Page 1

Paard in Beeld DÉ KRANT VOOR PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE

2e JAARGANG NR. 5 - WEEK 3 - 2014

‘PAARD IN BEELD’ WORDT ÉÉN KEER PER MAAND BEZORGD BIJ PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE. Alle paardenliefhebbers in Twente krijgen dit blad 1x per maand GRATIS thuisbezorgd. Verspreiding eveneens via afleverpunten zoals maneges, dierenartsenpraktijken, ruitersportcentra, tijdens concoursen/evenementen etc.

Op zoek naar een goed Dan naar

ruiterkamp?

Erve Meenderinkboer

In alle schoolvakanties. Kamers met D/WC. Veel buitenrijden en een gevarieerd programma. Jij wilt toch ook gewoon een leuke week? Ook weekenden voor volwassenen, verhuurvakantiewoningen of zomaar een lekkere buitenrit. Het ideale plekje voor een uitje met uw vereniging of familie, ook zelfverzorging mogelijk. Vraag vrijblijvend een prijsopgaaf of kom langs Telefoon 0547 - 361495

www.ervemeenderinkboer.nl

,,Paard in Beeld” DÉ KRANT VOOR PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE

Paard in Beeld verschijnt weer in: • week 7, 11, 15, 19, 22 en 26 LIKE ONS OP FACEBOOK! www.facebook.com/ drukkerijvanbarneveld en blijf ook op de hoogte van het laatste nieuws van ‘Paard in Beeld’

Demonstratie boomstamslepen bij Ruitersportcentrum Capriole Haaksbergen Menclub Achter D’n Knuppel uit Haaksbergen organiseerde dinsdagavond 7 januari een demonstratie boomstamslepen bij Ruitersportcentrum Capriole. Deze demonstratie werd gegeven door boomstamsleep specialisten Gerard Korten van Stal Mercado uit Silvolde met een span mini shetlanders (van slechts 86 en 83 cm.) en Bennie Peek met een Nederlands trekpaard. Verschillende wedstrijdonderdelen werden voorgedaan en uitgebreid toegelicht. Alle wedstrijdonderdelen kan men ook in de praktijk (het bos) tegen komen. O.a. vaardigheden als boomstamslepen, duwen, stapelen en op de wagen trekken kwamen aan

Hippostar Polo..................................................25 kg € 8,50 Hippostar Polo........................................10 x 25 kg € 82,50 Hippostar Sport ...............................................25 kg € 10,75 Hippostar Sport .....................................10 x 25 kg € 105,00 Havens Basic­Sport......................................25 kg € 11,25 Havens Basic­Sport............................10 x 25 kg € 110,00 Pavo Basic + 20 kg .............. € 8,50 Henry Dijkers Pavo Basic + 10 x 20 kg.....€ 82,50 Diervoeders Bornsestraat 19 Cavalor Tradition 25 kg € 11,50 7595 LH Weerselo Tel. 0541-661 348 Vlas Baal 21 kg .............................€ 3,99 www.dijkersdiervoeders.nl Houtvezel Wit Baal 22 kg.€ 7,95 www.info@dijkersdiervoeders.nl OOK SCHERPE PRIJZEN VOOR AL UW RUITERSPORTARTIKELEN!

bod. Ook onder het geluid van ronkende moterkettingzagen bleven de viervoeters rustig waarna ze geconcentreerd aan het werk gingen. Na afloop werd er nog gezellig nagepraat en een drankje gedronken in de kantine.

De specialist in paardenartikelen Onze nieuwe collectie winterdekens is binnen!

Manderbrink 17, 7544 WT Enschede Tel. 06 - 55391840 info@bahaishorse.com

www.bahaishorse.nl


Kringkampioenschappen springen pony’s kring Twente

Job Rothstegge kringkampioen cat. C-M.

Marijn Lienesch reserve kampioen cat. C-M.

In het eerste weekend van de kringkampioenschappen kring Twente was het zondag 5 januari de beurt aan de pony springcombinaties. De kringkampioene cat. C klasse Z Rianne Dijkers met Berkhof's Fly High in actie

Stijn Roelink uit Lattrop wist als enigste combinatie ook foutloos te blijven in de barrage en dat leverde hem het kringkampioenschap cat. D klasse M op.

In de cat. C klasse M wisten twee combinaties een mooie, foutloze eerste manche te rijden t.w. Marijn Lienesch en Job Rothstegge. De tweede manche, waarin Marijn en Job het tegen elkaar opnamen, nam echter een vreemde wending want beide combinaties moesten met 2 weigeringen het parcours vroegtijdig verlaten. Uiteindelijk werd Job

Rothstegge als kringkampioen en Marijn Lienesch als reservekampioen gehuldigd. In de cat. C klasse Z was Rianne Dijkers met Berkhof's Fly High de enigste combinatie maar desondanks reed de combinatie een zeer goede wedstrijd met twee foutloze parcoursen en werd ze terecht kringkampioene.

Bas Haarshuis met Jacodi's Brassy's Breeze werd reservekampioen D-M.

Wout Wigger werd met zijn pony Casper derde in de cat. D klasse M.

Ivo Busscher met Oratio resrevekampioen D-Z.

Bodil Schuttenbeld werd derde in de cat. D-Z.

Femke Hesselink met Manjo kringkampioene cat. D klasse Z. In de cat. DE klasse M gingen twee combinaties met elkaar de strijd aan in de barrage. Stijn Roelink met Cross Road reed een foutloze barragerit, terwijl Bas Haarhuis een springfout maakte en genoegen moest nemen met het reservekampioenschap. Derde in deze rubriek werd Wout Wigger uit Denekamp terwijl Elike Morsink uit De Lutte de vierde prijs mee naar huis nam. Beide combinaties noteerden 1 springfout in de tweede manche.

Femke Hesselink won met haar pony Manjo het kringkampioenschap in de cat. DE klasse Z. Ruim 2 seconden sneller dan de nummer twee en dus ging het kringkampioenschap verdiend mee naar Lattrop. De clubgenoten Ivo Busscher en Bodil Schuttenbeld bleven het dichtst bij en werden resp. 2e en 3e. Het kringkampioenschap in de klasse ZZ was voor Aileen Menneken met Kellogs van PC de Vijf Marken.

Aileen Menneken werd gehuldigd als kringkampioene cat. D klasse ZZ.


De Twentse Zadelmakerij Verkoop en reparaties

Mariska van den Hoogen

MSFC Zadelpasser Tweede Blokweg 15 7681 GP Vroomshoop Tel. 06-21831445

www.detwentsezadelmakerij.nl

Vai Bruntink wint met Chardonnay de Subli Cup ďŹ nale Op 28 december jl. werd de strijd om het KNHS Subli Kampioenschap voor jonge dressuurpaarden beslist in uiterst spannende ďŹ nale. Sinds 2010 staat deze wedstrijd voor vier-, vijf- en zesjarige dressuurpaarden op het programma met als doel talentontwikkeling van jonge paarden. In de eerste proef van de ďŹ nale voor zes-jarige paarden gingen 13 zeer getalenteerde dressuurpaarden de strijd met elkaar aan. Vai Bruntink van Stal Laarakkers uit Haarle reed met Chardonnay een zeer goede proef die door de jury’s beoordeeld werd met 83.8%. Goed voor een 2e plaats. Linda Verwaal uit Enschede reed in deze rubriek met haar paard Rocky Lvd naar een eindpercentage van 73,60% en eindigde hiermee op de 8e plaats. Later op de dag volgde het tweede onderdeel waaraan alleen de beste vijf combinaties aan mochten deelnemen. De combinatie Vai Bruntink en Chardonnay reed wederom een goede proef en kreeg zeer positief commentaar. Chardonnay (v. Winningmood) scoorde meerdere negens (o.a. een 9 voor de aanleg als dressuurpaard). De jury roemde de zesjarige om zijn gemak in de oefeningen, zijn kwaliteitsvolle gangen en de graad van africhting. Met een eindscore van 83,80% wist de combinatie de ďŹ nale van de zesjarigen te winnen. Naast deze prachtige overwinning wist Vai Bruntink eerder die dag ook al een mooie prestatie neer te zetten met de vierjarge Ebony (v. Painted Black) waarmee ze in de ďŹ nale van de KNHS Subli Cup voor 4-jarigen de derde prijs opeiste.

magazijn Hagenweg

Leverancier Ambt-Deldenvan: t -JO04UBSWMBT

t #FENBYIPVUWF[FM t .BTUFS)PSTFCSPY t Redcell t ,PPM[BBETUSP t 5BSXFTUSP t (FSTUFTUSP t Hooi

Zwaga Handelsonderneming %JFQFOIFJNTFXFHt-8(PPS .BHB[JKO)BHFOXFHt41"NCU%FMEFO

  JOGP![XBHBCJ[ XXX[XBHBCJ[

Longeerclinic in Ambt Delden Maandag 30 december jl. organiseerde De Koets’n Keerls samen met Ponyclub Deldenerbroek een longeerclinic onder leiding van Lammert Haanstra in paardensportcentrum De Hoffmeijer. De hele avond stond in het teken van een paard goed “over de rug� laten lopen met behulp van een longe. Aan de longe continu contact houden met het paard en op het juiste tempo zorgde ervoor dat de gelongeerde paarden in balans liepen. Drie verschillende type paarden werden gelongeerd afgewisseld met een duidelijke theoretische uitleg over de juiste houding van het paard. Ruim 200 paardensportliefhebbers bezochten deze avond, waarvan de toegang gratis was.

Kwaliteit is betaalbaar... Ruiterslot is gespecialiseerd in sportprijzen en ruitersportartikelen. Wij zijn specialist in het aanmeten van uw nieuwe zadel. Tevens hebben wij een ruime voorraad tweedehands zadels die wij graag komen passen op uw paard of pony.

Maak gebruik van onze zadelpasservice! Wij zijn dagelijks geopend van 15.00 tot 20.00 uur of op telefonische afspraak.

