Page 1

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL 

interview P23

Een groot hart voor iedereen

Nieuwe Gezichten

historie n programma Open Monumentendag

Woensdag 6 september 2017 JAARGANG 11 NR 34

nieuws

nieuws

P9

Najaarsfeesten naderen uit!

n Rugbyclub voldoet aan eis nationale rugbybond

Een gewonde bij brand Veerpolder WARMOND n Bij een brand bij

Dekker Hout in de Veerpolder is vrijdagochtend 1 september een persoon gewond geraakt. De brand brak ‘s morgens uit, vermoedelijk door kortsluiting in een elektrische installatie in het bedrijf. De brandweer kwam eenheden uit Warmond, Oegstgeest en Leiden ter plaatse en gaf rond tien uur het sein ‘brand meester’. In de tussentijd was het industrieterrein afgesloten. Omwonenden werd vanwege de rook geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Het slachtoffer is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

SASSENHEIM n Precies op de afgesproken datum, de eerste dag van september, werd het nieuwe kunstgrasveld van rugbyclub The Bassets opgeleverd. Een dag later was de officiële opening. In Sassenheim rugbyen ze voortaan op kurk. De aanleg van het nieuwe kunstgrasveld bleek een kwestie van maanden te zijn. Eind juni ging de gemeenteraad akkoord met een subsidie van 567.000 euro voor het nieuwe veld. De volgende dag werd het oude veld al verwijderd om alvast plaats te maken voor de nieuwe ondergrond.

Bijenweek

KURK

WARMOND n Bij het Natuur Ont-

Met de eerste kick opent wethouder Bas Brekelmans onder grote belangstelling het nieuwe kunstgrasveld. | Foto:

demping in. Dat is anders dan bij voetbal.” Ook is het gras veel langer en is de infill, de stukjes tussen de plastic grassprieten, van kurk. De kurk voorkomt ook brandwonden na een actie of tackle. In de zomervakantie is hard gewerkt om de klus op tijd af te hebben. Van Duijn: “De laatste weken hebben we iedere dag met zo’n vijf tot der-

tig vrijwilligers veel werk verzet. Al het werk rondom het veld hebben we zelf gedaan. De reclameborden moesten terug gehangen worden en ook de bestrating is vernieuwd. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook meteen de tribune en het terras voor de kantine een opknapbeurt te geven. Het ziet nu allemaal weer fantastisch uit!”.

POPULAIR

The Bassets hebben het onderhoud van de nieuwe mat in eigen beheer. Het veld moet zo’n tien jaar meegaan. In die jaren hoopt Van Duijn dat zijn club blijft groeien. “We merken dat rugby aan populariteit wint. Door het kunstgras kunnen we het veld nu fulltime benutten. Dat biedt voor ons nog meer mogelijkheden.”

Plan voor uitbreiding sportpark Elsgeest VOORHOUT

n De raadscommissie Welzijn spreekt op maandag 11 september over de voorgenomen uitbreiding van sportpark Elsgeest. Het gaat om een aanpassing die in totaal bijna 5 miljoen gaat kosten.

Door Nico Kuyt

In 2012 was er al een plan voor de uitbreiding van het sportpark, maar de provincie stak hier een

stokje voor. In Zuid-Holland leeft de strenge wens om graslanden te beschermen. De uitbreiding op de beoogde graslanden werd afgewezen. Wel werd één kunstgrasvoetbalveld op het hoofdveld van VV Foreholte aangelegd. De problemen in de capaciteit zijn daarmee voor de voetbal-, hockey- en handbalvereniging nog niet opgelost. Daarnaast is er de knel van de ontsluiting en de parkeeroverlast op zaterdagochtend. Eind 2015 is de

Spaar ze alle 24! ©2017 SPAI. “emoji” ™

LEIDENISOPEN.NL

‘We hebben meer mannen nodig’

P19

Kunstgrasveld voor The Bassets

Voor de komst van het kunstgras was het jarenlang de vraag of de The Bassets toch zou verhuizen. De nationale bond, Rugby Nederland, eist van clubs in de Ereklasse, de hoogste klasse in Nederland, dat zij of twee natuurgrasvelden hebben of één kunstgrasveld. Aangezien er op het huidige complex van The Bassets aan de Vijfmeiweg geen ruimte is voor een tweede veld, is gekeken naar een andere locatie. Geen van de voorstellen werd door de gemeente goedgekeurd en dus was kunstgras de enige overgebleven optie. Het is een specifieke mat, speciaal voor rugby, legt voorzitter Roland van Duijn uit. “Dat zit hem vooral in de onderlaag, daar zit een hoge

P11

Openingstijden: ma-do 8.00-20.00//vr 8.00-21.00//za 8.00-20.00//zo 10.00-20.00

plusvandijk

Van Dijk Voorhout /Herenstraat 45// Voorhout

gemeente weer in gesprek gegaan met de vertegenwoordigers van de SEF, voetbal, handbal, hockey en ijsclub over alternatieve oplossingen. Nu ligt er een nieuwe variant op tafel waar alle gebruikers zich in kunnen vinden, maar die kan alleen als het veld Leidsevaart 3(A) wordt aangekocht en voor een deel alsnog een ontheffing van de provincie krijgt. De ambtelijke medewerking vanuit de provincie is weliswaar verleend, maar onder de voorwaarde dat ook Gedeputeerde Staten het gaat goedkeuren. Met de aanpassing kunnen onder andere twee waterkunstgrasvelden voor hockey en een kurkkunstgrasveld voor voetbal worden aangelegd. Met daarnaast twee verharde handbalvelden met overkapping van één handbalveld, en inclusief allerlei faciliteiten voor deze sporten. De variant brengt een extra aanvullende investering van iets meer dan 1,8 miljoen. De herinrichting gaat ten koste van een stukje grond van de volkstuinvereniging Elsgeest, maar die heeft haar medewerking toegezegd na een compensatie door het verleggen van de erfgrens.

dekking Centrum Koudenhoorn (NOCK) is het van dinsdag 12 tot en met zondag 17 september de Teylingse Bijenweek. De Warmondse imker Aad Wolvers komt samen met enkele assistentes op woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag naar het NOCK om zijn kennis over de bijenteelt te delen. Deelnemers kunnen ook zelf een bijenhotel maken.

Vleermuizen luisteren WARMOND n Het is mogelijk om

op vrijdag 8 september van 20.30 tot 22.00 uur vleermuizen te horen op Landgoed Huys te Warmont (Herenweg 139). Met een speciaal apparaat van boswachter Maarten van het Zuid-Hollands Landschap kunnen bezoekers luisteren naar de tonen in het duister. Hij vertelt ook over het eeuwenoude landgoed en over zijn werk als boswachter. Trek donkere kleding aan en neem een zaklamp mee. Deelname kost 8 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen. Aanmelden via www.zhl.nl/natuuragenda. Er is beperkt plaats.


gemeenteberichten week 36 / 2017 teylingen

Kindergemeenteraad zoekt projecten Verenigingen en inwoners opgelet! De kindergemeenteraad zoekt projecten van maximaal € 2.000,-. Verenigingen, maatschappelijke organisaties en ook inwoners die een leuk project bedenken met een maatschappelijk doel, kunnen zich tot 30 september melden bij de gemeente. Spelregels Er zijn zes spelregels waaraan een project moet voldoen: • Het project komt ten goede aan de lokale maatschappij. • De kosten van het project bedragen maximaal € 2.000,minder mag dus ook, dan kunnen meerdere projecten winnen. Er is een lichte voorkeur voor projecten vanaf € 1.000 tot € 2.000,-. • Het is een afgerond geheel. Bijvoorbeeld: niet € 2.000,- als bijdrage aan de bouw van een nieuwe gymzaal, maar wel € 2.000,- voor de aanschaf van een bankje dat in de gymzaal komt te staan. Een project kan ook een activiteit zijn, zoals een dagje uit. Het project hoeft niet gericht te zijn op kinderen. • De winnaar van het project zorgt zelf voor de uitvoering. • Beschrijf in het projectvoorstel (1) ‘Wie zijn we?’ (2) ‘Wat is onze wens?’ en (3) ‘Hoeveel kost dat?’. • Maximaal 1 A4 tekst (plaatjes/foto’s toevoegen mag uiteraard). Wat is de kindergemeenteraad? De kindergemeenteraad vindt dit schooljaar drie keer plaats, in november, februari en juni. De gemeente wil de leerlingen van de groepen 8 van de basisschool laten ervaren hoe het is om raadslid te zijn. Zij gaan met elkaar in debat in de echte raadzaal. Raadsleden van de gemeente Teylingen zijn daarbij hun coach. De kindergemeenteraad maakt uiteindelijk een keuze tussen de projecten. Kinderen leren op die manier dat niet alles kan; zij zullen samen een keuze moeten maken.

Kom naar de Dag van de Democratie Hoe werkt de politiek? Hoe oefen ik invloed uit? Leer de raadsleden kennen! Kom zaterdag 9 september tussen 11.00 en 15.00 uur langs op het marktplein aan de Hoofdstraat in Sassenheim tijdens de Dag van de Democratie. Vertel hoe u denkt over uw buurt, wat u belangrijk vindt voor Teylingen. Doe het krachtenveldspel en ga in gesprek met raadsleden over hoe u invloed kunt uitoefenen in uw gemeente. Kijk voor meer informatie op www.teylingen.nl, zoek op Dag van de Democratie.

Interesse? Ideeën voor projecten stuurt u uiterlijk 30 september naar kindergemeenteraad@raadteylingen.nl. Wanneer u geen internet heeft kan het ook per post, Kindergemeenteraad Teylingen, t.a.v. griffie, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. De griffie neemt vervolgens contact met u op. Informatie Wilt u eerst meer weten? Neem dan contact op met de griffie via telefoonnummer 14 0252 of via e-mail kindergemeenteraad@ raadteylingen.nl

Fietsgraveeractie 13 september in Sassenheim Op woensdag 13 september kunt u tussen 12.00 en 18.00 uur gratis een uniek framenummer in uw fiets laten graveren door het preventieteam van Centrum Fietsdiefstal. Uw fiets wordt dan ook direct door het preventieteam geregistreerd. De actie vindt plaats in het centrum van Sassenheim aan de Hoofdstraat tegenover de Hema. De gemeente Teylingen organiseert deze actie om fietsdiefstal in de gemeente tegen te gaan. Heeft uw fiets al een uniek framenummer? Laat dan tijdens deze actie controleren of uw fiets al is geregistreerd. Zo niet, laat uw fiets dan tijdens deze actie registreren. Heeft u een elektrische fiets? Laat dan ook de accu graveren. Veel fietsen zijn nog niet voorzien van een uniek framenummer en/of niet geregistreerd. Een gegraveerde fiets is voor een fietsendief minder aantrekkelijk om te stelen. Wanneer een gegraveerde fiets dan toch wordt gestolen en de politie de fiets weer terugvindt, is de kans dat de fiets bij de rechtmatige eigenaar terugkomt veel groter. Uiteraard is het voor de politie belangrijk dat er wel aangifte is gedaan.

Alzheimer Café gaat van start in een nieuw ‘jasje’ In september start het Alzheimer Café onder een nieuwe naam: Alzheimer Café Teylingen-Noordwijkerhout. Het Alzheimer Café vindt om beurten plaats in Teylingen of Noordwijkerhout. In Teylingen is het Café op een nieuwe locatie: Sassembourg in Sassenheim en in Noordwijkerhout is het Café in de grote zaal van Puyckendam. Planning Het eerste Alzheimer Café is op 11 september in Noordwijkerhout, Puyckendam, Pilarenlaan 4 en de tweede avond is op 9 oktober in Sassembourg in Sassenheim. Verschillende vormen van dementie Op 11 september staat de avond in het teken van verschillende vormen van dementie. Dementie is een verzamelnaam van aandoeningen die ervoor zorgen dat onder andere het geheugen, het denk- en spraakvermogen, de oriëntatie en de praktische vaardigheden verminderen. Er zijn verschillende aandoeningen die dementie veroorzaken; de bekendste is de ziekte van Alzheimer die leidt tot Alzheimerdementie, maar er zijn nog vele andere vormen. Yvonne Martens gaat hierover in gesprek met specialist ouderengeneeskunde in opleiding, F. van der Velde.

Hoe werkt het? Voor het graveren vraagt het preventieteam om uw identiteitsbewijs. Vervolgens controleren zij de fiets op diefstal en gaan zij na of zij de fiets kunnen graveren. Na het graveren wordt over de gravure een sticker aangebracht met het nummer in schrift en als barcode. De eigenaar krijgt tenslotte ook een registratiekaartje met gegevens van de fiets mee.

Het Alzheimer Café Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere geïnteresseerden. Het Alzheimer Café is geopend vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Voorwaarden Om uw fiets te laten graveren en/of registreren moet u zich identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Het is ook belangrijk dat u kunt aantonen dat u de eigenaar van de fiets bent. Dit kan onder andere met een aankoopbewijs of de fietssleutel van het vaste slot dat op uw fiets zit. Heeft u geen aankoopbewijs en geen vast fietsslot? Dan kan uw fiets helaas niet worden gegraveerd. Let op: aluminium frames worden niet gegraveerd.

Adressen Sassenheim Sassembourg, Jan van Brabantweg 1 Noordwijkerhout Puyckendam, Pilarenlaan 4 Informatie Aanmelden voor deze avonden is niet nodig. Iedereen is welkom. Wilt u meer informatie neem dan contact op met mevrouw C. van Noort, telefoonnummer: 06-10918151.


Commissievergaderingen De vergaderingen van de raadscommissies vinden plaats in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergaderingen thuis ‘live’ volgen en terugzien via www.teylingen.tv. De vergaderstukken vindt u op www.raadteylingen.nl.

Commissie Welzijn

Maandag, 11 september 2017, 20.00 uur Commissiegriffier Klaas Overbeek, k.overbeek@raadteylingen.nl, tel. 0252-783 592.

Bespreekpunten

Motie Katwijk regionale discussie toekomst woningbouw Tijdens de raadsvergadering van 29 juni 2017 heeft Trilokaal n.a.v. het agendapunt omgevingsvisie Hart van Holland verzocht de motie die in Katwijk is aangenomen over regionale discussie toekomst woningbouw in de commissie te bespreken. Hierin wordt verzocht om ’Samen met de gemeenteraad invulling te geven aan een regionale discussie over hoe om te gaan met druk op de woningmarkt na de bouw van de nu voorgenomen 30.000 woningen”.

Presidium

Woensdag 13 september 2017, 19.00 uur Secretaris: Robert van Dijk, tel. 0252-783 590.

Herinrichting sport- en recreatiepark Elsgeest De gemeente Teylingen en de verenigingen van sport- en recreatiepark Elsgeest hebben het initiatief genomen om gezamenlijk te onderzoeken hoe op het park structurele verbeteringen kunnen worden aangebracht.

De agenda voor het Presidium kunt u enkele dagen voor de vergadering inzien via de website www.raadteylingen.nl.

Deelname Village deal Kleinere gemeenten werken nu aan vernieuwing en aanpassing van hun bestaande ondersteuningsarrangementen. Zodat oplossingen die mensen zélf aandragen gerealiseerd kunnen worden met behulp van integrale ondersteuning rond schuldenproblematiek, participatie, begeleiding en zorg. De vraag die voorligt is of de commissie het een goed idee vindt mee te doen aan het VNG programma de Village deal.

Woensdag 13 september 2017, 20.00 uur Griffier: Robert van Dijk, r.vandijk@raadteylingen.nl, tel. 0252-783 590.

Regeling Huishoudelijke Hulp Toelage voor mantelzorgers De gemeenten in de Bollenstreek hebben voor 2015 en 2016 rijksbudget gekregen voor het inzetten van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Dit budget willen zij de komende drie jaar gebruiken om mantelzorgers te ontlasten.

Bespreekpunten:

Commissie Ruimte

Dinsdag 12 september 2017, 20.00 uur Commissiegriffier Roos Schelen, r.schelen@raadteylingen.nl, tel. 14 0252

Bespreekpunten Gebiedsvisie Veerpolder Warmond De gemeenteraad heeft in de in 2015 vastgestelde Structuurvisie Teylingen 2030 aangegeven dat de gemeente de ambitie heeft om de Veerpolder te transformeren naar een gebied dat vooral gericht is op het accommoderen van leisure- en wellnessactiviteiten. In 2015 zijn de gebruikers en eigenaren van de Veerpolder uitgenodigd om hun ideeën over de toekomst van de Veerpolder te delen. Als vervolgstap is een visiedocument voor de Veerpolder opgesteld. Presentatie en bespreking jaarverslag GOM Op verzoek van de commissie Ruimte n.a.v. de vergadering van 13 juni jl. komt de heer Onno Zwart directeur van de GOM een korte presentatie geven over het jaarverslag van de GOM 2016. Presentatie Verkeersveiligheid Herenweg Warmond Uit de tweede ontwerpmarkt zijn per tracédeel twee voorkeuren van de betrokkenen voor de gewenste indeling (inrichting wegprofiel, max. snelheid, conflicten fiets/auto) en inrichting (materiaalgebruik, snelheid remmende en attentie verhogende maatregelen) gekomen. De schetsontwerpen voor deze varianten inclusief snelheidsremmende en attentieverhogende maatregelen voor knelpunten presenteert de heer Van Veen van Mobycon. Aan de bewoners wordt dit vervolgens op de derde ontwerpmarkt gepresenteerd in oktober. De uitkomsten van de derde ontwerpmarkt worden verwerkt in het ontwerp wat naar verwachting in december in de raad behandeld wordt. Duurzaamheidsmaatschappij Teylingen Op 26 januari 2017 is er door de raad een initiatiefvoorstel ingediend met als opdracht tot het laten uitvoeren van een onderzoek naar de haalbaarheid van het oprichten van een duurzaamheidsmaatschappij Teylingen. Deze opdracht is vervolgens opgepakt met behulp van een projectgroep, met vakinhoudelijk specialisten, en een klankbordgroep, met een afvaardiging van college, MT en de raad. De inhoudelijke werkzaamheden zijn uitgevoerd door adviesorganisatie CREM. Het rapport geeft een beschrijving van de haalbaarheid voor het oprichten van een duurzaam bedrijf. Vervolgstap is te discussiëren over de wenselijkheid van een duurzaam bedrijf ondersteund door de uitkomsten van het onderzoek. Update ontwikkeling Hortusplein Het project Hortusplein (Sassenheim) betreft de herontwikkeling van de Hortuslaan en het Hortusplein, waar zich voorheen de Hoogvliet-supermarkt bevond en een aantal oudere wooncomplexen van Woonstichting Vooruitgang staan.

Commissie Bestuur, Financiën en Toerisme

Hamerstukken: Verordening gunning opdrachten door toekenning van een uitsluitend recht

• Welke doelgroepen kiezen we? • Suggesties voor communicatiemiddelen? • Welke samenstelling heeft de werkgroep die de plannen verder uitwerkt? Discussie Positie Teylingen op MKB Ranglijst In november heeft de ChristenUnie in een motie gevraagd om de deelrapportage over Teylingen op te vragen (algemene stemmen aangenomen). Inmiddels ligt die deelrapportage er, alsmede de reactie van het College. De ChristenUnie heeft daar een aantal vragen bij en verzoekt dit punt te bespreken in de cie BFT. Mail of bel ons Stuur ons een e-mail met uw mening over een onderwerp via gemeenteraad@raadteylingen.nl. E-mails gericht aan de raad zijn openbaar. Raadsleden vertegenwoordigen de inwoners van de gemeente. Zij staan open voor uw ideeën. De telefoonnummers en adressen van individuele raadsleden vindt u op www.raadteylingen.nl. Spreekrecht U kunt ook gebruik maken van het spreekrecht. Dit is een mogelijkheid om de commissie toe te spreken. U geeft zich op bij de griffie. Graag ontvangt de raad vooraf de tekst van uw inspraak via de e-mail. De spelregels van het inspreekrecht vindt u op www.raadteylingen.nl.

Aanwijzing accountant gemeente Teylingen

Toelichting op uitwerking motie Digitale dialoog, notitie digitale dialoog via sociale media De notitie ’digitale dialoog via sociale media’ geeft een uitwerking van de motie digitale communicatie. Communicatieadviseur Renske van der Woerd geeft een toelichting op de notitie. Presentatie Stand van zaken HLT In het presidium van 10 mei jl. is afgesproken, mede naar aanleiding van een vraag van Peter Scholten, nog voor de zomer een evaluatiemoment te plannen waarin GS de stand van zaken van de werkorganisatie HLTsamen kan toelichten. Dit is ook in lijn met het aanbod dat aan de drie raden is gedaan tijdens de kennismakingsavond op 14 februari jl. De presentatie wordt gegeven door de gemeentesecretaris en twee teamleiders van HLTsamen. Rekenkameronderzoek gebruiksgemak website gemeente Teylingen De rekenkamercommissie Teylingen heeft onderzoek gedaan naar het gebruiksgemak van de gemeentelijke website. De rekenkamercommissie was benieuwd naar de ervaringen van inwoners en of zij gemakkelijk op de website kunnen vinden wat zij zoeken. Uit het onderzoek zijn de volgende aanbevelingen voortgekomen: • Zorg voor meer overzicht op de website; • Verbeter de zoekfunctie en maak deze zichtbaarder; • Bedenk iets voor het vele doorklikken; • Maak actuele informatie meer inzichtelijk; • Betrek inwoners bij de inrichting van de website. Notitie veiligheid stationsgebieden Op 26 januari 2017 hebben de fracties VVD en CDA een motie ingediend voor het instellen van cameratoezicht op station Sassenheim en Voorhout. In de gemeenteraadsvergadering van 30 maart 2017 zijn diverse varianten aan de orde gekomen voor cameratoezicht en een bewaakte fietsenstalling. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeenteraad aangegeven een integraal voorstel te willen ontvangen waarin de mogelijkheden van cameratoezicht, een bewaakte fietsenstalling en warm toezicht nader worden toegelicht. Voorstel is bij station Sassenheim een bewaakte fietsenstalling te realiseren en hierop warm toezicht (d.m.v. beheer) toe te passen met als uitgangspunt de 07.00 uur tot 19.00 uur variant (goedkoopste variant) en bij station Voorhout vooralsnog geen extra maatregelen te nemen dan de gebruikelijke zoals extra toezicht en preventieve acties. Startnotitie activiteiten rondom gemeenteraadsverkiezingen Politieke partijen proberen bij de verkiezingen zoveel mogelijk stemmen te verwerven voor de partij. Ze zetten hier communicatiemiddelen op in. De gemeente heeft bij raadsverkiezingen ook een communicatieve taak. Enerzijds de inwoners informeren over de verkiezingen en anderzijds kan een doel zijn de opkomst te bevorderen. Opiniërende punten voor het debat in de commissie: • Welke doelstellingen kiezen we?

Griffie E-mail

gemeenteraad@raadteylingen.nl (E-mails gericht aan de raad zijn openbaar) Telefoon 0252-783 593

Zelfstandigen met schulden Vraag Ik ben zelfstandige en ik heb schulden. Kan de ISD Bollenstreek (ISD) mij daarmee helpen? Antwoord De ISD heeft mogelijkheden om zelfstandigen met schulden te helpen. Op welke manier de ISD u kan helpen is afhankelijk van uw persoonlijke- en bedrijfssituatie. De ISD kan zelfstandigen helpen via: • het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) • via schulddienstverlening Ondersteuning nodig? Bent u zelfstandige en hebt u (problematische) schulden en wilt u ondersteuning krijgen? Dan kunt u contact opnemen met de ISD. Op basis van uw situatie kijkt de ISD of u in aanmerking komt voor de Bbz of voor schulddienstverlening. Inloop spreekuur zelfstandigen De ISD heeft in de even weken op dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur een inloopspreekuur voor zelfstandigen. Een afspraak maken is niet nodig. Hier kunt u in een kort gesprek uw vragen/situatie bespreken. Afhankelijk van uw vragen/situatie vindt een vervolgafspraak plaats. Meer informatie of afspraak maken Voor vragen, een persoonlijke afspraak of meer informatie over de Bbz of schulddienstverlening kunt u contact opnemen met de ISD. Bereikbaarheid ISD Telefoon : (0800) 95 67 000 (gratis) Website : www.isdbollenstreek.nl Per mail : info@isdbollenstreek.nl Persoonlijk : bezoek aan het lokaal loket/het zorgloket/Wmo Adviescentrum van uw woonplaats


Meld discriminatie, altijd! Discriminatie en sociale uitsluiting hebben een ontwrichtende werking op de samenleving. Stichting Inclusie en Discriminatiebestrijding (iDb) is een organisatie voor burgers uit de regio’s Hollands Midden en Haaglanden die helpt bij het bestrijden en voorkomen van discriminatie. Thomas woont met veel plezier in een mooie straat net buiten het centrum. Tijdens zijn wandeling met de hond ziet hij dat een muur in zijn straat beklad is met hakenkruisen en racistische teksten. Thomas is met stomheid geslagen. Wie doet nu zoiets?! Dit is discriminatie! Al snel wordt hij omringd door bezorgde omwonenden; bij sommigen lopen de emoties hoog op. Thomas besluit het hier niet bij te laten en vraagt Stichting iDb om advies.

Collectes Er is van 10 tot en met 16 september een collectevergunning verleend aan Stichting Prinses Beatrix Spierfonds. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • Warmondse Schippertjesdagen, Warmond voor het jaarlijks organiseren van de Schippertjesdagen op en nabij de Gemeentehaven voor een aaneengesloten periode van vrijdag, zaterdag en zondag in september. Voor 2017 worden ze gehouden van 8 tot en met 10 september (28-08-17) • Gemeente Teylingen, Sassenheim voor het innemen van een standplaats op het kerkplein in de Hoofdstraat in Sassenheim voor het graveren van fietsen op 13 september 2017 van 12.00 tot 18.00 uur (29-08-17) • Oranjevereniging Sassenheim voor het organiseren van de najaarsfeesten in Sassenheim van 17 tot en met 24 september 2017 (29-08-17) • Sassenheim Casino Exploitatie B.V., ’s-Hertogenbosch voor het exploiteren van een speelautomatenhal en het aanwezig hebben van 200 speelautomaten op het adres Warmonderweg 8a (Jack’s Casino) in Sassenheim (wijziging beheerders) (29-08-17) • Oranje Vereniging Voorhout voor het organiseren van de Najaarsfeesten Voorhout van 9 tot en met 16 september 2017 (30-08-17) Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning • Munthof 50, Voorhout

• • • •

• •

het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning, 24-082017 Teylingerkade 8, het plaatsen van een dakkapel aan Warmond de linkerzijde en twee dakkapellen aan de rechterzijde van de woning, 24-08-2017 Kagerdreef 34, het bouwen van een dakopbouw, Sassenheim 25-08-2017 Veerpolder 14, Warmond het wijzigen van bestemming sport naar horeca, 28-08-2017 Baartmanstraat 3, het plaatsen van een dakkapel, Sassenheim 28-08-2017 Nachtegaallaan 4, het kappen van 7 bomen en het Sassenheim herplanten van diverse boomsoorten, 28-08-2017 Nabij viaduct Oosteinde, het aanleggen van twee Sassenheim taludtrappen, 29-08-2017 Diligence 28, Sassenheim het plaatsen van een overkapping aan de zijkant van de woning (legalisatie) en het plaatsen van een schutting, 30-08-2017

Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Wijnruitstraat 4, Voorhout het plaatsen van een dakkapel, 2508-2017 • Trekschuit 1, Sassenheim het realiseren van een berging aan de zijgevel, 29-08-2017 • Menneweg 163a, het bouwen van een woning, Sassenheim 29-08-2017 • Munthof 50, Voorhout het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning, 30-082017 Bezwaar tegen besluiten Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Voordat u dit doet, kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. We nemen dan het besluit met u door en kijken of er een oplossing voor uw bezwaren bestaat. Belt u hiervoor met

Racistische uitingen zijn onacceptabel en horen niet thuis in het straatbeeld. Niet alleen komen de vernielingen dreigend over, maar ook ervaren veel mensen verdriet aan het zien van de beledigende teksten en symbolen. Wanneer Stichting iDb een melding binnenkrijgt van een racistische bekladding in de openbare ruimte zorgt zij dat deze wordt verwijderd. Ook wordt het incident geregistreerd zodat er een duidelijk beeld ontstaat van wat er zich in de gemeente afspeelt.

