Page 1

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL 

nieuws

nieuws

Rozen voor honderd jarige

P11

Eeuwelinge Geertje van Harskamp

Woensdag 22 maart 2017 JAARGANG 11 NR 12

nieuws

P7

Jeugdzorg De Vaart sluit deuren

sport n in het kort

nieuws

P9

Leerlingen aan de slag op Boomfeestdag

P13

Mast Vodafone kan de lucht in WARMOND n De extra mast van

Vodafone om het mobiel bereik in Warmond te verbeteren wordt binnenkort op het terrein van Dekker in de Veerpolder opgericht. Wethouder Bas Brekelmans kon de raadscommissie Ruimte vorige week melden dat de overeenkomst tussen Dekker en Vodafone ‘op een haar na nagenoeg’ rond is. Dit antwoordde hij op vragen van Joost van Doesburg (PvdA). De provider heeft aangegeven gewillig te zijn een mast in de Veerpolder neer te zetten. Het heeft een behoorlijk lange tijd geduurd om deze te plaatsen, maar er zit nu toch wat schot in de zaak. (NK)

Barensteel voor Roos van Leeuwen WARMOND n Roos van Leeuwen

AkzoNobel heeft plannen voor de plaatsing van twee windmolens op het eigen terrein. | Foto: pr.

Opnieuw plan voor windmolens bij Akzo

Een inwoner maakt zich zorgen, zo schrijft hij in een ingezonden brief aan B&W. Het gaat om twee windmolens met een hoogte van 116 me-

WANTED:

BIER

AVONTURIERS!

Enkele jaren geleden is het idee voor een realisatie van drie windmolens nog door het bedrijf op koud ijs ge-

innig Waanz

irjden w el oo v

VRAGEN AAN B&W

In de Voortgangsrapportage Windenergie december 2016 van de provincie Zuid Holland is opgenomen dat er wordt gestreefd naar het verle-

Shiraz Grenache 2016, Chardonnay Semillon 2016 of Shiraz Petit Verdot Rosé 2016

16. Per doos

47

50% KORTING

BESTE

P BIJ AANKOOOS VAN EEN DO

Openingstijden: ma-do 8.00-20.00//vr 8.00-21.00//za 8.00-20.00//zo 10.00-20.00

WIJN SUPER

MARKT

BRON: NIELSEN CONSUMENTENONDERZOEK

plusvandijk

Van Dijk Voorhout /Herenstraat 45// Voorhout

Waar wacht je op? Meld je nu aan en proef als liefhebber één van de 100 speciaalbieren!

cafévandergeest.nl/bieravonturiers

#bieravonturier

nen van een omgevingsvergunning medio juli van dit jaar. Daarvoor is een bestemmingsplanwijziging nodig. De brief van de bezorgde inwoner is voor pre-advies naar het college. Ook spreekt hij in op dinsdag 4 april in de commissie Ruimte. AkzoNobel was niet in de gelegenheid te reageren voordat deze krant naar de drukker moest. De reactie leest u op www.deteylinger.nl.

eekk.i.innffoo bboolllleennssttrree

Stoney Creek

32.94

Geldig van zondag 19 maart t/m zaterdag 1 april 2017.

zet. Horizonvervuiling was op dat moment het grootste protest tegen de bouw, zo bleek destijds uit een door Akzo georganiseerde informatieavond.

EXTRA BIJLAGE

Door Nico Kuyt en Marieke Voorn

ter met een tophoogte van 171 meter. Om het in vergelijking te stellen; de kerktorens van Sassenheim en Voorhout zijn beide ongeveer 45 meter. De nieuwe molens moeten dienen tot het eco-vriendelijk voorzienen van energie voor Akzo.

2016

SASSENHEIM n Het bedrijf AkzoNobel komt opnieuw met het plan om windturbines te plaatsen op zijn terrein.

LAATSTE WEEK!

80%

DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG KORTING!

Teijlingerlaan 9 2171 CB Sassenheim

t ATISatiekran GRAT re GRrecIS rant recreatiek

Leiden Katwijk Teylingen Hillegom Lisse k Noordwij kerhout Noordwij

UT IJKERHO ave van NOORDW een uitg RDWIJK ek.info is LISSE NOO bollenstre HILLEGOM ave van uitgGEN TEYLIN Kis een WIJfo k.in KAT EN tree LEID bollens

BOOM VERZORGING _ SNOEIEN / KAPPEN ( GRATIS AFVOER ) _ STRONKEN FREZEN EN VERWIJDEREN _ TAKKEN VERSNIPPEREN

Voorhout • T (0252) 23 58 88

heeft dinsdagavond 21 maart de Zilveren Barensteel ontvangen voor haar inzet voor de Vereniging tot viering van Warmondse feesten (VWF). Wethouder Arno van Kempen reikte de gemeentelijke onderscheiding uit tijdens de ALV van VWF in Het Trefpunt. Van Leeuwen (57) krijgt de Barensteel voor haar jarenlange bijdrage rond de organisatie van evenementen zoals Koningsdag, de Kaagweek en de intocht van Sinterklaas. Dat deed ze naast haar fulltime baan. Ze wordt geroemd om haar originele ideeën, haar passie en creativiteit. Tijdens de ALV nam Van Leeuwen na 13 jaar afscheid als bestuurslid.

Sportprijs voor korfballers TOP TEYLINGEN n De Teylingen Sportprijs 2016 is gewonnen door TOP. De korfballers werden vorig jaar landskampioen. De jury reikte daarnaast ook twee talentenprijzen uit. Atlete Andrea Bouman ontving de Talentprijs individueel voor haar gouden prestaties op de 100m en 200m sprint op het Nederlands kampioenschap. De Talentprijs ploeg is voor de Minioren van zwemvereniging de Columbiaan, die Nederlands kampioen estafette werden. De Sportbegeleidersprijs is voor Willem Homan, al 50 jaar vrijwilliger bij voetbalvereniging Teylingen, waaronder 17 jaar als begeleider van het G-team.

De prijzen werd uitgereikt in de kantine van voetbalvereniging Teylingen tijdens een speciale editie van het Sportcafé Teylingen. Lees meer op www.deteylinger.nl.


GEMEENTEBERICHTEN week 12 / 2017 TEYLINGEN

Gratis compost als beloning voor scheiden gft Op zaterdag 25 maart van 9.00 tot 16.00 uur kunnen huishoudens van de gemeente Teylingen gratis vier zakken compost ophalen bij de voormalige milieustraat in Warmond aan de Van den Woudestraat 1a. Wethouder Kees van Velzen deelt om 9.00 uur de eerste zakken uit. Met deze actie bedanken wij u voor uw inspanning om groente-, fruit- en tuinafval (gft) gescheiden aan te leveren. U krijgt het ingezamelde afval nu terug in de vorm van compost. Gratis vier compostzakken, op is op! Op vertoon van uw legitimatiebewijs kunt u per huishouden gratis vier zakken compost met een inhoud van 20 liter per zak ophalen. Het aantal zakken is beperkt, waarbij geldt op is op. Goed voor de tuin Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Compost is, gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten. Inzameling van gft is beter voor het milieu en uw portemonnee Het inzamelen van gft–afval is milieuvriendelijker en goedkoper dan het verbranden van restafval. Door het apart houden

van gft spaart u ook ruimte in uw afvalcontainer. Voor een kleiner formaat restafvalcontainer betaalt u € 69,- minder afvalstoffenheffing dan voor de standaard restafvalcontainer. Gemiddeld bestaat een derde van het afval in de restafvalcontainer nog uit gft. Door het apart inzamelen van het gft-afval kunt u dus zelf ook kosten besparen.

25 maart

Gft-afval wordt groengas, C02, warmte, water én compost Het gft-afval van de Duin- en Bollenstreek wordt niet meer alleen verwerkt tot compost. Er is een verwerkingsinstallatie die het gft-afval vergist. Bij vergisting komt gas vrij. Van dit gas wordt groengas en C02 gemaakt. De installatie levert ook compost, condenswater én warmte. De warmte wordt geleverd aan kwekerijen in de buurt. Compost en C02 laten bloemen en planten, groente en fruit groeien. Op groengas kun je rijden. Tijdens het Begin van iets moois festival kunt u zien hoe dit proces werkt.

Begin van iets moois Festival Wilt u weten wat er met uw gft gebeurt? Kom dan zaterdag 25 maart naar het Begin van iets moois festival in Rijsenhout. Van 9.00 tot 15.00 uur zijn er leuke activiteiten voor jong en oud. Het festival vindt plaats bij Meerlanden, Aarbergerweg 41 in Rijsenhout. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.beginvanietsmoois.nl/festival. afval

l openbare ruimte l bio-energie

Raadsagenda 30 maart 2017 Aanvang: 20:00 uur De vergadering van de gemeenteraad is in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergadering thuis ‘live’ volgen of terug te zien via www.teylingen.tv. De stukken vindt u op www.raadteylingen.nl.

Agenda: Naast het spreekrecht voor inwoners komen de onderstaande agendapunten aan de orde

Hamerstukken • • • • •

• • • •

Begrotingswijzing RDOG HM Pilot Ombudsman sociaal domein Wmo verordening Kadernota RDOG Verklaring van geen bedenkingen 33 appartementen en 6 rijwoningen Van Duvenvoordestraat/ Van Leydenstraat en Herenweg/Lockhorstlaan Warmond Vaststellen bestemmingsplan Van den Woudestraat 1a, Warmond Beleidsnotitie & Beheerplan Wegen 2017-2021 Burgerpanel 2.0: Team Teylingen Verlengen looptijd Integraal veiligheidsbeleid t/m 2018 (Geagendeerd onder voorbehoud van de uitkomsten van de bespreking in de commissie BF&T van 20 maart 2017)

Bespreekstukken Initiatiefvoorstel monumentenbeleid Op verzoek van CDA en Trilokaal als bespreekpunt geagendeerd. Motie Duurzame toekomst voor polders rond de Kaag (CDA, VVD, D66 en Trilokaal) Bert van Leeuwen (CDA) heeft in de commissievergadering een presentatie gegeven over de toekomst van de polders rondom de Kaag. Het CDA heeft hier een motie over opgesteld, VVD, D66 en Trilokaal zijn mede-indiener.

Fractievergaderingen Op maandag voorafgaand aan de raadsvergadering vinden de fractievergaderingen plaats. Bij de fracties bent u welkom om zaken kenbaar te maken aan de raadsleden. Graag vooraf aanmelden bij de fractievoorzitter.

Motie digitale dialoog 2017 (VVD en CDA) De motie roept op om te onderzoeken of Whatsapp, Snapchat en Instagram actief te gebruiken zijn in de gemeentelijke communicatie.

Spreekrecht U kunt ook gebruik maken van het spreekrecht aan het begin van de raadsvergadering. Dit is een mogelijkheid om de gemeenteraad toe te spreken. Graag ontvangt de griffie vooraf de tekst van uw inspraak via de e-mail. De spelregels van het inspreekrecht vindt u op www.raadteylingen.nl

Motie VVD CDA Cameratoezicht In de raadsvergadering van 26 januari 2017 is besloten de in de raad ingediende motie Cameratoezicht te agenderen voor de commissie BFT. Dit inclusief de door het college toegezegde notitie over cameratoezicht op de stations Sassenheim en Voorhout. (Geagendeerd onder voorbehoud van de uitkomsten van de bespreking in de commissie BF&T van 20 maart 2017).

Plaats uw onderwerp op de agenda! Denkt u wel eens ‘daar zou de politiek iets aan moeten doen!’? Met een burgerinitiatief plaatst u zelf iets op de agenda van de gemeenteraad en zo beïnvloedt u de gang van zaken in onze gemeente. In Teylingen is één handtekening al genoeg om een burgerinitiatief in te dienen. De griffie bekijkt graag met u of uw onderwerp geschikt is en kan u helpen bij het maken van de tekst. Enthousiast? Neem dan contact op met de griffie.

Mail of bel ons Stuur ons een e-mail met uw mening over een onderwerp via gemeenteraad@raadteylingen.nl. E-mails gericht aan de raad zijn openbaar.

Griffie E-mail

Vooraankondiging wijkmarkt Voorhout 12 april Woensdag 12 april om 20.00 uur organiseren we een wijkmarkt voor de bewoners van de wijk Oosthout en buitengebied in Voorhout. De wijk ligt tussen de Mottigervaart en de Schoutenlaan. In het Westen loopt de wijk tot aan de spoorlijn in Voorhout. De oostelijke grens wordt gevormd door de grens met Lisse. Bewoners van deze wijk ontvangen eind maart een uitnodiging voor de wijkmarkt.

Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De telefoonnummers en adressen van individuele raadsleden vindt u op de website www.raadteylingen.nl

Wijkmarkt De wijkmarkt biedt inwoners, collegeleden en raadsleden gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over allerlei onderwerpen. De wijkmarkt vindt plaats bij de MareGroep, Nijverheidsweg 22, Voorhout.

gemeenteraad@raadteylingen.nl (E-mails gericht aan de raad zijn openbaar) Telefoon 0252-783 590

Geen algemeen bestuur ISD Bollenstreek 27 maart 2017 In verband met onvoldoende agendapunten gaat de openbare vergadering van het algemeen bestuur van de ISD Bollenstreek op maandag 27 maart 2017 niet door.


