West Betuwe Magazine nr 4 2019

Page 1

nr. 4

december 2019

West Betuwe

magazine Voor inwoners van gemeente West Betuwe

Buurtpreventie Een veilige buurt

Gemeenteraad Servaas Stoop, de nieuwe burgemeester Inwoner

Klimaatverandering Het is belangrijk om daar op in te spelen

Initiatieven herdenken 75 jaar bevrijding

Henk en Jennie uit Ophemert bezorgen warme maaltijden

GEEF ‘T DOOR


Eet gratis pannenkoeken met onze stapelactie!

STAPELACTIE Ontvang gratis pannenkoeken tegen inlevering van deze bon: 2 personen pannenkoeken eten = 1 pannenkoek gratis 4 personen pannenkoeken eten = 2 pannenkoeken gratis 6 personen pannenkoeken eten = 3 pannenkoeken gratis 8 of meer personen pannenkoeken eten = 4 pannenkoeken gratis Deze actie geldt alleen voor pannenkoeken. Max. 3 ingrediĂŤnten, specialiteiten â‚Ź 5,- extra. Geldig van 01-11-2019 t/m 31-03-2020. Alleen in te leveren bij pannenkoekenhuis De Waterspiegel. Niet geldig in combinatie met andere acties en 1 bon per rekening/bezoek. Van 23 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.

Ons restaurant is ook zeer geschikt voor feesten en partijen.

Pannenkoekenhuis De Waterspiegel Eiland van Maurik 8, Maurik, T 0344-691232, info@dewaterspiegel-maurik.nl

Het hele jaar geopend, 7 dagen per week. Dagelijks van 11.00 tot 20.30 uur. Keuken open van 11.30 tot 20.00 uur.

www.pannenkoekenhuizen.com


Inhoud

In dit nummer

04 Dienstverlening dichtbij en op maat We zetten verschillende stappen.

07

In het kort

05 Gemeentewapen voor West Betuwe Tadaah … bekijk hem hier. 05 Nieuwjaarsreceptie 6 januari Kom je ook? 05 Puzzelen rond feestdagen Stuur de oplossing in.

Gemeenteraad

07 Servaas Stoop De nieuwe burgemeester.

Blogs

09 Een veilige buurt voor inwoners Samen een beetje opletten.

Buurtpreventie

10 Er zijn 51 WhatsApp-groepen Arjan is beheerder van meerdere groepen. 12 75 jaar bevrijding Geef initiatieven door voor de ‘Bevrijdingskalender West Betuwe’.

15

FAQ

13 Veel gestelde vragen Waar laat ik mijn frituurvet? 15 Een leuk initiatief of idee? Gebiedsmakelaars helpen je graag. 16 Ik woon hier Vrijwilligers Henk en Jennie uit Ophemert bezorgen warme maaltijden aan huis. 17 Energieneutraal Klaar voor de toekomst. Het klimaat verandert. We spelen daar op in.

Achterin

18 Geef het door!

16 3

december 2019 | West Betuwe Magazine


Dichtbij en op maat

We staan voor je klaar “Dienstverlening dichtbij en op maat. Dat is ambitie van onze gemeente. Samen met mijn collega’s ben ik hier als opgaveregisseur iedere dag mee bezig. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, dan zie ik dat we verschillende stappen maakten om jou als inwoner zo goed mogelijk te helpen. Grote, maar ook kleine dingen. En die maken soms het verschil dat jij je welkom voelt bij de gemeente.”

“E

en voorbeeld is de telefonische bereikbaarheid. Er zijn drie telefoonnummers in plaats van één. Je hebt dan sneller de juiste persoon aan de telefoon. Maar dienstverlening gaat verder dan alleen de telefoon.

Het zit als het ware verweven in de hele organisatie. Zoals de gastvrouw die je verwelkomt bij binnenkomst in het gemeentehuis. De parkeerstrook voor de deur die we vrijhouden voor bezoekers. En niet te vergeten de nieuwe website die we ook toeganke-

Dikk de Bijl opgaveregisseur gastredacteur magazine West Betuwe

lijk maken voor mensen met een visuele (zicht) of auditieve (gehoor) beperking.”

Verder weg maar toch dichtbij

“Sinds de fusie is de afstand in kilometers naar het gemeentehuis voor sommige inwoners

DRIE TELEFOONNUMMERS GEMEENTE WEST BETUWE Algemeen 0345 - 72 88 00 Voor al je algemene vragen aan de gemeente.

Team sociaal 0345 - 72 88 01 Vragen over je gezin, relatie, werk, inkomen, wonen, zorg, gezondheid, vervoer, mantelzorg en dagbesteding.

Team leefomgeving 0345 - 72 88 02 Vragen over recreatie en toerisme, duurzaamheidslening, woningbouwprojecten en andere zaken die zich afspelen in de buitenruimte.

Melden dat iets stuk is of niet goed werkt in je leefomgeving? Geef het door via de app MijnGemeente of www.westbetuwe.nl/melden-bij-de-gemeente.

Naast de ambitie ‘dienstverlening dichtbij en op maat’ heeft de gemeente West Betuwe nog drie andere ambities: energieneutraal in 2030, samen met de samenleving en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. In dit magazine besteden we elke editie aandacht aan hoe deze ambities vorm krijgen.

