Page 1

VEILIG & VOORDELIG

071- 401 22 77 WWW.TAXIDEJONG.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DERIJNSBURGER.NL 

eeuw

Dankbaar voor mooi en lang leven

P11

Boek over leven van Cor van Zandwijk

Donderdag 28 september 2017 JAARGANG 65 NR 39

inloop P15

opinie P23

Elkaar ontmoeten in Het Trefpunt

Campagne Toekomst van Katwijk

Familiedag n bij Heemskerk fresh & easy

uniek

P5

Water drinken op school

Koninklijke onderscheiding

n Officiële kick-off van water mee naar school nemen

LINTJE n Burgemeester Cornelis Visser heeft gisterenmiddag een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer W.G. de Beer uit Rijnsburg. Deze feestelijke bijeenkomst vond plaats in het Museum van het Genootschap Oud Rijnsburg. Tot zijn verrassing werd de heer De Beer onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer De Beer (69) heeft deze onderscheiding gekregen op grond van zijn activiteiten op het terrein van cultuur en historie. Hij is 30 jaar bestuurslid van het GOR, was 3 jaar secretaris van de stichting Monument/Standbeeld Floris V en verricht al 11 jaar vrijwilligerswerk op het gebied van cultuur en historie.

GEZOND

n Afgelopen maandagmorgen speelde water de hoofdrol op het schoolplein van de Julianaschool in Rijnsburg. Wethouder Gerard Mostert gaf het officiële startsein van de campagne die beoogt het drinken van water op school te stimuleren.

Door Piet van Kampen

De campagne is een onderdeel van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en een samenwerkingsverband van de gemeente, Welzijnskwartier, Zorg & Zekerheid, GGD, de scholen en kinderopvangorganisaties. De doelstelling is om kinderen ervan te overtuigen dat water gezonder is dan die pakjes zoete vruchtensappen die veel suiker bevatten. Wethouder Mostert: ‘Ik ben heel blij met deze actie. Het is goed om op school water te drinken en niet die pakjes met veel suiker. Dat is slecht voor jullie gezondheid. Maar ook veel bewegen en sporten is erg belangrijk’, wees hij de leerlingen op de goede manieren die de gezondheid bevorderen. ‘Jullie krijgen straks allemaal zo’n flesje mee en daarin kan je water van huis mee naar school nemen’, toonde hij hen een bidon. ‘Wij hebben op school de woensdag als fruitdag benoemd. Hiermee willen wij bevorderen dat er geen koek of snoep wordt meegenomen’, licht directeur Henk Jan Glasbergen toe. Ook is hij zeer content met de ‘wa-

Kerkdienst ZINGEN n Op zondag 1 oktober is er in de Grote- of Laurentiuskerk een Zingend Geloven Dienst, aanvang 17.00 uur. Voorganger is Ds. Pieter van de Ende en Leo Ravensbergen uit Rijnsburg bespeelt het orgel. Naast de fruitdag, wordt er nu ook water op scholen gedronken, in plaats van suikerhoudende sapjes. | Foto: PvK.

tercampagne’. En als de kinderen nu toch regelmatig nog hun suikerrijke sapjes mee blijven nemen? ‘Dan zullen wij de ouders benaderen en hen netjes verzoeken om dit niet meer te doen’, aldus Glasbergen. Zijn school was uitverkoren voor de officiële kick-off voor de andere scholen in Rijnsburg. De start kreeg een speels tintje. Alle

klassen mochten via een estafette water uit een bak op het plein halen en met hun bekertje hun eigen teil vullen. Wie het eerste klaar was en het meeste water had verzameld was winnaar. Het werd een sportieve start van een schooldag. Er werd een volle bak met suikerklontjes getoond om aan te geven hoeveel suiker er in de diverse sapjes zitten.

Gemeente toont financieel evenwicht 2018

Gisterenmiddag presenteerde wethouder Krijn van der Spijk namens het college de Programmabegroting 2018-2022. n

LEIDENISOPEN.NL

EXTRA BIJLAGE

De programmabegroting laat een sluitend financieel beeld zien voor het jaar 2018. Ook de meerjarenbegroting tot en met 2021 is sluitend. De belastingen worden slechts verhoogd met het inflatiepercentage van 1,4%. De rioolheffing wordt verlaagd van € 152 naar € 144 en de

OPEN HUIS eek

in de Duin- en Bollenstr

ber ber septem rdag g301 okto Zaterda zate

OPEN

OPEN OPEN

!

M Open Huizen Dag

Kom naar de NV Dit is een uitgave van de

, de Teylinger, LisserNieuws, de Hillegommer

het Noordwijkerhouts Weekblad,

de Noordwijker, Katwijk

Speciaal en de Rijnsburger.

afvalstoffenheffing blijft dit jaar gelijk. Eenpersoonshuishoudens blijven € 198 betalen en meerpersoonshuishoudens € 288. Op een totaal van ruim 176 miljoen euro uitgaven verwacht de gemeente Katwijk een overschot van € 97.000 (0,05%) met een post onvoorzien van € 325.000. De Algemene uitkering van het Rijk is ruim 79 miljoen, waarvan 25 miljoen voor het sociaal domein. De informatieve raadssessie over de begroting vindt plaats op 5 oktober.

Diverse leerlingen drinken al water op school. Anouk en Nina uit groep 5: ‘Wij drinken elke dag al water op school’, klonk het enthousiast en ook de vingertjes van veel andere klasgenootjes gingen spontaan omhoog. In navolging van deze kick-off is het de bedoeling om alle scholen in de gemeente in het project te betrekken.

VAN ZONDAG T/M VRIJDAG

20% AFHAALKORTING*

Open dag MILIEUSTRAAT n Kom op zaterdag

30 september naar de open dag van de milieustraat van de gemeente Katwijk in ‘t Heen. Van 9.00 uur tot 15.00 uur is er van alles te doen, te zien en te beleven. De milieustraat is deze dag gewoon in bedrijf. U kunt, net als anders, uw grof afval wegbrengen.

VAN ZONDAG T/MOP VRIJDAG 20% KORTING ALLE

20% AFHAALKORTING* PIZZA’S EN PASTA’S*

* M.u.v. feestdagen

zaterdagen en alleen op meeneem bestellingen * M.u.v. M.u.v. feestdagen

De lekkerste pizza’s en pasta’s haal je zelf ! Klaar voordat u wacht !

Ook saté en Ook saté en spareribs spareribs

De lekkerste piz a’s en pasta’s haal je zelf !

Bel: 071 - 4015742

Klaar voordat u wacht !

Ook saté en Ooksparsateéribens spareribs

Boulevard 72

WWW.STRANDPIZZA.NL

Ons nieuws leest u elders in deze krant

Prachtige najaarscollecti e nu binnen! Anjelierenstraat 41, 2231GT Rijnsburg (T)071 4035054 Winkelcentrum de Hoftuin Gratis parkeren.

DÉ AANNE MER VOOR BED RIJF ÉN PARTICUL IER!

Kamille 6, 2231 WT Rijnsburg (T)071 4035054 www.rudo T 071 889 65 76 info@henkdemooij.nl www.henkdemooij.nl

Anjelierenstraat 41 2231GT Rijnsburg

De woningcorporatie in De gemeente KatwijK


KEURSLAGER KOOPJE Malse filet rollade

500 gram

5

95

HAPPY HOUR

VRIJDAG 29 SEPT. VAN 16.00 TOT 19.00 UUR:

25 september een heugelijke dag voor oprichters Saton Optiek.

Bami of Nasi met Ajam Pangang

Ans en Kees Saton zijn vandaag 55 jaar getrouwd en zijn, ook met goed zicht, nog lang niet op elkaar uitgekeken!

2 x 500 gram

Johan Chrispijn Tandprothetische Praktijken is een moderne organisatie die werkt met de nieuwste materialen en technieken. Het team bestaat uit gediplomeerde tandpro-

Warm mee te nemen,

www.johanchrispijn.nl

vinden

wij

persoonlijk

contact

heel belangrijk en besteden daar ook veel aandacht aan. Onze be-

Cleijn Duinplein 4 2224 AX Katwijk Tel 071 40 76 008

handelingen worden grotendeels

Havenpoort 1 2171 HH Sassenheim Tel 025 22 22 977

zijn voorzien van certiďŹ ceringen en

vergoed door uw zorgverzekeraar. Wij geven u eerlijke voorlichting, landelijk getest.

395

SALADE DUO

Frisse salade en Likkepot

2 x 150 gram

395

gehaktrolletje met pulled pork en gebakken uitjes.

per stuk

op een hoogwaardige manier te Kwaliteit

3 x 100 gram

Broodje Warm vlees en Broodje Kip pesto

gebitsprothese van onze clienten vervaardigen.

Met gratis Hoftuin club munt.

SPECIAL:

VRIJDAG 29 SEPT. VAN 12.00 TOT 13.30 UUR:

Dit stelt ons in staat om de

staat bij ons voorop. Daarnaast

Schouderham, Snijworst en Gebraden Gehakt

BROODJE UIT DE PAN

thetici en - tandtechnici.

kunnen

995

VLEESWAREN TRIO

Surprise rol

250

175

GRATIS CLUBMUNT BIJ ELKE MAALTIJD UIT DE PAN.

Maaltijd uit de pan dagelijks vanaf 16.00 uur: Donderdag Vrijdag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

Al 70 jaar een bewezen bedrijf met een vertrouwd gezicht.

28-09: 29-09: 02-10: 03-10: 04-10: 05-10:

Kip teryaki met rijst. Nasi of Bami met Ajam pangang. Hollandse kipschotel. Hutspot met rundvlees en jus. Nasi met gehaktballetjes in ketjapsaus. Tagliatelle carbonara.

AANBIEDINGEN GELDEN VAN DONDERDAG 28-09 T/M 04-10 2017 DRUKFOUTEN VOORBEHOUDEN

SERVICE & KWALITEIT GEZIEN OP TV! BIJ RTL-WOONTIPS

INFO@BARNHOORNBEDDEN.NL TELEFOON: 071 542 7294

PRINCESTRAAT 40, 2225 GC KATWIJK WWW.BARNHOORNBEDDEN.NL


nieuws

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2017

3

DE TOREN IN ZICHT De Brabanders Truus en Louis wonen sinds 2006 in Rijnsburg. Hun belevenissen willen ze graag met u delen.

Hoge nood

S

inds een tijdje horen we regelmatig discussies over genderneutraal. Afgelopen zomer hoorde ik hier voor het eerst van. In eerste instantie dacht ik dat het te maken had met de komkommertijd. Journalisten die, in de vakantieperiode, het nieuws gewoon maar verzinnen….. Niets is minder waar, want elke keer kom je dit woord wel weer tegen. Zo wil men gender neutrale toiletten. Bij veel openbare toiletten zijn er twee afdelingen: een voor mannen en een voor vrouwen. Vaak kom je dan eerst in een ruimte waar je je handen kunt wassen en waar een aantal toiletdeuren op uitkomen. Een genderneutraal toilet heeft geen bordje, zowel mannen als vrouwen mogen die ruimte ingaan. Achter die deuren zijn normale toiletten. Op zich ben ik daar wel voor. Dit zou ook nog wel eens de oplossing kunnen zijn voor de vaak lange wachtrijen bij de damestoiletten. Bij een concert, festival of in een theater staat voor ‘de dames’ altijd een lange rij. Op een of andere manier durf ik dan weer niet uit die rij te stappen om naar ‘de heren’ te gaan. Ik heb dit weleens gedaan, maar voel me dan toch niet zo op m’n gemak als ik het toilet uit kom en er een man staat te wachten die dan vervolgens ietwat meewarig zijn ogen opslaat naar het bordje op de wc deur…… Maar als we dan toch zo nodig genderneutraal gaan plassen, moet dit ook op straat worden toegepast. In steden zijn meer urinoirs in het straatbeeld te vinden, dan damestoiletten. Als vrouwen echt hoge nood hebben, hebben ze een probleem. Ergens achter een boom, of tussen auto’s gaan hurken is dan een oplossing die ontzettend oplucht. Maar hiermee riskeer je wel een fikse boete. Vorige week liet een rechter weten, naar aanleiding van een boete aan een Amsterdamse vrouw, dat vrouwen bij hoge nood gebruik kunnen maken van een urinoir. Inderdaad, het was een mannelijke rechter. Want als vrouw weet je bij voorbaat dat dit niet gaat lukken. In veel steden hebben vrouwen afgelopen zaterdag uit protest geplast in urinoirs. Althans, zij hebben hiertoe een poging gedaan. Met hilarische foto’s als resultaat: gehurkte dames met hun blote billen die onder het plashokje te zien waren. Ik vind deze actie van de groep Zeikwijven hilarisch. Zij hebben hiermee laten zien dat het voor vrouwen niet mogelijk is om op een nette, schone en waardige manier te plassen. Want een urinoir is toch echt ontworpen voor mannen. Gender neutrale toiletten…. Ik ben voor. Wel met een duidelijke afspraak: dat mannen ook zittend gaan plassen. HOUDOE.

Burendag 2017 is een leuke dag om iets met de buren te doen. | Foto: pr.

Straat barbecue Van der Koddestraat smaakt naar meer BURENDAG n Afgelopen zaterdag hebben de buren in de Van der Koddestraat een gezellige barbecue met elkaar gehouden.

Mevrouw Sjaan Monster woont met zo’n vijftig jaar het langst in de Van der Koddestraat in Rijnsburg. Pieter en Karine Kromhout zijn met enkele maanden het kortst neergestreken in de zijstraat tussen de Brouwerstraat en de Collegiantenstraat.

Gratis nieuwe duurzame bushokjes VERVANGEN n De ruim zestig bus-

hokjes (abri’s) in Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk worden binnenkort vervangen. Het contract met de huidige eigenaar loopt volgende maand af en wordt niet verlengd. De gemeente gaat in zee met een nieuwe exploitant, die de bushokjes gratis neerzet.

De gemeente heeft daarvoor gekozen, omdat die duurzame abri’s levert met FSC-goedgekeurde houten banken en energiezuinige, dimbare ledverlichting. Vroeger waren de bushokjes eigendom van de gemeente zelf. Tegenwoordig zijn bushokjes gratis, meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. ‘De marktwerking rondom plaatsing van abri’s is momenteel zo dat er een bedrijf is dat de abri’s om

niet plaatst en onderhoud pleegt. Een dergelijk bedrijf haalt de omzet en daarmee ook winst uit de exploitatie van de abri’s voor reclamedoeleinden.’ Deze constructie kost de gemeente dus niets, maar levert de gemeente ook geen inkomsten op. Daar staat tegenover dat het bedrijf de abri’s er volgens de gemeente ‘altijd netjes en verzorgd wil laten uitzien, vanwege de reclame-uiting’. De gemeente heeft diverse leveranciers gesproken en beoordeeld, en op basis daarvan besloten een overeenkomst voor de komende tien jaar aan te gaan met het bedrijf OFN/ 2C. Duurzaamheid was een belangrijke afweging, net als dat het bedrijf de leverancier is van de provincie ZuidHolland. ‘Voor de toekomst is dit hoogstwaarschijnlijk gunstig voor onze samenwerking’, laat het college weten.

beter te leren kennen en ze samen te brengen. We kennen allemaal het gezegde: ‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’. Dat zie ik graag in de praktijk. In gesprek met overburen Bart en Martina de Mol ontdekte ik dat we ons enthousiasme hiervoor deelden. Zo is het balletje gaan rollen’. De buren kijken terug op een zeer geslaagde avond. ‘Zeker voor herhaling vatbaar’, reageren de gastheer en vrouw Jamie en Carola den Haan.

Bouwplan Hof van Rijnsburg in de startblokken AKKOORD n Op de locatie Oegstgeesterweg - Tramstraat komt het woningbouwplan Hof van Rijnsburg. Op deze plek zat vroeger onder andere autogarage Dijksman. Ontwikkelaar Ouwehand Bouw werkt al geruime tijd aan de voorbereiding van het plan. De gemeente en Ouwehand Bouw zijn overeengekomen het bouwplan te actualiseren.

Duurzaamheid was een belangrijke afweging voor de nieuwe bushokjes.

‘Heerlijk dat er weer wat jong bloed in de straat is’, beamen meerdere buren. Recent zijn er aardig wat nieuwe bewoners in de straat komen wonen. Dat is precies de reden dat initiatiefnemer Helena de Haan deze straat barbecue afgelopen zaterdag, op Nationale Burendag, heeft georganiseerd. ‘Toen ik hier negen maanden geleden mijn appartement betrok, had ik gelijk het verlangen mijn buren

Er komen nu maximaal 87 woningen, waaronder minimaal 24 zorgappartementen. De procedure om het bestemmingsplan te wijzigen - dat noodzakelijk is om het bouwplan mogelijk te maken - is gestart. Het Hof van Rijnsburg is gelegen midden in het levendig centrum van Rijnsburg en biedt een prachtig doorzicht naar de Grote- of Laurenti-

uskerk. Naast koop- en huurappartementen zijn er 24 zorgwoningen in het plan opgenomen. Deze zorgwoningen zullen op termijn door Woningcorporatie Dunavie verhuurd worden. De nieuwe afspraken zijn inmiddels door de gemeente en Ouwehand Bouw ondertekend. Hierin is de invulling van het parkeren en de buitenruimte geoptimaliseerd, zijn er o.a. meer (sociale) huurappartementen aan het plan toegevoegd en is de zichtlijn op de kerk anders komen te liggen, waardoor deze is verbeterd. Wethouder Klaas Jan van der Bent: ‘Met dit bouwplan krijgt het aanzicht van Rijnsburg echt een mooie kwaliteitsimpuls. Het plan past goed in de omgeving en komt tegemoet aan de vraag uit de markt!’ Om het bouwplan mogelijk te ma-

ken moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Ook is voor het plan een Beeldkwaliteitplan opgesteld. Het ontwerp bestemmingsplan en Beeldkwaliteitplan liggen van 22 september 2017 tot en met 2 november 2017 ter inzage. Tijdens deze periode kan iedereen de plannen bekijken bij de publieksbalie van het gemeentehuis of via www. kawijk.nl en eventueel een zienswijze op het plan indienen. Volgens de planning kan het bestemmingsplan begin 2018 door de gemeenteraad worden vastgesteld. Vervolgens moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd voordat met de bouw van de woningen kan worden gestart. Ook zal er archeologisch onderzoek gedaan worden. De verkoop zal naar verwachting medio 2018 starten.


WIJ STOPPEN ERMEE

50% TOT 75% KORTING NU 4 DAGEN % TOTALE LEEGVERKOOP VAN S E PT E M B E R WOENSDAG 10.00 - 17.30 uur

27

28

S E PT E M B E R DONDERDAG 10.00 - 17.30 uur

29

%

SEPTEMBER VRIJDAG 10.00 - 20.00 uur

30

SEPTEMBER ZATERDAG 10.00 - 16.00 uur

FABRIEK MAGAZIJN EN WINKEL

Katwijk

GEHELE SHOWROOM MOET LEEG & ALLES WORDT MET VOLLEDIGE GARANTIE VERKOCHT!!! Boxspring Borgen

Boxspring elektro Halmstad

Boxspring elek. Nordland

Complete boxset met stevig onderstel, hoofdbord en een soepel binnenveringsmatras. In combinatie met het gratis oplegmatras van comfortschuim een heerlijke set!

