Page 1

4

TWIRLING YOU Nummer 2

Onderweg naar internationaal niveau

News

Special information

You & Baton Twirling

Cupcake ac-

Terugblik op hetWereld Kampioenschap van de NBTA met Kevin en Dennis Bergmans

Doping in sport - Het basis verhaal van Doping in het algemeen Marijke Beumers

Interview met “Hart voor de Sport” - Angelique Hees

De winnaar is bekend van de cupcake actie. Kijk snel op blz. 37


Het magazine gemaakt door twirlers voor twirlers.


Colofon Redactie Sandra Haarbosch Carina van Beers Ontwerp en vormgeving Sandra Haarbosch www.sandrahaarbosch.nl Fotograaf Sandra Haarbosch Paul Rutten - www.pj-rutten.nl twirling.com Met dank aan: Twirling.com Patrick Noortheim Angelique Hees Kevin & Dennis Bergmans NTSB John Kramer Marijke Beumers Mandy Derksen Samira Gijsman Ilona Bijnen Paul Rutten Redactie adres Spoorstraat 19 4841 AN Prinsenbeek info@twirling4you.com www.twirling4you.com Frequentie Het magazine Twirling4You verschijnt vier keer per jaar.

Sandra Haarbosch

Advertemties Advertenties dienen een duidelijke link te heben met Twirling4You of haar relaties. Voor meer informatie over advertenties kunt u contact opnemen met Sandra Haarbosch, email: redactie@twirling4you.com Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, het zij electronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opname, of enig andere manier, zonder voorafgaande schrijftelijke toestemming van de redactie. Druk Nummer 2 2012


Welkom Met het vooruitzicht op de Wereld Kampioenschappen in Villebon sur Yvette (Parijs, NTSB), de European Cup in Hasselt (België, NTSB) en het afronden van de WK in Neuchtal (Zwitserland, NBTA), staat deze uitgave van het magazine in het teken van “Onderweg naar internationaal niveau”. De informatie zal aansluiten op het verleden, nu en de toekomst in de sport Baton Twirling. We zien een duidelijke stijging in het niveau van Nederland op internationale evenementen. Als liefhebber voor de sport is het een genot om naar onze toppers van Nederland te kijken. Om op een internationaal evenement te staan en uit te komen voor Nederland, moet er heel wat getraind worden. Hard trainen betekend ook goed zorgen voor je lichaam. Je lichaam moet een balans vinden tussen de prestatie stand en de ontspannen stand. Het is belangrijk om hiervan bewust te zijn. In deze uitgave willen we jouw als sporter kennis geven van ervaringen van andere sporters. Daarbij zijn nieuwe sporters aan het woord, maar ook ervaren sporters. Het verschil in de beleving van een evenement is duidelijk aanwezig. Op het gebied van men-

tale voorbereiding zijn ze nog onbekend. Vaak is deze toch belangrijk voor hun prestatie. Twirling4You zal in Q3 hier verder op in gaan. Daarnaast is Twirling4You aanwezig geweest bij de Franse Kampioenschappen. Een totaal andere manier van Twirlen. Als coach heb ik daar veel uit kunnen halen. Het is zeker een inspiratie bron geweest die mij een andere manier van twirlen heeft laten zien. Hun visie heeft mij aan het denken gezet. Vooral na het zien van 8 jarige sporters die alleemaal dubbele tricks uitvoeren. Het is echt geweldig om jonge meiden zo gedreven te zien met de sport. Ondanks dat het kinderen zijn, hebben zij de vechtlust om er iets moois weg te zetten. Buiten hun motivatie zijn hun kostuums ook een item waar Nederland veel van kan leren. Het hoeft vaak niet duur te zijn, maar een origineel ontwerp springt er al gauw tussen uit. Wij hopen in dit magazine dat je geïnspireerd raakt en zelf weer een stap verder kan komen in je Twirl carrière. Veel leesplezier. Sandra Haarbosch


6

16 Energie moet je opbouwen

Oefeningen lenigheid

20 Special Item - Doping 10

Beauty Tips

SpotlightZone

14

28

Wereld Kampioenschap NBTA

36 Inspiration Stuff 37 Winnaar cupcake > >>

34

Angelique Hees

27

News - Social media 18

In the picture

31 Beeldmerk

T4Y


You & Baton Twirling

Lenigheid:

Meer dan een spagaat Vorige keer hebben we het in het kort gehad over wat er allemaal komt kijken bij lenigheid en krachttraining. Nu gaan we er dieper op in. We kunnen niet alles tegelijk aanpakken, dus we beginnen bij de basis. Voor de meeste mensen is het kunnen van een spagaat lenig zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Je kunt lenig zijn in heel veel gedeeltes van je lichaam. De volgende oefeningen zou je kunnen doen als een stap naar een goede basis lenigheid. Dit is een greep uit de vele oefeningen die er zijn, dus je kunt ze aanvullen met je eigen oefeningen.

Voor we beginnen is het heel belangrijk te weten dat je spieren warm moeten zijn voordat je gaat rekken. Als je gaat rekken probeer dan een aangename rek te voelen en houd deze vast voor minimaal 10 tellen, maar bouw het op naar 30 sec en later naar 1 min. Herhaal deze in series van 3 keer. Als je het een kant op doet doe het dan ook gelijk de andere kant op. Als je de rek aanhoud mag je NOOIT even tussendoor snel stoppen. Dit is heel slecht voor je spieren. Wanneer je verder wilt mag je de rek opvoeren tot aan je pijngrens, maar ga nooit te ver. De spierpijn die ontstaat in de volgende dagen, zorgt ervoor dat je gedemotiveerd raakt voor een volgende sessie. Dat willen we natuurlijk niet, want als je aan lenigheid begint, dan doe je dat voor een lange termijn. Dus wekelijks meerdere malen, gedurende een paar maanden of zelfs jaren.

6

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012


Hoofd:

n

isoleren van je hoofd. Kijk naar links tot je een rek voelt. Houd dit 10 tellen aan en ga dan weer terug naar het centrum (terug naar voor). Doe dit hetzelfde naar rechts. Leg je linkeroor op je linkerschouder; leg eventueel je hand op je hoofd. Houd dit 10 tellen aan en ga dan weer terug naar het centrum. Doe dit hetzelfde naar rechts. Leg je kin op je borst. Om meer te rekken kan je je handen op het achterhoofd plaatsen en naar voren duwen. Dit doe je totdat je een rek voelt en houd dit 10 tellen vast. Doe dit ook naar achter, maar je mag je nek niet knakken (voor toevoer van zuurstof en bloed naar het hoofd).

Schouders:

draai met twee schouders gelijker tijd cirkels naar voren (10x) en naar achter (10x). Daarna doe je het om en om. Dit doe je ook naar voor en naar achter. Doe dit hetzelfde met je armen zwaaien. Als je meer uitdaging wilt kan je dit proberen met tegenovergestelde cirkelbewegingen van je schouders of je armen.

Armen:

strek je rechterarm uit en breng deze omhoog. Breng de palm van je hand achter op je rug. Probeer met je andere hand de gebogen elleboog vast te pakken. Trek dan naar links (heel langzaam); voel de rek en houd dit 10 tellen vast. Doe dit ook met de linkerarm.

Strek je rechterarm voorlangs over je borst en duw met je linkerarm je andere arm tegen je lichaam. Houd dit 10 tellen vast voor de rek. Doe dit ook andersom.

Polsen: vouw je handen inelkaar en maak een draai beweging naar links (10x) en dan naar rechts (10x). Flex je rechterhand voor je borst, leg de rug van je linkerhand (tegenovergestelde flexpositie) in de handpalm van je rechterhand en duw heel zachtjes rechterhand naar rechts en linkerhand naar links en houd deze rek 10 tellen vast. Draai het dan om.