4 West Betuwe Magazine | december 2019

meer geworden. Om de dienstverlening toch ‘dichtbij’ te houden, bieden we de nieuwe thuisservice aan. Je kunt hiermee een rijbewijs, identiteitskaart of paspoort op elke plek in de gemeente aanvragen. En daarna thuis of bijvoorbeeld op je werk laten bezorgen. Deze thuisservice is een succes. Dat blijkt wel uit het feit dat er inmiddels al veel inwoners gebruik van maken. Vooral gezinnen met kleine kinderen. Ook staan we via de gebiedsmakelaars dichtbij de inwoner. Zij zijn het aanspreekpunt voor inwoners in de dorpen en stadjes en wijzen de weg binnen de gemeente. Ook de andere medewerkers komen naar de inwoners of bedrijven toe als dat nodig is.”

Volg de ontwikkelingen op www.westbetuwe.nl www.facebook.com/ westbetuwe/ twitter.com/ westbetuwe


In het kort

Gemeentewapen voor West Betuwe adaah voor wie het nog niet gezien heeft Dit is het wapen van de gemeente West Betuwe

Het is een samengesteld wapen. Je kunt hierin duidelijk delen van de gemeentewapens van de voormalige gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal herkennen:

Linksboven en ondergrond vlak rechtsboven: Geldermalsen Linksonder en poort in vlak rechtsboven: Lingewaal Rechtsonder: Neerijnen

De poort verwijst in de eerste plaats naar de stadsrechten van Heukelum en Asperen. Tegelijkertijd verwijst zij naar

de vele kastelen die West Betuwe in vroeger tijden heeft gekend. En natuurlijk naar de

nu nog aanwezige kastelen die ons herinneren aan een rijke historie.

Woordzoeker West Betuwe Het eind van het jaar komt er aan. Wat vrije dagen en dus een mooie gelegenheid om te puzzelen. Maak de woordzoeker en stuur de oplossing uiterlijk 2 januari 2020 in naar redactie westbetuwe nl. Onder de goede inzendingen verloten we twee waardebonnen van 25 euro.

Oplossing

CHOCOLADEMELK ERWTENSOEP GLAD GLUHWEIN HANDSCHOENEN IGLO IJS IJSBAAN KOUD KRUIK LANGLAUFEN MUTS OORWARMERS SCHAATSEN SJAAL SKIEEN SLEE SNEEUW SNEEUWBAL SNEEUWPOP SNEEUWSCHOENEN SNEEUWSCHUIVER SNEEUWVLOK TRUI VORST WANTEN WINTER WINTERJAS WINTERPRET WINTERSLAAP WIT

Kom jij ook naar de Nieuwjaarsreceptie? Een leuke gelegenheid om elkaar en de nieuwe burgemeester Servaas Stoop te ontmoeten. Onder het genot van een hapje en een drankje wensen we elkaar een voorspoedig 2020 toe. Je bent van harte welkom bij de nieuwjaarsreceptie op maandag 6 januari in het dorpshuis EMM in Asperen. De receptie begint om 19.30 uur. Zien we je daar?

Aangepaste openingstijden rond feestdagen

Het gemeentehuis is gesloten op 25, 26 en 27 december en op 1 januari.

Bron: woordzoekerfabriek nl

5

december 2019 | West Betuwe Magazine


Vijf jaar AccountantZ: synergie zorgt voor groei AccountantZ bestaat vijf jaar. In korte tijd is het accountantskantoor in Tiel uitgegroeid tot een serieuze speler in het Betuwse bedrijfsleven. Oprichters Leon Zoetekouw en Aron van Doorn zijn al lang niet meer met z’n tweeën. En ook de klantenkring is stevig gegroeid. Wat is het geheim van hun succes? Leon geeft resoluut antwoord op die vraag: “Wij werken vanuit onze passies. Klanten merken dat en dat spreekt aan.” Aron voegt toe, “We vullen elkaar perfect aan. Leon denkt vooral strategisch mee met de klant, ik zorg voor grip op de cijfers.”

wat onze klanten meemaken bij een snelle groei. Er komen dan heel veel uitdagingen op je pad. Het is onze passie om die uitdagingen samen met onze klanten het hoofd te bieden. Dit vraagt om een flexibele instelling, moed en een ondernemende drive”, vertelt Aron.

Diverse pluimage De klantenkring van AccountantZ is zeer breed. “We doen de boekhouding voor de ZZP’er, maar begeleiden ook overnames tussen grote MKB-bedrijven. Daarnaast zijn we werkzaam voor verschillende instellingen en stichtingen. Die diversiteit houdt ons scherp en past goed bij onze brede vakkennis en ervaring”, aldus Leon. Ook het team van AccountantZ is flink gegroeid. Het laat zien dat het kantoor zelf ook zeer ondernemend is. “Elk jaar hebben we minimaal één nieuwe collega mogen verwelkomen. Dit zorgt ervoor dat we weten

Ieder hun eigen taak Een absolute vereiste voor groei is een goede samenwerking. Bij AccountantZ zit dat wel goed. Leon: “Uiteraard voert ons kantoor de ‘standaard’ accountantstaken uit. Maar Aron en ik hebben daarnaast ieder onze specifieke taak. Ik denk strategisch mee met de ondernemer. Voor veel klanten ben ik in de loop der jaren een vertrouwenspersoon geworden. Zij bellen of appen mij regelmatig om even te sparren over een vraagstuk waar ze mee kampen. Uiteraard is die vraag vaak gerelateerd aan de cijfers, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.” Aron vult aan: “Ik houd mij hoofdzakelijk

bezig met de cijfers. Ik zorg voor duidelijke rapportages en weet hoe de cijfers geïnterpreteerd moeten worden. Op die manier kan ik de ondernemer praktische adviezen geven om bij te sturen. Waar Leon vaak een helicopterview heeft, zit ik meer in de zaak. Die combinatie maakt ons sterk.” Het komt dan ook regelmatig voor dat Aron elke maand bij de klant om tafel zit, om uitleg te geven over de cijfers en advies te geven hoe bijgestuurd kan worden. Leon wordt dan eens in de zoveel tijd gevraagd mee te helpen de grote lijn uit te zetten. Vervolgens zorgt Aron er weer voor dat de ondernemer op het uitgezette pad blijft. Die werkwijze blijkt succesvol. Wilt u ook deze unieke samenwerking ervaren? Stap dan over naar dé ondernemende accountant van de Betuwe!

