Page 1

TYKKI 2/2017


TYKKI 2/2017 Julkaisija: Turun Yliopiston Kemistit TYK ry Osoite: Arcanum Vatselankatu 2 20014 Turun yliopisto kemistit@lists.utu.fi Web: http://tykry.fi Päätoimittaja: Jenni Peuhkurinen paatoimittaja@tykry.fi Kannen kuva: Jenni Peuhkurinen Levikki: 150 kpl Paino: Painosalama Oy HUOM! Lehden artikkelit ovat kirjoittajiensa henkilökohtaisia mielipiteitä, eivätkä edusta TYK ry:n virallista kantaa.

Sisällys 3 4 5 6 6 10 12 15 18 22 24 26 26 29 31 34 38 41 44 46 47

Pääkirjoitus Puheenjohtajan tervehdys Pilttikronikat 2017 Kemia Emilian lääkekaappi Emman drinkkilista Marian emojit Mimosan rypäleet Nikon opetuslapset Sakarin Muumilaakso Tuomaksen Avengers Biokemia Iinan atomit Millan metsäneliöt Millan Pokémonit Oliverin Disney-klassikot Sini-tädin puolen hehtaarin metsän asukit Essika testaa Piltit paljastavat: parhaat reseptit (makean)himoon Akateemisia letkautuksia — ja muuta kuivaa Kuolemattomat


PÄÄKIRJOITUS Mukavaa syksyn alkua arvon lukija! Toivottavasti opinnot ovat alkaneet taas sujumaan kesän jäljiltä, toisin kuin allekirjoittaneella. Leppoisan kesätyön jälkeen oli taas yllättävän hankala palata takaisin tenttimatskujen ja luentojen pariin, mutta kyllä se varmaan taas tästä. Käsissäsi on uunituore Tykki, joka keskittyy taas suurimmaksi osaksi piltteihin. Vuoden 2017 Pilttikronikat alkavat sivulta kuusi, ja tuutoriryhmät ovat jälleen kerran löytäneet mitä mielikuvituksellisimpia tapoja esitellä uudet (bio)kemistin alut. Lisäksi piltit ovat paljastaneet parhaimmat reseptinsä sekä avanneet akateemista vitsiarkkuaan. Lehteen mahtui taas suosittu vakiopalstamme ”Essika testaa” ja tällä kertaa testattiin viinahedelmiä. Päätoimittaja ei oikein vakuuttunut jutun perusteella monestakaan rehuviinayhdistelmästä, mutta krapulanpoisto-smoothieta pitää varmaan kokeilla joku kaunis aamu. Mikäli olet samankaltaista litkua kerennyt jo testaamaan esimerkiksi joidenkin huikeiden opiskelijapippaloiden jälkeen, otan mielelläni vastaan vinkkivitosia koskien kyseistä ilojuomaa. Jos et mitään muuta lehdestä lue, niin kurkkaa ainakin taka-aukeamalta löytyvä ”Kuolemattomat”, eli Toimistolla ilmoille päässeet superhauskat letkautukset. Mikäli tällaista laatikkoa ei pian ole perustettu uudelle Q-talon toimistotilallemme Kraatteriin, tulethan nykäisemään minua hihasta. Pitäähän sielläkin saada hyvät jutut talteen. Iloista loppusyksyä ja opintomenestystä (: Jenni Peuhkurinen Päätoimittaja paatoimittaja@tykry.fi 3


Puheenjohtajan TERVEHDYS Koska kukaan lukija ei varmaan muuten sitä huomaisi, niin tuolla ulkona on kirjoitushetkellä jälleen syksy! Syksyssä on se hirveän kiva puoli, että opiskelijameiningit ja toiminnat jatkuvat taas. Tykrynkin meiningit ovat kivasti alkaneet ja monia perinteisiä tapahtumia alkaakin olla takana ja lisää siintää horisontissa. Vähän uudempia juttuja löytyy Kuuvuoren kentän vierestä Q-talolta uuden juhlatilan muodossa. Se varmasti tulee tutuksi tapahtumissamme, mutta ehkä vielä oleellisempi uusi asia järjestöllemme löytyy kellarista! Siellä sijaitsee Kraatteri. Kraatteri on Tykryn uusi vapaa-ajan tila, johon voi tulla viettämään aikaa sen ollessa avoinna. Tila hankittiin Tykryn uudeksi ”päämajaksi”, koska lähivuosina biokemian ja kemian tilat eivät tule olemaan enää samassa rakennuksessa. Tilasta löytyy todennäköisesti julkaisuhetkellä muutama (mukava) sohva, äänentoisto ja Beer Pong -pöytä. Tarkoitus on järjestää tilassa sinne sopivaa toimintaa, kuten esimerkiksi hallituksen kokouksia ja etkoiluja. Tilaa pyritään pitämään auki mahdollisimman paljon ja päivystyksistä tullaan tiedottamaan pian. Toistaiseksi aukioloista ilmoitetaan pääasiassa Google-kalenterin kautta. Tulkaa ihmeessä kurkkaamaan, jos ette vielä ole ehtineet! Ajankohtaista syksyssä on myös syyskokous ja uuden hallituksen valinta! Jos yhtään kiinnostaa päästä järjestämään tätä kaikkea toimintaa, niin pian on se hetki. Hallituksessa riittää monenlaisia hommia ja jokaiselle varmasti löytyy jotain, jos vain intoa ja motivaatiota on. Tarjolla olevista hommista pääsee kuulemaan lisää vielä lähiaikoina. Ensimmäinen tämänkaltainen tilaisuus on ainejärjestön esittäytyminen, joka järjestetään pilteille loka-marraskuun taitteessa. Ennen syyskokousta on luvassa vielä hallituskähminnät, jossa pääsee kuulemaan suoraan nykyisiltä hallituslaisilta ja toimijoilta, millaisia

4

ne hommat oikeasti ovat ja kuinka kivaa meillä on! Itse voin vain vahvasti suositella mukaan lähtemistä. Neljäs kausi hallituksessa, joista kaksi puheenjohtajana, kuitenkin tässä taustalla. Jos on mitä vain kysymyksiä hallitushommista tai vaikka Kraatterista niin minuun voi aina ottaa yhteyttä, joko sähköpostitse tai tulla nykäisemään suoraan hihasta, jos joskus erikoistyöltäni labrasta ihmisten ilmoille kerkiän. Törmäillään siis ja hauskaa syksyä kaikille!

Risto Jokinen Puheenjohtaja puheenjohtaja@tykry.fi


Kronikat

2017

5


kemian piltit

Emilian lääkekaappi Tuutorina Emilia Kortelainen

Emilia on kolmannen vuoden kemisti, joka ei ole voinut vuosiin hyvin. Onneksi tänä syksynä hän on saanut lisäsisältöä lääkekaappiinsa ja voi nykyisin jo paljon paremmin. Nyt pääsemmekin tutustumaan lääkkeisiin, jotka pelastivat Emilian pahoinvoinnilta.

Edla "Edronax" Kerminen Jätin Someron taakseni 19 vuoden jälkeen ja siirryin piristämään Turkuun (bio)kemistien mieliä. Vapaa-aikani kulutan lenkkeilemällä koiran kanssa tai ilman, sekä tietenkin piristämällä masentuneita mieliä. Välillä seurani saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia kuten unettomuutta, huimausta sekä sydämentykytyksiä, mutta yhdenkin päivän tauko säännöllisestä annostuksesta voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja tunnetta sydämen vajaalyöntisyydestä. Käyttösuositus: päivittäin.

6


Aurora “Aurorix” Uotila Tämä lääke muutti pienestä Harjavallan apteekista Turkuun, Martin apteekkiin, joka ei myöskään ole koolla pilattu. Olen loistava henkisenä tukena, sillä avullani sosiaalista tilanteista ja esimerkiksi baarireissuista on helpompi selvitä kunnialla. Osaan myös piristää, jos mieli on maassa. Jos kuitenkin erehdyt seuraani liian pitkäksi aikaa, saattaa sinulle ilmaantua huimausta sekä päänsärkyä.

Hanna “Lariam” Terä Vuoden -96 malli löyetty Kemijärveltä. Lääkettä käytetään malarian estoon, mitä tarvittaneenkin pohojoisilla leveysasteilla lähitulevaisuudessa. Likka on yleensä iloinen ja rempseä, muttei kannata peljästyä, jos sitä näkyy hieman huneron, köppänän tai muuten vaan psyykkisesti pölijänä, sillä nää on vaan lariamin haittavaikutuksia. Hannan saattaa joskus havaita aurajoen varrella hölökkäilemässä ja se liituaapi sunnuntaiaamuisin puutarhakadulla (haluukko nä tietää miksi? Tuuha kysäsee!). Hanna ossaapi soittaa pianoa ja joskus kehtaa pelata jalakapalloakin, mutta aika paljon se jaakailee lähön kanssa. On se joskus isännän kanssa käyny ulukomaillaki, muttei aina oo rääpyä. Kipenen huntalo se osaa olla ja joskus saattaa kärvästää, muttei kuitenkaan oo hanttapuli. Iha väärti tutustua! Sumppeja kaikille!

Jonas ’’Ventoline’’ Narkko 20-vuotias (puisto)kemistin alku, joka on saapunut Turkuun Rauman rehevöityneiltä rannoilta tarkoituksenaan huolehtia kanssakemistien riittävästä hapensaannista. Ventoline laajentaa keuhkoputkia, jolloin hengittäminen helpottuu riippumatta veresi etanolikonsentraatiosta (lähde?). Vapaa-aikani tuhlaan pitkälti kuntosalitreenausta harrastellen ja kaverien kanssa pyörimiseen.

7


Kaisa ”Kyypakkaus” Hankala Tämä pakkaus päätti vihdoin saapua sivistyksen pariin Turkuun asuttuaan reilut 20 vuotta Ikaalisten kaukaisissa metsissä. Hän onkin pienen ikänsä aikana viettänyt paljon aikaa metsässä mm. suunnistuksen ja marjanpoiminnan muodossa. Näissä harrastuksissa onkin hyvä pitää vastalääkettä mukana, jos sattuu kyy puraisemaan! Muihin kiinnostuksenkohteisiin kuuluvat esimerkiksi maantiepyöräily sekä ruotsinkielisen radion kuuntelu, ja onneksi näihin molempiin löytyykin hyvät mahdollisuudet uudesta kotikaupungista. Kyypakkaus onkin kotiutunut erittäin hyvin Turkuun, vaikka viikonloppuisin hän käykin mielellään kotona Ikaalisissa moikkaanassa perhettään ja dementoitunutta koiraansa.

