Page 1

брой 10 ноември-декември 2016

Бъдещето на технологиите не е мобилно, а контекстно Tехнологични тенденции през 2017 Данните ни говорят или защо се нуждаем от разкази, а не просто от данни?


Съдържание

ноември-декември 2016

Какво ново Бъдещето на технологиите не е мобилно, а контекстно Предвиждане на тероризма чрез Големите данни Главни технологични тенденции, които да очакваме през 2017 Какво представи Microsoft на годишната си конференция в Ню Йорк Лошо отношение към работниците от страна на Samsung излиза наяве Изпълнителен директор: Анна Бакалова Финансов директор: Бисерка Мирчева Главен редактор: Ваню Кръстев

vanyu@tvoite.technology 0888929791

Снежанка Матеева, Искра Гологанова

Шрифт: Ubuntu Дизайн: Ваню Кръстев

Редактори: Тервел Няголов, Благой Благоев, Иван Делигеоргиев Реклама:

Издателство Сага Текнолъджи ООД

snejka@tvoite.technology 0888929795 iskra@tvoite.technology 0886394796

Сайтове: www.tvoite.technology www.sagabg.net www.itforumbg.net


Съдържание

ноември-декември 2016

Представяне Топ автомобилите за 2017 Скрити функции на Facebook, които само избрани знаят Новият Apple MacBook Pro във варианти за всяка категория потребители

Бизнес технологии Данните ни говорят или защо се нуждаем от разкази, а не просто от данни?

Как работи? Как работят плазма и LED мониторите?

Наука Как захарната индустрия купува учени в продължение на десетилетия Нови зъбни пломби поправят кариеси


Fujitsu Lifebook A557 лаптоп с последното поколение процесор и изпипани детайли

В наводнения от продукти пазар понякога е трудно да се ориентираме какво прави един продукт по-различен, особено сега, когато търсим подаръци за Коледа и Нова година. Като се вземат предвиди и многото означения с латински букви и цифри, може би само специалистите могат да се справят. Но всеки потребител трябва да има предвид, че дори минималните подобрения, понякога ще му донесат много по-добро изживяване с един сравнително подобен продукт.


Fujitsu е компания, която със сигурност държи именно на тези детайли както и на най-новите технологии. Лаптопът FUJITSU Lifebook A557 определено няма да ви подведе. На първо място той е оборудван с най-новото поколение процесори на Интел i5-7200U с характеристики 2.5GHz до 2.9 GHz и 3 MB кеш. Може би сте виждали отдавна означението i5, но не знаете, че има вече няколко архитектури, чието означение започва така. Разглежданият процесор е пуснат преди няколко месеца и почива на новата архитектура Intel Kaby Lake. Произведен е също по подобрен технологичен процес, а именно 14nm+. В сравнение с предишното поколение архитектура Skylake той е подобрил както енергийната ефективност, така и е увеличил производителността, доближавайки я плътно до по-високия клас процесори на компанията i7 с предишната архитектура Skylake. Като се има предвид и все по-голямото изискване за графична производителност, но с по-малко консумация, Kaby Lake архитектурата е променена и подобрена спрямо предишната и в тази насока с поколението HD Graphics 620.


Но процесорът не е всичко. Оперативната памет на лаптопа, освен че започва със стабилния обем от 8 GB е и от новия тип DDR4, предлагащ повече производителност и по-ниска консумация от DDR3. Предвидена е възможност тя да бъде увеличена до 32 GB. Моделната линия А557 поддържа както твърди, така и твърдотелни дискове. Разглежданият от нас модел, предлаган от Vali Computers, е със 256-гигабайтов диск SSD SATA III, което в днешното забързано време ще ви спести чакането, характерно за по-бавните твърди дискове. Заедно с високия клас оперативна памет и по-мощния процесор той ще осигури комфорт дори на запалените геймъри, а не само на бизнес потребителите с големи изисквания. FUJITSU Lifebook A557 ви предлага дисплей с размер 39,6 cm (15,6 инча) по LED технология, защитен от отблясъци. Последното е много важно, когато работите на лаптопа навън. А защо ви е преносим компютър, ако не можете да го ползвате навсякъде. За последното също много важна е свързаността и в случая няма да сте лишени от нищо в тази насока, както за свързването ви към локални мрежи, така и към безжичните мрежи. Включените адаптери също са от последните технологични поколения за преносими устройства.


Разбира се, като съвременен човек вие имате повече от едно устройство, а може да предвиждате и закупуването на нови – периферия, мобилни апарати, външни дискове, телевизионни приемници, SD карти, слушалки и т.н. Интерфейсите на FUJITSU Lifebook A557 ще ви бъдат достатъчни за всичко и ще ви позволят да свързвате както най-новите, така и по-стари устройства. Не на последно място в днешния ден за съжаление е сигурността. Киберпространството крие опасности и лаптопът отговаря на заплахите с вграден TPM модул с криптопроцесор, в който се съхраняват криптографски ключове за защита на информацията. Генерирането на тези ключове осигуряват защита и сигурност на лаптопа, както като хардуер, така и като софтуер. Можем да допълним картината още с клавиатурата с допълнителен цифров блок и текстурния капак, който не само придава красив външен вид, но пази и от надрасквания. От значение и фактът, че лаптопът е произведен в Германия. FUJITSU Lifebook A557 се предлага на цена от 1279 лева от дистрибутора Vali Computers (http://vali.bg).


Какво ново В навечерието на световния мобилен конгрес (Mobile World Congress или MWC) в Барселона, LG Electronics (LG) обяви, че очакваният извит G Flex2 излиза на световния пазар. Основните телекоми в Съединените щати, Хонконг, Сингапур, Франция, Германия и Обединеното кралство ще са сред първите, които ще предложат G Flex2 на клиентите си. Ще последват основните пазари в Северна и Южна Америка, Европа и Азия, като те ще обявят началото на продажбите в седмиците след MWC.

Анализ на данни

Бъдещето на технологиите За производителността се грижи осемядрен Ocе мобилно, а контекстно ta-Core Qualcomm Snapdragon 810 не процесор. Чрез задния „самолекуващ“ се капак Self Healing на смартфона ежедневните надрасквания се Предвиждане на тероризма премахват само за 10 секунди, а функцията Fast Големите данни Charge зарежда 3000 mAh батерия до близочрез 50 процента за малко над половин час.

Технологични тенденции

За да създаде по-добро потребителско преживяване, G Flex2 предлага подобрена функция за снимане с жестове Gesture Shot, Главни технологични тенденции, която позволява да си правите селфита покоито даLGочакваме през 2017 лесно от всякога само с движение на ръката. са увеличили разстоянието, от което камерата засича движението на ръката до метър и половина, за да е подходящо за популярните селфи стикс за заснемане на селфи от по-голямо Какво разстояние. Новата функция Gesture View представи Microsoft прави лесен и удобен прегледа на последната на годишната си конференция в Ню Йорк направена снимка, веднага след заснемането й, а Glance View показва основна информация като час, последни съобщения или пропуснати повиквания чрез преплъзване на екрана, дори когато дисплеят е изключен.

Потребителска електроника

Работодател

Лошо отношение към работниците от страна на Samsung излиза наяве


Бъдещето Пит Мортенсън

на технологиите не е мобилно, а контекстно


Какво ново

Анализ на данни

Машини, които разбират всичко, което ви интересува и за което ви е грижа, предчувстват поведението и емоциите ви, попиват социалните ви връзки, интерпретират намеренията ви и правят (дали) живота ви по-лесен. Вървиш си сам към къщи на тиха улица. Чуваш приближаващи се стъпки бързо отзад. Нощ е. Сетивата ти се надпреварват да помогнат на мозъка ти да измисли какво да правиш. Може да се ослушваш за признаци на заплаха или да погледнеш назад. Това, което научиш, може да те насочи да завиеш по друга улица, да се изправиш срещу човека или да си отдъхнеш. Дали той или тя е джебчия или бегач, мозъкът ти бързо преминава през много сценарии, които търсят отговор.


Какво ново

Анализ на данни

Това се нарича ситуационна осъзнатост. Начинът, по който реагираме на света около нас, е толкова неуловим, че е почти несъзнателен. Нашите сетива дърпат множество информация, сравняват я с миналия ни опит и личностни черти, и ни представят набор от опции за това как да действаме или реагираме. След това се прави избор и се действа по предпочитан начин. Този процес – основната ни способност да тълкуваме и действаме в ситуации, в които се оказваме, почти не се е развил, откакто сме били нечленоразделни примати, живеещи на полето. Тук е уловката – нашите сетива не са се приспособили към съвременния живот. Много от данните, необходими да вземем добро решение, са ненадеждни или несъществуващи. И това е проблем. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Контекстен компютинг - нашето шесто, седмо и осмо сетиво През следващите години, ще има промяна към това, което сега е известно като контекстен компютинг (дефиниция: контекстен компютинг, известен още като контекстно-осъзнат компютинг, е използването на софтуер и хардуер за автоматично събиране и анализ на данни за околната среда на устройството с цел да предостави подходяща информация на крайния потребител, според която той да действа – източник WhatIs.com). Контекстният компютинг е дефиниран в по-голямата си част от изследователите Анинд Дей и Грегъри Абод преди около десетилетие. Винаги присъстващите компютри, способни да усещат обективните и субективните аспекти на дадена ситуация, ще увеличават способността ни да възприемаме и да действаме в момента според това къде сме, с кого сме и какви са нашите минали преживявания. Това са нашето шесто, седмо и осмо сетиво. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Намеците за тази промяна вече са налице. Това са мобилните устройства с GPS, доставящи базирани на местоположението услуги, които поставиха основа за много начини, чрез които телефоните ви могат да събират информация, която да използват, за да направят живота ви по-лесен. Енджините за препоръки на Amazon и Netflix, макар и не страхотно интуитивни, ви зареждат с препоръки за книги и видео въз основа на вашето поведение и оценки. Преценките на Facebook и Twitter почиват на допускането, че те могат да съберат данни за вашите познати и интереси, за да ви подадат подходящо съдържание и реклами по по-ефективни начини.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Бъдещите платформи, предназначени за контекстуален компютинг ще направят мобилните технологии да изглеждат по-скоро като детски играчки, отколкото като телефон с готини инструменти. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Засега това е само на повърхността. Възприемането на контекстни изчисления – комбинации от хардуер, софтуер, мрежи и услуги, които използват по-дълбоко разбиране на потребителя, за да създадат пригодени и съответстващи действия, които потребителят може да предприеме, е контингент на разпространение на нови платформи. Честно казано, това зависи от смартфона. Мобилната технология не е интересна, защото е устройство с нов размер. Тя е интересна, защото е винаги с потребителя и защото е оборудвана със сензори. Бъдещите платформи, предназначени за контекстуален компютинг ще направят мобилните технологии да изглеждат по-скоро като детски играчки, отколкото като телефон с готини инструменти.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

За да се случи това, компютърните учени, технологичните компании и потребителите, всички, трябва да разберат изискванията и възможностите на контекстния компютинг. Това е културен поврат, който не е различен от начина, по който графичното представяне и след това мрежите от компютри бяха въведени в концептуални и технически форми 10 години преди да постигнат търговски успех.

Вие се нуждаете от четири диаграми, за да заработи контекстът Идентифицирани са четири диаграми с данни, които са от съществено значение за развитието на контекстния компютинг: социална, за интересите, за поведението и лична. Някои от тях са добре установени, а други възникнаха привидно от нищото в последните няколко години. С овладяването на всички четири от тези диаграми, компаниите, които искат да доминират следващата ера на интернет, ще бъдат извънредно успешни. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Има основателни етични опасения за всяка една от тези диаграми. Те хвърлят ръкавица на политиката за неприкосновеност на личния живот, за която ние в момента се борим. Твърде много разкриване на социалната диаграма може да доведе до това, че от приятелите до корпорациите може да се създаде чувството, че ги клеветите. Диаграмата за интересите ви може да превърне вашите страсти в маркетингова кампания. Диаграмата на поведението може да даде възможност на хората, които искат да ви навредят, да знаят къде сте и какво правите. А разкриването на личната диаграма може да ви накара да чувствате, че външен субект буквално чете ума ви. Ние всички се опитваме да разберем какво трябва да направим относно тези проблеми от индивидуална гледна точка, а да не говорим за правната такава.


Какво ново

Анализ на данни

Въпреки етичната неяснота около контекстния компютинг това, което има значение, е че компаниите вече активно градят тези диаграми. Тези продукти и услуги са на пазара днес, но са насочени само към една или две от тези диаграми. Малцина се прицелват във всичките четири, като се има предвид незрялостта на пространството и липсата на ясни цели, към които да се насочат. Така се стига до непреднамерения ефект от подчертаване на рисковете от използването на тези услуги, без да се доказват техните предимства. За да се реализира потенциалът на контекстния компютинг, тези набори от данни трябва да бъдат интегрирани.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Социалната диаграма се отнася за връзките ви Този набор от данни показва как се свързвате с други хора и как те са свързани един с друг. Той също така разкрива естеството и емоционалното значение на тези връзки. Повечето хора свързват това с Facebook, но всъщност това е една идея и набор данни, които се простират далеч извън стените му. В един идеален контекстен компютинг тази диаграма би била пълна и леки побутвания от софтуер и услуги биха могли да съберат двама души, които са непознати, но които биха могли да се разбират прекрасно и да са на едно и също място по едно и също време. Това може да бъдат двама души, които споделят общ приятел и които едновременно са се преместили в нов град, където не познават никого. Само когато тази диаграма е отворена за широк спектър от услуги, ще достигне своя потенциал. И всички социални данни на света няма да бъдат от полза, ако знаете малко за убежденията, дейностите и интересите на конкретния човек.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Вашата лична диаграма съдържа всички ваши вярвания и убеждения Това е набор от данни, отнасящи се до най-дълбоките вярвания и убеждения на човека, основните му ценности и лични качества. Това е, което прави човек уникален в света, точно както социалната диаграма помага да се покаже това, което го прави подобен на другите. Този набор от данни се разработва в момента и е доста трудно това да се проектира, дори концептуално. Като се има предвид, че психологията все още се бори, за да обясни точно как нашите лични идентичности функционират, не е изненадващо, че документирането на такава информация в компютърен формат се появява бавно. Има обаче ранни индикатори, че това ще се промени.


Какво ново

Анализ на данни

Диаграмата на интересите ви или какво ви харесва или ви е любопитно Вашите вкусове и предпочитания са до голяма степен организирани около обекти, които са склонни да се съпоставят един с друг. Става дума и за припокриване във вкуса с хора, чийто живот наподобяват вашия. Много компании са направили първите залози на тази сцена. Twitter смята, че е на път напълно да очертае как всички субекти се свързват с всички останали.