Een complete en volledig elektrisch verstelbare Scandinavische boxspringbed, met de beste prijs/kwaliteitsverhouding van Nederland! De boxspring Halmstad elektrisch is uitgerust met stevige pocketveer matrassen en een gratis comfortabel split-oplegmatras. Nu incl. onderplint voor een luxe uitstraling. Hocker optie 59,-

Een compleet en volledig elektrisch verstelbaar Scandinavisch boxspringbed, met de beste prijs/kwaliteitsverhouding van Nederland! De boxspring Nordland elektrisch is uitgerust met stevige pocketveer matrassen, hoofdbord en gratis split-oplegmatras.

90x200 van 599,- nu voor

299,-

HOCKER OPTIE 69,-

90x200 van 1999,- nu voor

90x200 van 1797,- nu voor

999,-

599,-

EEL GEH PLEET COM

EEL GEH PLEET M O C

EEL GEH PLEET M CO

120x200 140x200 160x200 180x200

van 699,van 799,van 899,van 999,-

349,399,449,499,-

nu voor nu voor nu voor nu voor

Geheel compleet en uit voorraad leverbaar

140x200 van 2299,- nu voor 160x200 van 2399,- nu voor 180x200 van 2499,- nu voor

899,949,999,-

elek. verstelbare onderstellen vanaf 299,-

Ook in 100x200, 120x200, 200x200 en de lengtematen 210 en 220 leverbaar.

140x200 van 2999,- nu voor 160x200 van 3099,- nu voor 180x200 van 3199,- nu voor

1499,1549,1599,-

Topdekmatras oplegmatras

Koppelbed Impala

Heb je last van hinderlijke drukpunten of ben je op zoek naar extra comfort? Onze topdekmatrassen zijn circa 5 cm. dik, vormen zich naar de contouren van het lichaam en werken drukverlagend. Het topdekmatras wordt vaak gebruikt om de naad tussen 2 matrassen weg te werken. Ideaal voor in het hotel, het huis, de boot, de caravan en de camper. or de

Sterk koppelbed op comforthoogte, verkrijgbaar in de kleuren walnoot en naturel eiken. Inclusief 2x een 28-lats lattenbodem en 2 gezondheidsmatrassen naar keuze. Keuze uit een koudschuim- of pocketveermatras. Het koppelbed is met wieltjes en makkelijk uit elkaar te schuiven. Ook met nachtkastjes verkrijgbaar.

70x200 80x200 90x200 120x190 130x190 140x190 140x200 160x200 180x200

5 cm SPLITUITVOERING MEERPRIJS 69,-

Comfortschuim:

Nasa:

van 89,van 149,van 179,van 195,van 209,van 225,van 239,van 269,van 299,-

van 179,van 209,van 239,van 345,van 359,van 375,van 389,van 419,van 449,-

voor 29,voor 49,voor 59,voor 65,voor 70,voor 75,voor 79,voor 89,voor 99,-

voor 59,voor 69,voor 79,voor 115,voor 119,voor 125,voor 129,voor 139,voor 149,-

Duo (11 cm):

ideaal vo zomer & winter

van 259,- voor 129,van 279,- voor 139,van 299,- voor 149,UITVERKOCHT UITVERKOCHT UITVERKOCHT van 559,- voor 279,van 579,- voor 289,van 599,- voor 299,-

SLAAPKLAAR

160x200 van 1599,- nu voor

799,-

180x200 van 1799,- nu voor 899,-

VAN 249,NU VOOR 99,-

Ook leverbaar met volledig elek. verstelbare bodem Meerprijs 149,-

Koudschuimmatras Bas

Wollen Dekbed

Lattenbodem Ergo

Goed ventilerend koudschuimmatras met een dichtheid van SG40 en een dikte van ca. 17 cm. Dit koudschuimmatras is geschikt voor alle type bedbodems.

Dit wollen dekbed is gevuld met 100% zuiver scheerwol en biedt een aangename nachtrust, het hele jaar door.

Met deze comfortabele 28-lats lattenbodem geef je ieder type matras een aangename ondersteuning. De gebogen latten worden in soepele rubberen kappen op zijn plek gehouden en veren licht mee. Deze lattenbodem is verkrijgbaar in vaste en elektrische uitvoering.

ALLE MATEN DIRECT LEVERBAAR 70x190 van 199,- nu voor

99,-

70x200 van 259,70x210 van 270,80x190 van 270,80x200 van 279,80x210 van 290,-

nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor

99,99,99,99,119,-

90x190 van 290,90x200 van 299,90x210 van 319,90x220 van 330,100x200 van 330,120x190 van 379,120x200 van 389,130x190 van 390,130x200 van 399,140x190 van 410,140x200 van 439,160x200 van 450,180x200 van 459,-

Merens Katwijk

nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor

99,99,119,129,119,159,159,159,159,159,159,179,179,-

Natuurlijk slapen

140x200 van 99,- nu voor

49,95

140x220 van 109,200x200 van 129,200x220 van 139,240x200 van 149,240x220 van 159,-

nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor

geschikt voor alle soorten matrassen

55,65,69,95 75,79,95

100% ZUIVER SCHEERWOL

Vaste uitvoering:

Elek. uitvoering:

170x200 van 119,- nu voor 180x200 van 130,- nu voor 190x200 van 139,- nu voor

170x200 van 399,- nu voor 180x200 van 419,- nu voor 190x200 van 439,- nu voor

Ambachtsweg 7w, 2222 AH Katwijk (Bedrijventerrein ’t Heen) Wij zitten tussen Roobol en Just Fitness | T 071 - 820 03 81

59,65,69,-

Gratis parkeren achter de winkel!

199,209,219,-


nieuws

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2017

5

n Een unieke reis door de tijd

Familiedag bij Heemskerk fresh & easy Afgelopen zaterdag bezochten de medewerkers van Heemskerk samen met hun familie de familiedag bij Heemskerk fresh & easy.

Omdat het bedrijf de afgelopen jaren hard is gegroeid en vorig jaar een fors stuk heeft uitgebreid met maar liefst 9.000 m2, was er een

goede aanleiding om de deuren voor medewerkers en familie open te stellen. Het totale aantal bezoekers kwam op 1540. Na een hartelijke ontvangst door echte groentedames, ging de tour van start met een stukje geschiedenis. Oude vrachtwagens, oude foto’s en een Heemskerkmuseum lieten de bezoekers zien hoe het allemaal ooit is begonnen. Daarna volgde de rondleiding door het bedrijf waar iedereen met eigen ogen kon zien hoe het productie- en logistieke proces in zijn werk gaat. Dit alles ondersteund met leuke wetenswaardigheden en toelichting van de medewerkers van Heemskerk. Naast informatie stond de middag ook in het teken van gezelligheid en entertainment voor jong en oud. Van een LZV, lang zwaar voertuig, van binnen bekijken, goochelaar act, karikatuurtekenen, schminken tot een spetterend optreden van Soulbeach. En dat alles onder het genot van lekkere hapjes en drankjes in de stralende najaarszon.

Heemskerk. Op dit moment wordt er dagelijks gewerkt met 650 medewerkers om elke dag meer dan 500.000 verpakkingen te leveren

aan (inter)nationale supermarkten fastfoodketens. Foto’s gemaakt door: Marielle van Delft Fotografie

Heemskerk maakt gezond eten lekker én makkelijk. Hiervoor worden de lekkerste groenten, fruit en grondstoffen gebruikt zoals kip, dressing, noten en pasta. Dagelijks produceert Heemskerk een dagvers assortiment dat varieert van boerenkool, sla-, fruit-, roerbakmixen, kookgroenten tot complete maaltijdsalades. Als gevolg van de toenemende behoefte bij de consument aan gezonde voeding, die lekker en gemakkelijk te bereiden is, groeit

Lezers Schrijven Katwijk schoonste drukke strand Tegelijk met onze eerste jutactie op vrijdag 15 september las ik dit bericht in de krant. Hoe ernstig is het dan wel niet gesteld met de rest van onze Nederlandse stranden dacht ik. Binnen een uur jutten hadden wij met vier personen vier juttassen tot de rand toe gevuld. Maandag 18 september liep ik alleen hetzelfde stuk strand nog een keer af. Van Paviljoen Willy Zuid tot aan Paviljoen Het Strand. Ongeveer 800 meter. Bijgaande foto’s laten de ‘oogst’ zien. De wethouder was trots op de prijs. Ik kan dat gevoel helaas niet delen. Knalballonnetjes zouden verboden moeten worden, in ieder geval op het strand. Mensen laten het gewoon liggen, net zoals lollystokjes, snoeppapiertjes, plastic speelgoed, bekertjes, lepeltjes, flessen. Naast restanten geplastificeerd visnet zijn dit de meest voorkomende opraapsels. Micro- en nanoplastics (die na fragmentatie van grotere plastics ontstaan) worden wereldwijd overal al in aangetroffen, in zeedieren, zeezout, maar ook al oppervlaktewater van Rijn en Maas (bron: www.kwrwater.nl). Met onze jutacties willen we nog meer de aandacht vragen voor deze grote problematiek. Neemt u ook af en toe een juttas mee? Juttersgroep Katwijk bestaat nu uit vier vrijwilligers die op maandag en vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur twee keer per week gaan jutten vanaf Willy Zuid of een van de andere paviljoens. Wilt u gezellig meelopen, aanmelden kan via jutterskatwijk.nl. Juttassen zijn bij diverse strandpaviljoens verkrijgbaar, zie grondstofjutters.nl. Louis van Schie, Rijnsburg

n Marineluchtvaartdienst viert honderdjarig bestaan EEUW n De Marineluchtvaartdienst (MLD) vierde onlangs haar honderdjarig bestaan op Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Hoewel 18 augustus de eigenlijke datum is van de verjaardag, is er gekozen voor deze datum vanwege de zomervakantie. Door Peter Korbee

Het ochtendonderdeel was een zeer plechtige ceremonie. Herdenken voor de gevallenen van de vliegtuigbemanning, ook veel ondersteunend personeel is omgekomen. Gerhard Polet, Commandeur en Groepsoudste MLD, veel MLD’ers zijn gevallen tijdens het uitvoeren van de missie; anderen vielen tijdens training of tijdens het uitvoeren van hun ondersteunende taak. Weer anderen kwamen om in een Jappenkamp door ontberingen. In totaal hebben 623 militairen, die direct betrokken waren bij de MLD, de hoogste prijs betaald.

zelfstandigheid kwijt. Ondanks de gebruikelijke rivaliteit is bij KLu’ers en MLD’ers een deel van die angst weggevallen, maar cultuurverschil speelt nog wel een grote rol. De verbondenheid met de taak en het product wordt steeds versterkt. Ook met de vloot, de schepen en maritieme helikopter, de NHF 90, is de verbondenheid zeer goed. ‘Wij zijn loyaal aan twee fantastische organisaties met grote tradities en sterke kernwaarden’, aldus Gerhard Polet. Daarna werden enkele kransen bij het monument ‘Voor hen die vielen’ gelegd door commandanten van de Koninklijke Marine, Koninklijke

Luchtmacht, MLD en Traditiekamer MLD. Voorts werden bloemstukken gelegd nabestaanden van veteranen. De ceremonie werd beëindigd met een Fly-past van vijf helikopters. REÜNIE

Na de middag was er een grootse reünie voor alle (oud)-MLD’ers en medewerkers. Veel reünisten hadden vele jaren hun maten niet meer gezien, de ontmoetentingen waren dan ook bijzonder. Aan Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk werd het eerste exemplaar van het boek ‘Een eeuw Marineluchtvaartdienst’ uitgereikt.

VEEL GEDAANTEN

De MLD heeft in de afgelopen eeuw vele gedaanten gekend. Van zeer klein tot zeer groot. Soms opgesplitst in aparte delen, soms verzameld in een grote organisatie. Na 1945 opgesplitst geweest in zelfstandige vliegkampen: Valkenburg en De Kooy. Door dramatische en voortdurende bezuinigingen werd uiteindelijk de Marpat opgeheven. De dertien Orions vliegtuigen werden verkocht, wat nog steeds als een groot gemis wordt ervaren. En niet veel later, in 2008 werd de Groep Helikopters opgenomen in het Defensie Helikopter Commando. Het laatste MLD-onderdeel werd opgenomen in de Kon. Luchtmacht (KLu); een angstbeeld van veel MLD’ers. Zo raakte de MLD haar

Kranslegging bij het monument ‘Voor hen die vielen’. | Foto: P. Korbee.

De reünisten werden buiten op het vliegplatform vermaakt met het nodige vliegwerk en aankomst van toestellen voor de volgende dag. De dag daarop was er voor het publiek de ‘Heldair show Maritiem’, de open dag op vliegkamp De Kooy met een aantal luchtvaartkramen. Veel helikopters en vliegtuigen uit binnen en buitenland gaven acte de présence. Het was een zonnige dag met een geweldige vliegshow. De MLD mag dan wat onzichtbaar zijn geworden, maar de dienst leeft nog wel en blijft zijn beste krachten geven. Voor belangstellenden is het boek ‘Een eeuw MLD’ te bestellen: €59,90 via (www.geromybv.nl).


Ik kan gaan slapen zonder zorgen, want slapend kom ik bij U thuis. Alleen bij U ben ik geborgen. Gij doet mij rusten tot de morgen en wonen in een veilig huis. Psalm 4 vers 3 (berijmd) Verdrietig, maar dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend, geven wij u kennis van het overlijden van onze innig geliefde en zorgzame man, vader, schoonvader en opa

JACOBUS WIESMEIJER echtgenoot van Jannie WiesmeiJer - van Delft

* 13 januari 1934

† 25 september 2017

Wim en Hermina Marieke Sjoerd Roelanda en André Esther en Toon Marloes en Johan

Psalm 68 : 10

Na een rijk leven vol liefde en vriendschap is van ons heengegaan onze lieve broer, zwager, vriend en ome Janus

Adrianus Klos Janus Schiedam 17 juni 1929

Bij het regelen van een uitvaart is er behoefte aan vertrouwen, rust en structuur. Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding is in staat dit samen met u te realiseren. Wij helpen u de uitvaart een persoonlijk karakter te geven en kunnen een aantal taken van u overnemen. Uiteindelijk verzorgen wij de uitvaart zoals u het voor ogen heeft. Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding Elke uitvaart in vertrouwde handen J. v.d. Vegtstraat 63 2225 TR Katwijk 071-4018779 www.miesschoneveld.nl

Leiderdorp 20 september 2017

We gaan hem ontzettend missen.

Nan de Mooij

uitvaartbegeleiding

In samenwerking met Jacoline Imthorn

Jannetje Oudshoorn-Klos Jan Oudshoorn (in herinnering)

Karien Nieuwe Duinweg 43 2224 ED Katwijk Er is gelegenheid tot condoleren op vrijdag 29 september van 19.00 - 20.00 uur in de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64 te Katwijk aan den Rijn. Wij nodigen u uit tot het bijwonen van de afscheidsdienst die gehouden zal worden op zaterdag 30 september om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk. Aansluitend vindt om ca. 11.15 uur de begrafenis plaats op de begraafplaats Blekerij, Sijp te Katwijk aan den Rijn. Na afloop van de begrafenis is er tevens gelegenheid tot condoleren in de Ontmoetingskerk. Indien u geen persoonlijke kennisgeving heeft ontvangen, hopen wij u toch te bereiken met deze advertentie.

Verdrietig zijn wij door het overlijden van onze zwager KOOS WIESMEYER EchtgEnoot van Janny van DElft Hierbij wensen wij Janny en de kinderen veel sterkte toe met dit grote verlies. Bas (in herinnering) en Emmy Gert en Sophie Roel en Yolanda Marco (in herinnering) Rijnsburg, 25 september 2017

Dankbetuiging Dankbaarheid en warmte hebben wij gevoeld tijdens het ziekbed en na het overlijden van mijn lieve vrouw, moeder, schoonmoeder en oma

Ellie Saton-de Mol

U heeft ons veel steun gegeven door uw aanwezigheid en de vele kaartjes. Wij danken u hiervoor hartelijk. Familie F. Saton Rijnsburg, september 2017 PARKET- HOUTENVLOEREN SCHUREN EN AFWERKEN. Bel voor gratis offerte 06 20401577 Uw oude vloer weer als nieuw! Katwijk Tuinman, stratenmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave. Tel. 06- 57200505.

Geloofd zij God met diepst ontzag! Hij overlaadt ons, dag aan dag, met Zijne gunstbewijzen.

Theo van der Plas & Bouwe Hoek

Aagje Harteveld-Klos (in herinnering) Dirk Harteveld (in herinnering) Jansje Schipper-Klos Willem Schipper (in herinnering) Marijtje Sophia Plug-Klos Leendert Plug Neven en nichten Wim en Annie Leeuwenburg Hans en Jeanette Leeuwenburg Kinderen en kleinkinderen

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid Gebruik van “Het Afscheidshuis” is mogelijk voor opbaren in één van de familiekamers en / of condoleance Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 204 63 336 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

www.nandemooij.nl

Correspondentieadres: Valkenburgseweg 65 2223 KB Katwijk

Uitvaartonderneming

De afscheidsdienst is op donderdag 28 september om 14.00 uur in het uitvaartcentrum De Laatste Eer, Kamerlingh Onnesstraat 62, Rijnsburg.

Uitvaartverzorger: Huig van Duijn

Aansluitend begeleiden we Janus naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats bij de Grote Kerk, Kerkstraat 32, Rijnsburg. Van 16.00 tot 17.00 uur is er gelegenheid om de familie te condoleren in bovengenoemd uitvaartcentrum. Bloemen zijn welkom in het uitvaartcentrum.

DC VIS & ZN

Dag en nacht bereikbaar Tel. 06-12091112 of 071-4012528 Persoonlijk en betrokken Sfeervolle familiekamer Meeuwenlaan 43 2225 PE Katwijk www.theovanderplas.nl

Het Afscheidshuis is er voor iedereen

Betrokkenheid, persoonlijke aandacht en dag en nacht bereikbaar. Kantoor: Hartweg 33 2221 PV Katwijk tel. 071 4074440 mobiel. 06 12507285 uitvaart@dcvis.nl www.dcvis.nl thuis opbaring - volledig verzorgde uitvaarten T 071 - 36 46 006

dag en nacht bereikbaar

Een modern rouwcentrum voor een afscheid op maat

barbaranoordwijk.nl Aangeboden: straatmaker, Leiderdorp, voor al uw straatwerk, terras ophogen oprit, plaatsen van schuttingen, vrijbl. pr. opgaaf, tel: 06- 29481555.

