Page 1

VEILIG & VOORDELIG

071- 401 22 77 WWW.TAXIDEJONG.NL

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DERIJNSBURGER.NL 

boek

Lokaal betrokken en betrouwbaar

Boek geeft blik achter de schermen

P3

Eeuw Marine Luchtvaart Dienst

Donderdag 14 september 2017 JAARGANG 65 NR 37

tijd

P17

Uitstel van windmolens Valkenburg

Lijnrijders n van saamhorigheid naar samen

event

prijs

P23

Wie wordt vrijwilliger van het jaar

P5

Paarden wijken voor storm

Inloopochtend ONTMOETEN n Op donderdag 21 september is er weer een inloopochtend in de Voorhof. De inloopochtenden, van 10.00 tot 12.00 uur, zijn er voor jongeren en ouderen, samen of alleen gaand, oppas opa’s en oppas oma’s. Allen zijn van harte welkom. Loop gewoon eens binnen. Er zijn altijd mensen die je welkom heten en een praatje willen maken. Je kan sjoelen, een kaartje leggen of een spelletje doen. Maar je kan ook de nieuwste Rijnsburger alvast lezen. Het team van gastvrouwen en gastheren willen je graag ontvangen.

Vangst harddrugs MELDEN n Op veiling Flora in

Rijnsburg is vorige week donderdagavond 25 kilo harddrugs gevonden. De drugs zaten verstopt in meerdere dozen met bloemen. Het gaat vermoedelijk om cocaïne. Agenten zijn een bezoekje gaan brengen aan de bloemenveiling naar aanleiding van een melding. De drugs zijn in beslag genomen. De politie is een onderzoek gestart en op zoek naar getuigen. Heeft u informatie over deze zaak die de recherche kan helpen bij het onderzoek? Neem dan contact op via 0900-8844. Ook kunt u anoniem bellen via 0800-7000.

Het Castellumplein lag er woensdagochtend troosteloos bij. Door de zware storm werd de Paardenmarkt afgelast. | Foto: CvdS.

Voor het eerst in de geschiedenis van Neerlands oudste Paardenmarkt Valkenburg heeft het bestuur de 1073ste Mart af moeten blazen vanwege de zware storm. ‘Echt balen, maar we wilden niet het risico lopen dat de paarden in paniek raken, met alle gevolgen van dien. Maar het is niet anders’, laat

Kimberley van der Nagel namens de organisatie teleurgesteld weten. Het plein zag er op deze tweede woensdagochtend in september dan ook troosteloos uit. Castellumpop is wel doorgegaan, maar de braderie is een dag verplaatst en wordt vandaag, gehouden, alsook de kinderoptocht.

Actie voor Kosovo Eerste rotonde geadopteerd BOODSCHAPPEN

n Dit weekend staan de vrijwilligers van Werkgroep de Ruyter weer in de Rijnsburgse Albert Heijn voor de jaarlijkse voedselpakketten actie voor Kosovo. Op vrijdag en zaterdag kunt u wat losse boodschappen of een compleet pakket kopen. De vrijwilligers van de werkgroep krijgen hulp van leerlingen van het Wellantcollege. Zij pakken het voor u in; en brengen het binnenkort naar de weduwen en wezen die nog steeds last hebben van de gevolgen van de oorlog.

In juni deed de gemeente een oproep met de vraag welk bedrijf de aankleding en het beheer van het midden gedeelte van de rotonde Westerbaan/Zeewinde wil gaan verzorgen.

werp voldoet aan de regels met betrekking tot verkeersveiligheid.

VAN ZONDAG T/M VRIJDAG

Uit de vier aanmeldingen is verkeersschool Emiel Hoek geloot. Zij gaan in samenwerking met hoveniersbedrijf Aanleg in Style een ontwerp voor de rotonde maken. De gemeente controleert of het ont-

Het gaat om een proef van drie jaar. Het doel is dat aankomend plantseizoen het ontwerp voor de rotonde Westerbaan/Zeewinde uitgevoerd kan worden. Na twee jaar wordt de proef geëvalueerd en op basis van de ervaringen wordt besloten om de adoptie te stoppen of uit te breiden naar andere rotondes.

VAN ZONDAG T/MOP VRIJDAG 20% KORTING ALLE

ACTIEWEEK

Extra Bijlage

20% AFHAALKORTING*

20% AFHAALKORTING* PIZZA’S EN PASTA’S*

* M.u.v. feestdagen

zaterdagen en alleen op meeneem bestellingen * M.u.v. M.u.v. feestdagen

De lekkerste pizza’s en pasta’s haal je zelf !

EENZAAMHEID EN DEMENTIE

Klaar voordat u wacht !

Ook saté en Ook saté en spareribs spareribs

De lekkerste piz a’s en pasta’s haal je zelf !

Bel: 071 - 4015742

Klaar voordat u wacht ! WWW.STRANDPIZZA.NL Boulevard 72

Editie Editi:e: septemb Oplag junier 2017 Oplae: ge:90.00 0 exemplare2017 90.0 00 exemn plare

n

Verrassende specialisten aan ’t woord

Ond

ernem nemers in ers in beeld beeld

ZIE HET PROGRAMMA IN DEZE KRANT

Wij presente

ren met ‘Onderne Regionale mers in Bee plezier onze spec ‘Spe ld’. In deze iale opn’ ondernemincialiste onze tone n hun ‘reg bijlage focu bijlage ionaverr g en le spec onze assialis deomg ssen wij expevin endten’ ertise e . Ond g, die Met passie, vakm waarin trots ernemers zij zich vakmansch anschap en specond met hun pass in Naast inzic ialisersc ie, ht in de colle ap en enth menheid deleen. van hun delen in ctie, geve n. Zij tone expertise, ous ondernem iasm novieteite n zij ook hun nov n ing en kunt late met de mens een beeld iteiten u u er spec graag hun en zijn zij nnenzijzijn Naas Zij breng t inzicht in en die er werken meteen kennisma Zij geve iaal er en n een de voo voor u! en u advis ken collec infor enbiede tief en die er wel een u vast op ideeërn.u. profen. matie eren. ssie,

Sterker nog, geven En dat baan voor heldeerr werke zij is verra beeldn en u advis ook een beeld u bij. misschien wat zij eren. Wij wensen u veel ‘Ondernem van van hun ssend veel. zit ‘regio leesplezie ers ondernem ‘Ond naleers ernem speci ing beeld’ neem in alisten’. Zij r en gaan ervan in Beeld kennismak en laten zij u aanhebb t ’ een waar uw en uit dat u veel kenn Dit is een en met ontdekking u mee op bijlage vande mens er n. plezi devolle bijdrage Namens is enteubiede stocht door de Rijnsb het Lisseren de ondernemmet levert er gebruik de Nieuwstree k en richt s, de Hilleg Dit is een urger en de Oegstgeeste ers wensen wij van maak focus op bijlage van ommede t. u veel leesp r, het de en Noordwijker de de Noordr Courant. de Teylin lezier een b(l)oe ger, Oegst houts Weekb iende geester Coura wijker, Noordwijker lad, de Teylinzome houts Weekb nt, Katwi ger, der. jk Speciaal

MARKT n Vanavond wordt er van 19.30 tot 22.00 uur in de Voorhof een duurzaamheidsmarkt gehouden. Dit ter gelegenheid van de startweek van PKN Rijnsburg. Op deze markt treft u stands aan waar u informatie kunt krijgen over hoe u duurzaamheid kunt toepassen in uw eigen huis of bedrijf. Er is een kleding (ruil)beurs, een Fair Traide Café, er zijn presentaties van duurzame producten. Ook kunt u er informatie krijgen over o.a. indoor volkstuinen, zonnepanelen en hoe verstandig om te gaan met gas, water en licht. Wilt u weten of u al duurzaam bezig bent laat vanavond uw voetafdruk opmeten. Iedereen is van harte welkom.

DÉ AANNE MER VOOR BED RIJF ÉN PARTICUL IER!

OOnd ndererne nemmererss in in be beeleldd

Focus op specialisten Onder

Duurzaamheid

Noordwijker lad, Lisser en de Rijnsb , de Katwij Nieuws, de k Speciaal, Hillegomme urger. r,

LEIDENISOPEN.NL

Kamille 6, 2231 WT Rijnsburg T 071 889 65 76 info@henkdemooij.nl www.henkdemooij.nl


KEURSLAGER KOOPJE Duitse biefstuk met gratis bakje saus Met gratis Hoftuin club munt.

4 stuks

5

95

HAPPY HOUR

VRIJDAG 15 SEPTEMBER VAN 16.00 -19.00 UUR:

Biefstuk stroganoff

met krieltjes en roerbakgroenten

Warm mee te nemen,

500 gram

550

OOK OP ZONDAG LEIDENISOPEN.NL

Snijworst, Boterhamworst en Kipfilet Met gratis Hoftuin club munt.

3 x 100 gram

395

SALADE DUO

Sellery salade en Kip mango salade

2 x 150 gram

395

BROODJE UIT DE PAN

SPECIAL:

Broodje Hoftuinbol en Broodje Hamburger

heerlijke special met rucola, zontomaatjes, parmaham en pijnboompitten.

VRIJDAG 15 SEPTEMBER VAN 12.00 -13.30 UUR:

IK BEN OPEN

VLEESWAREN TRIO

per stuk

250

Milano spies

100 gram

195

BIJBAAN VOOR STUDENT/SCHOLIER?? WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR JOU.

Maaltijd uit de pan dagelijks vanaf 16.00 uur: Donderdag Vrijdag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

14-09: 15-09: 17-09: 19-09: 20-09: 21-09:

Tagliatelle kip pesto. Biefstuk stroganoff met krieltjes en roerbakgroenten. Zuurkool stamppot met rookworst. Goulash van mals rundvlees met rijst. Kip kerrie schotel met aardappel gratin. Prei stamppot met kip spareribs.

AANBIEDINGEN GELDEN VAN DONDERDAG 14-09 T/M 20-09 2017 DRUKFOUTEN VOORBEHOUDEN

Kies de kracht van kleur op uw kozijnen. Rijnland Kozijnen maakt het mogelijk met het nieuwste kleursysteem van K-Vision. Absoluut uniek op het gebied van kunststof kozijnen; de super krachtige kleurlaag proCoverTec©. Uw ultieme wens op het gebied van kunststof kozijnen gaat nu in vervulling! Drie in één; kleur, bescherming en gebruikersgemak.

Wat mooi is moet mooi blijven en dat tot in lengte van jaren. Dankzij de innovatieve nano-techniek worden water en vuil direct af gestoten. Schilderen hoefde al niet meer, maar nu kost het onderhoud u zelfs nog minder tijd. U wilt immers genieten van uw huis!

et m de utijtij et 10% k kmtie lijlij de NNu in troducvo el introd deel!orde ortie vouc

Een kleurrijk meesterwerk.

Aan de buitenkant toch liever standaard crème maar aan de binnenkant liever grijs? Dankzij dit unieke systeem krijgen uw kozijnen aan alle kanten kleur, binnen, buiten en zelfs in de sponning. U bepaald zelf de kleurencombinatie. De mat satijnen kleurlaag zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Met de kunststof kozijnen van Rijnland Kozijnen verandert uw huis aan de binnen- en buitenkant.

Maatvast, robuust en kleurvast.

Hitte en strenge vorst hebben op uw kozijnen met proCoverTec© minder invloed. Dit voorkomt klemmende ramen en deuren. Het kras- en stootvaste proCoverTec© beschermt uw kunststof kozijn tegen UV-inwerking waardoor de volle kleur behouden blijft. Laat uw creativiteit de vrije loop!

WINTER 2017

GIRLS

DE NIEUWE COLLECTIE IS WEER BINNEN!

BOYS

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN

Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl

www.red-rag.com

Voorstraat 19, Katwijk aan Zee www.lefferts-schoenen.nl


nieuws

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

3

DE TOREN IN ZICHT De Brabanders Truus en Louis wonen sinds 2006 in Rijnsburg. Hun belevenissen willen ze graag met u delen.

Warme douche

I

k ben fan van programma’s als Radar en Kassa. TV programma’s waarbij consumentenproblemen aan de kaak worden gesteld. En waarbij men probeert bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Het programma Groeten van MAX geeft de consument tips en raad om er voor te zorgen dat je onbezorgd en goed voorbereid op vakantie kan gaan. Gelukkig heb ik dergelijke programma’s nog nooit nodig gehad om een probleem op te lossen. Ik geloof mijn ogen en oren soms niet wat een leed mensen wordt aangedaan. Ondanks dat mensen zelf al heel wat pogingen hebben gedaan om met bedrijven of instanties in contact te komen om tot een oplossing te komen. Het is heel gewoon bij dergelijke geschilkwesties, dat je als consument helemaal geen reactie ontvangt. Om gek van te worden en dat maakt de ‘gewone’ burger vaak zo machteloos. Genoemde tv programma’s voldoen aan de vraag én vaak krijgen ze ook contact met het bedrijf in kwestie. Waarom moet er altijd eerst een tv programma aan te pas komen om problemen tussen een consument en bedrijf op te lossen? Zo hoorde ik onlangs een schrijnend verhaal van een Rijnsburger die al jarenlang mantelzorger is bij een bedlegerig iemand. Een mens, totaal afhankelijk van anderen, zoals buurtzorg en mantelzorg. Zelf niet in staat om voor- of achterdeur open te doen. De mensen die hem verzorgen hebben dan ook een sleutel. Zij komen een paar keer per dag langs om hun cliënt te wassen en aan te kleden, voorzien van medicijnen. En ‘s avonds naar bed te helpen. Vaak komen de mensen van de thuiszorg op de fiets. Nu zult u denken: Wat is dan het probleem? U gelooft het niet, maar het probleem zijn de buren. Zij hebben namelijk last van de bezoekjes die door de thuiszorg en mantelzorger worden gebracht. Ja u leest het goed ‘daar hebben ze last van’. Zo veel last dat zij toestemming hebben gekregen van de plaatselijke wooncorporatie om de achteringang van de woning van de zieke buur door middel van bloembakken te blokkeren. De mantelzorger is al maanden bezig om dit onrecht ongedaan te maken. Hij wil een oplossing met de verhuurder van de woningen. Op de mails die de mantelzorger heeft gestuurd, wordt niet gereageerd. Deze komen blijkbaar niet aan bij de directie van de wooncorporatie. Totdat de mantelzorger vertelde dat hij het probleem in de media wereldkundig zou maken…..Toen kon er opeens van alles en werd het probleem opgelost. De media was niet meer nodig.....Ik vind dit te gek voor woorden. Fijn dat er mensen zijn die opkomen voor de zwakkere in onze samenleving. En om in de sfeer van Radar te blijven: deze mantelzorger verdient een heerlijke warme douche…..

HOUDOE.

Aad van der Hout is trots op het boek. | Foto: PvK.

Blik achter de schermen bij de vliegende Marine n Boek ‘Een eeuw Marineluchtvaartdienst’ HISTORIE n Velen in de Bollenstreek zullen zich de demonstratie tegen de sluiting van marinevliegkamp Valkenburg op 13 september 2003 nog wel herinneren. Duizenden demonstranten op de fiets en in het rood gekleed om een “rode streep” te trekken door de plannen van defensieminister Kamp. Door Piet van Kampen

Die sluiting komt uitgebreid aan bod in een boek dat deze week verschijnt. Voor het eerst geven vier marine-insiders een gewogen oordeel over die destijds zwaar aangevochten beslissing. Het boek biedt een goede blik achter de schermen, waarbij ook de historische context wordt geschetst. IN DE PEN

Het boek is een productie van vier oud-MLD’ers - waarvan twee historici - die allen hebben gevlogen en mede daardoor een schat aan expertise en ervaringen hebben en dat in hun boek met de lezers willen delen. Kees Leebeek, Anne van Dijk, Kees Bakker en Aad van der Hout zijn de samenstellers. Het idee om gezamenlijk een boek te schrijven ontsproot tijdens een ontmoeting

op de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer van de MLD in 2014. ‘Het was leuk om te doen’, blikt Van der Hout terug op een periode van bijna drie jaar spitten naar informatie en schrijven. ‘Wij vulden elkaar aan en screenden elkaars artikelen om tot een optimaal resultaat te komen’, licht de auteur de werkwijze toe. Overigens is het pas voor het eerst dat Van der Hout in de pen klom. Als voormalig marineofficier en historicus een leuke klus voor een beginnend auteur die samen met zijn compagnons in deze trots mag zijn op het resultaat. Voor het eerst wordt de hele honderdjarige geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst (MLD) ook wel de “ogen, oren en tanden van de vloot” genoemd, beknopt beschreven. Het boek heeft als titel

‘Een eeuw Marineluchtvaartdienst’. Het is een wetenschappelijk verantwoorde overzichtsgeschiedenis van de vliegende tak van de marine met een schat aan informatie en voorzien van veel, nog niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Historische verhalen en beelden worden afgewisseld met leuke anekdotes en dramatische verhalen uit de lange historie van de MLD in het kloeke, 460 pagina’s tellende boek. Het mag derhalve zeker niet ontbreken op de boekenplank van velen die bij de Marine(luchtvaartdienst) werkzaam zijn geweest of het vliegkamp een warm hart toedragen. Ook voor de lezer die in de luchtvaart of militaire historie is geïnteresseerd is het een waardevol document. Morgen, vrijdag 15 september, zullen op het maritiem vliegkamp De Kooy bij Den Helder de eerste exemplaren worden overhandigd aan de Commandant Zeestrijdkrachten en de Commandant Luchtstrijdkrachten. De prijs van het boek bedraagt € 59,90 en is online te bestellen via www. geromybv.nl.

Initiatief voor nieuwe woonvormen Krasse Knarren Het Jongerenwerk organiseert leuke activiteiten voor de jeugd. | Foto: pr.

Voor ieder wat wils bij Jongerenwerk Welzijnskwartier HET

n nieuwe schooljaar is gestart en ook de hobby’s hebben hun zomerstop gehad. Maar wat als je geen hobby hebt, of graag wat meer doet in je vrije tijd? Jongerenwerk Welzijnskwartier biedt doordeweeks allerlei gave activiteiten aan binnen en buiten de jongerencentra!

In gemeente Katwijk zijn er verschillende jongerencentra waar de activiteiten in plaatsvinden. Dit zijn ‘t Hok, IJsclub Nooitgedacht, de Scum, JVC de Schuit, de Schelp, en Stappers. Daarnaast werkt het jongerenwerk plaats gericht, waardoor de activiteiten zich ook buiten of op andere locaties bevinden. In de vrije tijd ontmoeten jongeren (vanaf 10 jaar) hun leeftijdsgenoten

in een gezellige sfeer. Verder krijgen jongeren de kans ideeën te realiseren en talenten te ontwikkelen. Zo worden de activiteiten voor en door jongeren neergezet, zoals een kookcafé, paintballen, mountainbiken en een dj-cursus. Ten slotte houdt het jongerenwerk zich ook bezig met gezonde voeding en beweging. Want hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in één glas cola? Meer informatie over het jongerenwerk is terug te vinden op onze website: www.welzijnskwartier. nl. Ieder jongerencentrum heeft zijn eigen programma die terug te vinden is op onze facebookpagina: www.facebook.com/wzkjongerenwerk. U kunt ons ook volgen op Instagram onder de naam ‘jongerenwerk_welzijnskwartier’.

50PLUS n Onder “de zogenaamde krasse knarren”, de oudere jongeren’ en de ‘jongere ouderen’ in Katwijk, leven niet alleen specifieke vragen over de ouderenzorg, de WMO, de mantelzorg etc., maar óók over andere huisvestingsvoorzieningen voor ouderen. Tenminste, een initiatiefgroep van enkele 50-plussers uit onze gemeente onder leiding van Clara van Rijn, constateert dat in Katwijk behoefte bestaat aan nieuwe woonvormen voor “de zogenaamde krasse knarren in Katwijk”. Deze initiatiefgroep is ontstaan vanuit de gezamenlijke wens om nieuwe woonvormen te realiseren in Katwijk voor 50-plussers, 80-plussers en alles daartussenin. Nieuwe woonvormen zouden volgens de initiatiefgroep 50plusinKatwijk moeten ontstaan vanuit de filosofie van goed nabuurschap. Dit zouden woonlocaties zijn waar bewoners op grond van ‘goed nabuurschap’ vrijwillig met elkaar willen

samenwerken en met name ‘elkaar goed wederzijds nabuur-zorg’ bieden. Kortom: elkaar gewoon bijstaan. De woningen betreffen nadrukkelijk géén groepswoningen. Iedere woning heeft 100% privacy met een eigen voordeur. De bouwvorm is voor 1- en 2-persoonshuishoudens en er zal worden voorzien in 1 gemeenschappelijke ruimte/tuin. De woningen zouden levensloopbestendig zijn zodat men zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen. Alle belangrijke onderdelen van de woning bevinden zich op 1 dezelfde verdieping. Belangrijke uitgangspunten zijn: duurzaamheid en betaalbare huur/koop voor 50-plussers. Voorbeelden zijn te vinden op

bijvoorbeeld www.knarrenhof.nl . Dit is een stichting die landelijk dit soort woonvormen realiseert. De eerste wordt momenteel in Zwolle gebouwd. Op donderdag 21 september, aanvang 19.30 komt Peter Prak van de stichting Knarrenhof op het gemeentehuis vertellen dat het ook mogelijk is om deze woonvorm in Katwijk te realiseren. Een ieder die geïnteresseerd is, is van harte welkom om te komen luisteren. De initiatiefgroep 50plusinKatwijk zoekt meer geestverwanten, om sterker te staan bij de realisatie van haar doelen. Indien u als inwoner van Katwijk behoefte heeft aan een dergelijke woonvorm en u zich geestverwant voelt met onze filosofie-gedachte van nabuur-zorg, reageert u dan svp direct door het sturen van een mail als belangstellende/ geestverwant aan: 50plusinkatwijk@gmail. com.


DE INLOOPKAST VOOR IEDEREEN EXCLUSIEF BIJ ‘UW KASTENSPECIALIST’ CASBA

WEGENS Rug- en nekscan t.w.v. € 60,Rugen nekscan t.w.v.  60,SUCCES t/m 22 januarivoor voor slechts VERLENGD nu t/m 21nuseptember slechts

96,4 cm

96,4 cm

96,4 cm

Compleet overzicht

100 cm diep en leverbaar vanaf 250 cm breed tot en met 400 cm breed. Uit te breiden met spiegels, schoenenkastjes, verlichting etc. Zo’n mooi overzicht van uw kleding heeft u nog nooit gehad!

Informatie • Dr. Jan van Beelen heeft zijn 6 ½ jarige opleiUw scan uitleg zullen gedaan in ding tot en chiropractor cumworden laude afgesloten Amerika. door Nathan van Beelen, vorig jaar •magna In 2005cum werd hij inafgestudeerd Nederland verkozen laude als tot chiropractor van het jaar. Doctor in de Chiropractie. • Hij wordt bijgestaan door 2 ervaren chiroprac toren. • De scan nu tijdelijk tot en met 22 januari geen Informatie € 60,- maar € 17,•• Ook Dr. Jan van Beelen heeft zijn 6worden ½ jarige zonder huisartsverwijzing de behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed opleiding tot chiropractor cum laude vanuit de aanvullende afgesloten in Amerika.verzekering zonder dat u eigenwerd risicohij hoeft aan te spreken. •• uw In 2005 in Nederland verkozen Inmiddels heeft hij meer dan 25.000 patienten tot chiropractor van het jaar. behandeld.

Verhoogde spieractiviteit

BIJ AANKOOP VAN EEN KAST 10% VAN HET AANKOOPBEDRAG AAN KASTACCESSOIRES CADEAU!

• Ook zonder huisartsverwijzing worden de Voor wie wil weten wat chiropractie precies is behandelingen geheel of gedeeltelijk envergoed hoe de meest klachten snel en vanuituiteenlopende de aanvullende pijnloos kunnen worden worden verzekering zonder datverholpen, u uw eigen risicotot en met 22 januari vrijblijvende consulten aangeboden hoeft aan te spreken. inclusief de scan.

