Page 1

Горещи

брой 3 май-юни 2016

технологични тенденции в сториджа за 2016 г.

Основен ъпдейт на Windows 10 през 2016 г. Бекъп и архивиране на данни Най-добрите дронове за 2016


Съдържание

май-юни 2016

Какво ново Основен ъпдейт на Windows 10 през 2016 г. FUJITSU ETERNUS CS800: цялостна бекъп система Осигурете си комфорт с поставките за монитори на Arctic Издухай жегата с охладителите на Arctic Два впечатляващи рутера от D-Link Новите устройства Изпълнителен директор: Анна Бакалова Финансов директор: Бисерка Мирчева Главен редактор: Ваню Кръстев

vanyu@tvoite.technology 0888929791

Снежанка Матеева, Искра Гологанова

Шрифт: Ubuntu Дизайн: Ваню Кръстев

Редактори: Тервел Няголов, Благой Благоев, Иван Делигеоргиев Реклама:

Издателство Сага Текнолъджи ООД

snejka@tvoite.technology 0888929795 iskra@tvoite.technology 0886394796

Сайтове: www.tvoite.technology www.sagabg.net www.itforumbg.net


Съдържание

май-юни 2016

Представяне Сравнение на Chevy Bolt и Tesla Model 3 – кога и какво да очакваме от двата иновативни автомобила? Най-добрите дронове за 2016

Бизнес технологии Да надникнем в модерните платформи за бизнес интелигентност и анализ Грешки, които ИТ професионалистите допускат при преминаване в облака Горещи технологични тенденции в сториджа за 2016 г. Бекъп и архивиране на данни

Как работи? Наука Как работят DSLR фотоапаратите Нов метод “измита” нежеланите данни


АБОНИРАЙ СЕ! Технологиите правят живота ни по-лесен. Те докосват всичко, което правим по време на работа, у дома, и дори в нашите автомобили. Списание Твоите технологии поглежда към технологиите от всеки ъгъл: от тяхното въздействие върху обществото, отделния човек и фирмите, до предстоящите големи иновации, джаджи и услуги, които наистина си заслужават. Каним те да проучваш и споделяш заедно с нас.

6 Месеца:17 лева 12 Месеца: 32 лева

http://tvoite.technology/


Какво ново В навечерието на световния мобилен конгрес (Mobile World Congress или MWC) в Барселона, LG Electronics (LG) обяви, че очакваният извит G Flex2 излиза на световния пазар. Основните телекоми в Съединените щати, Хонконг, Сингапур, Франция, Германия и Обединеното кралство ще са сред първите, които ще предложат G Flex2 на клиентите си. Ще последват основните пазари в Северна и Южна Америка, Европа и Азия, като те ще обявят началото на продажбите в седмиците след MWC. Основен ъпдейт на Windows

Операционни системи 10 през 2016 г.

За производителността се грижи осемядрен Octa-Core Qualcomm Snapdragon 810 процесор. Чрез задния „самолекуващ“ се капак Self Healing на смартфона ежедневните надрасквания се FUJITSU ETERNUS CS800: премахват само за 10 секунди, а функцията Fast цялостна бекъп система Charge зарежда 3000 mAh батерия до близо 50 процента за малко над половин час.

Инфраструктура

Дисплеи

За да създаде по-добро потребителско преживяване, G Flex2 предлага подобрена Осигурете си комфорт функция за снимане с жестове Gesture Shot, поставките която позволява да сисправите селфита по- за монитори на Arctic лесно от всякога само с движение на ръката. LG са увеличили разстоянието, от което камерата засича движението на ръката до метър и половина, за да е подходящо за популярните селфи стиксИздухай за заснеманежегата на селфи от с по-голямо охладителите на Arctic разстояние. Новата функция Gesture View прави лесен и удобен прегледа на последната направена снимка, веднага след заснемането й, а Glance View показва основна информация като час, последни съобщения или пропуснати Два впечатляващи рутера от D-Link повиквания чрез преплъзване на екрана, дори когато дисплеят е изключен.

Охлаждане

Телекомуникации

Технокалендар Новите устройства


Основен ъпдейт на Windows 10 през 2016 г. Поддръжка на Linux, съвместимост с Xbox One и още …


Какво ново

Операционни системи

Следващият голям ъпдайт на Windows 10 се очаква това лято, но вече можем да кажем доста неща за него. Завесата повдигна първо годишната конференция Build за разработчици, на която Microsoft обяви редица значителни актуализации, планирани по случай първата годишнина на Windows 10. Въпреки че Microsoft се отказа от конкретни актуализации, брандирани като Service Pack, или точкови ъпдейти, компанията трябва да нарича някак си обновяванията – в този случай тя го нарече „Актуализация за годишнина“. На конференцията Редмънт разкри, че вече има 270 милиона Windows 10 потребители, което прави Windows 10 найбързо приеманата операционна система на компанията. Инсталирането й изпреварва дори Windows 7 със 145%, въпреки че компанията не е в темпото за постигане на своята цел от един милиард потребители в рамките на две години – наймалко, все още не. Единственият начин да се постигне такова ниво на заместване е, ако много от корпорациите започнат да преминават към Windows 10 или ако потребителите най-накрая започнат да си купуват нови компютри. Доколко компанията може да зависи и от двете тенденция не е ясно. Освен информация от конференцията Build тук са дадени и данни за обновявания, които се появиха по-късно, главно в блогове на Майкрософт.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

8


Какво ново

Операционни системи

Windows 10, Xbox One и приложения Една от основните промени, идващи към платформата Windows 10, изобщо не включва компютъра, а Xbox One. Microsoft вече даде възможност за стрийминг на игри между Xbox One и Windows 10 компютър, но тази съвместимост ще се разшири значително с Актуализацията за годишнината. След ъпдейта Xbox One ще може да работи с всяко Windows 10 универсално приложение. Актуализацията за годишнината ще позволи на геймърите всъщност да деактивират V-Sync и ще подобри поддръжката за мулти-GPU конфигурации. Други въпроси, като пълната липса на поддръжка на модинг също ще бъде предмет на решаване, както и ще е включена поддръжка за овърлеи и G-Sync и Freesync. Microsoft също така казва, че скоро ще поддържа бъндъли и сезонни пропуски в Windows Store. Но само времето ще покаже дали игрите ще получат паритет с редовните десктоп приложения.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

9


Какво ново

Операционни системи

Но това не е всичко. Microsoft Studios ще предостави пълен портфейл с нови игри за Windows 10, включително предстоящата Forza Motorsport 6: Apex, която ще бъде безплатна за Windows 10 потребителите. Регулярните десктоп приложения най-накрая идват в Windows Store – най-малкото дотолкова, доколкото разработчиците ги „преобразуват” към универсалната Windows платформа UWP. Това дава възможност за лесно откриване и инсталиране на Windows Store, но се предполага, че ще липсват всички ограничения, които UWP приложенията традиционно имат. Ние все още не сме съвсем сигурни какво означава това и кои приложения могат да бъдат кандидати за чисто преобразуване без ограничения, но това е едно интригуващо предложение.


Какво ново

Операционни системи

Microsoft скоро ще пусне инструмент, който позволява на всеки да конвертира всяко десктоп приложение на компютъра си към UWP приложение. Инструментът ще наблюдава работата на десктоп приложението и ще създаде виртуална среда за приложението със съответните разрешения. Разработчиците могат да използват това, за да преобразуват своите собствени приложения за качване в Windows Store. Можете да го използвате, за да превърнете старо десктоп приложение в UWP приложение и странично да го заредите и инсталирате отвън Windows Store, ако искате.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

11


Какво ново

Операционни системи

Cortana Cortana също ще се намести в Xbox One. Microsoft изглежда смята, че това ще бъде основата привлекателност на платформата. Windows Store има нов раздел, посветен на приложения, които работят с Cortana. Може да се каже, че най-големият ъпдейт е Cortana. Microsoft продължава да разширява това, което Cortana може да прави, очевидно опитвайки се да я направи най-мощния помощник сред все по-нарастващия брой конкуренти (Siri, Google Now, Alexa и цялата банда). Този път Cortana се появява на заключения екран на Windows 10, така че можете да я извикате по всяко време. А, тя може да прехвърля неща към и от вашето мобилно устройство, включително уведомленията и текстовите съобщения. И не забравяйте, тъй като Cortana е достъпнa също за Android, това означава, че не се нуждаете от Windows

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

12


Какво ново

Операционни системи

Linux интеграция !!! За една компания, чийто бивш главен изпълнителен директор, направи прочутото изявление, че „Linux е рак, който се прикрепя към всичко, в смисъла на интелектуалната собственост, до което се докосне“, обръщането на Майкрософт към Linux е направо изумително. Проектът Astoria, планът за работа на приложенията за Android на Windows мобилни устройства, може да е мъртъв, но Microsoft не изоставя плановете си да развие по-тесни връзки между Linux разработчиците и потребителите на Windows. Годишната актуализация на Windows 10 ще включва способността му да работи с популярната Bash обвивка от Unix, заедно с останалата част на типичната Unix среда за командни редове. Microsoft се съюзява с Canonical, за да осигури системен образ с Windows съвместими версии на инструментите на командния ред, използвани за развитие на Ubuntu.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

13


Какво ново

Операционни системи

Опциите за батерии стават по-мощни Екранът Battery Saver под Settings> System е преименуван на Battery (Батерия). Неговият подробен екран вече предлага лесни настройки за всяко отделно приложение за контролиране на това дали едно приложение може да работи във фонов режим. Освен „винаги разрешавай във фона“ и „никога не позволявай във фона“, има нова възможност „управление от Windows“. Windows ще се опита да бъде по-умен и временно да изключва приложения, ако те използват много ресурси във фонов режим, а изглежда, че вие не ги използвате.

Годишната актуализация на Windows 10 ще включва способността му да работи с популярната Bash обвивка от Unix, заедно с останалата част на типичната Unix среда за командни редове. Microsoft се съюзява с Canonical, за да осигури системен образ с Windows съвместими версии на инструментите на командния ред, използвани за развитие на Ubuntu. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

14


Какво ново

Операционни системи

Центърът за действие е по-удобен и персонализиран По-лесно е да се стигне до Центъра за действие. Бутонът Action Center сега се намира в далечния десен ъгъл на лентата на задачите, което го прави по-лесен за намиране. Той вече не се смесва с другите икони в системното табло. Известията сега са групирани по приложение в Центъра за действие. Те ще заемат по-малко място на екрана и ще можете да виждате повече уведомления наведнъж. Тези уведомления сега също са по-адаптивни. Под Settings> System> Notifications & Actions, сега можете да изберете дали уведомленията на приложението да се смятат за „нормални“, „високи“ или „приоритетни“ в Центъра за действие. Можете също да изберете колко уведомления може да се появяват наведнъж за всяко приложение. Всяко приложение може да показва по подразбиране три уведомления наведнъж.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

15


Какво ново

Операционни системи

Подобряване на свързването в Windows Phone с Continuum Има ново приложение Connect, проектирано за използване с Windows 10 телефони, които поддържат Continuum. То ви позволява да свържете телефона с компютъра си без док, кабел или Miracast адаптер. Компютрите с Miracast могат да използват приложението Connect също за изобразяване на техните дисплеи на други компютри. Continuum, което ви позволява да засилите Windows десктоп изживяването си от Windows Phone (но само с универсални приложения), е голяма, уникалната характеристика, предлагана от Windows 10 Mobile.

Continuum, което ви позволява да засилите Windows десктоп изживяването си от Windows Phone (но само с универсални приложения), е голяма, уникалната характеристика, предлагана от Windows 10 Mobile. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

16


Какво ново

Операционни системи

Още актуализации

Други значителни актуализации включват използването на биометрични удостоверявания за уеб сайтове (най-малко, когато се използва Microsoft Edge) и увеличаване на поддръжката на стилуси за Windows 10 устройствата, които използват такива. С ъпдейта също Windows 10 получава тъмна тема (и повече опции за теми), a Microsoft Edge – поддръжка за разширения (липсата на която досега му струваше много потребители), както и възможност за пинване на уеб адреси като икони, кликване, за да се пусне флаш, и уеб съобщения.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

17


Какво ново

Операционни системи

В ъпдейта се очакват и следните подобрения: • Windows Hello ще разпознава автентикация чрез пръстов отпечатък за приложения и уебсайтове

• Windows Ink подобрява цифровото рисуване и анотиране в много приложения

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

18


Какво ново

Операционни системи

• Майкрософт връща комбинираното универсално Skype приложение

• Старт менюто е с нов дизайн

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

19


Какво ново

Операционни системи

• Windows Update ще уважава повече времето ви.

• Лентата на задачите получава интеграция с календара и други

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

20


Какво ново

Операционни системи

• Изгледът със задачите получава някои подобрения • Режимът таблет е по-скоро като в Windows 8 • Windows Hello позволява да отключвате вашия компютър с придружаващи устройства, например чрез фитнес гривна. Това със сигурност не е пълният списък. Това са част от характеристиките, които Microsoft показа на Build 2016 г. и тези, които са пристигнали в Insider Preview билдовете 14316 и 14328. Ще продължим да следим темата, докато не излезе окончателният вариант през лятото.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

21


FUJITSU ETERNUS CS800: цялостна бекъп система

Днес никоя компания не може да си позволи да има проблеми с нейните данни. Но и никоя компания не е застрахована от това данните да бъдат загубени, повредени и дори унищожени. Тогава спасението е в резервните копия – не само надеждно съхранени, но и бързо и лесно достъпни, за да възстановят както нарушените данни, така и нарушените процеси.


Очевидно редовният бекъп на данните е важна и често предизвикателна задача в ежедневието на всеки бизнес. Такова решение е задължително дори за фирмите, проектирали и внедрили системи с т.нар. висока наличност. Като се има предвид рязкото нарастване на данните в съвременната среда, възникват и допълнителни въпроси. Колко време трябва да се пазят резервните копия или какво ще се случи, ако потрябват постари данни. Дали ще имаме достатъчно капацитет за съхранение на всички данни и колко ще ни струва? Ако данните се трупат бързо, ще можем ли да осигурим достатъчен прозорец за техния бекъп или той ще е само частичен? А ако едновременно трябва да архивираме две и повече места и се получи сблъсък?


