Page 1

Tyler Gaudreau’s “My Vision”


TYLER GAUDREAU PORTFOLIO

PROFESSIONAL EXPERIENCE

I am currently working as a conservation consultant on Cape Cod, and am looking to attain a full time position within a Landscape Architecture firm. My portfolio exhibits the wide range of work I have completed thus far in my academic studios, as well as professional and personal work.

EDUCATION Current Address 38 Nobska Road Mashpee MA, 02649 Contact Information Phone: (508) 728-5598 Email: tylergaudreau.design@ gmail.com

University of Massachusetts Amherst Bachelor’s Degree - Landscape Architecture Graduation May 2017 Stockbridge School of Agriculture Associates Degree - Landscape Contracting Graduation May 2014

SOFTWARE SKILLS Photoshop

2

AutoCad

Illustrator

Sketchup

Bridge

Lumion

Lightroom

ArcGis

Environmental Landscape Consultants

2017-18

Assisted in narratives and filing RDA and NOI reports Prepared conservation landscape plans for RDA and NOI’s Supervised various conservation landscape projects

TL Studio

2016

Intern for an award winning landscape architecture firm Worked with team to develop design concepts Expanded firms website and updated project renderings Constructed 3D models to explore design ideas Prepared AutoCad construction documents for review

Gaudreau’s Landscaping

2014-15

Sole proprietor of small landscape business Handled all budgeting and paperwork of two employees Managed annual budget of $100,000

CERTIFICATIONS LEED Certified Green Associate

2018

InDesign

EXTRA CURRICULAR

Office

BSLA Student Chapter 2015-17 Helped with organization of student events Drafted posters to inform students of upcoming events


TABLE OF CONTENTS

01. The Road to Lexington Urban greenway planning Senior studio

02. Recycling Spaces in Recycled Places “2017 BSLA Student Merit Award Winner”

p. 4-9

p. 10-13

Sustainable Urban Design Senior studio

03. Forest Gardens

p. 14-17

04. Branching Out

p. 18-21

05. Welfleet Residence “In process”

p. 22-23

Multi use community Design Junior studio

Institutional Site Design Junior studio

RDA filing and Sustainable Landsape Design

06. Pergola Design Personal Project

p. 24

3


01. The Road to Lexington During this studio we developed a comprehensive greenway plan and a set of opportunites for the towns of Concord, Lincoln, and Lexington Massachusetts. Historically known for “the shot heard round the world� we also teamed up with the Minuteman National Historic Park, to connect the towns greenway studies to Minuteman National Park and the Battle Road trail. Working with Arc GIS we developed masterplans for each town to connect existing trails to proposed trails as an opportunity to create a larger greenway network. When we developed our greenway plan as a group we next went into individual focus areas to develop more site oriented design.

Project Partners - Chinda Samms, John Haryaz, & Eric

4

Kadziolka


5


Creating Trail Heirarchy Our team’s goal was to recognize a dominant east to west spine, that runs from the most western point of minuteman national park and continues east past the park and ends at Lexington Green. After establishing our trails I began to develop a greenway cooridor along route 2A in Lexington MA, that would connect to the larger trails and create a better park experience.

Sidewalk Expansion

6

The town of Lexington often has a difficult time getting people into Minuteman National Park. In my design Route 2A will serve as a direct route to the historic Lexington Green, that serves as the town center with many local small businesses as well as historic landmarks, to the entrance of the battle road trail. Existing now this road is not safe for pedestrians as the sidewalks are not connected and do not have adequate cross walks.


Sidewalk Extension By increasing the width of the sidewalks we would encourage pedestrian travel that would connect to the central spine as well as the less dominant trails along the greenway. In doing so I also proposed to construct a rain garden between the road and the sidewalk to serve as both a buffer from the busy traffic, and a way to manage stormwater runoff.

Sidewalk Construction At its shortest point along route 2A the roads witdth spans a total of 45 feet 6 inches. Using this as a benchmark the construction of the sidewalk would follow this model with a 3 foot walking path on one side and an 8 foot pedestrian bike lane with a 4 foot buffer planting and rain garden between the road and the sidewalk.

