Page 1

Dinsdag 17april 2018 - 11e jaargang week 16 - Oplage 17.500 exemplaren Tubbergen

r de a a n d w u ie n e b u t n e B rde van uw woning? waa Wij komen graag vrijblijvend bij u langs! www.weusthuismakelaardij.nl Tubbergen 0546 - 727 828 Denekamp 0541 - 355 771 Oldenzaal 0541 - 727 027

Minioren OZ&PC doen het goed bij Sprint Kampioenschappen De minioren van OZ&PC hebben deelgenomen aan de Overijsselse Sprintkampioenschappen. De snelste minioren uit de provincie kwamen naar Hengelo om tegen elkaar te strijden op de kortste afstand, de 50 meter.

OLDENZAAL         

OZ&PC vaardigde 5 meisjes en 7 jongens af, zij leverden uitstekende prestaties. In het eerste programma begon het meteen goed met een tweede plaats voor de gemengde estafette (meisjes en jongens). Op de persoonlijke afstanden gingen Niek Evers, Finn Stamsnieder, Noa An-

kone, Jort Siebelt en Siem de Zeeuw met medailles naar huis. En als klap op de vuurpijl werd de laatste estafette, wisselslag jongens, gewonnen door OZ&PC. De ploegleiders konden terugzien op veel persoonlijke records en maar liefst 11 medailles.

OfficiĂŤle publicatie (KOM) gemeente Oldenzaal op pagina 24, 25 & 26

1 325m²

2

3

295m²

380m²

4 370m²

9 535m²

5 275m² 2

6 260m²

7

460m²

8 440m²

11

405m²

12 470m²

Bekk “De Glimlach� ook online! www.glimlachtwente.nl


FAMILIEBERICHTEN Lezing Joop Levy in Breedwijs over zijn oorlogservaringen OLDENZAAL - Komende woensdag 18 april houdt de PCOB een middag in Breedwijs aan de Helmichstraat in het kader van de naderende oorlogsherdenkingen.

Hallo ik ben Gait,

Het betreft een lezing door de heer Joop Levy. Het aantal mensen, dat nog uit de eerste hand over de Tweede Wereldoorlog kan vertellen, neemt steeds verder af. Dat besefte, nu al weer zo'n 15 jaargeleden, ook Joop Levy (82). Hij is geboren en getogen in het Gelderse Varsseveld, maar

inmiddels al weer heel lang woonachtig in Amsterdam. Om aan de Duitse bezetter met al de gruweldaden te ontkomen was het joodse gezin Levy meer dan tweeen-een-half jaar, van 24 september 1942 tot 1 april 1945, ondergedoken bij twee boerenfamilies in het nabij Aalten gelegen Lintelo. De heer Levy vertelt deze middag over zijn ervaringen tijdens de oorlog en wat er daarna gebeurde. De lezing begint om 14.30 uur. De entree voor deze middag is vrij.

Ik zit hier wegens afstandsredenen samen met Bernard.. In het begin was ik heel boos op alles en iedereen.

Komt u snel een keer kijken naar mij (ons?) U kunt het asiel vinden aan de Boerskottenlaan 33 te Oldenzaal. U kunt ons bereiken onder het nummer 0541 516659.

OPGAVE FAMILIEBERICHTEN: U KUNT UW FAMILIEBERICHT MAILEN NAAR: INFO@GLIMLACHTWENTE.NL TELEFONISCH OPGEVEN KAN OOK: TEL. 0541-355974

Open Huis uitvaartcentrum In Pace DELA trekt enkele honderden belangstellenden Afgelopen zette uitvaartcentrum In Pace DELA de deuren open om het publiek een kijkje te gunnen in het totaal vernieuwde gebouw. Veel bezoekers kwamen ook, omdat de medewerkers iedereen alles vertelden en lieten zien over de moderne uitvaartpraktijk achter de schermen. De Open Dag kwam na een intensieve verbouwing, modernisering en uitbreiding in het laatste half jaar. Het uitvaartcentrum heeft drie familiekamers, waar overledenen opgebaard kunnen worden en nabestaanden 24 uur per dag samen kunnen zijn. Ook is er een verzorgingskamer waar een overledene wordt verzorgd. De vernieuwde verzorgingsruimte biedt nabestaanden de mogelijkheid om bij de laatste verzorging te zijn. Of, wanneer zij dat willen, een deel van de verzorging zelf te doen. Denk daarbij aan aankleden, scheren, kammen en opmaken. OLDENZAAL

Oldenzaal, De Glimlach van Twente, Uitgever: Heinink Media, Eurowerft 3-Denekamp info@glimlachtwente.nl | www.glimlachtwente.nl Verspreiding 17.500 exemplaren Verspreiding op dinsdag/woensdag in Oldenzaal en De Lutte binnen en buiten de bebouwde kom. Redactie: Harry Jutten redactie@glimlachtwente.nl | M. 06-13777969 Medewerker: Eddy Loohuis Advertentieverkoop & media-advies Heinink Media, Monique Heinink M. 06-54225568/0541-355974 info@glimlachtwente.nl KLACHTEN OVER DE BEZORGING? Bel voor klachten/informatie over de verspreiding van De Glimlach naar Heinink Media, tel. 0541-355974 of mail naar deglimlachvantwente@gmail.com dan wordt de krant alsnog bezorgd!

een oude heer op leeftijd. Ik ben geboren op 1 maart 2006

Nu loop ik achter je aan voor een knuffel. Ik zoek een huisje misschien wel samen met Bernard?

COLOFON

De aula heeft een andere, kleurrijke en warme uitstraling gekregen, met allemaal nieuw meubilair. Daarnaast is de aula uitgerust met de nieuwste systemen op audio- en visueel gebied. “Afscheid nemen in een mooie ambiance neemt geen verdriet weg; het helpt wél bij het creëren van mooie herinneringen. De laatste twee jaar heeft In Pace DELA de wensen van nabestaanden in de regio Oldenzaal onderzocht en die naast de laatste marktontwikkelingen gelegd. Nabestaanden willen één locatie met alle faciliteiten om de uitvaart geheel naar eigen wens in te vullen. Alle faciliteiten zijn in het pand nu aanwezig, met uitzondering van een crematieoven. Ook werden de mogelijkheden van rouwvervoer uitgebreid toegelicht tijdens de open dag. Eén van de in het oog springende opties daarbij is de rouwHarley, die getoond werd. Deze Harley Davidson heeft een zijspan, waar een kist op vervoerd kan worden bij uitvaarten.

Afhaalpunten • Gemeentehuis • Plaza • De bibliotheek • De Bond theater • Albert Heyn • Eureka • Broekhuis boekhandel • Rabobank De uitgever is nimmer aansprakelijk voor eventuele onjuiste vermeldingen van gegevens. Op onze artikelen en foto’s rust een copyright. Artikelen en foto’s uit deze krant mogen nimmer zonder toestemming voor andere doeleinden worden gebruikt.


Vroege vogelwandeling over de Wilmersberg OLDENZAAL - Op zondag 22 april houdt IVN-Oldenzaal een vogelexcursie vanaf park Kalheupink door het glooiende landschap van de Wilmersberg. Twee gidsen nemen de wandelaars mee door dit prachtige gebied. Men leert veel soorten vogels herkennen.

SPRING X O B N E N E L E B U E M W WAAR U !! EXTRA VOORDELIG ZIJN DIRECT MEENEMEN!

www.meubelvoordeel.nl

Woonboulevard Oldenzaal

ConsuWijzer: smart met phone en tablet op

vakantie!

Vakantiegangers die deze zomer hun smartphone of tablet meenemen naar het buitenland, doen er goed aan op hun verbruik en kosten te letten.

PODOLOGIE BENERINK VOF 0541-229424 - 06-10342574 Handgemaakte steunzolen Voor al uw klachten, voetklachten tot aan hoofdpijnklachten. Registerpodoloog B Aangesloten bij StichtingLOOP. Woensdags en zaterdags praktijk Nicolaasplein 5 Denekamp Matenstraat 57 Oldenzaal Lutterstraat 2 Losser Voor meer info www.podologiebenerink.nl info@podologiebenerink.nl

Team podologie Benerink Wim, Willeke en Elke

Het voorjaar is daarvoor het ideale moment. De vogels zingen uit volle borst, pronken met hun mooie verenkleed en zijn druk in de weer met het bouwen van nesten. Laat u verrassen door het verbazingwekkende volume van het kleine winterkoninkje en het klaterende watervalletje van het brutale roodborstje. Ook de kenmerkende geluiden van de Tjiftjaf, de boomklever en de zanglijster zult u deze ochtend zeker horen. In dit gebied voelen spechten zich thuis. De excursie is bedoeld voor volwassenen en voor geïnteresseerde jongeren. Aanvang 8 uur, vertrek op de Haerstraat, ongeveer 150 meter vanaf de splitsing Kalheupinkstraat-Haerstraat, vlakbij de ingang van het Kalheupinkpark. Afstand: 4,3 km. Het is raadzaam stevig schoeisel aan te trekken. Neem in ieder geval een verrekijker mee. Opgave verplicht: omdat de deelname beperkt is, moet u zich opgeven op de website van IVN-Oldenzaal: www. ivn.nl/afdeling/oldenzaal. De kosten bedragen 2,50 euro. Voor IVN-leden is de deelname gratis.

Mobiel internetten in het buitenland neemt de laatste jaren fors toe en piekt in de vakantieperiode. Net als bij bellen en sms’en zijn in het buitenland de kosten voor mobiel internetten hoger dan in Nederland en vallen bijna altijd buiten de bundel. Per 1 juli kost in EU-landen zes foto’s uploaden, bijvoorbeeld via WhatsApp, zo’n 5 tot 10 euro en een uur social media bekijken en erop reageren een kleine 10 euro. Buiten de EU zijn die kosten meestal hoger.

De SmartWijzer voorkomt een onverwacht hoge telefoonrekening. Daarin staan tien praktische tips voor hoe je op vakantie bewust omgaat met het

Camper • Verhuur • Verkoop • Bemiddeling • Wash

gebruik van (internet op) je smartphone, tablet of mobiele telefoon. Te vinden

Edisonstraat 50 | Oldenzaal | 0541 51 61 00

op www.consuwijzer.nl, het consumentenloket van de overheid.

WWW.CITYCAMPERS.NL

Experience Stores XXL in Amersfoort & Almelo Bekijk de nieuwste collectie tuinmeubelen op WWW.KEESSMIT.NL

KEES IS KLAAR VOOR DE ZOMER! 7 dagen per week geopend, doordeweeks tot 21:00 uur


Column van de week Jan van der Meulen is voormalig directeur Randstad en tegenwoordig actief als trainer, adviseur, coach en commissaris. Bij Hogeschool Saxion is hij docent marketing. Eens in de maand laat hij in De Glimlach zijn licht schijnen over actuele zaken die met zijn vakgebied te maken hebben.

Deze editie in De Glimlach onder meer uitgebreid aandacht voor:

Marcel Wijnen wint met Hongaarse dans nr. 5 titel Maestro Oldenzaal bij Semper Crescendo

Top-Diana Bedrijven verdelen hun medewerkers wel eens in front-office en back-office personeel. Onder welke categorie je valt, wordt meestal bepaald door het feit of je wel of geen direct contact met de klanten hebt. Een accountmanager, bijvoorbeeld, heeft een persoonlijke relatie met zijn klant, maar de magazijnmedewerker vaak niet. Het interessante is dat het al of niet tevreden gevoel van de klant vooral bepaald wordt door de ervaring met de medewerker. De ontvangst bij een bedrijf door de receptioniste kan een verademing zijn. Of een bittere smaak opleveren. Zo waren wij enkele weken geleden een paar dagen in Zuid-Limburg. Een prachtig gebied, waar je je af en toe echt in het buitenland waant. Wij hadden een hotel geboekt op de top van één van de heuvels in het Limburgse landschap. Prachtig uitzicht dus. Bij het inchecken werden wij ontvangen door een buitengewoon vriendelijke jongedame. Diana was haar naam. Keurig stond zij ons te woord, ook met de nodige humor en toch met respect. Prima! Nu zijn er altijd mensen die aangeven dat zij dat moeten doen omdat het hun vak is… En dan denk ik: nou, en? Het moet in ieder geval spontaan lijken. Liever dat, dan een eerlijke onbeschofte of afwezige behandeling! Maar deze receptioniste deed meer dan alleen vriendelijk zijn en informatie geven. ’s Avonds na het diner in het hotel betaalde ik keurig de rekening. Nu heb ik de slechte gewoonte niet altijd te kijken of de rekening klopt. Niet handig, ik weet het, maar ik heb nog steeds vertrouwen in de eerlijkheid van de medemens. Ook niet altijd even slim, dat weet ik ook. Zo kwam ik er toevallig achter, vlak voor het slapen gaan, dat er een behoorlijk aantal consumpties ten onrechte op onze tafel waren geboekt. Daardoor werd ik gedwongen het de volgende dag bespreekbaar te maken. Maar ja, ik had betaald, dus eigen schuld. Die volgende ochtend zat Diana weer op haar post, en kon ik haar mijn stommiteit vertellen. Ik hield rekening met een paar scenario’s. Het eerste was de mededeling dat ik niet slim gehandeld had en dat het nu niet meer controleerbaar was. De tweede mogelijkheid was dat zij het ’s avonds met de betreffende kelner zou opnemen en er op terug zou komen. En hij zou dan ook weer kunnen zeggen… Wat gebeurde er echter? Diana pakte de rekening en vroeg aan mij welke consumpties ten onrechte geboekt waren. Zij telde de bedragen op en vroeg of zij het totaalbedrag direct contant aan mij mocht uitbetalen. Met de bijbehorende excuses voor de gemaakte fouten… Ik was verbijsterd! Op mijn vraag of zij het die avond niet moest checken bij de kelner, keek zij mij verbaasd aan. ‘Waarom zou u mij , of ons hotel, willen beduvelen?’ Wat een prachtige reactie!! Hier sprak een enorme betrokkenheid bij haar werk, en werkgever, uit. Diana stond, en staat, symbool voor de klantgerichtheid van het hotel. Evenals trouwens de kelners in de bediening, zoals we steeds mochten ervaren. En de kwaliteit van het eten was gelukkig ook uitstekend. Maar ja, dat was “geproduceerd” door de chef-kok en zijn medewerkers. Hen zagen we niet, zij waren van de back-office… Nu het contrast. Eén van de avonden gingen we eten in Mechelen, een plaatsje vlakbij ons hotel. Nadat we, ook daar, heerlijk hadden gegeten, liep ik met de serveerster mee om te pinnen. Terwijl we door het restaurant naar de kassa liepen, fluisterde zij mij iets toe waardoor ik met stomheid geslagen was. ‘Geef maar geen fooi bij het pinnen, want wij krijgen daar toch niets van.’ Een zin, die boekdelen sprak over de relatie met haar werkgever. En die bij mij een bijzonder onplezierige indruk achterliet. Wat is de rol van de medewerker toch belangrijk! En voor de werkgever om te zorgen voor een uitstekend personeelsbeleid! Complimenten voor Diana en haar collega’s, en dus voor hun werkgever, daar op die top van de heuvel. Het was inderdaad TOP! Jan van der Meulen

Open Huis Zorgfederatie Oldenzaal wekt belangstelling van ouderen, leerlingen, vrijwilligers en werkzoekenden

Presentatie boek Martin Meijerink over verzetsheld Theo van Loon op 4 mei

Edwin Kattier nieuwe voorzitter KV Steeds Vooruit OLDENZAAL Onlangs hield de klootschietersvereniging Steeds Vooruit haar jaarvergadering in hun clubgebouw. De druk bezochte bijeenkomst door de leden gaf wel enigszins aan dat men benieuwd was naar de nieuwe voorzitter.

Vorig jaar al gaf Hans Breuker (rechts), aan het voorzitterschap na tien jaar te beëindigen. Daarvoor was hij tevens al twaalf jaar secretaris van de vereniging. Afgelopen jaar is er driftig gezocht naar een opvolger binnen de vereniging voor vervanging ,echter is het niet een functie waar menigeen op zit te wachten in de huidige drukke maatschappij. Uiteindelijk kon afgelopen zondag de nieuwe voorzitter , in de persoon van Edwin Kattier (links) bekend gemaakt worden. In een persoonlijk woord, lichtte Edwin zijn motivatie toe om deze functie te aanvaarden. Onder luid

applaus en felicitaties is Edwin benoemd tot voorzitter. Tevens werden benoemd : secretaris Bert

Velthuis en penningmeester Theo Wigger en als lid van bestuur René Nordkamp.

IJscotheek van Olffen en Ben&Roland’s Stadskoffiebranderij brengen hun smaken samen in Las Lagunas-ijs

Tel mee met de eerste Nationale Bijentelling op 21 en 22 april OLDENZAAL - In het weekend van 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste Nationale Bijentelling. Doe ook mee aan dit landelijk onderzoek door in je tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is belangrijk, omdat het niet goed gaat met wilde bijen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving van onze gewassen en wilde bomen en planten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. Ook in Overijssel. Meedoen aan de Bijentelling is eenvoudig, ook voor degenen die weinig of geen kennis van bijen hebben. Eind april kunnen er zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen in de tuin vliegen. Om deze soorten te herkennen zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart (download hier het telformulier), instructievideo en een uitgebreid bijengidsje ontwikkeld. Al deze materialen vind je op www.nederlandzoemt . nl/bijentelling. Op deze website kun je in het weekend van 21 en 22 april ook direct de resultaten van je telling invoeren en kan iedereen ook live de resultaten volgen.


keurslagerkoopje:

samen

6.