Ondersteuning bij schulden Vraag Ik heb schulden en ik kom er zelf niet meer uit. Kan de ISD mijn schulden oplossen? Antwoord U bent zelf verantwoordelijk om uw schulden op te lossen. De ISD kan u bij het oplossen of het beheersbaar maken van uw schulden adviseren en ondersteunen. De ondersteuning die de ISD u geeft is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw persoonlijke situatie bepaalt of de ISD u kan helpen of dat u eerst andere problemen moet oplossen. Ondersteuning ISD De afdeling schulddienstverlening kent verschillende producten/diensten om u te ondersteunen. Dit zijn: • Informatie en advies • Budgetcoaching • Betalingsregeling • Minnelijk schuldregelingstraject • Afgeven verklaring voor verzoekschrift Wet schuldsanering natuurlijke personen Uw persoonlijke situatie belangrijk Voordat de ISD met u een traject kan starten om uw schulden op te lossen moet uw persoonlijke situatie en uw schuldenpositie duidelijk zijn. Dit betekent dat de ISD meer

Collectes Er is van 26 maart tot en met 1 april een collectevergunning verleend aan stichting Fonds Gehandicaptensport. Aanwijzingsbesluit toezichthouder Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Wko). Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen heeft op 13 maart 2017 de aanwijzing als toezichthouder van de Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Hollands Midden ondertekend. In de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen is in artikel 6.61 en 2.19, vastgelegd dat het college verantwoordelijk is voor het toezicht op de kwaliteit van de locaties voor kinderopvang, buitenschoolse opvang, gastouders en gastouderbureaus en dat het college de directeur van de GGD aanwijst als toezichthouder. Het aanwijzingsbesluit treedt in werking op 23 maart 2017. Het aanwijzingsbesluit d.d. 19 januari 2009 vervalt per 23 maart 2017. De tekst van dit mandaatbesluit kunt u inzien op de website www.teylingen.nl Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Gehandicaptenparkeerplaats Wij hebben besloten ter hoogte van Essenrode 53 te Voorhout een parkeervak te reserveren als gehandicaptenparkeerplaats voor de bewoner van Essenrode 53. Het volledige verkeersbesluit met bijbehorende tekening ligt ter inzage bij de receptie van het gemeentekantoor in Sassenheim van 29 maart t/m 10 mei 2017. Bezwaarmogelijkheid Tot en met 10 mei kunnen belanghebbenden een gemotiveerd bezwaarschrift indienen tegen dit besluit bij het college van Burgemeester en Wethouders. Het bezwaarschrift bevat tenminste naam, adres en woonplaats van de belanghebbende en een opgave van de bezwaren die tegen dit besluit bestaan. Het bezwaarschrift moet gedateerd en ondertekend zijn. Verwijderde objecten Door de Buitengewoon Opsporingsambtenaar is op 6 maart 2017 op grond van artikel 5:24 van de APV de volgende boot verwijderd: • een zeilboot, blauw/wit, verwijderd van de steiger bij Koudenhoorn in Warmond. Bent u eigenaar? Stuurt u dan een e-mail naar boa@hltsamen.nl. U kunt ons ook schrijven. Een medewerker van de afdeling Gemeentewerken neemt vervolgens binnen een week contact met u op. U krijgt uw eigendom terug door: • een bewijs van eigendom te tonen; • de gemaakte kosten te betalen. De boot wordt tot en met 21 juni 2017 opgeslagen. Wanneer de eigenaar zich niet meldt voor deze datum, wordt de boot verkocht tegen opbod aan de geïnteresseerden of vernietigd.

informatie wil hebben over uw persoonlijke omstandigheden, uw achtergrondsituatie, de oorzaak van uw schulden, uw financiële situatie, uw vaardigheden (wat kunt u zelf doen) en uw motivatie. Uw motivatie voor het oplossen van uw problemen speelt een belangrijk rol in het traject schulddienstverlening. Andere problemen oplossen Het kan zijn dat u eerst andere problemen moet oplossen. Mogelijke problemen zijn: verslaving, geen vaste woon- en verblijfplaats, psychosociale problemen en relatieproblemen. Maatwerk Om te bepalen welke ondersteuning het beste bij u past krijgt u een persoonlijke vragenlijst om in te vullen en een intakegesprek met een consulent van de afdeling Schulddienstverlening. De vragen die worden gesteld geven een beeld van uw motivatie, uw vaardigheden en in hoeverre u in staat bent om uw schulden zelf op te lossen. Aan de hand van deze vragenlijst en het intakegesprek kan de ISD bepalen welke ondersteuning het beste bij u past. Voor het oplossen van uw schulden is maatwerk belangrijk.

budgetinformatiepunt. Een afspraak maken is niet nodig. Locatie: begane grond ISD Bollenstreek, Hohabostraat 92 te Lisse. Vragen Voor vragen over schulddienstverlening of de folder schulddienstverlening kunt u contact opnemen met de ISD. U kunt de folder ook op de website downloaden.

Bereikbaarheid ISD Telefoon: (0800) 95 67 000 (gratis) Website: www.isdbollenstreek.nl Per mail: info@isdbollenstreek.nl Persoonlijk: bezoek aan het lokaal loket/het zorgloket/WmoAdviescentrumvanuwwoonplaats.

Budgetinfomatiepunt Voor algemene vragen of advies over geldzaken kunt u iedere maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur terecht bij het

Interesse Bent u niet de eigenaar maar heeft u wel interesse om in het bezit te komen van deze boot? Geef dan uw naam, adres en telefoonnummer door via het mailadres boa@hltsamen.nl. Dit kan tot 22 juni 2017. Wanneer de eigenaar zich niet heeft gemeld wordt tegen het einde van de opslagperiode contact met u opgenomen over de verkoop. Als er geen geïnteresseerden zijn, wordt de boot vernietigd. De foto staat ook op onze website www.teylingen.nl. Drank- en horecawet Ontheffing van artikel 35 voor het mogen verstrekken van zwakalcoholhoudende drank is verleend aan: • A.J. Wessels Boer, Sassenheim op 27 april 2017 (Koningsdag) van 09.00 tot 20.00 uur op het terras bij Kunstcafé De Oude School in de Dorpsstraat in Warmond (14-03-17) Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Op grond van artikel 87 is ontheffing verleend aan: • J.M.W. ter Linde, Sassenheim voor het parkeren zonder parkeerkaart in de blauwe zone van de J.P. Gouverneurlaan/ Keerweerlaan in Sassenheim (14-03-17) Niet eens met een van deze besluiten? Hoe u dan bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van deze Gemeenteberichten. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning • Zwanburgerpolder 5a, Warmond • Watertuin 55, Warmond

• Voornhof 79, Voorhout • Torenlaan 6B, Voorhout • Kadastrale sectie A, perceelnummer 9344, Sassenheim • Essenrode 17, Voorhout • Teylingerlaan 13, Voorhout • Hoofdstraat 15, Sassenheim

• Narcis 24 (naast), (Hooghkamer kavel 21), Voorhout • St. Antoniuslaan 24 a te Sassenheim

• Kagertuinen 29 te Sassenheim

het plaatsen van een vlonder en damwand, 08-03-2017 aanvraag persoonsgebonden omgevingsvergunning voor permanente bewoning, 11-03-2017 het vergroten van de woning, 1103-2017 het wijzigen van de bestemming naar wonen, 06-03-2017 het bouwen van een nieuwe woning, 13-03-2017 het plaatsen van een blokhut in de achtertuin, 09-03-2017 het brandveilig in gebruik nemen van een pand voor de expositie van een panorama, 14-03-2017 het aanbrengen van riolering en de openbare inrichting (bestrating, beplanting e.d.) van het plan Koetsiershof, 14-03-201 het bouwen van een vrijstaande woning, 14-03-2017 het aanleggen van een HWAriool, vernieuwen van een bestaande duiker en herinrichten van het maaiveld, 15-03-2017 het tijdelijk wijzigen van het gebruik voor huisvesting van ten hoogste 4 statushouders voor een periode van maximaal 5 jaar, 15-03-2017

Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Zwanburgerpolder 5a, Warmond • Menneweg nabij 55A/ Planetenplein, Sassenheim • Distelweg 49, Voorhout

• Park Groot Leerust, Warmond

het plaatsen van een vlonder, 10-03-2017 het bouwen van 6 woningen, 13-03-2017 het plaatsen van een dakkapel op de voorzijde van de woning, 14-032017 het tijdelijk plaatsen van een wc-wagen, 15-03-2017

Bezwaar tegen besluiten Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Voordat u dit doet, kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. We nemen dan het besluit met u door en kijken of er een oplossing voor uw bezwaren bestaat. Belt u hiervoor met ons algemene nummer (14 0252). Komen we er niet uit dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffend besluit – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.


Commissie Welstand Op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het

gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar, maar in uitzonderlijke gevallen kan een project in beslotenheid worden

behandeld. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de gemeente.

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie woensdag 22 maart 2017. Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (Let op: netnummer niet nodig, ook niet voor 06 nummers) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

Straatmaker, Leiderdorp: voor al uw straatwerk, terras ophogen oprit, plaatsen van schuttingen, vrijbl. prijsopgaaf, tel: 06-47208666.

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00 - 12.00 uur.

TE HUUR: 2 kmr app in centrum van Katwijk, gestoffeerd, gebruik van wasmachine/ droger, incl. gas/ water/ elektr. € 850,- per maand. Geen huisdieren, tel: 06-20559364.

Balie politie: De balie van de politie is niet open voor vrije inloop. U kunt aangiften doen door een afspraak te maken via het landelijke politienummer 0900 - 8844. De afspraak wordt dan gepland tijdens openingstijden van het gemeentekantoor in Sassenheim. U kunt van zogenaamde eenvoudige misdrijven ook aangifte doen via www.politie.nl.

Woningruil: T.h.a. ruime eengezinswoning tuin Middelharnis. Hrpr. € 650,00. Gevr. Eengezinswoning tuin Katwijk/Dunavie. Hrpr. € 700,00. Tel.nr: 06-20514450

i

TEYLINGEN  FACEBOOK.COM/GEMEENTETEYLINGEN  TWITTER.COM/GEM_TEYLINGEN  YOUTUBE.COM/GEMEENTETEYLINGEN

Te koop gevraagd: alle merken auto’s en bedrijfsauto’s defect geen bezwaar, ook sloop, direct contant geld met RDW vrijwaring. Info: 06-42488414.

Een nieuw plafond in 1 dag! • Bekend van TV • Gratis advies aan huis • Schone montage in één dag. • Zonder hakken en breken. • De meubels kunnen blijven staan. • Verlichting naar wens.

Gratis offerte op maat

Schilderwerk met uitstraling.

Plafonds • Sierlijsten • Verlichting

Plameco Zwanenburg T A K bv Zwanenburgerdijk 279 c 1161 NL Zwanenburg Zwanenburg 020-8204114

Open: Woensdag t/m Vrijdag 13.00 uur t/m 16.30 uur Zaterdags Zaterdags 10.30 uur t/m 15.30 uur

www.plameco.nl/zwanenburg

w w w. a l l u re v a s t g o e d z o rg . n l

Sinds anderhalf jaar staat in Sassenheim het woonservicecentrum SassemBourg. Een compleet servicecentrum waar iedereen uit Sassenheim en wijde omgeving terecht kan voor zorg op maat. In een prettige ambiance bieden inmiddels 26 verschillende ondernemers gevarieerde zorg. In SassemBourg werken artsen en paramedische dienstverleners nauw samen om hun cliënten van de juiste zorg te voorzien. Kijk voor nadere informatie ook op www.sassembourg.nl

TE HUUR Binnen SassemBourg zijn nog enkele ruimten te huur variërend van ca. 25 tot ca. 100 m2. De huurprijs voor een casco ruimte bedraagt €148,- m2/pj. Ook zijn er een aantal ruimten reeds voorzien van wand-, vloer en plafondafwerking de huurprijs hiervoor is € 195,- m2/pj. De servicekosten bedragen € 40,- m2/pj. Gemeente Teylingen

Postadres:met Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Voor nadere informatie kunt u contact opnemen Woonstichting Telefoon: 14 0252 Gemeente Teylingen Vooruitgang: gemeente@teylingen.nl , www.teylingen.nl Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout 0252-24 10 10 of De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar Telefoon: 14 0252 info@wstvooruitgang.nl van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur. gemeente@teylingen.nl , www.teylingen.nl t.a.v. Johan van Buren De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.


MA P AN AA DA SSH G2 O 8M W AA RT

BOXSPRINGS BOXSPRINGS Wintervoordeel bij Caresse Lentevoordeel Lentevoordeel bij bij Caresse Caresse

ER IS AL EEN CARESSE BOXSPRING VANAF E 1.095,-

I NGS

NG

VA N A F

E 1.095,-

VLAKKE

UITVOERING UITVOERING 140x200 140x200 cm cm

1295,129 5,-

CA AR R EE SS SS EE 4 46 60 00 0 C

C

A

R

E

S

160x200 cm

2850,A

N

D

E

R

E

M

S

E

4

6

0

0

160x200 cm cm 140x200 cm 160x200

2850,1995, A

T

E

N

L

E

V

E

R

B

A

A

R

1995,-

AN ND D EE R R EE M MA AT T EE N N LL EE V V EE R RB BA AA AR R A

offeerd hoofdbord; 2 elektrisch verstelbare m), voor een ideale, ergonomische verstelling ; • 2 voetstoppers; • matras-toppers van ediening.

