Page 1

8

брой 8 юни-юли 2016

съвета как да използваме социалните медии за нашия бизнес

Робо т

и!

Маркетингът между фунията за продажби и невронните мрежи Социалното инженерство или парола срещу шоколад HDR или колко по-реална може да стане телевизията


Съдържание

юни-юли 2016

Какво ново Тъчскрийн продукти и решения за касови места през 2016 Серия Ricoh SP 150 – печатът никога не е бил толкова стилен, а мултифункционалността толкова компактна Android N: топ характеристиките, които очакваме Google подобрява изкуствения си интелект със собствени чипове HDR или колко по-реална може да стане телевизията Новите устройства Изпълнителен директор: Анна Бакалова Финансов директор: Бисерка Мирчева Главен редактор: Ваню Кръстев

vanyu@tvoite.technology 0888929791

Снежанка Матеева, Искра Гологанова

Шрифт: Ubuntu Дизайн: Ваню Кръстев

Редактори: Тервел Няголов, Благой Благоев, Иван Делигеоргиев Реклама:

Издателство Сага Текнолъджи ООД

snejka@tvoite.technology 0888929795 iskra@tvoite.technology 0886394796

Сайтове: www.tvoite.technology www.sagabg.net www.itforumbg.net


Съдържание

юни-юли 2016

Представяне Новите невероятни велосипеди на VanMoof: Electrified S и SmartBike Cortana спрямо Google Now спрямо Siri: Кой асистент е по-добър? Социалното инженерство или парола срещу шоколад

Бизнес технологии Маркетингът между фунията за продажби и невронните мрежи Осем съвета как да използваме социалните медии за нашия бизнес Най-добрия принтер за дома или офиса

Как работи? Как работят непрекъсваемите токозахранващи устройства

Наука Плевробот – робот, ловък като амфибия Робот, вдъхновен от пчелите, каца навсякъде с помощта на статистично електричество


АБОНИРАЙ СЕ! Технологиите правят живота ни по-лесен. Те докосват всичко, което правим по време на работа, у дома, и дори в нашите автомобили. Списание Твоите технологии поглежда към технологиите от всеки ъгъл: от тяхното въздействие върху обществото, отделния човек и фирмите, до предстоящите големи иновации, джаджи и услуги, които наистина си заслужават. Каним те да проучваш и споделяш заедно с нас.

6 Месеца:17 лева 12 Месеца: 32 лева

http://tvoite.technology/


Световният лидер в тъчскрийн технологиите

представя:

Elo Touch Solutions

Тъчскрийн продукти и решения за касови места през 2016

Лидерът в тъчскрийн технологиите – американската компания Elo Touch Solutions е световно признат като еталон за качество доставчик на тъчскрийн монитори и компютри. Elo Touch Solutions е компанията изобретила тъчскрийн, като понятие преди повече от 40 години, а днес марката Elo е най-популярната марка в POS (Point-of-Sale, касови и търговски места) с над 20 милиона инсталирани работни места в повече от 80 страни по целия свят. Тъчскрийн продуктите на Elo са се доказали във времето като най-качествени и най-издръжливи в тъчскрийн индустрията, като решенията на които повечето водещи световни Ритейл компании и търговски вериги са доверили бизнеса си.


представя:

Elo Touch Solutions

Световният лидер в тъчскрийн технологиите

Решенията на Elo са символ на високо качество най-вече поради найдоброто съотношение параметър „Цялостна Цена за Притежание на Продукта“, включваща в себе си, както първоначалната сума за закупуване, така и бъдещите разходи за сервиз и поддръжка на изделието. Клиентите на Elo разчитат на стандартния дълъг живот на продуктите – между 5 и 7 години след пускане на пазара, гараниращи дълъг живот, взаимозаменяемост и възможност за допълнително оборудване от същите продукти в нови магазини/търговски площи в следващите години. Тъчскрийн мониторите и компютрите на Elo са проектирани за работа „нонстоп“ до 24 часа в денонощието , като индустриален клас продукти произвеждани със 100% контрол на качеството – от дизайн до цялостното решение – производство във фабрики собственост на Elo Touch Solutions.


Световният лидер в тъчскрийн технологиите

представя:

Elo Touch Solutions

Elo Touch Solutions

продуктова гама тъчскрийн монитори десктоп

Тъчскрийн мониторите на Elo представляват богата гама с различни размери, дисплеи и тъчскрийн технологии. Широката гама от продукти е в помощ на всеки потребител, за да получи правилното решение, подходящо за своя бизнес - касови работни места в ресторанти, барове, дискотеки, търговски центрове, ритейл вериги, магазини, банки и много други. В зависимост от приложението, възможностите варират от 7“ до 24“ тъчскрийн екран с различни резолюции и формат. Тъчскрийн функционалността включва: 4 вида тъчскрийн технологии, видеовходове VGA (аналогов) и цифров DVI (при някои от моделите), тъчскрийн функционалността се осигурява от USB и/или RS232 портове. На разположение на клиентите са опции на допълнителна цена, като четец за магнитни карти, дисплей с касова информация, обърнат към клиента, баркод скенер и други в зависимост от конкретния модел/парт. номер.


Elo Touch Solutions продуктова гама тъчскрийн компютри Тъчскрийн компютрите на Elo Touch Solutions са необходимо търговско оборудване за всеки магазин, ресторант, бар, дискотека или фронт касиерско място, бензиностанция, заведение за бързо хранене и много други Тъчскрийн компютрите или POS терминали на Elo са разделени в 3 основни серии – E2, X и C, които могат да посрещнат с подходящ модел всяко приложение и всяка конкретна необходимост с богатата си гама - над 150 модела тъчскрийн компютри/ POS терминали. В зависимост от приложението, възможностите варират от двуядрен до осемядрен Intel процесор, от 2 GB до 16 GB RAM памет, от 320 GB до 1 TB твърд диск или SSD диск до 128 GB, 4 вида тъчскрийн технологии. На разположение на клиентите са също и огромен брой периферни устройства като четец на магнитни карти, баркод четец, RFID, NFC четци, четец за пърстови отпечатъци и много други.

Дистрибутор и сервиз на Elo Touch Solutions за България е фирма Тех Вижън ЕООД


Серия Ricoh SP 150

печатът никога не е бил толкова стилен

мултифункционалността толкова компактна


Отделянето на място за технологичен кът вече е задължително във всеки дом. И би било хубаво това място да не е голямо, и още по-хубаво – ако изглежда добре. А как биха се почувствали вашите клиенти в уютния ви малък офис, когато за секунди получат печатните си материали, гледайки учудено уникалния дизайн на вашето мултифункционално устройство. Новата серия SP 150 на японската компания Ricoh прави възможно задоволяването и на най-претенциозните изисквания на домашните потребители, както и на потребителите от малкия и средния бизнес.

Новите устройства на Ricoh са създадени с мисъл за бързина, качество, компактност, лесна работа и обслужване, както и за радващ окото дизайн. Компанията е вложила много усет за детайла в допълнение към авангардните технологии. Серията съдържа два модела лазерни принтери и два модела мултифункционални устройства, като всички се отличават с уникалност както по отношение на външния си вид, така и с лесното си инсталиране и ползване. Освен това по качество и скорост те не отстъпват на големите и мощни устройства.


Този начален модел в серията всъщност е един много добре въоръжен черно-бял лазерен принтер, готов да задоволи и най-капризния домашен потребител, както и нуждите на натоварен малък или среден бизнес. Той е интелигентен и стилен, както и бърз – печата 22 страници в минута. Подобно на другите модели, Ricoh SP 150 е снабден с виртуален команден панел (Virtual Operation Panel), който позволява от вашия компютър, таблет или смартфон интуитивно да управлявате всяко действие, независимо дали използвате операционна система Windows или Mac.

Ricoh SP 150

лесен за инсталиране и използване Можете също да получите и нещо, което досега не бе познато в света на печата – да снабдите устройството си с уникален външен вид, като изберете някои от страхотните дизайни, разположени отгоре на всеки модел. Така вашите клиенти ще виждат, че сте уникални дори в детайлите, а вашите служители ще се чувстват по-вдъхновени и специални.


Размерите на Ricoh SP 150 са 350 x 265 x 106 милиметра (Ш x Д В), което е почти размерът на лист хартия A4. В чекмеджето за хартия можете да съберете 50 листа. А теглото от 6,5 кг не би затруднило и най-нежната секретарка, ако се наложи преместване.

Презареждането на този принтер, както и на останалите устройства в серията, е поредното улеснение за всеки потребител. Новата всичко-в-едно тонер касета се поставя с един клик. Тя е интегрирано решение, с което наведнъж сменяте всички критични части – няма отделен барабан или тонер – нищо, което да ви забави, ако спешно трябва да довършите печата на някой документ.


Ricoh SP 150w

най-малкият настолен принтер с Wi-Fi Това устройство има същите характеристики като разгледания горе модел (да припомним 22 страници в минута, интуитивно инсталиране и управление, лесно презареждане и уникални дизайни по избор), но е допълнено с възможност за безжична връзка по стандарти Wi-Fi 802.11 b/g/n. Това ще ви позволи да печатате направо от мобилното си устройство без кабел. За този принтер обаче ще трябва да почакате до август, когато той ще бъде наличен.

И двата лазерни принтера (както и МФУ моделите) имат USB 2.0 порт и поддържат режима Graphical Device Interface (GDI). Подробният списък от поддържани операционни системи включва Windows XP, Vista, Win7, Win8, Windows Server 2003/2008/2012, Mac OS 10.5-10.10 и Linux. Моделите SP 150 могат да се похвалят също и със зеления сертификат за енергийна ефективност Energy Star 2.0.


Ricoh SP 150SU

най-малкото 3-в-1 настолно МФУ Новото мултифункционално устройство на японския производител е малко поголямо от принтерите, но все още се доближава до размера на лист хартия A4 или по-точно мерките му са 350 х 275 х 137 мм (Ш х Д х В). То е и с един килограм потежко, но все още с финото тегло от 7, 5 килограма. По скорост на печат естествено не отстъпва и има същите 22 страници на минута, като всички устройства в серията. Но то може и да копира, като размножава един документ със забележителните до 99 копия в минута (при 600 х 600 резолюция), като резолюцията може да се настрои и до 1200 х 1200 точки на инч. Това МФУ със сигурност ще задоволи и доста натоварен офис откъм печат и копиране. Към това можем да добавим и сканиращата функция, която позволява черно-бяло и цветно сканиране със стандартна резолюция от 1200 точки на инч. Резолюцията по подразбиране е 300 dpi, което гарантира високото качество на сканираните изображения. Изходните формати включват всички популярни възможности: JPEG, TIFF или PDF.


Ricoh SP 150SUw

най-малкото 3-в-1 настолно МФУ с Wi-Fi

Както става ясно от заглавието, този най-малък представител на мултифункционалните устройства на пазара освен всичко, което може и предишният модел, позволява и дистанционно управление на всички функции от мобилно устройство чрез безжична връзка по стандартите Wi-Fi 802.11 b/g/n. Очаква се този модел да се появи през август. Що се отнася до другите характеристики, те са аналогични на предишните модели – скорост 22 страници в минута, чекмедже за 50 листа (препоръчвани формати за печат A4, A5, A6, B5), като хартията може да бъде с тежест в диапазона 60-105 g/m². Може да се каже, че всички модели идват с важни иновации във всеки детайл – на пръв поглед те може би не са големи, но събрани заедно създават впечатление за едни почти съвършени продукти.


Лазерните принтери и мултифункционалните устройства на Ricoh може да намерите от дистрибутора им за България, фирма Вали Компютърс (http://www.vali.bg).

Обобщени характеристики на серията SP 150: • • • • • • • •

22 страници в минута Интуитивно инсталиране и управление Красив дизайн с възможност за избор Бърза и тиха работа Компактна конструкция Виртуален команден панел Wi-Fi модели 2 години гаранция


В навечерието на световния мобилен конгрес (Mobile World Congress или MWC) в Барселона, LG Electronics (LG) обяви, че очакваният извит G Flex2 излиза на световния пазар. Основните телекоми в Съединените щати, Хонконг, Сингапур, Франция, Германия и Обединеното кралство ще са сред първите, които ще предложат G Flex2 на клиентите си. Ще последват основните пазари в Северна и Южна Америка, Европа и Азия, като те ще обявят началото на продажбите в седмиците след MWC.

Какво ново За производителността се грижи осемядрен Octa-Core Qualcomm Snapdragon 810 процесор. Чрез задния „самолекуващ“ се капак Self HealAndroid N: топсехарактеристиките, ing на смартфона ежедневните надрасквания премахват само за 10 секунди, а функцията Fast които очакваме Charge зарежда 3000 mAh батерия до близо 50 процента за малко над половин час.

