Page 1

Paard in Beeld DÉ KRANT VOOR PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE

1e JAARGANG NR. 4 - WEEK 52

‘PAARD IN BEELD’ WORDT ÉÉN KEER PER MAAND BEZORGD BIJ PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE. Alle paardenliefhebbers in Twente krijgen dit blad 1x per maand GRATIS thuisbezorgd. Verspreiding eveneens via afleverpunten zoals maneges, dierenartsenpraktijken, ruitersportcentra, tijdens concoursen/evenementen etc.

Op zoek naar een goed Dan naar

ruiterkamp?

Erve Meenderinkboer

In alle schoolvakanties. Kamers met D/WC. Veel buitenrijden en een gevarieerd programma. Jij wilt toch ook gewoon een leuke week? Ook weekenden voor volwassenen, verhuurvakantiewoningen of zomaar een lekkere buitenrit. Het ideale plekje voor een uitje met uw vereniging of familie, ook zelfverzorging mogelijk. Vraag vrijblijvend een prijsopgaaf of kom langs Telefoon 0547 - 361495

www.ervemeenderinkboer.nl

Alle medewerkers en medewerksters van ‘Paard in Beeld’ wensen u een heel sportief 2014! In 2014 verschijnt Paard in Beeld in: • week 3 • week 7 • week 11 • week 15 • week 19 • week 22 • week 26

Wij wensen u veel leesplezier!

Mark Weusthof heer en meester tijdens Twentse menavond Indoor Twente Vele Twentse successen bij de tuigpaardrubrieken De Twentse menavond van Indoor Twente (Go Planet, Enschede) was een afwisselende combinatie van tuig- en menpaarden. Door te hoge kosten en te weinig opbrengsten was het lange tijd onzeker of deze avond doorgang zou kunnen vinden. Herman ter Harmsel uit Enter, zelf succesvol menner, heeft het heft in handen genomen met een uitstekend georganiseerde Twentse menavond tot gevolg. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers werd het een prachtige avond in een zeer mooie ambiance... Mark Weusthof uit Rossum toonde wederom zijn uitstekende vorm. Nadat hij tijdens Euregio Indoor Denekamp de hoofdrubriek wist te winnen, was hij tij-

Hippostar Polo..................................................25 kg € 8,50 Hippostar Polo........................................10 x 25 kg € 82,50 Hippostar Sport ...............................................25 kg € 10,75 Hippostar Sport .....................................10 x 25 kg € 105,00 Havens Basic­Sport......................................25 kg € 11,25 Havens Basic­Sport............................10 x 25 kg € 110,00 Pavo Basic + 20 kg .............. € 8,50 Henry Dijkers Pavo Basic + 10 x 20 kg.....€ 82,50 Diervoeders Bornsestraat 19 Cavalor Tradition 25 kg € 11,50 7595 LH Weerselo Tel. 0541-661 348 Vlas Baal 21 kg .............................€ 3,99 www.dijkersdiervoeders.nl Houtvezel Wit Baal 22 kg.€ 7,95 www.info@dijkersdiervoeders.nl OOK SCHERPE PRIJZEN VOOR AL UW RUITERSPORTARTIKELEN!

(ondanks één bal in de eerste omloop). Vakmanschap ten top. Hiermee verwees hij Hans Heus naar de tweede plek. Pascal Donders uit Vasse eindigde in deze rubriek als 5e. Bij de tweespan rubriek was het de zoon van Herman ter Harmsel die er met de winst vandoor ging. Antonie ter Harmsel (Rijssen) reed zijn tweespan paarden vakkundig en snel door het parcours en liet daarmee Tom dens de Twentse menavond wederom Engbers uit Vasse net achter zich, die in de tweede omde sterkste. Met zijn prachtige vierspan loop één foutje maakte. kwam hij geen moment in de probleVervolg zie elders in dit blad men en was in beide omlopen de snelste

De specialist in paardenartikelen Onze nieuwe collectie winterdekens is binnen!

Manderbrink 17, 7544 WT Enschede Tel. 06 - 55391840 info@bahaishorse.com

www.bahaishorse.nl


Vervolg van voorpagina

Mark Weusthof heer en meester tijdens Twentse menavond Tevens vele Twentse successen bij de tuigpaardrubrieken

De 15-jarige Frances Borkent uit Hengelo won de rubriek showpaarden, gereden door de jeugd met de over veel kwaliteit beschikkende hackney Madonna.

Lambertus Huckriede wist met zijn fraaie tweespan tuigpaarden Alfredo (v. Manno) en Zilver (v. Ranno) de ereklasse overtuigend te winnen.

Tom Engbers uit Vasse mocht zich als tweede opstellen bij het mennen tweespan paarden.

De spectaculaire avond werd afgewisseld met prachtige tuigpaardrubrieken. In de tweespan tuigpaarden ereklasse trok plaatselijke favoriet Lambertus Huckriede (Enschede) aan het langste eind. De schimmel Zilver uit het tweespan van Lambertus Huckriede liep met Anneke Huckriede naar de tweede plaats in het eenspan voor tuigpaarden gereden door dames. Hier moest Anneke Huckriede de combinatie Evelien Corbeek (Hengelo) met Only the Lonely voor laten gaan. De jury was in deze rubriek meteen overtuigd en overrijden was niet meer nodig. Bij de eenspan tuigpaarden limietklasse moest Evelien Corbeek Martijn Rikhof met Botilas (v. Nando) voor laten gaan. In deze grote groep tuigpaarden was het een spannende strijd maar uiteindelijk trok Martijn Rikhof aan het langste eind. Evelien Corbeek werd tweede. Jeugdrubriek In de jeugdrubriek werd er door de talenten van de toekomst (van 11 t/m 15 jaar) fel gestreden om de hoogste eer. Uiteindelijk won de 15-jarige Frances Borkent uit Hengelo de rubriek. De jury roemde de combinatie om het fantasisch over vier benen gaan. Kevin Huckriede (11 jaar) uit Enschede vormde met zijn hackney Magic Look at Me een aansprekende combinatie en mocht zich als tweede opstellen.

Evelien Corbeek werd overtuigend winnares van de rubriek eenspan tuigpaarden gereden door dames. In de limietklasse van de eenspan tuigpaarden werd de combinatie tweede.

Menner Antonie ter Harmsel uit Rijssen won na een spannende strijd de marathon bij de tweespan paarden

Kevin Huckriede was met o.a. zijn hoge hoed, vlinderstrik en zijn mooie hackney een aansprekende combinatie. Hij mocht zich uiteindelijk als tweede opstellen.

De prachtige schimmel Zilver liep met Anneke Huckriede naar de tweede plaats bij de tuigpaarden, gereden door dames.

De eerste prijs in de limietklasse voor eenspan tuigpaarden werd gewonnen door Martijn Rikhof uit Hengelo.


Wedstrijd vrij springen in Saasveld 2014 In manege de Ankerhal in Saasveld vindt ook in 2014 weer een wedstrijd vrij springen voor paarden geboren in 2010 en 2011 plaats. Paarden mogen bij alle stamboeken ingeschreven staan. Op vrijdag 14 februari is van 18.00 tot 21.00 uur de oefenavond (opgave verplicht!). Kosten € 5,00 per paard. Deelnamekosten dienen ter plekke, vooraf betaald te worden. De selectiewedstrijden zijn vrijdag 21 februari vanaf 16.30 uur (maximaal 50 paarden) en zaterdag 22 februari vanaf 14.00 uur (maximaal 50 paarden). De kosten voor deelname aan de voorselectie bedragen € 12,50, contant vooraf op de wedstrijd te voldoen. Inschrijving is definitief als een compleet ingevuld inschrijfformulier en een kopie van het afstammingsbewijs is ontvangen. Opgave bij voorkeur via mail (vrijspringenrft@gmail.com) en anders per post, Daan Brunink, S v/d Oyehof 31, 7631 HW Ootmarsum. De inschrijving sluit 7 dagen voor de wedstrijd of bij het bereiken van het maximale aantal van 100 paarden. Uw starttijd kunt u te zijner tijd zien op www.startlijsten.nl De finale is op maandag 17 maart 2014 aanvang 19.30 uur. Dan zullen ca. 20 geselecteerde paarden uit de voorselectie hun kunnen tonen. De jury zal bestaan uit Cor Loeffen en Wim Schröder. Prijzen: Algemeen kampioen € 120,-- en een deken Reserve kampioen € 80,--. Per leeftijdsgroep 1e prijs: € 65,--; 2e prijs: € 45,-; 3e prijs: € 35,--. De paarden worden beoordeeld op de volgende onderdelen: galop ruimte, galopafdruk, galop balans, afdruk richting, afdruk snelheid, techniek voorbeen, techniek rug, techniek achterhand, vermogen, souplesse en voorzichtigheid.

* * * * * * *

In- en verkoop paarden Training Africhting Instructie Manegelessen Pensionstalling Kampeerboerderij (groepsaccomodatie)

Paardengebitverzorger Marcel Harmelink Mijn naam is Marcel Harmelink, ben 52 jaar oud en woon in Tubbergen. Sinds 4 jaar ben ik paardengebitverzorger, in de volksmond paardentandarts. In dit artikel wil ik proberen u uit te leggen waarom en wanneer uw paard/pony gebaat is bij de behandeling/ controle van een paardengebitverzorger. Historie Vroeger leefden de paarden in kuddes op grote vlakten. Ze aten wisselende voeding met zowel zachte als harde voeding. Ze foerageerden 18 tot 20 uur per dag. Met als gevolg dat de tanden, die 2 tot 3 millimeter per jaar groeiden, dit ook weer afsleten. Tegenwoordig eten paarden veel minder uren per dag (met name op stal) en eten ze uitsluitend zachte voeding. Met als gevolg dat de tanden niet meer voldoende afslijten, met alle gevolgen van dien.

Heeft u interesse? Neem dan contact op met Marcelle Hesselink 06 41435113 info@dressuurstal-capriole.nl www.rsc-capriole.nl

Wanneer? In de regel heeft een paard dat jonger is dan 3 jaar nog geen behandeling nodig. Aan te bevelen is om een paard te laten controleren op het moment dat het paard voor het eerst een bit in krijgt. Bijvoorbeeld i.v.m. het beleren of het gereed maken voor een merrie- of hengstenkeuring. Onder voornoemde omstandigheden is het belangrijk dat een paard een positief gevoel heeft als hij/zij een bit in de mond krijgt of heeft. Ervaart hij dat anders dan zal dit reden zijn tot verzet en daar schieten u en uw paard of pony niets mee op. Tevens kan dit leiden tot gevaarlijke toestanden voor zowel de gebruiker van het paard als het paard zelf. Ook kan een jong paard t/m 5 jaar last ondervinden met het wisselen van de tanden. Ook de aanwezigheid van wolfstanden leidt tot problemen. Wanneer een paard mager wordt of vaak koliek krijgt is het verstandig een paardengebitverzorger in te schakelen. Advies: Laat uw paard/pony op tijd en regelmatig controleren en/of behandelen door een paardengebitverzorger en u voorkomt veel narigheid voor uzelf en uw paard of pony.


Annekee van den Berg en Silke Kamphuis winnen finale Twentse dressuurcompetitie

De combinatie Gerdien Hilgenberg en Chanel werd tweede in de finale klasse M/Z en was hiermee de beste Z combinatie.

Annekee van den Berg uit Ambt Delden wist de finale klasse M/Z op haar naam te schrijven en als enige in de finale 70% te scoren. Zondag 15 december werd er in manege de Poortbulten in De Lutte fanatiek gestreden in de finale van de Twentse dressuurcompetitie. Alle rubriekswinnaars van de twee selectiewedstrijden mochten aan deze finale deelnemen. Uiteindelijk gingen Annekee van den Berg (Ambt Delden) en Silke Kamphuis (Ootmarsum) er met de hoogste eer vandoor. In de finale klasse M/Z wist Annekee van den Berg een goede proef neer te zetten. “ Ondanks dat ik met het losrijden wat gespannen was, vielen op een gegeven moment de puzzelstukjes op hun plek en kon ik in de proef fijn rijden”, aldus de amazone. “Choco Du Jeu (Don Romantic x Jet Set D) rijd ik vanaf dat hij 3,5 is en het is een fatastisch fijn paard om te rijden”. De aan de universiteit Twente studerende amazone was met haar paard de enige combinatie die tijdens deze finale de 70% grens wist te bereiken. Tweede werd dressuuramazone Gerdien Hilgen-berg met Chanel en was daarmee de beste Z combinatie in de finale. De finale klasse B/L was een prooi voor de 18-jarige Silke Kamphuis van RV de Bergruiters uit Ootmarsum. De eerstejaars studente Biologie en medisch laboratoriumonderzoeker vond haar proef redelijk gaan “maar het kan nog veel beter” aldus de amazone. “Ik heb Enique (Sandreo x Baltzflug) juli

vorig jaar zelf ingereden en getraind tot waar ze nu is”. Tot dus ver reed de combinatie zich vrijwel altijd in de prijzen en deze zomer waren ze zowel kringkampioen als reservekampioen op de Overijsselse kampioenschappen. Deze winter gaat ze ook de volle broer van Enique, Guus, inrijden en hoopt ook met hem zulke mooie resultaten te gaan behalen. Jeanette Koehorst reed met de getalenteerde merrie Emily 67% bij elkaar. Door wat spanning moest de combinatie genoegen nemen met de derde prijs. Clubgenotes Janien Greve en Renee Schepers wisten beiden 65% te scoren en werden daarmee vierde.

Uitslag finale klasse M/Z: 1. Annekee van den Berg, Choco De Jeu, M1, RV de Zevenbuurt-schappen, 70%, 2. Gerdien Hilgenberg, Chanel, Z1, RV de Dinkelruiters, 69%, 3. Michelle Weyl, Carlos Ramirez, M1, LR het Twentse Ros, 64%, 3. Sarah Matheis, Chiara, M1, RV de Dinkelruiters, 64%Uitslag finale klasse B/L: 1. Silke Kamhuis, Enique, L1, RV de Bergruiters, 69%, 3. Jeanette Koehorst, Emily, L1, Twentsche RJV, 67%, 4. Janien Greve, Daimler, B, RV de Dinkelruiters, 65%, 4. Renee Schepers, Winston, B, RV de Dinkelruiters, 65%

Sarah Matheis met Chiara.

De L1 combinatie Jeannet Koehorst en Emily werd derde in de finale B/L.

Renee Schepers uit Denekamp reed met de ervaren schimmelruin Winston een keurige proef (B), goed voor een 4e prijs.

Michelle Weyl in actie.

Janien Greve wist samen met clubgenote Renee Schepers de vierde plaats op te eisen in de finale klasse B/L.

Silke Kamphuis met Enique gaf haar concurrentie het nakijken in de finale klasse B/L.


Manege Twents Ruitercentrum 'Het Hulsbeek' Oude Almeloseweg 20 7576 PE OLDENZAAL tel. 0541­512440 E­mail: manege.trc@xs4all.nl

Wij wensen alle lezers een gelukkig en sportief 2014! Hengst Pino van Jan Boomkamp verkocht naar Ierland De bij het AES, Zangersheide en Oldenburgs goedgekeurde hengst Pino (Heartbreaker x Burggraaf) van eigenaar Jan Boomkamp is verkocht. De inmiddels 16-jarige hengst stond de laatste jaren in zijn eigen stal, stoeterij de Hemmelhorst in Borne. Onder Mareille van Geel-SchĂśder uit Lattrop wist de hengst zich te ontwikkelen tot een succesvol internationaal springpaard en was opvallend door zijn temperament. Ondanks dat de hengst qua stokmaat niet de grootste is wist hij zich dankzij zijn vechtlust vaak in de kopgroep te rijden met onder andere mooie prestaties tijdens de Grote Prijs van CSI Twente, oudoor Gelderland enz.. Daarnaast won hij met Mareille van GeelSchrĂśder onder andere de Grote Prijs van Zelhem en twee maal de Grote Prijs van Hoofddorp. De laatste jaren werd de bruine hengst gereden door Harrie Wiering die in 2011 de Grote Prijs van Varsseveld met hem wist te winnen. In Ierland zal Pino worden ingezet voor de fokkerij.

Website: www.twentsruitercentrum.nl

Schade aan polyester, silo of paardetrailer? voor prijsopgave en reparatie.