За сега подобни приложения са изключително малко. Например, един сайт за книги като Goodreads.com е в състояние да предскаже какви други книги може да четете на базата на вашите изразени интереси. Истината е, че диаграмата на интересите ви е твърде далеч от изобразяване на истинските ви интереси и вкусове. Тя все още не може да се справи с начина, по който любопитството ви може да ви отведе към нови посоки. И тя никога не може ефективно да ви препоръча ресторант или място за почивка на базата на това, което знае, че четете. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Поведението ви може лесно да се покаже в диаграма За данните е по-лесно да изобразяват това, което действително правим, вместо това, което претендираме, че ще направим. Сензорите си вършат работата. Това правят, макар по-малко елегантно, и механизмите за себеотчетност. Тази информация може да се съпостави с диаграмата на интересите, което позволява на компютрите да знаят, може би по-добре от вас, доколко сте склонни да отидете да тичате. Би било полезно, също за туристически сайтове, които забелязват, че казвате на приятелите си, че искате да посетите Китай, но записите, които имат за вас сочат, че вие почивате само в Европа. Вместо безполезно да ви препоръчват ваканционни оферти за Пекин, смарт приложения за пътуване могат да ви предложат възможности за Париж или Берлин. Диаграмата на поведение е в основата до известна степен на препоръките от Google Search, Netflix Amazon и т.н. Когато се съпостави срещу другите три диаграми, тази има потенциал за реални прозрения.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Поставен в най-добрата възможна светлината, контекстният компютинг ви помага

Истинският потенциал на контекстния компютинг не е само в една от тези диаграми. Става въпрос за връзки, които резонират между тях и които са пригодени за различни видове преживявания. Ранните участници като проектите Google Now и Glass, Highlig. ht и Siri тепърва започват да експериментират с тези технологии. Точно както визионерите в Xerox PARC (които са развили фундаменталните технологии за всеки настолен компютър) не са могли да имат пълно схващане за дългосрочното въздействие на мишката и графичната изчислителна техника, когато започват да работят върху тях през 1973 г., и ние не може да кажем сега кои контекстни приложения ще се превърнат в най-важните. Пътят към бъдещето ще бъде постлан от много хиляди интересни неуспехи. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Разбира се, истинският контекстен компютинг не е съвсем зад ъгъла, както смятат най-оптимистичните анализатори. Това не трябва да се смята за предупреждение, че е малко вероятно той да се осъществи напълно. Както Бил Гейтс проницателно посочва: „Има тенденция да се надценява колко ще се променят нещата за две години и да се подценява каква промяна ще настъпи след 10 години.” (За отбелязване е, че той въведе компютрите таблети през 2001 г., но те не постигнаха търговски успех, докато не стартира iPad през 2010 г.)


Какво ново

Анализ на данни

В рамките на едно десетилетие контекстният компютинг ще бъде доминиращата парадигма в областта на технологиите. Дори и офис дейността ще се прехвърли към такъв модел. Чрез комбиниране на задача с широки и подходящи набори от данни за нас и контекста, в който живеем, контекстният компютинг ще генерира съответните възможности за нас, точно както нашите мозъци го правят днес, когато чуем стъпки зад нас на самотна улица. Тогава и само тогава ще имаме нещо по-интересно, отколкото стеснените образи върху компютрите за носене, които непрекъснато се появяват. Тогава ще имаме интелигентност за носене с нас. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Предвиждане на тероризма чрез

големите данни


Какво ново

Анализ на данни

Преди Ахмад Хан Рахами да постави бомби в Ню Йорк и Ню Джърси през септември тази година, той е купил материали за производство на бомби в eBay, бил е свързан с джихадитски клипове през своя профил в социална медия и е бил наблюдаван от органите на реда, според ФБР. Ако само властите бяха свързали точките! Това предизвикателство – ровенето в милиарди битове информация и разглеждане на данните, за да се намерят изключително важни улики - притиска разузнавателните и правоприлагащите органи на САЩ да впрегнат „големите данни“, за да предсказват престъпления, терористични актове и социални катаклизми, преди те да се случи. Пазарът на технологията „прогнозен анализ“ се очаква да достигне $9,2 милиарда до 2020 г., в сравнение с $3 милиарда през 2015 г., според изследователската компания MarketsandMarkets.

Преди Ахмад Хан Рахами да постави бомби в Ню Йорк и Ню Джърси, той е купил материали за производство на бомби в eBay.


Какво ново

Анализ на данни

Това е като научно-фантастичния филм „Специален доклад“, в който Том Круз изигра вашингтонски полицай, който използва технологии, за да арестува хора, преди те да извършат престъпления. Това също е червен флаг за защитниците на личната информация, които вече се борят срещу шпионските програми на САЩ, изложени от Едуард Сноудън и искането на ФБР Apple да й помогне да хакне криптирани мобилни телефони. Идеята е да се извлече смисъл от големите и коренно различни потоци от данни от различни източници, включително социални медии, GPS устройства, видео емисии от улични камери и четци на автомобилни номера, записи от пътнически и кредитни карти и новинарските медии, както и от правителствени и частни системи.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Основното гориво „Данните ще е основното гориво за националната сигурност през този век“ – смятат стратези по отбраната. За първи път Белият дом е публикувал стратегически план този септември за научни изследвания и развитие на изкуствения интелект, включително и предсказването на инциденти, които могат да бъдат заплаха за обществената безопасност. Седмици преди Рахами да извърши атаките през септември, той купува платки, електрически детонатори и сачмени лагери - всички те известни като материали за направа на бомби, според обвинителните документи от ФБР.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

В предишни години за него е имало сигнали от митническите и граничните служби и ФБР, след като той направил пътувания до Пакистан и след като баща му казал на полицията, че е терорист, преди да се отрече от забележката си. Служители на правоприлагащите органи са могли да бъдат предупредени, че Рахами планира атака, ако са имали всички тези данни на едно място, смятат специалисти. Технологията за предвиждане на събитията е само в начален стадий. Националните агенции по сигурността и правоприлагането също имат различни правила, когато става въпрос за получаване и използване на данни, което означава, че има прегради между това, което може да бъде достъпно и споделено, като например съдебна заповед за достъп до повечето данни.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Биг брадър Защитниците на личните данни изразяват загриженост по отношение последиците от „големия брат“ при такова масивно събиране на данни, като призовават за повече информация и обществен дебат за това как технологиите за предсказване ще бъдат използвани. Според тях често има много малко прозрачност за това, което се въвежда в системите или как се преработва и използва. Това също прави много трудно да се оспори информация, която може да е неправилна. Компютърните алгоритми също не могат да разбират контекста на данните, като например дали някой коментар в социалните медии е шега или е сериозен. Повече от 60 местни полицейски управления в САЩ са започнали да се възползват от услугата, продавана от компанията PredPol, която се нарича Predictive Policing, за да прогнозират къде може да възникнат престъпления въз основа на минали модели.


Какво ново

Анализ на данни

Какво, къде, кога Тази система, разработена в сътрудничество с полицията в Лос Анджелис, използва само три вида данни: какъв вид престъпления са настъпили, кога и къде. След това софтуерен алгоритъм генерира вероятностите за престъпление на различни места, представени като квадрати с размер 150 х 150 метра на компютърния екран или печатна карта. Това дава възможност на полицейските управления да вземат решения за това как най-добре да прилагат своите ресурси, като например изпращане на полицаи да зона с висок риск или наблюдение на охранителни камери. Системата PrePol не прави прогнози за това кой ще извърши престъпление, така че не е система, която може да идентифицира терорист в процес на подготовка.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

eBay, Amazon Огромните бази данни, които компаниите са създали за онлайн търговия и комуникации, може да помогнат на полицията да изгради системи за прогнозиране, ако получи право да се включи в тях. Технологичните компании имат условия на услугата, които определят колко лична информация може да съхраняват и продават на външни компании, като например на рекламодатели, и повечето от тях се съпротивляват на предаването на такива данни на правителството, освен ако съдът не им нареди. Прогнозният анализ вече се използват от фирми като eBay., Amazon и Netflix, за да изследват интернет активността на своите потребители, за да прогнозират от какво биха могли да се интересуват. Компании като Facebook и Twitter имат достъп до над един милиард профила. Складът на данни за американците само ще нараства с цифровите канали от свързани с интернет устройства IoT) и устройствата за носене. Социалните медии са особено ценен инструмент за проследяване на потенциални терористични атаки. Вече има патентована технология, която може да сканира за хаштагове в различните социални медийни платформи на различни езици за комуникации, които указват терористично планиране.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Отворени индикатори Правителството на САЩ работи по първоначални дейности за придобиване на представа за глобалните социални и политически тенденции. Програмата, която е под ръководството на разузнаването и е наречена Меркурий, има за цел да разработи методи за непрекъснат и автоматизиран анализ на прихванатите електронни съобщения, за да се предвидят и/или откриват политически кризи, епидемии, терористична дейност и военни действия. Агенцията също така по-рано финансира програма Open Source Indicators, която развива методи за непрекъснат, автоматизиран анализ на обществено достъпни данни, за да се предвидят и/или откриват значими обществени събития като масово насилие и бунтове, масови миграции, огнища на заболявания и икономическа нестабилност.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Анализ на данни

Прогнозите на ЦРУ ЦРУ прави разграничение между използването на технологиите за очакване на събития и тези за предсказване. Агенцията използва сложни алгоритми и сложни анализи, заедно с публично достъпни данни, за да прогнозира събития. Първоначалното покритие се фокусира върху Близкия изток и Латинска Америка. Според агенцията в някои случаи тя е в състояние да подобри прогнозата си до възможност да предвиди развитието на социално недоволство и обществена нестабилност за срок от три до пет дни преди това.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Главни технологични

тенденции, които да очакваме през

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


,

Какво ново

Тенденции

В края на годината винаги се правят много прогнози за следващата година. Spiceworks е решила да изпревари повечето и да даде рано своите технологични предсказания. Тук ви предлагаме един поглед към това какво да очакваме, въз основа на доклада 2017 Spiceworks State of IT.

ИТ бюджетите и числеността на персонала ще останат без промени Ако ИТ отделите са разчитали, че намиращите се в застой ИТ бюджети, тази година ще тръгнат нагоре, може би ще бъдат разочаровани. Професионалистите са споделили, че технологичните разходи ще останат без промени почти повсеместно, въпреки факта, че 60 процента от ИТ специалистите очакват приходите на компанията им да се увеличат през 2017 г. Основен принос към тази отрезвяваща новина според анализаторите е политическата нестабилност.

Освен това, почти две трети от организациите не очакват никаква промяна в броя на ИТ персонала, който наемат. Това означава, че повечето ИТ отдели ще трябва да продължат да правят повече с по-малко, както обикновено. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Тенденции

Продажбите на лаптопи най-накрая надминаха по продажби настолните на работното място Макар глобалните продажби на нови преносими компютри на потребителския пазар да надминаха продажбите на нови настолни компютри отдавна, в бизнеса по целия свят все още се използват много по-стари настолни компютри. В действителност според данни на Spiceworks, използването на десктоп компютри упорито остава по-високо от употребата на лаптопи на работното място и до днес. Въпреки това тенденцията най-накрая започва да се обръща, като организации в EMEA са бюджетирали повече лаптопи, отколкото настолни компютри за първи път през 2017 г. В Северна Америка финансите, които са разпределени за лаптопи и настолни компютри грубо са равни, но десктопите все още водят с малко.


Какво ново

Тенденции

Възприемането на Windows 10 от бизнеса ще надхвърли 70 процента През 2015 г. около 11 на сто от организациите се възползваха от офертата за безплатен Windows 10 ъпгрейд на Microsoft в рамките на 10 седмици след пускането на операционната система. Може да се каже, че вълнението около новата операционна система караше мнозина да я инсталират колкото се може по-бързо. До юли 2016 г. близо 40 процента от организациите са започнали да прилагат Windows 10, което доближава пазара към очакваната стойност от 73% от организациите, които съобщават, че планират да използват Windows 10 на работното място в рамките на 2 години от старта (до юли 2017 г.).


Какво ново

Тенденции

Стратегията „облакът на първо място“ е движещата сила за Windows Server 2016 Windows Server 2016 обещава да бъде сървърна операционна система с фокус върху облака, която ще осигури по-добри възможности за виртуализация в допълнение към по-голяма сигурност, по-иновативна софтуерно дефинирана функционалност за сториджа, както и по-добра интеграция с популярните облачни услуги като Azure. Тези подобрения правят предстоящата сървърна ОС достоен претендент и солидна възможност за тези, които търсят ъпгрейд от по-старите операционни системи. Въпреки това компаниите няма да бързат прекалено много, за да възприемат новата операционна система, тъй като технологиите, които са в края на жизнения си цикъл, имат тенденцията да стимулират приемането на нови ОС, а най-широко използваната сървърна ОС в момента е Windows Server 2008, чийто жизнен цикъл е до 2020 г.


Какво ново

Тенденции

Организациите няма да бързат да обновяват ОС и софтуера с изтекъл срок Както и през 2016 г. краят на жизнения цикъл на дадена технология ще бъде първостепенната движеща сила за нови покупки на технологии през 2017 г. Технологичните новости обаче често се забавят поради бюджетни и времеви ограничения. Към септември 2016 г. данните на Spiceworks мрежата показват, че в 56% от организации все още работи най-малко една инстанция на Windows XP, въпреки че датата на удължената поддръжка на операционната система изтече през месец април 2014 г. Също така данните сочат, че 52% от организациите все още използват Windows Server 2003, ОС, която достигна края на удължената си поддръжка през юли 2015 г. През 2017 г. ще видим още няколко по-широко използвани продукти, чийто живот ще приключи, а именно Windows Vista, Microsoft Exchange Server 2007 и Microsoft Office 2007 ... но не очаквайте организациите да ги изоставят напълно в скоро време, казва анализаторът.


Какво ново

Тенденции

VR няма да полети нагоре, но 3D принтери ще получат ускорение Чухме много приказки около големия потенциал на бъдещите технологии като виртуална реалност (VR) и 3D принтерите през последните няколко години, но дали това е само шумотевица или бизнеса наистина планира да възприеме тези нови технологии? Според предстоящо проучване на Spiceworks относно бъдещето на ИТ вече са знае, че няколко организации в момента използват VR технология, но само 10% от ИТ специалистите са казали, че тяхната организация планира да възприеме технологията в рамките на следващите пет години. За разлика от тях, почти два пъти повече организации планират да използват 3D принтери в рамките на следващите пет години, а процентът на прилагане в образованието и производството очертава още по-силна тенденция.