3 sfeervolle 24 uurs familiekamers

MEGA VLOOIENMARKT .zat. 30 sept. KATWIJK Vliegveld Valkenburg2eHands, Curiosa, Antiek DonEvents.nl 0294237320

071 402 86 89

JACHTINSTINCT vers vlees voor Hond en Kat bekend van RTL4-5 SBS6 Gezonde brokken Juweel Choice aan huis bezorgd 0628975361

www.delaatsteeer.nu

Uitvaart@delaatsteeer.nu Kamerlingh Onnesstraat 62 Rijnsburg

Te koop gevraagd: lp’s en singels. Ben een liefhebber geen handelaar. Goede prijzen voor uw verzameling grammofoonplaten, elpee, singels. Telefoonnummer 06 - 139 74 136 Te koop gevraagd: Klassiekers en oldtimers, achterstallig onderhoud geen bezwaar. Inl.: 06- 30216509.

KUNSTGEBIT

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout.

Tandenwinkel

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.memorienatuursteen.nl

Reparaties klaar terwijl u wacht.

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen Uw adviseur Henri van Hardeveld

Tel:

071 - 361 11 45

www.tandenwinkel.com


algemeen

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2017

7

Grote vraagtekens bij verbetering Tjalmaweg KRITIEK n Tijdens de informatieavond vorige week dinsdag in het gemeentehuis waren er nogal wat bezwaren te beluisteren bij enkele belangstellenden. De tot 2x2 rijbanen te verbreden Tjalmaweg mag dan wel een mooi puzzelstukje in de Rijnlandroute vormen, maar het laatste, voor Katwijk belangrijk, stuk ontbreekt.

tunneling. Een nieuw snelfietspad en een gescheiden wandelpad naast de Tjalmaweg en gedeeltelijke verdieping van de weg zijn natuurlijk wel pluspunten, evenals de toekomstige snellere aansluiting op de A/4 waar vooral ondernemers uit Katwijk en Valkenburg baat bij hebben.

Vrees voor filevorming bij kruising einde Tjalmaweg hoek Wassenaarseweg

Door Piet van Kampen

Tot hier en niet verder. Dat ‘hier’ betreft dan het kruispunt bij de stoplichten aan het einde van de Tjalmaweg en de Wassenaarseweg. Daar gaat volgens bezorgde belangstellenden de schoen wringen als de verkeersintensiteit toe gaat nemen. De vrees voor filevorming lijkt niet geheel ongegrond. De knip van de Provincie gaat dicht op het punt waar de gemeente Katwijk juist graag de N 206 verdiept zou zien aangelegd. Vanaf dat punt tot aan het Roversbrugpad zou ondertunneling de meest wenselijke optie zijn, maar waar moeten die 90 miljoen vandaan komen? Een tussenoplossing in de vorm van de zogenaamde dodo’s - gedeeltelijk overkapt en gedeeltelijk open - is een agendapunt van de raadsvergadering van vanavond. In de Rijnlandroute wordt een tunnel van 2,5 kilometer lang bij Voorschoten aangelegd maar voor die belangrijke kleine kilometer in Katwijk staat het stoplicht op rood. Met betrekking tot de inpassing van de Tjalmaweg in de Rijnlandroute is de gemeentelijke vinger in de provinciale pap blijkbaar niet krachtig genoeg gebleken. PLUSSEN EN MINNEN

De gemeente is nog wel met de provincie in gesprek over een aantal wensen. Het betreft de groenvoorziening langs de Tjalmaweg en het aanbrengen van verlichting en verkeersborden. In wezen zijn dit peanuts ten opzichte van de gewenste verdieping en de mogelijke onder-

Het verdwijnen van het huidige viaduct bij de Achterweg is een minpunt voor omwonenden en de Valkenburgse brandweer. ‘Wij moeten vanuit onze wijk bij Veldzicht nu via de Hoofdstraat naar Katwijk en dat levert meer verkeersdruk op’, in de visie van een bewoner. De familie Van den Berg aan de Duinzicht bekeek de plannen kritisch en zag een nieuw gepland viaduct liever op een andere plaats. ‘Alles wordt mooi weggewerkt en wij worden er niet slechter van’, is de andere kant van de medaille. Bewoners van de woningen in de Molenwijk die aan de Tjalmaweg grenzen krijgen geluidschermen om de overlast te beperken. Een ondernemer uit Valkenburg: ‘Van mij had het tien jaar eerder mogen gebeuren’. Het realiseren van een parkachtige groenstrook met een begroeid talud zal ongetwijfeld een verfraaïng zijn maar dat is een pleister op de wonde. De pijn gaat hem echt zitten in het eerder genoemde gedeelte van de weg die Katwijk nog in tweeën splitst en door middel van een tunnel of dodo’s juist zou verbinden. De aanpassing van de Tjalmaweg zal in 2022 gereed moeten zijn.

BLIJF OP DE HOOGTE www.allesoverkatwijk.nl

Sonny Spek en Danny Dubbeldam geven aan op vier zetels te mikken.| Foto: pr.

Nieuwe partij DURF raakt in vorm n ‘We willen een raadgevend referendum in Katwijk’ VERKIEZINGEN n In mei van dit jaar maakten Sonny Spek (19) en Danny Dubbeldam (22) bekend dat zij met hun nieuwe partij Durf mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Afgelopen week voegden zij de daad bij het woord en togen zij naar het gemeentehuis. Sinds vrijdag is Durf officieel ingeschreven voor de verkiezingen van 2018. In de afgelopen periode hebben de heren niet stilgezeten. Sinds de oprichting van de partij hebben zij de administratieve zaken geregeld die nodig zijn om mee te mogen doen aan de verkiezingen. De partij is nu officieel een vereniging, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, de borgsom is betaald, de verenigingsakte en statuten opgesteld. Maar dat is nog maar het begin. Hoe stomen twee politici met een bescheiden bestuurlijke en maatschappelijke bagage zich klaar voor de verkiezingen en hoe willen zij zich onderscheiden van de andere partijen? ‘We zijn natuurlijk druk bezig om onszelf in te lezen op allerlei onderwerpen en waar mogelijk schuiven we aan als burgers wordt gevraagd om mee te praten’, vertelt Sonny. ‘Daarnaast proberen mensen om

ons heen verzamelen, die ons advies kunnen geven over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld mensen die specialist zijn in de zorg of ruimtelijke ordening. Dat lukt vrij aardig, we hebben nu 20 personen.’ Niettemin blijkt het een hele klus om mensen aan de partij te binden. ‘Met name de kernen Valkenburg en Rijnsburg bereiken we nog moeilijk, omdat we daar nog weinig contacten hebben’. SLAG SLAAN

Met Durf als jongste partij doen er straks maar liefst elf of meer partijen mee aan de verkiezingen. Hoe willen zij zich onderscheiden van de andere partijen? Danny legt uit. ‘We willen de politiek dichter bij de mensen brengen. Ik merk in mijn omgeving dat veel

mensen niet weten wat de gemeenteraad doet. Den Haag ligt voor hen dichterbij dan Katwijk en dat zie je in de verkiezingsuitslagen.’ ‘85 procent kwam opdraven bij de landelijke verkiezingen tegenover 56,5 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Dat is vreemd, want juist de gemeenteraad gaat over je eigen straat en je eigen wijk. Er valt nog wel een slag te slaan in de communicatie naar de burger toe.’ REFERENDUM

‘We willen een raadgevend referendum in Katwijk’, vult Sonny aan. ‘Ook op deze manier kun je politiek dichter bij de mensen brengen.’ Opvallend is dat de partij geen opkomstdrempel wil. ‘Een opkomstdrempel zorgt ervoor dat mensen uit strategische overwegingen wel of niet gaan stemmen en dat belemmert het debat.’ Dat kan inhouden dat er een advies naar de raad kan gaan, waar misschien maar 10 procent van de burgers over gestemd heeft. ‘Dan moeten de mensen maar gaan stemmen.’

Advertorial

Seniorenhuisvesting in Katwijk Afgelopen donderdagavond heeft de gemeenteraad van Katwijk een informatie avond gehouden over seniorenhuisvesting in de gemeente Katwijk. Aanleiding hiervoor is de ontwikkeling dat ouderen langer zelfstandig thuis willen en moeten blijven wonen. Deze verandering in de woonbehoefte maakt het relevant om naar nieuwe woonvormen te kijken die bij die woonvraag aansluiten.

wonen terwijl ze opzien tegen het onderhoud en na verloop van tijd het huis “eigenlijk te groot wordt”. De stap naar een service appartement in “Calla” huren, kan dan een uitkomst zijn. Dit wordt nog interessanter voor de iemand die een koopwoning met overwaarde achterlaat. Het is namelijk onder voorwaarden mogelijk deze overwaarde tegen een vast rendement van 5% in de eigen huurwoning te stoppen waardoor de maandelijkse huurlasten zijn te overzien.

Het plandeel “Calla” in nieuwbouwproject “De Bloem”, welke nu in aanbouw is, sluit aan bij deze wens. Het is een huurcomplex met service-appartementen, maar zonder een verplicht servicepakket. Het is bedoeld voor de senior die op dit moment nog zelfstandig wil wonen, maar alle service- en ook zorg aan de deur kan afnemen op het moment dat dit nodig is.

Hierdoor voorziet het plandeel “Calla” voor een bepaalde doelgroep in een behoefte als het gaat om seniorenhuisvesting in de gemeente Katwijk. Meer informatie over dit complex is te vinden op www.wonenincalla.nl. Het informatiecentrum gelegen aan het Remiseplein in Rijnsburg, met een grote maquette van het project- en een ingerichte “belevingsruimte” van het complex is op afspraak, maar ook op woensdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur en op zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur geopend.

Uit deze avond bleek ook dat er nogal wat senioren in hun huidige woning blijven

foto: Plandeel Calla in aanbouw


DE WONINGCORPORATIE IN DE GEMEENTE KATWIJK

Met de tijd mee Bijkomend voordeel van de nieuwe website is dat alle correspondentie overzichtelijk is opgeslagen. Die is dus altijd gemakkelijk te raadplegen.

Wat kunt u straks via de nieuwe website?

• Modern communiceren via chat, WhatsApp • Zelf afspraken maken in de online agenda met monteur of opzichter • Zelf gegevens wijzigen • Uw huur betalen via IDeal, kiezen voor het incassomoment dat u uitkomt of een betaalregeling aanvragen • Uw huur opzeggen • Opvragen correspondentie

Efficiënter én dichterbij

Vanaf medio februari 2018 kunt u dus zelf kiezen hoe u uw zaken met Dunavie wil regelen. Veel is straks online te regelen via de nieuwe website. Op het moment dat het u uitkomt. En sneller en efficiënter met ons communiceren kan bijvoorbeeld via chat of WhatsApp. Zo is de buurtbeheerder meer zichtbaar in de wijk en heeft hij meer tijd voor persoonlijk contact met mensen die dat nodig hebben. Online afspraken maken, via een chatfunctie uw vragen stellen of een kort berichtje versturen via WhatsApp. Dat kan tegenwoordig bij veel organisaties. Vanaf 2018 is dat ook bij Dunavie mogelijk. “Als organisatie zijn wij continu bezig om te kijken hoe we het onze huurders zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken. Daarom hebben we de afgelopen maanden kritisch onderzocht hoe sommige procedures nu lopen. Onze huurders en medewerkers hebben we daarbij nauw betrokken via een brainstormsessie, klantpanel en een enquête”, vertelt Jaap van Beelen, teamcoach van het Klant Contact Centrum.

Digitaal én persoonlijk

Belangrijke uitgangspunten om eigentijds te communiceren zijn, processen in te richten vanuit de behoefte van de huurder en

de huurder keuze te bieden. “Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om minder persoonlijk te worden. U kunt nog steeds langskomen om aan de balie zaken te regelen en ook telefonisch blijft dat mogelijk. Maar, omdat u als huurder meer zaken zelf kunt regelen 24 uur per dag, 7 dagen in de week, resteert voor ons meer tijd om te besteden aan bijvoorbeeld een melding van overlast. In zo’n geval is persoonlijk contact vaak het beste om tot een goede oplossing te komen.”

Nieuwe website

Medio februari 2018 gaat de nieuwe website live. Die wordt gemaakt vanuit de vraag en behoefte van de huurder. Als huurder kunt u dan bijna alles via de website 24/7 regelen, bijvoorbeeld uw huur betalen of een afspraak met een monteur maken. Via

Gratis instappen serviceabonnement Een lekkende kraan, klemmende deur of een losse deurkruk. Kleine reparaties die u als huurder zelf moet uitvoeren. U bent misschien niet zo technisch of u heeft geen tijd om te klussen. U kunt dan hulp vragen aan een handige kennis of een aannemer inschakelen. Maar dat kan veel geld kosten. Daarom biedt Dunavie het serviceabonnement aan. 65% van onze huurders maakt al gebruik van het serviceabonnement. Bent u huurder van Dunavie en maakt nog geen gebruik van dit abonnement? Word dan gratis lid van het serviceabonnement Tot en met oktober 2017 kunt u zonder instapkosten lid worden

van het serviceabonnement. Vanaf 1 november 2017 bedragen de instapkosten € 50. De maandelijkse kosten van het abonnement bedragen € 5,30.

Meer informatie?

Meer informatie over het serviceabonnement en aanmelding vindt u op onze website www. dunavie.nl/serviceabonnement.

een online agenda maakt u zelf een afspraak voor het inschakelen van een monteur. Voordat onze monteur u bezoekt, ontvangt u een sms ter herinnering. En mocht tijdens het bezoek blijken dat er meer zaken snel te repareren zijn, dan voeren we die op hetzelfde moment uit. Geen gedoe meer dus met formulieren en lange wachttijden.

Tijdens de Dag van het Huren op 7 oktober geven wij u graag meer informatie.

(Tekst: May-lisa de Laat, De Laat Communicatie)

Uitnodiging test website Werkt de nieuwe website zoals Dunavie het bedacht heeft? Dat willen wij graag van u horen. Doe daarom mee aan de test op 8 november bij Dunavie in ’t Heen van 19.00 tot 21.00 uur. Meldt u aan via info@dunavie.nl Na het verwerken van de uitkomsten uit de test start vanaf 18 november een pilot met 500 huurders.

Te huur Dahliastraat 1 te Katwijk Het betreft hier een commerciële ruimte van circa 45 m2 gelegen in de Molenwijk in Katwijk. Deze ruimte is uitermate geschikt als winkelruimte , maar kan ook als prima visitekaartje dienen voor dienstverlenende bedrijven en medische disciplines. Nieuwsgierig geworden? Meer informatie over dit bedrijfspand vindt u op www.basis.nl.


Komt u zaterdag 7 oktober ook langs? Van 10.30 uur tot 15.00 uur. Ambachtsweg 16 in Katwijk

Komt u als (toekomstige) huurder van Dunavie ook met ons kennismaken tijdens de landelijke Dag van het Huren of gewoon gezellig een hapje en drankje doen? Tijdens de Dag van het Huren opent Dunavie haar deuren voor u*. Ga met ons in gesprek en laat u informeren over de (digitale) mogelijkheden van uw woningcorporatie, duurzaamheidsmaatregelen in uw woning of stel uw vragen over woningprojecten, WoningNet of diensten van Dunavie zoals de seniorenmakelaar. Natuurlijk zijn we ook erg benieuwd naar uw woonbeleving.

meer informatie: T (071) 820 08 00

E info@dunavie.nl

www.dunavie.nl

* We organiseren ook diverse kinderactiviteiten zoals: schminken, een clown en een kleurplatenwedstrijd.

Gasverbruik in periode 1975- 2015

1000ste zonnepaneel Steeds meer bewoners kiezen voor zonnepanelen bij Dunavie. Waar het mogelijk is, wil Dunavie haar huurders graag helpen aan zelfopgewekte groene stroom. Ze ervaren er elke maand financieel voordeel van in de vorm van lager energieverbruik. Voor de investering betalen ze een klein maandelijks bedrag bovenop de huur. Op 28 september wordt de duizendste zonnepaneel geplaatst door Wethouder Knape in het bijzijn van Alfred Busser. Duurzaamheid is een van de belangrijke pijlers van de gemeente Katwijk. Het plaatsen van zonnepanelen draagt

bij aan de gemeentelijke doelstelling om CO2 te reduceren. Maar bij 1000 stoppen we niet, Dunavie gaat door en verwacht volgend jaar al door de grens van 2000 zonnepanelen te gaan. “we zetten in op duurzaam wonen, omdat de vraag er is en Dunavie een belangrijke bijdrage wil leveren aan minder gebruik van fossiele brandstoffen. En ook huurders kijken steeds beter naar hoe ze kunnen besparen op energie en tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu. Dunavie kijkt voortdurend hoe ze duurzaamheid en dienstverlening aan elkaar kunnen

koppelen. Hoe kan een huurder profiteren van duurzame oplossingen? Met de groene keuze van hebben we daar een enorme stap in gemaakt. De huurder kiest namelijk zelf wat hij in z’n woning wil hebben en ziet daarbij meteen wat het betekent in de maandelijkse kosten”, aldus Gerwen van der Linden, adviseur Vastgoed. Heeft u ook interesse in zonnepanelen en wilt u weten of we dit ook bij u kunnen plaatsen? Neemt u dan contact op met Theo van Velzen via info@dunavie.nl.

Huren en buren Bron: RVO 2015

De isolatie van de nieuwbouwwoningen is de laatste 40 jaar sterk verbeterd. Het gasverbruik liep daarbij terug van gemiddeld 3500m3 naar 350 m3 . Binnen enkele jaren hopen we over te gaan tot woningen zonder gasaansluiting. Ook in de bestaande woningvoorraad probeert Dunavie het gasverbruik verder te verminderen. In de afgelopen periode lag het accent op het beter isoleren van gevels en daken en het efficiënter maken van de installaties. Bij Dunergie wordt dit beleid voortgezet en zijn onder meer zonnepanelen een erg populair onderdeel (deelname 60%) onder onze huurders.

Colofon

Op zaterdag 7 oktober is het de “dag van het huren”, een dag dat veel woningcorporaties hun deuren openen voor huurders, buurtbewoners en andere belangstellenden. Nog eerder is er al de Burendag. Dit is een jaarlijks terugkerende dag in september waar buren gezellig bij elkaar komen en feest vieren. Het doel van burendag is om mensen bij elkaar te krijgen en in contact met elkaar te laten komen. Samen doen buren leuke dingen voor de buurt. Ook in buurten in de Gemeente Katwijk werd zaterdag 23 september Burendag gevierd. En hebben er meer dan 20 evenementen plaatsgevonden. Neem bijvoorbeeld de wijk Cleijn Duijn. De bewoners van de J.W. Frisodreef hadden, naast een bijdrage van

het Oranje Fonds, gezamenlijk een leuk bedrag bij elkaar gelegd om de flat op te vrolijken. Dit onder het genot van een hapje en drankje. Bewoners van de flat aan het Cleijn Duinplein zorgden er met elkaar voor dat het een leuke dag werd met als doel elkaar beter te leren kennen. Ook in De Rooie Buurt kwamen buren bij elkaar. Burendag bestaat inmiddels 12 jaar en het initiatief van Douwe Egberts, nu samen met het Oranje Fonds, is inmiddels uitgegroeid tot een waar begrip. Meer weten over Burendag en hoe u volgend jaar in uw eigen buurt van Burendag een feest kunt maken? Op de website http://www.burendag.nl vindt u alle informatie die u nodig heeft.

