Page 1

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.OEGSTGEESTERCOURANT.NL

helpen P12

De impact van Kannerschool veranderingen sluit jaar ervaren positief af

SYLVIA MELZER MEE MET EXPEDITIE SUMBA ARCHITECTUUR

onderwijs P7

Pand Dames Dietz genomineerd

ONTMOETING  Tijdens de koffieochtend van dinsdag 21 juli worden er in het Dorpscentrum spelletjes gespeeld. Alle Oegstgeestenaren zijn van harte welkom om te komen kijken en mee te spelen, al dan niet met een eigen partner en een eigen spel. Het Dorpscentrum zorgt voor onder andere het haringspel (Hringspel) dat als een soort klein biljart gespeeld kan worden met ballen en een keu, schaken (vanaf september iedere week), dammen, Scrabble en puzzels.

De koffieochtend vindt elke week plaats van 10.00 tot 12.00 uur.

Door May-lisa de Laat en Willemien Timmers

M

et een bakfiets, met daarop een soort afgedekte container, een grote bezem en een schop als opveegblik, trokken gemeentewerkers door het dorp. Langs de bermen stonden mannen met grote zeisen met lange halen te maaien. Iets uit de vorige eeuw toen kleinschaligheid nog troef was. Nu is dat niet meer te doen en moet alles groter en groter, met uitzondering van het personeelsbestand. Nu rijden er grote tractoren met kanjers van aanhangers, vergelijkbaar met die bakjes van toen, eenmalig langs de berm. Met een mechanische arm wordt in een keer de gehele berm gemaaid en het gras wordt direct opgezogen. Grote rollen gras blijven achter. Voor zulke machines zijn dorpen te klein en samenwerking tussen gemeenten is daarbij onontbeerlijk. Misschien dat daarom Teylingen, Lisse en Hillegom praten over samenvoeging?! Komt er dan toch een grote Bollengemeente? Was achteraf Warmond misschien liever naar Oegstgeest gegaan? Wil van Elk

Plan Vaartweg mag doorgang vinden

Spelletjes in Dorpscentrum

BEREIKBAARHEID  Samen de kar trekken voor een betere bereikbaarheid van Bloemenveiling FloraHolland Rijnsburg. Dat deden vertegenwoordigers van de betrokken partijen donderdag 9 juli letterlijk. Het was een symbolisch startsein voor de uitvoering van de aansluiting van FloraHolland op de A44 bij de afslag Oegstgeest/Rijnsburg.

Oegstgeestig Samen

politiek P3

P3

Officiële start aansluiting FloraHolland op A44

Aanwezig waren alle betrokken partijen: Rijkswaterstaat, FloraHolland, de gemeenten Katwijk en Oegstgeest, de provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de branchevereniging voor groothandelaren in bloemkwekerijproducten, de VGB. Rene Vrugt, stafdirecteur Netwerken bij Rijkswaterstaat noemde het een bijzondere samenwerking tussen bedrijfsleven, rijk en regio. “Een co-operatie in een notendop. Iedereen draagt zijn steentje bij. Deze oplossing op de Rijksweg, gaat naar schatting zes minuten winst opleveren in tijd, brandstof en bereikbaarheid.” Bovendien, zo is de verwachting, verbetert de leefbaarheid en de veiligheid van de omwoners vooral wat de overlast door fijnstof, geluid en trillingen betreft. Voor deze zogeheten derde variant moet de busbaan bij de Rijnzichtweg plaatsma-

15 juli 2015 JAARGANG 85 NR 28

Kindje overleden na val in sloot POLITIE  Een tweejarig kindje is

afgelopen vrijdag aan de Vinkenweg een met kroos bedekte sloot ingelopen.

Geassisteerd door ‘sterke man’ Richard van der Linden zetten alle verantwoordelijken de schouders eronder om een vrachtwagen over de streep te trekken. | Foto Willemien Timmers

ken voor een doorgaande rijbaan. De Oegstgeester wethouder Wendelien Tönjann, was optimistisch en dankte haar collega’s voor de goede samenwerking en het resultaat. “Voor onze bewoners ten westen van de A44 ben ik blij dat deze nieuwe aansluiting er komt. Het scheelt een hoop vrachtverkeer en daardoor is er minder geluidsoverlast. Dat komt de leefbaarheid beslist ten goede.” Haar collega voor Katwijk, Klaas-Jan van de Bent liet weten blij te zijn met de betere bereikbaarheid, maar ook dat de infrastructuur hiermee rond Rijnsburg nog niet klaar is. “De noordelijke randweg naar de Greenport moet er definitief voor zorgen dat er geen vrachtverkeer meer door Rijnsburg rijdt.”

van FloraHolland illustreerde de opbrengst ervan aan de hand van een aantal cijfers. “Door de toename van het aantal huizen in de directe omgeving, is de druk op het verkeer groter. FloraHolland herbergt 180 handelsbedrijven, die gezamenlijk goed zijn voor meer dan zes miljoen omzet per jaar. Dagelijks zijn er tweeduizend bewegingen door vrachtwagens en drieduizend medewerkers komen naar de veiling met de auto. Al deze verkeersbewegingen van de Rijnzichtweg afhalen, levert een winst op van vijftien procent. De huidige afrit wordt twee keer zo lang en ligt straks in de richting van Amsterdam. Wij verwachten in 2020 geen verkeersinfarct, maar een mooie oplossing.”

GETALLEN

MAATREGELEN

Vanaf het enorme parkeerdek van het veilinggebouw was goed te zien, waar de nieuwe aansluiting op de A44 gaat komen. Projectleider en Oegstgeestenaar Coen Meijeraan

TOM WESTEN KAPPERS

FloraHolland doet er veel aan om verkeers- en geluidsoverlast van de veiling voor Oegstgeest zoveel mogelijk te beperken. “De geluidswal tussen de Flora en Buitenlust wordt hoger,”

legt Meijeraan uit. “Ook gaan we op de nieuwe afrit wegdelen van elkaar losmaken zodat trillingen minder overlast geven in huizen die aan de weg grenzen.” In de nieuwe situatie wordt, om de verkeersveiligheid te bevorderen, het doorgaande fietspad langs de Rijnzichtweg van rood asfalt gemaakt. Meijeraan vertelt dat in de afgelopen jaren veel gedaan is om de doorstroming van het verkeer van en naar de afritten te bevorderen. “We hebben veel gesproken met inwoners van Oegstgeest. Zo ook met de bewoners van de Rijnzichtweg over het verdwijnen van de busbaan voor een doorgaande rijbaan. Dat was essentieel voor een goede doorstroming van het veilingverkeer richting Amsterdam.” Deze week wordt er op het veilingterrein begonnen met archeologisch onderzoek. Vanaf september zal de bedrijvigheid voor de aanleg van de nieuwe ontsluiting op gang komen. In het najaar van 2016, uiterlijk 1 oktober, moet het werk opgeleverd worden.

VERTROUWD PERSOONLIJK VERTROUWD PERSOONLIJK

KEES BERGMAN.NL KEES BERGMAN.NL VERZEKERINGEN HYPOTHEKEN PENSIOENEN

VERZEKERINGEN HYPOTHEKEN PENSIOENEN

Wilhelminapark 1 071-5174270 OEGSTGEEST

S E L S DAN

Geopend maandag t/m zaterdag

Online afspraken via www.tomwesten.nl

Kérastase-Redken

Tel. 071-4078900

De Voscuyl 40 - oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl ook Voor al uw feesten! PARTYCENTER DE JONG

Omstanders haalden de peuter uit de sloot en begonnen met reanimeren totdat een ambulance gearriveerd was. Het slachtoffertje werd met een traumahelikopter naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam gebracht. Helaas is het kindje afgelopen weekend in het ziekenhuis overleden, zo meldt de politie.

Schuur afgebrand BRANDWEER  In de nacht van

zondag op maandag is aan de Rijnsburgerweg een schuur in vlammen opgegaan. In de schuur stonden ook een paar gasflessen. Daarom werden er tijdelijk enkele woningen ontruimd. Het vuur laaide hoog op, maar de brandweer uit Rijnsburg, Oegstgeest en Leiden had de brand snel onder controle. Hoe de brand kon ontstaan, is niet duidelijk. De schuur kan als verloren worden beschouwd.

Tandartspraktijk van de Meent

Rhijngeesterstraatweg 56 2341 BV Oegstgeest 071 - 5170729 www.tandartspraktijk-vandemeent.nl


HOME • GARDEN SPORTS • LIFESTYLE

18 JULI 12.00 - 16.00 uur

elke zate 3 e rd van de m ag a een nieu and w Xpe r ie n e ce

VAKANTIEPRET XPERIENCE FUN VOOR JONG EN OUD!

KOM TUSSEN 12.00 EN 16.00 UUR SPORTEN, SPELEN EN MET WATER KLIEDEREN! BEN JIJ DE SNELSTE, SLIMSTE OF DE LEUKSTE? DAN MAAK JE KANS OP LEUKE PRIJZEN!

ALTERNATIEF VOOR BANKSPAREN recreatiewoning als appeltje voor de dorst

Nu de rente op een spaarrekening op een absoluut dieptepunt staat, zoeken veel mensen naar een alternatief. Een goede investering is de aankoop van recreatief vastgoed. Immers, het rendement is vele malen beter dan bij banksparen. Investeren kan op twee manieren: of men koopt voor eigen gebruik, of men koopt puur als belegging. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Op dit moment is er bij veel banken geen financieringsmogelijkheid voor recreatief vastgoed. De Rabobank heeft echter in Duinresort Dunimar veel vertrouwen. Een financiering tot 65% behoort tot de mogelijkheden. Natuurlijk zijn

de persoonlijke omstandigheden doorslaggevend bij het eventueel verstrekken van een lening. DUINRESORT DUNIMAR Op Duinresort Dunimar in Noordwijkerhout is men gestart met de verkoop van de laatste fase nieuwbouw. De exploitatie van het park is in handen van Landal GreenParks. Van de bestaande 4persoons woningen op het park is nog een beperkt aantal beschikbaar. De nieuwbouw betreft luxe 6, 8- en zelfs 12persoons woningen. En besluit u tijdens de SUMMER SALE tot aankoop van een nieuwbouwwoning over te gaan, dan krijgt u het INVENTARISPAKKET GRATIS.

SUMMER SALE van 20 t/m 24 juli Kijk op de website voor meer informatie!

KOM GEZELLIG WINKELEN BIJ BOULEVARD CRUQUIUS. GENIET OP HET ZONNIGE TERRAS VAN DE VAKANTIEPRET EN ZOMERSE MUZIEK VAN DE DJ

www.boulevardcruquius.nl Veelzijdig winkelaanbod voor interieur en lifestyle. Boulevard Cruquius ligt aan de N201 en de N205 tussen Hoofddorp en Heemstede.

Noordwijkerhout Noordwijkerhout Meer weten? Belt u dan even met Hans van Dijk: 06 - 81 42 84 14

Tank happy op zaterdag Gerard Heemskerk Bloemenexport BV Middel Broekweg 29, Naaldwijk Postbus 85 2210 AB Noordwijkerhout Gerard Heemskerk Bloemenexport BV is een middelgroot bedrijf dat gespecialiseerd is in export van bloemen en planten naar meerdere landen in Europa. Onze zusterbedrijven Equaflor BV en Equaflor Carnations BV richten zich op het importeren van bloemen uit Ecuador, Colombia, Zuid Afrika, Kenia, Spanje en Turkije. Ons bedrijf is gevestigd in de bloemenveiling Flora Holland in Naaldwijk.

Voor versterking van ons team zijn wij op zoek naar:

- Een administratief medewerker

(fulltime)

De taken bestaan onder meer uit facturatie, de verwerking daarvan, debiteurenbeheer, de controle op de ingevoerde orders en van de fustadministratie. Een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift is vereist. Wij werken met de programma’s Florisoft, Exact en Microsoft Office.

- Een ervaren verkoper (fulltime) In deze functie houd jij je onder andere bezig met de verkoop van bloemen en de administratieve en logistieke afhandeling van orders. Kennis van de Engelse en Duitse taal is vereist, Poolse en/of Zweedse taal is een pre.

- Een ervaren boxmedewerker (fulltime) In deze functie verdeel je de binnenkomende bloemen en planten, beheer je de voorraad en regel je de orderpicking. Ook het verzendklaar maken behoort tot jouw taken. Heb je interesse in een van deze functies? Stuur dan jouw CV en motivatie naar info@gerardheemskerk.nl. Voor nadere informatie betreffende deze functies kun je contact met ons opnemen en/of onze website raadplegen. Meer informatie vind je op www.gerardheemskerk.nl.

www.dunimar.eu Anders denken, Anders tanken • De goedkoopste in Oegstgeest. • 8 cent korting per liter doordeweeks, en 11 cent op zaterdag. • Bovendien voor elke liter brandstof die je bij ons tankt, gaat er 1 cent naar jouw vereniging of club.