Операционни системи

За да създаде по-добро потребителско преживяване, G Flex2 предлага подобрена функция за снимане с жестове Gesture Shot, която позволява си правите селфита поGoogleдаподобрява изкуствения си интелект лесно от всякога само с движение на ръката. LG със собствени чипове са увеличили разстоянието, от което камерата засича движението на ръката до метър и половина, за да е подходящо за популярните селфи стикс за заснемане на селфи от по-голямо разстояние. Новата функция Gesture View прави лесен и удобен прегледа на последната направена снимка, веднага след заснемането HDR или колко по-реална може да й, а Glance View показва основна информация като час, последни съобщения или пропуснати стане телевизията повиквания чрез преплъзване на екрана, дори когато дисплеят е изключен.

Изкуствен интелект

Потребителска електроника


Android N Топ характеристиките, които очакваме


Още през март Google позволи да хвърлим бегъл поглед към предстоящата й мобилна операционна система, а именно Android N. Въпреки че последната версия на операционната система няма да е на разположение до лятото, компанията обяви още функции на Android N, както и няколко други инициативи, по време на годишната си конференция за разработчици през май. В момента Android е найпопулярната мобилна операционна система в света. В допълнение към засилените мерки за сигурност и нови емотикони, N ще интегрира Assistant - услугата интерактивен помощник на Google, и по-добра ефективност на батерията. Засега можем да видим само малко от това, което ще има в новия Android, като се очакват много повече функции в окончателната версия. Да разгледаме найдобрите нови функции, които Google е разкрила досега.


Какво ново

Операционни системи

Google Assistant

Помощникът на Google Новият софтуер Assistant ще ви позволи да общувате по-естествено с устройство, работещо под Android, отколкото можете сега с Now (текущия цифров и търсещ асистент на Google), за да правите неща като намиране на ресторант и извършване на резервация чрез OpenTable.

Instant Apps

Незабавни приложения Планирани за пускане заедно с N, но също така достъпни на телефони, използващи по-стари версии на операционната система - до Android Jelly Bean, Instant Apps ви позволява достъп или използване на някои приложения, без да се налага да ги изтегляте и инсталирате. Това е особено полезно за цифровите платежни операции, където можете да плащате с Android Pay вместо с каквото и да е друго приложение, което системата ви кара да използвате. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

21


Multiwindow

Многопрозоречност Показването на две приложения наведнъж ще стане стандарт за Android телефоните и таблетите. С Мultiwindow можете да виждате приложения на разделен екран. Тази функция бе достъпна за Samsung и LG телефони в продължение на няколко години, а сега ще бъде за много повече Android устройства. Тя е много подобна на това, което Apple iPad Air 2, iPad Mini 4 и iPad Pro могат да правят, благодарение на най-новата операционна система на Apple, iOS 9. Възможността в Google за добавяне на картина-в-картината за приложения, които показват видео, също е подобна на това, което сме виждали в iPad Air. Това означава, че би трябвало да можете да гледате видео в YouTube, като едновременно разглеждате Twitter, или да си проверявате електронната поща, докато гледате филм през Google Play.


Отговор в уведомление Сега Google вече ви позволява да отговаряте на текстови съобщения от падащия панел. Когато получите ново съобщение, малка аларма ще се появи в горната част на екрана и можете да въведете вашия отговор точно там и да се върнете към това, което правите. iOS има подобна функция от известно време, така че е страхотно да се види, че тя се появява и в Android.

Пакети от уведомления Ако менюто ви за уведомления е каша от сигнали, тази функция може да помогне. Разработчиците ще могат да групират уведомленията от приложението си. Ще виждате пакет уведомления от всяко приложение в менюто, а вие просто трябва да почукате върху пакета, за да го отворите и видите всеки отделен сигнал. Отново iOS има нещо подобно на това в нейното меню за уведомления, което трябва ръчно да превключвате, така че това е добре дошло допълнение към Android. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

23


Какво ново

Операционни системи

Doze on the Go

Дрямка в движение Android 6.0 Marshmallow беше първата, която получи функцията Doze, настройка за пестене на батерията, която спира фоновите изчисления, извършвани, когато телефонът ви не се използва и е неподвижен. Doze on the Go прави същото нещо с изключение на това, че вашият телефон може да бъде и в движение (например е вътре в джоба ви, без да е зает с нещо). Google работи и по проект Svelte, който има за цел да намали количеството памет, необходима за работата на Android. Целта е най-новите версии на Android да са достъпни за повече устройства, особено за тези с понисък клас характеристики.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

24


Какво ново

Операционни системи

Нощен режим Подобно на функцията Night Shift на Apple, Night Mode има за цел да намали напрежението в очите при гледане на ярки изображения през нощта. Тази настройка нюансира екрана в жълто, което ви натоварва по-малко в по-късните часове от обичайните син оттенък. Можете също така да регулирате яркостта и нюанса на цвета сепия.

Android Нуга или може би Нутела? Въпреки че се разбраха предварително много функции, все още не знаем всичко, което ще дойде с окончателното пускане на операционната система. Ние все още не разполагаме с номер на версия или сладко тематично име (въпреки че Google ще “позволи” на феновете да дават предложения). Ако не можете да изчакате до лятото обаче, бета версия вече е достъпна за тестване за собствениците на Google Nexus 6P, 5X, 6, 9 и Pixel C таблети. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

25


Google подобрява изкуствения си интелект със собствени чипове

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

26


Какво ново

Изкуствен интелект

Въпреки предупрежденията на Стивън Хокинг и много други учени Google вярва, че изкуственият интелект (AI) е бъдещето толкова силно, че създава свои собствени процесори, за да могат алгоритмите й да се обучават по-бързо. Дали това води към чертаното от някои апокалиптично бъдеще, в което роботите ще ни превърнат в жалки ненужни биоединици, или ще направи света едно по-добро място, както твърдят привържениците на AI, можем само да гадаем. Днес обаче икономическата парадигма изисква развиването на изкуствен интелект, за да се намалят разходите за труд.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

27


Какво ново

Изкуствен интелект

Но да се върнем на Google. Компанията нарича тези чипове Тенсорни обработващи елементи (Tensor Processing Units, TPU – от тенсор – математически обект, аналогичен на вектора, но с по-общ смисъл, представян чрез компоненти, които са функции на пространствени координати), които в основата си са микропроцесори, специално пригодени за машинно обучение. Един TPU е достатъчно малък, за да заема само пространство колкото на твърд диск в раковете в центровете за данни на Google.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

28


Какво ново

Изкуствен интелект

Тъй като машинното обучение изисква по-малко изчислителна точност, Google е в състояние да извлече повече операции в секунда от един чип. Типичните процесори работят с 32- или 64бита на точност, докато TPU на Google работи с 8-бита. Google оценява, че нейните TPU чипове ще й позволят бързо да придвижи технологията така, че за седем години процесорите да се появят в магазините. И така, какво означава всичко това за вас? Google приложенията и услугите като Street View и Google Now използват TPU чипове от една година, въпреки че TPU са в процес на разработване от преди няколко години. Чиповете дори позволиха изкуственият интелект на Google да победи световния шампион по Го. Google стартира тайно своята инициатива относно TPU преди няколко години и я съобщи едва на годишното си събитие Google I/O 2016 г. през април. Компанията се надява разработчиците да използват машинно обучение, за да създадат по-добри приложения за платформи като Android.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

29


HDR или колко по-реална може да стане

телевизията


Какво ново

Потребителска електроника

Телевизорите с висока разделителна способност сега масово се заместват от телевизори с ултра висока разделителна способност, известни като 4K TV, които предлагат 4 пъти повече пиксели. Но едва набрал скорост този процес, производителите излизат с „ново двайсе“ - HDR (High Dynamic Range - висок динамичен диапазон) – технология, която е на път да бъде следващото голямо нещо в телевизията. Тя обещава по-голям обхват на яркост, контраст, дълбочина и детайлност на картината. За нея всъщност се говори от няколко години, но най-накрая няколко HDR съвместими телевизора са на пазара, а първите HDR телевизионни предавания и филми вече са достъпни за гледане и сваляне.

Дали обаче тази нова технология си струва шума?

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

31


Какво ново

Потребителска електроника

Какво е висок динамичен диапазон? Двата най-важни фактора при телевизорите са коефициентът на контраст, или колко светло и колко тъмно може да възпроизвежда телевизорът, и точността на цветовете, което означава доколко цветове на екрана приличат на тези от реалния живот.

Standard dynamic range (SDR) Ако поставите два телевизора един до друг и единият е с по-добър коефициент на контраста и по-точен цвят, а другият просто има по-висока резолюция (повече пиксели), този с по-голям коефициент на контраст ще привлече почти всеки зрител. Той ще изглежда по-естествено, въпреки че имат по-ниска резолюция. С други думи, телевизор с отличен контраст и цвят с резолюция 1080p бие телевизора с резолюция 4K със среден контраст и цвят. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

32


Какво ново

Потребителска електроника

HDR разширява значително обхвата и на двата параметъра. Ярките части от изображението може да станат много по-ярки, така че изглежда сякаш изображението има повече „дълбочина“. Цветовете се разширяват, за да се показва по-ярко синьо, зелено, червено и всичко между тях.

High dynamic range (HDR) Друга технология, известна като широка цветова палитра (Wide Color Gamut, WCG) идва заедно в надпреварата с HDR и внася още повече цветове, цветове, които досега бе невъзможно да се възпроизвеждат с телевизори - червеното на знака стоп или на пожарна кола, дълбоко виолетовото на патладжана, дори и зеленото на светофара. Може никога да не сте забелязвали преди, че те не са точно такива, каквито изглеждат в реалния живот, но сега ще сте сигурни. Широката цветова палитра ще донесе тези цветове и още милиони за вашите очи. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

33


Какво ново

Потребителска електроника

Фото HDR не е телевизия HDR Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за HDR телевизорите е, че телевизия с HDR не е същото като снимка с HDR. Много хора се оплакват от хипер-реалистичния вид на HDR фотографиите. Това са две много различни неща, които, за съжаление, и объркващо, просто споделят едно и също име. TV HDR: Разширява коефициента на контраст на телевизорите и цветовата палитра, за да предложи по-реалистични, естествени образи, отколкото е възможно с днешните HD телевизори. Photo HDR: Комбинира множество изображения с различни експозиции, за да създаде един образ, който имитира по-голям динамичен обхват.


Какво ново

Потребителска електроника

Как работи HDR? Има две части на системата HDR: телевизора и източника. Първата част, телевизорът, всъщност е по-лесната част. За да бъде HDR съвместим, телевизорът трябва да бъде в състояние да произвежда повече светлина, отколкото един нормален телевизор в някои области на изображението. Разбира се, да се направят телевизорите по-ярки и по-цветни струва пари, а някои HDR телевизори ще доставят по-добро качество на картината, отколкото други. Само защото една телевизор е HDR съвместим, не означава непременно, че ще надмине не-HDR телевизор. Единственото нещо, което етикетът на HDR наистина означава, това е, че телевизорът ще бъде в състояние да показва HDR филми и телевизионни предавания.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

35


Какво ново

Потребителска електроника

Съдържанието е най-трудната част. Да, наистина HDR телевизорът се нуждае съдържание HDR, каквото днес почти не съществува. Телевизионните предавания и филми с резолюция 4K са достатъчно редки, но HDR телевизионни предавания и филми са още по-редки. Само Amazon пусна няколко досега, и те се състоят от две-три шоу програми и една шепа филми от Sony. Netflix предложи HDR преди края на 2015 г., но никой друг доставчик не е обявил съдържание HDR за дома. Друг източник на HDR ще бъдат физическите дискове. Спецификацията на Ultra HD позволява дисковете да носят HDR версии с Dolby Vision като опция. Въпросът е, колко заглавия ще виждаме с HDR, особено в началото? Това ще зависи от това колко лесно (да се разбира евтино) е да се създаде HDR версия на филм. Оказва се, има известна възможност за това.

HDR телевизорът се нуждае от съдържание HDR, каквото днес почти не съществува

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

36


Какво ново

Потребителска електроника

HDR съдържание – метаданните идват на помощ Когато се създава филм или телевизионно шоу, режисьорът и операторът работят с колорист, за да придадат на програмата подходящия вид.

За филмите екипът е в състояние да използва широката палитра от цветовото пространство на Digital Cinema P3, за да създаде прекрасни диви патици, портокали и теменужки.

Но след това идва времето тези филми да се преработят за телевизори. За да направи това, екипът по същество „влошава“ изображението, премахвайки динамичния диапазон и ограничавайки цветовете. Те го правят да изглежда по начина, по който искат, като имат предвид ограниченията на системата за HDTV, и тази ограничена версия е това, което получавате на Блу-рей диск или изтегляне.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

37


Какво ново Потребителска електроника

Ако вашият телевизор е настроен на режим Movie или кино, това е приблизително онова, което ще получите в дома си. Ако сте във Vivid или Dynamic режим, телевизорът ще преувеличава цветовете, както намери за добре. Това е създаване на нещо, което не е, защото в етапа на създаване, режисьорът и екипът са го махнали. Дали “Vivid” версията е близо до това, което те са виждали, или това, което е било в театъра, няма начин да се знае, тъй като това е създадено от вашия телевизор.