helder van A tot Z

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.ACCOUNTANTZ.NL

“Je gaat het pas zien

In het bedrijfskundige en fiscale speelveld zorgen wij voor de


aad in beeld

TIJDLIJN: • • • • • • • •

Servaas Stoop De nieuwe burgemeester

Op 22 november is onze nieuwe burgemeester Servaas Stoop beëdigd. In dit interview vertelt hij meer over zichzelf. Wat vindt hij zo mooi aan de gemeente West Betuwe? En hoe ziet hij zijn rol als burgervader?

S

ervaas Stoop vertelt: “Ik ben geboren en getogen in HendrikIdo-Ambacht. Daar heb ik ook mijn vrouw leren kennen. We trouwden 33 jaar geleden en hebben vier kinderen. Die zijn inmiddels allemaal weer uitgewaaierd. Sinds april 2018 zijn mijn vrouw en ik ook oma en opa. We wonen nu nog in Hendrik-Ido-Ambacht. In maart verhuizen we naar Tuil. Daar vonden we een geschikt huis. We hadden geen speciale voorkeur voor een bepaald gebied. In elke hoek van de gemeente heb je wel mooie en aantrekkelijke plekjes!”

Waarom West Betuwe?

“Toen de vacature voor West Betuwe bekend werd, bestudeerde ik het gebied en zijn kenmerken. We reden hier op een zaterdag rond. Zo zagen we echte beelden van de gemeente West Betuwe. En niet alleen de plaatjes die we van het internet kenden. Ik werd geraakt door de schoonheid en charmes van het totale werkgebied. In de profielschets verwoordde de raad ook heel beeldend welke uitdagingen er voor het gebied liggen.”

De rol als burgemeester

“Als nieuwe burgemeester hoop ik dat mensen merken dat ik opensta voor een

Studie Maatschappijgeschiedenis 1980 – 1990: betrokken bij de (lokale) SGP-fractie 1986 – 1998: werkzaam bij de Tweede Kamerfractie van de SGP 1992 – 2019: statenlid Zuid-Holland 1998 – 2002: directeur Stichting Schuilplaats Veenendaal 2002: burgemeester gemeente Dirksland 2013: waarnemend burgemeester gemeente Korendijk 2019: waarnemend burgemeester gemeente Zuidplas 22 november 2019: burgemeester gemeente West Betuwe

gesprek. Ik heb altijd genoten van de contacten die je als burgemeester hebt met instellingen en verenigingen, met sportclubs, met kerkelijke organisaties. Het onderhouden van contacten en het in gesprek zijn met mensen, dat vind ik heerlijk! Dat is de externe kant van het vak. De burgemeester is voorzitter van het college van burgmeester en wethouders én voorzitter van de gemeenteraad. En je hebt volgens de wet een aantal verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dat bij elkaar maakt het voor mij een van de mooiste banen van Nederland. Schakelen tussen deze rollen, zeg maar de interne kant van het vak, is heel mooi om te doen. Ik zie mezelf echt als onderdeel van het totaal. De coalitieafspraken liggen vast in het coalitieakkoord. Ze zijn uitgewerkt in het collegeprogramma. Ze vormen het spoorboekje voor de politiek en het bestuur. Het gaat erom dat daar goed uitvoering aan wordt gegeven. Ik zie het onder andere als mijn rol om dit een beetje te bewaken.” Lees het uitgebreide interview op www gemeenteraad westbetuwe nl.

7

december 2019 | West Betuwe Magazine


Uw advertentie in West Betuwe Magazine West Betuwe Magazine is hĂŠt magazine voor de inwoners van de gemeente West Betuwe en geeft bedrijven en instellingen de mogelijkheid om te adverteren. Wilt u ook de ruim 50.000 inwoners bereiken? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Virtumedia, telefoon: 030 692 06 77, info@virtumedia.nl


Blogs

Een veilige buurt voor inwoners Een leefbare en veilige buurt. Daar kun je als inwoner ook zelf aan meewerken. Bijvoorbeeld door mee te doen aan buurtpreventie met een speciale WhatsApp-groep. Binnen gemeente West Betuwe zien we steeds meer van deze groepen ontstaan. Het werkt! Reden genoeg om in dit magazine ervaringen te delen. Immers, nog lang niet iedereen is aangesloten.

Servaas Stoop burgemeester West Betuwe

Cees van der Spoel beheerder WhatsApp-groep Vuren

Cindy Siebers wijkagent Vuren en Herwijnen

De zorg voor openbare orde en veiligheid staat altijd hoog op de agenda van elke burgemeester. Samen met politie, brandweer en allerlei hulpverleningsinstanties proberen we dagelijks hieraan zo goed mogelijk invulling te geven. Voor mij zal dat in mijn nieuwe gemeente West Betuwe niet anders zijn. Ervaringen elders hebben mij inmiddels geleerd dat we het niet alleen kunnen. Een actieve ondersteuning vanuit de lokale gemeenschap is van groot belang bij het realiseren en zeker ook behouden van een veilige woon- en leefomgeving. Daarom ben ik blij met de aandacht voor buurtpreventie en het groeiende aantal WhatsApp-groepen. Zij leveren hieraan een geweldige bijdrage. Het is mooi te zien dat ze niet ontstaan uit angst voor een misdrijf. Nee, ze ontstaan meestal uit zorg voor de eigen woonomgeving. Mensen willen gewoon een beetje op elkaar letten en op wat er in een straat of wijk gebeurt. Alleen dat al geeft een gevoel van saamhorigheid en veiligheid. Een prettig gevoel!

