Page 1

Tyler Johnson | Selected Studies

Tyler J ohnson Ad mi ssi on to [i nser t school]

Aubur n Uni versi t y Und ergrad uate Por tfoli o Sh a dow l a n d Pr i vate L i b ra r y Th e Cu l t u ra l Fu r n a ce Vi l l a M i ra b e l l a N o r t h E n d Fa ce t s M ate r i a l Fa b r i c at i o n

02 16 28 38 48

Tyler Johnson | Selected Studies


Shadowlands Private Library Professors: Marlon Blackwell & Sherri Schumacher

Studio: Vertical Thesis Studio Project Duration: 16 weeks Project Description: Marfa, TX is home to minimalist Donald Judd, an acclaimed artist whose collection of built work focuses on the spatial and material nature of art. Judd’s work with repeti-

Nieto y Sobejano, Cordoba

Given Site: Marfa, Texas

Precedents

for a private library in downtown Marfa with 100 private reading spaces. The studio explored the biophillia of a cactus as way to understand its form with relation to its behavior. This study was further persued with respect to space making and systemic replication. The roof of the library was concieved as an adaptable system that collects sunlight and redistributes it as necessary for reading. The quality of natural, zenithal light is delicate, and the passages of the library encourage exploration through reading and the discovery of space. The selected site for the library is along Main Street, across from the Judd Foundation and adjacent to a rail line and an open market. The program for the 30,000 sf structure

Kendall Buster, Subterrain

tion and self-similarity (100 milled-aluminum boxes) became a catalyst of investigation

self-similar private reading spaces, and an adjacent residence. The challenge of the program was to organize the public and private spaces under a roof capable of (1) engaging in systemic growth, (2) forming anomalies to react to unforseen conditions, and (3) having the utmost concern for the quality of light. A metal material study helped to inform how the structure would weather in the desert, and how detailed connections should be made.

2

Kendall Buster, Subterrain

called for a public plaza, a public reading room, a room for luminated manuscripts, 100


Transmimetic Cactus Drawing

Analytical Cactus Drawing

3


Tonal Cactus Drawing

4

Cactus Studies


Material Transformation

Chemical Deformations

Sand Paper

Wire Brush

Deformations Hammer

Drill Bit

Torch

Physical

Hand Oils Salt Water Acetone Muriatic Acid Ammonia

5


Unit Field Development

The first phase of the design process in-

volved transforming early studies of cactus form into a unit panel. Each panel must be able to join with adjacent panels in both the X and Y direction. The joining of every panel poses a unique opportunity to allow light to filter through the field in a delicate manner. The study of cactus “Parodia Warasii� led to the development of a unit with ridges and vallies. This unique form allows the field to vacillate along the Z-axis, while at the same time being self supportive as a wall surface and roof surface. The folding of this simple surface creates infinite degrees of variability with each angle, allowing the surface to adapt while remaining an integral part of the field. The field was further developed by scaling the units in order to study their spacial properties. Tonal vignette drawings were used to explore the spaces within the field. A series of 9 drawings inform an experimental timeline which simulates the spaces at the human scale.

6

Early Unit Iterations

Final Unit Iterations


Field Development

Lighting Studies

7


Tonal Vignette Series

8


Cactus

Spikes protect cactus from prey Skin collects sunlight Chlrophyll delivers sunlight

Library Copper protects from harsh sun Transparent glazing collects light Translucent glazing distributes light Angular walls difuses light

9


site strategy / diagram

10


Translucent Glazing Channels

Copper Exterior Panels

Board-Formed Concrete Walls

11


Building Plan Public Private

Public Reading

Exterior Reading Public Plaza

Service

Longitudinal Site Section

Gallery Space

12

Illuminated Manuscripts


13


Building Section

Experiential Perspectives

Building Section

14


15


The Cultural Furnace Professor: Chris Giattina

Precedents

Studio: Urban Studio Thesis Project Duration: 8 weeks Project Description: The program for the Birmingham Cultural Furnace consists of a Contemporary Art Annex, the relocation of Auburn’s Urban Studio program, student & faculty housing, and

Guggenheim, New York, NY

Given Site: Birmingham, Alabama

retail spaces. The site included an existing steam plant and an existing parking lot that combine to fill an entire city block. This unique site is adjacent to the Birmingham Rail envisioned as an East-West connector between the park and the city. The conceptual approach was to create a place with an intensity of experience sufficient to transform the city of Birmingham. This approach concentrated on engaging the pedestrian and leading them through an experiential journey across the site and through the museum. The focus on engagement was extended from the pedestrian relationship to the programmatic functions of the building, allowing spaces to overlap and functional aspects to be utilized in different ways. The new addition contrasts the old steam plant

MoMA P.S.1, New York, NY

Road Park; a new park filling four city blocks in the heart of Birmingham. The site was

museum movement starts in the old building where light enters from above and the visitor is free to move about the art. At the halfway point the art pauses and the visitor is reconnected to the city through expansive views to the East and West. The experience then becomes a controlled movement down a ramp where the visitor experiences art up-close as light filters through the skin of the building. At the bottom of the ramp there is a release into an large open gallery that was not visible during the descent. From the large gallery the experience moves out through the sculpture garden and the visitor is reconnected to the park and the city. The spatial movement and the tactility of the skin work together to encourage pedestrian interaction. 16

De Young Musuem, San Francisco

building, but the use of perferated metal panels relates back to the brick facade. The


d

Ne e lS

Fin a

n.

ca

..

