Page 1

N.2


Sisällys

2/2013

22

38

Tekijät 6 Pääkirjoitus 7

Muoti

Lupa fiilistellä 26 Uuden vuoden odotus 30

Kulttuuri

Juhlat

Kalenteri joulukuu 8 Saammeko suositella Kirjat 12 Askartele kaunis joulu 16

Ennen vieraita 32

Kauneus

Jonna & kirahvi 38 Tarjolla juhliin 42

Äiti

Syömään!

Äiti töissä Lelukaupan täti 20

Hyvää huomenta! Jalokiviä jogurtissa 44 Kauden kuumin Punajuurikeitto 46

2/2013
60

70

Lapset

Lattepappa

Uskallatko maistaa T-rexiä? 48

Pyhien parhaat 70

Puuhaa

Muoti

Kauneus

Löytöjä nuorelle paleontologille 51

Näillä vedetään 72

Sisustus

Matkustus

Lastenkamari 52 Ajatuksella valitut 58

Ahkio alle ja menoksi 74 Lämpimänä ladulla 76

Muoti

Tiedustelut 80

Pieni unelma 64

2/2013
2/2013
2/2013
Toimitus Päätoimittaja Pia Hollo Toimituspäällikkö Iisa Juva Mediamyynti Erica Juva www.tuttifruttimagazine.com Sähköpostit toimitus@tuttifruttimagazine.com myynti@tuttifruttimagazine.com etunimi@tuttifruttimagazine.com Julkaisija Decopia Kustantaja Pia Hollo ISSN 2341-8664 N. 2 tekijät Hanna Laitinen, Sara Lindström, Paula Hietaranta, Leo Järveläinen, Pekka Järveläinen, Lotta Koistinen, Lennart Pettersson, Henri Sinisalmi, Lily Wahlbeck Sydämelliset kiitokset ahkerille avustajille!

2/2013
Iloa ja innostusta

Tunne on vähän samanlainen kuin valmistautuisi jouluun, tai tarkemmin ottaen aaton juhlaan. Yhtä innostavalta on tuntunut tämän toisen numeron toimittaminen. Jokaiseen päivään on mahtunut niin onnistumisen hetkiä kuin myös jännitystä ja haasteitakin. Toivottavasti lapsenomainen intomme välittyy myös teille ja nautitte tuloksista! Rauhallista joulua! Pia & Iisa 2/2013
Joulukuu

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1.

4.

Pipareiden leipomispäivä

www.talvisirkus.fi

2.

1. Adventtisunnuntai

6.

Talvisirkus Kosmos Kaapelitehtaan Pannuhallissa 6.1.14. asti.

8.

Itsenäisyyspäivä.

Charles Dickensin satu Saiturin joulu ilahduttaa koko perhettä Tampereen Teatterissa 4.1 asti. www.tampereenteatteri.fi

7.

Kuva Harri Hinkka.

2. Adventtisunnuntai, Sibeliuksen päivä


6 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

11.

Viirun ja Pesosen joulu Louhisalissa, Espoossa 20.12 asti.

13.

Lucian päivä

22.

Talvipäivänseisaus

24. 25. 26. Jouluaatto

Joulupäivä

Tapaninpäivä

15.

Joulusirkus, Punahilkka, Seikkailupuisto, Turku. www.seikkailupuisto.turku.fi

3. Adventtisunnuntai

27.

Viktor, hänen kukkonsa Max ja soittorasian arvoitus,

31.

27.-29.12.2013 www.glimsgloms.com/viktor.html

Uudenvuoden aatto

Kuva Ilpo Vainionpää

Espoon kulttuurikeskuksessa


2/2013

10


2/2013

11


Koonnut Iisa Juva kuvat valmistajilta

Kauniita, viihdyttäviä kirjoja kuusen alle.

1. Hei Hikkori Tikkori, Kirsi Kunnas – Anne Vasko, WSOY Vallattomat lorut, kekseliäs kuvitus ja sivujen yllätysreiät takaavat hauskan lukuhetken. 0+

5. Minun sukuni – Kootut sukukronikat, Mari Savio, Sanoma Pro Koko perheen albumikirjaan voi koota oman suvun tarinat, tärkeät muistot ja läheisten valokuvat.

2. Messi ja mysteeri. Kaikki järjestyy! Ninka Reittu, Otava Nuoria salapoliiseja puhuttelevassa kuvakirjassa riittää menoa ja meininkiä sekä hurjia käänteitä. 3+

6. Astronautin rusinapulla, Jukka Itkonen – Matti Pikkujämsä , Otava Mahan täydeltä mahtavia ruoka-aiheisia runoja, joita siivittää herkullinen kuvitus. 3+

3. Hipinäaasi, apinahiisi, Ville Hytönen – Matti Pikkujämsä, Tammi Eläinhahmot heräävät eloon tarinassa, jossa muistutetaan, että olemme kaikki erilaisia ja siksi myös niin samanlaisia. Eikä ketään kannata kiusata! 3+

7. Pieni suuri tarina huomisesta, Réka Kirâly, WSOY Hurmaava pieni suuri tarina siitä, mitä tarkoittaa tänään ja milloin saapuu huominen. Jos valvoo koko yön, näkeekö silloin huomisen tulevan? 2+

4. Peippometsän bändikilpailu, Meri Savonen – Johanna Lumme , Robustos Raikkaan kuvituksen omaava kirja viihdyttää perheen nuorinta idolsyleisöä. 3+


1.