Otto ”Berocca” Brandt Hei! Olen 21-vuotias Turkulainen mies ja aloitin kemian opiskelun lipastolla tänä syksynä. Olen koulutukseni saanut suomen todellisest pääkaupungist eli Turusta. Harrastuksiini kuuluu pallon perässä juokseminen, baareissa notkuminen ja aktiivinen penkkiurheilu. Olen beroccamaisesti luonteeltani energinen, ylioptimistinen ja iloinen. Mikäli kemialle jämähdän suuntaudun todennäköisesti lääkekehitykseen kokkailemaan juttui. Berocan voimin muutoin väsynyt tuutorimme Emiliakin jaksaa vahtia vallatonta pilttiryhmäämme. Ps etsä mittää matsii lähtis kattoo?!

Salla ”Ibuprofeeni” Lindholm Salla on kotoisin Loimaalta, josta opiskeluvelvollisuudet ajoivat hänet Arcanumille. Hän on parantanut ihmisten tulehdus- ja kiputiloja tarttuvalla iloisuudellaan jo 18 vuoden ajan. Sallan seura kuitenkin saattaa joillekin aiheuttaa suurina määrinä uneliaisuutta tai pyörrytystä.

8


Aarni “Fukitol” Soininen Mies saattaa olla lähtenyt Tampereelta, mutta Mansesteri ei lähde miehestä. "täydellinen herrasmies. " -tuntematon nainen Tinderissä "ostettiin sut Tokmannilta, olit aivan yhtä hyvä kuin Stockmannin vauvat, mutta paljon halvempi." - äiti Fukitolia käytän lähes päivittäin. Pian markkinoilla myös muille opiskelijoille yöunen ja elämänilon hintaan. *drops the mic

Sebastian ”Rivatril” Andrejeff Tänään on kolmiopäivä! Sebastian patentoitiin vuonna 1996 Suomen Turussa. Lääkkeen vaikutukset perustuvat keskushermostoa lamaaviin huonoihin vitseihin ja lapselliseen persoonallisuuteen. Haittavaikutuksiin kuuluu muun muassa huono keskittymiskyky ja lääkehoidon aikana tulee käyttää runsaasti alkoholia. Käyttöaiheeksi Kirkkonummen johtava ylilääkäri MC Rambo antaa: "Jos sua ahistaa ja pahat vibat iski, ihan rikki, heitä naamaan vaan se Rivatrilli."

Valtteri ”Diapam” Päiväniemi Valtteri kehitettiin vuonna 1995 Jyväskylässä, mutta lääkkeen kehitystä jatkettiin pian sen jälkeen Espoossa. Lääke toimii erittäin hyvin unilääkkeenä, sen väsyneiden juttujen takia. Lääkkeen viihdekäyttö on yleistynyt syksyn aikana erityisesti Turun alueella. Alkoholin ja lääkkeen yhteiskäyttöä suosittellaan erittäin vahvasti monissa tutkimuksissa.

9


Emman drinkkilista Kati ” Läskihomo” Ylikoski Hieman punertava, jokseenkin härski ja kotoisin Etelä-Pohjanmaalta - eikä täälläpäin varmaan tiedetä siitä mitään. Vain sisäpiiri tietää tarkalleen, mitä tämä ihanuus pitää sisällään, mutta hauskan illan sen seurassa saa vietettyä ja liikaa nautittuna saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Vaikka maku onkin melko makea ja jotkut eivät piittaa lainkaan, kannattaa tähän Etelä-Pohjanmaan lahjaan maailmalle tehdä lähempää tuttavuutta. Ei sovellu kalsarikännien kaveriksi, vaan on parhaimmillaan ystävien yhteisessä illanvietossa vilkkaassa baarissa ja tulee luultavasti vastaan mikäli eksyt joskus pohjalaiseen yöelämään. Ja ainiin, tämähän tarjoillaan tuopista, koska, noh - "Pohojammaalla kaikki on vähä suurempaa."

Janina Montonen aka GinTonic Kyseinen laatudrinkki on kehitetty syntisessä Kouvolan betonihelvetissä vuonna 1997. Sieltä tämä makuelämys levisi Turkuun. Täällä vaikutukseni näkyy klassisena jopa hieman kuivahkona, ginistä johtuen ja äänekkäänä, multisosiaalisena joidenkin mielestä jopa rasittavana, poreilevan tonicin ansiosta. Muutama lisäfakta: Minä hohdan UV – valoissa, minkä tosin kaikki varmastikin ovat jo Lygasista huomanneet. Nettisivut luokittelevat minut aperitiiviksi, mutta sanoisin itse olevani koko ruokalistan viihdyke ja jos minut tahtonee löytää kannattaa luultavasti suunata suoraan Tykryn toimistolle

Matti ”Jumalan ruoska” Takala 2 cl Jaloviina 2 cl Kahlua Maitoa, jääpaloja Tää drinkki kuvailee aika osuvasti meikäläistä; makeat ja väkevät elementit sekoitetaan keskenään, lisätään jäätävä elementti ja lopputulos on helppo kulauttaa alas nieluun. Itse olen ikuinen lapsi, kiinnostun ja kokeilen eri asioita elämässä. Helpoista ja vaikeista elementeistä muodostuu elämältä maistuva kokonaisuus, kitkeriä ja makeita elementtejä. Nautitaan pieninä annoksina, ei humaltumiseen asti, vaan niin että tuntuu muttei satuta.

10


Camilla ”Irish coffee” Heikinaho Tummapiirteinen ja pehmeä Camilla on lämmittänyt ihmisten iltoja vuodesta -97. Irish coffeen tavoin hän viihtyy rennoissa illanistujaisissa ystävien seurassa ja onkin silloin elementissään. Tämä talven klassikkodrinkki on helposti lähestyttävä ja hän jakaa mielellään iloa ja energiaa muillekin. Kermainen kuorrutus ei saa hämätä, sillä lempeän olemuksen lisäksi Camilla tapaa viskin lailla olla vivahteikas persoona.

Ville ”Long Island Iced Tea” Fock Ville on kaikkien suihin mukiin menevä drinkki, keksitty Suomen kermaperseiden kotikaupungissa Kauniaisissa vuonna 1995. Tätä makeahkoa drinkkia voi nauttia joka päivä aamusta iltaan säätä katsomatta, eritoten yön pikkutunneilla. Katsoessasi drinkkiä näet tequilan eksoottisuuden vodkan voiman rommin pehmeyden ja ginin maskuliinisuuden, mitä muuta haluaisitkaan. Jos haluat joskus juoda tätä drinkkiä, tulee sinun rohkeasti mennä tiskille tilaamaan, se ei pure. Erään tutkimuksen mukaan Ville drinkki on kaikista drinkeistä parhain joten eiköhän sinunkin olisi jo aika tutustua tähän drinkkiin.

Anna-Maria ”mojito” Kurttila Olen 21-vuotias Espoosta Turun baaritiskeille eksynyt neitokainen. Tämä pirtsakka sekoitus minttuista makeutta ja sitruksista raikkautta on kaikille tuttu klassikko ja varmasti monen maistama maku Olen seurallinen ja viihdyn paremmin porukassa kuin yksin. Kuulemma hyvä keskustelukaveri ja siitä syystä helposti lähestyttävä tyyppi. Kunhan meitsin kanssa hengaa ihan kohtuudella, huomaa, että olen ihan fiksua seuraa. Sokerina pohjalla voin luvata, että minun seurassani illasta ei varmasti tule tylsä.

Saara "Mimosa" Pellinen Pitkien aamujen pelastaja, aurinkoinen ja raikas. 1:1 keimailevan kuplivaa pirteyttä ja oranssihtavan hedelmäistä hilpeyttä. Urheilua ja musiikkia rakastava Etelä-Karjalan kasvatti, taitavat miuta myös ihan fiksuksi väittää.

11


Marian Maria ”

emojit

” Nieminen

”Pieni mutta pippurinen :D” ”Omistaa salee Hermione Grangerin aikakonekellon koska aina pirteenä ja ilosena joka paikassa ja saa pidettyä pakan kasassa.” ”Spartaa, shottii ja kello kolmelt subii!” ”Juuh, elikkäs.”

Julia ”

” Eloranta

Moikkamoi! Oon 19-vuotias Lohjalta Turkuun eksynyt positiivinen aloitteleva kemisti. Usein pyörin hukassa ympäriämpäri Turkua, napit korvissa etsien oikeeta päämäärää. Vapaa-ajalla tykkään tanssia (missä ja milloin vain), viettää aikaa kivojen ihmisten kanssa tai vain katsella kotona sarjoja. Ps. aina on oikea aika kahville! ”Parasta mitä Lohjalta on ikinä tullut, maailman tarttuvin hymy ja aina päivän piristys Tanssilattiat kutsuvat meitä, let’s go!”

12


Johanna "

" Vuorinen

Hellurei, mä oon Espoosta Turkuun päätynyt 21-vuotias kemistin alku. Turussa mut voi bongata kotisohvalta löhöömästä, koulusta(??), mm. lynin tai vegasin tanssilattialta tai muuten vaan haahuilemasta päättömästi ympäri Turkua. Harrastuksiin kuuluu satunnaiset piipahdukset kuntosalin puolella sekä hyvän sään sattuessa köpöttelyt Aurajoen rannassa. Ominaisuuksiin kuuluu kova ääni, hauskat(paskat) läpät sekä pitkä takkunen tukka. Lähellä sydäntäni ovat kivat ihmiset, hyvä ruoka (!!!), menevä musa sekä koirat . ”Aivan huikee muija, näkyy bileis (muttei aamuluennoil) . Todella hauskaa (paskaa) läppää, ihan kuin tuutoriinsa tullut! Annukan partner in crime ”

Chantel "

" Odei

Olen 21-vuotias kemisti Turusta. Ainainen myöhästelijä, joka nauttii akateemisten varttien antamista ylimääräisistä minuuteista. Ainoat juoksuaskeleet eivät kuitenkaan ole pelkästään aamuluennoille vaan niitä tulee otettua myös ulkoilmassa lenkkeilyn parissa. Ex-jalkapalloilijana käyn myös salilla ja silloin tällöin potkimassa. ”Pirteä kaunotar, joka tuntee kaikki Turussa ja tietää mistä löytää parhaat bileet. Tietää myös, mikä on maailman paras joukkuelaji t. ylpeä ex-jalkapalloilija-tudor ”

Tiia "

" Koivula

Olen 21 vee tuleva kemisti joka on muuttanut turkuun viereisestä tuppukylästä liedosta. Olen iloinen persoona, joka rakastaa matkustelua. Opiskelujen alkaessa aloitin myös vanhan harrastukseni tanssin taas uudestaa lynin tanssilattian myötä. Koulun lisäksi teen viikonloppuisin tarjoilijan töitä, tervetuloa siis vaikka kahville. ”Tämä Dancing Queen löytyy satavarmasti tanssilattialta! Objektiivisesti parhaat muuvsit, aina iloinen ja mukana kaikessa, myös pieni mutta pippurinen ”