11 cent korting Détom Rhijngeesterstraatweg 42 2341 BV Oegstgeest 071-5171891 • www.detom.nl


nieuws

oegstgeester courant

Springkussens zoeken vrijwilligers vakantie n Chris Schollaardt van Café De Gouwe heeft de organisatie van het Springkussenfestival op de laatste zondag van de vakantie op zich genomen. “Het is toch zonde als de 1200 kindertjes niet meer een leuke laatste dag van de zomervakantie zullen hebben?” zegt hij. Op Facebook doet hij een oproep voor vrijwilligers en sponsors. “Dit is een evenement waar heel veel bij komt kijken. Ik ben nog steeds op zoek naar ondernemers of inwoners van Oegstgeest die mij financieel of als vrijwilliger willen helpen. De vrijwilligers krijgen weer een prachtig T-shirt en worden bedankt met een borrel met bitterballen in De Gouwe kort na het evenement.” Voor het Springkussenfestival, dat plaatsvindt op zondag 23 augustus van 13.00 tot 17.00 uur, zijn er zo’n 100 vrijwilligers nodig. Er zijn 25 springkussens, een toiletwagen en diversen verkoopkraampjes. “Ook dit jaar zouden we je hulp weer enorm op prijs stellen om zo ruim 1500 kinderen en ouders een mooie laatste dag van de vakantie te bezorgen,” aldus Schollaardt. Aanmelden kan via Facebook of cafedegouwe@hotmail.com.

Werfpop weer groot succes muziek n Afgelopen zondag vond de 34ste editie van Werfpop plaats in de Leidse Hout. Dit jaar waren de grote publiekstrekkers Typhoon, Danko Jones en John Coffey. Door het gevarieerde programma was het door de hele dag heen enorm druk in de Leidse Hout. De weersvoorspelling was in de aanloop naar Werfpop niet al te best, maar ondanks dat was het bezoekersaantal gelijk aan dat van vorig jaar en bezochten tussen de 20.000 en 22.000 mensen het festival. De Silent Disco was een nieuwe toevoeging aan het festival. Tussen 17.30 en 22.00 uur kon het publiek, met koptelefoon op, dansen op twee soorten muziek. Dit zorgde voor hilarische beelden en meezingpartijen.

woensdag 15 juli 2015

Sjiek sluit: 6719,46 euro voor de Linda Foundation geven n Sjiek verkocht de allerlaatste producten uit de winkel met twee doelen: de winkel moest leeg en de opbrengst is voor de Linda Foundation. Door: Wil van Elk

De winkeliers van Winkelgebied De Kempenaer deden ook een duit in het zakje en schonken vijfhonderd euro voor dit goede doel. “Boven verwachting!” vertelde John Denies, overdonderd door dit resultaat. Zaterdagmiddag 11 juli namen zij met een gezellige receptie afscheid van de De Kempenaerstraat. Marijke in ’t Veld overhandigde als voorzitter van de winkeliersvereniging een symbolische cheque aan Coeny en John Denies. Het echtpaar was bijzonder verrast en voegde het bedrag enthousiast toe aan het totaalbedrag dat zij hadden bereikt met de verkoop van de laatste producten en de meer dan honderd euro aan losse donaties. kadoshop

Bijna 33 jaar deden ze zaken in de De Kempenaerstraat. John: “We waren 22 en 23 jaar toen we begonnen met Sjiek Kadoshop, met onder andere Snoopyproducten en sieraden. De leveranciers moesten eerst wel even wennen aan het ‘broekie’, maar al snel was er vertrouwen in wat wij deden”. Dankbaar namen Coeny en John afscheid van hun klanten en ‘buren’. Het plezier en enthousiasme waarmee zij hun handel dreven straalden zij ook uit tijdens het afscheid. Iedereen is nieuwsgierig

de gift van de collega’s was een verrassend en ontroerend moment. | Foto: Wil van Elk. wat de toekomst brengt voor het echtpaar, maar ook: welke ondernemer stapt in het lege pand. John noemde die middag regelmatig een lijstje met ‘te doen’, veel meer kon hij niet vertellen: “We zijn voorlopig ook druk met het grootouders zijn”. Als hij weer iets gaat ondernemen dan is dat vrijwel zeker branchegericht: “Dat vind ik het leukste om te doen.

Er komt vast wel iets op mijn pad”. passie

Eind 2011 veranderde de naam van de winkel aan de De Kempenaerstraat 24 in: Sjiek Living, Lifestyle & Gifts. John toonde daarbij zijn passie voor styling met een nieuwe en frisse huisstijl. Hun dochter Shirley vernieuwde de web-

bouwen

zwemmen n In september start

Voormalige poelier Hennie dietz met een van zijn dochters voor het pand dat is genomineerd voor de architectuur Prijs. | Foto: Wil van Elk.

RvS alsnog akkoord met plan Oude Vaartweg uitspraak

n De gemeente Oegstgeest heeft de Raad van State ervan overtuigd dat er geen geschikte alternatieve locaties zijn voor kleinschalige kantoren. Daarom mag er toch een klein bedrijventerrein komen aan de Oude Vaartweg in de oksel van de N44. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

Door Adrie van der Wel

Eind vorig jaar oordeelde de Raad

site www.sjiek.com. Hun dochter Kim was acht jaar lang de ‘verjongende factor’ in de winkel. De winkel zelf werd gehalveerd zoals het in 1983 begon na de overname van het pand van Plaizier. Wat onveranderd bleef was hun drijfveer: ‘kwaliteit voor een goede prijs’ en ‘voor ieder wat wils’. Ici Paris XL trok in de andere helft van het pand.

RAP071 nomineert pand Dames Dietz

Turbozwemmen er weer een cursus Turbozwemmen in zwembad Poelmeer. Na vijftien weken ‘turbo’-lessen kunnen kinderen met diplomagarantie afzwemmen voor hun B of C diploma. Meer informatie is te vinden op www.poelmeer.nl.

3

dat de gemeente wel had aangetoond dat er behoefte is aan kleinere kantoren tot 1000 vierkante meter. Maar de gemeente had eerst moeten kijken of andere bestaande panden of locaties binnen de bebouwde kom daarvoor konden worden benut. De gemeente kreeg de opdracht om dat te onderzoeken. onderzoek

Dat onderzoek is uitgevoerd en vol-

gens de Raad is voldoende duidelijk geworden dat alternatieve plekken voor de kleine kantoren niet voorhanden zijn in de bebouwde kom en in de regio. Daarmee voldoet het plan voor het bedrijventerrein aan de Oude Vaartweg alsnog aan provinciale regels. tolhuysch

Het plan voor het bedrijventerrein werd onder meer bestreden door Tolhuysch BV en anderen die niet

blij zijn met een geplande ontsluitingsweg en het dempen van sloten. Voor het dempen van de sloten is volgens de Raad nu een aanvaardbare regeling gemaakt door de gemeente. De ontsluitingsweg werd door de Raad al eerder goedgekeurd. Maar of die weg wordt aangelegd, is een kwestie van grondaankoop. Tolhuysch bezit een deel van de benodigde grond.

n Trots prijkt het pand van Dames Dietz, de delicatessenwinkel aan de De Kempenaerstraat, in het rijtje van acht gebouwen die zijn genomineerd voor de Rijnlandse Architectuur prijs 2015 (RAP). In de talkshow ‘Stand van de Stad’ op 30 juni zijn de namen van de kandidaten bekend gemaakt. De prijzen worden uitgereikt op 13 oktober. Sinds dit jaar kunnen ook andere plaatsen in de regio meedingen in de race voor het beste gebouw. Atelier Van Wengerden uit Amsterdam ontwierp het pand van Dames Dietz. Het markante pand is met fraai houtwerk opgebouwd, met een schuin verloop naar buiten, en is met de bruine kleitegelpannen een blikvanger in de bekende winkelstraat. De Dames Dietz, Elisabeth en Marieke, openden hun eetwinkel op 12 mei 2012. Vanaf 19 augustus kan worden gestemd via Internet: www. rapleiden.nl/prijs.

Brandende plantenbak brand n Afgelopen zaterdagavond

rukte de brandweer even na zes uur uit voor een brandje op het balkon van een woning aan de Aert van Neslaan. Er bleek een plantenbak in brand te staan. Buren waren al begonnen met blussen, en hulpdiensten waren snel ter plaatse. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend.


Bedankt

Lieve mensen voor de vele lieve kaarten, brieven, boeken, bloemen, bloemstukken, taarten en telefoontjes tijdens mijn ziek zijn. Het was hartverwarmend!

Groetjes, Leo de groenteman

Bernard Schulte Voorhout bv al meer dan 100 jaar behaaglijk & vertrouwd ■ Comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s ■ Gedegen onderhoud ■ 24-uurs storingsdienst ■ Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten ■ Energie besparen zonder comfort te verliezen ■ Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen ■ Reiniging van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging ■ Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant ■ Zink-, lood- en dakwerk ■ Sanitaire installaties ■ Showroom met verschillende designradiatoren, sanitair en CV ketels, bezoek graag op afspraak.

k r e t S n Same

BERNARD SCHULTE BV

LOODGIETERSBEDRIJF

C. HUNDERSMARCK BV

CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

Onderdeel van Bernard Schulte

VOORHOUT Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

WWW.BERNARDSCHULTE.NL WWW.HUNDERSMARCKBV.NL

Kortingen tot

60% Ook grote maten, 3x - XL en 4x-XL

ANJELIERENSTRAAT 41 • RIJNSBURG • TEL. 071-4035054 • Winkelcentrum in de Hoftuin GRATIS!!


nieuws

oegstgeester courant

woensdag 15 juli 2015

5

Degradatie ASC teruggedraaid voetbal n De KNVB heeft besloten dat ASC in de derde klasse mag blijven. In de laatste reguliere competitiewedstrijd zou Gol Sport met niet voor haar club speelgerechtigde spelers zijn uitgekomen. Daardoor kwam Gol Sport in punten naast ASC en volgde een beslissingswedstrijd die ASC onder protest speelde en verloor. De KNVB heeft na een vooronderzoek aangif-

te gedaan bij de tuchtcommissie. Er is nog geen uitspraak gedaan. Wel maakte Gol Sport onlangs kenbaar dat het komend seizoen niet met een standaard team aan de competitie zal deelnemen. De KNVB heeft nu besloten dat ASC in de derde klasse mag blijven. De indeling van klasse 3A is bekend. In ieder geval hebben we ook komend seizoen de dorpsderby ASC – UDO.

GGZ Rivierduinen boekt positief resultaat zorg

n GGZ Rivierduinen sluit 2014 af met een voordelig saldo van € 2,7 miljoen (in 2013 ging het om € 8,2 miljoen). Dit positieve resultaat bereikt GGZ Rivierduinen onder andere door de verkoop van vastgoed. In 2014 laat GGZ Rivierduinen zien dat het veerkracht heeft; de druk van de externe omgeving accepteert en daarop passend reageert. De invoering van de jeugdwet en de gevolgen daarvan voor psychiatrische zorg aan kinderen en jeugdigen, de invoering van de wet langdurige zorg en de gevolgen daarvan voor onder andere de dagbesteding en eisen van verzekeraars over het aanleveren van gegevens zijn slechts een greep uit de ontwikkelingen die van buiten op GGZ Rivierduinen afkomen en waarop de in-

stelling een eigen antwoord vindt. Hoewel GGZ Rivierduinen erin slaagt een passend antwoord te vinden op de veranderende omgeving, gaat dat niet zonder slag of stoot. Er zijn arbeidsplaatsen geschrapt, medewerkers zijn overgestapt naar een andere functie of hebben de organisatie verlaten. Teams zijn gewaardeerde collega’s kwijtgeraakt. Ook patiënten merken daar het nodige van. Ze krijgen een andere behandelaar en voelen in de dagelijkse praktijk wat de aangescherpte normen van verzekeraars en overheden inhouden. Desondanks waarderen patiënten de zorg van GGZ Rivierduinen. Sterker nog: de patiënttevredenheid is gestegen van een 7,4 in 2014 naar een 7,6 in 2015.

Kantorenleegstand Holland Rijnland daalt werken n De leegstand van kantoren in Holland Rijnland is in 2015 voor het tweede jaar op een rij licht gedaald tot 14,8%. Dit terwijl landelijk de leegstand in tussen 2014 tot 2015 verder toenam van 16,5% naar 17,2%. Dat blijkt uit het Feitenblad kantoren Holland Rijnland 2015. Het verschil met de landelijke cijfers is nog een paar procent hoger omdat in de leegstandsberekening van Holland Rijnland ook de kantoren zijn opgenomen die niet actief op de markt worden aangeboden. De daling van de leegstand komt vooral doordat veel kantoren op slechte plekken worden getransformeerd naar bijvoorbeeld woonplekken. In 2014 kreeg 42.500 vierkante meter zo een andere bestemming.