Romp:

ga in een tweede positie staan en maak een bodyroll omlaag. Waarbij de rug eerst hol is en dan bol eindigd (benen gaan in 2de positie pliĂŠ) en maak de bodyroll weer omhoog, waarbij de rug eerst bol is en dan hol eindigd (vergeet niet je schouders en hoofd in het verlengde mee te bewegen). Doe dit 10 keer. Ga in tweede positie staan en buig beide armen, zodat je ellebogen uitsteken aan weerskanten en maak met je bovenlichaam een beweging (een twist) naar links en naar rechts, totdat je de rek voelt. Doe dit 10 keer aan elke kant.

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

7

You & Baton Twirling

f e O

i n e

n e g


You & Baton Twirling

Heupen, onder rug: probeer

naar voren zijn gericht. Hou dit 10 tellen vast en draai het dan om.

bij deze oefening je bovenlichaam stil te houden en je benen in 2e positie te plaatsen (in plié). Draai met je heupen rondjes van voor, zij, achter en zij. Dit doe je 10 keer. Daarna draai je de andere kant op. Je kan ook proberen om een figuur 8 te maken. Dit is vrij moeilijk, maar wel mogelijk. Je handen kan je tijdens deze oefening op je heupen plaatsen.

Enkels: maak met je rechtervoet

meerdere draaibewegingen op de grond (start op bal van de voet; ga over je tenen). Doe dit 10x linksom en 10x rechtsom en daarna met je andere voet. Je kan dit ook zittend doen, waarbij je met je hand je voet draait.

Voeten: ga zitten op je grond, met je benen gestrekt voor uit. Point beide voeten naar voren, daarna gepoint uitdraaien (doe dit van uit je heupgewricht, veters gaan naar buiten), flex je voeten in uitdraai positite en dan als laatste geflext weer naast elkaar brengen (voeten parallel). Doe dit 10 keer en point zo hard mogelijk, zodat je de rek in je wreef voelt en flex zo hard als je kan, zodat je hiel van de grond komt. Daarna doe je dit andersom. Dus geflext, geflext uitdraaien, uitdraaien en pointen, gepoint naast elkaar. Om het nog moeilijker te maken kan je dit in tegenovergestelde richting

8

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

Bovenbenen:

doen.

Kuitspier: start met twee voeten

buig je rechterbeen, pak je enkel vast met beide handen (je staat dus op 1 been). Zorg ervoor dat beide knieën gedurende deze positie naast elkaar blijven. Sta rechtop en probeer je balans te houden. Duw met je voet in je handen en je handen duwen je voet naar je billen toe. Deze rek moet je 10 tellen vasthouden en daarna doe je het met je andere been.

naast elkaar. Maak met een voet een kleine stap naar voren. (sta rechtop en breng beide armen gestekt op je rug). Maar een plié, zodat je de rek onderaan je kuit voelt. Zorg ervoor dat beide voeten met je tenen recht

Benen: maak een grote stap met

één van je benen naar voren. Zorg ervoor dat aan elke kant van je lichaam een hand op de grond is. Je voorste been is gebogen, waarbij je knie loodrecht boven je enkel is en je voet wijst naar voren. Het achterste been is gestrekt naar achteren (op


Ga liggen op je rug en strek beide benen uit omhoog. Flex je voeten en draai ze uit. Breng in deze stand je benen in split, waarbij je probeert je tenen naar de grond te wijzen (ligt aan hoe ver je kan uitdraaien). Leg

je handen aan de binnenkant van je knieĂŤn en zorg dat je benen gestrekt blijven en houd dit 10 tellen vast.

Spagaat:

je moet ergens beginnen, dus als je het nog niet kan, geen probleem. Probeer gewoon elke keer een heel klein stukje verder te komen. Belangrijk is aan elke kant van je lichaam een hand op de grond te plaatsen. Als je nog geen spagaat kan, mag je voorste voet geflext zijn. Achterste voet ligt op de wreef. Glijd zo ver mogelijk in spagaat, waarbij je zorgt dat je heupen recht blijven, Je glijd zover je kan, totdat je jouw benen gestrekt kan houden (Ga niet leunen op je achterste knie, want dan rek je niet genoeg) en houd deze postitie aan (bij tel 5 adem in en op tel 6 adem je uit en ga je een heel klein stukje dieper) voor 10 tellen vast. Wissel daarna van been.

houd je dit 10 tellen vast en op tel 5 en 6 ga je iets dieper. Bij spagaat en split moet je, voordat je er helemaal in zit, nog niet bezig zijn met pointen en uitdraaien. Dat komt pas als je het volledig kan, want dan ga je andere spieren aanspreken om verder te komen.

Ik weet dat er nog veel meer oefeningen zijn en/of tussen stapjes om tot een spagaat of split te komen. Echter wil ik je nu een hele kleine selectie meegeven.

Volgende keer gaan we het hebben over het los maken van de onderrug en wat je allemaal kan doen als je de spagaat en of split kunt om daarin nog leniger te worden. Heel veel succes.

Split:

zorg dat je twee handen voor je lichaam hebt en glijd op je hakken in een split (voeten geflext). Ga hierbij ook zover mogelijk en houd ten alle tijden je benen gestrekt. Wanneer je de rek voelt,

Auteur: Patrick Nootheim Foto’s: Patrick Noortheim Sporter: Kelsey Smit Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

9

You & Baton Twirling

de bal van je voet of op je wreef). Ga nu zo diep mogelijk door je knie en houd hierbij je heupen recht). Wanneer je de rek voelt, dan moet je dit 10 tellen vasthouden. Daarna wissel je van been. Ga zitten en buig je benen, duw je voetzolen tegen elkaar. Duw me je ellebogen je benen naar de grond. Als je de rek voelt houd je dit 10 tellen vast. Ga liggen op de grond en buig je benen, leg je voetzolen tegen elkaar, probeer je heupen nu naar de grond te krijgen (Dit is best moeilijk en vele zullen dit nu nog niet kunnen), totdat je de rek voelt en houd dit 10 tellen vast.


Special Information

SpotlightZone Mandy Derksen is een jong twirl-talent. Dit jaar zal ze voor het eerst Nederland gaan vertegenwoordigen op het Wereld Kampioenschap van de NTSB in Villebon sur Yvette te Frankrijk (onder Parijs) met haar solo Freestyle en Duo Freestyle (duo partner Danique van Olst). Een twirldroom die voor Mandy werkelijkheid is geworden. Na 5 jaar hard werken en veel trainen, mag ze haar passie voor twirlen ook op internationaal niveau gaan laten zien. “Ik train vandaag, ik train morgen, ik train het liefst iedere minuut van de dag� aldus Mandy. Wij interviewde Mandy over haar passie, gedrevenheid en doorzettingsvermogen in de sport Baton Twirlen. Fotograaf: Paul Rutten

10

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012


et

onnen m Hoe ben je beg g? Baton Twirlin

Mandy is 15 jaar en Twirlt nu ongeveer 5 jaar bij de NTSB. Daarvoor heeft ze vanaf haar 5de tot haar 12de in de selectie geturnd. Op haar 10de leerde ze Femmy Klein Gotink (Coach van Papillon en Aqua filles) kennen. Via Femmy is Mandy in aanraking gekomen met twirlen en besmet geraakt met het virus: Baton Twirlen.

belangrijk is omdat ze haar gevoelens en energie kwijt kan in het twirlen. Daarnaast heeft ze ook haar vrienden op gedaan bij twirlen. Ze probeert het beste uit zichzelf te halen en daarbij vooral te genieten. Ze probeert de muziek van haar routines goed onder controle te krijgen door er vaak naar te luisteren en de bewe-

