TL_week_11_12

Page 1

Vorstelijk voordelig bouwen Woensdag 14 maart 2012

7e Jaargang • nr. 11 www.conceptwonen.nl

Lenteconcert Woensdag 14 maart 2012 van St. Cecilia

4

Inspraak bij 6e Jaargang

nr.

sportnota

9

Teylingen wil aan de slag met woningbouw aan Narcissenlaan Sassenheim - De gemeente Teylingen wil aan de slag met de eerste fase van de nieuwe woningbouw op de hoek van de Parklaan en de Narcissenlaan in Sassenheim. De eerste fase omvat de bouw van 40 woningen. Het plan is in overleg met een meedenkgroep van omwonenden tot stand gekomen. Met Woonstichting Vooruitgang is overeenstemming bereikt over een intentieovereenkomst over de verkoop van de grond en de realisatie van de fasen 1 en 3 van het plan. De gemeente gaat het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied in procedure brengen. Wethouder Leo van der Zon is blij met de volgende stap in het project, dat de werktitel ‘Bloementuin’ heeft gekregen. “We hebben een intensief traject achter de rug, waarbij het plan binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders is uitgewerkt in overleg met Woonstichting Vooruitgang en de meedenkgroep uit de buurt. Het bestemmingsplan is klaar om in procedure gebracht te worden. In april organiseren we een inloopavond over het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. De huidige planning is erop gericht in het voorjaar van 2013 met de bouw te starten”.

Fase 1 Met Woonstichting Vooruitgang is in principe overeenstemming bereikt over de realisatie van fase 1 en fase 3 van het project. De Woonstichting wil de grond voor fase 1 van de gemeente kopen. De bedoeling is dat op korte termijn een koopovereenkomst gesloten wordt. Op de plek van fase 1 bevonden zich gymzalen en een dansschool en bevindt zich nog het binnenkort

te slopen gebouw van De Ankerplaats. Fase 1 omvat de bouw van 40 woningen: 16 appartementen en 5 eengezinswoningen in de vrije sector, en 15 appartementen en 4 eengezinswoningen in de sociale sector.

Fase 3 Fase 3 omvat de sloop van de bestaande woningen van Woonstichting Vooruitgang aan de Gladiolenstraat 1-15 B en de Freesiastraat 1-5. In plaats daarvan wordt een gebouw met 28 appartementen gebouwd, waarvan 21 sociale koopappartementen en 7 vrije sector appartementen. Met de nieuwbouw ontstaat ruimte om de parkeerbalans voor de wijk te verbeteren.

Fase 2 Fase 2 omvat de bouw van in totaal 58 woningen op het gebied waar zich nu het tennispark van de Sassenheimse Tennisvereniging (STV) bevindt. De gemeente is met STV in overleg over de uitplaatsing van het tennispark naar sportpark Roodemolen. De oplevering van de fasen 2 en 3 is volgens de planning voorzien voor 2015.

Woningmarkt De gemeente is zich bewust van het feit dat de huidige economische omstandigheden hun weerslag hebben op de woningmarkt. Wethouder Leo van der Zon. “In Teylingen is de situatie gelukkig wat gunstiger dan elders en is nog steeds vraag naar bepaalde typen woningen. De locatie is beperkt van omvang, heeft een relatief gunstige ligging en wordt gefaseerd ontwikkeld. We hebben geen dure gronden aangekocht voor het project en de exploitatie van het plan heeft een positief resultaat. Al met al redenen genoeg om verder te gaan met het plan”.

Meedenkgroep De buurt is via een meedenkgroep actief betrokken bij de uitwerking van het plan. Nadat eerder de meningen zijn gepeild over diverse stedenbouwkundige modellen, is op basis van de reacties een voorkeursmodel ontwikkeld. De meedenkgroep is aan de slag gegaan met de uitwerking van dat voorkeursmodel. De inbreng van de buurt heeft volgens Leo van der Zon bijgedragen aan de verbetering van het plan. “Er zijn concrete aanpassingen aangebracht die het plan beter hebben gemaakt. Zo is de nieuwe brandweerkazerne als optie uit het plan verdwenen, is de bouwhoogte van het plan beperkt, zijn meer water en groen in het plan gebracht en zijn de verkeersafwikkeling en de parkeerbalans verbeterd. Allemaal elementen die hebben bijdragen aan de kwaliteit van het plan en daar zijn we als gemeente blij mee”.

de uitkomst van de besprekingen met STV. “Aan beide kanten is de wil aanwezig om er met elkaar uit te komen, maar het is een proces waarbij zorgvuldigheid geboden is en dat tijd vraagt. Het uitgangspunt voor de gemeente is de realisatie van het volledige plan voor de woningbouw. Wanneer we er in slagen de realisatie van de woningbouw te combineren met het toekomstbestendig maken van de sportvoorzieningen, snijdt het mes aan twee kanten. Zowel STV als de gemeente heeft daar een belang bij, dus ik denk dat we er met elkaar uit kunnen komen”.

Aanhouding na bedrijfsinbraak Sassenheim - De politie heeft vorige week maandag omstreeks 4.30 uur een 31-jarige Hagenaar aangehouden wegens bedrijfsinbraak. Een getuige zag dat de verdachte fietste over de Hoofdstraat in Sassenheim met een zaag in zijn hand. Vervolgens zag hij de verdachte op een container klimmen en in een pand aan het Boschplein verdwijnen. De politie heeft na de melding direct gezocht in het pand. Daarbij werd ook een politiehond ingezet. De verdachte werd op de bovenverdieping aangetroffen en aangehouden.

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING

Voor al uw klimaatbeheer ➜ CV installaties ➜ CV ketels ➜ Ventilatiesystemen ➜ Zonne-energie ➜ Airconditioning Ook voor al uw service & onderhoud! Voorhout - Nijverheidsweg 10 Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

Eiken systeemparket € 59,95 compleet gelegd!

www.kroonparket.nl

IN DEZE

Uitplaatsing STV Met de Sassenheimse Tennis Vereniging (STV) vindt overleg plaats over de uitplaatsing van het tenniscomplex naar sportpark Roodemolen. Met de voetbalclubs is een akkoord bereikt over het afstaan van een voetbalveld voor het nieuwe tennispark en een bijdrage voor het herinrichten en optimaliseren van de voetbalvelden. De uitplaatsing van het tennispark moet de weg vrijmaken voor de realisatie van fase 2 van het plan, met in totaal 58 woningen. Van der Zon is positief over

12

Zestig jaar getrouwd

11

KRANT

Chauffeur / Verkoper Heijer Blomstergrossisten B.V.

Buitendienstmedewerker G.W. Roest B.V.

Monteur Kees Wolthaus Witgoed

Koffieconcert in Rijnlands

Medewerker Groent& Fruit Pieter van Vliet

Sassenheim - Zondag 4 maart genoten zo’n honderd bezoekers van het jaarlijkse Koffieconcert op het Rijnlands Lyceum Sassenheim. Dit jaar waren er weer blazers bij het concert, en er werd klarinet en dwarsfluit gespeeld. Ook was er muzikaal talent te bewonderen op piano en gitaar. Speciaal was het optreden van het Jeugdsymfonieorkest Bollenstreek waar Rijnlands-leerlingen in spelen, maar waar voor deze gelegenheid leerlingen bij zongen. Zij brachten onder andere ‘Conquest of paradise’ van Vangelis en ‘Ancient Dances and Airs for Lute’ ten gehore. De band New York Citizens, die nu drie jaar bestaat en eigen nummers schrijft, sloot af met ‘Final kiss’. De presentatie was in handen van leerling Emmy Thans uit 6V. Op de foto Hilde Betting en Nienke van Dongen uit V5 met ‘Sweet goodbyes’ van Krezip.

Personeel gezocht Stomerij de Bolle Beer

Uw vacature in de krant?

Bel nu (071) 402 29 01 www.uitgeverijverhagen.nl

BIJ DEZE KRANT

Ook uw folder huis aan huis, of heeft u geen folders ontvangen?

Bel nu (071) 402 29 01

Duurzaam drukwerk? Ontdek het op www.drukkerijallin.nl High quality printen en drukken Variabel printen

Sassenheim - Mevrouw Perfors uit Sassenheim is vorige week woensdag verrast door Rick Brandsteder van de VriendenLoterij. Als deelnemer aan de VriendenLoterij won zij 100.000 euro. Winnen is nog leuker als je het kan delen, dus daarom won mevrouw Perfors ook een reischeque van 10.000 euro om samen met iemand een vakantie te beleven. “Met deze reischeque kunnen we een mooie reis naar Indonesië maken. Dat willen we zo graag”, aldus de gelukkige winnares. De uitreiking werd afgelopen zondag uitgezonden op RTL 4 in het programma ‘VriendenLoterij De Winnaars’.

#"%,".&34 TEGELS

Printing on demand

Ton voor Sassemse

www.uitgeverijverhagen.nl

Personaliseren

800/,".&37-0&3&/

Logo ontwerp Communicatieadvies Vormgeving en opmaak Voorraadbeheer

Drukkerij All-in produceert met 100% groene stroom en verstuurt haar post Co2 neutraal.

Drukkerij All-in, Katwijk 071 408 14 97

communicatie@drukkerijallin.nl www.drukkerijallin.nl

Com mun icat ie - Creatie - Rea

lisat ie

"NCBDIUTXFH t ,BUXJKL Tel. 071 40 21 272 WWW.MEIJVOGELSANITAIR.NL


gemeenteberichten Teylingen week 11 / 2012

Klus mee op 16 of 17 maart met NL Doet NL Doet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Heel het land wordt gestimuleerd om op 16 en 17 maart de handen uit de mouwen te steken. Maar liefst 22 Teylingse organisaties hebben een klus aangemeld bij NL Doet en zoeken hiervoor nog vrijwilligers.

Klussen in Teylingen De klussen lopen sterk uit een: van het lenteklaar maken van de tuin van de Bernardus tot de start van het opknappen van Speelplaats Schoonoord en met de Vrienden van het Overbosch aan de slag in het Voorhoutse bos. Iedereen die zich extra nuttig wil maken, contacten wil versterken of gewoon een erg leuke dag wil hebben kan zich aanmelden voor een klus. U kunt de klussen in Voorhout, Sassenheim en Warmond bekijken op www.nldoet.nl. U kunt zich ook direct aanmelden als u wilt meehelpen met een klus. Hulp nodig bij het aanmelden of behoefte aan extra informatie? Neem dan contact op met wijkregisseur Bart van Konijnenburg via telefoonnummer 14 0252.

Inloopavond fietsverbindingen station Sassenheim Wasbeekerlaan – Zandsloot – oversteek Wasbeeklaan/ Oosteinde Op woensdag 21 maart vanaf 19.30 uur organiseren wij een inloopavond over fietsverbindingen naar Station Sassenheim. Langs de Zandsloot (onder de A44) willen wij een nieuwe fietsverbinding aanleggen. De Wasbeekerlaan en de oversteek Wasbeeklaan/Oosteinde willen wij voor de fietser en het overige verkeer verbeteren. De inloopavond is van 19.30 – 21.30 uur en wordt gehouden in het bestuurscentrum aan het Raadhuisplein in Voorhout. U bent van harte welkom. Toelichting op de onderdelen Voor de Wasbeekerlaan worden 2 varianten gepresenteerd voor oplossingen voor de fiets. Ook worden snelheidsremmende maatregelen voorgesteld. Het fietspad langs de Zandsloot tussen het station en de Wasbeek is een nieuwe verbinding die het station beter toegankelijk maakt voor de fietser. Voor de

Vergaderingen De vergaderingen van de raadscommissies vinden plaats in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergaderingen thuis ‘live’ volgen via www.teylingen.tv. De stukken vindt u via het vergaderschema op www.teylingen.nl/ris. Deze liggen ook ter inzage bij de receptie in het gemeentekantoor.

Raadsvergadering 22 maart 2012 om 20.00 uur in het bestuurscentrum in Voorhout

HAMERSTUKKEN Conceptprogramma Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg (RDOG) 2013 Verbeteracties Wet werk en Bijstand (MAU aanvraag) De commissie Welzijn heeft de verbeteracties om de instroom in de Wet Werk en Bijstand (WWB) te verkleinen besproken. Dit in het kader van de MAU-aanvraag (Meerjaren Aanvullende Uitkering) 2011-2013. Verklaring van geen bezwaar oprichten nevenvestiging speciaal onderwijs In de nieuwbouw van Teylingereind is sinds januari 2012 een instelling voor gesloten jeugdzorg gekomen, met school. Omdat het gaat om het oprichten van een nieuwe nevenvestiging speciaal onderwijs, is hiervoor toestemming nodig van een aantal partijen, waaronder de gemeenteraad.

fietsoversteek Wasbeeklaan-Oosteinde doen wij een voorstel om dit voor de fietser te verbeteren. Dit naar aanleiding van een eerdere consultatieronde bij de bewoners van de Wasbeeklaan. Wij horen graag uw mening over de verschillende onderdelen.

Bedenking WOZbeschikking Bent u het niet eens met uw WOZ-beschikking? Dan kunt u binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen. De behandeling van een bezwaarschrift neemt al snel een half jaar in beslag. Daarom hebben wij dit jaar de ‘bedenking WOZ-beschikking’ ingevoerd. Als u een bedenking WOZ-beschikking indient is het mogelijk dat u geen bezwaarschrift meer hoeft in te dienen. Bedenking indienen Met deze bedenking kunt u uw commentaar kenbaar maken. Er wordt direct een onderzoek ingesteld naar de hoogte van uw WOZ-waarde. U kunt uw bedenking tot en met 16 maart digitaal indienen via het formulier in het ‘WOZ-portaal’ op www.teylingen.nl of neemt u contact met ons op via telefoonnummer 14 0252. Uitkomst onderzoek U wordt na het indienen van uw bedenking binnen 10 werkdagen teruggebeld over de uitkomst van het onderzoek. Als u het niet eens bent met de uitkomst van het onderzoek, dan kunt u alsnog een bezwaarschrift indienen. Een formeel bezwaarschrift kunt u tot en met 12 april indienen.

Reactie geven Tijdens de inloopavond kunt u uw mening kenbaar maken op reactieformulieren. Bij het definitief maken van de plannen houden wij daar zoveel mogelijk rekening mee. Na de inloopavond heeft u nog 2 weken de tijd om uw reactie in te sturen. De tekeningen en het reactieformulier zijn vanaf maandag 19 maart te raadplegen op www.teylingen.nl. U kunt uw reactie ook digitaal inzenden. De huidige planning is erop gericht dat de verschillende maatregelen nog dit jaar uitgevoerd worden. Informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hendrik de Vries via telefoonnummer 14 0252.

Benoeming leden welstandscommissie Op grond van de bouwverordening benoemt de gemeenteraad de voorzitter, secretaris en de overige leden van de welstandscommissie. In het raadsprogramma is aangegeven dat welstandsvrij bouwen uitgangspunt is. In het collegeprogramma is een onderzoek naar welstandsvrij bouwen opgenomen. Het benoemen van nieuwe commissieleden staat dit onderzoek niet in de weg. Gewijzigde begroting 2012 van de gemeenschappelijke regeling Gevulei De huidige begroting van 2012 van de Gevulei liet een negatief resultaat zien op de plustaak van het kringloopbedrijf. Destijds is afgesproken om met een herziene, sluitende begroting te komen. Het is een bevoegdheid van de raad om bevindingen op de begroting kenbaar te maken. Vaststellen regeling ’Intergemeentelijk Compensatiefonds ruimte voor ruimte en lintbebouwing Duin- en Bollenstreek’ Middels dit fonds wordt op een praktische wijze invulling gegeven aan de noodzaak tot instelling van een kwaliteitsfonds zoals bedoeld in de provinciale ruimte voor ruimte regeling. Toetreden gemeente Lisse tot de omgevingsdienst WestHolland De gemeente Lisse heeft verzocht om tot de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst West-Holland toe te mogen treden. Onderdeel van de toelatingsprocedure is het vragen van instemming van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Voorstel is om akkoord te gaan met het verzoek omdat de uniformiteit van het milieubeleid en handhaving van milieuregels in de Bollenstreek zal toenemen. 3e Wijziging legesverordening 2011 (vwb dagvergunning snelvaren) In het kader van deregulering wordt voorgesteld om in plaats van

de zogenaamde verenigingspool te kiezen voor een dagvergunning. Om de huidige ontheffingshouders niet in een nadeliger situatie te brengen is het voorstel het tarief van de dagvergunning te verlagen door wijziging van de Legesverordening. Treasurystatuut 2012 Het treasurystatuut 2012 is een uitwerking van de Wet financiering decentrale overheden (Fido) en de daarbij behorende regeling uitzettingen en derivaten decentrale overheden (Ruddo). Hierin worden de minimumvereisten aangegeven. Vanwege ontwikkelingen onder andere voor wat betreft de ratingmethode en aan te sluiten bij functiebenamingen in de huidige ambtelijke organisatie is het voorstel een nieuw Treasurystatuut vast te stellen onder intrekking van het Treasurystatuut uit 2009. In het Treasurystatuut van 2009 was gekozen voor het absolute criterium van de triple A rating. In het nieuwe statuut wordt gekozen voor een koppeling aan de eisen uit de wet Fido en de regeling Ruddo. Garantstelling geldlening Tennisvereniging Overbos Het voorstel gaat over het verzoek van de Warmondse tennisvereniging Overbos om garant te staan voor een lening van 100.000 euro. Met dit geld wil de tennisvereniging haar banen renoveren, waardoor er het hele jaar op gespeeld kan worden. Aanpassingen Sportpark Roodemolen Het voorstel gaat over de plannen en financiën voor sportpark Roodemolen in Sassenheim. Vanwege woningbouwplannen op de huidige locatie van de Sassenheimse Tennis Vereniging (STV), is gezocht naar een goede plek voor uitplaatsing. Het plan is de tennisbanen aan te leggen op het vierde veld van Teylingen, naast het Ter Wegen Park. Bij de voetbalverenigingen Teylingen en Ter Leede worden twee kunstgrasvelden aangelegd en een aantal andere aanpassingen/renovaties uitgevoerd.


Kunstgrasveld VV Foreholte Het voorstel gaat over het aanleggen van een kunstgrasveld bij voetbalvereniging Foreholte uit Voorhout.

BESPREEKPUNTEN Bestemmingsplan Sassenheim West. Behandeling zienswijzen, nota van beantwoording en vaststelling bestemmingsplan. In afwijking van de nieuwe procedure hoorzittingen zienswijzen is, vanwege het beperkte aantal zienswijzen, ervoor gekozen om de behandeling van de zienswijzen, de nota van beantwoording en de vaststelling van het bestemmingsplan in dezelfde vergadercyclus te behandelen. In 2010 is gestart met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan Sassenheim-West dat in de plaats komt van achttien oude bestemmingsplannen of gedeelten daarvan. In dit nieuwe bestemmingsplan wordt voor een groot deel de bestaande situatie vastgelegd , zijn de bouw- en gebruiksregels geactualiseerd en heeft verruiming van verschillende regels plaatsgevonden. Het is gericht op conservering van de bestaande woonwijk en het agrarisch gebied, herinrichten en uitbreiden van sportcomplex Roodemolenpolder, en ontwikkelingen op de locatie Post Promenade en de locatie Beukenhof. In de stukken is aangegeven hoe om te gaan met de ingediende zienswijzen en in hoeverre dit heeft geleid tot aanpassing van het ontwerpplan. Tevens is het voorstel om vervolgens het bestemmingsplan vast te stellen. In de commissie Ruimte van 6 maart 2012 is afgesproken dat het college nog met een voorstel komt over een redactionele fout in het bestemmingsplan en de mogelijkheden ofwel onmogelijkheden voor wat betreft de inspraakreactie over Villa Nancy. Sportaccommodatienota In de sportaccomodatienota wordt de regisserende en faciliterende rol van de gemeente gespecificeerd. De raad bespreekt de kaders waarop de gemeente voortaan vraagstukken op het gebied van sport toetst. Door duidelijke richtlijnen te geven aan de sportverenigingen en gemeente, kan in de toekomst worden geanticipeerd op capaciteitsvraagstukken bij de sportaccomodaties. De commissie Welzijn kan zich in grote lijnen vinden in de sportaccommodatienota. Vraagpunten voor de commissie welzijn zijn onder andere de criteria om als basissport

aangeduid te worden, het onderscheid tussen binnen- en buitensport dat in de nota gemaakt wordt en hoe om te gaan met sportaccommodaties in de regio. De commissie Welzijn heeft geadviseerd dit voorstel als bespreekpunt in de raad te agenderen, in afwachting van de beantwoording van zienswijzen en inspraak. Strategische visie en plan van aanpak decentralisaties Holland Rijnland De decentralisaties van de Wet werken naar vermogen, de AWBZ begeleiding en de Jeugdzorg maken dat de gemeenten er de komende jaren een grote hoeveelheid nieuwe taken bij krijgen. De commissie Welzijn kan zich in grote lijnen vinden in de beschreven strategie. De commissieleden uiten zorgen over implementatie en uitvoering van de visie, alsmede de financiĂŤle gevolgen van de decentralisaties. Wethouder Lambrechts geeft aan na de meicirculaire meer inzicht te geven in de financiĂŤle gevolgen voor de gemeente. De VVD verzoekt vanwege de zwaarte en gevolgen dit voorstel als bespreekpunt aan de raad voor te leggen. Visie Wet werken naar vermogen (Wwnv) Met de Wet werken naar vermogen wordt een brede toeleidings- en ondersteuningsvoorziening gecreĂŤerd voor personen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. In regionaal verband is een gezamenlijke visie opgesteld op de WWNV ‘Mogelijkheden in Zicht’. In deze visie staat aangegeven wat de richting is om de WWNV te realiseren in Teylingen. De commissie Welzijn kan zich in het algemeen vinden in de visie; de commissie heeft zorgen over de financiĂŤle gevolgen. Een aantal commissieleden geeft aan dat de huidige economische situatie de invoering van de wet gecompliceerd maakt. Ook de voorbeeldfunctie van de gemeente [FMG XPSEU HFOPFNE 0Q WFS[PFL WBO IFU $%" XPSEU WBOXFHF EF zwaarte en de gevolgen het voorstel aan de raad voorgelegd.

met het beschikbaar stellen van een krediet voor de tijdelijke noodzakelijke maatregelen. De overige punten worden nog besproken in het college. Vandaar de agendering onder voorbehoud. Ontheffing woonplaatsvereiste wethouders Voorstel is om op grond van de Gemeentewet de ontheffing van het ingezetenschap voor wethouders te verlengen met de periode van een jaar vanaf 8 april 2012

Uw mening geven? Ook u kunt gebruik maken van het spreekrecht. Dit is een mogelijkheid om de gemeenteraad of commissie toe te spreken. Iedereen kan het woord voeren, ook over onderwerpen die niet op de agenda staan. U geeft zich op bij de griffie. Ook kunt u gewoon een raadslid bellen of e-mailen. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeĂŤn. Gegevens van de raadsleden vindt u op de website www.teylingen.nl. Plaats uw onderwerp op de agenda! Denkt u wel eens “daar zou de politiek iets aan moeten doenâ€?? Met een burgerinitiatief plaatst u zelf iets op de agenda van de gemeenteraad en zo beĂŻnvloedt u de gang van zaken in onze HFNFFOUF *O 5FZMJOHFO JT Ă?Ă?O IBOEUFLFOJOH BM HFOPFH PN FFO burgerinitiatief in te dienen. De griffie bekijkt graag met u of uw onderwerp geschikt is en kan u helpen bij het maken van de tekst. Enthousiast? Neem dan contact op met de griffie, gemeenteraad@teylingen.nl of 0252 – 783 590.

