Sorlandsavisen uke 16 2018

Page 6

6

SØRLANDSAVISEN

NYHETER

Null i strømkostnad og lav investeringskost For bare 10.000 kr kan du få en stolpe som vil lyse i minst 30 år, med null kostnader for strøm. AV ARNT GEORG ARNTZEN

Det var duket for høytidelig åpning av en belyst gangsti like ved Mediasenteret på Gimlekollen. Ordfører fra både Kristiansand og Birkenes kom for å markere åpningen av de åtte ilume gatelys som er satt opp langs turløypa bak Mediasenteret. Ilume gatelys er designet for og gjennomprøvet i nordiske forhold. I de mørkeste månedene er det ikke mer enn 25-30 soltimer i måneden. Ilume gatelys lyser selv om det skulle gå 20 dager uten direkte sollys. To timer med direkte sollys gir nok strøm til vel tre dager. Batteriene som benyttes tåler også normal norsk vinterkulde.

Spennende prosjekt

Kristiansands ordfører Harald Furre gratulerte med et spennende prosjekt da han fikk ordet på mediesenteret.   – Det er bra at vi er i en kommune som tenker grønt og innovativt. Den smale sti har blitt en breiere vei. Å i sava hvor bra dette har blitt, lød det fra Furre. Han uttrykte håp om at ingeniørene i kommunens tekniske avdeling - som helt siden starten har vært positive til dette prosjektet, ikke er alene om å være ja-mennesker i Kristiansand kommune.   – Her har vi hatt et godt samarbeid mellom Birkenes og Kristiansand kommune. Birkenes har forståelig nok ønsket et godt samarbeid med oss i Kristiansand, fortsatte Furre. Furre roste det BTG hadde fått til.   – Det viktigste er at de har det gøy når de gjennomfører dette. Jeg håper de fortsatt kommer til å ha det gøy!

Tre gode år

Birkenes sin solenergibedrift BTG ble stiftet i 2015. I de tre årene som har gått siden starten, har de hatt en visjon bak realiseringen

STOR FOTOINTERESSE: Mange fotografer stilte opp på den offisielle åpningen av ilume gatelys som er designet for nordiske forhold.

av sitt samfunnsansvar. Men den viktigste grunnen til at de lykkes, er at de har det gøy. Trygve Raen har jobbet mest i Norge, i Shang Hai har de Arne Knudsen.   – Vi er på tre kontinenter og leverer alt fra små lanterner til skreddersydde lysanlegg. Bare i Nigeria er 12 ansatt. Dette har blitt bra for miljøet og en god business for oss. For oss handler samfunns­ ansvar om å ta vare på miljø og menneskene. Det viktigste er å være bevisst i valgene vi gjør. Raen karakteriserer det som utrolig gøy å samarbeide med Kristiansand kommune.   – Positive folk gir positiv energi! Mastene som benyttes er av tre i stedet for stål. Ubehandlet tre direkte fra et lokalt sagbruk i Birkenes, nemlig Tr3.   – Vi vil kun skjære lokalt treverk, og vi er fortsatt den lille sava i det store bildet, lød det fra Morten Tobiassen.

Positive uker

Lysmastene har stått langs løypa på Gimlekollen noen uker. Mediesenterets vaktmester Vidar Urdal gledet seg over å ha vært på skolen siden 1983, men han har aldri vært med på noe så stort som dette.

– Dette er bibelsk. Smal sti. Lys på veien

Ordfører fornøyd

Ordføreren i Birkenes synes det er gøy å være med på en lansering som dette.   – I slike stunder er det gøy å være ordfører i Birkenes, ­konstaterte han.   – Birkenes er en innlandskommune der mye lages av tre. I tillegg har vi vindkraft som har dratt frem flere prosjekter. Mange gode krefter gir innovasjon hos oss, poengterte han.

Samarbeid igangsatt

Kristiansand kommunes Christer Egeland gledet seg over kommunens innkjøpte lysmaster, og uttrykte håp om at det vil bli kjøpt inn flere i tiden som kommer.   – Det er ingen selvfølge at kommunen bruker penger på prosjekter som dette.

Flere bruksområder

Bruksområder der slike master kan settes opp, er både turstier, lysløyper, parker, hytteområder, havneområder, busslommer og friluftsområder.   – Et vanlig gatelys krever at en strekker kabel, enten i luftlinje eller grøft til og mellom lysstolpene.

FORNØYDE: Både ordfører i Birkenes, Anders Christiansen (Ap), og ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H), fant tonen med pilotprosjektet til daglig leder Trygve Raen og Dag Maberg i BTG.

Dette slipper en når en investerer i Ilume gatelys. I tillegg er strømmen helt gratis.   – Ilume gatelys har både lys og bevegelsessensor. Standard innstilling er at lampen lyser i seks timer etter mørkets frembrudd. Deretter, altså de fem neste timene, vil lyset kun slå seg på ved bevegelse. 11 timer etter mørkets frembrudd slår den seg på igjen ettersom det fortsatt er

mørkt. Det gir lys når flest folk er ute samtidig som en sparer strøm når det er minst behov for det.   – Solpanelene, metall­ komponentene og stolpen har en forventet levetid på mer enn 30 år, ledlampen 30-50 tusen timer (10-15 år).   – Batterienes levetid avhenger av vær og solforhold og må forventes byttet ut etter noen år.