Page 1

“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

MAGYAR-KANADAI KULTÚREGYESÜLET - CALGARY

HUNGARIAN - CANADIAN CULTURAL ASSOCIATION OF CALGARY Tizenötödik évfolyam, 3-4. összevont szám

2013. október - december

Minden kedves olvasónknak sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk!

1


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

KULTÚREGYESÜLET TERVEZETT PROGRAMJAI: 2014 február 1 szom. Farsangi Bál

2014 március 8 szom. Nőnapi Bál 2014 március 16 vas. 1848-49-es megemlékezés 2014 március 22 szom. “Szerelmem Kanada” Koltay Gábor filmbemutatója 2014 április 5 szom. Zenés-Táncos vacsora 2014 április 12 szom. Versünnep ( költészet napja ) 2014 május 3 szom. Pöttyös bál Kozma-Terék Duo 2014 május 11 vas. Kerek Perec Egylet gyermek műsora (Tervezés alatt) 2014 május 24 szom. Gyermek nap 2014 június 1 vas. Trianoni megemlékezés 2014 június 8 vas. Választói Közgyülés ( csak tagok részére ) 2014 július 13 vas. PIKNIK NYÁRI SZÜNET 2014 augusztus 23 szt.István ünnep 2014 szeptember 6 szom. Zenés-Táncos Vacsora 2014 október 4 szom. Szüreti Bál 2014 október 25 v. 26 szom. v. vas. ’56-os megemlékezés 2014 október 31 pén. Halloween Disco 2014 november 15 szom. Sport Bál 2014 december 6 szom. Mikulás ünnep 2014 devember 31 szer. Szilveszteri Bál Kozma-Terék Duó ( DÁTUMOK ÉS IDŐPONTOK VÁLTOZHATNAK !!! )

Jegyek rendelhetők a Kultúrközpont telefonján (259-8373, üzenetrögzítő), közönségszervezőnknél Séfel Katalinnál (259-5838) Bővebb információ vagy jegyrendelés : hcca_ticket@yahoo.ca Kedves Olvasóink! Felhívjuk figyelmüket hogy a rendezvényeinkre a jegyek korlátozott számban kaphatók, kérjük gondoskodjanak idejében a jegyek rendeléséről. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Calgaryi Magyar Kanadai Kultúregyesület 231 Forge Rd. S.E. Calgary, AB. T2H 0S9 Kultúregyesület web oldala : www.hcca-calgary.blogspot.com Elektronikus levélcime : hcca_calgary@yahoo.ca 2


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

AZ EGYESÜLET KERETÉBEN MŰKÖDŐ CSOPORTOK:

Egyébb magyar érdekeltségek

MAGYAR TELEVÍZIÓADÁS Látható a 89-es csatornán minden csütörtök és szombat

ÁRPÁDHÁZI SZENT ERZSÉBET PLÉBÁNIA 819 – 13TH Avenue S.W. Calgary, Alberta T2R 0L1 Telefon/Fax: 228-3834 
 Plébános: Ft. Manolache Lőrinc Szentmise minden vasárnap de. 10:30-kor. Az egyházközség szeretettel vár mindenkit a szentmise utáni kávéra, süteményre és beszélgetésre.

délelött 10-12 órakkor (csak digitális vevővel)

ÖSSZEJÖVETELEINK


 KÁLVIN REFORMÁTUS EGYHÁZ 101 – 14TH Avenue S.W. 
 Calgary, Alberta T2R 0L8 Telefon: 262-4122 Fax: 269-5993

Csütörtökönként este 6-10:30 óra között társas összejövetelt tartunk. KÖNYVTÁR NYITVATARTÁS

A Kultúr Egyesület könyvtára csütörtökönként este 7-9 óra között várja olvasóit, akik több mint 9000 könyv közűl válogathatják ki kedvenc olvasmányukat.

BARTÓK

Web: www.kmre.ca

Istentisztelet minden vasárnap de. 11:00 órakor. A gyülekezet szeretettel vár mindenkit az istentisztelet utáni kávéra, süteményre és beszélgetésre.

MAGYARORSZÁG TISZTELETBELI KONZULÁTUSA

TÁNCEGYÜTTES

Vezető: Mary Stoesz Tel.:293-2175

Tiszteletbeli konzul: Szenthe Sándor

Szeretettek várják azokat a gyermekeket, akik érdeklődnek magyar hagyományaink és néptáncunk iránt

Telefon: (780) 328-1943 Email: albertahunconsul@shaw.ca

VADRÓZSA TÁNCEGYÜTTES

Calgaryi Cserkészcsapatok 819  -­‐13th  Ave.  SW. Csapatparancsnokok:   Bata  Anna  és  Ervin Tel:  403  474-­‐7027 e-levél cim: annacska_@hotmail.com és erbata@hotmail.com Összejövetelek:   HéHő  estéken  6:30-­‐tól  8:30-­‐ig,   Csapat  Naptár  szerint.

403-726-0016 i n f o @ Va d r o z s a . c o m w w w. Va d r o z s a . c o m Szeretettel várnak minden fiatalt, akik szeretnének a magyar néptánccal és népviselettel megismerkedni.

Kisjégvirág Táncegyüttes Vezető: Szakony Lili ( 403 253-5353 ) sz.lili@shaw.ca Minden 5 és 11 év közötti táncolni vágyó gyereket várnak

3


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

BESZÁMOLÓK A MAGYAR HÁZ ELETÉBŐL KÉPEKKEL A jövő napja A Gyermeknap a jövő napja, hisz a jövő a gyermekekben van. Ez az alkalom minden évben ösztönöz bennünket, hogy újra-és újra ráébredjünk: segítenünk kell a kicsiket, hogy egy olyan jelenben éljenek, ahol mosoly és szeretet veszi őket körül annak érdekében, hogy sértetlen, tiszta és vidámsággal teli gyermeki éveikben elég alapot gyűjtsenek egy boldog jövő építéséhez. Bár reményeinkkel előre tekintünk, tetteinkkel a jelenben formáljuk a felnövendő nemzedék életét. Ezt a tényt nem csak e kiemelt napon szükséges észben tartanunk, hanem minden pillanatban, amikor a jövő generációjának sorsát befolyásolhatjuk a nevelés, vagy az értük való munka folyamán. Tegyünk meg érdekükben mindent, ami tőlünk telik. Ha ez adott esetben annyit jelent, hogy arcunkon engedjük visszatükröződni az apróságok mosolyát, akkor legyen ez a mi ajándékunk számukra, hiszen ebből a fajta ajándékból fogyhatunk ki. Minél többet adunk belőle, annál többet kapunk majd vissza. A Calgary-i Magyar Kultúrközpont gyermeknapi rendezvényén egy teljes délutánon át tündökölt az egymásnak ajándékozott mosoly a kanadai magyar gyermekek, a szülők és a szervezők arcán. A program kézműves foglalkozással kezdődött, melynek során a kicsik sok kedves gipsz figurát festettek ki. Fantáziájuknak semmi nem szabhatott gátat. Úgy kombinálták a színeket és a formákat, hogy nem készült egy olyan alkotás sem, amit össze lehetett volna keverni valaki máséval. Aki megunta a festegetést, választhatott új tevékenységet. Beállhatott a gyorsan haladó sorba, az arcfestésre várakozók közé, vagy beleshetett a bábkészítés fortélyaiba, és megtapasztalhatta, hogy milyen könnyen válik játékká egy konyhai eszköz, például egy fakanál, pusztán az által, hogy néhány színes textildarabot ragasztunk rá. Aki nagyon figyelt, láthatta, hogy a játékszer életre keltéséhez, elegendő, ha arcot rajzolunk neki, kicsit megmozgatjuk, és a mozgás mellé valamiféle hangot társítunk. Az így megelevenedett tárgyaknak a képzelőerő segítségével egyéniséget kölcsönözhettünk, sőt kitalálhattuk, mi lehet az ő történetük. A kézműveskedés során nyert tapasztalatok által már a legkisebbek számára is érthetővé vált, hogyan jött létre az a produkció, amellyel a program szervezői megörvendeztették a résztvevőket, ugyanis a délután fénypontjaként egy tanulságos mesét báboztak el az apróságok legnagyobb örömére. Az énekes, zenés bábjáték keretében híres királyunkkal, Mátyással és az ő igazmondó juhászával ismerkedhettek meg a gyerekek. Kívánjuk, hogy a vidám időtöltés maradjon számukra szép emlék, és a bemutatott magyar népmese élménye éljen bennük akkor is, amikor majd hosszú évek múlva ők döntenek arról, milyen mesét mondjanak gyermekeiknek. Regényi Júlia Videó megtekinthető a YouTube videó megosztó oldalán. http://www.youtube.com/watch?v=LEfhZvjQFnc&feature=em-share_video_user Gyermeknap Calgaryban 2013.05.25-én 4