Onder voorbehoud: onderzoek gemeentelijke huisvesting Het college verzoekt de raad medewerking te verlenen aan een onderzoek naar een alternatief voor het in 2010 vastgestelde gemeentelijk huisvestingsplan en de locatie bestuurscentrum Voorhout als uitgangspunt te nemen in combinatie met het leegkomende bibliotheekgebouw. Het voorstel is besproken in de commissie BFT van 7 maart 2012. De fracties kunnen instemmen

Zwerfafvalactie 2012. Samen houden we de straat schoon Vrijdag 9 maart organiseerde de gemeente de jaarlijkse zwerfafvalactie met basisscholen. Dit vond plaats in het kader van de Week van Nederland schoon. In totaal hebben 65 scholieren van de groepen acht het

zwerfafval in de omgeving van hun scholen opgeruimd. %F EFFMOFNFOEF TDIPMFO XBSFO 1 $ #BTJTTDIPPM %F 3FHFOCPPH VJU 7PPSIPVU $ISJTUFMJKLF CBTJTTDIPPM 0PTUFSHFFTU VJU 8BSNPOE FO $ISJTUFMJKLF #BTJTTDIPPM %F 3BOL VJU 4BTTFOIFJN

Na een korte toespraak door de wethouder die op de locatie aanwezig was, gingen de kinderen met grijpertjes enthousiast aan de slag. In Warmond haalden de kinderen 71 kg zwerfafval op, in Sassenheim 41 kg en in Voorhout 64 kg.

Sport en cultuurregeling Teylingen Voor inwoners van de gemeente Teylingen die het financieel wat minder hebben is het vanaf 1 januari 2012 mogelijk om gebruik te maken van de Sport en cultuurregeling Teylingen. De regeling heeft als doel om ervoor te zorgen dat alle inwoners kunnen deelnemen aan sport en cultuur binnen en buiten Teylingen. Wie komen er voor in aanmerking? t 6 CFOU JOXPOFS WBO EF HFNFFOUF 5FZMJOHFO t 6 POUWBOHU WBO EF *4% #PMMFOTUSFFL FFO WFSHPFEJOH WPPS EF regeling sportieve en sociaal culturele activiteiten. t 6X JOLPNFO FO EBU WBO VX FWFOUVFMF QBSUOFS HF[JOTMJE JT samen niet hoger dan 110% van de bijstandsnorm.

t 6X WFSNPHFO FO EBU WBO VX FWFOUVFMF QBSUOFS HF[JOTMJE JT samen niet hoger dan de toegestane vermogensgrens. t %F LPTUFO XBBSWPPS EF CJKESBHF XPSEU HFWSBBHE NPFUFO gemaakt zijn in het huidige kalenderjaar. U moet uw lidmaatschap van een sport- of cultuurvereniging aantonen. Hoogte van het bedrag Inwoners die voldoen aan de voorwaarden kunnen in 2012 een bedrag van â‚Ź 35,- per gezinslid ontvangen. Vanaf 2013 wordt dit bedrag verhoogd naar â‚Ź 70,- per persoon per jaar. De ISD Bollenstreek zorgt voor de uitvoering.

Hoe kunt u een aanvraag indienen? Voor het indienen van een aanvraag heeft de ISD Bollenstreek een speciaal aanvraagformulier. Dit formulier kan bij de ISD aangevraagd of gedownload worden van www.isdbollenstreek.nl. Meer informatie vindt u in de folder sport en cultuurregeling Teylingen. Hebt u nog aanvullende vragen? Voor aanvullende vragen kunt u terecht bij de ISD Bollenstreek. 0800 – 956 70 00 (gratis), www.isdbollenstreek.nl, info@isdbollenstreek.nl of bezoek het Zorgloket in het gemeentekantoor.

Collectes Er is van 18 tot en met 24 maart een collectevergunning verleend aan Stichting Simavi. Verkeersbesluiten Oplaadpunten elektrische voertuigen Wij hebben op 16 februari 2012 besloten om veertien parkeerplaatsen in Teylingen te reserveren voor elektrische voertuigen. Op de desbetreffende locaties worden door Stichting E-laad oplaadpunten ingericht voor elektrische voertuigen. Op dit moment worden feitelijk zeven parkeerplaatsen gereserveerd, waarbij uitbreiding naar veertien parkeerplaatsen mogelijk

blijft als daar behoefte aan is in de toekomst. Het gaat om de volgende locaties: 1. Wildrijklaan t.h.v. nr. 7 1 paal 2. A. Plesmanlaan t.h.v. nr. 11 1 paal 3. Hoofdstraat t.h.v. nr. 10 2 palen 4. Van Alkemadelaan t.h.v. complex Wasbeek 1 paal 5. Willibrorduslaan t.h.v. Gemeentekantoor 1 paal 6. Raadhuisplein t.h.v. Bestuurscentrum 1 paal Het besluit ligt ter inzage bij de receptie van het gemeentekantoor in Sassenheim van 14 maart tot en met 25 april 2012.

Bezwaarmogelijkheid Tot en met 25 april 2012 kunnen belanghebbenden tegen een besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. Het bezwaarschrift bevat tenminste naam, adres en woonplaats van de belanghebbende, alsmede een opgave van de bezwaren die tegen dit besluit bestaan. Het bezwaarschrift dient gedateerd en ondertekend te zijn. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: t $BGĂ? 5FZM 4BTTFOIFJN WPPS IFU JOSJDIUFO WBO FFO UFSSBT PQ EF


Oude Haven van 1 april tot en met 30 september 2012 (06-03-12) t )BOEFMTNBBUTDIBQQJK $ /FM #VOTDIPUFO 4QBLFOCVSH WPPS het innemen van een standplaats voor de verkoop van brood, koek en banket vanaf 1 januari 2013 op de Gemeentehaven in Warmond (06-03-2012) t "DUJWJUF -JEVJOB 8BSNPOE WPPS IFU PSHBOJTFSFO WBO FFO bazaardag op 31 maart 2012 van 10.00 tot 16.00 uur (05-032012) t 3 , # 4 %F 4UBSUCBBO 4BTTFOIFJN WPPS IFU PSHBOJTFSFO WBO een sponsorloop in de Virulyhof en Smirnoffstraat op 25 mei 2012 van 13.00 tot 16.00 uur (07-03-12) Leegstandwet Op grond van artikel 15 is vergunning verleend voor het mogen verhuren van de woning(en): t / ;FFTUSBUFO 4BTTFOIFJN WPPS EF XPOJOH "OUIPOZ Fokkerlaan 11 in Sassenheim voor 1 maart 2011 tot en met 29 februari 2013 (06-03-2012) Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Op grond van artikel 87 is ontheffing verleend aan: t ; 1PTJFD[FL 4BTTFOIFJN WPPS IFU QBSLFSFO [POEFS parkeerschijf in de J.P. Gouverneurlaan en de Keerweerlaan in Sassenheim (02-03-12) Bezwaar Hoe kunt u bezwaar maken? Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen c.q. de burgemeester van Teylingen. Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn geen kosten verbonden. Uw bezwaarschrift bevat de volgende informatie: t VX OBBN FO BESFT t EF EBUVN XBBSPQ V IFU CF[XBBSTDISJGU JOEJFOU t VX IBOEUFLFOJOH t FFO PNTDISJKWJOH WBO IFU CFTMVJU XBBS V IFU OJFU NFF FFOT CFOU t EF SFEFO FO WBO VX CF[XBBS Binnen welke termijn? U heeft zes weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen. De termijn begint te lopen vanaf de dag na de verzenddatum van deze brief.

Indienen van een verzoek om voorlopige voorziening Het indienen van een bezwaarschrift betekent meestal niet dat het besluit waartegen u bezwaar maakt niet in werking treedt. Als u het besluit op korte termijn wilt tegenhouden, moet u naast het bezwaarschrift een apart verzoek om een ‘voorlopige voorziening’ bij de Rechtbank indienen. Hiervoor moet u griffiekosten betalen. Uw verzoek om voorlopige voorziening bevat de volgende informatie: t VX OBBN FO BESFT t EF EBUVN XBBSPQ V EF WPPSMPQJHF WPPS[JFOJOH JOEJFOU t IFU CFTMVJU XBBSUFHFO CF[XBBS CFTUBBU t FFO LPQJF WBO IFU CF[XBBSTDISJGU EBU V CJK EF HFNFFOUF Teylingen is ingediend. Dit verzoek stuurt u naar: Voorzieningenrechter rechtbank ’s-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U kunt ook digitaal het beroep- en verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/ bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) t ,BBSTFONBLFSTEBN (+ Warmond t / 4BTTFOIFJN

WFSCPVXFO TDIVVS (02-03-12) LBQQFO CPNFO U C W ondergronds kabeltrace (01-03-12) t %PSQTTUSBBU "- 8BSNPOE QMBBUTFO EBLWFOTUFST JO botenhuis (08-03-12) Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar en beroep) t ;JKMEJKL "& 8BSNPOE WFSWBOHFO EBNXBOE beschoeiing (01-03-12) Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 19 maart 2012.

Inzien, zienswijzen, bezwaar of beroep 1. Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 7 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. 2. Bezwaar tegen verleende vergunningen Als boven het project staat aangegeven dat er een mogelijkheid is tot bezwaar en beroep, kunt u bezwaar maken. Hierbij dient u rekening te houden met het volgende: De genoemde data bij de verleende vergunningen zijn de data waarop deze zijn verzonden. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de verzendingsdatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: t OBBN FO BESFT t EBUVN t PNTDISJKWJOH WBO EF CFTMJTTJOH XBBSUFHFO CF[XBBS CFTUBBU t SFEFO FO WBO IFU CF[XBBS t IBOEUFLFOJOH Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: t OBBN FO BESFT t EBUVN t CFTMVJU XBBSUFHFO CF[XBBS CFTUBBU t LPQJF WBO IFU CF[XBBSTDISJGU EBU CJK EF HFNFFOUF 5FZMJOHFO JT ingediend. Het adres is: voorzieningenrechter rechtbank ’s-Gravenhage, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U kunt ook digitaal het beroep- en verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/ bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

t 0Q XFSLEBHFO UFMFGPOJTDI bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur

BEL

KLIK

t ,JKLU V PPL FFOT PQ PO[F XFCTJUF t 0G TUVVS FFO F NBJM OBBS gemeente@teylingen.nl

www.teylingen.nl

14 0252

Overige openingstijden: Zorgloket/ISD: 09.00-12.00 uur (in het gemeentekantoor)

Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout

KOM

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie 14 maart 2012.

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

t (FNFFOUFLBOUPPS Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Openingstijden: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur t #FTUVVSTDFOUSVN 3BBEIVJTQMFJO in Voorhout

Balie politie: (in het gemeentekantoor) Maa/woe/vrij 09.00-13.00 uur Dinsdag 13.30-16.00 uur Donderdag 13.30-17.00 uur en 18.00-20.00 uur

St. Cecilia en Brassband

Voorhout en Warmond samen in Lenteconcert Voorhout - Harmonieorkest St. Cecilia Voorhout organiseert zondag 18 maart opnieuw een Lenteconcert, waarbij tevens een ander orkest voor het voetlicht wordt gebracht. Ditmaal wordt het een echt Teylings concert, in samenwerking met Brassband Warmond. Het concert begint om 14.00 uur en vindt plaats op een andere locatie dan voorgaande jaren: @Hok aan de Jacoba van Beierenweg in Voorhout. Voor een leuk uitwisselingsconcert hoeft men niet per sĂŠ over de gemeentegrenzen te zoeken naar een orkest. Daarom is dit jaar Brassband Warmond uitgenodigd om

het eerste gedeelte van het programma voor haar rekening te nemen. Kenmerkend voor een brassband is dat naast het slagwerk alleen op koperen blaasinstrumenten wordt gespeeld. Sinds januari 2010 staat het orkest onder leiding van dirigent Xander van der Ploeg. Het Warmondse orkest speelt een afwisselend repertoire, variĂŤrend van het statige ‘Aranjuez mon amour’ tot het swingende ‘Pop Looks Beethoven’. Na de pauze is het de beurt aan ‘Voorhout’. Ook het programma van harmonieorkest St. Cecilia mag afwisselend genoemd worden. Onder leiding van dirigent Sjef Weijers wordt bekende muziek gespeeld, waaronder de soundtrack voor de film ‘Children of Sanchez’ van

Chuck Mangione, in Nederland ook bekend als radiotune van een sportprogramma, met ĂŠĂŠn van de meest bekende thema’s voor blazers ooit. Ook de swingende soulmuziek van de Amerikaanse band Earth, Wind & Fire komt voorbij deze middag. In ‘Joyful Saxophones’ wordt alle aandacht gegeven aan de saxofoongroep en daarnaast is het genieten van Ierse volksmuziek in ‘Lord Tullamore’. Het Lenteconcert wordt dit jaar voor het eerst gegeven in jongerencentrum @Hok, het nieuwe onderkomen van muziekvereniging St. Cecilia. Het gebouw is gelegen aan de Jacoba van Beierenweg 118 B in Voorhout, naast sporthal De Tulp. Het concert wordt gegeven in de grote zaal.

Genoeg afwisseling dus tijdens het Lenteconcert van St. Cecilia en de Brassband Warmond. De aanvang

van het concert is 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur en de entree is gratis.

St. Cecilia (zie foto) organiseert opnieuw een Lenteconcert.


14 MAART 2012

pagina 5

Gemeentelijke huisvesting:

Commissie hikt aan tegen onderzoek van concentratie Sassenheim/Voorhout - Wethouder Leo van der Zon kreeg het vorige week knap moeilijk over het voorstel een business case te laten opstellen naar het concentreren van de gemeentelijke huisvesting in Voorhout. Volgens de raadscommissie Bestuur komt zo’n onderzoek te vroeg en moeten er meer opties worden onderzocht.

Bij Post Promenade

Apartementencomplex staat ter discussie Sassenheim - In de nieuwbouwplannen Beukenhof en Post Promenade kunnen langs de Hoofdstraat in Sassenheim het beste mooie bollenvilla’s komen, zoals in de rest van de straat staan. Dat vonden vorige week enkele fracties in de raadscommissie Ruimte tijdens de bespreking van het nieuwe bestemmingsplan Sassenheim-West. Aanleiding voor de nieuwe inzichten was de inspraak van de enige buurman van de Post Promenade, de eigenaar van het monumentale pand Villa Nancy, wat gebouwd is in 1913. Met het nieuwe bestemmingsplan wordt de mogelijkheid geschapen om een complex van vijftien meter vlak naast de zojuist geheel gerestaureerde woning te realiseren. Samen met Sunbeam even verderop, is Nancy de enige van de twee panden in Sassenheim naar het ontwerp van de beroemde architect Hendrik Johannes Jesse. Voor het plan Beukenhof worden de appartementen op dit moment heroverwogen. Dit vanwege de crisis in de bouw. Het idee leeft om langs de Hoofdstraat bollenvilla’s te scheppen. “Waarom die mooie villa’s niet helemaal doortrekken naar Villa Nancy�, vroeg Rob ten Boden (Trilokaal) zich tijdens de vergadering af. Deze gedachte was koren op de molen van Bob Keeven (VVD). “Ik ben het met Ten Boden eens dat wij nu een unieke kans hebben om de rij villa’s van Beukenhof met Post Promenade te betrekken

zodat wij een prachtig plan hebben. Wij hebben hier enige tijd geleden over gesproken bij Beukenhof. Het was toen economisch geen haalbare kaart. Er moesten dure appartementen komen. Nu verandert de wereld een beetje en nu kan het wel. We moeten dit maar meenemen en kijken naar mooie villa’s.� Beiden kregen steun van Joost Peetoom (PvdA). “Daarmee komt er een stedenbouwkundige eenheid. Die is er nu niet. Dit zou een kans zijn om te zorgen er meer eenheid in te krijgen. Want zoals het er nu bij ligt komen er eerst villa’s, dan gaan we de hoogte in en dan weer naar beneden.� De fracties gaan op 22 maart in de gemeenteraad verder over het bestemmingsplan spreken. De wethouders Leo van der Zon en John Stuurman gaan in de tussentijd de hoogte van het appartementencomplex voor de raadsleden ‘visueel maken’. Dat er een enorm gebouw komt is naar de mening van Van der Zon ‘behoorlijk vertekend’. Het ligt volgens hem ‘iets genuanceerder als aangegeven’. In de raad zal blijken of de fracties een voorkeur hebben voor appartementen of toch bollenvilla’s.

Ik sta op voor mijn man Hipke En wat doe jij? Kijk wat jij kunt doen op staoptegenkanker.nl/inactie

SASSENHEIM

VERSTRIO

SCH U ITEMAKER’S

LENTESP

ECIALS Visovenschotel za lm/kabeljauw

voor 2 pers., keuze uit

Kabeljauwfilet

supervers,

div. sauzen

8,50

1,95 Schelvishaasjes su pervers, 100 gram 1,49 Haring vers van ’t mes p.st. 1,50 4 voor 5,00 Uit de rokerij: 100 gram v.a.

Makreel Brado of kipper Bokking

0,85 3,00 5 stuks voor 5,0 0 100 gram

5 stuks voor

Binnenkort Sc huitemaker’s FISH & CH IPS GEOPEN D!

Tel. winkel: 0252-2101 51 Oude Haven 3 - Sasse nheim

Door Nico Kuyt Er ontstond heftig verzet onder de fracties dat al zo vroeg de keuze is gemaakt voor Voorhout. Andere opties moesten ook worden onderzocht, zo lieten ze vorige week weten. Voor de VVD waren dit er drie, namelijk de huisvesting houden zoals die nu is, concentreren in Voorhout, en concentreren in Sassenheim. D66 kwam daarnaast met de optie om een nieuw pand te leasen. Daarbij noemden de democraten het nog te bouwen kantoorpand op de hoek van de Rijksstraatweg en de Warmonderweg in Sassenheim. Trilokaal stipte verder aan dat bij de gemeentelijke fusie niet voor niets is gekozen voor de centrale locatie Sassenheim, en de VVD legde de vinger bij de slechte openbaar vervoer-verbinding tussen Warmond en Voorhout. Een door de wethouder tijdens het debat aangedragen voorstel om alleen Voorhout en Sassenheim te onderzoeken, vonden de commis-

Het Gemeentekantoor aan de Wilhelminalaan in Sassenheim. Volgens Trilokaal is bij de gemeentelijke fusie niet voor niets gekozen voor deze centrale locatie in Sassenheim (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). dus te prematuur. Want wie weet besluit de raad alsnog om de bibliotheek open te houden. De fracties betwijfelden ook de urgentie van het plegen van het onderzoek. In de commissie kon alleen de eenvrouwsfractie Belang van Teylingen ermee akkoord gaan. De raadsleden konden wel allemaal instemmen met de uitgave van een half miljoen om noodzakelijke tijdelijke verbeteringen aan de gemeentelijke gebouwen uit te voeren. B&W bekijkt nu hoe met de ontstane situatie om te gaan en wat de gemeenteraad op 22 maart zal worden voorgelegd.

sieleden te mager. Een meerderheid vond tevens dat eerst gewacht moet worden op het resultaat van het onderzoek dat nu loopt naar hechtere samenwerking of zelfs een fusie van de vijf bollenstreekgemeenten. De uitslag daarvan wordt op zijn vroegst in september verwacht. Een grote hobbel was tevens de Voorhoutse bibliotheek, die de deuren in deze kern zou moeten sluiten. Met een keuze voor Voorhout als centrale huisvesting komt in dit gebouw de Gemeentewinkel. Maar in mei beslist de raad pas over de nieuwe opzet van de biblotheekvoorziening, en de business case is

WOZ-waarde daalt toch met 1,7 procent Teylingen - Ondanks wat de Waarderingskamer eerder vermeldde stijgt de gemiddelde WOZ-waarde in Teylingen niet met 0,8 procent, maar daalt deze juist met 1,7 procent. Dit is in lijn met de landelijke ontwikkeling. De Waarderingskamer controleert of gemeenten de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) goed uitvoert. Onlangs was op de site van de kamer te lezen dat in Teylingen de WOZ-waarde gemiddeld met 0,8 procent zou zijn gestegen. Dit cijfer was echter niet juist. Inmiddels is de site aangepast met het juiste getal van 1,7 in de min. In de tussentijd had de VVD al schriftelijke

met 1,5 procent blijft, op de grote hoop genomen, de inkomsten voor de gemeente nagenoeg gelijk. Wel kunnen er individuele verschillen zijn. Er zijn tot op heden 108 bedenkingen en 65 bezwaarschriften bij de gemeente over de aanslag ingekomen. De gemeente heeft dit jaar veel publiciteit gegeven aan de OZB en de mogelijkheid geschapen ‘bedenkingen vooraf’ in te dienen om zo het aantal bezwaarschriften terug te dringen. Inwoners kunnen in overleg met een ambtenaar bepalen of de WOZ-waarde wel juist is bepaald. Daarna kan alsnog een bezwaarschrift ingediend worden. Het aantal bezwaarschriften is met 85 reeds op het niveau van 2010.

vragen bij B&W ingediend. Vorige week kon wethouder Leo van der Zon aan de raadscommissie Bestuur evenwel de cijfers ophelderen. “Teylingen zit in lijn met de landelijke ontwikkelingen. De daling over heel Nederland is 2 procent is. Wij zitten in dezelfde grootte�, aldus de wethouder. Het cijfer is vergelijkbaar met de buurgemeenten Katwijk en Leiden. Zij dalen respectievelijk 1,6 en 1,7 procent. De overige buurgemeenten zakken met grotere percentages. Zo gaat de WOZ-waarde gemiddeld in Noordwijk met 2,3 procent naar beneden, Lisse 3,2 procent en Oegstgeest 2,2 procent. De daling heeft voor de OZB in Teylingen weinig gevolg. Door een stijging van de tarieven

De beste keuze

Weekaanbiedingen m ........ Roerbak groenten 500 gra

....... m. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Broccoli 500 gra

Witte druiven 500 gram

.. .................

Frisse Hollandse salade Spinazie stamppot

1.45 0.95 1.95 0.79 0.69

...

.

100 gram

,&634-"(&3,001+&

41&$*"-

Gevuld kipppendijtje

HSBN

7-&&48"3&/,001+&

Bij 150 gram Keurslager achterham

100 gram . . . . . . . . .

Elke woensdag: ks . . . . . . . . . . . . . . . . . Perssinaasappelen 10 stu

1.

75

v.d. Ve-eSasrsenheim Hoofdstraat 259 Tel./Fax: 0252-232141

595 160

4 Stroganoffburgers + 4 speklapjes TBNFO WPPS

HSBUJT HSBN MFWFSXPSTU 8&&,""/#*&%*/(

Entrecote

215

HSBN

Aanbiedingen geldig van 12-03-2012 t/m 17-03-2012

De eigenaar van Villa Nancy (zie foto) wil geen hoogbouw naast zijn woning (Foto: PR).

