20130505 meest duurzame wijk van europa ligt in leuven mo

Page 1

Meest duurzame wijk van Europa ligt in Leuven | MO*

BAANBREKER

Meest duurzame wijk van Europa ligt in Leuven 5 mei 2013 ( MO* ) — ‘Op mijn schouders weegt het constante besef dat mijn generatie erg medeplichtig is aan de ecologische schuld die de voorbije decennia is opgebouwd. Ik voel de verantwoordelijkheid om die schuld mee te helpen afbouwen, om mijn steentje bij te dragen als het ware. Dat vertaalt zich ook in de projecten waar we mee bezig zijn en in de visie die we daarvoor hanteren.’ Het zijn de woorden van Jo Vandebergh, CEO van de Leuvense stadsontwikkelaar Ertzberg die de afgelopen maanden twee prestigieuze prijzen mocht binnenrijven omwille van de duurzame initiatieven die het bedrijf op poten zette.

2013 was alvast een goed jaar voor Ertzberg. De Leuvense projectontwikkelaar mocht begin maart de prestigieuze duurzaamheidsaward van BREEAM, een wereldwijd erkende standaard om het ecologische gehalte van gebouwen te meten, in ontvangst nemen. Dit met hun nieuwbouwproject ‘Balk van Beel’ aan de Vaartkom in Leuven. Een maand later stond de stadsontwikkelaar opnieuw op het podium. Deze keer als laureaat van de Sustainable Partnerships Award. Een prijs die door Business & Society Belgium en KAURI wordt toegekend aan inspirerende partnerschappen tussen bedrijven en middenveldorganisaties. Hun samenwerking met ’t Lampeke, een Leuvense vereniging die strijdt tegen kansarmoede, viel bij de jury in de smaak.

CO2-negatief De naam ‘Balk van Beel’ doet bij de meeste Leuvenaars wel een belletje rinkelen. Het is de eerste fase van de nieuwe stadswijk Tweewaters aan de Leuvense Vaartkom die door Ertzberg ontwikkeld

http://www.mo.be/artikel/meest-duurzame-wijk-van-europa-ligt-leuven[6/05/2013 8:53:08]


Meest duurzame wijk van Europa ligt in Leuven | MO*

wordt. In een vervlogen tijdperk was deze Vaartkom de plek waar de nijverheid in Leuven zich ontplooide en waar onder andere de kantoren van brouwerij Interbrew, voorloper van AB inBev, gevestigd waren. Enkele jaren geleden was het stadsdeel nog een verloederd gebied. In 2008 kocht Ertzberg elf hectare grond op van AB inBev en ging er als duurzame projectontwikkelaar mee aan de slag. Balk Van Beel, het woonproject uitgetekend door architect Stéphane Beel, is ondertussen, volgens de juryleden van BREEAM, een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen geworden. Dat lijkt terecht. Zo is het gebouw volledig CO2-negatief, net als de volledige wijk waarin de Balk zal liggen. Een primeur in België. De wijk zal immers door de hoeveelheid groene stroom die er wordt geproduceerd minder CO2 uitstoten dan dat er wordt opgenomen. Alle appartementen in het complex beschikken over slimme meters om elektriciteit, water en warmteverbruik te controleren, de vloertegels zijn gemaakt uit recycleerbaar materiaal en op de parking staan oplaadpunten voor hybride auto’s.

‘Duurzaamheid en comfort gaan wél hand in hand’ ‘Vaak heerst het idee dat duurzaam en tegelijk comfortabel wonen onmogelijk met elkaar te rijmen vallen. Daar zijn wij het in ieder geval niet mee eens,’ vertelt Vandebergh. ‘Bij de uitbouw van onze projecten hanteren we een holistische visie. We geloven dus dat alle facetten van onze samenleving nauw met elkaar verbonden zijn. Ruimtegebruik, afval, water, energie en materiaalgebruik hebben allemaal een impact op onze ecologische voetafdruk. Stuk voor stuk zijn het belangrijke factoren waar we beter moeten leren mee omspringen om een meer duurzame samenleving te creëren. We hebben verschillende innovaties ontwikkeld om die duurzaamheid en dat comfort nog te verbeteren.’ ‘Zo hebben we een sorteerstraat waar afval gesorteerd en gewogen wordt. Bewoners kunnen hun vuilnis kwijt op een steenworp van hun eigen voordeur. Ritjes naar het containerpark worden dus overbodig. Het containerpark wordt eigenlijk naar de bewoners gebracht, wat ecologisch dus erg interessant is. Ook de thuisbezorgingskast is om die reden een duurzaam concept. Boodschappen worden in één keer door één leverancier voor de hele wijk aan huis gebracht. Bijgevolg veel ecologischer dan dat elk gezin voor hun boodschappen zelf naar de winkel moet rijden.’

Niet goedkoop Duurzaamheid heeft in het geval van de Balk van Beel echter wel zijn prijs. Geschat wordt dat de appartementen tien procent duurder zouden zijn dan de gemiddelde marktprijs. ‘Leuven is sowieso al een van de duurste steden. Ook de architecturale kwaliteit en technische innovaties worden voor een stuk doorgerekend naar de klant. Wel moet je rekening houden met het terugverdieneffect. De energiefactuur zal een pak lager liggen dan in het gemiddelde appartement,’ legt Vandebergh uit.

Tegoedkaart voor 't Lampeke Ondanks die meerkost wil het bedrijf niet elitair genoemd worden. Dat bewijst ook hun samenwerkingsverband met buurtwerk ’t Lampeke waarvoor ze de Sustainable Partnership Award in de wacht sleepten. De vereniging wil kansarmoede detecteren en doorbreken. Onder de vorm van een zogenaamde ‘Human Capital Card’ geeft Ertzberg aan ’t Lampeke jaarlijks een tegoedkaart van 50.000 euro. De ene helft van dit bedrag bestaat uit rechtstreekse financiële steun, terwijl de andere helft wordt gegeven in de vorm van werkuren van experts die de buurtwerking met raad en daad bijstaan. ‘Het gaat hier om een duurzame samenwerking die al jaren bezig is,’ vertelt Karin Nelissen van ’t Lampeke. ‘Een samenwerking tussen een vereniging als de onze en een bedrijf als Ertzberg ligt niet voor de hand. Toch zijn we er in geslaagd om een goede relatie op te bouwen waar we beiden voordeel uit halen. Ertzberg staat ons bij met kennis en expertise op alle mogelijke domeinen, ze hebben ons bijvoorbeeld geholpen om onze organisatiestructuur te verbeteren, of ze stonden ons bij met juridisch advies. Zij op hun beurt zijn bewuster geworden van bepaalde tendensen in de samenleving. Armoede heeft een gezicht gekregen waardoor ze met een nieuwe bril naar de maatschappij kijken. Iets dat belangrijk is voor een stadsontwikkelaar.’ Vandebergh beaamt dat. ‘We

http://www.mo.be/artikel/meest-duurzame-wijk-van-europa-ligt-leuven[6/05/2013 8:53:08]


Meest duurzame wijk van Europa ligt in Leuven | MO*

zitten in een harde zakenwereld, ’t Lampeke versterkt ons relativeringsvermogen en vijlt onze scherpe kantjes eraf. We hopen dat deze samenwerking een inspiratiebron kan zijn voor andere bedrijven en middenveldorganisaties. Hopelijk kan de erkenning die we hebben gekregen hiertoe bijdragen.

Auteur: Steffi Vermeire

Printervriendelijke versie