Page 1


Τι είναι οι εφημερίδες/περιοδικά δρόμου

Είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία που παρέχεται σε ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο περιθώριο να εξασφαλίσουν αξιοπρεπώς ένα εισόδημα και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Είναι μια μορφή κοινωνικής υποστήριξης, αφού -πέρα από τη δυνατότητα πώλησης του περιοδικού- πολλοί οργανισμοί (που εκδίδουν εφημερίδες δρόμου) παρέχουν στους πωλητές και μια σειρά άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών. Είναι μια ανεξάρτητη πηγή ενημέρωσης, αλλά και μέσο στον αγώνα για την καταπολέμηση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. Ένα όχημα που δίνει φωνή στους αδυνάτους. Είναι ένα κοινωνικό εργαλείο που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για το σύνολο των μελών της κοινωνίας μας, καταρρίπτοντας στερεότυπα και γκρεμίζοντας κοινωνικά τείχη και προκαταλήψεις.

Πώς λειτουργούν Ο πωλητής αγοράζει αντίτυπα της εφημερίδας/περιοδικού, καταβάλλοντας το 50% σε σχέση με την αναγραφόμενη στο εξώφυλλο τιμή πώλησης της εφημερίδας/περιοδικού και στη συνέχεια τα πουλάει, κρατώντας το σύνολο των εσόδων για τον εαυτό του.

Τι δεν είναι οι εφημερίδες δρόμου Οι εφημερίδες δρόμου δεν είναι επαιτεία. Οι πωλητές δεν ζητιανεύουν, αλλά με αξιοπρέπεια πωλούν το περιοδικό για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, το οποίο προηγουμένως οι ίδιοι έχουν αγοράσει. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας δεν επιτρέπει στους πωλητές να επαιτούν. Αυτό ισχύει για τις εφημερίδες δρόμου όλου του κόσμου. Δεν είναι ελεημοσύνη. Ο ενδιαφερόμενος/αναγνώστης με τα 3,00 ευρώ αγοράζει ένα προϊόν, στην προκειμένη περίπτωση ένα εξαιρετικό δημοσιογραφικό περιοδικό ποικίλης ύλης, με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό. Είναι, ταυτοχρόνως, και μια πράξη αλληλεγγύης.

πηγή: INSP

Είναι ανεξάρτητες εφημερίδες ή περιοδικά που πωλούνται στους δρόμους των μεγαλουπόλεων του πλανήτη από αστέγους, ανέργους και άλλους ανθρώπους που προέρχονται από κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς.


Το Παγκόσμιο Δίκτυο Εφημερίδων Δρόμου Το Διεθνές Δίκτυο Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org) αριθμεί πάνω από 100 εφημερίδες δρόμου-μέλη που εκδίδονται σε 40 χώρες του κόσμου. Από την Αυστραλία ως τη Νότια Κορέα και από τη Σουηδία ως τη Χιλή. Με τη συνολική αναγνωσιμότητα να ξεπερνάει τους 6.000.000 αναγνώστες ανά έκδοση, παγκοσμίως, οι εφημερίδες δρόμου αποτελούν μια πανίσχυρη φωνή στον αγώνα για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Από το 1994 (έτος της ίδρυσής του), το Διεθνές Δίκτυο Εφημερίδων του Δρόμου έχει υποστηρίξει πάνω από 200.000 αστέγους και κοινωνικά αποκλεισμένους πληθυσμούς. Η πρώτη εφημερίδα δρόμου της σύγχρονης εποχής ήταν η Street News, που κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη το 1989. Το 1991, κυκλοφόρησε στο Λονδίνο «The Big Issue», που για πολλούς θεωρείται η ναυαρχίδα των εφημερίδων/περιοδικών δρόμου. «The Big Issue» είναι εβδομαδιαίο. Οι πωλήσεις του ανέρχονται στις 125.000 την εβδομάδα. 65 εφημερίδες δρόμου κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη. Από τη Λισαβόνα μέχρι τη Μόσχα και από τη Στοκχόλμη μέχρι την Ριέκα της Κροατίας. 118 εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 6 ήπειροι, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια», είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου. Με την προσθήκη του ελληνικού περιοδικού δρόμου «Σχεδία», τα μέλη γίνονται 119.


«Σχεδία» - Το ελληνικό περιοδικό δρόμου Το ελληνικό περιοδικό δρόμου «Σχεδία» κυκλοφορεί κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, έντεκα φορές το χρόνο (δεν κυκλοφορεί τον Αύγουστο). Η τιμή πώλησης είναι 3,00 ευρώ. Οι πωλητές προμηθεύονται τα περιοδικά δρόμου από τα σημεία διάθεσης (τα γραφεία του εντύπου κ.ά.), καταβάλλοντας για κάθε αντίτυπο το 50% της αναγραφόμενης στο εξώφυλλο τιμής πώλησης (δηλαδή, 1,50 ευρώ). Οι πωλητές, στη συνέχεια, πωλούν τα περιοδικά που έχουν προμηθευτεί σε προκαθορισμένα σημεία έναντι 3,00 ευρώ (όσο, δηλαδή, είναι και η τιμή που αναγράφεται στο εξώφυλλο), κρατώντας το σύνολο των εσόδων.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει πωλητής; Μπορεί κάποιος να γίνει πωλητής όταν: Είναι άστεγος ή διαμένει σε κατάλυμα επείγουσας, προσωρινής φιλοξενίας ή σε επισφαλή κατοικία Είναι άνεργος ή έχει εισόδημα χαμηλότερο του κατώτατου μισθού Είναι άνω των 16 χρόνων Θέλει να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο Παρακολουθήσει και ολοκληρώσει το αρχικό στάδιο εκπαίδευσης

Από τη στιγμή που θα γίνει πωλητής: Θα του δοθούν δωρεάν δέκα (10) αντίτυπα. Είναι το αρχικό του κεφάλαιο.