Vuren is gelukkig niet het middelpunt van zware criminaliteit. Dat wil niet zeggen dat in dit gemoedelijke dorp nooit iets vervelends gebeurt. Ook hier wordt soms ingebroken. Een vreemde gast aan de deur met een ‘babbeltruc’ kwam al eens voor. Met elkaar een beetje opletten en elkaar waarschuwen wanneer nodig kan geen kwaad. De WhatsApp Buurtpreventie is daarvoor een prima middel. We lopen af en toe ook rond in herkenbare gele hesjes. Het is niet de bedoeling hiermee taken van de politie over te nemen. Gelet op hun beperkte capaciteit kunnen ze wel een paar extra ogen en oren gebruiken. Hulp vanuit de lokale gemeenschap wordt erg gewaardeerd. Mijn ervaring leert dat de politie onze signalen ook snel oppakt. Een veilige buurt was en is het hoofddoel van onze Buurtpreventiegroep. Soms ontstaat hierdoor nog meer positiefs. Mensen houden de boel in hun straat en rond de deur beter opgeruimd dan voorheen. Ook hebben ze meer oog voor elkaar wanneer het om een stukje zorg gaat. Dat is toch maar mooi meegenomen!

Ik zie mijzelf als wijkagent als het eerste aanspreekpunt voor de wijk. Waar het kan deel ik lokale informatie over veiligheid. Door de buurtpreventie actief te voeden, weten buurtbewoners waar ze op moeten letten en blijven ze alert. Inwoners kiezen zelf welke vorm van buurtpreventie het beste aansluit bij hun wensen en ideeën voor een veilige buurt. Dat kan zijn in de vorm van buurpreventieteams, WhatsApp-groepen en projecten zoals Waaks voor hondenbezitters. Mijn ervaring is dat de sociale controle en de zichtbare aanwezigheid van de buurtpreventie criminelen afschrikt. Het heeft daarnaast een preventieve werking doordat inwoners oplettend zijn in hun wijk. Daarmee vergroten we de heterdaadkracht. Zo hebben wij als wijkagenten samen met de buurtpreventie al een aantal successen weten te boeken. Bijvoorbeeld met het aantreffen van gestolen goederen, maar ook in het opsporen van vermiste personen!

9

december 2019 | West Betuwe Magazine


Buurtpreventie WhatsApp voor veiligheid in je buurt Onze gemeente telt maar liefst 51 WhatsApp-groepen. De deelnemers in zo’n groep letten met elkaar op een stukje veiligheid in hun buurt. Dat mogen er best nog meer worden! 10 West Betuwe Magazine | december 2019


Samenleving

DOE MEE! In de meeste plaatsen zijn Buurtpreventiegroepen actief. Soms omvatten zij alleen een specifieke wijk. Wil je weten waar je ze kan vinden? Wil je aansluiten of zelf een groep starten? Neem voor meer informatie contact op met het Team integrale veiligheid van de gemeente West Betuwe via 0345 - 72 88 00 of veiligheid@westbetuwe.nl.

Daarvoor moeten ze natuurlijk nog gewoon de politie bellen via de landelijke (alarm)nummers 0900 - 8844 of 112. Arjan van Gelderen uit Geldermalsen is in zijn dorp beheerder van meerdere groepen. Enthousiast vertelt hij over de valkuilen en successen. “Er gelden duidelijke regels voor het juiste gebruik van de groep. Zo gaat het bijvoorbeeld beslist niet over het melden van gevonden voorwerpen, overhangende takken of vermiste huisdieren. Je moet als beheerder ook wel streng zijn. Daar staat of valt het succes mee. Wanneer iedereen maar gaat appen dat hij niets gezien heeft of het bekende duimpje stuurt. Tja, dan gaat dat al snel irriteren. Zo’n app schiet dan zijn doel voorbij. Als beheerder moet ik dan wel ingrijpen. Het is zeker in het begin voor iedereen natuurlijk even wennen. Maar bij oneigenlijk gebruik kun je na een eerste waarschuwing, bij herhaling niet anders dan overgaan tot verwijderen uit de groep. Gelukkig is dat maar zelden nodig.”

E

igenlijk hebben we het hier over WABP (WhatsApp BuurtPreventie) groepen. Je ziet die naam ook wel op de waarschuwingsbordjes aan het begin van een wijk waar buurtpreventie actief is. Bij WhatsApp Buurt Preventie wijzen buurtbewoners elkaar, in een besloten groep, op verdachte of alarmerende situaties.

Elkaar waarschuwen kan helpen

Zie je een onbekend iemand in je tuin of die van je buren? Klimt er iemand ergens in de wijk over een schutting? Wordt er in de straat een raam ingegooid? Is er verdacht veel belangstelling voor een woning waar tot gisteren nog een caravan op de oprit stond? Dat zijn voorbeelden van situaties waarbij je je terecht

‘Wanneer een weggelopen poes niet bewapend is, hoort zij niet in de WhatsApp-groep’ kunt afvragen of er misschien iets niet klopt. Snel handelen is dan nodig en de buurtapp het middel. Inschakelen van de politie en elkaar in de buurt waarschuwen kan zomaar een misdrijf voorkomen. Gemiddeld genomen gaat het om zo’n twee tot drie meldingen per maand. Arjan herinnert zich uit zijn Buurtpreventiegroepen verschillende situaties waarbij de politie daders kon opsporen. Inbraken in bedrijfsauto’s, vernielde bomen en auto’s besmeurd met vloeibaar frituurvet. Zelfs nylondraden die in het donker over een weg werden gespannen. ”Allemaal opgelost met hulp van alerte buurtbewoners. Ik durf gerust te stellen dat sinds de komst van de Buurtpreventiegroepen in onze gemeente het aantal inbraken en pogingen daartoe is afgenomen. Alle onhei voor o en gaat natuur ij niet.”