Bezoekadres: Ambachtsweg 16 | 2222 AL Katwijk • Postadres: Postbus 3061 | 2220 CB Katwijk • T (071) 820 08 00 | info@dunavie.nl | www.dunavie.nl Openingstijden: balie (inloop) maandag t/m vrijdag: 8.00 - 12.00 uur | telefonisch maandag t/m vrijdag: 8.00 - 16.30 | op afspraak maandag t/m vrijdag: 8.00 - 16.30 uur. Eindredactie: PR & communicatie Dunavie | Ontwerp: Uitgeverij Verhagen, Katwijk Volg ons op: facebook.com/DunavieKatwijk @Dunavie


B R O U W E R

T R A V E L

T A X I

B R O U W E R

B R O U W E R

T O U R S

ALTIJD AL WAT VAN DE WERELD WILLEN ZIEN?

Kees Vlieland nationaal & internationaal Transport Toonzaal 2 van 650m

Wij zijn op zoek naar een

Wij zijn op zoek naar

CHAUFFEU

Chauffeurs

die in het bezit is van het rijbewijs B/C/E + ch

Wij vervoeren bloemen en planten naar Engela

met code 95 en groot rijbewijs voor transport Engeland.

Interesse? Bel ons dan even op 06-53299532 of 071-4012980

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR:

of stuur een mail naar

TOURINGCAR CHAUFFEURS! *

info@keesvlielandtransport.nl

* VRAAG NAAR DE OPLEIDINGSMOGELIJKHEDEN.

Wij zoeken met spoed

parttime CHAUFFEURS voor een vrachtwagencombinatie

Vaste rit op maandag en dinsdag. En, in voorkomende gevallen in overleg, op woensdag en donderdag. Dit alles naar Noord-Frankrijk. Wij denken met name ook aan gepensioneerde chauffeurs die nog parttime willen werken. Een positieve instelling is belangrijk. Prettige werktijden. Goed materiaal. Rijbewijs ce en code 95. Interesse ? Mail naar info@fleuromarche.com of bel 0651586033.

Help jij mee het mooiste lentepark ter wereld te maken? En ons historisch landgoed Keukenhof te onderhouden? Zoek je gevarieerd werk in een leuk team? Wij maken ieder jaar een nieuw ontwerp met meer dan 7 miljoen bloembollen, inspiratietuinen en bloemenshows. Meer dan een miljoen bezoekers uit de hele wereld beleven een onvergetelijke dag in Keukenhof, iets waar je als tuinmedewerkers trots op kunt zijn (www.keukenhof.nl). Binnen ons groene team van 30 personen zoeken wij een

ervaren tuinmedewerker die in staat is een groep mensen aan te sturen. Je bent verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van Keukenhof. Het betreft de combinatie van bloembollen, vaste planten, heesters en bomen. Je zorgt ervoor dat het park voortdurend in optimale conditie verkeert zodat onze bezoekers telkens een onvergetelijke dag beleven. Je hebt MBO-niveau en werkervaring in de groene sector. Belangrijke vaardigheden zijn zelfstandig, pro actief, communicatief en oog voor detail. Je bent bereid om gedurende het Keukenhofseizoen ook in de weekenden te werken. Meer informatie bij Henk de Mooij, manager parkbeheer (0252-465572). Wij ontvangen je sollicitatie graag op vacature@keukenhof.nl.

WIJ ZOEKEN PER DIRECT

WWW.WERKENBIJBROUWER.NL

Ervaren Installatie Monteur

Wij vragen: - Goed niveau - Zelfstandig kunnen werken - Leiding geven c.q. opleiden van leerling monteur - Aantoonbare ervaring in soortgelijke functie - Representatief - Leeftijd 25/50 jaar - In bezit van rijbewijs B/E

Wij bieden: - Prettige werksfeer - Goede beloning - Goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Ervaren Koeltechnisch Monteur

Wij vragen: - Goed niveau - Ervaring met duurzame energie - Zelfstandig kunnen werken - Leiding geven c.q. opleiden van leerling monteur - Aantoonbare ervaring in soortgelijke functie - Representatief - Leeftijd 25/50 jaar - In bezit van rijbewijs B/E

Wij bieden: - Prettige werksfeer - Goede beloning - Goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Ben jij de persoon die we zoeken? Stuur dan je CV en motivatiebrief per post of email naar E.J. van Leeuwen. van Leeuwen Verwarming Marineweg 17 2241 TX Wassenaar erik-jan@vanleeuwencv.nl

verwarming • gas- en waterinstallaties • ventilatie • airconditioning


1917 - 2017

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2017

11

Boek over de eeuw van Cor van Zandwijk ‘Ik ben dankbaar voor een mooi en lang leven’ FEEST n Als iemand 100 jaar wordt is dat een mijlpaal waar vaak uitgebreid bij stil wordt gestaan. En als je ter gelegenheid hiervan dan ook nog eens een boek over je eigen leven in ontvangst mag nemen, is dat helemaal bijzonder. Dit overkomt de heer Cor van Zandwijk, de eerste directeur van de Christelijke Mavo in Rijnsburg. Aanstaande zondag 1 oktober ontvangt hij uit handen van zijn zonen een prachtig opgetekende biografie. Een bijzonder moment om bij stil te staan.

hieraan zelf nog een flinke inbreng gehad. Dit ondanks zijn fragiele toestand in die periode. In 2016 brak hij zijn heup en lang revalideren was zijn lot. Inmiddels verblijft hij al weer een jaar in verpleeghuis Van Wijckerslooth in Oegstgeest. De woonplaats waar ons gezin vroeger ook tien jaar heeft gewoond. Gelukkig is onze vader enigszins hersteld. Mentaal is hij nog goed bij de les, fysiek is dat wat minder. Lopen lukt niet meer, en hij verplaatst zich in een rolstoel. Vader is er klaar voor om aanstaande zondag het boek in ontvangst te nemen. We hebben familie en bekenden uitgenodigd, zodat het een gezellige middag gaat worden’.

FLINKE INBRENG

HERINNERINGEN

Door Carin van der Spijk-Kralt

Het boek heeft de titel: 1917 Cor van Zandwijk 2017 ‘Mijn eeuw’ en het is samengesteld door zijn zonen Bart en Kees van Zandwijk. De eerste ideeën om een boek samen te stellen werden tijdens de 99ste verjaardag van de heer van Zandwijk geboren. Kees hierover: ‘Mijn oudste broer Bart en ik hebben toen de handen ineen geslagen om het leven van onze vader in boekvorm uit te brengen voor zijn 100ste verjaardag en dat nog bij leven aan hem uit te reiken. Hoewel we deze bijzondere verjaardag hopelijk 8 december aanstaande gaan vieren, willen we het boek nu al overhandigen’. Broer Bart laat weten dat het boek binnen een half jaar is samengesteld: ‘Gelukkig heeft onze vader

Het boek begint, na de inleiding van Bart en Kees, met een hoofdstuk: Opa, vertel’s! Daarin geeft de eeuwling antwoord op vragen van zijn zes kleinkinderen zoals: ‘Wat vond jij de leukste dag van de week? Was je als kind vaak ziek? En wat was vroeger jouw lievelingsspeelgoed? Uitgebreid komt ook zijn jeugd in Herwijnen aanbod, de onderwijs periode, het huwelijk met zijn jeugdliefde Hil Tromp, het geloof, en de Rijnsburgse periode. Daarnaast toont het boek onder andere veel (familie) foto’s, krantenknipsels en diploma’s. Terugkijkend op een leven van bijna 100 jaar vragen we Cor van Zandwijk wat het meeste indruk

op hem heeft gemaakt. Hij noemt een aantal verschillende onderwerpen: ‘Dat is zeker het harde boerenleven in de jaren dertig van de vorige eeuw. Keihard werken voor weinig opbrengst. Ook 31 augustus Koninginnedag. Deze dag werd uitbundig gevierd in Nederland’. Ook noemt hij de politionele acties in de jaren 47/48 in het toenmalige Nederlands Indië, alwaar een bevriende neef helaas is gesneuveld. Het IJzeren Gordijn, en zijn bezoeken aan de DDR in het kader van de diverse kerkcontacten. ‘Ik heb daar geproefd wat het betekende onder Russische invloeden te leven’. Bijzonder was ook het samengaan van ARP, CHU en KVP in CDA en het ontstaan van de PKN in Nederland. ‘Ik was verbaasd dat het hervormden en gereformeerden lukten om in één kerk verder te gaan, ondanks hun grote afstand die er tussen beide was. Op dit moment hebben de huidige spanningen in Noord Korea mijn volle belangstelling. Tegelijk ben ik er zeer bezorgd waar dit toe kan leiden. Ook volg ik de kabinetsformatie met veel belangstelling’. HOOGTEPUNTEN

Als we vragen naar de hoogtepunten uit zijn leven noemt Cor van Zandwijk als eerste het behalen van zijn kweekschool diploma in 1936 en zijn eerste echte benoeming in een volledige baan in 1939. Maar ook het huwelijk met zijn vrouw Hil in 1947 en dat dat ruim 60 jaren heeft mogen duren. Dankbaar is hij ook voor de vier jongens die ze

hebben gekregen en dat ze alle vier (ook in het onderwijs) goed terecht zijn gekomen. En niet te vergeten de overstap naar Rijnsburg in 1961, met de benoeming tot directeur. Een mooie tijd volgde daarna in het bloemendorp. DIEPTEPUNTEN

Als dieptepunt in zijn leven noemt de heer van Zandwijk het verlies van zijn moeder op jonge leeftijd in 1939. ‘Ik was toen 22 en pas net begonnen aan mijn 1e echte baan. Ook het verlies van mijn vrouw in 2008 was een dieptepunt’.

‘De huidige spanningen in Noord Korea en de kabinetsformatie volg ik met veel belangstelling’

De bijna 100 jarige laat weten dat het boek goed is samengesteld. ‘Ik heb waardering voor het vele uitzoekwerk. Ik ben toch wel verrast door wat er allemaal is opgeschreven en hoe anderen naar mij hebben gekeken. Ik ben dankbaar en voel mij een gezegend mens voor een mooi en lang leven al met al’. De samenstellers van het boek waren verbaasd over de scherpte van hun vader, en zijn wil om waar het kon nog de regie over het geheel te houden. Kees hierover: ‘Ook hebben we ons verbaasd over zijn geheugen over feiten van vroeger. En dat hij nu meer begrip heeft voor anders denkenden dan voorheen. Onze vader is milder geworden in zijn oordeelsvorming, zonder daarbij zijn eigen principes los te laten. Bijzonder dat hij zich zelf is gebleven in dit schrijfproces. Hij heeft sterk het gevoel dat de levenscirkel rond is, zonder nog levensmoe te zijn’.

TOT SLOT Het boek toont een globaal overzicht over het leven van Cor van Zandwijk. De broers Bart en Kees van Zandwijk noemen de gesprekken met hun vader mooie momenten. ‘Tussen alle hectiek van het leven door was het prettig om samen met hem terug te kijken en herinneringen op te halen. Vaak fleurde hij helemaal op bij verhalen en foto’s van vroeger. Het doel was ook om het boek bij leven af te krijgen en het onze vader te kunnen aanbieden. Dat is gelukt, missie geslaagd. Het was een klus, maar wel de moeite waard om uit te voeren’, aldus Bart en Kees.


Informatie Bekendmakingen gemeente Katwijk Openingstijden Alleen op afspraak Maandag van 8.00-17.00 uur Dinsdag van 8.00-17.00 uur Woensdag van 8.00-17.00 uur Donderdag van 8.00-20.00 uur Vrijdag van 8.00-17.00 uur U kunt heel makkelijk zelf een afspraak maken op onze website www.katwijk.nl/afspraak Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Wijkregisseurs De gemeente Katwijk heeft 5 wijken. Elke wijk heeft een wijkregisseur. Bij de wijkregisseur kunt u terecht met al uw vragen en ideeën over de leefbaarheid in uw wijk. Is er een maatschappelijk of sociaal probleem, dan kan de wijkregisseur bijvoorbeeld een gesprek regelen tussen bewoners, buurtverenigingen, opbouwwerk, woningcorporaties of politie. De wijkregisseurs hebben op vaste dagen en tijden inloopspreekuren samen met de wijkagent, maar u kunt ook een afspraak maken met de wijkregisseur. Katwijk aan Zee Wijkregisseur: André Veenstra Spreekuur: donderdag 15.00-16.00 uur, Koningin Julianalaan 3 (Gemeentehuis) Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 13.30-14.30 uur, Schimmelpenninckstraat 10 (Kwadrant) Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 10.00-11.00 uur, Turfmarkt 2 (De Roskam) Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 11.30-12.30 uur, Torenvlietslaan 12 (Brandweerkazerne van Valkenburg) Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 08.30-09.30 uur, De Burgt - Burg. Koomansplein 1

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

Zorgloket Iedere werkdag van 8.00 tot 12.00 uur kunt u zonder afspraak terecht. Daarnaast is het Zorgloket ook op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur via 071-4065000

28 september 2017

Algemene informatie bekendmakingen

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam, uw adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift dient u in bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de desbetreffende kolom). U kunt uw bezwaar ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.katwijk.nl. Een beroepschrift dient u in bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Het indienen van een bezwaarschrift schorst (meestal) niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. Bij onverwijlde spoed dient u een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening stuurt u een kopie van het bezwaar- of beroepschrift mee. Een beroep en een voorlopige voorziening dient u in via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. U heeft hiervoor DigiD nodig en u betaalt griffierecht. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. Verordeningen Verordeningen kunt u raadplegen op www.overheid.nl en www.officielebekendmakingen.nl. De papieren versie kunt u op het gemeentehuis inzien. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd webformulier. Zie op www.katwijk.nl. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter informeert u bij de Commissie bezwaarschriften, tel. (071) 406 5000.

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning De eventuele omgevingsvergunning wordt te zijner tijd gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen of bezwaren in te dienen. Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: Locatie

Omschrijving

Datum indiening

Zanderij in Katwijk (Project Duinvallei)

het gebruiken van gronden als ontdektuin met onderdelen als een sociale moestuin, een kerstbomenasiel, een pluktuin, een speeldernis met wilgendoolhof, een kruidenspiraal, een schooltuin en een fruittuin voor scholieren en buurtbewoners

16-09-17

Kerkstraat 73 in Katwijk

het vervangen van de terrasafscheiding

12-09-17

Fagelstraat 53 t/m 76 in Katwijk

het wijzigen van de hekwerken van het noodtrappenhuis, de bordessen op begane grond t/m de 3e verdieping en de balkons 1e en 3e verdieping

11-09-17

woonwijk De Horn in Rijnsburg

het bouwen van 5 bruggen ten behoeve van de bereikbaarheid van de nieuwe woonwijk De Horn

15-09-17

Duinpad 5 in Katwijk

het ophogen van de nok van de woning

18-09-17

tussen de Swammerdamstraat en de Van der Waalsstraat in Katwijk (Rijnsoever)

het realiseren van drie woningen met twee bouwlagen en zes gelijkvloerse woningen

06-09-17

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief vraagt u telefonisch op. Bel tussen 08.00-17.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en meldt dat u een bouwdossier wilt opvragen. Dit kan ook digitaal:http://www.katwijk.nl/wonen-verkeer-en-leefomgeving/wonen-en-verbouwen/ bouwenverbouwen/#c2050

Ingekomen aanvragen Locatie

Omschrijving

Ontvangst aanvraag

Hoornesplein 53, Katwijk

Er is van Slijterij de Hoorn een aanvraag ontvangen op grond van de Drank- en Horecawet voor de bijschrijving van 1 leidinggevende

15-09-17

Ingekomen evenementen Evenementen Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Zwaaikom en Katwijk Centrum, Katwijk

Het organiseren van de Sint en Piet Lampionnenoptocht op 25 november 2017

15-09-17

Strand, Katwijk

Het organiseren van de Waterreus Beach Ride Scheveningen op 28 oktober 2017

21-09-17

Spreekuur Stadsbouwmeester De vergadering van de Stadsbouwmeester is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op woensdag 4 oktober 2017 om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken door contact op te nemen met Team Vergunningen (tel. 071-4065000).

Bezwaar Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Evenementen Voor het inzien van onderstaande besluiten dient u contact op te nemen met afdeling Ruimte en Veiligheid, team vergunningen, cluster APV bijzondere wetten. U kunt dit doen via het contactformulier op de website van de gemeente Katwijk of via 071-4065000. Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Rondom Kamperfoelieplein, Katwijk

Het organiseren van een Lampionnenoptocht op 29 september 2017

25-09-17

Rondom Recreatiepad, Valkenburg

Het organiseren van de Intocht van Sinterklaas op 25 november 2017

25-09-17

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

1e Mientlaan, Katwijk

Een ontheffing van de schenktijden op 28 oktober 2017 tot 01.00 uur

22-09-17

Ontheffing schenktijden

Verkeersbesluiten (het college) Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Bomschuitstraat ter hoogte van Rederijstraat 1 te Katwijk aan Zee

Verkeersbesluit betreffende het instellen van een gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen, tevens parkeerverbod voor andere voertuigen met een werkingstijd van maandag t/m zaterdag van 9.00 – 12.00 uur.

28-09-17

Andreasplein aan de zijde van de Zuidstraat, tegenover Andreasplein 16

Het instellen van een gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen, tevens parkeerverbod voor andere voertuigen

28-09-17

Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd: Verleende omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Tramstraat 212 in Katwijk

het dichtzetten van het balkon met verschuifbare beglazing

18-09-17

Kerkstraat 73 in Katwijk

het vervangen van de terrasafscheiding

18-09-17


van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 Website: www.katwijk.nl

het wijzigen van de hekwerken van het noodtrappenhuis, de bordessen op begane grond t/m de 3e verdieping en de balkons 1e en 3e verdieping

19-09-17

Prins Hendrikkade 157 Katwijk

het plaatsen van een hekwerk en stalen roosters

20-09-17

Secr Varkevisserstraat 46 in Katwijk

het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning

20-09-17

Boulevard 53 in Katwijk

het verhogen van de nok door middel van het toevoegen van een verdieping op de bestaande woning

21-09-17

Anjelierenstraat 3 t/m 34 en Vliet Noordzijde 30 t/m 35 in Rijnsburg

het vervangen van de balustrades van winkelcentrum en woningen De Hoftuin

21-09-17

Fagelstraat 53 t/m 76 in Katwijk

Ter inzage De hieronder genoemde ontwerpbesluiten liggen een bepaalde termijn ter inzage (zie betreffende kolom) op het gemeentehuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden dan wel kunt u (zie achter de datum onder ‘inzagetermijn’) schriftelijk, mondeling of digitaal via het daarvoor bestemde webformulier gemotiveerde zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. De burgemeester van Katwijk maakt bekend dat hij voornemens is de volgende aanvragen voor het uitoefenen van een para commercieel horecabedrijf te verlenen voor: Drank- en horecawetvergunning (burgemeester)

Op de hoogte blijven van de laatste berichten?

