Page 1

5|2012

Kauppahalli uudistuu perinteit채 kunnioittaen

Kuntavaalit l채hestyv채t, lue kattava tietopaketti

Liinahaan vanhainkodin uusi ilme

Bussaillaan

sivu 3

sivu 4-5

sivu 8

liite


5|2012 Teksti: Sini Silván

Äänestämään, miksikäs ei

2

Valtuusto päättää kaupungin rahojen suuremmista linjauksista ja budjetista

3

Äänestäminen ennakkoäänestyksessä

4

Äänestyslippu matkustaa Suomessa ja maailmalla

5

Liinahaan vanhainkodin uusi ilme ”Kuin olisi kotiin tullut”

6

Pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksia tehdään Runosmäessä ja Varissuolla

7

Turun parhaat palvelut löytyvät terveysasemilta

8

De bästa tjänsterna i Åbo återfinns på hälsostationer

8

Liite: Bussaillaan Hyödyllisiä vinkkejä lähtijälle Matkalla ulkomaille?

9

Kauppahallia uudistetaan perinteitä kunnioittaen

Lähes kaikkeen arkielämään liittyy päätöksentekoa. Kuntavaaleissa voi itse vaikuttaa siihen, millaiset ja millaisilla arvoilla varustetut ihmiset ovat päättämässä paikallisista asioista.

10

Tekstiviesti muistuttaa sovitusta terveyskeskuskäynnistä

11

Textmeddelande påminner om det bokade hälsovårdcentralsbesöketa

Äänestämään, miksikäs ei

11

Lapset saavat kummitaiteilijan

12

Varför ska vi skriva om det värsta?

12

Turun Nuori, ihanasti nelikymppinen, Teatteri

13

Kaamosyö kirjastossa

13

Ammattikorkean projektitoiminta työelämän kaverina

14

Meri ja taide työllistävät

14

Kulttuurivinkit

15

Karjala-turnaus Artukaisten HK Areenalla

16

Urheiluakatemiassa tähdätään korkealle

16

Vaalien alla voi pohtia kahta asiaa. Miksi pitäisi äänestää? Tai miksi ei? Äänestämällä kuntavaaleissa voi vaikuttaa käytännössä lähes kaikkiin arkipäivän asioihin. Kuntavaaleissa äänestämällä pääsee vaikuttamaan itse. Voi vaikuttaa ensinnä siihen, keitä ihmisiä Turussa kaupunginvaltuustoon valitaan. Mutta valtuutetut ja varavaltuutetut hajautuvat myös erittäin tehokkaasti muihin keskeisiin luottamuselimiin, lautakuntiin ja johtokuntiin, joissa asioista päätetään käytännönläheisemmällä tasolla. Myös ne, jotka ovat ehdokkaana mutta eivät tule valituksi valtuustoon, saavat usein muita luottamustehtäviä. On aivan varmaa, että juuri nämä ihmiset tekevät olennaisimpia päätöksiä kaupungin arkipäivässä. – Se, että pääsee valtuustoon, ei ole autuaaksitekevä asia, siitä se työ vasta alkaa. Se, minkä roolin valtuustossa ottaa, on henkilökysymys eikä riipu siitä onko nainen, mies, nuori tai vanha. Valtuutetulla on oikeus kysyä ja saada tietoa. Kaiken sen tiedon saa, mitä vain pyytää, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen kertoo.

Äänioikeus on saavutus turkuposti • åboposten Julkaisija/utgivare Turun kaupunki Osoite/Adress Yliopistonkatu 27, 20100 Turku E-mail turkuposti@turku.fi Päätoimittaja /Chefredaktör Hannu Waher, hannu.waher@turku.fi, puh. 2627 254 Kannen kuva Hannu Waher Taitto /Layout SEK Promote Oy Paino/Tryckeri Hansaprint Oy Paperi/Paper Solarispress 60 g Painosmäärä/Upplaga 116 000 kpl Jakelu /Distribution Itella Posti Oy Seuraava numero ilmestyy viikolla 49 (3.–7.12.). Aineiston deadline 9.11.2012 ISSN 1798-4661

Joskus näkee paremmin lähelle, katsomalla vähän kauemmas. Turun kaupungin valtuustotalo täyttää tänä vuonna 200 vuotta, valtuuston puheenjohtajien kuvat löytyvät komeana rivinä talon seinältä. Ensimmäiset valtuuston puheenjohtajat Samuel Werner von Troillista alkaen johtivat puhetta siihen aikaan, kun vain porvarit, varakkaat ja merkittävät miehet saivat käyttää äänioikeuttaan. Vasta vuonna 1906, seitsemännen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Juseliuksen aikaan, saatiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ja myös naiset saivat äänestää, mutta vasta valtiollisissa vaaleissa. Kuriositeetin vuoksi kerrottakoon, että naisten vaalioikeus hyväksyttiin lähes keskusteluitta, mutta naisten

vaalikelpoisuudesta jouduttiin äänestämään lähinnä ruotsalaisten vastustaessa sitä. Kun äänioikeus oli ollut noin kymmenellä prosentilla ja nyt se nousi 90 prosenttiin 25 vuotta täyttäneistä. Äänioikeuden ulkopuolelle jäivät esimerkiksi sotapalveluksessa olevat ja henkilöt, jotka eivät ole viimeiseen kahteen vuoteen maksaneet verojaan.

Kuntavaalien tuore äänioikeus Mutta kuntavaaleissa kaikki naiset eivät päässeet vieläkään äänestämään. Naimattomilla, veroa maksavilla naisilla oli äänioikeus, mutta vaalikelpoisuus vain lautakuntiin. Naimisissa olevat naiset sekä muut ”toisen alaiset” ja köyhä työväestö oli edelleen ilman äänioikeutta. Äänioikeus oli siis porrastettu yhä tulojen mukaan. Vielä vuonna 1914 senaatti totesi yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ”epäoikeudenmukaiseksi”. Vasta 1917 saatiin kuntavaaleissa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus 20 vuotta täyttäneille. Kokonaisuudessaan yleisellä äänioikeudella valittiin valtuustot vasta vuoden 1920 vaaleissa. 18-vuotiaat ovat saaneet äänestää vasta vuodesta 1972. Siitä on siis – vain hetki. Monissa maissa demokraattinen päätöksenteko on vasta haave. On vielä monia maita, jossa naiset eivät saa äänestää. Äänestäminen on siis yhä oikeus, naisille ja miehille. Mutta jos ei mikään muu houkuta äänestämään, niin näissä kuntavaaleissa olisi syytä päihittää yksi tärkeä kilpakumppani. Vuonna 2008 Turun äänestysprosentti oli 58,6 ja Tampereen kismittävästi hiukan enemmän 59,4 prosenttia. Tämä ei jää tähän! (Lähteet: wikipedia, kuntavaalit.fi)

Puhelinluetteloliitteen korjaukset

Rättelser i den bifogade telefonkatalogen

Turkupostin 4/2012 ohessa olleessa puhelinluetteloliitteessä oli joiltain osin vanhentunutta tai virheellistä tietoa. Katso korjatut tiedot osoitteesta www.turku.fi/puhelinnumerot.

Den med Åboposten 4/2012 bifogade telefonkatalogen innehöll delvis föråldrad och falsk information. De korrigerade uppgifterna finns på adressen www.turku.fi/puhelinnumerot.


Turkuposti | Åboposten 5 | 2012

3

Teksti: Sini Silván

Mistä luottamushenkilöt päättävät?

Valtuusto päättää kaupungin rahojen suuremmista linjauksista ja budjetista – Valtuutetut päättävät niistä asioista, jotka koskevat läheisesti jokapäiväistä elämää, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen sanoo. Kun astut kotiovestasi ulos, tulet kadulle. Katujen kaavoituksesta, rakentamisesta ja nimikylteistä alkaen on päätetty lautakunnissa, isot kokonaisuudet puitu valtuustossa. Jos valaistusta uusitaan ja hiekkateitä päällystetään, päätökset tarvitsevat luottamusmiesten siunauksen. Mi-

hin rakennetaan seuraava pyörätie? Et ole siis päässyt kovin pitkälle, niin olet jo päätösten ympäröimä.

Valtuusto päättää kouluverkosta Lapsesi lähtee kouluun, käytyään tietenkin ensin useita vuosia peruspalvelulautakunnan päätöksin järjestetyssä päivähoidossa. Onko koulu lähellä tai kaukana: kouluverkoston linjaukset ratkoo kaupunginvaltuusto.

Valtuustolla on ylin päätösvalta budjettikysymyksissä, miten paljon ensinnä veroja maksetaan. Ja toiseksi miten verovarat suhteessa jaetaan. Meneekö rahaa enemmän terveydenhuoltoon ja vanhuksille, kulttuuriin vai viheralueiden hoitoon tai lapsille, jotka saavat kouluruokaa, opetusta ja tarvittaessa tukiopetustakin. Jos kuitenkin alkaa ahdistaa, siis ei pelkkä ajatteleminen vaan ihan hengittäminen, voit mennä lääkäriin. Terveysasemien sijoittelusta, terveydenhuollon rahoituksen niukkuudesta tai runsaudesta on päätetty lautakunnissa ja valtuustossa. – Miten terveyspalvelut järjestetään, Lehtinen tiivistää.

Valtuutettujen hyppysissä suurimmat investoinnit Jos tunnetkin olosi virkeäksi, voit lähteä kirmaamaan lenkkipoluille tai valita jotain virkistävää kaupungin liikuntapalveluista ja jos liikuntalautakunta on niin päättänyt, oma urheiluseurasi Turun taapertajat, voi saada avustustakin. Mutta jos tulee hiki, olet äänestämällä ehkä vaikuttanut päättäjiin, jotka ovat vaikuttaneet kaupungin vesijohtoverkoston laatuun. Mikään ei myös estä, esteettömyyskään, menemään Impivaaraan suihkuun, saunaan ja uimaan. Kaupungin päättäjät kun ovat aikanaan päättäneet, että uimahallia tarvitaan ja järjestäneet julkisilla verovaroilla sen rakentamisen. Mutta jos olet rakastunut ja haaveilet hurmaavasta kaunottaresta tai komeasta miehestä, että hän vei jalat altasi, olet varmaan hyvinkin pian hakemassa omakotitonttia. Niitä löytyy, jos päätöksiä on tehty muutama vuosi aikaisemmin, käynnistetty kaavoitusprosessit ja tontinluovutukset. Unelmistasi tulee totta. – Nyt pidetään itsestään selvänä sitä, että palvelut ovat pysyviä. Mikään ei ole pysyvää vaan kaikki on kiinni siitä, mitä sovitaan, Lehtinen muistuttaa.


4

Turkuposti | Åboposten 5 | 2012

Äänestäminen ennakkoäänestyksessä Ennakkoäänestyspaikalla:

Ennen ennakkoäänestyspaikalle menoa:

1

Ota mukaasi ennakkoäänestyspaikalle ehdottomasti henkilöllisyystodistus, joka voi olla ajokortti tai passi taikka vastaava kuvallinen asiakirja. Jos sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit saada lähimmältä poliisilaitokselta maksutta väliaikaisen, äänestämistä varten annettavan henkilökortin.

2

Ota mukaasi myös postitse kotiisi saama ilmoituskortti (ilmoitus äänioikeudesta). Se nopeuttaa äänestystoimitusta. Ilmoituskortti ei kuitenkaan ole pakollinen, vaan voit äänestää myös ilman sitä. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoituskorttia, voit tiedustella sitä ja/tai sen tietosisältöä lähimmästä maistraatista.

3

4

Jos haluat selvittää jo etukäteen ehdokkaasi ehdokasnumeron, löydät kaikki ehdokkaat näiltä vaalisivuilta. Ehdokasnumerot ovat myös nähtävissä ehdokkaiden omilla kotisivuilla ja heidän vaalimainoksissaan sekä eri tiedotusvälineissä. Kunnallisvaaleissa näet sinulle saapuneesta ilmoituskortista sen, missä kunnassa olet äänioikeutettu ja minkä kunnan ehdokkaita voit äänestää.

5

Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Jos sinulla ei ole omaa avustajaa, vaalivirkailija avustaa sinua.

Voit äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa ja ulkomailla.

6 7 8

Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle, joka antaa sinulle äänestyslipun. Vaalivirkailija avustaa sinua, jos esimerkiksi et itse pysty tekemään äänestysmerkintää.

Mikäli ennakkoäänestyspaikka on jonkun muun kunnan alueella kuin sen, missä olet äänioikeutettu, voit pyytää vaalivirkailijalta nähtäväksesi oman kuntasi ehdokaslistojen yhdistelmän.

9

Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä ehdokaslistojen yhdistelmä. Kunnallisvaaleissa se on sen kunnan ehdokaslistojen yhdistelmä, jossa ennakkoäänestyspaikka on. Esimerkiksi Helsingissä olevien ennakkoäänestyspaikkojen äänestyskopeissa on Helsingin kaupungin ehdokaslistojen yhdistelmä.

10 Kunnallisvaalit

2012

Kommunalvalet

11

KAUPUNGIN YLEISET ENNAKKOÄÄNESTYSPAIKAT STADENS ALLMÄNNA FÖRHANDSRÖSTNINGSSTÄLLEN

Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin.