Breesegge 9 | 7627 LA | Bornerbroek | 06 55802385 | info@ruiterslot.nl


Helderse Dressuurdagen succesvol verlopen Frank Hosmar wint finale, Ashley Langevoort derde

Frank Hosmar wist niet alleen de finale op zijn naam te schrijven maar was tevens de beste combinatie van de organiserende rijvereniging de Hertruiters waarvoor hij een mooie bokaal en een bloemetje in ontvangst mocht nemen. Van zaterdag 21 t/m vrijdag 17 december werd er (m.u.v de kerstdagen) iedere dag dressuur gereden tijdens de Helderse dressuurdagen in Hellendoorn. In een prachtig versierde manege ‘t Oale Spoor gingen dressuurruiters en amazones uit Twente en omgeving met elkaar de strijd aan om een startplek te bemachtigen voor de finale. Vrijdagavond 27 december was het slotstuk van een prachtige week dressuursport die werd afgesloten met een overwinning voor Frank Hosmar, lid van de organiserende rijvereniging de Hertruiters.

Ashley Langevoort, mocht nadat ze eind november de finale Twente cup dressuur op haar naam schreef, dit keer de derde prijs in ontvangst nemen. In de finale van 16 combinaties werd sterk gereden en was er veel publieke belangstelling. Voordat de prijzen bekend werden gemaakt werd er een voltige-show gegeven waarna de uiteindelijke einduitslag bekend werd gemaakt. In de spannende finale verscheen Hosmar als laatste starter in de ring. Ondanks een communicatiefoutje in het begin van de proef herstelde de ruiter uit Haarle zich uitstekend en leek geen moment uit zijn doen. Uitertst geconcentreed reed hij zijn toppaard Alphaville NOP naar mooie scores van 220 en 236 punten (klasse Z2). Ashley Langevoort bewees met de getalenteerde 5-jarige merrie Darkline (v. Hotline) in uitsteken-

de vorm te zijn. Eind november wist de combinatie uit Rijssen nog de finale van de Twente Cup dressuur op haar naam schrijven. Tijdens de Helderse dressuurdagen won ze eerder die week al een eerste en tweede prijs (klasse L1). Tijdens de finale van de Helderse dressuurdagen reed de combinatie zich naar de derde plaats. Jeannet Koehorst, die onlangs de derde prijs in de finale Twentse Dressuurcompetitie won, moest dit keer genoegen nemen met plaats 7. De amazone, lid van de Twentsche JV, reed 63,85% bij elkaar en liet daarmee Monique Nijenkamp uit Hellendoorn net achter zich (63,33%). Amazone Melanie Splitzers volgde met 62,83% op een tiende plaats.

Uitslag finale:

Monique Nijenkamp van LR de Hertruiters in actie tijdens de finale waarin ze uiteindelijk 8e werd.

In willekeurige volgorde staan de nummer 6 t/m 16 te wachten op hun uitslag waaronder ook de Twentse amazones Jeannet Koehorst, Monique Nijenkamp, Melanie Splitzers, Lieke Schutten en Corina Pleij.

1. Frank Hosmar, Alphaville, Z2, LR Hertruiters, 67,06%, 3. Ashley Langevoort, Darkline, L1, LR Oosterhoffruiters, 65,83%, 7. Jeannet Koehorst, Emily, L2, Twentsche JV, 63,85%, 8. Monique Nijenkamp, Boulahrita, M2, LR Hertruiters, 63,33%, 10. Melanie Splitzers, El Toro, L2, LR de Hazelhorstruiters, 62,83%, 11. Lieke Schutten, Dalentine, M1, LR de Hertruiters, 62,83%, 13. Corina Pleij, Delila, L1, RV de Eschruiters, 62,5%,

Lieke Schutten reed Dalentine (v. Tolan R) naar een 11e plaats in de finale van de Helderse dressuurdagen.


FOTO’S NABESTELLEN? Bent u op de foto gezet door onze fotograaf of bent u op zoek naar een foto van uw zoon/dochter? KIJK OP WWW.DRUKKERIJVANBARNEVELD.NL

Paardentip Wij ontvingen van Gabriëlle Wenneger-Steerenberg uit Tubbergen onderstaande tip, die in dit seizoen actueel is. Doe er je voordeel mee! Mijn ervaring is dat als mijn paard weer mok krijgt, ik hier een droogzetter van de koeien op smeer en in wrijf. In een hele korte tijd (ongeveer 3 dagen) droogt de al mok op en kun je de korstjes, die los gaan zitten, er voorzichtig afhalen. Zorg wel dat je paard in een minder natte wei loopt, anders komt de mok uiteraard weer terug.

Resultaten Paltheruiters kringkampioenschappen springen paarden in Heeten

In- en verkoop van alle soorten

2e hands dakpannen

A. Oude Nijeweme Hoederkampweg 3 7588 PT Beuningen (O) - Tel. 0541-351183 of 06-55794191

Voor het wassen en repareren van uw paardendekens gehaald en gebracht aan huis: www.horse-express.nl

RV de Paltheruiters uit Haarle is de enige Twentse vereniging die valt binnen de kring Salland. Tijdens het kringkampioenschap springen voor paarden in Heeten op zondag 5 januari verschenen ook enkele leden van de Paltheruiters aan de start. In de klasse B reed Marlijn Hegeman met haar paard Coco Rikx een goede wedstrijd en werd uiteindelijk derde in het eindklassement. Clubgenote Renske Geertman eindigde op een gedeelde vijfde plek en wist zich ook hiermee ook te kwalificeren voor de regionale kampioenschappen. In de klasse L reed Renske een foutloos basisparcours met haar andere paard Can Fly. In de barrage noteerde de combinatie een springfout. In het eindklassement werd de combinatie tweede en werd ze dus gehuldigd als reservekampioene klasse L.

Ook voor een compleet assortiment sportprijzen www.sportprijzendenekamp.nl Schiphorstdijk 27, 7591 PS Denekamp Tel. 06-14108946 info@horse-express.nl

Paard met rugproblemen?

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling ervan! Paard in Beeld verschijnt weer in: • week 7, 11, 15, 19, 22 en 26

DÉ KRANT VOOR PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE

Voor een soepele beweging van uw paard is een ge­ zonde rug het uitgangspunt. Onze dierenartsen zijn opgeleid om rugproblemen te herkennen, te onder­ zoeken en te behandelen. Zien wij een ‘hotspot’ in de thermografie van de rug dan is dit vaak ten ge­ volge van een ‘Kissing spine ‘of een wervelblokkade. De aanpak van rugproblemen is een ‘combinatiethe­ rapie’, alleen rust, of fysio, of pijnstillers helpt onvol­ doende, blijkt uit onderzoek. Uw paard is het meest gebaat bij een combinatie van behandelingen die kan bestaan uit manuele therapie, acupunctuur, neu­ raal / meso therapie en shockwave. De combinatie wordt samengesteld naar de behoefte van het paard en de wensen van de ruiter. Goede diagnosestelling is dan ook de basis. Lees op onze site meer over onze multi­aanpak bij rugproblemen en breng uw paard weer in balans. www.hethazewinkel.nl

STAP 1 Diagnose Klinisch onderzoek Thermografie Röntgen

STAP 2 Behandeling Meso /neuraal therapie Manuele therapie Acupunctuur Shockwave

Randy de Greef Erkende paardenarts en manuele therapie Linda van Veen Dierenarts acupuncturist

Maak een afspraak voor een thermografie. Tel 0514­512444

#

Neem deze bon mee en krijg t/m 28 februari 2014 een thermografisch onderzoek van de rug voor slechts 25 euro* * exclusief consult €26.50

Willem Vleertmanstraat 2,7575 EC Oldenzaal


Sfeervolle kerst-indoor menwedstrijd in Lonneker druk bezocht

Het was een spannende strijd tussen Judith Scheuten en Rens Egbrink waarbij uiteindelijk Rens derde werd.

Mede dankzij een zeer snelle foutloze tweede omloop wist Wim ter Hedde de rubriek 1-span paard overtuigend te winnen.

Menclub het Twentsche Veld uit Lonneker organiseerde op 2e kerstdag de kerst-indoor menwedstrijd, waar vele menners gehoor aan gaven en met elkaar de strijd aan gingen. De nieuwe bodem, mooi aangekleed parcours en de gezellige ambiance zorgden voor een tevreden stemming onder zowel menners als bezoekers.

Ondanks 1 foutje in de tweede omloop wist Monique Rijborsch uit Denekamp de snelste tijd neer te zetten en haar concurrentie achter zich te laten.

Judith Scheuten werd tweede in de rubiek 1-span paard.

De jeugdige Eline Mentink stuurde haar 2-span pony’s al knap rond.

Zo’n 40 menners verschenen onder gezellige kerstmuziek in het mooi aangekleede parcours, gebouwd door parcoursbouwer Daan van Dijk uit Rossum. In de rubriek enkelspan pony werd er een spannende strijd geleverd tussen de nummers 1 en 2 in het klassement. Uiteindelijk ging Monique Rijborsch uit Denekamp met de eerste prijs huiswaarts. De menster reed na een goede eerste omloop een nog snellere tweede ronde wat haar foutje in deze ronde compenseerde en uiteindelijk Lars Athmer uit De Lutte naar de tweede plaats verwees. In de rubriek 2-span pony’s was er geen twijfel over mogelijk. Anja Braakman ging overtuigend met de winst naar huis. Marijke Hammink van stal Knollentuin uit Bornerbroek reed in de rubriek vierspan pony’s (ondanks één afgereden balletje) veruit de snelste tijd. Eric Mulder werd uiteindelijk tweede. Wim ter Hedde werd de overtuigende winnaar in de rubriek enkelspan paard. Tussen de nummer 2 en 3 was het in deze rubriek spannend. Ondanks 15 strafseconden door 3 gemaakte fouten (in 2 omlopen) was Judith Scheuten met haar tinker net iets sneller dan Rens Egbrink waardoor de menster uit Weerselo met de tweede prijs naar huis ging. Rens Egberink wist naast de derde prijs in de rubriek 1-span paard de eerste prijs bij de 2-span paarden op te eisen. Pascal Meijerink kwam het dichtst in de buurt en eiste de tweede prijs op. Dennis Peters (o.a. organisator) wist zijn thuiswedstrijd met zijn 4-span paarden winnend af te sluiten. De uitslagen: Enkelspan pony: 1. Monique Rijborsch, 2. Lars Athmer Tweespan pony’s: 1. Anja Braakman Vierspan pony’s: 1. Marijke Hammink, 2. Eric Mulder Enkelspan paard: 1. Wim ter Hedde, 2. Judith Scheuten, 3. Rens Egbrink, 4. Jelmer Reizevoort, 5. Hans Ouwersloot Tweespan paard: 1. Rens Egbrink, 2. Pascal Meijerink Vierspan paard: 1. Dennis Peters, 2. Herman ter Harmsel

Maud Twente in actie met haar enkelspan pony die 2 keurige foutloze rondes noteerde.