Kastsysteem HORIZON Met 1001 mogelijkheden! Schuifdeurkast SAMIA met spiegel 160x223 cm. Leverbaar in diverse kleuren, maten en (glas)fronten. als afgebeeld 599,-

Voor een afspraak voor de scan op Voor termijn een afspraak voorwij deuscan korte korte raden aanopom zo termijn raden wij u aan om zo spoedig spoedig mogelijk de praktijk te bellen. mogelijk de praktijk te bellen.

WAAROM CASBA

• Gratis montage* • Gratis bezorgen • Advies op maat • De grootste keus • Laagste prijsgarantie *uitgezonderd enkele modellen.

Schuifdeurkast MARCATO Leverbaar van 160 tot 400 cm breed in diverse kleuren, maten en (glas)fronten.

DE BESTE MERKEN ONDER ÉÉN DAK, MET LAAGSTE PRIJSGARANTIE! CASBA Wonen en Slapen Rijneke Boulevard Zoeterwoude Hoge Rijndijk 315 T. 071 - 589 93 46 www.casba.nl

Openingstijden: ma. 13.00 tot 17.30 uur di. t/m vrij. 10.00 tot 17.30 uur do. koopavond tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 17.00 uur zondag 12.00 tot 17.00 uur

27,-

werkelijke redenvan vanuw uwrug-, rug-,nek neken enhoofdhoofdDeDe werkelijke reden pijnklachten wordenniet nietaltijd altijdeven evenduidelijk duidelijk pijnklachten worden voor u in beeldgebracht. gebracht. Onzescan scan doetdit dit voor u in beeld echter wel. Chiropractie Onze van Beelendoet heeft de beechter wel. Chiropractie vanscanapparaat Beelen heeftwaarmee de schikking over een uniek beschikking een uniek scanapparaat afwijkendeover spierspanningen direct en pijnloos zichtbaarafwijkende worden gemaakt. waarmee spierspanningen direct en pijnloos zichtbaar worden gemaakt.

Normale rugscan

UNIEK, DE INLOOPKAST VOOR ELK HUIS.

W

Chiropractie Van Beelen is gevestigd Van Beelen is gevestigd opChiropractie de Zwaaikom 11, onze nieuwe op de Zwaaikom 11, onze nieuwe locatie locatie. Bel 071 4077963.

Enkele reacties van tevreden patiënten: “Van ruim 30 jaar uitzichtloze, naar volledig klachtenvrij. Wilt u meer weten door techronische meten? Belrugklachten 071 4077963 Zwaaikom 11, Katwijk Alsof ik een nieuwe rug heb gekregen. Een gelukkig mens dus.” “Mijn rug deed zeer, ik liep krom als een oude vent. In 3 of 4 sessies heeft Jan mijn rug weer in shape gebracht. Het fijne is dat ik ook terecht kon na werktijd en zaterdag, super.” “Mijn ervaring bij de praktijk is heel positief… Ik ben er geen nummer, ik ben een cliënt met een verhaal.” “Jan, heel veel dank voor wat je al die jaren voor mij hebt kunnen doen. En kennissen of collega’s met klachten, ik stuur ze naar je door.”

WWW.CHIROPRACTIEVANBEELEN.NL WWW.CHIROPRACTIEVANBEELEN.NL

Tijdelijk extra scherp tarief. De Audi A4 nu vanaf € 425,-* p.m. Audi Private Lease

Profiteer nu van het tijdelijke en extra scherpe Private Lease tarief op de Audi A4 Limousine en Avant. Zo rijdt u een stijlvolle en dynamische Limousine 1.4 TFSI (110 kW/150 pk) al voor een vast maandbedrag vanaf € 425,-*. Voorzien van o.a. lichtmetalen velgen, MMI Radio Plus & Bluetooth, lederen multifunctioneel sportstuurwiel, Xenon verlichting met LED dagrijverlichting en Audi pre sense city.

De voordelen van Audi Private Lease Een vast bedrag per maand Geen investering, geen aanbetaling

Audi Private Lease staat voor zorgeloos rijden in een nieuwe, sportieve en zeer complete Audi. U hoeft nergens naar om te kijken. Bereken direct uw voordeel op privatelease.audi.nl of neem contact met ons op.

Verzekerd van reparatie en onderhoud door de officiële Audi dealer Inclusief verzekering & wegenbelasting en geen onverwachte autokosten

Wittebrug Den Haag, Donau 120, telefoon: 070 - 342 93 33 Voorschoten, Hofweg 39, telefoon: 071 - 579 47 94 De Lier, Leehove 49, telefoon: 0174 - 525 650 www.wittebrug.nl

24

Vervangend vervoer na 24 uur

Gem. brandstofverbruik: 3,7- 6,6 l/100 km, gem CO2-emissie: 95 – 150 g/km. *Audi Private Lease wordt onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aangeboden door Audi Financial Services, handelsnaam van Volkswagen Leasing B.V., ingeschreven in het handelsregister onder nummer 20073305. Getoonde tarieven zijn o.b.v. private lease inclusief BTW, bij 48 maanden, 10.000 km per jaar, € 500 eigen risico en regio Utrecht. Tarieven kunnen per regio afwijken in verband met provinciale opcenten. Brandstof is niet inbegrepen. Na jaar 1 bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal 40% van de resterende leasetermijnen. Gelimiteerd aanbod, zolang de voorraad strekt. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. Afbeeldingen kunnen afwijken van de werkelijkheid.


nieuws

DE RIJNSBURGER

Ministrycursus KERK n Vanaf maandagavond

25 september start opnieuw de basiscursus ministry. Een cursus om te leren bidden en luisteren naar Gods stem in je leven. Bij vele mensen een enorme hulp om te groeien in gebed en geloof. Ook én juist wanneer je niet gewend bent om te bidden. Kom gerust samen. De data zijn: 25 september, 2, 9, 23 en 30 oktober, 6, 13 en 20 november, van 19:15 -22:00 uur. De cursus wordt gehouden in De Voorhof. Kosten: 15 euro, indien mogelijk. Aanmelding via: gebedrijnsburg@gmail.com of telefoonnummer: 06 8371 9774.

Zing mee met The Passion 2018 n Altijd al willen zingen en meedoen in The Passion? Dan is dit je kans. Het interkerkelijk koor Voice of Joy start deze maand met een project dat in de stijl van de The Passion wordt ingestudeerd. Het prachtige verhaal van de verloren zoon wordt door verschillende muziekstijlen, variërend van ballads, bewerkte popnummers, Taizé enz. ondersteund en opgevoerd. Het staat gepland in 2018 maar nu start het koor al met instuderen. Je bent welkom om mee te doen. Alleen of samen met vriend/vriendin, man/vrouw. Je draait gewoon mee met het koor om zo toe te werken naar dit super gave project. Een geweldige manier om dit verhaal van hebzucht, jaloezie, egoïsme, maar ook van opoffering en alles overheersende, ruimte gevende liefde, in deze tijd te laten spreken. De repetitietijden zijn woensdagavond 20.00 uur-22.00 uur in de Open Hofkerk Katwijk a/d Rijn, ingang aan de achterkant. Wil je meer informatie bel of mail; 0620388259 , arianne70@kpnmail. nl

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

Lijnrijders-event: van saamhorig naar samen EVENT n Lijnrijders moeten meer netwerken, dat vindt Cees Heemskerk, voorzitter van SLB (Stuurgroep Lijnrijders Bedrijven) en initiatiefnemer van het aanstaande Lijnrijders Event. Heemskerk: ‘Netwerken hoort net zo goed bij het vak als in- en verkopen. Zeker in deze tijd waarin de wereld en de manier van het zaken doen, organisaties en ketens snel veranderen. Samen weten we meer en samen kunnen we meer bereiken dan op eigen houtje.’ Daarom neemt Heemskerk het initiatief tot het lijnrijders-event. ‘Ik wil graag laten zien dat samen zijn en netwerken ook voor ons lijnrijders heel belangrijk is. Je licht opsteken en leren van anderen is altijd goed. We moeten ons meer open stellen en elkaar goed informeren. Het wil nog wel eens dat we door alle drukte missen wat er om ons heen gebeurt, en vervolgens voor voldongen feiten worden geplaatst. Weinig weten of niet weten

is een keuze. Eentje die we niet moeten willen maken.’ Het event wordt informeel. ‘Er komen geen toespraken of zo. Ik wil alles laagdrempelig houden. Het is vooral samen zijn, elkaar ontmoeten, spreken en elkaar informeren over zaken die ons bezig houden. Het event is niet alleen voor eigenaren en personeel, maar ook voor het gezin. Er is voor professionele catering en aankleding gezorgd. Voor kinderen is er een springkussen. Behalve lijnrijders zijn ook toeleveranciers en derden uitgenodigd. De saamhorigheid onder de lijnrijders is groot, maar het samen zijn gebeurt te weinig. Daar wil ik verandering in brengen. Ik weet wat er speelt, want behalve voorzitter van de SLB ben ik ook eigenaar van een klein bedrijf met een box en iemand die inkopen doet op de klok.’ Het event vindt plaats op 16 september, van 10.00-16.00 uur. In Rijnsburg, dichtbij de veiling, voor het terrein van Theo Mulder en Scania Rijnsburg.

Cees Heemskerk, voorzitter van Stuurgroep Lijnrijders Bedrijven. | Foto: pr.

E-lab Afgelopen week hebben de leerlingen van het Wellantcollege in Rijnsburg mogen proeven aan een aantal nieuwe technologieën. Het E-lab was op deze vestiging op bezoek. Begeleid door een gastdocent gingen de leerlingen aan de slag. De scholieren hebben stop-motion filmpjes gemaakt, door iedere keer een kleine wijziging te maken en te fotograferen. Na het aan elkaar plakken met speciale software kwamen hier prachtige filmpjes uit. Daarnaast was het mogelijk een robot en LEGO MindStorms te programmeren om diverse opdrachten uit te laten voeren. Ook werden er ontwerpen gemaakt die de aanwezige 3D printer uit printte. Vanaf 2018 is het voor de docenten op het Wellantcollege mogelijk om de genoemde apparaten in te zetten in hun lessen. Docenten en leerlingen vonden het leuk en leerzaam om met deze technologieën aan de slag te gaan.

Tips? NIEUWTJE n Heeft u iets leuks voor De Rijnsburger? Laat het ons weten via redactie@derijnsburger.nl of tel. 071 40 22 901.

5

Aan de slag met het E-lab. | Foto: pr.

INE BAKT

Erg lekker De Rijnsburgse Ine Paauw-van der Plas (44) is een van de deelnemers van Heel Holland Bakt. In deze rubriek vertelt Ine over haar ervaringen. De tweede aflevering van Heel Holland Bakt staat in het teken van Lekker. Erg lekker volgens André van Duin! Op aanraden van mijn zoon probeer ik deze aflevering mijn zenuwen de tent uit te gooien. Dit blijkt toch nog wel heel lastig. KATTUKS-TROTS

Voor de signatuuropdracht - de Hollandse koekjestaart - heb ik mijn ‘Kattuks-trots’ taart ontworpen: een combinatie van advocaat met slagroom en het Katwijkse knipkoekje. Ze doen me beide erg denken aan mijn lieve opa en oma. Om het juiste recept voor het koekje te ontcijferen, heb ik de koekjes in verschillende Katwijkse bakkerijen gekocht. Tien bakplaten koek verder was ik eruit en kon ik aan de slag. De advocaatbavarois die

ik in de tent heb gemaakt moest echt eerder de koeling in om op te kunnen stijven. Mijn planning liep niet geheel volgens plan... Gelukkig hebben ze niet uitgezonden dat de bavarois op weg naar de vriezer op de vloer van de tent was gedropen. Met hulp van Gwenn en Corrie kwam het toch nog goed en kon ik binnen de tijd mijn taart op de hoek van de werkbank zetten... Bakkermakkers zijn het! Utrechtse sprits. Wat is er Utrechts aan een sprits? Onze hersenen kraken! Natuurlijk, het wapen van de stad is de clue. Een wrijfdeeg dat ook nog zalvig moet worden. Het lukte me aardig. Mede door het geluk dat ik in de week voor de uitzending de sprits koos als oefenkoek. Het opspuiten van het deeg

vergt flink veel spierballen. Wat een taai goedje zeg. De tip is om de bloem als allerlaatste kort mee te wrijven voor een bros resultaat. Zie het recept op de website van Heel Holland Bakt. Het dippen in chocolade, die we moesten tempereren tijdens een woeste storm die over de tent raasde, viel nog niet mee. Regendruppels en wind is geen beste combinatie voor chocolade. Dan maar creatief aan de slag met mijn bakkwast.

smaakontwikkeltijd is het lastig om in twee en een half uur een taart te maken, maar het is mij gelukkig gelukt! Het geluk was deze aflevering niet geheel aan mijn

kant. Gelatine blijkt niet mijn beste vriend bij Heel Holland Bakt. Het was erop of eronder en vooral weer een opluchting dat ik weer een weekje langer mee mag doen…..

GELUK

De spektakelopdracht moest mijn comeback worden. Een taart met drie soorten chocolade was de opdracht. Hiervoor bedacht ik een taart in de vorm van een theepot met een theekopje van chocolade ernaast. Ik heb Earl Grey thee gebruikt als aparte smaak. Janny kwam proeven en kwam met een genadeloos oordeel: de thee was te bitter. Snel opnieuw zetten dan maar. Gelet op de afkoeltijd en de

Ine aan de bekende tafel van Heel Holland Bakt. | Foto: pr.


FAMILIEBERICHTEN

“Hierna is alles beter”

Aanleveren familieberichten

Onze zorgzame, hardwerkende moeder, lieve oma, omi, grijze oma en oma Emmy

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Angenieta van den Eijkel-Jungerius Nita

Door de kreukels in haar huid, begon het licht te schijnen. Die de kracht in haar lijf, steeds verder liet verdwijnen. De laatste dans op aarde. Terug naar waar het eens begon. Haar leven is geleefd. De cirkel is nu rond. Rust zacht, lieve schoonzus en tante

NITA VAN DEN EIJKEL-JUNGERIUS Piet van Egmond Jolanda en Willem Johan en Wil

weduwe van Bert van den Eijkel is op haar eigen wijze overleden.

Nan de Mooij

uitvaartbegeleiding

In samenwerking met Jacoline Imthorn

Een modern rouwcentrum voor een afscheid op maat

www.delaatsteeer.nu

Persoonlijk en betrokken Sfeervolle familiekamer Meeuwenlaan 43 2225 PE Katwijk www.theovanderplas.nl

Uitvaartonderneming DC VIS & ZN Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid

Uitvaartverzorger: Huig van Duijn

Gebruik van “Het Afscheidshuis” is mogelijk voor opbaren in één van de familiekamers en / of condoleance

Betrokkenheid, persoonlijke aandacht en dag en nacht bereikbaar.

Correspondentieadres: Marinus Poststraat 79 2235 XC Valkenburg

Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 204 63 336 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

www.nandemooij.nl

De begrafenis heeft inmiddels plaatsgevonden.

071 402 86 89

Dag en nacht bereikbaar Tel. 06-12091112 of 071-4012528

* Rijnsburg, 2 januari 1932 † Warmond, 8september 2017 Jack en Leny Ans en Jaap Kleinkinderen en achterkleinkinderen

3 sfeervolle 24 uurs familiekamers

Theo van der Plas & Bouwe Hoek

Kantoor: Hartweg 33 2221 PV Katwijk tel. 071 4074440 mobiel. 06 12507285

Uitvaart@delaatsteeer.nu Kamerlingh Onnesstraat 62 Rijnsburg

uitvaart@dcvis.nl www.dcvis.nl

De enige zekerheid in het leven is dat wij uiteindelijk zullen sterven...

thuis opbaring - volledig verzorgde uitvaarten

Om vast te leggen wat de wensen zijn rondom het afscheid en de uitvaart, wordt steeds vaker een wilsbeschikking opgesteld. Hierin wordt informatie opgenomen die de nabestaanden helpt bij het organiseren van het definitieve afscheid. Het team van Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding informeert u graag over hoe u uw wensen vast kunt leggen. Bel ons gerust voor een vrijblijvend gesprek.

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout.

Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding Elke uitvaart in vertrouwde handen

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk.

J. v.d. Vegtstraat 63 2225 TR Katwijk 071-4018779 www.miesschoneveld.nl

Wie helpt onze kids (3;5 en 7) door de ochtendspits? Gezocht: oppas voor 2 dgn (ma, vrij.) 7.30-8.45. A. Horst 06-53878513

-A

W

www.blacksheepdesign.nl

MEGA VLOOIENMARKT .zat. 30 sept. KATWIJK Vliegveld Valkenburg2eHands, Curiosa, Antiek DonEvents.nl 0294237320

BT

Tel. 06- 57200505.

CT

IE

*

Tuinman, stratenmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave.

PARKET-PLANKENVLOER STOFVRIJ SCHUREN EN AFWERKEN. Bel voor gratis offerte 06 20401577 Uw oude vloer weer als nieuw!

2 ui 1% tg B ez TW on -k de or rd tin re g o ed p s a de fg ge ep h rij ele sd c e oll ta ec pi ti jte e n

Schilderwerk: binnen en buiten, geen korting, gewoon goed werk. meeuwenoordschilderwerken.nl

Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.memorienatuursteen.nl

Uw adviseur Henri van Hardeveld

Aangeboden: Overdekte winterstalling in Rijnsburg voor boot op trailer of caravan, van sept- april, kosten € 200,- tel: 0714020671.

PERZISCHE TAPIJTEN BERBERTAPIJTEN NEPALTAPIJTEN TRENDY TAPIJTEN KELIMS REINIGING REPARATIE

KUNSTGEBIT Tandenwinkel

Reparaties klaar terwijl u wacht.

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

Tel:

071 - 361 11 45

www.tandenwinkel.com

*t/m zat. 23 september

Schoolstraat 46, Voorschoten Telefoon 071 561 3609 www.perezvoorschoten.nl Mail:info@perezvoorschoten.nl


lokaal

DE RIJNSBURGER

Test uw rijvaardigheid

Bewezen de goedkoopste!

SENIOREN n Voor ouderen orga-

niseert VVN-Katwijk in samenwerking met Welzijnskwartier een BROEM, rijvaardigheidstest. Dit jaar op donderdag 12 oktober. Tijdens deze test worden een ogentest, een reactietest en een gehoortest gedaan. Ook maakt u in uw eigen auto een testrit met een rijinstructeur. Hij geeft u achteraf mogelijk nog wat tips, maar het rijbewijs kan hij u niét afnemen. De kosten zijn slechts €15,00. Leden van Marente ontvangen €5,00 korting. Klanten die hun autoverzekering via Hoevens hebben betalen niets. De test wordt gehouden in een van de zalen van de Ontmoetingskerk in Katwijk. U kunt zich op verschillende manieren aanmelden: via internet via www.katwijk.vvn.nl , maar ook telefonisch bij Welzijnskwartier 071-4033323. Kunt u alleen ‘s avonds bellen, dan kan dat naar P. v. Houwelingen 06-25571935.

500 GRAM

Hollandse aardbeien

Start Creaclub ACTIEF n Na een periode van rust start de Creaclub weer. De eerste bijeenkomst is dinsdagmorgen 26 september. Vanaf 9.30 uur bent u welkom in de bovenzaal van de Voorhof. IJverige en creatieve dames handwerken en maken prachtige kaarten voor een goed doel. Dit seizoen wordt meegewerkt aan het jeugdproject ‘Pan de vida’. Er wordt geld ingezameld voor Peruaanse weeskinderen om 37 kinderrestaurants die al zijn opgezet te ondersteunen. De kinderen krijgen daar een maaltijd en worden met het Evangelie in contact gebracht. Er zijn twee kinderdagverblijven en een kindertehuis. Mocht u nog wol, acryl of ander materiaal hebben, dan kunt u dit kwijt bij de Creaclub. De dames maken er iets moois van voor de verkoop. Meer informatie via Annie Noort tel. 071- 3016962 mailadres c.p.noort@tele2.nl of Bertie de Vries tel. 071-4025464 mailadres chvrie@casema.nl . Heeft u zin om een gezellige ochtend mee te maken, kom dan vrijblijvend eens kijken. Een keer in de twee weken op dinsdagmorgen, inloop vanaf 9.30 uur.

Geslaagde PCOB contactmiddag OUDEREN n Na de zomerstop was vorige week woensdagmiddag weer een gezellige middag van de PCOB. In een volle Voorhofzaal met als gast mevrouw Mieke van Oostveen uit Utrecht. Zij vertelde uit haar hoofd vele komische verhalen en anekdotes en gedichten op rijm. Regelmatig klonk applaus op als herkenning van de moderne maatschappij. Allerlei onderwerpen kwamen aan de orde, van haas tot muis, van plant tot roddelen, van een drugverslaafde en zijn moeder, over vreemde kostgangers in de Westerkerk in Amsterdam. Heel knap, zo uit het hoofd. Van Oostveen eindigde met een zelfgemaakte potpourri van leuke, ouderwetse liedjes. Een groot applaus met bloemen als dank voor dit vrolijke begin van deze maandelijkse contactmiddagen. Woensdag 11 oktober is het volgende samenzijn. Dan komt Mr. Arie Slob spreken over het onderwerp: ‘Hoe gaan we om met dementie’? Een serieus onderwerp, waar velen mee te maken kunnen krijgen.

7

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

2.

49 Per kilo 4.98

Schaal 500 gram

Groep 8 van De Wegwijzer in actie voor het milieu. | Foto: pr.

Leerlingen Wegwijzer halen troep van straat PLASTIC

n De oudste leerlingen van basisschool ‘de Wegwijzer’ heeft zich vorige week ingezet voor een beter milieu.

In de klas van deze groep 8 werd uit het boek ‘Superjuffie in de soep’ van Janneke Schotveld gelezen. Dit boek gaat over juf Josje. Zij hoort dieren die in nood zijn. Wanneer ze een hap neemt van krijtjes, verandert zij razendsnel in Superjuffie. De laatste tijd wordt Superjuffie heel vaak geroepen door dieren in de zee. Ze heeft ontdekt dat veel van deze dieren in de problemen ko-

men door al het troep wat er in zee ronddrijft. Naar aanleiding van dit boek werd het gekeken naar een programma over ‘Plastic soep’. Wist u dat de plastic soep net zo groot is als heel Europa? De leerlingen wisten niet wat zij hoorden en besloten met elkaar op pad te gaan om zo veel mogelijk plastic en andere troep bij elkaar te verzamelen. Een mooi initiatief van deze groep 8 om zo een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Enne…..Helpt u ook mee? Want plastic hoort niet op straat, maar in de speciale inzamelbakken.

Geen nadelige gevolgen na onzorgvuldigheid persoonsgegevens VERVOER n Adresgegevens van kinderen die gebruik maken van leerlingenvervoer, waren lange tijd voor iedereen in te zien. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op de aanbestedingswebsite voor gemeenten.

Op de website Tenderned stonden alle aanbestedingen voor het leerlingenvervoer in Nederland. In 21 gemeenten, waaronder Katwijk, werden de gegevens van leerlingen teruggevonden. Bij andere gemeenten zijn die gegevens wel geanonimiseerd. Het gaat om informatie als postcodes en huisnummers van leerlingen. De gemeente Katwijk laat weten dat directe persoonlijke gegevens, zoals namen en leeftijden, niet zijn vermeld. ‘Er wordt nu

bekeken of en hoe in de toekomst dergelijke informatie verstrekt moet worden.’ De informatie is offline gehaald en de gemeente heeft direct een brief verstuurd aan alle ouders. De gegevens maakten onderdeel uit van de aanbestedingsdocumenten op Tenderned. Deze zijn daar gepubliceerd voor de aanbesteding van het leerlingenvervoer in Hillegom, Lisse, Teylingen, Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout. De gemeente verwacht geen grote gevolgen. ‘Tenderned is een gespecialiseerde website die gewoonlijk alleen door opdrachtnemers wordt bekeken. Daarom schatten we in dat het geen nadelige gevolgen heeft voor de bescherming van de persoonsgegevens.’

Gezellig samen eten ETEN n Elke eerste en derde woensdag van de maand organiseert Welzijnskwartier een open eettafel in de Voorhof te Rijnsburg.

De eerstvolgende datum is op woensdag 20 september. Wilt u aan de open eettafel deelnemen, dan is

het wel noodzakelijk dat u zich aanmeldt, met het oog op de inkopen die gedaan moeten worden, hierdoor is het niet mogelijk om onaangemeld aan te schuiven. U kunt zich tot 2 dagen voor de open eettafel aanmelden. Dit kan bij Ria Paap, via de mail riapaap@welzijnskwartier. nl of via de telefoon 071-4030669.