Milieu Vaststelling Geluidsbelastingkaarten 2016 Het college maakt bekend dat zij op 19 juli 2017 de Geluidsbelastingkaarten 2016 heeft vastgesteld. De kaarten geven weer welke geluidsbelasting wordt veroorzaakt door weg- en railverkeer, industrie en luchtvaart in of nabij de gemeente Katwijk. Deze inventarisatie van het omgevingsgeluid vormt de basis voor een actieplan dat het college in het najaar van 2017 gaat opstellen. Vanaf vrijdag 29 september 2017 liggen de kaarten gedurende 6 weken voor een ieder op het gemeentehuis ter inzage. U kunt de kaarten ook inzien op de website van Katwijk: www.katwijk.nl.

Verordeningen Wijziging verordening maatschappelijke ondersteuning Gemeente Katwijk 2015, besluit maatschappelijke ondersteuning Gemeente Katwijk 2015 en beleidsregels Het college maakt bekend dat de raad op 14 september 2017 de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 heeft gewijzigd. Vooruitlopend daarop heeft het college op 15 augustus 2017 het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 en de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk gewijzigd, welke wijzigingen door het besluit van de raad van 14 september ook van kracht worden.

Bekendmaking ontwerpbesluit

Woonlastenfonds nieuwe stijl

Boulevard Zeezijde 39, Katwijk

Er is naar aanleiding van de aanvraag een ontwerpbesluit met positieve strekking vastgesteld op grond van de Drank- en Horecawet voor de uitoefening van het para commercieel horecabedrijf aan Katwijkse Branding Surfclub

22-09-17

Het college heeft ingestemd met een nieuwe opzet van het woonlastenfonds. Dit fonds is bedoeld voor mensen die tijdelijk in hun inkomen achteruit zijn gegaan en daardoor problemen krijgen met het betalen van hun huur. Huurders in de vrije sector én in de sociale huur kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning. Het bestuur beslist op de aanvraag. In het bestuur zitten de gemeente, SHD en een onafhankelijk lid. Aanvragen kunnen worden gedaan via de SHD. Zodra deze nieuwe opzet is goedgekeurd door de gemeenteraad en ook het budget wordt toegekend kan de stichting aan de slag en kan er naar de inwoners worden gecommuniceerd.

Zienswijze Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van het ontwerpbesluit bij de burgemeester tegen dit ontwerpbesluit naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze inbrengen. Voor het gedurende deze termijn inbrengen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met Team Vergunningen van de afdeling Ruimte en Veiligheid via 071-4065000. Ontwerp uitwerkingsplan “Vlieteiland” Het ontwerp uitwerkingsplanbestemmingsplan “Vlieteiland” (met bijbehorende stukken) van de gemeente Katwijk liggen van 29 september 2017 tot en met 9 november 2017 ter inzage.

Plangebied Het plangebied van het uitwerkingsplan “Vlieteiland” omvat het noordelijke deel van het bestemmingsplan “ ’De Horn”, het noordelijk deel van het uitwerkingsplan De Horn fase 2b en ligt tussen de Oegstgeesterweg, Korte Voorhouterweg, Collegiantenstraat en het Oegstgeesterkanaal te Katwijk.

www.katwijk.nl

Online afspraak maken? www.katwijk.nl/afspraak

Volg ons op Social Media!

www.twitter.com/ gemeentekatwijk

www.facebook.com/ gemeentekatwijk

Afsluitingen A4 Burgerveen - Leiden De A4 tussen knooppunt Burgerveen en Leiden is dit weekend afgesloten voor het verkeer richting Den Haag en Rotterdam. De A4 richting Amsterdam blijft open. Het asfalt van de A4 tussen Roelofarendsveen en Hoogmade wordt in beide richtingen vervangen door tweelaags zoab (zeer open asfaltbeton). De gaatjes in het beton dempen het geluid van autobanden. Het asfalt is hierdoor stiller. Doordeweeks is de A4 in beide richtingen open. Afsluitingen weekend van: Vrijdag 29 september 21.00 uur tot maandag 2 oktober 05.00 uur Vrijdag 6 oktober 21.00 uur tot maandag 9 oktober 05.00 uur Vrijdag 13 oktober 21.00 uur tot maandag 16 oktober 05.00 uur Meer informatie Telefoon: 0800 8002 Werkzaamheden

Hoofddorp

Afsluiting rijbaan/wegvak Afsluiting op- en/of afritten X

Omleidingsroutes, met borden aangegeven

Nieuw-Vennep

W

Lokale omleidingen A4 Burgerveen – Leiden

R E

Dit uitwerkingsplan maakt de bouw van maximaal 6 vrijstaande woningen mogelijk.

BURGERVEEN W

R E

Kaag

A44

5 Roelofarendsveen Oude Wetering

Tevens ligt het ontwerp uitwerkingsplan ter inzage op het gemeentehuis te Katwijk. Leiderdorp

Hoogmade

W R

Roelofarendsveen

L

Oegstgeest

Leiden

A4

N11

Zoeterwoude-Dorp

Den Haag KNOOPPUNT

PRINS CLAUSPLEIN

Zoetermeer

Rijkswaterstaat vervangt het asfalt tussen Roelofarendsveen en Hoogmade in beide richtingen door tweelaags zoab. In mei en juni 2017 zijn het asfalt en de voegen van de rijbaan richting Amsterdam vervangen. In september en oktober 2017 pakken we de rijbaan richting Den Haag aan. De A4 richting Den Haag, Rotterdam en Leiden is dan 3 weekenden afgesloten. Het gaat om de volgende weekenden: 29 september tot 2 oktober, 6 tot 9 oktober en 13 tot 16 oktober 2017. Begintijd: vrijdag 21.00 uur. Eindtijd: maandag 05.00 uur. Houd bij alle omleidingsroutes rekening met een extra reistijd tot 60 minuten. Let op! De snelste route vanuit Amsterdam naar Den Haag en Rotterdam is via Utrecht (A2, A12) Meer informatie op: www.rijkswaterstaat.nl/ A4-tweelaags-zoab-Roelofarendsveen-tot-Hoogmade

6 Hoogmade Zoeterwoude-Rijndijk

Wassenaar

Zo bereikt u uw bestemming Aalsmeer

KNOOPPUNT

Ter inzage Het ontwerp uitwerkingsplan is te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen. nl en www.katwijk.nl onder bekendmakingen en vervolgens bestemmingsplannen.

Zienswijzen ontwerp uitwerkingsplan Gedurende bovengenoemde termijn kan een belanghebbende schriftelijk, mondeling of digitaal zijn zienswijze naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders. Digitaal is alleen mogelijk via het daarvoor bestemde web-formulier en niet via een e-mail. Het web-formulier is te vinden op www.katwijk.nl - “Gemeente- en burgerzaken” - ”Digitaal aanvragen” - “Bezwaar en zienswijze” - “Zienswijze indienen”. Voor een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met de afdeling ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer (071) 406 5146

Website

De wijzigingen treden in werking per 1 oktober 2017. Met deze wijzigingen worden de algemene voorziening ‘schoon en leefbaar huis’en de maatwerkvoorziening ‘begeleiding bij de huishouding’ omgezet in één resultaatgerichte maatwerkvoorziening ‘hulp bij het huishouden’.

Omschrijving

Voor het inzien van bovenstaande besluiten dient u contact op te nemen met afdeling Ruimte en Veiligheid, team vergunningen, cluster APV bijzondere wetten. U kunt dit doen via het contactformulier op de website van de gemeente Katwijk of via 071-4065000.

www.katwijk.nl/nieuwsbrief

Tegen de vaststelling van de kaarten is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Locatie

Bestemmingsplannen

Wekelijkse nieuwsbrief

Alphen a/d Rijn


Op de hoogte blijven van de laatste berichten? Wekelijkse nieuwsbrief

Vervolg bekendmakingen gemeente Katwijk Nieuwe locatie spreekuur Katwijk aan Zee

Vanaf 5 oktober kunt u een brief ontvangen om mee te doen aan het woningbehoefteonderzoek ‘WoON’ van het Ministerie van Buitenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Het woningbehoefteonderzoek WoON is één van de belangrijkste onderzoeken die als basis dient voor het woonbeleid van de gemeente Katwijk. Om een goed beeld te krijgen van de woningbehoefte en leefbaarheid in Katwijk is het van belang dat er zoveel mogelijk enquêtes worden ingevuld. We vragen daarom uw medewerking om aan het onderzoek mee te doen.

Vanaf donderdag 5 oktober vindt het spreekuur van de wijkregisseur en wijkagent van Katwijk aan Zee plaats in het DunaAtelier.

Vergadering auditcommissie 5 oktober 2017 21.30-22.00

Normenkader en kaderstelling accountant

22.00-22.05

Actualiteiten (mondeling)

22.05-22.30

Vertrouwelijke aangelegenheid

Website

www.katwijk.nl

Online afspraak maken?

Onderzoek woonbehoefte ‘WoON 2018’

De gemeenteraad

www.katwijk.nl/storage/ nieuwsbrief

www.katwijk.nl/afspraak

Volg ons op Social Media!

In oktober wordt begonnen met de herinrichting van het centrum. Eerst is het Andreasplein aan de beurt en vanaf januari de Princestraat en Voorstraat. Het project moet voor 1 april 2018 klaar zijn. In de periode van uitvoering kunnen de gemeente en de aannemer gebruik maken van het DunaAtelier op de hoek van de Boulevard en Voorstraat. Een deel van dit atelier zal worden ingericht als informatiecentrum.

www.twitter.com/ gemeentekatwijk

Vanaf 5 oktober 2017 tot 1 april 2018 is het DunaAtelier de nieuwe locatie voor het spreekuur. De dag en het tijdstip van het inloopspreekuur blijven hetzelfde, namelijk op donderdag van 15.00 tot 16.00 uur. Wie niet in staat is het inloopspreekuur te bezoeken, kan bellen voor een afspraak. Neem hiervoor contact op met André Veenstra: • telefoon: (071) 406 50 00

www.facebook.com/gemeentekatwijk

Meer informatie De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis. De raad begint om 19.30 uur en stelt dan de agenda definitief vast. De agenda en de stukken zijn te raadplegen op de website katwijk.raadsinformatie.nl Op de agenda staat aangegeven hoe de raad de onderwerpen behandelt: informatief, oordeelsvormend of besluitvormend. De informatieve en oordeelsvormende sessies worden gelijktijdig gehouden. De agenda vermeldt waar en wanneer deze plaatsvinden. Op de webpagina www.katwijk.nl/gemeenteraad staat welke mogelijkheden er zijn om mee te praten en in te spreken bij de vergadering

De gemeenteraad is bereikbaar via emailadres gemeenteraad@katwijk.nl. De contactpersonen van de raadsfracties zijn: Partij

Raadslid

Tel.

e-mail

CDA

Mevr. I.W. van der Plasde Groot

071-4028098

fractie@cdakatwijk.nl

Christen Unie

Mevr. G.K. Haasnootde Mooij

06-24366388

geesjehaasnoot@gmail.com

D66

Dhr. R. Boland

06-22467768

ralf@d66katwijk.nl

De Lokalen Dhr. G.H.A. Bol

071-4032443 06-36316703

gerardbol@live.nl

Gemeente Dhr. R.P. Slootweg Belangen

06-10001516

rene.slootweg@nl.unisys. com

Hart voor Katwijk

Mevr. A. H. van Ginkel Lanting

06-40259657

a.vanginkel @hartvoorkatwijk.nl

Kies Katwijk

Dhr. J.H. Haasnoot

06-24717940

jaaphaasnoot@ziggo.nl

PvdA

Dhr. M. van Tuijl MSc

06-10600146

matthijs@pvdakatwijk.nl

SGP

Dhr. W.J. Vroegindeweij 06-26664883 wouterjan@vedw.nl

VVD

Dhr. N. van Hoogdalem

Open dag milieustraat Kom je ook?

Zaterdag 30 september 2017 Van 9.00 tot 15.00 uur Taanderstraat 1 Katwijk

nicohoog@gmail.com

Märklintreinen gevraagd grote verzameling met of zonder toebehoren. Tel: 0718874269

Bedrijf of VVE? Wij maken het schoon, meeuwenoord.schoonmaak@hotmail. com, tel: 06- 23022520.

Elke maand verrassende aanbiedingen! KUNSTSTOF KOZIJNEN // DAKKAPELLEN // AANBOUWEN VERBOUWINGEN // ZONWERING // VELUX-DAKVENSTERS

15 JAAR GARANTIE! + GEEN AANBETALING!

Wassenaarseweg 71a - 2223 LA - Katwijk www.tcmoerkerk.nl - info@tcmoerkerk.nl

KORSMAN KUNST INLIJSTEN KUNSTHANDEL & LIJSTENMAKERIJ

Openingstijden: ma. gesloten // di. t/m vr. 09.00-17.00 uur za. 09.00-13.00 uur (tevens op afspraak geopend) Luzernestraat 106A (industrieterrein Spoorzicht) 2153 GN Nieuw-Vennep 0252 - 67 50 80 // info@multigevel.nl

Voor al uw inlijstingen en restauraties

WWW.MULTIGEVEL.NL

Kempenaerstraatstraat 75 - Oegstgeest 071-5138722 www.korsmankunstinlijsten.nl

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299


lokaal

DE RIJNSBURGER

Inloopochtend UITNODIGING n Woensdag 4 ok-

tober organiseren de vrijwilligers van de kerken in Valkenburg weer een inloopochtend. Deze wordt gehouden in ‘Het Trefpunt’ aan ‘t Boonrak. Er is van alles te lezen. Ook is er een spellendoos aanwezig. Een ieder die zin heeft om even gezellig te babbelen, een kopje koffie te drinken of zo maar even binnen te lopen is van harte welkom tussen 10.00 uur en 11.30 uur.

Seniorensport BEWEGEN n Een aantal ouderen zijn op woensdagmiddag actief bezig in de gymzaal aan de Kortevaart. Van 15 tot 16 uur is men onder deskundige leiding van de heer Jan Keer actief bezig. Ieder kan zijn eigen tempo volgen en kan zelf ook bepalen aan welke oefeningen en spelletjes zij/hij wel of niet mee doet gezien de fysieke gesteldheid. De huidige deelnemers, zouden graag nog een aantal mensen, meestal 60+ en 90-, begroeten zodat dit groepje weer wat groter wordt. ‘We willen zo veel mogelijk fit worden en blijven en doen b.v. ook oefeningen om vallen tegen te gaan’, zo laat een van de deelnemers weten. Kom geheel vrijblijvend eens een keertje kijken en loop, ook onaangekondigd, op een woensdagmiddag even voor 15.00 uur binnen aan de Kortevaart. En neem uw sportschoenen mee.

DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2017

Kunstwerk van Joop van Egmond siert entree Voorhout KUNST n ‘De Kus’ van Rijnsburger Joop van Egmond is vorige week donderdag in Voorhout onthuld.

De Rijnsburgse kunstenaar ontwierp het kunstwerk voor de nieuwe rotonde bij de Nagelbrug in Voorhout. De rotonde moet voor een betere doorstroming van het verkeer op de N444, de Leidsevaart zorgen. ‘De Kus’ staat symbool voor liefde en verbinding van de dorpen Voorhout, Rijnsburg, Oegstgeest en Noordwijk. Het roestvrijstalen kunstwerk stelt vier naar elkaar gerichte menselijke hoofden voor die elkaar kussen. De kus is geplaatst op de kade van de oude, intussen afgebroken, boerderij Oostdam en is inclusief granieten sokkel 4,5 meter hoog. Inclusief sokkel weegt het kunstwerk meer dan 1000 kilo. Het geheel is op een paal gezet die vier meter boven het wateroppervlak uitsteekt, zodat alles boven de reling van de nieuwe brug uitkomt en zo goed te zien is

vanuit alle richtingen. Van Egmond hoopt dat het kunstwerk de buurplaatsen met elkaar zal verbinden. “Laat het symbool staan voor de vriendschap tussen mensen en een verbinding zijn tussen de buurtgemeentes Voorhout, Oegstgeest, Noordwijk en Rijnsburg”, aldus de kunstenaar. “Dat ook elke weggebruiker die deze plek passeert kan zeggen: dankzij de nieuwe turborotonde bij De Kus, is eindelijk die ellendige file verleden tijd. Dat is een dikke kus waard!” Het kunstwerk markeert de nieuwe entree van Voorhout. Die entree is door de aanleg van een rotonde ingrijpend veranderd. INITIATIEF

Het beeld is een initiatief van de Rotary Club Voorhout. Voor het initiatief was een bedrag van 8.500 euro nodig. Met een crowfundingsactie en fondsen heeft de Rotary Club het bedrag voor het kunstwerk bij elkaar gekregen.

Het kunstwerk markeert de nieuwe entree van Voorhout. | Foto: pr.

Mee op weg Stephan Meijvogel en Jarno Ras zijn de eerste geslaagden die hebben meegedaan aan het project ‘Mee op weg’. Dit is een project van stichting Mee samen met de gemeente Katwijk om kinderen die in aanmerking komen voor het leerlingenvervoer zelfstandig te leren reizen met het openbaar vervoer of met de fiets. De kinderen kregen in het bijzijn van hun trotse ouders op woensdag 20 september tijdens een feestelijke bijeenkomst van wethouder Gerard Mostert het diploma uitgereikt. Stephan en Jarno hebben onder begeleiding van een vrijwilliger geleerd hoe zij zelfstandig kunnen reizen met het openbaar vervoer naar en van school. Zit uw kind in het leerlingenvervoer en bent u ook geïnteresseerd in dit project, neem dan contact op met Ingrid Willemsen van de gemeente Katwijk, tel. 071 406 5000.

LEV ZINGEVING n In Herberg Welgele-

gen, Valkenburg, is deze week het nieuwe seizoen van de LEV groep gestart. Lev betekent in het Hebreeuws: ziel, moed, de moed erin houden, doorgaan, volhouden. Een groep mensen met authentieke verlangens naar echtheid, zin en geloof. Eens in de maand willen we bij elkaar komen en met en voor elkaar een warme maaltijd verzorgen. Ben jij op zoek naar zingeving, een plek waar je kan delen, leren en jezelf zijn en wil je bij ons aansluiten? Voel je welkom en mail of bel naar levgroep2231@ gmail.com of 06-42629393, voor meer informatie of aanmelden.

Eerste diploma’s ‘MEE OP WEG’ zijn uitgereikt. | Foto: pr.

