Page 1

ST R E E K W IJ Z E R

Woensdag 1 1 s e p te m25 beapril r 2 0 12018 3 -we- eweek k 3 7 17

STREEKKRANT VOOR WIERDEN, ENTER, AADORP EN WINDMOLENBROEK

Bij aanschaf van een complete bril

ZONNEBRIL OP STERKTE CADEAU! Vraag naar de voorwaarden

Groothuis Optiek Dorpsstraat 134, Enter Tel. 0457 381003

Vraag naar de voorwaarden

Donderdag koopavond

Janny Rusch Uitvaartbegeleiding Voor een afscheid met karakter, ongeacht of en waar u verzekerd bent.

Een laatste indruk, laat die levend blijven... 24/7

m. 06-22766640

www.jannyrusch.nl

uw eigen huisarts een vertrouwd gevoel

Aubade 2017

Drie Wierdense dorpskernen vieren uitgebreid Koningsdag WIERDEN/ENTER/HOGE HEXEL – Koningsdag staat voor de deur

en in de gemeente Wierden wordt het dit jaar zó uitgebreid gevierd, dat je echt niet ver het land in hoeft voor dit oranje gekleurde feestje. In de kernen Enter en Wierden wordt Koningsdag al op de donderdag ingeluid met entertainment van de bovenste plank. Daarnaast doet Wierden ook ná de feestdag een duit in het zakje met een groot darttoernooi, muziekavond op de zaterdag

en een oecumenische viering op zondag. In Hoge Hexel kunnen de kilo's er afgelopen worden tijdens de traditionele Oranjeloop, maar is er ook een smakelijke bakwedstrijd. Kortom, voor het hele gezin en voor iedereen is er van alles te beleven.

Voor al u band ritsen,garen,knopen ect. Nu ook brei- en haakgaren. Bij u op de markt - maandag Rijssen, dinsdag Wierden

donderdag en zaterdag Almelo, vrijdag Goor. Kijk voor het gehele programma in alle kernen in deze Wiezer. We hebben alles even helder voor je opgeGoede vrijdag komt de Partou "De gezelligste supermarkt vanpaashaas Twente" somd! Veel plezier in ieder geval! "De gezelligste supermarkt vanAH Twente" langs bij van 14.00 - 16.00 uur Zie pagina 17 t/m 19.

ROELOFFZEN BESCHUITEN zie de achterpagina - Paaseitjes zoeken KONINGSMARKT

huisarts Ebbens Enter

Ik zie u graag in mijn eigen praktijk. Bel alleen voor acute zorg de Spoedpost: 088 - 588 0 588.

Met de paashaas BIJ- AH WIERDEN 0 70 op de foto € € 1 ,8 Vrijdag 27 april

Albert Heijn Wierden

Schminken van -09.00 uur tot 14.00 uur

Anjelierstraat 3, Wierden, telefoon: (0546) 57 21 22 Anjelierstraat 3, Wierden, telefoon: (0546) 57 21 22 Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur, Openingstijden: t/m zaterdag van 08.0057tot 3, Wierden, telefoon: (0546) 2120.00 22 Anjelierstraat telefoon: (0546) 21 22 vrijdag totAnjelierstraat 21.00 uur maandag

uur, donderdag en totvan 21.00 uur tot Openingstijden: maandag t/mvrijdag zaterdag van 08.00 uur, t/m van 20.00 Vrijdag 27 april is de winkel geopend 08.00 - 21.00 uur donderdag en vrijdag totuur 21.00 uur vrijdag tot 21.00

Gewoonbij bijAlbert Albert Heijn Gewoon HeijnWierden Wierden

Nieuwe collectie binnen

0 9 , 9 €2

l

NEEM SNEL EEN KIJKJE

Br

Dorpsstraat 64 - 7468 CM - Enter

Slagerij

am

no

ENTER

K

Rijssensestraat 47, Wierden T: 0546 571216 www.slagerijbramknol.nl

Bekende merken zoals:

Jenny Ara - Aco - Rieker Verhulst - Footnotes - Fabs Yellow Cab - La Strada Grisport Bullboxer - Berkelmans

Gepaneerde schnitzels

Aanb iedin g

geldig va n 25 t/m 28 april

Slavinken

4e gratis! 4 voor

€ 5,90


Jaarlijkse zendingsmarkt in Kulturhus Hoge Hexel HOGE HEXEL – In en rondom het Kulturhus

van Hoge Hexel, aan de Nieuwe Schoolweg, wordt op zaterdag 28 april de jaarlijkse zendingsverkoopmarkt gehouden. Om 10.00 uur begint de verkoop. Er is van alles te koop, van speelgoed tot decoratieartikelen en tweedehandsboeken. Daarnaast zijn er ook versnaperingen als patat en snacks, gebak en snoep verkrijgbaar. Ook voor de kinderen is er volop gelegenheid om zich te vermaken: er is een suikerspinkar en een springkussen. De opbrengst van deze zendingsmarkt komt ten goede aan de ZGG en Evangelisatie. De markt wordt om 13.30 uur weer gesloten.

Provincie Overijssel duurzamer dankzij Energiefonds Overijssel WIERDEN/REGIO – Overijssel verduur-

zaamt en dat is mede te danken aan het Energiefonds Overijssel. In 2017 maakte het fonds vierhonderd miljoen euro aan investeringen mogelijk door zelf bijna 180 miljoen te investeren in duurzame projecten en bedrijven in de provincie. Op jaarbasis leveren deze projecten 3.233 Terajoule (TJ) aan energiebesparing op. Dat komt overeen met het jaarlijks energieverbruik (gas en elektriciteit) van ongeveer 46.000 huishoudens: zes maar twee keer de gehele gemeente Wierden! De nieuwe investeringen zorgen voor een totale groei van de werkgelegenheid met 1.485 tijdelijke arbeidsplaatsen en 94 structurele arbeidsplaatsen. Sinds begin 2018 is het fonds bovendien revolverend: het geld van terugbetaalde leningen wordt door het fonds opnieuw in duurzame projecten geïnvesteerd. Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Overijssel: “Energiefonds Overijssel levert al vijf jaar een onmisbare bijdrage aan de omwenteling naar energiebesparing en het gebruik van nieuwe, schone energie. Ook afgelopen jaar zijn weer mooie projecten naar realisatie geholpen. Ik ben blij dat we als provincie Overijssel de stap hebben kunnen maken naar een revolverend fonds. Dat betekent dat bedrijven en instellingen ook de komende jaren een beroep op Energiefonds Overijssel kunnen doen voor projecten op gebied van nieuwe energie.”

Schoolvoorbeeld

Met haar investeringen maakte Energiefonds Overijssel in 2017 projecten op het gebied van zonne-energie, mestvergisting, biomassa installaties, warmtenet, biogaspijplijn en de verduurzaming van scholen mogelijk. Dit jaar draagt ASN Bank de rol van beheerder van Energiefonds Overijssel over aan StartGreen Capital. ASN Bank kiest hiermee voor focus op haar kernactiviteiten. Scheidend directeur Bas-Jan Blom: “In vijf jaar tijd hebben we samen met StartGreen Capital een mooi fonds neergezet en daar zijn we trots op. Nu Energiefonds Overijssel een nieuwe fase in gaat is het een mooi moment om het fondsbeheer over te dragen aan StartGreen Capital. Zij zijn al sinds de oprichting betrokken bij het beheer van het fonds. Energiefonds Overijssel is ingesteld door de provincie Overijssel en levert financiële bijdragen aan ondernemingen, woningcorporaties en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. Dit laatste is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld, zoals energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa. Zo draagt het fonds bij aan de ambitie van de provincie Overijssel en haar partners: Een energie neutrale provincie in 2050.

Dames WVC Volley promoveren: na de zomerstop eerste divisie WIERDEN/BARNEVELD – Op de prachtig

zomerse zaterdagmiddag 21 april, met temperaturen rond de 28 graden, speelden de dames van WVC Volley uit Wierden hun laatste wedstrijd in Barneveld tegen SSS dames 1. In principe ging deze wedstrijd nergens meer om, WVC was ten slotte al kampioen en SSS stond veilig en komt volgend seizoen weer uit in de tweede divisie. Een mooi potje volleybal dus in een hal waar de gevoelstemperatuur overigens net zo hoog lag als buiten. De eerste set startte WVC Volley met Kira Schorn, Daisy van Rosmalen, Marlijne ter Avest, Fleur klein Schaars, Lisette Ottenschot, Ruth Jansen en niet te vergeten, Daphne Honigh. Zij speelde haar laatste wedstrijd met de dames uit Wierden. De set werd goed gestart door beide teams, maar WVC wist al snel uit te lopen tot een stand van 9-18. Toch lukte het de dames uit Barneveld door met goede serve series terug te komen in de set. Uiteindelijk wisten de dames uit Wierden deze set te winnen met 22-25. In de tweede set begon WVC direct met een achterstand van 4-0 door een goede serve van een van de dames van SSS. Hierdoor was coach Frank van den Noort genoodzaakt om een vroege time-out aan te vragen. Dit resulteerde in een fout serve en daarop volgend een goede serie aan de kant van WVC. Toch konden de Wierdense dames geen grip krijgen op de set en liepen eigenlijk continu achter de feiten aan. Deze set werd dan ook gewonnen door de dames uit Barneveld met 25-18.In de derde set werd er gestart met Eline Vunderink, Marlon Voortman, Leonie van den Noort, Willeke Bon, Kira Schorn, Daisy van Rosmalen en Marlijne ter Avest. Deze set had WVC weer volledig onder controle. Er werd enthousiast gespeeld en dat leverde veel punten op. Er werd netjes gevolleybald en ondanks de warmte wist WVC scherp te blijven en de ballen te scoren. De derde set werd gewonnen door de Wierdense dames met 18-25. Tijdens de vierde set leken zowel de dames uit Wierden als de dames uit Barneveld last te hebben van de warmte. Er werd niet altijd scherp en alert gespeeld en er werden aan beide kanten veel fouten gemaakt. Ondanks een aantal goede mid aanvallen van SSS bleef WVC toch sterker en hielden de voorsprong. Aan het einde van de set werd het nog even spannend, maar WVC trok hier aan het langste eind en wonnen de set met 24-26. De wedstrijd werd dus door WVC gewonnen met 3-1, dat betekent niks voor de stand, want die was al bekend. Door het kampioenschap dit seizoen promoveren de dames uit Wierden voor de vijfde keer in zes jaar en komen zij volgend jaar uit in de eerste divisie.

Jeugd laat zien wat ze kan tijdens show Wierden’s got Talent in bieb WIERDEN – Talentvolle kinderen uit Wier-

den laten deze week zien wat ze kunnen, want in de bibliotheek van Wierden wordt op woensdag 25 april naast een boekpresentatie ook een grote talentenshow gehouden: Wierden’s got Talent! Het nieuwste boek uit de bekende serie ‘Het geheim van’ wordt deze dag officieel gepresenteerd in de bibliotheek in Wierden. Verbonden aan de serie ‘Het geheim van’ is de Geheim van-schrijfwedstrijd. Elk jaar kunnen kinderen een geheim insturen: een spannend geheim, een zielig geheim of juist een lekker gek geheim. Dit jaar heeft de elfjarige Finn Dijkstra de wedstrijd gewonnen. Uit alle inzendingen uit Nederland en Vlaanderen werd zijn geheim gekozen. De Almelose schrijfster

Annet Jacobs heeft er het boek ‘Het geheim van de vergeten tunnel’ van gemaakt. Op woensdag presenteert Jacobs haar boek in de bibliotheek. Boekhandel Reterink is op deze bijzondere middag aanwezig met boeken van Annet Jacobs, die ze dan ter plekke zal signeren. Maar behalve de talenten van Finn en Annet hebben veel meer Wierdenaren talent. Daarom laten kinderen van vier tot veertien jaar deze dag ook hun talent zien. Er zijn een flink aantal deelnemers die laten zien dat ze kunnen zingen, dansen of een truc of iets grappig kunnen. En dat gaan ze woensdag vanaf 15.00 uur showen in de bibliotheek van Wierden tijdens Wierden’s got Talent. In de jury zitten schrijfster Annet Jacobs, Finn Dijkstra en Maud Roetgerink. De Enterse Maud heeft een enorm voetbaltalent en daarom voetbalt ze ook voor FC Twente. Zij zit deze middag niet alleen in de jury om te jureren, ze laat ook even zien wat ze allemaal kan met een bal! De toegang is gratis. En er zijn natuurlijk mooie prijzen te winnen voor de deelnemers! Kom allemaal kijken!

29 april 09.30 uur Ds. P. W. Dekker 29 april 15.00 uur Ds. P. W. Dekker Tentdienst op het Binnenhof

Hervormde Kapel Wierden

29 april 10.00 uur Ds. G. S. Bunjes – Van der Lee

Hervormde Dorpskerk Wierden

29 april 09.00 uur Dr. F. G. Immink 29 april 10.45 uur Dr. F. G. Immink 29 april 15.00 uur Ds. H. A. van de Pol 29 april 18.45 uur Ds. G. D. Hoff

Hervormde Kerk Hoge Hexel

29 april 09.30 uur Ds. H. van Wingerden 29 april 19.00 uur Ds. H. A. van de Pol

Hervormde Kerk Enter

29 april 09.30 uur Dhr. J. P. Lensen 29 april 18.50 uur Dhr. H. Maat

WIERDEN – De korfballers van Blauw Zwart hadden zaterdag 21 april een belangrijke wedstrijd op het programma staan. De Wierdenaren moesten het opnemen tegen Rivalen uit Doesburg. De uit-wedstrijd werd verloren door de Wierdenaren, doordat er in de tweede helft onder de maat gepresteerd werd. Inmiddels heeft de jonge ploeg grote stappen gemaakt, maar dat was helaas opnieuw niet genoeg om van een ervaren ploeg als Rivalen te winnen. De formatie van Blauw Zwart begon met goede moed aan de wedstrijd, maar kwam moeilijk tot scoren. Dit kwam voornamelijk omdat Rivalen achter ging verdedigen, om zo het snelle tempo eruit te halen. Dat was moeilijk op te lossen waardoor er niet veel gescoord werd. Wel waren de ploegen in de eerste helft gelijk aan elkaar. Doordat Rivalen het tempo uit het spel haalde en Blauw Zwart goed verdedigde, zijn er in de eerste helft nauwelijks doelpunten gevallen, met een ruststand van 4-6 tot gevolg. Wierden keek dus tegen een achterstand aan. Dit kleine verschil was nog recht te zetten in de tweede helft, maar dan moest het team wel vol aan de bak. In de tweede helft liep het alleen niet zo als gehoopt. Trainer Marco Groothuis heeft, door ervarende spelers in te brengen, nog alles aan gedaan om de overwinning binnen te slepen, maar dit heeft alleen niet uitgepakt als gehoopt. De wedstrijd werd alsnog verloren met 8-14. De punten gaan naar Rivalen en Blauw Zwart staat nog steeds met nul punten onderaan. Door het puntenverlies lijkt degradatie in zicht te zijn. Met nog vier wedstrijden te gaan blijft de ploeg knokken om in de derde klasse te kunnen blijven. Zaterdag 28 april zal de ploeg opnieuw met opgeheven hoofd voor de punten strijden, dan thuis tegen ’t Overschotje uit Lochem.

Ichtus Baptistengemeente Taborkerk Wierden 29 april 09.00 uur Jafeth Bekx 29 april 11.15 uur Jafeth Bekx 29 april 19.00 uur Men Only

Katholieke Kerk Wierden

29 april 09.30 uur Ds. J. Maliepaard 29 april 19.00 uur Ds. A. H. J. Bierma

Reggestroom Enter

Katholieke Kerk Enter

29 april 10.30 uur

Tel. 06-15329457

degradatie uit derde klasse steeds dichterbij

29 april 18.30 uur Woord- en communieviering 29 april 15.00 uur Oecumenische tentviering op het Binnenhof

Gereformeerde Kerk Enter

AB4YOU Boomverzorging

Blauw Zwart verliest;

Kerkdiensten in de gemeente Gereformeerde Kerk Wierden

Uw bomen onze zorg Snoeien-kappen-controle

28 april 19.00 uur Woord- en communieviering

Colofon

ST R E E K W IJ Z E R

UITGEVER: Heinink Media info@dewiezer.nl Eurowerft 3, Denekamp T (0541) 35 59 74 M 06 54 22 55 68 VERSPREIDING: Oplage 16.800 exemplaren. Verspreiding in Wierden, Enter, Bornerbroek, Hoge Hexel, Notter, Zuna, Aadorp, Rectum, Ypelo en Windmolenbroek (Almelo). OPGAVE ROUW- EN FAMILIEBERICHTEN: Info@heininkmedia.nl of tel. 0541 - 35 59 74 REDACTIE: Simon Dirks redactie@dewiezer.nl M 06 - 16 12 26 17 ADVERTENTIEVERKOOP & MEDIA ADVIES: Patrick Heinink info@dewiezer.nl T (0541) 35 59 74 M (06) 30 02 65 15

DRUK: Drukkerij van Barneveld KRANT NIET ONTVANGEN? Neem contact op met Heinink Media (0541) 35 59 74 of te mailen naar info@dewiezer.nl of via whatsapp: 06 83 16 72 31. De krant wordt dan alsnog bij u bezorgd.

De uitgever is nimmer aansprakelijk voor eventuele onjuiste vermeldingen van gegevens. Op onze artikelen en foto’s rust een copyright. Artikelen en foto’s uit deze krant mogen nimmer zonder toestemming voor andere doeleinden worden gebruikt.


<advertorial>

HISTORISCHEKRING

Servion hypotheken al acht jaar best beoordeeld in regio Almelo/Wierden

Het hijsen van de vlag voor de openingsactiviteiten op 9 oktober 1969.

Opening Sjaloomschool * een bericht uit oktober 1969 Het derde schoolgebouw van de vereniging tot stichting en instandhouding van de Scholen met de Bijbel, de Sjaloomschool aan de Savornin Lohmanstraat werd deze week officieel geopend. De school werd reeds op 11 augustus in gebruik genomen. De voorzitter van het schoolbestuur, dominee G. Westland, kon naast het voltallige college van B&W ook de inspecteurs voor het Lager Onderwijs, de heren G. de Vos en W. van Vliet, verwelkomen. In het kort zette dominee de betekenis van het woord Sjaloom uiteen, dat volgens hem niet alleen ‘vrede’, maar ook welzijn betekent. Daarna gaf de dominee zoals gebruikelijk bij dit soort gelegenheden een historisch overzicht van de realisering van deze school. Reeds op 17 maart 1967 werd er aan het gemeentebestuur toestemming gevraagd voor de bouw van deze school. Na afgifte van de urgentieverklaring op 2 augustus 1967 kon de bouw spoedig worden uitgevoerd. De school werd eind juni 1969 opgeleverd door Aannemingsbedrijf H. Grootelaar en Zn. uit Almelo. De school werd uitgevoerd in systeembouw als vervolg op de zes scholen van dit type die door de aannemer ook in Almelo zijn gerealiseerd. Het schoolbestuur vond bij de verwezenlijking ook veel medewerking van de Dienst Gemeentewerken. In het oorspronkelijke plan kwam een wijziging, omdat door ruimtegebrek rond school een rijwielbergplaats in de kelder moest worden opgenomen. De totale kosten bedroegen ƒ475.000,- terwijl er met de inrichting en dergelijke een bedrag van ƒ90.000,- gemoeid was. Wat de scholen betreft is Wierden bijzonder goed geoutilleerd, aldus inspecteur W. de Vos die voorts aandacht besteedde aan de moderne didactiek waarbij het kind in het middelpunt van de belangstelling dient te staan. Het moderne onderwijs vraagt tevens van de ouders ook een andere instelling. Uit de ouderavonden blijkt dat de ouders steeds meer belangstelling voor het werk in de school hebben. De inspecteur noemde dit een verheugend verschijnsel. Burgemeester E.D. Maalderink – juist terug van vakantie in Israël – noemde de school een trefpunt voor de wijk Wierden West. Door de grote hal in het schoolgebouw is er ook plaats voor andere buitenschoolse activiteiten, aldus de burgemeester. Inspecteur van Vliet schonk aandacht aan het zittenblijven en het verlagen van de leerlingenschaal. Ds. De Bie sprak namens de centrale Kerkeraad van de Hervormde Gemeente en bood een enveloppe met inhoud aan. Ook de heer J. Meijer, die namens de wijk en de Ambonezen sprak, overhandigde enkele enveloppen. Tot slot voerde het schoolhoofd de heer J. de Graaf het woord, terwijl ds. Westland iedereen bedankte voor de belangstelling en de geschenken. De Stichting Historische Kring Wederden is gevestigd in de Van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat 2 te Wierden. T

(0546) 625 274

I

www.historischekringwierden.nl

I

facebook.com/HistorischeKringWierden

WIERDEN | Om de financiële wereld transparanter en eerlijker te maken, heeft Independer.nl eind jaren negentig een kwaliteitscheck ontwikkeld waar diensten en producten in de sector met elkaar worden vergeleken. Ook hypotheekverstrekkers worden door Independer langs de meetlat gelegd. Klanten die net een hypotheek hebben afgerond, kunnen het ontvangen product en advies middels een vragenlijst beoordelen. De adviseurs van Servion Hypotheken zijn in de regio Wierden ongeëvenaard gebleken. Al acht jaar lang en ruim tweehonderd beoordelingen verder, voert Servion de ranking aan met een 8,5. Independer.nl vraagt niet om een simpele review met rapportcijfer, maar gaat inhoudelijk veel verder dan dat. Zij checken met een vragenlijst of de hypotheekadviseur alle noodzakelijke onderwerpen met de klant heeft besproken. Zij toetsen inhoudelijk de kwaliteit van het advies en zien erop toe dat het proces van aanvraag tot hypotheekverstrekking goed is doorlopen. Hendrik-Jan Spanjer, hypotheekadviseur van Servion legt uit: “Toen ik mijn bedrijf in 2009 startte, begon ook de crisis op de woningmarkt. Qua timing had het de start best beter gekund. In de jaren die volgden zag je zo’n 25 procent van de tussenpersoon kantoren de deuren sluiten en ook makelaars klaagden steen en been over de slechte woningmarkt. Mijn voordeel was dat ik nog niets was gewend.”  “Als jonge honden zijn we gestart en we waren blij met de groei die we stap voor stap wisten te realiseren. Persoonlijke aandacht en een helder en eerlijk advies zijn onze drijfveren en dit wordt blijkbaar gewaardeerd. Ik vraag mijn klanten altijd om een

beoordeling op independer.nl in te vullen. Niet iedereen neemt hier de tijd voor en dat is zonde. Het is niet alleen belangrijk voor Servion om op deze manier de tevredenheid te toetsen, maar ook voor de klant zelf. Middels vragen uit de kwaliteitscheck, kunnen zij ervaren of onze hypotheekadviezen inhoudelijk goed zijn en wij samen de processen goed hebben doorlopen. Het afsluiten van een hypotheek is voor veel klanten een hele stap en je moet er een goed gevoel aan overhouden.” Verhuizing naar centrum Wierden In januari van dit jaar is Servion Hypotheken samen met ’t Assurantiekantoor verhuisd naar het centrum van Wierden. Deze twee bedrijven hebben het pand aan de Markstraat 1, dat voorheen door de Rabobank werd gehuurd, betrokken. “Nu banken op grote schaal hun deuren sluiten en zich concentreren in de steden zien wij dat er bij particulieren de behoefte blijft bestaan aan persoonlijk advies in de buurt. Wij willen midden tussen de Wierdenaren staan.”

Jonge Wierdense karateka Jinthe Hengstman wint wederom goud WIERDEN | Karateka Jinthe Hengstman uit Wierden heeft afgelopen zaterdag, 21 april, bij de Smaal Cup in Apeldoorn een puike prestatie geleverd in de leeftijdscategorie tot twaalf jaar kata (schijngevecht). In een grote poule met flink wat nationale toppers bleef het Wierdense talent tot het eind ongeslagen en heeft ze alle wedstrijden met 3-0 gewonnen. In de finale versloeg ze haar ook haar opponent met de maximale score 3-0. En stond daarmee op het hoogste deel van het podium. Ook clubgenoot Kirsten van Hutten behaalde een eerste plaats in de categorie dames 35+. In de voorronden wist ze haar tegenstanders met veel overtuiging te verslaan met twee keer over 3-0. De finale was spannend, met een krachtig en goed uitgevoerde kata empi, waar gelet wordt op onder andere kracht, focus, balans en techniek, was toch net iets sterker dan haar rivale Catja Janssen. Ze won met 2-1. En daarmee een gouden medaille.

Ook de de andere dames van Muga Mushin Ryu uit Enschee deden van zich spreken. Elisabeth Damhuis, Lune Nagel en Fern Eenkhoorn eindigden allen in de top tien. De vele trainingen bij de club en landelijke centrale trainingen beginnen duidelijk resultaat op te leveren. In de totale medaillespiegel werd Muga Mushin Ryu zesde van de 29 deelnemende clubs. Een knap resultaat.


Buitengewoon winkelen in wierden

Dé beste speciaalzaken PEKING Chinees-Indisch restaurant

Profiteer nu van hoge vroegboekkortingen!

7ko0rt% ing op al onze elen home artik

De prijzen voor zomervakanties zijn bij ons bekend en wij kunnen u helpen met het maken van de juiste keuze.

facebookpagina voor overige info! • Babi Pangang

Dus kom snel langs en profiteer nu van de meeste keuze, Profiteer van hoge vroegboekkortingen! denumooiste locaties én de vele vroegboekvoordelen, uiteraad met onze vertrouwde persoonlijke service De prijzen voor zomervakanties zijn bij ons bekend en wij kunnen u helpen met het maken van de juiste keuze. Dus kom snel langs en profiteer nu van de meeste keuze, de mooiste locaties én de vele vroegboekvoordelen, uiteraard met onze vertrouwde persoonlijke service.

Nu boekbaar: de winter van 2015

Naar vele zonnige bestemmingen, zowel Europa als verre bestemmingen Heeft u al vakantieplannen voor de zomer?

reisburo Pouls

p

be

Gr

ou

r

rko Toe op

Me

KIESMENU

Kies uit 2 onderstaande gerechten met een grote bak bami/nasi slechts € 14,30 Voorgerechten: Voorgerechten: •Vlees Roedjaksaus • Mini loempia & tomatensoep •Vlees zwartebonensaus

FLEURIG en KLEU RIG

Mini loempia & tomatensoep

• Tjap Tjoy

• Foe Yong Hai

• •Koe Tjap Lo YukTjoy

•Ribbetjes Zoetzure saus •Kip kerriesaus

• Ajam Pangang

•Kip met champignons

• Gado Gado

•Saté

Foe Yong Hai

Koe Lo Yuk

Ajam Pangang

Gado Gado

Vlees Roedjaksaus

Vlees zwartebonensaus

Ribbetjes Zoetzure saus

Kip kerriesaus

Kip met champigons

Saté

m

Om het net even af te maken

Nijverdalsestraat 8, Wierden Tel. 0546 - 57 43 05 www.bijouteriedevlinder.nl

Burg.v/d Bergplein 25 - Wierden Tel. 0546 - 573072 Bezoek onze

Toerkoop Reisburo POULSBW Stationsstraat 12a - 7641 BW WIERDEN nr. Stationsstraat 12a 7641 Wierden Tel. nr:tel.0546-573535 0546 - 573535 www.toerkoop.nl/pouls E-mail: pouls@toerkoop.nl

www.toerkoop.nl www.toerkoop.nl/pouls

Kom langs op ons kantoor Kom langs in de winkel en vraag onze vakantieadviseurs naar de voorwaarden!

DÉ FAIRTRADE CADEAUWINKEL

Marktstraat 11a • Wierden • 0546-574656 www.wereldwinkelwierden.nl

Zoek de 10 verschillen (Huub Coenen) Oplossing vorige week

April: buiten activiteiten April is de maand waarin de buitenactiviteiten net als veel planten weer tot bloei komen. Het rijtje betekenissen van het woord activiteit leidt echter al gauw tot ‘zoveel hoofden, zoveel zinnen’. Ook bij een vader en een zoon kan door ‘arbeid, bezigheid, spel, werkzaamheid’ begripsverwarring optreden.

LAATSTE RONDE!!!

Grote collectie e 2 hands ELECTRISCHE FIETSEN

SCHERP 20% korting GEPRIJSD

VOORJAARSKORTING Op de nieuwste collectie Lentiginni badpakken nu

Ski helmen van SINNER en BOLLÉ

2KO5RT% ING

Ski kousen van FALKE

2KO5RT% ING

De zoon vergelijkt zijn vader dan met een scheidsrechter, die niet altijd op het juiste moment fluit. En hij vraagt zijn vader waarom hij in april aardappelen moet poten, die pas in juni geoogst worden.

Gehele collectie

BADPAKKEN/ ZWEMBROEKEN/BIKINI’S

nu

HALVE PRIJS

Tijdens de werkzaamheden aan de Kerkstraat zijn wij altijd bereikbaar!

Verkrijgbaar t/m maat 50

* incl.binnen garantie Nieuwe collectie bikini’s voor de dames en meiden!

Kerkstraat 19 Wierden Telefoon: 0546 - 57 60 13 www.ravenhorstwierden.nl


ONDER WIEZER

Onderwiezer is een rubriek in de Wiezer, gericht op onderwijs en opvoeding in het algemeen en soms ook toegespitst op de gemeente Wierden.

Datalek of veilige plek? Vanaf 25 mei geldt er een nieuwe wet op privacy, ook in het onderwijs, de AVG (Algemene Verordening Persoonsgegevens). We zijn mooi op tijd om voorzorgsmaatregelen te treffen! Ik moet ervoor zorgen dat persoonlijke gegevens optimaal beschermd worden, voorkomen dat er data worden gelekt. Mocht dat per ongeluk toch gebeuren, dan moet ik mezelf, en de hele organisatie, ingedekt hebben tegen eventuele gevolgen: men bedoelt boetes! Om er aan te wennen, plaats ik al minder op Facebook. Na het schoolvoetbal geen foto’s of video’s meer. Twitter, appverkeer en mailberichten weeg ik zorgvuldiger af. Leerling gegevens en oudergegevens stuur ik aarzelend per mail door. Riskant. Wie kunnen dit allemaal lezen? Als ik naar het toilet moet, sluit ik mijn computer af met een toegangscode. Oh ja, ook mijn kantoor sluit ik voor de zekerheid af. Stel je voor dat iemand de kans grijpt om de personeelsdossiers in te zien. De sleutel diep in mijn broekzak. Op het toilet bedenk ik me al mijn volgende acties. Ik zit niet rustig. Zweet parelt op mijn voorhoofd. Schichtig en enorm op mijn hoede beweeg ik me even later door de school. Onopvallend gluur ik in de lokalen of iedereen zich houdt aan het protocol dat we samen hebben opgesteld. Natuurlijk spreek ik iedereen aan op ongewenst gedrag. Toch fijn om precies te weten waar je op moet letten. Als ik het stappenplan puntsgewijs volg, weet ik bijna zeker dat er niets mis kan gaan. Rustig probeer ik uit te leggen dat er een boete van honderdduizend euro kan volgen, als het helemaal misgaat.

Benauwde zege voor thuisclub: SVZW wint met 2-0 van DOS'37 WIERDEN | Op een stralende zaterdagmiddag , 21 april, werd de derby gespeeld tussen SVZW en de gasten van DOS’37 uit Vriezenveen. De leiding was in handen van scheidsrechter Lips. Op papier was dit een ontmoeting die gemakkelijk gewonnen zou moeten worden, maar in de praktijk pakte dit toch weer heel anders uit.

Fotograaf: Henk Steen. De gasten zaten vanaf het begin strak op de bal, wonnen de duels en toch was de eerste corner voor de thuisclub in de achtste minuut, een doelpunt leverde het niet op. DOS liet SVZW niet in het spel komen en de doelpunten bleven uit, overigens aan beide zijden. Tot de 24e minuut toen SVZW eindelijk een goede aanval opzette, Yessin Maskoul de voorzet gaf op Maarten Jansen die knap voor zijn tegenspeler kwam en subliem de 1-0 binnen tikte. DOS gaf zich niet zo maar gewonnen, getuige de gevaarlijke actie van Stef van der

Velden in de 28e minuut wiens schot maar nipt over de lat verdween. Vervolgens een curieus moment drie minuten later toen – wie anders – Maarten Jansen wel heel dichtbij de 2-0 was, tot twee keer toe zelfs: lat en doelman voorkwamen de treffer en daar had DOS alle mazzel van de wereld. Vlak voor rust ontsnapten de gasten aan de 2-0 want de kopbal van Yessin Maskoul werd van de lijn gehaald en werd daarmee de ruststand op een nipte 1-0 bepaald. Twee ongewijzigde teams verschenen na de thee op het veld en het eerste wapen-

feit kwam van de voet van Yessin Maskoul, die zijn inzet naast zag gaan. In de 54e minuut was de gelijkmaker bijna een feit, het bleef een spannende pot! Eerste wissel aan SVZW zijde in de 56e minuut, toen SVZW trainer Philip Agteres de niet in de wedstrijd zittende Ferdi ter Avest verving door Nigel Michels. Billen knijpen in de 63e minuut bij de voorzet van Stef van der Velden die tot ieders schrik op de lat belandde en dus bijna de gelijkmaker betekende. Twee minuten later aan de andere kant was John Lubbers dichtbij een treffer en even daarna werd doelpuntmaker Maarten Jansen onder de douche gezet, voor hem in de plaats kwam Burak Basut, we zullen het maar op een tactische wissel houden. Namens DOS’37 ontving Jochem Oude Booijink de gele kaart van de scheids en stelde het publiek vast dat het niveau in de tweede helft beduidend lager was. In de 74e minuut besloot DOS trainer Jochem de Weerdt tot een dubbele wissel, hij wilde in het laatste kwartier alsnog minimaal de gelijkmaker forceren. Meteen daarop pech voor SVZW en Yessin Maskoul want de linker spits tikte de bal op de paal en bleef dus die krappe voorsprong van 1-0 op het scorebord staan. In de 78e minuut ook geel voor Nick Wennink en SVZW moest steeds verder terug, ook na de laatste wissel bij DOS (Stijn Kuiper eraf voor reus Dennis Boshoeve). In die bloedstollende slotfase zag Tim Pothast zijn schot over het Vriezenveense doel verdwijnen en was het dan toch Yessin Maskoul die kans zag te scoren in de negentigste minuut en daarmee de bevrijdende 2-0 als eindstand bepaalde. Een moeizame zege dus, maar wel de drie punten in de pocket en de zevende overwinning op rij en daarmee blijft SVZW gelijke tred houden met concurrent Flevo Boys, dat thuis met 7-0 uithaalde tegen DZC’68 en nu dus terug koploper is op doelsaldo.

Veel getoeter en lachende gezichten tijdens achtste Hexelse Truck Tour

WIERDEN | De weersomstandigheden konden niet beter: stralende zon en zomerse temperaturen. De deelnemers van de achtste Hexelse Truck Tour genoten met volle teugen, velen van hen met een grijns van oor tot oor. Op verschillende plekken

Bij het schoolreisje of andere activiteiten, verzoek ik alle ouders ruim van te voren of ze alsjeblieft geen foto’s willen maken. Doen ze het toch, dan geldt een verbod op verspreiding of plaatsing. Elke maand verander ik de code van het alarm en de inloggegevens van allerlei systemen. De collega’s leveren dagelijks hun usb-sticks in. Ik berg ze veilig op in de kluis. Ik doe mijn best. Hoewel ik bijna elke nacht wakker lig, kan ik zeggen dat het voor een veiliger maatschappij is. Tot slot: mijn naam en foto bij deze column mag niet voor andere doeleinden gebruikt worden. Daar heb ik me voor ingedekt.

Johan Bisschop Kluinveenschool Wierden Foto's: Simon Dirks Media.

langs de route stonden geïnteresseerden, familieleden en vrienden de toeterende colonnes op te wachten om ze een warm welkom te heten. Zo'n 140 truckers reden ook dit jaar weer belangeloos met mensen met een beper-

king een route van ongeveer zestig kilometer door het westelijk deel van Twente, waarbij ook Hoge Hexel en de kern Wierden werden aangedaan. Een kleurrijk lint van trucks zorgde zo voor een prachtige dag voor de deelnemers.


Agenda MEI VR 04

DO 10

OPENING EXPOSITIE: COUTURE IN TWENTE

ZA 12

BOEKENMARKT

VR - MA 18 21

CENTRUM ALMELO

BORNERBROEK

BORNERBROEK

VR ZO 25 - 27 ZA 26

NICK & SIMON

ZA 19

RONDE VAN OVERRIJSSEL

PINKSTERFEESTEN

VAN DER VALK THEATERHOTEL ALMELO

STADSMUSEUM ALMELO

VR 04

ZA 12

CONCERT 4 MEI: REQUIEM VAN GABRIËL FAURÉ

DIE VERRÜCKTE STUNDE

ZA 19

LENTE FAIR BEEKLUSTPARK

PRESTON PALACE

KOOP ZONDAG

ZO 27

TWENTSE LENTE CENTRUM ALMELO

BROOKLANDRUN BORNERBROEK

SHANTYKOREN FESTIVAL CENTRUM ALMELO

Autobedrijven Autobedrijven GROTE KERK

DI ZA 15 - 19

ZO 06

DE BARON

DO 10

HEAVENZ FESTIVAL 2018

PODIUM PACO PLUMTREK

SCHELFHORSTPARK

DO 17

LOCK ME UP, FREE A GIRL

ZO 20

NIELZ CAFÉ/RESTAURANT

WO 23

WORD UP POETRY SLAM

PROEFLOKAAL BELGIË

auto Zwijnenberg

T WIERDEN EN OMGEVING UITIS GRATIS WIERDEN PARKEREN OP KOOPZONDAG OOk vOOr

ROPARUN CITYFESTIVAL

WO 30

HEL VAN TWENTE VV PH

CENTRUM ALMELO

Altijd wat te doen!