13


Valentin ”

” Harikkala

Valentin on Laitialan puskista (8000 asukasta) ehkä vähän Turun (180 000 asukasta) suuruudesta hämmentynyt kummajainen, jolle kaupungilla eksyminenkään ei ole ollut harvinaista, mutta kyllä se siitä. Valentin saattaa aluksi vaikuttaa alienin tavoin oudolta ja hiljaiselta (kuin puusta pudonneelta?), mutta häneen kannattaa silti tutustua, sillä kun yhteiset mielenkiinnonkohteet on löydetty, niin sujuu jutustelut pienistä ja suurista asioista oikein mukavasti ja kaikilla on kivaa. Ihan leppoisa kaveri hän on loppujen lopuksi. Mielenkiinnonkohteita kemian lisäksi hänellä ovat mm. Scifielokuvat ja -kirjallisuus, historia, videopelit, ja klassinen rock. Harrastuksiin kuuluu kitaran- ja pianon soitto. Yliopistolta hänet saattaa löytää luentojen ohella Terrakodilta juttelemassa mukavia. ”Aivan todella mukava ja sitkeä tyyppi, ihailtava asenne elämää kohtaan. Valentin on oikeasti rock-tähti ”

Veerti ”

” Matilainen

Hei, olen Veerti Naantalista. Olen 21-vuotias ja vietän elämäni toista pilttivuotta, kun päätin vaihtaa matematiikan kemiaan. Luonteeni on hyvin rauhallinen, eikä asioiden turha stressaaminen kuulu toimintatapoihini. En yleensä pidä tarpeetonta kiirettä asioiden tekemisessä, mikä usein johtaa siihen, että asiat valmistuu viime tipassa, mutta yleensä kuitenkin ajallaan. Muutenkin viihdyn lepoasennossa joko sängyllä tai sohvalla aina, kun opiskelu tai vapaa-ajan aktiviteetit ei paina päälle. ”Entinen deltalainen viisastui ja vaihtoi parempaan seuraan. Jäbä joka on aina mukana kaikessa, keep it up bro ”

Nina Rehnberg Marian pilttiryhmän kuuluu lisäksi Nina. Häntä voisi kuvailla seuraavasti: "Porin lahja Turun yliopistolle. Suloinen ja fiksu piltti, jonka kanssa on todella helppoa tulla juttuun. Vahva ihminen, you go girl "

14


Mimosa "Oksa-jossa-rypäleet-ovat-kiinni" Sillanpää Tämä rypäleitä kannattelevat voima, toisin sanoen oksa, vastikään otti tämän vastuullisen taakan hartioilleen kypsyttyään ensin itse kemialla 2 vuotta. Tähän kypsymisprosessiin on kuulunut "ahkeran" opiskelun lisäksi noin muutamat bileet (vain verryttelyn vuoksi tietenkin), pari grammaa alkoholia sekä aimo annos ainejärjestötoimintaa toimarimuodossa. Ulvilasta alunperin kotoisin oleva oksamme onkin erittäin tyytyväinen Turun hedelmälliseen maaperään ja onnellisesti jatkaa kasvuaan täällä.

Pulmu ”Suklaarusina” Eloranta Tämä vuonna 1997 alkunsa saanut ruttuinen rypäle on saapunut Turkuun Iitistä asti. Huolimatta terveellisestä alkuperästään Iitin idyllisessä maalaisympäristössä, on tämä nykyinen Turkulainen elinympäristö muuttanut häntä epäterveellisempään suuntaan. Suurin syy tähän on paksu suklaakuorrutus, sekä opiskelijaelämään kuuluva tyypillinen makaroni- ja nuudelipainotteinen ruokavalio sekä hieman pitkäksi venyneet opiskelijabileet. Onneksi tämä rusina kuitenkin yrittää parhaansa, jotta sopeutuisi jollain lailla kanssarypäleiden joukkoon.

15


Meri ”Merlot” Frantti Mimosan rypäleiden kermaan kuuluvat ehdottomasti Merlot rypäleet, joita Merikin muistuttaa. Yhtäläisyyksiä on esimerkiksi se, että Merlot rypäleistä tehdään maistuvaa viintä ja Merille maistuu viini. Alkon nettisivuilla Merlotviinejä kuvaillaan muun muassa raikkaiksi ja hilloisiksi. Niitäkin Meri joskus on, tosin fuksiviikon jälkeen hillot ovat olleet vähissä ja raikkaus kateissa.

Josefiina ’’Syrah’’ Wallin Josefiina on paljasjalkainen turkulainen, joka kuten Syrah, vain paranee vanhetessaan. Kahdenkymmenen vuoden aikana on siis saatu priimaa. Rypäle tarvitsee kypsyäkseen lämpimän ilmaston ja myös Josefiinan voi yleensä löytää luentosalista kääriytyneenä suureen villatakkiin. Ruuaksi Syrahin kanssa sopivat parhaiten liharuoat, mutta sen sijaan Josefiinalle käy lähes mikä vain ruoka, mieluiten nautittuna nestemäisten rypäleiden kanssa.

Kaarle "El Kake" Antila Kaarle on hyvistä viinirypäleistä tehtyä viiniä, joka tunnetaan nimellä El Kake. El Kaken rypäleet ovat kypsyneet Etelä-Suomessa alueella, joka tunnetaan nimellä Espoo ja niitä on viljelty siellä jo vuodesta 1996 lähtien. Viinin makuprofiili on vivahteikas, humalainen sekä myös hieman sekava. Viini sopii nautittavaksi ystävien kesken, hyvän ruuan äärellä tai vaikkapa aamuyöllä juhlaillan päätteeksi. Helsingin Sanomissa ilmestyneen kyselyn mukaan El Kaken kuluttajista 99 prosenttia olivat naisia. Yksi prosentti vastanneista ei ilmoittanut sukupuoltaan.

16


Johanna “rypälesokeri=glukoosi” Helin Tämä innokas kemian opettajan alku poukkoilee yliopiston ja treenikentän välillä piipahtaen aina väillä kotona Raisiossa lataamassa akkujaan. Raision lukiosta ylioppilaaksi viime keväänä kirjoittanut Johanna haluaa panostaa sekä opiskeluun että rakkaaseen harrastukseensa jousiammuntaan tosissaan. Viimeisenä oljenkortena hän käyttää jaksamiseensa kahvia, jota kuluukin kaiken kaikkiaan monta kupillista päivässä. Johanna on harvoin väsynyt, paitsi kun puhe kääntyy matikan demoihin.

Aleksi ”tuntematon lajike” Mutanen Lama-ajan Suomessa elettiin karuja aikoja kun vanhempani naamioivat lähimarketin halvimmilla rypäleillä kiljunsa kotiviiniksi. Hiivantuoksuinen pulputus käymisastiassa päättyi 1992 ja minut noukittiin sammiosta pihalle. Maamme maineikkaalla itärannikolla Joensuussa ihmisiä neljännesvuosisadan kuivalla ja köykäisellä huumorintajulla kiusattuani huomasin kauhukseni etten eläessäni ollut käynyt Turussa. Tämä huutava vääryys oli korjattava ja kemian opiskelu sai toimia tekosyynä muutossani tänne. Ellen vapaa-aikanani lueskele, luultavasti aiheutan krapulan oireita naapureilleni yrittäessäni soittaa kitaraa kovin heikolla menestyksellä.

Julius "Viognier" Kärki Pohjanmaan maakuntakeskuksesta lähtöisin oleva, sittemmin Porilaistunut Julius on jo vuodesta 1998 alkaen sekoillut ja aiheuttanut hämäriä tilanteita. Tämä viinirypäle on tottunut vedessä lillumiseen uintiharrastuksen johdosta. Harrastuksestaan poiketen hänen vitsinsä ovat varsin usein melko kuivia ja aromittomia. Kyseinen kaveri ei ole kova bailaamaan sillä hän on usein se, joka ensiksi sammuu ja yleensä ilman tippaakaan alkoholia.

Rypäleperheeseen kuuluvat lisäksi Pauliina Pihlavisto ja Valtteri Stenroos.

17


Nikon opetuslapset Nico “Jeesus” Lehtinen

”Kirjoitat siihen vain Nico ja C riittää."

18


Aliisa ”Andreas” Pakarinen Kun tämä 19 vuotta sitten syntynyt Hämeenlinnassa asustava harhaoppinen lukiosta selvittyään etsi elämällensä uutta suuntaa, sai hän unessa ilmestyksen enkeleiltä. Hänen tulisi ottaa suunnakseen Turku ja etsiä Arcanumin aula. Sieltä hän löytäisi portit tieteenaloista pyhimpään ja saisi näin vastaanotettua nämä hänelle osoitetut tarkoin varjellut salaisuudet. Niinpä Aliisa siis keräsi maallisen omaisuutensa ja aloitti matkansa kohti Herran hänelle osoittamaa tietä kemian opintojen parissa.

Erika ”Kananeus” Mesimäki Oli vuosi 1996 kun muuan siunattuun perheeseen syntyi kaksoset, joista esikoinen sai nimekseen Erika. Hän eli onnellisena perheensä kanssa Nummelassa, kunnes eräänä kesäpäivänä kuuli hän kuitenkin Jumalan käskyn. Hänen tuli seurata Jeesus Nikoa Turkuun, päästäkseen tämän kaikkitietävän jumalanpojan oppeihin. Ja niin tapahtui. Erika muutti tuohon pyhään kaupunkiin toiveissaan oppia, kuinka muuttaa vesi viiniksi. Ja totisesti, sen hän oppi ja nyt juokin tuota pyhää juomaa joka keskiviikko muiden opetuslasten kanssa.

19


Titta ”Johannes” Yli-Hollo Jumalan vuodesta 1997 oli Titta perheineen asuttanut Turkua ja sen lähialueita. Turun Kerttulin lukiosta valmistuttuaan ja päätettyään, ettei halua keittää kahvia Turun ABC:illä koko elämäänsä, päätyi Titta Jumalan armosta Arc ykköseen eräänä syksyisenä aamuna. Siellä hän kuuli Niko ”Jeesus” Lehtisen kehottavan valittuja jättämään entisen elämänsä ja seuraamaan häntä. Totisesti, Nikon johdatuksessa ovat opiskelijaelämän mystiset salat ja öiden hurmiolliset ehtoollisviinit alkaneet aueta myös uusimmille opetuslapsille.