Какво ново

Потребителска електроника

Благодарение на допълнителните мощности за съхранение и възможностите за предаване на 4K BD и стрийминг на видео от Amazon, Netflix и други, към сигнала могат да бъдат добавени допълнителни данни, наречена метаданни. Те казват на HDR телевизора точно как трябва да изглежда, точно какви подълбоки цветове да показва и колко ярък трябва да бъде даден важен обект, отражение, звезда, слънце, експлозия или каквото и да е друго. Тези метаданни дори може да регулират настройките на картината или пускат телевизора в определен режим на картината автоматично. Това е огромен напредък в това как можем да виждаме изображенията на телевизора. Intelligent Tone Mapping на Technicolor е инструмент за създателите на съдържание за по-лесно (както и по-евтино) създаване на съдържание HDR. Резултатите са много обещаващи. Това е нещо добро, тъй като това означава, че не е трудоемко да се създадат HDR версии на филми и предавания. Ако това отнема много време, а времето е равно на пари, тогава ние никога няма да получим съдържание HDR.


Какво ново

Потребителска електроника

А кабелите и конекторите ни? Вие няма да се нуждаете от нови кабели за HDR. Актуалните високоскоростни HDMI кабели могат да пренасят HDR. Устройството източник (4K Blu-Ray плеър, да речем) и телевизорът обаче трябва да са HDMI 2.0a, за да предават метаданни. Ако имате приемник и искате да го използвате за превключване, то ще трябва той също да бъде HDMI 2.0a. Добрата новина е, че много 2.0 устройства HDMI, пуснати тази година, получават актуализация на фърмуера за HDMI 2.0a. За разлика от прехода от HDMI 1.4 до 2.0, изглежда няма хардуерни ограничения, за да преминете от 2.0 до 2.0a. Ако сте си купили HDMI 2.0 устройство тази година, най-добре да се консултирате с производителя, ако започвате да обновявате своето устройство към HDR.

Актуалните високоскоростни HDMI кабели могат да пренасят HDR.


Какво ново

Потребителска електроника

Като заключение Повечето експерти от страна на съдържанието и от страна на телевизорите са развълнувани от технологиите HDR и широката цветова палитра. Технологията 4K не е имала такова въздействие в тези среди. Общото мнение е, че повече пиксели е хубаво, но подобри пиксела – това ще бъде невероятно. Макар да претендира за следващото поколение телевизия, 4K е всичко друго, но не и това. Сега, с HDR и широката цветова палитра можем да очакваме обещаната еволюция, и тя трябва да бъде посветла и по-колоритна.

По материали на Гофри Морисън, Cnet


Какво ново

Технокалендар

1 Смартфон

Elephone S7 Пускане: неизвестно

Неотдавна компанията Elephone пусна смартфон без рамка Elephone S3, а сега производителят се готви да обяви нов модел Elephone S7. Той може да се превърне в един от най-достъпните смартфони на пазара с извит от двете страни дисплей. Що се отнася до цената, най-достъпният вариант, характеристиките на който все още не са съобщени, ще се предлага на цена от 100 долара. А за най-скъпата версия, оборудвана със система с чип Helio X25, ще са необходими 190. Устройството ще получи изцяло метален корпус, покрит с предпазно 2.5D стъкло от двете страни. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

42


Какво ново

Технокалендар

2 2 VR One Plus 3D очила

Пускане: август, 2017

Обновената версия е наречена VR One Plus. Недостатъците на първото поколение – според създателите, са коригирани. Сега е добавена многофункционална приставка, подходяща за смартфони, базирани на iOS и Android. Включена е съвместимост с всички устройства с формат от 4,7 до 5,5 инча. Има възможност за смяна на елементи, които са се повредили. Поддържа Google Daydream и осигурява „гмуркане“ в пространството на стаята. Интеграция с дрона DJI Inspire 1, патентована Zeiss оптика. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

43


Какво ново

Технокалендар

3 Рулетка

Bagel

Пускане: ноември

Устройството разполага с капацитет за захранване от 500 mAh и 0,96-инчов OLED екран (за да показва резултатите). Разделителна способност на екрана е 128 х 64 пиксела. Bagel поддържа 3 начина за измерване, както и синхронизация с мобилни джаджи. Комуникацията се осъществява чрез Bluetooth. Налице е съпътстващо приложение за запазване на статистики. Предлагат се и колелце за извити повърхности, лазерен далекомер и въже Dyneema (за товар до 50 кг). Цена при предварителна заявка – 59 долара. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

44


Какво ново

Технокалендар

4 Фотопринтер

Instax Share SP-2 Пускане: наличен

250-грамовият фотопринтер ще е бърз и надежден. Устройството ще е съвместимо с мобилни устройства, базирани на iOS и Android. Синхронизацията ще се осъществява чрез WiFi 802.11b/g. Instax Share SP-2 ще може да зарежда изображения от Instagram и Facebook. Снимките ще бъдат допълвани с географски и други статистически данни (например брой лайкове). Разделителната способност ще е 800 х 600 точки. А за да направите една картичка, ще ви трябват само 10 секунди (щом толкова бързате). Има възможност за настройване на наситеността, яркостта и контраста. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

45


Представяне Велосипеди

Новите невероятни велосипеди на VanMoof: Electrified S и SmartBike Виртуални асистенти

Cortana спрямо Google Now спрямо Siri: Кой асистент е по-добър? Социално инженерство

Социалното инженерство или парола срещу шоколад


е Новите невероятни

велосипеди

на VanMoof: Electrified S и SmartBike


Представяне

ВЕЛОСИПЕДИ

Карането на колело би трябвало да бъде толкова лесно, колкото каране на мотопед. Но определено има бариери за притежаване и пътуване с такова, особено в голям град. Ако искате качествен велосипед, който няма да се счупи с течение на времето, ще трябва да похарчите много пари. След това трябва да се надявате, че няма да го откраднат. И докато колоезденето до местоработата е чудесно решение за някои хора, не всеки иска да се появи без дъх и с пот, намокрила дрехите му. Това са проблемите, които братята Тако и Тайс Карлиърс решили да оправят, когато създали компанията си VanMoof преди около десетилетие. Решението, което измислили било Electrified S, водещ модел, който фирмата разработва от известно време. Това е велосипед с електромотор и пакет от интелигентни функции, които драстично намаляват опасенията за кражба - включително гаранция, че, ако бъде откраднат, компанията ще използва смарт технологиите, вградени в него, за да го проследи и да го върне при вас.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

48


Но S наистина е само началото на това, което Карлиърс виждат като едно много по-свързано бъдеще за колоезденето. Компанията обяви нова версия на колело без електромотор. То е по-леко, по-евтино и има всичките интелигентни функции на S. Братята основават (и продължават да развиват) компанията VanMoof като самостоятелно финансирано дружество, позовавайки се на знанията си. И двамата са инженери по индустриален дизайн, а Тайс е автомобилен механик. Те пазаруват части от цял свят, но около 60 процента от велосипедите им се сглобяват от части на един завод, който обратно подпомага общността на братята. Освен това те работят с много младежи и ги обучават, за да влязат на пазара като велосипедни конструктори и механици. Братята са се опитали да реконструират изцяло велосипеда. Около 80% от частите на Electrified S са преработени от тях. Те вземат части от производители, обмислят всяка от тях и я променят. После я връщат за производство. Това им е отнело две години и половина за цялостното проектиране. Идеята, която сложила началото на проекта им била, че те забелязали, че много пари се инвестират в изследвания и развитие на бегачи и планински велосипеди, но много малко отиват за велосипеди, с които да ходим на работа.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

49


Представяне

ВЕЛОСИПЕДИ

Това, че подбират всяка една част на велосипеда се забелязва веднага – както външно, така и в момента, в който го подкарате. Отличителният вид на Electrified S се усилва от ярките LED фарове и червен стоп, поставени в двата края на рамката. Има също малък екран, вграден в рамката, който може да показва вашата скорост и живота на батерията на велосипеда. От VanMoof казват, че 420 Wh батерия може да издържи до 75 мили в зависимост коя настройка на захранването използвате и колко въртите педалите. Повечето електрически велосипеди днес или са били преобразувани – магазини вземат стари велосипеди и им прикачват мотор, батерия и дросел – или идват с обемисти модулни батерии и електроника. VanMoof са поставили електрониката и батерията вътре в рамката, така че няма нищо тракащо, докато въртите педалите. Вместо това Electrified S предлага забележително гладко возене. Моторът, на който можете да зададете различни режими на захранване, или да изключите напълно, осигурява лекота след около половин завъртане на педалите. За разлика от други електрически колелета, той не предизвиква тласък напред. Това спомага за по-приятно преживяване, но дори и при настройка на ниска мощност, трябва съвсем малко работа, за да потеглите.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

50


Ако търсите ускорение, малък гумен бутон под лявата дръжка осигурява допълнителен приток на енергия във всеки режим на каране. Но не се заблуждавайте - този велосипед е с електрическо подпомагане, което означава, че няма да може да използвате само мотора, за да се движите. Вие трябва да извършвате поне малко работа. Все пак ще ви бъде трудно да се изморите с Electrified S. Тoй улеснява изкачването на стръмнини – малки и големи. Той също има две скорости, които се превключват автоматично щом достигнете 24 км/час. Ако не чувствате нуждата от електрически мотор, новият SmartBike на VanMoof е по-лек и по-евтин вариант. Това е един потрадиционен велосипед, в смисъл че цялата енергия произтича от водача и вие имате само три предавки, достъпни на дясната дръжка. Макар че няма мотор, по возене той много прилича на Electrified S. Нито един от велосипедите не е евтин - Electrified S ще се продава за около $3000, а SmartBike ще струва с около $1000 помалко - но VanMoof гарантира високо качество на продукта.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

51


Представяне

ВЕЛОСИПЕДИ

SmartBike подобно на S е много повече от традиционен велосипед, тъй като и двата модела споделят редица интелигентни функции, като почти всички се фокусират върху сигурността. Те започват с механизъм за интелигентно заключване, който е поставен директно в рамките на горната тръба. Велосипедите са оборудвани с много здрав катинар за веригата, който се вкарва направо в този механизъм, и това налага използването на приложение на VanMoof или ключодържател за отключване. Можете да заключите велосипеда, използвайки само рамката, защото останалата част от колелото е заключена със специални болтове за сигурност. (VanMoof осигурява комплект съвпадащи инструменти, за да имате достъп за ремонт или поддръжка.) По този начин не е нужно да прекарвате веригата през предната гума и около рамката, а вие също не трябва да се притеснявате, че вашият велосипед може да бъде разглобен за резервни части.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

52


Представяне

ВЕЛОСИПЕДИ

Ако откраднат велосипеда ви, VanMoof ще ви го върне. Найяката функция за сигурност влиза в играта, само ако и когато велосипедът действително бъде откраднат. Всеки велосипед е оборудван не само с Bluetooth радио (което му позволява да се свърже с телефона ви), но също и с клетъчно радио. Ако велосипедът бъде откраднат, VanMoof може да използва радиото, за да намери велосипеда ви, нещо което компанията нарича гаранция “спокойствие”. Ако велосипедът бъде откраднат, вие просто сте на един бутон разстояние от приложението за свързване към 24-часовата поддръжка на VanMoof. VanMoof ще използва информацията от GSM радиото, за да подпомогне местните власти в намирането на колелото, или самите те ще отидат да го намерят срещу такса от $98. Ако те не върнат велосипеда в рамките на две седмици, ще ви доставят нов.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

53


Представяне

ВЕЛОСИПЕДИ

От една страна, компанията не иска нейните клиенти да се подлагат на опасност, като се противопоставят сами на крадеца на колелото, а от друга, VanMoof не искат да се занимават с главоболията, отнасящи се до фирмената отговорност и имидж, които може да са резултат от подобен сценарий. Намирането не е толкова просто като да използваш функция „намери моя велосипед“. Но според VanMoof, по-непосилният фактор може да се окажат разходите, тъй като за да намира колелетата, използвайки GSM, а не GPS радиостанции, компанията трябва да плаща разходи за данни. Ако позволи на всеки велосипед постоянно предаване на данни, това може да „удави“ самостоятелно финансираща се компания като VanMoof, поне в краткосрочен план. Затова засега, те не могат да ги проследяват, ако не са откраднати.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

54


Представяне

ВЕЛОСИПЕДИ

Ако предварителните заявки на Electrified S са някакъв показател, компанията може да започне със значителни продажби. От VanMoof казват, че, когато са отворили страницата за предварителни поръчки през април, са получавали заявки с темп от около 500 на ден за първите няколко дни. Те идват в от всички краища на света: Холандия, Германия, Великобритания, Норвегия, Италия, и разбира се, Съединените щати. Електрическите велосипеди не са супер нова идея, но зараждащият се пазар е напълно лишен от разпознаваема марка. Това е двойно по-вярно за интелигентните велосипеди. VanMoof има шанс да влезе на пазара с два атрактивни и стимулиращи (макар и не с много достъпни цени) продукта и да го доминира. И с поевтиняванеto на техниката и увеличаването на производството, това може да се случи и с велосипедите VanMoof. Такъв план проработи за Tesla, които започнаха да продават Roadster през 2008 г. за повече от $100 000, но стартираха Model 3 за 35 000 тази пролет.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

55


Cortana спрямо Google Now спрямо Siri:

Кой асистент е по-добър?