Anja Braakman wist de rubriek 2-span pony’s op haar naam te schrijven.

Concentratie bij Jelmer Reizevoort, die uiteindelijk met de vierde prijs in de rubriek 1-span paard weer huiswaarts ging.

Lars Athmer zat Monique Rijborsch in de rubriek 1-span pony op de hielen maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de 2e prijs.

Met klingelende kerstbelletjes ging de prachtig versierde combinatie van Carolina Habermehl door het parcours.

Nienke Veerenhuis uit Vriezenveen verscheen voor het eerst aan de start met haar 2-span pony’s.


TE KOOP:

VLASBALEN 24 stuks: € 3,95 per baal, zelf afhalen 48 stuks: bezorgen in de regio: € 5,00 per baal Interesse? Bel ons!

Dierenspeciaalzaak te Morsche Nijverdalsestraat 50A, 7642 AE Wierden.Telefoon 0546 - 571521 Zie ook www.dierenspeciaalzaakwierden.nl

Paardenbrok basis 25 kilo € 8,95

DÉ KRANT VOOR PAARDENLIEFHEBBERS IN TWENTE

PAARD IN BEELD

LIKE ONS OP FACEBOOK! www.facebook.com/ drukkerijvanbarneveld en blijf ook op de hoogte van het laatste nieuws van ‘Paard in Beeld’

Data regiokampioenschappen Overijssel Middels kringkampioenschappen kunnen combinaties zich selecteren voor de regionale kampioenschappen Overijssel. Reservecombinaties kunnen/zullen tot 48 uur (2 dagen) voor aanvang van de rubriek worden opgeroepen. Voor de klasse ZZ-licht dressuur en Z en ZZ springen (zowel paarden als pony’s) geldt een vrije inschrijving. De data voor de regionale kampioenschappen Overijssel zijn: Paarden dressuur: Vrijdag 31 januari Mariënheem (klasse Z1 t/m ZZ-licht) Zaterdag 1 februari Hardenberg (klasse L1 t/m M2) Zaterdag 15 februari Hardenberg (klasse B) Pony’s dressuur: Vrijdag 31 januari Mariënheem (klasse Z1 en Z2) Vrijdag 7 februari Hardenberg (cat. DE klasse M1/M2) Zaterdag 8 februari Hardenberg (cat. ABC klasse L1 t/m M2 en cat. DE klasse L1/L2) Zaterdag 15 februari Hardenberg (klasse B) Paarden springen: Vrijdag 7 februari Balkbrug (klasse Z/ZZ) Zaterdag 8 februari Balkbrug (klasse B t/m M) Pony’s springen: Vrijdag 31 januari Balkbrug (klasse B) Zaterdag 1 februari Balkbrug (klasse L t/m ZZ) Zie voor de actuele dagindeling: www.paardensportoverijssel.nl

Toppaarden Andrea en Utascha SFN verkocht

Aanbieding: • Höveler pferdemix 17,5 kilo nu . € 8,50 10 zakken... € 82,50 • Fuite Acon Structo zak 25 kilo......€ 9,20 10 zakken... € 87,50 • 1ste soort houtvezel (22kg) nu.......€ 7,95 Leverancier van: Cavalor, Fuite, PAVO, Hypostar, EquiFist, Höveler, Garvo, Viandog. Ook voor: houtvezel, zaagsel en vlas, dekens en supplementen

Manege Twents Ruitercentrum 'Het Hulsbeek' Oude Almeloseweg 20 7576 PE OLDENZAAL tel. 0541­512440 E­mail: manege.trc@xs4all.nl Website: www.twentsruitercentrum.nl

Maarten Kamphuis In- en verkoop van alle soorten paarden en pony’s Lomanskampweg 5 | 7636 PH Agelo | Nederland T/F +31 (0)541 661 301 | M +31 (0)6 294 878 15 info@maartenkamphuis.nl | www.maartenkamphuis.nl

De twentse springruiters Gert-Jan Bruggink (De Lutte) en Jeroen Dubbeldam (Weerselo) zagen afgelopen maand hun toppaard vertrekken richting buitenland. Gert-Jan Bruggink heeft afscheid genomen van de 12-jarige topmerrie Andrea (Marome MW x Voltaire) die naar Saoedi-Arabië verhuisde. Vele successen gingen vooraf, o.a. het Championat van Frankfurt en Bremen. In 2013 was de combinatie nog de winnaar in de Grote Prijs van Oldenburg. Het eigen fokproduct Andrea, die bekend staat om haar snelheid, wordt nu gereden door de ruiter Abdullah al Sharbatly. Gert Jan Bruggink rijdt momenteel o.a. de volle broer van Andrea, genaamd Vampire. Het springpaarden fonds Nederland heeft de, inmiddels 13-jarige topmerrie Utascha SFN verkocht naar Qatar. Utascha nam voor Nederland deel aan o.a. het EK in 2011 en 2013 en de wereldkampioenschappen in 2010. Daarnaast was de talentvolle merrie meerdere keren zeer waardevol voor het Nederlandse team. Utascha SFN reed eerst onder Eric van der Vleuten maar kwam later onder het zadel van de topper Jeroen Dubbeldam, die meerdere mooie successen met de merrie boekte.

THUIS IN ALLE PAARDENVOEDERS. O.A. HIPPOSTAR, BESTERLY EN SUBLI. HET ADRES VOOR AL UW PAARDENSUPPLEMENTEN EN VERZORGINGSPRODUCTEN. NIEUW IN ONZE COLLECTIE: PONY­, PAARDENARTIKELEN ZOALS WINTER­, REGENDEKENS, DEKJES EN PEESBESCHERMERS. THUIS IN VELE SOORTEN STROOISELS. O.A. STOFVRIJE HOUTVEZELS, ZAAGSELS, VLASSTRO EN GEMALEN KOOLZAADSTRO THUIS IN EEN RUIM ASSORTIMENT VOOR: RUNDVEE­, VARKENS­, EN PLUIMVEEVOEDERS THUIS IN ALLE KLEINE HUISDIER VOEDERS. O.A. VOOR UW HOND, KAT, KONIJN, GEVOGELTE ENZ. THUIS IN WERKSCHOEISEL, KLOMPEN EN LAARZEN. GRASZADEN, KUNSTMEST EN TUINGEREEDSCHAPPEN. NIEUW ZIJN ONZE AFRASTERINGSMATERIALEN.

BIJ BOSWERGER IN DE SCHUUR IS NIETS TE DUUR !!! Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Hardenbergerweg 111 - 7678 VR Geesteren Telefoon 0546-631280

Albergerweg 19 | 7625 RN Zenderen | T: 06-57889622 E: info@paardenkliniekdelavei.nl | I: www.paardenkliniekdelavei.nl


Amke Bekhuis wint Junior Grand Prix tijdens Kerst pony indoor Wierden

Elike Morsink, lid van PC de Berg en Dalruiters, was in de finale cat. DE klasse M de beste Twentse combinatie en werd uiteindelijk vierde.

Amke Bekhuis won de finale klasse Z/ZZ en ging met een prachtig nieuw Stubben zadel huiswaarts. Voor Amke Bekhuis kon het weekend van de Kerst Pony indoor Wierden niet op. In het eerste parcours cat. DE klasse ZZ won de Langeveense de tweede prijs. Vervolgens schreef ze het groepsspringen, het tweede parcours cat. DE klasse ZZ en de wedstrijd over six-bar op haar naam. Daarna sloot de talentvolle jonge amazone het weekend spectaculair af met winst in de Junior Grand Prix. Tijdens de wedstrijd over six bars wist ze op de slotdag van Kerst Pony indoor Wierden met Vida Loca als enigste combinatie 1.60 m. te overbruggen waarna haar de winst niet meer kon ontgaan. In de finale Z/ZZ (Junior Grand Prix) reed ze als laatste starter de ring binnen en reed ze een zeer snelle en foutloze barragerit waardoor ze met een prachtig nieuw zadel t.w.v € 2200 naar huis toe ging. Ties Rothstegge werd in deze spannende finale, nadat hij die avond ervoor tweede was geworden bij

het groepspringen, vierde met een mooie barragerit. Mart IJland uit Denekamp was ook in uitstekende vorm. Met zijn pony Chester won hij de finalerubriek cat. B, klasse L en met zijn andere pony Pialotta was hij succesvol in de finale cat. C klasse L. De combinatie werd hierin tweede. Clubgenoot Wout Wigger schreef de finale cat. DE klasse B op zijn naam op de voet gevolgd door Joep Bronsvoort van PC Snorrewind met Duco die tweede werd.

