Page 1

16

17 MARK CARDOEN NEEMTAFSCHEID VAN BURGEMEESTERSCHAP woensdag 26 december 2012

woensdag 26 december 2012

LEUVEN

Twee studenten KHLeuven vallen in de prijzen Twee studenten van de KHLeuven hebben een Bachelor Award 2012 in de wacht gesleept. Die wordt al voor de 12de keer uitgereikt door Bachelor vzw, een organisatie die de bachelor de waardering wil geven die hij/zij verdient. Uit bijna alle Vlaamse hogescholen werden 58 genomineerde afstudeerscripties voorgedragen, en daaruit bekroonde een professionele jury 12 laureaten. Twee daarvan studeren aan de KHLeuven, in twee verschillende vakgebieden: Janis Bortholomé, student Bedrijfsmanagement, en Jessica Feyaerts, studente Sociale readaptatiewetenschappen. Bartholomé belichtte in zijn onderzoek het thema ‘mediatie’, een alternatieve vorm van geschillenbeslechting voor de juridische en verzekeringswereld. Feyaerts had het over de vooroordelen over kunst (’dat kan ik ook!’ en hoe die weg te werken. (KBH)

LEUVEN Inbraak langs Oudebaan Dieven hebben een bezoekje gebracht aan een woning in de Oudebaan. De daders forceerden de deur en doorzochten de kamers van het huis. Over de buit is niets bekend. (BMK)

BERTEM Inbraak in woning Dieven hebben op Kerstavond een inbraak gepleegd in een woning op de Tervuursesteenweg. De daders forceerden een raam van de slaapkamer aan de achterkant van het huis. Over de buit is niets bekend. (BMK)

HERENT Steen door raam Vandalen hebben op Kerstavond een steen door een raam van een woning gegooid in de Vilvoordsebaan. De bewoners werden gewekt door het lawaai en belden naar de politie. (BMK)

PERSONEELSLEDENVAN BEDRIJF ERTZBERG HELPEN BIJ ORGANISATIE

LEUVEN

250 mensen op kerstdiners van Poverello en ‘t Lampeke

Kerstmis is een feest, maar voor mensen die het met iets -of soms zelfs met veel- minder moeten doen, is een lekker feestmenu lang niet evident. Daarom begon het Leuvense bedrijf Ertzberg, bekend van de ambitieuze stadswijk Tweewaters aan de Vaartkom, vijf jaar geleden met een kerstdiner in buurthuis ‘t Lampeke in de Ridderstraat. Toen schoven er zo’n 40 mensen hun benen onder de tafel op kosten van Ertzberg. Ondertussen is dat lovenswaardige initiatief een oplossing voor ruim 250 mensen die het financieel minder gemakkelijk hebben. Op Kerstavond was ook Jo Vandebergh, CEO bij Ertzberg, aanwezig in buurthuis ‘t Lampeke.

Filmticket

«Ertzberg steunde het kerstdiner van ‘t Lampeke al voor de vijfde keer op rij», aldus Jo Vandebergh. «We doen dat financieel maar ook door zelf een handje toe te steken. Zo hebben de medewerkers het diner van vier gangen ook gedeeltelijk voorbereid. Het initiatief begon met 40 gasten maar ondertussen zitten we al aan 250 men-

ERTZBERG STEUNDE HET KERSTDINER VAN ’T LAMPEKE AL VOOR DE VIJFDE KEER OP RIJ

HERMAN MEERSSEMAN De vrijwilligers die het kerstdiner mee mogelijk maken. Foto’s Baert

CEO Jo Vandebergh

sen die komen eten. Sinds drie jaar is immers ook Poverello mee in de boot gestapt. Na de geslaagde Kerstavond in ‘t Lampeke herhaalden we ons initiatief op Kerstmis in de VIP van OHL voor Poverello. Het waren allebei gezellige diners in een ongedwongen sfeer. Mijn dochter maakte ook buttons om de mensen van ‘t Lampeke een hart onder de riem te steken. De aanwezigen kregen ook een filmticket cadeau.» CEO Jo Vandebergh komt overigens graag in ‘t Lampeke. «Er hangt altijd een leuke sfeer in het buurthuis. Na al die jaren heb ik heel wat mensen leren kennen in ‘t Lampeke en dat is voor mij een belangrijke ervaring geweest. De twee kerstdiners van maandagavond en dinsdag waren dat trouwens ook, want na enkele maanden dag en nacht werken is het fijn om de warmte van de mensen te voelen. Zo’n ervaring zet het leven weer in het juiste perspectief. Iedereen draagt elkaar een warm hart toe. Dat is top.»

