Page 1

Woensdag 31 juli 2013

7e Jaargang • nr. 30

Centrumplan Woensdag 31 juli 2013 bijna klaar

5

11

Muurschildering 6e Jaargang • nr. in spoortunnel

30

Adest Musica op het WMC

18

ActiVite gaat woonzorgcentrum Liduina over anderhalf jaar sluiten Warmond - Uiterlijk begin 2015, dus over zo’n anderhalf jaar, zal woonzorgcentrum Liduina in Warmond worden gesloten. Dat heeft zorgaanbieder ActiVite laten weten aan de huidige bewoners van het verzorgingstehuis. De sluiting komt niet als een verrassing, ook niet voor de bewoners. In de afgelopen jaren zijn plannen voor nieuwbouw op de locatie van Liduina onder druk van de gemeente en omwonenden steeds aangepast en weer ingetrokken. Nu de maatregelen van het kabinet voor zorg aan ouderen steeds concreter worden en er minder geld beschikbaar is, ziet ActiVite geen kans meer om het verouderde gebouw open te houden of te vervangen door nieuwbouw, en is sluiting volgens de zorgorganisatie de enige optie die overblijft. Door Piet van der Vooren ActiVite heeft de bewoners van Liduina tijdens een bewonersbijeenkomst op de hoogte gesteld van de plannen. Die zouden overwegend gelaten op de aankondiging van de sluiting hebben gereageerd. Het personeel is dezelfde dag ook in kennis gesteld van de komende sluiting van Liduina. Volgens ActiVite zal er geen vast personeel worden ontslagen, en zal dit terecht kunnen in andere vestigingen van ActiVite. Wel zullen tijdelijke contracten niet worden verlengd. Het in Leiderdorp gevestigde ActiVite beheert verschillende woonzorgcentra in de Bollenstreek en de Leidse en Alphense regio. Omdat er vanuit het Rijk steeds minder geld beschikbaar komt en ook de regelgeving is veranderd, heeft de zorgorganisatie moeten kijken naar sluiting van een of meerdere tehuizen. Daarbij is de eerste keus gevallen

Parketvloer

Schuren en Oliën v.a. € 22,50 per m2

www.kroonparket.nl

De Teylinger op vakantie Teylingen - Tijdens de vakantieperiode neemt ook De Teylinger een beetje vakantie. Omdat veel plaatsgenoten gaan genieten van een welverdiende vakantie en er als gevolg daarvan minder nieuws is, zal De Teylinger niet verschijnen op woensdag 7 augustus (week 32). Adverteerders en inzenders van kopij verzoeken wij hiermee rekening te houden. Prettige vakantie! Redactie De Teylinger. Woonzorgcentrum Liduina in Warmond (zie foto) zal over zo’n anderhalf jaar worden gesloten. De huidige bewoners kunnen eventueel naar SassemBourg in Sassenheim, dat dan de deuren opent (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). op Liduina omdat het gebouw sterk verouderd is. Geld voor nieuwbouw is er niet meer. Vele jaren had ActiVite het plan om samen met Woonstichting Vooruitgang nieuwbouw te plegen op de locatie van Liduina. Aanhoudend verzet van omwonenden, die de plannen te massaal vonden, maakte dit echter onmogelijk. De samenwerking met Vooruitgang werd enige tijd geleden al opgezegd, en toen werd al duidelijk dat Liduina de langste tijd had gehad. Hoewel ActiVite nog niet heeft besloten wat er met het gebouw gaat gebeuren, is de verwachting dat het eind zeventiger jaren gebouwde ‘nieuwere’ gedeelte van Liduina, net als onlangs de aanleunwoningen zal worden gesloopt. De oudbouw, die rond 1930 is neergezet, is weliswaar geen monument, maar valt wel on-

Tijdens aanleg rotonde

Afsluitingen Nagelbrug tot minimum beperkt Voorhout - Net zoals bij de huidige werkzaamheden aan het Postviaduct wordt het aantal afsluitingen van de Nagelbrug als daar een rotonde wordt aangelegd tot een minimum beperkt om zo de overlast en bereikbaarheid van de Herenstraat en de omgeving te beperken. B&W antwoordt dit op vragen die raadslid Marlies Volten (VVD) onlangs stelde. Bij haar leeft angst over de bereikbaarheid van de winkels in de Herenstraat tijdens de aanleg van de rotonde die, als er zich geen vertragingen voordoen, eind 2014 zal starten en anderhalf jaar gaat duren. B&W heeft het be-

lang van de bereikbaarheid onder de aandacht gebracht bij de provincie Zuid-Holland, de opdrachtgever van het project. De provincie heeft daarop aangegeven hiermee rekening te houden en heeft het beperken van het aantal afsluitingen tot een minimum opgenomen in de criteria van de aanbesteding van de werkzaamheden. De aannemer wordt hier dus mede op geselecteerd. Het exacte aantal afsluitingen wordt pas bekend nadat de aannemer zijn uitvoeringsplan heeft uitgewerkt. De provincie gaat vervolgens de uitvoering en de gevolgen daarvan bespreken met de Teylingen Ondernemers Vereniging en de winkeliers.

der het beschermd dorpsgezicht van Warmond. Wellicht dat ActiVite zal proberen dit deel van Liduina te verkopen, waarna er bijvoorbeeld appartementen in gevestigd zouden kunnen worden. De markante voorzijde van het gebouw zou daarmee behouden kunnen blijven. Volgens ActiVite zijn er echter momenteel geen direct geïnteresseerden voor koop van het gebouw.

SassemBourg ActiVite heeft de sluiting van Liduina gekoppeld aan de opening van woonzorgcentrum SassemBourg in Sassenheim. De huidige bewoners van Liduina kunnen dan in ieder geval verhuizen naar dit nieuwe centrum, maar zij kunnen ook kiezen voor verhuizing naar een van de andere woonzorgcentra van ActiVite. Ook wil ActiVite bemiddelen in een verhuizing naar woonzorgcentra van andere zorgorganisaties, zoals bijvoorbeeld Marente. Deze in Voorhout gevestigde zorgaanbieder is eigenaar van onder ander Mariëngaerde in Warmond en de Bernardus in Sassenheim. Verschillende bewoners van Liduina hebben er inmiddels de voorkeur aan gegeven om in Warmond te blijven wonen, en zich aan-

Beknelling in woonhuis Sassenheim - Afgelopen vrijdagochtend werden politie, ambulance en brandweer met spoed opgeroepen voor een beknelling in een woning aan de Parklaan in Sassenheim. Enkele minuten na aankomst kon de beknelde persoon bevrijd worden door de brandweer. Het slachtoffer is daarna lichtgewond per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Hoe het slachtoffer bekneld is geraakt is niet bekend.

gemeld voor Mariëngaerde. Hierdoor is bij Mariëngaerde wel een wachtlijst ontstaan van ongeveer een jaar. Overigens is het ook niet zeker dat op termijn Mariëngaerde open blijft als verzorgingshuis. Ook dit tehuis voldoet niet geheel aan de wensen die men tegenwoordig stelt aan een verzorgingshuis en Marente bekijkt, zoals De Teylinger al enige tijd geleden wist te melden, momenteel de toekomst van Mariengaerde.

Containers beter geleegd Teylingen - Vorig jaar zijn aanzienlijk minder meldingen binnengekomen over niet geleegde afvalcontainers ten opzichte van de twee jaren ervoor. De aangescherpte bemoeienis van de gemeente heeft een positief effect gehad, vindt B&W. Waren er in 2010 nog 607 meldingen over het niet legen van de minicontainers, over 2012 waren het er 391. In totaal met de overige klachten daalden de meldingen van 2848 naar 1283. Daarmee verloopt de uitvoering van het contract volgens B&W naar tevredenheid. Het huidige contract met Sita voor de inzameling van huishoudelijk gften restafval loopt per 31 december af, maar het is mogelijk om het twee keer met een jaar te verlengen. Vorig jaar is het contract al een keer verlengd en B&W heeft besloten ook voor volgend jaar met Sita verder te gaan. Maar aan het einde van dit jaar gaan Teylingen, Noordwijk en Katwijk bekijken welke mogelijkheden er zijn voor samenwerking op het gebied van afvalbeheer, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke organisatie. De verlenging van het huidige contract biedt de kans om die eventuele toekomstige samenwerking mogelijk te maken.

Broek verraadt woninginbreker Leiden/Warmond - De politie heeft vrijdag 19 juli om 2.30 uur een 17-jarige Warmonder aangehouden op het Veerpolderpad op verdenking van een poging tot woninginbraak. Een omwonende aan de Graskarper in Leiden was even na 2.00 uur wakker geworden van zaaggeluiden en gebonk en nam poolshoogte. Bij de voordeur van één van de woningen in de straat stond een man die vermoedelijk aan het inbreken was. De getuige belde direct de politie en gaf een signalement van de verdachte persoon door. Agenten hebben daarna de wijk afgezet en hebben gezocht naar de man. Kort daarna kwam op het Veerpolderpad een man aangelopen die voldeed aan het signalement. Zijn joggingbroek had hij binnenstebuiten aan, waarschijnlijk om de kenmerken van zijn kleding te verdoezelen. Nadat de broek beter was bekeken zag een agent een detail die ook in het signalement was meegegeven. De verdachte werd aangehouden en bij de woning werd nader onderzoek gedaan. Daar werd onder meer een schroevendraaier aangetroffen.


gemeenteberichten Teylingen week 31 / 2013

Teylingen Fairtrade Gemeente?! Gemeente Teylingen spant zich sinds 2007 in om een bijdrage te leveren aan het realiseren van de zogenaamde Millenniumdoelen. Dit zijn de afspraken die in het jaar 2000 door de 189 lidstaten van de Verenigde Naties zijn gemaakt. Kort samengevat: door een gezamenlijke inspanning streven we naar het verminderen van de extreme armoede in de wereld. Een ingewikkeld vraagstuk, waarvoor ook het platform Teylingen Millenniumgemeente zich inzet. De gemeente steunt het platform. Deze onafhankelijke organisatie stimuleert gemeente, inwoners, bedrijven en instellingen bij het ontwikkelen van een ‘Millenniumproof’ verantwoorde levensstijl. Wat dat precies inhoudt en hoe hier invulling aan wordt gegeven wordt maandelijks verteld door het Millenniumplatform.

Facebook: Teylingen Fairtrade Gemeente. Sinds kort hebben we ook een ambassadeur: de Sassenheimse Marjolein de Vlaam, landelijk bekend van het bekroonde kookboek ‘Wereldeters’. 6. Er bestaan naast fairtrade steeds meer initiatieven die een goede bijdrage leveren aan een betere wereld. De landelijke Fairtrade Gemeente campagne wil deze initiatieven waarderen. Het zesde criterium houdt in dat de werkgroep initiatieven neemt die er voor zorgen dat bedrijven of organisaties Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) opnemen in hun bedrijfsvoering. Op dit punt heeft Teylingen een naam hoog te houden, dus dat moet wel lukken!

Criteria voor Fairtrade gemeente De Fairtrade gemeente is een heel concreet en realistisch haalbaar middel om een bijdrage te leveren aan de Millenniumdoelen. Wereldwijd zijn er al 1100 Fairtrade gemeenten. Kleinere gemeenten, zoals Wassenaar, zijn ermee bezig, maar ook grotere zoals Rotterdam, Seoul, Toronto en Chicago.

Meer informatie kunt u vinden op: www.teylingenmillenniumgemeente.nl en op Facebook via Teylingen Fairtrade Gemeente.

Een Fairtrade gemeente moet aan zes criteria voldoen: 1. Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel te behalen. Teylingen heeft een breed samengestelde werkgroep waarin ook een vertegenwoordiger van de gemeente zit. 2. De gemeente spreekt zich uit voor fairtrade en koopt fairtrade producten in. De gemeenteraad heeft hier formeel toe besloten. Aan de uitvoering wordt nog gewerkt, zo is een deel van de koffie nog niet fairtrade. 3. De plaatselijke horeca serveert fairtrade producten. Winkels en horeca laten duidelijk zien dat zij een fairtrade aanbod hebben. Drie supermarkten in Teylingen voldoen al aan de criteria van Fairtrade supermarkt en laten dit ook duidelijk zien. In de plaatselijke horeca worden nog weinig fairtrade producten geserveerd. Ook in bijvoorbeeld de kledingwinkels zien we nog heel weinig fairtrade producten. 4. Lokale organisaties, bedrijven en groothandels kopen en gebruiken fairtrade producten. Bij 22 bedrijven en organisaties in Teylingen wordt al fairtrade koffie en thee op het werk gedronken. Bijvoorbeeld bij Van Daalen en Partners Subsidie Advies in Voorhout en bibliotheek Warmond, maar ook bij een groot bedrijf als Akzo Nobel in Sassenheim. De zichtbaarheid hiervan kan nog wel worden verbeterd. 5. De werkgroep organiseert lokale publiciteit rond de campagne. Regelmatig staan er artikelen in de plaatselijke bladen en worden er posters verspreid. Ook vindt u informatie op de website www.teylingenmillenniumgemeente.nl en op

Teylingen Fairtrade gemeente?!

Grof Vuil? Meld het digitaal! Vanaf 1 augustus 2013 is het mogelijk om grof vuil digitaal aan te melden. Dit is een nieuwe e-dienst die de gemeente Teylingen aanbiedt. Wanneer u grof vuil wilt aanbieden kan dit vanaf nu op twee manier: digitaal via www.teylingen.nl of telefonisch via 14 0252. Met de nieuwe e-dienst breiden we onze digitale dienstverlening steeds verder uit. Het is bijvoorbeeld al langer mogelijk om straatfeesten en meldingen openbare ruimte via www.teylingen.nl te doen of een evenementenvergunning aan te vragen.

Werkzaamheden Rijnsburgerweg (gedeeltelijk) in Voorhout Op 12 augustus wordt begonnen met de herinrichting van een gedeelte van de Rijnsburgerweg tussen de huisnummers 8 en 40. De herinrichting wordt uitgevoerd om de snelheid van het gemotoriseerde verkeer te verminderen en om de overlast als gevolg van trillingen, door met name vrachtverkeer, te beperken.

? e e m k pt u oo

Hel

Kijk op www.teylingenmillenniumgemeente.nl

De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de straatklinkers, het verbeteren van de wegfundering en het aanbrengen van trillingswerende elementen. De werkzaamheden vinden plaats van 12 augustus tot en met 6 september. Tijdens de uitvoering is er geen doorgaand verkeer mogelijk. Het verkeer wordt omgeleid via bebording. De omleidingsroute verloopt gedeeltelijk via de N208.

Nadere terrassenregels Teylingen De gemeente Teylingen heeft op 16 juli 2013 nadere regels vastgesteld voor terrassen in de gemeente Teylingen. De nadere regels gaan per 1 augustus 2013 in werking. De nadere regels liggen vanaf 31 juli 2013 ter inzage in het gemeentekantoor in Sassenheim. Ook kunt u de regels vinden op onze website onder Bestuur en Organisatie – Regelgeving – Beleidsregels. Op grond van de nadere regels mogen alle bedrijven die voedsel of drank ter directe consumptie aanbieden een terras inrichten. Bij bedrijven waar niet onmiddellijk zichtbaar is wat de grenzen van het terras zijn, wordt het terras gemarkeerd.

Zo is voor het bedrijf, de klanten en voor de toezichthouders onmiddellijk duidelijk waar het terras mag staan. Bedrijven die een terras exploiteren moeten zorgen dat voetgangers een vrije doorgang hebben. In de regels is niet bepaald hoeveel meter stoep of hoeveel procent van de stoep moet worden vrijgehouden om een vrije doorgang garanderen. De straten in Teylingen zijn te verschillend om dit uniform te kunnen regelen. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het garanderen van een goede doorgang rond hun terras. In de vrije doorgang mogen geen reclameborden worden geplaatsts. In de Dorpsstraat in Warmond is het niet mogelijk om naast ieder terras een vrije doorgang te garanderen omdat de stoep

ter plaatse te smal is. Voor deze terrassen wordt een uitzondering gemaakt. Per terras wordt beoordeeld hoeveel kan worden vrijgehouden voor voetgangers. De veiligheid voor voetgangers komt hierdoor niet in het geding. Bedrijven moeten éénmaal melden dat ze een terras exploiteren. Door onze toezichthouders wordt gecontroleerd of er voldoende vrije doorgang voor voetgangers is. Indien nodig wordt het terras gemarkeerd. Als het terras voldoet aan de regels en het terras wordt niet gewijzigd, dan mag het jaarlijks worden geëxploiteerd zonder dat een nieuwe melding hoeft te worden gedaan.

Langdurigheidstoeslag Vraag Wanneer kan ik een langdurigheidstoeslag krijgen? Antwoord U kunt ieder jaar voor een langdurigheidstoeslag in aanmerking komen, als u de afgelopen drie jaar een laag inkomen hebt gehad en u voldoet aan de volgende voorwaarden: • Uw inkomen is de afgelopen drie jaar niet hoger geweest dan 110% van de bijstandsnorm; • U bent 21 jaar of ouder en u hebt de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt; • U hebt weinig vermogen;

• Uw inkomen verbetert niet op korte termijn. Bedragen langdurigheidstoeslag 2013 Echtparen: € 503,Alleenstaande ouders: € 453,Alleenstaande: € 352,Alleenstaande ouder in een inrichting € 227,Alleenstaande in een inrichting € 176,Meer informatie Voor vragen over de langdurigheidstoeslag of de folder langdurigheidstoeslag kunt u terecht bij de ISD.

Bereikbaarheid ISD Telefoon : (0800) 95 67 000 (gratis) Website : www.isdbollenstreek.nl Per mail : info@isdbollenstreek.nl Persoonlijk: bezoek aan het Lokaal Loket/het Zorgloket/Wmo Adviescentrum van uw woonplaats.


Ontwerpbeschikking Wet algemene bepalingen Stopverbod omgevingsrecht - Anton Philipsweg 5, 7 en 20 en St. Antoniuslaan Hub van Doorneweg 12 en 16 te Sassenheim De Omgevingsdienst West-Holland heeft namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen vastgesteld dat de omgevingsvergunning voor Wesseling Transport B.V gelegen aan Anton Philipsweg 5, 7 en 20 en Hub van Doorneweg 12 en 16 te Sassenheim niet langer voldoet en heeft daarom het voornemen de voorschriften van de vergunning ambtshalve te wijzigen.

Zienswijzen geven U kunt tot en met woensdag 11 september 2013 uw zienswijze indienen. Richt uw brief aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen, per adres: Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden. U kunt ook mondeling uw zienswijze geven.

Het gaat om het ambtshalve wijzigen van de voorschriften uit de volgende vergunning: omgevingsvergunning van 25 februari 2009 kenmerk 29303 08.

