Page 1


L’estiu s’acosta i el curs 2010-2011 s’acaba! Amb aquest número, el primer digital, que teniu al davant, volem compartir amb tots vosaltres algunes de les experiències i activitats de l’escola: les sortides, xerrades, tallers, Sant Jordi, l’hort, experiències....tantes i tantes coses. Des d’aquí volem donar les gràcies a tots els que heu participat perquè moltes de les activitats hagin estat possible: als mestres que es queden fins tard per una reunió o per fer preparar alguna activitat, el que va a comprar pintura quan no n’hi ha, el que busca quin és el millor pressupost, el que va de colònies....Als monitors, que ens fan l’avió quan no ens agrada la sopa i que ens posen la tireta i ens bufen la ferida d’aquella manera tan màgica. Al conserge, l’administrativa, les cuineres i dones de la neteja que vigilen que tot estigui tan i tan bé i l’escola faci tan de goig. I a tots els pares: que tan ens ajuden els primers anys, quan encara l’escola és un lloc tan nou, els que venen a fer-nos conferències, els que juguen amb els seus fills, els que vareu venir a explicar contes o vivències, els que vau ajudar a celebrar les festes, els que ajudeu a repassar un control a última hora, els que poseu la beta deu cops en un curs ...i a tots els que col·laboren des de casa, cada dia, ajudant a llegir, a fer deures,...en definitiva, a fer de tot!! Els protagonistes de l’escola són els nens i nenes i tots els mestres i pares tenim com a premi veure les cares de sorpresa, alegria i il·lusió dels infants, perquè

l’ESCOLA SOM TOTS! Moltes gràcies i bones vacances!

Comissió de la revista.


EL SOL DE GAUDÍ

VERSIÓ DELS LLIMONERS

ELS LLIMONERS HEM FET UNA SORTIDA AL PARC GÜELL PER ESTUDIAR LA NATURA I L’ OBRA D’ ANTONI GAUDI. AL PARC HI HA PALMERES, AMETLLERS, FICUS I MÉS PLANTES. VAM ESCOLTAR ELS OCELLS I NOSALTRES XIULAVEN COM ELLS. HI HAVIA UN JARDINER QUE REGAVA LES PLANTES PER CUIDAR-LES. EL PARC ESTAVA NET I POLIT.


EL

PARC

GÜELL

IMPORTANT. TURISTES COSES

VENEN

PER

QUE

ÉS

MOLT MOLTS

CONÈIXER

FEIA

EL

LES

GAUDÍ.

NOSALTRES VOLIEN ESTUDIAR EL SOL DE GAUDÍ QUE ESTÀ SOTA LES COLUMNES DEL MERCAT; LES COLUMNES TANT ALTES, TANT ALTES QUE GAIREBÉ ARRIBAVEN AL CEL. I QUAN VAM TROBAR EL SOL VAM VEURE TAMBÉ UN POP EN EL SOSTRE.

PASSEJANT PEL PARC VAM VEURE EL DRAC, LA FONT, EL GRAN BANC DE LA PLAÇA I LA CASA DE L’ARTISTA. TAMBÉ VAM PASSAR PER UN PASSADÍS QUE


SEMBLAVA UNA COVA... EL SOL DE GAUDÍ TÉ MOLTS COLORS, EL VERD, EL BLAU, EL VERMELL, EL GROC I EL TARONJA. ENS HA AGRADAT MOLT.

A L’ESCOLA HEM FET EL SOL DE GAUDÍ. HEM

ESQUINZAT

PAPERS DE SEDA DE MOLTS COLORS I ELS HEM ENGANXAT EN UN FULL IMITANT EL TRENCADÍS QUE HEM VIST AL PARC GÜELL.


HEM GAUDIT MOLT AMB AQUESTA ACTIVITAT.


LA CLASSE DELS AMETLLERS EXPLIQUEN: LA SORTIDA A LA FUNDACIÓ MIRÓ Van entrar i ens va venir a buscar la Raquel, la que ens explicava les coses. Lo primer de tot vam anar al pati a veure una figura: una escultura de metall. Era rectangular tenia com una porteta que semblava de fusta, tenia un guant penjant amb una cadena i era de color fosc, es podia donar la volta a l’escultura. Després a dintre vam seure davant del tapís. Vam veure una estrella, la lluna, colors, una cara d’un gat, hi havia una forma que semblava un vaixell o una bandera, estava fet de roba, de cordes i de llana, semblava que hi havia un senyor. Ens va agradar molt i era molt gran. Al costat hi havia un mural. Es veien unes mans i es veia com van tirar una galleda de pintura negra, també hi havia color groc i color gris. Vem veure també una escultura feta amb mercuri, era d’un amic del Joan Miró (CALDER), hi havia com un tobogan i com una piscina per on baixava el mercuri, ah i era de ferro. La parella d’enamorats. Ens va agradar molt, és una escultura que està pintada de colors blau, groc, vermell i negre, li vam donar la volta per veure-la tota, la Judith i el Teo es van posar igual que l’escultura com si es volguessin donar una abraçada i després van llegir el nom. Al pis de dalt i hi havia un quadre d’una nena amb el cabell ros , tenia la pell blanca i tenia una cueta com la de l’Uma. “La vaileta” Vem veure un quadre que es deia personatge davant del sol , era groc i negre i també vermell, tenia com un triangle. Després la Raquel gran ens va explicar que en Miró sempre que pintava personatges els hi feia “3” cabells i vam anar buscant personatges per tota la sala. El darrer quadre va ser el del puntet blau, el paisatge, vam veure una vista, com un globus, un planeta, la neu.... I al final de tot la terrassa on hi havia escultures una mica estranyes, però molt divertida, vam córrer i ens ho vam passar molt bé.


