Page 1

TYKKI 3/2016


TYKKI 3/2016 Julkaisij a: Turun Yliopiston Kemistit TYK ry Osoite: Arcanum Vatselankatu 2 20014 Turun yliopisto kemistit@lists.utu.fi Web: http://tykry.fi Päätoimittaj a: Enni Mannila paatoimittaja@tykry.fi Kannen kuva: Enni Mannila Levikki: 160 kpl P ai n o : Painosalama Oy

HUOM! Lehden artikkelit ovat kirj oittaj iensa henkilökohtaisia mielipiteitä, eivätkä edusta TYK ry: n virallista kantaa.

SISÄLLYS: Pääkirjoitus....................................3 Puheenjohtajan palsta.....................4 TYKry tenttaa.................................6 Anatis ry.......................................10 LAL pistää Loimuten .....................11 Kolonni........................................12 Sivuainekokemuksia......................14 Tampere on parempi kuin Turku......16 Tykin suuri haalarikatsaus Osa II....17 Tehtävänurkka..............................19 Koekeittiössä................................20 Kokeilunarvoinen resepti...............21 Essika testaa.................................22 Kuvia kv­iltamasta........................25 Hassuja kuvia internetistä..............26 Labrakeitokset..............................28 Kuolemattomat.............................30 Loppulätinät.................................31


PÄÄKIRJOITUS Enni Mannila Päätoimittaja paatoimittaja@tykry.fi Syksy on mennyt hurjaa vauhtia ja pian pääsemmekin palautusten ja tenttien kurjasta maailmasta jouluherkkujen äärelle. Joulukuu on myös monen loppu ja toisaalta uuden alku. Minunkin urani hallituksessa lähenee Kuulin TYYn edustajiston juhlakokouksessa loppuaan ja on aika siirtyä muihin inspiroivan puheen, josta kolme lausetta maisemiin: lähden keväällä Kiinaan jäivät erityisesti mieleeni: Tehkää itsellenne vaihtoon osana Turun ja Jiangnanin tärkeitä asioita ja pitäkää motivaatiota yllä. yliopistojen kahdenvälistä vaihtosopi- Sanokaa mahdollisuuksille mieluummin musta. kyllä kuin ei. Vaikka poliittiset tilanteet Kansainvälisyys on ollut jo pitkään minulle sydäntä lähellä oleva asia ja kv-tuutorina sekä järjestömme kvvastaavana olen päässyt itse kansainvälistymään ja myös kehittämään kansainvälisyyttä järjestössämme. Nykyään meillä on aktiivisia kvopiskelijoita jäseninä ja jäsenkyselyn perusteella ainakin osa teistä on tutustunutkin heihin! Jopa TYY noteerasi meidät ensimmäistä kertaa jaettavalla International Awardsilla – mikä mieletön lopetus hallituskaudelle! Järjestötoiminta on siitä hauskaa, että se ei koskaan tule valmiiksi. Aina löytyy parannettavaa, mutta toisaalta myös toiminnan laadun ylläpitoon täytyy nähdä vaivaa. Haluan rohkaista teitä kansainvälistymisen lisäksi olemaan mukana teitä kiinnostavissa asioissa. On tärkeää, että tekemääsi työhön liittyy intohimo, sillä ilman sitä hommat saattavat tuntua pakkopullalta.

näyttäisivät surkeilta, niin sen sijaan että muutettaisiin Kanadaan tai Ruotsiin, on aika kääriä hihat ja alkaa hommiin.

Jokainen voi vaikuttaa asioihin valittamisen sijaan, muistakaa se!

Mutta nyt on aika lopettaa haikeamielinen paasaus ja siirtyä selailemaan tämän vuoden viimeisen Tykin tarjontaa! Iloitsin kovasti kaikista jutuista ja toivottavasti teilläkin on hauskaa niitä lukiessanne. Itsekin humanistiseen tiedekuntaan sekaantuneena pystyin samaistumaan Santerin kokemuksiin. Essika testasi tällä kertaa pirtelöitä ja onpahan meillä uusi kolumnistikin! Tämä ja kaikkea muuta on juuri nyt käsiesi ulottuvilla eli eikun lukemaan! Ensi vuonna päätoimittajananne toimii Jenni Lähdeniemi eli blondi päätoimittaja -linja ei vieläkään pääse katkeamaan. <3 Kiitos näistä kahdesta vuodesta ja ihanaa joulunaikaa kaikille! Toivottelee päätoimittajanne 3


PUHEENJOHTAJAN PALSTA Risto Jokinen Puheenjohtaja puheenjohtaja@tykry.fi

Normaalisti tässä kohtaa pitäisi varmaan kiittää kuluneesta vuodesta ja siirtää soihtua seuraajan käsiin. Mutta ei. Saatte myös ensi vuonna nauttia minun kirjallisesta annistani näiden PJ-palstojen muodossa. Voi juku! Jos nyt siis ei joku tiennyt, niin rakkaan ainejärjestömme syyskokouksessa minut valittiin jälleen puheenjohtajaksi. On hienoa tietää, että luottamusta edelleen löytyy vuoden jälkeen. Ainakaan ihan kaikkea en ole voinut tehdä päin helvettiä. Kyllä tätä hommaa lähtee ilolla tekemään. Kulunut vuosi on ollut minusta erittäin mukava. Vastuuta totta kai on paljon, eikä yllätyksiltäkään ole aina vältytty, mutta kaikesta on mielestäni tähän asti kunnialla selvitty. Suuri kiitos tässä kuuluu mahtavalle hallitukselle, jonka kanssa on ollut ilo tehdä töitä. On hienoa, että monet heistä jatkavat kanssani myös seuraavalle kaudelle.

Elinvoimaisen ainejärjestön merkki on, että porukka myös haluaa tehdä sen eteen töitä. Toki harmittaa, etteivät kaikki halukkaat mahdu mukaan hallitukseen. Nytkin jäi ulkopuolelle monta hyvää tyyppiä, joilla olisi varmasti ollut paljon annettavaa Tykrylle. Onneksi on myös muita keinoja osallistua ja vaikuttaa. Toki ainahan on myös ensi vuosi! ;)

Olen luottavainen siihen, että toiminta jatkuu vähintäänkin yhtä hyvänä. Tai siis tietenkin parempana. Eli siis mahtavampana kuin koskaan. Tietenkin. Koska siellä sen tavoitteen aina pitää Vanhojen konkareiden lisäksi syyskokous olla! Ja siellä se myös on. äänesti myös monta loistavaa uutta tyyppiä hallitukseen. Aivan oikein, Ensi vuonna mennään taas, saatana! ÄÄNESTETTIIN. Tykryssä. Jo on Suurvisiiri aikoihin eletty. Minusta tämä on kyllä oikea kehityssuunta. 4


5


TYK ry tenttaa

Tällä melko uudella juttupalstalla haastattelemme kemian ja biokemian henkilökuntaa. Tarkoituksena on esitellä opiskelijoille, miten tutut naamat kurssisalien etulinjasta ovat päätyneet tekemään juuri sitä, mitä nykyään puuhailevat, ja mitä vinkkejä heillä on meille opiskelijoille jakaa. Tällä kertaa TYK ry:n tenttiin pääsivät Henri Kivelä kemialta ja Taina Tyystjärvi biokemian puolelta. Esitetyt kysymykset: 1. Valmistumisvuosi ja -paikka 2. Miten päädyit Turkuun? 3. Tämän hetkinen tutkimuskohteesi? 4. Mikä motivoi työssäsi? 5. Paras opiskelumuistosi 6. Hirvein tenttimuistosi 7. Vinkit opiskelijaelämään 8. Hienoin saavutuksesi 9. Lempiviini tai -olut 10. Terveiset opiskelijoille + Minne haluaisit matkustaa ja miksi?