Beroep instellen Belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit kunnen tegen het definitieve besluit beroep instellen bij de Rechtbank Den Haag, Sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH in Den Haag.

Stukken inzien De stukken liggen ter inzage van donderdag 1 augustus 2013 tot en met woensdag 11 september 2013 bij de receptie van de Gemeentewinkel in het gemeentekantoor Teylingen, Wilhelminalaan 25 in Sassenheim, maandag van 8.30 uur tot 13.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 16.00 uur en donderdag van 8.30 uur tot 20.00 uur.

Inlichtingen Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw S. Bisoen (procedureel): 071-4083117, procedurekamer@odwh.nl of de heer M. van Leeuwen (inhoudelijk): 071-4083285.

Gepubliceerde vergunningen in de zomerperiode In verband met de zomerperiode verschijnt De Teylinger met de gemeenteberichten volgende week niet. De gepubliceerde vergunningen van 7 augustus worden wel op onze website geplaatst. U vindt ze op www.teylingen.nl > homepage: snel naar > vergunningen. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • Bevolkingsonderzoek Zuid-West, Rotterdam voor het innemen van een standplaats bij het sportcomplex De Wasbeek in Sassenheim in de maanden december 2013 en januari en februari 2014 (12-07-13). • Vakantie-evenementen Voorhout, voor het jaarlijks organiseren van een kindervakantieweek in de maand augustus op het ijsbaanterrein in Voorhout (dit jaar van 26 tot en met 30 augustus) (15-07-13). • Pannenkoekenhuis De Oude School, Warmond voor het inrichten van een terras van de Dorpsstraat 40 van 1 juli tot en met 30 september 2013 (15-07-13). • Stichting beheer kasteel Teylingen, Sassenheim voor het organiseren van het Multiperiod kookevenement in en om de Ruïne van Teylingen op 11 en 12 augustus 2013 van 12.00 tot 17.00 uur (22-07-13). • Biltz, Amsterdam voor het plaatsen van een schaftkeet en toilet in de Hofstraweg ter hoogte van nummer 1 in Sassenheim van 5 augustus tot en met 6 september 2013 (22-07-13). • Loop Tegen kanker, Warmond voor het organiseren van de Loop Tegen Kanker elk jaar op een zondag in oktober van 10.00 tot 18.00 uur (22-07-13). • Stichting beheer kasteel Teylingen, Sassenheim voor het organiseren van het Campement van Sint Severus in en om de Ruïne van Teylingen op 24 augustus van 12.00 tot 19.00 uur en op 25 augustus van 12.00 tot 17.00 uur (23-07-13). • Rkbs De Overplaats, Sassenheim voor het organiseren van een sponsorloop rondom de school aan de Willibrorduslaan op 4 oktober van 17.00 tot 19.30 uur (23-07-13). • Schipper Kozijnen Holding B.V., Opmeer voor het plaatsen van zeecontainers, bouwlift en materiaal in de Venusstraat en op het Essenplein in Sassenheim van 30 augustus tot en met 4 oktober 2013 (23-07-13). • Warmondse IJsclub, voor het organiseren van de 20e poldercross in Warmond op 30 augustus 2013 van 18.15 tot 01.00 uur (24-07-13). Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Op grond van artikel 87 is ontheffing verleend aan: • G.M. Kovacs, Sassenheim voor het parkeren in de blauwe zone zonder parkeerschijf (15-07-13). • Warmondse IJsclub, voor het rijden met een kleine tuintrekker of andere lichte wagen op de fiets- en voetpaden van het eiland Koudenhoorn op 30 augustus 2013 (24-07-13). Drank- en horecawet Ontheffing van artikel 35 voor het mogen verstrekken van zwakalcoholhoudende drank is verleend aan: • Warmondse IJsclub, voor het schenken in de tent tijdens de poldercross in Warmond (24-07-13).

Vergunning op grond van artikel 3 voor het mogen verstrekken van alcoholhoudende drank is verleend aan: • Pannenkoekenhuis De Oude School, Dorpsstraat 40 in Warmond (25-07-13). Leegstandwet Op grond van artikel 15 is vergunning verleend voor het mogen verhuren van de woning(en): • Papendrechtlaan 16 in Sassenheim van 1 augustus 2013 tot en met 31 juli 2015 (23-07-13). Niet eens met een van deze besluiten? Hoe u dan bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van deze gemeenteberichten. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) • Herenstraat 96a en 96c, 2215 KK Voorhout • Kagerdreef 182, 2172 HR Sassenheim • Prinsenweg 30, 2215 RP Voorhout • Herenstraat 88a, 2215 KK Voorhout • Warmundastraat 15, 2361 TJ Warmond • Hoofdstraat 199, 2171 BC Sassenheim • Koudenhoorn 4, 2361 CP Warmond • Veerpolder 20, 2361 KV Warmond • Nijverheidsweg 12, 2215 MH Voorhout • Jagtlustkade 17, 2171 AG Sassenheim • Berkenlaan 33, 2172 AE Sassenheim • Achttienhontpad 3, 2361 AB Warmond • Dorpsstraat 45, 2361 AP Warmond • Boerhaavestraat, kadatraal bekend Gemeente Voorhout, sectie B, nummer 7714

Bouwen twee schuren (12-07-13). Plaatsen berging en overkapping (12-07-13). Bouwen agrarisch bouwwerk (12-07-13). Aanbrengen luchtafvoerkanaal achtergevel (16-07-13) Plaatsen zonnepanelen op schuin dak (17-07-13). Aanbrengen gevelreclame (17-07-13). Bouwen stal (17-07-13). Renoveren en verbouwen clubgebouw (19-07-13). Vestigen yogacentrum (19-07-13). Uitbreiden bedrijfspand (19-07-13). Plaatsen dakkapel achterzijde woning (21-07-13). Bouwen villa (19-07-13). Vervangen drie gevels van bestaande schuur (23-07-13). Bouwen vier woningen (23-07-13).

Ingekomen verzoek intrekken omgevingsvergunning • Boterhuispolder, kadastraal bekend sectie B, nummers 434 en 467 in Warmond

Verzoek intrekken vergunning 04-02-13 aanleg landbouwbrug (16-07-13).

Ingetrokken omgevingsvergunning • Boterhuispolder, kadastraal bekend sectie B, nummers 434 en 467 in Warmond • Hoofdstraat 72, 2171 AV Sassenheim

Vergunning 04-02-13 aanleg landbouwbrug (17-07-13).

Het bouwen van twee erkers en het wijzigen van de bestaande erker.

Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 7 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op

Om de verkeersveiligheid rondom basisschool de Rank te verbeteren, hebben wij op 23 juli 2013 besloten om een stopverbod (maandag t/m vrijdag van 7.30 – 19.00 uur) in te stellen aan de oostzijde van de St. Antoniuslaan (tussen huisnummers St. Antoniuslaan 19 en Dr. de Visserlaan 2) in Sassenheim. Het besluit ligt ter inzage bij de receptie van het gemeentekantoor van 31 juli tot en met 11 september 2013. Bezwaarmogelijkheid Tot en met 11 september kunnen belanghebbenden een gemotiveerd bezwaarschrift indienen tegen dit besluit bij het college van Burgemeester en Wethouders. Het bezwaarschrift bevat tenminste naam, adres en woonplaats van de belanghebbende en een opgave van de bezwaren die tegen dit besluit bestaan. Het bezwaarschrift moet gedateerd en ondertekend zijn.

Besluit aanwijzing tijdelijke 4e locosecretaris Vanaf 1 augustus 2013 is het mogelijk om grof vuil digitaal aan te melden. Dit is een nieuwe e-dienst die de gemeente Teylingen aanbiedt. Wanneer u grof vuil wilt aanbieden kan dit vanaf nu op twee manier: digitaal via www.teylingen.nl of telefonisch via 14 0252. Met de nieuwe e-dienst breiden we onze digitale dienstverlening steeds verder uit. Het is bijvoorbeeld al langer mogelijk om straatfeesten en meldingen openbare ruimte via www.teylingen.nl te doen of een evenementenvergunning aan te vragen.

een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Verlengen proceduretermijn Van de volgende aanvraag is de proceduretermijn met 6 weken verlengd: • Teylingerlaan 82a, Gedeeltelijk vernieuwen en 2215 RT Voorhout uitbreiden bedrijfspand. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Jacoba van Beierenweg, sectie A, nummers 5278 en 2751 in Voorhout • Warmonderhek 1, 2361 LL Warmond • Krooshof 32, 2215 GV Voorhout • Bieslookpad 16, 2215 BW Voorhout • Schoonzorgseweg 1, 2172 VH Sassenheim

Aanleggen en verbreden fietspad (10-07-13).

Plaatsen dakkapel voorzijde woning (10-07-13). Plaatsen dakkapel voorzijde woning (11-07-13). Plaatsen dakkapel voorzijde woning (11-07-13). Plaatsen dakopbouw achterzijde en dakkapel voorzijde woning (12-07-13). • Anthony Fokkerlaan 3, Plaatsen dakkapel en verlengen 2171 RA Sassenheim dakkapel woning (15-07-13). • Churchilllaan 11, Vervangen dragende muur door 2215 PD Voorhout stalen portaal tbv samenvoegen twee ruimten, uitbreiden dak met dakoverstek en veranderen deur voorzijde in raam (04-07-13). • Roodemolenweg 8, sectie Renoveren sportvelden en kappen B, nummers 3359, 3116 bomen (17-07-13). gedeeltelijk, 3262 in Sassenheim en sectie B, nummers 6181 gedeeltelijk, 7206, 461, 463, 464, 465 in Voorhout • Wasbeeklaan 31, Gedeeltelijk vernieuwen en 2361 HG Warmond vergroten machineloods en verwijderen asbestplaten houtopslag (22-07-13). • Wanmolenlaan 57, Plaatsen wegschuifbare 2171 LP Sassenheim balkonbeglazing (18-07-13). • Wanmolenlaan 17, Plaatsen wegschuifbare 2171 LP Sassenheim balkonbeglazing (18-07-13). Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot beroep) • Achter ‘s-Gravendamse- Tijdelijk inrichten en gebruiken weg 30, sectie A, nummer baggerdepot (16-07-13). 3695 in Voorhout


Bezwaar tegen verleende vergunningen Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking.

Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 19 augustus 2013.

BEL www.teylingen.nl

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (kengetal niet nodig) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

14 0252

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00-12.00 uur

Balie politie: Maa/woe/vrij Dinsdag Donderdag

9.00-13.00 uur 13.30-16.00 uur 13.30-17.00 uur en 18.00-20.00 uur

Hospice zoekt vrijwilligers

Vanwege 35ste verjaardag

Reünie bij scouting Scojesa Sassenheim Sassenheim - Dit jaar bestaat scoutinggroep Scojesa 35 jaar. Op zaterdag 28 september wordt daarom tussen 14.00 en 2.00 uur voor alle oud-leden en -leiding een reünie georganiseerd onder de titel ‘Laat je Uitdagen’. “Er staan veel leuke activiteiten op het programma waarmee de bezoekers kennis maken met scouting toen en scouting nu,” vertelt Ron van Vliet, organisator en zelf oud-lid van Scojesa. Tijdens het middagprogramma kan men kennismaken met een avontuurlijke GPS-tocht, wordt men op de foto gezet met oude bekenden, leert men elkaar opnieuw kennen met het spel ‘Wie ben jij?’ of kan men broodjes of marshmellows bakken boven een kampvuur. Aan de kinderen is ook gedacht. Zij kunnen springen op

een springkussen of genieten van een suikerspin. Na een buffet is het tijd voor een groot feest. “Het lijkt misschien alleen iets voor de jongsten onder ons, maar het programma is zo georganiseerd dat het voor jong en oud een groot feest wordt,” aldus Ron van Vliet. Momenteel is de organisatie druk bezig met het versturen van alle uitnodigingen. Het lukt echter niet altijd om alle adressen te achterhalen, dus ook zonder uitnodiging kan men zich aanmelden. Via de website www.scojesa.nl is meer informatie te vinden over het programma van de reünie. Tevens kan men zich hier aanmelden voor de verschillende programmaonderdelen.

Cursus Samsung-tablet bij Welzijn Teylingen Voorhout - In navolging op het succes van de iPad-cursussen organiseert Welzijn Teylingen in samenwerking met SeniorWeb dit najaar ook een cursus Samsung Tablet voor 50-plussers. In deze cursus leert men op een praktische wijze om te gaan met de tablet. Aan de orde komen: bediening van de tablet, verbinding maken met wifi, surfen en e-mailen, apps gebruiken en apps downloaden. Ook wordt aandacht besteed aan Facebook en Twitter. Voor deelname aan de cursus dient men al enige compu-

terkennis te hebben en een eigen Samsung-tablet mee te nemen. De cursus start op maandag 9 september om 10.00 uur en wordt gegeven in het computerlokaal in de Agneshove in Voorhout. De kosten bedragen 30 euro voor drie lessen van twee uur. In diezelfde week starten ook de cursussen voor beginners, gevorderden, fotobewerking en iPad voor Apple. Voor aanmelding en meer informatie kan men terecht bij Welzijn Teylingen, tel. 0252231805 of op www.welzijnteylingen.nl.

Fietsmaatjes is er nu ook in Voorhout Voorhout - In Warmond en Sassenheim is het project Fietsmaatjes al langer actief, maar sinds kort is het project ook actief in Voorhout (zie foto). De duofiets is bedoeld voor een vrijwilliger en een gast die samen kunnen gaan fietsen, en is opgezet in samenwerking met Welzijn Teylingen. Wie belangstelling heeft om deel te nemen aan Fietsmaatjes kan contact opnemen met Welzijn Teylingen, tel. 0252-231805 of e-mail Fietsmaatjes@kpnmail.nl.

13 t/m 15 september

Vlootuitbreiding voor Schippertjesdagen Warmond - Al jaren ligt de Gemeentehaven in Warmond tijdens het weekend van de Schippertjesdagen vol met sleepboten, opduwers en bakdekkruisers. De laatste jaren wordt deze vloot steeds vaker aangevuld met diverse andere schepen. Het bestuur van de Schippertjesdagen wil dat er nog meer schepen te bewonderen zijn tijdens dit weekend. Wie denkt een Schippertjes-

dagen-waardig schip te hebben en deel zou willen nemen, kan een foto van het schip sturen naar schippertjesdagenwarmond@gmail.com. Het schip moet een traditionele en klassieke uitstraling hebben, zoals de scheepstypen tjalk, lemsteraak, notaris- en salonboot, platbodem, aak, kotter, enzovoort. Voor meer informatie: www.schippertjesdagen.nl.

Sassenheim - Komend najaar start Hospice Duin- en Bollenstreek weer een training van zes dagdelen voor nieuwe vrijwilligers in de palliatief terminale zorg die het team van het hospice gaan versterken. Deze training wordt door het hospice zelf verzorgd en omvat diverse onderdelen en thema’s. Deze training, die gebaseerd is op de basiscursus van de landelijke vereniging Vrijwilligers Palliatief Terminale Zorg (VPTZ), is een goede voorbereiding voor nieuwe vrijwilligers. De opgedane kennis biedt ondersteuning, maar maakt tevens mensen bewust van hun mooie maar soms moeilijke taak. Er is nog een aantal plaatsen beschikbaar voor de cursus die rond oktober/november zal starten. Voor aanmelding of meer informatie over het vrijwilligerswerk in het hospice kan men contact opnemen met de coördinator van Hospice Duin- en Bollenstreek op telefoonnummer 0252-227139.

GRATIS ADVERTENTIE

KOM

KLIK

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie 31 juli 2013.

VAKANTIE IS... ...SPIERPIJN VAN HET LACHEN VAKANTIE IS WIELEWAAL

Maak jij het mogelijk? www.wielewaal.nl/vrijwilligers


31 juli 2013

pagina 5

Raad van State geïrriteerd

Provincie erkent fouten bij geluidsnormen N444 Sassenheim - De Raad van State zal het besluit tot versoepeling van de geluidsnormen voor de kruising van rijksweg A44 met provinciale weg N444 vernietigen. Dat bleek tijdens een zitting bij de Raad. De provincie erkende fouten te hebben gemaakt bij de berekening van het toegestane lawaai.

Met de herinrichting van het Boschplein worden de werkzaamheden van het Centrumplan afgerond (Foto: Nico Kuyt).

Door de versoepeling van de normen krijgen bewoners van de Verlengde Vinkenweg en de Rijksstraatweg in Sassenheim en de Oude Vaartweg in Oegstgeest meer verkeerslawaai te verduren. Daarom maakten de bewoners bezwaar bij de provincie. Maar die veegde de bezwaren van tafel. De provincie baseerde zich op een geluidsonderzoek van Grontmij, waaruit bleek dat de reconstructie van de kruising bij het Postviaduct met een versoepeling van de normen mogelijk was. Een contraexpertise die in opdracht van de

bewoners werd uitgevoerd, maakte gehakt van het onderzoek van Grontmij. Een derde onderzoek in opdracht van de Raad van State bevestigde ook dat het onderzoek van Grontmij niet deugde. De provincie heeft daarom de handschoen in de ring gegooid en een nieuw besluit over de reconstructie van de kruising aangekondigd. Er komt ook een nieuw geluidsonderzoek. Het is niet bekend of Grontmij dit ook mag uitvoeren. De houding van de provincie leidde tot zichtbare irritatie van de rechters van de Raad. Als de provincie het onjuiste besluit al eerder had ingetrokken, dan zou de Raad deze zaak niet verder behandelen. Maar de provincie deed dat niet. De woordvoerders van de provincie probeerden zelfs een deel van het besluit toch nog te redden. Dat gedraai van de provincie viel helemaal verkeerd bij de Raad. De officiële uitspraak van de Raad wordt binnen enkele weken bekendgemaakt.

Afronding na vijftien jaar

Herinrichting van Boschplein Geen subsidie voor is laatste stuk Centrumplan elektrische laadpunten

Het nu bijna gerealiseerde complex Hart van Sassenheim met winkels en 24 appartementen op de locatie van de voormalige Albert Heijn en Etos aan Boschplein, Kerklaan en Hoofdstraat, is het laatste gedeelte van de voltooiing van het Centrumplan. Eerder werd in 2005 het naastgelegen Voorhavenkwartier gerealiseerd. Voor het laatste stukje van het jarenlange project, het opnieuw

inrichten van het Boschplein, moest nog een uitvoerend bedrijf worden gezocht. Hiervoor heeft onlangs een aanbestedingsronde plaatsgevonden. Drie aannemers schreven hiervoor in. Zij zijn beoordeeld op prijs en kwaliteit en AW Vessies Infra mag het nu gaan uitvoeren voor een bedrag van 267.500 euro. Samen met de kosten voor onder

Riolering verbeterd Voorhout - De drukriolering van de Loosterweg en omgeving in Voorhout krijgt een opknapbeurt waarbij de buffercapaciteit tegelijk wordt vergroot. Het huidige systeem wordt gereinigd en er komen nieuwe putten en pompen. In juni heeft de onderhandse aanbesteding plaatsgevonden waarvoor vier aannemers zijn uitgenodigd. Onlangs heeft B&W het werk gegund aan Oranjewoud Realisatie BV uit Oosterhout, de laagste inschrijver met een aanneemsom van 85.750 euro. De totale kosten voor het verbeteren van het riool bedragen 155.833 euro.

