Page 1

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL 

'I,

Woensdag 1 februari 2017 JAARGANG 11 NR 5

'1'

Herenstraat 132, Voorhout www.chicken-and-ribs.nl • 0252-211871

Wilt u kans maken op een cadeaubon ter waarde van € 25,- te besteden bij de ondernemer die naast de puzzel vermeld staat? Stuur de juiste oplossing dan naar Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk of via advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. de naam van het bedrijf welke bij de puzzel vermeld staat. Inzenden kan tot en met 10 maart. Wij wensen u veel puzzelplezier !


Voor de zomer af van die lelijke vetrollen, hangende spieren of slappe huid. Bij FraNas kunnen we u helpen om er weer goed gevormd uit te laten zien door het gebruik van een nieuw apparaat, wat gebaseerd is op een nieuwe techniek. Deze techniek is een combinatie van Cavitatie voor de afbraak van vetcellen en Bio stimulatie voor het verbranden van de vrijgekomen vetdeeltjes, afvoeren van de afvalstoffen, het opbouwen van spierweefsel en het verstrakken van de huid. Dit hele proces zorgt ervoor dat al uw inspanningen om af te vallen en uw figuur er beter uit te laten direct tot een zichtbare resultaten leid. Het resultaat van deze behandeling is langdurig en veilig omdat het zonder chirurgische ingrepen plaatsvind. Meer informatie vind u op onze website www.franas.nl of belt u voor een intake gesprek /proefbehandeling. Op basis van deze advertentie is de proefbehandeling van 15 minuten gratis

Openingstijden: Maandag van Dinsdag t/m Vrijdag van Donderdagavond van Zaterdag van

13:00 tot 18:00 uur 09:00 tot 18:00 uur 19:00 tot 21:00 uur 09:00 tot 17:00 uur

Adres: Voorhavenkwartier 27, 2171HW Sassenheim,tel: 0252861614 www.Franas.nl


UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL 

nieuws

Lokaal betrokken en betrouwbaar

Ik heb heel veel te vertellen

P11

Gezocht: Verhalen van veteranen

Woensdag 1 februari 2017 JAARGANG 11 NR 5

nieuws

sport

P5

Roep om beter monumentenbeleid

Voorleesdagen n ‘Voorlezen is overal goed voor’

bieb

P17

Patricia Koot snelste op Gronings ijs

P13

Winterwandeling Koudenhoorn n Discussie over toezicht, vooral aan Warmondse zijde

WARMOND n Ontdek hoe mooi

Koudenhoorn is in februari tijdens de winterwandeling op zondag 5 februari. Tuin-en landschapsontwerper Ruud Aanhane leidt de wandelaars rond op het recreatieeiland.

SASSENHEIM n B&W komt in maart met een raadsvoorstel met mogelijke maatregelen die het aantal diefstallen van de fiets bij station Sassenheim terug moeten dringen. Daaronder zal ook het toepassen van cameratoezicht worden bekeken.

De wandeling heeft als thema ‘Bomen in de winter’. Door zijn ontstaansgeschiedenis kom je op het eiland diverse landschappen tegen elk met hun eigen boomstructuren. Elke boom heeft immers een eigen strategie om te overleven in verschillende weersomstandigheden. Maar ook de mens heeft zo zijn invloed op het wel en wee van de bomen. De wandeling duurt twee uur en begint om 14.00 uur bij het Natuur Ontdekkings Centrum Koudenhoorn (NCOK). Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Door Nico Kuyt

De raadsfracties van VVD, CDA en D66 hadden in de afgelopen gemeenteraad al een motie ingediend voor het invoeren van (mobiel) cameratoezicht. Het aantal diefstallen laat namelijk een toename zien en zal door het niet doen van aangifte nog wel veel hoger zijn. Ook de raadsleden werden door het leed getroffen. Zo is de fiets van Sabrina van der Lubbe (VVD) ondanks de ketting vier maal gestolen en ook Sybrinne de Vries (CDA) maakte melding van twee ontvreemde exemplaren. ‘WERVELSTORM’

De motie riep op tot het zo snel mogelijk invoeren van toezicht aan de Warmondse zijde van het station, want deze plek is een Sodom en Gomorrah, zoals Robin Konings (VVD) het betitelde, om zo een einde te maken aan de ‘wervelstorm’ van fietsendiefstallen.

Inloopmiddag bij Historische Kring VOORHOUT

n De inloopdagen van de Historische Kring Voorhout (HKV) gaan na bijna twee jaar ‘gedwongen rust’ weer van start. Op woensdag 8 februari van 14.00 tot 16.00 uur organiseert de vereniging een inloopmiddag in het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat.

Naast gastvrouw Nelleke van Steijn is er in de Oosthoutzaal een bestuurslid present om vragen, voor zover mogelijk, te beantwoorden. In de zaal liggen zestien fotoboeken met honderden unieke herinneringen uit Voorhouts verleden. Zeer de moeite waard is in de Foranholtezaal de eerste tentoonstelling onder de naam ‘Hemels Voorhout’. De tentoonstelling betreft bidprentjes, communieprentjes, foto’s, stukken van de dragersvereniging St. Barbara en relevante memorabilia uit de collectie van de HKV en anderen. De volgende inloop is op zaterdag 18 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Daarna zijn er maandelijks inloopmiddagen op de tweede woensdag, van 14.00 tot 16.00 uur.

Visser ’t Hooft Lyceum Rijnsburg Raadslid Konings dient de motie in voor het invoeren van cameratoezicht. | Foto: Nico Kuyt

Er volgde een lange discussie in de gemeenteraad. Burgemeester Carla Breuer raadde het af. B&W is nog bezig met het invoeren van andere maatregelen die effect kunnen hebben, zoals recent de komst van de koffiekar. Zij wees op het ingrijpend karakter van camera’s, want je gaat zo mensen filmen op de openbare weg. Het eerst maar die

maatregelen op hun effect te bekijken, was eveneens de mening van Frans Nederstigt (ChristenUnie) en Joost van Doesburg (PvdA). De motie was ook onvoldoende onderbouwd. De PvdA betwijfelde de werking van cameratoezicht, want wie gaat er 24 uur lang die beelden bekijken. Uiteindelijk werd de motie aangehouden.

MAATREGEL NAAR GEMEENTERAAD

B&W stelt eerst een voorstel op met van elke maatregel de kosten, waaronder mobiel cameratoezicht. De nota wordt dan in de raadscommissie Bestuur besproken, waarschijnlijk deze van maart.

Christelijk Voortgezet Onderwijs Mavo (vmbo-t) Onderbouw Havo / Atheneum

MINI OPEN HUIS DATUM: WOENSDAG 8 FEBRUARI 2017 TIJDSTIP: 14.00 – 16.00 UUR WWW.VHL.NL

Winteravond over schip van Willem Barentsz WARMOND n De Stichting Zeilvaart Warmond houdt op woensdag 8 februari om 20.00 uur een winteravond in Kunstcafé de Oude School (Dorpsstraat 40).

geen betrouwbare zeekaarten van het gebied. Wat zouden ze tegenkomen? Konden ze via de Noordpool een zeeweg naar China ontdekken?

Na een welkomstwoord van de voorzitter van de Stichting neemt Gerald de Weerdt de bezoekers mee op de reis van Willem Barentsz naar de Noord en zijn overwintering op Nova Zembla. Toen Willem Barentsz aan zijn tocht begon waren er nog

De Weerdt vertelt vooral met verve over de reconstructie van het expeditieschip van Willem Barentsz. Dit unieke project wordt uitsluitend door vrijwilligers gerealiseerd. Daarbij wordt zoveel mogelijk de Hollandse bouwmethode van het

EXPEDITIESCHIP

eind van de 16e eeuw gevolgd. En dat die reconstructie al aardig vordert horen we natuurlijk tijdens deze avond, maar is dit najaar ook te bekijken. Het “uitstapje” tijdens de busreis naar de start van de Strontrace op 23 oktober dit jaar gaat naar de haven van Harlingen voor een rondleiding op de werf en op het schip.

suite-kussen van Van der Valk

77%

Openingstijden: ma-do 8.00 - 20.00 // vr 8.00 - 21.00 // za 8.00 - 20.00 // zo 10.00 - 20.00

plusvandijk

Van Dijk Voorhout /Herenstraat 45// Voorhout

499,-

Betaalbaar design bij Colijn. Diverse stoffen leverbaar!

voor het kwalitatief hoogwaardige

korting

COLIJN .

Prijs v.a

De toegang is gratis, consumpties voor eigen rekening.

Spaar mee! tot

MOOI Wat kleur met je interieur doet Hoge Rijndijk Leiden Verdamstraat 6 colijninterieur.nl

Mooie zomeractie: SPECIAAL VOOR U Houten GESELECTEERD!

systeemvloer Onze huiscollectie in van € 69,00 22 cm brede delen en 4 prachtige kleurnuances. voor € 59,00 / m2

www.kroonparket.nl

ND D SS SS II N

Verdamstraat 6

•1 Leiden 9 7 7

1 9 7 7


GEMEENTEBERICHTEN week 5 / 2017 TEYLINGEN

Kandidaten gezocht voor sportprijzen 2016 De gemeente Teylingen is op zoek naar kandidaten die in aanmerking komen voor de sportprijzen 2016. Iedereen kan een talentvolle sporter/ sportster of sportploeg voordragen voor de Talentenprijs (leeftijd tot 18 jaar), de Teylingen Sportprijs (sportman/sportvrouw/sportploeg boven de 18 jaar). De Sportbegeleidersprijs is een nieuwe categorie voor diegene die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt om een sport direct mogelijk te maken. U kunt tot 9 februari kandidaten voordragen voor de sportprijzen. De uitreiking van de sportprijzen is op 21 maart 2017.

• De voordrachten voor sportman, sportvrouw of sportploeg betreffen uitsluitend sporters (amateurs en/of professionals). • De sportbegeleidersprijs is een nieuwe categorie voor diegene die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt om een sport direct mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een trainer, coach, (jeugd)begeleider of scheidsrechter. • Wij hebben het niet specifiek over de vrijwilliger, daar is de vrijwilligersprijs voor. Op 21 maart 2017 maakt wethouder Bas Brekelmans de winnaars bekend tijdens een bijeenkomst van het Sportcafé bij Tennispark Oosthout in Voorhout.

Sportprijsuitreiking Sportcafé De gemeente organiseert de sportprijsuitreiking samen met de Stichting Sport Promotie Teylingen. Hoe werkt het? Iedereen kan kandidaten aanmelden. Een deskundige jury buigt zich over de voordrachten en kiest de winnaars. Criteria Voor deelname aan de sportprijzen zijn criteria opgesteld. Voor de prijzen kunnen in principe de volgende personen in aanmerking komen: • Een sportman of sportvrouw uit de gemeente Teylingen, die op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd.

• Sporters onder de 18 jaar komen in aanmerking voor de talentenprijs. • Een sportploeg of vereniging uit de gemeente Teylingen, dat op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd. Hierbij is het niet perse noodzakelijk dat alle sporters afkomstig zijn uit de gemeente Teylingen. • Sportploegen onder de 18 jaar komen in aanmerking voor de talentvolle sportploeg.

Voordrachtformulieren U heeft tot en met 9 februari 2017 de tijd om kandidaten voor te dragen met een voordrachtformulier. Dit formulier staat op www.teylingen.nl onder ‘Sport, cultuur en vrije tijd/ Onderscheidingen en Prijzen/Sportprijs’ en is online in te vullen en per mail te sturen naar: sportprijzen@teylingen.nl.

Commissievergaderingen De vergaderingen van de raadscommissies vinden plaats in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergaderingen thuis ‘live’ volgen en terugzien via www.teylingen.tv. De stukken vindt u op www.raadteylingen.nl.

Commissie Welzijn

Maandag, 6 februari 2017, 20.00 uur Commissiegriffier Klaas Overbeek, k.overbeek@raadteylingen.nl, tel. 0252-783 592

Hamerstukken Onderstaande stukken worden niet besproken tijdens de commissie tenzij een raadslid hiertoe verzoekt. Begrotingswijzing RDOG HM Onder voorbehoud instemming college en instemming commissie welzijn. Dinsdag 24 januari vergadert het college van B&W over dit voorstel.

Bespreekpunten Pilot Ombudsman sociaal domein Na het aannemen van het initiatiefvoorstel is door een viertal (burger)raadsleden uit de commissie welzijn gesproken met de Nationale Ombudsman. De gesprekken hebben ertoe geleid dat de gemeente(raad) en Nationale Ombudsman samen kunnen optrekken voor de invulling van de pilot. We starten met een Meldpunt Zorgombudsman voor burgers (telefonisch, digitaal en via fysieke spreekuren in Teylingen). Daarnaast zijn er proactieve gesprekken in het zorgveld. Dit doen we om signalen boven tafel te krijgen, waar het wringt en waar verbeteringen zitten op gebied van jeugdzorg, Wmo en participatiewet. Dit is op moment namelijk nog niet goed in beeld. Op basis van de resultaten van het meldpunt bekijkt de raad gezamenlijk met de Nationale Ombudsman en relevante partijen in het zorgveld de vervolgstappen voor de pilotperiode van 2 jaar. Presentatie ISD: handhaving in brede zin Naar aanleiding van de opdracht artikel 42 GR ISD Bollenstreek heeft de ISD vier onderwerpen uitgewerkt. Daarvan zijn de voorstellen Tegenprestatie naar vermogen, het Gekanteld minimabeleid Participatiewet en Bezuinigingen al besproken in de commissie welzijn. Het vierde onderwerp is ‘Handhaving in brede zin’. Na deze presentatie wordt het voorstel verder uitgewerkt en dit komt

op een later tijdstip besluitvormend terug naar de commissie en raad. Bespreking Uitkomsten onderzoek Wmo-budget 2015 gemeente Teylingen N.a.v. ingekomen stukken 251 Uitkomsten onderzoek Wmobudget 2015 gemeente Teylingen is dit tijdens commissie 2811-2016 op verzoek van CDA geagendeerd. Bespreking beantwoording schriftelijke vragen inzake bezuinigingen jeugdhulp De fracties van CDA en PvdA hebben gevraagd om bespreking van de beantwoording van schriftelijke vragen. Ten behoeve van het gesprek is een samenvatting van het jeugdbeleid toegevoegd.

Commissie Ruimte

Dinsdag 7 februari 2017, 20.00 uur Commissiegriffier Lisanne Korteling, l.korteling@raadteylingen.nl, tel. 0252-783 455

Hamerstukken

de uitwerking van art. 2.3 door de gemeente. Voorstel is om voor alle bewoners terug te gaan naar de oorspronkelijke overeenkomst van 27 maart 2006. Alvorens tot besluitvorming over te gaan wil het college graag de commissie Ruimte kennis laten nemen van de memo en consulteren over het voorgenomen besluit. Initiatiefvoorstel/nota monumentenbeleid CDA heeft initiatiefvoorstel/nota ingediend over monumentenbeleid. Voorstel is om het voorstel opiniërend te bespreken en aan de hand van de uitkomsten van de bespreking te bepalen of dit voorstel, al dan niet gewijzigd, verder in procedure wordt gebracht.

Presidium

Woensdag 8 februari 2017, 19.00 uur Secretaris: Robert van Dijk, tel. 0252-783 590 De agenda voor het Presidium kunt u enkele dagen voor de vergadering inzien via de website www.raadteylingen.nl.

Onderstaande stukken worden niet besproken tijdens de commissie tenzij een raadslid hiertoe verzoekt.

