__MAIN_TEXT__

Page 1

брой 2 юли - август 2015

Последният завинаги

Windows 10 е тук

Той идва с много подобрения, ясна визия за развитие като услуга и е безплатен за собствениците на версии Windows 7 и 8

Най-добрите

2 в 1 лаптопи за 2015

Уеб дизайнът е мъртъв


Съдържание

ЮЛИ-АВГУСТ 2015

Бизнес технологии Облачните ERP системи и средните компании - кои са признаците, че сте готови за тях? Windows Server 2003 умря, да живее Windows Server 2012 или 2016

Какво ново

Последният завинаги Windows 10 е тук

LG връща флип телефоните в играта

iPhone 6S – кога ще се появи, с какви характеристики и цена, ще бъде ли той iPhone 7? Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 2


Съдържание

ЮЛИ-АВГУСТ 2015

Представяне

Ford Еdge подобрен и без компромиси Hyundai Tucson с повече технологии и по-добро управление Най-добрите 2 в 1 лаптопи за 2015

Как работи?

Сензорните екрани как работи капацитивната технология Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 3


Съдържание

ЮЛИ-АВГУСТ 2015

Бъдещето

6-стъпки за технологична трансформация на здравеопазването (на вниманието на министър Москов)

Тези роботи ще заменят вашия лекар Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 4


Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 5


Само сега можете да се абонирате докрая на годината за „Твоите технологии“ за 10 лева. Ще получите 6 броя с интересно съдържание и уникален дизайн. Изпратете имейл на tvoite@tvoite.technology с кратко съобщение Абонамент и телефонен номер. Ние ще се свържем с вас, за да ви абонираме по най-удобния за вас начин.


dWare


Intel® Xeon® Processor

PRIMEFLEX Integrated Systems

Your Fast Track to Data Center Infrastructures Fujitsu offers one of the biggest families of solutions under the umbrella of FUJITSU Integrated System PRIMEFLEX. PRIMEFLEX is a comprehensive and still-growing line-up of powerful systems that are pre-defined, pre-integrated and pre-tested. These dramatically simplify complexity, coming as an all-in-one package which combines servers, storage, network connectivity and software. PRIMEFLEX solutions are delivered either factory-installed and are therefore ready-to-run, or as customizable reference architectures, which can be easily adjusted to customer-specific requirements. Additional peace of mind comes from Fujitsu’s deployment and integration services, which ensure a smooth integration into any on-site environment. For simplified operation and maintenance of PRIMEFLEX solutions, Fujitsu provides support at solution level, plus further turnkey data center services including managed services and hosting. Find out which PRIMEFLEX integrated system fits best for you!

Apple iOS

www.fujitsu.com/primeflex Contact us Today!

Fujitsu Bulgaria Phone: 02 807 49 90 bulgaria@ts.fujitsu.com

Google Android


Новата корпоративна идентичност на Lexmark – отражение на визията на компанията за бъдещето В началото на април 2015 г. глобалният технологичен лидер Lexmark International, Inc., обяви своя нов корпоративен бранд и ново лого. Тази стъпка е отражение както на еволюцията на компанията, така и на нейната визия за бъдещето. Обособявайки се като самостоятелна компания, след отделянето си от IBM през 1991 г., Lexmark се утвърди като признат лидер в предоставянето на решения за печат, които помагат на хора и организации да подобрят процесите и намалят разходите си. Отличените с награди технологии за изображения и печат на Lexmark продължават да се развиват в епоха, в която светът става все по-цифров и по-свързан с мрежата. Към момента компанията предлага продуктите и услугите си в повече от 170 държави по света и е призната като лидер в предоставянето на управлявани печатни услуги (MPS) от много от водещите фирми анализатори на пазара в технологичния сектор. Също така, от 2010г. досега, Lexmark придоби и интегрира няколко стратегически софтуерни компании, като по този начин обогати гамата от предложения на фирмата с новаторски софтуерни решения. Ребрандирането на Lexmark демонстрира протичащата успешна трансформация на компанията и нейното развитие далеч извън пределите на хардуерното и наследство. Днес Lexmark се конкурира в ключови растящи пазари, които включват управлявани услуги за печат (MPS), интелигентно заснемане, управление на корпоративен документооборот, управление на документооборот за здравеопазването, автоматизиране на финансови процеси и корпоративно търсене – всички тези услуги целят да помогнат на клиентите на Lexmark да осигурят на служителите си най-подходящата информация в момента, в който тя им е необходима. Новото лого запазва асоциациите за яснотата, ценността и стабилността, които носеше традиционният червен “диамант” на Lexmark, но е преобразувано в стилизирано изображение на фотографска бленда, илюстрираща разширяващите се предложения на компанията – а именно, виждане на същността и фокусиран поглед към същността на задачите. Зелената палитра символизира свежест, жизненост и достъпност, представяйки силните страни на Lexmark – фокусът към устойчиво развитие и ръст, както и стремеж “да спечели клиенти завинаги”. Новият шрифт се отличава с ясен съвременен дизайн, а използваните форми

“Lexmark продължава да е вярна на принципа ‘клиент за цял живот’, който следва вече 24 години, но новото представяне на Lexmark ясно показва, че се променяме като компания, разширявайки нашите технологични предложения”, Пол Рук, председател и главен изпълнителен директор на Lexmark

на ъглите съответстват точно на ъглите на фотографската бленда. Новият слоган на Lexmark е “Открийте възможностите” ("Open the possibilities"). Тази фраза приканва потребителите да взаимодействат с Lexmark, за да открият широките възможности за успех, които предоставя разширеното портфолио от продукти и технологии на компанията. Макар че брандът, слогана и логото на компанията са променени, за да отразяват по-точно сегашната и същност, основната ценност в предложенията на Lexmark за клиентите остава непроменена - комбинацията от собствени ключови технологии, изключително ниво на взаимодействие с потребителите и дълбоко познаване на индустрията си остава уникална и позволява на Lexmark да развива дългосрочни и ползотворни взаимоотношения с клиентите. Брандът Perceptive Software вече ще бъде представян на пазара, като Lexmark, но самите програмни продукти ще запазят своите уникални имена - например Perceptive Content, Perceptive Intelligent Capture и Perceptive Search.

www.lexmark.bg


Какво ново В навечерието на световния мобилен конгрес (Mobile World Congress или MWC) в Барселона, LG Electronics (LG) обяви, че очакваният извит G Flex2 излиза на световния пазар. Основните телекоми в Съединените щати, Хонконг, Сингапур, Франция, Германия и Обединеното кралство ще са сред първите, които ще предложат G Flex2 на клиентите си. Ще последват основните пазари в Северна и Южна Америка, Европа и Азия, като те ще обявят началото на продажбите в седмиците след MWC.

Операционни системи

Windows 10

Мобилни устройства

За производителността се грижи осемядрен Samsung пуска два супер тънки Octa-Core Qualcomm Snapdragon 810 процесор. Чрез задния „самолекуващ“ се капак Galaxy Tab S2 таблета Self Healing на смартфона ежедневните надрасквания се премахват само за 10 секунди, LG връща флип телефоните в играта а функцията Fast Charge зарежда 3000 mAh батерия до близо 50 процента за малко6S над– кога ще се появи, iPhone половин час.

с какви характеристики и цена, ще бъде ли той iPhone 7? За да създаде по-добро потребителско преживяване, G Flex2 предлага подобрена функция за снимане с жестове Gesture Shot, която позволява да си правите селфита по-лесно от всякога само с движение на ръката. LG саНовите устройства увеличили разстоянието, от което камерата засича движението на ръката до метър и половина, за да е подходящо за популярните Смарт селфи стикс за заснемане на селфи от по-го- бутилка за вода лямо разстояние. Новата функция Gesture Превърнете своя iPhone в 8 мм камера View прави лесен и удобен прегледа на последната направенаДжаджа снимка, веднага след за ретуширане на снимки

Технокалендар Джаджи

с бутони и плъзгачи


Какво ново

Операционни системи

Последният завинаги Windows 10 е тук

Той идва с много подобрения, ясна визия за развитие като услуга и е безплатен за собствениците на версии Windows 7 и 8

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 12


• Плюсове Бързо стартиране. Богат софтуер и екосистема от устройства. Познат интерфейс с меню Start. Центърът за действие осигурява интерактивни уведомления. Автоматично превключване между режим докосване и десктоп. Включени са олекотени приложения на Microsoft Office. Нов браузър Edge – много по-добър от стария. По-добри възможности за игри. Включени са музика, новини и видео приложения. Приложенията са универсални.

• Mинуси Някои елементи са по-малко дружелюбни на докосване отколкото в Windows 8.1. Липсват разширения на браузъра. Интеграцията между Skype и OneDrive може да бъде и по-добра. По-слаба интеграция с мобилната операционна система от тази при Mac OS X. Останали са някои интерфейсни дублирания.

• Важното накратко Window 10 изглежда предопределен да спечели сърцата на всички онези, които не са склонни да използват Windows 8 и да си върнат обратно познатото изобилие на операционната система на Microsoft, както и да се сдобият с нови възможности. Този безплатен ъпгрейд е лесно решение за повечето потребители.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 13


Windows 10 поддържа своята класическа, удобна форма, като добавя най-съвременните възможности. Може да се каже, че Windows 10 е проектиран да си проправи път чрез многото потребители, свикнали с Windows 7 толкова, че са се страхували да преминат на Windows 8. И подходът изглежда работи: много хора се вълнуват от въпроси за актуализиране на техните системи, което не беше случая с Windows 8.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 14


Windows 10 е нещо много повече от простото връщане на толкова обсъжданото Start Menu. Операционната система включва множество нови възможности, като например гласовия асистент Cortana, много по-бързо стартиране, виртуални десктопи, възможности за работа с докосване, олекотени приложения на Office, център за уведомление и дори нов уеб браузър, който е по-бърз и по-съвместим от всичко, което Microsoft е предлагала преди. Изглежда, че новата ОС е постигнала максимата „познат но свеж“. Като се добави и фактът, че Microsoft е последвала стратегията на Apple за безплатна актуализация на операционната система за потребителите на Windows 7 и Windows 8.1, то вероятно е Windows 10 да бъде възприета масово. Windows 10 е обявена като последна завинаги, но Microsoft има нова стратегия, наречена Windows as a service (Windows като услуга) и ще предлага постоянни актуализации на Windows 10. Това означава, че няма нещо такова като краен код. Подобрения и патчове ще се пускат по всяко време. В действителност вече няма да има „вторник на патчовете“ за Windows 10, и за повечето хора автоматичните актуализации ще бъдат включени по подразбиране, което за някои може да изглежда неприятно, но по-скоро трябва да се оцени като нещо добро, тъй като става въпрос за сигурност.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 15


Най-важното е: Ако работите с Windows 7 или 8.x на настолен компютър, лаптоп или конвертируем лаптоп, ще искате Windows 10. Потребителите на таблети може да искат да изчакат, тъй като Windows 8.1 все още е по-добър в някои отношения. Windows 8 бе операционна система, създадена за удобство на потребителите на таблети, а Windows 10 е насочена повече към настолните компютри и лаптопите – засега.

Софтуерът е достъпен за повечето хора само в две издания: Home и Pro (с 32-битови и 64-битови варианти всеки), но всички основни функции се появяват и в двете. Pro добавя бизнес неща като присъединяване на мрежов домейн, Hyper-V виртуализация, управление на групови политики и BitLocker криптиране. Не е изненадващо, че ако обновявате от домашната версия на Windows 7 или 8, вие ще получите Windows 10 Home, а ако обновявате от професионалните версии на 7 или 8, вие ще получите Pro. Без ъпгрейд версиите на Windows струват $119,99 за Home и $ 199,99 за Pro. Вашите данни и програми ще работят при ъпдейда, въпреки че винаги е добра идея да направите резервно копие преди актуализацията на ОС.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 16


Стартиране Получаването на Window 10 е лесно – просто щракнете върху иконата с новото лого на Windows и резервирайте копие. Имате възможност да направите това до 29 юли 2016 (Новите компютри, разбира се, ще се доставят с инсталирана операционна система.) Иконата стартира програма, която проверява вашата система и софтуер за съвместимост и ви уведомява, когато актуализацията е готова за инсталиране. Бъдете търпеливи, защото актуализирането на потенциално милиард компютри не се случва моментално. Може да минат няколко седмици, преди да бъде доставено вашето копие.