Какво ново

Тенденции

Опасенията за сигурността ще растат поради IoT и AI технологиите Измежду нововъзникващите технологии голямо влияние на работното място се очаква да имат устройствата, принадлежащи на интернет на нещата и изкуствения интелект, дори повече от VR и 3D принтерите, прогнозира Spiceworks. Ще видим възприемането на IoT и AI да продължи да расте през 2017 г., а за период от 3 до 5 години 80 процента от ИТ специалистите казват, че интернет на нещата ще бъде полезна за целите на бизнеса и 59 процента казват същото за AI. Въпреки това повечето ИТ специалисти споделят, че въпросите на сигурността и неприкосновеността на личния живот са най-голямата им загриженост, тъй като IoT и AI влизат на работното място. Много ИТ професионалисти се страхуват, че непатчнати IoT устройства могат да създадат пропуски в сигурността и потенциално да доведат до компрометиране на мрежата. А с регистрирането и анализирането на данните за нас от технологиите интернет на нещата и изкуствен интелект, много ИТ специалисти са загрижени дали това може да създаде допълнителни проблеми със сигурността и неприкосновеността.


Какво ново

Тенденции

Облачните и хостващите услуги продължават да бъдат големи приоритети Преминаването към облака е задвижено. През 2017 г. в световен мащаб разходите за хардуерни и софтуерни проекти ще намалее с два процента, докато бюджетните средства, заделени за услуги за хостване и такива, базирани на облак се увеличат с три процента. Тази фина промяна е просто още един показател за бавната, но постоянна тенденция, която се наблюдава от години, а именно прехвърлянето на някои активи и свързаните с тях разходи от организациите към облачни услуги. Това е добра новина за доставчиците на облачни услуги, които искат техните портфейли да са пълни.


Какво представи

Microsoft на годишната си конференция в Ню Йорк


Какво ново

Хардуер

На 26 октомври в Ню Йорк се проведе годишната конференция на софтуерния гигант, посветена на Windows в неговата 10-та и последна версия. Но традициите не са това, което бяха, и найважният анонс не бе софтуер, а новият десктоп Surface Studio. Разбира се, имаше и други новини, но устройството бе звездата на събитието. Ето по-долу важните моменти, представени от компанията.

Surface Studio превръща бюрото в творческо студио


Какво ново

Хардуер

Surface Studio е нов клас устройство, което преобразува работната станция в мощно цифрово платно, отключвайки по-естествен и потапящ начин творчество върху най-тънкия дисплей, създаван някога. С 4,5К ултра HD екран, Surface Studio доставя 63 процента повече пиксели от един съвременен 4K TV. Достъпен в различни варианти с цени започващи от $2999. Модерният десктоп е създаден за творческа дейност. На първо място за целта служи 28” PixelSense Display, който може да използвате в обичайното изправено положение или да го изтеглите като плот пред себе си. Тогава може да отпуснете ръката си и да рисувате, пишете и чертаете по естествения начин, който ползвате върху хартия. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Хардуер

Трансформацията се извършва лесно с една ръка чрез пантата с нулева гравитация. Писалката е интуитивен инструмент за творчество. Тя позволява чувствителност от 24 нива на натиск, батерията й издържа 12 месеца и работи с лаптопите на компанията. Има още много да се каже за новия уникален компютър, на който ще направим подробен преглед в следващия брой.

Surface Dial ново начало на творчество Surface Dial е ново периферно устройство, предназначено за творческия процес. То се интегрира с Windows 10, за да работи с всяко Surface устройство за по-бърз и по-интуитивен начин за превъртане, мащабиране и навигация. Dial също така дава възможност за набор от уникални преживявания единствено със Surface Studio.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Хардуер

Най-мощният Surface Book Microsoft представи и следващия Surface Book, създаден за висока производителност, което го прави най-мощният лаптоп в своя клас, дори и в следващи. Трите нови модела Surface Book разполагат с шестото поколение Intel Core i7 процесори и имат над два пъти поголяма мощност на графична обработка от първия Surface Book. Плюс това, той предлага 16 часа живот на батерията в същия елегантен, гъвкав дизайн. Цената на Surface Book с Performance Base започва от $2,399 USD.


Какво ново

Софтуер

Актуализацията Windows 10 Creators Update

Безплатната актуализация Creators Update ще даде възможност на всеки да създава, споделя и изживява 3D и смесена реалност, ще свързва хората по-бързо с техните близки и ще даде възможност на всеки геймър да бъде телевизионен оператор. И с актуализацията Creators Update, Microsoft Edge ще бъде първият браузър, който ще доведе 3D в мрежата.


Какво ново

Софтуер

3D за всички Компанията демонстрира нов начин да превръщате своите идеи в реалност с Paint 3D – новото й 3D арт студио. Тя също така показа новата онлайн общност Remix3D.com, свързваща творци и творби по целия свят. Remix 3D ще даде възможност за осъществяване на нови сценарии на творците, с които да споделят своите 3D творения с Remix 3D общността. Всеки е добре дошъл да започнете да създава и споделя в Paint 3D, като се присъедини към програмата Insider на Windows в insider.Windows.com. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Софтуер

Office приложенията подпомагат 3D моделите и добавят нови „мастилени“ функции Windows 10 Creators Update носи нови функции и за Office приложенията, включително поддръжка за 3D модели и нови „мастилени“ възможности. С PowerPoint за Windows 10 ще можете да добавите 3D модели, за да оживите вашите презентации и да бъдете в състояние да променяте перспективите на 3D моделите чрез завъртане в три измерения и да прилагате преходи като Морф, за да приложите кинематографична 3D анимация. Новите „мастилени“ възможности в Office включват редактора Ink Editor в Word, който ви позволява да използвате вашата цифрова писалка интуитивно, за да правите промени директно в Word, като превръщате писалката си в по-мощен инструмент за редактиране от когато и да било.


Какво ново

Хардуер

Смесената реалност достъпна за хората навсякъде по света Актуализацията Windows 10 Creators Update ще бъде наймощният и достъпен начин да се изживее смесена реалност. HP, Lenovo, ASUS, Dell и Acer ще доставят първите шлемове VR, с възможности за смесена реалност чрез актуализацията Creators. Очаквайте през 2017 г. тези аксесоари да съдържат вградени сензори, за да се даде възможност за шестстепенна свобода за опростена настройка и за по-лесно придвижване из вашия дом като изживявате виртуални светове.


Какво ново

Софтуер

Всеки геймър става телевизионен оператор по време на игра

Сега, твърдят от компанията, е супер лесно за всеки да се превърне в гейм оператор или да гледа на живо игра с технологията Beam, която е вградена в Windows 10 и Xbox One. Добавени са и потребителски, създадени от геймъри турнири към Arena на Xbox Live. Така че независимо дали играете на Xbox One или на Windows 10 компютър, Xbox събира всички играчи заедно, за да играят, да се конкурират и излъчват на живо.


Какво ново

Софтуер

По-бърз начин да се свързвате и споделяте с хората, които са най-важни

С Windows 10 Creators Update Майкрософт поставя важните за нас хора в центъра на изживяването с Windows MyPeople. С MyPeople ще можете да закачите предпочитаните си контакти в лентата на задачите на Windows и лесно да влачите и пускате всеки документ, снимка или видео точно на върха на контакта за лесно споделяне.


Лошо отношение към работниците от страна на Samsung излиза наяве

Токсичната работна култура, както западните медии я нарекоха, стана очевидна от изтекла в интернет презентация, и то в не най-доброто време за компанията.


Какво ново

Хардуер

Появилата се във виртуалното пространство презентация, която говори за това, колко зле Samsung третира работниците си от ниско ниво, не можеше да се появи в по-лошо време за корейския гигант. Не само че нейната марка забуксува след затварянето на производството на флагмана Galaxy Note 7, а и милиони клиенти трябва да решат дали да разменят този продукт за друг от Samsung или да преминат към телефон от друга фирма.


Какво ново

Хардуер

Презентацията, изтекла от Международната конфедерация на профсъюзите (можете да я прочетете за себе си тук https://regmedia.co.uk/2016/10/13/samsung_presentation.pdf), изглежда е представяне пред мениджмънта на Samsung, което съдържа предложение да се използва много агресивна тактика, за да се отменят всякакви опити от страна на работниците да образуват автентични синдикати - включително чрез формирането на фалшиви съюзи, близки до управлението като превантивна тактика. В презентацията работниците са боядисани като противници, особено тези, които се оплакват.

Реакция тип военен стил срещу синдикатите Презентацията е изпълнена с лош стил на изразяване и печатни грешки. Но по-интересното е, че тя навсякъде изобилства с военен-стил предложения за тактиката. Те включват „спешни мерки за противодействие“, „сили за отбрана“, „обезлистяване“, „предизвикване на вътрешни конфликти“ и „близко наблюдение на размирниците“.


Какво ново

Хардуер

Ако е вярна, тя показва, че Samsung съзнателно бави нещата, когато се отнасят за инициирани от служители профсъюзи, но работи бързо, когато може да създаде приятелски на компанията организации. Други слайдове намекват за необходимостта да не се оставят доказателства за наличие на потискане на синдикатите, които биха помогнали да се предприеме наказателно преследване. Има също така слайдове с хроника на злоупотреби с работници от ръководството, но без никакво реално заключение или призив за действие, така че е трудно да се разбере, какво да се прави по техните казуси. Няколко други слайда се занимават с отношението към сексуалния тормоз и препоръчват „щателно разследване, ..., наказване на нарушителя и грижи за жертвите“. Това със сигурност звучи обещаващо, въпреки че е формулирано във връзка с предприемане на действия за предотвратяване на щети върху имиджа на компанията, а не от чувство на морално възмущение.


Какво ново

Хардуер

Два различни Samsung-а Samsung, описана, в този документ, е на светлини години от тази в Силиконовата долина, и дори от инженерите, които работят за Samsung в Корея. Американското седалище на компанията в Сан Хосе е обзаведено с отлично кафене, цял етаж, посветен на съоръжения за тренировка, и е с някои от най-модерните дизайни на офис площи в долината. Има пинг-понг маси и клетки за спане в салона. Ясно е, че технологичните служители с висока стойност, се третират по съвсем различен начин в сравнение с персонала на по-ниско ниво сред 1,5 милиона служители на Samsung по целия свят (по приблизителни оценки). Но според образовани служители на други компании дори екстрите в Силициевата долина са смешни. Маси за пингпонг отдавна не са лукс за хай-тек инженерите, да не говорим за наличието на кафенета. Но за подобни неща работниците на ниско ниво дори не могат и да си помислят.

Щабът на Samsung в САЩ


Какво ново

Хардуер

Не можем да се скрием За съжаление всички, които сме пристрастени към технологиите, може би си затваряме очите, че няма напълно невинни фирми. Дори Apple, често сочена като пример, има своя дял в противоречивите трудови практики в заводите в Китай, където произвежда своите телефони. Казват, че за разлика от Samsung и други, Apple е взела оплакванията на сериозно, и е обърнала внимание на проблемите, предприемайки надеждни мерки. Други източници обаче казват, че единственото, което се е променило, е внедряването на роботи, които не се самоубиват. Motorola, произвеждаше нейните водещи телефони в САЩ, където има много по-строги правила за условията на работа, отколкото там, където обикновено се произвеждат всички телефони, но слабите й продажби сложиха край на това. Samsung не е отговорила на обвиненията, но е добре да се замислим откъде идват нашите технологични устройства.


Какво ново

Технокалендар

1 Монитор

AOC Q2781PQ Пускане: наличен

AOC Q2781PQ е идеалното допълнение за дома и офиса за тези, които искат да впечатлят със стилно и модерно работно място. 27-инчовият (68.58 см) монитор е с „безрамков“ дизайн от четирите страни с дебелина на черните ивици от 5,7 мм на горната, лявата и дясната страна и 6,25 мм на долната. Той включва модерен AH-IPS панел, който позволява широки зрителни ъгли от 178° и 100% sRGB покритие. Благодарение на QHD резолюцията (2560 x 1440 пиксела), мониторът е подходящ за потребителите, които редактират изображения. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Технокалендар

2 2 Ultimate SU900 SSD диск

Пускане: наличен

ADATA Technology обяви пазарния дебют на Ultimate SU900 – 2,5-инчов SATA 6Gb/s SSD диск. Предлага 3D MLC NAND памет от висок клас, работи със SMI 2258 контролер и се предлага с капацитет до 2TB. Поддържа както SLC кеш памет, така и DRAM кешбуфер, LDPC код за корекция на грешки, интелигентно оформяне на данните и RAID Engine.Полупроводниковият 3D MLC NAND диск достига скорост на четене от 560MB/s и 525MB/s при запис на информация, като се предлага с 2,5-милиметров спейсър и 3,5-инчова скоба в комплекта. SU900 идва с 5-годишна гаранция от ADATA. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Технокалендар

3 Камера за конференции

Conference Cam Connect Пускане: наличен

ConferenceCam Connect на Logitech има възможност да работи на батерия, осигурявайки 3 часа работа при видеопредаване и до 15 часа на работа, ако се използва като говорител. Камерата е носител на множество награди, включително 2016 iF Design Award и Red Dot Product Design Award 2015. Освен това предлага и възможност за стриймване на съдържание от мобилно устройство, използващо Android или Windows платформа, към телевизор или проектор.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Какво ново

Технокалендар

4 Работна станция

HP Z2 Mini

Пускане: наличен

HP представи първата в света мини работна станция за потребители, които работят с CAD или в силно компютъризирани индустрии. Новата стилна HP Z2 Mini доставя несравнима мощност и възможности, като със своята 5,8 см. височина е с 90% по-малка от традиционна бизнес машина. Ултра-компактната и естетически привлекателна работна станция осигурява на потребителите множество възможности за инсталиране: на и под бюрото, зад дисплей или на стена. Работната станция HP Z2 Mini e с 63% по-тиха от мини персонален компютър HP бизнес клас. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Два мощни mini PC за всестранно приложение

Персоналните компютри не са това, което бяха, както и всяко друго високотехнологично устройство. Те все повече се смаляват по размер, растат по мощност и подобряват Твоите технологии Дигитално издание на Ноември-Декември дизайна си, за да пасват околната ни среда.