140 stickers en 7 Ocean Buddies SPAAR alle

Tot en met dinsdag 10 oktober 2017 spaar je 140 verschillende gratis stickers, die je in het speciale Ocean Buddies stickeralbum kunt plakken. Ook kun je de 7 superzachte Ocean Buddies knuffels verzamelen. Veel spaarplezier! Ontdek alles over Ocean Buddies op Hoogvliet.com/oceanbuddies.

3 EXTRA ZAKJE S

3 STUKS

Ariel wasmiddel 3 pakken met 13 – 16 stuks, 1125 gram of flessen 1170 ml

16.59 – 20.85

8.

99

Geldig van woensdag 13 t/m dinsdag 19 september 2017 Bestel ook je boodschappen online op hoogvliet.com. Zet- en drukfouten voorbehouden.


DE RIJNSBURGER

n is een ondernemende organisatie die samen met anderen stimuleert dat mensen actief meedoen en mee kunnen blijven doen aan de samenleving, ongeacht hun leeftijd, achtergrond of beperking.

WELZIJNSKWARTIER

De activiteiten en diensten van Welzijnskwartier zijn gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en het welzijn van mensen. Hierbij valt te denken aan het verstrekken van informatie, advies, geven van voorlichting, het bieden van cliëntondersteuning, ondersteunen van mantelzorgers, organiseren van sociaal culturele activiteiten, vraag-

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

baak vrijwilligerswerk, sport, bewegen, maaltijdenservice, belbusindicatie 80plus, personenalarmering en accommodatiebeheer. Aan vluchtelingen (met een voorlopige) verblijfsvergunning bieden we hulp en ondersteuning bij het inburgeren en integreren in de samenleving. Welzijnskwartier werkt intensief samen met vrijwilligers en diverse organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn. WELZIJNSKWARTIER n Huize Callao, Callaoweg 1, 071 4033323, info@welzijnskwartier.nl, www. welzijnskwartier.nl

Pilot Tabletmaatje: aftrap tijdens actieweek De pilot Tabletmaatje van Welzijnskwartier start28 september. Tijdens dit project leren jongeren van 10-14 jaar ouderen individueel om te gaan met een tablet.

De jongeren maken op deze manier kennis met thema’s ‘Kwetsbaarheid’, ‘Eenzaamheid’ en ‘Nabuurschap’. De jeugd is de toekomst en zij zullen - nog meer dan wij - op elkaar moeten bouwen.

Wat willen we hiermee bereiken? Met een tablet kun je de buitenwereld - als het ware - de huiskamer binnenhalen. Er zijn een hoop ouderen met weinig financiële middelen en weinig sociale contacten.

De Tablets kunnen we aanschaffen dankzij het fonds van de Haringtocht. Beloning voor een goed afgeronde cursus is de mogelijkheid de tablet over te kunnen nemen met een forse korting. Om te zorgen dat het aanbod bij de juiste doelgroep terecht komt worden deelnemers geselecteerd vanuit Seniorenweb, AOBK en TSO.

Door deze ouderen te leren omgaan met een tablet kunnen ze instromen bij het wekelijks ‘samen computeren’. Daar kunnen zij blijven oefenen, delen en contacten leggen.

In maart 2018 wordt besloten of de pilot regulier aanbod wordt.

8

Katwijk Sterk: tegen eenzaamheid en voor dementievriendelijk Dementie en Eenzaamheid in gemeente Katwijk? We praten er niet altijd over, maar het komt wel voor, en waarschijnlijk meer dan u denkt. Uit recent onderzoek van de GGD telt de gemeente Katwijk 5.200 (8%) ernstig eenzame inwoners. Daarnaast hebben 1012 (1,5%) inwoners van Katwijk een vorm van dementie. Daarbij horen 2419 (3,75%) inwoners die intensief voor hun naaste met dementie zorgen en mantelzorger zijn. De verwachting is dat deze cijfers de komende jaren alleen maar zullen stijgen. Omdat veel inwoners dagelijks met Eenzaamheid of Dementie te maken hebben, heeft gemeente Katwijk Welzijnskwartier de opdracht gegeven deze thema’s aandacht te geven. Afgelopen juni was er een geslaagde conferentie

waar vele lokale organisaties na hebben gedacht over oplossingen voor de toekomst. Nu is het nu tijd voor actie.

Van 21 september tot 1 oktober doet Katwijk mee aan de ‘landelijke Week tegen de Eenzaamheid’ en ‘Wereld Alzheimerdag’. Tijdens deze ‘week’ worden er in de gemeente door vele lokale partijen activiteiten georganiseerd. Er is een breed aanbod voor iedereen. Met de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende activiteiten en organisaties, die iets organiseren om eenzaamheid te voorkomen of te bestrijden.

lemaal kan overkomen en soms niet in de hand hebben. Tijdens de veiling van de jaarlijkse Haringtocht is er €30.000 opgehaald. Met deze fantastische opbrengst worden verschillende activiteiten in de actieweek ondersteunt, maar ook nieuwe projecten worden opgezet. Tijdens de lokale actieweek zijn er bijna dagelijks Pop-up informatiepunten, waar u welkom bent met uw vragen en verhalen. Ook als u bezorgd bent over iemand in uw omgeving of als mantelzorger soms in de knel zit. Laten we er gewoon over praten. Elk Informatiepunt is er voor iedereen, en geeft aandacht aan een bepaald thema (zie Buurtbanken).

Het belangrijkste is dat er over Eenzaamheid en Dementie gepraat mag worden. Het is iets wat ons al-

Het volledige programma van de actieweek staat op www.welzijnskwartier.nl.

Maak Eenzaamheid bespreekbaar

Buurtbanken on tour Wij zijn trots op onze vrijwilliger Anita Laterveer, die met haar buurtbanken mensen uit de wijk met elkaar in contact brengt. Anita heeft haar aanvraag voor de buurtbanken bij Dunavie’s kerstactie ingezonden. En met succes. Afgelopen juni zijn de banken in gebruik genomen. Anita vertelt: ‘Je moet elkaar in de gaten houden en als het niet goed met iemand gaat een hand uitsteken. Er wordt steeds meer verteld. Nu bijvoorbeeld vertellen alleenstaanden die zich erge zorgen maken over de verhoging van de zorgverzekering. Dat geeft spanning, mensen gaan zich soms afzonderen. Ik luister en probeer mensen een stapje verder te helpen. Na het succes in mijn eigen wijk leek het mij me leuk om meer mensen van de banken te laten genieten.’ Tijdens de actieweek verschijnen de buurtbanken op verschillende plaatsen. Een perfecte gelegenheid voor bewoners om eens een praatje te maken met buren die u nog nooit heeft gesproken. Buurtbanken & thema’s pop-up informatiepunten De buurtbanken staan - m.u.v. zaterdag 23 september - bij de ingang van het informatiepunten. Waar

kunt u de buurtbanken & pop-up informatiepunten vinden: 21 september, 12.00-15.00 uur Dementie (de Duinrand, Waterboslaan 40) 22 september, 09.00-12.00 uur Meedoen Met Een Beperking bij (Valken ‘68, Duyfraklaan 9) 23 september, 09.30-12.30 uur Gepensioneerden (Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62, Katwijk) Buurtbanken staan tijdens burendag aan de Tulpstraat in Katwijk Zee/Rijn

25 september, 10.00-13.00 uur Sociale Ondersteuning (de Burgt, Burg. Koomansplein 1, Rijnsburg) 26 september, 16.00-19.00 uur Meedoen (de Krom, De Krom 57, Katwijk) 27 september,09.00-12.00 uur Jong Volwassenen (Kluskwartier, Tulpstraat 15a, Katwijk) 28 september, 19.00-22.00 uur Jongeren (de Schuit, Voorstraat 59, Katwijk ) 29 september, 14.00-16.00 uur Migranten (De Schelp, Suurmondstraat 1, Katwijk)


K AT W I J K

H E E F T

A A N D A C H T

V O O R

E E N Z A A M H E I D

E N

D E M E N T I E

Gezamenlijke actieweek Kom erbij! PROGRAMMA VAN 21 SEPTEMBER T/M 1 OKTOBER 2017 WARME MANTEL XL “ZORG OOK GOED VOOR JEZELF | MANTELZORG (WZK) & MARENTE Een ochtend van ontmoeten, informatie en ontspanning voor mantelzorgers. Inloop vanaf 9.30 uur met koffie en lekkers. Vanaf 10.00 uur kunt u deelnemen aan twee korte workshops met een ontspannen thema. Toegang is gratis. Aanmelden is verplicht. Max. 60 personen. Aanmelden via www.welzijnskwartier/ activiteiten of 071-4033323. Wanneer: 23 september; 10.00-12.00 | Locatie: in de Serre van De Wilbert. POP-UP INFORMATIEPUNTEN Tijdens de lokale actieweek zijn er bijna dagelijks Pop-up informatiepunten die aandacht geven aan een bepaald thema. U bent hier welkom met uw vragen en verhalen. Ook als u bezorgd bent over iemand in uw omgeving of als mantelzorger soms in de knel zit. Het belangrijkste is dat er over Eenzaamheid en Dementie gepraat mag worden. Het is iets wat ons allemaal kan overkomen en soms niet in de hand hebben. Toegang is gratis & vrijblijvend. De popup Informatiepunten staan in het programma van de actieweek. Meer informatie: Marike van Vels 06 23878944 - marikevanvels@welzijnskwartier.nl BUURTBANK ON TOUR Een boegbeeld voor ontmoeting. Een perfecte gelegenheid voor bewoners en passanten om eens een praatje te maken met buren die u misschien wel eens voorbij ziet lopen, maar nog nooit heeft gesproken. U bent van harte welkom om een (gratis) kopje koffie te komen drinken. De banken zijn gewonnen door Anita Laterveer, bij Dunavie’s kerstactie om buurtbewoners een prettig thuis te wensen. De buurtbank staat: • 21 september: 12.00-15.00 aan de Waterboslaan Rijnsburg • 22 september: 9.00-12.00 aan de Duyfraklaan Valkenburg • 23 september: tijdens burendag aan de Tulpstraat Katwijk Zee/Rijn • 25 september: 10.00-13.00 aan de Burg. Kooimansplein Rijnsburg • 26 september: 16.00-19.00 aan De Krom Katwijk aan Zee • 27 september: 9.00-12.00 Tulpstraat Katwijk (Zee/Rijn) • 28 september: 19.00-22.00 aan de Voorstraat Katwijk aan Zee • 29 september: 14.00-16.00 aan de Suurmondstraat (Hoornes) SAMENWERKINGSPARTNERS GEZAMENLIJKE ACTIEWEEK Rabobank Katwijk, Buurt Preventie Katwijk, DSV Duinrand, Vitaliteit Centrum Katwijk aan den Rijn, Topaz Overduin, Curadomi Lelie Zorggroep, Voetbalvereniging Valken ’68, Voetbalvereniging Katwijk, Algemene Ouderenbond Katwijk (AOBK), Autisamen, I.O.V., Mies Schoneveld, Kat-Rijn, Servicecentrum Centraal, Servicecentrum Binders, Gemeente Katwijk, en De Ronde Tafel Noordwijk- Katwijk

Van 21 september t/m 1 oktober 2017 is het actieweek in gemeente Katwijk. Deze week sluit aan bij de ‘landelijke week tegen de eenzaamheid’ en Wereld Alzheimerdag. Tijdens deze ‘week’ worden er in onze gemeente door vele lokale organisaties activiteiten georganiseerd. Tevens is er de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende activiteiten en organisaties, die iets organiseren om eenzaamheid te voorkomen of te bestrijden. Er is een breed aanbod voor iedereen. In deze drie pagina’s vindt u het uitgebreide programma van de actieweek, het wekelijks aanbod van de diverse organisaties en een locatie ABC met adressen en telefoonnummers.

De Buurtbank on tour PROGRAMMA VAN DE ACTIEWEEK De locatienamen zijn bij de activiteiten genoemd. Het adres kunt u terugvinden in het Locatie ABC.

gerenwerk Welzijnskwartier 4 keer per jaar verzorgen de jongeren van de Schuit een heuse discoavond. De jongeren gaan samen met de medewerkers van Overduin de bewoners van de afdelingen ophalen en dan kan het feest losbarDonderdag 21 september 12.00-15.00 Pop-Up Informatie- sten. Niet openbaar toegankelijk. punt Dementie |De DUINRAND] 13.00- 19.00 Activiteitenaan- Zaterdag 23 september bod [VITALITEIT CENTRUM] | Vi- 9.30-12.30 Pop-Up Informatiepunt taliteitscentrum Katwijk aan den Gepensioneerden [ZWANENBURG ] Rijn, 13:00-14:00 Yoga door Elvira 9.30-12.30 Open- Burendag Pronk, 14:00-15:00 Wandeling [ZWANENBURG ] – AOBK & Oudepraktijk Samen Gezond, 15:30- renwerk Welzijnskwartier Openhuis 16:00 Koffie, 16:00-17:00 Work- en Burendag in één. Om 11.00 draaishop haptonomie contact maken, en we een film van het Katwijks mu17:00-17.15 Inleiding Autisamen; seum. Toegang is gratis. een organisatie die zich bezighoudt met jongeren met autisme, 17:15- Maandag 25 september 17.30 Lancering We Helpen; ont- 10.00-13.00 Pop-Up Informamoetingsplek en de week van de tiepunt Sociale Ondersteuning eenzaamheid 17:30 Avondeten. [BURGT] Deelname is gratis. Vooraf aan- 12.30-13.30 NAH lunch [BINDERS] melden bij: info@mt-sw.nl of via |Gemiva-SVG & Het Raamwerk Bent u bekend met hersenletsel, sluit 0612820969. 14.00-16.00 “La Musiquette” dan aan bij onze lunch. U mag iemand meenemen. Deelname is gra[OVERDUIN] | Topaz Overduin Klassieke, operette muziek en zang tis. Max. 15 personen. Vooraf aanvoorstelling gehouden in de Kapel. melden 071 4020240 Na afloop is er een hapje en drankje. 14.00-16.30 Feestelijke Opening Toegang is gratis. Vooraf aanmel- Vissercafé ’T Hof 67+ [WILBERT] |Wilbert Marente Niet alleen voor den. 071-4056111 zeelui, maar wel alléén voor mannen! Toegang is gratis. Wel graag Vrijdag 22 september 9.00-12.00 Pop-Up Informatie- aanmelden (071) 406 15 00 punt Meedoen Met Een BeperDinsdag 26 september king [VALKEN’68] 10.00-12.30 Inloopspreekuur De- 16.00-19.00 Pop-Up Informamentie & Casemanagement [CURA- tiepunt Vitale Sportvereniging [KROM] DOMI] |Lelie Zorggroep Meer informatie: Elly Hasselman-de 10.00-12.00 Workshop BladMooij | 06-10328902 | e.hassel- schaaltje Keramieken [CENTRAAL] | Gemiva-SVG & Het Raamwerk & het man@leliezorggroep.nl 19.00-21.30 Huntington Disco Lichtpunt [Overduin] | Topaz Overduin & Jon- Kom binnen bij Centraal. Er is ruimte

voor 6 personen. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden 071 7200870. Woensdag 27 september 9.00-12.00 Pop-Up Informatiepunt Jong Volwassenen- [KLUSKWARTIER@ PMT] 18.00-20.00 KOM ERBIJ tijdens de Maaltijdquiz 18+ [TREFPUNT] |Gereformeerde Kerk “De Goede Herder” De maaltijdquiz is een gezellig uitje, en bij uitstek een gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens de maaltijd kunnen we wellicht ook ideeën verzamelen voor vervolgactiviteiten. Deelname is gratis. Vooraf opgeven. Opgeven bij Marja Ravensbergen-Slootweg | 06-30193611 of marjaslootweg1@gmail.com Donderdag 28 september 19.00-22.00 Pop-Up Informatiepunt Jongeren [SCHUIT] 14.00-16.30 Startbijeenkomst Tabletmaatje |[BURGT] | Ouderen- en Jongerenwerk WZK & Seniorenweb. Tijdens deze pilot gaat jongeren van 10-14 jaar ouderen leren omgaan met een tablet. Deelname aan de cursus is gratis, maar aanmelding vooraf is noodzakelijk. Maria van der Plas WZK 071 4071690

Vrijdag 29 september 14.00-16.00 Pop-Up Informatiepunt Migranten [SCHELP] Zaterdag 30 september Het SPIJS & FIJN Event | Ronde tafel Katwijk- Noordwijk & Spijs & Wijn & Welzijnskwartier e.a. Een verzorgde fijne dag voor mensen die dit echt verdienen. Op persoonlijke uitnodiging. Niet openbaar toegankelijk. Niet aangesloten of niet Katwijks, maar zeker de moeite waard… Reuring Noordwijk. Vele Katwijkers gingen u voor en zijn razend enthousiast. Reuring is geopend op dinsdag van 9.00 tot 15.30 en op donderdag van 13.30 tot 15.30. Meer weten: www.reuringnoordwijk.nl Donderdag 12-10-2017; 19.30 tot 21.30 Omgaan met Dementie-Topaz Overduin-WZK Wat is dementie en hoe kan je als vrijwilliger met een persoon met dementie omgaan? Er is ruimte voor eigen ervaringen en vragen. Aanwezig: psychologe Quirine Slik en maatschappelijk werker Corrie van Dijk-Wassenaar. Aanmelden tot 6 oktober: 071-40 33323 of vip@welzijnskwartier.nl.

VERVOLG PROGRAMMA OP VOLGENDE PAGINA’S

KERKELIJKE GEMEENSCHAP HEEFT AANDACHT VOOR EENZAAMHEID De kerk is belangrijk in Katwijk. Met name het pastoraat en diaconaat kunnen een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van mensen die zich eenzaam voelen. Een eerste stap bij het bestrijden van eenzaamheid is het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Wij hopen dat de kerkelijke gemeenschap gehoor geven aan de Nationale Week tegen de Eenzaamheid. Reeds drie kerkelijke gemeentes hebben dit aan ons bevestigd: De Hervormde gemeente Rijnsburg, de Vredeskerk Katwijk aan Zee, en de Gereformeerde Kerk “De Goede Herder” te Katwijk. Hartelijk dank daarvoor!


PROGRAMMA VAN 21 SEPTEMBER T/M 1 OKTOBER 2017 WEKELIJKS AANBOD VAN DIVERSE ORGANISATIES Voor meer informatie en contactgegevens verwijs ik u naar het Locatie ABC. Maandag 09.30 -11.30 Femke Naailessen [SCHELP] | Wijkwerk WZK Vrije inloop €2,00 09.15 - 11.30 Cursus Yoga 55+ [COLIGNY] | Kat-Rijn. Op inschrijving. 09.30-11.30 Cursus Schilderen 55+ [COLIGNY] | Kat-Rijn. Op inschrijving. 10.00-14.00 Koek En Soepie 50+ [ZWANENBURG] | Ouderenwerk|WZK Vrije inloop. 10.00-11.30 Voorhof Zingen 30+ [VOORHOF] | Wijk- & Ouderenwerk WZK Op inschrijving €9,00 p/m. 13.30-17.00 Biljarten Man 50+ [ZWANENBURG] | Biljartvereniging Zwanenburg (AOBK) inschrijving. 13.15 -17.00 Bridge 55+ [COLIGNY] | Kat-Rijn Inloopinschrijving om 13.15 uur €3,00 per paar. 14.00 tot 16.30 (laatste maandag) Visserscafé mannen 67+ [WILBERT] |Wilbert Marente Wees welkom! Wel even aanmelden. 14.00-16.30 Samen Kaarten 50+ [ZWANENBURG] |AOBK Vrije inloop gratis. 14:30 - 15:30 Volksdansen voor dames 55+-[VOORHOF] |Wijk- & Ouderenwerk WZK Op inschrijving. 15:00 tot 17:00 Factory 11+ [SCHELP] | Jongerenwerk WZK. Vrije inloop gratis. 18.00-20.00 Meidencafé 13+ [SCHELP] | Jongerenwerk WZK. Vrije inloop gratis. Dinsdag 9.30-11.30 Femke Vrouwen Koffieochtend 18+ [SCHELP] | Vrouwenwerk WZK Vrije inloop gratis. 10.00-12.00 Computeren Met Coffee En Cookies 50+ [ZWANENBURG] | Seniorenweb & Ouderwerk WZK Vrije inloop. 10.00-12.00 Zingen 40+ [ZWANENBURG] | De Vierboet Op inschrijving. 10.00-11.30 Cursus Linedance [COLIGNY] | Kat-Rijn Op inschrijving. 11.00-14.00 KOFFIE+ 50+ [ZWANENBURG] |Ouderenwerk WZK 13.30-17.00 Biljarten 50+

Wandelclub

Wandelvoetbalteam [ZWANENBURG] |Biljartvereniging Zwanenburg (AOBK) 13.30-15.30 Femke Samen maken 18+ [SCHELP]| vrouwenwerk WZK Vrije inloop gratis. 13.30-14.40 Cursus Zang (mannen) [COLIGNY] | Kat-Rijn Op inschrijving. 14.00-16.30 Damessoos 50+ [ZWANENBURG] |- AOBK Vrije inloop gratis. 14.00-16.30 Samen Kaarten 50+ [ZWANENBURG] |AOBK Vrije inloop gratis. 14:00 Tot 15:00 Taalcursus Sport & Spel [KROM]|Sport & Medelanders WZK Op inschrijving. 15.00-16.00 Cursus Zang (dames) [DE COLIGNY’] | Kat-Rijn Op inschrijving. 15.00-17.00 Spreekuur Ouderenadvies [ZWANENBURG] Ouderenwerk WZK Vrije inloop gratis. 17.00-19.00 Eetkamer De Krom 18+ | Sport WZK Driegangenmenu €5,00, exclusief drankjes. Voor 12 uur reserveren. 19.30 - 22.30 Ontspannen Kaarten/ Bingo 18+ [ZWANENBURG] | I.O.V. Activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking die zelfstandig en mobiel zijn. Op inschrijving. 17:30 tot 20:00 Kookcafé 11+ [SCHELP] |Jongerenwerk WZK Op inschrijving.