Horen · Zien · Melden Bel gratis 0800 – 321 86 86 Mail naar klachten@stichtingidb.nl Per brief naar Postbus 598, 2501 CN te Den Haag Of meld via het meldformulier op www.stichtingidb.nl.

Stichting iDb biedt ondersteuning aan mensen die discriminatie ervaren bijvoorbeeld bij het zoeken naar werk of in de leefomgeving. Heb jij discriminatie ervaren of ben je getuige van discriminatie? Meld dit bij Stichting iDb zodat samen met jou naar een oplossing kan worden gezocht!

ons algemene nummer (14 0252). Komen we er niet uit dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffend besluit – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan Hyacintenlaan 2, Warmond Identificatienummer: NL.IMRO.1525.BP2017WAR10019ON01 Toelichting op het ontwerpbestemmingsplan Het plangebied betreft het perceel Hyacintenlaan 2, gelegen in het westelijke deel van de bebouwde kom van Warmond. Aan de gemeente is voor dit perceel verzocht om medewerking aan het mogelijk maken van de bouw van vier woningen in plaats van één woning binnen de woonbestemming. Dit initiatief is passend binnen de Visie Verdichting Warmond, vastgesteld door de gemeenteraad in 2016. Terinzagelegging Burgemeester en wethouders maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan, bestaande uit een verbeelding, planregels en een toelichting, in overeenstemming met artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening van donderdag 7 september tot en met woensdag 18 oktober 2017 voor eenieder ter inzage ligt in het gemeentekantoor in Sassenheim. De digitale versie van het ontwerpbestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen. nl. Op www.teylingen.nl onder Bouwen en verbouwen Bestemmingsplannen en projecten – Voorhout vindt u een link naar het digitale ontwerpbestemmingsplan. Daarnaast vindt u een link naar de authentieke digitale bestanden en kunt u een pdf-bestand van de analoge versie van het ontwerpbestemmingsplan downloaden. (N.B. Indien er verschillen zijn tussen de analoge en digitale versie, is op grond van artikel 1.2.3. van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale versie beslissend.)

Zienswijze Binnen de termijn, dat het plan ter inzage ligt, kunt u schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen bij de gemeenteraad van Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout, telefoon 14 0252. U kunt uw zienswijze ook digitaal indienen bij de gemeente Teylingen via emailadres: gemeente@teylingen.nl. Informatie Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Fariq Ishaak van Domein Ruimte via 14 0252. Ontwerpbesluit Wet geluidhinder – bestemmingsplan Hyacintenlaan 2 te Warmond, gemeente Teylingen

De Omgevingsdienst West-Holland heeft een ontwerpbesluit genomen om hogere waarden vast te stellen op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh), vanwege het spoorwegverkeer op het traject Leiden-Voorhout. Op basis van het Wgh dient bij de vaststelling of herziening van een bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een akoestisch onderzoek te worden verricht, indien dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige functies. In bestemmingsplan Hyacintenlaan 2 wordt de mogelijkheid geboden 4 woningen op het perceel te realiseren. Hierbij moet conform het Wgh aandacht worden geschonken aan het railverkeerslawaai bij de nieuwe woningen. Ten behoeve van de nieuwe woningen is akoestisch onderzoek uitgevoerd. De conclusie is dat de voorkeurswaarde van 55 dB uit het Besluit geluidhinder vanwege spoorwegverkeerslawaai wordt overschreden. De Omgevingsdienst heeft hogere waarden vastgesteld vanwege wegverkeerslawaai van maximaal 60 dB. Volledigheidshalve wordt er op gewezen dat het vaststellen van hogere waarden niet betekent dat het verkeer meer geluid mag produceren maar dat voor een specifiek bouwplan een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan. Stukken inzien De stukken liggen ter inzage bij de receptie van de Gemeentewinkel in het Gemeentekantoor Teylingen, Wilhelminalaan 25 in Sassenheim, maandag van 8.30 uur tot 13.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 16.00 uur en donderdag van 8.30 uur tot 20.00 uur. Zienswijzen geven U kunt tot en met woensdag 18 oktober 2017 uw zienswijze indienen. Richt uw brief aan burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen, p/a Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden. U kunt ook mondeling uw zienswijze geven. Belanghebbenden die tijdig gemotiveerde zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit kunnen beroep tegen het definitieve besluit instellen. Inlichtingen Voor meer informatie kunt u contact opnemen: • Mevrouw E. Gort van de Omgevingsdienst West-Holland, tel. 071-4083273 (inhoudelijk); • De heer F. Ishaak van de gemeente Teylingen, tel. 14 0252 (ruimtelijke ordeningsaspecten).


Welstand – Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Iedere maandag houdt de plaatselijke vertegenwoordiger van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (welstandscommissie) vanaf 9.30 uur een openbare vergadering in het gemeentehuis van Sassenheim. De agenda met de bouwplannen die tijdens de vergadering worden beoordeeld, kunt u digitaal opvragen. U kunt deze inzien bij de Gemeentewinkel / Vergunningen. Wilt u meer informatie? Belt u dan naar 14 0252.

Iedere donderdag houdt de Centrale Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (regio welstandscommissie) voor de Duin- en Bollenstreek vanaf 14.00 uur een openbare vergadering in het Groothandelsgebouw, Stationsplein 45 te Rotterdam. De agenda met de bouwplannen die tijdens de vergadering worden beoordeeld, kunt u digitaal opvragen. Wilt u meer informatie? Belt u dan naar 14 0252.

Voor alle informatie over bouwen, bouwplannen, afwijking van bestemmingsplannen en vergunningen (omgevingsvergunning) kunt u een afspraak maken met de Gemeentewinkel / vergunningen via telefoonnummer 14 0252. Afspraken maken is mogelijk op maandag van 8.30 tot 13.00, dinsdag en woensdag van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag van 8.30 tot 20.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie woensdag 6 septemer 2017. Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (Let op: netnummer niet nodig, ook niet voor 06 nummers) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur Zorgloket/ISD:

NIEUW Vishandel Nico Hartevelt staat vanaf donderdag 7 september elke donderdag op het Raadhuisplein in Voorhout van 10:00 – 18:00 uur.

Wij hopen u graag te zien!

Vers gesneden HARING per stuk € 1,95 4 stuks

€ 7,50

Warm gebakken LEKKERBEK van Kabeljauw per stuk € 3,50 3 stuks 9,00

9.00-12.00 uur

Balie politie: De balie van de politie is niet open voor vrije inloop. U kunt aangiften doen door een afspraak te maken via het landelijke politienummer 0900 - 8844. De afspraak wordt dan gepland tijdens openingstijden van het gemeentekantoor in Sassenheim. U kunt van zogenaamde eenvoudige misdrijven ook aangifte doen via www.politie.nl.

i

TEYLINGEN  FACEBOOK.COM/GEMEENTETEYLINGEN  TWITTER.COM/GEM_TEYLINGEN  YOUTUBE.COM/GEMEENTETEYLINGEN


Afscheid nemen doen we samen. Zorgvuldig, zorgzaam en met aandacht voor detail.

FAMILIEBERICHTEN Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

Uitvaartonderneming Teylingen

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

zorgzaam en betrokken vrijblijvend voorgesprek mogelijk Dag en nacht telefonisch bereikbaar op: 06 - 30409466 info@uitvaart-teylingen.nl / www.uitvaart-teylingen.nl

Ankie Jochemsz - Willemijn Heijink - Wilma Bleeker

Wilt u meer weten over de uitvaartmogelijkheden bij u in de buurt? Bel mij dan gerust voor een afspraak. Ik kom vrijblijvend bij u langs om uw uitvaartwensen te bespreken. Monuta Herma Pijfers 0252 - 769 156 www.monutahermapijfers.nl Ook als u niet of elders verzekerd bent.

Het Afscheidshuis is er voor iedereen

Het Uitvaarthuys Anneke Beunder Els Görtemöller

dag en nacht bereikbaar

0 2 5 2 - 37 69 42 06 - 19 27 98 21

T 071 - 36 46 006

dag en nacht bereikbaar

barbaranoordwijk.nl

hetuitvaarthuys.net

Niemand wil graag afscheid nemen, maar áls je afscheid moet nemen, dan wil je dat het goed is.

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg Heereweg 21 2161 AC Lisse 0252 - 413 213 info@vanderputtenendunweg.nl

www.vanderputtenendunweg.nl

• Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl


nieuws

DE TEYLINGER

7

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

Bewoners Boschplein ontstemd over inspraak verplaatsen kermis SASSENHEIM

n Het mogelijk verplaatsen van de kermis naar het centrum en de inspraak daarover, heeft het ongenoegen opgeroepen van Willem-Jan Hooijmans, voorzitter van de vereniging van eigenaren (VVE) van Boschplein.

Door Nico Kuyt

De inspraakprocedure verdient naar zijn mening bepaald geen schoonheidsprijs. Er zou door de gemeente ‘breed onderzoek’ plaatsvinden onder ‘alle betrokkenen, ondernemers en omwonenden’, om te kijken in hoeverre er draagvlak is voor dit idee. Maar de de bewoners van het Boschplein zijn daarin niet gekend, terwijl zij straks wel met de eventuele nadelige gevolgen ervan, zoals geluids- en parkeeroverlast worden geconfronteerd. Het Boschplein zou volgens de gemeente ‘niet direct aan het evenemententerrein’ grenzen, maar dat vindt Hooijmans niet bepaald steekhoudend, want de bewoners ondervinden straks wel duidelijk de gevolgen ervan. Tijdens een rondvraag op de recente algemene ledenvergadering van de

VVE Boschplein spraken alle aanwezigen zich uit tegen het plan om de kermis naar het centrum te verplaatsen vanwege onder andere geluidsen lichtoverlast tot in de late avonduren. De alsmaar hoger wordende bebouwing zorgt ook dat het geluid meer gaat resoneren. Verder vrezen de bewoners voor parkeeroverlast en verminderde toegankelijkheid van de winkels, vooral voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn. Ook het mogelijk vandalisme is een punt van zorg. Verder wordt de kermis met al zijn geluids- en lichteffecten in de nabijheid van park Rusthoff en in het centrum met de historische gebouwen als de NH Hervormde kerk en het uitvaartcentrum, onwenselijk en ongepast ervaren door de VVE. “Waarom wordt de kermis niet verplaatst naar een gedeelte of terrein, bij voorkeur ergens aan de rand van het dorp, waar de impact voor omwonenden en dieren veel minder groot is? Is het trouwens inmiddels niet wat achterhaald dat iedere woonkern nog zijn eigen kermis heeft? Als we kunnen fuseren tot één gemeente, waarom dan ook niet één kermis voor de hele gemeente?”, stelt Hooijmans.

De kermis is van woensdag tot en met zaterdag op terrein bij het station. | Foto: archief / Willemien Timmers

Naaldhakkenrace en Moonlight Tobbetjesteken op najaarsfeesten VOORHOUT n Voor ieder wat wils, zo is het programma van de najaarsfeesten het beste te omschrijven. De Oranje Vereniging Voorhout haalt vanaf zaterdag 9 tot en met 16 september weer alles uit de kast.

Klacht over parkeren rond Fort Marina WARMOND

Omwonenden hebben bij de gemeente aan de bel getrokken over het parkeren rond Fort Marina op de hoek van de Beatrixlaan en de Burg. Ketelaarstraat. Zij wensen te vernemen hoe de gemeente het probleem op korte termijn oplost. n

Op warme vakantiedagen constateren de omwonenden een parkeerprobleem vanwege de bouw van Fort Marina. Er ontstaat een tekort aan plekken door de komst van gasten en leden van deze ontwikkelingslocatie. Op het terrein van de voormalige Bolderberg kunnen gasten parkeren, maar blijkbaar is dat niet voldoende. De bewoners van de

De Oranje Postduivenvlucht, op 9 september om 9.30 uur, is de eerste bovenaan de lange lijst activiteiten. Ook de puzzeltocht gaat op zaterdag van start, en wel om 19.30 uur bij sportpark De Elsgeest. Ringsteken met aangespannen paard is op zondag 10 september om 11.00 uur bij RV&C De Voorruiters (2e Elstgeesterweg).

Burg. Ketelaarstraat kunnen volgens de schrijfster niet meer bij hun eigen huis parkeren en overal staan auto’s op stoepen. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. “Nu staan er ook nog grote bloembakken van Fort Marina op parkeerplaatsen aan de openbare weg. De problemen zijn veroorzaakt door de gemeente en Fort Marina, wij gaan er in de buurt vanuit dat deze ook opgelost gaan worden door deze partijen. Ook als straks de bouw achter de rug is, is er een groot tekort aan parkeerplaatsen. Graag horen wij van de gemeente wat op korte termijn de oplossing gaat worden”, schrijft woordvoerster Van der Voort namens omwonenden. (NK)

KERMIS

De kermis wordt op woensdag 13 september om 14.00 uur geopend op het parkeerterrein bij het station. Tot 18.00 uur is het euro-middag. Op donderdag 14 september is de lampionnenoptocht: 19.55 uur start vanaf Cluster, 20.00 uur vanaf Oosthoutplein en 20.05 uur vanaf Herenstraat.

Iets te vieren?

Bestel uw visschotel op www.vissalade.nl Elke maandag: Visroerbak

100 gram

1.50

Elke woensdag: Gebakken kibbeling

500 gram

6.95

Elke donderdag: Gebakken lekkerbek + gratis bakje saus

3 stuks

6.-

Deze week in de aanbieding: Verse lengfilet

100 gram

1.75

Visovenschotel voor 1 pesoon voor 2 personen

per stuk per stuk

4.50 8.50

Paling-kreeftsalade

100 gram

1.95

Gerookte bokking

per stuk 4 stuks

1.50 5.00

Voor de lekkerste visgerechten bent u welkom in ons visrestaurant aan de Oude Haven 3. Open van woensdag t/m zaterdag vanaf 12.00 uur. Bestel uw visschotel of sushi op www.vissalade.nl Oude Haven 3 Sassenheim

www.vissalade.nl

0252 210151

HERENSTRAAT AFGESLOTEN

Op donderdag 14 september is de Herenstraat ook van 19.00 tot 2.00 uur afgesloten. Ook van vrijdag 15 september 14.00 tot zondagochtend 16 september om 6.00 uur is de Herenstraat dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Op zaterdag is om 11.30 uur de naaldhakken- en klompenrace. Dames en heren racen in de Herenstraat om de felbegeerde titel. Voor de iets minder sportieve deelnemers is om 16.30 uur het alpinopet gooien.

TOBBETJE

Het harmonieorkest van muziekvereniging St. Cecilia geeft op vrijdagavond 15 september het derde toetjesconcert. Het publiek kan daarbij niet alleen genieten van de muziek, maar ook van een overheerlijk dessert, bereid door diverse keukenprinsen en -prinsessen, die het orkest rijk is. Het concert is tussen 19.15 en 20.30 uur in het plantsoen van de Prins Bernhardstraat in Voorhout. Het aantal zitplaatsen is beperkt. Bezoekers dienen zelf een (klap)stoeltje mee te nemen.

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september zijn er de hele dag activiteiten. Op vrijdag om 15.30 uur kan jeugd vanaf 13 jaar ijs proeven bij IJssalon Voorhout. Om 15.00 uur is dan al Heel Voorhout Bakt. Ter hoogte van de bibliotheek staat de brandweer voor de jongste jeugd. Om 16.00 uur zijn de wedstrijden vis schoonmaken, appeltjes schillen en hamburgersbakken bij de plaatselijke vishandel, groenteman en slager. Terug van weggeweest is Moonlight Tobbetjesteken. Verleden jaar heeft heel Voorhout, in het jubileumjaar van de OVV genoten van de ‘Oranje Proms’ op vrijdagavond. Dit jaar is de vrijdagavond vanaf 21.15 uur weer voor Tobbetjesteken.

Weekaanbiedingen Vers gekookte bieten 500 gram 0,99 Hollandse sperziebonen van buiten 500 gram 1,25 Nieuwe oogst: Hollandse cox appels 1 kilo 1,99 Afslanksalade 100 gram 0,79 Maaltijd van de week

Zuurkoolstamppot

TOETJESCONCERT

Bovenstaande is maar een kleine greep uit het complete programma. Kijk voor alle activiteiten op www. ovvoorhout.nl.

KEURSLAGERKOOPJE

Erwtensoep, rookworst + 100 gram Zeeuws spek 50 samen

7

VLEESWARENKOOPJE

Gebraden runderrollade + cornedbeef 20 2 x 100 gram

3

TROTS VAN DE KEURSLAGER

Kalfssaucijzen

4 stuks

595

SPECIAL

TROTS VAN DE KEURSLAGER Pomodorohaasje TROTS VAN DE KEURSLAGER

100 gram

Elke woensdag:

0,79

10 Perssinaasappels 2,35 Al onze maaltijden zijn zonder conserveringsmiddelen

v.d. Veer

Hoofdstraat 259 - Sassenheim Tel./Fax: 0252-232141 Onbetwist uw fruitmandspecialist!

Kip cordon bleu

Kip cordon bleu 100 gram

VLEESWARENKOOPJE

Achterham

225

4 stuks

750

750

80 4 stuks 150 gram 2

KEURSLAGERKOOPJE VLEESWARENKOOPJE

Huisgemaakte Achterhamslavinken

4 stuks

SPECIAL

400

218095

Milano spies

150 gram (varkensschnitzels gevuld) 100 gram Aanbiedingen zijn geldig van 2 t/m 7 november

Keurslagerij Scholtenzijn geldig van 4 t/m 9 sept. Aanbiedingen KEURSLAGERKOOPJE Hoofdstraat 261 Scholten Keurslagerij Sassenheim Huisgemaakte slavinken Hoofdstraat 261 0252-211440

Sassenheim 0252-211440

4 stuks

400


Hoorneslaan 201-203 Katwijk aan Zee (Noord) Telefoon (071) 402 40 85 SPECIAAL KEUZE-AFHAALMENU

Stel zelf uw menu samen en maak drie verschillende keuzes uit onderstaande gerechten: 1. Babi Pangang 2. Tjap Tjoy met kip 3. Ajam Ketjap 4. Thaise kip 5. 4 stokjes saté 6. Pau Cheung Kai (kip met pikante saus) 7. Foe Young Hai

+ 4 mini loempia’s en 2 x nasi of bami

8. Kou-Lou-Kai 9. 2 soorten rundvlees (sambal en ketjap) 10. Ajam Pangang (met kip) 11. Gebakken Pangafilet 12. Babi Pangang spek

E €

24,95 23,95

Iedere vrijdag en zaterdag v.a. 18.00 uur:

Chinees, Indisch en Thais lopend buffet € 18,95 p.p. Kinderen t/m 10 jaar € 9,50 p.p. Bij een afhaalbestelling van minimaal €E29,28,krijgt u van ons een gratis portie kroepoek!

ONBEPERKT ETEN / ALL YOU CAN EAT Keuze uit 45 verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen €17,95 p.p. (Kinderen t/m 10 jaar € 9,50) Ook menumaaltijden 7 dagen per week geopend

www.kamsan.nl

Echt onzichtbaar horen?! Overtuig uzelf en probeer Silk 4 weken gratis en vrijblijvend. U wilt een onzichtbaar hoortoestel, gebruiksgemak en draagcomfort. Met Silk primax is dat nu mogelijk. Het maken van oorafdrukken is niet nodig. Geen lange wachttijden, u kunt direct horen wat de nieuwste techniek voor u kan betekenen. De Silk toestellen zitten boordevol innovatieve luistertechniek. Ze zorgen voor een ijzersterke geluidswaarneming. Spraak en ruis worden optimaal gefilterd, waardoor u weer volop geniet van het geluid om u heen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om het zelf gratis en vrijblijvend te ervaren? Neem dan contact met ons op of kom langs in de winkel. • 100% onzichtbaar • Zeer helder en natuurlijk geluid • Optimale pasvorm • Beter verstaan in gezelschap

Oorwerk Sassenheim Jan van Brabantweg 23 2171 HC Sassenheim

Oorwerk Nieuw Vennep (bij Ed Kriek Optiek) Venneperhof 2

 (0252) 258 057 of (0252) 258 058  sassenheim@oorwerk.nl

2151 AZ Nieuw Vennep  (0252) 626 036

Openingstijden: zie www.oorwerk.nl

Hearing Systems


nieuws

DE TEYLINGER

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

9

Opnieuw klachten over inzameling plastic TEYLINGEN n De huidige methode van inzameling van plastic door het ophalen van zakken, blijft protesten uit de gemeente oproepen. Tijdens de zomervakantie van de gemeenteraad is er opnieuw een mail van een bewoner ingekomen. Tijdens de raadscommissie Ruimte op 12 september wordt de klacht besproken. Door Nico Kuyt

Mr. drs. Sjef van de Poel is naar eigen zeggen ‘erg ontevreden’ over de inzameling. De zakken zijn vanwege het lichte gewicht een gemakkelijk speelbal bij harde wind. Zij gaan soms stuk en zorgen soms voor een forse vervuiling van de openbare weg en aanpalende privétuinen. Deze belevenis mocht hij herhaaldelijk ervaren in de Snoeklaan, zijn woonstraat in Voorhout. Vanwege feestdagen wordt het laat opgehaald en hebben hij en zijn vrouw vijf keer de voortuin en die van de buren, de openbare weg en het aanliggende openbaar groen gereinigd van weggewaaid plastic; soms hele zakken, soms de inhoud van gescheurde zakken.

SYSTEEM DEUGT NIET

“Het gebeurt helaas veel vaker dat wij zelf tot actie moeten overgaan in de sfeer van reiniging. De plastic zakken zijn ook een aantrekkelijke prooi voor katten en vogels. Enige telefoontjes met de gemeente mochten niet baten. Men verwees telkens naar het ingehuurde inzamelingsbedrijf, waarmee wij als burgers van deze gemeente, formeel gesproken, toch niets te maken hebben. Mijns inziens ligt de basisfout bij het gemeentebestuur dat voor plastics een ondeugdelijk inzamelingssysteem heeft ingevoerd en kennelijk niet in staat is bij een naderende storm de bedrijfsvoering daar tijdig op aan te passen met alle straat- en tuinvervuiling tot gevolg”, schrijft Van de Poel. Naar hij heeft vernomen wordt bij de gemeente nagedacht aan containers voor de inzameling van plastics, metaal en drinkpakken. Dat zou volgens hem in één klap veel vervuilingsproblemen en bijbehorende klachten van de burgers oplossen. De mail staat als een ingekomen stuk op de agenda van de raadscommissie Ruimte van 12 september.

Politieke zet provinciale PvdA rond Broek- en Simontjespolder WARMOND n In de provinciale statencommissie Ruimte heeft Ron Hillebrand (PvdA) aan gedeputeerde Adri Bom-Lemstra het verzoek gedaan de Warmondse Broek- en Simontjespolder te gebruiken als een casus voor het uitwerken van nieuw provinciaal beleid voor recreatieve ontwikkelingen in het buitengebied. Doet de gedeputeerde dit, dan staat de polder maandenlang op de provinciale politieke agenda. Door Nico Kuyt

Op dit moment werkt Zuid-Holland aan een herijking van de provinciale Visie ruimte en mobiliteit. Vorige week vroeg Bom-Lemstra advies aan de commissie over een startnotitie. Allerlei vraagstukken worden tegen het licht gehouden, zoals het beleid rond nieuwe grootschalige recreatieve ontwikkelingen buiten het stads- en dorpsgebied, zoals verblijfsrecreatie, jachthavens en golfbanen. De behoefte eraan en de regionale afstemming erover kan wel in het beleid worden aangescherpt. De Leidenaar Hillebrand greep deze gelegenheid direct aan om de Broek- en Simontjespolder in de schijnwerpers te plaatsen. “Onze fractie maakt zich ernstige zorgen over die polder. Er heeft al een lange strijd plaatsgevonden over een jachthaven die zich daar wilde vestigen. Dat is toen tegengehouden. Vervolgens is die grond twee jaar geleden aan Teylingen verkocht. En nu zijn er plannen voor een uitbrei-

ding van de golfbaan. Het is een uitloopgebied voor de Leidse Merenwijk. Er zit een spanning tussen een meer landelijke gemeente die voorzieningen ergens kwijt moet en een stedelijke gemeente die hecht aan de stadse randen voor het uitlopen”, stelde hij en vroeg om deze polder als casus voor het herijken van het beleid te nemen. Bom-Lemstra, die in de commissie aangaf de polder niet te kennen, stond er niet negatief tegenover en zegde toe later terug te komen of zij het inderdaad zal doen. De polder zal dan steeds in de provinciale discussies en hoorzittingen terugkomen tot april 2018, als volgens de planning Provinciale Staten de wijzigingen van het beleid gaan vaststellen.

Rouwcafé zoekt vrijwilliger TEYLINGEN n De werkgroep Rouwen Verliescafé Over-Leven is op zoek naar een nieuwe vrijwilliger. De werkgroep organiseert bijeenkomsten voor iedereen met een rouw- of verlieservaring, die steun wil vinden in een vertrouwde en ontspannen omgeving. Lotgenoten komen in contact. De nieuwe vrijwilliger maakt tijdens bijeenkomsten een praatje met de bezoekers om hen op hun gemak te stellen. Aanmelden of meer informatie bij Laura Methorst, welzijnsadviseur Welzijn Teylingen (ma, di en do), tel. 0252-231805 of l.methorst@welzijnteylingen.nl.

De werkgroep, met v.l.n.r. Joop van der Valk, Bep Donkerlo, Laura Methorst en Annette Bedke.

‘We hebben meer mannen nodig’ n Welzijn Teylingen: speeddaten voor 60-plussers TEYLINGEN n Na een tijd alleen te zijn, kan het soms best een grote stap zijn om daar verandering in te brengen. Welzijn Teylingen wil die stap een stuk makkelijker maken en organiseert eind september een speeddatemiddag voor inwoners van de Bollenstreek. Iedereen van 60 jaar en ouder die op zoek is naar vriendschap of een relatie, kan aanschuiven. ‘We helpen mensen over de drempel.’

ook voor ondersteuning tijdens een gesprek. Als iemand het moeilijk heeft of even zijn verhaal bij ons kwijt wil, kan dat ook. Zo’n stap zetten kan soms best confronterend zijn, daar hebben we begrip voor.”

bij alles je kinderen bellen.” Het kortstondige avontuur van Bep op een datingsite liep op niets uit. “Ik vond het zo onpersoonlijk , dat is niets voor mij.”

De deelnemers gaan in rondes met elkaar in gesprek. Ze worden aan elkaar gekoppeld op basis van hun interesses. Dat is geen garantie op een klik, maar ook in de pauzes is tijd voor een praatje. Bep: “En als je aan het einde geen match hebt, heb je in ieder geval een leuke middag gehad.”