7


The Road to Lexington The Road to Lexington is an extention of the Battle Road Trail, that allows the users of the park to experience the 1.4 mile walk from the end of the Battle Road to the historic Lexington Green. Exisiting vegetation and new construction will create a user friendly experience and encourage visitors to use the road to Lextington as an alternative to vehicular transportation.

Sidewalk Extention Project I proposed to establish route 2A as a pedestrian greenway cooridor and extend bike lanes to allow people to access Lexington Green in a safe environment. The two lane bikeway will serve as a sustainable mode of transportation while connecting to major hubs along route 2A such as downtown Lexignton. The rain gardens along the path serve both as a buffer for noise and safety ad well as treating stormwater off of the main road.

8


Battle Road Trail Entrance Plaza At the succession of the Battle Road Trail, you are met with an awkward and abrupt end to the trail. This also creates unsafe road crossings, when trying to access Lexington Green without a vehicle. I proposed a new traffic light installation. As well as an enlarged sidewalk that creates a plaza for wayfinding, and a clear line of site for vehicles to see potential people crossing from Wood street.

Battle Road Trail Entrance When entering the park ther is a system of wayfinding in place to indicate the beginning of the trail. In this case the large sugar maple rows will indicate to the users the beginning ot end of the trail. The visitors will be given instructions on how to identify the tree, as well as a history to why these amazing trees were planted in such a way that they could be tapped and easily harvested.

9


02. Recycling Spaces in Recycled Places During this studio we explored the city of Springfield Massachusetts. Once a thriving city, Springfield is looking to rejuvinate its downtown to restore itself to its former glory. Springfield has started construction on a 950 million dollar MGM casino project that involves a plan to improve its public transportation. Through our studio we met professionals within Springfields planning and community development department, as well as representatives from local businesses to get information about the city and what they hope to see for the future of Springfield. Our studio worked in groups to develop site plans and specific points of interest within the city to redevelop to make a more liveable and vibrant city.

Project Partners - Chinda Samms, Daniel Kossack

10

& Preston Rowan


11


Team Eco-Vison Team Eco-Visons goal was to incorporate a system of ecological typologies to enhance the biodiversity within the city of Springfield. Using streets perpandiular to the riverfront as our main cooridors, we can allow views to the new and improved riverfront to activate the space.

Parking Structure Removal Our team removed an outdated parking structure to allow for a system of dry detention ponds while simoultaneously provided a much needed pedestrian cooridor.

12


Urban Forest One of our teams main goals was to increase vegetaion within the city. We increased the number of trees by over 200% while creating a final layer of stormwater facilities.

Green Parking Lot We developed a system of sustainable parking lots throughout Springfield, to increase biodiversity within the city through stormwater management, as well as promoting pedestrian movement along increased sidewalk capacities.

13


03. Forest Gardens During this studio we were given a thirytwo acre site and were to invision a creating a community development project. Problems we encountered were constant road noise from a busy route 116. Also our site was disected by a river and added constraints to building within the stream buffers of the town of Amherst. Our site was located directly across from Hampshire College a private liberal arts college with about 1,400 undergraduate students, and were encouraged to bridge a connection between the two commnuities in a way that would allow the Univeristy to sell the land to a developing company.

14

Project Partner - Eric Kadziolka


15


Forest Gardens Forest Gardens is a senior housing community that connects individuals through community involvement through agriculture with our greenhouse community space. As well as our connected walking trail that connects the users not just to eachother, but to their natural environment.

Wooded Walking Path The wooded walking path allows a low intensity workout opportunity for the users. The path connects directly to each units crosswalk and also connects to a cross walk to the campus of Hampshire college, connecting the students to Forest Gardens.

16

re shi e mp eg Ha Coll

Atk

ins

Far

m

E

SIT


Greenhouse Community Area The two large greenhouses will allow the users to bond through sustainable agriculture. It also allows people to sell their produce at our weekly farmer’s market, or to farm for themselves.

Street View The streets and common spaces within our community are meant to be pedestrian friendly and safe for the people of Forest Gardens. The vegetated common spaces are intended to allow community activity just steps from their home.