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

5


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Trianoni megemlékezés

6


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

PIKNIK

7


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

László Attila koncert

SPORT BÁL

8


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Pataky Attila és DJ. Gery koncert

9


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

A magyar  néptánc  megőrzésének  útjai Calgaryban két egymástól eltérő, de nagyon színvonalas előadást hallhattunk a magyar néptáncról, hagyományőrző szerepéről, továbbadásának útjairól. Mindkét programot a Hungarian Arts & Heritage Foundation szervezte. Born Gergely : A magyar néptánc kereszténység előtti gyökerei, A Fény útja és a Teremtés programja a magyar néptáncban című két részes előadásnak a Református Templom adott helyet, míg a Magyar Kulturális Központ és a HAHFA közös szervezésében a Magyar Házban került sor Stephen Spinder fotó- kiállításával egybekötött előadására. A két előadás más –más közönséget vonzott. Born Gergely a békéscsabai Jókai Színház Szinitanodájában tanít művelődéstörténetet, néptánc-pedagógiát. Eredetileg közgazdász diplomát szerzett, de 1995 óta magyarságkutatással, szakrális földrajzzal foglalkozik. Azon kutatók közé tartozik, akik új aspektusból közelítik meg a magyarság eredetét. Kiszely István, Szántai Lajos, Papp Gábor , Molnár V. József, Born Gergely „kinyilatkozásai” sok embert mellbe ütnek. Mindannyian ugyanazt mondják, csak más- más módon. Folyik is a gúnyolódás , sok az ellendrukker. Amig nem válunk kellően nyitottá a másfajta, a tőlünk eltérő tudás iránt, csak a régen tanított dogmákon keresztül ítélünk, akkor nem vagyunk képesek a szeretet és az egység elveinek megítélésére, azok beépítésére saját életvitelünkbe. Born Gergely szimbólumokat magyarázott mozdulatokkal. A közönség körében sokan voltunk, akik nem kellően képzettek az asztrológia, a zodiákus jegyek terén, bizony nehezebben követtük a hagyományos magyar kultúra megőrzésére , védelmére irányuló szimbólumok magyarázatát. De a sodró, magával ragadó előadással hamar egy hullámhosszra hangolódott, aki nyitott lélekkel viszonyult a magyar őstörténet, hitvilágunk, népművészetünk, a néptánc ilyen megközelítéséhez. Néptáncművészetünk nem múló divat, hanem nemzeti életünk szerves része, megmaradásunk záloga. Kodály, Bartók, Lajth László gyűjtőmunkája, a Gyöngyösbokréta mozgalom, a Táncházak e célt szolgálják. Ősi kultúránk, az ősmagyarok kereszténység előtti hitvilága nagyrészt ismeretlen, csak mozaikok maradtak fenn a magyar nép mentalitásában és a legfelső lényhez való viszonyában. Isten és ember kapcsolata, a lét: születés, élet- halál kérdéseire keresi a magyarázatot, ami generációkon keresztül őrződött meg. A belső – ázsiai vallási világkép ott él a magyar néphit, népmese, népszokások körében. Az ősi magyar hitvilágban világos rend van, az égi és földi élet rendje ugyanaz. A Tánc kódolt beszéd. A lányok körtánca a kozmikus rend földi leképződéseként a teremtés előképét idézi. A kör mozgása balról jobbra történik, ahogyan a Nap is jár az égen, amilyen a Tejútrendszer forgási iránya, hiszen itt a földön is a kozmikus irányokra hangolódva biztosítható a rend fenntartása. Míg a lányok a szűziességet, a legények a teremtő erőt képviselik, a szerelem szárbaszökkenését indítják el. A termékenység a természet megújuló misztériuma. A néphagyomány a regősök énekében, a busótáncokban a valósággal, a természettel való szoros kapcsolatot őrzi. A néptáncok is a természet körforgását idézik: mást táncoltak farsangkor, pünkösdkor, aratáskor... Az igényes, magas szintű előadást Táncház követte, melynek irányítója a Vadrózsa néptáncegyüttes vezetője, Vass Gábor volt. 10