πηγή: INSP

Όταν πουλήσει αυτά τα πέντε αντίτυπα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το αρχικό κεφάλαιο για την αγορά άλλων, στο 50% της ονομαστικής τους αξίας (αξία εξωφύλλου). Με άλλα λόγια, ως πωλητής αγοράζει το περιοδικό 1,50 ευρώ και το πουλάει 3,00 ευρώ. Παράλληλα, αποκτά πρόσβαση στις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχονται στους πωλητές.

Κάθε πωλητής: Παίρνει μία ειδική κάρτα με τα στοιχεία του και ένα διακριτικό γιλέκο, που πρέπει να φοράει τις ώρες που πουλάει το περιοδικό.

Τα σημεία διάθεσης Οι εφημερίδες δρόμου, πέρα από τα διακριτά δημοσιογραφικά τους χαρακτηριστικά, υπηρετούν και ένα μοναδικό μοντέλο αλληλεγγύης μέσα από το οποίο εξασφαλίζεται ότι κάθε πώληση αποδίδει ταυτόχρονα και ένα έσοδο στον πωλητή. Υπάρχουν δεκάδες επίσημοι πωλητές της «Σχεδίας» σε όλη την Αθήνα και σύντομα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες και χάρτη με τα σημεία των πωλητών επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας www.streetpaper.gr. Όσοι ζουν εκτός Αθήνας/εκτός σημείων διάθεσης, έχουν τη δυνατότητα να γίνουν συνδρομητές.


Οι δημοσιογράφοι

Η «Σχεδία» -όπως συμβαίνει με όλα τα έντυπα δρόμου σε όλο τον κόσμο- είναι ένα πρωτοποριακό περιοδικό. Είναι μοναδικό και παγκόσμιο ταυτόχρονα. Ο τρόπος διανομής και η φιλοσοφία του δημιουργούν ένας μεγάλο πυρήνα πιστών αναγνωστών, οι οποίοι έχουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα με έντονο ενδιαφέρον γύρω από ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι ενεργοί πολίτες, με υψηλά ποσοστά πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η πλειοψηφία των αναγνωστών περιοδικών δρόμου (πάνω από 60%) είναι κάτω των 39 χρόνων. Είναι ένα αναγνωστικό κοινό στο οποίο τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν υψηλή πρόσβαση, αφού οι αναγνώστες περιοδικών δρόμου δεν τα προτιμούν για την ενημέρωσή τους. Έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και στην πλειοψηφία τους οι αναγνώστες του περιοδικού δρόμου ανήκουν στις κατηγορίες των εργαζομένων με μέσο και υψηλό εισόδημα. Δεν πετούν το περιοδικό. Είτε το αρχειοθετούν είτε μοιράζεται χέρι με χέρι σε άλλους ενδιαφερόμενους αναγνώστες.

Η «Σχεδία» είναι ένα ζωντανό περιοδικό ποικίλης ύλης, με έμφαση ερευνητικό ρεπορτάζ και στήλες για όλους τους τομείς της ζωής μας. Η θεματολογία καλύπτει όλο το φάσμα της κοινωνικής λειτουργίας. Με πλούσιο ρεπορτάζ για την πολιτική και κοινωνική μας ζωή, θέματα για τον τουρισμό/ταξίδια, αθλητισμό, στήλες για την πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τον κόσμο της γαστρονομίας κ.ά. Το χιούμορ είναι από τα βασικά του συστατικά. Επίσης, η δημοσιογραφική ομάδα της «Σχεδίας» έχει –μεταξύ άλλων- αποκλειστική πρόσβαση στο StreetNewsService, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο των εφημερίδων/περιοδικών δρόμου όλου του πλανήτη. Του Πέτρου Ζερβού

Οι αναγνώστες

Η θεματολογία

Ο Διογένης Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» εκδίδεται από τον «Διογένη». Είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010, με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στους αστέγους και σε άλλους κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» είναι μία άλλη βασική δραστηριότητα του «ΔΙΟΓΕΝΗ». Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας έχει συσταθεί η «ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων» που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (www.homelessworldcup.org). Του Δημήτρη Μιχαλάκη

Η ομάδα σύνταξης της «Σχεδίας» αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, φωτογράφους, σκιτσογράφους και σχολιαστές, που υπηρετούν απαρέγκλιτα τις βασικές αρχές της αντικειμενικής και ανεξάρτητης ενημέρωσης. Πολλοί έχουν συμπληρώσει πολλές δεκαετίες προϋπηρεσίας (και προσφοράς) στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στην δημοσιογραφική φαρέτρα τής «Σχεδίας» περιλαμβάνονται πολλοί από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους της χώρας –είτε ως τακτικοί είτε ως έκτακτοι συνεργάτες.

Παρίσι, 2011. 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

periodiko sxedia  

periodiko sxedia h dhmosiografia ths allhleggyhs sthn praxi