Page 1

DE STANDAARD

19

Het Zuiden werkt!

REGIO

Foto Isabel Corthier

MAANDAG 17 DECEMBER 2012

ZELLIK

LEUVEN

Fusieveiling heet BelOrta De veiling die ontstaat door de fusie van de Mechelse Veilingen in Sint-Katelijne-Waver en Coöbra in Zellik-Asse, krijgt de naam BelOrta. De nieuwe naam werd vrijdag voorgesteld aan de vennoten, zo meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt). De fusie wordt op 1 januari 2013 operationeel. De nieuwe coöperatieve veiling telt 1.145 actieve leden-producenten. Volgens het infocentrum legt de naam BelOrta een link naar de tuinbouw. ‘Bel’ verwijst naar Belgisch en de lokale verankering van de tuinders, maar staat ook voor mooi. ‘Orta’ staat voor horticultuur, de teelt van groenten en fruit. De O in het logo symboliseert de samenwerking, het samenvoegen van de knowhow. (belga)

Klanten protesteren tegen controle Een politiecontrole met drugshond in de nacht van vrijdag op zaterdag om 3 uur in een café op de Oude Markt in Leuven heeft bij de nog aanwezige zestig klanten heftige reacties uitgelokt. De politie pakte vier personen op wegens openbare ordeverstoring. Bij zestien aanwezigen reageerde de drugshond positief, maar werden geen drugs gevonden. Wel werd op de grond wat drugs aangetroffen en een knipmes. Daarvoor werd een pv opgesteld. Bij een controle rond middernacht in een ander café op de Oude Markt reageerde de drugshond bij 24 van de 100 aanwezigen positief wat er op wijst dat de betrokkenen kort daarvoor in contact waren geweest met drugs. Er werden vier pv’s opgesteld. (belga)

8.400 NIEUWE BOMEN IN PIPAENSHOEK VOOR MEER BIODIVERSITEIT

Hallerbos opnieuw een stukje groter De Pipaenshoek aan de rand van het Hallerbos krijgt deze winter een make-over. Er worden meer dan 8.400 nieuwe bomen geplant waardoor het Hallerbos een stuk groter wordt. VA N O N Z E M E D E W E R K ST E R

INGRID DEPRAETERE HALLE Het startschot voor het

KREDIETKAARTEN

25

T

ega is een dynamische jonge vrouw, actief in de Ethiopische stad Adigrat in een smoothiesbar. Ze werkt met plaatselijk gekweekte mango’s en avocado’s. En de zaak loopt als een trein.

Doe iets geweldigs in uw leven en word vandaag nog lid van Ondernemers voor Ondernemers. Bel Inge Overmeer op 016 / 33 27 21 of mail inge@ondernemersvoorondernemers.be.

Ondernemende mensen zoals u maken in het Zuiden écht het verschil. Start met Ondernemers voor Ondernemers een kleine onderneming in het Zuiden. U helpt met financiële steun: een gift of een lening. Of met uw kennis en ervaring. En misschien ligt u daarmee aan de basis van een toekomstig succesverhaal.

U vindt meer info op: www.ondernemersvoorondernemers.be

Ondernemers voor Ondernemers werkt samen met dynamische Belgische ngo’s en meer dan 100 grote en kleinere ondernemingen in België. Omdat we merken dat ondernemen het Zuiden sterk vooruit helpt. Omdat we willen dat u met uw steun echt iets verandert!

De Brusselse lokale politie heeft zaterdag een dertigjarige Maleisiër opgepakt die 25 nagemaakte kredietkaarten bij zich had. Daarmee had hij al voor 13.187 euro aan luxegoederen gekocht en geprobeerd voor nog eens 165.000 euro aan dure spullen te kopen. De buit werd gevonden in zijn hotelkamer. Atos, het bedrijf achter het netwerk voor betalingen met kredietkaarten, verwittigde zaterdag de Brusselse politie omdat er betalingen waren opgedoken met kredietkaarten waarvan de gegevens waren gehackt. Die betalingen werden uitgevoerd in winkels aan de Louizalaan. De politie trok naar die buurt en pakte de man op terwijl hij aankopen probeerde te doen in een Hermès-winkelDe man, die in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur een cybercafé zou uitbaten, bekende dat hij naar België was gestuurd om zoveel mogelijk luxegoederen te kopen. Hij zou tien procent van de opbrengst krijgen. Het Brusselse parket vraagt zijn aanhouding voor informaticafraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. (belga)

project Pipaenshoek werd het voorbije weekeinde gegeven. Patrick Huvenne, regiobeheerder van het Agentschap voor Natuur en Bos, schepen van Milieu Mark Demesmaeker (N-VA), Natuurpunt-voorzitter Johan Merckx en burgemeester Dirk Pieters (CD&V) haalden de laarzen boven voor het symbolisch planten van de eerste bomen. ‘In de Pipaenshoek – en elders in het Hallerbos – willen we 8.400 nieuwe boompjes planten om het Hallerbos te vernieuwen. We zullen vooral zomereiken planten, naast linden, haagbeuken en kersen. Er komt eveneens een uitbreiding van de hoogstam-

boomgaard in de Pipaenshoek met twintig jonge hoogstamfruitbomen en de poel wordt hersteld’, kondigde Patrick Huvenne aan. Ruimer plan