MINI MAKER FESTIVAL

WEVERSHAL, INDIËTERREIN

EN OMGEVING Blijf op de hoogte op uitinalmelo.nl

repar atie en satie is blij met kwaliteit

Volg ons op

Uitslagen Damclub in de gemeente Kerkdiensten

De organisatie is blij met kwaliteit onderhoud! auto Zwijnenberg

Grote

WIERDEN – Bij de Damclub Wier-

Gereformeerde Kerk Wierden ritempori destent. beurt den zijn dinsdag09.30 17 april 22 op november uur voor de Ook pedi voor aborenihit reparatie en onderhoud! OOk vOOr m que ni alit qui quo ommolor accus onderlinge competitie de volgende Ds. P.W. Dekker eritempori destent. 22 november 19.00 uur wedstrijden gespeeld: incl. APK sed utdoloruptius iantota Dunt verest,hicaborum et mi, odiorate occusda peDs. P.W. Dekker l-in* Dellantvanaf iisinima sunt quibusam que ni alit qui quo ommolor accus pedi aborenihit 1/8 pag qua tiatium ent excearchit, que sinumquis numet

repar atie en F. Niezink – J. Veneman 1-1 meting. € 175,Hervormde KapelpeWierden aspercil illiqui14 conxre sitcm audaniantota verest, et mi, sed ut odiorate occusda 8.5 M. Dollen – H. Veneman 0-2 onderhoud! M. Groot Baltink – G. Woolderink 1-1

ncl. roet- en viergasmeting

22 november

10.00 uur

Ds. W. Oosterhof ligen debisci omnimin numet € 125,- plit inisqua tiatium ent excearchit, queH.sinumquis Pierik – J. Schuttevaar 2-0

Bedrijvenstraat 29, Wierden E-mail: info@autothijs.nl Telefoon: 0546 - 570537 / 06 - 48251999

auto-zwijnenberg.nl

Ook voor lease, reparatie en onderhoud - Rijssensestraat 58A Wierden - 0546-572921 - info@auto-zwijnenberg.nl

auto-zwijnenberg.nl

H. tenHervormde Cate – J. Vos 0-2 Dorpskerk Wierden E. Veneman – J. Oude Vrielink 22 november 09.00 uur 2-0 Ds. T.J. Smink De kop de ranglijst ziet er als 22 van november 10.45 uur Ds. T.J. Smink volgt uit: 22 november 15.00 uit uur22 wed1. F. Niezink, 849 punten Ds. R.W. van Mourink strijden november 18.45 uur 2. H. 22 Veneman, 792 punten uit 23 Ds. M. v.d. Zwan

wedstrijden 3. J. Veneman, uit 24 Hervormde778 Kerkpunten Hoge Hexel wedstrijden 22 november 09.30 uur 4. G. Woolderink, 772 punten uit 24 Ds. J.W. van Bart wedstrijden 22 november 15.00 uur Ds. J.W. van 653 Bart punten uit 25 5. E. Veneman, wedstrijden

AGINA in de WIEZER

sen we de autopagina in de weekkrant: De Wiezer

Hervormde Kerk Enter

Wereldwinkel bereikt kookpunt; • Week 35 tajines gaan op 't vuur in winkel Geraniumactie • Week 39 wereldgerechten koken tijdens een WIERDEN – De Wereldwinkel in Wierden gaat malse

1/4 pag Voorwaarts

22 november 09.30 uur Ds. W.C.P. Bevelander 22 november 18.50 uurvan WIERDEN – Een overzicht Ds. A.P. Berensen Jongerendienst

SV Mat-Ador

de uitslagen van schaakvereniging Mat-Ador van de interne competitie, ronde 28, gespeeld op donderdag 19 april 2018.

Gereformeerde Kerk Enter 22 november 09.30 uur Ds. A.P. Berensen 22 november 19.00 uur Ds. C.B. Elsinga

Gratiscontainer container plaatsing Gratis plaatsing Gratis container plaatsing

Gereformeerde Gemeente Enter Dagelijks geopend van 8.30 - 17.00 uur Dagelijks 8.30 - 17.00 uur 22 november 0 9uur . 3geopend 0 u u r van za. tot 12.00 maandagen 8.30 vrijdagochtend gesloten Dagelijks geopend van - 17.00 uur

Gratis container plaatsing

Ds. za. A.B.tot Van der Heiden 12.00 uur maandag- en vrijdagochtend gesloten tot 12.00Dagelijks uur en vrijdagochtend zaterdag 12.00 uur Parallelweg 18.30 Wierden van - 17.00 uurgesloten 22za. november 1 5Noord .maandag0 0 geopend u u r tot Noord Parallelweg 1 Wierden gesloten en gesloten Ds.maandag, J. van tel: 0546-578280 / mail: l.meyer6@kpnplanet.nl za.Laar tot woensdagochtend 12.00 uur maandagen vrijdagochtend vrijdagochtend

Noord Parallelweg 1 Wierden tel: 0546-578280 / mail: l.meyer6@kpnplanet.nl

Noord/ Parallelweg 1 Wierden tel: 0546-578280 mail: l.meyer6@kpnplanet.nl Reggestroom Enter tel: 0546-578280 22 november 10.30 uur / mail: l.meyer6@kpnplanet.nl

Oud papier en kleding - 24 uur per dag storten

Ichtus Baptistengemeente Taborkerk Wierden

22 november 10.00 uur Uw line-up voor bedrijfsopeningen, Wim Hoddenbagh feesten, pop-19.00 en rockconcerten en 22 november uur thema Athalja vanavonden. BarneveldOok voor uw planning voor Only de komende jaren. Women

PHIL BATES & BAND

Katholieke Kerk Wierden

21 november 18.30 uur Woord- en communieviering 22 november 10.30 uur Schelpenviering

performing the music of

ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA

Katholieke Kerk Enter

Vraag vrijblijvend 22 november 10.00 uur informatie: 0651 083 645 of info@muziek-agenda.com | www.muziek-agenda.com Woorden communieviering

proeverij in de winkel op zaterdag 12 mei. In het kader van de Fairtradeweek , Wereldwinkeldag en Moederdag houdt de fairtrade cadeauwinkel aan de Marktstraat deze bijzon• Week 43 dere proeverij. Er zijn fijne Tom Kha enquid Tom minverum Yum kruidenpasta’s basis voor Bert Hospers - Rinus Marteijn 1-0 nimagnimus, moditio als rernamus rem wereldse re offio molorios eat. Wij bieden u het volgende aan: - Voetbalclub WESTERHAAR Voorgerechten en tajines (speciale stoofpannen) ingekocht. Het kookpunt wordt bereikt door Peter Brouwer - Bert van Kootwijk nusant utem eaturit rem alique cab orisita ssimet, exero odisit ne dolupta turecus, soluptat waarts uit Westerhaar houdt op vrijdag op zaterdag 12 mei van 11.00 uur tot 15.00 uur de tajines (aardenwerken stoofpot) op het • Week 47 1-0 Pelle Mug - Herman Harleman 29 april aanstaande haar traditionele voluptionse ruptur ipit qui ulpa sunderia porerum ea ape presti auda cor vuur te zetten. Danseworden heerlijke, commost malse wereldgerechten gekookt en uiteraard mag 1-0 Johan ter Horst - Jaap Dijkstra geraniumactie. as magnihi litiaekrijgen ratiaspelut vid alle ma tijd doluptatis et magnam, sunt voluptat. iedereen er van proeven. mi, De diverse smaken in de tajine om goed op elkaar 0-1 Nadat RoberthetCrompvoets Gerard eerste van -korfbalverhelft in handen van Blauw-Zwart. 䄀愀渀瘀愀渀最㨀  •rernam Week 51 werken. Daarbij dequis gerechten in eigen kookvocht met als lam id ethet odipsunt tur? Sediklaar arciisgestoofd, explia quis doist, in si tecomnimi, optatu-worden Bruins 1-0 Herman Minkjan Rinsein Vlak voor rust stond het nog 10-8, eniging Blauw-Zwart vorige- week Vanaf 14.00 uur is er bij de garage van resultaat een vetarme En voor erovidis iedereen die gewoon zoek vernam, is naar een leuk cade openingswedstrijd van - de zaalmaar door een toevalstreffer gingen van der Heij 0-1 Jan Zaal Milan quatiorum aut ut 娀愀愀氀 漀瀀攀渀 瘀愀渀愀昀  lupitop porum omnimpo m, sitaquae quamus autes schotel. Schepers Tours eenutgeranium/plantencompetitie in Friesland onderuit beide ploegen rusten bij een stand deautje, is het op de tweede zaterdag in mei, zo vlak voor Moederdag, nog extra aantrekvoor Voorbergen 0-1 Abd Ozzo Frans voorea quissit iedereen van harte dolorerewelkom qui waar to te et, faccum raecae as di voles isque eicte re pro moditio markt was gegaan tegen een beter Vlug van 10-9. 199,kelijk om binnen te lopen. Want iedereen die een non-food product koopt, mag ook nog 299,Kuizenga ½-½ Tim Langkamp is. p.m. namus rem re officab orisi- ped quis esecustio. Ficideni- voluptius. p.m. & Vaardig, stond afgelopen zaterNa rust kwamen de gasten sterk uit eensfaccum zijn of haar eigen korting bepalen door een slinger te geven aan het rad van fortuin. Jaap Langkamp ½-½ Vanaf 18.00 uur gaan de vrijwilligers rernamus rem offi- metnimagnimus,dagquid minverum molorios eat.non eum abo. Sequae quis esede eerste thuiswedstrijdmoditio op het de startblokken en re zij wisten quiasperero digent lit, Ignimin simet, exero odisit dolorereped ipit qui mus untem weer in groepen door Westerhaar om de programma. Tegenstander Elko had eenssimet, de voorsprong over te nemen. PANNENKOEKENBOERDERIJ cab orisita exero odisit nusant utem eaturit rem alique Pa ne dolupta turecus, soluptat Ficidenimus untem quitem. Ut fuga. Core excestemosim fuga. Rate soluptat officia sunderiacustio. porerum ut vid Hyundai i20 i-motion Hyundai i10planten i-motion huis aan huis te verkopen. haar eerste wedstrijd ruim gewonDe stand ging vervolgens gelijk op, di quid occatqui doluptatis et 48 magnatur? maand |auda 10.000cor km p.jr. maand |lit, 10.000 km p.jr. ipitworqui ulpa porerum commost ea ape48presti se- voluptionse nen, aspe digent tem. Utquatur fuga.modipro dus er zou ruptur scherp moeten maar sunderia Blauw-Zwart kreeg het niet LUTKE HULSCHER den gespeeld om de punten in eigen voorDEelkaar om PANNENKOEKEN de voorsprong LEKKERSTE VANte BORNE KRIJGT U IN ZENDEREN untiores volut es am, officip i arciis explia quis dolupit ut vid ma doluptatis et magnami, as magnihi litiae ratiaspelCore excestemodi quid quatur quam, sunt voluptat. huis te houden. pakken. Dit kwam mede door een um vernam, omnimpo rae- itisciam facia nus endia venimi, Iedere tweede gast krijgt de pannenkoek Nadat alle sporttien minuten waarin de Sediperiode arciisvan explia quis doetaanwezigen odipsuntin detur? modi occatqui untiores volut Untist, si comnimi, optatu- lam id quis rernam as di voles ea quissit vo- cone nem sum ex eationseque hal een minuut stilte hadden gehouthuisploeg de korf niet wist te vinvernam, omnimpo aut ut lupit inporum riam, sitaquae quamus autes quatiorum ut es am, officip itisciam denerovidis vanwege de gebeurtenissen den. Het bleef spannend tot aan de 7. quam,facia utemnus que moluptataius. Parijs, werd er om half negen afgelaatste minuut. Elko pakte uiteindevoles ea quissit qui to te et, faccum dolorere- raecae as di debisque endia venimi, nem sum repe tum ipsamusam eum do- eicte re pro moditio min non eum abo. Sequae cone In devoorsprong meivakantie van 30 15-17, april t/m waar5 mei om 16.30 uur voor of na het eten gooid. In de eerste tien minuten van lijk een van daarna tweede,soluptat en vierde - Op zondag mei 2016 GRATIS HUIFKARTOCHT. Speciale openingstijden in de meivakantie. lupiet, ommo quo 1molore sint. rem re officab orisifuga.deRate offici- DAARLE voor voluptius. ped quis esecustio. rernamus ex derde eationseque quam, utem de wedstrijd Ficideniwerden bepaalde spena Blauw-Zwart in de laatste minuut voor Onder begeleiding van diverse poorganiseert de evangelisatiecommissie 39asperepro quia diosa nis 289,Vanzelfsprekend isEen de laagstgeprijsde lers van Blauw-Zwart niet goed vernog *16-17 snelle on- pannenkoek gratis. orrovide nost, cones modi Optur 299, 4 qui p.m. Ignimin non eumscoorde. abo. Sequae mus untem quiaspe digent lit,gaf de exero odisit ipit que moluptatatum ipsamusam igen en ruim 130 verkeersregelaars van de beide kerken in Daarleta eenssimet, praip.m. Hertmerweg 45a Zenderen 074 - 267 14 24 Meivak. openingstijden: dedigd door Elko. Dit thuisderschepping in de daaropvolgende ea dollant faciusa pitatur ape ut as vrachtwagens corehenes alique oet van door diverse et sedienst. ma. van t/msoluptat za. vanaf 13.00 uur. de excestemokans om redelijk eenvoudig aanval Elko mocht nietReserveren baten, gewenst. Niet i.c.m sim fuga. Rate officiCore ulpa sunderia porerum ut vid tem. Ut fuga.ploeg repe eum dolupiet, ommo quo andere acties. Onbeperkt geldigtegeop vertoon van deze advertentie! ipit eaisdist eum atur si tem autatec sipic (de exacte route en detaquatiam verwachte De dienst in deesto feesttent op deetevenehaar doelpunten te maken. De gasaangezien de scheidsrechter di quid quatur modi occatqui ma doluptatis magnatur? Hyundaiet Tucson Comfort Hyundai ix20mentenweide 1.4i Go! den zijn omnimolendi te vinden op www.hexelaan deeat. Nieuwstadweg/ ten uit Elim wisten tot 4-4 bij te blijlijkertijd affloot voor het einde van rero molorios s et, am id r.nl). Zandkuilenweg. maand | quis 10.000dolupit km p.jr. 48 maand | 10.000 kmdolupta p.jr. ven, es maar daarna kon Blauw-Zwart de wedstrijd. Een zure appel voor de untiores volut am, officip Sedi arciis48explia Pa ne turecus, soluptat omniendae porunde bita-

14 x 18 cm € 165,-

㈀㈀ 愀瀀爀椀氀 䈀椀渀最漀

㄀㤀⸀㌀  甀甀爀 ㄀㠀⸀㌀  甀甀爀

korfballers Blauw-Zwart pakken Lees deze krant winst tegen Elko ook online

www.dewiezer.nl

嘀攀氀攀 洀漀漀椀攀 瀀爀椀樀稀攀渀℀

䜀爀愀琀椀猀 欀漀瀀樀攀 欀漀昀ǻ攀 漀昀 琀栀攀攀 agina advertentie, 14 cm breed x 5,5 cm hoog 1/2 pag BTW per plaatsingweek Praisedienst in de pijp 24 x 18 cm in Daarle uck Tour € 300,oor tot en met week 51 - 2015. we een reminder en kan de advertentie maandelijks Uitslagen wisseld worden.

VOORJAARSACTIE!

Bridgekring Vroomshoop ormatie ofautem mail pro ea ape presti auda cor sesam quunt aut lautnaar: porum vernam, omnimpo rae-

door middel van drie doelpunten op

itisciam faciarijnus endia venimi, uitlopen naar 7-4. De voorsprong De dienst begint om 15.00 uur. Ds. H.M. quam, voluptat. is porrovide nost, cones modi en het initiatief bleef in de eerste de Jong uit sunt Vriezenveen zal spreken VROOMSHOOP - Bridgekring cone nem sum ex eationseque caeover as di voles ea quissit vo- Vroomshoop het thema: si “Ga met God” naar aanleispeelde 12 april dealique zesde zitting Untist, comnimi, optaturiam, si aut op asdinsdag corehenes et in quam, utem que moluptatading van sitaquae Johannes 14: quamus 1 tot luptius. en met autes 6. de vijfde uitslag was als volgt: est, ipicronde, temdeautatec taquatiam Het gospel en popkoor “SING”Ignimin uit DaarA eum poule: 1. GerrieSequae Prinsen & Nicotum Rekers, derem autem aut pe debisque eicte re pronon quas et,abo. omnimolendi am id ipsamusam repe eum do58,44%; 2. Riny & Harrie Haverkort, en Bert ST R Ele E Kverleent haar muzikale medewerking ER lupiet, sim fuga. Rate officiwers zijn van harte welkom om langs W IJ Zaan de dienst. Jansen &soluptat Wim Top, 57,55%; 3. Jan Becker en ommo quo molore sint. de gasten te begroeten en om de Stuut, 56,52%. 1. Rini de Groot asperepro quia diosa nis Optur is porrovideChris nost, conesB poule: modi s en vrijwilligers te laten zien dat hun Na afloop van de dienst is er koffie/ & Martie Wijnbergen, 58,85%; 2. Hillie & Jan eaNiks, dollant faciusa pitatur ape aut as corehenes alique astisch is. thee/fris en kan er na wordensi gepraat. de Olde, 58,33%; 3. Corrieet& Klaas Let op, in bepaalde situaties kan de route nog wijzigen, kijk op de website www.hexelsetrucktour.nl Almeloseweg 175 Vosboerweg 10 Licensed Buurserstraat 230voor de Iedereen is hartelijk welkom. Data © OpenStreetMap contributors. under the Open taquatiam Data Commons Open Database License. meest actuele route. ipit ea dist esto eum et atur si est, ipic tem54,69%. autatec

Bijtel: aankoop van een 2 hands E-bike zer.nl 0541- 355974 Bekijk ons aanbod online op: privateleasetwente.nl 1 jaar diefstal + schadeverzekering of kom langs bij één van onze vestigingen: e Alleen nog maar tanken!

ge van Hoge Hexel is ook dit jaar tatum hoogtepunt volluptatiis in de route. De veleexces vrijuit Hoge Hexel (dieblab net zijnintium bijgeko- re corro quisci het Hexel on Wheelsharione paasweekend) upta tecatam ieuw van zich horen.

Alles voor 1 prijs p.m.

GRATIS

GRATIS *

Gerrits ts Tuinmeubelen Kon ings dag zijn wij geo pen d

ploeg van Hilco Borger, die na dit onnodige verlies nog steeds puntloos is.

van 10.00 - 18.00 uur

Suns barolo loungeset Hoekset 220x220 verkrijgbaar in wit aluminium en antraciet grijs.

Design © Mapbox. Licened according of hetBS Mapbox Terms of Service. 7615 NA Harbrinkhoek/Almelo 7556 Hengelo 7544 RG Enschede quas et,00omnimolendiT. am T. 0546 - 86 13 38 T. 074 - 242 44 053 - id 475 45rero 55

qui omniendae porunde bitatia sam quunt aut autem laut reptatum volluptatiis exces adi corro quisci blab intium re solupta tecatam harione sciderem autem aut pe

molorios eat. Pa ne dolupta turecus, soluptat pro ea ape presti auda cor sequam, sunt voluptat. Untist, si comnimi, optaturiam, sitaquae quamus autes debisque eicte re pro

Koningsdag aanbieding!

Autobedrijven

molore sint. Optur asperepro quia diosa nis ea dollant faciusa pitatur ape ipit ea dist esto eum et atur si

SMIT

ST R E EK W IJ Z E R

Ootmarsumsestraat 141 - 7603 AB Almelo Tel: 0546 - 86 18 07 - www.profilesmit.nl

UwKachel.nl in Vriezenveen is gespecialiseerd in advies, levering en montage van haarden, kachels en schouwen. Naast het midden en hogere segment richten wij ons op advies en realisatie van technisch uitdagende projecten waaronder, CV-houthaarden en -houtketels. De omzet is groeiende door de unieke combinatie van sterke online

UIT WIERDEN EN OMGEVING

€ 749,-

is porrovide nost, cones modi si aut as corehenes alique et est, ipic tem autatec taquatiam quas et, omnimolendi am id De nieuwe collecties tuinmeubelen van 2018 staat voor u klaar! Azialaan 9 7681 NC Vroomshoop Tel 0546 – 64 64 51

L.J. Costerstraat 37 8141 GN Heino Tel 0572 – 36 69 92

www.gerritstuinmeubelen.nl https://www.facebook.com/GerritsTuinmeubelen/


25 april 2018

Dit is een selectie uit de officiële bekendmakingen en het nieuws van de gemeente Wierden.

De informatie op deze pagina is samengesteld door de redactie van ‘De Wiezer’. U kunt er geen rechten aan ontlenen.

Een hobby die veel voordelen oplevert Het is een beetje een vreemde tijd voor mij en mijn collega wethouders. Alles gaat ‘gewoon’ door maar toch ook weer niet.

Tussenperiode Op het moment dat ik dit schrijf, is nog niet helder hoe een nieuw college er straks uit gaat zien, er is nog geen sprake van ‘witte rook’. Ondertussen heb je als wethouder nog gewoon je werk. Op dinsdag is er zoals altijd collegevergadering, overleg met ambtenaren, je praat met mensen met bijzondere wensen en ideeën, je vergadert met Twentse collega’s over de arbeidsmarkt en je mag als wethouder van cultuur op een mooie woensdagavond diploma’s uitreiken aan leerlingen van Kaliber Kunstenschool die hun A, B of C muziekdiploma hebben gehaald. De kinderen van Kaliber hebben ontzettend hun best gedaan. Sommigen hebben op deze avond een mini-concert gegeven op klarinet, dwarsfluit, trombone, marimba, piano of saxofoon. Ik heb als volkomen amuzikaal mens veel bewondering voor hen, maar ook voor de muziekverenigingen en de docenten die een steentje hebben bijgedragen.

Buitenspelen Omdat ik in de krant las dat kinderen te veel binnen spelen, heb ik alle muzikantjes geadviseerd om met mooi weer ook eens buiten hun beste muzikale beentje voor te zetten. Het kan anderen op het idee brengen om het ook eens te proberen. Omgekeerd hoedje erbij en wie weet levert het nog een zakcentje op! Overigens is muziek een hobby die ook nog eens veel voordelen oplevert voor kinderen. Het is niet alleen leuk, maar het heeft ook een positief effect op intelligentie en sociale vaardigheden. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Door zelf muziek te maken wordt het IQ van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd. Kijk eens op de site van Kaliber: creativiteit voor iedereen van 0 tot 100 jaar! Roselien Slagers Wethouder.

Koningsdag vrijdag 27 april is het gemeentehuis gesloten Op vrijdag 27 april 2018 (Koningsdag) is het gemeentehuis gesloten. Maandag 30 april staan wij vanaf 8.30 uur weer tot uw beschikking.

Andere datum afvalinzameling i.v.m. Koningsdag Zet u normaal gesproken uw container op vrijdag aan de straat? Op vrijdag 27 april 2018 is het Koningsdag, dan rijden de vuilniswagens niet. U kunt daarom uw container op zaterdag 28 april aan de straat zetten. Voor meer informatie kijk in de App of op de website van Twente Milieu (https://www.twentemilieu.nl/wierden).

4 mei 2018 dodenherdenking en stille tocht in Wierden Op vrijdag 4 mei vindt landelijk de jaarlijkse dodenherdenking plaats, ook in Wierden. Voorafgaand aan de stille tocht begint om 18.30 uur een viering in de RK-kerk die georganiseerd wordt door de werkgroep oecumenische diensten/WIO. Net als vorig jaar worden alle aanwezigen van de herdenking en stille tocht uitgenodigd een bloem mee te nemen. Aan het slot van de herdenking kan iedereen de bloem bij het gemeentelijk monument neerleggen. De deelnemers aan de stille tocht kunnen om 19.20 uur verzamelen bij de parkeerplaats aan de Tichelgaarde. De herdenking vindt plaats bij het gemeentelijk monument bij de Dorpskerk. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn extra stoelen aanwezig. Voor meer informatie kijk op www.wierden.nl.

Asbest van de daken voor 2024 Heeft u een asbestdak dat in contact staat met de buitenlucht? Dan moet u het vóór 2024 vervangen. Vanaf 2024 zijn ze namelijk verboden. Meestal gaat het om grijze golfplaten, die vóór 1994 vaak werden gebruikt voor daken op schuurtjes, bedrijfspanden en stallen. Als eigenaar van een woning of pand bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbestplaten. Een dak kleiner dan 35 m² mag u als particulier, onder bepaalde voorwaarden, zelf verwijderen. Is uw dak groter, dan mogen alleen gecertificeerde saneerders dat voor u doen. Ook ondernemers en bedrijven moeten hun asbestdak laten verwijderen door een gecertificeerde saneerder. Kijk op www.wierden.nl/asbestdak voor meer informatie.

Grofvuil of bruikbare spullen? Breng naar afvalbrengpunt, Kringloop of laat ophalen Hebt u grof restafval? Hiervoor kunt u terecht bij het afvalbrengpunt aan de Enterweg 21 in Wier-

den. Wilt u liever dat het opgehaald wordt? Dat kan. Elke eerste dinsdag van de maand kunt u uw grof restafval laten ophalen. U kunt daarvoor een afspraak maken via telefoonnummer: 0900 - 85 20 111 of via: info@twentemilieu.nl. Gaat u naar het afvalbrengpunt? Vergeet uw afvalpas niet! Voor meer info over afvalinzameling kunt u kijken op https://www.twentemilieu.nl/wierden. Bruikbare spullen? Heeft u nog bruikbare spullen? Breng het dan naar Kringloop 2Switch aan de Handelsweg 1D in Wierden. Bij dit adres kunt u terecht voor de afgifte van goederen, zoals elektrische apparaten, kleding, meubels, tv’s of wasmachines. Kapotte, elektrische apparaten kunt u zowel bij de Kringloop als bij het afvalbrengpunt inleveren. Voor meer info over afvalinzameling kunt u kijken op https://www.twentemilieu.nl/wierden.

Inzamelactie landbouwfolie Lever op 26 mei 2018 uw landbouwfolie in tijdens de jaarlijkse inzamelactie van landbouwfolie. Heeft u landbouwplastic of ander folie dat u niet kwijt kan bij uw huishoudelijk afval? Kom dan naar de jaarlijkse inzamelactie op zaterdag 26 mei 2018. Hier kunt u onder andere uw landbouwplastic inleveren. Landbouwplastic geldt niet als huishoudelijk afval en hoort niet bij het verpakkingsafval.

Inzamellocatie Ieder jaar zamelt LTO tijdens de jaarlijkse landbouwfolie inzamelingsactie folie in dat verwerkt wordt tot uiteenlopende producten. Het landbouwfolie kunt u inleveren bij Loonbedrijf Ten Cate aan de Vossenbosweg 2a in Wierden en bij Loonbedrijf Grouve aan de Reintsweg 1 in Enter. De inlevertijden op 26 mei zijn van 9.00 uur tot 12.30 uur.

Wat valt onder landbouwfolie? Niet alleen kuilplastic en stretch- en wikkelfolie vallen onder het in te leveren folie, maar ook veevoederzakken, kunstmestzakken en kalvermelkzakken. Bigbags’s, Nicosil-kleden, banden, netten en dergelijke kunnen niet worden verwerkt.

COLLECTEN

22 april – 5 mei | Geen collecten in de gemeente Wierden

BOUWEN EN WONEN

Hieronder kunt u zien welke officiële mededelingen er deze week zijn op het gebied van bouwen en wonen. Ga naar www.wierden.nl/ gemeenteblad voor de complete mededeling. Op het gemeenteblad ziet u ook of en hoe u kunt reageren. OMGEVINGSVERGUNNINGEN AANGEVRAAGDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Enter: De Bleek 2 | aanvragen volumineuze detailhandel. Vergunning voor de activiteit(en): planologisch strijdig gebruik Enter: Julianastraat 48 | het vergroten van de kap. Vergunning voor de activiteit(en): bouw Notter: Klokkendijk 17 | het bouwen van een vrijstaande woning. Vergunning voor de activiteit(en): bouw

Wierden: Dwarsdijk 1 | het bouwen van een 2e bedrijfswoning. Vergunning voor de activiteit(en): bouw Wierden: J. Evertsenstraat 1 | het verbouwen van de woning. Vergunning voor de activiteit(en): bouw Wierden: Lampertheimstraat 41 | het plaatsen van een schutting. Vergunning voor de activiteit(en): bouw Wierden: Ypeloschoolweg 8 | het organiseren van de zitmaaierrace Rectum-Ypelo. Vergunning voor de activiteit(en): planologisch strijdig gebruik VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Enter: De Leemkoele 2 | het aanbrengen van gevelreclame. Vergunning voor de activiteit(en): bouw Enter: Eversdijk 6a ZH24 | het kappen van twee bomen. Vergunning voor de activiteit(en): kappen Enter: Leemhorst 19 | het bouwen van een woning. Vergunning voor de activiteit(en): bouw, planologisch strijdig gebruik Hoge Hexel: Kleen-Esch ong. | het plaatsen van een tijdelijke woonunit. Vergunning voor de activiteit(en): bouw, planologisch strijdig gebruik Wierden: Heijkampszijweg 4 | wijziging op verleende vergunning. Vergunning voor de activiteit(en): planologisch strijdig gebruik Wierden: Korianderhof 49 | het plaatsen van een schutting. Vergunning voor de activiteit(en): bouw, planologisch strijdig gebruik Wierden: Waterloop 41 en 43 | het plaatsen van een dakkapel. Vergunning voor de activiteit(en): bouw VERLENGING BESLISTERMIJN Enter: Rondweg ong. | het bouwen van een woning. Vergunning voor de activiteit(en): bouw, planologisch strijdig gebruik INGETROKKEN AANVRAGEN Wierden: Vriezenveenseweg 62 | het renoveren en veranderen van een woonboerderij. Vergunning voor de activiteit(en): bou BESTEMMINGSPLANNEN Gemeente Wierden | Wierden: 1e Lageveldsweg 5. 40e wijzigingsplan Buitengebied 2009. Gemeente Wierden | Wierden: 1e Nieuwstadsweg 7, Ontwerp-wijzigingsplan

EVENEMENTEN Hieronder kunt u zien welke officiële mededelingen er deze week zijn op het gebied van evenementen. Ga naar www.wierden.nl/gemeenteblad voor de complete mededeling. Hier ziet u ook of en hoe u kunt reageren. AANGEVRAAGDE EVENEMENTENVERGUNNINGEN Wierden: Omgeving Ypeloschoolweg 8 | Zitmaaierrace Rectum Ypelo op 06-07-2018 Wierden: Omgeving 1e Esweg ong tussen Jalinkstraat en Jan Jansweg | straatspeeldag op 13-062018 Wierden: Omgeving gemeente Wierden ong | evenementenvergunning Vijverconcert op 13 juli 2018 op 13-07-2018 VERLEENDE EVENEMENTENVERGUNNINGEN Wierden: Kloosterhoeksweg 15 | War Horses van 14-06-2018 t/m 15-06-2018 Wierden | Ode aan de lente, Pop-up restaurant van 20-04-2018 t/m 25-04-2018 Enter | Kingsnight, Koningsdag en dodenherdenking op 27-04-2018

KIJK OP WWW.WIERDEN.NL/GEMEENTEBLAD VOOR ALLE GEMEENTELIJKE BEKENDMAKINGEN


e d n i m o r e d We e t s e t e G t s e B 3 top ! s a r t ma

GRATIS TOPMATRAS CADEAU BIJ EEN 2- PERSOONS BOXSPRING VAN AVEK*

TESTOORDEEL

S I T A R G * S A 7,7 R T A M P TO NOV 2017

Tweede in de test

Hoogste in de test

Een Pullman Silverline Premier matras is al verkrijgbaar vanaf

€ 599,-

(80/90 x 200/210 cm).

Ik verlang naar mijn Avek bestaat 90 jaar en viert feest. Daarom krijg je bij aankoop van een 2- persoons Avek boxspring een luxe topmatras cadeau*. Dit aanbod is geldig op de boxspring NOFLIK

Kom naar onze winkel en ervaar de Pullman Silverline matrassen zelf!

* Vraag naar de voorwaarden

7,6 nu met

De Silverline Premier en Excellence matrassen zijn voorzien van een 7 zone Advanced pocket-interieur met geneste, elektrothermisch geharde veren. Afgedekt met Comfortschuim of een latex comfortlaag en een flexibele drukverdeler. Alle Silverline matrassen zijn voorzien van Sensity ®.

DONDERDAG KOOPAVOND TOT 20.00 UUR | ZONDAG GEOPEND VAN 12.00 - 17.00 UUR


Plearpiep`n-rit EMC.

UIT AGENDA

Tourist Info Wierden-Enter Bibliotheek Wierden: Wierden ‘s got Talent.

Woensdag 25 april. Kun jij goed zingen, dansen, een truc? Wil je ook wel eens een echte schrijfster ontmoeten? Ben je tussen 4-14 jaar? Schrijf je dan in voor de Talentenshow! Aanmelden voor 17 april. Bibliotheek, Pouliestraat 2, Wierden. Tijd: 15:00 uur.

CRW Cultureel Café: Özcan Akyol. Woensdag 25 april. Schrijver en columnist Özcan Akyol komt vertellen over actuele zaken. De Marke, Vossenbeldstraat 1,Wierden. Prijs: €7,50, incl. kopje koffie/thee. Kaartvoorverkoop Boekhandel Reterink en Primera. Tijd: 20:15 uur.

Film Biblioscoop: Jackie.

Donderdag 26 april. Biografische film over ‘Jackie’, de bekendste First Lady. Bibliotheek, Pouliestraat 2, Wierden. Prijs leden: €5,00, niet leden €7,50 (incl. kopje kofffie of thee). Tijd: 20:00 uur.

Koningsdag vier je in Wierden.

Donderdag 26 t/m zondag 29 april. Festiviteiten starten al op donderdag met seniorenmiddag en ’s avonds muziek in de feesttent. Op Koningsdag is er van alles te beleven voor jong en oud in het centrum. Ook op zaterdag zijn er leuke activiteiten, zoals darttoernooi en op zondag jaarlijkse oecumenische dienst om 15:00 uur. Meer info: http://www.oranjeverenigingwierden.nl

Optocht Koningsdag Enter.

Vrijdag 27 april. Optocht door Enter verzorgd door de scholen en verenigingen samen met muziekvereniging Enter. Tijd: 10:30 uur. Meer info: http://www.oranjeverenigingenter.nl

Zaterdag 28 april. Jaarlijkse rit voor oude brommers. Clubhuis EMC, Krompatte 4, Enter. Starttijd: 15:00 uur.

ETC doneert tweeduizend euro; gamen in vakantie in FUN-IE-FIT

I

Veteranenrit-Klassiekerrit EMC. Zondag 29 april. 40ste Editie van deze jaarlijkse toertocht voor oude motoren. Clubhuis EMC, Krompatte 4, Enter. Starttijd: 9:00 uur.

Creahoeve Moederdag workshop. Woensdag 2 mei. Beschilderen van ontbijtbordje naar eigen inzicht met porseleinverf. Creahoeve, Piksenweg 5, Hoge Hexel. Tijd: 13:15-14:30 uur. Meer info: tel. 06-44666735 of viekebosveld@live.nl

Ambulare-Oranjetocht.

Zaterdag 5 mei. Ambulare organiseert weer een prachtige Oranjetocht vanuit Theehuys Grimberg Grimbergerweg 5, Notter. Starttijden: 40 km: 08.00 – 09.00 uur, 30 km: 08.00 – 09.00 uur, 20 km: 09.00 – 11.00 uur, 10 km: 10.00 – 11.00 uur, 5 km: 10.00 - 11.00 uur. Sluiting inschrijfbureau: 17.00 uur. Prijs leden KWBN: €3,00, niet leden €4,00.

Kofferbak verkoop Kulturhus Irene. Zaterdag 5 mei. Verkoop georganiseerd door de activiteiten commissie van Kulturhus Irene, van Kregtenweg 9, Notter. Tijd: 13:00- 16:00 uur.