Отговорът на тези въпроси се крие в използването на дисков вместо лентов сторидж, тъй като той е много по-бърз. За съжаление обаче е и по-скъп. Тук също има решение и то се нарича дедупликация – технология, която силно намалява количеството данни за бекъп и така позволява пълно и бързо архивиране.

Тези съвременни решения за бекъп и много повече се осигуряват от сторидж системата FUJITSU ETERNUS CS800. Тя представлява лесно и достъпно решение за клиентите, които следват стратегия за дисков бекъп с дедупликация. FUJITSU ETERNUS CS800 спестява до 95% от капацитета за съхранение, което драстично намалява цената на бекъп решението. Към това трябва да се добавят и характеристики като изключителна мащабируемост и висока производителност, както и поддръжката на много широк обхват от ИТ среди – не само настоящи, но и бъдещи.


ETERNUS CS800 е лесен за използване, с ефективен работен режим и с много по-добри резултати в дедупликацията от софтуерните решения, използващи стандартни дискови системи. ETERNUS CS800 с Intel Xeon процесор е устройство за защита на данните, което консолидира различни решения за архивиране на данни с помощта на една дискова система, основана на интегрирана дедупликация. Като целево решение то обхваща 8-352 TB използваем капацитет и осигурява най-голяма производителност на архивиране, постигайки до 13 TB/ч в режим на конвенционални инлайн устройства, без да ограничава бекъп приложенията или да изисква допълнително инсталиране на софтуер.

Ние спестихме около 50% от административните си разходи – казва Герд Нюланд, ръководител на център за данни в KRONES AG. – В старата среда с физически ленти седмичният разход бе три часа на предприятие. След като вече не ни трябва лентов сторидж и съответно не е необходима смяна на касети, етикетиране и пренавиване, тези разходи сега са намалени до един час и половина.

Компанията KRONES използва ETERNUS High End и ETERNUS CS800 Systems.


Лесен за използвате бекъп сторидж с дедупликация ETERNUS CS800 е система до ключ с дедупликация за дисков бекъп, която е сертифицирана за водещите приложения за резервиране. Устройството може да се инсталира само в три стъпки, благодарение на „умния съветник“. Освен лесното инсталиране и бързото пускане в действие то предлага и лесно управление, което позволява да го забравите веднага след пускането му в действие. Също толкова бързо и лесно се осъществяват и бекъпа, и възстановяването на даннте.

Спестявате пари, намалявате разходите, защитавате инвестициите си

ETERNUS CS800 предлага възможности за скалируемост, пропорционален модел на ценообразуване и справедливо лицензиране. Няма необявени разходи за отключване на допълнителни функционалности. Така можете да разширявате съвсем лесно и просто бекъп сториджа си, когато това е нужно. Необходимите инвестиции за по-голям капацитет или допълнителна функционалност са точно предвидими, което улеснява планирането.


Дедупликация от висок клас за достъпна висока производителност Клиентите и тестовете доказват отличното съотношение между дедупликация и висока производителност. Интеграцията на системата със скоростния режим, поддържан от Veritas OST (хибридна дедупликация), NetBackup Accelerator, Accelerator за VMware, оптимизирания синтетичен пълен бекъп и други, допринася още повече за този факт. Отличната дедупликация позволява да смените неудобните тромави ленти с бързи дискове, тъй като пести капацитет, а оттам и инвестиционни средства. Това естествено намалява времето за резервиране и възстановяване, което може да е от критично значение за всеки бизнес.


Защита при бедствия чрез репликация В ETERNUS CS800 е интегрирана автоматизирана дистанционна репликация на недублиращи се данни без допълнително увеличаване на цената. Тази технология предоставя увереност, че дори при бедствия вашите данни и особено критичните данни са защитени и възстановими. Тъй като репликацията е свързана с дедупликацията, изискваната честотна лента за изпращане на данните за възстановяване са силно снижени (изпращат се много по-малко данни), което от своя страна позволява защитата срещу бедствия да бъде разположена на места, които по-рано са били немислими поради големите разходи за свързаност. И още, автоматизираните процеси намаляват нуждите от администрация и повишават надеждността.

Повече информация за ETERNUS CS800 можете да намерите на http://www.fujitsu.com/global/products/computing/storage/ data-protection/cs800/


Опция за свързване на лентов сторидж ETERNUS CS800 предлага интегрирана неизискваща лиценз възможност за свързване към лентов сторидж. Така определени данни от специфични приложения могат да се архивират директно от устройството към лентова библиотека. Тази безпроблемна интеграция помага да се извършва и дългосрочно архивиране на постари данни или такива с малка вероятност да бъдат потърсени. Това намалява цената на GB, където лентите все още държат рекорда. Повече информация за ETERNUS CS800 можете да намерите на http://www.fujitsu.com/global/products/computing/storage/data-protection/cs800/

Fujitsu, тел. 02 807 49 90, факс 02 807 49 80, еmail: Bulgaria@ts.fujitsu.com http://www.fujitsu.com/bg/ marketing.mk@ts.fujitsu.com


Осигурете си комфорт с поставките за монитори на Arctic

Комфорт и ергономия, съчетани с елегантен вид и функционалност


Комфортът при ползване на компютър често се подценява от повечето потребители, които взимат мерки едва тогава, когато вече е късно и се налага скъпо струваща рехабилитация. Сигурно мнозина са изпитвали болки в китката, гърба, шията или напрежение в очите – всички тези симптоми се дължат именно на неправилна употреба на компютъра. Болката може да бъде избегната като се подберат най-подходящите и ергономични клавиатура и мишка, а мониторът се позиционира правилно и удобно. Обикновено мониторите се продават със стойки, които не позволяват свобода за удобно позициониране, което не позволява да постигнете нужното ниво на комфорт. Швейцарската компания Arctic има решение на този проблем – не сменяйте монитора, а просто го монтирайте на удобна и функционална стойка, която да ви позволи да го ползвате със свободата, от която имате нужда. Компанията се е специализирала в производството на компютърни аксесоари с високо качество, стилен дизайн и най-вече швейцарска прецизност, които успяха бързо да се наложат на пазара в Европа, а вече завладяват и пазари в Америка и Азия. Ще разгледаме два модела, които отскоро могат да се намерят и на нашия пазар.


Моделът разрешава ограниченията на вашето бюро, като осигурява регулиране на височината, отдалечеността и наклона на монитора до найудобното за очите ви положение. За тази цел поставката разполага със здраво закрепваща се за бюрото основа, по която рамото може да се регулира на височина само с няколко лесни движения на ръката. Самото рамо е с механизъм, позволяващ позициониране на монитора по хоризонтала, а специално коляно при свръзката с VESA 75/100 шината позволява регулиране на наклона по вертикала с +/- 15 градуса. Целият механизъм е много здрав и стабилен, като може да сте сигурни, че мониторът няма да се клати или трепти при писане на клавиатурата или когато си поставяте чашата с кафе на бюрото. Характеристики: Цвят - Черен Наклон вертикала - +/-15° Наклон хоризонтала - 360° Завъртане - 360° VESA - 75/100 Максимално тегло на монитора - 10 кг за рамо LCD размер - 13” - 27” Максимална дебелина на масата - 60мм 4 портов USB 2.0 хъб


Ако мониторът е на вашето бюро и трябва да покажете нещо на свой колега или клиент, е много лесно да го завъртите към него с едно движение с ръка на 360 градуса. Забравете за досадното скърцане и хаос в кабелите, тъй като всичко е прибрано. В поставката на монитора има вграден 4-портов USB хъб, в който може да включвате аксесоари, а кабелите към монитора са удобно скрити в самото рамо на поставката и няма да се чудите къде да ги скриете. По този начин се получава едно спретнато работно място, на което комфортът и ергономията са поставени на първо място. Освен това благодарение на това, че под монитора няма традиционна поставка, това иначе загубено пространство може да се оползотвори по ваш вкус.

В поставката може да се постави монитор с диагонал на екрана от 13 до 27 инча и максимално тегло от 10 кг. Максималната дебелина на масата на която се монтира стойката е 60 мм.


Има случаи, в които за работа са необходими не един, а два монитора. Графичните дизайнери, програмисти, уеб разработчици, CAD/ CAM професионалисти – всички те имат нужда от двойни монитори за да могат да работят нормално по своите проекти. Поставката Arctic Z2 е създадена с мисъл за тях и ще им помогне да организират своята работа така, че да е удобно ползването на два монитора едновременно. Нещо повече – ако сте слагали два монитора един до друг, вероятно знаете колко място на бюрото се губи – чрез Arctic Z2 това вече не е проблем, а бюрото изглежда спретнато и без висящи кабели. При този модел основата е една, а към нея са закачени две рамена, към които може чрез VESA шина 75/100 да се монтира по един монитор. Рамената позволяват разполагането на мониторите един до друг, но също така и позиционирането им в две различни посоки, така че да се използва за обособяването и на две самостоятелни работни места.

Arctic Z2

Характеристики: Цвят - Черен 2 рамена Наклон вертикала - +/-15° Наклон хоризонтала - 360° Завъртане - 360° VESA - 75/100 Максимално тегло на монитора - 10 кг за рамо LCD размер - 13” - 27” Максимална дебелина на масата - 60мм 4 портов USB 2.0 хъб


Мониторите, които могат да се инсталират в стойката, са в диапазон от 13 до 27 инча, а максималното тегло на рамо не трябва да превишава 10 кг. Дисплеите могат да се накланят по вертикала с +/- 15 градуса и да се завъртат по хоризонтала на 360 градуса. Наклонът по хоризонтала също е 360 градуса, което осигурява максимална гъвкавост при работата с монитора. Подобно на Z1, тук също имате на разположение 4-портов USB хъб, но ако ползвате поставката с два компютъра трябва да го включите към единия от тях.

Продуктите на производителят Arctic може да намерите при дистрибутора на територията на България – фирма Вали Компютърс (http://www.vali.bg)

Стабилността на мониторите, монтирани върху поставката, е забележителна, независимо че издържа теглото на два монитора едновременно. Както при модела Z1 и при Z2 може да сте сигурни, че двата монитора ще бъдат стабилни и няма да се клатят или треперят, стига да закрепите основата здраво за бюрото и разбира се – самото бюро да е стабилно. Закрепването към бюрото е с механизъм, подобен на закрепването на менгеме, и това осигурява здрав захват, без да наранява плота. Дебелината на плота не трябва да надвишава 60 мм.


Издухай жегата с охладителите на Arctic

Компютрите стават все по-горещи, а в един едва няколкосантиметров силициев чип са побрани милиони транзистори, които отдават топлина като страничен ефект от своята работа. Нещата стават още по-сериозни с многоядрените процесори и компютърните конфигурации се нуждаят от надеждно охлаждане, което да осигури нормална работа дори и в найголемите жеги. На помощ идват охладителите на швейцарската компания Arctic, които се славят със своето качество и бързо спечелиха сърцата на компютърните ентусиасти в Европа, Америка и Азия.


Arctic Freezer i11 Това е компактен, но мощен процесорен охладител, създаден на основата на успешния модел Acrtic Freezer 7 Pro, предназначен за моделите на Intel. При изработката му е използван задълбочен анализ на движението на флуидите за да се постигне максимална ефективност на топлоотдаване, като същевременно се постигне минимално ниво на шумоотдаване. Тишината на работа се гарантира от PWM контролът на оборотите на вентилатора, чрез който е възможно той да се върти с много ниска скорост в случаите, когато процесорът не изпълнява интензивни задачи. Гумени подложки при винтчетата, чрез които се закрепва вентилаторът към охладителя, елиминират всякакви вибрации и звук причинен от тях.


Компактната му форма гарантира, че ще можете да го монтирате във всякаква позиция, независимо от причудливите хрумвания на дизайнерите на кутията, която имате. А това, че е компактен допринася за успеха на начинанието. Който е сглобявал компютър, вероятно се е сблъсквал с последиците от казуса охладителя да не се побира в кутията. Нещо повече – вентилаторът може да се монтира от правилната страна, така че да се улови потока от външния охладител на кутията. Здравите закрепващи пластини ще ви гарантират, че веднъж поставен, охладителят няма да се клати или да падне, дори и да пренасяте компютъра си по родните улици. Това ви дава спокойствието да включите компютъра веднага след транспорт и да сте сигурни, че охладителят няма да ви предаде.


Accelero Hybrid III-140 В случай че ви е нужно водно охлаждане, то не пропускайте да се запознаете с моделът Accelero Hybrid III-140, който предлага забележителна охладителна производителност за графичния процесор, паметта и VRM. Той комбинира водно охлаждане за графичния процесор с 140-милиметров радиатор, подобрена задна пластина за намаляване на температурата на паметта, както и топлопроводяща VRM пластина за 80-милиметров вентилатор. Комбинирани заедно, могат да поддържат стабилно под 46 градуса температурата на графичния процесор и под 42 градуса за VRM.


Големият радиатор за паметта осигурява ефективно охлаждане на елементите с чипове памет, запоени за платката, на видеокартата, а водното охлаждане гарантира ниска температура и шум. Топлината от графичния процесор се отвежда към задната част на компютъра чрез водна помпа, която е вградена в модула, който се монтира на мястото на някой от задните вентилатори на кутията. Специален вентилатор осигурява постоянно обдухване на радиатор, който отнема температурата на течността, циркулираща между процесора и външния модул.


