Klubiposti 2/2023

Page 1

JÄ LAN

RVE

N

LON A T I B KLU

TUU

SU

KLUBIPOSTI

TUUSULANJÄRVEN KLUBITALON JÄSENLEHTI 2/2023 1


KLUBIPOSTI 2/2023 Sisältö: Syysterveisiä

2

Pääkirjoitus ja muuta

3

Tallinnan päiväretki

4

Harjoittelu Klubilla

6

Jyväskylän kevätseminaari

7

Kokemuksia IPS-työhönvalmennuksesta 10 Metsäpirtin retki 12

Kannen kuva: Jari J. Takakannen kuva: Mika S.

Eläimille ja taiteelle omistettu sivu 15

Syysterveisiä

Kuvat: Mika Sumanen

Tällä sivulla, kuten takakannessakin, näette Mikan tämänvuotisia valokuvia. Vasemmalla tulppaani, alla niittylaukka ja takakannessa muita kukkasia.

Mika on taas tauon jälkeen innostunut kuvaamaan. Mikalla on hyvä silmä kuvaamiseen.

2


Tästä lehdestä

Lämpimän syyskuun lopulla entisen kaupungintalon tontilla popup-puutarha oli upeimmillaan, kuten kuvasta näkyy. Meidän kahdessa laatikossa kasvatettiin hyötykasveja, toisessa perunoita ja toisessa yrttejä. Aina tarvittaessa meiltä käytiin aamuisin kastelemassa kaikki viljelykset, eli silloin kun ei ollut juuri satanut, viikonloppuinakin joku vapaaehtoinen hoiti asian. Kaupungin puolesta järjestettyä kasteluvettä oli aina saatavilla. Menneenä kesänä ei ollut pitkiä helteitä, onneksi viljelmien kannalta.

Teksti: Heikki Kuva: Anna ja Klubitalo

Klubiposti on osa viestintäpalettiamme, nettisivujen, somejulkaisujen, esittelyvideoiden ja esitteiden rinnalla. Lehti julkaistaan internetissä ja pieni painos on jäsenten saatavana Klubitalolla. Tilaisuuden tullen lehteä viedään esittelytapahtumiin ja tarjotaan talolla käyville vieraille.

Tämä on Tuusulanjärven Klubitalon jäsenlehti, sana on vapaa klubilaisille, niinkuin myös kuva ja runot. Toimitukseen osallistumiseen ei tarvita välttämättä erityisiä taitoja, kiinnostus riittää.

3


Tallinnan päiväretki

K

esäkuun alussa teimme matkalle ilmoittautuneiden klubitalon jäsenten ja henkilökunnan kanssa yhteisen retken Tallinnaan. Mukana oli vähän yli kaksikymmentä henkeä. Meillä oli käytössä bussi, jolla liikuimme niin kotimaassa kuin Tallinnassakin. Laivamatka tehtiin Eckerö Line´n Finlandia-lautalla, joka on pienempi kuin jotkin muut Tallinnaan risteilevät alukset, mutta tunnettu erinomaisesta buffet-ruokailusta. Matka sujui aurinkoisessa säässä, joka jatkui myös Tallinnassa.

L

Teksti ja kuvat: Jari J.

välineistöstä aina nykyiseen tekniikkaan liittyvät menetelmät. Vanhempi neuvostoaokainen välineistö ei suorituskyvyltään näyttänyt kovin vakuuttavalta. Hieman hätäiseltä tuntui esittely, joka sujui kohtalaisella suomen kielellä.

E

lokuvamuseosta palasimme keskikaupungille, jossa hajaannuimme kukin haluamaansa suuntaan, kahville ja ostoksille ym., jalkaisin. Allekirjoittanut kulki muutaman kaverin kanssa, ensin Vanhaan kaupunkiin kahville, sieltä Nautica kauppakeskukseen, jossa kävimme edullisessa apteekissa ja ruokakaupassa, ostamassa pientä purtavaa, kun oli oltu syömättä jo tovi. Muutama tunti kului mukavasti, kunnes oli Suomeen lähdön aika klo 16.30. Laivalla meillä oli varattuna buffet-ruokailu. Tavan mukaan silmät vetivät enemmän kuin vatsa herkkuruokien edessä.