Kerst pony indoor Wierden: Finale cat. C, klasse B: 2. Esme Ekkelkamp, Jolly Jumper, PC de Bergruitertjes Finale cat. B, klasse L: 1. Mart IJland, Chester, PC de Kanaalruitertjes Finale cat. C klasse L: 2. Mart IJland, Pialotta, PC de Kanaalruitertjes, 3. Madée Schuttenbeld, Snow Lips, PC St. Jorisruitertjes Finale cat. DE klasse L: 2. Tania van Leeuwen, Dollar Girl, PC st. Jorisruitertjes, 3. Bo Vloothuis, First Lady, PC de Rossruiters, 5. Nanne Hospers, Faramir, PC de Vjenneruiters, 6. Niels Overmaat, Black Magic, PC de Eschruiters Finale cat. DE klasse B: 1. Wout Wigger, Bas, PC de Kanaalruitertjes, 2. Joep Bronsvoort, Duco, PC Snorrewind, 3. Ivo Busscher, Bently, PC st. Jorisruitertjes, 4. Sanne Dokman, Mirakel, Berg en Dalruiters, 5. Mark Pongers, Quickstar, PC de Oosterhoffruiters. Finale cat. DE klasse M: 4. Elike Morsink, Anouk, Berg en Dalruiters Finale cat. DE klasse Z/ZZ: 1. Amke Bekhuis, Temptation, PC de Molenruiters, 4. Ties Rothstegge, Orchid’s Onyx, PC. st. Jorisruitertjes

Claudia Morsink viel ondanks een foutloze barragerit met de 11jarig merrie Verolina (v. Indoctro) net buiten de prijzen in de finale klasse Z/ZZ

Julia te Woerd incasseerde door een communcatiefout tussen pony en amazone 1 springfout in de barrage finale Z/ZZ

Coen Kerbert wist met Fury het eerste parcours cat. DE klasse Z op zijn naam te schrijven en in het tweede parcours eiste de combinatie de derde prijs op.

Myrthe Schuttevaar was met haar pony Bosvallei’s Tiego de beste Eschruiter en kreeg hiervoor een mooie extra prijs.

Ties Rothstegge legde met Orchid’s Onyx beslag op de vierde prijs in de finale klasse Z/ZZ.


WIE IS ONDER MEER AANSPRAKELIJK VOOR DE SCHADE, DOOR EEN PAARD AAN PERSONEN OF ZAKEN TOEGEBRACHT? Enige tijd geleden kwam ik in mijn praktijk in aanraking met het onderwerp risicoaansprakelijk­heid van de bezitter van een paard voor de schade toegebracht door dat paard aan derden. De wetgever heeft in het Burgerlijk Wetboek een risicoaansprakelijkheid gelegd op de bezitter van een dier en daarmee dus ook op de bezitter van een paard, en wel voor de door dat paard aangerichte schade aan zaken en/of personen. Hierbij heeft de wetgever een uiterst beperkte ontsnappingsroute voor deze aansprakelijkheid toegelaten. Deze ontsnappingsroute kan als beperkt verweer worden gebruikt. Dit geldt echter zeker niet voor het geval dat bijvoorbeeld een paard door de bliksem of door een luchtballon op hol slaat en daardoor schade veroorzaakt. In dat geval is de bezitter van dat paard wel degelijk aansprakelijk voor de door dat paard veroorzaakte schade. Wie is bezitter van een paard? Bezitter van een paard is degene die het dier houdt voor zichzelf. Dit zal meestal ook de eigenaar zijn, en diegene die het paard onderhoudt. Over dit onderwerp zijn reeds vele geschillen ontstaan, omdat de vraag wie de eigenaar is niet eenvoudig valt te traceren, daar een registratieplicht door eigenaren in een daartoe bestemd eigenarenregister tot op heden niet bestaat, al lijkt er wel een tendens in die richting te komen sinds de invoering van een Identiteit en registratie­ verplichting van een paard voor degene die het paard op evenementen wenst uit te brengen. In dit kader speelt de eigenaar van een paard nog geen rol, zij het dat zonder diens toestemming niet tot het chippen van een paard voor de vereiste identificatie en registratie, kan worden overgegaan. Immers is de eigenaar degene die alle rechten op het paard kan doen gelden. Over de vaststelling van de eigendom van een paard valt echter veel aan onduidelijkheid weg te nemen door onderzoek, nu de eigendom in dit soort zaken niet gemakkelijk is te bewijzen. Wie is onder meer aan te spreken ingeval van schade toegebracht door een uitslaand paard? Wie is aan te spreken bij een bokincident tijdens een wedstrijd of tijdens een les van een vereniging, waarbij een van de aan de wedstrijd en/of aan de les deelnemende bereden paarden bokt en zodanig uitslaat, dat een ruiter van een ander paard beenletsel oploopt, ten gevolge waarvan deze ruiter arbeids­ ongeschikt raakt? Het antwoord volgens de wetgever luidt dat hier in ieder geval sprake is van een aansprakelijkheid voor de bezitter van het paard dat uitslaat. Deze bezitter van het paard –die immers vermoed wordt eigenaar te zijn, is aansprakelijk voor de schade ontstaan tijdens die les aan de ander deel­ nemer. Hij of zij kan een beroep doen op zijn WA­verzekeraar, zo hij voor dit soort gevallen een WA­verzekering hiervoor heeft afgesloten. Mocht dit niet het geval zijn dan draagt de bezitter van het uitslaande paard de schade geheel en zal deze trachten over te hevelen naar de wedstrijdorganiserende vereniging en/of instructeur. Mede­schuld en eigen schuld Wel kan er sprake zijn van mede­schuld van de berijder van dat paard en van eigen schuld van de ruiter die beenletsel heeft opgelopen. Immers indien de ruiter van hert uitslaande paard met een rood lintje in de staart van dat paard zou hebben aangegeven, dat er gepaste afstand dient te worden in acht genomen, en desondanks de ruiter met het opgelopen beenletsel dit heeft nagelaten, dan is er mogelijk sprake van eigen schuld van de ruiter die beenletsel heeft opgelopen, aan de door hem geleden schade. Dit aspect zal in de meeste gevallen ook worden onderzocht en mogelijk worden meegenomen door de eventuele WA verzekeraar, die immers louter de wettelijke aan­ sprakelijkheid dekt. Zo er naast de wettelijke aansprakelijkheid ook een contractuele aansprakelijkheid loopt dan valt deze scha­ devorm niet zonder meer onder de dekking van de wettelijke aansprakelijkheid. Meerdere bezitters, hoofdelijke aansprakelijkheid: Indien het paard dat uitslaat en zodoende schade toebrengt, aan meerdere bezitters toebehoort heeft de wetgever bepaald, dat al deze medebezitters hoofdelijk aansprakelijk zijn te achten, dat wil zeggen dat iedere bezitter van dat paard voor 100% aansprakelijk is, waarbij uiteraard in totaal aan het slachtoffer slechts eenmaal de schade behoeft te worden vergoed. Ons recht kent immers het beginsel; dat niemand van een door de schadever­ oorzakende partij te vergoeden schade, er beter van hoeft te worden. Kortom er hoeft niet meer te wor­ den vergoed dan louter de geleden schade. Wie is aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door de pony’s van de kinderen? De wetgever heeft in het Burgerlijk Wetboek speciaal voor schade veroorzaakt door de pony’s van een kind een regeling opgenomen, die erop neerkomt dat de ouders van het betref­ fende kind van de schade veroorzakende pony, aansprakelijk zijn voor de schade die de pony van hun kind aan een ander kind of volwassen persoon heeft toegebracht. Ook hier geldt een vergaande risicoaansprakelijkheid van de ouders als bezitter van de pony van het kind, nu immers het kind zolang dat minderjarig is onder het gezag staat van de betreffende ouders staat en daarmee ook in de De Auteur: meeste gevallen de pony van het kind, tenzij de pony voor een derde Mevrouw mr G(era) van Lent is advocaat en eigenaar/bezitter door het kind wordt gereden en uitgebracht. In dat laatste geval blijft de bezitter van de pony aansprakelijk voor werkt bij Driehoek Advocaten BV. de schade veroorzaakt door die pony. Zij werkt met haar collegae Driehoek Advocaten . vanuit Almelo en Zwolle regionaal en landelijk multi­ Tip: Neem bij twijfel over de aansprakelijkheid voor disciplinair samen. Zelf is zij actief in onder meer de Hip­ schade en/of letsel tijdens, voor of na de les en/of pische Rechtspraktijk en als paardensporter in de disciplines bij een wedstrijd of ander evenement altijd con­ tact op met een juridisch adviseur. dressuur en springen. Zij is bereikbaar te Almelo op telefoon­ Driehoek Advocaten Almelo nummer: 0546­831050, e­mail g.v.lent@driehoekadvocaten.nl staat u hierbij graag te woord.!

en via www.driehoekadvocaten.nl.

FOTO’S NABESTELLEN? Bent u op de foto gezet door onze fotograaf of bent u op zoek naar een foto van uw zoon/dochter? KIJK OP WWW.DRUKKERIJVANBARNEVELD.NL


Ook 40+ tijdens Nieuwjaarsconcours in manege ‘t Slangenbeek

Roy Christenhusz was met Zaraja (klasse Z) de winnaar in de rubriek M/Z

Rob Schenk wist met zijn schimmel Corrado de klasse L overtuigend te winnen. Op 3, 4 en 5 januari werd er in manege het Slangenbeek in Hengelo een nieuwjaarsconcours georganiseerd. Naast bixie, dressuur en springwedstrijden werd er dit jaar ook een 40+ rubriek verreden waar ook vele duitse combinaties aan de start verschenen. Ondanks dat de Twentenaren in de minderheid waren, wisten ze toch alledrie de rubrieken naar zich toe te trekken. Er werden 2 manches gereden waarna een barrage uiteindelijk beslissend was. In de klasse B moest Hanneke Wilbrink uit Lattrop het opnemen tegen Thoman Lunemann, nadat beide combinaties in de voorafgaande manches foutloos bleven. In de barrage reed Hanneke met de 3,5 jarige Friulana een mooie foutloze ronde terwijl haar concurrent één springfout noteerde. De

Lattropse, die na 27 jaar het paardrijden weer (sinds een half jaar) heeft opgepakt, ging terecht met de eerste prijs naar huis. In de klasse L was het Rob Schenk die in de barrage veruit de snelste foutloze was. Hij finiste in een tijd van 39,13 sec. ruim sneller dan de Duitse combinaties Egbert Fluck (47,68 sec.) en Herman Klöpper (58,81 sec.). Helene Delfgaauw uit Ambt Delden liep in de eerste man-

che een springfout op maar herstelde zich goed en reed een nette, foutloze tweede ronde. Ook Mariette Mather, die haar paard gestald heeft bij Manege ‘t Slangenbeek in Hengelo toonde een goede 2e manche, nadat ze in de 1e manche 8 strafpunten noteerde. De klasse M/Z werd in handicap verreden en werd uiteindelijk gewonnen door Roy Christenhusz met Zaraja. De Z-combinatie, die door lichtuitval een tijdje moest wachten voordat hij kon starten, reed geconcentreerd 3 mooie, foutloze omlopen. Met zijn andere paard Messie (uitkomend in de klasse M) reed hij in de barrage gedurfd maar vielen er 2 balken waardoor hij 3e werd.

