Page 29

PRIKBORD

DE KATWIJKSCHE POST

Prikkertjes

Jarig

Jarig

Gefeliciteerd! Huib de Best gaat met pensioen, nog meer tijd om leuke dingen te doen. Dien en ons gezin.

Onze lieve schattebout wordt morgen 60 jaar. Fijne dag oma De Krijger. Kus van je kleinkinderen X

Vaak ging het om ervaren (semi-) professionele kunstenaars die hun strepen al verdiend hebben. Het blijft echter belangrijk om ook getalenteerde, startende kunstenaars een podium te bieden voor hun werk. Daarom heeft Baalbergen Katwijk in 2017 de Baalbergen Aanmoedigingsprijs voor startende kunstenaars ingesteld. Deze prijs is in 2017 gewonnen door Lisette Hogewoning die inmiddels regionale bekendheid heeft verworven en binnenkort met haar weergave van Rembrandt zal deelnemen aan een expositie in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Podium

Ook dit jaar zullen startende kunstenaars een podium krijgen bij Baalbergen. Maakt u schilderijen, etsen, beeldhouwwerk, foto’s, tekeningen, quilts of werkt u in andere kunstvormen? Bent u een startende kunstenaar en verbonden met deze regio? Wilt u uw werk voorleggen aan een professionele jury? Wilt u exposeren in een professionele omgeving? Meld u dan voor 10 augustus aan om deel te nemen aan de Baalbergen Aanmoedigingsprijs. U kunt zich aanmelden door een email met uw naam en telefoonnummer te sturen naar expo@baalbergenkatwijk.nl. Daarna ontvangt u een uitnodiging om half augustus uw werk voor te leggen aan de deskundige jury, bestaande uit Lisette Hogewoning, Jan Golsteyn en Kees Baalbergen> Zij selecteren de meest getalenteerde aanmelders. Deze kunstenaars exposeren samen in september bij Baalbergen Katwijk. De uiteindelijke winnaar ontvangt tijdens de opening van die expositie een oorkonde, een geldbedrag en de kans om met eigen werk een complete expositie samen te stellen.

Daarom zoekt De Wilbert altijd vrijwilligers en per direct is er behoefte aan volgende vrijwilligers: De Wilbert is momenteel op zoek naar dierenvrienden die willen helpen bij een nieuw project, vrijwilligers die het leuk vinden om met mensen met dementie -die in het verleden ook altijd voor dieren hebben gezorgd- naar de Dierenweide op het terrein van De Wilbert te gaan en daar samen met deze bewoner met dementie voor dieren te

zorgen. Dat zal natuurlijk beperkt zijn, maar wat kan willen we ook doen.

Chauffeurs

Ook zoekt De Wilbert per direct chauffeurs die op stap willen met mensen in een rolstoel en een rolstoelbus kunnen besturen. Je hebt alleen een gewoon autorijbewijs (B), een portie geduld en affiniteit met ouderen nodig. De Wilbert zorgt dat je als vrijwilliger voor hetgeen je gaat doen goed ingewerkt en begeleid wordt. Vrijwilligers zijn altijd welkom in De Wilbert! Ondanks de vakanties wil De Wilbert toch een zomers programma bieden. Wil je meer informatie ook over ander vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met De Wilbert, Overrijn 7 Katwijk; Annemieke Tiggelman, annemieke.tiggelman@marente. nl of bel 071-7020150.

Museum Vlaardingen zoekt oude foto’s van visserskinderen

De redactie behoudt het recht om foto’s of teksten zonder opgaaf van redenen te weigeren.

Woonwinkel Baalbergen organiseert Sinds 1971 exposities in haar pand aan de Ambachtsweg in Katwijk. Inmiddels hebben meer dan 250 kunstenaars daar hun werk tentoongesteld.