EXTRA ONDERSTEUNING Een nieuwe groep starten? De gemeente ondersteunt met informatie en een helpt bij de promotie om deelnemers aan te trekken. Wij verzorgen het plaatsen van waarschuwingsborden om mensen met kwade bedoelingen te wijzen op een alerte buurt. Ook regelen we een stukje afstemming tussen alle beheerders, gemeente en politie.

11

december 2019 | West Betuwe Magazine


Samenleving

75 jaar bevrijding

Steeds meer verenigingen en instellingen willen actief een bijdrage leveren aan een programma ter herdenking van 75 jaar bevrijding in het voorjaar 2020. De gemeente West Betuwe wil dit stimuleren, verbinden én faciliteren. We leggen echter nadrukkelijk het initiatief bij de lokale gemeenschap. Negen mooie initiatieven werden onlangs in het gemeentehuis gepresteerd. • Bibliotheek Rivierenland: Reizende tentoonstelling WO2 café Muziekvereniging ‘Wilhelmina’ • Herwijnen: bevrijdingsconcert in samenwerking met de Historische Vereniging ‘Den Ouden Dijk’ Herwijnen. • Tour de Waal: breed scala van activiteiten in verschillende dorpen langs de Waal. • WO2 en Vliegeniersmuseum Fort Vuren: speciaal programma in teken van de bevrijding. • ‘Productiehuis Firma van Gelder’:

12 West Betuwe Magazine | december 2019

• • •

in Tricht/Buurmalsen muziek-theatervoorstelling ‘Vrijheid… daar zit muziek in’. Jeugdwerk Ring West Betuwe in samenwerking met Hervormde Gemeente Buurmalsen: jeugdactiviteit. Brassband ‘Harp en Luit’ Vuren: bevrijdingsconcert. Dorpstafel Neerijnen: planten nazaat Anne Frankboom bij Stroomhuis Neerijnen, onthulling herdenkingsbord en organiseren herdenking. Loopgroep Herwijnen: bevrijdingsloop vanuit Wageningen naar West Betuwe.

Ongetwijfeld gaan deze activiteiten anderen inspireren en volgen er de

komende maanden nog meer activiteiten. Zo ontstaat op natuurlijke wijze een ‘Bevrijdingskalender West Betuwe’ die de gemeente huis-aan-huis gaat verspreiden. Daarop vermelden we uiteraard ook de herdenkingen en Oranjefestiviteiten die al ieder jaar in verschillende kernen zijn.

Ook een idee?

Wil jij ook iets gaan organiseren? Informeer naar de mogelijkheden bij Marjan van Ooijen via 0345 - 72 86 13 of Marjan van oijen westbetuwe nl. Kijk voor meer informatie en alle initiatieven op www westbetuwe nl herdenken.


FAQ

Vragen

1

Waar laat ik het frituurvet of -olie?

De jaarwisseling komt er weer aan. Daar horen oliebollen bij. Maar waar laat je het frituurvet? Giet het afgekoelde vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Je kunt het vervolgens naar de milieustraat van Avri brengen. Bij een aantal supermarkten staan inlevercontainers. De locaties vind je op www avri nl.

2

Wanneer mag ik vuurwerk afsteken?

Dat mag alleen op 31 december ’s avonds vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden om is het niet toegestaan. Houd bij het afsteken ook rekening met elkaar. Steek het bijvoorbeeld niet af bij jonge kinderen, verzorgings- of verpleegtehuizen, dieren of tankstations.

aan de gemeente

We zijn een groene, kleurrijke gemeente waar veel te doen en te beleven is. Met een divers palet aan vragen die leven. In deze rubriek enkele vragen en antwoorden. eb je zelf een vraag voor deze rubriek? Stel hem dan gerust via redactie westbetuwe nl

3

Waar lever ik mijn kerstboom in?

De kerstboom kun je gratis inleveren bij de milieustraat van Avri aan Meersteeg 17 in Geldermalsen. Ook mag de boom in kleine stukken in de groene container. Let er wel op dat het deksel van de container helemaal dicht moet.

4

5

Strooit de gemeente ook in mijn straat?

We strooien volgens het gladheidsbestrijdingsplan. Van 1 november tot en met 1 april staan we 24 uur per dag klaar om in actie te komen. Het is niet haalbaar om alle wegen te strooien. De eerste prioriteit zijn doorgaande hoofdwegen, belangrijkste ontsluitingsroutes, fietspaden en de omgeving bij hulpdiensten. Bij langdurige en extreme gladheid volgen ook straten bij medische posten, basisscholen, verzorgingstehuizen en kerken. Wil je weten waar we strooien? Kijk op www westbetuwe nl gladheidsbestrijding.

an ik de gemeente ook online volgen?

Dat kan! De gemeente is ook online actief. Je vindt ons op Facebook en Twitter via westbetuwe. Op LinkedIn doe je dit via Gemeente West Betuwe. Via deze kanalen blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Daar kun je ons ook eenvoudig vragen stellen.