Site Analysis

17


14 TH STREET

18 1ST AVENUE SOUTH 20 TH STREET

19 TH STREET

18 TH STREET

Site Plan


1

2

STUDENT COURTYARD

ADMIN

MEETING

B

B DINING GALLERY

A

A

2 ND FLOOR

1” = 6 0 ’

SCULPTURE GARDEN

1

2


1

2

LIBRARY

RETAIL

STORAGE

COURTYARD

CRIT SPACE GALLERY

RETAIL

CLASS ROOM

CAFE

URBAN STUDIOS

RECEPTION

LOBBY

GALLERY RESTAURANT

B

B

MUSEUM STAFF

A

A

1” = 60’

GIFT SHOP

GR OU ND F LO OR

GALLERY

1

2


1

2

STUDENT HOUSING

ROOF TERRACE

FACULTY HOUSING

B

B GALLERY

A

A

3 RD FLOOR

1” = 6 0 ’

BRIDGE

1

2


1st Avenue Elevation

Section A-A

22


Section 1-1

Section 2-2

23


PARKING

19th Street Elevation


Section B-B

Building Skin Assembly 25


The facade of the new building is derived from photographs of the steamplant’s brickwork. These photographs undergo a transformative process that involves pixelating a desaturated verson of the photograph. The color balance of the original photograph determines the pixel sizes and locations for each panel. Every panel is unique to its photograph, and the panels can be arranged to control the varience in openess. The panels act as a rain-screen for the museum, which is sealed by a glass curtain wall system. The structural components of the system are sandwiched between the interior and exterior skin. 26


Elevation 3/8” = 1’-0”

Wall Section 3/8” = 1’-0”

Pl a n 3/8” = 1’-0”

27


Villa Mirabella: Gallery & Residence Given Site: Villa Mirabella in Gabbro, Italy Studio: Interior Architecture Thesis Studio Project Duration: 12 weeks Project Description: The adaptation of Villa Mirabella is a study of modern renovation and reappropriation of spaces within the context of a historical villa. The chosen program includes renovating

Precedents CaixaForum, Madrid, Spain

Professors: Christian Dagg & Justin Miller

below. The back courtyard is transformed into an interactive sculpture garden that connects the villa to a new 6000 square meter residence housing 20 guests. The primary task of this design is to address how to make contemporary renovations and additions to an existing 16th Century villa. The concept is to allow the existing condition of the villa to continue to speak of the era from which it was built while allowing the additions and renovations to speak of the modern era. Renovations and additions are easily distinguished through their use of lightweight modern materials and minimal detailing, and the repetition of these elements brings the visitor from the main entrance through the villa and to the residence. The conceptual approach puts focus on where the exist-

Kolumba Museum, Cologne

the existing villa into a main floor art gallery with workshops and an artist’s residence

ing meets the new. The detailing of these intersections allows an element of one era their translucent and diaphanous qualities, which contrast the heavy stone masonry of the existing villa. The new materials allow natural daylight to enter into the cavity of the villa and illuminate the gallery.

28

Tate Modern, London, UK

to slide through or past an element of another era. The new materials were chosen for


Pergola Assembly Axonometric

Parts S - Structure F - Floor W - Wall R - Roof S-01

12”x12” Heavy Timber Frame

F-01 F-02 F-03 F-04 F-05 F-06 F-07 F-08 F-09

Reclaimed Finish Flooring 3/4” Plywood Subflooring Joist Hanger 2 x 8 Floor Joist Heavy Timber Base Framing Concrete Foundation Pad Bermuda Grass Fertilized Loam Soil Crushed Gravel and Sand

W-01 W-02 W-03 W-04 W-05 W-06 W-07 W-08 W-09 W-10 W-11 W-12

GKD Metal Fabric - Kiwi Metal Frame with Cross Ties GKD Metal Fabric - Luna 12” Joist Hanger Vertical 2 x12 Joist 12” Joist Hanger Horizontal 2 x 12 Joist 2 x 10 Wood Framing 2 x 10 Horizontal Wood Slats Metal Window Frame (Interior) 1” Thick Fritted Glass (70%) Metal Window Frame (Exterior)