Благодарение на специалните VMR топлопроводящи пластини, монтирането на модулите се извършва без нуждата от добавяне на специална паста и лепило, което позволява лесното демонтиране и поставяне на оригиналните вентилатори и радиатори. Това е особено полезно, ако желаете да продадете своя графичен адаптер, за да купите нов, но държите да запазите водното охлаждане, което да пренесете на новия модел. Това е лесно, тъй като системата е универсална и може да се монтира на почти всеки графичен ускорител. Специален контролер и използването на допълнителни филтри гарантират гладка работа както на видеокарти от NVIDIA, така и на AMD. Чрез софтуер могат да се регулират скоростта на вентилатора, както и нивото на шум. Това прави системата подходяща както за хардкор овърклокерите, така и за хората, които искат да направят системата си ефективна и безшумна. Охладителите на производителя Arctic може да намерите от дистрибутора им за България, фирма Вали Компютърс (http://www.vali.bg).


Два впечатляващи рутера от D-Link Тествахме два рутера от D-Link – супербързия трилентов и с уникален дизайн AC3200 и двулентовия високопроизводителен AC1200.


Външният вид обаче далеч не е всичко, което може да се каже за този рутер. Това е отлично устройство, което предоставя бърза, надеждна и с голям обхват безжична връзка плюс многобройни допълнителни функционалности. Определено този рутер на D-Link вдига високо летвата в различни насоки. Трилентовият AC 3200 показва забележителна производителност и според сравнителни тестове това е най-бързият рутер в този клас. Нищо чудно, тъй като устройството крие под капак си двуядрен Broadcom процесор от 1 GHz, както и електроника, поддържаща стандартите 802.11b/g/n/ac за безжични мрежи.

http://dlinkshop.bg/

Рутерът D-Link AC 3200 (DIR-890L) се отличава от всички други с футуристичния си външен вид. Приличащ на дрон, летяща чиния или на легнала по гръб буболечка, той моментално грабва окото. Вярно, че е големичък, но пък ако го имате, със сигурност ще искате да го държите на видно място – за да се хвалите или просто вие да си го гледате. Може да му отредите специално място, а може да решите да го закачите и на стена (предвидена е тази възможност).

Tествано в редакцията

Рутерът D-Link AC 3200 Ultra Wi-Fi изглежда и работи великолепно


Външен вид Но да отворим първо кутията. Ако сте си поръчали рутера по пощата, ще се изненадате от големия пакет, но всеки обича големи подаръци. След повдигане на капака веднага виждате лъскавия пирамидален покрив на устройството. Освен него ще откриете Ethernet кабел, зарядно устройство с два захранващи кабели (за различните стандарти електрически мрежи), изключително кратки, но достатъчни илюстровани инструкции за инсталирането му, както и картонче с потребителско име и парола, които в последствие може да смените. Парола за администратор първоначално няма.


Пускането на рутера в действие е супер лесно дори за напълно неподготвени технически хора. Изисква се само да го включите в електрическата мрежа през зарядното, да го свържете към кабела за интернет, да въведете името и паролата, които сте получили и готово. Е у нас не е толкова лесно, понеже интернет доставчиците дават интернет само на един MAC адрес (едно устройство), така че ще се наложи да се обадите на доставчика си и да му кажете, че имате нов рутер или от софтуера на рутера да опитате клониране, като го свържете към компютъра, към който е подаден интернет. По-надолу ще видите къде може да видите тази възможност, както и MAC адреса на рутера. По света нямат този проблем, защото никой не подозира, че един клиент ще подаде интернет на друг, а очевидно в едно домакинство се ползват много устройства, като всяко си има MAC адрес. Но така е у нас.

http://dlinkshop.bg/

Инсталация и производителност

Tествано в редакцията

Основното тяло е лъскава червена пирамида, на страничните ръбове на основата на която са закрепени 6 антени. Размерите му са 12,0 x 38, 6 x 24,6 cm, съответно височина, широчина и дълбочина. От горната му страна са разположени 6 светодиодни индикатора, които показват статуса на интернет връзката, какво се случва на USB портовете, както и в 2,4 GHz и 5 GHz ленти. На задната страна има 4 порта Gigabit Ethernet, един интернет порт и 2 USB порта (2.0 и 3.0 съответно). Другите бутони са съответно: рестарт, Wi-Fi защитено установяване (WPS) и захранване.


В нашия случай пуснахме рутера, като го свързахме с Ethernet кабела към вече свързан рутер с интернет и след това зададохме на различни устройства (лаптоп, таблет, смартфон, телевизор) връзка с AC3200. Те работиха безпроблемно на различни разстояния (в рамките на апартамент от 100 квадрата). Сигналът беше навсякъде на макс, без места на заглъхване. Не се случи нито едно забиване. Всичко това ни дава основание да кажем, че футуристичният рутер е не само високо производителен, но и високо надежден. AC3200 може да достигне теоретични скорости до 3200 Mbps (600 Mbps на честота 2,4 GHz и 1300 Mbps на всяка от двете 5 GHz ленти). Интересни функционалности са поддържаната технология за насочване на сигнали, с които се откриват безжичните клиенти, като целта е те да приемат по-силно сигнала, както и SmartConnect технологията, която действа като регулировчик, направляващ безжичните клиенти към лентата с най-голяма пропускателна способност.

Конфигурации и настройки Рутерът предлага удобна за употреба уеб базирана конзола за лесна настройка и конфигурация. Така че след като го свържете, наберете адреса й (hhtp://dlinkrouter.local/) в браузър на устройството, от което ще извършвате конфигурацията и настройките. След като влезете в уеб потребителския интерфейс, той ви поздравява с една проста, подредена начална страница (фиг. 1), която съдържа няколко менюта, чрез които можете да настройвате различните функционалности на вашия рутер – съответно имате Home (Начална страница), Settings (Настройки), Features (Функционалности) и Management (Управление). Освен това страницата показва състоянието на интернет, свързаните клиенти (в случая един), IP адреса на рутера, информация за Subnet Mask, Default Gateway и др., както и споменатия вече по-горе MAC адрес. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

46


фиг. 2 Страницата Settings също така съдържа отделни подстраници (фиг. 3) с настройки, чрез които можете да конфигурирате ръчно рутера и да задействате или изключвате различни функционалности. фиг. 3

http://dlinkshop.bg/

фиг. 1

Tествано в редакцията

Страницата с настройките (Settings) съдържа програма помощник Wizard (фиг. 2), която ще ви преведе стъпка по стъпка през процедурата за инсталиране, конфигуриране на вашата мрежа и настройките на Wi-Fi, смяна на паролата на вашия рутер, както и за връзка с услугата mydlink за отдалечено управление на вашето устройство.


В подменюто Internet, можете да изберете типа връзка (DHCP, Static, PPPoE, PPTP, L2TP, DS-Lite), да зададете режима на устройството (рутер или точка за достъп), да изберете клониране на Mac адрес, ако провайдерът ви е въвел такова ограничение. Можете също да конфигурирате настройки на IPv6 DNS сървър. Можете да използвате подменюто Wireless, за да задействате, забраните и наименувате трите ленти, да зададете Wi-Fi пароли, изберете 802.11 режими (и режими за сигурност WEP, WPA/ WPA2-Personal) и да създадете зона за гости с ограничен достъп до мрежови устройства и данни (фиг. 4). Подменюто Network предлага настройки на DHCP сървър, на IPv4 и IPv6 мултикаст стрийм и настройки за протокола Universal Plug and Play (UPnP). Можете да конфигурирате настройките на USB устройството на страницата SharePort, която има секции за DLNA Media Server, Windows File Sharing (SAMBA) и опция за Web File Access диск за споделяне на файлове.

фиг. 4


http://dlinkshop.bg/

• машина за качество на услугите; • защитна стена (предлагаща високоефективно следене на трафика, както и възможности за много ръчни настройки); • пренасочване на портове (рутерът дава възможност да споделяте един IP адрес сред няколко клиенти, а пренасочването на портове позволява да се насочи трафикът, поискан от дадено приложение, към определен клиент); • филтър на уебсайтове (забранете сайтовете, които не трябва да ви се показват); • статично маршрутизиране (заменя автоматичното насочване на трафика и го прехвърля към даден клиент); • динамичен DNS; • бърза настройка на VPN за отдалечен достъп до локалната мрежа. фиг. 5 Присвояването на приоритети за честотна лента е лесно с помощта на менюто Качество на услугата (QoS) и драг-енддроп функцията (фиг 6). Просто кликнете върху всеки свързан клиент и го плъзнете към кутия с приоритета, който искате той да има. Има един най-висок приоритет, два високи и осем средни кутии.

Tествано в редакцията

Главното меню Features (Функционалности, фиг. 5) включва:


Страницата за управление е мястото, където отивате, за да настроите часа и датата, да зададете някакъв график – например да забраните достъп на едно устройство за дадено време до интернет, да позволите на системата за диагностика запис в системните дневници, да запазвате настройките на рутера на компютъра или да върнете първоначалните настройки и други функции на управлението. Рутерът AC 3200 може да се управлява и отдалечено чрез смартфон с помощта на мобилното приложение mydlink Lite, което можете да свалите от https://eu.mydlink.com/apps. То е достъпно за всички големи платформи – Apple, Google и Microsoft. фиг. 6

Заключение Скоростта на рутера D-Link AC3200 Ultra Wi-Fi (DIR-890L) е извън всякакво съмнение, което той е доказал в многобройни тестове. Неговият външен вид обаче е наистина уникален и заедно с високата производителност ще радва истински геймърите и всички, нуждаещи се от мощен рутер за повече гладни за трафик устройства. Рутерът несъмнено предлага всички модерни функции, които можем да очакваме от най-висок клас трибандов 802.11ac рутер, част от които разгледахме по-горе. Всичко това, разбира се, се отразява на цената – у нас рутерът се продава на цени от 490 до 502 лева. Но ако ви е необходим мощен рутер с красив дизайн, то това е вашият избор.


Доставя се също с Ethernet кабел, зарядно устройство със захранващ кабел (и конектор за стандарта на електрическата мрежа в Обединеното кралство), същите кратки илюстровани инструкции за инсталирането му плюс CD, както и картонче с потребителско име и парола, които в последствие може да смените.

http://dlinkshop.bg/

За разлика от големия рутерът D-Link AC 3200 (DIR-842) този двубандов рутер има обикновен външен вид с правоъгълно тяло и четири антени. Все пак трябва да се отбележи, че изглежда доста луксозно с черната си наполовина полирана и наполовина матова набраздена с наклонени линии повърхност, на която приятно се показват малките зелени светлинки на индикаторите. Размерите му са 190 x 133 x 38 mm, а теглото 288 грама.

Tествано в редакцията

Рутерът D-Link AC 1200 ще радва всеки дом с повече потребителски устройства


На задната страна има 4 порта Gigabit Ethernet и един интернет порт, както и бутон Wi-Fi защитено установяване (WPS) и захранване. Пускането на рутера в действие отново е много лесно, като се следват същите стъпки, като при по-големия му брат. Ние пуснахме рутера, като го свързахме с Ethernet кабела към вече свързан рутер с интернет и след това зададохме на различни устройства (лаптоп, таблет, смартфон, телевизор) връзка с AC1200. Въпреки че е по-нисък модел, той задоволи напълно нашите натоварвания, като всички получаваха максимален сигнал дори на разстояние и през няколко стени. Той спокойно би задоволил и геймърите, които нямат възможност да си позволят трибандовия AC 3200 AC1200 може да достигне теоретични скорости до 1200 Mbps (300 Mbps на честота 2,4 GHz и 867 Mbps на 5 GHz лента). Той също поддържа и най-новите стандарти на комуникационни протоколи 802.11b/g/n/ac за безжични мрежи. Рутерът предлага почти същата удобна за употреба уеб базирана конзола за лесна настройка и конфигурация. След като го свържете, наберете адреса й (hhtp://dlinkrouter.local/) в браузър на устройството и тя ще ви води стъпка по стъпка. Интерфейсът се различава малко, както и някои от функциите липсват, но повечето възможности са налице, което го прави изключително функционален.


Заключение Този рутер ще задоволи всичките ви домашни нужди. Спокойно можете да работите на своите компютри и смартфони на 2.4 GHz лента, докато стримвате мултимедийно съдържание на вашите телевизори или таблети, или гиозаписвате на твърд диск, като разчитате и на висок клас защита. Разполагате и със зона за гости, които също могат да се възползват от скоростния ви рутер, без да могат да достъпват това, което не желаете. Той ще понесе натоварването без проблеми. У нас рутерът се продава на цени от 102 до 120 лева.

http://dlinkshop.bg/

При този рутер следващото меню е наречено Advanced вместо Features, но включва същите функционалности без бърза настройка на VPN за отдалечен достъп до локалната мрежа (фиг. 5). Присвояването на приоритети за честотна лента от подменюто QoS става по същия лесен начин чрез драг-енд-дроп функцията.

Tествано в редакцията

Менюта, чрез които можете да настройвате вашия рутер са Home, Settings, Advanced и Management. Страницата Home показва състоянието на интернет, свързаните клиенти (в случая два), IP адреса на рутера, информация за Subnet Mask, Default Gateway и др. Страницата Settings също съдържа програма помощник Wizard, която да ви води през процедурата за инсталиране и конфигуриране. Другите възможности са за различни настройки на интернет, безжичната и локалната мрежа. Тук липсват менютата SharePort и mydelink.


Представяне Автомобили

Сравнение на Chevy Bolt и Tesla Model 3 – кога и какво да очакваме от двата иновативни автомобила? Летателни апарати

Най-добрите дронове за 2016


Сравнение на е Chevy Bolt и Tesla Model 3 Кога и какво да очакваме от двата иновативни автомобила?


Представяне

АВТОМОБИЛИ

Chevrolet казва, че Bolt 2017 ще бъде на пазара в края на 2016 г., а близки до крайния вариант прототипи бяха показани на CES 2016 през януари. По случай старта на Tesla през март главният изпълнителен директор Елон Мъск говори за производство в края на 2017 г. Не че Bolt не може да се забави, но историята на Тесла включва няколко епични закъснения.