Fight for everything and let your dreams come true! Quote: Mandy Derksen

Het begon met een uurtje in de week twirlen (naast de vele uren turnen), al gauw had Mandy de smaak te pakken. Na een half jaar trainen waren haar eerste twirl onderdelen af. Bij haar eerste wedstrijd was de socialiteit wat haar het meest aansprak in de Twirlwereld. In de wereld van Turnen wordt volgens Mandy “raar” gekeken als je omgaat met andere turners van andere verenigingen. Mandy ging steeds meer twirlen en in 2009 stopte ze met Turnen. Op dit moment leeft Mandy helemaal voor het twirlen. Het liefst traint ze iedere dag. Naast haar vaste trainingen bij de vereniging, traint ze veel thuis. Met goed weer traint ze ook buiten. je Baton Waarom vind k? u Twirling zo le

Belangrijke elementen waarom twirlen voor Mandy zo

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

11

Special information

“Een gedreven twirlster.” Dat omschrijft Mandy Derksen als sporter. Ze heeft haar passie helemaal gevonden: Baton Twirlen. De combinatie van Turnen en Twirlen is voor haar het complete plaatje waarbij haar persoonlijkheid past. Ze is een sporter met emotie en uitstraling.


Special Information

room heb je of Wellke twirld ? heb je behaald

De droom van Mandy is dit jaar op de SWI wedstrijd uitgekomen. Met zowel haar solo Freestyle als duo Freestyle (met duo partner Danique van Olst), zal zij Nederland gaan vertegenwoordigen op de WK in Villebon sur Yvette (Parijs). Daarnaast zal ze ook als teammember van het Junior team van Papillion deelnemen aan de European Cup in Hasselt (BelgiĂŤ). Mandy is op dit moment druk met de voorbereidingen voor deze evenementen. Er zijn al diverse bondstrainingen geweest waarbij ze veel dingen heeft bijgeleerd en voorbereid is op de nationale wedstrijden. omst binnen

ek Wat is jouw to twirlen? Fotograaf: Paul Rutten

Fotograaf: Paul Rutten

gingen op muziek uit te voeren. Daarmee krijgt ze een betere beleving bij de muziek.

eren naar jouw Hoe kijken and in de sport? gedrevenheid

Mandy ervaart ook dat andere haar gedrevenheid niet begrijpen. Ze vindt het soms wel moeilijk om hier mee om te gaan, maar ze krijgt veel steun van haar twirlvrienden. Die beleven hetzelfde en begrijpen haar dan ook beter.

12

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

Toekomst gezien zou Mandy graag haar diploma’s voor coach en/of jury opleiding willen gaan halen. Op dit moment heeft ze BTC en KTC gehaald.


Heb je de facebook pagina van Twirling4You al gezien? Hier posten zij zaken waar ze op de redactie mee bezig zijn, doen ze oproepjes voor intervieuws en posten ze informatie die betrekking heeft op de sport Baton Twirling / Majorette. Kortom: de pagina die je moet volgen. In samenwerking met Haarbosch Fotofrafie heeft Twirling4You een actie bedacht waarbij er een fotoshoot onder de likers wordt verloot.

GRATIS FOTOSHOOT

Ben jij 1 van de 1000 fans op facebook bij Twirling4You, dan maak jij kans op een Fotoshoot t.w.v. â‚Ź 100,-. Wat moet je doen? - Like de pagina Twirling4you (niet een bericht, maar de pagina) - Deel de pagina van Twirling4You op je eigen tijdlijn en vertel het door. Wanneer er 1000 likes zijn gehaald wordt er onder de likes de fotoshoot verloot. De winnaar wordt op facebook bekend gemaakt.

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Haarbosch Fotografie.


Tips & Tricks

Beauty style Veel sporters staan er niet bij stil, maar ook je haar is van belang in de sport Baton Twirlen. Je haar kan meegenomen worden in het thema van je routine/muziek. Het is het puntje op de I. Hieronder zullen we je wat tips geven wat je kan doen met je haar. Uiteraard zijn er nog meer opties mogelijk. Raadzaam is ook eens te kijken bij andere sporters of eens in boekjes te kijken bij een kapperszaak. Sommige dingen zijn eenvoudig en toch leuk om te gebruiken. Het totaal plaatje van een twirler op wedstrijd is erg belangrijk. Stem je haar dan ook af op het onderdeel wat je doet. We beschrijven enkele onderdelen.

Bij compulsories/shortprogram* moet het haar helemaal strak zitten in een knot. Er mogen geen plukken haar los hangen of een rommel knotje. Hier kan je alleen maar last van hebben. Het gebruik van een haarnetje kan er voor zorgen dat het haar niet alle kanten op springt. (*onderdeel wordt gebruikt bij de NTSB)

14

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

HAIR

cheveux

cabello

Bij de onderdelen 1-2-3 baton kan je wel iets meer creativiteit toepassen. Maar zorg er altijd voor dat er geen enkele mogelijkheid bestaat dat het haar los kan schieten. Het is niet prettig als tijdens jouw performance de jury wordt afgeleid door het loszittend haar. Je kan je haar goed vast zetten met speltjes, gel of haarlak. De meeste creativiteit kan je er op los laten bij de vrije onderdelen. Pas het haar altijd aan op het thema van je routine en je outfit! Net als bij de make-up (zie de eerste uitgave van het


Bekijk bijvoorbeeld je pak om ideeĂŤn op te doen voor je haar. Vaak kan je misschien vormen terug laten komen in je haar. Bijvoorbeeld in een aplicatie, maar ook met het haar spelen kan je een leuke uitdaging geven. Door net wat extra met je haar te doen, val je net iets meer op.

Zorg er bij teams en groepen voor dat de haren exact hetzelfde zijn (tenzij anders bedoelt). Dit zorgt voor gelijkheid en een eenheid. (dit zouden ook regels kunnen zijn in een regelement van jouw bond). Ook internationaal hanteren ze vaak dit principe. Spuit de haren evt. in dezelfde kleur voor nog meer eenheid. Deze zijn te verkrijgen bij bijvoorbeeld winkels waar ze feestartikelen verkopen. Dames met blond haar, let op!! Begin eerst met een dikke laag haarlak, voordat je de verf erop spuit. Daarna gelijk uitwassen nadat je de vloer op bent geweest. Er is een hele kleine mogelijkheid, dat als er zwart gebruikt wordt, het een groene waas achterlaat op je haar. In dat geval even met de tomatenketchup eroverheen! Het rood pigment in tomatenketchup neutraliseert groen!

Tips Gebruik altijd schuifspeldjes en stiekjes in de kleur van je eigen haar! Het is absoluut niet de bedoeling dat je deze ziet zitten! Tenzij het bij je thema hoort, maar doe dit niet bij compulsories/shortprogram. Er zijn zowel gladde als stroeve stiekjes en speldjes. Ge-

bruik de stroeve, deze hebben veel meer houvast.

Knot spelden met en leuk accessoires kunnen een leuk extra accent geven in het haar. Glijden de speldjes makkelijk uit je haar? Steek de speldjes dan in je stiekje en buig de pootjes van de speldjes dan gerust om, dan kunnen ze nergens meer heen!

Laat accenten van je pak terug komen in je haar d.m.v een leuke applicatie. Erg leuke site om eens te kijken is www.parelparadijs.nl. Hier hebben ze ook erg mooie applicaties voor je pak. Maar je kan ook vormen uit je pak terug laten komen. Dit kan je meenmen als je het pak bij iemand laat maken. Ook zijn er in diverse winkels wat leuke haar accessoires.

Auteur: Carina van Beers Foto’s: Twirling.com Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

15

Tips & Tricks

magazine voor verdere details over make-up) geldt ook voor de haren. Kleine details wordt niet gezien op afstand. Gebruik daarom grote lijnen in het kapsel die opvallen.