ähdimme klubitalolta aamulla klo 7.00 Länsisatamaan, josta Eckerön laivat lähtevät. Tallinnassa oli suunniteltu käynti ”Filmimuuseumissa” eli elokuvamuseossa. Sinne saavuimme muutaman kilometrin bussimatkan jälkeen joskus klo 11 aikoihin. Museossa oli meillä varattuna opastettu kierros, jonka piti kestää puolitoista tuntia, mutta aikaa kului vain ehkä tunnin verran. Oppaan mukaan kyseinen museo on llalla klo 10 aikoihin saavuimme klubitaViron uusin museo tiloiltaan. Opas kertoi lolle, mielestämme onnistuneen retken Viron elokuvahistoriaa n. sadan vuoden päätteeksi. Sääkin oli suosinut meitä, joajalta. Sitä havainnollisti vanhasta kuvaus- ten ei jäänyt aihetta valittamiseen.

I

4


5


Harjoittelu Klubilla

Sanna on 27-vuotias nainen ja lähtöisin Rovaniemeltä. Hän rakastaa urheilua, mikä onkin Sannan iso voimavara. Sanna tykkää urheilla monipuolisesti ja lempilajeina onkin kuntosalin lisäksi niin pyöräily kuin ryhmäliikuntatunnit sekä jooga. Sanna ei varsinaisesti ole taideihminen, mutta häntä puhuttaa tunteita herättävä taide. Sanna opiskelee lähihoitajaksi, koska häntä kiinnostaa mielenterveys- ja päihdetyö. Klubitalosta Sanna kuuli koulukaveriltaan ja nyt on klubilla työharjoittelussa kaikenkaikkiaan seitsemän viikkoa. Ennen harjoittelua Sanna ajatteli klubin olevan mukava paikka ja tämä pitää paikkansa edelleen. Sanna on huomannut klubin jäsenten olevan ihania persoonia ja ajattelee näin edelleen. 6

Kuva: Jari J. Teksti: Linda

Klubilla harjoittelun jälkeen Sannalla on mahdollisesti kiikarissa toinen työharjoittelupaikka. Vapaa-aikana Sanna urheilee paljon ja tapaa ystäviään sekä rentoutuu ja hemmottelee itseään. Elämässä tärkeää Sannalle on oma hyvinvointi ja perhe sekä läheiset ihmiset. Lapsena Sanna tykkäsi leikkiä ”kotista” eli kotileikkejä ja rakasti rakentaa majoja. Jos Sanna herkuttelee, niin hän syö irtokarkkeja ja sipsejä dipillä. Itsensä hemmottelu tapahtuu hyvällä ruoalla ja herkuilla sekä kauneudenhoidolla. Isona Sanna pyrkii olemaan ammattilainen omassa työssään, mikä se ikinä sitten tulee olemaankaan.


Jyväskylän kevätseminaari

Osallistuin ensimmäisen kerran Suomen klubitalojen kevätseminaariin Jyväskylässä yhdessä työvalmentaja Artsin kanssa toukokuussa. Matkustimme Järvenpäästä ensin R-junalla Riihimäelle, jossa junanvaihto IC-junaan. Sää oli kaunis ja odotukset seminaarista olivat ensikertalaiselle suuret. Tänä vuonna seminaarin järjestelyvuoro oli Jyväskylän Suvimäen Klubitalolla yhdessä Suomen Klubitalot ry:n kanssa. Seminaaripaikkana oli Scandic kylpylähotelli Laajavuori, joka aiemmin tunnettiin Rantasipi-nimisenä ja yleisesti muistetaan Jyväskylän Suurajojen tv-lähetysten lähtö- ja maalialueesta. Ralliajoilta oli hotellissa mustavalkokuvia. Nykyisin ralli on Neste-ralli -niminen.

Teksti: Markku S. Kuvat: Markku S.