Scholten keurslager )PPGETUSBBU t 4BTTFOIFJN 5FM t 'BY JOGP!TDIPMUFOLFVSTMBHFS OM


pagina 6

KERKDIENSTEN Kerkdiensten van donderdag 15 t/m woensdag 21 maart.

Sassenheim

V

14 MAART 2012

oor V gelegenheid

RK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag: 10.00 uur Woorden Communieviering m.m.v. Vivace. Woensdag: 19.15 uur Vesperviering. Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Zondag: 10.00 uur ds. A.A. Bosma; 19.00 uur ds. A.A. Bosma (zangdienst). - Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. T. Moll (Avondmaal). Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zondag: 10.00 uur ds. J.M. Aarnoudse; 19.00 uur ds. D. Quant.

perfecte

elke

de

kaart

Ambachtsweg 7a | 2222 AH Katwijk 071 408 14 97 info@drukkerijallin.nl www.drukkerijallin.nl

l i i e m a F

AANLEVEREN

BERICHTEN

FAMILIEBERICHTEN

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

PER E-MAIL Mail de tekst naar advertentie@deteylinger.nl. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

PER

POST OF AFGEVEN

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Voorhout RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.45 uur Eucharistieviering in Dagkapel. Zaterdag: 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Golden Harvest. Zondag: 10.00 uur Woord- en communieviering m.m.v. Schola Cantorum. Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur ds. J.W. van den Berg.

Warmond RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag: 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Matthiaskoor. RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag: 10.00 uur ds. E. v.d. Weide, Noordwijkerhout. Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): Zondag: 10.30 uur ds. W.F. van Rijn (Preekserie ‘De Geest van Christus’ deel 3).

MEDISCHE DIENSTEN

Avond-, nacht- en weekenddiensten.

Alarm Ambulance, brandweer en politie: tel. 112. Dier in nood: tel. 144.

Huisarts Alleen spoedeisende huisartsenhulp: Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen).

Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www. tandartswaarnemingbollenstreek. nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via het telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur.

Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216.

Dierenarts Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.

Op Koudenhoorn COLOFON www.deteylinger.nl Twitter: @DeTeylinger Oplage 16.000 Uitgave van

Ambachtsweg 7 A Postbus 3066, 2220 CB Katwijk telefoon 071-4022901 fax 071-4032325 Advertenties Contactgegevens binnendienst: Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: dinsdag 11.00 uur Redactie Eindredactie: Piet van der Vooren e-mail: redactie@deteylinger.nl telefoon 071-3010118 Contact bij voorkeur per e-mail Sluitingstijd kopij: maandag 17.00 uur Verspreiding Telefoon 071-4022901, of e-mail: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de gemeente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen: Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; Bruna, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Speciaalzaak Kaldenbach, Hoofdstraat 243; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2. Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26. Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; VVV, Dorpsstraat 88 A; De Nie Toys & Stamps, Dorpsstraat 106. Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondisementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid sub 4 van de Auterswet als het databankrecht.

Akzo Nobel levert bijdrage aan groen Warmond - AkzoNobel gaat met het personeel groen aanleggen op het recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond. Het bedrijf is daarmee de eerste particuliere partner in het project om te komen tot een herinrichting van het eiland. De werkzaamheden op Koudenhoorn zijn inmiddels in volle gang. Verwacht wordt dat de aanleg van de passantenplaatsen en steigers eind volgende maand gereed komt. In april zal ook een modelkeuze worden gemaakt voor de ophaalbrug. Wethouder Kees van Velzen komt hiervoor binnenkort naar de gemeenteraad om een overbruggingskrediet voor de brug te krijgen. Intussen ligt het bestemmingsplan ter inzage voor de overige aanpassingen. De Europese subsidiepot ‘Plattelandontwikkelingsprogramma’ (POP) is evenwel leeg. De gelden uit deze pot die aan Koudenhoorn zijn toegekend moeten nog dit jaar besteed worden, anders vervallen deze. Er is bij de provincie nog een potje van 100 miljoen voor recreatie, toerisme en bereikbaarheid. Inmiddels heeft de wethouder een aanvraag gedaan om hiervoor voor Koudenhoorn in aanmerking te komen. “Deze maand beslist de provincie aan welk type projecten dat geld besteed gaat worden. Wij hebben dus nog geen beslissing op onze aanvraag, maar ik zie wel kansen. Er zijn veel factoren waaraan wij voldoen”, zo schat Van Velzen in.

Geen onteigening voor plan Boterhuispolder Warmond - De gemeente is nagenoeg met alle eigenaren tot overeenstemming gekomen voor het meer recreatief inrichten van de Boterhuispolder in Warmond. Nog dit jaar start de uitvoering. In de polder komen fiets- en wandelpaden, kanoroutes, observatiehutten, informatieobjecten, visstekken, picknickplekken, natuurvriendelijke oevers en stukken nieuwe natuur. De agrariërs gaan streekeigen producten verkopen en andere diensten aanbieden. Het project is zwaar gesubsidieerd. Het is een gevolg van de verstedelijking in de As Leiden-Katwijk. De stadsmensen kunnen zo in de nabijheid de natuur opsnuiven. Voor het gedeelte op Leiderdorps grondgebied heeft de buurgemeente inmiddels een definitief ontwerp vastgesteld. Het ontwerp voor het Teylingse deel wordt binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd. De uitvoering gaat dan in september van start. Onteigeningen zijn niet nodig. Met de eigenaar die vorig jaar had aangekondigd absoluut geen medewerking te verlenen, is toch een overeenstemming bereikt. “Toen er geen medewerking was, hebben wij een alternatief bedacht. Toen ontstond er toch opeens volledige medewerking”, maakt recreatie-wethouder Kees van Velzen duidelijk.

Ankie Jochemsz & Jollie Wildeman & Wilma Bleeker zorgzaam en betrokken met oog voor details Uitvaartonderneming Teylingen dag en nacht bereikbaar tel: 06-30409466 www.uitvaart-teylingen.nl

Kwaliteit voorop

Ed Turnhout Uitvaartleider

Hoe divers de wensen ook mogen zijn, wij zorgen ervoor dat ze worden vervuld. Met gevoel voor stijl en met oog voor kwaliteit. Vanaf het eerste gesprek met de nabestaanden tot en met het laatste moment gaan we voor het beste. We maken van elke uitvaart een waardig afscheid. TEL. 0252-413213 Dag en nacht bereikbaar

Heereweg 60, 2161 AJ Lisse www.vdputten.eu

Voor elke gelegenheid het geschikte bloemstuk! Royal Fleur Fleur van Duivenboden

Hoofdstraat 210 Sassenheim Tel. 0252-221640


14 MAART 2012

pagina 7

‘Dit is te gek voor woorden’

Coalitiepartij D66 ‘pisnijdig’ over sluiting bieb Voorhout

Kaag Resort in de Warmondse Veerpolder. De fracties willen geen voorkeursbehandeling voor de projectontwikkelaar (Archieffoto).

‘Koninklijke weg volgen’

Geen snelle regeling voor het Kaag Resort Warmond - De raadscommissie Ruimte is niet bereid om een voorschot op het bestemmingsplan Veerpolder te nemen om zo Kaag Resort terwille te zijn. De procedure voor het nieuwe bestemmingsplan moet naar de mening van de fracties gewoon ‘langs de koninklijke weg gevolgd’ worden. Door Nico Kuyt Kaag Resort wil af van de bindende voorwaarden die aan de recreatieappartementen zijn opgelegd. Zo is de koper verplicht om het appartement voor verhuur aan te bieden aan een externe organisatie. En als er meer dan acht weken per jaar door de eigenaar zelf gebruik wordt gemaakt van het appartement, dan moet er een boete betaald worden aan de verhuurorganisatie. De voorwaarden zijn destijds aan de bouwvergunning verbonden om permanente bewoning te voorkomen en de komst van toeristen te bevorderen. Maar vanwege deze voorwaarden vindt Kaag Resort maar moeilijk kopers. De projectontwikkelaar vroeg de raadsfracties om, gelet op het komende toeristenseizoen, de voorwaarden snel te schrappen en een voorschot te nemen op het bestemmingsplan. Maar B&W adviseerde de commissie om de procedure gewoon door te laten lopen en niet op onorthodoxe wijze het risico van de ondernemer weg te nemen. Dit op advies van de juristen van de gemeente. De ingediende zienswijzen moeten deugdelijk en integraal afgewogen worden, zo vindt B&W. In april komt dan het bestemmingsplan en de Nota van Beantwoording over de zienswijzen naar de commissie. Vorige week konden bijna al de fracties zich hierin vinden.

Splitsing Frans Nederstigt (ChristenUnie) bewandelde een andere weg. Hij was het er weliswaar mee eens dat het bestemmingsplan gewoon zijn pad doorlopen moet, maar was welwillend om alvast de voorwaarden te laten vervallen. Kaag Resort loopt anders naar zijn mening het risico om voor een tweede achtereenvolgende jaar leeg te staan. Nederstigt wilde uitgelegd hebben waarin nu precies de juridische angel zat om het vooruitlopen op het plan niet te doen, maar kreeg van wethouder John Stuurman weinig helderheid. Een paar dagen na de vergadering heeft hij daarom schriftelijke vragen aan B&W gesteld die hij vóór 19 maart beantwoord wil zien. Daarmee wil Nederstigt onder andere meer helderheid verkrijgen over de bindende voorwaarden, hoe de bouwvergunningen uit 2003 en 2005 precies tot stand zijn gekomen, hoe permanente bewoning wordt voorkomen, en wat de juridische implicaties zijn als de voorwaarden vervroegd komen te vervallen.

Kienen bij speeltuin Sassenheim - Vrijdag 16 maart is er weer kienen bij speeltuinvereniging Beatrix aan de Vooruitgangdreef 1 in Sassenheim. Er zijn meer dan vijftig prijzen te winnen, waaronder tegoedbonnen en iets voor de tuin en Pasen. Er zijn zes kienronden en een loterij. Een kienkaartje kost 50 cent. V anaf 19.30 uur is de zaal open en is iedereen vanaf 16 jaar welkom. Het eerste kopje koffie is gratis. Ook niet-leden zijn welkom.

Voorhout - D66 laat de sluiting van de bibliotheek in Voorhout niet over z’n kant gaan. De partij, die samen met VVD en CDA is vertegenwoordigd in het college van burgemeester en wethouders, wil dat het geld voor de bibliotheken eerlijker wordt verdeeld en dat er in Voorhout gewoon een bibliotheek blijft. Fractievoorzitter Rose Marie Keijzer: “Er moeten andere oplossingen komen. Het kan niet zo zijn dat de bezuinigingen helemaal op Voorhout worden afgewenteld. Voorhout heeft volgens mij de meeste kinderen. Een bibliotheek is belangrijk voor hun ontwikkeling. Denk maar eens aan de speciale leesactiviteiten voor kinderen.” Keijzer is nijdig, of liever gezegd: pisnijdig. “Iedereen moet wat inleveren. De bieb dus ook. Maar om dan voor de makkelijke weg te kiezen en gewoon de vestiging Voorhout maar te sluiten en te vervangen door een zogenaamd afhaal- en wegbrengpunt is veel te kort door de bocht. We verwachten van een professionele bibliotheekorganisatie dat die samen met de gemeente niet voor de makkelijkste weg kiest, maar met een goed plan komt. Er is kennelijk 10 procent van het biebgeld nodig om Warmond open te houden, dan moet het met die overige 90 procent toch lukken om zowel Sassenheim als Voorhout open te houden. Als je de verhoudingen ziet vraag je je sowieso af waarom de vestigingen in die grotere dorpen relatief zo ontzettend duur moeten zijn. Overhead? Teveel vaste medewerkers? Te

De bibliotheek in Voorhout. D66 vindt dat degenen die de sluiting voorstellen “het schaamrood op de kaken zouden moeten hebben” (Archieffoto: FBPS/ Peter Schipper). dure gebouwen?” Keijzer zegt dat haar fractie met een motie zal komen om voor elkaar te krijgen dat Voorhout de bieb gewoon houdt, desnoods in een ander gebouw omdat Bibliotheek Bollenstreek de huur inmiddels heeft opgezegd en de gemeente alweer plannen met het gebouw heeft. “De gemeenteraad betaalt, dus de gemeenteraad bepaalt”, aldus Keijzer. Ans Willemze en René Hartvelt, de D66-fractieleden die zich dagelijks met welzijnsonderwerpen bezighouden, zijn ook op z’n zachtst gezegd niet blij. “Dit is te gek voor woorden. Iedereen weet dat de wereld rond het uitlenen van boeken verandert. Het fysiek uitlenen van boeken zal steeds minder worden. Het downloaden naar E-readers en iPads en dergelijke zal naar verwachting een hoge vlucht nemen. Thuis digitaal info zoeken is de ge-

woonste zaak van de wereld. De rol van de bibliotheek en van de bibliothecaris zal gaan veranderen. Wij verwachten van een professionele organisatie dat zij hierop inspelen en samen met de gemeente aangeven hoe de bibliotheken van Teylingen er in de toekomst uit moeten zien. Dat plaatje is er wel, maar voldoet niet aan onze verwachtingen en leidt tot een verkeerde vertaling in Voorhout: sluiting van een vestiging. Als er een goed plaatje zou liggen dat meer geld zou kosten dan nu beschikbaar is, zouden wij ons zelfs in willen zetten om alsnog méér geld voor de bieb te vinden. Maar als de plannen zich focussen op het sluiten van een vestiging in het kinderrijkste dorp; iedereen die hier tot nu toe mee bezig is geweest zou het schaamrood op de kaken moeten hebben”, aldus Willemze en Hartvelt.

Klacht Thuishaven van de hand gewezen Sassenheim - De gemeente Teylingen is niet nalatig geweest in het handhaven tegen de projectontwikkelaar over de buitendeuren van Vaartkade 73 tot en met 99. Dit heeft B&W recent besloten op een ingediende klacht. Op 23 september 2011 heeft de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex een klacht bij de gemeente ingediend. Dit vanwege het niet handhaven tegen de ontwikkelaar over de brandwerendheid van de buitendeuren. Tevens reageerde de gemeente niet

of te laat op brieven. Volgens een door een bureau uitgevoerd onderzoek voldoen de deuren wel degelijk, zodat handhaving niet nodig is. Op advies van de onafhankelijke Bezwaar- en Klachtencommissie verklaarde B&W de klacht ongegrond. Wel erkent de gemeente dat de schriftelijke beantwoording niet adequaat is geweest. Er is telefonisch contact geweest en er heeft overleg plaatsgevonden, maar de uitkomsten zijn niet schriftelijk bevestigd aan de VvE. De zaak rond de deuren speelt al sinds 2006.

Spirituele avond Voorhout - Maandagavond 19 maart organiseert Het Signaal weer een spirituele avond in De Spelewey aan de Breughelhof 8 in Voorhout. Tini de Ruiter zal deze avond boodschappen gaan doorgeven aan de hand van foto’s van overledenen. De zaal gaat open om 19.30 uur en de avond begint om 20.00 uur. De entreekosten zijn 6 euro en zullen na aftrek van de vaste kosten bestemd zijn voor het WNF en Kikafonds.

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL Rode Bildstar aardappelen 5 kilo 2.25 20 kilo 7.50 aardappelen Broccoli Bospeen of boskroten Elstar handappelen

1.00 per bos 1.25 2 bossen 2.45 3 kilo 2.25 1 kilo

Sappige Spaanse Salustianas 25 stuks 3.75 perssinaasappels

Firma P. en G. Visser

Aardappelen, groenten & fruit

Weekknaller! Heerlijk donker meergranenbrood geen 1.75 maar slechts 1.00 Brood van toen maïs geen 2.10 maar 1.75 Superstunt

Saucijzenbroodjes 2 voor 2.50 Rozijnen brood met of zonder spijs Nu met 20 GRATIS stoepje zegels extra

+ 2 GRATIS 3.75

gen via Online bestellin nl e. pj www.stoe


Adenta tandprothese Specialist Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832

n keringe

rze

Alle ve

Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. WWW.ONDERDEBOOMPJES.NL

APK

*

n all-i

,8 3 â‚Ź

* geldt niet voor Diesel all-in

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

✂

Tevens inkoop van (sloop) goud tegen directe contante betaling!

Hypnotherapeut & Paragnost Jan C. van der Heide

Bij inlevering van deze bon:

Voor een afspraak kunt u bellen naar:

071-5172870 e-mail: jan.c.van.der.heide@wxs.nl website: www.jancvanderheide.com

experts in autorecycling

Klaar terwijl u wacht! Kerkstraat 44 Noordwijk-Binnen Tel. (071) 3611145

Verkoop V k van gebruikte b ikt en nieuwe i onderdelen, tevens inkoop van uw sloop- of schadevoertuig met afgifte RDW-vrijwaring.

www.tandenwinkel.com Voorschoterweg 41 2235 SE Valkenburg Z.H. Telefoon 071 531 51 01

Hanepoel 4 2136 NJ Zwaanshoek N.H. Telefoon 023 584 54 35

Voor behandeling van o.a.

www.gebr-opdam.nl

. ADHD en ADD . Chronische vermoeidheidsklachten

AUTOBEDRIJF

. Depressieve klachten . Emotionele verwerkingsprocessen . Gewrichtsklachten . PDD-nos en Autisme . Ziekte van Lyme

Margreet van Duijn

G. DOL

Suzuki SX4, ’06 .............................................................................. â‚Ź 9.250,4x Mitsubishi Colt CZ3, 35.000 km, airco, ’08..............â‚Ź 4.950,- / â‚Ź 7.950,Toyota Yaris, 28.000 km, ‘06......................................................... â‚Ź 7.950,2x VW Polo 1.2, 58.000 km, ’04 ..................................â‚Ź 5.950,- / â‚Ź 7.950,Renault Scenic, airco, ’04. ............................................................. â‚Ź 6.950,2x Toyota Aygo, ’06.v.a. ..............................................â‚Ź 5.950,- / â‚Ź 6.950,3x CitroĂŤn C3, 50.000 km, airco, ’05 ....................v.a. â‚Ź 4.950,- / â‚Ź 6.950,3x CitroĂŤn C2, 77.000 km, ’06...............................v.a. â‚Ź 4.950,- / â‚Ź 6.950,3x Peugeot 307 SW, 72.000 km, ’05, automaat.......... â‚Ź 4.950,- / â‚Ź 6.950,2x Opel Zafira 1.8, airco, 90.000 km, ’01, ’05. .............................. â‚Ź 5.950,Audi A3, ‘00.................................................................................... â‚Ź 5.950,Nissan Micra 1.2S, airco, ’05 ......................................................... â‚Ź 5.450,Fiat Punto ELX, 50.000 km, ’04..................................................... â‚Ź 4.950,Ford Ka, ’03/’04.............................................................................. â‚Ź 3.950,Ford Fusion 1.3, ’03 ....................................................................... â‚Ź 3.950,Renault Twingo, bj. ’04 .................................................................. â‚Ź 3.950,2x BMW 316 station, ’98/’00................................................ v.a. â‚Ź 2.950,30x div. inruilers.......................................................................v.a. â‚Ź AUTOMATEN Toyota Auris, automaat, 30.000 km, ’08 ....................................... â‚Ź 13.950,CitroĂŤn C3 automaat 2005 ............................................................ â‚Ź 6.950,Toyota Starlet, automaat, 55.000 km......................................v.a. â‚Ź 3.950,CitroĂŤn Saxo, automaat ................................................................. â‚Ź 1.950,CABRIOLET BMW 328CI, ’00 automaat ............................................................ â‚Ź 11.950,3x VW Golf Cabriolet automaat ...................................â‚Ź 3.950,- / â‚Ź BESTELWAGENS VW Transporter 2.5 TDi, lang, ’04 (ex. btw).................................. â‚Ź10.950,3x CitroĂŤn Jumper 28JTD hoog/lang ‘04......................â‚Ź 4.950,- / â‚Ź 6.950,Mercedes Vito 108CD, ’03............................................................. â‚Ź 5.950,2x VW Caddy, Diesel SDi, ’98/’99, ’04/’05...................â‚Ź 2.950,- / â‚Ź 5.900,2x Renault Trafic, automaat, ’03/’06........................................v.a. â‚Ź 5.250,Opel Combo 1.4, airco, ’03....................................... ..................... â‚Ź 4.950,3x Renault Kangoo diesel, ’05/’06.............. â‚Ź 1.450,- / â‚Ź 2.450,- / â‚Ź 3.950,-

}

1 kg

6.75

DONDERDAG

Kogelbiefstuk ........... 250 gram 5.25 Shoarmapakket ........................ 5.95 Duitse biefstuk ....... 100 gram 1.29 VRIJDAG & ZATERDAG

Varkensschnitzels

.....................5 halen - 4

betalen

Kampioentjes ............ 100 gram 1.25 Leo’s huisgemaakte

LENTESALADE MAANDAG

Burgers naar keuze en slavinken 5 halen - 4

betalen

DINSDAG

Magere runderlappen ..1 kg 8.95 Riblappen ............................1 kg 9.95 Sucadelappen ..............1 kg 11.95 4-"( &3*+

G. KLEIN

JT PPL VJU /PPSEXJKL HPFE CFSFJLCBBS

WWW.GDOL.NL

Rijnsburgerweg 48 - Voorhout - Tel. 0252-211849

Kom naar onze vernieuwde showroom. Ook mooi oud worden onze:

Kies kozijnen die ook mooi oud worden

t t t t t

Onze kozijnen voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Dakkapellen Deuren Ramen Serres Schuifpuien

10%

KORTING 15 Jaar garantie op de montage en kozijnen !

Betalen in termijnen is mogelijk!! Als we de kracht van onze producten in ĂŠĂŠn woord willen uitdrukken, dan kiezen we voor ‘verouderingsvrij’. Dat klinkt zo technisch en kil, daarom zeggen we liever: onze kozijnen, ramen, deuren en dakkapellen worden net zo mooi oud als mensen. Maar zonder rimpels of andere ouderdomsverschijnselen. Hoe oud u ook wordt, de producten van DW leven met u mee. En met de generaties die volgen. U heeft er uitsluitend plezier en gemak van. Dat laten wij u graag zien op onze internetsite en in onze showroom. Van harte welkom! * Geldt niet voor de al lopende orders.

Tel. 071-3313505

WOENSDAG GEHAKTDAG

financiering mogelijk

DW KOZIJNEN BESTAAT 10 JAAR!

De fabricage en montage van onze producten worden uitgevoerd door onze vakmensen.

G. KLEIN

50/50 DEAL

BE-YIN Oegstgeest Praktijk voor Complementaire Natuurgeneeskunde www.be-yin-praktijk.nl info@be-yin-praktijk.nl Tel. 06-51885259

op het totale aankoopbedrag *

4 - "( &3*+

Rundergehakt Halfomgehakt Verrassings gehakt

t /BUVVSHFUSPVXF LVOTUHFCJUUFO t ,VOTUHFCJUSFQBSBUJFT

Rhijngeesterstraatweg 124 2343 BZ Oegstgeest

4VQFSLXBMJUFJU 3VOEWMFFT IBBMU V OBUVVSMJKL CJK

www.dwkozijnen.nl

Tel:Kozijnen 071-3313505 www.dwkozijnen.nl DW is genomineerd voor de Sterkste Schakel van Rijnland 2012.

