Page 1

брой 9 септември-октомври 2016

РАЗШИРЕНАТА

РЕАЛНОСТ

на Microsoft HoloLens

Най-добри практики за дигитална трансформация Скрити функции на Facebook, които само избрани знаят


Съдържание

септември-октомври 2016

Какво ново Разширената реалност на Microsoft HoloLens Development Edition Новите устройства Какво крие тайнственият Samsung Veyron Екшън камера Garmin Virb Ultra 30 снима 4K видео и се управлява с глас

Изпълнителен директор: Анна Бакалова Финансов директор: Бисерка Мирчева Главен редактор: Ваню Кръстев

vanyu@tvoite.technology 0888929791

Снежанка Матеева, Искра Гологанова

Шрифт: Ubuntu Дизайн: Ваню Кръстев

Редактори: Тервел Няголов, Благой Благоев, Иван Делигеоргиев Реклама:

Издателство Сага Текнолъджи ООД

snejka@tvoite.technology 0888929795 iskra@tvoite.technology 0886394796

Сайтове: www.tvoite.technology www.sagabg.net www.itforumbg.net


Съдържание

септември-октомври 2016

Представяне 2016 Honda Accord Coupe Touring Скрити функции на Facebook, които само избрани знаят Как да увеличите Wi-Fi сигнала си в къщи

Бизнес технологии Краят на ERP

Най-добри практики за дигитална трансформация Топ 5 клопки за сториджа във виртуална среда Как хардуерът влияе на облака

Как работи? Какво е блок-верига

Наука Изобретиха първата автономна охлаждаща тъкан Лазер от човешка кръв лови тумори


АБОНИРАЙ СЕ! Технологиите правят живота ни по-лесен. Те докосват всичко, което правим по време на работа, у дома, и дори в нашите автомобили. Списание Твоите технологии поглежда към технологиите от всеки ъгъл: от тяхното въздействие върху обществото, отделния човек и фирмите, до предстоящите големи иновации, джаджи и услуги, които наистина си заслужават. Каним те да проучваш и споделяш заедно с нас.

6 Месеца:17 лева 12 Месеца: 32 лева

http://tvoite.technology/


Публикувана е новата версия 7.16.01 на

КОМЕРС ФИНАНС ПРЕДСТАВЯ:

Бизнес Навигатор Интегрираната система за фирмено управление Бизнес Навигатор непрекъснато се развива според препоръките на многобройните си клиенти. Фирмата-разработчик Комерс Финанс вече е публикувала новата версия с добавени функционални възможности, екстри и автоматични операции. Оптимизирано е попълването на “Главна книга за всички сметки”. При новия алгоритъм за попълване са намалени изискванията към паметта на компютъра и са избегнати проблемите, които се появяваха при голям обем на данните - например при попълване на справката за цяла година във фирми с много голям брой операции. Променена е и формата за отпечатване на “Главна книга за всички сметки”.


КОМЕРС ФИНАНС ПРЕДСТАВЯ:

Добавена е поддръжка на криптографски протокол SSL (Secure Sockets Layer) при автоматичното изпращане на е-mail-и. В дефиницията на профила на e-mail акаунтите е добавена нова отметка “Изисква SSL”. Такава поддръжка се изисква, ако изпращате имейлите през обществен мейл сървър, напр. gmail. Могат да я изискват и някои фирмени мейл-сървъри с повишено ниво на сигурност. Добавена е обработка на новия формат на декларацията по ЗАДС съгласно последните нормативни изисквания, в сила от 01.08.2016 г. Форматът на записвания файл на декларацията по ЗАДС също е променен според новите изисквания. В дефиницията на данъчния склад е добавено ново свойство “Състояние на наличните бандероли”, като възможните състояния са необлепвани, облепени и при производител извън територията на страната. В декларацията по ЗАДС са добавени нови полета както към реда на самия бандерол, така и към редовете на всяка операция.

БИЗНЕС НАВИГАТОР СЧЕТОВОДСТВО

ПРОИЗВОДСТВО

ТЪРГОВИЯ

БЮДЖЕТИРАНЕ, ПЛАНИРАНЕ

УСЛУГИ, ТУРИЗЪМ

БИЗНЕС НАВИГАТОР ЗАПЛАТИ

КАСОВИ И БАНКОВИ ОПЕРАЦИИ

ВАЛУТА И ВАЛУТНИ РАЗЛИКИ СЛЕДЕНЕ НА РАЗПЛАЩАНИЯ ДЪЛГОТРАЙНИ АКТИВИ ДИЗАЙНЕР НА ВХОДНИ ФИЛТРИ

Интегрирана ERP система

ИМПОРТ-ЕКСПОРТ НА ДАННИ ГЕНЕРАТОР НА ОТЧЕТИ

ДИЗАЙНЕР НА ДОКУМЕНТИ И ОТЧЕТИ АВТОМАТИЧНО ОТЧИТАНЕ НА ДДС


- Бандероли, облепени върху освободени за потребление акцизни стоки; - Бандероли, облепени върху акцизни стоки, получени от друг данъчен склад; - Бандероли, облепени върху акцизни стоки, изпратени до друг данъчен склад; - Бандероли, облепени върху складирани акцизни стоки, които са облепвани извън територията на страната; - Бракувани бандероли, получили дефект в процеса на производство в данъчния склад; - Бракувани бандероли, получили дефект в процеса на производство извън територията на страната; - Липси на бандероли, които не са били облепвани; - Липси на бандероли, които са изпращани при производител извън територията на страната.

http://www.cfinance.bg

При въвеждане на документ е разширена номенклатурата на възможните операции с бандероли. Добавени са новите видове бандероли:

Повече информация на страницата в Интернет на фирма Комерс Финанс www.cfinance.bg, където ще намерите и безплатна демонстарционна версия на Бизнес Навигатор с всички функционални възможности, но ограничена по броя на въвежданите документи и операции. Фирмата провежда и курсове за обучение на начинаещи и напреднали за работа с ИСФУ Бизнес Навигатор.


THRUSTMASTER продукти за прецизно геймърско изживяване

Компанията Thrustmaster, създадена през 1992 и закупена през 1999 година от корпорацията Guillemot, сега е нейната известна марка за геймърски аксесоари за персонални компютри и игрови конзоли. Продуктите Thrustmaster се радват на успех в над 50 страни, сред които сега се нарежда и България чрез дистрибутора Vali Computers. Мотото на тези продукти е „Страст, иновация и качество“, а целта им да направят мечтите на геймърите реалност. Те са създадени да задоволяват и забавляват всякакъв вид геймъри. Нека надникнем вътре в два от новите продукти с тази марка.


THRUSTMASTER Joystick T-Flight Hotas 4 War Thunder Starter Pack PS4/PC

Този уникален джойстик предоставя на геймърите същото ниво на реализъм, с което истинските пилоти контролират всеки полет. Изключително адаптивен, този игрови аксесоар се настройва към всякакъв вид полети – такива, осъществявани при въздушни битки, или когато търсите приключения в космоса, или водите обикновени пътнически полети и т.н. Широкият захват позволява на играчите да държат ръката си едновременно стабилна и релаксирана, така че да реагират адекватно и на най-финото движение. Геймърите могат да настройват съпротивлението на T-Flight Hotas 4 според своите нужди и предпочитания. Тежестта на основата е оразмерена така, че да предложи подобрена стабилност по време на игровите сесии.


Джойстикът разполага и с пълен тротъл, който може да се използва, за да се контролира лесно ускоряването на вашия самолет. Тротълът е подвижен и може да бъде разположен по два различни начина: - Самостоятелно и отделено от джойстика (за да пресъздаде автентичните условия за пилотиране); - Прикрепен към джойстика (за поголяма стабилност и за да заема помалко пространство). Джойстикът има функция кормило, което в реалния самолет съответства на педалите, използвани от пилота, за да включва на кормилно управление. Това позволява на самолета да се върти около вертикалната си ос, при което прави завои наляво или надясно. Тази функция е достъпна на джойстика чрез завъртане на дръжката (с интегрирана система за заключване) или чрез постепенно наклоняване на лоста.


С тoзи наистина уникален джойстик Thrustmaster има за цел да осигури на PlayStation 4 (PS4) геймърите висока производителност и специфични елементи на игра, за да се подпомогне бързият им напредък в бойната игра War Thunder, играейки онлайн с многобройни съперници. В War Thunder самолетите се използват, за да се възстановят действията от най-интензивните битки през Втората световна война. Това е идеална възможност за Thrustmaster да предложи на PS4 геймърите своя дългогодишен опит в областта на джойстиците с иновативния модел T. Flight Hotas 4. Джойстикът перфектно съчетава производителност и реализъм. За тази цел той предлага ергономично управление и пригодност за всички видове полети. Управлението на полетите наистина е много комплексно, с общо 5 оси, 12 бутона за действие, 1 скорострелен спусъка и 1 многопосочен превключвател.


Тъй като джойстикът се произвежда по официален лиценз за PlayStation 4 система, той се характеризира и с официалните бутони на конзолата (PS/SHARES/OPTIONS). И накрая, вътрешна памет на джойстика позволява на потребителите да актуализират фърмуера. Стартовият пакет на T.Flight Hotas 4 включва: - 500 Златни орли (валутата на играта), които позволяват на потребителите да правят много покупки в играта. - Едноседмичен акаунт, който прави изследването на нови превозни средства по-бързо. - Самолета XP-38G Lightning. Това американски изтребител, който е бил изцяло метален еднопилотен двумоторен самолет. Той се е отличавал с два опашни стабилизатора и уникални аеродинамични възможности по време на Втората световна война. Бил е оборудван с мощни оръжия и възможности за бързо издигане. Пилотирането на този самолет с T.Flight Hotas 4 ще позволи на геймърите да изживеят епични въздушни битки с ненадминат реализъм!


THRUSTMASTER Racing Wheel T150 Ferrari PS4/PC

Кормилото T150 Ferrari Wheel Force Feedback е проектирано с идеята за тотална гъвкавост и многофункционалност. Като начало то е заредено със сертифициран софтуер за PlayStation 4, което позволява кормилото да бъде разпознато автоматично от конзолата PS4. Освен това има вграден PS4/PS3 плъзгащ превключвател, което улеснява незабавния старт на игра на всяка от двете конзоли, за които е официално лицензирано. В допълнение кормилото също е съвместимо с PC (Windows 10 /8/7/ Vista/XP), благодарение на драйверите на Thrustmaster, достъпни за изтегляне от сайта http://ts.thrustmaster.com/. Драйверите позволяват на потребителите да са сигурни, че винаги имат найновата версия на фърмуера за основата на състезателното кормило и вътрешната памет.