Vuosittain pidettävä kevätseminaari oli kolmipäiväinen tapahtuma ajalla 15.5 – 17.5.2023 ja yövyimme tilavissa hotellihuoneissa. Seminaariin ilmoittauduimme, kun olimme ensin kirjautuneet hotelliin. Meille ensimmäiseen hotellin auditoriossa pidettyyn tulevaisuuden järjestöpaneelikeskusteluun pääsimme mukaan lounastauon jälkeen. Paneelikeskusteluun oli saatu mm. Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston varapuheenjohtaja, Porin Klubitalo Sarastuksen johtaja, Soste ry:n tutkija sekä Mielenterveyspoolin viestinnän asiantuntija. Paneelikeskustelua kuulemassa oli n. 60 henkilöä eri klubitaloista, joita tällä hetkellä on 23. 7


Jyväskylän kevätseminaari

Jatkuu

”Mieleni minun tekevi” –kirjan ja pääsinpä mikrofonin kanssa kiittämään häntä tästä mahtavasta ”Klubitalo-kirjasta”, josta itse opettelin viime kesänä uutena jäsenenä klubitalofilosofian. Esko näytti tyytyväiseltä tästä yllätyksestä: ”Sehän on minun kirja” !!!

Hotelli Laajavuori

Esko puhui tiistaina auditoriossa oppimisesta, yhteistyörakenteiden luomisesta ja siitä mitä haasteita kohtaamme klubitalotoiminnan laajentamisesta uudessa hyvinvointialuetodellisuudessa.

Suomessa akkreditoituja klubitaloja on ollut 11 mutta kahdella klubitalolla ei sertifikaatti enää ole voimassa. Iltapäivisin kahvitauon jälkeen osallistuimme työpajoihin, joihin olimme ilmoittautuneet. Työpajoissa työstettiin maanantaina - akkreditoinnin hyödyistä klubitaloille; yksinäisyys, seksuaalisuus ja mielenterveys; kulttuuripaja klubitalon kupeessa (Kulttuuripaja Trombi Suvimäen klubitalolla esimerkkinä), omien unelmien sanoittaminen tavoitteiksi. Tiistaina työpajoissa aiheina olivat: erilaiset rahoitusmahdollisuudet ja mistä koostuu hyvä rahoitushakemus; Nepsy-valmennus opintojen tukena; tuoreita näkökulmia Popcast-tuotantoon, viimeiseksi tutustuimme Artsin kanssa ”The World of Revory” -peleihin ja mitä hyötyä em. pelien pelaaminen voi tuoda toipumiseen. Tiistain aamupäivän ohjelmassa näimme myös ”kapulanvaihdon”, jossa mielenterveyspolitiikan asiantuntija Esko Hänninen luovutti Suomen Klubitalojen hallituksen puheenjohtajan tehtävät Petra Nummeliinille. Esko Hännisen panos Suomen klubitalojen historiassa on merkittävä ja vuonna 2016 hän on julkaissut kirjoittamansa 8

Kuva tiistain iltapäivän paneelikeskustelusta, jossa aiheena oli ”Tieto kiinnostaa”

Yleisesti ottaen Jyväskylän Suvimäen klubitalo sekä Suomen klubitalot ry onnistui järjestelyissä esimerkillisen hyvin – uskoisin, että muut seminaariin osallistuneet olivat myös tyytyväisiä järjestelyihin, asiasisältöön sekä siihen, että merkittäviä henkilöitä oli saatu asiantuntijoiksi mm. paneelikeskusteluihin. Aikataulu 3-päiväiselle seminaarille oli tiivis, koska niin paljon ohjelmassa oli mielenkiintoisia asioita. Myös talojen seminaarivierailta saatiin paljon keskusteluantia auditorion ym. tapahtumien yhteydessä. Markkukin osallistui keskusteluun, vaikka mikrofonin kanssa pientä opettelua se vaatikin. Aikataulu piti hienosti ja siihen oli hyvin panostettu.


Teksti: Markku S. Kuvat: Markku S. Maanantai-iltana ohjelmassa oli vierailu Suvimäen klubitaloon, jossa Artsi kävi. Tiistaina ilta-ohjelmassa oli lounasruokailu, kuulimme aforismiesityksen sekä Kulttuuripaja Trombin bändipajan ensiesiintymisen.

Seuraava kevätseminaari vuonna 2024 järjestetään Maarianhaminassa Klubbhuset Pelaren järjestämänä.