DW Kozijnen: De top in kunststof Fabriek en showroom: Taanderstraat 16/16a 2222 BE Katwijk (Industrieterrein ’t Heen)

W E 8FJKEFOMBBO r 5FM r /PPSEXJKLFSIPVU ,JKL PPL PQ JOUFSOFU XXX TMBHFSJKLMFJO OM


14 MAART 2012

pagina 9

Renovatie sportpark Roodemolen in zomer Sassenheim - De Teylingse politiek kon zich vorige week scharen achter het plan om sportpark Roodemolen in Sassenheim te renoveren. De renovatie wordt op 22 maart door de gemeenteraad met een hamerslag beklonken. Met de aanpassingen op het sportpark kan de Sassemse tennisvereniging STV daar een plek krijgen. Op de huidige locatie aan de Narcissenlaan staat woningbouw gepland. Het veldje naast het Terwegenpark wordt voor STV gereserveerd. De voetbalverenigingen Ter Leede en Teylingen krijgen als compensatie twee kunstgrasvelden hiervoor

terug en het huidige trainingsveld wordt opgewaardeerd tot een volwaardig voetbalveld. Daarvoor moet een sloot worden verlegd. Als laatste wordt een natuurgrasveld gerenoveerd. Met de 960.000 euro aan kosten kon de raadscommissie Welzijn vorige week instemmen. Vanwege het voetbalseizoen staan de werkzaamheden gepland voor mei. De beide voetbalverenigingen hebben overigens een stichting opgericht die het sportpark zal gaan beheren. Hoewel de gemeenteraad formeel nog hiermee moet instemmen, werd vrijdag al de intentieovereenkomst hiervoor getekend door de gemeente, Ter Leede, Teylingen en de nieuwe stichting.

Paul Jochemsz van voetbalvereniging Foreholte hield een gloedvol betoog over de capaciteitsproblemen bij zijn vereniging (Foto: Nico Kuyt).

Wel kritiek van gebruikers

Meerderheid commissie staat achter nota Sportaccommodaties Teylingen - Er tekent zich in de Teylingse politieke arena toch een meerderheid af voor de nieuwe bekostiging van sportaccommodaties. VVD, Trots op Nederland, D66 en Trilokaal verklaarden voor het nieuwe beleid te zijn en daarmee ontstaat een solide aantal aan benodigde politieke stemmen. Op 22 maart gaat de gemeenteraad er verder over spreken en een definitief besluit nemen. Door Nico Kuyt Er was vorige week donderdag wel een bespreking van bijna drie uur nodig om de regels over wat de gemeente voor sportverenigingen bekostigt door de politiek te laten aanvaarden. Zo stelden enkele fracties vraagtekens bij de verdeling tussen de lijst van basissporten die nog in aanmerking komen voor gemeentelijke steun. Peter Scholten (CDA) vroeg zich af waarom bijvoorbeeld de ‘denksport’ bridge niet op die lijst was opgenomen, daar het aan alle criteria voldeed. Maar dit is een scheidslijn die in 2009 door de vorige gemeenteraad is vastgesteld. Marlies Volten (VVD) legde op haar beurt de vinger bij de handbalvereniging Foreholte. Dit naar aanleiding van de inspraak van Beerent

Vos van de vereniging. Hij gaf aan dat vier teams van zijn club voor training moeten uitwijken naar Rijnsburg en Noordwijkerhout, omdat in sporthal De Tulp geen uren vrij zijn. “Dit is een rem om lid te worden van onze vereniging. Graag willen wij dat binnensport ook een lokale sport wordt”, zo gaf hij aan. Maar sportwethouder Leo van der Zon stelde dat al fors is geïnvesteerd in de handbalvereniging. Zo is De Tulp neergezet. Voor binnensporten is er voldoende capaciteit binnen de gemeentegrens aanwezig. Een afstand van 7,7 kilometer is daarbij de landelijke norm. Het is dus niet nodig om een nieuwe hal in Voorhout bij te bouwen.

‘Laatste tepel’ Paul Jochemsz van voetbalvereniging Foreholte hikte eveneens tegen de regel dat als andere verenigingen capaciteit hebben, daar wel gespeeld kan worden. Zijn club zit al jaren knel en met de geplande nieuwbouwwijken komt er nog een vraag bij. Hij stipte aan dat terwijl het ledenaantal vrijwel gelijk is, op het sportpark in de Sassemse Roodemolen negen velden liggen en bij Foreholte maar vijf. “Daar ligt een enorme discrepantie”, meende hij. “Wij hangen aan de laatste speen. En dat de gemeente de doelen niet vergoed, dat is heel vreemd. Moe-

Gemeente wil garant staan voor gravelbaan Warmond - De gemeente wil garant staan voor een lening om de huidige gravelbanen van tennisvereniging Overbos in Warmond te vervangen door zogeheten Probounds all-weather-banen. Samen met de stichting Waarborgfonds Sport Nederland staat Teylingen hiervoor garant. Omdat de tennisvereniging Overbos geen capaciteitsprobleem heeft komt de club niet in aanmerking voor een ondersteuning vanuit de gemeentekas. De twee ton voor de verlangde verhoging van kwaliteit

van de huidige banen moet de vereniging dan ook zelf betalen. Maar de gemeente wil wel zich garant stellen voor het verkrijgen van de helft van het bedrag. Voor de andere helft neemt het waarborgfonds het risico op zich. Daarmee kan Overbos een lening bij de bank krijgen. Overigens heeft de vereniging een aanzienlijk eigen vermogen en goede exploitatieresultaten, dus loopt de gemeente weinig risico. De raadscommissie Welzijn had hier vorige week dan ook weinig problemen mee. Het voorstel gaat als een hamerstuk naar de gemeenteraad van 22 maart.

ten wij soms op straat spelen en twee jassen neerleggen als doelen?” Maar dit was naar de mening van de wethouder toch een vleugje overdreven. Hij wees naar het Plan Elsgeest wat binnenkort het levenslicht ziet. “Daarin zijn prima afspraken gemaakt.” Dat Foreholte aan laatste tepel hangt is volgens hem absoluut ‘niet waar’. maar die doelen moet de club nu eenmaal zelf regelen. En ook de stichting Wasbeek moet met haar zwembad met de verenigingen naar creatieve oplossingen zoeken. “Er mogen bepaalde dingen van verenigingen worden verwacht”, zo stelde Van der Zon op een inspraak van Hans van der Linden van de Wasbeek en Niek Oosthoek van de Columbiaan. Hij gaat overigens in de aanloop naar de raadsvergadering een uitvoerige reactie op de ingediende zienswijzen en insprekers samenstellen. Overigens is er in de commissie een meerderheid om de nota aan te nemen. Desondanks maakte Marijke Haroun (Belang van Teylingen) zich nog sterk voor sportbeoefening voor mensen met een beperking. En Dion Piket (Trilokaal) meende dat de communicatie met verenigingen niet optimaal was verlopen. Zo was hij verrast door de weinige zienswijzen die zijn ingediend en verlangt in de bespreking in de gemeenteraad hierover meer duidelijkheid te krijgen.

De vertegenwoordigers van de gemeente, Ter Leede, Teylingen en de nieuwe stichting ondertekenen de intentieovereenkomst (Foto: FBPS/Petetr Schipper).

Over Kagerplassen

Dit jaar realisatie nieuw uitkijkpunt Warmond - In de tweede helft van dit jaar zal een uitkijkpunt worden gerealiseerd op de voormalige Sassemse vuilnisbelt aan de Menneweg in Warmond. De belt wordt tegelijk gesaneerd en opengesteld voor recreatie. “Door de combinatie te maken van saneren en het uitkijkpunt, is een leuk plan ontstaan wat goed te realiseren is”, geeft wethouder Kees van Velzen aan. Voor de sanering wordt de belt een meter opgehoogd, waarna het groen wordt teruggeplant. Aan de Menneweg is een kleine parkeerplaats bedacht. In het midden staat een recreatieplek gepland met wat picknicktafels. Op het hoogste punt van de belt, nabij het

Glady’s Latina Lypossage Strak in je vel? Negen van de tien vrouwen hebben last van cellulite. Dit is een teveel aan vet en vocht onder de huid. De oplossing is Lypossage. Een bijzondere massage om slanker te worden en het figuur een betere vorm te geven. Ontspanning? Door middel van een ontspanningsmassage krijgt overtollige en geblokkeerde energie weer de kans om te gaan stromen. Ontspanningsmassage zorgt voor een moment van rust en aandacht. Herstellen? Welke sport je ook beoefent, de spieren worden veelal maximaal belast en zorg (voorzorg en nazorg) voor deze bewegingsonderdelen is van groot belang! Een sportmassage helpt het lichaam de afvalstoffen te verwijderen en herstelt de spieren. Alleen voor dames!

Wilt u meer informatie over de behandelingen, neem dan contact op met Gladys, 06

10817027

Norremeer, komt dan het uitkijkpunt. Ook de doorvaarbaarheid van de Kooisloot wordt aangepakt. Halverwege ligt een veebrug en die wordt opgehoogd. Daarnaast krijgt ook een onderdoorgang onder de Menneweg een verhoging. Daarmee is de sloot door kleine bootjes te bevaren. “Wij zijn nog met het Hoogheemraadschap bezig om deze twee knelpunten op te lossen, maar hebben inmiddels redelijke oplossingen bedacht die betaalbaar zijn binnen de subsidie-mogelijkheden”, aldus de wethouder. Om de subsidie voor het hele project te behouden moet de realisatie nog dit jaar plaatsvinden. “Wij zijn onder zeer hoge druk bezig en moeten de vergunningen uiterlijk september binnen hebben.”

Hockey Stuif-in voor jongens Voorhout - Woensdag 28 maart organiseert MHC Voorhout een Jongens Hockey Stuif-in. Voor deze Stuif-in zijn jongens in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar welkom. De Stuif-in start om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 17.15 uur. Tijdens deze Stuif-in maken de jongens door middel van spelletjes kennis met de hockeysport. Wie het leuk vindt om vrijblijvend kennis te maken met de hockeysport kan zich voor vrijdag 23 maart aanmelden via het e-mailadres stuif-in. mhcvoorhout@hotmail.com. Van MHC Voorhout ontvangt men dan een uitnodiging met de details van de Stuif-in.


STEUNZOLEN. Erkend • Vrouw zoekt SCHOON- • Mijn naam is Alexander, • T.K.: 2 Auping •leverancier, lid Stichting MAAKWERK in de huis- 14 jaar en zou graag willen KANTEN. Grijs,

LEDI- www.zalenverhuurkruyt Curiosa KRINGLOOPhand- schipvanleiden.nl. Mooi PRIJZEN! Alles moet weg. LOOP, vergoeding via zorg- houding en strijken. Tel. OPPASSEN. Ik woon in verstb. spir. 90x200, € 50,- bruin café in oude centrum V.a. € 1,-. Open di. t/m za. verzekeraar. Een afspraak 06-57480060. Wassenaar en heb zelf 2 p.st. Tel. 06-28760084. van Leiden. Voor afstudeer- van 13.00-16.00 uur. J. van kunt u maken in Oegstgeest, broertjes van 1 en 4 jaar. borrels, recepties, verjaarda- Beierenweg 55, Voorhout. Slank de lente in? HERSCHILDERLES. Di./wo., Leiden en Leiderdorp met Heeft u interesse? Bel 070gen, etc... Geen huur! Wel Tel. 06-47954408. Wim van Zijp, tel. 071- BALIFE helpt! B-fine: 5119115 of sms 065099 kleine groepjes, div. tech- wat servicekosten en nor071-5651088. 5238468 of 06-12028319. 8790. Ik vraag € 5,- per uur. nieken. Tel. 071-5171676. male gangbare drankprij- GETUIGEN GEZOCHT zen! Reserveringen van aanrijding op wo. 7 mrt. om 7.55 uur. Geversstr. 06-25047376. Oegstg. Zw. Dodge SUV T.K. gevr.: gehele of met rode Nissan Almera. gedeeltelijke INBOEDELS. Graag contact 06-23450207. Schilderijen, porselein, goud, zilver, kristal, glaswerk, enz. Wij zijn gespeciSTICHTING STARTER ORGANISEERT EEN STARTERSDAG OP: aliseerd in het snel en vakkundig ontruimen en bezemschoon opleveren van woningen wegens sterfgeval, verhuizing of kleiner wonen. Alles tegen contante betaling. Bel voor een persoonlijke afspraak en wij komen langs. Tel. 0705118889 of 06-26730712.

Ontvoerd, verkocht, misbruikt... en bevrijd!

24 03 2012

GRATIS INFORMATIEDAG VOOR BEGINNENDE HUIZENKOPERS Stichting Starter organiseert voor de starters op de woningmarkt op 24 MAAR RT in SASSENHEIM M een Startersdag. De Stichting heeft als doel de starters op de woningmarkt te informeren. Door middel van het organiseren van startersdagen krijgen starters de mogelijkheid eens te komen praten met onafhankelijke deskundigen op het gebied van woningfinanciering, makelaardij en notariaat. WIL JIJ JE EER RSTE HUIS KOPEN? Kom dan langs voor informatie en een eerste kennismaking tijdens dit gratis inloopmoment. Er ligt een informatiepakket voor je klaar. GRAAG TO OT 24 MAA ART!

wil u graag hel•penStudent met COMPUTERPROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

STOMERIJ NICO POLS 3e kledingstuk stomen GRATIS. 10% korting op gordijnen. Stadhoudersplein, Wassenaar en w.c. Lange Voort, Oegstgeest.

GARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen: 06-20773480. tweedehands/nieu•weVoor KLEDING komt u naar

SASSENHEIM

onze gezellige boutique MODO in de Zeestraat 6, NWH.

DATUM: ZATERDAG 24 MAART TIJD: 11:00 - 14:00 LOCATIE: HOOFDSTRAAT 265 CAFÉ TEYL

GIRO: 3567 www.peoplestrust.nl Steun People’s Trust in de strijd tegen kinderprostitutie in India.

40 jaar biedt •zichJongeman aan voor SCHOONMAAKWERK, opruim- en leegruimwerkzaamheden, kleine klussen in en om het huis, chauffeurs/koeriers werkzaamheden. Vergoeding in overleg. Info: 06 47117434. handyman-wasse naar@live.nl. TUIN•MANASSISTENT GEZOCHT. Voor

MELD JE NU AAN OP JOUWEERSTEWONING.NL EERLIJKE VOORLICHTING EN INFORMATIE BIJ DE AANKOOP VAN JOUW HUIS. DEELNEMENDE PARTIJEN:

ons huis in Wassenaar-zuid zijn wij op zoek naar een hulp in de tuin voor 14 uur per week (op maandag en donderdag). Enige zelfstandigheid en referenties zijn gewenst. Leeftijd tot 60 jaar. Verdiensten 10 euro/uur. tel 0621211456.

meedenken en meedoen

LANDELIJKE SPONSORS:

T.K.: GARAGE op garageplein tussen LOEVESTEIN 11 en 12 (notaris). Nieuw dak, zink, eigen afvoer en nieuwe boeideel. Vraagpr.: € 35.000,-. 19,6 m2 (5,6 l. x 3,5 br. x 2,2 h.). Aanvaarding in overleg. Bel 06-54994660. Vanaf nu opgeven voor de •VOORJAARSWORKSHOPS.

Kringloopwinkel.de.cirkel

Keuze uit twee voorbeelden. Voor meer informatie en inschrijven; kijk op www. illi-bloemenworkshops.nl. Met de rijopleiding van •VERKEERSINSTITUUT

Dringende oproep bel ons of kom even langs in de kringloopwinkel

Omdat wij binnenkort gaan openen hebben wij behoefte aan uw tweedehands spullen. Bel voor een afspraak en wij komen ze ophalen. Zelf bezorgen kan uiteraard ook.

06-45514220

KATWIJK haal je in jouw tempo je rijbewijs. Geen wachttijd. Het verkeersinstituut geeft topkwaliteit tegen een schappelijke prijs. Vanaf € 40,- per uur. bel 0654787944 of kijk op www.verkeersinstituutkat wijk.nl.

• Heb je ook meer dagen in de maand dan geld? Heb je een auto + rijbewijs? Bel 071-4010811 voor info. over een baan als CONSULENT(E).

TE HUUR

PARKEERPLAATS onder appartementencomplex Bernhardstraat. Huurprijs (incl. servicekosten) € 69,53 (m.i.v. 1/7/2012 € 70,93). Voor meer informatie kunt u ons bellen.

Woningstichting Warmunda

Vergeet niet! U steunt hiermee een van onze goede doelen.

kringloopwinkel.de.cirkel Hoofdstraat 81 2171 AS Sassenheim

Dierenambulance dankzij uw steun kan de dierenambulance zijn werk doen!!!!!!

Dorpsstraat 37 2361 AP WARMOND Tel. 071 3012191 e-mail: info@warmunda.nl

Weekendje weg in de Achterhoek? Geniet van een ontspannen weekend midden in de mooie natuur van Almen Ons arrangement in Landhotel De Hoofdige Boer: Twee overnachtingen inclusief ontbijt. Twee 3-gangen diner’s in ons restaurant. Bij ontvangst: koffie met krentewegge. Gratis fiets- en wandelroutes in de omgeving.

MA A A A R T EN NB AP 2 n IEDING RIL a c !! h €9 9,5 ten 0p .p.

Normale prijs € 135,= per persoon. Nu aanbieding maart en april voor € 99,50 per persoon!

www.dehoofdigeboer.nl Tel: +31(0)575 43 17 44


14 MAART 2012

pagina 11

‘Onduidelijk wat hinder is’

D66 en PvdA willen het bomenbeleid aanscherpen Teylingen - De raadsleden Joost Koomen (D66) en Joost Peetoom (PvdA) komen met een motie naar de gemeenteraad om het gemeentelijk beleid aan te scherpen rond het jaarlijks kappen van twaalf gezonde bomen op gemeentegrond. Door Nico Kuyt Sinds vorig jaar heeft de gemeente een regeling waarbij bomen kunnen worden gekapt als zij voor omwonenden ernstige overlast geven. Iedereen kan een aanvraag indienen en een commissie gaat vervolgens de aanvraag beoordelen. Geeft de boom inderdaad ernstige overlast, dan valt deze ten prooi aan de zaag. Maar volgens Koomen en Peetoom gaat er veel mis bij de uitvoering van dit beleid, zoals in de communicatie met de omgeving. De kapvergunning wordt wel gepubliceerd in de gemeenteberichten, maar de omschrijving is soms zo vaag dat

‘Geen aandacht PVV-meldpunt’ Teylingen - In niet mis te verstane bewoordingen heeft burgemeester Sander Schelberg afstand genomen van het door Geert Wilders (PVV) ingestelde meldpunt voor overlast van buitenlandse werknemers. In de afgelopen raadscommissie polste CDA-fractievoorzitter Peter Scholten de burgemeester over het standpunt van de gemeente rond het meldpunt. Scholten wenste te vernemen hoe B&W van Teylingen tegenover dit meldpunt stond. De reactie stemde Scholten naar eigen zeggen ‘niet ontevreden’. De burgemeester had hierover weliswaar nog geen overleg gehad met zijn wethouders, maar gaf aan dat “de beste reactie is om een website overlastgevende Belgen of Limburgers of wie dan ook te starten. Ik moet zeggen dat ik het sop de kool niet waard vind en elke aandacht eigenlijk teveel. Dit geeft gelijk aan dat ik eigenlijk wil ‘nee’-zeggen tegen het meldpunt. Maar dit zou daaraan teveel eer geven in mijn optiek. Ik wil er eigenlijk zo min mogelijk woorden aan vuilmaken�, aldus de burgemeester, die zonder veel woorden duidelijk zijn standpunt horen liet.

de bewuste boom niet is te vinden. Buren weten soms niet dat een aanvraag is gedaan. Dit moet volgens beide politici beter, zoals een briefje in de brievenbus of een bordje op de boom. Daarnaast kan de aanvrager eerst met zijn buren overleggen. Als tweede zetten zij ook vraagtekens bij de beoordeling of de boom wel overlast geeft. Bij een kwart van de bomen was het in hun ogen onduidelijk wat de hinder nu precies was. Tenslotte struikelen zij over de herplant, want van de 24 bomen over 2011 en 2012 komen er maar vier terug. Volgens B&W is er geen ruimte voor de overige twintig bomen te vinden, maar dit betwijfelen zij. Wethouder John Stuurman, die in de raadscommissie Ruimte van vorige week zijn collega Kees van

Velzen verving, bestreed evenwel dat het totale bomenaantal omlaag gaat. Op verschillende plekken in de gemeente wordt actief een aantal extra bomen neergezet. De bomen komen alleen niet op de oude plaats terug. Daarnaast achtte hij het onmogelijk om middels een precies gedefinieerde lijst de boom op overlast te waarderen. Wel ging hij erin mee om omwonenden actiever te informeren. Dit gaat hij in B&W bespreken. Voor Koomen en Peetoom was het antwoord van B&W echter onvoldoende. De uitvoering van het beleid liet naar hun mening zulke tekortkomingen zien, dat het tussentijds aangepast moet worden. Zij zullen in een volgende vergadering een motie indienen om B&W tot wijziging op te roepen.

In De Vaart

Raadsleden: geen bezwaar tegen Argos Sassenheim - De raadsfracties zijn vorige week akkoord gegaan om een ‘verklaring van geen bezwaar’ af te geven voor de school Argos in de nieuwe gesloten instelling voor jeugdzorg De Vaart. Diverse fracties spraken nog wel hun zorgen uit over in hun ogen mogelijke financiĂŤle stroppen voor de gemeente. Omdat de 108 jeugdigen het gebouw Het Hoefijzer niet kunnen verlaten, moet er binnen de muren van de instelling een school komen. Dit gelijk aan De Burcht, die in de justitiĂŤle jeugdinrichting Teylingereind is gesitueerd. Voor alle scholen, dus ook voor de Argos, is de gemeente verantwoordelijk voor de huisvesting. De nieuwe school is wel bijzonder, want het heeft geen gebouw maar huurt ruimtes van Teylingereind, de eigenaar van het complex. De huisvestingskosten krijgt de gemeente weer gecompenseerd door het Rijk. De gemeenteraad moet officieel een verklaring afgeven dat er geen bezwaar is tegen dit doorsluizen. De ChristenUnie had vorige week echter nog wel een bedenking hierover. Het Rijk heeft er een handje van om strepen te zetten door zulke vergoedingen, en dan kan de situ-

atie dreigen dat de gemeente zelf het geld moet ophoesten. Maar volgens de verantwoordelijke ambtenaar is de kans dat het Rijk dit doet ‘bijna nihil’. Overigens is de keuze voor de gemeente om geen verklaring af te geven zeer beperkt. De jeugd in deze gesloten instelling zal toch onderwijs moeten krijgen. Zolang de school volgens het Ministerie nog in aanmerking komt voor bekostiging, moet Teylingen de huisvestingskosten doorgeven. Het is de bedoeling dat de Aloysius Stichting het onderwijs gaat geven. Dit doet zij ook in De Burcht. Er is echter een klein geschil ontstaan. De Horizon, een andere onderwijsinstelling voor dit type onderwijs, is van mening dat zij bevoegd is dit op deze locatie te verzorgen. De Aloysius Stichting bestrijdt dit. De kemphanen zoeken dit nu onderling uit. Niet de gemeente, maar het Regionaal Expertise Centrum West bepaalt wie het onderwijs toegewezen krijgt. Dit centrum is ook verantwoordelijk voor de aanvraag richting het Ministerie. De gemeente ondervindt geen nadelige gevolgen van het geschil. Er moet wel vóór het nieuwe schooljaar duidelijkheid zijn. De verklaring van geen bezwaar gaat als een hamerstuk naar de gemeenteraad van 22 maart.