Commissie Bestuur, Financiën en Toerisme

Beleidsnotitie & Beheerplan Wegen 2017-2021 De gemeente Teylingen beschikt over een omvangrijk wegennet. Wegen, fietspaden, voetpaden, ze bieden inwoners, bezoekers, bedrijven de gelegenheid om op een veilige, prettige manier van A naar B te komen. Als wegbeheerder heeft de gemeente de taak om te zorgen voor een goed te gebruiken wegennet, en daarmee samenhangend heeft de gemeente ook de verplichting om het beheer van dit kapitaalgoed zorgvuldig te doen. Voor het beheer van wegen is een nieuw Wegenbeheerplan 2017-2021 opgesteld. Een beheerplan is verplicht ter onderbouwing van de wijze waarop de gemeente het wegennet beheert. In bijgaande beleidsnotitie worden uitgangspunten en aan het beheer van wegen gerelateerde acties benoemd ter goedkeuring.

Woensdag 8 februari 2017, 20.00 uur Griffier: Robert van Dijk, r.vandijk@raadteylingen.nl, tel. 0252-783 590

Bespreekpunten Onderstaande stukken worden besproken tijdens de commissie. Stand van zaken Industriekade Het nadere overleg met de woonbooteigenaren (op 15/12/2016 en 05/01/2017) en het nogmaals bestuderen van alle stukken heeft geleid tot een andere benadering van

Bespreekstukken Burgerpanel 2.0: Team Teylingen Als gemeente zijn we doorlopend op zoek naar manieren om stakeholders en inwoners te informeren en te betrekken bij beleidsontwikkeling of projecten. Voorbeelden van andere gemeenten leren ons dat inwoners betrokken en positief kritisch zijn als je ze tijdig betrekt, transparant bent over de randvoorwaarden en je de drempel om mee te doen laag houdt. Een burgerpanel kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Dit voorstel beschrijft hoe de gemeenteraad een burgerpanel 2.0 in zou kunnen zetten. Motie digitale dialoog 2017 (VVD en CDA) De motie roept op om te onderzoeken of Whatsapp, Snapchat en Instagram actief te gebruiken zijn in de gemeentelijke communicatie.

Vervolg op de volgende pagina


Vervolg op de vorige pagina Presentatie Stand van zaken aanpak verwarde personen De presentatie gaat over de aanpak verwarde personen: Toelichting op de stand van zaken van de aanpak verwarde personen en de doorontwikkeling in 2017. De presentatie wordt gegeven door de externe projectleider. Concept plan raadscommunicatie (Opiniërende bespreking) Na afloop van het formele gedeelte van de commissievergadering is het voorstel om het concept van het raadscommunicatieplan opiniërend te bespreken in de trouwzaal. Iedereen is daarbij welkom. De werkgroep raadscommunicatie heeft het concept plan voor raadscommunicatie gereed. Voordat dit in besluitvorming gebracht wordt, wil de werkgroep dit graag eerst opiniërend bespreken met de commissie en andere belangstellenden. Voor de zomer heeft een sessie plaatsgevonden met een brede afvaardiging van de raad. In het conceptplan is nu de vertaling gemaakt naar het BOB model van de raad. Vraag aan de commissie, heeft de werkgroep de goede lijn te pakken? Zijn er zaken die nader uitgewerkt moeten worden

Collectes

Algemene subsidieverordening 2017 Wij hebben op 24 januari 2017 besloten om de Algemene subsidieverordening 2017 op grond van de Inspraakverordening Gemeente Teylingen vrij te geven voor inspraak. In deze nieuwe algemene subsidieverordening is de laatste wet- en regelgeving en het nieuwe subsidieproces verwerkt. Dit besluit en de ontwerpverordening liggen van donderdag 2 februari 2017 tot en met woensdag 15 maart 2017 ter inzage. Tijdens deze periode kunt u uw zienswijze over deze conceptnota schriftelijk indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. Drank- en horecawet Vergunning op grond van artikel 3 voor het mogen verstrekken van alcoholhoudende drank is verleend aan: • Dirck III Slijterijen, Alphen aan den Rijn voor de inrichting Dirck III, Oude Haven 11 in Sassenheim, wijziging leidinggevenden (24-01-17) Niet eens met een van deze besluiten? Hoe u dan bezwaar kunt maken staat verderop genoemd in deze Gemeenteberichten. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

• Leeuweriklaan, Voorhout

Beeldvormende bijeenkomst Hulp bij schulden in Teylingen Maandag 13 februari 20.00 uur, bestuurscentrum Voorhout De gemeente Teylingen gaat een nieuw beleidsplan opstellen met een integrale aanpak van schulden. Een beleidsnota die aansluit op de behoeften van de inwoners van Teylingen met een financiële hulpvraag en voldoende inzet op de preventie van het ontstaan van deze hulpvragen. De gemeenteraad staat aan het begin van dit proces en wil in de eerste fase het probleem in de breedte verkennen. Voor de bijeenkomst is een breed scala aan organisaties uitgenodigd rondom schuldenproblematiek, met verschillende achtergronden en invalshoeken. Zo hoopt de raad in beeld te brengen wat er bij komt kijken om tot een integrale aanpak van schulden te komen. Voor deze bijeenkomst kunt u zich aanmelden bij k.overbeek@ raadteylingen.nl.

Bezwaar tegen besluiten

Er zijn geen collectevergunningen verleend in verband met een vrije periode.

• Boekenburglaan 113, Voorhout • Rusthofflaan 81, Sassenheim • Elsgeesterpolder (sectie B, nummer 33), Voorhout

of toevoegingen, voordat het stuk ter besluitvorming naar de raad gaat? De werkgroep raadscommunicatie bestaat uit Marlies Volten, Frans van Swieten, Timon Zuurmond en Frans Nederstigt, ambtelijk Suzanne de Jong en Klaas Overbeek.

het gedeeltelijk vervangen van het garagedak (20-01-2017) het plaatsen van een erfafscheiding, (20-01-2017) het dempen van bestaande watergangen, het graven van nieuwe en/of verbreden van watergangen (23-01-2017) het verwijderen van een kastanjeboom (24-01-2017)

Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Kloosterwei 8, Warmond het op kamergewijze verhuren van de woning aan statushouders (19-01-17) • Herenweg 92a, Warmond het plaatsen van drie lichtmasten (23-01-17) • Sweilandpolder 10, groot onderhoud aan de kades en Warmond dijklichamen (20-01-17 • Burgemeester Ketelaar- het aanplanten van 2 bomen straat nabij 40, Warmond (25-01-17)

Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Voordat u dit doet, kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. We nemen dan het besluit met u door en kijken of er een oplossing voor uw bezwaren bestaat. Belt u hiervoor met ons algemene nummer (14 0252). Komen we er niet uit dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffend besluit – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Vaststelling wijzigingsplan ‘Loosterweg 37A, Voorhout’ Identificatienummer wijzigingsplan: NL.IMRO.1525. WP2016TEY01043-0401 Op 10 januari 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders het wijzigingsplan Loosterweg 37A, Voorhout ongewijzigd vastgesteld. Het vastgestelde wijzigingsplan is vrijgegeven voor ter inzagelegging. Inhoud van het plan Door het agrarisch handels- en exportbedrijf (bollenteelt) is verzocht om medewerking te verlenen aan de uitbreiding van de bestaande loodsen en vestiging van een laaddock. De uitbreiding overschrijdt voor 840 m² de bouwgrenzen van het bouwperceel en het maximale bebouwingsoppervlak.

Uw mening geven? Mail of bel ons Stuur ons een e-mail met uw mening over een onderwerp via gemeenteraad@raadteylingen.nl. E-mails gericht aan de raad zijn openbaar. Raadsleden vertegenwoordigen de inwoners van de gemeente. Zij staan open voor uw ideeën. De telefoonnummers en adressen van individuele raadsleden vindt u op www.raadteylingen.nl. Spreekrecht U kunt ook gebruik maken van het spreekrecht. Dit is een mogelijkheid om de commissie toe te spreken. U geeft zich op bij de griffie. Graag ontvangt de griffie vooraf de tekst van uw inspraak via de e-mail. De spelregels van het inspreekrecht vindt u op www.raadteylingen.nl Griffie E-mail:

gemeenteraad@raadteylingen.nl (E-mails gericht aan de raad zijn openbaar.) Telefoon: 0252 - 783 593

Op grond van het geldende bestemmingsplan kan via een wijzigingsbevoegdheid medewerking worden verleend aan de beoogde uitbreiding. Het plan past binnen de voorwaarden voor deze wijzigingsbevoegdheid en het wijzigingsplan maakt deze ontwikkeling mogelijk. Ter inzage Burgemeester en wethouders maken bekend dat het vastgestelde wijzigingsplan bestaande uit een verbeelding, planregels en toelichting vanaf donderdag 2 februari tot en met donderdag 16 maart 2017 voor een ieder ter inzage ligt in het gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25 in Sassenheim. Digitaal inzien De digitale versie van dit ontwerpwijzigingsplan kunt u inzien op: • de ‘landelijke voorziening’ www.ruimtelijkeplannen.nl. • de website www.teylingen.nl – Bestemmingsplannen en projecten – Voorhout. U vindt hier een link naar het digitale plan en een link naar de authentieke digitale bestanden. Beroep Tegen het besluit van het college kunnen belanghebbenden van vrijdag 3 februari tot en met donderdag 16 maart 2017 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Dit geldt alleen voor: • Degene die tijdig zijn/haar zienswijze bij het college van burgemeester en wethouders naar voren heeft gebracht; • Een belanghebbende die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet in staat is geweest een zienswijze in te dienen. • Belanghebbenden kunnen bij de Voorzitter van die Afdeling tevens een verzoek om voorlopige voorziening doen. Een verzoek om voorlopige voorziening is alleen ontvankelijk als daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond. Het vaststellingsbesluit treedt op vrijdag 17 maart 2017 in werking, tenzij binnen die termijn naast een beroepsschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist. Informatie Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met de heer F. Ishaak van de afdeling Ruimte. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 14 0252. Commissie Welstand Op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar, maar in uitzonderlijke gevallen kan een project in beslotenheid worden behandeld. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de gemeente.

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie woensdag 1 februari 2017. Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (Let op: netnummer niet nodig, ook niet voor 06 nummers) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00 - 12.00 uur.

Balie politie: De balie van de politie is niet open voor vrije inloop. U kunt aangiften doen door een afspraak te maken via het landelijke politienummer 0900 - 8844. De afspraak wordt dan gepland tijdens openingstijden van het gemeentekantoor in Sassenheim. U kunt van zogenaamde eenvoudige misdrijven ook aangifte doen via www.politie.nl.

i

TEYLINGEN  FACEBOOK.COM/GEMEENTETEYLINGEN  TWITTER.COM/GEM_TEYLINGEN  YOUTUBE.COM/GEMEENTETEYLINGEN


Een Viking bed kies je met je ogen dicht NU TIJDELIJK* GRATIS Viking bedtextiel pakket t.w.v. maximaal â‚Ź 500,bij aanschaf van een Viking bed.

Drie jaar op rij verkozen tot beste beddenmerk in Zweden. Een Viking bed is niet overal verkrijgbaar, maar wel bij: Nachtkust Slaapcomfort Hoofdstraat 14, 2202 GD Noordwijk aan Zee T 071- 3615775 E info@nachtkust.nl W www.nachtkust.nl

Ervaar de ultieme nachtrust kom langs bij nachtkust


nieuws

DE TEYLINGER

7

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2017

Merenwijk wil behoud van rust in Kagerzoom WARMOND n Michel Vorenhout van de Wijkvereniging Merenwijk en André Mom van de VVE Karpers en Forellen hebben vorige week in de gemeenteraad zich uitgesproken tegen intensieve recreatie in de Veerpolder, zoals de skeelerbaan, en het behoud van groen, rust en ruimte in de Kagerzoom. Zij spraken in naar aanleiding van het concept Gebiedsvisie Veerpolder dat als een ingekomen stuk op de agenda stond. Door Nico Kuyt

De sport en ontspanning die nu al aanwezig is, zorgt voor regelmatige overlast voor direct omwonenden en staat op gespannen voet met de natuurwaarden in het Kagerzoomgebied, zo stelde Vorenhout. Licht, geluid en verkeer laten zich niet inperken door een grens op een kaart. De gemeente krijgt er een stevige verkeerskundige opgave bij, die niet afgewenteld mag worden op de buren. Hij wees daarbij op de komst van de skeelerbaan op het terrein van de Warmondse IJsclub. Het blijkt nu dat de club geen vergunning nodig heeft voor de aanleg. “Het is voor ons een teken dat uw goede nabuurschap blijkbaar geen daadwerkelijke inspraak toelaat. Bij

goede nabuurschap hoort niet dat we aan de voorkant lijken mee te praten, terwijl aan de achterkant allerlei plannen vrij baan krijgen. De inwoners van de Merenwijk roepen u daarom op om de ontwikkeling van de Veerpolder niet los te zien van de behoefte aan rust en ruimte in de Kagerzoom”, aldus Vorenhout en onderstreepte het belang van inspraak bij een integrale visie op het hele gebied. ASFALT

Ook Mom wees naar de skeelerbaan. De Teylingse gemeenteraad heeft volgens hem de voorwaarde gesteld dat een vergunning zou moeten aangevraagd waarbij eventuele overlast gewogen kan worden. Dat er nu geen nodig is, is een tussentijdse verandering van de spelregels die de raad passeert en betrokken burgers buiten spel zet. Volgens Mom een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet en een reden dat het vertrouwen in de politiek steeds meer verdwijnt. Hij vroeg de gemeente alternatieve locaties te overwegen voor de professionele skeelerbaan. De landijsbaan is volgens de gebiedsvisie een onderdeel van de groene buffer en daarin past het asfalteren en het plaatsen van reclameborden niet, zo gaf hij aan.

De gemeenteraad ging vorige week unaniem akkoord met het doen van een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting van een Duurzaamheid Maatschappij Teylingen (DMT). n

Door Nico Kuyt

Het idee is dat de nieuwe organisatie actief op zoek gaat naar duurzame ideeën en de initiatiefnemers daarbij ondersteunt. De gemeente voert al een aantal projecten uit rond duurzaamheid, de zogeheten

‘Monumentenbeleid verwordt tot sloopbeleid’ n Historische verenigingen willen sloop voorkomen

Onderzoek haalbaarheid van de Duurzaamheid Maatschappij TEYLINGEN

De verpaupering van Villa West End in Sassenheim is een van de redenen waarom de historische verenigingen het monumentenbeleid graag aangescherpt zien. | Foto: archief

SASSENHEIM n De raadscommissie Ruimte gaat op dinsdag 7 februari opiniërend spreken over het initiatiefvoorstel van het CDA om het gemeentelijk monumentenbeleid te verbeteren en zo het slopen of verpauperen van de panden te voorkomen. Door Nico Kuyt

duurzaamheidsagenda, maar een DMT kan een goede aanvulling zijn. “Ik ben ervan overtuigd dat in Teylingen nog heel veel duurzaamheidsiniatieven zijn die op dit moment buiten de agenda vallen. Zo kan er nog het laatste restje uit worden getrokken”, aldus wethouder Arno van Kempen. De DMT is een initiatief van de fractie Trilokaal, maar bijna al de overige fracties sloten zich erbij aan. Alleen de VVD bleef kritisch tegenover de DMT, maar kon vorige week wel instemmen met het uitvoeren van een onderzoek.