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Sajnos az előadó törekvése, hogy pár órában minden ismeretét átadja, lehetetlen. De lelkesített, továbbgondolásra, táncra buzdított, s az arra nyitottaknak felvillantotta a legújabb kutatások irányát. A Magyar Kulturális Központban Stephen Spinder amerikai fotóművész más, könnyedebb hangot ütött meg, azonnal „tiszteletbeli” magyarrá neveztük ki, ahogy megszólalt a nyelvünkön. Elhozta munkáit és élményeit, két „szerelmét”: Budapestet és Erdélyt megörökítő albumait, képeslap-fotóit, Magyar Bajusz naptárát. Elénk tárja , hogyan látja egy amerikai a magyar és erdélyi népi kultúrát. Stephen Spindert –eredetileg New York-i világjáró fotóst- 1989 óta érdekli a magyar népi kultúra.Colorádóban találkozott Nagy Zoltánnal, aki magyar táncot tanított, s akkor ott hihetetlenül megfogták őt a szinkópás ritmusok, a csizma, a testverés és a nő dobálása, - ahogy angol- magyar keveréknyelven nekünk elmondta. Azóta tanulja, táncolja, megörökíti néptáncainkat, nehogy örökre eltűnjön ez a gazdag népi kultúra. Első albuma „Budapest – az én lencsémen keresztül” a Magyar Magic Program része, kiadása alapján a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta, bemutatták Londonban, Washingtonban, a New York Times is beszámolt róla. Az amerikai kiállítás és könyvbemutató nagy sikert aratott. Stephen Spindert egyre több szál fűzi Magyarországhoz - a Budapesti Idegengorgalmi Hivatal 40 darabos sorozatra kérte fel. 10 év Erdélyben című kötete 130 színes, 30 fekete – fehér felvétel, a képek középpontjában a hagyományos népi zene és tánc, a csodálatos népi viselet, a falusi élet , s az a közösség áll, amely a mai napig megőrizte ezt a gazdagságot. Mindegyik fotóhoz történetek, személyes élmények fűződnek. Arus Feri, Kodoba Béla és Marci, Zerkula Jani bácsi, Mari néni ...személyes ismerősei, jó barátai, hazajár hozzájuk. Élmény volt hallgatni milyen hatással van rá az egyszerű életmód, a különleges zene, az erdélyi táj megejtő szépsége, ősi ereje, elámított a magyaros virtus, ahogy bemutatta a legényest. Stephen Amerika és Kanada szerte számtalan magyar közösséget ismert meg. Örülünk, hogy eljött közénk, megmutatta, hogyan látja a nemzetközileg is elismert fotografus országunkat, népi kultúránkat. Legyünk büszkék hagyományainkra, érezzük kötelességünknek e gazdag népi kultúra megőrzését, továbbadását! Bakos Mária fotó: Szabó László és Bakos Mária Calgary 11


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

                                                                                                       50  éves  jubilemi  ünnepség  Calgaryban    „Árad-­e  előttünk,    Marad-­e  utánunk      Szép  életdallam?”            November 17-én Calgaryban jeles eseménynek lehettünk részesei. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Templom kicsinek bizonyult a több mint 350 magyar hivő hálaadásának, a múlt idézésének ünneplésére. Nagy ünnepekkor vagyunk ennyien a templomban. A régi emlékek között bolyongva lelkünket büszke öntudat tölti el, milyen sokan vagyunk, működünk, vannak fiataljaink. Templomunkban 1963-ban hangzott először szentmise. S ma sokan emlékeztek elődeink templomépítő munkájára, buzgó s nagylelkű tettükre, akik hittek a szeretet és az összefogás erejében. A Szt. Erzsébet Egyházközség a 60. évét ünnepli, 1953-ban, a Kanadába bevándorolt magyarok kötelességüknek érezték, hogy az új hazában Istennek emeljenek hajlékot. Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követően nagy számú magyar emigráns érkezett Calgaryba, kinőtték a kis templomot, annak helyére építették 1962/63 –ban a mai templomunkat. Nem az épület, vagy annak környéke határozza meg az egyház erejét, hanem a hívők lelkülete, a jól megszervezett csoportok , önkéntesek, áldozatot hozó egyháztagok munkája, akik megosztják terheiket, kitartanak a szolgálatban, Istenben való hitben , mert enélkül nem lenne itt élet. A templom a mi hű vigyázásunkra van bízva, őszinte örömérzéssel tekinthetünk mostani állapotára, vigyáznunk kell arra, hogy a változó idők viszontagságai között minden bajtól megóvjuk. Egy kis közösség életében 50 év nagy idő! Mind a mai napig vannak olyan hívek: Horváth István, Magas Dóra, Pokulár Béla, Seibert Albert, Vida István ...a legrégibb idők tanúi, 1956 utáni magyarok szerencsére még többen vannak, akik 50-60 éve itt élnek egyházközségünk szívében, mostani ünnepségünk összetartartói, közösségünk láncszemei, akik nélkül nem sikerült volna ilyen széppé, ünepélyessé tenni ezt a szép eseményt. Az évfordulók, ünnepnapok jeles napok, megmérik az idő szüntelen folyását, pihenőhelyeket jelölnek ki számunkra, végiggondolhatjuk az út folytatását, megörökítik a nevezetes dátumukat. A mi 50 éves múltunk már be van írva a kanadai magyar egyházak történelemkönyvébe. S e nap is bekerül. Szívet-lelket gyönyörködtetően szép kétnyelvű misén a hálahimnuszok erősebben zúgtak, mint ahogy eddig hangzottak . Templomunk plébánosa, Manolache Lőrinc atya házigazdaként köszöntötte az egyházi és világi vendégeket: Henry B. Frederick Calgary püspökét, Ray Lowing atyát, akit nagyon jól ismerünk, helyettesítő és gyóntató nálunk, valamint John G. Schuster és Stanley Henky atyákat. Dr. Michael Duggant, a St. Mary’ Egyetem teológiai professzorát, Mr. Szabó Arthurt, tiszteletbeli Magyar Konzult, Szabó Lászlót, Kanadai Magyarok Országos Szövetség Albertáért felelős alelnökét, Hamrán Zsuzsát, az edmontoni magyarság képviselőjét. Az egyházközség, valamint a magyar szervezetek vezetőit. A felemelő ünnepi misét Henry püspök celebrálta, érces hangja betöltötte a templomot és a szíveket. Rámutatott arra, hogy a hit kapujában a személy méltóságára és a közösségi lét értékeire kell figyelnünk. Az egyház legfontosabb feladata az evangélium hirdetése, a szívek lángra gyújtása. Az olvasmányokat cserkészeink magyar és angol nyelven olvasták. Sarbu Bianka, Szakony Viola, Veronika van Ligt csengő hangon énekeltek. A kanadai és a magyar Himnusz eléneklése után mindenki emelkedett lélekkel, megújult hittel hagyta el a templomot. Csodálatosan előkészített, lélekemelő jubileumi mise részesei lehettünk. A mise után ízletes magyar ebéd volt a Szent István Teremben, ahova helyszűke miatt csak 320 vendég fért el, pedig a Tanácstermet is megnyitották. Kedves gesztusként mindenki kapott „búcsúfiát”, egy nemzeti szalaggal átkötött kis piros mézes szívet, melyet Molnos Iluska ötlete alapján készítettek minden vendégnek. A fínom ebéd után kulturális műsor és a 60 -50-40 év történéseinek felvillantása kötötte le a figyelmet. A délutáni házigazda szerepét Kiss Gyula töltötte be, aki magyarul - angolul köszöntötte a vendégeket, bemutatta az ünnepi asztal fő vendégeit. Csatlakoztak hozzánk William Stephenson atya, és a Református Templom képviselői is Nt. Bocskorás Bertalan lelkipásztor és családja kíséretében. A kulturális műsort egy kvartett nyitotta meg: Kósa Gita-zongora, Szojka Elisabeth –hegedű, Buzogány Péter – hegedű, Szebenyi Magda- cselló játékát hallhattuk . Zenéjük illett az emlékezés hangulatához. Szívszorító volt Szebenyi Magda és Kósa Gita kettőse, Maria Theresia von Paradis: Sicilienne darabja. Ezt a feszültséget feloldotta Buzogány Péter és Magdi kettőse: Magyar Reneszansz táncok a 17. századból és Szojka-Szebenyi duó: Salut D’Amour előadása. A zenei betét után Kiss Gyula bemutatta a templomról készült csodálatos kiállítású könyvet, és tolmácsolta Dr. Cserháti Ferenc , a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök , valamint Pordány Lászó Magyarország Kanadai Nagykövetének üdvözlő levelét.

