Page 1

VÄLKOMMEN TILL

BADHOTELLET EN SERIE AV STIEG THORSBOE OCH HANNA LUNDBLAD

Premiär 27 mars


›› INNEHÅLL‹‹ Ny dramaserie på TV4

sid 4

Porträtt av klassamhället

sid 6

Hotellföreståndarna

sid 8

Personalen

sid 10

Grosshandlare Madsen & famlj

sid 16

Kungl. skådespelaren Weyse med fru

sid 20

Kontorschef Aurland med fru

sid 22

Fru Fjeldsø med son

sid 24

Tobaksfabrikant Frigh med familj

sid 26

Greve Ditmar med familj

sid 30

Grannsonen Morten

sid 32

Husjungfrun Fies far

sid 34

Personerna bakom serien

sid 36

Tidens optimistiska anda

sid 38

Börskraschen på Wall Street

sid 39

Det nya modet & Det glada 20-talet

sid 40

Naturism och hälsokost

sid 42

Livet på badhotellen

sid 43

Gästerna & personalen

sid 44

I köket

sid 45

Om serien

sid 46


›› Badhotellet‹‹

NY DANSK DRAMASERIE SOM UTSPELAR SIG I SLUTET PÅ DET GLADA 20-TALET • SIDAN 4 • Solen står högt på himlen. Det sjuder av semesterliv, hav och saltstänk i TV4:s nya dramaserie ”Badhotellet”. På Andersens lilla badhotell vid Nordsjön, på norra Jylland roar sig rika sommargäster vid sidan av den hårt arbetande personalen. Några veckor om året strålar deras världar samman, trots olika förutsättningar och syn på livet. Längs de vidsträckta sanddynorna finns plats för förhoppningar, hemligheter och laddade uppgörelser. Det är sommar 1928. Världen är ljus. Optimismen blomstrar och ekonomin är god. Men vid horisonten tornar betydligt mörkare moln upp sig. Den stora krisen tränger sig på från världen utanför, vilket snart visar sig få konsekvenser även för badhotellets gäster och personal…

Manuset är skrivet av den rutinerade författarduon Stig Thorsboe och Hanna Lundblad, med tidigare tv-succéer som ”Krönikan” och ”Lycka bakom sig”. Serien är inspirerad av livet på de gamla danska hotellen vid havet. Precis som i dag kämpar huvudpersonerna med finanskris, förnekelse och den eviga längtan efter lycka.


›› Badhotellet‹‹

Porträtt av klassamhället • SIDAN 6 • Hotellets gäster tillhör övre medelklassen. Advokater, direktörer, grosshandlare, grevar, börsmäklare, skådespelare och fruar lossar på slipsknutar och korsetter för att ge sig hän åt det glada, bekymmerslösa badlivet. Sommar efter sommar kommer de med sitt bagage för fyra veckors vistelse. Sin vana trogen flyttar de in i samma rum och sitter vid samma stambord i matsalen. Badhotellets föreståndare Molly och Julius Andersen tar hjälp av unga, vackra flickor från orten, som vet vad hårt arbete innebär. De serverar mat, passar upp, tömmer nattkärl, stryker skjortor, bäddar sängar och putsar skor. Men det finns också utrymme för skratt och skämt – inte minst över gästernas vanor och märkliga önskemål.

I ”Badhotellet” skildras livet både från samhällets övre och nedre skikt, i såväl glada som sorgliga stunder. Vi får inblick i ett litet samhälle där alla är beroende av varandra, samtidigt som de lever i vitt skilda världar. Något som blir allt tydligare i takt med att 20-talets uppsving ersätts av krisen på 30-talet. Under dramaseriens fem somrar får vi stifta närmare bekantskap med tre unga människor och deras längtan efter ett annat liv: husjungfrun Fie, grosshandlardottern Amanda och unge Morten. De är alla från orten och kämpar, var och en på sitt sätt, för att frigöra sig från planer som andra har gjort upp för dem.


›› Badhotellet‹‹

Hotellföreståndarna • SIDAN 8 • Julius Andersen, 63 år. Räddningsförman och strandfogde. (En strandfogde hade till uppgift att rapportera om gjorda strandfynd och havererade fartyg). Julius första hustru är död men med henne fick han sonen Paul, numera bosatt i Amerika. Julius är en institution i gästernas ögon och har alltid tid för en trevlig pratstund. I själva verket är han mest intresserad av pengar och håller både personalen och budgeten i strama tyglar.