In de afgelopen raad werd het initiatiefvoorstel officieel ingediend en nam Alfred Pop namens de Cultuur Historische Verenigingen HKV (Voorhout), SOS (Sassenheim) en Warmelda (Warmond) via de inspraakmicrofoon alvast een voorschot op de opiniërende bespreking. Pop noemde het een ´helder verhaal´, waarin het gemeentelijk monumentenbeleid van de afgelopen jaren is geanalyseerd en waarin duidelijke aanbevelingen worden gedaan. Het initiatief is een uitgangspunt voor de opzet van de nieuwe gemeentelijke Erfgoed-

Erwtensoep, rookworst + 100 gram Zeeuws spek 50 Gebraden runderrollade + cornedbeef 20

3

Maaltijd van de week:

TROTS VAN DE KEURSLAGER

Kalfssaucijzen

4 stuks VLEESWARENKOOPJE VLEESWARENKOOPJE

Het huidige beleid maakt volgens Pop meer kapot dan lief is. Zo wees hij naar het laatste slachtoffer, de Villa Rusthoff die, ondanks dat deze in goede staat verkeert, tegen de vlakte gaat. “Het bestaat niet dat u destijds bij het aanpassen van het monumentenbeleid dat zo heeft bedoeld. Zo verwordt het monumentenbeleid tot sloopbeleid. Dat

Gesneden koolraap Hele witte kool Navelsinaasappels Van der Veer rauwkost

7

VLEESWARENKOOPJE

2 x 100 gram

VILLA RUSTHOFF

Weekaanbiedingen

KEURSLAGERKOOPJE

samen

verordening. Die moet nu snel tot stand komen om nog meer onheil voor de lokale monumenten te voorkomen. De cultuurhistorische verenigingen hopen dat de andere fracties de voorstellen zullen ondersteunen.

Zuurkool met worst

595

SPECIAL Bij 150 gebraden kalfsrollade Bij gram 150 gram gebraden Pomodorohaasje GRATIS TONIJNSAUS kalfsrollade

25 GRATIS2TONIJNSAUS

KEURSLAGERKOOPJE 100 gram

Hacheepakket (vlees, uien en kruiden)

500 gram

KEURSLAGERKOOPJE

695

Hacheepakket (vlees, uien KEURSLAGERKOOPJE en kruiden) 95 Houthakkersteaks 4 stuks 695

6 50 Carpaccio misto Houthakkersteaks 100 gram 2 95 4 stuks 6 500 gram

SPECIAL TROTS VAN DE KEURSLAGER

Aanbiedingen zijn geldig van 2 t/m 7 november

Aanbiedingen zijn geldig van 30 januari t/m 5 februari Keurslagerij Scholten Hoofdstraat 261 Scholten Keurslagerij Sassenheim

Hoofdstraat 261 0252-211440 Sassenheim SPECIAL 0252-211440

500 gram 0,99

kan nooit de inhoud en bedoeling van monumentenbeleid zijn.... Er zijn honderden verontruste berichten op Facebook geplaatst. Alsof de eigen woning is geraakt. Alleen u, als raad, kunt dit soort zaken keren door begrijpelijke en uitvoerbare regels op te stellen die recht doen aan het grote belang van het cultureel erfgoed in onze gemeenschap en zorgen dat dit zoveel mogelijk in stand blijft voor volgende generaties”, aldus Pop, die verder nog vroeg om eigenaren van rijks- en gemeentelijke monumenten meer ruimte te geven om andere plannen met hun pand te realiseren door een verruiming van de bestemmingsmogelijkheden van de panden. Lees op www.deteylinger.nl de ingezonden brief van Peter Vlasveld uit Voorhout over het gemeentelijk monumentenbeleid.

Lekker tongetjes eten!

per stuk 0,99 5 voor 1,49 100 gram 0,79 100 gram 0,79

Elke woensdag:

10 Perssinaasappels

2,35

Wij maken alle soorten STAMPPOTTEN uit eigen keuken, zonder toevoegingen en zonder conservering.

Sliptong gevild

100 gram

1.75

Tonijnsalade

100 gram

1.-

Gerookte zalmbuikjes

100 gram

1.50

Elke woensdag: gebakken kibbeling

500 gram

6.95

Elke donderdag: Gebakken lekkerbekken 3 stuks + saus 6.-

Ons visrestaurant aan de Oude Haven is geopend van woensdag t/m zaterdag. Voor de lekkerste visgerechten!

v.d. Veer

Hoofdstraat 259 - Sassenheim Tel./Fax: 0252-232141 Onbetwist uw fruitmandspecialist!

www.vissalade.nl

Carpaccio misto 100 gram

250

VLEESW


k

FAMILIEBERICHTEN Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

• Begraven

Per e-mail

• Cremeren

Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

• Rouwtransporten door binnen en buitenland • Eigen parkeerterrein

Per post of afgeven

• Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

gemotiveerde jongeman rond de 20 jaar i.b.v. rijbewijs B voor het meehelpen op de rit en het wegbrengen van bestellingen in Frankrijk. En we zoeken een invalchauffeur voor enkele ritten per jaar die in het bezit is van alle rijbewijzen. Spreekt één van deze vacatures je aan, neem dan contact met ons op voor meer info. Jaco Glasbergen: 06-48086121

Garageboxen in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,--. Inlichtingen 06 20773480

Een levenshoofdstuk dat zich sluit. Veel mooie, fijne momenten en herinneringen en dat is wat we onthouden.

Welke Katwijkse vrouw wil mij helpen met schoonmaken? Niet rokend en Nederlands sprekend. Bellen na 18.00. 071-3618026

Wij zoeken ook een

• Opbaring in eigen rouwkamers

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

Tuinman, stratenmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave, tel: 0657200505.

te Huur Garagebox / opslag ruimte centrum Rijnsburg v.a. 135,00 per maand incl. stroom 071-4021324

Te koop gevraagd: alle merken auto’s en bedrijfsauto’s defect geen bezwaar, ook sloop, direct contant geld met RDW vrijwaring. Info: 06-42488414.

Uitvaartonderneming Teylingen

PIETER STINUS ADRIANUS MINNES PIET Andijk 21-02-1929

JacoFleurs zoekt: Een chauffeur/verkoper of aankomend verkoper voor bloemenlijn op Frankrijk. Ben je in het bezit van alle rijbewijzen en heb je verstand van bloemen, dan is dit misschien iets voor jou.

Walraad Timmer en onderhoudsbedrijf: van deurkruk tot dakkapel, voor al uw timmer en onderhoudswerkzaamheden in en rond het huis. Tevens plaatsen en/of leveren van uw keuken en badkamer. Bel voor vrijblijvende offerte: 071-5897250

zorgzaam en betrokken vrijblijvend voorgesprek mogelijk

Leiden 26-01-2017

Dag en nacht telefonisch bereikbaar op: 06 - 30409466 info@uitvaart-teylingen.nl / www.uitvaart-teylingen.nl

Hannie Cees Noël & Maaike Paul & Fatima En kleinkinderen

Ankie Jochemsz - Willemijn Heijink - Wilma Bleeker

SMS* WENS NAAR 4333 EN

DONEER EENMALIG 2 EURO

Correspondentieadres: Kagertuinen 106 2172 XR Sassenheim De crematie heeft dinsdag 31 januari plaatsgevonden.

Bernard Schulte BernardSchulte Voorhout Voorhoutbv

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout.

PAARDENBOXEN TE HUUR OP UNIEKE LOCATIE NW-hout, 15 min. loopfstand van duinen strand. 3 boxen te huur op privé terrein voor een merrie of ruin. Eigen zadelkast, toilet en keuken met warm water, afspuitplek en ruime paddock. € 260,- per maand incl. hooi, stro, binnen- en buiten zetten 3 x per dag voeren. Bel: 06-13507433.

al meer dan 100 jaar al meer dan 100 jaar behaaglijk vertrouwd behaaglijk &&vertrouwd

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.memorienatuursteen.nl

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

■ ■ ■

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

LOODGIETERSBEDRIJF

®

Uw adviseur Henri van Hardeveld ■ Comfortabel

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

C. HUNDERSMARCK BV

warm huis, zonder hoge Comfortabel huis, zonder hoge stookkosten ofwarm gezondheidsrisico’s stookkosten of gezondheidsrisico’s Gedegen onderhoud Gedegen onderhoud 24-uurs storingsdienst 24-uurs Grondigestoringsdienst inspectie door ervaren warmte Grondige inspectie door ervaren specialisten Energie besparen zonder comfort te warmte specialisten verliezenbesparen zonder comfort te Energie Leverancier van duurzame energie zoals verliezen zonnepanelen Leverancier van duurzame energie Reiniging van luchtkanalen / onderhoud zoals zonnepanelen aan mechanische afzuiging / onderReiniging van luchtkanalen Wij werken met gerenommeerde merken houd aan mechanische afzuiging als Nefi t, Remeha en Vaillant Wij werken met gerenommeerde Zink-, looden dakwerk merken als Nefit, Remeha en Vaillant Sanitaire installaties Zink-, looden dakwerk Showroominstallaties met verschillende designSanitaire radiatoren, sanitair en CV ketels,designShowroom met verschillende bezoek graag op afspraak. radiatoren, sanitair en CV ketels,

Wij hebben per direct plek voor... • Werkvoorbereider / Tekenaar • Service monteur CV • Monteur CV / airconditioning • Leidinggevend monteur • Loodgieter Zinkwerk • Hulpmonteur

k r e t S n e Sam

bezoek graag op afspraak.

BERNARD SCHULTE BV

Onderdeel van Bernard Schulte

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOORHOUT

Kom jij ons team versterken?

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Kijk voor verdere info en functieomschrijving op onze site www.bernardschulte.nl

LOODGIETERSBEDRIJF

C. HUNDERSMARCK BV

Interesse? Bel of mail ons t.a.v. dhr. B. Schulte

Onderdeel van Bernard Schulte

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

WWW.BERNARDSCHULTE.NL WWW.HUNDERSMARCKBV.NL ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

VOORHOUT

● www.bernardschulte.nl Nijverheidsweg 10 ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl WWW.BERNARDSCHULTE.NL RABO NL73RABO0366004573 ● bic RABONL2U ● KvK nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.HUNDERSMARCKBV.NL Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC).

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING


nieuws

DE TEYLINGER

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2017

9

Rondetafel voor beschut wonen voor licht verstandelijk beperkten TEYLINGEN n De gemeenteraad is het eens de inkoop van beschermd wonen voor Licht Verstandelijk Beperkten (LVB) voor de jaren 2017 en 2018 door de centrumgemeente Leiden met een werkbudget van rond 100.000 euro per jaar. Het is nog niet bekend hoeveel cliënten exact uit Teylingen komen, dus ook niet bekend hoeveel de totale kosten exact zullen zijn en een eventueel tekort bedraagt.

Na de invoering van de Wmo 2015 is duidelijk geworden dat een deel van de doelgroep LVB tussen de Wmo en de Wet Langdurige Zorg (WLZ) viel. De groep bestaat uit meerderjarigen met een IQ tussen 50 en 85 met een beperkt sociaal aanpassingsvermogen en bijkomende problematiek. Zij hebben behoefte aan een beschermende woonomgeving waarbij toezicht en begeleiding aanwezig of in de nabijheid is. Deze beschutte

woonomgeving is vaak tijdelijk nodig. “Deze kwetsbare groep viel tussen wal en schip. Uiteindelijk is de gemeente verantwoordelijk voor deze inwoners. Niet alle mensen in deze groep zijn in beeld, maar kunnen wel door de beperking sneller in problemen komen. Het is belangrijk de groep goed in beeld te krijgen, zodat we kunnen sturen”, gaf Reny Wietsma (CDA) aan en stelde de wethouder voor om nog dit jaar een rondetafelbijeenkomst te organiseren met de professionals. Ook Anne Paardekooper (Trilokaal) onderschreef het belang hiervan. Wethouder Arno van Kempen zegde toe zo snel mogelijk het aantal personen concreet te krijgen. Hij schaarde zich volledig achter het idee voor een rondetafel. De gemeenteraad kon vervolgens unaniem instemmen. Het is de bedoeling dat over twee jaar niet Leiden, maar de Intergemeentelijk Sociale Dienst (ISD) de inkoop gaat regelen. (NK)

Tijdens een schorsing voeren de fracties overleg over de moties. | Foto: Nico Kuyt

Gesprek over vergoeden juridische kosten voor stichting Molen van Sassenheim SASSENHEIM n B&W gaat met de stichting ‘De Molen van Sassenheim’ in gesprek over een mogelijke vergoeding van de juridische kosten die de stichting heeft gemaakt in de gevoerde rechtszaak tegen de onterecht betaalde leges. Door Nico Kuyt

Ook burgemeester Carla Breuer bleef niet gespaard in ‘Weet wat je pakken kan man’. | Foto: Nico Kuyt

Te gast in het raadstheater TEYLINGEN n Met een show vooraf

aan de raadsvergadering op 26 januari heeft de Theaterschool Teylingen het maandelijkse stokje van de culturele estafette op zich genomen.

Door Nico Kuyt

Het is inmiddels gebruikelijk dat bij elke raadsvergadering een Teylingse culturele vereniging of kunstenaar zich presenteert. Ditmaal gebeurde het met een uitbarsting van theater, een kunst die overigens normaliter in de raadzaal al veel in de praktijk te bespeuren is. Zij zijn al afdoende ervaren in deze praktijk, maar wat natuurlijk niet zo genoemd mag worden. En met het ‘weet wat je pakken kan man’ bracht de theaterschool het

grof graaien en grijpen in politiek Teylingen wel erg naar de voorgrond. Natuurlijk is het niet zo dat onze lokale politici zich hieraan verzondigen, dat is ondenkbaar. BURGEMEESTER NIET VEILIG

“Het theater is meer dan pruik op. Het is overal en alom aanwezig en ook in deze raadszaal”, prees voorzitster Annemieke van der Ploeg haar club aan, waarna ook letterlijk deze kunstvorm in de raadzaal opbloeide. Daarbij bleek zelfs burgemeester Carla Breuer niet veilig te zijn. Bijkans werd zij door een speler, met ambtsketen en al, uit de zaal te worden weggegraaid. Gelukkig bleek het slechts spel en kwam zij met de schrik vrij en kon blijven voorzitten.

De fractie van PvdA en Trilokaal hadden in de gemeenteraad een motie ingediend om op de een of andere manier de kosten te laten vergoeden. De stichting claimt dat het bedrag tot rond de 2400 euro is opgelopen. Na de toezegging van B&W voor de gesprekken en later het resultaat terugrapporteren aan de raad, kwam de motie niet meer in stemmen, maar werd door de indieners aangehouden. Een twee motie van PvdA en Trilokaal kwam wel in stemming. Deze vroeg naar het doen van een onderzoek door de rekenkamercommissie naar de mening en ervaring van Teylingers

die te maken hebben gekregen met de inzet van externe juristen door de gemeente. En tevens het beleid door een onafhankelijk partij te laten evalueren van de starten van juridische procedures en de inzet van de huisadvocaat. Volgens de PvdA voelen de burgers zich opgejaagd door het wapengekletter van ambtenaren en juristen en dat komt naar de mening van Trilokaal als heel bedreigend over. Bij de juridische procedure voor de molen was terughoudendheid op z’n plaats geweest, vond de ChristenUnie. Maar burgemeester Carla Breuer gaf aan dat de gemeente altijd probeert te voorkomen om voor een

rechter te moeten staan en zal eerst door een goed gesprek tot een oplossingen pogen te komen. Maar vaak kiest de burger zelf om te procederen. De gemeente moet dan haar belang zo goed mogelijk verwoorden en bij onvoldoende kennis de huisadvocaat inhuren. De gemeente voert overigens maar heel weinig zaken, en nog minder wordt in beroep gegaan, zo stipte zij aan. Bij stemming bleek dat uiteindelijk alleen de indieners en de ChristenUnie de motie steunden. De overige fracties vonden het overbodig. Een motie van het CDA, om als gemeente in de communicatie met inwoners zeer terughoudend te zijn in het gebruik maken van juridische bijstand en waar nodig een redelijk oog te hebben voor (financiële) genoegdoening van de betrokken inwoner, werd door deze fractie weer ingetrokken.

Gratis belastinghulp voor FNV-leden TEYLINGEN n De FNV organiseert voor de leden in Teylingen in maart de jaarlijkse gratis invuldagen van de belastingaangifte. Aanmelden kan tot en met 1 maart. De FNV heeft een speciaal computerprogramma, met een aparte code, waarmee de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting kan worden opgehaald en verstuurd naar de belastingdienst.