Минималните изисквания за системата са изненадващо ниски: един 1 GHz процесор, 1 GB оперативна памет, 16 GB пространство на твърдия диск. За 64-битовата версия на Windows 10 се увеличава изискването за RAM до 2 GB и дисковото пространство до 20 GB. Вие също ще се нуждаят от графична карта с възможности DirectX 9 и дисплей с най-малко 800 на 600 резолюция. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 17


Интерфейс Въпреки бавното си приемане Windows 8 имаше дълбок ефект върху езика за проектиране на интерфейси. Изчистените, плоски 2D изгледи си проправиха път дори към iOS на Apple мобилната операционна система. Windows 10 продължава тази простота и яснота, и няма подобро място, където да го видите от новото приложение Settings. Все още има два диалогови прозореца за настройки: Традиционният десктоп Control Panel и новото приложение Settings, но повечето потребители ще открият, че този нов инструмент служи за всичките им нужди, а опитните потребители ще искат подробните опциите в контролния панел.

Менюто Start Менюто Start наистина се е върнало обратно, но сега е подсилено от „живите плочки“ на Windows 8. Можете да увеличавате или свивате площта на плочките по ваш вкус. Те служат за няколко цели. Могат да дадат по-голяма очевидност на най-често използваните приложения и програми (плочките могат да изпълняват традиционните настолни приложения, както и модерните, тъч-ориентирани приложения). Те могат да показват на живо информация като времето, новини, имейли и туитове от съвременните приложения. И ако имате сензорен екран, с тях можете да пускате приложения по-лесно.


Менюто Start също показва най-често използваните приложения в горната част на лявата си колона, последвано от последно добавените приложения, File Explorer, бутон за включване и изглед на всички приложения. Това понякога може да изисква повече превъртане отколкото в Windows 8, за да намерите, каквото искате, но както с менюто Start на няколко предишни версии на Windows, можете просто да започнете да пишете името на програма или приложение и без значение колко навътре в списъка са те, ще се появят в началото на старт менюто, след което просто докоснете или натиснете Enter.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 19


Cortana

Това може би е най-високият клас отделна характеристика на Window 10. Кортана (Cortana) е вашата (или вашият) персонална цифрова помощничка, реагиращ на вашия глас. Можете да я настроите да отговаря на „Хай, Кортана“ (Hey Cortana) подобно на OK Google събуждането на Google Now. Cortana обслужва няколко функции. Тя заменя търсенето в компютъра, независимо дали търсите приложения или документи на диска или информацията в облака или уеб. Cortana също съчетава персонализирането на Apple Siri с прогнозирането на вашите нужди на Google Now. Можете да й възложите да премине през вашия имейл, за да види дали са потвърдени уведомления относно планове за пътуване, доставки или транспорт. Но за разлика от Google Now и Siri имате контрол над това дали Cortana да знае за вашите интереси и дейности в това, което се нарича Notebook (бележник) на Cortana. Microsoft е заела идеята за това от истински живи лични асистенти. Списъкът включва записи за вашите предпочитания за храни и напитки, предпочитани развлечения, спортове и новини. Ако докоснете кръглата иконата на Cortana, ще видите вашия Daily Glance (поглед към деня), показващ времето, спортни резултати и новинарски заглавия, които тя е решила, че ще ви интересуват. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 20


Cortana също е добра за неща като отваряне на приложения с глас, създаване на имейли и напомняния. Последното може да се основава на място, както и на време или контакт. Персонализирането на Cortana се простира и до несериозни неща. Може да й кажете: „Хей, Кортана, кажи ми някоя шега“ и тя ще отговори с една от обширния си репертоар, вариращи от твърде банални до доста смешни.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 21


Action Center Друга Windows 10 функция, произтичаща от мобилните операционни системи, е центърът за действие Action Center или център за уведомления (Notification). Докато в предишните версии на Windows е включено нещо, наричано също Action Center, то новата функция е по-скоро като уведомяването в смартфоните плюс функция за бързо действие. В действителност това е точно това, което е. Windows 8 има уведомления, но те са кратковременни – ако сте пропуснали едно, независимо дали това е Facebook съобщение или предупреждение за лошо време, то изчезва след кратка поява. Windows 10 Action Center, подобно на центъра за известия в Mac OS X Yosemite, пази уведомленията налични в десния страничен панел. Но отговорът на Microsoft в някои отношения не е на висотата на OS X версията, особено в неговата липса на интеграция с мобилната част на екосистемата. Панелът също така предлага често използваните функции като захранване, настройки, мрежи, както и управление на яркостта и завъртането на екрана. Едно от тези действия, Connect, е доста чисто, с това, че ви позволява да прожектирате екрана си върху друг монитор във вашата мрежа, и то само с избор на ОК в TV.


Магазин и универсални приложения Ако никога не сте обновявали до Windows 8 или 8.1, не знаете какво е да имате приложение магазин на вашия работен плот. Потребителите на Mac имат такова от няколко години и то предлага предимствата на автоматичното актуализиране и един-единствен източник за намиране на програмите, от които имате нужда. При Windows 10 има още повече предимства от тези модерни приложения. Те могат да се свързва с панелите за уведомления и споделяне. Например, ако използвате Facebook приложението, вместо да ходите на уеб сайта на Facebook, можете да видите уведомления за нови съобщения и можете да изпратите споделено съдържание чрез приложението. Windows 10 приложенията са универсални, което означава, че може да работят на настолни компютри, таблети, телефони и в крайна сметка на Xbox и Microsoft HoloLens – 3D шлема за разширена реалност. Под тези приложения е OneCore платформата на Windows 10 – обща база, която лежи в основата на всички тези видове устройства и позволява не само приложенията, но и драйверите на устройства, да работят с тях.


Сензорна функция Поддръжката на управление с докосване е основна отличителна черта в новите версии на Windows, включително Windows 10, както и на Apple Mac OS X El Capitan. Apple се придържа към указа на Стив Джобс, че сензорните екрани нямат смисъл за нещо по-голямо от 9,7-инчов iPad. Но сензорният екран е възможно най-интуитивният тип интерфейс – видите ли нещо, с което искате да си взаимодействате, можете просто да го докоснете. В началото когато Windows 8 се появи, беше инсталиран само на 4 процента от компютрите със сензорна способност на пазара, а днес този брой се е увеличил до 25 на сто. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 24


Непрекъснатост Вие няма да видите този термин в самия интерфейс на Windows. Continuum (непрекъснатостта) се отнася до превключването между десктоп и таблет режим. Идеята е, че една ОС може автоматично да преформатира сама себе си, за да работи най-добре с текущото устройство. Когато Windows 10 достигне до смартфоните, Continuum ще даде възможност на потребителите да включват своите телефони към големи екрани и да свързват клавиатури към тях за работа като на десктоп. Това обаче е идеята за бъдеще, което ще дойде в продължение на години – свят, в който вашият единствен компютър се побира в джоба ви.

Но да се върнем към Continuum в Windows 10 за настолни компютри. Можем да го илюстрираме с пример на издърпване на клавиатурата от таблета или превключване на конвертируем лаптоп в режим на таблет. Когато направите това, в Windows ще се появи съобщение с въпрос дали искате да преминете в режим таблет, в който старт менюто и модерните приложения стават на цял екран. Дори докосването с жестове, като затваряне на приложението чрез приплъзване надолу от върха на екрана, работи в този режим.


Браузърът Edge Internet Explorer бе като проклятие за уеб разработчици и потребители, и така в продължение на повече от десетилетие. Част от проблема е, че той позволи нови уеб възможности, които действително са модерни интерактивни уеб функционалности – Ajax, DHTML и ActiveX – но същите тези възможности позволиха създаването на злонамерен софтуер, произведен от хакери. Microsoft изостана с IE, докато Firefox и по-късно Chrome се развиха, и дори с големите подобрения в IE през последните години стана ясно, че е време да си отиде.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 26


Новият Edge браузър премахва много от кода, който е предизвиквал проблеми, но също така добавя нови възможности, като например вградено Flash рендиране (Chrome бе единственият браузър с тази функция преди Edge) и инструменти като маркиране на страници, изглед за четене и интеграция с Cortana. Резултатът е най-бързият браузър от Microsoft, който дори в тестове е победил Chrome в собствения бенчмарк Octane JavaScript на Google. Що се отнася до съвместимостта, Edge използва един умен подход – той не се идентифицира като IE, а по-скоро като Firefox, Chrome, Safari и Edge. Това означава, че екипът зад Microsoft Edge е трябвало да се увери, че браузърът им наистина е съвместим. При тестовете се вижда, че някои сайтове, които преди са отхвърляли IE, казвайки „вашия браузър не се поддържа“, сега работят съвсем добре с Edge. Някои полезни възможности като уеб уведомления и WebRTC поддръжка за достъп на микрофон и камера все още липсват.

Възможностите за разширения е друга характеристика, която Microsoft обяви, че ще се появи през следващите месеци. Функцията ще използва стандартни уеб технологии като JavaScript и HTML, подобно на разширените функции на Chrome. Според Microsoft Chrome разширенията ще работят в Edge с минимално или никакво повторно кодиране. Включеният браузър Safari вече се радва на пълен асортимент от разширения.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 27


Новият инструмент за маркиране на страници в интернет

Сред новите функционалности на Edge на първо място е уникалната Web Notes. Тя ви позволява да маркирате дадена уеб страница с химикалка, маркер и кутийка за коментар, и после да запишете и да споделите резултата. Можете да я използвате, за да изберете част от страницата и да я копирате в OneNote или да я споделите чрез имейл, социални мрежи или всяко друго приложение за споделяне на изображения.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 28


Браузърът също така добавя няколко функции, които вече са проправили своя път в други браузъри: Reading View и Reading List. Първата става все по-важна сега, когато се появяват непреодолими изскачащи реклами по-страниците на новинарски и информационни сайтове, като ви позволява просто да четете основната статия и все още да виждате снимките и видеоклиповете, които са част от нея. Браузърът Safari също включва тези помощници. Друга изключителна функция на Edge е интеграцията с Cortana. Засега има два начина да видите това. Ако щракнете с десния бутон на мишката върху текст от уеб страница, ще видите опцията „питай Кортана“ (Ask Cortana). Тя ви води към дефиниция или към подходящ уеб резултат за маркирания текст. Но тя все още не води до съответните приложения.

Във Reading View на новия браузър можете да четете статии, без да ви се пречкат реклами

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 29


Включени приложения – Office Mobile, Mail, Calendar, Photos Можете да получите изненадващо пълен комплект от приложения с Windows 10. Не само ще получите най-съвременните информационни приложения, които дойдоха с Windows 8.x - Maps, Money, News, Sports, Food & Drink, Health & Fitness, и така нататък, но можете да получите и Microsoft Office. Версията на Office, която получавате с Windows 10, е еквивалентна на версията на Office за iPad, наречена Office Mobile. Тя има възможности за повечето нужди от текстообработка, електронни таблици и презентации, но професионалистите, които се нуждаят от повече неща като пивот таблиците на Excel и разширеното форматиране на Word ще искат да имат версията Office 365. Същото важи и за включеното Mail приложение. То е напълно функционално, но му липсват някои от тънкостите, налични във версията Office 365. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 30


В допълнение към приложенията на Office, можете да получите новото Groove Music приложение, което можете да използвате просто, за да слушате музика от твърдия ви диск или вашия OneDrive или чрез платената му версия ($9,99 на месец), която е услуга без реклами, предлагаща огромна библиотека от музика, въпреки че е по-ограничена в сравнение Apple iTunes and Music предложенията. Друго включено приложение е Movies & TV, което предлага и магазин със заглавия, както и възпроизвеждане на ваши видеоклипове. Вие все още получавате много полезни приложения: сканиращо, аларми, календар, калкулатор, четец (за гледане на PDF файлове и няколко други формати на документи) и диктофон. Има дори Phone Companion приложение, което работи с iOS и Android мобилни телефони, както и с Windows телефони. Специално трябва да се отбележи новото приложение за снимки Photos, което далеч надминава по функционалност това, което се предлагаше с Windows 8.x. Новото приложение ви позволява да организирате снимките си в албуми, да нанасяте корекции като корекция на червени очи, осветление и цвят, както и ефекти като селективен фокус и филтри, подобни на Instagram. Но на този етап от своето развитие то все още изостава от Mac OS X приложението за снимки, което добавя разпознаване на лица и геомаркиране.