25

4 GEMARINEERDE SPEKLAPJES 4 SAUCIJZEN

maandag en dinsdag: Verse worst grof/fijn of saucijsjes 500 gram

3.98

woensdag en donderdag: Rundergehakt 500 gram

500 gram

2.

98

500 gram

500 gram

4 stuks

2.75

special :

Asperge gehakt Fantasie 100 gram

1.

50

Verse asperges al 47 jaar lang uit eigen oogst.

Asperge pasta schotel 100 gram

3.25

H.O.H. gehakt

Gemarineerde

speklapjes

uit eigen keuken:

Hotelgehakt

speklappen

Magere (met zwoerd)

3.50

SPARGEL ARNO

Kippeling 100 gram

2.

98

Arno van Deth Nordhornsestr. 217 7591 NT Denekamp (grens) tel. 0541 - 35 13 74

1.05 1.20

openingstijden: ma t/m zo van 08.00 - 18.00 uur

vleeswaren voordeel :

BBQ WORST SPECIAAL

100 GRAM

€ 1,39

KIPSALADE 500 GRAM € 2,89 KIP SOEPBALLETJES 150 GRAM € 1,69

hele week extra voordeel : Gegrilde Runder roomschnitzels

varkenfricandeau 100 gram

1.79

Leverworst 4 stuks

4.

40

fijn of grof

250 gram

1.75

Slagerij Kosse, de keurslager Glindestraat 54 - tel.: 0541-518683 Winkelcentrum Zuid Berghuizen - tel.: 0541-530270 Aanbiedingen zijn geldig van maandag t/m zaterdag.

www.kosse.keurslager.nl

Oldenzaal Wandelt tegen MS door Twentse natuur OLDENZAAL - Op zondag 22 april houdt Oldenzaal tegen MS voor de tweede keer een wandeling door de prachtige natuur die Twente rijk is. De Oldenzaalse MSpatiënten Anouk Woordes en Denise Harperink, beklimmen op 10 juni opnieuw de Mont Ventoux, tijdens het evenement Klimmen tegen MS. Samen met Wendy Olde Heuvel, de zus van Denise,

vormen zij dit jaar; ‘team Oldenzaal tegen MS’. Het doel van Klimmen tegen MS is het één of meerdere keren beklimmen van de Mont Ventoux, per fiets of (hard-) lopend. Elke deelnemer moet minimaal 500 euro aan sponsorgeld ophalen, wat volledig besteed wordt aan onderzoek naar MS. Anouk en Denise liepen een jaar eerder, op 5 juni 2017, ook al de 21,5 km lange en steile tocht naar de top van de beruchte kale reus in Zuid- Frankrijk. Om ook dit jaar het benodigde sponsorgeld bij elkaar te krijgen en MS onder de aandacht te brengen, orga-

niseren de dames de wandeling, die vorig jaar een groot succes was, opnieuw. Op zondag 22 april, tussen 09.30 uur en 11.30 kan er met de wandeling gestart worden vanaf Pannenkoekhoes de Stroper, aan de Bentheimerstraat 25 in de Lutte. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro per persoon en kinderen t/m 12 jaar mogen gratis deelnemen. Er zijn routes van 6, 12 en 18 kilometer, daarnaast is er een route geschikt voor buggy's en/of rolstoelen van 5 km, dus voor ieder wat wils. Tevens is er op de pauzeplek in ruil voor een vrije gift koffie of thee met wat lekkers te krijgen.

Inschrijven kan via oldenzaal tegenms@gmail.com, kijk voor meer informatie op www.oldenzaaltegenms.nl.

Scharrelkidsdoedag lente in Arboretum OLDENZAAL - Komende zondag is er weer een Scharrelkids-doedag in het Arboretum Poortbulten, georganiseerd door de IVN-afdelingen van Losser en Oldenzaal, dit keer met lente als thema. De dag is bedoeld voor kinderen van ongeveer 5 tot

Salon Iris

ongeveer 12 jaar in gezelschap van (groot)ouders/ verzorgers. Tussen 11.00u en 12.30u kan gestart worden met de activiteiten, om 14.00u is het afgelopen. Verschillende activiteiten zullen worden aangeboden. Er is een speurtocht, waarbij er iets geleerd kan worden over dingen die vooral met de lente te maken hebben en waarbij een ‘dromenvanger’ kan worden gemaakt. Daarvoor is een buigzame stok nodig, die tijdens de speurtocht kan worden gevonden. Op de route van de speurtocht ligt de bijenstal, waar uitleg gegeven wordt over het leven van de bijen. Ver-

der is er de mogelijkheid om zaadbommen te maken. In de vijvers van het arboretum kunnen waterdiertjes worden gevangen. Opgave voor de Scharrelkids-doedag met vermelding van het aantal personen is verplicht. Dat kan op emailadres ivn.losseroldenzaal@gmail.com.

KORTINGSBON:

Ik heb de opleiding gevolgd op een particuliere school. Na mijn opleiding heb ik zes jaar ervaring opgedaan. Daarbij heb ik in verschillende salons gewerkt om zoveel mogelijk werkervaring op te doen. Daarnaast heb ik altijd cursussen gevolgd die me interessant leken. Ik heb zo ook cursussen gehad bij bekende kappers, zoals Barber Birdman, Schorem, Leo Vlemmix (achter de schermen bij modepolitie), Miranda Mulder en Roza Sogomonian. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Mensen mooier maken

dan ze al zijn en ze vertrouwen geven zodat ze met een lach naar buiten kunnen gaan. Mijn telefoonnummer is 0541729063. Je vindt mij op De Essen, kloosterland 8 in Oldenzaal. Daarnaast ook voor makeup en sieraden.

€5,- KORTING (bij besteding vanaf € 25,00)

www.salon-iris.nl Openingstijden: Dinsdag 12.00 - 17.30 Woensdag 8.30 - 17.30 Donderdag 8.30 - 20.00 Vrijdag 8.30 - 17.30 Zaterdag 8.00 - 14.00

Kloosterland 8 Oldenzaal - Tel. 0541 - 729063 - www.salon-iris.nl


Rookie Job Bult meteen succesvol in Junioren-klasse Job Bult maakte zijn debuut in de IAME X30 Junioren-klasse, had gehoopt op een plaats in de top tien en werd tweede in het dagklassement. Dat is wat je noemt een uitstekend begin van je seizoen. Ooit hoopt hij in de voetsporen van Max Verstappen te treden. Karter Job Bult uit Oldenzaal nam dan ook met een brede lach op zijn gezicht de beker in ontvangst tijdens de huldiging op het circuit van Mariembourg. ‘Ik ben heel blij met mijn debuut bij de Junioren’, zei de twaalfjarige Job op de Belgische piste. ‘De overstap naar de Junioren was zwaar. Mijn nek en armen moesten in het begin heel erg wennen aan de snelheid. Ik heb er extra voor moeten trainen. In de toekomst wil ik ook krachttraining gaan doen. Het gaat nu al goed, maar ik kan nog wel wat meer kracht gebruiken.’

OLDENZAAL/MARIEMBOURG

Hij werd derde tijdens de kwalificatie en werd daarna tweede in alle drie de manches. In race één kwam hij als derde door de eerste bocht, maar na een paar rondjes had hij de nummer twee al verschalkt. Daarna vocht hij een aantal rondes om de koppositie, veroverde

die ook en verloor die even zo vaak zodat hij uiteindelijk als tweede over de finish kwam. Tijdens de tweede race mocht de snelle rookie van de tweede plek starten, maar Job kwam niet heel goed van zijn plaats en werd ingehaald door de nummer drie. Later heroverde hij zijn

positie lag hij zelfs even op kop voordat hij terugviel naar de vierde plaats. Maar de jonge Overijsselaar vocht zich terug, haalde twee man in en claimde zo opnieuw de tweede plaats om die in het vervolg niet meer af te geven. In de derde race werd hij tweede.

Badmintondiploma kinderen bij BoesCoolFit Afgelopen vrijdag deden zeven kinderen van diverse basisscholen in Oldenzaal examen voor hun basis diploma badminton. Helaas waren op deze laatste BoesCoolFit dag vier kinderen verhinderd. De kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar hebben de afgelopen periode via BoesCoolFit kennisgemaakt met de badmintonsport. Tijdens de trainingen bij de Oldenzaals badmintonvereniging Icarus werd fanatiek geoefend op typische badminton vaardigheden zoals de juiste grip, het hooghouden van de shuttle, de opslag, het voetenwerk en een rally spelen. Daarnaast was er aandacht voor een goede warming up en het verbeteren van de conditie.

OLDENZAAL

Op de spannende examendag werd onder toeziend oog van de examinator Jeroen Ruiter examen gedaan op alle onderwerpen. Alle kinderen slaagden voor het examen met heel mooie cijfers en kregen zowel een welverdiend basisdiploma

APRIL 2018

Torenbeklimming St. Plechelmusbasiliek Iedere maandag t/m zaterdag Beklim de 61 meter hoge, imposante toren van de St. Plechelmusbasiliek met een Tourist info gids met een bezoek aan de klokkenkamer en het Lood'n Bönneke met een geweldig uitzicht over de omgeving van Oldenzaal. Met uitgebreide informatie over de 800 jaar oude toren. Daarnaast krijg je informatie over het 100-jarige uurwerk, het carillon, de speeltrommel, de Maria klok uit 1493, enz. Indien geopend kun je aansluitend de basiliek bezichtigen.

badminton van Icarus als een Boescoolfit diploma. Jeugdtrainer Daan Boelsma van Icarus had vooral bewondering voor het doorzettingsvermogen van de spelers. ‘Het was een heel enthousiaste groep, fanatiek en erg leergierig. Dankzij

hun doorzettingsvermogen hebben ze de diploma’s dan ook stuk voor stuk volledig verdiend.’ Op de foto 7 van de 11 deelnemers (Judith, Lieke, Linde, Levi, Vlinder, Luca, Myrthe) met de trainer (Daan)

Hoera! Kamerkoor Pur Sang is jarig! Vrijdag 20 april

Steef de Jong - ORFEO, een drama van karton Vrijdag 20 april

Het 20-jarig bestaan van het koor wordt gevierd met muzikale werken van bekende en minder bekende componisten. Zo worden er Magnificats uitgevoerd van Pärt, Dyson en Monteverdi. Maar ook Lauridsen, Whitacre en Allegri passeren de revue. Een gevarieerd programma, van bijzonder ingetogen tot bruisend en hoopgevend. De algehele leiding is in handen van niemand minder dan onze dirigent Frank Deiman. Het Jongemannenkoor staat o.l.v. Mariëtte Effing.

Wat doet Steef de Jong: Het genre operette opnieuw uitvinden. Steef maakt met de opera en operette als inspiratiebron – een hele eigen eigentijdse voorstelling met een eigengemaakt decor en zijn hele eigen inbreng.

Locatie: St. Plechelmusbasiliek, Oldenzaal www.uitinoldenzaal.nl Tijd: 20.00 uur

Locatie: Stadstheater de Bond, Oldenzaal www.stadstheaterdebond.nl Tijd: 20.15 uur

Oldenzaal tegen MS Zondag 22 april

Fratsen - Spookt

Op zondag 22 april organiseert Oldenzaal tegen MS voor de 2e keer een wandeling door de prachtige natuur die Twente rijk is. Er zijn routes van 6, 12 en 18 kilometer, daarnaast is er een route geschikt voor buggy's en/of rolstoelen van 5 km, dus voor ieder wat wils! Tevens is er op de pauzeplek in ruil voor een vrije gift koffie of thee met wat lekkers te krijgen. Tussen 09.30 en 11.30 kan er met de wandeling gestart worden vanaf Pannenkoekhoes de Stroper, aan de Bentheimerstraat 25 in de Lutte. Inschrijven kan via oldenzaaltegenms@gmail.com.

Zaterdag 21 april De band FRATSEN, met o.a. André Manuel zit door alle meligheid al een kwarteeuw vast aan deze naam. FRATSEN komt met nieuwe plaatwerk met de titel SPOOKT. De toon wat lichter dan het vorige album CASPAR. Met ruimte voor gastmusici waaronder zelfs ruimte voor strijkers en toeters met bellen.

Locatie: St. Plechelmusbasiliek, Oldenzaal Tijd: 14.00 uur www.uitinoldenzaal.nl

Locatie: Pannenkoekhoes De Stroper, De Lutte www.uitinoldenzaal.nl Tijd: 9.30-11.30 uur

Locatie: Stadstheater de Bond, Oldenzaal www.stadstheaterdebond.nl Tijd: 20.15 uur

Openstelling St. Plechelmusbasiliek

Maxima's night out 2018

Eric Corton - MA

Iedere maandag t/m zaterdag

Donderdag 26 april

Zondag 22 april

edere dag zijn enkele vrijwilligers van de Vereniging van Basiliekwachten aanwezig voor het beantwoorden van vragen en om toezicht te houden.

Muziekfeest op drie podia op de Groote Markt in Oldenzaal gedurende de Koningsnacht. Met medewerking van diverse regionale en lokale bands. Locatie: Centrum Oldenzaal, Oldenzaal Tijd: 21.00 uur

Locatie: St. Plechelmusbasiliek, Oldenzaal www.uitinoldenzaal.nl Tijd:13:00 - 16:00 uur

www.uitinoldenzaal.nl

Koopavond Oldenzaal

René van Kooten & Shifting Daylight - Something so real

Iedere vrijdag Iedere vrijdagavond is het koopavond in de binnenstad in Oldenzaal! Dit wil zeggen dat de winkels geopend zijn tot 21:00 uur. Ontdek de leukste winkels van Oldenzaal! Voor, na of tijdens het winkelen kun je ook heerlijk dineren bij een van de vele, gezellige restaurants in het cetrum van Oldenzaal.

Locatie: Centrum Oldenzaal, Oldenzaal www.uitinoldenzaal.nl Tijd: 18.00-21.00 uur

Naar het boek van Hugo Borst is MA een voorstelling over de aftakelende geeft van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. MA is een liefdevol portret van een moeder in de woorden van haar zoon. Locatie: Stadstheater de Bond, Oldenzaal www.stadstheaterdebond.nl Tijd: 14.30 uur

Razvan & Andrea Stoica - Oldenzaal Klassiek

Donderdag 26 april Donderdag 19 april In dit intieme theaterconcert door René van Kooten met zijn band Shifiting Daylight worden verrassend bewerkte songs uit bekende musicals, van bewonderde artiesten en natuurlijk eigen werk ten gehore gebracht. Locatie: Stadstheater de Bond, Oldenzaal www.stadstheaterdebond.nl Tijd: 20.15 uur

15 jaar geleden heeft dit Roemeense duo laten horen dat er in de wereld wonderkinderen zijn! In de loop van de tijd hebben deze jonge musici de rest van de wereld ook laten horen, dat we nog veel te verwachten hebben. Locatie: Stadstheater de Bond, Oldenzaal www.stadstheaterdebond.nl Tijd: 20.15 uur


Alzheimer CafĂŠ deze keer met Alzheimer Experiende

17 T/M 29 APRIL

VERWEN

WEKEN LAAT JE VERRASSEN DOOR MOOIE CADEAUS!      

LUNCH IN STIJL

WELLNESS

DINER VOOR 2

voor 2 personen bij Koopman mode

voor 2 personen bij   

bij Restaurant de Watermolen Singraven

Bij besteding vanaf

Bij besteding vanaf

Bij besteding vanaf

â‚Ź 300,-

â‚Ź 600,-

â‚Ź 1.000,-

ELKE ZONDAG IN APRIL EN ZONDAG 6 & 27 MEI GEOPEND

HEREN | DAMES | GESPOT! | KIDS | EIGEN ATELIER ,+*)('&%)&$&*'((*# "! # *$# # "# !"# # # +# +$# ++)()+ $ 

$ $#(#$#&#$*#$ ##+)(#$#)$*#( $'$#(#$& #'((#(('# $#++'((' $## $# $

OLDENZAAL - Op donderdag 26 april wordt in het Alzheimer CafĂŠ regio Oldenzaal wederom een bijeenkomst gehouden, deze keer met het thema: Alzheimer Experience. Dit is een interactieve film die u doet ervaren wat het is om Alzheimer te hebben. Het leven van een persoon met Alzheimer wordt gevolgd, gezien door de ogen van de patiĂŤnt zelf. Het verhaal is opgebouwd rondom 22 gefilmde scĂŠnes, waarbij de nadruk ligt op belevingen die typisch zijn voor mensen met Alzheimer. De films gaan over ‘Ina’ en ‘Gerhard’; twee door acteurs gespeelde mensen met dementie. Verschillende scènes uit hun leven kunt u bekijken door de ogen van Ina of Gerhard zelf, een familielid of zorgprofessional. Professionals kunt u om toelichting en advies vragen. Alles met een simpele druk op een knop. Door het zien van deze film krijgt u kennis van de belevingswereld van iemand met dementie en kunt u betere zorg verlenen. GZpsycholoog Resi van Hooren en Janny Pelsma, sociaal psychiatrisch verpleegkundige geven tijdens de film de nodige toelichting. U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Michgoriushuis aan de Marktstraat 1012. Het programma begint om 19.30 uur en zal tot ongeveer 21.00 uur duren, met een pauze van een half uur. De toegang is gratis. Na afloop is er, onder het genot van een drankje, ruim gelegenheid om na te praten. Voor meer informatie over het Alzheimer CafĂŠ kunt u terecht op www.alzheimer-nederland.nl of via het Michgoriushuis te Oldenzaal, telefoon (0541) 571414.