Водещият производител на дънни платки компанията Gigabyte ни демонстрира тази тенденция и със следващото си поколение mini PC компютри под марката си BRIX. По външен вид те не се отличават много от по-старите модели, но под капака им вече „бие“ ново сърце - последната процесорна фамилия на Intel 7 Gen Core, която предоставя още по-гъвкава производителност с новата архитектура Kaby Lake. Тук ще разгледаме два модела от новите мощни и елегантни персонални системи на Gigabyte, но съответно оборудвани с различни процесори.

GB-BKi3A-7100 Това mini PC работи с чипсет на Интел с процесор Inte Core i3-7100U (3M кеш, 2.40 GHz). Този процесор от 7-о поколение използва изключително енергийно ефективна микроархитектура, технология за усъвършенствана обработка и оптимизации на силициевия чип, за да предостави по-бърза работа в сравнение с процесорите от предишното поколение. Моделът разчита също и на новото поколение графика на Intel, която е подобрена в посока производителност и енергийна ефективност, а именно HD Graphics 620. За да сме по-точни увеличението е 10% повече производителност в сравнение с предшестващото поколение.


С новия медиен механизъм потребителите имат възможност да гледат, да създават, да редактират, да споделят и да играят, като разполагат с многобройни визуални ефекти. Медийният механизъм предлага 10-битово хардуерно ускорение HEVC (High Efficiency Video Coding), което значително подобрява гледането на 4К съдържание. То също показва по-голяма производителност при създаване на 4К съдържание спрямо процесорите от предишно поколение.

Възможностите за мултимедия не се ограничават само до самото устройство. С включения порт HDMI 2.0 и поддръжка на HDCP 2.2 потребителите могат да са спокойни, че тяхното устройство ще може да възпроизвежда пълния потенциал на всяко съдържание. Разбира се, това, че BRIX поддържа естествена резолюция за 4K (3840 на 2160 точки) при кадрово опресняване 60Hz, не е достатъчно – трябва да разполагате и със съответни UHD дисплеи, за да се насладите на реалистични и живи картини.


И ако искате едновременно да бъдете на повече места, то BRIX няма да ви подведе, тъй като поддържа до 3 самостоятелни дисплея чрез HDMI 2.0 и DisplayPort++, без да имате нужда от допълнителна графична карта. За съвременните персонални компютри има още две изключително важни неща – това са скоростта на пренос на данни и свързаността. Тук Gigabyte също е вложила усилия и мисъл. Наличието на 2 порта с най-новият стандарт USB 3.1 предлага зашеметяваща скорост при преноса на данни - до 10 Gb/s, или 2 пъти по-бързо от USB 3.0, при това е обратно съвместим със съществуващи USB устройства. За безжичните комуникации се грижи модулът M.2, предлагащ IEEE 802.11ac Wi-Fi и най-новата версия на Bluetooth 4.2, предоставяйки свързаност на маломощни Bluetooth устройства и периферия, като в същото време позволява на потребителите лесно да свързват мобилни устройства.


Oще една технология от Intel, която е елегантно вградена в модела BKi3A-7100, е Intel Ready Mode. Целта е да не нервничите пред екрана, чакайки вашият компютър да се „събуди“, а да се радвате на моменталното възобновяване на дейността му. Тази технология работи, предоставяйки алтернатива на традиционното състояние на спящ тих режим с малко енергийно потребление, но не спира до тук. Тя ви дава още немалко възможности като: • Достъп до вашите цифрови файлове - от всяко място, по всяко време чрез приложения във вашия телефон или таблет, за да сваляте снимки, видео, големи файлове и т.н. без значение къде се намирате. • Получаване на помощ от вашия цифров помощник, в случая вградената в Microsoft Windows 10 Cortana. (Системата поддържа 64-битовата версия на Windows 10.)


• Поддържане на всички ъпдейти в последна версия и съхраняване на снимки и документи във всичките ви устройства с автоматичноto синхронизиране. • Моментално влизане във вашето устройство с докосване, дума или поглед. Размерите на mini PC-то са 46,8 мм x 112,6 мм x 119,4 мм (1.84” x 4.43” x 4.7”). Той осигурява поддръжка на дискове за съхранение 2,5 HDD/SSD, с дебелина 7.0/9.5 мм (1 x 6 Gbps SATA 3), има два слота SO-DIMM DDR4 2133 MHz за оперативна памет максимум до 32 GB и още предостатъчно разширителни портове и слотове.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


A VESA скобата позволява BRIX лесно да бъде поставен на гърба на монитор или HDTV, дискретно скривайки се от външни погледи. Това дава елегантна възможност за превръщане на всеки VESA съвместим дисплей или телевизор в пълноценно PC.

GB-BKi7A-7500 Както показва името този модел mini PC, BRIX е вдигнал още летвата с по-мощния процесор от седмото поколение фамилна линия Intel 7th Gen Core, а именно i7-7500U. Той отново е изграден по усъвършенстваната архитектура Kaby Lake с по-прецизния 14+ nm производствен процес за повече мощ и по-добра ефективност. С помощта на технологията Turbo Boost 2.0 производителността и захранването се контролират динамично – както на ядрата, така и на графиката, а производителността се увеличава прецизно точно когато е необходима, като същевременно през останалото време се пести енергия.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Всички останали модули, слотове и портове, както и размери, са като нa предишния модел, но подсилени от по-мощния чипсет. И двата модела са достатъчно „всестранни“, за да намерят разнообразни приложения както за мощна домашна компютърна система, така и за разнообразни приложения в бизнеса, образованието или обществения сектор.

И за двата модела получавате 24 месеца гаранция от дистрибутора

Vali Computers (www.vali.bg)


Невероятно компактният BRIX Gaming UHD

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


BRIX Gaming UHD с моделно име GB-BNi5HG4-950 е най-новото устройство BRIX в геймърската фамилия на компанията, с многобройни геймърски функции, които потребителите познават и от неговия предшественик, но изпълнени на по-съвременен хардуер. По-забележителното е обаче, че само в обем 2,6 литра (220 x 110 x 110 мм) GIGABYTE е успяла да постигне почти невъзможното персонален компютър, който разполага с богато разнообразие от части и компоненти с производителност, сравнима с геймърските настолни PC-та от най-висок клас. За целта BRIX Gaming UHD разчита на първо място на мощните и интелигентни процесори Intel Core i7 или i5 от 6-то поколение. Тяхната производителност дава възможност за впечатляващи потребителски изживявания без пароли и с по-естествен потребителски интерфейс. Процесорите от 6-то поколение Intel Core i7 и Core i5 разполагат с технологията Intel Turbo Boost 2.0, която ви дава допълнителна мощ за обслужване на онези задачи, които изискват малко по-висока тактова честота.


За геймърската система не по-малко важна е графичната технология. GIGABYTE BRIX Gaming UHD е проектиран да ползва специална графична карта GeForce GTX 950, графичен чип, създаден специално за запалените PC геймъри. С нея персоналният компютър е истински звяр в игрите, който се съревновава успешно с всяка друга геймърска конзола и осигурява бърза работа и високоскоростна реакция в битка при игра с много играчи, както и наслаждения от най-новите геймърски заглавия с резолюция 1080p. Системата също осигурява 4K функция, а чрез многобройните й видео изводи потребителите ще имат възможност да показват 4 изображения в 4K формат. Разчитайки на мощната архитектура NVIDIA Maxwell, GeForce GTX 950 предоставя 3 пъти по-голяма производителност от картите от предишното поколение. Освен това Maxwell подобрява значително основни области на игрите, а именно анти-назъбване на картината, т.нар. рейтрейсинг (метод на проследяващия лъч) и най-важното, усъвършенства виртуалната реалност.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


От външния вид на устройството става очевидно, че в разработката на GIGABYTE BRIX Gaming UHD са вложени много иновации. Много мисъл е вложена в подобряването на работата на охлаждащата система, като по този начин е създаде ергономичен термичен дизайн, който дава възможност да се запазва ниската температура на системата и в същото време тя да работи възможно най-тихо.


Компонентите в това PC са подредени така, че да се намали въздушното съпротивление и да се осигури максимален въздушен поток, така че високопроизводителните CPU и GPU чипове да останат хладни по време на тежки натоварвания, докато потребителят играе игри или подлага на стрес работата на системата. Всички тези иновации в разработването на BRIX Gaming UHD са помогнали да намалим акустичното ниво на шума при пиковото натоварване до под 36 dB, по-тихо дори от атмосферата в библиотека.


Многостранната употреба е една от силните страни на BRIX Gaming UHD, а чрез многобройните портове USB 3.0 потребителите могат да свържат всички свои устройства директно към BRIX. Моделът предлага USB свързаност от ново поколение, поддържайки и двата стандарта за USB 3.1 – с конектор Type-A, както и в двулицевия конектор Type-C. Най-новият USB 3.1 предлага впечатляващата скорост за пренос на данни 10 Gb/s, което е 2 пъти по-бързо от USB 3.0 и е обратно съвместимо със съществуващите USB устройства.

Иновативната геймърска система се предлага от

Vali Computers

www.vali.bg с 24-месечна гаранция.


Представяне Автомобили Топ автомобилите за 2017

Социални мрежи Скрити функции на Facebook, които само избрани знаят

Мобилни устройства Новият Apple MacBook Pro във варианти за всяка категория потребители


е

ТП автомобилите

за


Ако ще купувате нов автомобил през 2017 г., ще откриете главно много хай-тех подобрения. Ако досега индикаторите на колите наподобяваха космически кораб, то следващите модели вероятно ще надминат тази представа. Повечето коли ще идват с Android Auto и Apple CarPlay. Автомобилите от среден клас и компактните автомобили почти без изключения ще предлагат стандартно адаптивен круиз контрол и той ще бъде от типа спри-потегли. Задните камери стават обичайни. Голям е шансът да намерите два USB порта отпред, а може би още два отзад. Потребителите отдавна чакат най-малкото по едно USB на седалка. Може в бъдеще да ни предложат и по един вграден компютър на седалка. Разбира се, отново ще видим технологии за сигурност от всякакъв вид – просто да се чуди човек как сме карали автомобили преди дори 10 години, а да не говорим за миналия век. Тук ще видим как общите характеристики са включени в топ очакваните догодина автомобили, SUV и кросоувъри, които очертават и тенденциите в индустрията, а именно, че седанът дава път на кросоувъра, че шест-цилиндровите двигатели заменят турбо четиритактовите, че се налагат автоматичните скорости с 8 до 10 предавки и естествено ще видим още повече технологии в помощ на водача, както и интегрирани комуникации. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

Кросоувърът Chevrolet Equinox 2018 Дизайнът на модела е обновен напълно, за да бъде конкурентен на най-добрите компактни SUV модели (Форд Ескейп, Хонда CRV, Хюндай Туксон, Мазда CX-3, Субару Форестър, Тойота RAV4). С дължина от 4,4 метра той може да се конкурира и с някои средни кросоувъри. Този модел, макар обявен като 2018, вероятно ще бъде предложен през първото тримесечие на 2017 година. Equinox е пример за много от тенденциите, предвидени за 2017 г. Това е SUV, а не кола. Пълният му редизайн намалява неговото тегло с около 10% или 180 килограма. За да бъде по-икономичен, изборът на двигатели е паднал на четири цилиндрови турбо 1.5- или 2.0-литрови бензинови двигатели, съчетани с нова деветскоростна трансмисия, и на турбо дизел 1.6-литров. Версията, в която всички колела са задвижващи, освобождава задната ос, освен когато тя е необходима, за да се намали разходът на гориво. Equinox ще може да носи близо 1600 кг, докато много модели от този клас се справят само с 900 килограма.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

Equinox разполага с широка гама от съоръжения за безопасност, някои стандартни, някои по избор. Новите функции включват предупреждение за челен сблъсък с нискостепенна автоматична спирачна, помощ за поддържане на лентата и предупреждение за напускане на пътната лента, откриване на сляпа зона (сигнализиране за странична сляпа зона), сигнал за трафик отзад (при движение назад), четирикамерно околно наблюдение и всички те допълнени с вибрираща седалка за безопасност (сигнализира шофьора с вибрация от двете страни на седалището му, че нещо не е наред), която предупреждава само водача, не и пътниците. Единственият асистент за водача, който липсва в списъка на Equinox, е адаптивният круиз контрол. Шевролет има една от най-добрите и най-прости информиращи и развлекателни системи, която вече е с MyLink, предлагаща 7- и 8-инчова (18 и 20 см) централната конзола с LCD монитори, Apple CarPlay и Android Auto, OnStar телематика и мулти-потребителска Wi-Fi точка за достъп.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

Chevrolet Bolt 2017 Електрическият 2017 Bolt изглежда ще изпълни това, което Шевролет обещава. От компанията казват, че той получава 238 мили (383 километра) на базата на тестовете на EPA (Environmental Protection Agency). Става още по-хубаво от докладите на група авто журналисти, които са изпитвали автомобила в ранен стадий. Те казват, че е било възможно да карат 240 мили (386 километра) по крайбрежието на Калифорния, като е останал заряд за още 50 до 60 километра.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

Ранните изпитатели казват, че Bolt е като всяка друга кола по отношение на управлението и комфорта за пътниците - само че е електрическа. Това е един компактен автомобил с дължина 4,16 метра, но все още с нормално удобство на задните седалки. Bolt EV използва един електрически мотор за задвижване на предните колела. 60 кВтч литиево-йонната батерия се състои от 288 клетки и обхваща пространството под пода на водача. Като позволява високи нива на регенеративно спиране, Bolt прави възможно шофирането с един педал, което означава, че когато вдигнете крака от педала, има достатъчно съпротивление от генератора/ зарядното, така че автомобилът спира. За по-добро регенеративно спиране има лост зад волана и все още има педал за спирачка. Шевролет е определила цена от $37 500. Компанията съобщава също, че доставките на Bolt може да започнат в края на тази година.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

2018 Tesla Model 3 Тесла е еталон за луксозни електрически автомобили. Целта на Tesla Model 3 е да въведе марката Тесла в категорията на масовите цени. Това е седан с малки до средни размери, с обхват от наймалко 346 километра и цена преди отстъпки или данъчни кредити около $35 000. Тези цифри могат да се променят в зависимост от напредъка на технологиите и евентуално колко добре се справя конкуренцията.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

За разлика от Chevrolet Bolt, Tesla ще предложи избор на задвижване: един или два мотора, две и четири задвижващи колела и различен капацитет на батерията, вероятно между 40 кВтч и 60 кВтч. (Bolt е с 60 кВтч.) Шефът на Тесла Елон Мъск казва, че новата Tesla ще има вграден хардуер за автопилот. Това би могло да изисква допълнително плащане за отключване на неговата функционалност. Според компанията вътрешното пространство на Tesla Model 3 бие това на други коли с подобни размери (Tesla Model 3 е с дължина 467,36 см), въпреки че хора, които са сядали на задната седалка, казват, че не е толкова просторно. Също така под въпрос е дали Тесла ще се спре на алуминиеви панели за корпуса (спестяват тегло, повишават разходите) или на стоманени панели (повишават теглото, спестяват разходи).