Kringkampioenschap springen pony’s kring Reggedal Op 4 en 5 januari werd in Ambt Delden het kringkampioenschap springen voor pony’s georganiseerd voor combinaties van de kring Reggedal.

Bij de kleine maat pony’s cat. AB klasse B was Daphne Pouwels met haar pony Honey Bee’s Jorben veruit de sterkste. Met een razendsnelle barragerit (ruim 6 sec. sneller dan de nummer 2) werd ze verdiend gehuldigd als kringkampioene. In de cat. AB klasse L was Ashley Spiele haar concurrentie de baas. Met resp. 2 en 1 plaatsingspunt nam ze ruim voorsprong op de nummer 2, Sterre Vos uit Wierden, die met 5 plaatsingspunten in het eindklassement reservekampioen werd. De cat. C klasse B werd gewonnen door Joyce Jansen Smit uit Vriezenveen. Ondanks dat de combinatie 1 springfout moest incasseren kon haar het kampioenschap niet meer ontgaan. Amazone Iris Zwienenberg was goed in vorm. Ze wist niet alleen het kampioenschap op te eisen in de cat. DE klasse B maar werd ook kampioene in de klasse M. In de cat. DE klasse B was er een spannende ontknoping. Iris werd uiteindelijk kampioen maar Ilse Sterk (Deldenerbroek) en Lotte Koning Ter Heege zaten haar op de hielen en werden resp. tweede en derde. In de cat. DE klasse M moest Amber Buter de amazone uit Markelo voor zich dulden en werd reservekampioene. Joep Bronsvoort van PC Snorrewind presteerde opvallend met zijn pony’s Duco en Macho. In zowel de cat. E klasse B als de cat. C klasse L eiste hij het kampioenschap op. Britt ter Harmsel en Marit Berkhof reden eveneens een goede wedstrijd en werden in de cat. C klasse L resp. tweede en derde. In de cat. DE klasse L was Kim Hutten uit Almelo de overtuigende winnares. Maréll Lankamp werd in deze grote rubriek reservekampioen.

De uitslagen: Cat. AB klasse B: KRINGKAMPIOEN: DAPHNE POUWELS, Honey Bee’s Jorben, Deldenerbroek, 2. Tom Kamphuis, Tukker, Deldenerbroek, 3. Anniek Lammertink, Cooky, Markelo Cat.C klasse B: KRINGKAMPIOEN: JOYCE JANSEN SMIT, Black Boy, Vjenneruiters, 2. Marilyn Roelofs, Calypso, Hertruitertjes Cat. D klasse B: KRINGKAMPIOEN: IRIS ZWIENENBERG, Honswijks Flint, Markelo, 2. Ilse Sterk, Struckers-Bianca, Deldenerbroek, 3. Lotte Koning Ter Heege, Valentino, Hagmolenruiters, 4. Jet Klein Breteler, Breborgh Patser, Deldenerbroek Cat. E klasse B: KRINGKAMPIOEN: JOEP BRONSVOORT, Duco, Snorrewind, 2. Maaike Elfrink, Excellent, Eschruiters Cat AB klasse L: KRINGKAMPIOEN: ASHLEY SPIELE, Beat Itt, 2. Sterre Vos, Tomahawk, Eschruiters Cat. C klasse L: KRINGKAMPIOEN: JOEP BRONSVOORT, Macho, Snorrewind, 2. Britt ter Harmsel, Sugar Pine, Oosterhoffruiters, 3. Marit Berkhof, Nicky, Hertruitertjes, 4. Sterre Vos, Twinckel, Eschruiters Cat DE klasse L: KRINGKAMPIOEN KIM HUTTEN, Finally, Looleeruiters, 2. Marell Langkamp, Balou, Achter ’n Bos, 3. Jessie Wiefferink, Sam, Eschruiters, 4. Niels Overmaat, Black Magic, Eschruiters, 5. Nynke Veenhof, Khadiboj Van Klaverborgh, Bergruitertjes, 6. Quinn Dubbink, Veenvliet’s Brown Bomber Cat. DE klasse M: KRINGKAMPIOEN IRIS ZWIENENBERG, Opala, Markelo, 2. Amber Buter, Ramona, Vjenneruiters, 3.Iris Zwienenberg, Brawado, Markelo

Hanneke Wilbrink van LR de Grensruiters uit Lattrop wist in de klasse B als enigste combinatie in de barrage foutloos te blijven en won de eerste prijs.

Mariette Mather in actie met haar paard Clay’s Edition.

Helene Delfgaauw noteerde met Truus een mooie, foutloze 2e omloop.

Toppers i Beeld PRESTATIES VAN TWENTSE TOPPERS

Gert-Jan Bruggink wint wederom Grote Prijs SPRINGEN GERT-JAN BRUGGINK (De Lutte) won in Frankfurt met zijn paard Vampire een rubriek over 1.45 m. Eerder die week wist deze combinatie ook al derde te worden in een rubriek over 1.50 met barrage. Met zijn andere paard Déjavu werd hij tweede in een rubriek over 1.50 m. en won hij als afsluiting de Grote Prijs van Frankfurt wat de combinatie ruim € 18.000 opleverde. SJAAK SLEIDERINK (Denekamp) won in Frankfurt met W Zarah een rubriek over 1.40 m. op tijd. Daarnaast werd hij met Zhivago zesde in het 1.50 m. parcours met barrage. JEROEN DUBBELDAM (Weerselo) werd in de Grote Prijs van Frankfurt derde met Zenith SFN (v. Rash R). Een week later

werd de combinatie bij hun debuut op 1.60 niveau knap vierde in de wereldbekerwedstrijd in Mechelen. BART HASELBEKKE (Enter) won de finale van het 1.35 m. parcours tijdens indoor Groningen met Qualif de Thurin. ROBERT VOS (Wierden) werd in de finale 1.40 m met zijn paard Carat vierde tijdens Indoor Groningen. Met zijn andere paard Uptown Girl legde de Wierdenaar beslag op de derde plaats in de finale van het springen over 1,30 meter. DRESSUUR VAI BRUNTINK (Haarle) won met Chardonnay de finale van het KNHS Subli Kampioenschap bij de 6-jarige dressuurpaarden (zie artikel elders in dit blad). Daarnaast reed ze Ebony naar de derde plaats bij de 4-jarigen.


ELKE DINSDAG OEFENSPRINGEN INDOOR Vrijspringen zonder begeleiding: Elke dinsdag van 12.00 uur tot 16.30 uur Oefenspringen met begeleiding: 16.45 uur Parcours verkennen 17.00 uur Starten pony’s aansluitend paarden Kosten: € 5,- per combinatie. Voor inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen Tel: 0546-672950 of neem een kijkje op onze site www.lourenshoeve.nl

Contact gegevens: Paardensportcentrum de Lourenshoeve Flierdijk 1, 7683 RA DEN HAM Tel: 0546-672950 www.lourenshoeve.nl

Gezondheid i Beeld HET PAARDENGEBIT

Het Paardengebit De afgelopen jaren zijn steeds meer paardeneigenaren zich bewust van het feit dat het paardengebit ook onderhoud behoeft. In tegenstelling tot het humane gebit “groeien” paardentanden gedurende het hele leven uit en slijten ze aan het kauwoppervlak. Hierdoor kunnen we het paardengebit dynamisch noemen en kunnen problemen ontstaan maar kunnen afwijkingen ook juist weer gecorrigeerd worden. Een jaarlijkse controle van het paardengebit is dan ook dringend aan te bevelen!

Anatomie

Het paardengebit wordt onderverdeeld in snijtanden, ruinen- of hengstentanden, wolfskiezen en kiezen. Elk volwassen paard heeft normaliter 12 snijtanden, 6 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak. De binnenste, middelste en buitenste melksnijtanden verschijnen normaliter op respectievelijk 2 weken, 3-4 weken en 5-9 maanden leeftijd. Na 2½, 3½ en 4½ jaar wisselen deze snijtanden. Vlak achter de snijtanden komen de eventuele ruinen- of hengstentanden door. Deze verschijnen niet bij elk paard, vaker bij mannelijke dieren dan bij merries en meestal op ongeveer 4-6 jarige leeftijd. Deze tanden hebben geen functie en worden tijdens een routine behandeling in ieder geval afgerond. Ze worden nooit preventief verwijderd! Achter de ruinentanden komt het tandenloze gebied dat de lager wordt genoemd en waar het bit behoort te liggen. Aan het eind van de lager, vlag voor de kiezen kunnen de zogenaamde wolfskiesjes zitten. Ze kunnen enorm in grootte variëren, van een speldenknopje tot een echt tandje met een wortel van 2 cm. Deze kiesjes zijn overblijfselen van miljoenen jaren evolutie tot het huidige paard en hebben geen functie. Tijdens het rijden kan het bit tegen deze kiesjes aan tikken en sommige paarden kunnen hier last van hebben. Om te voorkomen dat ze problemen geven worden ze tijdens een routine-behandeling dan ook altijd verwijderd. Niet bij elk paard worden deze kiesjes aangemaakt en soms zijn ze wel aanwezig op de lager maar komen ze niet door het tandvlees heen. Dit worden “verborgen wolfskiezen” genoemd. Ook deze worden normaal gesproken verwijderd. Wolfskiezen komen door na 6-12 maanden. Direct achter de wolfskiezen komen de echte kiezen waarvan elk volwassen paard er 4x6 heeft. De eerste 3 melkkiezen verschijnen tijdens de eerste levensweek van het veulen en wisselen op 2½, 3 en 3½ jarige leeftijd. Dit wisselen levert de doppen op die u in de voerbak kunt vinden. Achter deze 3 kiezen komen nog drie kiezen die doorkomen na 1, 2 en 3 jaar.