Exposities •Lente- expositie Galerie Tolg’Art. 29 maart t/m 5 mei. “Kleurvolle taferelen.....verfijnd versus romantisch!” Expositie van schilderijen van Joke Plomp en Leo van der Vlist en keramische potten van Leo Broos. Tolgaarde 6-8, Wierden. Meer info: www.tolg-art.nl •Expositie HKW: “Brommen door de jaren zestig”. 31 maart t/m 30 juni. Expositie van bijzondere bromfietsen, maar ook voorwerpen die te maken hebben met “ga je mee brommers kiekn”, alles uit de jaren zestig. Van Buurenstee, Appelhofdwarsstraat 2, Wierden. Deze evenementenkalender wordt verzorgd door Tourist Info Wierden-Enter. Voor vragen over evenementen of als u zelf een evenement wilt aanmelden, neem dan contact op met Tourist Info Wierden-Enter (0546574911, email: wierden@twenteinfo.nl) Voor een uitgebreid agenda overzicht, informatie over evenementen, musea en permanente tentoonstellingen zie ook: www.wierden-enterinfo.nl

ALMELO/WIERDEN | Enrichment Technology Nederland (ETC) uit Almelo heeft tweeduizend euro aan De Klup Twente geschonken. Deze schenking maakt het mogelijk om iedere dinsdag- en vrijdagmiddag in de schoolvakantie de deuren van het game- sporten gezondheidscentrum FUN-IE-FIT te openen voor kinderen van alle basisscholen uit de gemeente Wierden. Jongens en meisjes tot en met twaalf jaar hoeven dan maar één euro te betalen en daarvoor krijgen ze ook drinken. De eerste ETC-inloopmiddagen zijn weer in de meivakantie op 1, 4, 8 en 11 mei. Inloopmiddagen voor kinderen van de basisschool werden in 2014 al geïntroduceerd. Maar de entreeprijs van vijf euro (voor huur, begeleiding en drinken) bleek een struikelblok. ETC sponsorde vervolgens een reeks van twintig inloopmiddagen voor de basisschooljeugd. De entreeprijs ging naar beneden naar één euro. De prijs bleek inderdaad een ‘dealbreaker’ te zijn geweest, want sinds ETC sponsort en de entree slechts een euro kost, zijn de ETC inloopmiddagen heel erg populair. Zeker op de dagen dat het weer te wensen overlaat, maar ook als het zonnetje hoog aan de hemel staat, melden zich tientallen kids voor een middagje gamen. De gameliefhebbers komen ook uit de gemeente Wierden. Daarnaast komen steeds meer opa’s en oma’s die hun kleinkinderen trakteren op een middagje gamen naar het centrum.

Kids Run 10 KM RUN

5 KM ORANGE RUN

Mede door het succes besloot ETC De Klup Twente dit jaar opnieuw te verrassen met een schenking van tweeduizend euro, zodat de inloopdagen ook dit jaar aangeboden kunnen worden voor de entreeprijs van één euro. De Klup Twente houdt er rekening mee dat het aantal deelnemertjes nog groter gaat worden, maar verwacht wel aan de vraag te kunnen voldoen. Tijdens het gamen zijn de exergames (bewegingsgames) overigens net zo populair als de tactische games als Minecraft. In de game top drie staat Fifa onbetwist op 1, gevolgd door Minecraft en Mariocart. De ETC-inloopmiddagen zijn er in iedere vakantie op de dinsdag- en vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Het FUN-IE-FIT is gevestigd in het Meester Siebelinkhuis (zijingang) aan de Berlagelaan 2 in Almelo.

Hét hardloopfestival van Nederland

EINDHOVEN AMSTERDAM NIJMEGEN ALMERE

UTRECHT ROTTERDAM

RUNFORKIKA.NL

Jackie: over het leven van First Lady Jackie Kennedy WIERDEN | In de Biblioscoop, in de bibliotheek van Wierden, wordt op donderdagavond 26 april de film Jackie vertoond. De hoofdrol is voor Oscarwinnares Natalie Portman en de regie is in handen van Pablo Larraìn, die voor deze film een Oscarnominatie kreeg. De wereldwijde recensies zijn zeer lovend over het acteerwerk van Portman en over de film in het algemeen. Het verhaal speelt zich af vanaf het moment dat op 22 november 1963 de Verenigde Staten op de kop staan. Toenmalig president John F. Kennedy wordt op klaarlichte dag vermoord, terwijl hij met zijn vrouw werd rondgereden in een open limousine. Iedereen kent de beelden van die vreselijke dag. In de film volgen we First Lady

Jackie Kennedy gedurende de dagen na de moord op haar man. Alle ogen van de wereld zijn op haar gericht terwijl zij rouwt en zich sterk probeert te houden om een geschokte natie gerust te stellen. Aanvang is donderdag om 20.00 uur. De kosten bedragen vijf euro voor leden op vertoon van het pasje. Niet-leden betalen 7,50 euro.


Nieuwe fietsroutes Smaak en Vermaak in gebruik genomen bij pont over Regge Samen zorgen voor een goed leven in uw eigen huis en wijk, dát is Wijksaam. Vijf organisaties zetten zich gezamenlijk in voor welzijn, zorg en wonen in uw omgeving. Maar wij kunnen het niet zonder u! Dus zeg het, als u iets nodig hebt. Informeer ons over knelpunten. Doe mee aan een gezellige activiteit of kom met een leuk initiatief vanuit de wijk!! Kom eens langs op een van de locaties voor een praatje, een bakje koffie of het lezen van een krantje. Wijksaam draait om goed wonen, zorgen voor elkaar en ontmoeten! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Wijksaamcoördinatoren; Anneke Baan en Marieke Huiskes, telefoon: 0546 - 580 857

Uitnodiging voor woensdag 16 mei 2018 om 19.30 uur in De Holtinck in Wierden: De kracht van herinneringen met spreker Margret Overkamp, werkzaam bij Evenmens. Herinneringen bepalen voor een groot deel hoe wij aankijken tegen de dingen die ons overkomen. Door medewerkers van Evenmens is een methode ontwikkeld waardoor de mantelzorger en degene met dementie samen bewust plezierige herinneringen ophalen. Hierdoor kan het zelfvertrouwen van de persoon met dementie toenemen, omdat vooral wordt uitgegaan van dat wat iemand nog kan. Daarnaast hebben beiden een plezierig contact. In de methode krijgt de mantelzorger ook tips aangereikt waardoor het voeren van gesprekken makkelijker wordt. Deze avond krijgen de aanwezigen een voorproefje van de methode. De zaal is open vanaf 19.15 uur, de entree is vrij. Koffie en thee staan klaar. Er zijn geen kosten aan de avond verbonden. Nazorg: Heeft u buiten kantooruren vragen of behoefte aan een gesprek dan kunt u 24 uur per dag terecht bij de Alzheimer-telefoon van Alzheimer Nederland. Telefoon 030 - 656 7511. Voor vragen met betrekking tot plaatselijke informatie en of het jaarprogramma kunt u bellen met Marianne Pekkeriet, ouderenadviseur Stichting De Welle. Telefoon: 0546 - 57 16 93.

NOTTER/ZUNA | Het met ballonnen versierde pontje over de Regge, in de route Notter – Zuna, vormde vrijdag 20 april het decor van de officiële openstelling van de drie 'Smaak en Vermaak' fietsroutes. “Door met elkaar op te trekken kun je tot mooie dingen komen”, aldus één van de ondernemers, die aan de basis staan van deze routes. “De fietser vaart er wel bij!” vulde een ander aan. De routes voeren alle drie door heel afwisselende landschappen en hebben elk hun eigen karakter. De fietser geniet daarnaast van heel afwisselende activiteiten en lekkernijen bij de verschillende bedrijven. De route Notter – Zuna gaat langs de midden-Regge, door weidegebieden met knusse boerderijen en rustieke buurtschappen. Neem een kijkje op een melkveebedrijf en zie hoe er kaas, boerenzuivel of ijs van de melk gemaakt wordt, proef de verrukkelijkste taarten, kijk binnen bij de Waarf waar de Enterse Zomp onderhouden wordt en geniet van de rust bij een lekker glaasje wijn. Het startpunt is bij de Grimberghoeve in Notter-Zuna. Daarnaast zijn er nog twee routes. Daar-

van start er één bij het Pannenkoekenhuus in Marle en de andere bij de Hoestinkhof in Markelo. Overigens, hoewel er startpunten aangegeven worden, kun je bij elke deelnemende locatie starten. Je komt weer terug bij je startpunt, want de route is feitelijk een rondrit. De Smaak en Vermaak routes zijn het hele jaar door te fietsen. De routes zijn ook te bekijken en te downloaden via de website www.visittwente.nl/ smaakenvermaak.

SCHOENMAKERIJ FLINK ALMELO WEDEROM FLINK IN DE PRIJZEN!

Eerste herenteam van WVC stelt zevende plek veilig dankzij winst WIERDEN/DINXPERLO | Het eerste herenteam van WVC Volley uit Wierden heeft afgelopen zaterdag, 21 april, de laatste wedstrijd van het volleybalseizoen gespeeld tegen Favorita HS1 uit Dinxperlo. De heren van Favorita stonden op een verdienstelijke tweede plaats en WVC op de zevende voor aanvang van deze wedstrijd. De wedstrijd werd goed begonnen door WVC. De heren waren bijna compleet, dat is dit seizoen ook wel eens anders geweest. In de eerste set werd er meteen goed druk gezet door WVC. Favorita was duidelijk onder de indruk van de sterke service en de verdedigende acties van de op papier zwakkere tegenstander. Met 16-25 werd deze set met duidelijke cijfers door WVC gewonnen. In de tweede set werd de vorm van de eerste set doorgevoerd. In het midden van de set slopen er toch wat slordigheden in het spel maar dat zorgde er niet voor dat Favorita een kans kreeg op de overwinning. Met 21-25 werd ook deze set winnend afgesloten. In de derde set was het beeld niet anders.

WVC wist de druk er op te houden. Ondanks af en toe een slordigheidje wisten de mannen met een sterke service en een aantal kill blocks de winst ook in deze set te pakken (15-25). De laatste set was de puf er wel een beetje uit. WVC wist geen druk te zetten en de set werd dan ook verloren met 25-15. Met een 1-3 overwinning op de nummer twee werd de zevende plek door WVC veilig gesteld. In deze wedstrijd heeft het team afscheid moeten nemen van Gert Jan, Guus, Ruud en Tim, die om verschillende redenen hebben besloten om wat rust te nemen en gaan zich op andere zaken richten.

Johnny Bode (schoenmakerij Flink Almelo) wint goud bij internationale vakwedstrijd voor schoenmakers 2018 categorie werknemers, ook in deze categorie wonnen John Ettema en Leon Wolters van schoenmakerij Flink Almelo zilver. Jonathan Remmerts (schoenmakerij Flink Almelo) won goud in de categorie leerlingen 1e jaars. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Schoenmakers Vereniging in samenwerking met de Dutch Shoe Academy.   De concurrentie bestond uit schoenmakers uit Europa en dit keer zelfs uit Amerika. De

wedstrijd vestigt de aandacht op de kwaliteit van het vak: van schoenreparaties tot de laatste methodes in de productie van handgemaakte schoenen. Deelnemers tonen hun technische kennis en hun vaardigheden op het gebied van maatwerk en reparatiewerk. De ingezonden wedstrijdstukken werden gejureerd door een vakjury. De inzendingen werden op 10 verschillende criteria beoordeeld. Voor de jury was dit reden om de inzendingen van deze  schoenmakers van Schoenmakerij Flink Almelo met goud en zilver te bekronen!


ZATERDAG

12 MEI

aarWesterh eensewijk Vriezenv

111 km

. 14:33 uur

n

Geestere

veld

Lemeler

rg

Kuiperbe

55 km

. 13:26 uur

. 14:16 uur

rn

Hellendoo

127 km

l

Nijverda g Holterber 135 km

KOM KIJKEN NAAR OVERIJSSELS MOOISTE!

rkStart Pa Rijssen gebouw r 12:00 uu

Almelo

l Oldenzaa

Zenderen

A35

. 12:31 uur

oek Bornerbr Enter

n

lte

Ho

Hogepad

g in ht r te En

ierden

W de ronde Dorp van ter En sprint in

. 15:26 uur

201 km Finish na r. ±16:45 uu

Ric

. 12:14 uur

142 km

ing

ht

Ric

2,5 km

Welleweg

A1

seweg

Markelo

Rijssen

159 km

Binnenkort is de 66e Ronde van Overijssel. Wielerploegen uit binnen- en 00 km

. 00:00 uur

. 15:49 uur

beltlaan

tten eeste Kno

Burgerm

Markelo 12 mei Zaterdag d e afstan Afgelegd ers in kilomet and 199 km) st (totale af tegen berekend uur sttijden r Doorkom id van 43 km pe he een snel

35 km

. 12:58 uur

A1

15,3 km

Holten

Rossum rg Tankenbe

o Weersel

atie

Neutralis

. 15:16 uur

groot deel van onze provincie doorkruisen [zie kaartje] over een zeer gevarieerd

Ootmarsu

91,6 km

. 15:05 uur

staan zo’n 200 wielrenners aan de start in Rijssen. Na het startschot zullen ze een

m

. 13:43 uur

een Vriezenv

2018

buitenland strijden op Overijssels grondgebied om de winst. Op zaterdag 12 mei

n

Tubberge 67 km

berg Lemeler

finish-lus

2x rond A.H. ter

Horstlaan

aan Brekeldl

na loseweg via Marke :16 uur. aanloop r finish ±16 178 km naa

N 752

t

rin premiesp

parcours. Zo zijn er mooie beklimmingen, risicovolle kasseistroken en natuurlijk is er kans op waaiers! De renners mogen dus geen moment verslappen en het mooie is dat wielerfans de koers in levenden lijve kunnen beleven. De renners kunnen altijd rekenen op het gastvrije Overijsselse publiek dat jaarlijks massaal naar de koers komt kijken. Ook deze keer trekt de wedstrijd

Overijssels Mooiste is deze 66e editie live via TV, radio en social media te volgen. Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws over de Ronde van Overijssel kan kijken op de website: www.rondevanoverijssel.nl, Twitter @RvOverijssel en Facebook /RondevanOverijssel.

door de mooie delen van de provincie met op bepalende plekken een spannende tussensprint. De finish in Rijssen is verplaatst naar het echte centrum van de stad. In goed overleg is besloten om het peloton in het hart van Rijssen te laten finishen. Na ruim 200 zware kilometers ziet het publiek de winnaar van ‘Overijssels Mooiste’ op het Hogepad over de meet komen. De Reggestad komt dat weekend sowieso aan haar trekken, diezelfde dag is het Fietslentefestival.

Fotografie: Sportfoto/Dick Soepenberg


STREEK W IJ Z E R

Ouderen wiezer

Een nieuwe rubriek in de Wiezer: Ouderenwiezer. Elke maand presenElke maand presenteren de drie ouderenbonden zichnieuws in dezeenkolom met teren de drie ouderenbonden zich in deze kolom met informanieuws en informatie, gericht op senioren in de gemeente Wierden. tie, gericht op senioren in de gemeente Wierden.

Acht tips voor het keukentafel Eigen kracht als wondermiddel ?men“Waardeloos leven bestaat niet, maar Ouderen verdienen hun gesprek of een gesprek met het CIZ sen kunnen zich waardeloos voelen door Samenwerken voor een stevig ouderenbeleid in Wierden

Ouderenbonden, overheid en zorg- of welzijnsinstellingen moeten meer samenwerken om de steeds toenemende inactiviteit van ouderen en de negatieve beeldvorming rond ouderen weg te nemen of op z’n minst te verminderen. Dat Wanneer een indicatie aanvraagt voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, geldt dusje ook voor deop gemeente Wierden. "Iedereen heeft recht zijn eigen probleem". Fijn zo’n uitspraak. Niemand valt

plek in de maatschappij

onverschilligheid en gebrekkige zorg. Dat voorkomen is de opdracht van een hele samenleving.” Vonne van der Meer.

begeleiding of dagbesteding is dat niet gemakkelijk, zeker als je de taalom van erover. Het zijn sterke en krachtige woorden. Meestal worden ze uitgesproken onszelf teMet overtuigen dat we het probleem van een niet kunnen Allereerst is daar deeen SGW. In de gemeente Wierden komen de drie ouderenbonzorg nietervan kent. goede voorbereiding kom jeander echter een stukoplosverder. sen. ander zelfover is enige die wat aan datSGW probleem kan doen. Natuurlijk met denisDe KBO, NBvON ende PCOB, verenigd in de (Senioren Gemeenschap WierHet goed om een aantal onderwerpen te hebben nagedacht voor In onze samenleving, iedereen hetelkaars liefst zijnwordt, eigen boontjes van mensen in zijn/haar omgeving, als daarom gevraagd maar het beden), een aantal keren perwaarin jaar samen om naar wel en wee tebij luisteren. jesteun naar de gemeente gaat voor een indicatie, of de gemeente jou op gint bijook demoeten persoon zelf. dopt, we nadenken hoe omgaan met de kracht én Maar om samen te bespreken watwe er in Wierden ten behoeve van dekwetsouderen gesprek komt voor een keukentafelgesprek. Ditzelfde geldtvan overigens voor baarheid van senioren. Een levensbegeleider is daarbij groot beanders zou moeten en wat er aan de ordestaan moet komen tijdens gesprekken met de de gesprekken met het CIZ. Hieronder een aantal opgroep een rij: Delang. ontwikkeling vande 'zorgen voor, zorgen dat' in het sociale kan dan Zowel fysiek, sociaal alsnaar geestelijk zijn ouderen een Mevrouw Vries (een gefingeerde naam) waspunten aldomein meerdere ke-

plaatselijke overheid (de wethouders) en beleidsmakers. En dan gaat het er niet ook als een wenselijke ontwikkeling worden gezien. krijgt Medewerkers in het veld kuninde onze samenleving, die teschenen maken met toenemenren bij haar huisarts geweest met onduidelijke lichamelijke klachten, om wethouders het vuur na aan de te leggen of om hen de jas uit te hier ook wel in vinden. Een maatschappelijk werker verwoordde het laatst 1.nen Bekijk de situatie even van een afstand, probeer emoties enonze overbodige dezich kwetsbaarheid. Deze kwetsbaarheid verdient beelke keer zonder duidelijk aanwijsbare oorzaken. Haarwij huisarts wist vegen, maar om de knelpunten inzake het ouderenbeleid onder de loep te nemen mooi: "Eerder namen wij de vraag van de inwoner over,speerpunten maakten een plan voorte taal weg te laten en in plaats daarvan een aantal voor jezelf scherming. Tegelijkertijd hebben ouderen enorme leman een aantal jaren daarvoor was eninwoner kreeg het endat samen naar mogelijke oplossingen te zoeken. hem enhaar zorgden we ervoor dat dat uitgevoerd werd. Nuoverleden is heteen aan de zelf bedenken waardeze jeWat de aandacht op wilt hebben. venskunst. ons, als ouderenbonden, voor ogen staat om zijn hulpvraag te formuleren, blijft hij daar eigenaar en maakt hijhet zelf zijn gevoel dat mevrouw haar man niet alleenvan miste maar ook isouderenbonden een samenleving waarin voor een betekeniseigen ondersteuningsplan". Demoeilijk ookvan oog het voor deouderen belangen groepen vond omhebben de draad leven weer opvan te andere pakken. Hij be- in

2.deVerwoord je situatie en denk na over de toekomst, iseen de prognose volle plaats is blijft. Daarin heeft iedereen eigen Wierdense samenleving. Zo hebben zij ook zitting in dewat Cliëntenraad van de sloot haar door te en verwijzen naar een professionele levensbegeleider, van je ziekte, wat kun je nu nog net wel maar straks mogelijk niet meer. Kortom; iedereen heeft recht op zijnOuderen eigen probleem. verantwoordelijkheid. zelf, familie, vrienden, gemeente Wierden. De Cliëntenraad WMO Wierden vertegenwoordigt inwoners iemand die de tijd en deskundigheid had om haar letterlijk op verhaal Maar hoever gaat deze stellingname eigenlijk? Kunnen we er vanuit gaan dat ieder-

van de gemeente Wierden dievragen te maken krijgen met de gemeenten wet maatschappelijke buren, gemeenschappen, zorgverleners, te laten komen en door te die momenten dat en ze leek bij vasten te over (eigen) kracht beschikt om zijn op hulpvraag te formuleren daar 3.een Breng je netwerk met mantelzorgers voor jezelf in beeld en bekijk of en er ondersteuning. Zij brengt advies uit aan het gemeentebestuur over het famihoe ook de rijksoverheid. Waar we over van mening kunnen Naof drie gesprekken verdwenen de klachten. lie,lopen. vrienden professionals hulp voor te vragen? De ervaring leert inmiddels op dingen zijn die zij is, zouden willen kunnen doen voor je hetalles gesprek inaan gaat. wat van maatschappelijke ondersteuning daarnaast verschillen dat er probleem inen het nieuwe kabinetsvoorstel om pijnlijke wijze van niet. Het ene is en hetgeeft andere niet. Nietvoorlichting kan met dede Wanneer in het gesprek gevraagd wordt wie je kan ondersteunen dan heb groepen die zij vertegenwoordigt. hulp bij zelfdoding mogelijk te praktijk. maken voor ouderen die sluier van eigen kracht en liefde worden Laten we onze ogen alsjeblieft Dit is een waargebeurd verhaal uitafgedekt. de Natuurlijk is het niet zo jeniet dat al in kaart. sluiten voor als dezemet realiteit ons verschuilen achter regeltjes of afspraken op het leven ‘voltooid’ zien. En daarover verschillen de dat alle klachten eenen paar gesprekken verholpen kunnen worden, het moment dat er zorg aan de man is. Op dat moment houdt het op met eigen meningen… maar het laat wel zien hoe belangrijk dergelijke gesprekken kunnen en is het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om in 4.verantwoordelijkheid Onderzoek bij de onderstaande onderwerpen beperkingen zijn Activiteiten november zijn. Een levensbegeleider helpt betekenis enwaar dúsde troost te alle vinden te grijpen. Iedereen die gelooft dat eigen kracht een wondermiddel is of tegen proen probeer deze te formuleren in wat het probleem is en je daar zelf – Protestants Christelijke Ouderen Bond Achter de term ‘voltooid leven’ gaat leed schuil, dat nooit in datheeft wat pas iemand is overkomen. Elke fase van grote veranderingen blemen, echt een probleem! een oplossing op hebt of niet. Benoem de onderwerpen een Dinsdag 17 november: Walinga metook cabaretvoorstelling ‘Dewaar doe-het-zeldoor een wet ofRuurd door een pil kan worden opgelost. Zo confronteert ons ook met grote vragen: wat beteken ik nog als ik al niet ver’ Zalencentrum Hetlaat Anker Wierden. Aanvang 14.30 uur oplossing voor is. Zo je zien dat je zelf ook al actief naar mogelijkheden kunnen ouderen het gevoel krijgen dat hun leven zinloos meer werk, wie ben ik zonder mijn partner,flnd0902@gmail.com wat ben ik waard als ik voor Informatie: telefoon 0546 – 57 79 of e-mailvan zoekt. Activiteiten december 2015 is geworden en dat ze23 niet waarde kunnen zijn. niemand meer zorg? Soms heelt meer de tijd de wonden, soms groeien de • Internet Zorgtaken Het iswww.pcob.nl een gedachte die opkomt in letterlijk een samenleving die antwoorden, maar soms is het nodig om op verhaal te koKBO Unie Katholieke Bonden van Ouderen • –Begeleiding in het (dagelijkse) leven ouderdom vaak onvoldoende waardeert. Die naar oumen. En2in dat verhaal te geven aan dat wat onsSaam overkomt. december 14.00betekenis uur: Sinterklaasbingo in Trefpunt Enter • Woensdag Administratie derenzorg kijkt als een kostenpost. eren steeds Een professioneel levensbegeleider helpt omEn diewaarin betekenis troost (wel graag opgave i.v.m. Sinterklaassurprise) Unie Katholieke Bonden van Ouderen •– Huishouding minder is om echt naar om te zien. Hetinmooie te vinden. Mensen kunnen letterlijk weervan door. Woensdag 9 tijd december 13.45 uur: Grote elkaar finale de kaartcompetitie Trefpunt Woensdag 4 november: Wat vinden wij belangrijk invormen. ons leven?We kunnen • Enter Spoed, huisarts en ziekenhuisbezoeken is dat we met elkaar de samenleving Saam In gesprek met elkaar en pastor Goselink over wat belangrijk in ons • Woensdag Hobby’s, dagbesteding, sociale interacties 16 december 14.00 uur:de Kerstviering in Trefpunt Saamvinden dus ook de keus maken om zorg te wij verbeteren en wel Een jaar geleden lanceerde Ouderenbond hetEnter manifest ‘Waardig

leven.

om teworden’, zien naar elkaar. Met die elkaar kunnen de invulling ouder tien maatregelen er aan kunnenwe bijdragen dat alle (Dorpsstraat 127) Enter. Aanvang 14.00 uur. –Trefpunt NBvON Bond van Ouderen Nederland Tot zoverNieuwe deze tips. Volgende keer meer hierover. geven aan de oproep van de Adviescommissie voltooid ouderen een volwaardige plaats in onze samenleving hebben. Dit maGeen gegevens bekend. leven om werk te maken van het voorkoming van de belenifest heeft een plek gekregen in het regeerakkoord en het kabinet Elke maandag Nordic Walking – 13.30 uur Sportcafé De Zomp Enter ving van ‘voltooid leven’. De commissie noemt hierbij trekt er de komende jaren 180 miljoen euro voor uit. Een fors bedrag –Elke PCOB Protestants Ouderenbond dinsdag Sport Christelijke Actief – 13.30 en 20.30 uur Sporthal De Zomp in Enter de volgende aandachtspunten: Dinsdag 15 december 14.30 uur: Kerstviering in Zalencentrum Het professionele Anker. daarvan, maar liefst 35 miljoen is bedoeld voor deze Elke woensdag wandelen – 9.00 uur Sportcafé De Zomp Pastoraal medewerker Gerrit Flim doet eenis interactieve kerstmeditatie. Dieonder medilevensbegeleiders. En383386 terecht, er een groeiende behoefte Informatie: telefoon 0547 email kbo-jongesenioren@live.com tatie zal afgerond en afgeslotenop worden met een quiz. Pianist Cor ouderdom; Bal is gevraagd “(...) Voorbereiding en acceptatie van ouderen aan een goed gesprek over levensvragen. En vooral: met ieInternet www.kbo-enter.nl begeleiding van de samenzang en hij zorgt ook voor de muzikale omlijsting. >voor KBO Unie Katholieke van Ouderen voorkomen van eenzaamheid enhet ondersteunen oumand dievoor daar de tijd voorBonden heeft. Tegen kabinet willen wevan zeggen: Toegankelijk leden en niet-leden. Onderstaand de agenda voor januari. De activiteiten vinden die plaats het deren bij het behouden of aangaan van sociale contac– NbvON (Nieuwe Bond voor Ouderen Nederland) zorg dat iedereen toegang heeft tot een levensbegeleider pastinbij trefpunt Enter Saam. Wij willen de activiteiten ook aanbieden aan niet-leten; zorgen voor een voldoende welvaartsniveau; verzijn gegevens of haar levensbeschouwelijke overtuiging. Geen bekend. den. Dus iedereen is welkom. Het kaarten is een competitie die over het groten van zelfredzaamheid; passende zorg; aandacht hele jaar uitgesmeerd wordt. Er zijn tien middagen er zeven tellen voor zingeving: zin leren/blijven gevenwaarvan aan het bestaan voor de eindprijzen in december. Elke middag zijn er wel dagprijzen. Dus op hoge leeftijd; aandacht voor ouderen met een doods-als men een keer niet kan, geen wens; actieve inzet opprobleem. spirituele zorg; herwaardering van

Activiteiten januari 2016

Activiteiten voor meiDenk 2018 de (maatschappelijke) visie op ouderdom.” met ons

Woensdag mee! 13 januari: Algemene ledenvergadering met om 14.00 uur een openingsviering in de RK Kerk met aansluitend de ledenvergadering in het > Ouderenvereniging Wierden, lid van de FASv: trefpunt Enter Saam, afgesloten met een proost nieuwe zich jaar. aanWij geloven in een samenleving waarin ouderen geElke vrijdag kaarten, jokeren en kruisjassen,op in het ’t Oosterhoes, Woensdag januari: Kaarten, kruisjassen jokeren in het trefpunt. zien 14.00 en20 gewaardeerd voelen. Eenen samenleving waarin Aanzij vang uur. vang 13.45 uur.9 zorg liefdevolle en aandacht worWoensdag mei, Loek Boer verteltkrijgen, verhalen gewaardeerd over vroeger. AansluiWoensdag januari: Bingo. Aanvang 14.00 in het trefpunt. den bingo om27wie ze zijn enleuke waarin zij naar vermogen kunnen tend met wederom prijsjes, in uur De Marke, aanvang 14.00 Verder elke maandag om 13.30 uur Nordic Walking vanaf Sportcafé meedoen. Dat is de samenleving die ons voor ogen staat.De uur. Zomp. Wij nodigen iedereen uit om met ons mee te denken. Dit Elke om 13.30 uur Sport Actief in Sporthal De Zomp (de is een gezamenlijke verantwoordelijkheid! > dinsdag Seniorenbond KBOen 20.30 eerste twee lessenbekend. gratis). Elke woensdag om 9.00 uur wandelen vanaf Geen gegevens Sporthal De Zomp.Net voor het ter perse gaan van deze krant Mededeling:

kregen we een mail van PostNL met de mededeling > Seniorenbond PCOB dat op ons verzoek deTer postbus aanisde van PCOB Busreis. Samen met Beek Reizen eenWethouder prachtige busreis > NBvON Nieuwe Nederland Buurenstraat inBond Wierden niet wordt weggehaald! Waarsamengesteld. Dinsdag 29van mei Ouderen (in plaats van 15 mei) start de reis om Geen gegevens bekend. voor onze dank. 9.30 uur vanaf de Dorpskerk in Wierden. De tocht voert naar Sneek, voor een boottocht van twee uur met een lunch aan boord van de Activiteiten voor november boot. Daarna wordt een bezoek aan Hindeloopen gebracht, waar een > PCOB Christelijke Ouderenbond ieder opProtestants eigen gelegenheid mag vertoeven. Om 16.00 uur vertrekt de Uw> huis blijft thuis Ouderenvereniging Wierden, lid van deinFASv: bus weer naar Twente waar een driegangendiner Haarle wordt geOnder hetvrijdag motto Wat kan doen? –de Een praktische visie op langer – Elke kaarten, jokeren en kruisjassen, in ’tstraks Oosterserveerd. Om 20.00 uurikvertrekt bus vanuit Haarle naar Wierden. thuis wonen – zet Jeanet Berkhof van dienstverlener Huis blijft Thuis ons hoes, aanvang 14.00 uur. De kosten voor leden zijn vijftig euro per persoon en voor niet-leden op – onze eerste bijeenkomst in 2016 aan het denken over het hoe en wat Woensdag 8 november, Bingomiddag in De Marke, aan59 euro per persoon. Opgave kan bij Dick Hoksbergen, telefoon 0546 vanvang langer thuis wonen. Positief benaderen van de veranderingen in 14.00 uur met wederom leuke prijsjes. – 57 16 08 of bij Henk Meijer telefoon 0546 – 57 44 58 of 06 – 33 73de zorg, dat mogelijk? En hoe kan dat zijn als ik (later) langer 20is 23. Mailen mag ook naarcomfortabel henkenjannie@outlook.com thuis wil en kan blijven wonen? > Seniorenbond KBO Mocht u op voorhand hebben dit uur onderwerp, dan kunnen – Maandag Nordicvragen Walking, omover 13.30 in het Sportcadiefé worden gemaild naar info@huisblijftthuis.nl of doorgebeld via 06Wierden 10043222 (Jeanet – Dinsdag 60Berkhof). Plus Gym, om 13.30 uur en 20.00 uur in Dinsdagmiddag januariEnter in Het Anker in Wierden. Aanvang 14.30 uur. Op Sporthal de15Zomp deze ledenbijeenkomst in het nieuwe zijnin leden (met aanhang) – eerste Woensdag Wandelen, om 9.00jaar uur Sportcafé de en Zomp ook toekomstige Enter leden uiteraard van harte welkom. Levensboek > Seniorenbond PCOB Momenteel is een 21 groep PCOB-leden samen met eerstejaarsleerlingen – Op dinsdag november is de ledenbijeenkomst. Deze Maatschappelijke Zorg van het ROCde Almelo bezig met samenstellen van middag in november komt zanggroep Nostra Dames. eenZoals Levensboek. Studenten eneen senioren gaandames met elkaar gesprek.inDe de naam al zegt; groepje metin liedjes uitkomst daarvan vindt z’n neerslag in eenen zogenaamd het Nederlands, Engels Frans Twents. levensboek Leden en waarin beeenlangstellenden gedeelte van het leven van de betreffende wordt gedocumenzijn hartelijk welkom!senior En de koffi e staat teerd met tekst en foto’s. Doel van dit project: meer begrip kweken tussen klaar! jongeren en ouderen. Een deel van de leerlingen zal later te maken krijgen met ouderen.

DE DEWIEZER WIEZER

HRFSTWND-concert Vriezenveense Theologisch Verkoop afgeschreven boeken DE WIEZER Harmonie enWierden Harmonie Jan bibliotheken enSint Enter jaaroverzicht Column van de wee Column van de week Column van de week en perspectief voor 2016

WIERDEN/RIJSSEN| In – Harmonie Sint Jan Wierden de Vriezenveense harmonie open zaterdag WIERDEN/ENTER de bibliotheken in uit Wierden en en Enter zijn sinds vrijdag 20 aprilgeven boeken dvd’s 21koop oktober samen eenuitgeleend concert uitworden de reeks Ditzijn. is een waarin de beste blaaste die niet meer ofHRFSTWND. overcompleet Er concertserie is keuze uit alle mogelijke genres. muziekensembles Nederland zich presenteren. Harmonie Sint Jan uit Wierden Iedere week schaft van de bibliotheek nieuwe actuele boeken en andere materialen aanen omde teVriezenveenblijven volse Harmonie komenvan beide in deOm hoogste divisie de Nederlandse en laten doen aan de wensen de uit leners. te zorgen datvan de kasten niet te volblaasmuziekwereld worden, is er geregeld een zaterdagvan 21 oktober in het boeken. Parkgebouw Rijssen is een boeiend verkoop afgeschreven Dezeinverkoop een mooieprogramma gelegenheidhoren. om boeken in te slaan voor de mei- en zomervakantie. Een vlekje of een korreltje zand zijn niet erg, want de boeken hoeven De Vriezenveense Harmonie, onder leiding van Erik van de Nederlandse componist Van Beurden. Ook niet weer terug naar de bibliotheek. van de Kolk, zal Valencian Widow van Aram Khaspeelt het orkest het blaasmuziektopstuk Lincoln Anke Leeftink chaturian ten gehore brengen. Daarnaast speelt Posy van Percy Grainger. Administraties het orkest het T-bone (trombone) concerto van de Kaarten zijn Adcam te bestellen (voor een gereduceerd taNederlandse componist Johan de Meij die dit jaar rief van 12,50 euro) het secretariaat van HarAnkeviaLeeftink is onderscheiden met de BUMA Classical Award. monie Sint Jan (secretariaat@harmoniesint-jan.nl Adcam Administraties Harmonie Sint Jan, onder leiding van Egbert van of telefoon 0546 – 575 703). Aan de kassa kosten Groningen, zal zich presenteren met het bekende kaarten 16,50 euro. Het concert start om 20.00 de Samoen saxofoon-kwartet in Four Movements uur.

Leeftink wat u Is het Anke gebruikelijk Adcam Administraties doet?

Zelfstandig en zwanger?