Друг аспект на гъвкавостта на кормилото е Force Feedback (силната обратна връзка), проектирана от екипи за разработки на Thrustmaster за най-високите стандарти на производителност, изисквани от взискателните състезатели, като същевременно е във възможностите за управление на от по-малко опитните геймъри. Рамката на кормилото също е изцяло проектирана, като е имана предвид гъвкавостта, както и по-лесното боравене с него за властване над всеки тип писта, кола или състезателен стил! Важен акцент е поставен върху ергономичния дизайн с бърз и лесен достъп до 13-те бутона за действие, D-пад, официалните бутони PlayStation 4 и два големи, 100% метални, монтирани на колела последователни лостчета (с височина13 см). Повърхностите за хващане на кормилото са облечени в гумена текстура за максимален комфорт. Включеният двупедален комплект разполага с регулируем ъгъл на наклона за всеки педал, както и прогресивно съпротивление на спирачния педал.


Многостранните способности на кормилото идват заедно с някои много впечатляващи технически характеристики: 1080° Force Feedback с участието на технологията Immersion TouchSense; ъгъл на завъртане, регулируем от 270° до 1080°; оптично отчитане на позицията с 12-битова резолюция (4096 стойности на кормилната ос); смесена трансмисионна система – с макара и зъбни колела, и метална ос, поддържана от лагери. Крайният резултат е кормило с висока производителност, което едновременно е солидно и прецизно. Цената на T150 Ferrari Wheel Force Feedback е много агресивна - под 200 евро, и това е идеалното кормило, което да придружава геймърите при постепенното им усъвършенстване.


Изборът на печатащо устройство за офиса има особености, за които трябва да сте подготвени Brother MFC-L2740DW предлага максимум функционалност на оптимална цена Може би е време да скъсате с романтичната представа, че нужда от печат в офиса се решава с просто посещение на близкия магазин за техника. Покупката на подобно устройство изисква информиран избор и внимателен анализ на приоритетите. Съвременните модели предлагат изобилие от възможности, много от които могат да ви помогнат да намалите разходите и да увеличите продуктивността, като изберете надеждно и лесно за употреба мултифункционално устройство.


Моделът, който може всичко Японската компания Brother е сред лидерите на пазара на лазерни печатащи устройства за офис употреба. Когато става дума за малък офис, моделът, който се отличава със своите качества и изгодна цена, е MFC-L2740DW. Освен че е модел от тип 4-в-1 (принтер, скенер, копир и факс), той е разработен с мисъл за разходите. Основен принос за намаляване на сметките за хартия има поддръжката на автоматичен двустранен печат. Функцията за автоматично двустранно сканиране чрез листоподаващо устройство е мечтана от всеки офис служител, на когото някога се е налагало да сканира двустранни документи. Тя пести изключително много време за ръчни операции, които не са застраховани от грешки и риск от повтаряне на процеса.


Скорост и качество Brother MFC-L2740DW изважда първата страница след само 8.5 секунди, след което достига скорост от 30 стр./мин. при печат и копиране. Резолюцията на печат от 2400х600 dpi гарантира, че дори най-фините детайли ще са представени отлично. Тонерът с увеличен капацитет е достатъчен за отпечатване на до 2600 страници с текст.


Образцова гъвкавост Моделът е изключително удобен за употреба, благодарение на цветния тъч екран, който позволява директен достъп до облачни услуги, където да печатате и сканирате. Освен че предлага безжична свързаност с всички устройства в офиса, включително смартфони и таблети, Brother MFC-L2740DW може да сканира директно към облачни услуги. Това позволява моментално да разпратите информация дори до другия край на света и то само с няколко прости операции. Търговците, които често са извън офиса пък могат в аванс да разпечатат спешни договори и други документи директно на машината в офиса, което пести време и ускорява колаборацията между служителите. Brother многократно са доказвали надеждността на своите устройства и затова те са обезпечени от 3-годишна гаранция (след онлайн регистрация).

Brother България жк. София Парк, Търговска зона Блок 16В, ет. 2, офис 2.4 1766 София Национален номер:

0 700 19 117 www.brother.bg


Започва новият сезон на безплатното обучение за програмисти „ИТ Таланти Кампанията за прием в седмото издание на Тренировъчния лагер „ИТ Таланти“ започна, съобщават организаторите. Крайният срок за регистрация е 17 октомври 2016. Над 1000 са регистрациите само за първите 6 дни. Кандидатстването става чрез попълване на кратка форма за регистрация Обучението е абсолютно безплатно. Няма изискване кандидатите да притежават специфично образование или предишен опит в програмирането, но е необходимо да имат висока мотивация за работа в областта на програмирането и информационните технологии. Подборния процес включва 3 кръга: онлайн логически тест на 18 октомври, последван от присъствени тестове на 23, 24 и 25 октомври и интервюта с HR специалисти в периода 27 октомври до до 10 ноември. Местата за прием в групите са 210, а направленията са: PHP Web Development, JavaScript Web Development, Java EE и Java за Android. Курсът е изцяло присъствен – започва на 14 ноември, с продължителност 5 месеца, като лекциите се провеждат в работно време. За всички успешно завършили обучението е осигурена работа от компаниите-партньори на ИТ Таланти. Само за три години в програмата са обучени над 300 човека, които работят като програмисти във водещи компании в страната.


В навечерието на световния мобилен конгрес (Mobile World Congress или MWC) в Барселона, LG Electronics (LG) обяви, че очакваният извит G Flex2 излиза на световния пазар. Основните телекоми в Съединените щати, Хонконг, Сингапур, Франция, Германия и Обединеното кралство ще са сред първите, които ще предложат G Flex2 на клиентите си. Ще последват основните пазари в Северна и Южна Америка, Европа и Азия, като те ще обявят началото на продажбите в седмиците след MWC.

Какво ново За производителността се грижи осемядрен Octa-Core Qualcomm Snapdragon 810 процесор. Чрез задния „самолекуващ“ се капак Self Healреалност насеMicrosoft HoloLens ing наРазширената смартфона ежедневните надрасквания премахват само за 10 секунди, а функцията Fast Development Edition Charge зарежда 3000 mAh батерия до близо 50 процента за малко над половин час.

Операционни системи

За да създаде по-добро потребителско преживяване, G Flex2 предлага подобрена функция за снимане с жестове Gesture Shot, която позволява да си правите селфита полесно от всякога само с движение на ръката. LG Какво криеоттайнственият Samsung Veyron са увеличили разстоянието, което камерата засича движението на ръката до метър и половина, за да е подходящо за популярните селфи стикс за заснемане на селфи от по-голямо разстояние. Новата функция Gesture View прави лесен и удобен прегледа на последната направена снимка, веднага след заснемането Екшън камера Garmin Virb Ultra 30 й, а Glance View показва основна информация като час, последни съобщения или пропуснати снима 4K видео и се управлява с глас повиквания чрез преплъзване на екрана, дори когато дисплеят е изключен.

Мобилни устройства

Потребителска електроника


Разширената

реалност на Microsoft HoloLens Development Edition


Какво ново

Виртуална реалност

Виртуалната реалност (VR) е основна тема на дискусия през последната година с пускането на шлемове като HTC Vive и Oculus Rift. VR може да ви постави в съвсем различни места, но не променя начина, по който изглеждате в заобикалящата ви среда в реалния живот. Затова именно служи разширената реалност и затова Microsoft създава HoloLens. HoloLens не е VR шлем. През него можете да гледате и да виждате всичко около вас. Той прожектира холограми върху заобикалящата ви среда, съчетавайки реалната среда с компютърно генерирани елементи като плаващи прозорци на приложения и триизмерни модели.


Какво ново

Виртуална реалност

Технологията, използвана в HoloLens, е далеч отвъд всичко, което Google Glass върши, но също така е много по-скъпа и много пообемиста. Microsoft все още не е обявила пазарна версия на HoloLens, но ако наистина искате да ги опитате, можете да поръчате устройството в стадий на разработване за $3000. То е автономна Windows 10 система, вградена в козирка за допълнителна реалност, и тъй като устройството не изисква каквато и да е връзка със смартфон, таблет или компютър, то може да функционира напълно самостоятелно. HoloLens не е предназначен да бъде продукт за потребителите и това е отразено в цената и ергономичността. Той все още е едно невероятно парче технология и потенциално показва как ние ще работим с компютрите в не толкова далечното бъдеще Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Конструкция HoloLens се състоят от една голяма черна лента за глава и прозрачна тъмна козирка. Лентата за глава обгръща изцяло главата ви над ушите, с дебели, фиксирани рамена, които се свързват с козирката. Отзад лентата е подплатена и свързана с колело (диадема), което може да се разширява или свива, за да съвпадне с размера на главата ви.


Какво ново

Виртуална реалност

На лявото рамо е разположен бутон за включване и пет LED индикатора за батерията отзад, микро USB порт за зареждане с включен кабел и захранващ адаптер от долната страна, и два бутона, които коригират яркостта на дисплея отгоре. На дясното рамо отдолу има 3,5 мм жак за слушалки и регулатор на силата на звука отгоре.

Раменете също разполагат със собствени говорители, малки оранжеви правоъгълни издатини, които изпращат звука към ушите на ползвателя. Високоговорителите предлагат чист звук за потребителя, но тъй като не са налице слушалки наушници за изолиране на звука, хората около вас могат да чуват каквото и да правите с HoloLens, ако държите звука включен. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Козирката съдържа по-голямата част от електрониката. Това е голям, с цвят на дим пластмасов щит върху предната част на лентата за глава, който се простира отпред за защита на различните сензори и на дисплея. Дисплеят се състои от прозрачен панел над всяко око, поставен под ъгъл, за да улавя изображенията, прожектирани от излъчвателя, намиращ се над него. Множеството сензори, включително четири камери за околната среда, една дълбочина камера, както и сензор за околната светлина, покриват широката дъга пред потребителя.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Отделно от HoloLens и включения Clicker, в пакета им пластмасова лента, къс и дълъг мост за носа, който се щраква в областта на носа в маската за лице, микро USB кабел за зареждане на устройството, USB адаптер за захранване и твърд калъф с цип.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Електроника Development Edition на HoloLens е проектиран да бъде компютър за носене, макар че не е близо до пълен персонален компютър по отношение на мощността. Той използва 32-битов Intel процесор за управление на устройството и отделен холографски процесор (HPU 1.0), разработка на Microsoft, за холограмите. Има 2 GB оперативна памет и 64 GB флаш памет, и е оборудван както с Bluetooth 4.1 LE, така и с 802.11ac Wi-Fi. Microsoft все още не е уточнила резолюцията на дисплеите за HoloLens освен, че излъчвателите произвеждат 2,3 милиона точки светлина, прожектирани от два HD 16: 9 светлинни енджини.


Какво ново

Виртуална реалност

Тъй като HoloLens е самостоятелна система, можете да го използвате без никакви кабели. Можете да го зареждате чрез неговия микро USB порт. Microsoft казва, че батерията трябва да издържа между два и три часа работа, което тестовите екипи потвърждават. За пълно зареждане са необходими около два часа.