VOORHOUT

SASSENHEIM

De leden van de afdeling Voorhout kunnen zich tot 1 maart aanmelden, bij voorkeur tussen 17.30 uur en 18.30.00 uur. Dat kan door te bellen naar J.W. Angevaare via 0252215358.

Leden van de afdeling Sassenheim/ Warmond zich ook tot 1 maart aanmelden. Bel tussen 17.30 en 19.00 uur naar M.v.d. Vlugt op telefoonnummer 0252-215006.

Het invullen in Voorhout is in de kantine van voetbalvereniging Foreholte op de woensdagavonden 8, 15 en 22 maart.

In Sassenheim is het invullen in het jeugdhonk van de voetbalvereniging Teylingen op de dinsdagavonden 7, 14 , 21 en 28 maart.


Aan alle klanten, medewerkers en relaties,

Heel hartelijk bedankt! Vandaag, 1 februari, bestaat Autocentrum Beelen dertig jaar. Een mijlpaal, jazeker. Maar voor mij geldt deze dag vooral als een moment om dankbaar te zijn. Ik wil dit jubileum daarom aangrijpen om u heel hartelijk te bedanken. Want dertig jaar is niet niks. U bent ons in al die jaren trouw gebleven en u heeft ons uw opdrachten gegund. Als 19-jarige jongeman met een technische opleiding begon ik ooit het bedrijf. Ik kreeg de mogelijkheden en kansen om een goed netwerk op te bouwen. Waardevolle contacten op te doen met klanten, relaties en medewerkers, zoals u. Elkaar beter te leren kennen, samen te werken en van elkaar te leren. En daar ben ik enorm trots op, blij mee en dankbaar voor. Met gezond verstand en lef, en inderdaad af en toe ‘eens goed op mijn bek gaan’ hebben we samen het bedrijf tot bloei gebracht. Mijn persoonlijke houding in het ondernemen en samenwerken is in al die jaren niet veranderd. Ik ben iemand die graag luistert naar uw wensen en behoeften en me hard maak te leveren wat u vraagt. Vandaag en morgen. Dat doe ik al dertig jaar lang met veel plezier, energie en succes. En ik hoop er nog jarenlang mee door te mogen gaan. Samen met u! Dertig jaar geleden kon ik niet voorzien waar we nu staan. Vraagt u mij waar Beelen over dertig jaar staat, dan moet ik u weer het antwoord schuldig blijven. Met dezelfde drive, vooruitziende blik en ondernemersgeest ga ik graag samen met u de uitdaging voor de toekomst aan. Nogmaals mijn hartelijke dank. Met vriendelijke groet,

Frank Beelen Algemeen directeur De Beelen Groep

Adv-Beelen-30jaar-verhagen-DEF.indd 1

27-01-17(w4) 14:09


nieuws

DE TEYLINGER

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2017

Wat is dat, de oerleefstijl?

Aanhouding voor drugs- en wapenbezit

TEYLINGEN n Eigenlijk willen we allemaal wel 100 jaar oud worden. Een eeuw leven heeft iets moois. De Bibliotheek Bollenstreek organiseert deze winter de Bollenstreek Betogen rond dit thema. In februari en maart komen vijf auteurs/wetenschappers aan het woord.

SASSENHEIM n Een 19-jarige jongen uit Sassenheim is dinsdag 24 januari aangehouden in Hillegom voor drugs- en wapenbezit.

Tijdens een controle op de Leidsestraat trof de politie meerdere wikkels met vermoedelijk drugs aan bij de man. Verder werd in zijn scooter een mes aangetroffen. De jongen werd hierop aangehouden en afwachtende het onderzoek overgebracht naar het bureau van politie. In de woning van de Sassenheimer werd later nog meer drugs aangetroffen. Ook vond de politie een drietal onechte vuurwapens, maar die niet van echt zijn te onderscheiden. De nepwapens zijn voor afdreiging geschikt en daarom verboden. Bij de huiszoeking vond de politie ook een stroomstootwapen.

SOS-inloop over historie SASSENHEIM n Stichting Oud Sassenheim houdt op donderdag 2 februari (van 10.00 tot 12.30 uur) en donderdag 9 februari (van 14.00 tot 16.00 uur) inloopbijeenkomsten in de Witte zaal van de Julianakerk (Julianalaan 6). Ter inzage ligt veel fotomateriaal over oud Sassenheim en haar inwoners. Vrijwilligers staan klaar om vragen te beantwoorden. Er kunnen oude foto’s worden gebracht of ter plekke worden gescand en oude voorwerpen worden achtergelaten, die iets met Sassenheim te maken hebben.

Omdat SOS dit jaar een eigen onderkomen krijgt, is oud materiaal over Sassenheim van harte welkom. De stichting zoekt nog mensen die een handje willen komen helpen het archief vorm te geven. Zo ook vrijwilligers die met oud beeldmateriaal (video’s) aan de gang willen.

Verras jouw Valentijn! TEYLINGEN n Wil jij jouw Valentijn verrassen in deze krant? Of heb jij bijvoorbeeld hele lieve ouders of vrienden die je in het zonnetje wil zetten? De Teylinger biedt haar lezers de mogelijkheid om mee te doen aan een gratis valentijnsactie. Mail voor donderdag 2 februari een foto van jouw Valentijn (minimaal 1 mb groot) inclusief zijn/haar naam, woonplaats en een lieve boodschap (maximaal 20 woorden) naar redactie@deteylinger.nl. De valentijnsactie staat in week 6 (woensdag 8 februari) in deze krant.

11

Op zaterdag 4 februari komt Remko Kuipers naar Sassenheim. Deze cardioloog in opleiding, neemt je mee op een reis door Afrika, op zoek naar de ‘oerleefstijl’. Onze genen zijn gedurende 6 miljoen jaar van evolutie perfect aangepast aan onze omgeving. Hij laat de gevolgen van ‘civilisatie’ op onze gezondheid zien en legt uit hoe we weer terug kunnen naar de leefstijl van onze voorouders, om ook zelf weer gezond oud te kunnen worden. Wethouder en schutterskoning Kees van Velzen ‘opent’ met een schot de deur van het nieuwe Kenniscentrum. | Foto:

Kenniscentrum HKV ludiek geopend VOORHOUT n Wethouder Kees van Velzen, Schutterskoning 2017 van St. Hubertus, opende zaterdag 28 januari met een ludiek schot het Kenniscentrum van de HKV aan de Bonekruidstraat. De eerdere poging van HKV-voorzitter Cok van Steijn mislukte. Binnen opende pastor Theo Blokland de tentoonstelling Hemels Voorhout. De belangstelling van oudbestuurders, omwonenden, (zuster)verenigingen en relaties was bijzonder groot. Alvorens tot de opening over te gaan, sprak Van Velzen over de pogingen van verschillende bestuursleden om een eigen plek te vinden. “Vanaf 2013 bleef Emiel van der Hoeven er maar doorvragen en hield het bestuur de druk op de ketel,” aldus Van Velzen. Het bijgebouw van de Emmaüsschool diende toen als tijdelijke opvang voor de Andreasschool tijdens de nieuwbouw. In 2015 kwam er schot in de zaak, de Andreasschool was vertrokken en in november verhuisde de HKV van Park Overbosch naar de Emmaüsschool. Voorzitter Van Steijn bracht in zijn toespraak de vraag van de leden tijdens de jaarlijkse ledenvergadering aan de orde: “Wat moet de HKV met zoveel geld in kas? En

elke keer moest de penningmeester weer uitleggen dat we spaarden voor een eigen onderkomen.” De details van het afgelegde traject bespaarde de glunderende Van Steijn de aanwezigen. “Zie hier het resultaat.” Tezamen met wethouder Kees van Velzen onthulde Van Steijn een steen in de wand van het Kenniscentrum. Maar daarmee was de opening niet afgerond. SCHUTTERSKONING VAN VELZEN

Van Steijn, schutter bij de schuttersvereniging, probeerde het slot van de ingang ‘open te schieten’. Dat mislukte. Van Steijn is ook nooit Schutterskoning geworden. Uit de binnenzak van Van Velzen kwamen ‘onverwachts’ de versierselen behorende bij zijn titel als Schuttersko-

ning van St. Hubertus te voorschijn. Hij mocht ook een poging wagen. Dat lukte. Met gemak opende Van Steijn vervolgens de ingang van het Kenniscentrum. Daarmee was de officiele opening beklonken. HEMELS VOORHOUT

De aanwezige pastor Theo Blokland opende onder aanbieding van een kruisje de tentoonstelling Hemels Voorhout. Vele bezoekers bezochten de eerste tentoonstelling in de Foranholtezaal in het Kenniscentrum. ‘s Middags bezochten veel bekenden het nieuwe onderkomen en bewonderden niet alleen de tentoonstelling maar ook de talloze fotoboeken en het digitale Ommetje Voorhout. Talloos waren de herinneringen. Van Steijn: “Met zo’n mooie locatie kunnen wij nog jaren doorgaan met ons werk. Het vergaren en delen van de kennis van de historie van Voorhout.” Eindelijk kunnen de inloopochtenden, -middagen en -avonden van start en kunnen de persoonlijke contacten met de leden weer verstevigd worden.

Op woensdag 8 februari draait de bibliotheek in de kleine zaal van Theater het Trefpunt te Warmond de film ‘De 100 jarige die uit het raam klom en verdween’, over een hoogbejaarde man die een roadtrip onderneemt op zijn honderdste verjaardag. Er zijn nog meer lezingen over gezond ouder worden in de bibliotheken in de Bollenstreek. Kijk voor het complete programma op www.bibliotheekbollenstreek.nl/betogen. Hier zijn ook de toegangskaarten te koop (5 euro voor leden, 10 euro voor niet-leden). Met een passe-partout is het mogelijk om de in totaal zes bijeenkomsten bij te wonen.

(Vrij)bewijs SASSENHEIM n Marina van der Wal geeft op maandag 13 februari om 19.30 uur een lezing in de boekhandel Wagner over haar nieuw boek Vrij(be)wijs. Praten over seksualiteit blijkt nog steeds lastig; vragen ervaar je al snel als ‘persoonlijk’ en ‘een brug te ver’ om met je kinderen te bespreken. De top drie van onderwerpen: techniek, doe niets tegen je zin en voorkom zwangerschap. Onderwerpen die ver weg liggen van thema’s die ouders het meest belangrijk vinden: respect, liefde en kunnen genieten! De toegang bedraagt 5 euro. Aanmelden via www.wagnerwebwinkel.nl of in de winkel.

Voorzittershamer Oranje Vereniging overgedragen VOORHOUT n Tijdens de jaarvergadering van 27 januari 2017 heeft Paul Jochemsz de voorzittershamer van de Oranje Vereniging Voorhout (OVV) overhandigd aan zijn opvolger Ton Wolvers.

Paul Jochemsz memoreerde in zijn afscheidswoord zijn voorzitterschap van 2010 tot en met 2016. Hij vond het tijd om na twee bestuurstermijnen afscheid te nemen als voorzitter.

Naast zijn dank aan bestuurs-, commissieleden en medewerkers benadrukte Jochemsz de rol van de OVV voor de Voorhoutse gemeenschap. In zijn toespraak feliciteerde Jochemsz zijn opvolger Ton Wolvers met zijn voorzitterschap “van de belangrijkste vereniging van het dorp”. De OVV zorgt er voor dat de Voorhoutse gemeenschap gedurende het hele jaar bij activiteiten

samen komt en samen feest viert. Daarmee staat de OVV nog steeds midden in de Voorhoutse samenleving. De oud-voorzitter sprak het vertrouwen uit in zijn opvolger en liet weten graag als medewerker verbonden te blijven. Na het applaus, en een boeket voor zijn echtgenote, werd een ‘komisch’ lintje opgespeld bij Jochemsz; een zestal buttons met afbeeldingen uit zijn zes jaar durende voorzitterschap.

Paul Jochemsz (l) overhandigt de voorzittershamer aan Ton Wolvers.


HUIS

METERKAST

ENERGIE

ZONNE

ALARM

INSTALLATIE

KEURINGEN

BEHEER

PANELEN

INSTALLATIES

BINNEN

BUITEN

CAMERA

VERLICHTING

VERLICHTING

BEVEILIGING

KRACHT DOMOTICA

STROOM INSTALLATIES

VERLICHTINGS

NETWERK

NETWERK

TELE

TOEGANGS

PLAN

BEKABELING

CERTIFICERING

COMMUNICATIE

CONTROLE

ELEKTROTECHNIEK? GEWOON GOED!

Ter Laak Installatiebedrijf biedt al meer dan 50 jaar kwaliteit en service van hoog niveau. Ons bedrijf werkt in opdracht van particulieren, bedrijven en aannemers. Ervaren, kundig, klantvriendelijk, veilig en vertrouwd. Dat noemen wij ‘gewoon goed’. Bij Ter Laak Elektrotechniek zijn particulieren en bedrijven van harte welkom voor deskundig advies en vakkundige installatie van: • Elektra (groepenkast, bedrading, schakelaars, contact dozen, etc.) • Binnen- en buitenverlichting • Inbraakbeveiliging van woning of bedrijfspand (bewegingsmelders, camera’s, alarminstallaties, etc.) • Brandbeveiliging (o.a. rookmelders, koolmonoxidemelders) • Domotica (huisinstallaties, op afstand te bedienen) • Installatie zonnepanelen of airco • Toegangssystemen (intercom tot elektrische hekken/garagedeuren)

24/7 SERVICE

Leg uw vragen of wensen aan ons voor. Wij denken graag met u mee. Bij storingen of calamiteiten zijn wij 24/7 bereikbaar.

Vragen? Advies? Bel 0252 37 09 10 GIETERIJ 8 | NOORDWIJKERHOUT


cultuur

DE TEYLINGER

Stripheld Asterix in Frans Café WARMOND n De stripheld Asterix staat centraal tijdens het Franse Café op donderdag 9 februari in Het Wapen van Warmond (Dorpstraat 90).

Jaap Toorenaar, auteur van ‘Asterix, de vrolijke wetenschap’ laat aan de hand van veel voorbeelden zien hoe leuk de stripfiguur is; niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Een groot deel van de humor in de Asterixavonturen bestaat uit woordspelingen. Veel Franse zegswijzen zijn echter onvertaalbaar. Daar komt nog bij dat het in een strip vaak gekoppeld is aan een plaatje. Hoe redt de Nederlandse vertaler zich daaruit? Jaap Toorenaar, docent Klassieke Talen aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden, geeft antwoord op onder meer deze vraag. De entree bedraagt vijf euro. Aanmelding graag via mevanniftrik@ gmail.com.

Partyheart voor goede doel VOORHOUT n Cheers! is op za-

terdag 11 februari het decor van de eerste editie van Partyheart, een feest georganiseerd door de 19-jarige Rajko Acimovic, met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel FAFA in Ghana. Met een deel van het opgebrachte geld ondersteunt Partyheart een project om een schoolgebouw te bouwen in de Ghaneese hoofdstad Accra. Met een ander deel gaat Acimovic als vrijwilliger voetbaltraining geven in het Afrikaanse land.