P BA PU U LL LL -- B AC CK K

Caresse 4600: 4600: complete complete boxspring boxspringbestaande bestaandeuit: uit:• een • eengestoffeerd gestoffeerd hoofdbord; 2 elektrisch verstelbare Caresse hoofdbord; 2 elektrisch verstelbare boxsprings metuniek uniek’pull-back’ ’pull-back’systeem systeem(terugloopsysteem), (terugloopsysteem), voor een ideale, ergonomische verstelling boxsprings met voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie;••22pocketveer pocketveermatrassen matrassen met 7 comfort zones; • 2 voetstoppers; • matras-toppers en zitpositie; met 7 comfort zones; • 2 voetstoppers; • matras-toppers van van hoogwaardig comfortschuim;• 2• 2elektrische elektrische motoren met bediening. hoogwaardig comfortschuim; motoren met bediening.

BEDIEN JE CARESSE B I J : BOXSPRING MET JE ad 95 Arnhem ACTIE SMARTPHONE Zie pag. 4-5 EN/OF TABLET Caresse 5400

R KR IJGBA AR

CAR ESSE BOXSPR OXSPRIINGS NGS EXC EXCLUSI LUSIEF EFVER VERKR KRIJGBA IJGBAAR ARB B IJ:IJ:

Jacques Clement Clement Nieuwstad 95Arnhem Arnhem Nieuwstad KELTO Slaapkamercentrum - Gieterij 30 - 221195 XK NOORDWIJKERHOUT T. 0252 - 34 11 11 - info@kelto.nl - www.kelto.nl


Het bericht dat onze medewerker en collega

Huub van Paridon

Afscheid nemen doen we samen. Zorgvuldig, zorgzaam en met aandacht voor detail.

Uitvaartonderneming Teylingen zorgzaam en betrokken

is overleden heeft ons diep geraakt.

• Begraven

vrijblijvend voorgesprek mogelijk

• Cremeren

Dag en nacht telefonisch bereikbaar op: 06 - 30409466 info@uitvaart-teylingen.nl / www.uitvaart-teylingen.nl

De herinnering aan de 19 jaar samenwerking zal altijd in onze gedachten blijven.

Ankie Jochemsz - Willemijn Heijink - Wilma Bleeker

• Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers

Wij wensen Ineke, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe.

• Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar

Transport Keijzer Warmond BV Jorg van Haastregt, Brenda Keijzer en medewerkers.

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Warmond, 17 maart 2017

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

TE HUUR: 6 persoons bestelbussen

€ 85,

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Taxatie aan huis? Bel of mail voor informatie en afspraak www.onderdeboompjes.nl / info@onderdeboompjes.nl

KUNSTGEBIT

per dag

Tandenwinkel

0252-211849

Tel:

! r ! a r a a a j j 0 0 2 ! 2 r l a A a l j AAl 20 ! r a a j Al 20 Golden Brown Oak

Voor meer informatie: Dhr. W. Bloemendaal 070-3245300. Sollicitatie CV: s.jansen@bloemendaal-holding.nl

VANPVC€29,95 VOOR KURKVLOER PVC KURKVLOER VAN €29,95 VOOR

€20,00 VAN €29,95 VOOR €20,00

Golden Brown Oak

071 - 361 11 45

Vloeren: te kust en te keur!

Bead Ok

Bead Ok

Enige kennis van binnen- en buitenplanten, in bezit van rijbewijs-B.

www.tandenwinkel.com

PVC VLOEREN MET DE VOORDELEN VAN KURK PVCVLOEREN VLOEREN MET MET DE VOORDELEN VAN KURK VC DE VOORDELEN PVC KURKVLOER

Bead Ok

ALLROUND MEDEWERKER

Reparaties klaar terwijl u wacht. Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

www.gdol.nl

Bead Ok

Monuta Herma Pijfers 0252 - 769 156 info@monutahermapijfers.nl www.monutahermapijfers.nl

Gezocht

vanaf

00

Bel gerust voor een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden van een uitvaart.

/m²

/m²

€20,00/m2

VAN KURK

PVC KURKVLOER

VAN €29,95 VOOR

PVC VLOEREN MET DE VOORDELEN VAN KURK

€20,00

/m²

PVC KURKVLOER Golden Brown Oak VAN €29,95 VOOR MET HET COMFORT VAN KURK MET HET COMFORT VAN KURK €20,00 /m²

Bead Ok

Golden Brown Oak

Golden Brown Oak

STILTE STILTE

NATUURLIJKE WARMTE ISOLATIE NATUURLIJKE WARMTE ISOLATIE

LOOPCOMFORT

BEWEGINGSVRIJHEID

LOOPCOMFORT

BEWEGINGSVRIJHEID

De trend van de laatste jaren is de duurzame PVC-vloer. Makkelijk qua

SCHOKBESTENDIGHEID

onderhoud, slijtvast en kleurecht. De dessins worden steeds meer natuurgetrouw.

SCHOKBESTENDIGHEID

MET HET COMFORT VAN KURK

Bij laminaat kunt u kiezen uit een grote variatie in decors. De mogelijkheden zijn haast eindeloos, zowel in hout als steenstructuur. Als dealer van Wicanders biedt Meijvogel Hout u een keur aan PVC, vinyl en laminaat. Inclusief een

MET HET COMFORT VAN KURK

warmte-isolerende en geluidswerende kurklaag. U vindt hier een ruim assortiment laminaatvloeren. Alles op maat gemaakt en door vakmensen gelegd. Kom voorproeven in de showroom.

STILTE

STILTE

NATUURLIJKE WARMTE ISOLATIE

LOOPCOMFORT

NATUURLIJKE

BEWEGINGSVRIJHEID

LOOPCOMFORT

SCHOKBESTENDIGHEID

Meijvogel Hout Burgersdijkstraat 10 2225 AV Katwijk

BEWEGINGSVRIJHEID

T 071 407 4605 E info@meijvogelhout.nl W www.meijvogelhout.nl

SCHOKBESTENDIGHEID


nieuws

DE TEYLINGER

7

WOENSDAG 22 MAART 2017

Teylingen kiest voor VVD, groot verlies voor PvdA TEYLINGEN n Net als in 2012 hebben stemgerechtigden in Teylingen de meeste stemmen gegeven aan de VVD. De PvdA levert -net als landelijk- fors in. Het opkomstpercentage was hoog: 86,95 procent.

De VVD verliest wel, maar blijft de grootste met 32,1 procent van de stemmen (tegenover 40,7 procent in 2012). De PvdA is de grootste verliezer: van 18 procent naar 4,1 procent. D66, CDA, PVV en GroenLinks stijgen flink. Ook 50Plus, Partij voor

de Dieren en ChristenUnie ontvingen meer stemmen. Nieuwkomers Forum voor Democratie en DENK kregen respectievelijk 2,2 en 0,4 procent. Het opkomstpercentage lag hoger dan in 2012: in totaal maakte 86,95 procent van de stemgerechtigden een gang naar de stembus. Daar zaten overigens 43 ongeldige stemmen en 23 blanco stemmen bij. Bij de vorige verkiezingen was het opkomstpercentage in Teylingen 80,7 procent.

Donkere wolken boven bomen gemeentehuis WARMOND n De second opinion over de twee bomen bij de ingang van het voormalige gemeentehuis aan de Herenweg wijst ongeveer hetzelfde uit als het eerste onderzoek. Daarmee komt het behoud ervan op een heel smalle waagschaal te staan.

Zou namelijk de door gemeente uitgevoerde second opinion een gelijke uitslag geven als het door de

ontwikkelaar uitgevoerde bomenonderzoek, dan zou de kap van de bomen een feit zijn. Echter, wethouder Bas Brekelmans is nog in ´goed overleg´ met bezwaarmaker Hans Goudsmid van de Betrokken Teylingers over het eventueel behoud van een boom, zo meldde hij de afgelopen raadscommissie Ruimte. Hij komt met een voorstel naar de commissie terug. (NK)

WIJC blijft bij aanleg van skeelerbaan in Veerpolder WARMOND

De IJsclub Warmond blijft erbij op zijn veld een skeelerbaan aan te leggen ondanks plannen van Leiderdorp om eentje daar op te plussen tot een wedstrijdbaan. n

Door Nico Kuyt

De Warmondse IJsclub wist vooraf van de verbouwing in Leiderdorp, maar heeft toch overwogen om de skeelerbaan op zijn veld aan te leggen. Voor de leden, en met name de jeugd, is Leiderdorp toch iets te ver weg om daar te gaan skeeleren. Ook is er de vraag of de voorzieningen daar wel aan de eisen voldoen.

Teylingen heeft behoefte aan een baan en samen met de ijsclubs in Teylingen is de keuze gemaakt. Er is geen behoefte om terug te keren op wat ook mogelijk zou zijn geweest in Leiderdorp, zo klonk in de raadscommissie Ruimte op vragen van Joost van Doesburg (PvdA). Op 27 maart komen de skeelerbanen aan de orde in de vergadering van de gemeenteraad in Leiderdorp. Voor het Warmondse is wethouder Bas Brekelmans nog in overleg met de bewoners van de aanpalende Leidse Merenwijk over hun zorgen rond mogelijke licht- geluid- en parkeerhinder. Hij hoopt hierover binnenkort te komen tot afspraken.

Het gebouw van De Vaart blijkt toch niet zo geschikt te zijn voor gesloten jeugdopvang. | Foto: Nico Kuyt

Opvang jeugd zoveel mogelijk in regio na sluiting De Vaart SASSENHEIM n De Teylingse jeugd in de instelling van gesloten jeugdzorg in De Vaart aan het Poelruiterpad wordt, na de sluiting, zoveel mogelijk in de regio opgevangen. Het gaat daarbij om instellingen in Alphen en Oegstgeest. Door Nico Kuyt

Het is al jaren een gedoe rond de gebouwen naast de jeugdgevangenis Teylingereind. Het gebouw van De Vaart was als uitbreiding van de gevangenis bedoeld, maar na de realisatie bleek er geen behoefte meer aan. Het werd bovendien in 2011 gebouwd op een veld dat eigenlijk bedoeld was voor recreatie van de Klinkenbergerplas, maar de voormalige gemeente Sassenheim bleek dat te zijn vergeten en het veld kon niet meer worden opgeëist. Uiteindelijk werd het leegstaande gebouw verhuurd aan De Vaart voor de gesloten behandeling van jeugd van 12 tot en met 18 jaar die te kampen heeft

Verse kabeljauw uit de Noordzee!

met ernstige problematiek, zoals loverboys. Maar na enkele luttele jaren sluit ook De Vaart weer de deur. De Vaart vindt het gebouw toch een beetje teveel een gevangenis gelijken en ook is de huur van het ministerie te duur. Daarnaast wil het ministerie het alsnog als jeugdgevangenis inzetten. Tevens wenst De Horizon uit Rotterdam, waaronder De Vaart valt, dichter bij huis de jeugd opvangen. Toen wethouder Arno van Kempen hoorde dat De Vaart zou sluiten heeft hij meteen contact gezocht met directeur Bert Koetze. Ook heeft hij het in de regio Holland Rijnland aangekaart. En in de nieuwe contracten met de zorgaanbieders is overeengekomen dat twee derde van de jeugdigen binnen de regio, dus in Alphen en Oegstgeest worden opgevangen. Voor de overige een derde is dat nog niet het geval en zij zijn geplaatst in Rotterdam of Den Haag, maar de regio gaat door om ook deze naar de regio toe te halen, zo geeft Van Kempen aan op vragen van raadslid Shari van den Hout (ChristenUnie).

Weekaanbiedingen Verse Hollandse spinazie 500 gram 1,49 per bos 1,49

Verse bospeen Verse kabeljauw

100 gram

1.99

Krabsalade, grof of fijn

100 gram

1.-

Visroerbak

100 gram

1.50

Elke dag verse sushi

per stuk, klein per stuk, groot

0.75 1.50

Royale vulling, ruim assortiment, top-kwaliteit! Woensdag: kibbelingdag!

500 gram

Donderdag: Gebakken lekkerbek, + gratis bakje saus

3 stuks

Ons visrestaurant aan de Oude Haven is geopend van woensdag t/m zaterdag. Welkom voor de lekkerste visgerechten!

Oude Haven 3

Sassenheim

www.vissalade.nl

0252 210151

5 voor 1,49

Franse kiwi’s

100 gram 0,79

Boerensalade

6.-

VOORHOUT

n Voor een blik achter de schermen in de vernieuwde kazerne van de brandweer Voorhout, kunnen bezoekers op zaterdag 25 maart tussen 10.00 en 16.00 uur terecht in de kazerne aan de Nijverheidsweg 32b.

Naast rondleidingen, laat de jeugdbrandweer zien wat zij allemaal kunnen. Bezoekers kunnen zien hoe je een vlam in de pan niet moet blussen en over welke vaardigheden de brandweermannen en - vrouwen moeten beschikken tijdens de demonstratie hulpverlening. Kazerne Voorhout is een van de 47 kazernes van Brandweer Hollands MIdden, waar ruim 1300 mensen, waarvan 950 vrijwilligers, dagelijks waken over de veiligheid.

