Klubiposti 3/2022

Page 1

KLUBIPOSTIKLUBITALON TUUSULANJÄRVEN TUUSULANJÄRVEN KLUBITALON JÄSENLEHTI 3/2022

Klubitalo, tuumilaisten kotipesä

Sain Fountain House herätyksen 1990-luvun lopulla, sen toimintamalliin ja ideologiaan, sen merkityksellisyyteen. Vierailu Karvetin klubitalolla osoitti toimintamallin hyödyt. Käyttäjien kokemuksellisuuden ja vertaisuuden hyödyntäminen teki vaikutuksen osastotyössä olevaan. Kun sitten hanke Keski-Uudenmaan klubitalon perustamisesta alueelle käynnistyi, oli Tuumi mukana. On ollut ilo olla mukana muiden toimijoiden kanssa vaikuttamassa alueen mielenkuntoutujien asemaan yhteiskunnassa. Saman pöydän ääressä kuntien ja jäsenten kanssa niin hyvinä kuin taloudellisesti tiukkoina aikoina, aina silti tulevaisuus-suuntautuneina. Keskustelut tuumilaisten kanssa viestivät lähes poikkeuksetta pieniä ilonaiheita; päivärytmistä kiinni, uuden oppimisesta, vertaisseurasta ja sen tuesta, ymmärryksestä. Sosiaalinen osallistuminen ja tuki on auttanut henkilökohtaisten kriisien yli, erityisesti korona-aikana ja sotauutisten kohtaamisessa. He kokevat olonsa turvalliseksi klubitalolla ja arvostavat sen päihteettömyyttä. Klubitalosta on tullut tuumilaisten kokoontumisisten ”kotipesä” , näin yhteistyö jatkuu. Tämän päivän Klubitalo on vahvistanut asemaansa kolmannen sektorin toimijana tulevassa sote-uudistuksessa. Onnea nyt ja tulevaisuudessa.

Tuumaillen Raija

RAKKAUDEN KOHDUSSA

Jumalan kohdussa Kylven valon virrassa Mielessäni soi melodia Sydämeni on kotona Korvien simpukoissa kaikuvat sanat rakkaudesta Täytät sydämeni kauneudella

Kuin unessa Kosketan sinua Ihosi ymmärtää minua Huulesi ovat huumetta Sydän hengittää Halu räjähtää Tulesi minut täyttää Sydämen laulu lentää

- Tero V. P. Nevalainen, 19.3.2022

KEINUN

Sydämeni unelmoi Unessa äänesi soi, soi Ajatukset tanssivat Atomit keskustelevat Olen kevyesti mielenvikainen, koossa ja kokonainen Unen kudelmaa punon Poimin silmistäsi runon Hymyssäsi synnytät auringon Silmissäsi kannat elämääni valon Tapa minut suloisesti Murhaa minut makoisasti Kanssasi käyn, kuljen unen kyliin Sinä olet taivas Sinä olet tie helvettiin Rakastan sinua kuin myrsky Laulan laulua, johon kieli ei pysty Rakkaudesta juovun Ihosi tuoksuun, tähän janoon hukun Rakkauden kohdussa keinun

- Tero V. P. Nevalainen, 10.2.2022

2 KLUBIPOSTI 3/2022

Klubitalon synttärijuhlat

Syyskuun puolivälissä 15. päivänä tänä vuonna vietettiin klubitalolla juhlaa, kun elokuussa oli tullut täyteen 20 vuotta klubitalon perustamisesta. Silloinen nimi oli Keski-Uudenmaan klubitalo, joka sittemmin muutettiin Tuusulanjärven klubitaloksi Eskot ry:hyn liittymisen vuoksi. Näin selvyyden tähden, koska alueella toimii toinenkin klubitalo, joka kuuluu samaan kattojärjestöön.

Juhlavalmistelut oli aloitettu hyvissä ajoin. Jäsenille oli jaettu työtehtäviä juhlajärjestelyihin liittyen ja itse juhlan toteuttamiseen. Juhliin oli varattu melkein kokonainen iltapäivä, joka täyttyi monenlaisesta ohjelmasta. Klubitalon oman väen lisäksi oli paikalle kutsuttu yhteistyö kumppaneita. Itse asiassa klubitalolla oli avoimet ovet kaikille vierailijoille. Kaiken kaikkiaan juhliin osallistui 80 henkeä, puolet klubitalon ulkopuolelta.

Ohjelma alkoi johtajamme Monan avaussanoilla. Juhlan juontajana toimi esiintymistaitoinen Tapio, joka hoitikin tehtävän sujuvasti. Kimmo laulatti yleisöä kahdella yhteislaululla. Kahvitarjoilu alkoi täytekakkuineen myös pian. Harri-pelle, klubitalon jäsen, piti kaksi esitystä. Välillä näytettiin uutta esittelyvideota, joka oli valmistunut sopivasti juuri juhlan alla. Toisaalla pyöri diaesitys talon menneistä vuosista.

Mia oli tuonut paikalle isänsä kanssa bändinsä, joka esitti elävää musiikkia. Kaiju Yrttiaho toi tervehdyksensä juhlaan videoyhteyden kautta. Tero ja Hannu esittivät runojansa.

Teksti ja kuvat: Jari J.