‘De aanplantingen in de Pipaenshoek maken deel uit van een ruimer plan om in Halle te werken aan een natuur met meer kansen voor dieren en planten. Het Plan Boommarter werd in 2006 opgestart en wil bestaande natuurgebieden met elkaar verbinden langs groene corridors. Sinds 2006 hebben we al honderden meters hagen en houtkanten aangelegd, bossen werden uitgebreid, de Berendries werd een erkend natuurreservaat en het Agentschap voor Natuur en Bos legde een ecotunnel aan onder de

Het voorbije weekend werden de eerste bomen symbolisch geplant. © yds

autosnelweg’, zegt schepen Demesmaeker. ‘We hebben daar scholen, buurtbewoners en verenigingen bij betrokken. Ze kregen de kans te helpen bij plant- en andere acties. De make-over van de Pipaenshoek moet bijdragen tot meer biodiversiteit.’ De Pipaenshoek ligt vlakbij de ecotunnel onder de autosnelweg in Essenbeek. ‘Deze ecotunnel

was een hele investering, onder meer door de vier kilometer lange afrastering langs de autosnelweg die de dieren naar de ecotunnel moet leiden. Maar hij blijkt efficiënt. De talrijke sporen in de buurt van de tunnel wijzen erop dat hij veelvuldig wordt gebruikt door reeën en andere kleinere bosdieren’, besluit Patrick Huvenne.

LEUVEN

Leuven klimaatneutraal door woningisolatie en ander vervoer In het klimaatparlement hebben de Leuvenaars inspraak over maatregelen om de stad klimaatneutraal te maken. Om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken, moet er vooral werk worden gemaakt van woningisolatie en een performant openbaar vervoer en fietsnetwerk. Dat is zaterdag gezegd tijdens de bijeenkomst van ‘het klimaatparlement’, een initiatief van de stad om de inwoners te betrekken bij de opmaak van de plannen om de stad tegen 2030 klimaatneutraal te maken. Er daagden zestig personen op. Het project ‘Leuven Klimaatneutraal 2030’ begon dit voorjaar en wil op 20 februari 2013 een wetenschappelijk onderbouwd, haalbaar actieplan lanceren. Uit een nulmeting blijkt dat gebouwen en het verkeer in Leuven goed zijn voor respectievelijk 60 en 25 procent van de CO2-uitstoot. Experts en anderen zijn in themacellen betrokken bij de voorbereiding van het plan. Een G20, bestaande uit het stadsbestuur, de KU Leuven, de bedrijfswereld en het middenveld, staat in voor de sturing. Tijdens het klimaatparlement, een van de initiatieven om het maatschappelijke draagvlak voor

het plan te verhogen, werd zaterdag een aantal denksporen onthuld. Projectcoördinator Peter Tom Jones benadrukte dat het vooral structurele maatregelen zal bevatten en geen verplichtingen op individueel niveau. Uit een bevraging blijkt dat de Leuvenaar positief staat om klimaatneutraal te worden, maar er geen comfortverlies voor over heeft.

Waarde

€ 10.000

Win luxe kerstgeschenken Vandaag artisan keukenrobot + artisan broodrooster De Standaard Online deelt tien dagen lang luxe kerstgeschenken uit. Kies het juiste kerstpakje en win. Vandaag maakt u kans op:

Fietsstad

Woningisolatie wil men per wijk aanpakken. Er wordt ook gedacht aan warmtenetten om restwarmte van bijvoorbeeld bedrijven te benutten. Bij nieuwbouw wordt het gebruik van de best beschikbare technieken gestimuleerd. Qua mobiliteit moet Leuven op korte termijn een fietsstad worden en op lange termijn moet een performant openbaar vervoer worden uitgebouwd. Men wil de productie van lokale voeding en plaatsing zonnepanelen stimuleren. Windenergie moet een plaats krijgen. Voor de financiering wordt een klimaatfonds opgericht. (belga)

artisan keukenrobot

artisan broodrooster

Surf nu naar www.standaard.be/kerstspel

Leuven klimaatneutraal door woningisolatie en ander vervoer  
Leuven klimaatneutraal door woningisolatie en ander vervoer  

De Standaard

Advertisement