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

Тесла е привлякла 400 000 поръчки в световен мащаб за Модел 3, като повечето клиенти са оставили $1000 невъзстановим депозит, знаейки, че ще трябва да чакат повече от една година за доставка и специално за САЩ, че федералният данъчен кредит от $7500 за електромобилите може да е невалиден във времето, когато дойде техния ред. Феновете на Тесла казват, че никой лоялен към марката клиент няма да се откаже от Тесла в полза на Chevy Bolt. Изглежда, че днешните верноподаници са заменили кралските особи с фирмените марки. Може пък да има и вероотстъпници, но това ще се разбере по-късно, както изглежда чак през 2018 г., след като компанията смени пусковия срок от края на 2017 г. на началото на 2018 г. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

2018 BMW 5 Series Седмото поколение средноголям седан на BMW ще бъде укрепено с въглеродни влакна (ВВ), каквито са използване по целия размер на BMW 7 Series. За пет години BMW премина от въглеродни влакна за състезателните си коли към тяло с ВВ панели за i3 и i8 хибридите до серията Carbon Core 7 с производство в световен мащаб на около 50 000 броя годишно, и до 5 Series с производство на повече от 350 000 коли на година. BMW вероятно ще използват алуминиеви панели за по-нататъшно намаляване на теглото. В 7 Series, BMW използва 15 парчета от въглеродни влакна за подсилване на автомобила, включително и над предното стъкло, праговете на вратите, трансмисионния тунел, предно-задно и ляводясно усилващите тръби на покрива и дъгите, B-колоната между предната и задната врата, C-колоната и задния шелф. Целта е да се намали теглото най-малко със 100 кг.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

Моделите БМВ – по-ниски или по-високи (7, 5, 3 Series) седани и SUV - вече имат много асистиращи водача технологии. Според информациите следващата 5 Series е с нова адаптивна система на круиз контрол с повишена точност; с режим на автопилот, комбиниращ ACC, асистент за центриране в лентата, откриване на слепи петна и страничен сонар, който ще шофира километри, докато водачът държи ръцете си леко на волана; интегрален активен стиъринг, което означава, че задните колела могат да се насочват (леко) при ниски и високи скорости; и адаптивен бутон, с който да се избере комфортно или спортно усещане за двигателя, трансмисията и окачването. Новата Серия 5, с кодово име G30, се очаква да бъде обявена на автомобилното изложение на Северна Америка в Детройт (януари 2017 г.), а доставките да започнат от пролетта. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

2017 Lexus RX с три реда Най-продаваният модел на Lexus, средно големият Lexus RX SUV, е нараснал пет инча в редизайна от 2016 или до 490 сантиметра. Това е достатъчно дълго, за да може Lexus да предложи трета редица седалка следващата година. Това трябва да доведе на Lexus дори повече клиенти, особено от родители, возещи общо много по-малки деца, или баби и дядовци, които не искат да наемат поголямо превозно средство, когато внуците идват на посещение.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

Ключовата компетенция на Lexus се състои в осигуряване на водача и пътниците на тиха, приятна разходка в луксозна обстановка, както и солидна телематика (показвана на 12,3-инчова централна конзола LCD). Разновидностите на RX са многобройни: RX 350 AWD с всички задвижващи колела за тези в снежните страни, хибридния RX 450h за тези, които търсят ефективност, спортно настроените RX 350F Sport за тези, които обичат предизвикателно шофиране и дори 450h RX F Sport за тези, които искат ефективен спортен кросоувър. Сега за през 2017 г. се предлага и опция с трети ред седалки. Няма информация дали Lexus ще удължи купето, за да предостави на пътниците от третия ред малко повече пространство за дишане. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

2017 Honda Clarity с горивни клетки, EV, плъгин хибрид Honda въвежда три алтернативни енергийни автомобила на пазара до края на 2017 г. за Honda Clarity. Clarity (Яснотата) е среден седан с размерите на Accord. Първо ще се появи Clarity на горивни клетки преди края на тази година. Тя ще използва газообразен водород (за разлика от течен), за да създаде електричество, което да движи Clarity около 480 километра. Двата резервоара с налягане от 10 000 PSI са под задната седалка между задните колела. Има и малък пакет литиево-йонна батерия за осигуряване на тласък, подобен на турбокомпресорен, под силно ускорение.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Автомобили

Clarity ще се предлага в Калифорния, където сега има около две дузини станции за зареждане, а вероятно и в района на метрото в Ню Йорк, където също има няколко станции. Honda казва, че цената ще бъде около $60 000, което е в съответствие това, което иска Toyota за автомобила си с горивни клетки Toyota Mirai. Honda Clarity Electric ще се предлага за продажба през следващата година като модел 2018. Honda не е дала предварителна оценка на обхвата с едно зареждане – би имало голяма разлика между 160 и 320 километра. Тя може да се продава на ограничени пазари, което означава големи градски райони. Honda също ще започне доставки на плъг-ин хибрид версия на Clarity през 2017 с обхват на батерията от 65 километра, която ще се продава навсякъде. Продължава в следващия брой Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Скрити функции на Facebook, които само избрани знаят Продължение от миналия брой


Изтегляне на копие на всичките ви „фейсбуквания“ Искате ваше лично копие на всичко, което някога сте споделяли във Facebook? Всеки пост, всеки образ, всяко видео, всяко съобщение и чат (да не говорим за всички настройки, за които едва ли се сещате). Можете да го направите! Просто отидете в Settings> General и кликнете върху линка “Изтегляне на копие на вашите Facebook данни” (Download a copy) в долната част и следвайте указанията там. Тази функция ви позволява да предприемете пътуване назад във времето или просто да запишете информацията си, ако някога решите да изтриете вашия профил във Facebook. Въпреки че е вероятно тази функция да е най-полезна за тези, които са в съдебната система, тъй като могат да „уловят“ вашето присъствие във Facebook в определен момент (постовете в социалните медии могат да предизвикват и съдебни дела).


Изберете кой да контролира профила ви, след като хвърлите топа Всеки във Facebook ще умре някой ден. Определено може да сте уверени, че всички, с които сте приятели във Facebook, ще изчезнат от тази Земя (освен ако не се сбъднат идеите за превръщането ни в безсмъртни киборги). В очакване на тази неизбежна истина, Facebook създаде начин да назовете контакт, който ще ви наследи и ще управлява профила ви, след като сте си отишли.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Вашият наследник ще има възможност да напише фиксиран пост отгоре във вашия профил, да отговаря на новите молби за приятелство (например приятели или семейството, които не са били във Facebook по време на вашата смърт) или да актуализира вашия профил и заглавната снимка. Той няма да има достъп до всички ваши съобщения, освен ако вие не сте му дали достъп. За да определите контакт за ваш наследник, отидете в Settings> Security> Legacy Contact и изберете един от вашите Facebook приятели, който да движи цифровите ви дела. Освен това ще имате възможност да изберете, профилът ви да бъде изтрит, след като умрете.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Социални мрежи

Добавете малко допълнителна сигурност

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Социални мрежи

Добра идея е да се нанесат някои допълнителни слоеве от сигурност за вашия Facebook профил. Не трябва да се притеснявате, че някой ще пробие в профила ви и ще започнете да „хареса“ клюкарски статии като луд. Но трябва да се притеснявате, че някой може да проникне и използва информацията, която намери, за да открадне самоличността ви. Ето два умни неща, които можете да направите, за да се предпазите: 1) Създаване на одобрение за влизане. Тази настройка ще позволи вашият Facebook профил да може да се отвори в нов браузър, само след като се въведе специален код, изпратен на телефона ви. За да я активирате, отидете в Settings> Security> Login Approvals. Ще ви бъде изпратен тестов код за проверка на автентичността на устройството ви. 2) Създаване на някои доверени контакти. Доверени контакти са Facebook приятели (ще трябва да избират между три и пет), които може да ви помогнат да си възвърнете достъпа до профила - например, ако забравите паролата си или загубите вашето мобилно устройство, или престъпно лице се вмъкне и реши да заключи достъпа ви. За да активирате тази функция, просто отидете на Settings> Security> Trusted Contacts. И не забравяйте, че винаги можете да промените вашите контакти по-късно.


Заглушете „живите известия“ във Facebook Може да сте виждали напоследък много „живо видео“ изскачащо във вашия Facebook. За съжаление засега вие сте в състояние да предавате на живо видео само чрез мобилно устройство (ако искате да го пробвате на вашето устройство, щракнете малката лична икона, заобиколен от няколко ореола в долната част на пост). Може също да сте забелязали, че понякога получавате уведомление, че дадено лице или марка, която следвате, излъчва на живо (изглежда, че Facebook по някое време ще зададе това известяване по подразбиране). За да изключите тези евентуално нежелани известия, кликнете на малката обърната стрелката до уведомлението в уведомлението и от падащото меню изберете “Изключване на известията за живи видео клипове от ...”. или кликнете към действителното видеото и ще имате възможността да включвате и изключвате уведомленията за живо видео в горния десен ъгъл на видеото.


Не позволявайте на Facebook да следи вашия мобилен браузър Ето една функция, която за съжаление няма да намерите никъде във Facebook, и това е проблемът. Когато Facebook обяви, че ще даде на потребителите по-голям контрол над рекламите, за да ги направи по-целенасочени, той не популяризира факта, че също така ще започне да използва историята на приложенията ви и на уеб браузинга ви, за да показва целенасочени реклами от рекламодателите. За разлика от повечето настройки за поверителност на Facebook не можете да се откажете от този вид проследяване. Въпреки това, можете да се предприемат стъпки за уединено сърфиране в уеб. Можете да се откажете чрез специален сайт на трета страна с любезното съдействие на рекламния алианс Digital Advertising Alliance. (Не забравяйте да деактивирате AdBlocker Plus или друг подобен софтуер, с който може да работите). Следвайте прост набор от насоки и не забравяйте да кликнете върху квадратчето до Facebook. Сега можете да се отдадете на интернет, без да ви изскачат нежелани реклами.


Създайте списъци с интереси Това е малко по-известна Facebook функция, наречена Interests Lists. Списъците от интереси са подбрана колекция от публикации от уеб сайтове, фирми или хора, които следвате, обединени за по-лесно визуализиране (например „избори“ или “местни ресторанти”). Списъците с интереси могат да са видими само за вас или и за приятели, или могат да бъдат направени публично достояние за света.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


За достъп до списъците с интереси, превъртете надолу до Interests връзкaта в лявата колона, кликнете върху нея. На следващата страница, кликнете върху бутона „Създай интереси“ или „+ Добави Интереси“ и ще имате възможност да търсите и да следвате други публично достъпни списъци по интереси или да създадете свой собствен. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Социални мрежи

Подберете вашите новинарски емисии Вашият News Feed е вашият дом във Фейсбук. И както правите с вашия дом, така трябва да се опитате да го поддържате чист, подреден и без отвличане на вниманието. Вие не искате да бъдете залети с мнения от някоя марка или приятели, които следвате и които публикуват през цялото време.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Социални мрежи

Един от най-преките начини да направите това е чрез даване на повече акцент на нещата, които искате да видите, като премахвате нещата, които не искате. Най-бързият начин да получите достъп до тази функция е, като кликнете с десен бутон върху иконката отляво до News Feed в горната част на лявата колона. От изскачащия екран изберете „Приоритизарайте кой да виждате най-напред“ и изберете хората, страниците, както и марките, които искате да виждате повече или по-малка във вашия News Feed. Можете също така да натиснете „Прекратяване на следене на хората, за да се скрият техните публикации“, за да заглушите досадни „публицисти“ (те няма да знаят, че са били заглушени). Тази функция е достъпна също и чрез щракване върху стрелката в горния десен ъгъл на пост и избор на „Не следвай [приятел]“.

Продължава в следващия брой


Новият Apple MacBook Pro във варианти за всяка категория потребители


Представяне

Мобилни устройства

В края на октомври Apple представи три модела на новия си професионален лаптоп, които влязоха в жестоката конкуренция всеки в своята категория. И дори да не са победители, те определено са в челните редици отново. Редизайнът е налице в много отношения, но единствената иновация е т.нар. Touch Bar, заменящ функционалните клавиши, който ще разгледаме понадолу.