Игри Накрая Xbox приложението за Windows 10 дава на геймърите нови опции. Не само, че то им позвоолява да виждат източника на дейност, но също така включва DVR игра и дори ви позволява да стриймвате игри от Xbox One в Amazon на вашия компютър. Освен приложението за Xbox, Windows 10 актуализира своята машина за 3D видео до DirectX 12, което според някои разработчици на игри ще отвори изцяло ново ниво на реалността за игрите.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 32


OneDrive и Skype Двете облачни услуги на Майкрософт – OneDriveFree за съхранение и синхронизиране, и за комуникация – ще играят все по-важна роля в Windows 10. Има една важна разлика между тях и аналогичния iCloud за Mac OS X на Apple – те могат да се използват на всяка платформа. Така че има Skype и OneDrive приложения за Mac-ове, Андроиди, iOS устройства, както и за персонални компютри и Windows телефони. Въпреки че OneDrive върши страхотна работа за синхронизирането на документите на Office и настройките за персонализация, a Skype е много богат инструмент за комуникация, все още има какво да се направи в интегрирането им с Windows 10 – нещо, което ще се случи през следващите няколко месеца.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 33


Сигурност и бизнес Първата предварителна версия на Windows 10 от миналата есен бе насочена към бизнес потребителите. Операционната система Windows поддържа позицията си, че е за организации, които трябва да внедряват и управляват системи за много служители. При запазване на поддръжката за Active Directory и System Center, Windows 10 добавя нови възможности за управление на мобилни устройства (MDM), защита на мобилни данни, както и опростени варианти за разгръщане. Ключов момент за бизнес потребителите обаче е, че тя не изисква нови навици като Windows 8.x, а ще бъде привична за потребителите.

Но бизнесът и всички останали вече могат да получат най-малко една полза за сигурността си, която дебютира в Windows 8: Secure Boot. С този подход само код с криптиран подпис от проверен източник може да зареди операционната система на компютъра. По този начин руткитовете не могат да се нанесат като посредници при стартиране на системата. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 34


Windows Hello е функция за сигурност, която е нова в Windows 10. Hello позволява да влезете в компютър, използвайки биометрични средства, като разпознаване на лице или пръстови отпечатъци. Hello изисква, разбира се, определен хардуер, като например инфрачервени камери или скенери за пръстови отпечатъци, но компютри, които ги поддържат вече са налични. Hello работи съвместно с приложението Microsoft Passport, чрез което други приложения и уеб сайтове могат да ви идентифицират. Друг плюс за сигурността е новият Edge уеб браузър. Според експерти по сигурността Edge елиминира много функции на IE, които правиха предходния браузър толкова податлив на пробиви. Премахването на ActiveX или Java, ленти с инструменти или помощни обекти на браузъра намалява значително достъпната за атаки повърхност на браузъра. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 35


Какво ново

Мобилни устройства

Samsung пуска два супер тънки Galaxy Tab S2 таблета

Samsung обяви пускането на Galaxy Tab S2 – стилен, тънък, метален таблет, който се предлага с два размера на екрана: 8 и 9,7-инча. И двете устройства имат много сходни характеристики: Octa core 1,9 GHz /1,3 GHz процесори, 8-мегапикселова задна камера и 2,1-мегапикселова селфи камера, 3 GB оперативна памет, 32 или 64 GB вградена памет (разширяема чрез микро SD карти) и скенер за пръстови отпечатъци. Най-голямата разлика е в батерията: моделът с 9,7-инчов екран е с 5870 mAh батерия, докато по-малкият е с 4000m Ah батерия. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 36


И докато и двете устройства са супер тънки (0,22 инча), има значителна разлика в теглото им: 389 гр. за 9,7-инчовия модел срещу 265 гр. за 8-инчовия. Докато тези спецификации звучат точно както очаквате от новите продукти на Samsung, има един финa, но важна разлика, ако ги сравним с миналогодишния модел Galaxy Tab S. Той е малко по-голям (съответно с модификации 10,5 и 8,4 инча) с резолюция 2560×1600 пиксела, а екраните имат съотношение на екрана 16:9. Новите таблети Galaxy Tab S2 имат по-ниска резолюция (2048×1536 пиксела) и съотношение на екрана е 4: 3 (да, точно като на iPad и мини iPad), което означава, че те са по-подходящи за четене, отколкото за гледане на видео съдържание. И двете устройства ще бъдат на разположение в световен мащаб през август, а цената им още не е обявена.


LG връща флип телефоните в играта Освен ако не сте твърде млади, би трябвало да си спомняте как така наречените флип телефони бяха изместени от смартфоните с тъчскрийн дисплеи. Но от компанията LG все още не възнамеряват да ги оставят в историята. Те обявиха своя Gentle, елегантен флип телефон, който работи с Android 5.1 Lollipop.


Причината смартфоните да изместят флип телефоните е, че имат по-големи сензорни екрани, лесни са за използване, имат по-добри камери и възможност за работа с много мобилни приложения. Но смартфоните са станали толкова големи, че вече на влизат в джобовете ни и са по-трудни за употреба с една ръка. Може би поради тази причина Gentle не е ужасна идея, а фин компромис между двата дизайна. Апаратът е с размер на традиционен флип телефон, но с функционалности, които само един смартфон може да осигури. Създателите му залагат на това, че той може да се хареса на деца или възрастни хора, които имат нужда от осезаемост на физическата клавиатура и здравината на „мидения“ дизайн, който предпазва екрана. Оборудван е с 4G LTE свързаност, 3,2-инчов дисплей (резолюция 480 х 320), 1,1 GHz четириядрен процесор, 1 GB оперативна памет, 3-мегапикселова камера и 4 GB вградена памет (разширяема чрез микро SD карта). Да, по днешните стандарти тези характеристики са остарели, но продажбите на флип телефони в Япония например са се увеличили за първи път от седем години насам.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 39


iPhone 6S – кога ще се появи, с какви характеристики и цена, ще бъде ли той iPhone 7? Смартфоните iPhone 6 и 6 Plus все още имат силно присъствие на пазара, а ето че дойде време да погледнем напред към следващия флагман на Apple, който може да се появи още след два месеца. Последният слух предполага възможната му поява дори през август, въпреки че по предишни информации датата на обявяване трябва да е 25 септември, което означава пускане на пазара първите седмици на октомври. iPhone 6S може да се окаже и iPhone 7 с евентуално 12 MP камера и Force Touch дисплей.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 40


Как ще се казва – iPhone 6S или iPhone 7? Според написаната досега история от Apple следващият iPhone трябва да бъде S модел. Но винаги може да се сложи край на традицията, така че тази година можем да очакваме и iPhone 7 – не се знае. Досегашните информации сочат, че новият iPhone няма бъде толкова различен от сегашните модели, че Apple да премине наистина към iPhone 7. Но водещи експерти по Apple твърдят обратното – че ще видим много нововъведения и съответно нов номер. При последните две пускания на нови телефони Apple представяше по два нови модела. Дали и тази традиция ще бъде спазена? Все още информация за това липсва.


Дизайн и характеристики При S моделите на iPhone повечето неща имат тенденцията да останат същите по отношение на дизайн и характеристики. Може да има няколко подправки тук-там, но Apple пази значителните промени за следващия пълен моделен номер – т.е. за iPhone 7. Ако моделът е S, е вероятно той да изглежда по същия начин както текущия iPhone 6. Той ще използва същото шаси и едни и същи цветови варианти. Теглото може да се промени, поради различните компоненти вътре или заради новото очаквано сапфирено стъкло. S моделът ще се придържа към същите размери на екрана, така че най-вероятно очакваме 4,7-инчов телефон, а ако е налице и iPhone 6S Plus, тогава той трябва да е 5,5-инчов. Резолюциите вероятно също ще останат предишните, въпреки че един слух предполага, че новият iPhone ще има дисплей от 5 инча с 400 ppi. Очаква се Apple да продължи с LTPS базиран LCD панел за дисплея, макар да избра OLED екран за Apple Watch. Това доведе до предположения, че компанията ще предпочете OLED за следващия си смартфон, но засега това не изглежда много вероятно. Има дори предположения, че ще последва Samsung и ще предложи извит екран. Но едва ли.


Какво ще се промени? Ако дизайнът на iPhone 6S остава същият, то Apple ще осигури подобрения под формата на нов хардуер. Витаят различни слухове, найочевидният от които е за нов процесор. iPhone 6S ще дойдат с чип A9 и биха могли също така да получат ъпгрейд в RAM до 2 GB. Скенерът Touch ID за пръстови отпечатъци може да бъде интегриран в дисплея според един слух, вместо да е в основния бутон. Но най-интересната мълва за дисплея, и също толкова вероятна, е, че той може да има функция Force Touch, която дебютира в Apple Watch и новия MacBook. Технологията Force Touch предоставя чувствителност на натиск, което позволява да се прави разлика между леко почукване и посилен натиск, което дава възможности за нови жестове. Източникът на тази информация е един доставчик на Apple, така че може да не й се доверяваме особено – Apple често тества технологии при доставчици, които никога не се появяват в крайния продукт, така че това може да е и случаят с Force Touch. Един последен слух предполага, че iPhone 6S ще бъдат достъпни в цвят розово злато в допълнение към сребро, злато и космическо сиво, за да съответства на розовото злато на Apple Watch Edition.

Изображение в розово злато на iPhone 6S от дизайнера Мартин Хайек


Смяташе се и още има голяма вероятност, че камерите ще бъдат обновени, като задната камера достигне 21 MP, макар найновите слухове да предполагат скок към сензор само от 12 MP. По-вероятен е обратимият USB конектор. Вече е налице конекторът Lightning, който може да бъде включен и по единия и другия начин, така че се очаква Apple да го направи и в другия край на кабела. Също така много е възможно, практически е сигурно, че iPhone 6S ще се появи с предварително заредена iOS 9, която подробно бе описана на Apple WWDC, която се проведе в началото на юни. Има също така и един слух, който предполага, че Apple може да реши да използва същата серия 7000 алуминий, която използва за Apple Watch и в iPhone 6S. Алуминият серия 7000 е 60% поздрав от стандартния алуминий, но запазва своята лекота, което го прави чудесен кандидат за iPhone 6S.

Колко ще струва iPhone 6S? Засега няма никакви данни, които да насочват към цената на iPhone 6S. Очакванията са да бъдат подобни на цените на сегашните модели iPhone. Например при iPhone 6 вариантите с 16 GB, 64 GB и 128 GB започнаха съответно от €745, €855 и €967, а при iPhone 6 Plus от €855, €967 и €1090. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 44


Какво ново

Технокалендар

1 Комуникация чрез Wearsafe Tag Пускане: септември Wearsafe Tag е устройство за дискретна комуникация с избрани от вас хора. Осигурява защитен комуникационен слой между отделни контакти в смартфона. Достатъчно е само да натиснете бутона и Wearsafe Tag ще им изпрати сигнал (текстово съобщение или имейл) с вашето местоположение. Това става чрез Bluetooth свързаност и специално мобилно приложение. Към момента дизайнерите на устройството са насочили усилията си към iPhone, но скоро функционалностите му ще бъдат достъпни и за феновете на Android. Wearsafe Tag е малък, устойчив на вода и може да бъде носен върху дреха, около врата или в чантата. Работи с батерия, която издържа до шест месеца. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 45


Какво ново

2 Съхранение 2 с iBridge Пускане: наличен iBridge е нещо като мост между компютъра и iPhone, като в единия си край има типично USB, а в другия – Lightening конектор. Джаджата е с много необичаен J-образен дизайн, който го прави лесен за използване. Самата конструкция е леко гъвкава и може да се отваря по-широко, ако това се наложи. Устройството е с капачка, която покрива двата вида конектори и осигурява форма на карабинер за по-лесно окачване на различни места. iBridge работи по същия начин, както всяка друга флашка – когато е включен в компютъра можете да влачите и пускате файлове в него, след което да го включите в своя iPhone. Всичко това позволява да бъдат гледани филми, снимки, или прослушвано аудио, когато файловете са прекалено големи.

Технокалендар


Какво ново

Технокалендар

3 Аксесоар за смартфон Travelamp Пускане: Неизвестно На дизайнерите не им липсва въображение в развитието на аксесоарите за смартфони. Серията Travelamp на Fred & Friends може да превърне светкавицата на камерата на телефона в миниатюрна лампа, идеална за туристи. Творбите са на разположение в два различни дизайна – един, подобен на класическа нощна лампа, и друг – подобен на газов фенер.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 47


Какво ново

4 Фотоапарат α7R II от Sony Пускане: наличен Sony представи новия си първокласен пълноформатен безогледален фотоапарат (ILCE-7RM2). Моделът със сменяеми обективи разполага с първия в света Exmor R CMOS сензор със задна подсветка, който осигурява висока резолюция (прибл. 42,4 МР ефективни мегапиксели), висока чувствителност (достигаща до ISO102400) и високоскоростен автоматичен фокус с до 40% по-бърза реакция от тази на първия α7R модел, благодарение на 399 AF точки с фазово разпознаване. Фотоапаратът включва и 5-осева система за стабилизация на изображението, заимствана от утвърдения модел α7 II, и може да заснема 4К видео в множество формати, включително Super 35мм (без pixel binning) и пълноформатно кадриране – за пръв път при цифровите фотоапарати.