Je bezinnen op een actueel thema in je leven, onder deskundige begeleiding, om een dieper inzicht te ontwikkelen.

Pelgrimage Kroezeboom: zondag 22 april 2018 Haal jezelf uit de dagelijkse sleur en gun jezelf een bijzondere dag. Het programma in vogelvlucht: ochtend- wandelen in stilte en verdieping zoekend, lunch in het atelier, middag- creatief aan de slag met schilderen, tekenen, boetseren, dichten of schrijven. Ga weer naar huis met meer inzicht in het thema ĂŠn met een unieke zelfgemaakte creatie. Kosten: â‚Ź 85,00 inclusief professionele begeleiding, drinken, lunch en een mooie herinnering. Organisatie: Ine Heerink kunstschool Alding Tubbergen en Yvonne Meyer van De Kern, praktijk voor bewustzijn en balans uit Oldenzaal. Informatie: http://www.dekernonline.nl/diensten/pelgrimage-kroezeboom/ of bel (06) 14379278.


Bouw nieuwe crematorium vordert gestaag

IEDEREEN HEEFT TALENT Het is zaterdagochtend 14 april, half 10 en ik loop nog even een rondje door het pand om te kijken of alles klaar­ staat voor de ontvangst van alle nieuwe golftalenten. Vandaag is namelijk onze “Talent in de dop” Open dag.

De eerste gast komt binnen. Enigszins nerveus geeft hij aan dat dit zijn eerste bezoek bij ons is en dat hij samen met een vriend deelneemt aan de Open dag. Gezellig! Inmiddels is zijn vriend ook gearriveerd en samen lopen ze naar de ontvangsttafel waar ze een heerlijk kopje koffie pakken en kunnen genieten van een lekkernij. Ondertussen komen er steeds meer gasten binnen en ontstaat er een gezellige drukte in het restaurant. Nadat iedereen zich heeft gemeld aan de ontvangstta­ fel beginnen we met het welkomstwoord waarna we van start gaan.Tijdens de eerste voorzichtige slagen in de golfsport zie ik de meeste gasten nog wat onwennig met een club in hun handen staan. Gelukkig wordt dit na de duidelijke uitleg van onze golfleraar en de enthousiaste motivatie van de golfbuddy’s een stuk makkelijker. Na elk golfelement zie ik het vertrouwen en het plezier verder groeien. Wanneer we na een uurtje gezellig allemaal aan tafel zitten voor de lunch klinken er in het clubhuis alleen maar positieve gelui­ den. Iedereen zit vol leuke verhalen en deelt zijn grote succesjes. Na de lunch met lekkere broodjes en een kop huis­ gemaakte pomodorisoep loopt iedereen vol nieuwe energie naar de start en gaat de “echte” wedstrijd beginnen. Tijdens de golfronde rij ik samen met een collega een rondje langs alle spelers en ik zie dat er zeker “Talenten in de dop” aanwezig zijn. We maken hier en daar praatje en ik merk dat de beleving van het spelen op een echte golfbaan het enthousiasme voor het golfen aanwakkert. En dit snap ik volledig. Wat is er nou mooier dan op een heerlijke lentedag golfen op de mooiste baan van Twente, in de natuur, samen met je vrienden. Wanneer iedereen terugkomt uit de baan en is voor­ zien van een lekker verfrissend drankje komen de verhalen los. De één heeft nog beter gespeeld dan de ander. Hier en daar hoor ik dat er zelfs een nieuwe Tiger Woods is opgestaan… Tijdens een gesprek met één van de nieuwe talenten merk ik dat het beeld dat mensen hebben van de golf­ wereld nog altijd enigszins vertroebeld is. Het beeld van oude heren in nikkerbokkers en kniekousen is passé. Als ik om me heen kijk zie ik allemaal mensen in een vrolijke polo, sportieve broek en zie ik vooral veel gezelligheid. Al met al was het een zeer geslaagde dag! Nieuwsgierig geworden? Vind je het jammer dat je deze dag heeft gemist, maar ben je nieuwsgierig geworden naar de golfsport? Ui­ teraard bieden wij naast onze Open dag ook de moge­ lijkheid om kennis te maken met golf. Meld je aan voor een kennismakingsles en ontdek of ook jij het golfta­ lent bezit. Ellen van Roode Shop­ en Receptiemanager

Kennis­ makingsles

€ 10,­ Geldig van 15 april tot 1 september 2018

Meer informatie: www.golfenophetrijk.nl, 0541 530 331 of info@golfbaanhetrijkvansybrook.nl.

Naar verwachting aan het eind van dit jaar is het nieuwe crematorium aan de Schipleidelaan in Oldenzaal gereed. Crematoria Twente, een initiatief van twaalf regionale gemeentes, beschikt dan met de bekende vestigingen in Usselo en Almelo over drie crematoria. Op 1 september van het vorige jaar werd begonnen met de werkzaamheden. Met name voor de inwoners van Noordoost Twente gaat met de opening een lang gekoesterde wens in vervulling en behoren lange aanrijtijden naar Usselo bij de meeste uitvaarten tot het verleden. OLDENZAAL

Jong talent steelt harten van Hofkerk-publiek De 'Hoffelijke Serie', in het leven geroepen door Muziektheaterbureau Mélange om jong talent een podium te bieden en samen te laten optreden met reeds gevorderden in het muziek- en theatervak, heeft zich een succesvolle status verworven in het culturele leven van Twente. Vrijdagavond 13 april waren het Duo Silencio (Natalja Korobanjko, piano en Christiaan van der Weij, saxofoon) en Martine Velthuis (viool) begeleid door haar moeder Edith (foto), die de harten stalen van het goed opgekomen luisterpubliek in Cultuurhuis De Hof. Het internationaal bekende duo en het aanstormende talent samen op één podium, drie winnaars van het Prinses Christina Concours en een finaliste van de Christenhusz Theaterprijs 2015! OLDENZAAL

Annet Meijerink die de avond presenteerde kon in haar in-

terview met Ellen Peters, medewerkster van het Prinses

Christina Concours, winnares van de Cultuurprijs Geert

Christenhusz in 2010 en oud-Oldenzaalse, dan ook met recht concluderen dat het Prinses Christina Concours (landelijk) en de Christenhusz Theaterprijs (provincie Overijssel) elkaars natuurlijke bondgenoten zijn in het ondersteunen van jong talent. De bezoekers van het concert beaamden dit met een welgemeend, langdurig applaus.


MODE

SINDS 1954

VOORJAARS-AANBIEDING!!

2 CARS JEANS 90,Alle modellen en wassingen aanbieding geldig t/m 28 april 2018 Ruime sortering voorjaars-mode van o.a. Petrol, Twin-life, Wrangler, Angels en Bailey’s tegen de scherpste prijzen! Uw jeans of pantalons worden gratis op lengte gemaakt, terwijl u wacht!

1000m2 VRIJETIJDS-KLEDING www.vegterjeans.nl Lonnekerbrugstraat 89 Enschede Geopend: Maandag t/m Zaterdag 10.00 tot 17.00 uur


Het hechte bestuur en de grote groep betrokken vrijwilligers maken er samen iets bijzonders van in het openluchttheater

Het was afgelopen zondagmorgen een drukte van belang in het openluchttheater Brilmansdennen aan de Gildehauserweg. Dit keer waren het geen artiesten of een enthousiast publiek die zorgden voor reuring. Enkele tientallen vrijwilligers waren extra vroeg opgestaan om alles op en rondom het fraaie terrein in gereedheid te brengen voor het nieuwe theaterseizoen. Naast dat er stevig werd doorgewerkt, was het ook heel erg gezellig. Na een korte uitleg door Jos oude Wolbers en Bert Roolvink, als bestuursleden verantwoordelijk voor alle bouw- en onderhoudsklussen, wisten alle vrijwilligers precies wat hun taak was om het openluchttheater uit de winterslaap te wekken. ‘We hebben een hecht bestuur, waarvan de leden vijf commissies aansturen. De sfeer onderling en tussen de vrijwilligers is heel goed en iedereen voelt zich betrokken’, omschrijft Miriam Reehuis de sfeer waarin het seizoen 2018 van start kan gaan. LOSSER

Toch is er ook in de afgelopen koude maanden het nodige gebeurd om de entourage van het theater en de faciliteiten voor het publiek nog verder te verbeteren. Aan de linker voorzijde bij het podium is een extra stuk verharding aangebracht, waardoor ook aan deze zijde de mogelijkheid is gecreëerd om horecavoorzieningen te plaatsen bij de grotere evenementen. Afgelopen jaar was de ruimte rechts naast de ontvangstruimte ook al geplaveid, zodat hier sanitaire wagens kunnen staan en er alle ruimte is voor horeca. ‘Deze horeca is voor ons heel erg belangrijk. De mensen zijn bij ons een avondje uit en dan moeten het bier, de wijn en de koffie allemaal

dom van de gemeente Losser, maar het bestuur heeft de taak om het theater op eigen kracht te laten functioneren. Na een aantal moeilijke aanloopjaren lukt het nu al meerdere seizoenen om het verhaal sluitend te houden met een programma waarin ook plaats is voor zowel de echte toppers als onvermoede verrassingen uit allerlei genres voor de liefhebbers. goed op temperatuur zijn’, aldus Miriam Reehuis. Naast de gelden uit de entree is de horeca een onmisbare bron van inkomsten. Plaats voor toppers Samen met voorzitter Richard Gervink, penningmeester Richard Stockmann,

Openluchttheater Brilmansdennen Gildehauserweg 27

secretaris Bert Roolvink en de bestuursleden Gertie Masselink, Jos oude Wolbers, Theo Buitink en Erwin van der Woning probeert Miriam Reehuis om het Losserse en vaak ook verder weg wonende publiek een zo gevarieerd mogelijk programma aan te bieden. ‘We moeten daarbij een goede balans vinden tussen wat wij het publiek graag willen bieden en wat wij van onze vrijwilligers kunnen vragen’, schetst Erwin van der Woning het dilemma waar het bestuur soms voor staat. Het openluchttheater Brilmansdennen is eigen-

bestellen. Naast het programma voor het publiek, bieden de bijna vijftig vrijwilligers een gastvrij onthaal aan de organisatoren van meerdere besloten evene-

om de programmering voor 2019, mede omdat het bestuur ook verzoeken krijgt vanuit het publiek om bepaalde artiesten naar Losser te halen. ‘Waar dat

menten. ‘Het is mogelijk om het openluchttheater te huren en afhankelijk van de wensen kan men een beroep doen op onze vrijwilligers of alles zelf regelen. Wel houden wij de horeca graag in eigen hand’, legt Miriam Reehuis uit. Belangrijk blijft steeds het uitgangspunt dat het voor onze vrijwilligers leuk moet blijven.

binnen onze mogelijkheden ligt en voor zover het niet te belastend wordt voor onze vrijwilligers, proberen wij daar aan te voldoen. Tegelijk moeten wij waken dat we het programma niet te vroeg vol maken, want wij vinden dat er altijd ruimte moet zijn voor spontane initiatieven vanuit de Losserse gemeenschap. Voor veel verenigingen of organisaties is het niet altijd mogelijk om zover in het voren iets te organiseren. Daar houden wij ruimte voor.’ Miriam en Erwin willen nog graag benadrukken dat er heel plezierig wordt samengewerkt met de gemeente als eigenaar van het complex. ‘Dat gaat eigenlijk allemaal vanzelf.’

Wensen uit het publiek Eén van de besloten evenementen is de Funny Day. Dit is een feestelijke middag voor mensen met een verstandelijke beperking, gesponsord door de bekende weldoener Ferdi de Boer. Het is een festijn met vele honderden bezoekers en altijd weer heel bijzondere artiesten. Miriam en Erwin vertellen dat het bestuur inmiddels al weer bezig is

Het complete programma en alle informatie: www.openluchttheater brilmansdennen.nl

Horeca in eigen hand De Edwin Evers Band, De Dijk, de Koninklijke Luchtmacht Kapel, Andy Borg en Martijn Fisher zijn dit seizoen de grote trekkers. Op enkele van deze affiches moet inmiddels al het woord ‘Uitverkocht!’ worden geplakt. Miriam Reehuis en Erwin van der Woning poseren met trots voor het grote bord aan de straat, waarop het complete programma staat aangekondigd. Op de website www.openluchttheaterbrilmansdennen.nl kan men er alles over lezen en ook eventueel de kaarten

Losser Telefoon: 053 574 7759

info@openluchttheaterbrilmansdennen.nl www.openluchttheaterbrilmansdennen.nl


Nieuw in de verkoop

In Oldenzaal

Oldenzaal P. J. Geldermanstraat 19 Uitgebouwde en goed onderhouden 2-onder-1 kap woning in de gezellige wijk Zuid-Berghuizen. Enkele kenmerken: * Inhoud: ca. 370 m³; * Woning is v.v. carport, woonkeuken en bijkeuken; * Grote vrijstaande garage van ca. 21 m²; * Gehele woning is v.v. aluminium kozijnen met HR ++ isolatieglas; * Recent nieuwe dakpannen en grote dakkapel geplaatst.

Vraagprijs € 218.000,- k.k.

www.weusthuismakelaardij.nl

Tubbergen 0546 - 727 828 Denekamp 0541 - 355 771 Oldenzaal 0541 - 727 027

Regionale schoolzwemkampioenschappen in Oldenzaal OLDENZAAL - Als vervolg op het Oldenzaals Schoolzwemkampioenschap, vindt op zaterdag 21 april in Zwembad Vondersweijde in Oldenzaal het Regionaal Schoolzwemkampioenschap plaats van de provincies Overijssel en Gelderland.

Dit kampioenschap begint om 15.00 uur en iedereen is welkom om de prestaties van de kinderen in het water te volgen en natuurlijk de kinderen aan te moedigen. Aan het kampioenschap wordt deelgenomen door kinderen uit de groepen 3 tot en met 8. De teams bestaan uit 6 leerlingen. De kinderen uit de groepen 3 tot en met 6 zwemmen 25 meter vrije slag, 25 meter rugslag en een estafette over 25 meter. De kinderen uit groep 7 en 8 zwemmen dezelfde slagen, maar dan over een afstand van 50 meter. De deelnemende scholen met in totaal 16 teams komen uit: Oldenzaal, Denekamp, Beuningen, Rossum, Genemuiden, Zwartsluis, Zwolle, Renkum, Barneveld en Wierden. De teams die als winnaar uit de bus komen, na de funestafette die als laatste gezwommen zal worden rond de klok van 16.45 uur, gaan door naar de Nederlandse schoolzwemkampioenschappen. De prijsuitreiking zal worden gedaan door de wethouder van Sport van de gemeente Oldenzaal. De organisatie van dit kampioenschap is in handen van OZ&PC, Vondersweijde en de KNZB.

Heerlijk wonen op de plek van de voormalige Maalderij in De Lutte Het was een doorn in het oog voor vele Lutternaren, maar de ontsierende maalderij en silo’s aan de Dorpstraat in De Lutte zijn reeds gesloopt, het bestemmingsplan is aangepast en volgende week zal de verkoop van 11 aannemergebonden bouwkavels van start gaan. Heerlijk wonen middenin het dorp. KockvanBenthem Makelaars verkoopt, namens Aannemersbedrijf Niehof de 11 bouwkavels, welke variëren in grootte en prijs. Kavels vanaf 275 tot 575 m², voor vier halfvrijstaande- en acht vrijstaande woningen. De prijzen zijn vanaf € 74.000,-- tot € 153.000,-- excl. BTW V.O.N. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de makelaar voor een voorkeurformulier, welke tot maandag 30 april kan worden ingeleverd bij de makelaar. DE LUTTE


Fratsen ‘back on track’ in Stadstheater De Bond Soms heb je van die gasten die uit pure meligheid een belachelijke bandnaam verzinnen waar ze een kwarteeuw later nog aan vast zitten. Het overkwam André Manuel, Roeland Drost, Adri Karsenberg en Frits Rietman. Ma wat dooj d’r an… Op zaterdag 21 april rockt, schuurt en groovet Fratsen in De Bond en speelt een niet te missen aanstekelijke mix van oud en nieuw eigen werk. Speciaal voor dit popconcert gaan de stoelen de theaterzaal uit. OLDENZAAL

Deze band uit Diepenheim begon eind jaren 80 als hippiepunk bandje, was wereldberoemd in Twente maar brak ook landelijk door en verwierf een ferme

cultstatus. Begin 1996 hief de groep zich op en ging André Manuel, twee maal tot beste tekstschrijver van Nederland gekroond, verder met de band Krang. Num-

mers als Kraaien, Dikkop en de ballade Drinkebroer werden op het internet een hit. Eind 2009 stond Fratsen na een break van veertien jaar voor het eerst weer op een

podium. Pas in 2014 brachten de heren hun lovend ontvangen comebackplaat Caspar uit en volgde er een succesvolle tour. Caspar liet een volwassen band horen die, nog steeds sterk leunend op de teksten van woordtovenaar André Manuel, zocht naar nieuwe wegen in het door conventies platgeslagen popgeluid anno nu. Op het negende album SPOOKT uit 2017 is de toon iets lichter en is er meer ruimte voor elektronica en gastmusici. Tijdens dit concert speelt Fratsen een mix van oud en nieuw eigen werk, met de messcherpe, humoristische en strijdbare teksten van zanger, gitarist en tekstschrijver André Manuel. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten voor het concert voor 17,50 euro zijn verkrijgbaar via www.stadstheaterdebond.nl of van dinsdag t/m vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur aan de theaterkassa van De Bond, telefonisch bereikbaar via 0541 53 91 90.

