Page 1

Woensdag 19 maart 2014 - 7e jaargang nr. 12 - Oplage 17.000 exemplaren

Verkeersveiligheidslabel basisschool De Lutte Tarapacá Carmenére uit Chili Rood €

6,99

per fles

6 flessen halen + 1 FLES GRATIS

Past heerlijk bij: Morbier au lait cru Bijzondere kaas met een romige pikante smaak

100 gram

1.99

OPHAALDIENST METAALHANDEL/RECYCLING

HERMAN FRIJTERS Inkoop oud ijzer En alle soorten metaalafval. Zowel bedrijf als particulier. ook voor het plaatsen van boxen

Telefoon 0541-510288 Mobiel 06-53365119

Wethouder Jan Weierink van de gemeente Losser heeft afgelopen week het Verkeersveiligheidslabel en het Certificaat uitgereikt aan basisschool St. Plechelmus in De Lutte. Met dit verkeersveiligheidslabel wil de Regio Twente en in het bijzonder de gemeente Losser basisscholen belonen voor hun structurele inzet op het gebied van verkeerseducatie en -veiligheid in en om de school. Op deze manier kan een basisschool zich onderscheiden als een verkeersveilige school. De gemeente hoopt de komende jaren nog meer labels uit te kunnen reiken. De basisschool in De Lutte voldoet aan de criteria op het gebied van verkeersveiligheid. Er zijn actieve verkeersouders die zorgen voor uitvoering van verkeersprojecten. Er worden verkeerslessen gegeven aan alle klassen in combi-

natie met theoretisch en praktisch verkeersexamen. Er is veel aandacht voor de veiligheid als het gaat om de school-thuisroute van de kinderen en de schoolomgeving is veilig. Een onafhankelijke commissie toetst op onderwerpen als verkeersonderwijs, betrokkenheid van ouders, een verkeersveilige schoolomgeving en de verankering van dit thema in het schoolbeleid.

OUDE KAAS

BLACK LABEL

KILO............€

9.95

ZACHT BELEGEN KAAS KILO..........€

uw kaasspecialist

7.95

MARIO GOEKEN

SAMBALKAAS KILO.............€

7.95

VERS VAN HET MES

ROOMBRIE 100 GRAM......€

0.69

Vrijdag van 8-18 uur Kloosterland De Essen Zaterdag van 7-17 uur markt centrum Oldenzaal


Lente in Oldenzaal De stad krijgt weer kleur. Overal breekt de bodem open om ruimte te laten aan de bloemen die het voorjaar aankondigen. Het doorzicht van de boomkruinen laat pastelachtige tinten zien. Knoppen lopen uit. 25 maart Oldenzalers beginnen in hun tuintjes te wroeten, zoals de mollen in hun gangen onder de gazons. Plantenbakken op de balkons worden zomerklaar gemaakt. Per dag is te merken dat de avonden langer worden en uit de wind is de zon een heerlijk kacheltje. De weilanden krijgen een frisgroene kleur en op de wandelpaden is het drukker dan ooit. De mooiste periode van het jaar breekt aan. Hooikoortspatiënten gaan even langs de apotheek om zich te wapenen tegen de pollen die op een acht briesje worden meegevoerd. Het hoort allemaal bij de lente. De terrasjes leven op en de voorjaarsmode hangt uitnodigend in de etalages.

Trioliet genomineerd voor Koning Willem I Prijs Trioliet uit Oldenzaal is genomineerd voor de prestigieuze Koning Willem I Prijs. Deze nationale ondernemingsprijs wordt op 13 mei 2014 uitgereikt bij De Nederlandsche Bank in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Máxima. Trioliet houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van machines en systemen voor het voeren van rundvee op veebedrijven. De nominatie is zojuist in Oldenzaal persoonlijk overhandigd door Geert de Raad, regionaal selectiecommissielid van de stichting Koning Willem I. Het betreft een nominatie in de categorie Midden- en Kleinbedrijf. Voor meer informatie zie de website, www.kw1prijs.nl.

den worden naar verwachting medio 2015 uitgevoerd. Kijk voor meer informatie op www.overijssel.nl/n342.

inloopavond verkeersafwikkeling N342 HengeloOldenzaal De man die De provincie Overijssel organiseert op dinsdag 25 maart een inloopavond over de verbetering van de verkeersafwikkeling op de N342 Hengelo-Oldenzaal (Oldenzaalsestraat). De inloopavond vindt plaats van 18.00-20.00 uur in Hotel Restaurant Frans op den Bult, Hengelosestraat 8 in Deurningen. Vertegenwoordigers van de provincie Overijssel en gemeenten zijn dan aanwezig om een toelichting op de plannen te geven en om vragen te beantwoorden. De provincie Overijssel vindt het belangrijk dat iedereen zich gemakkelijk, veilig en vlot kan verplaatsen. Daarom werkt de provincie op veel plaatsen aan de verbetering van de wegen. Een van deze wegen is de N342 Hengelo-grens Duitsland. Op deze weg wil de provincie de verkeersafwikkeling tussen Hengelo en Oldenzaal op twee locaties verbeteren. Het gaat om de kruispunten bij de aansluitingen op de A1 Noord (Hasselerbaan) en het kruispunt bij Frans op den Bult. In nauw overleg met de regionale partners wordt een plan opgesteld. Dat voorziet o.a. in een verdubbeling van de rechtdoorgaande rijstrook bij het kruispunt A1 Zuid/Hasselerbaan. Bij het kruispunt Frans op den Bult komen er extra rijstroken, zodat het vrachtverkeer beter kan doorstromen. De werkzaamhe-

alles weet (4+)

Het nieuwe gezelschap Maas speelt op woensdagmiddag 2 april de voorstelling De man die alles weet (4+) in Stadstheater De Bond. In de man die alles weet legt regisseur Jetse Batelaan de wereld uit aan kleuters. Hij doet dat met de acteurs René van ’t Hof (bekend van o.a. Matterhorn en Alles is Liefde) en Tjebbe Roelofs. De acteurs René van ‘t Hof en Tjebbe Roelofs gaan samen op zoek naar de allesomvattende kennis. Onderweg blijken ‘vraag’ en ‘antwoord’ het opvallend goed met elkaar te kunnen vinden. Genietend van elkaars boterhammen, banen ze zich een weg door een wereld die voortdurend verandert. Alles weten blijkt moeilijker dan ze beiden dachten. Want, wat als het één ook plots het ander kan worden? Wat doen ze met alles waar nog geen woord voor is? En hoe past zoiets als de ‘mistroostigheid’ in een heldere PowerPoint?

Kaarten reserveren Stadstheater De Bond, Molenstraat 25, Oldenzaal. www.stadstheaterdebond.nl of tel. 0541-536300 Aanvang: woensdag 2 april, 15.00 uur Toegang: € 10,-.

COLOFON Oldenzaal, De Glimlach van Twente, Eurowerft 3-Denekamp Uitgever: Uitgeverij Heinink, info@glimlachtwente.nl | www.glimlachtwente.nl Verspreiding: Oplage 17.000 exemplaren verspreiding in Oldenzaal en De Lutte binnen en buiten de bebouwde kom. Redactie: Harry Jutten redactie@glimlachtwente.nl | M. 06-13777969 Medewerkers: Eddy Loohuis, Martin Meijerink Column: Zorgfederatie Oldenzaal, Jan van der Meulen, Frank Reuver, Stadsslijterij de Glinde, Bart Riteco, Kock van Benthem Makelaars Verkoop: Monique Heinink M. 06-54225568/0541-355974 info@glimlachtwente.nl De uitgever is nimmer aansprakelijk voor onjuiste vermeldingen van gegevens. KLACHTEN OVER DE BEZORGING? Wij doen onze uiterste best om Oldenzaal, de Glimlach van Twente iedere woensdag bij u te bezorgen! Mocht u echter toch klachten hebben, neem dan contact op met Boekwinkel Heinink, tel. 0541-535398 of mail naar glimlachtwente@ziggo.nl dan wordt de krant alsnog bezorgd!


Bingo van ANGO in Michgoriushuis

Knippen

Op woensdag 19 maart houdt de ANGO Oldenzaal een grote bingo in het Michgoriushuis aan de Marktstraat in Oldenzaal. Deze begint om 20 uur en de zaal is open om 19.30 uur. Er zijn prachtige prijzen te winnen. De opbrengst wordt besteed aan gehandicapten en chronisch zieken in de regio Oldenzaal.

€ 16,00 -----------Kinderen knippen (tot 12 jaar)

€ 11,00 -----------Kleuren vanaf € 25,50

Geldig t/m zondag 30 maart 2014

Donderdag & vrijdag koopavond

Sparstraat 22 Oldenzaal tel. 0541-513405 www.salonrene.nl

GRATIS PARKEREN VOOR DE DEUR!

Sterk in elk merk!

MITSUBISHI MOTORS Enschedesestraat 48 - 50, 7575 AB Oldenzaal Tel. 0541 - 515161 www.wuco.nl Facebook.com/ WUCOautosbv

@WUCOautosbv

Te huur in Denekamp: kantoren, bedrijfsruimte, showroom en verkoopruimte.

Verschillende locaties

Tel. 06-53838523

Alle zondagen t/m 1 juni a.s. zijn we open van 12.00 tot 17.00 uur.

Potgrond 40 liter

3 zakken voor €

8,99

Lavendel Hidcote 10 stuks voor €

10,00

Aanbiedingen geldig t/m zondag 23 maart 2014en zolang de voorraad strekt.

Postweg 1 - 7574 PD Oldenzaal - 0541-570000

www.uithetbroek.nl

Buurtbeweegcoach gaat aan de slag Deze maand is de eerste Oldenzaalse buurtbeweegcoach aan de slag gegaan bij BoesCoolFit. Deze professional zet zich in om het sport- en beweegaanbod in Oldenzaal te versterken en partners binnen de sectoren sport, welzijn, onderwijs en zorg met elkaar te verbinden. De buurtbeweegcoach is er voor alle Oldenzalers. Het is de bedoeling dat er in de toekomst zes buurtbeweegcoaches komen. De gemeente Oldenzaal zet zich met een groot aantal instellingen, verenigingen en scholen in om uitvoering te geven aan de stimule- ringsregeling ’Sport en bewegen in de buurt’. De buurtbeweegcoaches maken hier onderdeel van uit. Financiers De buurtbeweegcoach wordt deels door het onderwijs bekostigd. Ook de gemeente betaalt een deel. Hiervoor heeft ze geld gekregen van het ministerie van VWS. De stichting BoesCoolFit draagt in praktische zin bij door de inzet van haar vrijwilligers. De stichting BoesCoolFit is de eerste organisatie, waarmee de gemeente Oldenzaal tot overeenstemming is gekomen. Patricia Verhoeven wordt de eerste buurtbeweegcoach van Oldenzaal. Zij heeft als oud ‘Buurt, Onderwijs en Sport-medewerker’ van de gemeente Oldenzaal al ruime ervaring opgedaan op het gebied van sportstimulering van het jonge kind. Voldoende draagkracht In Oldenzaal zijn zes kansrijke posities voor een buurtbeweegcoach, waarvan drie organisaties al ingestemd hebben een coach in dienst te nemen, waaronder BoesCoolFit. Dit heeft een kwartiermaker namens de gemeente Oldenzaal onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat er voldoende draagkracht is om buurtbeweegcoaches aan te stellen en daarvoor 60% van de kosten voor haar rekening te nemen en als werkgever te fungeren.De gemeente Oldenzaal is regisseur van de buurtbeweegcoachtrajecten. Zij zal een stuurgroep instellen die de samenwerking tussen de toekomstige buurtbeweegcoaches stimuleert, de verschillende activiteiten monitort en hierover naar VWS terugkoppelt. Stichting BoesCoolFit De stichting BoesCoolFit bestaat uit een enthousiaste groep vrijwilligers die zich inzetten om kinderen in de basisschoolleeftijd te stimuleren tot deelname aan georganiseerde sport- en bewegingsactiviteiten in Oldenzaal. Zowel binnen school als daarbuiten.