13

december 2019 | West Betuwe Magazine


Advertorial

Klachtenvrij door

Body Stress Release de Betuwe EESSE e veel stress zorgt voor spierspanning en veel lichamelijke klachten Bod Stress elease BS neemt die spanning weg activeert het zelfherstellend vermogen zorgt dat klachten verdwijnen en energie weer terugkomt Stress

Veel mensen kampen met (langdurige) klachten zoals bijvoorbeeld rugpijn, nek- en schouderklachten, migraine, uitstralingspijn naar ledematen, maagen darmklachten, burn-out, AD(H)D of gewoon geen energie meer. Veelal met een gemeenschappelijke oorzaak: vastgezette spierspanning door overmatige stress, voortkomend uit lichamelijke, mentale of chemische overbelasting. Deze vastgezette spierspanning beïnvloedt het zenuwstelsel en daarmee het zelfherstellend vermogen van het lichaam op een negatieve manier. Het gevolg is dat je lichaam niet meer goed kan functioneren waardoor er allerlei klachten ontstaan.

zo onder de indruk, dat ze het zelf ook wilde leren. Daarvoor volgde ze een speciale opleiding in Engeland.

Resultaten

“Ik geef kleine impulsen op de juiste plaats waarmee ik het lichaam activeer om de spanning laag voor laag los te laten en zichzelf te herstellen. Het hele lichaam wordt behandeld en niet alleen de plaats van de klacht” aldus Liesbeth. “Ik krijg hier cliënten die al 10 jaar met bijvoorbeeld rugklachten kampen. Na een reeks behandelingen lopen ze weer klachtenvrij de deur uit. Ik word daar héél blij van.” vertelt Liesbeth enthousiast.

BSR opleiding

Liesbeth van ’t Ooster-Weyhenke is gespecialiseerd in deze BSR-techniek en runt haar eigen praktijk, Bod Stress elease de Betuwe, in Heesselt. Ze had zelf klachten in haar nek, rug en schouders, die niet weggingen na vele bezoekjes aan huisarts en diverse therapeuten. Totdat ze een artikel las over Body Stress Release. Het sloeg aan bij haar en ze was

14 West Betuwe Magazine | december 2019

“Net zoals je je auto onderhoudt, is het ook belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en ernaar te luisteren. Je hebt tenslotte maar één lichaam.” Iedereen kan baat hebben bij BSR, van jong tot oud, ook baby’s die veel huilen of zich overstrekken en vrouwen met zwangerschapsklachten.

Opstart met 3 behandelingen

BSR is een proces van loslaten en herstellen, daarom start je altijd met 3 behandelingen op de 1e, 4e en 11e dag. Na een uitgebreide intake volgt een behandeling op een speciale kantelbank. Je houdt je kleren aan. Het resultaat van de behandelingen en hoeveel er nodig zijn, verschilt per individu.

Vergoedingen

Bod Stress elease de Betuwe erklaan 16 4063 V eesselt M 06 11264817 www.bodystressreleasebetuwe.nl info@bodystressreleasebetuwe.nl

Een groot aantal zorgverzekeraars vergoedt de behandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Benieuwd wat Body Stress Release voor u kan betekenen? Kijk dan op de website voor uitgebreide informatie of neem contact op. Bod Stress elease de Betuwe is aangesloten bij de beroepsvereniging BSRAN en CAT Complementair.


Samenleving

Inwoners weten gebiedsmakelaars steeds beter te vinden De gebiedsmakelaars zijn het aanspreekpunt voor alle inwoners. Zij zijn de schakel tussen inwoners en de gemeente. Ze helpen je verder binnen de gemeentelijke organisatie. Ella ten Brink uit Gellicum nam contact op met een van onze gebiedsmakelaars.

G

ellicum is het kleinste dorp in de gemeente, maar zeker niet het rustigste. Tijdens Burendag op 2 se te ber organiseerde het buurthuis in Gellicum een gezellige dag voor inwoners. Gebiedsmakelaar Ria van Esterik: “Er was een actief programma voor jong en oud in en om het buurthuis. Volwassenen deden mee aan een jeu-de-boulestoernooi en voor kinderen was er een circusworkshop. Een geslaagde dag, mogelijk gemaakt door hard werkende vrijwilligers en een kleine bijdrage uit het leefbaarheidsbudget van de gemeente.”

Jeu-de-boulestoernooi

Gerard van Leeuwen, voorzitter van de plaatselijke jeu-de-boulesvereniging ‘Red Boules’ organiseerde het toernooi. “Zes teams gooiden een balletje op de jeu-de-boulesbaan, gelegen naast het buurthuis. Iedereen mocht meedoen en plezier stond voorop. We sloten het toernooi af met een spannende finale. Alle deelnemers kregen een zakje Betuws fruit mee naar huis.”

Circusworkshop

Circus Tadaa! oefende in hoog tempo met de kinderen. Zij gaven aan het einde van de dag een mooie voorstelling in een

echte piste met spreekstalmeester. De 9-jarige Tiamo deed ook mee en vond het fantastisch. “Het was best spannend, maar de voorstelling ging super goed. Ook heb ik nieuwe vriendjes leren kennen”, aldus Tiamo.

Leefbaarheid

“In Gellicum komen steeds meer mensen van buiten het dorp wonen, waaronder veel kinderen. We wilden daarom graag iets leuks doen voor alle inwoners om elkaar te ontmoeten”, vertelt initiatiefnemer Ella ten Brink uit Gellicum. “Dat is gelukt. De opkomst was groot en samen zorgden we voor een gezellige dag. Veel ouders hielpen mee. Dankzij de hulp van een inwoner kon de circusvoorstelling doorgaan, ondanks het stormachtige weer. Hij plaatste zijn truck naast de tent om het circus windvrij te houden. Dat was heel fijn. Naast de hulp van inwoners was er geld nodig. Via de website van de gemeente heb ik een aanvraag gedaan voor het leefbaarheidsbudget. n dat hebben we ge regen.”