Технокалендар


Какво ново

Джаджи

Смарт бутилка за вода Да пием вода е най-простото нещо, което можем да правим, за да се чувстваме добре всеки ден. Ежедневните задачи обаче ни отвличат вниманието и милиони от нас не се грижат за тялото си по начина, по който трябва. Ние просто забравяме. Бутилката за вода HidrateMe може да следи приема на вода и да ви държи хидратирани през целия ден. HidrateMe е безвредна пластмасова бутилка за многократна употреба с вместимост 710 милилитра. Може да се почиства в съдомиялна машина, въпреки че съдържа в себе си сензор, който автоматично проследява колко вода сте изпили през целия ден. Сензорът изпраща информацията към мобилно приложение, което от своя страна кара смартфона да сигнализира със светлина, когато е време да пиете повече вода. Батерията, захранваща сензора се сменя, но за сметка на това издържа повече от една година.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 49


Превърнете своя iPhone в 8мм камера Старата школа филмови камери се опитват отново да станат актуални, като се „чифтосфат“ със съвременните цифрови устройства. Но досега никоя от тях не го беше правила, както го прави Lumenati Cinematic Smartcase (CS1) – джаджата приютява в прегръдките си iPhone 6, за да го превърне в стара 8 милиметрова камера. Устройството CS1 стартира търсенето на финансиране в Kickstarter, а предназначението му е да помогне на начинаещите режисьори да правят сполучливи кадри с техния iPhone 6. Това става благодарение на удобна ръкохватка, real-time визьор и поддръжка на различни обективи. За да започнете да снимате, просто сложете вашия iPhone 6 в CS1, натиснете спусъка и го задръжте, освобождавате го и записът спира.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 50


Джаджа за ретуширане на снимки с бутони и плъзгачи Palette е нов инструмент за фотографи. Продуктът позволява да ретуширате снимките си с бутони и плъзгачи, подобно на работата на смесителите на тонрежисьорите. Иновацията, която е представена на Kickstarter, е съвместима с продуктите на Adobe за обработка на фото изображения, като Photoshop и Lightroom. На разположение е за предварителна заявка.


Уеб дизайнът е мъртъв

Уеб дизайн

Уеб дизайнът (най-накрая!) умира поради своята неуместност. Самите уеб страници вече не са в центъра на нашия опит в интернет, което е и причината дизайнерите да преминат към следващите предизвикателства – продукти и услуги в екосистеми – ако искат да останат на гребена на вълната. Да, изявлението, че уеб дизайнът няма бъдеще е рисковано, но вече е очевидно, че той започва да изчерпва възможностите си като дисциплина и отстъпва пред новопоявяващата се комбинация от технологични и културни тенденции и нуждата от един по-широк подход.

Нека да започнем със симптомите на неизбежната смърт.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 52


Първи симптом:

Нагаждане към шаблоните Голямата част от съдържанието, което виждате в интернет днес, се управлява от някаква рамка или услуга – WordPress, Blogger, Drupal, каквото се сетите. Рамките ви осигуряват стабилна основа и преки пътища, така че да прекарвате по-малко време в борба при създаването на уеб сайт и повече време за създаване на съдържание. С други думи – цял един свят на безплатни и платени шаблони ви позволява да стартирате професионално изглеждащи сайтове за броени минути. Защо да наемате дизайнер, ако можете да постигнете доста приемлив проект без големи разходи с помощта на готов, гъвкав шаблон. Всъщност много уеб дизайнери (особено по-евтините) просто избират предварително направени шаблони, върху които правят брандинг и персонализации. Така или иначе, ако вашата уеб страница е стандартна информационна единица, вероятно ще се намери и шаблон, който да свърши прекрасна работа.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 53


Втори симптом:

Дизайнът и функционалностите на един уеб сайт вече са в своята зряла фаза

Какво е скролиране ?

Паралакс скролирането придоби нарастваща популярност в уеб дизайна през последните две години. Чрез използването на многопластови фонови елементи, които се движат с различна скорост при скролиране, то придава изключителна дълбочина на сайта и впечатляващо усещане за 3D ефект. Това ангажира интереса и любопитството на посетителите, стимулирайки ги да отделят време да стигнат до края на страницата.

Какво е онова нещо в уеб дизайна или функционалностите, което бихте посочили като иновативно? Респонсивен дизайна? Вече е в напреднала дигитална възраст. Паралакс скролиране? Безполезен бонбон за окото. В мрежата вече съществуват всякакви компоненти на потребителски интерфейси и макети, и вашите могат да ви отличат за известно време, но само толкова (и да – паралакс скролирането не е нещо, което наистина някога е било необходимо). Поради това всички налични уеб интерфейси не могат да бъдат наречени Твоите технологии Дигитално издание Юли-Август иновативни. 54


СЪДЪРЖАНИЕТО Е КАТО ВОДАТА

Какво е Responsive уеб дизайн? Тъй като нашето ежедневие става все по-”смарт” – от мобилните устройства до телевизорите – нуждата от унифицирано и пълноценно потребителско изживяване, независимо от резолюцията, е задължително условие. Responsive уеб дизайнът беше една от найгорещите тенденции за 2013 година, а неговата доминация през 2014 беше безспорна.

Това, че дизайнът и функционалностите на уеб сайтовете вече са в зряла фаза, е добре за потребителите – те винаги ще ги използват последователно и комфортно при ежедневното им ровене в интернет. Форми за поръчки, колички за пазаруване, форми за вход в системата – всички те се държат по един и същ традиционен и познат начин. Ако се опитвате да вкарате творчески елементи при проектирането им, вероятно ще бъде безсмислено и дори вредно.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 55


Трети симптом:

Автоматиката и изкуственият интелект са тези, които вършат работата Има една нова тенденция на автоматизирани услуги в уеб дизайна. Това са услуги, предназначени да изграждат уебсайтове на базата на изкуствен интелект (семантика). Тя анализира съдържанието, за да открие най-доброто оформление, цветове, шрифтове и допълнителни изображения за вашия сайт. Използвайки умело подбрани алгоритми при проектирането (създадени от хора), те дават резултат, вероятно по-добър от този, който може да направи един среден уеб дизайнер. Когато нещо може да бъде успешно автоматизирано, това означава, че определени практики и стандарти са достатъчно установени, за да не се нуждаят от човешка намеса. Подобна тенденция е в началото на развитието си, ще има жестока конкуренция, но крайният резултат ще бъде по-добри уеб проекти, за по-малко време и с по-малко човешка намеса.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 56


Четвърти симптом:

Facebook страниците като официални страници на малкия бизнес

В края на 90-те години предприятията купуваха .com домейни, избираха скъпи хостинг планове и наемаха “уеб магьосник”, за да имат уебсайт, който да ги направи по-видими от останалите в интернет. До 2005-та създаването на бърз и често безплатен сайт в Blogger или WordPress.com бе повече от достатъчно за бизнеса. Днес всичко това е изместено от страниците във Facebook. Те са безплатни, направени да се разпространяват вирусно, предлагат мощни аналитични инструменти (по-рано достъпни само за големите предприятия) и са много лесни за създаване. И са толкова ефективни по отношение на видимостта на бизнеса в интернет, че всякакви уебсайтове стават безполезни. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 57


Пети симптом:

Мобилността убива досега познатия ни интернет

Колко често посещавате уеб сайт от мобилния си телефон чрез директно въвеждане на адреса? Само когато за това няма подходящо мобилно приложение, нали? Тези дни хората изглежда не се замислят много по отношение на уеб страниците: те по-скоро мислят за дигиталните брандове, като за мобилни приложения или абонаменти (харесвания, споделяния и т.н.) Ето защо най-големите сайтове, блогове и портали се мъчат да създават мобилни приложения, които ни поставят вън от домашния екран, вън от мисленето ни за традиционен уебсайт. Мобилният уеб винаги е бил бавен и тромав. Писането на адреси е странно. Придвижването между разделите и табовете – странно. Сегашните мощни мобилни устройства и скоростни мрежи за данни не помагат за това да се създава гладък опит в уеб (така нареченото “потребителско преживяване”), като този, който имаме чрез нашите настолни машини. Липсата на отзивчив уеб дизайн е дигитално самоубийство. Тя ви гарантира, че потребителят няма да види страницата ви на мобилното си устройство (нито на първо, нито на последно място). Ограниченото пространство в съзнанието му вече е заето предимно от мобилните приложения.


Възход на уеб услугите и съдържанието

Истината е, че имаме нужда от по-малко уеб страници, не от повече. Вече има твърде много конкуриращи се за вниманието ни уебсайтове и би било твърде егоистично да приемем, че потребителят има цялото време на света, за да затваря изскачащи реклами, да опознава навигационните йерархии, да бъде заслепен от преходи, интрота и ефекти. Това, което наистина има значение, е не как да са подредени нещата на една страница, а как да отправим съдържанието към нуждата на конкретния потребител. Ето защо Google започва да показва реалното съдържание на някои резултати от търсенето, без да се налага да посещавате страницата. Само един пример: ако търсите в Google през мобилното си устройство близък ресторант, резултатите включват бутон за директно свързване с мястото. Не е необходимо да се посещава уебстраницата. Егото на дизайнера може да пострада малко, но в крайна сметка работата на потребителите се подобрява.


Нещата се движат в посока на дигитални асистенти като Siri и особено Google Now и новите промени, обявени за Android M: те имат за цел да ви предоставят най-точната част от информацията, от която имате нужда. Това предполага преминаване от уеб страници към уеб услуги: няколко самодостатъчни бита информация, които могат да се комбинират с други услуги, за да доставят още стойност. Така че, ако търсите ресторант, можете да получите мнения от Foursquare или Yelp, указания от Google Maps и условията за движение по пътищата от Waze. Дори повече:

ние сме в преход към push базиран модел на потребление на съдържание Push базираният (push - бутане) модел на потребление на съдържание прави така, че правилната информация пристига при потребителя, без той да го иска. Google Now например ви предупреждава, че трябва по-отрано да се отклоните от маршрута си, за да стигнете навреме за срещата. Всичко това се случва благодарение на различни API (Application Programming Interface), които позволяват на други услуги да си взаимодействат с вашите данни. В подобен свят уебстраниците са нужни най-малко. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 60


Бутане или теглене?

Първоначалното схващане за управлението на производството е било свързано със системите от „бутащ тип” (Push systems). Този термин описва какво е движението на даден продукт (или в днешно време – на информацията) между звената на производствената система. Образно казано, при системите от “бутащ тип” дадена информация се създава, без да се съобразява с това кога тя ще бъде нужна. Когато бъде създадена тя се „бута напред”. Производството от „бутащ тип” се основава на прогноза за търсенето, на някакво бъдещо състояние на нещата.

Обратната посока на движение е при така наречените системи от „теглещ тип” (Pull systems). При този принцип информацията се „издърпва” от нуждите на потребителя. Pull system принципът прави така, че управлението на материалните потоци в рамките на организацията се извършва в зависимост от потреблението на продукта в крайния процес, т.е. пазара. Това виждане създава нов тип управленска система, която се основава на действителната консумация и търсене.