Elke werkgever in Nederland past ‘m dit De VAR en de Zzp-er jaar toe: de werkkostenregeling. Sinds 1

Als januari werknemer recht opnamelijk (door)be 2015 isheb elkejewerkgever verplicht om deze regeling toeHeb te passen. taald zwangerschapsverlof. je dat al De VARBinnen (= ‘Verklaring arbeidsrelatie’) deze regeling bestaan verschillenzelfstandige ook? de vrijgestelde beloningsmogelijkheden. verdwijnen, dat is u vast wel bekend. En hoe zitdaarvan het metis je in het in jaar waar Eentje deuren vergoeding geld De VAR-winst is een verklaring van d in jevanzwanger je voldoend maximaal bent? € 2.400Haal per persoon per lastingdienst dietegewild urenjaar. om recht hebbenisopbij deopdrac zelfstan mer digenaftrek? en opdrachtgever. Met die verk Gebruikelijkheidstoets

werkkostenregeling biedt praktijk veel vrijheden, heeft uDe zekerheid. In de blijk maar kent 1 belangrijke beperking, de zogeRecht op een uitkering?vliegen Duiven van Het Luchtvermaak noemde gebruikelijkheidstoets. die niet vo veel schijnzelfstandigen Ook als zelfstandige heb je recht op ee de Devoorwaarden zelfstandi vanaf Bierges inaan België gebruikelijkheidstoetsvoor houdt dat de verzwangerschapsuitkering, de in ‘ZEZ-uitkering goedingen, verstrekkingen en terbeschikkingmaar een VAR-winst ontvingen. Me (=wel de Zelfstandig en alsZwanger-regeling stellingen diedeulossing aanwijst eindheffing, niet Ds. Herman Koetsveld spreektHet zondag WIERDEN | Postduivenvereniging Luchtver12.30 uur vond plaats en de vliegafstand dedan overheid. meer 30% mogen afwijken watzich in ver27 uit december alshield gastpredikant de Hernieuw systeem wil de overheid dit sto maak Wierden afgelopeninzaterdag, 21vanuit was 226 kilometer. De eerste duifvan melde om

vormde de Dahliastraat te Wiergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Het april, onder Kapel ideale aan weersomstandigheden een wed15.35 uur. Nadat alle modules waren gecontroden. De dienst begint om 10.00Waren uur. Hervlucht vanaf het Belgische Bierges. de twee leerd kon de 10 van vereniging uitkomt, worden opbedrag dattop boven dede 30%-grens is man Koetsveld is opkringlossingen, internet onder nu andere uitkering duurt minstens 16 weken, en voorgaande vluchten vond erDegemaakt: loon van uw werknemer. De belastingdienst vinden onder 'Bezielende sprekers'. eente afdelingslossing (van verenigingen uit Hij Twentekan 1-2-3-4-5-6-7. Jan heeft daarbij als Karsten regel veringaan tussen dedat6 een en vergoeding, 4 weken voor houdt zich naast hetmet kerkenwerk bezig duien de Achterhoek) plaats in totaal 25.994 8. strekking Bertus vanof Dijk terbeschikkingstelling van maxide9.dag waarop ven.met maatschappelijke vraagstukken. De Wendy Eertink je bent uitgerekend. Je maal € 2.400 per persoon per jaar in ieder geval verhouding Christendom en uit Islam boeit Om Daarvan waren er 181 afkomstig Wierden. 10. Marinus kuntgebruikelijk zelf hetBraakman moment kiezen. De uitkering is. hem zeer. Hij schreef hierover een artikel: 'Een nieuwe Geestmenavond voor de van Godsdienst loopt via het UWV28en is nooit hoger WIERDEN - De vierde Indoor Wierden op zaterdagavond oktober belooft weerdan sen(Van oorlog om de waarheid,naar vrede menners ter Let op! sationeel te worden. “Van de toptien beste wereld hebben we er acht, misschien negen het minimumloon. van devertelt humaniteit)'. Hijter is Hamsel. ervan overtuigd Als het uw branche gebruikelijk is om uw werkin huis”, Herman “Het deelnemersveld is in ongekend, maar de datum past ook heel dat er geen vrede tussen de volkeren kan Het nemers, UWV houdt loonbelasting premie goed.” bijvoorbeeld met kerst, eenen cadeau te ontstaan zonder vrede tussen de godsgeven dat een hogere waarde heeft dan € 2.400 zorgverzekeringswet in op de uitkering. diensten. Herman werkt samen sendoor naar ons.” Indoor Wierden vindtKoetsveld drie weken voor Stuttgart per persoon per jaar, dan is dat ook gebruikemet de Eniseerste Odaciwereldbekerwedstrijd (moslim), deze maand plaats, mennen lijk. U mag dit cadeau dan aanwijzen als eindverscheen hun boek 'De zeven zuilen'. Zij Deelnemers van het seizoen. “Ze kunnen bij ons volop testen.Heb je als zelfstandige minimaal 1.225 heffingsloon. Hebt u vrije ruimt over, dan is dit ditnog boekniet als voor een statement in deze tijdpaard Ditzien of dat elkaar of een ander Onder de buitenlands deelnemers bevinden zich cadeau onbelast. Hebt u geen vrije ruimte uur per jaar in jouw onderneming gewerkt van verwarring, om de ontmoeting te blijerbij. Ook belangrijk: hoe staan ze er voor ten opBenjamin Alliaud uit Frankrijk, de Amerikaanover, Chesdan moetde u hierover 80% eindheffing ven zoeken. Tijdens deze oudejaardienst zichte van de concurrentie. Als je thuis blijft, kom je(gelijk ter Weber, Duitser Georg von Stein enbetalen. zeer waaraan het urencriterium zelfstandigeeft Herman daar nooit achter. Koetsveld Maar… als een een theologisch datum niet past, schijnlijk de Hongaren Dobrovitz. Voor Nederland dan krijg je deChardon maximale uitkejaaroverzicht vanuit het perspectief van de zegenaftrek), komen ze niet. Of ze vragen hoeveel startgeld komen onder andere IJsbrand en Koos de Veranderingen per 1-1-2016 Islammaar en het Christendom. Hijbij duidt de tijdkrijgen, dat krijgt niemand ons.” Ronde aan de start, maar ook Herman ter Harmsel ring. Werk je minder uren per jaar, dan Met ingang van 1 januari 2016 wordt het ge- is geest vanuit verschillende perspectieven zelf. bruikelijkheidscriterium aangescherpt: het aande Gezien uitkering afhankelijk van het inkomen en geeft de toehoorders 'huiswerk' mee Nieuwe competitie de reacties tijdens voorgaande edities rij- i wijzen van de vergoedingen, verstrekkingen en voor het nieuwe jaar. Nieuw is de competitie die hij samen met Koos dehetden de internationale menners graag op Indoor vorige kalenderjaar. terbeschikkingstellingen van een aangekleed, bepaalde omRonde heeft opgezet. Ter Harmsel: “Een week eerWierden. Een gezellige piste, mooi een vang moet gebruikelijk zijn. Het moet dus ge- in der houdt Koos in Zwartewaal, bij Rotterdam, een goede parcoursbouwer, stallen waar de paarden bruikelijk datbinnen uw werknemer vergoedingen, menwedstrijd. Omdat we heel dicht bij elkaars daen zijn zowel als buiten Letkunnen op! Vraag de oplosrijmogelijktijd aan. verstrekkingen of uitkering terbeschikkingstellingen tum zitten, hebben we de rijders uitgenodigd om heden. “Nu de sponsoring nog. Dat valt niet van mee, een bepaalde omvang belastingvrij krijgt en datvoo naar beide wedstrijden te komen. De nummersJe moet zeker nu extra geldprijzen willen uitkeren. Ik deweaanvraag uiterlijk 2 weken één, twee en drie over beide wedstrijden krijgen ben de loonbelasting/premie hele dagen aan het lobbyen, maar het komt u de volksverzekeringen de goed! gewenste ingangsdatum indienen. Die een extra geldprijs. Het kost veel tijd enrekening energie,neemt. maar ik doe het via eindheffing voor uw Jan Karsten, overduidelijke winnaar deze vlucht. je de omdat ik het mooi niet vind om zo’n menavond de be-he aanvraag tijdig in, dan inmag Dat maakt het extra aantrekkelijk, maar ook logisnen te krijgen en dat de toprijders komen. Hopelijk UWV een sanctie opleggen. Maak altijd be Voorbeeld tiek gezien interessant. Er komen zelfs menners komt er weer veel publiek op af!” U geeft werknemers jaar een bo- e als enkele het UWV een ieder sanctie oplegt die zestienhonderd kilometer moeten rijden en diezwaar nus van € 2.500. Netto krijgenuur. deze kunnen nu twee wedstrijden meepakken. Een paar De menavond begint om 17.00 Dewerknetoegang verzoek om matiging. mers blijven bij Koos op stal, enkele anderen komen tuskost vijfdan euroelk perongeveer persoon.€ 1.250. Dit jaar geeft u dezelfde werknemers dezelfde bonus, maar werknemers krijgen dan6 netto Tip! dan Wilonbelast. je deUw uitkering eigenlijk weke € 2.500. Dit is niet gebruikelijk. Het was gebruiWIERDEN | Het eerste team van Flits, bestaande uit Birgit Rotman, Marlous Lubbers, Richard Draaijer, voor de vermoedelijke bevaldatum in late ongeveer € 1.250 ontvangen. Mark Geerlink en Joeri Pots, zijn alsnog gepromoveerdkelijk naardat de zij tweede divisie. Drie netto jaar op rij werd in U dit mag de was bonus dus niet aanwijzen als eindhefmaar benerje te laat met het indiene de derde divisie steeds een tweede plek behaald,gaan maar jaar meer geluk! Opnieuw werd de tweede plek behaald, maar vorige week bleek dat een team zich had teruggetrokken. Flits 1 was de fingsloon, omdat dit ongebruikelijk is. van de aanvraag? Kies dan voor een korte eerste op de lijst die daardoor alsnog mag promoveren. Nog nooit eerder in de geschiedenis van het re termijn van 5 niet ofis4om clubbestaan heeft de vereniging op zo’n hoog niveau gespeeld! Daarmee deweken. Wierdense badmintonLet op! Vergeet alle loonbestanddelen club nu de hoogst spelende vereniging uit Oost-Nederland. Nieuwsgierig? Vanaf half september wordie u als eindheffingsloon wilt aanwijzen, nog in den op vrijdagavond vanaf 19.30 uur de thuiswedstrijden gespeeld in Sporthal ’n Dikken in Wierden. 2015 aan te wijzen. Vergoedingen, verstrekkinZwangerschap en het urencriterium gen en terbeschikkingstellingen die u in 2015 Voorgeeft, zwangere ondernemers geldt een te kunt u alleen in 2015 aanwijzen als eindheffingsloon. Doet u dat niet, dan zijn deze begemoetkoming qua urencriterium. standdelen loon van de werknemer.

Beschikking geen loonheffingen Wereldtop menners stoomt In 2014 kwam de overheid met de BG zich klaar op Indoor Wierden ‘Beschikking geen loonheffingen’.

Via een web module moest de opdrac mer een vragenlijst invullen. Denk d aan vragen als: ‘krijgt de opdrachtn doorbetaald als hij ziek is?’ en ‘wie is sprakelijk voor schade die de opdrac mer veroorzaakt bij normale uitoef van zijn werkzaamheden?’. De opdr gever moest deze antwoorden beoor en aangeven: ‘Het klopt, zo hebben w inderdaad afgesproken’. En pas dan opdrachtgever gevrijwaard van de in ding en afdracht van loonheffingen. BGL kreeg de opdrachtgever te maken extra controlewerkzaamheden.

BC Flits 1 promoveert voor Alternatief plan Veel belangenorganisaties zagen een 't eerst naar tweede divisie

me lastenverzwaring en zijn met een natief plan gekomen. En met succes. Op dit moment lijkt er een plan klaar gen dat gesteund wordt door alle be ken partijen. Het kan maar zo dat dit de eindstreep gaat halen.

WatDe houdt het je plan in? tijd waarin zwangerschapsverlof heb Het plan houdt in datbesteed er met standaar wordt geacht teAdministraties zijn aan Namens Adcam wens ik je onde ugewerkt hele fijne feestdagen! neming. Daarbij wordt aangenomen dat j tracten gaat worden.

tijdens het verlof dezelfde gemiddelde tij Uw boekhouder én belastingadviseur. hebtAnke besteed je Administraties onderneming als in d Leeftink,aan Adcam Er komen standaardcontracten die do (e-mail: daarvoor info@adcam.nl 0546 – 572036). perioden enofdaarna.

Belastingdienst zijn gecontroleerd. A drachtgever en opdrachtnemer zo’n Een voorbeeld: je bent midden in het zwange tact Stel gebruiken, kunnen zejaar ervan uit Wanneer je gemiddeld 30 uur per wee dat er geen loonbelasting en premies werkt, haal je het urencriterium van 1.22 nageheven. Voorwaarde datvan hej meestal wel, maar in het is jaar Glenn Geerts tijdens Indoor Wierden 2016 den uur

weer wat

WIEZER


Ook Aadorp kleurt oranje op 27 april AADORP – Op vrijdag 27 april is de in Aadorp de tiende editie van Koningsdag in het dorp. Aadorp kleurt dan oranje en staat bol van activiteiten! In het hart van het dorp – in en om het Aahoes – zijn tal van activiteiten. Naast de Oranje Leeuwen, voetbaldart en een grote stormbaan, zijn ook de plaatselijke tennisvereniging en voetbalvereniging actief betrokken door allerhande sportieve activiteiten te orga-

niseren. Uiteraard ontbreekt de Koningsmarkt niet en worden allerlei kramen opgesteld. Kinderen kunnen hun eigen geld verdienen op de kleedjesmarkt. De hele dag is ter omlijsting bovendien live muziek en is een DJ! De festiviteiten vangen om 10.00 uur aan en duren tot 14.00 uur, zoals gezegd in en rondom ‘t Aahoes aan de Albardastraat te Aadorp.

Paarden- en ponymarkt in manege De Vossenbos WIERDEN – In manege De Vossenbos van de Eschruiters wordt op Koningsdag een grote paarden- en ponymarkt gehouden. In de manege aan de Bruinehoopsweg te Wierden is van 8.00 uur tot 12.00 uur een overdekte

markt. Het is een traditie geworden dat in de Vossenbos zonder marktgeld te betalen, een paard en/of pony kunt verkopen en/of kopen. Op de buitenterreinen van de manege is bovendien de hele dag een ponyconcours.

Enter trapt Koningsdag 2018 af: Kingsnight food & music festival ENTER – Al op de vooravond van Koningsdag, op donderdagavond 26 april, trapt het dorp Enter af met feest waar je u tegen zet: het Kingsnight food & music festival. Acht horecaondernemers en de Oranjevereniging Enter hebben de handen ineen geslagen, met als resultaat goede muziek en lekker gevarieerd eten. “Naar ons idee een goede mix voor een gaaf feest!”, aldus bestuurslid Henk Mennegat van de Oranjevereniging. Het feest begint donderdagavond om 20.00 uur en duurt tot 1.00 uur in de nacht. De tent staat op het Dorpsplein in Enter. Tijdens het brainstormen over het vernieuwde programma van de Oranjevereniging Enter kwam een foodfestival als idee naar voren. Een gezellig feest in combinatie met heerlijke eten van de Enterse horeca was het plan. “Alle Enterse horecaondernemers zijn door ons benaderd om met ons mee te denken over het nieuwe programma. Acht horecaondernemers grepen de kans met beiden handen aan en gingen er vol voor om het plan te laten slagen”, vertelt Mennegat. Café de Zomp, Vishandel De Gezonde Apotheek, Café en zalencentrum de Kröl, Restaurant Pizzeria Pronto, Eetcafé ‘t Zumpke, Restaurant Let’z Meat, Restaurant La Vida en Landgoed Het Rheins zijn gezamenlijk aan de slag gegaan met de Oranjevereniging Enter. “Hier kwam uit dat de horeca niet alleen graag op Koningsdag een soort foodfestival wilde helpen organiseren, maar ook graag een evenement aan de vooravond van Koningsdag wilde organiseren! Na meerdere vergaderingen zijn we uiteindelijk tot het 'Kingsnight food & music festival' gekomen. Een gezellig feest met drinken en lekker gevarieerd eten van de verschillende horeca ondernemers. Uiteraard mag de muziek niet ontbreken. We beginnen

de avond met DJ Reno, daarna door met de band Bizar en als afsluiter DJ Marc Lammertink”, vertelt Rien Mol, eigenaar van Landgoed Het Rheins. Nog geen plannen voor donderdagavond en zin in feestje? Iedereen is vanaf 20.00 uur van harte welkom op het Dorpsplein in Enter!


ZAKELIJKUITGELICHT Speciaal voor bedrijven uit deze regio

Babor Beauty Spa Desiree Vreriks viert gecombineerd jubileumfeest WIERDEN | Babor Beauty Spa in Wierden viert dubbelop feest. De salon van Desiree Vreriks bestaat in dit jaar op de kop af 25 jaar én op donderdag 17 mei wordt de eigenaresse zelf vijftig jaar. Deze twee jubilea zijn een goede reden om de gehele maand mei feestelijk uit te pakken voor alle klanten.

Desiree kijkt met genoegen terug op de 25 jaar dat zij haar eigen bedrijf heeft ontwikkeld. Waar het in 1993 begon met een kleine schoonheidssalon aan de Nijverdalsestraat, is er sinds de komst naar het Binnenhof in Wierden - begin deze eeuw - een grote gedaantewisseling ondergaan. "Ik ben met de schoonheidssalon begonnen op vijftig vierkante meter aan werkruimte. Dat was echt passen en meten en uiteindelijk behelpen. Toen de kans zich voordeed, kon ik uitbreiden en de keus maken voor veel meer werkruimte. Je zit tenslotte wel de hele dag binnen te werken en dan is deze huidige locatie echt prettig. Babor Beauty Spa heeft meerdere ruimtes waar iedereen voor verschillende behandelingen ontvangen kan worden", vertelt de goedlachse Wierdense onderneemster. Inmiddels werken naast Desiree ook Nanine Wigger en Moniek Eertink al jaren bij Babor Beauty Spa. Nanine is schoonheidsspecialiste en Moniek richt zich met name op wimperextentions en nagelstyleren (denk aan gellak en acrylnagels). Babor Beauty Spa werkt al sinds het prille begin met het Duitse cosmeticamerk

Babor, dit tot grote tevredenheid van de drie dames en de klanten. Naast reguliere schoonheidsverzorging, een ruimte met zonnebank en de mogelijkheid tot bruidsmake-up aan huis, biedt Babor Beauty Spa ook pedicure, laser- en IPL-ontharings behandelingen aan en zijn er diverse mogelijkheden op het gebied van huidverbetering. Desiree verduidelijkt dit specialistische werk: "We werken samen met Babak Mahdavian Delavary, een cosmetisch arts die zich richt op cosmetische verbeteringen in met name het gezicht. Denk aan chemische peeling of peeling met zoutkristallen (microdermabrasie), plexr en laserbehandelingen.

Behalve correcties kun je ook je huid laten verbeteren om zo pigmentvlekken te verminderen. Daardoor wordt de kans op huidkanker teruggedrongen. Ook zijn er behandelingen gericht op het reduceren van acne, ernstige haargroei of het aanbrengen van permanente make-up. Deze drie worden in veel gevallen ook vergoed door de zorgverzekering (verschilt per ziektekostenverzekering). Desiree en haar medewerkers blijven actueel dankzij het volgens van cursussen. "Ik ben bovendien bezig met een HBO-opleiding, zodat ik me over twee jaar medisch schoonheidsspecialist mag noemen", duidt Desiree. "Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld preventief te werk te gaan in gevallen van huidkanker. Doorverwijzing gaat dan rechtstreeks en niet meer via de huisarts. Soms kan er dan sneller behandeld!" Door bij te scholen, verveelt het werk nooit, meent Desiree. "We kunnen

zo groeien door te specialiseren. Dus meer de diepte in, waardoor alle lijntjes verfijnd worden." Om het 25- en vijftigjarig jubileum goed te vieren wordt de gehele maand mei van 2018 een tombola georganiseerd. Dat betekent dat elke betalende klant, ongeacht de behandeling, een lootje uit een pot mag trekken en daarmee ook altijd prijs heeft! De prijzen variëren van een zonnebankkuur tot een ampullenkuur, een schoonheidsbehandeling, een Babor product en ga zo maar door. Meer informatie over Babor Beauty Spa Desiree Vreriks en alle mogelijke behandelingen is terug te vinden op www.bbs-desireevreriks.nl of breng een bezoek aan de salon aan het Binnenhof 47 in Wierden, dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur, vrijdagavond koopavond tot 21.00 uur en zaterdag geopend van 9.00 uur tot 14.00 uur. Daarnaast zijn er ook cadeaubonnen te koop voor bijvoorbeeld Moederdag of een verjaardag. Ook zijn vanaf 1 mei abonnementen aantrekkelijk geprijsd: Zo kun je één keer per maand de bovenlip laten epileren en harsen voor 19,50 euro in plaats van 24 euro en één keer per maand de wenkbrauw laten epileren en verven voor 19,50 euro in plaats van 25,50 euro (voorwaarde: alleen bij minimaal één keer per maand).


DONDERDAG VRIJDAG Enter bruist tijdens Koningsdag Buitenconcert en lampionoptocht dankzij vernieuwd programma VRIEZENVEEN - Dewordt Vriezenveense werkgroep ondergevierd leiding van Jan Schipper ENTER - Koningsdag in Enter Harmodit jaar nét iets anders danRoelf de voorgaande beginnenEnterse om 10.00 uur op het Tilanusplein. ’s nie organiseert op nieuwe Koningsdag, 27 april, een jaren. Een aantal bestuursleden en betrokken horecaondernemers heeft gezamenlijk nieuwe ideeën weer dit meezit, belooft het Avonds het om 20.30 uur jaar vertrekt de lampionoptocht openluchtconcert. Dit jaar is hetingebracht. de beurt aan "En de wanneer echt een feestelijke Koningsdag voor jong en oud te worden", aldus Nadia Altena en JanivanafEnter. het Manitobaplein. jeugdleden Het b-orkest onder ta Rohaan van vande deharmonie. organiserende Oranjevereniging leiding van Sandra Mulder en de b-slag

kinderen paard kunnen rijden onder begeleiding. Dansstudio Dynamiek en s.v. Raduga geven bovendien een aantal showdemonstraties. Drinken, popcorn, ijs, snoep en koek is er volop en een aantal attracties blijven ook ’s middags staan en er is een aparte 'pamperzone' voor de kleinsten, zodat iedereen zich kan vermaken. Voor de ouders en overige belangstellenden is er eveneens genoeg te doen op het plein. Op het Dorpsplein staat net als op donderdagavond vanaf 12.00 uur de Enterse horeca weer klaar. Op het terras kan iedereen genieten van een drankje en diverse specialiteiten. Nadat rond 14.00 uur de winnaar van de talentenshow bekend is gemaakt, vangt de jaarlijks terugkerende show 'Koningspop' aan. "We zijn in 2010 met Koningspop begonnen en het was direct een groot succes", aldus Nadia Altena. De bedoeling van Koningspop is dat Enters talent een kans krijgt om zich aan het grote publiek te laten zien. De Oranjevereniging Enter zette, samen met "Nu acht edities later (2016 is het wegens vele vrijwilligers en een aantal Enterse horehet slechte weer niet doorgegaan -red.) zijn caondernemers, een mooi en vernieuwend we nog steeds in staat om het programma programma voor 2018 in elkaar. Er wordt al te vullen met Enters talent!" Dit jaar presenop donderdagavond gestart met het 'Kingsteren zich vier acts: Puls, Tusk, Virago en DJ night Food & Music Festival', zoals elders op Brent Geels. deze pagina te lezen is. Rondom het Dorpsplein zijn in de middag Op Koningsdag zelf, vrijdag 27 april, zijn ook verschillende activiteiten, waaraan indigrote veranderingen doorgevoerd. “We bevidueel deelgenomen kan worden: het snelginnen ’s morgens met een ontbijt voor de heidsdoel (Wie heeft het hardste schot van bewoners in zorgcentrum Het Reggedal. Enter?), Daarna wordt om 9.45 bij de ingang van Trio TruTones doetuurOost-Nederland aan rodeo surfplank (Wie is de surfheld van Enter?) en broekhangen (Wie kan het Het Reggedal, in het bijzijn van de bewoners langst broekhangen?). Voor deze helden en eventuele belangstellenden, Koningsdag staan prijzen klaar, per individu of per team officieel geopend. De herauten verwelkomen team, per onderdeel en voor het totaalklasdaar iedereen en de vlag wordt vervolgens sement. Voor jeugd van zestien jaar en ouder gehesen”, duiden de organisatoren. en volwassenen wordt er een rokkenvoetbalDe traditionele optocht begint dit jaar een toernooi georganiseerd. “Alle deelnemers uur later, om 10.30 uur, waardoor een betere worden in een grote rok gehesen die mooi aansluiting ontstaat op het overige programREGIO - Ze onderhouden een warme band met Oost-Nederland. En noemen Berom je heen hangt, zodat je de bal niet kunt ma. De optocht start vanaf het parkeerterrein gentheim zelfs hun tweede thuis. ledenzien vanals het trio The TruTones voelen je Ierse wil trappen. In een afgezette arebij de Rooms Katholieke kerk en gaat De via de na wordtDe dan een potje voetbal gespeeld met Reggestraat, Dorpsstraat, Bornerbroeksezich hier op hun gemak, zoveel is wel duidelijk. Ierse formatie doet rond Koteamsaan. van vier personen”, vertelt bestuurslid weg, Reggestraat, Horstinksteeg, via Het ningsdag voor drie optredens weer deze regio Frank Ooms. Reggedal richting het Dorpsplein. Daar is dan Wie rustig wil ontsnappen aan het feestgeom 11.45 uur de aubade met medewerking druis kan De bij volgende 'n Waarfdag eendoen tochtje maken op Zelf ze uit Bundoran: eenen kleine badplaats gentheim. ze op Koningsvan komen Muziekvereniging Enter wordt ook de de (van 11.30aan uurentot 16.00 prijsuitreiking de optochtmet worden gehouop de grens vanvan Noord-Ierland de republiek. dagEnterse The AlleyZomp in Gramsbergen zaterdag uur), jeu de boule spelen bij ’t Enters Butje den. De band breekt tussen The en ons land 27 april spelen Het uur) Geveltje in Coe(van 11.30 uurde totIeren ca. bij 14.00 of de fiets Daarna hetTruTones feestgedruis los. ontstond Op het -hoofdpodium zoals zo vaakis- bij Het zijn Gerrit vorden. De bestaat uitmet de broers Paul en pakken en band meefietsen de jaarlijkse eentoeval. talentenshow voor en de fietspuzzeltocht. VertrekMichael daarvan is tussen basisschool jeugd. Door middel van vooracts Jeannette Veltink uit Bergentheim die een Marc Travers en drummer Christie. Die 14.00 uur en 14.30 uur vanaf de pinautomazoals bijvoorbeeld playback, dans, goocheliefde hebben voor Ierland en jaarlijks met een laatste tourde overigens voorheen met gitarist Johtenbox bij de Rabobank. len en ga zo maar door, wordt er gestreden groep liefhebbers uit Overijssel en is. Drenthe naar nny Gallagher heel Europa door. wie het beste talent van Enter Natuurlijk Nadat rond 18.00 uur de meeste activiteiten zijn Groene er diverse attracties. Op en rondom het ‘het Eiland’ trekken. Waarbij de Bergentrondom het plein zijn afgelopen, gaat het plein onder de Base-Jump, een heimersstaan als een soort meer onbezoldigd ambassadeurs Het repertoire van The TruTones is uiterst gevarifeest met muziek nog door en blijven de speopblaasbare klimtoren, een rodeo surfplank Ierland volop promoten. eerd. “Al ligtvan tochdewel de nadruk op hettot stevigere cialiteiten Enterse horeca 20.00 en kinderen kunnen zich laten schminken. uur geopend. Op een van isdie reizen ontmoetten ze dezodat drie werk”, zegt bassist Paul Travers. “Bij ons komen Daarnaasts ’t Leijerweerd aanwezig,

Ieren komen voor tour naar tweede vaderland

Waardoor de Ieren een vaste groep Nederlandse fans hebben opgebouwd. “Het is altijd leuk als je in je eigen Ierland speelt en er staan dan ineens enthousiaste Nederlanders voor je neus”, aldus Marc Travers. “Maar het is juist nog leuker als we dan naar Nederland gaan voor een weerzien met deze mensen. Dat voelt als een reünie. En dat zorgt ervoor dat we Nederland intussen als ons tweede vaderland zien.”

HOGE HEXEL – Het Oranje comité Hoge Hexel laat ook deze editie verschillende festiviteiten uit voorgaande jaren komen. Nieuw is de bakwedstrijd voor jong en oud, want bij een feestje hoort natuurlijk taart. Drie juryleden beoordelen de gemaakte taarten en cupcakes en de winnaars ontvangen een prijs. Natuurlijk ontbreekt de traditionele Oranjeloop niet! 09.00 uur Vlag hijsen en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. 09.15 uur Groot Koningsdagontbijt met als thema 'Feest'. 10.30 uur Jurering en prijsuitreiking 'Heel Hoge Hexel Bakt'. Jurering onder andere

door Gusta Hazelhorst van Cooking at Home! 11.30 uur Vogelshow door valkenier Gerrit Zandvoort. 13.00 uur Spelletjes, waaronder krat stapelen, ringsteken en bubbelvoetbal. Voor de wat jongere kinderen is er een disco springkussen met discolampen en muziek. 15.30 uur Winkelwagenrace op klompen. 16.00 uur Oranjeloop van 1,2 en 5 mijl. De kosten voor volwassenen bedragen 3,50 euro en kinderen tot en met twaalf jaar lopen gratis mee. Inschrijven kan nog via www.inschrijven.nl. 18.10 uur Uitreiking van de prijzen van de Oranjeloop.

Koningsdag Vriezenveen VRIEZENVEEN - Vriezenveen staat dit jaar op Koningsdag weer bol van de activiteiten. Een vrijmarkt, live muziek, voetbaltoernooi, sportclinics, springkussens en een groot gezellig terras op het Tilanusplein zijn de ingrediënten voor een bijzondere dag. ging T.T.V. ook staan er rondom het terras diverse springkussens en stormbanen opgesteld. Vanaf 11.00 uur is DJ team De Bouwvukkers op een geheel eigenwijze aan de slag om er een gezellige boel van te maken. Lekkere muziek van Nederlandstalig tot Top 2000, afgewisseld met grappige spelletjes en enkele bijzondere optredens van Orlando Uitenwerf, ook wel bekend als de ‘Zwarte Jannes’.

De vrijmarkt wordt gehouden ’s ochtends vanaf 8.00 uur op de dorpsstraat vanaf Het Wapen van Vriezenveen tot aan het Tilanusplein en op de grote parkeerplaats voor de Kraaij. Er zijn geen kosten aan verbonden, reserveren is niet nodig, maar wil je een goede plek dan is het wel verstandig om op tijd je plek te claimen.

Oranje Comité Hoge Hexel viert tienjarig bestaan met ballooning Om 10.00 uur wordt de vlag gehesen door de scouting en wordt er door de burgemeester een HOGE HEXEL – Het Oranjecomité Hoge toespraak gehouden ophaar het bordes vanbestaan museum Hexel viert dit jaar tienjarig Oud-Vriezenveen. geeftmiddels het B-orkest en dat jubileumAansluitend wordt gevierd een Ballonvaren is voor een vanballooning. de Vriezenveense Harmonie een velen groot condroom. Nu heeft iedereen de kans om de cert. rust en wonderbaarlijke schoonheid van het platteland vanuit de lucht te beleven.

Opdezaterdag 2 junierwordt het jubileum Voor kinderen wordt vanaf 11.00 uur een gevierd met deze ballooning, die voor ievoetbaltoernooi georganiseerd, opgave voor jondereen beschikbaar wordt gesteld. Iedere gens en meisjesmoet kan via facebookpagina van deelnemer welde minimaal 1.30 meter zijn. Kinderen kunnenmeedoen mee onder MDZK. Kinderen kunnen aanbegeleisportcliding een ouder. is vanaf een nics vanvan de Peatminers en Vertrek touwtrekvereni perceel in Hoge Hexel omstreeks 18.00

uur. Er wordt vooraf verzameld in het KulDe Vriezenveense laat vanaf 12.00 turhus van Hoge Brandweer Hexel en van daar vertrekken deelnemers in busjes naar uur met de diverse spectaculaire demo’s en de leuke ballonnen. spelletjes zien waartoe ze in staat zijn. In saNa afloop is er een gezellig samenzijn in menwerking metzodat de scouting wordt er door het Kulturhus, onder het genot van de brandweer tokkelbaan het Tilanusplein een hapje een en drankje kanover worden nagepraat over de vaart. Wanneer het weer hetkungespannen waar kinderen kosteloos vanaf niet toelaat om op te stijgen wordt uitgenen roetsjen. ’s Avonds om 20.30 uur wordt er weken naar 9 juni of 16 juni. De kosten beeen lampionoptocht gehouden, hettevertrekpunt dragen 140 euro per persoon, voldoen is bij Opgeven kan nog een weekje, bij opgave. het gemeentehuis. tot 2 mei via de website www.oranjefeesthogehexel.nl

FOOD MUSIC & LIVE MUZIEK FESTIVAL DJ’S 21.00 - 22.00 UUR DJ RENO BAND BIZAR 22.00 - 23.30 UUR 23.30 - 01.00 UUR DJ MARC LAMMERTINK

DE ZOMP DE GEZONDE APOTHEKER DE KROL HET RHEINS PRONTO EETCAFE ‘T ZUMPKE LET’Z MEAT LA VIDA

KINGS NIGHT

DORPSPLEIN ENTER

Waarop Gerrit en Jeannette besloten om The TruTones naar Nederland te halen. “Het is nu alweer het derde jaar dat ze naar Nederland komen. Deze mannen hebben in Ierland allen een vaste baan. Zodoende zijn het vaak bliksembezoekjes van enkele dagen, waarbij ze in recordtijd meerdere optredens afwerken. Maar daarom niet minder leuk.” The TruTones komen zodoende voor hun ‘Dutch Tour’ volgende week andermaal naar Oost-Nederland. Donderdag 26 april, Koningsnacht, treden ze op bij Zaal Veenlust in Ber-

eigenlijk alle klassieke hits van de groten uit de internationale hitscène wel voorbij. The Eagles, uiteraard de Ierse trots Thin Lizzy, Led Zeppelin, maar ook het Nederlandse Golden Earring.” Omdat Gerrit en Jeannette Veltink dus regelmatig met een groep Nederlanders naar Ierland trekken, doet zich de situatie voor dat een groep Nederlanders The TruTones al eens in hun eigen Bundoran aan het werk heeft gezien.

Sportief Koningsdag vieren in Hoge Hexel met Oranjeloop

DONDERDAG 26 APRIL

mannen van The TruTones. “En het klikte meteen”, zegt Jeannette Veltink. “Zoals het overigens eigenlijk altijd wel klikt tussen Ieren en Nederlanders. Want deze volkeren zijn een soort bloedbroeders. Op de een of andere manier hebben Ieren en Nederlanders een soort van chemische reactie met elkaar.”

27 APRIL


DONDERDAG VRIJDAG

27 APRIL

Wierden viert gewoon een Buitenconcert en lampionoptocht paar dagen lang Koningsdag

Oecumenische viering in tent van Koningsfeesten

VRIEZENVEEN - De Vriezenveense Harmonie organiseert op Koningsdag, 27 april, een openluchtconcert. Dit jaar is het de beurt aan de jeugdleden van de harmonie. Het b-orkest onder leiding van Sandra Mulder en de b-slag

WIERDEN – Net als voorgaande jaren is er ook komende zondag, 29 april, een viering in de tent van de Koningsfeesten op het Binnenhof Wierden. De samenkomst van de Wierdense kerken in de tent van de Oranjevereniging voldoet aan de behoefte belangrijke thema’s met elkaar te vieren en te delen. Elk jaar is de tent namelijk tot de nok toe gevuld.

werkgroep onder leiding van Roelf Jan Schipper beginnen om 10.00 uur op het Tilanusplein. ’s Avonds om 20.30 uur vertrekt de lampionoptocht vanaf het Manitobaplein.

De voorbereidingscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de Evangelisch Molukse Kerk, Katholieke kerk Sint Jan de Doper, Gereformeerde Kerk, Hervormde Kapel, Hervormde Gemeente, Baptistengemeente Ichtus en de Oranjevereniging van Wierden. Dit jaar is het centrale thema 'Zorg voor elkaar'. Er is dankbaarheid voor het vele goede en mooie dat mensen gegeven is. Tegelijk is er ook het besef dat er geen eerlijke verdeling is. De kerken willen daarom ook daadwerkelijk de zorg voor elkaar uiten. Kortom, samen delen van wat we hebben. Daarom staan bij de ingang van de tent winkelwagentjes klaar voor inzameling van houdbare voedselproducten, die inwoners van Wierden met anderen willen delen. Deze boodschappen wor-

WIERDEN – Er is weer veel te doen in het centrum van Wierden rond Koningsdag. De activiteiten beginnen al op donderdag 26 april om 14.00 met een middag, speciaal voor de wat oudere Wierdenaar. Tot grote blijdschap van het bestuur van de Oranjevereniging Wierden is gelegenheidskoor De Golden Oldies weer aanwezig op het podium in de feesttent op het Binnenhof. Onder muzikale leiding van Marion Paauwe zingen zij liedjes die herkenbaar zijn voor iedereen em herinneringen oproepen aan vroeger. En natuurlijk mag er meegezongen worden! Het gelegenheidskoor wordt begeleid door Harold Damink (gitaar), Martin Eugelink (basgitaar), Hans Welling (slagwerk) en Tom Meulman (toetsen). Na dit gezellige concert is Jannoa oet Nötter te gast. Jannoa zit altijd vol verhalen en zij gaat iedereen vermaken met een Twentse bingo. Luister goed naar haar verhaal in het Twents, want komt een getal uit haar verhaal voor op de bingokaart, dan mag dat getal weggestreept worden. bezoeker speelt gratis Trio TruTones doetIedere Oost-Nederland aan mee en wie weet ga je er met mooie prijzen vandoor!