KEURSLAGERKOOPJE

Erwtensoep, rookworst + De lente begint! dat wil je graag terug zien op je 100 gram Zeeuws spek bord. Deze special van gehakt50 samen omwikkeld met ontbijtspek en gevuld met VLEESWARENKOOPJE lente-ui is lekker bij een gebakken aardappeltje Gebraden runderrollade + en een salade cornedbeef van veldsla. 20

7

2 x 100 gram

Zuurkool Hawaïschotel 100 gram 0,79 10 Perssinaasappels

2,35

Wij maken alle soorten STAMPPOTTEN uit eigen keuken, zonder toevoegingen en zonder conservering.

v.d. Veer

Hoofdstraat 259 - Sassenheim Tel./Fax: 0252-232141

3

TROTS VAN DE KEURSLAGER

Kalfssaucijzen

Maaltijd van de week Elke woensdag:

6.95

OPEN HUIS BRANDWEERKAZERNE VOORHOUT

4 stuks

595

SPECIAL

KEURSLAGERKOOPJE KEURSLAGERKOOPJE Pomodorohaasje

44Hamburgers + hamburgers + 500 gram 95 25 samen 500 gram rundergehakt rundergehakt 100 gram 2

6

695

VLEESWARENKOOPJE

Bij 150 gram rauwe hamsamen GRATIS 100 GRAM EIERSALADE VLEESWARENKOOPJE

Bij 150 gram rauwe TROTS VAN DE KEURSLAGER

ham

695 GRATIS 100 GRAM SPECIAL EIERSALADE 65 Lente-ui rolletje 100 gram 1 TROTS VAN DE KEURSLAGER

Varkenshaasmedaillons

4 stuks

Aanbiedingen zijn geldig van 2 t/m 7 november

Keurslagerij Scholten Aanbiedingen zijn geldig van 20 t/m 25 maart Varkenshaasmedaillons Hoofdstraat 261

Keurslagerij Scholten

Sassenheim Hoofdstraat 261 0252-211440 Sassenheim

Onbetwist uw fruitmandspecialist!

0252-211440

SPECIAL

4 stuks

695


MAART

F E B RUARI - MA A ND VA N H ET GEBIT

Gratis gebitscontrole En nog meer voordeel...

+ Gratis gebitscontrole door

Walraad Timmer en onderhoudsbedrijf: van deurkruk tot dakkapel, voor al uw timmer en onderhoudswerkzaamheden in en rond het huis. Tevens plaatsen en/of leveren van uw keuken en badkamer. Bel voor vrijblijvende offerte: 071-5897250 Parketvloer schuren & afwerken, bel voor gratis offerte. 06-20401577

Betrouwbare hulp in de huishouding bied zich aan: Als u iemand nodig heeft om u te helpen uw huis schoon te houden wil ik dit graag voor u komen doen op woe. in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Veel ervaring, doortastend (ouderwets) precies en van geboorte Nederlandse. Tel: 0637597230 voor meer info.

Tuinman, stratenmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave, tel: 0657200505.

Weg succ ens verle es ngd!

één van onze dierenartsen + 10% korting op de gebitssanering van uw hond of kat + 10% korting op alle gebitsproducten

PAARDENBOX TE HUUR OP UNIEKE LOCATIE! NW-hout, 15 min. loopfstand van duinen strand. 1 box te huur op privé terrein voor een merrie of ruin. Eigen zadelkast, toilet, keuken met warm water, afspuitplek en ruime paddock. € 260,- per maand incl. hooi, stro, binnen- en buiten zetten en 3x per dag voeren. Bel: 06-13507433 GEZOCHT: een garagebox in Katwijk, WhatsApp a.u.b. tel. 06-53564594. Te koop: Garage, Poelgeestlaan, Leiderdorp: Tel: 071-5411324.

Gezocht Chauffeurswerk, bloemen, binnenland, bezit alle rijbewijzen, geen code 95. Tel: 06-19446046 GEZOCHT- Een werk garagebox in katwijk. Whatsapp/Tel 06-53564594

Vivaldistraat 27a | 2162 AA | LISSE | Tel. 0252 - 830 380 www.mijndierenkliniek.nl

/mijndierenkliniek

@mijndkl

@mijndierenkliniek

Uw kostbaarheden zijn goud waard!

Meer dan 70 locaties ë! in Nederland en Belgi

Ook u heeft kostbaarheden in huis. Misschien wel veel meer dan u denkt. Een paar oude munten, bankbiljetten of een diamant bijvoorbeeld. Of een doosje met sieraden zoals een ketting, een ring of een horloge. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Dan ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn. Als u deze zou willen verkopen betalen wij u ook nog eens een reële prijs. Kantoor Katwijk Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Verpanden Beleggen

Taxatie

Inkoop

Verkoop

Veiling

Goud

Zilver

Munten

Sieraden, diamanten en horloges

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Openingstijden Ma. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur Kantoren bij u in de buurt: Alphen aan den Rijn (di. t/m za.), Delft (ma. t/m za.) en Den Haag (ma. t/m za.)

www.goudwisselkantoor.nl


nieuws

DE TEYLINGER

WOENSDAG 22 MAART 2017

9

agenda

agenda

Wild 2017 • Lisse, Filmhuis MAART/APRIL 1 Film: Waargebeurd drama met Reese Witherspoon die tijdens een per-

Di

1 Film: Wild

• Lisse, Filmhuis

crisis‘Een eenveilig wandeltocht van meer dan 1600 km maakt. MaDit/m zo soonlijke Expositie thuis’. • Bibliotheek, Lisse Waargebeurd drama met Reese Witherspoon die tijdens een pert/m meiParty Cordaid-fotograaf Arie Kievit exposeert zijn portrettenreeks van Nedervoor Kids! • Hillegom, Solution soonlijke crisis een wandeltocht van meer dan 1600 km maakt. Vr en vluchtelingen. Discolanders voor kinderen uit groep 7 en 8 die je niet mag missen.

8

4

4

Party voor Kids! • Hillegom, Solution Zaterdag Van Concert • Protestantse kerk, Herenweg 82, Warmond 20:00 tot 23:00. Entree gratis. Vr Disco voor kinderen uit groep 7 en 8 die je niet mag missen. Stichting Kamermuziek Warmond houdt een avond van de aria. AanVr- maart Van10 20:00 tot 23:00. Entree gratis. t/m Paardenmarkt • Valkenburg, diverse locaties vang 20.15 uur. Do

25 Vr-

4 Waar een klein dorp groot in is! Gezellig en bijzonder dorpsfeest 4

10 dag Paardenmarkt • Valkenburg, diverse locaties Zaterdag t/mOpen • Brandweerkazerne, Nijverheidsweg, Voorhout Do rondomeen deklein traditionele Paardenmarkt. www.vvvkatwijk.nl dorp groot in is! Gezellig bijzonder maart Waar Kom kijken wat de brandweer doet. Tussenen 10.00 en 16.00dorpsfeest uur open rondom www.vvvkatwijk.nl Kofferbakmarkt • Hillegom, Ford Museum dag de traditionele Paardenmarkt.

25 Za

5

Za

stappen wandeling • Nwh, VVV-kantoor 5510.000 10.000 stappen wandeling • Nwh, Start van deze maandelijkse wandeling om 9.00VVV-kantoor uur - Deel-

5

markt metGereformeerde vele uitgeladen kofferbakken, gezellig aan Kofferbakmarkt • Hillegom, Ford Museum Zaterdag Grote Snuffelmarkt Gemeente Za deGrote doorgaande weg naar Haarlem. Van•Hallen 10:00-16:00 uuraan markt met vele uitgeladen kofferbakken, maart vangezellig Onderwater, Lisse

25 Za

de doorgaande weg naar Haarlem. Van 10:00-16:00 uurHapje “Antiek, brocante, planten, boeken, electronica: er is van alles! en drankje in de lunchhoek. 9:00-16:00 uur

StartLentemarkt deze maandelijkse wandeling om• Koopcentrum, 9.00 uur - Deel€van 2,50 Zaterdag name Hillegom 2,50 maart name Van€het Pompplein tot en met De Soete Suikerbol zal de Hoofdstraat Vrije Tijd Festival • Sassenheim, park Rusthoff weer vol staan met vele kramen. • Sassenheim, park Rusthoff Za Vrije Tijd Festival

25

De wethouder plant samen met leerlingen van De Waaier vijf prunussen in de Julianastraat. | Tekst en foto: Piet van

Sierkers, gele kornoelje en fruitbomen op Boomfeestdag TEYLINGEN

‘Bomen verbinden’ is dit jaar het thema van de Landelijke Boomfeestdag. Wat de functie van bomen is daarin werd vooraf al uitleg op de deelnemende scholen gegeven. Ruben van groep 6 van basisschool De Waaier uit Warmond had het begrepen: “Heel erg leuk om te doen” . Samen met zijn klasgenoten n

deerde de regen hem maandagochtend geenszins. De leerlingen mochten samen met wethouder Arno van Kempen de vijf prunussen (sierkers) planten in de Julianastraat. Op meer plekken in Teylingen worden deze week nieuwe bomen geplant. Op woensdag 22 maart helpt groep 5 van de Emmaüs wethouder Van

Kempen aan ‘t Rietpad in Voorhout. Daar planten ze samen een vogelkers, lijsterbes, gele kornoelje en een kleinbladige linde. Burgemeester Carla Breuer gaat donderdagochtend 23 maart met groep 8 van De Springplank naar Speeltuinvereniging DVV om fruitbomen te planten.

55Activiteiten en demonstraties door verschillende verenigin-

Za Zaterdag Theather van het sentiment Schouwburg Activiteiten en demonstraties door verschillende gen. Van 11 tot 16 uur. Kindervrijmarkt van 12• Leidse totverenigin15 uur. Van 11 tot 16 Stakenburg uur. Kindervrijmarkt 15met uur.beeldmaart gen.Presentator Marc neemt je meevan terug12 in tot de tijd We Are Fashion Event • Noordwijk, Hoofdstraat van grote en kleine gebeurtenissen Wefragmenten Are Fashion Event • Noordwijk, Hoofdstraat

25 Za

Za

55DeDewinkeliers van de Hoofdstraat showen de laatste fashion winkeliers van de Hoofdstraat showen de laatste fashion

Zaterdag en trends Ode aan Cohen • Stadgehoorzaal Leiden opLeonard de ruim 500 meter lange catwalk! 10-18 uur. en trends op de ruim 500 meter lange catwalk! 10-18 uur. maart N.a.v. de dood van Leonard Cohen speelt het Avalanche Quartet een Auto Avenue • Lisse, Centrum Auto Avenue aantal concerten om hun inspirator te herdenken. • Lisse, Centrum Za

25 Za

55Verschillende nieuwstemodelen modelenzien zien Verschillendeautodealers autodealers laten laten de de nieuwste

Zaterdag

Staconcert

• Theater De Muze, Noordwijk

Lisse. Auto’s staan inhet hetDorpshart. Dorpshart. Dorpshart Lisse.onder Auto’s staan verspreid verspreid Motel Westcoast aanvoering van Syb vanin der Ploeg reist voor het 25 maartininDorpshart

• Tespelduyn &6 6Lifestyle LifestyleBeurs Beurs • Noordwijkerhout, Noordwijkerhout, Tespelduyn 55&Lifestylebeurs voor op, op,in inen enrond rondhet het Lifestylebeurs‘Goed ‘Goedleven’; leven’; alles alles voor

Za &Za & Zo Zo Za/zo

vijfde seizoen door ons land. LIB Festival

• Stadgehoorzaal Leiden

12.00 t/m 18 uur. huis. 12.00 t/mbier 18festival uur.Toegang Toegang gratis 25-26huis. Het speciaal van 2017! gratis Ruim 150 bieren van de tap omlijst

12 Voorhout,centrum centrum - 12Najaarsfeesten Najaarsfeesten ••Voorhout, 55-Evenementen Evenementenen enkermis kermis (9-12 (9-12 september) september) in inVoorhout. Voorhout.ZaZa-

maart

met passende muziek, masterclasses en meer.

Za Za Zo/wo

Van der Werff Live - Nederpop All Stars

• Stadscafé van der Werff

terdag 12september september jaarmarkt meer wielerkoers. 26 maartterdag Nederpop All Stars is een band bestaande uit meerde uit de 12 jaarmarkt en onder onder meerhelden wielerkoers.

Kunstmarkt • • Warmond, Warmond,Dorpsstraat Dorpsstraat 66Kunstmarkt Bijzonderemarkt marktvol volkunst. kunst. Van Van 11 11 tot Bijzondere tot 16 16uur uurin inhet hetgezelgezelNederpop. 16.00 tot 20.00 uur.