Kokouspaikan fasiliteetit (puitteet) sopivat hyvin seminaarin toteutukseen ja ruokavalikoima oli hyvin laaja. Seminaari päättyi päätöskahveihin keskiviikkona alkuiltapäivästä. Myös yhteiskuljetus Jyväskylän matkakeskukseen bussilla oli hyvin hoidettu ja pääsimme kotimatkalle taas IC-junaan suunnitellusti.

Kuvassa Artsi Riihimäen asemalaiturilla odottamassa R-junaa Järvenpäähän

Kartta: Wikimedia Commons

9


Kokemuksia IPS-työhönvalmennuksesta Kuulin hoitoneuvottelussa mahdollisuudesta osallistua IPS-työhönvalmennukseen (tulee englanninkielen sanoista Individual Placement and Support, suomeksi Sijoita & Valmenna). IPS on työvalmennusta mielenterveyskuntoutujille, jonka tarkoituksena on löytää vakituinen työ. Jokaisella osallistujalla on henkilökohtainen työvalmentaja, jonka kanssa aluksi kartoitetaan hakijan taustaa ja voimavaroja. Tapaamisia työvalmentajan kanssa oli noin kerran viikossa, sekä kasvotusten ja Teamsissa. Oma valmentajani oli aktiivinen ja hoiti työnsä todella hyvin ja tulimme juttuun erinomaisesti. Työvalmennus alkoi kesällä 2022 ja syksyn aikana aluksi päivitettiin CV ja suunniteltiin työhakemuksia ja loppuvuodesta alkoi työnhaku. Minulla oli haaveena henkilökohtaisen avustajan työ jota en ollut aiemmin tehnyt. Joulukuussa pääsin haastatteluun, mutta sitä työtä en saanut.

Keväällä alkoi onnistaa. Pääsin työhön osastolle, joka valitettavasti päättyi pian minusta riippumattomista syistä. Alkukesästä löytyi uusi työ, jossa aluksi viihdyin hyvin. Ehdin tehdä useita työvuoroja, mutta valitettavasti työ osoittautui minulle liian vaativaksi ja jouduin lopettamaan. Kesällä 2023 hanke valitettavasti päättyi Uudellamaalla. Sain valmennuksesta hyvän kokemuksen ja ymmärsin omat rajoitteeni. Kaikkien osalta valmennus ei päättynyt työllistymiseen ja jotkut saivat vakituisen työn. Valmennuksen jälkeen aion jatkaa työnhakua ja sain työvalmennuksesta siihen paljon kokemusta. Toivottavasti joku päivä minulle löytyy sopiva osa-aikainen työ, jossa viihdyn. - Ursula

Kuvituskuva, pixabay.com. Ei liity tämän sivun juttuun

10


Syyskuun 28. sanoimme heipat pitkäaikaiselle työntekijällemme Mia Merisalolle. Toivotamme Mialle onnea uusiin haasteisiin ja kiitämme yhteisestä ajasta.

11


Metsäpirtin retki

Lokakuun alkupuolella klubitalomme teki päiväretken Metsäpirtille, Rusutjärvelle. Meille oli varattu rantasauna, jossa on pienehkö tupa keittiö varustuksella. Grillikatos lähempänä rantaa oli myös käytössämme. Meitä oli yli kaksikymmentä henkeä matkassa. Pikkubussilla ja talon autolla matkasimme paikalle noin kello yhdeksän aamulla. Alkuun oli ohjelmassa työtehtävien jako, jonka jälkeen aamukahvit ja vapaata oleskelua ynnä seurustelua. Sauna laitettiin lämpiämään vähän myöhemmin. Ruokana meillä oli hernekeittoa, joka oli edellisenä päivänä valmistettu klubitalolla. Grillikatokseen laitettiin tuli hyvissä ajoin alkuiltapäivän grillaamista varten. Allekirjoittanut oli vähän aiemmin hommannut verkkokaupasta miesten kuulan, jonka työntämisestä muodostui pariin otteeseen mukava ohjelmanumero. Miesten sarjan voittajaksi osoittautui Toni vajaan kahdeksan metrin ”kaarella”. Naisten sarjassa Anna pökkäsi neljä ja puoli metriä. Yli kuuskymppisten senioreiden sarjan voitti miehissä Artsi ja naisissa Mona.