Tseard Hoekstra (portefeuillehouder economie Holland Rijnland): “Steeds meer beleggers kiezen eieren voor hun geld en besluiten hun leegstaande kantoren te transformeren. In de kantorenstrategie van Holland Rijnland hebben de samenwerkende gemeenten afgesproken om transformatie maximaal te faciliteren. Bijvoorbeeld door mee te werken aan een andere bestemming. Dit werkt, er wordt nu meer getransformeerd dan nieuw gebouwd, en dit zal de komende jaren doorzetten”. ‘De nieuwe cijfers zijn echter geen reden voor een hoerastemming,”vervolgt hij. “Want ook in onze regio is de leegstand met 14,8% nog groot, in een gezonde kantorenmarkt is de leegstand rond de 5%. Daarom kijken we samen met de provincie Zuid-Holland hoe we de nieuwbouw van kantoren kunnen beperken. Bijvoorbeeld door kritischer te kijken of nieuwbouwplan-

nen nog realistisch zijn en of die bij de marktvraag passen. Een complete nieuwbouwstop is niet aan de orde. De vraag naar hoogwaardige kantoren nabij de grote stationsgebieden neemt bijvoorbeeld toe. Stationsgebied Leiden is zo’n gebied dat in de toekomst na de Zuidas en Beatrixkwartier mee kan draaien in de subtop van Nederland. Daar moet je van profiteren, nieuwbouw om dit mogelijk te maken hoort daarbij.’, aldus Hoekstra. balans

Met de Regionale kantorenstrategie uit 2012 willen de samenwerkende Holland Rijnland-gemeenten de leegstand van kantoren aanpakken en zo de verspilling van ruimte en kapitaal tegengaan. Dat betekent concreet: beperkte kantoorontwikkelingen op de juiste plekken; waar goede voorzieningen zijn en die met de auto of het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. Bij leegstaande kantoren op slechte locaties wordt aangestuurd op een verandering van functie, bijvoorbeeld wonen. Op die manier komen vraag en aanbod van de kantorenmarkt beter in balans. De regionale kantorenstrategie wordt op dit moment geactualiseerd waarin door wordt gebouwd op het succes om kantoren te transformeren. Daarnaast worden nieuwbouwplannen opnieuw getoetst aan de marktvraag, wanneer die ontbreekt zal gekeken worden of er andere bestemmingen mogelijk zijn. kantorenmonitor

Holland Rijnland brengt elk jaar de cijfers over de kantorenmarkt in Holland Rijnland, in samenwerking met de gemeente Leiden, in beeld. Het feitenblad kantoren 2015 is te downloaden via: http://bit.ly/ feitenblad-kantoren

een deel van de KIVa-leiding bezocht de eerste kennismakingsbijeenkomst op woensdag 8 juli. | Foto PR

Veel kinderen èn leiding voor KIVA 2015 vakantie n In de laatste week van de zomervakantie zal in Oegstgeest de 43ste editie van de Kindervakantieweek (KIVA) losbarsten. Met het thema ‘KIVA - Culinair’ belooft het van 17 tot en met 21 augustus een bijzondere smakelijke vakantieweek te worden, waar in ieder geval 300 kinderen aan deel gaan nemen. Ook hebben enorm veel enthousiaste vrijwilligers zich voor de KIVA-week aangemeld. De KIVA zal grotendeels in het teken staan van alles wat te maken heeft met eten en drinken. Naast de vele spelactiviteiten, (straat)theatervoorstellingen en attracties staan ook bezoeken aan het zwembad en familiepark Drievliet op het programma.

Was de KIVA-week voor wat betreft de kinderaanmeldingen in recordtijd volgeboekt; ook voor nieuwe leiding is er alleen nog een plekje op de reservelijst. Tijdens de speciale kennismakingsbijeenkomst die afgelopen woensdag voor de KIVA-leiding werd gehouden werd al vooruitgeblikt naar de KIVA-week van dit jaar. Naast een aantal deelnemerszaken werd er tijdens deze bijeenkomst natuurlijk ook stilgestaan bij het KIVA-programma. verkeer

Tijdens de KIVA-week zal rond het

Dorpscentrum een aantal verkeersbeperkende maatregelen van kracht zijn: De Lijtweg tussen de Aert van Neslaan en de M.H. Tromplaan en de Wijttenbachweg naast het Dorpscentrum zullen voor alle verkeer worden afgesloten en parkeren op de parkeerplaats tegenover het Dorpscentrum (tussen de apotheek en de Aert van Neslaan) zal dan niet mogelijk zijn. De maatregelen zijn van kracht van maandag 17 tot en met vrijdag 21 augustus tussen 8.00 uur en 18.00 uur. De laatste informatie over de KIVA 2015 is te lezen op www.st-evenementen.nl. Nog vragen/opmerkingen? Bel dan (071) 5171540.

Clubhuis OGC verrijkt met tafel en banken gift n Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 8 juli is in het clubhuis van de Oegstgeester Golfclub (OGC) een mooie nieuwe rustieke tafel met twee banken aangeboden.

even een beetje anders gemaakt, door de plantenbakken te vullen

met mooie planten en een bewatering installatie te installeren.

De tafel is een geschenk van de erven van het dit jaar overleden oudste nog spelend lid van deze club Vicky Splinter als dank voor de vele mooie jaren dat zij actief geweest is bij de Oegstgeester Golfclub. Een mooie herinnering dus. Zeker vermeldenswaard is dat deze tafel gemaakt is door een drietal leerlingen van de Leo Kannerschool in Oegstgeest. Twee van hen met hun docent waren dan ook bij deze feestelijke overhandiging aanwezig. inzet

Overigens zetten de OGC leden zich zelf ook in voor de medemens. Als voorbereiding op de Wijckerslooth / Rustenborch rolstoel-golfdag hebben een paar vrijwilligers het aangezicht van het Rustenborch-terras

de door leerlingen van de Leo kannerschool vervaardigde tafel wordt feestelijk in gebruik genomen. | Foto PR


Gemeentenieuws Uitgave van Gemeente Oegstgeest

week 29 • 15 juli 2015

CONTACT

Dorpsmarketing Oegstgeest Begin dit jaar heeft gemeente Oegstgeest het Dorpslab gevraagd een plan van aanpak op te stellen voor Dorpsmarketing. Het college is onder de indruk van het vorige week opgeleverde concept. Het geeft een heldere en volledige omschrijving van wat Oegstgeest als gemeente wil uitstralen en welke positieve (te vermarkten) punten Oegstgeest rijk is. Het plan beschrijft ook een aantal scenario’s hoe Dorpsmarketing in Oegstgeest geïmplementeerd kan worden.

Complimenten van de gemeente Het college onderschrijft de visie van het concept- plan van aanpak, met complimenten voor de opstellers. Het college ziet verder uit naar het symposium dat gemeente Oegstgeest en het Dorpslab eind oktober samen organiseren. Ondertussen gaat Dorpslab deze zomer al actief in gesprek met belangrijke stakeholders binnen de gemeente om het plan, de doelstellingen en de scenario’s te toetsen. Ook het college is zeer geïnteresseerd hoe de gemeenschap kijkt

naar dit concept plan van aanpak voor Dorpsmarketing. Oegstgeest heeft veel te bieden Oegstgeest is een bijzonder dorp dat ontzettend veel te bieden heeft voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Oegstgeest verdient het dan ook om actief in te zetten op Dorpsmarketing. Dorpsmarketing is dan ook een van de belangrijke speerpunten uit de Coalitieagenda Oegstgeest 2014 – 2018. Het doel is om in 2016 uitwerking te

VERGUNNINGEN EN BEKENDMAKINGEN INGEKOMEN AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING • de Kempenaerstraat 1 - renovatie buitengevel (Z-1508801/1873439/ 2 juli 2015) • nabij Rhijngeesterstraatweg 120 Vervangen schelpenpaden bos van Wijckerslooth (Z-1508895/1884955/ 10 juli 2015) • Helene Swarthlaan 17 - plaatsen dakkapel, Oegstgeest (Z-1508898/1886233/ 10 juli 2015) • Salvialaan 17 - Fietsengerging in voortuin (Z-15-08899/1886801/ 12 juli 2015) De ingekomen aanvragen liggen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. De aanvragen zijn soms nog niet volledig en kunnen nog veranderen. Het is in deze fase daarom niet mogelijk om bezwaar in te dienen op de aanvragen. Om de aanvraag te kunnen inzien kunt u telefonisch een afspraak maken via 14071.

VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN (REGULIERE PROCEDURE) • President Kennedylaan 171 - Vernieuwen damwand Pres. Kennedylaan 171 (Z-15-06945/1708723/ 13 juli 2015)

Bezwaar Tegen de verleende omgevingsvergunning die tot stand is gekomen met de reguliere voorbereidingsprocedure kunnen belanghebbenden, binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Oegstgeest, postbus 1270, 2340 BG Oegstgeest. De datum bekendmaking van het besluit staat tussen haakjes vermeld achter de betreffende vergunning. Informatie Als u informatie wilt over bovengenoemde aanvragen of aanverwante zaken, dan kunt u telefonisch een afspraak maken via 14071. Bovenstaande informatie is ook beschikbaar op de website (wereldbolletje) www. oegstgeest.nl.

INGEKOMEN AANVRAGEN ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING (APV)

• De Kempenaerstraat - Standplaats bloemenhandel Vianen & Van Egmond (Z-15-08638/01-07-2015) • Gemeente Oegstgeest - Collecte Stichting Oranje Fonds (Z-15-08867/10-07-2015) • Terweeplein - Wijziging aanhangsel

drank- en horecavergunning Albert Heijn (Z-15-08376/16-06-2015) • Laan van Arenstein - Straatfeest op 19 september 2015 (Z-15-08663/01-07-2015) • Homeruslaan - Straatfeest op 22 augustus 2015 (Z-15-08747/02-07-2015) • De Kempenaerstraat- Schoonschipfair op 23 augustus 2015 (Z-15-08448/01-07-2015) • Rhijngeesterstraatweg - Springkussen Feest op 23 augustus 2015 (Z-15-08765/03-07-2015)

BEKENDMAKINGEN Collegebesluiten

• Het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest heeft op 7 juli 2015 de volgende beleidsregels vastgesteld. • Het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest heeft op 7 juli 2015 de beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Oegstgeest 2015, vastgesteld. De beleidsregels treden in werking met terugwerkende kracht, met ingang van 1 juni 2015, onder gelijktijdige intrekking van de Beleidsregels Schuldhulpverlening Gemeente Oegstgeest (d.d. 12 maart 2013).

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland

Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.memorienatuursteen.nl

Wilt u het plan van aanpak lezen of meer weten over Dorpslab? Kijkt u dan op de website van  www.dorpslab.nl.

WEEK 29 Het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest heeft op 7 juli 2015 de volgende beleidsregels op het gebied van participatie en inkomensondersteuning vastgesteld: • Beleidsregels Opstapsubsidie Participatiewet, IOAW en IOAZ Oegstgeest 2015 • Beleidsregels tegemoetkoming eigen bijdrage kinderopvang gemeente Oegstgeest 2015 • Aangepaste beleidsregels inkomensondersteuning gemeente Oegstgeest 2015-2 • Beleidsregels terugvordering, invordering, verhaal en boete gemeente Oegstgeest 2015 • Beleidsregels commerciële huurprijs, inkomstenverrekening bij verhuur en verlaging norm bij ontbreken woonkosten gemeente Oegstgeest 2015 • Beleidsregels individuele inkomenstoeslag gemeente Oegstgeest 2015 Bovenstaande beleidsregels treden in werking met terugwerkende kracht, op 1 januari 2015, onder gelijktijdige intrekking van de volgende beleidsregels: • Beleidsregels Wet Werk en Bijstand Gemeente Oegstgeest (d.d. juni 2007)

24 uur per dag bereikbaar op 071 - 521 32 31. Ook als u niet of elders verzekerd bent.

Uw adviseur Henri van Hardeveld

Kijk ook op www.monuta.nl/oegstgeest

• Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Sociaal Team Oegstgeest Voor vragen over zorg, welzijn en Wmo. t. 071 - 519 14 99 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur)  www.sociaalteam.oegstgeest.nl Centrum voor Jeugd en Gezin Voor vragen over opvoeden, opgroeien en specialistische hulp. t. 088 - 254 23 84  www.cjgoegstgeest.nl

Sociale Zaken Voor vragen over werk en inkomen. t. 071 - 519 18 30 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur)

OPHALEN GROFVUIL EN GROOT TUINAFVAL Voor een afspraak mail naar info@vliko.nl of bel tussen 09.00 en 12.00 uur t. 071 - 5191868

• Beleidsregels tegemoetkoming eigen bijdrage voor Kinderopvang Gemeente Oegstgeest (d.d. 28 november 2013) • Beleidsregels inkomensondersteuning Participatiewet 2015 (Minimabeleidsregels) • Beleidsregels terugvordering, invordering en verhaal Wet Werk en Bijstand Oegstgeest (d.d. 2 juli 2013). De stukken liggen ter inzage van 13 juli tot en met 13 oktober 2015 bij de receptie van het gemeentehuis van Oegstgeest, maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur, en telefonisch via 14071. Tegen dit besluit staat geen bezwaar of beroep open.

Van der Luit

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout. Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk.

geven aan Dorpsmarketing. Het college wenst het Dorpslab deze zomer veel goede en vruchtbare gesprekken met de stakeholders toe en spreekt het vertrouwen uit in een goede samenwerking met Dorpslab voor de komende periode.