Tuomas ”Tuomas” Kleemola -Yks kaveri kerran puhus, maksan hakui. Se on opiskelijan tärkein. Lääkikses ne huomaa, mitä mä varas toin? Jos ette tule vastaan, teen tän yksin. Maksan yksin tän matkan hinnan. Mun maailmankuva vääristyy, kun mietin miltä mä näytän. En osaa elää, siks sanojani käytän. Käsiala mun on hauras mutta vakaa, sen takaa, vain teot joiden takana mä makaan. Katkerana poistun, kun kukaan ei mua kuullut. Oman tontin siivosin ja sammutin myös soihdun. Paineen alla puristun ja itseäni syön, kun yksin saan mä olla ja tehdä kaiken työn. Me ollaan ikuisia. apostoli Tuomaan kirje; Tuom. 21

Emilia ”Filippus” Hautala Matkustin kesän lopulla Etelä-Pohjanmaan Kurikasta kemistien luvattuun maahan Turkuun. Kesällä vuonna 1997 jKr. synnyin, mutta syksy on aina ollut lempi vuodenaikani. Olen aina sanonut pitäväni sateestakin, mutta täällä etelän meri-ilmastossa olen huomannut jo pohtivani tulvan mahdollisuutta. Pitänee alkaa suunnittelemaan jonkinlaista arkkia varmaankin.

20


Maaret ”Matteus” Toiviala Ja niin eräänä keväisenä aamuna kävi Jumalan tahto ja Maaret ilmestyi maailmaan. Tehtyään suuria ihmeitä pohjoisessa Oulussa, tämä vaaleaverikkö lähti opiskelijoiden pyhään kaupunkiin, Turkuun.

Iiro ”Juudas” Lehtovaara Kuultuani tiedon rannikon temppelistä jossa oivallisesti oratoitiin hyvää sanaa poistuin oitis Tampereelta etsimään uutta oppia tuosta profetoijien tyyssijasta. Täältä löytäisin janoamani kuvaukset sekä ylisen että alisen maailman toimista ja säädöksistä. Minulle osoitetun puhujan oppi ei ojaan kaatanut, mutta opetuslasten Metusalemina koin perin tarpeettomaksi menon yltymisen niin etteivät fariseusten pöydät saati viikunapuut olleet turvassa. Etääntyminen näistä puuhista lienee viisainta: eihän moinen voi ainaisesti jatkua... "Mut hei, 30 hopeaista on 30 hopeaista." Juud. 13:30

Simo “Pietari” Salo Matkani Jeesuksen käsivarsille alkoi vuonna 1997. Välivuoden vietettyäni kuulin kutsun uuden vapahtajan. Tuo huhu uudesta kristuksesta kuului Turun portsaan asti. Ja niin lähdin matkaamaan kemian laitosta kohti. Minä pitkän matkan kuljin hyisenä syysaamuna. Ja niin pitkä matkani palkittiin, kun kuulin äänen vapahtajan. Korvassani kuului kutsu… Olet nyt Nicon piltti.

Lisäksi pilttiryhmään kuuluu Ville-Veikko Rämö.

21


Sakarin muumilaakso ”Roni-Muikkunen” Roni on yksinäisiltä vuorilta (Raisio) kotoisin oleva piltti. Muikkusen vapaa aikaan kuuluu: urheilun harrastaminen, nukkuminen ja demojen tekeminen (osa urheilu suoritusta). Luenteeltaan muikkunen on rauhallinen ja kaikkien kaveri. Muikkusen paheisiin luetellaan esimerkiksi koulutöiden laiminlyönti ja aktiivinen osallistuminen opiskelijoiden tapahtumiin. Odotan innolla ensimmäiseltä vuodelta hienoja kokemuksia ja uusia tuttavuuksia, ennen kuin vetäydyn kesäksi yksinäisille vuorille.

Hanni ”Tuutikki” Haapsaari Tuutikki on uusia kokemuksia arvostava kemistin alku Nummelasta. Talviunelle ei juurikaan jää aikaa Tuutikin harrastusten lomassa, mutta kun vapaa-aikaa on, haluaa hän käpertyä lämpimästi kotisohvalleen. Tuutikki on myös toimelias, ja haluaa tehdä kaiken järjestelmällisesti. Hän haluaa toimia käytännöllisesti, ja usein hän pyrkiikin olemaan järkevä ja ajattelemaan ennen kuin suin päin tekee mitään. Lisäksi Tuutikki auttaa ja neuvoo mielellään ystäviään.

22


Joona ”nipsu”Anttila Joonalla ja Nipsulla on muutama yhdistävä tekijä. Nipsun tavoin Joona on pienikokoinen ja hieman ujo uusien ihmisten ympärillä, mikäli vaapukkamehua ei ole saatavilla. Hän on kuitenkin parhaansa mukaan ollut mukana yliopistoelämässä ja onkin nauttinut tästä täysin siemauksin huomista pelkäämättä. Lisäksi Joonaa ja Nipsua yhdistää se, että molemmat asuvat kiven alla, jonne on pitkä matka palata keskiviikko- ja torstaiöisin. Joona todellakin pitää urheilemisesta sekä hyvän ruuan ja juoman nauttimisesta.

Elli ”Vilijonkka” Virtanen Tämä 18-vuotias Vilijonkka pitää puutarhanhoidosta ja nauttii kulttuurista. Vilijonkka pukee myös mielellään aina säiden salliessa mekon päälleen. Myös siisteys ja järjestelmällisyys ovat hyvin lähellä Vilijonkan sydäntä. Vilijonkka onkin hyvin uskollinen tavoilleen, mutta yliopistoelämä saattaa aiheuttaa muutoksia kontrollin tasossa.

Suvituuli ”Hattivatti” Poikonen Tämän turkulaisen 21-vuotiaan hattivatin voi havaita vaeltamassa aamuluennolle aaveen valkoisena ja itse asiassa hän säilyttää värinsä ympäri vuoden veren alkoholipitoisuudesta huolimatta. Suvituulista harvoin näkee onko hän iloinen vai vihainen ja voidaankin sanoa, että hänellä on resting hattivatti- face. Opintojen ohella Suvituuli harrastaa koiransa kanssa ja nauttii luonnossa hamuamisesta. Muiden hattivattien tapaan myös Suvituuli aistii ilmasta etanolia ja löntystää laumassa lähimpään baariin lataamaan akkujaan.

23


Tuomaksen Avengers Emilia ”Thor” Ares Tämä (aiemmin) pitkätukkainen, blondi, jääräpäinen 19 vuotias vasaroija on asustanut monessa eri paikassa, mm. Skandinaviassa, ja nyt päätynyt Turkuun kemistiksi. Ja vaikka vasara voi laboratoriossa olla hieman epäkäytännöllinen uskoo tämä Thor pystyvänsä syventymään kemian saloihin. Tätä jumalaa ei kannata suututtaa koska silloin voi ukkonen yllättää. Mainittakoon vielä että Thorstai on viikon paras päivä.

Ida ”THE HULK” Mäkinen 21 vuotias Ida-Hulk oli jo aloittamassa lupaavaa uraa pikaruoka-alalla, kunnes hänet viskattiin Turkuun, jättäen taakseen huonon palkan ja likaisen mopin. Valkeakoskelta tullut Ida-Hulk hämmästeli aluksi kovin tätä ”suurkaupungin” elämää, mutta pian jo tottui ohikulkijoiden iloiseen aamutervehdykseen: ”EI TÄSSÄ SAA PERKELE PYÖRÄILLÄ” :) Jos baari-illan jälkeen haluaa löytää tämän vihreän jätin, niin kannattaa suunnata mäkkäriin sillä kaikkihan sen tietää, että euron jyystöistä ne protskut saadaan isoihin lihaksiin. Lääkkis ei Ida-Hulkia kiinnosta, vaan hän aikoo viettää vanhuuden päivänsä toimistolla teetä lipittäen. Jos tulevaisuudessa haistatte palaneen käryä ja kuulette ison pamahduksen, niin on hyvin mahdollista, että tämä köntys oltiin erehdytty päästäään labraan.

Ville ”Captain America” Lindgren 20-vuotias espoolainen Ville "Captain America" Lindgren heräsi vuonna 2017 Turusta oltuaan vuoden syväjäässä synkässä Matinkylässä. Turussa Ville jatkaa loputonta taisteluaan vapauden ja pilttipisteiden puolesta kemian laitoksella hyödyntäen kokeellisista keitoksista saamiaan voimia. Villen saattaa bongata demoryhmistä sekä iltapäivän luennoilta, sillä aamuisin hän on usein toipumassa edellisillan taisteluista. Joskus itsepäinen mutta aina reilu, Ville tulee hyvin toimeen kaikenlaisissa tilanteissa.

24


Kasperi ”hawkeye” Soukka Kasperi "hawkeye" Soukka singahti Mäntsälän rauhasta keskelle Turun menoa ja meininkiä. Haukan katseellaan hän metsästää pilttipisteitä sekä pojoja tenttejä varten. Kasperi on seurallinen ja tykkääkin viettää aikaa toisten kanssa, myös "satunnaisiin" bileisiin Kasperi saapuu haukkana paikalle.

Lotta ”Iron Man” Hakamäki Lotta on pienen suuren Hämeenlinnan rautainen kasvatti, joka ei pelkää tai häpeile tehdä itseään näkyväksi eikä varsinkaan kuuluvaksi. Tämä huonojen vitsien sekä itseironian rautainen ammattilainen on helposti tunnistettavissa hänen tunnusomaisista tuntomerkeistään: kahvit kädessä tai sylissä, poron luut korvissa ja hiukset viimeistellysti sotkuisella nutturalla. Paikalle saapuminen tapahtuu tyylikkäästi myöhässä, kuten suurilla älyköillä on tapana. Yhteistyö Lotan kanssa on mutkatonta ja sujuvaa kunhan muistaa pitää yhtenäisen linjan hänen kanssaan. Tästä syystä tämä rautanainen viihtyy omissa oloissaan, työskennellen yksin ja kehittäen itseään älyllisillä haasteilla (suomen kieliopin opettelulla ja pyöristyssääntöjen kertailuilla), sekä purkamalla ylimääräistä energiaansa erilaisilla liikunta-aktiviteeteilla.

Milja ’’Black widow’’ Virtanen Milja ’’Black widow’’ Virtanen on Paimiosta Aurajoen läheisyyteen asustelemaan siirtynyt yleensä iloinen ja kuulemma ihan hauska (joskus vahingossa). Milja on hyvin seurallinen ihminen ja tuleekin varmasti näkymään tapahtumissa. Tenteistä hän aikoo päästä läpi hyödyntäen vakoojan kykyjään. Herttaisesta ulkonäöstään huolimatta Milja on armoton soturi, joka ei kaihda käyttää keinoja hädän tullen ja on valmis auttamaan (humalaisia)ystäviään tilanteessa kuin tilanteessa.