Всичко това не означава, че уебсайтовете ще умрат много бързо – те ще са около нас още дълго време, защото те са (и ще продължат да бъдат) полезни за определени цели. Но в тях няма вече нищо интересно за уеб дизайнерите. Уебсайтовете са просто подразбиращ се продукт при дигиталните продукти и услуги. В основата си те са статични – те трябва да бъдат посетени (битката за посещаемост!), а съдържанието в тях трябва да бъде намерено и “дръпнато” (pull базиран или издърпващ модел). Парадигмата на push базираният модел е самото съдържание да ни намира нас самите. Чрез данните, получени от контекста на нашата дейност (дори и биометрични), подходящи инструменти да ни доставят съдържание, от което много вероятно се нуждаем, но не сме тръгнали конкретно да го търсим. Това е нещо много типично за новата порода умни часовници: те получават данни от нашето тяло и проактивно доставят малки битове информация, която мозъците ни лесно могат да сдъвчат. Компютърните технологии вече правят големи стъпки, за да изчезнат от очите ти.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 62


Уеб дизайнът е мъртъв, да живее UX дизайнът

Това е добрата новина: дизайнерите няма да преминат в историята. Напротив, можете да видите, че търсенето на UX дизайнери все още е във възход и изглежда процесите по пре-проектиране на цифровите услуги и продукти увеличават своята актуалност. User Experince, или UX дизайнът се занимава с ангажиращото потребителско изживяване и е на границата между технологията, стратегията и дизайна. UX Design е много сложна дисциплина, която не се изучава почти никъде. Нейна главна цел е да научи производителите да създават потребителско очакване в клиентите си, както и да управляват това очакване. Тя е прехода между дизайна на уебстраниците към правилното предлагане на дигитални продукти, услуги, инструменти и екосистеми от приложения.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 63


Чрез UX дизайна уебстраниците стават част от нещо много поголямо: мобилни приложения, API, присъствие в социалните медии, оптимизация, обслужване на клиентски канали, както и физически локации, за да се подобри опитът на потребителя с дадена марка, продукт или услуга. Не бива повече да се преструваме, че можем да стартираме бизнес или да създаваме допълнителна стойност само ако се грижим за уебсайта си. В най-добрия случай това е наивно, в най-лошия – вредно. Всички допирни точки с клиента трябва да бъдат проектирани, планирани, реализирани. Това е тип работа, която ще продължи да съществува, независимо от вида на уеб каналите. UX дизайнерите трябва да намират начини да доставят ценно и непоискано съдържание към потребителите чрез интелигентна виртуална реалност, датчици, сензори и каквото още се измисли през идните десетилетия. Технологиите избледняват, остават на заден план, но стойността, предадена от тях, изпъква на преден. Ако досега уеб дизайнерите са създавали самодоволни уебсайтове, за които се предполага, че заслужават да бъдат гледани, то сега повече от всякога в един свят, залят от “познавателен шум” има нужда от прости, интелигентни, интегрирани екосистеми от информация.

Колкото по-бързо дизайнерите прегърнат тази идея, толкова по-подготвени ще бъдат те в бъдеще.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 64


Представяне Автомобили Ford Edge подобрен и без компромиси Hyundai Tucson с повече технологии и по-добро управление

Софтуер Бизнесът вече може да ползва „облачния“ Office 365 в пакет с мобилни услуги. От един доставчик.

Хардуер Най-добрите 2 в 1 лаптопи за 2015


Представяне

АВТОМОБИЛИТЕ НА 2015

Ford Edge подобрен и без компромиси

Второто поколение на Ford Edge 2015 трябва да изпълни обещаното от Edge 2007-2014. Edge 2015 добавя множество технологии за колата и шофьора. Те включват: активна предна решетка, която се затваря, за да се намали съпротивлението на вятър; адаптивен круиз контрол с предупреждение за сблъсък; автоматичен старт-стоп; откриване на сляпо петно; стандартна задна камера и 180-градусова предна камера с чистачка;

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 66


сигнал за пресичащ трафик; автоматизирано предно и успоредно паркиране; отопляеми и охлаждащи се седалки; асистент за поддържане в лентата и надуваеми задни предпазни колани. Два от трите двигателя имат турбокомпресор (EcoBoost). Всички имат скоростни лостчета. Междуосието е по-дълго, а предните облегалки са по-тънки, за да добавите повече пространство за краката отпред и отзад. Това може да е последният нов Ford модел без Sync 3, който се очаква тази есен. Очаква се също следващото поколение Lincoln MKX, базирани на Edge (който е базиран на седана Ford Fusion), да се появят през тази година.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 67


Представяне

АВТОМОБИЛИТЕ НА 2015

Hyundai Tucson с повече технологии и по-добро управление Hyundai търси магия за продажби с третото поколение Hyundai Tucson, който дебютира тази година на автомобилното изложение в Женева. Формулата за увеличаване на продажбите на следващото поколението е: удължете компактния си SUV с няколко инча, подобрете качеството на возене и шума, добавете още технология в централната конзола, за да помага на водача. Така че 2016 Tucson ще предлага: избягване на сблъсък, смекчаване на удар, асистент за поддържане в пътната лента, откриване на сляпо петно, сигнал за трафик отзад при заден ход, автоматизирано предно и успоредно паркиране, автоматично отваряне на вратата на багажника, когато водачът се приближава с ключа, и вентилация както и отопление на предните седалки. Възможни са също LED фарове.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 68


Не само, че Tucson 2016 ще е три инча по-дълъг, но Hyundai твърди, че формата на тялото допълнително подобрява вътрешния обем. Визуално Tucson получава шестоъгълна решетка, която се превръща в запазена марка Hyundai, и асиметрични арки на калниците, които трябва да направят колата забележима.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 69


Представяне

Софтуер

Бизнесът вече може да ползва „облачния“ Office 365 в пакет с телекомуникационни услуги. От един доставчик.

Днес милиони хора по света използват „облачните“ услуги като безплатно виртуално пространство, в което всеки може да запазва файловете си онлайн и да има постоянен достъп до тях от всяко място и по всяко време чрез Интернет. „Облачните“ технологии предоставят на компаниите почти безкрайни софтуерни и хардуерни ресурси, които са налични и достъпни при поискване, без да са нужни инвестиции в нова инфраструктура.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 70


Представяне

Софтуер

Много доставчици на телекомуникационна инфраструктура и услуги дефинират бъдещето си като задължително включват някаква форма на развитие на „облачни“ (cloud computing) технологии. Крайната точка в този процес ще бъде предлагането и използването на информационните технологии като комунална услуга. Това означава следното – прецизно подбрани екосистеми от „облачни“ и телекомуникационни услуги, до които бизнесът ще има достъп след заплащане на месечна такса. Както вече казахме, по пътя към подобна реалност се движат всички – с една или друга скорост. Не можем да не отбележим обаче, че от телекомуникационната компания Мтел отдавна залагат на развитие на свои облачни услуги на българския пазар, особено що се отнася до бизнес клиентите й. Идеята изглежда е следната: да ползваш информационни технологии точно колкото ти трябват. Не повече. Още преди няколко месеца телекомът заяви намерението си да предостави на българския бизнес продукт, който да улесни работата му и намали разходите, съобразно индивидуалните потребности на отделните компании. От компанията се огледаха за доказан партньор, който да има позиции в подобни топ технологии, както и подходящ продукт, който да се възприема повече от естествено от бизнес потребителите.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 71


Представяне

Софтуер

Съвместното предложение вече е факт - през април Мтел и Майкрософт България представиха пакети от услуги за бизнес клиенти, в които са комбинирани най-популярните приложения на Office 365, базиран на „облачните“ технологии, заедно с тарифни планове и устройства, предоставени от телекома. Мтел е единственият телеком в България и един от малкото в света, които имат възможност да предоставят услугата Office 365 на Майкрософт в комбинация с телеком услуги, с месечен абонамент. Ето малко подробности за това на какво могат да разчитат бизнес клиентите на компанията. Те могат да избират между това да закупят Office 365 като самостоятелна услуга или в комбинация с телеком услуга. Основните пакетни предложения са няколко – Smart Office, Smart Office Combo, Mobile Office и Fix Office. В зависимост от избрания пакет те получават фиксиран или мобилен интернет, минути за разговори във всички мрежи и най-малко 3GB мобилен трафик. Те се комбинират с Office 365 плановете на Майкрософт, включващи 1 TB пространство за съхранение, споделяне и съвместна работа върху файлове в „облака“, имейл услуга с 50 GB размер на пощенските кутии, платформа за управление на документи и процеси и други.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 72


Представяне

Софтуер

И още предимства – бизнесът винаги ще разполага с най-новата версия на традиционния Office пакет на всички свързани устройства, които използва, а всички елементи от платформата са достъпни от всякакви устройства с Windows, Android и iOS. Приложенията се обновяват като версии и функционалности с надграждане на съществуващите елементи, без това да променя крайната цена на продукта. И като споменахме за крайната цена, е добре да споменем и за възможността за сбъдване на „езотеричния сън“ на съвременния бизнес – да се отърве от капиталовите си разходи (опитваш се да разпределиш пари след оценка на неясното бъдеще) и да ги превърне в оперативни – разпределяш пари в ясното настояще. Настояще, в което трябва да се споделят обемни файлове с информация, да се работи по тях в реално време от няколко потребители, да се правят аудио и видео конферентни връзки и да се създават вътрешнофирмени социални мрежи. Всичко това би могло да е факт чрез един доставчик, с един договор, с една фактура. Идеята е фокусът на мислите на мениджмънта на която и да е компания да си остане на правилното място. И да не се разсейва от натрапчивото присъствие на технологиите, защото чрез „облака“ те стават невидими. Видими са само ползите от тях.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 73


Представяне

Хардуер

Най-добрите

2 в 1 лаптопи за 2015 2 в 1 лаптопите са хибридни устройства, които могат да се използват като таблет или преносим компютър. За целта частта с екрана се свързва шарнирно с клавиатурната част, за да може да се отдели, или се завърта на 360 градуса. Удобството кара много производители да предлагат такива устройства, като ги позиционират по различен начин – висок клас, бюджетни, предназначени за бизнеса и т.н.

Излизането на Windows 10 вероятно ще засили вълната от подобни устройства. Ето някои (без претенции за изчерпателност) от най-добрите засега, подбрани от световните прегледи: Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 74


1.

Microsoft Surface Pro 3 все още може би най-добрият

Цена: около 2200 лева за средна конфигурация

Основни характеристики: 12-инчов мултитъч дисплей, 2160 x 1440 екранна резолюция; 800 грама; Intel Core i3-i7 процесори; от 64 до 512 GB SSD диск; писалка; RAM 4 или 8 GB LPDDR3; свързаност 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0; две 5 MP уебкамери (1080p HD видео). Повечето прегледи го определят като перфектен избор, предоставящ по-добра производителност от всеки друг сравним по цена хибрид, включително подобни предложения от Apple. Може би Microsoft ще използва излизането на Windows 10, за да го осъвремени, но ако не ви се чака, той и сега е изкусителна покупка.

+ _

• • • •

Изключително качество на конструкцията Ярък и контрастен образ на екрана Много гъвкав Супер точна цифрова писалка

• • •

Понякога е доста топъл, за да го държите в скута си Прекалено голям, когато работите на малка масичка Липсва слот за пълноразмерна SD карта


2.

HP Spectre x360 почти съвършен Цена от 2699 до 2999 лева

Основни характеристики: 13,3-инчов дисплей; 1920 x 1080 екранна резолюция; 1470 грама; Intel Core i5-i7 процесори; от 256 до 512 GB SSD диск; RAM 8 GB; свързаност 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0; предна камера HP TrueVision Full HD WVA. Елегантният HP Spectre x360 макар и повече лаптоп е изключително тънък и съвсем успешно балансира между таблет и преносим компютър. Може би е малко тежък, но за това пък предлага висока производителност.

+ _

• • • •

Изключително тънък Ярък дисплей с живи цветове Отлични производителност и живот на батерията Супер точна цифрова писалка

• •

Прекалено тежък като таблет Много широк тракпад


3.

Dell Inspiron 13 7000 много як придружител Цена: неизвестна

Основни характеристики: 13,3-инчов IPS дисплей; 1920 x 1080 екранна резолюция; 1670 грама; Intel Core i5-i7 процесори; 256 GB SSD диск; RAM 4-8 GB; свързаност 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0; предна камера 720p. Този хибрид има отлична конструкция. Като цяло производителността е много добра. Гладък, приятен и компактен – той е добър придружител навсякъде. Струва си да се отбележи още едно устройство 2 в 1 на Dell, а именно Venue 11 Pro 7000.

+ _

• •

Атрактивен външен вид Здрава конструкция

• •

Невпечатляващ живот на батерията Малко тежичък


4.

Lenovo Yoga 2 Pro забележително гъвкав Цена: 2150-2330 лева

Основни характеристики: 13,3-инчов IPS QHD мултитъч дисплей; 3200x 1800 екранна резолюция; 1400 грама; Intel Core i5-i7 процесори; 256 GB SSD диск; RAM 8 GB; свързаност Intel Wireless-N 7260 Wi-Fi; предна камера 720p. Наистина това устройство убеждава, че повече пиксели са по-добре. Но то може да се похвали също с добра производителност, хубава клавиатура и бърза реакция. Lenovo предлага още забележителни хибриди като LaVie Z (най-лекият на пазара според компанията), Lenovo Yoga 3 2014 (малко по-тежък), IdeaPad Yoga 11S, Lenovo ThinkPad Helix (с много добър живот на батерията).