2.

3.

4.

6. 7.

5.

2/2013

13


Saammeko suositella Koonnut Iisa Juva kuvat valmistajilta. Paperikassit www.tiger-stores.fi

2.

3.

4.

1.

1. Jez Felwick, Suuri lihapullakirja, Nemo. Jez Felwick tunnetaan herkkupyöryköistä, joita hän myy ruokaautostaan. Kirjasta löytyy ohjeita lihakasvis- ja kalapulliin sekä salaatti-, kastike- ja dippireseptejä. 2. Peter Franzén, Samoilla silmillä, Tammi. Pete ei ole enää lapsi vaan nuorukainen, jonka matka aikuisuuteen ei suju kolhuitta.

3. Saku Tuominen, Hyvä elämä – Lyhyt oppimäärä, Paasilinna. Hyväntuulinen kirja pureutuu elämän peruskysymyksiin raikkaalla otteella ja antaa ajattelemisen aihetta – helppolukuisessa muodossa. 4. Maria Semple, Missä olet, Bernadette? Gummerus. Hersyilevä ja hullutteleva tarina kauniissa kansissa.

Kuva Paula Hietaranta


6. 5.

5. Marimekko Designers – Life and Creations, Édition Paumes. Japanilaisessa kirjassa riittää ihasteltavaa. 6. Tuula Karjalainen, Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta, Tammi. Elämäkerta sisältää runsaasti kuvamateriaalia monilahjakkaasta taiteilijastamme.

7. 8.

7.Carlos Ruiz Zafón, Marina, Otava Kiehtova tarina nuoresta rakkaudesta, salatusta surusta ja kuolemasta. 8. Jonna Hietala, Kerällä – Kotiin ja ylle, WSOY. Neulontahimon aikaansaava kirja sisältää 45 simppeliä käsityöohjetta.


Jouluinen kranssi syntyy kirjan ohjeilla helposti.


Askartele kaunis joulu!

Sara Lindström kuvat kirjasta

Anne Niemisen Kaunis pieni elämä -blogia ihastelee jo pari sataa tuhatta lukijaa kuukaudessa. Nyt luovuudestaan ja kädentaidoistaan tunnettu bloggaaja on koonnut viehättäviä askarteluohjeitaan myös perinteiseksi kirjaksi.

Suosikkibloggaajan ja Nina Linnovaaran yhteistyössä toteuttama Kaunis pieni joulu -teos on täynnä ihania ideoita ja upeita valokuvia. Kirja sisältää Annen laatimat 24 jouluista askartelu- ja sisustusideaa joita maustavat Ninan tunnelmalliset joulutekstit. Naisten yhteistyö sai alkunsa Ninan ehdotuksesta; hän oli seurannut Annen blogia jo pitkään ja ihastunut tämän tapaan vaalia arjen kauneutta pienellä ripauksella luovuutta. Kirjan ideat on jaettu neljään eri osioon, joissa keskitytään joulun odotukseen, koristeisiin, lahjoihin ja jouluaaton tunnelmaan.

2/2013

Selkeät ohjeet ja runsas kuvitus rohkaisevat aloittelevaakin askartelijaa kokeilemaan miten syntyvät vaikkapa jääkranssi, piparikylä ja kuusenkoristeet. Vaativamman harrastajan makuun on niin ikään omat ohjeensa, esimerkiksi oman piparimuotin tekeminen vaatii jo vähän järeämpiä välineitä pihdeistä juotostinaan. Kirja on erinomainen lahja erityisesti niille joulunystäville, joilla on aikaa ja innostusta kokeilla käsillä tekemisen iloa. Bloggaaja kehottaa kirjassaan lukijoita kokeilemaan myös haastavia ideoita ja muistuttaa, että käsillä tekemisen oppii ennen kaikkea harjoittelemalla.

17


Jäinen havukranssi Tarvitset: -Havunoksia -Pyöreän astian (esimerkiksi kakkuvuoan) -Koristehilettä -Helmiä -Ripustusnauhaa

1. Täytä astia vedellä ja asettele oksat niin, että ne jäävät osaksi veden alle. Lisää oksien päälle hilettä ja helmiä. Laita astia pakkaseen jäätymään. 2. Kranssin jäädyttyä pujota kranssiin koristenauha ja sido rusetille ripustamista varten. Ohje kirjasta Kaunis pieni joulu, Uusi tie

Kirjan sivuilta löytyy niin helppoja kuin työläämpiäkin ohjeita.

2/2013

18


Vanha lastensairaala hajoaa käsiin. Keräyslupa: POHA 2020/2012/3890/24.1.13, Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry

Lastenklinikan pienet potilaat ja heitä koko sydämellään hoitava huipputaitava henkilökunta tarvitsevat uuden sairaalan heti. Talkoot alkoivat nyt, eivätkä ne lopu ennen kuin uusi sairaala on valmis.