News

Energiemoet jezelf opbouwen

Waar haal jij je energie vandaan tijdens het trainen, wedstrijd of andere inspanningen? Hoe bouw jij je energie op? Sommige sporters halen hun energie uit producten die niet de energie opleveren die ze nodig hebben op langere termijn. Het valt op dat steeds meer sporters niet precies weten waar ze mee bezig zijn. In de vorige editie hebben we meer verteld over sportvoeding. Het is belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je prestatie onder grote spanning. In dit artikel zal John Kramer jullie meer informatie geven over Energie drankjes.

Introductie

Hallo Sporters/Twirlers,

Ik zal me even voorstellen, mijn naam is John Kramer. In het kort zal ik mijn verhaal vertellen hoe ik in aanraking ben gekomen met de twirlsport. Mijn oudse zus kwam op 8 jarige leeftijd in aanraking met de majorettes en al snel ben ik zelf in de muziek terecht gekomen. Wij zijn begonnen in 1983 bij showband Benelux waar Marcel Neves toen ook actief was. In 1990 kreeg ik er een zus(je) bij, Samantha en die is in 1996 begonnen met twirlen bij Twirlvereniging Oleander. Gezien haar ontwikkeling bij Oleander begon

16

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

de sport mij echt te boeien en zo heb ik ook Jolanda Willemse leren kennen. Vandaag de dag hebben wij twee dochters Maybel & Lorena, die ook allebij de Twirlsport beoefenen.

Ervaring met de sport

Ik werk op de Ambulance in Rotterdam en omstreken. Ik verzorg op de wedstrijden van de NTSB ook wel eens


Recent verschenen in het nieuws

EHBO. Tijdens mijn werk kom ik van alles tegen, en ja ik heb ook wel eens een ritje gedaan bij een twirlvereniging. Bij deze sporter was haar knieschijf weggeschoten en zat deze op een andere plaats, met een mooi woord noemen wij dit een patellaluxatie. En dan merk je toch het voordeel als je bekend bent met de sport, mijn collega vroeg “hoe heb je dit voor elkaar gekregen”, en zij antwoorde; “ik deed een illusion” en mijn collega “huh een wat is dat?” Dus ik hem uitgelegd wat het was en iedereen was gelijk stil. Het heeft dus zijn voordelen als je weet wat je allemaal in deze sport kan verwachten.

Energiedrankjes

Graag wil ik wat schrijven over energiedrankjes (de bekende oppeppers), onlangs is het ook in het journaal geweest en dat doet mij goed. Tijdens mijn werk zien wij ook een flinke toename van onwel gworden jongeren door het gebruik van enegriedrankjes. De werkzame stoffen in dit drankje zijn gevaarlijk voor je lichaam, waardoor er soms hartritmestoornissen, concentratieproblemen, of hyperactiviteit optreed. Hartritmestoornis komt vaak voor tijdens het sporten waar vooraf energiedrank is genuttigd en dat zien wij dan ook het meest voorkomen. Hartritmestoornis komt bij sporters voor, wanneer het hart sneller gaat kloppen in de rustfase als je energie drankjes drinkt. De volgende stap is het sporten zelf waardoor je

De jongste die ik heb vervoerd was 14 jaar en die was er slecht aan toe, de volgende dag kregen wij het slechte nieuws te horen dat deze jongen het niet heeft gehaald. Dan gaat er best wat door je heen en wil je eigenlijk voorkomen dit nog een keer mee te maken. Deze drankjes zijn gevaarlijk !!

Natuurlijke Energie

Energie moet jezelf opbouwen, conditietraining, hardlopen of zwemmen en steeds een beetje meer. Doorbijten als je op bent en proberen net even wat langer door te gaan om je conditie te verbeteren. Dit is een goede manier om op natuurlijke basis je eigen prestatie’s en concentratie te vergroten, geloof niet in drankjes, maar geloof in je coach en jezelf om het maximale uit je lichaam en geest te halen. Jou coach kan je op een veilige manier begeleiden met deze trainingen.

You can do it

Klik hier voor een conditie training schema voor beginners. Deze heeft John van zijn goede kennis Jerry Monsels gekregen. Jerry traint sprinters, en heeft veel successen op zijn naam staan. (ook internationaal).

Auteur: John Kramer

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

17

News

De GGD waarschuwt voor de gevaren van energiedrankjes bij kinderen. Volgens GGDdirecteur Laurent de Vries zijn de drankjes slecht voor de gezondheid. Lees meer..

lichaam ook een stofje aanmaakt die het hart prikkelt om sneller te moeten kloppen, omdat er inspanning word geleverd en krijg je dus dat het hart sneller klopt dan nodig is. Als je daar gevoelig voor bent, kan je onwel worden of nog erger.


Twirling4You

In the picture

De sporters Samira Gijsman en Ilona Bijnen gaan beide naar de European Cup in Hasselt (Belgie). Voor en na de selectie wedstrijd heeft Twirling4You hen gesproken over de belevingen, resultaten en de vervolg stappen.

Samira Gijsman gaat naar European Cup Samira Gijsman is een gedreven sporter die het beste uit zichzelf probeert te halen. Dit jaar heeft ze voor de eerste keer deelgenomen als Senior Freestyle aan de selectie wedstrijd en maakte ze ook deel uit van het Nationaal Team van de NTSB. Met weinig verwachtingen vooraf is ze uiteindelijk 5de geworden en mag ze in juli naar de European Cup is Hasselt, België. Een prestatie boven haar eigen verwachtingen. De reden om aan de selectie mee te doen was een nuchtere gedachten: ‘niet geschoten, is altijd mis’. De bondstrainingen en de extra trainingen vooraf aan deze selectie wedstrijd, zag Samira als een tijd waarin

18

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

zij extra ervaringen op kon doen. Op deze trainingen waren ook sporters aanwezig die al aardig wat ervaring hebben met dit soort wedstrijden en buitenlandse evenementen. “Je kan leren van de mensen met veel ervaring. Je kan vragen aan hun stellen, maar ook begeleiding krijgen van diverse coachen”.

Voorbereidingen heeft ze helaas niet optimaal kunnen hebben voor de selectie wedstrijd. Vlak voor het NK is ze met een legcatch door haar voet gezakt, waardoor ze op het nippertje het NK heeft kunnen draaien.


Twirling4You

Daarna heeft ze goed rust moeten houden. Door het weer langzaam te gaan trainen is helaas de blessure overbelast. Maar met fysiotherapie is alles nu weer herstellende.

Op de selectie wedstrijd heeft Samira mee kunnen doen en behaalde ze daar eerst de finale om te selecteren voor het buitenland. Daar behaalde ze uiteindelijk de 5de plaats. Dit was boven haar verwachtingen. “Ik ben erg blij met mijn 5de plaats. Voor het eerst senior en nu al zo hoog geeindigd” aldus een blije Samira.

Samira richt zich tot de European Cup op haar freestyle. Ze is ook een teamlid van het Nationaal Team van de NTSB die in augustus naar de WK zullen gaan. Samira heeft al eerder deelgenomen aan buitenlandse evenementen. Zowel met de groepen, het Nationaal Team en in 2010 voor het eerst als solist aan de Freestyle grand prix in Sheffield. Daarnaast heeft ze ook deelgenomen aan de EK in Turijn in 2011. Beide als junior.

Ilona Bijnen als teamlid naar de European Cup

Ilona Bijnen is lid van de Twirlvereniging Imagination uit Helmond. Ze heeft dit jaar deelgenomen aan de Selectie wedstrijd als team lid van het A-team van Imagination. Als Freestyle senior team hebben zij zich geplaatst voor het European Cup in Hasselt.