Te huur Vakantiewoning in Bad Bentheim. Ongemeubileerd. Ook voor langere periode.

Tel. 0653134784 / 0651393336.

Wat kinderen over ons leven vertellen Ieder kind geeft signalen naar de ouders. Een kind reageert in gedrag en emoties op ons en uiteraard gebeurt het ook andersom. Kindertolk Danielle van der Weide geeft hierover een zeer inspirerende en interactieve lezing op woensdag 26 maart van 20.00-22.00 uur in Landgoedhotel De Wilmersberg. Kinderen kunnen ouders nogal eens een spiegel voorhouden. Het kan zijn dat een kind met zijn of haar gedrag, emoties of moeilijkheden iets ‘spiegelt’ wat de ouder bij zichzelf niet herkent. Een kindertolk kan helpen om deze signalen duidelijk te krijgen. Met de Present Time-methode verkrijgen ouders een beter zicht op hun leven en dat van hun kinderen. Boze buien en terugkerende koortsaanvallen verdwijnen, kinderen worden zindelijk of laten zich niet langer pesten, de (leer)ontwikkeling wordt gestimuleerd, zelfs PDD-nos of ADHD kan sterk verbeteren. De stappen die ouders in hun eigen leven zetten komen henzelf ten goede en werken direct positief door op de kinderen. Toegangskaarten kosten € 15,00 - inclusief koffie/thee en een consumptie/hapje. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de vestigingen van Boekwinkel Heinink, via m.heinink@boekwinkelheinink.nl, via De Wilmersberg of bij de Klantenservice van de Bibliotheek Oldenzaal. Meer informatie over de spreekster is te vinden op www.daniellevanderweide.nl


Gevonden voorwerpen

Gevonden voorwerpen: • Windscherm voor scooter • Rode kinderwagen • Zwart handtasje, inclusief kleine portemonnee en twee brillen Meer informatie: telefoon (0541) 58 81 11. Volledig overzicht gevonden voorwerpen: www.oldenzaal.nl/gevondenvoorwerpen.

Algemene wet bestuursrecht

Vergunningen bijzondere wetten / APV De burgemeester heeft vergunning verleend aan: Bureau de Kermisgids voor het organiseren van de Palmpasenkermis in de binnenstad (Ganzenmarkt) van Oldenzaal van woensdag 9 april 2014 tot en met zondag 13 april 2014, verzonden op 7 maart 2014. Stichting Palmpasen Optocht voor het organiseren van een Palmpasenoptocht om 12:15 uur op 13 april 2014 in de binnenstad van Oldenzaal, verzonden op 7 maart 2014. Mevrouw S. Serik voor het schenken van alcoholische dranken aan de Lyceumstraat 2a te Oldenzaal, verzonden op 5 maart 2014. Mevrouw S. Serik voor het plaatsen van twee kansspelautomaten in de horeca-inrichting aan de Lyceumstraat 2a te Oldenzaal, verzonden 5 maart 2014. Het college heeft ontheffing verleend aan: De heer H.A.P.N. Klieverik voor het verbranden van snoeihout tussen 31 maart en 5 april 2014 op het perceel Hengelosestraat 246 te Oldenzaal, verzonden 6 maart 2014.

Stichting Oldenzaals Paasvuur voor het ontsteken van een paasvuur op 20 april 2014 om 20:30 uur, verzonden 7 maart 2014. De heer A.P.M. Reuver voor het voor het verbranden van snoeihout tussen 10 maart en 31 maart 2014 op een perceel aan de Visschedijkweg te Oldenzaal, verzonden 10 maart 2014. TNT Fashion Group B.V. van het rijverbod wegens overschrijding van de wettelijk toegestane afmetingen door landbouwvoertuigen (o.b.v. artikel 149 van de Wegenverkeerswet voor de bepalingen in de artikelen 5.7.6, 5.8.6, en 5.14.6 van de Regeling Voertuigen), verzonden op 10 maart 2014. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht gedurende zes weken na verzending van bovengenoemde besluiten een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester of het college van burgemeester en wethouders, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal. Gelijktijdig kunnen zij bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, afdeling Bestuursrecht, postbus 10067, 8000 GB Zwolle een verzoek om een voorlopige voorziening of schorsing doen. Voor het in behandeling nemen van zo’n verzoek zijn griffierechten verschuldigd. Meer informatie: Publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11.

Wabo

Kennisgeving verlenging beslistermijn Termijn 6 weken: Kerkstraat 2/ Burgemeester Wallerstraat 121 (Z-14-01305), voor het aanbrengen van reclame (wordt elke drie maand gewijzigd).

De beslistermijn wordt verlengd omdat er een negatief welstandsadvies is en het plan aangepast dient te worden.De nieuwe uiterste beslisdatum wordt:6 mei 2014. Meer informatie: Publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11.

Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning

Ontvangen omgevingsvergunningen: Hoefsmid 53 (Z-14-01421), voor het oprichten van een woning, ontvangen 5 maart 2014; Nijhuiskamp 29 (Z-14-01424), voor het wijzigen van een gevel, ontvangen 6 maart 2013; Thijlaan 2 (Z-14-01431), voor het verbouwen van een bijeenkomstgebouw, ontvangen 7 maart 2014; Anjerstraat 41 (Z-14-01434), voor het uitbreiden van een woning met een aanbouw, ontvangen 9 maart 2014. Meer informatie: Publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11.

Uitgifte openbaar groen

Verkoop openbaar groen Het college heeft het voornemen de volgende strook openbaar groen te verkopen: Brem 49, achter en naast de woning. Belanghebbenden kunnen hun reacties van 19 maart tot en met 15 april 2014 tegen de voorgenomen uitgifte kenbaar maken bij onderstaande afdeling. Daarna bepaalt het college haar definitieve standpunt.

Paasvuur organiseren? Vraag een ontheffing aan Met Pasen worden traditiegetrouw paasvuren ontstoken. Het is verboden om in de open lucht vuur te stoken, maar het college van burgemeester en wethouders kan hiervoor een ontheffing verlenen. Als u tijdens Pasen (20 en 21 april 2014) een paasvuur wilt ontsteken dan kunt u met behulp van het onderstaande formulier een ontheffing aanvragen bij het college. Er moet een situatietekening met de loca- tie van het paasvuur worden bijgevoegd. Het formulier is ook te downloaden via de website van de gemeente (www.oldenzaal.nl/paasvuur) of aan te vragen via info@oldenzaal.nl. U kunt het formulier per post versturen (t.a.v. afdeling Publiekszaken, postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal) of afgeven bij de receptie van het stadhuis. Uw aanvraag dient uiterlijk maandag 31 maart 2014 te zijn ontvangen. Let op, u betaalt € 55,72 voor het aanvragen van een paasvuur. In de ontheffing die u ontvangt voor het ontsteken van een paasvuur staan voorschriften om ervoor te zorgen dat de situatie veilig is voor mens en omgeving. Er zal worden gecontroleerd op de naleving van deze voorschriften Meer informatie: www.oldenzaal.nl/paasvuur

Meer informatie: Afdeling Stadswerken, telefoon (0541) 58 81 11.

Kijk op www.oldenzaal.nl/kom voor alle bekendmakingen Bovenstaande bekendmakingen zijn geen officiële uitgaven van de gemeente Oldenzaal, het is een samenvatting van de bekendmakingen. Er kunnen uit bovengenoemde samenvatting geen rechten worden ontleend. Zie daarvoor de officiële tekst op de website van de gemeente Oldenzaal

Gezellige Open Dag Thuiszorg Centrum

Er gaat veel veranderen in de zorg voor ouderen en anderen die op enige wijze zorg nodig hebben om zo zelfstandig als mogelijk te kunnen wonen. Afgelopen zaterdag was het de landelijke Open Dag van de Zorg. Ook ThuiszorgCentrum Oldenzaal aan de Beatrixstraat had de deuren open gezet.

Annette Kersten, manager Zorg en Kwaliteit, zag hoe veel ouderen even een kijkje kwamen nemen. ‘Men maakt zich toch wel druk hoe het verder moet met de Wmo en het gegeven dat straks zoveel onder de gemeente gaat vallen. Ouderen vragen zich af wat ze nog aan zorg kunnen krijgen en wat de gemeente voor hen kan betekenen. Hier bij ThuiszorgCentrum vertellen wij over deze veranderingen en wat wij voor mensen kunnen doen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Naast de ge-

wone medische zorg is dat bijvoorbeeld de zorg op afstand via een beeld en geluidverbinding, de begeleiding bij de medicatie, de dagbesteding en het welzijn.’ In een huiselijke sfeer kregen de ouderen, soms ook samen met hun kinderen, uitleg over de wijze waarop de zorg er in de toekomst uit gaat zien en wat er mogelijk is om het thuiswonen te bevorderen. Naast het ThuiszorgCentrum waren ook enkele aanleunwoningen bij de Mariahof te bezichtigen.


HARDE SAPPIGE ZOETE

PINOVA HANDAPPELS 4 kilo

€ 4,95

5 kilo GRATIS de

SUPERKNALLERS!!! UIT EIGEN KEUKEN!!

PIZZA SALAMI

2 stuks voor

€ 6,95

Reimerweg 13 - 7596 NP Rossum (ov) - Tel. 0541-625780 - www.ooldbleank.nl

wit, tarwe of tarvo 3 stuks voor maar

GERARD KOSSE,

Bakkerij Pinners, Ootmarsumsestraat 41, Oldenzaal Tel. 0541-512898

de keurslager

of saucijsjes

grof of fijn

500 gram......................

3.98 4 stuks...............5.50

Magere speklappen (met zwoerd)

500 gram......................

KEURSLAGERKOOPJE

Gekruide kipfilet

Verse worst

5,50

2.

WOENSDAG EN DONDERDAG:

98 Rundergehakt

3.50

4 SOORTEN

500 gram.................... Gemarineerde speklapjes 75 Hotelgehakt 4 stuks..........................

2.

HELE WEEK EXTRA VOORDEEL 500 gram....................

Gekruide kiphaasjes

3.25

H.O.H. gehakt

diverse soorten 100 gram..................

1.

10

Varkensfiletrollade 48 500 gram..................

5.

500 gram....................

Gerookte kipfilet

1.79

Gegrild Zeeuws spek 100 gram .....................

1.59

Aanbiedingen zijn geldig van maandag t/m zaterdag

2.98

SPECIAL

Schnitzel Cordon bleu

VLEESWARENVOORDEEL Diverse soorten 100 gram..............

100 gram......................

KIJK OOK EENS OP POELIERWOLBERT.NL

Dorpsstraat 26, De Lutte Tel. 0541-551396 info@bakkerijwantia.nl

Grillworst

MAANDAG EN DINSDAG

AL 35 JAA R UW AM BACH TE LIJ KE PO ELI ER!

1.20

UIT EIGEN KEUKEN:

Kip t.v. sticks 250 gram...............

2.25

Kip-kerrie salade 75 100 gram................

1.