Tule mukaan talkoisiin!

LAHJOITA OMA SUMMA

10 €

LAHJOITA 10 €/KK

/KK

Tilille: FI93 5541 2820 0199 67, Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry. Viitenro: 20170240

Tekstaa SAIRAALAKK numeroon 16499 (10 €/kk)*

*Kuukausilahjoittajana saat joka kuun 2. päivä tekstiviestin, jolla teet 10 € lahjoituksen.


Äiti töissä

Lelukaupan täti Iisa Juva Kuvat Pia Hollo

Tässä juttusarjassamme vierailemme kiinnostavien äitien ja isien työpaikoilla. Marraskuussa kävimme kylässä Paola Rydmanin luona Ombrellinossa. Millaista on työskennellä lelukaupassa, saako siellä leikkiä päivät pitkät?

Paola Rydman tutustui äitinsä perustaman Ombrellinon valikoimiin jo yksivuotiaana. Nyt hänellä on liikkeestä vetovastuu.


2/2013

21


Kuka olet? Olen Paola Rydman, 35-vuotias ekonomi ja toisen polven yrittäjä. Perheeseeni kuuluvat aviomies ja kaksi kouluikäistä lasta. Pyöritän Ombrellinoa, leluihin ja lahjatavaroihin erikoistunutta liikettä. Miten kaikki sai alkunsa? Ätini, Maija Rydman, perusti Ombrellinon vuonna 1978, jolloin olin vuoden ikäinen. Äitini oli asunut Keski-Euroopassa ja päätti alkaa maahantuomaan keskieurooppalaisia tuotteita, joita Suomesta ei vielä tuolloin saanut. Aluksi liikkeen valikoimissa olivat Sevin laadukkaat puulelut. Vähitellen valikoima laajeni ja mukaan tulivat Petit Jour’in Pikku Prinssi -tuotteet sekä Maisa, Babar ja Tintti-hahmoihin liittyvät tuotteet. Myös ranskalaisen Vilacin, puulelujen Ferrariksikin kutsutun merkin tuotteet ovat olleet valikoimissamme pitkään. Viisi vuotta sitten toteutimme sukupolven vaihdoksen ja otin vetovastuun liikkeestä. Millaista putiikinpitäjän työ on?

2/2013

Teen kaikkea, mitä liikkeen pyörittämiseen kuuluu ja työpäiväni ovat tosi vaihtelevia. Olen varastomies, myyjä, henkilöstön esimies ja somistaja. Hoidan myös PR:n, markkinoinnin, verkkokaupan ja tuotteiden sisäänostot. Mikä työssäsi on parasta? Ehdottomasti parasta ovat asiakkaat. Tapaan päivittäin ihania ihmisiä! Suuri osa asiakkaistamme on tuttuja vakioasiakkaita ja minulla on ilo myötäelää ja olla mukana mukavissa perhetapahtumissa. Jatkuvasti syntyy uusia vauvoja ja juhlitaan lasten syntymäpäiviä. Ja tietysti on mukavaa työskennellä kauniiden esineiden ympäröimänä. Haaveilitko jo lapsena siitä, että jatkaisit äitisi jalanjäljissä? Kyllä! Se on ollut minulle aina selvää. Lapsena vietin usein aikaa liikkeessä ja ensimmäisen kerran olin mukana messuilla Pariisissa 13-vuotiaana. Kun vuonna 2008 palasin ulkomailta Suomeen, oli selvää että tulen Ombrellinoon töihin.

22


Lelu- ja lahjatavaraliikkeen hyllyill채 pit채채 olla runsautta ja valinnanvaraa.

2/2013

23


Millainen on tavallinen työpäiväsi? Aamulla kun olen saattanut lapseni kouluun, hoidan juoksevia asioita. Käyn viemässä rahat pankkiin, hoidan puhelinasioita ja ravaan myymälän ja varaston väliä. Kymmeneltä avaan liikkeen. Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia. Jos kesken päivää saapuu suuri tavaralähetys, yritän soittaa jonkun avuksi, jotta voin kantaa tavarat varastoon. Työpäiviini kuuluukin yllättävän paljon raakaa duunia, kantamista ja roudaamista. Mikä työssäsi on haastavinta? Tasapainoileminen. Vuokrat ja henkilöstökulut ovat korkeita. Valikoimamme on uudistuttava jatkuvasti ja on onnistuttava löytämään uudet suosikkituotteet ennen muita. Netti on muuttanut markkinoita ja ulkomaisten nettikauppojen tuotteet ovat kaikkien saatavilla. On yhä haastavampaa olla edellä ja löytää ensimmäisenä seuraavat hittituotteet. Toisaalta juuri se on myös tosi innostavaa. Miten valitsette myynnissä olevat tuotteet? Kierrämme itse messuilla etsimässä uusia tuotteita.