Molly Andersen, 50 år. Kom till hotellet när Julius hade mist sin första fru. Molly tog över fruns plats i köket och så småningom också i sängen. Hon tar väl hand om sin plågade make och har överseende med hans ilska och orättvisor. De anställda flickorna glada humör hjälper henne att stå ut och gästerna älskar hennes kokkonster. Men Molly måste jobba hårt eftersom hotellet ständigt är underbemannat.

Ole Thestrup – (f. 1948). Sedan tv-debuten med ”Matador” har Ole Thestrup medverkat i otaliga tv-serier och långfilmer. Till exempel ”Borgen”, ”Krönikan” och ”Nikolaj och Julie” samt filmer som ”Blinkande lyktor” och ”Fakiren från Bilbao”. Ole Thestrup har också gjort sig folkkär och känd för sin teater- och revykarriär.

Bodil Jørgensen – (f. 1961). Bodil Jørgensen har spelat många teaterroller, bland annat på den danska Kungliga teatern i Köpenhamn. Bland de många film- och tv-rollerna kan nämnas framgångar som ”Idioterna”, ”Vackra människor”, ”Hvidstensgruppen” och ”Den skallige frisören” samt tv-serier som ”Krönikan”, ”Lycka” och satiriska ”Rytteriet”.


›› Badhotellet‹‹

Personalen • SIDAN 10 • Fie, 18 år. Efter sju års skolgång började hon arbeta i hushållet hos prästen på orten. Hon lärde sig tidigt att ta ansvar i mjölnarhemmet tillsammans med sin yngre syster Ane. De pengar hon nu tjänar på hotellet ska användas för att behandla hennes fars mjölastma, men det vet han inte om. När Fie börjar på hotellet sätts hennes värderingar och syn på världen på prov. Kanske är hon mer äventyrslysten än hon själv anat?

Rosalinde Mynster – (f. 1990). Redan som gymnasieelev på Sant Annæ Gymnasium fick Rosalinde Mynster sitt genombrott i rollen som Sara i ”Från olika världar”. Sedan har det blivit film, som ”Sandheden om mænd” och ”En kunglig affär” och flera teaterföreställningar på scenerna i Köpenhamn.


›› Badhotellet‹‹

Personalen • SIDAN 12 • Otilia, 23 år, husjungfru. Bonddotter som har upplevt lite av varje då hon både studerat vidare och haft plats i Köpenhamn. Hon är veteranen bland flickorna och avskyr all känslosamhet som gör kvinnor svaga och beroende av män. Hon sätter förnuftet främst och axlar gärna rollen som uppfostrande storasyster. Merete Mærkedahl – (f. 1981). Utbildad med examen från teaterskolan i Århus 2009. Sedan dess har hon haft fast anställning på Ålborgs teater. Hon har redan en gedigen och mångsidig erfarenhet av både musikaler och klassiker på teaterscenen i många hyllade roller. Badhotellet är Merete Mærkedahls tv-debut. Martha, 21 år, köksa. Martha är fiskardotter. En rund och glad tjej. Förlovad med Mads som är

dräng på en av de närliggande gårdarna. Hon står med båda fötterna på jorden, är sensuell och njuter av tillvaron med sin Mads. Hon vill mycket hellre roa sig i köket än att vara husjungfru. Ena Spottag – (f. 1985). Går på teaterskolan vid Århus teater och blir klar sommaren 2014. Hennes roll i ”Badhotellet” är hennes tv-debut. Som barn, men även under sin skådespelarutbildning, har hon haft flera roller på Ålborgs och Århus teater.


›› Badhotellet‹‹

Personalen • SIDAN 14 • Edith, 20 år, husjungfru. Edith är bagardotter från Ålbäck. En känslomänniska och en trofast vän, om än lite naiv. Hon känner stolthet över att få tjäna de betydelsefulla gästerna. Och har hon inte själv kärleken inom räckhåll lever hon sig gärna in i andras kärleksliv.

