Page 3

Lokalavisen Kristiansand

3

Ny prosjektleder i Nye Veier AS Magne Ramlo er tilsatt som ny prosjekt­direktør for utbyggingen av E18 fra Grimstad til Langangen. Veis­ trekningen på 131 kilometer har en total kostnad på 40,1 milliarder k­ roner. Ramlo har tidligere vært ­daglig leder

for Reinertsen ­ Engineerings land­ virksomhet og direktør for eiendoms­ forvaltningen i Nordic Property ­Management AS. Han tiltrer stillingen som prosjektdirektør snarlig.

Tips om arrangement: tips@lokalavisenkristiansand.no

Fra alkoholrus til drømmejobb Han var lovet en ­lysende karriere innenfor snowboard, men alkohol ødela alt. Nå er Anders Braathen rusfri, og ­ har begynt å drømme igjen ved hjelpen fra A ­ ddictologi Akademiet.

Han vokste opp på Oslos beste vestkant, men med et fokus på det materielle og det å holde fasaden ble oppveksten noe helt annet enn det han hadde forestilt seg.   – Familien hadde en fasade utad. Det er noe jeg sliter med den dag i dag fordi jeg later som ting er bra, forteller Anders.

Snowboardtalent Foreldrene skilte seg da Anders var tretten år gammel.   – Jeg begynte å drikke for å ­flykte, sånn som pappa, forteller han. Etter hvert ble Anders ­interessert i snowboard og var spådd en ­lysende karriere. Han fikk flere sponsorer og ting så ut til å gå den rette veien.   – Snowboard ble redningen og jeg var helt frelst. Snowboard var noe som var mitt, og bare mitt, sier han før han fortsetter:   – Det var mye festing i sporten og det ble lett å gli inn i det. Jeg var et talent, men ville bli godt likt. Jeg taklet ikke forventningene og festet mye. Jeg sviktet mye folk, dro heller ut for å feste og turte ikke å satse. Det var mye inni meg som holdt meg tilbake. Jeg mistet alt det på grunn fylla.

Utrygg hjemmetilværelse Med alkoholisme i familien og en far som arbeidet like mye som han drakk, ble verden et utrygt sted for Anders.   – Jeg har vært mye redd og følt meg veldig alene. Det var ikke rom for å snakke om ­problemene i ­familien. Alkoholismen var som en flodhest i rommet hvor du ­merker den er der, men ikke får gjort noe med den, forteller han før han fortsetter:   – Det var veldig utrygt for meg hjemme for jeg visste aldri hvilken form pappa var i da han kom hjem. Det var mye krangling og dårlig stemning.

Et nytt liv Anders forteller at han etter hvert begynte å sitte mye alene.   – Jeg brukte alkohol og mye porno – alt annet enn det som var sunt for meg. Jeg ble veldig selv­destruktiv og kom til et punkt hvor jeg måtte velge å gjøre noe med det. Heldigvis stoppet jeg å ruse meg, sier han. Ting begynte å løsne da han flyttet til Kristiansand for å ta en master­ utdannelse innen finans. Her møtte han mennesker som viste følelser og som var ærlige.   – Det var det jeg hadde savnet, medgir han. Et foredrag med Espen ­Andresen

› Nina Dorthea Terjesen

nina@lokalavisenkristiansand.no

fra Addictologi Akademiet ble ­starten på et nytt liv.   – Da jeg lyttet til hva Espen ­hadde å si på dette foredraget skjønte jeg at han visste hva han snakket om. Han har til og med vært der selv, og jeg kjente meg i igjen i så å si alt han snakket om. Jeg fikk lov å tømme ut alle ­følelsene mine og trodde jeg skulle bli kastet ut fra foredraget, sånn som hjemme, men her fikk jeg hjelp. Flyttet til Kristiansand Anders forteller at selv om det er sårt å snakke om fortiden, så går det an. Det trodde han ikke før.   – Jeg vet at det er mange som sli­ ter med det samme som jeg g­ jorde, men man må tørre å be om hjelp. Ofte er det redselen for å bli av­ vist som stopper en, mener han og forteller at han hadde hørt at Espen Andresen ved Addictologi Akademiet hadde egne grupper i Kristiansand. Her fikk han beskjed om at han kunne begynne dersom han virkelig hadde et ønske om å skape endring i livet sitt.   – Det kjente jeg at jeg ville. Jeg var ganske lei av å gå rundt uten å føle på noen form for livs­ kvalitet. Det var først da jeg flyttet til ­Kristiansand at det løsnet. Jeg hadde tenkt å bo her i to år og så flytte tilbake, men jeg har blitt glad i byen og folkene her. Tror på fremtiden Han forteller at støtten fra grup­ pene og det å jobbe i en rusfri be­ drift som investerer i ham gir han

TRIVES: Det var da Anders flyttet til Kristiansand at ting begynte å løsne.

muligheten til å vokse. – Ettersom vi er en rusfri bedrift føler jeg meg ikke annerledes eller utenfor når vi er på turer eller på julebord. Jeg kjenner på samhold og tilhørighet for første gang, ­smiler han og legger til at han sammen med Det Norske Kart­ selskapet har troa på fremtiden.   – Jeg har drømmer. Drømmer om å få familie, om å hjelpe an­ dre, ­starte eget firma, reise, bli kvitt gjeld, få egen leilighet og min egen bil, forteller Anders mens han ­ peker på drømme­ plakaten på kontor­veggen som blant ­annet ­illustrerer ønsket om å reise til USA. – Ikke avhengig For Anders og flere av de ansatte

Det Norske Kartselskap er det viktig med trygge omgivelser.   – Jeg har tidligere jobbet steder som ikke har vært rusfrie bedrifter. Det føltes utrygt, og for meg så er det viktig å ha den tryggheten. Jeg er ikke avhengig av rusen, men det å føle at jeg er en del av noe, sier han.   – Det å få vekk traumene og få være sosial uten at jeg føler på det at alle vil jeg skal gå, selv om det ikke er virkelig, er noe av det jeg har fått hjelp av Laila (red. anm. eier av Det Norske Kartselskap) som investerer i meg og Espen Andresen som er min coach, av­ slutter han.

Lokalavisenkristansand uke08 2016  

Lokalavisen Kristiansand uke 08 2016

Lokalavisenkristansand uke08 2016  

Lokalavisen Kristiansand uke 08 2016