GERARD KOSSE, de keurslager Glindestraat 54 - tel: 0541-518 683 Winkelcentrum Zuid Berghuizen - tel.: 0541-530270 www.kosse.keurslager.nl

Weekaanbieding

Verse roerbak vis 500 gram voor maar €

7,95

Paling filet

Lekker voor op een stokbrook

100 gram voor €

4,95

www.visgildekotter.nl | tel.: 0541 - 768410


Klaas van der Eerden met koperen jubileum

Donderdag 20 maart, 20.15 uur

Klaas van der Eerden – Sixpack (best of 6)

Vrijdag 21 maart, 20.15 uur

Giovanca The Satellite Love Theatertour

Entree: € 19,50 incl. drankje

Entree: € 22,00 incl. drankje

Donderdag 27 maart, 20.15 uur

Vrijdag 28 maart, 20.15 uur

Jan Rot – Nummerrr 1

Aan de Bak! III – Niki Jacobs & Band en Maartje & Kine

Rasentertainer Klaas van der Eerden toert dit seizoen met zijn jubileumvoorstelling Sixpack - The Best of Klaas door het land. De sympathieke Klaas weet al 12,5 jaar lang volle zalen te trekken. Tijd voor een feestje dus! Op donderdag 20 maart staat hij in Stadstheater De Bond. Al vanaf zijn eerste programma Extreem trekt Klaas van der Eerden volle zalen en weet hij het publiek te raken met zijn enorme muzikale veelzijdigheid, gestoorde typetjes en hilarische verhalen. Nu, 12,5 jaar later en zes cabaretprogramma’s verder, is het tijd voor een feestje! Daarom laat Klaas nog één keer de beste typetjes, conferences en muzikale hoogstandjes zien. Zo speelt hij onder meer de Human beat-box, dwarsfluit-act of de witte hangjongeren…Een vat vol herkenbaarheid voor de vaste fans maar ook een ideale manier om voor het eerst kennis te maken met de veelzijdigheid van Klaas. Informatie en kaartverkoop Datum: donderdag 20 maart 2014 Tijd: 20.15 uur Entree: € 19,50 inclusief drankje

Giovanca reist door de tijd in De Bond

Entree: € 15,00 incl. drankje

Entree: € 16,00 incl. drankje

DE BOND BELEVEN!

DINEREN IN ONS THEATER Maak uw avond uit compleet met een driegangenmenu voorafgaand aan uw voorstelling. Geniet op vrijdag of zaterdag in ons sfeervolle Shelter Theatercafé van een heerlijk theaterdiner verzorgd door Restaurant de Oude Raadskelder.

FEBRUARI GEZAMENLIJKE EXPOSITIE Iedere dinsdag t/m vrijdag

‘Van Quincy Jones tot Star Trek, van David Bowie en Donna Summer tot The Wizard of Oz.’Na een succesvol theaterdebuut in 2011, shows over de wereld en het uitbrengen van haar derde album ‘Satellite Love’, is het opnieuw tijd voor Giovanca om de Nederlandse theaters aan te doen. Zo ook Stadstheater De Bond in Oldenzaal. Samen met haar band neemt de zangeres het publiek mee op een kosmi-

sche reis door de tijd, ritmes en gevoel. Dit doet ze met zang, maar ook met verhalen achter liedjes die haar leven en misschien wel de wereld hebben veranderd. De Satellite Love theatertour is een ode aan the 'Golden Era of Funk, Soul & Jazz' waarin liefde voor de seventies, stoffige LP hoezen en fascinatie met de kosmos centraal staan. Giovanca kan dan ook niet wachten om weer in het theater te staan. Informatie en kaartverkoop Datum: vrijdag 21 maart 2014 Tijd: 20.15 uur Entree: € 22,00 inclusief drankje

Lezing over de Matthäus Passion volgens Mendelssohn-Bartoldy De Matthäus Passion, in de bewerking van Mendelssohn Bartholdy, wordt maar zelden uitgevoerd. De Stichting Twentse Matthäus Passion stelt deze versie centraal bij de viering van haar 30-jarig bestaan. Op donderdag 27 maart verzorgt Toon Ottink er een lezing over in ’t Koetshuis aan de Markstraat. Op maandag 7 april vindt de uitvoering plaats van de Matthäus Passion in de Plechelmusbasiliek in de bewerking van Mendelssohn-Bartoldy. Tijdens de lezing doet Toon Ottink, voorzitter van de artistieke commissie van de stichting, uit de doeken hoe Mendelssohn Bartoldy de Matthäus Passion in 1828 herontdekte en hoe hij die bewerkte. In 1841 herzag Mendelssohn Bartoldy zijn eigen bewerking en voerde die nieuwe versie in 1841 uit in de Thomaskerk in Leipzig. In deze kerk ligt J.S. Bach begraven. Toon Ottink gaat in op de verschillen in beide uitvoeringen. Uiteraard zullen geluidsfragmenten niet ontbreken. ´t Koetshuis, aanvang 20.00 uur. Entree 4 euro, inclusief een kopje koffie/thee.

Doet-Heemtuindoedag

Oud worden zonder het te zijn

Vrijdag 21 maart

Dinsdag 25 maart

Het doel van de Heemtuin is om de mensen in contact te brengen met de oorspronkelijke flora en fauna. Met de gehele dag activiteiten.

Prof. dr. Rudi Westendorp is arts en hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit Leiden met als specialisme verouderingsonderzoek.

Locatie: Kinderboerderij de Höfte

Aanvang: 19.30 uur www.bibliotheekoldenzaal.nl. Locatie: Bibliotheek Oldenzaal Prijs: € 5,00

www.dehofte.nl

Giovanca: Theatertournee 2014 Vrijdag 21 maart

Borgman, Filmhuis Oldenzaal Dinsdag 25 maart, Woensdag 26 maart

De zangeres neemt het publiek mee naar de plekken waar zij de afgelopen jaren inspiratie opdeed en waar ze van droomt nog naar toe te gaan. Geniet van een muzikale trip over de wereld met de muziek van Giovanca.

De komst van Borgman is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Aanvang: 20.15 uur Locatie: Stadstheater de Bond Prijs: € 22,- (incl. drankje) www.stadstheaterdebond.nl

Aanvang: 20.00 uur www.filmhuisoldenzaal.nl Locatie: Filmhuis Oldenzaal Prijs: zie website filmhuis

Dames Mountainbike clinic

Voetbalquiz Quick '20

Zaterdag 22 maart

Woendag 26 maart

Een gratis clinic voor dames, georganiseerd door MTB Het Twentse Ros. Een mooie kans om de mountainbikesport en Fit&Fun te combineren in de prachtige Twentse natuur.

Weet je veel van voetbal, wil jij je voetbalkennis meten met anderen of vind je het gewoon leuk om mee te doen? Meld je dan aan!

Aanvang: 9.45-12.00 uur www.uitinoldenzaal.nl Locatie: Clubhuis VV Oldenzaal

Aanvang: 20.00 uur

Klaas van der Eerden - Sixpack

Publieksrondleiding Biliotheek

Lezing Danielle van der Weide

Donderdag 20 maart

Dinsdag 25 maart

Woensdag 26 maart

In ‘Sixpack’ ziet u de beste nummers van de zes cabaretshows van Klaas van der Eerden. Nog één keer de beste typetjes, conferences en muzikale hoogstandjes van de afgelopen 12,5 jaar. www.stadstheaterdebond.nl.

Er wordt onder andere aandacht besteed aan de diverse collecties en media waarvan u gebruik kunt maken.

Een kind reageert in gedrag en emoties op ons en uiteraard gebeurt het ook andersom. Kindertolk Danielle van der Weide geeft hierover een zeer inspirerende en interactieve lezing. www.wilmersberg.nl.

Aanvang: 20.15 uur Locatie: Stadstheater de Bond Prijs: € 19,50 (inclusief drankje).

Aanvang: 10.00-11.30 uur Locatie: Bibliotheek Oldenzaal

Een gezamenlijke expositie van Marian Oude Elberink, Ria Nijhof en Ria Heidkamp. De expositie is te bezichtigen van vrijdag 7 maart t/m dinsdag 15 april 2014. www.stadstheaterdebond.nl

Locatie: Stadstheater de Bond Aanvang: 13.00-17.00 uur )

WARENMARKT Iedere zaterdag en maandag Deze markt is van 9:00 - 17:00 uur op de Groote Markt. Daarnaast is er elke maandag van 12:00 - 17.00 uur een markt op de Ganzenmarkt. Op beide markten vindt u een groot assortiment aan waren. www.uitinoldenzaal.nl

Aanvang: 12.00 uur en 9.00 uur Locatie: Centrum van Oldenzaal

www.bilbliotheekoldenzaal.nl.

Locatie:Kantine Quick’20

Prijs: € 2,50 per persoon www.svblackandwhite.nl

Tijd 20.00-22.00 uur Prijs: € 15,- (incl. koffie en hapje) Locatie: Landgoedhotel de Wilmersberg


Aloe Vera Informatie‐avonden Vanaf 11 maart 2014 ‐ Elke dinsdagavond Aanvang 20.00 uur ‐ zaal open 19.30 uur Locatie: Café 't Peuleke, Tramweg 9 Rossum OV Entree vrij Deze avonden worden georganiseerd door onafhankelijk Forever Distributeurs voor info: karinoldemeule@gmail.com

TE HUUR IN DENEKAMP winkelruimte op A1 locatie in het centrum van het dorp (Eurowerft 3) Winkeloppervlakte 200 m2 met benedenverdieping van 50 m2 Frontbreedte 20 meter! Voorzien van keukenblok en toiletruimte, systeemplafond en verlichting Per direct beschikbaar. Voor meer informatie kunt u bellen met tel.nr. 0541-355974

Ed, het ErfgoedDier strijkt neer in Oldenzaal Ed, het Overijssels ErfgoedDier, heeft zijn vleugels uitgeslagen en is neergestreken in de achtste gemeente voor De Streek Centraal. Het is een nieuw erfgoedproject voor het basisonderwijs. In Oldenzaal werd dit educatieve project onlangs geleverd en gepresenteerd aan de basisscholen. Het project is ontwikkeld door Oldenzaalse scholen, culturele instellingen en musea en het Historisch Centrum Overijssel. De Streek Centraal is een project voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs. In vier thema’s ontdekken zij welke elementen uit hun omgeving die plek tot een streek maken. In en rond Oldenzaal speuren zij naar sporen uit het verleden. Wat kun je allemaal in de grond vinden over het leven tijdens de Middeleeuwen in Oldenzaal? Wat aten de Oldenzalers 100 jaar geleden en hoe maak je zelf zo’n gerecht? Het katholieke leven drukte vroeger een belangrijk stempel op het dagelijks leven. Wat betekent dit voor het leven van kinderen? Carnaval vieren, hoe doen we dat in Oldenzaal? En hoe deden opa en oma dat toen zij jong waren. Deze en andere vragen komen aan de orde in De Streek Centraal in de gemeente Oldenzaal. De Streek Centraal in Oldenzaal is een samenwerkingsverband tussen het Historisch Centrum Overijssel, de Archeologische Club Oldenzaal, musea De Hofnar, het PaltheHuis, de Pelgrim, de St. Plechelmusbasiliek en het primair onderwijs. Het werd ontwikkeld dankzij financiële steun van de provincie Overijssel en de gemeente Oldenzaal. Meer informatie Kijk voor meer informatie over dit project op www.destreekcentraal.nl.