Как работят холограмите Цялата концепция на Microsoft е основана около прожектиране на холограми, за да се изживее една разширена или увеличена реалност. Козирката на HoloLens върши много добра работа за това, благодарение на своите изключително ярки светлинни излъчватели. Те работят с насочващи вълни върху лещите пред очите ви, за да покажат ясни, цветни изображения, плаващи в триизмерното пространство (от вашата гледна точка). И двата плаващи прозореца за приложения и симулирани триизмерни обекти са ярки и ясни пред очите ви.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Един от недостатъците, над които компанията трябва да поработи, е, че холограмите не съществуват във вашето пълно зрително поле. Лещите и проекторите показват само холограми в рамките на ограничено правоъгълно пространство в центъра на вашия изглед. Ако движите главата си далеч от холограмата, към която гледате, тя ще изчезне, преди да стигне ръба на линията ви на виждане. Това е шокиращо и не позволява на HoloLens да дава наистина поглъщащо изживяване на увеличена реалност. Това е доста голяма област на дисплея, но то не се доближава до пълното зрително поле, предлагано от Oculus Rift и HTC Vive шлемовете за виртуална реалност. Разбира се, тези шлемове не ви позволяват да виждате през тях, за да наблюдавате всичко от действителното си обкръжение.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Поддържането на дисплея на HoloLens подравнен с очите е от жизненоважно значение, тъй като границите на дисплея в противен случай може да бъдат закрити. Ако козирката се смъкне надолу горната част на снимката може да изчезне. Мостовете за носа в два различни размера могат да държат козирката вдигна в правилен ъгъл, когато се използват с колелото за настройка вътре в лентата за глава. Тестващите специалисти казват, че това не е особено комфортно, тъй като е необходимо по-здраво пристягане на главата, а кой обича да го стяга главата.

Картографиране на околната среда Макар HoloLens да не могат да показват холограмите така, че да покриват цялото ви зрително поле, те поне ги позиционират в цялото ви обкръжение. Няколко камери и сензори на козирката постоянно сканират пространството около вас, за да картографират стените и другите препятствия и да следят местоположението ви спрямо тях. Това прави HoloLens изненадващо точни, когато поставят холограмни прозорци и/или предмети. HoloLens усеща местоположението на пода и масите също толкова точно и подрежда триизмерните холограми около тях, така че да не се появяват върху тях и да витаят като призраци.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Управление Можете да управлявате HoloLens с включения като периферия Clicker или с физически жестове. Clicker е малко дистанционно с един бутон, което просто ви позволява да щракнете върху каквото гледате с помощта на малка точка в центъра на вашия изглед като курсор. Clicker обикновено просто изпълнява функцията кликване и разчита на движението на главата за преместване на нещата и избора, къде да се кликне. Движение на ръцете се използва почти изключително за командите влачене и пускане там, където кликнете и задръжите с Clicker, а ръката ви се вижда след това, когато бавно я движите, за да плъзнете обекта там, където искате да отиде. Това се използва найвече за преоразмеряване на прозорци и холограми, и превъртане нагоре и надолу на документи в Edge.


Какво ново

Виртуална реалност

Физическите жестове са доста надеждни след като свикнете с тях, но те ще ви направят да изглеждате и да се чувствате доста глупаво. Двата основни жеста са Bloom и Air Tap. Bloom означава да държите ръката си със събрани пръсти и сочите право нагоре и след това отваряте пръстите си. Жестът извежда менюто Start, което ви дава достъп до всички приложения и функции. Air Tap означава да държите показалеца си нагоре и да го придвижите надолу към палеца си. Не е нужно да докосвате върха на палеца си, но това прави жеста малко по-надежден. Това е основният клик жест за активиране на всеки елемент, върху който се намира точката в центъра на полезрението ви. Вие също може да задържите жеста, за да плъзгате обекти. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Освен кликване и използване на въздушни жестове, HoloLens поддържа и гласови команди и гласовия асистент Cortana на Microsoft. Прости команди като “Премахни”, и “Снимай” затварят прозорци и правят снимки (с холограми) на каквото и да гледате. Можете да използвате и Кортана за въвеждане на текст, което е полезно, ако не искате да свържете отделна Bluetooth клавиатура с HoloLens, тъй като въвеждането на текст с помощта на Air Taps с виртуална клавиатура е може да е странно.

Софтуер Въпреки че е предназначен за разработчици, HoloLens предлага изненадващо количество завладяващ софтуер за обща употреба. Като Windows 10 устройство, той има достъп до браузъра Edge, Skype видео-конферентна връзка, както и разнообразие от други приложения на Microsoft и трети страни в Windows 10 App Store. Тези приложения, които не са проектирани с идеята за холограми, се появяват като плаващи прозорци, които можете да фиксирате виртуално върху вашите стени или да плават в пространството.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Microsoft Edge работи също толкова добре, както го прави на стандартен компютър. Можете да получите достъп до Gmail и YouTube лесно чрез уеб браузър, който ги показва както на десктоп. Отделен клиент на YouTube, наречен HoloTube, показва лесен интерфейс за разглеждане на видео и ви позволява да отделите приложението от там, където сте го поставили, и да го накарате да плува в центъра на погледа ви, независимо накъде гледате. Приложението Холограми е един забавен начин да декорирате вашата среда с холограми и да експериментирате с функциите на проследяване на местоположението и поставяне на шлема. Приложението представя един прозорец с различни статични и анимирани триизмерни холограми. Докосването на някоя я вади от прозореца и ви позволява да я поставите навсякъде около вас. След като холограмата се постави, можете да промените размера й и да я преместите където искате. Холограмите ще останат на своите виртуални места, което означава, че можете да се разхождате около тях и да ги погледнете от всеки ъгъл.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

HoloStudio се основава на концепцията Холограми, като ви позволява да се изградите цели сцени от холограми, използвайки различни компоненти и различни инструменти. Можете да свържете множество части заедно, да дублирате изградените от вас обекти и да ги оцветите, за да се създадат много по-сложни диорами, отколкото отделните предварително създадени обекти в приложението Холограми. Както бе споменато в HoloLens също е наличен клиент Skype. Той предлага пълен поддръжка на гласово и видео повикване, прожектиране на прозорец пред вас с лицето на човека, на който се обаждате. Тъй като HoloLens не разполага с камера към вас, докато го използвате, видеото от вашата страна показва това, което гледате, например всякакви холограми, които искате да споделите със събеседника.


Какво ново

Виртуална реалност

Игри

„Фрагменти“ е една от най-визуално впечатляващите демонстрации на това, което HoloLens може да направи по отношение на игрите. Това е игра за разширена реалност, която ви поставя в ролята на детектив, който трябва да сканира „спомени“ (в незавършена сцена на местопрестъпление) и да идентифицира улики, за да намерите, къде е държан заложник. Играта сканиран например стая и използва нейната форма, за да определи както виртуалното местопрестъпление, така и спомените ви от изследването й. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Вървите из стаята, гледайки различни фрагменти от сцената, които се събират, когато се фокусирате върху тях, а след това кликвате различни улики, за да ги разгледате отблизо. Всяка улика дава нов един детайл, за да ограничите зоната на търсене с помощта на поредица от филтри за местоположение и в крайна сметка да установите къде се е случило престъплението, и то навреме за да освободите заложника. Young Conker е детска игра, а RoboRaid е тип шутър, с тази разлика, че вие също се движите в играта, а не само стреляте – тук именно е предимството на разширената (увеличената) реалност спрямо само виртуалната реалност.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Виртуална реалност

Разширен поглед в бъдещето

Дори и като хардуер първо поколение, HoloLens на Microsoft е много впечатляващ пример за най-съвременни технологии. Това автономнo устройство за разширена реалност може да проектира холограми и стартира приложения навсякъде около вас, като ви позволява да превърнете цялото си обкръжение в настолен компютър или да напълни вашата среда с различни ефекти, които следват вашите стени и мебели точно. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


HoloLens все още има дълъг път, преди да се намести навсякъде – в офиси, училища и домове. Има някои големи подобрения в полезрението и удобството, които трябва да бъдат направени преди да се превърнат в технология за потребителите. Може би в следващите пет години, всеки ще има достъп до евентуалните наследници на HoloLens, които могат да показват холограми, където и да погледнете. Учените и бизнеса обаче са нетърпеливи и HoloLens вече се използват от компании, държавни организации и научни институции. Например Волво използва разширената реалност, за да подобри сигурността и да конфигурира колите по напълно нов начин. Университетът Case Western Reserve University и Клиниката на Кливлънд са трансформирали обучението в обучение на бъдещето чрез 3D изображения, които студентите могат да изследват от всеки ъгъл.


НАСА също изследва нови места и начини на работа. Нейна лаборатория започва проучване на Марс, като използва холограми от изображения от Mars Rover. Те ще работят така, все едно ходят по повърхността на Марс, едно изживяване, което досега е било невъзможно. Така изследователите ще напредват много по-бързо.


Какво ново

Технокалендар

1 Карта памет

SanDisk Пускане: скоро

SanDisk наскоро обяви новата си линия от 1 TB SD карти - достатъчно за значително увеличаване на капацитета за съхранение на всяко устройство. 4k и 8k резолюциите непрекъснато увеличават границите на визуалните ефекти при 360-градусовото видео и 3D софтуера и VR приложенията. Новите формати изискват в пъти повече пространство, за да може информацията да бъде съхранявана. Ще припомним че само преди 16 години SanDisk направи революция в цифровия пазар с обявяването на първия 64 MB SD карта. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Технокалендар

2 2 Drumi Yirego Пералня

Пускане: налична

Drumi Yirego е невероятно полезна, преносима пералня, която не изисква наличието на електроенергия. Устройството е снабдено с педал и е в състояние да се справи с изпирането на до седем дрехи. То може лесно да се складира в багажника на колата ви, за да отидете там, където може да се нуждете от него. И ако на това място разполагате с вода може да почистите мръсните си дрехи в рамките на няколко кратки минути. По същество машината прилича на голяма купа за салата и е особено полезна за продължително кумпингуващи. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Технокалендар

3 Аксесоар за екшън камера

Aer GoPro Dart Пускане: набира финансиране

Комбинирането на екшън камерата GoPro с дрон е нещо като класическа поставновка, за любителите на кадрите от въздуха. Aer GoPro Dart обаче ще ви даде нова перспектива, без да се налага да използвате дрон. В главата на тази стрела от пореста материя може да поставите вашата GoPro камера и да я хвърлите високо и далеч, колкото можете. Ще получите видео или въздушна снимка, преди стрелата да се върне безопасно на земята. Aer GoPro Dart е съвместимо с GoPro Hero 3+, 4 и 5 и дава чудесна алтернатива на скъпите, а понякога и ненадеждни дронове. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Технокалендар

4 Озвучително тяло

Mpow

Пускане: наличен

Mpow е озвучително тяло с много красив тъч бутон, който свети в бяла светлина при докосване. Високоговорителят е снабден с Bluetooth 4.1 технология за безжично предаване на данни с висока скорост на дистанция до 10 метра, ниска консумация на енергия и кристално чист звук (когато се появи смущаващ шум просто натискаме отделен бутон, който го отстранява). Вградената батерия поддържа до 18 часа игрово време и й трябват само 3 часа за пълно зареждане през микро USB кабел. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Какво ново

Технокалендар

Новият Gear VR – портал към нови изживявания и приключения Samsung Gear VR, който вече е наличен в големите търговски вериги в България, се отличава с подобрени лещи и ергономичност, както и разширена съвместимост с повече Samsung смартфони и USB устройства. Gear VR осигурява завладяващо съдържание и поставя потребителите центъра на действието, за да достави ненадминато изживяване. Най-очевидна промяна в Gear VR е новия цвят на тялото, Blue Black. Новият нюанс не само подобрява естетическия вид на устройството, но и предотвратява отражението на светлината, за да осигури по-увлекателно кинематографично преживяване, в сравнение с предходния модел. Устройството идва и с USB Type-C и Micro USB конекторни модули, като е добавен и външен USB порт (USB Hub 2.0), за да осигури свързаност с трети USB устройства, както и зареждане на устройството по време на употреба.