AL PARC GÜELL ANEM PLEGATS. L’ART DE GAUDÍ ENS HA FASCINAT.

EL DRAC , LES CASETES I LES PEDRES, TOT UN DECORAT.


LA MÚSICA ENS HA ACOMPANYAT.

HEM OBSERVAT, TOCAT I OLORAT TOT TOT EL QUE PEL CAMÍ HEM TROBAT. HENS HA AGRADAT VIURE UN DIA ESPECIAL A LA NATURA, L’ART I ELS AMICS.


ELS PINS HEM ESMORZAT, JUGAT I AMB LA SORRA HEM DIBUIXAT.


HA ARRIBAT L’HORA DE MARXAR. A L’ESCOLA ANEM CONTENTS DE GAUDIR GAUDI.


TALLER DE BIBLIOTECA DEL CICLE INICIAL Aquest curs els nens i les nenes del cicle inicial hem fet cada setmana un taller a la biblioteca que ens ha agradat moltíssim. Els grups estaven formats per alumnes de les classes de 1er i de 2on, d’aquesta forma ens podíem ajudar molt els uns amb els altres. Aquí us volem presentar algunes de las activitats que hem realitzat i que ens han ajudat a ficar-nos en el món meravellós dels llibres. Hem après com es fa un llibre i quantes persones es necessiten per fer-ho. També, hem tingut la sort de poder comptar amb la visita de una il·lustradora de contes, la Maria Rius que ens va explicar moltes coses curioses i ens va ajudar a entendre la seva feina. Nosaltres, desprès hem provat de ser també il·lustradors i ens ha costat molt, encara que ha estat molt interessant. Com ho hem fet?: Història d’en FOTOLITO La mestra ens ha llegit un conte que es té per títol: “La Pipa ha perdut la son”, però en un moment de la lectura ha deixat de llegir i ens ha deixat que nosaltres imaginéssim com continuar la història, però amb una il·lustració. I aquestes són algunes de las nostre obres:

Nens i nenes fent d’il·lustradors.


Una altra activitat molt emocionant ha estat inventar e interpretar una petita història amb titelles. És divertidíssim fer de titellaire!! Amb aquesta experiència hem elaborat una llista de normes a tenir en compte quan fem teatre: • El to de veu ha de ser ni molt fluix ni cridar. Hem de parlar amb expressions, i si hem d’interpretar un personatge o animal podem canviar la nostra veu de sempre. També, podem imitar sons i sorolls d’animals i d’objectes. • Els espectadors ens han d’entendre, per això hem de parlar clar i a poc a poc. Hem de deixar acabar al company per començar a parlar nosaltres. • Per començar presentem els personatges del conte i li posem un títol. La nostra història ha de tenir molt de diàleg i poca narració. • Quan movem els titelles hem d’estar ben amagats darrera de l’escenari i fer servir tot l’espai. • La història ha de tenir un començament, unes aventures i un final. Entre tots hem de decidir un ordre i posar-nos d’acord qui sortirà primer i qui ho farà desprès. També, podem fer que el públic intervingui fent-li preguntes o cantant. Hem de marcar quan acaba el conte.


TITELLAIRES DEL CICLE INICIAL


CONTES DE LLOPS Les nenes i els nens de la classe dels Castanyers de 1er de Primària hem llegit i ens hem explicat un munt de històries de llops. Hem vist que el llop no sempre és un personatge lleig i dolent, que vol menjar-se a tothom. Els contes han estat molt variats ha hagut històries tradicionals com “La caputxeta vermella” i contes més moderns com “l’Edu, el llop petit”. Ens ha semblat molt divertit sentir contes molt diferents. També, hem parlat i entre tots us volem recomanar aquests contes de llops: •

• •

SÓC EL MÉS FORT! – Mario Ramos: ens ha agradat veure com el llop deixa de sentir-se l’animal més fort per sentir-se l’animal més petit. • EL LLOP A TORNAT! – Geoffroy de Pennart: reuneix a tots els animals que tenen por del llop i té un final inesperat. CACA DE VACA – Stephanie Blake : conte per a riure en la que el llop pren un paper diferent al de sempre. EN LLOBATÓ S’ENAMORA – Philippe Matter: ens agrada sentir les tonteries que fa en llobató quan arriba una amigueta nova a la classe.