Ohjelman ohessa juhlapaikka täyttyi leppoisasta keskustelusta vieraiden välillä. Paikalle oli saatu myös Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen, joka ei säästellyt sanojaan klubitalomme kehumisessa. Hän korosti mm. klubitalon merkitystä alueella ja lupasi kaupungin tukea toiminnalle jatkossakin.

Juhla sujui loppuun saakka hienosti, joten huolellinen suunnittelu ja valmistelu eivät menneet hukkaan. Luulen, että juhlavieraatkin kokivat näin. Oma osuuteni oli juhlien valokuvaaminen, jota olin mielessäni käynyt läpi edeltä käsin. Olen varsin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka minulla ei enää ole sellaista kuvausrutiinia kuin aiemmin.

3

Lähihoitajaopiskelijan haastattelu

Teksti: Anna L. Kuva: Jari J. Piirros: Anna H.

8) Onko aika Klubitalolla muuttanut käsitystäsi mielenterveyskuntoutujista, jos on niin miten?

- Oikeastaan minulla ei ollut juurikaan mitään ennakkokäsityksiä mielenterveyskuntoutujista, mutta ei ainakaan huonoja fiiliksiä ole jäänyt, päinvastoin kiinnostukseni on kasvanut ja täällä on talo täynnä mahtavia persoonia.

9) Lempiruokasi ja -juomasi?

- Melkein kaikki vegaaninen ’mättö’ ruoka. Juustoista en ole halunnut luopua, ne on liian hyviä. Ja yleensä juon kivennäisvettä tai Coca-Cola Zeroa.

10) Mistä musiikista pidät?

- Olen aika kaikki ruokainen musiikin suhteen, mutta Gorillaz tuli nyt mieleen.

11) Lempielokuvasi?

- Ei ole yhtä lempielokuvaa, mutta tykkään tositapahtumiin perustuvista ja fantasia elokuvista. Ja tietenkin Disney <3.

12) Mitä harrastat?

- Koiran kanssa höntsäilen takapiha tottista ja nose workin alkeita.

1) Kuka olet? - Tiia.

2) Mistä tulet? - Kotoota.

3) Minne menet?

- Kotiin kun kello lyö 15.30.

4) Mihin uskot? - Äitiin.

5) Mihin et usko? - Säätiedotuksiin.

6) Miten päädyit alalle?

- Minua kiinnostaa mielenterveystyö.

7) Miten päädyit Klubitalolle harjoittelijaksi?

- Vastuuopettajani kertoi klubitalosta ja kiinnostuin paikasta.

• Seuraavalla sivulla selitykset harrastustermeihin

4

Lajiesittelyt

Tottis = Arkitottelevaisuustaitoja esimerkiksi seuraamista, istumista, makaamista ja noutamista ohjaajan käskystä.

Rally-toko Rally-toko on hauska laji, jota voi harrastaa koiran kanssa. Lajin voi aloittaa helposti netistä ilmaiseksi ladattavilla lajin tehtäväkylteillä. Rally-tokossa mennään koiran kanssa 10–20 kyltin sarjoista tehtyä rataa. Tehtäviä on monenlaisia, kuten erilaisia käännöksiä, istumista, makuuta, seisomista, seuraamista, peruuttamista, hyppyjä ja putken läpi menemistä.

Lajissa voi kisata, jos haluaa. Kisaamista varten täytyy olla Palveluskoiraliiton sekä jonkun paikallisseuran jäsen ja hankkia kisalisenssi, jonka voi hankkia vuodeksi tai yhtä kisaa varten. Harrastaminen on halpaa, jos treenailee koiran kanssa ulkokentällä omilla kylteillä. Kilpaileminen on kalliimpaa, koska lisenssien ja jäsenmaksujen lisäksi täytyy maksaa vielä kisan osallistumismaksu.

Rally-tokossa on neljä eri luokkaa ALO- (alokas), AVO- (avoin), VOI- (voittaja) ja MES-luokka (mestari). Luokassa eteneminen onnistuu, kun on osallistunut ja saanut kolmesta virallisesta kilpailusta tuloksen koiran kanssa. Tulosta varten tarvitaan yli 70 pistettä. Kisa alkaa 100 pisteellä ja virheet vähentävät pistesaldoa radan aikana. Kisasuorituksessa koiralle ei saa antaa nameja tai leluja. Viralliset kilpailut ovat doping-vapaita, eli koiralla ei saa olla lääkitystä päällä. Rally-toko on kiva laji, jossa voi harjoitella hyvää yhteistyötä koiran kanssa. Lajissa opittuja taitoja voi hyödyntää myös arjessa.

Hajuerottelu ja Nose Work

Hajuerottelukoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle haju, jonka se tunnistaa ja ilmaisee muiden hajujen joukosta. Koulutus tehdään huolellisesti vaihe kerrallaan koska tunnistettavat hajut eivät useinkaan ole koiralle luontaisesti mielenkiintoisia. Hajusta tehdään palkitsemisen avulla koiralle mielenkiintoinen ja tavoitettava.