Zomers genieten

SASSENHEIM

VERSTRIO

andere zitelementen, openbare verlichting en bomen komen de totale kosten van de herinrichting uit op 449.153 euro. Hieraan draagt Synchroon, de ontwikkelaar van Hart van Sassenheim, 275.000 euro bij. Met de herinrichting wordt meteen het riool vervangen en worden nieuwe hemelwaterafvoeren aangelegd.

bij Schuitemaker

Zalmsalade Schuitemaker Tong II Zomerscholfilet BBQ vispakketj es Zeewolfspiezen Hollandse Nieu we

!

4,95 100 gram 1,3 5 100 gram 1,5 0 p.st. 2,25 4 voor 8,00 p.st. 1,95 4 voor 7,00 p.st. 1,85 4 stuks 7,00 500 gram

Uitgebreid BBQ assortiment in onze visshops!

Schuitemaker’s Fish & Chips, op en van wo. t/m vrij. va n 12.00 tot 18.0 0 uur Zaterdag van 12 .00 tot 17.00 uu r

Tel. winkel: 0252-2101 51 Oude Haven 3 - Sasse nheim

Teylingen - De gemeente Teylingen stelt geen subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en de plaatsing van laadpunten, maar wil wel adviserend en bemiddelend optreden bij het zoeken naar geschikte locaties voor de laadpunten en plaatst op gemeentelijke kosten een bord erbij voor het reserveren van één of twee parkeerplaatsen.

De gemeente wil elektrisch rijden stimuleren en subsidie is daarvoor een goed instrument, maar als elektrisch autorijden snel toeneemt, zoals de verwachting is, kunnen de financiële consequenties voor de gemeente fors zijn. Tevens vindt B&W dat het geen rol van de gemeente is om elektrische voertuigen een sterke positie in de markt te geven, maar van de producenten. Teylingen plaatst wel op eigen

kosten voor 200 euro per stuk een bord bij nieuwe laadpunten als zij op de openbare weg staan om zo één of twee parkeerplaatsen te reserveren. Overigens zijn maar weinig autobezitters in de gelegenheid om een laadpunt op eigen terrein te plaatsen. De parkeerdruk in de wijk wordt met het reserveren weliswaar vergroot, maar de mogelijkheden om meer parkeerplaatsen in een wijk aan te leggen zijn allang uitgeput, tenzij het ten koste gaat van de gemeentelijk groen en daar is in geen enkele wijk een meerderheid van bewoners voor te vinden. Tegen het reserveren van de parkeerplaatsen kunnen bewoners bezwaar aantekenen, maar de gemeente is bereid hierin een bemiddelingsrol te vervullen. In het verleden is het op deze wijze gelukt om in overleg met de aanvrager en bewoners locaties te vinden die voor alle betrokkenen acceptabel waren.

Weekaanbiedingen Hollandse .500 gram sperziebonen......................... Hollandse bloemkool ..... de Versgesneden fruitsala 100 gram zonder conservering ....... .... per

..................... 100

stuk

1.25 0.99 0.99 0.79 0.69

gram

Waldorffsalade Maaltijd van de week: 100 gram Prei-kerrieschotel ............... ek: Reclames volgende we zie ons buitenbord! Elke woensdag:

... Perssinaasappels 10 stuks

1.75

v.d. Ve-eSasrsenheim Hoofdstraat 259 Tel./Fax: 0252-232141

TROTS VAN VANDE DEKEURSLAGER KEURSLAGER TROTS

Varkensbraadstukje (ca. (ca. 300 gram) Varkensbraadstukje 300 gram)

met gratis Stroganoffsaus

SPECIAL

met gratis Stroganoffsaus

SPECIAL Lollypop

100 gram

Lollypop VLEESWARENKOOPJE

22525 240 3 40 3 595

100 gram

Gebraden rosbief + gebraden VLEESWARENKOOPJE gehakt 100 gram + 100 gram Gebraden rosbief + gebraden KEURSLAGERKOOPJE gehakt Hamburgers 100 gram + 100 gram Gehaktballen 2x 4 stuks KEURSLAGERKOOPJE

595

hamburgers keurslager gehaktballen Hoofdstraat 261 • Sassenheim

Scholten

0

2x4 stuks Tel. 0252-211440 • Fax 0252-220534 www.scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl

0

geldig van 29-07-2013 t/m 03-08-2013 iedingen zijn geldig Aanbiedingen van 29-07-2013 zijn t/m 03-08-2013.

Sassenheim - De herinrichting van het Boschplein en een gedeelte van de Kerklaan in Sassenheim gaat AW Vessies Infra uit Lisse binnenkort uitvoeren naar een ontwerp van het architectenbureau Urban Opportunities. Daarmee is het in 1998 vastgestelde Centrumplan Sassenheim na vijftien jaar ontwikkeling afgerond.


pagina 6

31 JULI 2013

FAMILIE-BERICHTEN Dwaze Nacht van Sassenheim Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail

Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

Per post of afgeven

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Ankie Jochemsz & Wilma Bleeker & Jollie Wildeman

zorgzaam en betrokken met oog voor details

Sassenheim - ‘De Nacht van Sassenheim’ is een jaarlijks terugkerend evenement in het Sassenheimse winkelcentrum, georganiseerd door de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV) kern Sassenheim. Traditiegetrouw vindt de Nacht altijd plaats op de laatste vrijdag in augustus. Dit jaar valt dit op 30 augustus en staat de Nacht in het teken van dwaze acties en activiteiten. Van 16.00 tot 22.00 uur bieden de winkeliers speciale dwaze acties, demonstraties, proeverijen etcetera aan. Naast de bekende winkeliers zullen er ook vijftig kramen van deelnemers buiten Sassenheim aanwezig zijn. Het resultaat is een afwisselend aanbod. Het festijn vindt plaats in de Hoofdstraat, Kerklaan, kerkplein, Oude Haven en Voorhavenkwartier. Uiteraard ontbreekt de entertainment niet en zijn er diverse muziekoptredens gepland voor jong en oud op het kerkplein (vanaf 16.00 uur) en op de Oude Haven (vanaf 21.30 uur).

Uitvaartonderneming Teylingen

COLOFON

Dag en nacht bereikbaar Tel: 06-30409466

www.deteylinger.nl Twitter: @DeTeylinger Oplage 16.000 Uitgave van

www.uitvaart-teylingen.nl

Ambachtsweg 7 A, Katwijk Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Telefoon 071-4022901 Fax 071-4032325 Advertenties Telefoon 071-4022901 Fax 071-4032325 E-mail: advertentie@deteylinger.nl Sluitingstijd advertenties: dinsdag 11.00 uur

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout. Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

Uw adviseur Henri van Hardeveld

laat jeniet aeiden.nl

EEN BEETJE CHAUFFEUR LAAT ZICH NIET AFLEIDEN Bellen? Hou ’t kort

Redactie Eindredactie: Piet van der Vooren E-mail: redactie@deteylinger.nl Telefoon/fax 071-3010118 Contact bij voorkeur per e-mail Sluitingstijd kopij: maandag 16.00 uur Verspreiding Telefoon 071-4022901 E-mail: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de gemeente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen: Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; Bruna, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Speciaalzaak Kaldenbach, Hoofdstraat 243; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2. Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26. Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; VVV, Dorpsstraat 88 A; De Nie Toys & Stamps, Dorpsstraat 106. Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondisementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Twee exposanten in Het Oude Raadhuis Warmond - Vanaf woensdag 7 augustus tot en met zondag 8 september exposeren Matilde Zijp en Barbara FalkeMeijer in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 11 augustus om 16.00 uur. De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Met het oog op de Kunstmarkt op 25 augustus is de galerie deze dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Matilde Zijp studeerde schilderen, tekenen en grafiek aan de Academie Minerva in Groningen. Haar werk, op uiteenlopende formaten, valt vooral op door rijk kleurgebruik en een krachtige toets. Rust, chaos en eenzaamheid zijn aanwezig in haar werk. Krachtige lijnen in combinatie met grote, soms sobere kleurvlakken geven haar werk dynamiek en diepte. Compositie en perspectief zorgen voor een evenwicht tussen chaos en rust. Ze werkt met gemengde technieken op papier en olieverf op doek. De inspiratie voor de expositie in Het Oude Raadhuis komt grotendeels uit Schotland. Zijp woonde er een halfjaar en heeft er veel rondgereisd. Het landschap is indrukwekkend, ruig met een enorme variatie. De stad Edinburgh wordt gedomineerd door de vulkaan Arthur’s Seat die midden in de stad ligt. Deze berg is kleurrijk weergegeven op een klein doekje. Een andere bron van inspiratie is het meezeilen als bemanningslid op een tweemaster, een oude haringlogger. Het was de aanleiding om het schip en andere bootjes meerdere keren vast te leggen. Barbara Falke-Meijer heeft na haar opleiding aan de MTS voor fotografie en fototechniek Den Haag en de Höhere Graphische Bundeslehr und Versuchsanstalt Wien enkele jaren als zelfstandig ‘Meister fotograf’ in Wenen gewerkt. Bij terugkomst in Nederland trad ze als fotografe in dienst bij een regionaal dagblad en het AZL, en later als freelance fotograaf. Na het afronden van haar opleiding aan de Goudse school voor keramisten stortte zij zich als keramist op het ontwerpen van eerlijke en originele gebruiksvoorwerpen. Haar grote passie ging eerst in 2006 in vervulling met de studie goud- en zilversmid aan de vakschool Schoonhoven, voorheen bekend als de Rijksvak- en Kunstnijverheidsschool voor Goud- en Zilversmeden en Horlogemakers. Falke kiest bewust voor handgemaakte eigentijdse maar ook eigenwijze sieraden. Het ambacht staat voorop. Haar multidisciplinaire opleiding en handvaardigheid komen bij het ontwerpen en vervaardigen van haar creaties tot uitdrukking in een fijn oog voor detail en originele toepassing van allerhande materialen en technieken. In 2010 startte ze het succesvolle Leidse kunstenaarscollectief De Zilverfabriek. Nu exposeert ze vooral onder eigen naam in binnen- en buitenland.

In Dekker-hal

Concert Matt Redman en Martin Smith in Warmond Warmond - Vanaf het moment dat een gezamenlijk concert van aanbiddingsleiders Matt Redman en Martin Smith aangekondigd werd, enkele weken geleden, liep het storm op de kaarten. Met als gevolg dat het concert ook in een mum van tijd uitverkocht was. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven deze avond mee te maken, is besloten om uit te wijken naar een andere lokatie in de buurt van de oorspronkelijke. Redman & Smith spelen nu op 19 oktober nu in de Dekker-hal in de Veerpolder in Warmond. Ze presenteren beiden dan ook nieuwe muziek. Met Matt Redman en Martin Smith komen twee van de meest gerespecteerde aanbiddingsleiders van de afgelopen decennia naar Nederland. Dat het zó snel zou gaan met de kaartverkoop wijst er echter op dat er nog veel meer mensen zijn die deze avond mee willen maken. De zaal in Warmond biedt plek aan twee keer zoveel bezoekers dan de oorspronkelijke lokatie. Kaarten kosten in de voorverkoop tot en met 30 september 20 euro. Na 1 oktober en aan de zaal kosten kaarten € 22,50. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.events4christ.nl of tel. 0297-237171. Het concert kent staanplaatsen, met beperkt beschikbare zitplaatsen.

Kunstenaars exposeren Warmond - Vanaf vrijdag 2 augustus exposeren vier kunstenaars in galerie De Pomp. De expositie wordt om 20.00 uur geopend. Jos Peperkoorn gebruikt voor haar schilderijen acryl en softpastel en werkt met gemengde technieken. Haar voorkeur gaat uit naar menselijke figuren en in het bijzonder naar portretten. Hanny Wesselingh’s olieverfschilderijen tonen landschappen en stillevens. Zij gebruikt veel blauw en groen in haar werk. Joyce van der Stad gebruikt in haar sieraden een op Bali geleerde weeftechniek. Het is een combinatie van zilver, edelstenen en parels. Corien de Mare maakt beelden naar de vrouwelijke vorm of een interpretatie, vaak uitgevoerd in keramiek en brons. Het werk van deze kunstenaars is te zien tot en met 28 augustus.

KERKDIENSTEN Kerkdiensten van donderdag 1 t/m woensdag 14 augustus.

Sassenheim

RK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag 4 en 11 augustus: 10.00 uur Eucharistieviering met samenzang. Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Zondag 4 augustus: 10.00 uur ds. T. Moll; 19.00 uur ds. T. Moll (meditatieve dienst). Zondag 11 augustus: 10.00 uur ds. A.A. Bosma. - Julianakerk (Julianalaan 6): Geen diensten. Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zondag 4 en 11 augustus: 10.00 uur ds. S. Pos.

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag 1 en 8 augustus: 18.45 uur Viering in Dagkapel. Zondag 4 augustus: 10.00 uur Eucharistieviering met samenzang. Zondag 11 augustus: 10.00 uur Woord- en Communieviering (stille mis). Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag 4 augustus: 10.00 uur ds. J. Schelling, Sliedrecht. Zondag 11 augustus: 10.00 uur ds. G. Snel, Rijnsburg.

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag 3 augustus: 19.00 uur Woord- en Communieviering met samenzang. Zaterdag 10 augustus: 19.00 uur Eucharistieviering met Herenkoor. RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag 4 augustus: 10.00 uur ds. H.G.T. Kaai. Zondag 11 augustus: 10.00 uur ds. P. Moet, Lisse. Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): Zondag 4 augustus: 10.30 uur Eric Izaks (Heilig Avondmaal). Zondag 11 augustus: 10.30 uur Marcel van Dam.

MEDISCHE DIENSTEN

Alarm

Ambulance, brandweer en politie: tel. 112. Dier in nood: tel. 144.

Huisarts

Alleen spoedeisende huisartsenhulp (maandag t/m vrijdag 17.008.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen).

Tandarts

Sassenheim/Voorhout: Via www. tandartswaarnemingbollenstreek. nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur.

Apotheek

Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216.

Dierenarts

Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.


31 juli 2013

pagina 7

Ondanks aantal aanpassingen

Omwonenden blijven fel tegenstander van fietspad Sassenheim/Voorhout - Het fietspad in de Roodemolenpolder tussen Sassenheim en Voorhout is een lang gekoesterde wens van de gemeente Teylingen. De afstand tussen Sassenheim en Voorhout wordt volgens de gemeente voor fietsers veiliger en korter. Het is met name een verbetering voor schoolgaande jeugd en forensen die nu dagelijks omfietsen via de Zandslootkade. Ook heeft de verbinding recreatieve waarde. Het toekomstige tracé van het fietspad loopt van de rotonde bij de Snoeklaan en de Zuidelijke Randweg in Voorhout naar de Jan Mollstraat in Sassenheim. De gemeente hecht er aan om direct omwonenden zoveel als mogelijk te betrekken bij het opstellen van het ontwerp. De gemeente heeft Oranjewoud naar aanleiding van een gesprek met de bewonersgroep verzocht een aantal wensen van de omwonenden mee te nemen bij het opstellen van het Definitief Ontwerp. In maart heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente en vertegenwoordigers van omwonenden, vertegenwoordigd in de bewonersgroep Trix Terwindtstraat 1 tot en met 11, Jan Mollstraat 1 en 3 en Vliegeniersweg 34 en 36. De bewoners hebben een aantal wensen neergelegd bij de gemeente voor de verdere uitwerking van het schetsontwerp. Deze wensen hebben met name betrekking op exacte ligging, inpassing, gebruik en privacy. De afgelopen maanden heeft de gemeente onderzocht of en hoe tegemoet gekomen kan worden aan de wensen van de bewonersgroep. De uitdaging voor de gemeente was om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de bewonersgroep zonder in te gaan tegen belangen van andere partijen. Daarbij wilde de gemeente geen concessies doen op het gebied van verkeersveiligheid en wilde ook niet vooruit

lopen op gesprekken over het landschapspark in de Roodemolenpolder. Om tegemoet te komen aan de wensen van de bewonersgroep wordt het fietspad op maaiveldniveau en in een neutrale kleur uitgevoerd. Het wandelpad wordt soberder uitgevoerd en de verlichting wordt aangepast aan de omgeving. Daarnaast gaat de gemeente zich inspannen om de wens voor het opschuiven van het fietspad en de brug bij de Jan Mollstraat in zuidelijke richting mogelijk te maken. Voorwaarde is dat het mogelijk is de grond die hiervoor noodzakelijk is te verwerven. Aan de zuidkant van het fietspad zal de afscheiding met het weiland met een sloot gerealiseerd worden. De gemeente heeft niet tegemoet kunnen komen aan de verzoeken voor een algeheel visverbod in de Roodemolenpolder, een uitlaatverbod voor honden en het plaatsen van bromfietssluizen en wildroosters op het fietspad.

‘Tegenstander’ “De delegatie van de bewonersgroep blijft tegenstander van dit fietspad en begrijpt niet waarom er in deze economisch moeilijke tijden, waarin de gemeente bijvoorbeeld speeltuinen moet sluiten wegens geldgebrek, vele tonnen uitgegeven worden aan een fietspad dat het laatste stukje natuur tussen Sassenheim en Voorhout verpest, en dat voor slechts negentig seconden tijdwinst ten opzichte van de reeds bestaande veilige infrastructuur”, aldus de bewonersgroep. “Als dit fietspad er desondanks toch moet komen, zijn wij burgemeester Van Kampen erkentelijk dat ze ons in de gelegenheid heeft gesteld een aantal voorstellen te doen voor aanpassingen in het tracé en de vormgeving daarvan. Het zuidelijker verleggen van het fietspad met minimaal 25 meter met een nieuw te realiseren brug bij de aansluiting op de Jan

In Irenestraat Sassenheim

Twee mensen naar ziekenhuis na brand

Mollstraat is voor ons cruciaal, en we hopen ten zeerste dat de inspanningen van de gemeente er toe zullen leiden dat dit gerealiseerd zal worden. We hebben hiervoor echter geen enkele garantie gekregen. Ook voor onze voorstellen ten aanzien van het reduceren van overlast voor natuur en woongenot door verlichting, brommers, honden en vissers, hebben wij geen garanties gekregen en een groot deel daarvan is afgewezen. Wij wachten dan ook met spanning het definitieve ontwerp af dat in het najaar gereed moet zijn en zullen ons dan beraden op volgende stappen”, aldus een vertegenwoordiger van de bewonersgroep. Bureau Oranjewoud gaat inmiddels verder met het uitwerken van het schetsontwerp met de genoemde aanvullingen tot een Definitief Ontwerp. Naar verwachting is dit in het najaar gereed. Op basis van het Definitief Ontwerp wordt de omgevingsvergunning aangevraagd. Afhankelijk van de procedures rond de omgevingsvergunning en de grondverwerving, kan op zijn vroegst begin 2014 gestart worden met de realisatie van het fietspad.

