Page 1

12

maandag 26 november 2012

maandag 26 november 2012

LEUVEN

BONDEN DENKEN DAT ‘KILLER VAN FORD’ DEZEWEEKWÉL OPDAAGT Stephen Odell, de ‘killer van Ford Genk’, zakt donderdag mogelijk af naar de fabriek voor een gesprek met de vakbonden over de geblokkeerde parking. Onder andere ABVV ziet signalen dat de Britse directeur van Ford Europe deze keer wél zal komen naar Genk. Op 24 oktober, bij de sluiting van de fabriek, liet hij de lokale directie het vuile werk opknappen. Tot grote woede van het personeel. «Ons voorgevoel dat hij komt, wordt versterkt door het feit dat de vergadering plaatsvindt op neutraal terrein.»

Paard en stier sukkelen in beek Aan het Schorisgat in Haacht is een paard zaterdag rond 9.30 uur in een beek gesukkeld. Het geraakte daarbij lichtgewond. De brandweer moest ter plaatse gaan om het dier uit het water te trekken. De eigenaar, een veearts, beloofde het paard verder te verzorgen. Ook een stier ontsnapte zaterdag uit zijn wei in Haacht en kwam daarbij in een beek terecht. Het dier slaagde er wel in om op eigen kracht opnieuw op het droge te geraken. De brandweer moest de stier alleen nog begeleiden naar zijn wei. (KBH)

Komt hij, of komt hij niet? Die vraag houdt de vakbonden bij Ford Genk sinds afgelopen weekend bezig. Toen de sluiting van Ford Genk vorige maand aangekondigd, liet werd Stephen Odell, de topman van Ford Europe, zich in Limburg niet zien — tot grote woede van het personeel van de autofabriek. De Brit liet de lokale directie het vuile werk opknappen. Mogelijk zakt hij deze week toch af naar Genk. «Donderdag is er een ontmoeting met de directie gepland, in het kader van de Renault-wet. Er is ons gezegd dat de vice presidents van Ford Europe er ook zullen zijn, en aangezien hij een vice president is, gaan we ervan uit dat hij erbij zal zijn», aldus ABVVvakbondsman Rohnny Champagne. «Dat gevoel wordt overigens versterkt omdat de ontmoeting niet op Ford Genk zelf zal plaatsvinden, maar elders. Waar precies, weten we nog niet.» De woordvoerder van Ford Europe zegt alvast niet op de hoogte te zijn van een eventuele trip van Odell naar Genk.

Spierballen rollen

Als de ‘killer van Ford Genk’ toch opdaagt, zou het de eerste keer zijn sinds de aankondiging van de sluiting dat hij zich bij het personeel vertoont. Sinds die dramatische 24 oktober blokkeren de vakbonden de poorten van de fabriek zodat geen enkele S-MAX, Galaxy of Mondeo de site kan verlaten. De parkeerterreinen op de site staan dan ook al aardig vol. De bonden zijn niet van plan zich snel gewonnen te geven. Zolang Ford niet

Foto Belga

DE EUROPEES DIRECTEUR HEEFT ZICH SINDS DE SLUITING NOG NIET LATEN ZIEN. NU ZOU HIJ KOMEN ONDERHANDELEN OVER DE GEBLOKKEERDE PARKING

met geld over de brug komt, blijven de wagens staan, klinkt het. Volgens de directie van Ford Genk is er nog maar plaats voor 2.000 voertuigen, maar dat betwisten de bonden. Het geld zou in een bestaand fonds terecht komen dat nu gebruikt wordt om opleidingen mee te betalen. De tijd dringt, meent Champagne. «De eerste wagens staan er inmiddels al vier weken. Bij elke bestelling zit een annuleringsclausule, waardoor klanten hun

Verkoop flats in Twist gestart

LEUVEN

Komt Odell of komt hij niet? SONJA VERSCHUEREN

PRIJZENVAN 216.000TOT 1,5 MILJOEN EURO • BOUW START IN JULI

HAACHT

order na twaalf weken kunnen opzeggen.» Ford dreigt dus met een gigantische voorraad wagens opgezadeld te zitten. Dan maar een deurwaarder op de vakbonden afsturen? «Hun imago heeft al een deuk gekregen. Ze zouden beter hun verstand gebruiken dan met de spierballen te rollen.» Vandaag en morgen wordt er alvast opnieuw gewerkt in de fabriek in Genk. Het gaat om de laatste twee werkdagen van het jaar.

