax +49 (0)511 270 488 88 info@tourismusniedersachsen.de www.semesterlandetniedersachsen.se

Autostadt GmbH StadtBrücke DE-38440 Wolfsburg www.autostadt.de

14

Äventyr i naturen och äventyrsvärldar för ung som gammal Naturen i Niedersachsen är omväxlande och färgrik. Här finns goda möjligheter att semestra på ett aktivt sätt. Detta förbundsland i nordvästra Tyskland har massor att erbjuda både ungdomar och familjer. Enbart i regionen Lüneburger Heide i närheten av Autobahn A7 finns fler fritids- och äventyrsparker i nära anslutning till varandra än någon annanstans i Tyskland. Och om barnen vill ta semester från sina föräldrar kan de alltid ta in på någon av alla bondgårdar, besöka någon lekanläggning eller övernatta på ett barnhotell. I Erlebnis-Zoo i Hannover väntar fler än 3 000 exotiska djur på ung som gammal i någon av de sju enastående och fullutrustade temavärldarna. Spännande djurföreställningar, äventyrslekplatser och ett vinterzoo under jultiden sörjer för rejäl avkoppling. Med Hannover som utgångspunkt kan man fortsätta till staden Wolfsburg. Där ligger temaparken Autostadt och experimentlandskapet phaeno. som bjuder på upplevelsevärldar inom vetenskap och teknik

.

Autostadt i Wolfsburg Autostadt är en mobil tema- och äventyrspark för barn, ungdomar och vuxna. Här lever man upp till mottot ”Människor, bilar och annat som rör sig”.

Med hjälp av olika attraktioner, föreställningar och arrangemang får bilstadens huvudtema ”mobilitet” ständigt en ny, upplevelserik innebörd. Med anledning av att bilen fyllde 125 år 2011 har man i ZeitHaus, som är världens mest besökta bilmuseum, öppnat utställningen Design IKONEN. Här kan man titta på fordon som i första hand blivit legendariska tack vare sin formgivning. Efter 11 framgångsrika år kommer Autostadt för första gången att komplettera utställningarna genom öppnandet av Porschepaviljongen under våren 2012

.

TIP

AUTOMOBILERBJUDANDE från Autostadt: · Dagsbiljett till Autostadt · Tvåtimmars äventyrsguidning med fokus på tidshuset ZeitHaus · Entimmes Maritime PanoramaTour på Mittellandkanal (beroende på vädret) Pris per person Vuxna 19,00 Euro Rabatterade och barn 16,00 Euro (upp till 17 år) Mer information och semestertips om reselandet Niedersachsen finns på vår hemsida: www.semesterlandet-niedersachsen.se

© Autostadt GmbH; TourismusMarketing Niedersachsen GmbH; Peter Hamel

Niedersachsen är ett semesterparadis för familjer och småttingar i alla åldrar. Vad sägs exempelvis om en utflykt till någon av de många tema- och fritidsparkerna i Niedersachsen?


DsR12_SE_14-15_Niedersachsen-Autostadt-Otterndorf-Harz_189,5*279_• 30.12.11 20:10 Seite 15

OTTERNDORF Så mångsidig är äkta glädje Njut av en familjesemester oberoende av väder och årstid

I Nordseebad Otterndorf kan man bada i det svalkande vattnet vare sig det är ebb eller flod eftersom fritidsanläggningen ”See Actern Diek” med de båda sötvattenbassängerna ”Nord- och Südsee” ligger precis bakom den gröna Nordsjöstranden. Här kan barnen bada på ett säkert sätt och roa sig i plaskbassängen, på klätterskeppet och åka i den jättelika vattenrutschkanan. Och i ”Lek och skoj-ladan” finns massor av attraktioner. De betyder att föräldrarna och mormor och morfar någon gång även kan tänka på sig själva på Nordseebad Otterndorf och njuta av salt-termerna, promenera genom den kärleksfullt restaurerade Altstadt och segla inåt land på floden Medem eller till Sietland med sina mystiska myrar. Nordseebad Otterndorf är under sommarmånaderna en semesteridyll av sällan skådat slag. Här finns en mängd moderna och gemytliga semesterhus i skandinavisk stil, men här finns även en familjevänlig campingplats som ligger precis bakom dammkrönet alldeles intill stranden med sina fritidsanläggningarna och den gamla stan

Nordsjöbadet Otterndorf Barnglädje i wattlandskapet

.