17


04. Branching Out During this studio we explored the city of Springfield Massachusetts. Once a thriving city, Springfield is looking to rejuvinate its downtown to restore itself to its former glory. Springfield has started construction on a 950 million dollar casino project that involves a plan to improve its public transportation. Through our studio we met with professionals within Springfields planning and community development department, as well as representatives from local businesses to get information about the city and what they hope to see for the future of Springfield. We worked in groups to develop site plans and specific points of interest within the city to redevelop to make a more liveable and vibrant city.

18


19


Branching Out Crotty Hall is located at the most south eastern point of the University’s campus. While designing I wanted to make sure my design allowed this landscape to expand and become part of the larger landscape.

20


Wetland Planting Combining native wetland shrubs and grasses with a large Black Tupelo planting I created specific views of the campus so the user can choose which path to associate to.

Crotty Hall Entrance The view from Crotty Hall shows the open lawn space that I wanted to become an informal gathering space for both buildings to connect to oneanother. While also giving a small view into the wetland.

Section View With design exploration of mass and void, I created a system of views through a site that creates a sense of arrival for the user, and extends into a protected wetland planting that allows the space to be used as a cut through.

21


05. Welfleet Residence This design was submitted to and shown before the Welfleet conservation comission as an RDA (Request for Determination of Applicability) for containing landscape improvements within the 50 foot buffer zone. After a negative determination, the plan was successfully approved and will be completed in early spring 2019. The design is primarily native trees and shrubs as well as native grasses, flowers and forbes to create a low maintenance landscape that provides habitat for bees butterflies and migrating song birds along the capes coast.

Project Completed by - Environmental Landscape Consultants

22


23


Sustainable Design The design is primarily native trees and shrubs as well as native grasses, flowers and forbes to create a low maintenance landscape that provides habitat for bees butterflies and migrating song birds along the cape cod national seashore. The meadow gardens and shade gardens are a result of removing unnecessary lawn space and converting it to a natural yet beautiful landscape with interest throughout all four seasons.

Front Entry & Driveway When designing we added a third parking space for our client as they often are having to move vehicles in the driveway, as well as added a formal front walkway. After removing tons of invasive plant material we found that the clients privacy was severly dimineshed so we incorporated flowering trees such as a Flowering Dogwood and Shadblow Serviceberry, as well as large Western Red Cedar and American Holly for screening from their neighbors property.

24

100' Wetland Buffer

5-VCBC

2-JV Compost Area

2-IOF 3-IGD

Raspberry (Root Barrier) 5-HMBC

50' Wetland Buffer

3-VCNS

~1,500 sq. ft. Harmony Mix Lawn (See Note 3)

Meadow Garden (400) sq ft)

Perennial Herbs

5-RKOS 3-VDCL

6' Board-on-Board Fence

10'x4' Raised Garden Beds

2-VCNL

1-IOF 1-IOM

6-RV

3-RC

Meadow Garden (300 sq ft)

2-VDCL

1-IOF

Proposed Hot Tub / Spa

1-IGD

Stone Pathway

5-IGN

6-PFPB

3-MP

3-HMCR

Remove Existing Tree R&D Invasive 1-IVBH (See Note 1)

Cobblestone Apron (See Note 2) 3-FMBS

1-PJMF

3-IGD

3-KL 2-FMBS

House

Cobblestone Edging

2-VDCL

3-RV

Seashell Driveway

5-HMCR 1- NSW

1-VDBM 1-IVJD

Double Gate

6-RKOD 1-CCFB

1-PFK

Shade Garden (480 sq ft)

3-CARS Shell Pathway

3-IVRS

3-IGN

2-MP Meadow Garden (375 sq ft)

1- NSW

Harmony Mix Lawn (See Note 3)

R&D Invasive 1-IVBH (See Note 1)

Shower Enclosure

Stone Patio ~235 s.f.