16-17-18* maart

DEMODAGEN *Zondag 18 maart van 11.00 tot 16.00 uur

Franck van der Valk (rechts) schonk wethouder John Stuurman een kaartje voor museum De Zwarte Tulp (Foto: Nico Kuyt).

Na inspraak in commissie

Nog geen besluit over archeologisch beleid Teylingen - De gemeenteraad gaat op 22 maart nog niet besluiten over het archeologiebeleid. Het onderwerp is door de raadscommissie Ruimte vorige week doorgeschoven naar de volgende vergadering in april. Dit na inspraak van voormalig VVDraadslid Franck van der Valk. Door Nico Kuyt Van der Valk voert al lange tijd strijd tegen de in het beleid opgenomen verstoringsdiepte van 30 centimeter voor bollenteeltgronden. Gaat een ingreep dieper, dan moet er eerst archeologisch plaatsvinden. B&W heeft weliswaar gezegd dat de gemeente ‘vrijmoedig’ om zal gaan als het bollengrond betreft, maar Van der Valk wil de beperking uit het beleid hebben. “Als je iets wilt beschermen moet er wel iets te beschermen zijn�, gaf hij aan. “De bollenvelden zijn al zoveel omgeroerd. Het is een intensieve teelt. Door bol op bol ontstaat er moeheid in de grond. Dit wordt opgelost door de ondergrond omhoog te halen. De bovenste 35 centimeter gaat naar onderen en de onderste 35 centimeter omhoog. Die gronden zijn de laatste honderd jaar al zoveel beroerd, dat alles al is gevonden.� Van der Valk verwonderde zich verder dat gronden met een middelmatige verwachting een meter diep verstoord mogen worden en bollengronden met een lage verwachting maar tot 30 centimeter. Hij pleitte ervoor om bollengrond te beperken op tenminste 70 centimeter. Om wethouder John

Stuurman tot verruiming te verlokken schonk hij de bewindsman een kaartje voor bollenmuseum De Zwarte Tulp in Lisse, om daar eens de sfeer van de Bollenstreek op te snuiven.

Praktisch Bij een paar raadsfracties ontstond het gevoel om er inderdaad ruimer mee om te gaan. “We moeten een onderscheid maken tussen wat theoretisch en praktisch vindbaar is. Praktisch is daar tot 70 centimeter niets vindbaar. We zouden daarom kunnen volgen om die gronden een verstoring tot die diepte toe te laten�, meende Ed Wegman (Trots op Nederland). “We moeten de bollengronden nauwkeurig op de kaart bepalen en in de tekst omschrijven dat die niet door ons streng worden beoordeeld�, vulde Bob Keeven (VVD) aan. De wethouder gaf te kennen dat hij hier even over moet nadenken. Daarnaast moet hij nog uitzoeken hoe het zit met het verschil in verstoringsdiepte tussen gronden met een middelmatige verwachting en een lage verwachting. De behandeling van het beleid is daarom uitgesteld naar de volgende commissievergadering.

10% Korting

op alle elektrische fietsen

Genoeg modellen om uit te proberen, waaronder het nieu nieuwe merk Sinus! = met Bosch motor -00*+&45*+/ 58&&8*&-&341&$*"-*45 )BWFOTUSBBU /PPSEXJKLFSIPVU 5FM


pagina 12

14 MAART 2012

Ambassadeur voor ‘werken naar vermogen’ Teylingen - De invoering op 1 januari 2013 van de nieuwe wet Werken naar Vermogen wordt een hele klus voor de gemeente. Alles hangt ervan af of werkgevers bereid zullen zijn moeilijk plaatsbare werknemers aan te nemen. In de commissie Welzijn kwam René Hartvelt (D66) met het idee om daarom een ambassadeur in het leven te roepen. Door Nico Kuyt

Burgemeester Schelberg bracht maandag een bezoekje aan het diamanten echtpaar Colijn-Vis (Foto: Willem Krol).

Echtpaar Colijn viert diamanten huwelijk

‘We hebben veel schik samen’ Sassenheim - “Ruzie? Dat woord komt in ons systeem niet voor. Betsy en ik hebben het fijn samen.” Dit vertelde Lou Colijn een paar dagen voor de diamanten bruiloft. Maandag 12 maart was het precies zestig jaar geleden dat hij en zijn bruid Betsy Vis in het gemeentehuis in Sassenheim in de echt werden verbonden. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit werd het bruidspaar namens de gemeente Teylingen afgelopen maandag gefeliciteerd door burgemeester Schelberg. Zaterdag 10 maart vond in De Oude Tol al een familiefeest plaats. Door Ineke Kovács Betsy Colijn-Vis (86) is een geboren en getogen Sassemse. Lou Colijn (84) is in Noordwijk geboren en woont inmiddels al tachtig jaar in Sassenheim. Veel dorpbewoners zullen Colijn kennen, want hij heeft veel functies bekleed. “Ik ben van alles geweest. Heb je een paar uur?” lachte Colijn opgewekt en liet weten een bollenbedrijf in Voorhout te hebben gerund, bestuurslid geweest te zijn van de Oranjevereniging Sassenheim, functies bekleed van diaken en ouderling van de Gereformeerde Kerk, medeoprichter van de Rotary Sassenheim en het Rijnlands Lyceum Sassenheim, voorzitter van veiling HBG in Lisse, van Kruisvereniging Bethesda, de Sassenheimse Kringloopwinkel, en Colijn was lid van diverse stichtingen in de regio die zich bezig houden met de geschiedenis in de plaatselijke dorpen.

het leukst. Zelfs mijn sokken werden gestreken. Welke getrouwde man kan dat vandaag de dag nog zeggen?”

Oogje Op de vraag hoe het bruidspaar elkaar destijds heeft leren kennen, geeft Lou Colijn als antwoord: “Eind jaren veertig ben ik soldaat in Indië geweest. Wij kregen regelmatig brieven die waren geschreven door de leden van de Meisjes Vereniging van de Gereformeerde kerk. De schrijfsels van Betsy Vis vond ik wel heel erg leuk. Ik kende haar al wel, want haar broer Cor en ik waren bevriend. Toen ik in de zomer van 1950 terugkeerde naar Sassenheim kwam ik vaak over de vloer bij de familie Vis. Ik had al een oogje op Betsy. Tijdens haar verjaardag in september van dat jaar kreeg ik mijn kans. Naast Betsy zat een dienstkameraad van me die losjes de leuning van de stoel van haar vasthield. Dus niet haar schouders. Gespeeld laconiek vroeg ik hem of hij wat met Betsy had. ‘Ikke niet’, luidde het ant-

woord. Je begrijpt dat ik toen direct werk van haar maakte. Gelukkig vond ze mij ook wel aardig. En op 12 maart 1952 trouwde de heer Vogelaar ons.” Het echtpaar Colijn kreeg vijf kinderen: twee zoons, Harry en Martin, en drie dochters: Joke, Lies en Ellen. Betsy en Lou zijn tevens oma en opa van acht kleinkinderen. Al zestig jaar woont het bruidspaar in hetzelfde huis. “Wel is het een ander adres geworden,” liet Colijn weten. “Jarenlang was dit huis te vinden aan de Wilhelminalaan 21. Toen de Westerstraat dwars door de laan werd aangelegd, veranderde ons adres in Prins Hendriklaan 5. Ons huis daalde voor ons, vooral emotioneel, enorm in waarde. Want je kunt toch beter naar koningin Wilhelmina heten dan naar prins Hendrik.” Dit laatste werd met een vrolijke glimlach van oor tot oor verteld.

De nieuwe wet vervangt straks de Wet werk en bijstand (WWB) en heeft gevolgen voor de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en de Wet Wajong. De wet bevat maatregelen waarmee het voor werkgevers aantrekkelijker moet worden om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Uiteindelijk is het een stevige bezuiniging. Gemeenten moeten straks uitvoering geven aan de wet. De gemeenteraad zal keuzes moeten maken welke doelgroepen nog ondersteund gaan worden. De medewerking van de werkgevers is essentieel om de wet te laten slagen. De belangrijkste maatregel voor hen is de loondispensatie. De werkgever betaalt daarbij alleen de arbeidscapaciteit van het nieuwe personeelslid en de gemeente vult het salaris aan tot het minimumloon. Daarnaast wil de gemeente werkgevers ‘ontzorgen’, door bijvoorbeeld de administratieve lasten te verminderen of begeleiding te geven. Teylingen wil ook zelf het goede voorbeeld geven. Te denken valt aan het inzetten in de groenvoorziening en de schoonmaak van gemeentelijke gebouwen. “Wij zijn zeer serieus aan het kijken om de schoonmaak te laten doen door de MareGroep”, liet wethouder Karin Lambrechts weten. “Niet alleen voor het goede voorbeeld, maar het is ook leuk en handig om de mensen van de MareGroep tegen te komen.”

René Hartvelt (D66): “Je ziet prachtige voorbeelden. Dat moeten we uitbuiten en die werkgever als een soort ambassadeur collega’s over de streep laten trekken”. (Archieffoto). De manager van dit bedrijf hield een enthousiast verhaal. “Je ziet prachtige voorbeelden. Dat moeten we uitbuiten en die werkgever als een soort ambassadeur collega’s over de streep laten trekken. In maatschappelijk ondernemen zitten kansen”, aldus Hartvelt. Lambrechts vindt dit een goede suggestie. “Het is een leuk idee om managers die enthousiast zijn dit aan anderen te laten vertellen.” Peter Scholten (CDA) denkt dat daarnaast mogelijkheden zijn door specifieke eisen te stellen bij de aanbesteding van gemeentelijke werken. De gemeenteraad gaat op 22 maart beslissen over een visie over de nieuwe wet. Dan volgt een nadere uitwerking met concrete besluiten, zoals de nog te ondersteunen doelgroepen.

Ambassadeur Het blijft echter de vraag hoe werkgevers met de wet omgaan. René Hartvelt (D66) denkt dat een ambassadeur kan helpen. Recent brachten de raadsleden een bezoek aan het Warmondse Fuji Logistics.

Het geheim van een zo lang en gelukkig huwelijk wordt tot slot verklapt door Betsy Colijn: “Lou en ik hebben altijd schik met elkaar gehad. En dat is nog zo.”

Participatie bij landschapspark Sassenheim/Voorhout - Voor het ontwerp van een andere inrichting van het groene gebied tussen Sassenheim en Voorhout, de Roodemolenpolder, wordt een uitgebreid participatietraject ingezet. Dat start nog dit jaar. “We beginnen met een heel open boek met geen koers of denkrichting vooraf. We gaan proberen de opzet gelijk te doen als met het recreatieeiland Koudenhoorn is gedaan. Heel open met iedereen discussiëren en kansen te geven gedachten te ontwikkelen”, stelt wethouder Kees van Velzen. Hij hoopt in 2013 het ontwerp gereed te hebben. “We trekken er een jaartje voor uit en gaan proberen al werkende te kijken hoe je dit gebied zou kunnen inrichten. Bijvoorbeeld als een landschapspark met een heleboel mogelijkheden voor recreatie en toerisme. Een groene oase en een natuurlijke afscheiding tussen Sassenheim en Voorhout waar heerlijk valt te recreëren.”

Gestreken sokken Colijn: “Als ik goed nadenk komen er vast nog meer functies bovendrijven, maar het gaat nu om ons huwelijksjubileum. Ik was wel vaak weg, hè Betsy?” Mevrouw Colijn keek haar echtgenoot glimlachend aan en liet weten: “Je was niet veel thuis, maar ik heb me nooit verveeld hoor. Ik zorgde met hart en ziel voor de kinderen en het huishouden. Daarnaast heb ik korfbal gespeeld en me jarenlang ingezet voor TOP. En dat alles met veel plezier.” Haar man vulde nog aan: “Betsy vond volgens mij strijken

Scholieren ruimen afval in omgeving op BOOMVERZORGING snoeien en verwijderen - versnipperen - stronken frezen/verwijderen advies en onderzoek - voor particulier/bedrijf/overheid/collega’s haardhout en snippers - aanleg en onderhoud tuinen Loosterweg 51c - 2215 TM Voorhout - T 0252 235 888 - www.vwinsen.nl

Teylingen - Afgelopen vrijdag werd de jaarlijkse zwerfafvalactie met scholieren gehouden. De actie vond plaats in het kader van de Week van Nederland Schoon. In totaal ruimden 65 scholieren het zwerfafval in de omgeving van hun school op. De deelnemende scholen waren De Regenboog in Voorhout, Oostergeest in Warmond en De Rank in Sassenheim, waar wethouder Van Velzen aanwezig was (zie foto). Na een uitleg door een medewerker van de gemeente hoe het zwerfafval moet worden opgeruimd en wat de kinderen wel en niet mogen oprapen, konden de leerlingen aan de slag gaan (Foto: FBPS/ Peter Schipper).


14 MAART 2012

pagina 13

Verhalen van schade bij daders blijkt lastig Teylingen - Burgemeester Sander Schelberg zit met zijn ambtenaren ‘bovenop’ het verhalen van schade aan gemeentelijke eigendommen door vandalen. Dit verklaarde hij vorige week op vragen van raadslid Sabrina van der Lubbe (VVD). Van der Lubbe verwonderde zich erover dat over het vierde kwartaal van vorig jaar in totaal nul euro aan schade is verhaald. Dit toont de laatste Barometer Integrale Veiligheid aan. De VVD heeft in het verleden herhaaldelijk aangedrongen op het structureel verhalen van schade. “Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn schade”, zo beklemtoonde zij. De burgemeester liet weten dat hij zeker meer schade wil verhalen, maar: “Wij hebben de daders niet. En dan houdt het even op. Maar weet dat de organisatie er bovenop zit. Het gaat mij niet ver genoeg wat betreft de resultaten. Ik zal er goed op letten. Wij laten het er niet bij zitten.” PvdA-fractievoorzitter Willem de Jong plaatste tijdens de vergadering nog een plaagstootje richting de VVD. Hij bracht de verkiezingsslogan van de liberalen in herinnering: ‘Vandalen

Bij Het Raamwerk kan men tussen 11.00 en 15.00 uur bij verschillende locaties een kijkje nemen. Er is van alles te zien en te doen, zoals rondleidingen, demonstraties, exposities en informatiestands. Ook zijn er cliënten die hun woning openstellen. Men is welkom bij Het Raamwerk in Sassenheim: De Oude Post, Hoofdstraat 99; Tolhuisstraat 10 en 14; en ’t Bollenpalet, Zuilhofstraat 2. Het Raamwerk biedt ondersteu-

Burgemeester Schelberg: ‘We zitten er bovenop’ (Archieffoto). gaan betalen’. “We zijn nu twee jaar verder en ik zie er weinig van terug. Je kunt vaststellen dat deze slogan niet waar te maken is”, stelde hij. Overigens ondersteunde hij de vragen van de VVD. Van der Lubbe onthulde dat zij binnenkort met een initiatiefvoorstel komt voor het invoeren van Burgernet. Dit is een telefonisch en SMS-netwerk tussen politie en inwoners, om de politie zo te helpen bij het opsporen van personen en voertuigen. De meeste gemeenten in de Bollenstreek hebben dit al ingevoerd.

ning en begeleiding op het gebied van wonen, dagbesteding en (para) medische zorg aan kinderen en jong-volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook ActiVite geeft de mogelijkheid om op een leuke manier kennis te maken met de zorg. In ActiVite AgnesStaete aan de Kerkweg 4 in Voorhout worden van 11.00 tot 15.00 uur diverse activiteiten georganiseerd. Om 11.00 uur en 14.00 uur zijn er speciale informatiebijeenkomsten over werken in een woonservicecentrum. Men kan zich opgeven op www.activite.nl voor een rondleiding door ActiVite AgnesStaete om 12.00 uur en 13.00 uur. Men kan dan een kijkje nemen in één van de huiskamers van de bewoners, of zelf ervaren hoe zorg via een beeldscherm werkt. De verpleegkundige is aanwezig voor een korte check van bloeddruk en bloedsuiker. Daarnaast krijgt men meer informatie over het nieuwe Ontmoetingscentrum Dementie en de overige producten van ActiVite.

Boomfeestdagen in gemeente Teylingen Teylingen - Dit jaar is de Boomfeestdag in de gemeente Teylingen op drie verschillende dagen. De gemeente heeft gekozen voor een nieuwe opzet. Van maandag 19 tot en met woensdag 21 maart viert men in Teylingen op verschillende locaties de Boomfeestdag. De nadruk ligt dit jaar op parken en tuinen. Van maandag 19 tot en met woensdag 21 maart brengen wethouders en leerlingen van basisscholen een bezoek aan drie parken in de gemeente Teylingen. Hier krijgen leerlingen een rondleiding van vrijwilligers. Aansluitend planten leerlingen samen met wethouders nieuwe bomen op de volgende locaties: maandag 19 maart van 13.15 tot 15.00 uur in de Boerhaavetuin in Voorhout: wethouder Kees van Velzen met 31 leerlingen van groep

Total Schoonoord valt alweer in de prijzen Voorhout - Total Schoonoord aan de Herenstraat in Voorhout is uitgeroepen tot het beste Totaltankstation van Nederland. Op 8 maart werden tijdens een feestelijke avond in de Efteling de prijzen overhandigd door Robert Joore, directeur Retail van Total Nederland, en tv-presentatrice Anita Witzier.

Open dag in de zorg Teylingen - Naast de Bernardus in Sassenheim, Gerto in Voorhout en Mariënstaete in Warmond, doet ook Het Raamwerk in Sassenheim en AgnesStaete in Voorhout mee aan de landelijke open Dag van Zorg en Welzijn op zaterdag 17 maart. Op deze dag zetten zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren open voor iedereen die belangstelling heeft om te kijken wat er zoal leeft binnen de zorg- en welzijnsector.

‘Kroon op het werk’

7 van basisschool Emmaüs; dinsdag 20 maart van 13.15 tot 15.00 uur in Park Rusthoff in Sassenheim: wethouder Leo van der Zon met 25 leerlingen van groep 7 van basisschool De Overplaats; woensdag 21 maart van 9.15 tot 11.00 uur bij Huys te Warmont in Warmond: wethouder Karin Lambrechts met 16 leerlingen van groep 7 van basisschool Oostergeest. Het thema van de Nationale Boomfeestdag is dit jaar ‘Bomen (be) leven’. Alle deelnemende scholen hebben een ‘Bomen Herkennen Boek’ ontvangen om zich goed te kunnen voorbereiden. Ook de andere scholen in Teylingen hebben dit boek ontvangen om in de klas aandacht te besteden aan het belang van bomen voor de woonomgeving. Na afloop van de plantactiviteiten krijgen de kinderen een herinnering aan deze dag mee.

Top Service betekent voor Total zichtbare kwaliteit op de tankstations, die Total Schoonoord in staat stelt zijn doelstelling te behalen: erkenning van de klant, nummer 1 zijn. De slogan zegt het al: ‘Total kies je niet toevallig’. Top Service is een essentieel onderdeel van de commerciële strategie van Total en maakt onderdeel uit van de dagelijkse praktijk in de manier van werken. De onderdelen van Top Service zijn gebaseerd op de resultaten van bezoeken van mysteryklanten, klanttevredenheidsonderzoeken, klantenklachten en andere studies. Zij worden periodiek aangescherpt. Het Top Service-logo bevat de vijfsterrenservice die Total wil bieden aan haar klanten. Tevens zijn in deze vijf sterren de basisprincipes van Top Service vertegenwoordigd: professioneel en vriendelijke ontvangst; producten van topkwaliteit; aantrekkelijke wisselende acties; schone faciliteiten, en service van topkwaliteit. Het Top Service-niveau wordt op een hoog peil gehouden door training van stationsmedewerkers, periodieke meting van het Top Service-niveau door middel van mysterybezoeken, en beloning van de best scorende stations met de Top Service Award).

Hoge ogen Al ruim tien jaar scoort Total Schoonoord hoge ogen als het gaat om de Top Service. Al sinds 1997, toen nog als Fina Gouden Pomp-

Total Schoonoord is uitgeroepen tot het beste Total-tankstation van ons land (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). actie, valt Schoonoord bijna elk jaar in de prijzen. Vier keer kwam er een mysteryguest op bezoek in het station. Drie keer scoorde het station 100 procent, één keer lieten ze een procentje liggen. Toch was het genoeg voor een Platina Top Service Award, de hoogste onderscheiding die Total geeft. Maar naast deze Top Service Award is er sinds enige jaren ook een Europese prijs van Total te verdienen: de COPA Award, ofwel Commercial Performance Award. De naam zegt het al: hierbij wordt gelet op de commerciele activiteiten van het station. Zo is Total Schoonoord erg actief als het gaat om Power Points, het spaarsysteem van Total. Niet alleen klanten van het tankstation, maar ook die van het bijbehorende Autobedrijf Schoonoord, kunnen Power Points sparen op de uitgevoerde reparatieen onderhoudswerkzaamheden aan de auto. Ronald Boere, eigenaar van het bedrijf, is ook erg actief op social media zoals Facebook en Twitter. Iets wat bij een bedrijf dat met zijn tijd mee wil gaan eigenlijk niet meer mag ontbreken. Dat

vindt men ook bij Total Nederland. Als derde is ook de stijging van het aantal verkochte liters brandstof belangrijk. Veel mensen uit Voorhout en omgeving weten inmiddels de weg naar het station te vinden en laten de onbemande tankstations voor wat ze zijn. Bij Total Schoonoord krijgen ze korting en kunnen ze sparen. En dan ook nog een goed geoutilleerde shop, waar vriendelijke medewerkers klaar staan om te helpen of adviseren waar nodig. Deze prijzen zijn een kroon op het werk van de sinds 1 januari gepensioneerde Hans Boere, die het bedrijf 32 jaar lang runde samen met vrouw Lenie. Hans is dan ook bijzonder trots op zoon Ronald, die het bedrijf overgenomen heeft. Hans en Ronald gaan op 21 maart samen met een afvaardiging van Total Nederland naar Parijs. Daar vindt het Total COPA Gala plaats en wordt het best presterende station van Europa gekozen. Slechts één keer eerder ging deze titel, met de bijbehorende cheque van 10.000 euro, naar een Nederlands tankstation.

Trilokaal wil nieuwe duurzaamheidslening Teylingen - Raadslid Rob ten Boden (Trilokaal) wil dat B&W onderzoekt of het instellen van een duurzaamheidslening particuliere woningeigenaren over de streep kan trekken om energiebesparende maatregelen te nemen. In de raadscommissie Ruimte diende hij daartoe een initiatiefvoorstel in.

wij al maanden aan het kijken om in het kader van duurzaamheid iets te kunnen doen. Ik ga dit erbij betrekken.” De wethouder komt over enige tijd met een notitie naar de commissie terug. De gemeenteraad neemt vervolgens een beslissing of de duurzaamheidslening ingesteld moet worden of niet.