In De Wilbert gebeurt van alles voor bewoners van deze zorglocatie. Er wordt van alles georganiseerd om bewoners zoveel mogelijk te kunnen laten doen wat zij vroeger ook al deden en altijd al fijn vonden. Maar dat kunnen de medewerkers niet alleen, de samenwerking met vrijwilligers is hierbij heel belangrijk.

Dierenvrienden

Kleine advertenties van particulieren worden alleen zonder foto of logo geplaatst. Tekst: tot 25 woorden €10,50; tot maximaal 50 woorden €21,-.

Baalbergen Aanmoedigingsprijs 2019

29

Word vrijwilliger bij De Wilbert

Op het prikbord met foto en tekst voor €8,50

Zo’n prikkertje kan gaan over de geboorte van uw (klein)kind, een verjaardag, een jubileum, felicitaties voor het behalen van een (school) diploma, etc. De tekst (max. 20 woorden) en foto (minimaal 1 Mb) kunt u e-mailen tot dinsdagochtend 10.00 uur naar receptie@uitgeverijverhagen.nl of brengen bij de receptie aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk (bedrijventerrein ‘t Heen). Betaling van €8,50 dient u te voldoen aan de receptie. Na betaling worden tekst en foto geplaatst. Foto’s kunnen op vrijdag na plaatsing weer aan de receptie worden opgehaald.

DONDERDAG 1 AUGUSTUS 2019

Museum Vlaardingen doet een oproep aan Nederlandse vissersfamilies die oude foto’s uit de periode 1900-1940 in bezit hebben waarop vissersvrouwen en/ of visserskinderen staan. Ontdek jij het geheim van Landgoed Welbehagen? \ Foto: PR

Speel de spannende break-in box Landgoederen in de bibliotheek Heb jij ook wel eens zo’n oud landgoed of kasteel gezien waarvan je je afvraagt welke geheimen het verbergt? En zou je wel willen terugreizen in de tijd om zelf te beleven welke spannende gebeurtenissen er in het verleden hebben plaatsgevonden? Deze zomer is daar alle gelegenheid voor met de break-in box Landgoederen. Ben je 9 jaar en ouder, dan kun je in de vakantie gratis het geheim van Landgoed Welbehagen helpen ontrafelen in de bibliotheek. De break-in box is een spel met een escaperoom-ervaring. Duik het verleden in en onderzoek via een aantal puzzels, raadsels en voorwerpen hoe je achter de gebeurtenissen van toen kunt komen. Puzzels moeten worden opgelost en knopen moeten worden doorgehakt om het verhaal tot op te bodem toe uit te kunnen zoeken. Deze break-in box is een soort omgekeerde escape room: je moet er niet úit zien te komen maar juist ín. En dat is een uitdagende opgave….

Ontrafel het geheim

Het gebeurt wel eens dat bibliotheken bijzondere boeken erven van overleden mensen. Onlangs ontving de bibliotheek een wel heel vreemde erfenis. Van de wijlen Heer Johannes Heinsiegt kregen we een antieke dekenkist en een geheimzinnig, futuristische ogend tijdmachineapparaat, dat volgens een rafelig foldertje de Retrospector 3000 heet. De familie Heinsiegt vertelde ons dat Johannes tijdens zijn leven amateurhistoricus was. Hij sleet zijn dagen met een onderzoek naar het Landgoed Welbehagen, een oud landhuis dat in de 17-de eeuw hier in de regio gebouwd moet zijn, maar dat niet meer bestaat en waarover weinig terug te vinden is. Vlak voor zijn overlijden verklapte hij

nog wel aan zijn familie dat hij het geheim bijna ontrafeld had. Aan de kinderen die de break-in box komen spelen in de bibliotheek is de vraag of zij het werk van Johannes Heinsiegt willen afmaken zodat zijn harde werken niet voor niets is geweest. Wat is er toch met dat Landgoed Welbehagen gebeurd…?

Meedoen en inschrijven?