Sedatie & verdoving

Bij sommige paarden lukt het om met de mondsperder even snel een paar puntjes weg te vijlen. Voor een nauwkeurig onderzoek van het gehele gebit, waarbij zowel gevoeld als gekeken wordt, is bij veel paarden al een sedatie nodig, en zeker bij een uitgebreide behandeling, dit voor de veiligheid van zowel het paard als voor de behandelend gebitsverzorger en omstanders. Daarnaast is het voor de extractie van bijvoorbeeld wolfskiesjes noodzakelijk dat dit pijnloos gebeurt, bij het verwijderen van een wolfskiesje of de extractie van een andere kies wordt dan ook het gehele gebied locaal verdoofd mbv lidocaine.

Routinebehandeling

Schade aan polyester, silo of paardetrailer? voor prijsopgave en reparatie.

DE POLYESTER SPECIALIST Albergen 06-39563374 info@depolyesterspecialist.nl www.depolyesterspecialist.nl

Tijdens een routinebehandeling wordt ernaar gestreefd de zogenaamde driepunts-balans te optimaliseren en/of te herstellen en het paard optimaal mond(rij)comfort te geven. Deze drie punten zijn: 1. Het kaakgewricht 2. De kiezen 3. De snijtanden Veelal wordt bij de behandeling gefocust op de kiezenrij achterin de mond en dit is zeker de basis, maar minstens zo belangrijk zijn de snijtanden. Veel voorkomende afwijkingen aan de kiezen zijn; scherpe punten (met name aan de buitenzijde van de bovenkaak), golfgebit, trapgebit, diastasen, fracturen e.a. Bij een gezond volwassen gebit dient het kauwoppervlak van de kiezen de lijn van de kaak naar achteren te volgen waarbij de kroon van elke kies even ver uit de kaak steekt. Afwijkingen hiervan leveren blokkades op in de kauwbeweging en in de nageeflijkheid tijdens het rijden. Tijdens de behandeling worden de kiezen zo afgevijld dat de boven- en onderkaak zo netjes en vloeiend mogelijk op elkaar aansluiten en dat er geen belemmeringen zijn in alle zijwaartse maar ook voor-achterwaartse beweging van de boven- en onderkaak. Daarnaast worden alle scherpe punten en haken en eventueel los zittende doppen verwijderd. Als de kiezen netjes in balans zijn worden de snijtanden bijgewerkt. Omdat het merendeel van onze paarden gevoerd wordt met zeer makkelijk bereikbaar voedsel en weinig gebruik hoeven te maken van de snijtanden slijten deze in verhouding met de kiezen vaak heel slecht af! Bij veel paarden zien we dan ook een zogenoemde “smile” in de snijtanden ontstaan en groeien ze steeds schever. Door de snijtanden te corrigeren krijgt het paard de mogelijkheid om een optimale kauwbeweging te maken en het geeft maximale bewegingsvrijheid van de boven- en onderkaak!

Diastasen

Bij jonge dieren, die nog niet uitgewisseld zijn, komen soms diastasen voor. Dit zijn ruimtes tussen de kiezen. Deze holtes kunnen gemakkelijk vol gaan zitten met voer, met name hooi, en doordat deze voedselresten een rottingsproces ondergaan kan dit een heftige, pijnlijke ontsteking van de (meestal) onderkaak veroorzaken. Omdat deze dieren pijn hebben gaan ze steeds minder functioneel kauwen. Dit veroorzaakt dan weer een abnormale slijtage van de kiezen wat vervolgens een normale kauwbeweging onmogelijk maakt. Deze problemen treden meestal op in de herfst als de jonge dieren van de weide op stal komen en hooi moeten gaan eten. De behandeling bestaat allereerst uit het optimaliseren van de kiezen en de kauwbeweging. Daarnaast dienen de holtes natuurlijk schoon gemaakt te worden en eventueel opgevuld. Soms is het noodzakelijk de diastasen uit te boren.

Wolfskiezen

* * * * * * *

In- en verkoop paarden Training Africhting Instructie Manegelessen Pensionstalling Kampeerboerderij (groepsaccomodatie) Heeft u interesse? Neem dan contact op met Marcelle Hesselink 06 41435113 info@dressuurstal-capriole.nl www.rsc-capriole.nl

De discussie over het al dan niet verwijderen is al heel oud. Tijdens de burgeroorlog in de USA was al bekend dat wolfskiezen problemen konden veroorzaken. Om uit te sluiten dat paarden er last van hebben/krijgen met rijden worden deze kleine overblijfselen routinematig verwijderd. Ook al is het soms een kleine ingreep, dit dient altijd onder lokale verdoving te gebeuren. In de eerste plaats om goed en veilig te kunnen werken en te voorkomen dat de wortelpunt afbreekt. Dit is een regelmatig voorkomend probleem bij ondeskundig gebruik van de zogenaamde ‘appelboor’. Sommige wolfskiezen groeien niet uit naar onder maar groeien meer richting de neus waardoor ze niet door het tandvlees komen. Na een sneetje in het tandvlees kunnen deze verborgen of blinde wolfskiezen ook worden verwijderd.

EOTRH

Een relatief nieuwe en veelal onbekende aandoening van de snijtanden is EOTRH. Dit staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Dit syndroom komt voornamelijk voor bij pony’s op oudere leeftijd (15+) en veroorzaakt oplossen van de wortels van de snijtanden (soms de ruinentanden) en extreme afzetting van tandcement waardoor zwelling rond de wortels optreedt. De oorzaak van deze aandoening is tot op heden onbekend en genezing is (nog) niet mogelijk. De behandeling bestaat momenteel uit het trekken van de aangedane tanden. Hoewel dit soms heel zielig lijkt, knappen deze dieren na behandeling vaak snel op. Bovenstaande uiteenzetting tracht een aantal aspecten van het paardengebit en de behandeling daarvan onder de aandacht te brengen. Voor meer informatie en/of de behandeling van uw paard kunt u te allen tijde bij Dierenkliniek Enterbrook terecht.

Dekstation en Dierenkliniek

Enterbrook Gerrit en Leontine ter Harmsel-Zanderink Axel de Zeeuw Wolvesweg 2-4, 7468 RV Enter www.enterbrook.nl Telefoon 0547 - 38 33 09


Kringkampioenschap springen paarden kring Twente

Kringkampioen en reservekampioen klasse B springen resp. Manon Damhuis (Denekamp) en Yvet Oude Hendriksman (Saasveld)

Caily Oude Groeniger van RJV de Bรถgelscamp gaf iedereen het nakijken in de klasse L springen en ging zo met de kringtitel naar huis.

Michel Groeneveld uit Lattrop was de sterkste in de klasse Z /ZZ en werd gehuldigd als kringkampioen klasse Z.

Kringkampioen klasse ZZ: Vicky Helthuis uit Weerselo

Op zaterdag 4 januari gingen de kringkampioenschappen springen voor paarden van de kring Twente van start. In manege de Ankerhal in Saasveld was het een gezellige drukte. In de klasse B springen ging de winst naar Manon Damhuis met haar paard Miss Eowyn. De Denekampse reed, nadat ze in de eerste manche foutloos en met 68,5 stijlpunten op een gedeelde derde plaats stond, ook in de 2e manche een goede foutloze ronde.

Ze kreeg van jurylid Tom Brinkman positief commentaar en 80 punten toebedeeld. Ditzelfde aantal stijlpunten kreeg ook Yvet Oude Hendriksman maar zij moest vanwege iets lagere stijlpunten uit de eerste omloop (66,5) genoegen nemen met het reservekampioen-

Van boven naar beneden: de prijswinnaars 3 t/m 5 in de klasse B. Resp. Joost Luttikhuis, Marlot Kamphuis en Loes Waayer

schap. Joost Luttikhuis met Eppo reed zich naar de derde plaats. Hij reed 2 fouloze omlopen en resp. 66,5 en 77,5 stijlpunten bij elkaar. Caily Oude Groeniger liet er in de klasse L geen twijfel bestaan wie de beste was. Met een supersnelle barragerit (meer dan 5 sec. sneller) verwees ze Carolien Teggeler met de mooie schimmel Dandy Casall naar het reservekampioenschap.

Van boven naar beneden: de prijswinnaars 2 t/m 4 in de klasse L. Resp. Carolien Teggeler, Liza Tiebot en Sven Peters

Jeanette Corbeek eiste met Redmill Bellenoir het kringkampioenschap in de klasse M op.

Liza Tiebot met Diva werd goede derde. Ook de klasse M kende een overtuigende winnares. Jeanette Corbeek reed de zwarte 8 jarige Redmill Bellenoir naar het kampioenschap. Angelique Schrรถder (Lattrop) en Veronique Morsink (De Lutte) bleven het dichtstbij en werden resp. 2e en 3e. In de klasse Z was het een span-

Van boven naar beneden: de prijswinnaars 2 t/m 4 in de klasse M. Resp. Angelique Schroder, Veronique Morsink en Lotte Bels

nende strijd die in het voordeel van Michel Groeneveld werd beslist. Met Meyboom`s Robben (v. Padinus) reed Michel een goede, fouloze barragerit in 37,4 sec. Evelien Walkot (0-38,3 sec.) en Vasco Campana (0-38,93 sec.) werden resp. tweede en derde. Vicky Helthuis met Chapeau eiste het kringkampioenschap in de klasse ZZ op.

Van boven naar beneden: de prijswinnaars 2 t/m 4 in de klasse Z. Resp. Evelien Walkot (op de foto in actie met het paard De Kid, klasse M), Vasco Campana en Job Huttenhuis


dressuur i Beeld ELKE EDITIE ANTWOORD OP EEN VRAAG...

Mijn naam is Janneke Punte en ik ben gevraagd om maandelijks een stukje te schrijven over problemen die je kunt tegenkomen in de dressuur, zowel bij de training als op de wedstrijd. Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Ik ben 26 jaar oud en werk sinds 2008 op onze eigen dressuurstal (dressuurstal Punte B.V.) in Enschede. Ik heb daar 7 paarden in training staan, zowel jonge als doorgetrainde paarden, van M tot Lichte Tour niveau.