Met de verstrekte leningen kunnen eigenaren dure aanpassingen uitvoeren, zoals het dak isoleren of zonnepanelen plaatsen. De eerste drie jaar is de lening aflossingsvrij. De eigenaar betaalt alleen rente. Daarna gaat hij rente en aflossing betalen. De lening bedraagt minimaal 2500 euro en maximaal 15.000 euro en de ‘lager dan de markt’rente staat gedurende de hele looptijd vast. Met de gerealiseerde energiebesparing kunnen particulieren terugbetalen. De werking is vergelijkbaar met de starterslening. De gemeente stort een bedrag in het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Uiteindelijk moet daar voldoende inzitten zodat het zichzelf kan bedruipen. Nieuw verstrekte leningen worden dan geheel betaald uit de ingekomen aflossingen en rentebedragen, de zogeheten revolverende werking. Wanneer het fonds helemaal wordt opgeheven, vloeit al het geld weer terug naar

D66 wil gratis wifi-punten Rob ten Boden (Trilokaal): initiatief voor duurzaamheidslening (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). de gemeente. Ten Boden denkt dat voor het eerste jaar een storting van 100.000 euro in het fonds nodig zal zijn. Met dit bedrag kunnen zes tot veertig leningen verstrekt worden. Bij succes kan later meer in het fonds worden gestopt. Overigens bleek bij de starterslening de revolverende werking niet zo snel in te treden. Dit fonds bleek een enorm succes en de gemeente heeft de laatste jaren aanzienlijke bedragen extra erin moeten stoppen. Wethouder John Stuurman nam vorige week het initiatiefvoorstel naar eigen zeggen in dankbaarheid aan. “Dit kan ons helpen richting te geven. Samen met marktpartijen zijn

Teylingen - D66-fractievoorzitter Rose Marie Keijzer wil naast het nieuw aan te leggen glasvezelnetwerk ook meer draadloze wifipunten in de gemeente waar computergebruikers gratis gebruik van kunnen maken. Keijzer is op dit moment een voorstel aan het uitwerken. Zij denkt bijvoorbeeld aan wifi-punten rond alle gebouwen van de gemeente. En wellicht in samenwerking met de ondernemers ook op enkele centrale plekken waar veel mensen samenkomen, zoals het horecaplein in Sassenheim. De fractie nodigt iedereen uit om een bijdrage te leveren. Het wifivoorstel staat gescheiden van het initiatief van het CDA voor een glasvezelnetwerk. De mogelijkheden voor dit netwerk is B&W op dit moment aan het onderzoeken.


13% KORTING

ProgrammaRaad Rijnland Bollenstreek

op de montage

Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Zoeterwoude

Postbus 71 2360 AB Warmond

KUNSTSTOF EN HOUTEN kozijnen ramen deuren dakkapellen serres schuifpuien binnendeuren

telefoon/fax: 071-3010118 e-mail: info@prrb.nl

internet: bankrekening:

www.prrb.nl 1201.66.267

Vergadering programmaraad

Het complete adres voor al uw verbouwwoonwensen.

De Programmaraad Rijnland Bollenstreek vergadert op woensdag 28 maart 2012. De vergadering vindt plaats in het Bestuurscentrum van de gemeente Teylingen, Raadhuisplein 1 in Voorhout. De aanvang van de vergadering is 20.00 uur. De vergadering is openbaar. Degenen die van het spreekrecht gebruik willen maken dienen dit vóór de vergadering mede te delen. Dat kan per e-mail, per fax of telefonisch tot de middag van de vergadering 17.00 uur. In de vergadering komt onder andere aan de orde: jaarverslag 2011, jaarrekening 2011, begroting 2013, en bespreking en vaststelling televisieadvies 2012. Het conceptadvies is te vinden op de website van de programmaraad.

De Roysloot l 9-i,i Rijnsburg ij b Tel. 071 408 86 78 info@starkozijnkatwijk.nl www.starkozijnkatwijk.nl

De vergaderingen van de Programmaraad Rijnland Bollenstreek zijn ook rechtstreeks te volgen via internet: www.prrb.nl. De Programmaraad Rijnland Bollenstreek heeft als werkgebied de gemeenten Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. De programmaraad is op grond van de Mediawet ingesteld door de raden van de gemeenten in het werkgebied, en heeft tot taak de kabelexploitanten Ziggo en Glashart Media (Lijbrandt Telecom en XMS) te adviseren over de samenstelling van het analoge wettelijk minimumpakket van 15 televisie- en 25 radioprogramma’s.

Showroom open: -A U s $I T M VR U s :AT U

Dak herstellen? Bouma/ • Lekker toerfietsen vanuit •Grundeken bellen! 5114674- Wassenaar en Voorschoten? 5118394. Uw dak-specialist! Vwo-, havo, •vmbo-leerlingen:

mavo, huiswerkbegeleiding/bijles aangeboden door ervaren A/B student. Tel. 071-5616768.

BC SIERBESTRATING •Tegelwerk, met afvoer, gra-

Meer informatie over de programmaraad, de samenstelling, de bevoegdheden, de werkzaamheden, de vergaderingen en de aan de kabelexploitanten uitgebrachte adviezen, vindt u op de website: www.prrb.nl.

www.tcdekampioen.nl.

Kwaliteitsproducten binnen handbereik

PVC stroken

Desso tapijt

Autobedrijf G. Dol b.v. Rijnsburgerweg 48 0252-211849 Voorhout www.gdol.nl

tis prijsopgave. Tel. 0655321682.

•vanSCHILDERSBEDRIJF den Oever. Vakwerk voor binnen en buiten. Tel. EERHART Sierbestra- 071-4035280 / 06-54261554. ting. Voor al uw bestratinZit u nog in de schaduw? gen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave Wij zagen bomen om en takken af. Tel. 070-5111923, 070-3211006. b.g.g. 06-53794870. Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen of 50-plusser SCHILDERT, huur Mr. Steam. Gratis SAUST en behangt uw huis thuisbezorgd. Tol Steam weer als nieuw. Tel. Interieurverzorging, tel. 06-13067762. 070-5116612.

•

•

•

•

Stukadoor- en sierpleisterbedrijf

van Mflor nu incl. arbeid excl. egalisatie

Nu v.a. 67, p/m 4 meter breed 00

v.a. 39,95 m2

UNIEKE UITVERKOOP op vele vloerbedekking/ zonwering/meubels en bedden

Auping

SUPER + â‚Ź 1,829 p.ltr.

DIESEL â‚Ź 1,439 p.ltr.

DIESEL ROOD â‚Ź 1,343 p.ltr.

NU 24-UUR TANKEN MET KORTING

Nu 7 en 8 cent KORTING (alleen op benzine) Openingstijden: ma. t/m vr. 07.30-20.30 uur, za. 08.00-18.00 uur, zo. gesloten.

Auping 2e matras HALVE PRIJS

Nu 15%

ime Gratis ru re e rk pa heid gelegen eur! d voor de

"MMF TUVLBEPPSTXFSLFO r -JKTUFO 0SOBNFOUFO QMBGPOET 4JFSQMFJTUFS 4QBDIUFMQVU[ r #JOOFO FO CVJUFOXFSL 5FM

Binnenzonwering

EURO â‚Ź 1,759 p.ltr.

& NBJM K WFSEPFT!DBTFNB OM

korting (Flexcolors)

Interieur: Smederij 2 - T (0252) 37 09 49 Slapen: Smederij 12 - T (0252) 21 36 80 Noordwijkerhout www.turk-roof.nl t info@turk-roof.nl

D(E)INING 19 Dein mee met Hollandse en Spaanse sferen in Strandrestaurant D(e)ining 19 Strandvak 19 te Katwijk 071-4019998 Binnenkort genieten op het Katwijkse strand.

Vanaf komende week starten we met de Paasworkshops.h ĹšÄžÄžĹŒ ŏĞƾĆ? ĆľĹ?Ćš Ď° Ç€ÄžĆŒĆ?Ä?ĹšĹ?ůůĞŜĚĞ Ç Ĺ˝ĆŒĹŹĆ?ŚŽƉĆ?͘ sĂŜĂĨ Ď­Ďą ĹľÄ‚Ä‚ĆŒĆš Ĺ?Ä‚Ä‚Ĺś Ç Äž ĹśĹ?ĞůĆ?Äž Hanging-baskets maken, de baskets worden ĆŒŽŜÄšŽž Ĺ?ĞǀƾůÄš žĞƚ Ć‰ÄžĆŒĹŹĹ?ŽĞĚ Ć?ƚĞŏŏĞŜ ĞŜ ŜĂ ŚĞƚ žĂŏĞŜ Ä?ĹŻĹ?ĹŠĹŒ ĹšĹ?ĹŠ Ä?Ĺ?ĹŠ ŽŜĆ? Ĺ?Ĺś ĚĞ ĹŹÇ ÄžĹŹÄžĆŒĹ?ĹŠ ŚĂŜĹ?ĞŜ ƚŽƚ ĹšĹ?ĹŠ Ç€ŽůĹ?ĆŒĹ˝ÄžĹ?Äš Ĺ?Ć? ĞŜ h ŚĞž ŽƉ ŏŽžĆš ĹšÄ‚ĹŻÄžĹśÍ˜ Alle informatie kunt u vinden op onze site: www.dekotuinenlisse.nl of bel met Jacqueline: 06-18152687


14 MAART 2012

pagina 15

Expositie ‘Julianakerk 100 Jaar’ geopend Sassenheim - Na de kerkdienst op zondag 11 maart is in de 100-jarige Julianakerk de expositie met de toepasselijke naam ‘Julianakerk 100 Jaar’ geopend. Tevens is een jubileumblad met gelijknamige titel gepresenteerd. Dit blad is zonder kosten beschikbaar voor de gemeenteleden en bezoekers van de Julianakerk. De expositie is tot en met 15 april te bezichtigen in een vijftal zalen van de Julianakerk.

DSVP tijdens het concert van afgelopen weekend.

Tweemaal ‘volle bak’ voor DSVP

Bewijs dat accordeonmuziek ook nog van deze tijd is Sassenheim - Het vooroordeel dat accordeonmuziek niet van deze tijd is, is afgelopen weekend weer met de grond gelijk gemaakt door accordeonvereniging DSVP uit Sassenheim. Vrijdag 9 en zaterdag 10 maart vond het jaarconcert van de vereniging plaats in theater ’t Onderdak in Sassenheim. Vanwege de grote belangstelling en het tempo waarmee andere jaren het concert uitverkocht was, stonden er dit jaar twee avonden gepland. Op deze manier hoopte men te kunnen beantwoorden aan de grote belangstelling. Twee avonden de zaal gevuld krijgen met publiek bleek ook geen enkel probleem. Wederom was de belangstelling zo groot dat de vraag het aanbod aan kaarten oversteeg. Beide avonden waren de kaarten uitverkocht en was de zaal tot de nok toe gevuld. Degenen die een van de concerten hebben bijgewoond heeft kunnen genieten van een avond gezellige en afwisselende accordeonmuziek. Diverse bekende en minder bekende stukken passeerden de revue. ‘Amèlie’, gebasseerd op de door Yann Tiersen gecomponeerde soundtrack van de gelijknamige film, nam het publiek mee in een typerend Franse sfeertje van stokbrood, kruidenroomkaas, wijn en zonnig zomerweer. Het daarop volgende ‘Highlights van Mozart’ bevatte voor het publiek herkenbare fragmenten uit verschillende symfonieën van Mozart. Het Iers getinte en opzwepende ‘Lord of the Dance’ zorgde voor een luid applaus van een enthousiast publiek,

en vanwege het hoge speeltempo waarschijnlijk ook voor vermoeide vingers bij de accordeonisten. Accordeonvereniging DSVP (Door Studeren Veel Presteren), bestaat momenteel uit 29 leden en is nog een van de weinige accordeonorkesten in de Bollenstreek. Het orkest is in 1958 opgericht door Gerard de Zwart, vader van de huidige dirigent Wim de Zwart. In deze jaren heeft het orkest onder andere bekendheid opgebouwd vanwege de optredens in diverse bejaardenhuizen in de regio. Veel leden van het orkest zijn al jarenlang lid en tijdens het jaarconcert werd een aantal van hen extra in het zonnetje gezet. Maria Vonk werd gehuldigd vanwege haar 50-jarig lidmaatschap. Daarmee is zij tevens het lid welke het langst bij de vereniging aangesloten is. Gusta de Haas werd gehuldigd vanwege haar 25-jarig lidmaatschap. DSVP kent meerdere leden die al 25 jaar lid zijn en een grote groep leden is al meer dan tien jaar lid van dit orkest. Dit getuigt wel van het plezier waarmee de leden iedere week repeteren. Oud-dirigent Jaap van Rhijn nam tijdens het jaarconcert afscheid als dirigent. Gedurende veertien jaar dirigeerde hij één stuk tijdens het concert bij DSVP. Hij bedankte het orkest voor de inzet in al die jaren, en sprak uit dat hij met veel plezier het orkest heeft gedirigeerd. Hij blijft wel spelend lid bij DSVP. Het programma na de pauze werd verzorgd door ’t Joppekoor” uit Warmond, ook geen onbekende in de Bollenstreek. Uit volle borst zongen zij hun nummers en oogstten veel lof van het publiek. Vanwege de begeleiding van de zang door accordeonmuziek was het een goed gekozen combinatie met het accordeonorkest en

Beste dokter in de keuken Voorhout - ‘De beste dokter staat in de keuken’. Onder deze titel verschijnt een boek over voeding. Voeding is de basis van onze gezondheid. Zowel preventief als curatief kunnen kwalen en ziekten met de juiste voeding aangepakt worden. Dit boek van voedingsdeskundige Birgit de Heij uit Voorhout gaat over de orthomoleculaire voedingsleer en geeft een praktische uitwerking van die voedingsleer in de vorm van recepten. ‘Orthomoleculair’ betekent: de juiste moleculen in de juiste hoeveelheid op de juiste plek. Orthomoleculaire voeding staat voor lichaamsopbouwende voeding die de kwaliteit van het leven waarborgt. Het doel van de auteur is om een manier van

denken en handelen in de keuken te bevorderen die de lichamelijke en mentale gezondheid ten goede komt. Door een orthomoleculair voedingspatroon ontstaat er in eerste instantie meer energie en andere positieve gevolgen zoals een beter slaappatroon, een minder opgejaagd gevoel, enzovoort. Daarnaast verbetert de weerstand aanzienlijk, zodat onder meer bacteriën en virussen geen grip krijgen. Dit boek is een stap om de verantwoording te nemen voor de eigen gezondheid, de energie en de kwaliteit van het eigen leven. Birgit de Heij was werkzaam als cateringmanager bij grote bedrijven en leidinggevende in de gezondheidszorg. Nu heeft zij een eigen praktijk als orthomoleculair voedingsdeskundige en publiceert zij over voeding en gezondheid.

bleef de sfeer er tot op het eind van de avond goed inzitten.

Voorafgaand aan de opening van de expositie werd aan een drietal leden van de kerkelijke archiefcommissie, te weten mevrouw Van der Neut en de heren Verhoek en Vis, het eerste exemplaar van het jubileumblad overhandigd. De lezens- en kijkwaardige inhoud van het blad is immers voor een belangrijk deel vorm gegeven vanuit het kerkelijk archief. Een archief dat zich sinds enige tijd

gedocumenteerd en geklimatiseerd in het Regionaal Archief Leiden bevindt. Daarnaast heeft ook de Stichting Oud Sassenheim veel informatie geleverd voor zowel de expositie als het jubileumblad. De heer P. Langeveld heeft de commissie ‘Julianakerk 100 Jaar’ hierbij met raad en daad bijgestaan. Het jubileumblad is geheel in eigen beheer gemaakt, waarbij de commissie de nodige ondersteuning heeft gehad van Arja Meijer en kerkelijk huisdrukker Jaap van Leeuwen. In hen worden allen bedankt die voor en achter de schermen hebben zorggedragen dat de expositie kan plaatsvinden. De volgende openingstijden worden voor de expositie aangehouden: vrijdagavonden 16, 23 en 30 maart en 13 april van 19.00 tot 20.30 uur, en zondagen na de kerkdienst op 11, 18 en 25 maart en 1, 8 en 15 april van 11.30 tot 12.30 uur. Het kerkgebouw is op de vrijdagavond geopend aan de linkerzijde van de Julianakerk, nabij het Jeugdhuis.

Familieleden exposeren Warmond - Tot en met 11 april is er een familie-expositie in galerie De Pomp aan de Dorpsstraat 38 in Warmond. De opening is op zondag 18 maart van 15.00 tot 16.00 uur. Er zijn vier familieleden die meedoen aan de expositie. Hun grootvader kwam uit Warmond, en de vier kleindochters leek het leuk om in Warmond te exposeren ter ere van hun opa. Truus Pluim-Codes maakt gevarieerd werk, zoals aquarellen en ook acryl, zowel abstract als figuratief. Ze is lid van het Montfoorts kunstenaarscollectief. Lonny van Rijn maakt keramiek, vooral grote sculpturen. Ze maakt ook vaak in opdracht eigentijdse Mariabeelden. Haar werk is veelzijdig en kent net als de door haar zo geliefde klei vele facetten. Ans van Rijn schildert sinds 1994. Zij studeerde aan de Vrije Academie in Amsterdam. Ze werkt voornamelijk met acryl en olieverf. Haar stijl gaat van modern tot abstract, en ze maakt vaak bloemen, landschappen en stillevens. Kitty van Rijn ziet schilderen als een uitdaging. Ze maakt zich nieuwe technieken eigen, en schildert met acryl, olieverf en gemengde technieken. Ze maakt ook zijdeschilderijen. De kunstenares schildert sinds 1987 en kreeg les van bekende schilders. Ze volgt nu de Famous Artist Course. De expositie in Warmond zal alleen haar zijdeschilderijen bevatten.

Actie kerk voor voedselbank Warmond- In de kerkdienst op zondag 18 maart in de protestantse kerk in Warmond (aanvang 10.00 uur) is de Diaconiecollecte bestemd voor de Voedselbank Teylingen. Naast de inzameling van geld vraagt men de gemeenteleden ook zoveel mogelijk houdbare producten voor de voedselbank mee te nemen en die op de tafel te zetten die daarvoor speciaal vooraan in de kerk staat. Te denken valt aan producten als koffie, thee, suiker, olie, rijst, pasta, vis of vlees in blik, groente in blik of pot, tandpasta, shampoo, zeep, wasmiddel, pakjes soep, frisdrank, enzovoort. Mevrouw Hylkema van de voedselbank komt tijdens de dienst nadere informatie geven over het werk van de voedselbank. Iedereen is welkom om producten voor de voedselbank naar de kerk te brengen op 18 maart van 9.30 tot 12.00 uur.

Visitatiecommissie ‘keurt’ Achtbaan goed Voorhout - Naast het traditionele onderwijs kent het Nederlandse onderwijsstelsel ook vernieuwingsonderwijs. De meest voorkomende vormen van vernieuwingsscholen zijn Jenaplanscholen, Montessorischolen en daltonscholen. De Achtbaan in Voorhout is in de Duin -en Bollenstreek de eerste daltonschool. Na een opleidingstraject verkreeg de school in 2002 het daltoncertificaat. Binnen de Nederlandse Daltonvereniging is het de regel dat scholen om de vijf jaar bezoek krijgen van een visitatiecommissie die nagaat of binnen de school de aspecten zelfstandigheid, zelfverantwoordelijkheid en samenwerking voldoende en op een goede manier in het onderwijs tot uiting komen. In 2007 werd het daltonpredikaat voor de eerste keer verlengd. Vanwege het succes van daltonscholen worden in veel scholen diverse aspecten van het daltononderwijs gekopieerd. Het succes van het daltononderwijs is echter afhankelijk van de samenhang tussen pedagogische, onderwijskundige en schoolorganisatorische aspecten in relatie met financieel en personeelsbeleid. Op 5 maart stonden acht visiteurs van de daltonvereniging klaar om De Achtbaan te beoordelen op de aspecten van daltononderwijs. Voorafgaand waren documenten als het schoolplan, het daltonbeleidsplan en de schoolgids naar de visitatiecommissie verstuurd. Ook door ouders en leerkrachten ingevulde enqueteformulieren werden

meegestuurd. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst op de locatie Beukenrode werd de school verder geïntroduceerd aan de commissie. Dit gebeurde aan de hand van een film waarin de kinderen vertellen op welke manier er gewerkt wordt binnen de school. Daarna zwermden de visiteurs uit naar de diverse locaties om de klassen te bezoeken. Veelal bevroegen zij de kinderen op allerlei zaken over hun werk. Na de klassenbezoeken waren er afzonderlijke gesprekken met leerkrachten, kinderen en ouders, en het bestuur. In intern onderling overleg maakte de visitatiecommissie haar balans op. Zij complimenteerde de school met het gegeven dat op allevier de locaties in hoofdlijnen op dezelfde wijze gewerkt werd en dat leerkrachten binnen de gestelde kaders de ruimte krijgen eigen keuzes te maken. Parels in de school vond men de omgang met de kinderen, de sfeer binnen het team, het tutorrekenen en het toepassen van de principes van meervoudige intelligentie. De mate van zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid was volgens het oordeel van de commissie goed. Ook de samenwerking tussen kinderen was op een goed niveau, mede ook door de laatste ontwikkelingen op het gebied van coöperatief leren. Dit gekoppeld aan de hoge opbrengsten van de school bracht de visitatiecommissie tot het oordeel dat De Achtbaan een prima daltonschool was. Zij zal het bestuur van de Nederlandse daltonvereniging adviseren het daltonpredikaat opnieuw voor een periode van vijf jaar aan De Achtbaan toe te kennen.


pagina 16

14 MAART 2012

Lentepas Keukenhof Om al het schoons van Keukenhof in één dag te zien is een illusie. Keukenhof is elke dag anders. Er bestaan immers zoveel soorten, vormen en kleuren bolbloemen. Al wandelend door het bloeiende voorjaarspark doet men ideeën op, vindt men trends en toepassingen voor de eigen tuin. De wekelijks wisselende bloemenshows in de paviljoens zijn boeiend. Het Bloemenbos en de Lenteweide zijn verrassend en inspirerend. De inspiratietuinen, rondleidingen en fotografie workshops, de thema route Polen-Hart van Europa, de Easter Parade en de kunstwerken zijn de moeite waard om meerdere malen van te genieten. Een lente is niet compleet zonder geregelde bezoeken aan de mooiste bloemententoonstelling van Nederland. Keukenhof heeft een aantrekkelijke mogelijkheid om optimaal van het park te genieten. De Lentepas geeft gedurende de gehele openstelling van 22 maart tot en met 20 mei toegang tot alle onderdelen van het bloemenpark van 32 hectare, inclusief de speciale evenementen. De kosten voor een lentepas zijn 43 euro per persoon. Na drie bezoeken (normale kosten € 43,50) heeft men de kosten er dus al uit en is elk volgend bezoek helemaal gratis. De aanschaf van een Lentepas biedt meer voordelen. Zoals voordeel op een kop koffie, op een workshop fotografie en op het concert van Wibi Soerjadi. Voor Keukenhof zijn de lentepashouders de ambassadeurs van het park. Zestig dagen lang en elke dag is weer anders. Eindeloos genieten dus met de Lentepas. De Lentepas is strikt persoonlijk en kan tegen contante betaling worden gekocht aan de kassa bij de hoofdingang op 19, 20 en 21 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Indien men de pas niet persoonlijk kan afhalen dient men een pasfoto mee te geven. Vrijwilligers komen in actie tijdens NL Doet.