Gemeente Oegstgeest t. 14071 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur)  www.oegstgeest.nl @gem_oegstgeest

”Je was bij de begrafenis van mama onzichtbaar waar mogelijk en aanwezig waar nodig. Dat gaf rust.” Lange Voort 3, Oegstgeest, t 071 565 1577, AttendoUitvaartzorg.nl

Regentesse

uitvaartverzorging

‘Persoonlijke aandacht verlicht het verlies’ marielle van de loo

071 34 11 590

www.regentesse.net


nieuws

oegstgeester courant

woensdag 15 juli 2015

7

Leo Kannerschool aan Hazenboslaan sluit schooljaar positief af onderwijs n “We hebben een topjaar achter de rug!” Aan het woord is Douwe Splinter, locatiedirecteur van de Prof. Dr. Leo Kannerschool, een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen met autisme, op de Hazenboslaan. “Het gaat heel erg goed.” Door Willemien Timmers

Eind maart vond er in de Kannerschool aan de Hazenboslaan, een groot debat plaats getiteld ‘OOG voor talent’ tussen onderwijs, ondernemers en gemeenten over het creëren van kansen voor leerlingen met een autismespectrumstoornis op de arbeidsmarkt. “Dat heeft zeker positieve spin-off gehad.” Daarnaast kwam de school positief in het nieuws door de deelname van docent catering Stan Broere aan het programma MasterChef 2015. “Uiteindelijk eindigde hij als tweede. Een topprestatie van een geweldige collega. Samen met hem hebben we hier in school een restaurant opgezet dat als een trein loopt. Als we intern de avonden bekendmaken dat we open zijn, zitten we direct vol!” Maar het meest tevreden is Splinter over het laatste inspectierapport. “In tweeëneenhalf jaar tijd hebben we drie maal bezoek gehad van de inspectie. Dat zijn intensieve tijden voor een school, maar het mooie is dat de rapporten steeds beter worden. Zo scoren de docenten maximaal op een heel aantal onderdelen.” Uitstroom

Splinter is ook te spreken over de uitstroom van de leerlingen van het schooljaar 2014-2015. “Jazeker, ik ben tevreden. Dit jaar verlaten 62 leerlingen onze school. Maar liefst 25 van hen stromen door naar niveau 2 van het MBO. Dat kan zijn in zorg en welzijn, sport of elektrotechniek. Er is zelfs een leerling die een scheepvaartopleiding in Katwijk gaat volgen. In alle gevallen is sprake van een ‘warme’ overdracht.” Splinter is blij nu blijkt dat er na de diploma-uitreiking geen leerlingen thuis op de bank komen te zitten.

Het gebouw van de Prof. dr. Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan voldoet eigenlijk niet meer voor de doelgroep. In september vergadert de gemeenteraad over nieuwe huisvesting. | Foto Willemien Timmers

Vanwege gewijzigde wetgeving en de invoering van de Participatiewet was er de angst dat leerlingen tussen wal en schip zouden vallen. Deze wet moet er voor zorgen dat de arbeidsparticipatie van ‘jonggehandicapten’ verder toeneemt, en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering hiervan is bij de gemeenten komen te liggen. Schoolverlaters van de Kannerschool die geen baan of vervolgopleiding vonden, kwamen voorheen als vanzelf in aanmerking voor een Wajong-uitkering. Nu moeten zij aan de slag, met begeleiding vanuit de gemeente waarin zij wonen. In de eerste maande van dit jaar bleek niet iedereen hierop voorbereid. “We hebben ervaren dat men nu alle zeilen bijzet. Bij de gemeente Katwijk bijvoorbeeld heeft men heel erg meegedacht om te voorkomen dat leerlingen thuis kwamen te zitten. Voor iedereen is een dagbesteding gevonden, bijvoorbeeld als hulpconciërge.” Een zevental leerlingen gaat de komende weken aan de slag in hun

eerste echte baan. “Via hun stages konden zij bij bedrijven als Jumbo, Corpus en Flora Holland, blijven werken.” stages

Stages blijken voor leerlingen met een autismespectrumstoornis van groot belang. “Binnen de school is het uiteindelijk te veilig. Leerlingen ontwikkelen zich beter als ze al vroeg op een goede manier met ‘de praktijk’ in aanraking komen. Graag laten we ze in de derde daarom al stage lopen. Gelukkig krijgen we van alle kanten hulp om en grote portefeuille met stageadressen samen te stellen. Bedrijven, ouders en docenten helpen mee; we zitten echt in een positieve flow.” team

Douwe Splinter is trots op zijn team, en zegt daar veel aan te danken te hebben. “Het inspectierapport laat bijvoorbeeld zien dat er op een respectvolle manier met kinderen wordt omgegaan en er

een taakgerichte werksfeer heerst.” Hij vertelt dat in 2011 de Kannerschool vanwege de enorme groei nog als een ‘zwakke school’ werd getypeerd. “We hebben echt een inhaalslag op kwaliteit gemaakt.” De positieve sfeer vertaalt zich ook in een laag ziekteverzuim. “De laatste tijd hebben we geen werk gerelateerd ziekteverzuim. Dat is fijn. Met elkaar komen er steeds nieuwe ideeën naar boven om de school nog beter te maken.” wensen

In september staat de huisvesting van de Kannerschool op de politieke agenda. Een eerste verkenning heeft laten zien dat nieuwbouw op het terrein van Rivierduinen de meest logische optie is. “We zijn heel erg aan toe aan een nieuw gebouw. Voor onze doelgroep is dat echt een noodzaak. Dit gebouw is te oud en niet meer rendabel. Graag willen we met flexibele groepen werken, wanden kunnen schuiven en meer naar buiten toe gericht

zijn. Het zou mooi zijn als we in onze school, het liefst in symbiose met het Oegstgeester bedrijfsleven, allerlei bedrijfjes zouden hebben waar leerlingen ervaring kunnen opdoen, en Oegstgeestenaren diensten kunnen inkopen.” Er staan nog meer wensen voor de toekomst op Splinters lijstje. “Zo willen we graag een eigen restaurant in de stad waar leerlingen stage kunnen lopen.” “Waar we ons ook op aan het oriënteren zijn, is het invoeren van VMBO-staatsexamens op onze school. Leerlingen krijgen dan geen compleet diploma, maar kunnen per vak officieel examen doen. Op deze manier kunnen we het maximale uit leerlingen halen. Dat wordt een spannende ervaring, maar een objectief certificaat, afgenomen door een externe examencommissie, blijft zijn geldigheid houden, en is zo een meerwaarde voor leerling én school.” Splinter ziet de toekomst positief tegemoet en blijft uitdagingen aangaan: “Ooit willen we een excellente school worden.”

VERS

Gegrilde scharrelkip Hollandse gildehoen, gemarineerd in vier verschillende smaken en per stuk dagvers gegrild

Verwenmomentje van de maand De zomerkoning

Barbecue?

Verse Hollandse aarbeien Bourbon Vanille mousse Citroencake met basilicum

Kom langs in één van onze winkels en laat u adviseren voor een geslaagde BBQ-avond!

Heel de maand juli: EUR. 18.95 De Kempenaerstraat 37 2341 GG OEGSTGEEST T.: 071-5283212

Krant OE.indd 1

Ds. Jan Scharpstraat 290-83 3011 GZ ROTTERDAM T.: 010 321 00 89

€ 6,99

E.: welkom@dePatissier.nl W.: www.dePatissier.nl

5-7-2015 13:22:31

Winkelcentrum Lange Voort • T 071-5175535 Ook op zondag open van 12.00 tot 19.00 uur Winkelstraat De Kempenaer • T 071-5173707


8

woensdag 15 juli 2015

oké column Katholieke sport

I

n alle publicitair geweld rond de Tourstart in Utrecht is het misschien onopgemerkt gebleven dat ook de Utrechtse hulpbisschop Woorts acte de présence gaf. Dat bevestigt weer eens dat wielrennen een bij uitstek katholieke sport is. Tot in het vrij recente verleden kwamen de meeste en de beste wielrenners uit katholieke landen als België, Frankrijk, Italië, Spanje en bij ons uit Brabant en Limburg. Vrijwel elk (kerk)dorp had en heeft wel zijn eigen jaarlijkse ‘rondje rond de kerk’. Ik heb er in mijn Brabantse jeugd heel wat bezocht. Niet zelden kregen de renners voor vertrek de zegen van meneer pastoor. En voor de grotere wedstrijden werd die handeling toevertrouwd aan de bisschop of zelfs wel de paus. Het katholicisme doordesemde het peloton. Zo was er in de jaren vijftig de Italiaanse tweestrijd tussen Coppi en Bartali. Laatstgenoemde was zo vroom dat hij de bijnaam de monnik kreeg. Daartegenover stond de meer mondaine Coppi, die in kerkelijke ongenade viel nadat hij een relatie kreeg met de mysterieuze, maar gehuwde Witte Dame. Het maakte hem overigens als wielrenner niet minder populair. De manier waarop de wielersport omgaat met alle affaires wordt ook wel als katholiek getypeerd. De verbale gelijkenis van dopen en doping is talloze malen gemaakt. Dopingzondaars kregen - zeker in het verleden - na “biecht en boetedoening” vergeving en konden weer op de fiets. Ook het ritselen, regelen en sjoemelen tijdens wedstrijden wordt wel aan de katholieke mentaliteit toegeschreven. Overigens is de afgelopen jaren de wielersport meer universeel - en daarmee minder katholiek – geworden. Er rijden nu renners uit Oost-Europa, Engeland, de VS en zelfs Eritrea mee. Wat niet veranderd is, is dat het wielrennen meer dan welke sport ook heroïek en drama kent. Ondanks, of misschien wel dankzij alle duistere kanten die er omheen zitten, blijft het een van de meest fascinerende sporten, voor katholieke en nietkatholieken. Want laten we tot slot niet vergeten dat de beide Nederlandse tourwinnaars (Janssen en Zoetemelk) uit het toch niet zo Roomse Zuid-Holland komen. Maar Zoetemelk kwam uit het katholieke Rijpwetering. Dat dan weer wel.

cultuur

Vijfde editie Leidse Hout festival artistiek succes n Openluchttheater in Leidse Hout wordt vaker gebruikt muziek n Op een prachtige zomeravond, zaterdagavond 4 juli, genoten een paar honderd bezoekers genoten van muziek met een Italiaans tintje in het sfeervolle, intieme openluchttheater in de Leidse Hout. De organisatoren, de Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout hadden op meer bezoekers gehoopt, maar dat stond een succesvolle muzikale avond niet in de weg. Hoboïste Gerileke Aartsen, die ook op een geestige manier de onderdelen van het avondprogramma aan elkaar praatte, beet het spits af, samen met accordeonist Wilco Oomkes. Met muziek van Vivaldi, met Klezmer en met andere verrassende stukken zorgden zij voor een sfeervolle start. Daarna trad Fuse op: inmiddels bekend van Podium Witteman en van DWDD. Dit zestal bracht met een bijzondere mix van klassieke muziek, jazz en pop een wervelende show. De lichtjes in de bomen verhoogden de zomeravondsfeer toen het Leids Harmonie Orkest aantrad. Met de Israelisch – Nederlandse sopraan Adva Tas sloten zij de avond af met opera: en ouverture van Rossini en twee ontroerende aria’s van Verdi. Tot slot mocht het publiek meezingen:

een paar honderd bezoekers genoten van muziek met een Italiaans tintje. | Foto PR het Slavenkoor uit Nabucco. Een mooi slotakkoord van een prachtige avond. Deze zomer zal het prachtige kleine openluchttheater in de Leidse Hout vaker worden gebruikt: een groep enthousiaste theatermakers willen samen met de Vrienden van de Leidse Hout een begin maken met een

ZomerKunstWeek: Plezier in kunst creatief n Het KunstKasteel biedt deze week voor de tiende keer aan kinderen van 6 tot en met 13 jaar de kans in de eerste week van de zomervakantie veel over beeldende kunst te leren. Ieder jaar is het: Leren door kijken en doen. Sophie, nu 19 jaar, vertelt: “Alles wat ik over kunst weet heb ik geleerd tijdens de vijf ZomerKunstWeken waar ik aan heb meegedaan. De kennis blijft gewoon goed hangen omdat je het werk bekijkt en dan in die stijl zelf een kunstwerk maakt. Ik vond het altijd heerlijke weken.” Voor de ZomerKunstWeek van dit jaar heeft Hester Scheltens (eigenaar van Het KunstKasteel) weer vijf inspirerende kunstenaars geselecteerd: “Het blijft een uitdaging om steeds weer kunstenaars te zoeken die kinderen aanspreken. Het is fijn te weten dat je door je creativiteit te ontwikkelen ook slimmer wordt. Maar het plezier in het maken blijft

het belangrijkste. Dat merken we ook deze week weer.” meedoen

De ZomerKunstWeek is momenteel in volle gang. De kinderen maken de prachtigste kunst. Ze maken een ‘spetter kunstwerk’, bouwen een heel speciale machine, maken een schilderij, gaan mode ontwerpen en maken een beeldje maken. Meedoen kan nog. De ZomerKunstWeek loopt tot en met komende vrijdag, 17 juli. Deze bijzondere week wordt afgesloten met een tentoonstelling. Belangstellenden zijn hier voor welkom op vrijdag 17 juli om 17.00 uur. Alle informatie is te lezen op www. kunstkasteel.com. Daar kunnen belangstellenden zich nog inschrijven per dag: er zijn nog plaatsen. Het Kunstkasteel, Rhijngeesterstraatweg 191. www.kunstkasteel. com. Email: info@kunstkasteel. com

zomerse programmering. De proef ziet er deze zomer zo uit: - Woensdagavond 22 juli ( 20.00 – 22.30): Cole Porter en Me: liedjesprogramma met Sophie van Hoytema en Ed Boekee (piano) en Jaap Lumey (bas) - zaterdagmiddag 15 augustus (15.00 – 17.30): Jazzensemble Albert

Boekdoosje boeken n Op woensdag 22 juli geeft

cursussen n De zomercursussen Volksuniversiteit K&O Oegstgeest lopen volop.