Zitten nuchtere Bollenstrekers er wel op de wachten? Voordat ze aan het speeddate project begon, stelde welzijnsadviseur Laura Methorst zichzelf de vraag meerdere keren. Tot ze voorbeelden tegenkwam uit het oosten van het land, waar speeddaten voor ouderen erg populair is. “Daar zijn ze ook behoorlijk nuchter, dus toen wist ik: hier kan het ook!” NIET ALTIJD DE KINDEREN BELLEN

Methorst vormde een werkgroep, bestaande uit ervaringsdeskundigen. Zoals Joop van der Valk, die knap vertelt hoe het wegvallen van zijn partner eenzaamheid in de hand werkte. “Ik voelde me niet goed en vond het leven niet leuk meer. Het was een heftige periode.” De omslag kwam door een onverwachte uitnodiging. “Ik werd gevraagd om te komen biljarten in het ‘t Onderdak. Dat is zo ontzettend leuk. Ik durf wel te zeggen dat het mijn redding is geweest.” Ook Annette Bedke voelde zich alleen na een scheiding. “Je maakt dingen mee, maar kan dat met niemand delen.” Bep Donkerlo herkent dat maar al te goed. Na het overlijden van haar man is ze actief gebleven, maar toch mist er iets. “Je wil je verhaal kwijt, maar je wil niet

NIEUWE VRIENDSCHAPPEN

De speeddatemiddag is voor inwoners van de Bollenstreek die op zoek zijn naar een partner óf naar vriendschap, benadrukt Laura. “Die vriendschap is net zo belangrijk. Niet iedereen wil een nieuwe partner. Vriendschap waarin je dingen met elkaar kan delen, is net zo waardevol.” NIETS TE VERLIEZEN

Dat eenzaamheid soms lastig te doorbreken is, begrijpt de werkgroep maar al te goed. “Het is ook niet niets, maar soms moet je dingen gewoon doen. Stap uit je comfortzone en doe dingen” ,zegt Bep. Voor mensen die dat toch spannend vinden, heeft de werkgroep wel een tip. Laura: “Denk maar zo: je hebt niets te verliezen, alleen te winnen. Probeer het een keer. Er zijn meer mensen die in hetzelfde schuitje zitten. De bijeenkomst is op een locatie die alleen de deelnemers te horen krijgen. Het is niet in een centrum, maar ergens waar iedereen rustig kan praten.” Annette: “Wij zijn er

25% KORTING OP ALLES* * niet geldig op lopende aanbiedingen, Baseline, ‘vaste lage prijs’ en opruiming

Tot vorige week zijn er 47 aanmeldingen binnen. “Veel meer dan we verwacht hadden,” zegt Laura. “We dachten aan twaalf mensen, maar dit overtreft onze verwachtingen. Driekwart van de aanmelders is wel vrouw. Schrijf dat maar op: we hebben nog mannen nodig!” De speeddatemiddag is op vrijdag 29 september van 15.00 tot 17.00 uur in een discrete locatie in de buurt van Sassenheim. Na aanmelding ontvangen deelnemers de definitieve locatiegegevens. De toegang bedraagt 12,50 euro per persoon, dit is inclusief toegang, een hapje en 2 drankjes. Aanmelden kan via de website (onder ‘agenda’) van Welzijn Teylingen: www.welzijnteylingen.nl. Voor meer informatie of telefonisch aanmelden, bel 0252 231805.

Dag van de Democratie op marktplein SASSENHEIM

n Hoe werkt de politiek? Hoe oefen je invloed uit? Op zaterdag 9 september is de Dag van de Democratie. Ook de Teylingse gemeenteraad doet mee en is die dag van 11.00 tot 15.00 uur aanwezig op

het marktplein in Sassenheim om inwoners kennis te laten maken met de democratie en politiek. IDEEËN RUILEN VOOR KOFFIE

In maart 2018 zijn de gemeente-

Vroege vogels… Zaterdag 9 september van 9 tot 11 uur

LEUKE MIDDAG

MEGASTORE LEIDERDORP

raadsverkiezingen en komt er een nieuwe gemeenteraad die beslissingen neemt over Teylingen. De gemeenteraad hoort graag hoe inwoners denken over hun straat, buurt, wijk of de hele gemeente Teylingen. Ook vertellen de raadsleden graag hoe inwoners invloed kunnen uitoefenen en wat een wethouder of raadslid doet. Geef de nieuwe gemeenteraad ideeën in ruil voor een kopje koffie of een zakje popcorn. Ontdek bij het krachtenveldspel hoe de lijnen lopen in de gemeente en politiek. Ook kunnen inwoners zich aanmelden voor ‘Gast in de Raad’ en het burgerpanel.


www.fitenshape.nl

www.barigym.nl

In het hart van de Bollenstreek, Lisse, staat de nieuwste sportschool van de streek; anderhalf jaar geleden werden daar de deuren geopend van Fit & Shape / Bari Gym. In een nieuw pand wat onder andere ook onderdak biedt aan fysiopraktijk van Oosten, kan iedereen terecht om in een sfeervolle en ongedwongen ambiance te sporten! Zo kan men terecht voor fitness, met de nieuwste apparatuur en waar er altijd begeleiding aanwezig is om u eventueel bij te staan met trainen. Dus kan er op die manier en desgewenst heel gericht getraind worden; denk aan revalidatie of topsport of uiteraard vrij trainen. Verder is er de mogelijkheid om 3 maal per dag deel te nemen aan een circuitvorm "Synergy", waar onder leiding van een instructeur een half uur allerlei oefeningen worden gedaan. Daarnaast worden er door gediplomeerde instructrices/instructeurs diverse live (!) groepslessen gegeven; Xco, spinning, Zumba, yoga, pilates, pump, piloxing, etc. Deze lessen

&

e p a h s t i f

Vennestraat 10 - Lisse - 0252-412270

zijn voor iedereen, er hoeft niet van tevoren gereserveerd te worden! Op zoek naar vechtsporten? Ook daar biedt Fit & Shape / Bari Gym diverse lessen in aan: kickboksen, boksen, zaktraining (work-out zonder lichaamscontact), kickboksen voor dames, taekwondo, jeugd judo. Deze lessen zijn ook voor iedereen toegankelijk; jeugd en volwassen, dame en heer, beginnend en gevorderd. Recreant en wedstrijddeelnemer. Ook hier staan instructeurs die hun sporen in de sport verdiend hebben en delen hun kennis en enthousiasme graag met de mensen. Er hoeft niet gekozen te worden uit ingewikkelde en langlopende abonnementsvormen. 2 Proeflessen zijn altijd gratis en vrijblijvend. En bij inschrijving worden er geen inschrijfkosten betaald! Maak daarnaast gebruik van de ruime parkeergelegenheid en gratis kinderopvang. We zien u graag op de Vennestraat 10 te Lisse voor een rondleiding of kom een gratis proefles volgen!

HYAMATRIX de nieuwe strijd tegen huidveroudering Hyamatrix® experts hebben een huid verjongende cosmetische productlijn met unieke eigenschappen gecreëerd. De producten en behandelingen zijn ontworpen om ernstige huidschade te herstellen en (zonder injecties) te zorgen voor een gezondere huid. De cosmetische producten bevatten hyaluronzuur in nanostructuur en matrix peptiden. Deze formule zorgt voor spectaculaire resultaten. De behandelingen verminderen niet alleen rimpels, maar vertragen het gehele verouderingsproces, waardoor de biologische huidleeftijd jaren jonger wordt.

ERGOTHERAPIE AAN HUIS, VERGOED VANUIT DE BASISVERZEKERING

Waarom een behandeling met Hyamatrix Hyaluronzuur zo uniek is? Er zijn vele verschillende soorten Hyaluron zuur te vinden in crèmes. Dit komt vooral in de opperhuid terecht (bovenste lagen). Met Hyamatrix Hyaluronzuur komt dit tot aan de dermis, zonder inspuitingen. En blijft hier lang zitten. Doet de behandeling pijn? Nee de behandeling is zeer relaxed! U bent van harte welkom voor een gratis intakegesprek. advies

advies therapie

ERGOTHERAPIE AAN HUIS, VERGOED VANUIT DE BASISVERZEKERING ERGOTHERAPIE AAN HUIS, VERGOED VANUIT DE BASISVERZEKERING ERGOTHERAPIE AAN HUIS, VERGOED VANUIT DE therapie hulpmiddelen BASISVERZEKERING

hulpmiddelen

Locatie De Coepel

Locatie De Vonk

Locatie Hazerswoude

Tel: 071-362 23 66 Locatie De Coepel Locatie De Vonk LocatieRandweg Hazerswoude 47 Westeinde 94 Rijndijk 95 advies therapie hulpmiddelen info@ergozorg.nl Randweg Westeinde 94 Rijndijk 95 PJ Katwijk 2225 aan Zee 2211 XS 47 Noordwijkerhout 2394 AE Hazerswoude-Rijndijk ERGOTHERAPIE AAN 2211 XS Noordwijkerhout 2225 PJ Katwijk aan Zee 2394 AE Hazerswoude-Rijndijk www.ergozorg.nl

advies Peperstraat 14 2215 VH Voorhout

Locatie De Coepel Randweg 47 2211 XS Noordwijkerhout 2225 PJ Katwijk aan Zee Locatie De Vonk

therapie

hulpmiddelen Westeinde 94

Locatie De Coepel Locatie De Vonk T: 0252 -94867833 Randweg 47 Westeinde M: 06 - 53393017 2225 PJ Katwijk aan Zee 2211 XS Noordwijkerhout

info@beautyhuyschristine.nl

ASTMA / COPD ZWEMMEN NIEUW

advies

HUIS, VERGOED

Locatie Hazerswoude VANUIT DE Tel: 071-362 23 66 info@ergozorg.nl Rijndijk 95 BASISVERZEKERING 2394 AE Hazerswoude-Rijndijk www.ergozorg.nl

Tel: 071-362 23 66 Locatie Hazerswoude info@ergozorg.nl Rijndijk 95 2394 AE Hazerswoude-Rijndijk www.ergozorg.nl

therapie

hulpmiddelen

Vol van de vakantie?

Locatie De Coepel Locatie De Vonk Randweg 47 Westeinde 94 2211 XS Noordwijkerhout 2225 PJ Katwijk aan Zee

Zwemmen voor mensen met een longaandoening

Tel: 071-362 23 66 Locatie Hazerswoude info@ergozorg.nl Rijndijk 95 2394 AE Hazerswoude-Rijndijk www.ergozorg.nl

Gelukkig kan die extra ‘bagage’ er weer af. Ook help ik je graag als je meer wilt afvallen. Je staat er niet alleen voor!

BEAUTY HEALTH & MORE

ARIANE INDEN SCHOONHEIDSALON

Sportcentrum De Waterkanten biedt, als enige zwembad in de regio, speciaal voor mensen met een longaandoening een aangepaste zwemactiviteit aan l

Tel: 071-362 23 66 info@ergozorg.nl www.ergozorg.nl

Op eigen niveau en tempo bewegen in het water l Mogelijk als (aanvulling op bestaande) longrevalidatie l Voor alle leeftijden Maandag 13.45 - 14.30 uur Sportlaan 21, 2161 VA Lisse, T 0252 - 414488

Body Message Hillegom | 06 25 485 708 Cambridge Sassenheim | 06 20 363 251

www.sportfondsenlisse.nl

Beauty Health & More

cambridgeweightplan.nl

Schoonheidssalon Ariane Inden Hillegom

Henri Dunantplein 79, 2181 ES Hillegom T: 0252-258390 E: info@beautyhealthandmore.nl


KENNISMAKINGS AANBIEDING!

6 lessen voor €109,in te plannen in de periode september/ oktober 2017 ONLINE in te boeken via: skicentrumhillegom.nl

Vosselaan 156, 2181 CD Hillegom | 0252-527 120 | info@skicentrumhillegom.nl

Heeft u een borstoperatie gehad? Is er verschil tussen de maat van beide borsten? Wilt u, uw vrouwelijke symmetrie herstellen? Wij helpen u verder om u vrouw te blijven voelen. Bij Lady Service staan uw wensen centraal, iedere vrouw is anders. Het is ons vak vrouwen te helpen de symmetrie van het vrouwelijk silhouet te herstellen.

Verwen uw huid met een na zomer booster.

Blue Light Huidanalyse Een dubbele reiniging en een speciale massage met een enzymatische peeling, zorgen ervoor dat hoogwaardige werkstoffen beter worden opgenomen en uw huid er weer stralend uit ziet. Fijne lijntjes verminderen door het collagene vlies masker.

✪Training ✪Voeding ✪Lifestyle Dorpsstraat 2, 2211 GC, Noordwijkerhout, 06-27823094 info@jimpersonaltrainer.nl

Na zomer aanbieding WE ZIEN U GRAAG!

Scarabee - Hoofdstraat 182 - 2171 ZB Sassenheim

WWW.JIMPERSONALTRAINER.NL

Door uitbreiding nemen wij graag nieuwe patiënten aan uit Hillegom en omstreken!

Begin het * en sta G! Ontdek wat magnesium IN T R voor jouontzuren kan doen m KO Ontdek wat magnesium % WWW.SCHOONHEIDSINSTITUUT-SCARABEE.NL 0252-212421 of 0630061806

NU

10

Detoxen, ontslakken, sapkuren: dat kenn

voor gezond jou kan doenis ontzuren nog ve en fit lichaam de basis voor een gezond lichaam.

Actief ontzuren doe je zo! Om je lichaam weer in balans te krijgen, Nie uelke ontzuren. Door w dag basisch water te bicarbonaten te slikken, ontzurende bad en ontzurende kruidenthee te drinken wo opgebouwde zuurresten afgevoerd. Daar belangrijk om zoveel mogelijk basische v Niegroenten, fruit, noten en zade eten, zoals uw resultaat van deze ’way life’ mag er zij Magnesiumformules met extra vitaminen, mineralen of of kruiden ontzuurd lichaam is schoon, gezond en h kunnen optimale ondersteuning bieden in specifieke situaties. meer energie!

Wij verwelkomen u graag in onze praktijk!

Magnesiumformules waaraan extra vitaminen, mineralen of kruiden zijn toegevoegd kunnen optimale ondersteuning bieden in specifieke situaties. Kies voor Magnesium-400, aangevuld met calcium, selenium en zink, bijvoorbeeld bij sporten of voor de zwangere vrouw. Magnesium draagt bij aan het behoud van een normale spierwerking en zink ondersteunt de weerstand. In stressvolle perioden draagt Ashwagandha in Magnesium Plus bij aan geestelijke ontspanning, en zorgt Magnesium-55, met B-vitaminen* mede voor extra energie bij vermoeidheid.

chil na een operatie

Cal-Mag-Zink bevat drie mineralen voor behoud van sterke botten, bijvoorbeeld tijdens het ouder worden. Ook magnesiumcitraat, een goed opneembare vorm van magnesium zonder aanvullende voedingsstoffen, kan een goede keuze zijn. Bijvoorbeeld Magnesiumcitraat-125 of Magnesiumcitraat-200 bij een verhoogde behoefte aan magnesium als aanvulling op de voeding, ook goed opneembaar.

Kies voor Magnesium-400, aangevuld met calcium, selenium en zink, bij sporten of voor de zwangere vrouw. Magnesium draagt r zink onderbij aan het behoud van een normale spierwerking naaen l keAshwagandKomdraagt n i steunt de weerstand. In stressvolle perioden ze w ratis n o ha in Magnesium Plus bij aan geestelijke ontspanning, r g tripsen zorgt vooextra Magnesium-55, met B-vitaminen* mede voor bij ests energie t eer pHopneembare vermoeidheid. Magnesiumcitraat, een goed en mmatie vorm van magnesium, kan een goede keuze zijn bij een rverhoogde info behoefte aan magnesium als aanvulling op de voeding.

Bel ons voor een vrijblijvend informatief gesprek.

*Vitamine B2, B3, B5 en B11

Meer over de magnesium van Orthica? Kijk op www.orthica.nl of vraag advies in de winkel. Vraag ook om de consumenten informatiewijzer magnesium.

KAG nr.: 431-0417-0618

* Deze actie is geldig tijdens de looptijd van de folder.

Magnesiumformules waaraan extra vitaminen, mineralen of kruiden zijn toegevoegd kunnen optimale ondersteuning bieden in specifieke situaties. Kies voor Magnesium-400, aangevuld met calcium, selenium en zink, bijvoorbeeld bij sporten of voor de zwangere vrouw. Magnesium draagt bij aan het behoud van een normale spierwerking en zink ondersteunt de weerstand. In stressvolle perioden draagt Ashwagandha in Magnesium Plus bij aan geestelijke ontspanning, en zorgt Magnesium-55, met B-vitaminen* mede voor extra energie bij vermoeidheid.

Cal-Mag-Zink bevat drie mineralen voor behoud van sterke botten, bijvoorbeeld tijdens het ouder worden. Ook magnesiumcitraat, een goed opneembare vorm van magnesium zonder aanvullende voedingsstoffen, kan een goede keuze zijn. Bijvoorbeeld Magnesiumcitraat-125 of Magnesiumcitraat-200 bij een verhoogde behoefte aan magnesium als aanvulling op de voeding, ook goed opneembaar.

*Vitamine B2, B3, B5 en B11

Meer over de magnesium van Orthica? Kijk op www.orthica.nl of vraag advies in de winkel. Vraag ook om de consumenten informatiewijzer magnesium.

*Vitamine B2, B3, B5 en B11 Meer over de magnesium van Orthica? * Deze actie www.orthica.nl is geldig tijdens Kijk op of vraag advies in de winkel. de looptijd van de folder.

KAG nr.: 431-0417-0618

Uw tandartsp de 8 vrouwen, leven dus direct praktijk in het maken. Vroeger centrum van angedane borst d, tegenwoordig Hillegom listen een borst ouden. Deze meeden de borst te 071-5140728 Van den Endelaan 68, 2181 EL Hillegom, Tel: 0252-516219 tie zijnalakeman@ladyservice.com er echter ook andere mogelijkheden van de gezonde info@tpvandenendelaan.nl www.ladyservice.com om de symmetrie van de buste te herstellen. de manieren. www.tpvandenendelaan.nl Doezastraat 19, 2311 GZ Leiden Er zijn deelprothesen te krijgen gemaakt van d worden doornatuurlijk aanvoelend siliconen. Deze kunplantaat of door nen als schaal over de kleinere borst gelegd Vaak is dit een worden zodat deze borst, in een bh, weer deen aantal jaren zelfde maat heeft als de gezonde borst. Het sie gezonde borst liconenmateriaal neemt de temperatuur aan n allerlei redevan het lichaam en voelt natuurlijk DezeWil je meedoen met de gratis groepslessen of de clihaam verandert NOORDWIJKERHOUT – Bij Optisport De Schelft,aan. kun worden in Leiden aangemeten ouw je en lachen de busteen deelprothesen zweten tegelijk! Naast fitness, yoga, nics, vergeet dan niet je sportkleding mee te nemen.’’ doorverenigingssport lingeriespeciaalzaak Lady eestal door ge-en het zwemmen vinden er Service ook di- zij hebben daarvoor mamma-Voordeel die veroorzaakt verse evenementen plaats. Eénspeciaal van de opgeleide evenementen care specialisten. wordenMedewerkers van Optisport staan klaar om een rondis het Sport & Lifestyle Event datDe op deel-prothesen donderdag 21 sepook vergoed door speriode waarin tember 2017 van 19.00 – 22.00 uur de zal ziektekostenverzekeplaats vinden in raars. De adviseuses van Lady Service geven oenemen en de de Schelft. u graag vrijblijvend advies. n zwangerschap Chris één van de initiatiefnemers van dit buste vanCappel, een vertelt: aanleiding van de succesvolle eerTelefoon 071-5140728 of email ide Event borsten kan ‘’Naar Ladies in de Schelft van vorig of jaar, pakken alakeman@ladyservice.com kijk op baarste wordt in deNight we dit met een grotere opzet en verbreding www.ladyservice.com operatie omjaar hetdoor van degrote doelgroep naar het19, hele gezin. Sportiviteit en Doezastraat 2311 GZ Leiden. vaak een vangezelligheid een opera- staan deze avond voorop. Net als vorig

E 59,50 i.p.v. E 85,00

Belt u voor een afspraak? (071) 301 14 27 Veerpolder 4 Warmond

KO RT IN G! *

jong en oud

Jouw eigen exclusieve trainingsruimte inclusief persoonlijke begeleiding op het gebied van:

KO RT NIN U 1G0! %*

beginner of gevorderd

Schrijf je vandaag nog in voor een GRATIS intake bij JIM Health & Fit Coach!

10 %

skiën of snowboarden

FIT VAN START NA DE ZOMER?

N U

! G N I D E I AANB

*Geldig t/m eind september 2017

Hoofdstraat 206 - T: 0252 211 518

Sport & Lifestyle Event 2017 in Optisport De Schelft

jaar is de toegang gratis.

Het hele gebouw van de Schelft wordt gebruikt voor de diverse activiteiten. In de sporthal vinden groepslessen en clinics van sportverenigingen plaats, er is een fysiotherapeut, diverse stands met sportkleding en kun je verschillende gratis gezondheidsmetingen laten doen. (onder andere cholesterol en bloeddruk)

leiding te geven en alles te vertellen over de fitness, de groepslessen en het zwembad. Er zullen deze avond diverse acties zijn voor zowel de Optisport Health Club, als voor het zwembad en de zonnebanken. Wie bijvoorbeeld deze avond een 25-badenbandje aanschaft voor het zwembad, krijgt € 10,-- korting. Tevens kun je meedoen met de instroom workshops yoga, in het zwembad is een badeendjesrace met mooie prijzen en er is lekkere koffie in de foyer. De theaterzaal zal net als vorig jaar vol staan met diverse stands met van alles op het gebied van Sport en Lifestyle make-up, huid- en haarverzorging, sieraden, cadeauartikelen, (stoel)massage en je kunt meedoen aan diverse workshops. Zet 21 september in je agenda! Je bent van harte welkom bij Optisport de Schelft! Voor meer informatie www.optisporthealthclub.nl/ noordwijkerhout of bel met de receptie van de Schelft 0252-376241.


nieuws

DE TEYLINGER

Waar zijn de haaientanden? SASSENHEIM n Froukje Daniels-de Bruin stoort zich aan het slechte onderhoud aan de haaientanden op provinciale rotonde noord (N208).

Meer dan twee jaar geleden heeft zij de gemeente al geattendeerd op de wegvagende haaientanden op de rotonde. Nu is het een provinciale weg, dus Zuid-Holland gaat over het onderhoud van de tanden, dus gaf de gemeente het euvel aan hogerhand door. “Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en zijn de haaientanden grotendeels verdwenen. Een onveilige situatie op een rotonde met zeer veel verkeer. Hopelijk kunt u nogmaals actie ondernemen om de provincie ‘aan het werk te zetten’”. zo roept zij de gemeente op. (NK)

Neuteboom stopt als voorzitter TOV VOORHOUT n Ruud Neuteboom legt begin volgend jaar na bijna twaalf jaar de voorzittershamer van TOV Voorhout neer. Naast het voorzitten van de vergaderingen is het contact houden met de gemeente één van de nadrukkelijkste taken van de nieuwe voorzitter. Het huidige bestuur is daarom op zoek naar iemand met bestuurlijke kwaliteiten, iemand met empathie voor het huidige koopcentrum en iemand die over een flexibele agenda beschikt. Het bestuur geeft aan bij voorkeur iemand te zoeken zonder eigen winkel.

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

Welkom in de Talentschuur van Stichting SterkSaam n Stichting biedt nu ook dagbesteding aan mensen van buitenaf LISSE n Een heerlijk zonnetje, vrolijke mensen, lekkere hapjes en livemuziek. Het was feest op vrijdag 1 september bij Stichting SterkSaam. En daar was een goede reden voor, want een officieel openingsfeestje was er nog niet geweest en bovendien werd op deze dag de nieuwe schuur voor de dagbesteding geopend. Door Esther Akerboom

Stichting SterkSaam biedt sinds 2015 onderdak aan zes jongvolwassen mensen met een verstandelijke beperking. Zij wonen in een prachtig verbouwde sfeervolle bollenschuur tegenover de Engelenbewaarderskerk, op de grens van Sassenheim en Lisse. Daar verzorgen de dieren in de dierenweide, de groenten in de moestuin en verkopen handgemaakte houten spulletjes en producten uit de moestuin. Om ook mensen van buitenaf dagbesteding te kunnen bieden, is er een ruime schuur gebouwd waar twee groepen van zeven personen met hun handen aan de slag kunnen. Op vrijdagmiddag konden genodigden en belangstellenden alles bekijken bij SterkSaam. Burgemeester Lies Spruit kreeg een rondleiding. Zij was uitgenodigd om de opening van de schuur te verrichten.

Bewoonster Liana (m) poseert samen met Richard Boers (l) en Lies Spruit (r) voor de Talentschuur. | Foto: EA

Bestuurslid Richard Boers legde in zijn toespraak vooral het accent op de talenten van iedereen die de stichting heeft helpen opzetten, bewoners en deelnemers. “SterkSaam bestaat omdat we talenten hebben mogen gebruiken die alles van begin tot einde hebben opgebouwd. Zo hebben we een leefbaar thuis voor elkaar gekregen en hebben

de bewoners een zinvolle plek om hun talenten te laten bloeien.” De openingshandeling bestond uit het onthullen van het kunstwerk op de nieuwe schuur, die de toepasselijke naam ‘Talentschuur’ heeft gekregen. “We willen talentenbouwers zijn en denken dat we daar met deze schuur een steentje aan bij kunnen dragen,” aldus Boers. Ter afsluiting bracht

TEYLINGEN

Wethouders Arno van Kempen, Angelique Beekhuizen (Leiderdorp) en Roos van Gelderen (Leiden) ontvangen de eerste exemplaren uit handen van Fietsmaatjes-oprichtster Tekla Zwinkels. | Foto: pr.

Delegatie Teylingers reist af naar Champigné WARMOND n In het kader van de jaarlijkse jumelage tussen Warmond en Champigné gaat er medio oktober weer een delegatie uit deze streek drie dagen naar het plaatsje dat sinds vorig jaar deel uitmaakt van de gemeente Les Hauts d’Anjou in het Maine-et-Loire departement in West-Frankrijk, bijna 800 kilometer van de Bollenstreek.

Het plaatselijk jumelagecomité heeft weer een programma samen-

de Lissese liedjesschrijfster Anouk Kragtwijk haar lied ‘Nu hij er niet is’ ten gehore. Een lied dat voortgekomen is uit gesprekken met ouders van de bewoners van SterkSaam en dat voor heel wat tranen bij de toehoorders zorgde. Bij de dagopvang is nog voldoende plek op alle dagen. Mensen met belangstelling zijn welkom om een keer te komen kijken.

Magazine voor jarig Fietsmaatjes

Rijdend Taalcafé SASSENHEIM n Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 4 tot en met 10 september, rijdt het Taalcafé van de Bibliotheek Bollenstreek door de Bollenstreek en doet zes gemeentes aan om laaggeletterdheid in de directe omgeving onder de aandacht te brengen. Het café is op donderdag 7 september tussen 9.30 en 12.30 uur in de bibliotheek in Sassenheim (Kerklaan 42). Laaggeletterden kunnen hun probleem heel goed verbergen en gebruiken regelmatig excuses om onder het lezen en schrijven uit te komen. Een smoesje zoals ‘Ik heb mijn bril niet bij mij, dat formulier vul ik thuis wel in’ verleiden de ander vaak om even te helpen, zodat de laaggeletterde niets hoeft te laten merken. Ken je iemand in je omgeving waarvan je vermoed dat die wel hulp kan gebruiken? Kom dan, liefst samen, naar het rijdend taalcafé van het Taalhuis. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk, kunnen langskomen op de zevende.

13

gesteld. Er wordt onder meer een bezoek gebracht aan de abdij van Fontevraud, de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld. Van 19 tot en met 21 oktober wordt gelogeerd bij gastgezinnen. Het vervoer dient in onderling overleg geregeld te worden. Iedereen met belangstelling voor internationale betrekkingen, met interesse in Frankrijk en de Franse taal kan mee. Voor meer inlichtingen en opgave

kan men terecht bij de voorzitter van de Stichting Jumelage Warmond Champigné, mevrouw Bernadette van Moorsel. Stuur een e-mail naar jumelagewarmondchamigne@ gmail.com.

De bijeenkomsten van het café zijn een ideale gelegenheid voor iedereen in deze streek die van tijd tot tijd zijn Frans wil ophalen of bijspijkeren. Aanmelden kan via mevanniftrik@gmail.com.

FRANS CAFÉ

De volgende bijeenkomsten zijn op 12 oktober (met een optreden van zangeres Yvetta Parijs), op 9 november (met de vertoning van een Franse film) en op 14 december (met een optreden van Sylvain Lelarge).