DE POLYESTER SPECIALIST Albergen 06-39563374 info@depolyesterspecialist.nl www.depolyesterspecialist.nl

               

 Vleerboersweg 28 Albergen | 06 10870608 | www.ervevleerboer.nl

Opening Paardrijnetwerk Twente Met vermelding in het Guiness Book of Records Het Paardrijnetwerk Twente is een aaneengesloten en volledig bewegwijzerd netwerk van routes voor ruiters en menners met onder andere een knooppuntensysteem van minimaal 400 km, rustpunten, rondes van 20 km en aansluiting bij overnachtingsmogelijkheden. Het heeft een duidelijk herkenbare uitstraling, het is veilig en afwisselend. Door het Paardrijnetwerk Twente kunnen ruiters en menners met hun paarden genieten van het mooie Twentse landschap. De opening van het Paardrijnetwerk Twente wil men feestelijk vieren! Dit doet men op zondag 27 april 2014 in recreatiepark Hulsbeek in Oldenzaal. Op die dag wil men, samen met u, een poging doen om een wereldrecord voor het Guiness Book of Records op te stellen voor de langste stoet met koetsen en ruiters! Het is van groot belang dat u zich ruim van te voren opgeeft i.v.m. het verzorgen van de parkeerplaatsen en opstel-terreinen en de route-bepaling. Voor opgave graag mailen naar de De Koets’n Keerls: dekoetsnkeerls@gmail.com

Toppaard Hosmar heet voorlopig Alphaville NOP Het toppaard Alphaville van para-dressuurruiter Frank Hosmar uit Haarle zal tot de WEG2014 verder gaan onder de naam Alphaville NOP. Stichting NOP (Nederlands Olympiade Paard) wil toppaarden / medaillekandidaten behouden voor de Nederlandse sport. Frank en Annelies Hosmar, eigenaren van de 8-jarige bruine ruin Alphaville (Sandreo x Iglesias) hebben tijdens Jumping Indoor Maastricht het contract met Stichting NOP getekend. Dit houdt in dat Alphaville NOP tot en met de wereldruiterspelen van 2014 behouden is voor de Nederlandse hippische topsport. Naast Alphaville zijn ook dressuurpaard Jerich Parzival (Adelinde Cornelissen) springpaard Verdi (Maikel van der Vleuten), eventingpaard Keyow (Tim Lips) en para-dressuurpaard Vedet PB (Sanne Voets) tot en met de wereldruiterspelen vastgelegd.

THUIS IN ALLE PAARDENVOEDERS. O.A. HIPPOSTAR, BESTERLY EN SUBLI. HET ADRES VOOR AL UW PAARDENSUPPLEMENTEN EN VERZORGINGSPRODUCTEN. NIEUW IN ONZE COLLECTIE: PONY­, PAARDENARTIKELEN ZOALS WINTER­, REGENDEKENS, DEKJES EN PEESBESCHERMERS. THUIS IN VELE SOORTEN STROOISELS. O.A. STOFVRIJE HOUTVEZELS, ZAAGSELS, VLASSTRO EN GEMALEN KOOLZAADSTRO THUIS IN EEN RUIM ASSORTIMENT VOOR: RUNDVEE­, VARKENS­, EN PLUIMVEEVOEDERS THUIS IN ALLE KLEINE HUISDIER VOEDERS. O.A. VOOR UW HOND, KAT, KONIJN, GEVOGELTE ENZ. THUIS IN WERKSCHOEISEL, KLOMPEN EN LAARZEN. GRASZADEN, KUNSTMEST EN TUINGEREEDSCHAPPEN. NIEUW ZIJN ONZE AFRASTERINGSMATERIALEN.

BIJ BOSWERGER IN DE SCHUUR IS NIETS TE DUUR !!! Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Hardenbergerweg 111 - 7678 VR Geesteren Telefoon 0546-631280


Ashley Langevoort wint finale Twente cup dressuur Dinja Middelkamp beste Twense ponycombinatie

Dinja Middelkamp met Double Trouble terecht blij met de gewonnen statiedeken en waardebon van Divoza Ruitersport.

Ashley Langevoort wist met Darkline (v. Hotline) de finale op haar naam te schrijven.

Op zaterdag 30 november was het in de manege van de Oosterhoffruiters in Rijssen een gezellige drukte. De finale van de Twente Cup dressuur voor zowel paarden als pony’s stond op het programma. Bij de paarden werd het een spannende strijd waarbij de beste drie combinaties boven de 70% wisten te scoren. Uiteindelijk werd Ashley Langevoort uit Enter de winnares, op de voet gevolgd door Linda Mars uit Enschede. Ze reden resp. 73,67% en 73,33% bij elkaar. Bij de pony’s kregen de Twentse combinaties geduchte tegenstand. Dinja Middelkamp was uiteindelijk de beste Twentse ponycombinatie. Ze werd door de jury’s beoordeeld met 207 en 227 punten (72,33%) en mocht de tweede prijs in ontvangste nemen. Ashley heeft het talent niet van een vreemde. De 17-jarige Ashley Langevoort woont met haar vader Edwin, moeder Eveline en haar zusje Quincy in Enter. Ze zit op dit moment in het

examenjaar van de Havo op het Pius X College in Almelo. “Het enthousiasme voor de paardensport heb ik niet van een vreemde. Mijn ouders zijn jarenlang werkzaam geweest in de paarden

en hebben ook altijd wedstrijden gereden. Nu helpen zij mij veel op concours en thuis bij de training. Mijn zusje Quincy (13) rijdt bij de pony’s Z1 met haar 11 jarige D-pony Jazz. We hebben de paarden staan bij Herman & Dinie ter Harmsel aan de Wierdenseweg in Enter. Daar kunnen wij super trainen en zijn van alle gemakken voorzien. Naast Darkline rijd ik nog 2 andere paarden. Het ene paard is eigendom van Herman ter Harmsel. Dit is een 3,5 jarige ruin (V. Westpoint). En dan heb ik mijn eigen vos merrie Don Truschels v. Don Primaire. Daar rijd ik op dit moment Z2 mee. Darkline, waar ik de TwenteCup Dressuur 2013 mee gewonnen heb, is een 5 jarige zwarte merrie (V. Hotline). Darkline is eigendom van Herman & Brigit Zwart uit Enter. Ik rijd Darkline nu 2 maand op concours. Daarom ben ik ook super blij dat we tot deze prestatie gekomen zijn!”, aldus Ashley. Zilver was er voor Linda Mars uit Enschede. De amazone werd met haar paard Escade (v. Wup) knap tweede met een mooie score van 73,33%. Dressuuramazone Linda Verwaal van de gelijknamige dressuurstal legde beslag op de derde plaats. Ze reed met Rocky Lvd een prima Z2 proef, goed voor 72,06%. De B combinatie Cindy Roelofs en Flex reed 69,83 % bij elkaar en ging met de vierde prijs huiswaarts.

De prijswinnaars van de finale Twente Cup paarden dressuur op een rijtje: v.r.n.l. 1. Ashley Langevoort, 2. Linda Mars, 3. Linda Verwaal, 4. Cindy Roelofs.

Uitslagen finale Twente Cup dressuur paarden (uit verspreidingsgebied van deze krant): 1. Ashley Langevoort, Darkline (v. Hotline), L1, LRV de Oosterhoffruiters, 73,67 %, 2. Linda Mars, Escade (v. Wup), L2, RV het Twentse Veld, 73,33%, 3. Linda Verwaal, Rocky Lvd (v. Rock Forever), Z2, LR de Horstlinde, 72,06%, 4. Cindy Roelofs, Flex (v. Wup), B, RV de Eschruiters, 69,83%, 6. Monique Nijenkamp, Boulahrita (v. Sandreo), M2, LR Hertruiters, 67,17%, 7. Carlijn de Jonge, Fretruchels (v. Freestyle), ZZ-licht, RV Markelo, 66,71%, 8. Janneke Punte, Meyboom’s Limbo (v. Unison ‘R’), Z1, LR het Twentse Ros, 66,03%, 9. Melanie Spitzers, El Toro (v. Zizi Top), L2, 65,17%

Dinja Middelkamp met Double Trouble beste Twentse ponycombinatie De 14-jarige Dinja Middelkamp zit op het Noordik in Vriezenveen op school. Behalve dat ze fanatiek rijdt, is ze ook gek op turnen waar ze bij de springselectie zit. Twee jaar geleden heeft ze de pony Double Trouble zadelmak gemaakt. Double Trouble was toen 6 jaar oud en in het begin ging het nog niet zo gemakkelijk maar na een paar maanden begon het kwartje te vallen. Sinds januari is de combinatie actief op dressuurwedstrijden en is ze nog nooit zonder prijs naar huis gegaan. Daarnaast is de combinatie, die getraind wordt door Hilde Woudstra, dit jaar begonnen

met springen en crosswedstrijden. Afgelopen oktober werd de combinatie nog 1e in de cross van Vasse en was daar tevens dagwinnaar wat haar een mooie wisselbokaal opleverde. In de dressuur komt deze combinatie uit in de klasse B en in het springen is ze L geklasseerd en zal ze binnenkort de overstap naar de klasse M gaan maken. “Double Trouble is een eerlijke, meewerkende pony die tijdens het rijden al vrij snel snapt wat er van haar gevraagd wordt”, aldus de amazone. De M2 combinatie Mirthe Zwart en Excello legden beslag op de vierde prijs (66,5%). Milan Elshof met Edeling werd 5e.

Uitslagen finale Twente Cup dressuur pony’s: 2. Dinja Middelkamp, Double Trouble, cat.D/B, PC de Eschruiters, 72,33%, 4. Mirthe Zwart, Excello (v. Weinfurst) cat. E/M2, PC de Oosterhoffruiters, 66,5 %, 5. Milan Elshof, Edeling (v. Heitrak's Marvin), cat. D/L1, PC de Hertruitertjes, 66,5 %, 6. Anne van Otten Red Line, cat. D/B, PC de Oosterhoffruiters, 66,17 %, 7. Diémo Brandes, Aragon (v. Casperhof's Freddy) cat. B/M1, PC de Oosterhoffruiters , 65,33 %, 8 Ivy van der Kolk, Little Ferro, cat. B/B, PC de Eschruiters, 65,17%, 9. Marilyn Roelofs, Calypso (v. Vivienne's Vision Of Freedom), cat. C/B, PC de Hertruitertjes, 65%, 10. Daphne Pouwels, Goofie, cat. B/L1, PC Deldenerbroek, 64,67 %

De prijswinnaars van de finale Twente Cup pony’s dressuur v.r.n.l. 1. Ilse Volkerink, 2. Dinja Middelkamp, 3. Floor van Manen, 4. Mirthe Zwart.


GROOTSTE ASSORTIMENT AAN STALINRICHTING


Anne-Lotte Tijhuis, Conor Drain en Veronique Morsink winnen Twente Cup springen paarden Uitslag finale Twente Cup paarden klasse M: 1. Conor Drain, Dobalia, LR Sint Joris, 0-36,15 2. Steven Veldhuis, Denver, LR Isidorusruiters, 0-36,96 3. Veronique Morsink, Caravaggio Z, LR Berg en Dal., 0-38,70 4. Wendy Ligtenberg, Radorette VDD, LR Hertruiters, 4-33,21 5. Pia Brinkman, Duveltje B, Twentse Ros, 4-37,51 7. Chris Hagenvoort, Cassirado Bogibo, LR St. Joris, 12-42,99

De Twentse avond in Go Planet werd afgesloten met de finale van de Twente Cup klasse Z/ZZ, die Veronique Morsink uit De Lutte spectaculair wist te winnen. Als laatste starter in de 2e omloop wist ze dat er voor haar een zeer snelle tijd was neergezet door de Drentse Maaike Koopmans. Veronique Morsink reed met haar 7-jarige merrie Belina (Indoctro x Voltaire) zeer gedurfd en werd uiteindelijk de verdiende winnares waardoor het kampioenschap toch in Twente bleef. Bas van der Aa reed met Goldfeyer een zeer sterke, snelle barragerit maar begon deze 2e omloop met 2 strafseconden vanwege 1 springfout in de 1e omloop. Hierdoor moest hij genoegen nemen met de derde prijs. Wesley Mulder eindigde met Basic Instinct Wm (v. Padinus) op de vierde plaats. Met zijn andere paard For a Dream (v. For Pleasure) van eigenaar L. Oude Nijhuis wist hij later die week de finale 1.20 m (small tour) te winnen. Lindy Stuivenberg, die in de voorrondes van de Twente Cup opvallend wist te presteren, werd uiteindelijk vijfde.

Foto’s: van boven naar beneden: Veronique Morsink, Bas van der Aa, Wesley Mulder en Lindy Stuivenberg.

Foto’s: van boven naar beneden Anne Lotte Tijhuis (in actie met haar andere paard C-Valentijn), Don Willemsen, Britt Vaanholt en Tess Oude Veldhuis. In de finale van de Twente Cup springen klasse L was het Anne Lotte Tijhuis uit Saasveld die deze rubriek naar zich toe wist te trekken. Met haar paard Elliot (v. Vleut) reed ze als derde starter van het barrageparcours een rit met zeer korte wendingen waar haar concurrentie geen antwoord op wist te geven. Ze ging dan ook verdiend met een prachtig nieuw zadel weer huiswaarts. Don Willemsen uit Wierden verdiende met zijn derde prijs een paar nieuwe rijlaarzen. Snelste vierfouter in de barrage was Britt Vaanholt met haar paard Candic (v. Tangelo van de Zuuthoeven). Ze nam in de strijd om de overwinning risico maar liep tegen een springfout aan waardoor ze genoegen moest nemen met de vierde prijs.

Uitslag finale Twente Cup paarden klasse L: 1. Anne Lotte Tijhuis, Elliot, RV de Molenruiters, 0-37,15 3. Don Willemsen, Orange Clover Caletta, RV de Eschruiters, 0-41.21 4. Britt Vaanholt, Candic, RJV de Bögelscamp, 4-37,56 5. Tess Oude Veldhuis, Anemone, RV de Rosruiters, 4-39,5 6. Robert Kamphuis, Donar, RV de Bergruiters, 4-41,53 7. Rob Wiefferink, Django, RV de Dinkelruiters, 7-49,68 8. Martin Bijen, Dolce Gabana Morka, RJV de Bögelscamp, 8-50,36

Foto’s: van boven naar beneden: Conor Drain, Steven Veldhuis, Wendy Ligtenberg en Pia Brinkman. In de finale klasse M was het een close call. Uiteindelijk trok Conor Drain met de 5 jarige merrie Dobalia (Solitair x Jacorde) aan het langste eind. De Ier, die samen met zijn vriendin Merle Tasche sportstal C&M Stables runt, wordt begeleid door Pieter Jan Berkers van Stal ‘t Hofstee, waar C&M Stables eveneens gevestigd is. Dobalia is eigendom van Stal ‘t Hofstee in Lattrop en een halfzusje van Tobalio (Numero Uno x Jacorde), die succesvol op 1.60 m. niveau uitgebracht wordt door Albert Voorn. De routinier Steven Veldhuis uit Haaksbergen wist al meerdere malen de Twente Cup op zijn naam te schrijven maar moest dit keer genoegen nemen met de 2e plaats. Derde in deze rubriek werd Veronique Morsink, lid van LR de Berg en Dalruiters, die eveneens een snelle foutloze barragerit noteerde. Wendy Ligtenberg uit Hellendoorn reed met Radorette VDD een razendsnelle barragerit maar moest, vanwege een springfout, genoegen nemen met de 4e prijs.

Uitslag finale Twente Cup paarden klasse Z/ZZ: 1. Veronique Morsink, Belina, Berg en Dalruiters, 0-40,16 3. Bas van der Aa, Goldfeyer, LR de Marke, 0-41,05 4. Wesley Mulder, Basic Instinct WM, RJV Bögelsc., 0-44,31 5. Lindy Stuivenberg, Zihowin, LR Twentse Ros, 4-40,91 6. Lisa Everts, Archem B, LR Twentse Ros, 4-43,18 7. Yo-Ann Kuipers, H.o.k’s Red Bull, LR St. Joris, 4-43,33


Opbrengst openingsstuk Expo Talent Sale voor Stichting Manege het Roessingh TE KOOP:

Voorafgaand aan de springpaardenveiling tijdens Indoor Twente in Enschede werd het openingsstuk van de veiling, een bronzen standbeeld van een veulen, beschikbaar gesteld door kunstenares Erna Visser uit Ootmarsum, geveild voor Stichting Manege ‘t Roessingh in Enschede. Stichting Manege ‘t Roessingh maakt het paardrijden voor mensen met een handicap mogelijk en werkt reeds jarenlang samen met artsen en fysiotherapeuten van Revalidatiecentrum het Roessingh om een bijdrage te kunnen leveren aan optimale revalidatie en ontwikkeling. Uiteindelijk bracht het bronzen beeld 11.000 euro op.

VLASBALEN 48 stuks: € 4,50 per baal, zelf afhalen 48 stuks: bezorgen in de regio: € 5,00 per baal

Voorafgaand aan de veiling werd er een film getoond en gaf Judy Branger, hoofd van manege ‘t Roessingh, een korte toelichting over de werkwijze van de stichting. Ook Martin Kreijkers uit Almelo kwam aan het woord. Door een auto-ongeluk veranderde zijn leven volledig. Nadat hij 3 maanden in coma had gelegen, volgde zijn revalidatie bij Revalidatie centrum het Roessingh waarna hij doorverwezen werd naar manege ‘t Roessingh waar hij sindsdien wekelijks paard

Interesse? Bel ons!