Pääkirjasto Huvudbiblioteket

Linnankatu 2, 20100 Turku Slottsgatan 2, 20100 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12:00 – 16:00 09:00 – 20:00

Nummen kirjasto Nummis bibliotek

Töykkälänkatu 22, 20540 Turku Töykkälägatan 22, 20540 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.–21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

10:00 – 19:00 10:00 – 15:00 10:00 – 19:00

Varissuon kirjasto Kråkkärrets bibliotek

Nisse Kavon katu 3, 20610 Turku Nisse Kavos gata 3, 20610 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.–21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

10:00 – 19:00 10:00 – 15:00 10:00 – 19:00

Turun yliopiston luonnontieteiden talo Yliopistonmäki, 20500 Turku Turun yliopiston luonnontieteiden talo Universitetsbacken, 20500 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.–21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 15:00 09:00 – 20:00

K-supermarket Manhattan K-supermarket Manhattan

Pitkämäenkatu 4, 20250 Turku Pitkämäkigatan 4, 20250 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16.00 09:00 – 20:00

Prisman liikekeskus Affärscentret Prisma

Vanha Tampereentie 108, 20300 Turku Gamla Tammerforsvägen 108, 20300 Åbo

Avoinna Öppet

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16.00 09:00 – 20:00

Kodin Ykkönen Turun Länsikeskus Kodin Ykkönen Turun Länsikeskus

Viilarinkatu 5, 20320 Turku Filargatan 5, 20320 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

10:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16.00 10:00 – 20:00

K-supermarket Runosmäki K-supermarket Runosmäki

Korjasmäenkatu 1, 20360 Turku Korjasmäkigatan 1, 20360 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16.00 09:00 – 20:00

Citymarket Kupittaa Citymarket Kuppis

Uudenmaantie 17, 20700 Turku Nylandsvägen 17, 20700 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16.00 09:00 – 20:00

Skanssin kauppakeskus Köpcentrum Skanssi

Skanssinkatu 10, 20730 Turku Skansgatan 10, 20730 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16.00 09:00 – 20:00

K-supermarket Hirvensalo, Vanha Kakskerrantie 1, 20900 Turku K-supermarket Hirvensalo, Gamla Kakskertavägen 1, 20900 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–3.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16:00 09:00 – 20:00

K-market Jäkärlä K-market Jäkärlä

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16.00 09:00 – 20:00

S-Market Pansio, Metallikatu 2, 20240 Turku S-Market Pansio, Metallgatan 2, 20240 Åbo

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16:00 09:00 – 20:00

S-Market Koivula S-Market Koivula

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16.00 09:00 – 20:00

Avoinna/ Öppet:

17.–19.10.2012 20.10.2012 21.10.2012 22.–23.10.2012

kello/ klockan

09:00 – 20:00 10:00 – 16:00 12.00 – 16.00 09:00 – 20:00

Valintatalo

Talolankatu 75, 20460 Turku Talolagatan 75, 20460 Åbo

Kataraistentie 7, 20740 Turku Kataraisvägen 7, 20740 Åbo

Itäinen Rantakatu 60, 20810 Turku Östra Strandgatan 60, 20810 Åbo

Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Ehdokkaan numeron löydät ehdokaslistojen yhdistelmästä. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta!

TURUN KAUPUNKI, PAINATUSPALVELUKESKUS 2012

12 13

Mene taitetun äänestyslipun kanssa vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.

Tämän jälkeen vaalivirkailija antaa sinulle ruskean vaalikuoren ja pyytää sinua sulkemaan sinne äänestyslipun. Sulje äänestyslippu vaalikuoreen ja anna kuori vaalivirkailijalle. On tärkeää, että nimenomaan suljet vaalikuoren. Koska ennakkoäänestyksessä ei käytetä vaaliuurnaa, toimii suljettu vaalikuori vaaliuurnana.

14

Vaalivirkailija merkitsee äänioikeusrekisteriin, että olet äänestänyt. Jos ennakkoäänestyspaikassa ei käytetä äänioikeusrekisteriä, vaalivirkailija merkitsee nimesi äänestäjistä pitämäänsä luetteloon.

15

Vaalivirkailija pyytää sinua allekirjoittamaan mukanasi olevan ilmoituskortin. Jos sinulla ei ole ilmoituskorttia, vaalivirkailija tulostaa sinulle lähetekirjeen. Allekirjoita ilmoituskortti tai lähetekirje ja anna se vaalivirkailijalle. Niissä ennakkoäänestyspaikoissa, joissa ei käytetä äänioikeusrekisteriä, eikä sinulla ole ilmoituskorttia mukanasi, sinun on täytettävä lähetekirjelomake käsin.

16

Lopuksi vaalivirkailija sulkee vaalikuoren (jonka sisällä on äänestyslippu) ja allekirjoittamasi ilmoituskortin tai lähetekirjeen keltaiseen lähetekuoreen, joka sitten postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle. (Lähetekuoren saatuaan keskusvaalilautakunta avaa sen ja tarkastaa ilmoituskortista tai lähetekirjeestä, kuka on äänestänyt. On kuitenkin huomattava, että keskusvaalilautakunta ei tässä vaiheessa avaa vaalikuorta. Vaalikuoret avataan vasta vaalipäivänä, kun äänenlaskenta aloitetaan).

17

Kun vaalivirkailija on sulkenut äänestysasiakirjasi keltaiseen lähetekuoreen, voit poistua ennakkoäänestyspaikasta.

Ohjeen löydät sähköisenä internetin osoitteesta: www.vaalit.fi/37056.htm


Turkuposti | Åboposten 5 | 2012 Teksti ja kuva: Sini Silván

Äänestyslippu matkustaa Suomessa ja maailmalla Äänestysliput ovat vilkasliikkeisiä paperinpaloja. Neitsytmatkalleen ne lähtevät Editan painosta Helsingistä. Ne kurvaavat keskusvaalilautakunnan kautta ennakkoäänestyspaikoille, sieltä koppiin, jälleen toimitsijalle, joka lähettää ne äänestäjän omaan keskusvaalilautakuntaan. Vaalipäivänä kaikki äänestysliput päätyvät laskijoiden käsiin ja arkistoon. Vasta kun uudet vaalit on pidetty, on vanha lippu tehnyt tehtävänsä.

Kuvitellaanpa suuri suomalainen rahtilaiva jossain keskellä Atlanttia. Siellä seilaa turkulainen merimies. Myös merimies voi käyttää yhtä ennakkoäänestyksen monista tavoista, laivaäänestystä. Hänenkin äänestyslippunsa seilaa laivalle ja lentää postin mukana suljetussa kirjekuoressa Turkuun. Ja ei kun äänestämään. 17.10. ennakkoäänestyskopit on pystytetty, vaalivirkailijat istuvat selkä suorina, lyijykynät on teroitettu ja ennakkoäänestys voi alkaa. – Turussa äänestyslippuja varataan jokaista 140 000 äänioikeutettua varten, keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Karvinen kertoo. – Turussa ennakkoääniä annetaan enemmän kuin tänne tulee, keskusvaalilautakunnan toinen sihteeri Minnimari Saari jatkaa.

Tarvitaan vain ja ainoastaan numero Mutta ratkaiseva hetki on ottaa äänestyskopissa lyijykynä käteen ja valita numero. – Ja asiallinen numero, Minnimari Saari huomauttaa, jos lipussa lukee numeron lisäksi vaikkapa, että ”Turku on paras”, se johtaa aina hylkäämiseen. Tuliko kuitenkin söhrättyä tai muuttuiko mieli vielä kopissa? Eihän tästä saa mitään selvää, mitä nyt? – Voi pyytää uuden äänestyslipun, jos ensimmäinen menee pilalle. Se onkin oikea tapa. Henkilö voi itse repiä vanhan ja mitätöidä sen. Lippu heitetään roskiin ja tuhotaan. Tämä on oikeat tapa sen sijaan, että sotataan ja yritetään vääntää numero oikeaksi, mistä syntyy tulkinnan vaikeus, joka voi johtaa lipun hylkäämiseen. Kun tärkein on tehty ja numero on lipussa, siirrytään vaalitoimitsijan puheille ja lippu leimataan.

Turun keskusvaalilautakunnan sihteerit Minnimari Saari ja Juha Karvinen aloittavat työnsä, sivutyön, muutamaa kuukautta ennen vaaleja. Vaalipäivänä töissä laskennassa on yli sata henkeä ja äänestyspaikoilla lähes 700 henkeä. Sihteereillä on vaalilainsäädäntö hallussa, päätoimisesti he ovat Turun hovioikeuden viskaaleja. Vaalisalaisuudesta ja vaalien oikeellisuudesta ei tingitä.

Leimaton lippu on kelvoton – Vaalilippu kelpaa vain, kun siinä on leima, Saari toteaa. Leimattu lippu suljetaan ennakkoäänestyksessä ruskeaan kirjekuoreen vaalivirkailijan silmien alla. Lippu saa saatteekseen lähetekirjeen, jossa on äänestäjän tiedot ja nämä yhdessä suljetaan isompaan lähetekuoreen. Kuoren ikkunasta näkyy, mihin keskusvaalilautakuntaan se lähtee postissa. Turkuun tulleet lähetekuoret avataan keskusvaalilautakunnassa sitä mukaa, kun ne tulevat. – Meillä avataan isompi kuori ja katsotaan, että lähetekirje on kunnossa. Tässä kohtaa lähetekirjeet pistetään yhteen paikkaan, suljetut vaalikuoret toisaalle. Tässä yhteydessä katkeaa napanuora lähetteen ja vaalikirjeen välillä ja vaalisalaisuus on taattu. Ennakkoon annetut äänet säilytetään kassakaapissa suljetuissa kuorissa vaalipäivään asti. Muihin kuntiin lähtevät kirjeet pistetään postiin heti jokaisen ennakkoäänestyspäivän päätteeksi.

Tuplaäänestys ei onnistu mitenkään Mutta jokohan minä äänestin? Ennakkoäänestyksessä katsotaan tietokoneelta äänioikeusrekisteristä, onko henkilö äänestänyt. Vaalipäivänä käytössä on ennakkoäänestyksen jälkeen tulostettu vaaliluettelo. Nimeä ei löydy luettelosta, tuskanhiki nousee, mitä nyt. – Meillä on usea linja auki keskusvaalilautakuntaan, johon soitetaan ja tarkistetaan. Jos nimeä ei löydy luettelosta, usein kyse on siitä, että henkilö on oikea, eikä ole ennakkoon äänestänyt, mutta onkin ehkä väärällä koululla.

Vaalipäivänä samaan aikaan kun toiset vielä äänestävät, laskijoiden ryhmä kokoontuu puolilta päivin Samppalinnan palloiluhalliin. Samppalinnan hallissa on 14 laskentapöytää, jokaisen ympärillä yksi pöytäpäällikkö ja kuusi laskijaa. Kun yksi laatikollinen ennakkoääniä on laskettu, tehdään tuloksista laskentapöytäkirja ja äänet sinetöidään laatikkoon. – Se on hektistä, mutta suurta tarkkuutta vaativaa työtä. Koko päivä ja ilta siinä menee, Karvinen kuvailee.

Vaalipäivän äänet lasketaan vielä uudelleen Kun vaalihuoneistot suljetaan kello 20.00, julkaistaan ennakkoäänien tulokset. Samalla alkaa vaalipäivänä annettujen lippujen laskenta äänestyspaikoilla. Tulokset tallennetaan Turun kaupungin it-tuotannossa Lemminkäisenkadulla valtakunnalliseen laskentajärjestelmään. Sieltä välittyy tieto medioille. Seuraavana päivänä suoritetaan vielä tarkastuslaskenta vaalipäivänä annetuista äänistä. Kunnallisvaaleissa äänimäärien erot ovat niin pieniä, että rajatapauksissa tulokset voivat vielä muuttua. Juhlat on ehkä juhlittu turhaan, toisaalta voitto voi tulla yllätyksenä, vaikka tappion karvas kalkki on jo juotu. Äänet säilytetään kaupunginarkistossa seuraaviin vaaleihin asti. Tulos on mahdollista vielä tarkistaa jälkikäteen. Käyttämättömät äänestysliput sen sijaan ovat tuhottavaa materiaalia, ne eivät päädy päiväkotien piirustuspapereiksi.

Ennakkoäänestyksessä voi äänestää missä päin Suomea tahansa, suurlähetystöissä ja konsulaateissa maailmalla ja erikoistapauksissa siis jopa suurilla rahtilaivoilla. Ennakkoäänestyksessä voi äänestää myös laitosäänestyksenä sairaaloissa, vanhainkodeissa ja vankiloissa. Turussa ennakkoäänestykseen on valittu kolme kirjastoa, yliopisto, 11 kauppakeskusta ja markettia ympäri Turkua. Äänestämään pääsee henkilöllisyystodistuksen kanssa. Äänioikeusilmoituskortti ei siis ole välttämätön. Ennakkoäänestys alkaa 17.10. ja päättyy 23. lokakuuta. Varsinainen vaalipäivä on 28.10.2012.

5


6

Turkuposti | Åboposten 5 | 2012

Juhlasali ei ole tyhjillään, siellä lauletaan isolla porukalla. Teksti ja kuvat: Sini Silván

Liinahaan vanhainkodin uusi ilme

”Kuin olisi kotiin tullut” – Ei tule yhtään aika pitkäksi, Mirma Lehtinen, kertoo elämästään Liinahaan vanhainkodissa. Mirma muutti vanhainkotiin toukokuussa suoraan sairaalasta ja nauttii elämästään silmin nähden. – Täällä on parempi kuin kotona. Jo julkisivu kertoo, että Liinahaan vanhainkodin remontti on tehty taitavasti. Talon julkisivut ja vesikatto uusittiin. Asukkaiden kannalta parasta olivat kuitenkin wc-tilat omiin huoneisiin. Parveketilaa eli leppoisia ulkoilumahdollisuuksia saatiin lisää. Mahdollisuudet käyttää nostureita merkitsevät parempaa ergonomiaa. Esteettömyys tuntuu, kun hissiin, parvekkeille ja jopa saunaan pääsee sängyn kanssa.