Het team trainde vooraf de selectie wedstrijd al enige

Fotograaf: Paul Rutten

weken erg hard. Vooral is het team bezig geweest op het perfectioneren van de routine. De coach, Joyce van den Broek, is druk bezig geweest om dingen soepel te laten lopen, zorgen dat alles gelijk gaat, zowel op de telling als bewegingen. Ook drops zijn aangepakt binnen de individuele elementen. Het team heeft als doel deze zo laag mogelijk te houden. Ilona weet dat ze mentaal hard moet werken om zelf verzekerd te worden. “Het gaat tenslotte niet om een gewone wedstrijd, maar om een European Cup,” aldus Ilona. Ze zal er alles aan doen om zichzelf mentaal sterk te krijgen. Op dit moment hebben al enkele bondstrainngen plaats gevonden. En zijn er bij het A Team enkele aanpassingen gedaan om de routine te verbeteren. Het doel staat om het resultaat van 2 jaar geleden te verbeteren. Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

19


Special Information

Doping in sport Marijke is huisarts en ze heeft gemerkt dat veel diverse sporters, die in haar praktijk komen, weinig weten wat doping precies inhoud. Door middel van een algemeen en informatief artikel in het blad Twirling4You, wil Marijke wat basis kennis geven over doping. Deze gegevens zijn gebasseerd op een theoretisch vlak binnen haar vakgebied als huisarts.

Wat is doping nu eigenlijk?

Doping kun je op verschillende manieren omschrijven. Een korte, simpele omschrijving van doping is: “Stoffen en methoden die verboden zijn door WADA”. Deze internationale anti-doping organisatie stelt jaarlijks de dopinglijst samen, die dan op 1 januari van kracht gaat. Er is wereldwijd maar één dopinglijst en omdat van de dopinglijst niet mag worden afgeweken is de lijst voor alle aangeloten organisaties hetzelfde. In deze lijst staan alle medicijnen, stoffen (ook voedingssupplementen) en methoden (bijvoorbeeld bloedtransfusie) die niet toegestaan zijn bij sporters of waarvoor je een dispensatie moet hebben. Een vertaling van deze lijst kun je terugvinden op de site van de dopingautoriteit (www.dopingautoriteit.nl).

20

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

Geneesmiddel ook doping?

De 15-jarige Lisanne heeft van jongs af aan al last van ADHD en haar behandelend arts heeft Ritalin® voorgeschreven. Mag dit zomaar? Omdat ze over twee weken deelneemt aan de Nederlandse Kampioenschappen wil ze weten of ze dit middel mag gebruiken. Geneesmiddelen kunnen stoffen bevatten die op de dopinglijst staan. Dit geldt voor geneesmiddelen die op doktersrecept worden gegeven (zoals bijvoorbeeld Ritalin®), maar het kan ook gelden voor geneesmiddelen die je kunt kopen bij apotheek of drogist. Het beste is om dit te controleren voordat je het medicijn gaat gebruiken. De huisarts, ouders en coach kunnen de sporter hierbij helpen.

Als een geneesmiddel niet is toegestaan, kan er een dispensatie worden aangevraagd. Soms moet dit voorafgaand aan het gebruik geregeld worden. Er kunnen enkele weken overheen gaan voordat de dispensatie verleend wordt. Naast gegevens van de sporter moet medische informatie worden meegestuurd. Deze kan worden opgevraagd bij de huisarts.

Voedingssupplementen

Topsporters gebruiken vaker voedingssupplementen dan andere mensen. Supplementen kunnen echter vervuild zijn met dopinggeduide stoffen zónder dat dit op het etiket vermeld staat. Voor de gezondheid levert dit geen problemen op, maar het kan dus wel leiden tot een positieve doping-controle! Op de NZVT-website (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssup- plementen Topsport) kun je de voedingssupplementen vinden die aan de eisen van de dopingcontrole voldoen. Natuurlijk loop je het minste risico als je geen voedingssupplementen gebruikt. Je kunt natuurlijk altijd bij een diëtiste navragen of het ge-


Special information

bruik van de supplementen wel noodzakelijk is.

Dopingcontrole

Een dopingcontrole, zeker als het de eerste keer is, wordt door sporters vaak als indrukwekkend ervaren. Als sporters na de wedstrijd gecontroleerd worden, zijn ze vaak nog

met de gedachten bij de wedstrijd. Hierdoor kan een sporter minder alert zijn op de goede afhandeling van de procedure. Zorg er dan altijd voor dat er iemand meegaat als begeleider tijdens de controle.

Als een sporter wordt uitgekozen om een dopingcontrole te ondergaan, moet hij of zij hier altijd aan

meewerken. Doet de sporter dit niet, dan kan dit tot een schorsing van twee jaar leiden. Ook dient de sporter zich op tijd te melden voor de dopingcontrole. Indien de sporter de controle later wil ondergaan (bijvoorbeeld om een prijsuitreiking bij te kunnen wonen), moet hier toestemming voor gevraagd worden. De sporter blijft dan onder

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

21


Special Information

toezicht staan van een afgevaardigde van de dopingcommissie tot hij of zij de controle wel kan ondergaan.

Op dit moment bestaan de reguliere dopingcontroles uit het verzamelen van urinemonsters. Een toenemend aantal (inter)nationale sportbonden laat ook bloedmonsters afnemen. Meer stap-voor-stap uitleg over wat er gebeurt tijdens zo’n controle kun je terug vinden op de site van de dopingautoriteit.

Waarom dopingcontrole?

De (inter)nationale sportbonden voeren regelmatig dopingcontroles uit om te zorgen voor een gezonde en eerlijke sportbeoefening en voor naleving van het dopingreglement.

Sancties bij individuele sporters

Bij een eerste dopingovertreding wordt standaard een sanctie van twee jaar opgelegd. Een sporter mag gedurende die twee jaar niet deelnemen aan wedstrijden, trainingen of activiteiten van de sportbond. Indien de dopingovertreding binnen wedstrijdverband heeft plaatsgevonden, leidt dit tevens tot diskwalificatie van het behaalde resultaat in die wedstrijd. Bij een tweede dopingovertreding zal levenslange uitsluiting plaatsvin-

22

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

den. Deze sancties worden door alle andere sportbonden overgenomen. Een sporter kan dus ook niet uitkomen voor een andere sportbond. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan een straf verlaagd worden.

Sancties op dopingovertredingen van een team

Indien een aantal sporters binnen een team een dopingovertreding heeft begaan, is het mogelijk dat het gehele team wordt gediskwalificeerd of op andere wijze wordt gesanctioneerd.

Nuttige websites

De site van de dopingautoriteit www.dopingautoriteit.nl Medicatie op doping checken? www.dopingautoriteit.nl/dopinglijst Rechten en plichten bij een dopingcontrole? www.dopingautoriteit.nl/dopingcontrole Een dispensatie regelen? www.dopingautoriteit.nl/GDS Op doping gecontroleerde voedingssupplementen www.dopingautoriteit.nl/NZVT Voor een sportvoedingsadvies www.sportdietetiek.nl De site van 100% dope free www.100procentdopefree.nl

Auteur: Marijke Beumers


ANNA, ANTHONY EN MEYSAM, BEKEND VAN SYTYCD, KOMEN LES GEVEN TIJDENS DC-DANCE UNLIMITED 2012 Dit wil je niet missen. Een must voor iedere twirler; laat je inspireren door de nieuwste trends op het gebied van dans en twirl. Anna, Anthony en Meysam, bekend van So You Think You Can Dance, komen te gekke dansworkshops geven. Voor de twirlworkshops komen verschillende topdocenten uit binnen- en buitenland waaronder: Tihomir Bendelja, wereldkampioen 2012. Zij laten je kennismaken met de nieuwste moves en tricks. De workshops zijn geschikt voor alle leeftijden en elk niveau.