Електрическият кросоувър Tesla Model X бе обявен през февруари 2012 г., като първите доставки за клиенти бяха обявени за ранната 2014 г. или около две години след анонса. Тези дати бяха изтеглени назад три пъти, първо до Q2 2015 г., след което до Q3 2015 г. и накрая Model X се появи на 29 септември 2015 г. Tesla достави около 2600 броя Model X кросоувъри през първите шест месеца.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

56


Представяне

АВТОМОБИЛИ

Кога ще се появят Bolt и Model 3? Мъск първоначално каза, че Tesla се е опитала да сложи прекалено много детайли в първите автомобили от този вид. Някои от тях не сработили (вратите криле), а някои били в недостиг. Тази пролет Tesla бе още по-строга към себе си, като каза, че „най-дълбоките причини за недостига на части са били високомерието на Тесла в добавянето на твърде много нови технологии в Model X, версия 1, недостатъчното потвърждаване на възможностите на доставчиците и не достатъчният вътрешен капацитет на Tesla за собствено производство на части“. Model 3 трябва да бъде с по-просто производство. Но увлечението на Tesla по нови производствени линии може да доведе до потенциални проблеми в контрола на качеството. Миналата година Tesla достави 50 580 коли, а производствените й цели за 2016 г. са 80 000-90 000.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

57


Представяне

АВТОМОБИЛИ

Какво предлагат двата предстоящи модела Tesla обяви подробности само за някои от статистиките на автомобила. Изглежда Model 3 ще бъде приблизително със същия размер като компактните седани, подобен на Audi A4 или BMW Серия 3, което означава, че ще е дълъг около 457 см. Chevrolet Bolt е много компактен с размери 416 см дължина, 177 см ширина и 160 см височина. Елон Мъск казва, че Model 3 е по-просторен отвътре, отколкото можем да подозираме и е в състояние да вози велосипед. Chevrolet има снимка на Bolt, поемащ гигантски стол с достатъчно оставащо място. Поради това, че Bolt е по-висок и позволява на пътниците да седят (снимката долу) е възможно Bolt да бъде също толкова голям отзад, ако не и повече, от Model 3.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

58


Bold има набор инструменти зад волана и 10.2-инчов дисплей в централната конзола, което е много за всеки автомобил. Тесла има хоризонтален 15-инчов дисплей в средата на колата, докато поголемите Tesla имат портретно ориентиран 17-инчов LCD. Тесла е по-ниска и с по-обтекаеми линии и претендира за потенциален коефициент 0.21 на челно съпротивление – повечето коли са с над 0.30. Bold също има отличителен външен вид, но не, чак толкова. Той е малък и квадратен, но с добре закръглени краища.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

59


Представяне

АВТОМОБИЛИ

Tesla има мрежа от DC бързи зарядни устройства, но само в САЩ, наречени Superchargers и те са безплатни, но все пак трябва да откриете някой или такъв, който вече не е зает. (Tesla планира да добави още тази година.) Bolt е в състояние за бързо зареждане с електричество, но GM няма планове в момента за мрежа. Пълното зареждане на 240 волта (с вид на зарядно устройство, което можете да поставите в гаража си) отнема девет часа за Bold, което е и необходимото, за Tesla.

Нематериални активи в полза Tesla В полза на Tesla е мистиката, заобикалящата компанията. Собствениците обичат колата. Тя стои по различен начин. Когато миналата година в Потребителски преглед бе казано, че Model S остава най-добрата кола, която те някога са тествали, но надеждността й е значителен проблем, това дори за миг не се отрази на продажбите. Ако живеете в близост до Supercharger, ще е хубаво да презареждате безплатно.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

60


Представяне

АВТОМОБИЛИ

Model S може да има подсилващ пакет батерии за още по-голям обхват за по-висока цена и особен режим на работа за тези, които искат да състезателен дух от своите електромобили. Възможно е също така Tesla да използва по-нова формула на литиево-йонна батерия, за да получите повече киловатчаса на килограм от батерията, или повече кВтч живот на батерията за долар. И двете коли интегрират високи технологии и свързаност. OnStar на GM е на възраст от 20 години и вече се е превърнала в зряла, солидна и полезна система. Автопилотът на Tesla има вградени полу-автономни функции на управление, но струват допълнително чрез заплащане за ъпгрейд. Bolt има редица асистенции за водача включително камери за околно виждане, които помагат на малките коли да паркират в малки пространства.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

61


Най-добрите

дронове за 2016

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

62


Представяне

Летателни апарати

Дроновете вече не са само за папараци и снимачни екипи. И макар да не звучат полезно, изглежда доста съблазнително да се снабдиш с това модерно хвърчило, още повече че не винаги е необходимо да се бърка дълбоко в джоба. Обикновен модел за начинаещи може да струва по-малко от 100 лева, а цените на дронове с камера започват от 120 лева. По-сложни дронове могат да се намерят за по-малко от 1000 лева и предлагат адаптивни и програмируеми функции, което ги превръщат в истински автономни устройства, които могат да вземат собствени решения. За по-професионални модели ще трябва да се приготвите с няколко хилядарки. По-долу ще намерите по-добрите модели за различни бюджети.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

63


• Време на полет 8 минути • Камера с 0,3 мегапиксела, 30 кадъра в секунда • Не може да се управлява от смартфон • Цена в Амазон 43.11 долара (по време на писане на статията)

Добър дрон за начинаещи:

UDI U818A

Да се научим да управляваме дрон, започва с премеждия. Затова новобранецът се нуждае от устройство, което не е елементарно, но е достатъчно евтино, така че ако го разбие в дърво няма да го заболи много. UDI U818A разполага с голям набор от функции за цената си и лесно се пуска в полет. Рамката с четири контурни кръга защитава големите ротори при катастрофа, а самите ротори са евтини (под $3 комплекта) и се сменят, ако все пак не оцелеят. Бонус за начинаещите е включената видеокамера 640 х 480 пиксела, прикрепена към тялото. С нея няма да направите страхотни кадри, но ще ви даде усещането какво е да снимате от дрон. Моделът е добро начало за Твоите технологии издание Май-юни вашето дете, ноДигитално не го оставяйте без надзор. 64


• • • •

Време на полет 8 минути Не е оборудван с камера Не може да се управлява от смартфон Цена у нас от 160 до 230 лева

Още по-добър дрон за начинаещи

Blade Nano QX RTF Перфектният избор за всеки начинаещ. Изключително компактен и невероятно издържлив, Nano QX е първият дрон, снабден с летателната технология SAFE Technology. Това е система от ново поколение, която значително улеснява управлението на дрона. Със своето тегло от едва 16,5 гр. и 4 мощни мотора той е перфектният избор за начинаещи и средно напреднали пилоти. Подходящ за полети в закрити помещения или на открито при липса на вятър. Твоите технологии Дигитално издание Май-юни

65


• • • •

Време на полет 23 минути Камера 14 мегапиксела, 30 кадъра в секунда Управление от смартфон: опционлано Цена у нас от 974 до 1099 лева

Може би най-добрият прост видеодрон:

Parrot Bebop 2 Цената на този дрон все още е поносима, особено като се имат предвид способностите му. За тях ще получите чудесна камера и достатъчно живот на батерията. С цената си от около 1000 лева Parrot Bebop 2 е най-евтиният начин да се сдобиете с качествено видео по време на полет. С приложението за телефон или таблет управлението е интуитивно и лесно и можете да започнете веднага след покупката. Дори се конкурира донякъде с по-скъпите модели с отделен контролер. Освен това резервните части за него са широко достъпни и евтини. От функциите му можем да отбележим още собствена стабилизация във въздуха и автоматично задаване на „върни се у дома“. Бордовият компютър е базиран на двуядрен процесор и разполага с 4-ядрен графичен процесор и 8 GB памет. Твоите технологии Wi-Fi Дигитално издание Май-юни Безжичната връзка е двудиапазонна – на 2.4 и 5 GHz. 66


• • • •

Време на полет 5 минути Камера: не Управление от смартфон: не Цена: 30 долара в Амазон

Може би най-добият миниатюрен дрон:

Axis Aerius Drone

За $30 бръмбърчето Axis Aerius предлага много забавление за много малко пари. Той е абсурдно сладък и е приблизително с размера на монета от 50 стотинки. Според компанията това е най-малкият квадрокоптер в света. Амбициозните пилоти на дронове ще оценят четирите ярки LED светлини, които правят забавно управлението му дори и през нощта. Дистанционното управление има пластмасов купол, който прави следенето на тази малка буболечка супер лесно. Твоите технологии Дигитално издание Май-юни

67


• Време на полет 24 минути • Камера 12 MP, 4K/60p, 1080p / 120 кадъра в секунда • Управление от смартфон: Да • Цена у нас: 3128 лева (предлагат се и комплекти с допълнителна батерия и раница)

Най-добър дрон с камера:

DJI Phantom 4

Начинаещите пилоти ще харесат простото управление и летящи възможностите на Phantom 4, а опитните пилоти ще харесат силата и скоростта на този аеродинамичен квадрокоптер. Магнезият е в основата на дизайна на дрона, като увеличава отзивчивостта и устойчивостта му без промяна в теглото. Ще можете да се насладите и на обхват от 5 км. Сензорът, разположен в предната част на дрона, следи за наличието на прегради или препятствия, за да предпази Phantom 4 от неочакван сблъсък. В допълнение Vision Positioning System е подобрена, като ефективната й височина е увеличена с над 300%. Режимът TapFly или полет с докосване позволява просто да докоснете екрана на мобилното си устройство и дронът ще започне да лети в тази посока. Чрез функцията ActiveTrack ще разпознава даден обект и ще започне да го следва, като на екрана ще го виждате ограден в рамка. За целта не се изисква GPS гривна или друго Твоите технологии Дигитално издание Май-юни 68 устройство за навигация и проследяване.


• • • •

Време на полет 22 минути Камера: не е включена Управление от смартфон: опционално Цена в Амазон: 780 долара

Може би най-добрия дрон за професионалисти:

3D Robotics Solo Когато добавите към дрона камера 4K GoPro и по желание видеостабилизатор, 3D Robotics Solo не е евтин. Но контролерът и приложението му са по-добри от конкуренцията. Дизайнът е чист. Плюс това той лети по-лесно, благодарение на по-чувствителното отдалечено управление и най-добрите режими на летене. Контролерът му е в стил видеоигра и за геймърите ще изглежда много познат и по-лесно ще започнат летателната си кариера. Освен това на него има HDMI порт, който ви позволява да включите Твоите технологии Дигитално издание Май-юни 69 директно Solo практически към всеки екран, който пожелаете.


Бизнес технологии Бизнес софтуер

Да надникнем в модерните платформи за бизнес интелигентност и анализ ИТ Инфраструктутра Грешки, които ИТ професионалистите допускат при преминаване в облака Горещи технологични тенденции в сториджа за 2016 г. Твоите технологии

Бекъп и архивиране на данни

Дигитално издание

Май-юни

70


Да надникнем в модерните платформи за бизнес интелигентност и анализ


Бизнес софтуер

Системи за управление

Светът се променя, а още повече бизнесът и съответно високите технологии и тяхната роля. Едва решенията за бизнес анализ станаха нов инструмент в ръцете на компаниите за повишаване на конкурентността им и завоюването на нови пазари, а вече противопоставяме модерните платформи за бизнес интелигентност на старите. Gartner съветва ИТ лидерите да внедряват такива модерни решения за БИ и анализ, които са насочени към предоставянето на бизнес стойност, като променят едновременно и ролите, и отговорностите в организацията, за да осигурят по-широк достъп до данни и поддържат разработването на общо съдържание. Глобалните приходи от бизнес интелигентност (БИ) и анализи се прогнозира да достигнат $16,9 млрд. през 2016 г., което представлява увеличение от 5,2% спрямо 2015 г., според последните предвиждания на Gartner.


Бизнес софтуер

Системи за управление

Според анализаторската компания пазарът на BI и анализи е в последните си етапи от една многогодишна промяна, която е преход от определяна и ръководена от ИТ екипа система за докладване към ръководени и определяни от бизнеса анализи на самообслужване. В резултат на това съвременната платформа за бизнес интелигентност и анализи (BI & A) се очертава да посреща новите организационни изисквания за достъпност, бързина и по-дълбок аналитичен поглед.

Преминаването към съвременна платформа за БИ и анализи вече достигна повратна точка – казва Иън Бертрам, управляващ вицепрезидент на Gartner. – Организациите трябва да преминат към лесни за използване, бързи и пъргави съвременни БИ платформи, за да се създаде бизнес стойност от осъществяването на по-дълбоки прозрения и от различни източници на данни.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

73


Бизнес софтуер

Системи за управление

Демократизацията на анализите Gartner казва, че тъй като анализите стават все по-стратегически за повечето фирми и централни за повечето бизнес роли, всеки бизнес е аналитичен бизнес, всеки бизнес процес е аналитичен процес и всеки човек е потребител на анализи.

Вече не е възможно директорът на маркетинга да бъде експерт само в брандирането и разполагането на рекламата – каза Бертрам. – Той трябва също така да бъде експерт в анализа на клиентите. Същото се отнася и за директора по човешките ресурси, на веригата за доставки, както и за финансовите роли в повечето индустрии.

За да отговорят на търсенето за съкращаване на времето до извличане на прозрения от данните в днешната конкурентна среда, много организации искат да се демократизират анализите чрез възможност за анализ на самообслужване. За разлика от традиционните БИ платформи, които основно са насочени към описателната страна на аналитичния спектър, модерните БИ платформи позволяват автори на съдържание да бъдат нетехнически лица, за да се открива важна информация с помощта на широк набор от по-напреднали аналитични възможности. Те правят това с помощта на интуитивни драг-енддроп авторски среди за интерактивна визуализация и вградени усъвършенствани инструменти за анализи.