Yksi koiran suurimpia tarpeita liikunnan tarpeen ohessa on tarve haistella. Kun koira saa haistella tarpeeksi, se on mukavan väsynyt ja tyytyväinen. Hajun opettamiseen on monta keinoa. Niille kaikille on yhteistä että koiraa palkitaan kun se haistelee hajua. Kun koira kohtaa hajun ja haluaa palkkion, se menee automaattisesti haistelemaan tuttua hajua palkkio mielessä. Tämä kaava pätee kaikkiin hajulajeihin metsäjäljestä diabeteksen raja-arvot tunnistavan hypokoiran kouluttamiseen. Opetettavan hajun valinta: Et tarvitse aloittaaksesi nosework –hajua. Voit tehdä jonkun opetettavan hajun itsekin. Hajulla ei ole väliä, kunhan se on koiralle turvallinen. Älä siis käytä mitään myrkyllistä, ei kemikaaleja vaan esimerkiksi mausteista tai teestä tehtyä hajua. Tarvitset: – Käytettävää hajua – Alustoja – Säilytysastioita Tyypillisiä alustoja on vanulaput tai vaikka vessapaperin pala. Säilytysastiana toimii esim. pilttipurkki. Aluksi esitellään tyhjä (ei hajua tai muuta) purkki koiralle. Annetaan sen rauhassa tutustua siihen ja palkitaan, kun koira osoittaa siihen kiinnostusta. Kun purkki itsessään on koiralle miellyttävä juttu, lisätään sinne materiaa (esimerkiksi huonekalutassu, pumpulipuikko, vanulappu tms.) Pidetään purkkia kädessä, ja kun koira osoittaa kiinnostusta purkkia kohtaan, palkitaan. Palkitaan siitä, että koira työntää nenänsä purkkiin ja nuuhkaisee. Toistetaan tätä muutamia kertoja. Kun tämä sujuu, lisätään etsimisvihje. Jos kiinnostuit aiheesta käy lukemassa lisää tietoa aiheesta https://sporttirakki. fi/2021/07/04/nose-workin-purkkiratatreenit-osa-1-alkeiden-opettaminen/ Harrastuksena hajuerottelu on hyvä tapa aktivoida koiraa ja se sopii rodusta riippumatta kaikille koirille, joilla nenä pelaa.

5

Klubitalon paloturvallisuuskoulutus

Klubitalomme järjesti henkilökunnalle ja jäsenille paloturvallisuus koulutuksen Järvenpään paloasemalla 8.11. Kouluttaja oli paloaseman turvallisuuskouluttaja, kokenut alan ammattilainen. Koulutus sisälsi luennon ja alkusammutus harjoituksen.

Matkasimme talon autolla paloasemalle parissa erässä. Meitä oli runsaslukuisesti mukana, varmaan parikymmentä henkeä. Tilaisuus kesti noin kaksi tuntia. Aluksi oli luento, jossa käytiin läpi monenlaisia paloturvallisuuteen liittyviä asioita. Niitä olivat kodin turvallisuus, alkusammutusvälineet ja niiden käytön opastusta, hätänumeroon soittaminen, erilaisissa palotilanteissa toimiminen ym. Meillä oli tilaisuus esittää kouluttajalle kysymyksiä epäselvistä asioista. Niitä olikin runsaasti. Luennolla näytettiin myös lyhyt diaesitys aiheesta opetuksen lisänä.

Toinen osa koulutuksesta oli sitten itse sammuttamisen harjoittelua. Siirryimme ulos, jossa oli valmiina harjoitusvälineet. Ensin käytimme kouluttajan näyttämällä tavalla sammutuspeitettä kattilassa olevan rasvapalon tukahduttamiseen. Se sujui ihan mallikkaasti kaikilta, jotka sitä halusivat kokeilla. Rasvan sammuttamisessa ei saa käyttää vettä, se tuli selvästi esiin. Seuraavaksi sammutimme jauhesammuttimella parityöskentelynä kaasupalon. Jauheen sijasta sammuttimessa oli vettä. Tähän olimme saaneet selkeän opastuksen jo sisätiloissa. Hyvin sekin sujui kaikilta.

Koulutus oli erittäin selkeää ja hyödyllistä tietoa sisältävää ja tuli tarpeeseen varmaan monille meistä. Toivottavasti ei tarvitse käyttää taitoja tositilanteessa ”Paras tulipalo on järkevällä käytöksellä vältetty tulipalo.”

6
Teksti: Jari J. Kuvat: Anna H.
7 Sana-arvoitus
Sanat mietelauseeseen
löytyvät ruudukosta

Klubitalojen maailmanseminaari 2022

Clubhouse Internationalin seminaari järjestettiin Baltimoressa USA:ssa tämän vuoden syyskuussa. Pandemia venytti välin edelliseen Oslon seminaariin kolmeksi vuodeksi normaalin kahden sijaan. Klubitaloista ympäri maailman 170:stä oli paikalla 600 henkilöä, näistä yli puolet klubitalojen jäseniä. Tuusulanjärven Klubitalolta täällä oli jäsen-työntekijäpari, Suomesta yhteensä kymmenen.

Kuusipäiväisen seminaarin alussa oli puheenvuorot paikallista B’moreClubhousea tukevalla kaupungin pormestari Brandon M. Scott’llaja WHO:n mielenterveys-ja päihdeosaston johtajalla DévoraKestel’illä. Muuten kaikki puhujat ja työpajojen vetäjät olivat klubitalojen toimijoita: jäseniä, työntekijöitä, johtajia tai Clubhouse Internationalin edustajia.Työpajojen ja täysistuntojen aiheet liittyivät tavalla tai toisella klubitalomaailman ja -toiminnan perusteisiin, eri näkökulmista ja syvyyksistä, yleensä aina jäsenkokemuksiin pohjautuen.