LEUVEN

De aanwezigen kregen onder meer een gratis filmticket mee. De gratis kerstdiners zijn uiteraard een mooi gebaar van Ertzberg maar het Leuvense bedrijf ging blijkbaar nog een stapje verder in haar doelstelling om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, al pakten ze daar niet mee uit in de media. Zo blijkt nu dat Ertzberg al twee jaar een structurele samenwerking heeft met buurtwerking ‘t Lampeke.

Samenwerking

«Twee jaar geleden kreeg ik het idee om een socio-professionele

Bij de keuze van de trajecten werd vooral rekening gehouden met de aantrekkingskracht van grote steden: in het arrondissement Leuven gaat het om Leuven, Aarschot, Diest en Tienen. Daarnaast passeren de bussen ook aan verschillende evenementen in feestzalen en discotheken. Dankzij de financiële steun van 24 gemeenten zijn de feestbussen in de regio Leuven

grotendeels gratis. Alleen reizigers die opstappen in Bertem, Keerbergen en Tienen moeten betalen. Voor hen kost een oudejaarsnachtbiljet drie euro. Het is te koop op 31 december vanaf 18 uur bij de chauffeur. Nieuw dit jaar is dat het aanbod van enkele bussen verhoogd is. Zo wordt feestbus 8 doorgetrokken naar Opvelp en Neervelp, feestbus 5 wordt verlengd van Tremelo naar Keerbergen, en feestbus 335 krijgt een hogere frequentie. Vorig jaar stapten met oudejaarsnacht 26.000 reizigers op de bus in Vlaams-Brabant. Meer informatie op www.delijn.be/oudjaar (KBH)

LEUVEN

samenwerking aan te gaan met ‘t Lampeke. Dat is een groot woord voor twee dingen. Ten eerste 25.000 euro financiële steun per jaar en ten tweede het ter beschikking stellen van medewerkers van Ertzberg ter waarde van 25.000 euro per jaar. Concreet wil dat zeggen dat bijvoorbeeld een jurist van Ertzberg even aan de slag gaat bij ‘t Lampeke als ze die kennis nodig hebben op een bepaald moment. Of een ICT-specialist, of een andere competentie die ze niet of onvoldoende heb-

ben bij ‘t Lampeke.» «Aanvankelijk was er een beetje koud water-vrees bij beide organisaties, maar onze samenwerking is mooi gegroeid. Ondertussen zijn we al twee jaar bezig en alles loopt goed. Ertzberg wil dus meer zijn dan de sponsor van een kerstdiner. Dat past binnen onze filosofie dat alles in een stad met elkaar is verbonden. Als bedrijf is het geen recht maar een plicht om iets te doen voor mensen die het minder goed hebben in onze maatschappij.»

Het Leuvense museum M heeft een tentoonstellingsagenda opgesteld voor 2013. Die staat weer garant voor ongewone combinaties tussen oude en nieuwe kunst. Het voorjaar wordt ingezet met fotografisch werk van de Belgische kunstenaar Geert Goiris. Daarna is het de beurt aan ‘Hieronymus Cock. De renaissance in prent’, een tentoonstelling over de succesvolle 16de-eeuwse prentenuitgever Cock aan de hand van meer dan 150 zeldzame werken op papier.

De zomer wordt dan weer ingeluid door de internationaal gerenommeerde hedendaagse kunstenaar Ugo Rondinone. Hij realiseert een reeks monumentale installaties op maat van M. Het najaar is tot slot voorbehouden voor Michiel Coxcie, De Vlaamse Rafaël, een van de meest invloedrijke schilders uit de Nederlanden van de 16de eeuw. Zijn werk is heel veelzijdig: van schilderijen over monumentale glasramen tot grafische werken en wandtapijten. (KBH)

