Page 8

EMST EN ZUUK Het dorp Emst is nog niet oud. Emst is eigenlijk pas echt ‘dorp’ geworden op het moment dat er in 1866 een kerk werd gebouwd. De oud-burgemeester van Epe, de heer G. W. van der Feltz heeft op 19 maart 1866 de eerste steen gelegd. Ruim zestig jaar later, op maandagochtend 6 januari 1930, werd de kerk door brand verwoest. De kopermolen in Zuuk kent een interessante geschiedenis en is de moeite van het bezoeken waard. De molen speelde eeuwenlang een belangrijke rol voor de regionale economie. Het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse in Zuuk is oorspronkelijk een boerderij uit 1715, maar toont nu het boerenleven op de Veluwe rond 1900. Het dorp Emst biedt verschillende mogelijkheden voor afscheid nemen bij een overlijden. Het dorpseetcafé Van De Schepop van Gerrit en Ineke is voor velen een thuisbasis in Emst. Mochten mensen hier een condoleance willen houden, dan kan dat. Ook voor een broodmaaltijd na een begrafenis of crematie kunt u hier goed terecht. Bij Gerrits eten&drinken staan Arend en Nellie gastvrij voor u klaar, ook als het gaat om afscheid nemen van een dierbare. Zij bieden de mogelijkheid een afscheidsdienst te houden in hun zaal op het eigen dorp. Ook is deze zaal geschikt om een condoleance te houden of een koffietafel te laten verzorgen. Aan de Hoofdweg in Emst is sinds enige tijd Boeketterie De Anemoon gevestigd. Melinda is in staat om vakkundig uw wensen t.a.v. rouwwerk te verzorgen. Persoonlijk, speciaal en toch zo gewoon. Dorpshuis De Hezebrink biedt al jarenlang vele inwoners van Emst de gelegenheid om elkaar te ontmoeten, als het ware op een overdekte brink. Er zijn vele verenigingen ondergebracht en na de volledige verbouwing zullen Jan en Jeanet u nog uitgebreider van dienst kunnen zijn. Ook wanneer u te maken krijgt met het verlies van een dierbare, kunt u in De Hezebrink terecht voor een condoleance, afscheidsdienst of koffietafel. Bij condoleances aan huis is het mogelijk gebruik te maken van de diensten van Vosselman Tent en Cateringverhuur. Berry en Gerwin zijn u graag van dienst.

De Rouwkoets In 1916 is door de Hervormde Gemeente in Epe een lijkkoets aangeschaft. De laatste keer dat deze lijkkoets dienst deed was in 1962. Daarna is deze lijkkoets vergeten, totdat hij in 1990 werd gestald in de wagenschuur van museumboerderij Hagendoorns Plaatse in Zuuk. Jan Pannekoek uit Emst kocht in 1994 deze lijkkoets en restaureerde hem. In navolging van zijn vader verzorgt Jan sinds 1996 het vervoer van een overledene met deze lijkkoets. De koets wordt getrokken door twee zwarte Friese paarden. Op zaterdag 10 september is de koets te bewonderen. De koets staat voor uitvaartcentrum ‘de Stilte’ geparkeerd. Bij een voormalig koetshuis hoort toch ook een koets! Pelgröm Uitvaarten maakte al diverse keren gebruik van deze koets.

De Loopkoets Er is nog een bijzondere manier om als familie de rouwstoet te begeleiden. Namelijk met een loopkoets. Het heet niet voor niets een ‘rouwstoet’. De familie en de nabestaanden dragen de rouw naar de laatste plaats van afscheid. Ook kunnen kinderen mee lopen door de extra lage geleide-beugel. Zo kunt u samen met al uw dierbaren dichtbij de overledene blijven. Vanuit huis of uitvaartcentrum kan met de loopkoets de weg gegaan worden naar de plaats van de afscheidsbijeenkomst en naar de begraafplaats.

APELDOORN, BEEMTE-BROEKLAND EN WENUM-WIESEL Apeldoorn is met Deventer en Zutphen een van de hoofdplaatsen in een samenwerkingsregio van gemeenten en de provincies Gelderland en Overijssel die bekend staat als de Stedendriehoek. Apeldoorn staat tegenwoordig bekend om zijn stadsparken en zijn ‘groene karakter’. Aan de rand van Apeldoorn ligt paleis Het Loo. Een voormalig koninklijk paleis en thans nationaal museum. Bij het paleis hoort ook het paleispark, dat net als de Koninklijke Houtvesterij onderdeel is van kroondomein Het Loo. Er zijn veel legenden die betrekking hebben op Het Loo. Het meest bijzondere verhaal is dat er geheime tunnels van Het Loo in Apeldoorn naar kasteel De Cannenburch in Vaassen zouden lopen. Voor Apeldoorn en omgeving wordt vaak gebruik gemaakt van begraafplaats en crematorium Heidehof in Ugchelen. Begraafplaats Heidehof beschikt over een bijzonder bezoekerspaviljoen, een plek voor rouw en bezinning. Pelgröm Uitvaarten maakt regelmatig gebruik van de faciliteiten van Heidehof en ook zijn Wim en Hilda regelmatig betrokken bij kerkelijke uitvaarten in Apeldoorn. Elk jaar is er een groot feest in Beemte-Broekland dat bekend staat als het Oranjefeest. Dit vindt altijd plaats in het tweede weekend van augustus. Afvoersloten en kanalen maken van Beemte-Broekland een waterrijk gebied. Het Wolvenbos staat bekend om zijn vogelbroedgebied. Er kan gebruik gemaakt worden van de Wilhelminakerk en de bijgebouwen van de kerk voor afscheidsdiensten en condoleances, ook als u niet bij de kerk betrokken bent. In de afgelopen jaren is er met medewerking van veel vrijwilligers voor veel faciliteiten in deze accommodatie gezorgd. In het tweelingbuurtschap Wenum-Wiesel treffen

we in Wenum de bekende eeuwenoude watermolen aan en de windkorenmolen van de familie Vorderman. In Wiesel woonden vroeger de werknemers van het nabijgelegen paleis Het Loo. In dit gebied liggen de Wieselse en de Greutelse sprengen van de Wenumse Beek. Wiesel kreeg in 2001 van de rijksoverheid de kwalificatie van beschermd dorpsgezicht. Restaurant Gewoon Gastvrij, voormalig le Triangle ligt centraal in de buurtschappen Wenum-Wiesel. Er is goede dienstverlening bij condoleances voorafgaand aan een uitvaart en koffietafels nadien. Met de broodjes, de cake en andere lekkernijen van Bakkerij Breden bent u verzekerd van goede kwaliteit. Regelmatig verzorgden zij broodmaaltijden in kleine kring in ons uitvaartcentrum en bij families thuis. Bij Tuincentrum Brinkman kunt u goed terecht voor o.a. planten en struikjes voor op de begraafplaats. U wordt allervriendelijkst geholpen en zonodig geadviseerd. Trainigsbureau Effect is zaterdagmiddag 10 september aanwezig op onze informatiemarkt in de tuin van ons uitvaartcentrum. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen, jongeren en hun ouders. Maar ook voor professionals t.a.v. opgroeien en opvoeden. Deze vrouwen verrichten mooi werk en geven steun bij hobbels en gaten op het levenspad. Als de dood jong op je pad komt, is het belangrijk dat er mensen zijn die je dan kunnen steunen en op kunnen vangen om koers in je leven te blijven houden. Hilda heeft zelf ook jarenlang in de jeugdhulpverlening gewerkt. In het speciaal onderwijs en in verschillende kindertehuizen.

Pelgrom uitvaart jubileumkrant lr