INE BAKT

‘Brood bakken is leuk en een dankbare klus’ De Rijnsburgse Ine Paauw-van der Plas (44) is een van de deelnemers van Heel Holland Bakt. In deze rubriek vertelt Ine over haar ervaringen. Dit keer over aflevering vier met als thema brood bakken.

met pistache nootjes en rozijnen geweld in masala wijn. Het rietsuiker zorgde voor het zoete accent. Dit recept staat binnenkort op de website van Heel Holland Bakt en leuk om het na te bakken.

Halverwege de wedstrijd ga ik met frisse moed de tent in, waar ik tot nu toe nog niet mijn beste kant heb laten zien. Ik werd steeds overmand door de zenuwen die door mijn lijf jagen!

De technische opdracht is altijd de meest gevreesde opdracht van alle bakkers! We horen pas vijf minuten voor de baktijd ingaat welke deze zal zijn. Dit keer werd het een ‘tijgerbrood’. Robért had het deeg voor het witte brood al voor ons gemaakt. Deze hoefde ‘slechts’ volgens een bepaalde techniek gevouwen te worden, de trapeze vorm. De tijger pap, nooit geweten hoe tijgerbrood aan zijn tijgerlook kwam, moest er na een korte rijs met een platte spuitmond overheen geplaatst worden. Een leuke klus, maar helaas niet helemaal goed uitgevoerd. Best nog lastig!

Ook de bak-kilometers, zoals Robért dat noemt, die ik tekort kom, spelen hierbij natuurlijk parten. Nadat ik veel las over broodbakken en dit ging uitproberen kreeg ik er nog lol in ook. Brood bakken is leuk en een dankbare klus. Wie vindt de geur van vers gebakken brood nu eenmaal niet lekker in huis? De Turkse bakker in de Hoornes leerde mij de fijne kneepjes van het vak. Van hem heb ik veel geleerd.

15

Ik heb veel geleerd van Turkse bakker in de Hoornes Voor de signatuur opdracht, het zoete brood ben ik aan de slag gegaan met een mooi ‘Dolci Ramerino’ brood. Italiaans zoetig brood wat geserveerd wordt bij kip gevuld met citroen, Echt een heerlijke combinatie. De specerijen die ik erin verwerkte waren onder andere rozemarijn, kardemom en anijs. Verder vulde ik het brood

De spektakel opdracht was inderdaad spektakel….. wat een hitte in

de tent. Met de ovens aan bereikte de temperatuur 40 graden. Zelfs voor mij met mijn Midden-Oosten roots best warm. Het watergevecht was dan ook erg welkom: André, hiervoor nog bedankt. Met opperste concentratie moest ik aan de slag voor wel vier soorten brood in vier uur. Mijn broodmand, geïnspireerd uit het broodboek van Robért werd helaas beoordeeld als een krans… de smakelijke broodjes, suikerbrood, foccacia en kaasbroodjes die ik gebakken heb, kunnen zo mee naar zee voor een heerlijke picknick. Al met al geen slechte bak-week voor mij. Op naar ‘jubileum’ aflevering 5, want Heel Holland Bakt bestaat 5 jaar dit jaar.


Welkom in onze vernieuwde Auping Plaza He� ���� �����n� ma�rasa���e� do�� �y�����r���u� G��j���� Vi���!

Dekbed- en kussenpakket t.w.v. € 579,cadeau*

20% korting

op alle matrassen* Vier de feestelijke opening van onze vernieuwde Auping Plaza Vier feestelijke heropening van onzevan vernieuwde met onsde mee! Kom tijdens het openingsweekend zaterdag Ontvang een dekbedPlaza met ons mee. langs 30Auping september en zondag 1 oktober voor nu onafhankelijk matrasadvies van fysiotherapeut Gerjanne Daarnaast en kussenpakket naar keuze t.w.v.Visser. € 579,cadeau*. geeft zij tijdens deze dagen om 13:00 uur een presentatie over ‘goed en goed besteding proefliggen’. *Bij slapen een minimale van € 1.500,-.

Vraag naar de voorwaarden in de * Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

winkel.

Auping Plaza Leiderdorp

Het grootste Auping testen adviescentrum Nederland! Elisabethhof 4 (Wooon van Leiderdorp) www.aupingplaza-leiderdorp.nl Openingstijden Auping Plaza Leiderdorp Auping Plaza Leiderdorp ma: 13:00 - 17:30 uur

Elisabethhof 4 (WooonT.Leiderdorp) Elisabethhof 4, Leiderdorp 071- 5820212 www.aupingplaza-leiderdorp.nl

www.aupingplaza.nl

di t/m vrij: zat: zon:

10:00 - 17:30 uur 10:00 - 17:00 uur 12:00 - 17:00 uur


AutoNova

John Vroom, autojournalist

Fiat Sport 105HP Alfa 500 Romeo Stelvio Het model is zeer herkenbaar. Beetje bolle, vrolijk ogende voorkant, met onder de motorkap die 105 pk’s, maar daar kom ik straks op terug. Een beetje hoog vanaf de zijkant gezien, maar dat staat garant voor een riante hoofdruimte, met een stijl aflopende achterkant.

A I

ls liefhebber van het Italiaanse merk Alfa Romeo had ik nooit verwacht dat ze ooit een SUV zouden produceren, maar ja, dat is momenteel wat de markt k denk dat bijna iedereen de als vraagt en waarom ook niet Fiat als 500 Aston wel een Martin, leuke auto merken PorHij heeft een hoog sche,vindt. Jaguar en zelfs Bentley Als daar aaibaarheidsgehalte. toe overgaan. liefhebber van het Italiaanse

veel goed. En als u zich verbaast over de vreemde naam Stelvio in plaats van iets dat lijkt op Giulia of Giulietta, kan ik u melden dat Stelvio de naam is van een uitdagende Italiaanse bergpas. Tot mijn grote genoegen is de Stelvio eigenlijk bij en minder jong zo en kijkend eenjong opgehoogde Giulia dat is naar de succesvolle verkoopcijfers. op zich prima, want dat is een heel Heel vanzelfde Fiat is het feitvoor dat fraaiverstandig model. Dat geldt zij model friswant en fruitig hetditinterieur, dat houden is 1 opdoor 1 uit regelmatig te komen met speciale versies de Giulia overgenomen.

product spreekt hij mij erg ‘cup aan, of met Een SUV dus. Niet mijn namewant gezienpersoonlijk zijn knipoogga naar de oertea’, ik voor Fiat 500 uit jaren ’60. Een typisch Cabrio’s ende Coupe’s, maar wel een gevalRomeo van retro dat scoort Alfa endus datenmaakt dan goed weer

en recentelijk is de Fiat 500 Sport versie uitgebreid Stijlvol als 105HP met een partij extra pk’s en we een het subtiele Maar laten Laten overfacelift. het interieur we eerst even Sport heenlopen. hebben. Hoeom zaldeze ik het zeggen?

Typisch Italiaans Het interieur is heel bijzonder. Achter het dikleren, fraai ontworpen stuur net als toen een ronde klok, maar dan nu wel hypermodern, voorzien van een digitale snelheidsmeter, een toerenteller en meerdere infogevers. Royaal en eenvoudig bedienbaar infotainmentscherm in het midden, met daaronder op het middenconsole symmetrisch geplaatste en speels ontworpen bedieningsknoppen. Onlogisch blijft, althans voor mij, dat de automatische bediening van de zijruiten niet op het Stijlvol! Mooi ontworpen meubilair, portier zitten, met een watmaar lage op zit,knopjes zodat op ookhet de middenconsole. Typisch Italiaans is dat wat langere Europese inzittenden de zwarte bekleding van dehebben. stoelen De voldoende hoofdruimte voorzien van een sportief kleuraccent zit op deis multiverstelbare bestuurin blauw, geel of witmij naar keus,achter dat ook dersstoel is voor prima in dedikleren, portierbekleding Met het prettigterugkomt. aanpakkende mijn lengte elegant van 1.83gestileerde, meter zit ik prettig en vooral aan in sportief gevormde stoelen, met dedeonderkant afgeplatte stuur. Het voldoende hoofdruimte. is de dashboard is ook van Achterin een Italiaanbeenruimte watHet beperkter. se elegantie. fraai onder een

De gebruikte materialen zijn van een goede kwaliteit in lijn met die versnellingen. Ookconcurrenten deze 500 Sporten 105 van de Duitse HP trekt lekker weg. Doordatinde wielen daar heeft Alfa Romeo het verlebijna dewel hoeken van de auto staanlaten den op nog eens een steekje heeft hij een wegligging en maakt vallen. Watprima ik persoonlijk heerlijk lekker bochtenwerk mogelijk. voor vind is de hoge en bredeIdeaal middenin en om dewat stad, maar op de snelweg console, mij eenook prettig en staat zijn mannetje. instap-500 cosyhij rijgevoel geeft.DeZowel voorin begint bij een catalogusprijs van 14.195 als achterin zitten de passagiers euro en deze Sport 105HP wat duurder, royaal en kunnen hun isbagage ook maar dankwijt. krijg je ook wel een hoop luxe royaal

hellen in de bochten te vermijden. Gevolg is wel dat hij iets minder versnellingspookknop, mistlampen vóór en comfortabel is, vooral bij korte onzo nog een aantal fijneja, hebbedingen. effenheden, maar dat is de Het conleuke van dezevan Fiateen is, dat het Ja, een en leuke sequentie SUV. dan auto en dat, als je deze er op let, er ookisleuke het is mooiste van Stelvio het mensen rijden.Met de bekende Alfa er meeinrijden. DNA-knop kan je verschillende rijmodi instellen, waarbij ik natuurlijk ga voor de stand ‘Dynamic’, waarbij je duidelijk voelt dat alles op scherp staat voor een dynamisch rijgedrag. Een prettig stuurgevoel en het gaspedaal reageren alert wat bij die twee andere DNA standen wat minder is. Een echte Alfa Romeo! Kortom een voor mij voortreffelijke auto vol emotie en beleving die naar mijn idee hoge punten gaat scoren met name bij de zakelijke rijders. Heerlijk, ook al is het een SUV!

extra’s, zoals een 25 pk zwaardere motor, 16 inch lichtmetalen velgen, leren stuur en Heerlijk

Ondanks dat deze SUV Alfa 6.5 cm extra bodemspeling heeft en dat de zitpositie van de bestuurder 19 cm hoger is dan bij de Giulia en hij iets breder is en uiteraard ook hoger, zijn de rijeigenschappen zo goed als identiek aan de Giulia. De vering en met name de demping zijn wat straffer afgesteld om over-

soort afdak verscholen moderne Sportief rijden instrumentarium is mede door Zolang ik Fiat ken zijn het altijd de grote cijferweergave van de modellen geweest die tot snelheidsmeter en uitnodigen de toerenteller sportief rijden en in de zowel mooi alslekker goeddoortrekken overzichtelijk.

advertorial

Nieuw: De Kievit in Leiden Een probleem aan uw voeten is erg vervelend. Het wordt nóg vervelender wanneer u een afspraak probeert te maken bij de voetspecialist, maar u pas over een flink aantal weken, zo niet maanden terecht kunt. Dit terugkerende probleem in Leiden wordt voorzien van een passende oplossing. ‘De Kievit’ doet zijn intrede. Mensen laten lopen als een Kievit. Dat is de missie van drie samenwerkende specialisten uit Twente. Het nieuwe loopcentrum in Leiden is volledig ingericht op het behandelen van voetklachten. Podotherapeuten, orthopedisch schoenmakers en een specialistische schoenenwinkel slaan de handen ineen om de mensen in Leiden te voorzien van de beste voetzorg. Door de korte lijnen tussen de verschillen-

Profiteer van onze actie!

de specialisten wordt er met aandacht een passende oplossing voor iedere voetklacht gevonden; of het nu gaat om comfortabele confectieschoenen, maatschoenen of podotherapeutische zolen. Niet meer wachten op verschillende afspraken, maar dezelfde dag nog bij de juiste specialist. De podotherapeuten van Voetencentrum Wender, de orthopedisch schoenmakers van Voetmax, en de schoenspecialisten van Kievit Schoenen staan voor u klaar in het Level gebouw in Leiden. Dit gebouw is gelegen naast het Centraal Station. Wilt u snel van uw voetklachten af? Dat kan! Maak een afspraak door te bellen naar 088 454 77 60 of loop eens binnen. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.mcdekievit.nl.

LAATSTE INSCHRIJFMOGELIJKHEID! Opleidingen starten in de week van 2 - 6 okt Receptioniste / Telefoniste (6 mnd), Administratief Medewerker (9 mnd), Financieel Administratief Medewerker (12 mnd), Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd), Diverse commerciële opleidingen (12 mnd), Projectmedewerker (12 mnd), Secretaresse (12 mnd), Basiskennis Boekhouden / Basiskennis Calculatie / Praktijkdiploma Boekhouden

4 Geen specifieke vooropleiding nodig 4 Fabius is een CRKBO erkende opleider 4 1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties 4 Meer dan 90% van de cursisten beveelt ons aan

schrijf je nu in! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl

o.a. haarlem, hoofddorp, Katwijk, Leiden

LAATSTE OPRUIMINGSWEEK! Nu

20%

EXTRA KORTING op de reeds afgeprijsde opruimingsartikelen.

Wie het eerst komt heeft de grootste keus!

DE BESTE MERKEN ONDER ÉÉN DAK, MET LAAGSTE PRIJSGARANTIE! CASBA Wonen en Slapen Rijneke Boulevard Zoeterwoude Hoge Rijndijk 315 T. 071 - 589 93 46 www.casba.nl

Openingstijden: ma. 13.00 tot 17.30 uur di. t/m vrij. 10.00 tot 17.30 uur do. koopavond tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 17.00 uur zondag 12.00 tot 17.00 uur


KELTO Slaapkamercentrum 2000 m2 slaapplezier voor jong en oud!

KELTO Slaapkamercentrum

GIETERIJ 30 NOORDWIJKERHOUT

Gieterij 30

2211 XK NOORDWIJKERHOUT T. 0252 - 34 11 11

F. 0252 - 34 11 01

5 verschillende hoofdborden

Leverbaar vanaf: 160 x 200 cm

WWW.KELTO.NL

€ 2.395,-

€ 1.995,-

Vlak: van € 2.498,-

€ 1.798,Cinderella Boxspring combinatie

Boxpring Style 3C

Vlakke uitvoering, compleet met koudschuim topper en keuze uit 3 verschillende hoofdborden. Meerprijs Traagschuim topper € 150,Meerprijs Talalay latex topper € 300,Tevens leverbaar in elektrisch verstelbare uitvoering.

2 motors (RF): van € 3.998,- voor €

Boxpring Puur 140/160/180 x 190/200/210/220 cm 2.998,-

Bestaande uit: 7-zone pocketgeveerde boxen (vlakke uitvoering), 7-zone pocketgeveerde matrassen. Hoogwaardig koudschuim deklaag, soft of medium, hr toppers.

Inbegrepen: box + hoofdbord + decomatras + topper HR + poten

7-z��� po��e����� ma�ra���

C�mf�rts����� ma�rast����r�

140 x 200 cm van € 1.850,-

€ 1.295,-

Ges�of���r� h�of�b �r�

160 x 200 cm van € 1.995,-

€ 995,-

Boxspring Amsterdam

Caresse 4600

25% KORTING OP ALLE 2e MATRAS M-LINE PRODUCTEN HALVE PRIJS

Alle maten leverbaar ook elektrisch.

Diverse maten leverbaar.

160/180 x 200 cm van € 2.639,-

€ 1.995,-

90 x 200 cm van € 995,-

€ 695,Deelbaar Senioren Ledikant Montreal Inclusief elektrische lattenbodem en 5 zones pocketgeveerde matrassen. In de kleuren: noten 40, eiken 45, kersen 40. Meerprijs nachtkastje € 240,Meerprijs lengte 220 cm € 100,-

Senioren ledikant Vanaf

€ 1.995,Avek boxspring

Leverbaar in wit, kersen, blank eiken en beuken. Inclusief elektrisch verstelbare lattenbodem en luxe pocketveer matras. Compleet inclusief bezorging en montage in onze zeer ruime regio.

KELTO Slaapkamercentrum - Gieterij 30 - 2211 XK - NOORDWIJKERHOUT - 0252 341 111 - info@kelto.nl - www.kelto.nl


sport

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2017

19

50+ gymgroep zoekt nieuwe leiding VALKENBURG

n Al bijna 40 jaar werken wij elke dinsdagochtend van 9.00 - 10.00 uur aan gezelligheid, saamhorigheid en niet in de laatste plaats de conditie.

Helaas stopt de trainster met lesge-

ven. Daarom zijn deze 50plussers op zoek naar iemand anders. Ben of ken jij iemand die het leuk zou vinden om ons tegen vergoeding les te komen geven in Het Dorpshuis in Valkenburg? Neem dan contact op via de mail: leiding@valkengym.nl.

Veel acties tijdens Rbb-IJsselmeervogels, maar geen doelpunten.. | Foto: H. Heemskerk.

Reünie Jong Flora Band

Puntendeling na spannend duel * RBB morele winnaar

UITNODIGING

VOETBAL

n De Jong Flora Band bestaat 40 jaar en dat moet gevierd worden.

Het afgelopen jaar speelden de Flora Band orkesten al oude muziekstukken van de Jong Flora Band tijdens het Voorjaarsconcert en was er een heuse jeugdtaptoe georganiseerd. Om dit feestelijk jaar af te sluiten is er zaterdag 7 oktober 2017 een reünie voor oud leden en overige betrokkene van de Jong Flora Band. Misschien heb jij na al die jaren nog steeds contact met één of meerdere van je medemuzikanten van toen? Maar hoe gaat het nu met de rest? Zijn ze nog steeds muzikant? Wonen ze nog steeds in Rijnsburg? Je

komt er achter op 7 oktober. In 40 jaar is er een hoop veranderd. Zo werd de oude brandweerkazerne ingeruild voor het eigen verenigingsgebouw ‘de Kazerne’, werden de uniformen door de jaren heen meerdere keren vervangen en konden we onlangs de eerste meisjes verwelkomen bij de Jong Flora Band. De organisatie hoopt zoveel mogelijk van de (oud-) leden, bestuursleden en instructeurs te mogen verwelkomen op zaterdag 7 oktober. De reünie vindt plaats tussen 16:00 uur en 18:00 uur in het verenigingsgebouw ‘de Kazerne’ aan de Waardlaan in Rijnsburg.

Herberg Welgelegen op zoek naar jou DAGBESTEDING

n Welgelegen biedt dagbesteding aan (jong) dementerenden vanuit een verlangen naar zorg; voor, door en mét elkaar.

Vrijwilligers zijn daarin een onmisbare schakel en het hart van onze organisatie. Als vrijwilliger ben je onderdeel van het team en werk je samen met mede-vrijwilligers en de zorg-professionals. Je dienst beslaat een (vast) dagdeel in de week en kan in overleg worden bepaald.

