Page 1

ST R E E K W IJ Z E R

Woensdag 1 1 s e p te m18 beapril r 2 0 12018 3 -we- eweek k 3 7 16

STREEKKRANT VOOR WIERDEN, ENTER, AADORP EN WINDMOLENBROEK

Bij aanschaf van een complete bril

ZONNEBRIL OP STERKTE CADEAU! Vraag naar de voorwaarden

Groothuis Optiek Dorpsstraat 134, Enter Tel. 0457 381003

Vraag naar de voorwaarden

Donderdag koopavond

Ruime keus aan witgoed, bruingoed en ICT producten!

Eigen monteurs, ook voor inbouwapparatuur!

oto’s f r e e M na 17 i g a p op Fotograaf: Henk Steen.

www.expert.doornenbal.nl | 0548 620000

Janny Rusch Uitvaartbegeleiding Voor een afscheid met karakter, ongeacht of en waar u verzekerd bent.

Een laatste indruk, laat die levend blijven... 24/7

m. 06-22766640

Basisschool Het Galjoen uit Wierden grote winnaar schoolvoetbaltoernooi WIERDEN – Zowel het jongens- als het meisjesteam van basisschool Het Galjoen uit Wierden heeft dit jaar het schoolvoetbaltoernooi van voetbalvereniging SVZW op hun naam weten te zetten. Op maandag 9 en dinsdag 10 april werd er tijdens het 43ste schoolvoetbaltoernooi door dertien jongensteams en zestien meidenteams gestreden om de eer.

De finales stonden dit jaar onder leiding van scheidsrechter Erik Braamhaar uit Enter. Naast deze spannende wedstrijden werd ook weer het kanariepietjestoernooi georganiseerd. De opzet van dit toernooi is om de jongens en meisjes uit groep twee van de basisschool op een speelse manier met het voetbalspelletje in aanraking te laten komen.

"De gezelligste supermarkt van Twente"

Anjelierstraat 3, Wierden, telefoon: (0546) 57 21 22 Anjelierstraat telefoon:(0546) (0546)57 2122 22 Anjelierstraat3,3,Wierden, Wierden,telefoon: telefoon: (0546) 5721 21 22 Anjelierstraat Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur, Openingstijden: maandagt/m t/mzaterdag zaterdagvan van08.00 08.00tot uur, t/m van 08.00 tot20.00 20.00uur, Openingstijden: vrijdag tot 21.00 uur maandag

donderdag envrijdag vrijdag totuur 21.00uur uur vrijdag tot 21.00 donderdag en tot 21.00

Gewoonbij bijAlbert Albert Heijn Gewoon HeijnWierden Wierden

9

Uw slager op 't binnenhof

ENTER

BERGMAN

TOPSLAGER

Dorpsstraat 64 - 7468 CM - Enter

NEEM SNEL EEN KIJKJE

Binnenhof 5 - Tel 576029

Tegen inlevering van deze bon DEZE WEEK IN DE AANBIEDING

Gepaneerde schnitzels 4 st. 6.00 4 Gepanneerde Schnitzels Rundergehakt 500 gr. 3.25 4 Rollade schijven Sucade 500 gr. 6.25 500 gram Bretonsgehakt

Nieuwe collectie binnen

"

- Medische dames/ herenschoenen - Verhulst - Jenny Ara - Rieker

DINSDAG

10 euro

WOENSDAG

SamenHOH GEHAKT

VERSE WORST

DONDERDAG SPEKLAPPEN

Geldig van 11-09-2013 t/m 21-09-2013500 gr. 2.95 500 gr. 2.95 500 gr. 2.95

Bekende merken zoals:

Jenny Ara - Aco - Rieker Verhulst - Footnotes - Fabs Yellow Cab - La Strada Grisport Bullboxer - Berkelmans

- Paaseitjes zoeken - Met de paashaas op de foto 0 70 €€ 1,8 - Schminken

Albert Heijn Wierden

STEIGERPLANK

MSF Shoes

Goede vrijdag komt de Partou "De gezelligste supermarkt vanpaashaas Twente" langs bij AH van 14.00 - 16.00 uur

Kaneelcake ROELOFFZEN BESCHUITEN

www.jannyrusch.nl

ZIE ADVERTENTIE OP BLADZIJDE

Bestel uw tickets online en ontvang €5,- KORTING voor 2 personen

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG

Fietsgigant.com

Geesterenseweg 22

7671PB Vriezenveen

0546 567425

- GESLOTEN - 10:00 - 17:30 - 10:00 - 17:30 - 10:00 - 21:00 - 10:00 - 21:00 - 10:00 - 17:30

info@fietsgigant.com

Dagaanbiedingen:

Voor een Barbecue groot of klein moet u bij Slagerij Bergman zijn.

Stel uw eigen

Dinsdag Woensdag maaltijd samen! Verse Worst Gehakt HoH Sauzen T-Bone Enter www.topslagerijbergman.nl 500 gram 2.95

500 gram 2.95


familieberichten Tel bijen in de eigen tuin tijdens de eerste Nationale Bijentelling REGIO – Nederland Zoemt organiseert in het

weekend van 21 en 22 april de eerste Nationale Bijentelling. Doe ook mee aan dit landelijk onderzoek door in je tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is belangrijk, omdat het niet goed gaat met wilde bijen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving van onze gewassen en wilde bomen en planten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. Ook in Overijssel. Meedoen aan de Bijentelling is eenvoudig, ook voor degenen die weinig of geen kennis van bijen hebben. Eind april kunnen er zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen in de tuin vliegen. Om deze soorten te herkennen zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart, instructievideo en een uitgebreid bijengidsje ontwikkeld. Al deze materialen vind je op www.nederlandzoemt. nl/bijentelling. Op deze website kun je in het weekend van 21 en 22 april ook direct de resultaten van je telling invoeren en kan iedereen ook live de resultaten volgen.

Jaarlijks terugkerend onderzoek

Met de Nationale Bijentelling start Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek met geïnteresseerde mensen, zodat wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in tuinen op verschillende plekken in Nederland. De Bijenbeweging Overijssel is een samenwerking van provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, EIS Kenniscentrum Insecten, LTO Noord en Imkerverenigingen NBV. Bijenbeweging is aangesteld voor drie jaar om bestaande bijen-initiatieven te ondersteunen en te verbinden en nieuwe initiatieven te stimuleren om te werken aan een samenhangend bijenlandschap in Overijssel.

Opening roeiseizoen bij Amycus met droogroeien en proefroeien WIERDEN/ALMELO – De Twentse roeiver-

eniging Amycus opent aanstaande zaterdag, 21 april, het roeiseizoen. Dan is iedereen van harte welkom om kennis te maken met de roeisport tijdens deze open dag aan de Badweg in Almelo, pal tegen het Twentekanaal bij de witte brug aan Wierdense zijde van het kanaal. Amycus bestaat ruim dertig jaar en telt rond de 130 enthousiaste leden. Er is deze dag van alles te doen en te beleven op het water. Ben je geen lid en wil je graag kennismaken met roeien? Kom dan gerust langs. Leden van de roeiclub vertellen je graag meer over hun sport en laten je onder begeleiding roeien, zowel op het land als in het water. Voorzitter Peter van Kesteren: “Wij willen graag meer jongeren interesseren voor roeien. Twee jaar geleden zijn wij daarmee begonnen en we merken dat roeien steeds populairder wordt. Onze jeugd doet mee aan interregionale wedstrijden en ze presteren ontzettend goed. Het is motiverend om te zien hoe enthousiast de jongeren zijn. Maar

het vergt wel goede begeleiding van onze club. Ook daar gaan we de komende tijd nog meer op inzetten.”

tot bouwers, van toeleveranciers van bouwmaterialen tot een installatiebureau en zonnepanelenleverancier.

Roeien is een gezonde sport en voor alle leeftijden. Sportblessures komen hier nauwelijks voor. Als je goed getraind bent, komen alle spieren aan bod en werk je aan een goede conditie. Vandaar dat de sport voor bijna iedereen geschikt is: van 12 tot 80 jaar! Zowel voor mannen als vrouwen. Hoe heerlijk is het om na een dag van inspanning te ontspannen op het water en te genieten van de natuur, terwijl jij de roeisport uitoefent.

Wat kost een sanering?

Een goede training is belangrijk. Daarom kun je niet zomaar in de boot stappen. Leden krijgen eerst een opleiding voordat ze zelfstandig roeien. Dit is voor de veiligheid, maar ook om blessures te voorkomen. Het Twentekanaal is geliefd onder de roeiers. Het strakke gladde water daagt menig roeier uit om te presteren, maar ook om rustig aan te doen en te relaxen.

Uitslagen Damclub WIERDEN – Bij de Damclub Wierden zijn op dinsdag 10 april voor de onderlinge competitie de volgende wedstrijden gespeeld: H. Veneman – F. Niezink 0-2 J. Oude Vrielink – J. Schuttevaar 2-0 H. Smit – H. ten Cate 1-1 J. Vos – H. Pierik 0-2 De kop van de ranglijst ziet er als volgt uit: 1. F. Niezink, 825 punten uit 21 wedstrijden 2. G. Woolderink, 749 punten uit 23 wedstrijden 3. J. Veneman, 748 punten uit 23 wedstrijden 4. H. Veneman, 734 punten uit 22 wedstrijden, 5. E. Veneman, 601 punten uit 24 wedstrijden Het eerste team speelde voor de PODB-bekercompetitie tegen Wapenveld. Het Wierdense team verloor met 1-7 en is daarmee uitgeschakeld voor de bekercompetitie.

Asbestschakel Op Overijsselse daken ligt nog zo’n 12 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Voor 2024 moet asbest wat in contact komt met hemelwater verwijderd zijn. Coöperatie Asbestschakel heeft een uniek concept waarbij per gemeente snel en voor een scherpe prijs asbest wordt verwijderd en nieuwe daken worden gelegd. Het unieke is dat de coöperatie niet op allerlei plekken tegelijk aan de gang gaat, maar gestructureerd gemeente na gemeente afgaat. Momenteel zijn daken in de gemeente Almelo en Wierden aan de beurt. Veel dak eigenaren denken dat het verwijderen van asbest een ‘fluitje van een cent’ is. Laten saneren en klaar. Dat het niet zo simpel is kwam ook initiatiefnemer Jeroen Klinkhamer achter. “Je moet de hoeveelheid asbest laten inventariseren, offertes aanvragen bij saneerders, een bouwer inschakelen, een vrijgavebureau inhuren.... Ik was er weken druk mee. Dat kan simpeler, dacht ik.” Zo is Asbestschakel ontstaan: een coöperatie met 11 bedrijven, met 1 aanspreekpunt. Van inventarisatiebureau tot saneerders, van vrijgavebureau

Op Asbestschakel.nl reken je eenvoudig uit wat saneren kost. “Wil je het asbest bijvoorbeeld vervangen voor isolerende sandwichplaten en meteen zonnepanelen installeren? Je ziet op de website wat allemaal kan en wat het kost. Persoonlijk contact is vanzelfsprekend, grotere daken meten we zelf in om te komen tot een maatwerk offerte. We ontzorgen volledig! Aanmelden voor gemeente Almelo en Wierden Asbestschakel zit nu in de voorlichtingsfase bij particulieren en bedrijven binnen de gemeentes Almelo en Wierden. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 1 mei 2018 aanmelden. In de opvolgende maanden vindt de uitvoering plaats.

Schoolkorfbaltoernooi Blauw Zwart - Wierden WIERDEN – Korfbalvereniging Blauw Zwart organiseert op maandag 23 en dinsdag 24 april het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi. Aan het toernooi doen negen scholen uit Wierden mee, waarvan er 36 teams zijn ingeschreven. De deelnemers zitten in de groepen vijf en zes. Net als vorig jaar wordt er gespeeld volgens de regels van 4Korfball. De kinderen krijgen door deze spelvorm veel gelegenheid om te korfballen en oefenen ze al spelend de basisvaardigheden zoals vrijlopen, verdedigen en aanvallen. Er wordt in teams van vier gespeeld. Op de maandag en dinsdag worden vanaf 16.00 uur de eerste wedstrijden gespeeld. Er wordt begonnen met voorrondes en in de loop van de dinsdagmiddag zullen daar de finales op volgen. Ook wordt er weer gestreden om de strafworpenbokaal. Het team met de hoogste score wint hier. Blauw Zwart nodigt iedereen van harte uit om hun teams te komen aanmoedigen. Korfbalvereniging Blauw Zwart heeft de velden u op het Sportpark ‘t Lageveld aan de 2e Lageveldsweg, net buiten Wierden. De korfbalkantine is gevestigd achteraan op het sportpark.

Uitslagen SV Mat-Ador WIERDEN – Een overzicht van

de uitslagen van schaakvereniging Mat-Ador van de interne competitie, ronde 27, gespeeld op donderdag 12 april 2018. Rinus Marteijn – Robert Crompvoets 0-1 Gerard Bruins – Bennie Vlaskamp 1-0 Bert van Kootwijk – Pelle Mug 1-0 Jaap Langkamp – Johan ter Horst 0-1 Rinse van der Heij – Jan Zaal 1-0 Abd Ozzo – Milan Voorbergen 0-1 Tim Langkamp – Herman Harleman 0-1 Extern werd met 3-1 gewonnen van Vrimot uit Vriezenveen.

Kerkdiensten in de gemeente Gereformeerde Kerk Wierden

22 april 09.30 uur Ds. J. Pap 22 april 19.00 uur Ds. P. W. Dekker

Hervormde Kapel Wierden

22 april 10.00 uur Ds. A. F. U. Braakman

Hervormde Dorpskerk Wierden

22 april 09.30 uur OKW G. Flim Afscheidsdienst 22 april 15.00 uur Ds. C. J. Post 22 april 18.45 uur Ds. G. de Goeijen

Hervormde Kerk Hoge Hexel

22 april 09.30 uur Ds. P. Vermaat 22 april 19.00 uur Ds. T. J. Smink

Hervormde Kerk Enter

22 april 09.30 uur Ds. J. A. Woudenberg 22 april 18.50 uur Ds. J. de Goei

Gereformeerde Kerk Enter

22 april 09.30 uur Ds. H. Paas 22 april 19.00 uur Ds. B. J. Heusinkveld

Ichtus Baptistengemeente Taborkerk Wierden

22 april 09.00 uur Sander van Dijk 22 april 11.15 uur Sander van Dijk 22 april 19.30 uur Erik Smit en Wietske Noordzij

Reggestroom Enter 22 april 10.30 uur

Katholieke Kerk Wierden

21 april 18.30 uur Eucharistieviering 22 april 10.00 uur Kinderkerk

Katholieke Kerk Enter

22 april 09.15 uur Eucharistieviering

De dames van Vunera kunnen u met raad en daad bijstaan en begeleiden.

Meer informatie kunt u vinden op www.vunera.nl Ons team bestaat uitsluitend uit dames. Wij zijn dag en nacht bereikbaar. Tel. 0546 - 573979

Voor uw naaste een respectvol afscheid

Rouwberichten Ik duw met al mijn kracht tegen de wijzers van de klok, maar het lukt me niet ze af te remmen. En het zand glijdt zonder moeite tussen al mijn vingers door …

Bedroefd maar dankbaar dat aan haar lijden nu een einde is gekomen, delen wij u mede dat na een langdurige ziekte, die zij op een bewonderenswaardige wijze heeft gedragen, van ons is heengegaan mijn lieve vrouw, onze moeder, schoonmoeder en oma

Hilda Berg-Jongsma echtgenoot van Jan Berg

Almelo, 6 augustus 1952

† Almelo, 11 april 2018 Jan Berg Lionne en Ruben Vic Liz Tessa en Erwin Benthe

Correspondentieadres: Nijverdalsestraat 10-16 7642 AD Wierden Er is gelegenheid tot condoleren en afscheid nemen op zondag 15 april van 19.00 tot 19.30 uur in uitvaartcentrum Vredehof, Willem de Clercqstraat 89 te Almelo. ST R E E K

Colofon

W IJ Z E R

De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden.

UITGEVER: Heinink Media info@dewiezer.nl Eurowerft 3, Denekamp T (0541) 35 59 74 M 06 54 22 55 68 VERSPREIDING: Oplage 16.800 exemplaren. Verspreiding in Wierden, Enter, Bornerbroek, Hoge Hexel, Notter, Zuna, Aadorp, Rectum, Ypelo en Windmolenbroek (Almelo). OPGAVE ROUW- EN FAMILIEBERICHTEN: Info@heininkmedia.nl of tel. 0541 - 35 59 74 REDACTIE: Simon Dirks redactie@dewiezer.nl M 06 - 16 12 26 17 ADVERTENTIEVERKOOP & MEDIA ADVIES: Patrick Heinink info@dewiezer.nl T (0541) 35 59 74 M (06) 30 02 65 15

DRUK: Drukkerij van Barneveld KRANT NIET ONTVANGEN? Neem contact op met Heinink Media (0541) 35 59 74 of te mailen naar info@dewiezer.nl of via whatsapp: 06 83 16 72 31. De krant wordt dan alsnog bij u bezorgd.

De uitgever is nimmer aansprakelijk voor eventuele onjuiste vermeldingen van gegevens. Op onze artikelen en foto’s rust een copyright. Artikelen en foto’s uit deze krant mogen nimmer zonder toestemming voor andere doeleinden worden gebruikt.


Experience Stores XXL in Amersfoort & Almelo

KEES IS KLAAR VOOR DE ZOMER!

Bekijk de nieuwste collectie tuinmeubelen op

7 dagen per week geopend, doordeweeks tot 21:00 uur

WWW.KEESSMIT.NL

Korfballers Blauw Zwart laten punten bij ECKA Arnhem liggen

Voor deze wedstrijd stond een reisje langs de Rijn op het programma. ECKA uit Arnhem staat op een keurige derde plaats in de poule, terwijl Blauw Zwart onderaan punten probeert te verzamelen om degradatie te voorkomen. De ploeg uit Wierden kwam goed uit de startblokken en stond met een 0-2 voorsprong in het zonnetje van Arnhem. Vervolgens wist ECKA het verschil weer tot nul doelpunten te brengen door twee keer achter elkaar te scoren. Blauw Zwart speelde in de begin fase verzorgende aanvallen en wist het verdedigend dicht te houden. Dat resulteerde in een 2-4 voorsprong.

ZOMERCHECK

ECKA kreeg door dat het aan de bak moest om deze wedstrijd nog te winnen van een getergd Blauw Zwart. Bij rust stond het dan ook 9-7 in het voordeel van de thuisploeg. In de rust werd de tactiek voor de tweede helft besproken, wat vooral uitkwam is dat we minder op de scheidsrechter moesten focussen. Maar meer op ons eigen spel. De scheidsrechter floot niet partijdig, maar nam een aantal keren zacht gezegd vreemde beslissingen wat de wedstrijd beïnvloedde.

ZOMERBANDEN Klinkerweg 3 | 7604 PR Almelo | Tel. 0546 - 828122 | info@hetbandencentrum.nl

Zaterdag 21 april speelt Blauw Zwart een belangrijke wedstrijd in strijd om degradatie. Rivalen uit Doesburg komen dan op bezoek. Alleen winst is genoeg om aansluiting te vinden met de middenmoot. De wedstrijd begint om 15.30 uur op Sportpark ‘t Lageveld in Wierden.

GRATIS BEZORGEN • • • •

200 stuks op voorraad Goedkoop Met garantie Snelle levering

WGS Witgoed Nijverheidsweg 2 7442 CH Nijverdal Tel. 0548 78 52 43

Uw adres voor 2e hands witgoed! • • • •

wasmachines wasdrogers vaatwassers koelkasten

info@wgswitgoed.nl openingstijden: ma - di 13.00 - 17.00 uur woe - zat 10.00 - 17.00 uur

ALTIJD een leuke aanbieding www.wgswitgoed.nl

Slagerij

Br

De tweede helft stond haaks op de eerste helft van beide ploegen. ECKA kreeg volledige grip op de wedstrijd en bouwde de voorsprong uit tot een score van 15-9. De ploeg uit Wierden bleef, ondanks de achterstand, strijden voor de doelpunten. Met een eindstand van 21-13 zochten beide teams de kleedkamers op.

RANTIE N LAAGSTE PRIJS GA LE OE ST LE AL OP

l

www.dewiezer.nl

STE AG A L JS IE PRI ANT R A G

am

no

Lees deze krant ook online

WIERDEN/ARNHEM – Het korfbalteam van Blauw Zwart speelde voor twee weken terug de uitwedstrijd in Hengelo, deze werd verloren met ruime cijfers. Het was echter wel duidelijk dat het team van Marco Groothuis gegroeid was, in vergelijking met het begin van het veldseizoen vorig jaar.

K

Rijssensestraat 47, Wierden T: 0546 571216 www.slagerijbramknol.nl

Aanb iedin g

geldig va n 18 t/m 21 april

Het is weer Barbecue tijd... En uw slager is er klaar voor... Lekker gezellig buiten met familie of vrienden! U kunt bij ons ook terecht voor complete barbecuepakketten met of zonder BBQ.

4 hamburgers 4 gemarineerde speklappen

4e gratis!€ 2,

€ 4,00


Lezing auteur Özcan Akyol in zaal van De Marke over actuele zaken

Films van Bert Haanstra gratis te zien bij de Historische Kring

WIERDEN – Nederlandse schrijver en columnist Özcan Akyol geeft op woensdag 25 april een lezing in zalencentrum De Marke aan de Vossenbeltsstraat te Wierden. Het thema van deze avond is 'Actuele zaken'. Akyol volgde een mavo-opleiding en studeerde later Journalistiek en Nederlands. Met de laatste studie is hij echter direct gestopt, toen hij twee contracten bij zijn huidige uitgeverij kreeg. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist voor het Algemeen Dagblad, de Stentor, Tubantia, De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, PZC, BN/De Stem, de VARAgids, Nieuwe Revu, Helden en 90 Minutes. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in literair voetbalblad Hard gras. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma's, zoals De Wereld Draait Door. Eind oktober 2012 verscheen zijn debuut 'Eus', zijn tweede roman ‘Turis’ verscheen begin 2016 en werd net als zijn debuutroman meteen een bestseller.

WIERDEN – De huidige tentoonstelling van de Historische Kring Wederen 'Brommen door de jaren 60' is een groot succes. Het aantal bezoekers ligt ver boven verwachting en de reacties zijn ook lovend: “mooie tentoonstelling, prachtig jeugdsentiment, roept herinneringen op”. Maar ook de huidige jeugd reageert vol verbazing: “ging dat vroeger zo?” en “Zag dat er toen zo uit!?”. In het kader van deze tentoonstelling presenteert de Historische Kring twee films van Bert Haanstra en wel op vrijdag 20 april. In de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat in Wierden worden vanaf 19.30 uur de films Zoo en Alleman vertoond.

De lezing in Wierden begint om 20.15 uur. De toegang bedraagt 7,50 euro.

Tuinplantenmarkt parkeerplaats Hervormde Kapel voor Szokolya WIERDEN – Op de parkeerplaats bij de Hervormde Kapel in Wierden wordt op zaterdag 21 april de jaarlijkse tuinplantenmarkt gehouden voor Stichting Szokolya. Het aanbod bestaat uit schitterende hang- of staande planten met vele bloemen die het hele jaar in bloei blijven. Ook zijn er diverse soorten vaste- en eenjarige planten van zeer goede kwaliteit. Van 8.30 uur tot 12.30 uur vindt de verkoop plaats op de parkeerplaats bij de kapel aan de Dahliastraat. Tevens is er ook verse koffie, thee, limonade of cake. Eveneens is er een container voor oud-papier. De opbrengst komt geheel ten goede aan projecten in Hongarije, onder andere het kledingvervoer naar Szokolya en diverse andere dorpen in de omgeving, hulp aan ouderen, school

Wierdense duiven vliegen wedvlucht vanaf Weert

Als eerste wordt 'Zoo' vertoond. Dit is de eerste (korte) film van Haanstra, waarvoor hij gedurende zestig dagen met een verborgen camera werkte in dierentuin Artis. De film laat dieren achter tralies zien, maar ook mensen. De shots van die laatste categorie zijn grotendeels vanaf de andere kant van de tralies genomen. De film gaat over de interactie en gelijkenis tussen mens en dier met achtergrondmuziek van Pim Jacobs. De tweede (lange) film is 'Alleman'. Dit is de best bezochte documentairefilm van Nederland en een van de tien best bezochte films in de Nederlandse bioscopen. Internationaal gezien won de film diverse prijzen, zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn en was genomineerd voor een BAFTA Award en een Oscar. Hij trok ook veel publieke belangstelling in het buitenland. Simon Carmiggelt, die mede aan het verhaal schreef, deed de voice-over. De film laat Nederland en zijn

bewoners zien in hun dagelijks bestaan. Veel verschillende levenswijzen worden op komische, maar ook op serieuze wijze in beeld gebracht. De film wordt als uniek gezien, omdat hij vlak voor het ontstaan van de hippiecultuur werd gemaakt. Op 2 december 2007 werd Alleman tijdens het IDFA-festival uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire sinds 1945. De inloop is vrijdag vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis voor iedereen.

Jeugd badmintonclub Flits succesvol op eerste toernooi WIERDEN/RAALTE – Nadat eerder in deze krant al aandacht was besteed aan de eerste competitie-ervaringen van de jongste jeugd van de Wierdense badmintonvereniging BC Flits lijkt het grootste deel van ditzelfde team nu ook de smaak van het spelen van toernooien te pakken te hebben gekregen.