De eerste bijeenkomst van het Frans Café, een van de initiatieven van de Stichting JWC, is op donderdag 14 september om 19.30 uur in het Wapen van Warmond (Dorpsstraat 44).

n ‘In the summertime’...de klanken van Kleintje Pils kunnen niet treffender zijn op zaterdagmiddag 2 september. Tijdens het verjaardagsfeest van Fietsmaatjes Teylingen schijnt de zon volop. Op het plein bij de Pomp in Warmond genieten gasten en vrijwilligers van de verjaardagstaart. Dat genieten staat jaren later nog steeds voorop, vertelt Tekla Zwinkels. Zij richtte vijf jaar geleden Fietsmaatjes op, nadat een tante dolenthousiast terugkwam van een Zonnebloemvakantie. “We begonnen klein, maar inmiddels is het beetje uit de hand gelopen, “lacht ze. Met zes duofietsen en één rolstoelfiets worden vele gasten wekelijks getrakteerd op een tochtje. Toch kan fietsmaatjes nog meer bekendheid gebruiken. “Het is voor ons de reden om een magazine uit te geven. Fietsmaatjes is meer dan alleen fietsen. Gasten en vrijwilligers vertellen over hun belevenissen. Het draait om verbinding, mensen delen samen iets moois.”

KBO start bingoseizoen SASSENHEIM n KBO Sassenheim no-

digt leden uit voor de eerste bingomiddag van het nieuwe seizoen. Op donderdag 14 september gaan om 14.30 uur de balletjes weer rollen in de theaterzaal van ‘t Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). De deuren gaan om 14.00 uur open. Deelname is gratis, introducees zijn welkom. Bij binnenkomst is er een gratis kopje koffie of thee.


Vooraankondiging: Zaterdag 7 oktober Lifestyle & Gezondheidsmarkt met aandacht voor gezond eten, bewegen, verzorging, wonen en geestelijke gezondheid door diverse partijen. De markt is van 11.00 tot 16.00 uur. (ondernemers die willen deelnemen kunnen contact opnemen via info@doortastend.com)

Jan van Brabantweg 31 • 2171 HC • Sassenheim Tel. 0252 769 185

info mondhygienistediana.nl 0252-764090 Jan van Brabantweg 31 2171 HC Sassenheim

www.mondhygienistediana.nl

Thuis bij Trias! Ook werken voor ActiVite? Kijk voor vacatures in Teylingen en woonservicecentrum Sassembourg op www.werkenbij.activite.nl

Welzijn Teylingen uw schakel in welzijn

Rens Oomen, wijkverpleegkundige

Wij bieden kleinschalige en persoonlijke kinderopvang voor kinderen vanaf 13 weken tot 13 jaar. Onze visie richt zich op een brede en gezonde ontwikkeling van kinderen. Wij zijn ervan overtuigd dat natuur en beweging belangrijk zijn bij deze ontwikkeling en bovendien het plezier van kinderen vergroot. We proberen dit aan kinderen mee te geven door middel van het dagritme en de aangeboden activiteiten. Zo gaan we veel naar buiten, worden er veel bewegingsactiviteiten aangeboden en wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en biologische levensmiddelen. Ook bakken we iedere dag ons eigen brood. In SassemBourg hebben we een mooie kinderdagverblijf: “De Kleine Wereld” waar baby’s zich liefdevol en warm kunnen ontwikkelen en waar peuters speciale aandacht krijgen tijdens de dagelijks terugkerende PeuterAcademie om zo goed voorbereid naar school te gaan. Trias Kinderopvang vertelt u graag meer of laat u graag de locatie een keer zien. Bel of mail gerust voor een afspraak. www.triaskinderopvangbv.nl secetariaat@triaskinderopvangbv.nl of 0252-213876

Wij ondersteunen en adviseren bij:

het opzetten van activiteiten in uw buurt

het geen grip meer hebben op uw financiële situatie

ontmoetingsactiviteiten in uw buurt

mantelzorg

vrijwilligerswerk of het inzetten van vrijwilligers

samenwerking tussen inwoners, organisaties en statushouders

Vervoer, klusjes in en om het huis, persoonsalarmering en het zoeken van Maatjes

Ook bij andere vragen over welzijn, financiën, zorg of wonen, helpen wij u graag verder!

www.welzijnteylingen.nl T: 0252 23 18 05

SassemBourg Poliklinische zorg dichtbij: • dermatoloog • echografie (Radiologie) • KNO-arts • neuroloog • ouderengeneeskundige • uroloog • wondverpleegkundige Voor meer informatie: www.alrijne.nl/sassenheim SassemBourg | Jan van Brabantweg 1 | Sassenheim | 071 517 8751

Derm Medic succesvol in Huid- & Oedeemtherapie Derm Medic is een Huid- & Oedeemtherapie praktijk gevestigd in de Bollenstreek met Vestigingen in Hillegom (Dienstencentrum Elsbroek), Lisse (Huisartspraktijk Derks) en Sassenheim (dienstencentrum Sassembourg).

huidtherapeuten. Uiteraard beheersen zij alle disciplines die van een gediplomeerd huidtherapeut worden gevraagd en zijn wij aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Huidtherapie is een paramedisch beroep, dat zijdelings met geneeskunde te maken heeft. Een huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid met als doel het opheffen, verminderen of voorkomen van een stoornis of beperking als gevolg van een huidaandoening.

Samenwerking Derm Medic werkt met veel (huis) artsen en klinieken samen uit de Bollenstreek, zoals; fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, thuiszorg organisaties, ziekenhuizen, buiten poli’s, pedicures en schoonheidsspecialisten. Derm Medic heeft ook een contract met het VUmc Amsterdam. De samenwerking is gericht op ontharing bij Transgenders uit de Bollenstreek.

Beschermd Huidtherapie is een beschermde titel waarvoor een HBO opleiding noodzakelijk is, omdat zieke en beschadigde huid wordt behandeld. “Wij houden van een persoonlijk benadering en willen door onze betrokkenheid het maximale effect bereiken. Samen met onze patiënten stellen wij een passend behandelplan op. Als para medici doen wij er alles aan om klachten als gevolg van huidaandoeningen te verminderen, op te lossen of te voorkomen. Mogelijke klachten die voortkomen uit huidaandoeningen zijn pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en

lichamelijke handicaps. Wij ontvangen daarnaast patiënten met psychische klachten als gevolg van schaamte, angstgevoelens of beperkingen die met de huidaandoening samenhangen. De behandeling van patiënten gebeurt vaak in samenwerking met een dermatoloog, plastisch chirurg, medisch specialist of huisarts.” Huidproblemen “Patiënten in alle leeftijden kunnen bij ons terecht. Met huidproblemen van acne, oedeem tot ouderdomsvlekken en wensen op het gebied van cosmetische verbeteringen (camoufleren van verkleuringen etc.). Daarnaast kan een preventief bezoek aan de huidtherapeut verergering van klachten voorkomen, zoals het in een vroeg stadium ontdekken van huidkanker. Wij werken met een hecht team van 3

Praktijkadres Sassenheim Sassembourg Jan van Brabantweg 9 T: 0252 823006 E: info@dermmedic.nl W: www.dermmedic.nl


nieuws

DE TEYLINGER

bo

radio tv internet

de omroep van de bollenstreek!

Mijmeren Het is 1 september geweest en dan heb ik altijd het gevoel dat de zomer voorbij is. Daar word ik een beetje droevig van. Dan blader ik nog eens door mijn vakantiefoto’s, maar dat helpt eigenlijk ook niet. Weer een zomer voorbij. Ik ga altijd kamperen in Frankrijk en deze vakantie heb ik maar drie boeken gelezen. Voor mijn doen heel weinig en dat komt omdat ik veel gemijmerd heb. Normaal gun ik mezelf dat niet, maar in de vakantie kan ik heel goed mijmeren. Dan lijkt het of ik niets doe, zittend op mijn stoeltje bij het meer, liggend in mijn hangmatje of wat voor plekje dan ook, maar dat beeld klopt niet, want dan ben ik aan het mijmeren. Daar ben ik, al zeg ik het zelf, best goed in. Ik ben nog steeds verliefd op de vrouw waar ik mee getrouwd ben, mijn jongens doen het goed (ze worden geen profvoetballer, maar verder geen klagen), mijn vrouw heeft een leuke baan, dus wat blijft er dan over om te mijmeren? Jawel, mijn baan bij die prachtige omroep van de Bollenstreek. Nou is het wel de bedoeling dat ik gezellig doe op vakantie en dat ik niet met mijn werk bezig ben. Dat lukt vrij goed, behalve tijdens het mijmeren. Voordeel van mijmeren over je werk is dat mijn vrouw het niet door heeft. Ik mag van haar tijdens mijn vakantie niet met mijn werk bezig zijn. Logisch, want die andere weken in het jaar ben ik 24 uur per dag 7 dagen per week met mijn werk bezig. Kortom: stiekem mijmer ik over mijn werk. Wat is er nodig om financieel gezond te worden? Hoe kom ik aan nieuwe vrijwilligers? Wat is de juiste verhouding tussen betaald en vrijwillig? Hoe voorkom ik dat de omroep soms een eenmansbedrijf is? Hoe zorg ik ervoor dat iedereen juichend reageert als het over de omroep gaat? Dat er zelfs vragen door politici worden gesteld of mijn beloning wel onder de Balkenende-norm is. Het is een grote, roze mijmerwolk die de bocht uit vliegt. Mijn vrouw kijkt dan goedkeurend naar mij, want op mijn gezicht zit tijdens het mijmeren een gelukzalige glimlach. De beste ideeën noteer ik dan - stiekem als mijn vrouw niet kijkt- in het notitieblokje van mijn telefoon. Maar ja, de vakantie én dus het mijmeren is weer voorbij. Ik begin met een ruzie tussen programmamakers. Mijn tv-regisseur gaat stoppen. De redacteur van de zaterdagprogramma’s heeft een baan en stopt ook. De auto van Bo wil niet starten, want de accu was leeg. Ik kan niemand vinden voor allerlei nieuwswaardige zaken waar we als omroep bij moeten zijn. En we hebben nog steeds geldgebrek. Aaaaahggh, ik ben terug van vakantie, maar ik heb nu al heimwee naar het mijmeren. Ard Zandbergen Hoofdredacteur BO ard@bollenstreekomroep.nl

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

15

Zorgserre krijgt eigen plek om ‘beter beeld te geven’ n Lege huurwoning in Hyacintenstraat is komende maanden modelwoning TEYLINGEN n Het Zorgpact Teylingen presenteerde vorig jaar maart de zorgserre. Een initiatief met als doel dat de inwoners van Teylingen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Sinds de lancering is echter nog geen serre geplaatst. Voor de zorgpartijen reden om de serre op dinsdag 5 september bij een modelwoning te plaatsen. De zorgserre is een op maat gemaakte unit die aansluitend aan de achterzijde van een eengezinswoning direct aan de gevel wordt geplaatst. In de Zorgserre bevinden zich de slaapkamer en sanitaire voorzieningen. De zorgbehoevende bewoner kan zo langer blijven wonen in zijn eigen huis. Via de zorgpartijen worden mensen geïnformeerd over mogelijk gebruik van de zorgserre en een aantal inwoners hebben zich afgelopen tijd gemeld om van de Zorgserre gebruik te mogen maken maar zijn, om diverse redenen, ook weer afgehaakt. Johan van Buren, manager Wonen bij Vooruitgang, heeft diverse gesprekken met mensen gevoerd: “Het blijft voor bewoners lastig voor te stellen hoe een zorgserre achter de woning wordt geplaatst. Vandaar dat we hebben besloten om de serre daadwerkelijk bij een lege huurwoning in de Hyacintenstraat te plaatsen en te gebrui-

De zorgserre staat klaar om vervolgens met een hijskraan op de goede plek te worden getakeld. | Foto: MV

ken als modelwoning. Niet alleen individuele inwoners, maar ook personeel van zorginstellingen kunnen een kijkje komen nemen, met name thuiszorgteams. Beelden zeggen meer dan duizend woorden,” meent Van Buren. Vorig jaar ontving het initiatief Zorgserre een bedrag van 10.000 euro van het Innovatiefonds Rabobank Bollenstreek. Dat wordt nu ingezet

om de modelwoning te realiseren. Gert-Jan van Egmond, aannemer en deelnemer in het ‘Langer Comfortabel Thuis’ netwerk is verantwoordelijk voor de realisatie. Van Egmond: “Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen maar woningen zijn daar niet altijd op ingericht. Daarom werken diverse organisaties waaronder de gemeente, ondernemers en woningcorporaties samen om dit

te verbeteren. Het doel van het project is bewustwording. Het plaatsen van een zorgserre is een hele klus, maar vaak is met kleine ingrepen het huis al veiliger en comfortabeler te maken”. De serre blijft zo’n acht maanden staan. Er komen open dagen, waar mensen nog voor worden uitgenodigd. Andere belangstellenden kunnen voor een bezichtiging contact opnemen met Vooruitgang.

Zorggroep voor huisartsen verhuist naar Sassembourg

Geen vooraf gebakken scenario’s bij participatie Kagerzoom

TEYLINGEN n De Regionale Organisatie Huisartsen van West-Nederland (ROHWN) is een regionale zorggroep die is opgericht door huisartsen in West-Nederland. Inmiddels zijn al 120 huisartsen uit deze regio aangesloten bij de ROHWN en zij vertegenwoordigen meer dan een kwart miljoen patiënten. Op woensdag 13 september ondertekent de organisatie een huurovereenkomst met woonstichting Vooruitgang, waarna de ROHWN verhuist naar Sassembourg in Sassenheim.

WARMOND

ineen geslagen om dit gezamenlijk te doen.’’ De ROHWN maakt voor de aangesloten huisartsen afspraken met Zorg en Zekerheid over tarieven om de zorg te organiseren en houdt scholingsavonden rondom onderwerpen als diabetes, COPD, astma, hoge bloeddruk en harten vaatziekten. De komende jaren komt er ook scholing over meer angst- en stemmingsproblematiek, ouderenzorg, oncologie en GGZ-programma’s.

Huisarts Frans Zonneveld stond samen met vier andere huisartsen aan de basis van ROHWN. Zonneveld is vanaf 1 januari 2017 benoemd als Medisch Bestuurder van de ROHWN. Hij is samen met Hans Brehler, directeur bestuurder, verantwoordelijk voor de zorg rondom de chronische patiënten. Dat zijn er ruim 35.000 bij de ROHWN. Zonneveld: “Elf jaar geleden werd de marktwerking in de zorg ingevoerd. Partijen die chronische zorg verlenen, moesten zelf zorgen voor hun financiering. De huisartsen, die lid waren van de Huisartsengroep Duin- en Bollenstreek, hebben in 2007 de handen

n B&W verwacht in het eerste kwartaal 2018 een toekomstplan voor de Kagerzoom grenzend aan de Leidse Merenwijk aan de gemeenteraad te presenteren. In de gehouden participatie was niet uitgegaan van scenario’s of opties, maar had het doel ideeën op te halen.

Door Nico Kuyt

Concrete plannen voor het gebied zijn er op dit moment bij de gemeente nog niet, zo geeft B&W aan op vragen van de PvdA, die onlangs nogal kritische vragen had gesteld over de gevoerde participatie, de wensen van de golfclub en de inbreng van twee tieners. Maar net als alle andere actieve personen en partijen met ideeën en ambities voor het gebied, heeft de golfclub tijdens de participatie zijn wens kunnen uitspreken voor een uitbreiding met twee holes. Dat geldt ook voor twee tieners uit de Merenwijk met hun ideeën over meer recreatie in de polder. Eén van deze tieners is inderdaad een dochter van een ambtenaar, maar die is niet belast met het inrichten van het gebied. B&W vindt het overigens niet gepast dat er vragen worden gesteld over kin-

deren van ambtenaren en dat daarmee de suggestie wordt gewekt dat familieleden van medewerkers beknot zouden kunnen worden in hun rechten als inwoner. Ook de ambtenaar kon zelf als bewoner van de Merenwijk zich uitspreken voor meer ruimte voor recreatie en natuur. Er wordt momenteel gewerkt aan de vertaling van alle uitkomsten uit de participatie en verwerkt naar een toekomstvisie in tekst en beeld. Deze zal rond de jaarwisseling gereed zijn. Een concept van het plan zal eerst nog worden voorgelegd aan alle betrokkenen, belanghebbenden en belangstellenden.

Sjaco opent KBO WARMOND

n De officiële opening van het seizoen 2017/2018 van KBO Warmond is op dinsdag 12 september om 14.00 uur in het Trefpunt (Herenweg 80). Artiest Sjaco treedt op met liedjes en sketches. Het Trefpunt is in het vervolg ook het nieuwe onderkomen voor de reguliere en thema-middagen van de KBO. De toegang is gratis, voor zowel leden als niet-leden.

Vroege vogels… Zaterdag 9 september van 9 tot 11 uur

25% KORTING OP ALLES* * niet geldig op lopende aanbiedingen, Baseline, ‘vaste lage prijs’ en opruiming

MEGASTORE LEIDERDORP


GELEGD EN INCL. ARBEID EN EGALISEREN

2 € 39,95 per m ZOMER OPRUIMING!! OP = OP

OPRUIMING

UIMING

50

98

OPRUIMING € 2.749 PVC VLOEREN voor € 1.649

€ 1.749 voor € 1.575

Wie de totaalinrichting van zijn huis of woonruimte wil aanpakken maar tegen de voorbereiding, NU VANAF geven bij Turk en Roof. planning en uitvoering opziet kan dit uithanden Wie kiest voor het totaaladvies voor huisinrichting geeft naast de keuze2 voor de materialen alles uit handen. Wie de totaalinrichting van zijn huis of woonruimte wil aanpakken maar tegen de Vanafvoorbereiding, € 1.419 Tevens hebben wij een haal en breng service voor mensen die slecht ter been zijn of komen voor advies bij u thuis. Manueel planning en uitvoering opziet kan dit uithanden geven bij Turk en Roof.€ 1.298 GELEGD Wie kiest voor het totaaladvies voor huisinrichting geeft naast EN de INCL. keuze voor de materialen alles uit handen. ARBEID EN EGALISEREN Tevens hebben wij een haal en breng service voor mensen die slecht ter been zijn of komen voor advies bij u thuis.

€ 18,95 per m

KORTING

20%

€ 39,95 per m2

% 0 2 40

KORTING %

ZOMER OPRUIMING

40%

30% 40%

% 0 4 30%20%

€ 1.749 voor € 1.575

€ 2.749 voor € 1.649

20% voor € 795 € 1.133

€ 3.110

voor € 2.650

ZOMER OPRUIMING

€ 1.133

voor € 795

Auping Ledikant met bodems en nachtkastjes en hoofdbord

€ 2.634

ZOMER OPRUIMING

voor € 1.698

30% 50%

50%

30%

€ 5.900 € 5.900

voor € 3.750

voor € 3.750

Style Decor Box Spring met houten lijst

Deelbaar ledikant

20%

Style Decor€ 4.495 Box Spring met houten lijst

20%

€ 1.403

voor € 985 Dressior Vigo

404%0%

ZONWERING ACTIE

Smederij 2, Noordwijkerhout 0252-370949 - www.turk-roof.nl

6600%%ACTIE 404%0% ZONWERING

voor € 2.650

€ 4.495

voor € 2.650 Deelbaar ledikant met beweegbare bodems

% 0 2 40%

40% KORTING KORTING 20%

Deelbaar ledikant met beweegbare bodems

GRATIS ruime parkeergelegenheid voor de deur Smederij 2, Noordwijkerhout - 0252-370949 - www.turf-roof.nl


SUMMERSALE 80JA AR

BI

NU INCLUSIEF HOOGWAARDIGE

IN

LEUM •

G • CA R

SE • J U

3g en er eneraties va k branc ring in deennis grond he liggen slaapte s merklag aan he n t Cares se

GEL FOAM TOPPER T.W.V. € 499,-

N BI ED

CARESSE 3800 140x200 cm

VLAKKE

2850,-

UITVOERING 140x200 cm

1495,-

1995,-

AN DERE MATEN LEVERBAAR

Caresse 3800: complete JUBILEUM boxspring bestaande uit: • een luxe, robuust gestoffeerd hoofdbord; • 2 elektrische verstelbare boxsprings voorzien van pocketveren; • boxsprings voorzien van anti-slip; • 2 pocketveer matrassen met 7 comfort zones; • 2 elektrische motoren met kabelbediening; • diverse kleuren leverbaar.

E R I S A L E E N CA R E S S E B OXS P R I N G VA N A F € 9 9 5 , VLAKKE

ELEKTRISCHE UITVOERING

UITVOERING

140x200 cm

140x200 cm

PULL-BACK

1495,-

1295,-

VLAKKE

UITVOERING

140x200 cm

1295,CARESSE 4550 ANDERE MATEN LEVERBAAR

140x200 cm

1565,-

Draadloze afstandsbediening!

2 1

HALEN

m

m

ES

AA

BEKEND VAN TV!

BIJ CARESSE BOXSPRINGS!

BETALEN

Geldt voor de boxsprings uit de Caresse Silver Collection

VAN

198,- VOOR 99,-

995,-

CARESSE 4700 ANDERE MATEN LEVERBAAR

160x200 cm

3420,-

2395,-

CARESSE 4600 ANDERE MATEN LEVERBAAR

KELTO Slaapkamercentrum

140x200 cm

2850,-

1995,-

T.W.V. € 59,90

Dealerblok

2000 m2 slaapplezier voor jong en oud!

KELTO Slaapkamercentrum - Gieterij 30 - 2211 XK NOORDWIJKERHOUT - 0252 341 111 - info@kelto.nl - www.kelto.nl

2 GRATIS PREMIUM HOOFDKUSSENS BIJ AANKOOP VAN EEN CARESSE BOXSPRING

Caresse matras-toppers, touched by nature

Voor uitgebreide informatie www.caresseboxsprings.nl Adv. WK30-36. Aanbiedingen geldig t/m 10 september 2017. Zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.


SUMMER SALE DEALS De zomer loopt op zijn einde en wij willen onze nieuwe najaarscollectie gaan plaatsen.

1 week stunten! Op al onze opruimingsboxsprings en textiel geven wij nog eens 15% extra korting*.

We gaan daarom nog

Op alle opruimingsmodellen

OP = OP

nog 1 week extra

15%

KORTING*

Hoofdkussen synthetisch per stuk € 25,00

LISSE

SLAAPKENNER LISSE

OPENINGSTIJDEN

Kanaalstraat 94 - 98 2161 JP Lisse Telefoon: 0252 433 084 E-mail: info@slaapkennerlisse.nl

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

Gratis parkeren

13:00 - 17:30 9:30 - 17:30 9:30 - 17:30 9:30 - 21:00 9:30 - 17:30 9:30 - 17:00 gesloten

2st.

39,

95

15% extra korting*

Uw Slaapkenner adviseur Terry Wassenaar

*Niet geldig i.c.m. andere acties.

wij kennen onze slapers

slaapkennerlisse.nl voor een goede morgen gen

COMBINATIEMENU SEPTEMBER

Peking Eend Yeh Ko Kai Ting Roergebakken kipfilet met diverse groente en cashewnoten

€ 20,00 AFHAALMENU SEPTEMBER

10 Mini Loempia’s Babi Pangang Foe Yong Hai 2 stokjes Saté € 19,00 Bij aankoop van een afhaalmenu:

Pisang Goreng € 2,00

Ommevoort 2 - Oegstgeest - Tel: 071 - 5171129 - www.chinahouse.nl


open monumentendag

DE TEYLINGER

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

Ferry Knop was overal, en agenda agenda altijd op de brommer 1 Ma t/m vrij Film: Dahliashowtuin Wild

Dit/m

soonlijke crisis een van meer dan 1600 km maakt. de showtuin vanwandeltocht de CNB.

Di t/m zoParty Ma Waargebeurd met Reese Witherspoon tijdens een per125 jaardrama Bedevaartplaats • Noordwijk, St. Jeroenskerk voor Kids! •die Hillegom, Solution

over bekende verslaggever

In 1892 werd Noordwijk uitgeroepen tot Bedevaartplaats. Hieraan wordt aandacht besteed met een aantal festiviteiten.

Je kunt de Soyuz TMA-03M capsule waarin astronaut André Kuipers zijn

VOORHOUT n Eerst hoorde je zijn brommer en dan wist je al dat hij er aan kwam. Ferry Knop werkte bijna twintig jaar voor het Voorhouts Weekblad en was overal bij. Veel Voorhouters staan op zijn foto’s. De Historische Kring Voorhout heeft uit het omvangrijke archief de beste platen geselecteerd. Op zondag 10 september opent zijn vrouw Jos Knop, tijdens de Open Monumentendag, de tentoonstelling ‘Foto’s van Ferry Knop: daar staan alle Voorhouters op!’.

DROOM

Journalist worden was altijd zijn droom geweest, maar de ouders van de jonge Ferry zagen dat niet zitten. Ze spoorde hem aan naar de kweekschool te gaan. Later werkte hij in het onderwijs als hoofdmeester en was afdelingshoofd op Sancta Maria in Noordwijkerhout. Toen kwam er in 1986 een advertentie voorbij van Uitgeverij Verhagen. Zij zochten een verslaggever in Voorhout. Jos: “Ferry was direct enthousiast. Hij solliciteerde en kon meteen aan de slag. Al die jaren heeft hij er van genoten.” Voor al zijn werk ontving hij in 2002 uit handen van burgemeester Cor de Ronde de eremedaille van de gemeente Voorhout in zilver.

reis maakte naar Space Station ISS bekijken.

Het Pieterskerkhof wordt weer de mooiste openluchtbioscoop ter wereld. Gratis toegang. leidenfilmfestival.nl.

De eerste editie van Greef Fest. Een gratis festival met muziek en activiteiten voor jong en oud.

locaties Activiteiten en demonstraties door verschillendediverse verenigin-

name € 2,50 8 t/m 14 Sportieve activiteiten, muziek, een braderie, een en natuurlijk gen. Van 11 tot 16 uur. Kindervrijmarkt vankermis 12 tot 15 uur. de Vrije Tijd Festival • Sassenheim, park Rusthoff

Are Fashion Event door verschillende • Noordwijk,vereniginHoofdstraat Activiteiten en demonstraties 55We Open Noordwijk, div. locaies De winkeliers de Hoofdstraat showen detot laatste fashion gen. Van 11 Monumentendag totvan 16 uur. Kindervrijmarkt van• 12 15 uur. 9 sept en trends op de ruim 500 meter lange catwalk! 10-18 uur. We Are Fashion Event • Noordwijk, Hoofdstraat Za Avenue • Lisse,fashion Centrum De winkeliers van de Hoofdstraat showen de laatste Za 55Auto sept Za ZaZa

12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis!

Za

9

Watersportdag • Katwijk, Oude Rijn Verschillende autodealers latenlange de nieuwste modelen zien en trends op de ruim Katwijk 500 meter catwalk! 10-18 uur. sept in Dorpshart Lisse. Auto’s staangratis verspreid inwatersporten het Dorpshart. Bekijk demonstraties en probeer zelf allerlei tijdens

Auto Avenue • Lisse, Centrum 5 & 6 Lifestyle Beurs laten • Noordwijkerhout, Tespelduyn Verschillende autodealers de nieuwste modelen zien 5 Lifestylebeurs ‘Goed leven’; alles voor op, enDorpshart. het StrandKracht • rond Katwijk, strand in Dorpshart Lisse. Auto’s staan verspreid inin het 12.00 t/m 18 uur. Toegang gratis 9Za &sept huis. & 6 Lifestyle Beurs • Noordwijkerhout, Tespelduyn Zo 12 Najaarsfeesten centrum ‘Goed leven’; alles voor op,•inVoorhout, en rond het Za 55-Lifestylebeurs ZaZa& Zo Za

de 2e editie van dit evenement.