Limburg wil auto-arbeiders omscholen tot bejaardenzorgers

De Limburgse zorgsector wil de ex-werknemers van Ford Genk inzetten in rusthuizen. Door de vergrijzing komen daar de komende jaren honderden vacatures bij. Van de lopende band naar de bejaardenzorg: het zou voor veel Ford-werknemers even wennen zijn, maar volgens de sector moet het idee zeker overwogen worden. Met hulp van de VDAB wil de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS), die de rusthuizen verenigt, het Ford-personeel overtuigen om een opleiding te volgen. «Limburg heeft een achterstand in de woonzorgcentra en er moeten in de toekomst tientallen rusthuizen bijkomen», zegt Kurt Stabel van de FOS. «Elk jaar komen er zo’n 200 vacatures bij in de seniorenzorg in Limburg, en dan houden we nog geen rekening met de vervanging van gepensioneerden. Natuurlijk is het assembleren van auto’s niet te vergelijken met bejaardenverzorging, maar wie gemotiveerd is én jobzekerheid wil, is van harte welkom.» Vele Ford-werknemers staan volgens de vakbonden niet weigerachtig tegen het voorstel. «Elke job telt nu», zegt vakbondsman Rohnny Champagne (ABVV). «In rusthuizen betalen ze misschien wel wat minder, maar er zijn ongetwijfeld ook voordelen. Misschien ligt de werkdruk daar wel wat lager?» (SSB)

Autobrand door technisch defect De brandweer moest zaterdag even na de middag uitrukken naar de Koning Boudewijnlaan in Leuven voor een melding van een autobrand. Een voertuig was door een technisch defect aan het roken gegaan. De bestuurder geraakte niet gewond en liet zijn wagen weghalen door een sleepdienst. (KBH)

LEUVEN Portefeuille gestolen Op de Oude Markt in Leuven werd zaterdagnacht een portefeuille uit een handtas gestolen. De eigenares had niks verdachts opgemerkt. Ze ging naar het bureel van de politie om aangifte te doen. (KBH)

LEUVEN Computers weg In de Minderbroedersstraat in Leuven werd zaterdagnamiddag een inbraak vastgesteld. Het was de bewaking van het gebouw van de KU Leuven die opmerkte dat er een ruit was ingegooid. Binnen werden vier computers ontvreemd. (KBH)

BOORTMEERBEEK Waterleidingspaal uitgetrokken Op de Mechelsebaan in Boortmeerbeek waren zaterdagochtend vandalen aan de slag. Ze vernielden planten en trokken een paaltje van de waterleiding uit de grond. De politie werd verwittigd. (KBH)

Binnen het project Tweewaters wordt er momenteel nog volop gewerkt aan de Balk van Beel, links op de foto. Foto Vertommen