Ulla Vejby Kristensen – (f. 1984). Tog examen från teaterskolan vid Århus teater 2012. Gör tv-debut med ”Badhotellet”. Hon har även medverkat i kortfilmen ”Baby” från New Danish Screen och flera teaterföreställningar i bl.a. Köpenhamn och Odense.


›› ›› Badhotellet‹‹‹‹

Grosshandlare Madsen & familj • SIDAN 16 • Georg Madsen, 45 år, grosshandlare. Son till en tvätterska och en far som snabbt försvann ur bilden. Har arbetat sig upp och blivit mycket välbärgad. Han grundlade sin förmögenhet under första världskriget, då han sålde gulasch på burk till krigförande parter på båda sidor. Sedan dess har han ökat på sitt välstånd genom spekulation, byggnadsarbeten och bostadsuthyrning. Han är stolt över sin arbetarbakgrund men drömmer om att gifta in sin dotter i den övre medelklassen. Lars Ranthe – (f. 1969). Slog igenom på allvar med tv-serien ”Sommer”. Har medverkat i serier som ”Pakten”, ”Lærkevej”, ”Limbo”, ”Dicte” och ”Valg”. Han har också en gedigen teaterkarriär och ett flertal filmer på meritlistan. På senare år har han gjort bl.a. ”Dirch”, ”Den som dräper”, ”Jakten” och ”Skytten”.

Therese Madsen, 40 år, hemmafru. Therese var tidigare sekreterare hos Georg. Hon är smart, har gått realskola och kan föra sig. Hon och Georg är ett färgstarkt par som är bra på att roa sig. Hon är den enda som kan tygla maken, men när det kommer till moral och samvete delar Therese inte sin makes åsikter. Anne Louise Hassing – (f. 1967). Slog igenom med sina prisbelönta roller i filmerna ”Kärlekens smärta” och ”Idioterna”. På senare år har det blivit många teaterföreställningar och filmer som ”Klinkevals”, ”Juliane”, ”En familj” och ”Jakten”. Många tittare kommer säkert att känna igen henne från tv-serien ”Krönikan”.


›› Badhotellet‹‹

Grosshandlare Madsen & familj • SIDAN 18 • Amanda, 19 år. Äldsta dottern i grosshandlarfamiljen Madsen. Hennes examen från en privat flickskola tycker hon inte är något märkvärdigt. Istället drömmer hon om att få smutta på cocktails och lyssna på charleston och jazz. Det är inte tillräckligt med fest och sång på det avlägsna badhotellet dit hon tvingats med av sin far. Hon känner sig inspärrad men Amanda är inte den som ger sig i första taget.‎ Amalie Dollerup – (f. 1986). Utbildad med examen från teaterskolan i Århus och debuterade med filmerna ”Kun en Pige” och ”Nonnebørn”. Sedan dess har hon medverkat i ”Strisser på Samsö” och i ”Borgen”. Amalie har också medverkat i en rad musikaler och teaterföreställningar. Sedan 2011 har hon fast anställning på Ålborgs teater.

Vera Madsen, 11 år. Familjen Madsens sladdis. En allvarlig flicka med glasögon och viljestark personlighet. Hon går sin egen väg på hotellet och observerar allt. Särskilt vad hennes storasyster Amanda har för sig. Vera är fascinerad av bloddrypande deckarromaner som hon hittar i hotellets sällskapsrum. Vera spelas av Alberte Blichfeldt (f. 2002).


›› Badhotellet‹‹

Kungl. skådespelaren

Weyse med fru • SIDAN 20 • Edward Weyse, 42 år. Kunglig skådespelare och en av teaterns eldsjälar. I år har Weyse sin tredje fru, Sibylle, med sig på hotellet. Han är artist och uppträder gärna med amerikanska schlagers på kvällarna. Weyse har svårt att släppa skådespeleriet, även när han är på semester. Han är mycket förtjust i kvinnor och är övertygad om att tycket är ömsesidigt. Jens Jacob Tychsen – (f. 1975). Utbildad vid teaterskolan i Århus och har sedan sin examen medverkat i en lång rad teaterföreställningar på Köpenhamns teatrar. På tv har han setts i ”Mordkommissionen”, ”Sommer”, ”Borgen” och ”Brottet II”. Han är också röst till många seriefigurer i tecknade filmer.