+ _

• •

Уникален гъвкав дизайн Върхов QHD IPS дисплей

• •

Липсва 802.11ac адаптер Клавиатурата усложнява режима на таблет


5.

Toshiba Satellite Click Mini достъпен и привлекателен Цена: 599 лева

Основни характеристики: 8,9-инчов IPS дисплей; 1920 x 1200 екранна резолюция; 990 грама; Intel Atom Z3735F с Burst Technology 2.0 процесор; 32 GB SSD диск; RAM 2 GB; свързаност Wireless LAN 802.11b/g/n; предна камера 2 MP и задна от 5 MP. Невероятен хибрид с висококачествен екран и достъпна цена – чудесен за пътуващите, за записки по време на лекции и срещи. Устройството работи бързо и гладко.

+ _

• • • •

Full HD IPS дисплей Здрава конструкция Силни характеристики за цената си Дълъг живот на батерията

• •

Лек компромис в цветовете Основата не може да се зарежда отделно


6.

Asus Transformer Book T300 Chi нов стандарт за тънкост Цена: неизвестна

Основни характеристики: 12,5-инчов IPS дисплей; 2560 x 1440 екранна резолюция; 1400 грама; Intel Core M 5Y51 процесор; 128 GB SSD диск; RAM 8 GB; свързаност Intel Dual Band Wireless-N 7265 + Bluetooth 4.0 LE; предна камера 2 MP 720p. Според специалистите този 2-в-1 лаптоп е ново ниво по отношение на дебелината, т.е. той е много тънък. Също така те смятат, че с него Asus е напипал хибридната формула. Освен това отделящата се клавиатура дава простор за различни идеи за ползване. Струва си да се отбележи и Asus Transformer Book T200, който струва у нас 859 лева.

+ _

• • • • •

Впечатляващо тънък и с метален стил Отлична клавиатура и тракпад Силни характеристики за цената си Ярък и с голяма резолюция дисплей, Производителността е на високо ниво

• • •

Свързаността не е на ниво Животът на батериите също Хибридният дизайн е със слабости


Бизнес технологии

Бизнес софтуер

Облачните ERP системи и средните компании кои са признаците, че сте готови за тях? ИТ Инфраструктутра

Windows Server 2003 умря, да живее Windows Server 2012 или 2016 Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 81


Бизнес софтуер

Системи за управление

Облачните ERP системи и средните компании кои са признаците, че сте

готови за тях? Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 82


Средните фирми, които според класификатора на Европейския съюз имат между 50 и 250 служители и/или между 10 и 50 млн. евро оборот, са сред най-бързо развиващите се компании. Разрастването им ги изправя пред много предизвикателства като разработване на нови пазари – вътрешни за страната и външни, справяне с конкуренцията, възприемане на нови бизнес модели и др. Това изисква да променят или усъвършенстват своите управленски и счетоводни системи. Така средните компании все повече откриват, че една базирана на облака система за планиране на ресурсите (ERP) е необходима за посрещането на много от тези сложни предизвикателства.

Изследване на Gartner определя, че близо 30% от анкетираните средни фирми планират да възприемат ERP облачен софтуер (от който основен компонент трябва да е финансовото управление) в рамките на следващите три години, а други 20% от тях планират да приемат облачТвоите технологии Дигитално издание Юли-Август на ERP в рамките на 3 до 5 години. 83


Според Deloitte Consulting средният бизнес непрестанно преоткрива сам себе си и тези непрекъснати промени не трябва да изискват ново внедряване на системата за финансово управление, тъй като това може да излезе много скъпо удоволствие. Анализаторите съветват компаниите да избират мъдро облачното си ERP решение, тъй като не всяко предлага пълната функционалност и сигурност. Ако то не отговори на нуждите ви – в момента или по-вероятно на развитието ви в бъдеще, ще трябва да преминете отново през болезнен процес на внедряване на друго решение.

Най-напред всяка компания трябва да прецени дали наистина се нуждае от облачно решение. Готовността може да се определи чрез няколко основни параметъра. Твоите технологии Дигитално издание Юли-Август 84


Първият знак е:

компанията има бърз растеж Това означава, че транзакциите стават все повече и повече, което кара старата ви счетоводна система да се задъхва, а анализирането на електронните таблици с данни може да отнеме седмици или пък да включва много служители. Но това не е всичко – забавянето в разчитането на данните може да стане причина за бавна реакция на пазарните нужди, на искания от настоящи клиенти и на интереса на нови, както и за вземането на точни бизнес решения от страна на мениджмънта. Това ясно подсказва, че се нуждаете от по-сложни системи.


Вторият знак е:

наличната система не се справя Старото ви счетоводство и другите системи не могат да се справят с нарасналите обеми данни и сложните взаимоотношения. Това налага кърпенето им, което забавя развитието, увеличава времетраенето на един цикъл, както и грешките. Ръчното боравене с ордери, фактури, електронни таблици и т.н. също води до повече разходи за персонал.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 86


Третият знак е:

затруднени отчетност и съответствие с регулациите Вашата фирма трябва периодично да предава отчети. Около определените за това дати настава истинска лудница. Освен за стрес, това е предпоставка и за много грешки. Назначаването на повече счетоводители едва ли е най-доброто капиталовложение, тъй като това не са стратегически инвестиции и не носят възвръщаемост. Това изисква по-добър вътрешен контрол.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 87


Видове Четвъртият знак е:NoSQL

бази данни

Документен модел

бизнесът става международен Много средни фирми все по-често се опитват да излязат на международния пазар. Това изисква доста по-сложен финансов софтуер, който трябва да се справя с различни валути, да посреща изисквания на международни стандарти, да отговаря на счетоводни изисквания в различни държави и т.н. Най-добре е да помислите за добро решение от доказан доставчик, който има достатъчно внедрени решения, с които да докаже, че може да посрещне не само текущите ви нужди, но и бъдещите.

Графичен модел


Видове Петият знак е:

NoSQL бази данни

трябва ви сигурна и мощна системна интеграция Ключ-стойност Документен модел модел

Новата облачна система трябва да се интегрира с наличните ви ИТ системи, като доставки, счетоводство, продажби, човешки ресурси и т.н. Те всички правят записи в главната счетоводна книга и се отразяват на отчетността и анализа. Компанията също трябва да може да проследява целите процеси – например от поръчката, през фактурата до плащането. Това ще искат от вас и одиторите. Ако новата система не се справи с интегрирането на старите, то тя ще създаде обърквания и проблеми. Накрая пак можете да се окажете с много различни системи с тази разлика, че те вече са в облака.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 89


Професионалистите предупреждават също за опасността да работите с няколко доставчици на облачни услуги. Според проучване в сайта на TechTarget от 2013 г. 57% от средните компании, участвали в проучването, предпочитат решение за управление на финансите, базирано на облака, от един доставчик, вместо няколко услуги от най-добрите. С този подход се избягват скъпата интеграция, сложността на системите и управлението на няколко договора.

След като се уверите, че ви трябва облачно ERP решение, ще трябва да изберете такова. Как?

1.

Трябва да разберете най-напред, че това вече е услуга, а не внедряване на софтуер при вас.

2.

Трябва също да не мислите само за това, от което найспешно се нуждаете – например управление на финансите. Много доставчици предлагат решения от край до край, така че вижте добре какво имат в портфолиото си.


3.

Основно изискване към финансовото управление е да осигурява стандартизиране на процесите и ефективност на работния поток, както и социално сътрудничество, анализи, лесно използване от неспециализиран персонал.

4.

Анализите да поддържат възможност за мобилен достъп с цел вземане на решения в реално време.

5.

Не забравяйте сигурността и надеждността и проучете възможностите на доставчика – колко е инвестирал в своите ИТ ресурси, за да защити вашите данни и да осигури надеждност на вашите операции. Те трябва да включват сложни мрежи, съоръжения за сигурност, възможности за бекъп и възстановяване, наличие на офиси в различни държави (от интерес за вас), които да осигурят, че се поддържат всички местни закони и правила.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 91


ИТ Инфраструктура

Системен софтуер

Windows Server 2003 умря, да живее Windows Server 2012 или 2016 Има много причини, поради които може все още да използвате Windows Server 2003. Той може да работи доста добре за вашата организация и може да няма бизнес причина, която да ви е тласнала да преминете към по-нови версии през годините. Може би просто сте чакали, докато всички ваши критични приложения от външни доставчици са били сертифицирани да работят на Windows Server 2012 R2. Каквито и да са причините все още да използвате Windows Server 2003, времето изтече: Microsoft приключи поддръжката на Windows Server 2003 през юли тази година и се готви за нов сървър през 2016.


Краят на поддръжката означава, че Microsoft вече не предвижда автоматични корекции, ъпдейти или онлайн техническа помощ. Така например, след юли 2015 г. вече няма да се получават актуализации на защитата за Windows Server 2003 (вторничните кръпки), които ви помагат да защитите вашите системи от вредните вируси, шпионски софтуер и друг злонамерен софтуер, който да доведе до загуба на фирмена информация или други нарушения на сигурността, или дори до сваляне на вашата система. И ако имате въпрос или проблем на сигурността и се обадите на Microsoft за помощ, ще трябва да заплатите, за да се реши проблемът ви. От своя страна Window Server 2012 R2 ще има основна поддръжка до 2018 и удължена до 2023. Преценете дали си струва да ъпгрейдвате сега в последния момент или да изчакате нояия сървър през 2016. Преценете ползите и рисковете. Все пак по-добре късно отколкото никога, да видим какво предлага Window Server 2012 R2 и да направим предварителен преглед на Window Server 2016. Ако досега само подобрената функционалност на 2012 са карали компаниите да преминат към него, то сега те са почти принудени.


Динамичен контрол на достъпа

Динамичният контрол на достъп Dynamic Access Control осигурява по-гъвкав и детайлен начин, по който да се присвояват разрешения за файловите сървъри под Windows. Преди достъпът е осигуряван въз основа на членство в група - ако сте член на определена група, можете да получите достъп до определени данни. Динамичният контрол на достъпа позволява много по-детайлно управление на достъпа, базирано на потребителски атрибути в Active Directory. Например, можете да дадете достъп до фолдъра на отдела по маркетинг във вашия файлов сървър на всички потребители, които имат маркетинг в служебната си длъжност в Active Directory. Ако даден потребител се премести в отдел продажби и неговата длъжност се промени по подходящ начин в Active Directory, тогава потребителят вече няма да има достъп до папката на маркетинга - достъпът се контролира динамично.

„Dropbox“ функционалност Новите работни папки са много подобни на услугата Dropbox и са друга голяма нова функция в Windows Server 2012 R2. Един потребител може да има папка на неговия или нейния работен плот, която е синхронизирана с Windows сървъра и работи като Dropbox. Например, ако пътувате, ще можете все още да имате достъп до работните си папки с помощта на интернет. В момента такива работни папки се поддържат само за Windows 8 клиенти, но Microsoft планира да разшири поддръжката и за клиенти на iOS и Android.


BYOD

Все повече организации възприемат т.нар. BYOD инициатива, която дава възможност на служителите да използват своите смартфони и таблети за достъп до корпоративните ресурси. Windows Server 2012 R2 поддържа BYOD чрез инструмента Workplace Join, който позволява на потребителите да свързват устройства към Active Directory. Така можете да присъедините iPad или друг таблет към Active Directory като доверено устройство, за да го използвате за достъп до корпоративните ресурси в мрежата ви през порта за iOS и Android устройства.

Какви са ползите от обновяването Ако спирането на поддръжката не ви е достатъчно като причина, ето още някои стимули: Новите функции, дадени по-горе, ще дадат свежи съвременни възможности на организацията ви; Производителност – Windows Server 2012 R2 предлага много подобра производителност от Server 2003;


Разходи – След приключването на поддръжката Windows Server 2003 ще ви струва повече. Ще имате не само разговори с поддръжката на Microsoft, но може да ви се наложат капиталови разходи за инструменти, допълнителни към вашия сървър, който вече не получава актуализации за защита. Закупуването на лицензи за сървър 2012 R2 почти гарантирано ще бъде по-малко скъпо, отколкото да се опитвате да поддържате Windows Server 2003 среда. Сигурност – След като поддръжката на сървъра от 2003 г. е приключила, корекциите на бъгове в софтуера ще бъдат за ваша сметка. Ако такива корекции не се получават редовно, това може да означава сериозен риск за сигурността. Хакерите също знаят, че вече нямате патчове. Съответствие – Посрещането на правни и регулаторни изисквания ще принуди много организации да наливат средства в мониторинга и изолирането всички сървъри, които работят на Windows Server 2003. Освен това, проверките на системи, работещи с остарял софтуер, могат да бъдат скъпи, често дори по-скъпи от лицензиите за по-нов софтуер. Поддръжка – основната поддръжка на 2012-ката ще продължи до 2018, така че дотогава ще можете да разчитате на Microsoft, без да плащате допълнително.