Jouw bijdrage is die van een luisterend oor, een arm om in te steken voor een wandeling, het aanreiken van een kop koffie, een mooi verhaal óf samen creatief aan de slag. Kortom; samen de dag invulling weten te geven met een positieve en vooral enthousiaste inslag. Iets voor jou? Dan nodigen we je van harte uit contact op te nemen met de zorg coördinator - Ellie de Booij voor verdere informatie. Zij is te bereiken op ellie@herbergwelgelegen.nl.

Cursus Reanimatie-AED AANMELDEN n De Stichting Sport

Ondernemersfonds Katwijk (SSO Katwijk) heeft vanaf 2013 verschillende malen de (herhalings)cursus ‘reanimeren en bedienen AED’ aangeboden aan de Katwijkse sportverenigingen.

Gezien de positieve reacties van de sportverenigingen en vrijwilligers heeft het bestuur van SSO Katwijk besloten om de (herhalings)cursus opnieuw aan te bieden aan maximaal 200 Katwijkse sportvrijwilligers. De cursus kan worden gevolgd door vrijwilligers die nog niet eerder een dergelijke cursus hebben gevolgd en door vrijwilligers die ‘op herhaling’ gaan. De cursussen worden gegeven op de accommodaties van Katwijkse sportverenigingen.

De desbetreffende sportvereniging treedt hierbij op als gastheer voor een groep van 12 cursisten. Alle sportverenigingen in Katwijk worden uitgenodigd om vrijwilligers aan te melden die de gratis Reanimatie / AED (herhalings) cursus willen volgen. Daartoe kan men zich inschrijven via de website www.hulsboschenbroekhoff.nl. Dit kan van 1 tot 31 oktober 2017. De cursusavonden worden van november 2017 tot en met maart 2018 gehouden. Meer informatie kunt u verkrijgen bij: Kees de Jong (SSO Katwijk) : email - dejongc@ziggo.nl, Menno Broekhoff (H&B) : email - menno. broekhoff@planet.nl of bij Rob Hulsbosch (H&B) : email - rob@ hulsboschenbroekhoff.nl

n De promovendi in de tweede divisie maakten er afgelopen zaterdag een spannende wedstrijd van. De wedstrijd tussen twee grootmachten in het zaterdagvoetbal, Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels, eindigde zoals deze begon: 0-0.

Toch hebben de 1.500 toeschouwers geen vervelende middag gehad op sportpark Middelmors. Voor het eerst werd een competitiewedstrijd van Rijnsburgse Boys live op Fox Sports uitgezonden. De 7.000 kijkers zullen zich niet hebben verveeld. In de voorbeschouwing dacht trainer Leushuis van IJsselmeervogels dat Rijnsburgse Boys zijn team met 12 spelers wilde gaan bestrijden. “Ik ben niet zo van de systemen”, vertelde hij tegen de verslaggever van Fox toen hij meldde dat hij vermoedde dat Rijnsburgse Boys in een 5-3-2-1 opstelling van start zou gaan. Leushuis ooit samenwerkend met Rijnsburg trainer Mulders als

assistent deed hierbij (ongemerkt?) concessies aan zijn elftal. Hij was in elk geval niet gerust op het elftal van collega Mulders. Als hij goed had opgelet had hij kunnen zien dat de opstelling van RBB tegen Heracles eerder die week, op zijn minst succesvol was. Geen wonder dus dat Mulders voor dezelfde elf aantrad als op dinsdagavond. Dat betekende met Hidde Prijs weer op zijn vertrouwde stek achterin en Maikey Parami in de voorhoede. Dit ten koste van Giovially Serbony. Met name Jeffrey Jongeneelen moest voor de doelpunten gaan zorgen. Dit plannetje van Mulders lukte bijna toen Jongeneelen in de negende minuut plots oog in oog kwam te staan met IJssemeervogels doelman Jaimy Schaap. De scherpte ontbrak helaas. De bal ging net naast. Voor de rust waren er ook nog mogelijkheden voor Tillema en voor aanvoerder Goeman via een vrije trap. IJsselmeervogels kon in de eerste helft nauwelijks voor gevaar zorgen. De gevreesde Powel en Grot werden uitstekend aan banden ge-

legd en bijna onzichtbaar. Sterker nog, de ´Rooien´ moesten regelmatig de handrem hanteren getuige de vier gele kaarten (twee voor- en twee na de rust) die de goed leidende scheidrechter Serik toonde. Voor Rijnsburgse Boys was er geel voor Donny van Ooijen. Hij verving Max Hudepohl zeven minuten na de rust. Ook Serbony kwam even later nog in het veld voor Parami. Mulders toonde met deze wissels aan dat hij in de winst voor zijn ploeg geloofde. De mogelijkheden kwamen wel, maar het lukte Rijnsburg niet drie punten in huis te houden. Het ene puntje had ook nog verloren kunnen gaan. Doelman Richard van Nieuwkoop tikte in de extra tijd een afstandsschot met de vingertoppen tot corner. Het was en bleef 0-0. Eens kijken of Rijnsburgse Boys a.s. zaterdag weer thuis eindelijk eens voor een driepunter zorgt. Er staat een onvervalste derby op het programma. Voor het eerst wordt gespeeld tegen VVSB uit Noordwijkerhout. Aanvang 15.30 uur.

n Winst na moeizame start Valken’68 VOETBAL

n Zaterdagmiddag jl. opende Valken’68 de competitie met een thuiswedstrijd tegen S.V. Honselersdijk.

Trainer Arie van Duijn verraste de kenners door in zijn basisopstelling te beginnen met Niels Hogewoning in de spits. De eerste vijfentwintig minuten van de wedstrijd ging de strijd tussen beide teams gelijk op. Misschien was Honselersdijk wel wat sterker. Er waren wat kleine kansjes voor Niels Hogewoning en Marc Langeveld, maar daar is dan ook alles mee gezegd. In de 27e minuut veranderde de wedstrijd. Scheidrechter Gieles stuurde Youri Riepe uit het veld, hij kon niet anders nadat Youri Riepe liggend op de grond een slaande beweging had gemaakt naar de benen van zijn tegenstander. Een zware straf die de wedstrijd een heel ander karakter zou geven. Voor rust waren er nog twee kansen te noteren., Stefan van der Plas schoot van de rand zestien over en een lob van Timo Schaap mise helaas ook het doel. Rust. Het tempo van Valken’68 in de tweede helft was vaak te laag om de met tien man verdedigende west-

landers kapot te spelen. Een vrije trap op links van Jaap van der Plas in de 55e minuut werd door Arjan Haasnoot op waarde beoordeeld. Zijn kopbal leverde tot ieders opluchting de 1-0 op. In de 76e minuut stak daarbij de nummer 12 Ricardo van der Zijden van Honselersdijk ook nog eens de helpende hand toe door een door Marc Langeveld genomen corner hard en onhoudbaar in eigen doel te koppen (2-

0). De ingevallen Ronald Kuijt en Sven Boonstoppel zorgden voor het slotakkoord. Een door Ronald Kuijt verlengde voorzet werd door Sven Boonstoppel van dichtbij binnengegleden tot de 3-0. Man of the Match was Matthijs de Mooij. Arjan Haasnoot kreeg een bloemetje voor het bereiken van de mijlpaal 100 wedstrijden in Valken’68 1. Zaterdag speelt Valken’68 uit tegen UVS, aanvang 15.00 uur.

Een matig spelend Valken wist toch de nul te houden. | Foto: G. van der Nagel.


50% EL TOT W

NG I T R O K LLE

OP A M WROO O H S A SERT DELLEN MO

nachtkust sale! KOM LANGS EN PROFITEER

ll Valha g rin boxsp VAN

539R0,-

, 9 9 29 gratis textielpakket

si rius

sc h e b e l e c tr i VAN

ng oxspri

8475,-

, 9 9 49 VOOR

VOO

bestaande uit • 1 molton • 1 hoeslaken • 2 hoofdkussens

Hoofdstraat 14-16, Noordwijk | T 071 361 57 75 | nachtkust.nl Geopend: Maandag 12.00 tot 18.00 | Dinsdag t/m vrijdag 10:00 tot 18:00 | Zaterdag 10:00 tot 17:00 | Zondag 12:00 tot 17:00


WEEKEND DEAL Lay’s sharing bag Paprika of naturel 2 zakken van 150 gram

Verkeershinder A4 Burgerveen – Leiden

2 ZAKKEN

Ruim

Weekendafsluitingen A4 knooppunt Burgerveen en Leiden richting Den Haag

75 % KORTING

2.30

0.

50 Per Per literkilo 0.17 1.67

Haarlem

Almere

Amsterdam

Hoofddorp

Schiphol

A9

Bestel je boodschappen ook op hoogvliet.com

KNOOPPUNT

HOLENDRECHT

KNOOPPUNT

BURGERVEEN

Uithoorn

5 Roelofarendsveen

A2

Deze aanbieding geldt op vr 29, za 30 september en zo 1 oktober 2017

Hilversum

Zet- en drukfouten voorbehouden

Roelofarendsveen

6 Hoogmade

A44

Leiden

N11

Utrecht

Woerden

KNOOPPUNT

Den Haag

Maarssen

Alphen a/d Rijn

A4 PRINS CLAUSPLEIN Zoetermeer

A12

KNOOPPUNT

OUDENRIJN

Gouda Delft

WEEKEND DEAL

A20

DubbelFrisss bronwater met fruitsap Kiwi & munt of mango & appel 2 pakken van 1.5 liter

Rotterdam

Omleidingsroutes vanuit Amsterdam via A2 Afsluiting rijbaan Afsluiting, toe- en/of afrit

2 PAKKEN

Werkzaamheden A4

Ruim

75 % KORTING

Vrijdag 29 september 21.00 uur tot maandag 2 oktober 2017 05.00 uur Vrijdag 6 oktober 21.00 uur tot maandag 9 oktober 2017 05.00 uur Vrijdag 13 oktober 21.00 uur tot maandag 16 oktober 2017 05.00 uur Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl/ A4-tweelaags-zoab-Roelofarendsveen-tot-Hoogmade of scan de QR-code hiernaast met uw smartphone.

Twitter @Rijkswaterstaat of bel 0800-8002 (gratis)

2.06

0.

50 PerPer literliter 0.17 0.17

Deze aanbieding geldt op vr 29, za 30 september en zo 1 oktober 2017

Bestel je boodschappen ook op hoogvliet.com Zet- en drukfouten voorbehouden


WOONMAAND INSPIRATIE

2 zitsbank Felizia laag

in stof vanaf € 2.715,- in leder vanaf € 3.275,Design: Axel Enthoven

Het origineel

Model Luca 2 zitsbank incl. 2 elektrische relaxfuncties in leder vanaf € 3.150,-

KEUZE UIT RUIM:

• 700 BANKEN • 300 FAUTEUILS • 250 TAFELS • 200 EETKAMERSTOELEN • 150 BEDDEN • 250 KASTEN

LEDERUPGRADE: ALLE LEDERS VOOR DE PRIJS VAN DE GOEDKOOPSTE Luca-B795 2-zitsbank & 3-zitsbank in leder incl. 2 elektrische relaxfuncties respectievelijk vanaf ¤ 3.150 en ¤ 3.499. Deze aanbieding is geldig tot en met 15 mei 2017. Vraag naar de volledige voorwaarden in de winkel.

Hoge Rijndijk 315

2382 AP Zoeterwoude De Karat collectie kenmerkt zich door 071 589 93 46 • www.casba.nl een perfect gevoel voor verhoudingen. ma: 13.00-17.30, di-wo-vr: 10.00-17.30, do:10.00-21.00, Alle meubelen kunnen heel veelzo:maten, za:in 10.00-17.00, 12.00-17.00 kleuren en houtsoorten geleverd worden.

Eetkamertafel Tree leverbaar in diverse maten. 220x100x77cm eiken natuur - wit matlak met poten metaal grijs vanaf € 1.779,-

Hoekbank Urban in stof Montello Silver incl. verstelbare hoofdsteunen en armleuning vanaf € 1.599,Nu tijdelijk met GRATIS schuifzitting.

Relaxfauteuil Lidia in stof Project vanaf € 1.729,-

DE BESTE MERKEN ONDER ÉÉN DAK, MET LAAGSTE PRIJSGARANTIE! CASBA Wonen en Slapen Rijneke Boulevard Zoeterwoude Hoge Rijndijk 315 T. 071 - 589 93 46 www.casba.nl

Openingstijden: ma. 13.00 tot 17.30 uur di. t/m vrij. 10.00 tot 17.30 uur do. koopavond tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 17.00 uur zondag 12.00 tot 17.00 uur

Agenda oktober 2017

Op dinsdag 3 oktober zijn wij gesloten

ACTIEF

INFORMATIEF

Wandeling in de Wassenaarse duinen

Café Scarabee: Kanker als chronische ziekte. Deel 2: de naaste

donderdag 5 oktober 15:00 - 16:00

spreker: Wilma Jager,

CREATIEF

Cursus ‘Samen verder na borstkanker’ (vol)

Workshop Dromenvanger dinsdag 24 oktober 10:30 - 12:30

maandag 30 oktober inloop vanaf 19:45; aanvang 20:00 I.s.m. Alrijne Ziekenhuis, woensdag 11, 25 oktober 15:00 - 17:00

Workshop Heart Pillows

ONTSPANNING

maandag 16 oktober 13:30 - 15:00

Ontspanning door visualisatie

Fotograferen in de stad dinsdag 10 oktober 11:00 - 12:30

SCARABEE KIDS Woensdagmiddag kidsclub woensdag 4 oktober 14:30 - 16:00

De kids van de kids-club.

donderdag 26 oktober 13:00 - 14:00 Massage (voetreflex-, handreflex- of stoelmassage) op afspraak op maandag 9, donderdag 19 oktober Dru Yoga dinsdag 10, 17, 24, 31 oktober 19:30 - 20:45

woensdag 4, 11, 18, 25 oktober 10:00 - 11:15

Met een groep vrijwilligers van het inloophuis werd een tocht gemaakt door de Leidse grachten. Deze tocht werd gesponsord door het LUMC en Jachthaven Marina uit Rijnsburg (zie foto).

Contactgegevens en activiteiten Tel: 06 5541 3824 info@inloophuisscarabee.nl www.inloophuisscarabee.nl Bezoekadres: Oude Vest 17, 2312 XP Leiden. Het inloophuis is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 - 15.00 uur en woensdag van 10.00 - 12.30 uur. U kunt zonder afspraak binnenlopen; er is op die uren altijd een gastvrouw aanwezig. Voor het meedoen aan activiteiten zoals yoga, wandelen of Scarabee Kids verzoeken wij u vooraf te bellen of te mailen. Zie voor data en aanvangstijden de kalender op onze website.


commentaar

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2017

23

Campagne De Toekomst van Katwijk

Samen iets bepalen blijkt zeer betrekkelijk

S

amen geven we vorm aan de toekomst van Katwijk. Dat is het motto van de voornamelijk onlinecampagne ‘De Toekomst van Katwijk’. Het is een campagne, waarbij het ‘zaak is om een zo groot mogelijke groep kennis te laten nemen, door een energieke wervingscampagne’, staat in de gemeentelijke stukken. Een participatiecampagne die ‘ervoor zorgt dat de maatschappij in beweging komt’, waarbij ‘een breed publiek wordt aangesproken’, ‘jong en oud’. Een ambitieus participatieplan, maar worden die ambities ook waargemaakt?

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De campagne ‘De Toekomst van Katwijk’ heeft te maken met de nieuwe Omgevingsvisie. ‘Een abstract document’, stelt de gemeente. Op de website www.detoekomstvankatwijk.nl wordt het als volgt uitgelegd. ‘In het kader van de nieuwe Omgevingswet moet een omgevingsvisie voor de leefomgeving gemaakt worden. De gemeente pakt dit traject groots aan. De omgevingsvisie wordt de opvolger van de Brede Structuurvisie. Maar nu met de nadrukkelijke ambitie om vanuit het draagvlak en de creativiteit vanuit de samenleving te bouwen aan een krachtige en uitdagende visie.’

‘De campagne heeft over het algemeen een flinke online focus’ Samen, draagvlak, creativiteit. Om dat voor elkaar te krijgen, heeft de gemeente een extern bureau ingehuurd voor het participatie- en communicatietraject. Daarbij wordt gebruik gemaakt van internet, social media, Koploperscafé en de Katwijkse Karavaan. De lokale media erbij betrekken, is niet of nauwelijks gedaan. ‘De campagne heeft over het algemeen een flinke online focus. De website detoekomstvankatwijk.nl is daarvoor in het leven geroepen, maar het meest wordt nog gebruik gemaakt van de bestaande platforms als Twitter en Facebook’, antwoordt de gemeente op vragen van mijn kant.

Mogen ouderen niet meepraten? Hartstikke goed om al die instrumenten in te zetten, maar sluit je dan niet een groep (ouderen) uit, die geen gebruik maken van internet? Of mogen ouderen niet meepraten over de toekomst? Die website www.detoekomstvankatwijk.nl is dit voorjaar vrij geruisloos van start gegaan. Geen

grote aankondiging of zo. Een gemiste kans om de nieuwe site goed in de markt te zetten. De website bekijkend trof ik vorige week donderdag nog geen 50 reacties bij 6 verschillende stellingen aan. Er is geen eigen Facebook-pagina, zoals bij het project Duinvallei. Alle aankondigingen op FB verlopen via de pagina van de gemeente (2.950 volgers). Het eerste bericht over de campagne ‘De Toekomst van Katwijk’ dateert van begin mei. Daarna heeft de gemeente regelmatig iets op FB gezet, waaronder verschillende stellingen. De ongeveer 25 geplaatste berichten hebben in totaal zo’n 180 reacties opgeleverd. Vaak zijn het dezelfde mensen die reageren op een stelling.

‘Geen inschattingen gemaakt over aantallen’

Is dat veel? Ik heb geen idee. De gemeente vindt in ieder geval van wel. Van tevoren ‘zijn geen inschattingen gemaakt over aantallen’, aldus de gemeente. Heel vals kan ik dan zeggen, dat dan alle aantallen meevallen, maar dat doe ik natuurlijk niet. ‘We zijn erg tevreden over de kwaliteit en de bruikbaarheid van de reacties. Bij elkaar zijn dat tientallen, zo niet honderdtallen aan reacties’, vervolgt de gemeente. Honderdtallen vind ik wat overdreven. Dan denk ik aan aantallen boven de 300.

Koploperscafés

Ook over de Koploperscafés en de Katwijkse Karavaan is de gemeente tevreden. ‘We vinden dat dat goed lukt. In gesprek op straat of in de ‘cafés’ lukt het zonder uitzondering van de specifieke concrete wens of zorg van mensen een meer visionaire doelstelling of aandachtspunt te maken.’ Ik was zelf vorige week dinsdag bij het derde Koploperscafé aanwezig en telde zo’n 30 aanwezigen. Trek daar ambtenaren, vertegenwoordigers van het adviesbureau en raadsleden vanaf, en je houdt zo’n 20 ‘koplopers’ over. Volgens de gemeente waren er bij de drie gehouden cafés ‘tussen de 25 en 40 mensen’ aanwezig. Als ik het op een gemiddelde van 25 echte ‘koplopers’ per café houd, kom je op 75 in totaal uit.