Dierenspeciaalzaak te Morsche Nijverdalsestraat 50A, 7642 AE Wierden Telefoon 0546 - 571521

Paardenbrok basis 25 kilo € 8,95

K+ R E W T A A M s faire prij

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Hoogstandjes uit eigen productie

Oerdegelijke afrastering

Va n a f 7 , 9 5 p/m. ex.

Wat wij het liefst doen? Goed naar u luisteren en na een tijdje tevoorschijn komen met een mooi, degelijk en duurzaam stuk houten vakwerk.

w w w. w i m j o u r n e e . n l

(Maar we leveren natuurlijk ook gewoon uit voorraad...)

rijdt. De Stichting krijgt geen subsidies en is dus afhankelijk van sponsoring. “ We zijn dan ook heel tevreden” , aldus Judy Branger, hoofd Manege ‘t Roessingh. “Dit bedrag krijg je niet dagelijks. We zijn er echt heel blij mee. Het geld zal worden besteed aan de renovatie van de bakbodem, die volgend jaar in de planning staat”.

12

Maarten Kamphuis In- en verkoop van alle soorten paarden en pony’s Lomanskampweg 5 | 7636 PH Agelo | Nederland T/F +31 (0)541 661 301 | M +31 (0)6 294 878 15 info@maartenkamphuis.nl | www.maartenkamphuis.nl

Voor het wassen en repareren van uw paardendekens gehaald en gebracht aan huis: www.horse-express.nl Ook voor een compleet assortiment sportprijzen www.sportprijzendenekamp.nl Schiphorstdijk 27, 7591 PS Denekamp Tel. 06-14108946 info@horse-express.nl

Thorbeckestraat 96 7577 RB Oldenzaal T 0541-512 293 info@houthandelbulthuis.nl www.houthandelbulthuis.nl


Topscore voor Fadessa H2 tijdens IBOP test in Luttenberg

Fadessa H2 van fokker / eigenaar A.F.W. Holkenborg was de topper van de IBOP test in Luttenberg en slaagde met maar liefst 86,5 punten met o.a. een 9,5 voor reflexen en twee maal een 9 voor resp. techniek en instelling (eigen foto) De merrie Fadessa H2 (Quality Time x Padinus x Burggraaf) was de overtuigende winnares. De getalenteerde vosmerrie werd vakkundig voorgesteld door Joey Lansink uit Haaksbergen en is gefokt door en in eigendom van A.F.W. Holkenborg uit Haaksbergen. De juryleden Henk Dirksen en Ine van Deurzen waren onder de indruk. Fadessa H2 kwam uit op maar liefst 86,5 punten met o.a. een 9,5 voor reflexen en twee maal een 9 voor resp. techniek en instelling.

De getalenteerde vosmerrie heeft al een enorme staat van dienst. Als veulen werd ze overtuigend Overijssels kampioen bij de springveulens. Begin dit jaar werd ze in de finale vrijspringen voor jonge paarden in Saasveld derde. Tijdens de stamboekkeuring in Lonneker was ze de kampioene en

werd met 80 voor exterieur en 85 voor springen ruimschoots ster verklaard. Tijdens de Centrale Keuring van Overijssel wist ze zich wederom in de kopgroep te plaatsen en tijdens de Nationale Merriekeuring in Ermelo mocht ze zich als 11e opstellen. De 3,5 jarige merrie, die op dit moment drachtig is van Action Breaker, wordt door zijn fokker / eigenaar Holkenborg geroemd om zijn fantastische karakter. “Ze is altijd wakker en attent en heeft echt een super karakter. Het is echt een ontzettend fijn paard. Je zou er, bij wijze van spreken ook een dressuurpaard van kunnen maken”. Fadessa H2 werd direct na de Nationale merriekeuring zadelmak gemaakt door Eric ten Cate en is vervolgens door Joey Lansink klaar gemaakt voor de IBOP tekst. Het talent heeft Fadessa H2 niet van een vreemde. Haar moeder, Adessa H2 (keur, IBOP spr., sport spr.), eveneens gefokt door en in eigendom van A.F. W. Holkenborg behaalde enkele jaren geleden ook een prachtige score van 84 punten in de IBOP. Daarnaast werd Adessa H2 (v. Padinus) als veulen kampioen van Overijssel, kampioen vrijspringen jonge paarden Saasveld en werd tijdens de Nationale merriekeuring zesde. Adessa H2 springt momenteel op 1.35 m. niveau. Onlangs werd haar nakomeling Eldorado H2 (halfbroer van Fadessa H2) goedgekeurd als dekhengst in het stamboek AES van Engeland. De halfzus van Adessa H2,

genaamd Edessa (v. Padinus) slaagde eveneens voor de IBOP test in Luttenberg met een score van 76 punten. Ook Free Time (Namelus R x Padinus x Burggraaf) van fokker en eigenaar Jeroen Verver uit Albergen (zie interview elders in dit blad) slaagde overtuigend. De kampioene van Overijssel behaalde onder het zadel van Marco Brinkman 83 punten en kreeg van de jury’s maar liefst drie maal een 8,5 (voor reflexen, techniek en aanleg als springpaard) Geslaagd voor IBOP springen Luttenberg (uit regio Twente): Butterfly Rose (Colandro x Indoctro) van eigenaar J.H. Mol, Diepenheim, amazone: Lonneke Klein Willink, 75,5 punten Edessa H2 (Padinus x Burggraaf) van fokker / eigenaar A.F.W. Holkenborg, Haaksbergen, ruiter Joey Lansink, 76 punten Eyecatcher (Sir Shutterfly x Narcos) van fokker / eigenaar Vera Klumper, Almelo en Hinko Kuipers, Almelo, voorgesteld door door H. Kuipers, 75 punten Fadesss H2 (Quality Time x Padinus), van fokker / eigenaar A.F. W. Holkenborg, Haaksbergen, ruiter Joey Lansink, 86,5 punten Free Time (Namelus R x Padinus) van fokker / eigenaar J.H.W. Verver, Albergen, ruiter Marco Brinkman, 83 punten Geslaagd voor IBOP dressuur Luttenberg (uit regio Twente): Dimarosa (OO Seven x Democraat), eigenaar G. Soepenberg, Den Ham, amazone Saskia Meijer, 76,6 punten

CSI Twente 25e in Respons Evenementen Top 100 Gerdien Hilgenberg wint overtuigend bronzen wisseltrofee Dressuuramazone Gerdien Hilgenberg van LRV de Dinkelruiters was tijdens de Twentse winterse dressuurdagen in Saasveld veruit de sterkste combinatie in de klasse Z. Met haar 6-jarige bruine merrie Chanel (v. Florencio) stak de Denekampse met kop en schouders boven haar concurrentie uit en wist in de twee dagen dat ze aan de start verscheen maar liefst vier rubrieken op haar naam te schrijven. Met prachtige scores van 221, 221, 225 en 232 punten liet ze haar concurrentie ver achter zich. Daarnaast werd de combinatie ook uitgeroepen tot overall winnares van de klasse Z1, Z2 en ZZLicht waardoor ze ook nog eens de wisseltrofee, een prachtig bronzen beeldje, gemaakt door kunstenares Erna Visser, mee naar huis mocht nemen. De rubriekswinnaars van de Winterse dressuurdagen Donderdag 28 november Klasse Z1, 1e en 2e proef: 1. Gerdien Hilgenberg, Chanel, RV de Dinkelruiters, resp. 221 en 221 punten Klasse Z2, 1e en 2e proef: 1. Mariska Meenhuis, Bentley, LR de Molenruiters, resp. 224 en 223 punten Klasse ZZ-licht, 1e en 2e proef: 1. Saskia Leusink, Varola, RV de Molenruiters, resp . 240 en 235

punten Vrijdag 29 november Klasse L1, 1e en 2e proef: 1. Silke Kamphuis, Enique, RV de Bergruiters, resp. 198 en 208 punten, Klasse L2, 1e proef: 1. Nienke Busschers, Mickey, LR de Looleeruiters, 189 punten, Klasse L2, 2e proef: 1. Kyra Zwiers, Djambo, LR Sint Joris, 193 punten, Klasse M1, 1e en 2e proef: 1. Marianne de Zeeuw, Blues, RV de Boruiters, resp. 189 en 191 punten Klasse M2, 1e en 2e proef: 1. Lieke Stamsnijder, Rosenstolz, resp. 194 en 183 punten. Zaterdag 30 november Klasse B, 1e en 2e proef: 1. Jolijn Slot, Ventus, LR Berg en Dalruiters, resp 191 en 195 punten, Klasse Z1, 1e en 2e proef: 1. Gerdien Hilgenberg, Chanel, resp. 225 en 232 punten, Klasse Z2, 1e en 2e proef:

1. Ton Koenderink, Zo Lucky, LR Isidorusruiters, resp. 227 en 225 punten Klasse ZZ-licht, 1e proef: 1. Astrid Lanen, Vito, LR het Twentse Ros, 232 punten Klasse ZZ-licht, 2e proef: 1. Christine van den Berg, Ravellnikow, RV Courbette, 228 punten Zondag 1 december Klasse B, 1e en 2e proef: 1. Renée Schepers, Winston, resp. 206 en 208 punten Klasse L1, 1e en 2e proef: 1. Silke Kamphuis, Enique, RV de Bergruiters, resp. 202 en 201 punten Klasse L2, 1e proef: 1. Christel Roetgerink, Deovolente, RJV de Bogelscamp, 190 punten Klasse L2, 2e proef: 1. Hans Horn, Diehotline, Twentsche JV, 189 punten Klasse M1, 1e proef: 1. Sabine Vosmer, Solo, RV de Dinkelruiters, 196 punten Klasse M1, 2e proef: 1. Mignon van Straaten, Adletica, RV Hubertus, 198 punten Klasse M2, 1e en 2e proef: 1. Michelle Jurgens, Shining Star’s Rubens, LR het Twentse Ros, resp. 195 en 197 punten

GEESTEREN - Tijdens de Festivak Evenementenbeurs in de Utrechtse Jaarbeurshal werd op woensdag 13 november de nieuwe Respons Evenementen Top 100 gepresenteerd. CSI Twente steeg op de achttiende editie van deze prestigieuze vaklijst van Nederlandse topevenementen van de 37e naar de 25e positie en is daarmee de hoogste hippische notering van Nederland. Criteria zijn onder meer publicitaire waarde, bezoekersaantallen, imago en sociaal-economische impact. De lijst wordt aangevoerd door het International Documentary Film Festival Amsterdam. Overige gerenommeerde evenementen in de lijst zijn: het ABN AMRO Tennis Tournament, de Dutch TT Assen, Pinkpop, Lowlands, KLM Open, Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival, André Rieu op het Vrijthof, Toppers in Concert, Sensation Amsterdam, Libelle Zomerweek, HISWA Amsterdam, Guus Meeuwis: Groots met een zachte G, Symphonica in Rosso,

TEFAF Maastricht, Night of the Proms en de Zwarte Cross. Dat paardensport scoort blijkt uit de noteringen van Military BoekeloEnschede (29), Indoor Brabant (41) en Jumping Amsterdam (49). De komende editie van CSI Twente vindt van donderdag 26 tot en met zondag 29 juni 2014 plaats op Erve Maathuis in Geesteren. De organisatie is volop actief om deze mijlpaal op te luisteren met een prachtig programma.


KWALITEIT IS EEN KEUZE • SOLARIUMS warmte voor elke spier

• TRAININGSMOLENS In elke kleur leverbaar

• DAZENVALLEN de enige echte • OVERKAPPINGEN nu ook longeren en molen onder ÊÊn dak

• OMHEININGEN • LOOPBANDTRAINERS

• ZONLICHTVERVANGENDE STALVERLICHTING niet meer scheren

• BEREGENINGS-INSTALLATIES nooit meer een stofďŹ ge rijbak

• AQUATRAINERS

www.kylix.nl

Leverancier met groot hart voor paarden Geef hem het woord, en hij raakt niet uitgesproken over verzorging en voeders voor paarden en pony’s. Rienk Zwaga is met zijn handelsonderneming GMP+ gecertificeerd en hij is gespecialiseerd in voeders voor kleine huisdieren en paarden. Ook verkoopt hij stofvrij stro en vlas voor rundvee- en paardenboxen. “Mijn uitdaging zit ‘m vooral in het vinden van precies dĂĄt strooisel in de paardenbox, en diĂŠ brok waar de dieren zich uitstekend bij voelen. Ik lever graag aan klanten waar het allemaal in orde is, maar ĂŠcht in m’n element ben ik als mensen een probleem aan me voorleggen. Kan ik het zelf niet leveren, dan maak ik gebruik van mijn netwerk om het vinden. Lukt dit ook niet, dan ga ik op zoek naar een goede vervanger tegen een eerlijke prijs. Zelf ben ik allergisch voor gladde verkooppraatjes. Dus die hoef je van mij niet te verwachten. Ik lever graag maatwerk en zoek door tot mijn klanten tevreden zijn.â€? Meer informatie daarover vindt u op www.zwaga.biz

Dealerschap Masters en Red Cell Voeding en verzorging van een dier is essentieel voor goede gezondheid�, vindt Rienk Zwaga. Als je dit voor elkaar hebt, is een paard of pony goed te pas, z’n uitstraling is geweldig en hij presteert beter. Ik ben dan ook blij dat ik sinds afgelopen zomer het dealerschap voor Masters Horsebrox heb. Klanten hadden me al vaker gevraagd naar deze kwalitatief zeer hoogwaardige paardenbrok. Pas nog heb ik het geleverd aan een manege waar een Cpony stond die zich vaak verslikte. De brokjes die ze at waren van matige kwali-

teit en te klein. We zijn overgestapt van een 5 naar een Masters 10 mm brok. Nu moet ze flink kauwen, waarbij de enzymen hun werk beter kunnen doen. Dit is goed voor de spijsvertering. Tja, en dan is mijn dag weer goed!â€? Vanaf januari levert Zwaga ook Red Cell voedingssupplementen. “Een vloeibaar extraatje waar een eigenaar van renpaarden me om vroeg. Hij gaf me een lege jerrycan mee en zei: Rienk, als je dat spul kunt leveren, doe je me een groot plezier.â€? Zwaga importeert Red Cell rechtstreeks vanuit Frankrijk. Het bevat extra vitaminen, mineralen en goed opneembaar ijzer. “Een prachtig product voor paarden die wat extra energie kunnen gebruiken.â€? Strooisels gegarandeerd stofvrij Zwaga weet hoe belangrijk het is voor paarden om op een stalstrooisel te liggen dat stofvrij is. “Ik lever graag Bedmax krullen van naaldhout, dat over natuurlijke antibacteriĂŤle eigenschappen beschikt. Elke zak bevat houtvezels in drie verschillende maten. Daardoor ontstaat een bodembedekking die dieper is en meer lucht doorlaat. Het is droog en absorbeert vocht veel beter dan standaard strooisels. Bedmax is hofleverancier bij het Engelse Ko-

+31 (0)546 - 577305 info@kylix.nl

ningshuis. Reken maar dat zij alleen voor het allerbeste gaan, en terecht!� Ook dit levert Zwaga veel bij houders van renpaarden. Een ander stalstrooisel waarover hij enthousiast is, heet Lin-O-star. “Dit is absoluut stofvrij vlas voor paardenboxen. Erg mooie kwaliteit, net als het stro dat ik rechtstreeks inkoop vanuit Frankrijk. Ik zoek altijd naar de beste partijen. Wilt u een halve of hele combinatie Bedmax of vlas tegelijk bestellen, dan lever ik dit tegen zeer scherpe prijzen.� Mond tot mond Rienk Zwaga verleent graag zijn medewerking aan onderzoeken die uitgevoerd worden door studenten diergeneeskunde aan de faculteiten in Utrecht, Wageningen en Amsterdam. Door opleiding en ervaring lijkt zijn dierenkennis onuitputtelijk. “Ik ben opgegroeid op het platteland en dierenliefde zat er al van kinds af aan in.� Rienk vertelt dat hij veel geleerd heeft in de zuivelindustrie waarin hij jaren werkte. “Gedreven door passie voor diergezondheid en -welzijn, ben ik een paar jaar geleden voor mezelf begonnen. Sinds mijn GMP+ certificering, waarmee ik aantoon dat diervoeders aan de wettelijke voorschriften voldoen, is mijn bedrijf flink gegroeid.� Rienk is vooral door mond tot

mond reclame, momenteel zeer actief binnen de paardenwereld, zowel in Nederland als in Duitsland.� Hij is een graag geziene gast op paardenconcoursen en bij indoor kampioenschappen. Regelmatig richt hij daar een stand in waar mensen informatie halen of producten bestellen. Grotere partijen dierenvoerders (voor huisdieren, paarden en pony’s) levert Zwaga af aan huis. Zelf de bestelling afhalen kan op afspraak.

