Page 4

NIJBROEK Nijbroek is een dorp tussen Veluwe en IJssel in de gemeente Voorst. Het natte broekgebied werd ontgonnen volgens het verkavelingspatroon van een veenontginning. Nijbroek werd een polder door het aanleggen van de Bekendijk, de Veluwsedijk, de Kadijk, de Zeedijk en de Vloeddijk.

Wim en Hilda verzorgden reeds enkele begrafenissen voor inwoners van Nijbroek. Voor grafmonumenten hebben families goede ervaringen met de firma Elbertsen uit Nijbroek. (Zie advertentie op pagina 2.) Wilbert en Wendy geven prettig advies en staan bekend om de goede dienstverlening.

Pelgröm Uitvaarten heeft goede contacten met dorpshuis ‘de Arend’, waar Erik en vele vrijwilligers zorg dragen voor een passend afscheid, voor grote en kleine koffietafels en condoleances in een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Ook Jannie en Teun zijn bijzonder bereidwillig en zorgzaam om een passend afscheid in de kerk te verzorgen. De eeuwenoude kerk van Nijbroek wordt gebruikt door de Protestantse gemeente in het dorp. De gemeente is niet zo groot, maar wel actief. Door de jaren heen probeert de gemeente steun te zijn voor een brede groep van mensen. De monumentale kerk bezit een Knipscheerorgel. Dit orgel dateert uit 1860 en is een rijksmonument. De kerk wordt regelmatig verhuurd voor concerten, trouw- en rouwdiensten.

EPE Voor het begin van de christelijke jaartelling was het gebied van de huidige gemeente Epe bewoond. Er zijn vele prehistorische vondsten en aanwezige grafheuvels uit de nieuwe steentijd (4000- 1700 voor Christus). Het dorp Epe kent vele rijks- en gemeentelijke monumenten en is door zijn ligging een aantrekkelijke plaats voor toeristen. Vooral het prachtige natuurgebied De Renderklippen, dat bestaat uit met heide begroeide stuwwallen, is een aanrader voor wandelaar of fietser. Het beeld van Greet Grottendieck, het meisje met de fiets is een vertrouwd beeld voor thuiskomen in Epe. De grote kerk is een bekend dorpsaanzicht voor alle inwoners van Epe en voor de gasten die Epe ontvangt. Restaurant de Middenstip ligt centraal in Epe. Met Erik en Anita is uitgebreid naar mogelijkheden gekeken voor afscheid nemen van Epenaren in hun eigen dorp. De Middenstip biedt veel mogelijkheden in een ongedwongen sfeer. Voor (grote) con-

doleances, voor een afscheidsdienst in één van de zalen en voor samenzijn na afloop van de uitvaart. Het uitvaartcentrum van Yarden ligt ook nabij het centrum van Epe. Ook met de medewerkers van Yarden in Epe hebben wij goede contacten. Wij kunnen voor u goede afspraken voor opbaren, condoleances en afscheidsdiensten maken. Op pag 10 staat uitgebreider beschreven wat de vrijwilligers van hospice Casa Vera in Epe voor u kunnen betekenen. Bij verschillende uitvaarten hebben wij gebruik kunnen maken van de diensten van de Eper Taxi Centrale. Wij maakten o.a. gebruik van een rolstoeltaxi, waarbij de mensen met veel respect werden begeleid. Het Bloemparadijs in Epe heeft verschillende malen een gelegenheidsbloemstuk verzorgd. Vooral de mooi opgemaakte bloemstukken met rozen en hortensia’s maakten veel indruk en waren troostrijk.

OENE Het dorp Oene heeft ooit meer dan twintig klompenmakers gekend en stond daarom bekend als 'klompendorp'. Een nog steeds jaarlijks terugkerend evenement is het Oener Koefeest, dat in oktober wordt georganiseerd. Sinds oktober 2015 heeft Oene een Cultuur Historisch Museum. Aanleiding voor dit initiatief was de expositie in het Kulturhus rondom 70 jaar bevrijding. De kerk in het midden van het dorp geeft een gevoel van verbondenheid. Het dorp Oene is diep

getroffen door de MKZ-crisis. In gesprekken met families bij een overlijden, komt vaak naar voren dat het grote verlies van al die gezonde dieren, zeer ingrijpend is geweest. Café Restaurant Dorpszicht van Steven en Antoinet in Oene biedt goede mogelijkheden voor een kleine afscheidsdienst, condoleances en koffietafels. Steven heeft aan een half woord genoeg om aan uw wensen te voldoen.

VEESSEN Veessen is een klein dorp aan de rivier de IJssel en maakt samen met de dorpen Vorchten, Wapenveld en Hoorn deel uit van de gemeente Heerde. In de Middeleeuwen, of nog eerder, kende het dorpje Veessen een veerdienst met

de overzijde van de rivier de IJssel. Atelier ‘de bloempot’ van Dirry Bloem verzorgt handgemaakte beelden en gebruiksvoorwerpen van keramiek. Zij zal enkele beelden exposeren op 10 en 11 september.

ZWOLLE De hoofdstad van de provincie Overijssel is de moeite van het bezoeken waard. Een stad waar volgens internetbronnen het leven samen beter wordt en het leven wordt gevierd. De Zwollenaren worden ook wel Blauwvingers genoemd, een bijnaam die ze te danken hebben aan de Kampenaren. In een ver verleden zouden de Zwollenaren de stad Kampen een veel te hoog bedrag in rekening hebben gebracht voor een carillon. Bovendien zou het carillon volgens de Kampenaren beledigende liedjes klingelen. Om wraak te nemen zouden ze de koopsom in stuivers hebben uitbetaald, zodat de Zwollenaren dagenlang hun vingers blauw moesten tellen.

Een bekende locatie voor uitvaarten in en rondom Zwolle is begraafplaats en crematorium Kranenburg. Goed te bereiken voor Vaassen, Epe en omliggende plaatsen. De oprijlaan naar het crematorium geeft natuurlijke rust aan de naasten van de overledene. Even weg van de wereld. Bewust stilstaan bij een afscheid. De medewerkers zijn gastvrij en creëren een warme sfeer. Er is veel mogelijk op audio-visueel gebied. Hospice Zwolle aan de Wipstrikkerallee en Hospice `Lotus`van Zorgcentrum Het Zand biedt palliatieve zorg. Ook bij de Zonnehuis Groep en bij Woonzorgcomplex Ijsselheem is een hospice aanwezig.

Pelgrom uitvaart jubileumkrant lr