Sibylle Weyse, 25 år. Gravid i femte månaden. Kommer från en stor judisk mäklarfamilj och har berikat Edwards liv med en personlig förmögenhet. Hon är en stor beundrare av sin man, men vet också att hennes pengar ger henne ett visst övertag i äktenskapet. Neel Rønholt – (f. 1984). Utbildad vid Statens teaterskola med examen 2011. Har medverkat i ett flertal filmer som ”Min systers barn”, ”Kollegiet”, ”Himmerland” och ”Dig og mig” (”Crying for Love”). På tv har hon setts i serier som ”Borgen” och ”Brottet II”.


›› Badhotellet‹‹

Kontorschef Aurland med fru • SIDAN 22 • Hjalmar Aurland, 52 år. Kontorschef på Utbildningsdepartementet. Hjalmar har det inte lätt. Han är en orolig själ som går omkring i ett ständigt tillstånd av rädsla för annalkande katastrof. En känsla han inte kan fly från. Inte ens när han borde koppla av på semestern. Peter Hesse Overgaard – (f. 1954). Känd för sina många roller i tv-serier som ”Krönikan”, ”Anna Pihl” och ”Blekingegade”. Han har även medverkat i många filmer under sin karriär. På senare år har han bland annat setts i ‫”‏‬Min fröken är en utomjording”, ”Fruktansvärt lycklig”, ”Profetia” och ”Undskyld jeg forstyrrer”.

Helene Aurland, 38 år. Hemmafru. Börjar inse att äktenskapet med Hjalmar blir barnlöst. Helene grips av tidens intresset för kroppsdyrkan och dagarna spenderas med gymnastik, råkost och havsbad. Cecilie Stenspil – (f. 1979). Tog examen från teaterskolan vid Odense teater 2006 där hon också fick fast anställning. På tv slog hon igenom med en huvudroll i serien ”Livvakterna”. Sedan dess har Cecilie Stenspil medverkat i en lång rad teaterföreställningar på Köpenhamns teatrar.


›› Badhotellet‹‹

Fru Fjeldsø med son • SIDAN 24 • Fru Olga Fjeldsø, 63 år. Änka efter en advokat. Hon är mor till Adam och kommer till hotellet år efter år för att hitta en trevlig flicka till sonen. Det har inte lyckats ännu och även om hon älskar sin son, börjar hon tappa tålamodet. Fru Fjeldsø har hög moral och är lika rakt på sak med alla. I hotellets sällskapsrum är hon drottning vid bridgebordet. Birthe Neumann – (f. 1947). Utöver sin drygt 40 år långa teaterkarriär har hon medverkat i flera tvserier som den danska julkalendern ”Julestjerner”, ”Deroute” och ”Krönikan”. Hennes karriär på filmduken är också omfattande med roller i filmer som ”Lyckovägen”, ”Solkungen”, ”Dansen” och nu senast ”Talenttyven” och ”Det grå guld”.

Adam Fjeldsø, 38 år. Adjunkt på Østersøgade Gymnasium där han undervisar i biologi. Adam är ungkarl. En snäll och lite tankspridd person, men han kan också bli förfärligt arg. Han lever för sin växt- och fågelförteckning och känner sig obekväm i kvinnors sällskap. På hotellet delar han rum med sin mor. Martin Buch – (f. 1968). Känd för sin succé i serien ”Rytteriet”, både på tv och teater. Han har också medverkat i tv-serier som ”Limbo” och den danska julkalendern ”Mikkel og Guldkortet” julen 2008. På senare år har han setts i filmer som ”Alle for to”, ”Vackra människor”, ”Hämnden” och ”Anja & Viktor”.


›› Badhotellet‹‹

Tobaksfabrikant Frigh med familj • SIDAN 26 • Otto Frigh, 45 år. Tobaksfabrikant och ägare till ”Frighs fabrikker”. I sin ungdom levde Otto loppan med sin fars pengar, men har nu själv blivit ansvarig chef och ägare av familjeföretaget. En riktig livsnjutare som älskar god mat och dryck. Han uppskattar umgänget med grosshandlare Madsen, men har svårt för Aurland och dennes dystra syn på saker och ting. Bjarne Henriksen – (f. 1959). Har haft många stora roller i danska serier som ”Spindeln”, ”Brottet”, ”Blekingegade”, ”Lycka” och ”Borgen”. Bjarne Henriksen har också en filmkarriär med roller i exempelvis ”Chinaman”, ”Hvidstensgruppen” och nu senast ”Jakten” och ”Tarok”.