Be there!!!

Datum: 1 september 2012 Tijd: 9:30-17:30 Lokatie: Sportcentrum Caland Amsterdam Prijs: â‚Ź 50,- voor 6 workshops van een uur Meer info en inschrijven op WWW.DC-DANCE.NL


“If you only ever give 90% in training then you will only ever give 90% when it matters.� Michael Owen


Twirling4You

Twirling4You Interactive Twirling4You verschijnt als magazine vier keer per jaar, maar doet daarnaast nog veel mĂŠĂŠr. Je kunt dagelijks onze berichten lezen op www.twirling4you.com, @twirling4you op twitter en reageren op onze facebook pagina

Twirling4You.com

Twitter

Je kunt ook teveel herstellen. Tijdens een training breng je je lichaam tijdelijk in een staat van afbraak. Het lichaam reageert hierop door zich aan te passen en beter voorbereid te zijn op de volgende (trainings)aanval. Lees meer...

Aanmelden Nieuwsbrief Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Twirling4You en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sport. Klik hier. Eerst Brochure van Twirling4You is uit. Klik hier voor de brochure

26

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

Facebook www.facebook.com/Twirling4you

Heb je onze facebook pagina al gezien? Hier posten we zaken waar we op de readactie mee bezig zijn, doen we oproepen voor interviews en posten we overige informatie die betrekking heeft op de sport Baton-Twirling.


Je hebt hem hoogstwaarschijnlijk al eerder gezien in de communicatie middelen van Twirling4You: Het beeldmerk van Twirling4You. Dit beeldmerk zal een een herkenbaar beeld vormen en worden ingezet voor diverse campagnes van Twirling4You. De ontwerpster, Sandra Haarbosch, is erg blij met de positieve reacties op het beeldmerk. Binnen een half uur hadden mensen gereageerd over de hele wereld. “Een logo moet herkend worden door ook de onbekende. Het moet in een beeld vertellen waar het voor staan. Meer op blz. 31.

In februari wilde Twirling4You haar eerste 100 likes op face-book halen, voordat het eerste magazine zou lanceren. Tot onze verbazing hadden we er op 8 maart meer dan 100 likes. We hebben onder de eerste 100 likes 2 posters uitgedeelt. De eerste like was van Esmee Hekkelman en de 50ste van Samantha Kramer. Beide dames hebben ondertussen hun posterformaat ontvangen. Wij feliciteren hen met de prijs en wij hopen dat er nog meer likes volgen. www.facebook.com/Twirling4You

en like!

Gezocht: Oude Majorette/Twirl foto met een verhaal. Twirling4You zoekt een (oud) majorette/twirler met een verhaal. Hoe ging het er vroeger aan toe? Waarom heeft die persoon gekozen voor twirlen en wat doet de persoon nu?

Ken je iemand of wil je hier aan mee werken? Mail dan naar info@twirling4you.com met je naam, emailadres, telefoonnummer en een paar regels over je zelf. En wie weet verschijn jij in de volgende uitgave van het magazine.

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

27

Twirling4You

News


News

Wereld

Kampioenschap

Afgelopen april was het WK Baton Twirling van de NBTA in Neuchatel (Zwitserland). Enkele leden van de Twirlvereniging The Rainbows uit Roosendaal, hebben hieraan deelgenomen. Na maanden van hard trainen, onder begeleiding van Bernice VergunstSnijders, waren de broertjes Dennis en Kevin Bergmans, Leana Reijers en Kelly Wagtman (wordt getraind door Josine) klaar om te vertrekken. Lees hier onder het verslag van de broertjes Bergmans. Dennis en Kevin hadden zich vooraf op de Nederlandse Kampioenschappen geselecteerd voor de WK in Neuchatel (Zwitserland). Na hard trainen en een goede voorbereiding was het dan eindelijk op 4 tot april zover om te vertrekken naar Zwitserland. Natuurlijk stonden de nodige succeswensjes en een te volle koffer al een gehele week te wachten om ook mee te mogen.

De weg naar…

In de ochtend ging de wekker om 4:00 uur af. Het was tijd om met de loeizware koffers richting de sporters bus van de Nederlandse equipe te vertrekken. Als één van de laatste personen die instapte, kon dan einde-

28

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

2012 - Zwitserland - NBTA

lijk de reis van 12 uur van start.

Na een lange bus rit kwamen we aan bij het hotel. Het hotel lag mooi gelegen in de bergen. Na een niet al te lange tijd kregen we de sleutels voor de hotelkamers. De overvolle koffers werden uitgestald op de kamers. Daarna gingen we gezamenlijk naar de eetzaal, waar een feestmaal voor ons te wachten stond. Met het feestmaal achter onze kiezen was het tijd om naar bed te gaan. Voldoende slapen/rusten is nodig om energie op te bouwen. Als sporter heb je deze energie nodig om alert te zijn en goed te kunnen presteren in de competitie..


De eerste kennismaking.

Tijd om te “Rocken”.

De wedstrijd dag is aangebroken en alle spullen worden voor vertrek drie maal gecontroleerd of we echt alles bij ons hebben. Toen we eindelijk, na lang wachten, door de paspoortcontrole mochten gaan nam bij Kevin en Dennis de spanning toe. Nog enkele deelnemers voor hen, voordat zij mochten gaan “rocken”, zoals ze dat zelf noemen. Kevin mocht als eerst de vloer op met zijn 2-baton routine. Deze verliep naar tevredenheid en dat straalde hij ook uit. Dennis had als doel om een revanche te nemen op zijn 2-baton prestatie van vorig jaar. En dat is hem zeker gelukt met een spetterende routine.

Plaatsen voor de top 6.

Na een lange dag van wachten, waren Kevin en Dennis pas na 18:00 uur aan de beurt voor hun 1-baton routine. Eerst was Dennis aan de beurt. Hij draaide zijn 1-baton vloeiend, maar baalde van zijn dorps. Kevin was meteen na Dennis. Ook hij draaide niet optimaal, maar bleef vechten tot het einde. Het is geen gemakkelijke klus om je te plaatsen voor de top 6 van de wereld. Dat hebben Dennis en Kevin wel geweten. Helaas heeft Kevin voor zowel 2-baton als Dance-twirl de top 6 niet mogen halen. Dennis had wel zijn beide onderdelen in de top 6 kunnen wegzetten.

Dezelfde dag nog moesten Kevin en Dennis met hun Dance-twirl routine de vloer op. Hoewel ze de vloer hadden kende en de eerste adrenaline was gezakt, was hun gezonde prestatie spanning gestegen. Als eerste mocht Kevin zijn routine laten zien aan de jury. Hij begon sterk, maar na de eerste drop raakte hij uit balans. Hij raakte van slag waardoor hij de routine vergat. Op automatische piloot en met veel creativiteit van dansseries en tricks, maakt hij zijn routine af. Ontdaan kwam hij van de vloer af.

Dennis kon niet aan de emoties van zijn broer ontkomen. Dit maakt het voor hem nog spannender. Ondanks dat heeft hij een emotionele routine neergezet en zoveel mogelijke gefocust op wat hij in zijn routine

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

29

News

De volgende dag hadden we de muziektest in de sporthal, waar ook het evenement plaats vond. Tijdens de muziektest wordt het muziek op de juiste manier ingesteld, zodat de sporter daar het beste bij voelt. Het was namelijk een behoorlijk grote hal, waar de muziek op moest worden afgestemd. Alle landen (deelnemers) krijgen deze mogelijkheid. Het is vaak een volle en drukke muziektest.

moest uitvoeren.