WIERDEN – Postduivenvereniging Het Luchtvermaak uit Wierden hield afgelopen zaterdag, 14 april, een wedvlucht vanaf Weert. In de gehele Kring 1 waren 9790 duiven bijeen gebracht waarvan160 duiven afkomstig waren uit Wierden. Om 12.15 uur vond de lossing plaats en de te vervliegen afstand was 138 kilometer. De eerste duif in de vereniging presenteerde zich om 13.51 uur. Na de nodige berekeningen was de top 10 als volgt: 1-2-4-5-10. J. E. D. Karsten 3-9. R. T. M. te Morsche 6. L. G. J. v. Dijk 7-8. M. Braakman

Wie wordt de koning van de Wierdense BBQ Challenge? WIERDEN – Word jij standaard tot masterchef gebombardeerd als de barbecue weer uit de schuur wordt gehaald? En genieten je vrienden altijd het meest van jouw smakelijk bereidde lappen vlees? Dan maak jij kans om het WK barbecueën op jouw naam te zetten. Schrijf je in voor de eerste editie van de IJzeren Pot BBQ Challenge op zondag 27 mei tijdens het Lageveld Festival, Het HOUDT Nooit Op.

Als jij een echte BBQ-liefhebber bent, dan kun je je nu inschrijven om deel te nemen aan deze uitdaging. Per wedstrijdronde is er plek voor maximaal zes teams van twee personen (mag ook gerust één persoon zijn). Je wordt als deelnemer uitgedaagd om een smakelijk gerecht klaar te maken op de barbecue. Dat is niet een zelfbedachte maaltijd, maar een vooraf vastgesteld menu. Er ligt namelijk een blackbox met ingrediënten voor elk team klaar. Met die ingrediënten ga je vervolgens, binnen maximaal 45 minuten, een heerlijk gerecht klaarmaken op de barbecue. De barbecue en alle ingrediënten worden beschikbaar gesteld. Dat betekent dat je als deelnemer dus niets hoeft mee te namen, alleen een gezonde dosis 'barbecue-skills' en natuurlijk ter aanmoediging wat fans. Een professionele jury zal de gerechten beoordelen op smaak en creativiteit. Uiteraard staan er prijzen tegenover, zoals

sauspakketten, barbecue-schorten en een Jonnie Boer kruidenset voor iedere deelnemer. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Gerard Smelt: gerard@meattech.nl.

Sebastiaan Li, in het rode shirt, tussen de Flits-formatie waarop Meike van Goor helaas ontbreekt. Afgelopen zaterdag, 14 april, reisden Jasmijn Sloot, Meike van Goor, Luca Lensen, Thijmen Derksen, Joost Leemkuil, Florian Koers en Phillip Beinhoff af naar Raalte om daar deel te nemen aan het Kwiek Jeugdtoernooi. Voor de meesten was dit de allereerste deelname aan een toernooi. Van de 28 partijen die de Flits-jeugd gedurende de dag heeft moeten spelen zijn er acht in een drie-setter geëindigd. Dat zijn doorgaans spannende wedstrijden. Daarnaast zijn dertien van deze 28 partijen in winst omgezet. Tevens hebben Florian en het duo Jasmijn/ Meike aan het eind van de dag beslag gelegd op een knappe tweede plaats en wisten Luca met gelegenheidspartner Brent en ook Thij-

men een eerste plaats te halen. Al met al resultaten die niemand van tevoren had durven voorspellen en die natuurlijk enorm bijdragen aan het vergroten van het enthousiasme. Na afloop van dit toernooi in de gloednieuwe sporthal Tijenraan is door de organisatie aan de Nederlandse topspelers Mark Geerlink en Sebastiaan Li gevraagd om een demonstratie te verzorgen. Alle spelers, maar ook het voltallige publiek was muisstil en ongelofelijk onder de indruk van wat deze heren met een shuttle allemaal kunnen. De snelheden van zowel shuttles als spelers in het veld zijn soms door het menselijke oog nauwelijks nog bij te houden.

Ook toernooispeler Tijmen Derksen was betrokken bij de demonstratie.


OPROEP CENTRALE HUISARTSENPOST ALMELO

‘Voor echte spoedsituaties staan we altijd klaar.

Mini-arena van Juventa'12 heet vanaf nu Jumbo Arena

MAAR ALS HET KAN WACHTEN TOT MORGEN, GAAT U DAN NAAR UW EIGEN HUISARTS.’ Natuurlijk staan we voor iedereen klaar als er echt spoed is. Daar zijn we voor. Speciaal opgericht om de zorg te verlenen, die niet kan wachten tot de volgende dag, als de huisartspraktijken in onze regio gesloten zijn. ’s Avonds, op feestdagen en in het weekend. En als mensen twijfelen of klachten kunnen wachten? Dan bijvoorbeeld eerst even kijken op www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl. Dat zijn toegankelijke, door huisartsen ontwikkelde, websites. Wanneer de twijfel niet weg is, bel dan 088 - 588 0 588. Het algemene nummer van de Centrale Huisartsenpost Almelo. Daar beoordeelt een speciaal daarvoor opgeleide assistente of de klacht aanleiding is voor een afspraak. Direct op de juiste plaats bij echte spoed Wat heel mooi en bijzonder is, is de samenwerking met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis (ZGT Almelo). Samen onder één dak. Wij zijn, buiten de normale uren, daardoor de voordeur voor de zorg, die niet kan wachten tot de volgende dag. Oproep via een campagne Maar het systeem kraakt; de toenemende drukte maakt dat echte spoedsituaties hieronder lijden en dat het werkplezier van de huisartsen en medewerkers afneemt. Dat is natuurlijk geen goede zaak. Want de huisartsenpost is van ons allemaal en voor ons allemaal. Daarom onze oproep in een campagne die deze week van start gaat met de titel ‘Uw eigen huisarts, een vertrouwd gevoel’. Werkt u hier ook? Mensen weten misschien niet altijd dat de Centrale Huisartsenpost Almelo bemenst wordt door alle huisartsen uit de regio. Natuurlijk met een uiterst professioneel systeem daaromheen. Soms komen hier patiënten op de huisartsenpost die verbaasd opmerken: ‘werkt u hier ook?’ Elke huisarts heeft tussen de 25 en 35 keer per jaar dienst op de huisartsenpost. Je eigen huisarts kent u beter Het is best een grote organisatie. Op zaterdagen zijn hier minimaal 6 huisartsen actief. En steeds vaker wordt daarbij nog een reservearts opgeroepen. In die zin is het vast niet moeilijk voor te stellen dat de huisartsenpost deze oproep doet. Als het geen spoedklacht betreft, is het beter en prettiger om bij uw eigen huisarts langs te gaan. Ten eerste zit u dan niet in die hectiek van de spoedpost waar altijd alles snel moet gebeuren. Uw eigen huisarts kent u beter. Heeft alle gegevens bij de hand. Kent uw geschiedenis. En heel belangrijk, als er een vervolgafspraak moet komen is dat veel handiger.

WIERDEN - Met het oplaten van tientallen gele ballonnen door de jongste voetballertjes van Juventa'12 voor een balonwedstrijd heeft de Wierdense voetbalvereniging haar mini-arena zaterdagochtend 14 april officieel tot Jumbo Arena gedoopt. Niet dat de omvang ineens enorm is toegenomen, maar de gelijknamige supermarkt uit Wierden heeft de sponsorknip getrokken.

sen natuurlijk ook. We zijn tegelijkertijd bezig de dienstverlening in onze eigen praktijk aan te pakken. Beter te maken. Mensen minder lang op een afspraak te laten wachten. Dat is ook een onderdeel van onze campagne.

WAT KUNT U ZELF DOEN? - de huisartsenpost is niet bedoeld voor mensen die overdag geen tijd hebben om een afspraak op het spreekuur van hun eigen huisarts te maken . - Twijfelt u of een klacht kan wachten? Check dan www.thuisarts.nl en www.moetiknaardedokter.nl - Bij twijfel en natuurlijk bij duidelijk spoedeisende problemen, bel dan eerst 088 - 588 0 588 - Komt u niet zonder afspraak naar de huisartsenpost

Aan de bel Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de bezoeken aan de huisartsenpost rustig een dag had kunnen wachten. Daar moeten we met elkaar wat aan doen. Het past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we op allerlei fronten met elkaar moeten nemen. Spoedzorg is (heel) veel duurder dan de ‘gewone’ huisartsenzorg overdag. En dat betalen we met elkaar. Maar afgezien van de kosten, is het belangrijk te beseffen dat de belastbaarheid van de huisartsen op de huisartsenpost een grens bereikt. Dit gaat ten koste van mensen die spoedzorg nodig hebben. Vandaar dat we hebben besloten aan de bel te trekken.

Zelf ook verbeteren Dat het zo druk is, is trouwens goed verklaarbaar. Zorg is nu eenmaal veel complexer geworden. We worden steeds ouder en daar komt ook meer zorg bij kijken. En daarnaast: de wereld verandert. Dat zien wij als huisart-

lees de krant ook online

www.dewiezer.nl

"Het is een win-win situatie voor de club", meent voorzitter Ulrike de Jong. "Een groot deel van het kantine-assortiment wordt nu door supermarkt Jumbo bij ons aangeleverd, denk aan vele snacks, suiker en koffiemelk. Daar stond tegenover dat Jumbo ons wilde sponsoren." De mini-arena is nu in z'n geheel van de opvallend gele bebording voorzien. "Er wordt veel gebruik gemaakt van dit omheinde veld. Onder meer het G-Team traint hier wekelijks, maar ook de jeugdteams en als de kinderen ná de officiële training nog even een balletje willen trappen weten ze dit veld goed te vinden."

Medailles voor GV Wierden bij districtsfinale heren turnen

WIERDEN/PUTTEN – In het Gelders Putten werd zaterdag 14 april de districtsfinale van het heren turnen gehouden. Vanuit GV Wierden hadden negen jongens zich geplaatst. In de eerste ronde waren Simon Bekhuis, Mats Hoppen, Thijs Laroussiyen (allen instap niveau 21) aan de beurt. Tijdens beide plaatsingswedstrijden hadden zij geen tegenstanders en gingen ze de strijd met elkaar onderling aan. In de finale hadden ze slechts één tegenstander en deze werd met gemak verslagen. Simon werd derde, Mats tweede en Thijs eerste. In dezelfde ronde was Stenn Giervel (instap niveau 20) ook aan de beurt. Hij had heel wat meer tegenstanders (acht jongens) en het niveau lag erg hoog. Stenn heeft mooie oefeningen laten zien en zijn uiterste best gedaan.

In de twee ronde waren Mauro Visser en Aaron Kortenhoeven (pupil niveau 20) samen met Wensong Schipper en Boaz Companje (pupil niveau 19) aan de beurt. Alle vier de jongens hebben ten opzichte van de vorige wedstrijd al enorme vooruitgang laten zien. Ze turnden hele mooie oefeningen. Wensong werd zelfs tweede en kreeg een mooie medaille! Levi Companje (jeugd niveau 17) was in de allerlaatste ronde aan de beurt. Hij liet hele stabiele oefeningen zien en werd (tot zijn eigen verbazing) eerste! GV Wierden nam dus twee gouden, twee zilveren en één bronzen medaille naar huis.


1

Op en Rond de Essen, Dinkelland Visie & Oldenzaal, Glimlach van Twente Appartementencomplex Markant krijgt Inzameling Plaatsen van oudinijzer Formaat 290 mm breed definitieve bij 70 mm hoog € 290,00 excl. BTW parkeerplaats achter pand basisschool de Widerode van de tweede fase is vertraagd, waarWIERDEN plek-van de tijdelijke bracht. Het oud ijzer graag zonder en 22 Plaatsing inplastic week - 28– Op- de34 40 - 46 par- 52bouw enz. WIERDEN – Basisschool de Widerode uit door het tijdelijke parkeerterrein nu langer in keerplaats achter het appartementencomdergelijke aanbieden (behalve bij elektriciWierden houdt komende zaterdag, 21 april, een oud ijzer inzamelingsactie. Dit is een aanvulling op de oud papieracties. Het ingezamelde bedrag komt ten goede aan de leerlingen. Alles op gebied van ijzer kan ingebracht worden: oud ijzer, maar ook koper, aluminium, zink, lood, rvs, verchroomd ijzer en blik. Denk daarbij aan sloten, scharnieren, een oude radiator, spijkers en schroeven, elektriciteitskabels, oude fietsen (zonder banden en overig plastic), elektromotoren, kranen, verchroomde afvoerpijpen, bedspiralen et cetera. Ook accu's mogen worden inge-

teitskabels). Koelkasten, televisies en wielen met autobanden worden niet aangenomen. De inzameling is op de parkeerplaats bij de basisschool aan de Marjoleinlaan in Wierden. Inbrengen is mogelijk van 9.30 uur tot 13.00 uur. Indien u niet in de gelegenheid bent om de spullen te brengen maar wel graag een bijdrage wilt leveren kan in overleg ook oud ijzer worden opgehaald. Daarvoor kan op vrijdag 20 april van 18.00 uur tot 21.00 uur contact worden opgenomen met de ouderraad, telefoon 06 – 53 97 84 39.

Alles onder 1 dak! Bij schoenenhuis Jan Pas Den Ham

Wilt u uw schoenen een nieuw leven geven?

Dan bent u bij Johan Remmerts aan het goede adres. Elke woensdag- en vrijdagmiddag aanwezig bij Schoenenhuis Jan Pas in Den Ham! In de meeste gevallen klaar terwijl u wacht Wanneer u voor dinsdag de schoenen naar Shoes by Stef in Ommen of Schuurman schoenen in Vroomshoop brengt kunt u deze vrijdag al weer komen ophalen, als u de schoenen voor donderdag brengt dan kunt u deze op woensdag weer ophalen. S H O E S B Y S T E F

plex Markant aan de Markstraat in Wierden komt een permanente parkeerplaats. Naar verwachting beginnen de werkzaamheden na de zomervakantie. Appartementencomplex Markant maakt deel uit van een gebied dat woningcorporatie Reggewoon en de gemeente Wierden samen ontwikkelen. Markant is de eerste fase van het plangebied en is in 2016 opgeleverd. Destijds is een tijdelijke parkeerplaats bij het gebouw aangelegd. De definitieve parkeerplaats zou volgens het oorspronkelijke plan iets noordelijker liggen, en zou vrij snel daarna in de tweede fase van de herontwikkeling - aangelegd worden. De

gebruik is dan was voorzien. Omdat in Markant veel ouderen wonen, is dat geen ideale situatie. Daarnaast blijkt dat er in de praktijk een grotere parkeerbehoefte is dan eerder is berekend. De gemeente Wierden en Reggewoon hebben daarom besloten om het tijdelijke parkeerterrein permanent te maken. Bijkomend voordeel is dat de parkeerplaatsen dichter bij de achteringang van Markant liggen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Er moet nog een inrichtingstekening worden gemaakt, maar waarschijnlijk is er ruimte voor vijftien tot twintig parkeerplaatsen.


18 april 2018

Dit is een selectie uit de officiële bekendmakingen en het nieuws van de gemeente Wierden.

De informatie op deze pagina is samengesteld door de redactie van ‘De Wiezer’. U kunt er geen rechten aan ontlenen.

Komt de buurtwinkel terug in het dorp? De afgelopen jaren hebben we gezien dat de VeGe, VIVO’s, Sparretjes en andere coöperaties zijn verdwenen en grote supermarkten hun plek hebben ingenomen. In de jaren tachtig en negentig heeft dit de consument veel opgeleverd. Veel meer keuze, verse producten en dat ook nog tegen lagere prijzen. Kortom alleen maar winnaars?

De prijs van gemak

We zijn nu meer dan dertig jaar verder en rekenen aan de kassa een volle kar met boodschappen af met onze pinpas. Met een beetje geluk zal ook dat verleden tijd zijn, want dan ziet de kassa automatisch wat je karretje waard is en zorgt diezelfde kassa ervoor dat het bedrag van je rekening wordt afgeschreven. Wat een voorspoed en geluk! We hebben toch al te weinig tijd, zeker om ook nog boodschappen af te rekenen. Was een karretje boodschappen in de jaren tachtig en negentig nog vlot betaald met een briefje van honderd gulden, tegenwoordig rekenen we vlot honderd euro met de grootgrutter af en weten we eigenlijk niet waar ons eten vandaan komt. Voor vlotte rekenaars onder ons, honderd euro staat ongeveer gelijk aan 220 gulden. Dat zal wel door de inflatie komen, hoop je dan. Consument is de baas

Nu is er een nieuw initiatief hoe in Twente een nieuwe duurzame landbouweconomie kan worden opgezet. Doel is om ons dichter bij de producent te brengen. Dan weet je weer waar je melk vandaan komt, hoe de kaas wordt gemaakt en op welk veld jouw bloemkool heeft gestaan. Gedeputeerde Maij heeft haar toestemming gegeven voor een experiment in Twente. Zou het niet mooi zijn om Wierden hier aan mee te laten doen? Misschien komt die buurtwinkel toch nog terug! Nico Lansink Wethouder.

Koningsdag vrijdag 27 april is het gemeentehuis gesloten Op vrijdag 27 april 2018 (Koningsdag) is het gemeentehuis gesloten. Maandag 30 april staan wij vanaf 8.30 uur weer tot uw beschikking.

Kijk dan op www.loes.nl en onder de banner kan u zich direct inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte!

VERGADERINGEN EN BIJEENKOMSTEN

Andere datum afvalinzameling i.v.m. Koningsdag

Wo 18 april 2018 | MammaCafe Wierden Thema: Naviva kraamverzorging Locatie: Bibliotheek Wierden Tijd: 10.00 - 11.30 uur

Zet u normaal gesproken uw container op vrijdag aan de straat? Op vrijdag 27 april 2018 is het Koningsdag, dan rijden de vuilniswagens niet. U kunt daarom uw container op zaterdag 28 april aan de straat zetten. Voor meer informatie kijk in de App of op de website van Twente Milieu (https://www.twentemilieu.nl/wierden).

COLLECTEN

Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Als iemand een kopie wil maken vraag dan altijd waarom dit nodig is. Registratie van het soort identiteitsbewijs en het documentnummer is meestal voldoende. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NWLFR3706.’ Geeft u toch een kopie af? Help dan misbruik te voorkomen. Schrijf op de kopie: • dat het een kopie is • aan welk bedrijf u de kopie geeft • de datum waarop u de kopie afgeeft Zo maakt u het fraudeurs moeilijk om de kopie te bewerken. Kijk voor meer informatie op www. rijksoverheid.nl/identiteitsfraude

Info & tips over opgroeien en opvoeden rechtstreeks in je mailbox Vraagt u zich wel eens af wat u aan moet met uw driftige peuter? Of hoe u om kan gaan met uw puberdochter die de hele dag op Facebook zit? Kijk dan op www.loes.nl. Een leuke site met veel informatie over opvoeden en opgroeien. Loes geeft nuttige en praktische tips waar iedereen met kinderen wel wat aan kan hebben. Bent u graag meteen op de hoogte van nieuws en activiteiten? Schrijf u dan nu in voor de digitale nieuwsbrief van Loes. Dan krijgt u rechtstreeks in uw mailbox informatie van Loes. Interesse?

15 april – 21 april | Nationaal Fonds Kinderhulp, St. 22 april – 28 april | Geen collecten in de gemeente Wierden

BOUWEN EN WONEN

Hieronder kunt u zien welke officiële mededelingen er deze week zijn op het gebied van bouwen en wonen. Ga naar www.wierden.nl/ gemeenteblad voor de complete mededeling. Op het gemeenteblad ziet u ook of en hoe u kunt reageren. OMGEVINGSVERGUNNINGEN AANGEVRAAGDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Enter: Oomsdwarsdijk 2 | het bouwen van een overkapping. Vergunning voor de activiteit(en): bouw Enter: Witmoesdijk ong. hoek Witmoesdijk/ Wierdenseweg | het bouwen van een woning met bijgebouw. Vergunning voor de activiteit(en): bouw Notter: Schapendijk 33 | het vergroten van de woning en het bouwen van overkappingen. Vergunning voor de activiteit(en): bouw Wierden: Kruizemunthof 8 | vastleggen en aanpassen brandscheidingen. Vergunning voor de activiteit(en): bouw VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Wierden: Grote Maatweg 4 | het tijdelijk plaatsen van units tbv kinderopvang. Vergunning voor de activiteit(en): bouw, gebruik brandveiligheid, planologisch strijdig gebruik Wierden: West Kluinveenweg 27 | het bouwen van een woning (CPO). Vergunning voor de activiteit(en): bouw, planologisch strijdig gebruik Wierden: West Kluinveenweg 25 | het bouwen van een woning (CPO). Vergunning voor de activiteit(en): bouw, planologisch strijdig gebruik Wierden: West Kluinveenweg 35 | het bouwen van een woning (CPO). Vergunning voor de activiteit(en): bouw, planologisch strijdig gebruik Wierden: Zuidbroek ong diverse adressen | het bouwen van 72 woningen. Vergunning voor de activiteit(en): bouw, planologisch strijdig gebruik

TER INZAGE LIGGENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Hoge Hexel: Bekkenhaarsweg 23 | het veranderen van de bedrijfsvoering, omzetten vleeskuikenhouderij-tak naar vleeskalveren. Vergunning voor de activiteit(en): beperkte milieutoets, vvgb Wet natuurbescherming (gebiedsbescherming, bouw, planologisch strijdig gebruik (ter inzage tot 28-05-2018) VERLENGING BESLISTERMIJN Enter: Mettenkampsweg ong. | het bouwen van een bedrijfshal. Vergunning voor de activiteit(en): bouw, planologisch strijdig gebruik

INGETROKKEN AANVRAGEN Hoge Hexel: Bruine Hoopsweg ong. naast nr. 6a | het plaatsen van een mast voor telecommunicatiedoeleinden. Vergunning voor de activiteit(en): bouw Wierden: Dwarsdijk 1 | het kappen van 5 bomen. Vergunning voor de activiteit(en): kappen Wierden: Kloosterhoeksweg 15 | het organiseren van een evenement. Vergunning voor de activiteit(en): planologisch strijdig gebruik BESTEMMINGSPLANNEN Gemeente Wierden | Zuna: Provincialeweg Zuna 2, ontwerp bestemmingsplan

EVENEMENTEN Hieronder kunt u zien welke officiële mededelingen er deze week zijn op het gebied van evenementen. Ga naar www.wierden.nl/gemeenteblad voor de complete mededeling. Hier ziet u ook of en hoe u kunt reageren. AANGEVRAAGDE EVENEMENTENVERGUNNINGEN Wierden: Omgeving centrum Wierden ong | festiviteiten rondom Koningsdag van 26-04-2018 t/m 29-04-2018 Enter | vleesveekeuring op 16-08-2018 Enter: Reintszijweg 5 | Ribs & Beer Festival op 21-07-2018 Wierden: Omgeving De Bongerd ong | Piratenfestijn van 01-11-2018 t/m 05-11-2018 VERLEENDE EVENEMENTENVERGUNNINGEN Wierden: Omgeving centrum Wierden ong | festiviteiten rondom Koningsdag van 26-04-2018 t/m 29-04-2018 Hoge Hexel: Omgeving Nieuwe Schoolweg 5 | Koningsdag Hoge Hexel 2018 op 27-04-2018 Enter: Omgeving Dorpsstraat 121 parkeerplaats Pastoor Heimerikxstraat | Koningsdag Enter op 27-04-2018

KIJK OP WWW.WIERDEN.NL/GEMEENTEBLAD VOOR ALLE GEMEENTELIJKE BEKENDMAKINGEN Neem deel aan de zevende streekmarkt in Hoge Hexel

jen@hotmail.nl. De markt zelf wordt gehouden van 12.00 uur tot 16.30 uur.

HOGE HEXEL - De Hexelse activiteitencom-

WIERDEN – Het jongerenwerk van Stichting De Welle organiseert het hele jaar door activiteiten voor meiden uit de gemeente Wierden. De activiteiten zijn voor alle meiden tussen de elf en dertien jaar. Iedere eerste woensdagmiddag van de maand staat in het teken van een thema, denk aan sport en spel, de zomertijd of muziek. Onder begeleiding van het jongerenwerk gaan de meiden aan de slag met dit thema. Op pad om nieuwe talenten te ontdekken, kennis te maken met de thema's, het ontmoeten van andere meiden en om de vrije middag op een leuke manier in te vullen. De middag start om 14.00 uur en de activiteiten duren tot 16.00 uur en vinden plaats aan

missie houdt op Tweede Pinksterdag, dit jaar maandag 21 mei, voor de zevende keer de jaarlijkse streekmarkt. In en om het Kulturhus in Hoge Hexel is deze dag van alles te beleven voor jong en oud. Het aanbod zal bestaan uit met name streekproducten zoals honing, brocante, kleding, tassen, sieraden, sjaals, houtwerk, boeken en kaarten. Ook is er wederom een rommelmarkt voor kinderen. Afgelopen jaar was de grotere opzet een schot in de roos en kwamen honderden bezoekers een kijkje brengen. Om de markt weer tot een succes te maken is het nog mogelijk om je aan te melden als standhouder. Interesse in een kraam? Neem contact op met acompan-

Jongerenwerk De Welle

de Dokter G.H. Beensweg 21 in Wierden. De kosten voor de activiteiten bedragen één euro per keer en opgave is verplicht. Dit kan door het sturen van een mail naar i.spoolder@stichtingdewelle.nl of een berichtje te sturen aan Ivette Spoolder via 06 – 15 26 52 10. De eerstkomende activiteit is gepland op 2 mei (in de meivakantie) en deze staat in het teken van jong & oud, waarbij een bezoek wordt gebracht aan Zorgboerderij De Piet, onderdeel van Carintreggeland. Daar gaan de meiden samen met twintig ouderen creatief aan de slag! Omdat het dan meivakantie is, zijn de tijden aangepast. Zo is het verzamelen om 9.15 uur aan de Dokter G.H. Beensweg en om 12.30 uur is de activiteit weer afgelopen. Een overzicht van de komende activiteiten is te vinden op www.facebook.com/ wejongerenwerk of Instagram: @JWdewelle.