Какво крие т я и н е в т с н й та

Samsung Veyron

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Въпреки че от представянето на Samsung Galaxy Note 7 са минали едва два месеца, а до запознаването ни с Galaxy S8 остават вероятно 2-3 месеца, то се очаква през октомври южнокорейският гигант да представи ново устройство със забележителни характеристики. Става въпрос за модела SM-W2017. Зад това прозаично име се крие мощна система, която ще представлява отварящ се смартфон. Всъщност след като устройството вече се появи в тестовете AnTuTu, то вече не е толкова голяма тайна. Новото устройство се подвизава също и под името Veyron. За съжаление или не обикновено Самсунг прави такива телефони за китайския пазар, но до момента не се знае какви са плановете й за настоящия модел. Но да надникнем към смартфона. Той ще работи под управлението на операционната система Android 6.0.1, докато скоростта на изпълнение на задачите ще се осигурява тандема чипсет Snapdragon 820 и 4 GB оперативна памет. Диагоналът на дисплея с разделителна способност 1920 х 1080 пиксела е 4,2 инча. Камерите са добри – предната за селфита е 5-мегапикселова, а основната – 12-мегапикселова. Задната камера по всяка вероятност ще е като на Note 7, което означава, че ще прави качествени снимки. Но дали сме готови да заменим обичайните си вече смартфони за отварящ се смартфон, конструкция, която изглежда някак старомодна.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Екшън камера

Garmin Virb Ultra 30 снима 4K видео и се управлява с глас

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


На IFA 2016 в началото на септември компанията Garmin представи екшън фотоапарата Virb Ultra 30, чието призвание е да конкурира популярния сред любителите на екстремните изживявания GoPro Hero4. Фотоапаратът поддържа гласово управление, но засега изпълнява само команди на английски език. Например, за да започне запис на видео е достатъчно да кажете “OK Garmin, start recording” или “OK Garmin, remember that”. Друга интересна възможност е стриминг през мобилно приложение в YouTube канал. Garmin Virb Ultra 30 може да прави снимки с разделителна способност 12 мегапиксела и да записва видео Ultra HD (4K) с честота 30 кадъра в секунда, а също да записва забавено на HD със скорост 240 кадъра в секунда. Фороапаратът е снабден с GPS, барометър, висотомер, микрофон и сензорен дисплей. В комплекта е предвиден също водонепроницаем калъф за особено тежки условия на снимане. Цената на Garmin Virb Ultra 30 е $499,99. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Представяне Автомобили 2016 Honda Accord Coupe Touring

Социални мрежи Скрити функции на Facebook, които само избрани знаят

Потребителска електроника Как да увеличите Wi-Fi сигнала си в къщи


е

2016 Honda Accord Coupe Touring Колите с две врати изглеждат някак исторически, особено коли среден размер. По-рано спортните модели привличаха с красивите си обтекаеми форми, но днес всеки седан може да ги има, без да е необходимо потребителите да си създават затруднения с влизане на задните седалки от предните врати. Може би Honda Accord е единствената нова кола тип купе с две врати. Тя разбира се не е за всеки. Някои казват, че това е кола за егоисти, но официално се казва, че това е луксозна персонална кола. Специалистите, които са я тествали обаче, смятат, че определено тя има място в днешния автомобилен пейзаж.


Представяне

Автомобили

И двата модела Accord - с две и четири врати бяха обновени в средата на миналата есен с нова предна и задна престилка, с преработено осветление и някои интериорни актуализации. Сегашното поколение Accord е може би най-добре изглеждащото от известно време насам, а купето предлага видимо различен профил от своя събрат с четири врати. Освен двете врати купето губи два инча в междуосие, три инча в дължина и един инч височина. Резултатът е определено по-атлетична осанка, въпреки че за това се плаща с вътрешно пространство. Водачът и пътникът на предната седалка няма да забележат значителна разлика, но пътниците на задните седалки ще открият, че местата са по-скоро като в евтина авиокомпания, отколкото на авиолинията Емирства. Но както казахме, колата е за определен тип хора. За семейните определено седанът е по-добър вариант. Accord е един от последните масови автомобили с ръчни скорости дори в Америка. С ръчни скорости той се предлага с базовия 2.4-литров четири-цилиндров двигател или по избор с 3.5-литров V6. Най-високият клас Accord Touring обаче е достъпна само с шестстепенни автоматични скорости.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Представяне

Автомобили

За кола с относително спортен външен вид V6 предлага изобилие от съблазни, като 278 конски сили и 252 въртящ момент. За разлика от по-малките модели на Honda, включително Civic и Fit, които сега разчитат на безстепенна трансмисия заради хората, които не искат да работят с три педала, Accord все още е снабден с по-традиционна шестстепенна автоматична предавка, като мощността се подава постепенно и равномерно. Както може да се очаква от Honda автомобилите, седалките са отлични и поддържащи добре тялото по неравности. 2016 моделите идват с нова аудио система със седем-инчов сензорен екран и поддръжка за Android Auto и Apple Carplay. Дисплеят е хубав и работи добре, когато се гледа през поляризирани слънчеви очила. Подобно на други скорошни модели на Honda на него има капацитивни сензорни бутони за силата на звука по протежение на левия край. За щастие Accord също има физически контрол на звука на волана, но дали хората все още не предпочитат да въртят копчето, за да контролират звука.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Представяне

Автомобили

Наличието на Android Auto винаги е хубаво нещо, особено когато сте в непозната място. Разпознаването на глас на Google е близо до естествения език, особено когато искате от системата да ви навигира до дадено място и това може да се осъществи с една команда, а не с разходка през менютата на вградени системи. Подобно на други модели Accord от последните години налице е един втори централен дисплей, неработещ с докосване, точно над сензорния екран, но изтеглен назад. Подобно на изпълнението на Android Auto в новия Civic, Accord дублира навигационните подкани на Google. Но вместо на арматурното табло както е при Civic, те се появяват в този втора централен дисплей, което не е толкова полезно. Въпреки това информацията за трафика и за промяна на маршрута на Google Maps са много полезни, особено с наличието на солидна система за гласов контрол.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Представяне

Автомобили

Touring включва пакета Honda Sensing като стандартно оборудване за поддържане на колата в платното, адаптивен круиз контрол (ACC) и системата Honda Lane Watch. Последната използва камера от долната страна на огледалото, за да проектира това, което е дясно сляпо петно, върху централния дисплей. За съжаление Accord все още има по-старото поколение на ACC, който работи само до 20 mph и след това се освобождава. Това силно ограничава неговата полезност по време на пиковите часове. Цената на Accord 2016 започва от 25 000 долара, но за Accord Coupe Touring, натоварен с всички екстри, ще трябва да дадете 10 000 отгоре или 35 000 долара.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Скрити функции на Facebook, които само избрани знаят


Входяща Facebook поща, за която дори не подозирате Ако сте били потребител на Facebook за известно време, тогава най-вероятно имате папка с непрочетени съобщения, за чието съществуване вероятно дори не подозирате – папката „Message Requests“ (по-рано папка „Други“). Това е където Facebook изпраща всички съобщения от хора, с които понастоящем не сте приятели. Тя може да бъде пълна със стари гимназиални приятели или куп нигерийски спамъри, кой знае!

За да прегледате тези съобщения, кликнете върху иконата за съобщения в горната част на вашия екран (или в менюто Messages в лявото поле). По подразбиране, ще се озовете в Recent раздела на вашата пощенска кутия. Директно в дясно до него ще намерите Message Request бутона. След като кликнете върху него, може да видите линк, който казва „Виж филтрираните съобщения“. Кликнете върху него и тогава ще видите всички видове съобщения от непознати в интернет. Забавлявайте се с тях! През 2012 г. Facebook експериментира, като позволи на членовете си да плащат, за да достигнат до пощите на хора, с които не са приятели. Таксите започваха от $1 и стигаха чак до $100 за Марк Зъкърбърг, но възможността да направите това изглежда е ограничена.


Представяне

Социални мрежи

Вижте кой следи профила ви

Искате ли да знаете дали някой е влязъл във вашия Facebook акаунт без вашето разрешение? Първо, отидете на страницата с настройките. Под папката за сигурност, ще видите връзката Where You’re Logged In. Тук ще намерите всичките си активни Facebook влизания от настолен компютър или мобилно устройство. Там (обикновено) ще са предоставени данни за местоположение, браузър и устройство. Ако нещо изглежда съмнително, вие също имате възможност да “сложите край на дейността” от отделни или всички устройства. Това също удобно, ако сте влезли от компютъра на приятел или на някои публичен лаптоп, но сте забравили да излезете. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Има много тайни емотикони за FB

Емотиконите са, за да отнемат някои от „ужасните“ болки от писането на обикновен език. Facebook ще представи всички обичайни емотикони за лице в пиктограми - например :): D ^ _ ^. Вие ги знаете. Но има и един куп, които дори не използвате. Ето някои от тях: (y) = става на символ подобен на палец нагоре (лайк) (^^^) = голяма бяла акула :|] = робот :poop: = е, ти си знаеш < (“) = пингвин Можете да ги използвате на стената си, в чатове и коментари, но те не винаги се изобразяват на мобилно устройство. Можете да намерите пълния списък на Facebook емотикони на http://www.symbols-n-emoticons.com/p/facebook-emoticons-list.html Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Представяне

Социални мрежи

Прехвърляне на файлове през Facebook Messenger

Ако отворите прозорец на Facebook Messenger, там има малко икона на зъбно колело в горния десен ъгъл на прозореца. Един от вариантите е “Добавяне на файлове ...”, което ще ви позволи да качвате файлове директно от вашия компютър, за да ги прехвърлите. Приемащият може просто да кликне върху включена връзката и да ги свали оттам.


Представяне

Социални мрежи

Накарайте Facebook да говори с „главата надолу“ или на „пиратски“

Преди 10 години пиратите бяха за малко на мода. Е, в един момент инженерите на Facebook яхнаха вълната на тази пиратска лудост и програмираха своеобразно великденско яйце, което позволява да се преведе вашият Facebook интерфейс на пиратски или да подреди буквите на обратно. Ако това ви звучи привлекателно по някаква причина, отидете във профила си на General Account Settings > Language и можете да промените настройките си или на “English (Pirate)” или на “English (Upside Down)”. Мислите, че тази забавна малко функция никога няма да ви омръзне? Тя всъщност е доста досадна.