Tyylissä säilyi myös entistä, kun vanhan juhlasalin valaisimet säilytettiin ja Alvar Aallon huonekalut päivitettiin käyttöön jälleen kerran. Liinahaassa näyttää yksinkertaisesti hyvältä – ja kotoisalta. Vanhainkodissa on 60 asukasta ja 12 asukasta on intervallipaikoilla. Mirma Lehtinen on erityisesti kunnostautunut ulkoilussa. Siihen kannustetaan leimojen keräämisellä ja kun yksi ulkoilupassi on täynnä, luvassa on herkullinen palkinto – jäätelöä. – Minulla on kolme jäätelöä pakkasessa odottamassa talvea. Sitten syön, kun toisilla ei ole, hän vitsailee. – Ohjelmaa on paljon, on tanssia ja laulua. Ei täällä aika pitkäksi tule, kun kiusaan noita hoitajia. – Ei sinun sitä pitänyt sanoa, ohimenevä hoitajatar huikkaa Mirmalle. Mirma kertoo olevansa 82-vuotias, mutta korjaa: – Ei kun olen vain 25-vuotias ajatuksiltani.

Erilaiset vanhukset, erilaiset tarpeet

– Täällä on parempi kuin kotona olisi, siellä ei ole ketään, Mirma Lehtinen (oik.) tuumaa iloisesti Eila Kouvosen kanssa.

– Kun Liinahaan vanhainkoti on rakennettu 1967, tänne tuli täysin omatoimisia asukkaita. Silloin saatettiin tulla vähän yli 60-vuotiaana

vanhainkotiin. Ehkä oli oltu palveluksessa, eikä omaa kotia edes koskaan ollutkaan, vanhainkodin johtaja Marja-Liisa Wilenius kertoo. Tultiin huonoista tiloista hyväkuntoisena. Tänä päivänä tullaan hyvistä olosuhteista huonokuntoisina. Kun lähes kaikki on kääntynyt päälaelleen, täytyy myös rakenteiden muuttua. – Tilalla on suuri merkitys, Wilenius pohtii. Omaistenkin kanssa otetaan kuppi kahvia ja mennään toimiston pöydän äärestä epävirallisempaan paikkaan, jolloin heidän on paljon helpompi kertoa, mitä on sydämellä. Tila-ajattelu näkyy koko Liinahaassa. Talo toimii, mutta näyttää mukavalta. Ja omaiset kuuluvat ikään kuin kalustoon. He olivat mukana myös muutoissa laittamassa verhoja ja tauluja asukkaiden oman maun mukaan.

Omasta huoneesta omaan vessaan – Tiloja ajatellen suurin uudistus oli saada uudet potilasWC:t huoneisiin, Wilenius kertoo. Kun WC:t aiemmin olivat käytävillä, nyt jokaisen asukkaan omasta huoneesta pääsee suoraan reilusti invamitoitettuun wc- ja suihkutilaan. Tilaa on myös kulkupeleille: joku jaksaa aamupäivällä lähteä liikkeelle rollaattorilla, mutta tarvitsee iltapäivällä jo pyörätuolia. Toiminta- ja ruokailutilat ovat rakennuksen pohjakerroksessa ja myös talon ulkopuolisten käytössä. – Liinahaassa avataan ovia enemmän ulospäin ateriaja saunapalveluilla. Saunaan asiakkaat haetaan kotoa ja kuljetetaan takaisin kahtena päivänä viikossa.


Turkuposti | Åboposten 5 | 2012

7

– Turun vanhainkodeissa on kyllä aktiivista toimintaa, täällä on kaikkea hartaudesta napatanssiin. Jalkapallo- ja jääkiekko-otteluissakin on käyty, fysioterapeutti Riikka Jalonen kertoo.

Liinahaassa ollaan kotona Vanhainkoti on vanhusten viimeinen koti, mutta Liinahaassa ei silti ole vuodepotilaita vaan asukkaita, jotka tarvitsevat paljon apua ja tukea. Vaikka henkilökunta on sairaanhoitajia ja lähihoitajia, vanhainkodissa asutaan ja ollaan. Mirma Lehtisen tavoin nautitaan elämästä. Toimintaa on joka aamu- ja iltapäivä. Televisiota voi katsoa yömyöhään. Vessareissulle saa apua yölläkin. – Kyllä täällä sängyssäkin saa olla, jos on huonovointinen tai akuutisti sairaana, Wilenius kertoo. Mutta heti kun on toipunut, alkaa kuntouttava hoito. Ensin viisi minuuttia kerrallaan, sitten voimien kasvaessa hiukan lisää. Wilenius pohtii, että kyllä vuodepotilaita saa aikaan, mutta täällä se ei ole tarkoitus. – Vuoteisiin ei jätetä ketään, jos pystyy edes hetken nauttimaan yhteisöllisyydestä. Lähes loppuun asti useimmilla asukkailla on kyky ja toive kontaktiin.

Urakka, jossa budjetti piti Talo riisuttiin mittavassa remontissa lähes rungoksi. – Täysin uusi rakennus olisi ollut hieman kalliimpi ja esimerkiksi vanhan juhlasalin kaltaiset tilat olisi menetetty. Sellaisen saaminen uuteen tilaohjelmaan olisi ollut hyvin epätodennäköistä vanhainkotirakentamisessa, hankkeen projektipäällikkö Kaisa Simula Turun Tilaliikelaitokselta kertoo. Investointiin oli varattu kaikkiaan 9,7 miljoonaa, siinä myös pysyttiin. – Se on remontissa opittu, että asenne ratkaisee aina. Henkilökunta on ollut aivan loistavaa, Wilenius summaa. – Allekirjoitan ihan tämän saman, työpäällikkö Petri Valkeinen YIT-Rakennus Oy:stä sanoo. Hankalasta kohteesta, vanhasta isosta rakennuksesta saatiin hyväkuntoinen ”aikuinen” sujuvalla yhteistyöllä. Turun Tilaliikelaitoksen arkkitehti, pääsuunnittelija Pasi Aaltonen kertoo, että haasteina oli saada uusi tekniikka sijoitettua mataliin tiloihin. – Rakennus on toimiva ja komea, Sarainmaa on aikanaan piirtänyt erittäin hyvän pohjaratkaisun.

Petri Valkeinen (vas.), Marja-Liisa Wilenius, Marjo Salminen, Kaisa Simula ja Pasi Aaltonen ovat olleet suunnittelemassa, toteuttamassa ja kokemassa remonttia, jossa edes budjettia ei ylitetty. – Tämä on ollut meille valtava toiveiden täyttymys, Liinahaan vanhainkodin johtaja Marja-Liisa Wilenius tiivistää.

Ulkona kiemurtelee rollaattorirata.

Pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksia tehdään Runosmäessä ja Varissuolla Turun sosiaali- ja terveystoimi käynnisti keväällä 2010 pitkäaikaistyöttömien terveystarkastukset. Niitä tarjottiin aluksi pilottina Varissuon terveysaseman piiriin kuuluville pitkäaikaistyöttömille. Vuonna 2011 toimintaa laajennettiin koskemaan Pansio-Pernon, Lausteen ja Runosmäen alueen asukkaita. Tänä syksynä tarkastuksia tehdään kerran viikossa Runosmäen ja Varissuon terveysasemilla. Tarkastukset ovat kaikkien yli vuoden työttömänä olleiden turkulaisten käytettävissä.

kohonneisiin kolesteroliarvoihin sekä riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Osa tarkastetuista on tuonut esille kokemaansa yksinäisyyttä, alakuloisuutta ja voimattomuuden tunnetta. Terveystarkastuksista lisätietoa saa omalta terveysasemalta. Teksti: Hilkka Ipatti, osatonhoitaja Turun sosiaali- ja terveystoimi, Kristiina Viljanen, yliopettaja Turun ammattikorkeakoulu Kuva: Kristiina Viljanen

Uusi konserttisarja Musiikkia Vanhalla Raatihuonella tarjoaa leppoisaa musiikkia viihtyisässä miljöössä. Syksyn aikana pidetään Musiikkia Vanhalla Raatihuoneella -sarjassa kymmenen konserttia sunnuntaisin klo 15. Konsertteihin on vapaa pääsy. 28.10. 4.11. 11.11. 18.11. 25.11.

Terveystarkastus kahdessa osassa Terveystarkastus koostuu kahdesta vastaanottokäynnistä. Ensimmäisellä tapaamiskerralla tehdään terveyshaastattelu ja -tarkastus ja annetaan lähete laboratoriotutkimuksiin. Tarkastukseen kuuluu muun muassa painoindeksin määrittäminen, näön ja kuulon tarkastus, verenpaineen mittaus ja perusrokotussuojan tarkistus. Terveysriskit kartoitetaan erilaisten seulojen avulla. Toisella käynnillä keskustellaan terveydentilasta terveystarkastuksen ja laboratoriotutkimusten tulosten pohjalta. Yhdessä pohditaan lisäksi asiakkaan mahdollisuuksia oman terveytensä ylläpitämisessä ja edistämisessä. Tarvittaessa hänet ohjataan muiden palvelujen piiriin. Yleisimmät tarkastuksissa esille tulleet haasteet ovat liittyneet ylipainoon, kohonneeseen verenpaineeseen,

Musiikkia Vanhalla Raatihuoneella

Lounais-Suomen musiikkikoulun oppilaat Turun konservatorion Minija juniorijouset, joht. Jouni Rissanen Isänpäiväkonsertti. Turun seudun musiikkiopiston Mini Strings ja Teen Strings, joht. Tarmo Riutta Sateenkaarikuoro Margit Hirvosen viuluoppilaat, Turun konservatorio

Järj. Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskus Terveydenhoitajaopiskelija Katri Suopajärvi mittaa verenpainetta Tarja Paavolalta.

Vanha Raatihuone, Vanha Suurtori 5, Turku


8

Turkuposti | Åboposten 5 | 2012

Palveleva Turku 2012 -kilpailu ratkennut

Teksti ja kuvat: Sini Silván

Turun parhaat palvelut löytyvät terveysasemilta Kaupunginjohtaja Aleksi Randell käynnisti keväällä käyntiin kilpailun, jolla haettiin kaupungin parasta palvelu-uudistusta sekä parasta palvelusuoritusta eli ehdotuksia parhaasta palvelusta, mitä kaupungista saa. Palveleva Turku -kilpailun molemmat voittajat löytyivät yllättäen terveysasemilta.

Kilpailun tavoitteena oli nostaa kuntalaisten ja kaupungin henkilöstön tietoisuuteen mielenkiintoisia ja uusia kaupungin palveluita. Samalla kannustettiin kaupungin työntekijöitä parempaan palveluun ja toiminnan tehostamiseen ideoimalla palvelu-uudistuksia. Palvelu-uudistuskilpailussa annettiin ääniä 452, joista voittaja sai 69 prosenttia. Parhaita palvelusuorituksia ehdotti 41 vastaajaa. Nyt ensimmäistä kertaa järjestetty kilpailun otettiin vastaan niin hyvin, että siitä aiotaan tehdä jokavuotinen.

Turhat välivaiheet karsittiin pois Paras palvelu-uudistus löytyi Runosmäki-Mullin terveysasemilta. Siellä ”potilas luukulta toiselle” -rutiinin sijaan katsottiin kokonaisuutta. Palvelu-uudistusta vauhditti myös tarve saada hoitosuunnitelma jokaiselle pitkäaikaissairaalle. Ja mitä löytyikään: – Pitkäaikaissairaan vuosikontrolliin vaadittiin yksitoista välivaihetta soittoineen ajanvarauksineen, soittoaikoineen, lääkäri-, hoitaja- ja laboratoriokäynteineen, Runosmäki-Mullin vastaava lääkäri Markus Partanen kertoo. Partanen ryhtyi yhdessä osastonhoitaja Satu Ylijoen ja koko henkilöstön kanssa kehittämään uutta tapaa vuositarkastusten hoitoon. Uudessa hoitomallissa potilas tulee vuosikontrolliin ensin hoitajalle. Syntyi uusi malli, jossa lääkäri ja hoitaja toimivat työparina. Yksitoista vaihetta tiivistyi neljään.

Tunnin aikana ehditään paljon Pitkäaikaissairaalle varataan reilu, peräti 60 minuutin aika terveydenhoitajalle. Siinä ehditään rauhassa käydä läpi kaikki käytössä olevat lääkkeet, mikä merkitsee hoitoturvallisuuden parantumista. Hoitaja ottaa tarvittavat Kaksi sydämellistä naista: diabeteslääkäri Anne Artukka ja diabeteshoitaja Leena Lehtinen.