6


Henri Kivelä Yliopisto-opettaja Fysikaalinen kemia 1. Valmistuin kemiasta maisteriksi 2001 ja tohtoriksi 2006. Molemmat tutkinnot ovat täältä Turun yliopistosta. 2. Halusin yliopistoon, jossa on mahdollista opiskella monipuolisesti matemaattisluonnontieteellisiä aineita. Ikaalislaiselle lähin yliopisto (Tampere) ei soveltunut tähän erityisen hyvin, ja koska omat vanhempani ja tuttavani suosittelivat Turkua, niin täällä ollaan. Näin jälkikäteen voin tyytyväisenä todeta, että TY on vastannut hyvin odotuksiani. 3. Tutkimusalani on NMR-spektroskopia, ja sen soveltaminen aineen rakenteen ja termodynaamisten sekä dynaamisten ominaisuuksien tutkimiseen. Tällä hetkellä sovelluskohteitani ovat mm. eräiden metallo-orgaanisten yhdisteiden 3Drakennemääritys, huokoiseen piihin suljettujen lääkeaineiden olomuodon ja olomuodonmuutosten tutkimus, ja eutektisten seosten diffuusio- ym. dynaamisten ominaisuuksien tarkastelu. 4. Tutkimustyössä minua motivoi uusien asioiden oppiminen ja tutkimusongelmien ratkaiseminen. Opetuksessa puolestaan motivoituneet, aiheesta aidosti kiinnostuneet opiskelijat ovat itsellekin se paras motivaattori, erityisesti kun tämä ilmenee mielenkiintoisina kysymyksinä, keskusteluina ja kritiikkinäkin. 5. Paras opiskelumuistoni on varmaankin fysikaalisen kemian opinnot kokonaisuudessaan. Omana opiskeluaikanani kemian koulutusohjelmassa oli vielä neljä linjaa: fysikaalinen, orgaaninen, epäorgaaninen ja analyyttinen. Silloisen fysikaalisen kemian professorin Alpo Kankaanperän ja muidenkin fyken linjan opettajien vetämät kurssit olivat aivan mahtavia. :)

7


6. Hirvein tenttimuistonikin liittyy fysikaaliseen kemiaan. Laitoksella vieraili ulkomainen luennoija, joka piti tiiviin erikoiskurssin termodynamiikkaan liittyvästä aihepiiristä. Lopputentissä sallittiin kaiken luentomateriaalin käyttö. Minulla oli seuraavana päivänä eräs muukin tentti, joten ajattelin, että luen vain siihen ja hoitelen ko. termo-tentin pelkän apumateriaalin turvin. Mutta eipäs se niin vaan onnistunutkaan, vaan aika loppui armottomasti kesken, kun tentin aikana yritti paniikissa etsiä oikeita kohtia kaikkien niiden monisteiden seasta! Ykkösellä rimaa hipoen läpi… 7. Opiskeluaikaan kuuluu vapaus, ja siitä kannattaa nauttia. Tämä ei toki tarkoita pelkästään vapautta bilettää, vaan myös ainutlaatuista tilaisuutta opiskella itseä kiinnostavia asioita koko yliopiston kurssitarjonnan piiristä (esim. vieraita kieliä, liiketoimintaa tai ohjelmointia). 8. Hienoin saavutukseni lienee oma väitöskirja. Siinä vuosien tutkimustyö ja julkaisut on koottu yksiin kansiin, ja saavutetut tulokset ovat kestäneet alan merkittävien tutkijoiden syynäyksen ja kritiikin. 9. En juurikaan käytä alkoholia, paitsi töissä (ja silloinkin harvemmin nautintoaineena). Mutta esim. chileläiset punaviinit ovat ihan hyviä. 10. Kaikkea kohtuudella :) + Maapallolla haluaisin matkustaa esimerkiksi Uuteen-Seelantiin, niin tulisi Keski-Maakin tsekattua siinä samalla (ainakin jos elokuviin on uskominen). Mutta voisi sitä tilaisuuden tullen kauemmaksikin lähteä.

Isaac ja Henri (Cambridge 2003). 8


Taina Tyystjärvi Yliopiston lehtori Molekulaarinen kasvibiologia 1. FM 1990 Turun yliopisto; FT 1996 Turun yliopisto 2. Halusin biologian sisällä opiskella erityisesti genetiikkaa. Alkuperäinen ajatus oli valita Helsinki, mutta pääsykokeessa vaihdoin ensisijaiseksi hakukohteeksi Turun. Olin paria viikkoa aikaisemmin eronnut lukioaikaisesta poikaystävästä, jonka kanssa oli ollut tarkoitus lähteä yhdessä Helsinkiin opiskemaan ja päätin lähteä jonnekin muualle. 3. Syanobakteerien RNA-polymeraasi ja transkription säätely. 4. Uuden löytäminen ja ymmärtäminen tutkimuksessa. Opettajana opiskelijoiden oppimisen näkeminen. 5. Gradun labratyön tekeminen Tukholman yliopiston biokemian laitoksella. 6. Viimeisenä keväänä neljässä eri tentissä kysyttiin ribosomaalisen RNA:n geenejä, joista kolmeen kysymykset teki sama proffa. Jo kolmannessa tentissä mietin, että voisinko pyytää lukemaan vastauksen edellisistä tenteistä. 7. Nauttikaa kaiken hauskan tekemisestä kavereiden kanssa, kokeilkaa uusia asioita ja käyttäkää hyväksi mahdollisuus syventyä uuden oppimiseen. 8. Lapset, tosin en tiedä onko se saavutus. 9. Amarone della Valpociella di Emilia 10. Onnellista vuotta 2017 kaikille! + Lähden tammikuussa viikoksi Tokioon Tokyo Institute of Technologyn kutsumana. Matka liittyy Tanaka-sanin kanssa tehtävään yhteistyöhön ja on samalla loistava tilaisuus päästä maistelemaan japanilaisia herkkuja. 9