Създаване на адаптивни постове с голям размер

Понякога искате да споделите нещо, стойността на което е повече от няколко изречения или едно изображение. Ако не разполагате със собствен блог, можете да се възползвате от Facebook “Note”. Това е личен блог пост, който живее вътре във Facebook екосистемата. Тук можете да споделяте цели параграфи от текстове и множество изображения (не се изисква да знаете HTML кодиране). Само отидете на facebook.com/notes, където ще намерите бележките от хората, които следвате. Ако искате да добавите свои собствени, просто натиснете бутона Write a Note в горния десен ъгъл. Развийте мислите си, като използвате лесния редактор на постове, добавете заглавно изображение, ако искате, и споделете, точно както бихте го направили за редовен Facebook пост. Ако не можете да завършите вашата бележка на едно сядане, можете просто да го запишете и да го публикувате по-късно.


Представяне

Социални мрежи

Подробности за вашата Facebook романтика

Ако искате да видите подробно интернет историята за вас и някой, който значи много за вас, отидете на www.facebook.com/us, и ще видите пълната Facebook история с този, връзката с когото сте посочили като “us” (ние). Ако не сте се определили като обвързан, просто ще бъдете препратен на вашата си страница, защото Facebook ще мисли, че вие просто сте влюбен в себе си. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Представяне

Социални мрежи

Съхранявайте публикации за по-късно

Имали ли сте някога желание да прочетете линк, който приятел е споделил във Facebook, но не разполагате с време в този момент? След това, когато най-накрая имате свободен миг, вие или вече сте забравили за него или той е бил погребан под толкова много други боклуци, че дори не си заслужава да го търсите? Всички сме го преживявали. Ето защо трябва да се запознаете с функцията на Facebook “Save for Later” (запазване за по-късно). Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Представяне

Социални мрежи

Ако има нещо, което искате да запазите за по-късно, щракнете върху стрелката в горния десен ъгъл на всеки пост. След това натиснете бутона Save от падащото меню. Това ще изпратите връзката към вашата папка „Saved” (Запазени). Може да попитате къде е тази папка? Добър въпрос! Вие всъщност няма да я видите, докато не запишете нещо за първи път. Тогава ще видите малка лента “saved” в менюто любими. Кликнете и ще намерите всичките си любими истории. Това също работи с всяко видео, което вашите приятели са публикували. На конференцията за разработчици F8 2016 г. Facebook обяви, че разширява “Save for Later” в мрежата, така че ще можете да записвате всичко във Facebook, дори когато не сте на Facebook. com. Първите двама партньори на Facebook са Overstock и Product Hunt, но всеки сайт може да добави функционалността, така че се оглеждайте за разширението й с течение на времето. Още скрити функции на Facebook в следващия брой!

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Как да увеличите

WiFi

сигнала си вкъщи


Представяне

Безжична свързаност

Wi-Fi в същността си представлява радиовълни и много неща могат да причинят смущаването му. Силният Wi-Fi сигнал обаче ви дава по-висока производителност, бързина и по-добро покритие на разстояние, така че е важно вашият рутер да се позиционира и конфигурира правилно за оптимална сила на сигнала. Това не е трудна задача и отнема само няколко минути.

Насочете антената нагоре Рутерите обикновено имат физически антени, които могат да се нагаждат. Антената обикновено е поставена да сочи хоризонтално в кутията, с която идва рутерът, за да се побере устройството в нея. За максимална сила на сигнала поставете антената на рутера да сочи вертикално нагоре. Ако има две антени, няма да получите по-добри резултати от тях, ако ги насочите в различни посоки.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Представяне

Безжична свързаност

Позиционирайте правилно вашия рутер Помислете къде да поставите вашия рутер. Ако имате голям дом или офис, мястото на рутера е в близост до центъра, за да се максимизира покритието му. Ако позиционирате рутера в единия край на сградата, може да се получи лош или никакъв сигнала на другия й край. Но ако вече сте разположили вашия рутер в единия край на дома си и силата на сигнала е съвсем добра от другата страна, не е нужно да го местите. За максимално покритие, рутерът трябва да бъде високо. Поставянето на пода е възможно най-лошото местоположение – поставете го на висок рафт, ако е възможно.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Представяне

Безжична свързаност

Не поставяйте рутера върху или в близост до големи метални предмети, като например метални рафтове или шкафове. Те могат да блокират сигнала. Метални или каменни стени могат също да блокират Wi-Fi, докато стени от дърво и мазилка няма да причинят никакви проблеми. Може да е необходимо да премахнете и други източници на смущения. Например микровълнови фурни, 2.4 GHz безжични телефони и 2.4 GHz устройства за наблюдение на бебе – всички те имат потенциала да пречат на Wi-Fi сигнала. Често се наблюдава как Wi-Fi сигналът към лаптопа например умира винаги, когато микровълновата печка е включена, особено когато микровълновата фурна е в пряка видимост между лаптопа и рутера. В такъв случай трябва да ги разместите тека, че микровълновата да не е между тях. Ако получавате смущения от безжичен домашен телефон и искате все още да ползвате такъв, може да закупите по-новите 5,8 GHz безжични телефони – такива, които не работят на една честотна лента с Wi-Fi и не причиняват никакви смущения. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Изберете най-добрия Wi-Fi канал Ако сте в район с много различни Wi-Fi мрежи – като комплекс от апартаменти или дори къща в близост до други къщи, Wi-Fi мрежите на съседите ви вероятно се набъркват във вашата. За да се сведе до минимум това, отдалечете вашия рутер от другите Wi-Fi точки за достъп, ако можете. Например, ако сте в апартамент и има рутер в ъгъла на стаята ви, рутерът на съседа ви, може да се окаже точно от другата страна на стената. Но най-доброто нещо, което можете да направите, е да превключите към различен Wi-Fi канал. Имате достъп до тази възможност в страницата с настройки на рутера – проверете инструкциите към вашия рутер за насоки как да се направи това. (Ако не разполагате с ръководството за работа, почти сигурно е, че можете да намерите инструкциите онлайн.) Намерете опцията за Wi-Fi канал в уеб интерфейса на рутера и го сменете с друг канал с по-малко смущения. Това може да отнеме малко време за експериментиране, за да открие най-добрия, но можете да получите помощ в избора на WiFi канал от приложения за анализиране на Wi-Fi (има такива със сигурност за телефони и таблети с Android), които ще следят за WiFi мрежи в близост до вас и ще препоръчват най-малко засегнатия Wi-Fi канал за вашата мрежа. Това е всичко, което наистина трябва да направите: да позиционирате вашия рутер добре и да изберете идеалния Wi-Fi канал за оптимизиране на вашата мрежа. Разбира се, закупуването на нов рутер, който поддържа модерен, подобрен достъп до Wi-Fi стандарти, също може да ви предложи сила на сигнала и тласък в скоростта.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Бизнес технологии Бизнес софтуер Краят на ERP Най-добри практики за дигитална трансформация

ИТ Инфраструктутра Топ 5 клопки за сториджа във виртуална среда Как хардуерът влияе на облака Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Краят на ERP От няколко години се говори, че ERP системите са на смъртен одър или дори, че вече са мъртви. Някои предложиха дори да запазим минута мълчание в тяхна памет.

1. recumbent


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

От няколко години се говори, че ERP системите са на смъртен одър или дори, че вече са мъртви. Някои предложиха дори да запазим минута мълчание в тяхна памет. Дори настоящата година се смяташе именно за годината на предначертаната им смърт. Още в началото й Мартин Хил, вицепрезидент Маркетинг в Epicor International попита „Дали 2016 е краят на пътя за ERP софтуера?“ Определено ERP системите са още живи, но не може да се отрече, че от години боледуват, като някои вероятно ще бъдат постигнати от предначертаното, други все още са между живота и смъртта, а трети вече са в оздравителен процес, успявайки да се справят с надпреварата на времето.


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Причината да се дискутира краят на ERP определено е бързата промяна в околната среда, към която адаптацията не е лесна, но и вътрешните проблеми, които от години се свързват с внедряването на ERP. Според Gartner 75% от ERP проектите не са изпълнени в срок, а клиентите по-често използват само 10% от функционалността им. Да, за съжаление ERP има репутация, че е тромава, объркваща и разочароваща. Дори някои измислиха друго значение на това съкращение, а именно Expense, Regret, Pain (разходи, разкаяние, болка). А в цифровата ера успехът на бизнеса се дефинира от гъвкавостта и скоростта. Остарелите ERP инструменти спират бизнес от постигане на пълния му потенциал, смятат анализатори. Това е особено вярно днес поради фундаменталната промяна, свързана с това как хората консумират продукти и услуги, задвижвана от масивния ръст на самия облак. Тази промяна ни отдалечава от базираната на еднократно закупуване на продукти икономика на 20-ти век и ни въвежда все повече в базираната на услуги абонаментна икономика на 21-ви век, центрирана около повтарящи се връзки с клиентите.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Този модел бързо навлиза и у нас. Може би вие сте един от огромния брой потребители, които в момента имат достъп до своята музика чрез абонамент. Сигурно сте един от многото хора, които не наемат DVD-та, а ползват стрийминг на филмите от различни услуги. В САЩ дори нарастващ брой потребители се отказват от притежаването на автомобил, а имат достъп до такъв чрез абонамент към Zipcar. Нараства броят и на фирмите, които не предвиждат закупуване на хардуер и софтуер, а вместо това използват приложения и изчислителна мощ, предоставяна от облака. Като икономика и култура ние бързо се отдалечаваме от притежаването на материални стоки и вместо това гравитираме към това да сме членове на услуги, които ни предоставят изживявания - като слушане на песни, използване на кола, гледане на филм или сътрудничество с колеги.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Разбира се, тази културна трансформация има дълбоки последствия за бизнес моделите. Успехът вече не се измерва чрез преброяване колко бройки от вашия продукт сте продали. Поскоро успехът се измерва с това колко клиенти използват услугата ви на повтаряща се основа и как успешно превръщате в пари тези повтарящи се отношения. Днес икономиката на абонамента подхранва сериозни промени в комуникации, медии, технологии, потребителски услуги и други индустрии за милиарди долари, които внедряват абонаментните модели.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

И не само стартъпите са тези, които внедряват модела на абонамент. По-голям показател за тази промяна е, че традиционните продуктови компании като Dell се надпреварват да се преоткриват като компании за услуги. Dell признава, че продажбата хардуер на нисък марж е много по-малко изгодна, отколкото предлагането на услуги. И Dell е само един от многото титани на индустрията, които са се преориентирали към модел на основа услуги. Според доклад на Gartner Group до 2015 г. 35% от Global 2000 дружества с не медийни цифрови продукти генерират допълнителен приход от 5% до 10% чрез абонамент-базирани услуги и модели на приходите.


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Дали 2016 е краят на пътя за ERP софтуера? В миналото ERP софтуера винаги се е занимавал с операции и транзакции. Той е предоставял на бизнеса контрола, нужен му, за да управлява производствени линии и вериги за доставка, тъй като те повтаря точни модели сезон след сезон.