Бизнес софтуер

Системи за управление

Дефиниране на модерната платформа за BI и анализи Най-значимата разлика между модерна платформа за БИ и анализ и традиционна ИТ центрирана платформа за докладване и анализ е в размера на изискваното предварително моделиране, както и в необходимите умения, за да се изгради съдържанието за анализи (Таблица 1). Създаването на съдържание за анализ чрез ИТ центрирани платформи за докладване започва с консолидиране и моделиране на данните в аванс от ИТ екипа. За разлика от това, модерната BI & A платформа поддържа разработване на съдържание за анализи само с подкрепа от ИТ екипа. За да се счита за модерна една БИ платформа, то достъпът до данни в рамките на платформата не може да бъде официално ограничен до моделирани структури от данни, които трябва да бъдат проектирани и вградени преди потребителите да получат достъп до аналитичните възможности на платформата.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

75


Таблица 1. Обобщение на разликите между традиционните и модерните БИ платформи по отношение на аналитичните работни компоненти Аналитичен работен компонент

Традиционна БИ платформа

Модерна БИ платформа

Източник на данни

Необходимо е предварително моделиране на параметрите (създадени от ИТ звездни схеми)

Не е необходимо предварително моделиране (прости/плоски файлове и таблици)

Приемане и подготвяне на данните

Дело на ИТ

С помощта на ИТ

Авторство на съдържанието

Основно ИТ екипа, но и някои напреднали потребители

Бизнес потребители

Анализ

Предварително дефиниран, специализирано докладване, основано на предварителния модел

Свободна форма за изследване и проучване

Предоставяне на откритото

Разпространение и уведомяване по график с доклади или през портал

Споделяне и сътрудничество, разказване, отворени потребителски интерфейси

Източник: Gartner (февруари, 2016)


Бизнес софтуер

Системи за управление

С модерна БИ платформа потребителите могат да прототипират модели на данни и изпробват нови източници на данни в контекста на съществуващите структури от данни, без първо да има нужда от ИТ персонал, който да актуализира съществуващия модел на данни и да зареди в него данните, за да имат потребителите достъп до тях.

Характерно за традиционната БИ платформа е, че за да получите достъп до аналитичните възможности на платформата, трябва преди това да има изграден от ИТ екипа семантичен слой. Модерната БИ платформа не изисква достъп единствено през предварително определен семантичен слой. Вместо това тя позволява на потребителите автономно и итеративно да приемат и подготвят данни, което е възможно чрез колонен/ ин-мемори сторидж за данни, за да се поддържа аналитична бързина и гъвкавост. Това се постига чрез възможности за подготовка на данните на самообслужване, като тези инструменти са дело на ИТ екипа (подготовка на интелигентни данни, която използват машинно обучение, може да автоматизира някои от дейностите). Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

77


Бизнес софтуер

Системи за управление

В съвременните БИ платформи споделянето, сътрудничеството и социализирането на съдържанието чрез портал и/или възможности за социално общуване и сътрудничество е от решаващо значение за създаването на консенсус относно тълкуването на резултатите и вземането на решение за найдобрите последващи действия. Тази способност се усилва и от възможността за „нанизване“ на прозренията в интерактивни и споделящи истории табла, които “разхождат” сътрудниците през поредица от идеи, които водят до изводи и действия. Съвременните БИ платформи също дават възможност на потребителите да определят тригери и прагове, които произвеждат автоматични сигнали и уведомления, когато са изпълнени определени от потребителя условия или праговете са превишени.


Бизнес софтуер

Системи за управление

Генерирането на естествени езици (NLG) е нова възможност, която автоматично генерира сензитивен към контекста разказ, който фокусира потребителя на споделяното съдържание към това, което е статистически значимо в данните.

За да получат пълна полза от съвременните платформи за BI и анализ, лидерите трябва да преосмислят повечето аспекти на техните текущи ИТ ориентирани, централизирани анализи, включително технологиите, ролите и отговорностите, организационните модели, процесите на управление и лидерството, казва Бертрам.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

79


Грешки,

които ИТ професионалистите допускат при преминаване

в облака


ИТ инфраструктура

Cloud computing

Следвайки модата за присъединяване към облака, мнозина ръководители не извършват необходимата комплексна проверка, преди да предприемат тази стъпка, и съответно стават жертва на често срещаните и повтарящи се грешки. Тук са дадени три грешки, които ИТ директорите и специалистите правят при преминаване към облачните технологии и които, ако бъдат избегнати, ще облекчат прехода. Най-сигурният начин да не се попада в капана на грешките е да се учим от грешките на другите, затова нека видим какво са събрали и обобщили анализаторите като първостепенно.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

81


ИТ инфраструктура

Cloud computing

Облакът означава силна подкрепа за персонала Най-голямата грешка, която се прави и трябва да се опитаме да избегнем, е подценяването на промяната и нейното въздействие по отношение на служителите. Това означава, че ще сме неподготвени да ги подкрепим при проблемите, които ще изпитат при промяната на инструментите, които са свикнали да използват ежедневно в продължение на десетилетия. Бъдете готови да обяснявате отново и отново защо извършвате промяна, отстоявайте принципите си, но бъдете съпричастни към тези, които няма да бъдат щастливи, и предоставете всеобхватно обучение, поддръжка и управление на промяната.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

82


ИТ инфраструктура

Cloud computing

Ограничението на подхода „един номер обувки за всички“ Намирането на подходящите инструменти и приложения, които отговарят на ключови бизнес цели и изисквания е от първостепенно значение за успеха на прехода към облака, според Forrester Research. Но едно от най-големите предизвикателства пред ИТ е универсалният характер на облака. Простота и всеобхватността са сред очевидните предимства на облака, но преминаването към тях може да бъде огромно препятствие за ИТ директорите, които не харесват среди, които не се занимават с конкретните им специални изисквания, интереси или договори. Но реалността на софтуера като услуга (SaaS) е, че има неща в модела, които не могат да се променят за всеки един клиент. Облакът предлага по-скоро подхода на „вземаш ли го, или не“. Но ИТ директорите не се чувстват в свои води с договори, които не са толкова ясни и специални, колкото тези, които те са свикнали да договарят в миналото при закупуване на устройства, системи и решения за инсталиране на място.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

83


ИТ инфраструктура

Cloud computing

Проактивно планиране за целите на растежa Компаниите могат да растат по нови начини и да подобряват бизнес практиките си благодарение на облака, но тези неща не се случват сами по себе си. ИТ лидерите трябва да преосмислят как техните организации се управляват и да определят как активите - софтуер, хардуер и данни - могат да бъдат оптимизирани, за да допринесат за бизнес стойността.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

84


ИТ инфраструктура

Cloud computing

Преходът към облака е идеалното време за ИТ професионалистите да преосмислят това, което техните фирми се опитват да се постигнат. Подобно обмисляне може да доведе до нови идеи, но IT трябва да ги прилага стратегически и планово. Всяка технология, всяко решение има бели точки и черни точки, и зависи от коя страна на оградата, искате да бъдете. Ако не вземете предвид бизнес процесите и инфраструктурата, в които трябва да се развива бизнесът, всичко се разпада. Облачно базираните инструменти са невероятно мощни, но фирмите трябва да си напишат домашното, да знаят за предизвикателствата, с които най-вероятно ще се сблъскат, и да разработят планове, които включват нови организационни визии, както и реалистични бизнес цели.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

85


Горещи технологични тенденции в сториджа за 2016 г.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

86


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Тези технологии не са точно горещи в смисъл на току-що поставени на огъня, а са по-скоро практични, т.е. добре нагрети. Това са сторидж решения, които са достатъчно зрели, доказани и вече общодостъпни.

Управление на копирането на данни Управлението на много физически копия на едни и същи данни от множество инструменти остава скъпо, продължава да бъде главоболие за управлението и дори представлява заплаха за сигурността. Ето защо управлението на копирането на данни (CDM), което използва един-единствен жив клонинг за бекъп, архивиране, репликация и други услуги, свързани с данните, е една от тенденциите в технологиите за съхранение на път за пошироко внедряване през 2016 г. Пазарът е нараснал и включва нововъзникналите компании Cohesity и Rubrik, които наскоро обявиха продукти, както и традиционните доставчици като Catalogic Software, CommVault, Hitachi Data Systems и NetApp. Изследователската компания IDC оценява, че копирането на данни ще струва на организациите почти $51 милиарда до 2018 г.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

87


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Фирмата Actifio е пионер в това пространство със своята платформа за виртуализация на копирането на данни, която разединява данните от инфраструктурата и консолидира процесите за защита на натрупаните в архиви данни. Cohesity стартира своята платформа Cohesity Data Platform, проектирана да сближи всички вторични дейности по съхранението чрез Intel базиран 2U уред, който служи като градивен елемент на нейната мащабируема архитектура. Отворената архитектура за мащабируем и интелигентен сторидж (OASIS) на Cohesity софтуера включва качество на управление на услугите, което събира заедно анализи, архивиране и защита на данните в една платформа

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

88


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Rubrik излезе със своя продукт за управление на данните през 2015 г., продавайки 2U уред с вграден софтуер, който извършва бекъп, дедупликация, компресия и управление на версиите. Hitachi изгражда своите Hitachi Data Instance Director (HDID) и Hitachi Virtual Storage Platform, за да помогне за намаляване на копията. CDM значително се различава от традиционното управление на съхранението, защото обединява изолираните процеси, в които клиентите използват множество инструменти от различни производители, особено за защита на данните.

Целта на всички тези продукти е да се поддържа баланс между защитени и достъпни данни чрез управление на количествата на измамни копия на чувствителни данни, създадени чрез конвенционалните платформи за защита на данните. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

89


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Erasure кодиране Нарастващото приемане на обектния сторидж и на базирания в облака бекъп сторидж, както и появата на твърди дискове с висок капацитет (HDD) са вдигнали градуса около Erasure кодирането (кодиране на изтритото) през последните няколко години и се очаква то да бъде една от горещите технологии в сториджа през 2016 г.


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Тъй като днес използваме 6 и 8 TB дискове, Еrasure кодирането е единствената технология, която може да осигури защита на данните, осъществима за по-големи обеми от данни. Ако сложите дискове с висок капацитет в масив, ще ви трябват седмици търсене за възстановяване с RAID. С Erasure кодирането търсите час, твърдят специалистите.

Erasure кодирането (ЕО) е метод за защита на данните, използващ математическа формула, за да разбие данните на много фрагменти и след това да постави тези фрагменти на различни места в масива на сториджа. Допълнителни компоненти от данни (излишък) се добавят в този процес и наборът от компоненти се използва, за да се възпроизведат първоначалните данни, независимо дали са били повредени или загубени. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

91


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Целта на Еrasure кодирането е да се даде възможност за по-бързо възстановяване. Процесът на копиране на данни и разпръскването им на множество дискове е подобен на RAID. Въпреки това Еrasure кодирането се различава от RAID по мащаба и дълготрайността на данните. Ако данните се повредят или загубят, само някои от „изтритите“ фрагменти са необходими, за да се възстанови диска. Техниката също запазва целостта на данните, като допуска много откази на дискове без спад в производителността. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

92


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Днес използването на Еrasure кодирането се счита за залог за доставчиците на обектен сторидж, включително и за водещи доставчици като Amplidata (придобита от HGST), Caringo, IBM Cleversafe и Scality. Но доставчиците на блоков и файлов сторидж също влизат в действие. Erasure кодирането е основен механизъм за защита на данните за базирания на облак обектен сторидж, поради скалируемостта на защитата на огромни количества данни. До този момент потребителите местят данни в облака предимно за специфични случаи като бекъп и активно архивиране, тенденция, която се очаква да расте непрекъснато.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

93


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Мрежи за съхранение от следващо поколение Флаш и виртуализацията са основни фактори за зареждане с гориво на възхода на мрежите за съхранение от следващо поколение като тенденция за сторидж технология, независимо дали е Fibre Channel (FC), Ethernet или InfiniBand. С трансфери от 16 гигабита в секунда (Gbps) FC суитчовете и адаптерите трябва да останат горещи през следващата година, докато 32 Gbps започне да загрява. Brocade и Cisco ще съсредоточат своите пътни карти към 32 Gbps суитчове. QLogic хвана топката миналата есен с 16 Gbps /Gen 5 FC адаптери, които клиентите могат да ъпгрейднат до 32 Gbps/Gen 6 през 2016.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

94


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Подобно ниво на производителност не е необходимо на всички, но когато имате нужда от него, то добре е да го имате. Различните технологии са добри в различни неща, но според специалисти има някои натоварвания, за които Fibre Channel сякаш е създаден. Досега обаче не е имало много 16 Gbps портове на сървърите или сторидж масивите. Но се очаква 16 Gbps FC адаптери да наваксат през тази година и да достигнат почти 50% от общите FC портове до края на 2016. Компанията Brocade работи с фирми за FC адаптери, за да се уверете, че екосистемата е добре оформена спрямо 32 Gbps, отколкото е била с 16 Gbps. Но се очаква преходът към 32 Gbps да бъде по-бавен, отколкото миграцията към 16 Gbps. Основната тенденция в Ethernet базираните мрежи за съхранение ще бъдат 25 Gigabit чипове за суитчове и адаптери с портове, които позволяват на компаниите да използват един и същ клас кабели, които са внедрили при 10 Gigabit. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

95


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Първоначалната Ethernet пътна карта призоваваше за скок от 10 GbE до 40 GbE, но 40 GbE технологията изисква ъпгрейд към подебели и по-скъпи кабели. Мрежовите доставчици се обединиха около стандарти за нов еднопинов чип за 25 GbE суитч и адаптер в отговор на нуждите на доставчиците на облачни услуги от свръхмащабиране. Портовете на новите 25 GbE чипове използват същия брой пинове и пътеки, като сървърната PCIe шина на 10 GbE портовете. Пътната карта се простира до 50 и 100 GbE, като последната използва четири пътеки по 25 GbE. Голямото предимство на 25 (GbE) и 50 (GbE) е, че не е нужно да заменяте това, което имате, за да стигнете до 100. Това е много проста прогресия за получаване на по-висока производителност, без добавяне на много разходи. Ето защо анализаторите очакват нейния възход като следващото поколение мрежов сторидж, а някои дори считата, че 40-гигабитовите ще свършат в забвение.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

96


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

В същото време InfiniBand продължава да се съсредоточава върху високопроизводителни изчисления (HPC). Сегашната господстваща скорост е 56 Gbps, но преходът към 100 Gbps трябва да стане поочевиден през 2016 г. поради НРС, големите данни и Web 2.0 приложенията. Според Gartner флаш ще даде на потребителите причина за ъпгрейд до мрежи за съхранение от следващо поколение. Тъй като флашът ще доведе до по-високи IOPS, то пропускателната лента и латентността стават все по-важни. Ако наистина искаме да получим стойност от флаша, трябва по-ниска латентност и по-висока честотна лента, смята анализаторът. Освен по-високата честотна лента най-ясната тенденция при мрежите за съхранение през 2016 г. може да бъде появата на продукти, поддържащи енергонезависима експресна памет (NVMe) по FC, Ethernet или InfiniBand структури. По-лекият слой на NVMe протокола намалява набора команди за обръщане към масива и подобрява производителността. Очаква се също нарастващото количество данни, които трябва да бъдат на разположение в реално време, да доведе до софтуерно дефинирано флаш съхранение, използващо дистанционен директен достъп до паметта (RDMA).