Iina ”Jane Foster” Pulkkinen Tämä vuonna 1998 syntynyt Raumalta kotoisin oleva tiedenainen on elänyt tähänastisen elämänsä Maan päällä täysin ymmärtämättä mitään supersankareista. Hän viettää vapaa-aikansa mieluiten tieteellisten tutkimustensa ja ystäviensä kanssa. Hän on vahva ja määrätietoinen nainen, mutta kaipaa silti vierelleen läheisiä ihmisiä. Hänet löytää useimmiten Arcanumilta, mutta saattaa hän toisinaan myös eksyä Quantumille tapaamaan omaa Thoriaan.

25


biokemian piltit

Iinan atomit Tuutorina Iina Takala

Vuonna -96 ammatinharjoituslupansa saanut kyseenalainen biokemisti ja maailmanparantaja. Viihtyy labran lisäksi Portissa ja nykyään myös satunnaisen säännöllisesti mäellä. Sai tänä vuonna ryhmän alkuaineita uusiin keitoksiin, mikä on tuonut uralle uusia läpimurtoja. Nämä aineet eivät jää ammattisalaisuudeksi, vaan niihin tutustuminen on hyvinkin suotavaa.

Verneri Nissilä [He] Massaltaan pieni ja ehkä siksikin aika huomaamaton alkuaine, joka esiintyy vähäisinä pitoisuuksina opiskelijatapahtumissa. Vaikuttaa toisinaan passiiviselta, mutta osallistuu kuitenkin mielellään niihin reaktioihin, joihin kerkeää mukaan. Vapaaajallaan harrastaa partiota ja yrittää myös pyöriä mukana krav maga -harkoissa. Alun perin tämä piltti syntetisoitiin Pöytyällä ja on turkulaistunut hiljalleen syksyn mittaan. Mielleyhtymiä kimeästä äänestä. (Välillä leijun.)

26


[C]iia Haikarainen Syksyyn 2017 asti oli kaikki esiintymät tästä aineesta tehty vain Tampereen seudulla, jossa ensihavainto tehtiinkin jo alkuvuodesta 1993. Kyseinen aine muodostaa mielellään sidoksia muiden aineiden kanssa ja sen kanssa muodostetut yhdisteet ovat vain hyvin harvoin vaarallisia. Aineella on korkea kiehumispiste, joka on lähes mahdoton saavuttaa. Hyvissä olosuhteissa (usein viinin läheisyydessä) ja kevyessä paineessa voi päästä myös todistamaan kun tästä aineesta muodostuu timantti, ainakin omasta ja mummon mielestä.

J[U]lia Virtanen Tämä on harvoin luonnollisessa asussaan löydettävä alkuaine, mutta alkoholin seasta löydetään useinkin. Olkiluodon läheisyydessä (Pori) aikaisemmin ilmennyt uraani on sittemmin siirtynyt säteilemään Turun seudulle. Pieninä annoksina tämä kaveri on täysin vaaraton, mutta pidemmän ajan päälle tappava. Kiehumispiste on melko korkea, 4130°C, mutta esim. pikkusisko saa kiehumaan nopeampaa. Perustilassa säteilee rauhallisesti läheisille ihmisille, mutta tiettyjä nappuloita painamalla vapauttaa paljon energiaa.

Ven[La] Saramäki Tämä metallinen, mutta kuitenkin pehmeän luonteen omaava aine on oikea harvinaisuus. Sopiviin olosuhteisiin päästyään se syttyy oikein liekkeihin ja peittoaa muut, varsinkin radalla. Lantaani on reaktiokykyinen kaikkiin mahdollisiin vastoinkäymisiin, eikä jää vain stabiilina paikoilleen. Ei ole vaarallinen, korkeintaan hiukan ärsyttävä.

27


L[I]nda Anderson Tämä alkuaine on löydetty vuonna 1997 Helsingistä, mutta nykyään esiintyy Turun opiskelijaelämän vilskeessä. Ominaisuuksiltaan alkuaine on useimmiten kiinteää ja harmaan sävyistä (etenkin talviseen aikaan), mutta kaasumaisessa olomuodossa voidaan havaita myös violettia väriä. Alkuaineen liiallinen nauttiminen saattaa aiheuttaa myrkytysoireita sekä iholle joutuessa voi aiheuttaa palovammoja. Alkuaineen kiehumispiste on 184,3 °C, joka saavutetaan hyvinkin äkkiä, kun hän turhautuu kouluhommien kanssa. Tätä alkuainetta käytetään haavojen puhdistamiseen, joten tule vain nykäisemään hihasta, mikäli sille on tarvetta.

Samuli Nieminen [Sn] Samuli on yhtä pehmeä ja taottavissa kuin alkuaineensa tina. Ja takomista Samuli välillä vaatiikin, jotta uusi asia uppoaa päähän. Liika vääntäminen voi kuitenkin aiheuttaa ”tinan itkuksikin” kutsutun reaktion. Ulkomuodoltaan Samuli on ryhdikäs kuin tinasotilas, mutta taistelussa täysin hyödytön. Samulilta sujuu myös tinapillin soitto varsinkin juottamisen jälkeen.

Laura Mäki [H]

Aurelia Arponen [Zn]

- Esiintyvyys: Useimmiten vedessä - Reaktiivisuus: Normaalitilassa lähes aina stabiili, mutta kuumennettaessa räjähtävä - Sulamispiste: noin + 10 °C (matalammissa lämpötiloissa vaaditaan lapaset ja villasukat) - Kiehumispiste: Korkea - Atomin koko: Pieni - Ominaislämpökapasiteetti: Erittäin pieni - Varoitusmerkit: Myrkyllinen nälkäisenä ja väsyneenä. Energiaa lisättävä säännöllisin väliajoin, jotta positiivinen varaus pysyy.

Löydetty alunperin Itä-Suomesta vuonna 1998, mutta esiintyy nykyään lähinnä Turun Yo-kylässä. Väriltään sinertävän kalpeanharmaa, varsinkin aamuluennolla. Korkea kiehumispiste, mutta sitä voidaan alentaa esimerkiksi sisarusten avulla. Krooninen altistuminen aiheuttaa väsymystä ja anemiaa.

28


Millan metsäneliöt Tuutorina Milla Mikkola

Elokuun lopulla Tuutori-Millan luokse saapui eri puolilta Suomea erilaisia metsän outoksia. Luontoihmisenä Milla tykästyi näihin eliöihin välittömästi ja otti heidät turvaan siipiensä suojaan. Kuukauden aikana Milla on suojattejaan ohjannut ja opastanut opiskelijaelämän saloihin. Metsäläisyydestään huolimatta ovat kaikki sopeutuneet mukavasti sivistyksen pariin.

Leena "lakka" Laitala Leena on monivuotinen kasvi, jonka juurakon kärkisilmuista kasvaa kesän tullen varret maan tasalle talvehtimisen jälkeen. Parhaat elinolosuhteet Leenan kasvulle ovat rauhaisat ja varjoisat paikat, joissa ei joudu patikoitsijoiden tallaamaksi. Leenaa esiintyy Suomen pohjoisosissa sekä Sastamalassa, mutta se levisi hiljattain myös Turkuun. Sopii erinomaisesti yhteen esimerkiksi leipäjuuston tai vaniljajäätelön kanssa, ja saattaapa sitä joskus liköörissäkin tavata.

Maria "Limanuljaska" Nikula Väritykseltään mitäänsanomattoman harmaanruskea. Hapan. Limaisuudesta johtuen roskat, havunneulaset ynnä muut yleisiä lakin pinnalla. Sotkee ja likaa kaiken mihin koskee jo vuodesta 1997. Asiantuntijoiden mukaan silti erittäin aliarvostettu, moni vierastaa turhaan - pinnan alta paljastuu pienellä vaivalla erinomainen sieni.

29


Kristiina "karhu" Aarnio Vuonna 1998 tammikuussa syntynyt Kristiina eksyi Rauman metsistä Turkuun mahdollisten talviunien viettopaikkojen aka. luentosalien perässä. Talvet hän viettää mieluusti peiton alla Netflixin seurassa ja häirittäessä hänen uniaan seuraamukset voivat olla uhkaavat, mutta on silti hyväsydäminen ja sosiaalinen. Muista karhuista poiketen häneltä puuttuu turkki, minkä vuoksi hän turvautuu huiviinsa luennoilla kylmyyden iskiessä.

Siiri ”Susi” Suvela Tämä 21-vuotias susiyksilö kyllästyi palvomaan Tampereen yllä loistavaa kuuta ja päätti uskaltautua Turun pahamaineisen rajan yli. Koiranpentumaisen katseen takaa paljastuu rämäpää, joka olisi jatkuvasti pulassa ilman uskollista laumaansa. Luonteeltaan kiltti, mutta hulluakin kuuhullumpi susi kommunikoi lajitovereidensa kanssa joko mahan murinalla tai ulvomalla naurusta.

Julia "hyttynen" Kinnunen Turun syrjäisissä metsissä vuonna 1997 syntynyt ja ikänsä siellä muita häirinnyt Julia on nyt ilmavirtauksien avulla päätynyt suuremmille apajille. Nykyään hänet voikin usein bongata joko luennoilta inisemässä vierustoveriensa korviin, tai hajuaistinsa avulla etsimästä ravintoa. Tuntomerkeiksi mainittakoon, että hänellä on muista lajitovereistaan poiketen vain kaksi lyhyttä jalkaa ja imukärsäkin puuttuu kokonaan. Näistä puutteista johtuen Julia tunteekin olonsa epämukavaksi lajitoveriensa seurassa, joten hän viettää mieluummin vapaa-aikansa esimerkiksi ihmisten ja hevosten kanssa.

Juulia ”Kurre” Hämäläinen Tämä lajike on levittäytynyt Porvoon laitamilta Turun campusalueelle. Oravaan verrattavissa oleva muikkeli, vuosimallia 1998. Kurre viihtyy joka tavan tallaajan parissa ja on täysillä hengessä mukana. Tämän tehotytön suurena intohimona ovatkin aina olleet kaikenkarvaiset ja näköiset eläimet, etenkin hauvvat.. Noh miten oravaa nyt voisi luonnehtia Juulian toteemieläimeksi? No en tiedä, mutta ainakin oravat säksättävät koirille sieltä oksan varsilta ja ovat vähän tärähtäneitä, ja ovathan Juulian hiuksetkin saman väriset kuin oravan turkki.