Maandag 27 juli, 10.30 - 16.00 uur, Op reis door IJsland prijs: € 32,- / docente Mw. drs. D. de Wild Diana de Wild studeerde klassieke archeologie aan de Universiteit van Leiden. Zij werkt als gids in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dinsdag en donderdag 28 en 30 juli, 10.15 - 12.15 uur, Den Haag Muziekstad? Deze cursus vormt een goede inleiding op het festival Mozart in Den Haag, dat van 10 tot 13 september in Den Haag wordt gehouden. prijs: € 32,50/ docente Mw. drs. M. Krill Mw. drs. M. Krill is musicus en musicoloog. Zij werkte onder meer als redacteur muziekuitgaven bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag en heeft als pianodocent een eigen lespraktijk.

Maandag 3 augustus, 9.00 - 11.30 uur, Yoga - Een uur yoga, daarna thee en toelichting op de les. Prijs € 15,- / Docent: Mw. E. Wissen E. Wissen, natuurgeneeskundig therapeute, heeft een jarenlange ervaring binnen de reguliere gezondheidszorg en onderwijs. Hester scheltens maakt ook de tiende editie van de ZomerKunstweek bijzonder. | Foto Willemien Timmers

Mensinga Kwartet met een speciale gast - zaterdagavond 29 augustus (20.00 – 21.30) : Fields of Wonder; een fascinerend magisch schouwspel - zondagmiddag 30 augustus: VET KinderCabaret - donderdagavond 17 september: Boer - Roggeveen / Olijerhoek & Deboska; een bijzondere voorstelling

Agenda K&O Oegstgeest

Vrijdagmiddag 31 juli, 13.30 - ca. 17.00 uur, Historisch - Geografische Fietstocht in eigen omgeving met bezoek aan Slot Teylingen Start: voor de deur bij K&O Oegstgeest – Lange Voort 2u – Oegstgeest Prijs: € 8,- / Uw gids: Dhr. E. van Rijn, voorzitter K&O

Koos van der Bruggen

Margreet Neuteboom een workshop Boekdoosje maken. Een lange papierstrook wordt versierd met tekeningen, verhalen, glimmers, lapjes en andere materialen. Daarna wordt een mooi doosje gevouwen. Tijd: van 14-15.30 uur in het Verteltheater boven Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17. Leeftijd: 8-12 jaar. Kaarten 5,- p.p. reserveren via www.silvester-leiden.nl of 5128658.

oegstgeester courant

Bridge voor iedereen!

Donderdag 30 juli Slembieden, 12.30 - 15.00, Niveau 3,4 of hoger Het spelen van troefcontracten, 15.15 - 17.45, Niveau 1 en 2 Bridge Speelavond, 19.30 - 22.00 Alle niveaus Vrijdag 31 juli Wat kan er misgaan?, 10.00 - 12.30, Niveau 3,4 of hoger Bridge speelmiddag, 13.00 - 15.15, Alle niveaus Donderdag 6 augustus Aanwijzingen uit het bieden en spelen, 12.30 - 15.00, Niveau 3, 4 of hoger Uitkomen en signaleren, 15.15 - 17.45, Niveau 1 en 2 Bridge Speelavond, 19.30 - 22.00, Alle niveaus Vrijdag 7 augustus Alles over de 2 klaver opening en het vervolg. 10.00 - 12.30 Bridge Speelmiddag 13.00 - 15.30 Alle niveaus Prijs: € 13,- per keer / docent P. van der Klein Pieter van der Klein slaagde in 2002 voor de opleiding Bridgedocent van de Nederlandse Bridge Bond (NBB). Hierna begon hij met het geven van bridge les aan zowel beginnende als gevorderde bridgers. Locatie: K&O Oegstgeest, Lange Voort 2u – Oegstgeest Aanmelden en info: (071) 5237165 / ko.oegstgeest@12move.nl / www. ko-oegstgeest.nl. Het loket van K&O is gesloten tijdens de zomervakantie van 13 juli t/m 23 augustus. Inschrijven, ook voor de zomercursussen kan gewoon doorgaan: via de website, of stuurt een bericht via de mail.


nieuws

oegstgeester courant

woensdag 15 juli 2015

9

AGENDA 26 Biologische markt • Leiden, Vismarkt 12 t/m Biologische Smaak van Leiden. Op deze markt ligt de nadruk op

ZoZo

eerlijke producten, bij voorkeur biologisch of streekgebonden.

Natte Kaagweek • Warmond, Kaagsociëteit 16 t/m19 Voor de 95-ste keer wordt de oudste zeilweek van Neder-

DoZo

land georganiseerd. Programma op www.kwvdekaag.

Proeverij • Lisse, Eetcafé 1198 17 Whisky Als whiskyliefhebber wilt u deze avond niet missen, reser-

VrZo

veer dus tijdig voor deze gezellige en smakelijke avond!

en Prinsesjesdag • Noordwijkerh, centrum 18 PrinsjesKom in je mooiste Prinsenpak of Prinsessenjurk, het schmink-

Za

team staat al klaar, van 10.00 tot 16.00 uur. Deelname gratis.

• Hillegom, Café Zomerzorg 18 Quiznight Inschrijven per teams van maximaal 5 personen. Inschrijf-

Za

geld €2,50 p.p., maximaal 15 teams. Vanaf 21:30 uur.

Za& Zo Zo

sport n In Buitenlust wordt al zo’n jaar of achttien een jeu de boules competitie gespeeld. Hieraan doen ieder jaar weer vele enthousiaste teams mee. Dit jaar hadden was er een speciaal team bij: Bob en Jeroen den Hollander. In het toernooi speelde hun vader Wim den Hollander altijd met Willem Hoogstraten mee, maar toen Willem Hoogstraten twee jaar geleden overleed nam Bob de plaats in van Willem. Vorig seizoen kwam het noodlot voor Wim den Hollander. Hij werd ongeneeslijk ziek, maar probeerde nog zoveel mogelijk mee te doen aan het toernooi. Deze keer werd hij bijgestaan door Jeroen. Zij werden met zijn drieën de winnaars. Dat hield in dat zij dit jaar de beker

moesten verdedigen. En met succes. Bob en Jeroen den Hollander werden weer eerste en droegen de beker op aan Willem Hoogstraten en aan hun vader Wim den Hollander. Een prachtig mooi gebaar. Verder deden er dit jaar nog twintig teams mee. Een heel gepuzzel om alle 21 teams op zo’n acht zondagmiddagen een competitie te laten spelen. Er kwamen drie poules van ieder zeven teams. Deze teams speelden ieder zes wedstrijden waarvan ze allemaal genoten; zeker met het publiek langs de baan. De drie hoogst geplaatste teams

gingen door naar de halve finale. De winnaars hiervan gingen door naar de finale op zaterdagmiddag 11 juli. Het was mooi weer en het volk langs de baan, voorzien van een drankje, was gezellig. Om vier uur begon de finale met Bob en Jeroen den Hollander, Peter Frederiks met Peter Gret en Kees Messemaker en Hennie van Hoeven. De uitslagen van deze partijen: Kees en Hennie / Bob en Jeroen 12-13 Peter en Peter / Bob en Jeroen 6-13 Peter en Peter / Kees en Hennie 4-13 Vervolgens konden de winnaars gehuldigd worden. Bob en Jeroen den Hollander werden eerste. Kees Messemaker en Hennie van Hoeven werden tweede en Peter Frederiks met Peter Gret derde.

Fonds 1818 steunt Lokaal FondsOegstgeest schenken n Fonds 1818 schenkt EUR 3.000 aan de Stichting Civil Society Club Oegstgeest. De bijdrage van Fonds 1818 wordt gebruikt om het Lokaal Fonds Oegstgeest verder te ontwikkelen. De Stichting ziet de steun van het gerenommeerde vermogensfonds als een erkenning voor haar burgerinitiatief. Het Lokaal Fonds Oegstgeest is een Fonds voor en door Oegstgeestenaren, dat lokale goede doelen, burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties in en rond Oegstgeest ondersteunt. Het Fonds heeft al diverse lokale projecten kunnen ondersteunen, waaronder een rolstoeltoegankelijke wilgentunnel voor het nieuwe speelplein van Mytylschool De Thermiek en parkbanken voor het Dorpscentrum Oegstgeest.

volgens Martinot ‘een extra erkenning van onze initiatieven en de inzet van onze vrijwilligers’. De bijdrage van Fonds 1818 gebruikt de Stichting onder andere om een

donateurwervingscampagne van het Lokaal Fonds Oegstgeest mee te financieren. Het lage kostenpercentage van de Stichting, van vijf tot tien procent is al een mooie prestatie. “De steun van Fonds 1818 betekent dat we donaties van dorpsgenoten nog beter kunnen besteden aan de lokale goede doelen waarvoor ze bedoeld zijn.”

Deze gift van Fonds 1818 betekent

Zo

Zo

op ‘t Vierkant • Lisse, ‘t Vierkant 19 Muziek Tijdens het terrassenseizoen heeft Dorpshart Lisse iedere zon& 26 Cultuurfestival Picknick • Leiden, Van der Werfpark 19 Iedere zondag in juli is het Picknickfestival. Geniet van een lekkere picknick, muzikale acts, theater en nog veel meer!

Ma

& 27 Toeristenmarkt • Noordwijkerhout, centrum 20 Gezellige markt, van 10.00 tot 17.00 uur, rondom de Witte Kerk, met vele activiteiten. www.vvvnoordwijkerhout.nl

Zo

& 27 Muziek • Warmond, Dorpsstraat 20 Warmondse muzikanten spelen op het pleintje bij de dorpspomp Van 15:00 tot 17:00 uur. www.warmond.nl

Di

Wim Magré • Katwijk, Vredeskerk 21 Orgelconcert Concert op het 250 jaar oude Bätzorgel. Op het programma staan oa Chopin, Bach en Zwart. www.vvvkatwijk.nl

Di

& 28 Museum-arrangement • Katwijk, Valkenburg 21 Vaar met de Wilhelmina van het Katwijks Museum naar de Stoomtrein Katwijk-Leiden,bezoek beide musea. www.vvvkatwijk.nl

Wo

schilderen • Hillegom, Ford Museum 22 Masterclasses In een inspirerend decor van in bloei staande bollenvelden gaat schilder Feike de Vries drie masterclasses geven. Entree € 55,-

Za

• Hillegom, Ford Museum 25 Kofferbakmarkt Grote markt met uitgeladen kofferbakken met mooie waar, gezellig aan de doorgaande weg naar Haarlem. Van 10:00-16:00 uur

Za

• Noordwijkerhout, centrum 25 Braderie Sfeervolle koopjesmarkt in winkelcentrum, van 10.00 tot 17.00 uur, met vele activiteiten. De toegang is vrij!

Za

• Leiden, Leidse Hout 25 Zomertango Leiden is geen Buenos Aires, maar wie de muziektent in de Leidse Hout bezoekt, waant zich in het buitenland.

Za

aan Zee • Katwijk, Strand 25 Reuring Voeten in het zand en genieten maar! Gevarieerd aanbod van livemuziek bij diverse strandpaviljoens. www.vvvkatwijk.nl

Zo

orgelconcerten • Leiden, Pieterskerk 26 Zomermiddag De zomermiddag orgelconcerten staan in het teken van beide orgels in de Pieterskerk. Entree €9,- www.leiden.nl

Zo

• Lisse, centrum 26 Koopzondag Diverse winkels en restaurants zijn op zondag vanaf 13:00 uur geopend. Kijk op vvvlisse.nl voor meer informatie.

Wo

• Voorhout, Bibliotheek 29 Voorlezen Wegdromen bij een vakantieverhaal in de bibliotheek. Voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Tusen 14 en 14.30 uur. Gratis.

Wo&Zo

Div

Div

Wo

Za Het Fonds heeft al diverse lokale projecten kunnen ondersteunen, waaronder de parkbanken voor het dorpscentrum oegstgeest. | Foto PR

van Noordwijk • Noordwijk Kon. Wil. Blvd 19 10 Hardloopevenement 5 en 10 km, en een kidsrun. Start 10

dag muziek op horecaplein ’t Vierkant. Van 15:00-18:00 uur.