Gereformeerde Kerk organiseert jeugddienst

STEIGERPLANK STEIGERPLANK

2.75

WIERDEN – In de Gereformeerde Kerk aan de Spoorstraat te Wierden wordt op zondag 22 april een jeugddienst gehouden. Het thema is 'Wie is Jezus?'. Dominee Pieter Dekker is de voorganger. Aanvang is 19.00 uur.

Ga mee op pad met Mooi Meegenomen

per meter

WIERDEN –

Geldig op zaterdag 23 april t/m 5 mei 2018, prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden.

gratis op maat gezaagd

STEIGERBUIS

KOPPELINGEN

20%

20%

korting

korting

T 0548 - 631570

Van Buuren.... meer dan een groothandel

van-buuren.com

Van Buuren Bouwmarkt Wierden, Dikkensweg 24/A

In de gemeente Wierden rijdt de Mooi Meegenomen bus. Deze bus is bedoeld voor iedereen die zelfstandig woont en die, om welke reden dan ook, wat meer de deur uit zou willen en het leuk vindt om daarbij andere mensen te ontmoeten. Elke maand wordt er een nieuw programma opgesteld. In mei rijdt de bus op woensdag 2 mei maart vanaf 13.30 uur naar de winkel en koffieschenkerij van Bolletje in Almelo (tien euro inclusief koffie of thee en wat lekkers) en op vrijdag 25 mei vanaf 13.30 uur naar Boerderij Boderie/Farmcamp (twaalf euro inclusief rondleiding en koffie of thee met wat lekkers). De chauffeur, begeleider en de deelnemers weten er elke rit weer een feestje van te maken. Lijkt het u leuk om aan te sluiten bij een van deze ritten, geeft u zich dan op bij Stichting De Welle via 0546 – 571693. Dit nummer is op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.30 uur te bereiken.

Zaterdag en zondag

21 en 22 april 2018 11.00 - 18.00 uur KOM SFEER PROEVEN TIJDENS LENTE FAIR TWENTE!

Entreeprijzen: Prijs aan de kassa: €7,50 p.p. - Kinderen tot 12 jaar gratis toegang Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie Vliegveldweg 345 - 7524 PT Enschede

17 T/M 29 APRIL

VERWEN

WEKEN LAAT JE VERRASSEN DOOR MOOIE CADEAUS! Kom van 17 t/m 29 april langs en shop de nieuwste collectie.

LUNCH IN STIJL

WELLNESS

DINER VOOR 2

voor 2 personen bij Koopman mode

voor 2 personen bij de Kroesweffer in Vasse

bij Restaurant de Watermolen Singraven

Bij besteding vanaf

Bij besteding vanaf

Bij besteding vanaf

€ 300,-

€ 600,-

€ 1.000,-

KORTINGSBON Tegen inlevering van deze bon ontvangt u totaal €5,- KORTING voor 2 personen

HEREN | DAMES | GESPOT! | KIDS | EIGEN ATELIER

ELKE ZONDAG IN APRIL EN ZONDAG 6 & 27 MEI GEOPEND

Ootmarsumsestraat 145 Tilligte | +31 (0)541 22 22 22 | Shop online: koopmanmode.nl Deze actie is niet geldig in combinatie met andere acties. Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Extra tickets ook online verkrijgbaar!

WWW.LENTEFAIRTWENTE.NL


Vierde editie van Koningsspelen Plantenruilochtend Groei & Bloei Wierden op sportpark 't Lageveld bij Stadsboerderij Beeklust Almelo WIERDEN – Op sportpark ’t Lageveld aan de Vriezenveenseweg in Wierden wordt op vrijdag 20 april de vierde editie van de Koningsspelen in de gemeente Wierden gehouden. Tijdens dit evenement krijgen twaalfhonderd kinderen van de groepen vijf tot en met acht een vernieuwend sport- en beweegprogramma aangeboden. Dit aanbod is deels door de kinderen samengesteld en aansluitend heeft de werkgroep Koningsspelen hier een grote rol in gehad. Elk jaar proberen de organisatoren in te spelen op de wensen en behoeften van het basisonderwijs. Innovatie is onder meer te zien bij de spellen die worden aangeboden. Tevens is er voor het eerst een Playground met lokale sportaanbieders, is de samenwerking met partners uitgebreid en wordt

er een gezamenlijke Koningsdans, de Fitlala, uitgevoerd. Deze laatste toevoeging op het programma wordt gecoördineerd door Dancestudio Janien. Zo wordt geprobeerd om tijdens de Koningsspelen alle ruim duizend kinderen tegelijkertijd in beweging te krijgen.

ALMELO/WIERDEN – De afdeling Almelo van het tijdschrift Groei & Bloei houdt aanstaande zaterdag, 21 april, de jaarlijkse voorjaarsplantenruil. Op deze dag kunnen leden en niet-leden – ook inwoners van Wierden – eigen planten inbrengen en andere planten gratis uitzoeken bij Stadsboerderij Beeklust aan de Ledeboerslaan in Almelo. Het kan gaan om planten, struiken, stekken, zaailingen en zaden die men over heeft. Ook andere tuinartikelen kunnen ingebracht worden. Planten en andere artikelen inbrengen kan vanaf 9.30 uur. Ook kan men dan de inbreng van anderen alvast bekijken. Vanaf 10.00 uur kunnen de gratis planten uitgekozen worden. Aangeraden wordt op tijd te komen, want meestal zijn na een kwartier bijna alle planten al 'in andere handen'. Iedereen is van harte welkom, ook al worden er geen planten

Algemeen Wierdens Mannenkoor luidt lente in met voorjaarsconcert WIERDEN – Het Algemeen Wierdens Mannenkoor geeft dit jaar samen met het vrouwenkoor Mille Colori uit Vriezenveen en het landelijk bekende blokfluitensemble FEW uit Wezep een voorjaarsconcert. Aanstaande zaterdag, 21 april, staat het muzikale gezelschap op de planken.

Het Algemeen Wierdens Mannenkoor.

Samen zorgen voor een goed leven in uw eigen huis en wijk, dát is Wijksaam. Vijf organisaties zetten zich gezamenlijk in voor welzijn, zorg en wonen in uw omgeving. Maar wij kunnen het niet zonder u! Dus zeg het, als u iets nodig hebt. Informeer ons over knelpunten. Doe mee aan een gezellige activiteit of kom met een leuk initiatief vanuit de wijk!! Kom eens langs op een van de locaties voor een praatje, een bakje koffie of het lezen van een krantje. Wijksaam draait om goed wonen, zorgen voor elkaar en ontmoeten! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Wijksaamcoördinatoren; Anneke Baan en Marieke Huiskes, telefoon: 0546 - 580 857

Het vrouwenkoor Mille Colori werd in 2006 opgericht door de huidige dirigente Henny Hoedeman en bestaat uit twintig enthousiaste leden. Ze vertolken bekende liederen, vooral uit de musical- en popwereld. Het blokfluitensemble FEW bestaat uit zes dames die verschillende blokfluiten bespelen, variërend van de sopranino (een klein fluitje), tot de subbas van meer dan twee meter lengte. Het gebruik van dit instrumentarium geeft de mogelijkheid tot een enorme variatie in klankkleur en effecten. Voor het optreden tijdens het voorjaarsconcert is gekozen voor

Maandelijks inloopspreekuur voor senioren met vragen over reizen met het openbaar vervoer in opdracht van de Provincie Overijssel. Hoe vraag ik de OV-chipkaart aan, hoe werkt de 40% samenreiskorting, welk abonnement past het beste bij mij? De OV-ambassadeurs geven graag advies op maat. Ook kunnen ze stap voor stap op de computer laten zien waar en hoe u uw reis kunt plannen. Het eerstvolgende inloopspreekuur is op vrijdag 20 april 2018 van 10.00 uur tot 11.30 uur in de bibliotheek van Wierden aan de Pouliestraat 2. Graag tot dan!

Blokfluitensemble FEW uit Wezep.

een mooi en afwisselend programma, dat zeker het publiek zal aanspreken en boeien. Ook het Algemeen Wierdens Mannenkoor, dat op piano wordt begeleid door Arie Kraak, heeft voor dit concert gekozen voor een gevarieerd programma. Het geheel staat onder leiding van Frauke Langbein. Het concert wordt gegeven in de Gereformeerde Kerk aan de Spoorstraat in Wierden. Aanvang is 20.00 uur. De kerk is vanaf 19.30. De entree bedraagt 7,50 euro. Kaarten zijn in in voorverkoop verkrijgbaar bij boekhandel Reterink aan de Stationsstraat in Wierden.


VOORJAAR VOORJAAR OPEN HUIS

Met volop verkoop van prachtige Zomerbloeiers, Hanging baskets

18 APRIL OPEN HUIS bij Tuincentrum “de Aadijk”

Dagelijks van 9.00 tot 18.30 uur geopend. Tevens veel vaste planten en heesters.

圀攀攀爀猀攀氀漀猀攀䴀愀爀欀琀⸀渀氀 簀  㔀㐀㄀ⴀ㘀㘀㄀㘀㐀  簀 䈀漀爀渀猀攀猀琀爀愀愀琀 ㄀㐀 簀 㜀㔀㤀㔀 䰀䜀 圀攀攀爀猀攀氀漀 Volop verkoop van verse biologische Groenten en fruit Het hele jaar door. Ook voor alle tuinbenodigheden

Gerrits Tuinmeubelen n A l me er dan 25 jaa r uw spe cia list in Tui nm eub ele

Suns barolo loungeset U bent van harte welkom, Almeloseweg 75 - 7610 AD Almelo tel. 0546-492311 info@tuincentrumaadijk.nl

Hoekset 220x220 verkrijgbaar in wit aluminium en antraciet grijs.

€ 749,-

De nieuwe collecties tuinmeubelen van 2018 staat voor u klaar! Azialaan 9 7681 NC Vroomshoop Tel 0546 – 64 64 51

L.J. Costerstraat 37 8141 GN Heino Tel 0572 – 36 69 92

www.gerritstuinmeubelen.nl https://www.facebook.com/GerritsTuinmeubelen/


Liefdevolle opvang van cavia's en Jubilarissen Vogelvreugd Wierden kittens bij Wierdense gezinnen gehuldigd tijdens feestelijke avond WIERDEN | Wierden is een huisdierminnend dorp. Vele inwoners hebben een huisdier, van vis tot hond en van kat tot cavia. In dit artikel schenken we aandacht aan de opvanglocatie voor cavia's, Caviastal de Meidoorn, en de kittenopvang van Jolanda aan Kedingen in Wierden.

Cavia-opvang Caviastal de Meidoorn is sinds maart 2017 actief met het opvangen en herplaatsen van cavia’s. “Twee jaar geleden ben ik begonnen met het fokken van cavia’s . Ik merkte dat er veel vraag was naar een opvang in Twente . Ik heb besloten te stoppen met het fokken en mij geheel gericht op de opvang”, vertelt Brigitte Boersma van Caviastal de Meidoorn. Afgelopen jaar zijn er ruim tachtig cavia’s geplaatst. De vraag wordt echter alleen maar groter. “Aangezien ik nog een parttime baan ernaast heb kunnen wij helaas niet alle cavia’s opvangen. Onze opvang hebben wij aan huis. Alle cavia’s lopen in groepen los in onze cavia-tuin. Daarnaast hebben wij negen losse verblijven voor cavia’s die alleen gehouden moeten worden. Naast de opvang bieden wij ook tijdelijke (en vakantie) opvang aan, maar ook een nagelknipservice voor konijn en cavia en hebben wij gratis info-pakketten voor spreekbeurten.” Wanneer cavia’s worden gebracht voor opvang, wordt eerst bekeken wat het karakter van het beestje is en wordt gezocht naar een goed tehuis. “Wij controleren eerst, voordat onze cavia’s herplaatst worden. Sinds twee maanden komt maandelijks ook een fotograaf om mooie foto’s te maken van de cavia’s! Kom eens een kijkje nemen. We zijn vier avonden per week geopend én op woensdag middag!” Voor meer informatie kan men een bezoek brengen aan www.facebook.com/CaviastalMeidoorn.

voor het jonge, pluizige kroost. “Bij binnenkomst bekijk ik de kittens en probeer of ze willen drinken. Ik haal aanwezige vlooien of teken of andere dingen uit hun vachtje. Als ze eenmaal goed drinken laat ik ze verder met rust. Kittens tot tien dagen oud fles ik dan elke twee uur, ook in de nachten. Gaan de oogjes eenmaal open (rond de tiende dag) dan bouw ik het nachtelijk flessen af.” Als de kittens 6weken zijn krijgen ze nog één keer de fles voor het slapen gaan en verhuizen ze naar de kittenkeet. “De kittenkeet is kittenproof en daar mogen de kittens kitten zijn. Mochten de kittens ziek zijn dan blijven ze apart op de kittenzolderkamer. Het is heel belangrijk om erg hygiënisch te werken en eigen huisdieren te enten, want sommige kittens kunnen doodziek zijn als ik ze te gast krijg.”

WIERDEN | Tijdens de jaarlijkse feestavond in zalencentrum De Marke in Wierden zijn een aantal leden van Vogelvreugd uit Wierden in het zonnetje gezet. Zij hebben hun bijbehorende bondsspeld ontvangen en namens de vereniging hebben zij een herinneringsbord ontvangen. In het zonnetje zijn gezet: Frits Sanders (50 jaar lid van de bond en van de vereniging), Gerrit Eshuis (40 jaar lid van de bond en van de vereniging), Gerard Rikkert (25 jaar bondslid). Wim Reinders was helaas verhinderd en hij ontvangt zijn speldje op een later tijdstip. Tijdens de feestavond werd ook de clubkampioen bekend gemaakt (Gerrit Schellevis en René Krommendijk) en de winnaar van de Frits bokaal (Tom Kamerink).

Frits Bokaal is gewonnen door Tom Kamerink

Clubkampioen: Gerrit Schellevis en René Krommendijk

Als de kittens negen weken zijn krijgen ze hun eerste enting en een chip. Ook wordt er gekeken of ze verder gezond zijn. Het plaatsen gebeurd normaliter vanuit het Noordbroek. Jolanda: “Door mijn jaren ervaring vang ik meerder nestje tegelijk op. Het opvangen van flessenkittens is erg intensief. Totdat de kittens twee weken oud zijn moet je er 24/7 voor ze zijn. Soms ondanks al je goede zorgen en liefde redden sommige kittens het niet. Dit is dan erg emotioneel en moet je wel tegen kunnen. De steun van mijn gezin is erg belangrijk. Het kittenopvangseizoen is heel intensief en vreet energie. Maar het is echt

Van links naar rechts: mevrouw Eshuis, Gerrit Eshuis, Gerard Rikkert, Frits Sanders, mevrouw Sanders, Reind Woudenberg (bestuurder namens district OverijsselO en Johan Maathuis (voorzitter Wierden).

Waardering voor vrijwilliger

Kittenopvang Sinds 2007 zet de Wierdense Jolanda zich in voor de opvang van kittens. Ze doet dit in samenwerking met dierenasiel 't Noordbroek. “Eind maart zet ik alvast alle spulletjes binnen handbereik. Mocht het asiel mij bellen kan ik alles zo pakken”, vertelt Jolanda. “Als ik dan wordt gebeld, dan vraag ik meteen hoeveel en hoe oud de kittens zijn. Soms zijn ze nog maar enkele uren of dagen oud. Ik zet dan meteen de box met verwarmingsmatje aan en zorg dat er een flesje kittenmelk warm is.” De kittenopvang in Wierden is een warm nest

super leuk om zo’n belangrijke rol te spelen in de maximaal tien weken dat ze bij mij te gast zijn.” Dierenopvang ’t Noordbroek is op zoek naar enthousiastelingen die ook kittens kunnen opvangen op de wijze zoals Jolanda dat doet. Bevlogen en met volle aandacht. Voor aanmelden en verdere informatie kun je bellen tijdens openingstijden (tussen 11.00 uur en 17.00 uur) met ’t Noordbroek in Almelo. Daarnaast is ook een impressie van het werk te zien op de Facebookpagina van de Wierdense opvang: www.facebook.com/kittenswierden.

Al tien jaar lang rijdt Willem Wessels als vrijwilliger mensen van en naar de dagopvang voor senioren aan de Eikenlaan. Als blijk van waardering kreeg hij een kleinigheidje overhandigd uit handen van Joke Jonas, namens de mensen van de dagopvang. De vele vrijwilligers worden vaker op een voetstuk geplaatst vanwege hun trouwe en zeer gewaardeerde inzet.


Dames WVC laten drie punten liggen in strijd tegen Rosstars

'De laatste getuige' van Frank Krake meteen op drie in boeken top zestig

WIERDEN | De dames van WVC uit Wierden hebben de afgelopen weekend tegen Rosstars gespeeld en dat is altijd spannend en lastig. Dit jaar heeft WVC de uitwedstrijd met wisselvallig volleybal weten te winnen met 3-2. Voor WVC staat er niets meer op het spel, maar voor Rosstars des te meer, namelijk de p/d-plek om te strijden voor een plek in de eerste divisie.

WIERDEN | Schrijver en oud-Wierdenaar Frank Krake is met zijn oorlogsbiografie 'De laatste getuige' met stip binnen gekomen op drie in de Bestseller60. Het boek vertelt het verhaal van de nu 94-jarige Wim Aloserij uit Amsterdam, die tijdens de Tweede Wereldoorlog drie naziconcentratiekampen en de scheepsramp met de oceaanstomer Cap Arcona overleefde. Vorige week maandag gaven Frank Krake en Wim Aloserij nog een zeer goed bezochte lezing in de Marke in Wierden. Het boek werd op 4 april gepresenteerd in Kamp Amersfoort in het bijzijn van Wim Aloserij en zijn familie. Een eerste exemplaar werd overhandigd aan politicus Sybrand Buma, wiens grootvader net als Aloserij gevangen zat in Kamp Amersfoort en in Kamp Neuengamme. Neuengamme is een van de drie naziconcentratiekampen waar Aloserij tijdens de oorlog te werk werd gesteld en dat als motto voerde: ‘Vernichtung durch Arbeit’. Het is het kamp waar tijdens de oorlog de meeste niet-Joodse Nederlanders stierven. Daarna werd hij begin 1945 samen met duizenden medegevangenen aan boord van de Cap Arcona gedreven. Door een dodelijke

Om 13.34 uur klonk het eerste fluitsignaal met Marlon Voortman, Marlijne ter Avest, Kira Schorn, Lisette Ottenschot, Daisy van Rosmalen, Leonie van den Noort en Willeke Bon binnen de lijnen. Rosstars liet aan het begin van de set direct zien dat ze waren gekomen om te winnen. Met servedruk liep de Rossumse ploeg direct uit naar 4-1, maar trainer Frank van den Noort wilde vuur zien. WVC trok al snel de stand gelijk naar 5-5. Vanaf dat moment was het stuivertje wisselen. Op 17-15 liet WVC zien dat ze Rosstars niet zomaar puntjes cadeau zou geven. Lisette Ottenschot sloeg op een eenmansblok de bal snoeihard binnen de lijnen. Rosstars bracht een dubbele wissel om zo drie aanvalsters aan het net te houden. Ze wisten hiermee op 21-20 de voorsprong terug te pakken. Op 24-24 werd er aan Rossumse kant weer terug gewisseld. Met een fout aan Wierdense kant en een tactische prikbal van de uitploeg haalde Rosstars de eerste set binnen met 24-26. De tweede set werd er door beide teams met dezelfde opstelling gestart. Volley startte de set direct feller en scherper. Er werd een voorsprong opgebouwd van zes punten en met overtuiging en goed volleybal wisten de Wierdense dames uit te lopen naar 18-9. Op 20-12 kwam Daphne Honigh voor Willeke Bon in het veld en ook Rosstars wisselden en brachten een nieuwe spelverdeelster en diagonaal in. Dit leverde echter niet het gewenste resultaat en Wierden won met 25-14. In de derde set bleef aan Rossumse kant de spelverdeelster en diagonaal staan. Bij WVC Volley kwam Fleur Klein Schaars voor Marlon Voortman in het veld. Wederom kwamen de Wierdense dames snel uit de startblokken en zetten de stand op 8-3. Met snel en afwisselend spel wisten ze Rosstars gedurende de set voor te blijven. Op 20-13 kwam Daphne Honigh voor Willeke Bon in het veld. Aan het einde van de set gaf Volley een aantal punten cadeau aan Rosstars, maar wist de set met

vergissing van de RAF werd dat luxe cruiseschip op 3 mei gebombardeerd, waarna het in brand vloog en kapseisde. Hierbij stierven 7000 mensen. Een scheepsramp die vier keer zoveel slachtoffers eiste als de ondergang van de Titanic. Aloserij wist de kampen te overleven dankzij zijn ervaringen als Amsterdams straatschoffie. Hij is ook een van de vierhonderd overlevenden en de laatst levende Europeaan die de ramp met de Cap Arcona als getuige kan navertellen. Vandaar de titel van het boek. Krake tekende zijn levensverhaal op met historische precisie.

25-19 te winnen. In de vierde set bleef Daphne Honigh in het veld. De rest van de opstelling bleef ongewijzigd. In de beginfase van de wedstrijd had WVC Volley het moeilijker en wist Rosstars bij te blijven. Op 12-15 in het voordeel van Rosstars nam Frank van den Noort een timeout. Beide teams maakten weinig fouten en het was dan ook een mooie wedstrijd om te zien. Volley kwam uiteindelijk op 20-20 gelijk, maar Rosstars wist iedere bal van de grond te halen en zette de stand op 20-22 in hun voordeel. Wierden gaf zich niet zomaar gewonnen en trok de stand weer gelijk naar 2222. Reden voor Rosstars om een time-out te nemen. Dit pakte goed uit, want ze wisten de set met 25-22 te winnen. In de vijfde set startte Marlon Voortman in plaats van Fleur Klein Schaars. Op 2-1 wist Marlijne ter Avest het eerste blok aan Wierdense kant te maken. Het bleef dicht bij elkaar. Op 7-8 kwam Willeke Bon op de plaats van Leonie van den Noort. Rosstars trok vervolgens door tot 7-10. Reden voor trainer Frank van den Noort om een time-out te nemen. Dit pakte goed uit. Op 13-13 wist Marlijne ter Avest de bal op de grond te krijgen en kwam er een matchpoint. Daphne Honigh werd met een publiekswissel het veld uit gehaald. Zij had deze dag haar laatste thuiswedstrijd gespeeld, want ze stop een jaar met volleybal om zicht te richten op studie en stage. Eline Vunderink kwam voor Daphne in het veld. Rosstars vocht voor wat ze waard waren en lieten met hard werken zien dat ze die p/d-plek wilden binnenslepen. Met 17-19 wisten ze de vijfde set te pakken en mocht Rosstars drie belangrijke punten bijschrijven. Volgende week wordt dus beslist wie er p/d mag spelen, aangezien Rosstars en Wevo nu gelijk staan. WVC speelt de komend weekend om 16.00 de laatste wedstrijd van dit seizoen in Barneveld.

Wim Aloserij en Frank Krake.

Lezing wereldreizigster Iris Hannema over haar jarenlange zwerfavonturen

Iris Hannema WIERDEN | Begin met het plannen van je zomervakantie in de bibliotheek van Wierden tijdens de lezing van de enthousiaste wereldreizigster Iris Hannema, aankomende zaterdag 21 april. De 32-jarige schrijfster heeft tien jaar lang, in haar eentje, de hele wereld over gereisd. In totaal heeft ze meer dan honderd landen bezocht. Haar boeken 'Miss Yellow Hair', 'Hello' en 'Het bitterzoete paradijs' barsten van de rauwe, absurde, hilarische en ontroerende avonturen die Iris mee maakte. Haar verhalen werken zowel aanstekelijk als angstaanjagend. Reizen leek nog nooit zo geweldig en zo spannend.

Fotograaf: Femke ter Harmsel-Boone.