Is60jaarnietjongomtestoppen als burgemeester? «Niet als je al bijna een kwarteeuw in de gemeenteraad zetelt, waarvan 18 jaar in een verantwoordelijke functie. Eerst 4 jaar als schepen, dan 14 als burgemeester. Ik zal de vele vergaderingen, de ontelbare dossiers, maar vooral de prachtige medewerkers met hun schitterende ideeën en ongelofelijke inzet missen. Maar als je 18 jaar lang bij wijze van spreken 7 dagen op 7, 24 uur op 24 bezig bent een gemeente van zo’n 10.000 inwoners te besturen, dan gaat dat wegen. Bovendien, na 18 jaar is het tijd voor vernieuwing in het bestuur van de gemeente. Als je je vastklampt aan de politieke macht, dan is de

ALS JE GEEN KANDIDAAT BENT VOOR EEN MANDAAT, MOET JE NIET OP DE LIJST STAAN.

Mark Cardoen

kans groot dat je op automatische piloot, haast routineus beslissingen gaat nemen die dan niet altijd goed zijn voor de gemeente en haar inwoners. Bierbeek verdient nieuwe beleidsmensen met nieuwe inzichten en frisse ideeën». U bent bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen niet eens als

Burgemeester Mark Cardoen tussen het gemeentepersoneel tijdens een afscheidsfeestje. Foto Vertommen

Burgemeester Mark Cardoen eindigt voor de laatste maal de gemeeteraad. Foto Baert lijstduwer opgekomen. Had U dat wel gedaan, dan had CD&V misschien een zetel méér behaald. «Als je geen kandidaat bent voor een mandaat, dan moet je ook niet op de lijst gaan staan. Dat is een vorm van kiesbedrog, vind ik, ook al laat je vooraf weten dat je je mandaat niet zal opnemen. Ik wou ook een duidelijk signaal geven dat ik absoluut geloofde in de mensen die op onze lijst stonden. Door er ook zelf op te staan, zou ik de indruk gewekt hebben dat ik niet écht in hen geloofde. Ik heb me wel als ‘22ste man’ geprofileerd tijdens de campagne, die ik enthousiast mee heb gevoerd. En de verkiezingsuitslagen gaven me gelijk: zonder mij op de lijst deed CD&V het prima, met bijna 35 procent van de stemmen».

Stopt U helemaal met politiek? «Ik ben helemaal niet uitgekeken op de gemeentepolitiek. Ik schrijf bijvoorbeeld ijverig mee aan de beleidsnota voor de volgende legislatuur. Maar dan betrap ik mij erop, dat ik op mijn tanden én op mijn tong moet bijten om mij niet te moeien, als de toekomstige burgemeester en schepenen met nieuwe ideeën en plannen afkomen. Soms heb ik goesting om mij daarin te mengen, maar ik zal dat dus niet doen. Want eenmaal je herbegint, ben je vertrokken en zit je er binnen de kortste keren weer helemaal in. Let wel, als de nieuwe ploeg uitleg of advies nodig heeft over een nog lopend of oud dossier, blijf ik uiteraard wel beschikbaar. Maar ik zal hen zeker niet als een schoonmoeder afluisteren, noch zal ik over hun schouder meekijken om te zien wat ze allemaal beslissen en uitvoeren». Zal U nog de gemeenteraad bijwonen? «Misschien niet zozeer in Bier-

TREMELO

De Lijn zorgt op oudejaarsnacht voor veilig vervoer. Foto Baert

Het Depot uitverkocht op oudejaarsavond Na een geslaagde editie in maart keert Galaxie’s Nightshift terug naar concertzaal Het Depot op het Martelarenplein in Leuven om 2012 in te ruilen voor 2013. Slecht nieuws voor de late beslissers: alle tickets zijn ondertussen de deur uit. Logisch ook, want de lokale helden Bobby Ewing, Lars Capaldi en Loveboat zijn plan om er een stevig feestje van te maken.