Kom ook naar deze gratis escape room-ervaring. Leuk voor iedereen vanaf 9 jaar. Je kunt in je uppie meedoen maar ook met een groepje van maximaal 6 kinderen. Het spel duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Meedoen is gratis maar je moet wel van tevoren een toegangskaart regelen. Er zijn 6 gratis kaarten per datum beschikbaar. Kaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl. Ga naar de Kaartverkoop, kies de juiste activiteit en print je toegangskaart(en). Het break-in box spel wordt gespeeld op:

Mogen zij uw foto inscannen of kunt u de foto mailen naar info@ museumvlaardingen.nl, zodat zij gelijktijdig met de tentoonstelling ‘Schoon aan de haak’ ook het werkelijke leven aan de hand van foto’s kunnen tonen in het museum? U bent uiteraard ook zelf van harte welkom om de tentoonstelling in Vlaardingen te bezoeken en uw foto

terug te zien in het museum. Museum Vlaardingen opende per 21 juni de kunsttentoonstelling ‘Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven’ waar bijzondere schilderijen met bomschuiten tot spelende visserskinderen op het strand te bewonderen zijn. Het stadsmuseum heeft dankzij de rijke visserijgeschiedenis van Vlaardingen veel foto’s van vissersschepen, maar speciaal voor deze tentoonstelling zoekt het museum foto’s waarop de dagelijkse taferelen van de vissersvrouwen en hun kinderen staan.

140 jaar YMCA Katwijk De YMCA in Katwijk bestaat binnenkort 140 jaar, hoewel dat eigenlijk niet 140 jaar onder deze naam is. YMCSA katwijk begon in 1889 als C.J.M.V (christelijke jonge mannen vereniging) te Katwijk. Zoals de naam zegt was het toen wel alleen nog maar voor jongens. De C.J.M.V. is later overgegaan in het C.J.V (christelijk jongeren verbond) en sindsdien zijn de activiteiten wel voor iedereen. Vanaf het begin heeft de vereniging verschillende activiteiten georganiseerd voor de jongeren van Katwijk, zoals zomerkampen, clubs, jeugdsozen, koren en nog veel meer! Wist u bijvoorbeeld dat de Katwijkse Zeeverkenners en D.V.S. ook zijn opgericht door CJV-ers?

Vaartocht en feestavond

In de loop van de jaren hebben de vrijwilligers enorm veel gedaan voor de Katwijkse jeugd en daarom organiseren YMCA Katwijk een aantal feestelijke activiteiten voor hen! Zo is er onder andere een nostalgische vaartocht en een feestavond in strandtent Beach voor de (oud-)leden, op respectievelijk 21 en 28 september. Voor deze activiteiten is aanmelden via info@ymcakatwijk. nl verplicht.

Zwemfestijn en receptie

Voor alle kinderen met zwemdiploma is er een Zwemfestijn in Aquamar op 5 oktober van 19:00 tot 21:00 en voor iedereen die een band heeft met het CJV/YMCA is er op 12 oktober vanaf 19:00 een receptie in het Jeugdhuis (Voorstraat 74) om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers.

Maandag 19 augustus in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever: van 13.00-14.00 uur én van 15.0016.00 uur Vrijdag 23 augustus in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever: van 10.00-11.00 uur én van 13.00-14.00 uur Maandag 26 augustus in de Hoofdbibliotheek: van 13.00-14.00 uur én van 15.00-16.00 uur Woensdag 28 augustus in de Hoofdbibliotheek: van 10.00-11.00 uur én van 13.00-14.00 uur Vrijdag 30 augustus in de Hoofdbibliotheek: van 10.00-11.00 uur én van 13.00-14.00 uur.

Menig Katwijker bewaart goede herinneringen aan de De YMCA-kampen. | Foto: PR

Profile for Uitgeverij Verhagen

KWP_week_31_19  

Katwijksche Post, donderdag 1 augustus 2019

KWP_week_31_19  

Katwijksche Post, donderdag 1 augustus 2019

Advertisement