Kuka voi liittyä? Henkilö, jolla on tutkinto tai opiskelupaikka yliopistossa ja jolla ei ole ylioppilastutkintoa, lukion päättötodistusta, AMK- tai vanhaa opistoasteen tutkintoa tai vastaavaa ulkomaalaista tutkintoa. Jäseneksi kelpaa siis esimerkiksi peruskoulu- tai ammattikoulupohjalla yliopistossa opiskeleva. Miksi kannattaa liittyä? - koska haluamme edistää lukiottomien asemaa yliopisto-opiskelua ajatellen - koska meillä ei ole vastaavaa yhdistystä koko Suomessa, olemme siis ainut asiaan keskittynyt yhdistys - koska haluamme pitää yhtä muiden kaltaistemme kanssa - olemme koko maan laajuinen yhdistys Mitä liittyminen maksaa? - opiskelijajäsenille 5 €/vuosi (tai ~0,42 €/kk!), jatko-opiskelijoille ja muille 10€/vuosi ja kunniajäsenet (lukiottomat tohtoreiksi väitelleet) eivät maksa jäsenmaksua lainkaan Mitä liittymisestä saa? - jäsenyyden yhteen Suomen eksklusiivisimmista yhdistyksistä - upean jäsenkortin - muita hienoja asioita (esim. tenttiarkiston käyttö!) Miten liittyä? Laita sähköpostia joko - Samille (sapevu@utu.fi), - Kennethille (kelindqv@abo.fi) (också på svenska) tai - Janille (jakran@utu.fi). Ei tarvitse kuin ilmoittaa, että haluaisit liittyä yhdistykseen. Lue lisää: http://goo.gl/S2wJxH 10


LAL pistää Loimuten Luonnontieteiden Akateemisten Liitto, tai kuten toisella kotimaisella sanotaan, Akademiska Naturvetarförbundet LAL rf, on akavalainen ammattiyhdistys, jonka päätehtävänä on tukea ja edistää korkeakouluissa luonnontieteitä opiskelevien ja alalta valmistuvien urakehitystä ja työllisyyttä. Vuoden vaihtuessa liittomme laajenee yhdistäen voimansa Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL:n sekä Metsänhoitajaliiton kanssa. Samalla nimeksemme vaihtuu Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry. Tätä varten olemme syksyn aikana kiertäneet Suomen yliopistokampuksia keskustelemassa ainejärjestöjen ja liittojen aktiivien kanssa siitä, mitä uudelta liitoltamme toivottaisiin työelämän ja opiskelijan urakehityksen näkökulmasta. Perinteitä kunnioittaen tammikuussa 2017 on jälleen luvassa kaikille avoin Opiskelija ja vastavalmistunut työelämässä –kiertue kaikilla alojemme yliopistokampuksilla. Kiertueen noin kahden tunnin tietoiskuissa avaamme ajankohtaiseen tietoon perustuen työelämässä vaadittavia taitoja sekä tämän hetken työtilannetta ja työnhakuvinkkejä. Toki käymme läpi myös työsopimuksen välttämättömimmät kirjaukset kuin CV- ja työhakemuksen tärkeimmät seikat. Ja ainahan tarkempia kommentteja voi kysyä jäsenpalveluna esimerkiksi liiton ura-asiamieheltä tai eri sektoriemme, kuten yliopisto tai yksityissektorin asiamiehiltä. Toivottavasti nähdään kaikkien uusien ja vähän wanhempienkin kanssa tammikuun kiertueella, sekä vähintäänkin Luonnontieteilijöiden jouluristeilyllä! ;) Toni Sairanen Opiskelija-asiamies Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LAL ry

11


En olisi ikinä uskonut sanovani seuraavaa, mutta yleisön pyynnöstä alan kirjoittelemaan tällaista kolumnia. Eluenttina Kolonnissa toimii ajatusvirta ja fraktioina tulee ulos tenttistressillä höystettyä faktapitoista roskaa, roskapitoista faktaa ja saattaapa putki vielä töräyttää kaiken kukkuraksi vielä täyttä roskaakin. Signaalinvahvistajana on viime kädessä päätoimittaja ja detektorina sinä, arvoisa lukija. Jos fraktioiden laadussa on häikkää eivätkä piikit nouse tarpeeksi korkealle, tai jos piikit nousevat vähän liiankin korkealle ja niiden tulkkaus ei onnistu huipun katkeamisesta johtuen, ota yhteyttä injektoriin. Oletteko jo kuulleet Jodelista? kyselee v. '88 syntynyt Nokian kultavuosien mallien nimeen vannova mies, joka yrittää sinnitellä nykyajan kelkassa. Kyseessä kuulostaisi olevan aikamoinen hirviö, sillä sinne saa käydä kirjoittamassa mitä tahansa mistä tahansa aiheesta − anonyymisti. Vastoin alun arvailuja eivät siellä kuitenkaan käy jonnet trollailemassa pärinöissään sen minkä kerkeävät, vaan sieltä löytyy itse asiassa ihan järkevää keskustelua koherentisti nimikoiduista ryhmistä. Sieltä kuulin ensimmäistä kertaa mm. Assarin vessakyltti- ja salaattilautaskriisistä. Jodelissa jokainen on in the know, ja meillä (bio)kemisteilläkin on siellä ihan oma temmellyskenttä, #tykry. Jodelista päästäänkin siellä pitkän aikaa käsiteltyyn parkkipaikkakriisiin, joka tulee varmasti vellomaan mehevimpänä kahvipöytäkeskustelunaiheena aina Ewert Kupiaisen toiseen tulemiseen saakka. Itse olen katsellut menoa sivusta, vaikka viime vuodet olinkin akateeminen autoilija. Nyt ajelen mopolla, jonka saa − kiitos yliopiston periaatepäätöksen − parkkeerata polkupyöräin lomaan. Vink, vink. Autojen parkkeeraaminen opiskelijoille ei nyt juurikaan eroa viime vuosista mitenkään muuten, kuin että saat maksaa 15 euroa kuukaudessa siitä, että sinulla on mahdollisuus parkkipaikkaan. Et välttämättä saa parkkeerattua koslaasi Arcin taakse hiekkakentälle, jos se sattuu olemaan täynnä, mutta yliopisto ottaa silti rahasi mielellään. Maksat siis parkkipaikan optiosta. Ei tainnut mennä kovin kivasti käyttäjien kannalta. Pitäisikö se ikuinen toriparkkivääntö muuttaa yliopistonmäen louhinta -keskusteluksi? 12


Kemian laitoksella olemme sen verran herran kukkarossa, että yleistä purnattavaa ei parkkipaikkajupakan lisäksi löydy kuin hakemalla. Kemian laitos on täynnä hyvää porukkaa. ja meillä on jopa kahvila taas rakennuksessamme, vaikka pahat kielet joskus povasivatkin toisin. Sanottiin, että paikalle ei tule koskaan mitään elintarviketoimintaan viittaavaakaan, koska opiskelijat ja professorit tulisivat kuitenkin bakteerisine ja kemikaalisine käsineen koskettelemaan munkkeja ja pipareita. Mutta kyllä vain tuli, eikä meillä ole hädän päivää niin kauan, kun tuo naapurimötikkä tuossa pysyy työmiesten piikkauslaitteiden runnottavana. Päätän raapustelmani nostamalla Kolonnin arvon epätoivoisen keinotekoisesti korkeakulttuurin sfääreihin tarjoamalla hengenruoaksi opiskelijaelämään hyvin kytkeytyvän lainauksen Turun yliopiston kirjaston Florilegium Aboense -kokoelmasta: Pauper pauperiem per totum sustinet orbem.