Oorlogsdrama Darkest Hour bij Filmhuis Oldenzaal OLDENZAAL - Op dinsdag 24 en woensdag 25 april om 20 uur vertoont het Filmhuis Oldenzaal de bijzondere ‘oorlogsfilm’ DARKEST HOUR. De film Dunkirk, de spectaculaire oorlogsfilm van Christopher Nolan, laat de acties zien die nodig zijn om Britse manschappen weg te krijgen uit bezet Frans gebied. Darkest Hour laat de achtergrond daarvan zien: welke zware beslissingen moeten de machthebbers, met name Winston Churchill, nemen om Britse soldaten te redden? Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill meteen één van zijn zwaarste beproevingen doorstaan: hij moet kiezen of hij met Nazi Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen, of dat hij voor de idealen en de vrijheid van zijn natie wil vechten. Terwijl de nazi’s West-Europa binnenvallen en de dreiging van een invasie voelbaar is, heeft Churchill te maken met een onvoorbereid volk en een sceptische koning. Gary Oldman kreeg een Oscar voor zijn overtuigende vertolking van Churchill. Entreeprijs: 9 euro/6 euro. De Bond. www.filmhuisoldenzaal.nl

35ste Dorpsloop in De Lutte wordt compleet vernieuwd

Clara en Jos de Haas vieren hun 60-jarig huwelijk met kinderen, kleinkinderen én achterkleinkind Het was afgelopen zaterdag een bijzondere dag voor Jos de Haas en Clara de Haas-Rarung. Niet alleen was het zestig jaar geleden dat zij in het huwelijk traden. Even zo lang geleden verhuisden zij van Indonesië naar Nederland. En als toefje op de feesttaart werd ook nog gevierd dat Jos aan het eind van deze maand de eerbiedwaardige leeftijd van negentig jaar hoopt te bereiken. OLDENZAAL

. Jos de Haas (89) werkte tot zijn pensionering als lasser bij Stork in Hengelo. Clara (83) werkte enige tijd als secretaresse voor Ned Lloyd. Het echtpaar kreeg vijf kinderen en negen achterkleinkinderen. Het is voor Jos en Clara een bijzondere vreugde dat Finn er nu is als het allereerste achterkleinkind. Afgelopen week liet het bruidspaar vol trots de foto zien aan burgemeester Theo Schouten, die langskwam met de felicitaties en een mooie bos bloemen. Jos de Haas is bepaald geen man om achter de geraniums plaats te nemen. Tot en met zijn 89ste bracht Jos wekelijks de post rond langs bedrijven. Na een fikse ziekte kreeg hij van de dokter het advies om er op zijn negentigste toch maar beter mee te stoppen. Clara gaat tweemaal per week naar de dagopvang in De Scholtenhof. Een vast hoogtepunt in het jaar voor de familie is dat iedereen een weekend bij elkaar komt in België om te genieten van elkaar, de gezelligheid en de mooie omgeving.

De organisatie van deze hardloopwedstrijd heeft besloten om het parcours volledig te veranderen. Het parcours wordt verlengd tot een rondje van 5 km en gaat zowel door het dorp als door de groene omgeving rondom het dorp. De samenhang met het dorpsfeest de Hellehondsdagen blijft en dus ook de gezelligheid en met een enthousiast publiek. ‘Het nieuwe parcours sluit aan bij de wens van veel deelnemers aan de Dorpsloop. Minder rondjes lopen door het dorp en een snel, uitdagend parcours. Met een groep vrijwilligers van onze Loopgroep zijn we achter de schermen al een tijdje bezig en nu kunnen we het uitdragen’, zegt voorzitter Bennie oude Egbrink vol trots. DE LUTTE

De organisatie van de Hellehondsdagen in De Lutte is blij dat de Dorpsloop doorgaat en dat de samenhang met het jaarlijks dorpsfeest blijft. Iedereen is trots op de gezelligheid rondom de hardloopwedstrijd en het dorpsfeest. Hardlopers zowel recreanten als wedstrijdlopers worden uitgedaagd om zich in te schrijven. Voor recreanten betekent het nieuwe parcours meer genieten en voor de wedstrijdlopers is het een snel, gecertificeerd parcours waarvoor het eerste parcoursrecord nog gezet moet worden. Net als voorgaande jaren zijn er loopafstanden van 2 km (voor de jeugd t/m 12 jaar), 5 en 10 km. De 2 km deelnemers lopen een parcours door het dorp zelf. Het langer parcours is 5 km. Deelnemers van de 10 km lopen het 5 km-parcours twee

keer. Ook de bambiniloop voor de kinderen tot en met 6 jaar blijft (ca. 500 m. Voorinschrijving De organisatie is nog bezig om het parcours te laten certificeren zodat het daarmee weer een officieel wedstrijdparcours is. Op zaterdag 14 juli 2018 wordt dit parcours voor de eerste keer gelopen, dus er is nog geen parcoursrecord gesteld. Ben jij degene die het eerste record van deze vernieuwde Dorpsloop graag in handen wil hebben? Meld je dan nu aan voor de Dorpsloop in De Lutte. Het nieuwe parcours is te zien op de website: www.loopgroep.nl Ook de voorinschrijving is mogelijk via deze website en is open vanaf 15 april. Actie: iedere 35e deelnemer die zich inschrijft, mag gratis mee doen.


HYDRANGEA STRONG ANNABELLE De hele zomer grote witte bloemen! Van € 14,95 nu 3 voor

€ 37,50 S

R IE E O L B R E M O Z P O L O V NU WEER

Beuningerstraat 36 - 7587 LD De Lutte - tel. 0541- 552036

Kijk voor meer aanbiedingen op

www.tuincentrumkuipers.nl De laatste getuige van oud-Oldenzaler Frank Krake al op 3 in boeken top 60 AMSTERDAM – Schrijver en selfpublisher Frank Krake komt deze week met zijn oorlogsbiografie De laatste getuige met stip binnen op 3 in de Bestseller60. Het boek vertelt het verhaal van de nu 94-jarige Wim Aloserij uit Amsterdam, die tijdens de

Tweede Wereldoorlog drie naziconcentratiekampen en de scheepsramp met de oceaanstomer Cap Arcona overleefde. Het boek werd op 4 april gepresenteerd in Kamp Amersfoort in het bijzijn van Wim Aloserij en zijn familie. Een eerste exem-

plaar werd overhandigd aan politicus Sybrand Buma, wiens grootvader net als Aloserij gevangen zat in Kamp Amersfoort en in Kamp Neuengamme. Meer info: www.debestseller60.nl.


Route-app’s Rondje Oldenzaal Vorig jaar heeft Routenetwerken Twente zowel een fiets- als een wandelroute Rondje Oldenzaal uitgezet. Op deze routes kom je maar liefst acht natuurgebieden tegen. Je volgt in grote lijnen de Marke Berghuizen en kunt op een flink aantal plaatsen markestenen bewonderen. De werkgroep Grensstenen van De Dree Marken heeft de afgelopen jaren deze markestenen weer in ere hersteld. Een stuk cultureel erfgoed is daarmee voor iedereen zichtbaar gemaakt. Bij de fiets- en wandelroute is vorig jaar een boekje verschenen: ‘Loakgang rond Oldenzaal’. Loak betekent grens. Een loakgang was een tocht langs de markegrens ter controle van de markestenen. Dit boekje is nog steeds verkrijgbaar bij Tourist Info Oldenzaal en de VVV in De Lutte. OLDENZAAL

Nieuw is dat er nu ook route-app’s beschikbaar zijn. Hierin staan verhalen over verdwenen en geredde stenen en over de ruzie om de plaats van een markesteen, die zo hoog opliep dat het zelfs tot vechten kwam. Verhalen waarom het bij de Duvelssteen soms niet pluis is, maar natuurlijk ook veel over de natuurgebieden onderweg, de watermolen in Het Hulsbeek, het park Kalheupink en nog veel meer. Ook staan er veel foto’s en uitsnedes uit oude kaarten in. Via een karakteristiek Oldenzaals geluidsignaal word je onderweg attent gemaakt op een item. De app’s zijn ondergebracht bij izi.TRAVEL. Je krijgt de (gratis!) app’s als volgt op je smartphone. Download de izi.TRAVEL-app via de App Store of Google Play. Zoek binnen deze app op Loakgang rond Oldenzaal en installeer de route-app’s. Denk er wel om dat dit forse bestanden zijn, dus gebruik WiFi. Er is ook nog een app beschikbaar met alle informatie over de markstenen. Deze app heet ‘Marke Berghuizen’. Vragen of opmerkingen: stuur een mail naar w.c.m.kallenberg@gmail.com .

IJscotheek van Olffen en Ben&Roland’s Stadskoffiebranderij brengen hun allermooiste smaken samen in Las Lagunas-ijs Waarom zou je het ver zoeken terwijl je het om de hoek kunt verkrijgen’. Dit zal Hans van Olffen, eigenaar van IJscotheek van Olffen zich wellicht hebben afgevraagd. Hij was op zoek naar donker gebrande en zeer aromatische koffiebonen die hij kon gebruiken bij de bereiding van zijn mokkaijs. Hij vond ze bij Ben&Roland’s Stadskoffiebranderij aan de Markstraat in Oldenzaal.

geleidelijk gaan karamelliseren, maar wel hun volle koffiearoma behouden. De bonen worden onder toevoeging van een aantal andere ingrediënten meer dan dertig uur gemalen in een concheermachine.

De branderij brandde de koffiebonen uit eigen plantage voor Van Olffen volgens de ambachtelijke ‘slow roasting’-methode.

Hierdoor ontstaat een zeer fijne en smeuïge koffiepasta als basis voor het ijs. Het ijs krijgt de naam ‘Las Lagunas’. Daarmee wordt geduid op

OLDENZAAL

De temperatuur wordt daarbij in de koffiebrander zeer langzaam opgevoerd, waardoor de aanvankelijk nog groene koffiebonen zeer

de naam van de koffieplantage in de Dominicaanse Republiek waar de Ben&Roland’s koffiebonen worden geteeld. Hans van Olffen (midden), Ben Herbers en Roland Olde Rikkert (links) zijn zeer tevreden over dit ‘Oldenzaals’ resultaat. Het ijs is vanaf heden exclusief verkrijgbaar bij IJscotheek Van Olffen aan de Bisschopstraat.

Voorinschrijving ‘Oldenzaal: Veertien eeuwen geschiedenis’ gestart In juni verschijnt het nieuwe boek Oldenzaal: Veertien eeuwen geschiedenis. Sinds 1972 verscheen er niet meer zo’n compleet overzicht van de historie van onze stad. Dankzij opgravingen en nieuwe inzichten biedt deze nieuwe uitgave een enorme schat aan nieuwe informatie. De geschiedenis van Oldenzaal door de eeuwen heen is zonder meer belangwekkend, boeiend, verrassend en dynamisch te noemen. De achter ons liggende eeuwen worden gekenmerkt door kortere en langere perioden van rampspoed, plagen en oorlogen enerzijds en rust, bloei en voorspoed anderzijds. Tegelijk was Oldenzaal eeuwenlang een markante plek op een kruispunt tussen noord en zuid en oost en west.

OLDENZAAL

Het boek omvat ruim 300 pagina’s en is rijk geïllustreerd, zoveel mogelijk in kleur. In chronologische volgorde krijgt de lezer een helder beeld van de wijze waarop Oldenzaal zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld van een primitieve nederzetting tot de moderne stad die het nu is. De voorinschrijving voor het boek is nu gestart. De kosten per boek zijn €

29,95, maakt u gebruik van de voorinschrijving dan wordt er een naamsvermelding in het boek te laten geplaatst. Inschrijven kan via info@palthehuis.nl.

Workshop dierverzorging bij De Höfte

Veel mensen houden van dieren en ook in Oldenzaal worden veel huisdieren gehouden. Ze worden overal aangeboden, op markten in het buitenland, en op sociale media. Vaak gaat het om schattige jonge dieren, en dan wordt je zomaar verleid tot de aanschaf van zo’n aaibaar bolletje wol. Je moet dan sterk in je schoenen staan om aan deze verleiding te weerstaan. Als deze huisdieren dan in een opwelling gekocht worden, blijkt in de praktijk vaak, dat ze snel groot worden en allerlei behoeften hebben. Elke diersoort heeft zijn eigen unieke behoeften wat betreft; huisvesting, verzorging en voeding. En dan is het verstandig goed na te denken of je het dier kunt geven wat hij nodig heeft. In de praktijk blijkt vaak dat mensen hun huisdieren niet goed verzorgen, en dat daardoor het welzijn van het dier wordt aangetast. Dit gebeurd uit gebrek aan kennis en niet uit gebrek aan dierenliefde. OLDENZAAL

Dat huisdieren in Oldenzaal en omgeving worden aangetast in hun welzijn, blijkt uit het contact met bezoekers van de Höfte, die vragen stellen over huisvesting, verzorging en voeding. Ook blijkt dit uit het grote aantal afstandsdieren, dat elk jaar wordt aangeboden aan de kinderboerderij, vooral in periodes voor de vakanties. Vervelender is nog dat ze niet allen worden aangeboden, maar worden gedumpt op het terrein van de Höfte. Hieruit blijkt dat deze (huis)dieren vaak in een impuls worden aangeschaft, zonder vooraf de consequenties en plichten die horen bij het houden van dieren worden overzien. Vanaf april bieden we bij NMECO de Höfte een aantal specifieke dierverzorgings workshops aan voor ver-

schillende (huis)diersoorten. Het gaat voorlopig om vijf workshops: hond, kat, konijn/knaagdieren, vogels/ kippen en landbouwhuisdieren (geit, schaap, varken, pony). De workshops zijn voor iedereen vanaf 16 jaar en gratis. De lessen worden gegeven door docent dierverzorging Cristel Vollema van het AOC Almelo en hondentrainster Carole Kasteel. Graag aanmelden door een mail te sturen naar info@dehofte.nl. Meer informatie over de workshops lees je op onze website www.dehofte.nl 24 april konijnen en knaagdieren, 15 mei kippen, duiven en vogels, 22 mei honden, 12 juni landbouwhuisdieren 19 juni katten. De workshops zijn allemaal op dinsdagavond van 19:30 uur tot 21:00 uur.


Bob Wolbert slaat met ‘Wolbert Communiceert’ en Experience Center een vernieuwende weg in In de wereld van de reclame en de communicatie gaan de ontwikkelingen razendsnel. Logisch dus dat ondernemer Bob Wolbert hier op inspeelt door zijn in dienstverlening gebruik te maken van de nieuwste en meest effectieve ontwikkelingen. De vertrouwde naam Copydruk Wolbert heeft, na 16 jaar, om die redenen plaats moeten maken voor een bedrijfsnaam die de visie van Bob Wolbert op communicatie het best verwoord. ‘Wolbert Communiceert’ is de naam waarmee Bob Wolbert en zijn team vanaf nu verder gaan. Wolbert Communiceert zal samen met u als partner, visueel onderscheidende totaalconcepten ontwerpen en ontwikkelen. DENEKAMP

Ook de vertrouwde copywinkel aan de Brinkstraat heeft een ingrijpende metamorfose ondergaan. ‘Het is nu veel meer een Experience Center waar onze

klanten op een moderne manier kunnen ervaren wat er allemaal mogelijk is op het gebied van reclame, drukwerk en communicatie’, omschrijft Bob

Wolbert de nieuwe benadering. Uiteraard kunnen de klanten hier nog altijd terecht voor de advies, print, textiel en drukwerk. De nadruk blijft liggen op

een sterke uitvoering. ‘Dit betekend dat onze vestiging nu uitsluitend op dinsdag, donderdag en zaterdag open is. Op de andere dagen zijn we telefonisch bereikbaar en hebben we zo meer de vrije hand om aan de opdrachten te werken.’ Het begon allemaal in september 2002 op een zolderkamertje aan de Teilen in Denekamp waar de eerste kopieer werken werden geprint. Daarna is het uitgegroeid tot een groot multifunctioneel grafisch bureau: Copydruk Wolbert. Het bedrijf aan de Brinkstraat 6 bestaat inmiddels 16 jaar. Nu is deze periode dus afgesloten. ‘Natuurlijk blijft de dienstverlening aan onze klanten altijd centraal staan. We werken nu volgens een logisch proces in vijf stappen; advies, concept, creatie, realisatie en after sales. Bij Wolbert Communiceert hoeft de klant niet per se dit complete traject te doorlopen, maar ook kiezen voor een deel ervan of spontaan binnen komen.’

Visueel onderscheidende totaalconcepten Bob Wolbert benadrukt dat hij het laagdrempelige karakter van zijn onderneming zorgvuldig in de gaten houdt. De kleine eenmansbedrijven en de kleine en middelgrote midden- en kleinbedrijven kunnen rekenen op een deskundige en ervaren dienstverlening, gericht op succesvolle communicatie. Bob Wolbert legt zich binnen deze nieuwe benadering toe op het ontwerpen en ontwikkelen van visueel onderscheidende totaalconcepten.

