Page 7

lokaal

de rijnsburger

donderdag 8 mei 2014

Koninklijke onderscheidingen

Buurtvereniging Irissenstraat Bingo n De eerstvolgende bingo

van de buurtvereniging Irissenstraat is op 13 mei aanstaande. De bingo wordt gehouden bij Go*Go aan de Hofweide in Rijnsburg. Het bestuur hoopt in samenwerking met de vrijwilligers van Go*Go er weer een gezellige avond van te maken. Iedereen is van harte welkom. Aanvang 20.00 uur en de zaal gaat om 19.30 uur open.

P.C.O.B. ContaCtmiddag n Het bestuur

van de P.C.O.B. nodigt u uit voor de contactmiddag van woensdag 14 mei 2014 in de Voorhof. Aanvang: 14.30 uur en de zaal is open vanaf 14.00 uur. Het wordt een gezellige middag. We maken een tour door Amsterdam. Lia Verheul van ‘De vrolijke noot’ neemt ons mee…. vertellend en zingend gaan we terug in de tijd, naar de mooiste plekjes van Amsterdam. Oude tijden herleven met deze oude bekende Amsterdamse liedjes. Iedereen is van harte welkom.

Minder bezoekers Spreekuur n Burgemeester Jos Wienen kreeg vorig jaar 107 mensen op zijn bijna wekelijkse dinsdagmiddagspreekuren. Dat waren er minder dan in 2012 toen 134 personen langskwamen. Bijna een kwart van de bezoeken betrof vragen over asiel en integratie van bezoekers van het AZC Katwijk. Negentien procent ging over openbare orde, veiligheid en handhaving. Elf procent betrof vragen over omgevingsvergunningen. Andere onderwerpen die aan bod kwamen, waren onder meer sociale zaken, huisvesting en verkeer. Burgers kunnen op het spreekuur terecht met een klacht, vraag, probleem of idee. Dit leidt vervolgens tot een korte uitleg, een advies of doorverwijzing of tot een vervolgactie vanuit de gemeente.

7

Van Stichting Oekroe n Actuele situatie in Oekraïne Vragen n Naar aanleiding van de situatie in en de berichtgeving over Oekraïne heeft Stichting Oekroe veel vragen. Zoals: ‘Is het wel verantwoord om in de huidige omstandigheden te gaan? Is het niet gevaarlijk in Oekraïne?’ In de eerste plaats is daar het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken. Alleen voor De Krim, op ca 1.400 km van onze kampen en ruim 1.000 km van onze projecten van Handen Wapperen 2014, wordt reizen ontraden. Van 25 tot 28 april is er een voorbereidingstrip naar Oekraïne gemaakt. Jaap de Mooij vertelt hierover: ‘In het kader van de voorbereidingen voor Handen Wapperen 2014, brachten van 25-28 april 2014, 2 vertegenwoordigers van Stichting Oekroe een bezoek aan Oekraïne. We landden op vrijdag 25 april op het vliegveld van Lviv, in het westen van Oekraïne. Er was niets, maar dan ook niets te bespeuren van welke militaire activiteit dan ook. Op het vliegveld stond de door ons gehuurde auto klaar. We reden met z’n tweeën eerst naar Rivne. Daar bezochten we een echtpaar, dat

we reeds lang kennen. Onderweg was niets te zien van verhoogde activiteiten van politie en eventuele legereenheden. Sterker nog, we hebben geen enkele militaire activiteit gezien en onze indruk was ook, dat er minder politie was dan anders. Daarna reden we door naar Shepetivka. Op zaterdag bezochten we de twee projecten, zowel in Fedorivka als in Kremenchuky. Twee afgelegen dorpjes, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Zondagmorgen bezochten we een kerkdienst in Michalutska, een plaatsje waar we in 2012 samen met Oekraïners , een kinderopvang hebben gerealiseerd. Daarna zijn we naar Dubno gereden. Vanuit Dubno zijn de laatste 3 jaar kinderen naar de kampen van Stichting Oekroe geweest. Maandagmorgen zijn we weer richting vliegveld van Lviv gegaan. Maandagavond kwamen we weer veilig en wel op Schiphol aan. We hebben een heel voorspoedige trip gehad, van zo’n 700 km. Nergens hebben we iets van de onlus-

ten gemerkt. De onrustige regio ligt in het zuid – oosten van Oekraïne. Zie de pijlen naar Dnipropetrovsk, Luhansk, Donetsk,Kharkiv en de Krim. De kampen van Kamp Oekraine 2014 worden gehouden in het uiterste noord-westen van Oekraine, meer dan 1.200 km verwijderd van de onrustige regio’s. Ter vergelijking: Katwijk ligt ca 1.200 km van Marseille. De projecten van Handen Wapperen 2014 liggen zo’n 1.000 km van het onrustige zuid oosten. Tijdens onze trip hebben we met veel mensen over de situatie in Oekraïne gesproken. Zonder uitzondering gaven ze aan, de situatie wel spannend te vinden, maar dat de onrust heel ver van hen verwijderd is en dagelijks leven voor hen gewoon verder gaat. Maar mocht de situatie zich drastisch in ongunstige zin wijzigen, en door het Ministerie van buitenlandse zaken een negatief reisadvies worden afgegeven, dan zal ook stichting Oekroe haar conclusies trekken. Dus: Handen Wapperen 2014 en Kamp Oekraïne 2014 gaan, onvoorziene omstandigheden daar gelaten, gewoon door!’