Aikaisemmin Tuusulanjärven Klubitalolta on käyty Klubitalojen Euroopan konferenssissa kahdesti, tämä oli ensimmäinen maailmanseminaari. Perusteiden kertaaminen on aina ajankohtaista ja erityisesti nyt, kun olemme vielä jossain määrin toipumassa etätoimintoihin siirtymisestä, täyssuluista ja kokoontumisrajoituksista.

8
Kuvat: Jarmo Teksti: Heikki

Talvisella tukholman risteilyllä

On talvinen helmikuun alku. On hyvin kylmä talvi, lunta on ja merikin rannikolla jäissä. Nyt tähän aikaan on hyvin hiljaista risteilyllä, joten nyt on hyvin halpoja risteilytarjouksia.

Nyt pääsee hyvin halvalla Tukholman risteilylle. Kaikkein halvin risteily on C-Luokan hytissä, koska olen yksin lähdössä. Koska lähden yksin risteilylle, niin joutuu ottamaan koko hyttipaikan itselleni, joten kaikkein halvimmalla saa C-Luokan hytissä risteilyn.

Varasin halvan Tukholman risteilyn C-Luokan hytti paikalla ja siinä samalla otin mennen tullen aamupuffet lounaan.

Nyt pääsee tosi halvalla risteilylle, joten nyt se kannattaa lähteä, sillä nyt on hiljainen talvinen aika ennen talviloma kautta.

Nyt on se viikonloppu, sunnuntai ja nyt sitten lähden Tukholman risteilylle tänään. Menen Junalla Helsinkiin, ja sieltä kävellen Katajanokan Viking ternimaalille. Sieltä tänään lähtee Viking line Gabriella -laiva. Lähtöselvitys satamassa ja jo kello 16.00 pääsen laivaan. Kohta laivaan tullessa menin suoraan rappuja myöten alimmalle 2 Kannelle autokannen alle, jossa on halvat C-Luokan hytit. Vihdoin tulin hyttiin, jossa sain matkarepun sinne. Nyt on kiva päästä halvalla risteilylle ja suosittelen kaikille halpaa C-Luokan hyttiä, sillä se on halvin vaihtoehto.

Matkustajia ei ole kauhean paljon, sillä nyt on sellainen aika lähteä.

Kello 17.15 vihdoinkin laiva lähtee satamasta kohti Tukholmaa. C-Luokan hytti on ihana hytti luokka, koska se on hyvin halpa ja sinne kuuluu kivasti kova jäiden kolina, kun jäät meressä kolisee laivan pohjaan.

Sekin on ihanaa, että tämä hytti sijaitsee lähellä konehuonetta, joten tähän C-luokan hyttiin kuuluu laivan konehuoneesta Laivan Moottori ääni, joten täällä on ihana tunnelma. Koska koko matkan ajan kuuluu hyttiin laivan moottoriääni. Kivasti vielä se kuuluu koko matkan ajan, joten on kiva nukkua hytissä, kun sinne kuuluu laivan moottori ääni koko yön. Monesti vielä ihanaa tunnelmaa lisää vielä kova myrsky, kun laiva keinuu, mutta nyt tällä kertaa ei ole myrskyä.

Ilta oli kiva viettää yökerhossa, siellä orkesteri soitti siellä musiikkia, sekä oli siellä muutakin ohjelmaa.

Kiersin koko laivan, ja oli kiva viettää merimatka laivalla. kävin muutamia kertoja ulkokannella katsomassa maisemia. Illat on pimeät, joten ei paljon näe merelle, siellä ja täällä jokunen majakka vilkkuu, sekä tuolla kaukana näkyy jonkin toisen laivan valot. Nukkumaan kävin puolen yön aikoina ihanaan halpaan C-Luokan hyttiin ja hyvin tuli nukkua, vaikka hyttiin kuuluu kovasti Laivan moottorin ääni ja siitä on ihanaa tunnelmaa

10
Kuva: Wikimedia Commons

Aamulla herään hyvissä ajoin ja lähden aamupalalle buffet lounaalle. Ruoka on hyvää herkullista, joten tulee syötyä siellä liikaakin, joten siellä tuli syötyä reilusti ainakin 8 Litraa. Se tuntuu mahassa, kun tuli valtavasti syötyä. On huomattavasti halvempaa, kun syö hyvin paljon, mitä enemmän syö, sen edullisempi suhteessa. Kävin hakemassa jopa 7 kertaa seisovasta pöydästä. Ruuan kanssa join appelsiini mehua, sekä kahviakin sai. Lopuksi otin keksin vielä kahvin kanssa ja nyt maha on niin kamalan täynnä, kun tuli syötyä runsaasti noin 8 Litraa. Kun olin jo niin täynnä, en pysty enää nyt syömään, joten tulin sitten pois puffet ravintolasta.