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

97


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Обектен сторидж Обектният сторидж бе обявен за гореща технология през 2012 г., но в момента тя е още по-гореща. С по-пълни предложения от търговци и конкретни случаи на използване, технологията е готова да направи по-голямо впечатление сред технологичните тенденции за съхранение през 2016 г. За разлика от файловите системи, обектните системи за съхранение на данни в плоско пространство с имена с уникални идентификатори, позволяват данните да бъдат извличани, без сървъра да знае къде се намират тези данни. Плоското пространство от имена също позволява много по-голямо количество от метаданни да бъде съхранено, от това, което може да се съхранява на една типична файловата система, което прави задачи като автоматизация и управление по-прости за администратора. Днес технологията се използва за дългосрочно съхранение на данните, бекъп и споделяне на файлове.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

98


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Доскоро възможностите на системите за обектно съхранение бяха ограничени – най-много бяха тези, които използват протокол REST на частно фирмен хардуер. Сега доставчиците на обектен сторидж оборудват системите си по такъв начин, че и традиционните ИТ могат да се възползват от тях. Те се осигурява повече достъп на протоколи като NFS, CIFS и ISCSI, и също така осигуряват порентабилна поддръжка. Някои от днешните производители се съсредоточават повече върху софтуера, така че потребителите да могат да избират свой собствен хардуер за по-ниски разходи и по-лесно интегриране в главния център за данни. Компанията Caringo например през септември стартира FileFly софтуер, който позволява на потребителите да местят техните данни между обектен сторидж и файлови системи. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

99


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Широкото приемане трябва да се осъществи в старите центрове за данни, а те гледат какво правят доставчиците на облачни услуги и внедряват същите възможности, които вече се използват. Това се доказва и от придобиването от HGST на доставчика на обектен сторидж Amplidata и придобиването от IBM на Cleversafe - признаци, че утвърдени доставчици осъзнават колко важна е обектната технология за бекъп и архивиращи стратегии. Един от основните недостатъци на обектната технология е латентността поради размера на метаданните. Но най-много примери за използването й са тези, при които производителността не е от първостепенно значение. Например вътрешната файлова синхронизация и споделянето стават все по-популярни като средство за намаляване на „сянката“ на IT екипа и увеличаване ефективността на фирмата. Забелязва се също повишен интерес към големите „басейни“ с данни през последната година. Добавянето на мултипротоколна поддръжка от много производители означава, че обектното съхранение изключително подходящо да приюти тези данни, поради неговата ниска цена и мащабируема природа.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

100


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Софтуерно дефинирани устройства за съхранение След двегодишно непрестанно говорене за софтуерен сторидж, доставчиците осъзнават, че дори най-добрият софтуер за съхранение все още изисква добър хардуер, за да работи. Махалото започна да се люлее обратно към хардуера през 2015 г. Видяхме стартиращата Savage IO да пуска хардуерен масив, построен, за да работи с нечий друг софтуер за съхранение. Софтуерно дефинираните продукти за съхранение, като например ScaleIO на EMC и Cloudian HyperStore се появиха като устройства. Dell излезе със своя проект Blue Thunder, който предоставя хардуера на компанията за работа на софтуер за съхранение на други доставчици и посочи VMware, Microsoft, Nutanix, Nexenta и Red Hat като партньори.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

101


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

SanDisk стартира InfiniFlash IF100, масив само от флаш, който работи със софтуера на други доставчици и посочи компанията за софтуерно съхранение Nexenta като един от първите си партньори. Хардуерът дори не е нужно да е нов, за да бъде част от тази тенденция. Curvature Solutions дори ще продават употребявани сториджи в пакет с DataCore SANsymphony-V, който бе софтуерно дефиниран сторидж, още преди да излезе тази мода. С повече опции относно хардуера, претенциите на производителите, че са софтуерни започват да затихват. Например компанията Datrium признава, че не може да се нарече софтуерна, след като пусна устройство за монтиране на ракла, а именно DVX Server Flash System Storage Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

102


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Savage IO пое идеята за устройства със SavageStor 4800, която е 4U 48-дискова система с 12-ядрени процесори, поддържаща Fibre Channel, InfiniBand и твърдотелни дискове. Тя е предназначена за високопроизводителни изчисления, анализи на големи данни и съхранение в облака. Въпреки това Savage IO не развива софтуер - SavageStor трябва да работи или с комерсиален софтуер за управление на съхранението, или с приложения с отворен код като Lustre, OpenStack или CentOS. EMC ScaleIO Node и Cloudian HyperStore FL3000 са устройства, пакетирани с приложения, първоначално проектирани като софтуерно съхранение на хардуер за клиенти, които не искат да изграждат свой собствен сторидж. А това е очевидно са повечето клиенти. Според IDC масовите купувачи на сторидж все още искат интегриран уред. Но със сигурност още не е казана последната дума от софтуерно дефинирания сторидж или софтуерно дефинираната технология. Но се очаква хардуерът, който всъщност съхранява данните, да получи своя справедлив дял от внимание през тази година.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

103


Бекъп и архивиране на

Твоите технологии

данни

Дигитално издание

Май-юни

104


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Всяка организация трябва да има някаква форма на стратегия за архивиране. Тук ще намерите най-добрите практики, които могат да помогнат да започнете с нов план за архивиране на данни или да усъвършенствате настоящия.

Най-добри практики за архивиране на данни и разликата между резервиране (бекъп) и архивиране Един от най-честите въпроси, които се появяват отново и отново от години насам относно архивирането на данните и възстановяването им, е “Каква е разликата между резервни копия на данните (бекъп) и архивите? Архивирането на данни често са обърква с резервирането или бекъпа на данни. Резервните копия на данни се използват за възстановяване на данни в случай, че те са загубени, повредени или унищожени. А архивираните данни защитават по-стара информация, която не е необходима за ежедневните бизнес операции, но от време на време може да се наложи да бъде достъпвана.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

105


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Архивирането на данни е практиката на преместване на данни, които вече не се използват на отделно устройство за съхранение. Експертът по архивиране на данни Пиер Дорион определя архивирането на данни като „един или колекция от исторически записи, специално подбрани за дългосрочно задържане и бъдещи справки“. В допълнение, архивните данни се състоят от по-стари данни, които все пак са важни и необходими за справка в бъдеще, както и данни, които трябва да бъдат запазени за спазването на регулаторните изисквания. Архивните данни също се индексират и имат възможности за търсене, така че файлове и части от файлове може лесно да се намират и извличат. Тук са събрани най-добрите съвети за резервиране на данни в сравнение с архивирането на данни. Научете защо не трябва да използвате вашия бкъп като архив. Дали да използвате лента, диск или облака за архивиране. И ако се спрете на облак за архивиране, как да изберете най-добрата услуга за архивиране в облака. В допълнение, ще научите как архивирането на вашите данни, преди да направите бекъп, може да увеличи коефициента на намаляване на данните.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

106


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

АРХИВИРАНЕ НА ДАННИ # 1

Дебатът за резервирането спрямо архивирането на данни се води в продължение на много години и експертите в архивирането и възстановяването постоянно казват „бекъпите не са архиви“. Но доставчиците на софтуер за бекъп и възстановяване на данни са започнали да интегрират различни функции в софтуера си, така че дали това все още е вярно? Някои примери включват дедупликация на данни и управление на жизнения цикъл на данните с нива на сториджа. Но дали бекъпът наваксва с архивиращите функционалности или те са толкова коренно различни, че винаги ще има празнина, която резервирането никога няма да бъде в състояние да преодолее? Четете нататък. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

107


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

АРХИВИРАНЕ НА ДАННИ # 2 Не използвайте сториджа за архивиране като бекъп сторидж. Друга важна разлика между резервни копия и архиви, казва У. Къртис Престън, независим експерт по бекъп и възстановяване, е, че бекъпът е за възстановяване след бедствия, а архивните данни са за разкрития. Бекъпът на данни е за възстановяване на изгубени или повредени файлове. Така че, ако случайно сте изтрили някои файлове и трябва да възстановите нещата до начина, по който те преди това са изглеждали, то ако имате резервно копие, вие сте все още в бизнеса. В допълнение, традиционният софтуер за резервиране няма да ви помогне с архивирането, така че е важно да има отделен софтуер за архивиране на данни.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

108


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

АРХИВИРАНЕ НА ДАННИ # 3

Архивиране на данни с лента, диск или облак? Асоциацията на индустрията за мрежов сторидж (SNIA) определя архива като „колекция от обекти от данни, вероятно свързани с метаданни, в система за съхранение, чиято основна цел е дългосрочното съхранение и запазване на тези данни“. В допълнение, не се очаква, че може лесно да се търси в данните, които се архивират. Това определение звучи просто, но поставя много проблеми пред администраторите. Например, видът на носителите, на които данните се съхраняват, ще повлияе на скоростта и лекотата, с която те се възстановяват. Вашите три основни възможности за архивиране са лента, диск и облак. Но как да изберете найдоброто за вашата организация? Кое е най-скъпо? Четете нататък. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

109


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

АРХИВИРАНЕ НА ДАННИ # 4

Облачни услуги за архивиране. Както бе споменато по-рано, стратегията за архивиране на данни, която се въвежда от все повече и повече организации, е да се използва облакът за архивиране. Въпреки че има множество облачни доставчици за съхранение на данни, има само две онлайн услуги за съхранение, които наистина могат да се считат за жизнеспособни за предприятията, заинтересовани от облачно архивиране. Това е така според статия в TechTarget и според източника тези две компании са Autonomy Zantaz и Iron Mountain Inc. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

110


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

АРХИВИРАНЕ НА ДАННИ # 5 Архивирането на данните увеличава компресирането на данните, когато се прави преди дедупликацията на данните. В областта на сториджа за организациите темата за изминалата година бе как да се направи повече с по-малко, и за някои потребители отговорът бе да контролират растежа на данните като архивират техните неактивни данни, преди те да влезнат в цикъла на бекъп на данни. Въпреки че това архивиране изисква някаква работа, мениджърите по съхранение в организациите, които имат архивиране на данни, са открили допълнителни ползи, особено по отношение на бекъпа на данни – друго място, където ръстът на данни бе предизвикателство за бюджета и инфраструктурата през тази година. Когато този процес се извършва преди дедупликацията на данни, някои потребители са в състояние да намалят още повече данните. Четете нататък за архивирането на данни и дедупликацията на данни и как да се използват и двете технологии, за да намалите вашите бекъп данни.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

111


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Архивиране спрямо резервиране (бекъп) и защо трябва да знаете разликите Бекъпът се използва главно за оперативни възстановявания, т.е. бързо да се възстанови един презаписан файл или повредена база данни. Фокусът е върху скоростта, както за да направите резервно копие, така и за възстановяването му, и върху целостта и последователността на данните. Архивирането, от друга страна, обикновено съхранява версия на даден файл, който вече не се променя, или не трябва да се променя. Скоростта е помалко важна при архивирането. Ако събитието е юридическо действие, обикновено имате само няколко дни, за да реагирате. Затова възможността за търсене е по-критична при архивите. В допълнение, значение се отдава на способността да се мащабира целостта на данните и запазването на данните в продължение на дълъг период от време, може би десетилетия. Архивът вече не се ограничава само до традиционните файлове и изображения – повечето приложения за бази данни имат специфични способности за архивиране, за да позволят на първичната база данни да остане чиста и бърза, докато архивът се запазва за изследвания и съответствие с регулациите.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

112


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Приложенията за архивиране на електронна поща често са катализатор за създаване на отделен архивиращ процес. Важно е да се осъзнае, че сте законно отговорен да направите повече от това просто да получите имейлите. При комбинирано архивиране и бекъп върху една платформа, решението ще зависи от конкретната платформа, от това какви са изискванията за съхранение на организацията, както и очакваните цели от процеса на архивиране и бекъп.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

113


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Може ли да се използват ленти за архивите? Въпреки че по-голямата част от организациите приемат лентата за даденост за дългосрочните си архиви, а компании като Index Engines Inc. предоставят възможност за по-ефективно търсене на данни в лентите, има риск от това да разчитате на лентите за съхранение на архивни данни. Точно както дискът се превърна в популярно допълнение към бекъп процеса заради опасенията относно възстановяването на данните от лента, така и данните, които се архивират на лентата, трябва да се разглеждат просто като уязвими.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

114


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Трудно е да се разработи един непрекъснат процес, за да се провери целостта на лента, което води до по-големи опасения при подългото пребиваване на тези медии на рафта. Има също така и прост технологичен въпрос. Дори ако вашите изисквания за задържане са само седем години, помислете обратно преди седем години – когато LTO-1 или LTO-2 се превърнаха в стандарт, DLT във формата Super DLT все още се смяташе за конкуренция. Каква е вероятността, че LTO-1 лентата, която е била на рафта досега може да се чете и успешно възстановява от новите LTO-4 устройства в център за данни? Истории за под 50% успеваемост не са рядкост. Дори ако хардуерът работи, как смятате да намерите част от данните, която е на седем години в стотици и вероятно хиляди ленти? Повечето приложения за архивиране не поддържат техните метаданни (данни за данните, които са архивирани) много дълго. В действителност, средната продължителност от време е около 90 до 120 дни. След това зависи от вашите умения за задържането на данни или на лицето, което е работило там преди вас, или дори на лицето преди него. Възстановяването на толкова стари данни найвероятно ще изисква догадки, изобилие от ръчно сканиране и много време. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

115


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Трябва ли да използвате диск за архивите? Мисълта за съхранение на всички архиви на диск може да изглежда невъзможна и скъпа, но компании като EMC, Hewlett-Packard и Fujitsu предлагат днес технология, за да се прави дисков архив, който може да се запазва в продължение на 25, 50 или 100 години. Но дисковото устройство, използвано днес, няма да е същото устройство, което ще се използва след 100 години (ако все още използваме изобщо дискове след 100 години).