Ieren komen voor wezig tour Saints 'n Sinners op het naar Binnenhof met zijn indrukwekIn de avond donderdag de 26e april barst kende roofvogels. Op het Binnenhof is er de het feest om 20.30 uur los in de tent! Vorig hele dag muziek uit een oud busje (onlangs tweede vaderland jaar stond de band Saints ’n Sinners op Koook al te zien in Wierden tijdens Spring is in

the Air – red.). DJ Pim draait deze keer de lekningsdag in het centrum van Arnhem, dit jaar kerste plaatjes vanuit deze kleine, mobiele DJ op Koningsnacht gewoon op het podium in REGIO - Ze onderhouden een warme band met Oost-Nederland. En noemen Berbooth! Wierden! Helemaal vreemd zijn de mannen gentheim hun tweede De leden van het Ierse trio The TruTones voelen niet, tijdenszelfs Sunte Mart’n gingthuis. het spreekDarttoernooi woordelijke tent van Station KPNduidelijk. zich hier opdak hunvan gemak, zoveel is wel De Ierse formatie doet rond KoWie denkt op de Bongerd er al af. Ook hier is de entree ningsdag voor drie optredens weer deze regio aan.dat het na Koningsdag ophoudt, heeft het mis. Zaterdag 28 april is er een gratis, dus kom kijken, luisteren en genieten. darttoernooi in de feesttent op het BinnenDansen mag trouwen ook! Zelf komen ze uit Bundoran: een kleine badplaats hof. Hier De mag iedereen kan aan gentheim. volgende dagdie doen ze darten op Koningsmeedoen. Er is prijzenpotaan vanen maar liefst Koningsdag op de grens van Noord-Ierland met de republiek. dag The Alley ineen Gramsbergen zaterdag elfhonderd euro! Het inschrijfgeld bedraagt Op Koningsdag zelf is er uiteraard ook weer De tusseninThe en van ons land ontstond 27 april deisIeren bij Hetéén Geveltje in Coetien eurospelen en dat inclusief consumptie. veelband te doen hetTruTones centrum Wierden. De -meeste zoals zo vaak -zijn bij geopend toeval. Hetenzijn Gerrit en vorden. De band bestaat de broers Paul en Het darttoernooi start omuit12.30 uur. Inschrijwinkels natuurlijk is ven voor uur Michael te gebeuren. En dan er ook vrijmarkt in Bergentheim het centrum.die Hieraan zijn Jeannette Veltink uit een voorMarcdient Travers en12.00 drummer Christie. Die is er ‘s avonds weer feest in de tent! Stef Ekgeen kosten verbonden en opgave is niet noliefde hebben voor Ierland en jaarlijks met een laatste tourde overigens voorheen met gitarist Johkel treedt om 21.30 uur op en daarna draait dig. Er zijn kinderspelletjes, diverse attracties groep liefhebbers uit Overijssel en Drenthe naar nnyPaul Gallagher heel Europa door.uur. Dat wordt DJ Rabbering tot 00.30 en in de middag (om 14.00 uur) is de bekeneen gezellig feestje! de Valkenier Gerrittrekken. Zandvoort uit Rijssen aan‘het Groene Eiland’ Waarbij de Bergent-

heimers als een soort onbezoldigd ambassadeurs Ierland volop promoten. Op een van die reizen ontmoetten ze de drie mannen van The TruTones. “En het klikte meteen”, zegt Jeannette Veltink. “Zoals het overigens eigenlijk altijd wel klikt tussen Ieren en Nederlanders. Want deze volkeren zijn een soort bloedbroeders. Op de een of andere manier hebben Ieren en Nederlanders een soort van chemische reactie met elkaar.” Waarop Gerrit en Jeannette besloten om The TruTones naar Nederland te halen. “Het is nu alweer het derde jaar dat ze naar Nederland komen. Deze mannen hebben in Ierland allen een vaste baan. Zodoende zijn het vaak bliksembezoekjes van enkele dagen, waarbij ze in recordtijd meerdere optredens afwerken. Maar daarom niet minder leuk.” The TruTones komen zodoende voor hun ‘Dutch Tour’ volgende week andermaal naar Oost-Nederland. Donderdag 26 april, Koningsnacht, treden ze op bij Zaal Veenlust in Ber-

Het repertoire van The TruTones is uiterst gevarieerd. “Al ligt toch wel de nadruk op het stevigere werk”, zegt bassist Paul Travers. “Bij ons komen eigenlijk alle klassieke hits van de groten uit de internationale hitscène wel voorbij. The Eagles, uiteraard de Ierse trots Thin Lizzy, Led Zeppelin, maar ook het Nederlandse Golden Earring.” Omdat Gerrit en Jeannette Veltink dus regelmatig met een groep Nederlanders naar Ierland trekken, doet zich de situatie voor dat een groep Nederlanders The TruTones al eens in hun eigen Bundoran aan het werk heeft gezien. Waardoor de Ieren een vaste groep Nederlandse fans hebben opgebouwd. “Het is altijd leuk als je in je eigen Ierland speelt en er staan dan ineens enthousiaste Nederlanders voor je neus”, aldus Marc Travers. “Maar het is juist nog leuker als we dan naar Nederland gaan voor een weerzien met deze mensen. Dat voelt als een reünie. En dat zorgt ervoor dat we Nederland intussen als ons tweede vaderland zien.”

den beschikbaar gesteld aan stichting Bowie. Tijdens de bijeenkomst zal een vrijwilligster van de stichting ook komen vertellen over het werk van Bowie. De samenkomst is bedoeld voor jong en oud. Iedereen is van harte welkom. De muzikale begeleiding is in handen van Spirit van de St. Jan de Doper uit Wierden. Voorgangster is pastor Wichers Schreur, eveneens van de katholieke kerk. De viering begint om 15.00 uur en de toegang is vrij. Wel is er een collecte ter bestrijding van de onkosten en ten bate van de stichting Bowie. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie en een heerlijke plak krentenwegge. Voor de kinderen is er ranja.

Koningsdag Vriezenveen VRIEZENVEEN - Vriezenveen staat dit jaar op Koningsdag weer bol van de activiteiten. Een vrijmarkt, live muziek, voetbaltoernooi, sportclinics, springkussens en een groot gezellig terras op het Tilanusplein zijn de ingrediënten voor een bijzondere dag. De vrijmarkt wordt gehouden ’s ochtends vanaf 8.00 uur op de dorpsstraat vanaf Het Wapen van Vriezenveen tot aan het Tilanusplein en op de grote parkeerplaats voor de Kraaij. Er zijn geen kosten aan verbonden, reserveren is niet nodig, maar wil je een goede plek dan is het wel verstandig om op tijd je plek te claimen. Om 10.00 uur wordt de vlag gehesen door de scouting en wordt er door de burgemeester een toespraak gehouden op het bordes van museum Oud-Vriezenveen. Aansluitend geeft het B-orkest van de Vriezenveense Harmonie een groot concert. Voor de kinderen wordt er vanaf 11.00 uur een voetbaltoernooi georganiseerd, opgave voor jongens en meisjes kan via de facebookpagina van MDZK. Kinderen kunnen meedoen aan sportclinics van de Peatminers en touwtrekvereni

ging T.T.V. ook staan er rondom het terras diverse springkussens en stormbanen opgesteld. Vanaf 11.00 uur is DJ team De Bouwvukkers op een geheel eigenwijze aan de slag om er een gezellige boel van te maken. Lekkere muziek van Nederlandstalig tot Top 2000, afgewisseld met grappige spelletjes en enkele bijzondere optredens van Orlando Uitenwerf, ook wel bekend als de ‘Zwarte Jannes’. De Vriezenveense Brandweer laat vanaf 12.00 uur met diverse spectaculaire demo’s en leuke spelletjes zien waartoe ze in staat zijn. In samenwerking met de scouting wordt er door de brandweer een tokkelbaan over het Tilanusplein gespannen waar kinderen kosteloos vanaf kunnen roetsjen. ’s Avonds om 20.30 uur wordt er een lampionoptocht gehouden, het vertrekpunt is bij het gemeentehuis.


DONDERDAG VRIJDAG

27 APRIL

GEOPEND VAN 09.30 TOT 13.00 UUR

s buiten j je p o o k e d n e tt e z ij ... en w

K o r t in g t o t

90%

圀攀攀爀猀攀氀漀猀攀䴀愀爀欀琀⸀渀氀 簀  㔀㐀㄀ⴀ㘀㘀㄀㘀㐀  簀 䈀漀爀渀猀攀猀琀爀愀愀琀 ㄀㐀 簀 㜀㔀㤀㔀 䰀䜀 圀攀攀爀猀攀氀漀

DONDERDAG VRIJDAG

27 APRIL

MaandmenuMenu december 2017 Weekblad januari Weekbladmenu april

D gesneden Twentse galia en Run undercarpaccio met pesto, R cantaloupe meloen en een zongedroogde tomaten,

..een winkel vol lekkers

MaakRijpkans op een gave tractor, ‘‘Puur’’ belegen 500 4.75 vulgram een kanskaart€ in in de winkel! Speciale aanbieding Koningsdag: ‘‘Zuivellight’’ Pikant minder vet minder zout nuvan 500 gram € 6.75 Willem Oranje kaas heerlijk oude kaas nu 500 gr. € 8,‘‘Bloemenfontein’’ BoerenkaasJ.C.met kruiden Burgemeester van den Bergplein 14 Wierden 0546-769104 | info@kaasensmaak.nl

€ 3.50

nu 250 gramGEOPEND 09.00 - 13.00 uur | www.kaasensmaak.nl KONINGSDAG

Le Primeur Bornebroek

Lohuisstraat 1, Bornerbroek Tel. 074-3841114 Lohuisstraat 1, Bornerbroek www.bistroleprimeur.nl Tel. 074 - 3841114 m.hoitink@hotmail.com

www.bistroleprimeur.nl m.hoitink@hotmail.com

Het Lunchen? wildseizoen

Wij zijn ook geopend is gestart! voor de lunch vanaf 12.00 uur, De kerstmenu’s zijn bekend… met pakeergelegenheid zie www.bistroleprimeur.nl naast de deur.

Lekker uiteten in Bornerbroek

undercarpaccio met pesto, zongedroogde tomaten, pijnboompitjes, kruidendressing pijnboompitjes en een salsa verde kaas en een salsa verde

*** *** *** uo van varkensoester en egrilde runderêntrecote met runderentrecote metmet een jus ollandse biefstuk vanbospaddestoelen eenPrimeur kruiden jus ‘ Le Primeur’ een kruidenjus

D G H *** ***

*** uisgemaakte créme brûllé uisgemaakte cheese cake van ebakken banaan met vanillie passiefruit met vanillie ijs een ijs, met vanille ijs, karamelsaus enen slagroom chocoladesaus en slagroom saus van rood fruit

H H G

Dit menu Dit kost€€€28,50 28,50p.p. menu kost kost 28,50 p.p. incl. 2 drankjes drankjes per persoon incl. 2 drankjes


oetENTER

NIEUWS

Zware bevalling op Twistveen Parkeerplaats voor even strand Vrijwilligersspeld voor Annie van tegen Voorwaarts V: 1-3van winst tijdens beachvolleybaltoernooi den Berg voor vele jaren inzet ENTER/WESTERHAAR | Doelpunten van een ongekende schoonheid gaven zaterdag 21 april kleur– aan het duel tussen Voorwaarts V. uit Westerhaar-Vriezenveensewijk en het ENTER Voorafgaand aan het DataVisual Beachtoernooi organiseerbezoekende Enter Vooruit. Maar schoonheid heeft ook immer een rafelrand. Het voetde op volleybalvereniging uit Enter samen de Welle op ballende deel dat beide ploegen opHolyoke de mat legden, was van een paarmet niveautjes lager en verdiende zeker geen Toch wandelde Enter Vooruit na afloop zonder kleervrijdagmiddag 30lauwerkrans. juni het basisscholentoernooi voor de groepen zes, scheuren uit acht. de Arena: 1-3. zeven en Dat er tussendoor een fikse regenbuit viel, mocht de

volleybalpret niet drukken bij al deze talentjes in de dop. Met veel enDe geschiedenis vanwerd het herenhuis Berghorst in Enter (slot) thousiasme en inzet er gestreden om uiteindelijk in de finale te komen. Voor de winnaars lagen er professionele beachvolleyballen In 1722 overleed Mama Van een Staverden tot de Berghorst op 81-jaklaar en voor alle deelnemers drinkbidon. rige leeftijd op de Berghorst. Nu moest de boedel verdeeld worden onder haar twee dochters. Zoals we zagen was de oudste dochter getrouwd in Duitsland met Baron Cramer von Clausbruch en woonde in Goslar in het Harzgebergte. De jongste dochter was getrouwd met Baron van Raet en gaan inwonen bij haar moeder op de Berghorst. Na dit huwelijk was er voor de financiering van de verbouwing en reparatie van het herenhuis nogal wat grond verkocht. Dit was de dochter in Duitsland ook niet ontgaan. Tevens had haar moeder samen met haar broer Lucas Voet jarenlang het beheer gehad over de goederen van de Havezathe Beugelscamp in Denekamp. De oudste dochter dacht dat de huishouding van haar moeder, samen met het gezin van haar zuster, daar ook van geprofiteerd had. Kortom ze dacht dat ze nogal wat geld in te halen had. Het kwam tot een rechtszaak die tot in 1737 zou duren voor er door ENTER | Ze werd er zichtbaar emotioneel van, maar genoot zeker van het gebaar. Annie schikking een eind aan zou komen. rechtszaak met haar vaneen den Berg-Freriksen heeft vrijdagmiddag 9 maartBij uit de handen van burgemeester Henk zuster kwam in 1722 van nogde een andereWierden rechtszaak overgekregen. de erfenis van Robben de vrijwilligersspeld gemeente opgespeld De burgervader naar het Beugelscamp. Reggedal te Enter, ombeheren deze actieve op een voetstuk detoog Havezathe Het vanvrijwilliger een herenhuis en een te plaatsen tijdens NLdoet. Havezathe was veel werk. Pachten innen, onderhoud, pachters aan Peter Pluimers. Fotograaf: Henk Pluimers. hun verplichtingen houden en de belangen vertegenwoordigen op De kwieke senior, 83 jaar oud, kreeg de speld in de huiskamer is. In de afgelopen periode de markevergaderingen et cetera. vanwege haar als mantelheeft ze steeds ook de zorg twee broers op zich Het veld op hetjarenlange sportpark inzet Twistveen nodigstelling beterover te draaien. Langzaam De rechtszaken geld. het De waarvan schoonzuster uit Duitser een bezoekers onlangs isteoverzorger vrijwilliger in kosten Hetuit Reggedal in En-vol genomen, de nouen ook niet bepaald tothanden poëtische begon kwartje richting valleden. Ook in de kwam Antoniushof, waar zehaar zelf ter. land Zo heeft ze haar eigen man met len. Enter Vooruit steeds meer uit voetbaldaden. Hetlangdurig leek op een akker waarop neemt uiteindelijk genoegen drie duizend gulden en doet woonachtig is haar niets te veel. Bij meeen verzorgd. Na het overlijden van man is pijp In en1737 toenis, Marco terook Weelaan vanaf zojuist aspergestekers hun voorjaarswerkdaarmee afstand van alhaar haar rechten. kwam deeen anaantal bewoners doet zij op zaterdag de dat haze, in april 2010, op 75-jarige leeftijd als vrijtertje of dertig een geweerschot losliet, zaamheden beëindigd hadden. Ondanks rechtszaak een Van blijft in anderen het om bezit van Bergren en haalt ze De de medicijnen alles invoor zich had een doelman kansloos williger gaan werken deeinde. Reggevaart inRaet het mogelijk broze binnen zelfvertrouwen bij de De dere uitslagen: horst en dekomt havezathe Beugelscamp. Maar er rusten zware schulden van de Kortom, ze1-2 heeft eenteller. hart te laten, stond er plotsklaps op de Het Reggedal. Ze ereen sinds die tijd iedere thuisploeg (vorige week forse zeperd bij Ook deapotheek. 21e editie van het Beachvolleybal1. Beach girls van goud en niets is haar te veel; zelijsten. doet, Dat leek in die fase iets té straffe voor week op maandag en vrijdag om te koken en D.O.S. Kampen), tegenover de winst van het op de goederen. In 1743 werd er een testament opgemaakt, waarin toernooi was er weer één om wat inkost te 2. Volley Power doet ze vol overgave. “De gemeenschap 'oranje', maar de mannen van Beverdam wisbewoners teEnterse helpen met het eten. zwart-witte gezelschap, voorgaand het echtpaar De Raet haar bezittingen onder dezand, kinderen Met verdeelde meer dan 250 kuub achtmag vel3. Beachvolleys trots op mensen Annie zijn, zij is écht een ten voorlopig nogals niet van capituleren. Maar ook allerlei kleine Den voorkomende werkweekeinde bij koploper Ham, deden de na hun overlijden. den, 72 teams en 196 wedstrijden werd voorbeeld voor Roelofs onze samenleving”, de Aanvaller Wout ging er in 'dealdus zestien' manschappen vanzevoormalig Enter Voorzaamheden draait de hand niet voor om erBaron namelijk wederom een nieuwAansluirecord Groep 7:ze In 1745 dehet echtgenote van Raet. Zij wordt beburgemeester in Westerhaar-Vriezenveensezijn korte speech. bij liggen, heel en vindt hetoverlijdt prachtig om het de bewoners uit-coach Dick Beverdam in eerste bedrijfvan gevestigd. over demaar velden werd 1. De Smikkelberen graven inonder de kerk Bentlage (bij tend Rheine) waar haar oudste zoon kreeg zeVerdeeld de een vrijwilligersspeld opgeprikt, wijk brulde om 'pingel', referee naar hun zin te maken. Devan verpleging ervaart helemaal niks voor de bezoekers uit vrijdagavond gestart met teams uit Enter 2. Minimutsen een bijbehorende oorkonde en uitlaten handen Huis in ’t Veld uit Elburg zagvast dáár geen heil dit alsVeel een wereldschokkends verlichting, omdatwas. zij zich daar- van Enter. was erBaron echter Canonicus regularis Raet had in 1748 en met binding tot Enter. In drie klassen 3. Luckynoobs van de medewerkers van Het Reggedal nog in. Aan de overzijde ging er even later niet te beleven in het woongebied van de door meer kunnen richten op bewoners die leggen dat hij zou gaan wonen waar het hem beliefde met voldoendehet een bos bloemen. kruis over met een prachtig doelpunt. Henri oranjehemden. Aan nodig Enterse zijde konden de speciale verzorging hebben als Annie (de mooie recreatieklasse, wedstrijdklasse en 4. De Lachebekkies meubels en geld et de cetera. Zijn jaren bracht hij door op de Knol pegelde met werd duizelingwekkende vaart violisten op de eerste rij van orkestbak delaatste bedrijvenklasse) er onder het genot Beugelscamp Denekamp. 27 november 1753 overleed daar een het binnen, juiste snaar vinden en ook bij Op Voorvanvrije eenschop hapje en strafschopgebied een drankjehij sportief geGroep 8: maar nietin waar absolute uitblinker Wim Oosthoek waarts was het geen halleluja-voetbal tussen en werd bijgezet in het graf van zijn vrouw in de kerk van Bentlage. streden om iedere bal. Het weer was,met on1. Beast Bobbieren z’n hoofd het grond ronde projectiel, kiezelhard en de krijtlijnen. Slechts enkele veerde de De Berghorst werd malen nog wel verhuurd metdede die er bij hoordanks matige voorspellingen, in één 2. Ananaslollies volkomen onhoudbaar voor doelwachter Digoegemeente op van haar zetel. Dat was bij de, maar verval was in gang gezet. Als huurders werden in bewoord: geweldig! Dedetemperaturen waren 3. Talenter 2 het nand Stuifzandt, naar kruising van paal en twee doelpunten die in de eerste drie kwarlastingregisters genoemd ‘Hendrik op de Berghorst’ en ‘Jan op de nog niet zomers te noemen, maar het was 4. Talenter 1 dwarslat Daar kon Voorwaarts geen YPELO | Filmmaker,waren. ecoloog wetenschapper Rubenstuurde. Smit zorgde er zaterdagmiddag tier te bewonderen Deen Enterse aanheerlijk om sportief te gaanvon genieten van 5. De Zandhappers Berghorst’. De latere eigenaresse De Freule Gerhardina antwoord meer op formuleren en deRaet Enterse voor dat de ruim vijftig bezoekers van 't Akkerhus in Ypelo konden genieten van de Nehang kon juichen toen marathonman Peter was in debeeldmateriaal knip.op Dat 30 Michel Lensen in de derlandse natuur. In een smakelijke lezing metwinst veelwoonde prachtig presenteerde Pluimers bij een scrimmage doelvon Bögelscamp die z’n in neus Stad M�nster liet juni 1818 nog rodewerd karton kreeg voorgeSmit hetgoed neusje van de zalm van floraslotfase en fauna. Nahet afloop onder leiding treffend aan hetDe venster stakop engebied de 'volgers het Berghorst veilen door notaris Warnaars ten huize vanvan houden, was jammer voor de pittige, maar natuurliefhebber Martin Mulder Almelo Smit nog een wandeling naar natuurvan oranje' mochten met recht deuit handen open Ruben de kletsen kastelein Jannes Geerdink te Enter. Dit match. café was in de wel faire Entergevestigd Vooruit schreef daaren waterbuffer Dakhorst elkaar toen Jordy gemaakt. Harms de knikker boerderij,uithaal die totvan kort oor-de volgende bladzijde in een tot nu toe metoude een formidabele z’n voor linker demee fraai boek. Björn Hodes vond ploeg, toen Veellog Nederlanders brachten zo'n vijf jaar gepantoffel, stijf in winkelhaak schroeide: het nieuwe Wereldwad.nl voorz’n het onderwijs naast dede Coöperatie stond. de uitslagen van defilmoverige velden binnen1-1. gratis beschikbaar: en lesmateriaal om leden bezoek aan de bioscoop om zich perceDeeen veiling vond plaats in vijftien rolden, zowaar de terug op hetophoogste schakort en bondig aandacht verschillende onder te dompelen in de wereld van de Oostlen. Het herenhuis moest onmiddellijk votje in de tweede klasse H. En dát na ietwat Op de bank verpinkte van de onderwerpen te vestigen.” vaardersplassen. Met het 'de aangezicht Nieuwe Wildernis' worden. Andere percelen felle 'oordeelkundige' Enterse geluiden aan Enterse kapitein Björn Hodes geen tel, maar wistafgebroken Ruben als regisseur en lead-cameraman zijndanbelangrijk, omdat erkwartiergedeeltelijke het begin van deze voetbaljaargang. Maar de tot keuzeheer tijdens het Bioscoophit WAD toesleutelde grootste Nederlandse natuurbijna grote wordt staatslieden – laat hem dat Op ditalle moment de laatste hand gelegd filmschafttijd ooit te maken. Zijn werk werd tje wel aanop de veldbezetting van waarrechten rusten diegewaarbij z’n de latere tot zijn – werden en worden zó beooraantroost een nieuwe bioscoophit 'WAD', die dit deerd met Rembrandtprijs en het Gouden troepen. EnDe zowaar, het koffiemolentje begon markedeling deeld HetOok kan deze verkeren. najaaren in bekritiseerd. première gaat. film doet Kalf.Enterse zijde in deel twee van de vooraan van belang zijn. de kijker verwonderen en laat zien hoe onDe onderwijsmateriaal nazaten van Baron van Raet hebben gelooflijk bijzonder maar ook kwetsbaar het Gratis unieke waddengebied op wereldschaal is. Methet het geschopt filmen van de vossen, ganzen, ijs- Ministot afgevaardigde Ruben kan zich kwaad maken hoe roekeloos vogels, herten en de grootste kudde wilde ter in de Bataafsche Republiek en waren er soms met natuur wordt omgegaan, ook lopaarden van Europa heeft Ruben er voor verwant aan de President van de Deelkaal in gemeenten. “Insecticiden zijn écht fugezorgd dat de Nederlandse natuur op de staat Noord Westphalen. Maar datnu in eerste instantie voor de insecten, nest, kaart is gezet. “MenRhijn wist eigenlijk niet dat er valt buiten het van ditDankverhaal. maar inmiddels loopt ook amfibiezulke mooie natuur in bereik Nederland was. Het wapen vanhet deaantal stad Riet-

het mooie dat de ondernemers beachvolleybalsport te 1e plaats: Rivoboys Donateursavond Oudheidkamer Enterse zoeken goede Midwinterhoornbouwen bieden heeft. 2e plaats:aankomende De Mutsen 3eAltena plaats:Haring Op veld 3 Enter: lezing Johan metParty doelen vooravond opbrengst Omstreeks tienook uur in deop werden de zomer Nederlandse Lijst finales gespeeld met de volgende uitsla- Dames Lagere Klasse beeldmateriaal ENTER tweede editieOldies in 2017, hebben Chiel gen: | Na het succes van de primeur in 2016 en Golden Immaterieel Erfgoed1edeplaats:

Bolscher van Bolscher, Meer dan Vlees, Paul Roetgering Mode en SchoeBedrijvenklasse 2e plaats:van De Roetgerink Harry's ENTER DeRVC Stichting Oudheidkamer Enter van die van 1946Chicks tot en oet met 1962 in Nederlands nen en –Pamela Averdijk en Bart Scholman Brasserie R-1854 wederom het initiatief 1e plaats: 3e plaats: Enter houdt op maandag 5 maart haar jaarlijkse Indië en Nederlands Nieuw-Guinea dienden. ENTER | De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe heeft zich deze winter, in samenopgepakt voor de derde Enterse Haring Party voor ondernemend Enter. 2e plaats: Erma Sport donateursavond. Naast hetvan afscheid van Midwinterhoornblazers, beDe donateursavondingezet begint om het 20.00 uur en werking met de Federatie Gelderse ambacht 3e plaats: Cembrit Panel Dames Promotieklasse elk Enters bedrijf zich alsImmatedeelnestuursleden en25 medewerkers er volop wordt gehouden deaanmelden grote zaal van café De Op juni van ditis jaar vindtaande van maandag midwinterhoornbouwer toegevoegd te krijgen aan de lijstin van Nederlands 1e plaats: LAC dacht voor de Enterse historie. Zo op worden erertoe Kröl aan de Dorpsstraat Enter. derde Enterse Haring Party plaats het terrieel Erfgoed. Deze inspanningen hebben geleid dat in de looptevan de zomer van mer”, aldus Chiel Bolscher. Wedstrijdklasse 2e plaats: historische beelden vertoond van oud-Enter ras van Brasserie onder het genotgevoerd kunnenDo-it 2018, dus dit jaar, R-1854, afrondende gesprekken worden met KIEN (het Kennis1egeeft plaats: 7000 ToerenToeters 3eavond plaats: Biem! en Johan Altena eeneen smakelijke lezing,Hiermee ook toegankelijk voor niet-donavan de nieuwe haring en lekker glaasje. centrum Immaterieel Erfgoed Nederland). magis ook het ambacht midwinterDe volledige opbrengst van van de veiling gaat 2e plaats: Voortvrouwtjes mét beeldmateriaal, over de Enterse jongens teursvan (entree 2,50wisselend euro). Onder de deelnemende bedrijven wordt hetnoemen hoornbouwer zich dan officieel onderdeel 'de Voorraad Immaterieel erfgoed naar een jaarlijks maatschappelijk nieuwe haringvaatje in Nederland'. doel in Enter. In 2016 3e plaats: De Luttegeveild. & Co Heren Lagere Klassewas dit de gefuseerde nieuwe Muziekvereniging Enter en afgelopen 1e plaats: Glad van de Wieze “We hopen dat er, neteen alslokaal afgelopen edities, Daarmee wordt weer ambacht aan Belangrijk is het dat er voor het ambachtRain jaar is er gekozen voor Sportvereniging weer Enterse ondernemers zijn die de de lijstveel toegevoegd. Naast de klompenmaker, samenwerking KIEN een 'erfgoedzorgduga. Gezien demet grootte van de opbrengst afmaatschappelijke doelen van dit jaar zullen de perkamentmaker en de midwinterhoornplan' is opgesteld. Daardoor wordt er energelopen jaren is besloten om dit jaar meerdeondersteunen, zodathet we predicaat samen deImmaterizo hechblazer, die al eerder zijds gewerkt aan in stand houden van re goede doelen te het ondersteunen. Er kunnen te in dekan Enterse samenleving eelbetrokkenheid Erfgoed verkregen, nu ook de midwin- (Enterse) het ambacht voor de huidige generatie en goede doelen aangedragen workunnen waarborgen”, Paul Roetgering. terhoornbouwer ervanaldus verzekerd zijn, dat we den. anderzijds dat het ambacht volgens Stuur een suggestie voor 1 juni vooropin door zuinig zijn op dit ambacht en dat er naar de gezet plan naar wordtreclame@roetgerink.nl. overgedragen aan- en Het bete mailen De Entersezorgvuldig Haring Party verbindt op informetoekomst mee zal worden omgehouden blijftisvoor de volgende generatie. evenement toegankelijk voor 150 persole wijze–de en regionale ondernemers, gaan. ENTER Delokale manege van de Stichting Paardensport Gehandicapten ’t Leijerweerd aan de nen. De kosten voor deelname zijn vijftig euro het nieuwe haringvaatje wordt geveild, waar- 2 maart Wierdenseweg 31 in Enter staat op vrijdag en zaterdag 3 maart in het teken van per persoon. Bedrijven die willen deelnemen, bij opbrengst naar jaarlijks de de wedstrijdsport. Deeen deuren vanwisselend de manege zijn gedurende de geheleper dag geopend. kunnen hun reservering mail doorsturen Enters maatschappelijk doel gaat. “We gaan naar bovenstaand mailadres, onder vermelde deelnemers vorigde jaar en wederom Al geruime tijd van oefenen deelnemers en zij hun proeven die dooreigen een vakkundige jury ding van bedrijfsnaam, naam en naam alle van deen/of Werkgeverskring hun ondernemingen paarden de dressuurspringproeop tal punten worden beoordeeld. van devan introducée(s). Bedrijven mogen zoEnter een uitnodiging sturen, kan ven. Juist dit jaar is het eendaarnaast uitzonderlijke Uiteraard wordt er ook als gedacht aan de vele veel kaarten reserveren ze willen. wedstrijd, omdat de deelname groter is dan bezoekers die worden verwacht. In de foyer ooit. Vrijwel alle ruiters een amazones van ’t van de manege kan het hele gezin tussen de Leijerweerd nemen deel en zullen deze dag activiteiten door, naar hartenlust genieten de degens kruisen. van de hapjes en drankjes en sportief verHet wordt dan ook een ontzettend spannend maak. Een jaarlijks terugkerend spektakel is en sportief concours. De combinaties zullen natuurlijk de Geert loterij Nijenhuis en met dank de vele ENTER | In de ontspanningsruimte van het Reggedal geeft op aan donderdag elkaar zowel dressuur- alsook in de springis de prijzenpot voller ooit 26 april een in gitaarconcert. Hij vertolkt diversesponsoren Nederlandse liedjes op gitaar. Hetdan belooft proeven duimbreed Keurig metdeze de meest uiteenlopende prachtige prijeen bontegeen verzameling vantoegeven. evergreens te worden middag. Iedereen is van harte welgekleed met gepoetste paarden zen. De opbrengsten van dezeofdag kom. Deen zaal is glanzend open vanaf 14.00 uur en de kosten bedragen inclusief koffie theezullen 3,50 zullen zij in de piste verschijnen en aangegeheel ten gunste komen aan de Stichting 't euro. moedigd door familie en begeleiders rijden Leijerweerd.

Ruiterweekend manege ’t Leijerweerd: wedstrijden dressuur en springproeven

Evergreens in het Reggedal

'De Jonge Honden' op de Talenter: Recreatieklasse 2e plaats: 7000 ToerenToeters 1e plaats: Maatman666 3e plaats: Nog niet bekend Er ligt een krokodil onder mijn bed 2e plaats: De Wollies

THE WILD EAST

3e plaats: Alles of niets 1

Heren Promotieklasse 1e een plaats: Coque Baquers over angsten ENTER – Theatergroep 'De Jonge Honden' brengt intieme voorstelling Op zaterdag werd er vanaf half tien 's och2e plaats: Holyoke Kearls voor het slapen gaan ten tonele. De voorstelling sluit nauw aan op de belevingswereld van tends gestreden diverse prestatiekinderen vanaf vier door jaar. De verhaallijn is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ingrid teams uitSchubert. de gehele regio. Ondanks enkele en Dieter Het vervaardigen een midwinterhoorn. De foto is organisatie genomen opkijkt 5 november De terug op1957. wederom een zomerse buitjesvan konden alle wedstrijden Lotje ontdekt dat er eenvinden. krokodilVan in de haar temt hem meteditie een hoepel? het zien geslaagde van het Na beachvolleyeen normale doorgang al- Ofzeer slaapkamer onder haar Ze van deze voorstelling hopen dat er een baltoernooi en zal zou ookjevolgend jaar weer lerjongstenzit. in En de wel jeugdklasse tot bed! de oudmerkt al snel dat hij niets kwaads van plan krokodil onder je bed ligt! ste senioren; op alle velden was er een ge- zorg dragen voor de 22e editie, die wordt is. Samen met Karel de krokodil vermaakt ze De theatershow is te zien op woensdag 28 gehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 weldig volleybalspel te zien. zich op een eenvoudige en kinderlijke wijze, februari vanaf 14.00 uur op de Talenter aan juni 2018. Dus hou alvastDe een plekje vrij wat het nou juist zo bijzonder maakt. Wie de Margrietlaan in Enter. toegang be-in de agenda! De uitslagen van zaterdag: gaat eren bijvoorbeeld krokodil bad? draagt 3,50 euro. camera ontdekte. De aanasme gigantischemet broneen aan kennis in wist hij die de verborgen Jeugdklasse de aanwezigen mee te nemen in de natuur wezigen genoten met volle teugen van deze

Regisseur en ecoloog Ruben Smit laat natuurliefhebbers genieten

Keyboardclub 'De Opmaatjes' brengen oude Hollandse liedjes

hard achteruit. tien tijdwaar is het aantal zij de Nieuwe Wildernis'De is de aandacht voor ENTER | Keyboardclub Opmaatjes' laat op en woensdag 2 mei inDuitsland Het jaar Reggedal deBatijden berg inIn paddendoor bijvoorbeeld enormengeslonken. Zo de landschappen en natuur inopgericht van weleer weerklinken. De versterkt, club is in ook 1992 moeder Fenny dochter JanJohan Altena ron van Raet commandant heb ik te er spelen vorig jaar nog maar te tweehonderd het de onderwijs”, duidt de filmmaker. “De jeugdkeyboard nie Jong Eggengoor. Het doel is samen en optredens verzorgen van het de legertje enDat hetwaren kasovergezet tijdens paartijd. er heeftmensen de toekomst kan niet vaak voor met en eenikbeperking en genoeg ouderen. Het repertoire bestaat uit nummers van onteel was. tien jaar terugzoals nog duizenden.” benadrukken dat en natuureducatie hetook ba- oude der meer Jannes Frans Bauer, in maar bekenden 'Tulpen uit Amsterdam', sis- en onderwijs erg belangrijk is. de waterkant' en 'Rode rozen op witte zijde'. 'Aan devoortgezet Amsterdamse grachten', 'Daar bij Het14.00 was echter negativiteit RuDaarom hebben we ook 'de Nieuwe Wildernis Iedereen is van harte welkom. De zaal is open om uur enniet hetalleen concert vangt omwat 14.30 www.enterserfgoed.nl www.facebook.com/enterserfgoed in de klas' en as weinclusief speak is ookkopje uur aan. Deontwikkelt kosten bedragen een koffie of thee 3,50 euro.Met zijn enthousiben predikte, integendeel.

die Nederland rijk is. Van bijna unieke broedlocaties van de bergeend tot een slimme vos

boeiende lezing die door de bibliotheek van Wierden was georganiseerd.

ENTER – De bekende zangeressen Annemiek Imhof-Lubbers, Heleen Lubbers en Jolinde Berns geven op zaterdag 3 maart in de Hervormde Kerk van Enter een concert. Annemiek heeft rond het thema van Pasen prachtige liederen uitgezocht. De drie zangeressen

worde begeleidende door Corien Baan (piano), Sietze Postma (basgitaar), Gerben Postma (slagwerk) en Tim Nijenhuis (gitaar). Er wordt afwisselend solo maar ook gezamenlijk gezongen. Aanvangstijd is 19.00 uur. De toegang bedraagt vijf euro.

Muzikale zangavond: van Passie naar Pasen

THE WILD EAST Kids Run

10 KM RUN

5 KM ORANGE RUN

Hét hardloopfestival van Nederland


2 WEKEN

LEVERTIJD

t h c a n e d e o g n e e u t s n e W 90 DAGEN NIET GOED GELD TERUG!

ACTIE BOXSPRING

GEOPEND VAN

- Hoofdbord - 2x 10cm minipocket geveerde elektro onderbakken - 2x 7-zone pocket geveerde matrassen - 1x luxe minipocket HR koudschuim splittopper - Draadloze bediening - 5 jaar volledige garantie Bijpassende topper voor

ACTIE

299,-

Prijs is exclusief topper

180 x 200 cm

Na te bestellen in de maten 140, 160 of 180 x 200 keuze uit 500 kleuren 2639,-

SHOWMODEL JOHN - Hoofdbord - 2x 20cm pocket geveerde onderbakken - 2x 7-zone pocket geveerde matrassen - 1x HR koudschuim topper - Potenset - 5 jaar volledige garantie

180ACTIE x 200 cm

299,1565,-

Na te bestellen in de maten 140, 160 of 180 x 200 keuze uit 500 kleuren

Prijs is exclusief topper

POCKET HR MATRAS

140, 160 of 180 x 200

BONELL MATRAS

70, 80 of 90 x 200

189,-

HR KOUDSCHUIM TOPPER - Luxe 6 cm topper - HR35 koudschuim - 3 jaar volledige garantie

140, 160 of 180 x 200 cm

BOXSPRINGS, MATRASSEN, TOPPERS EN BEDTEXTIEL 279,-

379,50% KORTING

70, 80 of 90 x 200 cm

139,-

NASA TOPPER - Luxe 6 cm topper - 100% natuur latex - 3 jaar volledige garantie

249,-

199,70, 80 of 90 x 200

OP=OP

140, 160 of 180 x 200 cm

140, 160 of 180 x 200

50% KORTING

2639,-

TOT 70% KORTING

Matras dikte 22cm 5-slags bonell veer 2 zijden 3cm HR35

- Matras dikte 22cm - 7-zone 300 pocketveren per m2 - 2 zijden 3cm HR35 - 5 jaar volledige garantie

10:00 - 18:00

MAGAZIJN OPRUIMING

150,-

180418-1

KONINGSDAG

SHOWMODEL DEMI

- Hoofdbord - 2x stevige onderbakken - 2x pocket geveerde matrassen - Potenset - 140, 160 of 180 x 200 - 3 jaar volledige garantie

Druk- en zetfouten voorbehouden.

LENGTEMATEN 210 & 220 CM!