Ze krijgen onder meer de hulp van Raoul Lambert en Stijn om die opdracht tot een goed einde te brengen. Overigens is ook Slowbox van de partij in muziekcentrum Het Depot op 31 december. Wie interesse heeft in een VIP-arrangement, kan meer informatie krijgen via mike@hetdepot.be. De wachtlijst is ondertussen wel helemaal vol. (BMK)

Zo’n drie maanden heeft hij erover gedaan om zijn meesterwerk te restaureren, maar schilder Don Lacaso - alias Lucas Foubert - is apetrots dat zijn bijna tien meter lange ‘Breughel’ weer schittert als vanouds. De 70-jarige bewoner van het woonzorgcentrum Damiaan in Tremelo klaarde de klus in het geïmproviseerd atelier in zijn kamer van de zorginstelling, waar hij nu al 25 jaar verblijft. «Een huzarenstuk is het indertijd geweest», refereert de excentrieke kunstenaar naar halfweg de jaren ‘90 toen hij ‘de boerenbruiloft’ van Breughel in acrylverf uitvergrootte. «Ruim 14 maanden heb ik toen gewerkt aan deze achttien panelen, goed voor een schilderij van in totaal zo’n tien op twee meter. Nu ik het werk weer vakkundig van de juiste kleuren heb voorzien, is het weer als nieuw. Graag had ik er nu een plaatsje voor gevonden om het ook in zijn geheel

beek, maar wel in de buurtgemeenten. Eens nagaan hoe ze daar beleid voeren, hoe ze daar hun problemen oplossen. En omdat ik ervan overtuigd ben dat gemeenten die aan elkaar grenzen, meer en meer zullen moeten samenwerken om alles betaalbaar en beheersbaar te houden. Wegeniswerken, aankoop van materiaal, enzovoort. Misschien haal ik daar wel iets uit dat de nieuwe Bierbeekse bewindsploeg van dienst kan zijn». U zal vanaf januari veel meer vrije tijd hebben dan nu. Bent U niet bang voor het ‘zwarte gat’? «Neen. Het zou trouwens heel erg zijn als er na de politiek geen boeiend leven meer zou bestaan. Ik heb veel verloren tijd in te halen. In de eerste plaats ben ik vastbesloten om tijd te maken voor mijn familie. Mijn vrouw Anne, de kinderen, de kleinkinderen. Vooral dan voor de kleinkinderen. Hen wil ik de tijd en de aandacht schenken die ik door mijn drukke bezigheden nauwelijks

vrijmaakte voor mijn eigen kinderen.Ik heb ook te dikwijls mijn vrienden verwaarloosd en ook daar wil ik iets aan doen. Sinds vorig jaar volg ik een opleiding aan de beeldhouwacademie van Leuven. Dat boeit me, maar het verbindt me tot niets. De dag dat ik het niet meer plezant vind, stop ik er gewoon mee. Ik speel ook met de idee mij ergens te engageren als vrijwilliger. Ik heb veel gekregen van de maatschappij en wil nu voor diezelfde maatschappij iets terugdoen. Wat dat precies is, zal in de komende maanden blijken.»

Leeftijd: 60 jaar Geboren: 5 augustus 1952 Burgerlijke stand: GehuwdmetAnne,3kinderen:Jonathan, Rozelien en Annabel. Twee kleinkinderen: Stiene en Leen Studies:Licentiaat in de Gods-

tentoon te kunnen stellen. Misschien is de hal van de nieuwe vleugel die hier binnenkort wordt geopend wel een goed idee», werpt Don Lacaso een balletje op richting directie. «Zoals het Lou-

vre zijn Mona Lisa van da Vinci heeft, zou Damiaan in Tremelo zijn Breughel van Don Lacaso kunnen hebben», lacht de meest kunstzinnige bewoner. (SPK)

dienstwetenschappen Politieke loopbaan: Woont sinds 1981 in Bierbeek Gemeenteraadslid sinds 1988, schepen van 1995 tot 1999 Burgemeester van april 1999 tot 31 december 2012. (HML)

AARSCHOT

Meer dan 5.000 lopers verwacht op eindejaarscorrida De Leuvense eindejaarscorrida, die dit jaar plaatsvindt op zondag 30 december, belooft een schot in de roos te worden. De organisatoren verwachten namelijk meer dan 5.000 lopers aan de start.

Don Lacaso - alias Lucas Foubert - bij zijn schilderij met daarop de uitvergrote Boerenbruiloft van Breughel. Foto Ponsaerts

U bent ook een voetbalfan. «Ik zal meer tijd hebben om naar het voetbal te gaan kijken, ja. Naar Bierbeek, Korbeek-Lo, Lovenjoel, naar OHL ook. In de zomer een terrasje doen, kaarten met vrienden. Ach, er valt zo veel aangenaams te beleven. En dat allemaal vanuit die luxepositie, dat het màg maar niet moet. Heb ik goesting om naar het voetbal te gaan, dan ga ik. Heb ik geen goesting, dan blijf ik thuis. Ik zal nog wel moeten leren, om vanuit mijn luie zetel af en toe te genieten van verveling.» (lacht)

Burgemeester Mark Cardoen

LEUVEN

Don Lacaso restaureert 10 meter lange Breughel

LEUVEN

M heeft programma voor 2013 klaar

BR

Jo Vandebergh van Ertzberg serveert een aperitiefje in ’t Lampeke.