Woensdag 9.30-11.30 Femke Beauty Ochtend 18+ [SCHELP] |Vrouwenwerk WZK Vrije inloop gratis. 9.30 - 11.00 Fietsen 50+ [ZWANENBURG] |Ouderenwerk WZK 9.30 verzamelen. Vrije inloop gratis. 9.30-11.30 Cursus Schilden 55+ [COLIGNY] | Kat-Rijn Op inschrijving. 10.00-11.00 Wandelvoetbal 55+ [KROM]| Sport WZK Op inschrijving. 10.00-12.00 Computeren Met Coffee En Cookies 50+ [DORPSHUIS VALKENBURG] |-Seniorenweb & Ouderenwerk WZK Op afspraak. 10.00-12.00 KOFFIE- INN (oneven weken) 50+ [ZWANENBURG] |Ouderenwerk WZK Vrije inloop. 10.00-14.00 Koffie+ 50+ |Ouderenwerk WZK Op inschrijving. 13.30-17.00 Biljarten Man 50+ [ZWANENBURG] | Biljartvereniging Zwanenburg (AOBK) Op inschrijving. 14.00-16.30 Samen Kaarten 50+ [ZWANENBURG] | AOBK Op inschrijving. 14.00-15.30 Cursus Linedance [COLIGNY] | Kat-Rijn Op inschrijving. 14:30 tot 16:30 Factory 11+ [SCHELP]| Jongerenwerk WZK Vrije inloop gratis. 14.30-16.30 (laatste woensdag ) Bingo & Loterij 50+ [VOORHOF] |Ouderenwerk WZK €4,00 per plankje incl. loterijlootjes. 14.00-14.45 & 14.45-15.45 Meer Bewegen Voor Ouderen [ZWANENBURG] | Sport WZK Op inschrijving. Na schooltijd - Come4Sports 10+ | Sport WZK Zie activiteitenoverzicht op school. 15.00-16.00 A-Team 10-17 [VALKEN’68] |- Autisamen & Sport WZK Het A-team is een sportteam voor kinderen met autisme. Op inschrijving: autisamen@gmail.nl €3,00 per les. Meer weten: www.autisamen.nl 17:30 tot 20:00 Kookcafé 11+ [SCHELP] |Jongerenwerk WZK Op inschrijving. 18:00 Tot 20:00 Eettafel De Gouden Schelp [SCHELP] |

Wijkwerk WZK €3,00, €1,50 voor een kind. Vooraf aanmelden. 19:30-21:00 (2e woensdag ) JAS [HOK] | Jongeren WZK Activiteiten voor jongeren met autisme. 19.30 tot 21.30 LVB Café 10+ [SCHELP] | jongerenwerk WZK Speciaal voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking. 19.30-21.30 uur. Alzheimer Café Katwijk (2de woensdag) |Alzheimer Nederland Vrije inloop v.a. 19.00 gratis. Donderdag 9.00-10.00 Taal fietsen voor dames 18+ [IJSCLUB VOORWAARTS] |Sport & Medelanders WZK Fietsles en taalondersteuning voor damesstatushouders en maar voor hen die hier al langer zijn! Op inschrijving. 9.15-10.15 & 10.30-11.30 Cursus Yoga [COLIGNY] | Kat-Rijn Op inschrijving. 10.00- 12.00 Inloopochtend Voor Buren [SCHELP] | Wijkwerk WZK Vrije inloop gratis. 10.00-12.00 Computeren Met Coffee En Cookies 50+ [ROSKAM] | Seniorenweb & Ouderenwerk WZK Vrije inloop gratis. 10.00-14.00 Crea Morgen (even weken) 50+ [ZWANENBURG] |Ouderenwerk WZK Vrije inloop gratis. 12.00-13.00 Groepsmaaltijd (laatste donderdag) 18+ [DORPSHUIS VALKENBURG] |Wijkwerk WZK Driegangenmenu €5,00, exclusief drankjes. Voor 12 uur reserveren. 13.30-15.30 Femke Koffiemiddag & Voetmassage 18+ [SCHELP] | Vrouwenwerk WZK Vrije inloop gratis. 13.30-16.00 Klaverjassen & Jokeren 50+ [ZWANENBURG] | AOBK. Inloopaanmelding €2,50. 13.30-17.00 Biljarten 50+ [Zwanenburg] | Biljartvereniging Zwanenburg (AOBK) Op inschrijving. 14.00-16.00 Computeren Met Coffee En Cookies 50+ [BURGT] | Seniorenweb & Ouderenwerk WZK Vrije inloop gratis. 14.00-16.30 Koersbal 50+ [VOORHOF] | Wijkwerk WZK Vrije inloop gratis.

14.00-16.30 Samen Kaarten 50+ [ZWANENBURG] | AOBK Vrije inloop gratis. 14.00-16.30 Klaverjassen/ Jokeren-[COLIGNY] | Kat-Rijn Vrije inloop € 2,50 17.00-19.00 Eetkamer De Krom 18+ | Sport WZK Driegangenmenu €5,00, exclusief drankjes. Voor 12 uur reserveren. 19:00 Tot 21:00 Samen Eten (2de Donderdag vd mnd) [CALLAO]Medelanders WZK Kaarten zijn te koop in Huize Callao. €3,00. Voor 12 uur reserveren. Vrijdag 9:30 Tot 11:30 Femke Hapjes Maken (3e Vrijdag vd maand ) [SCHELP] | Vrouwenwerk WZK Vrije inloop €0,50 9.45- 10.45 Valken ‘68 Wandelgroep 18+ ) [VALKEN ‘68] | Sport WZK Een wandel activiteit in matig tempo voor iedereen die zin heeft. Vrije inloop gratis. 9.30-11.00 Huize Callao Wandelgroep 18+ [CALLAO] | Sport WZK. Vrije inloop gratis. 9.30-11.30 Cursus Schilden [COLIGNY] | Kat-Rijn Op inschrijving. 13.30-17.00 Biljarten 50+ [ZWANENBURG] |-Biljartvereniging Zwanenburg (AOBK) Op inschrijving. 13.30 -17.00 Bridge 55+ [COLIGNY] | Kat-Rijn inloopaanmelding. 14.00-16.30 Samen Kaarten 50+ [ZWANENBURG] | AOBK Vrije inloop gratis. 14.00-16.00 Grote Bingo (laatste vrijdag ) 50+ [Zwanenburg] | Ouderenwerk WZK 19:00-00.00 Eigenavond 13+[SCHELP] | Jongerenwerk WZK Vrije inloop gratis. 19.30-21.30 Grote Bingo (Laatste vrijdag vd mnd) 18+ [SCHELP] | Wijkwerk WZK Zondag 10.00-11.30 Wandeling Voor Mensen In Rouw 18+ [PANBOS] | Mies Schoneveld Meer weten: Mies Schoneveld | 071-4018779 24 | info@miesschoneveld.nl


LOCATIE’S ABC BEWEEG & SPEELTUIN | TOPAZ OVERDUIN Toegankelijk voor de bewoners van Overduin. Daarnaast mogen alle inwoners van Katwijk er gebruik van maken. Nachtegaallaan 5 2225 SX Katwijk | www.topaz.nl

kunnen treffen en een uitgebreid activiteitenprogramma. Waterboslaan 40 (Tijdelijke huisvesting) 2231 BJ Rijnsburg | 071 20 492 00 | www.dsv-verzorgdleven.nl/ location/duinrand

DORPSHUIS VALKENBURG SPORTBEDRIJF Katwijk & Welzijnskwartier Het Dorpshuis biedt tal van faciliteiten, waaronder een bibliotheek, een zorgvleugel, vergaderruimten, een theaterzaal en een gezellige brasserie. Is tevens toegankelijk voor mindervaliden. Kerkweg 3 2235 BC Valkenburg | of WIJKSERVICECENTRUM BINDERS 071-4015947 | info@sbkatwijk.nl | Gemiva-SVG Groep, het lichtpunt http://sportbedrijfkatwijk.nl/hetHet Raamwerk dorpshuis Deelnemers verlenen diensten in de Computeren Met Coffee En Cookies: wijk Katwijk-Binnen. Voor deelname 071-4074467 is een zorgindicatie nodig. Groepsmaaltijd: Ria Paap |071Kerkstraat 68, 2223 AJ Katwijk aan 4030669 |riapaap@welzijnskwartier Zee | 071 4020240 | binders@wijkservicecentrum.com | HET TREFPUNT | GEREFORMEERwww.bijbinders.nl/binders DE KERK “DE GOEDE HERDER” Er is twee keer in de maand inDE BURGT loophuis. Hoofdstraat 35, 2235 CB Het multifunctionele centrum biedt Valkenburg | 0714075647 | | gkv. onderdak aan een aantal maatscriba@solcon.nl | http://de-goeschappelijke instellingen en een de-herder.protestantsekerk.net brasserie. Burgemeester Koomansplein 1 2231 JONGERENCENTRUM ’T HOK | DA, in Rijnsburg | 071- 4087774 | WELZIJNSKWARTIER www. burgtrijnsburg.nl Hofweide 1a 2231 ST Rijnsburg | Contactpersoon Tabletmaatje: www.kattuk.nl/tag/t-hok mariavanderplas@welzijnskwartier.nl Contactpersoon: Jeroen van der Voort | 06-43019444 | jeroenvandHUIZE CALLAO | ervoort@welzijnskwartier.nl | WELZIJNSKWARTIER Hoofdkantoor van Welzijnskwartier. IJSCLUB NOOITGEDACHT Callaoweg 1, 2223 AS Katwijk Een vitale sportvereniging waar Frontoffice openingstijden: Maanontmoeting en activiteiten plaatsdag tot en met donderdag: van vinden. Duyfraklaan 15 Valkenburg | 08.30 tot 17.00 uur. Vrijdag: van www.ijsclub-nooitgedacht.nl 08.30 tot 13.00 uur. 071 4033323 | Contactpersoon: Roy van Schie | info@welzijnskwartier.nl | 06-13423863 | www.welzijnskwartier.nl royvanschie@welzijnskwartier.nl BIBLIOTHEEK KATWIJK Ook de bibliotheek herbergt vele activiteiten en heeft 5 locaties: Hoofdbibliotheek Katwijk, Bibliotheek Hoornes/ Rijnsoever, Bibliotheek Rijnsburg, Bibliotheek Valkenburg, Haal- en brengpunt de Roskam. www.bibliotheekkatwijk.nl

OVERDUIN | TOPAZ Naast de zorgspecialisaties en -diensten op het gebied van dementie en de ziekte van Huntington biedt Overduin een groot en divers aantal activiteiten en een goed restaurant. Nachtegaallaan 5 2225 SX Katwijk https://topaz.nl/in-de-buurt/locaties/ topaz-overduin Contactpersonen: Astrid Buskermolen en Jenny Bakker | 071-4056111 | a.buskermolen@topaz.nl of j.bakker@topaz.nl DE ROSKAM & DE BUUREN (Katwijk Zee) | Oranjevereniging Katwijk Een prominent gebouw in het hart van dit mooie dorp. Er zijn vele activiteiten. Turfmarkt 2, 2223 EH Katwijk aan Zee | 071 403 0199 | jeroen@proeflokaaldebuuren.nl

SCUM | WELZIJNSKWARTIER JEUGDACTIVITEITEN 12+ Noordduinseweg 3 2221 BL Katwijk | www.scumkatwijk.nl | 0714027968 | info@scumkatwijk.nl Voor openingstijden Check: Dagelijks geopend m.u.v. zaterdag: 20.00-22.00 Contactpersoon: Nadine de Koning | 06-13424207 | nadinedekoning@welzijnskwartier.nl TEAM SOCIALE ONDERSTEUNING ‘T KWADRANT/DE BURGT Het team sociale ondersteuning is er voor al uw vragen over werk, financiën, wonen, zorg, welzijn, voorzieningen en dagbesteding. Samen bedenken we een oplossing. Schimmelpenninckstraat 10, Katwijk | (071) 4065900 Rijnsburg, Valkenburg of Katwijk aan den Rijn: De Burgt, Burg. Koomansplein 1, Rijnsburg | (071) 4065100 www.teamsokatwijk.nl info@teamsokatwijk.nl

maandag 14:30 - 15:30 uur Vliet Noordzijde 36, 2231 GN Rijnsburg | https://welzijnskwartier.nl/ ons-werk/21/wijkwerk/187/de-voorhof-rijnsburg Contactpersoon: Ria Paap | 071-4030669 | riapaap@welzijnskwartier.nl Inschrijven Zingen: 071-4033323. WOONZORGCENTRUM DE WILBERT | MARENTE Er worden veel gezellige activiteiten georganiseerd voor bewoners, maar ook voor u als u nog zelfstandig woont en graag anderen ontmoet en gezamenlijk iets wilt ondernemen. Het is er heerlijk wandelen in de Binnentuin en langs de dierenweide. Overrijn 7 2223 ER Katwijk | (071) 406 15 00 | info@marente.nl. Katwijk.

DIENSTENCENTR.ZWANENBURG | AOBK & WELZIJNSKWARTIER BUURTCENTRUM DE SCHELP | In het dienstencentrum worden WELZIJNSKWARTIER verschillende activiteiten voor-en In de wijk Hoornes zijn Wijkteam door-ouderen georganiseerd gericht Zee & jongerenwerk aanwezig. VOETBALVERENIGING VALKEN op ontmoeting en ontspanning. Het wordt gerund door vrijwilligers van Contactpersoon: Raymond Lempers Suurmondstraat 1 2221TH Katwijk | ’68 & WELZIJNSKWARTIER | 071-4033323 / 06-57223160 | ray- https://welzijnskwartier.nl | 071-889 Het is een van de Vitale sportvereni- de algemene ouderenbond Katwijk. 44 61| deschelp@welzijnskwartier.nl gingen waar sportieve of sociale en Loop gerust eens binnen bij een van mondlempers@welzijnskwartier.nl maatschappelijke activiteiten plaats onze activiteiten. Zwanenburgstraat Contactpersoon: Taalfietsen | Natha- Wijkwerk / Femke: Margriet Rous | vinden. Duyfraklaan 9 TO 2235 SL 62 2225 DZ Katwijk aan Zee lie Walther| 071-4033323 | nathalie- margrietrous@welzijnskwartier.nl Factory 11+: Cor van Duijvenbode Valkenburg www.aobk.nl | 071 4071690 walther@welzijnskwartier.nl |06-12619553 | corvanduijvenboContactpersoon: Jeffrey Drost aobkatwijk@gmail.com | Contactde@welzijnskwartier.nl 071-4033323 persoon: Maria van der Plas (WZK) | KLUSKWARTIER (VOORMALIG DE COLIGNY | STICHTING Kookcafé 11+ LVB Café 10: sport@welzijnskwartier.nl mariavanderplas@welzijnskwartier.nl PMT) | WELZIJNSKWARTIER Seniorenbelangen Kat-Rijn Seher Karagoz |06-51905166 | JeffreyDrost@welzijnskwartier.nl Contactpersoon Zingen: Jongeren uit gemeente Katwijk Kat-Rijn organiseert soosmiddagen, worden gecoacht in het ontwikkeseherkaragoz@welzijnskwartier.nl Aanwezig op maandag, woensdag Cor Varkevisser | 0622512535 cursussen en sport & spelactiviteien vrijdag overdag. Contactpersoon KOFFIE+ |Ouderenlen van technische en sociale vaar- Eettafel: Vooraf aanmelden op ten voor de 55+. Voor de agenda: locatie 071 8894461 werk WZK: digheden. Tulpstraat 15a 2223 HN zie www.kat-rijn.nl Maar ook even Katwijk | Contactpersoon: Marco VITALITEITCENTRUM Wilma de Best | 071 8894461| binnenlopen voor een praatje is KATWIJK AAN DEN RIJN wilmadebest@welzijnskwartier.nl Varkevisser | 06-13425713 | marco- JVC DE SCHUIT | heel gewoon. Louise de Colignylaan varkevisser@welzijnskwartier.nl WELZIJNSKWARTIER In dit centrum komen zorgverleners Contactpersoon I.O.V.: Janna 7, 2224 VT Katwijk | 071-4073674 Jeugdverenigingsclub met activitei- samen om zorg te verlenen vanuit Klinkenberg | 071 4015473 | Voor vragen of inschrijven: Mevr. ten voor jongeren van 10 -18 jaar, een multidisciplinair en holistisch 0640370090 SPORTPARK DE KROM | VOETG. Pieterse-Commandeur, 071maar ook voor 18+ oogpunt, waarbij de client centraal BALVERENIGING KATWIJK & 4072585/06-24752574 of marVoorstraat 59 (ingang aan de staat en gekeken wordt vanuit WELZIJNSKWARTIER grethavj@casema.nl Dwarsstraat) 2225 EM Katwijk aan mogelijkheden. Een vitale sportvereniging. Zee | www.deschuit.nl | Mgr Bekkersstraat 6 2223 AR De Krom 57, 2221 KK Katwijk aan KANTOOR CURADOMI, STICHinfo@deschuit.nl | Katwijk | www.vitaliteitcentrumkatZee | 071 402 7085 TING VOOR THUISZORG |LELIE wijkaandenrijn.nl Contactpersoon:Raymond Lempers | ZORGGROEP Contactpersoon: info@mt-sw.nl | 0612820969 06-57223160 | Frankenstraat 18, 2225 WV Katwijk raymondlempers@welzijnskwartier.nl Nadine de Koning 0613424207 | aan Zee |0900 2582583 nadinedekoning@welzijnskwartier.nl VOORHOF | WELZIJNSKWARTIER jongerenwerk: Woensdag & vrijdag: In de Voorhof kunt u terecht voor CONTACTPERSOON: DE DUINRAND | 15:00 - 17:00 diverse activiteiten gericht op TAALCURSUS SPORT & SPEL DSV VERZORGD LEVEN Eetcafé: Donderdag: 17:00 - 19:00 ontmoeting en ontspanning. Hier Nathalie Walther| 071-4033323 | Er is een winkel, een ontmoetingsis team Rijn van het wijkwerk nathaliewalther@welzijnskwartier.nl Tienersoos: Maandag & vrijdag: ruimte waar de bewoners elkaar 19:30 tot 22:00 Welzijnskwartier actief. Wekelijks WIJKSERVICECENTRUM CENTRAAL |HET RAAMWERK Alle activiteiten waar wij samen met cliënten een bijdrage terug kunnen leveren aan de maatschappij, pakken we aan. Voor deelname is een zorgindicatie nodig. Tulpenstraat 16-18, 2231 GW Rijnsburg | 071 720 08 70 | centraal@ wijkservicecentrum.com. www.hetraamwerk.nl/Dagbesteding/Regio/Centraal-Rijnsburg

IJSVERENIGING VOORTWAARTS (Goeri) Vitale sportvereniging. Goeri 1| 2221CH Katwijk | http:// ijsclubvoorwaartskatwijk.nl


Dddddddd dd gdd dddddgddd ddddddbddd. Dd dgddddd dddddd gddddd ddbddddd dgd gddd- dd Duurzaamheid mddbdgbddgddddd. ddddd ddddddd ddddd dd ddd ddddd Dddd dd gdddd�d dd dgddddd dd dd dddddddd dddd dd ddd ddd ddddddd dg�dd gdg ddd mdddgdddgddd bddddd ddd ddd ddddd ddmd dddd dddydgdd. dgd dddddddddd. Vdd ddd�dd ddd ddddd mdd BARdWOOD dgddddd ddgdd dd gdd dgdddddd ddd mddddd; mdd gd gddd ddd dgdddd dd bddddd BARdWOOD ddd gdd dggdmddg. dddddddddd!

gdd mdddd gdd dg ddd gddd dd ddd gdd zddd dddddddddd�dd dd.

Toepassing gdd gddd dddd gddddgdggdddd gddgddddd gddddddd dd dgddddd gdd dddddd zddd ddgddddddd zddd.


actief

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

13

Denk en doe mee aan het Platform Duurzaamheid GEMEENTE n Katwijk wil graag steeds duurzamer worden. Bewust omgaan met grondstoffen en energie, nu en in de toekomst.

Het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg. | Foto: pr.

Knallende opening Open Monumentendag SFEER

De Open Monumentendag dreigde aanvankelijk letterlijk en figuurlijk in het water te vallen maar de weergoden bedachten zich gelukkig bijtijds. n

Het thema van dit jaar was ‘Boeren, burgers en buitenlui’. In Katwijk aan de Rijn was hier perfect op ingespeeld tijdens de officiële opening op de Roskamburg. Kosten nog moeite waren gespaard om een oud Hollands gezelschap met een eeuwenoud kanon voor de openingsceremonie te arrangeren. Op de Turfmarkt waren er kraampjes met nostalgische koopwaar, figuranten in oer kledij met hun vuren en waanden de bezoekers zich even terug in de tijd. REUZE KNAL

In het programma stond vermeld dat burgemeester Cornelis Visser de dag zou openen door het kanon af te schieten. Hij hield een toespraak waarin hij te kennen gaf ook erg geïnteresseerd te zijn in cultuur en historie en dat hieraan in zijn nieuwe gemeente bepaald geen gebrek is. Ondertussen laadde de kanonnier het oude oorlogswapen. De burgemeester, glimlachend naar de aanwezigen: ‘Jammer voor jullie

maar ik waag me er toch niet aan. Dat laat ik aan de deskundige over’. De ‘deskundige’ ontstak met enige moeite de lont en waarschuwde de omstanders. ‘Oren dicht want het wordt een reuze knal’. Geen woord teveel gezegd want de klap moet in de hele gemeente te horen zijn geweest. Het werd ideaal weer om de verschillende monumenten te bezoeken. Zoals de boerderij van Van Leeuwen in Valkenburg en de Toren aan het Castellumplein. Via de oude pont kon men worden overgezet naar Rijnsburg en vice versa. Een van de stops in Rijnsburg was bij De Laatste Eer. Bezoekers konden hier, naast de historie, ook kennisnemen van het heden en de toekomst van het uitvaartwezen. Behalve een oude boerenkar van stalhouderij Haasnoot, waarop vroeger ook overledenen werden vervoerd, stond er de allernieuwste helemaal elektrisch aangedreven Tesla rouwauto, die uniek is in de wereld. In het museum van het Genootschap Oud Rijnsburg vertelden medewerkers over de historie van het bloemendorp, om de bezoekers vervolgens te verwijzen naar de Grote kerk, om eventueel de toren te beklimmen. Of een bezoek te brengen aan het mausoleum.

Een duurzaam Katwijk maken we samen. Wethouder Jacco Knape: “Wij willen de betrokkenheid vanuit de samenleving bij het duurzamer worden een structurele plek geven. Daarom nodigen we actieve en betrokken duurzame bewoners, ondernemers, verenigingen en instellingen uit om ook deel te nemen aan het Platform Duurzaamheid”. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt. Vorig jaar is het Platform Duurzaamheid opgericht. Een groep inwoners, ondernemers, bedrijven en organisaties uit Katwijk en directe omgeving hebben toen voor het eerst

samen met de gemeente nagedacht over duurzaamheidsthema’s, ambities, initiatieven en de uitvoering van initiatieven. Onder ander de opbrengst van deze bijeenkomst is meegenomen in de Duurzaamheidsagenda Katwijk waarin gekozen is om in te zetten op de onderwerpen: energie, afval en inkoop.

Meedenken over het verduurzamen van energie, afval en inkoop De kans is groot dat inmiddels binnen Katwijk ook anderen actief aan de slag zijn gegaan met duurzaamheid. Bent u dat? Zou u zo’n drie keer

per jaar tijdens inspirerende bijeenkomsten samen met anderen mee willen denken over het verduurzamen van energie, afval en inkoop? Heeft u ideeën over het samen bouwen en versterken van een duurzaamheidsgemeenschap? Of wilt u weten wat u nog meer kunt doen? En wat de gemeente kan bijdragen aan het duurzamer worden van Katwijk? Meld u dan aan. Aanmelden kan door uiterlijk 15 september een mail te sturen naar mevrouw Bakker via k.bakker@katwijk. nl onder vermelding van Duurzaamheidsplatform. Geef in de mail kort aan wat uw betrokkenheid is bij het onderwerp duurzaamheid. Er zijn 50 extra plaatsen beschikbaar. De volgende bijeenkomst van het Platform Duurzaamheid is op 20 september van 19.30 uur tot 22.00 uur op het gemeentehuis.

Bewoners Zanderij maken kennis met toekomstige buren. | Foto: pr.

n Puzzelstukjes Duinvallei vallen in elkaar INITIATIEVEN n ‘Erg spannend’, noemt projectleider Kees Kaptein de fase waarin het project Duinvallei nu zit. Het kostte een hoop gepuzzel, maar de tien initiatieven die zijn uitverkoren om zich te vestigen in de Duinvallei hebben allemaal een eigen plekje gevonden. De initiatieven presenteerden hun plek en plannen vorige week woensdag aan bewoners in de Zanderij. Die bewoners waren vooral benieuwd naar de exacte plannen van de Oranjevereniging die het grootste stuk grond inneemt in het gebied. Het plan ‘Muziek en Sport’ van de oranjevereniging roept nog wat vragen op bij enkele omwonenden die zich vooral zorgen maken over geluidsoverlast en de momenten waarop dat geluid geproduceerd gaat worden. De vereniging was echter afwezig en ‘op vakantie’.

Met de historische pont werden de bezoekers van Open Monumentendag overgezet. | Foto: pr.