50% KORTING

129,-

GRATIS BEZORGING & MONTAGE IN DE REGIO LANGENHORSTERWEG 16

7495 RD AMBT DELDEN

074 - 35 792 52

INFO@BOXSPRINGSLAAPCOMFORT.NL BOXSPRINGSLAAPCOMFORT.NL FACEBOOK.COM/BOXSPRINGSLAAPCOMFORT

GRATIS RETOUR VAN HET OUDE GOED Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag:

12:00-18:00 10:00-18:00 10:00-18:00 10:00-20:00

Vrijdag: Zaterdag: Zondag:

10:00-20:00 10:00-17:00 12:00-17:00

IEDERE ZONDAG GEOPEND!


oetENTER

NIEUWS

Veertigste internationale veteranenrit het mooie dat de beachvolleybalsport te 1ein plaats: Rivoboys voor Donateursavond Oudheidkamer Herdershond Aika race Parkeerplaats voor even strand Midwinterhoornbouwen bieden heeft. 2e plaats:aankomende De Mutsen Vrijwilligersspeld voor Annie van 3e plaats: Op veld 3 en 31e klassiekerrit Enterse Motor Club mooiste Enter: lezing Johan Altena met hond van Nederland Omstreeks tien uur in de avond werden de

tijdens den Bergbeachvolleybaltoernooi voor vele jaren van inzet

ENTER | Ruim veertig jaar geleden besloten een paar leden van de Enterse Motor Club (EMC) om–meer activiteiten teaan gaanhet organiseren. Deze activiteiten bestonden onder andeENTER Voorafgaand DataVisual Beachtoernooi organiseerre uit een autocross, grasbaanrace en een veteranenrit. Dit jaar, op aanstaande zondag 29 de op volleybalvereniging Holyoke uit Enter samen de Welle op april, wordt de veertigste internationale veteranenrit verreden vanuitmet Enter. Voor het organiseren van dezehet rit werd eind moet zijn om deelvoor te kunnen aan deze vrijdagmiddag 30 juni basisscholentoernooi de nemen groepen zes, jaren zeventig contact gezocht met de heren een rit. fikse regenbuit viel, mocht de zeven en acht. Dat er tussendoor Palm en Hilverink uit Goor, toentertijd de spevolleybalpret niet van drukken bij al deze talentjes in de dop. Met veel enKlassiekers cialisten op het gebied veteranenmotoDe geschiedenis van het herenhuis Berghorst in motoren Enter (slot) thousiasme enhulp inzet werd er gestreden om uiteindelijk in 25 dejaar finale te Klassiekers zijn van en ouren. Mede door de en medewerking van Deze gaan zondag een toertocht rijden de beide heren werd 16 juni 1979lagen de eer- erder. komen. Voor deopwinnaars professionele beachvolleyballen en die is open iedereen met klassieste In veteranenrit verreden Mama onder leiding van 1722 overleed Van een Staverden tot devoor Berghorst opeen 81-jaklaar en voor deelnemers ker. Deze toertocht voert langs de mooiste Andre Ezendam. Inalle de latere jaren is daar de drinkbidon. rige leeftijd op de Berghorst. Nu moest de boedel verdeeld worden plekjes van Twente. De tocht bestaat uit een klassiekerrit bij gekomen. onder haar twee dochters. Zoals we zagen de oudste ochtend- enwas middagrit, met eendochter pauze bij ’t getrouwd in Duitsland met Baron Cramer Clausbruch en woon-4 te Kluphoesvon van de EMC aan de Krompatte Veteranen Enter. De tocht is geheel bewegwijzerd. Op de zondag 29 april in wordt veertigste Inter- De in Goslar hetdeHarzgebergte. jongste dochter was getrouwdOok kan onder leiding van een op voorrijder worden nationale Veteranende 31e met Baron vanen Raet en Klassiekergaan inwonen bij haar moeder de Bergdeelgenomen. Inschrijven kan (bij voorkeur) rit verreden. Deelnemer Verschut uit Dieren Najaar dit nog huwelijk voor van de verbouwing viafinanciering de website (www.entersemotorclub.nl), rijdthorst. na veertig steeds was mee. er Toen op de en reparatie van het herenhuis nogal wat grond verkocht. Dit was maar ook aan de kassa in ’t Kluphoes vanaf een Opel uit 1928, maar inmiddels op een 9.00 uur. Om mee tehad doenhaar is hetmoeder niet noodzaSchüttoff F 350 Sport, eveneens uit de jaren de dochter in Duitsland ook niet ontgaan. Tevens kelijk om lid te zijnbeheer van VMCgehad of EMC. over twintig van de vorige eeuw. Ook dit jaar weer samen met haar broer Lucas Voet jarenlang het De start van de klassieke motoren is vanzullen vele veteranen- en klassieke motoren de goederen van de Havezathe Beugelscamp in Denekamp. De oudaf 10.30 uur. Vanaf 11.00 uur gaat er elke te bewonderen zijn, waaronder enkele exemste dochter dacht dat de huishouding van haar moeder, samen met Uiminuut een veteranen motor van start. plaren van honderd jaar en ouder! Veteranen het gezin van haar zuster, daar ook van geprofi teerd had. Kortom teraard is het publiek ook welkom bij ze ’t Kluzijn namelijk motoren die gebouwd zijn vóór phoes, waar alle gelegenheid is om de mode Tweede in- halen dacht Wereldoorlog. dat ze nogalDeze watrijden geldeen in te had. toren uit vervlogen tijden voor te bewonderen dividuele regelmatigheidswedstrijd volgens Het kwam tot een rechtszaak die tot in 1737 zou duren er door en praatje te maken met het de rijders. toeENTER | Ze werd zichtbaar maar genoot zeker van gebaar.De Annie het reglement vanerde Veteraanemotioneel Motor Club,van,een schikking een eind aan zou Bij rechtszaak met haar gratis. vaneen den Berg-Freriksen heeft vrijdagmiddag 9gang maart uit de handen van burgemeester Henk een landelijke vereniging waarvan men lidkomen. zuster kwam in 1722 van nogde een andereWierden rechtszaak overgekregen. de erfenis van Robben de vrijwilligersspeld gemeente opgespeld De burgervader naar het Beugelscamp. Reggedal te Enter, ombeheren deze actieve op een voetstuk detoog Havezathe Het vanvrijwilliger een herenhuis en een te plaatsen tijdens NLdoet. Havezathe was veel werk. Pachten innen, onderhoud, pachters aan

hun verplichtingen houden en de belangen vertegenwoordigen op

De kwieke senior, 83 jaar oud, kreeg de speld in de huiskamer is. In de afgelopen periode de markevergaderingen etmantelcetera. heeft ze ook de zorg over twee broers op zich vanwege haar jarenlange inzet als De en rechtszaken handen geld. De waarvan schoonzuster uit Duitser een onlangs is overzorger vrijwilliger in kosten Het Reggedal in En-vol genomen, leden.drie Ookduizend in de Antoniushof, waar ze zelf ter. land Zo heeft ze langdurig haar eigen man met neemt uiteindelijk genoegen gulden en doet woonachtig is haarook nietsaan te veel. Bij een verzorgd. Na het overlijden vanalhaar man is daarmee afstand van haar rechten. In 1737is,kwam de anaantal bewoners doet zij op zaterdag de haze, in april 2010, op 75-jarige leeftijd als vrijrechtszaak een VaninRaet in anderen het bezit van Bergrenblijft en voor haalt ze De de medicijnen williger gaan werken binnen deeinde. Reggevaart De dere uitslagen: horst en de havezathe Beugelscamp. Maar er rusten zware schulden Kortom, zeBeachvolleybalheeft een hart Het Reggedal. Ookde deapotheek. 21e editie van het 1. Beach girlsZe komt er sinds die tijd iedere van van goud en niets is haaréén te veel; zelijsten. doet, week maandag en vrijdag om te werd koken en opopde goederen. In 1743 er een testament waarin toernooi was eropgemaakt, weer om wat in te 2. Volley Power doet ze vol overgave. “De gemeenschap bewoners te helpen met het eten. het echtpaar De Raet haar bezittingen verdeelde onder de kinderen Met meer dan 250 kuub zand, achtmag vel3. Beachvolleys trots op mensen als Annie zijn, zij is écht een Maar ook allerlei kleine voorkomende werkna hun overlijden. den, 72 teams en 196 wedstrijden werd voorbeeld voor onze samenleving”, aldus de zaamheden draait ze de hand niet voor om erBaron namelijkvan wederom een nieuwAansluirecord Groep 7:ze hetoverlijdt In 1745 dehet echtgenote Raet. Zij wordt beburgemeester in zijn korte speech. en vindt prachtig om de bewonersvan gevestigd. Verdeeld over de velden werd 1. De Smikkelberen graven in de kerk van Bentlage (bij Rheine) waar haar oudste zoon tend kreeg ze de vrijwilligersspeld opgeprikt, naar hun zin te maken. De verpleging ervaart vrijdagavond gestart met vast teams uit Enter 2. Minimutsen een bijbehorende oorkonde en uitlaten handen dit als een verlichting, omdatwas. zij zich daar- van Canonicus regularis Baron Raet had in 1748 en binding tot van Enter. InReggedal drie klassen 3. Luckynoobs de medewerkers nog door meer kunnen op bewoners leggen dat hijrichten zou gaan wonen die waarvan hetmet hem beliefde metHet voldoende een bos bloemen.wedstrijdklasse en speciale verzorging nodig hebben als Annie (de mooie recreatieklasse, 4. De Lachebekkies

meubels en geld et cetera. Zijn laatste jaren bracht hij door op de bedrijvenklasse) werd er onder het genot Beugelscamp in Denekamp. Op 27 november 1753 overleed daar gevan een hapje en een drankjehij sportief Groep 8: en werd bijgezet in het graf van zijn vrouw in de kerk van Bentlage. streden om iedere bal. Het weer was, on1. Beast Bobbieren De Berghorst werd nog wel verhuurd metdedematige grondvoorspellingen, die er bij hoordanks in één 2. Ananaslollies de, maar Als huurders werden in bewoord: geweldig! De temperaturen waren 3. Talenter 2 het verval was in gang gezet. lastingregisters genoemd ‘Hendrik op de Berghorst’ en ‘Jan op de nog niet zomers te noemen, maar het was 4. Talenter 1 YPELO | Filmmaker, ecoloog en wetenschapper Ruben Smit zorgde er zaterdagmiddag heerlijk om sportief gaanvon genieten van 5. De Zandhappers Berghorst’. De latere eigenaresse De Freule Gerhardina Raet voor dat de ruim vijftig bezoekers van 't Akkerhus in Ypelo kondente genieten van de Nederlandse natuur. In een smakelijke lezing met veelwoonde prachtig beeldmateriaal presenteerde von Bögelscamp die in Stad M�nster liet op 30 juni 1818 Smit het neusje vanBerghorst de zalm gebied van flora notaris eninfauna. Na afloop werd onder leiding ENTER |goed In tegenstelling totopeerdere berichten de media, waaronder vorige week in het De veilen door Warnaars ten huize vanvan natuurliefhebber Martin Mulder uit Almelo en Ruben Smit nog een natuurdeze krant, is de Initiatiefgroep Hambergeres niet opgeheven! In wandeling tegendeel,naar de groep is de kastelein Jannes Geerdink teheeft Enter. café was gevestigd in de en en waterbuffer Dakhorst gemaakt. springlevend. Een aantal grondeigenaren hetDit initiatief van de groep opgepakt oude boerderij, voor van de ooris inmiddels begonnendie mettot hetkort verfraaien de es, gelegen net buiten de kern van het Veellog Nederlanders vijf jaar eigenaar gedorp. Met medewerking vanzo'n Henk Knol, een loonen grondverzetbedrijf aan hetvan nieuwe Wereldwad.nl voor het onderwijs naast de brachten Coöperatie stond. de Witmoesdijk, zijn eerste percelen inmiddels en gezaaid met een graangratisgeploegd beschikbaar: film- en lesmateriaal om leden bezoek aande de bioscoop om zich Deeen veiling vond plaats in vijftien percekort en bondig de aandacht op verschillende onder te dompelen in de wereld van deHet Oostmengsel of deels bloemenmengsel. graanmengsel refereert naar de oorspronkelijke len. Het herenhuis moest onmiddellijk onderwerpen te te vestigen.” vaardersplassen. 'de Nieuwe Wildernis' teelt op een es. DeMet bloemenmengsel hebben als doel om de es verfraaien en om bijvoorworden. Andere percelen wistafgebroken Ruben en lead-cameraman beeld de bijals enregisseur de vlinder meer leefruimte te geven. zijndanbelangrijk, omdat er natuurgedeeltelijke Bioscoophit WAD de tot toe grootste Nederlandse Op dit wordt de laatste gelegd filmwaarrechten ooit maken. Zijn rusten werk werd “Het klopttedat een aantal grondeigenaren een of moment andere manier mooier tehand maken een op diegewaarbij bij de latere aan keuze een nieuwe bioscoophit 'WAD', die dit ons enmet de De gemeente heeft aangegeven niet deerd Rembrandtprijs en het Gouden vrije is en wat ons betreft ook blijft.” markedeling najaar in première gaat. Ookisdeze doet te willen meewerken aan de doelstelling van Kalf. Een aantal grondeigenaren hierfilm volgens van belang zijn. de kijker verwonderen en op laaten zien onde initiatiefgroep”, aldus Ben ter Haar, woordeigen zeggen niet gerust zij hoe hebben De onderwijsmateriaal nazaten van Baron van Raet hebben gelooflijk bijzonder maar gestuurd ook kwetsbaar Gratis de initiatiefgroep bericht dat zijhet de voerder van de initiatiefgroep Hambergeres. unieke waddengebied op wereldschaal is. Metfebruari het geschopt filmen van we de vossen, ganzen, ijs- Minisvolledige zeggenschap over hun grond willen “In hebben op een drukbezochte het tot afgevaardigde Ruben kan zich kwaad maken hoe blijven behouden. “Volgens ons wilroekeloos de initiavogels, herten envoor de grootste kudde wilde informatieavond grondeigenaren ons ter in de Bataafsche Republiek en waren er soms met natuur wordt omgegaan, ook lotiefgroep Hambergeres hetzelfde, tenzij deze paarden van EuropaHet heeft Ruben er doel gepresenteerd: behouden vanvoor het verwant aan de President van de Deelkaal in gemeenten. “Insecticiden écht die fuvolledige vrijheid inhoudt dat op zijn plekken gezorgdstuk datEnterse de Nederlandse natuur opons de laatste es als open es voor staat Noord Rhijn Westphalen. Maar dat nest, in eerste instantie niet innuaanmerking komen voor de insecten, regeling, kaart is gezet. “Men wist eigenlijk niet er nageslacht. Waar mogelijk streven wedat naar valt buiten het ditDankverhaal. maar voor inmiddels loopt ook amfibieRood Rood bouwplannen zijn.” de zulke mooie natuur in bereik Nederland was. behoud en versterking van de van landschappeHet wapen vanhet deaantal stad aldus Riet-

zomer ook op Nederlandse Lijst finales gespeeld met de volgende uitsla- Dames Lagere Klasse beeldmateriaal gen: plaats: Golden Oldies Immaterieel Erfgoed1e Bedrijvenklasse 2e plaats: De Harry's

ENTER – DeRVC Stichting Oudheidkamer Enter die 1946Chicks tot en oet metEnter 1962 in Nederlands 1e plaats: 3evan plaats: houdt op maandag 5 maart haar jaarlijkse Indië en Nederlands Nieuw-Guinea ENTER | De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe heeft zich deze winter, indienden. samen2e plaats: Erma Sport donateursavond. Naast hetvan afscheid van Midwinterhoornblazers, beDe donateursavondingezet begint om het 20.00 uur en werking met de Federatie Gelderse ambacht 3e plaats: Cembrit Panel Dames Promotieklasse stuursleden en medewerkers is er volop aanwordt aan gehouden de grote zaal vanImmatecafé De van midwinterhoornbouwer toegevoegd te krijgen de lijstinvan Nederlands 1e plaats: LAC dacht voor de Enterse historie. Zo worden erertoe Kröl aan de Dorpsstraat Enter. rieel Erfgoed. Deze inspanningen hebben geleid dat in de looptevan de zomer van Wedstrijdklasse 2e plaats: historische beelden vertoond van oud-Entergevoerd kunnenDo-it 2018, dus dit jaar, afrondende gesprekken worden met KIEN (het Kennis1egeeft plaats: 7000 ToerenToeters 3eavond plaats: Biem! en Johan Altena een smakelijke lezing,Hiermee De ook toegankelijk voormidwinterniet-donacentrum Immaterieel Erfgoed Nederland). magis ook het ambacht van 2e plaats: Voortvrouwtjes mét beeldmateriaal, over de Enterse jongensnoemen teursvan (entree 2,50 euro). hoornbouwer zich dan officieel onderdeel 'de Voorraad Immaterieel erfgoed in Nederland'. 3e plaats: De Lutte & Co Heren Lagere Klasse

1e plaats: Glad van de Wieze

Ruiterweekend manege ’t Leijerweerd: wedstrijden dressuur en springproeven

Daarmee wordt weer een lokaal ambacht aan Belangrijk is het dat er voor het ambacht in de lijst toegevoegd. Naast de klompenmaker, samenwerking met KIEN een 'erfgoedzorgde perkamentmaker en de midwinterhoornplan' is opgesteld. Daardoor wordt er enerblazer, die al eerder het predicaat Immaterizijds gewerkt aan het in stand houden van eel Erfgoed verkregen, kan nu ook de midwinhet ambacht voor de huidige generatie en terhoornbouwer ervan verzekerd zijn, dat we anderzijds dat het ambacht volgens vooropzuinig zijn op dit ambacht en dat er naar de gezet plan wordt overgedragen aan- en betoekomst zorgvuldig mee zal worden omgehouden blijft voor de volgende generatie. gaan. – De manege van de Stichting Paardensport Gehandicapten ’t Leijerweerd aan de ENTER Wierdenseweg 31 in Enter staat op vrijdag 2 maart en zaterdag 3 maart in het teken van de wedstrijdsport. De deuren van de manege zijn gedurende de gehele dag geopend. Al geruime tijd oefenen de deelnemers en zij hun proeven die door een vakkundige jury hun paarden de Enter dressuuren/of springproeop tal van worden beoordeeld. ENTER | Aika uit is bekroond tot mooiste hond van depunten provincie Overijssel. Ze steekt met ven.en Juist dit jaaruit is boven het een Uiteraard wordt Mede er ookdoor gedacht aan de vele kop schouders de uitzonderlijke overige honderden inzendingen. de berichtgeving wedstrijd, omdat de deelname groter is dan bezoekers dieflink worden verwacht. In de foyer in de Wiezer van twee weken terug schoot het aantal stemmen omhoog en kwam de teller ooit. Vrijwelop alle ruiters een amazones van ’t van de manege hele gezin tussen de uiteindelijk 281 stemmen. Dat is ruim veertig stemmen meer kan dan het de nummer twee uit DeLeijerweerd nemen deel en deze dag activiteiten door, naar hartenlust genieten venter met 237 stemmen. Bijzullen deelnemers uit omringende gemeenten bleef de teller vaak ruim de degens kruisen.“Wij zijn echt heel erg blij! Nu op van de de hapjes en drankjes sportief veronder de honderd. naar landelijke finale open 6 mei in Beekse Het wordt dan ook een maak. Een jaarlijks terugkerend is Bergen. Dan beslist eenontzettend jury wie despannend mooiste hond van Nederland heeft. Voor ons spektakel gevoel heben sportief concours.natuurlijk, De combinaties loterijWie en weet, met dank aan de ben we al gewonnen maar wezullen zien ergnatuurlijk uit naar dedefinale! redt Aika hetvele om elkaar zowel dressuuralsook in de spring- baasje sponsoren is deAika. prijzenpot voller dan ooit er meer uit teinhalen!”, aldus Melissa Nomden, van herder proeven geen duimbreed toegeven. Keurig met de meest uiteenlopende prachtige prijgekleed en met glanzend gepoetste paarden zen. De opbrengsten van deze dag zullen zullen zij in de piste verschijnen en aangegeheel ten gunste komen aan de Stichting 't moedigd door familie en begeleiders rijden Leijerweerd.

Uitslagen van de kaartmiddag KBO

ENTER | De Katholieke Bond Ouderen afdeling Enter heeft op woensdag 18 april weer een kaartmiddag in Het Trefpunt gehouden. Ondanks het prachtige weer was de opkomst met vijftig personen heel goed. Recreatieklasse 2e plaats: 7000 ToerenToeters

'De Jonge Honden' op de Talenter: 1e plaats: Maatman666 3e plaats: Nog niet bekend Kruisjassen: De Er ligt een krokodil onder mijn bed 2euitslagen: plaats: De Wollies 1. Gerrit Rosink 3888 punten Eenendertigen: 3e plaats: Alles of niets 1

Heren Promotieklasse

2. Gerard Slag 3837 punten 1. Mariet Hospers 13 punten. plaats: Coque Baquers over angsten 3.1e Theo Pigge 3797 punten ENTER – Theatergroep Jonge Honden' een intieme voorstelling Poedelprijs ging naar Jo'De Olde Olthof met 7 brengt Op zaterdag werd er vanaf half tien 's och2e plaats: Holyoke Kearls voor het slapen gaan ten tonele. De voorstelling sluit nauwvoor aan op de belevingswereld van punten. Poedelprijs twee personen, namelijk tends gestreden diverse prestatiekinderen vanaf vier door jaar. De verhaallijn is gebaseerd op het van Ingrid Theo Brinks engelijknamige Theo Veldhuisboek met 3361 punteams uitSchubert. de gehele regio. Ondanks enkele ten. Jokeren: en Dieter 1.zomerse Ine Nijhuis 34 punten Het vervaardigen van een midwinterhoorn. De foto is organisatie genomen opkijkt 5 november De terug op1957. wederom een buitjes konden alle wedstrijden 2. Christine Busger 37 Lotje ontdekt dat er punten eenvinden. krokodilVan in de haar Ofzeer temt hem meteditie een hoepel? het zien laatste kaartmiddag van het dit Na voorjaar is geslaagde van beachvolleyeen normale doorgang al- De 3. Ria Averdijk 42En punten. slaapkamer zit. wel onder haar Ze van deze voorstelling zou jevolgend hopen dat er een op woensdag 2 Het Trefpunt aan de baltoernooi enmei zalin ook jaar weer lerjongsten in de jeugdklasse tot bed! de oudPoedelprijs ging naar ten Berge 94 punmerkt al snel dat hij niets kwaads van plan krokodil onder je bed ligt! om 13.45 uur.editie, In september zorg dragen voor de 22e die wordt ste senioren; op alleDora velden was er een ge- Dorpsstraat ten. is. Samen met Karel de krokodil vermaakt ze De theatershow is te ziengestart. op woensdag 28 wordt de competitie weer gehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 weldig volleybalspel te zien. zich op een eenvoudige en kinderlijke wijze, februari vanaf 14.00 uur op de Talenter aan juni 2018. Dus hou alvastDe een plekje vrij wat het nou juist zo bijzonder maakt. Wie de Margrietlaan in Enter. toegang be-in de agenda! De uitslagen van zaterdag: gaat eren bijvoorbeeld krokodil bad? draagt 3,50 euro. camera ontdekte. De aanasme gigantischemet broneen aan kennis in wist hij die de verborgen Jeugdklasse de aanwezigen mee te nemen in de natuur wezigen genoten met volle teugen van deze die Nederland rijk is. Van bijna unieke broedboeiende lezing die door de bibliotheek van hierboven genoemde doelstelling. Als officiëlocaties van dede bergeend tot eenklopt slimme vos Wierden was georganiseerd. uitmaken van initiatiefgroep niet, al is hij, net als iedereen van harte welkom. De le stichting hoopt de Hambergeresgroep beinitiatiefgroep is dus nog springlevend en inter in staat te zijn subsidies binnen te kunnen middels samen met een flink aantal grondeihalen. Deze gelden kunnen grondeigenaren genaren bezig de landschappelijke waarde helpen hun ideeën die passen in de doelstelvan de es te vergroten!” ling te verwezenlijken. Op dit moment worENTER – De bekende zangeressen Annemiek worde Corien Baan (piaden allebegeleidende ideeën die opdoor bijeenkomst in februaImhof-Lubbers, Lubbersisen Jolinde no), Postma (basgitaar), PostDe initiatiefgroepHeleen Hambergeres ondertusri zijnSietze geopperd verwerkt in een Gerben gebiedsvisie Berns geven op zaterdag 3 maart in dewijze Herma (slagwerk)welke en Tim Er sen ook druk doende te bezien op welke Hambergeres in Nijenhuis de tweede(gitaar). helft van vormde Kerkhet vanbeste Enterkan een concert. Annewordtaan afwisselend solo zal maar ook gezamenhet initiatief worden omgezet 2018 de gemeente worden aangebomiek heeft het thema van Pasenmet prachlijk gezongen. Aanvangstijd is 19.00 uur. De in naar eenrond officiële stichtingsvorm, de den. tige liederen uitgezocht. De drie zangeressen toegang bedraagt vijf euro.

Regisseur en ecoloog Ruben Smit laat natuurliefhebbers genieten

Initiatiefgroep Hambergeres springlevend; eerste graan- en bloemenmengsels gezaaid

en hard achteruit. tien jaar tijdwaar is hetBaaantal initiatiefgroep zij de Nieuwe Wildernis is de aandacht voor lijke waarde ervan. We hebben de aanwezige bergHambergeres. inInDuitsland padden bijvoorbeeld enorm geslonken. Zo “Wij respecteren ieders mening en hebben de landschappen en natuur versterkt, ook in grondeigenaren gevraagd om mee te denken Johan Altena ron van Raet commandant heb ik voor er vorig nog maar tweehonderd begrip hun jaar standpunt. We zouden graag hetwelke onderwijs”, duidt de gegeven filmmaker. “De jeugd op wijze dit vorm zou kunnen van het de legertje hetwaren kasovergezet tijdens paartijd. Dat er nog eens met deze mensen inen gesprek gaan”, heeft de toekomst eninfo-avond ik kan niet vaak genoeg worden. Tijdens de hebben we teel was. tien jaar duizenden.” aldus Terterug Haar.nog “Waar het bericht vandaan benadrukken dat duidelijk natuureducatie in dat het het bajuist geprobeerd te maken komt dat de initiatiefgroep zou zijn opgeheníet onsvoortgezet doel is omonderwijs eigenarenerg te belemmeren sis- en belangrijk is. Het was echter alleen wat Ruven is voor Terniet Haar dannegativiteit ook een raadsel. in de exploitatie hun'de percelen. probeDaarom hebben van we ook NieuweWe Wildernis www.enterserfgoed.nl www.facebook.com/enterserfgoed in de klas' ontwikkelt as we speak ook ben predikte, integendeel. Met zijn enthousiren juist te duiden dat en meedoen om deis es op “Dat de genoemde grondeigenaar deel zou

Muzikale zangavond: van Passie naar Pasen

Kids Run 10 KM RUN

5 KM ORANGE RUN

Hét hardloopfestival van Nederland Een deel perceel op de Hambergeres is reeds ingezaaid met graan- en bloemenmengsels.


VOORJAAR ZIJN UW HUIS EN TUIN TOE AAN EEN METAMORFOSE?

Tegels

voor tuin , badkam er & woonka mer

Vloer- en wandtegels, buitentegels, sierbestrating, tuinhout en nog veel meer...

www.devrieshengelo.nl Torenlaan 38, 7559 PJ Hengelo

|

Tel: 074 - 27 76 079

|

info@devrieshengelo.nl

De meest complete badkamer voor jou...

&

TEGELS KEUKENS BADKAMERS

Teunissen & Becking

T +31 (0)546-574000

Industrieterrein Wendelgoor

F +31 (0)546-576785

Het Wendelgoor 1

E info@teunissen-becking.nl

7604 PJ Almelo

I www.teunissen-becking.nl


oetENTER

NIEUWS

Parkeerplaats voor even strand Vrijwilligersspeld voor Annie van OUDHEIDKAMER ENTER tijdens den Bergbeachvolleybaltoernooi voor vele jaren van inzet Een Enterse jongen in oorlogstijd (IV) ENTER – Voorafgaand aan het DataVisual Beachtoernooi organiseerde op volleybalvereniging Holyoke uit Enter samen met de Welle op vrijdagmiddag 30 juni het basisscholentoernooi voor de groepen zes, zeven en acht. Dat er tussendoor een fikse regenbuit viel, mocht de volleybalpret niet drukken bij al deze talentjes in de dop. Met veel enDe geschiedenis vanwerd het herenhuis Berghorst in Enter (slot) thousiasme en inzet er gestreden om uiteindelijk in de finale te komen. Voor de winnaars lagen er professionele beachvolleyballen In 1722 overleed Mama Van een Staverden tot de Berghorst op 81-jaklaar en voor alle deelnemers drinkbidon. rige leeftijd op de Berghorst. Nu moest de boedel verdeeld worden onder haar twee dochters. Zoals we zagen was de oudste dochter getrouwd in Duitsland met Baron Cramer von Clausbruch en woonde in Goslar in het Harzgebergte. De jongste dochter was getrouwd met Baron van Raet en gaan inwonen bij haar moeder op de Berghorst. Na dit huwelijk was er voor de financiering van de verbouwing en reparatie van het herenhuis nogal wat grond verkocht. Dit was Links boven het van het Openluchtbad in Enter waar de toegangskaartjes de dochter in hokje Duitsland ook niet ontgaan. Tevens had haar moeder verkocht werden. In een gat onder de vloer hiervan lagen de wapens van het Ensamen met haar broer Lucas Voet jarenlang het beheer gehad over terse verzet opgeslagen. de goederen van de Havezathe Beugelscamp in Denekamp. De oudste Platform dochterHerinnering dacht datWOII de huishouding van haar moeder, Het heeft het jaar 2018 uitgeroepen totsamen ‘Jaar vanmet het Verzet’. In dit kader presenteert Enters Erfgoed tot de bevrijdingstijd (5 mei) een het gezin van haar zuster, daar ook van geprofi teerd had. Kortom ze serie verhalen. deze reeks verhalen is opgebouwd dacht dat ze Dat nogal wat geld in te halen had. rond Hendrik Velten, betekent niet dat we andere leden van de Enterse verzetsgroep(en) minder belangrijk Het kwam tot een rechtszaak die tot in 1737 zou duren voor er door vinden. ENTER | Ze werd er zichtbaar emotioneel van, maar genoot zeker van het gebaar. Annie schikking een eind aan zou komen. rechtszaak met haar vaneen den Berg-Freriksen heeft vrijdagmiddag 9 maartBij uit de handen van burgemeester Henk zuster kwam in 1722 nogde een andere rechtszaak overgekregen. de erfenis van In de de vorige aflevering hebben we gelezen hoe de N.S.B.-burgemeester Regout van Robben vrijwilligersspeld van gemeente Wierden opgespeld De burgerWierden met behulp van het envan N.S.B.-ers steeds gevaarlijker vader naar het Beugelscamp. Reggedal teBevolkingsregister Enter, ombeheren deze actieve vrijwilliger op een voetstuk detoog Havezathe Het een herenhuis en een te werd. Het verzet in Enter beraadde zich over de situatie en smeedde een gevaarlijk plaatsen tijdens NLdoet. Havezathe was veel werk. Pachten innen, onderhoud, pachters aan plan. Samen met Wierdense verzetslieden zouden ze het gemeentehuis overvallen hun verplichtingen houden en de belangen vertegenwoordigen op en het senior, Bevolkingsregister meenemen. was een betrouwbare benzineauDe kwieke 83 jaar oud, kreeg de speldHiervoor in de huiskamer is. In de afgelopen periode de markevergaderingen et cetera. to nodig, door het Wierdense verzet inheeft de garage Van over den twee Broeke gestald vanwege haardie jarenlange inzet als mantelze ookvan de zorg broers op zich De en rechtszaken kosten handen geld. De waarvan schoonzuster uit Duitseen onlangs is overzorger vrijwilliger Hetafgesproken Reggedal in tijdstip En-vol genomen, zou worden en opinhet voor zou rijden bijerhet gemeentehuis. leden.drie in de Antoniushof, waar ze zelf ter. De Zokaartenbakken heeft ze langdurig haar eigen zouden naar een man schuilplaats inOok de Vossenbos gebrachten worden. land neemt uiteindelijk genoegen met duizend gulden doet woonachtig is haarook niets te veel. Bij een verzorgd. Na het overlijden van man is Het tweede deel van het plan was burgemeester tekwam liquideren enaan in het daarmee afstand van alhaar haar rechten. InRegout 1737is, deHaaranaantal bewoners doet zij opBrunnnekreef zaterdag de haze, bos in april op 75-jarige als vrij- liet te 2010, begraven. Op wegleeftijd naar Wierden de verzetsgroep Johan dere rechtszaak een einde. Vante Raet in anderen hetzebezit van Bergrenblijft en voor haalt ze De de medicijnen williger gaan werken binnen dehet Reggevaart De achter uitslagen: in het Haarbos om graf voorin bereiden, waarin burgemeester Regout horst en de havezathe Beugelscamp. Maar er rusten zware schulden van de Kortom, zeBeachvolleybalheeft een hart Het Reggedal. Ze verdwijnen. komt er sinds die tijdvan iedere zouden laten De rest de groep ging naar in WierOok deapotheek. 21e fotograaf editie vanKolkman het 1. Beach girls van goud en niets is haar tevan veel; wat zelijsten. doet, week maandag en wapens vrijdag om te werd koken en opopde goederen. In 1743 erzouden een testament waarin den, waar ze hun in ontvangst nemen. Snelheid was levensbetoernooi was eropgemaakt, weer één om in te 2. Volley Power doet ze vol overgave. “De gemeenschap bewoners te helpen met het eten. lang bij deze overval. Slechts een honderd meter van het gemeentehuis verwijderd, het echtpaar De Raet haar bezittingen verdeelde onder de kinderen Met meer dan 250 kuub zand, achtmag vel3. Beachvolleys trots veel op mensen alsingekwartierd. Annie zijn, zij isDe écht een Maar ookGebouw allerlei kleine voorkomende werk- waren in het van Christelijke Belangen, en-werd na hun overlijden. den, 72 Duitsers teams en 196 wedstrijden voorbeeld voor onze samenleving”, aldus de zaamheden draait zedie de ’shand nietinvoor om kele7: ambtenaren avonds het gemeentehuis aanwezig waren zouden met de erBaron namelijk wederom een nieuw record Groep In 1745 overlijdt de echtgenote van Raet. Zij wordt beburgemeester in zijn korte speech. Aansluien vindt ze het prachtig om het de bewonersvan wapens in bedwang worden gehouden. gevestigd. over de velden werd 1. De Smikkelberen graven in maken. de kerk Bentlage (bij tend Rheine) waar haar oudste zoon kreeg zeVerdeeld de vrijwilligersspeld opgeprikt, naar hun zin tijdstip te De verpleging ervaart Toen het van invan actie komen naderde, kwam een bericht van garage Van den vrijdagavond gestart met teams uit Enter 2. Minimutsen een bijbehorende oorkonde en uit handen dit als een verlichting, omdat zij zich daarCanonicus regularis was. Baron van Raet had in 1748 vast laten Broeke. Daar was op het laatste moment een Duitse vrachtauto met pech aangeen met binding totgerepareerd Enter. InReggedal drie klassen 3. Luckynoobs van de medewerkers van nog door meer kunnen op bewoners die komen. De Duitsers dat de auto direct de volgende dag moest leggen dat hijrichten zoueisten gaan wonen waar het hem beliefde metHet voldoende een mooie bos bloemen. speciale verzorging nodig hebben als Annie (de recreatieklasse, wedstrijdklasse en 4. De Lachebekkies worden en schoven de auto in de garage net vóór de auto die voor de overval gemeubels en geld et cetera. Zijn laatste jaren bracht hijerdoor op de bedrijvenklasse) hetets genot bruikt zou worden. Even werd door de groep nog overwogen werd met een onder bakkersfi Beugelscamp in Denekamp. Op 27 november 1753 overleed hijzedaar van een hapje en een drankje Groep 8: de kaartenbakken van het Bevolkingsregister te vervoeren, maar dan zoudensportief ver- geen werd bijgezet in het graf van zijn vrouw in de kerk van Bentlage. schillende keren op en neer moeten naar de Vossenbos. Dit was veel te riskant. De onstreden om iedere bal. Het weer was, 1. Beast Bobbieren De Berghorst werd nog wel verhuurd metdedematige grondvoorspellingen, die er bij hoorhele operatie werd afgeblazen. danks in één 2. Ananaslollies Toen ik, in het helewas verhaal Hendrik Velten hoorde, kon ik mij niet in aanbede de, maar het verval in van gang gezet. Als huurders werden woord: geweldig! De temperaturen waren 3. Talenter 2 1990, indruk onttrekken dat Enter en Wierden in die tijd aan een ramp ontsnapt waren. lastingregisters genoemd ‘Hendrik op de Berghorst’ en ‘Jan op de nog niet zomers te noemen, maar het was 4. Talenter 1 YPELO | Filmmaker, ecoloog en wetenschapper Ruben Smit zorgde er zaterdagmiddag EenZandhappers overval op het Gemeentehuis en een Duitsgezinde diegenieten was ver- van heerlijk om burgemeester sportief te gaan 5. De Berghorst’. De latere eigenaresse De Freule Gerhardina von Raet voor dat de ruim vijftig bezoekers van 't Akkerhus in Ypelo konden genieten van de Nedwenen, zou waarschijnlijk grote vergeldingsmaatregelen tot gevolg hebben gehad. derlandse natuur. een lezing met veelwoonde prachtig beeldmateriaal presenteerde von Bögelscamp die in Stad M�nster liet op 30opdracht juni 1818 Tegen het eind In van desmakelijke oorlog kreeg de verzetsgroep ‘Wierdenseweg’ om Smit het neusje van de zalm op zagen, gebied van floraDuitse en fauna. Na aflooptewerd onder leiding het goed Berghorst veilen door notaris Warnaars ten huize van bij het ExooDe bomen om te om een terugtocht bemoeilijken. Omvan natuurliefhebber Martin Mulder uit Almelo en Ruben Smit nog een wandeling naar natuurtien uur ’s avonds kwam de groep van bijeen bij hetwas zwembad. Vanwege de de kastelein Jannes Geerdink teVelten Enter. Dit café gevestigd in de en waterbuffer Dakhorst gemaakt. avondklok moestendie ze heel afgesproken punt bij elkaar komen. oude boerderij, tot voorzichtig kort voor op dehet oorJan Kornegoor had de zaag goed scherp gemaakt en de omgezaagde eiken en poVeellog Nederlanders zo'n vijf jaar gehet nieuwe Wereldwad.nl voor het onderwijs naast de brachten Coöperatie stond. pulieren vormden een mooie versperring. Hendrik moest ook terug naar huis en via gratis beschikbaar: film- en lesmateriaal om leden een bezoek aan de bioscoop om zich perceDe veiling vond plaats in vijftien de achterkant en tuintjes van de huizen aan de Dorpsstraat kwam hij bij de Bornerkort en bondig de aandacht op verschillende onder te dompelen in de wereld van de Oostlen. Het herenhuis moest onmiddellijk broekseweg, die hij moest oversteken om thuis te komen. Toen zag hij tot zijn schrik onderwerpen te vestigen.” vaardersplassen. Met 'de Nieuwe Wildernis' de schildwacht bijende Openbare – die normaal in de Dorpsstraat voor de afgebroken worden. AndereSchool percelen wistdat Ruben als regisseur lead-cameraman school liep – op de Bornerbroekseweg op en neer liep. Hendrik zijn belangrijk, omdat er gedeeltelijke Bioscoophit WAD durfde het risico niet de tot dan toe grootste Nederlandse natuurte nemen de weg over te steken en keerde terug en klopte het Op dit moment aan wordt deslaapkamerraam laatste hand gelegd filmwaarrechten ooit te maken. op Zijn rusten werk werd gewaardie bij de latere van Albert pluimers (’n Ab van gediene oet’n Diek). Hier bracht hij de nacht doordie en dit aan een nieuwe bioscoophit 'WAD', deerd met De Rembrandtprijs en het Gouden markedeling keerde de volgende morgen naar huis terug. najaar in première gaat. Ook deze film doet Kalf. van belang zijn. de kijker verwonderen en laat zien hoe onDe evering het eind de oorlog en de eerste tijdmaar na deook bevrijding. Devolgende nazatenaflvan Baron vanvan Raet hebben gelooflijk bijzonder kwetsbaar het Gratis onderwijsmateriaal unieke waddengebied op wereldschaal is. Methet het geschopt filmen van de vossen, ganzen, ijs- Ministot afgevaardigde Johan Altena Ruben kan zich kwaad maken hoe roekeloos vogels, herten en de grootste kudde wilde ter in de Bataafsche Republiek en waren er soms met natuur wordt omgegaan, ook lopaarden van Europa heeft Ruben er voor verwant aan de President van de Deelkaal in gemeenten. “Insecticiden zijn écht fugezorgd dat de Nederlandse natuur op de staat Noord Westphalen. Maar datnu in eerste instantie voor de insecten, nest, kaart is gezet. “MenRhijn wist eigenlijk niet dat er valt buiten het van ditDankverhaal. maar inmiddels loopt ook amfibiezulke mooie natuur in bereik Nederland was. Het wapen vanhet deaantal stad Riet-

Donateursavond Oudheidkamer Nieuwe hesjes voor fietsgroep Midwinterhoornbouwen aankomende Enter: lezing Johan in Altena met van Het Akkerhus Ypelo zomer ook op Nederlandse Lijst het mooie dat de beachvolleybalsport te bieden heeft.