Katwijkse Karavaan

De Katwijkse Karavaan bezoekt de verschillende wijken in Katwijk. Zaterdag 9 september stond die karavaan in Valkenburg en Katwijk aan den Rijn. Daarvoor werd een uitnodiging huis-aan-huis via de Katwijk Speciaal verspreid. Die uitnodiging, verspreid onder minimaal 25.000 huishoudens, leverde die 9e september ‘zo’n 35 mensen in Valkenburg en 25 in Katwijk aan den Rijn’ op, waarmee gesprekken over de toekomst van Katwijk zijn gevoerd. Zestig in totaal. Als je dat afzet tegenover het aantal verstuurde uitnodigingen, is dat dan veel? Of gaat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit?

‘Bij de eerdere Karavanen zijn in Katwijk ongeveer 40 en in Rijnsburg 25 gesprekken gevoerd. Het aantal reacties is niet met een cijfer te duiden. Het zijn gesprekken waarin wordt doorgevraagd naar hoe Katwijk in de toekomst moet ontwikkelen. Voorbeelden van aandachtspunten of doelstellingen zijn de focus op duurzaam ontwikkelen en tegelijkertijd behoud van de dorpscultuur. Voor het prettig wonen wordt vooral de nadruk gelegd op de inrichting van de openbare ruimte’, meldt de gemeente.

‘Het aantal reacties is niet met een cijfer te duiden’

creativiteit, maar ook de andere participanten uitdagen en hun creativiteit en bijdrage te vergroten.’ Dat zou moeten gebeuren met een foto- en tekenwedstrijd voor de jeugd, maar die is stopgezet. Als reden geeft de gemeente het volgende aan. ‘De fotowedstrijd spitste zich al heel snel toe op de Boulevard en het strand. Nu zegt dat ook genoeg en dat wordt zeker niet vergeten, maar om nu alleen foto’s van strand en Boulevard met elkaar te vergelijken leek weinig doelmatig. Daarom is de keuze gemaakt die wedstrijd stop te zetten en het over een andere boeg te gooien.’ Met andere woorden: de fotowedstrijd was geen succes, maar met deze mooie woorden geef je er positieve draai aan.

Vlogs inzetten In het Plan van Aanpak Omgevingsvisie wordt nadrukkelijk de betrokkenheid van de jeugd vermeld. De jeugd heeft immers de toekomst.

Participanten uitdagen

‘Om het oude denken te doorbreken en de creativiteitskraan aan te zetten wordt in fase 2 gestart met een focus op jongeren (6-18). De jeugd moet in deze aanpak zorgen voor inhoudelijk nieuwe ideeën en

De ‘andere boeg’ houdt in, dat er contact is gezocht met de leiding van het voortgezet onderwijs in Katwijk om met hen een actie te verzinnen om de jeugd op de scholen toch te betrekken bij het nadenken over hun toekomstige dorp. ‘We proberen op een informele en ludieke wijze met vlogs aan te sluiten bij de belevingswereld van de jeugd en hun gedachten over de toekomst los te krijgen. Dat gaat dit najaar gebeuren.’

Dit najaar. Tja. Dat gebeurt dan op het moment dat er al hard gewerkt wordt aan het concept-omgevingsvisie. Is er dan nog tijd voor de jeugd om die ‘andere participanten uit te dagen’? De uiteindelijke omgevingsvisie moet voor maart 2018 in de gemeenteraad behandeld zijn.

Maatschappij in beweging brengen ‘Samen geven we vorm aan de toekomst van Katwijk.’ Een pretentieuze leus die naar mijn gevoel niet wordt waargemaakt. Tenzij je tevreden bent met 175 reacties op FB, 75 koplopers en 125 Karavaan-bezoekers in een maanden durende campagne ‘om een zo groot mogelijke groep’ te bereiken en ‘de maatschappij in beweging’ te brengen. De gemeente is daar blijkbaar wel tevreden over. ‘Er was zorg of het zou lukken om concreet genoeg te kunnen spreken over een abstract document als de Omgevingsvisie. En dat lukt. Daar zijn we tot nu toe tevreden mee’, luidt de reactie van de gemeente. www.detoekomstvankatwijk.nl


9HUUDVVHQGODJHSULM]HQ LQZLQNHOV

Sologic datakabel xxl diverse kleuren USB/micro-USB

CRPƬEHGVVHL]RHQHQGHNEHG vulling: 200+300 grams SRO\HVWHUPLFURƬEHU 140x200 cm 200x200 cm

2.5 meter

240x220 cm

129 sweatjurk diverse kleuren katoen/polyester maten s-xl

OHJJLQJ maten xs-xxl

2.49

695

12-pack

1395 incl. strijkband om gordijn eenvoudig in te korten met 8 ringen of haken diverse varianten polyester 140x250 cm

Haribo happy hooray uitdeelzak 30 stuks

regular, light of zero 375 ml 1 l = 1.55

17.95 22.95

vHUGXLVWHULQJV JRUGLMQ

CRFD&ROD

dames jas met capuchon diverse kleuren polyester maten s-xl

6.96

058

299

Pedigree vHUZHQSDNNHW

dURQHPHWZLƬ eQFDPHUD

diverse varianten 590 gram 1 kg = 6.59

389

2995

tafelloper rib

OUDO%HOHNWULVFKH WDQGHQERUVWHO

LED auto met kerstboom

AdvancePower incl. batterijen

489 gram

dames bomberjack diverse varianten polyester maten s-xl

Maroussia eau de toilette 100 ml 1 l = 79.50

38 cm

995 diverse kleuren 35x130 cm

795

diverse varianten polyester of polyacryl maten 36-41

stuntprijs

1 kg = 5.71

279

dames homesocks oIVORƪHQ

152

2UDO% RS]HWERUVWHOV simply clean set/2

5.49

ladekast met 3 lades

keramiek diverse varianten 23x12x15 cm

495 mHWDOHQRSEHUJUHN

met zwenkwielen en silk ribbon lades ca. 35x28x57 cm

max. 175 kg per plank zonder schroeven te monteren gegalvaniseerd staal 80x40x180 cm

3XPDIRUPHQ 60 ml 1 l = 132.50

meisjes bomberjack diverse kleuren polyester maten 98-164

4.95

795

777

lijmpistool

Ariel Excel Gel wasmiddel

incl. 2 lijmpatronen 230 Volt, 40 Watt

Actilift regular of color 16 wasbeurten 592 ml

OLMPSDWURQHQ 10-pack

0.69

595

199

1 l = 4.88

1616

ZZZDFWLRQFRP Aanbiedingen geldig van woensdag 27 september t/m dinsdag 3 oktober 2017

289

1695

NL - Zet- en drukfouten voorbehouden.

7.95


DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2017

ZONDAG 1 oktober

DEZE WEEK:

Evangelische Gemeente ‘T KRUISPUNT Sporthal sportpark Middelmors, Noordwijkerweg te Rijnsburg 10.00 uur: Ton Heemskerk Bap. Gemeente Tripodia, Hoornesplein 155 10.00 uur: ds. Simon v. Groningen Herv. Gem. ‘De Rank’ Pieter Groen College 10.00 uur: ds. B.J.W. Schelhaas, Leiden Geref. kerk (vrijgem.) 9.30 uur: ds. P. Niemeijer 17.00 uur: drs. G. den Dulk

Geref. kerk Immanuëlkerk 9.00 en 10.30 uur: ds. L. Hoftijzer 17.00 uur: ds. J. Koster, Nieuw Vennep Herv. Gemeente Grote kerk 9.30 uur: ds. Z. de Graaf, Katwijk 17.00 uur: ds. P.J. v.d. Ende De Voorhof 09.30 uur: ds. A. Haasnoot VALKENBURG Geref. kerk vrijgemaakt 9.30 uur: ds. Z.J.C. van Harten, Spakenburg-Zuid 17.00 uur: ds. P. Niemeijer, Rijnsburg Hervormde Gemeente 10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan 18.30 uur: ds. J. Quist, Scheveningen

Geref. kerk De Goede Herder 10.00 uur: ds. M. Zebregs 18.30 uur: ds. M. Zebregs R.K. St. Joannes Katwijk Zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering, M. Hagen, cantor Zondag 10.00 uur: Gezinsviering, M. Hagen, De Vrolijke Noot De Wilbert 10.15 uur: Woord- en gebedsviering Christengemeente Live! Katwijk 10.30 uur: zr. Liesbeth van der Plas 19.00 uur: Bijbelstudie

Woonlastenfonds nieuwe stijl met actieve rol voor huurder n Het college heeft ingestemd met een nieuwe opzet van het Woonlastenfonds. Dit fonds is bedoeld voor mensen die tijdelijk in hun inkomen achteruit zijn gegaan en daardoor problemen krijgen met het betalen van hun huur.

WONEN

Huurders in de vrije sector én in

COLOFON Oplage 8.500 Verschijnt iedere donderdag Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 2220 CB Katwijk T (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft M 06 12746478 t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl Redactie: Carin van der Spijk- Kralt M 06 10885888 redactie@derijnsburger.nl Inleveren kopij: De deadline voor het insturen van kopij is iedere dinsdag voor 9.00 uur. Insturen kan naar: redactie@derijnsburger.nl Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Carlo van Zelst M 06 101 566 56 carlo.van.zelst@uitgeverijverhagen.nl Bianca de Wolde T 071 4022901 bianca.de.wolde-prins@uitgeverijverhagen.nl Contactgegevens Binnendienst Rosita Eikelboom-Haasnoot Jeannette Mink- van Beelen Vincent Roos 071 4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger Sluitingstijd advertenties dinsdag 16.00 uur Bezorgklachten: Reklamediensten De Schakel b.v. Madame Curiestraat 20 - 2171 TW Sassenheim 0252 241420 - info@de-schakel.nl Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos opvragen. De Rijnsburger wordt gratis huis-aan-huis bezorgd in Rijnsburg en Valkenburg en is gratis af te halen bij: Gemeenschapshuis De Burgt, Albert Heijn en Hoogvliet. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. www.allesoverkatwijk.nl

de sociale huur kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning. Het bestuur beslist op de aanvraag. De regeling Woonlastenfonds is vorig jaar geëvalueerd en daaruit is naar voren gekomen dat het beter kan. De gemeente heeft daarom gekozen voor een nieuwe opzet van het Woonlastenfonds in de vorm van een zelfstandige stichting met een bestuur dat beslist over de aanvragen. In het bestuur zijn de gemeente, SHD en een onafhankelijk lid vertegenwoordigd. Wethouder Krijn van der Spijk: “De persoonlijke situatie van de huurder telt nu ook mee bij de aanvraag. Dus er wordt niet alleen gekeken of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden. De huurder maakt een budgetplan samen met Stichting Grip op de Knip. Daarmee heeft de

huurder een actieve rol om de eigen situatie te laten verbeteren”. AANVRAGEN SHD

Het nieuwe fonds krijgt een jaar om te bekijken of met deze werkwijze de doelgroep wel bereikt wordt. Het bestuur van het fonds bestaat uit drie personen: twee vertegenwoordigers namens gemeente en SHD en een onafhankelijk lid. Dunavie en de Stichting Grip op de Knip adviseren het bestuur van het Woonlastenfonds. Aanvragen kunnen worden gedaan via de SHD. Zodra deze nieuwe opzet is goedgekeurd door de gemeenteraad en ook het budget wordt toegekend kan de stichting voor het fonds aan de slag. De inwoners worden dan verder geïnformeerd over hoe een mogelijke aanvraag voor het Woonlastenfonds kan worden ingediend.

Tips? Mail de redactie UW MENING n Ons tippen kan via redactie@de rijnsburger.nl of tel. 071

40 22 901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

HET WEER VR 21 12

ZA 17 12

ZO 16 9

MA 16 12

70%

50%

90%

90%

10%

20%

20%

30%

Z 3

W 3

Z 4

W 5

GETIJDEN vr. 29 sept. za. 30 sept. zo. 1 okt. ma. 2 okt. di. 3 okt. wo. 4 okt. do. 5 okt.

HOOG WATER

LAAG WATER

10.09 + 23.09 11.17 + -------- 13.07 + 00.33 14.19 + 01.38 14.48 + 02.28 15.24 + 03.09 16.02 + 03.41

05.10 + 17.43 06.17 + 18.38 07.39 + 19.43 08.58 + 21.49 10.39 + 22.48 11.17 + 23.33 12.08 + --------

Herfst De zomerse melodie Is glansrijk Weggestorven Heeft plaats gemaakt Voor afbraak Enerzijds Maar de keerzijde Is verassend Glorieus Haar intrede kleurig Fijn gewaad Bekleed Bedekt onstellende realiteit Van vergankelijk Zijn Nu heerst zij Maar voor Even

ZON OP / ONDER vr. 29 sept. 7.41/19.25 di. 3 okt. 7.48/19.16 za. 30 sept. 7.43/19.23 wo. 4 okt. 7.50/19.13 zo. 1 okt. 7.45/19.20 do. 5 okt. 7.51/19.11 ma. 2 okt. 7.46/19.18

Uit: www.1001gedichten.nl

Geneesmiddelen op internet

T HE E PO

IJ

R

Chr. Geref. kerk 9.30 uur: ds. M.J. Kater 17.00 uur: ds. M.J. Kater

A

Tips van de apotheker

K

Kerkdiensten

25

G

service

DE RIJNSBURGER

NSBUR

Het gebruiksrisico van medicijnen die via internet zijn besteld, wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderschat. Het ministerie lanceerde dinsdag daarom een medicijnenwebsite waarop consumenten met uitgestalde nepmedicatie om de tuin worden geleid. Het doel van de site is consumenten te laten ervaren hoe lastig het is om echte medicijnensites van malafide digitale apothekers te onderscheiden. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 3 procent van alle mensen boven de 18 jaar weleens geneesmiddelen op internet koopt. Het gaat meestal om afslankpillen, haargroeimiddelen, erectiepillen of antidepressiva. Geneesmiddelen die verkocht worden in Nederland moeten geregistreerd zijn. Geneesmiddelen die geregistreerd zijn, zijn getoetst op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. John Tjong Tjin Joe De inspectie stelt in een waarschuwing dat geneesmiddelen gevaarlijk kunnen zijn. Dit betekent dat het gebruik van geneesmiddelen altijd voorgeschreven en begeleid moet worden door een arts en apotheker. Nepgeneesmiddelen zijn medicijnen die hetzelfde eruit zien als het origineel, maar bijvoorbeeld geen werkzame stof of zelfs een ander geneesmiddel bevatten dan de bedoeling is. Een ander nadeel van kopen van geneesmiddelen op het internet is dat u geen uitleg over het gebruik krijgt. Apotheek Rijnsburg geeft u altijd de informatie die nodig is om het middel goed te gebruiken. Naast mondelinge uitleg wordt ook schriftelijke informatie meegegeven die u op uw gemak thuis kunt nalezen. Heeft u vragen over geneesmiddelen? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, ook digitaal, www.apotheekrijnsburg.nl

Medisch & service Huisartsenpost 0252 240212 Duin- en Bollenstreek Rijnsburgerweg 4b in Voorhout Voor spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren. Openingstijden: • Maandag t/m vrijdag 17.00 tot 08.00 uur • Weekenden: vrijdag 17.00 uur tot maandag 08.00 uur • Erkende feestdagen: continu Kijk voor meer informatie op: www.huisartsenpostduinenbollenstreek.nl Tandartsdienst (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) Weekenddienst van vrijdag 12.00 uur t/m maandag 08.00 uur. Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober: Tandarts A.C. Nieuwland, Randweg 47, Katwijk, tel. 4081036. Spreekuur van 11.3012.00 uur. APOTHEEK Openingstijden Apotheken: De apotheken in Katwijk zijn geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Apotheek Sloothaak Rijnsburg kent ruimere openingstijden. Openingstijden van Apotheek Sloot-haak zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag: 09.00 tot 14.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburger-weg 4c te Voorhout, tel. 0252-240216.

Openingstijden van SERVICE APOTHEEK RIJNSBURG zijn: ma t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur zaterdag:  10.00 tot 14.00 uur Voor spoedrecepten buiten de bovenvermelde openingstijden kunt u terecht bij: Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout: 0252-240216. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u altijd terecht. Daarnaast heeft Service Apotheek Rijnsburg iedere zaterdag van 10-13 uur een apart geneesmiddelenspreekuur op afspraak. Adviesraad Sociaal Domein Postbus 135, 2220 AJ Katwijk, tel. 071-4033323. Secretaris H.T.M. Schuurman, tel. 071-3626772, e-mail: info@ wmoadviesraad katwijk.nl Wijkraad Rijnsburg De wijkraad adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeesters en wethouders op het gebied van leefbaarheid. Voorzitter Dhr. B. J. Kijk in de Vegte Secretariaat : Wijkraad Rijnsburg, Burgemeester Koomansplein 1, 2231 DA Rijnsburg e-mail: wijkraadrijnsburg@ katwijk.nl VALKENBURG Weekenddienst Apotheek Sloothaak Valkenburg: zaterdag 9.00-12.00 uur. Wijkraad Valkenburg: Voorzitter Dhr. G. Nienhuis. Email: wijkraadvalkenburg@ katwijk.nl


Alle prijzen zijn inclusief bezorgingskosten en exclusief installatiekosten. Prijs-, modelwijzigingen en foutieve vermeldingen worden voorbehouden. De aanbiedingen zijn geldig tot 01-12-2017 of zolang de voorraad strekt.

RUIL NU UW OUDE TV IN! DIT IS UW INRUILPRIJS! IK HEB EEN FLAT-TV VAN UE40MU6470 ook groter leverbaar in een 49 inch voor € 999,-

Samsung UE40MU6470 • Groter kleurbereik door Active Crystal Color • 360 design: strak afgewerkt • Smart hub met Premium One Remote Control • Beeldkwaliteitindex (PQI): 1600

Inruilvoorbeeld Prijs Samsung UE40MU6470 Inruil Philips 32PF9641 U betaalt

€ 899,€ 50,-

849,-

inruilvoorbeeld Philips 32PF9641

55''

EN GROTER

€ 250,-

50''-52''

€ 200,-

46''-47''

€ 150,-

40''-42''

€ 125,-

37''-39''

€ 75,-

32''

€ 50,-

Voorwaarde: Uw oude platte LC D of plasma TV moet goed werken, voorzien van een voet en een werkende afstandsbediening.

50,-

inruilprijs

OP UW TIJD BEZORGD EN GEïNSTALLEERD

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 0252 51 66 48

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 33 33

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 401 64 22

Electro World De Radiobeurs Lisse Kanaalstraat 79, Lisse 0252 41 21 76

Electro World Duynstee Hoofdstraat 189, Sassenheim 0252 21 03 98 Electro World is onderdeel van

Rb week 39 17  

De Rijnsburger, donderdag 28 september 2017

Advertisement