Bewoners konden wel een kijkje nemen bij de plannen van de Groene Vallei, Full Body Gym, de Energietuin, Tuindersleven, de Kleine Duinvallei, Tiny Houses, de Stadsboerin en de Bijenkast. Die initiatieven vielen bij de meeste bewoners in de smaak. ‘Nu wordt het interessant om in dat gebied te gaan wandelen’, reageert een van hen. Een moeder uit de buurt is vooral blij met de Groene Vallei waar het Katwijkse bedrijf de Kievit biologische groente wil verbou-

wen. ‘Het is fantastisch voor mijn dochter dat ze daar wat kan leren.’ De Kievit wil daar ook zijn groente verkopen zodat bewoners daar altijd terecht kunnen voor vers en biologisch eten en dat valt in de smaak. ‘In de supermarkt moet je maar afwachten of het echt biologisch is. Straks weet je het zeker en kan je het ook nog eens van dichtbij meemaken’, reageert een buurtbewoner enthousiast. Enthousiasme was er ook bij de Kleine Duinvallei, die studio’s met een gezamenlijke huiskamer wil bouwen voor jongeren. ‘We hadden vanavond veel ophef en weerstand verwacht’, reageert initiatiefnemer Marc Hoekstra. ‘Bewoners waren eigenlijk vooral benieuwd hoe we de verbinding gaan maken met de bewoners en de gezamenlijke huiskamer.’ Toch waren er ook zorgen. Zo werd er aandacht gevraagd voor looppaden, het parkeren en hopen hondenbezitters op een uitlaatplek die er nu nog niet is. Daarnaast werd de mogelijkheid van vandalisme be-

sproken. Het zijn vraagstukken die de initiatiefnemers nog met elkaar willen bespreken. De verdeling van de Duinvallei is wel uitgebreid besproken en heeft geleid tot een plattegrond. Bij die indeling is geprobeerd een levendige mix te maken met ruimte groei en uitbreiding. Daarnaast vond de organisatie het belangrijk dat de Duinvallei zijn open en groene karakter behoudt. Na een hoop duw-, stoei- en trekwerk staan in het zuidelijke deel van het terrein de Tiny Houses, Zanderijtuinders, de Stadsboerin, Duinspeeltuin en de Bijenstal. Het grootste gedeelte in het midden van de Duinvallei is voor de Oranjevereniging voor muziek en sport met aan de westelijke zijde nog een stuk voor de Stadsboerin. In het noorden komen de projecten van de Groene Vallei, de Kleine Duinvallei en de Full Body Gym. Deze maand wordt de omgevingsvergunning voor ieder project aangevraagd. Eind september kunnen volgens Kaptein ‘misschien’ de eerste initiatieven dan al aan de uitvoering beginnen. De projectleider hoopt dat de gehele Duinvallei in februari of maart opgeleverd wordt.


Informatie Bekendmakingen gemeente Katwijk Openingstijden Alleen op afspraak Maandag van 8.00-17.00 uur Dinsdag van 8.00-17.00 uur Woensdag van 8.00-17.00 uur Donderdag van 8.00-20.00 uur Vrijdag van 8.00-17.00 uur U kunt heel makkelijk zelf een afspraak maken op onze website www.katwijk.nl/afspraak Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Wijkregisseurs De gemeente Katwijk heeft 5 wijken. Elke wijk heeft een wijkregisseur. Bij de wijkregisseur kunt u terecht met al uw vragen en ideeën over de leefbaarheid in uw wijk. Is er een maatschappelijk of sociaal probleem, dan kan de wijkregisseur bijvoorbeeld een gesprek regelen tussen bewoners, buurtverenigingen, opbouwwerk, woningcorporaties of politie. De wijkregisseurs hebben op vaste dagen en tijden inloopspreekuren samen met de wijkagent, maar u kunt ook een afspraak maken met de wijkregisseur. Katwijk aan Zee Wijkregisseur: André Veenstra Spreekuur: donderdag 15.00-16.00 uur, Koningin Julianalaan 3 (Gemeentehuis) Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 13.30-14.30 uur, Schimmelpenninckstraat 10 (Kwadrant) Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 10.00-11.00 uur, Turfmarkt 2 (De Roskam) Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 11.30-12.30 uur, Torenvlietslaan 12 (Brandweerkazerne van Valkenburg) Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 08.30-09.30 uur, De Burgt - Burg. Koomansplein 1

Algemene informatie bekendmakingen

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam, uw adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift dient u in bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de desbetreffende kolom). U kunt uw bezwaar ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.katwijk.nl. Een beroepschrift dient u in bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Het indienen van een bezwaarschrift schorst (meestal) niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. Bij onverwijlde spoed dient u een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening stuurt u een kopie van het bezwaar- of beroepschrift mee. Een beroep en een voorlopige voorziening dient u in via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. U heeft hiervoor DigiD nodig en u betaalt griffierecht. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. Verordeningen Verordeningen kunt u raadplegen op www.overheid.nl en www.officielebekendmakingen.nl. De papieren versie kunt u op het gemeentehuis inzien. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd webformulier. Zie op www.katwijk.nl.

Zorgloket Iedere werkdag van 8.00 tot 12.00 uur kunt u zonder afspraak terecht. Daarnaast is het Zorgloket ook op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur via 071-4065000

Ingekomen aanvragen Locatie

Omschrijving

Ontvangst aanvraag

Noordduinseweg 17, Katwijk

er is van Molecatenhoreca BV Huijs te Britten een aanvraag ontvangen op grond van de Drank- en Horecawet voor de uitoefening van het commercieel horecabedrijf

05-09-17

Kerkweg 3, Valkenburg

er is van Het Dorpshuis een aanvraag ontvangen op grond van de Dranken Horecawet voor het bijschrijven van 3 leidinggevenden

02-09-17

Ingekomen evenementen Evenementen Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Laan van Verhof 3, Rijnsburg

het organiseren van een kerstnachtdienst 2017 op 24-12-17

02-09-17

Strand, Katwijk

het organiseren van Katwijk Fietst op 11-11-17

04-09-17

Strand, Katwijk

het organiseren van Katwijk on Ice van 03-11-17 t/m 06-01-18

07-09-17

Kleinschalige evenementen Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Kanaalstraat, Rijnsburg

het organiseren van een Barbecue burendag op 23-09-17

05-09-17

Spreekuur Burgemeester

Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter informeert u bij de Commissie bezwaarschriften, tel. (071) 406 5000.

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen. Hierbij is de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing. De eventuele omgevingsvergunning wordt te zijner tijd gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen of bezwaren in te dienen.

Het spreekuur van de burgemeester gaat niet door op dinsdag 19 september. Elke dinsdag houdt de burgemeester een spreekuur waar u zonder afspraak terecht kunt. Het spreekuur is van 17.00-18.00 uur in het gemeentehuis van Katwijk. U kunt zich melden bij de receptie. Als het spreekuur niet doorgaat, leest u dat hier en op www.katwijk.nl.

Spreekuur Stadsbouwmeester De vergadering van de Stadsbouwmeester is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op woensdag 20 september 2017 om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken door contact op te nemen met Team Vergunningen, tel. (071) 406 5000.

Locatie

Omschrijving

Datum indiening

Moleneind 22, Rijnsburg

het vervangen en veranderen van de bestaande schuur

28-08-17

Koningin Julianalaan 3, Katwijk

het plaatsen van een bedieningspaneel aan de wand in de raadzaal van het gemeentehuis

25-08-17

Rijnsburgerweg 90, Rijnsburg

het plaatsen van een vliering in de 31-08-17 garage (inpandige wijziging)

Steenbakkerstraat 10, Katwijk

het wijzigen van de verleende omgevingsvergunning

31-08-17

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Thorbeckestraat 9, Katwijk

het kappen van 2 bomen

02-09-17

Stevinlaan, Katwijk

14-09-17

Anjelierenstraat 3 t/m 34 en Vliet Noordzijde 30 t/m 35, Rijnsburg

het vervangen van de balustrades van het winkelcentrum en de woningen in de Hoftuin

28-08-17

tussen Trappenberglaan en Kloosterschuurlaan, Rijnsburg

het opnemen van oude netten, het dempen van sloten, het aanleggen van riolering, het plaatsen van nutsvoorzieningen, het aanleggen van wegen en het aanleggen van sloten (project klei-oost zuid fase 1)

07-09-17

verkeersbesluit betreffende het aanwijzen van een parkeervak aan de Stevinlaan ter hoogte van huisnummer 2 als parkeerplaats bestemd voor het opladen van elektrische voertuigen

Turfmarkt, Katwijk

verkeersbesluit betreffende het aanwijzen van een parkeervak aan de Turfmarkt ter hoogte van huisnummer 6 als parkeerplaats bestemd voor het opladen van elektrische voertuigen

14-09-17

Asterstraat 24, Katwijk

het kappen van een boom

24-08-17

Zonnebloemstraat, Katwijk

intrekken van het verkeersbesluit betreffende het instellen van een voetgangersoversteekplaats aan de Zonnebloemstraat ter hoogte van huisnummer 22

14-09-17

Pioenhof, Katwijk

intrekken van het verkeersbesluit tot instellen van eenrichtingverkeer in de Pioenhof

14-09-17

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

14 september 2017

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief vraagt u telefonisch op. Bel tussen 08.00-17.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en meldt dat u een bouwdossier wilt opvragen. Dit kan ook digitaal: http://www.katwijk.nl/wonen-verkeer-en-leefomgeving/wonen-enverbouwen/bouwenverbouwen/#c2050

Bezwaar Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift, zie de aparte kolom ‘Algemene informatie bekendmakingen’. Verkeersbesluiten (het college)

Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend de volgende omgevingsvergunningen te hebben verleend of geweigerd. Hierbij is de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing.


van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 Website: www.katwijk.nl

Verleende omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Voorstraat 15A, Katwijk

het vervangen van de bestaande belettering op de luifelbakken aan de luifel van het pand

29-08-17

Kerkweg 3, Valkenburg

het plaatsen van een bordes op het lager gelegen platte dak van de sporthal

05-09-17

Koningin Emmastraat 12, Katwijk

het dichtzetten van het slop

07-09-17

Merovingenlaan kavel 3 De Horn/’t Nieuwe Lint, Rijnsburg

het bouwen van een woning

07-09-17

tussen Trappenberglaan en Kloosterschuurlaan, Rijnsburg

het opnemen van oude netten, het dempen van sloten, het aanleggen van riolering, het plaatsen van nutsvoorzieningen, het aanleggen van wegen en het aanleggen van sloten (project klei-oost zuid fase 1)

08-09-17

Evenementen Voor het inzien van onderstaande besluiten neemt u contact op met afdeling Ruimte en Veiligheid, team vergunningen, cluster APV bijzondere wetten. U kunt dit doen via het contactformulier op www.katwijk.nl of via tel. (071) 406 5000. Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Centrum, Katwijk

het organiseren van het In-style event op 16-09-17

31-08-17

Vinkeweg 32, Rijnsburg

het organiseren van Heemskerk familiedag op 23-09-17

05-09-17

Ter inzage De hieronder genoemde ontwerpbesluiten liggen een bepaalde termijn ter inzage (zie betreffende kolom) op het gemeentehuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden dan wel kunt u (zie achter de datum onder ‘inzagetermijn’) schriftelijk, mondeling of digitaal via het daarvoor bestemde webformulier gemotiveerde zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. Kennisgeving ontwerpbeschikking Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij voornemens zijn de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning te verlenen of te weigeren. Hierbij is de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing. Ontwerpbeschikking (verlenen) Locatie

Omschrijving

Ter inzage termijn

Noordduinseweg 6, Katwijk

het bouwen van een jaarrond strandpaviljoen (’t Wantveld)

12-09-17 t/m 23-10-17

Duingebied Berkheide, Katwijk

het slopen en gedeeltelijk vernieuwen van schoonmaakputten Berkheide

12-09-17 t/m 23-10-17

Kennisgeving verlenging beslistermijn Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Burgemeester en wethouders van gemeente Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal 6 weken: Locatie

Omschrijving

Uiterste beslisdatum

Hoofdstraat 15, Valkenburg

het uitbreiden van de woning

24-10-17 (6 weken extra)

Op de hoek van Voorhouterweg/ Bankijkerweg, op de Bankijkerweg ter hoogte van de Doornweg, op de Bankijkerweg ter hoogte van de Horstweg en op de hoek van de Horstweg/Vinkenweg, Rijnsburg

het plaatsen van 4 informatiezuilen ten behoeve van het bedrijventerrein ‘de Claver’

26-10-17 (6 weken extra

Agenda ambtelijke hoorzitting bezwaar Maandag 18 september 2017 om 14.00 uur in het gemeentehuis van Katwijk, Koningin Julianalaan 3. - Bezwaarschrift tegen het besluit van burgemeester en wethouders van 4 april 2017 tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor verlenging huisvesting Stichting DSV perceel Waterboslaan 40 te Rijnsburg

Op de hoogte blijven van de laatste berichten?

Afsluiting Koningin Julianabrug – Katwijk De Koningin Julianabrug wordt van maandag 18 september 7.00 uur tot vrijdag 22 september 17.00 uur afgesloten om een schade aan de brug te repareren. Hiervoor moet de brug half open staan zodat men goed bij de schade kan komen. Tijdens het repareren worden ook een aantal slechte plekken van de rijbaan en het fietspad hersteld en worden er reparaties aan het brugwachtershuisje uitgevoerd.

Omleiding Al het verkeer wordt omgeleid via de Hoorneslaan, de binnensluis en de Industrieweg. Dit zal met een omleiding geregeld worden. Dit betekent extra reistijd en extra drukte op de route. De weg wordt vrijdag 22 september weer opengesteld voor al het verkeer na afronding van de werkzaamheden.

Doe mee aan de burgerschouw! Bewoners kunnen meedenken over hun eigen wijk Door mee te doen aan de burgerschouw kunt u meedenken over wat goed is en wat kan worden verbeterd in uw eigen wijk. U geeft samen met andere bewoners cijfers over bijvoorbeeld de stoep, de lantaarnpalen of hoe netjes het is in de wijk. De jaarlijkse actie wordt gehouden tussen 14 september en 29 september 2017. Wat levert het bewoners op? Een medewerker van de gemeente Katwijk gaat tijdens de wijkschouw mee met de bewoners, om de resultaten vast te leggen. In november overleggen de deelnemers daarover met de wijkbeheerder en de wijkregisseur. Wat moet volgend jaar extra aandacht krijgen in het beheer en onderhoud van de buurt? Meedoen? Meedoen kost ongeveer 3 uur, waarin 6 tot 8 plekken in een buurt worden bekeken. Een groepje bewoners beoordeelt elke plek op 25 onderdelen, zoals zwerfafval, hondenpoep, straatmeubilair en het groenonderhoud. U kunt als bewoners zelf aangeven welke plekken u wilt bezoeken. Ook over de precieze datum en tijdstip wordt overlegd. Wilt u meedoen aan de burgerschouw of wilt u meer informatie? Dan kunt u via de mail contact opnemen met de managementassistenten van afdeling Beheer en Vastgoed: mabenv@katwijk.nl. Bij aanmelding graag uw NAW-gegevens, e-mailadres en telefoonnummer vermelden.

Controles hondenbelasting gaan weer van start! Vanaf 13 september 2017 zijn er in Katwijk weer controles op de hondenbelasting. Houders van 1 of meerdere honden zijn verplicht aangifte te doen en hondenbelasting te betalen. Een hondencontroleur kan bij u aanbellen en enkele vragen stellen over het al dan niet hebben van een hond. De hondencontroleurs kunnen zich legitimeren met een legitimatiebewijs van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR). Kijk voor meer informatie op de www.katwijk.nl. De belastingtarieven voor de honden in Katwijk staan vermeld op www.bsgr.nl/meer-weten/tarieven. Als u sinds kort een hond heeft en u heeft daarvan nog geen aangifte gedaan, dan adviseren wij u daarmee niet te wachten tot de controleur komt. Het snelste kunt u via www.digitalebalie.bsgr.nl uw hond of honden aan- of afmelden. U kunt hier ook een aangifteformulier of afmeldingsformulier downloaden, printen en opsturen.

19 september inloopavond Esthetisch Programma van Eisen RijnlandRoute De provincie Zuid-Holland werkt samen met de gemeente aan de inpassing van de RijnlandRoute op het tracédeel Ir. G. Tjalmaweg. De afspraken over o.a. de kwaliteit en de uitstraling van de weg worden voor de uitvoering vastgelegd in een Esthetisch Programma van Eisen (EPvE). Het EPvE is een belangrijk document bij de aanleg van de RijnlandRoute. Hierin worden afspraken gemaakt over de esthetische aspecten van de inpassing, zoals vormgeving, materiaalgebruik, groen en verlichting. Het EPvE wordt voor Katwijk een aanvulling op de Welstandsnota Katwijk 2012. Dit betekent dat de Stadsbouwmeester vergunningaanvragen in het kader van de RijnlandRoute aan het EPvE gaat toetsen. Inloopavond Het college van B&W heeft op 29 augustus kennisgenomen van het EPvE voor de Tjalmaweg. Om de omgeving te informeren, organiseren de gemeente en de provincie op 19 september een informatiebijeenkomst in de Burgerzaal van het gemeentehuis (Kon. Julianalaan 3). De bijeenkomst start om 19.00 uur. Belangstellenden zijn welkom deze avond bij te wonen. Voor meer informatie: kijk op www.katwijk.nl/rijnlandroute.

Wekelijkse nieuwsbrief www.katwijk.nl/nieuwsbrief

Website

www.katwijk.nl

Online afspraak maken? www.katwijk.nl/afspraak

Volg ons op Social Media!

www.twitter.com/ gemeentekatwijk

www.facebook.com/ gemeentekatwijk


Op de hoogte blijven van de laatste berichten? Wekelijkse nieuwsbrief

Vervolg bekendmakingen gemeente Katwijk

www.katwijk.nl/storage/ nieuwsbrief

Website

www.katwijk.nl

Online afspraak maken?

De gemeenteraad

Partij

Raadslid

Tel.

e-mail

CDA

Mevr. I.W. van der Plasde Groot

071-4028098

fractie@cdakatwijk.nl

Christen Unie

Mevr. G.K. Haasnootde Mooij

06-24366388

geesjehaasnoot@gmail.com

Vervulling van een vacature in de raad

D66

Dhr. R. Boland

06-22467768

ralf@d66katwijk.nl

Benoeming en installatie van een burgerlid van de raadscommissie

De Lokalen Dhr. G.H.A. Bol

071-4032443 06-36316703

gerardbol@live.nl

Gemeente Dhr. R.P. Slootweg Belangen

06-10001516

rene.slootweg@nl.unisys. com

Hart voor Katwijk

Mevr. A. H. van Ginkel Lanting

06-40259657

a.vanginkel @hartvoorkatwijk.nl

Kies Katwijk

Dhr. J.H. Haasnoot

06-24717940

jaaphaasnoot@ziggo.nl

PvdA

Dhr. M. van Tuijl MSc

06-10600146

matthijs@pvdakatwijk.nl

SGP

Dhr. W.J. Vroegindeweij 06-26664883 wouterjan@vedw.nl

VVD

Dhr. N. van Hoogdalem

Vergadering van 14 september 2017 Aanvullende punten Besluitvormend 19.30-19.45

Vergadering raadscommissie van 21 september 2017 Informatief 19.30-22.00

De gemeenteraad is bereikbaar via emailadres gemeenteraad@katwijk.nl. De contactpersonen van de raadsfracties zijn:

Seniorenhuisvesting

Meer informatie De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis. De raad begint om 19.30 uur en stelt dan de agenda definitief vast. De agenda en de stukken zijn te raadplegen op de website katwijk.raadsinformatie.nl Op de agenda staat aangegeven hoe de raad de onderwerpen behandelt: informatief, oordeelsvormend of besluitvormend. De informatieve en oordeelsvormende sessies worden gelijktijdig gehouden. De agenda vermeldt waar en wanneer deze plaatsvinden. Op de webpagina www.katwijk. nl/gemeenteraad staat welke mogelijkheden er zijn om mee te praten en in te spreken bij de vergadering

www.katwijk.nl/afspraak

Volg ons op Social Media!

www.twitter.com/ gemeentekatwijk

www.facebook.com/gemeentekatwijk

nicohoog@gmail.com

Benoeming lid van de raad van de gemeente Katwijk De voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Katwijk, maakt ingevolge artikel W 7 van de Kieswet bekend dat Van Wielink, D.J.G. (Dick) (m), wonende te Rijnsburg, bij besluit van woensdag 6 september 2017 benoemd is tot lid van de raad van de gemeente Katwijk. Het betreft de benoeming in de vacature die is ontstaan wegens het tijdelijk ontslag (ex. X 10 van de Kieswet) nemen als lid van de raad van de gemeente

van Smits, P.S. (Nelly) (v), wonende te Valkenburg Plaats: Datum:

Katwijk woensdag 6 september 2017

De voorzitter voornoemd, C.L. Visser

Klein heiwerk

Ook op moeilijk bereikbare plaatsen voor uw: aanbouw, tuinmuren, serrebouw of funderingsherstel

TOT 350,- GRATIS EXTRA OPTIES* Sierkussen

Sluimerrol of armsteun

Hoofdsteun of mediatas Binnenvering

Motorische verstelling

DE BANK IS MOOI, DE PRIJS IS NOG MOOIER ELKE ZONDAG OPEN! VAN 12.00 TOT 17.00 UUR *VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN IN DE WINKEL.

RIJNEKE BOULEVARD ZOETERWOUDE HOGE RIJNDIJK 315 (2E ETAGE)

KUNSTSTOF KOZIJNEN // DAKKAPELLEN // AANBOUWEN VERBOUWINGEN // ZONWERING // VELUX-DAKVENSTERS

15 JAAR GARANTIE! + GEEN AANBETALING! Openingstijden: ma. gesloten // di. t/m vr. 09.00-17.00 uur za. 09.00-13.00 uur (tevens op afspraak geopend) Luzernestraat 106A (industrieterrein Spoorzicht) 2153 GN Nieuw-Vennep 0252 - 67 50 80 // info@multigevel.nl

WWW.MULTIGEVEL.NL


valkenburg

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

Uitstel van windmolens

Uitagenda

VALKENBURGSE n Meer. Uitstel,

I

Stilte-uren

maar zeker geen afstel. Met die gedachte heeft de gemeente Katwijk bij de provincie ZuidHolland om uitstel gevraagd (tot 1 juli 2018) van de ‘inspanningsverplichting’ voor het plaatsen van enkele windmolens aan het Valkenburgse Meer. De gemeente Katwijk heeft op 30 oktober 2014 een overeenkomst getekend, waarbij de provincie Zuid- Holland de bevoegdheid voor het ontwikkelen van windmolens op een locatie bij het Valkenburgse Meer aan de gemeente Katwijk heeft overgedragen. Het gaat om 3 tot 4 windmolens. Dat houdt in, dat Katwijk de besluitvorming voor plaatsing moet verzorgen. Dat zou op 1 juli 2016 al gebeurd moeten zijn, maar vorig jaar is uitstel gevraagd tot 1 juli van dit jaar ‘vanwege vertraging in de grondoverdracht van het Valkenburgse Meer en de behoefte om meer tijd voor het locatieonderzoek’. Nu wordt weer voor een jaar uitstel gevraagd vanwege het onderzoek naar Unmanned Valley op de locatie Valkenburg, waar een hele nieuwe woonwijk moet verrijzen. Daarnaast speelt de herinrichting van het gebied rondom het meer ook mee. ‘Het is wenselijk om de verschillende studies meer in onderlinge samenhang te bezien. Dit vraagt meer tijd’, aldus het college van burgemeester en wethouders. In de brief aan de provincie, staat dat het college er vertrouwen in heeft, ‘dat het komende jaar voortvarend kan worden gewerkt aan een meer integrale visie op de genoemde gebieden’ en dat er gewerkt zal worden aan de benodigde planprocedures om daadwerkelijk de windmolens te realiseren.

Artist impression vanaf Duinzicht Valkenburg. Foto: NEXT architects.

Kwaliteitskaders voor verbrede Tjalmaweg n Plan tot 19 oktober ter inzage * Dinsdag 19 september

inloopavond van 19.00 tot 21.00 uur

PROVINCIE n Zuid-Holland heeft in samenwerking met gemeente Katwijk een Esthetisch Programma van Eisen (EPvE) opgesteld voor de inpassing van de RijnlandRoute op het tracédeel binnen de gemeente: het deel N206 Ir. G. Tjalmaweg. Het EPvE is een belangrijk document bij de aanleg van de RijnlandRoute. Het is een kwaliteitskader waarin afspraken gemaakt worden over de esthetische aspecten van de inpassing, zoals bijvoorbeeld vormgeving, materiaalgebruik, groen en verlichting.

Inloopochtend

Het concept-plan is voor de zomer met het college, de omgeving en de gemeenteraad besproken. Op basis van de reacties die uit deze besprekingen naar voren zijn gekomen, heeft de provincie het plan verder uitgewerkt en aangescherpt. Nu is het aan de gemeente om het EPvE vast te stellen als aanvulling op het welstandsbeleid.