12


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

A könyv alapos, többéves gyűjtőmunka eredménye. Varga Imre, Pintér János Szántó Teresa nővér, Szikora Ildikó, Szikora József, Varga Margaret, Koroknay Róbert, Czompó Zsófia, Achtman Amanda, Achtman Myron mukáját dicséri a magyar- angol kiadás, az ő elhivatottságuk, alapos munkájuk nyomán jött létre ez a kétnyelvű dokumentum. Hitünk mellett magyarságunk fogja össze az egyházközséget, és ezt tovább kell adnunk a bennünket követő fiataloknak. Kanadai magyarként való megmaradásunk és magyarul tudásunk fő oszlopai: a templom, a cserkészcsapat, a magyar iskola és a magyar kulturális egyesületek. Ezek a tevékenységek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, a magyar nyelv és kultúra megőrzését, továbbhagyományozását szogálják. A templom története tükör: tükör a jelennek, de tükör a jövőnek is. Követnünk kell az előttünk járókat. Egyházközségünk erős, egyként működve végzi feladatát. Tudjuk, hogy csak a magunk erejére támaszkodva oldhatjuk meg gondjainkat. Nem feledkezünk meg a felnövekvő ifjúságról sem . Látjuk mennyi áldozatot hoznak a cserkészekakik szerencsére sokan vannak-, a magyar iskolások, táncosok, hiszen a legtöbb cserkész ide is, oda is jár, szorgalmasan tanul, gyakorolja a táncot. Fiataljaink biztosítják azt, hogy a jövőben is töretlenül folytatódjék a magyar hagyományok átörökítése. Elkészült egy video a hármas évfordulóról: a 60 éve alakult egyházközségről ,az 50 évvel ezelőtti templomszentelésről, és 40 éve, 1973- ban Mindszenty József bíboros Calgaryba látogatása, valamint emléket állít az összes eddigi, Calgaryban szolgálatot teljesítő plébánosnak. A video megtekintése után vendégművész, Mészáros János Elek operaénekes gyönyörű tenorja töltötte be a termet. Kicsi volt a termünk ilyen hangterjedelemnek . Gounod :Ave Maria, Adj Uram, Isten, és Erkel: Bánk bán operájából a Hazám, hazám áriát adta elő, mellyel könnyeket csalt az érzékenyebb lelkűek szemébe. A Jégvirág gyermek néptánccsoport erdélyi népi játékokat adott elő, a Vadrózsa tánccsoport mezőföldi táncokkal mulatatta a közönséget. Záróműsorként az egész cserkészcsapat felsorakozott a színpadon, és a közönséggel közösen vidám énekszóval zárták a műsort. A nap programjára Henry püspök tette rá a koronát. Megköszönte, hogy velünk lehetett, s rámutatott, hogy elődeink felépítették a templomot, de az igazi egyház több, mint egy jól felépített , berendezett épület,s ez a nap azt mutatta meg, a TEMPLOM MI VAGYUNK! A mai ünnepséget átélve látszik, hogy a kései unokáknak sem lankadt a buzgóságuk. A jövőben is töretlenül folytatódjék tovább értékteremtő munkásságunk, hittel, lelkiismeretes hűséggel, akkor a Mindenható áldása velünk lesz. Zárszóként Molnos László, az Egyházközségi Tanács elnöke megköszönte a nagyszámú jelenlétet. Annyi, de annyi ember volt jelen, aki ma különleges kitüntetésben részesülhetne. Szent Erzsébet a hitnek és a szeretetnek a példaképe, a jótékony szeretet szentje. Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe figyelmeztet bennünket az önzetlen felebaráti szeretetre, jótékonykodó példájának követésére. Megosztottuk azokat a szellemi kincseket, melyek máig szóló értékes útravalót jelentenek a Calgaryban élő magyarság számára, büszkeséggel tekinthetünk a sokszínű, gazdag múltra, melyből erőt, reményt meríthetünk. Bakos Mária

13

foto: Koroknay Róbert


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

14


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

’56-os megemlékezés

15


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Tisztelt Honfitársunk! Tájékoztatjuk, hogy a 2014. évi országgyűlési választásoktól kezdve a Magyarország határain kívül élő magyar állampolgárok is választójogot kapnak. Választójog Az országgyűlési képviselők választásán Ön a pártlistákra szavazhat, s emellett jelöltként is indulhat. A szavazati jog az országos népszavazásokon is megilleti Önt. Csak azt követően szavazhat, hogy a Nemzeti Választási Iroda felveszi Önt a névjegyzékbe. A névjegyzékbe vételi kérelmének legkésőbb a szavazás napját megelőző 15. napig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Az országgyűlési képviselők következő választására 2014 áprilisában vagy májusában kerül sor. Kérjük, hogy a regisztrációját ne hagyja az utolsó hetekre! Ha a regisztrációs kérelmét a szavazást megelőző 15. napot követően kapjuk meg, a 2014. évi választáson már nem szavazhat, csak a későbbi választásokon. Regisztráció A névjegyzékbe vételét akkor kérheti, ha magyar személyi azonosítóval rendelkezik (a lakcímkártyáján találja), vagy útlevéllel, honosítási okirattal vagy állampolgársági bizonyítvánnyal tudja igazolni magyar állampolgárságát, és Magyarországon sem lakóhellyel, sem bejelentett tartózkodási hellyel nem rendelkezik (ha igen, akkor Magyarországon élő választópolgárként automatikusan felvesszük a névjegyzékbe), és betöltötte a 17. életévét, vagy betöltötte 16. életévét és házasságot kötött, és házasságkötésének hazai (magyarországi) anyakönyvezése megtörtént, és a magyar bíróság nem zárta ki a választójogból. A kérelmet a mellékelt „Névjegyzékbe vételi kérelem” című nyomtatványon nyújthatja be. A nyomtatványt megtalálja a www.nvi.hu honlapon is, továbbá beszerezheti a külképviseletekről. Fontos, hogy személyes adatai kitöltésénél a lakcímkártyáján szereplő adatait és személyi azonosítóját pontosan másolja át a nyomtatványra! Egyetlen betű eltérés is a kérelem elutasításához vezet. (Ha kedvezményes honosítását követően nem kapta meg a lakcímkártyáját, a nagykövetségen/főkonzulátuson érdeklődhet!) Ha nincs lakcímkártyája, akkor a magyar útlevele, ha azzal sem rendelkezik, a honosítási okirata vagy az állampolgársági bizonyítványa alapján töltse ki a nyomtatványt! A névjegyzékbe vételéről vagy annak elutasításáról értesítést küldünk Önnek. Az értesítést az Ön által a nyomtatvány 10. pontjában megadott e-mail címre, telefax számra vagy postai címre küldjük. A határon túli választópolgárok levélben szavazhatnak. A szavazólapot a szavazólap átvétele rovatban Ön által megadott postacímre (11. A vagy B pont) küldjük. Fontos, hogy olyan címet adjon meg, ahol Ön vagy megbízottja át tudja venni az általunk küldött levelet! Ha nem szeretné postai úton megkapni a szavazólapot, személyesen átveheti a túloldalon feltüntetett külképviseletek vagy magyarországi települések egyikén. Ebben az esetben a 11. A és B pontot hagyja üresen, és a 11. C pontot töltse ki! Ide csak a túloldalon feltüntetett külképviseletek és magyarországi települések közül egynek a nevét írhatja. Ha a szavazólapot Budapesten kívánja átvenni, feltétlenül tüntesse fel a kerületet is! A névjegyzékbe vételi nyomtatványt 2013. november 1-jétől a www.nvi.hu honlapon vagy – ha rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval – a www.magyarorszag.hu honlapon töltheti ki és küldheti be. Már 2013. augusztus 1-jétől lehetősége van postai úton eljuttatni a kérelmet a Nemzeti Választási Iroda címére: Nemzeti Választási Iroda , Budapest ,1854 ,Magyarország Adatainak védelme érdekében azokat nem fogjuk kiadni harmadik fél részére, személyes adatait kizárólag a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda tagjai ismerhetik meg. Ha értesítési címét (10. pont) vagy a szavazólap kézbesítésének módját, helyét (11. pont) a későbbiekben meg szeretné változtatni, azt a „Kérelem a névjegyzékbe vett adatok módosítására, a névjegyzékbevétel meghosszabbítására, a névjegyzékből való törlésre” című, a www.nvi.hu honlapon elérhető nyomtatványon jelezheti. Ön a regisztrálásától számított 10 évig szerepel a névjegyzékben, ezen időszakban valamennyi országgyűlési választáson és országos népszavazáson részt vehet. 10 év elteltével törölni fogjuk a névjegyzékből. A 10 év számítása azonban elölről kezdődik, ha Ön kéri a névjegyzékbe vételének meghosszabbítását, továbbá akkor is, ha adatait módosítja, vagy szavaz. Ettől függetlenül Ön bármikor kérheti törlését a névjegyzékből. 16