2015 n Overal in Nederland, zeker in onze gemeente, zetten mensen zich belangeloos in voor de samenleving. Vaak in alle bescheidenheid. Deze mensen komen misschien in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurt niet automatisch. U kunt een lintje namelijk niet voor uzelf aanvragen. Iemand uit uw omgeving draagt u voor. Kent u iemand die een lintje verdient? Draagt u hem of haar dan nu voor. Wie weet ontvangt diegene bij de Lintjesregen in 2015 een Koninklijke onderscheiding. De behandeling van een voorstel kost tijd. Daarom is het belangrijk dit tijdig in te dienen. Het voorstel moet voor 1 juli voorafgaande aan het jaar van uitreiking bij de burgemeester zijn. De burgemeester brengt advies uit over alle voorstellen. Het voorstel wordt doorgestuurd aan de commissaris van de Koning van de provincie Zuid Holland. Ook hij geeft een advies en stuurt het voorstel naar het Kapittel voor de Civiele Orden in Den Haag. Dit onafhankelijke college adviseert de betrokken minister over het al dan niet verlenen van de Koninklijke onderscheiding. Wanneer de minister positief beslist, wordt de onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend. Als u iemand wilt voordragen voor de Lintjesregen 2015, neemt u dan contact op met het secretariaat van de burgemeester, tel. (071) 406 5001 of mailt u naar bestuurssecretariaat@katwijk.nl. Het secretariaat helpt u verder en kan u voorzien van het aanvraagformulier. De uiterste inleverdatum voor uw aanvraag is 1 juli 2014. U kunt ook kijken op www.lintjes.nl en op www.katwijk.nl onder het menu gemeente en burgerzaken/burgerzaken/onderscheidingen.

Kinderdienst kerk

n Zondagochtend 11 mei om 10.30 uur is er weer een spectaculaire kinderdienst in de Immanuelkerk. Met dit keer een bijzondere gast namelijk Bobby, van ‘Ernst, Bobby en de rest’. Hij zal met ons gaan nadenken over het thema ‘Klim je mee omhoog?’ Iedereen is van harte welkom en…... vergeet niet je ladder of trap mee te nemen.

Boeketdienst kerk n Zondag 11 mei is er weer een boeketdienst, waarin de Babylonische spraakverwarring centraal staat. In de oudheid bouwden de Babyloniers een toren, totdat God er spraakverwarring bracht. Het volk stond samen sterk maar bleek door de spraakverwarring niet meer in staat hun doel te verwezenlijken. Ds. Arenda Haasnoot zal spreken en dienstleider is Joost Mens. De muziek wordt verzorgt door de BethEl band. Iedereen is welkom om 17.00 uur in de Immanuëlkerk.

Melange Locale rtVkatwijk

n In een gezellige aangeklede studio schuiven in het programma Melange Locale weer diverse gasten aan de tafel.

‘Van wie’s ben je er ien’? Deze vraag klinkt nogal eens in onze dorpen en zeker ook in Rijnsburg. Bijna iedereen heeft daar wel een zgn ‘ bijnaam ’ maar hoe komt men aan die naam . Agnes Korebrits heeft het plan hier een boekje over te

gaan schrijven maar is op zoek naar de herkomst van de bijnamen en roept de hulp in van de kijker. Lekker op vakantie, actief bezig zijn, leuke en gekke spelletjes, zingen bij een kampvuur en relaxen in de zon. Dat zijn de ingrediënten van een LCKV kamp. Roeland van der Willik en Marjoleine Mosselman vertellen over deze vakantiekampen. Internet, wie heeft het niet. Maar we willen nu ook dat we buitenshuis

gebruik van vrij internet kunnen maken. Er zijn plannen om te gaan realiseren in Katwijk en daarover komt André van Brussel praten. Kok Pieter van Klaveren staat achter het fornuis en natuurlijk wordt er weer een bloemetje uitgereikt. Melange Locale is te zien vanaf maandag 12 mei t.m. zaterdag 17 mei na het RTV Magazine van 10 en 16 uur en zaterdag om 10 en 18 uur via RTV Katwijk en Ziggo kanaal 41.

de presentatie is in handen van dick oudwater en Carolien van egmond

Groente verser dan vers VoedSelBank

n Sinds februari zijn de volkstuinders volop actief in de kas bij Indoorvolkstuin om een mooi assortiment gewassen te telen.

Voedselbank Katwijk heeft afgelopen week bij Indoorvolkstuin in Rijnsburg de eerste oogst gedoneerd gekregen. De op biologische wijze geteelde producten, die te koop zijn op locatie of via de webwinkel van Indoorvolkstuin www.

gezondergroen.nl. vinden nu ook hun weg via de voedselbank. De dames van de Voedselbank mochten de eerste krop oogsten. Direct gesneden van de grond. Verser dan dit kan het niet. De desbetreffende producten worden direct van de plant gesneden, zoals: komkommer, paprika, tomaten verschillende soorten sla, andijvie, snijbonen, snij biet, rode biet, broccoli en nog veel meer. Producten die seizoensgebonden of niet in de kas geteeld

kunnen worden, worden bij een biologische groothandel of in de streek ingekocht. Op deze manier is er altijd een ruim assortiment aanwezig. Groente en fruit direct uit de kas is te bestellen op www.gezondergroen.nl of u komt gewoon langs aan het Kanaalpad Noord West in Rijnsburg. Voor informatie over de tuintjes van Indoorvolkstuin zie www.indoorvolkstuin.com. Indoorvolkstuin is bereikbaar op 06 102 686 57.

Rb week 19 14  

De Rijnsburger, 8 mei 2014

Rb week 19 14  

De Rijnsburger, 8 mei 2014

Advertisement