Interkerkelijk beachvolleybaltoernooi op het strand van Katwijk. Doe mee of kom kijken! vvvkatwijk.nl

Za

9

Za Zo Za

Evenementen en (9-12 gratis september) in Voorhout. Zahuis. 12.00 18kermis uur. Toegang Opent/m Monumentendag • Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg sept terdag 12 september jaarmarkt en onder meer wielerkoers. Ook in de gemeente Katwijk zijn vele monumenten geopend. Ook rond-

- 12 Najaarsfeesten • Voorhout, centrum • Warmond, Dorpsstraat Evenementen en kermis (9-12 september) in Voorhout. Za65Kunstmarkt Bijzondere markt vol jaarmarkt kunst. Van 11 tot 16 uur wielerkoers. in het gezelterdagOpen 12 september meer Monumentendag en onder • Noordwijkerhout, Centrum leidingen, tentoonstellingen en concerten. vvvkatwijk.nl

9 sept

Kunstmarkt • Warmond, Dorpsstraat Science Café Leiden • Leiden 6 Bijzondere markt vol kunst. Van 11 totLeiden, 16 uurScheltema in het gezel8 Kom alles te weten over een onderwerp uiteenlopend van lige Warmondse dorpscentrum.

Di-Di Do

Science Café Leiden • Leiden, Scheltema Leiden • Noordwijkerhout, centrum KomKermis alles te weten over een onderwerp uiteenlopend van 88-10 Kermis en gezelligheid op de Brink en in het centrum van ‘kernenergie’ tot ‘de nieuwe spelling’. Van 20.00 tot 22.00 uur.

IN DE KUIP

Jos opent op zondag 10 september, geheel in stijl in de kuip, de tentoonstelling ‘Foto’s van Ferry Knop: daar staan alle Voorhouters op!’ in het kenniscentrum van de HKV (Bonekruidstraat). Vanaf 13.00 uur is er in het Kenniscentrum in het kader van de OMD en de tentoonstelling een extra Inloop. Jos heeft haar ‘zwam’ al klaar liggen. “Fer zou maar wat trots op de tentoonstelling zijn. Ik vind het ook mooi; zolang mensen hem herinneren, is hij er altijd nog een beetje bij.”

openstelling en dit is een unieke gelegenheid voor een bezoek. In het Kenniscentrum van de HKV gaat de tentoonstelling ‘Foto’s van Ferry Knop: daar staan alle Voorhouters op!’ open. Ferry terug in de kuip? De tentoonstelling is vanaf 13.00 uur voor het publiek toegankelijk. In de neogotische Bartholomeuskerk begint, speciaal voor de OMD, om 14.00 uur een lezing over leien. Leidekkers Eric van Eijk en Henk Net delen hun ervaring en kennis over hun bijzondere beroep. Bezoekers krijgen een inkijkje in een zeldzaam ambacht. In de kerk is tijdens OMD

een bijzondere noveenkaars te koop met de afbeelding van de kerk. Ook de Kleine Kerk is geopend. Dick van der Tang richt een presentatie in met voorwerpen uit zijn bijzondere verzameling. RONDLEIDING IN TUIN BOERHAAVEHUIS

Ook het Boerhaavehuis is van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Volgend jaar is het 350 jaar geleden dat Herman Boerhaave hier in de bedstede geboren werd. Elk half uur geven vrijwilligers rondleidingen in de bijzondere tuin bij het huis. Binnen draait doorlopend een unieke film over kaasmaken door Voorhouter Piet van der Hulst.

Voetbal:tot VVSB FC. Lissespelling’. • Noordwijkerhout, Dr. Schaepmanlaan 2 ‘kernenergie’ ‘de–nieuwe Van 20.00 tot 22.00 uur. Derby in de 2e divisie tussen VVSB en FC. Lisse om 15.30 uur op sportpark de Boekhorst.

9

te zien tijdens de tentoonstelling, want die is in de buurt gebleven. Knop deed jaarlijks mee met het kuipzwammen bij carnavalsvereniging De Bokken. Hij won bij elf van zijn vijftien deelnames. Jos: “Hij genoot er altijd ontzettend van. Het Kuipzwammen was voor hem echt het hoogtepunt van het jaar.” De Ferry Knop-bokaal, inclusief helm, wordt nog jaarlijks uitgereikt als publieksprijs aan de beste zwammer.

De Witte Kerk is open van 10.00 tot 16.00 uur, met tentoonstelling en lezingen.

Za

“Fer was een graag geziene gast,” vertelt Van der Hoeven verder. “Hij kwam overal even kijken, maakte wat foto’s en schreef wat regels op.” Jos moet lachen: “Foto’s maken kon hij eigenlijk helemaal niet. Vaak misten er voeten of was de helft van iemands hoofd er af!”. Haar man was regelmatig op pad, herinnert ze zich. “Vaak was dat ‘s avonds. Een enkele keer werd hij zelfs uit zijn bed gebeld. Bijvoorbeeld toen er een grote brand in een bollenschuur. Dan ging hij er meteen uit en stapte op zijn brommer.” Het voertuig was zijn handelsmerk. Toen hij in 2005 is overleden, wilde dochter Jacqueline in Zwitserland de brommer wel hebben. “Op een gegeven moment ging hij daar kapot en kon niet meer gemaakt worden. Een toevallig passerende pastoor zei de brommer nog wel te kunnen gebruiken in Bulgarije. Daar rijdt waarschijnlijk nu nog iemand er op.”

lige Warmondse dorpscentrum.

Zo DiZa

9 sept

Museum in BNS voor even geopend

Het museum bij de BNS geeft een prachtig overzicht van de geschiedenis van de Broedercongregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. Algemeen Overste broeder pastor Theo Blokland geeft een toelichting. Het museum kent geen publieke

1073e Valkenburgse Paardenmarkt! vvvkatwijk.nl

Groots kinderfestijn met o.a. springkussens, schminken, kinderdisco, van

De helm van de verslaggever is wel

VOORHOUT n Het bestuur van de Historische Kring Voorhout (HKV) heeft met medewerking van velen een programma samengesteld voor Open Monumentendag (OMD). Op zondagmiddag 10 september starten om 12.00 uur diverse activiteiten. Uitzonderlijk is de openstelling van het museum van het Broederhuis Nieuw Schoonoord aan de Rijnsburgerweg.

• Lisse, Heereweg 439 • Lisse, Filmhuis

29 Waargebeurd sept Er zijn maar liefst 650 cultivars 26 verschillende inzenders zien perin drama met Reesevan Witherspoon die tijdensteeen

• Lisse, Filmhuis 1 Film: Wild Vrt/m 74 soonlijke crisis een wandeltocht meer danje1600 maakt. novDisco voor kinderen uit groepvan 7 en 8 die nietkm mag missen. Van 20:00 tot 23:00. Entree gratis. Party voor Kids! • Hillegom, Solution Vr t/m 4 VrDi zo t/m Disco voor kinderen uit groep 7 • enValkenburg, 8 die je• niet mag missen. t/m 10 Paardenmarkt diverse locaties Expositie Noordwijk, Space Expo Do Van 20:00 tot 23:00. Entreeingratis. een klein dorp groot is! Gezellig en bijzonder dorpsfeest 20 4 jan Waar rondom de traditionele Paardenmarkt. www.vvvkatwijk.nl Vrt/m 10 Paardenmarkt • Valkenburg, diverse locaties Do t/m4 Do zaKofferbakmarkt •en Hillegom, Museum Waar een dorpSpecial groot in is! Gezellig bijzonder dorpsfeest LIFFklein Summer • Leiden,Ford Pieterskerkhof Za7 t/m5 markt met vele uitgeladen kofferbakken, gezellig aan rondom de traditionele Paardenmarkt. www.vvvkatwijk.nl 9Grote sep de doorgaande weg naar Haarlem. Van 10:00-16:00 uur Kofferbakmarkt • Hillegom, Ford Museum Za 5 stappen wandeling • Nwh, VVV-kantoor Grote Greef markt met vele uitgeladen kofferbakken, aan 21 Vrij t/m zo10.000 Fest • Lisse,gezellig Ruishornlaan Za Start van deze maandelijkse wandeling om 9.00 uur desept doorgaande weg naar Haarlem. Van 10:00-16:00 uur- Deel8 t/m510 name € 2,50 10.000 stappen wandeling • Nwh, VVV-kantoor Za 5 Vrije Tijd Festival • Sassenheim, Rusthoff Start van deze maandelijkse wandeling om 9.00 uur ZaVrij t/m 5do Neerlands Oudste Paardenmarkt • Valkenburg,park- Deel-

n Tentoonstelling

Ferry Knop was een man die je uit duizenden herkende, daar zijn z’n vrouw Jos en Emiel van der Hoeven, samensteller van de expositie namens de Historische Kring (HKV), het roerend over eens. “Zijn houding was kenmerkend. En altijd een sigaretje in zijn mond,” lacht Van der Hoeven. Op aanwijzing van Jos pakt hij een foto. “Het bankje voor de fietsenmaker was zijn favoriete plek,” vertelt zij in haar appartement op de BNS. Na het overlijden van Ferry in 2005 is ze daar naartoe verhuisd. Het archief kon niet mee en ging naar de HKV. De historische vereniging is daar maar wat blij mee. Van der Hoeven: “Het zijn duizenden foto’s, allemaal gemaakt in Voorhout. Foto’s van officiële openingen, maar ook bij verenigingen zoals de voetbal en schuttersvereniging Sint Hubertus. Mooie beelden, die voor veel mensen herkenning oproepen.”

19

Open Monumentendag • Lisse, diverse locaties Noordwijkerhout Di- sept -10 Kermis •inNoordwijkerhout, Open Monumentendag 2017 staat het teken van ‘Boeren,centrum burgers en Di-Do -13 Cultuurweek • Lisse, Kasteel Keukenhof Kermisbuitenlui’. en gezelligheid op de Brink  en in het centrum van Zo De aftrap van een nieuwe cultureel seizoen. Voor prijzen en Noordwijkerhout Za/zo meer informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl Schippertjesdagen • Warmond, Gemeentehaven Di-13 • Lisse, Kasteel Keukenhof sept Cultuurweek eo Nautisch feest met markt, schippertjeskoren, gondelvaart en fraaie Do-13 Kermis • Hillegom, Jonkheer Mockkade Zo De aftrap van een nieuwe cultureel seizoen. Voor prijzen en Zo Van donderdag 10 historische september t/m zondag 13 september is vaartuigen zoals sleepboten in de Leede. meer informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl het weer kermis in Hillegom! Open Monumentendagen • Leiden, diverse locaties Za/zo Do-13 Kermis • Hillegom, Jonkheer Mockkade Kijk voor het volledige programma op www.openmonumentendagen112-dag (incl Brandweerman Sam) • Lisse, centrum Zo t sep Van donderdag 10 september t/m zondag 13 september is Za Verschillende hulpdiensten presenteren zich en er zal een leiden.nl. het weer kermis in Hillegom! meet & greet zijn met Brandweerkman Sam Torenbeklimmen • Noordwijk, Voorstraat 44 Zat en

88

9 /10 8

10

9/10

10 12

9 16 112-dag (incl Brandweerman Sam)

Lisse, centrum • Noordwijk• Binnen, Florahof 12Pompoenmarkt Verschillende hulpdiensten presenteren zich en erbieden zal een de 12 Op deze in een landelijke sfeer opgezette markt meet & greet zijn met Brandweerkman Sam Beklim de toren van de Oude Jeroenskerk onder leiding van een ervaren

Za Zasept

gids.

Za t/m za

diverse kraamhouders uiteenlopende waar aan. 10-17 uur. Najaarsfeesten • Voorhout, Centrum

Concert 250 jaar • Katwijk, Vredeskerk 1216 Najaarsfeesten metBätzorgel kermis 13 t/m 16 september bij NS-station. Op zater9 12 Opsept deze inconcert een landelijke sfeer opgezette markt de Feestelijk ter gelegenheid van 250 jaarbieden Bätzorgel.

ZaZa t/m Zo

Pompoenmarkt

• Noordwijk Binnen, Florahof

dag 16 september braderie en wielerwedstrijden. diverse kraamhouders uiteenlopende waar aan. 10-17 uur. Tevens Open Monumentendag Katwijk. www.vvvkatwijk.nl Kunst in de Stal Festival • Leiden, Merenwijkpark kinderboerderij Concert 250 jaar Bätzorgel • Katwijk, +Vredeskerk

• Katwijk, Zeezijde 10 septin-Stijl Lifestyle & Fashionevent 12 Markt-Muziek-Workshops-Theater. Volledige programma: www.kunstinFeestelijk concert ter gelegenheid van 250 jaar Bätzorgel. 12

ZaZa

Zo

De nieuwste trends voor het najaar op een doorlopende catTevens Open Monumentendag www.vvvkatwijk.nl destalfestival.nl walk, maar ook hapjes, drankjesKatwijk. en muziek! www.vvvkatwijk.nl Singelpark Wandeling • Leiden,Zeezijde Singelpark in-Stijl Lifestyle & Fashionevent • Katwijk, septOpen Monumentendag • Noordwijkerh., VVV-kantoor Wandel met een gids door het Singelpark. Start 14:00 uur. Aanmelden De nieuwste trends voor het najaar op een doorlopende cat- via Fietsroute langs monumentale panden en oude bollenschuwalk,Route maar ook hapjes, en muziek! www.vvvkatwijk.nl www.singelpark.nl ren. afhalen bij drankjes VVV Noordwijkerhout

10 12 12

ZaZa

Zo

••Noordwijk, Oude Jeroenskerk OpenVesperviering Monumentendag • Noordwijkerh., VVV-kantoor Noordwijk, div. locaties 10 septOpen Monumentendag 12 12 Fietsroute monumentale panden enVesperkoor oude bollenschuIn het langs koor van de Oude Jeroenskerk, zingt het Noordwijk

ZaZa

De Noordwijkse Open Monumentendag staat in het teken van ren. Route afhalen bij VVV Noordwijkerhout Kunst & Ambacht. 11-17 uur. www.openmonmentendag.nl onder leiding van cantor-organist Jaco van Leeuwen.

Di

OpenBollenstreek Monumentendag • Noordwijk, div. locaties Fietstocht • Noordwijkerhout, Herenweg 444 • Lisse, Dorpshart 12 septOpen Monumentendag 12 12 DeBloemenNoordwijkse Open Monumentendag in het teken van in en30/35 kunstdorp Lisse kunt ustaat genieten van de vele Seniorenrit km. door de streek. Vertrek om 10.30 uur vanaf café de

ZaZa

Wo

3 12 12

Kunst & Ambacht. 11-17 uur. www.openmonmentendag.nl monumenten Ruigenhoek.

Open Monumentendag •Leiden, Lisse, Dorpshart Za& ••Leiden, Theater Ins Blau & 13 Smaakmakers Open Monumentendag div. locaties ZoZa sept Meer in Bloemenen van kunstdorp Lisse kuntbij uin genieten vanStart dehun vele dan vijfendertig monumenten Leiden open Voorproefje nieuwe voorstellingen Theater Ins Blau. 20.30 monumenten deuren voor bezoekers. Leiden.nl uur. Za&t/m zo& Do Za& &13 13 Kermis Open Monumentendag • Leiden, div.in locaties Lichtsculpturen • Noordwijk, Museum Noordwijk • Hillegom Kermis op Jonkheer Mockkade Hillegom. ZoZo t/m Let’s Meergo dan vijfendertig monumenten invan Leiden open hun to the caves and explore! Ira der Valk. Za 11-17 De Kermis opent om 12.00 uur en sluit om 23.00 uur. deuren voor bezoekers. Leiden.nl uur, zo 11-17 uur (eenmalige uitzondering openingstijd). sept Katwijk In Stijl Event • Katwijk, Winkelhart Zeezijde Za& Za & 13 Lichtsculpturen • Noordwijk, Museum Noordwijk Zondagwandeling • Leiden, Hortus botanicus Modeshows en meer! Bekijk de nieuwste modetrends enZa laat11-17 culinair ZoZo septRondleiding Let’s go to the cavesinand Ira van dervan Valk. Japan de explore! Hortus door Titia der Ebjeen muzikaal verrassen. vvvkatwijk.nl uur, zoen 11-17 uur (eenmalige uitzondering Tonny Voorma. Deelname € 1,50 Start omopeningstijd). 12.00 uur. Zo Parkdienst • Sasseheim, Park Rusthoff, Zondagwandeling • Leiden, Hortus botanicus De Biologische Smaak van Leiden • Leiden, Vismarkt ZoZo septOp Gezamenlijke kerkdienst in de open lucht. Aanvang 10 uur. Rondleiding Japan in Hortus door Titia van der Eb enbij deze markt ligt dede nadruk op eerlijke producten,

1217 1412 12 13 16 17 13 13

Zo

Day Deelname • Noordwijkerhout, St(r)andplaats TonnyKids Voorma. € 1,50 Start om 12.00 uur. Nederzandt voorkeur biologisch of streekgebonden.

17 septt/m kinderfestijn van de Bollenstreek met diverse leuke attracties 30HétReizen verruimt je blik • Noordw., Theater Dezoals Muze De Biologische Smaak van Leiden • Leiden, Vismarkt

Div Zo

13Expositie van div. t/m vr 10-16 uur, Op deze markt ligtkunstenaars. de nadruk opma eerlijke producten, bijza springkussens en een stormbaan.

- 13Najaarsfeesten uurbiologisch en tijdensofde voorstellingen.•Entree gratis. voorkeur streekgebonden. Zo t/m za 10 Sassenheim, Sportdreef

17 t/m t/m 23 Vanaf 20 t/mjaar 23 september kermis Sportdreef. Start met okt 700 Hooglandse Kerk • Leiden, Hooglandse Kerk t/m330 Reizen verruimt je blikop •de Noordw., Theater DekerkMuze

Dagelijks Div september Tentoonstelling jaar Kerk (te bezoeken tijExpositie van div.700 kunstenaars. ma t/mom vr1010-16 uur, za dienst in park Rusthoff opHooglandse 17 september uur. dens openingsuren de kerk). 10 - 13 uur en cultureel tijdensvan de voorstellingen. Entree Kasteel gratis.Keukenhof Kasteel • Lisse, Koetshuis Di

‘Impressions of Gipsy Life’. MuziekKerk van Sintiromarus. Kaarten zijn te 700 jaar Hooglandse • Leiden, Hooglandse Kerk www.bollenstreek.info 19 sept t/m 3 okt Dagelijks Tentoonstelling 700 jaar Hooglandse Kerk (te bezoeken tijbestellen via www.kasteelkeukenhof.nl

dens openingsuren van de kerk).

www.bollenstreek.info


Uw kostbaarheden zijn goud waard!

Meer dan 70 locaties ë! in Nederland en Belgi

Ook u heeft kostbaarheden in huis. Misschien wel veel meer dan u denkt. Een paar oude munten, bankbiljetten of een diamant bijvoorbeeld. Of een doosje met sieraden zoals een ketting, een ring of een horloge. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Dan ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn. Als u deze zou willen verkopen betalen wij u ook nog eens een reële prijs. Kantoor Katwijk Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Verpanden Beleggen

Taxatie

Inkoop

Verkoop

Veiling

Goud

Zilver

Munten

Sieraden, diamanten en horloges

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Openingstijden Ma. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur Kantoren bij u in de buurt: Alphen aan den Rijn (ma. t/m za.), Delft (ma. t/m za.), Den Haag (ma. t/m za.) en Hillegom (elke donderdag van 10.00-16.30 uur)

www.goudwisselkantoor.nl

Shutters & raamdecoratie: sfeermakers in stijl

ALLES VAN HENDERS & HAZEL BIJ CASBA

Dressoir More vanaf € 1.049,-

G OPEN! ELKE ZONDA17.00 UUR T VAN 12.00 TO

DE BESTE MERKEN ONDER ÉÉN DAK, MET LAAGSTE PRIJSGARANTIE!

CASBA Wonen en Slapen Rijneke Boulevard Zoeterwoude Hoge Rijndijk 315 T. 071 - 589 93 46 www.casba.nl

Openingstijden: ma. 13.00 tot 17.30 uur di. t/m vrij. 10.00 tot 17.30 uur do. koopavond tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 17.00 uur zondag 12.00 tot 17.00 uur

KUNSTSTOF KOZIJNEN // DAKKAPELLEN // AANBOUWEN VERBOUWINGEN // ZONWERING // VELUX-DAKVENSTERS Bij Meijvogel Hout vindt u een indrukwekkend assortiment houten shutters. Deze verstelbare lamellen zijn met de hand te bedienen, functioneel en gemakkelijk in onderhoud. Met deze shutters bepaalt u zelf de sfeer in huis. U kunt kiezen uit 2 lamelbreedten, 2 soorten scharnieren en 30 basiskleuren. Stijlvol te combineren met fraaie raamdecoratie, waaronder houten jaloezieën, rolgordijnen, duo rolgordijnen, vouwgordijnen, vitrage en overgordijnen. Kom sfeerproeven in de showroom.

15 JAAR GARANTIE! + GEEN AANBETALING! Openingstijden: ma. gesloten // di. t/m vr. 09.00-17.00 uur za. 09.00-13.00 uur (tevens op afspraak geopend) Luzernestraat 106A (industrieterrein Spoorzicht) 2153 GN Nieuw-Vennep 0252 - 67 50 80 // info@multigevel.nl

Meijvogel Hout Burgersdijkstraat 10 2225 AV Katwijk

T 071 407 4605 E info@meijvogelhout.nl W www.meijvogelhout.nl

WWW.MULTIGEVEL.NL


open monumentendag

DE TEYLINGER

Fietsroutes langs boeren en buitenlui

De koningin was thuis, de vlaggen waren ingehaald, de handen gingen uit de mouwen. Auto’s reden op de weg, die was aangelegd met puin uit Rotterdam en toegedekt met een laag matzwart asfalt.

WARMOND Het thema van de Open Monumentendagen 2017 is “Boeren, Burgers en Buitenlui”. En omdat het zelf weinig boerderijen bezit, heeft grote buur Leiden dit jaar met een aantal buurgemeenten, een fietskaart ontwikkeld.

Daarlangs: een kavel van vijf aren, twintig centiaren. Er was een architect achter een tekentafel, er waren mannen die de stenen stapelden en tot slot, niet onbelangrijk, was er een gezin.

De verschillende fietsroutes vormen samen een ontdekkingstocht door de hele regio op zaterdag 9 en zondag 10 september. Op de uitgebreide kaart staan ook de bezienswaardigheden en activiteiten in Warmond, Kaag en Braassem, Oegstgeest, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude. Iedereen kan zijn eigen tocht rijden door Leiden en het omringende boerenland.

Er was een souterrain waar Perzische tapijten Elvis en Chubby Checker ietwat dempten. Er was een dak dat bloemenschilderijen exposeerde. Er was een bos vol hutten, vuurtjes, jongensstreken. Later, veel later, was er ook verdriet. De luiken gingen dicht, muziek verstomde, de bloemen raakten uitgebloeid. Tot het weer van voor af aan begon: het dromen, bouwen, verven, wonen.

PONTJES

De kaart en het begeleidende boekje van de Open Monumentendagen zijn te verkrijgen bij de VVV, Gemeentehaven 3 in Warmond of te downloaden vanaf de website van de Heere Schouten, www. zwanburgerroute.nl.

Expositie Vrije Academie SASSENHEIM n De oude lagere

school De Kastanjehof aan de St. Antoniuslaan 24a is een van de locaties waar Stichting Oud Sassenheim op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, het Klasgenotenfestival voor oudleerlingen van Sassenheimse basisscholen organiseert. Momenteel is de Vrije Academie, onderdeel van de Volksuniversiteit Teylingen, in de school gevestigd. Tijdens Open Monumentendag is een van de lokalen vrij gemaakt voor het Klasgenotenfestival. Een groot aantal klassenfoto’s van oud-leerlingen van het openbaar onderwijs in Sassenheim zullen er te bezichtigen zijn. In de andere lokalen is een expositie en is het open atelier van de Volksuniversiteit. Iedereen is welkom. Er worden werkstukken tentoongesteld, waaronder beeldhouwwerken, druktechnieken, schilderijen en tekeningen. Van 10.30 uur tot 16.30 uur zijn cursisten en docenten van de Vrije Academie bezig met het maken van werkstukken.

Nieuwe ronde Teylingerprijs TEYLINGEN n Drie keer per jaar wordt de Teylinger Prijs uitgereikt. In augustus viel Kunst in ‘t Overbosch nog in de prijzen. Deze week gaat de derde ronde voor nominaties van start. Ieder vrijwilligersinitiatief binnen Teylingen kan in aanmerking komen voor de prijs. Iedereen mag een project of activiteit nomineren. Aan de nominatie is een aantal voorwaarden verbonden. Meer uitleg daarover op www.welzijnteylingen.nl.

21

Let’s twist again

n

De salonboot “de Heere Schouten” vaart naar de Zwanburgermolen, de tuinen en proeverij op buitenplaats Vroenhof zijn weer geopend en bezoekers kunnen de boerderij van Vergeer bezoeken in de prachtige Hemmeerpolder. In het boekje bij de fietstocht staat het volledige programma en de route van Warmond via de pontjes naar Kaagdorp en Vennemeer beschreven.

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

De huidige bewoonster Hermina Bloemendaal onthulde samen met Jan Doornbosch, zoon van de eerste bewoner, het restauratieprijs-schildje.

In de kelder klinken ver weg nog de klanken van Elvis SASSENHEIM n De vijfde restauratieprijs van de Stichting Oud Sassenheim is op donderdag 31 augustus uitgereikt aan de familie Bloemendaal, de eigenaren van het huis aan de Van Pallandtlaan 24. Een bijzonder moment voor zowel de huidige bewoners, als voor de zoon van de eerste eigenaar.

“Hierboven was mijn slaapkamer.” Jan Doornbosch staat voor zijn ouderlijk huis aan de Van Pallandtlaan en wijst. Zijn vader, bollenhandelaar Hendrik Doornbosch, kocht het land in 1941. Pas in 1955 verhuisde het gezin vanaf de Teijlingerlaan. “Ik heb hier een fantastische jeugd gehad. We waren een van de weinigen met een hele grote kelder onder het huis. Daar zijn heel wat feestjes geweest. We draaiden Elvis en Chubby Checker. Voor die tijd was ook het bos achter ons huis een plek waar ik veel speelde. We bouwden hutten en af en toe stookten we een vuurtje. Er was nog verder niets omheen. Ik kon vanaf ons huis zo naar mijn vriend Wim van Biezen in de Molenstraat lopen. “ THUIS VOELEN

Het pand is in 1951 ontworpen door architect J. van Bleijswijk Sombeek (1904-1980) en is in de Delftse Stijl gebouwd. Het glooiende dak en versierselen maakt het een prettig huis, zegt zoon Jan. “Het voelde veilig en comfortabel. Mijn vader reisde veel en vond dat ‘vriendelijke gevoel’ belangrijk in het ontwerp. Het huis moest als thuis voelen.” BUREN

Zes jaar geleden trof het echtpaar Bloemendaal het huis in hele andere staat aan. Nadat de familie Doornbosch het verkocht, kwam er een andere familie in. Toen die het zes jaar geleden te koop zette, besloot Willem Bloemendaal binnen het uur een bod uit te brengen. Samen met zijn vrouw Hermina woonde hij al enige tijd naast het huis. “Het was

Nu is er rust. Alles glimt, de hagen zijn geknipt en in de kelderkast leunt Tsjechov tegen Dostojevski aan. Je kunt het mooi bedenken en nog mooier bouwen, maar alleen wie het bewoont, verleent een huis een ziel. Irma Ooijevaar

Dit gedicht van Irma Ooijevaar, oud-dorpsdochter van Teylingen, is voorgedragen tijdens de uitreiking van de Oud Sassenheim Restauratieprijs 2017 aan de bewoners van de Van Pallandtlaan 24 in Sassenheim.

toeval,” herinnert mevrouw Bloemendaal zich,” en daarna werd het een uitdaging.” Met oog voor detail liet het echtpaar het huis prachtig restaureren. Ook de tuin kreeg zijn oude glans terug. “We wonen hier met veel plezier. Sassenheim krijgt van mij een tien.” Het compliment werd dankbaar in ontvangst genomen door wethouder Bas Brekelmans, die samen met SOS-voorzitter Alfred Pop de restauratieprijs aan mevrouw Bloemendaal overhandigde. Beiden noemen het huis aan de Van Pallandtlaan een parel voor Sassenheim. “Uw huis heeft cultuurhistorische waarde,” lichtte Pop de keuze van de jury toe. Brekelmans voegde daar nog een compliment aan toe: “Alle lof voor u en al het werk dat hier gedaan is. De entree van Sassenheim is nu veel mooier”. EVEN SCHRIKKEN

Jan Doornbosch luistert aandachtig. Hij is, samen met zijn vrouw, speciaal uit Amerika overgekomen om de prijsuitreiking mee te maken. Het echtpaar woont en werkt er sinds 1968. Zijn vader zou trots zijn op de prijs, denkt hij. “Al zou hij in eerste instantie misschien schrikken als hij het huis nu zou zien. Bij ons waren de vloeren en wanden donker. Dat was toen mode. Mevrouw Bloemendaal heeft de inrichting lichter gehouden en het is prachtig geworden. Dat zou mijn vader ook hebben gevonden. Je ziet dat het huis is gegroeid in al die jaren. Ik denk dat mijn vader daar het meest trots op zou zijn: je bouwt niet alleen een huis, maar je creëert echt iets. En na zoveel jaar is het er nog steeds. Dat is heel bijzonder.”