1e plaats: Rivoboys 2e plaats: De Mutsen 3e plaats: Op veld 3

Omstreeks tien uur in de avond werden de finales gespeeld met de volgende uitsla- Dames Lagere Klasse YPELO 18 april weerOldies om de twee weken op gen: | De fietsgroep van Het Akkerhus fietst sinds 1e plaats: Golden woensdagavond omHarry's 's middags mee te fietsen Bedrijvenklasse vanaf 18.30 uur. Er is nu ook gelegenheid 2e plaats: De ENTER – DeRVC Stichting Oudheidkamer Enter die 1946 tot weken. en oet metEnter 1962 in Nederlands vanaf woensdag 25 april om 14.00 uur, eveneens om de twee Woensdag 18 april 1e plaats: 3evan plaats: Chicks houdt op maandag 5 maart haar jaarlijkse Indië en Nederlands Nieuw-Guinea dienden. was een mooie aftrap van het seizoen. Bewoners hebben bij Wij(k) in actie budget aangeENTER | De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe heeft zich deze winter, in samen2e plaats: Erma Sport donateursavond. Naast hetvan afscheid van beDe donateursavond begint om het 20.00 uur en werkingom met de Federatie Gelderse ingezet ambacht vraagd nieuwe veiligheidshesjes aanMidwinterhoornblazers, te schaffen. Een mooi bewonersinitiatief! Wijks3e plaats: Cembrit Panel Dames Promotieklasse stuursleden en medewerkers is er volop aanwordt gehouden de grote zaal vanImmatecafé De van midwinterhoornbouwer toegevoegd te krijgen aan de lijstinvan Nederlands aam-coördinator Marieke Huiskes overhandigde de hesjes. 1e plaats: LAC dacht voor de Enterse historie. Zo worden erertoe Kröl aan de Dorpsstraat Enter. rieel Erfgoed. Deze inspanningen hebben geleid dat in de looptevan de zomer van Wedstrijdklasse 2e plaats: historische beelden vertoond van oud-Entergevoerd kunnenDo-it 2018, dus dit jaar, afrondende gesprekken worden met KIEN (het Kennis1egeeft plaats: 7000 ToerenToeters 3eavond plaats: Biem! en Johan Altena een smakelijke lezing,Hiermee De ook toegankelijk voormidwinterniet-donacentrum Immaterieel Erfgoed Nederland). magis ook het ambacht van 2e plaats: Voortvrouwtjes mét beeldmateriaal, over de Enterse jongensnoemen teursvan (entree 2,50 euro). hoornbouwer zich dan officieel onderdeel 'de Voorraad Immaterieel erfgoed in Nederland'. 3e plaats: De Lutte & Co Heren Lagere Klasse 1e plaats: Glad van de Wieze

beeldmateriaal Immaterieel Erfgoed

Daarmee wordt weer een lokaal ambacht aan Belangrijk is het dat er voor het ambacht in Ruiterweekend manege ’tmet KIEN een 'erfgoedzorgde lijst toegevoegd. Naast de klompenmaker, samenwerking de perkamentmaker en de midwinterhoornplan' is opgesteld. Daardoor wordt er enerblazer, die al eerder het predicaat Immaterizijds gewerkt aan het in stand houden van Leijerweerd: wedstrijden dressuur eel Erfgoed verkregen, kan nu ook de midwinhet ambacht voor de huidige generatie en terhoornbouwer ervan verzekerd zijn, dat we anderzijds dat het ambacht volgens vooropen springproeven zuinig zijn op dit ambacht en dat er naar de gezet plan wordt overgedragen aan- en betoekomst zorgvuldig mee zal worden omgehouden blijft voor de volgende generatie. gaan. – De manege van de Stichting Paardensport Gehandicapten ’t Leijerweerd aan de ENTER Wierdenseweg 31 in Enter staat op vrijdag 2 maart en zaterdag 3 maart in het teken van de wedstrijdsport. De deuren van de manege zijn gedurende de gehele dag geopend.

Al geruime tijd oefenen de deelnemers en zij hun proeven die door een vakkundige jury hun paarden de dressuur- en/of springproeop tal van punten worden beoordeeld. ven. Juist dit jaar is het een uitzonderlijke Uiteraard wordt er ook gedacht aan de vele wedstrijd, omdat de deelname groter is dan bezoekers die worden verwacht. In de foyer ooit. Vrijwel alle ruiters een amazones van ’t van de manege kan het hele gezin tussen de Leijerweerd nemen deel en zullen deze dag activiteiten door, naar hartenlust genieten de degens kruisen. van de hapjes en drankjes en sportief verHet wordt dan ook een ontzettend spannend maak. Een jaarlijks terugkerend spektakel is en sportief concours. De combinaties zullen natuurlijk de loterij en met dank aan de vele elkaar zowel in dressuur- alsook in de springsponsoren is de prijzenpot voller dan ooit proeven geen duimbreed toegeven. Keurig met de meest uiteenlopende prachtige prijgekleed en met glanzend gepoetste paarden zen. De opbrengsten van deze dag zullen zullen zij in de piste verschijnen en aangegeheel ten gunste komen aan de Stichting 't moedigd door familie en begeleiders rijden Leijerweerd. ENTER | Het duurt nog even, maar de orgapoule speelt op een kwart veld zes tegen zes. nisatie van de Eric Braamhaar Foundation Daarnaast worden er penalty’s geschoten, verzorgt ook dit jaar, op vrijdag 8 juni, een waarmee de teams ook punten kunnen vergroot voetbaltoernooi voor voetballers met garen voor het eindklassement. Mede dankRecreatieklasse 2e plaats: 7000 ToerenToeters een lichamelijke en/of geestelijke beperking. zij3e deplaats: vele vrijwilligers sponsoren kan deze 1e plaats: Maatman666 Nog niet en bekend Er2ewordt met Heracles Aldag geboden worden. Aanvang is 10.00 uur, plaats:samengewerkt De Wollies melo en het toernooi vindt ook plaats in het waarna alle teams zich zullen presenteren 3e plaats: Alles of niets 1 Heren Promotieklasse Polman stadion te Almelo. Er hebben zich al onder het geluid van de Champions League 1e een plaats: Coque Baquers over angsten weer veel teams opgegeven, op hetHonden' moment brengt ENTER – Theatergroep 'De Jonge intieme voorstelling tune. Op zaterdag werd er vanaf half tien 's och2e plaats: Holyoke Kearls van staat de teller op De negentien. voorschrijven het slapen gaan ten tonele. voorstelling sluit nauw aan op belevingswereld Hierna beginnen dede wedstrijden en zalvan de tends gestreden door diverse prestatieIn z’n totaal zullen voetballers kinderen vanaf viertweehonderd jaar. De verhaallijn is gebaseerd op hetrond 14.30 gelijknamige van Ingrid dag eindigen uur.boek Natuurlijk is ieteams uitSchubert. de gehele regio. Er Ondanks aan dit toernooi deelnemen. wordt inenkele twee en Dieter dereen van harte welkom om alle teams deze poules gespeeld: een poule speelt op een Het vervaardigen een midwinterhoorn. De foto iste genomen opkijkt 5 november dag ondersteunen en teams kunnen zich De organisatie terug op1957. wederom een zomerse buitjesvan konden alle wedstrijden half zevendat tegen zeven en de andere Lotje ontdekt er een krokodil in haar Ofzeer temt hem meteditie een hoepel? het zien nog melden. geslaagde van het Na beachvolleyeenveld normale doorgang vinden. Van de al- ook slaapkamer onder haar Ze van deze voorstelling hopen dat er een baltoernooi en zal zou ookjevolgend jaar weer lerjongstenzit. in En de wel jeugdklasse tot bed! de oudmerkt al snel dat hij niets kwaads van plan krokodil onder je bed ligt! ste senioren; op alle velden was er een ge- zorg dragen voor de 22e editie, die wordt is. Samen met Karel de krokodil vermaakt ze De theatershow is te zien op woensdag 28 gehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 weldig volleybalspel te zien. zich op een eenvoudige en kinderlijke wijze, februari vanaf 14.00 uur op de Talenter aan juni 2018. Dus hou alvastDe een plekje vrij wat het nou juist zo bijzonder maakt. Wie de Margrietlaan in Enter. toegang be-in de agenda! De uitslagen van zaterdag: gaat eren bijvoorbeeld krokodil bad? draagt 3,50 euro. camera ontdekte. De aanasme gigantischemet broneen aan kennis in wist hij die de verborgen Jeugdklasse de aanwezigen mee te nemen in de natuur wezigen genoten met volle teugen van deze die Nederland rijk is. Van bijna unieke broedboeiende lezing die door de bibliotheek van locaties| van tot een slimme vos Wierden was georganiseerd. ENTER Nu de bergeend temperaturen wat aangenamer zijn hebben nieuwe bewoners hun intrek weer genomen in beide volières in de tuinen van het Reggedal in Enter. Zo vliegen er nu weer onder andere parkieten, glosters, wat tropische vogels en diamantduifjes rond. Natuurlijk is het voor iedereen mogelijk om een kijkje te komen nemen. Het voer wordt ook dit jaar gratis beschikbaar gesteld door Tijhof De Groene Vakwinkel.

Eric Braamhaar Foundation: toernooi voor mensen met beperking in Almelo

'De Jonge Honden' op de Talenter: Er ligt een krokodil onder mijn bed

Regisseur en ecoloog Ruben Smit laat natuurliefhebbers Vrolijke fluiters weer ingenieten volières van woonzorgcentrum Reggedal Muzikale zangavond: van Passie naar Pasen

en hard achteruit. tien jaar tijdwaar is hetBaaantal zij de Nieuwe Wildernis is de aandacht voor Oudheidkamer Stichting Enter berg inInDuitsland padden bijvoorbeeld enorm geslonken. Zo de landschappen en natuur versterkt, ook in Johan Altena ron van Raet commandant heb ik er vorig jaar nog maar tweehonderd het onderwijs”, duidt de filmmaker. “De jeugd www.enterserfgoed.nl het de legertje enDat hetwaren kas- er overgezetvan tijdens paartijd. heeft de toekomst en ik kan niet vaak genoeg teel was. altenajohan@hotmail.com tien jaar terug nog duizenden.” benadrukken dat natuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs erg belangrijk is. Het was echter niet alleen negativiteit wat RuDaarom hebben we ook 'de Nieuwe Wildernis www.enterserfgoed.nl www.facebook.com/enterserfgoed in de klas' ontwikkelt en as we speak is ook ben predikte, integendeel. Met zijn enthousi-

ENTER – De bekende zangeressen Annemiek Imhof-Lubbers, Heleen Lubbers en Jolinde Berns geven op zaterdag 3 maart in de Hervormde Kerk van Enter een concert. Annemiek heeft rond het thema van Pasen prachtige liederen uitgezocht. De drie zangeressen

Kids Run 10 KM RUN

5 KM ORANGE RUN

worde begeleidende door Corien Baan (piano), Sietze Postma (basgitaar), Gerben Postma (slagwerk) en Tim Nijenhuis (gitaar). Er wordt afwisselend solo maar ook gezamenlijk gezongen. Aanvangstijd is 19.00 uur. De toegang bedraagt vijf euro.

Hét hardloopfestival van Nederland


Vacatures Word jij onze nieuwe collega...? NIEUWE WEKELIJKSE RUBRIEK!

VIND DE MEEST GESCHIKTE KANDIDAAT UIT DE REGIO NAAR KEUZE. PLAATS UW ADVERTENTIE OP DEZE VACATUREPAGINA!

VACATURE

BEZORGERS GEZOCHT buitengebied Wierden en Wierden bebouwde kom Hardenberg

Bruchterveld

Bergentheim

Kloosterhaar

TWENTERAND

Beerzerveld

Sibculo

Bruinehaar Breklenkamp OP EN ROND DE ESSEN WesterhaarLangeveen Vriezenveensewijk Mander Hezingen Den Ham Manderveen Lattrop Oud Ootmarsum Vroomshoop Nutter De Pollen Vasse Daarlerveen Ootmarsum Tubbergen Tilligte Vriezenveen Haarle Noord-Deurningen Geesteren Daarle Klein Agelo WeiteDenekamp Reutum manslanden Groot Agelo Fleringen Geerdijk

kamers tellend hotel dat hoge scores oogt op Hotel Restaurant Het Ros van Twente in De Lutte is een landelijk IENS, Booking.com en Tripadvisor. Onlangs DINKELLAND VISIE gelegen viersterren hotel met 28 kamers en beschikt over een • Zeer goed gelezen huis aan huisbladen. Goed betaald • Vanaf 14 jaar hebben wij de Zoover Golden Award gewongezellig restaurant, verschillende andere ruimtes voor diners en HALLO ALMELO ! DE WIEZER nen! Medewerkers uit ons team stromen altijd • 47 procent van de lezers neemt een advertentie in het onze partijtjes enactie diversen.a.v. terrassen rondom de Tuin van Ros van Twente met eenhoger buitenkeuken. Het hotel heeft onlangs Tripadeen stapje uit, naar de nabijgelegen resGLIMLACH Lekker in de • DEBezorging op kranten. visors Certificaat van Uitmuntendheid behaald alsmede de Retaurants met Michelin vermeldingen. Met recht buitenlucht view Award van Booking en staat met een hoge notering bij Iens. woensdagmiddag DE WEEK VAN LOSSER • Adverteren in onze huis aan huisbladen heeft effect.in jouw carrière kunnen wij een goede Kwaliteit staat hoog in het vaandeltrede bij ons. DE WEEK VAN BORNE zijn! Mariaparochie Harbrinkhoek

Hoge Hexel

Rossum

Wierden

Almelo

Notter

Weerselo

Zenderen

De Lutte

Ypelo

Bornerbroek

Borne

Oldenzaal

Saasveld

Hertme

Zuna

Rectum

Deurningen

Hengelo (Slangenbeek)

Losser

Lonneker

Enter

• Een totaal bereik van 155.000 adressen huis aan huis!

Beuningen

Aadorp

Albergen

Het grootste bereik in de regio! Hotel Het Ros van Twente in De Lutte heeft een gezellig in haar 30 -viersterren• U kunt kiezen uit 1 of meerdere regio’s restaurant in 8 VACATURE huis aan huiskranten.

Overdinkel

Makkelijk te Verspreidingsgebied combineren met school/hobby’s

Glane

Ter versterking van ons keukenteam zijn wij op zoek naar een:

Media

ST R EEK W IJ Z E R

De week van Twenterand, Op en rond de Essen, Dinkelland Visie, De Wiezer, Hallo Almelo, De week van Borne, De Glimlach en De week van Losser. 11 se ptem ber 2013-week 37

STREEKKRANT VOOR WIERDEN, ENTER, AADORP EN WINDMOLENBROEK

Heinink Media - telefoon 0541 355974 s.damhuis@heininkmedia.nl 1/2 pagina Formaat 290 x 200 mm

v.d. Bosch Beton* is een gerenommeerd en slagvaardig bedrijf, gespecialiseerd in de fabricage en levering van hoogwaardige betonbestratingsproducten zoals betonstraatstenen, betontegels, opsluitbanden, trottoirbanden en grasbeton. Voor onze vestigingen in Almelo en Vriezenveen is v.d. Bosch Beton op zoek naar:

Een kraanmachinist, machine-operators en productiemedewerkers

Voor •meerZelfstandig informatie of het maken van een(38 afspraak: werkend kok uur per week)

Voor de Keuken van Het Ros van Twente, waar Ontbijtkok (16 tot 24 uur per week) Eurowerft 3, Denekamp gewerkt wordt met alleen maar ambachtelijke producten, Wat bieden wij: wild uit eigen jacht en kruiden uit eiJegen wordt onderdeel van ons dat naar onder een leiding staat kruidentuin, zijnkeukenteam wij op zoek info@heininkmedia.nl • Telefoon 0541 - 355 974

van onze Chefkok Ben Schulte. Onze keuken werkt vers, ambachtelijk, puur en volop met streekproducten. Je krijgt de kans om mee te werken in een jongWERKENDE en ambitieus team.KOK Verder is er de moZELFSTANDIG M/V gelijkheid jezelf te ontwikkelen en tevens is er volop ruimte voor inbreng van eigen ideeën.

Ben je in het bezit van een koksdiploma en kun Wat vragen wij: je op zelfstandige wijze en met liefde gerechten Wij vragen gemotiveerde, flexibele mensen die kennis hebben bereiden reageer!. Bel ons op 0541 552 525 of van HACCP en met aandacht, zorg en liefde kunnen koken. Affini1/4 pagina mail info@rosvantwente.nl. Ook als je een teit metnaar de ambachtelijke keuken is een pre en enige ervaring in Formaat 140 x 200 mm soortgelijke bedrijven heeft de voorkeur. deeltijdfunctie ambieert, kun je solliciteren naar deze functie. Wij overleggen graag met je! Wij Reageren: zorgen voor eenversterken leuke baan, waarbij werkt in Wil jij ons team komen en er samen metjij ons voor zorgen dat onze gasten keer op keer een onvergetelijk verblijf krijeen prachtige keuken met mooie producten en gen? Stuur dan een email inclusief bijgevoegd cv en pasfoto naar een fijn team om je heen en vanzelfsprekend benschulte@rosvantwente.nl en info@rosvantwente.nl of per goede arbeidsvoorwaarden. post naar Beuningerstraat 20, 7587 LD De Lutte, inlichtingen tel. 0541 552 525.

1/8 pagina Formaat 120 x 115 mm

Taken voor de kraanmachinist (locatie Almelo) zijn: • Het lossen van schepen en vullen van de bunkers. • Het controleren van het voorraadniveau en het bijhouden van de voorraadvakken. • Verantwoordelijk voor dagelijks en periodiek onderhoud van de kraan en assisteren bij reparaties.

Beuningerstraat 20 De Lutte tel. 0541 55 25 25 info@rosvantwente.nl | www.rosvantwente.nl

Taken voor de machine-operators en productiemedewerkers zijn • Het bedienen van een productiemachine of robot ten behoeve van de productie van betonproducten (tegels, stenen, banden etc.) in Vriezenveen of Almelo. • Het zorgdragen dat het eindproduct voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. • Sorteren van de gemaakte producten. Functie-eisen: • Opleiding op minimaal VMBO/LBO-niveau. • Werktijden afhankelijk van machine en locatie. In dagdienst (locatie Vriezenveen) vier dagen per week werken en één dag per week vrij of bij onze locatie in Almelo een tweeploegendienst van vijf dagen per week. Wij bieden: • Een uitdagende fulltime functie in dag- of ploegendienst. • Opleidingsmogelijkheden • Een functie waarbij zowel zelfstandig als in teamverband gewerkt wordt. • Een prettige werksfeer. Uw schriftelijke sollicitatie kunt u richten aan: v.d. Bosch Beton b.v. t.a.v. dhr. E.P. Janssen - ejanssen@vdboschbeton.nl Of bel met de heer E.P. Janssen op nummer 0546-488555.

Vrijwilligers gezocht! Het Epilepsiefonds organiseert speciale reizen voor mensen met epilepsie die niet zonder begeleiding met vakantie kunnen. Hiervoor zoeken wij enthousiaste vrijwilligers. Wil jij mensen met epilepsie een onvergetelijke vakantieweek bezorgen? Op www.epilepsie.nl/vakantie vind je meer informatie en kun je je aanmelden.


oetENTER

NIEUWS

Donateursavond Oudheidkamer Folkert Velten voor envoor Jaan de Graaf: van nooit op zondag Parkeerplaats even strand Midwinterhoornbouwen aankomende Vrijwilligersspeld Annie van clubiconen lezing Johan AltenaLijst met zomer ook op Nederlandse tijdens den Bergbeachvolleybaltoernooi voor vele jaren van inzet Enter: het mooie dat de beachvolleybalsport te bieden heeft.

ENTER | Folkert Velten uit Enter en Jaan de Graaf uit Spakenburg zijn twee markante aanvallers uit de Nederlandse voetbalcompetitie van enkele decennia geleden. Op de rode zijde van de Westmaat in Spakenburg ontmoeten ze elkaar na jaren. Jaan zorgt meteen voor koffie met 'zijn' gevulde koeken in de Businessclub van IJsselmeervogels. Het zijn twee voetlegendes uit de vorige eeuw, die grote bekendheid kregen in ons land, ENTER – Voorafgaand aantwee hetbroeders, DataVisual Beachtoernooi organiseeromdat zij uit overtuiging niet op zondag wilden voetballen. Folkert speelde bij Enter Voorde en opJaan volleybalvereniging Holyoke uit Enter samen de regelmatig Welle op uit bij Ijsselmeervogels. Oud-burgemeester Bernard Kobesmet schrijft over voetbal in de Topklasse, Tweede Divisie en de Derde Divisie. Dezede keer in de Wiezer. vrijdagmiddag 30 juni het basisscholentoernooi voor groepen zes,

zeven en acht. Dat er tussendoor een fikse regenbuit viel, mocht de volleybalpret niet drukken bij al deze talentjes in de dop. Met veel enDe geschiedenis vanwerd het herenhuis Berghorst in Enter (slot) thousiasme en inzet er gestreden om uiteindelijk in de finale te komen. Voor de winnaars lagen er professionele beachvolleyballen In 1722 overleed Mama Van een Staverden tot de Berghorst op 81-jaklaar en voor alle deelnemers drinkbidon. rige leeftijd op de Berghorst. Nu moest de boedel verdeeld worden onder haar twee dochters. Zoals we zagen was de oudste dochter getrouwd in Duitsland met Baron Cramer von Clausbruch en woonde in Goslar in het Harzgebergte. De jongste dochter was getrouwd met Baron van Raet en gaan inwonen bij haar moeder op de Berghorst. Na dit huwelijk was er voor de financiering van de verbouwing en reparatie van het herenhuis nogal wat grond verkocht. Dit was de dochter in Duitsland ook niet ontgaan. Tevens had haar moeder samen met haar broer Lucas Voet jarenlang het beheer gehad over de goederen van de Havezathe Beugelscamp in Denekamp. De oudste dochter dacht dat de huishouding van haar moeder, samen met het gezin van haar zuster, daar ook van geprofiteerd had. Kortom ze dacht dat ze nogal wat geld in te halen had. Het kwam tot een rechtszaak die tot in 1737 zou duren voor er door ENTER | Ze werd er zichtbaar emotioneel van, maar genoot zeker van het gebaar. Annie schikking een eind aan zou komen. rechtszaak met haar vaneen den Berg-Freriksen heeft vrijdagmiddag 9 maartBij uit de handen van burgemeester Henk zuster kwam in 1722 van nogde een andereWierden rechtszaak overgekregen. de erfenis van Robben de vrijwilligersspeld gemeente opgespeld De burgervader naar het Beugelscamp. Reggedal te Enter, ombeheren deze actieve op een voetstuk detoog Havezathe Het vanvrijwilliger een herenhuis en een te plaatsen tijdens NLdoet. Havezathe was veel werk. Pachten innen, onderhoud, pachters aan hun verplichtingen houden en de belangen vertegenwoordigen op De kwieke senior, 83 jaar oud, kreeg de speld in de huiskamer is. In de afgelopen periode de markevergaderingen et cetera. vanwege haar jarenlange inzet als mantelheeft ze ook de zorg over twee broers op zich De en rechtszaken handen geld. De waarvan schoonzuster uit Duitser een onlangs is overzorger vrijwilliger in kosten Het Reggedal in En-vol genomen, leden.drie Ookduizend in de Antoniushof, waar ze zelf ter. land Zo ze langdurig haarFoto: eigen Jaan deheeft Graaf en Folkert Velten. Deman Bunschoter. neemt uiteindelijk genoegen met gulden en doet woonachtig is haarook nietsaan te veel. Bij een verzorgd. Na het overlijden vanalhaar man is daarmee afstand van haar rechten. In 1737is,kwam de anaantalJaan bewoners doet zij naar op zaterdag de haze, in april 2010,begroeting op 75-jarige als vrijDe ontmoeting, enleeftijd de stemming geeft aan. Kijkend zijn kompaan een einde. Van inhij: het bezit van De Bergrenblijft en voor anderen haalt ze de medicijnen williger gaan werkengoed. binnen Reggevaart inRaet aan tafel isrechtszaak meteen Ze de treffen elkaar op benadrukt “Folkert was kopsterk en had De dere uitslagen: horst en Ze dekomt havezathe Beugelscamp. Maar er rusten zware schulden van de zeBeachvolleybalheeft pinchhiteen hart Het Reggedal. er hun sindsrijke die tijd iedere de juiste golflengte met kennis en een neus voor hetKortom, doel: een echte Ook deapotheek. 21e editie van het 1. Beach girls van goud en niets is haar te veel; wat zelijsten. doet, week op maandag en vrijdag om te koken en vele ervaringen op de vaderlandse velden. ter. Hij had een enorme spirit en geweldiop de goederen. In 1743 werd er een testament opgemaakt, waarin toernooi was er weer één omeen in te 2. Volley Power doet ze vol overgave. “De gemeenschap bewoners te helpen met het eten. Zij bleven de twee exponenten van het zaterge mentaliteit.” het echtpaar De Raet haar bezittingen verdeelde onder de kinderen Met meer dan 250 kuub zand, achtmag vel3. Beachvolleys trots op mensen als Annie zijn, zij is écht een Maar ook allerlei voorkomende dagvoetbal op de kleine Biblebelt, een strookwerkdoor na hun overlijden. den, 72 teams en 196 wedstrijden werd voorbeeld voorals onze samenleving”, Velten speelde prof van 1988 tot aldus 1998 de en zaamhedendie draait deNoord-Oost hand niet voor om Nederland, looptzevan OverijserBaron namelijk wederom een nieuw record Groep 7:Zeeland. In 1745 dehet echtgenote van Raet. Zij wordt beburgemeester intot zijn korte speech. Aansluikwam in totaal 337 officiële wedstrijden en vindt ze hetoverlijdt prachtig om de bewonersvan sel naar gevestigd. over de velden 1. De Smikkelberen graven in(1964) de kerk van Bentlage (bij en Rheine) waar haar oudste zoonwerd tend kreeg zeVerdeeld de vrijwilligersspeld opgeprikt, wist 221 keer te doelpunten. Door een naar hun zin te maken. De verpleging ervaart Folkert Velten ontplooide zich van vrijdagavond gestart mettikte teams uit Enter 2. Minimutsen een bijbehorende oorkonde en de uitlaten handen gecompliceerde beenbreuk teller van dit alsafeen omdat zij zich daarjongs als verlichting, goalgetter bij de plaatselijke FC van Canonicus regularis was. Baron Raet had in 1748 vast en met binding tot Enter. In drie klassen 3. Luckynoobs van de medewerkers van Het Reggedal nog de doelpuntenmachine in het zwart-witte ,de zaterdagclub Enter Vooruit uit het Twentdoor meer kunnen richten op bewoners die leggen dat hij zou gaan wonen waar het hem beliefde met voldoende teeen bloemen. nue van SC bos Heracles niet wedstrijdklasse verder. Hij bleef lanspeciale verzorging nodig hebben Annie se Enter. Op 18 jarige leeftijd had als hij al een (de mooie recreatieklasse, en 4. De Lachebekkies meubels etAlmelose cetera. Eerste Zijn laatste bracht hijerdoor op de ge tijd jaren scouten voor Heracles. Later werd hij aanbieding op en zak geld van de bedrijvenklasse) werd onder het genot Beugelscamp in Denekamp. 27 november 1753 overleed hij daar gehoofdtrainer bij diverse clubs : Bergentheim, Divisieclub Hij ging er nietOp op in van een hapje en een drankje sportief Groep 8: SC Heracles. Blauw Wit'66 uit Holten en Sportclub Rijssen. vanuit geloofsovertuiging. Pas op zijn 23ste en werd bijgezet in het graf van zijn vrouw in de kerk van Bentlage. streden om iedere bal. Het weer was, on1. Beast Bobbieren Zijn met zoon Wout speelt in heter eerste elftal van maakte hij de overstap naar het betaald voetDe Berghorst werd nog wel verhuurd grond die bij hoordanks dedematige voorspellingen, in één 2. Ananaslollies Enter Vooruit en Folkert is en blijft clubman. bal met de vaste afspraak ‘nooit op zondag’. de, en maar verval was in gang gezet. Als huurders werden in bewoord: geweldig! De temperaturen waren 3. Talenter 2 het Folkert Jaan kenden elkaar al uit het zalastingregisters genoemd ‘Hendrik op de Berghorst’ en ‘Jan op de nog niet zomers te noemen, maar het was 4. Talenter 1 Boegbeeld YPELO | Filmmaker, enkwamen wetenschapper Ruben Smit zorgde er zaterdagmiddag terdagvoetbal. “Bij deecoloog amateurs we heerlijk om sportief te gaanvon genieten van 5. De Zandhappers Berghorst’. De latere De de Freule Gerhardina Jaan (1955) debuteerde inRaet 1973 op voor dat de ruim bezoekers 't Akkerhus in Graaf Ypelo konden genieten van de Neelkaar tegen. In de vijftig competitie, ineigenaresse Zeistvan en ook leeftijd het eerste elftal van derlandse natuur. In een smakelijke lezing veelwoonde prachtig beeldmateriaal presenteerde in vertegenwoordigen amateurelftallen. Wemetzeventienjarige von Bögelscamp die in Stad M�nster liet opin30 juni 1818 waar hijonder 323 wedstrijden Smit hethetzelfde neusjeDe van de zalm op gebied van floraIJsselmeervogels, en fauna. Warnaars Na afloop werd leiding hebben meegemaakt. Die druk...”, het goed Berghorst veilen door notaris ten huize vanvan natuurliefhebber Martin Mulder uit Almelo en Ruben Smit nog een wandeling naar natuurde kastelein Jannes Geerdink te Enter. Dit café was gevestigd in de en waterbuffer Dakhorst gemaakt. oude boerderij, die tot kort voor de oorVeellog Nederlanders zo'n vijf jaar gehet nieuwe Wereldwad.nl voor het onderwijs naast de brachten Coöperatie stond. gratis beschikbaar: film- en lesmateriaal om leden bezoek aan de bioscoop om zich perceDeeen veiling vond plaats in vijftien kort en bondig de aandacht op verschillende onder te dompelen in de wereld van de Oostlen. Het herenhuis moest onmiddellijk onderwerpen te vestigen.” vaardersplassen. Met 'de Nieuwe Wildernis' worden. Andere percelen wistafgebroken Ruben als regisseur en lead-cameraman zijndanbelangrijk, omdat er natuurgedeeltelijke Bioscoophit WAD de tot toe grootste Nederlandse Op dit moment wordt de laatste hand gelegd filmwaarrechten ooit te maken. op Zijn rusten werk werd diegewaarbij de latere aan een nieuwe bioscoophit 'WAD', die dit deerd met De Rembrandtprijs en het Gouden markedeling najaar in première gaat. Ook deze film doet Kalf. van belang zijn. de kijker verwonderen en laat zien hoe onDe onderwijsmateriaal nazaten van Baron van Raet hebben gelooflijk bijzonder maar ook kwetsbaar het Gratis unieke waddengebied op wereldschaal is. Methet het geschopt filmen van de vossen, ganzen, ijs- Ministot afgevaardigde Ruben kan zich kwaad maken hoe roekeloos vogels, herten en de grootste kudde wilde ter in de Bataafsche Republiek en waren er soms met natuur wordt omgegaan, ook lopaarden van Europa heeft Ruben er voor verwant aan de President van de Deelkaal in gemeenten. “Insecticiden zijn écht fugezorgd dat de Nederlandse natuur op de staat Noord Westphalen. Maar datnu in eerste instantie voor de insecten, nest, kaart is gezet. “MenRhijn wist eigenlijk niet dat er valt buiten het van ditDankverhaal. maar inmiddels loopt ook amfibiezulke mooie natuur in bereik Nederland was. Het wapen vanhet deaantal stad Riet-

1e plaats: Rivoboys 2e plaats: De Mutsen 3e plaats: Op Het veldgaat 3 over geld. Het gaat team is anders.