LEUVEN Op de stadsontwikkelingsite Tweewaters langs de Vaartkom in Leuven is de verkoop van start gegaan van de appartementen in woontoren Een simulatiebeeld van hoe woontoren Twist er zal uitzien. Foto Vertommen Twist. De bouw daarvan gaat in juli volgend jaar gin volgend jaar wordt dat dan van Beel voorzien we in de Twist ook al over andere projecten op van start, de bewoners kunnen er ongeveer acht- bestendigd met het officiële con- tien procent stadswoningen (aan Tweewaters meer duidelijkheid. vervolgt Vandebergh. «De een lager tarief, voor mensen die Zo wordt in februari 2013 de putien maanden later terecht. De appartementen in tract», Twist telt zestien verdiepingen net te veel verdienen voor een so- blieke ondergrondse parking in met 46 ruime en vooruitstreven- ciale woning, red.). Trouwens, in gebruik genomen, en na het zode toren van zestien verdiepingen zijn heel verde Balk van Beel hebben we toch merverlof start Ertzberg met de de appartementen.» scheiden, zowel in grootte als in prijs. De prijzen bouw van de 45 assistentiewoPrijskaartje ningen in de ‘Sheds’. Het gaat om NET ALS IN variëren van 216.000 tot 1,5 miljoen euro. Er hangt wel een prijskaartje aan een aparte formule: mensen KIRSTEN BOSMANS Binnen het project Tweewaters wordt er momenteel nog volop gewerkt aan de Balk van Beel. «In juni 2013 hopen we dat te kunnen opleveren», zegt Jo Vandebergh van projectontwikkelaar Ertzberg. «Alle appartementen zijn er verkocht, op een viertal na, en van de zeventien commerciële ruimtes zijn er ook al elf weg. We hopen wel nog een buurtwinkel te vinden die zich op de kop van de Balk

wil komen vestigen. Dat zou een meerwaarde betekenen voor de hele buurt. Er was al een geïnteresseerde voor die ruimte, een winkel met bruid- en suitekleding, maar die boot heb ik opzettelijk afgehouden.» Intussen is ook al de volgende fase in aantocht: woontoren Twist, ook naar een ontwerp van Stéphane Beel. «Die bouw start in juli volgend jaar, maar sinds kort kunnen geïnteresseerden zich daar al op inschrijven door hun locatievoorkeur op te geven. Be-

De hevige wind van zaterdagnacht veroorzaakte hier en daar wat schade en hinder. Zo moesten er omgewaaide verkeersborden aan de kant worden gezet op de Leming in Kessel-lo en op de Kapucijnenvoer. Het ging om tijdelijke verkeersaanduidingen ingevolge werken.

Op de Koning Boudewijnlaan, ter hoogte van de bouwwerf van Imec, waaiden ook borden op de rijbaan. Er liep ook nog een melding binnen van een kapotte ruit in een leegstaand pand op de Diestsevest. De brandweer ging ter plaatse om het glas te verwijderen. (KBH)

Acties op inzethaarden hout of gas

vakkundige plaatsing

van 10-12 en van 13.30-18.30 uur. Zaterdag van 10-12 en 13.30-17 uur - Maandag en zondag gesloten.

Jo Vandenbergh van Ertzberg

ook een vrij divers publiek kunnen aantrekken. De oudste is 78, de jongste 22. Die laatste heeft misschien wel een duwtje in de rug gekregen, maar toch: de sociale mix is er prima.» Intussen is er

kunnen een assistentiewoning kopen, die vervolgens wordt verhuurd aan senioren. Er worden ook een kinderdagverblijf en een restaurant aan gekoppeld die beschikbaar zijn voor de hele wijk. Tot slot is Ertzberg ook bezig met het ontwerp van de ‘Silo’s’.

Klaar binnen 10 jaar

Binnen tien jaar zouden alle elf gebouwen op de site Tweewaters gerealiseerd moeten zijn. Dan zullen er 5.000 mensen wonen, in 1.200 appartementen, en werken.