VrZo

Vanaf 2010 pioniert de Civil Society Club om actief burgerschap in Oegstgeest te versterken en om filantropie te bevorderen. De Stichting wil dorpsgenoten en ondernemers inspireren om zelf een meer betrokken en actieve rol te spelen in hun dorp. Voorzitter Milou Martinot: “Zo kunnen burgers meer richting en vorm geven aan hun eigen leefgemeenschap.”

Pieterskerk. Om 21.00 uur, entree vanaf € 26,- .

uur. www.10vannoordwijk.nl

de gezellige jeu de boules competitie eindigde zaterdag. Bob en Jeroen den Hollander werden eerste. | Foto’s PR

Jeu de boules competitie Buitenlust

Klassieke muziek • Leiden, Pieterskerk 18 &19 Opera Cavalleria rusticana brengt hartstocht in de Leidse

t/m 31 Tentoonstelling

• Lisse, Kasteel Keukenhof

Fotograaf en kunstenaar Eric de Vriesheeft het kasteel op zijn manier vastgelegd. Iedere wo&zo, info www.kasteelkeukenhof.nl

- 2 aug Castlefest • Lisse, Kasteel Keukenhof 31 juli Middeleeuws fantasy evenement met toonaangevende bands uit heel Europa en catering volledig in stijl. Tickets: www.castlefest.nl

t/m 1 aug Zomerfestival

• Noordwijk, Zeereep 104 afrit 21

Een kustfestival vol performances, muziek, theater, dans, films etc. Programma: www.kunstklank.nl

t/m 13 aug Strandlopen • Noordwijk, Kon. Wil. Blvd afrit 10 Hardloopwedstrijd 2, 4 of 8 km over het strand. Start 19.30 uur. www.strandlopen.nl

t/m 26 aug Zomermarkt • Noordwijk, Hoofdstraat e.o. Iedere woensdag een gezellige braderie, midden in het centrum van Noordwijk aan Zee. 10.00 -21.00 uur.

t/m 29 aug De grote vijf

• Noordwijk, Duinweg 81

Duinsafari Hollands Duin. Juli 19.00 uur/Aug 20.00 uur. Prijs € 27,50/€ 32,50 reserveren op www.staatsbosbeheer.nl

www.bollenstreek.info


• EErhart Sierbestrating.

• Vuil tapijt? laat het

Voor al uw bestraSlaapprOBleMen probeer hypnomassage, tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- evt. bij u aan huis. Info ook naar mijn andere masopgave 070-3211006. sages vanaf € 27,50, Annie 06-14374719.

Kou- of warmteklacht? Bel de Warmtewacht!

• Al meer dan 35 jaar erkend installateur gas-, water- en cv-ketels Tel. 071 - 4077050 • Service en onderhoud www.warmtewacht.net • Vloerverwarming, mechanische ventilatie en zonneboilers • Renovatie badkamer, keuken of toilet

VerlOren zilverkleurig leren armbandhorlovakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam ge met bruin leren bandje, automatic. Het is een oud horloge, maar voor de eigenaar van emotionele Interieurverzorging, tel. 070-5116612. en praktische waarde. Tel. 071-3626900. Dak herStellen? Bouma/Grundeken bellen! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! ge zomeractie nu 45 euro voor langdurende ontspanning, tel. 06-12903715. BC SierBeStratinG Tegelwerk, met afvoer, te kOOp: woonark met eigen ligplaats voorgratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. zien van alle nutsvoorzieningen in Oegstgeest. Inl. 50-plusser SChilDert, SauSt en BehanGt A. van der Linden, tel. 06-23332268. uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voorschoten? www.tcdekampioen.nl.

SteunZOlen. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

KUNSTGEBIT

trum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

Jaco Fleurs

Music studio Stemurec, Karel Doormanlaan 24D, •2225 TB Katwijk ZH, www.stemurec.eu, stemurec@gmail.com. M. 06-20467461. Stem muziek records. Alleen op afspraak. Vanaf € 50,aan opname per track.

te kOOp GeVraaGD: alle merken auto’s en bedrijfsauto’s, defect geen bezwaar, ook sloop, direct contant geld met rdw vrijwaring. Info: 0642488414.

• uniek in leiden en omgeving: magneetmassa Genieten van groen en privacy? •Te Veluwe. koop: onze heerlijke RECREATIEWONING,

77 m2. Tuin 495 m2. Bos, heide, golfbaan aangrenzend. 50+park. Vraagprijs € 72.500,-. Info/foto’s 06-53418348.

Vr. 51 jaar, woont in Sassenheim, zkt. vriendin, niet lesbisch. Problemen met computer. Zoek iemand schoonmaken geiser-kachel, leg tarrotkaarten, tel. 06-48531230.

071 - 361 11 45

www.tandenwinkel.com

19.00) 06-81278715.

foto- en wissellijsten in voorraad

Leiderdorp: W.C. Winkelhof 43a Tel.: 071 - 5414747 Leiden: Borneostraat 2, hoek Lage r ijndijk Tel.: 071 - 5223866 info@artstudiodorado.nl

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel:

tuinman/straatmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave. T. 06-57200505.

thuiswerk: vouwen en inpak•kenaanGeBODen: van papieren en plastic vellen. Info (17.00-

LEIDERDORP ma 13.00-17.30 di-do 09.00-17.30 • Het adres voor het schoonmaken vr 09.00-21.00 van uw schilderijen za 09.00-17.00 LEIDEN • Passepartouts in vele kleuren ma gesloten di-za 09.30-13.00 • Groot assortiment eigentijdse

Al meer dan 30 jaar hét adres voor het mooiste kunstgebit. Reparaties klaar terwijl u wacht.

www.ZalenVerhuurkruyt •schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude cen-

in Oegstgeest en Leiden. Huur•prijsGarageboxen v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480.

LIJSTENMAKERIJ

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

De perfecte plaats om op te laden.

zoekt

CHAUFFEUR

voor 1 rit in de week op een bloemenlijn naar Frankrijk.

USB-wandcontactdoos. Eindelijk kunnen passende smartphones, tablets, fototoestellen of MP3-spelers overal in huis op een vaste plek worden opgeladen. Met de nieuwe geaarde USB-contactdozen. Daarmee behoort het zoeken naar USB-laadstations met eigen netvoeding en elektrische kabels tot het verleden.

Ervaring in de bloemen is vereist en moet in het bezit zijn van Rijbewijs CE + code 95.

Tevens zoeken wij invalchauffeurs voor de vakantieperiode. Voor informatie:

06 - 48 08 61 21

SANIDRÕME SHOWROOM VAN HET JAAR 2015/2016!

Torenstraat 20 2225 EH Katwijk aan Zee T (071) 40 12 809 info@houwaard.nl

www.houwaard.nl

PROFICIAT! Villeroy & Boch Tegels feliciteert Sanidrõme ter Laak

in Noordwijkerhout met de

benoeming tot Sanidrõme

showroom van

het jaar 2015/2016!

Laat u ontzorgen door Sanidrõme ter Laak Al 54 jaar biedt Sanidrõme ter Laak met haar showroom een inspirerende wereld, waarin de betere badkamer op maat ontworpen wordt voor een eerlijke prijs. In de showroom wordt o.a. een uitgebreide collectie wand- en vloertegels van Villeroy & Boch gepresenteerd voor het hele huis in diverse stijlen en prijsklassen. Zowel levering als plaatsing door onze vakkundige tegelzetters behoort tot de mogelijkheden. En wilt u vloerverwarming? Ook dat kunnen wij voor u uitvoeren.

Gieterij 8 Noordwijkerhout (0252) 37 09 10

www.sanidrome.nl/terlaak


nieuws

oegstgeester courant

Oegstgeest kleurt roze deze zomer ribbon n Het is de rage van

2015, Ibiza bandjes. Je ziet ze overal, in alle kleuren en motiefjes. Je kunt er mee sporten, dansen, feesten, slapen, douchen.. ideaal voor de zomer! Dat bracht Irene Houps, ambassadeur van de Stichting Pink Ribbon op een idee. Roze bandjes met het welbekende strikje om aandacht te vragen voor borstkanker. Want in Nederland krijgt nog altijd 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker, dat zijn er 16000 per jaar, 41 per dag. Eén van de thema’s waar Pink Ribbon dit jaar extra aandacht en geld voor vraagt is ‘jonge vrouwen met borstkanker’. Laat zien dat je deze actie steunt en koop het armbandje voor €3,-. De gehele opbrengst wordt gedoneerd aan de Stichting Pink Ribbon zodat dit besteed kan worden aan onderzoek en voorlichting. Hairmatters kappers en Bodyfashion hebben al kleur bekend. Vanaf deze week zijn daar in Oegstgeest de armbandjes te koop. Wil jij met je sportclub, vriendinnen, zanggroep, familie, studentenvereniging of gewoon alleen een goed doel steunen en meehelpen Oegstgeest en omgeving roze te kleuren? Mail dan naar actie4pink@gmail.com. Of ben je ondernemer en wil je meewerken aan deze actie? Neem dan ook contact op via actie4pink@gmail.com .

Burendag ontmoeting n Op zaterdag 26 september 2015 organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds de tiende editie van Burendag. Inmiddels hebben bijna 2.500 buurten zich al aangemeld, waarvan 342 uit Zuid-Holland. Burendag is een feest waarop buren gezellig samen komen onder het genot van een goede kop koffie en iets goeds doen vóór, in of mét de buurt. Dit jaar gaf Koning WillemAlexander het startsein voor de tiende editie van Burendag. Inschrijven voor Burendag en een bijdrage van maximaal €450,voor de activiteit aanvragen kan via www.burendag.nl. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, licht toe: “Wij weten inmiddels dat Burendag het startpunt is voor veel mooie dingen. Daarom hopen we dat zo veel mogelijk buurten meedoen met deze jubileumeditie. Ter ondersteuning van de activiteiten heeft het Oranje Fonds dit jaar €1,5 miljoen beschikbaar.” Floor Hesselmans, marketing manager van Douwe Egberts: “ Het is werkelijk verbazingwekkend wat er kan gebeuren tijdens het drinken van een kopje koffie. En dat zien we zeker ook op Burendag terug!” In Oegstgeest staat al één aanmelding op de kaart. In de Akeleilaan gaan buren tussen 9.00 en 17.00 uur gezamenlijk de straat opfleuren.

11 Expositie van Hassan Barzgar in bibliotheek woensdag 15 juli 2015

kunst

de ouders genoten van het warme onthaal. | Foto PR

High tea hulpouders c.b.s. Joris de Witte dank

n Vrijdag 3 juli stonden de deuren van Joris de Witte na schooltijd wijd open. Niet om de warmte de school uit te krijgen en evenmin om kinderen in of uit te laten. Deze middag stond de deur speciaal open voor alle hulpouders. C.b.s. Joris de Witte is erg blij met alle hulp die de ouders ook dit schooljaar weer hebben gegeven, en kinderen en leerkrachten wilden deze kanjers dan ook op een leuke

manier bedanken voor hun inzet. Met elkaar hebben zij deze vrijdagmiddag een heerlijke high tea voor alle hulpouders georganiseerd. Groep 8 verzorgde alle lekkernijen, de andere groepen namen de verdere aankleding voor hun rekening en de leerkrachten bedankten de ouders feestelijk met een lied. Alle leuke, geweldige, bijzondere, zorgzame, briljante en unieke ouders werden persoonlijk bedankt.

n Al op de middelbare school in Iran was tekenen het favoriete vak van Hassan Barzgar. Hij hield van tekenen en schilderen en haalde hoge cijfers voor dit vak. Door lange werkdagen in zijn latere leven was er weinig tijd om te kunnen schilderen. Hassan is in 2000 naar Nederland gevlucht als politiek vluchteling. In het asielzoekerscentrum was er geen ruimte om te schilderen. Hassan ging schrijven. Daar had je niet veel plaats voor nodig en weinig materialen. Gedichten en kleine verhaaltjes schreef hij. Later kwam hij naar Oegstgeest en pakte zijn oude hobby weer op, en begon weer met schilderen en maquettes maken. Hassan heeft geen opleiding in de kunst gevolgd, hij is een autodidact. Zijn maquettes zijn eigenlijk beel-

den van papier en andere materialen op een vlakke ondergrond. Soms zit daar een verhaaltje bij. Zijn schilderijen en maquettes gaan vooral over natuur, mensen en gevoel. Hij heeft nog veel ideeën om in de toekomst veel kunst te maken. Hassan hoopt ook zo nu en dan wat van zijn kunst te kunnen verkopen om zodoende weer materialen te kunnen kopen om al zijn ideeën tot uitvoer te brengen. “Mijn hart is klein. Maar alle mensen in de wereld kunnen in mijn hart een plek krijgen.” Wanneer: de expositie van Hassan Barzgar is te zien in juli tot eind augustus Waar: Lange Voort 2T Oegstgeest Voor meer informatie: www.bibliotheekbollenstreek.nl

Talent stimuleren met Cultuurprijs Siciliaanse hartstocht in de Leidse Pieterskerk

prijs n Tijdens het jaarlijks Lentefestival hoopt Cultuurfonds Oegstgeest volgend jaar de eerste cultuurprijs uit te reiken. Met de Cultuurprijs wil Cultuurfonds Oegstgeest aanstormend talent stimuleren. De Cultuurprijs kan worden uitgereikt aan een persoon of groep uit Oegstgeest. Alle vormen van cultuur komen in aanmerking: beeldende kunst, architectuur, literatuur, muziek, dans, toneel, fotografie, theater, mime, popmuziek, film, enzovoorts. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 2.500,- euro dat kan wor-

den gebruikt voor culturele doeleinden.

