Page 28

MARSVINET – DEN DANSKE HVAL DE FLESTE SEJLERE HAR SET MARSVIN OG GLÆDES VED SYNET. MEN HVAD VED VI OM DENNE CHARMERENDE MEN SKY FØLGESVEND? TEKST Sabina Fobian Hansen | FOTO Fjord & Bælt og Solvin Zankl

S

om regel ser man marsvinet lidt på afstand, men nogle gange kan man komme så tæt på, at man ligefrem kan høre blåstet, når de ånder i vandoverfladen. Få har endda været så heldige at opleve marsvinet ride på bovbølgen, en adfærd som egentlig primært hører delfinerne til. Marsvinet er nemlig kendt for at være sky, og i øvrigt slet ikke så adræt eller fysisk udtryksfuld som delfinen.

DEN MINDSTE HVAL

Der findes kun 6 forskellige arter af marsvin i verden, og det almindelige marsvin, som lever her i Danmark, er den anden mindste af alle hvaler, kun slået af den udrydningstruede Vaquita. Marsvin har en række kendetegn, som adskiller dem fra andre hval- og delfinarter. De har f.eks. ikke det karakteristiske næb, som ses hos delfinarterne. De kan heller ikke lave fløjtelyde, på trods af at anatomien omkring lunger og åndehul er nøjagtigt den samme som delfiners.

28

MARSVINET – DEN DANSKE HVAL | DANSKE TURSEJLERE NR. 01 2017

Marsvin lever ikke i familieflokke, og dette kan være forklaringen på, at de ikke har haft behov for at udvikle et socialt sprog, som delfinerne har med deres store repertoire af lyde. Derfor kan man stadig se flere marsvin sammen på én gang. Det sker f.eks. steder, hvor der er store fiskestimer, eller når en mor svømmer sammen med to unger, født i to forskellige sæsoner. Da marsvin er pattedyr, dier ungerne hos deres mor.

SER MED HØRELSEN

Mange undrer sig over, at marsvin overhovedet kan se noget i vores grumsede farvande. Men selvom det måske er for mørkt eller uklart til, at de kan bruge deres øjne, kan de sagtens orientere sig og finde føde. De bruger nemlig biosonar, også kaldet ekkolokalisering, til at bedømme omgivelserne med. Princippet går ud på at de udsender en højfrekvent lyd, som forstærkes i det bløde forkammer, melonen, alle tandhvaler har forrest på deres hoved. Lyden rejser gennem vandet, og når lyden rammer en genstand, f.eks. en sten eller en fisk,

Profile for Tursejleren

01.2017 - Tursejleren  

01.2017 - Tursejleren  

Advertisement