Представяне

Виртуални асистенти

Цифровите или виртуалните асистенти не са нова идея, но днес те са много по-близо до нас. Те излизат от научно-фантастичните филми и се настаняват директно в нашите смартфони, така че не е нужно да си капитан на кораб или да работиш в огромен изчислителен център, за да задаваш въпроси на машина и тя да ти отговаря със стържещ глас или да извежда информация на голям монитор. Днес всеки може да пита джобното си устройство и то да отговаря – писмено или устно, а както изглежда и доста сносно. Нещата, които правят виртуалните помощници, варират в различните платформи, но общо взето те могат да ви казват прогнозата за времето, да ви показват ресторанти в близост, да извършат телефонно повикване, да следят графика ви и дори да разказват вицове.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

57


Представяне

Виртуални асистенти

Всъщност водещите продукти, а именно Siri на Apple, Google Now явно на Google и Cortana на Microsoft са много развити асистенти, прилагащи изкуствен интелект и гласово разпознаване. Последното заслужава специално отбелязване, тъй като това дълго време беше спънка и направи някои предишни опити за посмешище. Не е изненадващо, че нито един от тримата най-популярни асистентите не е перфектен. Изненадващо може би е, че някои са персонифицирани и имат нещо като своя личност. Те се справят доста добре във въпроси като „Как е навън?“ Например Cortana отговаря с гласов доклад за времето. Google и Siri показват изображение на екрана с текущите условия и прогнозата. И тримата отговарят правилно на въпроси като как се казва изпълнителния директор на Майкрософт или дават дефиниции на думи, които не сте сигурни какво означават.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

58


Представяне

Виртуални асистенти

Андрю Уилямс от Асошиейтед Прес е питал тримата помощници за най-близката аптека. Google и Siri изброили три в рамките на половин миля от офиса на агенцията в центъра на Сан Франциско. Но не споменали дрогерията на приземния етаж на самата сграда, в която се намира бюрото. Cortana единствено го направила. Той също помолил за помощ за резервация за обяд в луксозен ресторант, намиращ се наблизо. Siri и Cortana били объркани, но Google автоматично отворил приложението Open Table, като формата за резервация вече била попълнена. Е, нямало места, но това е извън настоящия сюжет. Дали ще харесате вицовете или остроумните отговори, с които създателите им са ги заредили, е въпрос на личен вкус и е трудно да се прецени. В крайна сметка чувството за хумор е индивидуално. Но нека видим поотделно на какво е способен всеки от тримата основни претенденти, които трябва да внимават, защото други вече им дишат във врата.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

59


Представяне

Виртуални асистенти

Siri Асистентът на Apple е предназначен за iPhone, но се е запътил и към настолната й операционна система. Просто натиснете главния бутон Home и изчакайте Siri да изскочи. След това можете да говорите със Siri, вместо да пишете в поле. Той/тя е добър слушател - вие можете да изберете пола му/й. Възможно е също така да получите достъп до някои от чудесните предварително инсталирани предложения на Siri чрез превъртане наляво от главния начален екран. Тази функция е много далеч от доста по-развитата в Google Now, но все пак я има.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

60


Представяне

Какво може да прави Siri? • Да търси в уеб Виртуални асистенти • Да изпраща съобщения • Да прави телефонни повиквания • Да отваря приложения • Да прави видео повиквания с приложението FaceTime • Да изпраща туити • Да ъпдейтва статуса ви във Facebook • Да предлага приложения и контакти • Да записва и променя събития в календара • Да преглежда календара за подробности • Да настройва алармата • Да променя някои телефонни настройки • Да преглежда подробности за филми • Да търси маршрути в Apple Maps • Да пита за маршрути на обществения транспорт • Да открива културни събития, ресторанти и т.н. • Да пуска музика • Да познава музиката • Да изчита текстови съобщения • Да чете непрочетените имейли • Да показва снимки по дата и място

Какво не може да прави Siri? • Да изпраща съобщения по Facebook • Да си взаимодейства с повечето приложения от други производители • Да предугажда какво бихте искали • Да вади информация от вашия имейл Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

61


Представяне

Виртуални асистенти

Siri е зареден/а с много интересна технология, която се опитва да разбере не само вашите думи, но и изреченията. Разбирането на смисъл е много по-сложно, отколкото само идентифицирането на думи. Той се е подобрил много в iOS 9. Вече Siri не е отделен модул в рамките на iOS, или такъв, който съществува само защото е готин. Сега асистентът е тясно интегриран в мобилните OS на Apple и върви заедно съа Spotlight Search в специален екран от лявата страна на главния екран в стил Google Now. Този екран също показва новооткритите от Siri неща, като той/тя препоръчва контакти и приложения, услуги в близост (чрез Apple Maps), както и последните новини (чрез Apple News). Асистентът на Apple все още не е толкова широкообхватен като Google Now, но Siri се свързва по-добре със собствените си приложения на собствената си платформа.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

62


Представяне

Виртуални асистенти

Google Now Асистентът е достъпен за Android телефони с версия 4.1 или по-висока. Пускането варира в зависимост от телефона, но последователен начин да включите Google Now е да задържите пръста си върху бутона Home, докато бутонът Google се появи. Google Now Launcher пък ви дава възможност за достъп до него чрез плъзгане на ляво от главния начален екран.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

63


Представяне

Виртуални асистенти

Вие не трябва да говорите на Google Now – в основата си той не е гласово задвижван асистент. Вместо това, той предлага своята информация чрез информационни карти, които ви подава автоматично. Вие не питате за тези карти директно. Вместо това, Google Now предугажда каква информация ще ви трябва. Подсказките включват времето, маршрут и график на обществения транспорт за вкъщи и ново съдържание в сайтове, които сте посетили наскоро. Той ще събере тази информация „на живо“, когато използвате телефона, но можете да кажете на Google Now за вашите предпочитания директно. Можете да споделите с асистента кои са любимите ви спортни отбори, борсите, които следите или къде работите и живеете. Ако искате да говорите на Google Now, можете. В горната част на екрана е лентата за търсене на Google, в дясно от която е малък микрофон за активиране на функцията глас. Някои телефони ще чакат да чуят гласова подкана за OK Google.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

64


Представяне

Какво може да прави Google Now? Виртуални асистенти

• Да ви казва времето • Да ви казва как да се приберете вкъщи с кола (регионална) • Да ви казва как да се приберете пеш • Да ви казва как да се приберете с транспорт • Да ви напомня събития от календара • Да ви уведомява за получаване на изпратени от вас имейли, кога е полетът ви и т.н. • Да ви показва последни новини за любимия ви отбор • Да ви показва актуална информация за борсата • Да ви предлага информация на база вашите търсения в уеб • Да ви даде възможност да търсите гласово в уеб • Да задейства контекстуална помощ според показаното на екрана (Android 6.0) • Да разпознава музика • Да пуска музика

Какво не може да прави Google Now? • Да ви позволи търсене в интерфейса на Now • Да търси снимки

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

65


Представяне

Виртуални асистенти

Google Now изглежда е създаден с приемането, че не са много хората, които държат на използване на гласов помощник. Google има свой собствен софтуер за гласово разпознаване и гласов синтез, който лесно можеше да бъде изведен на преден план в Google Now, но вместо това гласовата функция е „понижена в ранг“. Можете да я използвате (има икона на микрофон в горната част на екрана New), но това не е основно за Google Now. Начинът, по който асистентът работи може първоначално да не впечатлява особено, и вероятно много от собствениците на Android не използват тази функция, дори ако са се регистрирали за нея. Въпреки това, спокойният стил на асистента може би е по-малко дразнещ и без излишни ефекти отколкото един гласов помощник.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

66


Представяне

Виртуални асистенти

С Android 6.0 Marshmallow, Google въведе Google Now On Tap. Това изтегля платформата от изолирания й екран и я вплита изцяло в операционната система Android. Google Now On Tap дава контекстуална помощ въз основа на това, което е на екрана във всеки един момент. Това е страхотна идея, но първоначалното прилагане от Google е твърде тежко, за да бъде наистина полезно. Google Now може би намери своя естествен дом като част от платформата на Google за умни часовници. Информационната система, базирана на карти, е в основата на Android Wear, и дава усещането, че е била предназначена поне частично с идеята за часовник.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

67


Представяне

Виртуални асистенти

Cortana Cortana поема частта за търсене в Windows 10. Тя не е просто гласов помощник, а по-скоро е едновременно гласов асистент, подобен на Siri, и интелигентен анализатор на текст, така че можете да й пишете, а не само да й говорите. Можете да натиснете продължително бутона за търсене, за да започне Cortana да слуша, или бързо да почукате, за да пишете.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

68


Какво може да прави Cortana? • Да изпраща съобщения • Да прави телефонни повиквания • Да търси в уеб, използвайки Bing • Да отваря приложения • Да записва и променя събития в календара • Да напомня за събития и срещи • Да настройва алармата • Да открива културни събития, ресторанти и т.н. наблизо • Да познава музиката • Да изчита текстови съобщения • Да чете непрочетените имейли • Да ви казва за колко време ще стигнете до работата/дома си • Да ви напомня кога трябва отново да говорите с някой • Да проверява статуса на полета ви • Да дава съвети относно пътувания • Да си записва бележки

Има също така и жива плочка, посветена на личния асистент, и можете да конфигурирате гласовата подкана Hey Cortana. Cortana изглежда малко като сбор от идеите зад Siri и Google Now. Например, можете да заредите Cortana с информация за вашите интереси и живот - като например вашите хобита, часове, когато не искате да бъдете смущаван, и така нататък. Тя също така научава повече за вас въз основа на историята на търсене в Bing. Или можете да говорите с нея - по ваш избор. За подробна разходка из Кортана в Windows 10 има ръководство How to use Cortana. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

69


Представяне

Виртуални асистенти

Cortana е може би най-гъвкавият личен асистент поради простия факт, че тя е вградена в десктоп операционната система Windows 10, както и в Windows 10 Mobile. Тя смесва заедно някои от най-добрите неща от другите два асистента, като притежава интеграцията на графика и имейл на Google Now и персонализацията на Siri. Cortana е в по-ранен етап на развитие, така че се очакват много подобрения. Тя вече е добра в начина, по който се опитва да опознае вашите навици и интереси, и е наистина страхотно, че е в състояние да го ви напомня неща следващия път, когато се говори за определен контакт.


Представяне

Виртуални асистенти

Едва ли можем да кажем кой е най-добрият асистент, като се има предвид, че България не е във фокуса на нито един от тях. Повечето от техните способности не са достъпни тук. Ако използваме версии на английски, може би бихме получили повече. Все пак доколко ни е нужен гласов или базиран на карти асистент да ни насочва на всяка стъпка, да ни напомня неща, които не забравяме и се да бърка във всяко нещо, е друг въпрос. Така или иначе тези интелигентни инструменти са тук и ще останат. Едно нещо, което може би е наистина полезно, е когато шофирате гласовият асистент да ви прочете съобщение или имейл, които очаквате, защото ако сам гледате в телефона си – това е опасно. Също можете да продиктувате имейл или съобщение и асистентът да го набере и изпрати. Това е добра възможност, когато шофирате или бързате за някъде пеш. Конкуренцията ще прави виртуалните асистенти все поинтелигентни и полезни, а явно и по-занимателни с възможностите за персонификация. В следващия брой ще ви запознаем и с набиращата скорост Alexa на Амазон и Hound на SoundHound.


Социалното инженерство или парола срещу шоколад


Изискват се много усилия и разходи от страна на компютърните хакери, за да програмират троянски вирус и да го инфилтрират в личен или фирмен компютър. Поради това те все почесто разчитат на психологически стратегии за манипулиране на компютърните потребители за доброволно разкриване на техните данни за регистрация. Тези методи са известни като „социално инженерство“. За първи път психолози от Университета в Люксембург са провели мащабно проучване (с участието на 1208 души), за да изследват как хората са манипулирани в споделянето на паролите си с напълно непознати в замяна на малки подаръци.