Dit gebeurt altijd in nauw contact met de klant. ‘Zo weten wij precies wat de wensen en behoeften zijn en kunnen we ons advies hier gericht op aanpassen.‘ Wolbert Communiceert: omdat er maar één onderscheidend is!’, vat Bob Wolbert zijn visie samen.

Wolbert Communiceert Brinkstraat 6 - Denekamp tel. 088-1222444 www.wolbertcommuniceert.nl

Advies. Concept. Creatie. Realisatie. After sales. WEB | www.wolbertcommuniceert.nl


Zomerse sfeer tijdens gezellig drukke koopzondag De eerste koopzondag van dit voorjaar was meteen een mooi succes in het centrum van Oldenzaal. Dat had alles te maken met het aangename zomerweer. Daarom waren de terrassen op de Groote Markt op sommige momenten tot de laatste plaats bezet. Ook de ondernemers in de winkelstraten en de twee overdekte winkelcentra hadden niet te klagen over shoppende klanten. Het leverde enkele sfeervolle plaatjes op. Het is duidelijk dat het warme seizoen nu echt kan beginnen. OLDENZAAL

Open Huis Zorgfederatie Oldenzaal wekt belangstelling van ouderen, leerlingen, werkzoekenden en vrijwilligers Afgelopen zaterdag opende Zorgfederatie Oldenzaal de deuren van de locaties Scholtenhof, de Mariahof en aanleunwoningen. De Open Dag was voor belangstellenden, cliënten, vrijwilligers, collega’s, familie, buurtbewoners, studenten en werkzoekenden. Onder hen Verzorgende IG, BBL-leerlingen Verzorgende IG en vakantiemedewerkers. OLDENZAAL

Onder bezoekers ook veel ouderen die zich oriënteren op de toekomst. In Scholtenhof was een zorg-infor-

matiemarkt met diverse deelnemers zoals welzijnsorganisaties. Medewerkers van de Zorgfederatie infor-

meerden de gasten over de mogelijkheden op het gebied van zorg en welzijn: reisbureau Reisgenoten,

dagbesteding, vrijwilligers, plusdiensten, begeleiding bij dementie en andere diensten. Wiesje Heeringa, directeur bestuurder, ging met bewoners in gesprek over het wonen in Scholtenhof en De Potskamp. Ook was er een gesprek met leden van het Platform

Dementie over hun werk met specialisatie op het gebied van dementie. Sinds kort biedt Zorgfederatie Oldenzaal ouderen de mogelijkheid om tijdelijk te komen wonen oftewel te logeren in een appartement in De Beatrix. Deze mogelijkheid heeft als doel man-

telzorgers, gebruikelijke verzorgers en/of gezinsleden te ontlasten. Hiermee wordt gestimuleerd dat cliënten zo lang mogelijk zelfstandig of thuis kunnen blijven wonen. Logeren in dit volledig gemeubileerde appartement kan met en zonder zorg van ons thuiszorgteam.


OLDENZAAL - Komende donderdag 19 april is er weer een veteranenmiddag. Deze middag zal er even stil worden gestaan bij de heer Noordanus die 9 april is overleden. De middag begint om 14.00 uur tot ongeveer 17.00 uur en wordt gehouden in de Abdij aan de Zuidwal 82. Iedereen is van harte welkom.

Theo Leferink neemt afscheid als voorzitter van De Höfte OLDENZAAL - ‘Er zijn dingen die zich niet op papier laten vastleggen. Dat zijn de schaterlachende kinderen, die spelenderwijs leren over de dieren en de natuur. De verwondering in hun gezichten en het belang dat ze leren hechten aan hun natuurlijke omgeving. Maar ook het stralende gezicht van iemand die opfleurde omdat ze bij de Höfte weer mee kon doen. Wij zijn blij dat wij een warme plek kunnen zijn voor iedereen die daar be-

hoeft aan heeft. Samen zijn wij de Höfte en daar zijn wij trots op’, is een passage uit het laatste voorwoord van het jaarverslag dat Theo Leferink op Reinink heeft geschreven. Per 1 april heeft Theo na ruim tien jaar voorzitterschap afscheid genomen als voorzitter van Natuur en Milieu Educatief Centrum de Höfte. Het is een tijd waarin de Höfte uitgegroeid is tot het Natuur en Milieu Educatief centrum dat ze nu is. En daar blijft het niet bij want er zijn mooie toekomstplannen vastgelegd in de ‘Toekomstvisie Natuurrijck de Höfte’. Op vrijdag 6 april werd er voor Theo een afscheidsreceptie georganiseerd die bezocht werd door medewerkers, vrijwilligers en relaties van Theo. Het cadeau dat Theo namens medewerkers en vrijwilligers aangeboden kreeg moest hij zelf plukken uit de voor hem geplante appelboom. Dit cadeau was symbolisch voor het plukken van de vruchten na 10 jaar voorzitterschap en het feit dat er nog vele jaren vruchten van zijn voorzitterschap geplukt zullen worden. Per 1 april heeft Theo het voorzitterschap overgedragen aan Antoinette Benneker. Een nieuwe inspirerende voorzitter die in staat is om de Höfte een nieuw tijdperk in te leiden.

Koningsdag dansen op live muziek bij Rouwhorst OLDENZAAL - Op vrijdag 27 april kan er volop gedanst worden met een live-band in Partycentrum Rouwhorst in Oldenzaal. Onder het mom van: ‘Samen Dansen’ of het met uw partner is of met vrienden, iedereen is van harte welkom. De live muziek wordt verzorgd door de beroepsmuzikanten Gert Ekkelboom (ook trompetist) en Henk Jan Bronsgeest. Zij gaan er een gezellige avond van maken. Alle dansen passeren de revue. Een avondje stijldansen of gewoon lekker swingen op de dansvloer en dat in een mooie accommodatie. Kom ook: De entree is 7,50 euro per persoon en kan aan de deur betaald worden. De avond begint om 20.00 uur.

Dat zit écht goed!ja

Hoogte 160 cm Omtrek stam 25 cm van 119,-

ar

Veteranen komen samen in De Abdij

Beja loungeset € 599,-

tuinmeubelshow 19

Het onderzoek wordt op twee manieren uitgezet: via een link op de website van de gemeente en via een brief naar 2.500 willekeurig gekozen adressen uit de basisadministratie van de gemeente. Mensen die geen toegang hebben tot internet kunnen een schriftelijke versie opvragen via het gratis telefoon-nummer 0800 – 405 06 02. Zij krijgen de vragenlijst dan thuisgestuurd. Op deze manier hoopt de ge-meenteraad zoveel mogelijk input te krijgen voor het opstellen van het profiel. Het onderzoek wordt uitgevoerd door I&O Research. De vragenlijst kan tot en met 29 april 2018 worden ingevuld: ga hiervoor naar www.oldenzaal.nl/nieuweburgemeester. De resultaten zullen begin mei bekend zijn.

Bezoek onze

8

OLDENZAAL - Zoals eerder aangegeven zal burgemeester Theo Schouten dit jaar Oldenzaal verlaten. Dus moet Oldenzaal op zoek naar een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad stelt de profielschets vast en biedt deze op 4 juni aan aan de Commissaris van de Koning. In de profielschets worden de belangrijkste kenmerken van de nieuwe burgemeester beschreven. Bij het opstellen van dit profiel vraagt de gemeente de hulp van de inwoners van Oldenzaal. Vanaf vrijdag 13 april t/m zondag 29 april kunnen Oldenzalers aangeven welke kenmerken zij graag zouden willen zien bij de nieuwe burgemeester van Oldenzaal. Via een online onderzoek worden de belangrijkste pro-fielkenmerken in kaart gebracht.

78 - 2

01

Denk mee over het profiel van de nieuwe burgemeester

€ 99,-

Vliegveldstraat 2, Deurningen • 074-2761010 • tuincentrumborghuis.nl


Orfeo, een drama van karton in De Bond Het genre operette opnieuw uitvinden. Dat is wat Steef de Jong wil. En dat doe hij op geheel eigen wijze: De drama staat in het werk van De Jong altijd in schril contrast met de lichtheid van de handgemaakte kartonnen pop-updecors, de humor en de verbeelding. OLDENZAAL

. Op vrijdag 20 april speelt hij in De Bond zijn nieuwste show ORFEO, een drama van karton. Voor de voorstelling ORFEO, een drama van karton begint Steef de

Jong bij de oorsprong. Daar waar de eerste opera en eerste operette uit geboren zijn: de mythe van Orpheus en Eurydice. De mythe inspireert al eeuwenlang

componisten, toneelschrijvers en filmmakers. Orpheus zingt zo mooi dat hij zelfs stenen aan het huilen krijgt. Als Orpheus zingt voor de heersers van de onderwe-

reld, is dat van zo’n schoonheid dat zij besluiten zijn overleden vrouw Eurydice terug te geven. De enige voorwaarde is dat hij niet naar haar omkijkt als zij hem volgt uit de onderwereld. Bijna boven kijkt Orpheus toch even om en verliest daarmee zijn geliefde voorgoed. ORFEO, een drama van karton van Steef de Jong is een Groots en Meeslepende voorstelling over de liefde, de dood en de kracht van muziek. Met Monteverdi’s L’Orfeo en Jacques Offenbachs bewerking van Orphee aux enfers als inspiratiebronnen maakt hij, bijgestaan door een muzikant, een geheel eigen versie van deze mythe. Een Orfeo-operette van nu. Kaarten voor de voorstelling à € 17,50 (incl. pauzedrankje) zijn verkrijgbaar via www.stadstheaterdebond.nl of van dinsdag t/m vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur aan de theaterkassa van De Bond, telefonisch bereikbaar via 0541 53 91 90. AanvaNG: 20.15 uur.

Presentatie boek Martin Meijerink over verzetsheld Theo van Loon Op vrijdag 4 mei vindt in het Tickelcollege in Hengelo de presentatie plaats van het boek ‘Hengelo 1944 - 1945 Theo van Loon, Spoorman & Verzetsheld’ van Oldenzaler Martin Meijerink. De bijeenkomst is van 15 tot 17.30 uur. Theo van Loon (Maastricht 1920-Hengelo 1945) komt als vijftienjarige tiener in 1935 naar Hengelo. OLDENZAAL/HENGELO

Samen met zijn ouders en twee zusjes komt het gezin van Handelsagent – Inspecteur bij de Nederlandsche Spoorwegen (NS), Adrianus van Loon, aan de Deldener-

straat 115 te wonen. Op een drukke zaterdagmiddag, 18 maart, 1944 verricht Theo als spoorman een heldendaad; hij weet eigenhandig een munitiewagon, die is

beschoten en in brand is geraakt, los te koppelen van een langere munitietrein, die in zijn geheel dreigt te ontploffen, waardoor hij de stad Hengelo ‘met groot gevaar voor eigen leven’ voor een zeer grote ramp behoedt. Als in september 1944 de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten worden gevormd is Theo ook van de partij. Op 1 april 1945 voert ‘soldaat’ van

Loon van de BS, samen met 24 strijdmakkers, een verbeten strijd om behoud van de Electrische Centrale te Hengelo. In deze strijd verliezen drie BS – ers hun leven, Dolf Nijhoff, Frank Santman en Theo van Loon. Met dit indrukwekkende boek hebben Martin Meijerink en Leopold Boer de verzetsheld Theo van Loon definitief uit de vergetelheid gehaald.

Een passie voor het onderwijs en vrijwilligerswerk houden Gerard en Annie Helthuis nog altijd jong

Zelf al 86 jaar en toch nog op sollicitatiegesprek voor een uurtje vrijwilligerswerk in de winkel van zorgcentrum De Scholtenhof; Annie Helthuis-Haarhuis vindt het nog steeds de moeite waard om actief in de weer te zijn. Samen met haar man Gerard Helthuis weet zij eigenlijk ook niet anders. Afgelopen zaterdagmiddag, bij het vieren van hun zestigjarige huwelijksfeest in Hotel Het Landhuis, werd nog weer eens duidelijk dat Annie en Gerard altijd weer tijd te kort kwamen. Samen met een zaal vol familie, oud-collega’s, buren en oud-buren en vrienden werden herinneringen opgehaald aan een bijzonder actief leven, waarin het onderwijs en het vrijwilligerswerk een belangrijke plaats innamen. Vrijwilligerswerk is nog steeds een alledaagse bezigheid. Natuurlijk kwam burgemeester Theo Schouten even buurten om het stralende echtpaar te feliciteren en te verrassen met een fikse bos bloemen. OLDENZAAL

Annie groeide op in Denekamp en vond als jonge onderwijzers werk aan de lagere school in het Gelderse Vorden; een afstand die ze soms per fiets aflegde. Gerard begon zijn loopbaan als onderwijzer aan de lagere school in Almelo. In de avonduren studeerde hij hard om zijn onderwijsbevoegdheid voor de vakken Frans, wiskunde en geschiedenis te behalen. Het was goed voor een baan aan de voormalige Oldenzaalse Radboud Mavo om tenslotte te promoveren tot directeur van de inmiddels niet meer bestaande Sint Plechelmus Mavo. Zoals dat vroeger ging moest Annie haar plek voor de klas opgeven toen zij trouwde, maar al snel daarna volgde ze een opleiding voor een bevoegdheid in het vak Frans. Dit vak heeft zij vele jaren gegeven aan de eveneens niet meer bestaande Nuts Mavo in Oldenzaal. Annie en Gerard kregen drie zoons en drie dochters en nu zijn er ook negen kleinkinderen. De kinderen herinneren zich nog goed hoe zij met acht personen in een Renault 4 naar Oostenrijk tuften. Later werden het vooral vakanties in Frankrijk, waar Annie en Gerard met hun Franse opleiding zich prima thuis voelden. Anno 2018 kiezen ze graag voor een busreisje. Alles nog helemaal zelf Na hun pensionering, inmiddels alweer dertig jaar geleden, bleven beiden heel

actief voor de Oldenzaalse gemeenschap. De waslijst aan vrijwilligerswerk is lang met namen als de Jeu de Boules Vereniging, Quick ’20, de kegelclub, de filmclub en De Scholtenhof. Annie en Gerard zijn medeoprichters van de Jeu de Boules Vereniging, deden beiden veel bestuurswerk en Annie was het praktische manusje van alles in de kantine, in het bijzonder achter het schap. Inmiddels laat de gezondheid het niet meer toe om alles nog aan te houden, maar wat nog wel mogelijk is dat blijven ze graag doen. Ondertussen heeft Gerard meer tijd gevonden voor zijn hobby als kunstschilder. Bij familie, vrienden en in de gangen van De Scholtenhof zijn de kleurrijke, fantasierijke creaties te bekijken. Annie en Gerard bewonen nu een appartement aan de Scholtendijk en doen alles nog helemaal zelf.


Verrassende Veiling met The Crème Brulettes Op dinsdag 24 april kan men een heel bijzondere avond meemaken. In de Hofkerk is een verrassende veiling van allerhande talenten. Men kan bieden op heel uiteenlopende kavels, zoals een workshop palingroken, een fietsonderhoudsbeurt, een professioneel interieuradvies, een nieuwe rits inzetten of een shantala-behandeling. OLDENZAAL

Wat te denken van een pedicurebehandeling of een gedicht voor een speciale gelegenheid? Het aanbod van bijna veertig zeer gevarieerde kavels kan men inzien op de website van de Hofkerk. De kavels worden per opbod verkocht aan de hoogste bieder. Men kan na afloop contant of per eenmalige machtiging betalen. Het is ook mogelijk om met het aankoopbewijs de kavel als geschenkbon te ontvangen. Iedereen kan natuurlijk ook alleen komen genieten van de gezelligheid en de optredens. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door

The Crème Brulettes. Inloop 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro. De opbrengst van deze veiling-

avond is voor de Hofkerk, een actieve kerk midden in de Oldenzaalse samenleving.

Bloemen-actie SV De Lutte met weer veel kleurrijke bloeiers Sportvereniging De Lutte houdt haar jaarlijkse bloemenactie op zaterdag 21 april. Het Luttermolenveld en enkele routes in het buitengebied zullen we vrijdagavond 20 april bezoeken. DE LUTTE

Wij bieden u ook dit jaar aan om uw tuin er weer fleurig uit te laten zien. De bloe-

men worden dit jaar weer geleverd door kwekerij Aarninkhof. Er zijn volop staande en hangende geraniums, Spaanse margrieten, vlijtige liesjes en andere soorten bloemen in alle kleuren aanwezig. Tevens is er een uitgebreid assortiment hangpotten en terraspotten te koop. Kortom: Een uitgebreid assortiment bloemen om uw borders en

bloembakken op te vrolijken. Zoals gebruikelijk leidt de route door De Lutte, Luttermolenveld en Beuningen. Natuurlijk is ook de wijde omgeving van De Lutte en Beuningen in de route opgenomen. Tot zaterdag 21 april. Dan komen de mensen van SV De Lutte bij u aan de deur!!