2/2013

Valikoimiimme päätyvien tuotteiden täytyy olla paitsi laadukkaita myös katseenkestäviä. Minusta on tärkeää, että lelut ovat kauniita ja niitä on kiva säilyttää esillä. Meillä on valikoimissamme paljon kestäviä puuleluja ja joitakin kierrätysmuovista valmistettuja leluja. Mistä tiedät mikä puree? Koskaan ei voi olla varma mistä tuotteesta syntyy seuraava hitti. Joskus teemme virhearvioita eikä löytämämme kiva tuote pure asiakkaisiin. Toisinaan taas käy aivan päinvastoin ja yllättäen jokin tuote myydään loppuun saman tien. Tämän syksyn yllätyshitiksi ovat nousseet See Conseptin tyylikkäät lukulasit, mitkä eivät ehkä ole niitä lelukaupan perinteisimpiä myyntihittejä. Mitä suosittelisit tänä jouluna lahjaksi? Vilacin hienot polkuautot ovat olleet suosittuja viime vuosina. Muita kestosuosikkeja ovat Shape Maker -palikat, nuket, teesetit ja soittorasiat. Ja isoiksi kasvaneita pikkupoikia kiinnostavat Tintti-tuotteet.

24


Ombrellino sijaitsee Helsingin keskustassa osoitteessa Pohjois-Esplanadi 37.


L fiilisupa

tell채 Pia Hollo Kuvat valmistajilta


Poroneule 40 €. www.monki.com

Glögikausi korkattu? Joulufanit eivät peittele innostustaan.

Tekoturkisjakkara

Juhlamekko 295 €.

49,90 €. www.jotex.fi

www.filippa-k.com

2/2013

27


Kilisee, kilisee

Sinettilakkapakkaus 9,99 â‚Ź. www.clasohlson.fi

2/2013

28


Korvakorut 7,95 €. www.lindex.fi

Joulucollege 40 €.

HO ho Ho!

www.monki.com

Mokka-avokkaat 145 €. Tosca Blu Shoes.

2/2013

29


Uuden vuoden odotus Pia Hollo Kuvat valmistajilta

Vuoden viimeisenä juhlapäivänä odottaja pukee kaapistaan metallinhohtoa päälle.


Korvakorut 44 €,

Rannekoru 179 €.

Pernille Corydon.

www.thomassabo.fi

PowerShot sx260, 389 €, www.canon.fi

Naamiot 9,95 €. www.hm.fi

Maksimekko 69,95 €, JoJo Maman Bébé. Limited Edition

www.zalando.fi

Laura-laukku, 335 e. www.lumi.fi

Ballerinat 284,95 €, Just Cavalli. www.zalando.fi

Paljettihuivi 42,50 €, Sandwich.


ennen VIERAITA Pia Hollo kuvat Pekka Järveläinen

Juhlavalmistelut on helpoin aloittaa kivoista ideoista. Innostuksen tartuttua siivouskin sujuu sutjakammin!

Jouluntuoksun kotiisi saat pesemällä puu- ja laminaattilattiat miedosti mantelintuoksuisella lattianpesuaineella. Myrkytöntä ja biohajoavaa ainetta voi ruiskuttaa suoraan moppiin, 9 €/739 ml, Method. Koristevalot 9,90 €. www.indiska.fi


Juhlavat pom-pomit Helposti valmistuvat silkkipaperikoristeet voit ripustaa langalla roikkumaan katosta tai asetella näyttäviksi pöytäkoristeiksi.


Tarvitset silkkipaperia, rautalankaa tai paperiliittimiä ja sakset. Jos haluat ripustaa pom-pomit katosta, siihen sopii siima tai tavallinen ompelulanka.

1. Taittele noin 5 silkkipaperiarkkia haitariksi.

2. Sido haitari keskeltä. Voit käyttää apuna esimerkiksi rautalankaa tai paperiliittimiä.

3. Leikkaa haitarin päät saksilla teräviksi.

4. Avaa silkkipaperiarkit vuorotellen vasemmalle ja oikealle puolelle, jotta pallosta tulee tasaisen pyöreä.


Mist채 juoma tarjoillaan? Tyhj채t vauvanruokapurkit somistetaan toimiviksi laseiksi. Naru ja kortti www.tiger-stores.fi Kuusenkoriste www.indiska.fi


JONNA & kirahvi

Helsinkil채isen perheen채idin idea paremmasta lastenkosmetiikasta konkretisoitui hurmaavaksi tuoteperheeksi, jota myyd채채n jo useissa eri maissa.


Sara Lindström Kuvat valmistajilta

Maailmankuulu vauvojen suosikkilelu Sophie La Girafe valloittaa nyt myös ihonhoitosarjana. Marraskuussa myyntiin tulleet Sophie La Girafe Baby Cosmetics -tuotteet ovat suomalaisen Jonna Jalkasen käsialaa. Helsinkiläisen perheenäidin idea paremmasta lastenkosmetiikasta konkretisoitui hurmaavaksi tuoteperheeksi, jota myydään jo useissa eri maissa.

Jonnan ja suloisen kirahvin yhteinen taival sai alkunsa jo paljon ennen nyt lanseerattua kosmetiikkasarjaa. Hoitovapaalla toimittajan työstään ollut Jonna etsi netistä pojalleen laadukasta ja kivannäköistä lelua ja löysi Sophien. –Ihmettelin, miten niin ihana lelu ei vielä ollut rantautunut Suomeen, hän kertoo. Ihmetystä seurasi idea ja lukuisten puheluiden ja viestinvaihtojen jälkeen Jonna oli neuvotellut itselleen Sophien maahantuontioikeudet Suomeen, Ruotsiin ja Baltian maihin.