Zwaga Handelsonderneming Hagenweg 4 - 7495 SH Ambt Delden Tel: 0547 260 500, M: 06 158 753 32

magazijn Hagenweg 4

Leverancier Ambt-Deldenvan: t -JO04UBSWMBT

t #FENBYIPVUWF[FM t .BTUFS)PSTFCSPY t Redcell t ,PPM[BBETUSP t 5BSXFTUSP t (FSTUFTUSP t Hooi

Zwaga Handelsonderneming %JFQFOIFJNTFXFHt-8(PPS .BHB[JKO)BHFOXFHt41"NCU%FMEFO

  JOGP![XBHBCJ[ XXX[XBHBCJ[


Kim Droste wint de finale Twente Cup springen voor pony’s

Kim Droste uit Geesteren schreef overtuigend de finale in de categorie ABC op haar naam en mocht naast een prachtige statiedeken en sjerp ook nog eens een zadel ter waarde van zo’n € 2000,- in ontvangst nemen.

Dankzij een mooie foutloze baragerit won Coen Kerbert de vierde prijs in de finale categorie DE.

Mart IJland uit Denekamp werd derde in de finale pony’s kleine maat. Dankzij deze goede prestatie ging hij met een paar gloednieuwe rijlaarzen huiswaarts.

Rianne Dijkers uit Weerselo reed een zeer snelle barragerit maar moest vanwege een springfout genoegen nemen met de vijfde prijs.

Onder veel belangstelling begon de Twentse avond van Indoor Twente met de finale rubrieken van de Twente Cup springen voor pony’s. De rubriek ABC werd overtuigend gewonnen door Kim Droste met haar zevenjarige new forest schimmel Summer. De jeugdige amazone had al eerder ook de halve finale gewonnen. Met een razendsnelle barragerit wist de jeugdige amazone uit Geesteren de nummer 2, Skye Morssinkhof, ruim 2,5 seconde voor te blijven. Mart IJland en Luc Oude Nijeweme, beiden lid van PC de Kanaalruiters, mochten zich als resp. 3e en 4e opstellen.

Bij de grote maat pony’s werd de top drie bezet door combinaties van buiten Twente. Coen Kerbert (Enschede) wist het

Later wil hij melkveehouder worden maar ook met zijn pony Victor kan Luc Oude Nijweme prima uit de voeten. De combinatie werd vierde in de finale cat. ABC.

Bodil Schuttenbeld was de beste Z combinatie en werd uiteindelijk zesde met de ervaren Miss Snowy.

dichtst bij het drietal in de buurt te blijven en reed zich, dankzij een mooie foutloze baragerit naar de 4e plaats. Rianne Dijkers, lid van PC de Molenruiters, reed met haar pony Sky High een gedrufde barragerit maar maakte een springfout waardoor ze in het eindklassement zakte naar de vijfde plaats. De Z combinatie Bodil Schuttenbeld en Miss Snowy werd, eveneens door een springfout uiteindelijk zesde. Ze was daarmee de beste Z combinatie.

Uitslag finale Twente cup pony’s Categorie ABC: 1. Kim Droste, Summer, (cat. C-L) 0-24,24 3. Mart IJland, Chester, (cat. B-L)0-27,07 4. Luc Oude Nijeweme, Victor,(cat. C-L) 0-30,10 6. Job Rothstegge, Quickstar, (cat. C-L) 4-26,70 7. Tom Busscher, Moonlight,(cat. C-L) 4-36,68 Categorie DE: 4. Coen Kerbert, Kastanjehoeves Ronaldinho (cat. D-M), 0-32,7 5. Rianne Dijkers, Sky High (cat. D-L), 4-29,76 6. Bodil Schuttenbeld, Miss Snowy (cat. D-Z), 4-29,77 7. Elike Morsink, Anouk (cat. D-M), 4-29,85

Job Rothstegge met Quickstar was de snelste vierfouter in de barrage.

Elike Morsink uit De Lutte wist met haar pony Anouk op de zesde plaats te eindigen.

Tom Busscher met zijn pony Moonlight in actie. Uiteindelijk werd de combinatie 7e.

Niels Overmaat werd met zijn pony Black Magic in de finale categorie DE achtste.


De Lemerij, vanaf 1996 gespecialiseerd in de verkoop van koetsen, tuigen en aanverwante mensport artikelen, is verhuisd van Hengelo naar Enter. Vanaf 1 december zijn wij gevestigd aan de Goorseweg 36 te Enter.

De Lemerij organiseert 27, 28, 29 en 30 december

de Open Huis dagen in Enter Iedereen is uitgenodigd om onder het genot van een hapje en drankje, ons bedrijf te bezichtigen. Voor meer informatie zie www.delemerij.nl.

Met dit gemoderniseerde pand met werkplaats, magazijnen en twee showrooms is men een toonaangevende leverancier voor de mensport, maar ook voor alles in en rondom de manege, stal of huis. Bij de Lemerij vindt u een uitgebreid assortiment aan nieuwe en gebruikte koetsen en alle mensport toebehoren. Ook is men nu in het bezit van een officieel dealerschap van ALLCAT multifunctionele minishovels, Blรถmert paardentrailers en kan men hier ook terecht voor vrachtauto's en BE- combinaties voor vervoer van paard en wagen. In de moderne werkplaats kan men terecht voor al het onderhoud en reparaties met uitsluitend originele onderdelen tegen zeer scherpe prijzen. Tijdens de open huis dagen, die gehouden worden van 27 t/m 30 december, is iedereen welkom om onder het genot van een hapje en een drankje het bedrijf te komen bezichtigen en te profiteren van de open huis acties! Kijk ook op de compleet gerestylde website met altijd het laatste nieuws, aanbiedingen en een geheel vernieuwde webshop: www.delemerij.nl


Jeroen Verver

beeld

DEZE WEEK EEN INTERVIEW MET JEROEN VERVER, FOKKER EN REGIOVOORZITER VAN HET KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) Hoe ben je besmet geraakt met het paardenvirus en wanneer ben je begonnen met de fokkerij? “Mijn vader is de bron. Hij had naast de melkveehouderij ook een aantal paarden en was erg geïnteresseerd in de fokkerij van goed melkvee. Ik ben als ponyruiter begonnen en heb daarna één, soms twee paarden gereden in de sport. Ongeveer tien jaar geleden veranderde de situatie drastisch. Mijn vrouw werd ziek en mijn vader kreeg een herseninfarct. In dergelijke ingrijpende situaties leer je echt beslissingen nemen, zo heb ik ervaren. De aandacht is verlegd naar de fokkerij en ik heb enkele veulens en jaarlingmerries gekocht. Nakomelingen uit merries met een goede afstamming en bewezen sporttakken. Vanuit die basis probeer ik de fokkerij van de grond te krijgen. Desondanks blijft het een verhaal van de lange adem. Evenals in alle andere veehouderijsectoren word je geconfronteerd met uitval en moet je blijven selecteren om progressie te boeken. In mijn opinie is het van belang om met iets goeds te beginnen. Zelf starten en doorselecteren tot je een bewezen merrielijn hebt opgebouwd duurt echt te lang. Je ziet immers regelmatig dat er tijdens een keuring fokkers van hoge leeftijd worden gehuldigd. De uitdaging binnen de fokkerij: in mijn optiek geldt dat voor veredeling in het algemeen of dat nu veehouderij of gewassen betreft, het optimaal combineren van emotie en economie is. Emotie als drijfveer en motivatie om tegenslagen te overwinnen, economie om zakelijk te kunnen blijven beslissen en er geen museum van te maken.” Wat vind je het leukste aan de fokkerij? “De spanning of de combinatie die je had verwacht ook werkelijk zo uitpakt. Het hele jaar goed opletten welke hengsten uit welke moederlijnen iets kunnen toevoegen aan jouw merriestapel en daarnaast ook commercieel interessant zijn. Uiteindelijke resulteert dat in een top 2 of 3 qua hengstenkeuze per merrie. Na de geboorte van een gezond veulen neemt de spanning pas echt toe. Is het veulen goed gebouwd, heeft die dat ‘gouden draadje’, beweegt die gemakkelijk en is er belangstelling van veilingen met internationaal koperspubliek? De opfok is ongekend belangrijk, wat goeds kunnen overhouden daar gaat het uiteindelijk om.” Wat is je doel? “Niet anders dan bij elke andere fokker. Verankeren van goede eigenschappen en een functioneel en voldoende aansprekend exterieur, en de volgende generatie verbeteren. Uiteindelijk wil ik een paard fokken dat gezond en intelligent is, hoog in het bloed staat en over voldoende vermogen beschikt om de technische parcoursen (die nu al aan de orde zijn, maar waarschijnlijk in de toekomst nog technischer worden, aangezien de kwaliteit steeds verder verbetert en men i.v.m. dierwelzijn niet nog hoger zal gaan bouwen) te kunnen springen. Zelfstartend vermogen en initiatief vind ik erg belangrijk bij een sportpaard.

Hindernissen worden pas echt hoog en breed als je een paard moet motiveren toe te lopen. Ze moeten er zelf over willen. Als paarden in de stapmolen zijn en er lopen er een aantal constant met hun achterhand juist voor het hek, dan word ik kritisch. Ik heb graag dat ze met het neusje aan het hek lopen en opletten wat er gebeurt. Daarnaast is het belangrijk dat een paard mee wil denken en werken. Bloed is nodig voor de hardheid, intelligentie en souplesse om na een driedaags evenement vooraan te eindigen. Dan heb je in ieder geval paarden nodig die in de wedstrijd groeien. Veel springvermogen hebben en alleen op vrijdag de openingsproef winnen, is niet genoeg. Erbij zijn in de finale op zondagmiddag, daar gaat het om. Vererving van karaktereigenschappen als oplettendheid, meedenken, vermogen om te schakelen in het parcours en erover willen dat zijn essentiële eigenschappen voor fokmerries in mijn optiek. Dat is mijn fokdoel.” Fok je alleen met je ‘eigen’ merriestammen? “Iedereen probeert het beste te houden. Dat kan niet altijd. Bovendien is het vaak niet zo dat het beste sportpaard ook je beste fokmerrie is. Verkopen van goed uitgangsmateriaal is belangrijk en goed voor je fokkerij. Dit zorgt ervoor dat je erbij bent op podia waar het om draait zoals de Elite Veulenveiling Borculo of op de Prinsjesdagveiling in Ermelo. Uiteraard probeer je jaarlijks een aantal veulens of merries te verkopen in de hoop dat je ergens weer een goede merrie uit een goede merriestam terug kunt kopen, of andere merries langer kunt aanhouden.” Hoe selecteer jij je merries? “Prestatie in de moederlijn, dat is het enige dat telt. Als je dat niet hebt, zijn predicaten belangrijk. Als je goede scores vanuit EPTM- of IBOP-testen kunt toevoegen, is dat zeer waardevol. Prestatie in de sport telt uiteindelijk. Dat is waar het om gaat. Het is het meest duidelijke selectiecriterium en daarin komen alle eigenschappen samen. Wereldwijd en in iedere taalregio’s kan men zien of alle balken boven gebleven zijn en de chronometer op tijd stil staat bij het passeren van de finish. Als dat lukt heb je gewonnen. Multimedia ontsluiten deze informatie razendsnel en eenduidig. Als je moederlijn voldoende van deze harde informatie herbergt, zijn je fokproducten gewild. Paarden is emotie, verwachtingswaarde wordt het beste betaald. Daarom is het belangrijk dat de verwachtingen zijn opgebouwd vanuit zoveel mogelijk op dezelfde wijze vastgestelde, en daarmee betrouwbare, resultaten. Resultaten in de ring zijn daarvoor in mijn optiek de beste basis. Het is belangrijk dat je je fokproducten zo vroeg mogelijk meet aan die van collegafokkers om te kunnen beoordelen of het paard mee kan met zijn leeftijdsgenoten. Ik laat mijn merries allemaal IBOP-testen of in de sport uitbrengen. Pia Brinkman heeft een aantal merries succesvol uitgebracht en tot het sportpredikaat begeleid. De wijze waarop dat gebeurt, is belangrijk; het levert veel

Zillah (Lupicor x Mytens XX) ster, sport springen met Pia Brinkman.

In het buitengebied van Albergen vinden we de stoeterij Brookegge Breeding van de familie Verver. Jeroen Verver heeft daar het bedrijf van zijn ouders voortgezet en fokt springpaarden. Hij is getrouwd met Anita en zij hebben samen drie kinderen: Steyn, Tess en Lynn. De beide dochters rijden pony, terwijl zoon Steyn houdt van andere paardenkrachten; hij helpt graag met de gemotoriseerde activiteiten rondom de paardenhouderij en daarnaast voetbalt hij. Naast de fokkerij van springpaarden is Jeroen Verver regiovoorzitter van het KWPN en lid van de ledenraad. De fokmerries komen voort uit bewezen bloedlijnen. Vroeg durven selecteren is in zijn opinie een absolute voorwaarde voor resultaat. Het jaar 2013 was succesvol voor hem. De 3-jarige merrie FreeTime (Namelus R uit Zefier ster PROK van Padinus) werd algemeen kampioene bij de Centrale Keuring Overijssel tijdens CSI Geesteren. Onlangs slaagde deze getalenteerde merrie voor de IBOP-test in Luttenberg met maar liefst 83 punten en werd ‘Elite’ verklaard (zie verslag elders in dit blad).

informatie over belangrijke eigenschappen van je merrie. Voor jonge merries is de IBOP-test een belangrijk eerste meetmoment. Als je ze toch naar de stamboekkeuring en centrale keuring hebt gehad, lopen ze al goed aan de longeerlijn en is het een kleine moeite om ze zadelmak te maken. Dan volgt even een kleine periode van rust en dan pak je ze twee à drie maanden van tevoren op en kunnen ze een IBOP lopen waarmee je toch belangrijke informatie beschikbaar hebt.” Waar let je op bij de hengstenkeuze? “Dat is afhankelijk van je fokdoel met die merrie. Bij enkele merries is het leuk om een keer mee te doen met jonge hengsten, maar voor de afzet is het belangrijk dat je bewezen hengsten kiest die al op internationale podia gepresteerd hebben. Ik vind het waardevolle informatie om van vaderskant in ieder geval hengsten te gebruiken die tussen leeftijdsgenoten in de sport succesvol zijn (geweest) op het hoogste niveau. Ik heb een aantal keren ervaren dat de inseminatie van een jonge hengst minder kostte, maar uiteindelijk toch veel te duur was. Het is niet zo dat ik daarom jonge hengsten uitsluit, maar ik zie meer kansen in de afzet van veulens van bewezen hengsten.” Aan welke prestatie bewaar je je mooiste herinnering? “Dat na tien jaar fokkerij ons fokproduct Freetime (Namelus x Padinus), een succesvolle tak van een oude merrielijn waaruit mijn vader vroeger graag jonge paarden uit kocht, kampioen wist te worden tijdens de Centrale Keuring van Overijssel. Deze merrie hebben we zelf getraind, heeft het goed gedaan op de stamboekkeuring en liep daarna ook in de IBOP-proef vooraan mee. Deze merrie beschikt niet alleen over een aansprekend exterieur, maar vertoont veel bloed, is vlug en atletisch. Een echte ballerina.” Je bent ook regiovoorzitter van het KWPN. Wat zijn je taken bij het KWPN? “De drie regio’s IJsseldelta, Salland en Twente vertegenwoordigen in de ledenraad van het KWPN. Daarnaast organiseert iedere afdeling apart de stamboekkeuringen en gezamenlijk de Centrale Keuring tijdens CSI Twente te Geesteren. Daarnaast proberen we ons in te zetten voor de fokkerij en het stamboek dienstig te maken aan het doel van de fokkers. Het stamboek is er immers voor de fokkers. Ik vind het belangrijk om sport en fokkerij zo dicht mogelijk bij elkaar te krijgen. Deze regio is internationaal op de kaart gezet vanuit de sport. Handelsstallen, ruiters en fokkers hebben er met elkaar voor gezorgd dat er veel klanten van overal ter wereld naar hier komen om paarden te kopen. En het is belangrijk die verbinding te houden en daar met zijn allen een bijdrage aan te leveren, ieder vanuit zijn mogelijkheden en interesse.” Wat vind je van de huidige visie op de KWPN-springpaardenfokkerij, wat vind je van de ontwikkelingen binnen de fokkerij? “Het is natuurlijk een mooi open stamboek, waarvan fokproducten bekend zijn vanuit de goede prestaties en karakter. Die naam is zorgvuldig opgebouwd. KWPN voert al een aantal jaren de ranglijsten aan bij zowel springen, dressuur als eventing. En dat is natuurlijk fantastisch. Zelfreflectie is op zijn plaats, immers de vader- en moederlijnen van paarden die het KWPN op dit niveau

Jeroen Verver met zijn kampioensmerrie FreeTime. Daarnaast werden in 2013 twee van zijn veulens geveild tijdens de Elite Veulenveiling Borculo. Een veulen daarvan wordt naar Australië geëxporteerd.