Jongste team Toekomst J Kampioen Afgelopen zondag is het jongste team van klootschietersvereniging KV de Toekomst kampioen geworden. Zij komen uit in de J-klasse van de jeugdcompetitie van de Klootscheeters Twente Oost. Dit team wist op de een na laatste wedstrijddag al kampioen te worden, een knappe prestatie. De winnaars staan op de foto v.l.n.r.: Branco Verboom, Elin Finke, Bente Kristen, Wes oude Nijhuis, Stan van der Aa, Rohan Nijmeijer en Myron oude Nijhuis. Dit team staat onder leiding van Gerard Finke en Tonnie Haamberg. Na de competitiewedstrijd werden de net genoemde winnaars in het zonnetje gezet en ontvingen zij de kampioensmedaille en een leuke attentie. OLDENZAAL

Sport inloop voor kinderen in de meivakantie OLDENZAAL Freerunning, voetbal, volleybal, tennis, handbal: voor de kinderen staat er weer een sportieve ochtend gepland in de meivakantie. Op donderdag 3 mei is de Sporthal De Thij voor jou! Je kunt meedoen met Freerunning, voetbal, volleybal, tennis of handbal. Van 10.00 tot 11.00 uur is de zaal gereserveerd voor kinderen van 4-8 jaar. Van 11.30 uur tot 12.30 uur kunnen kinderen van 9-13 jaar komen sporten. Wil je meedoen? Ga dan naar de website www.impuls-oldenzaal.nl om je aan te melden en vermeld aan welke sport je wilt meedoen. Voor € 1,- kun je je dan lekker uitleven. Wacht niet te lang met aanmelden want vol=vol. Wil je eerst meer informatie, neem dan contact op met Engin Demir van Impuls via info@impulsoldenzaal.nl of bel 0541 571414.

Van popzanger tot musicalartiest René van Kooten in De Bond Op donderdag 19 april staat René van Kooten in De Bond met zijn band Shifting Daylight. René van Kooten brengt samen met gitarist/producer Bram Bol en multi- instrumentalist Ingmar Spaaij verrassend bewerkte songs uit bekende musicals als 'Hair', 'Jesus Christ Superstar' en van bewonderde artiesten als The Police, Don Henley en natuurlijk eigen werk. Hierbij spelen onderwerpen als verlies, geboorte, ouder worden, liefde en verwachtingen een belangrijke rol. In deze voorstelling verbindt René zijn ervaringen in de musicalwereld door middel van treffende, soms grappige anekdotes met het jarenlang spelen in bands en het schrijven van zijn eigen liedjes. OLDENZAAL

Something so Real is het bewijs dat of je nu in grote producties speelt of kleine intieme voorstellingen maakt, of je nu werk van anderen of van jezelf speelt, het uiteindelijk allemaal neerkomt op dezelfde essentie; het willen maken van pure muziek, op een eerlijke

manier. Van Kooten: ‘Als je van mooie, oprechte muziek houdt, van de mooie gitaarklanken van pedalsteel en steelgitaar én als je een avond met een lach en een traan wil, kom dan naar Something so Real. Ik beloof je, je zal niet teleurgesteld worden!’ Kaarten voor de voor-

stelling 18,50 euro (incl. pauzedrankje) zijn verkrijgbaar via www.stadstheaterdebond.nl of van dinsdag t/m vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur aan de theaterkassa van De Bond, telefonisch bereikbaar via 0541 53 91


Vacatures Word jij onze nieuwe collega...? Vacatures Allround monteur/metaalbewerker Dagdienst, regio Oldenzaal

Wij zijn een middelgroot dynamisch bedrijf, gespecialiseerd in het inrichten en aanpassen van gesloten bestelwagens. Onze klanten zijn met name overheidsinstanties (bijvoorbeeld politie, justitie, defensie en marechaussee), importeurs en leasemaatschappijen door geheel Nederland. Het bedrijf bestaat 17 jaar en is gevestigd in Oldenzaal. Bij het bedrijf werken 19 medewerkers. Wegens groei van het bedrijf zijn wij op zoek naar een nieuwe collega.

Bankwerker Dagdienst, Hengelo

Wat zoeken wij

EEN (BEGINNEND) ELEKTROMONTEUR (M/V) In deze functie ondersteun je een ervaren elektromonteur met de inbouw van diverse elektronica accessoires zoals communicatie, signalering, navigatie en voertuig volgsystemen in voertuigen. Als je jezelf voldoende hebt ontwikkeld kun je aan de slag als zelfstandig elektromonteur die tevens onderdeel kan uitmaken van het serviceteam. Het is jouw verantwoordelijkheid dat een project perfect verloopt en kwaliteit geleverd wordt. Wij zoeken in onze nieuwe collega iemand die leergierig en proactief is. Je vindt het leuk om in een groeiend bedrijf te werken en staat open voor nieuwe uitdagingen.

CNC draaier/frezer Dagdienst of ploegen, regio Oldenzaal

Functie­eisen: ­ Afgeronde of bijna afgeronde voertuig­technische of elektrotechnische opleiding ­ Je bent een teamspeler ­ Ambitie en leergierigheid; je wilt je ontwikkelen naar een hoger niveau ­ AďŹƒniteit met voertuigen

Onderhoudsmonteur Dagdienst, Oldenzaal

Wij bieden ­ Een prettige werksfeer in een informeel bedrijf ­ Een afwisselende functie van 39 uur in de week ­ De functie biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling ­ Goede secundaire arbeidsvoorwaarden ­ Het betreft een aanstelling met uitzicht op een vast dienstverband

Meer vacatures? www.manschap.nl! Manschap Oldenzaal | LĂźbeckstraat 14 | 7575 EE Oldenzaal | T 06 53 89 49 35 | E info@manschap.nl

Reactie Ben je op zoek naar een (nieuwe) uitdaging, afwisselende baan en wil je een werkgever waar je geen nummer bent maar een zeer gewaardeerde collega, stuur dan een sollicitatiebrief met je CV uiterlijk 30 april 2018 naar: L&S Specials BV T.a.v. Dhr. N. Leus, Kampenstraat 10, 7575 EK Oldenzaal 0541­532203 of per mail naar n.leus@lsspecials.nl Voor meer informatie kun je tevens contact opnemen met Niek Leus

VIND DE MEEST GESCHIKTE KANDIDAAT UIT DE REGIO NAAR KEUZE. PLAATS UW ADVERTENTIE OP DEZE VACATUREPAGINA! Hardenberg

Bruchterveld Bergentheim Kloosterhaar

TWENTERAND Beerzerveld Geerdijk

Het grootste bereik in de regio!

Sibculo Bruinehaar

WesterhaarVriezenveensewijk

Den Ham

Vroomshoop

OP EN ROND DE ESSEN

Langeveen

Mander Manderveen

Hezingen

Vasse

Nutter

De Pollen

Daarlerveen Daarle

Weitemanslanden

Haarle

Geesteren

Tilligte

Klein Agelo Reutum Fleringen

Mariaparochie Harbrinkhoek

Hoge Hexel

Lattrop Oud Ootmarsum

Ootmarsum

Tubbergen

Vriezenveen

Breklenkamp

Noord-Deurningen Denekamp

Groot Agelo

DINKELLAND VISIE

Aadorp

Beuningen

Rossum

HALLO ALMELO !

DE WIEZER

Weerselo

Albergen

Wierden

Almelo

Zenderen

Notter

De Lutte

Deurningen

Hertme

Zuna Rectum Ypelo

Bornerbroek Borne

Oldenzaal

Saasveld

DE GLIMLACH

Hengelo (Slangenbeek)

Losser

%$#$"! $" $!$$$$’$ $8 huis aan huiskranten. %$ $$"$ $155.000 adressen $!$ $! %$Zeer goed gelezen $!$ $!

%$$47 procent $ $$$ $ $  $ $ $ $ $ " 

%$Adverteren $ $ $!$ $! $heeft effect. $

DE WEEK VAN LOSSER Enter

DE WEEK VAN BORNE

Lonneker Overdinkel Glane

Verspreidingsgebied

$ "$ $T  $$ $ $$ $ " $V$ $W$ $$ $ "$ $ $ $ $ $ $ "$ $

Bel of mail voor meer informatie: mail@drukkerijvanbarneveld.nl of bel 0541 - 35 18 69.


Sandra Timmerman verwerkt haar herinneringen in ontwapenend eerlijke autobiografie Circuskind ‘Het is een eerlijk verhaal. Ik wil heel graag uitleggen hoe ik het allemaal heb beleefd. Het is een boek geworden vol contrasten. Ik heb mijzelf geen censuur opgelegd, maar het is beslist niet op sensatie belust.’ Sandra Timmerman is trots op haar eerste boek ‘Circuskind’, waarin ze haar persoonlijke herinneringen op een toegankelijke manier heeft beschreven. ‘Circuskind’ is een autobiografie waarin zowel het verdriet en de dieptepunten aan de orde komen, als het plezier en de momenten van geluk die zij heeft beleefd tijdens de gloriejaren als artiestenfamilie. ‘Géén afrekening, géén bitterheid en géén wraak! Sommige herinneringen zijn gewoon te bizar voor woorden, andere juist weer om te lachen. Het leven thuis was zo compleet anders dan in de schijnwerpers.’ OLDENZAAL

Sandra Timmerman is zich er als geen ander van bewust dat haar persoonlijke leven voor een deel gemeengoed is. Dan gaat het onder meer om de ‘Playboy’-foto’s, de ongekende populariteit van het jonge duo Gert en Hermien, het ongewone gezinsleven, de jaren in het teken van het geloof, het misbruik, de in haar ogen groteske viering van haar vaders 80ste verjaardag of de tragische omstandigheden waaronder haar gescheiden levende ouders kwamen te overlijden. Sandra beschrijft hoe zij al deze fases heeft beleefd, meestal van heel nabij en soms op grote afstand

als consument van nieuwsvoorziening.

de

Herkenbare ervaringen Sandra Timmerman vindt het voor haar zelf belangrijk om open en eerlijk vanuit haar eigen kijk te schrijven over het misbruik en de vervreemding tussen zussen en broer. Ze benadrukt nog eens dat het puur haar herinneringen zijn en dat anderen er vanuit hun eigen beleving naar mogen kijken. ‘Helaas merk ik dat het voor velen om heel herkenbare ervaringen gaat.’ In die zin hoopt Sandra dat haar herinneringen in ‘Circuskind’ heel dicht bij het alledaagse leven staan van de lezers. ‘Ik

hoop dat het ook mooi om te lezen is voor iemand die anders niet zo snel een boek zou pakken. En wat het zeker voor lezers in Twente apart maakt, is dat heel veel zich hier in de omgeving heeft afgespeeld.’ Sandra groeide op in Usselo, trouwde tweemaal, kreeg drie kinderen, bleef optre-

den, maakte scheidingen mee, is inmiddels een ongelofelijk trotse oma en heeft haar draai gevonden in Oldenzaal, samen met haar dochter. Volop nieuwe plannen ‘Ik voel mij een performer. Dat woord gebruik ik liever dan artiest. Ik vind het mooi

om iets te creëren. Nu is er dus dit boek.’ Ze heeft er de afgelopen tijd in alles rust aan gewerkt, ondersteund door een redacteur van uitgeverij Aspekt. Het boek is geïllustreerd met enkele bijzondere foto’s met telkens een uniek verhaal. Sandra vertelt dat het leven als uitvoerend kunstenaar niet per se voldoende in het laatje brengt om te voorzien in het onderhoud van haar dochter van vijftien en zichzelf. ‘Ik heb het eigenlijk heel leuk gevonden om een tijdje gewoon een baan te hebben in een meubelbedrijf. Dat gaf op een bepaalde manier heel veel rust en ook wat noodzakelijke zekerheid.’ Toch is ze blij met iedere vraag die ze krijgt om te komen optreden als zangeres. ‘Het leven gaat gewoon verder hoor. Ik ben nu bezig met de voorbereidingen van een nieuwe theatershow met natuurlijk weer veel nieuwe liedjes.’ Presentatie in De Bond Voor komende maandag 23 april is er een speciale boekpresentatie georganiseerd in De Bond. ‘Ik weet niet precies wat er allemaal staat te gebeuren, maar er is in ieder

geval een interview door journalist Eddy van der Ley. Ik kijk er naar uit, want ik wil over alles wel praten. Ik vind het prima om zaken uit te leggen en het publiek te vertellen hoe het zit… volgens mij’, zegt Sandra er nog eens nadrukkelijk bij. De ‘Playboy komt ongetwijfeld ook ter tafel. In het boek beschrijft ze heel nuchter en met humor hoe die fotosessie in zijn werk ging. ‘Ik vond het prachtig om mee te maken. Een unieke ervaring waar ik met veel plezier op terug kijk.’ Sandra hoopt er een mooie avond van te maken met genodigden uit haar netwerk en familie. ‘Maar ik vind het ook erg leuk als men er deze avond bij wil zijn. Iedereen is van harte welkom. Men kan een mailtje sturen naar sandra.megen@gmail.com voor de gastenlijst.’ Zoals dat gaat bij een boekpresentatie kan men na afloop een exemplaar kopen en Sandra Timmerman zet er met plezier een handtekening of een persoonlijke noot in. ‘Circuskind’ is vanaf komende week ook verkrijgbaar (19,95 euro) in de boekhandel.

Zelfs na zestig jaar huwelijk genieten Willie en Suze Meijerink nog altijd van een jachtpartij of een spannende bridgedrive De jachttrofeeën aan de wand in de werkkamer van Willie Meijerink laten er geen misverstand over bestaan wat de grote hobby is van de voormalige ondernemer uit Lonneker. Afgelopen week vertelde hij er hartstochtelijk over aan burgemeester Theo Schouten. Die was niet zomaar op bezoek in het gezellige appartement van Suze en Willie Meijerink. Hij kwam langs om het echtpaar te feliciteren met hun zestigjarig huwelijksjubileum. Op 10 april 1958 gaven zij elkaar het Ja-woord. ‘En toen moest ik Suze beloven dat we na onze pensionering terug zouden keren naar Oldenzaal, want hier komt Suze vandaan’, vertelde Willie met een gulle lach aan de burgemeester. Willie (86) woonde en werkte voor zijn trouwen in Lonneker, waar zijn vader een schildersbedrijf had. Suze werkte op kantoor bij machinefabriek Heemaf in Hengelo. Zoals dat destijds verplicht was, moest Suze haar baan opzeggen na de trouwerij. OLDENZAAL

Na de geboorte van haar jongste zoon begon Suze haar eigen drogisterijwinkel in het pand waar haar man Willie zijn schildersbedrijf had. Al op twaalfjarige leeftijd begon hij met schilderen om later het bedrijf over te kunnen nemen.

enorm genieten van haar bridgeavonden en -middagen. Daarnaast zingt ze met heel veel plezier mee in het koor van de Mariahof. Tot voor enige tijd terug hadden Willie en Suze nog een campingjaarplaats op Het Lutterzand.

Jarenlang runden Willie en Suze, nu beiden 86 jaar, hun gecombineerde schildersen drogisterijbedrijf aan de Dorpsstraat in Lonneker. Op zijn 68ste stopten Willie en Suze met het bedrijf en werd het tijd om de huwelijksbelofte in te lossen. Al vele jaren inmiddels genieten zij van hun vrijheid in Beukersmolen met uitzicht op de Antoniuskerk en het achterliggende parkje. Nog zeker drie keer per week pakt Willie de auto om naar het Aamsveen bij Glanerbrug te rijden waar hij nog een eigen jachtgebied pacht en bejaagd.

Ook in de tijd dat zij samen het bedrijf hadden, was dat een geliefd toevluchtsoord. In de zomermaanden werden de kinderen meegenomen op vakanties naar Zwitserland. Het uitzicht op de bekende Jungfrau zit in het geheugen van de familie gegrift. Enige jaren terug is de hele familie nog eens terug geweest uit nostalgische overwegingen. Willie en Suze kregen twee zoons en een dochter en nu zijn er ook negen kleinkinderen.

Drie kinderen en negen kleinkinderen Suze op haar beurt kan

Afgelopen zaterdag werd het huwelijksfeest groots gevierd met familie en vrienden in De Abdij.


 april 2018 > Kerkproeverij 2018

Op zaterdag 15 en zondag 16 september van dit jaar wordt de tweede editie gehouden van de Kerkproeverij. Kerkproeverij is een landelijke campagne die kerken de gelegenheid biedt om gasten vrijblijvend uit te nodigen voor een dienst.

We kennen ze allemaal wel, mensen die in het verleden regelmatig in onze kerken aanwezig waren om mee te vieren. Op een gewone zondag, met Kerstmis, bij de viering van de Eerste Communie of tijdens een gezinsviering. Mensen die onopvallend vertrokken zijn en die we nu dus missen. We kunnen allerlei redenen bedenken waarom mensen niet meer naar de kerk komen: ze zijn boos of teleurgesteld door het beleid van bisdom en/of parochie, ze zijn te druk met hobby’s en andere verplichtingen, het zegt hen allemaal niets meer, ze voelen zich niet thuis in een grote, bijna lege kerk, ze verstaan de woorden niet meer of ze hebben er gewoon geen

zin meer in om naar de kerk te komen. En zo lopen onze kerken langzaam maar zeker leeg. Steeds minder plaatsen zijn bezet en het maakt vrijwilligers en trouwe kerkgangers een beetje pessimistisch. Dit is een beeld dat we niet alleen in onze eigen parochie zien, maar wat in heel Nederland, of beter gezegd in de hele westerse wereld te zien is. Michael Harvey, een betrokken Engelse christen, heeft enkele jaren geleden Back to Church Sunday bedacht. Wereldwijd doen al dertigduizend kerken mee aan ‘Back to Church Sunday’. Een groot succes dus, want honderdduizenden gasten werden verwelkomt en een deel van hen blijft komen! Aan de Nederlandse variant, Kerkproeverij, doen dit jaar 22 kerkgenootschappen mee!

samenleving, ze uit een isolement te halen. Aan de hulpvragen merken we dat het voor veel mensen lastig is de eindjes aan elkaar te knopen.