Tävlingen Åbo till din tjänst 2012 är avgjord

De bästa tjänsterna i Åbo återfinns på hälsostationer Stadsdirektör Aleksi Randell startade i våras en tävling vars syfte var att söka stadens bästa servicereform och bästa serviceprestation. De båda vinnarna i tävlingen Åbo till din tjänst återfanns överraskande på hälsostationerna. Syftet med tävlingen var att väcka intresse så att stadens invånare och de anställda inom staden blir medvetna om vilka intressanta och nya tjänster som staden kan erbjuda. Samtidigt var avsikten att sporra stadens anställda att utveckla nya idéer till servicereformer som resulterar i bättre service och effektiverad verksamhet. I tävlingen om bästa servicereform avgavs 452 röster 452 och vinnaren fick 69 procent av de avgivna rösterna. Sammanlagt 41 förslag lämnades in om bästa serviceprestation. Tävlingen ordnades nu för första gången och fick ett så bra mottagande att den kommer att ordnas årligen.

Onödiga mellansteg gallrades bort Den bästa servicereformen gick till hälsostationen Runosbacken-Mulli. Där tittade man på helheten i stället för rutinen ”patient från en lucka till en annan”. Servicereformen påskyndades också av behovet att få en vårdplan för varje långtidssjuk person. Och vad kom det fram: – Årskontrollen av en långtidssjuk person krävde elva mellansteg som bestod av samtal, tidsbokningar, telefontider, läkar-, sjukskötar- och laboratoriebesök, berättar den ansvarige läkaren Markus Partanen från hälsostationen i Runosbacken-Mulli.

Partanen började tillsammans med avdelningsskötaren Satu Ylijoki och hela personalen att utveckla ett nytt sätt för genomförandet av årskontroller. Den nya vårdmodellen innebär att patienten vid den årliga kontrollen först besöker skötarens mottagning. Det uppstod en ny modell där läkaren och skötaren fungerar som arbetspar. Antalet faser minskade från 11 till 4. Den bästa kundservicen kan man få på diabetesmottagningen på Hantverkaregatan. Också i den här tävlingsserien gick segern till arbetsparet: diabetesskötaren Leena Lehtinen och diabetesläkaren Anne Artukka. – Det känns naturligtvis bra. Det här gör mig varm om hjärtat, för det är sällan man får en sådan här erkänsla. Naturligtvis får man också respons direkt från patienterna, tackar Artukka. Tävlingen Åbo till din tjänst 2012 är en del av en större helhet där man har som mål att utveckla kundservicen genom hela organisationen. – Staden vill höra på sina invånare och kunder. Tävlingen Åbo till din tjänst och och t.ex. det klientresponssystem som togs i bruk inom social- och hälsovården år 2011 är en del av en mer omfattande utvecklingsarbete när det gäller stadens kundservice, berättar stadsdirektör Aleksi Randell.

Sosiaali- ja terveystoimen palautejärjestelmä on vaikutuskanava Palveleva Turku 2012 –kilpailu on osa isompaa kokonaisuutta, jossa halutaan kehittää asiakaspalvelua läpi koko organisaation. – Kaupunki haluaa kuulla asukkaitaan ja asiakkaitaan. Palveleva Turku -kilpailu ja esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen vuonna 2011 käyttöön otettu asiakaspalautejärjestelmä ovat osa laajempaa kaupungin asiakaspalvelun kehittämistyötä, kertoo kaupunginjohtaja Randell. Vuonna 2011 Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa otettiin käyttöön yhdenmukainen asiakaspalautejärjestelmä. Ensimmäisen vuoden aikana vastaanotettiin, kirjattiin ja jatkokäsiteltiin 7205 välitöntä palautetta sekä vastausta asiakastyytyväisyyskyselyyn. Kasvokkain, puhelimitse, kirjeitse, sähköpostitse, internetin tai palautelaatikoiden kautta asiakkailta saadusta palautteesta yli puolet oli positiivisia. Järjestelmän laatimisessa on korostettu läpinäkyvyyttä, kattavuutta ja yhdenmukaisuutta.


Turkuposti | Åboposten 5 | 2012 kokeet verenpaineista ja sokerista alkaen. Potilas ehtii kertoa asioista, jotka askarruttavat mieltä. Lopuksi hoitaja varaa ajan lääkärikäynnille ja tekee lähetteet laboratorioon. Kun lääkärillä on käytössään hyvät lähtötiedot, on helpompi tehdä selkeitä hoitopäätöksiä. – Lääkkeet katsotaan kokonaisuutena vuodeksi eteenpäin, eikä niitä tarvitse uusia pitkin vuotta, Partanen toteaa.

Entisillä resursseilla parempaa palvelua Käytäntöjä on pystytty muuttamaan potilaan kannalta edullisemmaksi ilman lisäresursseja. Myös henkilöstöä helpottaa se, että oman työajan hallintaa selkeytyy. Potilastyö korostuu ja puhelinliikenne vähenee. Terveydenhoitaja Maarit Rinne kertoo itse joutuneensa päivittämään omia tietojaan ja taitojaan, työhön on tullut uutta sisältöä. Hän myöntää, että odotti potilaiden vastustavan sitä, että uudistus merkitsee kahta käyntiä, ensin terveydenhoitajan juttusilla ja sitten lääkärin. – Potilaat ovatkin ottaneet tämän uudistuksen tosi innolla vastaan, Rinne kertoo.

Parivaljakolta paras palvelu Palveleva Turku -kilpailun parasta asiakaspalvelua löytyi diabetesvastaanotolta Käsityöläiskadulta. Voitto henkilöityi tässäkin työpariin: diabeteshoitoa insuliinipistospotilaille antaviin diabeteshoitaja Leena Lehtiseen ja diabeteslääkäri Anne Artukkaan. – Hyvältä tietenkin tuntuu. Mieltä lämmittää, sillä harvoin saa tällaista tunnustusta. Toki potilailtakin saa usein suoraa palautetta, Artukka kiittää. Artukkaa ja Lehtistä ilahdutti erityisesti osuva nimitys parivaljakoksi. Työtä tehdään kuitenkin koko diabetestiimin voimin. – Leena on todella energinen ja luotettava. Se, että hän toimii tehokkaasti, välittyy potilaan kautta. Hän on saanut monen potilaan hoitotasapainon myös paranemaan, Artukka kertoo. Yhdellä sanalla Leena Lehtinen on hänen mielestään sydämellinen. – Voisin sanoa ihan samaa, Annelta uskaltaa mennä kysymään. Hän kuuntelee ja täällä saa tuoda ajatuksia esiin. Työtä on kehitetty ja vastaavalla tavalla toimii koko meidän tiimi. Me olemme innostuneita työstämme, Lehtinen kertoo. – Potilaiden kannalta Anne on hyvin jämpti, mutta joustava, hän lisää. Diabeteshoitajana työ on hyvin paljon puhumista, kun motivoidaan potilaita pitämään omahoitoon. – Diabetestyö vaatii tässä 110 prosenttista läsnäoloa, Lehtinen tuumaa. Samalla työ on hyvin antoisaa.

9

Hyödyllisiä vinkkejä lähtijälle

Matkalla ulkomaille? Teksti ja kuvat: Tarja Aaltonen, Turun ammatti-instituutti, matkailualan tutkintovastaava, lehtori. Kuvavinkit: Turun ammatti-instituutin toisen vuoden matkailuvirkailijaopiskelijat

Matkakohdetta valitessa meillä jokaisella on mielessä tietyt kriteerit ja niiden mukaan valitsemme lomakohteemme. Heti matkan ostamisen jälkeen on hyvä aloittaa tiedonhaku matkakohteesta ja valmistautuminen matkalle. Mitä paremmin matkalle lähtöön valmistautuu sen rennommin voi sitten ottaa matkalla ja itse lomakohteessa. Matkalle lähtiessä:

Jos joudut vaihtamaan rahaa matkaasi varten, muista vertailla kotimaan ja matkakohteen vaihtokursseja. Vaihtaessasi rahaa etukäteen ja varatessasi hieman käteistä mukaan sinun ei tarvitse murehtia rahanvaihtoa heti kohteeseen saapuessasi. (Noora, Salla ja Laura)

1

Listaa matkalla tarvittavat vaatteet ja tavarat. Valmista listaa on helppo muokata myös seuraaville matkoille lähtiessä aina kohteen mukaan ja näin välttyy turhan ylimääräisen tavaran ja vaatteiden kantamiselta edestakaisin lomakohteen ja kodin välillä. Paperiasiat kuntoon ajoissa: • Tarkista passisi ja pankki-/luottokorttiesi voimassaoloaika sekä nosta tarvittaessa luottorajaa. Monissa maissa passin tulee olla voimassa vielä 3 tai 6 kuukautta matkan päätyttyä. • Tarkista, että sinulla on voimassaoleva matkavakuutus ja Eurooppaan (EU ja Eta maihin sekä Sveitsiin) matkustaessa kannattaa hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka on ilmainen ja tilattavissa esimerkiksi Kelan internetsivuilta. • Omat matkalla tärkeät dokumentit (passi ja matkustusasiakirjat) kannattaa skannata ja tallettaa skannatut kopiot omaan sähköpostiin. Tulosta mukaasi myös paperikopiot ja talleta ne huolella esimerkiksi matkalaukkuun. Näin sinulla on aina varakappaleet dokumenteista saatavilla. • Hae tarvittaessa viisumia ajoissa. Matkailijan terveysoppaasta löytyy hyviä vinkkejä matkalle valmistautumiseen (www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat). Matkalle tarvittavat lääkkeet on hyvä miettiä huolella ja muistaa ottaa reseptilääkkeiden reseptit myös mukaan (voidaan kysyä tullissa). Kannattaa etsiä tietoa kohteen nähtävyyksistä, aktiviteeteista ja tarjolla olevista retkistä esimerkiksi kohteen matkailuneuvonnan sivuilta. Näin voi miettiä jo etukäteen mitä loman aikana ehtii näkemään ja kokemaan. Matkustustiedotteet maittain löytyvät ulkoasianministeriön verkkosivuilta (www.formin.fi). Tee lähtöselvitys lennoille joko etukäteen internetissä tai lentokentälle saavuttaessa lähtöselvityspisteessä. Lentoyhtiöiden nettisivuilla on erittäin hyvät ohjeet ja esimerkiksi Finnairilta löytyy lisäksi opastusvideo siitä, miten lähtöselvitys tehdään. Mikäli lentoosi kuuluu välilaskuja ja koneen vaihtoja, löytyy lentoasemien internetsivuilta ohjeita terminaalin vaihtamiseen lentojen välillä. Kannattaa tarkistaa matkatavaroihin liittyvät rajoitukset ja pakata lentoyhtiön ohjeiden mukaisesti. Matkalla tarvittavat reseptilääkkeet resepteineen ja arvotavarat (esimerkiksi kamera, matkustusdokumentit ja rahat) on hyvä pakata käsimatkatavaroihin. Tärkeintä on nauttia lomasta. Valmistautumalla etukäteen huolella ja varaamalla reilusti aikaa matkantekoon voi keskittyä lomanviettoon ja unohtaa arjen kiireet ja aikataulut. Matkailualan ammattilaiset matkatoimistoissa, liikenneyhtiöissä sekä matkailuneuvontapisteissä auttavat mielellään matkan valmisteluissa ja varaamisessa.

2

3

Selvitä ajoissa matkakohteessasi tarvittavat rokotukset. Tarkista myös matka-apteekkisi sisältö, jotta sinulla on tärkeimmät lääkkeet esim. päänsäryn ja vatsavaivojen varalle. (Sini ja Hanna S)

Tarkista aina varausvahvistuksen tiedot ja lue tarkkaan valmismatkaehdot. Omatoimimatkaa suunnitellessasi perehdy huolella lentojen ja majoitusten peruutus- ja muutosehtoihin. (Johanna ja Hanna G) Hanki tietoa matkakohteesi kulttuurista ennakkoon. Elämyksiä matkaasi saat tutustumalla ennakkoluulottomasti paikallisiin tapoihin ja esimerkiksi ruokakulttuuriin. (Maisa ja Sonja)

4 5 6

7

– Potilaiden palaute on ollut 90 prosenttisesti kiittävää, vastaava lääkäri Markus Partanen toteaa Runosmäki-Mullin uudesta käytännöstä, jossa lääkäri ja hoitaja toimivat työparina.

Lentoasemalla on hyvä olla reilusti ajoissa. Lennolla on mukavampaa, jos pukeutuu rennosti. Suosi kerrospukeutumista, jolloin vaatetusta on tarvittaessa helppo vähentää tai lisätä. Hyvillä kävelykengillä on mukava kävellä pitkiäkin matkoja sekä matkustaessa että kohteessa. (Annika ja Hanna G)

Käsimatkatavaroissa ei kannata kantaa ylimääräisiä tavaroita. Turvatarkastus sujuu nopeasti kun olet jo kotona pakannut käsimatkatavarat viranomaisten ohjeiden mukaisesti. (Annu ja Jani)


10

Turkuposti | Åboposten 5 | 2012

Teksti ja kuvat: Risto Lahtinen

Kauppahallia uudistetaan perinteitä kunnioittaen Turun kauppahalli on tarjonnut turkulaisille elämyksiä ja nautintoja lähes 120 vuotta. Historiansa aikana hallia on korjattu ja uudistettu aika ajoin. Viimeisin, koko hallia koskeva laajempi peruskorjaus on tehty 70-luvun lopulla. Hallin siipirakennus peruskorjattiin vuonna 2009. Silloin huoltosiipeen tehtiin käsittelytilat lihalle ja kalalle. Nyt tehtävä uudistus tehdään vanhaa kunnioittaen.