Genomineerd voor award Teylingen - De gemeente Teylingen is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties genomineerd voor de ‘Prettig contact met de overheid Awards 2013’. Vijf jaar geleden startte de award ‘Prettig contact met de overheid’. Overheidsinstanties dingen jaarlijks mee naar de prijs. Dit jaar is ook Teylingen als kanshebber genomineerd vanwege de succesvolle mediation bij ingediende bezwaarschriften. Zo werd in 2011 nog 29 procent van de bezwaarschriften na mediation weer ingetrokken, maar in 2012 steeg het naar 66 procent. De aanpak betekent meer tevredenheid bij de burgers en minder dure en langdurige juridische procedures. Op 25 september wordt in Den Haag bekend gemaakt of Teylingen de prijs ook inderdaad in ontvangst mag nemen.

De Teylinger ook op Twitter Teylingen - Nieuwsblad De Teylinger (@DeTeylinger) is ook aanwezig op Twitter, met onder andere ‘breaking news’ uit Sassenheim, Voorhout, Warmond én over de gemeente Teylingen, en een overzicht van de inhoud van de krant.

De musical op de locatie Distelweg heette ‘De Trein’.

Einde schooljaar op school De Achtbaan Voorhout - Evenals voorgaande jaren hebben de leerlingen van de groepen 8 afscheid genomen van hun school De Achtbaan. Vóór de schoolvakantie werden er op verschillende locaties van De Achtbaan musicals opgevoerd waarbij de leerlingen van groep 8 in de schijnwerpers stonden. De musical op de locatie Distelweg heette ‘De Trein’. Na afloop zongen kinderen een zelfgemaakt afscheidslied voor de ouders en leerkrachten op het liedje Blurred lines van Robin Thicke. Hierin bedankten zij iedereen voor de goede steun en dat ze klaar zijn voor een goede toekomst. De klassenouders zongen nog het lied van Kinderen voor Kinderen ‘Favoriete meester’. Ook kregen alle kinderen een boekje met foto’s en stukken tekst van hun schoolloopbaan.

Op de locatie Beukenrode werd een musical over een radiozender gedaan, en na de voorstelling bleef een groot applaus niet uit. De ouderraad bood op de locatie Beukenrode een stoeptegel aan met de namen van de groep 8-leerlingen. Na het officiële gedeelte van de uitreiking van de oorkondes kon er onder het genot van een hapje nog een borreltje gedronken worden. Eerder op de dag namen de leerlingen van andere groepen afscheid van de kinderen van groep 8. Met een lange slang van leerlingen werden de groep 8-leerlingen naar de fietsenstalling geleid en uitgezwaaid. Op alle locaties werd de vakantie ingeluid met een spectaculaire afsluiting van dit schooljaar. Na een vossenjacht, een danssessie, veel gejuich en heel veel bellenblaasbellen kon een ieder gaan genieten van zes weken schoolvakantie.

Jongerenwerkers gaan de straat op Teylingen - Deze zomer is het jongerenwerk van Factor Welzijn met grote regelmaat te vinden op pleintjes, speelveldjes en andere recreatieplekken binnen de gemeente Teylingen. Met sport- en spelmateriaal trekt het jongerenwerk er op uit om zoveel mogelijk contact te leggen met jongeren en te gaan sporten. De jongerenwerkers zijn minimaal twee keer per week op pad met de TukTuk van Stichting Jeugd en Jongerenwerk Voorhout. Er wordt regelmatig gevoetbald, gebasketbald en gesoftbald. Ook kunnen jongeren kiezen uit hockey, badminton, circusspellen en waterspellen. Doel is jongeren sportief bezig te laten zijn en jongeren bekend te maken met alle andere activiteiten van het jongerenwerk.

Het jongerenwerk houdt een week vol activiteiten op recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond en bij de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. Zo is er op maandag 19 augustus een stormbaan op Koudenhoorn, dinsdag 20 augustus een stormbaan bij de Klinkenbergenplas, woensdag 21 augustus vlottenbouw op Koudenhoorn en donderdag 22 augustus vlottenbouw bij de Klinkenbergenplas. Bij slecht weer worden al deze activiteiten opgeschoven naar de week van 26 tot en met 29 augustus. Meer informatie is te vinden op www.fascinus.nl.

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL

Sassenheim - Twee mensen moesten afgelopen maandagochtend naar een ziekenhuis worden overgebracht nadat er brand was ontstaan in een woning in de Irenestraat in Sassenheim. De brand ontstond maandagochtend even voor zeven uur in de keuken van het huis. Er was veel rookontwikkeling, waar ook de buren in de woning ernaast last van hadden. Vier mensen konden ter plaatse worden behandeld door ambulancepersoneel omdat zij te veel rook hadden ingeademd. De brandweer heeft verder twee nesten met jonge katten, zeven volwassen katten, een hond en een vogel gered (Foto: Toon van der Poel).

Nieuwe oogst: Frieslander aardappels 5 kilo 3.50 10 kilo 6.50 Super bospeen per bos 0.95 2 bossen 1.65 Hollandse snijbonen heel kilo 2.50 Top Prestige frambozen 2 dozen 2.50 Zoete blauwe bosbessen ½ kilo 2.75 heel kilo 4.95 Hollandse zoete kersen heel kilo v.a. 3.95

Firma P. en G. Visser

Aardappelen, groenten & fruit


Superkwaliteit Rundvlees haalt u natuurlijk bij:

S L AGE R I J

KLEIN

WOENSDAG GEHAKTDAG

Snella Autowas is een ultramoderne en milieuvriendelijke wasstraat. Een geavanceerd wassysteem met een hoge capaciteit zorgt voor een uitstekend wasresultaat en indirect ook voor een langere levensduur van uw auto. Er wordt gebruik gemaakt van textiel wasborstels, die nagenoeg geen sporen achterlaten op de autolak. Daarbij zorgt de polijstende werking van dit materiaal voor een hoge glans. Het hele systeem werkt nog uitsluitend met osmose-water wat resulteert in vlekvrij opdrogen van uw auto. Bij Snella weten ze van wassen. Bij Snella Autowas draait alles om uw auto! Snella Autowas zoekt voor haar vestiging aan de Valkenburgseweg per medio half september een:

CARWASH MEDEWERKER m/v (fulltime)

Rundergehakt.......................................................................... 500 gram 3.60 Halfomgehakt ........................................................................ 500 gram 3.40 Oma’s gehakt......................................................................... 500 gram 3.60 DONDERDAG

Biefstuk .......................................................................................250 gram 4.95 VRIJDAG & ZATERDAG

Varkensschnitzels .......................................... 5 halen 4 betalen Walnutti............................................................................................. 100 gram 1.45 LEO’S HUISGEMAAKTE

Komkommersalade .................................................................. 200 gram 1.98 MAANDAG

Burgers naar keuze en slavinken ....... 5

Taken: - Klanten ontvangen en wasprogramma doorspreken - Afrekenen met klanten - Voorwassen - Schoonhouden wasstraat - Klein onderhoud machines - Bij afwezigheid bedrijfsleider vervangen

halen 4 betalen

DINSDAG

Magere runderlappen ...........................................................1 kg 8.95 Riblappen ........................................................................................1 kg 9.95 Sucadelappen ............................................................................ 1 kg 11.95

Functie eisen: - Minimaal LBO opleiding - Representatief - Volgens vast rooster werken en ook op zaterdag - Zelfstandig en flexibel - Rijbewijs B Arbeidsvoorwaarden Conform CAO voor Tankstations en Wasbedrijven Reacties Mail je gegevens voor 19 augustus naar: mbaer@vanrhijnbouw.nl Snella Autowas Katwijk BV Valkenburgseweg 101 • 2223 KC Katwijk aan den Rijn Tel. (071) 407 79 99 • www.snella.nl

v.d. Weijdenlaan 1-3 • Tel. 372372 • Noordwijkerhout Kijk ook op internet: www.slagerijklein.nl

Tramstraat 112 B 2225 CM Katwijk Tel. 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Leeuwarden

Goudwisselkantoor is eigendom van familie De Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Emmen Alkmaar Zwolle Zaandam Haarlem

Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie. Let op: verplichte legitimatie bij binnenkomst!

Goudwisselkantoor nten in goud, zilver en mu • ruim 25 jaar ervaring e ati jblijvende tax • een deskundige en vri ien gewenst per bank ind of g alin bet te • contan r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver egg • advies in het bel door heel Nederland • meer dan 50 locaties

Katwijk Den Haag Delft Oud Beijerland

Apeldoorn

Amsterdam Utrecht

Amersfoort

Alphen a/d Rijn Rotterdam

Nijmegen

Dordrecht Den Bosch

Klaaswaal Tilburg Goes

Breda Eindhoven

Heerlen

www.goudwisselkantoor.nl

Groningen

facebook.com/ goudwisselkantoor

Enschede


31 juli 2013

pagina 9

In Voorhout

Eigenaar strijdt voor schuur en blokhut Voorhout - B&W wil dat de eigenaar van een schuur en een geschakelde blokhut op de Van den Berch van Heemstedeweg in Voorhout deze allebei sloopt. Maar de eigenaar is het hier niet mee eens en stapte naar de Bezwaarcommissie. Deze komt binnenkort met een advies of het bezwaar gegrond is of niet. Door Nico Kuyt

Wethouder Kees van Velzen heeft de nieuwe speelplaats aan de Linnaeuslaan in Voorhout geopend (Foto: FBPS/ Peter Schipper).

Feestelijke opening speelplaats

Buurtkinderen nemen zelf initiatief voor snelle aanleg Voorhout - Wethouder Kees van Velzen heeft de nieuwe speelplaats aan de Linnaeuslaan in Voorhout geopend. De wethouder verrichtte samen met de initiatiefnemers Igor en Quinten de officiële openingshandeling. Hierna begeleidde Rob ten Boden, fractievoorzitter van Trilokaal, de jongens naar hun favoriete speeltoestel.

fauna de gelegenheid te geven om zich te ontwikkelen. Er zijn zichtlijnen gecreëerd voor de sociale veiligheid in het speelpark en om het ‘predikantenhuis’ uit 1620 met zijn fraaie rode beuk in de achtertuin weer in het zicht te brengen. Het is een prettig gebied geworden waar jong en oud samen kunnen komen.

Na het officiële gedeelte konden de kinderen en hun begeleiders genieten van de nieuwe speelplaats en gaf de brandweer een demonstratie. Hierbij mochten de kinderen ook zelf ervaren hoe blussen gaat. Daarnaast bood Martijn Ketz van Limburgia uit Voorhout de bezoekers een ijsje aan en was er een hapje en een drankje voor iedereen. Quinten en Igor, die zelf woonachtig zijn in de directe omgeving van de speelplaats aan de Linnaeuslaan, hadden de gemeente om hulp gevraagd om de geplande speelplaats alvast in ontwikkeling te nemen. Ze haalden ruim honderd handtekeningen op in de buurt, en op 20 september 2012 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het idee van Quinten en Igor om de speelplaats te realiseren. De ideeën die zij hadden met de speelplaats heeft de gemeente verwerkt in de nieuwe speelplaats. De speelplaats heeft drie fraaie speeltoestellen gekregen, en is verder aangekleed met een houten vlonderpad, enkele stappaaltjes en boomstammetjes. Van de waterpartij is een gedeelte van de aanwezige beschoeiing verlaagd om de flora en

Eerste oplevering in plan Vesterhout

De openbare verlichting wordt later nog vervangen en uitgebreid met nostalgische lichtmasten zoals in de Boerhaavetuin. Deze lichtmasten zijn aan de gemeente geschonken door de Rotary van Voorhout. De lichtmasten worden nog gerestaureerd en zullen in een later stadium worden geplaatst.

Door H&B Bouw

Naast de schuur en de blokhut treft ook de stalling van diverse campers, vouwwagens en auto’s buiten op het perceel en binnen in enkele schuurkassen het ongenoegen van B&W. Maar na een mediation kwamen de partijen overeen dat een stalling van maximaal vier caravans buiten is toegestaan, mits zij vanaf de openbare weg niet te zien zijn. En binnen mogen er geen auto’s in de schuurkassen, maar de caravans en vouwwagens worden gedoogd. De eigenaar heeft de situatie inmiddels aangepast. Blijft over het geschil rond de schuur en blokhut. De schuur, een voormalig parkietenverblijf, werd een tijdje geleden als woning ingericht en gebruikt, maar dat is niet toegestaan. Het strijdig gebruik is inmiddels gestaakt. En de blokhut diende als logiesverblijf. De eigenaar fokt Engelse rashonden en krijgt regelmatig gasten uit Groot-Brittannië. Voor beide gebouwtjes ontbreken echter volgens B&W de nodige vergunningen.

Achtererf Maar volgens de raadsheer van de eigenaar zijn de vergunningen helemaal niet nodig. De gebouwen voldoen aan de regels voor vergunningsvrij bouwen. Ze worden nu gebruikt als vrijetijdsverblijfsruimte voor de eigenaar en tevens is naar

Meijssen Mode is gespecialiseerd in kleding voor de modebewuste senior. Zij hebben collecties met materialen die bij veel mensen past. De nieuwe herfstcollectie is volgens de laatste modetrends en heeft veel draagcomfort. Dit najaar bevat de collectie van Meijssen Mode diverse kleurthema’s. Men ziet bijvoorbeeld koraal gecombineerd

Column Carmen van den Bosch

Heel vroeger toen wij nog als stam van de Holebeer leefden hoefden we ons waarschijnlijk nergens zorgen om te maken. We renden een beetje achter elkaar aan om bijvoorbeeld voort te planten en aten wat de natuur ons te bieden had op dat moment. Dit betekende

dus achter je eigen voedsel aan rennen waardoor we alles wat rent, vliegt en zwemt nuttigde en suikers aten wanneer de natuur ons dit kon bieden. Zomers dus! Daarom heeft dus ons systeem geen ingebouwde rem op koolhydraat-inname. Dat was helemaal niet nodig. Die holbewoners zouden

zich nu omdraaien onder hun steen van frustratie als ze zouden weten wat wij het hele jaar door kunnen eten en het wordt nog voorverpakt aan je voeten gebracht ook! Mmmm, ik vraag me toch af wie zich in deze situatie zou moeten omdraaien.

Zijerf Maar de woordvoerder voor B&W huldigt een andere mening. De schuur en blokhut zijn naar de openbare weg gericht en dan spreekt men volgens jurisprudentie van een ‘zijerf’ met strengere regels en niet van een ‘achtererf’. De bouwsels zijn vanaf de openbare weg zichtbaar en daarom licht vergunningplichtig. Een bedenktijd of de schuur, of de blokhut, of een deel ervan gesloopt wordt is volgens de woordvoerder niet nodig. Een vergunning kan niet worden verleend vanwege de bestemming bollengrond die sinds 2004 op het gebied ligt. De gemeente heeft weliswaar aan de eigenaar in 2003 gezegd dat de geschakelde blokhut er zonder vergunning kon worden neergezet, maar deze is pas in 2008 geplaatst, na de wijziging van de bestemming. Nadat de Bezwaarcommissie een advies heeft opgesteld neemt B&W binnenkort een besluit op het bezwaar.

Meijssen Mode toont herfstcollectie in Liduina Warmond - De reizende modezaak van Meijssen Mode uit Oegstgeest komt op woensdag 4 september in Huize Liduina in Warmond om haar nieuwe herfstcollectie te tonen. De modeshow wordt op woensdag 4 september om 14.30 uur gehouden.

Voorhout - Zeven jaar na de aankoop van de grond van de familie Vester is de eerste woning opgeleverd van plan Vesterhout in Voorhout. De verkoop van de woningen is in april 2012 van start gegaan. Na een spoedige verkoop kon de start van de woningen in november 2012 beginnen. Ondanks de strenge winter is het H&B Bouw toch gelukt om de negen woningen en de vrijstaande villa allemaal voor de bouwvak aan de kopers te overhandigen (zie foto). De nieuwe bewoners zijn enthousiast over het eigentijdse ontwerp van architectenbureau Piet Onderwater & Partners. Daarnaast zijn de nieuwe bewoners content met het hoge en complete afwerkingsniveau van de woning. De volgende fase van Vesterhout (fase 4) bestaat uit begane grond-appartementen en maisonnettes. Deze zullen na de vakantie in de verkoop gaan.

het oordeel van de raadsheer de logiesfunctie eveneens functioneel verbonden en ondergeschikt aan het gebruik van het hoofdgebouw en bovendien liggen ze in het achtererfgebied, allemaal condities voor vergunningsvrij bouwen. Dat in het bestemmingsplan de grond is aangewezen als bollengebied is volgens hem niet relevant, want bouwvergunningsvrij bouwen mag in dit geval volgens de letter van de wet. Wel wordt de maximale toegestane oppervlakte van 30 m2 aan bebouwing overschreden. Over een oplossing kan echter nog nader worden nagedacht, want zou de schuur worden gesloopt, dan komen de vier caravans in het zicht van de achtertuinen van de aanpalende bewoners in Sassenheim.

met zwart, warm rood in combinatie met ecru en grijstinten, pittige paarstinten, nachtblauw in combinatie met saffraangeel, en basistinten zoals zand, grijs en taupe. Naast de effen stoffen zijn er dessins in bloem en paisley. Zoals altijd in de Meijssen Modecollectie is alles te combineren. Bijvoorbeeld de gedessineerde jasjes, blouses, pullovers en polo’s in combinatie met effen rokken of pantalons. Daarnaast zijn ook eigentijdse jassen opgenomen in deze collectie. Het is een ruime collectie met veel verschillende onderdelen, die onderling goed te combineren zijn. De maatvoering loopt van maat 36 tot en met maat 54. Traditioneel zijn de merken Sommerman, Frank Walder, Germaine, Rabe, Erfo en Lebek in de collectie opgenomen. Daarnaast zijn er ook de nieuwere merken als Inizia en Lucia. Voor de heren bevat de collectie pantalons, pullovers en overhemden. En zoals altijd sluit Meijssen Mode de show met een japon uit een ander tijdperk. Meteen na de show vindt er een verkoop plaats.