Toch merkt Iris nu dat ze reismoe is. En dat levert nóg een mooi boek op. In 'Reizen volgens Hannema', dat deze week uitkomt, komt Iris thuis. En niet bij haar ouders zoals de afgelopen tien jaar, maar écht thuis: in haar eigen huis in de Franse Alpen, met haar Franse geliefde en de hond. De grote reislust is verdwenen en maakt plaats voor rust en een echt gevoel van thuiskomen. Tijdens de lezing van Iris Hannema op zaterdag 21 april in de bibliotheek neemt ze de bezoekers mee op reis. In korte tijd laat ze de

mooiste uithoeken van de wereld zien en vertelt ze met veel humor en enthousiasme over haar geweldige avonturen. En ook vraagt Iris zich af, wat maakt een mens een reiziger? Is het een aangeboren talent of kan je het leren? Een fantastische lezing over reislust, ontwortelen en thuiskomen. Aanvang is zaterdag 21 april om 20.00 uur. Leden van de bibliotheek betalen 7,50, niet-leden tien euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekwierden.nl


2e Lageveldsweg 6d - Wierden - Telefoon 0546-572583

Laatste van SVZW SVZW doet goede zaken op “Promotie is de uitdaging, maar een hele klus thuiswedstrijden in de sterke eerste klasse” tegen Vriezenveense clubs: DOS’37 de Veluwe: 0-4 tegen WHC WIERDEN – Voor de Wierdense Zwaluwen daar kwam een dubbele doelstelling uit. Denaar eerste doelstelling is ‘proberen te zit de eerste seizoenhelft er op.zaterdagmiddag We blikken WIERDEN/WEZEP – SVZW toog Sportpark Mulderssingel te promoWezep veren’. Dat kanWHC via detenacompetitie of via het daarop terug kijken vooruit, samentegen met het om aldaar de en belangrijke ontmoeting plaatselijke spelen, de nummers Daarnaast kwam naar votrainer Agteres. twee enPhilip drie op de ranglijst tegen elkaar onderkampioenschap. leiding van scheidsrechter Hans Noppers van een eenheid ook om als uit Meppel. De gasten uit Wierden, nog volop inren de dat racehet omcreëren het kampioenschap en ook doelstelling mocht worden gezien. Vooral in – Welke hadden jullie als de derde verwachtingen periodetitel moest dus winnen van deze moeilijke tegenstander, die overigens deze laatste hebben we als staf en welke doelstelling hebben jullie met een week eerder klop kreeg van koploper Flevo Boys, maardoelstelling al wel een periodetitel op staf zak en spelersgroep veel energie gestoken. Het elkaar heeft. bepaald voor dit seizoen? gevolg hiervan is dat we ook op de ranglijst “De verwachtingen zijn bij SVZW altijd hoogeen mooie positie hebben ingenomen en gespannen, maar dit wordt ook vaak door de met veel vertrouwen de tweede seizoensbuitenwacht opgelegd. Na een aantal magere helft in kunnen gaan. Het trainingskamp van jaren was het zaak om de druk niet onnodig augustus jongstleden, dat we met SVZW 1 en op te voeren, voordat de eerste competitie2 samen hebben afgewerkt, was wellicht de wedstrijd is gespeeld. Vooraf hebben we hier basis voor een mooi seizoen. ook met de spelersgroep over gesproken en

VOORBESCHOUWING ZATERDAG 27 JANUARI

Eerste thuiswedstrijd SVZW na winterstop tegen WHC WIERDEN – De eerste wedstrijdronde na de winterstop staat aankomende zaterdag, 27 januari, op het programma. SVZW hervat de competitie met een thuiswedstrijd tegen WHC uit Wezep. WHC, voluit Wezep Hattemerbroek Combinanog zonder nederlaag. Dus daarom zal WHC graag willen winnen in Wierden. tie, is op 1 oktober 1930 opgericht. De club telt op dit moment ongeveer twaalfhonderd SVZW sloot de eerste competitiehelft heel leden. De thuiswedstrijden worden gespeeld goed af. Koploper DETO werd in Vriezenveen op Sportpark Muldersingel in Wezep. Het eermet 0-2 verslagen. Een verdiende overwinste elftal speelde tussen 1998 en 2015 in de ning die ervoor zorgde dat SVZW op de tweehoofdklasse C van het zaterdagvoetbal. Aan de plaats van de ranglijst kwam. Hierdoor de degradatie naar de eerste klasse ging een werd er met een goed gevoel aan de winrumoerige tijd binnen de club vooraf. Deze terstop begonnen. In de Steen winterstop werden periode heeft de club nu achter zichhier gelaten Man of the match, Maarten Jansen, op archiefbeeld. Fotograaf: Henk enkele oefenwedstrijden gespeeld. Berkum en het streven is nu om weer mee te spelen was met aangeslagen, 3-1 de baas over in de eerste vooreerste promotie naar was de hoofdklasse. Het wapenfeit een schot vanVorig Bas duidelijk wasSVZW geen schim meer oefenwedstrijd. De tweede oefenwedstrijd seizoen eindigde WHC op de derde plaats in Woesthuis namens de gasten, dat overigens van het eerste kwartier en zag Jelle Post in werd gespeeld in Tubbergen tegen TVC’28. de competitie. werd de nog weltrap meegestrehoog over ging,Erterwijl vrije van Tim de 42e minuut naast schieten. Op slag van Met een 0-5 overwinning vertrok weer Pothast de vijfde minuut prooi werd den in deinnacompetitie, maareen dat leverde ook rust scoorde Maarten Jansen eenSVZW loepzuivenaar Wierden. voor Jasper Kuiper. Tegen de geen WHC-doelman succes op. re hattrick door ook de 0-3 voor zijn rekening verhouding in kwam in de twintigste minuut te nemen en daarmee onbetwist de held van Nueerste zal in deze thuiswedstrijd blijken vanuit het niets voor jaar de gasten De selectie staattoch voorde het0-1 tweede onder de helft werd, door vier moeten keer te scoren, of SVZWer dedrie goede vorm weten vast te door Jansen, na eenMossing voorzetHolop leidingMaarten van hoofdtrainer Wiljan waarvan telden! Hijheeft bepaalde daarmee houden. De verdediging maat Kamperman Maarten ook de ruststand op 0-3. zal in elk goed moesteyn.van EenLars ervaren man, dieLeferink. wel weet wat er ten letten op spits Menno Kamphuis van Jansen zijn kunstje tweeHijminuten te koop herhaalde is in het zaterdagvoetbal. zal onWHC, want had hij heeft inmiddels zeven doellater na aangeven en Na de thee WHC-trainer Wiljan Mossing getwijfeld weten watvan de Yessin zwakke Maskoul punten zijn punten achter naam Zeker is der dat plots stond Zaterdag het 0-2 daar Wezep. jongstleHolsteyn zowelzijn Jelle Post staan. en Jasper van van SVZW. 16 in december ook in in deze weer een collectieve Na twee kantelde detoeschouwer wedstrijd volleStouw de wedstrijd kleedkamer achtergelaten, zij dendie was hij goals nog aandachtig bij prestatie nodig zal door zijn om de punten in Wierwaren vervangen Niels Wolterinck en de wedstrijd RETO-SVZW in Vriezenveen.want dig, was Maarten Jansen onnavolgbaar den te houden. Lukt dan minuut er zekerontvinmogeMenno Kamphuis. Indat, de 53e scoorde in de 25e minuut de 0-3, maar dat lijkheden om dezenamens wedstrijd te winnen. De gen Tim Pothast SVZW eveneens WHC begon niet door heel omdat goed aan dit seizoen, feestje ging niet de scheids het wedstrijd tegen en WHC om speler 14.30 uur. een gele kaart zagbegint dezelfde zijn maar inmiddels staat de club op de vijfde doelpunt afkeurde. De doelpuntenmaker ontNick Wenneker is aangesteld scheidsrechschot even later tot corner als eindigen. Pech plaats dehalf ranglijst. Tien de wedstrijden ving naop een uur spelen gele kaartzijn en ter voor deze ontmoeting. voor John Lubbers een minuut later, wiens er gespeeld, zestien werden de gevaarlijkewaaruit Jonathan van punten Marle probeerkopbal op miraculeuze wijze gered werd door behaald. voor de daaropKampioen iets terug worden te doen, lijkt zag lastig zijn kopbal WHC sluitpost Jasper Kuiper. In de 62e miWHC, maar zit erbelanden. nog wel. echter naasteen het periodetitel Wierdense doel Gerritbelandde Koers nuut de vrije trap genomen door In de periode WHC net alsJansen SVZW Uit detweede volgende aanvaliswas Maarten Tim Pothast op de paal, was de rebound ook heel dichtbij een treffer, het bleef dit keer bij net niet succesvol en ontsnapte WHC aan een corner, tot twee keer toe zelfs met Janeen nog grotere achterstand. sen opnieuw als gevaarlijke man daarbij betrokken. Het peil bij de gastheren zakte naar een beIn de veertigste minuut dan een enorme kans denkelijk niveau intussen. Het was Yessin voor Ferdi ter Avest, hij mikte echter ruim Maskoul die de wedstrijd helemaal in het naast het WHC-doel. De ploeg uit Wezep was slot gooide door onhoudbaar de 0-4 op zijn naam te zetten in de 65e minuut, tevens voor SVZW trainer Philip Agteres het sein om een dubbele wissel toe te passen: John Lubbers en Tim Pothast mochten gaan douchen, Burak Basut (na een lange blessure) en Nigel Michels werden de vervangers. Maar de wedstrijd was gespeeld, WHC geloofde het wel en namens hen ontving ook Wim van 't Ende nog een gele prent met nog een kwartier te gaan. Yessin Maskoul werd even later vervangen door Dries Buimer, ontving ook Karlo Borghuis nog geel van de onpartijdige en aldus ging de wedstrijd als een kaars uit met een alles zeggende klinkende 0-4 overwinning. En de middag kon helemaal niet meer stuk, toen bekend werd dat koploper Flevo Boys had verloren van Hierden en SVZW op basis van een beter doelsaldo de nieuw leider is in de eerste Klasse D van het zaterdag amateurvoetbal is.

Dat we zijn gegroeid als team is ook terug iedereen kampioen worden, maar promotie te zien in –de uitslagen. er ge- thuiswedstrijden op welke maniertedan ookdit blijft de doelstelWIERDEN SVZW heeft Vijf nogkeer tweewerd competitie spelen seizoen. Beide wonnen metzijn slechts één verschil. ling. is een mooie uitdaging, maar wedstrijden tegen eendoelpunt club uit Vriezenveen. De Promotie eerste is aankomende zaterdag tegen In deze wedstrijden werdop er zaterdag tot het eind zal een hele klus worden in deze sterke eerDOS’37 en op tenslotte 19voor mei tegen DETO. een goed resultaat gevochten. Al met al moste klasse. De groep is echter sterk en heeft gen we spreken goede eerste seidaar alle vertrouwen in. Als aan het einde van DOS’37 speelt totvan nu een toe een wisselend zoenshelft.” de rit blijkt dat we net iets te kort kwamen, zoen. Mooie overwinningen worden afgewismaar wel op andere gebieden zijn gegroeid, seld met dikke nederlagen. Opvallend detail dan kan er toch sprake zijn van een geslaagd is het feit dat koploper Flevo Boys inmiddels twee keer – Hebben jullie de doelstelling seizoen. In de beker zitten we bij de laatste gelijk speelde tegenmet DOS’37. Dat ene gelijkbijgesteld nu jullie drie teams riant aan 32 ploegen. Daar hebben we de doelstelling spel gaan? zorgde ervoor dat de eerste periodetitel kop om bij de laatste vier te komen en dat houdt naar DETO ging. Ook waren er enkele zware “Afgelopen donderdag hebben wij de eerste in dat je je volgend seizoen plaatst voor de nederlagen voor DOS’37, zoals 6-1 neseizoenshelft geëvalueerd met een de spelersKNVB-beker. Maar nu eerst vol gas de tweede derlaag tegen enisdede week daarop werd groep en ook DETO daarin doelstelling beer in Dronten 6-0 gewijzigd. verloren. In die periode sproken. Dezemet is niet Uiteraard wil seizoenshelft in!” was het onrustig bij DOS’37. Een plek in de middenmoot is de doelstelling en dat zat er in die weken niet in. Het bestuur van de club besloot om het contract met trainer Jochem Fotograaf: Henk Steen. de Weerdt niet te verlengen na dit seizoen. Inmiddels is bekend dat Kenan Durmusoglu zorgd. Er worden veel kansen gecreëerd en zijn opvolger is. de verdediging staat goed. Gelet op de vele Na de winterstop is de rust wel weer terug kansen kan alleen worden gezegd dat er wel gekeerd in Vriezenveen. DOS’37 behaalt rewat meer benut mogen worden. In de uitwedgelmatig punten en staat nu inderdaad in de strijd tegen DOS’37 lukte dat wel goed. Die middenmoot. Helemaal veilig is de club nog wedstrijd werd toen met 0-5 gewonnen. Man niet, maar het moet lukken om in de laatste van de wedstrijd was Ferdi ter Avest; hij wist wedstrijden de benodigde punten binnen drie keer te scoren. te halen. Bij DOS’37 kijken ze ook met een DOS’37 zal er alles aan doen om niet weer schuin oog naar de derde periode. Misschien zo dik te verliezen van SVZW. Een zware nekunnen ze daarin nog gaan meestrijden om derlaag is nooit prettig, maar helemaal niet de titel. in een derby. Er is altijd meer aandacht voor Voor SVZW is de situatie heel anders. Er is dergelijke wedstrijden en ook de supporters rust rondom het team en de resultaten zijn zijn niet blij als hun club een derby verliest. goed te noemen. En er is nog steeds kans De wedstrijd tegen DOS’37 begint om 14.30 op twee prijzen. Voor het kampioenschap is uur op sportpark Het Lage Veld. ScheidsrechSVZW nog niet uitgeschakeld, en in de derter is Paul Lips uit Groningen. de periode zijn de kansen op de titel goed te noemen. Het voetbal van SVZW is prima verGerrit Koers

Interview – Philip Agteres Met nog een handvol wedstrijden voor de competitie te gaan, blikken we met trainer Philip Agteres terug en kijken we alvast vooruit naar het nieuwe seizoen. • Hoe kijk je terug op het seizoen tot nu toe? “Bij aanvang van het seizoen hebben we met de spelersgroep en staf samen onze doelstellingen bepaald. Deze doelstellingen waren divers. Harde doelstelling gericht prestatie (competitie en beker), maar ook zachte doelstellingen die meer van toepassing zijn op randzaken, omgangsvormen, teamproces, houding en ga zo maar door. De harde en zachte doelstellingen gaan deels hand in hand, maar het is in mijn ogen van doorslaggevend belang dat de groep goed in elkaar zit en elkaar wat gunt. Met dit teamproces zijn we heel druk geweest en nog steeds bezig. Momenteel staat er echt een team waarbij er geen ruimte is voor eigen belang. Doordat iedereen hier een steentje aan bijdraagt kun je tot succes komen. Hierbij verloopt de samenwerking met meerdere geledingen binnen de club ook soepel. Alles heeft met elkaar te maken. Kijken we puur naar de resultaten, dan ben ik het minst tevreden over hoe we uit de winterstop zijn gekomen. De maanden januari en februari waren erg moeizaam. Dit had met blessures en vorm te maken. In die periode waren de uitslagen vrij grillig. We vlogen onnodig uit de beker en verloren thuis van v.v. Hierden. Daarnaast wonnen we met 10-0 van Zutphen en speelden we in een spannende wedstrijd gelijk tegen Flevo Boys. Deze periode heeft ons allemaal wel geleerd dat het niet vanzelf gaat. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn daarna weer gaan winnen. De vorm is weer terug en de blessures nemen af. Momenteel draait het goed en hebben we de laatste zes wedstrijden gewonnen en doen vol op mee om het kampioenschap en dat wil je uiteindelijk als sporter. ‘Ergens voor spelen’.” • Welke mogelijkheden hebben jullie de laatste vijf wedstrijden, nu jullie op doelsaldo bovenaan staan? “Tot op heden hebben we altijd op plek drie of plek twee gestaan. Het was erg verrassend dat Flevo Boys onderuit ging in Hierden. Deze

koppositie willen we natuurlijk behouden en daar moet alles voor wijken. Dit seizoen heeft de KNVB bepaald dat er bij een gelijke stand geen beslissingswedstrijd wordt gespeeld, maar beslist wordt op doelsaldo. Dit maakt het extra mooi en kunnen de verschillen aan het eind dus erg klein zijn. Het is heel simpel. Wedstrijden blijven winnen en ook proberen zoveel mogelijk doelpunten te maken. Dat geeft wel een extra dimensie aan deze titelstrijd. Al met al natuurlijk een prachtige periode voor ons als team en SVZW als club. Zaterdag komt DOS ’37 naar Wierden. Dat is de eerste wedstrijd in de reeks van vijf!” • Hoe ziet de selectie er na de zomer uit ? “We hebben na afloop van dit seizoen heel weinig mutaties. Deze groep kan goed met elkaar opschieten en is echt een team. We hebben slechts drie wijzigingen van buiten de club, waarvan één keeper. Daarnaast zullen Lars Gerrits en More Kippers aansluiten vanuit de jeugd, waarbij More Kippers een stageplek gaat krijgen. Op deze manier houden we de groep nagenoeg compleet en kunnen we verder bouwen!”


OVM Twente. Twente. 2e Lageveldsweg Lageveldsweg 6d, 6d, 7641PC 7641PC Wierden Wierden OVM 2e OVM Twente. Zeker weten! 2e Lageveldsweg 6DZeker - Wierden 0546-572583, www.svzw.nl Zeker weten! 0546-572583, www.svzw.nl weten! 2e Lageveldsweg Lageveldsweg 6d, 7641PC 7641PC Wierden Wierden Verzekering of 2e 6d, Telefoon 0546-572583 Verzekering of Verzekering of Verzekering of hypotheek nodig? 2e Lageveldsweg 6D - Wierden 0546-572583, www.svzw.nl hypotheek nodig? 0546-572583, www.svzw.nl hypotheek nodig? hypotheek nodig? ovmtwente.nl

Sponsoren: SPONSOREN Sponsoren: SPONSOREN

ovmtwente.nl ovmtwente.nl ovmtwente.nl

Telefoon 0546-572583

Tevens Bedrijfs- en vrachtwagenspuiterij!

SPONSOREN

de Twentse verzekeraar zonder winstoogmerk sinds 1905 de Twentse verzekeraar zonder winstoogmerk sinds 1905 de de Twentse Twentse verzekeraar verzekeraar zonder zonder winstoogmerk winstoogmerk sinds sinds 1905 1905

wierden | enter | borne wierden | enter | borne wierden wierden || enter enter || borne borne

OVM Twente. Zeker weten! OVM Twente. Twente. OVM Zeker weten! weten! Zeker

Verzekering of hypotheek nodig? ovmtwente.nl Verzekering of Verzekering Verzekering of of hypotheek nodig? nodig? hypotheek hypotheek nodig? ovmtwente.nl ovmtwente.nl ovmtwente.nl

wierden | enter | borne Tevens BedrijfsBedrijfs- en en vrachtwagenspuiterij! vrachtwagenspuiterij! Tevens Tevens Bedrijfs- en vrachtwagenspuiterij!

de Twentse verzekeraar zonder winstoogmerk sinds 1905

Galvanistraat 18 - 7461 JC Rijssen www.marquette-detachering.nl Tel 0548 538 000 – Fax 0548 538 001 – www.nijhof-wassink.com

Rijssensestraat 6, 7642 CX Wierden T 0546 - 573332 | E-mail: wierden@weghorstmakelaardij.nl Tel. de Twentse Twentse verzekeraar verzekeraar zonder zonder winstoogmerk winstoogmerk sinds sinds 1905 1905 de de de Twentse Twentse verzekeraar verzekeraar zonder zonder winstoogmerk winstoogmerk sinds sinds 1905 1905

Verzekering of Verzekering Verzekering of of hypotheek nodig? Bel of mail hypotheek nodig? hypotheek nodig? ovmtwente.nl Verzekering of ovmtwente.nl voorof een Verzekering ovmtwente.nl Verzekering of hypotheek nodig? hypotheek nodig? hypotheek nodig? Tevens vrijblijvend gesprekBedrijfsovmtwente.nl ovmtwente.nl ovmtwente.nl

wierden || enter enter || borne borne wierden wierden wierden || enter enter || borne borne

OVM Twente. Twente. OVM Zeker weten! weten! Zeker OVM Twente. Nijverheidsstraat 8E - Wierden OVM Twente. 0546 - 702 150 - 06 3332 3932 Zeker weten! Zeker weten! f.willemsen@cijfermeester.nl Vestiging Enter en vrachtwagenspuiterij!

(na telefonische afspraak)

wierden | enter | borne Tevens BedrijfsBedrijfs- en en vrachtwagenspuiterij! vrachtwagenspuiterij! wierden wierden || enter enter || borne borne Tevens

de Twentse verzekeraar zonder winstoogmerk sinds 1905 de de Twentse Twentse verzekeraar verzekeraar zonder zonder winstoogmerk winstoogmerk sinds sinds 1905 1905

www.marquette-detachering.nl www.marquette-detachering.nl www.marquette-detachering.nl

Accountantskantoor, Boekhouding, Belasting, Salarissen en Bedrijfsadvies de Twentse verzekeraar zonder winstoogmerk sinds 1905 de de Twentse Twentse verzekeraar verzekeraar zonder zonder winstoogmerk winstoogmerk sinds sinds 1905 1905

"De gezelligste supermarkt van Twente"

wierden | enter | borne wierden wierden || enter enter || borne borne

ȏ Electra

lligste supermarkt van Twente"

ȏ ȏ

www.marquette-detachering.nl Anjelierstraat 3, Wierden, telefoon: (0546) 57 21 22 | Openingstijden: www.marquette-detachering.nl maandagwww.marquette-detachering.nl t/m zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur, donderdag & vrijdag tot 21.00 uur

straat 3, Wierden, telefoon: (0546) 57 21 22 n: maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur

ȏ

Nijverheidsstraat 8E - Wierden Nijverheidsstraat 8E 8E -- Wierden Wierden Nijverheidsstraat Nijverheidsstraat Wierden 0546 - 702 150 -8E 06- 3332 3932 0546 702 150 06 3332 3932 Bel of mail 0546 -- 702 150 -- 06 3332 3932 Telecom 0546 702 150 06 3332 3932 f.willemsen@cijfermeester.nl Bel of mail Bel f.willemsen@cijfermeester.nl Bel of of mail mail f.willemsen@cijfermeester.nl voor een f.willemsen@cijfermeester.nl voor een voor Beveiliging voor een een Vestiging Enter vrijblijvend gesprek Vestiging Enter Enter Vestiging vrijblijvend gesprek Tevens Bedrijfsen vrachtwagenspuiterij! Vestiging Enter afspraak) (na telefonische vrijblijvend gesprek Tevens vrijblijvend gesprekBedrijfs- en vrachtwagenspuiterij! (na telefonische afspraak) (na (na telefonische telefonische afspraak) afspraak) Data

Tevens BedrijfsBedrijfs- en en vrachtwagenspuiterij! vrachtwagenspuiterij! Tevens Accountantskantoor, Boekhouding, Belasting, Salarissen en Bedrijfsadvies ȏ Accountantskantoor, ZonneAccountantskantoor, Boekhouding, Boekhouding, Belasting, Belasting, Salarissen Salarissen en en Bedrijfsadvies Accountantskantoor, Boekhouding, Belasting, en Bedrijfsadvies Bedrijfsadvies 12, Wierden - Tel: Salarissen 0546-571338 energie Handelswegwww.peter-omlo.nl WAARBORG INSTALLATEUR KEMA CERT. NR. 45218

Vacatures Word jij onze nieuwe collega...?