ONTMOETEN n De drie plaat-

UITWERKING EPVE

selijke kerken van Valkenburg organiseren op woensdag 20 september weer een inloopochtend. Deze wordt gehouden in de Hervormde kerk gelegen aan de Kruisweg. De vrijwilligers zien uit naar uw komst. Leesvoer ligt klaar en de spellendozen ook. Dus voor elk wat wils. Kom gerust tussen 10.00 uur en ongeveer 11.30 uur even binnenlopen.

Kom schaken bij De Toren VERENIGING n Zoals u wellicht al heeft gelezen is er op donderdag 21 september er een ‘open avond’ bij de schaakvereniging De Toren. Kom achter je laptop vandaan en schaak eens tegen een mens… en ervaar de emoties waar je tijdens een spelletje schaak mee te maken krijgt. Geen computersoftware, maar het menselijk brein is de tegenstander. Daarbij hoort natuurlijk de spanning achter het bord, weet je tegenstander de juiste zet te vinden of ziet hij iets over het hoofd en win je de partij? Kom vrijblijvend langs en maak het zelf mee op donderdag 21 september. Vanaf 20.00 uur staat de koffie klaar in het zalencomplex van de Hervormde Kerk aan het Castellumplein in Valkenburg (ingang Kruisweg). Voor meer informatie: ericrevet@casema.nl

17

woners op de eerdere conceptversie zijn gekomen, zijn voor een deel in het plan verwerkt. Voor de aandachtspunten die niet zijn opgenomen in het definitieve plan, gaat de gemeente enerzijds het gesprek aan met de provincie, en anderzijds wordt bekeken of deze punten los van het EPvE aan het gemeentelijk welstandsbeleid kunnen worden toegevoegd.

De plek waar de RijnlandRoute komt te liggen is in planologische plannen vastgelegd. De gemeente werkt weliswaar de visie voor regionale bereikbaarheid verder uit, maar totdat duidelijkheid is over de kansen en mogelijkheden hiervan, gaat de voorbereiding van de RijnlandRoute binnen Katwijk gewoon door. In het EPvE worden afspraken over de eenheid in het ontwerp, de kwaliteit en de uitstraling voor het hele tracé vastgelegd.

NOORDELIJKE PARKZONE

Het EPvE is een van de documenten waarop aannemers hun offerte baseren tijdens de aanbesteding. Ook wordt het tijdens de realisatie als toetsing gebruikt. De reacties die zowel vanuit de gemeente als de be-

TER VISIE

Positief is dat de inrichting van de noordelijke parkzone - dit is de groenstrook tussen de Tjalmaweg en de woningen van Valkenburg nu meegenomen wordt in het plan. Binnen de beschikbare ruimte voor deze zone wordt een mooi plan gemaakt voor een parkachtige inrichting met boomgroepen en wandelpaden. Ook wordt het huidige fietspad opgewaardeerd tot snelfietsroute. Het college van burgemeester en wethouders heeft eind augustus kennis genomen van de definitieve versie van het EPvE Tjalmaweg. Het plan ligt van 8 september tot

en met 19 oktober ter visie. Tijdens deze periode kan iedereen het plan bekijken bij de publieksbalie van het gemeentehuis of digitaal via www.katwijk.nl/rijnlandroute en eventueel een zienswijze op het plan indienen. INLOOPAVOND

De gemeente en de provincie organiseren op dinsdag 19 september tussen 19.00 en 21.00 uur een inloopavond over het Esthetisch Programma van Eisen voor de Tjalmaweg. Iedereen is welkom in het gemeentehuis voor vragen of een nadere toelichting op het plan. Ook kan het plan voor de noordelijke parkzone bekeken worden. VERVOLG

De gemeenteraad van Katwijk moet het EPvE uiteindelijk vaststellen als aanvulling op de Welstandsnota Katwijk 2012. De Stadsbouwmeester kan vergunningaanvragen voor de RijnlandRoute dan aan dit beleid toetsten. In het najaar legt het college het plan inclusief de eventueel ontvangen zienswijzen en een bestuurlijke reactie voor aan de gemeenteraad. Ook geeft het college een advies over welke eisen en wensen van de gemeente, die in deze versie van het EPvE nog niet zijn opgenomen, in ieder geval moeten worden toegevoegd aan het welstandsbeleid. Over het proces van vaststelling van het EPvE worden op dat moment nadere afspraken gemaakt met de provincie.

Ringsteken als aftrap voor de Mart RINGRIJDEN n Het paardenmarkt-

comité gaf afgelopen zaterdag de hippische aftrap voor de festiviteiten rond de 1073e editie van Neerlands Oudste Paardenmarkt met de traditionele ringrijderij in de Marinus Poststraat. Gelukkig klaarde het weer ‘s middags op en genoot het publiek langs de kant van een mooie wedstrijd. De strijd ging tussen vier paardenen 8 ponycombinaties.

WINNAARS

Op de foto ziet u Hidde en Marijn Imthorn uit Valkenburg met mede-

steker Willemijn in actie, samen met pony Tooske. Bij de paarden is de winnaar geworden: familie van Eijsden uit Lisse, met menner Daan en steker Mariska met King. Bij de pony’s werd er om drie prijzen gestreden. De eer bleef in Valkenburg, want de 1e prijs was voor Esmée Wansink en Sheryl van Beelen met Ghoast uit Valkenburg. De 2e prijs ging naar: Michelle Lens en Fleur de Best met Ramira, 34 jaar oud, uit Katwijk, terwijl Victoria en Maria Semler met Roos uit Katwijk de derde prijs in ontvangst namen. Burgemeester Cornelis Visser had de eer de prijzen uit te reiken.

|Foto: Erno van Dijk.

n de Soefitempel wordt gestart met een serie stilte-uren onder leiding van een lid van het Soefi Centrum. In het hart van veel mensen leeft het constante verlangen om iets van hun oorsprong te vinden, om iets te ervaren dat meer is dan wat we in het dagelijks leven meemaken. Stilte is een absolute noodzaak, en hoe drukker we het hebben, des te meer hebben we stilte nodig. Soefi centrum Katwijk organiseert in de tempel eenmaal per maand een stilte-uur, waar ieder die wil aan kan deelnemen. De stilte-uren worden gehouden op de vrijdagen 15 september, 20 oktober, 17 november en 15 december van 12:00 tot 13:00 uur. Deze kunnen afzonderlijk worden bijgewoond. Aanmelding is niet nodig. Meer informatie via agenda op www.soefitempel.nl.

Jeugddienst over Angst

H

et is tegenwoordig zo, dat als je een grote stad of evenement bezoekt, je soms denkt: is dat wel veilig? Je wordt opgeschrikt door nieuws van een aanslag in Barcelona, en je bent net terug van vakantie. Of heb je kaartjes voor een leuk concert van een bekende band of zanger. Ook dan kan je soms twijfelen waar je goed aan doet. Angst. We hebben meer angst om dit soort dingen te ondernemen dan “vroeger”. En vroeger is dan niet eens zo lang geleden. Het is angst voor terreur. Het zet je aan het denken. Wat kun je wel doen, wat wil je niet doen? Moet je dan maar thuis blijven? Maar ja, dan kom je onder de spreekwoordelijke tram. Terreurdreiging. Waar kun je nog houvast vinden deze tijd? De eerste jeugddienst van het nieuwe seizoen gaat over het thema “Angst”. Wat vertelt de Bijbel over de angst voor de andere Godsdienst? Ruud van Delft komt hier over spreken. Maurien den Engelsman verleent de muzikale medewerking. De dienst wordt gehouden op zondagavond 24 september in de Hervormde kerk, aanvang 18.30 uur.

Filmavond in Dorpshuis

B

ibliotheek Katwijk heeft in het najaar weer een aantal bijzondere films geselecteerd voor een mooie filmavond. Op woensdag 20 september staat de verfilming van de bestseller ‘Mijn lange weg naar huis’ centraal. Een prachtig en herkenbaar verhaal over de innerlijke strijd van een verdwaald Indiaas kind dat wordt opgevoed door Australische ouders. Dit keer op het grote scherm van de theaterzaal in Het Dorpshuis Valkenburg. Iedereen is van harte welkom op deze filmavond op woensdag 20 september om 19.30 uur in Het Dorpshuis Valkenburg. Toegang: € 6,- voor leden en € 8,- voor nietleden. Kaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk. nl.


WIJ ZOEKEN PER DIRECT

Te koop gevraagd: lp’s en singels. Ben een liefhebber geen handelaar. Goede prijzen voor uw verzameling grammofoonplaten, elpee, singels. Telefoonnummer 06 - 139 74 136

JacoFleurs is op zoek naar een

chauffeur/verkoper of een chauffeur aankomend verkoper

Ervaren Installatie Monteur

Wij vragen: - Goed niveau - Zelfstandig kunnen werken - Leiding geven c.q. opleiden van leerling monteur - Aantoonbare ervaring in soortgelijke functie - Representatief - Leeftijd 25/50 jaar - In bezit van rijbewijs B/E

Wij bieden: - Prettige werksfeer - Goede beloning - Goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Ervaren Koeltechnisch Monteur

Te koop gevraagd: Klassiekers en oldtimers, achterstallig onderhoud geen bezwaar. Inl.: 06- 30216509.

Aangeboden: straatmaker, Leiderdorp, voor al uw straatwerk, terras ophogen oprit, plaatsen van schuttingen, vrijbl. pr. opgaaf, tel: 06- 29481555.

Wij vragen: - Goed niveau - Ervaring met duurzame energie - Zelfstandig kunnen werken - Leiding geven c.q. opleiden van leerling monteur - Aantoonbare ervaring in soortgelijke functie - Representatief - Leeftijd 25/50 jaar - In bezit van rijbewijs B/E

Wij bieden: - Prettige werksfeer - Goede beloning - Goede secundaire arbeidsvoorwaarden

voor een bloemenlijn op Frankrijk.

Wat doen we precies? Zondagavond 21h00 laden we onze vrachtauto’s en vervolgens rij je met een collega naar Frankrijk. Ma/di en woe verkopen we onze bloemen en we komen woensdagnacht weer thuis. Donderdag vrij en vrijdag werken we van 05h00 tot max 14h00 op de veiling (Rijnsburg) . Het is ook mogelijk om vrijdag ook vrij te zijn Heb je al ervaring in de bloemenbranche of lijkt het je leuk om het te leren en lijkt het je leuk om de Franse taal te leren? Bel dan Jaco Glasbergen voor meer info tel: 06-48086121 Tevens zoeken wij nog inval chauffeurs voor enkele ritten per jaar naar Frankrijk.

Tuincentrum De Schouwbrug te Wassenaar zoekt bloembinder/ster voor 4 dagen per week, liefst met ervaring Tel. 070-5119044

Ben jij de persoon die we zoeken? Stuur dan je CV en motivatiebrief per post of email naar E.J. van Leeuwen. van Leeuwen Verwarming Marineweg 17 2241 TX Wassenaar erik-jan@vanleeuwencv.nl

Märklintreinen gevraagd grote verzameling met of zonder toebehoren. Tel: 0718874269

Email b.vd.kroft@deschouwbrug.nl

verwarming • gas- en waterinstallaties • ventilatie • airconditioning

PARTICULIEREN

OPGELET! Uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. U kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • • • • • •

UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KATWIJK VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KATWIJK SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOORDWIJK RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOORDWIJKERHOUT THE READSHOP, in de Hoftuin, RIJNSBURG BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OEGSTGEEST

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLEVEREN TOT DONDERDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

Voor ons dynamische bedrijf zijn wij op zoek naar een:

Chef-kok m/v

Wij zoeken naar een:

Wij zoeken een energieke, inspirerende, in oplossingen denkende chef-kok. Ook is hij een goede motivator de ambitieontbijtkok om culinaire prestaties op niveau neer te zetten. Chef kok, met Parttime en bar medewerker

Wij zoeken naar een: Herken je jezelf hierin? Solliciteer dan direct via Chef kok,Keuken-/afwashulp Parttime ontbijtkok en bar medewerker m/v

J.Luiten@bijhorst.valk.com t.a.v. J.R. Luiten doormiddel

Voor onze keuken zoeken wij enthousiaste scholieren en studenten die ons keuken- en Herken je jezelf hierin? Solliciteer danendirect viavan van je motivatie en ondersteunen een actuele Overtuig ons afwas-team willen komen in decv. avonduren de je weekenden.

J.Luiten@bijhorst.valk.com t.a.v. J.R. Luiten doormiddel jouw kennis en kunde en toegevoegde waarde voor ons van je motivatie actuele cv. Overtuig je van team, dan gaanen wijeen graag het gesprek jouons aan! Barman/-vrouw parttime of met fulltime jouw kennis en kunde en toegevoegde waarde voor ons Als barmedewerker zorg je ervoor dat het de gasten aan niks ontbreekt. team, dan gaan wij het gesprek met aan! Je bedient gasten zowel aangraag de bar als bij gelegenheid in ons jou restaurant.

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

TE HUUR • TE KOOP • GEVRAAGD AANGEBODEN • GEZOCHT • GEVONDEN

Contactpersoon: de heer J.R. Luiten

Adres: Zijdeweg 54, 2245 BZ Wassenaar, Tel: +31 (0)70 511 9344, Facebook: https://nl-nl.facebook.com/HotelDenHaagWassenaar, Website: www.hoteldenhaagwassenaar.nl


Wij van bloemenkiosk

VACATURES Wij zoeken (op korte termijn)

“Corinda” zijn op zoek naar een

leuke, gezellige collega om ons team te komen versterken.

• Heb je ervaring in de bloemen • kun je zelfstandig werken • ben je klantvriendelijk

VERKOOPMEDEWERKER (M/V)

• en heb je geen van negen tot zes mentaliteit...

(fulltime / parttime vanaf 24 uur)

... dan is dit misschien wel wat voor jou.

ZATERDAGKRACHT (M/V) (eventueel aanvullend oproepbasis)

ALLROUND MEDEWERKER (M/V) Tot de taken behoren:

• Winkelverkoop en advisering • Bezorging buitendienst (in bezit rijbewijs B) • Klantcontacten zakelijke afnemers • Technische ondersteuning (computer-kennis vereist) wij vragen een service verlenende instelling, kennis van de Engelse taal en interesse in onze branche Heb je interesse om ons hechte team te komen versterken? Stuur dan je sollicitatie, met C.V. naar jan@janschuurman.nl

jan schuurman

K A N T O O R V A K H A N D E L

Gravestraat 6 Wassenaar 070 - 511 51 20 info@janschuurman.nl www.janschuurman.nl

Wij zijn op zoek naar een collega voor de dinsdag en zaterdag. Wij bieden een leuke, gezellige en afwisselde baan. Schriftelijke reacties kan je sturen naar: cees.corinda@casema.nl of naar bloemenkiosk “Corinda”, Endergeesterlaan 1a, 2342 AG OEGSTGEEST Tel 071-5172490


Calla

L E V E N I N LU X E & CO M FO RT

Voorbereid op de toekomst

98 LUXE SERVICEAPPARTEMENTEN IN RIJNSBURG TE HUUR V.A. € 1.277,- ALL-IN*

� ‘JE KUNT HET ZO GEK NIET BEDENKEN OF HET IS ER’ � VAN WELLNESS TOT KOOKSTUDIO

VERHUUR GESTART!

� AANDACHT VOOR ELKAAR

WONENINCALLA.NL

WELKOM@DERAADMAKELAARS.NL

RIJNSBURG

*KIJK VOOR DE HUURVOORWAARDEN OP ONZE WEBSITE

-

WIJ

! s i u h k l e n i s i u h T VERKOPEN

ONZE VOORDELEN

UW WONING!

TE KOOP

(071) 405 15 00

www.deraa

dmakelaars

01 Eigen database woningzoekers

02 Maximale inzet social media

.nl

03

04

Professionele presentatie woning

1-2-3 Keuze courtage

EN WIJ HELPEN U BIJ HET VINDEN VAN UW NIEUWE WONING… 071-40 515 00 - WWW.DERAADMAKELAARS.NL -

05 No Cure No Pay


algemeen

DE RIJNSBURGER

FUSIE n Het bestuur van de Stich-

Beide besturen hebben zich als doel gesteld om Het Dok per 1 januari 2018 te laten toetreden tot Panta Rhei. Het ministerie zal de plannen toetsen aan de geldende criteria, zoals het behoud van een divers onderwijsaanbod, behoud van keuzevrijheid van de ouders en gevolgen voor personeel, leerlingen en ouders. Verwacht wordt dat OCW in de loop van het najaar een besluit zal nemen. Door deze stappen wordt de toekomst van basisschool Het Dok zeker gesteld, met behoud van het eigen onderwijsconcept van de school.

Nachtwandeling DEZE n wandeling is een sponsor-

tocht van 25 km door duinen, Panbos en over het strand. Deze wordt georganiseerd door enkele wandelaars uit de Protestantse Gemeente Rijnsburg. De opbrengst is bestemd voor het jeugdproject van de kerk: werkgelegenheid en voedsel voor arme gezinnen in Peru. De start is vrijdagavond 15 september om 22.30 uur in Katwijk op het parkeerterrein van de Soefitempel. Tegen de ochtend arriveert de groep weer bij het startpunt. De catering wordt goed geregeld met een warme hap onderweg en afsluitend een ontbijtje. Het minimale bedrag aan sponsorgeld is €25 euro per deelnemer. Deelnemen kan vanaf 15 jaar. Aanmelden is verplicht.

21

De Lokalen: Verschil tussen voetbalen ruitersport?

Toekomst school Het Dok zeker ting ABS Oegstgeest heeft besloten om de basisschool Het Dok in Nieuw-Rhijngeest te laten toetreden tot ‘Panta Rhei’. In formele zin is sprake van een bestuursfusie. Panta Rhei is een groep van vijftien katholieke, openbare en algemeen-bijzondere basisscholen in Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Den Haag. Beide besturen hebben plannen voor een fusie opgesteld en deze voorgelegd aan de raden van toezicht, de medezeggenschapsraden en de gemeentebesturen van Oegstgeest en LeidschendamVoorburg. De plannen zijn inmiddels ter goedkeuring voorgelegd aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Deze stap vergroot voor beide partijen de mogelijkheden om te profiteren van samenwerking, waarbij het bijzondere onderwijsconcept van Het DOK voor Panta Rhei aantrekkelijk is. De diversiteit van scholen en de decentrale organisatie van Panta Rhei biedt belangrijke waarborgen voor behoud en verdere ontwikkeling van het onderwijsconcept van het Dok. De toetreding tot Panta Rhei betekent voor Het Dok een steviger financieel, personeel en bestuurlijk draagvlak, waarbij de ondersteuning door een klein, professioneel bestuursbureau de directeur van de school meer tijd laat voor onderwijszaken. De medezeggenschapsraad van Het Dok kon unaniem instemmen met de voorstellen, zeker nadat op de informatieavond op maandag 4 september een flink aantal ouders in positieve sfeer in meer detail had kunnen kennisnemen van en discussiëren over de plannen. Eerder al had de raad van toezicht het besluit van het bestuur goedgekeurd. Ook het college van B&W van Oegstgeest adviseerde positief over de fusie. De raad van toezicht en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van Panta Rhei en B&W van Leidschendam-Voorburg zijn eveneens akkoord.

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

INGEZONDEN n De Lokalen. Opvallend is het ernstige tekort aan officiële ruiterpaden in Katwijk waardoor ruiters altijd via alternatieve paadjes hun weg moeten zoeken naar bijvoorbeeld een strandopgang waar ze het strand wel veilig kunnen betreden.

In de zomerse periode met veel toeristen, wandelaars en fietsers op de fietspaden is het voor deze ruiters een hele klus om veilig het strand te kunnen bereiken om hun sport te kunnen beoefenen. Gerard Bol, fractievoorzitter van De Lokalen, stelde daarom enige vragen aan het College.

Het zendingsgeld van de Julianaschool is goed besteed. | Foto: pr.

Rugzakjes voor kinderen Oost-Europa ZENDINGSGELD

n Tijdens de maandopening op de Julianaschool afgelopen maandag, werden er 50 rugzakjes overhandigd aan de Werkgroep de Ruyter.

Jolanda van Egmond nam, namens de werkgroep, de rugzakjes in ontvangst. In november vertrekt er weer een konvooi naar Oost-Europa en dan zullen de rugzakjes daar

worden uitgedeeld. Voor de zomervakantie is het zendingsgeld van de Julianaschool besteed aan de rugzakjes en natuurlijk de inhoud hiervan. In de rugzakjes zitten o.a. een etui, potloden, pennen, tandenborstel, zeep, tandpasta en nog wat kleine speeltjes. De leerlingen van de Julianaschool hopen met deze actie de kinderen in Oost-Europa ‘een lach op hun gezicht te geven’.

In de Katwijkse sportnota 2012-2017 met de ondertitel ‘Een leven lang sporten en bewegen voor iedereen’ is er heel veel beschreven voor en over de georganiseerde en ongeorganiseerde sporters in Katwijk. Sporten en bewegen werd daarbij voor alle leeftijdsgroepen en doelgroepen door de gemeente Katwijk aangemoedigd. Bol: ‘De ruitersport lijkt een vergeten groep. Denk alleen maar aan het gebied aan de Wassenaarseweg in Katwijk aan den Rijn met ongeveer driehonderd paarden en de toeristen die soms ook met hun paard(en) naar Katwijk met haar prachtige natuurlijke omgeving komen.’ VRAGEN AAN COLLEGE

Bol verbaast zich erover dat het enige officiële ruiterpad in Katwijk alleen nog in Katwijk Noord te vinden is. ‘Waarom heeft er in de

afgelopen jaren geen uitbreiding aan officiële ruiterpaden plaatsgevonden?’, aldus De Lokalen, ‘Is het College van plan om uitgaande van de grotere paardenpensionaten in onze gemeente daar het aantal officiële ruiterpaden op aan te passen?’ De Wegenverkeerswet geeft aan dat waar geen ruiterpad of berm aanwezig is de ruiter met het paard gebruik moet maken van de rijweg en het verboden is om op het fietspad of voetpad te lopen. De politie adviseert, terecht, om als ruiter de rijweg te mijden en toch te kiezen voor het fietspad. De Lokalen zijn benieuwd naar mogelijke ongevallenmeldingen vanaf 2012. KANSEN OF ONMOGELIJKHEDEN?

De Lokalen: ‘Is het College van plan om bij alle komende gebiedsontwikkelingen in overleg met Dunea, Staatsbosbeheer en de expertise van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie te zoeken naar mogelijkheden om het aantal meters officiële ruiterpaden uit te breiden zodat ruitersport en veiligheid weer hand in hand gaan?’ Met de sportnota in gedachten ligt hier volgens De Lokalen zeker nog een uitdaging voor de gemeente Katwijk om ook deze groepen georganiseerde en niet georganiseerde ruitersporters dat te geven wat het vele kunstgras is voor de Katwijkse voetbalclubs… meer meters officiële ruiterpaden. En een praktisch voordeel is het verminderen van paardenmest op de Katwijkse wegen.

Zorgen om zichtbaarheid Postmus Sierbestrating RIJNLANDROUTE n ‘Ik rij er altijd voorbij en wilde er nu wel eens komen kijken.’ Het is een veel gehoorde opmerking wanneer klanten een kijkje komen nemen bij Postmus Sierbestrating in Valkenburg.

Door de komst van de Rijnlandroute dreigt het pand echter uit het zicht te verdwijnen, tot grote zorg van de directie. In de plannen van de provincie zijn langs de Tjalmaweg/N206 namelijk hoge geluidsschermen en een afrit ingetekend waardoor het pand volledig aan het zicht wordt onttrokken vanaf de snelweg. Postmus is sinds 2008 gevestigd aan de Voorschoterweg in Valkenburg en goed zichtbaar vanaf de Tjalmaweg. ‘De zichtbaarheid vanaf de snelweg was voor ons een belangrijke reden om naar deze locatie te verhuizen’, vertelt directielid Christiaan van Rijn. ‘Door de komst van de Rijnlandroute dreigen we nu in het donker te worden gezet.’ Vanaf het moment dat duidelijk

werd dat de geluidsschermen er komen, heeft Van Rijn geen moment onbenut gelaten om zijn zienswijze kenbaar te maken aan de provincie en de gemeente. Hij pleit voor het transparant maken van de geluidsschermen, zodat het bedrijf zichtbaar blijft. Als compensatie vraagt Van Rijn de gemeente ook om toestemming voor het plaatsen van een reclamezuil. ‘Hoe de zuil er uit gaat zien is natuurlijk bespreekbaar, we kunnen immers beter met elkaar werken dan tegen elkaar.’ Vooralsnog lijken zowel de provincie als de gemeente de zienswijze van het bedrijf niet te honoreren, omdat het niet zou passen in het landschap. De mogelijkheden raken daarmee enigszins uitgeput en de hoop is daarom gevestigd op de lokale politiek. ‘We hebben inmiddels met twee politieke partijen gesproken en zij hebben kenbaar gemaakt begrip te hebben op de situatie. Onze hoop is dat de lokale politiek zich samen met ons sterk maakt voor de zichtbaarheid van ons bedrijf.’