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2017

Verhalen van veteranen worden vastgelegd in bijzonder boek n In navolging van succes in Lisse TEYLINGEN n De Stichting Zegge en Schrijve bracht vorig jaar in Lisse een boek uit waarin oorlogsveteranen hun verhalen deden. Emoties en belevenissen werden op papier gezet. Vreselijke verhalen, maar aan de andere kant soms ook leuke herinneringen. In Teylingen wil de stichting nu ook aan zo’n boek gaan werken. Door Piet van Kampen

Gesteund door de wijze waarop het naslagwerk in Lisse is ontvangen, werd zaterdag 28 januari in een brainstormsessie in het Veteranenhuis in Sassenheim de officiële aftrap gegeven. Het bestuur van de stichting, een afvaardiging van de Oranje Vereniging Voorhout, burgemeester Carla Breuer en Koos Hoogervorst bespraken de werkwijze. Hoogervorst is wellicht de oudste veteraan in de gemeente en verleent graag zijn medewerking. “Ik heb heel veel te vertellen uit mijn periode in Nederlands Indië,” gaf hij al aan. Burgemeester Breuer steunt het initiatief van harte en beloofde namens de gemeente een financieel ruggensteuntje. Alle aanwezigen waren het er over eens dat een dergelijk document zeer waardevol is voor het nageslacht.

Na de brainstormsessie poseren de initiatiefnemers van het Veteranenboek. | Foto: Piet van Kampen

Het boek gaat verhalen bevatten van veteranen, mannen en vrouwen, uit oorlogsgebieden uit het verleden maar ook uit recente oorlogsgebieden zoals in landen als Irak en Afghanistan waar landgenoten actief zijn geweest. BENADEREN OF AANMELDEN

Tijdens de jaarlijkse Veteranendag

zullen mannen en vrouwen worden gevraagd of zij hun mee willen werken aan het boek, dat wordt geschreven door auteur Joep Derksen. Ook andere geïnteresseerde schrijvers mogen hun medewerking verlenen. Veteranen die niet benaderd worden, maar wel hun verhaal kwijt willen, kunnen zich aanmelden. Donaties vanuit het

bedrijfsleven of particulieren zijn van harte welkom om de uitgifte van het boek te realiseren. Contact kan worden gelegd via info@stichtingzeggeenschrijven. nl en informatie is te vinden op www.stichtingzeggeenschrijve.nl. Het bestuur hoopt van harte op een goede respons.

IJs-koude dagen TEYLINGEN n Even leken de schaat-

sen weer terug in het vet te kunnen, maar het ging vorige week, na twee dagen warmer weer, toch weer vriezen. En zelfs zo hard, dat ook de ijsbaan in Sassenheim open kon.

Het is het eerste feest dat Acimovic organiseert met zijn eigen evenementenorganisatie Partyheart. De Sassenheimer is gestopt met zijn studie en is gaan doen wat hij echt graag wil: mensen helpen. “Het feit dat ik hier in Nederland ben geboren en alle middelen heb om mezelf te ontplooien tot een volwaardig en gelukkig mens is puur geluk. Heel veel mensen leven in extreem slechte omstandigheden die wij ons niet voor kunnen stellen. Dat is voor mij reden genoeg om mensen te helpen die het meer nodig hebben dan ik.” Partyheart is van 22.00 tot 4.00 uur in Cheers! (Herenstraat 106) in Voorhout. Het feest is een Deephouse editie, waar DJ’s Jesse Maas (van 22.00 -00.45 uur) en Chris Stussy (1.00 - 4.00 uur) draaien. Tussen 00.45 en 1.00 uur is er een surprise act. Kaarten kosten 15 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via de Facebookpagina van Partyheart.

13

Op donderdagochtend was IJsclub Warmond de eerste die de seinen op groen zette en ‘s avonds volgden ook de ijsclubs in Voorhout en Sassenheim. Voor de leden van de clubs een mooi moment: zij konden op de thuisbaan trainen. De schaatsliefhebbers zullen het de komende weken weer moeten doen met kunstijs in Leiden, Den Haag en Haarlem. Met temperaturen rond de 6/7 graden lijkt de kans op een nieuwe vorstperiode klein.

De ijsbaan in Sassenheim was vorige week open. | Foto: pr./www.aerialfootageholland.nl/


ZONDAG 12 FEBRUARI

DÉ BRUIDSBEURS VAN OEGSTGEEST EN OMSTREKEN Zondag 12 februari tovert La France voor de negende maal haar locatie om tot één van de meest inspirerende settingen waarin u álle ingrediënten vindt voor uw huwelijksdag. Dé beurs waar trouwen en alles rondom trouwen centraal staat. Experts op hun vakgebied presenteren deze dag met trots hun producten en diensten. Van uiterlijke verzorging, kleding en beauty wandelt u naar de muziek en entertainment en ondertussen maakt u kennis met de mogelijkheden voor trouwvervoer en fotografie. Iets vergeten is bijna onmogelijk; La France heeft aan alles gedacht! De locatie zelf is eigenlijk al één grote stand op zich. La France is niet alleen gespecialiseerd in het verzorgen van evenementen, maar is óók trouwlocatie voor de gemeente Oegstgeest. Eén van de gastvrouwen vertelt u met veel plezier meer over deze mogelijkheden tijdens een persoonlijke rondleiding.

GRATIS ENTREE

Deze inspirerende bruidsbeurs wordt georganiseerd door La France op 12 februari van 11 tot 16 uur. De toegang is gratis, net als het parkeren.

DEELNEMERS • • • • • • • • • • • • • • • • • •

La France Lola’s Events Topday DIYA custom suits Alexander Juwelier Frans Nijssen Fotografie Oriflame Sharingbox Haasnoot (Azzurro ) Beauty Skyfly GP Fotografie Geelkerken Linskens Advocaten Tui at Home van der putten uniek in trouwvervoer Mariagesminnee Heppie-Store Ballonen Feestartikelen Fiori Bloemen De Bruidsoutlet

• Volkswagenbus voor trouwvervoer • Het Zaanse Bruidshuis • Bouman Roofvogels • Trouw-Jewelz | van der Zwart juwelz • Daans bloemenwinkel Oegstgeest • double u productions • Kapsalon Gorgio • Colorworks • B&J Verhuur Party Services • Maison Geneviève • De Patissier • The Unique Concept • Fotodoos • Wüts Mediaproducties • Bailine Oegstgeest • I am Luigi maatkleding • Plugify • La plus belle! Atelier voor hoeden op maat • Weddings & Events by Denise Brouwer

RHIJNGEESTERSTRAATWEG 43 • 2341 BR OEGSTGEEST • TIJD 11.00 -16.00 UUR • GRATIS PARKEREN

Een taal leren, creatief bezig zijn, iets weten over muziek of gewoon leren hoe spontaan in lachen uit te barsten. U kunt zich nog inschrijven bij de volgende cursussen die in februari van start gaan. TALEN ma

Portugees 2

06

febr

18.45-20.15

uur

CREATIEF vr 03 ma 06

febr febr

14.00-16.00 10.30-12.30

uur uur

febr febr

19.30-21.00 19.30-22.00

uur uur

KUNST, CULTUUR EN KENNIS Wat hoor ik? Klassieke muziek uitgelegd vr 10 febr

10.15-12.15

uur

BEWEGING EN ONTSPANNING vr 10 febr

20.00-22.00

uur

Pastel Boekbinden en Kartonnage

HOBBY De digitale wereld met elkaar delen di Fotografie voor gevorderden ma

Workshop lachyoga

07 27

Informatie over onze cursussen, voorwaarden, het aanmeldingsformulier en de openingstijden vindt u op onze website:

www.volksuniversiteit-lisse.nl

“Word jij onze nieuwe collega in Voorhout of Sassenheim?” ActiVite is een professionele betrokken en stabiele zorgorganisatie. Wij doen er alles aan om in overleg met de cliënt de zorg te bieden die bij hen past. Zorg met een glimlach noemen wij dat. Voor onze locaties Agnesstaete in Voorhout en Sassembourg in Sassenheim zijn wij op zoek naar:

VERPLEEGKUNDIGE NIVEAU 4 Daarnaast hebben wij, voor zowel de thuiszorg als in de woonservicecentra, meerdere vacatures voor: · Verzorgenden 3IG · Verpleegkundigen niveau 4 · Wijkverpleegkundigen niveau 5 Vragen? (071) 516 14 15 | www.werkenbij.activite.nl

Marjolein van Weldam, Wijkverpleegkundige ActiVite

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

KUNSTGEBIT Tandenwinkel

Reparaties klaar terwijl u wacht.

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel:

071 - 361 11 45

www.tandenwinkel.com

TE HUUR: 6 persoons bestelbussen vanaf

€ 85,

00

per dag

0252-211849 www.gdol.nl


nieuws

DE TEYLINGER

bo

radio tv internet

de omroep van de bollenstreek!

Verkiezingen

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2017

15

Voorleesdagen niet voor niets: ‘Voorlezen is overal goed voor’ n Voorleesontbijt tijdens Nationale Voorleesdagen

Een foute, blonde vent die vrouwen in het kruis pakt. Met die kwalificaties kan je tegenwoordig de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen. Ook de Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. Dat is een keer in de vier jaar, maar gelukkig hebben we dankzij het internet overal verkiezingen voor.

WARMOND n Voorgelezen worden en ook nog lekker ontbijten; het kon zaterdagochtend in de bibliotheek van Warmond. In het kader van de Nationale Voorleesdagen werd daar een voorleesontbijt georganiseerd voor kinderen van 0 tot 6 jaar en hun ouders.

Op de redactie krijgen we dan een vlammend persbericht. Meestal zijn er meerdere rondes en genomineerden waarop gestemd kan worden. Dat levert uiteraard ook weer vervolgpersberichten op. Verkiezingen worden meestal georganiseerd omdat het free publicity (gratis reclame) oplevert. Het tv-programma Rambam bracht onlangs dat er een verkiezing is waar je fors voor moet betalen om mee te doen. Dan verzint die organisatie een subcategorie waardoor je altijd wint. Bo zou winnaar worden van de verkiezing beste lokale omroep van Nederland met meest kale hoofdredacteur, of zoiets. Nou ben ik laatst zelf opgenomen in een verkiezingslijstje. Ik stond nogal laag genoteerd in de lijst van meest invloedrijke Bollenstrekers. Nou heb ik volgens mij ook maar beperkt invloed. Zelfs bij mijn eigen vrouw zit ik onder de plak en mijn kinderen luisteren alleen als ik dreig met zakgeldvermindering. Gemeentes zijn ook gek op verkiezingen. Juichende wethouders omdat de gemeente van 450 gemeenten in de top 20 staat en het best geklasseerd van alle Bollenstreek-gemeenten. Geen idee wat dat inwoners oplevert (anders dan opgewonden wethouders). Laten ze verkiezingen organiseren over de gemeente met meeste stille armoede, gemeente met meeste eenzame ouderen, gemeente met meest onveilige rotonde. Als je dan wint, moet je aan het werk. Dan heeft het nut. Maar al die verkiezingen hebben me wel op een idee gebracht. Bo gaat ook een verkiezing organiseren. De verkiezing WIE VERZINT DE LEUKSTE VERKIEZING IN DE BOLLENSTREEK. Wie wint bijvoorbeeld de verkiezing ‘Gemeente met het meeste openbare water’. O shit, dan krijg ik ruzie met Teylingen en Noordwijk. Herstel: de verkiezingen met het meeste zoute openbare water (Noordwijk met de Noordzee) en de verkiezing gemeente met het meeste zoete openbare water (Teylingen met de Kaag). De verkiezingen voor mooiste tuin in de Bollenstreek (Keukenhof). Maar wat te denken van voetbalclub met het lekkerste broodje bal, beste zanger onder de douche, beste plek in de Bollenstreek met meeste zon, meest sexy buurvrouw, beste veterstrikker bij de schaatsclub. En wat kan je winnen? Daar houden we dan eerst een verkiezing over. Eén verkiezing is net geweest. De verkiezing beste lokale omroep van de Bollenstreek. Glansrijk gewonnen door Bo, aldus juryvoorzitter Ard Zandbergen. Olé, olé, olé, olé, olé, olé.

Door Esther Luijk

Bibliothecaresse Brigitte Kerkhoven las de kinderen voor uit het prentenboek van het jaar: De kleine walvis. Het boek kreeg de meeste stemmen van alle jeugdbibliothecaressen die mochten stemmen op de prentenboeken top 10. De kleine walvis gaat over een eenzaam jongetje die een walvis vindt op het strand en hem thuis in bad verzorgt, tot hij hem met z’n vader uiteindelijk terugbrengt naar vader walvis in de zee. WOORDENSCHAT

De Nationale Voorleesdagen werden dit jaar voor de veertiende keer georganiseerd. In deze dagen proberen bibliotheken een positief voorbeeld te geven en voorlezen te stimuleren. Voorlezen is namelijk enorm belangrijk, volgens Kerkhoven. “Voorlezen is overal goed voor. Het stimuleert en prikkelt de fantasie en vergroot de woordenschat. Ook wordt het

Brigitte Kerkhoven leest voor tijdens het Voorleesontbijt in de bibliotheek Warmond. | Foto: Esther Luijk

taalritme beter en leren ze zich beter concentreren. Het is gebleken dat kinderen die vroeger regelmatig voorgelezen werden, later ook meer van lezen houden. We proberen te stimuleren dat voorlezen een dagelijkse gewoonte wordt binnen het gezin.” POPULAIR

Of het aan de voorleesdagen te

danken is, weet Kerkhoven niet zeker, maar de uitleencijfers van de bibliotheken in de Bollenstreek zijn in 2016 wel degelijk gestegen. Kerkhoven: “Vooral de ‘Young Adultboeken’ zitten in een lift, dat zijn boeken voor jeugd vanaf 14 jaar. Ik denk dat de stijging vooral te danken is aan films zoals the Hungergames en Divergent die uitgekomen zijn de laatste jaren.

De boeken waarop die films gebaseerd zijn, worden erg veel uitgeleend.” In vrijwel alle vestigingen van de bibliotheek Bollenstreek wordt iedere eerste woensdag van de maand een voorleesmoment georganiseerd. Kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl voor meer informatie.

Keuze voor rust, ruimte en Nieuw boek over de Heren van Warmond en natuur op Kagerzoom Woude (985-1503) TEYLINGEN

WARMOND n Aan het einde van de middeleeuwen werd het gebied van de latere gemeenten Warmond, Woubrugge en Alkemade bestuurd door één machtige familie: de hoge heren van Warmond en Woude. Over deze heren wordt binnenkort een nieuw boek gepubliceerd: “Heren van Warmond en Woude (985-1503)”.

Aanleiding is het zeshonderdste sterfjaar van een van de meest illustere van deze heren: Jan van den Woude (gestorven in 1417). Hij woonde op de voorganger van het Huys te Warmont, bouwde twee Warmondse kloosters en vocht als ridder in bekende veldslagen in Friesland en het land van Arkel.

Het boek leert de lezers alle oude heren van Warmond en Woude kennen, van de eerste sporen van hun bestaan rond het jaar 1000, totdat deze middeleeuwse heren kort na 1500 uitstierven. In de circa 200 pagina’s neemt auteur Mathieu Fannee de lezers mee in een duizelingwekkende reis door de tijd. INTEKENEN

Voorafgaand aan de daadwerkelijke publicatie -de verwachting is maart van dit jaar- kan vanaf nu alvast ingetekend worden op de site van de uitgever, het Historisch Genootschap Warmelda. Voor leden van Warmelda die intekenen kost het boek 14,90 euro, overige geïnteresseerden betalen 19.90 euro.

n Koester de rust, ruimte en natuur op de Kagerzoom. Dat was de belangrijkste boodschap uit de online enquête en straatinterviews waaraan in september ruim 1000 mensen deelnamen. Zij reageerden op de vraag van de gemeente Teylingen: wat kan zowel de natuur als de recreatieve waarde van de Kagerzoom versterken? Gemeente Teylingen verwerkt de resultaten tot een ontwikkelplan voor de Kagerzoom.