Hallin käynnissä oleva uudistaminen lähti liikkeelle kauppiaiden Kappahalliyhdistyksen teettämästä konsulttityöstä, jossa haastateltiin kaikki hallin kauppiaat. Näiden ajatusten pohjalta Kauppahalliyhdistys otti yhteyttä vuokranantajana toimivaan Kiinteistöliikelaitokseen. Tästä alkoi yhteinen kehittämisprojekti. Uudistustyössä päävastuu toiminnan kehittämisestä on Kauppahalliyhdistyksellä ja toimintaympäristöstä Kiinteistöliikelaitoksella. – Kehittämisestä on käyty keskustelua hyvässä yhteishengessä. Mielestäni kaupunki on toiminut hyvän vuokranantajan tavoin, Kauppahalliyhdistyksen johtokunnan jäsen Johan Hellsten Herkkunuotta Oy:stä kertoo

Selkeyttä uudelleensijoittelulla Yhtenä uudistuksen tavoitteena on hallin palvelujen selkeämpi ryhmittely. Tämä helpottaa oikean palvelun löytämistä ja laajentaa asiakkaan valinnanvaraa. Eerikinkadun puoleiseen päätyyn sijoittuu lihakauppiaat ja leipämyyjät, keskiosasta löytyy kalatuotteet ja vihannekset. Lahjatavarat löytyvät KOP-kolmion puoleiselta käytävältä, puolivälistä Linnankadun suuntaan. Ravintolat puolestaan kerätään Linnankadun puoleiseen päätyyn yhteiseksi ravintolamaailmaksi.

– Uskon, että Linnakadun puoleinen pääty elävöityy kauppahallissa toimivien ravintoloiden kerääntyessä samalle alueelle. Yhteiseen asiakastilaan mahtuu esimerkiksi isompia lounasseurueita, Hellsten kertoo Halli on perinteisesti tunnettu hyvästä palvelusta ja laadukkaasta ruuasta. Hellsten uskoo, että uudistus nostaa nämä tekijät entistäkin paremmin esille.

Palvelu, ruoka ja lähituotanto toiminnan kärkinä Hallissa pärjää hyvällä palvelulla. Asiakkaan ja kauppiaan kontakti on läheinen. Ostosten teon lomassa tulee jutusteltua muutakin. Esimerkiksi ruuan alkuperästä voidaan keskustella hyvinkin tarkkaan. Hellsten kertoo siitä hauskan esimerkin: – Vietimme henkilökunnan virkistysviikonloppua sienimetsässä. Oli mukava kertoa asiakkaalle, että tuotteessa olevat sienet on meidän itsemme keräämiä. Toive sienellä höystettyihin kalatuotteisiin tuli asiakkailta. Suora asiakaspalaute on yksi hallin vahvuuksista. Yrittäjä voi vaihdella tuotteitaan asiakkaiden toiveiden

mukaisesti ja esimerkiksi tehdä tilauksesta juuri sitä, mitä asiakas haluaa. – Asiakkaan kaipaamaa tuotetta voidaan tehdä vaikka odottaessa, Hellsten kertoo Asiakkaat ovat esittäneet toiveitaan myös hallin kehittämiseksi. – Erityisesti työikäiset asiakkaat ovat toivoneet pidempiä aukioloaikoja. Välillä meinaa tulla työpäivän jälkeen kiire, että ehtii halliin.

Tiloja muokataan toiminnan tarpeisiin Hallin uudistamista Kiinteistöliikelaitoksella koordinoiva maankäyttöinsinööri Timo Laiho on tyytyväinen, että aloite hallin uudistushankkeelle tuli kauppiailta. – Tosiasia tietysti on, että remonttia olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa lähiaikoina. Hallissa on paljon ajan aiheuttamaa kulumaa ja sähköjärjestelmän ajanmukaistaminen olisi ollut edessä. Uudistustyö aloitettiin Kiinteistöliikelaitoksen ja Kauppahalliyhdistyksen yhteisellä tarveselvityksellä. Sen


Turkuposti | Åboposten 5 | 2012 jälkeen laadittiin ympäristöohjelma, jossa mukana on myös Varsinais-Suomen ELY – keskus. Ohjelman osarahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto. Ympäristöohjelman tavoitteena on parantaa hallin energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Kauppahalli on suojeltu rakennus. Museokeskus on ollut mukana hankkeessa alusta alkaen. Tämä varmistaa omalta osaltaan sen, että halli säilyttää historiallisen ilmeensä ja toiminnan luonteensa. Tavoitteena on muuttaa tiloja niin, että ne tukevat mahdollisimman hyvin kauppahalliin toimintaa. Väliseiniä muutetaan ja 70-luvulla tehtyä lattian korotusta puretaan esteettömyyden parantamiseksi. Myös rakennuksen historiallisuutta pyritään korostamaan. Va-

laistusta uudistetaan siten, että sisätilojen kauniit kattorakenteet tulevat paremmin näkyville ja julkisivu nousee esiin kaupunkikuvassa. Myös kauppahallin ympäristöä tullaan kehittämään. Esimerkiksi Eerikinkadun ja Linnankadun ylityksiä sekä hallin ja KOP-kolmion välistä kujannetta parannetaan. Uudistettu kauppahalli muodostaa luonnollisen jatkumon keskustan ostosalueille; Hansakorttelista kauppahallin kautta kehitteillä olevaan Fortuna-kortteliin.

Tekstiviesti muistuttaa sovitusta terveyskeskuskäynnistä Johan Hellsten Herkkunuotta Oy:stä toivottaa kaikki turkulaiset tervetulleiksi kauppahalliin.

huhujen syntymisen. – Yksi erikoisimmista huhuista, joihin olen törmännyt, on sellainen, että kaupunki olisi purkamassa hallin jugend-rakenteita. Hallissa toki tehdään purkutöitä. Siellä puretaan 70-luvulla rakennettuja väliseiniä ja lattiaa sekä tehdään muutoksia my y m ä l ä tont t ie n määrään. Rakennuksen historiallinen ilme tullaa kuitenkin säilyttämään, Laiho vakuuttaa Laiho pitää hallista syntynyttä julkista keskustelua hyvänä asiana. On hyvä, että uudistustyö kiinnostaa ja Kauppahalli saa ansaitsemaansa huomiota. – Toivottavasti keskustelu jatkuu töiden valmistumisen jälkeenkin. Silloin nähdään mitä olemme saaneet aikaiseksi. Toivottavasti asiakkaiden kommentit kantautuvat myös meidän korviimme. Tehdystä työstä on hyvä saada palautetta.

Halli on turkulaisille tärkeä

Kauppahalli palvelee asiakkaitaan koko uudistustyön ajan

Kauppahallin uudistamishanke on herättänyt runsaasti yleistä kiinnostusta, huolta ja erilaisia huhuja. Tämä kertoo omalta osaltaan kauppahallin tärkeydestä turkulaisille. Kauppahalli herättää tunteita ja on monelle rakas. Myös Laiho on huomannut yleisen kiinnostuksen ja

Kauppahallissa tehtävät kunnostus- ja muutostyöt on tarkoitus toteuttaa siten, että myynti hallissa ei katkea missään vaiheessa. Työt valmistuvat ensi vuoden loppupuolella. Asiakkaat ovat siis tervetulleita halliin myös uudistustyön aikana.

www.kauppahalli.fi | www.turku.fi/kauppahallinuudistaminen

Felly Nzoko muutti ensimmäisten joukossa Muutaman yritys vaihtoi paikkaa kunnostustöiden alta heti töiden alettua. Yksi näistä oli Felly Nzokon jo 12 vuotta kauppahallissa toiminut Tmi Karribu Spice Shop. Uusi sijoittumispaikka löytyy Sininen Juna -kahviota vastapäätä. – Muutto oli yllättävän hankala. Oikeastaan ihan sama juttu kun muuttaa kotia. Ensin ajattelee, että tämä on helppo homma, mutta kun alkaa pakata, niin tavara ei tunnu loppuvan koskaan. Nzoko piti muuttoa työläänä, mutta ymmärrtää hallin kehittämisen tarpeet. Hän toivoo uudistuksen tuovan halliin lisää asiakkaita. Hän muistuttaa kuitenkin, että halli on osa suomalaista historiaa. Siksi on tärkeintä, että hallin perinteinen henki ja olemus säilyvät. – Tämä on kuin koti. Kauppiaat tuntevat toisensa ja pitävä yhtä. Myös asiakkaat ovat tulleet tutuiksi. Kuulumisia vaihdetaan ostosten lomassa. Tänne tullaan hyvän palvelun ja sosiaalisen elämän vuoksi. Nzoko pitää hallin vahvuutena hyvää palvelua ja sitä, että hallista löytyy kaikkea. Perinteisiä ja erikoisia tuotteita, joita ei saa mistään muualta. Hänellä itsellään on esimerkiksi myytävänä pakastettua suomalaista kanaa.

11

Kaikki kun eivät halua tai voi syödä broileria. Nzoko toivoo, että asiakkaat löytävät halliin kunnostustöistä huolimatta. – Jotkut asiakkaat ovat luulleet, että halli on kiinni korjauksen ajan.

Turun terveyskeskuksessa on syyskuun alussa otettu käyttöön ajanvarauksen tekstiviestimuistutus. Potilas saa muistutuksen varaamastaan ajasta käyntiä edeltävänä päivänä. Muistutusviesti ei ole tällä hetkellä käytössä silmätautien, sisätautien eikä korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla eikä psykologiyksikössä. Tekstiviestimuistutusta on kokeiltu kesällä Mäntymäen terveysasemalla ja kokeilusta saadut palautteet ovat olleet positiivisia. Yhtenä syynä muistutusviestien käyttöönottoon on ollut se, että näin pyritään vähentämään tilanteita, joissa potilas on varannut ajan mutta ei saavukaan vastaanotolle. Näissä tapauksissa joku toinen on jäänyt ilman tarvitsemaansa vastaanottoaikaa ja unohtajalle on kirjoitettu unohduksesta lasku. Tekstiviestimuistutus on osa laajempaa sähköisten terveyspalvelujen kokonaisuutta. Sähköiset terveyspalvelut on kätevä tapa pitää yhteyttä esimerkiksi omalääkärin kanssa. Myös esimerkiksi laboratoriovastausten seuraaminen tai verenpainearvojen ilmoittaminen onnistuu sähköisten palvelujen avulla. Lisätietoja ja kirjautumislinkki palveluun löytyvät Turun kaupungin sivuilta

www.turku.fi/eterveyspalvelut

Textmeddelande påminner om det bokade hälsovårdcentralsbesöketa Vid hälsovårdscentralen i Åbo har tagits i bruk en sms-påminnelse i början av september. Patienten får påminnelsen om sin bokade tid en dag före besöket. Polikliniken för ögonsjukdomar, inremedicinska polikliniken och polikliniken för öron-, näs- och halssjukdomar samt psykologienheten använder sig inte av sms-påminnelsen. SMS-påminnelsen har experimenterats på Tallbackens hälsostation på sommaren och responsen har varit positiv. Ett av skälen till att sms-påminnelsen har tagits i bruk är att man på det här sättet försöker minska antalet situationer där en patient har bokat tid men inte kommer till mottagningen. I de här fallen har någon annan patient blivit utan mottagningstid och till den som har glömt bort tiden har skrivits en faktura. SMS-påminnelsen är en del av en mer omfattande helhet med elektroniska hälsotjänster. De elektroniska hälsotjänsterna är ett behändigt sätt att kontakta t.ex. en egenläkare. Med hjälp av de elektroniska tjänsterna kan man också följa laboratoriesvar eller meddela om blodtrycksvärden. Tilläggsuppgifter och inloggningslänken till tjänsten finns på Åbo stads webbplats

Felly Nzokon valikoimasta löytyy erilaisia säilykkeitä, mausteita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä.

www.turku.fi/eterveyspalvelut


12

Turkuposti | Åboposten 5 | 2012 Teksti ja kuva: Sini Silván

Lapset saavat kummitaiteilijan Tänä syksynä lapset saavat yllättäen lisää kummeja, joilla tällä kertaa on lahjanaan taide-elämyksiä. Nyt on valittu lajissaan ensimmäiset kummitaiteilijat. He luovat ja tuovat varjoteatterin muodossa taidetta helposti kunnan kulttuuripalveluista sivuun jääville ryhmille, kotona ja perhepäivähoidossa hoidettaville lapsille. Turun seudun kuntien kulttuurintekijät ovat joitakin vuosia sitten perustaneet Oikeesti jotakin -verkoston. Jo ennen kuin virallisista kuntien yhteisistä Paras-hankkeista oli tietoakaan, haluttiin yhdistää voimat: – Haluttiin tehdä Oikeesti jotakin, Kaarinan kulttuurisihteeri Mikko Nortela tiivistää. Nyt kulttuuriyhteistyö synnytti ensimmäisen kummitaitelijaparin, kun Liisa Laitinen ja Linda Lemmetty lähtevät Merimysteeri -varjoteatterin kanssa kiertämään seudun eri kunnissa. – Lähes kaikki taiteenalat olivat mukana kummitaiteilijahaussa, lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen Turun kulttuuritoimesta kertoo. Hakemuksia tuli parisenkymmentä. Kummitaitelijahakuun osallistuminen ei ole ollut muillekaan taitelijoille turhaa. – Saimme heistä taitelijapankin, Hiltunen kertoo. Osaajilla on kysyntää, kun heidät vain löytää.