13-инчовият модел 2016 г. Последният 13-инчов Apple MacBook Pro ($1499) е най-евтиният модел в линията лаптопи на Apple от висок клас. Актуализираната ултрапортативна версия прилича на 12-инчовия MacBook и разполага с 6-то поколение Intel Core i5 процесор с Intel Iris графика и дисплей Retina с по-реалистични цветове. Но това, което е наистина забележително, е новото шаси с по-широк тракпад, два USB-C Thunderbolt 3 порта и клавиатура с клавиши пеперуда, подобни на тези на MacBook.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

По-високите версии идват с най-иновативната функция на линията, а именно спомагателният сензорен екран, наречен Touch Bar, но моделът от входно ниво има традиционните функционални клавиши. Във всеки случай базовият модел е достоен заместник на петгодишния MacBook Pro или Air, но бъдете готови да купите докинг станция или донгъли, за да свържете вашите периферни устройства. Това е начинът, по който професионалният клас MacBook ще изглежда и ще се чувства през следващите няколко години, и дългогодишните потребители на Mac ще трябва да се адаптират, независимо дали им харесва или не.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Дизайн и функции. Новата MacBook Pro линия се предлага в две финални версии: с традиционен сребърен мат и Space Gray (космическо сиво). Тялото е изцяло алуминиево, даващо усещане за здравина. Логото на Apple върху горния капак сега е непрозрачно и отразяващо сребърно, както е на MacBook. Мерките на 13-инчовия модел са 1,5 х 30,04 х 21,2 cm (ВШД) и тежи 2,99 кг. MacBook Pro, както и предишният модел, има 13,3-инчов Retina дисплей с резолюция 2560 х 600. Няма вариант с матов екран за потушаване на отражения в светли стаи. Дисплеят обаче е оценен на 500 нита, което е по-ярко от 250- до 350 нита на дисплеите на конкурентни лаптопи (например HP Spectre 13 е оценен на 300 нита, а топ моделът Dell XPS 13 Touch е с 400 нита), така че теоретично може да надделее над такива отражения с вътрешна светлина. Определено MacBook Pro изглежда по-ярък от съперниците си.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

Екранът има DCI-P3 цветова гама, която показва по-реалистични цветове от дисплея на последния MacBook Pro, който е по-близо до цветовото пространство sRGB. Това означава, че ще можете да видите повече цветове на екрана, което, разбира се, е важно за аниматори, илюстратори, фотографи и видео оператори. Например, червеното и зеленото изглеждат по-ярки и по-живи на актуализирания Retina дисплей. Перфорираните решетки на високоговорителите са отстрани на клавиатурата. Миналогодишният MacBook Pro криеше високоговорителите в страничните охлаждащи дюзи. Има отлично аудио разделение, като левият и десният канал излъчват отчетлив звук, при което стерео говорителите изглеждат като че са на няколко крачки един от друг. Няма особен бас, но има все пак някакъв от нисък клас, а високоговорителите могат да запълнят една средно голяма стая с музика без изкривявания или с филмов звук.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

Както бе споменато по-горе, по-скъпите модели MacBook Pro (започващи от $1799) идват с новия Touch Bar на Apple, който замества функционалните клавиши с широк сензорен екран с интегриран Touch ID сензор. Touch Bar се адаптира към различни функции във всяко приложение, което използвате, но за модела с ниска цена получавате редовна версия на клавиатурата с традиционните функционални клавиши. Говорейки за клавиатурата, тя използва второ поколение тип пеперуда ключове. Те са подобни на тези на 12-инчовия MacBook, но се чувстват така, сякаш имат малко по-дълъг път. Натискането на клавишите все още е доста по-плитко в сравнение с това на клавиатурите на повечето лаптопи. Клавишите са несъмнено по-добри при откриване на натиск извън центъра на клавиша от тези на традиционната клавиатура. Подсветката ви помага да намерите пътя си върху клавиатурата в затъмнена стая, а сензор за околната светлина настройва яркостта в съответствие с тази на околната среда.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

Тракпадът е 46% по-голям от предишния модел. Той е достатъчно голяма, за да бъде повърхност за рисуване, но за съжаление не е предназначен да се използва с Apple молива за iPad Pro. Подобно на MacBook и предишното поколение MacBook Pro, тази система използва Force Touch технология за обратна връзка за допир, която дава усещането като че ли щракате върху физически бутони на мишката под тракпада. Последният реагира бързо на мултитъч жестове и можете да добавите и малко поголям натиск на пръста си за допълнителни контекстуални функции в много приложения. В Google Chrome, например, един Force клик изважда стандартен речник и Wikipedia за справка, но същият жест не прави нищо, да речем, в Microsoft Word. Ако изберете да използвате външна кабелна клавиатура или мишка, може да се наложи да помислите за докинг решение, тъй като MacBook Pro вече използва само портове USB-C/Thunderbolt 3. Има два USB-C/Thunderbolt 3 порта от лявата страна на лаптопа и има 3,5 мм жак за слушалки, от дясната страна. Това ниво на свързаност е подобно на това, което ще намерите в HP Spectre 13, която има два USB-C/Thunderbolt 3 порта и един, който е само USB-C порт.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

Портовете USB-C/Thunderbolt 3 могат според Apple да изпращат сигнал през адаптери към DisplayPort, Gigabit Ethernet, HDMI, Thunderbolt 1 или 2, PCIe, USB и VGA, но това би означавало много донгъли (или тежък за пътуване док), ако редовно се свързвате с много различни периферни устройства. Положителната страна е, че ако имате USB-C/Thunderbolt 3 монитор от друг доставчик или настолен док, можете просто да използвате един кабел, за да се свърже с останалите си периферни устройства. Можете да закупите Thunderbolt 2-към-Thunderbolt 3 адаптер от Apple за $49, ако имате постари периферни устройства като дисплея Apple Thunderbolt или твърди дискове. Но бъдете готови да купувате много нови адаптери, ако имате много стари периферни устройства.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

MacBook Pro идва с 8 GB оперативна памет и 256 GB твърд диск (SSD), въпреки че можете да получите до 16 GB оперативна памет и до 1 TB SSD при покупката. RAM не може да бъде обновена в бъдеще, така че изберете разумно. Както при всички Mac-ове, няколко приложения са предварително инсталирани, включително iBooks, Keynote, Numbers, Pages и Photos. Системата се предлага с една година гаранция, с 90 дни телефонна техническа поддръжка, но можете да закупите AppleCare+ ($ 249) за три години удължена гаранция. Можете също така да получите безплатно Genius Bar поддръжката от Apple Store, след като гаранцията свърши, но най-вероятно ще трябва да плащате за ремонт.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

Производителност. Със своя Intel Core i5-6360U процесор с интегрирани Intel Iris 540 графики, базовият модел на MacBook Pro се представя силно на мултимедийни тестове като HandBrake, Photoshop и Cinebench. Iris графиката спомага MacBook Pro да постигне най-висока честота на кадрите в гейм тестове като Heaven и Valley. Това означава, че MacBook Pro има мощта за 3D игри при умерено качество. MacBook Pro изглежда надминава заявените от Apple 10 часа живот на батерията, както показват различни тестове, като достига почти 12 часа. Някои Windows лаптопи са с подълготраен цикъл, като Asus ZenBook 3 и Microsoft Surface Book (над 15), но повечето имат по-малка издръжливост (7-9 часа).

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

13-инчов модел с Touch Bar Горният модел MacBook Pro се предлага и във вариант с новата сензорна лента с управляващи бутони. Най-интересната новост на издание 2016 наистина е сензорният панел, който заема площ около 25,4 х 1,27 см и обхваща пространството в горната част на клавиатурата, където традиционно се намира редът на функционалните клавиши. Това е по същество спомагателен сензорен екран, който разработчиците могат да населяват с контекстуални управляващи бутони.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

Touch Bar работи повече като Apple Watch, в смисъл, че тактилната повърхност може да се променя и да показва графики или текст, така че разработчиците могат да показват всичко, с което те искат вие да си взаимодействат (бутони, плъзгачи, миниатюри и така нататък). Това не е заместител на сензорния екран, а подобрител на работния процес, тъй като ще ви показва команди, които иначе ще трябва да търсите в менютата или да активирате с трудни за запомняне клавишни комбинации.


Представяне

Мобилни устройства

Например, в Numbers (табличната програмата на Apple) избирането на клетка с курсора показва бутони за въвеждане на формули, форматиране на текст или команда за автоматично попълване. Същият Touch Bar, ако изберете картина във Photos, показва плъзгачи, така че да можете да прилагате филтри, редактирате снимката, завъртате картината или коригирате наситеността на цветовете. Така да се каже, той знае какво сте направили или избрали и показва съответните команди.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

Когато свикнете с Touch Bar, той може да ускори повтарящи се действия и да ви помогне да избегне търсенето в менютата и лентите с инструменти на екрана команди, които не използвате цялото време. От контролният панел на клавиатурата можете да замените която и да е от функциите по подразбиране на Touch Bar с команди като включване на скрийнсейвъра, правене на снимка на екрана, заспиване на MacBook Pro, активиране на заключването на екрана и др. Ако използвате тези функции много, Touch Bar може да ги представя постоянно за удобство.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

Ако все още имате нужда от традиционните функционални клавиши (и клавиша Esc), просто натиснете и задръжте клавиша Fn на най-долния ред на клавиатурата, за да ги пренесете върху Touch Bar. Той поддържа въвеждане с 10-пръстово докосване, така че може да натискате няколко бутона едновременно или да използвате други мултитъч жестове, които приложението изисква. Програми като Adobe Photoshop, djay Pro, OmniPlan и Microsoft Office се очаква включат Touch Bar поддръжка до края на тази година или по-рано. Ще ги последват и други приложения.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

Вдясно на Touch Bar има комбинация от бутон за захранване и Touch ID сензор. Тя ви позволява да отключвате вашия лаптоп в една стъпка, след като сте влезли в профила си за първи път (макар че както е при Apple Watch, iPhone и iPad, ще трябва да въвеждате паролата си и след рестартиране). След като сте обучили лаптопа да разпознава един пръстов отпечатък, можете да въведете до четири други, така че можете да използвате всяка ръка или да поддържате до петима различни потребители. Можете да използвате Touch ID за отключване на вашия Mac, да разрешавате електронни транзакции с помощта на Apple Pay и да ускорите покупките от iTunes. Както на iPhone 7, Touch ID отнема само секунда, за да се регистрирате и отключите MacBook Pro, и той работи, дори ако поставите пръста си малко накриво.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Представяне

Мобилни устройства

15-инчовият ас на линията MacBook Pro Цените на 15-инчовите MacBook Pro започва от $2399. Редизайнът от 2016 представя по-тънък и по-лек компютър, с огромна изчислителна мощ, превъзходно качество на изработката и дълъг живот на батерията. Той също е оборудван с новия Touch Bar на Apple с Touch ID, което предоставя приспособими функционални бутони, които ви помагат полесно да си взаимодействате с приложенията. Вие ще трябва да свикнете с по-плитката клавиатура и липсата на USB 3.0 порт, което най-вероятно ще изисква донгъли.

Подобно на 13-инчовият вариант с Touch Bar, 15-инчовият MacBook Pro идва с алуминиево тяло в цвят Space Gray или сребърен. Размерите му са 1,55 х 35 х 24 см (ВШД) и идва с тегло 3,99 кг, с 227 грама полек от модела 2015 г.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Въпреки че цената на 15-инчовия MacBook Pro започва от $2399, то $2799 конфигурацията идва заредена за яките потребители със същите 16 GB оперативна памет, по-бърз процесор, по-бърз графичен чип и двоен размер на SSD диска (512 GB). Можете да обновите SSD в момента на покупката до 2 TB, което ще увеличи крайната цена с около $1200. За съжаление RAM не се ъпгрейдва, както е на Dell XPS 15 Touch, който може да побере до 32 GB. Производителност. Благодарение на процесора си Intel Core i76820HQ CPU, на графичния процесор 2 GB AMD Radeon Pro 455 и на PCIe-базирания SSD, MacBook Pro е много бърз с отлични показатели в тестовете за игри. В графичните тестове той също изпреварва повечето конкуренти и е готов да се заеме с всеки графичен проект, който му възложите.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


PocketBook

Basic Touch PB625

комфорт за любителите на хубавото четиво


Въпреки че се твърди, че хората вече не четат, пазарът на електронни четци се разширява и непрекъснато се появяват нови технологии, модели и услуги. Те стават все по-удобни, многофункционални и с размери за всеки вкус. Един от водещите производители електронни четци е международната компания, основана през 2008 г. в Украйна, Pocketbook. Оттогава до днес тя не спира да обновява продуктовата си линия с десетки устройства с всякакви размери и възможности. Един от последните й ридъри от продуктовата линия 20162017 (много подходящ за подарък за празниците) е PocketBook Basic Touch PB 625, предлаган от дистрибутора Vali Computers. Тази продуктова линия е характерна с иновативната технология, използвана за първи път от компанията PocketBook и наречена Film Touch. Тя използва филм с дебелина само 0,2 мм, нанесен върху основния дисплей. Освен че дава възможност за много малка дебелина на устройството, тя предлага оптични характеристики, които доближават още повече електронните четци до усещането за обикновена хартиена книга.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Удобството да четеш на екран E Ink Carta Разглежданият PocketBook Basic Touch PB 625 е с 6-инчов дисплей (15, 24 см) е четвърто поколение на специализираните за четци дисплеи, а именно e-Ink Carta, и разбира се, с новата Film Touch технология за по-естествено изживяване, когато четете любимите си книги. Четенето е направено още по-лесно и приятно с редица функционалности, като лесно прелистване на страници, прегледно съдържание, прескачане с лекота на определена страница, възможност да си отбелязвате важни неща, като съхранявате част от текста или пишете директно върху него. Функцията речник освен, че извежда превода и дефиницията на избраната дума, но дава възможност да прегледате подобни думи, да фиксирате речника долу на страницата, да сменяте речници, да въвеждате думи за превод от екранната клавиатура. Разбира се, можете да завъртате екрана, да променяте вида и големината на шрифта и да търсите. Доста неща, които обикновените книги или не предлагат или изискват доста усилия. Поддържаните формати за книги са многобройни - EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI).


Четете и споделяйте без ограничения Съвременната електронна книга обаче трябва не само да е приятна за четене и за управление на четенето – тя трябва да ви предлага възможности за споделяне, като всяко днешно електронно преносимо устройство. За целта Pocketbook Basic Touch PB 625 има вграден безжичен Wi-Fi модул, който ви предоставя неограничени възможности за комуникация. Устройството е много общително и прави лесно споделянето в социалните мрежи на това какво четете с приятели и членове на семейството ви. За целта е създадена специална услуга ReadRate. С нея можете директно от вашия е-четец да споделяте цитати от книги, да коментирате, да изказвате мнения, както и да научавате какво четат или мислят приятелите ви. Услугата също ще ви държи в час кои са найчетените, най-коментираните и най-купуваните книги. Това ще се случва в предпочитаната от вас социална мрежа, например Facebook. Друга новост е интеграцията с Dropbox - услуга, която ви позволява по-лесно да обновите библиотеката на вашия електронен четец, като автоматично синхронизира файловете, които са налични във вашия Dropbox акаунт, без нужда от кабели или софтуер.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Изобилие от приложения Приложенията днес са неотменна част от електронната ни култура. И затова Pocketbook Basic Touch PB 625 идва при вас с преинсталирани програми като браузър, калкулатор, часовник-календар, игри като судоку и шахмат, новинарска RSS услуга, програмка за рисувана Scribble, редактор на снимки и изображения (поддържа формати JPEG, BMP, PNG, TIFF ) и, разбира се, магазин за книги Book Store, където може да създадете профил, да пазарувате и да ползвате всички функции на портала. Освен приложения, в устройството ще намерите и предварително заредени голям брой речници.


Мощни технически характеристики Що се отнася до техническите характеристики, те също са на ниво да ви предложат бързина, удобство, капацитет. Екранът е мултисензорен (но не са забравени и хардуерните бутони), процесорът работи на 1000 MHz, оперативната памет е 256 MB Mobile SDRAM, а постоянната бърза 8 GB флаш памет (може да варира), като се предлага и възможност да я увеличите до 32 GB с SD карта. Разбира се, наличен е MicroUSB порт за връзка с вашия компютър. Батерията ще ви позволи да прочетете 80000 страници преди да поиска зареждане.

Размерите на Basic Touch PB 625 са 174.4 х 114,6 х 8,3 мм, тежи 180 г и можете да го закупите от Vali Computers (vali.bg) за 199 лева.