Restauratieprijs voor woning Van Pallandtlaan

Leden van toneelvereniging Pankras promoten de Open Monumentendag. Boerderij De Rynhof is een van de monumenten die te bezoeken is op zaterdag 9 september. | Foto: pr.

Rondleidingen tijdens Open Monumentendag SASSENHEIM

n Stichting Oud Sassenheim doet er alles aan om van de Open Monumentendag op 9 september een succes te maken. Op zaterdag 2 september deelden leden van toneelvereniging Pankras flyers uit in het centrum van Sassenheim. In historische kledij riepen zij op de opengestelde monumenten te bezoeken, met name de drie oude scholen waar het Klasgenotenfestival wordt gehouden. Inmiddels staan voor het Klasgenotenfestival al 157 oud-leerlingen van basisscholen met hun naam vermeld op de site van de SOS. De organisatie hoopt dat dit andere oud-leerlingen stimuleert om zich ook op te geven. Er zijn geen kosten aan verbonden.

PROGRAMMA

Een tweetal boerderijen is van 10.30

tot 16.30 uur opengesteld voor het publiek. In de Annahoeve zullen om 11.00 en 13.00 uur demonstraties kaasmaken worden gegeven. Op de boerenhofstede De Rynhof vertelt de Sassenheimse journaliste Ingrid Langeveld om 13.30 en 15.00 uur over het boerenleven. De tuin van het Oude Koningshuys is te bezichtigen om 11.30 en 13.00 uur onder leiding van de Sassenheimse historica Brigitte Rink. Het Park ter Leede wordt door de eigenaar opengesteld om 14.00 en 15.30 uur. De ruïne van Teylingen is doorlopend open. Voor kinderen worden daar spelen georganiseerd. Van 10.30 tot 16.30 uur staan ook de deuren open van het Sikkens Experience Center, De Molen van Speelman en van de drie dorpskerken. Voor de exacte locaties, kijk op www.stichtingoudsassenheim.nl.


in* lli-n a l l a -

,8-, 8 3 3 € K€ K P P A A

Machinefabriek Akerboom B.V. is een vooruitstrevend producent van machines hoofdzakelijk ten behoeve van de bloembollensector. Iedere geleverde machine is specifiek ontworpen in overleg met de klant en daardoor maatwerk. Als uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een

servicemonteur buitendienst (fulltime)

Omschrijving werkzaamheden: Als servicemonteur ben je verantwoordelijk voor het installeren en het in bedrijf stellen van de door ons nieuw geleverde machines en machinelijnen. Ook het onderhoud en aanpassen van bestaande machines behoort tot jouw werkzaamheden. Zo voer je onder andere onderhoud uit aan pneumatische-, hydraulische- en elektromechanische systemen en pompen. Zelfstandig of met collega(e) ga je naar de klanten toe. Na afloop zorg je voor de registratie van de uitgevoerde werkzaamheden. In rustige periodes van de buitendienst ga je aan de slag in de binnendienst en spring je indien nodig bij in de buitendienst. Je hebt kennis van zowel mechanica als elektronica en een klantgerichte houding. Creatief, flexibel, zelfstandig en oplossingsgericht zijn jouw eigenschappen.

*

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

KUNSTGEBIT Tandenwinkel

Kees Vlieland nationaal & internationaal Transport Wij zijn op zoek naar een

Wij zijn op zoek naar

CHAUFFEU

Chauffeurs

die in het bezit is van het rijbewijs B/C/E + ch

Wij vervoeren bloemen en planten naar Engela

met code 95 en groot rijbewijs voor transport Engeland.

Interesse? Bel ons dan even op 06-53299532 of 071-4012980

Reparaties klaar terwijl u wacht. Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel:

071 - 361 11 45

of stuur een mail naar info@keesvlielandtransport.nl

www.tandenwinkel.com

Wij vragen:

• • • • • • •

Je beschikt over MBO werk- en denkniveau op mechanisch en elektrotechnisch gebied; rijbewijs B (BE is een pré); geen 8 tot 5 mentaliteit; flexibiliteit en oplossingsgericht; las-ervaring; affiniteit met de bloembollenteelt; ervaring in een soortgelijke functie is een pré, maar ook ambitieuze schoolverlaters nodigen wij uit te reageren.

Wij bieden: Wij bieden zelfstandigheid. HetHet salaris wordt bieden een eenuitdagende uitdagendefunctie functiemet metveel veel zelfstandigheid. salaris wordt gebaseerd op jouw ervaring enDaarnaast opleiding. bieden Daarnaast bieden wij uitstekende gebaseerd jouw ervaring. wij uitstekende marktconforme marktconforme primaireen secundaire arbeidsvoorwaarden volgens cao. primaireen secundaire arbeidsvoorwaarden volgens cao. krijg je je de debeschikking beschikkingover overeen eenvolledig volledig ingerichte servicewagen. Ook krijg ingerichte servicewagen. Is deze functie wat jij zoekt? Mail dan jouw CV en motivatie naar info@akerboom.nl of neem voor meer informatie telefonisch contact op met Ron Akerboom, tel. 0252-515853.

Nova Zembla Zorg is op zoek naar :

Villa Oranjepark Prins Hendriklaan 2 2341 JB Oegstgeest T 071-515 0988

De Vermeer Johannes Vermeerstraat 31 1071 DL Amsterdam T 020-820 8203

De Meerlhorst Van Merlenlaan 2 2103 GD Heemstede T 023-583 4443

www.novazemblazorg.nl

BEDRIJFSAUTOTECHNICUS Werkzaamheden • De betrouwbare en krachtige motoren van Volvo en Renault Trucks worden aan jou toevertrouwd, evenals alle omringde techniek om ervoor te zorgen dat onze klanten veilig en probleemloos hun kilometers kunnen maken. • Het opsporen van storingen met geavanceerde diagnose-apparatuur en jouw vindingrijkheid • Zelfstandig werken, initiatief nemen om je (Volvo- en Renault Trucks-) kennis voortdurend bij te spijkeren • Rapporteren aan de werkplaatschef • Volvo Trucks zorgt voor een benodigde coaching en begeleiding om je het vak volgens onze normen eigen te maken

Zorgvilla's & Thuiszorg

Het Witte Huis Endegeesterlaan 4 2342 CZ Oegstgeest T 071-515 0230

Voor onze vestiging in Rijnsburg zoeken wij een enthousiaste fulltime:

Verzorgenden (IG3) / Verpleegkundigen Locatie Oegstgeest Wij zijn voor onze organisatie op zoek naar een Verzorgenden (IG3) / Verpleegkundigen die deel uit willen maken van ons kleinschalig, professioneel en hecht zorgteam. Bij Nova Zembla Zorg draait het om de bewoners en daar stemmen wij alle verzorging enverpleging in onze stijlvolle, huiselijke zorgvilla's op af. Vindt u in uw werk ook de menselijke maat belangrijk en heeft u ruime ervaring? Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Michelle Quaak, 06-24 30 47 60. Uiteraard kunt u ook uw motivatiebrief & CV mailen naar: m.quaak@novazemblazorg.nl

Wonen en leven zoals u thuis gewend was, wanneer met het ouder worden zelfstandig wonen niet meer gaat.

Wij vragen • Diploma (eerste) Bedrijfsautotechnicus • Enkele jaren ervaring in bedrijfsauto’s • Klantgerichte houding en flexibele instelling • APK bevoegdheid, Tachograaf en Rijbewijs C(E) zijn een pré Wij Bieden • Een uitdagende functie in een gezonde, dynamische onderneming • Werken in service gerichte en professionele dealer organisatie • Collegiale, informele sfeer met ruime ontwikkelingsmogelijkheden

ARE YOU OUR PERFECT MATCH? Stuur dan je motivatiebrief en CV toe via humanresources@volvo.com Als je schriftelijk je interesse kenbaar wilt maken zien we je reactie graag tegemoet via onderstaande contactgegevens: Volvo Group Truck Center BV T.a.v. de afdeling Human Resources Albert Plesmanweg 69, 3088 GB Rotterdam 088-88 22 569 Voor meer informatie over Volvo Group Truck Center; ga naar www.volvogrouptruckcenter.nl


nieuwe gezichten

DE TEYLINGER

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

23

In de interviewserie Nieuwe Gezichten vertellen statushouders, samen met Nederlandse vrijwilligers, over wonen, werken en leven in Teylingen. Aflevering 6: Araa helpt anderen, naast een fulltime baan bij de universiteit.

Een groot hart voor iedereen

I

n haar huis in Sassenheim vertelt Araa Al Jaramani enthousiast over een van de bijeenkomsten van de Stichting Syrische Vrouwen in Nederland (SVNL). IN 2015 richtte ze de stichting op, nadat ze zelf ondervond hoe lastig het is om de sociale regels van een onbekend land te leren. “Bij de inburgering richten ze zich vooral op taal. Voor hoe het in de praktijk werkt, is minder aandacht. Daarnaast heb je dan ook nog sociale regels, bijvoorbeeld in de omgang met de buren en op school met de leraren. Alles bij elkaar is het gewoon teveel om in een keer te leren. De focus ligt dan in de eerste plaats bij taal. Maar zodra je ergens woont, komen er andere dingen om de hoek kijken.”

VANUIT ZUID-AFRIKA

Anneke Barnhoorn herkent dat wel. Zij verhuisde vanuit Sassenheim naar Zuid-Afrika en kwam enkele jaren geleden weer terug. Precies een jaar geleden ging ze met pensioen. In de week voorafgaand schonk ze als vrijwilliger koffie in Sassembourg, toen haar iets opviel. “Ik zag allemaal vrouwen met een hoofddoek en was nieuwsgierig. Wie zijn ze en wat doen ze? Die vraag stelde ik aan Araa, waarop zij vertelde over de stichting. Stilzitten is niets voor mij, dus ik was geïnteresseerd om na mijn laatste werkdag, als vrijwilliger te komen helpen. Araa noteerde mijn e-mailadres en precies op 31 augustus stuurde ze me een bericht. Sindsdien help ik iedere week met veel plezier bij de bijeenkomsten.” Wijkagent De stichting heeft in het afgelopen jaar veel gedaan. Zo kwam wijkagent Dirk Meinders op bezoek. Araa: “Dat was een groot succes. De vrouwen wilden alles van hem weten. Het was goed dat hij heeft verteld over zijn werk, want daar hadden we een heel ander beeld van. Nu is het duidelijk dat de politie er in Nederland is om je te helpen. Dat waren we in Syrië de laatste jaren anders gewend”. Naast de wijkagent, kwam ook een advocaat langs om

vragen te beantwoorden. Anneke herinnert zich de bijeenkomst met prins carnaval van De Saksen nog goed. “Ook ik heb daar nieuwe dingen geleerd,” lacht ze. Vanuit SVNL is samen met GGZ en VluchtelingenWerk een opvoedcursus opgezet voor vluchtelingenmoeders. Zij leren over de verschillen tussen hun eigen en de Nederlandse cultuur en hoe ze die in de opvoeding zo goed mogelijk kunnen overbruggen. Er is een plan om ook speciaal voor mannen een aantal bijeenkomsten te organiseren. Araa kwam ook in contact met de Warmondse kunstenares Margreth Meulmeester. Met het project Happy Painter geeft zij vluchtelingenkinderen door middel van kunst de kans hun ervaringen en emoties op papier te zetten. ZELFVERTROUWEN

Belangrijk zijn ook de wekelijkse bijeenkomsten, die zijn opgesplitst in twee delen. Tijdens het eerste deel geeft Anneke, of Maartje Kersten, les aan de dames. Anneke: “Ik heb helemaal geen achtergrond in het onderwijs, maar het is wel heel leuk om te doen. We bespreken elke keer andere onderwerpen. Zo behandelde een les het thema zwangerschap. Je oefent wat er allemaal besproken kan worden in een ziekenhuis en hoe het er in Nederland aan toe gaat. Die kennis heb je natuurlijk niet als nieuwkomer, iemand moet je dat vertellen. Een van de dames was zwanger en vertelde later dat ze er veel aan gehad heeft. Ze begreep alles wat er tijdens een afspraak werd verteld. Dat gaf haar veel zelfvertrouwen”. Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste pijlers voor SVNL, zegt Araa. Ze is door haar ouders opgevoed met de gedachte dat mannen en vrouwen gelijk zijn. “Mijn vader was een progressieve man. Hij wilde dat ik zou studeren. Dat was voor veel vrouwen niet weggelegd. Zij komen uit conservatieve gezinnen, waar ze vast zitten in een bepaald patroon. Met de stichting

Paspoort Araa Al Jaramani ontvluchtte in 2013 de stad Damascus in Syrië en woont samen met haar man en drie kinderen in Sassenheim. Ze heeft een stichting opgericht: Stichting Syrische Vrouwen in Nederland (SVNL). Het doel is om vrouwen te informeren en een plek te creëren waar ze zich thuis voelen. Anneke Barnhoorn werkt als vrijwilliger tijdens de bijeenkomsten in Sassembourg.

I

k vind dat vrouwen de kennis moeten hebben om zelf keuzes te maken

wil ik hen laten zien dat er meer keuzes zijn. Ik vind niet dat ze ook moeten werken, maar ik vind wel dat ze de kennis moeten hebben om zelf die keuze te maken. Als ze er dan voor kiezen om thuis te blijven, dan is dat tenminste hun eigen keuze.” BIJ DE BUREN LANGS

Een ander onderwerp dat vaak besproken wordt tijdens de bijeenkomsten, is het begrip voor elkaar. Sommige dames liepen tegen onbegrip vanuit de buurt aan. Die vonden de nieuwe bewoners in eerste instantie maar niets. Araa: “Een vrouw vertelde dat de buurman haar had verteld dat hij het maar niets vond dat ze naast hem waren komen wonen. Ook de rest van de buurt wilde geen kennis maken. De vrouw voelde zich erg alleen. We hebben dat besproken en kwamen tot de conclusie dat zij zelf ook een stap richting de buren moest maken. Ze heeft heerlijke dingen gebakken en is er mee langs de deuren gegaan. Sommige buren deden niet open, maar de meesten wel. Zij lazen ook het briefje dat ze erbij had geschreven. Na enige tijd kwam een van de buurvrouwen naar haar toe om te zeggen hoe ze van het gebakje had gesmuld. Langzamerhand ontdooide ook de rest van de buurt en nu heeft ze met de meeste straatgenoten goed contact.” Naast de stichting doet Araa nog veel meer. Ze is doctor in de Arabische literatuur en heeft een fulltime baan bij de Vrije Universiteit Brussel. Ze is postdoc onderzoeker bij de groep voor onderzoek naar etnische relaties, migratie en gelijkheid. Haar man is hoogleraar Arabische literatuur. Ze hadden met hun drie kinderen een goed leven in Syrië, tot de oorlog uitbrak. In Nederland bouwen ze een nieuw bestaan op. Araa doet dat met veel energie en toewijding. “Ze is ontzettend gedreven,” zegt Anneke. Araa lacht, maar blijft tegelijkertijd bescheiden. Ze heeft een groot hart voor iedereen. Daarin is een speciaal plekje voor haar vader. Gevraagd wat hij van het project met de Syrische

vrouwen zou vinden, zegt ze: “Hij zou ongelofelijk trots op me zijn”. Ineke van Winden, coördinator integratie bij Welzijn Teylingen: “Ik ben aangesteld door de gemeente Teylingen en ingekwartierd bij Welzijn Teylingen. Ik initieer, coördineer en zorg voor verbinding tussen instanties en individuen die zich bezighouden met statushouders. Zowel professionals als vrijwilligers. Zo nodig zet ik nieuwe projecten op. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsstatus. De diversiteit in deze groep is enorm en varieert van hoog- tot laagopgeleid, jong en oud, Aziatisch en Afrikaans. Sommigen zijn christen, anderen moslim of juist weer uitgesproken atheïst. Vanwege de verscheidenheid verloopt het integratieproces bij iedereen anders. Het leren van de Nederlandse taal, veelvuldige omgang met Nederlanders, het doen van (vrijwilligers)werk of zodra het kan betaald werk, of een studie zijn manieren om integratie te bevorderen. Maar tegelijkertijd blijft integratie ook maatwerk. Iedereen heeft zijn eigen verhaal over hoe het is om hier in de gemeente een nieuw leven op te bouwen. De bedoeling van deze rubriek is om de nieuwkomers in Teylingen een gezicht te geven. Daarnaast brengen wij een Nederlander uit Teylingen in beeld die als professional of als vrijwilliger betrokken is bij de statushouder.”


uit!

DE TEYLINGER

Nieuw seizoen in Havencafé SASSENHEIM n Het Havencafé

gaat op donderdag 14 september weer open. Iedereen die op zoek is naar een stukje gezelligheid en een leuke activiteit of een lekkere maaltijd kan van 14.15 tot 16.15 uur terecht aan de Bijweglaan 4. Voor het nieuwe seizoen is een gevarieerd programma opgesteld. De veertiende is er creatief met schelpen, op 28 september worden er gezelschapspelletjes gespeeld en op 12 oktober gaan bezoekers aan de slag met een pompoen. Deze activiteiten zijn gratis en aanmelden is niet nodig. Een kleine bijdrage voor de kosten wordt, indien mogelijk, op prijs gesteld.

MAALTIJDEN

Onder het motto ‘Samen eten is leuker’, worden er eens per maand driegangenmaaltijden aangeboden voor de prijs van 5 euro. De eerste maaltijd is op 28 september. Dankzij een team van vrijwilligers kunnen deze maaltijden worden gerealiseerd. Het team is onlangs nog uitgebreid met een Syrische kok. De maaltijden beginnen om 17.30 uur, inloop vanaf 17.00 uur. Aanmelden voor de maaltijden is verplicht en kan op de maandag voor de maaltijd bij Eef Vonk via 0252 221289. Er is plaats voor 20 personen. Voor meer informatie, kijk op www.havenkerksassenheim.nl.

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

Opduwers, bakdekkers en sleepboten bij Schippertjesdagen WARMOND n De gemeentehaven ligt vanaf vrijdag 8 september weer vol met mooie en historische schepen. De opduwers, sleepboten, bakdekkers, stoomsleper de Adelaar, de Kagenaar Hylke Tromp en een laad- en losschip uit vroegere tijden zijn het hele weekend te bewonderen tijdens de Warmondse Schippertjesdagen. De opening is op vrijdagavond met het kapiteinsdiner voor schippers en de Hollandse feestavond. Op zaterdag en zondag stallen de marktlieden van de nautische markt hun waar uit op de gemeentehaven. De markt begint op zaterdag om 9.30 uur en op zondag om 10.00 uur. Bezoekers kunnen meevaren met de Stoomsleper, de salonboot de Heere Schouten én met de Hylke Tromp. Ook op de andere boten is binnen

kijken mogelijk; veel schippers leiden maar te al te graag mensen rond. OPTREDENS OP HET WATER

Op zaterdagmiddag gaan de opduwers en slepers trekken tegen de klok, hier mogen ze de spierballen laten zien met de één of twee cilinders. Op zaterdagavond is het Vaariété: op drie locaties op de Leede zijn dans- en muziekoptredens. Het publiek kijkt vanaf het water. Voor bezoekers zonder boot, is er de mogelijkheid mee te varen. De opstappen zijn in de gemeentehaven en bij Park Groot Leerust. Na Vaar-iété is in de feesttent rock-coverband Supportact uit Katwijk. Op zondagochtend is het traditionele schippertjesontbijt. Aanschuiven kost 3 euro. Op zondagmiddag laten de opduwers zien hoe je met deze bootjes behendig kunt zijn. Tijdens de traditionele zeilwedstrijd strijden de zeilers om de Vredenborg

wisselbokaal. De Schippertjesdagen worden afgesloten met optredens van EX-BTW en de alsjemaarbekendbentband. Tijdens de Schippertjedagen zijn er optredens van zeemans-

Kerkproeverij VOORHOUT n De Kleine Kerk doet op zondag 10 september mee aan de landelijk georganiseerde Kerkproeverij. De kerk proeven, kan dat? Bij proeverij denk je aan eten en drinken, maar aan de kerk? De Kerkproeverij is gebaseerd op het Engelse Back to Church Sunday, een initiatief van Michael Harvey waar kerken wereldwijd aan deelnemen. Het idee is dat de kerkgangers iemand die zij kennen persoonlijk uitnodigen om mee te gaan naar de dienst om zo op een laagdrempelige manier kennis te maken met de kerk. Dit kan iemand zijn die niet meer naar de kerk gaat of daar helemaal nog nooit is geweest. Vrijblijvend proeven aan het geloof, als het ware. De Kerkproeverij wordt gehouden om 10.00 uur in de Kleine Kerk (Dr. Aletta Jacobslaan 9). Meer informatie op www.kleinekerk.nl.

koren de Noordwijkers en de Torren (op zaterdag) en de Warmondse koren ‘t Joppekoor en ‘t Schippertjeskoor (op zondagmiddag). Meer op www.schippertjesdagen.nl.

De gemeentehaven ligt van vrijdag tot en met zondag vol met bijzondere boten en schepen tijdens de Schippertjesdagen. | Foto: pr.

Op bezoek bij de Lakenvelders WARMOND

n Bij de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder is op zaterdag 9 september tussen 11.00 en 16.00 uur voor jong en oud van alles te beleven op de boerderij aan de Zijldijk 8, richting Kaagsociëteit. Elk uur gaat boer Fernand de Willigen met een groepje de wei in om de kudde Lakenvelders van dichtbij te bekijken. Er zijn korte wandelingen door de Boterhuispolder onder begeleiding van een gids en er liggen kano’s waarmee gevaren kunnen worden op de Zijp. Deze zomer zijn er dertien kalveren geboren. Het laatste kalf is een fleskalf, ze is daardoor heel mak en mag geknuffeld worden.

No Worries VOORHOUT n De eerste editie van een gloednieuwe serie No Worries, op zaterdag 9 september van 20.00 tot 22.30 uur, staat in het teken van de rap. Bezoekers gaan in Ex-Voto (Jacoba van Beierenweg 118b) in groepjes werken aan een eigen rap die ze gezamenlijk met je groepje dezelfde avond nog laten horen. Elk groepje krijgt ondersteuning van de aanwezige begeleiding. Meedoen is niet verplicht, het is ook mogelijk om een potje poolbiljart of darts spelen. No Worries is bedoeld voor LVGjongeren, jongeren met een licht verstandelijke beperking, in de leeftijd 13 tot 18 jaar die graag een keertje lekker er op uit willen. Ouders die meer willen weten over ‘No Worries’kunnen contact opnemen met Johan Braaksma, jongerenwerk van Welzijnskwartier, via 06-36184030. De entree is 3 euro, dat is inclusief twee drankjes.

25

De kudde in de Boterhuispolder bestaat uit zowel rode en zwarte lakenvelders. De kalveren die geboren worden blijven bij hun moeder en maken deel uit van de kudde. | Foto: pr.

Advertorial

Proefvaartweekend bij Jachthaven Poelgeest Van vrijdag 8 september tot en met zondag 10 september organiseert Jachthaven Poelgeest proefvaartdagen met de boten van Antaris en Maril. Tijdens dit weekend is het mogelijk vrijblijvend kennis te maken met de sloepen en tenders van de Friese sloepenbouwer. Als één van de weinige werven bouwt deze werf de boten nog geheel in Nederland. De in 2016 geïntroduceerde Maril 6Nxt is een regelrechte hit! Deze schitterende sloep combineert eigentijdse lijnen met klassieke en elegante vormgeving. Kenmerkend voor de 6,40 meter lange Maril is de functionele deur in de spiegel welke toegang biedt tot het geïntegreerde zwemplateau. Midscheeps zijn een makkelijk toegankelijke koelkast en spoelbak ingebouwd. De breedte van de 6Nxt gecombineerd met het vlakke onderwaterschip zorgt voor veel stabiliteit en vaarcomfort. Naast de nieuwe Maril liggen ook de immens populaire Antaris Fifty5 en Sixty6 klaar voor een proefvaart. Met deze vernieuwende modellen hebben Antaris en Poelgeest zeer veel succes. Al vijf jaar achtereen is de maximale productie gedraaid. In de maand september is het nog mogelijk om

een model 2018 te bestellen voor de prijs van 2017 tegen aantrekkelijke voorwaarden. Ook zijn diverse demonstratiemodellen zeer scherp geprijsd. Wilt u ook eens kennis maken met deze prachtige boten van Nederlandse bodem kom dan langs op het Antaris & Maril Proefvaartweekend. De vloot ligt klaar op vrijdag 8 tot en met zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur bij Jachthaven Poelgeest aan de Hugo de Vrieslaan 1 in Oegstgeest. Meer informatie vindt u ook op www.poelgeest.nl.

De Lakenvelder runderen behoren tot het Nederlands, levend erfgoed. Van oudsher is de Lakenvelder een dubbeldoelkoe. Dit wil zeggen dat het ras zowel geschikt is voor melkveehouderij als voor vleesconsumptie.

Love & Friendship SASSENHEIM

n De film Love & Friendship is op donderdag 7 september om 20.15 uur te zien in theater ‘t Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). In het vilein en frisse liefdesdrama trekt Lady Susan (Kate Beckinsale) tijdelijk in bij haar schoonzus. Samen met haar Amerikaanse hartsvriendin Alicia (Chloë Sevigny) bekokstooft ze sluwe plannetjes om zichzelf en haar dochter aan een echtgenoot te helpen. De mannen in haar leven blijven blind voor haar doortrapte gedrag. Kaarten à 5 euro zijn vanaf 30 minuten voor aanvang verkrijgbaar in het theater.

Vollebregt orgel SASSENHEIM

n De “Stichting Vrienden van het Vollebregt Orgel” organiseert op zaterdagavond 16 september om 20.00 uur een concert in de Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 188). Planfluitiste Noortje van Middelkoop wordt begeleid door de organist Harm Hoeve. Het is het openingsconcert van de Sassenheimse feestweek. De toegang is gratis.


Tuinman, stratenmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave. Tel. 06- 57200505.

TE HUUR: Kleine studie voor 1/2 pers. kamer, keukentje, D/WC. wifi en CV. In Noordwijk a/z. tel: 06-41492628

Te huur aangeboden: parkeerplaats in het centrum in parkeergarage, Sluispoort. Huur €90,- p. mnd. Inlichtingen, tel: 071-4073308.

Varend uw Jubileums- bedrijfsfeest vieren!