Rust, ruimte, stilte en natuur zijn veel genoemde kwaliteiten die volgens de deelnemers aan de enquête versterkt moeten worden. Maar ook het zwemmen in natuurwater, de wandel- en fietsmogelijkheden en golfen in de natuur. Ideeën om dit te realiseren waren bijvoorbeeld: plekken ontoegankelijk maken, meer controle, handhaving en onderhoud. Maar ook laarzenpaden, meer afvalbakken, de natuur haar gang laten gaan, wildbloemen zaaien, fluisterbootjes, onverharde paden, natuurspeurtochten, ecologische vakantiewoningen en uitkijktorens. RECREËREN

Ard Zandbergen Hoofdredacteur Bo ard@bollenstreekomroep.nl Het middeleeuwse Huys te Warmont. | Foto: pr.

‘Welke recreatieve faciliteiten en voorzieningen moet de Kagerzoom u bieden?’ Een greep uit de antwoorden op deze vraag uit de enquête: fiets- en wandelmogelijkheden, excursies, natuureducatie en eenvoudige zwemmogelijkheden en picknickveldjes. Maar ook bankjes, een theehuisje, meer afvalbakken, natuurrecreatie, zelfreinigend toilet, beweegtoestellen, beter onderhoud en een blote voetenpad.

POLDERS

Over de kwaliteiten van de Oud Hollandse polders (Boterhuis-, Zweiland-, Zwanburger-) waren er ook ideeën genoeg. Stel de polder het hele jaar open en verbeter de wandelmogelijkheden, werd regelmatig geantwoord. Net als de natuur haar gang laten gaan, informatie over flora en fauna, dieren in de wei, vogelkijkhuisjes, begeleide tours, betere fietsverbindingen en verkoop van biologische streekproducten. Tot slot werd gevraagd hoe het centrum van Leiden voor de recreant op een originele manier verbonden kan worden met de gebieden Kagerzoom en de Oud Hollandse polders. Wandelpaden, watertaxi’s, zomer station NS en waterbussen, was het antwoord. Of fluisterbootjes, promotie, vaarroutes, informatie en bewegwijzering. VERVOLG

De honderden reacties geven richting aan de manier waarop zowel de natuur als de recreatie op de Kagerzoom (inclusief Strengen en Tengnagel) in de toekomst versterkt worden. In april en mei worden twee werkbijeenkomsten gehouden met circa 50 kenners en gebruikers van het gebied. Met behulp van alle verzamelde kennis, visies op het gebied en alle ideeën, ontstaat een ontwikkelrichting. Gemeente Teylingen verwerkt vervolgens alle resultaten tot een ontwikkelplan voor de Kagerzoom. Dat wordt in het najaar gepresenteerd.


1517 - 2017

Vijfhonderd jaar Beukenhof:

De uitstraling van hout met de voordelen van kunststof!

Door Willemien Timmers In oude documenten is te vinden dat in 1355 er voor het eerst over een herberg in Oegstgeest gesproken wordt. ‘De Voskuyl’ heette deze toen, genoemd naar een kuil in de buurt waar men vossen ving. In 1517 werd deze herberg verwoest en herbouwd en is het een plaats waar onder andere hagenpreken gehouden worden. In 1926 wordt de herberg nieuw leven ingeblazen door twee jonge ondernemers: tuinman van der Putten en timmerman Brik. Zij zien dat ‘De Beukenhof’, zoals zij het witte huisje noemen, op een ideale plaats staat tussen strand (Noordwijk en Katwijk) en het historische Leiden. Ze besluiten een theeschenkerij te beginnen. Tuinman van de Putten, die in Engeland is geweest voor ideeën, maakt een prachtig ontwerp voor de theeen wandeltuin, met de eeuwenoude beuk als middelpunt. Brik verbouwt het kleine huis tot theeschenkerij. Samen beginnen ze met de verkoop van planten en het schenken van thee aan adellijke families op weg naar stad of zee. Na de oorlog, in 1948, krijgt restaurant De Beukenhof zijn huidige uiterlijk en gaat door het leven als restaurant De Beukenhof. Het is sindsdien een begrip geworden. Na diverse uitbaters gehad te hebben komt op 1 juni 1996 Erwin Rozendal aan het roer te staan. Hij realiseert in 2001 negen luxe hotelsuites. Hiermee is een nieuw tijdperk aangebroken en een belangrijk hoofdstuk toegevoegd aan de rijke historie van het restaurant. Villa Beukenhof, zoals het Boutique Hotel-Restaurant nu heet, ademt nog steeds de sfeer van alle voorafgaande eeuwen; zowel binnen als buiten. Veel beroemdheden wisten de weg naar de Beukenhof te vinden voor naar een avond culinair genieten waaronder Prins Bernhard,

ST IJ LV O

Genieten - 2017 is een historisch jaar voor Villa Beukenhof. De prachtige herberg bestaat dit jaar maar liefst vijfhonderd jaar, en dat moet gevierd worden. “Zo’n bijzonder jaar is veel te mooi om voorbij te laten gaan,” aldus general manager Erwin Rozendal.

L

1517 - 2017 Prinses Beatrix, Maria Callas, Liz Taylor, Montgomery, Churchill en Freddy Heineken, Soldaat van Oranje en Rutger Hauer.

Nu standaard bij Rijnland Kozijnen alle hoekverbindingen als hout met de voordelen van kunststof. Vierkant of afgeschuind kozijnprofiel. Aan u de keus.

Beuk De grote beuk in het midden van de tuin, de Fagus Sylvatica, is, volgens de Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur, meer dan driehonderd jaar oud (www. monumentaltrees.com). De monumentale boom had in 2013 een stamomtrek van maar liefst 4,39 meter en in 2014 een hoogte van 15,60 meter. Bijzondere happenings Erwin Rozendal heeft duidelijk zin in dit jubileumjaar. “We gaan mooie dingen doen, want deze unieke gelegenheid laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan.” Elke maand van dit jaar zal er een bijzondere happening zijn. “We hebben tien top-chefs bereid gevonden om te komen koken. Afgelopen zondagmiddag, opende tv-kok en Villa-vriend Herman den Blijker als eerste ‘Menu’s uit de Oude Doos’. Het aperitief & lunch starten vanaf 13.00 uur. Wij bieden de gasten een vijfgangen all-in arrangement aan voor € 99,00 per persoon of € 500,00 voor zes gasten.” De andere Villa Beukenhof 500 lunch-data zijn: Zondag 26 maart (Paul Fagel), Zondag 9 april, zondag 14 mei, zondag 2 juli, zondag 27 augustus en zondag 24 september. Andere Chefs zullen zijn Cees Helder ***, Onno Kokmeijer** , Gerrit Greveling* en andere TopChefs uit de rijke historie. “Daarnaast organiseren we twee spetterende gala’s: een Middeleeuws Gala op zaterdag 24 juni en een Grand Gala op zaterdag 25 november,” vertelt Rozendal enthousiast. “Bovendien maken wij een prachtige, historische fotowand, met daarop allerlei menu’s, prenten en plaatjes uit de voorbije eeuwen.” We hebben alle gastenboeken vanaf 1946 bewaard. Reserveren voor een 500-diner, een 500-lunch of voor een ‘regulier’ vijfgangen diner van de Chef (inclusief een glas Bubbels voor € 50,00 per persoon) kan via (071) 720 09 09 of www.villa-beukenhof.nl. Ook kan in januari en februari ‘500 jaar slapen’ beleefd worden voor € 150,- per suite inclusief ontbijt.

Het Rijnlandkozijn.

e met U kunt gerust in ze en! Rijnland Kozijn

*vraag naar de voorwaarden.

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl

PArtICulIereN

OPGelet!

Katwijk Rijnsburg uw advertentie verschijnt in de regio: Valkenburg Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Noordwijk Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • • • • • • •

UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK PRIMERA Sassenheim, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INleVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

out

h Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom

Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................………………………

SUITES | LUNCH | DINER | HIGH TEA | HIGH WINE | TROUWEN | CABARET

T 071 720 09 09 W www.villa-beukenhof.nl

Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN


sport

DE TEYLINGER

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2017

17

Ter Leede blijft eerste door winst in Breukelen SASSENHEIM

n Ter Leede kende geen enkel probleem met hekkensluiter FC Breukelen. In de tweede helft namen de Sassenheimers afstand en kwamen geen moment in de problemen.

0 FC Breukelen 2 Ter Leede Het eerste doelpunt viel pas na rust, al kreeg Ter Leede in de eerste helft een aantal kleine kansen op de voorsprong. Oussama Siali schiet net aan over, Mitchell Kappenberg ziet zijn inzet gekeerd door Breukelen-keeper Turksma. Marc de Kruijs is vlak voor rust nog gevaarlijk met twee voorzetten, maar ook die leveren geen doelpunt op voor de koploper. Ter Leede-keeper Bogdan Constantin had het rustig, maar blijkt wel alert bij een kans van Breukelen in de 41ste minuut. Dankzij zijn ingrepen gingen beide ploegen met 0-0 de rust in. Na de pauze schiet Ter Leede uit de

startblokken en krijgt kansen via Boelee, Tomas Arroyo en Siali. Maar verzilveren wil nog niet lukken. Daar hebben de Sassenheimers Vincent Ammerlaan voor. In de 56ste minuut draait hij knap weg bij zijn tegenstander en schiet de bal in de kruising. De routinier heeft onlangs bekend gemaakt aan zijn laatste seizoen bezig te zijn. Ook Youssef Ait-elHoussi, Rene Troost en Mitchell Kappenberg hebben te kennen geven te vertrekken uit Sassenheim. Tien minuten na het eerste doelpunt is de wedstrijd gespeeld. Ter Leede scoort nog een keer via Marc de Kruijs. Voor Breukelen wordt het alles of niets, waardoor er meer ruimte ontstaat. Daar kan Ter Leede niet van profiteren, omdat Siali rood krijgt, omdat hij zich niet kan beheersen nadat er eerder een overtreding op hem werd gemaakt. Met tien man speelt Ter Leede de resterende tijd uit en kan drie punten bijschrijven. Een goede zaak in de strijd om het kampioenschap. Op zaterdag 4 februari speelt Ter Leede de thuiswedstrijd tegen RVVH.

Foreholte-speler Sam Lemmers (l) in duel met Christiaan Laan van Meerburg. | Foto: Orange Pictures / WJ Dijkdrent

Foreholte pakt punt na winterstop VOORHOUT n Wie dacht dat nummer drie Foreholte een eenvoudige middag zou hebben tegen nummer tien Meerburg, kreeg een hele andere wedstrijd voorgeschoteld. De Voorhouters hadden het in Zoeterwoude Rijndijk alles behalve makkelijk.

0 Meerburg 0 Foreholte

Met vijf doelpunten is Celeste Split de belangrijkste speelster tegen PKC. | Foto: pr./Rene van Dam

Ook halverwege is PKC te sterk voor TOP SASSENHEIM

pen naar 2-5. Hierna kwam PKC iets beter in de wedstrijd en kroop dichterbij. Na 16 minuten spelen wist PKC langszij te komen en vervolgens op voorsprong 8-7. TOP bleef door met name Celeste Split (vijf doelpunten) in het spoor en de ruststand van 15-13 was geen onoverkomelijke.

28 PKC 21 TOP

Na rust was de wedstrijd al vrij snel gespeeld, want in korte tijd liep PKC uit naar 18-13. TOP noteerde pas na vijf minuten spelen de eerst goal en dit gaf gelijk aan waar het zwakke punt in de tweede helft zat: er werd te weinig gescoord en TOP had te weinig rebound waardoor de bal vaak na een schot weer voor PKC was. De Papendrechters kwamen steeds beter in de wedstrijd en ging ook steeds gemakkelijker spelen én scoren. TOP kreeg geen moment meer grip op de wedstrijd en zag lijdzaam toe dat de score opliep. Hierdoor ging de wedstrijd een beetje als een nachtkaars uit. Voor de Sassenheimers is de verliespartij niet heel erg, maar wel zakte de ploeg een plek op de ranglijst. De eerste vier ploegen plaatsen zich voor de play-offs en maken daarin onderling uit wie de finale op 8 april speelt. De nummer vier speelt de play-off tegen nummer één en met de wetenschap dat PKC die plek niet meer weggeeft, is het TOP er veel aan gelegen om als tweede of derde te eindigen.

n De eerste helft gaf hoop voor het tweede deel van de wedstrijd, maar daarin nam PKC redelijk eenvoudig afstand van TOP. De confrontatie tussen de koploper en nummer twee werd niet het spektakel waar vooraf op werd gehoopt.

Ze zullen er in Sassenheim op wijzen dat de finale in Ziggo Dome pas op zaterdag 8 april is. Dat is de dag dat TOP er moet staan, er vanuit gaande dat de Sassenheimse korfballers zich plaatsen voor het slotstuk van de Korfbal League. Dat in die finale dan de tegenstander PKC is, lijkt slechts een formaliteit. De Papendrechters draaien een goed seizoen en verloren nog geen wedstrijd. TOP stond voor deze wedstrijd al op twee verliespartijen; na de thuiswedstrijd tegen PKC werd ook van LDODK verloren. Bij TOP startte Wessel van Noort in de basis op de plek van de geblesseerde Nick Pikaar en begon goed aan de wedstrijd. In het eerste kwartier had de ploeg van Jan Niebeek ook steeds het initiatief. Bij PKC stond het vizier nog niet echt op scherp en TOP profiteerde daar prima van door uit te lo-

Dat het een lastige middag zou kunnen worden was al vroeg duidelijk. Het ‘recht toe recht aan’ spel van Meerburg ligt de Voorhouters nou eenmaal niet. Daar kwam bij dat vanwege blessures het ontbreken in de basis van verdedigers Lucas Wiering en Tjeerd van der Zwaan de rust in de laatste linie niet bevorderde. Meerburg ging voortvarend van start en bestookte de gehele wedstrijd de Foreholtedefensie vanaf de eigen helft middels de lange bal en het was de bedoeling dat aanvoerder Joeri van der Voort en spits Mats van der Poel er dan iets gevaarlijks mee zouden gaan doen. Deze wijze van spelen werd de Voorhouters bijna te machtig, maar met kunst en vliegwerk en de klasse van doelman Matthijs Guijt bleef Foreholte ternauwernood overeind.

De eerste kans was voor Foreholte, waar na een voorzet van Rik Grondel Sam Lemmers niet voldoende kracht kon geven aan de kopbal. Doelman Patrick Bom de bal betrekkelijk makkelijk kon vangen. Foreholte speelde uitermate onrustig en onwennig. Na zeven weken rust was het kennelijk heel vreemd om weer te proberen elkaar de bal toe te spelen waarbij Meerburg snel druk zette op de Voorhouter in balbezit. Daar waar de Voorhouters normaal gesproken goed in de combinatie zijn en op deze wijze trachten gevaar te stichten, bleek dat combineren op de kunstgrasmat deze zondag een lastige opgave. Er ontstonden dan ook vele kleine mogelijkheden aan Zoeterwoudse kant om de score te openen. Toch was het Rik Grondel die op het half uur nadat hij zijn tegenstander Levi Paulides voorbij was gegaan de grootste kans had. De verre hoek lag open, maar Grondel mikte de bal naast de paal. De grootste kans was voor de Meerburgers toen scheidsrechter Straver een indirecte vrije trap moest geven in het strafschopgebied. Joeri van der Voort leek door een woud van benen te scoren, maar opnieuw was het Matthijs Guijt die de ook nog

getoucheerde bal uit de hoek dook. Was de wedstrijd voor de rust nog in evenwicht, na de thee greep Meerburg het initiatief en kwamen de Voorhouters nauwelijks meer in het spel voor. Het Voorhoutse middenveld kwam niet in de wedstrijd omdat de bal in de meeste gevallen over hen heen vloog op weg naar het Voorhoutse doel en vanuit de rood-witte verdedigingsblok was het vaak opruimen geblazen. De hoekschopverhouding liep op naar een 11 - 2 stand wat tegelijkertijd een aardige afspiegeling was van de aanvalskracht. T erwijl de wedstrijd het einde naderde werd het nog meer ‘vrouwen en kinderen eerst’ en proberen het eindsignaal van scheidsrechter Straver ongeschonden te halen. Beide ploegen wisselden nog maximaal en de broers Rick en Casper Brabander wisten enige aanvalskracht op het doel van Patrick Bom uit te oefenen, maar het absolute slot was opnieuw voor Meerburg toen de bal in de allerlaatste minuut via de arm van doelman Guijt toch nog net naast het doel verdween na een inzet van Joeri van der Voort.