Opening De Lemerij druk bezocht Janneke Punte met Adam. Foto: Lonneke Ruesink

Verder geef ik dagelijks dressuurlessen aan jong en oud, pony’s en paarden. Zelf train ik wekelijks bij Christa Larmoyeur. Omdat ik gemiddeld ongeveer 35 uur per week op verschillende paarden zit, kom je natuurlijk vaak verschillende problemen tegen. Bij een jong paard zal dat eerder een basisprobleem zijn, zoals niet recht lopen, niet goed aan de hulpen staan of moeilijk in de aanleuning. Bij een hoger opgeleid paard loop je misschien weer sneller tegen problemen op in een zware oefening, bijv. een appuyement, wissel of pirouette. Ik vind het allerbelangrijkste dat, op welk niveau je ook rijdt, de basis goed voor elkaar moet zijn. Afgelopen keer hebben we het gehad over “aan de hulpen staan”. Dit keer wil ik het hebben over

Schouderbinnenwaarts Nadat je je paard wijken voor het been hebt aangeleerd is schouderbinnenwaarts een mooie oefening om mee verder te gaan. Vanaf de M1 dressuur wordt er schouderbinnenwaarts (sbw) gevraagd in de proef. Hier wil ik het in dit artikel dan ook graag over hebben. Waarvoor dient een schouderbinnenwaarts? Sbw is vooral een goede oefening om je paard rechter te krijgen. Het maakt je paard soepel en maakt de achterbenen krachtig en buigzaam. Eigenlijk neem je bij het aanleren van een sbw al een stukje verzameling mee. Bij iedere stap moet het paard iets in zijn binnenheup zakken, waardoor het paard iets meer gaat ‘zitten’ op zijn achterhand en daardoor dus automatisch zijn achterbenen worden getraind en sterker gemaakt. Doordat een jong of ongetraind paard door zijn natuurlijke ‘holle en bolle’ kant een sterk en een minder sterk achterbeen heeft, is het een hele goede oefening om het minder sterkere been sterker te maken en het sterkere achterbeen sneller te krijgen. Ook de voorbenen kun je goed trainen bij deze oefening. Er ontstaat bij een correct uitgevoerde sbw namelijk meer schoudervrijheid bij het buitenvoorbeen en het binnenvoorbeen wordt losser gemaakt omdat deze over het buitenvoorbeen moet kruisen. Uiteraard heeft de rest van het lichaam er ook profijt van. Zo worden de rugspieren opgerekt en weer korter gemaakt en ook de buikspieren worden getraind die er voor zorgen dat er buiging in het skelet komt. Hoe wordt een correcte schouderbinnenwaarts uitgevoerd en hoe leer ik het mijn paard aan? Een schouderbinnenwaarts wordt gereden op 3 hoefslagen. Buitenachterbeen is 1 hoefslag het binnenachterbeen stapt in de afdruk van het buitenvoorbeen dit is de tweede hoefslag en het binnenvoorbeen is de derde hoefslag. De schouder van het paard wordt naar binnengebracht en de achterhand blijft op de hoefslag. Het paard neemt iets stelling aan naar binnen en het gehele lichaam van het paard buigt om het binnenbeen van de ruiter. Hoe leer ik het mijn paard aan? Plaats beide handen naar binnen, waardoor je de schouders van je paard naar binnen plaatst. Draai iets mee vanuit je navel waardoor je schouders iets gaan mee draaien. Leg je buitenbeen achter de singel. Zorg ervoor dat jouw heupen evenwijdig blijven aan die van je paard. Kijk waar je heen gaat ( dus rechtuit ). Met deze hulpen kom je aan een schouderbinnenwaarts. Nou is het een kwestie van veel oefenen en je zult zien dat het steeds makkelijker gaat. Let wel op: het paard mag nooit over de buitenschouder wegvallen want hierdoor wordt het moeilijker om hem van de hoefslag te krijgen en verliest het paard buiging. Zorg ook voor een tempo waarin het paard het makkelijkst de oefening aanleert. (Hij mag dus terugkomen in tempo). Wat kan er fout gaan? Het paard zet de achterhand naar buiten ipv de voorhand naar binnen. Het is de bedoeling dat de achterhand bij de sbw niet van positie verandert. De achterhand blijft dus op de hoefslag net zoals je rechtuit rijdt met je paard. Zwaait de achterhand uit dan is het geen sbw maar wijken voor het been in een “sbw-positie”. Wat je regelmatig ziet is dat paarden over de buitenschouder wegvallen. Dit komt doordat de ruiter teveel buiging vraagt door aan de binnenteugel te zitten.

Belangrijk bij schouderbinnenwaarts is dat je controle hebt over de schouder van het paard. Het is dus een mooie oefening om je paard te controleren of hij tussen twee teugels en twee benen loopt.

Na op 1 december 2013 te zijn verhuisd naar de Goorseweg 36 te Enter werd op zaterdag 21 december onder zeer grote belangstelling de Lemerij officieel geopend. Nadat oprichter Bennie Boomkamp (die zijn bedrijf 1 augustus 2013 verkocht aan Jeroen Workel en Youri Otten) de officiële openingshandeling verrichtte, konden de nieuwe eigenaren -op originele Enterse klompen voorzien van het nieuwe Lemerij logo- de nieuwe showroom betreden. Op de nieuwe locatie heeft men de mogelijkheid om alle facetten en mogelijkheden van de mensport te tonen en het geheel ziet er dan ook prachtig uit! Om alle relaties en belangstellenden de mogelijkheid te bieden nader kennis te maken met de Lemerij werden er op 27-28-29-30 december openhuisdagen georganiseerd. Heel veel belangstellenden maakten van deze gelegenheid gebruik. Onder het genot van een hapje en een drankje werden goede zaken gedaan. Velen gingen over tot aankoop van de nieuwste menwagen, de Anatomic, of kozen voor de door velen zeer gewaardeerde Ergonomic wagen. Ook voor de zeer uitgebreide lijn tuigen van diverse vooraanstaande merken en de nieuwe lijn verzorgingsproducten was zeer veel belangstelling! De Lemerij kijkt met gepaste trots terug op de geslaagde verhuizing, de opening en opendagen, aldus Workel en Otten. Men wil in 2014 het bedrijf verder uit bouwen tot een vooraanstaande leverancier binnen de mensport en hoopt dat haar service en betrouwbaarheid positief bijdragen aan het genot en plezier in de mensport.


Dressuur ponywedstrijd Den Ham in beeld Op zaterdag 28 december werd er door PC de Bosruiters een pony-dressuurwedstrijd in Den Ham georganiseerd voor de klasse BB t/m M2. Tijdens deze uitstekend georganiseerd wedstrijd wisten ook enkele twentse combinaties in de prijzen te rijden.

Ank Wennekink van PC Pentrop was met haar pony Casper de sterkste combinatie in de cat. CDE klasse L1 (203 punten) Merle Companjen in actie met haar pony Summer in de klasse L1 waarin de combinatie uiteindelijk tweede werd. Marjolein Toeters won de categorie DE klasse BB en behaalde maar liefst 202 punten.

De combinaties Maxime Teunis (links) en Janiek Velthof (rechts) reden beiden 191 punten bij elkaar maar vielen daarmee net buiten de prijzen. (cat. CDE klasse L1).

Fleur Kruger wist met haar pony Flamingo dankzij een keurige proef beslag te leggen op de tweede prijs in de categorie DC klasse BB.

Charlotte Tasma reed met haar E-pony Bretly een zeer nette proef, goed voor 198 punten en een derde prijs (cat. DE klasse BB)

De uitslagen: Cat. ABC klasse B: 2. Milou Ekkel, Kinai, PC de Hertruitertjes, 188 pt. Cat. DE klasse B: 3. Lotte Bakhuis, Darnik, PC de Hertruitertjes, 193 pt., 4. Elke Kok, Amigo, PC de Bosruiters, 193 pt., 5. Ellen Schoenmaker, Sylvester, PC de Vjenneruiters, 190 pt. Cat. A klasse BB: 1. Damian Butink, Nova, PC de Bosruiters, 171 pt. Cat. DE klasse BB: 1. Marjolein Toeters, Sonny, PC de Hertruiter-tjes, 202 pt., 2. Fleur Kruger, Flamingo, 198 pt, 3. Charlotte Tasma, Bretly, Hazelhorstruiters, 198 pt. Cat. CDE klasse L1: 1. Ank Wennekink, Casper, PC Pentrop, 203 pt., 2. Merle Companjen, Summer, PC de Prinsenruiters, 197 pt. Cat. DE klasse M1/M2: 1. Maureen Brinkman, Abul-darda-hashim, PC de Oosterhoffruiters, 194 pt.

Wintercompetitie Koets’n Keerls in volle gang De wintercompetitie van de Koets’n Keerls is in volle gang. Bij het te perse gaan van deze krant is inmiddels de derde wedstrijd verreden en staan er nog twee wedstrijddagen op het programma. 8 Februari en 29 maart zal de strijd verder gaan in manege de Vossebos in Wierden.

Marijke Hammink uit Bornerbroek in actie met haar razendsnelle vierspan pony’s.

Judith Scheuten wist met haar bonte tinker de rubriek 1-span paard op haar naam te schrijven.

De tweede wedstrijddag werd verreden in Ambt Delden. Er werd een mini-marathon met 2 manches op tijd verreden. Arjan Kleinjan was parcoursbouwer en de jury bestond uit Aadtje Hammink, Henk van Amerongen en Marianne de Zeeuw. Gerrit Jan van Boven was bij de tweespan pony’s veruit de snelste. Hij wist, ondanks 1 balletje in de 2e omloop de nummer 2, Coen ter Braak, ruim voor te blijven. Arjan Kleinjan reed zijn tweespan paarden zeer gedurfd en ging dan ook met de winst naar huis. Alfons Engbers zat hem op de hielen maar kwam ondanks 2 mooie foutloze omlopen net iets tekort voor de winst. Bij de vierspan pony’s ging de strijd tussen Marijke Hammink en Eric Mulder waarbij de ervaren Marijke Hammink aan het langste eind trok. Met twee razendsnelle omlopen kon haar de winst in deze 2e wedstrijd van de wintercompetitie niet meer ontgaan. In de rubriek 1-span pony was het een zeer spannende strijd die uiteindelijk in het voordeel beslist werd van Bram ter Braak. Jan ter Braak moest vanwege een fout in de eerste omloop genoegen nemen met de tweede plaats. In de rubiek enkelspan paard reed Judith Scheuten haar bonte tinker snel en foutloos door het parcours. De menster uit Weerselo reed zeer korte lijnen en gaf zo Wim ter Hedde het nakijken. Remco Brandt moest door fouten genoegen nemen met de derde plaats.