Köyhän lohtuna on kohtalotoverien paljous. Sami Vuori Kolonnin injektori sapevu@utu.fi amiksestayliopistoon.blogspot.fi

13


Sivuainekokemuksia

Kirjoittanut: Santeri Maatsola

“Tää on viidakko” ­ Jarmo “Käspi” Käpylä intranetistä ja opiskelukäytänteistä oman laitoksen ulkopuolella

Toisilla opiskelijoilla on heti kirkas näkymä sivuaineopintojen suorittamisesta. Toiset eivät heti tiedä, mitä haluavat opiskella, mutta onneksi silloin voi kokeilla kurssin tai parin verran eri tieteitä. Minä tiesin, mitä halusin opiskella, mutta olin autuaan tietämätön kaikesta tulevasta vaivasta halutessani tehdä venäjästä sivuaineen. Vanhassa biokemian LuK-tutkinnossa toinen sivuaine on vapaa. Uudessakin tutkintorakenteessa taitaa olla sama vapaus. Turvallisia valintoja ovat biologia tai kovat luonnontieteet tai vaikkapa tilastotiede. Niistä luulisi ainakin olevan runsaasti hyötyä pääainetta tukevina opintoina. Houkutus oli kuitenkin liian suuri, kun kerran mahdollisuus oli ottaa mikä tahansa yhdistelmä oppiaineita, myös oman tiedekunnan ulkopuolelta. Heti opiskelujen alussa aloin ahdistella tuutoria (sitähän varten he ovat olemassa) venäjän opiskeluun liittyvillä kysymyksillä. Koin, että kielitaito alkaa rapautua, kun asepalveluksen aikana ei tullut erityisesti kieliä päntättyä. Tuutorin ohjeilla löysin tieni kielikeskukseen, jossa: a) kurssien ilmot täyttyvät salamannopeasti b) ilmoittautumisajat olivat sulkeutuneet kauan ennen kuin tiesin kursseista c) opettajilla oli vastaanottoajat, jolloin voi käydä keskustelemassa opinnoista. Viimeisin kohta on onneksi muuttunut nykyaikaiseksi. Lopulta muutaman kuukauden intranetin selailun ja ahkeran kyselemisen jälkeen tiesin, mitä minun tulisi tehdä päästäkseni opiskelemaan sopivalle kurssille. 14


Ensimmäisen vuoteni loppupuolella minulle valkeni, ettei kielikeskuksella ollut enää vaativia ja kehittäviä kursseja tarjota (alkeiskursseille ei tietenkään ollut järkeä osallistua). Surffasin jälleen intranetissä etsien kuumeisesti tietoa tai henkilöitä, joilta kysyä opiskelusta. Löysin tieni humanistisen tiedekunnan kieli- ja käännöstieteen laitoksen venäjän oppiaineeseen. Taas täytyi selvittää, kuinka pääsen opiskelijaksi. Tarvittiin sivuaineoikeus. Intrassa oli hyvin niukasti tietoa, milloin oikeuden antava koe järjestetään, missä se pidetään ja mitä tasoa sen läpäisyyn vaaditaan. Jaloittelin Jusleniassa ja Fennicumissa useaan otteeseen kysymyksiini vastauksia hakien. Yleensä minut ohjattiin aina jollekin henkilölle, joka ohjasi puolestaan keskustelemaan seuraavalle jne. Viidakko syntyy ihmisten epätietoisuudesta ja risteävistä ohjeista. Rumemmin: kukaan ei tiedä mitään ja kaikki opettajat tekevät mitä huvittaa. Pahin oli vielä edessä. Pääsin opiskelemaan venäjää pääaineopiskelijoiden kanssa (jotka tosin äidinkielisinä puhujina hyväksilukivat kielitaidon kurssit) ja yritin parhaani mukaan setviä tarpeellisia kursseja tarpeettomista. En esimerkiksi halunnut suorittaa orientoivia opintoja, jotka kuuluivat perusopintoihin, tai opiskella suomen kielen rakenteita, jotka ovat siis yhteisiä kaikille kieli- ja käännöstieteen laitoksen opiskelijoille. Humanistisen tiedekunnan käytännötkin poikkesivat mat.-lu:sta ja kielikeskuksesta: tentteihin ilmoittaudutaan kuorella ja tulokset ovat ilmoitustaululla; läsnäolovaatimus kursseilla, jollei tee täysin itsenäisesti… kaikkea pientä sopeuduttavaa. Humanistit. Helpotusta ei tuonut yhtään se, että venäjä siirtyi ensin Fennicumista Jusleniaan ja sitten Jusleniasta Rosettaan ja Signumiin. Vuoden opiskelun jälkeen piti hakea sivuainemerkintää (erillisellä paperilomakkeella tietenkin), mutta en voinut saada merkintää, koska en käynyt orientoivia opintoja. Jälleen kerran tein päivä- ja viikkokaupalla tutkimustyötä intranetissä, jotta kykenisin sovittamaan tutkintooni kolmenlaisia venäjänopintoja: kielikeskuksen suoritukset, venäjän perus- sekä aineopintoja kieli- ja käännöstieteen laitokselta. Aineopintoja aloitin suuruudenhulluna, hienoltahan se tuntuisi olla vanhan mallin cum laude -opinnot, jotka riittäisivät kielitaidoksi venäjänopettajan pätevyyteen. Olisi CV:ssäkin jotain hehkutettavaa. Kaikki sovittaminen oli kuitenkin turhaa, sillä venäjän tutkintorakenne uudistui samaan aikaan kuin biokemiankin. Tarvittavat kurssit selkeytyivät huomattavasti. Ehkä tänä vuonna saan sivuainekokonaisuuden kasaan. PS. Venäjän oppiaine poistuu Turun yliopistosta. Sääli. 15


Tampere on parempi kuin Turku Alustetaanpa: Folding@home on (bio)kemistien lempiohjelma ja tieteentekijöiden auttamista varten luotu softa, jolla hajautetaan laskentatehoa ympäri maailman eli tehdään massiivinen superkompuutteri. Ohjelma laittaa tietokoneesi laskemaan monimutkaisten proteiinien laskostumisvaihtoehtoja ja sillä pyritään ymmärtämään mm. Alzheimerin ja Huntingtonin tauteja ja syöpiä, ja jokainen rinkiin liittyvä kone on tässä avuksi. Wikipedian mukaan ohjelma on auttanut jo 129 tieteellisen artikkelin luomisessa eli ei mikään turha kikkare 8-) Nyt olen parin muun osallistujan kanssa ottanut asiakseni laittaa pakkomielteisesti kaikki koneeni laskemaan ja voittamaan Tampereen teknillisen yliopiston tiimin! Heillä pisteet ovat moninkertaiset Turun yliopiston tiimiin verrattuna. Toimipa motivaattorinasi siis jalomielinen tiedeyhteisön auttaminen tai pyhä Tampereviha, niin tervetuloa mukaan! Lyö siis kivesi kuumaksi laittamalla foldaukset pöhisemään. Miten? 1. Lataa softa koneellesi: https://folding.stanford.edu/home/the-software/ 2. Kun liityt mukaan, niin Turun yliopiston tiimin numero on 232002. Pistekertymämme löytyy täältä: https://goo.gl/jsD8xr Tampereen tiimillä pisteet ovat 546 579 :[ Okei, myönnetään, otsikko on iltalehtimäisen alhainen klikinkalasteluväite. Mutta se pitää vielä paikkansa... toistaiseksi. 16