News

De 2de ronde is genieten

Dennis ziet de top6 als een nieuwe kans. 2-baton verliep goed op enkele drops na. Maar hij had genoten en zijn eigen persoonlijk doel bereikt: beter presteren dan vorige jaar. Snel moet er weer gefocust worden voor Dance-twirl. Met twee stomme dropjes, draaide Dennis zijn routine vol overgave en emotie. Zelfs zijn doel voor dit onderdeel: Spin-dubbel ving hij. Dit jaar werd er in de top6, na dat je geweest was, meteen je punten opgelezen. Toen Dennis zijn punten zag voelde hij zich tevreden. Einde van de dag werd de top6 van 1-baton bekend gemaakt. Helaas zaten Dennis en Kevin hier niet bij.

Nederland = sportief land. Een leuke strijd tijdens dit evenement was wel de “yell” in de intrainingsruimte. Wie van de landen kon het hardste zijn Yell ter gehore brengen. Nederland had, zoals je misschien wel had verwacht, meerdere keren gewonnen.

Uitslag van Dennis en Kevin. Dennis 6de Dancetwirl 6de 2-baton 7de 1-baton Kevin

Kevin 7de Dancetwirl 7de 2-baton 9de 1-baton

Wil je lezen over dit evenement? Bekijk dan de volgende links. * Algemene samenvatting van de WK 2012 + foto’s. * Foto’s WK Twirlen * Uitslagen

Auteurs: - Kevin & Dennis Bergmans


News

Beeldmerk Twirling4You Het ontstaan van het beeldmerk van Twirling4You komt vooruit uit een serie foto’s die eerder zijn gemaakt in de studie tijd van Sandra Haarbosch. De foto dient als uitgangspunt voor het ontwerp van het logo. Daarnaast is het cijfer 4 verwerkt in het logo.

4

Foto informatie: Danser: Fabia Witkamp (Hollands Got Talent) Gemaakt door: Sandra Haarbosch Datum: 2009 Logo informatie: Gemaakt door: Sandra Haarbosch Datum: 2012

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

31


Twirling4You

Blog - Viva La France Beste Lezers,

In het weekend van 2 en 3 juni 2012, waren de Nationale Kampioenschappen van de Franse Twirlbond (FFTB) in Villebon sur Yvette, onder Parijs. Twirling4You was daar samen met enkele andere Nederlandse Twirl Docenten om inspiratie op te doen en nieuwe trends te ontdekken. De Franse twirlers proberen op hun eigen manier zo origineel mogelijk uit de hoek te komen.

Vorig jaar was Twirling4You ook aanwezig op het kampioenschap. Het grootste spektakel was toen van een Frans Freestyle team/groep, waarbij gebruik werd gemaakt van sport en techniek. Door middel van led lichtjes in de kostuums was dat een heel mooi effect. (Zie inspiration stuff voor het filmpje) Foto van de sporthal:

moeten gooien. Het naar voren gooien over iemand heen, is geen probleem. Dat maakt het heel rustig om naar te kijken. Ook het gooien in twee verschillende planes geeft een leuk effect De solisten en duo’s waren ook erg mooi om naar te kijken. Wat hebben kinderen van 8 jaar al een niveau in Frankrijk. Bijna allemaal voeren ze dubbele tricks uit. Wat opviel is dat er een structuur in de routine zit, bepaalde elementen deden ze allemaal. Bijvoorbeeld horizontale 2 spin in split vangen. Hierdoor is het vergelijken van materiaal in de routine erg handig. Daarnaast wordt er leuke muziek gebruikt voor jonge kinderen. Tip: Probeer niet al te moeilijke muziek te pakken. Het moet leuk zijn voor kinderen.

Verder hadden we wel een record aantal aan 0 drop routines. Er wordt aardig gevochten voor de baton. Deze vechtlust missen we echt nog in Nederland. Het publiek ging helemaal mee met de emotie van de sporter. Wanneer iets niet lukte hoorde je het publiek hierop reageren. Ze probeerde bij de volgende trick de sporter te motiveren om de baton te vangen. Een zeer actief publiek. Wij hebben genoten en zien graag het event volgend jaar tegemoet.

“Creativiteit” is het woord wat de Franse Teams van Frankrijk samenvat. De gelijkheid van posities, de releases en de bewegingen maken de routine interessant. Wat opvalt is dat de teamleden exact weten waar ze naar toe

32

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

Lees alle verslagen op de facebook pagina van Twirling4You of op de website onder nieuws. Veel twirlgroetjes, Twirl-lien


Prijsvraag: welk artikel is dit? Vertel ons welk artikel dat je vindt in onze webshop we zoeken en maak kans op dit nog onbekend artikel t.w.v. â‚Ź 2,25! We verloten onder de inzenders 10 stuks van het onbekende artikel. Zie afgebeelde foto. Het is een stukje van een foto van een van de artikelen in onze webshop. Maar welk artikel zoeken we hier?

Is Twirlen je favoriete sport ? Dan ben je bij Twirling.com aan het juiste adres, wij zijn gespecialiseerd in artikelen voor de sport Baton Twirling en leveren alle noodzakelijke artikelen voor twirling, plus nog veel meer leuke en handige artikelen die je bij twirlen kan gebruiken. Meer informatie: www.twirling.com

Hoe doe je mee? Je antwoord kan je op diverse manieren insturen - twitter (stuur je antwoord naar @twirlingdotcom en gebruik de Hashtag #t4y in je bericht) - facebook (plaats je antwoord onder de actie op ons prikbord) - per email (stuur je antwoord + adresgegevens in een email naar info@twirling.com met als onderwerp: actie T4Y)

Deze actie loopt van 8 juni tot 8 juli 2012 De uitslag zal op de facebook pagina’s van Twirling.com en Twirling4You bekend worden gemaakt op 10 juli 2012. Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

33


Special Information

Special Item Een hart voor de sport Angelique Hees (NBTA)

Angelique Hees is geen onbekende in de Twirl en Majorette wereld. Als klein meisje is ze als majorette begonnen bij een muziekvereniging. Ze is getrouwd en heeft een lieve dochter. Als we haar interviewen kunnen we haar niet anders omschrijven dan: Het hart voor de sport Baton Twirling/Majorette. Een special item is ze wel. Als persoon heb ik (Sandra Haarbosch) veel met haar mogen werken op EK’s en WK’s. Ook als jury heb ik haar als prettig en positief ervaren. Twirling4You neemt je in dit artikel mee in de wereld van Angelique Hees.

Vroeg gestart met scholing

Op 9 jarige leeftijd is Angelique gestart met diverse Twirl/majorette opleidingen. Ze heeft alle diploma’s gehaald die er op dat moment waren. Dit zowel in Nederland als in België. Daarnaast heeft ze ook in de show wereld de nodige diploma’s behaald. Ze was al jong geschoold en had al snel de kennis is huis om verder te gaan ontwikkelen in de sport.

34

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

Hoogtepunt

Als solist was ze, naast het volgen van opleidingen, ook actief op majorette wedstrijden. Na het behalen van het Nederlands Kampioenschap in de hoogste divisie, was dit het hoogtepunt om als sporter te stoppen en de sport voort te zetten als jurylid.

Docent

Angelique heeft jarenlang les gegeven bij diverse twirl/ majorette verenigingen en landelijke opleidingen gegeven.


Nu is Angelique nog actief met advies geven en het jureren van twirl/majorette en acroturn wedstrijden in binnen en buitenland.

Buitenland

De belangrijkste buitenlandse evenementen zijn de majorette EK’s De ontwikkelingen gingen erg snel en als bondscoach heeft ze jaren lang vrijwillig een positieve bijdrage kunnen leveren aan deze sport.