Merimysteerissä riittää puuhaa Vuoden 2012 kummitaitelijaksi valittu työryhmä käyttää toiminnassaan varjoteatteria, joka sopii erinomaisesti alle kouluikäisille lapsille. Varjoteatteri mukautuu sujuvasti erilaisiin tiloihin. – Työryhmä piti erityisenä ansiona varjoteatterin taiteellista luovuutta ja uutuutta, Hiltunen kertoo. Pienet lapset ovat iältään haastava ryhmä taitelijoille, mikä näkyi Hiltusen mukaan hakemuksissa. Aina ei ollut helppoa mieltää sitä, mikä ikäryhmän lapsille on luontevaa.

Työpaja kiertää seudun kunnissa – Yhdelle pienryhmälle järjestettävä työpaja teettää taiteilijalla valtavasti työtä, Hiltunen pohtii. Kun sama varjo-

teatterityöpaja saadaan kiertämään useassa eri kunnassa, se tarjoaa elämyksiä useammalle ja työllistää työryhmää kunnolla. Kummitaiteilijoista suunnitellaan pysyvää elementtiä, joka voisi lähestyä vuosittain erilaisia kunnan kulttuurityön ulkopuolelle jääviä ryhmiä. Ensimmäiseksi päätettiin aloittaa varhaiskasvatuksesta. Kohderyhmänä ovat perhepäivähoidon, avoimen päivähoidon ja kotihoidon lapset.

Nyt tehdään Oikeesti jotakin kuntarajojen yli. Kaarinan kulttuurisihteeri Mikko Nortela ja Turun kaupungin lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen kertovat, että uudet kulttuurikummit lähtevät jo syksyllä kiertämään eri kunnissa.

Ensivaiheessa lapset, jatkossa ehkä vanhukset Rahoitusta on ensi alkuun 12 viikon mittaisen työpajan toteutukseen. Jos ja kun kummitaiteilija menestyy projektissaan, hän voisi sen kautta työllistää itsensä myös jatkossa. Ideavaiheessa mukana on kaksitoista kuntaa: Aura, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku. Oikeesti jotakin toimii alueen Paras-hankkeen kulttuurin alaryhmänä. Vaikka Turussa asiat ovat kulttuurin kannalta melko hyvin, monessa pikkukunnassa kulttuurityö on kokonaista työntekijää pienempi. Kun yhden työntekijän työpanoksesta osa menee esimerkiksi urheilulle, nuorisolle ja kirjastolle, jää kulttuurityölle vain pieni siivu. Silloin kuntarajat ylittävän yhteistyön arvo on merkittävä. Kummitaiteilijaprojektille on saatu myös rahoitusta Jyväskylän yliopiston Kuulto -hankkeesta. Kummien työpajoissa lapset eivät vain katso, he tekevät itse ja kokevat. Samalla taidetyöpajan vetäjät työllistyvät.

Varför ska vi skriva om det värsta? Relativt snart efter terrorattacken på Utöya började händelserna bearbetas i norsk litteratur. I utgivningen finns skildringar skrivna av personer som befann sig på ön, men också litteratur som skrivits av journalister och författare som närmar sig det nationella traumat med medmänniskans och betraktarens ord. Eirik Ingebrigtsen besöker författarserien i Gamla Rådhuset i Åbo onsdag 17.10 för att berätta om Respons 22/7. Ingebrigtsen är, tillsammans med Gunnstein Bakke, initiativtagare till den skönlitterära antologin som utkom bara någon månad efter terrordåden i Norge. – Eirik Ingebrigtsen, varför kändes det viktigt att skriva om och sätta ord på händelserna på Utöya? – Det var som om hjärnan och hjärtat automatiskt kopplade på: hälsopersonal mötte upp på sjukhusen, folk strömmade till gatorna med blommor, vi ville också bidra med vårt verktyg: ord, ord som medkänsla, ord med osäker effekt, men i alla fall ord till minnet av dig som blev drabbad. Det var ren medkänsla och ett behov av frivilligt engagemang för upprättelse, ett försök att vinna tillbaka någon slags normalitet. Ett stort skrik tillbaka mot odåden: känslor, kärlek, visdom, generositet. – Vilka reaktioner har boken väckt hos läsarna? – Både motvilja och litterärt erkännande. En del läste den med en gång, andra först nu, nu när det hela är ”över” (åtminstone rättegången) känns det som om dessa texter får plats. Boken kom snabbt. Det var 50-50. Det var författarens omedelbara behov, det var ett uttryck i affekt, det var osäker text – och det var vad vi ville. Visa

Text: Johanna Slotte

fram osäker text i en osäker och svår tid. Konsten slog in direkt – nu är det historia, nu är det text som underkastas en annan analys. – Hade Respons 22/7 sett annorlunda ut om den kommit ut ett år senare, hösten 2012? – Ja – apropå analysen. Om texterna skrivits idag hade de varit säkrare, ”klokare”, som kanske i högre grad hade reflekterat över året som gått. Jag tror att flera texter då kanske hade blivit kommenterande, sakprosa och faktabaserade. Jag är glad att det finns så pass många dikter i boken. Språket försvann ju i dagarna efter 22 juli och en dikt är ett försök att återta det. Den andra författaren som besöker Gamla Rådhusets författarserie den 17.10 är Mats Wahl, som håller föredrag om anlagda skolbränder. Eirik Ingebrigtsen besöker författarserien i Åbo onsdag 17.10 för att prata om antologin Respons 22/7, som behandlar terrordåden på Utöya. I antologin medverkar många av Norges mest framstående nutida författare. Foto: Tove K. Breistein.

Författare och författarskap 2012

Gamla Rådhuset kl. 18.30, Fritt inträde

17.10. Eirik Ingebrigtsen och Mats Wahl: Rasande rörande renande – Varför ska vi skriva om det värsta?

Mera information tf. kultursekreterare Johanna Slotte, johanna.slotte@turku.fi, 040 1804 515.

23.10. Robert Åsbacka och Peter Sandström: ”Det finns så många olika karlar nuförti den” – Vem är den finske mannen?

Arrangörer: Åbo kulturcentral och Åbo huvudbibliotek, Centret för livslångt lärande, ämnet litteraturvetenskap och ämnesföreningen Prosa vid Åbo Akademi, samt Åbolands litteraturförening.


Turkuposti | Åboposten 5 | 2012 Teksti: Sini Silván | Kuvat: Mikko Vihervaara ja Sini Silván

13

Turun Nuori, ihanasti nelikymppinen, Teatteri Turun Nuori Teatteri on neljänkymmenen vuoden ajan houkutellut, ettei jopa lumonnut nuoria ja lapsia näyttämölle. Teatteri on vahva harrastus, joka täyttää ison osan lasten elämää. Teatterilla Ursininkadulla tehdään monet läksyt, kun illalla alkaa näytös.

– Nyt vietetään juhlavuotta, teatterinjohtaja Minna Kaislakari-Mattelmäki kertoo.

– Nyt vietetään juhlavuotta, teatterinjohtaja Minna Kaislakari-Mattelmäki kertoo. Vuonna 1972 perustettu Turun Lapsiteatteriyhdistys järjesti alkuun monenlaista luovaa toimintaa. Muhkein yhdistyksen aloitteesta syntyneistä maamerkeistä on Seikkailupuiston Unelmien leikkipaikka ja sen massiiviset kiipeilyveistokset. Viimeiset kaksikymmentä vuotta Turun Nuori Teatteri on kuitenkin keskittynyt näyttämötaiteeseen. – Tarjotaan oppia ja koulutusta lapsille eli tarjotaan teatteritaiteen perusopetusta ja toisaalta esittävää teatteria.

Syksyn klassikko vaatii ankarasti töitä Juhlasyksynä näyttämöllä on klassikko, Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär. On melkoinen ponnistus saada suuri satunäytelmä esityskuntoon. Kaikki alkaa jo edeltävänä syksynä, jolloin teatterin seinälle ilmestyy lista, johon halukkaat saavat laittaa nimensä. Jos kyseessä on musikaali, voidaan järjestää pienimuotoiset esiintymiskokeet. – Ronjaan saatiin mukaan ihan sopiva määrä ilmoittautuneita, mukana on liki 30 näyttelijää. Alussa on keväiset improvisointiharjoitukset. Ohjaaja katsoo, minkä tyyppisiä ihmisiä on mukana ja kuka sopisi mihinkin rooliin. Kesäloman jälkeen alkavat lukuharjoitukset. – Elokuun alussa alkaa tiukka rutistus, koska ensi-ilta on syyskuun puolivälissä. Näytäntökaudella on neljä näytöstä viikossa. – Aika monesta harrastuksesta voi olla pois, jos koulussa on disko tai kaverilla synttärit. Täältä ei voi olla pois, Kaislakari-Mattelmäki muistuttaa.

Näyttämön monitaiturit Näyttelemisen lisäksi näyttelijät huolehtivat omista roolivaatteistaan ja maskeistaan. Ammattilainen suunnittelee maskit, mutta sen jälkeen toteutus on näyttelijöiden käsissä. – Näytösiltoina tänne tullaan neljältä ja aloitetaan siivoamalla. Kipot ja kupit pistetään paikalleen. Sitten on alkulämmittely ja äänenavaus, minkä jälkeen pukeudutaan roolien mukaan. Parituntisen näytöksen jälkeen ohjaaja tai ohjaajan assistentti vielä antaa palautteen. Mikä meni hyvin, missä sisääntulossa ehkä tarvitaan tarkkuutta. – Moni tulee tänne suoraan koulusta ja tekee täällä läksynsä. Keittiössä syödään eväitä. Ja mikä parasta, kun on eri-ikäisiä, täällä on aina läksyapua saatavilla. Lapset ja nuoret viettävät todella paljon aikaa yhdessä ja kasvattavat toinen toistaan. Moni teatteriin tullut on sanonut, että ”luulin olevan jotenkin kummallinen, mutta täällä olenkin samanlainen kuin muut”. Se itseilmaisun tarve on niin valtava. Turun Nuori Teatteri on saanut kiitosta myös valtakunnallisesti. Thalia-gaalassa Turun Nuori Teatteri palkittiin Vuoden Harrastajateatteri 2012 tittelillä. – Olen hyvin ylpeä näistä lapsista ja nuorista. Lähes kaikki ohjaajat ovat tajunneet heti sen jujun: nuorille

Kaamosyö kirjastossa Kaamosyö kutsuu pääkirjastoon perjantaina 9.11. nauttimaan tarinoista, kirjailijoista ja musiikista. Kirjasto on auki puoleen yöhön ja hämärä ilta täyttyy hyvästä tunnelmasta. Pitkän talven varalle on tärkeää varustaa itsensä uusilla virikkeillä. Hämyisen marraskuun suojiin on hyvä kietoutua lukemaan ja kuuntelemaan musiikkia. Kaamosyö vastaa tähän tarpeeseen. Ohjelmaa on kaiken ikäisille, luvassa esimerkiksi konsertteja, Lounais-Suomen tietokirjailijoiden potpourri ja TIP-Connectionin varjoteatteria. Kaikille yhteinen ja tuttu kirjastotila saa Kaamosyönä uusia ulottuvuuksia.

Alkusysäys kulttuuripääkaupunkivuodesta Kaamostapahtuma kehitettiin Turun kaupunginkirjastossa osaksi Pimeyden 876 sävyä -kulttuuripääkaupunkihanketta ja Lukulampun valossa -kampanjaa. Lukulampun valo jatkaa loistoaan vuoden 2013 loppuun ja Kaamostapahtuman suuren suosion myötä siitä on vakiintunut vuosittainen tapahtuma.

Lukuvinkkejä jaossa myös julkaisuna Tämän vuoden kaamosyön kirjallinen ohjelma keskittyy tietokirjallisuuteen. Turun kaupunginkirjaston henkilökunta on kerännyt syksyn aikana niin sanotun luovan tietokirjallisuuden lajityyppiin kuuluvia lukuvinkkejä. Niistä koottu maksuton julkaisu tulee jakoon Kaamosyönä.

Kaamosviikonlopun rock-yleisöä pääkirjaston tieto-osastolla vuonna 2011.

voi antaa vastuuta ja heiltä voi vaatia ja he nauttivat siitä, Kaislakari-Mattelmäki kiittelee. Esimerkiksi koreografi ja ohjaaja Mikko Kaikkonen ei mieti, miten tehdä koreografiaa nuorille, hän tekee sen kuten ammattilaisille. Täällä opetellaan, on hikeä ja kyyneleitä, jotka palkitaan ensi-illassa. Silloin ei uskoisi, että mukana on sellaisiakin, jotka eivät koskaan ennen ole tanssineet. – Illat ovat pitkiä. Mutta teatterissa on kauhean hyvä henki. Porukka hitsautuu yhteen. Ja voi sitä itkun määrää, kun produktiota lopetetaan. Ja seuraavana päivänä kysytään, mihin voi ilmoittautua.

Teksti: Dunja Myllylä Kuva: Viljami Schleutker

Kaamosyö

Turun pääkirjastossa (Linnankatu 2) perjantaina 9.11.2012 klo 16–24. Vapaa pääsy.

Vaikuttaako pimeys lukemisen tilaan ja merkitykseen? Entä miten ottaa pimeästä ajasta kaikki valoisa irti?

Lisätietoa tapahtumasta: www.turku.fi/kirjasto ja www.lukulampunvalossa.fi


14

Turkuposti | Åboposten 5 | 2012

Teksti: Saana Sauro | Kuva: AMK/kuva-arkisto

Mitä projekteissa oikein tehdään?