Wat verzorgd Varend Feesten: • Trouwlocatie • Bruiloften & recepties • Meetings & borrels • Lunch & diner • Bedrijfsuitjes & personeelsfeesten • Verjaardagsfeesten & reünies • Bedrijfspresentaties & vergaderingen • Stedentrips & dagtochten • Seniorentochten & bezoek aan beziens waardigheden

LEIDSE VLOOIENMARKT 10 sept. HOLIDAY INN 180 kramen, 2e hands !! Haagse schouweg 10 DonEvents.nl 0294-237320

Vakantiekilo’s? Slank 82! Voor verantwoord afslanken. Verzekerd bij Zorg en Zekerheid? Dan kunt u eventueel vergoeding krijgen. Katwijk: elke donderdag: ‘s ochtends om 09.00 uur, ‘s avonds om 19.30 uur in de Pnielkerk, J. Bergmanstraat 1. Inschr: € 13,-, wekelijks: € 7,-. Inl.: B. Hoogerdijk, tel: 071- 4030578.

arendfeesten.nl arendfeesten.nl R E D E R I J VA N D E R M E E R

arendfeesten.nl

R E D E R I J VA N D E R M E E R

R E D E R I J einde VA N DSotaweg E R M E E R t.h.v. huisnr. 8, Locatie partyschip: 2371GD te Roelofarendsveen T:uw 0715018528 M: 0655360038 Partyboot voor feest, boottocht,• trouwlocatie of bedrijfsuitje I: www.varendfeesten.nl • E: info@varendfeesten.nl Rederij van der Meer | Einde Sotaweg (a/d Ringvaart v/d Haarlemmermeer) | 2371 GD Roelofarendsveen | T. 071 – 501 85 28 www.varendfeesten.nl | info@varendfeesten.nl

Schilderwerk: binnen en buiten, geen korting, gewoon goed werk. meeuwenoordschilderwerken.nl

Bel de OuderenOmbudsman!

vanaf

€ 85,00

per dag

0252-211849 www.gdol.nl

Rederij van der Meer | Einde Sotaweg (a/d Ringvaart v/d Haarlemmermeer) | 2371 GD Roelofarendsveen | T. 071 – 501 85 28 Partyboot voor uwwww.varendfeesten.nl feest, boottocht, trouwlocatie of bedrijfsuitje | info@varendfeesten.nl Rederij van der Meer | Einde Sotaweg (a/d Ringvaart v/d Haarlemmermeer) | 2371 GD Roelofarendsveen | T. 071 – 501 85 28 www.varendfeesten.nl | info@varendfeesten.nl

IE

CT

-A

W

BT

TE HUUR aan plein GARAGEBOX/ OPSLAG 510x260x220 hoog € 90,- p.mnd, Lisse inrit van Speijkstraat 65-67. Info: 06-22186038 of 0252-520830

TE HUUR: 6 persoons bestelbussen

Partyboot voor uw feest, boottocht, trouwlocatie of bedrijfsuitje

*

Kent u de OuderenOmbudsman? Die wijst u de weg!

Aangeboden: Overdekte winterstalling in Rijnsburg voor boot op trailer of caravan, van sept- april, kosten € 200,- tel: 0714020671.

2 ui 1% tg B ez TW on -k de or rd tin re g o ed p s a de fg ge ep h rij ele sd c e oll ta ec pi ti jte e n

POWERWALK een uur wandelen iedere Ma avond om 19:30 Katwijkse duinen.info of aanmelden via email: info@noexfitness.nl

PERZISCHE TAPIJTEN BERBERTAPIJTEN NEPALTAPIJTEN TRENDY TAPIJTEN KELIMS REINIGING REPARATIE

Aangeboden: straatmaker, Leiderdorp, voor al uw straatwerk, terras ophogen oprit, plaatsen van schuttingen, vrijbl. pr. opgaaf, tel: 06- 29481555.

0900 - 60 80 100 (5 cent/min.) Teken- en SCHILDERLES bij Janine Lamers, Noordwijk. Op ma. Avond en wo. Do. en vr. morgen. Www.jilsart.nl 06-24697566

VACATURE

*t/m zat. 23 september

Schoolstraat 46, Voorschoten Telefoon 071 561 3609 www.perezvoorschoten.nl Mail:info@perezvoorschoten.nl

PARTICULIEREN

OPGELET!

VERKOOPMEDEWERKER 16 TOT 21 UUR

Uw advertentie verschijnt in de regio:

De Wit Mode is al 45 jaar een familiebedrijf waar passie voor mode en klanttevredenheid het belangrijkste kernpunt is. Samen met het gehele team brengen wij onze passie graag aan onze klanten over door onze collecties geheel onderling te verbinden zodat er een perfecte mix & match ontstaat.

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. U kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd.

Wat zijn je taken als verkoopmedewerker:

• • • • • •

● ● ● ●

Het geven van passend advies op het gebied van trends, styling e.d Medeverantwoordelijk voor een inspirerend en opgeruimd winkelbeeld Visitiekaartje van onze zaak Verrichten van Kassa en magazijnwerkzaamheden e.d.

Wat vragen wij: ● Een gezellige, vrolijke en flexibele inzet en instelling. ● Goede communicatieve en sociale vaardigheden ● In teamverband kunnen werken ● Het toevoegen van positieve energie in ons bedrijf Wat bieden wij: ● Een salaris boven caogemiddelde. ● Werken in een gezellig team ● Korting op kledingaankopen op al onze merken Spreekt onze vacature u aan. Stuur dan een gemotiveerde sollicitatie met CV en pasfoto naar Koen de Wit, koendewit@dewitmode.nl of per post De Wit Mode, Vijf Meiplein 112-114 2321 BS te Leiden of loop gewoon even binnen.

De Wit mode

waar al 45 jaar een nieuwe mode begint Vijf Meiplein 112-114 | Leiden | 071 5766020 | www.dewitmode.nl shop.dewitmode.nl | Nu 24/7 winkelen in onze webshop

UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KATWIJK VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KATWIJK SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOORDWIJK RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOORDWIJKERHOUT THE READSHOP, in de Hoftuin, RIJNSBURG BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OEGSTGEEST

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLEVEREN TOT DONDERDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

TE HUUR • TE KOOP • GEVRAAGD AANGEBODEN • GEZOCHT • GEVONDEN


sport

DE TEYLINGER

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

27

Welk koppel vangt de meeste vissen? WARMOND n Bij SV ‘De Leede’ is op zondag 17 september de traditionele koppelwedstrijd junior-senior. Deze fanatieke onderlinge strijd tussen de koppels is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste activiteiten. Het is de bedoeling dat een jeugdlid van de vereniging deelneemt met iemand die ouder

is dan 18 jaar. De senior hoeft geen lid te zijn van de vereniging. De junior en senior zitten naast elkaar en proberen samen zo veel mogelijk vis te vangen. Elk koppel mag een leuk hengelsportartikel van de prijzentafel kiezen. Deelname is gratis. Aanmelden via www.hsvdeleede.nl (onderdeel jeugd).

Funkey Hockey bij MHC Voorhout VOORHOUT

n FunKey hockey is hockey voor kinderen uit groep 1, 2 en 3 van de basisschool die op 1 oktober 2017 nog geen zes jaar zijn. Naast deze vorm van hockey omvat dit programma grondvormen van bewegen, loopscholing en balvaardigheid. De eerste training is op

zondag 10 september, van 10.00 tot 11.00 uur op veld 1 van MHC Voorhout, gevestigd op Sportpark de Elsgeest. In totaal zijn er tien trainingen, deelname is in totaal 25 euro. Aanmelden en informatie via funkeyhockey@mhcvoorhout.nl.

Open dag bij turnvereniging Return SASSENHEIM n Net zo goed leren turnen als Sanne Wevers? Turnvereniging Return houdt op zaterdag 9 september van 12.00 tot 14.00 uur een open dag in sport- en recreatiecomplex De Wasbeek (Van Alkema-

delaan 1). Trainers en bestuursleden zijn in de zaal aanwezig om vragen te beantwoorden. De open dag is voor alle jongens en meisjes vanaf 3 jaar. Meer op www.returnsassenheim.nl.

Lucas de Waaij, Josh Walker, Nick Bett en Siong Ha’a Helu zijnnieuw bij The Bassets. | Foto: pr.

The Bassets klaar voor de start SASSENHEIM

n Voor de rugbyers van The Bassets uit Sassenheim liep de voorbereiding in het begin voor het nieuwe seizoen stroef, maar trainer Phil Leck heeft zijn nu team klaargestoomd voor de eerste competitiewedstrijd op zaterdag 9 september.

Nu alle posities zijn ingevuld met eigen talenten en buitenlandse gastspelers staat er een goed team, dat klaar is om in de hoogste klasse

GEZONDHEID

Internationale hockeyavond VOORHOUT

n Met de prachtige beelden van het EK hockey nog op het netvlies speelden de hockeysters van MHC Voorhout tegen Perse School uit Cambridge. Meisjes A2 bleek een maatje te groot. Na een ruststand van 3-0 liep Voorhout

zelfs uit tot 10-0. In de wedstrijd van Meisjes A1 tegen Perse was er een goede balans en moesten beide teams vol gas geven. Het bleef spannend tot het einde en Voorhout won nipt met 3-2.

DOORBRAAK!

KUNSTSTOF KOZIJNEN NIET MEER VAN HOUT TE ONDERSCHEIDEN IN ZES UNIEKE HOLLANDSE TRENDKLEUREN

KOM NAAR ONZE SHOWROOM EN OVERTUIG UZELF Select Windows Bijster | Satellietbaan 12d | Hillegom | 0252 - 534 772 SELECTWINDOWS

VOOR BETER WONEN

SELECTWINDOWSBIJSTER.NL

NIEUWELINGEN

Op het nieuwe kunstgrasveld in Sassenheim verbaasde The Bassets zaterdag het thuispubliek met een ware rugbyshow. De Haagsche rug-

byclub HRC kreeg alle hoeken van het veld te zien. HRC, de nummer 3 van vorig seizoen, kreeg rugbyles. Het Sassenheimse publiek kon zien dat de ploeg uit de Bollenstreek, met de nieuwelingen van RC Haarlem overgekomen Lucas de Waaij en Josh Walker, Nick Bett uit Engeland en Siong Ha’a Helu uit Australië, klaar is om zaterdag naar Den Bosch af te reizen. De aftrap in de wedstrijd tegen The Dukes is om 15.00 uur.

ADVERTORIAL

Natuurlijke pijnstiller voor gewrichten en bij reuma Pijnlijke gewrichten of pijn door reuma, zo’n 2 miljoen Nederlanders hebben er dagelijks mee te maken. Veel mensen hebben baat bij een natuurlijke behandeling met extracten van de Harpagophytum procumbens plant. In Duitsland en Zwitserland wordt deze plant al veelvuldig gebruikt als natuurlijke oplossing om deze pijn te verlichten. Extracten van de plant bevatten namelijk stoffen die helpen om reumatische pijn te verminderen.

Chronische gewrichtspijn

VRAAG NAAR ONZE ZOMERACTIE

van Nederland iedere tegenstander het moeilijk te maken. Het trainingskamp, vorige week in België, heeft het team gevormd en dat werd duidelijk toen ze in een oefenwedstrijd de nummer 6 van België met 19-35 versloegen.

Gewrichtspijn komt vaak voor in handen, vingers, polsen, rug, nek en knieën. Lichaamsdelen die we bij zo’n beetje iedere beweging gebruiken. Met pijnlijke gewrichten is iedere beweging onprettig en dit kan de kwaliteit van leven beïnvloeden. Extra ondersteuning en verlichting van de pijn kan dan gewenst zijn.

Natuurlijke ondersteuning

Atrosan tabletten1 van A.Vogel is een natuurlijke pijnstiller bij milde gewrichtspijn en bevat een hoge concentratie van 480 mg Harpagophytum. Dit is een bewezen effectief ingrediënt bij reumatische pijn zoals bij artrose en artritis.

geven over natuurlijke ondersteuning bij reuma en het gebruik van Atrosan tabletten. Bel 0900 - 246 46 46 of mail naar info@avogel.nl. Kijk voor meer informatie op avogel.nl.

‘Bij reumatische pijn, zoals artrose en artritis’ Gebruik

Het advies is de tabletten minimaal 4 weken achtereen te gebruiken. De tabletten kunnen gebruikt worden naast reguliere geneesmiddelen2. Gebruikers beoordelen het product met een 9,2.

Persoonlijk advies

Reuma verloopt bij iedereen anders. De A.Vogel gezondheidslijn kan u persoonlijk advies

Adviesprijs: € 19,99. 1 Traditioneel kruidengeneesmiddel. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Lees voor gebruik de bijsluiter. Verkrijgbaar bij drogist, apotheek en gezondheidswinkels. 2 Overleg eerst met uw arts.


WIJ STOPPEN ERMEE

50% TOT 75% KORTING NU 4 DAGEN % TOTALE LEEGVERKOOP VAN S E PT E M B E R WOENSDAG 10.00 - 17.30 uur

6

7

S E PT E M B E R DONDERDAG 10.00 - 17.30 uur

8

%

SEPTEMBER VRIJDAG 10.00 - 20.00 uur

9

SEPTEMBER ZATERDAG 10.00 - 16.00 uur

FABRIEK MAGAZIJN EN WINKEL

Katwijk

GEHELE SHOWROOM MOET LEEG & ALLES WORDT MET VOLLEDIGE GARANTIE VERKOCHT!!! Boxspring Borgen

Boxspring elektro Halmstad

Seniorenledikant Martine

Complete boxset met stevig onderstel, hoofdbord en een soepel binnenveringsmatras. In combinatie met het gratis oplegmatras van comfortschuim een heerlijke set!

Een complete en volledig elektrisch verstelbare Scandinavische boxspringbed, met de beste prijs/kwaliteitsverhouding van Nederland! De boxspring Halmstad elektrisch is uitgerust met stevige pocketveer matrassen en een gratis comfortabel split-oplegmatras. Nu incl. onderplint voor een luxe uitstraling. Hocker optie 59,-

Massief eiken ledikant op comforthoogte. Het ledikant is inclusief een 28-lats lattenbodem en gezondheidsmatras naar keuze. Keuze uit een koudschuimmatras of pocketveermatras met koudschuim. Ook in koppelbed uitvoering verkrijgbaar.

90x200 van 599,- nu voor

299,-

HOCKER OPTIE 69,-

EEL GEH PLEET COM

EEL GEH PLEET M CO

van 699,van 799,van 899,van 999,-

349,399,449,499,-

nu voor nu voor nu voor nu voor

299,-

599,-

EEL GEH PLEET COM

120x200 140x200 160x200 180x200

90x200 van 599,- nu voor

90x200 van 1797,- nu voor

Geheel compleet en uit voorraad leverbaar

140x200 van 2299,- nu voor 160x200 van 2399,- nu voor 180x200 van 2499,- nu voor

899,949,999,-

elek. verstelbare onderstellen vanaf 299,-

VAN 249,NU VOOR 99,-

Ook leverbaar met volledig elek. verstelbare bodem Meerprijs 149,-

Topdekmatras oplegmatras

Koppelbed Impala

Heb je last van hinderlijke drukpunten of ben je op zoek naar extra comfort? Onze topdekmatrassen zijn circa 5 cm. dik, vormen zich naar de contouren van het lichaam en werken drukverlagend. Het topdekmatras wordt vaak gebruikt om de naad tussen 2 matrassen weg te werken. Ideaal voor in het hotel, het huis, de boot, de caravan en de camper. or de

Sterk koppelbed op comforthoogte, verkrijgbaar in de kleuren walnoot en naturel eiken. Inclusief 2x een 28-lats lattenbodem en 2 gezondheidsmatrassen naar keuze. Keuze uit een koudschuim- of pocketveermatras. Het koppelbed is met wieltjes en makkelijk uit elkaar te schuiven. Ook met nachtkastjes verkrijgbaar.

70x200 80x200 90x200 120x190 130x190 140x190 140x200 160x200 180x200

5 cm SPLITUITVOERING MEERPRIJS 69,-

Comfortschuim:

Nasa:

van 89,van 149,van 179,van 195,van 209,van 225,van 239,van 269,van 299,-

van 179,van 209,van 239,van 345,van 359,van 375,van 389,van 419,van 449,-

voor 29,voor 49,voor 59,voor 65,voor 70,voor 75,voor 79,voor 89,voor 99,-

voor 59,voor 69,voor 79,voor 115,voor 119,voor 125,voor 129,voor 139,voor 149,-

Duo (11 cm):

ideaal vo zomer & winter

van 259,- voor 129,van 279,- voor 139,van 299,- voor 149,UITVERKOCHT UITVERKOCHT UITVERKOCHT van 559,- voor 279,van 579,- voor 289,van 599,- voor 299,-

SLAAPKLAAR

160x200 van 1599,- nu voor

799,-

180x200 van 1799,- nu voor 899,-

VAN 249,NU VOOR 99,-

Ook leverbaar met volledig elek. verstelbare bodem Meerprijs 149,-

Koudschuimmatras Bas

Zomerdekbed

Lattenbodem Ergo

Goed ventilerend koudschuimmatras met een dichtheid van SG40 en een dikte van ca. 17 cm. Dit koudschuimmatras is geschikt voor alle type bedbodems.

Slaap heerlijk koel onder dit zomerdekbed van 100% katoen. Licht en ademend, geen klamme nachten meer!

Met deze comfortabele 28-lats lattenbodem geef je ieder type matras een aangename ondersteuning. De gebogen latten worden in soepele rubberen kappen op zijn plek gehouden en veren licht mee. Deze lattenbodem is verkrijgbaar in vaste en elektrische uitvoering.

ALLE MATEN DIRECT LEVERBAAR 70x190 van 199,- nu voor

99,-

70x200 van 259,70x210 van 270,80x190 van 270,80x200 van 279,80x210 van 290,-

nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor

99,99,99,99,119,-

90x190 van 290,90x200 van 299,90x210 van 319,90x220 van 330,100x200 van 330,120x190 van 379,120x200 van 389,130x190 van 390,130x200 van 399,140x190 van 410,140x200 van 439,160x200 van 450,180x200 van 459,-

Merens Katwijk

nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor

99,99,119,129,119,159,159,159,159,159,159,179,179,-

Natuurlijk slapen

140x200 van 59,- nu voor

25,-

140x220 200x200 200x220 240x200 240x220

van 69,van 79,van 85,van 90,van 99,-

geschikt voor alle soorten matrassen

nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor

29,95 39,95 42,50 44,95 49,95

100% KATOEN

Vaste uitvoering:

Elek. uitvoering:

170x200 van 119,- nu voor 180x200 van 130,- nu voor 190x200 van 139,- nu voor

170x200 van 399,- nu voor 180x200 van 419,- nu voor 190x200 van 439,- nu voor

Ambachtsweg 7w, 2222 AH Katwijk (Bedrijventerrein ’t Heen) Wij zitten tussen Roobol en Just Fitness | T 071 - 820 03 81

59,65,69,-

Gratis parkeren achter de winkel!

199,209,219,-


- Advertentie -

Klimaatverandering Tijdens de Waterconferentie van het hoogheemraadschap van Rijnland op 1 september in Aalsmeer, gaf dijkgraaf Gerard Doornbos na twaalf jaar het stokje door aan Rogier van der Sande. De dag stond in het teken van de toekomst: hoe kunnen we het hoofd bieden aan de gevolgen van de klimaatverandering? Doornbos moedigt de nieuwe dijkgraaf én iedereen die woont, werkt en leeft in Rijnland, aan om sámen te werken aan een klimaatbestendig gebied.

Wat doet het hoogheemraadschap van Rijnland? Het hoogheemraadschap van Rijnland is verantwoordelijk voor het waterbeheer in een gebied van 1,3 miljoen mensen, dat zich uitstrekt tussen IJmuiden, Amsterdam-west, Gouda en Wassenaar. Wij spannen ons in voor droge voeten en voor voldoende gezond oppervlaktewater. Geen makkelijke taak nu het klimaat sneller verandert dan gedacht.

n

Ik Ben Hansje. Leerlingen, verenigingen en buurtbewoners in Haarlemmermeer en omstreken konden een plan indienen hoe zij zelf de omgeving tegen wateroverlast willen beschermen. Vijf plannen zijn nu genomineerd voor de Hansje Brinker Prijs. Stemmen kan nog steeds t/m 22 september op de website van Nudge: www.nudge.nl

Waterlast voorkomen? Iedereen kan een steentje bijdragen. Bijvoorbeeld zo: n Maak van uw tuin een spons! Vervang tegels door groen of door open tegels. Zo zakt regenwater makkelijk de grond in en neemt de kans op wateroverlast af. n Vang regenwater op in een regenton. Dit water komt tijdens drogere perioden weer van pas. n Koppel regenpijpen en vang het water op in een vijver of in een ‘wadi’; een lager gelegen plek waar het water kan infiltreren in de bodem.

Snelle verandering Heeft u ook het idee dat het steeds vaker regent? Dat klopt. De piekbuien die het KNMI voorspeld had voor 2050, zijn nu al realiteit. Hierdoor neemt de kans op wateroverlast neemt toe, zeker in veengebieden en steden zoals Gouda, die ook nog eens te maken hebben met bodemdaling. Behalve met meer neerslag, krijgen we ook te maken met langere periodes van droogte. Hierdoor kan verzilting van landbouwgronden optreden, bijvoorbeeld in de Haarlemmermeer.

Wat doet een dijkgraaf?

Samen wateroverlast voorkomen

De dijkgraaf geeft het stokje door

Rijnland neemt diverse maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Om wateroverlast tijdens piekbuien te voorkomen, leggen we bijvoorbeeld waterbergingen aan in de Nieuwe Driemanspolder en in de zuidpunt van de Haarlemmermeer. Met dergelijke maatregelen kan Rijnland veel doen, maar uiteindelijk kunnen we het niet alleen. Een klimaatbestendig Rijnland vraagt om een actieve samenwerking tussen iedereen die woont, werkt en leeft in Rijnland. Als waterschap nemen we hierin graag het voortouw.

Tijdens de klimaatconferentie op 1 september presenteerden de hoogheemraden van de deelgebieden de belangrijkste opbrengsten van hun eigen watertafel. Vervolgens werden ze onder leiding van Inge Diepman uitgedaagd in het discussiepanel met Liesbeth Spies, burgemeester van gemeente Alphen aan de Rijn, Jos Oliemans, directeur van Heineken Zoeterwoude, en Verence van Damme, communicatiestrateeg bij gemeente Overijssel. Toen, na een warm dankwoord van Deltacommissaris Wim Kuijken, was het tijd voor Doornbos om het symbolische stokje door te geven.

Inspiratie van de watertafels Om te onderzoeken op welke manieren we in Rijnland kunnen samenwerken aan een klimaatbestendig gebied, organiseerden we afgelopen half jaar vijf regionale watertafels. Zo gingen we in elk van onze deelgebieden in gesprek met inwoners, bedrijven, agrariërs, medeoverheden en kennisinstellingen. We spraken over uitdagingen, oplossingen én kansen. Inspirerende praktijkvoorbeelden passeerden de revue en nieuwe samenwerkingen kwamen tot stand.

Regionale initiatieven In Rijnland komen er al diverse regionale initiatieven van de grond. Soms op regioniveau, soms op gemeenteniveau en soms zelfs op straatniveau. Bijvoorbeeld: n Singelpark Leiden. Door ‘groen met blauw te verbinden’ krijgt het water rondom de beter de mogelijkheid om een weg te vinden naar de bodem. n Living Lab Gouda. Overheden, kennisinstellingen en inwoners zoeken samen naar oplossingen voor bodemdaling. n Operatie Steenbreek. Onder andere de gemeenten Alphen aan de Rijn en Leiden moedigen inwoners en bedrijven aan om betegeling te vervangen voor groen, zodat regenwater makkelijker een weg vindt naar de bodem.

De functie van de dijkgraaf is vergelijkbaar met die van een burgemeester. Hij of zij maakt als voorzitter van het waterschap, deel uit van het dagelijks bestuur, dat naast de dijkgraaf bestaat uit heemraden. De functie van een heemraad is vergelijkbaar met die van een wethouder. Een van de belangrijkste taken van de dijkgraaf, is het leggen van verbindingen tussen allerlei partijen en belanghebbenden in de omgeving.

Gerard Doornbos: vertrek op een moment van vernieuwing “Na twaalf jaar met veel plezier dijkgraaf te zijn geweest, is het tijd om met pensioen te gaan”, sprak Doornbos. “Maar”, bekende hij, “eigenlijk zou ik de komende periode nog graag meemaken, want er gaat veel veranderen. Ruim een jaar geleden benoemden we bij Rijnland de klimaatverandering tot een centraal thema. Klimaatverandering gáát namelijk voor negentig procent over water. We moeten ons aanpassen aan het snel veranderende klimaat, maar met hogere dijken en bredere sloten komen we er niet meer. Het waterschap moet de waterbeheertaken opnieuw prioriteren en sámen met de omgeving - spijkers met koppen slaan. Het waterschap zal zich steeds meer ontwikkelen tot een netwerkorganisatie die regionale initiatieven op het gebied van klimaatadaptatie ondersteunt en initieert. Het mooie is dat we met dergelijke projecten niet alleen problemen oplossen, we kunnen ook geweldige kansen benutten. Meer groen en meer water in woonwijken bijvoorbeeld. De kans op wateroverlast neemt af en de buurt gaat er qua woonplezier op vooruit. Ik wens mijn opvolger, Rogier van der Sande, veel succes in zijn nieuwe rol én ik moedig iedereen aan om vooral ook buiten de lijntjes te denken.”

Doornbos: “Klimaatverandering gáát over water”

Hoogheemraadschap van Rijnland Archimedesweg 1 2333 CM Leiden E-mail: post@rijnland.net Website: www.rijnland.net


Veel te halen bij Motorhuis tijdens THE BIG EVENT VESTIGINGSMANAGER GERT JAN DUIJM VAN MOTORHUIS LEIDEN EN ZIJN ADVISEURSTEAM KUNNEN BIJNA NIET WACHTEN. REIKHALZEND KIJKEN ZE UIT NAAR THE BIG EVENT VAN OPEL. TIJDENS DIE BIJZONDERE SHOW VAN MAANDAG 11 TOT EN MET ZATERDAG 16 SEPTEMBER VERWACHTEN ZE EEN DRUKTE VAN BELANG. EN DAT IS NIET ZO VREEMD. VOOR KOPERS VAN EEN NIEUWE OPEL VALT ER DIE WEEK NAMELIJK ECHT HEEL VEEL TE HALEN… ‘2.000 euro bovenop de gangbare inruilwaarde volgens de Autotelex, 500 euro gratis brandstof én 250 euro aan Opel-accessoires’, zegt Duijm (2e van rechts op de foto) enthousiast. ‘Nee, het is nóg gekker: we geven minimaal 2.000 euro voor álles wat rijdt. Je kunt dus ook

komen met een fiets, een brommer of een step. Dat steek je allemaal mooi in je zak als je toch net aan een nieuwe auto toe bent.’ Geen uitverkoop Wie straks de showroom bezoekt, ziet dat het bepaald niet gaat om

een uitverkoop van overjarige modellen. Duijm: ‘De modellenlijn van Opel is helemaal up-to-date. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Adam, de Mokka X en de Crossland X. Maar natuurlijk hebben we ook nog altijd de vertrouwde en geliefde Corsa, Astra en Zafira. Én de onlangs

JE AUTO IS NU E 2.000 MEER WAARD + E 500 GRATIS BRANDSTOF + E 250 GRATIS ACCESSOIRES

geheel gemoderniseerde Isignia die in recente tests voor zowel de zakelijke rijder als de particulier steeds als absolute winnaar uit de bus komt.’