Бизнес пейзажът обаче се променя. Производството например вече не е просто въпрос на обосноваване на решенията на база предишни поръчки, като плановете се правят според исторически модели и дублиране на стари процеси с малко отклонение. Сега през 2016 г. фирмите трябва да реагира по-бързо, да променят тактиката си динамично в зависимост от търсенето на пазара, да анализират и действат според вътрешни и външни данни, и да доставят своите продукти на клиентите по-бързо от всякога. Като резултат твърдия, базиран на функции ERP софтуер, Твоите технологии Дигитално издание Септември-Октомври какъвто го познаваме, не е актуален


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Най-новите технологии променят ERP индустрията за добро От адаптивното производство до прототипирането, най-новите технологии разклащат основите на това как произвеждаме, консумираме и доставяме продукти. Процъфтяващото развитие на 3D печата или производство с добавъчен слой (ALM) например имат потенциала да променят лицето на производствената линия. ALM прави възможно да се комбинират компоненти или да се създават форми, които просто не могат да бъдат направени с традиционните методи, което намалява броя на необходимите части в производствения процес. Също така само найнеобходимите материали се използват и като резултат няма загуба на суровини. Дизайнът може лесно да се променя чак до последния момент, преди да започне производството, като така става възможно за производителите да адаптират и променят продуктите бързо.


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Бизнесите в целия свят вече мислят за това как могат да използват 3D печат, за да развиват своите процеси. Amazon например е подала заявка за патент за камиони, оборудвани с 3D принтери, които ще приемат поръчки от клиенти онлайн, след това ще отпечатат продукта по време на маршрута за доставка. В същото време всички се движи към модел на потребление, базиран на услуги. Вместо да купуват перална машина потребителите ще започнат да се регистрират, за да закупят 2000 цикъла на пране и очакват от продавача да предостави цялостно решение за услуга, а не само крайния продукт. ERP софтуерът винаги е давал на бизнеса контрол и прецизност. Въпреки това с тези промени, които се случват бързо, е по-важно от всякога за предприятията да увеличат скоростта си на отговор, да подобрят своята гъвкавост и разширят своите отговорности извън производствената линия. По-често, отколкото не, тези възможности са извън обхвата на традиционните ERP софтуери.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Бизнесът иска да разбира данните, а не просто да повтаря модели Според Forrester една трета от предприятията вече използват технологии от вида интернет на нещата, а друга трета вече планира да направи това. Чрез свързването на складови системи, машини и продукти, е възможно за тези предприятия да създават интелигентни производствени системи, които могат да наблюдават и контролират процесите по цялата производствена линия, като се изисква малко или никаква ръчна намеса по протежение на пътя. Свързването на машините и анализът на получените данни ще даде възможност на фирмите да запазят ресурсите и оптимизират оперативната ефективност. От контрола на инвентара до управлението на веригата за доставки, машините са в състояние сами да предупреждават производителите дали се нуждаят от поддръжка и дали не работят с непълен капацитет. Системите могат да бъдат контролирани от отдалечени места, което дава възможност на предприятията да създават заводи по целия свят и да ги управляват в реално време.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Огромното количество данни, което се произвежда, също открива нови възможности за планиране на производство. Фирмите традиционно трябваше да разчитат на минал опит, за да определят производството. Например, ако продажбите на “продукт А” са били ниски през лятото на 2015 г., но високи през зимата на 2015 г., бизнесът може да планира да произвежда помалко през лятото 2016 г. и повече през зимата 2016 г. Въпреки това чрез смесване на вътрешните данни от свързаните машини, данните за продажбите и обратната връзка от клиентите, с външните данни за потребителските тенденции, получените големи данни ще дадат възможност на бизнеса да се възползва от цялата налична информация, позволявайки му да вземе контекстуално решение в реално време и да произведе точни и незабавни прогнози за търсенето, вместо просто да повтаря моделите за производство от миналия сезон.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Приложенията ще изтласкат ERP софтуера на заден план Когато родените след 2000 година се влеят в работната сила и приложенията станат неделима част от начина, по който си взаимодействат с технологиите, служителите. ще се чувстват помалко удобно с ERP системата и по-възприемчиви към интуитивни интерфейси като тези на приложенията. Тези предпочитания ще проникнат в света на бизнес софтуера и ще променят начина, по който бизнесите - особено тези с множество потребители, работят с ERP софтуера. Според Forrester зависимостта ни от смартфона бележи преминаването към “мобилен ум”. Работещите са прегърнали смартфона и неговите приложения, като средство за решаване на всеки проблем в контекста на тяхната моментна нужда. Затова ще виждаме все повече потребители, взаимодействащи си с бизнес процесите чрез приложения и лесен потребителски интерфейс. Може би е справедливо да се каже, че ERP все още ще е на мястото си, но ще бъде принуден да обитава подземието, а крайният потребител няма да говори с него директно, а чрез лесно за използване бизнес приложение на смартфона си.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Цифровото поколение иска нещо по-различно Когато следващото поколение дигитални жители гореспоменатите 2000-ници, се включат в работната сила, търсенето на традиционните ERP софтуери ще се промени. По-младото поколение не иска да работи с една система, която изисква обучение, търпение и прецизност. Вместо това, те искат да работят с технология, която е лесна за използване и може да работи в синхрон с мобилния им начин на живот, който е гъвкав и интуитивен. Младото поколение работещи на утрешния ден ще променя работните роли регулярно и ще търси в технологията отговори, когато започва нова роля. Връзката им с технологиите ще е интимна. Те й се доверяват и очакват интуитивен, цялостен интерфейс, а това не винаги е синоним на традиционния ERP софтуер.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Бизнес софтуер

Enterprise Resource Planning

Очакваме От IoT технологиите, които стават широко достъпни, до променящите се изисквания на потребителите и очакванията на новата работна сила (родените след 2000 г.), и малкият, и големият бизнес ще реагира на новите сили и ще определят нови приоритети за растеж. ERP софтуерът, както го знаем, може да не е актуален, но интуитивен софтуер за планиране на ресурсите, който може да предостави на потребителите в единствен изглед жизнено важна бизнес информация, като в същото време им позволява да интерпретират и да реагират на пазарните промени, ще играе все по-важна роля. Зависи от доставчиците на ERP, да се уверят, че са прогнозирали и задоволили потребностите на клиента - точно като всеки друг бизнес в този бързо променящ се икономически пейзаж.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Най-добри практики за дигитална трансформация Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


За да останат конкурентоспособни, все по-голям брой организации прегръщат идеята да преминат към дигиталния свят. Шамлан Сиддики, лидер Дигитална практика в NTT DATA, предлага следните пет най-добри практики за цифрово преобразуване, за да помогне на бизнеса да приема нови технологии, като същевременно си гарантира, че данните се управляват правилно и прехвърлянето на операциите е гладко. Твоите технологии Дигитално издание Септември-Октомври


1

Бизнес софтуер

Бизнес развитие

Анализирайте настоящите системи и операции преди да определите стратегия за трансформация.

Като направят опис на технологиите, бизнес процедурите и показателите за производителност, организациите могат да определят кои области се нуждаят от подобрение или трябва да се подменят, преди да направят инвестиции в цифрова трансформация. Остарелите наследени системи често принуждават бизнеса да инвестира многократно, за да не изостава, докато все още не е в състояние да се адаптира към настоящите дигитални очаквания.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


2

Бизнес софтуер

Бизнес развитие

Разработете цели за цифрово преобразуване, така че заинтересованите страни да са обединени около желаните резултати. Определянето на конкретни цели помага всяка група да чете една и съща страница по време на трансформацията. Чрез определяне на целите и оценяване на “цифровата готовност” на организацията ясно се установява как заинтересованите страни могат да допринесат за постигане на успешни резултати. Целите също гарантират, че фирмената култура, лидерството и процесите са в порядък. Разбира се, конкретните цели също са необходими, за да се измерва напредъкът.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


3

Бизнес софтуер

Бизнес развитие

Защитете данните чрез резервно копие на информацията като мярка за безопасност, преди да започнете цифровата трансформация на съществуващите системи.

Данните са от жизненоважно значение за съвременните бизнес практики, така че е наложително съществуващите данни да са гарантирани, преди да се опитате да направите промени в това как и къде се съхраняват данните. Препоръката е за няколко архиви като предпазна мярка, преди да претърпят трансформация.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


4

Бизнес софтуер

Бизнес развитие

Прилагане на обратна връзка от служителите и клиентите по време на трансформацията за максимална ефективност и удовлетвореност.

Двупосочната комуникация изисква обратна връзка от служителите и клиентите. Чрез включването на наблюдения от тези заинтересовани страни, предприятията могат по-ефективно да подобрят своите услуги или продукти чрез крайните потребители.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


5

Бизнес софтуер

Бизнес развитие

Включвайте нови технологии и тенденции в индустрията непрекъснато, за да допринасят за растежа на компанията и отговарят на изискванията на клиентите. За да останат на предната линия, компаниите трябва да бъдат в крак с новите технологии и тенденции. Цифровата трансформация не е еднократна корекция, а по-скоро ангажираност за съответствие с дигиталната епоха. Това означава, че всеки бизнес трябва да бъде селективен при прилагането на нови технологии, тъй като не всяка от тях ще обслужва по най-добрия начин целта на организацията.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


АБОНИРАЙ СЕ! Технологиите правят живота ни по-лесен. Те докосват всичко, което правим по време на работа, у дома, и дори в нашите автомобили. Списание Твоите технологии поглежда към технологиите от всеки ъгъл: от тяхното въздействие върху обществото, отделния човек и фирмите, до предстоящите големи иновации, джаджи и услуги, които наистина си заслужават. Каним те да проучваш и споделяш заедно с нас.

6 Месеца:17 лева 12 Месеца: 32 лева

http://tvoite.technology/


Топ 5 клопки за сториджа във виртуална среда Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Бързото нарастване на размера на данните, които организациите трябва да съхраняват, създава напрежение на мнозина. Марк Люис, главен изпълнителен директор на Formation Data Systems, обсъжда пет „капана“ за съхранението във виртуална среда.