Бизнес технологии Бизнес софтуер

Данните ни говорят или защо се нуждаем от разкази, а не просто от данни? Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


ДАННИТЕ НИ ГОВОРЯТ или защо се нуждаем от разкази, а не просто от данни?


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Имало едно време… Ние израстваме с приказки, разкази, илюстрации. Порастваме и ставаме сериозни, но … не преставаме да обичаме някой да ни разказва интересна история, като например следната за една баба атеист. … И така, бабата атеист била на плаж край морето със своето внуче. То си играело на плитко с вълничките, без да се отдалечава. Но се появило мъртво вълнение, издърпало детето и то се скрило под водата. Ужасената баба паднала на колене и страстно се замолила: „Боже, помогни. Ти си могъщ и всесилен. Не оставяй детенцето да се удави и т.н.“ В този момент една вълна изхвърлила детето обратно на брега. Когато се уверила, че детето е живо и напълно контактно, бабата се обърнала отново към господ: „Ти не видя ли, че той имаше и шапка, а?“


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Подобни разкази носят общочовешка мъдрост, хумор и забава, но сега ще говорим за историите, които могат да ни разкажат купищата данни, събирани днес, така че да ги разбираме. Основните „клиенти“ на разказваните от данните истории може да са: - - - - - - - - - -

Бизнес ръководителите Потребителите Читателите на вестници Телевизионните зрители Правителства Лекари Преподаватели Студенти и ученици Учени Избирателите

Или както се вижда всички ние. Не е чудно тогава, че приказките навлизат в бизнеса, замествайки суровите факти и цифри. Разказването на истории всъщност вече е голям бизнес. В обявите за работа разказвачите на данни вече се търсят наравно с аналитиците на данни и други специалисти по данните. Защо? Разказвачеството е човешка черта, характерна за всяка епоха и култура. Във всички познати общества в цялата история на човечеството могат да се открие традиция на предаването на мисли, идеи, ценности и т.н. чрез занимателни, грабващи вниманието истории. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Изследвания в областта на неврологията и психологията показват какво се случва, когато слушаме разказ. Те показват, че историите имат физическо, умствено и емоционално въздействие върху нас и че еволюцията е програмирала мозъците ни да отговорят на разказването на истории по различен начин в сравнение с всички други форми на комуникация. Историите могат да направят разбираемо нещо сложно, а ние живеем в един все по-сложен свят, като разчитаме на факти и данни. Цифрите обаче рядко говорят сами за себе си, те се нуждаят от експертна интерпретация. Използването на прийома на разказване на истории не е нов за бизнеса. Той се използва отдавна от шефовете, за да мотивират служителите, от маркетинга, за да вдъхнови купувачите, от обучитлите на нови служители и т.н.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

С появата обаче на все повече данни, които са достъпни и полезни за организациите, се появяват нов вид бизнес разказвачи сред учените по данни, анализаторите и другите технически специалисти. Друга нова професия са журналистите на данни, като големите световни медии вече са напълно в играта. За съжаление последната тенденция изглежда още далеч от прага на България. Журналистиката ни все още се базира на казал, чул, видял. Все пак какво е разказ. Определенията в речници и енциклопедии са различни. В Уикипедия на български пише „Разказът е повествователен жанр, който се характеризира с определен брой думи.“ Повече определения дава Оксфордския речник, в който към жанра разказ са добавени и статиите във вестници и списания, разказите за живота ни, които споделяме един с друг, историите на компаниите, които пък те споделят. Днес все повече повествованието се води визуално – чрез илюстрации, анимации, кино и т.н. Трудно е да се каже какво прави едно изложение разказ, но всеки от нас би очаквал в него да има действащи лица, някакъв сюжет от действия, борби, конфликти и т.н., може би диалог и добър, увлекателен изказ (език) или картина.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

А как се определят разказите на данните. Няма една дефиниция, но ето някои от предложенията на специалисти в областта.

Разказите на данни са процес на превръщането на анализа на данни в прости думи, за да се повлияе на бизнес решение или действие. Разказите на данни са за реални или въображаеми събития, които да ангажират слушателя в интерактивна комуникация. Метод за доставяне на съобщения, получени от комплексен анализ на данни, по начин, който позволява на публиката бързо и лесно да усвои материала, да разбере значението му и направи изводи от това.


Бизнес софтуер

Анализ на данни

С възхода на цифровия бизнес и вземането на решения на база данни, разказването на истории от данните се превърна в много обсъждано умение, като често се свързва с науката за данни и анализа на данни. Идеята е да се свържат точките между сложните анализи на данни и вземащите решения хора, които нямат способността да тълкуват данните. Към днешна дата, няма набор от най-добри практики за това как да се разказват завладяващи истории от данни, но експертите често описват повествованието на данните в термините на традиционното майсторство, което включва „въдичка“ или способ, който да ангажира слушателя или читателя, също тема, емоция и заключение или набор от заключения. Разказите могат да осигурят тълкуване, като се вземат резултатите от анализа, тенденциите и сценариите от електронните таблици и се внесат в света на хората. Те могат да предадат сложни взаимоотношения, да предоставят контекст и да ни позволят да сравним това, което чуваме, с нашия опит - по този начин ни дават възможност да усвоим информация по-бързо и да задълбаем в неща, които не се побират в нашите очаквания.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Разказването на истории прави информацията запомняща се. Изследванията показват, че повечето хора забравят факти и данни бързо. Според виден маркетолог разказите се запомнят 22 пъти подобре от фактите. Разказването на истории днес често се свързва с популярната конференция TED, защото статистиката показва, че 65% от съдържанието на 500-те най-популярни презентации на нея са … истории. Ключовите съставки на разказа на данните са следните. На първо място той трябва да има послание, което вероятно е изведено след дълги проучвания на данните, включващи всички известни техники като дейтамайнинг, разкриване, агрегиране, анализиране и търсене на смисъл, проверки на извода чрез още данни и т.н. Следва самото повествование, сюжетът, който се състои от последователност от свързани събития, представени чрез говор, текст или картина. При разказите на данните обикновено се избира комбинация от всичко, но като че ли визуализацията е водеща. Накрая трябва да има поука, която да се трансформира в действие, което данните подсказват. Или ключовите моменти на разказа на данните е послание, повествование, поука.


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Хората чуват статистиката, но чувстват разказа След като вашият бизнес е започнал да събира и обединява всички видове данни, следващата неуловим стъпка е да се извлече полза от тях. Вашите данни могат да съдържат огромни количества потенциална стойност, но от тях да не може да произлезе нищо, докато не бъдат разкрити определени изводи и превърнати в действия или бизнес резултати. По време на интервю още през 2009 г. главеният икономист на Google д-р Хал Р. Вериън казва:

“ Твоите технологии

Способността да се получат данни, за да може да бъдат разбрани, обработени, да се извлече полза от тях, да се визуализират и комуникират, това ще бъде изключително важно умение в следващите десетилетия.

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Тъй като данните става все по-вездесъщи, фирмите отчаяно търсят таланти с умения относно данните. LinkedIn наскоро съобщи, че анализът на данни е една от най-горещите категории умения през последните две години за търсене на персонал, и това е единствената категория, която последователно се класира в топ 4 във всички страни, които те анализират. Все още по-голямата част от сегашните обяви за работа акцентират върху уменията за подготовка на данни и анализа им, а не уменията, които помагат да се конвертират изводите в действия. Много от наетите лица са с високи степени по икономика, математика или статистика, но всички те срещат трудности да комуникират прозренията си в данните или да разкажат своите числа в занимателна история.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Необходимостта от повече разказвачи на данни само ще се увеличава в бъдеще. С преминаването към повече възможности за самообслужване в анализа и бизнес интелигентността, наборът от хора, генериращи идеи, ще се разшири. Новата порода инструменти за данни ще направи по-лесно за хората с функции в целия бизнес спектър да имат достъп и обработват данните сами. В резултат ще сме свидетели на безпрецедентен брой прозрения, генерирани в рамките на организациите. Но ако не можем да подобрим комуникацията на тези прозрения, също ще сме свидетели на лошо съотношение прозрение-стойност. Ако едно прозрение не се разбира и не е убедително, никой няма да действа за него и няма да настъпи никаква промяна. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Според експерти по визуализацията числата имат важна история за разказване. Те разчитат на нас да им дадем ясен и убедителен глас. Всяко прозрение, което си струва, може да се сподели найдобре като разказ на данните. Повествованието на данните се свързва с много видове визуализации - информационни графики (инфографики), табла (дашборд), презентации на данни и така нататък. Твърде често разказите на данните се тълкуват просто като ефективно визуализиране на данни обаче те са много повече. Разказването на данните би трябвало да е структуриран подход за комуникация на прозренията в данните и да включва комбинация от три основни елемента: данни, визуални ефекти и разказ.


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Важно е да се разбере как тези различни елементи се комбинират и работят заедно. Когато данните се разказват, това помага да се обясни на аудиторията какво се случва в данните и защо дадено прозрение е важно. Когато се приложи визуализация на данните, те могат да осветлят аудиторията относно прозрението, което няма да разберат без диаграми или графики. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

И накрая, когато разказът и визията са обединени заедно, те могат да ангажират или дори да забавляват публиката. Не е изненадващо, че ние колективно харчим милиарди долари всяка година за кино, за да се потопим в различни персонажи, светове и приключения. Когато комбинирате правилните визия и разказ с точните данни, имате история на данните, която може да повлияе и предизвика промяна. За някои хора измислянето на разкази около данните може да изглежда като ненужно, отнемащо много време усилие. Те смятат, че прозренията или фактите са достатъчни сами по себе си, когато са съобщени по ясен начин. Те вярват, че разкритите прозрения сами трябва да повлияят на правилните решения и да предизвикат съответни действия. За съжаление, тази гледна точка се основава на погрешното предположение, че бизнес решенията се основават единствено на логиката и разума.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Разбира се, има и критично настроени към суматохата около повествователния жанр във връзка с данните. По-скоро критиките се отнасят към това, че разказването на истории от данните е поскоро обект на теоретизиране, докато на практика е трудно да се открие пример от бизнес практиката. Или когато се открие решение, взето на база прозрения в данните, то историята не е чак толкова драматична и обикновено става въпрос за добра визуализация. И макар вече да има много примери за прозрения от данните, то повечето са разказани от журналисти, а не толкова от бизнес разказвачи. Бъдещето ще покаже как ще се развива тази област. Но нека видим няколко примера. Една изключителна история, разказана в анимирана графика от Bloomberg, е какво причинява глобалното затопляне.

Източник: http://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Сравнявайки данни от период 1880 до 2004 г. за покачването на средната температура с различни „заподозрени“ причинители като вулканична дейност, озон, изсичане на горите, изместване на орбитата и парниковите газове и наслагвайки ги визуално върху графиката на температурата поотделно и заедно за всеки става очевидно, че парниковите газове са тези, които следват климатичните промени. Друг журналистически проект е Murder Mysteries (Мистериите на убийствата) от Том Харгроув от новинарската служба на Scripps Howard. Той е построил на база правителствени данни и публични регистри подробна демографска база данни за повече от 185 000 неразкрити убийства и след това е проектирал алгоритъм, за да търси модели, предполагащи възможно наличие на серийни убийци. В ози проект има всичко: упорита работа за събиране на база данни (по-добра от правителствената), умен анализ с помощта на методи на социалните науки и интерактивно представяне на данните онлайн, така че читателите могат да изследват сами. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Най-добрите разкази както винаги са тези с неочакван край. При повествованията на данните това се случва, когато те водят до изненадващи и неочаквани резултати, понякога дори противоречащи на интуицията ни. Като например изследването, че 5 чаши шампанско на ден спомагат за предотвратяване на Алцхаймер. Друг доста неочакван резултат се е получил от изследването на броя на затворниците в САЩ.

“Америка затваря повече хора от която и да е друга страна”

Графиката по-горе показва процентът на лишените от свобода в САЩ в сравнение с други страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ОИСР. Освен това САЩ също има повече затворници и от Китай или Русия. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Журналистът, който е изследвал тези данни, не е спрял дотук и е направил още изследвания и е установено, че процентът на лишени от свобода в САЩ е много сходен с този в други страни до 1980 г., когато той се увеличава значително. Вижте графиката.

Тази графика повдига въпроса защо процентите на лишени от свобода нарастват толкова бързо след 1980? Изводите журналистът е оставил на читателя, но той предполага, че приватизацията на затворите и различният подход към лишаването от свобода за престъпления с наркотици може би са отговорни за това явление. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Друг пример на илюстративен разказ е относно кървавата гражданска война в Сирия, която е убила вече повече от 220 000 души и лишила от дом милиони, която започна през 2011 г. като конфликт между правителството на Башар ал-Асад и бунтовниците, борещи се да го свалят, като редица чужди сили поддържат едната или другата страна. Появата на ISIS, новият дестабилизиращ фактор, се противопостави както на Асад, така и на бунтовниците, усложнявайки картината значително и разпространявайки конфликта в съседен Ирак. След влизането на руската авиация продължи усложняването на конфликта, вече объркан от припокриващи се и противоречиви съюзи и съперничества. Много от силите, участващи в конфликта се оказаха от същата страна, като страни, с които те обикновено са в противоречие, както и обратното. Графиката по-долу се нарича „Графика на приятелството в Близкия Изток“, която предлага поглед към това, кой с кого се бори в замайващо сложната и брутална война.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

Въпреки че все още професията на разказвач на данни е в началото си и едва ли лесно може да се намери такъв служител, ето няколко съвета как да създадем сами своето повествование: 1. Започнете с идеята за разказ След като идеята е оформена, започнете да търсите данни, които я потвърждават или отхвърлят. Може например идеята ви да е „Защо публикациите с животни в социалните мрежи се споделят много повече“. 2. Проверете вашите факти Проверете двойно и тройно данните си. 3. Фокусирайте се върху една или две ключови статистически данни Може да откриете много данни, но акцентирайте върху ключовите и запомнящите се.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Бизнес софтуер

Анализ на данни

4. Използвайте визуализации и таблици Обаче се опитайте да сведете историята една ключова графика или изображение, което искате да послужи на вашите цели, да бъде чуто и запомнено. Добавете таблици, за да покажете данните, като визуализирате отчетливо ключовите данни, за да не се загубят в текста. 5. Очовечете го Добре е, ако можете да върнете данните обратно към човешкото ниво и във форма, която хората могат да разберат. Фокусирайте се върху неща, от които хората, които са ваша публика, се интересуват. 6. Направете го поучителен и полезен Задайте си въпроса дали някой би взел различно решение, ако имаше вашите данни? Или какво може да се направи различно, което ще подобри ефективността въз основа на вашия анализ? Ако изводите са положителни, то вие имате мощен разказ, тъй като това означава, че вашите идеи могат да помогнат на хората да вземат подобри решения. Вие предсказвате бъдещето им - никой не може да устои на подобен разказ.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Как работи?