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Újra kihelyezett konzuli fogadónapok Calgary-ban!

2014. január 21-23. 
 A konzuli ügyfélfogadás időpontja Calgary-ban:
 


2014. január 21. 9:00 - 12:00 és 13:30 - 16:30
 2014. január 22. 9:00 - 13:00
 2014. január 23. 9:00 - 13:00
 


A konzuli ügyfélfogadás helyszíne:
 


Magyarorszag Tiszteletbeli Konzulátusa
 Suite 200, 1115 – 11 Avenue SW
 Calgary, Alberta, CANADAT 2R 0G5
 


Időpontfoglalás:
 


-Interneten: http://ifr.mfa.gov.hu (a megfelelő kihelyezett konzuli ügyfélszolgálat kiválasztásával) 
 vagy
 - a Nagykövetség Konzuli Hivatalának elérhetőségein: consulate.ott@mfa.gov.hu e-mail címen, illetve hétfőtől csütörtökig 13 és 16 óra között a 613-230-8215- ös telefonszámon. 


Nyomtatványok: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CA/hu/Konzuliinfo/letoltheto_kerelem_nyomtatvanyok.htm

! !

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Consular Days in Calgary January 21, 2014 from 9:00AM – 12:00PM and 1:30PM – 4:30PM January 22, 2014 from 9:00AM –  1:00PM January 23, 2014 from 9:00AM –   1:00PM

!

Location: Honorary Consulate of Hungary Suite 200, 1115 – 11 Avenue SW (this is our new address) Calgary AB  T2R 0G5

! !

Appointments can be booked: Online: Please visit the following website https://ifr.mfa.gov.hu/Pages/Idopontfoglalas.aspx Choose “Angol” (= English) instead of “Magyar” (= Hungarian) on the top right corner of the main page in order to reach the online appointment system in English

! !

By email: Please send an email to consulate.ott@mfa.gov.hu By Telephone: Please contact the Consular Section of the Embassy at (613) 230-8215 from Monday to Thursday between 1:00PM and 4:00PM

!

The documents and forms required for applications can be found at http://www.mfa.gov.hu/ kulkepviselet/CA/hu/Konzuliinfo/letoltheto_kerelem_nyomtatvanyok.htm

17


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Magyar Kaleidoszkóp a calgari egyetemen “ Ne csak külsőségekben legyen a mi kis világunk magyar, hanem a lelkek mélyéig, mert csak így lesz igazán a mienk. “ ( Kodály) Szeptember 22-én a calgari egyetemen magyar szótól, magyar daloktól zengett a Rozsa Centre a Calgary Egyetemen. A júniusra tervezett – de a katasztrofális árvíz miatt elmaradt - kulturális eseményre ezen az aranyló őszi napon került sor. Arany fényben tündökölt a nap, kellemes szellő cirógatta az arcot, jó volt kimozdulni és megmártózni a sok élményt tartogató magyar rendezvényen. A bejáratnál sokszínű, szebbnél - szebb népviseletbe öltözött fiú és lány fogadta az érdeklődőket, s kalauzolta az előtérben felállított standok színes kavalkádjának egy –egy állomására. Két TV vetítette a Magyarországról szóló színes ismertetőt, a kiállítópultoknál igazi hungarikumokkal ismerkedhettek a kanadai érdeklődők. Híres magyar borok gazdag választékát sorakoztatta fel Horváth Mária. Duska László, Pintér János és Séfel József magángyűjteményéből származó csodálatos herendi és zsolnai porcelán tárgyak, szobrok gyönyörködtették a közönséget. Jarmits Anna, Grimm Mária és az edmontoni Vári Tünde festményeiből készült tárlat előtt sokan nézelődtek . Kovács Ilonka matyó öltözete és a híres matyó és rimóci népviseletű babái, Vári Miklós gyönyörű faragott citerája a hagyományőrzés, a gyökerekből való erőmerítés szép példái, valamint az a törekvés, hogy az utókor számára át kell menteni a sajátos magyar népi kultúra kincseit. A magyar református templom hagyományőrző klubjának admázas kerámiái, gyönyörű nemezelt mellényei, az őrt álló cifraszűrös juhász méltóságteljesen őrzi a múltat. A székely népművészetet, hagyományokat reprezentáló gyönyörű korondi kerámiák, fafaragások az épp autonómiára törekvő székelyekre irányította a figyelmet. Kisgyögy Adrienn amatőr magyar iparművész csodálatos ékszerei főleg a hölgyközönség ámulatát vívta ki. Nézelődés közben vidám menyecskék és legények szívesen kínálták az ínycsiklandó friss tepertős pogácsát, az illatos kürtöskalácsot. Közben felcsendültek a dalok, szállt az ének, a magyarországi Körösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa Regényi Júlia szívet gyönyörködtető székely népdalai töltötték be az előteret, s ez az igazi magyar hangulat megadta az alaphangot az esti koncerthez. A Hungarian Arts and Heritage Foundation of Alberta szervezésében 8 órakor kezdődő koncert több mint 130 vendéget vonzott. Méltó helyen 18