© Bernd Otten

Otterndorf Marketing GmbH, Tourist-Information Historisches Rathaus | DE-21762 Otterndorf Tel. +49 (0)475 19 19 131 | Fax +49 (0)475 19 19 141 www.otterndorf.de | touristik@otterndorf.de

TIP Strosa på Ottendorfs veckomarknad! Här finns purfärska produkter från närmsta åker. På Ihlienworther Landfrauenmarkt doftar det av nyrökt fläsk, färsk frukt och lokalt odlade grönsaker.

HARZ Världskulturarv mitt i Tyskland Här finns den tyska historiens, gruvdriftens och den förindustriella teknikens skådeplatser.

Quedlinburg Slottet

© Foto: J. Meusel; Harzwasserwerke

Oberharz vattenhylla

I Quedlinburg finns av de mest värdefulla kyrkoskatterna från medeltiden. Här överlämnades enligt sägnen tronen till Heinrich I, det tyskromerska rikets första kung. De smala gränderna och fler än 1 300 korsvirkeshusen berättar om många århundradens historia. Stiftskyrkan St. Servatii blev av UNESCO utnämnd som ett ”arkitektonisk mästerverk från romantiken”. Luther-minnesmärkena i Eisleben blev 1996 upptagna på UNESCO:s kulturarvlista. I huset där Luther föddes kan man följa hans liv och bl.a. få en inblick i reformatorns härkomst och barndom. ”Lutherstigen” i Eisleben förbinder Luther-minnesmärken med stadens kyrkor. Sedan medeltiden har silver, bly, koppar och zink utvunnet ur Rammelsbergsmalm utgjort basen för kejsarnas, kungarnas och staden Goslars rikedomar. 1992 blev malmgruvan Rammelsberg och den gamla stadsdelen i Goslar det första byggnadsminnesmärket i Tyskland som av UNESCO utnämnts till världskulturarv. Oberharz vattenförsörjning är sedan augusti 2010 också ett UNESCO-världsarv eftersom det är det största och mest betydelsefulla sammanlänkade systemet av sjöar, dammar och gruvor. Man började bygga anläggningen redan under medeltiden och den har i mer än 800 år varit den mest betydelsefulla energikällan för gruvdriften i Oberharz

.

Harzer Tourismusverband e.V. Marktstr. 45 | DE-38640 Goslar Tel. +49 (0)5321 34 04 0 info@harzinfo.de | www.harzinfo.de

TIP

Information och flyer om UNESCO:s världsarv finns på Harzer Tourismusverband på tyska, danska, holländska och engelska.

15


DsR12_SE_16_Locaboat_189,5*279_• 29.12.11 12:21 Seite 16

Med en partner, vänner eller hela familjen

Semester på

Pénichette

Förverkliga dina

drömmar

®

Upplev Berlin från däcket på en Pénichette

och bli din egen kapten 3 avgångshamnar i Tyskland – Fürstenberg, Ketzin (nära Berlin) och Untergöhren / Land Fleesensee. Husbåtar i hela Europa: Tyskland – Frankrike - Holland - Irland - Italien - Polen. Komplett utrustade båtar för 2 till 12 personer. Locaboat Holidays | Postfach 8 67 | Afd. HA | DE-79008 Freiburg | Tel. +49 (0) 761/207 37 0 | Fax +49 (0) 761/207 37 73 | info@locaboat.de

www.locaboat.com

Tyskland  

bilaga till Motor Nr. 02/2012, tidningen för medlemmar i Motormännens Riksförbund,