30


Tuutorina Milla Weckman Tämä blondi kouluttaja ei pelkää heittäytymistä eikä itsensä toteuttamista. Luvialta kotoisin oleva Milla kaitsee tällä kertaa iloisesti sekalaista settiä Pokémoneja. Hän ei ehkä huudahtanut jokaiselle seuraavista olioista ”Valitsen sinut!”, mutta ohjastaa uskollisesti laumaansa opiskelijaelämän syövereihin niin opinnoissa kuin Turun yöelämässäkin. Tarpeen vaatiessa Milla keräilee taisteluissa tajunsa menettäneet Pokémoninsa takaisin Poké-palloihinsa turvaan.

Adalmiina ”Eevee” Ylönen Tämä Eevee on monipuolinen Pokémon, joka jatkuvasti kehittyy moneen suuntaan. 19-vuotias pehmeä ruskeaverikkö on kotoisin Naantalista ja Salosta ja Turusta. Tällä hetkellä olinpaikkana kuitenkin Turku, yleensä löydettävissä kotoota unelmoimasta tai yöelämästä ottamassa kaikki irti elämästä. Ammentaa energiaa esimerkiksi musiikista, kirjallisuudesta ja rakkaista ihmisistä (Hi mom!). Huumornaisii ja sillai - tulkaa jutulle, niin kerron salaisuuksia.

Heidi "Heracross" Valtanen Tämä vuodesta -97 Pokémon-taistelukentillä temmeltänyt öttiäinen on syntynyt Sastamalan sydämesä Vammalasa. Siälä kaikki asiat on tuala ja täälä ja se on osasyy miksi muutin mielelläni Turkuun. Älä anna kuvaannollisen kyr*än otsassa hämätä, tämä Pokémon on ennemmin ujo ja ystävällinen ulkokuorestaan huolimatta. Tuu siis juttelemaan!

31


Johanna "Snorlax" Aaltonen Tämä 19-vuotias mukavuudenhaluinen biokemistin alku on kotoisin Maskusta. Johanna on lähes poikkeuksetta aina väsynyt ja nälkäinen ja siksi nukkuminen ja ruoka ovatkin hänellä lähellä sydäntä. Päikkäreitten otto onnistuukin niin paikasta kuin luennostakin riippumatta. Pakkaa saattavat sekoittaa silloin tällöin satunnaiset urheilusuoritukset. Laiskuudesta huolimatta kaikki (pakolliset) hommat tulee hoidettua aina loppuun asti, tosin yleensä vasta silloin kun deadlinet painavat jo päälle, mutta kumminkin.

Johanna ”Vulpix” Rejström Johanna on vuonna 1998 syntynyt ujo pieni hankolainen, joka eksyi Turkuun opiskelemaan biokemiaa ollessaan ihan pihalla siitä, mitä haluaisi tulevaisuudessaan tehdä. Hän on todella hiljainen ja rauhallinen, mutta hyvien kavereiden kanssa juttua (ja ääntäkin) löytyy oikealla hetkellä. Johanna ei ole kovin sosiaalinen ja rakastaakin olla kotona omissa oloissaan. Suurimman osan ajastaan hän viettää ulkoillen, tehden käsitöitä ja seikkaillen internetin ihmemaassa. Luonto ja eläimet ovat aina olleet lähellä Johannan sydäntä, minkä vuoksi hän rakastaa metsissä hyppelemistä ja kokee polttavaa tarvetta päästä silittämään joka ikistä vastaantulevaa eläintä. Johannalla on myös krooninen jäätelöriippuvuus.

Liisa "Raichu" Pösö Tämä 20-vuotias, pitkälle kehittynyt, sähköinen Raichu on kotoisin Vantaan Ylästöstä. Hänelle tyypilliset tunnusmerkit ovat valossa kullertava tukka ja Raicheille hyvin tyypillinen leveä hymy. Tämä Raichu on lyhyen elämänsä aikana vaeltanut useisiin paikkoihin ja jopa löytänyt pesäkoloja Saksasta kuin myös Englannista. Hän on jatkuvasti hyvin virittynyt (jopa aamuluennoilla) ja on aina valmis uusiin seikkailuihin. Hän virittyy keräämällä energiaa Turun ilmakehästä, ja tämän vuoksi häntä ei ole vaikea kuulla eikä löytää Turun yöelämästä.

32


Niko "Bulbasaur" Peltonen Bulbasaur muutti Turkuun Pyhärannan puskista. Raumalla enimmäkseen aikaansa viettänyt, ja siellä taistellut, nauttii urheilusta kuin urheilusta ja yrittää pitää kovaa kuntoa yllä. Kunnon ylläpito on bulbasaurille tärkeää, jotta jaksaa penkkiurheilla, joka myös on hänen suuri intohimo. Hänet voi tavata iltamyöhään taistelu(tanssi) lattioilta.

Rebecca ”Rebefly” Vesamaa Rebefly on polkupyörännopeudella kiitävä pörriäis-Pokémon. Alun perin Savosta peräisin oleva vieraslaji, jonka harrastuksiin kuuluvat vaihtuvat liikuntalajit, ”rentouttavat” ompeluprojektit sekä Tähkäpuiston ruusujen nuuhkiminen. Taktiikkana lyhyt, mutta intensiivinen tenttiin luku/esseen kirjoitus edeltävänä iltana ja erityistaitona brownieiden leipominen ja syöminen.

Teemu ”Teemuk” Konttila Tampereelta Turkuun ryöminyt 21v. biokemian opiskelija. Kirjoittanut itsensä ylioppilaaksi Tampereen Hervannassa 2015. On erittäin myrkyllinen ja yrittää soluttautua normaalien ihmisten joukkoon. Elinalue havaittu Yo-kylässä. Pitää erilaisten pelien pelaamisesta, hyvin sosiaalinen, huonon huumorin ystävä ja arvostaa laadukasta ruokaa.

Tiia ”Wigglytuff ” Manninen, 23 Wigglytuff on kotoisin Tampereen seudulta ja ehtinyt asua niin monessa eri kaupungissa lyhyen elämänsä aikana, ettei kykene määrittelemään, mistä tarkalleen on kotoisin. Wigglytuff tykkää matkustelusta, elokuvista ja laulamisesta vaikkakin lauluääni ei ole yhtä sulosointuinen kuin nuoremman sisarensa Jigglybuffin. Häneen voi kuitenkin törmätä viikottain karaokesta Turun keskustasta sekä eloisilta vihreiltä tasangoilta ja nurmikentiltä. Aiemmin Kalosin nurse Joyt yrittivät kouluttaa Wigglytuffista pokemonien sairaanhoitajaa mutta Wigglytuff koki luonnontieteet mielenkiintoisemmaksi. Wigglypuffin paheisiin kuuluu silmät auki nukahtaminen (kesken luennon) sekä aamuun asti bailaaminen. Kun Wigglytuff juo liikaa, hän liikkuu pomppimalla tai kellumalla (Aurajoessa).

33


Oliverin Disney-klassikot

Oliver “Walt Disney ” Boucht Eikö tämä kaveri lähde kulumallakaan pois? Akateemisesti kolmannen vuoden Oliver “Walt Disney” Boucht on jo toista kertaa keränny kaikki rakastetut klassikot yhteen. Hypätään katsomaan minkälaisen kollaasin kanssa Oliver on touhunnut viimeisen kuukauden.

34


Heli ”Liisa ihmemaassa” Tirkkonen Tämä 23-vuotias Turusta kotoisin oleva tyttö juhlii syntymättömyyspäiviänsä muulloin, paitsi kesäkuun toisena päivänä. Uteliaana tyttönä hän seurasi jänistä koloon ja neljän vuoden seikkailun jälkeen hän on löytänyt tiensä takaisin todelliseen yliopistomaailmaan. Tai mistä sitä tietää, voihan kaikki sittenkin olla vain unta. Vapaa-ajallaan hän jahtaa jäniksiä puhuvan koiransa kanssa sekä laajentaa mielikuvitusmaailmaansa fantasiakirjallisuuden kautta. Tulevaisuudessa hän aikoo viettää aikansa ehkä vähemmän mielikuvituksellisten solumaailmojen tutkijana, mikäli määrärahat ja muut mielikuvitusoliot sallivat tällaiset seikkailut.

Camilla "Unelias" Miettinen Tämä syntyperäinen turkulaiskääpiö on asustellut Turun rajojen sisäpuolella kaikki elämänsä 19 vuotta. Päivänsä hän vietti suurimmaksi osaksi nukkuen, kunnes kerran herätessään löysi itsensä Biokemian laitoksen timanttikaivokselta. Unelias viihtyy kotimetsänsä siimeksessä, mutta harhailee toisinaan puoliunessa luentosalien pehmustetuille penkeille torkkumaan.

Juho ”Timon” Keto-Tokoi Tämä vastikään Turkuun muuttanut hahmo on Tampereelta kotoisin. Ikää on 20 vuotta. Muuttaessa vähän jännitti, mutta nyt on voinut todeta ”Hakuna Matata!”. Uteliaan luonteen vuoksi harrastukset on milloin mitäkin. Liikunta, musiikki ja luonto ovat lähellä sydäntä.

Akseli "Lampunhenki" Lahtinen Tässä olisi 19-vuotias Lahes koko elämänsä viettänyt nuorukainen. Hän aina hyvällä tuulella (paitsi krapulassa) ja pitää hauskanpidosta ja nauramisesta. Hän myös rakastaa moottoripyöriä, kalastusta ja veneilyä. Luennoilla hänellä saattaa mennä silmät kiinni tällöi hänet kannattaa tönäistä kevyesti. Toiveita hän toteuttelee tottakai, mutta kunhan vaan toive on halpa, helppo, hauska ja hetkessä tehty. Siinä sulle, sä epäilevä Mustafa.

35


Joonas ''Stitch'' Silmu 20-vuotias, pienikokoinen Joonas on joskus kuin toiselta planeetalta. Toisaalta kotikaupunki Pori sekä sen asukkaat ovat muutenkin ulkopaikkakuntalaisten (tai ainakin Jussi Vareksen) mielestä kummallisia. Joonaksen energisyys on suoraan verrannollinen kiinnostukseen. Muuten laiskasta ''Stitchistä'' tulee hyvin aktiivinen, kun jokin alkaa kiinnostaa, mikä näkyy opiskelussa sekä hyvänä, että pahana. Hänellä on taipumusta laukoa älykkäitä asioita suustaan, mutta osaa kuitenkin joskus olla äärettömän tyhmä yksinkertaisissakin asioissa.