2/2013

Pelkkä Suomi tuntui markkinaalueena liian pieneltä, sillä kiinnostus ekologisiin lastentuotteisiin oli tuolloin vielä marginaalista. Jonnaan teki vaikutuksen paitsi laatu ja ulkonäkö, myös klassikkolelun historia. Sophien pureskelusta vauvat ovat saaneet helpotusta ikenien kutinaan jo yli puolen vuosisadan ajan. –Sophielle ei ole kilpailijaa markkinoilla, sillä klassikkoa ei voi kopioida. Pitkä historia ja vuodesta toiseen jatkunut suosio on viesti kuluttajille siitä, että käsillä on oikeasti toimiva ja turvallinen tuote.

39


TÄYDELLISTÄ KOSMETIIKKAA LAPSILLE Nyt lanseerattu kosmetiikkasarja ei syntynyt hetken päähänpistosta. Jonna on aiemmin työskennellyt sekä kauneustoimittajana että kosmetiikkamerkkien kouluttajana ja kertoo pohtineensa ajatusta omasta kosmetiikkasarjasta jo vuosia. Lasten saamisen myötä heräsi kiinnostus tehdä nimenomaan lasten ihonhoitoon keskittyviä tuotteita. –Kerran mieheni palasi eräältä messumatkalta, jossa Sophien ranskalainen päämies oli kannustanut Sophien maahantuojia kehittämään rohkeasti uusia lisenssi-ideoita.

Silloin pohdimme, että Sophie kaipaisi ehdottomasti laadukasta ihonhoitosarjaa. Ja koska idea täydellisestä lasten ihonhoidosta oli ollut mielessä jo tovin, palaset alkoivat loksahdella kohdalleen. Nyt Jonnan ja hänen miehensä perheyrityksellä Alva Organics Oy:llä on yksinoikeus Sophie la Girafe Cosmetics -tuotemerkin hallintaan, tuotteiden valmistamiseen ja jakeluun. Tuotteita myydään Skandinavian ohella muun muassa Puolassa, Singaporessa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Espanjassa. Sophie-leluilla on maahantuoja jo noin 60 maassa ja pitkällä tähtäimellä on mahdollista, että myös ihonhoitosarja tulee myyntiin kaikkiin jakelumaihin.


Pikkuisten ihanin joululahja on Sophie-kirahvi ja pari purkkia ihonhoitotuotteita.

Jokainen pikkukylpijä ihastuu Sophie La Girafe Baby Bubble Bathiin, mietoon ekosertifioituun kylpyvaahtoon, joka saa ihon tuntumaan pehmeältä vielä pitkään kylvyn jälkeenkin.


2 3

5

1

4

6


TARJOLLA juhliin

Pia Hollo Kuva Pekka Järveläinen

Esittelyssä parhaat tuotteet juhliin ja niistä palautumiseen.

1. Kuin uusi iho Nuorru illan ajaksi kaikille ihotyypeille sopivalla 10 Hour Face Lift -naamiolla. Jauhepussin sisältöön sekoitetaan voide ja seoksen annetaan vaikuttaa kasvoilla 10 minuuttia. Kohonneet kasvonpiirteet ja sileämpi iho näkyvät heti, 51,60 €/5 annosta. www.joeblasco.fi 2. Panosta pohjatyöhön Tasoita juonteet ja rypyt valoa heijastavalla Airbrush Away Primer -pohjustusvoiteella. Voiteen vaikutus kestää jopa kandeksan tuntia, 18,90 €. www.no7beauty.fi 3. Mattapintainen viimeistely Fit Me Anti-Shine -meikkivoidepuikon sisällys on puuteria ja ulkopinta meikkivoidetta. Kaksivaikutteinen puikko vähentää kiiltoa iholla, 11,90 €, www.maybelline.fi 4. Säihkettä huulille Gloss In Love -huulikiilto kosteuttaa huulia ja rajaa ne hyvin, 31 €, www.lancome.fi 5. Konfetteja kynsille Viimeistele kynnet lakkauksen jälkeen Nail Facets -konfeteilla. Nämä kynnet eivät jää huomaamatta! Lakka ja konfetit 27 €. www.pronails.fi 6. Tuikkivia metallinsävyjä Mystic Metallics -luomiväripaletti on ylellisen suloinen pienine tähtikohokuvioinen, 67 €. www.dior.com

2/2013

43


Hyv채채 huomenta! Iisa Juva Kuvat Hanna Laitinen

Jalokivi채 jogurtissa Kaunis ja nopea aamupala syntyy, kun annostelet kulhoihin kreikkalaista jogurttia, granaattiomenan siemeni채 ja pikkuisen hunajaa. (kahdelle) 4 dl kreikkalaista jogurttia Yhden granaattiomenan siemenet Hunajaa


Granaattiomena, hedelmien punainen jalokivi, sisältää suuren määrän ihmiskeholle hyödyllisiä antioksidantteja ja C-vitamiinia.