Ammattikorkean projektitoiminta työelämän kaverina Interaktiivisen VIRTU-kanavan kautta vanhus voi osallistua liikuntatuokioon kotonaan.

Ammattikorkeakoulun tehtävänä on paitsi kouluttaa tulevaisuuden ammattilaisia myös kehittää ja luoda uudenlaisia välineitä ja malleja työelämän käyttöön. Tätä kehitystyötä Turun AMK:ssa tehdään eri aloilla. Toiminta on pääasiassa projektimuotoista. Monet projektit koskettavat läheisesti tavallisten ihmisten arkea. Tästä hyvänä esimerkkinä on VIRTU-hanke, jossa testataan vuorovaikutteisen VIRTU-tv-kanavan käyttöä yhdessä ikäihmisten, ammattikorkeakoulujen ja kuntien kanssa. Kanavan kautta kotona asuvat vanhukset saavat yhteyden hoitohenkilökuntaan, voivat keskustella muiden kanavan käyttäjien kanssa ja osallistua jumppahetkiin. Opiskelijat ovat tiiviisti mukana ammattikorkeakoulun projektitoiminnassa, ja harjoittelevat työelämävalmiuksia omien alojensa ammattilaisten kanssa.

TSTV-yhteistyöstä uudenlaista näkyvyyttä Uusi tapa kertoa projektien tuloksista on tehdä niistä lyhyitä dokumentteja. Idea tekemiseen lähti TSTV:n, eli entisen TurkuTv:n, puolelta viime vuoden syksyllä. Yhteishankkeen tavoitteena oli tuottaa käsikirjoitettuja, fiktiivisiä dokumentteja valikoiduista hankkeista. Ensimmäinen dokumentti, pelialaa käsittelevä Game Tech & Arts Lab, sai ensiesityksensä 5.10. TSTV:llä.

Fysioterapian opiskelijat Anu Väre ja Mariella Ramstedt ovat mukana VIRTU-hankkeessa. He ovat myös laatineet ohjelmapaketin vuorovaikutteista etäohjauksesta toiminnallisen opinnäytetyönsä tuotteena.

VIRTU-hankkeen sekä pyöriäistutkimusta valottavan SAMBAH-hankkeen dokumentit on myös jo kuvattu ja ne tullaan esittämään myöhemmin syksyllä. Loput kaksi tehdään ensi vuoden keväänä. Dokumentit esitetään TSTV:llä, jonka jälkeen ne voi nähdä kanavan nettisivuilla. – Uusi ja erilainen tapa tuoda hankkeita esiin raottaa mystistä tutkimus- ja kehittämismaailmaa suurelle yleisölle. Erilaisten tarinoiden kautta virallisen oloiset hankkeet avautuvat kiinnostavalla tavalla, TKI-keskuksen projektisuunnittelija Johanna Saarinen toteaa tyytyväisenä.

Teksti ja kuvat: Sini Silván

Meri ja taide työllistävät

Luovien alojen ja meriklusterin yhteistyö voi käytännössä muuttua euroiksi ja hyödyksi molemmin puolin. Se voi muuttua myös elokuvaksi. Yksi esimerkki tästä on Meriauran ja HallavaFilmin yhteistyö osana Kaleidoskooppi-hanketta.

on juuri se, jolla on avaimet käsissään ja mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä asiakkaalle tarjotaan. Silti merimies varmasti harvoin itse ajattelee olevansa palveluammatissa. Ideoita pääkonttorista Linnankadulta ei ole helppo siirtää yksintyöskentelevälle autonkuljettajalle tai merimiehelle. Silloin muutaman kymmenen tuhannen euron investointi luovaan ratkaisuun on jo kannattavaa. Lokakuun lopulla nähdään, mitä ohjaaja Toni Panulan ja Meriauran puolelta erityisesti henkilöstöjohtaja Jan Laurelin aivotyönä on pistetty liikkeelle. – Elokuva ja täysin uudenlainen strategiaprosessi puhuu silloin puolestaan, Laurel sanoo.

Uusia tuotteita, uusia palveluita

Kaleidoskooppi-hankkeessa on alkanut tai alkamassa on kolme erilaista pilottihanketta, joiden tuloksia kuullaan keväällä, Rita Rauvola kertoo. Kokonaistavoite on kymmenen pilottia.

Jussi Mälkiän vetämä Meriaura konserni on avoin uudelle: henkilöstöä voidaan sitouttaa visuaalisesti ja elämysten kautta, elokuvan keinoin.

Tavoite tiedetään: Meriauran henkilöstö halutaan aina viimeistä merimiestä myöten saada huomaamaan, että yrityksen strategiat ovat myös häntä varten. Keinona sitouttamiseen ei pidetä palavereja vaan eläydytään katselemaan elokuvaa. Aina tarvitaan joku tai jokin, mikä pistää uuden käyntiin. Tässä tapauksessa se on ollut projektituottaja Lan Le Kaleidoskooppi -hankkeesta. Hän lähti keräämään ideoita molemmin puolin. – Lan Le tuli kyselemään, mitä yhteistä meillä voisi merialan yrityksenä olla humanististen luovien alojen kanssa, konsernijohtaja Jussi Mälkiä Meriaurasta kertoo.

Jokainen työntekijä osa kokonaisuutta Meriaura on yritysrypäs, jonka osina on merilogistiikkaa, maakuljetuksia ja myös uusiutuvan energian tuotantoa. Työntekijöitä on koko konsernissa ja alihankkijoiden myötä lähes 500. Silloin on tärkeää saada jokainen työntekijä ymmärtämään, että kyseessä on asiakkaiden näkökulmasta palveluyritys. Ajatellaanpa konttialusta, jossa kuljetetaan asiakkaan tavaraa: – Alus on asiakkaan kannalta niin kuin hotelli, joka vuokrataan käyttöön. Hotellissa asiakas haluaisi, että lakanat ovat puhtaat, Mälkiä vertaa. Vastaavasti konttialuksessa tarvitaan siistejä, kunnossa olevia tiloja. Silloin aluksessa työskentelevä merimies

Filmihankeen taustalla on vuosi sitten aloitettu Kaleidoskooppi -hanke, jossa vastaavia pilotteja on useita. – Kaleidoskooppi tuottaa tietoa sekä uudenlaisista yhteistyömahdollisuuksista luovan alan sekä meri- ja metalliteollisuuden yritysten välillä, kokonaishanketta hallinnoiva Rita Rauvola Humanistisesta Ammattikorkeakoulusta kertoo. – Meri- ja metalliteollisuuden yritykset ovat olleet erittäin avoimia uudelle yhteistyölle. Siellä ollaan kiinnostuneita kehittämään ja luomaan uusia mahdollisuuksia. Pikemmin luovan alan ihmisille on ollut oma prosessinsa ymmärtää, miten voi myydä osaamistaan ja tuotteistaa sitä, Rauvola kertoo. – Nyt syntyneistä yhteistyökuvioista näyttäisi syntyvän myös uusia tuote- ja palvelukonsepteja, Rauvola kehuu. Kaleidoskooppi on nimensä mukaisesti monien työpajojen ja pilottihankkeittensa sekä yhteistyökumppaniverkostojen myötä kuin värillisten pienien lasipalojen kirjo. Pienellä liikautuksella näyttäytyy aivan uudenlainen kuvio.

Lisätietoja: www.kaleidoskooppi.fi


15

15.10.–2.12.2012

www.tfo.fi

Turun konserttitalo, Aninkaistenk. 9 • Turun kulttuurin lippumyymälä p. 2620 030 (Itäinen Rantak.14) ti–la 12–19 • Puhelinpalvelu (yksittäisvaraukset) p. 2620 080, avoinna ma–pe klo 9–15 • Lippupalvelu p. 0600 10800 (1,96€/ min + pvm) , p. 0600 10020 (6,79€/ puhelu + pvm)

Pelottaako? Musiikkia kauhuelokuvista

Päiväkonsertit 24.10. klo 10.30 & 12.30, 25. ja 26.10. klo 10.30. Kauhujen ilta 25.10. klo 18 ja konsertti klo 19 Konserttitalo muuttuu kauhujen taloksi lokakuussa. Atso Almilan johtama Turun filharmoninen orkesteri esittää musiikkia kauhuelokuvien klassikoista Draculasta Manaajaan. Kauhujen illassa päästään myös kurkistamaan karmistuttavan konserttitalon kulisseihin. Löytyykö vintiltä kuolleen viulistin haamu? Entä mitä tapahtuu nuotiston pimeydessä?

Kaksi jylhää monoliittia

29. & 30.11. klo 19 Joulukuun kynnyksellä konserttitalossa kuullaan sinfoniamusiikin parhaimmistoa kapellimestari Tibor Bogànyin ja viulisti Vilmos Szabadin tulkitsemana. Kaksi jylhää monoliittia -konserttien ohjelmassa ovat Johannes Brahmsin sielukas 3. sinfonia sekä Béla Bartókin vauhdikas viulukonsertto nro 2.

Stimuloiva haaste orkesterille, solistille ja johtajattarelle 8. & 9.11. klo 19

Kuva: Laura Riihela

Kapellimestari Dalia Stasevska ja viulisti Elina Vähälä tarjoilevat kaksi glamourin täyttämää iltaa. Vähälä tulkitsee Alban Bergin koskettavan, kuolleelle tyttärelle kirjoitetun viulukonserton Erään enkelin muistolle. Tämän lisäksi kuullaan musiikkia Kubrickin ”2001: Avaruusseikkailu” -elokuvasta: Bergiä seuraa Ligetin uraauurtava sinfoniateos Atmosphères ja konsertti huipentuu Straussin mahtavaan sinfoniseen runoon Also sprach Zarathustra.

Turun museokeskus SYYSLOMAOHJELMAA!

Turun linna Lasten ritarikierroksia, Keskiaikakierroksia ja Historian kauheuksia -kierroksia (yli 11 v.) sekä Pelien maailmoissa –näyttelyyn liittyvä työpaja 20.10. Kuralan Kylämäen Kokeiluverstas 18.–19.10. klo 12–16. Syyslomatapahtuma. Villankäsittelyä, leikki- ja liikuntarata, kodassa nuotio makkaranpaistajille. 18.–21.10 klo 12–16 Syyslomatyöpajoja. Jokaisena päivänä uusi kiva teema. 5€/pvä. Ilmoittautumiset: tea.langh@ turku.fi, 050 301 2983. Luostarinmäen käsityöläismuseo 18.10. klo 9–15. Valpurin velhokoulupäivä. Velhoaineita opiskellessa voi tutustua entisajan kädentaitoihin ja jännittävään historiaan. Ilmoittautumiset: luostarinmaki@turku.fi, 02 2620 350.

Työpajatoimintaa

WAM Kuvataideryhmä aikuinen ja lapsi yhdessä 28.10–18.11. sunnuntaisin klo 14–16. Toteutetaan yhdessä maalaus-, painanta- tai valokuvasiirtotekniikoilla pieniä suuria teoksia kankaalle Kui?-näyttelyn innoittamina. Ilmoittautumiset: raimo.rytinki@turku.fi, 050 3424 593. WAM Avoimet työpajat 28.10.–18.11. sunnuntaisin klo 11–13. Ohjattua työpajatoimintaa pääsymaksun hinnalla. Aiheena ”Kui? kankaalle painetaan?”

Merikeskus Forum Marinum

Linnankatu 72, Turku • Näyttelyt ovat avoinna 1.10.- 30.4. tiistaista sunnuntaihin kello 11-18

Näyttelyt:

30.11.2012–2.6.2013 Sillien perässä – suomalainen valtamerikalastus 1929-1976. Suomalaiset kalastivat silliä Islannin vesillä vuodesta 1929 vuoteen 1976. Näyttely käsittelee suomalaisten harjoittamaa sillin valtameripyyntiä. Kolme tarinaa suomalaisen laivanrakennuksen historiasta: Varvilla — Suomen laivanrakennuksen historiaa. Konepajalla. Turkulaisen laivamoottorivalmistuksen historiaa. Nainen rautakourien keskellä. Vuokko Laakson laivasisustuksia 28.10. saakka.

Kuva: Hannu Waher

www.turunmuseokeskus.fi WAM Kuvataidetta, työpajoja ja konsertteja kaikenikäisille tiistaisin. Kuvataidetyöpaja klo 17.00–18.30 ja konsertti klo 19.00. Nauti esillä olevasta näyttelystä, toteuta näyttelyn teemoja työpajassa ja nauti konsertista.

Galleria Berner 26.10.–25.11. Tuukka Tammisaari 30.11.–6.1. Petri Rummukainen ja Ulla Karsikas Ullakkogalleria 30.11.–6.1. Ulos leikkimään – Ukki ja mummikin osasivat

Linnan paja

Turun Taidelainaamo / Kuukauden taiteilijat Lokakuu: Ville Laaksonen Marraskuu: Panu Thursberg Joulukuu: Juha Allan Ekholm

27.–28.10. Lautanauhat rautakaudelta tähän päivään. 24.–25.11. Villaista pakkaseen työvälineenä vain neula. Ilmoittautumiset: tea.langh @ turku.fi, 050 3012 983. Kuralan Kylämäen Kokeiluverstas 26.11.–17.12. maanantaisin klo 17.30–19.30. Kynttilänjalat ja kynttilät. Ilmoittautumiset: raimo. rytinki@turku.fi, 050 3424 593. Katso lisätiedot ja hinnat: www.turunmuseokeskus.fi

Turun linna

10.11. klo 10–18 Turun linnan Tonttupäivä. Etsi tonttu-ukon piilottamia aarteita ja kuuntele tarinoita tontuista ja haltioista.