Alice Frigh, 40 år. Hemmafru och mor till tvillingarna Leslie och Bertha, nio år. I år har de med sig en ny guvernant, som Alice gärna hade varit utan. Hon drömmer om att själv få vara med sina barn. Hon är snäll och lite självutplånande, men i år börjar Alice kasta nyfikna blickar mot den frigjorda fru Aurland. Anette Støvelbæk – (f. 1967). Anette Støvelbæk är känd från danska tv-serier som ”Lærkevej”, ”Limbo”, ”Krönikan” och ”Försvarsadvokaterna”. Parallellt med sin teaterkarriär på Köpenhamns teatrar har hon också medverkat i en rad danska filmer som ”Italienska för nybörjare”, ”De glömda själarnas ö”, ”Hämnden” och ”Superbror”.


›› Badhotellet‹‹

Tobaksfabrikant Frigh med familj • SIDAN 28 • Fröken Malling, 35 år. Familjen Frighs guvernant. Ogift i högsta grad, anställd på sina goda meriter men helt oförmögen att ta hand om fabrikantens tvillingar. Fröken Malling har fullt sjå att hålla ordning på de ouppfostrade barnen.

Lykke Scheuer – (f. 1972). Har medverkat i en rad tv-serier som ”Lycka”, ”Kristian”, ”Brottet”, ”Perforama” och ”Krönikan”. Lykke Scheuer syns också på Köpenhamns teaterscener och har på senare tid medverkat i filmerna ”De udstillede” och ”Det grå guld”. Tvillingarna Bertha och Leslie spelas av Liva Kristoffersen och Lukas Helt.


›› Badhotellet‹‹

Greve Ditmar med familj • SIDAN 30 • Greve Ditmar, 32 år. Den äldste sonen till greveparet på Frijsenholm och gäst på hotellet för första gången. Ditmar har skrapat ihop en juristexamen, men skulle hellre vilja satsa på en affärskarriär. Faderns pengar har räddat Ditmar från spelskulder två gånger om och nu kan han leva livet igen. Mads Wille – (f. 1971). Välkänd på Köpenhamns teatrar och som konstnärlig ledare för Husets Teater. Har medverkat i filmer som ”Dråpet”, ”Eksperimentet”, ”Håll om mig” och ”Hvidstensgruppen”, samt i tv-serier som ”Brottet”, ”Föreställningar”, ”Den som dräper” och ”A-klassen”. Greve Valdemar, 67 år. Äger godset Frijsenholm i Himmerland. En brysk man, som mot sin vilja lockats med på hotellsemester i Danmark av sonen som menar att havsluften skulle göra honom

gott. Men greve Valdemar anser inte att de andra hotellgästerna spelar i hans liga. Waage Sandø – (f. 1943). Mångårig karriär som uppmärksammad skådespelare. Även känd från de danska serierna ”Mordkommissionen” och ”Krönikan”. Grevinnan Anne-Grethe, 55 år. Gifter sig som ung med greve Valdemar och föder två söner i rask takt. Hon är svag för sin äldste son, greve Ditmar, som hon tycker maken är för hård emot. Benedikte Hansen – (f. 1958). Har en lång karriär bakom sig inom film och teater. Även känd från danska serier som ”Mordkommissionen” och ”Borgen”.


›› Badhotellet‹‹

Grannsonen Morten • SIDAN 32 • Morten, 22 år. Uppväxt på den lilla gården som levererar ägg, fågel, grönsaker och fisk till hotellet. Strax före sommarsäsongen drabbas familjen av en tragedi, då Mortens bror drunknar under en fisketur. Fadern lägger skulden för olyckan på Morten, vilket infekterar deras relation. Morten kan vara både oförutsägbar och illmarig – karaktärsdrag som snarast förstärks i mötet med hotellets gäster från Köpenhamn.

Morten Hemmingsen – (f. 1980). Utbildad med examen från teaterskolan i Odense och har medverkat i långfilmerna ”De unga åren”, ”Spelets regler ”och ”Flykten”. Morten Hemmingsen är även känd från tv-serien ”Store Drømme”. Han är också musiker och har medverkat i en rad musikaler och teaterföreställningar.