Anjelierstraat 3, Wierden, telefoon: (0546) 57 21 22 Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur

Nijverheidsstraat 8E - Wierden

0546 - 702 150 - 06 3332 3932 ȏ Electra Electra Bel of mail Nijverheidsstraat 8E -- Wierden Wierden ȏȏ Electra f.willemsen@cijfermeester.nl Nijverheidsstraat 8E Nijverheidsstraat 8E - Wierden 0546 702 150 06 3332 3932 voor een 0546 702 150 06 3332 3932 ȏ Telecom Telecom 0546 - 702 150 - 06 3332 3932 Bel of mail mail Bel f.willemsen@cijfermeester.nl Bel of of mail Vestiging Enter ȏȏ Telecom f.willemsen@cijfermeester.nl f.willemsen@cijfermeester.nl vrijblijvend gesprek voor een (na telefonische afspraak) voor ȏȏ Beveiliging Beveiliging voor een een Vestiging Enter Vestiging Enter ȏ vrijblijvend Beveiliging vrijblijvend gesprek gesprek Vestiging Enter vrijblijvend gesprek (na telefonische telefonische afspraak) afspraak) (na (na Appeltern telefonische afspraak) ȏ Accountantskantoor, Data ALMELO – Het Tuinvoorlichtingspark De Tui- Belasting, de Tuinen Van past bij onze ambitie Boekhouding, Salarissen en Bedrijfsadvies ȏ Data ȏ van Data nen Appeltern probeert zoveel mogelijk om Nederland groener en mooier te maken.” tuinbezitters gelukkig te maken in hun tuin. Belasting, Salarissen en Bedrijfsadvies ȏ Accountantskantoor, ZonneBoekhouding, ZonneBoekhouding, Accountantskantoor, Boekhouding, Belasting, Salarissen Salarissen en en Bedrijfsadvies Bedrijfsadvies Dat doen ze door in Appeltern heel veel Belasting, ȏȏ Accountantskantoor, Zonneenergie voorbeeld tuinen te laten zien, maar ook energie energie door iedereen goede informatie en de juiste

SCHOENMAKERIJ FLINK ALMELO Eshuis Hoveniers Almelo WEDEROM FLINK IN DE PRIJZEN! heeft Kwaliteiterkenning www.marquette-detachering.nl www.marquette-detachering.nl www.marquette-detachering.nl www.marquette-detachering.nl

Johnny Bode (schoenmakerij Flink Almelo) uit Europa en dit keer zelfs uit Amerika. wint goud bij internationale vakwedstrijd De wedstrijd vestigt de aandacht op de kwalivoor schoenmakers 2018 categorie werkteit van het vak: van schoenreparaties tot de laatste methodes in de productie van handnemers, ook in deze categorie wonnen John gemaakte schoenen. Ettema en Deelnemers tonen hun technische kennis en Leon Wolters van schoenmakerij Flink Almelo Almelo Telefoon:op 0546 672 vaardigheden het 572 gebied van maatzilver. Bedrijvenpark Twente 193, 7602 KG hun werk en reparatiewerk. Jonathan Remmerts (schoenmakerij Flink AlDe ingezonden wedstrijdstukken werden melo) won goud in de categorie leerlingen 1e gejureerd door een vakjury. De inzendingen jaars. werden op 10 verschillende criteria beoorDe wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd Hardenberg deeld. Voor de jury was dit door de Nederlandse Schoenmakers VereniBruchterveld reden om de inzendingen van deze schoenging in samenwerking met de Dutch Shoe Bergentheim makers van Schoenmakerij Flink Almelo met Academy. Kloosterhaar schoenmakers TWENTERAND goud en zilver te bekronen! De concurrentie bestond uit

WAARBORG

INSTALLATEUR WAARBORG KEMA INSTALLATEUR WAARBORG WAARBORG CERT. KEMA NR. 45218 INSTALLATEUR INSTALLATEUR KEMA CERT. KEMA NR. 45218 CERT. NR. 45218 CERT. NR. 45218

handleiding mee te geven bij het ontwerp en aanleg van hun tuin. Ook verwijst ‘Appeltern’ ȏ Electra daarbij graag naar kwalitatieve dienstverNijverheidsstraat 8E -- Wierden Wierden Nijverheidsstraat leners in het hele land. Omdat met een geNijverheidsstraat 8E 8E - Wierden 0546 702 150 06 3332 3932 ȏ Electra rust teBel kunnen doen gaan ze bedrijven 0546 -- 06 3332 ȏȏ hart Electra Telecom 0546 -- 702 702 150 150 8E 06- Wierden 3332 3932 3932 of mail mail Bel of Nijverheidsstraat f.willemsen@cijfermeester.nl Bel of mail bezoeken en worden mogelijke kandidaten Nijverheidsstraat 8E f.willemsen@cijfermeester.nl Nijverheidsstraat 8E -- Wierden Wierden f.willemsen@cijfermeester.nl 0546 - 702 702 150 150 -- 06 06 3332 3332 3932 3932 voor een geselecteerd op kwaliteit, betrouwbaarheid ȏȏ Telecom Telecom 0546 voor een ȏ 0546 702 150 06 3332 3932 Bel of mail Beveiliging voor een en creativiteit. Inmail de regio Almelo voldeed Bel of f.willemsen@cijfermeester.nl Bel of mail Vestiging Enter f.willemsen@cijfermeester.nl Vestiging vrijblijvend gesprek f.willemsen@cijfermeester.nl Vestiging Enter Enter Eshuisvrijblijvend Hoveniers aan de gestelde criteria en gesprek voor een een vrijblijvend gesprek (na telefonische telefonische afspraak) afspraak) voor (na ȏ Beveiliging voor een maakt daardoor (na telefonische afspraak) Data vanaf dit tuinseizoen deel uit ȏȏ Beveiliging Vestiging Enter vrijblijvend gesprek het hoveniersnetwerk Dutch Quality GarVoor uw van vacature het grootste bereik in de Vestiging regio!Enter Vestiging Enter vrijblijvend gesprek vrijblijvend gesprek (na telefonische telefonische afspraak) afspraak) dens. Jacco Wisman van Hoveniersbedrijf Esȏ Data (na (na telefonische afspraak) ȏȏ Hoveniers Data ZonneAccountantskantoor, Boekhouding, Belasting, Salarissen en Bedrijfsadvies huis is uiteraard verguld met deze Accountantskantoor, Salarissen en • U kunt kiezen uit 1 of meerdere regio’s in 10 huis aan huiskranten. Accountantskantoor, Boekhouding, Boekhouding, Belasting, Belasting, Salarissen en Bedrijfsadvies Bedrijfsadvies verkiezing. energie

PLAATS UW PERSONEELSADVERTENTIE IN DEZE KRANT!

Beerzerveld

Sibculo

Bruinehaar Breklenkamp OP EN ROND DE ESSEN WesterhaarLangeveen Vriezenveensewijk Mander Hezingen Manderveen Lattrop Oud Ootmarsum Vroomshoop Nutter De Pollen Vasse Daarlerveen Ootmarsum Tubbergen Tilligte Vriezenveen Haarle Noord-Deurningen Geesteren Daarle Klein Agelo WeiteDenekamp Reutum manslanden Groot Agelo Fleringen

Geerdijk Den Ham

Mariaparochie

Accountantskantoor, Boekhouding, Belasting, Belasting, Salarissen Salarissen en en Bedrijfsadvies Bedrijfsadvies ȏ Accountantskantoor, ZonneBoekhouding, • Een totaal bereik van 155.000 adressen huis aan huis! Boekhouding, “HetAccountantskantoor, is een prachtige erkenning voor onze Belasting, Salarissen en Bedrijfsadvies

Harbrinkhoek DINKELLAND VISIE Hoge Beuningen Bedrijvenpark Twente 193, 7602 KG Almelo Telefoon: 0546 572 672 Aadorp Hexel • Rossum

HALLO ALMELO !

DE WIEZER

Weerselo

Albergen

Wierden

Almelo

Zenderen

Notter

De Lutte

Deurningen

Hertme

Zuna Rectum Ypelo

Bornerbroek Borne

Oldenzaal

Saasveld

DE GLIMLACH

Hengelo (Slangenbeek)

Losser

DE WEEK VAN LOSSER

ȏ Zonneenergie manierenergie van werken. En de samenwerking met

WAARBORG INSTALLATEUR KEMA CERT. NR. 45218

Zeer goed gelezen huis aan huisbladen.

WAARBORG WAARBORG INSTALLATEUR WAARBORG WAARBORG INSTALLATEUR KEMA INSTALLATEUR INSTALLATEUR KEMA KEMA CERT. NR. 45218 KEMA CERT. NR. 45218 45218 CERT. NR. CERT. NR. 45218

Spreekuur over ȏ Electra Electra • Adverteren in onze huis aan huisbladen heeft effect. Telecom ȏȏȏȏ Electra Telecom openbaar vervoer

• 62 procent van alle Nederlanders lezen wekelijks huis aan huisbladen. Electra ȏȏ Electra • 47 procent van de lezers neemt actie n.a.v. een advertentie in onze ȏȏ Telecom Beveiliging

ȏ Telecom

ȏ Beveiliging WIERDEN – In de bibliotheek van Wierden wordt op vrijdag 20 april van 10.00 uur tot 11.30 kranten. uurȏ eenBeveiliging inloopspreekuur voor senioren gehouden. Men kan daar terecht met vragen over Data ȏȏȏ Beveiliging reizen met het openbaar vervoer. De ochtend wordt georganiseerd door de provincies FleData voland, Gelderland en Overijssel. Vragen als 'hoe vraag ik de OV-chipkaart aan', 'hoe werkt Data deȏȏveertig procent samenreiskorting' en 'welk abonnement past het beste bij mij?' kunZonneData ȏȏbeantwoord Zonnenen worden. De OV-ambassadeurs geven graag advies op maat. Ook kunnen De week van Twenterand, Op en rond de Essen, Dinkelland Visie, De Wiezer, energiestap voor stap op de computer laten zien waar en hoe een reis gepland deȏambassadeurs energie Zonneȏ worden. ZonneHallo Almelo, De week van Borne, De Glimlach en De week van Losser. kan Bedrijvenpark Twente 193, 7602 KG Almelo Telefoon: 0546 572 672 Enter

DE WEEK VAN BORNE

Lonneker

Overdinkel

Glane

Verspreidingsgebied

energie energie

WAARBORG INSTALLATEUR WAARBORG WAARBORG KEMA INSTALLATEUR INSTALLATEUR KEMA CERT. NR. 45218 KEMA CERT. NR. 45218 CERT. NR. 45218 WAARBORG INSTALLATEUR WAARBORG WAARBORG KEMA INSTALLATEUR INSTALLATEUR KEMA CERT. NR. 45218 KEMA

CERT. NR. 45218 CERT. NR. 45218


UIT AGENDA

Tourist Info Wierden-Enter Creahoeve Kinderatelier.

Zondag 22 april. Creatieve lessen voor kinderen o.l.v. Vieke Bosveld. Tijd: 10:15-11:30 uur. Creahoeve, Piksenweg 5, Hoge Hexel. Prijs: €5,00 per les, incl. materialen en drinken en lekkers. Meer info: tel. 06-44666735 of viekebosveld@live.nl

Hexelse Truck Tour.

Zaterdag 21 april. Vier colonnes van telkens ca. 30 vrachtwagens trekken door het Twentse Landschap en geven vele gehandicapten een onvergetelijke ervaring. Bedrijventerrein Twente, Almelo. Tijd:10:30-12:30 uur.

Lezing “Reizen volgens Hannema”. Zaterdag 21 april. Beroepsreiziger Iris Hannema (32) vertelt over haar boek Reizen volgens Hannema, waarin zij echt Thuis komt. Bibliotheek, Pouliestraat 2, Wierden. Prijs leden €7,50, niet leden €10,00. Tijd: 20:00 uur.

CRW: Wierdens Korenfestival.

Zaterdag 21 april. Voor de 6e keer organiseert de Culturele Raad Wierden dit korenfestival. De zes deelnemende koren laten u, maar ook elkaar horen wat zij “muzikaal“ in huis hebben. RK Kerk, Dorpsstraat 123, Enter. Tijd: 13:0017:00 uur.

Tuinplanten verkoop voor SZOKOLYA , Hongarije. Zaterdag 21 april. Behalve verkoop van planten, ook inbreng van oud papier. De opbrengst komt geheel ten goede aan projecten in Hongarije. Hervormde Kapel, Dahliastraat 4, Wierden. Tijd: 08:30 - 12:30 uur.

Open Dag Golfclub de Koepel, thema: “Together 4 KiKa”. Zaterdag 21 april. Golfclub de Koepel wil in het lustrumjaar samen met Stichting KiKa iedereen die belangstelling heeft voor golf laten kennismaken met de sport én met stichting KiKa. Golfclub De Koepel, Rijssensestraat 142a, Wierden. Tijd: 12:00-17:00 uur. Meer info over programma: https://www.golfclubdekoepel.nl/ open-golfdag-2018

Chr. G. Zangvereniging “Looft den Heer”: Lentefair.

Zaterdag 21 april. Markt met goed bruikbare spullen, muzieken cd stand, boekenstand, bloemenverkoop, diverse spelletjes en springkussen, allerlei versnaperingen en een spannende verloting. Kulturhus Irene, van Kregtenweg 9, Notter. Tijd: 10:00-16:00 uur.

Algemeen Wierdens Mannenkoor: Voorjaarsconcert. Zaterdag 21 april. M.m.v. Vrouwenkoor “Mille Colori” uit Vriezenveen en Blokfluitensemble FEW uit Wezep. Gereformeerde Kerk, Spoorstraat, Wierden. Prijs: € 7,50. Kaarten verkrijgbaar aan zaal en vooraf bij Boekhandel Reterink. Tijd: 20:00 uur.

Opening Klompenmuseum ’t Sköpke. Zaterdag 21 april. Klompenmuseum ’t Sköpke is geheel opnieuw ingericht om het verhaal van Klompendorp Enter optimaal tot zijn recht te laten komen. Ook het winkeltje van Enters Erfgoed heeft een andere uitstraling gekregen om bezoekers van het informatiepunt van TI Wierden- Enter zo goed mogelijk te bedienden. Nieuw is de kledingzolder “Van Onderbokse tot Skeulk”. Hogebrink 4, Enter. Tijd: 15:00 uur.

Nieuwe fietsroutes met smaak en vermaak door het Reggedal NOTTER/ZUNA – Vanaf 20 april is een nieuw fietsboekje verkrijgbaar met daarin drie Smaak en Vermaak routes langs de Regge. De routes laten fietsers kennis maken met de bijzondere natuur en bezienswaardigheden van het Reggedal. Onderweg bieden streekproducenten hun lokale lekkernijen aan. De routes worden op 20 en 21 april feestelijk geopend tijdens het Reggedal Fietsweekend. In het boekje zijn drie routes gebundeld: route Hellendoorn - Den Ham van 38 kilometer, route Notter-Zuna van 41 kilometer en de route Markelo Diepenheim van 55 kilometer. De routes leiden de fietser langs de landgoederen en landhuizen rondom Diepenheim, in Ihet zuidelijke deel van het Reggedal. In het middenstuk van de Regge kent het platteland weidse uitzichten rondom Zuna en Notter. De noordelijke route rondom Hellendoorn biedt afwisselend bossen, fietspaden langs de Regge en mooie doorkijkjes in het coulissenlandschap. Tijdens het fietsweekend kan het publiek de routes ontdekken en onderweg genieten van allerlei activiteiten en profiteren van aanbie-

dingen bij de deelnemende bedrijven zoals Reggezuivel in Notter, Zunakaas in Zuna, IJsboerderij 'n Mors in Wierden. Denk aan kortingen op een lekker boeren ijsje of koffie met gebak. Deze kortingsacties gelden alleen in dit weekend. De routes en kortingsflyer zijn vanaf 20 april gratis verkrijgbaar bij de Tourist Info’s in het Reggedal en bij de startpunten van de drie Smaak en Vermaak routes: bij Koffie- en Pannenkoekenhuus Marle, De Grimberghoeve aan de Klokkendijk in Notter of De Hoestinkhof aan de Stationsweg in Markelo. De routes zijn ook te bekijken en te downloaden via de website www.visittwente.nl/smaakenvermaak.

Bibliotheek Wierden: Wierden ‘s got Talent. Woensdag 25 april. Kun jij goed zingen, dansen, een truc? Wil je ook wel eens een echte schrijfster ontmoeten? Ben je tussen 4-14 jaar? Schrijf je dan in voor de Talentenshow! Aanmelden voor 17 april. Bibliotheek, Pouliestraat 2, Wierden. Tijd: 15:00 uur.

CRW Cultureel Café: Özcan Akyol. Woensdag 25 april. Schrijver en columnist Özcan Akyol komt vertellen over actuele zaken. De Marke, Vossenbeldstraat 1,Wierden. Prijs: €7,50, incl. kopje koffie/thee. Kaartvoorverkoop Boekhandel Reterink en Primera. Tijd: 20:15 uur.

Exposities • Lente- expositie Galerie Tolg’Art. 29 maart t/m 5 mei. “Kleurvolle taferelen..... verfijnd versus romantisch!” Expositie van schilderijen van Joke Plomp en Leo van der Vlist en keramische potten van Leo Broos. Tolgaarde 6-8, Wierden. Meer info: www.tolgart.nl

Jeugdhonk en nieuw scorebord voor voetbalvereniging ASV'57 AADORP -- ASV'57 heeft de ruimte voor het wedstrijdsecretariaat omgetoverd tot een heus jeugdhonk met zitzakken en een loungebank. Ook is er echt voetbalspel aanwezig en kan de jeugd onder meer darten, sjoelen en tv kijken. Ook zal de ruimte gebruikt worden door de enige echte supportersclub van ASV’57: Vak 57. Zij kunnen hier hun spullen kwijt, maar ook werken aan nieuwe vlaggen en spandoeken.

• Expositie HKW: “Brommen door de jaren zestig”. 31 maart t/m 30 juni. Expositie van bijzondere bromfietsen, maar ook voorwerpen die te maken hebben met “ga je mee brommers kiekn”, alles uit de jaren zestig. Van Buurenstee, Appelhofdwarsstraat 2, Wierden. Deze evenementenkalender wordt verzorgd door Tourist Info Wierden-Enter. Voor vragen over evenementen of als u zelf een evenement wilt aanmelden, neem dan contact op met Tourist Info Wierden-Enter (0546574911, email: wierden@twenteinfo.nl) Voor een uitgebreid agenda overzicht, informatie over evenementen, musea en permanente tentoonstellingen zie ook: www.wierden-enterinfo.nl

Op zaterdag 7 april werd het jeugdhonk officieel geopend door jongste leden van ASV'57. Luuk Velten, Tim ter Beek en Joelle Smit schoten gezamenlijk drie ballen door de deur, waarna de jeugd massaal naar binnen stroomde om een en ander te bewonderen. Omdat ASV'57 een maatschappelijk betrokken club is wordt de ruimte door de week ook beschikbaar gesteld als clubhuis voor de Aadorpse jeugd. Zij mogen dan gratis gebruik kan maken van de fasciliteiten. ASV'57 heeft al heel veel dingen voor elkaar gekregen de afgelopen jaren. Zo is er een prachtige panna-kooi, ligt er kunstgras en

staat er een mooie tribune. Daarnaast werd een spiksplinternieuwe kantine gerealiseerd, maar de vereniging had nog geen plekje in de kantine voor de jeugd. De activiteitencommissie van ASV'57 heeft daarom het oude wedstrijdsecretariaat aangepakt. Deze ruimte werd niet meer gebruikt sinds de invoering van de digitalisering. Daarnaast had de jubileumcommissie, die het zestigjarig jubileum vorig jaar op sublieme wijze had georganiseerd, nog een verrassing in petto voor ASV57. Vlak voor aanvang van de wedstrijd van het eerste team werd een nieuw digitaal scorebord aan de vereniging aangeboden.


Vervolg voorpagina

Kwaliteit voor een eerlijke prijs

Basisschool Het Galjoen uit Wierden grote winnaar schoolvoetbaltoernooi.

Specialist in de realisatie van keukens en interieurs

Winnaar Galjoen jongens. Fotograaf Henk Steen.

GRATIS* Pelgrim combimagnetron MAC696MAT of RVS * Bij

aankoop complete keuken.

*actie loopt tot eind juli 2018

Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvende kop koffie

Winnaar Galjoen meiden. Fotograaf Henk Steen.

Twentepoort Oost 42-8 7609 RG Almelo Telefoon: 0546 452 254

www.brokkeukens.nl

Leerlingen van Het Galjoen staan bij vrede in les en tijdens viering WIERDEN | Maandag 9 april was het exact 73 jaar geleden dat het dorp Wierden werd bevrijd. Voor velen is dat in stilte voorbij gegaan, maar basisschool Het Galjoen heeft daar uitgebreid bij stil gestaan. Juf Jocelyn Bos heeft de afgelopen weken tijdens haar atelierlessen extra veel aandacht aan dit belangrijke moment besteed.

“Het is belangrijk dat het verhaal over de Tweede Wereldoorlog verteld blijft worden”, aldus Jocelyn. Hoe breng je het verhaal over oorlog, vrijheid en vrede over op kinderen? Juf Jocelyn deed dit door het bijzondere verhaal van Meijer Pagrach te vertellen, hij zat tijdens de oorlog ondergedoken in Wierden. Ze vertelde over de jongeman die bijna vijf jaar op diverse locaties ondergedoken zat, waaronder in het kippenhok bij de familie Slettenhaar. Hoe moet dat zijn geweest in het donker, in een kleine ruimte? Tijdens de les kwamen uit het verhalenkistje blinddoeken tevoorschijn, zodat de kinderen die

sfeer een klein beetje konden ervaren. Er zat ook een Jodenster in de doos en een foto van het kippenhok. Allemaal voorwerpen om het verhaal nog meer beeldend te kunnen vertellen. Ook is er een bezoek gebracht aan de boerderij en het bos van de familie Palthe. Dhr. Palthe vertelde over de plek waar Meijer Pagrach had gezeten en hoe hij zijn dagen daar doorbracht. De kinderen waren zichtbaar onder de indruk. Voor Meijer Pagrach liep de oorlog gelukkig goed af. Hij overleefde en werd herenigd met zijn ouders en broer en zusjes. Afgelopen vrijdag, 13 april, is er in het kader

van de bevrijding van Wierden een vredesviering gehouden op Het Galjoen. “Vrede is voor onze kinderen iets vanzelfsprekends en wij kunnen al heel veel jaar in vrijheid leven. Dat geldt helaas niet voor leeftijdsgenootjes in onder andere Syrië.” Juf Manon Everlo liet een videoclip zien die door Unicef in de ruïnes van een Syrische stad is gemaakt. “Dit maakte duidelijk indruk op de kinderen, muisstil was het in de grote hal van de school.” Manon vroeg aansluitend een paar kinderen naar voren te komen en om te vertellen over hun vredeswens. Vrede begint klein en begint al op school. Met deze boodschap hebben de leerlingen een vredesvogel voorzien van een wens. Zo wenst Merith dat er niet gepest wordt en dat iedereen met plezier naar school mag gaan. Maera wenst dat iedereen een fijn huis heeft.

Evie wenst dat iedereen meer glimlacht en plezier heeft. Vrede en vrijheid werden gevierd met een levensgroot peace teken dat door de kinderen op het schoolplein werd gevormd. Allemaal houden ze een zelfportret omhoog, om te benadrukken dat iedereen anders is en mag zijn. Ook werd het bekende lied 'Imagine' van John Lennon gezongen door een gelegenheidskoor. Het gelijknamige kinderboek Imagine dat vorig jaar is verschenen slaat op bijzondere wijze een brug tussen verleden en het heden. “Voor de kinderen werd het tijdens de viering duidelijk dat wij een eerste stap kunnen zetten, hoe klein dan ook, op weg naar vrede.” Een impressie van de viering is op film te zien via de Facebookpagina van Het Galjoen.


BLAUW

Ronde van Overijssel op 12 mei overal te zien

VOOR JOU

De laatste keer 3,5 jaar Wierden. Hoe vat je dat nou samen in een stuk je van ongeveer vierhonderd woorden... Dat kan niet en dat ga ik dus ook niet doen! Deze column is de laatste die ik als wijkagent van Wierden-Zuid mag schrijven. Ik ben op mijn achttiende bij de Koninklijke Marechaussee begonnen en draag inmiddels bijna 17,5 jaar een uniform. De veranderde maatschappij en mijn veranderde leven sinds mijn achttiende, maken dat ik denk dat ik dit werk niet tot mijn 67 jaar wil doen. Daarom ga ik vanaf 1 juni 2018 aan het werk als wijkconsulent voor een woningbouwcorporatie. Werk dat veel raakvlakken heeft met mijn huidige baan, maar dat voor mij ook de nodige nieuwe uitdaging biedt. In de voorgaande stukjes heb ik jullie hopelijk een kleine inkijk kunnen geven in het werk van een wijkagent. Ik heb vele mooie, grappige, spannende en verdrietige momenten beleefd met mijn collega’s, met samenwerkingspartners en met de inwoners van het gebied Twente-West. Politiewerk is mensenwerk. Het is werk dat de meeste mensen kiezen vanuit een soort idealisme om mensen te helpen. Politiemensen zijn vaak erg loyaal en daarom heb ik ook een diep respect voor mijn collega’s die dit werk tot aan hun pensioen blijven doen. Dit vergt veel inzet en toewijding van hen, maar ook van hun omgeving, hun gezinnen.

OVERIJSSEL | Op zaterdag 12 mei staan weer zo’n 200 wielrenners aan de start van de Ronde van Overijssel. Ploegen uit binnen- en buitenland strijden op Overijsselse grond om de winst. Overijssels Mooiste is deze 66e editie live via TV, radio en social media te volgen. Uiteraard kunnen de wielerfans de koers en tal van andere activiteiten ook in levende lijve beleven.

wielercafé. Deze keer schuiven op 24 april bijzondere en bekende wielergasten aan in zaal De Marke in Wierden, aanvang 20.00 uur [inloop vanaf 19.30 uur]. Binnenkort maakt de organisatie van de Ronde van Overijssel het programma van het wielercafé openbaar. Dat het een bijzondere uitgave zal worden staat nu echter al wel vast. De ervaring uit voorgaande jaren leert bovendien dat het een avond gaat worden die wielrennen ademt, en iedereen is welkom. Nieuwe finale De Ronde van Overijssel kent op zaterdag 12 mei 2018 een nieuwe finale. In goed overleg is besloten om het peloton in het hart van Rijssen te laten finishen. Na ruim 200 zware kilometers ziet het publiek de winnaar van ‘Overijssels Mooiste’ op het Hogepad over de meet komen. Ook de Ronde van Rijssen gaat op de avond ervoor, in een kleinere ronde, door het centrum van de Reggestad.