Boeketdienst n Om het woord van God dichter bij de mensen te brengen is Luther de Latijnse bijbel gaan vertalen in het Duits.

KERK

Deze vertaling is gebruikt voor een Nederlandse vertaling. Je kunt de bijbel dus ook wel een erfenis van Luther noemen. In de boeketdienst

van zondag 17 september staat ‘(Hoe) lees je Bijbel’ centraal. Spreker is ds. Hanneke Paas en dienstleidster is Rianne Breedijk. De Rijnsburgse Praiseband zorgt voor de muzikale medewerking. Iedereen is van harte welkom. De koffie staat om 16.30 uur klaar en de dienst start om 17.00 uur in de Immanuëlkerk.

De jonge schaatsers van RIJC zijn sportief bezig geweest. | Foto: pr.

Flitsende start schaatsseizoen RIJC LEUK

n Afgelopen weekend werd de Sleep Inn voor de RIJC- jeugd van 6 tot 16 jaar gehouden in de Stayokay te Noordwijkerhout.

Door middel van teambuilding, gezelligheid, sport en spel hebben de jeugdleden het nieuwe schaatsseizoen succesvol afgetrapt. De zesvoudige leiding kon terugzien op een zeer geslaagd evenement, wat volgend jaar zeker weer herhaald zal worden. Er zullen dit jaar nog meer leuke activiteiten plaatsvinden. TRAININGEN

Na een zomerseizoen vol met droogtraining starten in oktober de schaatstrainingen weer. De benjamin’s, mini’s en welpen starten op dinsdag 3 oktober 2017 om 16.30

uur op het ijs van de Leidse IJshal. Graag wel ruim van te voren aanwezig zijn, want het aantrekken van de schaatsen kost ook nog wat tijd. We willen graag om 16.30 uur starten en eindigen om 17.30 uur. De junioren en pupillen starten maandag 2 oktober 2017 om 19.00 uur tot 20.00 uur in de Leidse IJshal aan de Vondellaan in Leiden. De recreanten zijn weer van harte welkom op zaterdag 30 september 2017 om 09.00 uur tot 10.00 uur op het ijs van de Leidse IJshal. Heb je zin om te schaatsen dan kun je lid worden door je op te geven bij Corry Kagenaar, Weegbree 10, telefoonnummer (4021726). Wil je meer weten van de RIJC kun je ook kijken op de site: www.rijnsburgseijsclub.nl.


Bezoek Attractiepark Duinrell met Uitgeverij Verhagen!

Doe een Duinrell-dag! #DUINRELL #NOOITMEERNAARHUIS Stap door de poorten van Duinrell en ga mee op avontuur. Start in het nostalgische Wonderland met attracties voor de allerkleinsten, suis in noodvaart naar beneden vanaf de Rodelbaan, vlieg mee in de spannende Dragonfly en laat je kleddernat spatten in de waterachtbaan Splash! Stap in de nieuwste attractie Wild Wings en zie heel Duinrell in vogelvlucht aan je voorbij sjezen. Of zet een nieuw record en ga 123 keer over de kop (in één vlucht ja!). De speeltuinen, de attracties, de shows… van Duinrell krijg je nooit genoeg! KILOMETERS GLIJPLEZIER Een kilometer lang glijden… Kan dat? Ja hoor, in het Tikibad kun je zelfs nóg verder. Het grootste glijbanenparadijs van de Benelux is dit jaar uitgebreid met vijf nieuwe glijbanen! DRIEDUBBELE CONE GLIJBAAN TRITON Je sjeesde al van de razendsnelle Tyfoon en Cycloon en vanaf nu raas je in een tweepersoonsband van de nieuwe driedubbele Cone glijbaan Triton. In deze superspannende glijbaan glijd je op grote hoogte heen en weer door drie megatrechters. KIDS WATERPARK PLAYA Voor kinderen t/m 12 jaar is kids waterpark Playa geopend! Roetsj van vier gloednieuwe glijbanen, word kleddernat onder de waterval van een grote tipping bucket en beleef heel veel waterspeelplezier. Voor kinderen van 0 tot 4 jaar is er een verwarmd waterspeelbad, waar ze samen met papa en mama urenlang kunnen spetteren.

Tegeni nleveringv an deze kortingsbonb ij de kassav an Duinrellk rijgtu

KAARTJE ATTRACTIEPARK DUINRELL INCL. TWEE UUR€1 TIKIBAD GRATIS toegangtVOOR ot eend agje onbeperktT ikibad voor slechts 0,-p er persoon.

Naam: .................................................................................................................................................................. Woonplaats:

KORTINGSBON

..................................................................................................................................................

Actievoorwaarden eldig 6f ebruarit ot en met2 april (Tina 2015; ••G Deze bonvan is geldig t/m 19 november 2017 m.u.v. festival) op 23 en 24 september 2017 per kortingsbon; •M aximaal 4 personen

••N Alleen geldig voor het 2e en 4e niet cties/kortingen/e-tickets; voor 6e, 8e etc.; iet geldigi nc ombinatie metkaartje, overigea ••N Niet geldig in combinatie met overige acties/kortingen/e-tickets; ieti nwisselbaar voor contant geld; • Niet inwisselbaar voor contant geld; •K ijk voor openingstijden en veiligheidsregelso p www.duinrell.nl/tikibad. • Kopieën zijn niet geldig, deze worden niet geaccepteerd aan de kassa van Duinrell.

Ga voor openingstijden, prijzen en 2alle naar BEZOEK ATTRACTIEPARK DUINRELL INCLUSIEF UURveiligheidsvoorschriften TIKIBAD MET UITGEVERIJ VERHAGEN!

WWW.DUINRELL.NL/TIKIBAD WWW.DUINRELL.NL


algemeen

DE RIJNSBURGER

Uitbreiding online dienstverlening voor ondernemers BEDRIJVEN n De gemeente Katwijk breidt haar online dienstverlening uit. Vanaf heden kunnen ondernemers via het Sociaal OndernemersLoket Online (SOLO) een aanvraag indienen voor een tweetal ondernemersregelingen.

Dit zijn: de Bbz (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen) en IOAZ (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen). Wethouder Gerard Mostert: “Met SOLO kunnen we ondernemers die financiële bijstand nodig hebben, snel helpen. Het online in kunnen dienen van een aanvraag, levert tijdswinst op. En tijd is geld, zeker voor ondernemers!” De Bbz is er voor startende ondernemers die vanuit de bijstand of WW een bedrijf willen starten of onlangs zijn gestart, voor zelfstandigen die in (tijdelijke) financiële problemen komen die het voortbestaan van hun onderneming bedreigen, voor zelfstandigen die hun bedrijf willen beëindigen en voor

zelfstandigen ouder dan 55 jaar met een niet-levensvatbaar bedrijf. In bepaalde gevallen kunnen zij een beroep doen op de Bbz. Een oudere ondernemer kan onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op een IOAZ-uitkering als zijn bedrijf onvoldoende opbrengt om van te leven. De IOAZ-uitkering vult het inkomen en dat van de eventuele partner aan tot bijstandsniveau. SOLO is een digitale voorziening van het Instituut voor het Middenen Kleinbedrijf (IMK). De gemeente Katwijk voert de ondernemersregelingen uit en heeft hard gewerkt aan het beschikbaar stellen van SOLO voor inwoners van de gemeente. Via https://www.ondernemersregelingen.nl/katwijk.html kunnen ondernemers starten met het doorlopen van een korte doelgroepscan om te zien of zij in aanmerking komen voor een regeling. Als dit het geval is, dan kan de ondernemer direct doorgaan naar het digitale inlichtingenformulier en zich met één druk op de knop melden voor een aanvraag financiële bijstand.

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

23

ADVERTORIAL

Nieuwe natuurlijke oplossing bij oorklachten Wist je dat ruim 80% van de Nederlanders wel eens last heeft van oorklachten? Veel gehoorde klachten zijn overmatig oorsmeer, oorsmeerprop, verstopt gevoel in het oor, jeuk en zwemmersoor. Een groot deel doet niets aan de klachten. Zonde, want er is wat aan te doen.

Zelfreinigend vermogen van het oor

Het oor is een zelfreinigend orgaan. Het zorgt normaal gesproken voor een goede balans tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer. Soms kan deze balans verstoord raken. Bij het ouder worden kan oorsmeer droger en harder worden. Ook het gebruik van gehoorapparaten of oordoppen kunnen de aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoren. Er kan dan een zogenoemde oorsmeerprop ontstaan.

Oorsmeerklachten

Nieuw bij oorsmeerklachten is A.Vogel Oorspray1 Oorsmeer. Deze handige spray verzacht

oorsmeer en bevordert zo de natuurlijke afvoer ervan. Overmatig oorsmeer wordt op die manier voorkomen. Bij regelmatig gebruik gaat het de vorming van oorsmeerproppen tegen en vermindert de noodzaak tot uitspuiten van het oor. De samenstelling is op basis van zeezout, Ectoin en Plantago. Ectoin is een nieuw natuurlijk ingrediënt met ontstekingsremmende, celbeschermende en hydraterende eigenschappen.

Oplossing bij jeuk

Voor jeuk is er de nieuwe A.Vogel Oorspray Jeuk1. Deze spray op basis van olie verzacht en kalmeert de droge huid in de gehoorgang. Het verlicht daardoor de jeuk en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Ook te gebruiken ter voorkoming van een zwemmersoor. De samenstelling is een combinatie van kokosolie, zonnebloemolie en calendula-extract.

‘Bij oorsmeerprop, irritatie en jeuk’ Jeuk in het oor

Een andere veelvoorkomende oorklacht is jeuk. De gehoorgang is een kwetsbare plek. Door ingedroogd oorsmeer, zwemmen en eczeem kan de gehoorgang uitdrogen of geirriteerd raken. Hierdoor ontstaat jeuk en het gevolg is dat mensen gaan krabben en peuteren. Helaas verergeren de klachten hierdoor.

Verkrijgbaar bij drogist, apotheek en gezondheidswinkels. 1 Medisch hulpmiddel. Lees voorgebruik de gebruiksaanwijzing.

Katwijk: Schoonste drukke strand De vrijwilligers van 2016. Wie volgt hen op? | Foto: pr.

Wie worden de vrijwilligers van het jaar? WELZIJNSKWARTIER

n Vele vrijwilligers maken in Katwijk het verschil voor een ander. Wie nomineer jij dit jaar voor de vrijwilligersprijzen? Donderdag 7 december 2017 worden de jaarlijkse vrijwilligersprijzen uitgereikt.

Welzijnskwartier Vrijwilligers Informatiepunt nodigt iedereen uit om personen, groepen, organisaties of projecten voor te dragen die het verdienen om extra gewaardeerd te worden voor hun inzet. Het maakt niet uit hoe lang iemand al vrijwilligerswerk doet, of voor hoeveel uur per week. Belangrijk is wat het vrijwilligerswerk betekent voor Katwijk. De vrijwilligersprijzen zijn een mooie blijk van waardering voor alles wat zij belangeloos voor de Katwijkse samenleving doen. PRIJZEN

Er zijn 3 categorieën waarin prijzen worden uitgereikt: 1. Aanmoedigingsprijs (jongeren t/m 18 jaar) 2. Inspiratieprijs - individueel. leeftijd 19 tot 35 jaar; leeftijd 35 tot 65 jaar; leeftijd 65 plus 3. inspiratieprijs - groep (vrijwilligersorganisatie, project, buurtinitiatief)

Ken jij vrijwilligers of vrijwilligersgroepen die een prijs verdienen voor het vrijwilligerswerk dat zij doen? Meld hen dan aan en wacht niet te lang. Aanmelden kan tot uiterlijk 6 oktober 2017. Het voordrachtformulier is downloaden op www.welzijnskwartier.nl en aan te vragen via mail: vip@welzijnskwartier.nl of telefonisch: 071-4033323 Een papieren versie van het voordrachtformulier is af te halen op onderstaande adressen: Gemeentehuis, Koningin Julianalaan 3 en bij het Welzijnskwartier, Callaoweg 1 Katwijk.

SCORE n De Schoonste Stranden-verkiezing werd dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. Inspecties door de ANWB en stemmen van het publiek bepalen de scores. Wethouder Jacco Knape: ‘Ons doel was om dit jaar hoger te eindigen. Dat is gelukt. Door de inzet van vrijwilligers, strandexploitanten, bezoekers, organisaties en ondernemers heeft Katwijk de eerste plaats behaald in de categorie ‘Schoonste drukke strand van Nederland’’. ‘Katwijk staat nu op de 15de plaats in de lijst van alle badplaatsen. We zijn daarmee 11 plaatsen gestegen. Ik ben trots op deze prijs. Het Katwijkse strand wordt elk jaar een stukje schoner.’ AFVALZAKJES EN ZAKASBAKJE

Er kan weer voorgedragen worden

Op een schoon strand geniet je extra. Daarom probeert de gemeente zo veel mogelijk mensen te motiveren om ons strand schoon te maken én te houden. Bij elk strandpaviljoen zijn strandafvalzakjes en zakasbakjes te verkrijgen. Katwijk zet ook ‘beachbusters’ in die op ludieke wijze strandgangers vragen het strand netjes achter te laten.

Uit de voordrachten nomineert de jury 12 vrijwilligers verdeeld en 3 projecten/organisaties over de drie categorieën. Deze genomineerden komen in aanmerking voor de prijs per categorie. Van deze vijftien genomineerden worden portretten gemaakt waaruit blijkt hoe waardevol hun inzet is.

Dit jaar kwam ook de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee weer langs Katwijk. In ruim twee weken tijd maakten zij de hele Noordzeekust - van Cadzand tot en met Schiermonnikoog - afvalvrij met ruim 2.700 vrijwilligers. In Katwijk hielpen 50 vrijwilligers mee. Langs de hele kust werd maar liefst 14.929 kilo afval op de stranden verzameld. Het grootste deel bestaat uit plastic afval.

Grondstofjutten is inmiddels een begrip in Katwijk. Wie zwerfafval wil opruimen kan hiervoor een tas lenen bij één van de deelnemende strandpaviljoens. Leuk om ook met kinderen te doen. De beloning na inlevering van een volle tas is een ijsje of een kop koffie. Dit jaar hebben naar schatting wekelijks zo’n 100 enthousiaste grondstofjutters zwerfafval verzameld op het Katwijkse strand. Volgens de organisatie achter de Schoonste Stranden verkiezing zijn onze stranden de afgelopen tien jaar twee keer zo druk geworden. Maar onze stranden zijn ten opzichte van tien jaar geleden niet viezer geworden, maar twee keer zo schoon. Toch is er volgens de strandinspecteurs van de ANWB nog wel werk aan de winkel. Het viel op dat er veel sigarettenpeuken op de stranden liggen.

Op het Katwijkse strand is dit jaar een proef gedaan met een nieuwe wegwerpstrandasbak, waarin bezoekers hun peuken makkelijk kwijt konden. Aan het einde van de stranddag kan de papierenasbak zo de afvalbak in. Zowel de gemeente en bezoekers waren positief over de proef. JUTBAKKEN

Na de zomer kan iedereen die het Katwijkse strand bezoekt, blijven meehelpen om het strand schoon te houden. Het verzamelde afval kan na afloop zo de jutbakken in die vanaf half september weer op het strand staan bij de strandpaviljoens: Strandhuys Katwijk, Het Strand, Zee en Zon, Surf en Beach, De Watering, Willy Noord. Knape: ‘Samen houden we het Katwijkse strand schoon’.

Met elkaar kunnen we het strand schoon houden. | Foto: pr.


18 T/M 23 SEPTEMBER

€ 2.000,- EXTRA INRUILVOORDEEL + GRATIS 1 JAAR EXTRA GARANTIE + € 250,- KORTING OP WINTERBANDEN INCLUSIEF VELG EN 1 JAAR GRATIS OPSLAG

ALPHEN A/D RIJN DELFGAUW DEN HAAG DEN HAAG GOUDA

Curieweg 9 Exportweg 3 Rhône 18 Kerketuinenweg 70 Keerkring 3

HAARLEM HOOFDDORP LEIDEN RHOON ROTTERDAM

Tel: 0172 - 46 09 60 Tel: 015 - 251 72 30 Tel: 070 - 347 17 47 Tel: 070 - 309 89 80 Tel: 0182 - 68 39 39

Grijpensteinweg 10 Parellaan 7 Vondellaan 80 Nijverheidsweg 11 Metaalstraat 5

Tel: 023 - 528 15 50 Tel: 023 - 561 63 10 Tel: 071 - 535 18 00 Tel: 010 - 850 41 71 Tel: 010 - 850 41 50

www.motorhuis.nl

Aanbiedingen geldig van 18 t/m 23 september 2017 op voorraadmodellen, uiterlijke registratiedatum 30 september 2017. Kijk voor de actie- en verkoopvoorwaarden op www.motorhuis.nl. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. © 09-17

Zaterdag 23 september komen 6.000 buurten gezellig samen

Burendag, voor en door de buurt! Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt. Dit jaar is Burendag op 23 september in bijna 6.000 buurten. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt. Zo worden buurten leuker, socialer en veiliger. Het Oranje Fonds en Douwe Egberts ondersteunen daar graag in. Iedereen kan meedoen! Kijk in jouw buurt of er al iets wordt georganiseerd en sluit je aan of organiseer zelf iets.

'Dankzij Burendag groeten wij elkaar in onze straat' Het Oranje Fonds: onderlinge verbinding Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven en bevordert zo contact en verbinding tussen groepen mensen. Ook met Burendag willen wij mensen dichter bij elkaar brengen. Het Oranje Fonds staat voor een samenleving die recht doet aan ieders verscheidenheid, waaraan iedereen naar wens en naar vermogen deel kan nemen en die onderlinge verbondenheid tussen mensen waardeert.

'Ik geef nu bijles aan de buurjongen van twee huizen verder'

Koffie verbindende factor

Handige toolkit voor een top Burendag

Douwe Egberts brengt buren met elkaar in contact, met een goede kop koffie. Met koffie kun je echt even de tijd nemen voor je buren. Koffie is voor buren het begin voor het leggen en versterken van de contacten. En die contacten zijn de basis voor een leuke Burendag!

De koppen bij elkaar gestoken en samen een goed idee bedacht voor Burendag? Dat is mooi. Alleen, hoe nu verder? Het Oranje Fonds en Douwe Egberts hebben al 11 jaar Burendag ervaring en helpen je graag met een handige toolkit. Kijk op www.burendag.nl , klik aan wat je denkt nodig te hebben en print uit. Kijk ook op de facebookpagina van Burendag voor tips van andere Burendagvierders. Op die manier wordt het een gegarandeerde top Burendag!

SPECIALE ACTIE Doe ook mee aan de speciale Burendag actie op www.oranjefonds.nl/actie


cultuur

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

25

Zaterdag 30 september in Soefitempel

Klassiek concert door Van Amsterdam Duo K&O organiseert zaterdag 30 september een concert door het Van Amsterdam Duo in de Soefitempel. Kaarten voor dit afwisselende concert kosten €14,-, consumptie inbegrepen. Het Van Amsterdam duo, ontstaan in 2004, is een bijzondere en unieke combinatie van accordeon (Vincent van Amsterdam) en viool (Jeanine van Amsterdam). Vincent van Amsterdam (1989) begon zijn accordeonstudie bij zijn vader en trok later o.a. naar Würzburg en Moskou voor verdere studie. Zus Jeanine (1992) begon haar opleiding op het Amsterdams Conservatorium en kreeg later les van Vera Beths. Zij speelt momenteel o.a. in het Nederlands Philharmonisch Orkest. Voor de pauze spelen zij werken van Vivaldi, Bach, Sjostakovitsj en Gemrot.

Na de pauze kunt u genieten van muziek van De Falla, Flecijn, John Williams (thema uit Schindlers List) en Saint-Saëns (Dans Macabre). In 2011 is hun eerste CD uitgebracht onder de naam ‘A Flight beyond The Time’ met daarop zowel duo- als solowerken (Vincent). Vorig jaar verscheen hun Russiscche CD genaamd ‘Chanson Russe’. Het Duo won al diverse concoursen in binnen- en buitenland en heeft concerten gegeven op diverse podia, waaronder op de Uitmarkt, Grachtenfestival, Janine Jansen Festival, Sail Amsterdam en Emmy Verheij Festival. In het buitenland waren daar een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China. Voor informatie over data, tijden en prijzen: K&O Katwijk, Sluisweg 16, 071 40 16 400, www.kenokatwijk.nl. Inschrijven via website mogelijk.

De wereld van de VOC

Met K&O Katwijk naar Nationaal Archief In samenwerking met K&O Oegstgeest en de Leiderdorpse Volksuniversiteit organiseert K&O Katwijk op vrijdag 6 oktober van 10.30 tot 12.30 uur een lezing met museumbezoek van 2 uur in het Nationaal Archief Den Haag. Bijna tweehonderd jaar lang - van 1602 tot 1798 - heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Dat omvangrijke handelsrijk kan alleen met behulp van een grote papierstroom worden bestuurd vanuit de Republiek. Het Nationaal Archief bewaart een groot deel van het uitgebreide VOCarchief dat er nu nog is. Deze schat aan informatie vormt al jarenlang een unieke bron voor onderzoekers. De VOC-archieven zijn in 2003

door UNESCO op het Memory of the World Register geplaatst - bewijs van de ‘wereldwijde betekenis’ van deze archieven.

Tentoonstelling

Op de tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ ontdekt u een groot aantal van deze schatten. Ga mee op reis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven, tekeningen en nog veel meer. En laat u aan de hand van persoonlijke verhalen meenemen door de geschiedenis van de VOC. Prijs rondleiding: €15,00. Museum kaarthouders hebben gratis toegang. Men dient zelf voor vervoer te zorgen. Inschrijven: www.kenokatwijk.nl of K&O Sluisweg 16, 2225 XM Katwijk ZH 071 401 6400.

Grappige kaboutervoorstelling met Kabouter Thijm. | Foto: pr

Poppentheater bij K&O Katwijk Theatergroep KOEKLA speelt op woensdagmiddag 27 september haar nieuwste voorstelling ‘Kabouter Thijm’ bij K&O Katwijk. Voor kinderen van 4-7 jaar. Poppentheater KOEKLA maakt kindervoorstellingen met prachtige poppen en een betoverend decor. De voorstellingen zijn dynamisch, verrassend en muzikaal. Steeds wordt gekozen voor sprookjes omdat daar universele waarden in zitten die de kinderen van nu zeer aanspreken. Sprookjes zijn collectieve levenservaringen van vele generaties. Ze

vertellen waarheden die al eeuwenlang gelden. Kabouter Thijm woont in een gezellige, oranje pompoen. Hij zorgt goed voor de bijtjes. Op een dag staat er een klein, dik varkentje op de stoep. Het varkentje heeft honger. Kabouter Thijm geeft hem honing en daarna mag het varkentje voor de bijen zorgen. Ook als Thijm er niet is. Op zo’n dag is de honing verdwenen. Wie heeft dat gedaan? Het varkentje, zijn vriendinnetje muis, de trol of het elfje? Een grappige kaboutervoorstelling over de natuur, de bijtjes en een beetje magie.

Aanvang voorstelling: 14.30 uur in het K&O gebouw aan de Sluisweg 16 te Katwijk. De kaarten kosten €5,00 in de voorverkoop. Aan de zaal €6,00 (het 6de kaartje is gratis) Deze prijs geldt zowel voor volwassenen als kinderen! Hierbij inbegrepen is koffie/thee, limonade en traktatie voor de kinderen. Kaartjes zijn te bestellen via de website www.kenokatwijk.nl U kunt ook kaartjes kopen bij het K&O kantoor aan de Sluisweg 16 te Katwijk, tel.nr. 071-4016400 (ma. t/m vr. tussen 9.00 en 13.00 uur).