hebben gebracht, zijn niet allemaal het resultaat van het selectiebeleid van het KWPN. Als de eigenaar van succesvolle paarden zoals bijvoorbeeld ‘Big Star’ niet had ingeschreven bij het KWPN maar bij een ander stamboek dan waren die punten naar dát stamboek gegaan. Deondanks is het stamboek uiterst succesvol en staat geweldig aangeschreven met gezonde, karaktervolle paarden. En daar hebben wij als fokker natuurlijk ongelofelijk veel belang bij. De naam en het imago van het KWPN is een belangrijk marketinginstrument. Op dit moment wordt onderzocht of genoomselectie een instrument is om de voorspelbaarheid van fokwaardes op een aantal onderdelen verder te vergroten. Genoemde database waarover het KWPN beschikt stelt je in staat om een betrouwbare referentiegroep beschikbaar te hebben, en dat is van belang binnen genomics. De discussie die nu in de provincie Overijssel loopt, gaat er over of een dergelijk kapitaalintensieve investering in genotypering op dit moment al het fokkerijbelang en het verenigingsbelang kan dienen. Het kost erg veel geld en kunnen we, in deze tijd, die lasten nemen op de exploitatie van het KWPN? Ik vind dat het KWPN zeer succesvol is in het verzamelen van betrouwbare informatie. Geen stamboek ter wereld heeft zoveel data verzameld die de betrouwbaarheid van verwachtingswaarde van nakomelingen onderbouwd. Meten is weten. Maar aan de andere kant, als alles voorspelbaar was dan had de fokker van Libero H, Hickstead of de al genoemde Big Star dat succes minimaal al een keer geëvenaard. Misschien is dat ook maar goed, zo kan iedereen een topper fokken. Anders wordt het ook maar een elitair gebeuren.” Zijn er zaken die je binnen het huidige beleid zou willen veranderen? “Ik ben erg kritisch over het thema genomics (de wetenschap die zich bezighoudt met het grootschalig onderzoek naar erfelijkheid en de genen van o.a. dieren, - red.). Of genomics naast de innovatie en de fokkerij ook het verenigingsbelang dient. Er zit een risico in dat marketing de regie overneemt en waardevolle moederlijnen en hengsten onterecht uit de gratie raken. Gezond boerenverstand blijft van groot belang. Het zal toch wel niet zover komen dat de juiste dekhengsten en fokmerries onder de microscoop geselecteerd kunnen worden. Verder zou ik graag zien dat we met zijn allen investeerden in het verzamelen van veel informatie van de paar-

den. Het stamboek heeft daar een rol om zo snel mogelijk zo veel mogelijk informatie beschikbaar te krijgen en te ontsluiten. Dus hoe krijgen we meer veulens op de keuring? Hoe krijgen we meer merries gescoord? Want betrouwbaarheid van informatie begint bij de bron. Als wij alleen maar een topje van de ijsberg zien op de stamboek- en centrale keuringen dan zie je niet de hele populatie en kun je dus geen juist beeld vormen. Ik zou het graag zo laagdrempelig mogelijk maken om zo een groter deel van de populatie te kunnen beoordelen. Daarin heeft niet alleen het stamboek een verantwoordelijkheid, ook de fokkers kunnen daaraan een heel belangrijke bijdrage leveren door hun paarden en veulens aan te bieden voor stamboekopname. Daarvoor bestaan al veel mogelijkheden waaronder de thuiskeuring, zoals dat ook in de melkveehouderij de praktijk is.” Welke huidige hengst/merrie vind je dermate belangrijk dat je hiervan graag de fokker had willen zijn? “Leuke vraag. Het zou al mooi zijn als je het zover schopt en een hengst goedgekeurd krijgt die ook nog invloedrijk is in de populatie. Ik ben van mening dat veel extreem goede paarden toevalstreffers zijn. Daarbij zijn omgevingsinvloeden van groot belang. Staat dat paard op het juiste moment bij de juiste ruiter, wordt de genetische aanleg optimaal benut? Andersom is de bovengemiddelde prestatie ook resultaat van training. In mijn opinie is de hengst Carambole (onder Willem Greve) een geweldig interessant sportpaard. Die nadert het ideaalplaatje hoe je een paard graag wilt zien. Super rijdbaarheid, zeer goede instelling met een perfecte techniek van springen. Een andere hengst die aan mijn ideaalplaatje qua exterieur voldoet, is Arthos R, van stal Roelofs. Ook een hoogbenige, supermoderne hengst die ook nog eens super gefokt is. En natuurlijk zou iedereen wel de fokker willen zijn van een paard als ‘Hickstead’ of ‘Big Star’.” Wat hoop je in de toekomst te bereiken? “Ik zou het mooi vinden een paard te fokken dat een tijdje vooraan mee kan doen in vijfsterren wedstrijden. Als dat een dekhengst kan zijn uit één van je merrielijnen is dat natuurlijk helemaal geweldig. Mijn doel is om over een aantal merrielijnen te beschikken die sportpaarden voortbrengen voor de topsport. Daarmee wordt de eerder genoemde balans tussen emotie en economie evenwichtiger.”

Heb je nog enkele tips? • “Laat je fokproducten zien en meet die, zo vroeg mogelijk, met leeftijdsgenoten. Om aan de hand daarvan zo vroeg mogelijk te kunnen selecteren. Daar word je niet alleen zelf maar ook de fokkerij in de breedte beter van. Als je je fokproduct nooit meet met andere, dan is de kans aanwezig dat je jezelf voor de gek houdt.” • “Beter te vroeg verkocht, dan te lang gehouden. Fokkerij vergt een zeer lange adem.” Conclusie: “Vroeg selecteren en erg kritisch zijn op je eigen paardenstapel.”


Aanbieding: • Höveler pferdemix 17,5 kilo nu . € 8,50 10 zakken... € 82,50 • Fuite Acon Structo zak 25 kilo......€ 9,20 10 zakken... € 87,50 • 1ste soort houtvezel (22kg) nu.......€ 7,95 Leverancier van: Cavalor, Fuite, PAVO, Hypostar, EquiFist, Höveler, Garvo, Viandog. Ook voor: houtvezel, zaagsel en vlas, dekens en supplementen

MISKOOP VAN EEN PAARD:

DE WETGEVER HELPT U ALS CONSUMENT? In mijn hippische praktijk kom ik regelmatig koop/verkoop geschillen over paarden tegen. Een facet hiervan wordt gevormd door het al dan niet te leveren bewijs. De wetgever heeft sinds 1 mei 2003 naar aanleiding van de hierover ingetreden Europese regelgeving in onze wet en regelgeving een voor de consument beschermende bewijsregelbepaling op laten nemen in boek 7 van ons Burgerlijk Wetboek. Deze bewijsregel is onder meer van toepassing op de koop en verkoop van paarden tussen handelaren enerzijds en consumenten anderzijds. Deze bewijsregel betekent in de praktijk, dat wanneer een gebrek zich binnen zes maanden na de koop/verkoop van een paard voordoet, de consument als koper niet behoeft aan te tonen dat het gebrek al bestond ten tijde van de aflevering, zoals in een reguliere koop wel het geval is. Dit bewijsvermoeden betekent voor u dus, dat de verkoper, nu juist moet aantonen dat het gebrek ten tijde van de aflevering bij u nog niet bestond. Dat dit een lastig te leveren bewijs is, volgt uit de dagelijkse praktijk en rechtspraak hierover. De verkoper moet immers bewijzen dat het gebrek niet eerder kan zijn ontstaan dan na de aflevering. De wetgever is de professionele verkoper in deze regeling overigens toch weer behoorlijk tegemoet gekomen door een beperking aan te brengen op het wettelijk bewijsvermoeden. Zo heeft de wetgever aan het bewijsvermoeden de beperking gesteld, dat de aard van de zaak en/of de aard van de afwijking zich niet tegen de toepassing van het bewijsvermoeden mag verzetten. In de rechtspraak is deze beperking reeds meermalen toegepast, waaronder in een zaak waarbij een paard op transport was gesteld naar de koper, en waarbij het paard na aflevering bij de koper, al snel bleek te lijden aan een peesblessure. Hierbij werd door de rechter aannemelijk geacht dat het paard de blessure tijdens het transport had opgelopen en werd de verkoper dus niet met een ontbinding of ver­ nietiging van de koop geconfronteerd. Dit gold ook in een geval waarbij het paard lijdende was aan een OCD aan de 6e/7e halswervel maar dit eerst werd be­ merkt na enige maanden, nadat het paard intensief was getraind. In andere gevallen kan het bewijsvermoeden weer anders liggen. Daar kan via de meest recente veterinaire inzichten aan de hand van de antidateermethode een dierenarts binnen de voor het gebrek geldende antidateertermijn de koper en verkoper meer dui­ delijkheid geven over het al dan niet bestaan van deze klacht ten tijde van de aflevering van het paard.

De Auteur: Mevrouw mr G(era) van Lent is advocaat en werkt bij Driehoek Advocaten BV. Zij werkt met haar collegae Driehoek Advocaten vanuit Almelo en Zwolle regionaal en landelijk multi­ disciplinair samen. Zelf is zij actief in onder meer de Hip­ pische Rechtspraktijk en als paardensporter in de disciplines dressuur en springen. Zij is bereikbaar te Almelo op telefoon­ nummer: 0546­831050, e­mail g.v.lent@driehoekadvocaten.nl en via www.driehoekadvocaten.nl.

Van belang is wel, dat er snel actie wordt onder­ nomen. Immers zijn de termijnen voor anti­ dateren van verborgen gebreken per gebrek weer beperkt weergegeven in de veterinaire richtlijnen hierover!

Dekstation en Dierenkliniek

Enterbrook Gerrit en Leontine ter Harmsel-Zanderink Axel de Zeeuw Wolvesweg 2-4, 7468 RV Enter www.enterbrook.nl Telefoon 0547 - 38 33 09


Eerste slipjacht De Lutte succesvol verlopen

Op woensdag 18 december jl. werd er voor het eerst een slipjacht georganiseerd in De Lutte. “Mede dankzij de medewerking van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, grondeigenaren en vele vrijwilligers is het mogelijk geweest om een prachtige, gevarieerde route uit te zetten”, verteld Wim Wielheesen (organisator en fieldmaster) uit Geesteren (Ov.). De KNJV (Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging) probeert vrijwel elke woensdag en zaterdag van oktober t/m maart een slipjacht te organiseren (voornamelijk in Noord en Oost Nederland) maar is daarbij afhankelijk van o.a. grondeigenaren, weersomstandigheden enz. Niet alleen deelnemers uit Twente maar ook uit Den Haag, Limburg en Brabant kwamen naar De Lutte om daar het gevarieerde Twentse landschap te verkennen.

“De bodemgesteldheid was erg goed en voor de honden was dit weer perfect”, aldus Wim Wielheesen. “Door de bewolking bleef de geur van het spoor goed hangen en konden de honden het spoor goed blijven volgen”. Nadat de auto’s waren geparkeerd op het ruime terrein van stal Het Enterbrook (de stal van Gert Jan Bruggink en Pia-Luise Aufrecht), waar het gezelschap vriendelijk ontvangen werd, begon de middag met een borrel bij hotel / restaurant Het Ros van Twente in De Lutte. Vervolgens verzamelde het gezelschap zich te paard op de parkeerplaats waar Wim Wielheesen zijn jachtvrienden van de Koninklijke Nederlansche Jachtvereeniging welkom heette. Toen de tientallen foxhounds zich bij het gezelschap hadden gevoegd en de sonneur op zijn jachthoorn had geblazen, vertrok de bonte stoet. Onder leiding van de fieldmasters Wim Wielheesen, Jos Houben en Pascal Zandman namen zo’n 30 ruiters en amazones deel aan deze prachtige slipjacht, die bestond uit 3 runs. De eerste run liep via het Lutterzand richting Duitsland

waar ook de eerste kill (stop) plaatsvond. De deelnemers kregen hier de tijd om op adem te komen en er was voor een hapje en een drankje gezorgd. De honden deden zich tegoed aan pens. De tweede run liep vanaf Duitsland naar het Beuninger achterveld waar het gezelschap in een prachtig open landschap door weilanden de natuurlijke hindernissen trotseerde. De 2e kill vond plaats bij het omlei-

dingskanaal waarna men de weg vervolgde door het prachtige heuvelachtige landschap richting de Hakenberg waar de 3e stop gepland was. Uiteindelijk kwam iedereen moe en tevreden terug van de pittige, maar faire slipjacht en nadat de paarden en honden verzorgd waren werd de dag afgesloten met een heerlijk diner bij Restaurant Het Ros van Twente.


dressuur i Beeld ELKE EDITIE ANTWOORD OP EEN VRAAG...

Mijn naam is Janneke Punte en ik ben gevraagd om maandelijks een stukje te schrijven over problemen die je kunt tegenkomen in de dressuur, zowel bij de training als op de wedstrijd. Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Ik ben 26 jaar oud en werk sinds 2008 op onze eigen dressuurstal (dressuurstal Punte B.V.) in Enschede. Ik heb daar 7 paarden in training staan, zowel jonge als doorgetrainde paarden, van M tot Lichte Tour niveau.

Janneke Punte met Adam. Foto: Lonneke Ruesink

Verder geef ik dagelijks dressuurlessen aan jong en oud, pony’s en paarden. Zelf train ik wekelijks bij Christa Larmoyeur. Omdat ik gemiddeld ongeveer 35 uur per week op verschillende paarden zit, kom je natuurlijk vaak verschillende problemen tegen. Bij een jong paard zal dat eerder een basisprobleem zijn, zoals niet recht lopen, niet goed aan de hulpen staan of moeilijk in de aanleuning. Bij een hoger opgeleid paard loop je misschien weer sneller tegen problemen op in een zware oefening, bijv. een appuyement, wissel of pirouette. Ik vind het allerbelangrijkste dat, op welk niveau je ook rijdt, de basis goed voor elkaar moet zijn. Afgelopen keer hebben we het gehad over “aan de hulpen staan”. Dit keer wil ik het hebben over

Wijken voor het been De laatste 2 keer heb ik het gehad over het aan de hulpen zetten en het rechter maken van het paard. Als je dat goed voor elkaar hebt kan je gaan beginnen aan oefeningen rijden. In de klasse L kom je de oefening ‘wijken voor het been’ tegen. Bij deze oefening zie je vaak problemen ontstaan dus hier wil ik het dan ook graag over hebben.

Plaats een advertentie in ,,Paard in Beeld”

DÉ KRANT VOOR PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE

Wat is wijken voor het been? Wijken voor het been is een voorwaarts zijwaartse beweging op vier sporen waarbij het binnenachterbeen achter het zwaartepunt wordt gezet. Het lichaam van het paard blijft recht en het paard kijkt in tegengestelde richting, er is alleen iets stelling in de nek. Dus stel dat je wijkt voor je linker been dan gaat het lichaam van het paard naar rechts en het paard kijkt iets naar links. Waarvoor dient het? Het wijken voor het been wordt meestal al bij jonge paarden als één van de eerste oefeningen aangeleerd. Bij het wijken maak je het paard los en leer je hem kennismaken met de zijwaartse beenhulp wat een goede voorbereiding is op latere zijgangen, zoals schouderbinnenwaarts en travers. Welke problemen kan ik tegenkomen? Wijken lijkt in eerste instantie een niet zo moeilijke oefening. Toch zijn er genoeg valkuilen. Vaak zie je bij het wijken dat de voorhand wel opzij gaat, maar de achterhand niet meekomt. In dit geval moet je zorgen dat je het paard niet over de schouder laat vallen dus moet je wat meer aan schoudervoor denken. Stel dat je paard makkelijker voor het rechterbeen wijkt maar de achterhand niet ‘meeneemt’ dan moet ik de schouder van het paard wat meer naar rechts houden en zorgen dat de reactie voor mijn zijwaartse hulp duidelijker wordt. Zo kan ik makkelijker de achterhand mee krijgen. Ook zie je vaak dat er te scherp opzij wordt gereden waardoor er veel te veel geschaard wordt. Dit is niet de bedoeling van de oefening. Paard en ruiter moeten te allen tijde voorwaarts blijven denken en dus niet teveel zijwaarts. Hierdoor maak je het jezelf en het paard veel te moeilijk. Stel dat ik bij A afwend en ik wil wijken voor mijn rechterbeen dan zorg ik dat het paard eerst recht op de A-C lijn loopt en vervolgens kom ik iets met mijn rechterbeen om het paard een zijwaartse hulp te geven. Hierbij mag het paard niet terugvallen of versnellen in tempo. Vervolgens rij ik rustig achter de schouder van mijn paard aan en kijk ik naar het punt waar ik uit wil komen (de letter H). Je mag hooguit 2 meter voor de letter uitkomen. Is dit niet het geval en komt het paard veel eerder op de hoefslag dan is het paard waarschijnlijk over de buitenschouder gevallen. De stelling van het paard moet minimaal in de tegengestelde richting zijn, dus zorg ervoor dat je niet met teveel stelling wijkt. Hierdoor valt het paard snel over de buitenschouder weg. Kan mijn paard al goed wijken dan kan ik in deze oefening gaan schakelen. Zo kan ik mijn paard nog beter aan de hulpen zetten en de kracht en balans van het paard verbeteren. Hoe leer ik mijn paard wijken? Ik leer het mijn paarden vooral in draf aan omdat ik dit de makkelijkste gang voor deze oefening vind. Je kunt aan de hoefslag al beginnen met een beetje schoudervoor of een klein beetje schouderbuitenwaarts. Zo kun je controleren of hij aan je eenzijdige beenhulp staat. Vervolgens rij je enkele meters van de hoefslag af en maak gebruik van de drang van het paard om naar de hoefslag te lopen. Reageert een paard niet op je beenhulpen, dan helpt het om wat meer gewichtshulp te geven. Dus als je naar rechts wijkt, iets meer naar rechts gaan zitten. In het begin maak je het je jonge paard ook wat makkelijker door wat meer stelling te vragen naar de kant van waar het paard vandaan komt. Wijk je naar rechts, dan heb je dus stelling naar de linkerkant. Je laat hem dan bewust een klein beetje over de schouder weglopen. Zodra het paard het principe van het wijken kent, is het juist belangrijk om het paard weer recht (zeker in de schouders) te maken.