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

került megrendezésre ez a rendkívül nagyszabású, a magyar zene és tánckultúra gyönyszemeit felvillantató kulturális rendezvényünk. Az est házigazdái: Szántó Judit magyarul, Ian Harvey angol nyelven köszöntötte a nézőket, bemutatták kik bábáskodtak a magyar értékeket bemutató Magyar Kaleidoszkóp életrehívásán. A HAFA-n kívül szívén viselte és támogatta rendezvényünk sikerét Pordány László kanadai magyar nagykövet, kedves levélben üdvözölte a magyar kezdeményezést Naheed K. Nenshi Calgary polgármestere. E kiemelkedő magyar rendezvény támogatói voltak: a HAFA, a Magyar Kultúrközpont, a Kálvin Református Egyház, valamint a Szt. Erzsébet Katolikus Templom és cserkészcsapata. Szabó Artúr tiszteletbeli konzul köszöntötte a soknemzetiségű közönséget, a szereplőket, szervezőket, az önkéntes segítőket. Meleg szavakkal idézte, milyen régi gyökerei vannak Calgaryban a magyar kulturális értékek őrzésének, kiemelte, mennyire fontos, hogy a diaszpórában élő magyarok is hozzájáruljanak Magyarország hírnevének emeléséhez. Mert a múlt szorosan kapcsolódik a mához, s a mai előadók kultúránk nagykövetei. A Kaleidoszkóp koncertje két jelentős részből állt: egy komolyzenei és egy népzene, néptánc blokkból. Régóta ismert művészek léptek pódiumra, s igényes előadásuk szívet-lelket gyönyörködtető volt. Liszt, Hubay, Kodály örökül hagyott mesterműveinek csodálatos hangja olyan örök értékek hordozói, amelyeket újra és újra játszani kell, hallgatni és befogadni, és megmutatni . Jónás Gabriella LisztFerenc 5. Magyar Rapszódiáját adta elő zongorán. Bevezetőként elmondták, az 5. Rapszódia Kossovits József hegedűre írt egyik magyar táncának zongorafeldolgozása, melynek dallamára énekelték Csokonay: Reményhez című versét, melyet az est két bemondója megidézett magyarul és angolul a háttérben szóló sejtelmes, melankolikus hegedűjátékkal. Jónás Gabriella magas színvonalú zongorajátéka által újjászületik a kompozició, egyszeri, megismételhetelen élményt nyújt. Óriási tartalékok vannak Gabriella művészetében. Hubay Jenő Kossuth nótája és a Hullámzó Balaton néven ismert 5. csárdajelenet dallamai szólaltak meg Olga Kotova (hegedű) Dimitry Nestrov (zongora) páros előadásában. A muzsika végtelen tengerén lágyan ringatózó csónakban érezhettük magunkat, a cigányzene ihlette dalban sírt a hegedű, könnyeket csalt a nézők szemébe. Mindig örömmel fogadjuk Olga virtuóz játékát, magyar zenei kötődését, szeretetét. Az előadás második részét Savanya Eszter és Savanya István örömzenéje, és a calgari Vadrózsa tánccsoport tagja (Vass Gábor), valamint az edmontoni Csárdás néptáncosok (Tóth Vörös Patrícia, Vörös Sándor, Elizabeth Carlson, Ominger Miklós és 19


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Váncsa Balázs) koprodukciós előadása töltötte ki. Tradicionális népzene hullámzott autentikus népi hangszereken: ütőgardon, tekerőlant, citera, koboz mandolin töltötte be a termet. A bánat és fájdalom, a jókedv , a táncosság mind megjelenik igényes előadásukban. Eszter profi szinten énekel, iskolázott hangján gyönyörűszép népdalaink szálltak időn és téren át a lelkek mélyére hatoló erővel, gyönyörűséggel. A dallamzuhatag, mely zenélésüket jellemzi, magával ragadja a hallgatóságot, legszívesebben dalra fakadna az ember. A táncosok az ő zenéjükre járták a sárközi csárdást, a botostáncot, a legényduhajkodót. Az est záródarabja Kodály: Marosszéki táncok két zongorára írt darabja volt. Jónás Gabriella és Dimitry Nesterov kettőse , majd a finalé forgatagos körtánca régi népi tánczenéből megőrzött eredetre utal, a magyar hangszeres tánczene történelmi hagyományára épít. A kétzongorás előadás beleálmodja a táncos révületet, a ritmikus feszességet, a ragyogást. A zene aláfestéseként a táncosok megjelenése a színpadon nagyszerű ötlet volt, érzékeltette az erdélyi zenekultúra történelmi örökségét. Ezekben a régi magyar táncdallamokban szunnyadó erőt lobbantja föl a maradandó életre a szerző és az előadók. Az összes szereplő körtánca a színpadon pedig az egymásrautaltság, az összefogás érzését erősítette a magyar nézőkben. A színvonalas művészi előadásnak köszönhetjük, hogy érezzük, a népzenére alapuló eredeti és értékes műzenének közösségépítő, nemzettudatébresztő – erősítő ereje van. A 2 órás koncert változatos, színes, érzelmekben és pergős táncbetétekben gazdag műsorában mindenki megtalálhatta a kedvére valót. A kanadai és más nemzetiségű közönség betekintést nyert a magyar kultúra egy szegletébe, mi magyarok pedig büszkék vagyunk, hogy ilyen színes, tartalmas esten kiváló előadók jelenítették meg a magyar hagyományokat. A Magyar Kaleidoszkóp sikeréért, útjára indításáért köszönetet kell mondanunk elsősorban Jónás Gabriellának, mert megálmodója volt, a szervezés oroszlánrészét magára vállalta, töretlenül munkálkodott álma megvalósításán. Minden szereplő, a zenészek, a táncosok, a bemondók, minden résztvevő, önkéntes segítő tehetsége legjavát adta, így sok-sok mosolygós arc, a boldog találkozás, és a közös elmerülés a zene óceánjában útjára indította a Magyar Kaleidoszkópot, melyet reményeink szerint számos fog követni. Bakos Mária Calgary