Gratis publieksrondleiding bibliotheek Oldenzaal Mensen die een keer achter de schermen van de Oldenzaalse bibliotheek willen kijken, die zijn van harte welkom op dinsdagmorgen 25 maart. Van 10 tot 11.30 uur is er een rondleiding. Tijdens deze rondleiding krijgt u een beter beeld van alle mogelijkheden. Ook worden er instructies gegeven en inzicht in hoe één en ander is geregeld. Er wordt onder andere aandacht aanbesteed aan de diverse collecties en media waarvan u gebruik kunt maken, het proces van inname, uitgifte, het reserveren en verlengen, het gebruik van de (web)catalogus, de aanschaf van materialen en de diverse ruimtes, zoals de ontmoetingsruimte, etc. Er zal veel tijd worden ingeruimd om vragen te stellen. Deelname is gratis en u hoeft zich niet aan te melden.

• HET ADRES OM UW STOELEN EN BANKEN TE LATEN HERSTOFFEREN • PROJECT STOFFERING • LEER REPARATIES • BOOT- EN CARAVANKUSSENS

U kunt nu uw stoelen, banke n en interieur laten digitaliseren met de door u Groot assortiment aanbiedingen aangewezen bekleding. in stof, leer en skai! voor een echte beleving

Ootmarsumseweg 362, 7667 PC Reutum Telefoon 06 - 25 22 65 26 of 0541 - 67 01 86

www.martinstevelink.nl


Column van de week KockvanBenthem makelaars zijn gecertificeerde makelaars voor zowel woningen als bedrijfsmatig onroerend goed. Voorheen was dit kantoor jaren actief als Euverman Temmink & Partners daarvoor zelfs als Frisia Smit. In De Glimlach laten Bert Kock en Han van Benthem op gezette tijden bij toerbeurt hun licht schijnen op actuele ontwikkelingen op de woningmarkt

Italiaans genieten bij 't Pizzaboertje op winkelcentrum Zuid-Berghuizen men een keus maken uit maar liefst 42 pizza’s, een diversiteit aan voorgerechten, pasta’s, ovengerechten, en vleesgerechten. Om het af te maken kan een keus worden gemaakt uit meerdere bijgerechten. Het gegeven dat de roots van de chefkok op het eiland Sardinië liggen, dat is een extra aanbeveling als het gaat om een unieke smaak en heerlijke variaties.

Hanteer ik wel de juiste vraagprijs in een aantrekkende markt? Het is voorjaar in ons land, maar ook zeker op de Nederlandse woningmarkt. Lage rente, fors gedaalde koopsommen in combinatie met het feit dat de prijsdaling (voor even) gestopt lijkt te zijn, maken dat kopers het vertrouwen in de vaderlandse woningmarkt weer terug hebben gevonden. In de maand januari 2014 is het aantal transacties ten opzichte van januari 2013 meer dan verdubbeld. De eerlijkheid gebiedt ons echter te zeggen dat de maand januari 2013 ook wel bijzonder slecht was. Desalniettemin een mooi signaal. Steeds vaker ook komen we situaties tegen waarbij woningen verkocht worden voor prijzen waarvan wij als makelaar denken ‘hoe is het mogelijk dat iemand zijn huis voor een dergelijke, zelfs in de huidige markt, te lage prijs verkoopt?’ Mogelijk zijn kopers al in een andere licht aantrekkende markt beland, terwijl verkopers nog vermoeden dat er slechts verdoemenis heerst op de woningmarkt. Ook zien wij steeds vaker dat er woningen verkocht worden binnen een zeer korte termijn, bijvoorbeeld 1 week of 1 dag. Als makelaar stel je je dan altijd de vraag of het huis voldoende heeft opgebracht.

Heerlijk uit eten en in een gemoedelijke sfeer genieten van de lekkerste gerechten uit de Italiaanse keuken; dat is wat Martha en haar zoon Daniele de gasten kunnen aanbieden in 't Pizzaboertje. En met de zomer in het verschiet willen beiden ook heerlijk, ambachtelijk bereid Italiaans ijs gaan aanbieden. Daarmee is het Italiaanse aanbod compleet op het gezellige winkelplein van Zuid-Berghuizen, waar 't Pizzaboertje nu ruim drie maanden gevestigd is.

Natuurlijk kunnen liefhebbers van Italiaanse lekkernijen, die gewoon thuis willen eten, het ook laten bezorgen. Op de menukaart van 't Pizzaboertje kan

Catering 't Pizzaboertje is dagelijks open (zie openingstijden op onze website:www.pizzaboertje.nl) . Wie even binnenloopt voor een lekker broodje of een grillgerecht kan rekenen op een smakelijk tussendoortje. Ook aan de kaaskeuze zal het niet liggen, want dit heerlijke ingrediënt komt van Het Hengelose Kaasboertje. Heeft u een familie-, bedrijfs-, buurt of verenigingsfeestje? 't Pizzaboertje verzorgt ook een heerlijk Italiaans buffet met alles er op en er aan. Om snel even te bekijken wat 't Pizzaboertje te bieden heeft, is er een smakelijke website: www.pizzaboertje.nl

Achtste Twents lezersfeest besluit boekenweek met boeiende gasten

De definitie die wij als makelaars hanteren voor de juiste opbrengst is ‘marktwaarde’. De uitleg hiervan is: ‘Het geschatte bedrag waarvoor een object op de taxatiedatum zou worden overgedragen door een bereidwillige verkoper aan een bereidwillige koper in een marktconforme transactie na behoorlijke marketing waarbij partijen geïnformeerd, zorgvuldig en zonder dwang hebben gehandeld’. De kreet herbergt een aantal essentiële kenmerken voor een optimale verkoop, te weten: De meest biedende gegadigde, na beste voorbereiding door de makelaar, na toepassen van behoorlijke marketing. Indien de verkoper of verkopend makelaar op de enige goede manier wenste te verkopen, zal hij of zij er toch een bepaalde periode voor uit moeten trekken om aan bovenstaande te kunnen voldoen. Je kunt je dus met recht afvragen of een snelle verkoop een goede verkoop is en of het een transactie betreft, waarbij de makelaar snel z’n geld verdiend heeft en de verkoper eventueel zelfs gedupeerd is. Om tot de juiste transactie te komen verdient het de aanbeveling om u door de makelaar te laten adviseren wat de marktwaarde van vandaag is. Dit doet de makelaar, als het goed is, met een transparante onderbouwing met referentiepanden. Daarna dienen makelaar en verkoper gezamenlijk de vraagprijs vast te stellen om hiermee de markt in te stappen. De markt eenmaal betreden hebbend dient men ons inziens toch minimaal 2 weken de eventuele reactie van de gegadigden uit de markt af te wachten om te komen tot het optimale resultaat. Ook hier geldt zoals zo vaak HAASTIGE SPOED IS ZELDEN GOED. Verkocht binnen één dag / week zou je daarom als ‘niet erg slim verkocht’ kunnen bestempelen. Informeer desgewenst bij ons kantoor voor de juiste en correcte gang van zaken. KockvanBenthem Makelaars Han van Benthem & Bert Kock

Het achtste Twentse Lezersfeest, afgelopen zaterdag in De Bond, werd een even lichte als gezellige avond voor liefhebbers van Nederlandse literatuur. Presentator Rick de Leeuw koos voor een niet al te serieuze en diepgravende manier van vragen, zodat zijn gasten Jessica Durlacher, Leon de Winter en Johannes Keuning lekker achterover konden leunen en vrijuit mochten vertellen over de totstandkoming van hun boeken.

Tussen de gesprekken door vertelde en musiceerde Bertus Borgers naar aanleiding van het boek en theaterprogramma over zijn vriendschap met de zanger en beeldend kunstenaar Herman Brood. Na de pauze namen de schrijvers plaats op verschillende plekken in De Bond, zodat het publiek kon aanschuiven om vragen te stellen. Het achtste Twentse Lezersfeest was zeker ook voor de schrijvers een ontspannen afsluiting van een drukke boekenweek.


www.hendriksen.nl

Demonstratie en uitleg E-bikes voor senioren Mathijs Loohuis AA Kantoorleider Oldenzaal Bezoekadres: Berkstraat 100 7572 CD OLDENZAAL T 0541 570080 E info@hendriksen.nl

Even voorstellen!

Vanaf 2 januari 2014 is Mathijs Loohuis AA kantoorleider van onze vestiging Oldenzaal. Mathijs heeft als accountant/adviseur vele jaren ervaring binnen de accountancy en als geboren Oldenzaler kent hij alle ‘ins’ en ‘outs’ van het Twentse zakenleven. Maak een keer vrijblijvend kennis met hem of zijn collega’s. uw ondernemende businesspartner

Potgrondactie Sint Plechelmus Harmonie Evenals voorgaande jaren houdt de Sint Plechelmus Harmonie ook dit voorjaar een actie met de verkoop van potgrond. Op zaterdag 22 maart trekken de leden van de harmonie door De Lutte (inclusief buitengebied en De Luttermolen) en Beuningen waar u de gelegenheid wordt geboden om potgrond te kopen. Het gaat om kwalitatief uitstekende potgrond in zakken van 45 liter voor de prijs van 3,50 euro per stuk. Voor drie zakken betaalt u slechts 10 euro. De opbrengst komt ten goede aan de verenigingskas van de Lutter muziekvereniging. Inwoners kunnen ook vooraf hun bestelling opgeven, die vervolgens op zaterdag 22 maart persoonlijk door de leden van de harmonie aan de deur wordt bezorgd. Bestellingen kunnen worden doorgegeven via de website van de muziekvereniging: www.plechelmusharmonie.nl of door het inleveren van de in De Lutte verspreide bestelstrook.

De elektrische fiets is sterk in opkomst. Veel ouderen hebben inmiddels een E-bike of overwegen de aanschaf. Er zijn in de afgelopen jaren een groot aantal typen elektrische fietsen op de markt gekomen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende typen en welk type voldoet aan uw wensen? Waar moet u rekening mee houden als u een elekctrische fiets gaat gebruiken? Wat moet u doen of juist niet doen om ongelukken te voorkomen? Op dinsdag 25 maart houdt de ANBO, in samenwerking met fietswinkel Zwiep een informatiemiddag met als thema ‘ouderen en de elektrische fiets.’ Ook uitproberen Er wordt een presentatie gegeven over het veilig gebruik van de elektrische fiets. Aan de orde komen de voor- en nadelen van de verschillende soorten E-bikes. Ter plekke kunnen deze fietsen ook worden uitgeprobeerd. De middag is gratis en vindt plaats in de kantine van de Voetbal Vereniging Oldenzaal aan de Bornesedijk 62 in Oldenzaal, aanvang 14 uur. Belangstellenden kunnen een stukje gaan E-fietsen. Alle senioren die belangstelling hebben kunnen zich voor deze middag opgeven via: g.heuvels@home.nl of 0541-517200.

Ledenvergadering Reumapatiëntenvereniging Oldenzaal De Reumapatiëntenvereniging Oldenzaal, Losser en Dinkelland houdt op dinsdag 25 maart haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Na de vergadering wordt de avond voortgezet met een gezellige bingo. Wij hopen op een grote opkomst. Deze bijeenkomst wordt gehouden in café De Boom aan de Bentheimerstraat 43 in Oldenzaal. Het begint om 19.30 uur en eindigt om 22.00 uur. De avond is alleen toegankelijk voor leden.

Zondag koopzondag Geopend van 09:00 tot 18:00 uur!