Как работят плазма и LED мониторите?


Как работи?

Монитори

Как работи плазменият монитор?

Плазмените екрани работят с малки джобове с възбуден газ (ксенон и неон), променяйки ги в плазмено състояние. В това състояние електроните от този газ излъчват ултравиолетова светлина, която не е видима за човешкото око. Ултравиолетовата светлина след това се абсорбира и отново се излъчва във видимия спектър на светлината чрез фосфор, намиращ се във всяка клетка. Всеки пиксел се състои от три подпиксела – един червен, един син и един зелен. Колкото по-възбуден е газът, поярък е полученият цвят. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Как работи?

Монитори

Пикселът не е възбуден непрекъснато, а в кратки импулси. Невъоръжено око го възприема като трептене. Някои хора са много чувствителни към това. Ефектът се намалява при по-висок клас модели, защото трептенето е много по-бързо. Тъй като всеки пиксел излъчва собствена светлина, черните са наистина дълбоки. Когато телевизията иска да покаже черно, тя просто не излъчва никаква светлина за избраните пиксели. Също така има по-малко размазване на движението, каквото понякога се вижда на LCD екрана, защото газът спира да излъчва светлина, веднага след като спре да е възбуден.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Как работи?

Монитори

Плазмените устройства страдат от време на време от задържане на изображението, ако показват едно и също изображение за много дълъг период от време. Това е подобрено много в последните няколко години и постоянните изгаряния вече не са проблем. Задържането на изображението, ако това се случи, обикновено ще изчезне след няколко минути. Вече не е нужно да се притеснявате за това, освен ако имате намерение да показвате статично изображение в продължение на дни без прекъсване. То е по-голям проблем при публичните дисплеи, където едни и същи статични реклами се показват непрекъснато.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Как работи?

Монитори

Как работи LCD мониторa?

Един LCD екран се състои от две части: действителния дисплей с течни кристали и източник на светлина в задната част на екрана (наречен подсветка). Светлинен дифузьор е поставен между подсветката и LCD екрана, за да направи източника на светлина еднороден по екрана. Екранът не излъчва светлина сам по себе си. Той действа само като филтър за блокиране на светлината на базата на броя на пикселите. Непрозрачността на един пиксел може да бъде контролирана чрез прилагане на електрическо поле към него. Ако на екрана трябва да се покаже черно, LCD пикселът ще се опита да блокира светлината напълно. Ако трябва да покаже бяло, ще я пропусне. Тъй като дисплеят е само филтър, черното няма да бъде толкова дълбоко, колкото при плазмения екран. Един LCD пиксел, дори и да показва черно, винаги ще пропусне една малка част от светлината.


Как работи?

Монитори Подсветката е зад LCD екрана

За разлика от плазмения LCD панелът не трепти. Той работи по метода на пробване и задържане, когато картината остава през цялото време. На някои телевизори обаче подсветката ще трепти, за да регулира яркостта си.

Сравнение на консумацията и разходите за енергия при плазмените и LED телевизорите


Как работи?

Монитори

Прилагането на електрическо поле към екрана и осветяването му отзад изисква по-малко енергия, отколкото възбуждането на електроните в плазмения дисплей, като по този начин общата консумация на енергия от телевизора е по-ниска. Също така, светимостта на екрана може да бъде по-висока, тъй като подсветката може да бъде много ярка. Това прави LCD TV поподходящи от плазмените телевизори за добре осветена стая. Ъгъла на гледане на телевизия (ъгълът към екрана, откъдето можем да виждаме картината) е ограничен, тъй като LCD екранът с филтър има дълбочина. Това е по-малък проблем в днешно време, защото дълбочината на LCD слоя е значително намалена, което сериозно подобрява диапазона на ъгъла за гледане.

a)

б)

Ъгъл, от който се вижда картината: а) във възможностите на всеки телевизор; б) необходим е доста по-широк ъгъл.


Как работи?

Монитори

Ъгъла на гледане на телевизия (ъгълът към екрана, откъдето можем да виждаме картината) е ограничен, тъй като LCD екранът с филтър има дълбочина. Това е по-малък проблем в днешно време, защото дълбочината на LCD слоя е значително намалена, което сериозно подобрява диапазона на ъгъла за гледане. Има два основни вида подсветки, използвани в LCD екраните: CCFL и светодиодни.

CCFL Обикновена подсветка на LCD екран

Когато някой говори за LCD, той обикновено има предвид LCD екран с подсветка CCFL (флуоресцентна лампа със студен катод). Ето как работи обикновен LCD екран. Подсветката е поредица от светлинни тръбички, поставени зад екрана. Те са много подобни на флуоресцентните лампи, които се използват почти навсякъде, но са по-малки. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Как работи?

Монитори

LCD дисплеите със CCFL подсветка са на път да излязат от пазара. Производителите са спрели да ги произвеждат, заменяйки ги с LED телевизори. Те имат същия екран, но използват светодиоди вместо CCFL тръбички за подсветката. Това намалява разходите за производство на телевизор.

LED Един LED екран е всъщност LCD екран, но вместо да има нормална CCFL подсветка, той използва светодиоди (LED) като източник на светлина зад екрана. Един LED е по-енергийно ефективен и много по-малък от CCFL, което позволява по-тънък телевизионен екран. Маркетингът направи много шум около LED телевизорите, но единственото, което е променено в тях, е задната подсветка, така че всъщност няма подобрение на качеството на картината спрямо нормален LCD екран.


Как работи?

Монитори

Налице са прототипи на реални LED телевизори. Те нямат LCD панел, а вместо него имат 3 малки цветни светодиода за всеки пиксел. Това би било много по-добре, но за съжаление производствената цена е твърде висока, за да бъде печелившо. OLED телевизорите са много подобни и да се надяваме, че ще станат ценово достъпни в рамките на няколко години. Има три основни конфигурации на LED като подсветка за телевизионните екрани: пълен набор, периферно осветяване и директно осветяване.

Пълен набор

Пълна LED подсветка

Този метод се счита за най-добрия тип LED подсветка, но може да се намери само в ограничен брой модели. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Как работи?

Монитори

При LED екран с пълен набор светодиодите са разпределени равномерно зад целия екран. Това произвежда по-равномерно задно осветяване и осигурява по-ефективно използване на локалното затъмняване, тъй като това може да промени светимостта само на определена част от екрана. В някои телевизори, като XBR линията на Sony, се използват цветни светодиоди вместо бели. Технически това може да създаде още по-голяма цветова гама чрез съгласуване на цвета на подсветката с картината. На практика обаче едва ли ще забележите разликата.

Периферно осветяване

Периферна LED подсветка

Това е най-разпространеният метод при LED телевизорите. При LED екран с периферно осветяване светодиодите са разположени в периферната част на екрана. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Как работи?

Монитори

В зависимост от телевизора те може да са около целия екран или само отстрани или отдолу. Това позволява на екрана да бъде много тънък. Това обаче може да предизвика някои петна по екрана да бъдат по-ярки отколкото други, например ръбовете. Този проблем се нарича замъгляване. Тo може да се види при гледане на тъмнa сцена в тъмнo обкръжение.

Директно осветяване

Директна LED подсветка

Така работят телевизорите от най-нисък клас. Подобно на метода на пълния набор, светодиодите са точно зад екрана. Въпреки това, има много малко от тях и те не могат да се контролират отделно, за да се съгласуват със светимостта на изображението. Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Как работи?

Монитори

Тези телевизори не са много тънки, защото е необходимо пространство зад екрана, за да се добавят светодиодите и да се разпространи светлината над голяма площ.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Наука Здраве Как захарната индустрия купува учени в продължение на десетилетия Медицина Нови зъбни пломби поправят кариеси


Как захарната индустрия купува учени в продължение на десетилетия

И може ли да бъде спряна корупцията в науката?


Наука

Здраве

Ние живеем във века на науката. Бог е забравен. Отговорът на религиите: „Бог каза така“, днес е заменен с: „Науката казва така“. Но както нечестиви хора са си позволявали да говорят от името на Бог за постигане на лична изгода, така днес има нечестиви учени, които вместо истината, защитават корпоративни интереси. Древната мъдрост казва, че истината накрая винаги излиза наяве или както нашата поговорка твърди: „На лъжата краката са къси“. Съвсем наскоро бе разкрита една от дългогодишните конспиративни научни афери. Според доклад, публикуван в списанието на Американската медицинска асоциация, делегация от Фондацията за изследвания на захарта (ФИЗ) е плащала на учени от Харвард, за да изготвят научни доклади, които лъжливо омаловажават ролята на захарта по отношение на коронарна болест на сърцето. Да. Захарта допринася за исхемична болест на сърцето повече, отколкото сме били накарани да смятаме. Това става в САЩ, но от него се възползват захарните индустрии по цял свят. И днес все още лекарите у нас не предупреждават хората със сърдечен риск, че сладките неща им вредят.


Наука

Здраве

Но да се върнем към историята. Още в средата на 50-те години са били направени изследвания, които са свързали както храненето със захар, така и с мазнини със сърдечните заболявания. Към 1960 г. все още е било общоприето, че нискомаслените диети с високо съдържание на захари водят до високи нива на холестерола. И така до през 1964 г., когато директорът на ФИЗ предлага групата да „предприеме мащабна програма“ за оспорване на данните, както и на всички „негативни нагласи към захарта“. Фондацията намира група от учени по храненето в Харвард, готови да вземат пари и започнала да правят планове. Така ФИЗ създава Проект 226, за да защити интересите на захарната индустрия. Целта му е възвръщане на 20% от калориите, приемани от американците, които се очаквало да бъдат загубени, след като информацията, че захарта не е добра за сърцето достигне до общественото съзнание. Това довело до обзор, публикуван в две части в престижното и влиятелно списание New England Journal of Medicine, който отхвърля с лека ръка стотици изследвания, сочещи към риска от захарната храна.


Наука

Здраве

Авторите са отишли до абсурдни пространни обяснения с цел обезценяване на изследванията, които не разказват историите, които ФИЗ иска да чуе. Например, за да получат резултатите, които искат, те е трябвало да изхвърлят всички изследвания, направени върху животни, защото нито едно проучване на животни не поддържа заключението, което желаели. Вместо това, след като завършват работата си, те съобщават, че епидемиологични проучвания показват положителна връзка между консумацията на захар и по-добрите резултати относно сърдечно-съдовите заболявания. Обзорът заключава, че „няма съмнение“, че единственият начин да се избегнат сърдечносъдовите заболявания е да се намалят наситените мазнини.


Наука

Здраве

Как това е преминало през проверката на здравия разум на престижното списание? Авторите са експерти, уважавани в своите области, и са били доста последователни. Те също така удобно не докладват, че ФИЗ финансира тяхното „проучване“. Престижното списание не е изисквало авторите да докладват за конфликт на интереси до 1984 г., а до тогава захарната промишленост вече е пуснала в действие своята програма от 1964 г., финансирайки проучване след проучване в подкрепа на захарта.

Никой не знае колко автори са били заплатени, за да подкрепят заключенията чрез тяхната изкуствена наука.


Наука

Здраве

В България от не много отдавна се заговори за това, науката да е полезна за бизнеса. Това е правилният ред, т.е. науката дава на бизнеса насоката, а не бизнесът да си поръчва наука, която да потвърждава дейността му. Както виждаме от примера със захарта, това може да са кървави пари. Колко хора са станали жертва на алчността на индустрията и подкупността на учените? Едва ли може да се направи статистика, но със сигурност са повече от тези и най-злия сериен убиец. Освен всичко друго, тези практики подкопават основите на научните изследвания. И въпреки, че все още науката се радва на уважение, то все по-често се среща мнението, че тя се прави за пари и служи на тези, които поръчват музиката, извинете – науката. Както винаги крайните мнения са излишни.

Твоите технологии

Дигитално издание

Ноември-Декември


Наука

Здраве

Целият смисъл на науката е, че се въвежда измервателна система, с която да се потвърдят изследванията, и едва след това да се докладват. Заключенията, които се правят, трябва да могат да се изправят срещу най-добрите досегашни проучвания, най-добрите обоснования и най-педантичните възражения, които колегите учени в областта могат да направят. Ако резултатите не могат да отговорят на тези изисквания, ако те не са възпроизводими винаги, тогава ще трябва да се намери друго, по-добро обяснение, но то не трябва да служи на нечии цели и интереси, а на истината. Така че нека не отричаме науката, но и да бъдем предпазливи, когато чуваме думите: „Това е научно доказано“. Преди да се доверим, нека проверим дали и кой го е доказал, с какви финанси е направил изследването и кой има изгода от него. Особено, ако се касае за нашето здраве.


Нови зъбни пломби поправят кариеси


Наука

Здраве

Първите данни за зъбните пломби, които могат активно да ремонтират кариес, са представени от професор Робърт Хил от Института по стоматология към университета Queen Mary в Лондон и съосновател и директор по изследванията в BioМin Technologies. Професор Хил очертава как новите биоактивни стъклени композити са уникални в способността си да освобождават флуорид, както и значителни количества калций и фосфор, които са необходими, за да се образува зъбен минерал


Наука

Здраве

Професор Хил обяснява, че докато настоящите зъбни пломби включват инертни материали, данните за новия биоактивен стъклен композит показва, че си взаимодейства позитивно с тялото, предоставяйки минерали, които да заместят тези, загубени от кариеса. Този материал не само, че реминерализира частично изгнили зъби, но също така създава алкална среда, която не позволява на бактериите, предизвикващи първоначалния разпад, да се активират.


Наука

Здраве

Новото биоактивно стъкло също така запълва празнините в зъбния минерал, като предотвратява оралните бактериите, които причиняват кариес да се настанят там. Изследвания в САЩ показват, че това потенциално ще удължи живота на пломбите и ще забави вторичния кариес, защото дълбочината на бактериално проникване при запълване с биоактивно стъкло е значително по-малка, отколкото при инертните пълнежи. А компанията Biomin Technologies, която наскоро лицензира технологията, планира да превърне технологията за реминерализация заедно с пастата за зъби BioMinF® в възстановителни дентални продукти. Източник: University of Queen Mary London

Твоите технологии, Ноември-Декември 2016  
Твоите технологии, Ноември-Декември 2016  
Advertisement