›› Badhotellet‹‹

Husjungfrun Fies far • SIDAN 34 • Peter Andreas, 51 år. Fies far som driver kvarnen Kærhøj Mølle. Han träffade Fies mor sent i livet, men det var äkta kärlek som gav paret två döttrar. Han vill inte erkänna att mjölet gett honom astma och svår hosta. Han är inte glad över Fies arbete på badhotellet då han hört ryktas om köpenhamnarnas vilda liv vid Nordsjön.

Kristian Halken – (f. 1955). Kristian Halken är känd från tv i serier som ”Sommer”, ”Borgen” och ”Rita”. Han har setts i otaliga roller på teaterscenerna i Köpenhamn och har också en mångsidig karriär med filmer som ”Old Boys”, ”Tills döden skiljer oss åt”, ”Skytten” och nu senast ”Sorg og glæde”.


›› Badhotellet‹‹

Personerna bakom serien • SIDAN 36 • Den framgångsrika författarduon Stig Thorsboe och Hanna Lundblad har skrivit tv-serier i över 20 år. Tillsammans ligger de bakom en mängd kritikerrosade produktioner. Deras betydelse för den nya generationen danska kvalitetsserier kan inte överskattas och de har skapat succéer som ”Landsbyen”, ”TAXA”, ”Lycka” och inte minst den historiska serien ”Krönikan”. Seriens regissör Fabian Wullenweber och fotografen Jacob Kusk har båda gjort många filmer och arbetat tillsammans med nio delar av ”Brottet”. Scenografen Jette Lehmann har en bakgrund som produktionsdesigner för serierna ”Brottet III”, ”Riket” och ”Hotellet”. Samt i filmer som ”Melancholia”, ”Flamman & Citronen” och ”Marie Krøyer”.

Badhotellets producent Michael Bille Frandsen har bland annat producerat serierna ”Den serbiska dansker” och ”Örnen”. SF FILM PRODUCTION står bakom serien ”Rita” och filmerna ”Marie Krøyer” och ”Teddy Bear”.


›› Badhotellet‹‹

Tidens anda • SIDAN 38 • Vi befinner oss i en tid då första världskriget och bankkrisen fallit i glömska, men börskraschen 1929 närmar sig. Amerika är platsen där allt kan hända och alla välkomnar en framtid med skyskrapor och T-Fordar på löpande band. I Danmark kör man också på hjul, ritar broar och bygger ut vägnät och järnvägar.

Den ekonomiska kris som vi upplever i dag beskrivs ofta som den värsta sedan 30-talet. Och det finns många likheter. Strax före börsens kollaps är den ekonomiska optimismen så stor att man nästan tror sig kunna gå på vatten – både 1929 och 2009. Såväl gästerna som personalen på badhotellet får tydligt erfara omvandlingen när tidens anda går från spekulation och optimism till arbetslöshet, depression och extremism.


›› Badhotellet‹‹

Börskraschen på Wall Street • SIDAN 39 • Kraschen på Wall Street inleds med att börsen störtdyker under svarta tisdagen 29 oktober 1929. Händelsen utlöser en världsomspännande ekonomisk kris. Aktierna på New York-börsen faller så dramatiskt att affärsfolket får se sina tillgångar förvandlas till värdelösa papper på några minuter. Fabriker stängs, folk förlorar sina arbeten och många tvingas lämna hus och hem. Amerikanarnas utlåning till andra länder stoppas och köp av varor från Europa minskar drastiskt. Krisen får en global spridning och når Danmark 1930. Först genomgår landet en jordbrukskris då exportmarknaden för smör, fläsk och spannmål imploderar. Därefter försvagas danskarnas köpkraft vilket drabbar industrin. 1930 är arbetslösheten i Danmark uppe i nästan 38 procent.


›› Badhotellet‹‹

Det nya modet & DET GLADA 20-talet • SIDAN 40 • Det är en vågad tid och Josephine Baker uppträder endast iförd banankjol. Jazzmusik fyller uteställena och modern konst väcker anstöt. Det är en tid av förändring. Thit Jensen kämpar för ”frivilligt moderskap” och Poul Henningsen rör upp nationen.