Képek: Szabó László 20


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

MIKULÁS ÜNNEP

21


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Hitet tenni és hitet adni A Calgary-i cserkészcsapatok hétvégi vezetőképző tábora A 73 sz. Patrona Hungariae leánycserkészscsapat, valamint a 74 sz. Kapisztrán Szent János cserkészcsapat vezetői szeptember 6-án indultak el Calgaryból, hogy előkészüljenek az előttük álló cserkészévre. Programtervezetük kidolgozása mellett, elmélkedtek az általuk közvetítendő értékekről, hitet téve a nagy múltú mozgalom alapelvei mellett, és hitet adva egymásnak az idei közös munka megkezdéséhez. A táborozók a nyüzsgő kanadai nagyváros zajától távol, a Radium Hot Springs közelében lévő Edgewater község mellett, tartották a lelket és elmét gazdagító három napos összejövetelüket. A festői környezet, inspirálóan hatott a közös gondolkodásra. A kora reggeltől késő estig tartó előadássorozatot, melynek során saját tapasztalataikról, tudásukról és lényeges meglátásaikról számoltak be a jelenlévők, örömteli pillanatok törték meg: több alkalommal előfordult ugyanis, hogy szállásunk ablakán egy-egy kíváncsi őz tekintett be. Annak érdekében, hogy újdonságokkal lephessék meg az év folyamán a csapattagokat, a résztvevők népi játékokat és szebbnél-szebb népdalokat tanítottak egymásnak. A gyakorlati ismeretek elsajátítása mellett, nem hagyták figyelmen kívül az ezekhez kapcsolódó elméleti hátteret sem, így beszéltek a Kodálymódszerről, illetve Kodály Zoltán zenéről vallott felfogásáról, valamint elemezték kerettörténetek alkalmazásának jótékony személyiségfejlesztő, közösségformáló, valamint ismeretterjesztő hatásait. Tekintve, hogy a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség csapatainak a magyarországi közösségekhez képest jelentőségteljes feladata a magyar nyelv megőrzése és ápolása, felvetődött a nyelvhasználat kérdése is. Egy idegennyelvi közegben bizony meg kell birkózni azzal a természetes jelenséggel, hogy a gyermekeknek sokkal kézenfekvőbb kommunikációs eszközzé válik az idejük túlnyomó többségében használt nyelv. Ez azért van így, mert az általuk látogatott oktatási intézményekben nem magyar nyelven sajátítják el a tanulmányaikhoz és az életükhöz szükséges ismereteket, sőt társaikhoz sem magyarul szólnak. A probléma még akkor is fennáll, ha a családok gondot fordítanak rá, hogy a fiatalok otthon magyarul beszéljenek. Legtöbbször azonban a szülők – tisztelet a kivételnek – nem vállalnak fölösleges küzdelmeket. Ahogy telik múlik az idő, belenyugszanak, hogy csemetéik egyre kevesebbszer válaszolnak magyarul, majd szép lassan 22


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

már ők is nyelvet váltanak, akár az otthoni társalgásoknál is. A vegyes házasságoknál pedig még nagyobb nehézséget jelent az anyanyelv továbbadása. Nem kis fejtörést okoz tehát a Calgary-i cserkészvezetőknek, hogy miként hassanak a fiatalokra annak érdekében, hogy a csapatok programjain magyarul fejezzék ki magukat. Magától értetődik azonban, hogy a hatékony eljárások nem csupán ebben a viszonylatban fontosak, hanem a jellemnevelés, és a csapattagok értékrendjének fejlesztése miatt is. Ennek fényében szó esett a vezetők kötelezettségeiről, felelősségről, a fegyelmezési lehetőségekről és arról, hogyan adható át a próbaanyag, melynek egyes részeit az őrsöknek fokozatosan teljesíteniük kell. A tábor zárásaként a vezetők szentmisén vettek részt, hogy hálát adjanak a hasznos időtöltésért, és hogy az eredményes munkáért imádkozzanak, majd néhány órás pihenés következett a közeli meleg vizes fürdőhelyen. Az együtt töltött napok alatt sikerült erőt meríteni a közös célok megvalósításához, és a két cserkészcsapat vezetői lelkesen indultak haza a következő jelszó szellemében: „Akiben van hit és szeretet, annak minden javára válik!“ Regényi Júlia Körösi Csoma Sándor ösztöndíjás Ez a cikk kibővített példánya annak a híradásnak amely eredetileg a Nemzeti Regiszter számára készült. A VK Hétvégen összesen 11-en vettünk részt. Az első esti tábortűznél a résztvevők beszámoltak a nyáron szerzett élményeikről - a csapattáborról, a vezetőképző táborról, az Őrsvezetők Körútjáról, a Tiszai Tutajturáról majd az ócsai Nemzeti Nagytáborról. Mindegyik rendezmény külön cikket érdemel! Pintér János 23


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

KIVÁNCSIAK KLUBJA 1953 októberében kezdte meg a Magyar Rádió Ifjúsági Osztálya a Kíváncsiak Klubja című sorozatát. A műsorok a hallgatók kérdéseire épültek, de nem csak tárgyi ismereteket kívántak adni, hanem irodalmi és zenei élményt is. A kiváncsiság kiapadhatatlan forrása lett a műsornak. Már az első felhívástól kezdve áradtak a kérdések. Az érdeklodés kiterjedt a művelődéstörténet, nyelvészet, irodalom, történelem, élettan, természetrajz, csillagászat, zene területeire. Kisiskolásoktól nyugdíjasokig minden korosztályból jelentkeztek kiváncsiak. A sorozat megformálója, kialakítója és állandó írója Dr. Bélley Pál volt. A sokoldalúan művelt, a tudomány úgyszólván minden területét áttekinto könyvtáros írónak szenvedélye volt a műveltség terjesztése. A szüntelen olvasás és tájékozódás nála nem öncél volt, hanem párosult azzal a lankadatlan törekvéssel, hogy tudását közkincsé tegye. A kíváncsiság nem csak gyerekes tulajdonság, hanem mondhatjuk, hogy minden tudásnak az alapja. Csak gondoljunk a számtalan sok kutató intézetre, csillagvizsgálókra, stb. A következő kérdések és feleletek szolgáljanak példáúl, hogy mire is volt kiváncsi az elmúlt ötven év polgára. Ki készítette az első szendvicset? --- A szendvics “feltalálója’’ egy angol nagyúr John Monague, a IV Earl of Sandwich, vagy is a Sandwich nevű kis angol kikötőváros “grófja”. Ez a tiszteletre méltó férfiú a 18. század vége felé élt és arról volt nevezetes, hogy nagyon szeretett kártyázni. John Monague kényelmetlennek találta, hogy a kártya asztaltól felkeljen és átmenjen az ebédlőbe. Ehelyett kiadta a parancsot, hogy egy kenyér szeletre pakoljanak minden finomságot, olyképpen, hogy azt kártyázás közben is kényelmesen fogyaszthassa. Ez a szendvics Európa szerte elterjedt és kedveltté vált. Ki találta fel a sört? --- 1859-ben, a Bach-korszak idején a magyar hazafiak úgy tüntettek az osztrák elnyomás ellen, hogy bojkottálták a sörfogyastást, mondván: a német italt nem isszuk! A maga idejében népszerű költő, Losonczy László lantján fel is zendűlt a dacos dal: A ser roppant hasat ereszt S van-e ennél nagyobb kereszt? Magyarnak bor Való, nem ser. Óly csúf, óly unalmas Férfinál a nagy has! Bort iszik a magyar ember! Epém gyűlik kedvem kihal A ser múló habjaival. Magyarnak bor Való, nem ser. A bor víg kedvre készt, Élesíti az észt... Bort iszik a magyar ember!