Представяне

Социално инженерство

„Социалното инженерство е насочено към най-слабото звено във веригата, което е потребителят – споделя д-р Андре Мелцер, съавтор на изследването „Трик с почерпка - взаимно увеличават желанието за съобщаване на личните данни”, което се появи в най- скорошно издание на списанието “Компютри в човешкото поведение”. - Поспециално ние изследвахме психологическия принцип на реципрочност. Когато някой прави нещо хубаво за нас, ние автоматично се чувстваме длъжни да върнем услугата. Този принцип е универсален и е важен за начина, по който функционираме като общество. Все пак този вътрешен подтик може също така да се използва за постигане на определени цели, като например насърчаване на някой да разкрие паролата си.”

По време на експеримента, изследователите задавали на произволно избрани минувачи въпрос за отношението им към компютърната сигурност, но също така ги питали за паролите. Интервюиращите носели чанти с надпис Университет на Люксембург, но иначе били непознати за респондентите. В единия случай на участниците давали шоколад, преди да ги попитат за паролата, докато на контролната група давали шоколад едва след интервюто. Изследването показа, че този малък подарък в голяма степен увеличава вероятността участниците да си кажат паролата. Когато шоколадът е даван след това, само 29,8 на сто от участниците разкрили паролите си. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

74


Представяне

Социално инженерство

Когато обаче шоколадът е даван предварително, общо 43,5% от анкетираните споделили паролата си с интервюиращия. Готовността да разкрият паролите си се увеличила допълнително, ако шоколадът бил предложен непосредствено преди участниците да са били помолени да разкрият своята парола. Тук, вътрешният подтик, чувстван от получателя, изглежда е особено висок, с 47,9% раздаване на паролите, в сравнение с 39,9% от участниците, които са получили своя подарък в началото на интервюто. Проучването показва, колко лесно е хората да бъдат манипулирани с помощта на един прост стимул и на принципа на реципрочността. Мелцер стига до заключението, че тази симулирана атака по никакъв начин не е сложна престъпна стратегия. Въпреки че последствията от подобни атаки могат да бъдат тежки за физически лица или компании, много хора не са наясно с такива опасности. Проучването е подкрепено и финансирано от Министерството икономиката на Люксембург.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

75


Бизнес технологии Бизнес софтуер

Маркетингът между фунията за продажби и невронните мрежи ИТ Инфраструктутра Осем съвета как да използваме социалните медии за нашия бизнес Най-добрия принтер за дома или офиса Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

76


Маркетингът между фунията за продажби и невронните мрежи


Бизнес софтуер

Маркетинг

Преди да видим каква е новата форма на фунията за продажби и има ли все още почва, нека си припомним каква е тази фуния.

Какво е фуния за продажби? Продажбената фуния е визуално представяне на необходимите стъпки, чрез които да продавате своя продукт или услуга. Фунията за продажби дава пълна представа за това къде точно са парите ви в процеса на продажбите.


Продажбената фуния разкрива колко перспективни клиенти имате във всеки етап от цикъла на продажби, а също и детайли за коефициентa на конверсия (или колко от перспективните купувачи преминават към реално действие). Това ви показва дали имате достатъчно сделки във фунията, за да постигнете целите си, и дали трябва да обърнете специално внимание на определени сделки. Това несложно представяне се е превърнало в ключов инструмент за „отглеждане“ на вероятни клиенти и превръщането им в истински. Но това не е лесна задача и става все потрудна с промените в начините, по които клиентите пазаруват. Последното изисква именно промени във „фунията“. Изискват се сериозни аналитични усилия, за да не се препълни фунията с купища измамно перспективни купувачи. Изискват се промени в отношенията между маркетинг екипа и екипа за продажби.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

79


Продажби-маркетинг- продажби – развален телефон

Ако комуникацията между двата отдела – маркетинг и продажби, се изпълни с погрешна информация, това може да запуши каналите или да ги насочи към задънена улица. Например, от екипа по продажби постъпват данни за уж перспективни клиенти, които всъщност никога няма да купят нищо. Тези данни се „джуркат“ в CRM системата преди да са анализирани от маркетинг софтуер за почистване на неавтентични или друг тип нередовни данни и попадат в сферата на задълженията на маркетинга за разработването им. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

80


Бизнес софтуер

Маркетинг

Но може да се случи и обратното – маркетинговият отдел да е определил т.нар. лидове (т.е. определени като много сигурни бъдещи клиенти), а продавачите да се оплакват след безброй позвънявания, че нямат никакъв шанс с тях. Това може да доведе до конфликт и взаимно недоверие, както и ненужно „подгряване“ (процесът във фунията, с който да се поддържа интересът с цел постигане на крайната цел – реална покупка) на безперспективни клиенти.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

81


Бизнес софтуер

Маркетинг

Класическото разбиране е, че горната част на фунията е кралството на маркетинга – тези вероятни клиенти трябва да бъдат обучени за вашите продукти, да бъдат съблазнени, за да се гмурнат надолу, където ги причаква екипът по продажби, за да поеме изградените донякъде отношения, да ги затвърди и да отправи неустоимата си оферта. Така от фунията излиза реална сделка. В предишни времена маркетингът изработваше послания във вид на реклами, постери и т.н. и ги пръскаше в широкия свят или определени пространства – според идеята къде и кои са потенциалните клиенти. Попадайки на правилното място, посланието отвеждаше клиента в ръцете на продавачите, които пък влагаха своите умения, за да превърнат интереса му в пари.

Фунията в дигиталната ера – къде точно е клиентът?


Моделите на пазаруване обаче са се променили драстично през последното десетилетие. Те са се променили толкова много, че почти са разбили фунията на продажби, каквато я познаваме. Старите навици умират трудно, така че големият въпрос е дали продажбената фуния все още е жизнен модел и концепция за продажби. Фунията за продажби разчита на теорията, че някой влиза в горната част на фунията и продажбите падат на дъното. Но дали това е вярно в днешния свят? Започваме ли най-отгоре и търсим път през нея до края? Или започваме в горната част, напускаме, прескачаме нива, връщаме се, напускаме отново, връщаме се в началото и в един момент се връщаме и купуваме? Дали следваме линеен модел на покупка или непредсказуем път на ангажимент, който понякога води до покупка? Предположението, че някакъв голям процент от купувачите следва предварително определен път за продажба онлайн, е неправилно. Ако се опитате да моделирате пътя до реалната сделка и погледнете резултата, това става пределно ясно. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

83


Бизнес софтуер

Маркетинг

Да предположим, че стигате до един сайт някак си от някъде. За илюстрации, нека приемем, че идвате до сайта от линк в блог пост, който е публикуван като tweet. Идвате до сайта и прочитате блога. Купувате ли? Не, вероятно не. Тогава може би търсите в Google и намирате статия на сайта ни. Идвате в сайта и чрез последователно търсене четете статията. Купувате ли? Не, вероятно не. Няколко месеца минават. Вие не посещавате сайта. Но изведнъж виждате връзка, споделена във Facebook, за продукт от този сайт. Обратно в сайта, можете да прочетете за продукта. Забелязвате нова електронна книга там, вашият интерес достигна своя връх. Можете да попълните формата, за да получите електронната книга. Можете да си тръгнете. Този процес може да продължи с месеци. Можете да щракнете върху няколко връзки в туитове, можете да посетите сайта, следвайки съдържание, споделено във Facebook, можете да го намерите чрез нарочно търсене, както и да го намерите чрез всеки друг маркетингов канал. И вие пак може да не купите никога нищо.


Бизнес софтуер

Маркетинг

Но влезли ли сте във фунията на продажбите? Трябва ли да бъдете проследявани? Ако твърдим, че всеки посетител на сайта ни е потенциална продажба и трябва да се включи във фунията, то опитът му във фунията е като на 7-годишно момче в басейн, заобиколено от водни пързалки. Достатъчно дълго сте във водата, за да се намокрите, но след това се запътвате към следващото приключение. Гмуркате се, пързаляте се, скачате, но никога не пребивавате достатъчно дълго, за да се насладите на водата. Прави ли ви това плувец? В кой момент наистина влизаме в „продажбената фуния“ и някога изобщо „влизаме ли“.

Къде е мястото на маркетингът?

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

85


Ясно е, че поведението на купувача е хаотично. Разсейването може наистина да бъде бариера номер едно за продажба. Ние се разсейваме и напускаме нашата количка. Ние спираме да четем статията, която ни е довела до сайта. Просто казано, всяко малко разсейване означава да преминем към нещо друго и ние може никога да не се върнем. Ние също така сме придирчиви купувачи и това, което мислим един ден, може да бъде драстично променено от друга информация, която противоречи на нашето предишно становище. Така, докато клиентите в горната част на фунията – перспективните, които трябва да бъдат обучавани за продуктите – са били в областта на маркетинга, конвенционалната мъдрост в днешната дигитална вселена е, че маркетолозите трябва да се придвижат надолу. Те трябва да помогнат на търговците да култивират перспективните клиенти в по-ниските нива на фунията, които все още не са поставили ръката си върху бутона за покупка, но биха могли да се възползват от квалифициран подтик от страна на дигитален маркетинг, който може да насърчи продажба чрез информативно съдържание. Маркетолозите сега трябва да използват различни методи, включително инбаунд маркетинг (маркетинг за привличане на вниманието), за да помогнат на хода, който води по-близо до етапа на закупуване.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

86


Бизнес софтуер

Маркетинг

В старите дни маркетингът бе фокусиран върху горната част на фунията, а търговците управляваха средата и дъното. Но това се е променило. Маркетингът сега притежава 50%, 60% или дори 80% от фунията, според различни оценки, така че има някои нови отговорности. Цифровата ера поставя нови изисквания към маркетинговите екипи. Повечето потребители – някъде от 65 до 80%, според различни проучвания, изследват фирмите и продуктите онлайн, преди да се ангажират с фирма, за да направят покупка. Поради това маркетингът вече е по-отговорен за обучението на потребителите, когато те се придвижват от върха към средата на фунията за продажби.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

87


Бизнес софтуер

Маркетинг

Нещо повече, тенденции, като услуги, базирани на персонализация и геолокация, са повдигнали летвата на маркетинга, за да доставят съдържание на потребителите въз основа на техните предпочитания, например демографски или марка устройства, която те използват в този момент. Проучванията показват, че различни хора искат различни неща по различно време, като това включва и съдържанието. Така че компаниите трябва да дават на хората това, което искат, когато те го искат, както го искат и където го искат. В стария модел един потенциален клиент ще влезе във фунията на етапа на осъзнаване. Маркетингът би го подхранвал, докато той се превърне в лид за продажба и дай боже, купувач. Днес обаче перспективните клиенти са също толкова склонни да се появяват и в средата на фунията, например след като са открили с търсачка бяла книга, която искат да изтеглят.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

88


Има ли ред в хаоса Това, което днес е фунията, е хаотична прогресия, минаваща по канали, избирани от самите клиенти, включващи онлайн проучване, онлайн търсене, мнения на подобни клиенти, социални медии, онлайн общности, обзори от трети страни и конкурентни сравнения. Техните нужди не само са по-трудно предвидими, но тези клиенти също са по-добре информирани и по този начин очакващи много от самото взаимодействие

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

89


За да станат нещата още по-сложни, само малка част от пътя на купувача е видима чрез традиционните платформи за маркетинг автоматизация. Въпреки че 75% от B2B купувачите и 84% от мениджърите, анкетирани от IDC през 2014 г., използват социалните медии, за да вземат решения за закупуване, много фирми могат да виждат само това, което правят купувачите на интернет страницата им. А това може да е подвеждащо, тъй като купувачите все още използват разговори с доставчици и търговци, както в ранния, така в и късния процес на закупуване, но те също се занимават с много по-самостоятелни онлайн изследвания през целия процеса на закупуване. В резултат на това картографирането на пътя на клиента е станало по-трудно, тъй като клиентските пътеки са по-малко линейни и последователни. Но точно както увеличената онлайн активност слага край на работата на маркетинга в досегашния му вид, така и фирмите могат да използват набъбващите обеми от данни, генерирани от онлайн активността, в своя полза. Наистина експлозията в продажбените и маркетинг технологиите през последните няколко години е дала на клиентите повече възможности да се ангажират с доставчиците, което само увеличава количеството на наличните данни, независимо дали пряко или чрез трети лица.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

90


Бизнес софтуер

Маркетинг

Прогнозен анализ? Това ще помогне ли? Новите обеми от данни увеличават интереса към прогнозен анализ. Целта е маркетинг и търговските екипи да полагат усилията си по-ефективно и продуктивно, независимо дали това включва генерирането на най-подходящото съдържание за бъдещия купувач, прогноза кои от перспективните клиенти е найвероятно да се превърнат в истински клиенти или определяне на това кои действия биха били най-успешните за конвертиране на перспективните клиенти към следващата стъпка от пътуването им към покупката.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

91


Бизнес софтуер

Маркетинг

Повечето статистически данни показват, че над 90% от хората на бизнес уебсайта не са точно в настроение за купуване. Важно е да бъдете в състояние да им дадете правилното послание в точното време, и да подтикнете евентуалните клиенти за следващото действие по време на пътуването им. В началото на пътуването, перспективните купувачи може да ценят например експертна информация за категорията на продукта, докато демонстрации, уебинари или калкулатори за възвръщаемост на инвестициите може да са по-приложими по-късно в процеса на закупуване. Тази промяна също кара маркетингът да инвестира в нови типове съдържание, които са по-интерактивни по природа, като например проучвания, изскачащи инфографики, вградено видео и викторини. Не само, че клиентите получават по-персонализирано изживяване със съдържанието, но чрез проследяване на тяхното взаимодействие с него маркетолозите могат също така да получат по-добра представа каква е стойността на клиентите и къде са те в своето пътуване към покупката.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

92


Бизнес софтуер

Маркетинг

Данните могат да се използват и за точкуване на лидове – тактика, която присвоява стойност на отделните перспективни клиенти, за да помогне на търговските екипи да приоритизират своите усилия. Ако някой изтегля съдържание и след това се връща на сайта, и се връща още много пъти, ще бъде класиран по-високо от компания, която само за малко се е появява или е дошла само веднъж. Системите за прогнозен анализ трябва да включват бисквитки и други механизми за проследяване, за да показват това, което купувачите правят онлайн на вашия сайт, а също и когато са офлайн. Вие трябва да доставяте съдържание според това, къде са те в момента – не къде са били, когато за последен път сте ги видели на уебсайта си. С течение на времето се очаква вграден прогнозен анализ, така че вместо да отчитате, че е имало поредица от четири комуникации, то ще може да кажете, какво е следващото най-добро нещо за този перспективен клиент въз основа на това кой е той и къде е по време на пътуването?