Въпреки че дискът също комбинира процеса на бекъп и възстановяване в единна платформа по-добре от лентата, то най-добрата практика е да се ползва специална система за архивиране. Архивите имат различни изисквания за задържане, различни нужди за възстановяване и различни изисквания по отношение възможностите за търсене в тях. Повечето диск базирани системи за архивиране се представят като мрежа, което прави достъпа с течение на времето реалистичен. За разлика от седемгодишно лентово устройство, вие имате достъп до CIFS или NFS системи по почти идентичен начин както преди седем години, така и днес. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

116


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Значението на планирането на жизнения цикъл за Exchange имейл архиви В много организации архивирането на имейлите се смята за нещо, което трябва да се прави само за да са щастливи адвокатите. Обикновено голямо планиране се прави при внедряването на система за архивиране на имейли с Exchange Server. Повече фокус обаче пада върху контролирането на разходите и гарантирането, че предложената система за архивиране е в съответствие с разпоредбите, които се отнасят до конкретната индустрия, към която принадлежи организацията.

Планирането на жизнения цикъл на съобщенията е процес на разработване на политика на задържането на имейли. Част от процеса на планиране включва вземането на начално решение относно съхраняването и запазването на имейли, като например къде ще бъдат архивирани съобщенията, как тези архиви ще бъдат резервирани и за колко време ще се пазят имейлите. Когато става въпрос за създаване на стратегия за архивиране за вашата организация по-малкото може да бъде повече. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

117


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Освен ако не е налице критична причина за запазване на имейлите за неопределено време, то често е по-добре те да се съхраняват за не повече от това, което се изисква от закона или от вашите бизнес нужди. Имайте предвид, че архивите на имейлите обикновено съдържат всеобхватна картина на това как работи вашата организация. Освен ако не е изрично забранено, почти всеки ежедневен аспект на операциите на фирмата се обсъждат чрез имейли. Така например, компаниите обикновено използват имейли, за да общуват с клиентите, договарят договори, планират срещи и обсъждат маркетингови стратегии за нови продукти. Важно е да се осъзнае, че вашите имейл архиви може да бъдат нож с две остриета. От една страна, те съдържат ценна информация, свързана с бизнеса на организацията. От друга страна, те съдържат препратки към някои от най-мръсните малки тайни на компанията ви.


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Спазването на политиките относно задържането на имейлите Планирането на политика на задържане на имейли е нещо като изкуство. Трябва да пазите съобщенията достатъчно дълго, за да сте в съответствие с разпоредбите на правителството. Отвъд това обаче трябва да помислите колко дълго съобщенията ще имат стойност за вашата организация. Трябва също да помислите за рисковете, свързани със съхраняването на стари съобщения, които са превишили изисквания срок. Запомнете, всички разпоредби, които изискват архивиране и съхранение на имейл съобщения за определен период от време, не са създадени за полза на компанията. Имейл архивът е нужен, за да позволи на адвокатите да търсят доказателства за неправомерни действия в случай на съдебен процес с компанията. Тези архиви в действителност могат да бъдат използвани срещу компанията. Някои компании запазват всички имейл съобщения за неопределено време, за да се гарантира, че никой не може да обвини компанията, че не е в съответствие. Но представете си, ако една компания участва в съдебно дело, в което със съдебна заповед са изискани архивите. Адвокатите няма просто да игнорират по-старите съобщения, само защото тези съобщения вече не е било необходимо да се запазват.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

119


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

В тази насока, помислете колко дълго формата на съобщенията, който използвате за вашите архиви, ще бъде технологично валиден. Много съвременни продукти за имейл архивиране използват .pst файлове като хранилище за архивирани съобщения. Но какво би станало, ако Microsoft спре да поддържа .PST файлове след 10 години? Как бихте изтеглили тези записи от архива? Съхраняването на съобщенията за твърде дълго и съхраняването им в неподдържан, или със скоро прекратяване на поддръжката формат може да предизвика проблеми.


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Колко дълго трябва да се запазват имейлите? За определяне на това колко дълго да се задържат фирмените съобщения, не съществуват ясни препоръки. Има различни нормативни актове, които включват изисквания за архивиране на електронната поща. Има и други поограничителни разпоредби, които се отнасят до специфични индустрии, включително финансови услуги, здравеопазване и правителство. Ключът към определяне колко дълго да се пазят архивите на дружеството е да се разбере кои разпоредби се прилагат за вашата конкретна индустрия и кои правила за запазване се прилагат към този регламент. По-малките частни компании не могат да бъдат задължени да пазят имейл архиви. Във всеки случай, вие също трябва да определите какви са вашите бизнес нужди и балансирате с всички приложими към вас нормативни актове. Например, ако сте собственик на уеб-базиран магазин, който има политика за 60 дни за връщане на стоки, би било добра практика да се задържат имейл съобщенията в продължение на най-малко 60 дни след продажбата - дори и ако това не е необходимо. В други случаи може да трябва да се запазват имейл съобщенията в продължение на три години.


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Съображения за съхранение В допълнение към правните последици, трябва да се помисли за архивирането и съхранението на имейлите в дългосрочен план. Повечето продукти за архивиране на пазара използват компресиране и съхранението на единствено копие, за да се намали количеството дисково пространство, което архивите консумират. Дори и така, по-продължителното съхранение на данни от съобщения ще консумира все повече дисково пространство, ако организацията ви съхранява съобщенията за неопределено време. Като цяло, имейл архиви не се съхраняват на Exchange server. Следователно, те обикновено не са включени в нормалния процес на архивиране на Exchange Server.


ИТ инфраструктура

Съхранение на данни

Наложително е да мислите и за сигурността на архивирането на имейлите. Например, би било трудно да се обясни на съда, че компанията не разполага с архивиран материал, който се изисква от закона, защото твърдият диск на вашия архивиращ сървър се е развалил и не сте направили резервно копие. Някои организации избягват проблема с дългосрочното съхранение чрез аутсорсинг на техните архиви. Това означава, че данните се съхраняват извън мястото, като архивиращата компания се занимава с главоболията по дългосрочното съхранение и бекъпа. Ако вашата организация реши да изнесе съхранението на имейл архивите си, не забравяйте да прочетете договора на доставчика на услугата внимателно. Бъдете сигурни, че сте защитени срещу загуба на данни и прекъсване на услуги и се уверете, че си оставате притежател на вашите данни. Някои безскрупулни компании се опитват да запазят клиентите си за неопределено време, като претендират за собственост над техните данни. Ако клиентът се опитва да отмени абонамента си, архивиращата компания заплашва да изтрие данните. Въпреки че повечето архивни фирми не работят така, четете дребния шрифт в договора за услуги, за да бъдете сигурни, че компанията е защитена от подобни практики.

По материали на TechTarget


Как работи? Как работят DSLR фотоапаратите


Как работи?

Потребителска електроника

Цифровият огледално-рефлексен фотоапарат или DSLR (Digital Single-lens Reflex Camera) е комбинация от две различни технологии за фотоапарат. Първата технология е рефлексия в един обектив и тя определя как се задейства затворът, за да позволи на светлината да премине през обектива към сензора. Втората определя цифровия аспект на фотоапарата и означава, че той използва цифров сензор за улавяне на образа вместо филм.

Хващане на светлината Подобно на всички камери DSLR работи чрез манипулиране на светлина. Когато светлината се отразява от обекта и си проправя път към оператора, респективно фотоапарата, ако тя преминава през достатъчно малък отвор, то може да създаде изображение от другата страна на отвора. Чрез използване на обектив, разположен в предната част на отвора, операторът може да фокусира изображението на определено разстояние зад отвора, което е мястото, където се намира цифровият сензор за изображения на DSLR.


Как работи? Потребителска електроника Рефлексия в един обектив

Аспектът SLR на DSLR решава един стар проблем на фотоапарата, а именно, че това, което вижда фотографът, не е същото, което вижда фотоапаратът. Когато капакът е затворен, към сензора не отива никаква светлина, така че операторът трябва да види обекта през визьор, който може да има малко по-различен поглед към предмета. В SLR фотоапарат пред сензора или филма е поставено огледало и светлината, преминаваща през обектива, се отразява нагоре в призма и навън към визьора. Когато натиснете бутона на затвора, огледалото се премества рязко нагоре извън пътя на светлината и пластините (щорите), които закриват затвора, се плъзват навън, което позволява на светлината да премине през него и да достигне сензора, създаващ образа.


Цифровият сензор Цифровият сензор, който улавя изображението, разграничава цифровите огледално-рефлексни фотоапарати от старите SLR устройства, базирани на филм. Сензорът се състои от милиони фотосхемички (фотосайтове), които също често се наричат пиксели и които са чувствителни към светлина. Когато върху сензора попада светлина, индивидуалните фотони се насочват към фотосхемичките, където се абсорбират. Материалът в милионите фотосхемички след това освобождава електрони, създавайки електрически заряд. Силата на получения заряд от всяка фотосхемичка е пропорционална на броя на фотоните, които попадат върху сензора, и по този начин отразява интензитета на светлината в тази област от изображението. След това тази информация се чете и подава към процесор, който създава изображението, което виждате на екрана. Фотосхемите на цифровия сензор са предназначени за улавяне на червена, зелена и синя светлина, тъй като повече от 16 милиона видими цвята могат да бъдат пресъздадени с използване на смес от тези три цвята. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

127


Фазова детекция За разлика от другите видове цифрови фотоапарати огледалнорефлексни фотоапарати използват система за автоматично фокусиране с фазова детекция, за да се получат вашите обекти с изключителна рязкост. Тук илюстрираме това, което фотоапаратът ви прави, когато натиснете наполовина бутона за затвора. Фокусирането е една от тези задачи, които звучат като че би трябвало да е лесно, но често това не е така. В миналото просто се е въртяло колелото за фокусиране, докато изображението започне да изглежда рязко, или се въртял пръстенът на обектива, за да се подравни маркерът с картината на планини, група или един човек. Но днешните огледално-рефлексни фотоапарати предлагат много по-високи нива на резолюция, а старите техники на догадки и преценки вече не са достатъчно добри. Ние искаме нашите снимки да бъдат остри като бръснач и за това се нуждаем от прецизността на съвременна система за мулти-точков автофокус.


Сега да разберем автоматичното фокусиране с фазова детекция. Фазовата детекция използва същия основен принцип като фотоапаратите с далекомери, наслагвайки две изображения, „видени“ от малко по-различни позиции – разстоянието между тях показва колко са извън фокус. В този случай двете изображения са взети от двете страни на обектива и са събрани в сензора за автоматично фокусиране. Това е хитра система, защото сензорът може да използва позицията и разделянето на тези две изображения, за да разбере колко да пренасочи обектива и в каква посока. Ето защо огледалнорефлексните фотоапарати все още имат най-бързите и найотзивчиви AF системи от всички видове фотоапарати.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

129


Как работи?

Потребителска електроника

Части на DSLR Обектив

Вашият обектив всъщност съдържа няколко парчета стъкло, всяко специално предназначено за някаква оптична функция, така че заедно да доставят изображение с най-добро качество към сензора. Неща като увеличение, корекция на изкривяването и намаляване на отблясъците са примери за работата на елементите на обектива. Един специализиран елемент, който присъства в много обективи, е отговорен за функцията за стабилизация на изображението. Често това е последният елемент, през който преминава светлината и чрез способността му да променя своята позиция в рамките на обектива, той може да се коригира незначителното люлеене на фотоапарата при ръчно снимане. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

131


Най-големият коз за продажба на огледално-рефлексни фотоапарати е персонализирането. Различни обективи могат да се използват за различни среди. Недостатъкът е, че обективите понякога могат да струват толкова, колкото и самото тяло на фотоапарата. Вълнуващо е да правите страхотни снимки със специален обектив, който ви позволява например да увеличите и уловите всеки детайл от насекомо, кацнало на цвете, но има риск да си купите обективи за всяка възможна ситуация, а едва ли е вероятно, че ще влачаите всичките си обективи с вас, където и да отидете. Най-добре е да се започне с два или три, които ще използвате често. Не забравяйте, че не всеки обектив е съвместим с всяко тяло на DSLR фотоапарат, макар че има адаптери, които ви позволяват да използвате определен обектив с вашия фотоапарат, дори ако те не са били построени, за да се използва заедно.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

132


Огледало Огледалото, както бе споменато, е превключващо се устройство, което насочва повечето от влизащата светлина нагоре към визьора. Част от светлината се насочва към механизъм за автоматично фокусиране. Когато огледалото е в долна позиция, можете да видите какво вижда фотоапаратът през обектива. Когато снимате, лещата за миг се отмества от пътя, за да се осъществи експонацията върху сензора, като в същото време затъмнява визьора, докато не си възвърне позицията.