GESPECIALISEERD IN AGRARISCH ONROEREND GOED EN LANDELIJK WONEN

Profiteer van ons landelijk netwerk! Belvoor voor vrijblijvend Bel vrijblijvend advies:advies: Gerben van Hummel Deurningen Gerben van Hummel Deurningen Jan Bart Smelt Vriezenveen Jan Bart Smelt Vriezenveen Yvon Drost Fleringen

074 - 2783822 074 - 2783822 0546 - 565158 0546 - 565158 06 - 30802557

w ww.a grite a m.nl


Twentse Ruiterdagen in Saasveld afgesloten met ponyrubrieken

Wout Wigger met zijn pony Bas behaalde maar liefst 80 stijlpunten en werd hiermee overtuigend winnaar in de categorie D, klasse B.

Vijf dagen springsport in manege de Ankerhal in Saasveld. Vele Twentse ruiters en amazones namen deel aan deze Twentse Ruiterdagen, die georganiseerd werden door RJV de Bögelscamp. Voor vrijwel alle rubriekswinnaars werd er een mooie statiedeken beschikbaar gesteld. Het was een afwisselend programma met o.a. ponysport, paardenrubrieken, finales, Grote Prijs (nationaal 1.40 m.) en Twente Cup kwalificatiewedstrijden.

De nummers 2 van de cat. AB en C, klasse B. Links: Charlot Weersink met Bambi en rechts: Liz Meenhuis

Laura Spit uit De Lutte behaalde in de cat. D. klasse B zowel de 3e als de 4e prijs met haar pony’s Kagatec.de en Kagatex. V.s.

Bij de ponyrubrieken was Bodil Schuttenbeld met Miss Snowy veruit de snelste combinatie in de klasse Z. Elike Morsink uit De Lutte was de snelste, foutloze combinatie in de cat. DE, klasse M, op de voet gevolgd door Muriel Dijk en Iris de Paauw, die resp. 2e en 3e werden. Jessie Wiefferink van PC de Eschruiters wist als enige foutloos te blijven in de barrage van de cat. C klasse M waardoor ze met het oranje lint naar huis ging. In de cat. D klasse L wist Wout Wigger uit Denekamp de tweede prijs op te eisen terwijl hij eerder die ochtend de eerste prijs opeiste in de cat. D klasse B dankzij een zeer goede en nette barragerit. In de klasse L moest hij Wytske Maat uit Rossum voor laten gaan die net iets sneller was en met de winst naar huis ging. Mart IJland uit Denekamp wist in de cat. AB, klasse L zijn concurrentie het nakijken te geven maar moest in de cat. C, klasse L zijn meerdere erkennen in Job Rothstegge met Quickstar. In de overige B rubrieken werden resp. Emma Ariës (cat. E), Lotte Borghuis (cat. C) en Chloe in het Veld (cat. AB) de winnaars.

De uitslagen van de ponyrubrieken: Cat. AB, klasse B: 1. Chloe in het Veld, Furry, PC de Bosruiters, 2. Charlot Weersink, Bambi, PC de Bosruiters, 3. Renske Pikkemaat, Macho, PC de Grensruiters. Cat. C, klasse B: 1. Lotte Borghuis, Mauru, PC de Kanaalruiters, 2. Liz Meenhuis, Tofee, PC de Rossruiters, 3. Benthe Lammertink, Tobias, PC de Molenruiters, 4. Birte Kortman, Agrio’s William, PC Berg en Dalruiters. Cat. D, klasse B: 1. Wout Wigger, Bas, PC de Kanaalruiters, 2. Bas Haarhuis, Moraira, PC het Twentse Ros, 3. en 4. Laura Spit, resp. Kagatec V.s. en Kagatec.de, Berg en Dalruiters, Else Waayer, True Colours, PC de Molenruiters. Cat. E, klasse B: 1. Emma Ariës, Varise, PC Berg en Dal Ruiters, PC, 2. Kim Droste, Wonderfull, PC st. Jorisruitertjes, 2. Elysa Stokvis, Change, PC de Vijf Marken Cat. AB, klasse L: 1. Mart IJland, Chester, PC de Kanaalruitertjes, 2. Ashley Spiele, Beat Itt, PC de Sterruiters Cat. C, klasse L: 1. Job Rothstegge, Quickstar, PC st. Jorisruitertjes, 2. Mart IJland, Pialotta, PC de Kanaalruitertjes, 3. Noëlle In Het Veld, Magnum, PC de Bosruiters, 4. Kim Droste, Summer, PC st. Jorisruitertjes, 5. Lizz Olde Bolhaar, The Mister, PC de Vijf Marken. Cat. DE, klasse L: 1. Wytske Maat, Hooghe Maaten's Batouwer, PC de Rossruiters, 2. Wout Wigger, Casper, PC de Kanaalruitertjes, 3. Sharon Kamphuis, Flower Girl, PC de Grensruitertjes, 4. Stijn Roelink, Cross Road, PC de Grensruitertjes, 5. Nanne Hospers, Faramir, PC de Vjenneruiters Cat. C, klasse M: 1. Jessie Wiefferink, White Diamond, PC de Eschruiters. Cat. DE, klasse M: 1. Elike Morsink, Anouk, PC Berg en Dal Ruiters, 2. Muriel Dijk, Bill, PC de Vijf Marken, 3. Iris de Paauw, Bahama, PC de Vijf Marken, 4. Claudia Morsink, Flame, Berg en Dal Ruiters, 5. Britt Wiefferink, Sam, PC de Eschruiters Cat. DE, klasse Z: 1. Bodil Schuttenbeld, Miss Snowy, PC st. Jorisruitertjes, PC St., 2. Ties Rothstegge, Orchid's Onyx, PC st. Jorisruitertjes, PC St., 3. Femke Hesselink, Manjo, PC de Grensruitertjes

Clubgenotes Chloe in het Veld (foto) en Charlot Weersink maakten het in categorie AB, klasse B spannend en werden resp. 1e en 2e.

Pleun Steenbeeke en Eva Oude Wolcherink winnen 20 gratis autorijlessen Tijdens de Twentse Ruiterdagen in Saasveld werd er door rijschool Grafen Traffic in Goor een bijzondere prijs beschikbaar gesteld. De beste B en L combinatie bij de paarden tussen de 16 en 18 jaar kreeg namelijk maar liefst 20 autorijlessen cadeau. Dit heeft toch al gauw op een waarde van maar liefst € 770,-. Uiteindelijk mochten de amazones Pleun Steenbeeke en Eva Oude Wolcherink, beiden lid van RJV de Bögelscamp, deze bijzondere prijs in ontvangst nemen. Pleun Steenbeeke uit Oldenzaal werd 4e in haar rubriek en was

Eva Oude Wolcherink was veruit de beste in de klasse B. Ze won de rubriek met haar paard Coco Chanel Sdh (V. Canturano) met maar liefst 85,5 stijlpunten. Bas Haarhuis met zijn pony Moraira, die imponeerde qua springtechniek, ging met de tweede prijs naar huis. (Cat. D, klasse B)

hiermee de beste in de leeftijdsgroep 16 t/m 18 jaar in de klasse L.

Pleun Steenbeeke met haar paard Jufferbeek’s Waterval van de organiserende rijvereniging de Bögelscamp

Eva Oude Wolcherink was de beste B combinatie in de leeftijdscategorie 16 t/m 18 jaar

Lotte Borghuis met Mauru gaf de concurrentie het nakijken in de klasse B, categorie C en ging met een prachtige statiedeken naar huis.


Attentés dressuurcompetitie om de LHF Bokaal in Haaksbergen Paardensportvereniging (PSV) Courbette werd 2 jaar geleden opgericht met als doelstelling om als eigentijdse vereniging zowel de beginnende als gevorderde paardenliefhebbers maximaal te ondersteunen bij de uitoefening van zijn/haar hobby, zowel recreatief als in de wedstrijdsport. Men probeert dit doel te bereiken middels een zo laag mogelijke contributie en inmiddels groeit het ledenaantal gestaag. Deze winter heeft men voor het eerst de Atténtas Dressuurcompetitie om de LHF Bokaal georganiseerd die bestaat uit 3 wedstrijden (oktober, november/december en de laatste wedstrijd in het weekend van 8/9 februari 2014). Op zondag 9 februari zal ook de finale worden verreden. De wedstrijden worden gehouden bij RuitersportcentrumCapriole in Haaksbergen, gerund door Marcelle Hesselink. Deze locatie is perfect voor deze wintercompetitie aangezien men beschikt over 3 binnenbanen, zodat naast het overdekt losrijden er in de twee binnenhallen 2 proeven achter elkaar kunnen worden gereden. Verder is er een mooie kantine aanwezig waar de ruiters voor en na de proef terecht kunnen. De wedstrijd in het weekend van 30 november en 1 december was weer succesvol. Alle klassen waren vertegenwoordigd en er was ook de mogelijkheid voor ruiters om B-Impuls te rijden. De uitslagen van de laatste wedstijd waren als volgt: B-Impuls 1e Poef: 1. Mandy Asbroek met Fitzroy (197) 2. Cheryl Wild met Elite (192) B-Impuls 2e proef: 1. Charlotte de Vink met Fresco (194) 2. Manon Aarninkhof met Chanel (193)

Gwen Geltink met Guess Who

Marcelle Hesselink met Dobry

Femke Lansink met Eiskristall

B 1e proef: 1. Silke Hofstede met Alex (PSV Courbette) (197) 2. Paula Sogtoen-De Boer met Kadanz van de Molenruiters (194) B 2e Proef: 1. Martine Robers met E.T. van Isidorusruiters (193) 2. Paula Sogtoen-De Boer (189) L1 1e proef 1. Marjolie Kos-Rack met Odette van de Isidorusruiter(199) 1. Cathelijn Sprakel met Dreamon van Twentse ros (199) L1 2e proef: 1. Nienke Talens met Erasmus van de Berg en Dal Ruiters (210) 2. Cathelijn Sprakel (209) L2 1e proef: 1. Marcelle Hesselink met Capriole's Eros van de Sterruiters (201) 2. Laura Roozendal met Alino van Twetnse Ros (199) L2 2e proef 1. Maaike Smit met Don Nero van Holzikstables (196) 2. Femke Lansink met Eiskristall van PSV Courbette(194) M1 / M2 1e proef: 1. Marcelle Hesselink met Capriole's Diamonds are Forever (212) 2. Jeroen Verhoeckx met Ingeniero van de Eschruiters(200) M1 / M2 2e proef: 1. Marijke Peters met Zoe van de Steffenrijders (189) 2. Petra Terhalle met Beyond The Limits van de Reggeruiters (189) Z1 / Z1 1e proef: 1. Marian Navis-Vrogten met Zolita van Varsseveld(210) 2. Marianne ter Avest met Donald van de Tukker van 'tWoolde (208) Z1/Z2 2e Proef 1. Marianne ter Avest met Donald van de Tukker (214) 2. Nina Wennink met Orlando van de Sterruiters (204)

In- en verkoop van alle soorten

2e hands dakpannen

A. Oude Nijeweme Hoederkampweg 3 7588 PT Beuningen (O) - Tel. 0541-351183 of 06-55794191

Kwaliteit is betaalbaar... Ruiterslot is gespecialiseerd in sportprijzen en ruitersportartikelen. Wij zijn specialist in het aanmeten van uw nieuwe zadel. Tevens hebben wij een ruime voorraad tweedehands zadels die wij graag komen passen op uw paard of pony.

Maak gebruik van onze zadelpasservice! Wij zijn dagelijks geopend van 15.00 tot 20.00 uur of op telefonische afspraak.

Breesegge 9 | 7627 LA | Bornerbroek | 06 55802385 | info@ruiterslot.nl


Toppers i

Beeld

Tijdens Indoor Twente

PRESTATIES VAN TWENTSE TOPPERS

Kirsten Rikkert won met Sorrento (Kingston x Faram) de Grote Prijs van Indoor Twente. Daarnaast werd ze in het 1.40 m. voor young riders, zware tour tweede met Sorrento en behaalde ze in de small tour finale de vierde prijs. Een succesvolle week met een fantastisch einde voor de talentvolle jonge amazone uit Enter.

Bjorn Egberink uit Holten werd met zijn paard Bentley (Cardento x Canaletto) derde tijdens het Masterspringen bij Indoor Twente

Robert Vos wist zich tijdens Indoor Twente meerdere keren in de kopgroep te rijden. Met zijn paard Wakiekie (Animo x Goodwill) wist de Wierdenaar twee overwinningen te boeken in het 1.30 m. (big tour). Op de foto in actie met Interline H.

Wesley Heydens wist niet alleen het 1.40 m. 2-fasen parcours (medium tour) te winnen maar gaf ook in het 1.45 parcours (big tour) op vrijdag 6 december al zijn concurrenten het nakijken. Hier in actie met de 9-jarige voshengst Dallas Du Domaine Z (Darco x Calido I)

Conor Drain (Lattrop) was uiterst succesvol tijdens Indoor Twente. Hij wist niet alleen de Twente cup klasse M op zijn naam te schrijven (zie verslag elders in dit blad) maar won ook het Masterspringen en werd tweede tijdens de finale 1.40 m. medium tour.

Marleen Bruggink reed Shannon (Marome Nw x Aldatus) naar de 3e prijs in het 1.45 m. parcours tegen de klok (big tour)

Willem Greve met werd met Avion tweede in de Grote Prijs tijdens Indoor Twente. De achtjarige schimmelruin (Obolensky x Pilot) toonde zeer veel vermogen en is in eigendom van Hemmelhorst Sporthorses.

Fred van Straaten (archieffoto) wist met Zabelle S tweede te worden in het 1.35 m. voor junioren en dezelfde combinatie eiste de derde prijs op in de grand prix voor junioren (1.40 m.)

Tijdens de zware tour voor young riders (1.40 m.) 2 fasen parcours was Bart Haselbekke met Sterrehof’s Waterloo ruimschoots de snelste. (Archieffoto Indoor Wierden)

Gerben Morsink uit Denekamp in actie met Chaqui Z (Chacco Blue x Quinar Z) waarmee hij o.a. vierde in de finale 1.40 m. medium tour werd.

Peter Olthof uit Langeveen was terecht zeer tevreden met zijn derde prijs in de Grote Prijs met zijn vosmerrie Agossie (Heartbreaker x Zapateado)

Annet Willems - Vos won met de bruine ruin Nirvana (Concorde x Wisconsin) de derde prijs in het 1.45 m. parcours (big tour) daarnaast wist de amazone met haar paard Winnipeg de derde prijs te winnen in het 1.35 (small tour).