Johanninksweg 68 Denekamp www.oosterik.nl

COMMUNIC AT IE EN BEVEILIGIN G

IS OP ZOEK NAAR NIEUWE COLLEGA’S! PROJECTLEIDER TELECOM MET COMMERCIËLE VAARDIGHEDEN Als projectleider Telecom ben je verantwoordelijk voor de verkoop en de uitvoering van projecten in de utiliteit, gezondheidszorg en industrie. Ten aanzien van het verkooptraject draag je zorg voor een deskundig advies van zorgsystemen en telefonie en ben je leidend in het offertetraject. Gedurende de uitvoering van het project, bewaak je het project in zowel technisch als financiële zin. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, waardoor je in staat bent de organisatie te vertegenwoordigen. Lammerink Communicatie en Beveiliging heeft de reputatie hoogwaardige kwaliteit tegen een scherpe prijs/kwaliteit verhouding te bieden en te leveren. Het is aan jou om die reputatie te bewaken en verder uit te bouwen. Wat vragen wij: Een MBO+ werk- en denkniveau. Vaktechnisch goed onderlegd op het gebied van telefonie en zorgsystemen. Een commerciële drive en een klantgerichte instelling zijn essentieel voor deze functie. Representativiteit, besluitvaardigheid en flexibiliteit zijn eveneens belangrijke voorwaarden. Daarnaast ben je resultaatgericht en beschik je over een zorgvuldige en efficiënte werkwijze. Enkele jaren werkervaring in een vergelijkbare functie is een must.

[SERVICE] TECHNICUS TELEMATICA Als [service] technicus Telematica ben je verantwoordelijk voor de aanleg en inbedrijfstelling van zorgsystemen en telefonie. Het betreft voornamelijk zorg- en utiliteitsprojecten. Daarnaast ben je bereid mee te draaien in de storingsdienst. Wat vragen wij: Een MBO werk- en denkniveau, richting elektrotechniek of telecommunicatie. Daarnaast heb je voldoende praktische kennis en ervaring opgedaan om zelfstandig te kunnen functioneren. Je bent in het bezit van Rijbewijs B.

[SERVICE] TECHNICUS BEVEILIGINGSTECHNIEKEN Als [service] technicus Beveiligingstechnieken ben je verantwoordelijk voor de aanleg en inbedrijfstelling van beveiligingsinstallaties, oftewel inbraak- en brandmeldinstallaties, toegangscontrolesystemen en cameraobservatiesystemen. Het betreft voornamelijk utiliteitsprojecten. Daarnaast ben je bereid mee te draaien in de storingsdienst. Wat vragen wij: Een MBO werk- en denkniveau, richting elektrotechniek, aangevuld met [minimaal] het diploma MBV en Installatiedeskundige Brandmeldinstallaties. Daarnaast heb je voldoende praktische kennis en ervaring opgedaan om zelfstandig te kunnen functioneren. Je ben in het bezit van een Verklaring van Betrouwbaarheid en van Rijbewijs B.

ONS AANBOD Wij bieden je een afwisselende en veelzijdige baan in de Telecom en Beveiligingstechniek. Wij hechten veel waarde aan opleiding- en doorgroeimogelijkheden. De primaire arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO voor het Technisch Installatiebedrijf. Daarnaast bieden wij prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Geïnteresseerd? Reageer dan binnen 14 dagen na het verschijnen van deze advertentie. De sollicitatie kun je richten aan: Lammerink Communicatie & Beveiliging, t.a.v. afdeling Personeelszaken, Postbus 56, 7630 AB Ootmarsum. E-mailen kan ook naar sollicitaties@lammerink-groep.nl Informatie Wil je meer informatie over bovenstaande functie? Neem dan contact op met Christien Rikhof-Winkel (P&O), telefoon 0541-588050 of bezoek onze website. Veelzijdige

Lammerink Communicatie en Beveiliging

in

Zutphenstraat 6, 7575 EJ Oldenzaal

specialisten Communicatie en Beveiling

T 0541-588050 F 0541-588051 E info@lammerink-groep.nl

www.lammerink-groep.nl


Sportpark Vondersweijde Primulastraat 15, Oldenzaal www.quick20.nl

QUICK ‘20 met matig spel naar vijfde overwinning op rij De omstandigheden in Leeuwarden waren lastig. Een goede wedstrijdvoorbereiding voor Quick20 zou deze week hebben kunnen bestaan uit een aantal trainingen op ons eigen kunstgrasveld 3. Het wedstrijdveld van FVC leek namelijk als twee druppels water op de, oude en versleten, kunstgrasvelden van Quick. Quick kende een onrustige start van de wedstrijd. De eerste serieuze kans was voor FVC. De keeper van Quick kon een schot van Ruurd Algra via de paal onschadelijk maken. Het duurde tot de 17e minuut tot de 0-1. Een goede combinatie van Jordi Kamphuis, Kevin Winkelhuis en Jeroen Visscher kan door de laatste met een intikker worden afgerond. FVC kreeg ook zijn kansen, onder meer met een

schot op de lat. Ook de keeper van Quick deelde in de onrust door een roekeloze actie in de 38e minuut. De scheidsrechter had daarbij voor en strafschop kunnen beslissen. Jeroen Visscher en Kevin Winkelhuis zetten een goede combinatie op en wisten de goed geposteerde Jordi Kamphuis te vinden, 0-2. En eigenlijk is daarmee het verhaal van de zondagmiddag in Leeuwarden verteld. Komende zondag speelt Quick’20 de thuiswedstrijd tegen RKHVV uit Huissen. Na de overwinning op FVC is de moraal binnen de ploeg van trainers Snijders en Roord verder gestegen, het team verkeert momenteel in een bloedvorm en is al vijf wedstrijden op rij zonder puntenverlies.

15e taekwondo miniboeskooltoernooi Hantei Het is alweer het derde lustrum als Hantei op zondag 23 maart voor de 15e keer haar miniboeskooltoernooi taekwondo houdt. Ooit is dit toernooi opgezet om ook de jonge taekwondoka’s kennis te laten maken met de wedstrijdsport. Het is uitgegroeid tot een spektakel met ruim 200 deelnemers en door de deelnames van onder meer een tweetal Duitse verenigingen en een vereniging uit het ZuidItaliaanse Brindise heeft het een stevig internationaal karakter gekregen. Om 10.00 uur is de aftrap in sporthal De Kolk op de Essen. Er wordt gestart met de pupillen, jongens en meisjes van 6 t/m 8 jaar, om 11.30 zijn de aspiranten in de leeftijdscategorie 9 t/m 11 jaar aan de beurt en tenslotte komen om 14.00 uur de cadetten (12 t/m 14 jaar opdraven. De ploeg uit Italië komt al op vrijdagavond aan en zal, voorafgaand aan het toernooi, op zaterdagmiddag een trainingsclinic in de dojo van Hantei aan de Molenstraat volgen. Hierna volgt er een rondgang door het centrum van Oldenzaal, met als hoogtepunt een bezichtiging van Oldenzaal van bovenaf vanuit de Plechelmustoren.

De dag zal in de dojo afgesloten worden met een typisch Hollands stamppotbuffet.

De Toekomst 7 kampioen Afgelopen weekend is het zevende team van KV De Toekomst kampioen geworden van de elfde klasse. Op de foto staan de kampioenen. Aachter: Henk Rödel (stoklegger), Tonnie Borg- huis, Hennie Timmers, Mark Japink, Henry Kasper. Voor: Herman Grunder, Dennis Broenink (leider), Sabine Broenink. Reserves: Johan Broenink en Chris olde Weghuis (ontbreken op de foto)

Operalaan 100, Oldenzaal Tel. 0541 - 510606 www.vv-de-esch.nl

De Esch wint met pover spel uit bij stadgenoot Quick’20 De verwachtingen waren hoog gespannen voorafgaande aan de tweede ontmoeting van dit seizoen tussen de hoofdmachten van Quick'20 (zaterdag) en De Esch. De eerste confrontatie bij De Esch was een kraker waar de spanning van af droop, de return liep echter uit op een deceptie voor de voetballiefhebber. Op het slechte hobbelveld van Quick begon de thuisploeg sterk gehavend aan de derby. De Esch was duidelijk favoriet en bleek ook de betere ploeg, maar speelde uitermate teleurstellend. Het werd uiteindelijk 1-4 voor De Esch, maar er viel weinig te genieten. In de vierde minuut al schoof Roy Adolfsen een voorzet van Bram Bos binnen. Een twintigtal minuten later straften dezelfde Roy en Tomas Elbersen geklungel van de verdediging vakkundig af: 0-2. In de laatste minuten van de eerste helft kregen Rinze ter Grote van Quick en Tomas Elbersen nog grote kansen op een treffer.

Grolsche Boys In de tweede helft domineerde De Esch. In de 49e minuut omspeelde de ingevallen Koen Vehof de keeper en bediende Roy Adolfsen die keurig binnentikte: 0-3. De Esch was beter, maar speelde ver onder haar kunnen. Vlak voor tijd maakte Michiel Lubbers nog de 0-4 door een afgeslagen vrije trap van Bart Benneker vanuit een moeilijke hoek knap binnen te werken. Vlak daarna kreeg Quick nog een makkelijk gegeven penalty, waardoor de heren met een 1-4 eindstand konden gaan douchen. Quick zakt door de nederlaag naar de voorlaatste plaats. De Esch mag nog hopen op de derde periode. Aanstaande zaterdag kan de Esch thuis tegen hekkensluiter Grolsche Boys laten zien dat het veel meer in huis heeft dan het tegen 'grote broer' Quick liet zien.

Sportpark “De Thij” Bornsedijk 62, Oldenzaal www.vvoldenzaal.nl

Tiende puntendeling VV Oldenzaal Oldenzaal heeft tegen Dedemsvaart voor de tiende gelijkgespeeld. Op het eigen sportpark De Thij was de eindstand 1-1, na een 0-0 ruststand. Hiermee schieten beide ploegen in de strijd tegen degradatie weinig op en blijft de situatie onderin ongemeen spannend. Voor Oldenzaal trof Niek Bosma doel, echter zijn openingstreffer werd teniet gedaan door de gelijkmaker van speler Vos van Dedemsvaart. Oldenzaal begon in de volgende formatie: Phil Gierveld; Berry Leuwerink, Christiaan Scholten, Erwin Brouwer, Bjorn Vogel; Jim Bus-

smann, George Atanga, Roy Kuipers, Tim Oude Nijhuis; Venancio Ramirez, Niek Bosma. Veel puzzelwerk vooraf voor trainer Peter de Vries, door de afwezigheid i.v.m. blessures en schorsingen van o.a. Jelle Schiphorst, Ties Mars, Roy Nijmeijer, Lars Venema. Komende zondag speelt Oldenzaal de stadsderby bij en tegen Berghuizen. Kijkend naar de stand wordt het een duel om van te watertanden. Beide ploegen bivakkeren onderin en hebbend de punten hard nodig, in de strijd tegen degradatie.

Reünie VV Oldenzaal De voetbalvereniging Oldenzaal houdt op zaterdag 19 april, in het kader van haar 100jarige jubileum, een reünie voor leden en oud-leden. De club speelde vanaf seizoen 1955-1965 betaald voetbal. Die rijke voetbalperiode duurde tot 5 augustus 1963 en voelt nog steeds als de trots van de blauwwitters. Wie zin heeft om samen met oudteamgenoten en oud-leden warme herinneringen op te halen, is van harte welkom op de reünie. Aanmelden kan via 100jaar@vvoldenzaal.nl of via de Facebook-pagina van VV Oldenzaal. Na aanmelding ontvang je de definitieve uitnodiging met daarin de tijden. Het e-mailadres is tevens bedoeld voor vragen.