Tykin suuri

haalarikatsaus Osa II 2016 Juttusarjamme seuraavassa osassa tutustumme Hybridin ainejärjestöjen haalareiden väreihin. Kuten TYK ry:lläkin, myös muilla matlun ainejärjestöillä haalarit tulivat mukaan ja varhain – viina on maistunut ja kontaten on kuljettu jo vuosikymmeniä. Teekkariaatteen leviäminen Turun yliopistoon 2000-luvun vaihteessa esti osaltaan viimeistään sen, että meillä osattaisiin ottaa kohtuudella. Toisaalta onhan humalassa perin mukava olla. (Tai humalaisten toilailuja on hauska seurata vierestä. T: Toinen kirjoittaja) Värisävyjä voi palautella mieleen viime Tykin haalarikaaviolla: 2/2016, s. 56–57. Aloitetaan haalareiden käsittely vanhimmasta järjestöstä alkaen. Synapsi ry hankki sammalenvihreät haalarinsa perimätiedon mukaan vuonna 1989, koska havaittiin, että onhan tuo nyt kätevää tutkia ojanpohjien aluskasvillisuutta suojavarusteissa kostean baari-illan jälkeen, ja tietty koska muillakin oli! Värikin sopii tehtävään mitä parhaiten. Vuonna 89 väriä päätettäessä harmaaseen taittuva vihreä miellytti päättävän elimen silmää, ja koska väriä oli silloin valmiiksi saatavilla, saivat synapsilaiset nykyään ikonisen värinsä. Samaan aikaan päätettiin selkään laitettavasta logosta ja tästä syystä jokaisen synapsilaisen selkää onkin koristanut hämähäkki. Synapsin harmiksi sammalenvihreä on sittemmin poistunut valmistajien värikatalogista, joten väri sekoitetaan uudestaan joka vuosi uusia haalareita varten. Laatu kuitenkin vaihtelee, minkä vuoksi yhden vuosikurssin haalarit voivat olla smaragdinvihreät, toisen kellertävänvihreät, kolmannen liki harmaat. Väitettä, jonka mukaan Synapsi yrittää vallata kaikki vihreä sävyt haalareillaan, ei myönnä vuoden 2016 hallitus. Asteriskin kirkkaanvihreät haalarit tulivat niin ikään 80-luvun lopulla, joskin hieman vaaleamman vihreinä kuin nykyiset, minkä lisäksi kangas oli erilaista kuin nykyisten haalareiden paksu kangas. Väri on vuosien saatossa muovautunut nykyisekseen. Aika pitkälti sama juttu kuin TYK ry:llä siis. Tänä vuonna 40 vuotta täyttänyt Delta hankki myös haalarinsa jo 80-luvun lopulla. Kuten TYK ry:kin aikanaan, Delta antoi jäsenilleen mahdollisuuden hankkia ns. oloasun, joka koostui hupparista ja jonkinlaisista housuista tai haalarit, mutta 17


ensimmäisessä tilauksessa vuonna 1987 haalarit eivät saaneet vielä lainkaan kannatusta. Seuraavana vuonna haalareita oli jo tilauksessa 40 kappaletta. Lilan värin tarina onkin mielenkiintoinen. Kun yhdistys järjesti äänestyksen haalarien väristä, yhdistyksen jäsenistö päätti, että haalarien väriksi tulee musta. Silloinen puheenjohtaja ei väristä kuitenkaan pitänyt ja kirjoitti tilauskaavakkeeseen lila, koska ”eihän tässä mitään lääkisläisiä olla”. Tällöinkin Delta pilasi kaiken. Jäsenistö tyytyi diktaattorin päätökseen ja siitä lähtien haalarit ovat olleet lilat. Statistika ry:lle haalarit hankittiin vasta 2000-luvun alkupuolella, vaikka ainejärjestö onkin päässyt ihan kunnioitettavaan ikään. Harmi vain, että oranssit haalarit pitää haudata ainejärjestön mukana tilastotieteen siirtyessä matematiikan laitokselle. Kirkkaan oranssilla värillä on hieno taustaidea: kun tilastotieteen opiskelija alkaa väistämättä miettimään, miksi tuli valittua tämä pääaine, korkkaa hän tietysti miestä vahvemman. Tästä mahdollinen seuraus on puistoon sammuminen tai vahinkouintireissu Aurajokeen. Tähän aikaan liikkeellä ovat myös kunnan oranssihaalariset työntekijät, jotka näkevät yhden omistaan pulassa ja rientävät hoivaviettinsä ajamina pelastamaan poloisen opiskelijan. Mahtaa toimia, sillä uutisissa ei ole koskaan mainittu hengestään päässeistä tilastotieteen opiskelijoista. In Vitro Aboensis IVA ry eli kavereiden kesken IVA perustettiin 1998, ja yhdistys hankki keltaiset haalarinsa jo samana vuonna. Toisin kuin Synapsilla, heidän värinsä on suoraan katalogista, mutta samoin kuin Synapsilla, keltaisen tarkka sävy jostain syystä vaihtelee vuodesta toiseen, vaikkakaan ei yhtä laajalla skaalalla, ainakaan jos parilta juttua kirjoittavalta värisokealta miekkoselta kysytään. Yliopiston perinteikkäimmät teekkarit eli Digit ry päätyi helposti mustiin haalareihinsa, sillä tietoteekkarikilloilla mustat haalarit ovat kuukauden kestävän vapun kaltainen itsestäänselvyys. Teekkareilta peräisin oleva haalarikäytäntö myös velvoittaa omalta osaltaan teekkarit käyttämään haalareita. Asteriski ry ja Digit ry ovat yhdistäneet voimansa haalarimainosten hankinnassa, ja ensimmäisen vuoden opiskelijoista muodostettu toimikunta kerää mainoksia molemmille ainejärjestöille. Digitin haalareissa tulee lisävarusteena olla olkapoletit, koska aina ei jaksa pitää tupsulakkia päässä tai kädessä. Nucleus ry päätti hankkia sähkönsiniset haalarit, koska väriä sai suoraan katalogista, ja koska kaikki muut kadulla näkyvät siniset haalarit olivat tummaa sävyä. Painatukset päätettiin aluksi tehdä pinkillä, mutta lopulta päädyttiin sukupuolineutraalimpaan oranssiin. Näin. Nyt on aika päättää haalarikatsauksen toinen osa, viettää joulu ja uusi vuosi ja vetää henkeä katsauksen kolmososaa varten – jäljellä on nimittäin vielä 41 ainejärjestöä ja 16 väriä. Sinne ovat säästyneet sellaiset helmet kuin Kritiikin viitta, 18