Tämä laivan moottoriääni tuo tänne ihanaa merimatka tunnelmaa. Koska on talvi, merikin jäässä, niin kuuluu lisäksi jäiden kolinaa nyt tänne hyttiin. Koko matkalla ei ollut jäitä, joten meri oli kyllä sulaa, mutta rannikolla ainakin Helsingin edustalla kuului jäiden kolinaa hyttiin. C-Luokan hytissä on suihku wc:n kanssa, sekä on neljä sänkypaikkaa, kaksi alasänkyä, sekä kaksi yläsänkyä. Nukuin ala sängyssä, koska olen yksin matkalla.

Aamupäivällä laiva saapui Tukholmaan, joten kävin vielä hytissä, ja takki päälle, ja sitten laivasta ulos, oli kiva käydä maissa. Kävelin vanhaan kaupunkiin, ja siellä katselin paikkoja, sitten palasin takaisin kävellen laivalle, että ehtii sinne, ennen kun se lähtee takaisin.

Kävin hytissä suihkussa, jotta on puhdas raikas olo. C-luokan hytti on ihanteellinen hytti, vaikka se on autokannen alla, sillä se on halvin, ja koska olen yksin risteilyllä, niin tulee tuntuvasti halvemmaksi, kun joutuu koko hytin ottamaan, joten suosittelen hyvin monille halvinta C-luokan hyttipaikkaa, joka on autokannen alla, sillä se tulee halvimmaksi. Ihanaa on kyllä matkustaa C-Luokan hytissä, ja täällä on se ihana tunnelma, kun tämä hytti on lähellä konehuonetta, niin tänne kuuluu koko matkan ajan Laivan moottori ääni.

Paluu matkalla olin taas yökerhossa, orkesteri soitti musiikkia, sekä oli siellä muutakin ohjelmaa. Kävin vielä taxfrii myymälässä, ostin sieltä perunalastuja, sekä salmiakkipastilleja, sitten palasin hyttiin. Laivalla tuli kierrettyä joka paikassa ja oli kivaa tunnelmaa laivalla. Puoli kaksitoista saavuttiin Maarianhaminaan Ahvenanmaalle. Oli kiva katsoa yö kerhossa satamaan tuloa, ja sieltä sitten matka jatkui sitten kohti Helsinkiä. Kävin puolen yön maissa ihanaa C-luokan hyttiin nukkumaan, ja hyvin tuli nukuttua. sitten aamulla nousin ajossa, että ehtii aamupalalle, ja taas tuli syötyä kauhea määrä runsaasta herkkupöydästä, joten tulin täyteen. Vihdoin saavuttiin Helsinkiin Katajanokan satamaan, joten oli kiva käydä tällä risteilyllä.

Tulin kävellen rautatieasemalle, ja sieltä sitten junalla kotipaikkakunnalle, ja sieltä kävelin sitten kotiin. Tämä oli ihana kiva halpa Tukholman risteily.

11
Pauli
Kuvat: Heikki

Sitten Zack meni välitunnin jälkeen liikunta tunnille, jossa hän näytti taitonsa uimisessa, kun hän ui itsensä toiseksi uimakilpailussa, mutta oli siinä hieman tuuriakin, koska hän ei ollut mikään huippu-uimari ja hän yleensä ui loukkaantuneella jalalla, koska hän kaatuu ennen uimakilpailua.

Zack meni sen jälkeen välitunnille, jossa hän tapasi uhkapelurin nimeltä John, joka oli kutsuttu rehtorin kansliaan seuraavalla oppitunnilla. John on hieman lyhyempi Zackia ja pukeutui enimmäkseen suoriin harmaisiin housuihin, violettiin kauluspaitaan sekä harmaaseen pikkutakkiin ja lierihattunsa päällä hänellä on kultainen sulkakynä. John poltti pikkusikariaan vaikka onkin kolme vuotta Zackia nuorempi. Zack ei piitannut sikarin hajusta ja kertoi Johnille että Zack haluaisi Johnin tekevän pienen palveluksen, mutta John kieltäytyi, koska hän oli jo pahassa pulassa muutenkin. Sitten Zack meni muinaisten kielien opettajan Edin luo ja kysyi saiko Ed mitään selville kirjeen kirjoituksesta, mutta kuulemma kirjaimet olivat satunnaisessa järjestyksessä eli vastaus on periaatteessa ei.

Zack kuitenkin halusi käännöksen paperille jolloin hän voisi selvittää kirjoituksen itse. Seuraavaksi Zack meni Matikan tunnille, jossa piti laskea Erittäin vaikea lasku, joka oli kuitenkin todella helppo Zackille. Zack laski laskun 5 sekunnissa joka hämmästytti opettajaa, jolla taas meni 30 sekunttia laskun laskemisessa. Kun Zack oli menossa kotiin hän löysi taas yhden ruumiin istumassa puistossa. Zack meni lähemmäs ruumista ja ihmetteli miten tämä kuoli ja alkoi tutkimaan ruumista ja löysi luodin tekemän reiän ja arvioi että uhria oli ammuttu takaa päin ja korkealta.