Подгответе се добре за миграцията Разбира се, преминаването към Windows Server 2012 от всяка по-ранна версия или друга сървърна платформа изисква внимателно планиране. Вие ще искате да разгледате внимателно съществуващата си инфраструктура и да обмислите бъдещите нужди на организацията, така че да създадете Windows server 2012 среда, която ще позволи растеж, ще придаде гъвкавост и ще гарантира сигурността и съответствието. Мъдрите организации най-напред ще оценят и почистят текущата си среда преди миграцията. Например през годините служителите са се местили на различни длъжности в рамките на организацията и вашата Active Directory може да е неточна. А Dynamic Control Access Server 2012 зависи от точни данни, за да достави необходимия достъп. Още въпроси, на които трябва да си отговорите са:

Дали сървърната виртуализация e добър вариант? Много организации, работещи на Windows Server 2003, използват само физически машини. Мигрирането към Windows Server 2012 R2 може да бъде възможност да се възползвате от сървърната виртуализация. Като използвате Microsoft Hyper-V, която е част от сървър 2012 г., можете например да инсталирате сървър за печат на Windows като виртуална машина, вместо като физическа машина, което предлага по-голяма гъвкавост. Ще трябва да направите оценка на производителността и използваемостта на вашите текущи Windows Server машини и да решите дали има смисъл да ги виртуализирате в среда на Windows Server 2012 R2.


Имате ли нужда от обновяване на хардуера? Необходимо е да оцените също дали настоящите физически машини отговарят на изискванията за хардуер на сървър 2012. С цел да увеличава бързо производителността Microsoft променя хардуерните изисквания през годините. За Windows Server 2012 R2 това означава, че той работи само на x64 процесори, така че старият 32-битов (x86) хардуер няма да е достатъчен.

Как може да се гарантира съвместимостта на приложенията? Ще е необходимо да тествате всички критични приложения, за да се уверете, че те ще работят правилно в новата среда.

Имате ли нужда от преструктуриране на Active Directory? Бизнес моделът ви може да се е променил от времето на първото разполагане на Active Directory в Windows Server. Миграцията към Windows Server 2012 R2 е възможност да се преструктурира вашата активна директория, за да отговаря по-добре на вашите настоящи и бъдещи нужди. Решаването на гоените казуси може да е трудно, но се предлагат инструменти, които могат да ги решат вместо вас, и то автоматизирано, така че потърсете такива. Иначе може да срещнете неприятни изненади по пътя на миграцията.


Windows Server 2016 Ако сте решили да изчакате с ъпгрейда, догодина Microsoft ще пусне следващата версия на сървърната си операционна система. Компанията периодично пуска информация за нея, така че да надникнем какво ново в Windows Server 2016 е обещано досега: Компютърна обработка и виртуализация: Опростени ъпгрейди, нови възможности за инсталиране, както и увеличаване на устойчивостта, което ви помага да гарантирате стабилност на инфраструктурата си, без да ограничавате гъвкавостта й: 1. Пускане на ъпгрейди за Hyper-V и мащабиране на клъстерите на файл сървърите за по-бързо приемане на нови операционни системи; 2. Функционалност за добавяне и премахване в движение на памет и NIC (мрежови интерфейсни контролери), намаляване на времето за престой; 3. Устойчивост на компютърните обработки на виртуалната машина, така че виртуалните машини ще продължат да работят, дори и ако услугата на изчислителната структура от клъстери спре по някаква причина; 4. Nano Server, силно умалена версия на Windows Server с малки размери и дистанционно управлявана инсталация, оптимизирана за облака и работните процеси на дейностите по разработване.


Мрежова функционалност: Продължаващи инвестиции, за да се направи мрежовата работа колкото е възможно по-гъвкава и рентабилна, като същевременно се гарантира висока производителност: 1. Пакетни NIC до всички ползватели и RDMA (отдалечен директен достъп до памет) трафик с цел оптимизиране на разходите, което позволява мрежова обработка с висока производителност и устойчивост на откази с 2 мрежови карти, вместо 4: 2. PacketDirect на 40G за оптимизиране на работата. Съхранение: Разширяване на възможностите на софтуерно дефинираното съхранение с акцент върху устойчивостта, намалени разходи и по-голям контрол: 1. Гъвкавост и устойчивост на Virtual Machine Storage Path, което позволява на виртуалните машини да се спират и рестартират спокойно в отговор на преходни или постоянни повреди по трасето на съхранение; 2. Storage Spaces Direct позволява обединяване на обемите за съхранение от множество сървъри, с което да се намалят разходите за съхранение, докато се дава възможност за по-сериозно мащабиране; 3. Качеството на услугата (QoS) на съхранение за по-голям контрол и предвидима производителност; 4. Storage Replica, която ви дава синхронна репликация на съхранените данни за непрекъсваемост на работата с поносими разходи и стратегии за възстановяване след бедствие.


Сигурност и осигуряване: Защита срещу днешните заплахи с подход „нулево доверие“ към сигурността, която е внедрена в хардуера: 1. Нова услуга Host Guardian Service, част от границата на доверие и изолиране между облачната инфраструктура и гостуващите слоеве от операционни системи; 2. Just Enough администрация за намаляване на риска от нарушения на сигурността, като позволява на потребителите да извършват само конкретни задачи;

Управление: Текущи иновации за опростяване на управлението на сървъра и за увеличаване на консистентността на подхода: 1. PowerShell Desired State Configuration (DSC) за по-лесно, по-бързо и последователно внедряване и актуализации; 2. PowerShell Package Manager за единно управление на пакетите и разгръщане; 3. Windows Management Framework 5.0 April Preview и DSC Resource Kit (достъпен онлайн едновременно с TP2).


И още много други новости се очакват в следващото издание Windows Server 2016, включително и нови възможности за IIS, RDS, както и AD, като например: 1. Условен контрол на достъпа в AD FS, с който се изисква съответствие на устройството с политиките за достъп до ресурсите; 2. Поддръжка за удостоверяване на приложенията с OpenID Connect и OAuth, което прави по-лесно изграждането на мобилни фирмени приложения; 3. Пълна OpenGL поддръжка с RDS за VDI сценарии; 4. Поддръжка от страна на сървъра за HTTP/2. Ако сте решили да чакате Windows Server 2016 четете предварителните прегледи на сайта на Майкрософт и в пресата, за да научите повече за това, което ще е ново и забележително.


Как работи?

Сензорните екрани - как работи капацитивната технология

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 103


Сензорните екрани –

как работи капацитивната технология Капацитивният тъчскрин е сензорен дисплей, който използва проводимостта на човешкия пръст или на специална писалка.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 104


За разлика от резистивните сензорни екрани, капацитивните дисплеи не използват натиска на пръста, за да създават промяна в електрическата проводимост (виж. пилотния брой на „Твоите технологии“ - http://tvoite.technology/?page_id=34). Вместо това, те работят с всичко, което притежава електрически заряд - включително човешката кожа. (Да, ние се състоим от атоми с положителните и отрицателните заряди и съдържаме много вода!) Капацитивният сензорен екран е изграден от материали като мед или индиев оксид, които съхраняват електрическия заряд в електростатична решетка от малки жици, всяка по-тънка от човешки косъм. Съществуват два основни типа капацитивни сензорни екрани - повърхностни и проекторни. Повърхностните капацитивни дисплеи използват сензори в ъглите и тънък филм равномерно разпределен по цялата повърхност, докато проекторно капацитивните използват решетка от редове и колони с отделен чип за наблюдение.

Фигура 1 Твоите технологии Дигитално издание Общ принцип

Юли-Август 105


И в двата случая, когато един пръст докосва екрана, малък електрически заряд се прехвърли през пръста, за да затвори електрическата верига, създавайки спад на напрежението в тази точка на екрана. (Ето защо капацитивните екрани не работят, когато носите ръкавици или пластмасова писалка. Платът не провежда електричество, освен ако не е снабден с проводяща нишка, а писалката трябва да е специална.) Софтуерът определя местоположението на текущия спад на напрежението и го обработва, за да определи съответстващата реакция.

Фигура 2 Твоите технологии

Повърхностен капацитивен екран Юли-Август

Дигитално издание

106


Kапацитивният сензорен панел се състои от многослойни покрития върху стъклен панел. Многослойната структура е показана на фигура 3. Прозрачни проводими покрития са нанесени от двете страни на стъкления панел. Специално проектирани електроди са предвидени около ръба на горното покритие по предната страна, за да подават равномерно ниско напрежение в него, създавайки върху екрана еднородно електрическо поле. Задното проводящо покритие се използвана за екраниране на електромагнитните смущения. Върху проводящото покритие на предната страна се полага твърд слой, за да осигури защита му. Слоестата структура е оптимизирана да предостави извънредно оптично качество и дълготрайност.

Фигура 3

Многослойна структура


Контролерът Контролерът измерва стойностите на протичащия ток от четирите ъгъла и изчислява X и Y координатите на точката на докосване. Суровите данни на координатите се анализират и компенсират, за да дадат оптимизирана линейна точност. Контролерът използва своята многоточкова функцията за коригиране на линейността, за да компенсира неравномерностите на панела. Всеки панел е калибриран в завода. Тъй като капацитивните екрани не се нуждаят изобщо от силен контакт, можете да се плъзгате по тях много леко и да получавате точно толкова добра реакция, както с бавно и силно движение по тях.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 108


При проекторната капацитивна технология има ецване в проводящ слой, което образува решетка, която позволява по-голяма точност и по-гъвкаво управление. Моделът на решетката на проводящия слой е създадена чрез ецване или на единичен проводящ слой или чрез ецване на перпендикулярни линии върху два отделни проводящи слоя. Тъй като този тип капацитивен екран има по-голяма резолюция, сензорният панел може да работи без пряк контакт, което позволява да се използват екранни протектори или други защитни изолационни пластове. В допълнение към човешкото тяло, той може да взаимодейства с активна или пасивна писалка. Има два различни вида проекторни капацитивни сензорни панели: взаимнокапацитивен и самокапацитивен.

Фигура 4

Конструкция на екран с проекторно капацитивна технология


Един капацитивен сензорен датчик се състои от голям масив от проводящи покрития от индиевo-калаен оксид (ИКО) върху един или повече слоя от стъкло или пластмаса – обикновено полиетилен терефталат. Добрата оптично яснотата и ниско съпротивление на ИКО го правят преобладаващ избор за тази много чувствителна електрическа верига.

Фигура 5

Многослойна структура с редове и колони от компания доставчик на дисплеи Най-отгоре на екрана на дисплея, но преди да се добави сензорът за допир, попада изолационен материал, за да се избегнат смущения от капацитивен шум. По същата причина е необходим допълнителен изолатор, особено ако се използва метален панел,. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 110


Фигура 6

Слоеве в екран с проекторно капацитивна технология – напречен разрез

Взаимно капацитивните сензори имат по един кондензатор във всяка пресечна точка на ред и колона. Масив 16 х14, например, има 224 независими кондензатора. А напрежение се прилага към редове или колони. Поставянето на пръст или проводима писалка близо до повърхността на сензора променя електростатично поле в мястото, което намалява взаимния капацитет. Промяната на капацитета на всяка отделна точка на решетката може да бъде измерена точно, за да се определи мястото на допир чрез измерване на напрежението в другата ос. Взаимно капацитивната технология позволява мулти-тъч работа, при която местоположенията на повече пръсти, длани или накрайници на писалки могат точно да се определят по едно и също време. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 111


Самокапацитивните сензори могат да имат същата XY мрежа като взаимно капацитивните сензори, но колоните и редовете да работят самостоятелно. При самокапацитивните сензори, капацитивният товар на пръста се измерва на всеки електрод на колона или ред с амперметър. Този метод дава по-силен сигнал от взаимнокапацитивния, но не е в състояние да определи точно повече от един пръст, което води до “отблясъци” или неправилно локализиране на мястото.