Hedelmän mehukkaat siemenet saat ulos kuorestaan kätevästi, kun halkaiset hedelmän ja kopauttelet ulkokuorta lusikan takapuolella. Kannattaa tosin varata siemenille riittävän suuri kulho ja varoa vaatteitaan, sillä punaisilta roiskeilta on vaikea välttyä.


Kauden kuumin Teksti ja kuva Lotta Koistinen

punajuurikeitto Hehkuva punainen on tämän kauden väri. Se löytää tiensä myös lautaselle, josta nautitaan täyteläistä punajuurikeittoa. Pehmeän Yksinkertaisista aineksista syntyy mausteinen ja mutkattoman keiton viimeistelee fetamousse. linssikeitto kirpakkaan syyssäähän. (neljälle) oliiviöljyä punasipuli PUNAJUURIKEITTO (neljälle) valkosipulin kynttä 62 punajuurta tl juustokuminaa 21 perunaa tuore chili (lapsille maun mukaan) 11 omena g punaisia linssejä 5 200 dl vettä 1 l kanalientä 1 kasvisliemikuutio g tomaattimurskaa 1 400 prk ranskankermaa 2 limeä mustapippuria 2 dl kermaa suolaa vastarouhittua mustapippuria timjamia suolaa tuoretta korianteria Kuori punajuuret, sipulit, perunat sekä omena. Pilko ja keitä kasvisliemessä kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja Kuumenna öljy kattilassa ja lisää pilkottu hiljalleen matalalla lämmöllä 15 minuutmausta suolalla sekä mustapippurilla. Lisää joukkoon ranskankerma ja punasipuli sekä valkosipuli kattilaan. tia. Kun linssit ovat pehmenneet, sekoita runsaasti tuoretta timjamia. Kuullota 15 minuuttia. Lisää kattilaan juustokumina ja pieneksi pilkottu chili. FETAMOUSSE Huuhtele linssit ja lisää ne sekä kanalie0,5 prk ranskankermaa mi ja tomaattimurska kattilaan. Kiehauta pala hyvää fetaa ja laske fetaa lämpötilaa niin että keittojoukkoon hautuu Murusta ranskankerman

joukkoon 2 dl kermaa sekä puristettua limen mehua. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla sekä korianterilla. Keiton kylkeen sopii erinomaisesti leipä. japehmeä maustavaalea mustapippurilla.


Uskallatko maistaa T- Rexiä? Iisa Juva Kuva Pia Hollo Taustakirja Före människan, P.A Norstedt & Söners förlag

Tänä jouluna piparkakkutaikinasta syntyy hurjia tyrannosauruksia ja triceratopseja. Tulosta dinokaavat seuraavalta sivulta.


Tulosta kaavat TÄSTÄ


Löytöjä nuorelle PALEONTOLOGILLE Iisa Juva Kuvat Pekka Järveläinen ja valmistajat

Tyrannosaurus ja styracosaurus ovat valmiina hurjiin leikkeihin. www.schleich-s.com/fi

Hevisauruksen uusin levy Vihreä vallankumous miellyttää jokaista nuorta jurahevaria. www.hevisaurus.com

Missä on tyrannosaurus -kirjassa riittää katseltavaa ja etsittävää usemmallekin lukukerralle. www.nemokustannus.fi

Pakkasella pieni paleontologi pukeutuu hirmuliskotakkiin. www.hm.com


Lastenkamari Iisa Juva Kuvat Henri Sinisalmi

Lastenkamari-palstalla esitellään tällä kertaa veljesten pikkuruinen mutta sitäkin hauskempi huone.

Isoveli halusi parvellensa ehdottomasti köysitikkaat.


Helsinkiläisperhe muutti 52 neliöiseen kaksioon esikoisen ollessa puolivuotias. Vauvalle suunniteltiin oma pieni soppi vanhempien makuuhuo-neeseen, ja se toteutettiin laajentamalla vanhaa vaatehuonetta.

Eläinten kerrostalon perheen äiti löysi kirpputorilta. Vanha talon mallinen puulokerikko sai pintaansa mustan maalikerroksen.


Helsinkiläisperhe muutti 52 neliöiseen kaksioon esikoisen ollessa puolivuotias. Vauvalle suunniteltiin oma pieni soppi vanhempien makuuhuoneeseen, ja se toteutettiin laajentamalla vanhaa vaatehuonetta. Pian poikia olikin kaksi ja kolmen neliön lastennurkkaus alkoi käydä ahtaaksi. Lasten isä keksi rakentaa huoneeseen parvisängyn ja näin molempien poikien sängyt saatiin mahtumaan pikkuruiseen tilaan. Lattiapinta-alaa huoneessa ei tosin ole kovin paljon, joten legoja rakennellaan yleensä olohuoneessa.

2/2013

54


Isoveli kiipeää yläsänkyynsä aina, kun haluaa leikkiä tai lueskella rauhassa. Onneksi puolitoistavuotias pikkuveli ei osaa vielä kiivetä köysitikkaita pitkin ylös.

2/2013

56


Lokerohyllyihin on hauska tehd채 erilaisia kokoelmia pikkuleluista.

