Page 1

Focus

Zijn holistische visie voor de ideale stadswijk is intussen vijf jaar oud, maar ook nu is ze nog steeds vooruitstrevend. Met de realisatie ervan – project Tweewaters in Leuven – trekt stadsontwikkelaar en CEO van Ertzberg, Jo Vandebergh, dan ook de aandacht.

e 3D-plannen mogen er dan wel futuristisch uitzien, toch wordt er hard gewerkt om de stadswijk Tweewaters echt te verwezenlijken. In juli wordt de ‘Balk van Beel’ opgeleverd en in september start de bouw van de woontoren ‘Twist’ en de assistentiewoningen ernaast, ‘Q’ genaamd. Die zijn beide van de hand van architect Stéphane Beel. Tegen 2022 zal de wijk er helemaal anders uitzien en zullen ook de oude Stella Artois-silo’s omgetoverd zijn tot prachtige lofts, naar een ontwerp van Xaveer De Geyter. “Wat deze wijk zo uniek maakt, is dat duurzaamheid en leefcomfort er hand in hand gaan”, legt Jo Vandebergh uit. “Om de ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te beperken hebben we echt met alles rekening gehouden: groene energie, voldoende open ruimte, afval- en waterbeheer, autovrij, duurzame materialen, ... De ‘Balk van Beel’ behaalde als eerste residentiële gebouw in Europa een BREEAM Outstanding certificaat voor zijn duurzaamheid en Ertzberg won begin maart in Londen de prestigieuze BREEAM International Award 2013. Op die weg gaan we verder!”

Het derde gebouw, ‘Q’ van quality, zal 39 assistentiewoningen bevatten. “Met dat woon- en welzijnsconcept

DLB_Perspectief_NL_03.indd 18

mikken we op niet-zorgbehoevende 65-plussers. Zij zullen volledig opgenomen worden in de wijk om zo sociale uitsluiting te vermijden. Wist je dat eenzaamheid een van de grootste problematieken is bij ouderen? Of je er nu later zelf wil gaan wonen, of enkel op zoek bent naar een veilige en rendabele belegging, een assistentiewoning is een zeer interessante investering. De prijzen varieren van 285.000 tot 350.000 euro, exclusief 12% btw. Dat dit type woning aan slechts 12% btw onderhevig is in plaats van 21%, helpt natuurlijk ook. Maar we merken dat de uitzonderlijke locatie en het concept sowieso aanslaan. Dertig procent van onze kopers zijn investeerders en een derde daarvan zijn mensen die tewerkgesteld zijn in financiële instellingen. Dat wil iets zeggen, niet? Ook mijn vader, een kritische ingenieur en pietje-precies, heeft zonder mij te raadplegen een appartement in de ‘Balk van Beel’ gekocht. Ik zou liegen als ik zeg dat dat me niets doet!”, lacht Vandebergh. Bovendien hebben investeerders de luxe zich na aankoop nog weinig te moeten aantrekken. Ze stellen hun woning ter beschikking van de zorgbeheerinstantie en die neemt de dagelijkse leiding van de assistentiewoningen op zich. Dat betekent gepaste bewoners zoeken, de contracten opmaken, de nieuwelingen inwijden in de werking van de wijk en nog veel meer. Investeerders mogen dus op beide oren slapen.

22/03/13 16:47


Een droom van een wijk

DLB_Perspectief_NL_03.indd 19

22/03/13 16:47

20130501 tweewaters 's werelds meest ambitieuze stadswijk delta lloyd magazine (hr)  

Perspectief Magazine (Delta Lloyd Bank)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you