Jose”Ihaa”fiina Mäkinen Turun ja Helsingin väliin jäävästä 0,0002 hehtaarin metsän kokoisesta läntistä, Salosta, olen lähtöisin. Tästä johtunee, että en kovinkaan usein tunnista milloin jollekulle tarttuu turkulaistunut murre, enkä siitä suuremmin välitäkään. 20 vuoden ikään on tällä rauhallisen pohdiskelevalla otuksen vauhdilla päästy. Eliniänodote: kauan. Pitää mustikoista ja muista marjoista, lämpimästä teestä ja käsitöistä (eritoten neulomisesta). Vaikka Ihaa onkin melko rauhallinen, niin harrastuksiini kuuluu myös hieman vauhdikastempoisempi yleisurheilu. Disney elokuvat ja muumit ovat myös lähellä sydäntä ja kun elokuvien ja jaksojen repliikit muistaa ulkoa niitä on hyvä siteerata arkisissakin keskusteluissa.

Viola “Ruu” Inkinen Tämä Helsingistä kotoisin oleva 19-vuotias Viola “Ruu” pomppi Turkuun kesän lopussa, eikä vauhti ole sen jälkeen hidastunut. Luonteeltaan Viola on iloinen, nauravainen ja erittäin puhelias, vaikkakin aamuluennoilla nämä piirteet eivät ole kovinkaan läsnä. Vaikka Violaa ei olekaan pituudella siunattu, äänensä kyllä kantaa kymmenien metrien päähän, joten kuulet hänet, vaikket edes haluaisi. Ruulla kuin myös Violalla on viaton ulosanti, mutta todellisuudessa sitä on käyty liemessä kuin liemessä useammin kuin pitäisi. Violan voi bongata useasti niin yliopistolta kuin Turun yöelämästä tai vaikka kokonaan toisesta kaupungista, sillä hän ei kauaa malta pysyä paikoillaan.

36


Emmi ”Bambi” Virtanen Tämä yksilö on tottunut asumaan luonnonhelmassa. Siellä ilta-aurinkoa voi ihailla täydellisessä metsän rauhassa lintujen laulua, puiden huminaa ja puron solinaa kuunnellen. Tämän vuoksi Rauman metsistä Turun keskustan hulinaan siirtyminen onkin ollut shokki tälle 19-vuotiaalle valkohäntäpeuralle. Elinympäristön muutoksen aiheuttamaa stressiä lievittää kuitenkin Turun kaunis jokiranta, jossa Bambi mielellään käy iltalenkeillä. Bambi on hyvin iloinen ja sosiaalinen persoona, jolle ystävät ovat hyvin tärkeitä. Toisinaan kuitenkin paluu kotiseutujen metsien suojiin on tälle herkälle yksilölle hyvin mieluista.

Samuli ”Lumikki” Pyytövaara ”IT’S A TRAP!” Lasisessa arkussa, Lumikin punaisten huulien ja mustien kutrien takaa löytyy prinssin kauhuksi 26-vuotias turkulainen Samuli. Lumikki on positiivinen eräjorma, joka käy usein koiransa kanssa nauttimassa luonnosta. Illan hämärässä laavulla riittävästi Jallua nautittuaan hän saattaa toisinaan törmätä seitsemään kääpiöön, jotka ovat hänen hyviä ystäviään.

Sofia "Yzma" Sainio Sofia on 19-vuotias Maskusta Turkuun muuttanut tuleva biokemisti. Opiskelun ohella hän tekee satunnaisesti töitä ja viettää yöt salaisessa labrassaan valmistaen rohtojaan ja punoen juoniaan. Yöt labrassa voivat toki venyä pitkiksi, millä on tietysti vaikutusta opiskeluun ja sen tehokkuuteen. Opiskelut usein siis hoidetaan viime tingassa, mutta aina kuitenkin kunnialla.

37


Sini-tädin puolen hehtaarin metsän asukit: Sini ”reipas” Huuskonen Siis reipas juomaan ja nukkumaan. Vanha ja vähän konahtunut jäärä, joka usein seikkailee metsän siimeksessä. Reipas on jo kolmatta kertaa 21 v. (akateemisesti 4 v.). Reipas asuu arcanumin välittömässä läheisyydessä ja siten on aina lähettyvillä. Reippaan rapeista olotiloista huolimatta, Reipas on jopa usei ihan ystävällinen ja asiallinen. Reipas usein korjailee Puhin ja ystävien väärinkäsitykset tarpeen vaatiessa.

Sonja ”Fantti” Koskela Tälle yökyöpelille aamuluennoille raahautuminen metsän siimeksestä on melkoisen vaikeaa. Turussa syntyneelle ja Turun lähiseudulla koko tähänastisen elämänsä asuneelle Fantille täl puol jokke sijaitseva yliopisto oli ykkösvalinta. Möhköfanttien esiintymisalue on laaja mutta tämän Fantin voi tavata useimmiten keskustasta pyörimästä tai jokirannasta lämpötilojen salliessa. Tällä hetkellä 21-vuotias Fantti on luovuttanut useimmat harrastuksensa kuin valenssielektronit konsanaan mutta kärsä hamuaa urheilun pariin niin salin kuin lenkkeilyn muodossa. Sosiaalinen Fantti viettää vapaa-aikaansa mieluiten laumassa muiden metsän olentojen kanssa ja vetäytyy sitten pesäkoloonsa sarjoja katselemaan.

38


Salla "Ihaa" Immonen Tässä on Ihaa. Tampereelta Turun tylsyyksiä tutkimaan tullut ihan lepponen ja pehmee kaveri. Ihaa saattaa välillä vaikuttaa elämäänsä kyllästyneeltä, mutta todellisuudessa kaverit on ihan kivoja, niinkun Ihaa itsekin. Turun opiskelijaelämä on tällä hetkellä lähellä Ihaan sydäntä, varsinki ne vähemmän tylsät iltoihin painottuvat riennot. Välillä Ihaan on kuitenkin pakko päästä tylsistymään Tampereen harmauteen, jossa kaikki on turvallisen tuttua ja tylsää.

Jaakko "Puh" Räkköläinen Tämä nalle laskeutui Oulun huudeilta etelään makeamman elämän perässä. Turun Alkot ja juottolat ovatkin tulleet tutuiksi jo viiden vuoden ajan. Halvan viinan ja huonon huumorin perässä Puh ajautui töihin ravintoloihin, kunnes eräänä darra-aamuna nousi ajatus omasta tislaamosta. Ura puistokemistinä sopisi siis kuin oktetti jalokaasulle. Puhin pullosta riittää kaikille!

Eetu ”Tikru” Lappateläinen Tässä on Tikru. Hän ehti tekemään töitä edellisten opintojen ohella riittävästi huomatakseen opiskelun hauskuuden. Niinpä hän pomppi Porvoosta Turkuun oppimaan miten elämä toimii. Tikru on 26-vuotias, eli tavallisen vankeudessa elävän tiikerin elinkaaren loppupäässä. Tämän tiikerin elämää kuitenkin rajoittavat vain velkavankityrmän kalterit, joihin Tikru onkin vääntänyt Kelan kullankiiltoisella ja hallituksen kovaksi karaisemalla opintotukikangella tiikerin mentävän aukon. Tästä aukosta hän aamun auettua pomppii opin ahjoon. Aamupäivät hän viettää pääsääntöisesti luennoilla naurua pidätellen ja usein iltapäivisin hän nauttii päiväunet, sillä naurun pidättely ja pomppinen vaativat veronsa. Tikru rakastaa energistä olotilaa, edullista opiskeluruokailua ja väsynyttä läppää.

39


Nashmil ”Kengu” Palani Kengu asuu Turussa ja hänestä on mukavaa, että kaupunki on jo ennestään tuttu. Hän voi keskittyä opiskelun riemuun ja huolehtia tavalliseen tapaansa tehtävistään. Kengu tykkää olla perheensä kanssa metsässä lenkkeilemässä

Elisa "Nasu" Virtanen Nasu, 21-vuotias turkulainen pieni possu on arka ja hermostunut monista asioista kuten baarin jälkeisestä kotimatkasta. Koostaan ja peloistaan huolimatta Nasu kuitenkin yrittää olla rohkea ja monesti voittaa pelkonsa poistuttuaan omalta mukavuusalueeltaan. Puolen hehtaarin metsän asukeista Nasu on yleensä se, joka huomaa ongelmat usein ennen muita ja säästyykin aina ikäviltä seuraamuksilta.

Vilma "Kani" Tiittanen Kani pakeni kalakukkoja Kuopion temmellyksestä Turun laitakylien koloihin. Ennen hänen harrastuksiinsa kuului tanssiminen esiintymislavoilla, mutta on taantunut nyt tanssimaan vain kotikolossaan. Kani oli kova kasvattamaan kukkia Kuopiossa, mutta Turussa hänen tuotantonsa keskittyy omiin keitoksiin. Kolossa asumisen takia kani ei ole kuullut käsitettä krapula ja jos vastaan tulee nestettä, se on pakko ottaa. Luennolla kani on ahkeran näköisenä eturivin tuntumassa vain hieman heikon kaukonäkönsä vuoksi. Kuittailua hän saa usein kuulla puhetavastaan ja liian nopeasta kävelemisestä. Kani nauttii muiden seurasta ja on varsin lojaali ystävilleen. Kuitenkin jotta voi viihtyä kanin seurassa täytyy kertoa sekä kuunnella paljon huonoja juttuja.

40


Essika Testaa Viinahedelmät Teksti ja kuvat: Essi Suominen ja Erika Alander Tähän asti Essika Testaa -duo on testannut vain omia mielipuolisia ideoitaan, mutta tällä kertaa rakkaat lukijat, testasimme yleisön pyynnöstä viinahedelmiä. Viinahedelmät ovat mitä mainioin herkku piristämään kuumaa kesäiltaa, mutta idea soveltuu loistavasti myös jouluristeilylle. Pakkaa mukaasi hedelmiä ja nauti nälän yllättäessä, sillä onhan bilettäminen tyhjään vatsaan varsin ikävää. Tällä kertaa maisteluryhmä koostui jo Essika Testaa -vakiokalustoon kuuluvista Niko Lehtisestä ja Oskari Purosta. Debyyttinsä tällä kertaa tekivät Elina Nuutila ja mukaan eksynyt deltalainen Anton Lehtonen. Hedelmien makua syvensi tällä kertaa Vergin sijaan suomalainen herkkujen herkku: 39% Tapio Viina. Hedelmien valmistukseen on käytetty kahta eri menetelmää: ruiskulla suoraan hedelmään tai imeytetty hedelmänpaloja viinassa yön yli. Normaalisti Essika Testaa maisteluryhmä on pisteyttänyt makuelämykset ja arvosanojen keskiarvo on julkistettu jutussa. Tällä kertaa keskiarvo oli sitä huonompi mitä enemmän Tapio maistui hedelmissä, joten arvosanat jätettiin välistä.