2/2013

57


AJATUKSELLA valitut Poimimme kauppojen hyllyiltä hienoimmat suosikkimme kuusen alle.

Moderni vispilä 14 €, Normann Copenhagen.

Korvakorut tähtitytölle 44 €.

Tyylikäs muistipeli Ray ja Charles Eamesin

Nupukkinahkaiset käsineet

klassikoista, 16,90 €. www.moko.fi

89 €, Timberland.

www.pernillecorydon.com

2/2013

58


Kimaltelevat pupukorkkarit 370 €. www.minnaparikka.com

äidille & isälle Kalenteri 14 sisältää tyylikkäitä printtejä koko vuodelle, 25 €. Tilaa calendarproject@mail.com

Täydellisen crème brûleen ystävä ilahtuu liekittimestä, 19,99 €. www.clasohlson.fi

Lasilyhdyt alk 119 €. www.balmuir.com

2/2013

59


Ensimmäiset maiharit 30 £. www.drmartens.com

Puista robottia saa erivärisenä ja -kokoisena, alk. 14 €. www.ombrellino.fi

Potkupyörä kuin skootteri, 139,99 €. www.kiddimoto.co.uk


Ensimmäinen pikeepaita annetaan vitsikkäässä lahjalaatikossa, 30 £. www.fredperry.com

Virkattu koira on jalo ystävä ja kulkee aina mukana, 24,90 €, Anne-Claire Petit. www.smallable.com

Pikkunikkarin työkalupakki 29,90 €, Micki. www.ellos.fi

Roy Lichtensteinin värityskirja n. 8 €. www.amazon.com 2/2013

61


Leikeissä alkaa kahvihammasta kolottaa, 19,90 €, Brio. www.leikkien.fi

Monchhichi 22 €. www.amo.fi

Pahviuunissa ei mikään pala, 30 €.

Lasten oma kynsilakka on vesipohjainen,

www.mylittlesquare.com

120 kr, Hopscotch Kids. www.eleven.se


Suloinen yölamppu 62 €. www.ombrellino.fi

Hauskat paperinaamiot 4,95 €. www.hm.com

Puinen sushisetti 25 €. www.mylittlesquare.com


Pieni unelma Pia Hollo Kuvat Pekka Järveläinen

Äiti on sanonut, että jos oikein kovasti toivoo voivat unelmat toteutua.

Viereisellä sivulla: villakangastakki 179 €, Tommy Hilfiger. Lumisadepallo 14 €, www.ombrellino.fi


Mekko 24,95 €, Benetton. www.stockmann.fi Kengät 9.95 €. www.hm.com Bambi 79 €. www.ombrelino.com


Jakku 49,90 € ja neulemekko 42,90 €, Mayoral. www.stockmann.fi


Pyhien parhaat Pia Hollo kuvat valmistajilta.

Kun on aika juhlia, pistää pappa parasta päälle.

Rusetti 9,95 €. www.kappahl.fi

Bleiseri 99 €. www.hm.com

Mittatilaustyönä valmistetut kengät 295 €. www.leftshoecompany.com


Kehykset 339 €. Hugo Eyewear.

Rusetti 24,95 €. Premium by Jack & Jones.

Samettibleiseri 179,95 €, Scotch & Soda.

Juhlakengät 119,95 €, Clarks.www.ellos.fi


1 2

4

Seikkaile satumaisemissa 3 Pia Hollo

Mikä voisi olla pikku retkeilijästä jännempää kuin yöpyä isän kanssa metsässä?

5


Näillä vedetään Pia Hollo kuva Pekka Järveläinen

Juhlakausi vaatii keholta muutakin kuin fiilistelyä. Näillä tuotteilla pääset tunnelmaan!

1. Silmäpusseja näkyvissä Turvotusta välittömästi laskeva Regenerist Advanced Age-Defying Eye Roller -silmänympäryshoitotuote auttaa vähentämään ryppyjä ja juonteita, 17,90 €, Olay. 2. Viimeisen päälle viimeistelty Luonnollinen hiusvaha viimeistelee tukan, 11,60 €, Sante. 3. Vaativaan makuun Tyylikäs Made to Measure -tuoksu on luotettavan ja hiuenostuneen miehen valinta, 79,90 €, Gucci. 4. Toivu voitein Poista bileiden ja raskaan työpäivän merkit kasvoiltasi virkistävällä SOS 2 in 1 -seerumilla, 12,90 €. www.lumene.fi 5. Hohtava hymy Lakritsinmakuinen hammastahna on kuin suuparfyymi, 4,55 €, Marvis.

2/2013

73


Ahkio alle ja menoksi

Lennart Pettersson kuvat valmistajilta.

Sukset jalkaan ja lasten kanssa ladulle. Testasimme kolme ahkiomallia pikkulasten vanhemmille.

Hiihtäminen onnistuu mainiosti myös aivan pienimpienkin lasten kanssa. Hyvässä ahkiossa vauvan matka taittuu mukavasti ja turvallisesti. Ensimmäiset hiihtoretket koko perheen voimin teimme, kun esikoisemme oli 4 kuukautta vanha. Lapsemme ovat viihtyneet ladulla aina loistavasti. Tasainen kyyti, jalasten suhina lumella ja raikas pakkasilma takaavat hyvät unet lapselle. Lattepapan perheessä on ollut käytössä kolme eri ahkiota, joista listasimme hyvät ja huonot puolet. SAVOTTA www.savottastore.fi Avainlipulla huomioitu suomalainen klassikko. Ahkio on mainio apu varusteiden kuljettamisessa.