Zijldijk wordt geen fietsstraat na protest omwonenden

Zo Zo/wo Zo

WARMOND

Science Café Leiden • Leiden, Scheltema Leiden Di Woensdag • Theater KomJeugdtheater alles te weten over een onderwerp uiteenlopend vanFloralis Di Kom alles teClose weten over een onderwerp uiteenlopend van maart Lisse In Up zoomen de spelers in op het leven van Andromache, ‘kernenergie’ tot ‘de nieuwe spelling’. Van 20.00 tot 22.00 uur. ‘kernenergie’ tot ‘de nieuwe spelling’. Van 20.00 tot 22.00 uur. een figuur uit de Griekse Mythologie. www.jtsflores.nl

De inrichting van de Zijldijk zal niet veranderen zoals het nu is. Tegen een aanpassing naar een fietsstraat hebben bewoners bezwaren ingediend. n

Het was het plan om in het kader van het ‘rondje Kaag’ de Zijldijk op te plussen tot een fietsstraat. Door de toename aan fietsers zorgt de nieuwe inrichting tot een betere

veiligheid. Maar bewoners hebben aangegeven niet achter de fietsers te willen rijden om het bedrijf en woning te bereiken. Zij gingen in het protest en vervolgens werd de fietsstraat geschrapt. De dijk wordt wel versterkt, maar de inrichting van het voormalige jaagpad blijft hetzelfde. In de raadscommissie Ruimte pleitte raadslid en bewoner van het gebied Bert van Leeuwen

(CDA) nog wel op het verbeteren van het parkeren op de dijk. “Dat is een knelpunt, maar er worden daartoe geen aanpassingen gepleegd volgens de huidige stukken. Er zijn goede oplossing te vinden die voor een duidelijke verbetering zorgen,” aldus Van Leeuwen. Wethouder Kees van Velzen zegde toe te zoeken naar mogelijke plaatsen voor het parkeren. (NK)

Geen zicht op nieuw beleid monumenten TEYLINGEN n Het door het CDA en Trilokaal voorgestelde nieuwe beleid voor waardevolle panden, dat aan beeldbepalende objecten in de gemeente meer bescherming moet bieden en het doelbewust verwaarlozen tegengegaan, lijkt na de bespreking in de raadscommissie Ruimte nog niet af te stevenen op een meerderheid. Op donderdag 23 maart spreekt de gemeenteraad er verder over. Door Nico Kuyt

Vooraf aan de bespreking in de raadscommissie kwam Alfred Pop namens de stichting Oud Sassenheim het nieuwe beleid aanbevelen. Hij wees op de voorgenomen sloop van villa Rusthoff, waarna het plan is om acht appartementen, met horeca en terras aan het park te realiseren. Pop meldde de sloop absoluut niet te willen en ook niet dat de gemeente jarenlang gaat aankijken tegen een leeg ‘gat van Brekelmans’ tussen sloop en bouw. Ook Voorhouter Gerrit de Goede sprak in om steun te verlenen aan het nieuwe beleid. Hij vindt dat het nu hard de verkeerde kant op gaat met het cultureel erfgoed, zoals de sloop van boerderij Oostdam aan de Herenstraat in Voorhout. Het door CDA en Trilokaal ingediende initiatiefvoorstel gaf hem weer een beetje hoop. Die steun bleek er in de raadscommissie nog niet echt te leven.

Wethouder Bas Brekelmans wees erop dat veel eigenaren zich zouden gaan roeren als op de panden een bescherming wordt opgelegd via het bestemmingsplan, een procedure die minimaal een jaar gaat duren. “Dit zal niet over enkele weken klaar zijn,” aldus de wethouder. Voor Bob Keeven (VVD) is het huidige beleid nog geen vier jaar oud en steunde daarom ook geen wijziging. Maar Pieter Janssen (ChristenUnie) is juist voor. In zijn ogen is het een stukje reparatie van het huidige beleid. Joost van Doesburg (PvdA) wenst eerst boter bij de vis in de vorm van geld voor het beleid, en nog minder sloop. Een wat wonderlijk standpunt nam Fred Koot (D66) in. Hoewel het voorstel was aangepast kon de fractie zich er toch niet in vinden, omdat het teveel hinkte om het voorgaande beleid aan de kaak te stellen. Er moest sprake zijn van een ‘bredere scope’.

In de gemeenteraad overweegt de fractie een aanpassingsvoorstel in te dienen. BETER BESCHERMEN

Maarten van Welie (CDA) bleef ondanks de onverwachte weerstand benadrukken dat de gemeente voor wat betreft de monumenten zwak scoort en Dion Piket (Trilokaal) pleitte voor het vasthouden van de oude panden. Ook inspreker De Goede deed een oproep het cultureel erfgoed beter te beschermen en niet te vervallen in partijpolitiek. En op zijn beurt prees ook Pop het nieuwe beleid aan. Maar voor Keeven zijn de woningen iemands eigendom. Iemand is het ‘slachtoffer’ in het nieuwe beleid. Een woord dat op de publieke tribune voor enig tandenknarsen zorgde. De indieners proberen de komende tijd een meerderheid in de gemeenteraad te vinden.

Literaire talkshow

• Cultuurcafé, Noordwijk

26 maartlige Journalist, schrijver en programmamaker Frénk vd Linden interviewt lige Warmondse dorpscentrum. Warmondse dorpscentrum. auteurs rond het boekenweekthema Verboden Vruchten

29

Science Café Leiden 88

8

• Leiden, Scheltema Leiden

Di-10 Kermis • Noordwijkerhout, centrum DiVrijdag Boekenweeklezing • Hoofdbibliotheek Katwijk -10 Kermis • Noordwijkerhout, Do Kermis en gezelligheid op de Brink en in het centrumcentrum van Do maart Kermis gezelligheid de Brink  en inzijn hetnieuwe centrum van Eenen lezing van schrijver op Tommy Wieringa over boek ter

31 8

8

Di-

31 8

Noordwijkerhout

Noordwijkerhout gelegenheid van de Boekenweek. VVVkatwijk.nl -13PassieCultuurweek • Lisse,•Kasteel Keukenhof en Paasconcert Immanuelkerk Rijnsburg

Vrijdag DiZo -13 Lisse, Kasteel Keukenhof De Cultuurweek aftrap nieuwe cultureel• seizoen. prijzen en ´Christvan Your een Passion´. Indrukwekkend concert vanVoor het Rijnstreekkoor Zo maart De aftrap van een nieuwe cultureel seizoen. Voor prijzen en

1

meer informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl met werk van componist Murray Wylie. VVVkatwijk.nl

meer Varen informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl met De heere Schouten• Hillegom, Jonkheer • Koudenhoorn, Warmond -13 Kermis Mockkade

10

Vrij/za/zo DoDo-Zo t/m Zo april

•t/m Hillegom, Mockkade VanKermis donderdag 10 september zondagJonkheer 13 september is 1030-13 hetdonderdag weer kermis Hillegom! t/m zondag 13 september is Van 10inseptember Wandel door de Zwanburgerpolder en laat je voor € 2,overzetten door de historische salonboot. 10.00 en 16.30 uur.

weer kermis in Hillegom! Zaterdag het Bloemen plukken in de pluktuin • Bollenburcht, Teylingerlaan 13, 112-dag (incl Brandweerman Sam) • Lisse, centrum Za april t/m Verschillende Vooorhout hulpdiensten presenteren zich en er zal een 112-dag (incl Brandweerman Sam) • Lisse, centrum mei meet Za Kies honderd tulpen en stel zelf een boeket samen. Meer & uit greet zijn soorten met Brandweerkman Sam

1 12 1412 Verschillende hulpdiensten presenteren zich en er zal een info www.bollenburcht.nl/pluktuin

Za

meet & greet zijn met Brandweerkman SamBinnen, Florahof Pompoenmarkt • Noordwijk 12Pompoenmarkt Op deze in een landelijke sfeer • opgezette markt bieden de Noordwijk Binnen, Florahof Helivliegen “de vlucht van je leven” • Noordwijkerhout Rondvlucht over de bloeiende bollenvelden. Boeken via VVV Noordwijkerhout, tel. 0252 372096 ( locatie: Dorpsstraat 8 )

kraamhouders uiteenlopende waar aan. 10-17 uur. 12 Opdiverse 1-8-15 deze in een landelijke sfeer opgezette markt bieden de Zaterdag

Za

Za

Concert 250 jaar Bätzorgel Katwijk, diverse kraamhouders uiteenlopende • waar aan. Vredeskerk 10-17 uur. 12Concert Feestelijk concert ter gelegenheid van 250 jaar Bätzorgel. 250 jaar Bätzorgel • Katwijk, Vredeskerk

Za

in-Stijl Lifestyle & Fashionevent • Katwijk, Zeezijde Open Monumentendag Katwijk. www.vvvkatwijk.nl 12Tevens De nieuwste trends voor het najaar op een doorlopende cat-

april

Tevens Open Monumentendag Katwijk. www.vvvkatwijk.nl 1 12 Feestelijk Een bijzondere editie van the ‘Peuk-sessions’ metBätzorgel. een opening concerteerste ter gelegenheid van 250 jaar

Zaterdag Za april

Castellumpop: de Peuk-sessions • Jongerencentrum de Peuk Valkenburg verzorgd door de band Bootlegs. VVVkatwijk.nl

Zaterdag april

Paaspassie stichting PIEK

• Tripodia Katwijk

Lifestyle & Fashionevent • Katwijk, Zeezijde walk, maar ook drankjes muziek! www.vvvkatwijk.nl 1 12 in-Stijl Stichting PIEK hapjes, vertelt het lijden enen sterven van Jezus op een eigentijdse Za De nieuwste trends voor het najaar op een doorlopende catOpen Monumentendag Noordwijkerh., VVV-kantoor maar ook hapjes, drankjes•en muziek! www.vvvkatwijk.nl 12walk, Fietsroute langs monumentale panden en oude bollenschu-

Za Zaterdag april

manier, met mooie popmuziek. VVVkatwijk.nl Kom in de Kas 2017

• Kwekerij van Tilburg Rijnsburg

Open Monumentendag • Noordwijkerh., VVV-kantoor ren.Bekijk Route afhalen bij VVV 1 kassen met zeeën vanNoordwijkerhout bloemen en prachtige tropische planten Za 12

1

Za

• Museum De Zwarte Tulp

Leer technieken van het papier marmeren. Laat je verrassen door Kunst & de Ambacht. 11-17 uur. www.openmonmentendag.nl Open Monumentendag • Noordwijk, div. locaties een eeuwen oude techniek. www.museumdezwartetulp.nl

12Kunst & Ambacht. 11-17 uur.Lisse www.openmonmentendag.nl in Bloemenen kunstdorp kunt u genieten van de vele 10.000 stappenwandeling

•Noordwijkerhout

Wandeltocht door bos en duin en langs de bollenvelden. Vertrek om monumenten Open Monumentendag • Lisse, Dorpshart

12 in&BloemenenMonumentendag kunstdorp Lisse kunt u genieten vanlocaties de vele 13 Open • Leiden, div.

Za Za&

9.00 uur vanaf de VVV winkel, Dorpsstraat 8

12monumenten Meer dan vijfendertig monumenten in Leiden open hun

Zaterdag Zo april

1

Workshop

12 DeOpen Noordwijkse Open Monumentendag staat in het teken van Monumentendag • Lisse, Dorpshart

Zaterdag Za april

1

Fietsroute panden en oude bollenschutijdenslangs Kom inmonumentale de Kas 2017. VVVkatwijk.nl

Monumentendag • Noordwijk, div. locaties afhalen bij VVV Noordwijkerhout 12ren.Open De Route Noordwijkse Open Monumentendag staat in het teken van

Za Zaterdag april

Jamsessie • Café de Ruigenhoek, Noordwijkerhout Jamsessie in café de Ruigenhoek, Herenweg 444, vanaf 21.00 uur. De 13toegang Openis Monumentendag • Leiden, div. locaties vrij!

deuren voor bezoekers. Leiden.nl

& 12 & 13 Lichtsculpturen • Noordwijk, Museum Noordwijk dan vijfendertig monumenten in Leiden open hun 12Meer

Za& Zo Za&

Zo/wo Zo

Varen door de Bollenstreek

• Steiger Langelaan Noordwijkerhout

Let’s go to the caves andLeiden.nl explore! Ira van der Valk. Za 11-17 deuren voor bezoekers. 2 - 5 -9 Boottocht langs de bloeiende bollenvelden, vertrek: t.o. NH Leeuwenuur, zo 11-17 uur (eenmalige uitzondering openingstijd). -12 april horst. Reserveren: VVV Noordwijkerhout, 0252 Museum 372096 Za& & 13 Lichtsculpturen • Noordwijk, Noordwijk

Zondagwandeling Hortus 12 Let’s go to the caves and explore! • IraLeiden, van der Valk.botanicus Za 11-17

Rondleiding Japan in de Hortus door Titia van der uur. Eb en 2Zoapril13uur, Internationale Beatles’ verzamelaars beurs. 11,00 - 16.00 zo 11-17 uur (eenmalige uitzondering openingstijd). Tonny Voorma. Deelname € 1,50 Start om 12.00 uur.

Zo Zo/wo

Beat-meet 2017

zo / wo

Muziek in Jeroen

Zondagwandeling 2 13 13

• Best Western City Hotel, Leiden

• Oude Jeroenskerk, Noordwijk • Leiden, Hortus botanicus

De Biologische Smaak van Leiden • Leiden, Violist Bert Vos vertelt met zijn Shtetl Band Amsterdam hetVismarkt waargeZo Zoapril Rondleiding Japan indede Hortus door Titiaproducten, van der Ebbij en Op deze markt nadruk op eerlijke beurde verhaalligt van jeugdboekenschrijfster Ida Vos. Tonny Voorma. Deelname € 1,50 Start om 12.00 uur. voorkeur biologisch of streekgebonden.

Golf Carrousel Ladies • Golfbaan Tespelduyn dinsdag Biologische Smaak van Leiden •die Leiden, Vismarkt De ladiesclub bestaat uit enthousiaste golfdames plezierDe hebben april De t/m 30 Reizen verruimt je blik • Noordw., Theater Muze Zo Div Op deze markt ligtkunstenaars. de nadruk op eerlijke in het golfspel Expositie van div. ma t/m vr producten, 10-16 uur, zabij biologisch ofde streekgebonden. 10 - Workhop 13 uur en tijdens voorstellingen. Entree gratis. vrijdag voorkeur • Museum De Zwarte Tulp

4 13 7

april t/m Viltpatronen op een je chiffonzijden shawl. Vind je inspiratie bij Reizen verruimt blikKerk • Noordw., Theater De Muze t/m30 3 okt 700 maken jaar Hooglandse • Leiden, Hooglandse Kerk DivDagelijks Expositie William Morris. www.museumdezwartetulp.nl van div.700 kunstenaars. ma t/m vr 10-16 uur, za tijTentoonstelling jaar Hooglandse Kerk (te bezoeken

kerk). 10dens - 13 openingsuren uur en tijdensvan de de voorstellingen. Entree gratis.