R-01 R-02 R-03 R-04 R-05

Heavy Timber Top Frame Hollow Metal Frame 5”x5” PV Panels in Glass Heavy Timber with Keyed Joist Slots 2 x 12 Ceiling Joists

29


STAIR

Building Section 30

GALLERY


COURTYARD

RESIDENCE

31


Interior Perspective 32


Bird’s Eye Perspective 33


Axonometric Drawing of Entry 34


Axonometric Drawing of Residence 35


36

New Material Pallete

Housing Elevation | Day


37

Material Connection Details

Housing Elevation | Evening


The North End Facets Professor: Christian Dagg

Precedents

Given Site: Big Dig in Boston, Massachusetts

Project Duration: 14 weeks Project Description: The North End Facets were conceived as a new mixed-use development along the recently completed Big Dig site in Boston. This area is considered the entry to the North

Pugh + Scarpa, L.A.

Studio: Interior Architecture Housing Studio

End neighborhood. It is within walking distance from the Boston City Hall and many

bedroom units, and six studio units above. The structure is comprised of a 5 bay concrete truss system that runs floor to ceiling. The physical structure also doubles as a spatial ordering device, separating vertical circulation, lateral circulation, living space, and outdoor space. The conceptual approach was to hide the studio units beneath the faceted roof (used to deflect the winter winds and conceal the apartment entry) in a setback space that would typically be used for mechanical purposes. The small studio space receive the facets of the roof above, and the aluminum ceiling reflect the space and direct views across the Big Dig towards downtown Boston. The 2 bedroom units consist of a main floor and a loft above with a private a terrace. These penthouse type units gain full access to sun and views over the Big Dig park. By shifting the terrace to the loft floor, the 1 bedroom units receive light deeper into the interior space. There is flexibility among the interior of the units, with all plumbing and electricity running through the structure. The idea that only interior (non-shared) walls could be painted promotes a heightened sense of individuality among the tenants. The wide corridors, open atrium, and large roof terrace provide a common place for community gatherings to encourage the neighborhood feel that is intrinsic of the North End community. 38

Paul Rudolph, Boston Chapel

called for ground floor retail, restaurants, and offices, with six 1 bedroom units, six 2

Enrique Miralles, Madrid

financial institutions, making it an ideal location for young professionals. The program


scan concept sketchs here... Site Location

39


Cross Street Elevation

Building Section 40


Hanover Street Elevation

Building Section

Wall Section 41


Ground Floor Plan 42


Third Floor Plan

Second Floor Plan 43


Studio Floor Plan

Fourth Floor Plan 44


1 Bedroom Unit

2 Bedroom Unit Perspective

2 Bedroom Unit (lower)

2 Bedroom Unit (upper)

Studio Unit

Studio Unit Perspective 45


Section Perspective 46


Exterior Perspective 47


Material Fabrication: Polymer Resin Professor: Sherri Schumacher Chosen Site: Jule Collins Smith Museum pond, Auburn Studio: Elements of Interior Architecture Project Team: Tyler Johnson, Drew Coshode, Laura Anderson Project Duration: 2 weeks Project Description: The following material study was part of a larger study for an Interior Architecture seminar class. The purpose was to investigate an existing material type to discover its properties and typical uses. The material was to then be translated in a new form as a temporary art exhibit for the landscape of the Jule Collins Smith Museum of Fine Art. The exhibit must be transportable and buildable by students on a limited budget. Polymer Resin is a liquid substance that hardens when mixed together. The resulting material can be moulded into any shape, has a self-supportive structure, can be transparent, and can posess self-healing properties. For the exhibit our team chose to turn the museum pond into a large scale Galilean Thermometer. Polymer Resin spheres containing hydrocarbon and covered in a PVC film would be tethered to the pond floor. The calibration of the hydrocarbon (which changes density greatly with temperature) would cause different spheres to rise and fall with a change in temperature. The color and number of spheres would be a visual indication of the temperature. The location of the pond would make this exhibit useful for students who are travelling down College St. on their way to class. At night the spheres would reflect light and the installation would be an ever evolving performance piece. Certain spheres would only rise on the coldest day of the year, but with its emergence comes a need for celebration, making the spectators more in tune with nature and weather patterns. The material would be made more tactile by creating polymer resin viewing planes, which would resemble a picnic blanket in form and allow a resting place free from grass stains. 48

Concept


gs in

Polymer Resin “Blanket”

Sections at varying temperatures

Re

vi

se

Dr aw

Section through Polymer Sphere

49


50

Summer

Winter


51

Summer

Winter


Construction Sketches

The following drawings were exhibited in the Auburn Circle, a student-published magazine that displays the best student work in art, literature, and photography.

52


Measured Perspective 53

Tyler Johnson | Graduate School Application  

Collection of undergraduate work from Auburn University to be submitted for Graduate Admission.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you