1-CFAS

2-TPGG

Shade Garden (500 sq ft)

Naturally Vegetated 1-ACRP

5-CARS R&D Invasive Replace w/Native (See Note 4)

Silt Barrier 4-IGD 3-VT ~1,000 sq. ft. Harmony Mix Lawn (See Note 3)

1-IVJD

2-IVWR

Note 1: R&D (Remove and Dispose) invasive hazardous black locust tree. Area to be planted after the existing black locust tree is removed. Note 2 : Opportunities for enhancement of the driveway include the installation of a cobblestone apron at the entrance. Additionally, a cobblestone or black metal edging may also be installed around the driveway's perimeter to contain pervious shell paving. Note 3 : After transformation of managed turf to various plantings shown on this plan, there remains approximately 2,500 square feet (sq. ft.) of lawn area. These cool season conventional turf areas will be treated with a wetland-approved material and eradicated. these areas will then be seeded with Harmony Mix, a low maintenance, no-mow meadow grass mix primarily composed of native wavy hairgrass (Deschampsia flexuosa ). These areas will then be mowed two or three times a year to maintain access around the house and through gardens in the landscape. This mostly native cool season turf substitute grows in poor, dry, sandy soils and is never fertilized or irrigated once established. Note 4 : Invasive species observed within or on the perimeter of the landscape will be cut, hauled off-site, and stem-treated with wetland approved material. Areas where invasives are removed will be re-vegetated with native habitat plantings. Note 5 : All vista corridors were approved in 2004 and are shown as part of the record. This project does not include any vista pruning - only removal of invasive and or hazardous trees and shrubs. It is understood that any vista pruning proposed in the future must be approved in advance by the Conservation Agent. Note 6 : Area of Disturbance 8,000 sq. ft.


Front Entry We decided to converta significant amount of lawn area in the front yard into a low maintenance meadow garden as well as a low growing shade garden to replace the removed turf. Along the fron walkway is a diverse plant selection of native trees and shrubs to define the front walkway and offer edible shrubs such as blueberres and raspberries.

Back Yard The back of the property is mostly sunny so we incorporated more meadow plantings as well as creating a set of raised beds for our clients. Another criteria we considered when designing was bird migration patterns. We decided to include many fruit bearing trees and shrubs as well as large evergreen trees for nesting.

25


DESIGNER:

(49)-18" BLOCKS (47)-12" BLOCKS

T_GAUDREAU T_GAUDREAU ISSUE DATE: 04-03-2017 PROJ NO: 01-001 1/8"=1'-0" DRAWING SCALE:

(2)-6X6X16'-PT (PATIO TIMBERS)

15'-5"

16'-5"

14'-6"

(2)-6X6X12'-PT (PATIO TIMBERS)

10'-11"

CHECKED BY:

(12)-1X3X16'-KD (4)-6X6X12'-PT (UPRIGHT POSTS)

12'-0"

PLAN VIEW PERGOLA

PLAN VIEW EXISTING

1'-6"

1'-0"

2'-0"

10'-5"

14'-6"

6'-6"

CUT BACK (E) DECK 24"

SECTION VIEW PLAN VIEW PAVERS

38_NOBSKA_ROAD MASHPEE,MA

(N)-PT 5X5 TIMBER 10'-11"

PERGOLA

3'-6"

1'-2"

7'-2"

6'-0"

12'-2"

8'-4"

Current personal design project. Redefining a space that used to contain a hot tub in my back yard into a secondary space adjacent to our large back deck. With limited budget we will be reusing existing pavers and introducing a new paving pattern, as well as creating a barrier between the space and an ugly bulk-head with a cedar slat fence.

9'-8"

(4)-2X8X16'-KD (MAIN SUPPORTS) (13)-2X8X12'-KD (STRAPING TOP)

11'-10"

06 . Pergola Design

THE OFFICE OF TYLER JAMES GAUDREAU

10'-2"

SHEET NO.

1.1

26

Tyler Gaudreau Landscape Architecture Portfolio  

Landscape Design Portfolio with an emphasis on sustainable design and sustainable landscape design technologies

Tyler Gaudreau Landscape Architecture Portfolio  

Landscape Design Portfolio with an emphasis on sustainable design and sustainable landscape design technologies

Advertisement