In Den Haag

ZVS met bijna complete ploeg Sassenheim - Afgelopen zondag ging Zwemvereniging Sassenheim naar de Waterthor in Den Haag om het vierde deel van de competitiewedstrijdenreeks te zwemmen. Nadat ze de vorige keer met een flink uitgedunde ploeg hadden gezwommen was iedereen er nu helemaal op gebrand om goed te gaan zwemmen. De wedstrijd begon met twee series estafettes. Na de dames mochten de jongens junioren 4 laten zien dat zij goed kunnen zwemmen. Vier keer 50 meter vrije slag in een tijd van 1.54.52 is erg snel. Ze tikten dan ook ruim als eerste aan. Na de estafettes gingen de jongste zwemmers van start. Er zijn veel persoonlijke records gezwommen. Nina Bijman zwom net zoals Stan Geurds een persoonlijk record op de 100 meter vrije slag. Bijman zwom 1.20.80 en Geurds 1.17.82, wat allebei een gouden medaille opleverde. Ook Jarle van der Water zwom een persoonlijk record op deze afstand van wel vijf seconden naar een tijd van 1.28.47. Hij werd vierde op deze afstand. Op de 100 meter schoolslag zwom Rutger Steller naar een tijd van 1.21.70, vijf seconden sneller

dan de vorige keer. Remco Langemaire deed het ook goed op de 100 meter schoolslag. Hij haalde 1,5 seconde van zijn persoonlijk record af, wat een zilveren medaille opleverde. Rob Lambers en Stan van Ruiten haalden respectievelijk acht en tien seconden van hun persoonlijk record af op de 200 meter wisselslag. Zij zwommen de tijden 2.34.53 en 2.42.95, wat hen allebei een medaille opleverden. Ook Sam Jonkman zwom naar een medaille toe. Hij werd derde op deze afstand. Rens Geurds maakte zijn eerste mindere afstand ruimschoots goed met zijn tweede afstand, de 200 meter vrije slag. Hij zwom vijf seconden sneller dan de vorige keer en tikte aan in een tijd van 2.21.41. De wedstrijd eindigde met twee estafettes. De laatste estafette werd door de jongsten gezwommen, de vier keer 25 meter vrije slag. En ook al was ZVS de enige ploeg die deze estafette zwom, Kristel Beijk, Luc van Nobelen, Laura Oostdam en Stijn Bijman zwommen zo hard mogelijk om een goede tijd neer te zetten. En dat is ze gelukt. Een tijd van 1.25.21 was een mooie afsluiter van een snel en goed verlopende wedstrijd. Over drie weken zwemt ZVS alweer zijn laatste competitiewedstrijd van het seizoen.

Regenboogschool viert een feestje Voorhout - Basisschool De Regenboog in Voorhout heeft vorige week woensdag het project ‘De Rode Loper’ op spectaculaire wijze geopend. Alle leerlingen, dressed to impress, werden als eregasten onthaald en mochten vanzelfsprekend over de rode loper naar binnen. Ondanks strikte geheimhouding wemelde het bij aanvang al van de paparazzi. Gelukkig zorgden de bodyguards voor de nodige protectie van de Voorhoutse celebrities (zie foto). Iedereen heeft zich naar hartelust vermaakt in de disco. De komende weken zal er uitgebreid bij dit thema stilgestaan worden. Op woensdag 28 maart zijn belangstellenden welkom tijdens de afsluiting van 17.00 tot 19.00 uur.

Vrijwilligers dagje in touw

Veel activiteiten NL Doet in de gemeente Teylingen Teylingen - De grootste landelijke vrijwilligersactie NL Doet vindt plaats op 16 en 17 maart. Zo ook in Sassenheim, Voorhout en Warmond. Voor diverse klussen worden nog vrijwilligers gezocht. Zo wil speeltuinvereniging DVV uit Sassenheim het dak repareren om het speelgoed veilig te stellen. Kinderboerderij Kloosterhof in Warmond is bezig met het aanleggen van een terras met bankjes, wat een soort drielandenpunt van weides gaat worden. En het Reumafonds loopt in Voorhout op zaterdag een collecte. Ook scoutinggroep Scojesa in Sassenheim doet mee aan NL Doet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van ons land, georganiseerd door het Oranje Fonds. Tijdens NL Doet steken mensen in het hele land de handen uit de mouwen. Zij zetten zich vrijwillig in voor maatschappelijke organisaties, die tijdens NL Doet net dat beetje extra kunnen doen. Scoutinggroep Scojesa zoekt vrijwilligers om op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur het pad naar het clubhuis opnieuw te bestraten en bij goed weer op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur de buitenkozijnen opnieuw te schilderen van clubhuis De Hoystak aan de Sportdreef. “Scoutinggroep Scojesa ziet NL Doet als een goede gelegenheid om juist dat beetje extra te doen waar we normaal niet aan toekomen. Daarnaast hopen we dat de mensen die zich bij ons aanmelden zo positief zijn dat ze volgend jaar weer meedoen. Of vaker een dagje vrijwilligerswerk doen”, aldus Monique Geertsen. Mensen die met vrienden, collega’s of hun vereniging of sportclub in actie willen komen bij scoutinggroep Scojesa kunnen zich aanmelden op www. nlDoet.nl of rechtstreeks bij de organisatie. Het succes van NL Doet blijkt onder andere uit het groeiend aantal vrijwilligers dat zich tijdens deze dagen inzet. Tijdens NL Doet 2010 waren al 250.000 vrijwilligers actief. In 2012 wil het Oranje Fonds nog veel meer mensen op de been krijgen. Ook leden van de Koninklijke Familie en diverse landelijke en lo-

kale politici staken in de afgelopen jaren hun handen uit de mouwen. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, is verheugd over de animo voor NL Doet. “We zien het aantal klussen jaar na jaar stijgen. Daarvoor zetten zich steeds meer vrijwilligers in. Vrijwillige inzet is een belangrijke bouwsteen van onze samenleving, waarmee maatschappelijke organisaties heel erg geholpen zijn. Het Oranje Fonds zet deze inzet dan ook graat in de spotlights met een grote actie als NL Doet.” Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Per jaar besteedt het 32 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Vrijwilligers vormen de basis van alle organisaties die door het Oranje Fonds worden gesteund. Met NL Doet geeft het fonds hier een collectieve impuls aan.

Schoonoord Speel- en ontmoetingsplaats Schoonoord in Voorhout is een plek voor de buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en voor de buurtkinderen om veilig met elkaar te spelen. De speelplaats ligt in het oude centrum van Voorhout. Hier wonen veel oude Voorhouters en sinds de laatste vijf jaar ook steeds meer jonge en allochtone gezinnen. De gemeente heeft volgens een speelplaatsenplan besloten welke speeltuinen er wel en welke er niet gerenoveerd worden. Een van de criteria is daarbij het aantal kinderen in de buurt. Veel speeltuinen in de nieuwbouwwijken hebben geld van de gemeente gekregen om te renoveren. Voor de speeltuin Schoonoord heeft de gemeente dit geld niet beschikbaar gesteld omdat het aantal kinderen in de wijk nog te laag is. Een actieve club ouders is bijeengekomen om een goed plan te ontwikkelen. Het gaat hierbij niet alleen om het spelen zelf, maar ook om het kunnen ontmoeten van andere ouders en bewoners van de buurt . In de wijk wonen ook ouderen. Ook voor hen is de speelplaats een plek om even een praatje te maken met andere buurtbewoners. Er zijn behalve speeltoestellen en een voetbalveldje ook bankjes en een picknick tafel gepland. In de zomer vindt op

de speelplaats de jaarlijkse burendag plaats. In samenwerking met de Buurtvereniging Schoonoord-Boekenburg zullen de buurtbewoners tijdens de vrijwilligersactie NL Doet op 17 maart actief in de speelplaats aan de klus gaan. De speelplaats wordt leeggeruimd in afwachting van de werkzaamheden die de aannemer gaat doen. Daarna mogen bewoners nog een dag klussen om de laatste hand te leggen aan de speelplaats. De buurtgroep vraagt zoveel mogelijk jonge, maar ook oudere buurtbewoners om zaterdag 17 maart naar de speelplaats te komen. Niet alleen om te helpen klussen, maar ook voor de gezelligheid en met name om elkaar te ontmoeten. Aanmelden kan via email: speeltuinschoonoord@gmail. com, of telefonisch: 06-13161458.

Het Vossenhol Stichting speeltuinwerken Het Vossenhol in Warmond zoekt vrijwilligers om zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur samen het huisje in de speeltuin te verven. Mensen die met vrienden, collega’s of hun vereniging of sportclub in actie willen komen bij Stichting speeltuinwerken Het Vossenhol kunnen zich aanmelden op hetvossenhol@hotmail. nl of via www.nlDoet.nl.

Dakbrand na klussen Voorhout - Doordat de bewoner van een woning aan de Schorrekruidweg in Voorhout met een gasbrander aan het klussen was op een zolderkamer, ontstond zondagmiddag rond vier uur brand aan het dak. In eerste instantie heeft de bewoner zelf geprobeerd om de brand met een emmer water via een dakraam te blussen, maar dat lukte maar gedeeltelijk. De gealarmeerde brandweer kwam daarna met twee voertuigen ter plaatse en heeft het dak afgeblust met behulp van een ladderwagen van de Noordwijkse brandweer. Ook is er met een warmtebeeldcamera gekeken of er nog brandende plekken waren. Na deze controle konden zowel de autospuit van de Voorhoutse brandweer als de ladderwagen uit Noordwijk weer terugkeren naar de kazerne.


14 MAART 2012

pagina 17

Alkmania-Foreholte 0-0

Foreholte vergeet de wedstrijd te beslissen Voorhout - Twee overwinningen op rij, een heerlijk voorjaarszonnetje, dus afgelopen zondagmiddag prima omstandigheden voor weer een succes van Foreholte. Al snel bleek dat het veld van Alkmania goed voetbal niet toeliet en ook het spel van Alkmania lag het elftal van Foreholte niet echt. Alkmania hanteerde regelmatig de lange bal en daar heeft de verdediging van Foreholte het over het algemeen erg lastig mee. Dat hield ook in dat Foreholte zelf ook niet echt aan voetballen toekwam, zodat de eerste helft ook schriftelijk afgedaan had kunnen worden. Ter Leede kon een vroege voorsprong geen passend vervolg geven (Foto: FBPS/Peter Schipper).

Puntendeling in Sassenheim

Ter Leede-Jodan Boys wordt wedstrijd van strafschoppen Sassenheim - Ter Leede-Jodan Boys werd zaterdag vooral de wedstrijd van de strafschoppen. Jodan Boys kreeg tweemaal de kans om vanaf elf meter tot scoren te komen, maar miste beide keren nogal opzichtig en ook Ter Leede mocht minimaal één spelsituatie aanhalen waarbij het terecht een strafschop had kunnen claimen. Maar daar had de scheidsrechter weer een andere opvatting over. Ter Leede verzuimde te winnen. Het kon een vroege voorsprong geen passend vervolg geven. Terwijl Jodan weigerde te winnen, door nonchalant met de strafschopkansen om te springen. En dan is de 1-1 eindstand de meest voor de hand liggende. In ieder geval revancheerde Ter Leede zich voor de teleurstellende uitglijder in en bij Voorschoten van een week eerder. Het was jammer dat de vroege 1-0, met de kansen die er aansluitend waren, niet verder kon worden uitgebouwd. Het wapenfeit dat Ter Leede thuis nog altijd ongeslagen is was daarbij een schrale troost.

wedstrijd verder zakelijk te domineren. De eerste strafschop van deze zaterdag werd toegekend aan Jodan Boys, toen Frank de Groot binnen het gebied waar dat verboden is de bal met de hand beroerde. Sander van Gool schoot deze mogelijkheid om de stand weer gelijk te trekken nogal knullig naast. En dus had het er alle schijn van dat Ter Leede met een kleine voorsprong de rust zou bereiken. In de laatste minuut van de eerste helft wist de snelle Osvaldo de Pina echter uit het niets de gelijkmaker te scoren.

In een volledige bezetting, met Raydell Kewal in afwachting van een KNVB-tuchtuitspraak en Danilo Pedrini weer terug op hun vaste posities, ging Ter Leede enthousiast van start. En een schot van Pim Spaargaren in de 2e minuut was al een signaal dat Ter Leede voluit voor de aanval koos. In de 16e minuut volgde de beloning toen een snelle aanval over links bij Pim Spaargaren uitkwam die, niet zelfzuchtig, precies gepast aflegde op Vincent Ammerlaan die de 1-0 onberispelijk binnenschoot. Als eerder in deze competitie kon de thuisclub deze vroege voorsprong niet uitbouwen. Dat was zeker ook de verdienste van Jodan Boys, dat sterk aan de bal voetballend overeind bleef en zich enkele keren dreigend voor Serge van den Ban liet zien. Men zag hier dan ook de nummer twee van de ranglijst aan het werk. De situatie in de 22e minuut waarbij Pim Spaargaren werd neergelegd binnen het strafschopgebied werd door de scheidsrechter wel erg makkelijk weggewuifd. En de mannen van trainer Patrick Akerboom putten er ook de moed uit om de

En zo leek de wedstrijd uit te lopen op een puntendeling. Totdat Jodan Boys voor de tweede keer in deze wedstrijd een strafschop te nemen kreeg, doordat een overtreding in de defensie van Ter Leede in de ogen van de scheidsrechter niet door de beugel kon. En alsof hij zijn missende collega van voor de rust wilde kopiëren, zo onbenullig hielp Leroy Blank deze uitgelezen winstkans om zeep. En daar mocht Ter Leede niet over mopperen.

Na de rust probeerde Ter Leede met hernieuwd elan op jacht te gaan naar de voorsprong, maar daarbij schortte het aan de afwerking. In die fase was Jodan Boys de betere ploeg, zonder tot uitgespeelde kansen te komen. En ook de overtalsituatie nadat Mark Veerman met zijn tweede gele kaart was weggestuurd, was aan Ter Leede niet besteed. Een euvel dat zich in deze competitie al eerder openbaarde. Ter Leede gaat dan te krampachtig om met de nieuwe ruimtes die er ontstaan en de tegenstander, ook Jodan Boys deze middag, kan zich dan toch makkelijker dan verwacht staande houden.

En zo hielden de beide ploegen ieder een punt aan deze wedstrijd over. Al zullen die in Sassenheim en Gouda verschillend worden getaxeerd. Voor Jodan Boys betekende het in ieder geval dat het door Quick Boys na de uitoverwinning bij Huizen op de ranglijst werd ingehaald. De ontwikkelingen binnen de top-3 zullen de komende weken veel aandacht krijgen. In de luwte daarvan voert Ter Leede nog steeds de achtervolgers aan. Op een respectabele afstand, dat wel. Zaterdag gaat Ter Leede op bezoek bij SDC Putten. En hoewel deze

tegenstander de laatste plaats op de ranglijst inneemt, mag er van overschatting van de eigen mogelijkheden natuurlijk geen sprake zijn. Wie destijds de thuiswedstrijd in Sassenheim heeft gezien zal deze waarschuwing zeker kunnen onderschrijven.

De wedstrijd was 67 minuten oud toen de ingevallen spits van Alkmania alleen op doelman Matthijs Guijt kon afgaan. Vanaf twintig meter schoot hij echter ver naast. Twee minuten later was het weer Alkmania dat vanaf de rechterkant doorbrak. De rechtsbuiten kon worden gestopt door Matthijs Guijt in een 1-op-1 situatie. Langzamerhand creëerde Foreholte een overwicht en de kansen konden niet uitblijven. Kevin Compier zette zich achter een vrije trap vanaf 25 meter. Zijn aangesneden inzet kon ternauwernood door de Veense doelman tot corner worden gewerkt. Drie minuten later kreeg Sebastiaan Meijer de bal aangespeeld op links. Na een handige actie gaf hij de bal breed naar zijn teamge-

noot op de rechtervleugel Rutger Wiering. Zijn lage voorzet werd op millimeters gemist door Roy Dickhoff. Foreholte hield de controle, maar kon niet verhinderen dat in de 72e minuut de rechtsbuiten alleen op doelman Matthijs Guijt kon afstormen. Met een uiterste krachtsinspanning kon Mink Schinkelshoek tussenbeide komen. De laatste tien minuten waren voor Foreholte. In de 80e minuut kreeg invaller Jaimie Robijn de bal voor zijn voeten op 25 meter van het doel van Alkmania. Zijn schot verdween rakelings over het doel van de doelman. In de 82e minuut moest nummer 11 van Alkmania het veld verlaten na een tweede gele kaart en vanaf dat moment was een punt heilig voor Alkmania. Het kon echter niet verhinderen dat Job Schinkelshoek een vrije trap van Kevin Compier vrij kon inkoppen. De keeper van Alkmania verrichtte een geweldige redding door de bal corner te werken. Ook uit deze corner werd de bal sterk ingekopt, ditmaal door invaller Wouter Vlasveld, maar ook deze keer redde de doelman. In de laatste minuut zette Tom Bleijswijk met een prachtig hakje Sebastiaan Meijer alleen voor de keeper en ook deze situatie werd door de Veense doelman geklaard. De concurrent voor de derde periode ROAC verloor, dus zijn er voor Foreholte nog mogelijkheden voor het winnen van een periode. Zondag gaan de Voorhouters op bezoek bij deze concurrent.

Teylingen herpakt zich tegen SEP Sassenheim - Voor de wedstrijd van Teylingen tegen SEP kon trainer Kees Zethof afgelopen zondag niet beschikken over de geschorste Jeroen Verwer. Wel kon hij achterin weer rekenen op Kevin Wolvers en Thomas Stol, waardoor Frank Mens weer een plek in de voorhoede kon krijgen en ook Dariel Dubos was weer inzetbaar. Joost Verwer en Robbert van Arkel moesten daarom op de bank beginnen. In de beginfase was Teylingen ijverig, maar kon het niet echt gevaarlijk worden. Verder dan een enkele corner kwamen de Sassenheimers vooralsnog niet. Ook SEP was niet dreigend. Het duurde tot de 24e minuut eer Teylingen-keeper Rob van Rooijen op de proef gesteld werd. Hij verwerkte een schot in de hoek tot corner. Een paar minuten later het eerste echte gevaar van Teylingen. Frank Mens kwam tot de achterlijn en Dariel Dubos kopte zijn voorzet in de handen van de keeper. SEP trachtte met lang ballen naar voren hun bonkige spits in stelling te brengen, maar Robin van der Krogt gaf hem weinig ruimte. Toch moest Bob van der Vlugt ten koste van geel een keer aan de noodrem trekken. Langzaam ontvouwde zich het beeld dat Teylingen de meerdere was, wat SEP moest compenseren met inzet. De ruststand was echter nog steeds 0-0. Teylingen kwam goed uit de kleedkamer. Frank Mens kopte tegen de paal uit een corner van Mark van der Vlugt en in de 52e minuut was het Mark van der Vlugt zelf die uit een vrije trap vanaf twintig meter de bal in de hoek krulde: 1-0. Teylingen bleef de bovenliggende partij, maar SEP rechtte de rug. In de loop van de tweede helft wisten zij tot driemaal toe de lat te raken, maar het was Teylingen dat via George Hulsebosch vijf minuten voor het slot het net vond. Wederom

In de beginfase was Teylingen ijverig, maar kon het niet echt gevaarlijk worden (Foto: Willem Krol). vloog een vrije trap in de hoek. Mark van der Vlugt, die ook nog een gele kaart kreeg, moest zich licht geblesseerd laten vervangen en ook Frank Mens werd moegespeeld gewisseld. Ze maakten plaats voor Joost Verwer en Robbert van Arkel. Ook was er nog een rode kaart voor een speler

van SEP. Omdat hij bleef mekkeren kreeg hij een tweede rode kaart er nog overheen. Het onderstreepte de teleurstelling bij SEP. In het Teylingen-kamp heerste de blijdschap dat de onderste regionen een beetje verlaten zijn.

Gouden speld met diamant Sassenheim - Tijdens de crematieplechtigheid van de op 2 maart op 57-jarige leeftijd overleden Ter Leede-voorzitter Jan Schoen, heeft waarnemend voorzitter Jaap Wijntjes bekend gemaakt dat aan Schoen postuum de gouden Ter Leede-speld met diamant is toegekend. Voor zijn grote verdiensten is hem vorig jaar mei de gouden Ter Leede-clubspeld toegekend. Wijntjes moest die toen bij Schoen thuis, al op zijn ziekbed, uitreiken. Ter Leede zou dat bij gelegenheid op de algemene le-

denvergadering met Schoen er zelf bij, nog eens ‘echt’ overdoen in het vertrouwde clubhuis. Door het overlijden van de Ter Leede-voorzitter is het daar echter niet meer van gekomen. “Op deze wijze willen wij hem eren voor al zijn kwaliteiten en voor de grote toewijding waarmee hij zich altijd in dienst van Ter Leede heeft gesteld. Wij hebben afscheid genomen van een clubicoon. Want Jan Schoen was een clubicoon en zal dat in onze herinnering ook altijd blijven”, aldus Wijntjes.


pagina 18

14 MAART 2012

Na verlies van Nic.

TOP is kansloos voor titel Sassenheim - De korfballers van TOP/Wereldtickets.nl verloren afgelopen zaterdag in Groningen van Nic.. De Sassenheimers gingen kansloos ten onder met 2519. Hoewel de ploeg op een zesde plaats blijft staan, is een positie bij de beste vier ploegen van de Wereldtickets Korfbal League niet meer haalbaar. De play-offs en kans op prolongatie van de zaaltitel zijn daarmee voor TOP uit het zicht. In de laatste drie wedstrijden moeten de Sassenheimers zelfs nog punten halen om uit de degradatiezone te blijven. Het duel tegen Nic. was in alle opzichten een sleutelwedstrijd. Het was voor de Sassenheimse korfballers de laatste kans om de aansluiting met de top-4 van de Wereldtickets Korfbal League te behouden. Dat geeft vervolgens recht op het spelen van play-off wedstrijden om een plaats in de finale voor het Nederlands zaalkorfbal kampioenschap. Maar dan zou er afgelopen zaterdagavond wel gewonnen moeten worden in Groningen. De Sassenheimers zijn echter niet in grootse vorm en missen bovendien de geblesseerde spelers Daisy Buytelaar en Daniel Harmzen. Er werd een weekend eerder nog wel gelijkgespeeld tegen koploper Blauw Wit uit Amsterdam en dat was een welkome opsteker voor de ploeg uit Sassenheim. De wedstrijd tegen Nic. moest uitwijzen of de Sassenheimers die goede lijn konden voortzetten. Nic. uit Groningen zit in een goede fase van de zaalkorfbalcompetitie. Het verloor weliswaar afgelopen week nipt van Dalto, maar dat was een ingecalculeerd verlies. In de strijd om degradatie was de regerend landskampioen en kwetsbare ploeg van TOP een geweldig mikpunt voor de

Groningers. Van meet af aan waren de Groningers de bovenliggende partij. De ploeg speelde fel en gedreven. Bovendien waren de doelpogingen erg trefzeker. Onder aanvoering van de Taiwanees Ricky Wu kwam de thuisploeg in de beginfase van de wedstrijd op een 5-1 voorsprong. TOP moest het vooral hebben van Tim Heemskerk. Die vocht mooie duels uit met Wu en scoorde zelf in de hele wedstrijd acht doelpunten, waarvan zes in de eerste helft. Het vak van Mick Snel had meer moeite met scoren. Topscorer Snel werd strak verdedigend door Niels Tamminga, waardoor deze op slechts op vijf doelpunten bleef steken. Normaal gesproken scoort de international uit Sassenheim minimaal het dubbele. Via 5-3 liepen de Groningers uit naar 8-3 en 10-4. Deze marge van zes treffers zou vrijwel de hele wedstrijd worden vastgehouden door de thuisploeg. Vlak voor rust verkleinde TOP het gat nog even naar 13-9, maar via Friso Boode en Rianne Echten was het slotakkoord in die eerste helft toch weer voor Nic., dat ging rusten met een 15-9 voorsprong. De tweede helft verliep niet veel anders. Na de openingsgoal van Mick Snel was het Nic. dat met drie treffers op rij uitliep naar een comfortabele 18-10 voorsprong. De rest van de wedstrijd was een formaliteit. Nic. had de wedstrijd volledig onder controle en TOP zat niet goed in de wedstrijd. De Sassenheimers waren niet trefzeker genoeg om het Nic. lastig te maken. Halverwege de tweede helft was het verschil opgelopen tot 20-12 in het voordeel van Nic.. De einduitslag werd bepaald op 25-19. Daarmee verloren de Sassenheimers volkomen terecht van Nic. TOP blijft op een zesde plaats staan. Nic. nadert de Sassenheimers tot op twee punten. Met nog

drie wedstrijden te gaan heeft TOP geen zicht meer op een klassering bij de top-4. Dat is een zure constatering, want daarmee kunnen de Sassenheimers hun landstitel niet verdedigen. De korfballers uit Sassenheim moeten zelfs voorzichtig zijn dat het niet in de degradatiezone terecht komt. Ook aan de onderkant van de Wereldtickets Korfbal League is het namelijk ongemeen spannend. Dat maakt ook de komende drie wedstrijden nog tot een spektakel. Aanstaande zaterdag 17 maart speelt TOP de belangrijke thuiswedstrijd tegen hekkensluiter DOS’46. De wedstrijd begint om 20.00 uur en wordt gespeeld in sporthal De Korf aan de Sportdreef in Sassenheim.