24


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Ez a száz esztendős vélemény gyökerezett meg a köztudatban. A sör német ital, német találmány! Bort iszik a magyar ember, mert Mért szörpölne Árpád Unokája árpát? Valójában a sör nem német találmány. Az emberiség legrégibb italai közé tartozik. Már 6000 esztendővel ezelőtt is ismerték Babilonban. A Tigris és az Eufrátresz folyó környékén ősnépei árpából, élesztővel kevert malátából erjesztették, főzték a sört. A kész italt agyagkádakban tárolták és felszolgálás előtt leszűrték. A legtöbb házban otthon készűlt a sör, de voltak sörgyárosok is. Hammurábi törvénykönyve halál büntetést szab ki a sörhamisítókra és uzsorásokra. A babiloni sörívás eltejedt a hettitáknál és az egyiptomiaknál. Tőlük vették át a kaukázusiak és ők adták tovább a népvándorlással nyugatra sodort más törzseknek a sörfőzés tudományát. Miért pirul meg a sült krumpli és a főtt nem? --- A krumplisütéshez sokkal nagyobb meleg kell, mint a főzéshez. A nagy melegtől sütés közben a krumpliban levő keményítő egy része átalakul dextrinné. Enyvhez hasonlatos anyag ez, mely összeragasztja a keményítő szemeket, és aztán barnáspiros réteget alkot a sült krumpli felületén. Hasonló folyamat zajlik le a kenyérsütésnél is. A lisztben is van keményítő. Ezért amikor a kenyér a kemencében sül, természetesen azon is képződik dextrin-réteg. Táplál-e a hagyma? --- Keleten, de főleg Egyiptomban a vöröshagyma és a fokhagyma volt az egyik legfontosabb táplálék, s az még ma is. A görög történetíró Hérodotosz könyvében olvassuk, hogy mikor i.e. 2600-ban Kheopsz nagy piramisát építették, a munkások 1600 ezüsttalentom, azaz több mint 7 millió forint értékű retket, hagymát és fokhagymát ettek meg. Ezt a gúlára is felvésték, olyan fontosnak és emlékezetre méltónak itélte a főpallér. S ha ehhez még hozzávesszük a római Pliniusz tudósítását, miszerint az egyiptomiak a szent növényre, a fokhagymára esküdtek, akkor kellően fogjuk értékelni ezt az ízes növényt. Milyen szin a hupikék és a tulipiros? --- A hupikék szavunk a ’’hupál, hupogat’’, üt- ver jelentésű igéből származik. Tehát ütéstől eredő kék foltot jelent. A tulipiros megfejtése már nem ilyen egyszerű. Egyes kutatók a finn ’’tuli’’ , vagyis tűz szóval egyeztették, mások a tulipán pirosból próbáltak magyarázni, sőt a franciaországi Tours helynevet is keresték benne. Csefkó Gyula szerint a tulipiros tulija a túr szóból származik. De ennek nincs köze Tours városához, hanem azonos azzal a szláv eredetű és ’’fekély, seb’’ jelentésű főnévvel, melyet mai köznyelvünk már nem ismeri. Honan származik az indiáner? --- Az indiáner idestova százötven esztendős múltra tekinthet vissza. Születési helye Bécs. Édesapja erdődi gróf Pálffy Ferdinánd császári és királyi kamarás, a nagysikerű Theater an der Wien látványos színház vezetője. A műintézet egyre rosszabbul ment, a vonzó szenzációs attrakciók száma csökkent. Oka pedig az volt, hogy Pálffy kártyázni kezdett. Itt úszott el a pénze. Hogy némileg lendítsen az üzletén szerződtette a kor leghíresebb indián származású artistáját, aki zsonglőr és mesterlövész volt egy személyben. De ez mind kevés volt a kibontakozáshoz. Megbízta hát szakácsát, hogy eszeljen ki valamilyen süteményt, amely vonatkozásban áll az indiánnal, így született az indiáner nevű kreáció melyet Pálffy a földszinti páholyok közönségének ingyen osztogatott. A színház föllendült – győzött a szakácsművészet. Az indiáner ma is kedvelt édesség. Összeállította: Lábodi Pál 25


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Hírdessen a Hírmondóban hcca_hirmondo@yahoo.ca

2014-es TAGSÁGI KÁRTYÁK megvásárolhatók az egyesület könyvtárában, minden csütörtökön este 7-9 óra között. A Kultúregyesület tagsági díja egy évre érvényes, mégpedig az év január 1-jétől december 31-éig. Tagsági díjszabás: felnőtt,dolgozó pár $40 dolgozó egyedülálló $30 nyugdíjas házaspár $30 egyedülálló nyugdíjas $20 Szerkesztői megjegyzés A Calgary-i Magyar Hírmondó megjelenik 3 havonta 300 példányban. A lap nem politikai jellegű, célja a kapcsolatteremtés és a közösségi szolgálat. Cikkeket szívesen elfogadunk, de a szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy visszautasítsa a Hírmondó profiljával ellenkező cikkeket, illetve, hogy az írásokat lerövidítse. Szerkesztő: Szabó László Kultúrközpont e-mail címe: hcca_calgary@yahoo.ca Hírmondó e-mail címe: hcca_hirmondo@yahoo.ca HIRDESSEN ÚJSÁGUNKBAN!

KÖSZÖNJÜK HIRDETŐINK TÁMOGATÁSÁT ÉS OLVASÓINK ÉRDEKLŐDÉSÉT 26


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

Calgary-i Magyar Közös Bizottság Célja, hogy a Calgaryban működő csoportokat összefogja és a külömböző nagyobb horderejű témákban- valamint programokat - egyeztessen. A Calgaryi egyeztetett és összesített programokat a http://hcca-calendar.blogspot.com blog oldalon lehet megtalálni MUNKÁJUKHOZ SOK SIKERT KÍVÁNUNK!

ZeneBouna Rádió  hetente  sugárzo-  szórakoztató  ,  zenés  műsora  nemcsak  a  

helybéli hallgatóink  részére,  de  a    határontúli  diaszporában  élő  magyar  honfitársaink     szórakoztatására  is  készül.  Adásunkat  csak  élőben  lehet  hallgatni  a  helybéli  rádió   állomásokon  illetve  az  internet  segitségével  az  alábbi  Linkek  használatával. Önök  véleménye    fontos  számunkra,  mert  általa  hétről-­‐hétre  jobb  műsort  tudunk   szerkeszteni,  ezért  kérjük  vegyék  igénybe  erre  a  célra  email  címűnket:  zbr2008@gmail.com     vagy  látogassanak  el  a  Facebook  oldalunkra: Zenebuona Rádió

Calgary FM  94.7  péntek  du  16-­‐17

Toronto AM1430-­‐  vasárnap  de.  11-­‐12

h-p://www.fm947.com/home.php

h-p://www.am1430.com/en/liveradio.php

Vancouver AM  1470  vasárnap  du  18

Vancouver FM  96.1  héXő  reggel  06

h-p://www.am1470.com/en/liveradio.php

h-p://www.am1470.com/en/liveradio.php

B E F E K T E T É S I TA N Á C S A D Á S Attila Nagy Investment Advisor Calgary, Alberta

Ph.: 403 531-8484 attila.nagy@nbf.ca http://www.nbf.ca/en/attilanagy/index.php?gr=1 27


“ LEGY HŰ, LÉGY JÓ MAGYAR ! ”

28

HÍRMONDÓ 2013 október december  

Calgari Magyar Kultúregyesület lapja

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you