Heb je ook een leuk idee voor jouw dorp of stadje? Neem dan contact op met de gebiedsmakelaar. Kijk voor meer informatie op westbetuwe.nl/ gebiedsmakelaars.

15

december 2019 | West Betuwe Magazine


Ik woon hier

“We hebben er plezier in.”

Henk en Jennie van Maren wonen met plezier in Ophemert. Ze zijn met pensioen. Al een jaar of twaalf bezorgen ze in Ophemert en in Varik en Heesselt maaltijden van Tafeltje Dekje bij buurtgenoten. Op de vraag waarom ze eigenlijk maaltijden zijn gaan bezorgen, is het antwoord heel simpel. Jennie vertelt: “Het is nodig. En toen Henk met pensioen ging, kregen we meer vrije tijd. Ik deed al vrijwilligerswerk. We werden eigenlijk gevraagd om dit erbij te doen. Dat kon en sinds die tijd rijden we onze rondjes in de buurt.

16 West Betuwe Magazine | december 2019

We zijn 4 of 5 keer per jaar aan de beurt, maar dan is het wel zeven dagen per week. Door weer en wind. De maaltijden komen van verzorgingshuis De Wittenberg in Haaften. Om ongeveer kwart voor twaalf brengt de bezorger van De Wittenberg de warme maaltijden naar MFC Huis op Hemert. Afhankelijk van de vraag laden we dan 12 tot 15 maaltijden in onze auto en rijden rond. De maaltijden gaan naar mensen die tijdelijk zelf niet kunnen koken of naar ouderen. De een kiest voor iedere dag, de ander voor drie keer per week.

Ze zijn in ieder geval altijd blij als we komen. Het is alleen wel jammer dat we niet heel lang een praatje kunnen maken, want dan zijn we te laat bij de volgende. We hebben er plezier in. En weet je, zo lang we kunnen, gaan wij gewoon door hoor. Het geeft gewoon vee vo doening.”

In deze rubriek maken we kennis met jonge en oudere bewoners uit onze dorpen en stadjes ok een keertje in deze rubriek? Mail redactie westbetuwe nl


Energieneutraal

De parkeerplaatsen met open structuur bij De Pluk

Klaar voor de toekomst Het is steeds vaker langdurig droog en warm. Terwijl er ook meer regen valt en de buien heviger zijn. Het klimaat verandert. We spelen daar op in. Adviseur klimaat Albert-Jan Oevering en projectleiders Marcin Borowski en Johan van Eldik nemen je mee in de wereld van klimaatadaptatie.

O

veral kom je het woord klimaatadaptatie tegen. Dat klinkt ingewikkeld. Het betekent dat de samenleving zich aanpast aan het klimaat. Albert-Jan Oevering vertelt: “Het is erg belangrijk dat we inspelen op het klimaat dat verandert. Anders ontstaan er problemen. Denk eens aan het riool dat de hoeveelheid regenwater niet aankan. Dat heeft natte voeten als gevolg. Dat vraagt om actie van ons allemaal.”

Afvoeren en bergen

In de Kapelstraat in Ophemert is soms wateroverlast. Dit jaar bekeken we kritisch de plannen van de voormalige gemeente Neerijnen. Dat leverde een nieuw concept op. In het voorjaar van 2020 verwachten we te starten met de uitvoer. Marcin

Borowski legt uit: “We pakken de inrichting anders aan. Het water voeren we af over de weg. Het stroomt vanzelf naar een goot in het midden van de straat. Bij extreme buien is het wegdek ook een soort opvangbak. Dat voorkomt overstromingen in de huizen of tuinen van onze inwoners.”

Bijzondere parkeerplaats

Voor de deur van multifunctioneel centrum De Pluk in Geldermalsen ligt een nieuwe bijzondere parkeerplaats. Deze ontwierpen we samen met het Waterschap Rivierenland en de leverancier. Johan van Eldik licht het toe: “Het is een parkeerplaats en een waterberging in één. Door de open structuur zakt het water makkelijk tussen de tegels door. Daaronder slaan we het tijdelijk op. Het is daar een voedings-

WAT KUN JIJ DOEN? Vervang bijvoorbeeld in je tuin tegels door groen, plant een boom of schaf een regenton aan. Wil je het groter aanpakken? Ga dan voor een groen dak. Of koppel het hemelwater af en hergebruik het. Meer weten? Kijk eens op www.hohohoosbui.nl.

bodem voor het gras erboven. Overtollig water voert het systeem vertraagd af naar de sloot ernaast. Dit is één van de eerste plekken in het Rivierengebied waar we dit toepassen. Het is een voorbeeld van hoe wij samen werken aan klimaatadaptatie. Daar zijn we best trots op.”

Van stenen naar groen

We geven nog een leuk voorbeeld. De 25 Junistraat in Tricht was toe aan onderhoud. Johan vertelt enthousiast: “Aanwonenden trokken aan de bel. De straat had onderhoud nodig. We gingen met elkaar aan de slag. De gemeente stelde de kaders, de inwoners ontwierpen de inrichting. We zorgden voor meer groen en maakten speelruimte voor kinderen. Doordat het plein groener is, zakt het water beter in de grond en stroomt het niet direct naar het riool. Ook is er minder hittestress en verdroging in de omgeving. Echt een win-winsituatie dus. Goed voor de inwoners en goed voor het i ieu.”