Om de wielerwedstrijd nog aantrekkelijker te maken is de Ronde van Overijssel in 2018 aangesloten bij een nieuwe wielercompetitie: de UCI Holland Cup. In zes wedstrijden in Nederland rijden de renners in verschillende klassementen om de prijzen. Voorzitter van de Ronde van Overijssel, Michiel Vincent, is tevreden: “Door ons te verbinden aan de UCI Holland Cup is het weer mogelijk om onze wedstrijd live op TV te laten zien. Dat er een TV-verslag komt dat bijvoorbeeld ook op Eurosport wordt uitgezonden is heel mooi voor de Ronde van Overijssel en het wielrennen in onze provincie.” De renners kunnen altijd rekenen op het gastvrije Overijsselse publiek dat jaarlijks massaal naar de koers komt kijken. Ook deze keer trekt de wedstrijd door de mooie delen van de provincie met op bepalende plekken een spannende tussensprint. De finish in Rijssen is verplaatst naar het echte centrum van de stad. De Reggestad komt dat weekend sowieso aan haar trekken, diezelfde dag is het Fietslentefestival. Een dag eerder wordt op vrijdag 11 mei de

Mijn hart zal altijd een beetje blauw blijven, al ben ik heel blij met mijn nieuwe toekomst. Ik wens mijn toekomstige opvolger veel succes in Wierden, een dorp waar ik met veel plezier gewerkt heb! Lisette de Mink Wijkagent Wierden-Zuid Foto’s: Sportfoto/Dick Soepenberg.

Ronde van Rijssen verreden over hetzelfde plaatselijke parcours. Dorp van de Ronde Wierden is dit jaar het Dorp van de Ronde tijdens de 66e Ronde van Overijssel. Een eer die eerder te beurt viel aan Tubbergen, Vriezenveen, Markelo, Bornerbroek en vorig jaar Lemele. Dit jaar is het dus de beurt aan Wierden. Daarmee neemt het dorp een prominente plek in tijdens het programma van de internationale wielerkoers, die op zaterdag 12 mei 2018 wordt verreden. Daarnaast is er in aanloop naar de wedstrijd een wielercafé in zaal De Marke in Wierden. De streep voor de traditionele ‘Dorp van de Ronde tussensprint’ is op 12 mei getrokken in Enter [gemeente Wierden], omdat de Ronde van Overijssel het dorp Wierden niet doorkruist. Wielercafé Niet alleen tijdens de wedstrijddag van de Ronde van Overijssel staat Wierden in de schijnwerpers. Ook in aanloop ernaartoe staat het dorp centraal. Als traditionele warming-up is er ook dit jaar weer het

Rondemiss Lotte Altena uit Wierden is de rondemiss tijdens de 66e Ronde van Overijssel. Zowel voor, tijdens, als na de wedstrijd op zaterdag 12 mei 2018 is ze te bewonderen. De Wierdense schone ziet er tiptop uit, want Jolie Women uit Rijssen draagt zorg voor haar kleding en Salon Kimm Hair en Beauty eveneens uit Rijssen maakte haar op en verzorgde haar kapsel. De schoenen van Lotte worden gesponsord door Schuurman Schoenen uit Rijssen. De 21-jarige Lotte Altena is geboren en getogen in Wierden. Ze woont nog thuis, samen met haar ouders en oudere zus. Overigens is de vriend van Lotte geen onbekende bij de sportliefhebbers in deze regio, dat is namelijk FC Twente voetballer Hidde ter Avest. Meer informatie Wie meer informatie wil over de Ronde van Overijssel kan kijken op de website: www. rondevanoverijssel.nl, Twitter @RvOverijssel en Facebook /RondevanOverijssel. Hier op korte termijn ook meer informatie over het wielercafé.


HISTORISCHEKRING

Ruim dertienduizend euro dankzij vastenactie voor Olive Wood project

Het in november 1964 geopende politiebureau.

Opening politiebureau aan de Plantsoenlaan * een krantenbericht van 13 november 1964.

Het is een vereiste dat een moderne politieman gewapend is met een grote mate van vakkennis, evenzeer is het een vereiste dat de politieman zijn taak kan uitoefenen in een goed gebouw. En we mogen zeggen dat de groep Wierden thans met zijn nieuwe politiebureau een uitstekende voorziening heeft gekregen. Deze woorden sprak vanmorgen majoor J. Zijp van het district Almelo van het korps Rijkspolitie ter gelegenheid van de opening van het nieuwe groepsbureau aan de Plantsoenlaan in Wierden. Wij menen, aldus majoor Zijp, thans de beschikking te hebben over een gebouw wat de toets der kritiek zeer wel kan doorstaan. Hij schetste de taak van de politie die hij allerminst gemakkelijk noemde, omdat het contact met het publiek zo veelzijdig dient te zijn. Het nieuwe bureau ziet er bijna uit als een semi-bungalow. Als de architect bedoeld heeft het gebouw het aanzien te geven die de politie in de samenleving inneemt (verschillend, maar toch deel uitmakend van het geheel) dan is hij daar volgens majoor Zijp goed in geslaagd. Kolonel Oom, de territoriaal inspecteur van de Rijkspolitie schetste onder welke omstandigheden de Wierdense politie tijdens en na de oorlog gehuisvest was, een huisvesting die nogal te wensen over liet. Thans zo, zei hij, spreek ik het vertrouwen uit dat de politietaak naar beste kunnen wordt uitgevoerd en daarmee een nieuwe periode in de uitoefening aanbreekt. Burgemeester Mr. E.D. Maalderink wenste met name de manschappen uit Wierden van harte geluk en sprak de wens uit dat de verhouding met het gemeentebestuur zo goed mag blijven zoals die tot nog toe is geweest. Mr. W.L. de Walle, sprekende namens het ministerie verklaarde: “Ik meen, dat de politie in Nederland niet dat aanzien heeft dat zij verdient. Er is wel een kentering doch die zal slechts kunnen doorbreken als de steunverlening vanuit het publiek groter wordt”. Hij wenste dat de burgemeester de weg zal weten te vinden naar het nieuwe groepsbureau. Anno 2018 weten we dat dit politiebureau maar enkele tientallen jaren heeft gefunctioneerd tot het bureau aan de Grote Maatweg was voltooid. Ook deze vestiging is opgeheven toen Wierden onderdeel werd van de Regionale Eenheid Oost Nederland met een hoofdlocatie in Apeldoorn en een meldkamer in Apeldoorn. In het gemeentehuis te Wierden is thans een dependance van de politie gevestigd. Rectificatie BOAZ bank

Afgelopen week ging het over de overname van de BOAZ bank naar ING. Daarin hebben we de achternaam van de directeur en oud directeur verkeerd weergegeven, dit moest zijn Noltes. Waarvoor onze excuses.

Het Wierdense politiekorps bij de opening, in het gelid! De Stichting Historische Kring Wederden is gevestigd in de Van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat 2 te Wierden. T

(0546) 625 274

I

www.historischekringwierden.nl

I

facebook.com/HistorischeKringWierden

WIERDEN | Met het overhandigen van een symbolische cheque is zaterdagmiddag het totaalbedrag bekend gemaakt van de Wierdense vastenactie. Dit jaar is ruim 13.000 euro bijeengebracht voor het initiatief van de Vriezenveense Peter 't Lam: Olive woodproject in Bethlehem. Dit is een werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nico Mels en Yashmeë Meere, nauw betrokken bij dit project, namen de cheque in ontvangst. Het bedrag is dit jaar door de gezamenlijke kerken bijeengebracht. Daarnaast zijn er verschillende acties op touw gezet, waaronder het inzamelen van statiegeldflessen, verkoop van krentenbrood en een kooksessie voor honderd man dankzij de inzet van de Vriezenveense familie Smelt. Ook de basisscholen de Morgenster, Het Galjoen en de Mariaschool hebben hun steentje bijgedragen.

Landelijke Independent Bookstore Day ook bij Wierdense boekhandel

De voor Nederland tweede Independent Bookstore Day werd dit jaar ook in Wierden gevierd. Zaterdag 14 april waren er demonstraties handlettering en brushlettering door Yvonne Doornebosch uit Nijverdal. Daarnaast waren ook kinderboekenschrijfster Ria Lazoe uit Wierden en de internationaal vermaarde jong-adult schrijfster Marieke Nijkamp in de winkel van Reterink te gast voor een meet and greet en signeersessie. De in Hengelo woonachtige Nijkamp debuteerde met 'This Is Where It Ends'. Dit werk heeft in 2016 ruim zestig weken in de New York Times bestsellerlijst gestaan. De Nederlandse editie met de titel '54 Minuten' won de Hebban Award voor Beste Young Adult.


Paul Glaser geeft lezing bij Vrouwen van Nu Wierden

Achtste editie Hexelse Truck Tour; deelnemers genieten van toeterrit

WIERDEN – Paul Glaser is donderdag 26 april te gast in Wierden bij Vrouwen van Nu. Hij houdt een lezing over Tante Roosje. Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul een koffer waarop geschreven staat dat die uit Nederland afkomstig is, met daarbij in grote letters de naam Glaser. Hij besluit daarop dat het tijd is om zijn familiegeschiedenis te

WIERDEN – Voor de achtste keer wordt op zaterdag 21 april uur de Hexelse Truck Tour door het Twentse landschap verreden. Met veel getoeter wordt door de 140 truckers hun gasten met een beperking een fantastische dag bezorgd. De route beslaat een tracé van zo'n zestig kilometer door een groot deel van Twente. De mensen met een beperking mogen deze dag meerijden in een vrachtwagen.

onthullen. Hij gaat op zoek naar zijn (Joodse) identiteit en naar zijn tante Roosje, de vrouw van de koffer in Auschwitz. De lezing is in het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat te Wierden en begint om 19.45 uur. Leden en dames die interesse hebben om lid te worden van Vrouwen van Nu zijn van harte welkom.

Oranje Comité Hoge Hexel viert tweede lustrum met ballonvaart HOGE HEXEL – Het Oranjecomité Hoge Hexel viert dit jaar haar tienjarig bestaan en dat jubileum wordt gevierd middels een ballooning. Ballonvaren is voor velen een droom. Nu heeft iedereen de kans om de rust en wonderbaarlijke schoonheid van het platteland vanuit de lucht te beleven. Op zaterdag 2 juni wordt het jubileum gevierd met deze ballooning, die voor iedereen beschikbaar wordt gesteld. Iedere deelnemer moet wel minimaal 1.30 meter zijn. Kinderen kunnen mee onder begeleiding van een ouder. Vertrek is vanaf een perceel in

Hoge Hexel omstreeks 18.00 uur. Er wordt vooraf verzameld in het Kulturhus van Hoge Hexel en van daar vertrekken de deelnemers in busjes naar de ballonnen. Na afloop is er een gezellig samenzijn in het Kulturhus, zodat onder het genot van een hapje en drankje kan worden nagepraat over de vaart. Wanneer het weer het niet toelaat om op te stijgen wordt uitgeweken naar 9 juni of 16 juni. De kosten bedragen 140 euro per persoon, te voldoen bij opgave. Opgeven kan tot 2 mei 2018 via de website www.oranjefeesthogehexel.nl

De Truck Tour is niet is niet alleen een genot voor de deelnemers, maar ook voor de chauffeurs, de begeleiders en de vele vrijwilligers op het terrein en langs de route. De route zal dit jaar, onder begeleiding van politie en EHBO door Vriezenveen, Westerhaar, Vroomshoop, Den Ham, Daarle en Wierden komen, daarbij wordt natuurlijk de thuislocatie Hoge Hexel niet vergeten. Tussen 10.30 uur en 14.00 uur zijn de colonnes te bewonderen. De deelnemers genieten ieder jaar weer enorm van alle zwaaiende mensen die langs de route staan. De diverse zwaaipunten zijn te vinden op de website

www.hexelsetrucktour.nl. In Wierden is een geschikte plek bij de rotonde bij zwembad De Kolk en in Hoge Hexel bij de basisschool. Het is bijzonder te bedenken dat zoveel mensen meewerken aan het mogelijk maken van een fantastische dag voor alle deelnemers. Zo gaat met iedere deelnemer een begeleider mee, en is er hulp van meer dan honderd vrijwilligers. Daarnaast stellen transportbedrijven hun trucks beschikbaar en chauffeurs besteden hun vrije dag aan het meerijden met de tour. Dit alles, samen met de hulp van sponsoren, zorgt voor hopelijk weer een geweldige dag voor de deelnemers.

Ontdek de mogelijkheden van de smartphone voor senioren WIERDEN – De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Het biedt veel mogelijkheden, maar deze zijn niet altijd even duidelijk voor iedereen. Zeker voor ouderen is het gebruik van de smartphone best moeilijk. Want hoe verstuur je foto’s via WhatsApp en hoe kan je mailen met je telefoon? Wat zijn apps? Het gebruik van de mobiele telefoon roept ook veel vragen op. Op woensdag 25 april houdt De Welle een inloopochtend waar mensen met al hun vragen over het gebruik van de mobiele telefoon kunnen komen. Enkele vrijwilligers zullen de vragen beantwoorden en uitleg geven. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur is iedereen van harte welkom aan de Dokter G.H. Beensweg 21 (in de paarse ruimte). Er zijn geen kosten aan verbonden.

Een momentopname van de passage, in 2017 in Enter.

Golfen tijdens Nationale Open Golfdag: 'Together 4 KiKa' bij Golfclub de Koepel ZATERDAG 21 APRIL • HERACLES STADION

Roberto en Rob bakken er niets van! ER GAAT VAN ALLES MIS IN DE KEUKEN EN ALS HET ZO DOOR GAAT KOMT DE SPECIALE FEESTTAART NOOIT OP TIJD AF! JE BEGRIJPT: CHEF-KOK ROBERTO EN SOUS-CHEF ROB BAKKEN ER SAMEN WEINIG VAN, IN DEZE INTERACTIEVE SHOW GAAN WE SAMEN MET JULLIE OPZOEK NAAR HET GEHEIME INGREDIËNT. ZAL HET LUKKEN DE KEUKEN WEER OP ORDE TE KRIJGEN EN DE TAART AF TE MAKEN?

VOORSTELLINGEN OM

10.15 uur, 12.45 uur en 15.00 uur

Koop nu kaarten à € 12,50 bij Woon & Slaap stijlvol leefplezier

BALLON CLOWN

Mede mogelijk gemaakt door:

VEEL LEKKERNIJEN

SPRINGKUSSEN

Voor mensen die willen kennismaken met de sport is er een clinic, waarbij het accent ligt op lange slagen, putten (de slag van de bal naar de hole vanaf de green) en chippen (een slag over kortere afstand met een korte vlucht en een lange doorrol). Kinderen kunnen zich uitleven op het opblaasbaar doel, waarbij ze zoveel mogelijk punten moeten verzamelen door een golfballetje door een van de gaten te slaan of chippen. Daarnaast organiseert Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) op zaterdag een hole-in-one wedstrijd voor jong en oud en een grote loterij met mooie prijzen. Alle opbrengsten van de deelname aan de wedstrijd en de loterij komen ten goede aan KiKa. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker. KiKa opent binnenkort Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Dit is het grootste kinderoncologisch centrum van Europa. Familiesport De organisatie van de Open Golfdag legt het

Woonboulevard 28 Almelo

SCHMINKEN

WIERDEN – Golfclub de Koepel in Wierden wil iedereen die belangstelling heeft voor golf laten kennismaken met de sport én met stichting KiKa tijdens de Nationale Open Golfdag op zaterdag 21 april. Op deze dag zijn er van 12.00 uur tot 17.00 uur op het golfcomplex aan de Rijssensestraat tussen Wierden en Rijssen allerlei activiteiten, voor jong én oud.

LEUKE SPELLETJES

accent tijdens deze dag op families. Golf is bij uitstek een sport die je samen kunt beoefenen, ongeacht leeftijd of speelsterkte. Wat golf nog eens extra leuk maakt is dat het meerdere spelvormen kent. Golfclub de Koepel biedt daarbij gezelligheid en gastvrijheid op één van de mooiste golfbanen in Twente. Belangrijk beginsel van Golfclub de Koepel is dat iedereen zich er welkom voelt; van beginnende tot gevorderde golfers, van jong tot oud. Nieuwsgierig geworden? Wil je eens tijdens de Open Golfdag komen kijken? Dat kan. Je bent van harte welkom. Meld je deze dag tussen 12.00 uur en 17.00 uur bij het secretariaat van Golfclub de Koepel en je krijgt onder het genot van een kopje koffie en uitleg over de golfsport en de Wierdense golfclub. Daarnaast is er voor nieuwkomers een speciaal en interessant introductie-arrangement. Mensen die zaterdag 21 april verhinderd zijn, maar wel interesse hebben in de golfsport, kunnen op werkdagen contact opnemen met het secretariaat van Golfclub de Koepel, bereikbaar op 0546 – 574 070 of info@golfclubdekoepel.nl. Op www.golfclubdekoepel. nl staat ook meer informatie.


oetENTER

NIEUWS

Slaghuis is schoenmaker voor Parkeerplaats voor even strand Vrijwilligersspeld voor Annie van Enter; depot tijdens beachvolleybaltoernooi den Berg voorvan veleFlink jarenaan vanhuis inzet ENTER | Schoenmaker Flink uit Borne is al jaren een begrip in de regio, óók in Enter. Schoenmakersechtpaar Harold en Inge wonen al jaren met plezier in Enter, Inge is er ENTER – Voorafgaand aanSlaghuis het DataVisual Beachtoernooi organiseerzelfs geboren en getogen. Om de Enternaar ook van dienst te zijn, staat er bij hun woning de de opVan volleybalvereniging Holyoke uit Enter samen metinde Welle op aan Uitertstraat 7 een kast waar te repareren schoenen en tassen gedeponeerd kunnen worden. Zo 30 heeft ookhet Enter de service van Flink gewoonvoor in hetde dorp. vrijdagmiddag juni basisscholentoernooi groepen zes,

zeven en acht. Dat er tussendoor een fikse regenbuit viel, mocht de

Flink in Borne bestaat bijna 85 jaar. Schoenachterlaten. Schrijf of een briefje je naam en volleybalpret nietrolde drukken al deze talentjes inende Met veel telefoonnummer wijdop. zorgen er voor datende maker Harold Slaghuis al op zijnbij vijftienDehet geschiedenis van het herenhuis Berghorst in Enterdag (slot) thousiasme inzet ervrouw gestreden omdeuiteindelijk in de finale te schoenen volgende weer gerepareerd de in vak. “Iken leerde mijnwerd huidige staan. Als service brengen we ze ook kennen en mijn schoonvader had de schoenkomen. Voor de winnaars lagen erklaar professionele beachvolleyballen gewoontot aande huis.” makerij toen aloverleed succesvol van de familie In 1722 Mama VanFlink Staverden Berghorst op 81-jaklaar en voor alle deelnemers een drinkbidon. Harold en Inge staan inmiddels samen in de overgenomen. Ik wilde eigenlijk de metaal in, rige leeftijd op de Berghorst. Nu moest de boedel verdeeld worden zaak. Daarnaast heeft ook Harold zijn hart maar ik vond het schoenmakerswerk zó leuk onder haar twee dochters. Zoals we zagen was de oudste dochter verknocht aan Enter. “Ik kom oorspronkelijk dat ik voor mezelf besloot om die vakopleiDuitsland met Harold Baron Cramer von Clausbruch en woonuit Diepenheim, maar sinds ik mijn vrouw heb dinggetrouwd in Zwolle tein gaan volgen”, lepelt leren kennendochter – ik was toen vijftien – ben ik ook op. de in Goslar in het Harzgebergte. De jongste was getrouwd steeds van Enter gaan InmidVanmet het één kwam het Raet ander.en Hij gaan leerde inwonen het Baron van bijmeer haar moeder ophouden. de Bergdels hebben we samen een mooie vriendenambacht van zijn schoonvader, evenals het horst. Na dit en huwelijk was er financiering van de verbouwing groep hier, draai ik bardienst bij SV Enter en echte ondernemen nam derhalve de voor zaak de en reparatie van het herenhuis nogal wat grond verkocht. Ditikwas ben er trainer en leider. Soms krijg nog wel in het jaar 2000 in z'n geheel over. “Ik werk eens de vraag 'woar ik ene vanmoeder ben' en als metde enorm veel plezier. Geen dag ook is hetzelfdochter in Duitsland niet ontgaan. Tevens had haar dan de achternaam van mijn vrouwover (Rosink de. samen De ene keer hetbroer sleutels die jeVoet bij jarenlang metzijn haar Lucas het beheer gehad -red.) valt, dan is 't goed”, vertelt Harold lamoet maken (al dan niet met transponder de goederen van de Havezathe Beugelscamp in Denekamp. De oudchend. voor de auto) tot schoenen of tassen. Zodat dezeker huishouding van haar moeder, Het depot van Flink in Entersamen biedt allemet service langste hetdochter m'n hobbydacht blijft, ga ik er mee het gezin van haar zuster, daar ook van geprofi teerd had. ze die ook in de zaak in Borne Kortom wordt geboden. door”, glundert Harold. “En dat doen we Voorhad. schoen- en tasherstel kan iedereen dus ookdacht in Enter metze ons depot. Vangeld die service dat nogal wat in te halen ook de familie de Van wordt gebruik Je kunt dedie te tot Hetgoed kwam tot gemaakt. een rechtszaak interecht 1737bij zou durenSlaghuis voor eraan door repareren in de kastemotioneel bij ons huisvan,Uitertstraat. ENTER | Zeschoenen werd er zichtbaar maar genoot zeker van het gebaar. Annie schikking een eind aan zou komen. rechtszaak met haar vaneen den Berg-Freriksen heeft vrijdagmiddag 9 maartBij uit de handen van burgemeester Henk zuster kwam in 1722 van nogde een andereWierden rechtszaak overgekregen. de erfenis van Robben de vrijwilligersspeld gemeente opgespeld De burgervader naar het Beugelscamp. Reggedal te Enter, ombeheren deze actieve op een voetstuk detoog Havezathe Het vanvrijwilliger een herenhuis en een te plaatsen tijdens NLdoet. Havezathe was veel werk. Pachten innen, onderhoud, pachters aan

hun verplichtingen houden en de belangen vertegenwoordigen op

De kwieke senior, 83 jaar oud, kreeg de speld in de huiskamer is. In de afgelopen periode de markevergaderingen etmantelcetera. heeft ze ook de zorg over twee broers op zich vanwege haar jarenlange inzet als De en rechtszaken handen geld. De waarvan schoonzuster uit Duitser een onlangs is overzorger vrijwilliger in kosten Het Reggedal in En-vol genomen, leden.drie Ookduizend in de Antoniushof, waar ze zelf ter. land Zo heeft ze langdurig haar eigen man met neemt uiteindelijk genoegen gulden en doet woonachtig is haarook nietsaan te veel. Bij een verzorgd. Na het overlijden vanalhaar man is daarmee afstand van haar rechten. In 1737is,kwam de anaantal bewoners doet zij op zaterdag de haze, in april 2010, op 75-jarige leeftijd als vrijrechtszaak een VaninRaet in anderen het bezit van Bergrenblijft en voor haalt ze De de medicijnen williger gaan werken binnen deeinde. Reggevaart De dere uitslagen: horst en de havezathe Beugelscamp. Maar er rusten zware schulden Kortom, zeBeachvolleybalheeft een hart Het Reggedal. Ookde deapotheek. 21e editie van het 1. Beach girlsZe komt er sinds die tijd iedere van van goud en niets is haaréén te veel; zelijsten. doet, week maandag en vrijdag om te werd koken en opopde goederen. In 1743 er een testament waarin toernooi was eropgemaakt, weer om wat in te 2. Volley Power doet ze vol overgave. “De gemeenschap bewoners te helpen met het eten. het echtpaar De Raet haar bezittingen verdeelde onder de kinderen Met meer dan 250 kuub zand, achtmag vel3. Beachvolleys trots op mensen als Annie zijn, zij is écht een Maar ook allerlei kleine voorkomende werkna hun overlijden. den, 72 teams en 196 wedstrijden werd voorbeeld voor onze samenleving”, aldus de zaamheden draait ze de hand niet voor om erBaron namelijkvan wederom een nieuwAansluirecord Groep 7:ze hetoverlijdt In 1745 dehet echtgenote Raet. Zij wordt beburgemeester in zijn korte speech. en vindt prachtig om de bewonersvan gevestigd. Verdeeld over de velden werd 1. De Smikkelberen graven in de kerk van Bentlage (bij Rheine) waar haar oudste zoon tend kreeg ze de vrijwilligersspeld opgeprikt, naar hun te Slaghuis. maken. De verpleging ervaart Harold enzin Inge vrijdagavond gestart met vast teams uit Enter 2. Minimutsen een bijbehorende oorkonde en uitlaten handen dit als een verlichting, omdatwas. zij zich daar- van Canonicus regularis Baron Raet had in 1748 en binding tot van Enter. InReggedal drie klassen 3. Luckynoobs de medewerkers nog door meer kunnen op bewoners leggen dat hijrichten zou gaan wonen die waarvan hetmet hem beliefde metHet voldoende een bos bloemen.wedstrijdklasse en speciale verzorging nodig hebben als Annie (de mooie recreatieklasse, 4. De Lachebekkies

Donateursavond Oudheidkamer Damesteam Holyoke pakt Midwinterhoornbouwen aankomende Enter: lezing Johan Altena met volle tegen Grol zomervolleybuit ook op Nederlandse Lijst het mooie dat de beachvolleybalsport te bieden heeft.