Met K&O naar Mata Hari De Uit-De-Kunst-Bus van K&O gaat zaterdag 28 oktober naar de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam voor de voorstelling Mata Hari van het Nationaal Ballet. Het turbulente leven van de Nederlandse spionne en danseres Mata Hari, staat centraal in deze groot-

schalige productie. Op 15 oktober 2017 is het precies 100 jaar geleden dat Margretha Geertruida Zelle, als spionne werd geëxecuteerd. Het verhaal van de Nederlandse spionne en danseres, beroemd over de hele wereld, spreekt meer dan ooit tot de verbeelding. Het meisje uit Friesland werd een internationaal gevierde danseres, een ster die alle

mannen om haar vinger wond, een sterke eigenzinnige vrouw, later beschuldigd van hoogverraad. Mata Hari is het symbool geworden van de onweerstaanbare courtisanespionnen. Kosten : €82,- incl. bus). 1e rang kaarten op rij 8 en 9. Inlichtingen: K&O Katwijk, tel. 071-4016400 (op werkdagen tussen 9.00-13.00 uur) of via www.kenokatwijk.nl

Rubriek

LEES TIPS door Irene van der Plas

Voor meer informatie en gratis reserveren: www.bibliotheekkatwijk

Het geheim van de parels Kelly Doust In 1891 maakt een aanstaande bruid, die door haar vader wordt gedwongen tot een verstandshuwelijk, een rijk met parels en stenen bezette kraag voor haar huwelijksdag. Dit sieraad komt later in het bezit van andere vrouwen, met telkens verstrekkende gevolgen. Het verhaal springt virtuoos langs verschillende momenten - en eigenaressen - in de tijd, in een bonte werveling. Een spannend boek met een virtuoze plot.

Noormannen: de Vikingsaga 793 -1241 John Haywood De Britse historicus John Haywood heeft met dit boek geen pogingen in het werk gesteld om een afgewogen beeld van de Vikingen te schetsen. Hij schrijft vooral over de expansie van de Noorse veroveraars. Door telkens de blik te richten op een andere regio (van Palermo, Londen en Kiev tot Dorestad, Sevilla en Parijs) laat hij zien dat het Vikingtijdperk langer duurde dan van eind achtste eeuw tot midden elfde eeuw, zoals vaak wordt beweerd.

A united kingdom (DVD) Romantisch-biografisch drama van Amma Asante. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Seretse Khama, prins van het Britse protectoraat Beetsjoeanaland (nu Botswana) studeert in 1947 rechten in Londen. Wanneer hij de witte ambtenaar Ruth Williams ontmoet voelen de twee zich direct tot elkaar aangetrokken, maar hun voorgenomen huwelijk stuit op veel verzet. Een verleidelijke crowdpleaser en een geëngageerd pleidooi voor het overwinnen van verdeeldheid.

Mission impossible Catja Cazemier

Indianen Suzan Boshouwers

Vince (16) lijkt een doorsnee jongen uit 4 VWO. Maar zijn moeder is ziek; zij heeft de ziekte van Huntington. Omdat zijn vader zijn best doet het gezin financieel te onderhouden, moet Vince thuis veel doen. Als hij op een dag Mare (16) tegenkomt, worden ze verliefd. Vince en Mare hebben totaal verschillende karakters maar zijn gek op elkaar. Vlot geschreven Young Adult-boek over liefde die op de proef wordt gesteld en leven met iemand die ernstig ziek is.

Indianen staan centraal in dit informatieve prentenboek. Het gaat over Donoma (ca. 10, ik-figuur) en haar familie. Zij maken deel uit van een nomadenstam. Verteld wordt hoe indianen wonen, hoe ze eten verzamelen en koken, welke gereedschappen ze hebben en hoe ze omgaan met ziekte. Achterin een quiz met tien vragen met de antwoorden op een uitvouwbare halve pagina. Vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen voor goede lezers vanaf ca. 7 jaar.


Verrassend lage prijzen in 1000 winkels.

Maak kans op â‚Ź100,- shoptegoed

Speel de game op action.com/1000 Lay's chips paprika of naturel 6x25 gram

LED kaars met bewegende vlam incl. afstandsbediening

trendy servies    compoteschaal Ă˜ 12 cm

set/3

099

695

breigaren xxl

industrieel wandrek

diverse kleuren metallic acryl 425 gram

houten lantaarn

diverse varianten o.a. petit four schaal Ă˜ 10 cm

ontbijtbord Ă˜ 21 cm

34x17.5 cm

geurtheelichten

0.92 1.29 1.59

24 stuks

0.94

082

295 sandwich toaster

mat zwart of wit metaal/MDF ca. 55x30x12 cm

2 sandwichplaten met anti-aanbaklaag 820 W

snijmat of precisie messenset

snijmat: A3, groen of messenset: 6 stuks

stuntprijs

495

kinder joggingbroek

antislip badmat

o.a. Cars, Minions of Frozen katoen/polyester maten 92-122

diverse kleuren, polyester chenille, 60x90 cm 50x80 cm

3.99

jongens boxershort maten 98-128 2-pack

2.79

meisjes hipster maten 98-128 2-pack

449 Ziki sokken diverse prints maten 35-46

aardbei of vanille, 700 gram

shake beker

129

My Little Pony kasteel

heren vest

kristal, 56 cm hoog, 16 accessoires incl. batterijen, 3+ jaar

500 ml

My Little Pony taart en theeset

492

795

20-delig

slimme schakelaar

schakelset met afstandsbediening

bedien 99 apparaten en verlichting met een smartphone app max. 3680 W

2.29

Bodymass whey protein

797

bekijk de video op action.com

1695

1.49

7.83

Air Wick starterset jasmijn en witte bloemen incl. Freshmatic navulling

sneakers maten 41-45

9.95

795 opberg- of verhuisdoos

30 meter bereik, indoor 4-delig of outdoor 3-delig werkt met de slimme schakelaar

798

diverse kleuren katoen/polyester maten m-xxl

max. 30 kg, 48x34x33 cm

transport trolley max. 150 kg

1795

4.95

Pulse oortelefoon met opbergtas diverse kleuren

Freshmatic navulling, 250 ml

2.49

3 paar

152

444

www.action.com Aanbiedingen geldig van woensdag 13 september t/m dinsdag 19 september 2017

268

078

NL - Zet- en drukfouten voorbehouden.

378


DONDERDAG 14 SEPTEMBER 2017

ZONDAG 17 september

DEZE WEEK:

Geref. kerk Immanuëlkerk 9.00 en 10.30 uur: ds. H. Paas 17.00 uur: ds. H. Paas

Evangelische Gemeente ‘T KRUISPUNT Sporthal sportpark Middelmors, Noordwijkerweg te Rijnsburg 10.00 uur: Bram Flippo

Herv. Gemeente Grote kerk 9.30 uur: ds. L. Hoftijzer 17.00 uur: ds. A. Haasnoot De Voorhof 09.30 uur: prop. J. IJzerman

R.K. St. Joannes Katwijk Zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering, Boris Plavcic, cantor Zondag 10.00 uur: Oecumenische viering De Rank, WG, ds. Oort/D. Gudde, Cantemus De Wilbert 10.15 uur: Woord- en gebedsviering

Bap. Gemeente Tripodia, Hoornesplein 155 10.00 uur: br. Wim Hoddenbagh

VALKENBURG Geref. kerk vrijgemaakt 9.30 uur: ds. P. Storm 18.30 uur: ds. J.A. Vos

Christengemeente Live! Katwijk 10.30 uur: br. Jan Valstar 19.00 uur: Bijbelstudie

Herv. Gem. ‘De Rank’ Pieter Groen College 10.00 uur: ds. E. Oort Geref. kerk (vrijgem.) 9.30 uur: ds. P. Niemeijer 17.00 uur: ds. P.L. Storm

Hervormde Gemeente 10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan 18.30 uur: ds. H.E.J. van der Laan Geref. kerk De Goede Herder 10.00 uur: ds. M. Zebregs

Zorggroep Katwijk over Angst DE

n angst voor terrorisme is hoog opgelaaid na de aanslagen van de laatste tijd. Veel mensen zijn bang dat zo’n aanslag ook in Nederland gaat plaatsvinden.

Dit is een normaal verschijnsel: angst hoort bij het leven. Sterker, als je geen angst zou kennen, zou je onverantwoorde risico’s nemen en niet oud worden. Het woord angst is verwant aan het Griekse woord ango en het Latijnse

COLOFON Oplage 8.500 Verschijnt iedere donderdag Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 2220 CB Katwijk T (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft M 06 12746478 t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl Redactie: Carin van der Spijk- Kralt M 06 10885888 redactie@derijnsburger.nl Inleveren kopij: De deadline voor het insturen van kopij is iedere dinsdag voor 9.00 uur. Insturen kan naar: redactie@derijnsburger.nl Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Carlo van Zelst M 06 101 566 56 carlo.van.zelst@uitgeverijverhagen.nl Bianca de Wolde T 071 4022901 bianca.de.wolde-prins@uitgeverijverhagen.nl Contactgegevens Binnendienst Rosita Eikelboom-Haasnoot Jeannette Mink- van Beelen Vincent Roos 071 4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger Sluitingstijd advertenties dinsdag 16.00 uur Bezorgklachten: Reklamediensten De Schakel b.v. Madame Curiestraat 20 - 2171 TW Sassenheim 0252 241420 - info@de-schakel.nl Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos opvragen. De Rijnsburger wordt gratis huis-aan-huis bezorgd in Rijnsburg en Valkenburg en is gratis af te halen bij: Gemeenschapshuis De Burgt, Albert Heijn en Hoogvliet. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. www.allesoverkatwijk.nl

T HE E PO

IJ

NSBUR

Een verstopte neus, iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten zo herfstig, nat en koud is zoals nu, kan een verstopte neus veroorzaakt worden door een verkoudheid. Andere oorzaken van een verstopte neus zijn bijvoorbeeld hooikoorts of een allergie voor huisstofmijt of huisdieren. Een beetje neusspray kan verlichting geven. Met name de neussprays met de werkzame stof xylometazoline doen de bloedvaten in het neusslijmvlies slinken waardoor u meer lucht kan krijgen. Een nadeel van deze neusspray is dat bij langer gebruik er steeds meer nodig is om dit effect te krijgen en in het ergste geval kunt u niet meer zonder om vrij te kunnen ademen. Met name als sprays met xylometazoline langer dan een week gebruikt worden bestaat het gevaar dat er een gewenning of verslaving gaat optreden. In sommige gevallen zijn mensen jarenlang afhankelijk van deze neussprays. Een paar tips om neusspray verslaving te voorkomen: John Tjong Tjin Joe

woord angulum, wat hoek betekent. Wanneer je toegeeft aan je angst, word je in de hoek gedrukt en word je wereld kleiner. Als je je in een gevaarlijke situatie bevindt, treedt één van de volgende reflexreacties op: Fight, je krijgt een adrenalinestoot waardoor je fysieke prestaties verbeteren, je krijgt meer spierkracht, je ademhaling versnelt en je hart gaat tekeer. Deze aanpassingen zijn nodig om te vechten. Flight, hetzelfde mechanisme treedt op, maar nu gebruik je je extra krachten om te vluchten. Freeze, je bevriest en kan niet meer bewegen. Angstig zijn voor een tijger is een normale reactie, maar wanneer je bang bent om naar buiten te gaan belemmert dit je in je dagelijks functioneren en spreken we van een angststoornis. Bij een angststoornis wil je het liefst datgene wat angst veroorzaakt ver-

mijden. Maar vermijding houdt angst in stand. Wie bang is voor spinnen, wil ze het liefst vermijden. Dat is heel begrijpelijk, maar zo kom je er nooit achter dat die beesten niets doen. Wanneer vermijden niet lukt, kan je angst reducerend gedrag gaan ontwikkelen. De één drinkt zichzelf moed in voordat hij iets gaat doen waarvoor hij bang is, de ander verricht steeds dezelfde dwanghandelingen om rustiger te worden. Dit geeft kortdurend enige verlichting, maar zo leer je niet om de angst op een normale manier te verdragen. Een goede methode om angst te bestrijden is blootstelling of exposure aan het “gevaar”. Je stelt je bewust bloot aan datgene waarvoor je bang bent. Na 60-90 minuten dooft de angst en zo ervaar je dat niet gebeurt waarvoor je bang was. Mocht u van angstproblemen last hebben die u beperken in het dagelijks leven, raadpleeg dan uw huisarts.

Tips? Mail de redactie UW MENING n Ons tippen kan via redactie@de rijnsburger.nl of tel. 071

40 22 901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

HET WEER

EEN ODE AAN VELE

VR 15 9

ZA 15 9

ZO 17 8

MA 17 8

80%

80%

40%

60%

30%

30%

30%

20%

ZW 3

ZW 3

O 3

O 3

GETIJDEN vr. 15 sept. za. 16 sept. zo. 17 sept. ma. 18 sept. di. 19 sept. wo. 21 sept. do. 21 sept.

Neusspray verslaving

R

Chr. Geref. kerk 9.30 uur: ds. P.D.J. Buijs 17.00 uur: ds. P.D.J. Buijs

A

Tips van de apotheker

K

Kerkdiensten

27

G

service

DE RIJNSBURGER

HOOG WATER

LAAG WATER

11.28 + 23.57 12.53 + -------- 14.02 + 01.23 15.08 + 02.18 15.42 + 03.08 16.29 + 03.51 17.01 + 04.34

04.38 + 18.53 08.13 + 20.38 09.28 + 21.58 10.49 + 22.59 11.23 + 23.38 11.48 + -------12.28 + 00.23

Nooit genoeg wil altijd meer. Nooit tevreden is nooit blij. Iets aan anderen geven doet hen zeer. Zulke mensen passen niet bij mij. Gelukkig zijn er ook nog anderen. Die steken anders in elkaar. Zij zijn niet op jacht naar geld en goed maar staan altijd voor een ander klaar. Kijk, dat geeft de burger moed. Dat zijn de vrijwilligers op velerlei gebied. Altijd bezig voor de ander en vragen niets daarvoor. Geloof mij, zonder hen draait het systeem, de maatschappij dus niet. Hen zeg ik: dank en vraag hen: Als het kan ga nog even door.

ZON OP / ONDER A3 - 1001 GEDICHTEN.NL vr. 15 sept. 7.18/19.58 di. 19 sept.7.24/19.49 za. 16 sept. 7.19/19.56 wo. 20 sept.7.26/19.46 zo. 17 sept. 7.21/19.53 do. 21 sept.7.28/19.44 ma. 18 sept. 7.23/19.51

* Gebruik neusspray met xylometazoline niet langer dan 1 week * Gebruik neussprays met andere werkzame stoffen zoals menthol, zeezout of plantaardige stoffen * Voor hooikoorts en allergie zijn er andere neussprays

Bent u toch een beetje verslaafd aan neusspray met xylometazoline? Er zijn manieren om hiervan af te komen. U kunt bijvoorbeeld de neusspray afbouwen door minder vaak te gebruiken. U kunt beginnen met om de ene dag de neusspray te gebruiken. Of te kiezen voor kindersterkte of nog lagere percentages. Bij Apotheek Rijnsburg kunnen wij u adviseren hoe u het beste hiermee om kunt gaan. Ook hiervoor bent u van harte welkom aan de Graaf Florislaan 9. p>

Medisch & service Huisartsenpost 0252 240212 Duin- en Bollenstreek Rijnsburgerweg 4b in Voorhout Voor spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren. Openingstijden: • Maandag t/m vrijdag 17.00 tot 08.00 uur • Weekenden: vrijdag 17.00 uur tot maandag 08.00 uur • Erkende feestdagen: continu Kijk voor meer informatie op: www.huisartsenpostduinenbollenstreek.nl Tandartsdienst (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) Weekenddienst van vrijdag 12.00 uur t/m maandag 08.00 uur. Zaterdag 20 en zondag 21 oktober: Tandarts J.H. Reijnders, Prins Bernardlaan 23, Katwijk, tel. 4012412. Spreekuur van 11.30-12.00 uur. APOTHEEK Openingstijden Apotheken: De apotheken in Katwijk zijn geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Apotheek Sloothaak Rijnsburg kent ruimere openingstijden. Openingstijden van Apotheek Sloot-haak zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag: 09.00 tot 14.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburger-weg 4c te Voorhout, tel. 0252-240216. Openingstijden van SERVICE APOTHEEK RIJNSBURG zijn: ma t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur

zaterdag:  10.00 tot 14.00 uur Voor spoedrecepten buiten de bovenvermelde openingstijden kunt u terecht bij: Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout: 0252-240216. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u altijd terecht. Daarnaast heeft Service Apotheek Rijnsburg iedere zaterdag van 10-13 uur een apart geneesmiddelenspreekuur op afspraak. Adviesraad Sociaal Domein Postbus 135, 2220 AJ Katwijk, tel. 071-4033323. Secretaris H.T.M. Schuurman, tel. 071-3626772, e-mail: info@ wmoadviesraad katwijk.nl Wijkraad Rijnsburg De wijkraad adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeesters en wethouders op het gebied van leefbaarheid. Voorzitter Dhr. B. J. Kijk in de Vegte Secretariaat : Wijkraad Rijnsburg, Burgemeester Koomansplein 1, 2231 DA Rijnsburg e-mail: wijkraadrijnsburg@ katwijk.nl VALKENBURG Weekenddienst Apotheek Sloothaak Valkenburg: zaterdag 9.00-12.00 uur. Wijkraad Valkenburg: Voorzitter Dhr. G. Nienhuis. Email: wijkraadvalkenburg@ katwijk.nl


WIJ STOPPEN ERMEE

50% TOT 75% KORTING NU 4 DAGEN % TOTALE LEEGVERKOOP VAN S E PT E M B E R WOENSDAG 10.00 - 17.30 uur

13

14

S E PT E M B E R DONDERDAG 10.00 - 17.30 uur

15

%

SEPTEMBER VRIJDAG 10.00 - 20.00 uur

16

SEPTEMBER ZATERDAG 10.00 - 16.00 uur

FABRIEK MAGAZIJN EN WINKEL

Katwijk

GEHELE SHOWROOM MOET LEEG & ALLES WORDT MET VOLLEDIGE GARANTIE VERKOCHT!!! Boxspring Borgen

Boxspring elektro Halmstad

Boxspring elek. Nordland

Complete boxset met stevig onderstel, hoofdbord en een soepel binnenveringsmatras. In combinatie met het gratis oplegmatras van comfortschuim een heerlijke set!

Een complete en volledig elektrisch verstelbare Scandinavische boxspringbed, met de beste prijs/kwaliteitsverhouding van Nederland! De boxspring Halmstad elektrisch is uitgerust met stevige pocketveer matrassen en een gratis comfortabel split-oplegmatras. Nu incl. onderplint voor een luxe uitstraling. Hocker optie 59,-

Een compleet en volledig elektrisch verstelbaar Scandinavisch boxspringbed, met de beste prijs/kwaliteitsverhouding van Nederland! De boxspring Nordland elektrisch is uitgerust met stevige pocketveer matrassen, hoofdbord en gratis split-oplegmatras.

90x200 van 599,- nu voor

299,-

HOCKER OPTIE 69,-

90x200 van 1999,- nu voor

90x200 van 1797,- nu voor

999,-

599,-

EEL GEH PLEET COM

EEL GEH PLEET M O C

EEL GEH PLEET M CO

120x200 140x200 160x200 180x200

van 699,van 799,van 899,van 999,-

349,399,449,499,-

nu voor nu voor nu voor nu voor

Geheel compleet en uit voorraad leverbaar

140x200 van 2299,- nu voor 160x200 van 2399,- nu voor 180x200 van 2499,- nu voor

899,949,999,-

elek. verstelbare onderstellen vanaf 299,-

Ook in 100x200, 120x200, 200x200 en de lengtematen 210 en 220 leverbaar.

140x200 van 2999,- nu voor 160x200 van 3099,- nu voor 180x200 van 3199,- nu voor

1499,1549,1599,-

Topdekmatras oplegmatras

Koppelbed Impala

Heb je last van hinderlijke drukpunten of ben je op zoek naar extra comfort? Onze topdekmatrassen zijn circa 5 cm. dik, vormen zich naar de contouren van het lichaam en werken drukverlagend. Het topdekmatras wordt vaak gebruikt om de naad tussen 2 matrassen weg te werken. Ideaal voor in het hotel, het huis, de boot, de caravan en de camper. or de

Sterk koppelbed op comforthoogte, verkrijgbaar in de kleuren walnoot en naturel eiken. Inclusief 2x een 28-lats lattenbodem en 2 gezondheidsmatrassen naar keuze. Keuze uit een koudschuim- of pocketveermatras. Het koppelbed is met wieltjes en makkelijk uit elkaar te schuiven. Ook met nachtkastjes verkrijgbaar.

70x200 80x200 90x200 120x190 130x190 140x190 140x200 160x200 180x200

5 cm SPLITUITVOERING MEERPRIJS 69,-

Comfortschuim:

Nasa:

van 89,van 149,van 179,van 195,van 209,van 225,van 239,van 269,van 299,-

van 179,van 209,van 239,van 345,van 359,van 375,van 389,van 419,van 449,-

voor 29,voor 49,voor 59,voor 65,voor 70,voor 75,voor 79,voor 89,voor 99,-

voor 59,voor 69,voor 79,voor 115,voor 119,voor 125,voor 129,voor 139,voor 149,-

Duo (11 cm):

ideaal vo zomer & winter

van 259,- voor 129,van 279,- voor 139,van 299,- voor 149,UITVERKOCHT UITVERKOCHT UITVERKOCHT van 559,- voor 279,van 579,- voor 289,van 599,- voor 299,-

SLAAPKLAAR

160x200 van 1599,- nu voor

799,-

180x200 van 1799,- nu voor 899,-

VAN 249,NU VOOR 99,-

Ook leverbaar met volledig elek. verstelbare bodem Meerprijs 149,-

Koudschuimmatras Bas

Wollen Dekbed

Lattenbodem Ergo

Goed ventilerend koudschuimmatras met een dichtheid van SG40 en een dikte van ca. 17 cm. Dit koudschuimmatras is geschikt voor alle type bedbodems.

Dit wollen dekbed is gevuld met 100% zuiver scheerwol en biedt een aangename nachtrust, het hele jaar door.

Met deze comfortabele 28-lats lattenbodem geef je ieder type matras een aangename ondersteuning. De gebogen latten worden in soepele rubberen kappen op zijn plek gehouden en veren licht mee. Deze lattenbodem is verkrijgbaar in vaste en elektrische uitvoering.

ALLE MATEN DIRECT LEVERBAAR 70x190 van 199,- nu voor

99,-

70x200 van 259,70x210 van 270,80x190 van 270,80x200 van 279,80x210 van 290,-

nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor

99,99,99,99,119,-

90x190 van 290,90x200 van 299,90x210 van 319,90x220 van 330,100x200 van 330,120x190 van 379,120x200 van 389,130x190 van 390,130x200 van 399,140x190 van 410,140x200 van 439,160x200 van 450,180x200 van 459,-

Merens Katwijk

nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor

99,99,119,129,119,159,159,159,159,159,159,179,179,-

Natuurlijk slapen

140x200 van 79,- nu voor

39,95

140x220 van 90,200x200 van 109,200x220 van 119,240x200 van 129,240x220 van 139,-

nu voor nu voor nu voor nu voor nu voor

geschikt voor alle soorten matrassen

45,55,59,95 65,69,95

100% ZUIVER SCHEERWOL

Vaste uitvoering:

Elek. uitvoering:

170x200 van 119,- nu voor 180x200 van 130,- nu voor 190x200 van 139,- nu voor

170x200 van 399,- nu voor 180x200 van 419,- nu voor 190x200 van 439,- nu voor

Ambachtsweg 7w, 2222 AH Katwijk (Bedrijventerrein ’t Heen) Wij zitten tussen Roobol en Just Fitness | T 071 - 820 03 81

59,65,69,-

Gratis parkeren achter de winkel!

199,209,219,-

Rb week 37 17  
Rb week 37 17  

De Rijnsburger, donderdag 14 september 2017

Advertisement