Sjaak Sleiderink (Denekamp) werd met de KWPN hengst El Salvador (Vigaro x Tangelo vd. Zuuthoeve) goede tweede tijdens het hengstenspringen klasse L. De jury beoordeelde de hengst met maar liefst een 8,5 en 9 voor het springen. Daarnaast werd de Denekamp ook vierde in het 1.45 m. (big Tour) met Zhivago (v. No Limit)


Britt Wiefferink wint eerste wedstrijd om de KNHS-Hartog Lucerne Trophy Paard in Beeld verschijnt in 2014 in: • week 3 • week 7 • week 11 • week 15 • week 19 • week 22 • week 26

Met haar pony Sam was Britt Wiefferink uit Wierden tijdens de eerste wedstrijd om de KNHS-Hartog Lucerne Trophy iedereen de baas. In manege de Hoffmeijer in Ambt Delden werd de springcompetitie voor pony’s op Z niveau verreden over 2 manches. De eerste manche werd door internationaal springruiter Tom Brinkman beoordeeld. Britt stond na de eerste manche (80,5 stijlpunten) op een gedeelde tweede plaats. De tweede ronde reed ze

Mennen i Beeld Wat, als mennen je wel leuk lijkt? Ik kreeg de volgende vragen voorgelegd: Ik denk dat ik mennen wel leuk vind maar hoe pak ik het nu aan om erachter te komen of mennen echt iets voor mij is? En als ik mennen leuk vind, hoe vind ik dan een geschikt paard en een goed mentuig en wat voor een koets? Ik heb de vragen in drieën gedeeld waarbij nu het mennen en de keuze van een geschikt paard of pony aan bod komt. De volgende keer ga ik dan in op de keuze van het tuig en de koets. Als mennen je wel leuk lijkt is mijn advies om dit eerst uit te proberen voordat je je ergens aan verbindt. Dus om bijvoorbeeld een aantal wedstrijden te bezoeken, mee te gaan met een georganiseerde vrijetijdsrit of te gaan kijken op een lesavond van de plaatselijke menvereniging. Ik adviseer vooral om niet zomaar bij iemand op de koets te stappen en het zelf even uit te proberen. Hier gebeuren helaas maar al teveel ongelukken door. Als de interesse blijft is het een goed idee om een aantal menlessen te nemen bij een ervaren menner met ervaren paarden. Het mennen begint bij het paard. Als je niet gewend bent om te gaan met paarden dan moet hier eerst tijd aan worden besteed. Dat wil zeggen dat je leert een paard goed te hanteren en verzorgen. Een pony kan al snel een 300 kg wegen en een paard gemakkelijk 600 kg. Een paard is van nature een prooidier die bij gevaar wil vluchten. En die zich het veiligste voelt in een kudde. Als je niet weet hoe je met een dergelijk sterk dier goed om moet gaan en je bent niet in staat zijn gedrag in te schatten en hier juist op te reageren dan kunnen eenvoudige situaties al snel heel gevaarlijk worden. Je moet dus leren hoe je goed en duidelijk leiding neemt en geeft. Dan is er nog de verzorging van het paard. Even een aantal termen om de hersenen te prikkelen: borstelen, hoefsmid, ontwormen, scheren, outdoor dek, inenten, trainen, weidegang, stalverzorging, ziekten en goede voeding voor deze herbivoor! Hierna komt pas het gedeelte van op de juiste manier het paard optuigen of aftuigen (nee, dat is niet het paard in elkaar meppen. Dat is het mentuig er weer goed afhalen na het mennen). Het voor de wagen inspannen en naderhand weer uitspannen. En het mennen op zich. Voor de beginnende menner is het behalen van het koetsiersbewijs een goede zaak. Hierbij komt alles rondom het paard en het mennen nl in de praktijk en theorie aan bod door middel van lessen en een afsluitend examen. Op internet zijn erkende menopleidingen te vinden. Het koetsiersbewijs is er voor enkel-, dubbel- en meerspannen. Het spitst zich vooral toe op het recreatief mennen in het verkeer. Daarnaast is het heel goed om ervaring op te

doen met andere onderdelen van het mennen. Zo kun je dressuurmennen. Hierbij gaat het erom dat je op de juiste manier je paard in alle gangen door de baan kunt laten lopen en in staat bent om verschillende baanfiguren te mennen. De nadruk ligt op controle en gehoorzaamheid in een goede samenwerking tussen menner en paard. Daarna werk je aan verbetering van je menvaardigheden en de houding, soepelheid en het aan de hulpen staan van je paard. Om nu te zien of je dit ook verfijnder onder controle houdt kun je met kegeltjes werken. Er wordt een parcours uitgezet waarbij je je paard tussen verschillende kegels doorstuurt. De bedoeling is dat je in een vlot tempo je paard zonder rukken en plukken door dat parcours heen stuurt. Zie het als een vaardigheidsproef, waarbij het uiteraard niet de sport is om zoveel mogelijk kegels tot moes te rijden. Naast het mennen in het verkeer is er ook het mennen in de vrije natuur. Ook in het bos of op het strand gelden er regels en moet je weer op hele andere zaken letten. En natuurlijk is er voor de liefhebbers nog de mogelijkheid tot het mennen van wedstrijden. Nu kan het zijn dat je inmiddels zo fanatiek bent dat je graag een eigen paard of pony wilt hebben om mee te mennen. Wat je nodig hebt? Geld en tijd!! Maak gebruik van mensen om je heen die hier al ervaring mee hebben. Dus ervaren paardenmensen, menners of meninstructeurs. Vraag bij hen na wat zij denken dat het beste bij jou past en vraag om advies waar je het beste terecht kunt voor het kopen van een paard of pony. Neem de tijd om je goed te laten informeren en neem geen overhaaste beslissingen. Heb je met je menlessen wel voldoende ervaren hoeveel tijd en geld er in een eigen paard of pony steekt? Misschien mag je een keer een paar weken de zorg voor een paard op je nemen zodat je kunt uitproberen of dit echt is waar je je aan wilt en kunt verbinden. Nog steeds vastbesloten? Prima, dan weet je inmiddels waar je het over hebt en is het tijd om een profiel op te stellen voor het paard of de pony die je zoekt. Hieronder staan een aantal aandachtspunten die je kunnen helpen om je voor te bereiden op de koop. De menner - Hoeveel en wat voor soort menervaring heb

wederom een foutloze rit en een keurige derde tijd. In het eindklassement was ze hiermee de beste combinatie in een sterk deelnemersveld van zo’n 32 combinaties. Tweede werd Bodil Schuttenbeld van de St. Jorisruitertjes uit Geesteren met Miss Snowy, die eerder deze maand al goed presteerde tijdens de finale om de Twente Cup (zie verslag elders in dit blad). Deze combinatie kreeg van de jury in de eerste manche 78 stijlpunten waarmee ze na de eerste ronde op een vijfde plaats stond. In de 2e manche reed ze echter een zeer snelle foutloze rit waardoor de combinatie klom naar de 2e plaats in het eindklassement. Ties Rothstegge uit Geesteren eindigde op de 10e plaats.

je? Je weet hoe een paardenkont er vanaf een koets uitziet of heb je ook al iets te vertellen over de route - Welke ervaring heb je met paarden in het algemeen? Smaken goed met de juiste saus erbij - Gaan meerder mensen met het paard werken? Te denken valt aan kinderen of een partner die ook willen mennen of rijden of mee verzorgen. Misschien willen ze ook meebetalen, want het ideale paard is duur - Wil je recreatiemennen of wedstrijden? En bij wedstrijden wat voor wedstrijden en op welk niveau? In tegenstelling tot computers heeft dit dier een eigen wil, ook al druk je de juiste knoppen in - Kun je elke dag het dier verzorgen of moet je een deel uitbesteden? Tot op heden worden er geen paarden verkocht die zelf stallen kunnen uitmesten, water tappen en voer kopen - Hoe vaak kun je trainen in de week? (Elke dag mits het droog is 20 graden Celsius en mijn baas me vrij geeft?) - Wil je ook een veulen fokken? Dit lukt heel slecht met ruinen - Je budget: hoeveel geld heb je beschikbaar of wil je uitgeven aan aanschaf en hoeveel voor het maandelijkse onderhoud? 5 euro? beter is het om dan te kijken of snelwandelen iets voor je is - Wil je een aankoopkeuring en hoe wil je het dier laten verzekeren? Inderdaad ook dat kost geld maar geeft wel meer zekerheid Paard/ pony - Hoe groot mag het dier zijn. Wil je een paard of een pony en welke schofthoogte? Jaja de hoogte van een biertafel - Hoe ervaren moet het dier zijn in het mennen en eventueel ook rijden. Hij moet het liefst zichzelf het tuig kunnen opleggen en de koets uit de schuur halen - Hoe jong of hoe oud wil je dat het paard is? Een driejarig paard met zes jaar menervaring is uitermate zeldzaam - Welk geslacht. Wil je merrie, ruin of hengst? Weet je nog, ruinen worden slecht drachtig - Welke ras spreekt je aan en lijkt ook bij je te passen? Het paard zelf is namelijk geen ras er zit verschil in - Zijn er karaktereisen die je aan het paard stelt? Gezocht begrip hebbend dier voor de klunzige menner - Welk temperament is gewenst gezien je ervaring en wat wil je met dit paard? Kan worden geremd zonder gebruik van grondanker? - Zijn er bepaalde gezondheids- en gedragsaspecten die juist wel of helemaal niet acceptabel zijn? Tsja, met drie benen kom je niet ver terwijl een schoonheidsfoutje onschadelijk kan zijn Omstandigheden - Heb je mogelijkheden tot stalling aan huis of moet je een plek elders reserveren? Ze mogen niet bij de auto in de garage staan - Is er stalling met weidegang of juist een inen uitloopstal? Dagje vrij en lekker op de wei - Heb je de mogelijkheid tot trainen in een baan of kun je alleen op straat. Heb je vervoer om elders te gaan mennen. Paard in de trai-

ler, koets in de skibox, dat wordt het niet - Is er deskundige begeleiding die je tot je beschikking hebt in je omgeving. Moest het paard nu voor of achter de wagen worden gespannen Met antwoorden op al deze vragen kun je tot een bewustere keuze komen bij het al dan niet aanschaffen van een eigen paard of pony. En je kunt dan ook duidelijker communiceren wat je zoekt en vragen of het aangeboden dier voldoet aan jouw eisen. Vergeet niet dat het zonder tuig en wagen lastig mennen is. Ook hier kom je het maken van keuzes en het beschikbaar hebben van een budget weer tegen. De volgende keer komen de keuze van het juiste tuig en de wagen aan bod.

Vanaf hier wensen wij John en Natasja Hoogvliet van de Twinstable iedereen warme en liefdevolle feestdagen toe en een hippisch fantastisch 2014.

De juiste combinatie van menner en menpaard geeft het meeste menplezier

Het ideale paard heeft geen kleur, dat wil zeggen dat je een voorkeur kunt hebben voor kleur maar dat het weinig zegt over het paard!


Twentse dressuurcompetitie voor pony’s van start De Twentse dressuurcompetitie voor pony’s in De Lutte is van start gegaan. Deze competitie, bestaat uit twee wedstrijden en een finale. Iedere rubriekswinnaar weet zich te kwalificeren voor de finale die op zaterdag 15 februari zal plaatsvinden.

Sheronie Pril (Lonneker) werd rubriekswinnares in de tweede proef cat. ABC klasse B.

Colleen Swennenhuis wist 2 constante proeven te rijden en eiste de 2e en 4e prijs op.

De jeugdige amazone Evi Wiefferink (Wierden) met haar pony Jumper wist in de eerste proef van de cat. ABC haar concurrentie het nakijken te geven. In de tweede proef werd deze leuke combinatie tweede.

Enola Mulder wist in de cat. DE klasse B de tweede proef op haar naam te schrijven met haar pony Orchid’s Fatima

Lynn Vos van PC de Vijf Marken won met haar C-pony Sjors beide proeven in de cat. ABC, klasse L1 overtuigend (resp. 201 en 195 pt.)

De uitslagen (uit het verspreidingsgebied van deze krant): Cat. ABC, klasse B, 1e proef: 1. Evi Wiefferink, Jumper, PC de Eschruiters, 204 pt., 2. Pam Hermelink, Leandros, PC de Kanaalruiters, 198 pt. Cat. ABC, klasse B, 2e proef: 1. Sheronie Pril, Rafaella, PC Lonneker, 187 pt., 2. Evi Wiefferink, Jumper, PC de Eschruiters, 185 pt., Cat. ABC, klasse L1/L2, 1e proef: 1. Lynn Vos, Sjors, PC de Vijf Marken, 201 pt., 2. Daphne Pouwels, Goofie, PSV Deldenerbroek, 195 pt. Cat. ABC, klasse L1/L2, 2e proef: 1. Lynn Vos, Sjors, PC de Vijf Marken, 195 pt. Cat. DE, klasse B, 1e proef: 2. Colleen Swennenhuis, Jumper, PC de Kanaalruiters, 192 pt., 2. Pascalle Lienesch, Malibu’s Vancouver, PC de Vijf Marken, 192 pt., 4. Iris Borggreve, Golden Future, PC Bosruiters, 189 pt., 5. Jamy van Doormolen, Desert’s Mistral, Berg en Dalruiters, 185 pt., 6. Eline Schroten, Deablo, PC Isidorusruiters, 182 pt. Cat. DE, klasse B, 2e proef: 1. Enola Mulder, Orchid’s Fatima, PC de Vijf Marken, 193 pt., 2. Jamy van Doormolen, Desert’s Mistral, Berg en Dalruiters, 191 pt., 3. Iris Borggreve, Golden Future, PC de Bosruiters, 190 pt., 4. Colleen Swennenhuis, Jumper, PC de Kanaalruiters, 190 pt., 6. Vera Schotman, Sam, PSV Holzikstables, 189 pt. Cat. DE, klasse L1/L2, 1e proef: 1. Kayleigh Eleveld, Veron, PC Pentrop, 192 pt., Emma Ariës, Varise, Berg en Dalruiters, 191 pt., 3. Eline Volker, Action Acord 2, Berg de Dalruiters, 190 pt., 4. Marlon Velthof, Sylvester, PC de Molenruiters, 186 pt., 4. Enola Mulder, Victor, PC de Vijf Marken, 186 pt. Cat. DE, klasse L1/L2, 2e proef: 1. Eline Volker, Action Acord 2, Berg de Dalruiters, 196 pt., 2. Marlon Velthof, Sylvester, PC de Molenruiters, 193 pt., 3. Emma Ariës, Varise, Berg en Dalruiters, 190 pt., 4. Amy Klein Wolterink, Cibelle, PC Pentrop, 186 pt. Cat. DE, klasse M1/M2, 1e proef: 1. Kyra Zeimentz, Dolce D’oro, Berg en Dalruiters, 196 pt., 2. Maureen Brinkman, Abul-darda-hashim, Oosterhofruiters, 191 pt. Cat. DE, klasse M1/M2, 2e proef: 1. Lauret Roerink, Foxfine, PC de Sterruiters, 180 pt. Cat. DE, klasse Z1/Z2, 1e proef: 1. Lynn Wossink, Royal Star Quincy, PC Isidorusruiters, 250 pt. Cat. DE, klasse Z1/Z2, 2e proef: 1. Lynn Wossink, Royal Star Quincy, PC Isidorusruiters, 245 pt.

Geslaagde winterwedstrijd dressuur in Haaksbergen Tijdens de winterwedstrijd dressuur voor pony’s in Haaksbergen was de organiserende vereniging de Sterruiters goed in vorm. Vele leden van PC de Sterruiters werden rubriekswinnaar.

Maritza Dolfing wist zich in de cat. ABC klasse B in beide proeven in de kopgroep te rijden. De eerste proef schreef ze overtuigend op haar naam.

Shayla Weusthof uit Rossum viel in de eerste proef buiten de prijzen maar herpakte zich goed en won de tweede proef.

In de categorie DE klasse B was Sharon Haspers van PC de Sterruiters met haar pony Peter in beide proeven veruit de sterkste. Ze werd door de jury beoordeeld met maar liefst 206 en 209 punten. Clubgenote Iris Hietbrink werd beide proeven tweede met resp. 192 en 200 punten. Bij de kleine maat pony’s (cat. ABC) klasse B won Maritza Dolfing, lid van PC de Sterruiters, met haar pony Lageveld Manylion de eerste proef (197 pt.). In de tweede proef moest ze Shayla Weusthof met Rolit en Rebeca ten Voorde met Marscha voor laten gaan. Shayla Weusthof van PC de Rossruiters wist deze 2e proef overtuigend te winnen met 200 punten, vier punten meer dan de nummer twee Rebeca ten Voorde uit Vriezenveen, die 2 constante proeven reed en ook in de eerste proef met de tweede prijs naar huis ging. De derde prijs, eerste proef ging naar Nina Bolink van ponyclub Markelo. In de klasse CDE klasse L1 was het een spannende strijd waarbij de top 3 qua punten zeer dicht bij elkaar lag. De eerste proef wonnen Quirine Klopper (Stable-line's Brave New World) en Enola Mulder (Victor), beiden met 192 punten. Lisanne Slijkhuis viel in deze proef net buiten de prijzen maar mocht in de tweede proef de tweede prijs in ontvangst nemen door 191 punten bij elkaar te rijden. Wederom winst was er voor Quirine Klopper van PC de Looleeruiters, die dit keer 193 punten scoorde. In de cat. CDE klasse L2 was de eerste proef een prooi voor Romy Drees met de D-pony Pinto (186 pt.). De tweede proef werd gewonnen door Bibi Roosen van PC Pentrop met Goldwind Empire's Style. De combinatie reed 184 punten bij elkaar.

Rebeca ten Voorde uit Vriezenveen presteerde zeer constant en werd in de cat. ABC klasse B in beide proeven tweede. In de categorie CDE klasse M1/M2 was de M2 combinatie Caya Liefers met Sunstar's Cupido die enigste amazone die

beide proeven een winstpunt wist te behalen en hiermee in beide proeven haar concurrentie achter zich liet.

Nina Bolink en El Fuego van PC Markelo wonnen de derde prijs (cat. ABC klasse B).


Gezondheid i Beeld DE KEURING...