Alfred Pop (SOS) pleit voor beter beleid. | Foto: Nico Kuyt

Dagelijks

t/m 3 oktwww.bollenstreek.info 700 jaar Hooglandse Kerk • Leiden, Hooglandse Kerk Tentoonstelling 700 jaar Hooglandse Kerk (te bezoeken tij-


Spring / Summer Event! zaterdag 01 april 19:30-22:30 Modeshow 20.00 uur


nieuws

DE TEYLINGER

WOENSDAG 22 MAART 2017

11

Bouw op gemeentewerf snelt vooruit WARMOND n De raadscommissie Ruimte is helemaal akkoord met de bouw van de twaalf huur- en dertien koopwoningen op de voormalige gemeentewerf van Warmond aan de Van den Woudestraat 1a.

Het bestemmingsplan om de herontwikkeling van de gemeentewerf mogelijk te maken gaat als snel hamerstuk naar de gemeenteraad voor een besluit. De fracties betitelden het als een ‘mooi en goed plan’, en het opruimen van een stukje rommelige grond. Wethouder Bas Brekelmans gaf aan dat er goed naar de buurt is geluisterd. Er zijn twee

zienswijzen van bewoners ingediend, maar die spraken zich uit voor de uitvoering van het plan. Wel waren er zorgen over een toename in de verkeersdruk op de Van Wassenaarstraat. Volgens de gemeente wordt er door de bouw van de 25 woningen geen overbelasting van de Van Duvenvoordestraat, Endepoellaan en Van Wassenaarstraat verwacht, volgens het geldende verkeersmodel (RVMK). Met de bouw van de voormalige gemeentewerf komen woningen beschikbaar voor jonge gezinnen in Warmond. Hier heeft het sterk vergrijsde dorp behoefte aan. (NK)

Zorgen over parkeren bij station SASSENHEIM n Over het waar reizigers over enkele maanden hun voertuig kunnen parkeren tijdens de bouw van het nieuwe parkeerdek bij station Sassenheim, daarover blijkt nog behoorlijk onbekendheid onder reizigers te leven, zo blijkt uit een gepleegd onderzoek door de raadsfractie van de VVD.

Op 14 maart heeft de VVD-fractie een enquête gehouden onder 33 reizigers van station Sassenheim om te kijken of zij wel bekend zijn met het feit dat over enkele maanden het parkeerdek gebouwd wordt en er tijdens die werkzaamheden niet geparkeerd kan worden. Het bleek

dat 72 procent van hen hier niet mee bekend was. Een aantal van hen gaf aan dat ze dan beschikken over alternatieve middelen van vervoer, maar over het algemeen bleek dat niet het geval. Sabrina van der Lubbe (VVD) wil van B&W weten of er wel voldoende gedacht is aan de mogelijkheden om tijdelijk elders te parkeren en welke deze dan wel zijn, bijvoorbeeld een shuttlebus. Ook wil zij weten over de maatregelen om te voorkomen dat reizigers gaan parkeren in de naastgelegen wijk en op privé-terreinen. Tenslotte hoe de communicatie wordt uitgevoerd in het informeren van de reizigers over de bouwwerkzaamheden en waar zij kunnen parkeren. (NK)

Open dag bij kledingbank Teylingen SASSENHEIM n Bij Kledingbank Teylingen is op zaterdag 25 maart van 13.00 tot 15.00 uur een open middag. Iedereen kan dan een kijkje nemen bij deze bijzondere winkel aan de Parklaan 176d (achter de brandweerkazerne).

Inwoners uit de Duin- en Bollenstreek, die geen financiële middelen hebben om kleding en schoenen te kopen voor hun gezin of zichzelf, kunnen hier (met verwijzing) terecht. Vrijwilligers sorteren de ingebrachte kleding en schoenen. De open dag is bestemd voor iedereen die belangstelling heeft voor de activiteiten van de Kledingbank. Tijdens de open dag wordt er geen kleding uitgegeven, kleding inbrengen is

wel mogelijk, vooral zomerkleding kan de stichting nu goed gebruiken. Ondergoed en sokken kunnen om hygiënische redenen niet worden aangenomen. Voor meer informatie, kijk op www.kledingbankteylingen. nl. ___________________________ WARMONDS SHANTYFESTIVAL

WARMOND n De zesde editie van het

Warmondse Shantyfestival is op zondag 2 april van 14.00 tot 17.30 uur in Het Trefpunt (Herenweg 80). Er zijn optredens van Shantykoor Het Groene Hart (Koudekerk a/d Rijn), shantykoor Skuytevaert (Katwijk),het Viswijvenkoor (Leiden) en het organiserende Warmonds Schippertjeskoor. De toegang is gratis.

Mevrouw van Harskamp-Bol ontvangt de felicitaties van burgemeester Carla Breuer. | Foto: Piet van Kampen

Honderd rode rozen voor eeuwelinge Geertje van Harskamp - Bol SASSENHEIM n ‘Het is allemaal vanzelf gegaan’ blikt Geertje van Harskamp -Bol nuchter terug op maandag 20 maart nadat zij de dag ervoor samen met de kinderen, kleinkinderen en neven en nichten een feestje had gevierd ter ere van deze een bijzondere mijlpaal in haar leven. Zij geniet er nog met volle teugen van na. Ook van de bloemenpracht in haar woonkamer. Niet te vergeten de meer dan honderd kaarten die zij kreeg, een brief van Koning Willem Alexander en het bezoek van burgemeester Carla Breuer. Door Piet van Kampen

De bejaarde maar nog kwieke vrouw woont nu in het zorgcomplex Sassembourg. Daar blikt zij terug op haar geboortehuis in de 3e Poellaan, waar zij in een gezin van zes kinderen ter wereld kwam. “Later gingen wij op nummer 47 wonen,” herinnert zij zich nog maar al te goed. Het grootste deel van haar leven bracht zij in de vertrouwde omgeving door. De zonen, Willem, Dick en André zagen er het levenslicht. In 1995 verhuisde zij naar voormalige De Schutse maar toen was zij inmiddels al weduwe. Vanwege het slopen van het gebouw woonde zij vijf jaar in Noordwijker-

hout waar haar medebewoners ook tijdelijk werden ondergebracht. Nu woont zij naar tevredenheid in Sassembourg. “Ik woon hier naar mijn zin.” Haar echtgenoot Andries overleed 24 jaar geleden. Hij bracht het brood op de plank als timmerman in Sassenheim en later als houtzager in Leiden. De honderdjarige Geertje is erg gelukkig met haar zes kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. “Ik denk nog wel eens terug aan de vakanties samen met mijn man in Zeeland en Limburg.” De eeuwelinge is nog helder van geest en af en toe is een opmerking doorspekt met een humor. GEHEIM

Wat is het geheim van honderd

jaar worden? Geertje fronst even de wenkbrauwen en zegt dan nuchter: “Het is allemaal vanzelf gegaan”. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Zij doet nog volop mee aan activiteiten in het complex zoals bijvoorbeeld een partijtje sjoelen en de gym. Voorheen was kaarten, met name jokeren, haar favoriete hobby. Wat een sterke kant van haar is, is dat zij alle verjaardagen van de familie bijhoudt. Een doos met kaarten staat naast haar stoel. De tijd van het verenigingsleven als vrijwilliger bij de meisjesvereniging ligt ver achter haar. Ook de periode dat zij veel mensen hielp en haar moeder verzorgde in een bejaardentehuis in Leiden. Op naar de 101? “Zolang ik hier goed zit wel, maar dat weet je nooit.” De jarige geniet zichtbaar van haar gebakje, iets wat zij die ochtend ook al met een aantal medebewoners deed. Op zondag werd zij in de kerk toegezongen en kreeg een fraai boeket mee. Een van de velen die haar kamer volop fleur gaven.

JACOBA VAN BEIERENFONDS

U heeft een geweldig plan. En dan?

S

tel, u hebt als actief en maatschappelijk betrokken inwoner van de gemeente Teylingen een goed idee om de samenleving van Teylingen nog mooier, leuker of beter te maken. Bijvoorbeeld door de aanleg van een buurttuin, sport- of speelveld in de wijk. Het organiseren van een speurtocht voor alle kinderen uit het dorp of een ander evenement, dat bijdraagt aan het verbeteren van de leefbaarheid in onze gemeente. En voor het verwezenlijken van dat plan heeft u geld nodig. U kunt dan voor financiële ondersteuning terecht bij het Jacoba van Beierenfonds Teylingen. Zo’n burgerinitiatief moet dan wel aan verschillende voorwaarden voldoen, om voor toekenning in aanmerking te komen.

BREED DRAAGVLAK

Zo moet het project altijd voor en door inwoners van Teylingen zijn. Wat betekent, dat de aanvragers ingezetenen van de gemeente Tey-

lingen zijn en het plan een breed draagvlak heeft onder de inwoners van de gemeente. Het draagt echt bij aan de vernieuwing en versterking van de kwaliteit van samenleven in onze gemeente en is gericht op cultuur, sport, natuur, educatie, welzijn, economie of de maatschappij. Ook is belangrijk, dat de aanvraag wordt ingediend door een partij zonder winstoogmerk of commerciële doeleinden. CONCREET EN REALISEERBAAR

Het plan is concreet, heeft een heldere begroting en er is een duidelijk begin en eind aan het initiatief. Tijdens de aanvraag bevindt het zich bovendien in de voorbereidingsfase of is het nog niet gestart. Het initiatief moet binnen een redelijk termijn realiseerbaar zijn. Waarbij u als aanvrager uiteraard ook zelf bereid bent om tijd, geld en/of expertise bij te dragen voor het welslagen van uw project. Ook de hoogte van het aangevraagde bedrag is

bepalend of en hoe het Jacoba van Beierenfonds uw initiatief steunt. Crowdfunding kan bijvoorbeeld een verplicht onderdeel van de toekenning zijn. Informatie hierover vindt u op onze website. Voldoet uw aanvraag uiteindelijk aan alle voorwaarden en is een financiële bijdrage van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen toegekend? Dan spreekt het voor zich, dat u het Fonds vermeldt in uw communicatie rond en over uw project. Uiteraard kunnen niet alleen burgers, maar ook stichtingen en verenigingen voor ondersteuning van projecten bij het Jacoba van Beierenfonds Teylingen terecht. Zowel voor een financiële bijdrage als voor advisering en hulp vanuit ons netwerk. Zolang het initiatief maar ten gunste is van een breder publiek dan uitsluitend de eigen leden en voldoet aan alle overige voorwaarden voor toekenning. Alles voor een beter, leuker en mooier Teylingen!

Jacoba van Beierenfonds Teylingen ondersteunt uw plan. | Foto: pr. Het Jacoba van Beierenfonds schrijft iedere maand over hun recente en toekomstige projecten. Ze geven informatie over hoe stichtingen en verenigingen een donatie kunnen aanvragen en informeren lezers hoe ze geld aan het fonds kunnen schenken. www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.


Leuke bijbaan, goede verdiensten

MuoviTech werd opgericht in 2002 te Zweden en is vandaag de dag een Europese marktleider in producten voor de geothermische energie-branche. MuoviTech levert collectors, sondes en lussen voor huizen, bedrijfspanden en andere grote installaties. De Nederlandse vestiging, MuoviTech Benelux BV te Noordwijkerhout, heeft een team van circa 10 collega’s.

Bezorg(st)er

Ter uitbreiding zijn wij op zoek naar een

Productiemedewerker m/v fulltime (40 uur p.w)

Veelzijdige functie, klein team, eigen initiatief zijn de sleutelwoorden.

Reklamediensten de Schakel is per direct op zoek naar bezorg(st)ers voor:

Je bent mede verantwoordelijk voor de productie (hoeveelheid en kwaliteit). Samen met je collega’s zorg je voor een leuke werksfeer en een hoge output. In de toekomst willen we ploegendiensten gaan draaien gedurende de weekdagen. Het is een afwisselende functie met diverse taken. Denk hierbij onder andere aan: • • • •

De Teylinger

Produceren van PE buizen Maken van verdeelputten Instellen en bedienen van machines Verpakken en verzendklaar maken (met heftruck)

Hierbij horen ook voorbereidende werkzaamheden zoals het vouwen van de folders die met de krant mee bezorgd moeten worden. Het betreft een aanstelling voor het één keer per week lopen van één of meerdere wijken.

De nieuwe collega heeft een goede beheersing van de nederlands taal, is zelfstandig en accuraat maar heeft vooral een positieve werkhouding. Wij zijn een klein bedrijf en daardoor zijn de werkzaamheden divers. Je moet bereid zijn om alles aan te pakken, bij voorkeur met een glimlach!

De • • • •

Wij stellen geen eisen aan opleiding of ervaring, een interne opleiding wordt aangeboden.

volgende wijken komen binnenkort beschikbaar in Sassenheim, omgeving Hortuslaan / Charbonlaan Sassenheim, omgeving Concordiastraat / Boschplein Voorhout, omgeving Beukenrode / Meidoornrode Voorhout, omgeving Anijsweg / Oosthoutplein

Interesse gewekt? Neem dan contact op met onze bezorgeradministratie op telefoonnummer: 0252-241420 of mail ons via: info@de-schakel.nl.