Teylingen scoort drie keer, maar blijft met lege handen achter SASSENHEIM

n Onder nieuwe trainer Marc van Wonderen is Teylingen de tweede helft van de competitie gestart met een nederlaag.

4 RKDEO 3 Teylingen Teylingen kon meteen na de winterstop voor rust zorgen door te winnen van RKDEO. Met drie punten erbij is een stap naar de middenmoot gezet. Maar datzelfde gold ook voor de tegenstander, die voor de competitiepauze veertien punten verzamelde. Vooraf had trainer Van Wonderen aangegeven dat het vooral verdedigend beter moet. Het aantal tegendoelpunten terugbrengen, dat

is wat de vervanger van Laurens Mouter wilde zien. Hij kwam bedrogen uit, want Teylingen stond na balverlies in de vijftiende minuut met 1-0 achter. Teylingen kon de achterstand snel recht trekken en kwam door een doelpunt van Jaap Zwetsloot op 1-1. Uit het niets kwam RKDEO op 2-1 door opnieuw Tommy Simonis. Met die stand gingen de ploegen ook de rust in. De tweede helft begon voor Teylingen dramatisch. De corners van de thuisploeg leverde dusdanig veel problemen op, dat er twee tegendoelpunten vielen. Daarbij gingen de bezoekers niet vrijuit. Er werd niet geconcentreerd verdedigd bij de dode spelmomenten, waardoor de afvallende bal vaak ook voor RKDEO was. In tweede of derde instantie werd er alsnog gescoord. De 4-1 achterstand bleek niet meer

te overbruggen.Tom van der Vlugt scoorde nog tegen in de 74ste minuut: 4-2. Teylingen kwam zelfs terug tot één punt, maar het doelpunt van invaller Huub van der Vlugt was het sluitstuk. Door de 4-3 nederlaag moet Teylingen naar beneden blijven kijken en zijn punten nog steeds meer dan welkom. Op zondag 5 februari is de volgende mogelijkheid in de thuiswedstrijd tegen TOGB.

www.jantjebeton.nl


MA P AN AA DA SSH G2 O 8M W AA RT

BOXSPRINGS BOXSPRINGS Wintervoordeel bij Caresse Lentevoordeel bij Caresse

ER IS AL EEN CARESSE BOXSPRING VANAF E 1.095,-

RI NGS I NG

VA N A F

E 1.095,-

VLAKKE

UITVOERING UITVOERING 140x200 140x200 cm cm

1295,129 5,-

CA AR R EE SS SS EE 4 46 60 00 0 C

C

A

R

E

S

160x200 cm

2850,A

N

D

E

R

E

M

S

E

4

6

0

0

160x200 cm cm 140x200 cm 160x200

2850,1995, A

T

E

N

L

E

V

E

R

B

A

A

R

1995,-

AN ND D EE R R EE M MA AT T EE N N LL EE V V EE R RB BA AA AR R A

stoffeerd hoofdbord; 2 elektrisch verstelbare em), voor een ideale, ergonomische verstelling es; • 2 voetstoppers; • matras-toppers van t bediening.

P BA PU U LL LL -- B AC CK K

Caresse boxspringbestaande bestaandeuit: uit:• een • eengestoffeerd gestoffeerd hoofdbord; 2 elektrisch verstelbare Caresse 4600: 4600: complete complete boxspring hoofdbord; 2 elektrisch verstelbare boxsprings metuniek uniek’pull-back’ ’pull-back’systeem systeem(terugloopsysteem), (terugloopsysteem), voor een ideale, ergonomische verstelling boxsprings met voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie;••22pocketveer pocketveermatrassen matrassen met 7 comfort zones; • 2 voetstoppers; • matras-toppers en zitpositie; met 7 comfort zones; • 2 voetstoppers; • matras-toppers van van hoogwaardig comfortschuim;• 2• 2elektrische elektrische motoren met bediening. hoogwaardig comfortschuim; motoren met bediening.

BEDIEN JE CARESSE B I J : BOXSPRING MET JE stad 95 Arnhem ACTIE SMARTPHONE Zie pag. 4-5 EN/OF TABLET Caresse 5400

VER KR IJGBA AR

CAR ESSE BOXSPR OXSPRIINGS NGS EXC EXCLUSI LUSIEF EFVER VERKR KRIJGBA IJGBAAR ARB B IJ:IJ:

Jacques Clement Clement Nieuwstad 95Arnhem Arnhem Nieuwstad KELTO Slaapkamercentrum - Gieterij 30 - 221195 XK NOORDWIJKERHOUT T. 0252 - 34 11 11 - info@kelto.nl - www.kelto.nl


sport

DE TEYLINGER

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2017

19

Nederlagen voor eerste teams van VCS SASSENHEIM

n De eerste teams van Volleybalclub Sassenheim leden afgelopen week beide een nederlaag. Dames 1 wist nog wel een puntje te pakken tegen Thor 2 (1-3), heren 1 lukte dat niet tegen Leython DC 2 (0-4).

Bij VCS dames 1 was het ontbreken van de normaal zo hoge servicedruk het grootste manco. De tegenstander uit Bergambacht maakte dankbaar gebruik van de hoge foutenlast van VCS. Met een degelijk spelletje liepen zij vrij eenvoudig uit naar 0-3. In de vierde set besloot VCS toch nog even gas te geven; een overtuigende 25-15 winst was het resultaat. Met deze 1-3 nederlaag komt er een einde aan de mooie reeks overwinningen van de dames. Op donderdag 2 februari krijgen zij weer de kans om een nieuwe zegereeks te starten. Dan staat om 21.00 uur de thuiswedstrijd tegen VV

Haaglanden 2 op het programma. TEUGELS VIEREN

Heren 1 werd een dag later in Leiderdorp juist enorm onder druk gezet door een sterke service van Leython DC. De eerste twee sets kwam het team er nauwelijks aan te pas (tweemaal 11-25). Pas in de derde set ging het beter lopen. Leyton liet de teugels wat vieren, zodat VCS makkelijker in de buurt bleef. Op 23-23 maakte de scheidsrechter jammer genoeg een verkeerde beslissing, waardoor Leython DC uiteindelijk alsnog de set met 24-26 won. De vierde set was een formaliteit; VCS kon geen echte tegenstand meer bieden. Geen punten dus voor heren 1, terwijl ze die goed kunnen gebruiken in de strijd tegen degradatie. Op vrijdag 3 februari volgt de uitwedstrijd in Alphen a/d Rijn tegen Castellum, waarbij hopelijk meer punten worden gepakt.

Nieuw huwelijksvermogensrecht

Cd van Hans, Cd van Petra, Cd van allebei..?

‘Cd van jou, cd van mij. Cd van ons allebei. Maar gekregen van mijn moeder, van mijn moeder dus van mij’, deze zinsnede uit een bekend Nederlands liedje karakteriseert hoe men tegenwoordig tegen het vermogen binnen het huwelijk aankijkt. Alles wat van nature privé was, moet ook privé blijven. De afgelopen jaren is er veel discussie geweest in de politiek over de gemeenschap van goederen. Verschillende kritische geluiden hebben geleid tot een wetsvoorstel waarbij de nieuwe standaard de beperkte gemeenschap wordt. Hoe zit het en wat gaat er veranderen? Stel…. Hans heeft een studieschuld van voor het huwelijk en Petra verkrijgt een erfenis tijdens het huwelijk. Wat gebeurt er met dit vermogen wanneer Hans en Petra gaan scheiden? De meeste mensen in Nederland trouwen in gemeenschap van goederen. Bijna nergens in Europa kent men een systeem zoals wij dat kennen. In Nederland ontstaat de gemeenschap van goederen al door ‘ja’ te zeggen op de dag van de huwelijksvoltrekking. Wanneer Hans en Petra onder het huidige recht in gemeenschap van goederen trouwen, betekent dit dat bij echtscheiding zowel de studieschuld van Hans als de erfenis van Petra door de helft wordt gedeeld. Dit is erg nadelig voor Petra, omdat zij met de helft van de schuld van Hans wordt opgezadeld. En als klap op de vuurpijl moet zij zelfs nog de helft van haar erfenis inleveren bij Hans. Wat gaat er mogelijk veranderen? De belangrijkste verandering is dat voor het huwelijk ontstane schulden worden uitgesloten van de gemeenschap. Hetzelfde geldt voor vermogen. Alleen hetgeen Hans en Petra tijdens het huwelijk gezamenlijk opbouwen, valt voortaan in de gemeenschap. Ook erfenissen en schenkingen vallen voortaan buiten de gemeenschap, ongeacht of er een uitsluitingsclausule is gemaakt. Dit betekent dat wanneer Hans en Petra gaan scheiden, dit niet tot gevolg heeft dat Petra moet meebetalen aan de studieschuld van Hans. Ook blijft Petra als enige gerechtigd tot de erfenis die zij heeft verkregen tijdens het huwelijk. Belangrijk is echter wel dat Hans en Petra voor en tijdens het huwelijk goed blijven administreren. Wanneer Hans en Petra van de erfenis van Petra bijvoorbeeld een auto kopen, dan dient in het ‘huishoudboekje’ te worden opgenomen dat deze auto is betaald met het privévermogen van Petra. Als Petra bij echtscheiding niet kan bewijzen dat de auto is betaald met haar privévermogen, dan valt de auto alsnog in de gemeenschap en komt de helft van de waarde van deze auto Hans toe. Heeft u vragen? Stel ze aan onze familierechtspecialisten ‣ Karen Rueb-Braakman k.rueb@rwv.nl ‣ Eveline Blomjous e.blomjous@rwv.nl ‣ Bob Heeren r.heeren@rwv.nl ‣ Marina Maric m.maric@rwv.nl

Patricia Koot wordt gefeliciteerd met haar winst. | Foto: pr./Niels Bakker

Koot wint Nederlands Pupillen Toernooi WARMOND n Patricia Koot was za-

terdag 28 januari de snelste van de pupillen B bij het Nederlands Pupillen Toernooi in Groningen. Pupillen van de Warmondse IJsclub, Okke Mouwen en Rens Vergeer, werden kampioen in hun categorie van KNSB District Sassenheim. Patricia Koot was de snelste op het ijs van Kardinge in Groningen. Met twee nieuwe clubrecords voor de Warmondse IJsclub reed zij naar een overtuigende eerste plaats tijdens het Nederlands Pupillen Toernooi 2017. Met een tijd van 45.51 op de 500 meter en 1.04.54 op de 700 meter liet zij de andere 27 deelnemers in haar categorie achter zich. De 500 meter tijd was een verbetering van het WIJC clubrecord dat Patricia zelf in december 2016 reed. Het clubrecord op de 700 meter stond nog op naam van Flory Oltshoorn en dateerde uit februari 2014, Patricia verbeterde dat oude record met 4 seconden.

VAN LEIDEN NAAR GRONINGEN

Ook Rens Vergeer (pupillen B) en Okke Mouwen (pupillen A) waren uitgenodigd voor het toernooi in Groningen. Rens Vergeer reed persoonlijke records. De 500 meter reed hij in 51.24 en de 300 meter werd afgelegd in 32.02. In het eindklassement werd Rens Vergeer elfde. Okke Mouwen was ‘s ochtends in Schaatshal Leiden kampioen van KNSB district Sassenheim geworden bij de pupillen A. Okke was in Leiden met 37.69 over twee rondjes en 20.20 over een rondje ruimschoots sneller dan zijn concurrenten. In Groningen reed hij naar 46.88 op de 500 meter en de 1000 meter legde Okke af in 1.35.62. In de eindklassement werd hij twintigste. DISTRICT KAMPIOENSCHAPPEN

Op 14 januari waren de District Kampioenschappen voor welpen in

Schaatshal Leiden. In eerste instantie werd Rens Vergeer als tweede geklasseerd, maar na controle van de uitslagenlijsten bleek er een klein foutje te zijn gemaakt en bleek Rens beide afstanden te hebben gewonnen. Hij werd alsnog kampioen Welpen van KNSB District Sassenheim. Op zondagochtend, 29 januari, werd op De Uithof in Den Haag de finale van de Baancompetitie voor junioren C over 1500 meter verreden, ook klasse 2 Pupillen mochten daaraan deelnemen. Met zeven rijders was de Warmondse IJsclub hier vertegenwoordigd. Voor een aantal rijders was het de eerste kennismaking met de schaatsmijl. Voor Patricia Koot was het reden om een derde clubrecord in 24 uur te rijden. Ze verbeterde haar eigen tijd van vorig jaar maart met ruim 9 seconden. Het clubrecord 1500m dames pupillen staat nu op 2.25.49.

Foreholte wint door goede tweede helft VOORHOUT n Fiqas/Aalsmeer, voor de wedstrijd nog op de zesde plaats, maakte het Foreholte in de eerste helft lastig. De tweede helft stelden de handbalsters uit Voorhout orde op zaken en won verdiend.

Foreholte moest spelen zonder schutter Dana Vincenten. Zij zat aan de kant met een enkelblessure.

door het bikkelen van Ramona Vink aan de cirkel. Zij scoorde vijf doelpunten en nam samen met Wendy Smits - goed voor zeven goals- haar ploeg op sleeptouw. Pas na 18 minuten in de tweede helft viel de eerste tijdstraf voor Fiqas en mede hierdoor kon Foreholte wat meer afstand nemen. Met nog tien minuten te gaan was de stand 19-14

en via 22-16 was het na zestig minuten 24-17. Op zondag 5 februari speelt Foreholte tegen Bevo in Panningen. Op zaterdagavond 11 februari komt nummer drie Quintus op bezoek in sporthal De Tulp.

Fiqas hanteerde een 3-2-1 verdediging met veel fysiek contact. Als Foreholte daar doorheen kwam, dan werden helaas een aantal kansen om zeep geholpen. Na een 2-0 voorsprong van Foreholte, pakte Fiqas de leiding en wist de hele eerste helft voor te blijven. Het was maar goed dat beide keepsters, Mayra de Boer en Williënne van der Plas, in een goede vorm staken. De ruststand werd bepaald op 9-9. VINK BELANGRIJK

Leiden • Haagweg 149 • rwv.nl • 071-7502205

Foreholte nam de tweede helft meteen het initiatief en liep uit naar 13-10. De 16-12 kwam met name

Ramona Vink neemt haar team op sleeptouw met in totaal vijf scores. | Foto:


Leuke bijbaan, goede verdiensten

werken op Keukenhof 2017!

Bezorg(st)er

Reklamediensten de Schakel is per direct op zoek naar bezorg(st)ers voor:

De Teylinger Hierbij horen ook voorbereidende werkzaamheden zoals het vouwen van de folders die met de krant mee bezorgd moeten worden. Het betreft een aanstelling voor het één keer per week lopen van één of meerdere wijken. De volgende wijken komen binnenkort beschikbaar in SASSENHEIM Keukenhof is de grootste lentetuin van de wereld. Bloemliefhebbers kunnen inmiddels al 67 lentes lang genieten van de jaarlijks zeven miljoen bloeiende bloembollen. Randstad verzorgt het seizoenspersoneel voor horecapartner Albron. Wil jij aan de slag op deze prachtige locatie? Solliciteer dan nu op één van onze vacatures bij Albron.

• omgeving Parkhove / Essenlaan • omgeving Parklaan / Vaartkade Interesse gewekt? Neem dan contact op met onze bezorgeradministratie op telefoonnummer: 0252-241420 of mail ons via: info@de-schakel.nl.