Фигура 6

Друг изглед на проекторната технология Най-важните предимства на проекторната капацитивна технология са следните: • • •

Дълготрайност Отлични отични качества (висока пропускливостy) Възможност за мълтитъч (зависи от контролера)


Бъдещето Здраве

6-стъпки за технологична трансформация на здравеопазването Роботика

Тези роботи ще заменят вашия лекар. Искате ли? Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 113


Бъдещето

Здраве

6-стъпки за технологична трансформация на здравеопазването (на вниманието на министър Москов) По време на презентация на неотдавнашната здравна конференция в Чикаго Шринивас Веламур, принципал на McKinsey & Co., даде много теми за размисъл на претъпканата със слушатели зала. През последните 10 години здравеопазването е направилo огромни крачки във възприемането на информационните технологии, като например електронни здравни досиета, мобилни устройства и други, които подобряват безопасността на пациентите и увеличават ефективността на здравеопазващата организация, твърди Веламур, който е гуру в консултирането на ИТ в здравеопазването. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 114


3D печатът навлиза в здравеопазването

Но все по-съвременни цифрови технологии също бързо проникват в здравеопазването, включително социалните мрежи, големите данни, интернет на нещата, следващото поколение геномика, 3D печат и други. „Всички те ще се съберат заедно по вълнуващи пътища – отбелязва той. – Скоростта на промените е невероятна.“ Вероятно Веламур не е запознат с българската система на здравеопазване, в която вълнуващите неща имат съвсем друг вкус – бити бебета, закъснели линейки, липса на лекарства, стачки, бягащи в чужбина лекари и т.н. Технологиите дават възможност на потребителите да поемат поголям контрол над техните здравни решения, заобикаляйки каналния ред и търсейки здравеопазване на базата на предлаганите грижи и ясни разходи. Тази цифрова революция има потенциала напълно да преначертае здравната екосистема, казва Веламур, както подобни цифрови революции трансформираха пътуванията, инвестиционните и други пазарни сектори.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 115


За да се възползват напълно от трансформацията, здравните организации трябва да променят начина, по който те гледат на информационните технологии, казва Веламур. Според него здравните ИТ лидери трябва да разберат следните неща:

1

Необходимо е да спрат да мислят за „ИТ стратегии“ и да се съсредоточат върху „дигиталната трансформация“.

Досега здравните ИТ мениджъри са мислили как технологиите могат да подкрепят дейността и са съставяли бизнес планове, които са обхващали следващите от една до две години. Но планирането на събития за какъвто да е период от време вече не работи, защото нещата се случват прекалено бързо. ИТ директорите и другите ИТ лидери трябва да реагират бързо на появата на нови технологии.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 116


2

Необходимо е тези специалисти да осъзнаят, че те ще управляват ИТ, но няма да ги притежават.

Технологиите, наложени от Google и Amazon, имат извънредно влияние върху това как ще се управлява данните и в бъдеще само няколко доставчици ще са склонни да притежават свои центрове за данни. ИТ отделите в здравеопазването е необходимо да мислят как да станат архитекти и брокери на услуги за данни, а не собственици на ИТ инфраструктурата.

3

Необходимо е да се премине също от системи за запис (като електронни здравни досиета) към системи на ангажираност Веламур използва пример с Apple Watch, който позволява на хората да управляват своето здраве и фитнес.


4

Необходимо е да се изгради архитектура за много скорости и максимална гъвкавост Здравните заведения трябва да имат най-малко „архитектура на две скорости“, казва Веламур, една, която се занимава с ъптайма, и друга, която се занимава с ангажираността.

5

Трябва да са наясно какви умения са необходими, за да се върви към цифрово бъдеще.

Това не са програмисти на COBOL, казва той, това са учените по данни и експертите по потребителски опит, които ще бъдат агенти на промяната. Доставчиците ще трябва да създадат източник за тези таланти, тъй като няма достатъчно учени по данни.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 118


6

Необходимо е да се управляват иновациите като портфолио.

Има много стартиращи компании с интересни технологии, но кой ще бъде победител, пита той? Здравните заведения трябва да управляват своите технологични инвестиции като отделен портфейл – някои може да се управляват за възвръщаемост на инвестициите, а други трябва да бъдат държани за при срив на пазара.

Или казано накратко ИТ лидерите в здравеопазването трябва да израснат от технически ръководители до дигитални иноватори. Здравеопазването е един от най-големите консуматори на ИТ в света, както и движеща сила за развитие на нови технологии. Цифровото бъдеще не се вижда на хоризонта на българските здравни организации, нито в държавната политика. Но то е неизбежно, ако искаме да се превърнем в модерна държава.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 119


Бъдещето

Роботика

Тези роботи ще заменят вашия лекар.

Искате ли?

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 120


Роботите са най-новите и блестящи медицински специалисти. Мистър Робото може да върши неща, които никой не иска да прави, както се пее в популярната песен на Стикс, Доктор Робото обаче може да прави неща, за които никой няма време в напрегнатата болнична обстановка – например да успокоява пациентите. В натоварените болници, където животът и смъртта мерят сили, компетентният робот може да помогне да се поддържа спокойствието. Роботите все по-често са „наемани“ за работа в клинични среди, където тяхната подреденост и безпристрастност са ценени умения. Те започнаха кариерата си с раздаване на храна и разпределяне на хапчета, а един робот дори извършва операции с помощта на истински хирург. Но е възможно един ден роботите да се заемат и с диагностиката.

Твоите технологии

Ето как си разпределят работните места симпатичният доктор Дигитално издание Юли-Август и многоръкия робот da Vinci 121


Хората често смятат хирурзите за арогантни, но какво да кажем за роботизираните такива? Хирургическата система „да Винчи“ използва роботика, за да помага на хирурзите да извършват минимално инвазивна хирургия. Малки, прецизни инструменти извършват действията на хирурга, управлявани чрез контролер, и предлагат на лекаря 3D изглед с високо качество на мястото на оперативна интервенция. Смята се, че така пациентите са по-малко травмирани и се възстановяват за по-кратко време. Просто, защото системата е роботизирана не означава, че тя е перфектна – системата да Винчи е споменавана в редица съдебни дела. Може би Google и Johnson & Johnson ще пробват по-успешни собствени хирургически роботи. Google инвестира сериозно в роботиката през последните години и сега прави нова крачка напред – вкарва я в операционната зала. Гигантската търсачка си партнира с Johnson & Johnson по нов проект, насочен към напредък на хирургичната роботика. С други думи, Google разработва роботи, които могат да извършват операции (или поне да помагат при тях).

Следващият ви хирург Твоите технологии Дигитално издание може да е робот на Google.

Юли-Август 122


Екипът на Google от отдела Life Sciences ще работи с медицинското устройство Ethicon на компанията Johnson & Johnson в тези свои усилия. Компаниите планират да обединят своята интелектуална собственост и опит, за да създадат иновативна хирургическа платформа, базирана на роботика, която интегрира най-съвременни технологии. Целта е да се подобри здравеопазването в операционната зала, така че да има полза и за хирурзи, и за пациенти.

Болничната храна е изключително лоша, но съставките, които тя осигурява са от съществено значение за подобряването на пациентите. Роботът Tug на компанията Aetheon е компактен бот, който може да транспортира и доставя храна, медикаменти, бельо, както и лабораторни проби. Той си проправя път по коридорите чрез вградена карта и интелигентна автономна навигация, като определя пътя си така, че да не плаши никого. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 123


Ако трябва да ви се направи процедура по възстановяване на повърхността на коленната или бедрената става (нов метод, прилаган вместо цялостна замяна с изкуствена става), то е възможно вашият хирург да бъде подпомаган от Rio Robotic Arm Interactive Orthopaedic System. Рио и хирургът извършват т.нар. макопластия, с която се облекчават някои от симптомите на остеоартрита.

Болниците често са студени и стерилни, но тези японски роботи озаряват нещата. Роботите на компанията Tmsuk работят като рецепционисти и водачи в Централната болница Aizu, където те поздравяват посетителите, носят багажа им и ги водят до мястото, до където трябва да отидат.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 124


Суперкомпютърът на IBM Watson например иска да помага за лекуването на рак. В сътрудничество с геномния център Ню Йорк (NYGC) устройството подпомага онколозите в ДНК базираните терапии при глиобластом – най-често срещания вид рак на мозъка, който убива повече от 13 000 американци всяка година. Според IBM лекарите са принудени да свързват масивни обеми от данни от пълното геномно секвениране към купищата медицински списания, нови изследвания и клинични записи сега, когато медицинската информация се удвоява на всеки пет години. Но бързият компютърен мозък на Watson може да бъде ключът към разкриването на нови ресурси и постигането на големи крачки към здравето на пациентите.

Роботите се вклиняват и в диагностиката. Илюстрация: Барт Кук

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 125


IBM Watson обаче се учи и да прави диагностика и препоръки за лечение. Това може да разбие здравеопазването по начина, по който технологиите се вклиниха в много други индустрии. То може да повдигне и въпроса дали са необходими лекарите? Точно колко далеч може да отиде автоматизацията в медицината е въпрос, който чака отговор? Но диагностиката е труден процес и според някои статистики повече хора умират от погрешни диагнози отколкото от самите болести. Дали това е вярно или не, е трудно да се каже, но всеки знае, че човек е склонен на грешки – така лекарят може да не забележи или подцени някой симптом, който е по-определящ за заболяването от очевидните симптоми. Едва ли Watson ще е склонен към такива пропуски, независимо колко пациенти чакат на опашка пред кабинета му. Той няма да се умори, както това може да се случи с доктора.

Изображение: Холографска проекция на теорията в анти-де Ситър пространство, представена от вътрешната част на сферата, до границите, където живеем ние, представени от външната синя Твоите технологии Дигитално издание Юли-Август полусфера. Илюстрация: Стан Бродски 126


Докато във фантастиката всеки вид самовъзпроизвеждащи се машини са с намерението да асимилират човечеството, то в реалния свят наноботите всъщност имат потенциала да бъдат изключително полезни за нас. Малките роботи обаче ни поставят пред големи предизвикателства и понякога това изисква творчески решения. Например, учените вече успешно произвеждат наноботи, задвижвани от стомашната киселина. Разработените в Министерството по наноинженерство в Университета на Калифорния „Изкуствени микромотори в стомаха на мишка: крачка към синтезирането на двигатели in vivo“ очертават опитa на екипа за създаване на по-ефективни наноботи за навлизане и подпомагане на биологичния организъм. За целта те използват мишки.

Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 127


Досегашните наноботи са били тествани предимно in vitro, или извън тялото. За да тества истински техните способности, биомедицинският екип е искал да създаде наноботи, които могат да работят in vivo или вътре в тялото. Но тъй като всеки, който е гледал Fantastic Voyage знае, че вътрешността на тялото може да бъде доста страшно място за малко нещо като нанобот, то е трябвало да се преодолеят някои препятствия. Първо, наноботите е трябвало да бъдат в състояние да измерват и издържат на киселинността на стомаха на мишката, в която са вкарани. На второ място, те е трябвало да бъдат в състояние да доставят техния терапевтичен полезен товар директно в целенасочената тъкан. И накрая, те не могат да оставят нещо токсично след себе в приемащото тяло, тъй като това би обезсмислило идеята на медицинското лечение. Резултатите са показали, че наноботите не само понасят стомашната киселина, но всъщност я използват в своя полза. Синтетичните им цинкови микромотори се задвижват директно от киселината, докато достигнат дестинацията си. Когато накрая киселината ерозира двигателите, лекарството вече е пуснато, позволявайки тъканта да запази много повече от него. И тъй като наноботите са разтворени, не остава нищо, което може да отрови тялото. Три мухи са убити с един удар (киселинен). Учените смятат, че експериментът е проправил път между нанороботиката и медицината, така че двете дисциплини да са си взаимно полезни и да се учат една от друга. И нека забравим фантастиката, пълна с враждебни роботи, и да оставим машините да работят за нас. Твоите технологии

Дигитално издание

Юли-Август 128


Само сега можете да се абонирате докрая на годината за „Твоите технологии“ само за 10 лева. Ще получите 6 броя с интересно съдържание и уникален дизайн. Изпратете имейл на tvoite@tvoite.technology с кратко съобщение Абонамент и телефонен номер. Ние ще се свържем с вас, за да ви абонираме по най-удобния за вас начин.

Profile for tvoite.technology

Твоите технологии, Юли-Август 2015  

Дигитално издание на списание Твоите технологии. Брой 2 (юли-август) за 2015 година. Избрани страници.

Твоите технологии, Юли-Август 2015  

Дигитално издание на списание Твоите технологии. Брой 2 (юли-август) за 2015 година. Избрани страници.

Advertisement