Flickorna har kortklippt hår, röker cigaretter i långa skaft och går i herrkläder eller klänningar som visar mer ben än någonsin tidigare. Korsett och BH är helt ute och tidens ideal är pojkflickan. Charleston-klänningen skapas, så det går att hänga med i dansen på modet. Bilkörningen ställer krav på männens mode med rock, särskilda handskar och motorglasögon.


›› Badhotellet‹‹

Naturism och hälsokost • SIDAN 42 • Den nya trenden är kroppsdyrkan och ett hälsosamt liv. Naturismen tar sig över gränsen från Tyskland och för med sig hälsorörelsen, idrott, ett naturligt kroppsideal och sund mat. Naturläkare ger råd om vegetarisk råkost och de första ”rawfood-restaurangerna” dyker upp.


›› Badhotellet‹‹

I köket • SIDAN 43 • Köket är hotellets hjärta och här lagas det massor av gamla, goda danska rätter. Varje dag serveras en stor lunchbuffé med kallskuret. Det bakas fruktpajer och kakor och lagas sommarmiddag med rödspätta, gröna ärter och desserter med grädde och bär på menyn. Maten tillagas av lokala råvaror och det finns alltid något att göra i köket då korvar, pastejer, bakverk, desserter, såser och sylter ska lagas från grunden.


›› Badhotellet‹‹

Livet på badhotellen • SIDAN 44 • Verklighetens badhotell startar upp i början av 1900-talet när det blir modernt att söka sig bort från storstaden och åka på badsemester. Det är särskilt Nordsjön som lockar. Längs hela kusten radar hotellen upp sig som pärlband. TV4:s serie ”Badhotellet” är inspirerad av semesterlivet och arbetslivet på de gamla danska badhotellen. Det var bara den övre samhällsklassen som hade tid och råd att åka på badhotell. Vanliga löntagare i Danmark fick inte lagstadgad semester förrän 1938.


›› Badhotellet‹‹

Gästerna & PERSONALEN • SIDAN 45 • Gästerna anländer i bil eller hämtas på järnvägsstationen och när de väl tagit in på badhotellet stannar de där vistelsen ut. Helpension ingår och gästerna rör sig inte långt bort från de goda måltider som de serveras från tidig morgon till midnatt. Veckor i sträck fördriver gästerna sin tid med havsbad, promenader, solbad, krocket, tennis, oljemålning och lekar som de turas om att anordna. Om kvällarna umgås de i sällskapsrummet eller tar en och annan vågad tur ut i sommarnatten.

Personalen består till största delen av unga flickor från trakten, som är glada att ha fått plats på hotellet. Det är hårt arbete, men betydligt bättre lön än de andra i huset har. Köksorna börjar kl 5 på morgonen med att skala potatis. Husjungfrurna får ledigt först när den sista likören är uppdrucken och från tidig morgon till sen kväll ska det bakas, städas, poleras silver, bäddas sängar, tvättas, hämtas kol, plockas kycklingar och hällas upp rakvatten. Högst upp på vinden i hotellet sover flickorna två och två i små kammare där det bara finns plats för deras sängar och en liten byrå som rymmer allt de har med sig.


›› OM SERIEn ‹‹ Dansk dramaserie Säsong 1: 6 avsnitt à 45-50 min. ”Badhotellet” produceras för TV2 i Danmark av SF FILM PRODUCTION i samproduktion med Nitrat Film och Thorsboe & Lundblad, med stöd från Public Service Puljen, Arbejdernes Landsbank och Nordisk Film & TV Fond. Manusförfattare: Stig Thorsboe och Hanna Lundblad Regissör: Fabian Wullenweber Chefsproducenter: Stig Thorsboe och Hanna Lundblad/Michael Fleischer Producent: Michael Bille Frandsen Fotograf: Jakob Kusk Scenograf: Jette Lehmann Stillbildsfotograf: Mike Kollöffel/Carsten Andersen/Per Arnesen Text: Majse Garde Art Director: Michael Brinch

Kontakt TV4: Biträdande presschef: Lina Berggrén, lina.berggren@tv4.se, 073-150 55 54 Pressansvarig ”Badhotellet”: Cecilia Salford, cecilia.salford@tv4.se, 070-845 40 38 Mer information och pressbilder: press.tv4.se

Premiär torsdag 27 mars klockan 20.00 i TV4.

TV4 Badhotellet  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you