Arjan Kleinjan ging voor de winst...en met resultaat. Ondanks dat er een balletje viel was de menner uit Wierden de beste in de rubriek 2-span paarden.

Het prachtige span van Alfons Engbers was goed voor de 2e plaats dankzij twee mooie, foutloze omlopen.


Mennen i Beeld Aandacht voor tuigen en koetsen Bij het aanschaffen van een nieuw tuig of een nieuwe koets is er meestal wel deskundig verkoopadvies voorhanden. Een goede dealer kan ook tweedehands materiaal aanbieden. Veelal is het dan gecontroleerd en onderhouden. Kopen via internet maakt het al iets lastiger en bij tweedehands aanschaf moet je zeker helder hebben wat je nu nodig hebt. En hoe je het aangebodene kunt beoordelen op kwaliteit en onderhoud. Denk hierbij aan scheuren of breuken in frames of ondeugdelijke remmen. Keuze tuig De volgende vragen kun je voor jezelf beantwoorden: - Wat wil je doen met het mennen? Recreatief of wedstrijden, eenvoudige menritten op een verharde ondergrond of in volle galop door het ruigere terrein. Kortom welke belasting kan het tuig verwachten en welke eisen moeten we er dus aan stellen. - Heb je voorkeur voor leder of kunststof? Kunststof is onderhoudsvriendelijker maar heeft ook een andere uitstraling. - Heb je een voorkeur voor een type tuig omdat je dat mooi vind? Een borstttuig is veelvoorkomend terwijl een gareeltuig (deze verdeelt de druk over de schouders i.p.v de borst) exclusiever is maar niet overal kan worden gebruikt. - Hoe groot is je budget? - Wat voor type paard heb je? Vaak staat een grover tuig beter bij een grover paard en is het ook beter voor de belastbaarheid terwijl een fijner paard een betere pasvorm en aanblik kan vinden in een fijner tuig. We verdelen de tuigen in grofweg drie groepen te weten; recreatietuig (geschikt voor algemeen gebruik), marathontuig (extra sterk voor de zwaardere belasting) en dressuurtuig (gemaakt op optimale bewegingsvrijheid en moet vooral een sjieke uitstraling hebben of op een andere manier de combinatie extra uitstraling geven). Daarnaast is er nog verschil in uitvoering in borsttuig of gareeltuig. Ze verschillen in uiterlijk, stevigheid, materiaal, vorm, belastbaarheid en prijs. En voor het gemak kun je ook nog kiezen in kleur. Dan heb je tuig geschikt voor enkelspan, dubbelspan of meerspannen. En sommige tuigen kun je combineren dus bijvoorbeeld als enkel-

span en tweespan gebruiken. Tot slot maakt het nog uit of je met een tweewielige wagen of een vierwielige wagen wilt gaan rijden. Als je geen ervaring hebt laat je dan adviseren door een ervaringsdeskundige. De pasvorm van het tuig is erg belangrijk. Alleen dan kan het dier er goed en veilig in bewegen. Het materiaal en de stiksels moeten altijd degelijk zijn. En het tuig moet de gevraagde belasting aankunnen. Als het tuig dan op je paard ligt moet je weten hoe je alles op de juiste manier op maat maakt. Ben je hier niet mee bekend vraag dan aan een echt ervaren iemand hulp of maak gebruik van een passervice. Voor zadels is dit heel gewoon en bij tuigen wordt het vaak vergeten. Hetzelfde geldt voor het bit. Er zijn zoveel soorten bitten en een bit moet aangepast worden op wat de menner aankan en het paard nodig heeft. Een bit kan het mennen geweldig laten verlopen of juist in een drama laten eindigen. Keuze koets Ook hier kun je jezelf dezelfde vragen weer stellen. - Wat wil je doen met het mennen. Recreatief of wedstrijden, eenvoudige menritten op een verharde ondergrond of in volle galop door het ruigere terrein. Kortom welke belasting kan de koets verwachten en welke eisen moeten we er dus aan stellen. Bij de wedstrijdsport is de spoorbreedte ook van belang omdat er een minimale eis is en het vaardigheidsparcours in breedte hierop wordt aangepast. - Heb je voorkeur voor sportieve of klassieke uitstraling? Dus wil je een gestroomlijnde snelle koets of wil je graag in een authentieke koets

door de omgeving toeren. - Wat voor comfort wil je? Geen comfort, het moet gewoon snel gaan of wil je graag zacht zitten, een goede vering hebben in de koets, makkelijk kunnen overstappen van voor naar achteren. - Hoeveel mensen wil je meenemen in de koets? En moet er meer dan een persoon voorop kunnen zitten? - Heb je een voorkeur voor een type koets omdat je dat mooi vindt, of ze wel of geen stuurvertraging hebben of onafhankelijk bewegende bomen? Slik, weer wat nieuwe termen. - De meeste koetsen zijn geremd. Met deze voetrem kun je de wagen afremmen bijvoorbeeld in een afdaling. Wat voor koets wil je: met of zonder remmen en twee- of vierwielgeremd. - Hoe groot is je budget? - Gewicht van de koets. Een kleine pony heeft minder lichaamsgewicht die hij kan inzetten om de koets in beweging te brengen en te houden dan een groot fors paard. Vergeet niet dat het paard of de pony ook in staat moet zijn om de koets en zijn passagiers mee te trekken zonder dat hij hier fysiek aan kapot gaat. En mentaal net zo goed. - Wat voor type paard heb je? Een hackney komt beter tot zijn recht voor een ander soort koets dan een Shire. - Wil je met een enkelspan mennen of juist met meerdere paarden of ponies. Er zijn ook antieke koetsen te verkrijgen. Meestal al gerestaureerd. Het rijden met dergelijke koetsen is uniek maar stelt wel extra eisen aan het onderhoud en de omgang hiermee. Een goed alternatief is om een replica aan te schaffen. Dit is een nieuwe koets met een authentiek uiterlijk vaak gemaakt voor de hedendaagse veiligheidseisen en soms met extra comfort. Er zijn dus vele vragen te beantwoorden omdat de geschikte keuze van koets en tuig afhangt van wat je er zelf mee wilt doen. Dit stukje geeft u hopelijk een idee waar u zoal aan moet denken en waarom. Een persoonlijk advies op maat kunt u krijgen bij professionele verkooppunten maar ook bij ervaringsdeskundigen en instructeurs. En gaandeweg uw mencarrière zal uw ervaring wellicht veranderen en uw wensen ook. En zo komen er dan weer tweedehands tuigen en wagens in de handel. Wij hopen zo een aantal van uw vragen te hebben kunnen beantwoorden. Wij wensen u een hippisch fantastisch 2014 toe, John en Natasja Hoogvliet van de Twinstable

Wij bedanken Youri Otten van de Lemerij (www.delemerij.nl) voor het verstrekken van informatie en het aanleveren van de foto’s.

Links een ponyrecreatiekoets en rechts een paardenmarathonkoets

Achteraanzicht van een marathonkoets waaraan te zien is dat deze niet gericht is op zitgemak maar op sportief gebruik.

Een tweewielige presentatiekoets.

Alle deelnemers en grooms

Cowboys en indianen, winnaar niveau 1

Meertal wedstrijd Ponystal Hengelo

De concours groep, winnaar niveau 4

Zaterdag 21 december organiseerde Ponystal Hengelo, een manege grotendeels gerund door vrijwilligers, voor het eerst een meertal wedstrijd voor manege- en pensionklanten. Lesklanten konden met hun groep deelnemen aan de wedstrijd. Er waren vier niveaus en er werd ook gestreden om de originaliteitsprijs. De meest uiteenlopende creaties kwamen voorbij. Van cowboys en indianen tot zombie bruiden en sneeuwwitje en haar dwergen. De deelnemers hadden groots uitgepakt! Deze dag werd georganiseerd door vier dames die nauw betrokken zijn met de vereniging. Zij wilden met deze wedstrijd alle leden aanspreken, van jong tot oud, aspirant en gevorderd. Ruiters, die niet zo zelfverzekerd zijn om in hun eentje een dressuurproef of springparcours te rijden kunnen op deze manier toch met een groep meedoen aan een wedstrijd. Het motto van deze dag was “Lol met je knol en plezier met je groep”. De succesvolle dag werd afgesloten met een overheerlijk stamppotbuffet. De resultaten van deze dag waren: Niveau 1: 1e prijs Cowboys en Indianen (Julia, Emma, Lara, Famke en Fleur) Niveau 2: 1e prijs Esme groep (Isabel, Noortje, Britt, Femke en Cheyenne) Niveau 3: 1e prijs Bruid en bruidegom (Nikki en Annette); 2e prijs Monica Dinsdag (Sanne, Claudia,

Yvonne en Marinka); 3e prijs Happy Girlz! (Kim, Laura, Lotte en Roos) Niveua 4: 1e prijs Concoursgroep (Rosalie, Amber, Anne, Melanie en Emma); 2e prijs n n b (Carmen, Melanie, Tessa en Emma) Originaliteitsprijs: Zombie bruiden Op de website van Ponystal Hengelo www.ponystalhengelo.nl zijn nog vele foto’s te zien. Ook is er nog plaats voor nieuwe lesklanten.

nnb (Carmen, Melanie, Tessa en Emma)

De kerst miepjes

(eigen foto’s) Zombie bruiden, winnaar orign. prijs

Bruid en Bruidegom, winnaar niveau 3

De Sloaperds, net buiten de prijzen, niveau 4

M en M’s


Paard in beeld 5e editie  
Paard in beeld 5e editie  

Paard in beeld editie 5 Verschenen in week 4 - 2014