Vanaf nu kan een persoon of groep zich voor de cultuurprijs kandidaat stellen of door een derde persoon elke inwoner van Oegstgeest - genomineerd worden. De wijze van aanmelding en de voorwaarden staan op de website van Cultuurfonds Oegstgeest: www.cultuurfondsoegstgeest.nl/cultuurprijs2016. Volgend voorjaar worden alle inzendingen beoordeeld door een jury, die de winnaar van de Cultuurprijs 2016 bepaalt.

Fiks op kamp in het warme Brabant korfbal

n Vorig weekend was de jeugd van korfbalvereniging c.k.v. Fiks op kamp in het zonovergoten Schaijk in Brabant. De Fiksjeugd vermaakte zich uitstekend tijdens de gezamenlijke acti-

viteiten en in hun vrije tijd. Mede dankzij sponsoring van de Jumbo in Oegstgeest, de inzet van de kampleiding en het uitstekende humeur van de jongens en meiden was het kamp een daverend succes.

opera n Op 18 en 19 juli is het opera-spektakel Cavalleria Rusticana te zien en te horen in de Pieterskerk in Leiden. Het spektakel speelt zich af op het Italiaanse platteland tijdens het hoogfeest van Pasen. De hoofdpersonages zijn heel gewone mensen die verstrikt raken in een dramatisch plot. Dit is het derde project van Opera Festa waarin professionele solisten en musici samenwerken met amateurs. Solisten die hun sporen verdienden bij nationale en buitenlandse operaproducties doen mee. Het grote operakoor bestaat uit zangers van Opera Festa uit Leiden (met drie zangers uit Oegstgeest) en Frascanti uit Amsterdam. Ook de Leidse BplusC dansgroep doet mee en het professionele Musonia ensemble staat garant voor de muzikale begeleiding. Kortom, een unieke kans in Leiden om nader kennis te maken met de opera! Kaarten zijn te koop via www.ticketkantoor. nl/shop/operafesta.

De monumentale Pieterskerk in Leiden vormt het inspirerende de-

cor voor Cavalleria rusticana. In deze opera komen het wereldlijke en het goddelijke, de straat en de kerk, liefde en wraak samen. Componist Pietro Mascagni componeerde aria’s en duetten beladen met hartstocht. Zijn melodieën zijn van een betoverende schoonheid en het beroemde Paaskoor Regina Coeli laat niemand onberoerd. De opera staat onder muzikale leiding van Wim Dijkstra en Nynke van den Bergh is de regisseur. Tenor Mark Omvlee is de aantrekkelijke Turiddu, sopraan Charlotte Janssen zingt de ontroostbare Santuzza, Madieke Marjon speelt de verleidelijke Lola en bariton Martijn Sanders vertolkt de rol van de trotse Alfio. Alfrun Schmid is te zien als moeder Lucia. De uitvoeringen zijn op 18 en 19 juli, aanvang 21 uur. Pieterskerk, ingang Pieterskerkhof 1a (noordzijde), Leiden. Kaarten à €26 per stuk zijn koop op www.ticketkantoor.nl/shop/operafesta en voor € 0 aan de deur. Meer info: operafesta.weebly.com.

Zomers eerbetoon aan Cornelis Schuyt muziek

de deelnemers van het zonovergoten Fiks-kamp samen op de foto. | Foto PR

n Cornelis Schuyt (15571616) is de grootste musicus die de stad Leiden heeft voortgebracht. Hij vermaakte de Leidenaren met zijn muziek als stadsmuzikant en organist van de Pieterskerk en de Hooglandse kerk. Daarvoor werd hij door Schout en Schepenen betaald, om langs die weg mensen uit de kroeg te houden. Van het stadsbestuur kreeg hij de moge-

lijkheid om naar Italië te gaan. Als dank daarvoor componeerde hij het prachtige motet ‘O Leyda Gratiosa’. In het kader van het 700 jarig bestaan van de Hooglandse kerk wordt met een concert op zaterdagavond 19 juli een eerbetoon aan deze grote componist gebracht. Het concert vindt plaats op zondag 19 juli in de Hooglandse kerk en vangt aan om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 15,00.


12

nieuws

oegstgeester courant

woensdag 15 juli 2015

LEZERS SCHRIJVEN De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

geef de natuur een kans

Z

o juist krantje uit de brieven bus gehaald, en even alle nieuwtjes gelezen. Mijn complimenten, het ziet er iedere week prima uit, heb daarom ook alleen maar lof! Woon al meer dan 50 jaar in Oegstgeest, weet waar ik het over heb. Nu de Klinkenbergerplas! Ik woon in de Reviuslaan, mijn uitzicht bestaat, juist uit die prachtige plas. Als het even kan loop ik iedere dag dat bekende rondje, moet zeggen, tot groot genoegen, zeker in het voorjaar. Wat een vogels! Het onderhoud is geweldig, er kan nog zo vreselijk veel troep naast en rond de vuilnisbakken liggen, het is altijd volgende dag weer weg. Het onderhoud aan planten, bomen, kortom aan al het groen, is ook prima. Ik ben wel amateur hoor, maar kan wel kijken! Oegstgeest heeft GEEN geld. Ik kan niet begrijpen wat aan dit stukje natuur gedaan moet worden, om goed en fijn te ontspannen. Voor kleine kinderen is er ZAND, WATER, BOMEN, leuker en mooier kan niet! Jongelui zwemmen en of zonnen, of verzinnen wel iets leuks, mensen die willen lopen (zo als ik) kunnen dat doen. Mijn vraag is, Waarom moet hier zo nodig van alles ingericht, dus ook weer onderhouden worden terwijl de natuur ALLES biedt? Er zijn speeltuinen pretparken genoeg, zou ik denken! Zelf ben ik moeder van vier volwassen kinderen, zes kleinkinderen en één achterkleinkind. Ik zou denken dat ik best wel wat ervaring heb, zeg maar, met alle leeftijden! Ik begrijp er helemaal niets van! De frietkraam die er ooit gestaan heeft, had gelukkig niet genoeg klandizie. Beste mensen van de gemeente Oegstgeest, geef de natuur a.u.b. een kans. K. de Jong Willems - Oegstgeest

geluid uit de Leidse Hout

Z

ondag werd Oegstgeest ‘verrast’ met een geweldig feest in de Leidse Hout. Ook nu weer hier omdat op de plek daarvoor, in het Van der Werfpark, veel klachten kwamen van omwonenden. Vanaf 12.00 tot 23.00 uur konden we in de zeeheldenbuurt ‘meegenieten’ van een bijzonder hoog aantal decibellen, zelfs met de deuren en ramen gesloten. Als amateur-jazzpianist ben ik bekend met de gevolgen van te harde muziek. Mijn bassist kan alleen nog maar bassen en nog wat horen met een speaker ter hoogte van zijn oren. Vroeger bij andere bandjes te hard gespeeld. Er zijn gemeenten die bij de vergunningverlening het aantal decibellen voorschrijven dat musici niet mogen overschrijden. En dat ook controleren. Mogen wij de gemeente vragen met Leiden te overleggen of dit ‘feest’ voortaan elders kan plaatsvinden? Overigens, ik gun de jongeren graag hun evenement en muziek die tot in hun buik doortrilt en waartegen ze bijna letterlijk kunnen leunen. Jammer dat zonder goede oordoppen hun oren voorgoed schade kunnen oplopen. Roelof de Bruyn Prince

sylvia Melzer legt alles over het project op sumba uit aan leerlingen van de gevers-deutz terweeschool. | Foto PR

Oegstgeestse gaat mee op Expeditie Sumba HELpEN n De Oegstgeestse Sylvia Melzer is na een intensieve campagne van twee maanden uitgekozen om als een van de vier kandidaten mee te gaan op Expeditie Sumba en twee weken mee te werken aan het realiseren van duurzame projecten die de internationale hulporganisatie Hivos op dit Indonesische eiland realiseert. Met haar campagne Sunny Side Up for Sumba heeft zij veel dorpsgenoten bereikt en het project ‘100% duurzame energie voor Sumba’ op de kaart gezet. “Ik ben dolgelukkig dat ik mee mag”, zegt Melzer. “Omdat ik van kinds af aan al graag onder de lokale bevolking van Indonesië wilde wonen, maar vooral omdat ik het verhaal graag wil delen. En dat werkt nu eenmaal beter als je het met eigen ogen gezien hebt”. Melzer vertrekt eind augustus en zal samen met de andere drie expeditieleden twee weken op het eiland verblijven. Zij gaat in ieder geval zonnepanelen installeren op een school in oost Sumba en ervaren hoe het is om te moeten leven zonder toegang tot elektriciteit. Alle expeditieleden draaien een aantal dagen mee bij een gezin dat - zoals

de meeste gezinnen op Sumba - nog geen toegang heeft tot elektriciteit. ERVaRINgEN dELEN

Melzer verheugt zich enorm, maar realiseert zich ook dat het misschien niet makkelijk zal zijn. “Ik denk dat het best tegenvalt, als ik geen licht aan kan doen als het donker is en eerst een vuurtje moet stoken om te koken.” Ze wil de impact die de veranderingen door de komst van duurzame energie op de Sumbanese bevolking hebben graag zelf ervaren en van de mensen daar horen hoe ze de veranderingen beleven. Een aantal scholen in de Leidse regio hebben al aangegeven dat ze interesse hebben in het verhaal. Duurzaamheid is op dit moment op basisscholen en middelbare scholen een actueel onderwerp. Het lijkt Melzer leuk en leer-

zaam om leerlingen daarmee op een praktische manier in aanraking te brengen. Op middelbare scholen bijvoorbeeld bij natuurkunde, economie of aardrijkskunde. SuppoRtERS

Voor haar vertrek informeert ze alle volgers op haar Facebookpagina Sunny Side Up for Sumba hoe ze haar kunnen volgen tijdens of na haar verblijf. “Ik wil heel graag een blog bijhouden als ik daar ben, zodat iedereen die het interessant vindt kan zien hoe het daar is”, geeft Melzer aan. Maar gezien de omstandigheden op Sumba weet ze niet of dat kan. “Ik zal er hoe dan ook verslag van uitbrengen, al is het misschien na terugkomst. Ik voel me namelijk enorm gesteund door mijn supporters uit Oegstgeest en daarbuiten. Een financiële bijdrage voor het realiseren van honderd procent duurzame energie voor Sumba kan op NL11 RABO 0133133133, tnv Hivos onder vermelding van Sunny Side Up for Sumba.

Ajax cricket erkent meerdere in HBS CRICkEt

n Ajax heeft in de strijd om de titel van de overgangsklasse belangrijke punten laten liggen. Na de nederlaag van vorige week was nu in eigen huis het reserveteam van HBS te sterk. De ploegen in deze klasse liggen qua punten dicht bij elkaar en alles is dus nog mogelijk. HBS 2 was erop gebrand om revan-

che te nemen op het verlies in de eerste wedstrijd in Den Haag. Deze werd weliswaar door HBS gewonnen, maar vanwege het opstellen van een niet gerechtigde speler werd door de KNCB het resultaat veranderd in een overwinning voor Ajax. Aan bat kon Ajax geen potten breken. “Niemand van mijn team was

in staat om een persoonlijk flinke score van 50 of meer runs neer te zetten. Als het de meesten dan ook niet lukt om 20 of meer runs te slaan, dan kom je in de problemen”, analyseerde captain Thomas Milde na afloop. Ajax eindigde na de reguliere 40 overs op een totaal van 160 voor 9, Siriwardana (21), Gigani (29) en Thomas Milde (21) hadden een persoonlijke score van bo-