Al onze vacatures vind je op www.randstad.nl/keukenhof

Verzo rg verpl d & eeg wone d n

VLK is de afvalspecialist in de regio Bollenstreek en is gevestigd in Noordwijk. Wij zijn gespecialiseerd in de inzameling en verwerking van afval, papier, metalen en puin. Vanwege de sterke groei van onze organisatie, zijn wij op zoek naar:

Planner Rolcontainer Inzameling

Zorgvilla's & Thuiszorg

(m/v) 40 uur

Wie zoeken wij?

Het Witte Huis Endegeesterlaan 4 2342 CZ Oegstgeest T 071-515 0230

Villa Oranjepark Prins Hendriklaan 2 2341 JB Oegstgeest T 071-515 0988

De Vermeer Johannes Vermeerstraat 31 1071 DL Amsterdam T 06-41 779 556

De Meerlhorst Van Merlenlaan 2 2103 GD Heemstede T 023-583 4443

T 071-515 02 30 www.novazemblazorg.nl

Verzorgd & verpleegd wonen in een stijlvolle villa in Oegstgeest Wanneer met het ouder worden zelfstandig wonen niet meer gaat, heeft u een aantal opties. Een daarvan is wonen in een zorgvilla van Nova Zembla Zorg in Oegstgeest. Ouderen die zorg of verpleging nodig hebben zoeken vaak naar een nieuw evenwicht in hun leven. In onze stijlvolle, huiselijke zorgvilla's bieden wij u de mogelijkheid om te wonen en leven zoals u thuis gewend was. Zorg of verpleging op maat, persoonlijke aandacht, kleinschaligheid en ongedwongenheid zijn daarbij voor ons de kernwoorden. Ook bij ernstige ziekte of in de laatste fase van uw leven kunt u bij ons wonen. U bent van harte welkom om eens te komen kijken. Bezoek voor meer informatie onze website of neem telefonisch contact op met Michelle Quaak, locatiemanager Oegstgeest: 071-515 02 30 Wonen en leven zoals u thuis gewend was, wanneer met het ouder worden zelfstandig wonen niet meer gaat. Meer informatie: www.novazemblazorg.nl

• Je beschikt over een goede topografische kennis en kennis van het wegennet van de Bollenstreek • Je bent bereid overuren te maken (geen 9 – 5 mentaliteit) en bent flexibel • Je ziet problemen als uitdagingen en gaat oplossingsgericht te werk, bent gedreven en gemotiveerd • Je bent communicatief zeer sterk zowel met klanten als met chauffeurs • Je bent commercieel onderlegd • Je hebt basis kennis van de moderne computerprogramma’s • Je bent stress bestendig en kan en wil een teamspeler zijn • Je beschikt over voldoende leidinggevende capaciteiten om chauffeurs aan te sturen • Je beheerst de Nederlandse taal, zowel spreken als schrijven • Je bent op korte termijn beschikbaar • Ervaring of affiniteit met de afvalbranche is een voordeel • Je beschikt bij voorkeur over de rijbewijzen B/C/E, code 95 en VCA Je werkzaamheden bestaan uit: • Aansturen van de groep chauffeurs van de inzameling rolcontainers • Verantwoordelijk voor de dagelijkse planning en controle hiervan • Het maken en dagelijks bijsturen van de inzamelroutes • Het up to date houden van de voorraad inzamelmiddelen (rolcontainers) • Incidenteel vervangen van de overige planners en weegmeester • Order acceptatie en intake d.m.v. mail en telefonie Wij bieden voor deze functie: • Zelfstandige en uitdagende functies in een snelgroeiend (familie) bedrijf. • Onderdeel uitmaken van een zeer gedreven team • Een marktconform salaris met bijbehorende goede secundaire arbeidsvoorwaarden. • Salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring passend bij de functie. • Contract voor bepaalde tijd met de mogelijkheid tot onbepaalde tijd. • Een werkweek van 40 uur, is een vereiste. Stuur je gemotiveerde sollicitatie plus CV naar info@vanleeuwencontainers.nl t.a.v. de heer W. Batenburg, onder vermelding van de betreffende vacature.


service

DE TEYLINGER

WOENSDAG 1 FEBRUARI 2017

21

Kerkdiensten Woensdag 1 t/m 8 februari SASSENHEIM

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Gemengd Koor. Voorganger: pastor J. Straathof Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): geen viering - Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur; voorganger: Ds. H.R. Betting Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. B. van Laar; 10.00 uur Jeugdkerk VOORHOUT

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Eucharistieviering m.m.v. Schola Cantorum, voorganger: Th. Blokland Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v.d Berg WARMOND

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering met het Herenkoor, voorganger: Pastor Blokland Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: Mevr. Ds.H.G.T van Welie - Kaai Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Ds. W.F. van Rijn (Heilig Avondmaal) Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur: heilig avondmaaldienst, 19.00 uur: genezingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra

Medische diensten Avond-, nacht-en weekenddiensten.

Teylingen van A tot Z TEYLINGEN n Muziek, sport en cultuur. Teylingen kent veel verenigingen, stichtingen en organisaties waar inwoners terecht kunnen. Iedere week krijgt één van deze organisaties de ruimte om zich voor te stellen in ‘Teylingen van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)’.

Pastor Theo Blokland en vrijwilligster Marga Oostveen. | Foto: pr.

Vrijwilligers op pad voor Kerkbalans TEYLINGEN n De vrijwilligers van de parochie Sint Maarten zijn reeds een week onderweg en zetten zich nog tot en met zondag 5 februari in voor de jaarlijkse Actie Kerkbalans.

Het thema dit jaar van Kerkbalans is ‘Mijn kerk verbindt’. Pastor Theo Blokland zegt hierover: “We verbinden mensen met elkaar, groot en klein, arm en rijk, vreemde en vriend en ook in vreugde en verdriet, in geloof, hoop en liefde. Met financiële steun van velen kan deze verbindende waarde van de kerk blijven bestaan”. Pastoor André Goumans sluit zich bij die woorden aan: “Met zeven katholieke kerken in Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Voorhout en Warmond willen we mensen in geloof met elkaar verbinden. En ja, natuurlijk dat kost geld. Denk bijvoorbeeld aan verwarmingskosten, onderhoud van de gebouwen en de pastorale aanwezigheid. En de kerk heeft geen andere inkomstenbron dan de financiële steun uit de parochie”. ARMOEDE

Recent werd het rapport Kerk en Armoede gepubliceerd waarin dui-

delijk werd hoezeer de kerken in Nederland zich inzetten als het alleen al gaat om de armoedeproblematiek. De deelnemende kerken roepen dan ook dit jaar al hun leden, maar ook hen die de kerk in hun wijk of dorp waarderen, op gul te geven voor Kerkbalans. KLOK LUIDEN ALS START

Deze jaarlijkse Actie Kerkbalans ging voor het hele bisdom Rotterdam vorige week, op zaterdag 21 januari, van start. Die dag heeft pastoor Dick van Klaveren, bekend van de zondagse televisie-missen vanuit Bodegraven, de klok geluid. Van Klaveren: “Elk jaar zetten zich, speciaal hiervoor, twee weken lang vele vrijwilligers in die in hun eigen woonplaats de Actie Kerkbalans organiseren en veelal bij alle parochianen langs gaan om de bijdrage op te halen. Zij zijn de mensen die in stad en dorp persoonlijk de brieven overhandigen van Actie Kerkbalans”. Zo gaan ook de vrijwilligers uit de Bollenstreek op pad. De startbijeenkomst was bedoeld om alle Kerkbalans vrijwilligers een hart onder de riem te steken. Er is een filmpje van gemaakt.

Huisarts

Voor spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren (avond, nacht, weekend, erkende feestdagen) kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek, tel. 0252-240212. Gevestigd aan de Rijnsburgerweg 4b te Voorhout. Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollenstreek.nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur. Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00-23.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216. Dagelijks 23.00-8.00 uur: Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. 071-5665019.

Palliam Pastoraal Café met pastor Peter Owel SASSENHEIM

n ‘Bidden helpt?!’ is het thema van het Palliam Pastoraal Café, dat wordt gehouden op dinsdag 14 februari van 20.00 tot 21.30 uur in het parochiecentrum van de Pancratiuskerk.

In de joods-christelijke traditie neemt bidden een belangrijke plaats in. In de Bijbel staan veel verhalen van mensen die onder allerlei omstandigheden bidden. Maar, luistert God wel echt? En wat doet Hij dan met dat gebed? Waar is het eigenlijk goed voor? Peter Owel zegt

hierover: “De bijbel leert ons dat bidden spreken tegen God is. Een middel om de relatie met Hem te onderhouden. Bidden doe je met je hart”. Vanuit het Boek der Psalmen wordt het thema ‘bidden’ van verschillende kanten belicht. Inschrijven kan via www.palliam.nl Het Palliam Pastoraal Café wordt gehouden in het parochiecentrum St. Pancratius, Hoofdstraat 188, Sassenheim. Er zal een vrijwillige bijdrage worden gevraagd. Meer informatie op www. palliam.nl.

Naam vereniging: Jeu de boules vereniging De Vaste Voet (DVV) Opgericht in: 1980 Aantal leden: 70 leden en ongeveer 30 vrijwilligers zijn actief. Wie zijn we en wat doen we? We zijn enthousiaste spelers die met elkaar gezellig, ontspannen en sportief, in de buitenlucht bezig willen zijn. Onze club telt veel vrijwilligers, die hand- en spandiensten verrichten. Dan hebben we het bijvoorbeeld over bardiensten, onderhoud van het terrein, schoonhouden van het clubhuis etc. Petanque is de wedstrijdvorm van het bekende Franse balspel Jeu de Boules en kan door werkelijk iedereen en bijna overal worden gespeeld, man of vrouw, jong en oud, wel of niet in clubverband. Kortom een spel of sport voor jou en voor het hele gezin. Het is een sport die beslist niet alleen als senioren sport betiteld mag worden. Het is gemakkelijk te leren en je hoeft er geen kostbare “materialen”voor aan te schaffen. Het vraagt weinig ruimte en kan op verschillende ondergronden worden gespeeld. Een sport die rijk is aan spelcultuur. Je kunt bij onze vereniging regelmatig deelnemen aan interne en regionale toernooien. Voor de hoogte van de contributie hoeft het lidmaatschap zeker geen beletsel te zijn want, financieel gezien is het een laagdrempelige sport. Waarom is het zo’n leuke vereniging? Bij onze vereniging heerst een leuke en ontspannen sfeer. Je voelt je snel thuis bij onze club. Er zijn veel momenten in de week dat er gespeeld kan worden. Zelfs

op zondagmiddag is de baan geopend. Wil je de sportieve strijd aangaan en plezier beleven, kom dan eens geheel vrijblijvend kennis maken met deze sport voor jong en oud. Wat is jullie ambitie? We proberen het spelplezier op niveau te houden. Er zijn mogelijkheden om lessen te krijgen, om zodoende de regels en de techniek beter te leren kennen. Om de vereniging draaiende te houden vinden we het belangrijk dat het ledenbestand blijft groeien. Onze vereniging is en moet een plek zijn waar mensen zich thuis voelen zowel nu als in de toekomst. Er bestaat een mogelijkheid om bij De Vaste Voet, met familie, vrienden of collega’s als groep het spel jeu de boules te spelen. Wij zorgen graag voor boules en begeleiding. Meer informatie is te vinden op: www.devastevoet.nl Onze accommodatie is gevestigd aan de: Van Alkemadelaan 16 2171 DH Sassenheim Ons magazine is via het internet te downloaden. Deze rubriek wordt samengesteld in samenwerking met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op ‘vrijwilligerswerk’. Wilt u uw vereniging ook in deze rubriek, en wilt u weten hoe u dat doet? Stuur dan een e-mail naar Marian Kofoed van Welzijn Teylingen: m.kofoed@welzijnteylingen.nl. Alle eerdere edities van Teylingen van A tot Z staan op www.deteylinger.nl.

COLOFON tel: 06-494 496 32 e-mail: redactie@deteylinger.nl

verhagen.nl o.v.v. De Teylinger

Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 – 2220 CB Katwijk tel 071-402 29 01

Inleveren kopij:

Sluittijd advertenties dinsdag 10:00 uur

Hoofdredactie:

Advertenties:

Oplage: 14.700 Uitgave van:

Teuntje van Delft tel: 06-127 464 78 e-mail: t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl Redactie:

Marieke Voorn

Uiterlijk maandag 12:00 uur. Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie. Contactgegevens binnendienst Vincent Roos, tel 071-409 16 38 Rosita Haasnoot tel 071-409 16 37 fax 071-403 23 25 e-mail: advertentie@uitgeverij-

Bezorgklachten:

Uitgeverij Verhagen, tel 071-402 29 01 of www.deteylinger.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewe-

zen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos bij ons opvragen. De Teylinger wordt gratis huisaan-huis bezorgd in Sassenheim, Voorhout en Warmond en is gratis af te halen bij: het gemeentehuis, het bestuurscentrum, Primera Sassenheim, Primera Voorhout en VVV Warmond.

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.deteylinger.nl


OPRUIM ING! wo o

np

ro Revi gr n e am is U it i n d e m a e e n vo kle in a pra or ur cac ch ra ad Sand iaho tig le v G ut e r re y ba . ar !

Woonprogramma Revine in Acacia: Dressoir H77xB188xD45cm 699,- voor 599,-, Salontafel B65xL128cm 449,- voor 349,Zitcombi Girone in stof Happy: 2-Zitsbank H82xB202xD95cm 489,-, 3-Zitsbank H82xB222xD95cm excl. luxe opties 549,-

=OP OP=O

Hanglamp Bellezza H42cmxØ38cm 69,95 H60cmxØ45cm 99,95

IN 2 MATEN 3 KLEUREN!

FUCINI EN CALOVERDE: UIT VOORRAAD LEVERBAAR!

, 9 24

lR Wandtafe

evin

78xB e in Acacia. H

3 125xD37cm

9,-

4 49,- voor 2

Dressoir R

evine in Aca

cia. H77xB

69 vo 9,or 188xD45cm

NU ZEER LAGE PRIJZEN!

,9 24

699,- voor

TV-/audiodressoir Revine in Acacia. H45xB128xD47cm 299,- voor 249,-

EE T B90 TAFEL XL1 60C M

9,34 o r vo

9,34 o r vo

Eettafel Revine in Acacia: in 3 maten leverbaar. B100xL220cm 449,- voor 349,-, B95xL190cm 399,- voor 299,-, B90xL160cm 349,- voor 249,Armstoel Caloverde in lederlook Vintage 119,-, Stoel Fucini in lederlook Vintage 99,-

TV-/audiodressoir Revine in Acacia. H45xB185xD45cm 449,- voor 399,-

Elke g a zonden p o

Pronto Wonen Woonboulevard Cruquius Spaarneweg 22 www.prontowonen.nl/winkel/cruquius

Openingstijden: Maandag 13:00 - 17:30 uur • Dinsdag t/m Vrijdag 09:30 - 17:30 uur Zaterdag 09:30 - 17:00 uur • Zondag 12:00 - 17:00 uur

*Vraag naar de voorwaarden in de winkel

P

VRIJ PARKEREN!

599,-

599 ,-

OP= OP


33702 Skicentrum Sassenheim • Adv 115 x 160 mm • 02.pdf

27-01-2017

12:47:05

Echt genieten van uw wintersport? Dat begint met lessen bij:

www.skicentrumsassenheim.nl

Wasbeekerlaan 24 | 2171 AE Sassenheim 0252 222 555 | niels@skicentrumsassenheim.nl


Nu de hele maand februariÂ

4 raamproduct gratis* e

Havenpoort 23 | 2171 HH Sassenheim *vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Tl week 05 17  

de Teylinger, woensdag 1 februari 2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you