T-klubi vaaleanpunaisine haalareineen (Ne ovat fuksianpunaiset! T: T-klubi) sekä moniväriset ja tykkänään haalarittomat ainejärjestöt. Ville Eskonen Jorma Kim Tätä osaa varten haastatellut henkilöt: Miika Laihonen (Synapsin pj 2016), Erik Manelius (Statistikan pj 2016), Nucleuksen perustajajäsenet Leena Mattsson (pj 2009) ja Venla Valta (sihteeri 2009), Ville Hiltunen (Deltan pj 2016), Lauri Vornanen (Asteriskin yritysvastaava 2016), Matias Virta (Digitin pj 2015), Jemiina Salo (IVAn sihteeri 2006). P.S. Korjaus 1-osan haalarikaavioon: Nirvana ry oli kirjoitushetkellä jo lopettanut toimintansa, ja yhdistys on yhdessä NEFA-Turku ry:n kanssa sulautettu Seita ry:hyn. Tulevaisuudentutkimuksen ainejärjestön nimi kirjoitetaan kahdella ässällä: Black Swans.

Tehtävänurkka Jos et muuta tekemistä keksi niin ratkaise sudoku ja anagrammit! Anagrammit: Raijan sanaristikkosivut Sudoku: Sudokuweb.org

19


KOEKEITTIÖSSÄ: kaksi ja puoli lihansyöjää testaa lihankorvikkeet Teksti ja kuvat: Annamari Kumpulainen, Susanna Hakala ja Milla Valta

Nyhtökaura valmistetaan kaurasta ja pavuista mekaanisesti käsittelemällä, sekoittamalla, hiertämällä ja kuumentamalla. Se sisältää riittävän määrän kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Saatavilla maustettuna ja maustamattomana. Mifu on paistettava ruokarae, joka sisältää runsaasti maitoproteiinia. Mifu on kuitenkin laktoositonta. Saatavilla maustettuna ja maustamattomana. Raati valmisti molemmista korvikkeista samanlaisen lämpimän täytteen tortillaan. Käyttämämme nyhtökaura oli maustettua (tomaatti-persilja-savupaprika) ja mifu maustamatonta. Mahdollisimman vertailukelpoisen lopputuloksen saamiseksi maustoimme kuitenkin molemmat itse samalla tavalla. Raati arvioi korvikkeiden ulkonäköä, hajua, makua, suutuntumaa, hintaa ja käytettävyyttä. Nyhtis Ulkonäkö: ei välttämättä erottaisi nyhtöpossusta Haju: vahvan pahvinen ja kauraisa, tunkkainen Suutuntuma: jäi kiinni hampaisiin, lihamainen mutta tekstuuriltaan kuituinen Maku: PAHVI ja KAURA, maustaminen ei paljon vaikuttanut, tunkkainen, maku paheni mitä kylmempää ruoka oli, yäk Käytettävyys: pitkä päiväys, helppo valmistaa, lämmitys riittää, täysin vegaaninen, ei gluteeniton Saatavuus: ei löydä oikein mistään, hankalaa, Facebookissa Nyhtökauratutka-ryhmä Hinta: kallis (n. 5 e/250g)

20


Mifu Ulkonäkö: näyttää täysin raejuustolta Haju: ei vahvaa hajua, pyöreä Suutuntuma: raejuustomainen mutta kovempi, purtava, kimmoista, kumimainen, ei kovin lihamainen Maku: ei dominoiva maku, helppo maustaa itse, perusmaku raejuustomainen, syötävää myös kylmänä Käytettävyys: pitkä päiväys, monikäyttöisempi, laktoositon, gluteeniton, soijaton, munaton, hiivaton, MAITOTUOTE Saatavuus: hyvä, saa lähes mistä vaan Hinta: vähemmän kallis (n. 3,5 e/330g)

Kokeilun arvoinen resepti: NYHTÖKURPITSA Nyhtöjutut on nyt niin in, että kurpitsaakin nyhdetään. Myskikurpitsasta saa oikeen maistuvan ja halvan kasvislisukkeen ja toimii myös esim. hampurilaisen välissä pulled porkin tapaan! Ohje on otettu Valion sivuilta, josta löytyy myös tutoriaalivideo nyhtökurpitsan valmistukseen. Nomnom! Ainekset: n. 1 kg:n myskikurpitsa 2 valkosipulin kynttä 3 rkl öljyä 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria

Valmistus: 1. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet ja rihmat (jos otat sen suoraa jääkaapista, nii voi olla aika sitkee paloteltava, nimim. veitsi melkein rikki), kuutioi saman kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. 2. Laita kurpitsa, valkosipuli, öljy ja mausteet kulhoon ja sekoita. Levitä leivinpaperin päälle pellille ja paahda 225asteisessa uunissa keskitasolla n. 25 min (kurpitsan pitäis pehmetä viimestään nyt). 3. Nyhdä kurpitsanpalat esim. kahdella haarukalla ja avot! 21


Essika Testaa:

ALKOHOLIPIRTELÖT

Teksti ja kuvat: Essi Suominen ja Erika Alander

Mistä kaikki lähti? No, ensimmäisessä Essika Testaa -illallisella huuhtelimme keitetyn pizzan alas Niko Lehtisen salaisella lohjalaisreseptillä tehdyllä jallupirtelöllä. Jaloviinapirtelön makunystyröitä hivelevä, vivahteikas ja aromikas sekä moniulotteinen maku sai Essika Testaa duon miettimään, mitkä alkoholijuomat sopisivat parhaiten pirtelöön. He kokosivat kovavatsaisen ja pelottoman maisteluryhmän, johon kuuluivat: Niko Lehtinen, Tuuliina Tuominen, Juho Salonen ja Oskari Puro. Essika Testaa -debyyttinsä tekivät myös Roni Tähti ja yksi eksynyt bioteekkari Kadir Demir. Maisteluryhmää viihdytti Juuso Saviranta. HUOM! pirtelöjä oli melkoisen paljon ja ne sisälsivät ’’sopivasti’’ alkoholia, joten kommentit ovat sen mukaisia. Pyydämme lukijoilta huumorintajua :D. Ohje kaikkiin pirtelöihin on kutakuinkin sama: 0,5L vaniliajäätelöä ja sopiva loraus alkoholijuomaa. Sopiva loraus = lopeta kaataminen 1,5 sekunnin kuluttua siitä kun sopiva määrä on täyttynyt. 1. Skumppapirtelö (Bluenun kultahippuskumppa, jäätelöön sekoitettuna haisee järkyttävältä) Kommentit: Tuuliina: ’’Helvetin makeaa kuplivaa paskaa’’ Niko: ’’Voinko oksentaa?’’ Keskiarvo: 2/5 2. Omenalikööripirtelö (Remedia Green Apple) Kommentit: Puro: ’’Oli iha hyvää, faasit eivät olleet sekoittuneet’’ Niko: ’’Tää on hyvää, tulee oksennus mieleen mut maistuu hyvält’’ Keskiarvo: 4/5 3. Suklaaminttupirtelö (Leijona Suklaaminttu) Kommentit: Roni: ’’Muy Bueno, Cyka blyat’’ Essi: ’’Olen ylpeä työstäni’’ Keskiarvo: 4,5/5 4. Olutpirtelö (Saaremaa Tuulik, taskulämmin) Kommentit: Jos pitää oluesta niin hyvää Tuuliina: ’’Ei makeaa, siks hyvää’’ Erika: ’’Vitun pahaa. Itse tein, paskaa oli’’ Keskiarvo: 2/5 22