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

93


Бизнес софтуер

Маркетинг

Цялата картина Друго развитие са системите, които не следят само един купувач, но също усилията на много хора в рамките на организацията, които проучват същата покупка. В крайна сметка според IDC средната сделка днес включва повече от осем души, които вземат решението, 43% увеличение от преди три години. Това може би означава използването на големи данни, за да ви помогнат да разберете, кога един от купувачите има трима или четирима колеги, които също са ангажирани в проучване на решението. Появяват се системи, които могат да свържат заедно доказателства, че хората, които работят за една и съща организация проучват същата тема, както и инструменти, които съчетават данни от търсенето с информация от LinkedIn, която разкрива, кой за кого работи и каква е организацията. Когато се събере всичко заедно, при условие че разполагате с учени по данни, можете да разберете по-добре кои са вашите купувачи и как те са групирани.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

94


Бизнес софтуер

Маркетинг

Тази възможност се използва в профил базирания маркетинг, който B2B компаниите често използват за големи клиенти. Макар че този подход е налице от известно време, днес е по-мащабируем. Вместо традиционният подход на фунията, който включва хвърляне на широка мрежа и „отглеждане“ на лидовете надолу, фунията е обърната с основата нагоре. Маркетолозите използват няколко потенциални купувачи, за да затворят продажба и след това разширяват мрежата към по-широки кръгове.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

95


Бизнес софтуер

Маркетинг

Ще заместят ли невронните мрежи фунията? Без значение каква форма ще приемат в бъдеще фунията на продажбите и маркетинга, според специалисти традиционният модел ще продължи да бъде полезен като маркетингът ще проследява и измерва колко добре съдържанието съответства на крайния избор на клиентите. Това е особено важно днес, когато най-малко една трета от маркетинговите средства се изразходват за съдържание от B2B и B2C бизнеса, според Content Marketing Institute. Пътят на клиентите не е толкова линеен, както беше доскоро, но все още е полезно да се измерва доколко съдържанието работи и как то помага в придвижването на клиентите през процеса.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

96


Днес явно е изключително трудно е да се проследи истинският път за продажба, когато има само онлайн компоненти. Но ако добавите и офлайн компоненти, ще сте в играта. Ако разчитате на Google Analytics, вие страдате от синдрома на Last Touch Attribution (приписване на голяма стойност на последното взаимодействие (досег) с потенциален купувач. Има няколко други инструмента, които ще ви отведат при First Touch Attribution Syndrome (тук се присвоява голямата стойност на първото взаимодействие), както и няколко, които в крайна сметка отвеждат до тези две заболявания. По принцип това означава, че с повечето инструменти вие виждате първата кампания, последната кампания или първата и последната кампания, докоснали купувача, но не виждат нищо между тях. Ако наистина искаме да разберем хаотичната езда, на която нашите купувачи ни подлагат, трябва да настояваме за инструменти, които започват да следят всяка точка на докосване, най-малко онлайн. Най-доброто, което можем да направим в този момент, е да разделим на слоеве инструмента за автоматизация на маркетинга. Това е най-добрият начин да се знае всичко, до което някой се допре на нашия сайт във времето. Това все още не е съвършено, но ни отвежда по-близо. Започнете да получавате по-добри данни с това, което имате сега, но винаги трябва да се работи за съвършенство.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

97


Бизнес софтуер

Маркетинг

Методът на продажбената фуния на визуализация все още приложим ли е? Изглежда, че той все още е валиден модел за илюстрации, защото е широко разбран. В крайна сметка има „основни“ точки във всеки продажбен процес, през които повечето купувачи минават. Те могат да попадат във и излизат от фунията на различни етапи, но все още можем да съсредоточим усилията си върху оптимизиране на пътя от един етап към следващия, с разбирането, че ние просто моделираме процес, а не реалността на напредъка на купувача. Но има хора, които смятат, че е необходим нов модел и той не изглежда като фуния. По-скоро изглежда като илюстрация на работата вътре в невронна мрежа. Невронната мрежа е връзка на неврони или нервни клетки, които работят заедно, за да формират нервната система. Да го кажем просто, невроните са това, което е позволило на хората да обработват информация и да реагира на информацията чрез химически, физически и емоционални средства. Това, разбира се, е твърде опростено представяне на тези мрежи, но когато се види визуализацията на такива системи, те изглеждат по-реалистичен модел на поведение при покупка. Всяка задействана зона в невронната мрежа е възможност да се образоват купувачите и всяка клетка може да илюстрира, къде реализацията се случва.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

98


Бизнес софтуер

Маркетинг

Тя може да показва накъде водим купувача и различните пътеки, по които купувачът може да поеме, за да стигне до края. Тя показва, че пътят за закупуване вече не е линеен. Тя е мрежа от допирни точки, точки на решения и възможности, които или са приети или са отхвърлени от купувача. Ако бихме могли да ги проследим, изглежда разумно да се предположи, че някои пътеки и някои реализации ще светят по-ярко, тъй като работят по-ефективно отколкото други. Тя също може да покаже черната дупка, където потенциалните купувачи попадат и никога не се завръщат. Можем ли тогава да оптимизираме усилията си, за да поведем другите по този път вместо по по-малко ефективни пътища? Това все още е неизследвана територия. Но може пък това да е моделът на бъдещето, в което старата фуния ще бъде изхвърлена на сметището.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

99


8

съвета как да използваме социалните медии за нашия бизнес Те могат да ни помогнат да намерим потенциални клиенти, да се сприятелим и да станем влиятелни сред тях.


Бизнес софтуер

Социални мрежи

Социалните медии се превърнаха в един важен инструмент, въведен от новите поколения, и оттам в нов начин за бизнеса да търси, намира и ангажира вероятни клиенти. В действителност 58 процента от търговците, които са използвали социалните медии в продължение на три години или по-дълго, посочват, че те са им помогнала да увеличат продажбите. Въпреки че социалните медии започнаха като инструмент за лични комуникации в началото на века, сега те са обект на много повече интереси – от страна на полиция, партии, престъпници, разузнаване, терористи, но особено важни станаха за бизнеса. И не би могло да е другояче, след като едно изследване твърди, че цели 95% от потребителите използват поне една социална медия, когато вземат своето решение за купуване. Така социалните медии естествено се превърнаха в бойно поле за маркетинга в борбата за повече клиенти. Появи се и необходимост бизнесите да бъдат обучавани как да използват социалните платформи, за да повишават продажбите си. Тук сме събрали съвети от специалистите от SolarWinds N-able, пазарен лидер в решенията за трансформация на бизнеса на управлявани услуги MSP, както и на други водещи консултанти, за да улесним включването на социалните медии в маркетинговата ви програма. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

101


Съвет 1:

Изградете си стратегия За да създадете успешна стратегия, според специалистите трябва първо да си отговорите на следните важни въпроси: 1. Защо да използвате социални медии или какви са вашите цели и задачи? 2. До кого искате да достигнете? 3. Къде (в коя социална платформа) ще пускате вашите рекламни съобщения? 4. Какво ще казвате в социалната медия? 5. Кога ще го казвате (график)? 6. Как ще пускате вашето съдържание (софтуер и инструменти)? 7. Как ще откривате информация за потенциални клиенти? Когато създавате стратегията си за социалните медии, отделете в нея място за ежедневна актуализация. Хората не обичат старо съдържание или такова, което не им дава бързи и ясни отговори.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

102


Съвет 2

Преглеждайте и подобрявайте вашата стратегия Стратегията за социалните медии трябва да е жив „организъм“, който трябва да се следи внимателно и да се подобрява с времето. Дръжте под око някои ключови индикатори, за да следите дали усилията ви постигат целите. За да сте на челни позиции в играта днес, трябва да осъществявате анализ и корекции в реално време. Например, ако някои от постовете ви се радва на по-голям успех, то увеличете използването на такъв тип постове. Сигурно сте забелязали, че снимките и видеоклиповете са най-търсени. Има много инструменти, които ще ви помогнат да следите лесно статистическите резултати. Повечето социални платформи имат собствени аналитични инструменти – например Facebook Insights и Twitter Analytics. Има и външни инструменти като Sprout Social, KISSmetrics, Moz, Simply Measured, Social Mention. Когато изграждате и усъвършенствате вашата стратегия за социални медии, споделяйте знания и опит, които вие и вашият персонал сте натрупали в бизнеса. Предоставяйте информация и съвети, които посетителите на вашите страници в социалните медии могат да използват, без да се налага да купуват даден продукт или се обаждат във вашата компания.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

103


Бизнес софтуер

Социални мрежи

Съвет 3:

Използвайте подходящи хаштагове

Хаштаговете са важен начин за класифициране и категоризиране на информацията, която публикувате в социалните медии. Така улеснявате хората да търсят в постовете ви по теми. Те са много полезни за събития и конференции.

Твоите технологии

Но не използвайте много хаштагове в една публикация, тъй като те затрудняват четенето и разсейват хората, така че не достигат до това, което искате да им кажете. Използвайте ясен и разбираем език във вашите хаштагове и търсете възможности да върнете потребителите към вашия уеб сайт. 104 Дигитално издание Юни-Юли


Бизнес софтуер

Социални мрежи

Съвет 4:

Показвайте нагледно какво правите

Използването на видео и изображения в социалните медии е част от начина, по който хората ползват социалните медии. Така че видео от фирмата ви, снимки на екипите ви или други илюстративни материали ще кажат повече от думите за вашата фирма. Видеоклиповете не трябва да са дълги. Придържайте се към кратки и директни послания. Ако използвате хумор, опитайте се той да е ясен и подходящ. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

105


Бизнес софтуер

Социални мрежи

Съвет 5:

Разговаряйте с посетителите Социалните медии не са еднопосочна комуникация. За да изградите марката си и общество от последователи е важно да отговаряте навреме на коментарите, независимо дали са добри или лоши. Това прави по-вероятно те да купуват от вас, както и да споделят опита си с други. Позволявайте на вашите клиенти да допринасят. Ако те споделят положително мнение, че вашата компания им е помогнала, разпространете го навсякъде във вашите социални медии. И не забравяйте да спомнете и клиента или клиентката, както и да благодарите.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

106


Съвет 6:

Нека социалните ви страници са лесно откриваеми Много компании пропускат тази стъпка. Ако сте отделили време да създадете социални медийни страници, защо не бихте ги направили лесни за откриване. Ако не промотирате своите социални медийни страници, те няма да го направят сами. Уверете се, че ясно сте показали иконите на вашите социални медии на вашия сайт и сте поставили хипервръзка към социалните си страници. Много компании избират да дадат приоритет на социалните си страници чрез поставяне на икони в горната част на сайта им. Също така включвайте възможност за кликване на иконите във всички ваши маркетингови материали, включително имейли, флаери, визитки и др. Нека съдържанието на уебсайта ви работи за вас. Насърчавайте читателите да споделят съдържанието, което те харесват.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

107


Съвет 7:

Взаимодействайте с посетителите си Целта на вашето социално съдържание очевидно е да бъде видяно от колкото се може повече хора. Така че освен същността на това, което искате да кажете, е много важно и кога ще го кажете. Определено едва ли ще е добра идея да публикувате в неделя, когато повечето хора почиват далеч от компютъра. Изследвайте кога вашата аудитория е онлайн. Използвайте Facebook Insights, за да посетите раздела Posts и да видите точно кога специфичната за вас аудитория използва Facebook. Това трябва да стане основа за графика на вашите публикации. Специалистите в областта на социалния маркетинг също са проучвали въпроса и са определили някои общи правила, които са почти общовалидни. Според SolarWinds N-able следните времена са най-добри да се публикува в най-популярните социални медии:

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

108


Най-добрите дни са четвъртък и петък. Около 13 часа се споделят най-много публикации. Около 15 часа се правят най-много кликове. По-добре публикувайте в първите 15 минути от кръглия час За B2 B събо туити на ти й Вина те и нед -добри са ел ги Туити туитвай ите. те в ч т е са ре е в 17 ча са на твъртък. -тиут й в и 18 часа ани. Туит -често полу ите в клик ч ове 1 ават най-м 2 ного

Най-добрите дни за публикуване са от вторник

до четвъртък. Най-много кликове и споделяния получават постовете от вторник между 10 и 11 часа. Най-общо, придържайте се към работните дни и часовете на работното време.