Appelsiini (ruisku). Viinan maku hyvin mieto, melko kirpeä. • Nuutila: ’’Appelsiinista tuli sitruuna’’ Mango (ruisku, ruiskuttaminen varsin haastavaa). Viina maistui hiukan. • Anton: ’’Ihanku viinapiltti’’ • Puro: ’’Ottaisin uusiksi’’ Kiivi (Ruisku, ruiskuttaminen melko haasteellista) • Anton: ’’En tiedä tykkäänkö viinast vai hedelmistä mut nää kaikki on hyvii’’ • Puro: ’’Tää viina on kadottanu kiivin maun’’ Kiivi (imeytetty, kuorittu ja paloiteltu. Imi hyvin) • Nuutila: ’’Ihmisen ei olis kuulunu syödä tätä’’ • Niko: ’’Hyi vittu, annanpa mun ekat oksennuskommentit’’ 41


Persikka (ruisku, ruikuttaminen lähes mahdotonta johtuen luultavasti persikan raakuudesta) • Essi: ’’Raaka persikka… eikä enää ikinä Tapioviinaa’’ • Anton: ’’Aika kaukana Breezerist’’ Persikka (uitettu, paloiteltu. imi kohtalaisesti) • Nuutila: ’’Pelko et jos lopetan pureskelun ni tulee paha jälkimaku. Tykkäsin living on the edge kokemuksesta’’ • Puro: ’’Paskaa saa perseestäkin’’ Rusina (uitettu). Kummallinen maku. • Anton: ’’Vähä ku ehtoollisviini, pahuus pakeni kehosta’’ • Nuutila: ’’En tilais vaiks olis lynis euron’’ • Essi: ’’Tää näyttää Niko Lehtiselt’’ Banaani (Ruisku, ruiskutus todella helppoa. Hedelmäliha tosi ihan mustaa viinan vuoksi) • Nuutila: ’’Kuka päästi Tapion mukaan?’’ • Anton: ’’Jälkimausta ei voi päätellä tuliks tää musta ulos vai söinkö mä tän’’ Kurkku (ruisku, ainoastaan kurkun keskikohtaan ruiskuttaminen onnistui). Maku hyvin mieto. • Nuutila: ’’Kurkku on mun lempihetelmä’’ Kurkku (imeytetty, paloiteltu, imi todella hyvin) • Niko: ’’Kurkku kävi moikkaa kurkunpääs, mut mä pakotin sen alas’’ • Nuutila: ’’Jos oli hätä et ne ei imeny viinaa, ni ei hätää. TÄÄ IMI’’ • Puro: ’’Vihdoin maistu viina’’ Päärynäomena, emme osanneet valita päärynän ja omenan väliltä, joten ostimme päärynäomenan (imeytetty, paloiteltu, imi parhaiten) • Erika: ’’ON MUUTE VIINA IMEYTYNY’’ • Puro: ’’Vetää hiljaseksi’’ • Nuutila: ’’Kurkkukakkonen. Helan Går!’’ Annona, omituinen eksoottinen hedelmä josta kenelläkään ei ollut kokemusta (imeytetty, paloiteltu, hedelmäliha mustui) • Essi: ’’Yllättävän hyvää, mut en osta tätä ikinä enää’’ • Erika: ’’Maistuu puulta’’ • Niko: ’’Maistuu ja näyttää sieneltä’’ 42


Meloni (imeytetty ja ruiskutettu, imeyttäminen ei onnistunut niin kuin YouTubessa, joten siirryttiin ruiskuttamiseen) • Niko: ’’Tapsa oli kussu just siihe kohtaa melonia’’ • Erika: ’’Iha hyvää paitsi Tapsakohta. Sen huomas’’

Krapulanpoisto-smoothie: Ohje: pistä kaikki ylimääräiset palat blenderiin, lisää Tapsaa ja surauta suunnilleen juotavaksi ja nauti. • Niko: ’’ Arvaamaton ja epätasainen liuos’’ • Erika: ’’Hyvä, ei maistu viina’’ • Nuutila: ’’ Vähä niinku inkiväärishotti, kumpikaan ei paranna sun elämää’’

43


Piltit paljastavat: parhaat reseptit (makean)himoon

Maailman parhaat suklaamuffinit Tiedättehän sen tunteen, kun vaan on pakko saada jotain ihanan suklaista? No, eräänä suklaanhimoisena päivänä päätin leipoa jotakin suussa sulavaa. Löysin netistä reseptin joka lupasi mehukkaita ja muhkeita amerikkalaisia suklaamuffineja, ja tällä kertaa internet ei valehdellut. Kokeile siis tätä unohtumattoman mahtavaa reseptiä jolla saa melkeinpä kenet tahansa lumotuksi! Ainekset (12 isoa muffinia) 4,5 dl vehnäjauhoja 1 dl kaakaota 3 tl leivinjauhetta 2 tl vaniljasokeria 150 g maitosuklaata 50 g tummaa suklaata 3 kananmunaa 2,5 dl sokeria 1,5 dl rypsiöljyä 3 dl maitoa Ohjeet 1. Laita uuni päälle (200 astetta). 2. Sekoita kuivat ainekset, paitsi sokeri, kulhoon ja aseta syrjään. 3. Rouhi suklaa ja aseta syrjään. 4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. 5. Lisää siivilän läpi kuivat ainekset. 6. Lisää rypsiöljy ja maito. Kääntele nuolijalla kunnes taikina on tasainen. 7. Lisää sitten taikinaan rouhittu tumma suklaa ja 50 g maitosuklaasta. 8. Kaada taikina muotteihin, ja ripottele loput maitosuklaarouheesta muffinien päälle. 9. Paista uunin keskiosassa 15-17 minuuttia. Anna jäähtyä. NAMMMM!!!! Valitettavasti muffineista ei edes ole kuvaa, kun ne syötiin niin nopeasti...

44


Kinder-piirakka Täydellistä suklaan (ja next level mokkapalojen) ystäville! Tällä ohjeella valmistuu uunipellillinen, eli ohjeella teet piirakkaa sopivasti vaikka etkoille kaveriporukalle tarjoiltavaksi. Lopun voi laittaa paloiteltuna pakkaseen tai mikäli edellisenä iltana Lynissä ja Vegasissa juomasi sekä Hesen kerroshampurilaisen ja paprikamajoneesin kalorit eivät riitä, piirakan voi nauttia vaikka aamupalaksi. Sekoita keskenään: 6 dl sokeria 5 dl vehnäjauhoja 2 tl vaniljasokeria 4 tl leivinjauhetta 6 rkl tummaa kaakaojauhetta Kiehauta 3 dl vettä ja sulata 300g voita. Yhdistä nesteet ja kuivat aineet puuhaarukalla sekoittaen. Lisää vielä 4 kananmunaa ja sekoita hyvin. Paista piirakkaa 30-35min 200 asteessa. Piirakkapohjan tulee olla hyvin jäähtynyt ennen voikreemin ja suklaan lisäämistä. Vatkaa 150g pehmeää voita ja 5dl sokeria vaahdoksi. Lisää joukkoon 4 tl vaniljasokeria ja 2 kananmunan keltuaista. Levitä kreemi jäähtyneelle piirakkapohjalle ja laita koko setti jääkaappiin tai pakastimeen suklaan sulatuksen ajaksi, jotta pehmeä kreemi ja suklaa eivät sekoitu keskenään. Sulata 300g maitosuklaata ja n. 100g valkosuklaata erillisissä astioissa. Levitä maitosuklaa tasaisesti kreemin päälle ja valuta valkosuklaasta raitoja maitosuklaan päälle. Marmorikuvion saa aikaan vetämällä esimerkiksi hammastikulla vuorosuuntiin koko piirakan halki, kun suklaa on vielä sulaa. Diabetes-varoitus! Valmista piirakkaa omalla vastuulla, muista liikkua ja syödä muutakin! Ohje ja kuva alun perin ex-naapurini Hennan ruokablogista nimeltä Mansikkavaahtis :) -Heidi

45


Akateemisia letkautuksia —

ja muuta kuivaa

Pyrologian laitoksen uutisia Laitoksen professorin virka täytetty - Tutkija tuli taloon! Tuhopolton tutkinnassa yllättävä käänne - Ei laittanut tikkua ristiin! Hanke maisterivaiheen valmistuvien määrän kasvattamiseksi - Tuhat tulimmaista! Palonesto-tutkimuksen rahoitus loppui - Tuli stoppi! Uuden sammutustekniikan testauksesta yllättävän paljon melua - Tuli tupen rapinat! IT-tuki asetti krusifiksin muotoiset muistitikut pannaan - "Nyt ei mene bittiä ristiin!" Materiaalikemisti sijoituksestaan laitosten välisessä turnauksessa - "Kisan puolivälissä tajusin että kuparijohdin."

Virtsanpylväitä Korkeasaaren eläintarhassa korostetaan vihreitä arvoja - Katsovat pahalla veden hukkaan heittämistä. Miksi sveitsiläiset kellosepät pyrkivät aina käyttämään pisuaaria? Tykkäävät pitää munaa käessä.

Ääretön määrä Deltalaisia menee Proffan kellariin. Ensimmäinen tilaa oluen, toinen puolikkaan, kolmas neljäsosan... Baarimikko keskeyttää sanoen "Te olette kaikki idiootteja" ja kaataa heille kaksi olutta.

-Nimim. "Piltti-Iiro"

46


Kuolemattomat Kemisti toimistolla: “Ensin pannaan, sit tehään demot ja sit katotaan Harry Potteria.” Toinen jatkoi myöhemmin: “Nii, että mennäänkö takakautta vai etukautta?” Mitä muita Pokemonei sä tiiät Pikachun lisäks? -Salmanderin -Masamuija On niin likaset lakanat, et pitää pestä pillu panemisen jälkeen. -Tuutori 2016/2017 “Jatko-osa, jota kukaan ei pyytänyt.” Never have I ever: En ole koskaan mitannut elintäni. Kasper: “Tuomas, eikö ollut millimetrimittaa?” Krista: “Se on yhtä paha ku se et lehmät lentää ja et Marco ois ens vuonnaki viel biokemial” Senki lortto, OTA SITÄ PYLVÄSTÄ! -NurmiKo? Saanks mä nuolla sun pakoputkee? -Jäärät toimistolla Mä laitan tähän sun naamaan Lellun naaman. -Masamuija Voi vittu... -Tyyny luettuaan molekyylibiologian tenttikysymykset Afrikan lapset kärsii, pannaan silti. -TYK ry:n virallinen kanta, WAPPU 2017 Pistä vähän maapähkinävoita sun kikkelin päähän, ni koira nuolee sitä. -Odai


Tykki 2/2017  

Turun Yliopiston Kemistit TYK ry:n ainejärjestölehti

Tykki 2/2017  

Turun Yliopiston Kemistit TYK ry:n ainejärjestölehti

Advertisement