Загуба на капацитет във VMware хостове Предизвикателство, пред което са изправени много организации, които разгръщат ESX хостове, свързани с мрежовата им сторидж конфигурация (SAN/NAS), е че капацитетът на сториджа в рамките на хоста е напълно неизползван. Стандартните сървърни конфигурации обикновено включват един терабайт капацитет, който за много големи VMware среди може потенциално да представлява петабайти пропилян капацитет и капиталови разходи. За да се справим с проблема, се изисква софтуер, дефиниращ инфраструктура, която може интелигентно да открива и да обединява този загубен капацитет във всички ESX хипервайзори, а с прилагането на подходящи услуги за съхранение, той може да бъде предвиден за допълнително използване.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Проблеми с производителността, свързани със сториджа В смесенa натоварена среда предоставянето на безпроблемна работа във всички виртуални машини може да бъде голямо предизвикателство. Поради това поддържането на високопроизводителни с ниска латентност приложения обикновено изисква предвиждане на сторидж ресурси за приложенията, за да се доставя дефинираната производителност. Това води до слаба ефективност, по-ниско оползотворяване и спадане на производителността, особено в пиковите периоди на натоварване. За да се справим с това, трябва да използваме решения за съхранение, които прилагат към качеството на услугата приоритизиране на натоварванията във виртуализирана среда, предоставяйки равномерност навсякъде в структурата и във вход/ изходната производителност, независимо от натоварването на сторидж платформата.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Проблеми с производителността, свързани с VM Snapshot/Backup Когато се извършват операции по архивиране на VM, много администратори избират да използват VM снимки, за да създадат монтируемо изображение за архивиране. Предизвикателството на този подход е, че процесът на моментни снимки във VM консумира ресурси от ESX хоста, което води до проблеми с VM производителността и дълги прозорци за архивиране и сложно възстановяване, което повишава риска от загуба на данни. Когато снимките се създават от системата за съхранение, тези проблеми с производителността може да бъдат напълно избегнати. Освен това, когато сторидж системата използва архитектура за защита на данните с дневник, рискът от загуба на данни е значително сведен към минимума.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Бързина и гъвкавост на сториджа от разработване към операции Неспособността да се мигрират данни от среда за тестване/ разработване към мащабите на производствения сторидж в съществуващите среди е особено предизвикателство за VMware администраторите – казва Луис. – Разходите за решаване на проблема и сложността на решението често пречат за разпространението на напредъка в тестовите и развойните системи и на отношенията разработване – оперативна дейност. Това, което е необходимо, е възможността за незабавно създаване на виртуални клонинги от производството, които могат да бъдат прехвърлени към разработващите и тестовите среди. Това също така дава възможност за бързо вливане на нови версии в производството, което помага за ускоряване на пускането на нови продукти и услуги.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Предизвикателства относно VMotion сториджа VMotion първоначално е бил разработен за справяне с недостатъците на традиционните масиви за съхранение, особено когато става въпрос за преместване на данни между различни системи за съхранение. Съвременните системи за съхранение вече имат автоматизирано придвижване на най-активните данни към по-високопроизводителното флаш ниво, но дори и това може да се окаже недостатъчно. Една модерна софтуерно дефинирана система за съхранение ще постига това движение на данни, като динамично поставя данните и увеличава обемите в реално време въз основа на предварително определени политики. Както се променя използваемостта на вход/изход за поддържаните работни натоварвания, така софтуерно дефинираната система трябва да прави корекции за позиционирането на данните, така че натоварванията с най-тежки изисквания да продължават да доставят производителността, която се очаква.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Устройствата все още имат значение според ръководство за разбирането на това как хардуерът въздейства на облака, подготвено от Intel и Lenovo. Тези и други хардуерни компании определено са заинтересовани потребителите да сменят устройствата си с нови, но дали и ние сме на същото мнение. Преди да решим, нека погледнем към техните доводи.


ИТ инфраструктура

Мобилни устройства

Облакът осигурява незабавен достъп до нашия дигитален свят, но дали хардуерът в ръцете ни има отношение към този достъп или е от значение единствено хардуерът в центъра за данни? Услугите в облака най-накрая отговарят на високите ни очаквания. Устройството, което използваме, трябва да съответства на способността на облака да осигурява незабавен достъп с безпроблемна връзка и мощни инструменти за съвместна работа, т.е. да може да осъществява бърза комуникация (4G), да има мощен процесор, достатъчно RAM и памет.

Технологията вече не е просто инструмент. Нашите устройства са осезаема връзка с всичко, което ни трябва, за да бъдем продуктивни в модерната работа. Възниква въпросът как можем да изберем хардуер, който доставя огромната мощ на облака? Ето някои основни съветa:

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Мобилни устройства

Целете се към вдъхновяващ дизайн и конструкция

Трябва ви технология, която работи толкова здраво, колкото и вие, която се стреми към повече, която е проектирана да прави по-добри неща: • Формата и функционалността имат значение - потребителите биха искали устройства, с които нямат търпение да прекарат деня си; • Всеки детайл има значение и трябва да се има предвид - тегло, заредени програми, лекота на използване, гъвкавост и т.н.; • Помислете за цялото решение - включително за периферните устройства и аксесоарите. Изберете устройства, които съчетават надеждност, творческа конструкция и стабилна производителност - изглежда само едното не е достатъчно.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Мобилни устройства

Осигурете си цялостно взаимодействие с по-богати възможности за аудио и видео Изчислителните облаци вече не компрометират ефективността ви, тъй като доставят постоянен достъп и надеждна работа на потребителите. Днешният облак осигурява високо качество и възможност за непрестанна наличност, но ако вашият хардуер може да се справи. Обменът с колеги и приятели работи най-добре с хардуер, построен за най-новите и върхови аудио и видео възможности. Ясната комуникация се постига лесно с вградена камера и микрофони. Докосването вече е повсеместно, но се уверете, че вашето устройство го прави добре.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Мобилни устройства

Разчитайте на солидна сигурност на много нива

Тъй като сигурността на изчислителните облаци продължава да се подобрява, организациите вече се чувстват по-уверени относно трансформацията на центровете си за данни. Подход на няколко нива към сигурността предотвратява наличието на единствена точка на пробив. • Използвайте само устройства, сертифицирани като доверена технология. • Използвайте инструменти за защита на чувствителните данни за потребителските машини • Укрепете и опростете достъпа с двуфакторни и биометрични идентификационни данни. Всеки разбира необходимостта от сигурност, но и всеки иска също минимално прекъсване. Комбинирането на сигурността в облака и правилното устройство осигурява сигурно, интуитивно изживяване.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Мобилни устройства

Търсете интелигентни батерии и токоизточници

Животът на батерията е повече от това просто да пребивавате изключен за по-дълги периоди. Някои нови устройства може динамично да приспособяват консумацията на енергия на базата на дейността, което позволява по-ефективен план за захранване, за да се поддържа нарасналата производителност. • Използвайте динамични схеми за захранване според натоварването. • Търсете устройства, които се презареждат бързо • Осигурете възможности за ъпгрейд или добавете допълнителен капацитет на батерията Животът на батериите става все по-добър и затова се уверете, че имате най-добрия наличен вариант. Това увеличава удовлетворението и производителността неимоверно.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Мобилни устройства

Изберете устойчиви на околната среда устройства за осигуряване на работа без прекъсване Облакът е проектиран за безпроблемна работа с компютри, поддържайки на разположение вашата информация, когато и където ви е необходима. Тази наличност се нуждае от устройства, изградени за предизвикателствата на компютинга в съвременния свят - провалът не е опция. • Изберете полуустойчиви устройства, предлагащи военен клас издръжливост без специални цени • Потърсете характеристики, фокусирани върху реалните опасности в света - разливане, прах, капки, загуба. • надеждността е повече отколкото само хардуерна издръжливост, тъй като възможностите за управление също въздействат силно върху наличността. От мигновени актуализации на приложения до автоматичното архивиране на данните, облакът е синоним на непрекъснатост вашите устройства трябва да предлагат същото.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Мобилни устройства

Добавяйте портове и слотове, когато е възможно

Облачните изчисления може да ви зададат работа в някои изненадващи места. От външния дисплей до смарт картата, понякога периферията или аксесоарите са от ключово значение за свършването й. • Аксесоарите позволяват на потребителите да персонализират работата си с компютъра • Проектираната функционалност увеличава гъвкавостта на устройството • Търсете инструменти, които могат да ограничават портовете, когато е необходимо Аксесоарите и периферните устройства са критична част от компютърната екосистема, така че направете дългосрочната надеждност приоритет.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


ИТ инфраструктура

Мобилни устройства

Новата ИТ инфраструктура

Живеем в нов свят, откакто се появиха ИТ облаците. Смята се, че възможността да имаме непрестанно бърза връзка, достатъчно производителност и достъп до работните си документи, ще увеличи ефективността ни значително. Облакът обаче трябва да е комбиниран с амбициозен хардуер, за да разгърне пълния си потенциал, казват специалисти. Това наистина е нов свят, с нов начин на работа и живот, в който наш непрестанен спътник става технологията, особено с мощните мобилни устройства. Както винаги вече няма връщане назад и само бъдещето ще покаже дали животът ни в облака е за добро или не. Междувременно този свят отново е много добра възможност за технологичните компании.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


АБОНИРАЙ СЕ! Технологиите правят живота ни по-лесен. Те докосват всичко, което правим по време на работа, у дома, и дори в нашите автомобили. Списание Твоите технологии поглежда към технологиите от всеки ъгъл: от тяхното въздействие върху обществото, отделния човек и фирмите, до предстоящите големи иновации, джаджи и услуги, които наистина си заслужават. Каним те да проучваш и споделяш заедно с нас.

6 Месеца:17 лева 12 Месеца: 32 лева

http://tvoite.technology/


Как работи?

blockchain block- Какво е

блок-верига Как работи и могат ли IBM, Intel и големите банки да преработят интернет


Интернет започна като поредица от прости въпроси за това как компютрите могат да бъдат в състояние да говорят помежду си на дълги разстояния с помощта на силно контролирани мрежи от проводници. Започвайки от този основен инженерен проблем, инженери и компютърни специалисти създадоха съвременния свят и взаимното свързване, които промениха начина ни на живот и социално взаимодействие, както никоя друга технология, създавана някога. Чрез промяна на начина, по който компютрите се свързват, те промениха начина, по който ние се свързваме, а сега една нова парадигма излиза от света на науката за комуникациите, поддръжниците на която вярват, че тя може да повтори безпрецедентното въздействие на интернет. Тя е наречена блок-верига.


Как работи?

База данни

Блок-веригата е разпределена база данни, която поддържа непрекъснато растящ списък от записи, обезопасени по отношение на подправяне и преработване. Всеки блок съдържа времеви печат и връзка към предишни блок. Блок-веригата, която е по-правилно да се нарече разпределена счетоводна книга, в основата си е начин за надеждно и прозрачно съхраняване на информация и извършване на предварително програмирани операции върху тази информация. По принцип можете да мислите за нея като за супер модерна, базирана на облака електронна таблица, на която определящата функция не е какви услуги може да изпълнява, а на колко потребители може да има доверие, за да изпълни тези услуги сигурно и точно, както предварително е договорено. Това не е мрежа от компютри, а мрежа, работеща на компютри, и разпределената й, с висока степен на защита същност, й дава възможността да преориентира изцяло пътя на уеб развитието и драстично да увеличи възможностите на онлайн платформите. Някои се опасяват, че тя може да ускори технологичната безработица и безвъзвратно да промени отношенията ни един към друг.


Как работи?

База данни

Блок-веригата е зачената през 2008 г., а е внедрена за първи път през 2009 г. Тя е основната технологична иновация на проекта Bitcoin, в който служи като публична счетоводна книга за Bitcoin транзакциите. В този случай на всеки потребител е позволено да се свърже към мрежата, да изпраща нови транзакции към нея, да валидира транзакциите и да се опитва да прави нови блокове. Блок мрежата на Бitcoin стана вдъхновение за други приложения.