Твоите технологии

Най-подходящи дни за публикуване са работните. Най-много кликове и споделяния се получават в сряда около 9 часа. По-общо, късно сутрин време Дигитално изданиее най-доброто Юни-Юли

109


Естествено вече има и инструменти, които да ви помагат в съставянето на график – пробвайте с някои от следните: Timing +, Followerwonk и Fanpage Karma.

Съвет 8:

Намирайте потенциални клиенти (лидове) през социалните канали Генерирането на лидове означава събиране на информация за потенциални клиенти, която можете да предоставите на екипа по продажби, за да превърне той потенциалните в реални клиенти. Съществува голямо разнообразие от тактики в социалните медии, които могат да ви помогнат. Ето няколко идеи. - Промотирайте в социалните си страници затворено съдържание (достъпът, до което изисква попълване на данни). - Обявявайте конкурси, но внимателно – всеки ще се включи в конкурс за BMW, но масовите данни едва ли ще са от полза на вашите продавачи. По-добре е конкурсът да е свързан с вашите продукти – безплатни тестове, по-дълга гаранция и т.н.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

110


Бизнес софтуер

Социални мрежи

- Рекламирайте в социалните медии – те дават големи възможности за избор на публика – географски, по интереси, подобни на вашите последователи, по индустрия и т.н. Всяка социална медия ще ви предложи форма за избор. - Организирайте уебинари или други онлайн събития, където съдържанието е обещано, а не налично, и изисква присъствие. Всички тези и други тактики ще ви позволят да съберете по-надеждна информация за евентуални клиенти, без да затрупвате продавачите с хиляди неблагонадеждни контакти. Така че, ако все още не сте започнали да използвате социалните медии, за да увеличите вашия бизнес, то не се бавете повече.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

111


Най-добрият принтер за дома или офиса


ИТ инфраструктура

Печат

Въпреки дългогодишните изявления за безхартиен живот, принтерите все още са неотменна част не само във фирмите, но и в домашния компютърен кът. Те, разбира се, не стоят на едно място, а следват динамиката на времето, подобрявайки не само типичната си функционалност, но добавяйки и нови характеристики, като безжичен печат, връзка с интернет и други. Избирането на принтер днес може да бъде трудно, като се имат предвид многобройните функции, от които да избираме, както и отделните модели, предлагащи почти всяка възможна комбинация от техни варианти. Тук ще намерите някои насоки, които да ви улеснят в намирането на точната категория принтери за вас и точния модел в нейните рамки.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

113


ИТ инфраструктура

Печат

Видът на принтера е в основата на избора Трите най-полезните начина да се категоризират принтерите са по цел (обща или специална), предназначение (дом или офис) и технология. Когато определите коя от трите категории отговаря на вашите нужди вече сте на правилния път за намиране на правилния за вас принтер. Повечето принтери, включително повечето мастиленоструйни принтери, които производителите рекламират като фото принтери, са модели с общо предназначение, а именно – за печат на текст, графики и снимки. Принтерите със специално предназначение включват преносими принтери, фото принтери и етикетни принтери. Днес биха могли да се добавят и 3D принтерите, но те са специфичен случай и извън обхвата на разглежданото тук. Ако търсите модел, за да отпечатвате, да речем, снимки, помислете дали искате да отпечатвате само снимки или искате принтер, който също може да е полезен и за други видове печатни материали. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

114


Принтерите с общо предназначение са с тенденция да се фокусират върху отпечатването на снимки, ако са предназначени за домашна употреба, или на текст, ако са предназначени за офиса. Много мултифункционални устройства (МФУ) са предназначени да играят двойна роля – на домашен и офис принтер, но като цяло изпълняват по-добре едната роля отколкото другата. Помислете как планирате да използвате принтера и изберете такъв, който е създаден повече за ролята, която ви трябва.

Двете най-разпространени технологии – лазерна и мастиленоструйна, все по-често се припокриват по способности, но все още има различия. Най-важните са, че почти всички лазерни устройства (както и модели от класа на лазерните като твърдомастилените и LEDбазираните принтери) печатат текст с по-високо качество, отколкото почти всеки мастиленоструен, и почти всички мастилено-струйни принтери печатат по-качествени снимки, отколкото по-голямата част от лазерните. Запитайте се дали текстът или снимките са по-важни за вас и изберете съответната технология.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

115


ИТ инфраструктура

Печат

При печат от общ вид допълнителните възможности означават избор на МФУ, известни също като „всичко-в-едно устройства“. Тези други функции включват комбинация от сканиране, копиране и изпращане на факс от вашия компютър, изпращане на факс директно от устройството и сканиране към имейл. Офис принтерите също обикновено добавят автоматично подаване на документи (АПД), за да сканирате, копирате и/или пускате по факс документи с много страници и със стандартни размери. Някои АПД могат да се справят с двустранни документи, или чрез сканиране на едната страна, обръщане на страницата и сканиране на другата страна, или чрез използване на два сензора, за да сканират двете страни на страницата на един пас.

Допълнителните функции са второто съображение

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

116


Някои МФУ предлагат и допълнителни опции за печат. Уебсъвместимите принтери и за дома, и за офиса могат да се свързват директно към интернет чрез Wi-Fi достъп и да отпечатвате избраното съдържание, без да се налага да работите през компютър. Много МФУ, поддържащи безжична връзка с интернет, позволяват да отпечатвате документи и снимки от преносими устройства. Някои модели позволяват да пишете документи направо на принтера, който след това ще ги отпечата.

Помислете дали ви трябва цветен печат

За домашен принтер вероятно ще трябва цвят, но за офис модел, ако никога не сте печатали нищо с изключение на документи, няма причина да се харчат пари за цветно устройство. Имайте предвид обаче че много цветни лазерни устройства могат да печатат с достатъчно високо качество, за да направите своя собствена рекламна листовка и брошура, което може да ви спести пари в сравнение с печатане на малки количества в местното бюро за печат. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

117


ИТ инфраструктура

Печат

Не забравяйте да погледнете размерите на принтера. Дори някои домашни модели могат да бъдат неприятно големи, за да споделяте бюрото си с тях, и дори принтер с малка основа може да бъде твърде висок, за да се чувствате като че ли той се извисява над вас. В другата крайност, виждаме все по-голям брой компактни версии, които могат да се поберат в тесни пространства в апартаменти, офиси и стаи на общежития.

Вижте с колко място разполагате

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

118


Помислете за връзките с принтера

В допълнение към USB порта повечето офисни принтери и увеличаващ се брой домашни принтери включват Ethernet портове, така че можете да споделяте принтера лесно в мрежа. В много от тях са включени Wi-Fi възможности. Дори и ако нямат такава, а вие имате инсталирана безжична точка за достъп в мрежата си, ще можете да печатате безжично на всеки принтер в тази мрежа, независимо дали самият принтер предлага безжична връзка или не. Принтери, които поддържат стандарта Wi-Fi Direct (или негов еквивалент), могат да се свързват директно с повечето Wi-Fi устройства, дори ако компютърът или мобилното ви устройство не поддържат Wi-Fi Direct. Налични са също принтери, които могат да се свързват и да печатат от мобилно устройство чрез Near Field Communication (NFC), като просто докоснете телефона или таблета към определена точка на принтера. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

119


ИТ инфраструктура

Печат

Не на последно място е качеството

Принтерите варират значително в изходното качество. Разглеждайте как печатат текст, графика и снимки поотделно, тъй като високото качество за един вид изход не означава непременно високо качество за останалите. Прочетете мнения за повече подробности.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

120


ИТ инфраструктура

Печат

Количеството върви след качеството

Ако отпечатвате само няколко страници на ден, не е нужно да се притеснявате за това за какъв обем отпечатвания е предназначен принтерът, както е определен от неговия препоръчван (не максимален) месечен работен цикъл. Ако печатате достатъчно, за ба бъде работният цикъл от значение обаче, не купувайте принтер, който не включва тази информация в своите спецификации. Разберете колко печатате по това колко често купувате хартия и в какви количества. След това изберете принтер, предназначен да отпечатва поне толкова. Също така помислете за минимален и максимален размер хартия и дали имате нужда от двустранен печат, за да печатате от двете страни на листа. За капацитета на чекмеджето за хартия полезно е правилото да има достатъчно капацитет, така че да не се налага да добавяте хартия повече от веднъж седмично. Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

121


ИТ инфраструктура

Печат

Днес всички бързаме, но все пак каква скорост ви е нужна

Ако почти всичко, което печатате, е една или две страници, найвероятно не се нуждаете от бърз принтер. Ако печатате много дълги документи, скоростта е по-важна, което означава, че може би искате лазерен принтер. Като правило лазерните принтери са близки до техните заявени скорости за текстови документи, които не се нуждаят от много време за обработка. Мастиленоструйните принтери често твърдят по-високи скорости от тези на по-скъпите лазерни, но обикновено не изпълняват тези твърдения. Те са все по-бързи обаче и няколко скорошни висок клас модели могат да се съревновават по скорост срещу сравнителни по цена лазерни принтери.


ИТ инфраструктура

Печат

За да получите общата цена на притежание, изчислете разходите на година за всеки вид продукция (черно-бял, цветен документ, снимка), като се умножи цената на страница по броя на тези страници, които печатате всяка година. Съберете тези суми, за да се получи общата стойност на година. След това умножете по броя на годините, което очаквате да притежавате принтера, и добавете първоначалната цена на принтера. Сравнете общите стойности на резултатите за притежание между принтерите, за да разберете кой модел ще бъде най-евтиният в дългосрочен план.

И сакралният въпрос - колко ще струва? Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

123


Как работи? Как работят непрекъсваемите токозахранващи устройства


НОВОСТ!

Гарантирано електрозахранване с UPS E ATON 9PX 2200-3000 W Новото непрекъсваемо токозахранващо устройство UPS Eaton 9PX е едно от найдобрите надеждни непрекъсваеми токозахранващи устройства за предпазване от смущения в електрическата мрежа за виртуални сървъри, центрове за обработка на данни, хиперконвергентна инфраструктура и други информационни устройства.

UPS Eaton 9PX осигурява непрекъсваемост на бизнес процесите. Гарантира увеличаване на производителността и намаляване на разходите • ПОВЕЧЕ мощност: 11% повече от конкуренцията. Това непрекъсваемо токозахранващо устройство е в състояние да поддържа повече сървъри! • ПО-ГОЛЯМА ефективност: най-висок показател в бранша-94% при работа он лайн.По-ниски разходи! • ПОВЕЧЕ възможности за управление: мониторинг и управление от виртуален панел, иницииране на политика за възстановяване на данни при случаи с аларми на UPS. Поправяне на непрекъснатостта на бизнеса!

www.eaton.eu/9px3kva


Как работи?

Електрозахранване

Непрекъсваемото токозахранващо устройство (UPS) се свързва между източник на захранване и компютър, за да гарантира, че електрическият ток няма да се прекъсне. UPS устройствата използват батерии, за да запазят работещ компютъра за определен период от време след спиране на тока. Те не трябва да бъдат бъркани с резервните генератори, които не осигуряват защита от моментно прекъсване на захранването или които могат да доведат до моментно прекъсване на захранването, когато са включени в експлоатация, независимо дали ръчно или автоматично. UPS устройствата обикновено също осигуряват защита срещу токови удари, краткотрайно пропадане и шумове в линията. UPS системата се състоят от три основни компонента:


Как работи?