Andras Koops en Iris Elburg Nederlands Kampioen Afgelopen zaterdag zijn Andras Koops en Iris Elburg van Dance Masters Kolmschot Nederlands Kampioen Latin Showdance geworden. Na maandenlang keihard trainen mochten ze in de schitterende ambiance van het Topsportcentrum in Almere hun show ‘Two Worlds’ aan het publiek tonen. De show werd met veel enthousiasme ontvangen en werd beloond met een mooie gouden medaille. De Nederlandse Kampioenen mogen hierdoor Nederland vertegenwoordigen op het WK in China.

Dansteams Rouwhorst behalen eerste prijzen Tijdens landelijke IDO-Holland hiphop-wedstrijden in Badhoevedorp afgelopen zaterdag behaalden diverse teams van Rouwhorst eerste prijzen. Alle formaties van Rouwhorst haalden de finale en vielen in de prijzen. Eerste prijzen waren er bij de prechamps adults voor de groep FRESH en voor Lisa Gierveld en Tessie Winkelhuis bij de duo’s adults. Bij de Master adults was er een tweede prijs voor X-press en bij de Masters Junioren een vierde prijs voor ToDamn.


Inschrijving geopend beachvolley-toernooi

De Beach Competitie Oldenzaal competitie is meer dan een toernooi, gedurende enkele weken gaan teams in 2 tegen 2 of 4 tegen 4 wedstrijdvormen de strijd met elkaar aan. Er wordt gespeeld tussen 20 mei en 17 juli. Het betreft zes speeldagen (op een dinsdag รณf donderdag). Na iedere speelronde is er promotie en degradatie mogelijk, wat er voor zorgt dat de competitie steeds uitdagender en interessanter wordt. In de regio Twente is dit te betitelen als een uniek concept. Deze beachcompetitie heeft als doel het promoten van de de steeds populairder wordende beach-tak van het volleybal. Daarnaast is het eveneens erg gezellig om met een team zowel competitief als recreatief bezig te zijn. Dit wordt bereikt door iedereen de mogelijkheid te geven om op zijn/haar eigen niveau te spelen. Inmiddels zijn de inschrijvingen geopend. Het is voor een ieder mogelijk om zich in te schrijven, afhankelijk van de volleybalervaring en het speelniveau worden verschillende poules gevormd. Er kan ingeschreven worden via www.vvpollux. nl/beachvolleybal/inschrijving

Als het weer blijft zoals het de afgelopen dagen was, dan zijn alle factoren aanwezig om de gehele beachcompetitie tot een groot succes te maken. Meer informatie is te vinden op www.vvpollux.nl/ beachvolleybal/algemeen op www.facebook.com/beachcompetitieoldenzaal of op www.twitter.com/beachcompetitie Voor verdere vragen kunt u mailen naar beach@vvpollux.nl

Meehelpen met aanleg rotstuin bij De Hรถfte Het Oranje Fonds: NL Doet houdt op vrijdag 21 maart een landelijke actie waaraan kinderboerderij De Hรถfte ook meedoet. Op deze dag wordt er een begin gemaakt met de aanleg van een rotstuin in de heemtuin bij De Hรถfte. Hiervoor kunnen we nog een aantal vrijwilligers gebruiken. De klus bestaan uit het maken van een stapelmuur van stenen, het verplaatsen van zand en stenen en het snoeien en onkruid vrij maken van de Heemtuin. Verder willen we deze dag ook een aantal insectenhotels maken. Je hoeft niet per se groene vingers te hebben om te komen helpen. We beginnen om 9 uur en het duurt tot 15.30 uur. Er wordt voor koffie, thee en een heerlijke lunch gezorgd. Meedoen: opgave kan via NL Doet of bij De Hรถfte.


Een rijke ervaring als ingrediënt voor een eerlijke eigen smaak Na een bijzonder gevarieerde en leerzame aanloopperiode van bijna vijftien jaar bij meerdere restaurants en hotels van naam in Twente vond Remco Niehuis het tijd worden om zelf maar eens te laten zien wat hij kan als zelfstandig chef en bistrohouder. Ruim een half jaar geleden begon hij met Bistro Carpe Diem aan de Deurningerstraat. ‘Ik heb alles gezien en meegemaakt, dus waarom zou ik het niet eens zelf gaan doen?’

Dat Remco Niehuis het in de vingers heeft, dat moge inmiddels duidelijk zijn. Bistro Carpe Diem is een succesvolle bistro met een authentieke Frans-Hollandse keuken. ‘Wij kiezen heel nadrukkelijk voor traditionele gerechten, maar wel met een geheel eigen draai. In de gerechten vind je mijn visie op smaak heel duidelijk terug.’ Remco Niehuis gebruikt uitsluitend eerlijke en verse producten. Een andere bijzonderheid is dat Bistro Carpe Diem al het vlees op de grill bereidt. Dat betekent een minimum aan vetten.

Mediterrane achtertuin De gasten worden welkom geheten en in een heerlijk ontspannen ambiance gebracht door Jelle Smedes, eveneens een jonge vakman met een brede ervaring. ‘Het is mijn verantwoordelijkheid dat de

Deurningerstraat 30 7571 BD Oldenzaal +31 (0) 541 511 204 www.bistrocarpediem.nl

gasten zich snel op hun gemak voelen. Doordat ik veel overleg met Remco en met onze kok Han Nieuwenhuis weet ik precies waar het menu uit bestaat en wat het bijzonder maakt. Natuurlijk weet ik ook welke wijnen het meest geschikt zijn om een menukeus aan te vullen. Ik heb een tijdje mee mogen kijken in de Cas Spijkers Academie in Het Ros van Twente.’ Buiten de restauranttijden zijn Remco, Jelle en Han nu druk in de weer om de tuin van het restaurant in te richten als een mediterrane achtertuin. ‘Daar zijn we heel trots op, want het geeft iets heel speciaals aan ons restaurant. Het wordt prachtig’, verzekert Remco Niehuis. Werkelijk een verrassing Dat ieder detail telt bij Bistro Carpe Diem blijkt onder meer uit de visie van Remco

op het verrassingsmenu. ‘Dat moet ook werkelijk een verrassing zijn voor de gasten en geen variatie op een menu van de kaart. Het is telkens weer iets bijzonders waar wij in de keuken ons ei in kwijt kunnen.’ Het past allemaal bij de drive van Remco om te laten zien hoe in zijn ogen een goed restaurantbedrijf behoort te werken. ‘Ik stop al mijn ervaring er in. Onze gasten moeten van binnenkomst tot het weggaan het gevoel hebben dat het genieten is om hier uit eten te gaan. Het is iedere dag weer anders en altijd een uitdaging om het zo goed mogelijk te doen. Ik ben zelf ook iemand van ‘Carpe Diem Pluk de dag’, dus dat wil ik ook overbrengen op mijn gasten.’ Alles is mogelijk Bistro Carpe Diem is dagelijks van dinsdag tot en met zondag geopend vanaf 17:00 uur. Op aanvraag is het voor gezelschappen mogelijk hier van af te wijken. Dat kan ook voor een lunch zijn. Daarnaast is Bistro Carpe Diem beschikbaar voor feestjes, partijen en recepties, evenals het verzorgen van een smaakvolle catering. Meer informatie kunt u vinden op www.bistrocarpediem.nl

OALE LEU

Het zijn van die gesprekken die, als je ze weer terugdraait, echt helemaal nergens over blijken te gaan. Zo komt er begin dit jaar, vlak voor de carnaval, een belegen ouderpaar binnen bij de Meybree. Echt oud dus. De vrouw snuffelt door onze zaak en hij loopt naar mij toe. ‘Wat hes toch nen mooi' n zaak kregg'n!’ De man krijgt meteen mijn aandacht. Dit zijn toch de betere complimenten. ‘Dien va he'k wa gôôd kent.’ Nou dat is helemaal mooi. Dus ik vraag waar kent u mijn vader dan wel van? Het antwoord wordt: ‘Joa, ik heb dien va wa heel gôôd kent.’ Heeft u misschien bij mijn vader op school gezeten? -‘Dien va was nen besten kearl.’ Dus u heeft bij hem in de klas gezeten ? ‘Joa,joa, dien va was echt nen besten keerl, dat zeern ze allemoal.’ En hoe was hij dan vroeger, was hij grappig, verlegen, kon hij toen al heel hard lopen, want daar pochte hij altijd heel erg op. ‘Dien va en ik hebt allebei geleuf ik alleen mear de leagere skool had, meer was de'r in die tied ja ôk nig.’ Ik probeer het nog maar een keer om toch iets meer over de jeugd van mijn vader te weten te komen. Dus jullie hebben op dezelfde lagere school gezeten en jullie gingen vaak met elkaar om? ‘Dien va hef nen mooi'n zaak achter loat'n, dat ku'j zo wa zêên!’

Met carnaval was ik zelf aan de beurt. Op zondagochtend voor de optocht moesten wij van de veteranen A, van mijn Bully-clubje een inhaalwedstrijd spelen! Gelukkig wonnen we die, want de optocht begon inmiddels al te lopen. Gauw naar huis om mijn oud-prinsenpak aan te doen met dito paarse steek. Via de televisie kon ik ongeveer inschatten waar mijn andere club op de wagen zou rijden. Via Munsterhuis en dan achterlangs de Meijbree-flat dacht ik ergens via Kosse in te kunnen steken om op de oud prinsenwagen te komen. Dat mislukte dus faliekant, want bij de eerste rij, waar ik doorheen wilde lopen kwam ik onze orkestbakleider tegen, zijn bijnaam is Chris van de Hill. Na drie bier steek ik de optocht door en loop tegen vijf knapen van Heren 1 aan. Ik zeg nog zo -jongens ik moet nu even geen Grolsch meer! Gelukkig hadden ze Warsteiner. Dan dus achterkant lopen via de Meijbreeflat, dat lukt, via Leon Kosse verder, lukt ook, daar is de Ariënsstraat! Moet nu mijn Kadolster-vriendjes gaan zien. Niet dus, te laat weer, wel staat daar mijn zwager! Inderdaad, mijn zwager die altijd bij Quick kijkt... Hij sleept mij mee een prachtige bar binnen achter de straat. De eigenaar is gul en trakteert ons direct op een borrel van het huis. Het bier vloeit rijkelijk en je kunt er eten wat je maar wilt. Een kapel trekt spontaan naar binnen. De stemming is voortreffelijk. Dan draait een meisje, die aan de bar zit, zich plotseling om. Ze spreekt mij direct aan: ‘Heeey, waar ken jou toch van ?!’ Ik wil antwoorden. Zij is sneller. ‘Ik ken jou van de televisie!’ Weer wil ik daar op antwoorden, want ik was maar wat verguld met deze vrouwelijke aandacht! Ze is weer rapper van tong. ‘Jij hebt meegedaan bij Johnnie!’- Ik krijg nu wel de ruimte en vraag welke Johnnie ze bedoelt. ‘Ja joh, bij Johnnie, Down bij Johnnie!’ Slik. Treuf

Denekamperstraat 50 - Oldenzaal Tel. 0541 513227 | www.meybree.nl


‘t Koetsiertje De bistro waar kwaliteit wordt gehandhaafd

nu ook heerlijke AFHAALMENU’S vanaf € 10,00 Bistro ‘t Koetsiertje Waagstraat 12, 7571 EA Oldenzaal Voor reserveringen NIEUW NUMMER 0541 – 513 928

HOTEL DE LUTTEWEIDE PRESENTEERT

Back To The Seventies Party zaterdag 12 april 2014 Locatie: feesttent Bentheimerstraat 80 7587 NJ De Lutte CCR - revival

Tina turner tribute

Kaarten voorverkoop € 15,00 aan de kassa € 17,50

Nederlan dse beste Elvis imit ator & look-a-lik e Frank-An thony

kaarten zijn te bestellen via info@lutteweide.nl Telefoon 0541-552115

De nieuwe, sfeervolle bistro gevestigd aan de Deurningerstraat 30 te Oldenzaal. De gezellige binnentuin, de open keuken en de aanschuifbar zorgen alvast voor de juiste sfeer. We kijken uit naar uw komst! T +31 (0)541 511 204

|

I www.bistrocarpediem.nl

1e PAASDAG EN

MOEDERDAG

uitgebreid PAASBRUNCH Reserveren gewenst MAANDMENU:

* kervelsoep met geslagen room * Procureur met port-honing/thijmsaus met gebakken aardappelen op grootmoeders wijze en sla * Vruchtenkwark van perik en maracuja en een toefje slagroom

Voor €

21,95 p.p.