По определение блок-веригата се състои от блокове, които държат партиди от валидни сделки (транзакции). Всеки блок включва хеша на предишния блок в блок-веригата, свързвайки двата. Свързаните блоковете образуват верига.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


В допълнение към защитена хеш базирана история, всяка база данни на блок-веригата има определен алгоритъм за оценяване на различни версии от историята, така че тази с по-висока стойност да бъде избрана пред другите. Равностойните системи (peers), поддържащи базата данни, нямат абсолютно една и съща версия на историята по всяко време, по-скоро те държат версията на базата данни с най-висок резултат, която им е известна в момента. Всеки път, когато равностоен получи по-високо точкувана версия (обикновено старата версия с добавен един нов блок), той разширява или замества своята собствена база данни и препредава подобряването на равноправните системи. Никога няма абсолютна гаранция, че която и да е конкретна входяща информация ще остане в най-добрата версия на историята завинаги, но понеже блок-веригите обикновено са построени, за да добавят оценката на новите блокове върху старите блокове и има стимули да се работи само по разширяване с нови блокове, а не по презаписване на стари блокове, вероятността входни данни да бъдат заменени върви надолу, тъй като повече блокове се надграждат над тях и в крайна сметка те отиват много ниско.


Как работи?

База данни

IBM и други гиганти на индустрията и бизнеса работят, за да разрешат проблемите, които продължават да правят разпределените записи на данни непрактични в много случаи. До момента най-известното изпълнение на разпределени записи са процедурите за осъществяване на транзакции и за проследяване на Bitcoin. Преди блок-веригите на Bitcoin, ни бе необходима доверена човешка институция като банка, която да действа като посредник за нещо чувствително като паричен трансфер. С блок-веригите, действащи като такъв орган, можем да направим сами неща, като сигурно циркулиране на валута, без неизбежността на измамата, която ни принуждава да плащаме процент от всеки трансфер на специализирана трета страна. Финансовата книга на Bitcoin изпълнява така наречения „умен договор“, съдържащ спецификата на трансфера (депозиране на портфейл, количество, получаване на портфейл и т.н.), и тъй като цялото това нещо е защитено, както подателят, така и получателят може да бъдат спокойни. Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


Как работи?

База данни

Чрез използване на програмируемия характер на блок-веригите по много по-сложен начин, отколкото в Bitcoin, е възможно да се автоматизират много по-сложни задачи, като същевременно се поддържа същото високо ниво на потребителско доверие. Получените „умни договори“ може да се окажат, че правят неща, като контролиране на инфраструктурата на големите градове или хостинг на цялостни онлайн платформи. Те може да се справят с нашите покупки от Amazon, нашите ипотечни плащания, както и с работния ни график. И най-печелившото от приложенията: те може да автоматизират финансовата търговия до степен, че хора търговци не само ще са излишни, но и неспособни да се справят. И преди е бил използван софтуер за търговия, но блок-веригите всъщност могат сами да вземат решения – не само да изпълняват покупки и продажби, но да инициират покупките и продажбите, без да се налага да чакат за подпис от човек. Това е силата на програмируемия, надежден, винаги-наличен смарт договор.


Как работи?

База данни

Тази публична, водеща си бележки, технология би могла също така да направи тривиално лесно за всеки да създаде онлайн услуги, каквито в момента са или сложни, или скъпи, като например защитен онлайн магазин. Вече не бихме имали нужда от компания, която да извършва операции „зад кулисите“ – потребители могат да ни предлагат крипто-фондове директно, а ние можем да ги приемем също така директно. Блок-веригата не само ускорява и опростява възможностите на големите институции, но поставя много от най-важните такива способности в ръцете на независими хора и малки предприятия, отново повтаряйки една от коренните промени, инициирани от интернет.

Тя не е само за да прави по-лесни и по-бързи транзакциите онлайн. Една блок-верига може да се използва, за да координира сложна група от корпоративни партньори, като всички те работят заедно, за да предоставят частите и услугите, за да се комплектува например нов прототип на самолет. Книгата може да бъде бърза и надеждна в поддържането на сигурност и увереност, че всички наличности и графици са както трябва, и нейните настройки, или каквито и да било промени в тях, ще бъдат свободно видими за всички участници. По думите на IBM, когато използвате блокверига, вграждате „доверие иСептември-Октомври отчетност във веригите за доставка“. Твоите технологии Дигитално издание


Как работи?

База данни

Може би най-амбициозното приложение на разпределените финансови книги е Ethereum – онлайн платформа, базирана на блок-верига, която позволява на компаниите да хостват сложни системи, базирани на блок-вериги. Най-прочутото приложение, използващо Ethereum и свързаната криптовалута, наречена Ether, е DAO (разпределена автономна организация), което изгоря драматично, след като основен бъг даде възможност на хакер да изтегли около една трета от средствата, които проектът бе DAO бе привлякъл като финансиране. Технологията на отворените финансови книги има невероятен потенциал – но още не е съвсем готова да реализира този потенциал, просто все още не.


Как работи?

База данни

Най-големият проблем е консумацията на енергия и това ще бъде трудно да се преодолее. Цялата система работи само защото е криптографски защитена. С други думи, някой някъде използва компютърно време (и по този начин разходва електроенергия), необходимо за извършване на трудните криптографски процедури, които пазят всичко безопасно. Решаването на този „хеш“ проблем е стимулирано чрез системата „добив“ в Bitcoin, предоставяйки реална парична стойност в замяна на извършването на тежката работа, необходима да се запази всичко сигурно. Хората често казват, че блок-веригата трябваше да съществува, за да позволи на Bitcoin да функционира надеждно, но това е същото, като да се каже, че Bitcoin е трябвало да съществува, за да се даде възможност на блок-веригата да функционира надеждно. Ето защо Ethereum има Ether, собствена криптовалута – без това, няма да има начин за генериране на огромния брой компютърни цикли, необходими за осигуряване на всички извършвани комуникации. Проблемът няма да изчезне и с разширяване използването на блок-вериги съответният електрически отзвук расте удивително бързо. Ethereum е опит да се изгради цялата онлайн платформа като разпределена книга.


Как работи?

База данни

Има редица инициативи, които ще се опитат да решат този и други проблеми, поддържайки темпото, с което сега приближаваме бъдещето, базирано на блок-вериги. IBM си партнира с найголемите банки и много други заинтересовани корпорации да основе Open Ledger Initiative (Инициатива за отворена счетоводна книга, OLI), която е насочена към решаване на крещящите технологични проблеми на блок-веригата. Други проекти се координират от MIT и подобни изследователски институции, но въпреки големите имена, тези инициативи са с тенденция да бъдат с отворен код.


Как работи?

База данни

По принцип, ако технологията блок-верига идва в подкрепа на всичко – от сложните враждебни корпоративни поглъщания до приятелска група, разделяща си сметките, тогава ние наистина се нуждаем тя да бъде надеждна и без бъгове. Това е текущото състояние на развитието на технологиите, в което най-големите и монолитни фигури в технологиите вярват, че единственият начин да се постигне това ниво на софтуерна цялост е да се уверим, че най-големите и монолитни фигури в технологиите никога няма да получат изключителен контрол върху него.


Наука Материали Изобретиха първата автономна охлаждаща тъкан

Медицина Лазер от човешка кръв лови тумори


Изобретиха

първата автономна охлаждаща тъкан Група учени от Станфордския университет разработи нов вид пластика. Благодарение на порите си тя може да охлажда заключените в нея повърхности без допълнителни приспособления.


Наука

Материали

Как да се създадат дрехи, в които човек никога няма да се сгорещява? Човешкото тяло излъчва топлина във вид на инфрачервени вълни. Ето защо охлаждащият плат трябва да пропуска инфрачервеното излъчване, както и да не позволява преминаването на топлинно излъчване отвън. Съществуващите материали, които се използват в текстилната промишленост за производство на „охлаждащо“ спортно облекло, започват да работят, само когато тялото ви освобождава влага.


Наука За разлика от тези материали, зависещи от влагата, нанопорестият полиетилен съответства точно на поставената задача – топлинните вълни от видимия спектър не минават през него, така че слънчевата светлина не нагрява скритата от него кожа. И топлината, която се излъчва в човешкото тяло, лесно преминава през него. Тайната е в специалното разположение на нанопори в материала и техния размер (501000 нанометра). В първите експерименти температурата на устройството, което симулира топлината на човешко тяло, под слой от наноматериал е била с 2,72,0 градуса по-ниска отколкото под слой от памучен плат.

Материали


Лазер от човешка кръв лови тумори


Наука

Медицина

Думата „лазер“ веднага ни кара да си представим сложно електронно устройство, но лазерите могат да бъдат направени от различни материали, включително и живи клетки или желе. За създаване на лазер имате нужда от източник на светлина, материал, който ще го усили и отразяващ резонатор. Изследователи работят по лазер, направен от кръв, който ще излъчва инфрачервена светлина, която ще позволява на лекарите да преследват туморите. Ксидон Фан от Университета на Мичиган съвместно с колегите си са използвали боя, наречена индоцианиново зелено (ИЗ) за лазера им от кръв. Това е флуоресцентен материал с близка до инфрачервения обхват светлина и вече се инжектира в кръвния поток за получаване на медицински изображения. Фан казва, че ако тя се превърне в лазер, това ще я накара да свети много поярко.

Лазер ще накара туморът да свети


Наука

Медицина

Лазер, захранван с протеин Екипът е открил, че ИЗ не би излъчвала лазерна светлина от само себе си, но боята ще свети, когато се смеси с кръв, тъй като се свързва с протеини в кръвната плазма, увеличаващи способността й да усилва светлина. „Без кръв, а само ИЗ, това не работи“ споделя Фан. Чрез поставянето на тази смес в малък отразяващ цилиндър и изстрелвайки я с конвенционален лазер, учените са успели да накарат кръвта да излъчва светлина. ИЗ се натрупва в кръвоносните съдове, така че частите на тялото с голям брой кръвоносни съдове, като например тумори, трябва да светят много по-ярко. В клинични условия лекарите биха могли да инжектират ИЗ и да светят с нормален лазер към кожата и след това да проверяват за блясък с помощта на инфрачервена камера. Но първо учените трябва да тестват лазера в животински тъкани, с което да намерят начин да въвеждат отразяващи кухини на тялото. Фан смята, че златни наночастици могат да се окажат полезни в това отношение. Учените ще се опитат да го направят и в човешкото тяло, като се гарантира, че излъчването от лазера е по-ниско от препоръчителните граници на безопасност, тъй като не искат да горят тъканите ни.

Твоите технологии

Дигитално издание

Септември-Октомври


АБОНИРАЙ СЕ! Технологиите правят живота ни по-лесен. Те докосват всичко, което правим по време на работа, у дома, и дори в нашите автомобили. Списание Твоите технологии поглежда към технологиите от всеки ъгъл: от тяхното въздействие върху обществото, отделния човек и фирмите, до предстоящите големи иновации, джаджи и услуги, които наистина си заслужават. Каним те да проучваш и споделяш заедно с нас.

6 Месеца:17 лева 12 Месеца: 32 лева

http://tvoite.technology/

Твоите технологии, Септември-Октомври 2016  
Твоите технологии, Септември-Октомври 2016  
Advertisement