12

Ennen puoltapäivää söimme hernekeiton. Saunominen oli myös ohjelmassa, mutta kukaan ei uskaltautunut uimaan, kun sinilevätilanne oli hyvin hankala. Tuli grillikatoksessa oli hiipunut hiillokseksi ja niinpä siirryimme porukalla tikkupullan paistoon ja makkaran grillaamiseen. Vielä keitettin kahvia ja sitten olikin vuorossa paikkojen siistiminen ja tavaroiden pakkaaminen. Bussikuljetus klubitalolle päätti retken. Retki sai myönteistä palautetta monilta, kun edellisestä kerrasta oli kulunut aikaa jo tovi. - Teksti ja kuva: Jari Järvinen

Metsäpirtin ohjelmaan sisältyi myös luontorastit, pelattiin sisäpelejä ja saatiin aikaan seuraavalla sivulla näkyvä sattumaruno, ”Yhtäkkiä metsässä”.


Kuvat: Pirjo

Yhtäkkiä metsässä Hämärä aamu kutsuu seikkailemaan, pehmeä sammal tuoksuu.

Retkeilijä seikkailee, yllä taivas, poutapilvi usvainen.

Joutsen varovasti rannassa runoilee retkeilijälle. Pohjantähti kimmeltää kauniisti. Karhu, muurahainen ja kettu juhlii kalliolla, ihmeellinen mustikka maistuu usein käyneelle. Luonto kuuntelee ikuisesti vaeltajaa. Jänis laulaa, kunnes hirvi nukahtaa.

Vaeltaja nukkuu ulkona; sammalpeitto ihmeellinen yllään nukahtaa. Pohjantähti loistaa, ulkona iso koivu huojuu, luonnon kauneus, lumoava vihreä metsäpolku.

Yhtäkkiä metsässä odottaa peura pyytäen luokseen.

Päivä laskeutuu kalliolla, kunnes ilma loistaa.

Luonto tuoksuu ja metsässä sammaleinen polku.

13


Runot: Tero V.P. Nevalainen

HYMYSI IHME

ÄITI MERI

Sinä olet rakkauden liekki, liekin leikki Olen hellyytesi vanki

Katso liekkien tanssia Anna kirkkaan veden huuhdella Anna Jumalan sinua suudella

Sinulle antaudun Sinuun sulaudun

Palaa tuli, veri Hengittää meri

Hymysi ihme maailmani valaisee

Hengittää, hengittää sydämesi

Tähän hetkeen, sinuun sydämeni hiljenee

Palaa tuli, veri Meri sinua keinuttaa, äiti meri

Uneen uppoan Unohdan sanat, laulan

On vain Yksi Unen kudelma juoksee kaiken läpi

Sinua, sinua yhä rakastan

LUMI, UNI Sinä olet lumi Sinä olet uni Valaise sydämeni Virtaa sisälleni Työnnä juuresi sydämeeni Ahmi minut ihollasi Rakasta minut vahvaksi

14


Eläimille ja taiteelle omistettu sivu

Oletko nähnyt esittelyvideomme? Se löytyy Youtubesta: https://youtu.be/qsRPRmy2E0k

Myös haulla Tuusulanjärven Klubitalo

Piirros, Jari J.

Anna L. 15


TUUSULANJÄRVEN

KLUBITALO ESKOT ry

Seutulantie 1A 04410 Järvenpää

Tuusulanjärven Klubitalo avoinna Ma - To 8:00 - 15:30 Perjantaisin 8:00 - 14:30 Jos olet kiinnostunut Klubitalon jäsenyydestä, ota yhteyttä. Klubitalon puhelinnumero: 050 502 0514 sähköposti tuusulanjarvi@eskot.org

16

nettisivut: https://tuusulanjarvenklubitalo.eskot.org Facebook: Tuusulanjärven Klubitalo Jäsenten yksityinen ryhmä Facebookissa: Tuusulanjärven Klubitalo YKSITYINEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.