17

december 2019 | West Betuwe Magazine


Geef het door

olofon

In deze rubriek vind je een selectie van ingezonden items van inwoners, verenigingen en organisaties.

West Betuwe Magazine is een gezamenlijke uitgave van gemeente West Betuwe en Virtùmedia B.V.

Stuur je bijdrage naar redactie westbetuwe nl

2020 Het magazine verschijnt meerdere keren per jaar.

Iedereen een warme Kerst

Verspreidingsgebied Acquoy, Asperen, Beesd, Buurmalsen, Deil, Enspijk, Est, Geldermalsen, Gellicum, Haaften, Heesselt, Hellouw, Herwijnen, Heukelum, Meteren, Neerijnen, Ophemert, Opijnen, Rhenoy, Rumpt, Spijk, Tricht, Tuil, Varik, Vuren, Waardenburg, Zennewijnen gemeente West Betuwe

‘Het was fijn. Sinds afgelopen kerstdiner hebben we nog regelmatig contact’ (deelnemer Kerstdiner 2018)

Welzijn West Betuwe is er voor ouderen die graag anderen willen ontmoeten of meer aan beweging willen doen. In de maand december geven we extra aandacht aan inwoners voor wie het niet vanzelfsprekend is om bijvoorbeeld de Kerst met anderen door te brengen. Welzijn West Betuwe organiseert in samenwerking met Stichting Ouderen Gelderland en het Nationaal Ouderenfonds een kerst-

diner op 17 december vanaf 17.30 uur bij 3 Zussen in Meteren. Het kerstdiner is gratis. Eet u mee? Meld u dan aan via de website van Welzijn West Betuwe of bel naar 0345 - 57 36 88. welzijnwestbetuwe nl kerstdiner2019 Rond de feestdagen is er veel te beleven in onze gemeente. Kijk op www westbetuwe nl cultuuragenda voor leuke activiteiten.

SamenLoop voor Hoop Neerijnen

Doe je ook mee?

Op 12 en 13 juni 2020 is voor de 3e keer een SamenLoop in het dorp Neerijnen. Een bijzonder evenement om stil te staan bij kanker en om het leven te vieren. Het is een 24-uurswandelestafette waarbij de teamleden elkaar afwisselen, met als doel geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Op een SamenLoop delen we verhalen en vieren we het leven. Je voelt: we doen dit samen. Ze organiseren dit evenement in Neerijnen met veel vrijwilligers. Vorm een team en loop mee. De volgende informatieavond is dinsdag 11 februari 2020 in De Koeldert in Waardenburg. Meer informatie: samenloopvoorhoop nl neerijnen.

Collectieve zorgverzekering gemeente Wanneer je een uitkering ontvangt, een laag inkomen hebt of hoge zorgkosten hebt door een chronische ziekte of beperking betaalt de gemeente mee aan je zorgverzekeringspremie bij Menzis. Daar zijn bepaalde voorwaarden voor. Informatie over deze gemeentepolis staat op www westbetuwe nl collectieve-ziektekostenverzekering.

Vragen?

Over de nieuwe zorgverzekering?

18 West Betuwe Magazine | december 2019

Bijvoorbeeld over de vergoedingen? Bel dan Menzis: 088 - 222 4080 (maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 19.00 uur, lokaal tarief). Andere vragen? Bel dan Team sociaal van • de gemeente West Betuwe: 0345 - 72 88 01. Wij helpen u graag. Let op, u heeft tot 31 december 2019 de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Verspreiding Huis-aan-huis Bezorgklachten info@virtumedia.nl Vermeld straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats Redactie Gemeente West Betuwe Advertenties Virtùmedia B.V. Yvonne van Veenendaal yvanveenendaal@virtumedia.nl 030 - 30 72 249 Fotografie Gemeente West Betuwe Basisontwerp Sanna Terpstra, Twin Media bv, Culemborg Vormgeving en realisatie Twin Media bv, Culemborg, Simon van Kessel, www.twinmediabv.nl Uitgever Pepijn Dobbelaer Virtùmedia B.V. pdobbelaer@virtumedia.nl Gemeente West Betuwe Kuipershof 2 in Geldermalsen www.westbetuwe.nl gemeente@westbetuwe.nl 0345 - 72 88 00 Aan de inhoud van dit magazine kunnen geen rechten worden ontleend. Mail tips, op- of aanmerkingen naar redactie@westbetuwe.nl.


Wandelmagazine: Het vertrekpunt voor iedere wandelaar 1 JAAR WANDELMAGAZINE (4 NRS) VOOR SLECHTS € 28,50 € 21,50 + CADEAUS!

www.wandelmagazine.nu/abonnement


GEEN ZIN MEER IN GRAVEN, BETON STORTEN OF ANDERE ZWARE WERKZAAMHEDEN NEEM DAN CONTACT MET ONS OP VOOR ADVIES OF EEN OFFERTE. www.stopdigging.nl tiel@stopdigging.nl 06-83908271 Namnlöst-1 1 WBM_ADV.indd 24

Magazine voor inwoners van Acquoy • Asperen • Beesd • Buurmalsen • Deil • Enspijk • Est • Geldermalsen • Gellicum Haaften • Heesselt • Hellouw • Herwijnen • Heukelum • Meteren • Neerijnen • Ophemert Opijnen • Rhenoy • Rumpt • Spijk • Tricht • Tuil • Varik • Vuren • Waardenburg • Zennewijnen

12/02/2019 07:21 12-02-19 21:36


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.