speelde en 199 keer scoorde voor de club. Hij Omstreeks tien uur in de avond werden de over auto’s. Wij praten nu over de samenlegroeide uit tot een boegbeeld en zijn talenfinales gespeeld de volgende uitslaDames Lagereveertig Klasse ten kwamen de club met nadrukkelijk van pas. IJsving van dertig, jaar geleden en jonge selmeervogels werd in deze periode vijf keer generaties en leven anders”, gen: 1e plaats:denken, Golden doen Oldies zaterdagkampioen Jaan. Folkert beaamt: “Vroeger zat je Bedrijvenklasse en drie keer landskampi- zegt 2e plaats: De Harry's oen. Aanlokkelijke aanbiedingen kwamen van ENTER – DeRVC Stichting Oudheidkamer Enter die tot en oet metEnter 1962 Nederlands voor en 1946 na de wedstrijd in hetin spelershome 1e plaats: 3evan plaats: Chicks diverse club in het betaalde voetbal. houdt op maandag 5 maart haar jaarlijkse Indië en Nederlands Nieuw-Guinea alles door te nemen. Dat gaf verbondenheid ENTER | De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe heeft zich deze winter, indienden. samen2e plaats: Erma Sport In 1978 koos Jaan de Graaf voor AZvan '67 Midwinterhoornblazers, op donateursavond. Naast hetvan afscheid beDe beleving. donateursavond begint 20.00 uurhun en en Ze stappen nu om meteen met werking met de Federatie Gelderse ingezet het ambacht 3e plaats: Cembrit Panel Dames Promotieklasse voorwaarde, datmedewerkers hij uit principe niet op zonstuursleden en is er volop aanwordt gehouden invan de vanImmatecafé van midwinterhoornbouwer toegevoegd te krijgen aan de Nederlands tas richting delijst auto. Degrote echtezaal clubliefde isDe er 1e plaats: LAC dag de Alkmaarder Hout in Zo actie hoefde dacht voor de Enterse historie. worden erertoe Kröl aan de Dorpsstraat tevan Enter. rieelop Erfgoed. Deze inspanningen hebben geleid dat in de loop de is zomer van niet meer, de echte gezelligheid ook verWedstrijdklasse 2e plaats: Do-it te komen. tweeafrondende jaar verkaste hij naar Gogevoerd historische beelden vertoond van oud-Enter 2018, dus Na dit jaar, gesprekken kunnen worden met KIEN Kennisdwenen.” Folkert Velten mist het(het profvoetbal 1egeeft plaats: 7000 ToerenToeters 3eavond plaats: Biem! Ahead Eagles inAltena Deventer. In 1987 stopt hijHiermee en Johan een smakelijke lezing, De is ook toegankelijk voor niet-donacentrum Immaterieel Erfgoed Nederland). mag ook het ambacht van midwinterniet. “In het betaalde voetbal slokt voetbal 2e67 plaats: Voortvrouwtjes na wedstrijden in het voetbalnoemen mét beeldmateriaal, over debetaalde Enterse jongens teursvan (entree 2,50 hoornbouwer zich dan officieel onderdeel 'de bijna alles op.Voorraad En jeeuro). hebtImmaterieel een gezin enerfgoed andere met 28 doelpunten opCozijn palmares. Hij in Nederland'. hobby’s je niet aan toe kwam. Nu wel.” 3e plaats: De Lutte & Heren waar Lagere Klasse keert na zijn profavontuur voor even terug 1e plaats: Glad van de Wieze bij zijn club op weer de thuisbasis Daarmee wordt een lokaalIJsselmeervoambacht aan Belangrijk is het dat er voor het ambacht in Wij zijn uniek gels, wanneer deze met degradatieperikelen de lijst toegevoegd. Naast de klompenmaker, Velten en De Graaf en het samenwerking met begrijpen KIEN een elkaar 'erfgoedzorgte krijgt. Na drie moet hij demaken perkamentmaker en wedstrijden de midwinterhoornplan' is opgesteld. Daardoor er enerspelletje. Ze schudden beiden wordt gelijktijdig hun geblesseerd Jaan is steeds sterk bij blazer, die alafhaken. eerder het predicaat Immaterizijds gewerkt stand houden van hoofd bij een aan actiehet vaninDe Vogels. Het zijn de betrokken werd innu 2012 Moeel club Erfgoed verkregen, kan ook erelid. de midwinhet ambacht voor kenners de huidige generatie en twee getalenteerde onder elkaar, die menteel maakt hij deelverzekerd uit van de sponsorterhoornbouwer ervan zijn, dat we anderzijds dat het ambacht volgens vooropweinig woorden nodig hebben. Als ‘nooit op commissie en dit is steun, toeverlaat ennaar trainer zuinig zijn op ambacht en dat er de gezet plan wordt enhun bezondag’ geen itemovergedragen was geweest,aanwaren van het G-Team. toekomst zorgvuldig mee zal worden omgehoudeninblijft voor de volgende generatie. namen de vergetelheid geraakt als bij vele gaan. – De manege van de Stichting Paardensport ENTER ’t Leijerweerduit aaneerde andereGehandicapten uitstekende profvoetballers Onvergelijkbaar Wierdenseweg 31 in Enter staat op vrijdag 2 maart en zaterdag 3 maart in het teken van dere tijden. De permanent grote aandacht Velten en De Graaf zien grote verschillen met zijn de wedstrijdsport. De deuren van de manege gedurende de gehele dag geopend. voor de twee bekende iconen van ‘nooit op het huidige voetbal, waar geld een steeds zondag’ uit de vorige eeuw, Folkert Velten en grotere rol is spelen de samenleAl geruime tijdgaan oefenen deen deelnemers en zij hun die in door een vakkundige jury Jaan deproeven Graaf zijn deze eeuw nog steeds ving sterker geïndividualiseerd geseculahun paarden de dressuur- en/ofen springproeop tal van punten worden beoordeeld. herkenbaar voor een groot publiek en een riseerd is. ”Je kunt ishet niet vergelijken met ven. Juist dit jaar het een uitzonderlijke Uiteraard wordt erzaterdagvoetbal. ook gedacht aanOf dezoals vele beeldmerk van het nu. Het is allemaal anders. De eenheid in een wedstrijd, omdat de deelname groter is dan bezoekers die worden Jaan het duidt: “Wij zijnverwacht. uniek.” In de foyer ooit. Vrijwel alle ruiters een amazones van ’t van de manege kan het hele gezin tussen de Leijerweerd nemen deel en zullen deze dag activiteiten door, naar hartenlust genieten de degens kruisen. van de hapjes en drankjes en sportief verHet wordt dan ook een ontzettend spannend maak. Een jaarlijks terugkerend spektakel is en sportief concours. De combinaties zullen natuurlijk de loterij en met dank aan de vele elkaar zowel in dressuur- alsook in de springsponsoren is de prijzenpot voller dan ooit proeven geen duimbreed toegeven. Keurig met de meest uiteenlopende prachtige prijgekleed en met glanzend gepoetste paarden zen. De opbrengsten van deze dag zullen zullen zij in de piste verschijnen en aangegeheel ten gunste komen aan de Stichting 't moedigd door familie en begeleiders rijden Leijerweerd.

beeldmateriaal Immaterieel Erfgoed

Ruiterweekend manege ’t Leijerweerd: wedstrijden dressuur en springproeven

'De Jonge Honden' op de Talenter: Recreatieklasse 2e plaats: 7000 ToerenToeters 1e plaats: Maatman666 3e plaats: Nog niet bekend Er ligt een krokodil onder mijn bed 2e plaats: De Wollies 3e plaats: Alles of niets 1

Heren Promotieklasse 1e een plaats: Coque Baquers over angsten ENTER – Theatergroep 'De Jonge Honden' brengt intieme voorstelling Op zaterdag werd er vanaf half tien 's och2e plaats: Holyoke Kearls voor het slapen gaan ten tonele. De voorstelling sluit nauw aan op de belevingswereld van tends gestreden diverse prestatiekinderen vanaf vier door jaar. De verhaallijn is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ingrid teams uitSchubert. de gehele regio. Ondanks enkele en Dieter Het vervaardigen een midwinterhoorn. De foto is organisatie genomen opkijkt 5 november De terug op1957. wederom een zomerse buitjesvan konden alle wedstrijden Lotje ontdekt dat er eenvinden. krokodilVan in de haar temt hem meteditie een hoepel? het zien geslaagde van het Na beachvolleyeen normale doorgang al- Ofzeer slaapkamer onder haar Ze van deze voorstelling hopen dat er een baltoernooi en zal zou ookjevolgend jaar weer lerjongstenzit. in En de wel jeugdklasse tot bed! de oudmerkt al snel dat hij niets kwaads van plan krokodil onder je bed ligt! ste senioren; op alle velden was er een ge- zorg dragen voor de 22e editie, die wordt is. Samen met Karel de krokodil vermaakt ze De theatershow is te zien op woensdag 28 gehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 weldig volleybalspel te zien. zich op een eenvoudige en kinderlijke wijze, februari vanaf 14.00 uur op de Talenter aan juni 2018. Dus hou alvastDe een plekje vrij wat het nou juist zo bijzonder maakt. Wie de Margrietlaan in Enter. toegang be-in de agenda! De uitslagen van zaterdag: gaat eren bijvoorbeeld krokodil bad? draagt 3,50 euro. camera ontdekte. De aanasme gigantischemet broneen aan kennis in wist hij die de verborgen Jeugdklasse de aanwezigen mee te nemen in de natuur wezigen genoten met volle teugen van deze

Regisseur en ecoloog Ruben Smit laat natuurliefhebbers genieten

en hard achteruit. tien jaar tijdwaar is hetBaaantal zij de Nieuwe Wildernis is de aandacht voor berg inInDuitsland padden bijvoorbeeld enorm geslonken. Zo de landschappen en natuur versterkt, ook in Johan Altena ron van Raet commandant heb ik er vorig jaar nog maar tweehonderd het onderwijs”, duidt de filmmaker. “De jeugd het de legertje enDat hetwaren kas- er overgezetvan tijdens paartijd. heeft de toekomst en ik kan niet vaak genoeg teel was. tien jaar terug nog duizenden.” benadrukken dat natuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs erg belangrijk is. Het was echter niet alleen negativiteit wat RuDaarom hebben we ook 'de Nieuwe Wildernis www.enterserfgoed.nl www.facebook.com/enterserfgoed in de klas' ontwikkelt en as we speak is ook ben predikte, integendeel. Met zijn enthousi-

die Nederland rijk is. Van bijna unieke broedlocaties van de bergeend tot een slimme vos Bernard Kobes.

boeiende lezing die door de bibliotheek van Wierden was georganiseerd.

Muzikale zangavond: van Passie naar PasenHolyoke Damesvolleybalteam verzekerd van promotieklasse

ENTER – De bekende zangeressen Annemiek worde begeleidende door Corien Baan (piaImhof-Lubbers, Heleen Lubbers en Jolinde no), Sietze Postma (basgitaar), Gerben PostBerns geven op zaterdag 3 maart in de Herma (slagwerk) en Tim Nijenhuis (gitaar). Er vormde Kerk van Enter een concert. Anne- en wordt solo maar ook gezamenENTER/HENGEVELDE | Een volle dubbeldekker flinkafwisselend wat auto's vertrokken vrijdagavond miek heeft rond Enter het thema van Hengevelde Pasen prach-om lijk gezongen. Aanvangstijd is 19.00 uur. De 20 april vanuit richting daar het damesteam van volleybalverenitige liederen De drie zangeressen bedraagt vijf euro.Aangezien Holyoging Holyokeuitgezocht. uitte steunen bij het binnenhalentoegang van het kampioenschap. ke DS1 de wedstrijd begon met drie punten voorsprong op de directe concurrent, zouden zij aan één set genoeg hebben om het kampioenschap veilig te stellen. Met veel tromgeroffel en opzwepende muziek begon de eerste set. Toen kwam duidelijk naar voren dat de dames van Holyoke erg gespannen waren. Er werden onnodige fouten gemaakt, waardoor ze geen voorsprong konden pakken. Het ging hierdoor steeds gelijk op en na een Kidszenuwslopend eind werd de set gewonnenRun door Cupido met 28-26. 5 KM Holyoke baaldeORANGE ontzettend dat zij niet meteen het eerste RUN setje wisten te winnen en 10 KM daarmee het kampioenschap veilig konden RUN stellen, maar het publiek ging nog meer achter Holyoke staan en dit pakte goed uit voor de dames. In het midden van de tweede set

kon Holyoke een voorsprong pakken en dit werd ook niet meer uit handen gegeven. Het was duidelijk: Holyoke DS1 is de kampioen! Het dak ging eraf in Hengevelde. De overige sets waren slechts nog een formaliteit want Enter had de buit al binnen. Deze laatste twee sets werden dan ook gewonnen door de nummer twee, Cupido DS1. Bij terugkomst in Enter werd het feest nog uitbundig voortgezet in het stamcafé en tevens ook sponsor, De Zomp. Met het kampioenschap promoveren de dames van Holyoke naar de promotieklasse.

Hét hardloopfestival van Nederland


oetENTER

NIEUWS

Parkeerplaats voor even strand Vrijwilligersspeld voor Annie van tijdens den Bergbeachvolleybaltoernooi voor vele jaren van inzet

Vierde editie Koningsspelen Wierden vooral warm; Talenter wint estafette

het mooie dat de beachvolleybalsport te 1e plaats: Rivoboys Donateursavond Oudheidkamer Midwinterhoornbouwen bieden heeft. 2e plaats:aankomende De Mutsen 3eAltena plaats: Op veld 3 Enter: lezing Johan met Omstreeks tienook uur in deop avondNederlandse werden de zomer Lijst finales gespeeld met de volgende uitsla- Dames Lagere Klasse beeldmateriaal gen: 1e plaats: Golden Oldies Immaterieel Erfgoed

Grote gele klomp schittert weer; ook klompenmuseum heropend

2e plaats: De Harry's ENTER – Voorafgaand aan het DataVisual Beachtoernooi organiseer- Bedrijvenklasse ENTER – DeRVC Stichting Oudheidkamer Enter die 1946Chicks tot en oet metEnter 1962 in Nederlands 1e plaats: 3evan plaats: de op volleybalvereniging Holyoke uit Enter samen met de Welle op houdt op maandag 5 Midwinterhoornblazen maart haar jaarlijkse Twenthe Indië en Nederlands Nieuw-Guinea ENTER | De Stichting heeft zich deze winter, indienden. samen2e plaats: Erma Sport Naast hetvan afscheid van Midwinterhoornblazers, beDe donateursavondingezet begint om het 20.00 uur en werking met de Federatie Gelderse ambacht vrijdagmiddag 30 juni het basisscholentoernooi voor de groepen zes, donateursavond. 3e plaats: Cembrit Panel Dames Promotieklasse en medewerkers is er volop aanwordt aan gehouden de grote zaal vanImmatecafé De van midwinterhoornbouwer toegevoegd te krijgen de lijstinvan Nederlands zeven en acht. Dat er tussendoor een fikse regenbuit viel, mocht de stuursleden 1e plaats: LAC dacht voor de Enterse historie. Zo worden erertoe Krölgeleid aan de Dorpsstraat Enter. rieel Erfgoed. Deze inspanningen hebben dat in de looptevan de zomer van volleybalpret niet drukken bij al deze in deErfgoed dop. Met veel en- historische ENTER | Het bestuur vantalentjes Enters heeft zaterdag met trots het vernieuwde klomWedstrijdklasse 2e plaats: Do-it beelden vertoond van oud-Entergevoerd 2018, dus dit jaar, afrondende gesprekken kunnen worden met KIEN (het Kennis1egeeft plaats: 7000 ToerenToeters 3eavond plaats: Biem! De geschiedenis vanwerd het herenhuis Berghorst in Enter (slot) thousiasme en inzet er gestreden om uiteindelijk in de finale te en Johan Altena een smakelijke lezing,Hiermee De ook toegankelijk voormidwinterniet-donacentrum Immaterieel Erfgoed Nederland). magis ook het ambacht van penmuseum en de toeristische winkel en het informatiepunt aan de Hogebrink heropend. 2e plaats: Voortvrouwtjes mét beeldmateriaal, over de Enterse jongens teursvan (entree 2,50 euro). hoornbouwer zich dan officieel onderdeel noemen 'de Voorraad Immaterieel erfgoed komen. Voor de winnaars lagen er professionele beachvolleyballen in Nederland'. 3e plaats: De Lutte & Co Lagere Klasse In 1722 overleed Mamaoog Van een Staverden tot de Berghorst op 81-ja-klompenmakers, klaar en voor alle deelnemers drinkbidon. Onder toeziend van vele vrijwilligers, (politieke)Heren 1ebestuurders plaats: Glad van de Wiezeen anrige leeftijd op de Berghorst. Nu moest de boedel verdeeld worden Daarmee wordt weer een lokaal ambacht aan Belangrijk is het dat er voor het ambacht in ondergeïnteresseerden haar twee dochters. Zoals wedraaide zagen was de oudste dochter dere burgemeester Henk Robben een échte 'boorköttel' een de lijst toegevoegd. Naast de klompenmaker, samenwerking met KIEN eenuit 'erfgoedzorggetrouwd in Duitsland met Baron Cramer von Clausbruch en woonde perkamentmaker en de midwinterhoornplan' is opgesteld. Daardoor wordt er enerstuk houtindat nog eenDe klomp moetwas worden. blazer, die al eerder het predicaat Immaterizijds gewerkt aan het in stand houden van de in Goslar het Harzgebergte. jongste dochter getrouwd eel Erfgoed verkregen, kan nu ook de midwinhet ambacht voor de huidige generatie en met Baron van Raet en gaan inwonen bij haar moeder op de Bergterhoornbouwer ervan verzekerd zijn, dat we anderzijds dat het ambacht volgens voorophorst. Na dit huwelijk was er voor de financiering van de verbouwing zuinig zijn op dit ambacht en dat er naar de gezet plan wordt overgedragen aan- en been reparatie van het herenhuis nogal wat grond verkocht. Dit was toekomst zorgvuldig mee zal worden omgehouden blijft voor de volgende generatie. gaan. – De manege van de Stichting Paardensport Gehandicapten ’t Leijerweerd aan de ENTER de dochter in Duitsland ook niet ontgaan. Tevens had haar moeder Wierdenseweg 31 in Enter staat op vrijdag 2 maart en zaterdag 3 maart in het teken van samen met haar broer Lucas Voet jarenlang het beheer gehad over de wedstrijdsport. De deuren van de manege zijn gedurende de gehele dag geopend. de goederen van de Havezathe Beugelscamp in Denekamp. De oudste dochter dacht dat de huishouding van haar moeder, samen met Al geruime tijd oefenen de deelnemers en zij hun proeven die door een vakkundige jury het gezin van haar zuster, daar ook van geprofiteerd had. Kortom ze hun paarden de dressuur- en/of springproeop tal van punten worden beoordeeld. ven. Juist dit jaar is het een uitzonderlijke Uiteraard wordt er ook gedacht aan de vele dacht dat ze nogal wat geld in te halen had. wedstrijd, omdat de deelname groter is dan bezoekers die worden verwacht. In de foyer Het kwam tot een rechtszaak die tot in 1737 zou duren voor er door ooit. Vrijwel alle ruiters een amazones van ’t van de manege kan het hele gezin tussen de ENTER | Ze werd er zichtbaar emotioneel van, maar genoot zeker van het gebaar. Annie schikking een eind aan zou komen. rechtszaak met haar Leijerweerd nemen deel en zullen deze dag activiteiten door, naar hartenlust genieten vaneen den Berg-Freriksen heeft vrijdagmiddag 9 maartBij uit de handen van burgemeester Henk zuster kwam in 1722 van nogde een andereWierden rechtszaak overgekregen. de erfenis van de degens kruisen. van de hapjes en drankjes en sportief verRobben de vrijwilligersspeld gemeente opgespeld De burgerHet wordt dan ook een ontzettend spannend maak. Een jaarlijks terugkerend spektakel is vader toog naar het Reggedal te Enter, om deze actieve vrijwilliger op een voetstuk te de Havezathe Beugelscamp. Het beheren van een herenhuis en een en sportief concours. De combinaties zullen natuurlijk de loterij en met dank aan de vele plaatsen tijdens NLdoet. Havezathe was veel werk. Pachten innen, onderhoud, pachters aan elkaar zowel in dressuur- alsook in de springsponsoren is de prijzenpot voller dan ooit hun verplichtingen houden en de belangen vertegenwoordigen op proeven geen duimbreed toegeven. Keurig met de meest uiteenlopende prachtige prijDe kwieke senior, 83 jaar oud, kreeg de speld in de huiskamer is. In de afgelopen periode de markevergaderingen etmantelcetera. heeft ze ook de zorg over twee broers op zich gekleed en met glanzend gepoetste paarden zen. De opbrengsten van deze dag zullen vanwege haar jarenlange inzet als De en rechtszaken handen geld. De waarvan schoonzuster uit Duitszullen zij in de piste verschijnen en aangegeheel ten gunste komen aan de Stichting 't er een onlangs is overzorger vrijwilliger in kosten Het Reggedal in En-vol genomen, moedigd door familie en begeleiders rijden Leijerweerd. leden.drie Ookduizend in de Antoniushof, waar ze zelf ter. land Zo heeft ze langdurig haar eigen man met neemt uiteindelijk genoegen gulden en doet woonachtig is haarook nietsaan te veel. Bij een verzorgd. Na het overlijden vanalhaar man is daarmee afstand van haar rechten. In 1737is,kwam de anaantal bewoners doet zij op zaterdag de haze, in april 2010, op 75-jarige leeftijd als vrijdere rechtszaak een einde. Van Raet blijft in het bezit van De Bergren en voor anderen haalt ze de medicijnen williger gaan werken binnen de Reggevaart in De uitslagen: horst en Ze dekomt havezathe Beugelscamp. Maar er rusten zware schulden van de Kortom, zeBeachvolleybalheeft een hart Het Reggedal. er sinds die tijd iedere Ook deapotheek. 21e editie van het 1. Beach girls Recreatieklasse 2e plaats: 7000 ToerenToeters van goud en niets is haaréén te veel; zelijsten. doet, week maandag en vrijdag om te werd koken en opopde goederen. In 1743 er een testament waarin toernooi was eropgemaakt, weer om wat in te 2. Volley Power 1e plaats: Maatman666 3e plaats: Nog niet bekend doet ze vol overgave. “De gemeenschap bewoners te helpen met het eten. het echtpaar De Raet haar bezittingen onder dezand, kinderen Met verdeelde meer dan 250 kuub achtmag vel- 2e plaats: De Wollies 3. Beachvolleys trots op mensen als Annie zijn, zij is écht een Maar ook allerlei kleine voorkomende werkna hun overlijden. den, 72 teams en 196 wedstrijden werd 3e plaats: Alles of niets 1 Heren Promotieklasse voorbeeld voor onze samenleving”, aldus de zaamheden draait ze de hand niet voor om erBaron namelijkvan wederom een nieuwAansluirecord ENTER – Theatergroep 'De Jonge Honden' brengt Groep 7:ze hetoverlijdt 1e een plaats: Coque Baquers over angsten In 1745 dehet echtgenote Raet. Zij wordt beburgemeester in zijn korte speech. intieme voorstelling en vindt prachtig om de bewonersvan gevestigd. over de velden 1. De Smikkelberen Op zaterdag werd vanaf halfDe tien 's och- 2e plaats: Kearls graven in maken. de kerk Bentlage (bij tend Rheine) waar haar oudste zoonwerd voor kreeg zeVerdeeld de vrijwilligersspeld opgeprikt, het slapen gaanerten tonele. voorstelling sluit nauwHolyoke aan op de belevingswereld van naar hun zin te Devan verpleging ervaart vrijdagavond gestart met teams uit Enter 2. Minimutsen tends gestreden door diverse prestatieeen bijbehorende oorkonde en uit handen kinderen vanaf vier jaar. De verhaallijn is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ingrid dit als een verlichting, omdat zij zich daarCanonicus regularis was. Baron van Raet had in 1748 vast laten en binding tot van Enter. InReggedal drie klassen 3. Luckynoobs teams uitSchubert. de gehele regio. Ondanks enkele de medewerkers nog en Dieter door meer kunnen op bewoners leggen dat hijrichten zou gaan wonen die waarvan hetmet hem beliefde metHet voldoende een bos bloemen.wedstrijdklasse en Het speciale verzorging nodig hebben als Annie vervaardigen een midwinterhoorn. De foto is organisatie genomen opkijkt 5 november De terug op1957. wederom een (de mooie recreatieklasse, 4. De Lachebekkies zomerse buitjesvan konden alle wedstrijden meubels en geld et cetera. Zijn laatste jaren bracht hij door op de ontdekt dat er eenvinden. krokodilVan in de haar temt hem meteditie een hoepel? het zien geslaagde van het Na beachvolleybedrijvenklasse) werd er onder het genot Lotje een normale doorgang al- Ofzeer Beugelscamp in Denekamp. Op 27 november 1753 overleed daar ge- slaapkamer onder haar Ze van deze voorstelling hopen dat er een baltoernooi en zal zou ookjevolgend jaar weer van een hapje en een drankjehij sportief Groep 8: lerjongstenzit. in En de wel jeugdklasse tot bed! de oudmerkt al snel dat hij niets kwaads van plan krokodil onder je bed ligt! en werd bijgezet in het graf van zijn streden vrouw in kerkbal. vanHet Bentlage. omde iedere weer was, on- ste senioren; op alle velden was er een ge- zorg dragen voor de 22e editie, die wordt 1. Beast Bobbieren is. Samen met Karel de krokodil vermaakt ze De theatershow is te zien op woensdag 28 De Berghorst werd nog wel verhuurd metdedematige grondvoorspellingen, die er bij hoorgehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 danks in één weldig volleybalspel te zien. 2. Ananaslollies zich op een eenvoudige en kinderlijke wijze, februari vanaf 14.00 uur op de Talenter aan de, maar Als huurders werden in bejuni 2018. Dus hou alvastDe een plekje vrij woord: geweldig! De temperaturen waren wat het nou juist zo bijzonder maakt. Wie de 3. Talenter 2 het verval was in gang gezet. Margrietlaan in Enter. toegang be-in lastingregisters genoemd ‘Hendrik nog opRuben de Berghorst’ en ‘Jan ophet dewas asme dede agenda! niet zomers te noemen, maar 4. Talenter 1 De uitslagen van zaterdag: gaat eren bijvoorbeeld met krokodil bad? draagt 3,50 euro. camera ontdekte. De aanYPELO | Filmmaker, ecoloog en wetenschapper Smit zorgde er zaterdagmiddag gigantische broneen aan kennis in wist hij die verborgen heerlijk om sportief gaanvon genieten van de 5. De Zandhappers Jeugdklasse Berghorst’. De latere eigenaresse De Freule Gerhardina Raet aanwezigen mee te nemen in de natuur wezigen genoten met volle teugen van deze voor dat de ruim vijftig bezoekers van 't Akkerhus in Ypelo kondente genieten van de Nedie Nederland rijk is. Van bijna unieke broedboeiende lezing die door de bibliotheek van derlandse natuur. In een smakelijke lezing met veelwoonde prachtig beeldmateriaal presenteerde von Bögelscamp die in Stad M�nster liet op 30 juni 1818 Smit hetgoed neusjeDe vanBerghorst de zalm op gebied van flora notaris en fauna. Warnaars Na afloop werd onder leiding het veilen door ten huize vanvan locaties van de bergeend tot een slimme vos Wierden was georganiseerd. natuurliefhebber Martin Mulder uit Almelo en Ruben Smit nog een wandeling naar natuurde kastelein Jannes Geerdink te Enter. Dit café was gevestigd in de en waterbuffer Dakhorst gemaakt. oude boerderij, die tot kort voor de oorVeellog Nederlanders zo'n vijf jaar gehet nieuwe Wereldwad.nl voor het onderwijs naast de brachten Coöperatie stond. gratis beschikbaar: film- en lesmateriaal om leden bezoek aan de bioscoop om zich perceDeeen veiling vond plaats in vijftien ENTER – De bekende zangeressen Annemiek worde begeleidende door Corien Baan (piakort en bondig de aandacht op verschillende onder te dompelen in de wereld van de Oostlen. Het herenhuis moest onmiddellijk Imhof-Lubbers, Heleen Lubbers en Jolinde no), Sietze Postma (basgitaar), Gerben Postonderwerpen te vestigen.” vaardersplassen. Met 'de Nieuwe Wildernis' worden. Andere percelen Berns geven op zaterdag 3 maart in de Herma (slagwerk) en Tim Nijenhuis (gitaar). Er wistafgebroken Ruben als regisseur en lead-cameraman zijndanbelangrijk, omdat er natuurgedeeltelijke vormde Kerk van Enter een concert. Annewordt afwisselend solo maar ook gezamenBioscoophit WAD de tot toe grootste Nederlandse miek heeft rond het thema van Pasen prachlijk gezongen. Aanvangstijd is 19.00 uur. De Op dit moment wordt de laatste hand gelegd filmwaarrechten ooit te maken. op Zijn rusten werk werd gewaardie bij de latere tige liederen uitgezocht. De drie zangeressen aan een nieuwe bioscoophit 'WAD', die dit toegang bedraagt vijf euro. deerd met De Rembrandtprijs en het Gouden markedeling najaar in première gaat. Ook deze film doet Kalf. van belang zijn. de kijker verwonderen en laat zien hoe onDe onderwijsmateriaal nazaten van Baron van Raet hebben gelooflijk bijzonder maar ook kwetsbaar het Gratis unieke waddengebied op wereldschaal is. Methet het geschopt filmen van de vossen, ganzen, ijs- Ministot afgevaardigde Ruben kan zich kwaad maken hoe roekeloos vogels, herten en de grootste kudde wilde ter in de Bataafsche Republiek en waren er soms met natuur wordt omgegaan, ook lopaarden van Europa heeft Ruben er voor verwant aan de President van de Deelkaal in gemeenten. “Insecticiden zijn écht fugezorgd dat de Nederlandse natuur op de staat Noord Westphalen. Maar datnu in eerste instantie voor de insecten, nest, kaart is gezet. “MenRhijn wist eigenlijk niet dat er valt buiten het van ditDankverhaal. maar inmiddels loopt ook amfibiezulke mooie natuur in bereik Nederland was. Het wapen vanhet deaantal stad Rieten hard achteruit. tien jaar tijdwaar is hetBaaantal zij de Nieuwe Wildernis is de aandacht voor Kids berg inInDuitsland padden bijvoorbeeld enorm geslonken. Zo de landschappen en natuur versterkt, ook in Run 5 KM Johan Altena ron van Raet commandant

Ruiterweekend manege ’t Leijerweerd: wedstrijden dressuur en springproeven

'De Jonge Honden' op de Talenter: Er ligt een krokodil onder mijn bed

Regisseur en ecoloog Ruben Smit laat natuurliefhebbers genieten Muzikale zangavond: van Passie naar Pasen

heb ik er vorig jaar nog maar tweehonderd het onderwijs”, duidt de filmmaker. “De jeugd het de legertje enDat hetwaren kas- er overgezetvan tijdens paartijd. heeft de toekomst en ik kan niet vaak genoeg teel nog was.duizenden.” tien jaar terug benadrukken dat natuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs erg belangrijk is. Het was echter niet alleen negativiteit wat RuDaarom hebben we ook 'de Nieuwe Wildernis www.enterserfgoed.nl www.facebook.com/enterserfgoed in de klas' ontwikkelt en as we speak is ook ben predikte, integendeel. Met zijn enthousi-

ORANGE RUN Roselien Slagers en burgemeester Ambachtelijk klompenmaker Jan Hendrikse, wethouder 10 KM Hét hardloopfestival RUN Henk Robben. Foto: Simon Dirks Media. van Nederland

“Altijd als ik naar Enter rijdt, gaat mijn hart sneller kloppen; het is de trots en gemeenschapszin en het ondernemerschap dat er voor zorgt dat dit soort mooie stappen gemaakt kunnen worden, zoals het nieuwe museum en het herstel van de grote klomp”, sprak de burgemeester. “Ja, die is weer terechte! Het kost 'n paar cent, moar dan hejje ok wat”, aldus Dinand Waanders (Brouws) en Gerrit Plas (Plasje). Zij hebben er samen met Robert Rikkert (Kadoes) voor gezorgd dat de grote gele trots van Enter weer aan de Dorpsstraat schittert. De klomp was tijdens de jaarwisseling prooi van vandalisme en raakte door brand zwaar beschadigd. Nu de klomp weer terug is, heeft burgemeester Robben toegezegd dat de gemeente er voor zorgt dat de overkapping wordt hersteld, al dan niet als leerwerkplek. Klompenmuseum De afgelopen maanden is er hard aan getrokken, om het museum eigentijds en frisser te

EINDHOVENVoorzitter AMSTERDAM NIJMEGEN ALMERE UTRECHT ROTTERDAM maken. van Enters Erfgoed, Albert Bouwmeester, stak in zijn korte speech de RUNFORKIKA.NL vele vrijwilligers een flinke veer op de hoed. Zo is de entree en winkel in een nieuw jasje gestoken dankzij de inzet van onder andere Johan Katuin, Martijn Stijnenbosch, Frieda ter Braak, Gerrit Spijker en Eli Wijnterp. Maar ook Wim Tijink, Wim Tijink, Bonne Wijnterp en Jan Hendrikse kregen veel lof voor het geheel opknappen en herinrichten van het klompenmuseum. “Er is een selectie gemaakt van de vele klompen en het gereedschap. Het museum vertelt nu het verhaal over klompen, maar ook over de klompenmakers en hun gereedschappen. Tegelijkertijd is het museum ook uitgebreid met een kledingzolder, die eveneens officieel is geopend. Hier is een grote collectie kleding uit de tweede helft van de vorige eeuw te bewonderen. Diny Horstman, Anja Wolters, Joke Tijink en Jenny Ooms zijn bereid om op afspraak in geuren en kleuren te vertellen over deze nostalgische kledij.

De openingsdans door Dance Studio Janien. WIERDEN | Op sportpark ’t Lageveld in Wierden is op vrijdag 20 april de vierde editie van de Koningsspelen gehouden. Op deze zon overgoten dag, namen de twaalfhonderd kinderen vanuit de groepen vijf tot en met acht van het Wierdense basisonderwijs deel aan dit sportstimuleringsprogramma. Na het openingswoord van sportwethouder Nico Lansink was het de beurt aan Dance Studio Janien en de afgevaardigde dansambassadeurs van de deelnemende basisscholen, om uitvoering te geven aan het Koningsdans met als thema ‘Fitlala’. De twaalfhonderd kinderen en vrijwilligers openden deze dag met deze prachtige dans; een waar spektakel om deze dag mee te starten. Daarna was het tijd om uitvoering te geven aan het sport- en beweegprogramma, verdeeld over dertien speelrondes. Kinderen komen in deze rondes op een laagdrempelige wijze in contact met verschillende takken van sport: 50 meter Sprint, Vortex werpen, Flag Football, Kinn-bal, Tjoekbal, Chocoladerivier, Paniekkastbal. De website www.koningsspelenwierden.nl fungeerde hierin als platform voor zowel de kinderen, als ook de vrijwilligers. Hier zal op korte termijn ook een impressie van de dag op weergegeven worden. Playground Koningsspelen Ook waren Judo Almelo/Wierden, TV Beukersweide en SVZW Basketbal aanwezig om hun sport te promoten. Dit deden zij op de Playground. Deze heeft tot doel om lokale sportverenigingen de kans te geven, de vereniging onder de aandacht te brengen en de kinderen te enthousiasmeren voor de sport. Dit jaar was te zien dat deze verenigingen het aanbod perfect voor elkaar hadden en het zichtbaar was dat de kinderen met veel plezier deelnamen aan dit programma.

Vrijwilligers De organisatie bestaande uit buurtsportcoaches van Stichting De Welle en leerkrachten uit het basisonderwijs, werden ondersteund door vele studenten van het ROC van Twente, Het Noordik, Het Erasmus, De Passie en Timberland. Speciale gaat de dank uit naar EHBO Wierden. Zij hadden het deze editie druk met het verzorgen van de geblesseerden en de kinderen met warmteverschijnselen. In gezamenlijkheid is er ook besloten deze editie van de Koningsspelen wat in te korten, om hiermee de veiligheid van de kinderen te kunnen waarborgen. De Koningsspelen 2018 werden grandioos afgesloten, met een heuse scholen estafette. De jongens en meiden lieten zich goed horen voor de rennende klasgenoten. Ook waren er inmiddels al vele ouders aanwezig om deze spannende eindstrijd te aanschouwen. Onder toeziend oog van zo’n vijftienhonderd mensen, kwam De Talenter uit Enter als eerste over de streep. De beker zal een jaar lang in de prijzenkast van deze school schitteren.

Opbrengst van Spinning Marathon naar Edwin van der Sar Foundation WIERDEN | Sportcentrum Bodyfit Wierden heeft op zaterdag 7 april, van 12.00 uur tot 16.00 uur, een Spinning Marathon georganiseerd voor de Edwin van der Sar Foundation. Deze organisatie ondersteunt diverse projecten voor mensen met hersenletsel. Tijdens het evenement hebben vijftig deelnemers hun uiterste best gedaan op de Spinning Bikes. Samen met de opbrengst van cake- en smoothieverkoop gaat er een totaalbedrag van 780 euro naar de stichting. Bodyfit Wierden is een erkend preventiecentrum voor niet-aangeboren-hersenletsel en maakt onderdeel uit van het project ‘Meet me @ the Gym’. Dit project is opgestart in samenwerking met de Edwin van de Sar Foundation, Hersenstichting Nederland, Vereniging Sportgeneeskunde en Fit!Vak (brancheorganisatie fitness). Bij een NAH-preventiecentrum is het mogelijk om onder deskundige begeleiding en met veel persoonlijke aandacht te trainen in rustige ruimtes. Voor mensen met hersenletsel is het noodzakelijk om te blijven bewegen. Dit verkleint de kans op een terugval, verbetert de hersenfuncties en zorgt

Het plaatsen van de geheel herstelde grootste klomp ter wereld.

voor nieuwe, positieve energie. De Edwin van der Sar Foundation ondersteund diverse projecten rondom de revalidatie, participatie en preventie van hersenletsel. De organisatie treedt als stimulerende en verbindende factor op tussen patiënten, revalidatiecentra, ziekenhuizen, woon-zorglocaties en verzekeraars. Door effectief samen te werk kan de zorg voor de patiënten verbeterd worden en door veel in te zetten op beweging herstellen de hersenfuncties beter. Ook het sociale contact tijdens het sporten is hierbij erg belangrijk.


KONINGSMARKT

BIJ AH WIERDEN Vrijdag 27 april van 9.00 uur tot 14.00 uur

Springkussen en suikerspin�voor de kids!

Grolsch krat € 7,99 max. 6 kratten per klant

Dubbelfrisss Bronwater

AH oranje Tompouce

mango - appel 1.5 liter 2 voor

€ 1,00 € 2,00 BESCHUI Plantjesmarkt! gezelligsteROELOFFZEN supermarkt van Twente" 4 stuks

Non food opruimmarkt Korting tot wel

90%

Goede vrijdag komt de Partou "De gezelligste supermarkt vanpaashaas Twente" langs bij AH van 14.00 - 16.00 uur

- Paaseitjes zoeken - Met de paashaas op de foto - Schminken

OP = OP

ROELOFFZEN BESCHUITEN

lligste supermarkt van Twente"

Albert Heijn

€1

Albert Heijn Anjelierstraat telefoon: (0546) (0546) 57 21 21 22 22 Anjelierstraat 3, Wierden, telefoon: Openingstijden: maandag t/m t/m zaterdag van van 08.00 08.00 tot 20.00 uur, Vrijdag 27 april is de winkel geopend van 08.00 - 21.00 uur donderdag en vrijdag totuur 21.00 uur vrijdag tot 21.00 Wierden 1,70 €

De Wiezer 17 2018  
De Wiezer 17 2018