Het mooiste moment

Het majorette EK in oktober 2005 was voor haar een emotioneel EK. Ze had aangegeven dat ze op haar hoogtepunt als bondscoach wilde stoppen. De verrassing, die ze ontving in het hotel boven op de berg van de deelnemers, supporters en begeleiders heeft een speciaal plaatsje gekregen. In de loop van de jaren heeft ze een geweldige band opgebouwd met de supporters en deelnemers. Daarnaast heeft ze een vriendschap overgehouden met de equipe manager en de fysiotherapeut. Na negen jaar werd er voor het eerst een majorette WK gehouden in combinatie met het twirl WK in het paasweekend 2006 te Eindhoven. Het is voor haar een speciaal WK geweest, omdat ze na 10e jaar het bondscoachschap over gaf, om ook andere een kans te geven om zich te ontwikkelen. Tijdens het WK behaalde Nederland de landenbeker,

doordat Nederland alle majorette kampioen titels had behaald. Een mooier afscheid had ze niet kunnen wensen.

Veranderingen door de jaren heen

Door de jaren heen zijn de ontwikkelingen in de sport gegroeid. Doordat Nederland het reglement goed wist te gebruiken en creatief wist hier mee om te gaan, werd Nederland al snel een voorbeeld voor vele landen en wisten we jaren lang de landenbeker te winnen. Ook de supporters werden enthousiaster en de sporthallen werden steeds meer oranje gekleurd. Met zo’n sfeer is het een eer om deel te nemen aan een EK/ WK .

Achter de schermen

De supporters genieten van de sfeer in de sporthal en achter de schermen zijn er vele zenuwen die onder bedwang gehouden moeten worden. Dan is de peptalk erg van belang. Organisatorisch zijn er altijd wel onverwachtse beperkingen die je niet aan de deelnemers kan laten merken maar wel achter de schermen probeert op te lossen

Tip

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Het is een eer dat je voor je land in het buitenland kan en mag optreden. Geniet van je hobby en blijf volhouden, dan maak je op je eigen wijzen jou succes.

Auteur: Angelique Hees Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

35

Special information

In de jaren 80 was ze de twirl-bondscoach van België en heeft ze met de equipe op het twirl EK in Italië een goede start gemaakt. “Het was geweldig om zo lekker met de sport bezig te zijn”. Na dit resultaat was Nederland opzoek naar een majorette bondscoach. Het sprak Angelique direct aan en er werd snel gesolliciteerd. 10 jaar lang heeft ze alles gegeven om met de equipe door Europa te reizen en de juiste adviezen en prestaties neer te zetten.


Tips & Tricks

Inf or Ins ma pir tio ati n St on uf f

Wa a jou r haa l z in B ovee jij je in lm a t o bro n tw ogel spira n i dan nen. irlen jk in tie va n sch op na Moch . Hier spirer daan ijnt ond en o ? Tw ar i t je ze n m het e i hie fo@tw lf iets r vind verd rling4 r in e irli heb j r te You n dit b e di ma g4you en ge verse kome wil n gaz i v . ine com e onde nspira . n w n, st tie ie w uur e et h ver et -

De kampioen senior mannen in Frankrijk 2012. Een plaatje op naar te kijken.

Team uit frankrijk (2011) met led lichtjes in hun pakken. Zie hoe gaaf dit effect is.

De monsteroll. Hier wordt uitgelegd hoe je deze kan oefenen.

Dans inspiratie Muziek: Fever Uitgevoerd door:Paulina Macias 36

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012


Winnaar cupcake actie bij Twirling4You Ze heeft jaren lang zelf getwirld bij twirlvereniging Oleander (uit Rotterdam) en sinds een paar jaar geeft ze les aan de leden van Oleander.

Wat stelt het voor? De Nederlandse vlag met een goud twirl poppetje erop. De cupcake wedstrijd werd vlak voor de selectie wedstrijd geplaatst op facebook en dus dacht ze aan het WK. Vandaar dat ze de Nederlandse kleuren (blauw, wit, rood) heeft gebruikt. Ook de gouden plak heeft ze terug laten komen in het poppetje. Waar heb je de inspiratie vandaan? Ze wilde geen standaard cupcake maken en dus heeft ze een aantal ingrediĂŤnten zelf gemixt, zodat het poppetje zou uitharden en op het cakeje kon blijven staan. Wij gefeliciteren haar met haar gewonnen prijs!

Wij bedanken alle deelnemers voor hun deelname.

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

37

Twirling4You

De winnaar is: NicolĂŠ Valster.


Twirling4You

Heb JIJ je al opgegeven? Wil jij deel uitmaken van het Nationaal Team van de NTSB? Dan is dit je kans om een plekje in een van de beste teams van Nederland te bemachtigen! Wat moet je doen? Simpel, je opgeven voor de auditie van 1 september 2012 in Waalwijk! Wij zoeken jou!

Ben je 12 jaar of ouder, heb je ongeveer het niveau van een dubbel illusion, een 4 spin, houdt je van hard werken en wil je voor Nederland uit komen op de Europees kampioenschap in Zweden 2013? Meld je dan aan!

Het Nationaal Team (NT) van de NTSB is een team dat in de oneven jaren naar het Europese Kampioenschap (EK) gaat en in de even jaren naar het Wereld Kampioenschap (WK)! De NTSB heeft een paar jaar geleden besloten talenten bij elkaar te zetten en hun de kans te geven om op het hoogste niveau te trainen en internationaal voor Nederland uit te komen! Hierdoor krijgen talenten de kans hun technieken nog meer, maar ook sneller te ontwikkelen. Verschillende docenten werken met de talenten samen.

Het NT 2012-2013 zal onder leiding staan van Femmy Klein Gotink en Patrick Noortheim. Zij zullen hun ervaring en creativiteit samen bundelen om het team klaar te maken voor de EK. Verder zullen gedurende het jaar (20 trainingen) ook andere gastdocenten komen meehelpen! Wist je dat jouw eigen coach, als die dat wil, bij elke training aanwezig mag zijn en mag meehelpen? Stel je hebt voor je niveau niet vaak genoeg een hoge zaal en/of je wilt meer trainen dan kan deze NT training een uitkomst bieden! Mocht je vragen hebben of je op willen geven, mail dan naar info@ntsb.nl

Wil je weten wat het huidige NT presteert op de WK van 2012? Volg dan het laatste nieuws op facebook. www.facebook.com/batontwirlingteamholland Mocht je vragen hebben of je wilt je gelijk opgeven!!! Mail dan naar info@ntsb.nl

38

Twirling4You | Onderweg naar internationaal niveau Juni 2012

TwirlAgenda 2 en 3 juni > Franse Kampioenschap, Villebon sur Yvette, Parijs 16 en 17 juni > Fantastic Gymnastic 5 t/m 8 juli > European Cup, Hasselt, Belgie (NTSB) 30 juli t/m 6 augustus > Wereld Kampioenschap, Villebon sur Yvette, Parijs (NTSB) 1 september > Auditie NT NTSB 17 en 18 november > Brabants Kampioenschap Majorette


Like deze actie op Facebook, deel het met je vrienden en win dit I love Holland T-shirt. Mede mogelijk gemaakt door: piXie sport en

dance wear. www.pixie.nl

Winnaar wordt op 4 juli bekend gemaakt.


Scan de QR-code en download de Twirling4You app op je smartphone en/of tablet. (Alleen voor Android)

Volgende keer in Twirling4You magazine nr. 3: Interview met Alicia en Laura Verstraeten, Terug blik op EK en WK van de NTSB, Meer stof over lenigheid, Mentale coaching en training, Nieuwe inspiratie bronnen etc. Blijf tot die tijd op de hoogte van nieuws op Social media. @Twirling4You

Twirlng4You Magazine Q2  

Lees hier alle tips en tricks om jezelf te ontwikkelen in de sport baton Twirling.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you