Zack alkoi muistaa että ruumilla bussi pysäkillä oli samanlainen reikä niskassa ja hän löysi myös Lepakko sormuksen ja mietti että oliko ruumiilla oleva sormus sama kuin hänellä. Zack vertasi sormusta omaansa ja se oli sama, paitsi että hänellä oli jalokivistä tehty, mutta ne jotenkin reagoivat keskenään. Zackilla oli jo kädet täynnä töitä kun hän pääsi kouluun että joutui unohtamaan aiemmat hommansa. Zack luki vielä kirjeen kirjoituksen käännöstä liikunta tunnilla samalla kun pukeutui urheilu vaatteisiinsa ja pudotti sen vahingossa lattialle ja kun hän nosti sen hän huomasi että kirjeen kirjoitus oli kirjoitettu väärin päin, mutta ei ehtinyt lukea sitä joten hän laittoi kirjoituksen shortsinsa taskuun kun heidät pyydettiin riviin.

Liikunnan opettaja nimeltä Carl käski juosta 5km lenkki mahdollisen nopeasti, mutta Zack oli tässä lajissa liian nopea ja Carl epäili että Zack juoksi vain 1/4 matkasta, koska Zack ei hikoillut juuri ollenkaan ja käski tämän juosta 15km lisää, mutta vaikka Carl hieman epäili Zackin suoritusta, koska tämä hikoili vain vähän. Oli tämä käsky lopulta Carlin mielestä jo liikaa ja päätti kutsua Zackin takaisin.

Sitten Zack meni välitunnille ja törmäsi kiusaajaan nimeltä Greg ”Luunmurskaaja” joka haastoi Zackin tappeluun. Zack hyväksyi haasteen lähes heti lyömällä tätä suoraan naamaan ja siitä alkoikin verinen tappelu. Tappelu herätti tietenkin niin paljon huomiota, että sitä sitten piti päästä joku selostamaan.

”Luunmurskaaja lyö Zackia vatsaan, mutta Zack väistää ja tekee vasta iskun.”

”Luunmurskaajaa ei satu Zackin iskut, mutta Zackin nopeus saa hänet pyörälle päästä ja Zack iskee suoraan naamaan, mutta Luiden Murskaaja ei ole moksiskaan ja lyö Zackia puolestaan naamaan.”

”Ai, että kun on ollut verinen ottelu ja Zack on reilusti alakynnessä, mutta Zack on sinnikäs ja iskee nyt Luunmurskaajaa täysiä vatsaan ja saa lamautettua tämän.” ”Luunmurskaaja on yhä lamautettuna ja Zack iskee ala kautta täysiä naamaan ja Luunmurskaaja on maassa. Ottelu on ohi ja Zack on voittanut sen. Onnittelut Zack!!!”

Kun Tappelu oli ohi Zack joutui melkein saman tien Rehtorin kansliaan. Rehtori moitti Zackia siitä, että aloitti tappelun ja Zack väitti Gregin aloittaneen sen, mutta häntä ei uskottu ja hän sai kolme viikkoa jälki-istuntoa ja tämä passitettiin terveydenhoitajan luo. Kun Zack oli käynyt hoitajan luona, hän meni oppitunnille, jossa opeteltiin muinaisia kieliä. Ed käski kirjoittamaan jotain mukavaa opettajista muinaisen Egyptin kielellä. Zack kirjoitti kahteen paperiin, toiseen hän kirjoitti, että kirje oli kirjoitettu väärinpäin ja toiseen jotain mukavaa opettajista.

Kun kaikki olivat valmiita, kirjoitukset annettiin Edille, mutta kun muut menivät välitunnille Ed pysäytti Zackin ja sanoi: ”Tämä sinun kirjoituksesi oli ehdottomasti paras. Miten pystyit kirjoittamaan näin.”

”Sinä opetit hyvin,” Zack vastasi.

12
NUORI DRACULA
JACK Luku 3
JA VIILTÄJÄ

Ed: ”Useimmat eivät osaa kirjoittaa edes pientä sanaa oikein opetuksestani huolimatta. Sinulla on kykyjä.”

Zack: ”Ymmärsitkö mitä olin kirjoittanut siihen?”

Ed: ”Totta kai. Oletko varma, että kirje on kirjoitettu väärinpäin?”

Zack: ”Katso itse.”

Ed otti alkuperäisen kirjoituksen ja katsoi sitä peilin kautta ja sanoi sitten: ”Tosiaan. Tästä saa nyt paremmin selvää.”

Zack: ”Mitä siinä lukee.”

Ed: ”Tämä vaikuttaa kutsulta.... Luenko sen ääneen sinulle?”

Zack: ”Jos haluat.”

Ed: ”Okei. Tästä lähtee….. Arvoisa Kreivi Dracula, pyydämme nöyrästi sinun tietämystäsi ja haluaisimme sinun tulevan paikalle hätäkokoukseen 16. Päivä Lokakuuta kello 22. Kuka hemmetti on Dracula?”

Zack: ”En tiedä.”

Zack halusi tietää, kuka on ”Dracula”, niinpä hän meni koulun jälkeen läheiseen kahvilaan ja koitti ymmärtää annettujen koordinaattien avulla missä tämä tapaamis- paikka on. Yhtäkkiä hän mietti että olisiko Vapaudenpatsas kyseinen tapaamispaikka ja lähti heti ottamaan siitä selvän. Kun hän oli laivalla hän joutui heti vaikeuksiin koska häntä syytettään varastamisesta, mutta tällä kertaa kyseessä ei ole tavallinen kansalainen vaan metsästäjä. Metsästäjä tähtäsi kaksipiippuisella haulikolla Zackia ja kysyi: ”Missä minun syöttini ovat varas?”