Watermolen

Bels Bergweg 9 7663 TB Mander tel. 0541 - 680213 www.watermolenbels.nl


Nieuwe bijeenkomst Alzheimer Café Het thema van de eerstvolgende Alzheimer Café op donderdag 27 maart is ‘Verschillende vormen van dementie’. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie. Alle ziektes leiden tot een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. Bij sommige mensen met dementie kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden.Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Gelegenheid tot napraten De spreker van deze avond is René Loman, specialist ouderengeneeskunde. Hij gaat u inzicht geven in de verschillende vormen van dementie en de verschijnselen die erbij horen. U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Michgoriushuis aan de Marktstraat 10-12. Het programma begint om 19.30 uur en zal tot ongeveer 21.00 uur duren, met een pauze van een half uur. De toegang is gratis. Na afloop is er, onder het genot van een drankje, ruim gelegenheid om na te praten. Voor meer informatie over het Alzheimer Café kunt u terecht op www.alzheimer-nederland.nl of via het Michgoriushuis te Oldenzaal, telefoon (0541) 58 57 00.

KSC Hamburger House gaat voor eerlijk bereid en dagelijks vers Karel Adolfsen legt letterlijk de rode loper uit voor zijn gasten. Zijn KSC Hamburger House aan de Steenstraat is niet te missen, dankzij de in helder geel en rood geschilderde gevel. Aan alles is te zien dat Karel er al zijn energie in heeft gestoken om er een gastvrije en gezellige snackcorner van te maken.

Boosaardige film ‘Borgman’ bij Filmhuis Oldenzaal De spraakmakende Nederlandse film Borgman van Alex van Warmerdam is op dinsdag 25 en woensdag 26 maart te zien bij Filmhuis Oldenzaal in De Bond. Deze film in mei zijn wereldpremière op het Festival van Cannes. Het was de eerste Nederlandse titel in bijna veertig jaar die was opgenomen in de competitie. Borgman kreeg in Cannes lovende recensies en is sindsdien al voor een groot aantal festivals over de hele wereld geselecteerd. De film won drie Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival: voor beste actrice, beste scenario en beste film. Borgman arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. Camiel Borgman is de centrale figuur in deze donkere, boosaardige vertelling. Is hij een droom of een demon, een verwrongen allegorie of een maar al te realistische belichaming van onze angst? Warmerdam laat het aan de kijker over om zijn conclusie te trekken en levert een vertelling af die tegelijk humoristisch en macaber is. www.filmhuisoldenzaal.nl.

Achter oude gevels

Op de menukaart van K(arels) S(nack) C(orner) staat alles wat je mag verwachten in een eigentijds, compleet en hip hamburgerrestaurant. ‘We hebben natuurlijk de nodige soorten hamburgers, diverse vleesgerechten en speciaal geselecteerde sauzen. Wat ik belangrijk vind is dat de gast kan zien dat we alle hamburgers, burgerbroodjes en vleesgerechten eerlijk bereiden op de grillplaat. Ik

gebruik dagelijks ververste pindaolie voor het bakken van de frites en sauzen zijn huisgemaakt met verse kruiden.’ Karel Adolfsen woont in Glanerbrug, maar heeft Oldenzaalse roots. Een aantal jaren geleden raakte hij overtallig bij Nijverdal Ten Cate en zag hij zich genoodzaakt een nieuwe weg in te slaan. Daarbij kwam zijn jarenlange horecaervaring goed van pas.

Volledige vergunning ‘Toen kwam dit voorbij. Dankzij de medewerking van het UWV en niet te vergeten de gemeente en het ROZ kan ik dit doen. Om de kosten te drukken heb ik alles zelf gedaan, samen met familie en vrienden. Het mooie is dat ik hier een volledige vergunning heb, dus ik kan bij de snacks ook een heerlijk koud biertje of een wijntje serveren. Een biertje kost bij mij 1,80 euro en een kop koffie 1,50 euro, dus daarmee onderscheid ik mij ook van anderen.’ Karel Adolfsen wil graag benadrukken dat het vlees, de burgerbroodjes en de ingrediënten dagelijks vers geleverd worden. In het restaurant hangt een flatscreen waar de gasten live voetbal kunnen kijken en er is gratis WiFi. Ook is KSC Hamburger House te reserveren voor gezelschappen tot ca. vijftig personen. ‘Van maandag tot en met donderdag zijn wij open tot 20 uur en op vrijdag en zaterdag tot drie uur ’s nachts.’

Voortaan beschrijft conservator Ruud olde Dubbelink van museum het Palthe Huis eens per maand in De Glimlach historische panden in de Oldenzaalse binnenstad. Hoewel er in het verleden een flinke kaalslag plaats vond, zijn er toch ook nog wel de nodige historisch waardevolle bouwsels bewaard gebleven. Ruud olde Dubbelink legt de deels achter oude gevels verborgen historie van een aantal van deze panden en hun bewoners bloot.

Achter oude gevels

Het ziekenhuis van Oldenzaal Rond 1890 werden de zusters Franciscanessen in Oldenzaal al gevraagd te assisteren bij de behandeling van besmettelijke ziektes in Oldenzaal. Allereerst was dat in een klein ziekenhuis met tien bedden aan de Zuidwal. In 1895 had Oldenzaal het eerste ziekenhuis. Het ziekenhuis aan de Zuidwal werd te klein en de zusters besloten een nieuw ziekenhuis te bouwen. Karel Croonen, een katholieke Oldenzaalse architect, kreeg de opdracht een ziekenhuis te ontwerpen. In 1917 was de bouw klaar.

Er kwam een goed geoutilleerd ziekenhuis aan de Prins Bernhardstraat met alle faciliteiten, operatiekamer, laboratorium, en onderzoekskamers. Het kostte 130.000 gulden. Het ziekenhuis bood plaats aan 207

patiënten, die op de verschillende klassenkamers en in de ziekenzalen konden verblijven. Er waren vijftien religieuzen als verpleegkundigen in dienst, waarvan er drie gediplomeerd waren. Deze zuster-verpleeg-

sters hadden twaalf leerlingen in dienst. Het ziekenhuis had vier verdiepingen, beginnende in het souterrain, de kelder, waarin zich alle facilitaire diensten bevonden, zoals de wasserij en de keukens. Op de begane grond bevonden zich de onderzoekkamers, de polikliniek, het laboratorium en de operatiekamer. De 1ste verdieping was de verdieping met de ziekenzalen en de ziekenhuiskapel. Deze kapel bevond zich aan de achterzijde in een neogotische uitbouw. De zolderverdieping was uitsluitend gereserveerd voor de zusters. Hier bevonden zich de slaapcellen van de nonnen en men kon van hieruit op het nonnenkoor komen van de kapel. Het ziekenhuis had een van de eerste elektrische liften in Nederland. In 1928 verongelukte zuster Petrona tijdens het schoonmaken in de ziekenhuislift. Het ziekenhuis had twee symmetrisch geplaatste ingangen, waarboven stond RK Ziekenhuis en ‘Heil der Kranken’ Aan de linkerzijde bevond zich op de begane grond een veranda, waarboven een balkon. Deze werden voor de TBC patiënten gebruikt. Later in

1938 bouwde men een tweede veranda aan de rechterzijde erbij met hetzelfde doel. Na de oorlog in 1947 werd het ziekenhuis uitgebreid. Er kwam een zusterhuis voor lekenverpleegkundigen. Het huis “Laetitia”. De bovenverdieping van het ziekenhuis werd in 1948 aangepakt en uitgebreid. De originele veranda’s aan de voorzijde werden in 1950 dichtgetimmerd. Hier kwamen een aantal klassenkamers en wachtkamers. In 1951 werd een nieuw beddenhuis aan de achterzijde gebouwd. Ook wilden de zuster Franciscanessen de bejaardenzorg op zich nemen en bouwden op het ziekenhuisterrein een bejaardenhuis, “De Mariahof”. In 1952 begon het ziekenhuis met een kraamopleiding. De eerste gynaecoloog Dr. Madlener en zuster Rosa Koops verzorgden de lessen. Nieuwe specialismen deden hun intrede in Oldenzaal. In 1954 was dat keel-neus en oor en kindergeneeskunde. In 1957 begon de dermatoloog J. Sanderink zijn praktijk in Oldenzaal. In 1961 werd Dr. Strik de eerste zenuw-

arts. Aan het eind van de jaren ‘50 brak er een crisis uit in het ziekenhuis tussen de geneesheerdirecteur, de doktoren en de zusters over het te volgen beleid in het ziekenhuis. Iedereen bemoeide zich er mee, maar op 29 december 1958, viel de beslissing: de zusters zouden vertrekken. De Franciscanessen die in het ziekenhuis werkten, kregen een plek aangeboden in andere instellingen die door de congregatie werden gerund. Een grote groep vertrok naar het nieuwe ziekenhuis van de Franciscanessen in Brunssum. Toen het laatste busje met zusters wegreed stond het personeel te wuiven en de patiënten zwaaiden binnen achter de ramen.