5. Salmaripirtelö (Koskenkorva Salmiakki) Kommentit: Niko: ’’Meni pirtelöö silmään, mut hyvää oli’’ Kadir: ’’Tulee ihan lapsuus mieleen’’ Essi: ’’Parempaa kuin Nikon jallupirtelö’’ Keskiarvo: 5π/5 6. Lonkeropirtelö (Sinerbychoff grapefruit) Kommentti: Tuuliina: ’’Heldemäinen’’ Erika: ’’ Lapsuuden kesät mielessä, jäätelö mitä saa jädeautosta.’’ Tarkennus Erikalta: ’’Vanilijajäde, minkä päällä mehujäätä.’’ Keskiarvo: 3,5/5 7. Gambinapirtelö (Gambina, Kadirin oma ohje) Kommentit: Roni: ’’HYI HYI HYI’’ Kadir: ’’Tulin just housuihini’’ Keksiarvo. 0,5/5 8. Sangriapirtelö Kommentit: Roni: ’’Schrödingerin juoma’’ Tuuliina: ’’Paras, Jumalten luomaa juomaa’’ Kadir: ’’Suosittelisin äidillenikindf… äidillenikin. Ota Gambinaa ja ole hiljaa!!!!’’ Keskiarvo: 3,25 ±1/5 9. Krapulanpoistopirtelö Ohje: Sekoita keskenään jäätelö, olut, kourallinen viinirypäleitä ja yksi pizza, paloiteltuna Kommentit: Juho: ’’Ei enää ikinä -∞/5’’ Kadir: ’’Söisin/ joisin huomen aamulla’’ Keskiarvo: jotain miinuksen puollella/ 5 10. Mustikkalikööripirtelö (Remedia) Kommentit: Roni: ’’Nooo… tota noi nai nii, kiertää mahassa….’’ Niko: ’’Mä oon kyllästynyt näihi vitun pirtelöihin’’ Tuuliina: ’’Ei iha Jumalten luomaa juomaa…. Omenat vitttuun’’ Kadir: ’’Eihän tässä nyt mustikka maistunut lainkaan *pelaa yksin pullonpyöritystä*’’ Kommentit: 3/5 23


11. Ufoshottipirtelö Kommentit: Roni: ’’Avaruudellista’’ Niko: ’’Voiko kommentit antaa konkreettisena oksennuksena?’’ Erika: Vaihe 1. ’’Ei huono’¨’ Vaihe 2. ’’Hyi saatana’’ Vaihe 3. Saa sydänkohtauksen huutaen ’’I’m coming’’ Keksiarvo: joku numero / 5 12. #vergi4life (suhteessa 1:1 80% ja 40%) Kommentit: Roni: ’’Mietin mun elämänvalintoja tähän kohtaan saakka’’ Tuuliina: ’’Oliks tää Vergii??’’ Essi: Tuttu maku venesatamalta. Pahaa, tekisin kuitenkin uudestaan, koska vergi4life’’ Keskiarvo: 0,75/5 13. Kermalikööri (Vanatallin) Kommentit: Niko möngertäen: ’’ei niin hyvää’’ Juho: ’’Täydellinen, mä oikeesti nautin’’ Keskiarvo: Kuusipuu 14. Mixi (sis: Skumppa, salmari, omenalikööri, lonkero, kermalikööri ja vergi) Kommentit: Niko: ’’Paskaa, kusta, oksennusta’’ Kadir: ’’Mä en maista enää mitää’’ LOPPUHUOMAUTUS! Mikäli sinulla, arvon lukija, on harvinaisen timanttinen idea seuraavaan Essika Testaa -juttuun, kerro se meille ja tule mukaan toteuttamaan villitkin ideasi! Essika kiittää ja kuittaa Juho Salosen sanoja lainaten: ’’Vergi tekee virolaisista voittajia’’.

24


TYK ry:n ja Nucleuksen KV­iltama 5.12. TYK ry ja Nucleus järjestivät kv­iltaman suomalaisille ja kv­opiskelijoille Arcanumilla 5.12. Tarkoituksena oli kansainvälistää jäsenistöä joulutorttujen ja piparkakkutalokisan lomassa. Ohessa kuvamateriaalia iltamasta.

Kiitos kaikille mukana olleille! Thank you all who were with us!

25


Hassuja kuvia internetistä Perustuu tositapahtumiin

26


Jäsenpalautteen kommenttien mukaan meemeistä oltiin vähän kahtaa mieltä: kuulemma ovat huonoja ja toisen mielestä hyviä. Katson että nämä sulkevat toisensa pois, joten meemilinja jatkukoon! :3 Koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Lisäpalautetta otetaan edelleen vastaan takasivun osoitteessa.

27


Labrakeitokset

– Mikä saa sut kiehumaan? Tälle uudelle juttupalstalle kerätään lukijoiden labrakämmit tai kiehutuksen aiheet, joita voi lähettää anonyymisti tekstinä, runona, haikuna, kuvana, meeminä tai haluamanasi formaattina päätoimittajalle. Pcr Ihan yleisesti vaan Genotyyppaus

Voi vittu nyt taas, hajos pää ja kallis putki, ei karkkia lauantaina

Kromatografian sovellutuksia elintarvikekemiassa, 4op. Ensimmäisessä työssä ei päästy käyttään GCtä, koska calonian remppa vei niin paljon sähköä et laitteista katkee sähköt kesken ajojen. Toisessa työssä päästiin valmisteleen näytteet jotka vieläkin istuu pakkasessa, koska LC-MS:n massa paskana. Kolmannessa työssä ohjaava opettaja ilmoitti stokkiliuoksen konsentraation väärin. Tulokset puuttuu siis kokonaan kakkostyöstä ja selkkarit pitäis palauttaa 8.12 mennessä :) Labrahoitajat jotka puhuu selän takana, että tekee aina jonku asian väärin mutta ei tuu ikinä kertoo sitä, jotta ne sais keskenään valittaa lisää tänään menin labraan ku aattelin et pitää kasvattaa bakteerei ni unohdin et pitää eka tehdä esikasvatus joskus iltapäiväl ni menin iha turhaa 8...(: joskus kesätöis eristin dna:ta ja heitin sen vahingos menee jossai stepis ja ihmettelin miks nanodroppi ei antanu mitää arvoja kettumaisuuden huippu -70 asteen pakastimen järjestäminen ja exceliin laittaminen ( varmaan 10000 näytettä), jonka jälkeen ihmiset ei 1. Osaa palauttaa boxeja numerojärjestyksessä oikealle paikalle 2. Ei laita uusia näytteitä exceliin -> järjestän pakastimen uudelleen Ja arvaa ku ne on semmosia jotka ei saa sulaa ja kirjotat niitä näytteitä ihan hiki hatussa ja jotai ihme pussukoita siinä pakastimen räkkien edessä ja joudut joka kerta siirtää ne ja ne putoo ja -70 pakastin on kohta joku -50 pakastin .