Bassets-dames goede verliezer Sassenheim - Het damesteam van rugbyclub The Bassets uit Sassenheim is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het Nederlands kampioenschap. Het team sneuvelde in de halve finale tegen RUS uit Utrecht. Het behalen van de halve finale was boven verwachting, en na het 61-10 verlies van vorige week mochten The Bassets op meer niet rekenen. Toch gingen zij vol goede moed de wedstrijd aan. Ze speelden open en brutaal rugby. RUS verdient alle respect, maar kreeg het tijdens de wedstrijd niet. Hoewel ze voor The Bassets een maatje te groot zijn kregen ze de winst niet cadeau. The Bassets bleven tegen beter weten in spelen voor een goede afloop, maar strandde in deze halve finale en konden terecht trots zijn dat dit jonge team dit seizoen zover is gekomen. Zo stapten zij met een 64-0 nederlaag toch als een goed verliezer van het veld.

Dames 1 met goed spel naar winst: 2-0 Voorhout - Na de zaalcompetitie en een aantal goede oefenwedstrijden begon zondag het echte werk voor MHC Voorhout. De Voorhoutse dames stonden onderaan en om degradatie te vermijden moest er gewonnen worden tegen Rijswijk. De dames vochten voor de punten en wonnen verdiend met 2-0. De voorbereiding op het tweede gedeelte van de competitie was goed verlopen met inzet en mooi combinatiespel. Deze trend was terug te zien in de wedstrijd tegen Rijswijk. Het begon zondag met twee teams die elkaar aan het aftasten waren. Beide teams wilden niet verliezen. Voorhout wachtte af en Rijswijk wist niet hoe men dit aan moest pakken. Met snelle counters kreeg Voorhout twee kansen op de voorsprong, maar de Rijswijkse goalie pareerde de inzetten bekwaam. Na vijftien minuten was een snelle uitbraak het begin voor een mooi doelpunt van Voorhout. Sanne Dijkstra werd aangespeeld en kwam alleen voor de keepster, die zij netjes omspeelde en daarna hard de bal in het dak van het doel deponeerde. Rijswijk probeerde wel de druk op te voeren, maar kwam niet door een goed georganiseerde verdediging heen. Met een 1-0 voorsprong voor Voorhout gingen beide teams de rust in. In de tweede helft had Voorhout het betere van het spel en werd Rijswijk on-

De Voorhoutse hockeydames vochten voor de punten en wonnen verdiend. der druk gezet. Na twintig minuten kregen de Voorhoutse dames loon naar werken. Sanne Dijkstra kwam vrij op de kop van de cirkel en schoot met een backhand de verdiende 2-0 binnen. De Voorhoutse dames hadden nog kansen op meer doelpunten. Sanne Dijkstra schoot uit een strafcorner met een sleep-push de bal op de paal en Stephanie Greeve vond na een mooie aanval met een hard schot andermaal de paal. Het bleef bij 2-0 na een goede wedstrijd met mooi combinatiespel, snelheid en strijd. Een mooi resultaat voor de Voorhoutse dames, die strijden voor lijfsbehoud in de 3e klasse.

Woensdag opende Bax Speciaal Drukkerij de deuren om sponsorclubleden van Foreholte te ontvangen.

Sponsorclub bij Drukkerij Bax Voorhout - Woensdagavond 7 maart opende Bax Speciaal Drukkerij uit Voorhout haar deuren om de sponsorclubleden van voetbalvereniging Foreholte te ontvangen.

Volop klussen bij SVV Voorhout - Hamers, behangstomers en lange latten hout. Deze spullen verwacht men niet in de kantine van een sportclub. Bij de Voorhoutse tennisvereniging SVV wel, althans tot 1 april. Voorzitter Henk Grondel is samen met vrijwilligers tot die tijd aan de slag om de toiletten en het plafond in het clubhuis op te knappen (zie foto). Dat doen ze met het geld dat ze afgelopen december hebben gekregen van de lokale Albert Heijn. De supermarkt hield negen weken lang een actie waarbij iedere klant bij 10 euro aan boodschappen een sponsormunt kreeg. Die munt had een waarde van 10 cent. Bij de uitgang van de winkel stonden verschillende bakken. Elke sportvereniging had een bak waarin het muntje gestopt kon worden. SVV ontving op deze manier 800 euro. Op 1 april moet alles klaar zijn, want dan worden de open tennisdagen gehouden en wordt het nieuwe tennisseizoen officieel geopend.

Mart Bax heette iedereen welkom en sprak zijn trots uit over het bedrijf wat al ruim vijftig jaar het adres is voor allerhande drukwerk. Bax Speciaal Drukkerij is een echt familiebedrijf en al vele jaren als sponsor verbonden aan Foreholte. Het bedrijf is gespecialiseerd als één van de grootste drukkers van Nederland op het gebied van zeefdruk van kunststofverpakkingen. De gastheren en eigenaren van de drukkerij Mart Bax en Roel Knuppe gaven in groepen een rondleiding. Het bedrijf heeft recentelijk geïnvesteerd in haar machinepark. De sponsoren werden aan de hand genomen langs alle machines die Bax rijk is met daarbij een passende uitleg. Als eindstation werd stilgestaan bij hun nieuwe aanwinst. Als grootste bidondrukker van Europa

beschikt Bax sinds kort over een geautomatiseerde machine die bidons bedrukt in zes kleuren waar weinig handwerkzaamheden aan te pas komen. Naast het bedrukken van kunststof drukt Bax ook banners, vlaggen en kleding. Speciaal voor deze avond werd er een machine aangezet en werd begonnen met de productie van het drukken van een Foreholte-shirt, waarbij de sponsoren achter ‘de knoppen’ mochten. Na ruim een uur te hebben genoten van de rondleiding bedankte de voorzitter van de sponsorclub Arjan Bredzé de gastheren en overhandigde een aandenken als blijk van waardering voor deze avond. Tijdens de afsluitende borrel, die werd verzorgd door Boerhaave, spraken de vele ondernemers vol lof over het bedrijf. Zij wisten niet dat er achter deze deuren een productiebedrijf schuil ging van enorme omvang die één van de grootste spelers is op het gebied van zeefdruk. Deze avond toonde op meerdere fronten aan dat sponsoring en netwerken kan leiden tot commercieel succes.


Zaterdag in Trefpunt

SPRING FASHION EVENT WOENSDAG 21 MAART 19.00 UUR - PRESENTATIE NIEUWE COLLECTIE - 10% KORTING (UITSLUITEND DIE AVOND!) - HEERLIJKE TAPAS EN CAVA Svp: reserveren op nr. 071-5171940 $BSSJOHUPO r %F ,FNQFOBFSTUSBBU r 0FHTUHFFTU r XXX DBSSJOHUPO PFHTUHFFTU OM

Kunstgrasveld voor Foreholte Voorhout Voorhout - Foreholte kan straks voetballen op een volwaardig kunstgrasveld. De Teylingse raadsfracties staan achter het opwaarderen van het inmiddels versleten grassmasterveld. Het huidige veld is twintig jaar geleden aangelegd. Het was destijds het nieuwste van het nieuwste. In het gras werd een kunststofvezel genaaid. Achteraf bracht het evenwel niet het resultaat wat wel werd voorgespiegeld. Het is op dit moment versleten. Er is gekeken naar de mogelijkheden voor een renovatie, maar dat bleek slechts een halve oplossing. Vorige week vonden de raadsfracties dat maar de stap gemaakt moest worden om een echt kunstgrasveld naar de eisen van deze tijd aan te leggen. Zij stellen daarvoor 350.000 euro beschikbaar. Overigens komt over het hele sportpark Elsgeest later dit jaar een aparte keuzenota om de huidige problemen in de capaciteit een beetje op te lossen. Het veld van Foreholte loopt hierop vooruit. Dit omdat de aanpassing voor het voetbalseizoen moet plaatsvinden.

Groente en Fruit

Pieter van Vliet

Expositie keramiek Voorhout - Deze maand is bij Bibliotheek Bollenstreek vestiging Voorhout een expositie te zien van keramiek gemaakt door de woensdaggroep van de afdeling Keramiek van de Volksuniversiteit Teylingen. Door de eeuwen heen is door veel culturen klei gevormd voor kunstvoorwerpen en gebruiksvoorwerpen. De cursisten van de Volksuniversiteit gaan daar tijdens de lessen mee door. Zij werken met verschillende technieken, zoals opbouwen met rollen, kleiplakken en gietklei. De werkstukken worden gebakken en met verschillende materialen gekleurd en gedecoreerd met onder andere glazuren. Ook het zelf leren samenstellen van glazuren met de benodigde grondstoffen is een mogelijkheid. In 2010 is de afdeling Keramiek verhuisd naar Agneshove in Voorhout. Daar krijgen acht groepen een heel seizoen les van vier docenten. Daarnaast zijn er ook korte cursussen. GeĂŻnteresseerden die door deze expositie meer informatie willen hebben kunnen terecht op www.vu-teylingen.nl. De werkstukken zijn te zien tot begin april tijdens de openingsuren van de bibliotheek aan Kerkzicht 8 in Voorhout.

Warmond - Voor de Brassband Warmond is het jaarlijkse voorjaarsconcert een moment waar iedereen vol spanning naar uitkijkt. Commissies zijn druk bezig alles te regelen wat voor een concert geregeld moet worden, repetities worden intensiever en de dirigent, doorgaans een gemoedelijke en geduldige muzikaal leider, verandert een aantal weken voor het concert zijn toon: er moet harder gewerkt worden, en thuis meer gerepeteerd. En zoals het hoort in een vereniging spreekt de voorzitter van het bestuur de orkestleden toe deze woorden ter harte te nemen.

de avond van het concert alles klopt en alles ‘goed onder elkaar staat’. Inmiddels worden de laatste puntjes op de i gezet voor het voorjaarsconcert op 17 maart. Het belooft een muzikaal uitdagende avond te worden met een klassiek tintje. Wat daarbij niet mag ontbreken is het klassieke brassbandwerk. Daarnaast bestaat het programma uit vooral klassieke stukken in allerlei smaken: traditioneel, modern, met een grap of met een swingende twist. Maar dit doet Brassband Warmond niet alleen. Het leerlingenorkest van harmonie Crescendo uit Sassenheim zal deze avond ook optreden en de avond tot een afwisselend en boeiend concert maken. Beide orkesten zullen een deel van de avond verzorgen.

Iedereen die in een orkest speelt zal deze sfeer herkennen en weten dat het nodig en onvermijdelijk is. Het hoort er allemaal bij. Men wil immers dat op

Het voorjaarsconcert wordt gehouden op zaterdag 17 maart om 20.00 uur in Het Trefpunt aan de Herenweg 80 in Warmond. De toegang is gratis.

is op zoek naar een

FULLTIME MEDEWERKER (m/v)

voor op de markt

www.roest.tv

Heeft u interesse, bel dan met 06-40812930 en vraag naar Pieter.

Groente en Fruit

Pieter van Vliet Sandtlaan 58, 2231 CD Rijnsburg

Romantische sferen op concert Matthias Warmond - Zaterdagavond 3 maart was het voorjaarsconcert van harmonie St. Matthias in ‘t Trefpunt in Warmond. De harmonie had als thema voor de avond Romantiek, en zeker door de aankleding alleen al zal menig persoon in een romantische sfeer zijn gekomen. Ook de stukken waren bijna allemaal in romantische sferen en er waren ook diverse solisten. Dat romantiek een goed keus was bleek uit het feit dat de zaal helemaal vol zat en er stoelen bijgehaald moesten worden. Naast alleen romantiek had de harmonievereniging ook iets anders uit de kast gehaald, namelijk het stuk ‘A fairy cocktail’, waarin twee toneelspelers van St. Matthias meespeelden. Dat het hilarisch was bleek uit het feit dat er veelvuldig gelachen werd door het publiek. Wellicht wordt dit stuk nogmaals uitgevoerd. Het volgende concert van St. Matthias zal een concert voor de jeugd zijn en dit zal in juni plaatsvinden. De harmonie is nu alweer druk bezig om nieuwe stukken hiervoor in te studeren. Ook aan het Leede-concert, wat ook in juni plaatsvindt, wordt druk gewerkt.

Concert Brassband met vele smaken

GW Roest BV is een regionaal opererend electronicabedrijf met vestigingen in Oegstgeest en Rijnsburg. Ons brede assortiment bestaat uit: wasautomaten, koelkasten, plasma en lcd tv’s , hi-fi apparatuur, klein-huishoudelijke apparatuur, computers, digitale foto- en videoapparaten, MP-3 spelers en nog veel meer. Belangrijk element van ons bedrijf is het begrip SERVICE. We hebben een eigen technische dienst met meer dan 10 medewerkers, die zowel aan huis als in het bedrijf opereren. Voor onze bezorgdienst zijn wij op zoek naar een:

Buitendienstmedewerker (fulltime) W

We zoeken een enthousiaste, vakbekwame en betrokken bezorger die allround is (of wil worden). Je bezorgt en installeert o.a. lcd tv’s (ook hang je ze vakkundig op), hi-fi sets, wasautomaten/drogers (die vaak omhoog moeten), koelkasten etc. etc.

ITGOED

Gezocht:

een monteur voor het onderhoud van witgoed. Voor 38 uur per week. Leeftijd vanaf 18 jaar t/m 30 jaar. In bezit van rijbewijs. Voor informatie kunt u contact opnemen met Kees Wolthaus

06-22461737

Stomerij De Bolle Beer Voor al uw stoomgoed, wasgoed, reparatie’s, overhemden en suède.

www.roest.tv

Bang & Olufsen Oegstgeest Lange Voort 11A 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33

GW Roest BV In de Hoftuin 2231 GT Rijnsburg 071-409.77.77

GW Roest BV Lange Voort 11F + G 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33

+(<(5

%/2067(5*5266,67(1 %9 Wij verkopen bloemen, planten en aanverwante artikelen in Zweden en Finland. Voor versterking van ons team zoeken wij een:

CHAUFFEUR/VERKOPER

Rederijkersplein 5 2203 GB Noordwijk

Met spoed gevraagd

PERSONEEL

Lijkt het jou leuk om ons dynamisch team te komen versterken en ben je bereid je handen uit de mouwen te steken stuur dan sollicitatiebrief met c.v. naar Kees-Jan te Nijenhuis, Postbus 1160 2340 BD Oegstgeest of per mail naar: KJ@ROEST.TV

(m/v)

(vanaf 16 jaar)

voor de zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur Eventueel meer uren in overleg Contactpersoon: Henny Drost. Alleen te bereiken onder 06-53153004

‡ -H PRHW ]HOIVWDQGLJ NXQQHQ YHUNRSHQ ‡ ,Q KHW EH]LW ]LMQ YDQ JURRW ULMEHZLMV HQ FKDXIIHXUVGLSORPD 9RRU PHHU LQIRUPDWLH NXQW X FRQWDFW RSQHPHQ PHW : YDQ GHQ (LMNHO 7HO PRELHO ( PDLODGUHV ZLP#KH\HU VH


Met de lentepas van Keukenhof begint de lente pas! Keukenhof maakt zich op voor een nieuwe lente. Meer dan zeven miljoen bloembollen zijn deze herfst geplant. Wachtend op de lente en op uw bewonderende blikken.

Keukenhof is elke dag anders

Met de lentepas van Keukenhof kunt u net zo vaak naar Keukenhof als u zĂŠlf wil. De kosten voor een lentepas zijn 3 43,- per persoon. Na 3 bezoeken (normale kosten: 3 x 3 14,50 = 3 43,50) heeft u de kosten er dus al uit en is elk volgend bezoek helemaal gratis!

Een wandeling door Keukenhof is een ware ontdekkingsreis. Wist u dat er zoveel soorten, vormen en kleuren bolbloemen bestaan? Al wandelend door het bloeiende voorjaarspark doet u de leukste ideeĂŤn op voor uw eigen tuin, terras of balkon. U vindt het allemaal in het park, bij onze bloemenshows en in de inspiratietuinen. Elke dag staan er nieuwe bloemen in bloei, elke week zijn er nieuwe bloemenshows en gedurende de 2 maanden van opening zijn er meer dan 100 evenementen.

De aanschaf van de Keukenhof Lentepas biedt veel meer voordelen. Zoals voordeel op een heerlijk kop koffie met appelgebak, op een fotografie workshop, en zelfs 10 euro voordeel op een exclusief concert van Wibi Soerjadi. Wij beschouwen de lentepashouder namelijk als belangrijke gast en ambassadeur van ons park. De lentepas geeft u van 22 maart tot en met 20 mei 2012 toegang tot alle onderdelen van Keukenhof, inclusief de speciale

Het voordeel van de lentepas Komt u gedurende het seizoen regelmatig bij ons op bezoek? Dan is het heel voordelig een lentepas aan te schaffen.

Intens genieten doe je op Keukenhof!

Onbeperkt genieten op Keukenhof

evenementen in die periode. 60 dagen lang en elke dag is weer anders. Eindeloos genieten dus met de lentepas!

Met uw lentepas staat u nooit in de rij Met een Lentepas van Keukenhof hoeft u niet te wachten bij de kassa. U kunt gelijk doorlopen naar de toegangscontroleur van Keukenhof. Met een vriendelijke glimlach wordt uw lentepas gescand en kunt u gaan genieten van het mooiste lentepark ter wereld.

Lentepas voorverkoop Op 19, 20 en 21 maart tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er bij de hoofdingang kassa’s open om uw lentepas aan te schaffen. Tijdens de openingsperiode kunt u bij de kassa een lentepas aanschaffen. Ook kunt u op de website een bestelformulier invullen, of bel naar 0252 - 465 564, dan sturen wij u een bestelformulier toe.

Geopend van 22 maart tot en met 20 mei Kijk voor meer informatie op www.keukenhof.nl

Kennisgeving beschikking Wet bodembescherming Onderwerp Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland maken bekend dat zij hebben besloten dat er op de locatie Margrietstraat (naast 28) te Voorhout in de gemeente Teylingen sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging, waarbij geen sprake is van zodanige risico’s voor mens, plant of dier, dat spoedige sanering noodzakelijk is.

Inzage U kunt de beschikking en de overige van belang zijnde stukken vanaf heden gedurende zes weken op de volgende plaatsen inzien: ě?? gemeentekantoor Teylingen, afdeling gemeentewinkel, Wilhelminalaan 25 te Sassenheim, openingstijden op maandag van 08.30 tot 13.00 uur, op dinsdag, woensdag en vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur, alsmede op donderdag van 08.30 tot 20.00 uur, telefoon (0252) 78 33 00; ě?? het Loket Informatiediensten van de Provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag, openingstijden maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur, telefoon (070) 441 88 55.

PARTICULIEREN

OPGELET! Uw advertentie verschijnt in de regio:

Advertenties kunnen tegen contante betaling Ă â‚Ź 8,00 ingeleverd worden bij:

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan door de belanghebbende(n) bij ons een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend tegen dit besluit. Dit moet geschieden binnen zes weken na de dag van de dagtekening van het besluit, onder vermelding van “Awb-bezwaar� in de linkerbovenhoek van enveloppe en bezwaarschrift. Dit bezwaar dient te worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Wij wijzen er op dat de termijn voor het indienen van een bezwaar mogelijk niet geheel samenloopt met de termijn voor het ter inzage leggen. Een bezwaar dient echter ingediend te worden binnen de daarvoor in de beschikking aangegeven termijn. Tevens kan een voorlopige voorziening gevraagd worden bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inlichtingen Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Centraal Registratie- en Meldingenpunt van bureau ProcescoĂśrdinatie en Expertise, telefoon (070) 441 71 87. Deze locatie en procedure zijn geregistreerd onder code ZH062500014 B20.

Noordwijk hout Noordwijker

Â… )&5 7"-65")6*4 7PPSTUSBBU KATWIJK Â… 4*("3&/."(";*+/ + #BSOIPPSO )PPGETUSBBU NOORDWIJK Â… PRIMERA W E -BOT )PPGETUSBBU SASSENHEIM Â… 3*&58*/,&- WBO EFS 70035 %PSQTTUSBBU NOORDWIJKERHOUT Â… 5)& 3&"%4)01 JO EF )PGUVJO RIJNSBURG Â… -*&5)0314 #0&$,)6:4 )PPHNBEFTFXFH LEIDERDORP Â… 30,&341"-&*4 -&*%&3%031 7BO %JFQFOJOHFOMBBO LEIDERDORP Â… #0&,)"/%&- %& ,-&3 %F ,FNQFOBFSTUS 1BTTBHF FO '050 %*$,)0' *SJTMO OEGSTGEEST

Oegstgeest Rijnsburg

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

Warmond Wassenaar

INLEVEREN TOT DINSDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna) Voorwaarden: 3 regels â‚Ź 8.00. Per regel â‚Ź 2.75 meer.

Bezwaar

Katwijk Leiderdorp

Sassenheim Valkenburg Voorhout Waardeiland

De Zilk

}

â‚Ź 8.00 â‚Ź 10.75 â‚Ź 13.50 â‚Ź 16.25 â‚Ź 19.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam:............................................................................................................................................................. Adres:............................................................................................................ Tel.:........................................

TE HUUR Â… TE KOOP Â… GEVRAAGD AANGEBODEN Â… GEZOCHT Â… GEVONDEN