SCOUTS VIEREN 50STE VERJAARDAG MET NIEUWE LOKALEN

Hinder en schade door wind

Open: dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

DE BALK VAN BEEL KOMEN ER OOK IN DE TWIST TIEN PROCENT STADSWONINGEN

WILSELE

LEUVEN

DUURSTE FOTOTOESTEL OOIT Eenuitzonderlijkfototoestelvanhetlegendarischemerk Leica, type MD3 uit 1955, is zaterdag op een veiling in Wenen onder de hamer gegaan voor maar liefst 1.680.000 euro, een recordbedrag voor een dergelijk toestel. Het was de gerenommeerde fotogalerie Westlichtdiehettoestel(serienummerM3D-2),datooit toebehoorde aan de invloedrijke Amerikaanse Lifefotograaf Davis Douglas Duncan, te koop aanbood. Vooraf werd de waarde op 300.000 euro geschat. AFP

vast: van 216.000 euro voor een laaggelegen éénkamerappartement tot 1,5 miljoen euro voor een luxe penthouse met vijf slaapkamers op de zestiende verdieping. Bij die laatste krijg je wel een bewoonbare oppervlakte van 305 m², een terras van 55 m² én een uitzicht van 360 graden over de skyline van Leuven. 21 van de 46 appartementen zijn intussen al ‘verkocht’. Toch vreest Vandebergh niet dat de Twist een exclusief project wordt waar alleen de rijken terechtkunnen. «Net als in de Balk

Provinciebaan 32 3110 Rotselaar Tel. 016445360

De scoutsvereniging van Wilsele, officieel de ‘286ste heRMeS Wilsele’, heeft afgelopen weekend haar vijftigste verjaardag gevierd. Ze deed dat straffer dan haar dertigste verjaardag, toen de hele groep naar de USA trok: ze opende gloednieuwe lokalen aan de Hoogveldweg. DescoutsgroepvanWilselegaatal eenheeleindjemee.«Onzevereniging werd in 1962 opgericht door de toenmalige directeur van de Rijksschool, nu Gemeenschapsschool Hertog Karel in WilselePutkapel», zegt Diane Saelens, die zich al jarenlang inzet voor de groep. «Hij verzamelde enkele enthousiasteleraarsvandelagereen demiddelbareschoolrondzich,en zo was de heRMeS-scoutsgroep geboren. Tijdens de daaropvolgende vijftig jaar hebben we heel wat avonturen beleefd in binnenenbuitenland,heelwatspelengeorganiseerd,tentoonstellingenop poten gezet, en zelfs een musical opgevoerd: Genoveva van Brabant. We namen ook deel aan internationale kampen en trokken naar bevriende groepen in Nederland, Duitsland en Engeland. En ookverjaardagenlietenwemeestal niet onopgemerkt voorbij gaan. Zotrokkenwevooronsdertigjarig bestaan in 1992 naar de USA, waar we drie weken rondtrokken langs bezienswaardigheden. De uitdaging toen was: nog beter doen bij ons vijftigjarig bestaan. En hoe moeilijkook,ikdenkdatwedaarin geslaagd zijn.» De scouts van Wilsele vierden afgelopen weekend namelijk niet alleen haar halve BR

De nieuwe scoutslokalen werden afgelopen weekend officieel geopend. Foto Vertommen eeuw, ze openden ook haar gloednieuwe lokalen.

Grond in erfpacht

«We hebben vijftig jaar rondgezworven langs leegstaande paviljoenen en kelders. We hebben vruchteloos geprobeerd om te bouwenindeMeyswijklaan,maar dat kon niet vanwege de bufferzone.Wezijndanookheelblijdatwe konden terugkeren naar onze wieg:devroegereRijksschool.Het Gemeenschapsonderwijs gaf ons een lapje grond in erfpacht aan de Hertog Karelschool in Wilsele en dankzij de inzet van vrijwilligers, en de financiële steun van de stad, enkele ondernemers, ouders, leden en sympathisanten, konden we onze eigen lokalen bouwen.» Leden en oud-leden kwamen af-

gelopen weekend samen om de nieuwelokalen‘intespelen’,maar ook om verhalen op te halen bij oude foto’s en dia’s. (KBH)

KIES VOOR

GYSEMANS Berlaar - Heikant

Ruime keuze eindejaarsgeschenken Aarschotsebaan 81 - 2590 BERLAAR 015 24 14 71

WWW.GYSEMANS.BE

Verkoop flats in Twist gestart  

Het Laatste Nieuws

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you