Bel de gratis KWF Kanker Infolijn 0800 - 022 66 22 www.carmendecoach.nl carmendecoach@gmail.com M 06 – 46 13 87 21

Al uw persoonlijke vragen over kanker persoonlijk beantwoord


kNOtSgEkkE klEuREN REN! bY NIgHt! Op HEt StRaNd!

IEDERE zoNDAg van 9:00 - 11:00 uur

by night

ONTBIJT AAN ZEE Begin de morgen met een uitgebreid ontbijtbuffet om vervolgens

16,50 EuRO p.p

ColorRain

2013

Ontvang gRatIS 2 consumptie bonnen, een kleuren poeder zakje en een glow stick armband

17 auguStuS NOORdWIJk

vanaf 21.00 uur tot 1.00 uur bij Strand tent take2, kon. astridboulevard 101 Noordwijk

lekker uit te waaien aan zee.

Zomer € 14,50 per persoon

€ 8,50 per kind t/m 12 jaar

Minimaal 1 dag van tevoren reserveren

Koningin Wilhelmina Boulevard | Afrit 10 | Noordwijk 071 362 0489 | www.alexanderbeach.nl

in Noordwijk Zeereep 104, Afrit 21 2202 NW Noordwijk strandhuis-buitengewoon.nl

langevelderslag 36-56 2204 ah noordwijk etenbijnederzandt.nl

INFO & INSCHRIJVEN: WWW.COlORRaIN.Nl Stichting

Twins Allround

Twin Events

TwinFit


31 juli 2013

pagina 11

Ruud Eveleens weg bij Welzijn Teylingen Teylingen - Directeur Ruud Eveleens vertrekt per 1 oktober bij de Stichting Welzijn Teylingen. Het bestuur en de directeur zijn dat in goed onderling overleg overeengekomen. De reden voor het vertrek wordt gevormd door uiteenlopende verwachtingen over de koers van Welzijn Teylingen in de nabije toekomst. Op korte termijn gaat het bestuur, in samenspraak met de medewerkers van Welzijn Teylingen, een profiel opstellen voor een nieuwe directeur. De lopende activiteiten van Welzijn Teylingen zullen in principe geen hinder ondervinden van het vertrek van de directeur. Twee jaar geleden vertrok de toenmalige directeur Anton Kuckartz om dezelfde reden ook al bij de Stichting Welzijn Teylingen.

Warmonder Noordzij co-auteur van boek De kunstwerken geven de spoortunnel extra kleur en dragen bij aan een aantrekkelijke stationsomgeving voor de reiziger (Foto: FBPS/Peter Schipper).

Bollen-, water- en polderlandschap

Muurschilderingen in spoortunnel bij station Sassenheim/Warmond - Vorige week maandag is kunstenares Judith van der Meer gestart met het maken van twee muurschilderingen op de wanden van de spoortunnel bij Station Sassenheim. Deze kunstwerken geven de tunnel extra kleur en dragen bij aan een aantrekkelijke stationsomgeving voor de reiziger. De tunnel onder het spoor bij Station Sassenheim vormt de verbin-

ding tussen de twee perrons van het station en is een belangrijke fietsverbinding tussen Warmond en Sassenheim. Sinds de opening van Station Sassenheim in december 2011 zijn de wanden van de tunnel enkele keren beklad met graffiti. Om toekomstige graffiti te voorkomen en om de stationsomgeving meer kleur te geven, hadden Renée Korbee van bureau Artvision en kunstenares Judith van der Meer het idee om de

tunnel te voorzien van twee kunstwerken. In overleg met de gemeente Teylingen is gekozen voor een bollenlandschap op de ene wand en een water- en polderlandschap op de andere wand van de tunnel. Deze twee landschappen zijn kenmerkend voor de gemeente Teylingen. De kunstwerken worden voorzien van een anti-graffiticoating. De werkzaamheden van Judith van der Meer zullen in totaal ongeveer zes weken duren.

Van zorgverzekeraar Achmea

Apotheek Voorhout ontvangt vier sterren Voorhout - De Samenwerkende Apotheken Bollenstreek hebben ook voor 2013 het predicaat vier sterren van Achmea gekregen, net als in 2012. Apotheek Voorhout werkt sinds 2010 nauw samen met drie Noordwijkse en één Noordwijkerhoutse apotheek. Ondanks de voor apotheken moeilijke tijden van bezuiniging zijn deze vijf apotheken gezamenlijk in staat jaarlijks aan de hoogste eisen van zorgverzekeraar Achmea te voldoen. Achmea beoordeelt ieder jaar de kwaliteit van de apotheken op een aantal gebieden, van klantentevredenheid tot een actieve bijdrage aan de medicatieveiligheid. Afhankelijk van de score kent Achmea de sterren toe. De maximale score is vier sterren. “Het is een erkenning van de uitstekende service en kwaliteit van dienstverlening die wij nastreven”, zegt Hans van Huijgevoort, al meer dan 25 jaar apotheker bij het samenwerkingsverband. “Continu verbeteren wij onze dienstverlening en passen we dit aan naar de wensen van de klant”. Dat goed naar de wensen van de klant wordt geluisterd blijkt bijvoorbeeld uit de herhaalservice. Al meer dan 25 jaar geleden introduceerden de apotheken in Noordwijk het toen voor Nederland unieke concept waarbij voor een herhaalrecept gebeld wordt met de ‘herhaaltelefoon’. Niet de doktersassistente, maar de apotheek beantwoordt voor herhaalrecepten

al meer dan 25 jaar de telefoon. In die 25 jaar is het drukker geworden en zijn de wensen van klanten veranderd. Zo is het nu mogelijk om per e-mail of via de website van de vijf apotheken een herhaalrecept te bestellen. Dit kan 24 uur per dag. De medicijnen liggen vrijwel altijd dezelfde werkdag om 14.00 uur klaar. Als het moet zelfs eerder, iets wat elders lang niet altijd gebruikelijk is. De herhaaltelefoon kent piekmomenten waarbij er een wachttijd ontstaat. Als alternatief voor die wachttijd is het sinds enige tijd ook mogelijk via de herhaalservice een herhaalrecept automatisch te laten regelen door de apotheek. De apotheek houdt in de gaten wanneer de medicijnen bijna op zijn. Ruim van te voren wordt door de apotheek bij de huisarts een recept aangevraagd. Na goedkeuring van de arts worden de medicijnen klaargezet. De klant hoort van te voren wanneer het recept klaarstaat of ontvangt een berichtje. Veel chronische medicijnen zijn geschikt om op deze manier te bestellen. In overleg met de medewerkers van de apotheek wordt gekeken of de medicijnen van de klant geschikt zijn voor deze service. Inmiddels wordt door de medewerkers van de apotheken hard gewerkt om de dienstverlening nog verder te verbeteren. Daarom vindt er op dit moment een klantentevredenheidsenquête plaats waarbij klanten de apotheken beoordelen. De eerste positieve reacties zijn al zichtbaar en de vijf samenwerkende apotheken scoren allemaal bovengemiddeld hoog. Hans van Huijgevoort sluit

af: ”We hebben er vertrouwen in dat we met onze medewerkers ook dit jaar weer zo’n hoog serviceniveau kunnen leveren en dit bij de zorgverzekeraars ook volgend jaar niet onopgemerkt blijft”.

Goed jaar MareGroep Teylingen - Ondanks de economische recessie is MareGroep NV er wederom in geslaagd het jaar af te sluiten met een goed resultaat. Zowel Sociaal Werkvoorzieningschap MareGroep als dochteronderneming MareFlex, het re-integratiebedrijf, hebben het boekjaar 2012 ruim boven de begroting afgesloten. Ook op sociaal vlak is uitstekend gepresteerd, zo blijkt uit het recent verschenen Sociaal Jaarverslag. Eind 2012 waren 348 (41 procent) van de 850 medewerkers gedetacheerd of werkten via begeleid werken bij bedrijven in de regio. Daarnaast werkten 176 medewerkers (21 procent) in de groenvoorziening en post. Hiermee scoort MareGroep aanzienlijk hoger dan de gemiddelde provinciale en landelijke resultaten. MareGroep benadrukt dat deze resultaten niet mogelijk zouden zijn geweest zonder de opdrachten van de acht gemeenten en vele andere werkgevers in de regio. De aanhoudende economische situatie baart echter ook MareGroep enige zorg. Het bedrijf zal er alles aan doen om de crisis zo goed mogelijk door te komen.

Warmond - Karel Noordzij uit Warmond is één van de zestig co-auteurs van het boek ‘Pamflet2.NL Zelfsturing’. Zijn artikel in het boek van Martijn Aslander en Erwin Witteveen is gekozen uit een kleine honderd ingezonden verhalen. Het boek van 238 pagina’s ligt in de boekhandel voor € 19,50, maar de complete inhoud van het boek is ook gratis toegankelijk op www. zelfsturing.net. Het artikel van Noordzij is te vinden op www. zelfsturing.net/karelnoordzij.

als je zélf actie onderneemt. Zelfsturing. Zelf zoeken naar een oplossing, in plaats van afschuiven. Het zou wel eens dé aanpak van de crisis kunnen worden’. In het boek staan verhalen van pioniers. Bekende en onbekende Nederlanders -jong en oud- die zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken. In hun eigen straatje, op hun werk, of landelijk. Of die op het punt staan dat te gaan doen, maar eerst nog aan het idee moeten wennen. Dit boek biedt ideeën en inspiratie voor 17 miljoen Nederlanders.

De uitgever van het boek experimenteert hiermee met de spelregels van de nieuwe economie, waarin elementen als free content, opensource, crowdsourcing, cocreatie, informele netwerksamenleving en zelfsturing een steeds belangrijker rol krijgen. De tekst op de achterflap van het boek is wat dit betreft veelzeggend: ‘Nederlanders kunnen goed klagen, zegt men. Is dat onze volksaard, of is het een oude gewoonte die we honderd jaar hebben aangeleerd? Als je een probleem had, dan legde je dat op het bordje van een ander. De overheid, of je baas, of een instantie. Zo deden we dat altijd. Maar nu niet meer. Een kentering in de samenleving is zichtbaar. Steeds meer mensen ervaren dat het veel leuker is en sneller werkt

EHBO-cursus in Warmond Warmond - De EHBO-vereniging Warmond start bij voldoende deelnemers in oktober een cursus ‘Eerste Hulp Bij Ongelukken’. Op de cursus wordt geleerd te reageren op plotseling optredende ongevallen of ziekten in de eigen omgeving. Reanimatie en gebruik van AED behoort ook tot de basisstof. De cursus wordt afgesloten met een diploma. De opleiding wordt gegeven in het Trefpunt op een vijftiental dinsdagavonden en wordt afgesloten in maart. Voor informatie: Gerard Versluys, tel. 06-43167968 of e-mail rietengerard@hetnet.nl.

De Startbaan zwaait juffrouw Ineke uit

Sassenheim - Na negentien jaar op basisschool De Startbaan in Sassenheim te hebben gewerkt gaat juf Ineke met prepensioen. Zij werd door de kinderen van haar groep thuis opgehaald, om samen met alle kinderen van De Startbaan haar afscheid te vieren. Bij aankomst op school heeft zij kunnen genieten van een door de hele school ingestudeerde rap. Daarna was er voor iedereen taart en limonade. Aan het einde van de ochtend hebben de kinderen juf Ineke tijdens de weeksluiting verrast met een programma vol liedjes, dans en toneelspel (zie foto). ‘s Middags is de hele school naar de speeltuin vertrokken om daar samen te genieten van een dag klimmen, klauteren, duikelen, schommelen, wippen en het spelen met zand en water. Het was een mooie dag waar juf Ineke en de kinderen met plezier aan terug zullen denken.


Wist je dat... … Avifauna de enige dierentu in in Nederland is waar een St el le rs zeearend losv liegt in een vo ge ldemonstratie?

d l e r e De w aan vogels Vogelpark Avifauna Vogelpark Avifauna bestaat sinds 1950 en is het eerste vogelpark ter wereld. Er leven meer dan 250 soorten vogels in het park.

Kleinste kolibriesoort leeft in Avifauna Vogelpark Avifauna heeft er sinds dit jaar een bijzondere bewoner bij. De witneksaffier, een kolibriesoort met een gewicht van 3,5 gram en lengte van 8 centimeter, leeft in het kolibriehuis van het vogelpark. De witneksaffier is de kleinste vogelsoort die momenteel in de Europese dierentuinen te zien is. Kolibries zijn kampioenen onder de vogels. Het zijn de kleinste vogels van de wereld, maar met grootse prestaties! Per minuut slaat de kolibrie wel meer dan 4000 keer met zijn vleugels. Dat komt neer op 70 tot 80 keer per seconde! Door het hoge energieverbruik moeten kolibries vaak eten. Ze bezoeken wel 2000 bloemen per dag om voldoende voeding binnen te krijgen. Verder leggen ze relatief de zwaarste eieren in vergelijking met hun gewicht, hebben ze relatief de grootste vliegspieren en zijn er bij sommige kolibriesoorten vliegsnelheden van bijna 100 kilometer …er de laatst e 10 jaar nerg ens per uur gemeten. anders in de

Wist je dat...

Machtige zeearend te zien in vogeldemonstratie

Dagelijks kan je deze machtige vogel zien vliegen tijdens de vogeldemonstratie. Naast deze roofvogel zijn ook de kleurrijke ara’s, toerako’s en ibissen te bewonderen.

Wist je dat...

drie … er per dag vogeldee nd le verschil zijn? monstraties

Voorwaarden: - Geldig t/m 31 oktober 2013 - Max. 4 personen per bon - Niet geldig i.c.m. andere acties en niet inwisselbaar voor contanten

De Pantanal De Pantanal, wat ‘groot moeras’ betekent, is het grootste moerasgebied ter wereld. Het bevindt zich in Zuid-Amerika, maar de vogels van de Pantanal zijn ook in Alphen aan den Rijn te zien!

BON VERHAGEN

Live Cooking Buffet bij Avifauna

Uit het ei!

Elk weekend is er een Live Cooking Buffet in Avifauna, je ziet de koks live in actie! Er is keuze uit een brunchbuffet of dinerbuffet. Het buffet is inclusief drankjes en vogelparkentree.

• Australische griel • Visayan tariktik neushoornvogel • Grote jaarvogel • Zwarte ooievaar • Zwartnekzwaan • Manenduif • Regenbooglori • Picazuroduif • Blauwwanghoningvogel • Blauwe pauw

Wist je dat... el zwaar uzentoekan he re de n va el ...de snav De snavel heel licht is? ijk nl ge ei r aa lijkt, m l van binnen. is namelijk ho

Geboortegolf in de Lori Landing In de Lori Landing wandel je door een ruig landschap van rode rotsen met Aboriginal tekeningen, termietenheuvels en tropische planten. Er leven wel meer dan 100 Australische lories. Momenteel is er een ware geboortegolf aan de gang. Er zijn de afgelopen maanden al tientallen kuikens uit het ei gekropen. De jongen van vorig jaar strijken al neer op de handen van onze bezoekers als zij een cupje nectar bij zich hebben.

Met de boot naar Avifauna

De Stellers zeearend is met zijn enorme gewicht van negen kilo de zwaarste arend. Deze roofvogels hebben een spanwijdte van meer dan 2,5 meter en door de grote, gele snavel en hun strenge blik zijn het indrukwekkende vogels.

Lever deze bon in bij de kassa van het vogelpark en krijg 20% korting op de entreeprijs.

Voor de Pantanal is één van de tropische hallen omgebouwd tot moeras, compleet met beplanting, rotsformaties en vlonders. Er vliegen allerlei Zuid-Amerikaanse vogels rond zoals de zonneral, roodkuifkardinaal, sabeltangara en buffnekibis maar ook de blauwkroonmotmot die zijn nesten graaft in oeverwallen. De reuzentoekans hebben naast de groefsnaveltoekans hun eigen verblijf gekregen.

Er is bijvoorbeeld een Filipijnenhal met typische Filipijnse vogels, een Cubaans brakwatermoeras met flamingo’s en een Australische Lori Landing waar je zelf kleine honingpapegaaitjes kunt voeren. Ook zijn er dagelijks vogeldemonstraties waarbij je onder andere ziet hoe een gier een ei openbreekt en een kuifseriëma haar prooi doodt. Sinds 2012 is het vogelpark een stichting en dat betekent dat alle inkomsten ten goede komen aan het vogelpark en haar natuur- en milieubeschermingsprojecten.

Ontdek Avifauna met korting!

Op dinsdag 23 juli zijn de populaire dagtochten per boot naar Avifauna weer van start gegaan. Vanuit 11 aan het water gelegen plaatsen rondom Alphen aan den Rijn worden bezoekers met de boot opgehaald en “thuisgebracht”. Je kunt opstappen in Den Haag, Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Leiden, Voorschoten, Gouda, Boskoop, Waddinxveen, Bodegraven en Woerden. Je verblijft c.a. 2,5 uur in het vogelpark. Rederij Avifauna vaart het hele jaar diverse (culinaire) rondvaarten zoals High Tea boot, Captains Dinner of Brunchboot. Kijk voor meer info op www.avifauna.nl

Smaragden huwelijk in Avifauna Het is feest in Vogelpark Avifauna. Een koppel dubbele neushoornvogels viert dit jaar hun 40-jarig ‘huwelijk’. Het koppel is in 1973 naar het vogelpark gekomen. Sindsdien is het koppel onafscheidelijk. Ze hebben in het verleden al voor heel wat nakomelingen gezorgd en zijn daardoor erg belangrijk geweest voor het internationale fokprogramma. Een goed huwelijk is bij deze vogels erg belangrijk bij het grootbrengen van de jongen. Het vrouwtje is tijdens de broedperiode geheel afhankelijk van het mannetje. Het nest, dat zich in een holle boom bevindt, wordt bijna helemaal dichtgemetseld. Het vrouwtje zit dan ongeveer 3 maanden opgesloten in het nest terwijl het mannetje voor haar eten zorgt. Dit koppel heeft in de afgelopen 40 jaar maar liefst 12 jongen grootgebracht. Geen enkel ander paar in de dierentuinen is al zo lang bij elkaar en heeft samen zoveel jongen opgevoed. Avifauna is dan ook erg trots op dit koppel.

Diner

€ 17,50 (kind 3-12 jaar) € 39,50 p.p. (volw)

Brunch € 17,50 (kind 3-12 jaar) v.a. € 27,50 p.p. (volw) Kijk voor meer informatie op www.avifauna.nl

Wilde Europese ooievaars Bij de natuurvijver achter in het vogelpark, staat een aantal ooievaarsnesten waar elk jaar Europese ooievaars komen broeden. Dit zijn wilde ooievaars die jaarlijks naar Avifauna terugkeren. De mannetjes komen in het voorjaar als eerste terug uit Afrika en maken het nest alvast klaar voor de vrouwtjes die enkele weken later volgen.