Twintigste Oegstgeester Avondvierdaagse waNdELEN

n Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel sluit de zomer voor de twintigste maal af met de Avondvierdaagse van Oegstgeest. Het evenement vindt plaats van dinsdag 8 tot en met vrijdag 11 september en de afstand per avond is vijf kilometer. Traditiegetrouw start ook deze twintigste avondvierdaagse op het Boerhaaveplein. Tijdens het verzamelen op het plein, ter hoogte van snackwagen ‘t Haasje van Rob Heemskerk, worden deelnemers verwelkomd door de

muziek. Daarna volgt een warmingup. De routes zijn dit jaar een beetje aangepast door routeplanner Desiree Jeanneke, en gaan door nieuwe plekjes van mooi Oegstgeest. De opdrachten die tijdens het wandelen moeten worden uitgevoerd, zullen ook dit jaar tijdens de wandelavonden niet ontbreken. Een speciaal geselecteerde jury onder leiding van Judith Heemskerk zal de beoordeling op zich nemen. Na elke wandelavond is er voor de

winnaars van de opdrachten een lekkere prijs. De laatste avond is er een muzikale intocht vanaf het Mien Ruyspark naar het Boerhaaveplein. Ook ontvangen de deelnemers dan een herinnering van de Nederlandse Wandelsportbond. Het inschrijven voor de avondvierdaagse wordt geregeld via de Oegstgeester basisscholen. Ook anderen zijn van harte welkom om mee te lopen. Informatie hierover is te vinden op de website van Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel (BVHM). www.bvhm.nl

ven de 20. Op zich is een totaal van 160 niet echt slecht. Het wordt wel een probleem als een tegenstander over een paar echt goede batsmen beschikt. “Tel daarbij op dat we enkele vangkansen hebben gemist”, vulde Thomas aan. HBS had twee oud-eerste teamspelers in de gelederen. Aan bat bouwde HBS deskundig de inninx op. Het

zorgde ervoor dat de gemiddelde score per over net iets hoger lag dan dat van Ajax. Aanvankelijk kreeg de thuisclub een aantal batsmen uit, maar toen één van de routiniers het overnam ging het hard. Hij sloeg een individuele score van 53 en droeg nadrukkelijk bij aan de score van HBS, die na 33 overs boven het Ajaxtotaal reikte.


service

OEGSTGEESTER COURANT

Kerkdiensten Protestantse Gemeente Oegstgeest Kruispunt Rivierduinen locatie Oegstgeest 10.30 ds. H.R. Plomp Regenboogkerk In de maand juli zijn er geen diensten in de RBK Groene of Willibrord kerk 10.00 ds. A. Verburg Dorpscentrum Ver. Vrijzinnige protestanten (PGO), 10.15 Lokhorstkerk (Leiden), prof.dr. C. Berkvens-Stevelink Verpleeg- en ziekenhuizen Kapel van het Diaconessenhuis 10.15 ds. A.C. Kooijman Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 ds. H.R. Plomp Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.00 geen opgave LUMC 10.00 ds. M.A. de Vries R.-k. Willibrordkerk Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 9.30 uur. In het weekend op zaterdag om 19.00 uur en zondag om 11.00 uur. Voor de meest actuele informatie over het soort viering en het begeleidend koor, zie www. willibrordoegstgeest.nl Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl. 10.00 u dienst 16.30 u dienst Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege 10.00 dienst Volle Evangelie Gem. Leiden e.o. Pauluskerk, Warmonderweg 2 11.00 uur: samenkomst Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden Lokhorstkerk, Leiden 10.15 ds. C. Berkvens-Stevelink (Rotterdam, re) Protestantse Gemeente Warmond 10.00 uur Mevr. Ds. R. Schultheiss Sassenheim Wings of Healing Veerpolder 6A, Warmond 10.00 uur Eredienst, 19.00 uur 19.00 uur Onderwijsdienst o.l.v. Evang. Jan Zijlstra Bahá’i Bestudering geschriften van Bahá’u’lláh: iedere eerste woensdag van de maand is de openbare Bahá’i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: informatieavond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030. Boeddhisme Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: ‘s woensdags: 9.0011.00 uur en donderdags: 20.0021.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur kunnen jongeren en studenten terecht voor meditatie en uitwisseling. Geversstraat 48, Oegstgeest. www.shambhala.nl

Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Willemien Timmers Telefoon: 06 10 08 91 24 e-mail: redactie@ oegstgeestercourant.nl

13

Medische diensten DOKTERSDIENST Duin- en Bollenstreek tel. (0252) 240212 • door de week van 17.00 uur ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag • in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout Parkeren bij Deloitte & Touche APOTHEKEN Dienst Apotheek Bollenstreek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.0023.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. Dagelijks 23.00-8.00 uur: Apotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. Rijnsburgerweg 4c, 2215 RA Voorhout, tel. (0252) 240216

(naast de Doktersdienst) Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur) Carlina Apotheek, Boerhaaveplein 21 Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur) TANDARTSEN 13-07 / 19-07 TP Unident, E. Egorushkina. Leiden (071) 5146004 20-07 / 26-07 TP van Wijck, C.J. Kranendonk. Leiden (071) 5765351 DIERENARTSEN B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761 Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.309.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.3019.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak. Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161 Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558 Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450 Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie. nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www. korrelatie.nl Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl Bemiddelingsbureau Thuiszorg Oegstgeest (BTO) telefoon: 06 517 99 203. e-mail: info@btozorg.nl

muziek & dans 19 juli 2015 | 13:30 - 15:30 | Leidse Hout

Waterlelie: Concert 19/07

19 juli 2015 | 14:00 | Leidse Hout

Theehuis: De Heeren

26 juli 2015 | 13:30 - 15:30 | Leidse Hout

Waterlelie: Concert 26/07

26 juli 2015 | 14:00 | Leidse Hout

Theehuis: Western swing film & theater

22 juli 2015 | 20:00 | Leidse Hout

Openluchttheater Leidse Hout kunst & cultuur

01 april 2015 | Duinzigt

Tijd voor Kunst: Duinzigt 24 april 2015 | Na kerktijd | Willibrordserf

Willibrords Erf: Dick Hogewoning 13 mei 2015 | 17:15 | in de regio

Beelden in Leiden

01 juli 2015 | Openingstijden

Expositie in Brasserie Streeder informatief

16 juni 2015 | Bibliotheek

Spannende boeken in VakantieBieb 15 juli 2015 | 10:00 - 12:00 | Bibliotheek

Juridisch spreekuur in bibliotheek 16 juli 2015 | 13:30 - 16:00 | Wijckerslooth

Parkinson Café (7)

Goed voornemen in de vakantie: meer voorlezen aan je kind VOORLEZEN

De CJG’s Oegstgeest, Teylingen, Noordwijk, Noordwijkerhout en Lisse (Bollenstreek) werken samen met de Bibliotheek Bollenstreek om ouders en kinderen te enthousiasmeren voor het lezen en bekijken van boeken. 

Voorlezen of samen plaatjes kijken is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleren van de taal- en spraakontwikkeling en het vergroten van de woordenschat is voor zowel het CJG als de Bibliotheek een belangrijk aandachtspunt. Daarom kiezen de beide organisaties elk kwartaal samen een boek uit dat op verschillende manieren gepromoot wordt bij bezoekers van het CJG en de Bibliotheek.

Zorg bij de hand, Thuiszorgspecialist. 06-41048570. www.zorgbijdehand.nl. info@zorgbijdehand.nl.

Counselling International, Individual counselling, couple therapy or conflict mediation in English or Dutch. Els Barkema-Sala, MPhil, MBACP, Willem de Zwijgerlaan 51a. www.counsellinginternational. com. tel. (071) 5282661

Boekentip van juli tot en met september 2015 is Het leuke vakantieboek: met anti-verveeltips voor elke dag van de vakantie VRAGEN

de professionals samen, zoals jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, logopedisten, maatschappelijk werkers, jongerencoaches en pedagogen.

Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Oegstgeester Courant Sluitingstijd advertenties dinsdag 9.00 uur

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze

Engelen bij Reformhuis Ligthart 27 juli 2015 | 10:30 - 16:00 | K&O zaal

K&O: Zomerstudiedag IJsland

29 juli 2015 | 10:00 - 12:00 | Bibliotheek

Juridisch spreekuur in bibliotheek 30 juli 2015 | 12:30 | K&O zaal

03 augustus 2015 | 9:00 - 11:30 | K&O zaal

K&O: Yoga

06 augustus 2015 | 12:30 | K&O zaal

K&O: Bridgen

07 augustus 2015 | K&O zaal

K&O: Bridgen

sport & recreatie

11 juli 2015

St-Evenementen: Avonturenkamp 15 juli 2015 | 20:00

Wandelclub (Parking AH Terweeweg) 17 juli 2015 | 9:45

Wandelclub (Scholen Haaswijk)

@JMuyselaar @VakantiepasDH @Moniquejeroen Ook in #Oegstgeest zijn er scholen waar geen vakantiepas is uitgedeeld... Erg jammer! en nu? Ergens ophalen? @MariekeSweens Zo stil in Oegstgeest dat ik zou kunnen geloven dat K. en ik de enigen zijn die geen vakantie (meer) hebben #offIgo #workinggirl

www.oegstgeestercourant.nl

25 juli 2015 | 11:00 - 13:00

K&O: Bridgen

@WennekeOng Morgen weer de hele dag in Den Haag. Bevalt me goed zoveel in het westen zijn! Mijn jeugd in Oegstgeest hoort tot mijn basis.

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Juridisch spreekuur in bibliotheek

31 juli 2015 | 10:00 | K&O zaal

tweet

De Oegstgeester Courant wordt gratis huis aan huis bezorgd in Oegstgeest en Leiden ‘Raadsheren- en Vogelenbuurt’

22 juli 2015 | 10:00 - 12:00 | Bibliotheek

K&O: Fietstocht

Oegstgeester

kostenloos bij ons opvragen.

Goedkope rijbewijskeuring 07-2015

31 juli 2015 | 13:30 - 17:00

Inleveren kopij: uiterlijk maandag 7.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie

16 juli 2015 | Wijckerslooth

K&O: Bridge Workshops

Het CJG is uitgebreid om klanten nog beter te kunnen helpen. “We bieden hulp en advies dicht bij huis, met meer verschillende deskundigen. Voor alle kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien, kun je naar het CJG, dus ook voor specialistische hulp. Vragen over bijvoorbeeld bedplassen, omgaan met pubers, zwangerschap, voeding, scheiding en pesten, maar ook voor ingewikkelde vragen staan de medewerkers klaar om te luisteren en je te helpen.” In het CJG werken verschillen-

COLOFON Oplage 11.500

WOENSDAG 15 JULI 2015

KRINGLOOP ‘JUBILATE’. Ontruiming van woningen, inboedels, meubels, witgoed. Openingstijden dinsdag: 10.00-12.00 uur, donderdag: 14.0017.00 uur, donderdag 19.0021.00 uur, zaterdag 10.0012.30 uur. Lageweg 35r, Industrieterrein ‘t Heen Katwijk. Tel. 071-4075512 of 06-13719872. Email A. Meijvogel, maybird@ziggo.nl. Zomervakantie is van di. 14 juli tot di. 18 augustus.

winkelen & lifestyle varia

15 juli 2015 | 9:30 - 11:30 | Willibrordkerk

Sint Willibrord Zomerschool

21 juli 2015 | 10:00 - 12:00 | Dorpscentrum

Dorpscentrum: inloopochtend 07/15 22 juli 2015 | 9:30 - 11:30 | Willibrordkerk

Sint Willibrord Zomerschool

28 juli 2015 | 10:00 - 12:00 | Dorpscentrum

Dorpscentrum: inloopochtend 07/15 31 juli 2015 | 9:30 - 11:30 | Willibrordkerk

Sint Willibrord Zomerschool

04 augustus 2015 | 19:00 - 19:45 | Rehobothkerk

Inzameling voedselbank

04 augustus 2015 | 10:00 - 12:00 | Dorpscentrum

Dorpscentrum: inloopochtend

08 augustus 2015 | 13:00 | in de regio

Flower Parade Rijnsburg 2015

10 augustus 2015 | 9:30 - 11:30 | Willibrordkerk

Sint Willibrord Zomerschool

11 augustus 2015 | 10:00 - 12:00 | Dorpscentrum

Dorpscentrum: inloopochtend


Alle prijzen zijn inclusief bezorgingskosten en exclusief installatiekosten. Prijs-, modelwijzigingen en foutieve vermeldingen worden voorbehouden. Deze aanbiedingen zijn geldig tot 26 juli 2015. Of zolang de voorraad strekt.

Gezond eten met Philips

PHILIPS FRITEUSE HD9240/90 AIRFRYER Met de unieke Rapid Air-technologie van de airfryer kunt u de heerlijkste snacks en maaltijden frituren, bakken, braden en grillen met minder vet dan in dan een conventionele frituurpan omdat u weinig of geen olie nodig hebt!

vAN

239,95 vOOR

189,95

PHILIPS BLENDER HR2095-90 Maak de lekkerste smoothies of gezonde sapjes eenvoudig zelf. De kan van 2 liter is van kwaliteitsglas dat krasbestendig is en bestand tegen hete ingrediënten. Pulsknop geeft maximale controle en de lekkerste smoothies met één druk op de smoothieknop. En alle onderdelen kunnen in de vaatwasser.

vAN

89,95

vOOR

64,95

OP UW TIJD BEZORGD EN GEïNSTALLEERD

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 0252 51 66 48

Lange voort 11, Oegstgeest 071 519 33 33

voorstraat 31b-33, Katwijk 071 401 64 22

Electro World De Radiobeurs Lisse Kanaalstraat 79, Lisse 0252 41 21 76

Electro World Duynstee Hoofdstraat 189, Sassenheim 0252 21 03 98 Electro World is onderdeel van

Oc week 29 15  

Oegstgeester Courant, 15 juli 2015

Oc week 29 15  

Oegstgeester Courant, 15 juli 2015

Advertisement