Keuren Paardenkliniek de Lavei beschikt over de allernieuwste mobiele apparatuur EKLIN MARK III G afkomstig uit Amerika . De kwaliteit en de scherpte van de foto’s zijn uitmuntend. Naast het maken van individuele foto’s bij kreupelheden maken wij 20 opnamen per paard voor een volledige sportkeuring. Ook kunt u uw paard klinisch laten keuren. Alle verdere diergeneeskundige begeleiding en behandeling zijn in de kliniek mogelijk door de erkende paardendierenartsen. Te denken valt aan kreupelheidonderzoek, peesecho’s, gebitsbehandelingen, gynaecologie en castraties. Op verzoek kan de keuring ook bij u aan huis plaatsvinden. Enige aandachtspunten om bij u thuis te kunnen röntgenen: • Een overdekte ruimte soortgelijk aan een wasplaats • Voor het maken van foto’s worden de voorijzers afgenomen en op verzoek er opnieuw onder gezet • Twee stopcontacten met 220 volt, 16 ampère • Paspoort dient aanwezig te zijn Gebitsbehandeling Onze kliniek biedt de mogelijkheid tot gebitsbehandelingen. Het is mogelijk om het gebit van uw paard optimaal te behandelen met nieuwe gebitsapparatuur uit Amerika. Wij zijn de eerste praktijk in het oosten van Nederland die deze apparatuur heeft aangeschaft. De apparatuur betreft een elektrisch gestuurde tandenrasp met een diamanten slijpschijf. Diamant heeft de unieke eigenschap dat het de slijmvliezen van het paard in de mond niet beschadigt, wat de gebruikelijke apparatuur vaak wel doet! Op deze manier kunnen wij uiterst vakkundig en professioneel het gebit van uw paard behandelen. Problemen met het gebit geven vaak aanleiding tot rijtechnische problemen. Daarnaast kan het paard ook moeilijkheden krijgen met de opname van het voer en kunnen er pijnklachten zijn. Daarom raden wij een regelmatige gebitscontrole en behandeling zeer zeker aan! De gebitsbehandelingen vinden plaats in de kliniek. Er zijn diverse symptomen die wijzen op gebitsproblemen bij paarden. Een regelmatige inspectie van het gebit bij uw paard is een absolute noodzaak. Wij adviseren elk jong paard tussen 2,5 en 5,0 jaar elk half jaar te laten controleren i.v.m. het wisselen van de tanden. Paarden ouder dan 5 jaar moeten elk jaar gecontroleerd worden. Indien nodig zal het paard een lichte sedatie krijgen om stress te voorkomen. Wat bieden wij Paardenkliniek de Lavei is gelegen op een schitterende locatie midden in de bossen in het buitengebied van Borne. De paardenkliniek is onderdeel van Landgoed de Lavei met ruim 8 hectare weiland en bijbehorende bossen, stallen en paddocks. Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig.

Rijpaarden Fokvereniging Twente huldigt leden Tijdens de najaarsvergadering van Rijpaarden Fokvereniging Twente, welke gehouden werd bij stal Roelofs in Den Ham, werden meerdere leden gehuldigd. Er konden naast 10 vermeldingen maar liefst 11 fokkers in het zonnetje gezet worden vanwege opvallende prestaties van hun fokproducten. Voorzitter Jan Hulshof sprak de leden toe en daarnaast ontvingen ze, uit handen van Jacomijn Bos, een mooie bos bloemen. De vergadering werd afgesloten met de presentatie van enkele paarden uit de bekende Melusina-, Rubertha- en Dermiestam waarmee Stal Roelofs reeds zeer goede resultaten mee heeft behaald. De volgende fokkers zijn gehuldigd: Johan Blaauwgeers, fokker/eigenaar Fabregas (Zambesi x Libero H), aangewezen verrichtingsonderzoek Jeroen Verver, fokker / eigenaar Free Time (Namelus x Padinus), elite, kampioen CK Overijssel, NMK merrie Freek Marsman, fokker/eigenaar Diarma (Odermus x Amethist), elite Gerrit ter Harmsel, fokker / eigenaar Cintana E.B. (Corrado I x Quinar), elite en Zsa Zsa (Quite Easy x Accord II), elite Toon Holkenborg, fokker / eigenaar Fadessa H2 (Quality Time x Padinus), elite, finale NMK, IBOP 86,5 punten en Eldorado H2 (Numero Uno x Padinus), goedgekeurd in Engeland (stamboek AES) Barbara Lichtendahl, fokker/eigenaar Free Spirit (Zizi Top x Havidoff), ster, reservekampi-

oen CK Overijssel, NMK merrie Ben Bloemendal, fokker / eigenaar Denesty (Van Gogh x Limbus I), elite Gerard Oosterik, fokker/eigenaar Dolce-Sinaa (Clinton x Saros xx), elite Jan Hulshof, fokker / eigenaar Carifa (Contefino x Gran Corrado), elite en Chadonna Z (Contact van de Heffinck x Animo), elite Anja Heilijgers, fokker/eigenaar Bon Jovi (Bachelor NH x Guidam), NRPS gekeurd, ook al AES gekeurd en Zapp Junior (uit eigen gefokte hengst Zapp), ponyveulenkampioen 3 noordelijke provincies + 3e NK NRPS Jan Morsink, fokker / eigenaar Idaletta M (Dakar VDL x Indoctro), kampioen springveulens CK Overijssel, 2e NMK Ermelo De volgende fokkers zijn vermeld: H. Westerd, fokker/eigenaar van Ebalia-W (Singapore x Indoctro), ster + EPTM, Redmill Stables, fokker/eigenaar van Callixtus RS (Argentinus x Corland), ster + PROK, Marieke van Hummel, fokker van Finn (Van Gogh x Sheraton), ster, Hans Busger op Vollenbroek, fokker/eigenaar Ficardi B (Zirocco Blue x Kojak), ster, Marcel Borger, fokker/eigenaar Fantacy Lady (Clinton x Nimmerdor), ster, Marcel Bokdam, fokker/eigenaar Daminka B, (Tangelo vd. Zuuthoeve x Libero H), ster + PROK, Wout Luttikhuis, fokker/eigenaar Folinda (Van Gogh x Ahorn), ster + PROK + kampioen finale vrijspringen Saasveld, Jan Morsink, fokker/eigenaar Fiana M (Zirocco Blue x Montreal), ster + PROK, Herman en Erna ter Huurne, fokker / eigenaar Excellandra TH (Carthino Z x Nassau), ster Jan en Ineke Ooms, fokker / eigenaar Fionapina Colada (Berlin x Indoctro), ster

Albergerweg 19 | 7625 RN Zenderen | T: 06-57889622 E: info@paardenkliniekdelavei.nl | I: www.paardenkliniekdelavei.nl

De paardenkliniek beschikt naast een schitterende kliniekruimte over ruime en goede stallen voor de paarden. De weides van Landgoed de Lavei worden gebruikt voor de opfok van jonge paarden. Tevens zijn er weides aanwezig waar uw paard kan revalideren. De paarden in de kliniek worden behandeld en verzorgd door een team van deskundige paardendierenartsen. Bij onze paardenkliniek kunt u terecht voor alle mogelijke behandelingen en ingrepen. Wij bieden de mogelijkheid tot fertiliteitbegeleiding van merries met mobiele echoapparatuur, begeleiding van merries die bevrucht dienen te worden met diepvriessperma, klinische keuringen, röntgenologisch onderzoek , sportkeuringen, kreupelheidonderzoek, laryngoscopie, peesscans, castraties, gebitsbehandelingen, behandeling van zieke paarden en veulens. Daarnaast behandelen wij trauma patiënten en paarden met koliek. Naast het bieden van een optimale veterinaire zorg, willen wij voor de eigenaren vooral een gesprekspartner zijn. Bij een goede anamnese en klinisch onderzoek levert ook de achtergrondinformatie vaak waardevolle informatie op voor de arts. De paardeneigenaren dienen zich er terdege van bewust te maken dat een sportpaard veel beter presteert, als deze naast een optimale conditie ook een goed welbevinden heeft. Elk dier zal beter presteren als deze goed in zijn vel zit. Voor de paardenarts is het belangrijk om zoveel mogelijk paarden objectief te beoordelen op veterinaire geschiktheid voor een bepaald gebruiksdoel.

Toppers i Beeld PRESTATIES VAN TWENTSE TOPPERS

Gerco Schröder in topvorm SPRINGEN GERT-JAN BRUGGINK (De Lutte) wist met de 9-jarige ruin Primeval Dejavu derde te worden tijdens de Grote Prijs van Maastricht. Tijdens het internationale springconcours in Salzburg wist de ruiter uit De Lutte met zijn merrie Andrea (v. Marome) twee rubrieken op zijn naam te schrijven. PIA-LUISE AUFRECHT (De Lutte) won in Salzburg de derde prijs in een wedstrijd van 1,45 m. op tijd. JEROEN DUBBELDAM (Weerselo) werd met zijn toppaard Utascha SFN vierde in de Grote Prijs van Maastricht. WILLEM GREVE (Haaksbergen) met Carambole pakte de vijfde prijs in Maastricht. GERCO SCHRÖDER (Tubbergen) weet deze maand uitzonderlijk goed te presteren. Hij werd met Castelino van de Helle 10e in de wereldbekerwedstrijd in Stuttgart. Hij liep in het basisparcours een tijdfout op waardoor hij buiten de barrage viel. Hij was met dit resultaat de beste Nederlander. In Doha was hij met zijn toppaard London zesde in de finalewedstrijd van de Global Champions Tour. Hij was hiermee wederom de beste Nederlander In de Grote Prijs van Stockholm wonnen

Gerco Schröder en Callahan (v. Contendro) een Volkswagen aangezien ze als enigste combinatie foutloos bleven in de barrage. In Parijs mocht de Tubbergenaar met London de derde prijs (€50.000) in ontvangst nemen in de Grand Prix Gucci Een week later werd de combinatie in Genève tijdens de internationale Grote Prijs in het kader van het Rolex Grand Slam vierde. PARADRESSUUR FRANK HOSMAR (Haarle) wint beide selectiewedstrijden (Ammerzoden en Zuidwolde) om de KNHS para dressuur trophy. Zowel met zijn toppaard Alphaville NOP als met zijn andere paard Wallstreet Shuffle weet hij zich, dankzij goede resulaten te selecteren voor de kwalificatiewedstrijd tijdens Jumping Amsterdam.


Indoor marathon Helderse Voerluu

Zaterdag 14 december werd er in Hellendoorn door een 60 tal aanspanningen,die vanuit heel Nederland en zelfs uit Duitsland kwamen,fel gestreden om de snelste tijd neer te zetten tijdens de Indoor Marathon die was georganiseerd door de Helderse Voerluu.

Heeft u interessant of leuk nieuws over ruiters/amazones, komt er een enorme escorte ruiters een erehaag vormen voor een bruidspaar of zijn er opmerkelijke resultaten te melden dan horen wij dit graag. Ook uitslagen van een concours dat in Twente is verreden met tekst en eventueel foto’s plaatsen wij graag! Mail naar info@paardinbeeld.info en wij zorgen voor aandacht in ,,Paard en Beeld”.

DÉ KRANT VOOR PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE

Tijdens deze indoor werd er ook gestreden om het Nederlandse Kampioenschap voor Shetlandpony's in zowel enkelspan, tweespan als lang span. Helaas zijn de prijzen voor dit kampioenschap niet in Twente gebleven. Wel wisten Rob Dijkhuis tweespan pony's en John Postma enkelspan paard , beide lid van de Helderse Voerluu met de hoofdprijzen in hun categorie naar huis te gaan en deed Iris Hutterd het in de hobbyklasse uitstekend. Al met al een zeer geslaagde dag maar wel jammer dat de deelname vanuit Twente dit jaar gering was.

de Essen

Paard in Beeld OPLAGE: 7.000 EXEMPLAREN

DÉ KRANT VOOR PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE

‘PAARD IN BEELD’ WORDT ÉÉN KEER PER MAAND BEZORGD BIJ PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE. Alle paardenliefhebbers in Twente krijgen dit blad 1x per maand GRATIS thuisbezorgd. Verspreiding eveneens via afleverpunten zoals maneges, dierenartsenpraktijken, ruitersportcentra, tijdens concoursen/evenementen etc.

AFHAALPUNTEN PAARD IN BEELD

Albergen: Manege Kemperink, Assinkshoeksweg 2 Erve Vleerboer, Vleerboersweg 28 Almelo: Riel Klumper Ruitersport, Haven Noordzijde 21b Beckum: Lansink Horsefeeder, Haaksbergerstraat 163 Borne: Dierenkliniek De Lavei, Dorsmolen 8 De Lutte: Stal Het Hoefijzer, Bentheimerstraat 29 Den Ham: Lourenshoeve Den Ham, Flierdijk 3 DAP Den Ham, Daarleseweg 35a Ruitersportcentrum De Hazelhorst, Ommerweg 74 Denekamp: DAP Denekamp, Singravenstraat 5 Welkoop Denekamp, Oldenzaalsestraat 40 Borgelink veevoeders, Lattropperstraat 25 Deurningen: Shining Star Stables, Vliegveldstraat 47 Enschede: Divoza Ruitersport, Westerval 20 Stichting Manege Het Roessingh, Slagmanweg 12 Dressuurstal Punte,Welmanweg 24 AOC Enchede, Hengelosestraat 481 Manege ‘t Twentse Veld, Vliegveldweg 225

Walter Ruitersport, Brinkstraat 103 Enter: Manege Leijerweerd, Wierdenseweg 31 Stal Enterbrook, Wolvesweg 2-4 De Lemerij, Goorseweg 36 Geesteren: Horse Friend Geesteren, Hardenbergerweg 131 Boswerger diervoeders, Hardenbergerweg 111 Stal de Boon, Vinckenweg 25 Haaksbergen: Ruitersportcentrum Capriole, Bartelerweg 5 Wielens Diervoeders, Industriestraat 76 Haarle: Stal de Ruuter, Almeloseweg 30 Harbrinkhoek: Markgraven Dierenartsen, Almeloseweg 169 Engelbertink Ruitersport, Patersweg 2 Hengelo: Manege Pentrop, Pentropsdijk 10a Manege het Slangenbeek, Slangenbeekweg 18 Hengevelde: ‘t Ruiterparadijs, Goorsestraat 22B Hertme: Stal de Oale Greeuw, Piepersveldweg 7 Hellendoorn: Equisage Stables (S. v.d. Goes), Ekkelweg 6 Happy Horse Ruitersport, Ommerweg 144 Lattrop: Stal Hofstee, Dorpsstraat 9

Stal de Meyboom, Frensdorferweg 37 Losser: Welkoop Losser, Leusinkweg 1 Markelo: Manege Snorrewind, Borkeldweg 1 Nordhorn: Fam. Hoogvliet, Feldflurweg 86 Oldenzaal: TRC Het Hulsbeek, Oude Almeloseweg 20 Dierenkliniek Oldenzaal-Losser, Hengelosestr. 58 Dierenkliniek Het Hazewinkel, W. Vleertmanstraat 2 Fysio Lanen, Wilhelminastraat 2 Bulthuis Houthandel, Thorbeckestraat 96 Ootmarsum: Welkoop Ootmarsum, Laagsestraat 2 Gerben Engbers zadelmakerij, Westwal 4 Rijssen: Welkoop Rijssen, Holterstraatweg 170 PSC ‘n Langnjan, Biesterij 3 Saasveld: Paardenpension Broen’nberg, Bornsestraat 62a Tubbergen: DAP Tubbergen, Oldenzaalseweg 21 Weerselo: Johannahoeve, Morsweg 2 Sonder veevoeders, Echelpoelweg 12 Dijkers Diervoeders, Bornsestraat 19 Wierden: Kamp Ruitersport, Marktstraat 10

Advertenties: Patricia Tijink - Ansink Telefoon 0541-351869 Redactie: Jacqueline van Barneveld Telefoon 06-51284166 Paard in Beeld verschijnt weer in: • week 3 • week 7 • week 11 • week 15 • week 19 • week 22 • week 26

De uitgever is niet aansprakelijk voor foutief uitgevoerde opdrachten.

Woon je in Twente, hou je van paarden en wil je deze krant ook graag ontvangen? Heb je een adreswijziging of wil je je afmelden? Stuur een mail naar info@paardinbeeld.info Wij sturen dé krant voor paardenliefhebbers in Twente steeds GRATIS op! ’Paard in Beeld’ wordt gedrukt en uitgegeven door:

Drukkerij-Uitgeverij van Barneveld b.v. Industriestraat 10, 7591 BL Denekamp. Postbus 96, 7590 AB Denekamp. Telefoon 0541-351869. Fax 0541-354345. E-mail: info@paardinbeeld.info

ST S TREEK W IIJ JZER

Weekblad

11 september 2013-week 37

Weekblad

STREEKKRANT VOOR WIERDEN, ENTER, AADORP EN WINDMOLENBROEK

Visie

de Essen

Paard in Beeld INFO@PAARDINBEELD.INFO

Pib 4e editie 24 paginas full colour  
Pib 4e editie 24 paginas full colour