Wäinö Aaltosen museo

Musiikkia Vanhalla Raatihuoneella sunnuntaisin klo 15 21.10. Turun musiikinystävien orkesteri 28.10. Lounais-Suomen musiikkikoulun oppilaat 4.11. Turun konservatorion Mini- ja juniorijouset 11.11. Isänpäiväkonsertti. Turun seudun musiikkiopiston Mini Strings ja Teen Strings 18.11. Sateenkaarikuoro 25.11. Margit Hirvosen viuluoppilaat, Turun konservatorio Joulukonsertteja Vanhalla Raatihuoneella 1.12. klo 14 Pikku kitaristit 2.12. klo 14 Sinitakkien marssi ry:n joulukonsertti

Lisäksi edelleen avoinna ovat: Skuutasta Roroon, Kaleerista Ilmatyynyyn merenkulun ja merivoimien historiaa sekä Apua merelle meripelastuksen historiaa käsittelevä näyttely . Bore aluksella oleva näyttely aluksen historiasta.

Tapahtumat: Esitelmä- ja keskustelutilaisuuksien sarja turkulaisesta moottorinvalmistuksesta, konepajoista ja moottoritehtaista. Tilaisuudet ovat tiistaisin klo 18.00 alkaen merikeskuksen auditoriossa. Vapaa pääsy. Ohjelma: 23.10. Mikko Meronen: Varhainen höyrykoneenvalmistus ja polttomoottorituotannon alku (Cowie & Ericsson, W:m Crichton & Co, Vulcan ym.) 30.10. Mikko Meronen ja Martti Simola: Keskustelutilaisuus aiheena Andree & Rosenqvist, Andros 6.11. Jouko Kurri: Perämoottorin nuoruus 13.11. Mikko Meronen, Juha Kaitainen, Jarmo Saarinen: Keskustelutilaisuus aiheena mm. Grönlund, Victor Forselius, Bröderna Vilen, J.W. Aaltonen, Alex Sjöholm jne. 20.11. Mikko Meronen, Juha Kaitainen, Jarmo Saarinen: Keskustelutilaisuus aiheena mm. Kustaa Merilä, Multavierun telakka ja konepaja, Pyrkijä, Gustav Nylund, T.H. Leppänen jne. 27.11. Risto Eronen: Wärtsilän moottorien valmistus

Turun kaupunginkirjasto

www.turku.fi/kirjasto

Runo & Alku / Runoviikko 2.–11.11. Kirjaston runoviikko marssittaa estradille Päivän runoilijat, Kaamosyön 9.11. juhlaohjelman sekä joukon runoesityksiä. Esityksistä osaa siivittää musiikki. Tilaisuudet ovat pääkirjaston Studiossa, ellei toisin mainita. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. 2.11. klo 17–17.45 Avajaiset, pääkirjasto. Tilaisuudessa julkistetaan kaupunginosarunokilpailun voittaja 5.11. klo 18–19 Päivän runoilija: Aki Luostarinen 6.11. klo 17.30–18.30 Jotakin jatkuvuudesta. Runoja, balladeja ja proosaa, Nummen kirjasto klo 18–19 Runo, alku ja mahdollisuus, Paattisten kirjasto klo 18–19 Päivän runoilija: Tero Liukkonen, pääkirjaston tieto-osasto

25.11. asti Kui? IX Tekstiilitaiteen triennaali. Tekstiilitaide elää nykyaikaa yhdistäen perinteistä ammattitaitoa ja korkeaa taiteellista tasoa. Wäinö Aaltosen museon konserttisarja tiistaisin klo 19 16.10. Turku Ensemble 23.10. Viuluakatemian nuoret lahjakkuudet 30.10. Trio Jusslin16.11.–5.12. Sivonen-Teerijoki Pimeät otukset 6.11. Mieskuoro Laulun Ystävät -animaatioteos heijaste13.11. Anne Kauppi, piano taan Turun pääkirjaston 20.11. Turku Ensemble

VANHA SUURTORI

www.forum-marinum.fi

seinään päivittäin klo 16 alkaen.

Brinkkalan Galleria 26.10.–25.11. Puppi Caselius 30.11.–6.1. Venäläisiä ikoneja Vanhan Raatihuoneen Galleria 26.10.–25.11. Sampo Kaikkonen 30.11.–6.1. Kirsi Jaakkola

Lue lisää: www.kulttuuriaturussa.fi

Risto Oikarinen. Kuva: Otava/Petteri Lappalainen

7.11. klo 9–10 Mjukisdikter, pääkirjaston Saaga klo 17.30–18.30 Jotakin jatkuvuudesta, Maarian kirjasto klo 18–19 Päivän runoilija: Merja Virolainen 8.11. klo 9–10 Mjukisdikter, pääkirjaston Saaga klo 15–16 Poema & Comienzo – Runo & Alku, espanjalaisia runoja, Varissuon kirjasto klo 18–19 Päivän runoilija: Risto Oikarinen 9.11. klo 9–10 Mjukisdikter, pääkirjaston Saaga

klo 13–16 Esittävän Runon seminaari klo 18–19 Päivän runoilija: J.K. Ihalainen Kaamosyö, pääkirjasto auki klo 24 asti. 10.11. klo 12–13 Jotakin jatkuvuudesta 11.11. klo 14–15.30 Ikäihmisten runoraati

Katso koko ohjelma kirjaston verkkosivuilta.

Turun Kaupunginteatteri Itäinen Rantak. 14 • Turun kulttuurin lippumyymälä p. 2620 030 (Itäinen Rantak.14) ti–la 12–19 • Puhelinpalvelu (yksittäisvaraukset) p. 262 0080, avoinna ma–pe klo 9–15 • Lippupalvelu p. 0600 10800 (1,96€/ min + pvm) , p. 0600 10020 (6,79€/ puhelu + pvm) www.teatteri.turku.fi

Kui-joen silta on revyy yli kaiken Päänäyttämön lava on täynnä hulluttelevaa musiikkiteatteria 16.11. alkaen. Mikko Koivusalon ja Dick Holmströmin luoma revyy Kui-joen silta tarkentaa katseensa turkulaiseen kaupunkimaisemaan. Sketsit, laulu ja tanssi ovat pääosassa tässä ilottelussa. Aiheena erityisesti ihmisen toiminta, ja nimenomaan turkulaisen ihmisen! Naura itsellesi hyvä loppuvuosi.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Turun filharmoninen orkesteri


Julkinen tiedote jokaiseen jakelupisteeseen.

Karjala-turnaus Artukaisten HK Areenalla HK Areenassa 7.–10. marraskuuta pelattava Karjala-turnaus merkitsee Leijonien paluuta Turkuun. Viimeksi Turussa on nähty miesten maajoukkueita vuoden 2003 MM-kisoissa. Nyt alueen kiekkofaneille tarjotaan mahdollisuus nauttia Euroopan neljän huippumaan otteista keskiviikosta lauantaihin.

Hallitseva maailmanmestari Venäjä, pronssimitalin Leijonilta viime keväänä napannut Tshekki ja kovalla revanssihengellä toisiin jaettuihin kotikisoihin tähtäävä Tre Kronor saapuvat ottamaan mittaa Leijonista ja toisistaan kauden ensimmäisessä Euro Hockey Tour -turnauksessa. Kauden avaava turnaus on aina näytön paikka ja jokainen Turussa pelattavasta viidessä ottelusta tarjoaa varmasti Euroopan parasta kiekkoviihdettä. Perjantaina ja lauantaina HK Areenalle kannattaakin tulla katsomaan myös muita kuin Suomen otteluita.

Leijonilla edessä huikea kausi Suomen maajoukkueelle alkava kausi on tärkeä – toukokuussa pelattavat toiset perättäiset MM-kotikisat huipentavat kiekkokauden. Seuraavan kerran miesten MMkisoja pelataan kotiyleisön edessä todennäköisesti vasta seuraavalla vuosikymmenellä. Alkanut kausi onkin näytön paikka koko Leijonajoukkueelle. Kotiyleisön edessä menestyminen on jokaisen joukkueen toivelistalla aina piikkipaikalla ja HK Areenassa pelattava Karjala-turnaus onkin kenraaliharjoitus kotikentällä pelaamisen osalta. Tämä näkyy varmasti joukkueen otteissa – toivottavasti se näkyy myös yleisömäärässä ja tunnelmassa.

Tervetuloa kannustamaan Leijonat Karjalaturnauksen voittoon! ke 7.11. pe 9.11. la 10.11.

klo 18.30 klo 15.00 klo 18.30 klo 13.00 klo 17.00

Suomi-Venäjä Venäjä-Ruotsi Suomi-Tshekki Tshekki-Venäjä Suomi-Ruotsi

Karjala-turnauksen liput myy Lippupiste: www.lippu.fi Lisätietoa A-maajoukkueesta ja Karjala-turnauksesta: www.leijonat.fi

Urheiluakatemiassa tähdätään korkealle Turun Seudun Urheiluakatemia auttaa nuoria yhdistämään tehokkaasti urheilun ja opiskelun. Akatemian toimintaa ollaan nyt trimmaamassa monilajisen valmennuskeskuksen suuntaan. Sofia Pelander pelaa koripalloa Turun Riennossa ja Suomen naisten maajoukkueessa sekä opiskelee Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän on onnistunut yhdistämään hyvin huippu-urheilun ja vaativan opiskelun. – Urheiluakatemiasta on ollut paljon apua. Oman seuran iltatreenien lisäksi olen käynyt akatemian aamutreeneissä yhdessä lukiolaisten ja yläastelaisten kanssa. Olen saanut myös järjestettyä harjoituksia joustavasti omien aikataulujeni mukaan. Lisäksi olen hyödyntänyt akatemian lääkäripalveluja, Sofia Pelander kertoo. Turun Seudun Urheiluakatemia on oppilaitosten, urheilijoiden, lajiliittojen, seurojen, Turun kaupungin sekä urheilun tukipalveluja tarjoavien tahojen yhteistyöverkosto. Suomen Olympiakomitea on myöntänyt verkostolle huippu-urheiluakatemian statuksen. – Autamme lahjakkaita nuoria urheilijoita sovittamaan yhteen opiskelun ja urheilun. Tarjoamme laadukasta valmennusta yli seurarajojen. Kolmas keskeinen tehtävämme on urheilijan tukipalveluiden järjestäminen ja organisoiminen, Urheiluakatemian toiminnanjohtaja, Markus Kalmari kertoo. Hän toimii myös Aurajoen lukion rehtorina - hankkeen kehitys- ja koordinointivastuu on Aurajoen lukiolla. Turun Seudun Urheiluakatemiassa opiskelee tällä hetkellä noin 600 opiskelijaa perusasteelta korkea-asteen oppilaitoksiin.

Toiminta laajenee ja kehittyy Urheiluakatemian kenttä on laajentunut tänä vuonna merkittävästi. Rinkiin on tullut mukaan yhdeksän Turun seudun kuntaa. Lähitulevaisuuden tavoitteena on trimmata Urheiluakatemian toimintaa laadukkaan monilajisen valmennuskeskuksen tasolle.

Urheiluakatemian valmennuksen koordinaattori Janne Salmi kertoo, että lisäresurssit ovat mahdollistaneet esimerkiksi uusien valmentajien palkkaamisen. – Keskittämällä valmennuksen huippuosaamista akatemiaan, tietotaitoa saadaan paremmin lahjakkaimpien urheilijoiden avuksi yli seurarajojen. Vähemmällä rahalla saadaan enemmän aikaiseksi. Salmen mukaan lisäresurssien ansiosta myös tukipalveluja on ollut mahdollisuus laajentaa ja kehittää. – Suomessa aivan liian monet nuoret urheilijat putoavat kelkasta liian aikaisin. Urheilusta on myös tulossa entistä ammattimaisempaa entistä varhaisemmassa iässä. Huipputason urheiluterveydenhuollon, ravitsemusvalmennuksen, urheilupsykologian ja testausten avulla voimme auttaa nuoria motivoituneita urheilijoita jatkamaan niin pitkälle kuin heidän kykynsä vain riittävät.

Tiivistä vuorovaikutusta Huippu-urheilukoordinaattori Mika Korpela muistuttaa, että Turku on ihanteellinen paikka uskottavaan opiskelun ja huippu-urheilun yhdistämiseen. – Turun vahvuuksia kuuluu se, että erinomaiset harjoitteluolosuhteet, monet oppilaitokset ja asiantuntijapalvelut sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan. Tämä mahdollistaa tiiviin päivittäisen vuorovaikutuksen urheilijoiden, valmentajien ja asiantuntijoiden välillä. Sofia Pelander rohkaisee myös muita motivoituneita nuoria urheilijoita harkitsemaan Urheiluakatemiaa. – Kantsii oikeasti hankkia lisätietoa vaikka akatemian nettisivujen kautta. Ainakin itse olen ollut tosi tyytyväinen, Sofia Pelander kertoo. Teksti ja kuvat: Matti Välimäki

- Urheiluakatemiasta on ollut paljon apua, Turun Riennossa ja Suomen naisten maajoukkueessa pelaava Sofia Pelander kehuu.

Lisätietoja: www.urheiluakatemia.fi

Turkuposti 5/2012  

Asukaslehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you