1e plaats: Rivoboys 2e plaats: De Mutsen 3e plaats: Op veld 3

Omstreeks tien uur in de avond werden de finales gespeeld met de volgende uitsla- Dames Lagere Klasse gen: 1e plaats: Golden Oldies Bedrijvenklasse 2e plaats: De Harry's ENTER – DeRVC Stichting Oudheidkamer Enter die 1946Chicks tot en oet metEnter 1962 in Nederlands 1e plaats: 3evan plaats: houdt op maandag 5 maart haar jaarlijkse Indië en Nederlands Nieuw-Guinea ENTER | De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe heeft zich deze winter, indienden. samen2e plaats: Erma Sport donateursavond. Naast hetvan afscheid van Midwinterhoornblazers, beDe donateursavondingezet begint om het 20.00 uur en werking met de Federatie Gelderse ambacht 3e plaats: Cembrit Panel Dames Promotieklasse stuursleden en medewerkers is er volop aanwordt aan gehouden de grote zaal vanImmatecafé De van midwinterhoornbouwer toegevoegd te krijgen de lijstinvan Nederlands 1e plaats: LAC dacht voor de Enterse historie. Zo worden erertoe Kröl aan de Dorpsstraat Enter. rieel Erfgoed. Deze inspanningen hebben geleid dat in de looptevan de zomer van Wedstrijdklasse 2e plaats: historische beelden vertoond van oud-Entergevoerd kunnenDo-it 2018, dus dit jaar, afrondende gesprekken worden met KIEN (het Kennis1egeeft plaats: 7000 ToerenToeters 3eavond plaats: Biem! en Johan Altena een smakelijke lezing,Hiermee De ook toegankelijk voormidwinterniet-donacentrum Immaterieel Erfgoed Nederland). magis ook het ambacht van 2e plaats: Voortvrouwtjes mét beeldmateriaal, over de Enterse jongensnoemen teursvan (entree 2,50 euro). hoornbouwer zich dan officieel onderdeel 'de Voorraad Immaterieel erfgoed in Nederland'. 3e plaats: De Lutte & Co Heren Lagere Klasse 1e plaats: Glad van de Wieze

beeldmateriaal Immaterieel Erfgoed

Daarmee wordt weer een lokaal ambacht aan Belangrijk is het dat er voor het ambacht in Ruiterweekend manege ’tmet KIEN een 'erfgoedzorgde lijst toegevoegd. Naast de klompenmaker, samenwerking de perkamentmaker en de midwinterhoornplan' is opgesteld. Daardoor wordt er enerblazer, die al eerder het predicaat Immaterizijds gewerkt aan het in stand houden van Leijerweerd: wedstrijden dressuur eel Erfgoed verkregen, kan nu ook de midwinhet ambacht voor de huidige generatie en terhoornbouwer ervan verzekerd zijn, dat we anderzijds dat het ambacht volgens vooropen springproeven zuinig zijn op dit ambacht en dat er naar de gezet plan wordt overgedragen aan- en be-

toekomst zorgvuldig mee zal worden omgehouden blijft voor de volgende generatie. gaan. – De manege van de Stichting Paardensport Gehandicapten ’t Leijerweerd aan de ENTER Wierdenseweg 31 in Enter staat op vrijdag 2 maart en zaterdag maart het teken van ENTER | Het damesvolleybalteam van Holyoke speelde zaterdag314 aprilinthuis voor een de wedstrijdsport. van de manege gedurende degingen gehelede dag geopend. volle tribune tegen De de deuren nummer 7 Grol DS1. Dezijn dames uit Enter wedstrijd in met eenzelfde puntenaantal als de concurrent voor het kampioenschap: Cupido. Daarom was Al geruime tijdom oefenen debuit deelnemers hun proeven die door een voor vakkundige jury het belangrijk de volle te pakkenen voor zij een goede uitgangspositie de laatste hun paarden de dressuur- en/of springproeop tal van punten worden beoordeeld. wedstrijd. ven. Juist dit jaar is het een uitzonderlijke Uiteraard wordt er ook gedacht aan de vele wedstrijd, omdat deelname groter is dan bezoekers worden verwacht. de foyer In het begin van dede eerste set begon Holyoke de Enterse die dames het weer op. DeInaanvallen ooit.onwennig. Vrijwel alleDe ruiters een had amazones ’t van de manege kan hetop hele de wat passlijn moeitevan met leverden weer punten en gezin door tussen een sterk Leijerweerd nemen deelgoede en zullen deze dag activiteiten door, hartenlust het verzorgen van een pass. Na een blokkerende Marijenaar ten Brinke werdgenieten de achde degens kruisen. van de hapjes en drankjes en sportief verpaar punten te hebben achtergestaan pakterstand snel omgebogen in een voorsprong. Het wordt dan spannend maak. Voortman Een jaarlijks terugkerend is te Holyoke het ook weereen op ontzettend en wist de eerste set Lotte wist met haar spektakel service het en sportiefbinnen concours. De combinaties natuurlijk de loterij danken aan de vele grandioos te slepen: 25-12. De zullen tweelaatste punt binnenentemet slepen daarmee elkaar zowel in dressuurin de springsponsoren is set de (25-23). prijzenpot voller dan ooit de set leek een kopie van alsook de eerste. Het goeook de vierde proeven geen duimbreed toegeven. Keurig met de meest uiteenlopende prachtige prijde spel uit de eerste set werd doorgezet en Holyoke sluit haar laatste thuiswedstrijd af gekleed metantwoord glanzend gepoetste paarden zen. een De belangrijke opbrengsten van deze dag zullen Grol haden geen op de gevarieerde met 4-0 overwinning. Doorzullen zij van in de piste verschijnen en wederaangegeheel ten gunste komeninaan de Stichting 't aanvallen Holyoke. Deze set werd dat concurrent Cupido Rekken met 3-2 moedigd door familie en begeleiders rijden om overtuigend gewonnen: 25-9. Leijerweerd. verloor van Revoc kan Holyoke zich koploper Door een aantal goede services aan Enterse noemen. De Enterse volleybalsters staan nu kant keek Grol in het begin van de derde set met 82 punten uit 21 wedstrijden op de eeral snel tegen een achterstand aan. Holyoke ste plaats, direct gevolgd door Cupido met 79 liet een erg stabiel en goed spel zien. De derpunten. Aanstaande vrijdag moet dan de beRecreatieklasse 2e plaats: 7000 ToerenToeters de werd Maatman666 gewonnen met 25-13. In de vierslissing vallen. Deniet kampioenswedstrijd: Cupi1eset plaats: 3e plaats: Nog bekend de set leek de concentratie bij de dames uit do-Holyoke. De wedstrijd start om 21.00 uur 2e plaats: De Wollies Enter weg te zijn. Grol kwam weer in het spel in sporthal de Marke in Hengevelde. Houd de 3e plaats: Alles of niets 1 Heren Promotieklasse en wist het Holyoke in de laatste set nog erg Facebookpagina van Holyoke dames 1 in de 1e een plaats: Coque Baquers overvan moeilijk maken en kwam op een voor- brengt ENTER –teTheatergroep 'Dezelfs Jonge Honden' intieme voorstelling angsten gaten voor een voorbeschouwing deze Op zaterdag werd er vanaf half tien 's och2e plaats: Holyoke Kearls sprong 19-15. Naten een time-out pakten voor hetvan slapen gaan tonele. De voorstelling sluit nauw aan op de belevingswereld van kampioenswedstrijd. tends gestreden diverse prestatiekinderen vanaf vier door jaar. De verhaallijn is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ingrid teams uitSchubert. de gehele regio. Ondanks enkele en Dieter Het vervaardigen een midwinterhoorn. De foto is organisatie genomen opkijkt 5 november De terug op1957. wederom een zomerse buitjesvan konden alle wedstrijden Lotje ontdekt dat er eenvinden. krokodilVan in de haar temt hem meteditie een hoepel? het zien geslaagde van het Na beachvolleyeen normale doorgang al- Ofzeer slaapkamer onder haar Ze van deze voorstelling hopen dat er een baltoernooi en zal zou ookjevolgend jaar weer lerjongstenzit. in En de wel jeugdklasse tot bed! de oudmerkt al snel dat hij niets kwaads van plan Velen binnen de krijtlijnen hadden hun krokodil onder je bed ligt! voor de neus van Robert Velten. Kevin Ruiwordt ste senioren; op alle velden was er een ge- zorg dragen voor de 22e editie, die laatis. Samenging metvliegen, Karel dewas krokodil ze De theatershow is te zien op woensdag terkamp er bij vermaakt gaan liggen ste cent al versnoept, kramp tot achter 28 de gehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 weldig volleybalspel te zien. zicheen opuitstekend een eenvoudige en arbiter kinderlijke wijze, februari vanaf 14.00 op de Talenter aan en fluitende Peter Hooren, waardoor actiesuur ergens stierven tussen juni 2018.en Dus hou alvastDe een plekjetwee vrij wat het nou juist zonaar bijzonder maakt. de Margrietlaan in Enter. toegang be-in ving (Arnhem) wees de witte plek Wie des schoonheid onvermogen. Het waren de agenda! De uitslagen van zaterdag: gaat eren bijvoorbeeld met een krokodil in bad? draagt 3,50 euro. onheils. Louis Vijfhuizen kende geen pardon, asme gigantische bron aan kennis wist hij die de verborgen camera ontdekte. De aanafgepeigerde gezelschappen die tenslotte de Jeugdklasse zette z’n vizier op scherp en hamerde de 1-2 de aanwezigen mee te nemen in de natuur wezigen genoten metopzochten. volle teugen verlossende douches Devan 1-2deze was tegen de touwen. die Nederland rijk is. Van bijna unieke broedboeiende lezing die doorvoor de bibliotheek een verdiend eindverdict de troepen van Er kwamvan meer en meer spatie het veld. locaties de bergeend tot eenop slimme vos Wierden was georganiseerd. Hodes.

'De Jonge Honden' op de Talenter: Er ligt een krokodil onder mijn bed

meubels en geld etstijgt cetera. Zijnin laatste jaren bracht hij door op demooie 1-2 winst op Den Ham Spanning Enter dankzij Beugelscamp in Denekamp. Op 27 november 1753 overleed hij daar bedrijvenklasse) werd er onder het genot van een hapje en een drankje sportief geGroep 8: ENTER/DEN HAM | Het besef dat het van zaterdag 14 april in om de knikkers ging bij dewas, match en werd bijgezet in het graf zijn streden vrouw kerk vanHet Bentlage. omde iedere bal. weer on1. Beast Bobbieren tussen Den Ham en werd Enter Vooruit, was in de hoofden van alle acteurs gekropen. Winst De Berghorst nog wel verhuurd metde dematige grond die er bij hoordanks voorspellingen, in één 2. Ananaslollies voor de thuisploeg betekende een forse stap richting het hoogste schavotje van het erede, maar het verval was in gang gezet. Alsklasse huurders werden in beDe temperaturen waren 3. Talenter podium, een2Enterse zege zou de spanning in dewoord: tweedegeweldig! H naar een kookpunt tillen. lastingregisters genoemd ‘Hendrik op de Berghorst’ en ‘Jan op de nog niet zomers te noemen, maar het 4. Talenter 1 YPELO | Filmmaker, ecoloog enlopen wetenschapper Ruben Smit zorgdeverder, er zaterdagmiddag Zwart-wit ging met de bloemen (1-2) en dus gaat het rekenen daar waarwas de heerlijk om sportief gaanvon genieten van 5. De Zandhappers Berghorst’. De drie latere eigenaresse De Freule Gerhardina Raet voor dat de ruim bezoekers van 't Akkerhus in Ypelo kondente genieten van de Nesom om iets voor vijftig half zaterdagmiddag was opgeborgen.

Regisseur en ecoloog Ruben Smit laat natuurliefhebbers genieten

derlandse natuur. In een smakelijke lezing met veelwoonde prachtig beeldmateriaal presenteerde von Bögelscamp die in Stad M�nster liet op 30 juni 1818 Enter Vooruit lietDe al vlot na hetop fluitsignaal defloradokkerd Smit het neusje van de zalm gebied van en fauna. Naals afloop werd onder leiding van om toeziend gezelschap te funhet goed Berghorst veilen door notaris Warnaars ten huize van wonderlamp branden. Henri Knol inen Ruben natuurliefhebber Martin Mulder uitkroop Almelo Smit een wandelingmeer naaren natuurgeren en de nog strijd ontbrandde meer. de kastelein Jannes Geerdink te Enter. Ditbijcafé was gevestigd in de minuut vier achter het kanon en roffelde een en waterbuffer Dakhorst gemaakt. De hulp een tweede Enterse treffer kwam oude boerderij, die tot kort voor de oorvrije trap op de binnenkant paal. Een alerte uit onverwachte hoek. Michiel Schurink wist Marco ter Weel deed echter de gouden jaren Veellog Nederlanders zo'n vijf jaar geeven niet meer of het zaterdag donderhet nieuwe Wereldwad.nl voor hetofonderwijs naast de brachten Coöperatie stond. dertig Elisa Hendrik (roepnaam dag was en gaf de knikker een zwart mogratis beschikbaar: film- eninlesmateriaal om leden een bezoek aan de bioscoop om Bakzich perceDevan veiling vond plaats inBep) vijftien ment pontificaal Wout Velten. Nog vóór kort en bondig deaan aandacht op verschillende onder(1909-1982) te dompelen in de wereld van Oosthuys terugkeren en de zweefde len. Het herenhuis moest onmiddellijk reddingstroepen bij Den Ham aan reparatieonderwerpen te vestigen.” vaardersplassen. Met 'de Nieuwe Wildernis' met een vliegende kopstoot Enter Vooruit worden. Andere percelen werkzaamheden konden denken, had Velten wistafgebroken Ruben als snelle regisseur lead-cameraman naar een hele 0-1.en Waar zwart en wit zijndanbelangrijk, omdat er natuurgedeeltelijke de royale gift WAD al met beide handen uitgepakt: Bioscoophit deweken tot toe grootste Nederlandse al achtereen tegen een rappe achter0-2. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd filmwaarrechten ooit maken.gingen Zijn rusten werk werd stand aantegluurde, de klokken in het op diegewaarbij de latere In deeen tweede helftbioscoophit lag een blauw-witte aan nieuwe 'WAD', stormdie dit deerd met De Rembrandtprijs en het Gouden Enterse kamp nu binnen een handvol minumarkedeling loop in in hetpremière verschiet, maar binnen najaar gaat. Ook dezetien filmminudoet Kalf.beieren. ten belang zijn. Jurgen Kok liet zien ten had Enter Vooruit de in hoe een onbede kijker verwonderen en zaak laat al zien De van formatie van trainer De nazaten van Baron van Raet hebben slissende plooi kúnnen móeten leggen. gelooflijk bijzonder maaren ook kwetsbaar het Gratis onderwijsmateriaal dat men de huidige koppositie niet ergens Jesse stuurde op totwereldschaal twee keer toe unieke Pultrum waddengebied is. Methet het geschopt filmen de vossen, ganzen, ijs- Minisals cadeau heeftvan meegekregen. De Hammetot afgevaardigde Wout alleen op maken weg naar JefRubenVelten kan zich kwaad hoegoalie roekeloos vogels, herten en verve de grootste kudde wilde naren op zoek naar eventergingen in de met Bataafsche Republiek en waren frey Kooistra, maar de spits pegelde de duber soms met natuur wordt omgegaan, ook lopaarden vanscorebord Europa heeft Ruben voor wicht op het doken in deereerste verwant aan deenPresident van de Deelbele achttien karaats kans even zo vaak naar kaal in gemeenten. “Insecticiden zijn écht fugezorgdminuten dat de af Nederlandse natuuropop de twintig en toe gevaarlijk voor staat Noord Westphalen. Maar dat de Filistijnen. De thuisclub rug en nest, nu in eerste instantie rechtte voor dede insecten, kaart is gezet. “MenRhijn wist eigenlijk niet datdie er de neus van doelwachter Robert Velten, valt buiten het ditDankverhaal. ging op de opportunistische strijdwijze. maarover inmiddels loopt ook amfibiezulke mooie natuur in bereik Nederland was. zich enkele keren deftig moestvan strekken om Het wapen vanhet deaantal stad RietMet veelachteruit. lange probeerde equipe en hard tien jaar tijdwaar is de hetBaaantal naderend onheil af te wenden. zij de Nieuwe Wildernis is de aandacht voor berg ballen inInDuitsland van Kok de rappe voorwaartsen aan het werk padden bijvoorbeeld enorm geslonken. Zo Bij Enternaren kraakte hetversterkt, in de gebinten, de de landschappen en natuur ook in Johan Altena ron van Raet commandant te maarjaar bij nog Entermaar Vooruit gaf men hebzetten, ik er vorig tweehonderd vóóral omdat coach Hodes tot z’njeugd onthet onderwijs”, duidtBjörn de filmmaker. “De van legertje enDat hetwaren kas- er geen krimp enhet was zelf levensgevaarlijk in overgezet tijdens de paartijd. heeft de toekomst kan niet genoeg steltenis al binnenen hetik halve uurvaak twee vaste teel was. de Beide ploegen vochten voor tientegenstoten. jaar terug nog duizenden.” benadrukken (Dylan dat natuureducatie hetGetbabasisklanten Siemerink en in Niels elke morzel grond, het melkzuur spatte aan sis- enmet voortgezet onderwijs ergeen belangrijk is. kate) zwaar malheur met definitief weerszijden de niet orenalleen uit. Rond het uurwat lagRude Het was echter negativiteit Daarom wezag ookstrompelen. 'de Nieuwe Wildernis exit naarhebben de kant Maar de www.enterserfgoed.nl www.facebook.com/enterserfgoed in dewas klas' ontwikkelt as we speak is ook ben predikte, Met zijn enthousiclub niet naar deenHammer dreven geknikker ineensintegendeel. op de penaltystip, elf meter

Muzikale zangavond: van Passie naar Pasen ENTER – De bekende zangeressen Annemiek Imhof-Lubbers, Heleen Lubbers en Jolinde Berns geven op zaterdag 3 maart in de Hervormde Kerk van Enter een concert. Annemiek heeft rond het thema van Pasen prachtige liederen uitgezocht. De drie zangeressen

Kids Run 10 KM RUN

5 KM ORANGE RUN

worde begeleidende door Corien Baan (piano), Sietze Postma (basgitaar), Gerben Postma (slagwerk) en Tim Nijenhuis (gitaar). Er wordt afwisselend solo maar ook gezamenlijk gezongen. Aanvangstijd is 19.00 uur. De toegang bedraagt vijf euro.

Hét hardloopfestival van Nederland Marco ter Weel. Fotograaf: Henk Pluimers


oetENTER

NIEUWS

Enters Erfgoed heropent met vernieuwde Donateursavond Oudheidkamer Boeiend zijn de verhalen over deeven mensenstrand uitop Enter. Parkeerplaats voor Hartverwarmend schouwspel de Verbouwing Klompenmuseum tentoonstelling en grotere expositieruimte Deze serie gaat over het verzetswerk van pastoor Enter: lezing Johan Altena Enterse Werf: 4-1 winst van D.O.S. tijdens Enter en bestuur zet Jan met Jan aan debeachvolleybaltoernooi Stegge. Hij woonde en werkte in Touloubeeldmateriaal se in Frankrijk. ENTER – Voorafgaand aan het DataVisual Beachtoernooi organiseer- Mekenkamp op voetstuk het mooie dat de beachvolleybalsport te bieden heeft. Omstreeks tien uur in de avond werden de

ENTER | De euforie op het sportpark De Werf zinderde nog, toen de late namiddag al was overgegaan in een schemerige zaterdagavond. Een paar uur daarvoor hadden Enter Voorde opkoploper volleybalvereniging Holyoke samen met degroene Wellemat op uit en D.O.S. Kampen een, tot op hetuit botEnter beklijvende match op de gelegd en toen het 30 klokje richting vijf uur kroop waren de klokken beieren inzes, het vrijdagmiddag juni het basisscholentoernooi voor gaan de groepen Enterse kamp, 4-1. Dat er tussendoor een fikse regenbuit viel, mocht de zeven en acht.

Pastoor Aan de Stegge (I)