Електрозахранване

1. Изправител: Съхранява електрическа мощност в батерията, след превръщане на променлив ток в постоянен. Прекъсванията на тока влияят само на процеса на зареждане на батерията, защото батерията е била заредена от токоизправителя. 2. Батерия: Съхранява мощност, която се използва, когато източникът на захранване е прекъснат, и определя продължителността на времето, през което UPS-а ще поддържа вашето оборудване. 3. Инвертор: Преобразува постояннотоковата мощност на батерията в променлив ток за оборудването. Инверторът доставя непрекъснато захранване на компютъра така, както батерията осигурява непрекъсната мощност на инвертора.


Производителността на UPS се измерва във волт-ампери. Като цяло за PC с монитор 500 VA осигуряват работа на батерия за около 15 минути. UPS системите, могат да бъдат класифицирани в три категории – офлайн, линейно-интерактивни и онлайн:

Офлайн UPS При офлайн UPS-те променливотоковата линия е основен източник на енергия. Ако има пропадане в тока или напрежението, това се открива от UPS-а и той превключва на резервната батерия автоматично. Когато AC захранването се възстанови, UPS-ът превключва обратно.


Времето за превключване (трансфер) трябва да е не повече от около четири милисекунди, което е границата на отклонение на един типичен компютърен захранващ блок. Ако спирането на тока продължи по-дълго, повечето електронно оборудване ще се изключи. Това са най-евтиният вид непрекъсваеми токозахранващи устройства и са предназначени само за домашния потребител.

Линейно-интерактивен UPS В този вид UPS-и отделното зарядно устройство за батерията, инверторът и превключвателят за избор на източник от офлайн UPS-а са заменени от комбинация инвертор-конвертор. Този инвертор-конвертор зарежда както батерията, така и превръща нейния постоянен ток в променлив на изхода към защитените устройства. Променливотоковата линия все още е основният източник на енергия, а батерията е вторична. Когато захранването на линията работи, инвертор-конверторът зарежда батерията; когато захранването отпадне, трансферният превключвател се отваря и работи в обратна посока.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

129


Как работи?

Електрозахранване

С винаги включен и свързан към изхода инвертор, тази конструкция осигурява допълнително филтриране и води до намаляване на комутационните преходни процеси в сравнение с топологията на офлайн UPS-а. Тези устройства обикновено са по-скъпи в сравнение с офлайн UPS-те и затова се използват най-вече за резервиране на корпоративни работни станции. Delta UPS-ът е модификация на линейно-интерактивния UPS. В тази конфигурация първичният източник на енергия се смесва с мощността от инвертора. Тъй като основната мощност варира спрямо нейната нормална стойност, инверторът се намесва, за да компенсира разликата.

Онлайн UPS Това се нарича също истинско или двойно преобразуване, при което онлайн непрекъсваемото токозахранващо устройство преобразува променливия ток в постоянен и след това преобразува постоянния обратно в променлив за захранване на свързаното оборудване. Батериите са пряко свързани към нивото на постоянния ток. Това ефективно филтрира шумовете в линията и всички други аномалии от променливото захранване.


Как работи?

Електрозахранване

Допълнително предимство на тази технология е, че системата остава в един-същ режим на работа. В сравнение с другите топологии на UPS-и тук има загуба на ефективност, която се дължи на двойното преобразуване на цялата мощност, която товарът изисква. Тази конструкция е по-сложна и тя обикновено струва повече от офлайн UPS-ите. Също така тя е по-малко ефективна и има тенденция към по-високи експлоатационни разходи и повисока работна температура.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

131


Eaton

пуска на пазара оптимизирани решения за захранване за по-малки ИТ приложения

Компанията за управление на захранването Eaton пусна на пазара нови версии от 2,2 kW и 3 kW на своите UPS устройства от серия 9PX, които са идеални за предоставяне на висококачествена защита на захранването за виртуални сървъри, хиперконвергирани решения, мрежови устройства и малки системи за съхранение на данни.


Основната характеристика на тези иновативни UPS продукти е факторът на мощността, равен на единица, което означава, че за дадена номинална мощност те могат да захранват повече оборудване, отколкото традиционните UPS устройства. Продуктите се отличават също и с изключително висока ефективност, което намалява разходите за енергия и необходимостта от охлаждане. Освен това те са достъпни и като опционални мрежови версии, които поддържат разширени възможности за виртуализация. Новите UPS устройства 9PX на Eaton се предлагат във версии 2U, които използват ефективно пространството в традиционните дълбоки ИТ шкафове, и 3U версии, които са подходящи за приложение в по-малки корпуси с ограничена дълбочина или за защита на традиционните високи ИТ устройства.

Тези нови UPS устройства осигуряват на по-малките приложения предимствата на нашите по-големи продукти 9PX, които са се доказали като много успешни и популярни, каза Кристоф Жам, мениджър „Продуктов маркетинг“ в Eaton EMEA. Факторът на мощността, равен на единица, например, е нещо много важно за клиентите ни, тъй като означава, че номиналната спецификация в kVA на UPS устройството е числово идентична с номиналната спецификация в kW на товара, който може да захранва. В резултат на това потребителите могат да получат повече полезна мощност от UPS устройството – обикновено 11% повече – и вече не е необходимо да се изчислява големината на товара, който UPS устройството може да поддържа.


Новите UPS системи разполагат с топология с двойно преобразуване, която осигурява ефективна защита срещу всякакъв тип проблеми с качеството на захранването, и включват автоматичен байпас за поддържане на захранване към товара в случай на претоварване или неизправности на UPS устройството. UPS устройствата 9PX на Eaton отговарят на стандарта Energy Star и когато се използват в онлайн режим, могат да постигат ефективност от 94%, което помага за поддържане на минимални нива на експлоатационни разходи и въздействие върху околната среда. Всички модели имат вграден LCD дисплей, който предоставя пълна информация за състоянието и работни анализи, а така също и мониторинг на консумацията на енергия чак до нивото на груповите изводи. Осигурено е сегментно управление на товара за до две групи, което улеснява последователното стартиране, приоритетното изключване на второстепенно оборудване и отдалеченото рестартиране на блокирали сървъри.


Системата за усъвършенствано управление на батериите (ABM) на Eaton удължава живота на батериите с до 50%, а когато се налага батериите да бъдат подменени, функцията за замяна без изключване позволява това да се извърши без прекъсване на подаването на захранване към товарите.

Подготвените за виртуализация мрежови версии на новите UPS устройства 9PX предлагат тясно интегриране с виртуалните среди VMware, HyperV, RedHat и Citrix, което улеснява прилагането на автоматизирани правила за възстановяване при бедствия в случай на нарушения на захранването и функция за разтоварване. Освен това 9PX може да се наблюдава и през популярната облачна платформа за управление VMWare vRealize и Microsoft MS SCOM. За да научите повече за 9PX UPS 2200–3000 kVA, посетете www.eaton.eu/9px3kva. За да научите повече за качествените решения за захранване на Eaton, посетете www.eaton.eu/powerquality. За всички актуални новини ни следвайте в Twitter чрез @EatonIT или посетете нашия сайт Eaton EMEA LinkedIn company. Бизнес Център Сердика София 1330, ул. Гюешево 83 Тел: (+359 2) 489 13 53/54 Факс: (+359 2) 821 37 11 Мобилен: +359 884 477 011 E-mail: KalinCGeorgiev@eaton.com Kalin Georgiev Power Quality Division Manager – IT Channel Sales Manager

Eaton Industries Ltd. A Company of Eaton’s Electrical Group.


Наука Роботика Плевробот – робот, ловък като амфибия Робот вдъхновен от пчелите каца навсякъде с помощта на статично електричество


Плевробот

Робот, ловък като амфибия


Наука

Роботика

Да се имитират животни отдавна е подход в много от разработките в областта на роботиката. Идеята е да се усъвършенстват механичните движения на една машина, като се взаимства от биологичното развитие на моториката и тъканите на отделни организми. Един нов робот-саламандър, наречен Pleurobot, претендира да бъде най-анатомично правилната имитация на животно до момента. Движенията му са наистина хипнотизиращи – механичната конструкция е разработена чрез проследяването на 64 точки от движенията на реалните саламандри, преминаващи през различни терени. Това дава на инженерите по биороботика идеята да имитират скелета на амфибията по чисто механичен път. Всички движения на Pleurobot пресъздават максимално точно движенията на реалните саламандри в пространството.

Записахме триизмерни рентгенови клипове на саламандри от вида Pleurodeles waltl, които ходят по земята и плуват. Проследихме 64 точки на движене на скелета им и записахме триизмерните движения на костите в много големи подробности, съобщават от компанията Bio Robotics


Наука

Роботика

Целта на проекта е да създаде методология за проследяване на действителното поведение на животните, за да може то да бъде подражавано от роботизирани механизми. В този смисъл разработката на Bio Robotics не се ограничава до имитиране на движенията само на един вид животно, а създава методология с оглед на това тя да може да бъде използвана за имитиране на разнообразни организми.


Извън общия методологичен подход, роботът Pleurobot е подвиг сам по себе си. Отличаващ се с водонепропусклива кожа и нисък център на тежестта, той може да плува и да се движи по неравен терен, без да губи равновесието си. На фигурата можете да видите някои от аспектите на методологията, разработена в процеса на създаване на робота-саламандър.


Този изследователски проект е получил финансиране от Националния център за знания и научни изследвания (NCCR) в роботиката и от Националната научна фондация на Швейцария. Една от многото впечатляващи характеристики на роботасаламандър е, че той има 27 отделни точки на свобода на деижение, което му дава гъвкавост, невиждана досега в друго роботизирано устройство.

Нашата цел е да покажем с дизайна и методологията при разработването на Pleurobot, заедно с последните методи за роботизирано производство, как можем да получим бързи и ценово ефективни платформи, служещи на специалистите от областта на неврологията, биомеханиката, функционалната морфология, палеонтологията и биороботиката.

Костите на Pleurobot са направени на 3D принтер, неговите стави са моторизирани, а електрическа мрежа дори напомня нервна система. Главното при него е взаимодействието между електрическата стимулация на гръбначния стълб и движенията. Учените се надяват, че ако разберат как да имитират тази система съвършено, ще дадат повече данни за бъдещи неврологични изследвания, които ще помогнат да се изучат сходни системи в ръцете и краката на човека.


Робот,

вдъхновен от пчелите!

Kаца навсякъде с помощта на статично електричество

Твоите технологии

Дигитално издание

Юни-Юли

142


Днес се появяват роботи във всякакви форми и размери – от гъвкави устройства с форма на хапче, които можете да глътнете без да искате, до хуманоидни роботи, които могат да ходят като нас. Oт няколко години Microrobotics Laboratory на Харвард работи по робот, вдъхновен от пчелата. Наскоро изследователите показаха нова интересна модификация.

Микро дроновете вече могат да летят като пчели, но каква е ползата, ако не могат и да се приземяват като тях? Освен това батериите им бързо приключват. Новата модификация може да бъде идеално устройство за наблюдение под прикритие, за търсене и спасяване, или наблюдение на околната среда. Или в селското стопанство за опрашване?

RoboBee за първи път е представен от Харвард през 2013 г. и основната му конструкция не се е променило много оттогава. Той е малко по-малък от монета със стойност четвърт долар, но тежи само 0,8 грама - 31 пъти по-лек от едно пени. Миниатюрните пластмасови крила трептят със скорост до 120 Hz, което позволява контролиран полет. Той може да излита, да покрива малки разстояния и да се приземява, като използва монтиран трикрак статив за крака. Твоите технологии Дигитално издание Юни-Юли

143


Възможността да кацат върху различни структури не е малък подвиг. Това може да бъде разликата между микро-робот, който е полезен, и просто лабораторно любопитство. Когато си толкова малък, няма много място за батерия. Много различни животни използват кацане, за да пестят енергия, но методите, които те използват, като лепкави материи или заключване с нокти, не са подходящи за микророботи с размер на кламер, тъй като подобни методи или изискват сложни системи с движещи се части, или голяма енергия за отделяне от повърхността.


Наука

Роботика

Вместо това, екипът се е спрял на електростатична адхезия – тази, която залепва чорапа ви ни към крачола на панталона или кара балона да се държи към стената. Екипът на Harvard смята, че са му дали тази способност с нова електростатична подложка на върха на робота. Тя е свързана чрез гъвкав монтаж, така че роботът не трябва да се подравнява, за да получи повече повърхност за контакт с целта си. Превключващия се електростатичен заряд привлича подложката към повърхността и RoboBee е безопасно кацнал. Това работи с широка гама от материали като дърво, стъкло, и листа. То ще работи добре и на вашите стени или таван. Силата, необходима за поддържане на връзката, е с няколко порядъка по-ниска, отколкото е необходимо за полет, така че RoboBee може да се мотае наоколо за доста дълго време.

Разработване на версия с вътрешно захранва на RoboBee може да отнеме още пет или десет години, за съжаление. Когато това се случи, малки инсектоидни роботи като този биха могли да летят наоколо и кацат, за да проверят нивата на замърсяване или да шпионират хора.

Твоите технологии, Юли 2016  
Твоите технологии, Юли 2016  
Advertisement