Lääkisläiset, jotka kilpailee keskenään kuka tietää eniten (nää on vaan pari nimeltä mainitsematonta, joihin olen törmänny). Yks näistä myöskin tuli mulle joskus näyttää jotain kuvia ja olin että juu u kivakiva hieno, ja sitte tää sanos mulle että hei kyl säki vielä joskus. 28


Se kun oot eka vuosikurssi joka tekee aineopintojen labrat 2:n eli uudet työt, oot eka koko ryhmästä joka alottaa työllä kolme. Parin päivän työ vissii jossa piti eka refluksoida monta tuntia jtn mutta mul ei onnistunu se homma millää. Tein sen saman vitun paskan työn kolme kertaa eikä siltikää onnistunu. Sen jälkee assarit alko jopa jo ihmettelee ja tutkiin asiaan. Jollai ir tmv selvityksellä selvis et yks lähtöreagenssi oli menny vanhaks eli muuttunu jokskin oksidiks eikä se homma siks toiminu. Oli sillee kivaa aina myöhemminki alkaa tekee jtn hommii ku purkin kyljes on joku avattu vuonna -78 ja arvailla et skulaako edellee. Se kun kopioit väärät näytepaikat sun tulos­exceliin ja myöhemmin mietit miks sulla on "tekemättömissä" näytteissä tuloksia..

En ite koskaa tehny mitää, pari aina töppäs. Mm. Kaatoi ammoniakin sijaan typpihapot saostuman päälle ph1-labrois parin tunnin pesun jälkee ja liuottaa kaiken uudelleen Se kun unohdat inhiboida trypsiinin ja ihmettelet kun solut kuolee parissa päivässä Tai kun oot tehny PCR:ää ja spinnaat näytteet pohjaan ennen geelille lataamista ja sit ne leviää pitkin fuugia Aineopintojen ykköslabroissa piti jtn synteesiä vääntää ja taas jtn refluksoida tmv ja sit ku oli vähä ruostees ni kysyin Matilta vierest et pitiks tähä laittaa kiehumakivii sekaa. Se sano et joojoo, ja sit oltii kivasti Sallan kans laitettu molemmat satsi niit kivii sekaa. ja niit oli kiva sit sielt sun sörsselistä kaivella yks kerrallaa kun se tosiaa olikin se tuote se koko sitko. Matti ei tietenkää ollu omaansa laittanu vaan neuvo vaan kivasti muita. :D Se, kun teet substraattia, joka pitää lämmittää lähes sata-asteiseks ennen ku siihen lisää varsinaisen substraattijauheen ja dekan kyljestä lohkeaa palanen, jolloin koko dekan sisältö tyhjenee magneettisekoittajan avustuksella sun syliis. Lisäksi alat siivoamaan alla olevia kaappeja ensin, ja tajuat vasta jälkeen päin, että liuos tosissaan hivenen kuumaa ja lisäksi reippaasti suolahappopitoinen. Se, kun teet agaria valmiiksi seuraavalle käyttäjälle ja tajuat pyöräiltyäs 5km kotiin päin, että se levy jäi varmaan päälle, ja sun puhelinkin unohtu sun labratakin taskuun, ettei auta ku polkee takas. Se, kun vedät bakteerilientä ruiskuun pullosta, ote kirpoaa hetkellisesti ja tajuat, että se neula menee sun sormesta läpi. True story .

Kahen tunnin inkubaatio -> 2h kahvitauko.

29


t a m o t t a m Kuole Arcanumilla kuultuja hassun hauskoja sutjautuksia

Ei sinne mitää läppärii tarvi ku sen näkee koneelt Tuuteri 12.10. Toimistolla "On mullakin joku taso" Suvi-Anna "Ai joku kahvipöytä vai?" Fuksi toimistolla Et sä oikeesti kutita siitä persereiästä, sä kutitat siitä vierestä. Matias "Mää seurustelen, emmä ny mitään saa!" Suvi keskustellessa Risteilyn saamisista "Löin, sain ja löin uudestaan" Riston mielipide Aaronin saamistaktiikasta Mä en löydä maksullista mistään Ville Jahas! Pilttiarkisto esiin Puheenjohtaja "Emmää jaksa enää ottaa munaa suuhun. Mä oon ottanu munaa suuhun jo ainaki vartin" "kyl mä sun munankäsittelytaitos tiiän" "heti tuli kova muna ku sä tulit kuorimaan" "Tämä muna oli karvainen" Tykryn pikku apulaiset askartelemassa täytettyjä munia pikkujouluhuin koekeittiössä

30


Loppulätinät Kiitos taas kaikille juttuja lähettäneille, oli mukavaa että moni lähetti juttunsa jopa ihan oma-aloitteisesti! <3 Painotan edelleen, että Tykki on meidän kaikkien lehti, eikä päätoimittaja pysty tekemään kaikkia juttuja itse. :< Tarvitaan siis teidän ihanien lukijoiden aktiivisuutta eli lähetelkää juttuja just semmosista asioista mistä haluutte kirjottaa! Tässä muutamia palautteen perusteella tulleita ideoita: Haastatteluja normaaleista rivijäsenistä, juttuja tapahtumista, kokemuksia tiedesynttäreistä, ilmaisia tai halpoja ajanviettovinkkejä, kokemuksia alan kesätöistä .

"Jotain hauskaa opiskelijaläppää ja sen avulla toteutettuja 'arkipäivän' kokeita/haasteita" "Randomjuttuja ties mistä" "Ihan mitä vaan, kunhan juttuja olisi enemmän."

Älä siis epäröi vaan piristä tylsää joululomaasi kirjoittamalla joku (random)juttu Tykkiin! Kaikkien juttuja lähettäneiden kesken arvotaan edelleen Finnkinon elokuvalippu. Ehtona arvontaan osallistumiseen on, että juttu on lähetetty oma-aloitteisesti ennen deadlinen umpeutumista. Lähetelkäähän paljon labrakämmejä, kuvia, lempparireseptejänne ja muita juttuja (ja palautetta) osoitteeseen paatoimittaja@tykry.fi <3

Huisia joulua ja tsemppiä ens vuoteen! t. Enni


Tykki 3/2016  

Turun Yliopiston Kemistit TYK ry -ainejärjestön jäsenlehti

Tykki 3/2016  

Turun Yliopiston Kemistit TYK ry -ainejärjestön jäsenlehti

Advertisement