volleybalpret bij al deze deeen dop. Met enArbiter van dienst, niet Jan dedrukken Vries uit Enschede, Detalentjes blonde spitsin werd gesel voorveel de KamDe geschiedenis van hetinherenhuis Berghorst in Enter thousiasme inzet werd er gestreden om uiteindelijk in de finale te floot zaterdag 10en maart de topper de tweepense stellingen en met(slot) een onnavolgbare door het geel-zwarte territorium de klasse HVoor op gang. Kampenarenlagen wisten erwandeling komen. deDewinnaars professionele beachvolleyballen tilde hij Enter Vooruit in minuut 52 naar een al rap waar de hond gebonden stond. NauIn 1722 overleed Mama Van een Staverden tot de Berghorst op 81-jaklaar en voor alle deelnemers verdubbeling van de voorsprong. Nadat vier welijks was de trein vertrokken of de feestlie- drinkbidon. rige leeftijd op de Berghorst. Nu moest de boedel verdeeld worden Kampenaren in radeloosheid waren achterderen werden al ingezet op de drukbevolkte onder haar twee dochters. zagen mocht was de oudste dochter gebleven, Henri Knol de voorbereiEnterse voetbalaccommodatie. Enter Zoals Voor- we getrouwd inacquit Duitsland met Baron von Clausbruch en woondende werkzaamheden met goud bekronen: uit knotste er van met overtuiging op. Cramer 2-0. Wie toen dacht datwas het getrouwd al gedaan was Wout kreeg, met nogHarzgebergte. maar net een mi- De deVelten in Goslar in het jongste dochter met bij de Kampense koopman, kwam bedronuut speeltijd achter rug, en de knikker van met Baron vandeRaet gaan inwonen haar moeder op de Berggen uit. De trotse koploper ging op zoek naar kompaan Henri Knol, overzag de situatie en horst. Na dit huwelijk er voor debestendiging financiering de verbouwing van van die koppositie. zoefde het ronde projectiel metwas een schuiver ende reparatie het herenhuis langs Kampensevan doelwachter Kevin Dijk-nogal wat grond verkocht. Dit was De aansluitingstreffer werd na 63 minuten in strade in dochter een strak in gespannen doelnet: 1-0. ontgaan. Duitsland ook niet Tevens had haar moeder de boeken gekrasseld doorgehad Julian de Ruiter, Eensamen oplawaaimet van heb-ik-jou-daar voor deVoet ti- jarenlang haar broer Lucas het beheer over die een vrije trap door een woud van spelers, telpretendent. de goederen van de Havezathe Beugelscamp in Denekamp. De oudpontificaal tegen de touwen zag stuiteren: ste dochter dacht dat de huishouding van haar moeder, samen 2-1. Coach Kwakkel rook bloed en met stuurde Beide ploegen lieten ook verderop zien dat van haar zuster, ook frisse van geprofi had. Kortom ze gezantenteerd naar de vuurlijn. Nauwelijks hethet dezegezin middag ernst was. Enter daar Vooruit, binnen de lijnen liet de ingevallen Robin Mulmetdacht de rappe in degeld binnenzak, datvoorsprong ze nogal wat in te halen had. der kopbal waarvoor Velten hadHet al vlot voor desastreuze ellende kunnen kwam tot een rechtszaak die tot ineen 1737 zoulos, duren voorkeeper er door zich stevig moest strekken om het ronde ding zorgen in het Kampense garnizoen. Eerst eenLeroy schikking eeninzet eind rechtszaak met haar over deBij lat de te duwen. schoot Krijn bij een vanaan Henrizou Knolkomen. kwam in 1722 nog andere rechtszaak over de erfenis van zijnzuster keeper op de doellijn te hulp en een wat later De match was op herenhuis weg naar een lag de sluitpost Dijkstra danig in de weg bijHet een beheren Havezathe Beugelscamp. van een en pakkend een slot, een epiloog voor het nageslacht. Iedergrote kans van de Enterse topscorer, nadat Havezathe was veel werk. Pachten innen, onderhoud, pachters aan een maakte zich op voor een voor een hefmiddenvelder Robin Horstman met een fouhun verplichtingen houden en de belangen vertegenwoordigen op tig Kampens eindschot, maar opnieuw Wout tieve terugspeelbal de onbedoelde inleiding markevergaderingen et cetera. Velten leidde Enter Vooruit naar de bonus. tot de die mogelijkheid was. Enter Vooruit zat er handen vol De geld. De schoonzuster uitop Duitsspits was even gaan buurten het midkortDe op,rechtszaken als de bekende kosten bok op de haverkist, denveld, het ronde projectiel voor z’n maar vergat niettemin garen te spinnen. De met land neemt uiteindelijk genoegen driekreeg duizend gulden en doet linker en begon opnieuw aan een ommetje mannen van D.O.S.K.-trainer Edwin Kwakkel daarmee afstand van al haar rechten. In 1737 kwam ook aan de andoor de Kamper dreven. Toen Velten zover lieten zien dat men niet voor niks de fiere dere rechtszaak een einde. Van Raet het bezit van De Bergwasblijft dat iein keeper Dijkstra, één-op-één, recht lijstaanvoerder is. De geel-zwarten kwamen De uitslagen: horst en de havezathe Beugelscamp. Maar er rusten zware schulden in de ogen keek, gaf ie de knikker aan de meemeer en meer piepen voor de Enterse kooi, Ook de 21e editie van het Beachvolleybal1. Beach girls gelopen Marco ter Weel,één die het met een werden dreigend, maar geraakten op de goederen. In 1743 desalnietwerd er een testament opgemaakt, waarin toernooi was er weer om net in te lijsten. 2. Volley Power zwieper liet dan bollen: 3-1. Coach Björn Hodes temin niet of nauwelijks voor de neus het echtpaar Dekansrijk Raet haar bezittingen onder dezand, kinderen Met verdeelde meer 250 kuub acht vel3. Beachvolleys zag dat z’n troepen ook in de slotfase nog de van keeper Robert Velten. Toen het met een na hun overlijden. den, 72 teams en 196 wedstrijden werd vonk der bezieling hadden. Waar de gasten 1-0 op de borden na drie kwartier voetbal nog erBaron namelijk wederom eenwordt nieuwberecord Groep 7: opoverlijdt 1745 de hele echtgenote van Raet.inZij langzaam verdwaalden een hopeloos landalleIn kanten kon, ging het gezelschapvan gevestigd. Verdeeld over de velden 1. De Smikkelberen graven in de vanthee Bentlage waar haar oudste zoonwerd schap, had Enter Vooruit nog een episch slomaar eens eerst eenkerk baksken nuttigen.(bij Rheine) vrijdagavond gestart met teams uitVelten Enter 2. takkoord draaiboek staan. Wout DeMinimutsen zwart-witte compagnie bij Baron terug- van Canonicus regularis trok was. Raetin het had in 1748 vast laten en binding totkeer Enter. Intussen, drie klassen 3. Luckynoobs er nog een Henri komst directdat het hij grote mes. Kilometervreter leggen zou gaan wonen waarmuisde hetmet hem beliefde metvan voldoende Knol het tussenstation en de ingevallen Dylan Siemerink had jandorie zestig secon(de was recreatieklasse, wedstrijdklasse en 4. De Lachebekkies en geld cetera. Zijn laatste jaren bracht hijer door op de Jesse Pultrum stond aan het kanon. Met een denmeubels na wederbegin de 2-0 et al op zijn pantoffel, bedrijvenklasse) werd onder het genot Beugelscamp in Denekamp. Op 27 november 1753 overleed daar rappe voetbeweging ontdeed de jeugdige maar de zag z’n rollervan een hapje en een drankjehij sportief geGroep 8:noeste middenvelder zich van opponent Bas Adema en roftje naast hobbelen. Vervolgens Wout Aanbijgezet de Stegge. en werd in het begon graf van zijnspeler vrouw in de kerkbal. vanHet Bentlage. streden om iedere weer was, on1. Pastoor Beast Bobbieren feldemet de 4-1 binnen. Velten zijn eigen werd hoofdstuk schrijven. De aan Berghorst nogtewel verhuurd grondvoorspellingen, die er bij hoordanks dedematige in één 2. Ananaslollies Er waren zo'n 340 mannen en vrouwen betrokken bij de ontsnappingslijn van het de, maar het verval was in gang gezet. Als huurders werden in bewoord: geweldig! De temperaturen waren 3. Talenter 2 netwerk Dutch-Paris, opgezet door de Nederlander Jean Henri Weidner. Langs deze lastingregisters genoemd ‘Hendrik op de Berghorst’ en ‘Jan op de nog niet zomers te noemen, maar het 4. Talenter 1 zorgvuldig geconstrueerde vluchtroute via België en Frankrijk naar Zwitserland enwas heerlijk om sportief te aan gaan genieten 5. De Zandhappers Berghorst’. De tussen latere1942 eigenaresse Dedrieduizend Freule Gerhardina von Raet Spanje ontsnapten en 1945 ruim mensen de nazi's. Devan overgrote meerderheid vanin de Stad bevolking van bezet West-Europa koos eigen veivon Bögelscamp die M�nster woonde liet op 30voor juni 1818 ligheid, voorDe overleving. De mensen Dutch-Paris het risico de onderhet goed Berghorst veilenvan door notarisnamen Warnaars tenom huize van duikers te helpen, met gevaar voor eigen leven. de kastelein Jannes Geerdink te Enter. Dit café was gevestigd in de oude boerderij, diedetot kortook voor oor- genoemd, is de oom van Henk aan Pastoor Jan (John) aan Stegge, welde heeroom de Stegge, Keizer van de Keizersweg log naastdede Coöperatie stond. en de broer van Willem aan de Stegge, de accountant van de Rijssenseweg. Aanpercede Stegge woonde tijdens de Tweede WeDe veiling vond plaats inPastoor vijftien reldoorlog inherenhuis Toulouse (Frankrijk). Inonmiddellijk zijn pastorie aan de Rue du Faubourg Bonnefloy 50 len. Het moest heeft hij veel Joden, Engelandvaarders, mensen op de vlucht voor de Arbeitseinsatz en afgebroken worden. opgevangen Andere percelen later geallieerde vliegeniers. en laten onderduiken. Op 4 november 1922 zijn belangrijk, omdat er Pastoor gedeeltelijke vertrok hij naar Hulst in Zeeland. Aan de Stegge heeft zijn vijftigjarig priesterfeest gevierd in Enter en in Rekem laatste parochie. waarrechten op rusten die(België), bij dezijn latere markedeling Over pastoor Jan aan de Stegge (1906-1987) is in 1948 een boek geschreven, getiteld van belang zijn. 'Internationaal Geheime Dienst 1940 – 1945, belevenissen en ervaringen van een priesDe J. nazaten Baron van Raetenhebben ter'. Naulaertsvan uit Mechelen is auteur beschrijft anekdotes van de pastoor tijdens het geschopt tot afgevaardigde Minisde Tweede Wereldoorlog. De pastoor, die in het boek ook wel kapelaan of Monsieur l’ Abbé genoemd, zette zich met name in om vluchtelingen vanuit Zuid Frankrijk ter inwordt de Bataafsche Republiek en waren naar Spanje te loodsen. Deze vluchtroute vormde verwant aan de President van de Deel-onderdeel van de 'Dutch-Paris' ontsnappingslijn van Nederland via Frankrijk naar Spanje. De Dutch-Paris groep hielp joodse staat Noord Westphalen. dat vluchtelingen enRhijn neergeschoten piloten.Maar Het doel was om ons een indruk te geven, hoe valtgeestelijke buiten het bereik vaneen ditgrote verhaal. een in het buitenland schakel vormt in de 'geheime vanaf het Het wapen vanketen' de stad Rietnoorden van Nederland tot aan de grens van Spanje.

Johan Altena

Wordt vervolgd.

Anneke Koers

berg in Duitsland waar Baron van Raet commandant van het legertje en het kasteel was.

www.enterserfgoed.nl www.facebook.com/enterserfgoed Wout Velten (man of the match) van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Pluimers.

1e plaats: Rivoboys 2e plaats: De Mutsen 3e plaats: Op veld 3

finales| Enters gespeeld met de volgende uitsla-21 Dames ENTER Erfgoed opent op zaterdag april omLagere 15.00 Klasse uur de verbouwde locatie aan de Hogebrink 4 in Enter. In de achterliggende isGolden er hard Oldies gewerkt aan de nieuwe gen: 1eweken plaats: ontvangstruimte Bedrijvenklasse van het Klompen- en Zompenmuseum. 2e plaats:De Deruimte Harry'sis aangepast om het ENTER –van DeRVC Stichting Oudheidkamer Entertot zijn die 1946 tot en metEnter 1962 in Nederlands verhaal klompendorp Enter nog beter recht te Chicks laten komen. 1e plaats: 3evan plaats: oet houdt op maandag 5 maart haar jaarlijkse Indië en Nederlands Nieuw-Guinea dienden. 2e plaats: Erma Sport donateursavond. Naast het afscheid van ook beDe donateursavond 20.00kledinguur en Deze middag wordt begint ook deom nieuwe Naast de honderden klompen, worden 3e plaats: Cembrit Panel Dames Promotieklasse stuursledenklompenmakers en medewerkersen is er volop aanwordt gehouden de grote zaal van café De befaamde hun gereedzolder in gebruikingenomen. Op deze zolder 1e plaats: LAC dacht voor de Enterse Zo worden er Kröl aan de Dorpsstraat te Enter. schap getoond in eenhistorie. vernieuwde tentoonis een grote collectie kleding uit de tweede Wedstrijdklasse 2e plaats: Do-it eeuw te bewonderen. Van historische van Enter oud-Enter stelling. En beelden voor wievertoond een ‘stukje’ mee helft van de vorige 1egeeft plaats: 7000 ToerenToeters 3eavond plaats: Biem! en Johan Altena smakelijke lezing, De is ook voor ook niet-donawil nemen naar huis iseen er een groot assortionderbroeken tottoegankelijk schorten, maar trouw2e plaats: Voortvrouwtjes mét beeldmateriaal, over de Enterse jongens teurs (entree 2,50 euro). militairen gedragen ment souvenirs te vinden in het winkeltje van jurken en door Enterse Enters Erfgoed, waar ook draagbare klompen uniformen. Dit alles wordt getoond in de ex3e plaats: De Lutte & Co Heren Lagere Klasse worden aangeboden. En natuurlijk ook de positie 'Van Glad Onderbokse tot Skeulk'. De zol1e plaats: van de Wieze prachtige, door Wilma Pluimers beschilderder is op afspraak te bezichtigen. de klompjes. Leuk om te geven of te krijgen. Wilma is elke woensdagmiddag aanwezig om Het Klompenmuseum maakt deel uit van de bestellingen aan te nemen. In het winkeltje is de drie musea van Enters Erfgoed. Naast het ook het nieuwe Tourist Informatiepunt te vinklompenmuseum zijn dat het Zompenmuseden, waar alles te vinden is over wat er in en um en de oudheidkamer Buisjan. Toegangsrond Enter te doen is. Vrijwilligers van Enters prijs voor de drie musea samen is voor volErfgoed nemen met enthousiasme de gastwassenen vier euro en voor kinderen tot en ENTER – De manege vanen dehelpen Stichting Paardensport Gehandicapten ’t Leijerweerd aan de heerschapsfunctie waar de toerismet twaalf jaar 1,50 euro. Wierdenseweg Enter staat op vrijdag en zaterdag 3zijn maart in het ten graag verder31 in in hun zoektocht naar infor- 2 maart De openingstijden (vanaf 23 teken april) van de wedstrijdsport. De deuren gedurende gehele dag geopend. matie en routeboekjes om hunvan dagdeinmanege Enter zijn maandag tot endemet zaterdag van 13.00 uur tot een onvergetelijke te maken. tot 16.30 uur. Al geruime tijd oefenen de deelnemers en zij hun proeven die door een vakkundige jury hun paarden de dressuur- en/of springproeop tal van punten worden beoordeeld. ven. Juist dit jaar is het een uitzonderlijke Uiteraard wordt er ook gedacht aan de vele wedstrijd, omdat de deelname groter is danen Jan bezoekers die worden verwacht. In de foyer Fotobijschrift: Janneke Zwiers, Dini Nijmeijer Mekenkamp. ooit. Vrijwel alle ruiters een amazones van ’t van de manege kan het hele gezin tussen de Leijerweerd nemen en zullen deze dag activiteiten naar hartenlust genieten ENTER | Tijdens de deel donateursavond van Enters Erfgoed, door, maandagavond 5 maart, heeft de degens kruisen. vanuitgesproken de hapjes en richting drankjesJanneke en sportief vervoorzitter Albert Bouwmeester zijn waardering Zwiers, Het wordt dan en ookJan eenMekenkamp. ontzettend spannend maak. Een jaarlijks terugkerend spektakel is Dini Nijmeijer De twee dames hebben zich jarenlang in Enter ingezet en sportief concours. combinaties natuurlijk en met dankInfo aaninde vele uit naam van Tourist De Info, maar doorzullen reorganisaties is de loterij balie van Tourist Enter elkaar zowel inVrouwen dressuuralsook in Enter de springsponsoren is de prijzenpot vollerzijn ooit verdwenen. Ook Jan Mekenkamp werd even op een voetstuk geplaatst, onder hoede ENTER | Bij van Nu in is op maandag 23 april Gerda Marsman tedan gast. proeven geen Keurigdoor met de De meest uiteenlopende prachtige prijis de Sinds november 1993 was om19.45 hij als bestuurder Zij oudheidkamer geeft eenduimbreed lezingvolwassen overtoegeven. haar geworden. fietstocht Chili. avond begint uur en gekleed en met glanzend gepoetste paarden zen.kent De opbrengsten van deze dag zullen nauw betrokken bij in dehet Enterse samenleving. “Jan iedereen en dat was vaak handig”, wordt gehouden Hervormd Dienstgebouw te Enter. zullen Albert zij in de verschijnen en aange- heeft geheel gunste komen aan de niet Stichting 't sprak depiste aanwezigen toe. “Daarnaast hijten ontzettend veel gedaan, alleen moedigd door familie enZobegeleiders rijden Leijerweerd. voor de oudheidkamer. was hij altijd goed in het plaatsen van de borden voor de jaarlijkse slachtvisite. Jan koos z'n eigen plek wel en niet de verplichte locaties die de gemeente had aangewezen. Maar ook de Stolpersteine die in Enter zijn gelegd, hebben we aan Jan te danken.”

Ruiterweekend manege ’t Leijerweerd: wedstrijden dressuur en springproeven

Gerda Marsman vertelt bij Vrouwen van Nu in Enter

Culturele Raad Wierden presenteert het 'De Jonge Honden' op de Talenter: Recreatieklasse 2e plaats: 7000 ToerenToeters penmuseum, wordt flink onder Impasse pand Hutteman 1e plaats: Maatman666 3e plaats: kerk Nog nietmomenteel bekend Korenfestival in katholieke vanisEnter De voorzitter keek deze donateursavond ook handen genomen.mijn “Tourist Infobed verdwenen. Er ligt een krokodil onder 2e plaats: De Wollies

even terug op 2017; de successen en de wat Daar zijn wij en de meeste Enternaren niet zo 3e plaats: Alles of niets 1 Heren Promotieklasse minder elementen. “De schoolklas enthousiast maar hetde is Culturele een voldongen ENTER |positieve In de katholieke kerk Sint Antonius Abt te Enter over, organiseert Raad 1e een plaats: Coque Baquers die tijdens de slachtvisite aanwezig was, brengt ENTER – op Theatergroep Jonge Honden' intieme voorstelling over angsten feit. We hebben gelukkig enthousiaste Wierden zaterdag 21'De april het Korenfestival van 2018. Voor deze editie hebben zich vrijzes Op zaterdag werd vanaf half tien 's och2e plaats: Holyoke Kearls bleek zeer enthousiast. Daarom we voor het slapen gaanerten tonele. De voorstelling sluit nauw aan opdie de belevingswereld van willigers gevonden deze taken over kunkoren definitief ingeschreven diehebben zich elk een half uur presenteren. tends gestreden door diverse prestatieer dit jaar voor vier gekozen om alle leerlingen kinderen vanaf jaar. De verhaallijn is gebaseerd op het gelijknamige boek vanmet Ingrid nen nemen. Ook zijn we volop bezig de teams uitSchubert. de gehele regio. Ondanks enkele herinrichting die in groep acht vanjaar de Enterse basisschoen Dieter van de winkel enleiding balie. Het De zes koren die dit hun eigen repertoiGospelkoor Reach Out onder vanvoorNico len zitten uit tebrengen nodigen.” Op wijzevan wil malige kantoortje van Tourist Info re ten gehore zijn, indeze volgorde Griffioen (aanvang 15.30 uur) enverdwijnt, Popkoor De organisatie kijkt terug op wederom een zomerse buitjes konden alle wedstrijden Enters Erfgoed jongeren meer betrekken en Lotje ontdekt dat erLechajim een krokodil inleiding haar Ofzeer temt hem metentree een Na het(aanzien een ruime ontstaat.” Ook het opkomst, Regiokoor onder Wiezz onder leiding vanhoepel? Alex Leenders geslaagde editie van het beachvolleyeen normale doorgang vinden. Van de al- zodat enthousiast maken het immateriële culslaapkamer zit. wel onder haar Ze van deze voorstelling zou jevolgend hopen dat er een klompenmuseum wordt zodat van Josien Veneberg (aanvang 13.00 vang 16.00 uur) baltoernooi enaantreden. zal ookheringericht, jaar weer lerjongsten in En de voor jeugdklasse tot bed! deuur), oudturele erfgoed. In dat kader is er ook minder merkt al snel dat hij niets kwaads van plan krokodil onderisje bedde ligt! logischer ingedeeld eneditie, bovendien ruiEl-Shaddai onder leiding van Jasper van zorg dragen voor 22e die wordt ste senioren; op alle velden was er een ge- het goed nieuws. jaarkrokodil presenteerde ik Zeop is. Samen met“Vorig Karel13.30 de vermaakt ze De theatershow is tevoor zien opbezoekers. woensdag 28 mer en frisser oogt de Op der Deen (aanvang uur), Hoop op Kerkzaal Het Trefpunt is vanaf 12.30 uur gegehouden op vrijdag 29 en zaterdag 30 weldig volleybalspel te zien. deze plek het planvan omHenk het Huttezich onder op een eenvoudige en pand kinderlijke wijze, februari vanaf 14.00 uur op Talenter aan de zolder boven het zompenmuseum een gen leiding Linkervan (aanvang opend. Daar presenteren de de koren zichisen is juni 2018. hou alvast een plekje vrij man, aan de te Enter behouden. We wat het nou juistThemakoor zo bijzonder maakt. de Margrietlaan in Enter. De toegang be-in kledingzolder ingericht, waar op afspraak au14.00 uur) en Dorpsstraat, het onderWie leier tegens de Dus gelegenheid om iets te drinken. deentree agenda! De uitslagen van zaterdag: hebben veel pogingen gedaan, maar het ziet gaat er bijvoorbeeld met een (aanvang krokodil in14.30 bad? draagt 3,50 euro. thentieke kleding kan ding van Gerard Braamhaar De voor is bekeken vrij, maar omworden. de onkosten Jeugdklasse er niet goed uit.”uur Bouwtechnisch wat uur). Van 15.00 tot 15.30 uurzijn is er een te drukken staan er bij de uitgang collectehaken ogen, ten maarslotte vooral financieel blijkt Na deze woorden van de voorzitter kregen pauze, en waarna het Interkerkelijk schalen. het erg lastig om alles rond te krijgen, meent alle aanwezigen een film over het klompen Bouwmeester. “Mede doordat het draagvlak maken voorgeschoteld, gemaakt door Gerbeperkt is, zijn er te weinig middelen. Dat is rit Roetgering. Een verkorte versie wordt te jammer, maar we moeten eerdaags echt een zijner tijd vertoond in het klompen- en zombesluit nemen.” penmuseum. Ook Johan Altena nam de bezoekers mee terug naar de vorige eeuw. Dat Nieuwe en winkel ENTER –entree De bekende zangeressen Annemiek wordehijbegeleidende door Corien Baan (piadeed aan de de hand van oud beeldmateHet eigen onderkomen, het klompenzomImhof-Lubbers, Heleen Lubbers en en Jolinde no), Sietze (basgitaar), Postriaal. ENTER | De leden van de initiatiefgroep Hambergeres (inPostma oprichting) zien afGerben van verdere Berns geven op zaterdag 3 maart in er de volgens Herma en Tim Nijenhuis (gitaar). Er planvorming. Reden daartoe is dat de (slagwerk) initiatiefgroep geen medewerking vervormdekan Kerk van Enter eenmerendeel concert. Annewordt afwisselend sologebied, maar ook wacht worden van het van de grondeigenaren in het net gezamenbuiten de miek Enter heeft rond het de thema van Pasen prachlijk gezongen. Aanvangstijd is 19.00 uur. De kern richting Achteresweg. tige liederen uitgezocht. De drie zangeressen toegang bedraagt vijf euro. Op 13 februari 2018 is er een informatie sofeerd. Duidelijk is dat zij als eigenaren van avond geweest inzake ideeën van de initiadeze kostbare es geen medewerking willen tiefgroep Hambergeres in oprichting. Deze verlenen aan een vernieuwingsplan, in welke groep bestaat uit een aantal mensen dat alvorm dan ook. “De grondeigenaren willen alle ENTER Onder warme belangstelling is 'Lef', mogelijkheden het eerste boek van Ina Mennegat, len aan |de rand van de Hambergeres woont. met hun eigendom voorvorige nu en week woensdagmiddag gepresenteerd. In de Stadsboerderij te behouden. Rijssen kreeg wethouder Tijdens de info-avond is informatie verschaft voor de toekomst Inmiddels hebRoselien eerste overhandigd. over hoe Slagers de es erhet vroeger uitexemplaar zag en watofficieel de ben al 36 grondeigenaren de verklaring met functie van deze es was. Plan was, zo werd bovenstaande inhoud getekend. Aangezien In eerste instantie er vijfhonderd exemop persoonlijk vlak, incirca de organisatie en de ook twee jaar terugzijn al tijdens de 'Dorpsrand' deze grondeigenaren negentig procent plaren van het boekwerk Lef es biedt maatschappij. Ook leert ze je te gaan leven ontmoeting geopperd, omgedrukt. de unieke bij van de Hambergeres in bezit hebben, blijkt Kids kracht enRun als glorie het leven wat tegenzit, de zoals kind dat doet; met open ogen door voorkeur inzin oude te herstellen en weer dat ereen totaal geen draagvlak is voor de idee5 KM onzekerheid het wint. Het gaat om nemen hetvan leven gaan. Dataldus begint met een oude gewassen te telen (granen inhet plaats van en de blijven initiatiefgroep”, woordvoerORANGE RUN van risico’s overmeer de grens je comfortzodoelVan waar veel lef voor nodig is. En laat dat mais) en onder ook van ruimte te creëren der Brussel namens de initiatiefgroep. 10 KM ne. Net voorbij dat randje ontstaat lef! Met nou net het enkelvoud van leven zijn. ‘Lev’ is voor wandelpaden. RUN een fikse dosis Twentse humor en de nodige eveneens het Hebreeuwse woord ‘hart’. Naast de leden van deze groep, is voor ook de gezelfspot leiderschapsspecialist Ina Meer informatie InaopMennegat envan haar boek Door de moedigt vele grondeigenaren is inmiddels meente inmiddels de hoogte het beis te vinden op www.darebeweegt.nl. Mennegat de lezer aan omgedacht meer lefen te gefilotonen sluit van de grondeigenaren. over de plannen gepraat,

Muzikale zangavond: Leden van toekomstige initiatiefgroep van Passie naar Pasen Hambergeres Enter zien af van plan Ina Mennegat debuteert als schrijfster met 'Lef'

Hét hardloopfestival van Nederland


MEDIKAMENTE PARFUMERIE

DIE GRENZE

Colgate

Zendium

-93%

elders

elders

Werkzame stof: Cetirizine diHCI 10 mg. Te gebruiken bij: hooikoorts en andere allergische verschijnselen.

Autodrop

13

Persil Wasmiddel color gel

elders

€ 1,29

Gala koffiepads

elders

Dinxperlo Doetinchem Emmen

elders

Enschede (4x) Enter Glanerbrug

rt

Oranje pepermunt ballen 225 gram

-45%

G

-LAA T S VA

0 0 , €1 € 1,79

elders

Tray frisdrank

Coca-Cola, Fanta, Sprite of Lipton tray á 24 stuks Per blikje € 0,49

-61%

9 9 , 9 €

€ 4,99

Losser Goor Haaksbergen Oldenzaal (2x) Ootmarsum Hengelo

9

€ 18,9

King

9 9 , 1 €

€ 3,25

beu

9 9 , €9

-61%

0 0 , 1 €

was

-48%

Pak á 56 stuks

r o o v 3

per

77 wasbeurten

9 4 , 0 €

-70%

www.diegrenze.nl

€ 0,

-63%

€90,89 € 2,9 lders eldeers

€ 4,89

elders

Energydrink absolutely 335 ml

9 1 , 0 €

DIE GRENZE

€ 4,99

Monster

-79%

Almelo (2x) Borne Denekamp

9 9 , 1 €

9 9 , 2 €

Sour beetles, sour caddilacs of pittigte patsers 70 - 75 gram

elders

-60%

Cetirizine 30 tabletten

€ 5,49

Toblerone

ProComfort tampons mini 32 stuks

Allergietabletten

-64%

Mini melkchocolade 35 gram Per stuk € 0,39

o.b.

9 2 , 1 €

€ 6,49

€ 1,99

elders

-75%

0 0 , 1 €

elders

€ 3,99

Alle beschikbare varianten Showergel/scrub 200 ml

-85%

9 9 , 1 €

0 0 , €1

Therme

Rimmel

Wenkbrauwpotlood bruin 1 stuk

Pyama pants girls 9 st. 8-12 jaar L/XL

-50%

9 4 , €0

€ 3,65 elders

Pampers

Extended power bleek 750 ml

-88%

9 2 , 0 €

elders

Glorix

Tandpasta sensitive sensifoam 75 ml

Tandpasta kids 1-6 jaar 75 ml

elders

9 € 14,9,99

elders

Overdinkel Raalte Tubbergen

Ulft Winterswijk (2x)

€2

* Dit is een geneesmiddel. Lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking. Druk- en zetfouten voorbehouden, op=op. De aanbiedingen zijn geldig van 16 t/m 30 april 2018.

De Wiezer 16 2018  
De Wiezer 16 2018