Zouden wij het lef hebben om vrienden, buren en collega’s mee te nemen naar de kerk?

Het verlenen van deze hulp kost veel geld. Naast de collectes die we houden zijn ook giften en legaten zeer welkom. Giften aan de ParochiĂŤle Caritas Instelling (PCI) kunnen worden afgetrokken van de belasting. Giften kunnen worden gestort op rekeningnummer NL15RABO0144701766 t.n.v. R.K. ParochiĂŤle Caritas Plechelmusparochie te Oldenzaal.

Vrede en alle goeds, Maroesjka Sleegers, p.w.

> Caritas Plechelmusparochie – Waar kunt u terecht?

De kerk heeft vanuit haar christelijke overtuiging altijd steun gegeven aan de minder bedeelden in de samenleving. Daarbij is ze dienstbaar door aandacht te geven aan de concrete noden van mensen. Binnen de Rooms katholieke kerk wordt dit Caritas genoemd. De Caritas ondersteunt bij materiĂŤle en immateriĂŤle nood. De ondersteuning bieden wij aan iedereen, ongeacht de achtergrond van de persoon. De afgelopen jaren hebben we naast ondersteuning voor kleding, eten en drinken (soms via ondersteuning van de voedselbank) onder andere bijgedragen aan bijvoorbeeld de aanschaf van laptops, een wasmachine,    huisraad. In de kerkdorpen zijn er ook bedragen beschikbar gesteld voor ondersteuning van activiteiten voor ouderen en het vervullen van een laatste wens. Als dat nodig is helpen we mensen door ze te verwijzen naar of ze te introduceren bij andere hulpverleners, zoals maatschappelijk werk of de gemeentelijke sociale dienst. We proberen de mensen weer onderdeel te laten zijn van de

De structuur in onze parochie is zo dat hulpvragen via lokale coĂśrdinatoren kunnen worden gedaan. In Oldenzaal kunt u hiervoor terecht bij Diety Wolbert, 0541-519 619, mail: jwolbert@caiway. nl of bij Karin Oostindie, 06-14401420, mail: kj.oostindie@outlook.com. Daarnaast kunt u voor hulpvragen ook terecht bij het Centraal Secretariaat, 0541-530 485, mailadres: secretariaat@plechelmus. nl. Uiteraard is de vertrouwelijkheid altijd gewaarborgd. Er wordt geen medewerking verleend aan anonieme hulpvragen.

Vormelingen in Deurningen en Oldenzaal doen iets anders. Zij houden een actie voor een Goed Doel. Iedere vormeling krijgt 5 euro te leen van de locatieraad, en gaat dat geld investeren, om er meer geld mee te verdienen. Zo zijn er kinderen

 

  gezameld, of ze verkochten (door de supermarkt gesponsorde paaseitjes) aan familie en buren. Weer anderen haakten grappige sleutelhangers en verkochten die. In Deurningen werd actie gevoerd voor een stichting die onderzoek doet naar de Ziekte van Pompe, een ernstige spierziekte. De opbrengst was 214,58 euro! In Oldenzaal werd actie gevoerd voor clown Spruit, die o.a. met vluchtelingenkinderen werkt. Zij kon afgelopen zaterdag een cheque in ontvangst nemen met daarop een bedrage van 795,21 euro! Grandioos vormelingen wat jullie doen voor anderen, terwijl je er niets voor terugkrijgt, behalve een gulle lach en dankbaarheid!

> Vormelingen diaconaal actief!

Ook dit jaar zijn vormelingen tijdens de vormselvoorbereiding diaconaal actief geweest.

Centraal Secretariaat Plechelmusparochie Zo wordt in Saasveld al jaren een soort van strippenkaart door de vormelingen bijgehouden. Daarop staan een aantal diaconale activiteiten, waarvan zij er een aantal mogen kiezen. Zo kunnen ze meehelpen bij de Kindernevendienst, of het parochieblad mee rondbrengen. Sommigen gaan in de dagen voorafgaand aan 1 en 2 november het kerkhof mee opruimen en netjes maken, weer anderen gaan naar het zorgcentrum Sint Jozef om daar met de mensen spelletjes te spelen. Zo leren de vormelingen al jong dat het mooi is en goed voelt om je in te zetten voor een ander, zonder dat je daar iets voor terug krijgt.

Adres Spoorstraat 4a, 7572 CZ Oldenzaal Telefoon 0541 - 530 485 Mailadres secretariaat@plechelmus.nl Bestuur bestuur@plechelmus.nl www.plechelmusparochie.nl

Pastoraal team

Pastor Reerink T. 0541 - 530 291 pastor-reerink@plechelmusparochie.nl Pastor Zeinstra T. 0541 - 625 203 pastor-zeinstra@plechelmusparochie.nl Pastor Janssen T. 06 53 71 56 35 pastor-janssen@plechlemusparochie.nl Pastor Sleegers T. 06 23 37 36 47 pastor-sleegers@plechelmusparochie.nl

Voor de berichtgeving in deze rubriek is de redactie van het centrale secretariaat verantwoordelijk. In deze rubriek wordt tweewekelijks de kerkelijke agenda geplaatst, aangevuld met actualiteiten betreffende kerk en samenleving. Heeft u ook iets te melden, neemt u dan contact op met de rubrieksredactie. De Molenkamp Zie verder: www.plechelmusparochie.nl - Redactie emailadres:

Za. 28 apr. 19:00 uur Themaviering kerktijd@li Zaterdag 19:00 uur Viering In een ander licht m.m.v. Pastor M. Sleegers pw.

Zo. 29 apr. 10:00 uur Eucharistieviering

m.m.v. Nederlands koor / pianist De Zonnestraal

Vr. 20 apr. 14:30 uur Eucharistieviering met cant.

m.m.v. Koor Triple One Pastor B. Reerink pr.

m.m.v. Pastor B. Reerink pr.

Antoniuskerk Mededelingen en activiteiten

Wo. 18 apr. 19:00 uur Woord- en Communieviering

Vieringen en Bijeenkomsten > ROOSTER 17 APRIL - 1 MEI 2018 <

Wo. 25 apr. 19:00 uur Woord- en Communieviering m.m.v. Pastor I. Wilbers pw.

Plechelmusbasiliek Vr. 20 apr. 09:00 uur Woord- en Communieviering m.m.v. Pastor I. Wilbers pw.

Za. 21 apr. 17:00 uur Presentatie 1ste Communie Basisschool Leemstee, Wendakker, Bongerd en Nuts m.m.v. Jeugdkoor de Trippeltjes Pastor M. Sleegers pw.

Za. 21 apr. 19:00 uur Presentatie 1ste Communie Basisschool Drie-eenheid, Maten, Esch, Linde en Franciscus m.m.v. Jeugdkoor de Trippeltjes Pastor M. Sleegers pw.

Zo. 22 apr. 10:00 uur Eucharistieviering m.m.v. Oldenzaals Lat/Greg. Basiliekkoor Pater R. v.d. Vegt

Vr. 27 apr. 09:00 uur Woord- en Communieviering Pastor I. Wilbers pw.

> Aangepaste viering: Durf jij!?

m.m.v. Diaken F. Peters

Wo. 02 mei 19:00 uur Woord- en Communieviering m.m.v. Pastor I. Wilbers pw.

Mariakerk Za. 21 apr. 19:00 uur Woord- en Communieviering m.m.v. eigen koor Pastor I. Wilbers pw.

Vieringen/Diensten in de kerkdorpen Weerselo - Rossum Saasveld-Deurningen > Zie bekendmaking in het dagblad, of in het eigen parochieblad van de dorpen. > Zie verder het overzicht op de leestafels in de kerken of info bij het centraal parochiesecretariaat, 0541-53 04 85.

Pastores Pastor B.H.M. Reerink pr., 0541-53 02 91 is elke morgen om 08:00 uur telefonisch bereikbaar voor dringende pastorale zaken.

>

Emmaus Zo. 22 apr. 10:00 uur Emmauszondag m.m.v. eigen vrijwilligers en cantores

Vieringen in de Zorgcentra Mariahof

Vr. 20 apr. 18:30 uur Eucharistieviering m.m.v. Pastor M. Zeinstra pr. Scholtenhof

Vr. 20 apr. 18:30 uur Oecumenische viering m.m.v. voorganger M. Arink

TELEFOONNUMMERS EN OPENINGSTIJDEN VAN DE SECRETARIATEN GEVESTIGD TE OLDENZAAL Centraal secretariaat: 0541-53 04 85, Spoorstraat 4a, 7572 CZ Oldenzaal, ma. t/m vr. 9:30-11:30 uur Secretariaat Plechelmus-, Antonius- en Mariakerk: 0541-51 24 67, do. 15:00-17:00 uur en vr. 10:00-12:00 uur Secretariaat pastoraal steunpunt Emmaus: 0541-51 38 33, do. en vr. 9:00-11:00 uur Misintenties kunt u telefonisch of per mail opgeven bij uw eigen geloofsgemeenschap

Ziekenzalving/-zegening Maak hiervoor tijdig een afspraak met een van de pastores. > Pastor B. Reerink pr. 0541-53 02 91 > Pastor M. Zeinstra pr. 0541-62 52 03 > Pastor M. Sleegers pw. 06-23 37 36 47 > Pastor C. Janssen pw. 06-53 71 56 35

www.plechelmusparochie.nl HEEFT U OOK IETS TE MELDEN VOOR IN DE KERKTIJDRUBRIEK? Neem dan contact op met de redactie: pastor.sleegers@gmail.com, 06-23 37 36 47 Spoorstraat 4a, 7572 CZ Oldenzaal

Op zondag 22 april om 10.00 uur wordt in de Hofkerk een Aangepaste viering gehouden voor mensen met en zonder beperking. Iedereen is van harte welkom. Het thema is Durf jij!? We luisteren en kijken naar het spannende verhaal van Joris en de draak. Ds. Tieneke van Lindenhuizen en pastor Maroesjka Sleegers zijn de voorgangers. Het koor VOF de Hof zal met en voor ons zingen.

> In een ander licht Op zaterdag 28 april is er weer een themaviering rondom een lied van Stef Bos. In deze gebedsviering luisteren we naar een van de liederen van zijn cd In een ander licht, waar hij bijbelse ďŹ guren bezingt. We lezen het bijbehorende bijbelverhaal en bezinnen ons op bijbel en liedtekst. Iedereen is van harte welkom in deze bijzondere viering.

> Cito-toets Op 17 april begint de landelijke Cito-toets voor kinderen in groep 8. Altijd weer een spannende tijd. Wij wensen de kinderen veel succes en rust, de ouders en leerkrachten veel vertrouwen in het kunnen van de kinderen die zij al zoveel jaren onder hun hoede hebben.


Inleveractie kleine elektrische apparaten bij kringloopbedrijf De Beurs

Contact Gemeente Oldenzaal Bezoekadres Stadhuis Ganzenmarkt 1 Maatschappelijk Plein Ganzenmarkt 2 Postadres Telefoon E-mail Internet

Postbus 354 7570 AJ OLDENZAAL (0541) 58 81 11 of 14 0541 info@oldenzaal.nl www.oldenzaal.nl

Openingstijden Publieksbalie Met afspraak ma. 8.30 – 20.00 uur di. 13.30 – 16.00 uur wo. 8.30 – 16.00 uur do. 13.30 – 16.00 uur vr. 8.30 – 12.30 uur

Zonder afspraak di. + do. 8.30 – 12.30 uur

Lever vanaf 21 april afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) in bij kringloopbedrijf De Beurs aan de Lübeckstraat 32. Als je bij De Beurs bent, kun je gratis punten sparen voor Natuur en Milieu Educatief Centrum De Höfte én kans maken op prijzen. Als de gemeente Oldenzaal bij de beste 25 gemeenten eindigt, ontvangt De Höfte een sponsorcheque van € 1.000,- van Wecycle.

• Zo werkt het Inwoners scoren punten als zij bij kringloopbedrijf De Beurs aan de Lübeckstraat e-waste inleveren. Als zij bij De Beurs zijn, wordt dat herkend via GPS. Via hun smartphone kunnen de inwo-

Collectes 15 april t/m 21 april St. National Fonds Kinderhulp 22 april t/m 5 mei geen collectes

Geboorte Carlieke Elise dv J.M. Ruiter en R.S. Lyklema Zoë dv T.A.H. Paalhaar en J.M. Braak Overlijden De heer A.G. Noordanus

Wat doen wij tegen natte voeten?

Het wigbold ofwel de stadsvrijheid was in de Middeleeuwen in Oost-Nederland de benaming voor het buitengebied bij een stad dat juridisch tot die stad behoorde en waar dus het stadsrecht gold. Het woorddeel wig heeft te maken met het Germaanse begrip wik, een omheind gebied. Bold is een oud woord voor recht. De benaming wigbold kwam vooral voor in Overijssel, de Gelderse Achterhoek en de Duitse streken Westfalen en Nieder-Sachsen. Het is daar in de 12e eeuw voor het eerst beschreven (in 1216 in de stad Oldenzaal). Het was het plattelandsgebied dat bij een stad behoorde en waar het recht van die stad gold. Buiten de grenzen van het wigbold gold een ander recht, het landrecht.

Hebt u een contactpersoon? En wilt u zeker weten dat uw contactpersoon aanwezig is en tijd voor u heeft? Maak dan eerst telefonisch een afspraak via (0541) 58 81 11

Burgerlijke stand

➢ www.wecycle.nl/inleveren

• Wat is wigbold?

08.30-12.30 uur

Like ons op Facebook! Heeft u de gemeente Oldenzaal al gevonden op facebook? Ga naar Facebook.com/stadoldenzaal en like ons! Zo blijft u op de hoogte van het laatste nieuws van uw gemeente: De Glimlach van Twente

• Meer informatie

de rand van de stad: Wigbold. Het is geplaatst op 9 april 1997.

Openingsijden Maatschappelijk Plein Met afspraak ma t/m do 13.30-16.00 uur

Oldenzaal Digitaal

Zo doe je mee 1 Ga naar kringloopbedrijf De Beurs. 2 Lever je oude elektrische apparaten en kapotte spaarlampen in. 3 Ga ter plekke op je smartphone naar wecycle.nl/inleveren. 4 Ga naar (ik wil inchecken) en support het goede doel. 5 Onder alle geldige aanmeldingen worden 50 nieuwe apparaten verloot! De actie loopt van 21 april tot en met 31 augustus 2018.

De Wigbold

Afspraak maken Via oldenzaal.nl/afspraakmaken of telefonisch (0541) 58 81 11.

Zonder afspraak ma t/m vr

ners de punten verzilveren.

Dit kunstwerk ‘de Wigbold’ van Steef Roothaan (1954), staat vlakbij het viaduct langs de Operalaan. Een contour van een figuur met tak; verwijzend naar het historisch heiligenbeeld aan

Ons klimaat verandert. Om bij hevige regenval droge voeten te houden passen wij het riool aan en treffen we diverse andere voorzieningen. Dit is onvoldoende, wij hebben ook jouw hulp nodig! (Zomerse) buien worden steeds heftiger en komen vaker voor. In korte tijd valt er dan zeer veel regen die niet door de riolering verwerkt kan worden. Het water blijft op straat staan of stroomt naar lager gelegen gedeelten en kan voor overlast in huizen zorgen. Wij passen ons rioolstelsel aan op het veranderende klimaat. Echter alle overlast voorkomen is te kostbaar. We moeten ons dus op andere manieren aanpassen.

• Dit doen wij Een standaard oplossing voor hevige

• De kunstenaar

• Wat kun jij doen?

Steef Roothaan is een Nederlandse beeldhouwer en tekenaar. Hij studeerde in de jaren ‘70 beeldhouwkunst aan de kunstacademie van Rotterdam en is daar nu als docent aan verbonden. Het werk van Roothaan is in de openbare ruimte van diverse Nederlandse steden en in enkele musea te vinden. In zijn werk tracht hij beeld en locatie met elkaar te verbinden.

De komende weken geven wij hier een aantal tips hoe je zelf kunt zorgen voor minder kans op wateroverlast in jouw omgeving. Wil je niet wachten? Kijk dan op www.oldenzaal.nl/wateroverlast.

Een teek? Pak ‘m beet! Teken kunnen met een beet de ziekte van Lyme overbrengen. Daarom is het belangrijk dat je je na een bezoek ‘in het groen’ goed controleert op tekenbeten.

huid zit, hoe groter de kans dat een teek ziekteverwekkers overdraagt. Daarom moet je teken zo snel mogelijk verwijderen.

• Beschermen tegen teken Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze leven in hoog gras, struiken of tussen dode bladeren. Teken kunnen mensen bijten. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. Maar je kunt de ziekte van Lyme krijgen na een tekenbeet. Hoe langer een teek in de

stortbuien is er niet. Wij zijn samen met diverse partijen (waterschap, WBO etc.) bezig om de kans op wateroverlast zo veel mogelijk te verkleinen. Denk hierbij aan: • Aanleg van grotere riolen bij rioolvervanging. • Aanleg aparte regenwaterriolen die water rechtstreeks naar de rand van de stad brengen in plaats van naar de waterzuivering. • Aanleg van diverse ondergrondse én bovengrondse regenwaterbuffers. • Het vergroten van de bergings- en afvoercapaciteit van de Stakenbeek. • Het verkleinen van wateraanvoer naar de stad toe bij hevige regenval. • Het leiden van regenwater naar plekken waar het minder overlast veroorzaakt.