Europese dier entuinen een vo geltje van dit formaat te zi en geweest is ?

Hoofdsponsor van Vogelpark Avifauna:

Volg ons op:

www.avifauna.nl

Avifauna zomeravond: Avifauna blijft wakker

Tijd: 0u 18.0 0 - 22.0 p. Pr ijs: € 4,- p.

Op vrijdag 23 augustus is er weer een zomeravond in Avifauna, dit jaar is het thema ‘Arenden’. Om geld op te halen voor het goede doel worden er allemaal extra activiteiten georganiseerd.

Doe bijvoorbeeld mee aan het vlottenspel, laat je schminken en kom kijken bij de extra vogeldemonstratie. Volg een lezing en timmer een vogelhuisje in elkaar, er is voor jong en oud genoeg te doen! De hoofdlaan van het vogelpark wordt omgetoverd tot markt met allerlei producten uit het Groene Hart.


A ZZU RRO ZOMERSP EC IAL

Sunshine Facial Kom naar Azzurro Beauty en geniet van een heerlijke Sunshine Facial met de producten van comfort zone bestaande uit een reiniging & peeling, ke keuze uit een massage van gelaat, nek en decolleté óf een hydraterend, verzorgend masker. Tijdens het masker ontvang je een hoofdhuidmassage. De behandeling wordt af afgesloten met een passende dagverzorging.

€29.NU

p.p.*

Desgewenst kan de behandeling worden uitgebreid met een rug-/nek-/schoudermassage en/of een fruitige lichaamscrub voor slechts €29,- extra per persoon*. *Deze aanbieding is geldig voor boekingen t/m 31 augustus 2013.

w w w. az z u r r ob e aut y.nl OUDE ZEEWEG 57 - NOORDWIJK - 071 361 47 02 voor uw tuin of oprit. Ruim • BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, •30STRATENMAKER jaar ervaring. Leveren van alle materialen. gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. Schuttingen. Ook voor kleine reparaties en afvoer. • 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt Tegen scherpe prijzen. Tel. 06-20897322. uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. • Eerhart Sierbestrating. Voor al uw bestra- • Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor-

tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsschoten? www.tcdekampioen.nl. opgave 070-3211006. STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid StichVuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Interieurverzorging, tel. 070-5116612. Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- 06-12028319. len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

Dealer Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van goud en zilver tegen directe contante betaling!

TE HUUR: 6 persoons bestelbussen vanaf

€ 85,00

Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

GEVEL/SCHOORSTEENRESTAURATIE? Uithakken (slijpen)-voegen-reinigen-impregnerenknipvoegen-metselwerk. Altijd gratis advies en geheel vrijblijvend prijsopgave. Tel. 06-20897322.

wespen, plaagdieren, dienstverlening. Tel. 06-54948365 / 070-5115927. vofroessinghvaniterson.com

COMPUTERHULP Virusverwijdering, sneller •maken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, Laptopreparatie, WiFi, Privé cursus, etc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 0642460355 info op www.Boonict.nl

HOME & LIVING

PASSION FOR FOOD

KIDS & FUN MEN’S WORLD BEAUTY & FASHION

22 | 23 MAART 2014

www.leidato.nl

HANGAAR2 | Valkenburg ZH

garageboxen in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480.

SMEDERIJ 12 | T (0252) 21 36 80 2211 SM NOORDWIJKERHOUT WWW.TURK-ROOF.NL | INFO@TURK-ROOF.NL

WEEKEND- en VAKANTIEHULPEN ge•vraagd. Werkzaamheden Boulevard Noordwijk. Vanaf 15 jaar. Tel. 06-53536861.

particuliere thuishulp met niveau. Admin., huish. en logistieke hulp aan huis. www.letmehelp.nl, tel. 071-3013401.

morgen mag ik naar huis

te koop. Merk Rösler 1978. Afhaal•prijspiano € 475,-. Tel. 06-15964807.

per dag

0252-211849 www.gdol.nl

Te koop 4-KMR. BUNGALOW met inpandige garage te Leiderdorp aan het Essenpark. Nu in prijs verlaagd. Tel. 06-50204780.

TUINMAN/STRATENMAKER voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis pr.opg. Tel. 0657200505.

Te koop 4-pers. HOBBY CARAVAN excl., bj. ‘98. Geheel compleet + Penta Isabella voortent. Staanplaats de Noordduinen. Tel. 06-24134427.

KWF Kankerbestrijding zorgt voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Kijk vandaag nog op kwfkankerbestrijding.nl om te zien wat ú kunt doen. iedereen verdient een morgen


31 juli 2013

pagina 15

Nieuwe ruimte gezocht

Op stap met Bert van Leeuwen

Kledingbank maakt in zes maanden vliegende start

Boerenlandgids vertelt over Boterhuispolder

Teylingen - De vrijwilligers van de Kledingbank Teylingen kijken met een voldaan gevoel terug op de startfase van het afgelopen halfjaar. Met veel enthousiasme wordt de ingebrachte kleding iedere dinsdagochtend gesorteerd en op donderdagmiddag uitgezocht door diverse klanten uit Teylingen. Veel goede kleding wordt ingeleverd bij Shoeby in Sassenheim. Ook de medewerkers van Shoeby verlenen belangeloos hun medewerking. De kledingbank zoekt nog vrijwilligers die na de zomer mee willen helpen op een van deze dagdelen. In onderling overleg wordt bij toerbeurt het werk verdeeld. De huidige locatie van de kledingbank is de Pleisterplaats in de brandweerkazerne in Sassenheim. Wie mee wil helpen kan een e-mail struen naar Kledingbankteylingen@gmail.com. De kledingbank is tijdens de zomervakantie gesloten en start op 29 augustus weer met uitgifte. Tijdens de zomervakantie gaat de kledingbank achter de schermen door. Momenteel is de kledingbank gehuisvest in de kantine van

Met veel enthousiasme wordt de ingebrachte kleding iedere dinsdagochtend gesorteerd. de brandweer, maar dat is een tijdelijke oplossing. De kleding staat in grote bakken tegen een wand en er is beperkte mogelijkheid om de kleding uit te hangen. De kledingbank is daarom op zoek naar een locatie waar de kleding beter tot zijn recht komt, met een eigen ingang en waar

de mogelijkheid is om de doelgroep en de dienstverlening uit te breiden. Wie een plek weet voor de kledingbank kan contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken: tel. 06-13161458 of 06-46320171, of e-mail Kledingbankteylingen@ gmail.com.

Warmond - Vrijdagmiddag 2 augustus kan men met een Boerenlandgids het buitengebied in trekken. Ditmaal kan dat in de Boterhuispolder tussen Warmond en Leiderdorp, een pittoresk polderlandschap met grazende koeien en groene vergezichten. Boerenlandgids Bert van Leeuwen is er kind aan huis. Geboren en getogen in Warmond was hij vaak te vinden op opa’s boerderij Zeldenrust in de Boterhuispolder. Hij woont en boert er nu zelf, en leidt geïnteresseerden graag rond op zijn bedrijf en door de polder. Hij vertelt welke grassen en kruiden men vindt in het veld, hoe men vee gezond houdt, en over weidevogels. Van Leeuwen vertelt er smakelijk over en brengt de aanwezigen op deze zomermiddag -maar er moet wel geroeid worden- naar het Ven-

Boerenlandgids Bert van Leeuwen. nemeer. Op verzoek kan ook Engels en/of Duits gesproken worden. De start is vrijdag 2 augustus om 13.30 uur bij Boerderij Zeldenrust aan de Langebrug 1 in Warmond, en de tocht duurt ongeveer 2 1/2 uur. De prijs bedraagt 15 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Hierbij zijn inbegrepen boerderijbezoek, roeitocht, koffie of thee en een boerenlekkernij. Opgeven is mogelijk via de website www.boerenlandgidsen.nl.

Regenboog neemt afscheid van groep 8

‘Het complex gaat leven’

Eerste appartementen Kaag Resort aan kopers opgeleverd Warmond - Afgelopen week zijn de eerste appartementen in Kaag Resort, het recreatiecomplex aan de Leede in de Warmondse Veerpolder, opgeleverd. Van de 34 appartementen zijn er inmiddels twaalf verkocht, evenals de commerciële ruimte. Nu de eerste opleveringen hebben plaatsgevonden is ook de Vereniging van Eigenaren (VVE) opgericht. “Dat is een bijzonder moment,” zegt Jelle Adema, bestuurder van de VVE. “Dit is toch waar je het voor doet: dat de appartementen in gebruik genomen worden en dat het complex gaat ‘leven’. Het is met veel zorg gebouwd en met diezelfde zorg willen wij ook de eigenaren tegemoet treden. Daarom is het van belang dat er een goede structuur wordt neergelegd voor de VVE, zeker omdat de appartementen voor een deel voor recreatieve en shortstay-verhuur zullen worden gebruikt.” De appartementen blijken uitstekend aan te slaan bij expats en mensen die hun domicilie buiten Nederland hebben, maar die wel behoefte hebben aan een vaste plek in Nederland. “Veel mensen willen het ook huren voor een korte periode, omdat zij in een vakantie heerlijk aan het water willen verblijven. Dat is ook allemaal goed geregeld. Het verhuren van de appartementen wordt verzorgd door een professioneel verhuurbedrijf dat zich op het gebied van verhuur inmiddels heeft bewezen. Voor de eigenaren van de appartementen is dat van groot belang, want je legt wel je vermogen in hun handen en dan moet je erop kunnen vertrouwen dat hun belangen goed behartigd worden, maar ook dat zorgvuldig met de huurders omgegaan wordt en ervoor te zorgen dat zij zich welkom voelen op

Voorhout - “Groep 8 gaat ons verlaten, we houden het niet droog, want zij zijn de kanjers, van de Regenboog”. Met deze tekst heeft De Regenboog vlak voor de schoolvakantie alle kinderen van groep 8 toegezongen en uitgezwaaid (zie foto). Zij hebben twee geweldige afscheidsavonden gehad. De kinderen hebben hun mooiste Regenboogdromen middels een ballon de lucht in laten vliegen. Ze zijn klaar voor de grote stap naar het voortgezet onderwijs.

Afgelopen week zijn de eerste appartementen in Kaag Resort, het recreatiecomplex aan de Leede in de Warmondse Veerpolder, opgeleverd (Archieffoto). Kaag Resort,” legt Adema uit. “Er wordt nu hard gewerkt aan wat laatste afwerkingen en de inrichting. Vanaf september kunnen de eerste huurders erin. Eigenaren kunnen er uiteraard gebruik van maken zodra zij de sleutel hebben ontvangen.” In het complex wordt ook een horecagelegenheid gevestigd, wat prettig is voor de eigenaren en huurders van Kaag Resort. Zij kunnen vlakbij terecht voor een kop koffie of een

drankje. In de directe omgeving van Kaag Resort zijn de nodige sporten recreatiemogelijkheden, zoals tennisbanen, een golfbaan, diverse restaurants, een fitness- en wellnesscentrum en vele watersportactiviteiten. Het feit dat zij voor het appartementencomplex een ligplaats kunnen huren is een groot pluspunt, zodat men zo uit het appartement met de eigen of een gehuurde boot de Kaag op kan.

NENS bij Ziggo ook analoog Teylingen - Sinds vorige week is de lokale omroep NENS ook te ontvangen op het analoge kabelnet van Ziggo, en in de ether via een zender in Lisse op de FM-frequentie 107,7 MHz. Zoals bekend heeft het Commissariaat voor de Media in juni besloten dat NENS ook de lokale publieke omroep in de gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom wordt. Dit ter vervanging van Holland Centraal/Unity, dat nu alleen nog maar actief is in Leiden en om-

geving. NENS was al de lokale omroep in Noordwijk en Noordwijkerhout. Alle vrijwilligers van NENS zijn afkomstig uit de Bollenstreek, en de programma’s en onderwerpen zijn op de Bollenstreek gericht. Naast op het analoge kabelnet zijn de radio- en televisieuitzendingen van NENS ook te ontvangen op het digitale kabelnet van Ziggo, en de radiouitzendingen ook op de FM-frequentie 105,3 MHz van de zender in Noordwijk.

Open dag van Sint Cecilia goed bezocht Voorhout - Zaterdag 20 juli heeft muziekvereniging St. Cecilia uit Voorhout een open dag georganiseerd in jongerencentrum @Hok. Het evenement was bedoeld voor iedereen die het leuk lijkt een muziekinstrument te bespelen, en dit op deze dag eens te kunnen uitproberen. Om de vereniging onder de aandacht te brengen bij kinderen in Voorhout, hebben leden van de muziekvereniging al een bezoek gebracht aan de Andreasschool en basisschool De Regenboog. Tijdens deze les werd uitgelegd hoe het is om samen muziek te maken en hoe verschillende blaasinstrumenten werken. Tot enthousiasme van de kinderen konden er ook ‘echte’ instrumenten worden uitgeprobeerd. Omdat daar tijdens de scholenbezoeken niet uitgebreid de tijd voor was, en niet alle scholen bezocht zijn, werd deze open dag georganiseerd. De Voorhoutse muziekvereniging bestaat uit drie

onderdelen die regelmatig optreden; een drumfanfare, een harmonieorkest en een leerlingenorkest. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er ook een veertig schoolweken durende AMVblokfluit cursus (Algemene Muzikale Vorming). De jongste groep, het leerlingenorkest, heeft gedurende de dag het plezier van musiceren laten horen. Zij speelden muziekstukken die zij het afgelopen seizoen ingestudeerd hebben. Er stonden vele kraampjes waar verschillende instrumenten konden worden uitgeprobeerd. Vooral de grote instrumenten waren erg in trek bij de kleinste bezoekertjes. Natuurlijk zijn de kleinere instrumenten bij voorkeur geschikt voor een jonge muzikant. Ook de grote trom, trombone, dwarsfluit, klarinet, trommel, saxofoon, bariton en sousafoon kregen volop aandacht van de bezoekers. Overal konden vragen gesteld worden over muziek en muziek maken. Er was zelfs een kraampje waarbij kinderen op de foto konden in een echt fanfare- of harmonieuniform.


ALLES IN DE TENT Dreft Wasmiddel, vaatwas of afwasmiddel Alle varianten Bijv. Afwas original platinum flacon 433 ml 2.09 Nu 1.04

Roomboter appelflappen Per stuk

2013

50% KORTING

Alleen op:

2 3

Stoney Creek Chardonnay Semillon of Shiraz Uit Australië. Fles 75 cl

Honig Maaltijdmix Alle varianten Bijv. Mix voor macaroni/spaghetti

5.49 Nu 2.74

1.02 Nu 0.51

Maximaal 6 stuks per klant.

Maximaal 3 stuks per klant.

50% KORTING

50% KORTING

zaterdag

50% KORTING

1.34 Nu 0.67

BESTE WIJNAFDELING

5.29 Nu 2.64

50% KORTING

Roosvicee Vruchtensap Alle varianten Pak 1,5 liter Bijv. 50/50 fruit & water roodfruit Maximaal 3 stuks per klant.

Kipkrokantschnitzels Pak 5 stuks

0.89 Nu 0.44

augustus

50% KORTING

1.99 Nu 0.99

Maximaal 3 stuks per klant.

vrijdag

50

Zacht fruit Rode bessen, blauwe bessen, bramen of frambozen Bakje 125 gram Bijv. Rode bessen

50% KORTING

Geldig in week 31 (zondag 28 juli t/m zaterdag 3 augustus 2013)

Mini’s M&M’s Choco of pinda of Maltesers Logo geoptimaliseerd Uitdeelzak 240-280 gram

50% KORTING

voor klein gebruik

Bijv. M&M’s mini’s pinda 3.45 Nu 1.72 Maximaal 3 stuks per klant.

augustus

2 VOOR

7.98

5.

Filetlapjes Oriëntaals, Procureurlapjes Provençaals of speklapjes smokey bbq 2 pakken à 350 gram naar keuze

00

4 VOOR

Pepsi, Sisi, 7-Up of Sourcy Citron Alle varianten

4 flessen à 1,5 liter naar keuze 5.96

Openingstijden: maandag-woensdag 8.00 - 20.00 | donderdag-vrijdag 8.00 - 21.00 | zaterdag 8.00 - 20.00 |

8.00

3.99

Varkenshaas lang Per 500 gram

4.99

Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

Van Dijk - Voorhout

| Herenstraat 45 | Voorhout | T: 0252 21 62 52 | PEUGEOT 307 CC 1.6 16V

WEEKTOPPER Inrichting: Cabriolet (2 drs) Bouwjaar: Januari 2005 Kleur: Zwart Brandstof: Benzine Versnellingsbak: Handg. 5 versn. Kenteken: 92-PX-LP Gewicht (leeg): 1.413 km Max. trekgewicht: 1.200 kg

Wij werken aan het spoor Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 2 op 3 augustus op het traject Amsterdam - Warmond een slijptrein. Woont u in Sassenheim in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

Kijk voor details en ons totale aanbod op: www.autokwaak.nl

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

A U T O M O B I E L B E D R I J F

van der Kwaak

foto: Peter Honig

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/slijptrein Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/onderhoud of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

aanbiedinjvgeres n

inkoop

inruil

financiering

JONGE JENEVER - GRAANLAND ZOMERPRIJS 10,95 voor €9,95

op=op

bli

Brouwerstraat 51b (showroom) Rijnsburg • Tel. 071-4021513 www.autokwaak.nl • info@autokwaak.nl

WHISKY - VAT69 of GRANT’S 0.7L ZOMERPRIJS 15,95 voor €12,95

voor de thuis

Drinkland Noordwijk Drinkland Oegstgeest Drinkland Voorhout Drinkland Den Haag

verkoop

M.Kruytstr 24 Langevoort 19 Jac. V. Beierenhof 28 Prinsestraat 57

VODKA - SMIRNOFF 0.7L ZOMERPRIJS 15,95 voor €12,50

RUM - FLOR de CANA 0.7L

Nicaragua - 4 jarige Blanco of Gold ZOMERPRIJS 17,80 voor €14,50

proef

de

LIKEUR - LICOR 43 0.7L

ZOMERPRIJS 17,45 voor €16,50

zomer

FRANSE WIJNEN - LES VIGNEAUX Gehele serie Rouge of Blanc ZOMERPRIJS 4,95 voor €3,98

brut of brut

nature

hmm... MOUSSEREND CAVA TORREBLANCA

ZOMERPRIJS 13,95 voor €9,98

SpAANSE ROSé RUEDA ROSADO

ZOMERPRIJS 6,55 voor €4,95

ELZAS - pINOT GRIS-RIESLING Lekker frisse, witte Elzasser ZOMERPRIJS 11,15 voor €7,95


ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

ijk

za Noordw

Bedding Pla


pagina 18

31 juli 2013

Derde plaats op mars

Topnoteringen voor Adest Musica Sassenheim - Een intensieve periode van ruim een half jaar met alleen maar bezig zijn met muziek, repeteren en exerceren, is met de twaalfde deelname van Adest Musica aan het Wereld Muziek Concours 2013 afgesloten. Adest Musica kan met meer dan een voldaan gevoel terugkijken op de behaalde resultaten. Een derde plaats op het onderdeel mars en een vijfde plaats op het onderdeel show, met daarbij de opmerking dat Adest op dit onderdeel het tweede Nederlandse korps is op de ranglijst. Een prestatie om trots op te zijn, en dat zijn de muzikanten, instructie, vrijwilligers en supporters zeker. Zondagmorgen 28 juli vertrekt het korps en instructie, evenals de bijna 300 supporters, vroeg naar Kerkrade naar het Parkstad Limburg Stadion. En niet te vergeten de grote Adest-vrachtwagen, afgeladen met instrumentarium en uniformen. Een voorspoedige reis zorgt ervoor dat ruim voor aanvang van het programma op deze finaledag het gezelschap bij het stadion arriveert. De korpsleden en instructie rijden hierna direct door naar een speciaal voor hen georganiseerde

ther Earth’. Intussen is het seniorkorps, in het wit geuniformeerd, aangekomen bij het stadion in afwachting van het eerste onderdeel: de mars. Korpsen uit Spanje, Denemarken, Engeland en Friesland gaan Adest Musica voor. Adest verschijnt zelfs eerder in het programma, daar een Duits korps verstrikt is geraakt in een file. De knop omzetten, de strakke tijdsplanning in de voorbereiding wordt doorkruist door een eerdere programmering. Onder luid gejuich verschijnt het korps in het stadion en stelt zich op. Een kort gesprekje tussen maitre Theo Pols met de juryvoorzitter en presentator. Na het stoksignaal van Pols vertrekt het korps met de mars ‘Tower of Logic’. De eerste bocht is direct al verrassend. Het zal Adest niet zijn of er is alweer aan nieuwe bochttechniek toegevoegd. Vervolgens de Engelse en Amerikaanse counter, en dit alles in een optimale balans en cadans tussen muziek, loopbewegingen en bochttechnieken. Halverwege het te lopen marsparcours wordt de tweede mars ‘Kingdom of God’ ingezet. Een mars van een totaal andere orde. Het geeft de veelzijdigheid aan van het korps. De rijen blijven recht, de diagonalen strak en waar nodig wordt er snel gecorrigeerd tussen de muzikanten. De mars zit erop en de strakke

De opening van de show ‘Mother Earth’ van Adest Musica. instrument bespelen. Dit alles om de muzikale bezetting in balans te houden. En dan zo’n prestatie neerzetten, vinden ook marsinstructeur Daan Wolvers, slagwerkinstructeur Jos Lustberg en het instructieteam Alexander van Delft, Robert van Kesteren en Frank Ranzijn. De korpsleden rijden weer terug naar hun sportaccommodatie om zich na deze eerste inspanning voor te bereiden op de show ‘Mother Earth’. Gaan de gimmicks lukken, gaat de broekenact lukken, hoe blijft de muzikaliteit tijdens de twaalf minuten durende show?

Mooi programma, internationale winnaar?

Bassist Koos Hoogervorst (51 jaar, elf keer deelname aan het WMC) en bassist Bram van Dijk (17 jaar, eerste deelname aan het WMC): emoties na de gelopen mars. sportaccommodatie om weg te blijven van de drukte in en rond het stadion. Een stadion dat met ruim 15.000 toeschouwers vrijwel is uitverkocht. Het geeft aan hoe belangrijk het WMC wordt gezien in de ogen van de muziekliefhebbers. Meedoen aan en presteren op het WMC genereert naamsbekendheid en betekent ook dat impresario’s en organisatoren van evenementen een indruk krijgen van de kwaliteit van de korpsen. Bij het stadion wordt de PR-stand van Adest Musica opgebouwd en in ‘no time’ wordt deze overlopen door fans om een cd, Tshirt of PR-artikel aan te schaffen. Adest Musica heeft een naam in de mars- en showbandwereld, en dat blijkt hieruit. De supporters zoeken hun plaats op in het stadion, zowel op de hoofdtribune als op de zijtribune. Maar de meeste supporters zitten op de Zuidtribune, velen opvallend gekleed in het zwarte ‘Haka-T-shirt’, speciaal ontworpen voor deze dag en gelinkt aan één van de gimmicks in de show ‘Mo-

‘koppies’ en kaarsrechte lichamen verlaten het stadion. Het eerste onderdeel zit erop en tal van muzikanten laten hun emoties de vrije loop. Zoveel spanning, zoveel voorbereiding, zoveel emotie komt los. Daar hebben de muzikanten het nu met elkaar voor gedaan, hier hebben ze nu zoveel uren en dagdelen voorbereiding ingestoken. Bassist Koos Hoogervorst, de rust zelve, die met zijn elfde deelname dat speciale WMC-gevoel opnieuw meemaakt.

Intussen vermaken de supporters zich prima in en rond het stadion. Een kleurige stoet aan korpsen trekt voorbij waarbij, lopende de middag, al blijkt dat er mogelijk sprake kan zijn van een internationale winnaar op het onderdeel show. Massale korpsen met ‘knallende’ maar ook verfijnde muziek en dansgroepen bestaande uit tientallen personen brengen showelementen waar het traditionele taptoepubliek aan moet wennen. Maar het oogt fraai; alom beweging, alom kleur, er gebeurt wat op het veld. De bekende Nederlandse korpsen Advendo Sneek en Pasveerkorpsen Leeuwarden en daarnaast een viertal Thaise, een Duits en Indonesisch korps maken hun show en vermaken de muziekliefhebbers met prachtige muzikale producten. En dan, als één na laatste korps van het finaledagprogramma, betreedt Adest Musica het stadion. Het korps in het blauw

gekleed. Nog wel, dat zal korte tijd later wel anders zijn. De laad- en losgroep en enkele jeugdleden hebben de slagwerkpit en tien bekkensets klaar gezet. Sets die zorgdragen voor de opening van de show, de opmaat voor ‘Moeder Aarde’. En wat doen die Adest-jeugdleden op het veld met een ‘blauw ding’ en twee kunststofcontainers? Wat heeft Adest, choreograaf en instructieteam nu weer verzonnen? Intussen zijn de Adest-supporters geïnstrueerd op ‘hun deelname’ aan het einde van de show.

‘Mother Earth’, een show om te koesteren Vanuit marsformatie wandelen de korpsleden naar hun beginpose waarin zang en het machtige geluid van tien bekkenisten voor het eerste applaus zorgt. Vloeiend rollen de bewegingen over het veld, ondersteund door muziek dat van begin tot het einde krachtig blijft. De kolbakken gaan af om even later weer opgezet te worden. Ook de ‘Haka’ knalt uit de kelen, ogen en lichamen van de muzikanten. De show gaat door en de slagwerkgroep beweegt zich naar het ‘blauwe ding’, een tent gedragen door jeugdleden. De slagwerkers verdwijnen in de tent en geroezemoes en gejuich volgt van de zijtribune. Zij zien immers de broekwissel: de blauwe broek wordt van het lichaam getrokken en de witte broek komt tevoorschijn. De blazers vormen een lange rij en ook zij lopen door de vijf meter lange tunneltent. In die vijf meter moet het gebeuren. De blauwe broek uit en al musicerend en keurig in duo-

formatie komt men in het wit weer uit de tent. Het gehele stadion gaat staan. Wat een act, nog niet eerder vertoond in Kerkrade. En waar zijn de 55 blauwe broeken gebleven? Direct na deze act wordt de tent weer ingevouwen en neergelegd. Zouden die toch keurig in de containers zitten? Adest rondt de show af en neemt de pose aan waarin ze met hun rechterhand als het ware de wereldbol dragen. Op de Zuidtribune staat één blok Adestsupporters met boven hun hoofd 200 opgeblazen wereldbollen om de wisselwerking tussen korps en supporters te accentueren. Opgetogen verlaat het korps het stadion en wordt opgevangen door het instructieteam. Een klasseprestatie is neergezet door een korps dat in de afgelopen twee jaar zoveel wijzigingen heeft ondergaan. Maar wel een korps dat samen met elkaar voor deze prestaties heeft gezorgd.

Adest blijft vernieuwend Natuurlijk, het showproduct kan altijd beter. Wat is perfect, wat kan beter? Moet Adest Musica kiezen voor de populaire melodietjes en ‘recht toe recht aan-figuraties’? Of blijft Adest Musica ook in de toekomst vernieuwend bezig om nieuwe showelementen en ‘moeilijk te begrijpen’ muziek te blijven brengen? Na elk WMC is er een uitgebreide evaluatie door muzikanten en instructieteam waarin de beoordelingen van de juryleden en de verschillende facetten waarop is beoordeeld scherp tegen het licht worden gehouden. Nu al is bekend dat de muzikaliteit van Adest zeer hoog heeft gescoord,

Veel wijzigingen in het korps Algeheel muzikaal leider Rob Balfoort spreekt de ‘jongens en meiden’ toe en geeft aan dat het korps boven zichzelf is uitgestegen. Balfoort weet immers als geen ander wat er in de afgelopen twee jaar is gewijzigd in de muzikale bezetting van het korps. Maar liefst 25 nieuwe muzikanten zijn ingepast in het korps en daarnaast zijn er tal van muzikanten die een ander

De slagwerkers hebben zojuist de blauwe broek verwisseld in de tenttunnel, de overige korpsleden volgen. Een broekwissel in enkele seconden terwijl de muziek doorgaat.


31 juli 2013

pagina 19

en vijfde plaats op show

tijdens het WMC 2013 in Kerkrade WMC-ranglijst 2013

De ‘Haka’, de strijdkreet van Adest Musica; de kolbakken zijn zojuist afgezet. Nog even en dan wordt de blauwe broek ineens gewisseld voor een witte broek. maar dat een element als ‘overall effect’ achter is gebleven. Na de langdurige finale met de uitreiking van de prijzen, het meest spannende moment. Wat worden de scores van Adest Musica? Blijft het korps tot de top van Nederland behoren en hoe is het internationaal gesteld? Tweemaal goud met onderscheiding, tweemaal een score van 90 punten of meer, resulterend in een derde plaats op het onderdeel mars en een vijfde plaats op het onderdeel show waarin sprake is van een Thaise ‘overheersing’ op muzikaal en showtechnisch gebied. Adest hoort er nog bij, Adest is en blijft een nationaal en internationaal topkorps, Adest blijft de toon zetten met durf en het toevoegen van nieuwe show- en marselementen. Een prestatie om ‘U’ tegen te zeggen. Champagne na afloop naast het stadion voor korpsleden en instructeurs. Supporters die een vermoeiende maar prachtige dag hebben gehad. Even voor middernacht wordt de korpsbus bij ’t

Onderdak ontvangen met luid applaus. De ‘jongens en meiden’ van Adest Musica, instructeurs en iedereen die hierbij is betrokken, de internationale muziekwereld, muzi-

kaal Nederland en Teylingen in het bijzonder, zijn trots. Met dank aan Adest Musica, in het bijzonder Kees en Menno de Jong.

Onderstaand de ranglijst van het WMC 2013. In deze ranglijst de top 5-uitslag op de onderdelen mars en show, aangevuld met de prestaties van enkele regionale topkorpsen. Dit betreft de ranglijst van de zogenaamde ‘world division’; de hoogste divisie van het WMC. De behaalde score is een gemiddelde op basis van een beoordeling door zeven juryleden op de onderdelen ‘music ensemble & performance’, ‘visual ensemble & performance en het ‘overall effect’. Enkele juryleden zitten op de hoofdtribune om een ‘hoog overzicht’ te hebben van het korps. Tevens lopen er juryleden op het veld die ter plaatse de prestatie van het korps beoordelen. Zelfs reacties van het publiek (wat doet de muziek en figuraties met het publiek) worden meegewogen in de juryuitslag. Een complexe materie met daarbij het feit dat er sprake is van een ‘jurysport’. Ieder korps start op nul punten, de geleverde prestatie bepaalt de eindscore met een maximum te behalen punten van 100. Afhankelijk van het totaal aantal punten is de prestatie ‘brons’, ‘zilver’ of ‘goud’. Een score van 90 punten of meer levert ‘goud met onderscheiding’ op. De winnaar ontvangt het felbegeerde vaandel. Adest Musica heeft op beide onderdelen ‘goud met onderscheiding’ behaald. Het is overigens lang geleden dat er bij het WMC sprake was van een internationale winnaar. In 2013 is deze traditie doorbroken en wordt op het onderdeel show de ranglijst aangevoerd door maar liefst drie korpsen uit Thailand. Adest Musica is, na het Leidse Kunst & Genoegen, het tweede Nederlandse korps in de eindrangschikking terwijl op de mars een fraaie derde plaats is behaald. Mars: 1. K&G Leiden 93.54; 2. Floraband Rijnsburg 92.39; 3. Adest Musica Sassenheim 92.21; 4. DVS Katwijk 92.10; 5. Rijnmondband Schiedam 90.69. In totaal hebben 45 nationale en internationale korpsen aan het onderdeel mars deelgenomen. Show: 1. Surasakmoontree Brass Band School Thailand 93.74; 2. Surana Marching Band Nakton Ratchasima Thailand 93.00; 3. Pattaya City Drum & Bugle Corps Chon Buri Thailand 92.82; 4. K&G Leiden 92.50; 5. Adest Musia Sassenheim 91.63; 6. DVS Katwijk 91.58; 12. Floraband Rijnsburg 89.35. In totaal hebben 30 korpsen aan het onderdeel show deelgenomen.

Supporters

Adest op het onderdeel mars: rechte rijen, identieke paslengte en dynamische marsmuziek.

In totaal zijn bijna 300 Adest-supporters in het Parkstad Limburg Stadion aanwezig. Voor hen is er een lange dag met een programma van maar liefst twintig optredens met nationale en internationale korpsen uit Nederland, Spanje, Denemarken, Engeland, Japan, Thailand en Indonesië. Naast de 55 korpsleden, leden van het instructieteam en vrijwilligers, is er voor 110 supporters een busreis georganiseerd. Daarnaast zijn zo’n 170 supporters en sponsors met eigen vervoer naar Kerkrade gereden. Supporters die een prachtige dag meemaken en hebben genoten van de muzikale prestaties, Adest Musica in het bijzonder. Mooi te zien is een heel vak met Adest-supporters die na het slotakkoord van de show Mother Earth van Adest Musica als één blok gaan staan met tussen hun handen een wereldbol om daarmee het showthema te accentueren, maar ook om te laten zien en horen dat de prestatie van Adest werelds is.

Weer toeristenmarkten in centrum Warmond Warmond - Op de woensdagen 31 juli en 14 en 21 augustus organiseert Star Promotions weer toeristenmarkten in Warmond. Deze toeristenmarkten zullen geopend zijn van 11.00 tot 21.00 uur en plaatsvinden in het centrum van Warmond. Iedereen is welkom om de toeristenmarkten te komen bezoeken. Er is weer gezorgd voor een veelzijdig aanbod van uiteenlopende artikelen en activiteiten verdeeld over ongeveer tachtig kramen, zoals kleding, sieraden, lederwaren, zonnebrillen, schoenen en verschillende multimedia-artikelen. Ook is er op de toeristenmarkt gedacht aan diverse lekkere hapjes, zoals hamburgers, bara’s, loempia’s, poffertjes en suikerspinnen. Ook kinderen kunnen op de toeristenmarkt hun zakgeld uitgeven aan bijvoorbeeld speelgoed of misschien wel iets lekkers te snoepen. Op de toeristenmarkt is een grote diversiteit aan vermaak te vinden. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld meedoen met touwtje trekken of kunnen ze ook pony rijden.

Bijeenkomst Rafaëlgroep Warmond - De Rafaëlgroep Warmond houdt op woensdagochtend 7 augustus een bijeenkomst voor hen die een dierbare in hun naaste omgeving hebben verloren. Het thema van deze ochtend is: ‘Een land waar je de weg niet kent’. Na een inleiding is er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen.

Op drie woensdagen is er een toeristenmarkt in Warmond (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper).

De Rafaëlgroep Warmond is een initiatief van de beide Warmondse kerken. Iedereen is welkom, al dan niet kerkelijk gebonden. Doel van de Rafaëlgroep is het steunen van mensen in een moeilijke periode in hun leven door individuele gesprekken en bijeenkomsten met lotgenoten. De ochtend wordt gehouden in ‘t Zenit, de ontmoetingsruimte achter de protestantse kerk aan de Herenweg 82 in Warmond en begint om 10.30 uur. Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie en eventueel vervoer kan men terecht bij Joke van der Hulst (tel. 071-3010876) of Marga Hoekstra (tel. 0713010054).


OPRUIMING

BTW? WEG ERMEE!

nu 21%

EXTRA KORTING

Op geselecteerde showmodellen!

• Banken • Kasten • Fauteuils • Ledikanten • Boxsprings • Hoekbanken • Outdoormeubelen • Eetkamertafels • Stoelen • Etc. *Vraag naar de voorwaarden

Ambachtsweg 3 - 2222 AH Katwijk - tel. 071-4028046 www.plug-meubelen.nl

ZOMERCOLLECTIE Merkschoenen voor dumpprijzen

ECCO - ARA - HELIOFORM - ROHDE - SHOESME - J J SHOES, etc.

kORTINGEN TOT 60%!!!!! van Haastrecht SCHOENEN EN TASSEN

Tulpenstraat 10 - 2231 GW Rijnsburg - Tel. 071-402 87 26 v.haastrecht@snelnet.net www.vanhaastrechtschoenen.nl

Strak in je vel... Voor

Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik. De oplossing is Lypossage! Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding.

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder. Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat. U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Na

Bel nu voor d zomer e actie!

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

* kasten en kleinmeubelen * bureaus en bureaustoelen * lattenbodems en spiralen * spiegels en kapstokken * tafels en stoelen tie van n a k a * boekenkasten v stus . u g m . u v a . i 2 1 met jncomplete keukens, ndag nu Wij* zi50 a a m /m èn! direkt leverbaar uli tkortingen jhoge 7 2 N g E a T d r O e L * vaatwassers zat GES * combi- magnetrons * kookplaten en ovens * schouwen en wasemkappen * koelkasten, keukenverlichting * kranen, doucheslangen * pannen, glazen, serviezen etc. * en nog veel meer!

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN


31 juli 2013

pagina 21

Op vrijdag 30 augustus

Bij Sassem Troef

Bridgeles voor beginners Poldercrossloop is dit jaar voor twintigste keer Sassenheim - Bridgeclub Sassem Troef organiseert opnieuw bridgelessen voor beginners. Ook dit najaar krijgt men de kans dit spel te leren. De cursus is ook geschikt voor mensen die het vroeger wel eens hebben gedaan, maar bij wie de precieze gang van zaken wat is weggezakt.