Zack: ”En tiedä. Eikä kiinnosta.”

Metsästäjä: ”Luuletko minua tyhmäksi? Sinä ne varastit. Sinä ensin juoksit kuin olisit hullu ja sitten veit minulta syötit joita minä käytän metsästyksessä.”

Zack: ”En tiedä mistä puhut.” Metsästäjä: ”Luuletko minua idiootiksi? Tiedän että olet vampyyri.”

Zack: ”Minäkö vampyyri? Älä naurata.”

Metsästäjä: ”Pidätkö minua hulluna vai yritätkö salata sen tiedon.”

Zack: ”Jos olisin vampyyri, en kestäisi olla näin lähellä sinua koska sinulla on valkosipulia mukana ja taisit syödä sitä 5 minuuttia sitten ja jos olisin vampyyri tämä paikka olisi täynnä ruumiita.”

Metsästäjä: ”Väitätkö että valehtelen?”

Zack: ”Väitän ja väitän myös että sinä pudotit syöttisi mereen, kun meinasin taklata sinut merelle.”

Metsästäjä: ”Tuo oli typerin väite, jonka olen kuullut.”

Zack: ”Näin jotain punaista kelluvan takanani taklauksen jälkeen.”

Metsästäjä: ”Niinkö?”

Zack: ”Katso vaikka.”

Metsästäjä katsoi ja näki syöttinsä kelluvan poispäin laivasta ja sanoi sitten: ”Sinä vaikutat kyllä vieläkin epäilyttävältä. Jos minä näen sinut vielä näillä main, sinä olet kuollut.”

Zack: ”Sovitaan sitten niin, jos kerta olemassa oloni on sinulle niin hirveä rasite.”

Metsästäjä osoitti Zackia haulikolla, mutta Zack piti pokkansa. Tämä johtui siitä että metsästäjä näytti epäröimisen merkkejä ja samalla myös oli hitaasti laskemassa asetta alas. Metsästäjä huokaisi ja sanoi: ”Kuule, pysy tästä edespäin pois täältä… Sain vain kuulla, että täällä on vampyyrien toiminta tosi aktiivista. Kiitä onneasi, että tunnistan sinussa ihmisyyttä ja muista että tuollainen uho voi kuitenkin myös aiheuttaa paljon pahaa.”

Metsästäjä käveli omiin oloihinsa eikä Zack nähnyt häntä sen koommin.

Kun Zack oli vapaudenpatsaan juurella, hän alkoi tutkia paikkoja ja löysi lepakon kaiverrettuna kiveen. Zack katsoi sitä ja vaistomaisesti nosti sormuksensa kiven kaiverrukseen ja kivi siirtyi sivuun.

13

Sitten Zack meni portaita pitkin alas, mutta se päättyi umpikujaan tai niin hän luuli, kunnes löysi kirjoitusta seinällä. Kirjoitus oli samaa kuin kirjeessä ja Zack luki sen kovaan ääneen: ”Lupaan että veri, jota vuodatan on sukuni pahimman vihollisen!!!”

Seinä mureni ja sen takaa paljastui kokonainen yhteisö. Zack käveli vähän matkaa, kunnes törmäsi yhteen virkamiehen asuun pukeutuneeseen tyyppiin, joka sanoi: ”Hei vain. Tervetuloa vampyyrien ministeriöön.”

Zack: ”Onko tämä vitsi?”

Rick: ”Taidat olla melkoisen kokematon yksilö, jos tänne eksyit noin vain.”

Zack: ”Olenko oikeasti vampyyri?”

Rick: ”En ole ainakaan kuullut tänne eksyneen muita olentoja taikka sitten ihmisiä. Nimeni on muuten Rick.”

Zack: ”Minun nimeni on Zack. Hetkinen…. Mitä muita olentoja on olemassa kuin vampyyreja?”

Rick ohjeisti Zackin tyhjään kokoushuoneeseen ja kaivoi kokoushuoneen perimmäisestä laatikostosta käärön, johon oli kirjoitettu erilaisten myyttisten olentojen hallitsijoita. Rick sanoi: ”Kannattaa lukea tämä huolella. Pysyt myös kärryillä siteistämme muihin olentoihin.”

Zack: ”Selvä.”

Rick huomasi Zackin sormuksen ja päätti kysäistä: ”Onko tuo sinun? ”

Zack huomasi Rickin tuijottavan hänen sormustaan ja nyökkäsi vastaten: ”Kyllä tai siis ainakin sukuni.”

Rick: ”Sukusi siis kuuluu ainakin arvovaltaisiin vampyyreihin. En ole nähnyt vastaavaa monella, sillä suurimalla osalla on hopeiset tai pronssiset.”

Zack muisti nähneensä pronssisen sormuksen bussipysäkin kuolleella henkilöllä ja puistoon jämähtäneellä hopeisen.

Zack: ”Teitä on kaksi kuollutta.”

Rick: ”Tiedän. Sitä tutkitaan parhaillaan. Onkohan hän palannut?”

Zack: ”Kuka?”

Rick: ”Viiltäjä Jack.”