+ Edullinen +Monikäyttöinen, sopii myös tavaran kuljetukseen + Kevyt - Kapea ja epävakaa - Suojaton, ahkiossa ei ole visiiriä - Selkänoja on melko heppoinen

2/2013

74


FJELLPULKEN www.hjorth.fi Fjellpulken on maailmanlaajuinen markkinajohtaja. + Laadukas + Tarkoitettu lasten kuljettamiseen + Sopii leveytensä puolesta hyvin hiihtouraan + Säädettävä selkänoja + Hyvin suojaava visiiri - Kyytiin mahtuu vain yksi lapsi

Lattepappa on valinnut oman perheensä käyttöön Nordic Capin sen monipuolisuuden vuoksi. Kesällä taittui pyöräretki Ahvenmaalla ja talvella pitkätkin hiihtoretket.

NORDIC CAP www.nordiccab.fi Norjassa suunniteltu monitoimivaunu. + Monikäyttöinen, samaa vaunua voi käyttää ahkiona polkupyörän peräkärrynä ja juoksurattaina + Kaksi lasta mahtuu hyvin kyytiin + Suojaisa, pressun sisällä on lämmin vaikka tuulee ja tuivertaa + Säädettävä selkänoja + Paljon tilaa myös tavaroille - Raskas, varsinkin silloin kun kyydissä on kaksi lasta


Lämpimänä LADULLA Iisa Juva kuvat valmistajilta

Perheen yhteinen hiihtoretki onnistuu takuulla, kun kaikilla on sopivasti vaatetta yllä ja repussa riittävästi kuumaa juomaa ja evästä. Kun lähdet lapsen kanssa ladulle, tärkeintä on, ettei lapselle tule kelkan kyydissä kylmä. Pienelle kannattaa pukea päälle villaa ja toppaa. Ahkion pohjalle on hyvä laittaa eristeeksi lampaantalja. Parhaiten lapsi pysyy lämpimänä, kun toppapuvun alle puetaan muutama kerros pehmoista merinovillaa ja vauva sujautetaan ahkioon kunnon lämpöpussissa. Papan kannattaa sen sijaan satsata hyvään tekniseen alusasuun, sillä ahkiota vetäessä tulee taatusti hiki. Toimiva alusasu siirtää kosteuden pois iholta. Kunnon kuorivaattet päästävät kosteuden ulos, mutta suojaavat tuulelta ja tuiskulta.

2.

1.

2/2013

76


4. 3.

1. Hestran tekniset hiihtohansikkaat, ovat lämminvuoriset ja tuulenpitävät, 65 e, www.hestragloves.com 2. Kunnon reppu istuu hiihtäjän selkään, 165 €, www.fjällräven.fi 3. Tuulenpitävässä pipossa on fleecevuori, 20, 90 €. www.polarnopyret.fi 4. Tuulen- ja vedenpitävä kuoritakki on valmistettu kierrätetystä ja kierrätettävästä polyesteristä, 10 €, www.fjällräven.fi 5. Kunto-housut sopivat kovaan menoon, 129,95 €. www.halti.fi 6. Lämpimässä vauvan toppahaalarissa on irrotettavat kintaat ja töppöset. www.ellos.fi

6.

5.

2/2013

77


7. Johan pehmoinen villapuku ei kutita herkkäihoisintakaan, 54,90 €, www.punavuorenpeikko.fi 8. Muhkea lämpöpussi, 129 €, www.elodiedetails.com 9. Villasukat viluvarpaille, 8,50 €, www.polarnopyret.fi

7.

8.

9.

2/2013

78


Tiedustelut Gucci/Nordic Cosmetics Ltd. Oy (09) 4155 3373 Jack & Jones/Bestseller 020 747 4600 Hestra Gloves 040 7712301 Hugo Eyewear/HUGO BOSS Nordic +45 3318 8000 Marvis 040 563 0523 Method 029 000 9191 Normann Copenhagen/Out Of The Dark Group 0400 816 781 Olay/Nordic Cosmetics Ltd. Oy (09) 4155 3373 Pernille Corydon 040 5519017 Sandwich 010-4204600 Sante (09) 454 4990 Scotch & Soda/2F 010 320 4370 Timberland (09)859591 Tommy Hilfiger Finland Oy (09) 7745 0700 Tosca Blu Shoes/Emzia Oy 040-715 0146 Muiden merkkien yhteystiedot löytyvät tuotteen vieressä olevasta www-osoitteesta.

2/2013

80


Kiitos kun luit lehden!

2/2013

81


2/2013 Joulukuu  

Perheellisten oma lifestyle-lehti ja sivusto verkossa. www.tuttifruttimagazine.com

2/2013 Joulukuu  

Perheellisten oma lifestyle-lehti ja sivusto verkossa. www.tuttifruttimagazine.com

Advertisement