Warmond - Vrijdag 30 augustus organiseert de Warmondse IJsclub de twintigste Warmondse Poldercrossloop, een sportief evenement voor jong en oud. Onherkenbaar door de bagger over de finish komen is voor velen geen uitzondering. Douchefaciliteiten zijn na afloop dan ook aanwezig en zeker geen overbodige luxe. De mogelijkheid tot voorinschrijving is op woensdag 28 augustus in clubgebouw ’t Wak in de Veerpolder tussen 19.00 en 20.30 uur. In verband met de drukte op vrijdag en het ‘ophalen’ van de armnummers vlak voor de start wordt voorinschrijving op woensdag aangeraden. Net zoals andere jaren leggen de deelnemers van 14 jaar en ouder op vrijdag 30 augustus een parcours af van ongeveer vijf kilometer. Voor de jeugdigen van 10 tot en met 13 jaar is een apart parcours uitgezet van ongeveer 1,5 kilometer. De cross voor de jeugd zal vooral plaatsvinden op en rondom de landijsbaan in de Veerpolder, waar ook de start is. Het parcours voor de 14plusdeelnemers beslaat oonder andere de landijsbaan, Koudenhoorn en de Dorpsstraat. Een zwemdiploma en goed vastzittende schoenen zonder noppen zijn voor alle deelnemers verplicht. Inschrijfkosten voor de 14plus-deel-

De bridgesport groeit in Nederland nog steeds in populariteit. De Nederlandse Bridge Bond heeft ruim 115.000 leden en is daarmee de elfde sportbond van Nederland, en de tweede ter wereld. Overigens zijn er ook nog veel mensen die wel bridgen, maar geen lid zijn van een club die is aangesloten bij de NBB. Uit onderzoek is bekend dat bridgen een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven. Bridgende Onherkenbaar door de bagger over de finish komen is voor velen geen uitzondering (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). nemers bedragen 8 euro. De kosten voor de jeugdigen bedragen 5 euro. De jeugdigen starten om 18.15 uur, en de inschrijving sluit om 18.00 uur. De 14plus-deelnemers starten om 19.00 uur, waarvoor de inschrijving sluit om 18.45 uur. Na diverse aanvragen is er een nieuwe groep deelnemers toegevoegd aan de poldercrossloop: dames veteranen. De leeftijd is 35 jaar en ouder. Daarnaast is het voor teams van vier personen vanaf 14 jaar dit jaar weer mogelijk om te strijden voor de Theo Vergeer-wisselbeker. Vorig

jaar is deze wisselbeker gewonnen door het team Train4life uit Lisse. Alle deelnemers ontvangen een T-shirt als blijvende herinnering. Na afloop kunnen ervaringen met vrienden en bekenden uitgewisseld worden en kan er gedanst worden op de klanken van de coverband Accidental Heroes. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar op vrijdag in de Veerpolder. Het verzoek is daarom om op de fiets te komen. Op deze manier blijven de Veerpolder en de landijsbaan goed bereikbaar voor iedereen.

Hoogenboom grote winnaar

EHBO-cursus in Sassenheim

Sassenheim - Voor de wedvlucht om de Teylingen Bokaal vanuit Vierzon over 584 kilometer, werden door elf deelnemers 92 duiven aan de start gebracht. De duiven werden zaterdag 20 juli om 6.45 uur gelost met een oost-noordoostenwind. De snelste duif van de gehele afdeling De Kuststrook, met 1758 duiven in concours, meldde zich om 15.52.44 uur bij de combinatie Jan Hoogenboom. De snelheid van de duif was 64 kilometer per uur. In de Teylingen-competitie wint Jan Hoogenboom de eerste, vijfde en negende prijs. Willem en Ria van der Kooij eindigden op de tweede en vierde plaats, Willem van Harskamp op de derde plaats, Piet van der Hulst op de zesde plaats, Theo Onderwater ging voor de zevende plaats, Piet Angevaare op de achtste plek, en Rene van der Lans maakte de eerste tien vol.

Sassenheim - De EHBO-vereniging Sassenheim start op 30 september met de cursus ‘Eerste Hulp Bij Ongelukken’. Hiervoor kan men zich weer aanmelden. De cursus houdt in dat men op een goede manier leert reageren op en omgaan met plotseling optredende ongevallen of ziekten in de eigen omgeving. Reanimatie en het gebruik van de AED is een vast onderdeel, de module kleine ongevallen en verbandleer completeren de basisopleiding. Naast deze basisopleiding geeft men ook de module KinderEHBO. Deze wordt tijdens de lessen EHBO gegeven en krijgt men als extra aantekening op het diploma. De cursus, voor personen boven de 16 jaar, zal gehouden worden op de maandagavonden in basisschool De Startbaan aan de Smirnoffstraat in Sassenheim van 19.30 tot 21.30 uur te beginnen op maandag 30 september, en duurt tot eind april 2014 waarna het examen plaatsvindt.

Verslaggever Ter Leede 1 Sassenheim - De Stichting Topvoetbal Ter Leede zoekt voor het komende voetbalseizoen een gemotiveerde en enthousiaste verslaggever. De taak van de verslaggever zal bestaan uit het verzorgen van verslagen van de uit- en thuiswedstrijden voor de competitie en beker van Ter Leede 1 voor de website van de Sassenheimse voetbalclub. Ter Leede 1 komt komend seizoen uit in de Topklasse van het zaterdagvoetbal, en de vereniging biedt volgens de Stichting Topvoetbal Ter Leede een prettig en prestatief werkklimaat. Geïnteresseerden in deze functie kunnen contact opnemen met Vincent Quist (tel. 0620962725) of Peter Scheltus (tel. 06-53724057).

Thom de Ruiter hier nog in actie voor The Bassets.

Bassets-captain gaat naar DIOK Sassenheim - Weer raakt rugbyclub The Bassets een belangrijke speler kwijt aan DIOK uit Leiden. Eerder waren het Frank Beers, Perry Noordermeer, Rogier van der Tas en Michiel van de Plas en recent nog Vincent Grimbergen die de Sassenheimse club verruilden voor DIOK. Nu vertrekt Bassets-captain Thom de Ruiter ook naar Leiden. De overstap van De Ruiter is voor The Bassets een grote aderlating. Hij was de laatste jaren een van de dragende spelers van The Bassets 1 geworden. De Ruiter wil bij DIOK kijken of hij de zaterdagse Ereklasse aan kan.

Voor informatie: Mariska Nieuweveen, tel. 06-30043481 (na 16.00 uur), of e-mail paulenmariska@ ziggo.nl.

Evenementen in zomervakantie Voorhout - Vakantie Evenementen Teylingen De Spelewey heeft het nieuwe programma voor de zomervakantie gepresenteerd. Van 12 tot en met 30 augustus organiseert men weer creatieve en sportieve activiteiten. Het programma staat vol met activiteiten, van koekjes bakken tot een echt laboratorium. Zoals ieder jaar is er weer de huttenbouw. Dit is op de ijsbaan van 26 tot en met 30 augustus. Dit jaar gaat men ook een dagje uit naar Linnaeushof, Space Expo en Avifauna. Deze activiteiten worden ge-

organiseerd voor de jeugd van 6 tot en met 12 jaar. Iedereen is welkom. Voor de huttenbouw kan men kinderen opgeven via de website www. combibrug.nl. Voor dagjes uit kan men inschrijven via www.despelewey.eu. Voor meer informatie of het volledige programma: e-mail info@despelewey.eu. Voor 15 euro kan men Vriend van De Spelewey worden en steunt men de Vakantie Evenementen. Men heeft dan tevens recht op 10 procent korting op verschillende dagjes uit.

mensen zijn actiever en hebben meer sociale contacten. Bridgeclub Sassem Troef staat bekend om zijn goede organisatie en plezierige sfeer. Het is een club waar zowel beginners als meer geoefende spelers zich thuis voelen. De nieuwe cursus begint op 3 september in partycentrum De Oude Tol in Sassenheim, ook de vaste speellocatie van Sassem Troef. Docent is Marianna Hiel, die al veel mensen plezier en inzicht in het spel heeft bijgebracht. De lessen worden gegeven volgens de methode ‘Bridge in een flits’ van oudwereldkampioen Berry Westra. De kosten van de cursus bedragen 85 euro, inclusief veertien weken lidmaatschap van Sassem Troef. Het lesboek kost € 14,95. Voor meer informatie en inschrijving: www. sassemtroef.nl of tel. 06-55725036.

In Voorhout

Zwemmen voor en door volwassenen Voorhout - Zwemvereniging De Columbiaan in Voorhout is een sportvereniging die ook een grote groep volwassenen tot haar actieve ledengroep mag rekenen. Ruim tachtig volwassenen trekken één of twee keer per week sportief baantjes in het zwembad van het Teylingencollege locatie KTS aan de Leidsevaart. Deze grote groep volwassenen toont aan dat men het zwemmen nooit verleert en dat ieder op zijn of haar eigen niveau lekker en vooral gezond bezig kan zijn. Op de maandag- en woensdagavond is een groep oudere zwemmers fanatiek bezig en houden zij hun conditie op peil. In een iets rustiger tempo wordt er op de maandag- en donderdagavond gezwommen, waarbij ook het ‘bijkletsen’ een belangrijke functie heeft. De nog oudere dames en heren kunnen op de donderdag-

ochtend terecht voor hun wekelijkse portie bewegen. Niet alleen wordt er gezwommen. Meerdere keren per jaar worden er ook activiteiten in en om het clubhuis De Drijf In georganiseerd, zoals een barbecue, een culinaire avond, kerst- of paasstukjes maken, de oud- of nieuwjaarsreceptie, een etentje bij restaurant Boerhaave, of gewoon op donderdagochtend na het zwemmen een kop koffie doen in het clubhuis en de laatste nieuwtjes uitwisselen. Vanaf september start De Columbiaan met een extra groep voor volwassenenen: diplomazwemmen voor volwassenen. Wie al wat ouder is maar nooit het officiële A-, B- of C-diploma heeft behaald kan dat alsnog doen bij De Columbiaan op donderdagavond van 20.55 tot 21.35 uur. De lessen gaan plaatsvinden in het zwembad bij de KTS. Men zwemt in een kleine groep met een gediplomeerd lesgever.

Met veel activiteiten

Kunst in ‘t Overbosch Voorhout - Dat het Overbosch in Voorhout een ware metamorfose heeft ondergaan is zo langzamerhand wel bekend. Door een schelpenpad is het bos nu ook goed toegankelijk voor mensen met rollators of scootmobielen. Er zijn zandpaden aangelegd en op gezette tijden werkt er een groep vrijwilligers. Dat het Overbosch nog meer te bieden heeft blijkt uit het komende kunstevenement dat begint op 17 augustus. De Stichting Vrienden van het Overbosch heeft een langetermijnplanning gemaakt voor activiteiten in het bos. Vice-voorzitter Piet van der Hulst vertelt: “Het Overbosch heeft al een forse facelift ondergaan, maar we blijven natuurlijk actief om het bos verder te verfraaien. Zo zijn er veel rododendrons aangeplant, nestkasten geplaatst, krijgen we een nieuwe entree en organiseren we excursies. Financieel is het allemaal mogelijk door verschillende fondsen, de Voorhoutse Rotary en natuurlijk onze donateurs”. Van der Hulst: “Ons nieuwste eve-

nement is Kunst in ’t Overbosch. In het weekend van 17 en 18 augustus komen 25 kunstenaars naar het bos. Zij laten zich inspireren door de natuur en schilderen live of maken sculpturen. Burgemeester Van Kampen opent Kunst in ’t Overbosch op 17 augustus om 10.00 uur en vanaf dan tot 17.00 uur is iedereen op beide dagen welkom om de creaties te bewonderen. De toegang is gratis. In het weekend daarop (24 en 25 augustus) krijgen senioren uit nabijgelegen zorginstellingen een rondleiding en geven wij informatie over de kunstwerken. Leuk is ook dat de mensen hun eigen kunstwerk kunnen maken. De stichting stelt panelen en doeken beschikbaar en schenkt de schilderijen later aan de betreffende zorginstellingen”. De koek is nog niet op wat De Vrienden betreft. “Creativiteit is kinderen aangeboren”, zegt Piet van der Hulst. “Op zondag 1 september kunnen zij dat aan iedereen laten zien. In het bos staan houtblokken en er is verf, gedoneerd door Fonds 1818. Iedereen is welkom en men hoeft zich niet vooraf aan te melden. Uiteraard zijn ouders en andere belangstellenden ook uitgenodigd”.


alle dranken goedkoper!!! Sterke drank

baileys irish cream koffielikeur

zonneklaar berenburg Hele liter

soutini sambuca 70 cl

70 cl

elders 16,99

normaal 8,49

12.

99

6.

99

elders 13,99

9.99

Wijnen

berger baron bordeaux Ook rood

vergelijkbare prijs 11,45

8.

of löwenweisse blik 50 cl

1.-

elders 1,79

6.

barnetti vermouth bianco

..

fahnenbrau bier Blik 50 cl

elders 0,69

45

Ons grote succes! elders 4,19

2.59

9.

glazen karaf

drink glazen

Ideaal voor sap, wijn of sangria! op=op

In zomerse kleuren op=op

69

beker xl porselein In 6 trendy kleuren op=op elders 1,99

99

2.99

Fris en Fruitig pepsi cola of 7-up Blik 33 cl

jojo tropical

mineraalwater

1,5 liter

1,5 liter elders 0,39

elders 0,99

29

elders 1,39

99

pampas del sur

elders 3,09

99

elders 1,99

3.99

99

Bier en allerlei weissbier franziskaner

elders 4,69

3.99

vergelijkbare prijs 12,69

99

rose´ d'anjou

elders 5,89

normaal 9,99

scotchman whisky 70 cl

gijsbrecht van aemstel jonge jenever Hele liter

^ la cha sse Chardonnay

baron philippe de rothschild

59

elders 0,45

29

sinas

1,5 liter elders 0,49

37

appelsap

1,5 liter

elders 1,29

89

waarom elders meer betalen? Geniet, maar drink met mate.

KatWijK Visserijkade 2 | nOOrdWijK Raadhuisstraat 9 ★ | sassenheim Oude Haven 11 ★ Geopend op zondag. Acties geldig t/m maandag 5 augustus 2013, zolang de voorraad strekt.

WWW.dirCKiii.nl


31 JULI 2013

pagina 23

Spektakel op Parade’ er m m u ‘S ow sh er m Zo e st 24 re iè  Publieksprem

SHOW  Onder grote belangstelling vond afgelopen de publiekspremière plaats van de nieuwe show ‘Summer Parade’ in het evenemententheater van attractiepark Duinrell. Summer Parade blijft een spektakel waar jong en oud naar uitkijkt. Naast de reguliere attracties, waaronder de Splash, de Aqua Swing, de Bumperfrogs en botsboten die volop te bezoeken zijn, tonen in het evenementenpaviljoen dagelijks negen professionele artiesten, hun bijzondere talent in de shows. Zij beschikken over geweldige danskwaliteiten alsook over acrobatische vaardigheden. Een spectaculaire show met veel vaart en verve gebracht vol muziek, zang, en dans.

MUZIEK EN DANS

Het publiek wordt buiten begroet door een aantal van de professionals. Eenmaal binnen maakt het kennis met de overige medewerkers van Summer Parade. In de show zijn er hoofdrollen voor onder anderen een bijzondere ballerina, een luchtacrobate, een magische Russische dame en jongleur David Severins, wiens veelzijdige kunsten als rode draad door het programma lopen. Muziek en dans vormen de basis van de show en men kan dan ook opzwepende productienummers verwachten op bij voorbeeld Pirates of the Caribbean. ARTIESTEN

Naast veel bezoekers van Vakantie- en attractiepark Duinrell waren bij de première Glennis Grace, Lou Prince en gasten, uitgenodigd door het Fonds Slachtofferhulp, als eregasten aanwezig. Lou Prince trad in 1987 bij Duinrell op met het ballet van Penney de Jager. Voor de vakantiegasten en bezoekers van Duinrell wordt de show, die gratis toegankelijk is, tot en met 25 augustus dagelijks om 13.00 uur, 14.30 uur. en 16.00 uur opgevoerd.

s gebruikelijk in handen van De productie van de show is zoal medewerking van The Dance met er) Akk v.d. Rocket Events (Sylvia l Audio Support verzorgt dit Company en AMR Productions. Tota jaar de techniek voor de show.


ZOMERAANBIEDINGEN BOXSPRINGSET Bestaande uit: – luxe hoofdbord – 2 elektrische pocketboxsprings – 2 pocketveer matrassen – 2 toppers comfortschuim – 12-delige potenset – div. maten en kleuren leverbaar!

Nu van € 3.045,voor

€ 1.795,-

(140x200)

v.a.

MEUBELSET ’OLD GREY’ € 540,• • • • • •

Setprijs

www.norma.nl

tv-dressoir eettafel 160/90 4 eetkamerstoelen salontafel hoekbank in diverse kleuren & stoffen leverbaar

€ 3.695,-

Norma’s Solara Combispring ® matras opnieuw officieel de beste! Voor de vierde keer in drie jaar prijkt Norma bovenaan in de ‘Eredivisie van het

MATRASSENACTIE Alleen 90/200

LAUSANNE

Slaapcomfort’. Want de Consumentenbond heeft zojuist ons Solara Combispring 20 Latexmatras opnieuw als beste getest! Na de hoge waarderingen voor onze

Timeless Flow boxspring (voorjaar 2011), het Solara Pocketvering Traagschuim-

matras (najaar 2011) en vorig jaar ons Solara Combispring 20 Latex matras is dit

Nu

dan de vierde opsteker van jewelste. Fantastisch nieuws, zeker omdat Combispring®

€ 549,-

een innovatie van Norma is. Deze matraskern verenigt de beste eigenschappen van alle bekende matrassoorten. De eerste plaats is vooral een mooie bevestiging van de continu-kwaliteit die Norma levert. Maak er ook kennis mee en ontvang tijdelijk een kwaliteitskussen gratis bij aankoop van het onderscheiden Solara Combispring matras! Tot ziens bij

2e gratis! Schitterend matras, geproduceerd in Nederland, 7-zone pocketveer afgedekt met koudschuim

2,5 - 1 - 1 bankstel Comforthoogte

€ 2.195,-

Relaxfauteuil met sta-op functie

€ 799,-

SLUISWEG 25 • 2225 XH KATWIJK AAN ZEE • T (071) 40 129 64 • F (071) 40 719 99

Profile for Uitgeverij Verhagen

Tl week 31 13  

De Teylinger 31 juli 2013

Tl week 31 13  

De Teylinger 31 juli 2013