Werken bij MuoviTech Benelux BV betekent werken in een jonge no-nonsens organisatie die nog volop in beweging is. Wij bieden een gezonde en stabiele omgeving waarin ruimte is voor eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling. Er wordt hard gewerkt, maar je krijgt er veel voor terug. Neem voor vragen of sollicitatie contact op met Ewoud Schonenberg, telefonisch: 0252 79 30 93 of per mail: ewoud.schonenberg@muovitech.com Bekijk ons ook via website www.muovitech.com

PArtICulIereN

ALMONDEHOEVE ALMONDEHOEVE ALMONDEHOEVE Lifestyle Antiek Lifestyle && Antiek

m 2m . 000 0 30 3.0

OokOok voorvoor uw uw vakkundige meubelrestauraties vakkundige meubelrestauraties Lifestyle & Antiek

2 3 .0 0 0 m

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

SASA van van a LELE

antieknetieke m m ubele en reepnlirepliec ubeele n n ca shoawshow r oommo vanro anotimem keomdeeullednellen b

SALE

bele en repli ca show n roomm odellen

OPGelet!

2

uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • • • • • • •

UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK PRIMERA Sassenheim, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INleVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

Van Almondeweg 2, 2343 AA Oegstgeest T 071-517 27 57

Almondeweg 2, 2343 Oegstgeest T 071-517 27 57 almondehoeve.nl VanVan Almondeweg 2, 2343 AA AA Oegstgeest T 071-517 27 57 almondehoeve.nl almondehoeve.nl

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN


nieuws

DE TEYLINGER

bo

radio tv internet

de omroep van de bollenstreek!

WOENSDAG 22 MAART 2017

Wat een reep chocola al niet te weeg kan brengen

Baan via Bo

n Briljanten bruidspaar Visser-van der Splinter

In een vorig leven heb ik bij Radio West gewerkt. Daar moest je meestal een journalistieke opleiding gevolgd hebben om een baan te krijgen. Dan kwam een net afgestudeerde journalist, meestal in het bezit van een te grote mond, ons vertellen hoe het allemaal zat.

SASSENHEIM n Een meisje dat een jongen verleidt met een reep chocola. De omgekeerde wereld zeker in vroegere jaren. Het begin van een romance die nooit meer zou eindigen. George Visser (89) en Bep Visser - van der Splinter (83) genieten na zoveel jaren nog steeds van elkaar. Op zaterdag 18 maart waren ze 65 jaar getrouwd.

Als diegene dan op pad werd gestuurd en terugkwam, bleek mijnheer of mevrouw groentje vaak niet de kunde van het monteren te beheersen. Op dat soort momenten denk ik altijd: had nou ervaring opgedaan bij de lokale omroep: vlieguren maken, nieuwsgebeurtenissen volgen. Vaak wordt echter de neus opgehaald voor de lokale omroep. Daar kan ik me nog wel wat bij voorstellen, maar ook bij een iets mindere omroep kan je ervaring op doen, laat staan bij een goede. Als je twee keer naar een informatieavond van een gemeente bent geweest, weet je hoe je als verslaggever inwoners moet benaderen. Dat je tegenstanders niet moet laten leeg lopen voor een microfoon. Je leert omgaan met de wethouder met zijn eigen verhaal, die na afloop heel tevreden is omdat burgers toch maar mooi mee mochten praten. Niet dat het zaken verandert, want een kapitein-wethouder met zijn eigen koers laat dekzwabberende burgers echt zijn idee niet veranderen. Sorry, ik dwaal af. Ervaring opdoen houdt in dat je vaak dezelfde situaties meemaakt en dan bij een volgende keer weet hoe te handelen. Maar ook omstandigheden die je niet vaak meemaakt zorgen voor ervaring. Ik kwam er na een half uur liveverslag pas achter dat de keeper in een hockeyteam helemaal geen rugnummer 1 heeft zoals bij voetbal. Gelukkig zie je schaamrood niet op de radio. Ook werd ik een keer naar een vreselijk ongeluk op de A4 gestuurd. Weg afgesloten, auto’s met grote schade, ambulances, traumahelikopter, iedereen ook ik - op grote afstand gehouden. Het duurde en het duurde. Uiteindelijk helikopter weg zonder slachtoffer en ambulance vertrekt zonder sirene. Nou dan weet je het wel: dat is verkeerd afgelopen, chauffeur overleden. Net voordat ik dat in de uitzending wilde melden, dacht ik: niet doen, je weet het helemaal niet. Bleek achteraf dat de verwondingen zo mee vielen dat ambulancevervoer niet nodig was.

13

Door Piet van Kampen

Even terug in de tijd met het gezellige echtpaar. Naar het moment waarop de in Amsterdam geboren George en Bep die in Den Haag het levenslicht zag, elkaar ontmoetten. “Ik kwam met een vriendin uit de bioscoop in Den Haag en zag George samen met en vriend. Hij viel op door zijn matrozenpak en ik kocht bij Jamin een reep chocola voor hem.” George, die als marineman een uitstapje met een vriend maakte, werd aan de haak geslagen en er volgde een afspraak. Om een lang verhaal kort te maken, het mondde uit in een huwelijk. Het stel trok bij moeder Van der Splinter in. Het was van korte duur, want George was gelegerd op Vliegkamp Valkenburg en een woning dicht bij het werk was derhalve logisch. De Pioenhof in Katwijk werd hun ‘thuisbasis’. Uit hun verbintenis werden Ron,

Burgemeester Carla Breuer brengt een bezoek aan het bruidspaar George en Bep Visser. | Foto: Piet van Kampen

George en Nel geboren en het paar werd gezegend met vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. MOOIE TIJD

Vanwege het beroep volgde uitzending naar Curaçao. Bep ging mee en ze hebben er een mooie tijd beleefd. Na die fijne tijd ging het via Schagen, Weesp naar de Essenlaan in Sassenheim. Tussentijds was de

caravan hun tweede woning en omdat de heer des huizes -die zich inmiddels had opgewekt tot officiervroeg met pensioen ging kon het paar jarenlang genieten en in het Spaanse Benidorm overwinteren. “Wij hebben er ook ruim zes jaar gewoond,”blikt Bep met voldoening terug. Ook deden ze met hun rijdende tweede huis België, Frankrijk en Portugal aan. “Het was een mooie

tijd,” geeft op George te kennen. En wat te denken van een cruise van vier maanden langs de eilanden van Indonesië? Het stel heeft van het leven genoten en doet dat nog steeds in hun woning in de Gildehof. Bep leest graag en George kijkt televisie of doet nog graag iets op de computer. “We hebben een goed leven gehad,” bevestigt het tevreden echtpaar.

Hulp op maat via Wijzelf Bollenstreek

Teylingen sport in het kort

TEYLINGEN n Met een muisklik zorgde wethouder Arno van Kempen er vorige week voor dat de website van Wijzelf Bollenstreek sindsdien in de lucht is.

TEYLINGEN

Laura Kluft nam vorig jaar februari het initiatief voor de website. Via haar netwerk ontdekte zij dat er landelijk al een aantal websites ‘Zorgcoöperatie’ actief waren. ‘Waarom zou het bij ons de Bollenstreek ook niet kunnen?’ vroeg zij zich af en zocht contact met wethouder Arno van Kempen. “Ik werd direct al enthousiast over dit initiatief,” zegt Van Kempen in zijn openingswoordje. “Het ging allemaal snel want in het tweede gesprek waren er al drie nieuwe bestuursleden van de coöperatie bij. Het initiatief past bij de samenwerking voor de zorg in de Bollenstreek. Het is een prachtig voorbeeld van toegang tot de zorg en ook voor de zelfredzaamheid. Dit heeft prioriteit. Een goede communicatie van de coöperatie met de gemeente, die ook haar verantwoording heeft, vullen elkaar goed aan.”

GRATIS EN BETAALD

Via Wijzelf Bollenstreek kan een hulpaanvrager betaalde en vrijwillige hulpaanbieders vinden. Zij zijn allemaal gerangschikt voor bepaalde hulpdiensten en worden van tevoren zorgvuldig geselecteerd door enkele leden van het bestuur, dat in zijn geheel uit vrijwilligers bestaat. Of het nu om klusjes in huis, in de tuin of om boodschappen doen gaat, op allerlei manieren kan er zorg worden geboden. De aanvrager in welke leeftijd dan ook, kan op de website zelf selecteren welke hulpaanbieder hij of zij kiest. Dan kan er een afspraak gemaakt worden en onderhandeld over de tarieven die er tegenover staan indien de hulpvrager met een betaalde kracht in zee gaat. Er zijn echter ook vrijwilligers die belangeloos hun diensten aanbieden. De cliënt krijgt voor 20 euro per jaar toegang tot de besloten website. Dit hoeft pas betaald te worden als er van de eerste dienst gebruik wordt gemaakt. Voor alle informatie: www. wijzelf.nl/bollenstreek.

In elk vak heb je ervaring nodig. Het aantal vacatures bij omroepen is enorm opgedroogd. Ervaring kan het verschil maken. Kom naar de lokale omroep! Ik weet toevallig nog een hele leuke. Ze zitten in Noordwijk, leuke mensen, goede koffie en genoeg te doen. En we hebben allemaal een grote mond, kan je daar ook alvast ervaring mee op doen.

n De handbalsters van Foreholte zijn nog een overwinning verwijderd van het kampioenschap en promotie naar de eredivisie. In de thuiswedstrijd tegen DSS maakte de Voorhoutse ploeg in de tweede helft het verschil en won ruim: 40-22. Op zaterdag 25 maart kan Foreholte het kampioenschap behalen door te winnen bij Hercules in Den Haag. Meer op www.deteylinger.nl.

De dames van Forwodians verslikte zich vorige week in Cady’73 en hadden dus wat goed te maken tegen Rowic. De Dordrechtste thuisclub won het eerste kwart, maar ziet de basketbalsters uit Voorhout daarna snel langszij komen. Toch blijft het tot het eind toe spannend. Forwodians wint met 55-56 en blijft meedoen in de titelrace. Voor de Foreholte zat er geen stunt in tegen kampioenkandidaat Den Hoorn. De schade was bij rust nog beperkt (0-2), maar ook met wind mee konden de voetballers uit Voorhout geen vuist maken. Zelfs een eretreffer zat er niet in en zo werd de eindstand bepaald op 0-5. De korfballers van TOP hadden een makkelijke avond tegen het Delfste Fortuna. Bij rust stond het al 20-9 en ook de tweede helft was de thuisploeg oppermachtig. De eindstand 35-20 geeft vertrouwen voor de belangrijke playoffs, waarvan de eerste op zondag 26 maart om 16.00 uur live wordt uitgezonden bij de NOS op NPO1.

Ard Zandbergen Hoofdredacteur Bo ard@bollenstreekomroep.nl Wethouder Arno van Kempen lanceert de website Wijzelf Bollenstreek. | Tekst

De kampioensschaal kon omhoog voor de Bassets 16-18 jaar. In het Nationaal Rugby Stadium in Amsterdam versloegen ze RC ‘t Gooi met 12-8. Die eindstand was overigens bij rust al bepaald.

De jeugd van de Warmondse IJsclub (WIJC) heeft de Andries Kwik Bokaal gewonnen, samen met Vereniging IJssport Koudekerk. Dat is voor het eerst in de 39 jaar van het toernooi dat dat is gebeurd. Tom Leltz was de laatste schaatsers voor WIJC en zijn tweede plaats bezorgde de schaatsclub de regio-bokaal. De hockeysters van MHC Voorhout hebben in de tweede helft van de competitie nog geen punten gepakt. Ook tegen nummer twee Roomburg lukte het niet, het werd 1-5. Astrid Konijn scoorde voor MHC. Tot slot een sporter waar we allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen: de heer G. J. van Zonneveld (foto). De Oegstgeestenaar, die op 8 maart 91 jaar is geworden, sport al ruim vijftien jaar bij Sport & Fitness Thea Hoogervorst in Voorhout. Hij komt er nog steeds twee keer in de week. “Hij heeft nog heel veel energie. Zijn eigen woorden zijn dat je gezond oud wordt als je traint bij ons centrum. Dat is natuurlijk een heel groot compliment!” aldus Isabella Rieken van het sportcentrum.


HUIS

METERKAST

ENERGIE

ZONNE

ALARM

INSTALLATIE

KEURINGEN

BEHEER

PANELEN

INSTALLATIES

BINNEN

BUITEN

CAMERA

VERLICHTING

VERLICHTING

BEVEILIGING

KRACHT DOMOTICA

STROOM INSTALLATIES

VERLICHTINGS

NETWERK

NETWERK

TELE

TOEGANGS

PLAN

BEKABELING

CERTIFICERING

COMMUNICATIE

CONTROLE

ELEKTROTECHNIEK? GEWOON GOED!