Zack: ”Kuka hän on?”

Rick: ”Hän on pahamaineinen murhaaja, joka tekee todennäköisesti jollekin töitä.”

Zack: ”Kuinka vaarallinen hän on?”

Rick: ”Yhtä vaarallinen kuin zombin purema.”

Zack: ”Eli kannattaa varoa.”

Rick: ”Niin. Vampyyreja on kuollut jo 12 tällä viikolla, mutta vain 1 on vampyyrin metsästäjän aiheuttama.”

Zack: ”Luuletteko että loput 11 ovat Viiltäjä Jackin tappamia?”

Rick: ”Se on todennäköistä, mutta vaikka Viiltäjä Jack olisi tappanutkin heidät, me emme pystyisi tappamaan häntä.”

Zack: ”Eikös vampyyrit pystyisi käännyttämään kyseisen paskiaisen puolelleen?”

Rick: ”Sinulla ei ole vielä mitään käsitystä, mihin hän pystyy…. Ja ehkä hyvä niin.”

Zack: ”Olisiko polttamaan kohteensa sisuskalut?”

Rick kalpeni saman tein kun kuuli arvauksen, mutta keräsi itsensä ja jatkoi keskustelua kuin ei olisi moksiskaan: ”Hyvin mahdollista… Hänellä on myös tapana säilöä vihollisensa tai uhrinsa arvokkaimmat sisuskalut, luut tai jopa sieluja.”

Zack sanoi hieman säihkähtäen: ”S- selvä… Eikö tilanne vaatisi johtajien huomion?”

14

Rick: ”Siitä tulikin mieleeni. Vampyyri neuvosto haluaisi varmasti tavata sinut.”

Rick opasti Zackin vampyyri neuvoston luo ja sanoi: ” Älä hermostu, jos he ovat vähän kireitä. He ovat aina vähän kireitä.”

Zack meni vampyyri neuvoston eteen ja he tosiaan olivat kireitä. He mutisivat jotain toisilleen ja kysyivät sitten: ”Oletko sinä se uusi vampyyri?”

Zack: ”Niin kai.”

Neuvoston johtaja: ”Sinä olet jollakin tavalla erityinen.”

Zack: ”Millä tavalla?”

Neuvoston johtaja: ”Sitä emme tiedä. Kerro oliko vaikea päästä tänne?”

Zack: ”Ei. Muuten vain meinasin kuolla vampyyrin metsästäjälle.”

Neuvoston johtaja: ”Mitä??? Tänne ei yleensä tule vampyyrin metsästäjiä.”

Zack: ”Siellä on yksi.”

Neuvoston johtaja: ”Miksi täällä olisi vampyyrin metsästäjiä?”

Zack: ”Varmaan Viiltäjä Jack on syynä.”

Neuvoston johtaja mutisi muille: ”Tämä huhu on nyt ilmeisesti kiertänyt uusillekin.”

Zack: ”Mikä tämä Viiltäjä Jack juttu on? Olisiko syytä jäädä tänne?”

Neuvoston johtaja: ”Hmmm…… Kerrohan, poika. Kuinka järjestäisit asian ilman turhaa kaaosta?”

Zack: ”No tuota….. Joo, enpä tullut ajatelleeksi tuota.”

Neuvoston johtaja: ”Sinun kannattaa harkita sanojasi ja myöhemmin myös tekemisiäsi. Asiat voivat mutkistua muuten liikaa.”

Zack: ”Pahoittelen kritisointiani arvon herrat, en selkeästi ajatellut asiaa sen tarkemmin.”

Neuvoston johtaja: ”Ei se mitään. Uskoisin, että joudumme hieman opettamaan sinulle tärkeimmät vampyyrien selviytymiskeinot ennen kuin voimme päästää sinut takaisin maanpäälle.”

Zack: ”Mitä minun pitää tehdä?”

Teksti: Elias Väisänen Jatkuuseuraavassanumerossa...

tunnen pakkasen ja näen lumen, kuulen talven sanovan: täältä minä tulen!” joulukuussa vietetään joulujuhla ja silloin unohdetaan kaikki turha. on tarjolla kinkkua, glögiä ja suklaata, ja ruoan päälle mennään maata. keikille ei ole ruokaa ja kattoa päällä pään, silti joulunhartauden ja kauneuden silmissäni nään. jouluna olen iloinen siiä mitä minulla on ja siitä kiitän, kaikki joulumuistot muistoihini liitän.

- Linda

15

Tuusulanjärven Klubitalo avoinna Ma - To 8:00 - 15:30 Perjantaisin 8:00 - 14:30

Jos olet kiinnostunut Klubitalon jäsenyydestä, ota yhteyttä.

Klubitalon puhelinnumero: 050 502 0514

sähköposti tuusulanjarvi@eskot.org

nettisivut: https://tuusulanjarvenklubitalo.eskot.org

Facebook: Tuusulanjärven Klubitalo Jäsenten yksityinen ryhmä Facebookissa: Tuusulanjärven Klubitalo YKSITYINEN

16
TUUSULANJÄRVEN
KLUBITALO
ESKOT ry Seutulantie 1A 04410 Järvenpää Takakannen kuvat: Jari J. Etukannen kuva: Jarmo Hauskaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2023!