Lezing Rudi Westen- Blues-gigant dorp over oud worden Jim Byrnes terug bij zonder het te zijn Cobblestone Hij was er al eens in mei 2009; Jim Byrns. Destijds gaf hij een onvergetelijk concert met zijn band The Sojournes. Nu komt hij gelauwerd terug als ‘beste mannelijke blueszanger 2014’. Hij toert door Europa en doet bijna vanzelfsprekend ook OlEen derde van de vrouwen en een vijfde denzaal aan. Rudi Westendorp is arts en hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit Leiden met als specialisme verouderingsonderzoek. Op dinsdag 25 maart houdt hij een lezing in de Oldenzaalse bibliotheek. ‘We gaan heel oud worden’, zegt hij in zijn boek Oud worden zonder het te zijn.’

van de mannen die nu 65 zijn, wordt 90 jaar of ouder. De eerste mens die 135 wordt, is nu al geboren. We gaan massaal stokoud worden. En om goed oud te worden moet u als oudere met uw gezicht naar de toekomst staan. Dan helpt het niet als u op uw 65e maatschappelijk aan de kant wordt gezet.’ In toegankelijke taal brengt Westendorp (1959) de meest uiteenlopende onderwerpen ter sprake. Genetica en voortplanting, weerstand en voedingsvisie; van biologie en geneeskunde tot zorg en maatschappij. De kans op dementie voor ouderen daalt. Hij vertelt hoe we over dat lange leven de baas kunnen blijven.en stelt vast dat de mensen in ons land het leven tot op hoge leeftijd een 8 geven. De entreeprijs is 5 euro en kaarten zijn te koop bij de Klantenservicebalie of te reserveren via de website: www.bibliotheekoldenzaal.nl De avond wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Ouderen, Boekwinkel Heinink, de Bibliotheek Oldenzaal , psychosomatische fysiotherapeuten Ans Bos en Ingrid Bauhuis, Impuls en Zorggroep Sint Maarten. Aanvang 19.30 uur

Op woensdag 26 maart treedt Jim Byrnes op bij Cobblestone in het JW Racerhuis aan de Marktstraat. Jim Byrnes (St. Louis 1948) is inmiddels vijf jaar en drie albums verder. Op ‘Everywhere West’ brengt hij een eerbetoon aan de blueshelden uit zijn jeugd. Samen met een vriend bezocht hij in 1964 een concert van Jimmy Reed –in gold suit!- in St.Louis. Op ‘I hear the wind in the wires’ komen songs van onder anderen Nick Lowe, Tom Waits en Marty Robbins voorbij, uiteraard gekruid naar Jim Byrnes/Steve Dawson recept. Zijn hommage aan zijn jarige geboortestad “St. Louis Times” staat op punt van verschijnen… misschien heeft hij het bij zich… Met de begeleiding van Lindsay Mitchell op gitaar, Rob Becker op bas en drummer Geoff Hicks ligt het accent dit keer nóg meer op de prachtige schuurpapieren (160P) stem van Jim. Podium vrij voor Jim Byrnes met zijn Gibson Hummingbird én Compadres. Entreeprijzen De entreeprijs voor het concert op woensdag 26 maart bedraagt € 15,-.

Informatie en voorverkoopadressen Informatie en voorverkoopadressen zijn te vinden op de website, www.cobblestone.nl.

TE HUUR Appartement in centrum Rossum

Start huis aan huis inzameling plastic verpakkingsmateriaal . Vanaf deze week wordt plastic verpakkingsmateriaal één keer per twee weken huis aan huis ingezameld.Het inzamelen van het plastic wordt, net als het inzamelen van de andere afvalstromen als GFT en restafval, uitgevoerd door Twente Milieu. Met het huis aan huis ophalen wordt het voor de inwoners van Oldenzaal eenvoudiger om het plastic gescheiden aan te bieden. Alle huishoudens in Oldenzaal hebben eind februari een informatiepakket ontvangen, inclusief speciale zakken om plastic afval in te verzamelen. Nieuwe zakken zijn gratis verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, de bibliotheek, het afvalbrengpunt aan de Lübeckstraat en het stadhuis. De uitgiftepunten staan ook vermeld op www.twentemilieu.nl/plastic. Inwoners kunnen in de Afvalkalender op www.twentemilieu.nl of via de TwenteMilieu-app zien wanneer het plastic aan huis wordt opgehaald. Afvalloos Twente De gemeente wil inwoners stimuleren om afval nog meer te scheiden. Uit sorteeranalyses blijkt dat in het restafval nog veel plastic verpakkingsmateriaal zit. Het huis aan huis inzamelen van plastic is een logische stap in de richting van een Afvalloos Twente.

Tel. 06-13979673

KLACHTEN OVER DE BEZORGING? Neem dan contact op met:  Ewald oude Lashof tel. 0541-535398 ewaldoudelashof@ziggo.nl

(advertorial)

GEDURENDE HET HELE JAAR IS EEN GOEDE ZONNEBRIL VAN CRUCIAAL BELANG

OCHTEND

Nederlanders denken bij een zonnebril vooral aan de zomerzon en beschermen hun ogen onvoldoende gedurende het hele jaar. Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat slechts een derde van de ondervraagden het hele jaar door de zonnebril tevoorschijn haalt als de zon gaat schijnen. Daarnaast weet 23% van de ondervraagden niet of zijn zonnebril een UV-filter heeft. En gaat 4 op de 10 er vanuit dat alle zonnebrillen beschermen tegen UV-straling. Naar aanleiding van deze resultaten wil Specsavers mensen graag informeren over het belang van UV-bescherming voor de ogen. Als u uw ogen niet goed beschermt, SPECSAVERS HEEFT EEN kan dit leiden tot pijnlijke en tranende RUIME KEUZE IN MOOIE ogen of hoofdpijn. Gelukkig is dit eenEN HIPPE ZONNEBRILLEN voudig te voorkomen door een zonnebril met goede UV-bescherming te draVAN BEKENDE MERKEN gen, ook tijdens de wintersport, in het horizontaal niveau. Hierdoor ontstaat vroege voorjaar en in het najaar. een hoge concentratie schittering. Een goede zonnebril blokkeert deze schitFelle voorjaarszon maakt tering en kan problemen voorkomen. automobilist kwetsbaar Vooral in het voor- en najaar zijn mensen vaak onbewust van de risico’s die Goed beschermd van de zon met zich meebrengt op de weg. de zon genieten Zo worden zij regelmatig tijdens het Maar wat is nu een goede zonnebril? autorijden overvallen door slecht zicht Er zijn verschillende soorten glazen bij vanwege de laagstaande zon. Door de Specsavers verkrijgbaar die bijdragen felle zon en de daarbij behorende schit- aan een beter zicht als de zon schijnt. tering op de weg is de kans op ongevallen veel groter dan normaal. Veilig Polariserende glazen bieden tijdens Verkeer Nederland schat dat ongeveer veel gevallen uitkomst, tijdens de win1.200 ongevallen per jaar deels te wij- tersport en het autorijden bijvoorbeeld. ten zijn aan verblinding door de zon. Deze glazen houden niet alleen schadeZodra licht in aanraking komt met een lijke UV-straling tegen, maar blokkeren oppervlak - zoals water, sneeuw of een ook hinderlijke schitteringen van de nat wegdek - reflecteert dit vooral op sneeuw of van zonlicht op de weg. Hier-

door verbetert het zicht, worden contrasten helderder en kleuren natuurlijker. Getinte glazen in het bruin, grijs of groen, met UV-filter beschermen tegen alle schadelijke UV-A en UV-B stralen. Ultradrive glazen zijn ideaal voor het autorijden en zorgen voor constrastrijker zicht. En meekleurende glazen reageren op zonlicht en worden donkerder in de zon. Professioneel advies Mensen die meer willen weten over het dragen van de juiste zonnebril met voldoende bescherming zijn altijd welkom bij Specsavers voor deskundig advies. Specsavers heeft een ruime keuze in mooie en hippe zonnebrillen van bekende merken, zoals Karl Lagerfeld, Tommy Hilfiger en Timberland. U koopt al een zonnebril met glazen op sterkte vanaf €79. Elke zonnebril is inclusief UV-filter. Bovendien krijgt u bij aankoop van een montuur vanaf €79 een tweede bril gratis.

+ GRATIS MERKZONNEBRIL OP STERKTE

WAS NOU MAAR NAAR SPECSAVERS GEGAAN Specsavers Oldenzaal Grootestraat 19 0541 515 365

Bij aankoop van een bril met een montuur vanaf €79. Voor uw gratis zonnebril kunt u een (merk)montuur kiezen uit dezelfde of lagere prijsklasse en dezelfde standaard glazen. Voor glasopties zoals dunne glazen gelden vaste toeslagen. Actie geldt van 3 maart t/m 4 mei 2014, voor één persoon en niet in combinatie met andere acties. © 2014 Specsavers Optical Group. All rights reserved. specsaversnederland. www.specsavers.nl


Zakelijk uitgelicht Speciaal voor bedrijven uit deze regio

Reerink Copyservice en Reerink Dierenspeciaalzaak

Een ongewone, sterke combinatie die thuishoort aan de Haverstraat Het verhaal achter Reerink Copyservice en Reerink Dierenspeciaalzaak aan de Haverstraat begint in 1904 als opa Bernard Reerink trouwt met de enige dochter van molenaar Lokotte. ‘Hee hef zien gat d’r bie in dreijt bie de Bisschopmöl. Zo noemden ze dat vroeger wanneer je als jongeman ergens bij in trouwde’, vertelt Rob Reerink. Hij is de derde generatie Reerink en in 1991 de oprichter van Reerink Copyservice. Inmiddels is deze opmerkelijke twee-eenheid een vertrouwd begrip in Oldenzaal. ‘Zo wonderlijk is die combinatie niet met onze dierenspeciaalzaak’, legt Rob uit. ‘Destijds wilde ik folders verspreiden voor de dierenspeciaalzaak. Dat drukwerk laten maken duurde ‘dree lang en dree kott’n’ in Oldenzaal, terwijl ik in Enschede binnen het uur weer met een paar honderd folders op straat stond. Ik dacht: er moeten er hier in de stad toch meer zijn die dat probleem hebben. Toen ben ik in 1991 maar gewoon zelf begonnen hier met het kopiëren.’ Als het moet op zondag Het bleek een sterke greep en inmiddels heeft het kopieerwerk bijna helemaal plaats gemaakt voor hypermodern digitaal printwerk en heeft hij een team van zeven specialisten aan het werk die kwaliteit leveren op een professioneel niveau voor een brede klantenkring. ‘Het mooie

van dit werk is dat geen dag hetzelfde is. We zijn er voor de particulieren die hier komen met een zelf op de computer gemaakte uitnodiging, poster of kaarten. Even later stapt er een aannemer binnen die professionele bouwtekeningen of bestekken wil laten printen. We kunnen printen in kleur tot A-nul en zelfs groter. Steeds weer staan klanten met verbazing te kijken naar onze digitale en volautomatische printstraat. Het begint met een bestand op een CD-tje en aan de andere kant komt er een kant-en-klaar boekje uit; geniet, gevouwen en mooi schoon gesneden. Verder kunnen we ook bedrijfskleding mooi bedrukken met een logo.’ Rob vertelt dat het rouwdrukwerk

een speciale benadering vergt van zijn ervaren mensen. ‘Dan moet je echt alert zijn. Je wilt absoluut geen fouten maken. Dit drukwerk gaat altijd voor, zelfs in het weekend.’ Het seizoen begint Letterlijk een deurtje verder staat binnenkort het frisse perkgoed weer buiten in de zon om te accentueren dat het tuinseizoen begint. Dit brede assortiment voor de sier- en de moestuin is sinds jaar en dag een belangrijke tak van het bedrijf dat van opa Bernard overging op vader Louis en in 1985 op zoon Rob. ‘Zeker nu het seizoen begint willen wij zo compleet mogelijk zijn met meststoffen en gewasbescherming, goede gereedschappen, éénjarige planten, groenteplanten, bloem- en groentezaden en pootaardappelen’, somt Rob het assortiment op. Daarnaast heeft de winkel het hele jaar door alles voor dieren, uiteenlopend van diervoeders, verzorgingsproducten, accessoires, kooien en manden tot levende have van konijnen tot volièrevogels en siervissen. In een aparte hoek kan de sportvisser alles vinden voor een complete hengeluitrusting. Van oudsher heeft de winkel een brede sortering in laarzen, klompen en klompschoenen en alles wat nodig is voor een actief buitenleven, zowel hobbymatig als professioneel. ‘In 2007 waren we ‘winkel van het jaar’. Klanten waarderen wat we doen. We zetten sterk in op service, we willen zo compleet mogelijk zijn en we zitten er bovenop om het voor mekaar te maken.’

Glimlach week12 -14