Пентапризмата е солидно оптично тяло, изработено от кристал или стъкло, с посребрени повърхности. Някои по-евтини фотоапарати разполагат с пентаогледало, което използва само огледала. Неговата роля е да отразява образа, пристигащ от главното огледало няколко пъти, обръщайки както страничната, така и вертикалната му ориентация, за да се получи изображение за „дясно четене“ към визьора. След като светлината влезе през обектива, главното огледало се спуска надолу. Отразеният в него образ се изпраща до пентапризма, където след още няколко отражения той се преориентира така, че да е във вида, в който влиза в обектива. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

133


Как работи?

Потребителска електроника

Измерител на експозицията

В типичния цифров SLR измерителят на експозицията детектира светлината в наблюдавания път с помощта на няколко различни точки. Броят на точките може да варира от 12 до 200 в зависимост от вашия фотоапарат. Това четене може да включва само яркостта или може да включва информация за червено, зелено и синьо. Фотоапаратите обикновено могат да вземат своите решения относно експозицията или чрез използване на матрица от точки - малки части в избрани точки, или чрез използване на среднопретеглен център, при което се придава повече статистическа стойност на част в центъра на кадъра. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

134


Визьор Оптичният визьор е прозорецът, през който можете да търсите, за да откриете вашия кадър. Използвате го, за да композирате снимката, да фокусирате и да правите промени в експозиция. Светлината от пентапризмата се насочва през визьора. Повечето визьори имат корекция на диоптъра, която да ви позволи да компенсирате вашето виждане, ако сте късоглед или далекоглед. Не всички оптични визьори са по един стандарт и функционалност. Някои от визьорите имат гумен панел около тях, който може да ви затрудни, ако искате да го използвате с очила. Някои визьори ви позволяват да виждате през тях, без да се налага окото ви да е близо, нещо полезно за някои видове фотографии, например като спорт. Към визьорите също може да има приспособления, като усилващи лещи или за десен зрителен ъгъл.

За разлика от SLR, DSLR често има два визьора - цифров дисплей, който също се използва за менютата или за да разглеждате снимките, които вече са направени, и традиционния оптичен визьор. В SLR или DSLR оптичният визьор или окулярът предлага найточен оптичен изглед, така че фотографът може да бъде уверен, че снимката е рамкирана добре и осветлението е правилно, преди да снима.


Как работи?

Потребителска електроника

Затвор Затворът се намира зад огледалото и се състои от най-често от две вертикални щори, които се движат последователно пред сензора на изображението. Поради използваните относително бързи скорости на затвора, сензорът на изображението обикновено не е напълно експониран между отварянето на едната щора и затварянето на другата. По-скоро едната се движи изцяло, а другата се движи близо отзад, оставяйки тесен процеп, който минава пред сензора със скорост пропорционална на скоростта на затвора. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

136


Сензор за автофокус Част от светлината се пренасочва от огледалото към сензора за автоматично фокусиране. Това обикновено става чрез двойки от малки лещи, които разделят лъча, за да се образуват автофокусни точки. Днес се използват главно две технологии за цифрови сензори – CMOS и CCD, като има и хибридни решения. Преобладаваща днес е CMOS технологията, която е открита през осемдесетте години на миналия век. Именно тя доведе до феноменален ръст в производството на полупроводници. Транзисторите станаха помалки, по-бързи, консумират по-малко енергия и са по-евтини за производство. Именно технологията CMOS позволи много високата интеграция на чиповете, което доведе до съвременните високо производителни, миниатюрни интегрални схеми. Отделно от ценния принос в миниатюризацията на интегралните схеми, CMOS технологията намери място и в сензорните приложения, след като се прояви като конкурент на CCD базираните сензори за изображения. Доскоро Charge Coupled Devices (CCD матрици) доминираха повечето от системите като фотоапарати, видеокамери, астрономически фотоапарати, скенери. Но напоследък CMOS сензорите се превърнаха в алтернатива на CCD, след като се усъвършенстваха и започнаха да предлагат по-добри характеристики.


Как работи?

Потребителска електроника

CMOS спрямо CCD

Изобретяването на CCD бележи края на базираната на вакуумни тръби снимачна индустрия (главно използвани в телевизионните камери), като преодолява недостатъците на вакуумните тръби и поставя началото на нова ера в системите за визуализация и в продължение на десетилетия се радва на качествени предимства пред конкурентните CMOS сензори. Където качеството на изображението е било от първостепенно значение, CCD матриците са били предпочитани, а CMOS са били използвани главно в приложения, където малките размери и ниската мощност са били основните изисквания.


С развитието на CMOS технологията разликата между CCD и CMOS сензорите е намаляла и CMOS сензорите достигнаха конкурентно качество. Изборът между CCD и CMOS сензори става все потруден. И CCD, и CMOS сензорите за изображения обаче използват големи масиви от хиляди (понякога милиони) фотосайтове или „пиксели“. И двата извършват едни и същи стъпки, а именно:

1. Преобразуване светлина-електрически заряд Падащата светлина се насочва от микролеща (малка леща, поставена над пиксела за повишаване на ефективния му размер) върху фоточувствителната зона на всеки пиксел, където тя се превръща в електрони, които се събират в една полупроводникова „кофа“. Колкото по-голям е пикселът, толкова повече светлина може да събере. По този начин големите датчици работят най-добре при ниска осветеност. За същия брой пиксели големите фотосайтове дават като резултат по-голям чип, а това означава по-висока цена. Обратно, по-малките пиксели позволяват по-малки размери на чиповете и по-ниски цени, както и по-ниски разходи за обектив. Но има ограничения за намаляване на размера на пикселите. По-малките пиксели са по-малко чувствителни към светлина и оптиката, необходима за различаване на пикселите, става скъпа и изисква скъпо производство.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

139


2. Натрупване на заряд

Колкото повече светлина влиза, повече електрони се натрупват в кофата.

3. Трансфер

Натрупаният заряд трябва да бъде прехвърлен към схема за преобразуване и обработване на сигнал.

4. Преобразуване заряд-напрежение

Натрупаният заряд трябва да бъде изведен като сигнал на напрежение.

5. Усилване

След това сигналът на напрежението се усилва, преди да се подаде към схемата на фотоапарата. И двата CMOS и CCD изпълняват всички тези задачи, обаче аспектът, в които те се различават, е редът на изпълнение на тези задачи. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

140


Заключение: предимства на DSLR Цифровият аспект на DLSR фотоапаратите е едно от най-големите им предимства, тъй като не е нужно да се манипулира с физически филм. Това улеснява изключително много съхраняването, преместването и копирането на изображения. Това означава също така, че вашите снимки се съхраняват на карта с памет, която може да бъде достатъчно голяма, за да ви позволи да правите и съхранявате хиляди снимки. Механиката на огледалнорефлексните фотоапарати също ги правят идеални при снимане, когато скоростта е важна. С DSLR можете да фокусирате и да направите снимка само за малка част от времето, необходимо да направите това със стандартен цифров фотоапарат. Тъй като огледално-рефлексните фотоапарати изискват използването на физически обектив, те също позволяват да сменяте обективите, за да отговарят на вашите нужди. Така че можете да използвате един и същ DSLR фотоапарат за студийни снимки и за широкоъгълни пейзажни снимки, просто като бързо смените обектива.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

141


Нов метод „измита“ нежеланите данни Метод, разработен от Цao и Янг, позволява обучаващите се системи да се научат да „забравят“ или премахват данни. Те правят това като преизчисляват малък брой суми вместо да възстановяват моделите, които прогнозират взаимоотношенията между фрагментите от индивидуални данни.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

142


Наукаразказ Фантастичен Изкуствен интелект Системите за машинно обучение са навсякъде. Те предсказва времето, прогнозират земетресения, дават препоръки въз основа на книгите и филмите, които харесваме и дори натискат спирачките на колите ни, когато ние не внимаваме. За да направят това, софтуерните програми в тези системи изчисляват предсказуеми отношения от огромни количества данни. Системите идентифицират тези прогностични взаимоотношения с помощта на съвременни алгоритми – набор от правила за решаване на математически проблеми, и обучени данни. След това тези данни се използват за конструиране на модели и характеристики, които позволяват на системата да определи най-новия бестселър, който искате да прочетете, или да се предскаже вероятността от дъжд следващата седмица.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

143


Наука

Изкуствен интелект

Цao вярва, че той и Янг са първите, които са установили връзката между отучването и формата на сумиране. И това работи. Цао и Янг са тествали техния отучващ подход на четири различни, реални системи: LensKit, система за препоръки с отворен код; Zozzle, затворен източник JavaScript детектор на зловреден софтуер; спам филтър с отворен код OSN; и PJScan, детектор на PDF зловреден софтуер с отворен код. Успехът на тези първоначални оценки подготви сцената за следващите фази на проекта, които включват адаптиране на техниката към други системи и създаване на проверяващи отучването машини за статистическо тестване дали отучването наистина ремонтира система и напълно унищожава нежеланите данни. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-Юни


Наукаразказ Фантастичен Изкуствен интелект

Този сложен процес означава, че един фрагмент сурови данни често преминава през серия от изчисления в една система. Изчисленията и информацията, получени чрез системата от тези данни, заедно образуват комплексна мултиплицирана мрежа, наречена „потекло“ на данните. Терминът е въведен от Янжи Цао, асистент професор по компютърни науки и инженерство, и неговия колега Джанфенг Янг от Колумбийския университет, които са пионери за нов подход, който да накара системите за обучение да Дигитално забравят. Твоите технологии издание Май-юни

145


Наукаразказ Фантастичен Изкуствен интелект Като се има предвид колко е важна тази концепция, за да се повиши сигурността и да се защитят личните данни, Цао и Янг вярват, че системите за забравяне ще бъдат все по-търсени. Двамата изследователи са разработили начин да го направят побързо и по-ефективно, отколкото може да се направи с помощта на съвременните методи. Тяхната концепция, наречена „машинно отучване“, е толкова обещаваща, че за развитие на подхода си Цао и Янг са спечелили четиригодишен безвъзмезден грант от $1 200 000 от Националната научна фондация.

“ Твоите технологии

Ефективно забравящите системи трябва да бъдат в състояние да позволят на потребителите да определят данните, които да се забравят с различни нива на детайлност – казва Цао. – Тези системи трябва да премахнат данните и да отстранят тяхното въздействие, така че всички бъдещи операции да се изпълняват все едно данните никога не са съществували.

Дигитално издание

Май-юни

146


Наука

Изкуствен интелект

Повишаване на сигурността и защитата на неприкосновеността на личните данни Има редица причини, поради които отделен потребител или доставчик на услуги, може да иска една система да забравя данни и пълното им потекло. Личните данни са една от тях. След като Facebook промени своята политика за конфиденциалност, много потребители изтриха своите акаунти и свързаните с тях данни. Хакерският инцидент със снимки в iCloud през 2014 г., при който стотици частни снимки на известни личности са станали достъпни чрез облачния пакет услуги на Apple, доведе до онлайн статии, даващи съвети на потребителите как да изтрият напълно iOS снимките си, включително бекъп копията.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни

147


Наука

Изкуствен интелект

Ново изследване показа, че моделите за машинно обучение за персонализиранo дозиране на лекарства е разкрило генетичните маркери на пациентите. Само малък набор от статистически данни за генетиката и болестта са достатъчни за хакерите да идентифицират конкретните лица, въпреки прикриващите механизми. Естествено, потребителите са недоволни от тези новооткрити рискове и искат данните им, както и тяхното влияние върху моделите и статистиката да бъдат напълно забравени. Сигурността е друга причина. Помислете за системите базирани на аномалии за откриване на проникване, използвани за откриване на злонамерен софтуер. С цел да се идентифицира положително атака, системата трябва да се научи да разпознава нормалната дейност на системата. Затова сигурността на тези системи зависи от модела на нормалните поведения, извлечени от обучените данни. Чрез замърсяване на обучените данни нападателите замърсяват модела и компрометират сигурността. Веднъж установени замърсени данни, системата трябва напълно да ги забрави, както и потеклото им, за да си възвърне сигурността. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-Юни


Наука

Изкуствен интелект

Широко използваните системи за обучение, като например Google Search, в по-голямата си част са само в състояние да забравят суровите данни на потребителя, но не и потеклото на данните, при поискване. Това е проблем за потребителите, които искат да се гарантира, че всяка следа от нежелани данни е отстранена напълно, а освен това е предизвикателство за доставчиците на услуги, които имат силни стимули да изпълняват заявки за премахване на данни и да запазят доверието на клиентите.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни Май-Юни

149


Наука

Изкуствен интелект

Доставчиците на услуги, все повече ще трябва да могат да отстраняват данни и тяхното потекло напълно, за да са в съответствие със законите, регулиращи поверителността на потребителските данни, като например „правото да бъдеш забравен“ – регулация, издадена през 2014 г. от върховния съд на Европейския съюз. През октомври 2014 г. Google отстранява повече от 170 000 връзки, за да се съобрази с решението, което потвърди правото на ползвателите да контролират това, което се появява, когато техните имена са търсени. През юли 2015 г. Google обяви, че е получила повече от четвърт милион такива искания. Твоите технологии

Дигитално издание

Май-Юни


Наука

Изкуствен интелект

Премахване на зависимости Методът на Цao и Янг „машинно отучване“ се основава на факта, че повечето системи за обучение могат да бъдат превърнати във форма, която може да се обновява постепенно, без скъпа преквалификация от нулата. Техният подход въвежда слой от малък брой суми между обучаващия алгоритъм и данните за обучение, за да се премахне зависимостта между тях. Така че, алгоритмите за учене да зависят единствено от сумирането, а не на индивидуалните данни. Използвайки този метод, отучването на фрагмент от данни и неговото потекло вече не изисква възстановяване на моделите и характеристиките, които прогнозират взаимоотношенията между фрагментите от данни. Просто преизчисляване на малък брой суми, ще премахне данните и тяхното потекло напълно, и то много по-бързо, отколкото чрез преквалификация на системата от нулата.

Твоите технологии

Дигитално издание

Май-юни Май-Юни

151

Твоите технологии  
Твоите технологии  
Advertisement