De Lijn zet 31 feestbussen in tijdens oudejaarsnacht

Vervoersmaatschappij De Lijn zet tijdens oudejaarsnacht 63 chauffeurs en 31 feestbussen in om feestvierders veilig van en naar hun bestemming te brengen in Vlaams-Brabant.

BIERBEEK

Op 2 januari 2013 geeft Mark Cardoen (60) de burgemeesterssjerp door aan zijn CD&V-partijgenoot Johan Verhulst (41). «Ik moet toegeven dat ik mijn bureau en die sjerp niet graag afgeef», grijnst hij. «Zes jaar geleden al heb ik beslist om mij in 2012 geen kandidaat meer te stellen voor een nieuw mandaat. Ik heb nooit overwogen mij daar niet aan te houden. Mij wacht nu veel vrije tijd. Een heel stuk daarvan wil ik uittrekken voor mijn kleinkinderen. Om hen de tijd en de aandacht te geven die ik door mijn drukke bezigheden veel te weinig aan mijn eigen kinderen gaf.»

De kerstdiners van Buurtwerk ‘t Lampeke en Poverello waren een groot succes. Samengeteld schoven er 250 mensen aan de tafel voor een menu met vier gangen. Zowel in buurthuis ‘t Lampeke als in de VIP-ruimte van voetbalclub Oud-Heverlee-Leuven gingen personeelsleden van het bedrijf Ertzberg een handje helpen. «Vijf jaar geleden begon het kerstdiner met 40 gasten, maar ondertussen zitten we al met 250 aan de tafels», zegt Jo Vandebergh van Ertzberg. BART MERTENS

«Eindelijk tijd voor mijn kleinkinderen»

De voorinschrijvingen werden inmiddels afgesloten: die eindigden op 3.600 lopers. Maar daar zullen er dus vermoedelijk nog een pak bijkomen. «De eindejaarscorrida is een echte traditie geworden in Leuven», zegt Peter Van Puyvelde van de organiserende club DCLA. «Daarom houden we ook vast aan de bekende formule. Samen met de stad hebben we drie parcours uitgewerkt, van 4, 8 en 12 kilometer. De Bondgenotenlaan fungeert opnieuw als startplaats en het Ladeuzeplein als aankomstplaats. Kwestie BR

van voldoende plaats te hebben voor de supporters. Voor hen voorzien we trouwens een grote verwarmde tent op het Ladeuzeplein.»

Medaille voor kinderen

«De kinderloop blijft behouden in zijn gekende vorm: hij wordt begeleid door Belgisch kampioene 200 meter Hanne Claes, en aan de meet krijgen alle deelnemers een medaille. Ook de volwassenen ontvangen op het einde een prijs: een lekkere fles wijn. In ruil hopen we dat zoveel mogelijk lopers verkleed zullen komen. Daarmee kan de gezelligheidsfactor alleen maar verhogen!» De tijden van de lopers worden geregistreerd via een RFID-chip. Op de uitslagenpagina kan iedereen zichzelf bovendien over de finish zien lopen. (KBH)

Al Dente genomineerd voor Horeca Awards

Het restaurant Al Dente, dat het dit jaar nog schopte tot in de Gault Millau, is genomineerd voor de Award voor de betere Belgische Restaurants tijdens de Horeca Awards. Dat laat uitbaatster Christiane Govaerts weten. Ze runt het restaurant samen met chefkok Ettore Secchi. Ze zijn gespecialiseerd in de Italiaanse en Sardische keuken. Op maandag 28 januari worden de winnaars bekendgemaakt in Genk. (GMA)

-(,,&/%#&! 0 *%#"&! 0 +!(" )&!.'(""1!!&! &(/-(#2(20#+' ,*. 1 )"/0(!2(%

(016) 73.59.03

250 mensen op kerstdiners van Poverello en 't Lampeke  

Het Laatste Nieuws