Ter Laak Installatiebedrijf biedt al meer dan 50 jaar kwaliteit en service van hoog niveau. Ons bedrijf werkt in opdracht van particulieren, bedrijven en aannemers. Ervaren, kundig, klantvriendelijk, veilig en vertrouwd. Dat noemen wij ‘gewoon goed’. Bij Ter Laak Elektrotechniek zijn particulieren en bedrijven van harte welkom voor deskundig advies en vakkundige installatie van: • Elektra (groepenkast, bedrading, schakelaars, contact dozen, etc.) • Binnen- en buitenverlichting • Inbraakbeveiliging van woning of bedrijfspand (bewegingsmelders, camera’s, alarminstallaties, etc.) • Brandbeveiliging (o.a. rookmelders, koolmonoxidemelders) • Domotica (huisinstallaties, op afstand te bedienen) • Installatie zonnepanelen of airco • Toegangssystemen (intercom tot elektrische hekken/garagedeuren)

24/7 SERVICE

Leg uw vragen of wensen aan ons voor. Wij denken graag met u mee. Bij storingen of calamiteiten zijn wij 24/7 bereikbaar.

Vragen? Advies? Bel 0252 37 09 10 GIETERIJ 8 | NOORDWIJKERHOUT


service

DE TEYLINGER

WOENSDAG 22 MAART 2017

Kerkdiensten

15

n Voorstelrondje van verenigingen

Teylingen van A tot Z

Woensdag 22 t/m 29 maart SASSENHEIM

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. het Gemengd Koor. Voorganger: Diaken B. Prins; 12.00 uur: Doopviering Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag 10.00 uur voorganger: Ds. T. Moll - Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur; voorganger: Ds. H.R. Betting Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J. Groenleer VOORHOUT

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Eucharistieviering m.m.v. het Golden Harvest, voorganger: A. Goumans Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v.d Berg WARMOND

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): woensdag 22 maart 19.00 uur, Vesper; zaterdag 25 maart 19.00 uur, Eucharistieviering met het Ojé koor, voorganger: Pastoor Goumans, woensdag 29 maart 19.00 uur, Vesper. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Mevr. Ds. C. Berbée Abbenes. Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Peter Briscoe Wings of Healing (Veerpolder 6a): woensdag 22 maart 20.00 uur, speciale dienst; zaterdag 25 maart 19.00 uur Jeugdavond; zondag 10.00 uur: Eredienst, woensdag 29 maart, Vuur van god-avond o.l.v. Jan Zijlstra.

Medische diensten Avond-, nacht-en weekenddiensten. Huisarts Voor spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren (avond, nacht, weekend, erkende feestdagen) kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek, tel. 0252-240212. Gevestigd aan de Rijnsburgerweg 4b te Voorhout. Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollenstreek.nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur. Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00-23.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216. Dagelijks 23.00-8.00 uur: Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. 071-5665019. Dierenarts Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252-215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.

Teylingen n Muziek, sport en cultuur. Teylingen kent veel verenigingen, stichtingen en organisaties waar inwoners terecht kunnen. Iedere week krijgt één van deze organisaties de ruimte om zich voor te stellen in ‘Teylingen van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)’. Bewoners van Bolero worden door de vrijwilligers getrakteerd op een museumbezoek en lunch tijdens NLdoet. | Foto: pr.

Museumbezoek Bolero VOORHOUT n Organisatoren Linda Dol en Chris van Rooijen konden dankzij de inzet van ruim 30 vrijwilligers alle 32 bewoners van de Bolero tijdens NLdoet laten genieten van een bezoek aan het Katwijks Museum en een geheel verzorgde lunch in Noordwijk.

De rolstoelbusjes pendelden de hele dag tussen Voorhout, Katwijk en Noordwijk, steeds gevolgd door drie auto’s met vrijwilligers en verpleegkundigen die zich belangeloos hadden opgegeven om NLdoet succesvol te laten verlopen. Om 10.00 uur was de eerste groep van 12 bewoners en begeleiding al gearriveerd bij het Katwijks museum waar zij een zeer leuke rond-

leiding kregen inclusief koffie met een Katwijkse knip, intussen werd de tweede groep van 12 bewoners en begeleiding naar het Palace hotel in Noordwijk gebracht. Ondertussen was ook de groep uit Katwijk gearriveerd zodat alle bewoners en begeleiding kon genieten van een uitgebreide lunch van Buddies voor Palace. Na de lunch werd groep twee naar het museum in Katwijk gebracht voor hun rondleiding. Voor de paar bewoners die niet mee konden werd op de Bolero koffie met wat lekkers en onder de middag patat met een kroket geserveerd. De bewoners worden in het najaar tijdens Burendag van het Oranje Fonds opnieuw in het zonnetje gezet.

Overgangsverschijnselen?

Hop for Her® helpt! Overgangsverschijnselen? Hop for Her® helpt!

De overgang is een turbulente periode. Het wordt teweeg gebracht doordat je minder oestrogenen aanmaakt. Zo raakt je hormoonhuishouding Deverschillende overgang is overgangsverschijnselen. een turbulente periode. Het in disbalans. Er zijn veel De wordt teweeg gebracht je minder meest voorkomende is de opvlieger die het dag -endoordat nachtritme enorm oestrogenen aanmaakt. Zo raakt je hormoonhuishouding kan verstoren. De opvlieger versterkt zo andere verschijnselen. Je in disbalans. Er wordt zijn veel verschillende overgangsverschijnselen. De raakt vermoeid, rusteloos en prikkelbaar. meest voorkomende is de opvlieger die het dag -en nachtritme enorm HELPT ECHT BIJ OPVLIEGERS HOPzo FOR HER IS HIER VERKRIJGBAAR: kan verstoren. De opvlieger versterkt andere verschijnselen. Je Hop for Her® wordt heeft rusteloos uitstekendeen prikkelbaar. raakt vermoeid, Gezondheidswinkel VitaCura ervaringen als het om opvliegers gaat. Zeven heeft hier toe HELPT jaar ECHTonderzoek BIJ OPVLIEGERS geleid een 100% natuurlijke duoHop Het for isHer® heeft uitstekende aanpak op als basis en soja.gaat. Het ervaringen hetvan omhop opvliegers helpt overgangsverschijnselen Zevenbijjaar onderzoek heeft hierzoals toe opvliegers eneen nachtelijk transpireren. geleid Het is 100% natuurlijke duoaanpak op basis van hop en soja. Het EEN AANPAK helptANDERE bij overgangsverschijnselen zoals De Hop en fornachtelijk Her aanpak bevat opvliegers transpireren. verschillende soorten fytooestrogenen. Door deze intelligent EEN ANDERE AANPAK te effect ervan Decombineren Hop for wordt Her het aanpak bevat versterkt. verschillende soorten fytooestrogenen. Door deze intelligent te combineren wordt het effect ervan versterkt.

Hoofdstraat 206 Sassenheim T. HOP FOR518 HER IS HIER VERKRIJGBAAR: 0252-211 Gezondheidswinkel VitaCura Hoofdstraat 206 Sassenheim T. 0252-211 518

Naam vereniging: Humanitas Rijnland - Steun bij Verlies Opgericht in: 2000 Aantal leden: 10 Wie zijn we en wat doen we? Wij bieden als vrijwilligersorganisatie een luisterend oor aan iedereen die een ingrijpend verlies heeft meegemaakt. Dat kan zijn het verlies van een dierbare naaste, maar ook verlies van gezondheid, werk of verlies door echtscheiding. We geven individuele steun via een ervaren vrijwilliger die regelmatig bij je thuis komt. Totdat je het gevoel hebt dat je zelf weer verder kunt. Daarnaast organiseren we ontmoetingsgroepen waarbij er tijdens acht bijeenkomsten ruimte is voor ieders verlies en er (h)erkenning kan zijn in elkaars verhalen. Begin april starten we met een groep voor Jong Partnerverlies. Waarom is het een fijne organisatie? We zijn geen therapeuten, maar meer een maatje die gedurende een bepaalde periode met je oploopt. Er is alle tijd en aandacht om het te hebben over je verlies en je pijn. En we vinden niks gek.

Meer informatie: Bel of mail met onze coördinator Anne Remijn: 06-13123575 of steunbijverlies@humanitas-rijnland.nl Of kijk op onze website: www.humanitas.nl/afdeling/rijnland klik door op Steun bij Verlies. Deze rubriek wordt samengesteld in samenwerking met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op ‘vrijwilligerswerk’. Wilt u uw vereniging ook in deze rubriek, en wilt u weten hoe u dat doet? Stuur dan een e-mail naar Marian Kofoed van Welzijn Teylingen: m.kofoed@welzijnteylingen.nl. Alle eerdere edities van Teylingen van A tot Z staan op www.deteylinger.nl.

Wat is jullie ambitie? We zouden graag iedereen met een groot verlies een steuntje in de rug geven. Je ook het gevoel willen geven dat elk verlies er mag zijn, evenals emoties zoals verdriet, boosheid, opluchting of juist schuldgevoelens.

Bijeenkomst voor senioren: Hoe houd ik mijn hersenen gezond? SASSENHEIM

n KBO Sassenheim houdt op maandag 27 maart voor alle senioren in Teylingen een presentatie met als thema ‘Hoe houd ik mijn hersenen gezond?’. De bijeenkomst begint om 14.30 uur en is in ‘t Onderdak (J.P Gouverneurlaan 40A).

Iedereen wil graag een gezonde oude dag hebben om nog lang van het leven te kunnen genieten. Wat ouderen vooral willen is hun zelf-

standigheid in geestelijk opzicht behouden, of zoals ouderen vaak zeggen: als ik maar goed bij mijn hoofd blijf. De Hersenstichting geeft enkele tips over gezonde hersenen. Tijdens de presentatie wordt ingegaan op wat weten we over hersenen en slaap, bewegen en voeding en over training van de hersenen. Hoe eerder men daarmee begint, hoe groter de kans dat ook de hersenen op hoge leeftijd actief blijven.

COLOFON Oplage 15.000 Verschijnt iedere woensdag Uitgave van:

Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 2220 CB Katwijk T (071) 402 29 01 Hoofdredactie:

Teuntje van Delft M 06 12746478 t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl

Verslaggevers:

Nico Kuyt Mandy van Leeuwen Esther Luijk Piet van Kampen Peter Schipper Willem Krol Inleveren kopij:

De deadline voor het insturen van kopij is iedere maandag voor 12.00 uur. Insturen kan naar redactie@deteylinger.nl Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie

Redactie:

Marieke Voorn M 06 22096895 redactie@deteylinger.nl

Advertenties:

Meriam Mesman - M 06 460 942 09 meriam.mesman@ uitgeverij­verhagen.nl

Wanda de Mooij M 06 196 974 83 wanda.de.mooij@ uitgeverij­verhagen.nl Contactgegevens Binnendienst:

Rosita Eikelboom-Haasnoot Jeannette Mink- van Beelen Vincent Roos 071 4091637 advertentie@uitgeverij­­verhagen.nl o.v.v. De Teylinger Sluitingstijd advertenties dinsdag 10.00 uur

Bezorgklachten:

Uitgeverij Verhagen, tel. (071)4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging. Leveringsvoorwaarden:

Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos opvragen. De Teylinger wordt gratis huisaan-huis bezorgd in Sassenheim,

Voorhout en Warmond en is gratis af te halen bij: het gemeentehuis Sassenheim, Primera Sassenheim, Primera Voorhout en Boek Cadeau Enzo Warmond. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. www.deteylinger.nl


Lizzano is een co mpleet w program oonma in wit te lak m bovenbla et den van grof ac aciahout .

u it v le v o o r r e r b a ad a ar ! 2 4

139 9,-

1

HO

K AN EKB

2 3

1. Hoekbank Vinci SB in s tof Monet incl. hocker B55xL96cm. H83xB275xD330cm 1399,- . Bijpassende hoofdsteun 65,-. 2. Woonprogramma Lizzano in Acacia: Kast H150xB125xD45cm 749,- , Salontafel B70xL130cm 299, -. 3. Karpet Jacardi in 2 kleuren & 2 maten. B200xL280cm 349,- , B160xL240cm 239,-. 4. Tafellamp Stradella Ø35cm 59,95 .

Lekker snel genieten! L DE M O ALL M S N AF VA

, 9 68 in stof Daristo ‘L’

cm 9 xB78xD79 Texas. H11

. Zoals afge

,-

beeld 749

Wij beseffen dat je snel van je aankoop wilt genieten. Een groot gedeelte van onze collectie is dan ook direct uit voorraad of binnen zeer korte tijd leverbaar. Passen de meubels niet in de auto? Dan kun je op afspraak een bus of aanhanger van ons lenen. Fauteuil V

inci SB in st

of Break . H

329 ,85xB96xD

KIES UIT VELE KLEUREN EN LEUKE OPTIES!

96cm 32

9, -

IN VELE MATEN LEVERBAAR!

N VA

TV+opzetkast Lizzano in Acacia. H163xB212xD44cm 1199,Boekenkast Lizzano in Acacia. H200xB72xD40cm 549,-

Pronto Wonen Woonboulevard Cruquius Spaarneweg 22 www.prontowonen.nl/winkel/cruquius

Openingstijden: Maandag 13:00 - 17:30 uur • Dinsdag t/m Vrijdag 09:30 - 17:30 uur Zaterdag 09:30 - 17:00 uur • Zondag 12:00 - 17:00 uur

*Vraag naar de voorwaarden in de winkel

AF

, 9 12

Eettafel Lizzano in Acacia vanaf 399,-, B100xL220cm 499,Eetfauteuil Zaragossa in stof Pitch vanaf 129,-

Elke g a zonden p o

Tl week 12 17  

De Teylinger, woensdag 22 maart 2017

Tl week 12 17  

De Teylinger, woensdag 22 maart 2017

Advertisement