€ 2.000 EXTRA INRUILWAARDE, € 250 GRATIS ACCESSOIRES EN € 500 BRANDSTOF

Kleine lettertjes The Big Event kent slechts een paar ‘kleine lettertjes’. De kleinste Opel, de Karl, is al zó laag geprijsd (vanaf € 11.449) dat de dealer de extra inruilwaarde voor dit model op € 1.000 moest zetten. Datzelfde geldt voor de grotere SUV Grandland X die in oktober op de Nederlandse markt komt, maar tijdens The Big Event al wel met korting besteld kan worden. De 500 euro gratis brandstof verstrekt de dealer in alle gevallen via een speciale tankpas die tot maar liefst een jaar na de aankoopdatum geldig is.

JE AUTO IS NU € 2.000 MEER WAARD.

Verdubbelaar ‘O ja’, zegt Duijm tenslotte. ‘Ik vergeet nog bijna te vertellen dat elke dag één taxatie wordt uitgeloot waarop we de extra inruilwaarde zelfs verdubbelen. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, hoeft vooraf alleen maar zijn gegevens achter te laten op www.opel.nl. Kortom: kopers kunnen tijdens The Big Event volop hun slag slaan. Een kans die eigenlijk niemand mag laten liggen.’

ALLEEN VAN 11 T/M 16 SEPTEMBER

ALLEEN VAN 11 T/M 16 SEPTEMBER

+ € 500 GRATIS BRANDSTOF + € 250 GRATIS ACCESSOIRES

DERLAND! AR NE A N R E KOMT WE

De inruilsensatie van Europa komt weer naar Motorhuis. Alleen van 11 t/m 16 september profiteer je van vele unieke voordelen bij Motorhuis. Ontvang tijdens The Big Event € 2.000 extra inruilwaarde op je huidige auto, plus € 500 aan gratis brandstof én € 250 aan gratis accessoires! Je begrijpt dat dit een unieke kans is om heel voordelig in een nieuwe Opel te stappen.

Alphen aan den Rijn: Curieweg 9, Tel. 0172 - 460 960 Delfgauw: Exportweg 3, Tel. 015 - 251 7230 Den Haag Binckhorst: Binckhorstlaan 125, Tel. 070 - 381 0381 Den Haag Kerketuinen: Kerketuinenweg 70, Tel. 070 - 309 8980 Gouda: Keerkring 3, Tel. 0182 - 683 939

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km 7,9 – 3,3; kms/liter 12,7 – 30,3; CO2 gr/km 188 – 82. Kijk voor de actie- en verkoopvoorwaarden op opel.nl

Haarlem: Grijpensteinweg 10, Tel. 023 - 528 1550 Heemskerk: Rijksstraatweg 30, Tel. 0251 - 229 162 Hoofddorp: Sonderholm 164, Tel. 023 – 55 42 920 Leiden: Vondellaan 80, Tel. 071 - 535 1800

Alleen servicecenter: Katwijk: Lageweg 22, Tel. 071 - 402 9203 Scheveningen: Westduinweg 156 - 158, Tel. 070 - 354 2991 Velserbroek: Zeilmakerstraat 15, Tel. 023 - 517 3120

opel.motorhuis.nl


AutoNova

John Vroom, autojournalist

Fiat 500 Sport 105HP Mercedes-Benz E-Klasse Coupé Het model is zeer herkenbaar. Beetje bolle, vrolijk ogende voorkant, met onder de motorkap die 105 pk’s, maar daar kom ik straks op terug. Een beetje hoog vanaf de zijkant gezien, maar dat staat garant voor een riante hoofdruimte, met een stijl aflopende achterkant.

W

at is het toch heerlijk in dit soort exceptionele auto’s te mogen rijden zonder een extra hypotheek te hoeven afsluiten. Je vindt hem mooi of niet en je hebt het geld of niet, maar over k denk dat bijna iedereen de dit soort klasse-auto’s valt naFiatniets 500 wel een leuke auto tuurlijk negatiefs te melden Hijdan heeft eenzeker hoog niet en datvindt. zal ik ook Als doen,aaibaarheidsgehalte. hoewel Mercedes-Benz niet liefhebber hetmaar Italiaanse echt mijn merkvan was, ik moet product zeggen spreekt hij aan, met eerlijk datmij ik erg de vormgenamede gezien zijn jaren knipoog naar de oerving laatste steeds fraaier Fiat 500 de jaren ’60. deze Een typisch begin teuit vinden. Over nieuwe geval van retro dusMercedes-Benz en dat scoort goed E-Klasse schrijft

I

zelf in haar folder: “De unieke, elegante daklijn loopt vloeiend over de atletische achterzijde, waardoor een moderne en adembenemende coupé-esthetiek wordt gecreëerd”. Wellicht wat prozaïsch, maar ik ben het helemaal met ze eens, want dit is wel erg fraai. Een opmerkelijk detail is de kleine derde zijruit die mogelijk maakt dat bij en mindervolledig jong zo kijkend de jong achterzijruit omlaag naar kan. de succesvolle verkoopcijfers. Heel verstandig van Fiat is het feit dat zij dit model fris en fruitig houden door Hoogwaardige kwaliteit regelmatig te komen metregelrecht speciale versies Het dashboard komt uit en de Fiatmet 500 uitzondeSport versie de recentelijk E-Klasse isSedan uitgebreid als 105HP met een partijdie extra ring van de ventilatieroosters pk’s een subtiele Maar laten wat en vorm betreft facelift. zijn geïnspireerd we evende omstraalmotor. deze Sport heenlopen. op eerst die van Voor

Typisch Italiaans Het interieur is heel bijzonder. Achter het dikleren, fraai ontworpen stuur net als toen een ronde klok, maar dan nu wel hypermodern, voorzien van een digitale snelheidsmeter, een toerenteller en meerdere infogevers. Royaal en eenvoudig bedienbaar infotainmentscherm in het midden, met daaronder op het middenconsole symmetrisch geplaatste en speels ontworpen mij een beetje overdone, maar dat bedieningsknoppen. Onlogisch is natuurlijk persoonlijk. Op blijft, zich althans voor mij, dat de automatische een mooi ergonomisch dashboard bediening van de zijruiten op het en de afwerking van hetniet gehele portier zitten, maar ophoogwaardige knopjes op het interieur is van een middenconsole. Typisch dat kwaliteit. Mooie grote Italiaans portierenis voor de zwarte van is dete stoelen een ruimebekleding instap. Dat zegvoorzien sportief gen, als isjevan de een ruimte hebtkleuraccent of over in blauw, geel of wit naar want keus, in dateen ook twee vakken parkeert, in de portierbekleding terugkomt. Met krappe parkeergarage heb je een mijn lengtenaar van 1.83 prettig uitdaging mijnmeter idee. zit Deikinstap in de sportief gevormde stoelen, metook voor de achterpassagiers vraagt voldoende hoofdruimte. de enige lenigheid, maar Achterin als je zitisdan beenruimte beperkter. zit je primawat met voldoende been-

vind ik die hoge brede middentun-

versnellingen. deze 500arm Sport 105 nel, waarop Ook de rechter heerlijk HP trekt lekker weg. Doordat de wielen relaxed kan rusten met daar voor bijna op degevormde hoeken van selector de auto staan de apart van het heeft hij een prima wegligging maakt infotainmentsysteem met en daarvoor lekker bochtenwerk in deze hightech mogelijk. auto eenIdeaal mooivoor in en om analoog de stad, maar op deHoewel snelweg subtiel rondook klokje. staat zijn mannetje. Dewat instap-500 dezehij nieuwe E-Klasse groter is begint bij een catalogusprijs van 14.195 dan zijn voorganger, is hij 10 cm euro en deze Sport 105HP is wat duurder, korter dan de Sedan waarop hij is maar dan krijg ook de welwielbasis een hoop luxe gebaseerd enjeook is extra’s, zoals een 25 pk zwaardere motor, wat korter. 16 inch lichtmetalen velgen, leren stuur en

Comfort Nu staat bij Mercedes-Benz comfort altijd op de eerste plaats en dat merk je ook bij deze Coupé, want zijn rijgedrag nodigt niet uit tot een sportieve rijstijl, maar dat wil deze kopersgroep blijkbaar ook niet. Maar je gaat moeiteloos met hoge snelheden door de bocht met

een voelbare goede grip. Hij stuurt

versnellingspookknop, mistlampen vóór en zeer nauwkeurig, communiceert zo nog een aantal een fijne vertrouwingshebbedingen. Het goed en geeft leuke van deze Fiat is,De datvering het eenen leuke wekkend gevoel. auto is en dat, je er op let,naar er ook demping zijnalsinstelbaar deleuke mensen in rijden. wens van de berijder. Daarnaast zit

deze Coupé barstens vol standaard assistentiesystemen. Verzin het maar en het zit er op tot en met gedeeltelijk autonoom rijden, maar dat is tegen mijn principes, want in het algemeen wil ik graag zelf rijden en met zo’n heerlijke auto natuurlijk helemaal en dan bij voorkeur met een handgeschakelde versnellingsbak. Tja, het prijskaartje is misschien nog een dingetje met een instapprijs van rond de 57.000 euro, maar als je het hebt kan je er beter royaal van genieten dan het op de spaarrekening laten staan zonder rente. Toch?

en hoofdruimte. Ja, en voorin zit je Sportief rijden natuurlijk als een vorst op de royale Zolang ik Fiat ken zijn het altijd en uitgebreid verstelbare stoemodellen geweest die uitnodigen tot len achter een lekker in de hand sportief en lekker doortrekken in de liggendrijden dikleren stuur. Heel mooi

advertorial

Bang & Olufsen Brussee introduceert BeoVision Eclipse – en combineert het beste van twee werelden Bang & Olufsen staat bekend om zijn design, akoestiek en vakmanschap. BeoVision Eclipse, de eerste door Bang & Olufsen en LG Electronics gezamenlijk ontwikkelde televisie, bouwt voort op deze mogelijkheden, waarbij de OLED-tv technologie van LG Electronics zorgt voor absolute zwarttinten en oneindige contrastverhouding met een groot dynamisch bereik. “De ultieme tv-beleving”, vertelt Stefan K. Persson – Executive Vice President bij Bang & Olufsen Home. “Het geluid is meer dan de helft van het beeld”. Deze woorden liggen aan de basis van de identiteit van Bang & Olufsen en de BeoVision Eclipse is een afspiegeling van het design en de superieure akoestiek die geassocieerd worden met Bang & Olufsen. De nieuwe tv is voorzien van een 3-kanaals SoundCenter en zijn uiterlijk is een combinatie van glas met gekleurde stof of aluminium. En voor het eerst is er gebruikgemaakt van de OLED-tv technologie van LG Electronics. Deze technologie is vermaard omdat hij het mogelijk maakt de meest levensechte beelden te reproduceren, dankzij de revolutionaire dimming op pixelniveau die zorgt voor perfecte zwarttinten, oneindig contrast en een uitgebreid kleurenpalet. “Door de OLED-tv technologie van LG Electronics te combineren met de ervaring van Bang & Olufsen, hebben we een nog beter product gemaakt en de ultieme tv-beleving gecreëerd. Daarom hebben we ge-

kozen voor de naam ‘Eclipse’ – twee uitstekende voorwerpen ontmoeten elkaar en maken samen iets wat nog spectaculairder en mooier is”, aldus Stefan K. Persson. Bang & Olufsen akoestiek, design en vakmanschap BeoVision Eclipse is zowel een televisie als een muzieksysteem, gepresenteerd in een uitgebreide oplossing. Het geïntegreerde en met zijn 450 watt zeer krachtige 3-kanaals SoundCenter van de tv biedt zowel stereoprestaties als middenkanaal, waarmee het de meeste geïntegreerde oplossingen en soundbars op de markt voorbijstreeft. Door ook nog internetradio en muziekstreamingdiensten te integreren wordt de BeoVision Eclipse een muzieksysteem op zich. Als u ervoor kiest om extra luidsprekers te gebruiken via de geïntegreerde surroundsounddecoder, dan komen de geluidsprestaties van het middenkanaal van de tv overeen met elk van de high-end Bang & Olufsen BeoLab-luidspre-

kers. U kunt dus een overweldigende bioscoopervaring in uw eigen huis beleven. Meer dan een tv BeoVision Eclipse werkt als een uiterst flexibel A/V-center. De tv is uitgerust met 4K-videoverwerkingstechnologie en wordt geleverd met het meest recente webOS 3.5 platform van LG Electronics. Met het platform hebt u toegang tot uw favoriete content, apps en apparaten en kunt u ze naar wens

instellen; muziekstreamingdiensten als Spotify, mediabedrijven zoals Netflix, Amazon en YouTube, Blu-ray-spelers van alle merken, evenals uw persoonlijke content. Het audio-streamingdeel omvat TuneIn radio, Spotify Connect, Deezer, ingebouwde Chromecast voor audio, audio AirPlay en streamen via Bluetooth. Door het allemaal op één plek samen te brengen vermindert BeoVision Eclipse drastisch de complexiteit van onze digitale levens.

De BeoVision Eclipse zal verkrijgbaar zijn in twee maten – in een 55-inch en een 65-inch uitvoering. Vanaf september is hij verkrijgbaar bij Europese Bang & Olufsen verkopers voor een adviesprijs vanaf: BeoVision Eclipse 55” incl. muurbeugel en BeoRemote One: € 9.120 BeoVision Eclipse 65” incl. muurbeugel en BeoRemote One: € 12.820 Bang & Olufsen Brussee Voorstraat 65 – Katwijk aan Zee Tel. 071 - 4028414


Voelt u zich veilig in uw badkamer? Nee? Vraag dan onze gratis brochure aan op www.veiligdouchen.nl of bel gratis naar 0800 0200 962

+

Extra ondersteuning

+ +

Anti-slip profiel

Lage instap

Vandaag Gisteren NIEUW

LEEFTIJDSKORTING

Instapbad

€7,50 €10,00 KORTING KORTING per levensjaar per levensjaar*

-

BEL GRATIS

Hoge instap

0800 0200 962 WWW.VEILIGDOUCHEN.NL

Ja, ik ontvang graag de kortingsvoucher en het gratis informatiemagazine

√ Binnen 1 dag geplaatst √ Laagste prijs van Nederland √ Volledig op maat te maken

Naam Straat + nr Postcode Telefoon

Plaats HaH_06_09_17

Stuur deze bon in een envelop zonder postzegel naar: Zwaluw Comfortsanitair Antwoordnummer 3035 - 3860VZ Zeewolde, Nederland


Bewezen de goedkoopste! Rivella

Becel of Blue Band boter

+ GRATIS ALBUM t.w.v. 1.49

Alle soorten 2 flessen van 1 of 1.5 liter Van 2.78 – 3.50 Voor 1.39 - 1.75

bij deze aanbiedingen

Alle soorten** 2.79 – 14.85

2 STUKS

3

1+1

BIJ STUKS

GRATIS*

Geldig van woensdag 6 t/m dinsdag 12 september 2017

SPAAR alle 140 stickers en 7 Ocean Buddies

Van woensdag 6 september tot en met dinsdag 10 oktober 2017 spaar je 140 verschillende gratis stickers, die je in het speciale Ocean Buddies stickeralbum kunt plakken. Ook kun je de 7 superzachte Ocean Buddies knuffels verzamelen. Veel spaarplezier! Ontdek alles over Ocean Buddies op Hoogvliet.com/oceanbuddies.

Unox soep in zak

Coca-Cola of Fanta

Biologische broccoli, Hollandse erwten, Hollandse groente, kruidige tomaten, romige pompoen of Franse ui Zak 570 ml Van 1.83 – 2.39

Alle flessen van 1 liter Alle combinaties mogelijk 6 FLESSEN

PER ZAK

8.70 – 9.12

1.83 – 2.39

0.

5.

99

00

Per liter 1.74

Geldig van donderdag 7 t/m zondag 10 september 2017

Per combinatie kan de prijs verschillen. *Je krijgt 50% korting op de totaalprijs **m.u.v. koffiemelk

Bestel je boodschappen ook online op hoogvliet.com. Kijk voor actuele openingstijden en zondagopeningen op hoogvliet.com/openingstijden. Zet- en drukfouten voorbehouden.


Verrassend lage prijzen, nu in 1000 winkels.

herfst decoratie diverse varianten, tak met herfstbladeren 70 cm, steker eikel/pompoen/ bes 20 cm of herfstmix

Garnier deoroller of deospray diverse varianten 50/150 ml

houten kruk met imitatie bont niet van echt te onderscheiden wit, bruin of grijs 41x30 cm

twin markers in handige bewaarbox diverse kleuren op alcohol basis

Celebrations 98 gram

stuntprijs

072

144

fidget tumbler stick

Ferm combitool

met LED licht

Oktoberfest outfit

LQFODFFHVVRLUHVLQNRĆŞHU voor boren, slijpen, frezen en polijsten PHWĆŽH[LEHOHDVHQVWDQGDDUG 160 W

lederhosen of jurk, polyester lederhosen maten m-xxl jurk maten s-xl

nieuwste trend

megabox 24 stuks

099

1695

A Good Clean afwasmiddel

kunststof dividerbox

sinaasappel/jasmijn 500 ml

luchtverfrisser 250 ml

0.88

60x40x10 cm

750 ml

0.99

495 dames vest of sweater vest: polyester/elastaan, maten s-xxl sweater: polyester, maten s-xl

basic shirt maten s-xl

formaat xl

493

reiniger

099

795

2.99

449

Denver activity tracker

meet je stappen en slaappatroon 7-10 dagen standby tijd Bluetooth 4.0

695 kunststof snijplanken

woondeken bontlook

493

595

35x25 cm, set/3

diverse kleuren ca. 120x150 cm

werkt met een app

1295

Ziki heren boxer

sneakersokken

katoen/elastaan diverse varianten maten xs-xxl

zwart of wit polyester/katoen/elastaan maten 35-46

luxe baddoek

diamant of golf patroon, katoen 60x110 cm

gastendoek 30x50 cm

2-pack

7 paar

329

239

Bluetooth multicolor LED lamp warm wit of gekleurd licht 7W, 240V, E27 werkt met een app

0.79

299

www.action.com Aanbiedingen geldig van woensdag 6 september t/m dinsdag 12 september 2017

972

Zet- en drukfouten voorbehouden.

088


Cinema Floralis

service

DE TEYLINGER

Kerkdiensten Woensdag 6 t/m 13 september SASSENHEIM

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. Vivace, voorganger: Diaken B. Prins Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur: avondmaal, voorganger: Ds. H.R. Betting - Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur; voorganger: Ds. T. Moll Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr.B.van Laar VOORHOUT

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Golden Harvest, voorganger: A. Goumans Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, startzondag, voorganger: ds. J.W. v.d Berg WARMOND

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: eucharistieviering met Schola, voorganger: pastor Owel Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. R. van Zwieten, (Amsterdam) Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Evert Jan Ouweneel

Medische diensten Avond-, nacht-en weekenddiensten. Huisarts Voor spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren (avond, nacht, weekend, erkende feestdagen) kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek, tel. 0252-240212. Gevestigd aan de Rijnsburgerweg 4b te Voorhout. Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollenstreek.nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur. Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00 tot 08.00 uur, op zaterdag, zondag en feestdagen 24 uur per dag geopend: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, 2215 RA, Voorhout, tel. 0252240216. In Leiden: ma-vrij 18.00 -23.00 uur, zat 15.00-23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00-23.00 uur Dienstapotheek Nachtwacht, LUMC, Albinusdreef 2, 2333 ZA, Leiden, tel. 071-5665019. Op zaterdag tussen 08.00-15.00 uur: Poli Apotheek LUMC, Albinusdreef 2, Leiden, tel. 071-5265400. Dierenarts Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252-215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.

WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2017

‘Verder kijken’ als thema in Lutherjaar

Hampstead

35

Programma week 36 - Do 7 t/m Wo 13 september

103 min 1t Za 18:45, Zo 21:00, Wo 21:15 uur.

The Hitman’s Bodyguard 118 min 4gt Do/Vr/Za 21:15, Zo/Wo 18:30 uur.

SASSENHEIM n Onder de titel ‘Ver-

gramma is te vinden in de deelneDunkirk mende kerken en op de websites 105 min 3ga van die kerken. Dituur.zijn de HavenDo/Vr 18:45 kerk, de Protestantse Gemeente SasDe Emoji Film senheim, de Pancratiusparochie, de 91 min 2ga Gesproken - Ticket 7,50 Protestantse Nederlands Gemeente Warmond, Za/Zo 16:00, Wo 16:15 uur. de Sint Matthiasparochie en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Verschrikkelijke Ikke 3NPB 90 min 2ga Sassenheim/Lisse. activiteiten NederlandsDe Gesproken - Ticket 7,50 Za/Zo 13:30, Wo 14:00 uur. zijn meestal ‘s avonds en er geldt een eigen bijdrage van drie euro per persoon per De bijeenkomst. 50+ voorstelling

der kijken’ heeft de commissie Vorming en Toerusting van de Raad van Kerken Sassenheim voor het seizoen 2017/2018 een nieuw programma uitgebracht. In dit programma biedt de commissie ruim twintig activiteiten aan over religie, zingeving, maatschappij en kunst. Een aantal bijeenkomsten staat in het teken van het Lutherjaar 2017. Naast een inleiding op de tentoonstelling die Museum Het Catharijnenconvent komend najaar aan Luther wijdt, zijn er avonden waar zijn kerkmuziek centraal staat en een verfilming van zijn leven. Verder kijken betekent ook aandacht voor de volle breedte van de religie, met avonden over boeddhisme, islam en jodendom, maar ook de Benedictijnse spiritualiteit en Epifanie in de Oosters-Orthodoxe kerk. Maatschappelijke onderwerpen, zoals omgaan met de dood, verslaving in zijn algemeenheid en alcoholisme in het bijzonder komen dit seizoen ook aan de orde. Het volledige pro-

Hampstead 103 min Vr 18:45, Zo 20:00, Wo 21:15 uur.

The Hitman’s Bodyguard 118 min Do/Vr/Za 21:15, Zo/Wo 18:30 uur.

Dunkirk 105 min Do/Za 18:45 uur.

Entree € 6,50 inclusief koffie en cake!

De 50+ voorstelling

Donderdag 31 augustus:

Oecumenische viering Ziekendag

Entree € 6,50 incl. koffie en cake

www.cinemafloralis.nl

Hampstead - Aanvang 13:30 uur Dunkirk - Aanvang 16:00 uur

WARMOND

DONDERDAG 7 SEPTEMBER: Hampstead Kedi

In de Protestantse kerk (Herenweg 82) is op vrijdag 8 september om 10.00 uur een oecumenische viering het kader Bioscoopin & resta urant van de Ziekendag. De Zonnebloem houdt haar jaarlijkse ziekenweek, waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen met een lichamelijke beperking. Na afloop wordt er gezamenlijk koffie gedronken.

Film&Eten n

Aanvang: 13:30 uur Aanvang: 16:00 uur

Floralisplein 69 Lisse Tel.0252 830393 LISSE

De Emoji Film 91 min Nederlands Gesproken - Ticket 7,50 Za/Zo 16:00, Wo 16:15 uur.

Bigfoot Junior Première 90 min Nederlands Gesproken - Ticket 7,50 Za/Zo 13:30, Wo 14:00 uur.

...VOOR EEN BOURGONDISCH DINER EN DE BESTE FILMS

Floralisplein 69 • Lisse • Tel. 0252 830393 • www.cinemafloralis.nl

PUZZEL 1

2

11 15

3

4

5

6

12

7

8

9

13

16

17

22

18 23

26

14

19

20

24

30 35

28 31

36

32

37

33

38

39

41

34 40

42

43

44

49

45

46

50

54 58

47

48

51

55

52

56

62 67

53

63

64

68

65 69

66

Uw oplossing moet uiterlijk 10 september binnen zijn, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar redactie@deteylinger.nl o.v.v. puzzel. De winnaar van de puzzel van week 35 is: mevrouw Ans Doedes uit Warmond. De oplossing was: wespenplaag.

70

72

© www.puzzelpro.nl 67

20

69

Verticaal: 2 kookgerei 3 en volgende 4 roem 5 muziekuitvoering 7 tel 8 kolenemmer 9 slee 10 vreemde munt 11 vis 14 kerklied 16 babysit 18 reeks 19 voordat 21 elpenbeen 24 langspeelplaat 30 evenaar 33 bitse opmerking 36 afslagplaats bij golf 37 deel v.h. oor 39 grappenmaker 40 profeet 43 patiënt 44 binnenkort 45 tamelijk 46 tuinkamer 47 aanwezig 48 deel v.e. trap 49 muggenlarve 53 vertegenwoordiger 56 en andere 62 herkauwer 63 scheepstouw 65 troefkaart 66 strafwerktuig 68 motorschip 70 zangnoot.

60

71

43

Horizontaal: 1 toespraak 6 keukenapparaat 12 Ned. omroep 13 Ierland 15 kloosterzuster 17 pl. in Flevoland 19 optreden 20 muurholte 22 voorzetsel 23 muziekinstrument 25 vanaf 26 pl. in Gelderland 27 slang 28 muziekteken 29 vogel 31 Romanum Imperium 32 en dergelijke 34 Openbaar Ministerie 35 rust 38 coureur 41 een zekere 42 paling 43 watersport 46 boomscheut 49 vogelproduct 50 en omstreken 51 bijwoord 52 rondhout 54 snijwerktuig 55 aanstoot geven 57 tuinafscheiding 58 eerste kwartier 59 schoeisel 60 lidwoord 61 waterdoorlatend 63 bitterheid 64 lidwoord 66 snelle loop 67 voorteken 69 wreed heerser 71 ontwerp 72 sportman.

57

59

61

21 25

27

29

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met hetzelfde nummer.

10

13

27

5

57

55

38

28

COLOFON Oplage 15.000 Verschijnt iedere woensdag Uitgave van:

Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 2220 CB Katwijk T (071) 402 29 01 Hoofdredactie:

Teuntje van Delft M 06 12746478 t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl

Verslaggevers:

Nico Kuyt Mandy van Leeuwen Esther Luijk Piet van Kampen Peter Schipper Willem Krol Inleveren kopij:

De deadline voor het insturen van kopij is iedere maandag voor 12.00 uur. Insturen kan naar redactie@deteylinger.nl Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie

Redactie:

Marieke Voorn M 06 22096895 redactie@deteylinger.nl

Advertenties:

Meriam Mesman - M 06 460 942 09 meriam.mesman@ uitgeverij­verhagen.nl

Wanda de Mooij M 06 196 974 83 wanda.de.mooij@ uitgeverij­verhagen.nl Contactgegevens Binnendienst:

Rosita Eikelboom-Haasnoot Jeannette Mink- van Beelen Vincent Roos 071 4091637 advertentie@uitgeverij­­verhagen.nl o.v.v. De Teylinger Sluitingstijd advertenties dinsdag 10.00 uur

Bezorgklachten:

Reklamediensten De Schakel b.v. Madame Curiestraat 20 2171 TW Sassenheim 0252 241420 - info@de-schakel.nl Leveringsvoorwaarden:

Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos opvragen. De Teylinger wordt gratis huisaan-huis bezorgd in Sassenheim,

Voorhout en Warmond en is gratis af te halen bij: het gemeentehuis Sassenheim, Primera Sassenheim, Primera Voorhout en Boek Cadeau Enzo Warmond. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. www.deteylinger.nl


GEEF INTERIEUR EEN RUIMTE

INTRODUCTIE AANBIEDING

TIJDELIJK 15% KORTING OP DE GEHELE H20 COLLECTIE* 80 WOONWINKELS ONDER 1 DAK! W O O N B O U L E V A R D C R U Q U I U S Hangar 20 Spaarneweg 20 2142 EN Cruquius www.hangar20.nl

Openingstijden: Maandag 12:00 - 17:30 uur • Dinsdag t/m Vrijdag 09:30 - 17:30 uur Zaterdag 09:30 - 17:00 uur • Zondag 12:00 - 17:00 uur

Elke zondag open!

P

Vrij parkeren voor de deur.

* Alleen geldig op de H20 verlichtingsartikelen en woonaccessoires, vraag in de winkel naar de voorwaarden. Deze actie is geldig t/m 3 september 2017.

Tl week 36 17  
Tl week 36 17  

de Teylinger, woensdag 6 september 2017

Advertisement