Je kunt jezelf beschermen tegen teken door zoveel mogelijk weg te blijven bij plekken waar veel planten, hoog gras en struiken dicht op elkaar staan en door dichte schoenen te dragen en de huid te bedekken. Huid die niet bedekt is kan ingesmeerd worden met een

middel tegen insecten waar DEET in zit. • Meer informatie Op www.tekenradar.nl kun je zien hoe actief de teken zijn. Er is nu ook een ‘Tekenbeet’ app. Deze kun je gratis downloaden via de AppStore of GooglePlay. In deze app lees je hoe je je kunt beschermen tegen teken. Ook helpt deze app je met wat je moet doen als je door een teek gebeten bent.


Kom per e-mail ontvangen? Mail dan naar info@oldenzaal.nl

Dinsdag 17 april 2018

ren te laten plaatsvinden. Voor het bezoek van de hoorzitting gelden gedragsregels.

Ingekomen evenementenaanvragen

• mobiele telefoon Meer informatie: telefoon (0541) 58 81 11. Volledig overzicht gevonden voorwerpen: www.oldenzaal.nl/gevonden-en-verloren-voorwerpen

Uitschrijvingen basisregistratie Op 10 april 2018 zijn met ingang van 13 maart 2018 de volgende personen uitgeschreven: • D. Deidda, Langestraat 7; • J. Sarkezi, Kloosterstraat 132

Inlichtingen: Anneloes Becking (0541) 58 81 11 of e-mail: bezwarencommissiearv@oldenzaal.nl.

Overeenkomst Zilverschoon 248-254 Op 3 april 2018 heeft het college besloten een exploitatieovereenkomst aan te gaan met Stichting WBO Wonen. De overeenkomst heeft betrekking op het perceel gelegen aan de Zilverschoon, kadastraal bekend gemeente Oldenzaal, sectie K, nummer 3090. De zakelijke beschrijving van de inhoud van deze overeenkomst over grondexploitatie ligt van 18 april tot en met 29 mei 2018 ter inzage bij de publieksbalie in het stadhuis. Meer informatie: Team Ontwikkeling , telefoon (0541) 58 81 11

Agenda raadsvergadering maandag 23 april aanvang: 19.30 uur, raadzaal Algemeen 1. Opening 2. Vaststellen agenda 3. Vragenuur 4. Vaststellen notulen van de vergaderingen van 27 maart en 29 maart 2018 5. Vaststellen lijst van ingekomen stukken Bespreekvoorstellen -Conformvoorstellen -Directe voorstellen 6. Voorstel tot het (ongewijzigd) vaststellen van het bestemmingsplan De Thij, 1e partiële herziening 7. Voorstel tot het van toepassing verklaren van de gemeentelijke coördinatieregeling, als bedoeld in artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening op de uitbreiding van Pré Pain aan de Kleibultweg 8. Voorstel tot het al dan niet kenbaar maken van wensen en bedenkingen ten aanzien van het oprichten van de coöperatieve vereniging met uitgesloten aansprakelijkheid (UA) van de GGDen Twente, Regio Utrecht en Hollands Noorden 9. a. Kennisname van exploitatieovereenkomst Prins Bernhardstraat 2 (Villa Rozenhof ) b. Kennisname van het ter inzage leggen van het bestemmingsplan (Stukken worden nagezonden) 10.Sluiting

Meer informatie: publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11

• Noordwal 98 (3015-2018), voor het houden van de Open dag van het politiebureau op 9 juni 2018, ontvangen 26 maart 2018; • Het Hulsbeek (3222-2018), voor het houden van Fields of Joy op 7 juli 2018, ontvangen 30 maart 2018; • Bornsedijk 62 (Sportpark de Thij (3214-2018)), voor het houden van een voetbaltoernooi voor de lagere elftallen op 9 juni 2018, ontvangen 31 maart 2018; • St. Plechelmusplein en de Stadstuinen (3200-2018), voor het houden van het Straattheaterfestival op 3 juni 2018, ontvangen 3 april 2018; • Primulastraat 15 (3216-2018), voor het houden van een voetbaltoernooi op 23 juni 2018, ontvangen 3 april 2018; • Berkstraat 97 (3335-2018), voor het houden van een Open dag en een braderie op 12 mei en 13 mei 2018, ontvangen 5 april 2018; • Ada Kokstraat 20 (parkeerplaats Vondersweijde (3474-2018)), voor het houden van het Rotary Streetsoccertoernooi van 28 mei tot en met 8 juni 2018, ontvangen 10 april 2018.

Ontwerpbestemmingsplan “Zilverschoon 248-254” Vanaf 18 april 2018 ligt het ontwerpbestemmingsplan “Zilverschoon 248-254” zes weken lang ter inzage. Dit gebeurt op grond van artikel 3:8 van de Wet ruimtelijke ordening. Iedereen kan het plan inzien bij de publieksbalie in het stadhuis.

Belanghebbenden kunnen tot en met twee weken na de publicatiedatum een zienswijze over de aangevraagde vergunningen naar voren brengen bij de burgemeester, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal of via info@oldenzaal.nl

Het bestemmingsplan heeft betrekking op de clusterwoningen aan de Zilverschoon 248 t/m 254. Het plan voorziet in vervangende nieuwbouw met drie twee-laags-kapwoningen en één één-laagskapwoning.

Verleende evenementen

Inzagetermijn Vanaf 18 april 2018 kunt u zes weken lang tot en met 29 mei 2018 schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen bij de gemeenteraad, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal. Als u mondeling een zienswijze wilt indienen moet u een afspraak maken. Daarvoor kunt u contact opnemen met de publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11. Zienswijzen kunt u niet per e-mail indienen. Bestemmingsplan bekijken Het bestemmingsplan is te raadplegen via www.oldenzaal.nl/bestemmingsplannen. Daarnaast kunt u het plan bekijken via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO. 0173.BP09037-on01. De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld op http://ruimtelijkeplannen.oldenzaal. nl/plannen/NL.IMRO.0173.BP09037-/NL.IMRO.0173.BP09037-on01.

• Kalheupinkpark (2830-2018), voor het houden van de Dag van het Park op 27 mei 2018, verzonden 6 april 2018; • Bornsedijk 105 (Het Hulsbeek (711-2018)), voor het houden van de Outdoor Challenge Run op 6 mei 2018, verzonden 12 april 2018; • Oldenzaal (8390-2017), voor het houden van de Wandel4Daagse Oldenzaal van 22 mei tot en met 25 mei 2018, verzonden 12 april 2018; • Groote Markt (606-2018), voor het houden van Maxima’s Night Out! op 26 april 2018, verzonden 17 april 2018; • Binnenstad van Oldenzaal (872-2018), voor het houden van Koningsdag op 27 april 2018, verzonden 17 april 2018.

Oldenzaal, 17 april 2018

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht gedurende zes weken na verzending van bovengenoemde besluiten een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal. Gelijktijdig kunnen zij bij de voorzieningenrechter van de rechtbank, postbus 10067, 8000 GB in Zwolle een verzoek om voorlopige voorziening of schorsing doen. Voor het in behandeling nemen van zo’n verzoek zijn griffierechten verschuldigd.

Het college van burgemeester en wethouders van Oldenzaal

Meer informatie: publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11

Afsluiting 21.30 uur

Ingekomen aanvragen bijzondere wetten/ overige APV

Meer informatie: www.oldenzaal.nl/gemeenteraad

• Bisschopstraat (3096-2018), voor het innemen van een tijdelijke standplaats voor de verkoop van loempia’s op 5 mei, 29 september, 16 december en 23 december 2018, ontvangen 27 maart 2018; • Bisschopstraat (3430-2018), voor het innemen van een tijdelijke standplaats voor de verkoop van brood op 5 mei 2018, ontvangen 5 april 2018.

Ingediende meldingen Activiteitenbesluit Commissie bezwaarschriften, kamer ARV De commissie bezwaarschriften kamer ARV houdt op donderdag 19 april 2018 in de collegekamer de volgende hoorzitting: om 17:30 uur bezwaar tegen het besluit om de woning aan de Hunenborglaan 30 te Oldenzaal op grond van de Opiumwet en de Woningwet voor drie maanden te sluiten.

Melding o.g.v. art. 8.40 Wm De volgende meldingen zijn binnengekomen: • Kleibultweg 70 (1957-2018), voor het veranderen van een bedrijf voor het plaatsen van een impregneerinstallatie, verzonden 5 april 2018; • Denekamperstraat 50 (605-2018), voor het veranderen van een slijterij annex delicatessenwinkel, verzonden 9 april 2018. Meer informatie: publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11

Om 18:15 uur bezwaar tegen het besluit om een omgevingsvergunning onder voorschriften te verlenen voor het oprichten van drie appartementen op het perceel Deurningerstraat 7, 7a en 7b. Om 19:00 uur bezwaar tegen het besluit om een vergunning te verlenen voor het innemen van een tijdelijke standplaats van 15 oktober 2018 tot en met 15 januari 2019 op het perceel Kloosterstraat en Oostwal (Bisschopplein) te Oldenzaal. De hoorzitting wordt in het stadhuis gehouden en is in beginsel openbaar. De bezwarencommissie kan echter al dan niet op verzoek van belanghebbenden besluiten de hoorzitting achter gesloten deu-

Belanghebbenden kunnen tot en met twee weken na de publicatiedatum een zienswijze over de aangevraagde vergunningen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal of via info@oldenzaal.nl Meer informatie: publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11

Gehandicaptenparkeerplaatsen • Nabij Johanna van Burenlaan 181 (3251-2018), voor het reserveren van een gehandicaptenparkeerplaats, ontvangen 3 april 2018.

Ontvangen aanvragen voor een omgevingsvergunning

Belanghebbenden kunnen tot en met twee weken na de publicatiedatum een zienswijze over de aangevraagde vergunningen naar voren brengen bij de burgemeester, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal of via info@oldenzaal.nl

• Noordwal 10 (3299-2018), voor het kappen van vier bomen, ontvangen 5 april 2018; • Guido Gezellestraat 35 (3297-2018), voor het kappen van een boom, ontvangen 5 april 2018; • Bentheimerstraat 126 (3289-2018), voor het handelen in strijd


Dinsdag 17 april 2018 met regels ruimtelijke ordening voor het uitbreiden van een woning, ontvangen 4 april 2018; • Oude Oldenzaalsestraat, naast Weerselosestraat 89 (3327-2018), voor het oprichten van een woning, ontvangen 5 april 2018; • Klieveriklaan 10 (3397-2018), voor het verbreden van een uitweg, ontvangen 7 april 2018; • Hulsbekenkamp 26 (3504-2018), voor het plaatsen van een carport, ontvangen 9 april 2018. Meer informatie: publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11

Kennisgeving beschikking reguliere voorbereidingsprocedure Verleende omgevingsvergunning • Ferdinand Bolstraat, voor huisnummers 25 tot en met 43 (28762018), voor het kappen van vier bomen, verzonden 6 april 2018; • Duivekervel, voor huisnummer 62 (2867-2018), voor het kappen van een boom, verzonden 6 april 2018;

• Het Nardusboer, nabij huisnummer 215 (2605-2018), voor het kappen van vijf bomen, verzonden 6 april 2018; • N342, kruising Jufferbeek en de A1 (tussen lichtmast #5019 en #5029 (1891-2018)), voor het verdubbelen van de rijbaan, verzonden 6 april 2018; • Marskramer 7 (2033-2018), voor het oprichten van een woning, verzonden 9 april 2018. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht gedurende zes weken na verzending van bovengenoemde besluiten een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal. Gelijktijdig kunnen zij bij de voorzieningenrechter van de rechtbank, postbus 10067, 8000 GB Zwolle, een verzoek om een voorlopige voorziening of schorsing doen. Voor het in behandeling nemen van zo’n verzoek zijn griffierechten verschuldigd. Meer informatie: publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11

Rabobank-directeur Marcel Wijnen wint met Hongaarse dans nr. 5 titel Maestro Oldenzaal bij Semper Crescendo

Directeur Marcel Wijnen van Rabobank Twente Oost blijkt naast zijn deskundigheid als bankier te beschikken over een minder voor de hand liggende vaardigheid. Afgelopen zaterdagavond presteerde hij het om het orkest van Muziekvereniging Semper Crescendo naar zijn hand te zetten met de vertolking van een Hongaarse Dans nr. 5 van Brahms. Het leverde hem de eretitel Maestro Oldenzaal 2018 op. Daarmee liet hij zelfs de klassiek geschoolde zangeres Karin Hertsenberg achter zich. Ook de gitaar spelende burgemeester Theo Schouten moest het op de bok afleggen, evenals Huuskes-directeur Claudio Busco uit Enschede. De Maestro-verkiezing vormde de rode draad van het jaarlijkse sponsorconcert van Semper Crescendo met ook gastmuzikanten van St. Joseph. OLDENZAAL


Lieke Hesselink gaat zelf meehelpen en zamelt geld in voor kindertehuis Hanukah in Ghana Aankomende meivakantie reist Lieke Hesselink samen met haar oud-lerares Marieke Dijkers naar Ghana. In dit Afrikaanse land gaat zij twee weken helpen in een kindertehuis. Marriëtte, een vriendin van Marieke, is ongeveer tien jaar geleden in Sunyani een kinderhuis gestart samen met haar Ghanese man Mozes. Het kindertehuis heet Hanukah. Er zitten kinderen van nul tot zeventien jaar. Het kindertehuis heeft inmiddels al heel wat bereikt. Naast dat ze een thuis bieden voor heel veel kinderen hebben Marriëte en Mozes ook een medische post en een basisschool gebouwd. Het bijzondere aan deze school is dat kinderen niet worden geslagen.

Wordt Polly de Leukste Oude Pony van Nederland?

Dat is in Nederland heel normaal, maar in Ghana is dat niet zo vanzelfsprekend. Nu wordt er ook een middelbare school gebouwd, zodat de oudere kinderen verder kunnen leren om later een zelfstandig leven op te bouwen. Om Marriëtte en Mozes te helpen probeert Lieke voor dit goede doel extra geld in te zamelen. ‘Het zou geweldig zijn als men iets wil doneren. Alle beetjes helpen. Ik wil vragen om deze oproep ook zoveel als mogelijk via social media te delen, zodat nog meer mensen bereikt worden. Meer informatie over het kindertehuis in Ghana is te vinden op http:/mchildcare.nl Geven kan ook via NL47INGB 0655303626 ten name van Lieke Hesselink.

Twintig jaar Stamtoafel in café De Vereeniging Het toenmalige stichtingsbestuur van Gemeenschapswerk/De Hellehond nam op 1 april 1998 de exploitatie van Annie en wijlen Appie Koop over van De Vereeniging, toen nog ‘de Huye’ geheten. Meteen de zaterdag daarna, op 5 april, werd de eerste Stamtoafel gehouden. Afgelopen zaterdag werd stil gestaan bij dit jubileum. Leden van weleer waren uitgenodigd om de feestelijkheden luister bij te zetten. De mannen, jammer genoeg nog geen vrouwen, werden welkom geheten met feestelijk bord bij de ingang van het café. De plaatselijke bakker schonk een grote taart met daarop foto’s van de Stamtoafel. De huidige uitbater van zalencentrum/café De Vereeniging, Dennis Nijhuis, liet zich niet onbetuigd en serveerde heerlijke hapjes. Inwoners van De Lutte hebben een sterke (sociale) binding met het gebouw De Vereeniging. DE LUTTE

Nagenoeg alle verenigingen houden een of meerdere activiteiten/evenementen in

dit bruisende gebouw, waarbij de vele feestjes als verjaardagen, bruiloften, ju-

bilea, etc, zorgen voor een sterke financiële basis. De Stamtoafel wordt elke za-

terdag bezet door een wisselende samenstelling van Luttenaren. Al 1040 zaterdagen wordt de ‘keek op de week’ gehouden over allerlei maatschappelijke onderwerpen. Politiek is ongewenst, behoudens de verkiezingsuitslagen van de gemeentepolitiek. De Stamtoafel is elke zaterdag van ongeveer 17.00 tot ongeveer 19.00 uur en iedereen is welkom!

Polly, iedereen die in de afgelopen 25 jaar heeft leren paardrijden op manege Twents Ruitercentrum in Oldenzaal kent haar wel. De lieve voskleurige pony genaamd Polly is inmiddels 30 jaar oud. Een behoorlijke leeftijd voor een pony. Ze maakt nu kans om het leukste oude paard van Nederland te worden. Deze verkiezing die jaarlijks wordt uitgeschreven door het paardenrusthuis De Paardenkamp en het gerenommeerde paardenmagazine BIT. Voor de eervolle titel ‘Leukste Oude Paard van Nederland’ heeft Polly nog wel wat stemmen nodig. Manege Twents Ruitercentrum roept daarom alle paardenliefhebbers uit Twente op om zijn of haar stem op Polly uit te brengen. Dat kan op http://hetleuksteoudepaard.nl OLDENZAAL

Ook ’s zomers is de OuderenOmbudsman er voor u! Zijn de mensen in uw omgeving met vakantie? Blijf dan niet met uw vraag rondlopen.

Bel 0900 - 60 80 100 (lokaal tarief) of kijk op: www.ouderenombudsman.nl


Glimlachtw162018  
Glimlachtw162018