El plaer de llegir i poder compartir el que llegim és fantàstic !!!


Ens ha escrit el llop ! Us explicarem una cosa, que ens ha passat aquest any a la classe dels garrofers. Hem tingut la sort de conèixer a la Georgina Llapis una cartera de Barcelona que en el seu temps lliure és aventurera i investigadora. Ens ha vingut ha visitar dues vegades i ens ha explicat unes aventures fantàstiques. La Georgina té les adreces de molts dels personatges dels contes. No us podem explicar com les ha aconseguit, es un secret! Li vam demanar per favor que li fes arribar al Llop unes cartes que li havíem escrit i com és molt amiga nostra, doncs ens va fer el favor. I sabeu què? Doncs que el llop ens va contestar! Si, de veritat, vam rebre per correu postal una carta del llop per a la classe dels garrofers. Aquí la teniu :


A que és simpàtic el llop? Amb la mala fama que té i mireu quina carta més bonica que ens ha enviat. A veure si el proper any la Georgina ens torna a visitar i podem escriure a un altre personatge. Ens agradaria molt! CLASSE DELS GARROFERS


COM HAUREM DE TENIR CURA DELS LLODRIGONS? Mentre els roures i els castanyers esperem els naixement dels llodrigons estem aprenen un munt de coses sobre els conills per poder-los cuidar molt bé.

Hem imaginat, parlat i aprés com fan aquests animals les diferents funcions vitals de tot ésser viu: nutrició, relació i reproducció.

També hem aprés a distingir les plantes que mengen: lletissons, dent de lleó, alfals, fonoll...


Hem estat molt interessats per saber com es formen els llodrigons a la panxa de la conilla i sobre tot com els arriba el menjar i l’oxigen.

Per fi arriba el dia esperat i ens neixen quatre llodrigons, per desgrĂ cia un de mort.


Estem molt intrigats per saber com devien estar a la panxa de la seva mare i hem dibuixat com ens ho imaginàvem i entre tots en parlem.

A partir d'aquest moment tenim molta feina per proporcionar-los tot el que necessiten per viure en bones condicions: posar-los menjar, netejar la gàbia i manifestarlos estimació.


Últimament els llodrigons ja han crescut força. Ja tenen pèl i comencen a sentir i veure el que passa al seu entorn. De moment no els hem pogut tocar perquè la conilla no ens deixa. També hem reflexionat sobre com i què aprenem dels conills i hem aplicat els nostres coneixements per aconsellar sobre el que s'ha de fer i saber si es vol tenir una mascota.


La classe de 2n.


Aquest any a la classe dels Garrofers hem tingut cucs de seda. Els hem cuidat molt bé, hem investigat i els hem observat molt. Hem aprés moltes coses dels cucs. Us explicarem unes quantes: -

El nom científic del cuc de seda és Bombyx mori. Quan neix es negre molt petit i pelut. El primer que menja és la closca de l' ou. Després sempre menja fulles de morera blanca fresques. A força de menjar fulles de morera acabarà pesant deu mil vegades més que quan ha sortit de l’ou. - Té 6 edats - A finals de la tercera edat es diferencien els mascles de les femelles. Les femelles creixen més que els mascles. Aquí teniu una foto de cada edat i quina edat és :


- Després de teixir el capoll amb la bava que secreten, els cucs descansen i fan una nova muda. - Al cap d’uns dies es converteix en nimfa, crisàlide o pupa. Semblen una mòmia. - La seva coberta primer es tova i transparent, després es torna dura i opaca de color marronós. - Al lloc on tenien les potetes, apareixen taques o puntets.


- Després torna a dormir i va donant voltes dins al capoll. A poc a poc es convertirà en papallona, li anirà sortint primer les antenes i després les ales.

- Per sortir haurà de trencar el capoll.

- Estira les ales i es converteix en papallona.


- La papallona no pot volar, es mou caminant. - Les femelles busquen parella. Els mascles arriben i donen voltes a la femella i si s' agraden ajunten les seves closques i estan junts. Quan se separen les femelles posen els ous. - Inicialment els ous són de color groc, després els fecundats es tornen de color marró. Els ous que no tenen cap cuc a dins continuen de color groc.

- A la primavera següent, quan broti la morera, el seu menjar, de l’ ou naixerà un cuc.

Fa milers d’anys que els xinesos van començar a criar els cucs de seda i a teixir i a filar la seda. Com? Abans que la crisàlide es desperti convertida en papallona i que trenqui el fil del capoll per sortir-ne, l’ofeguen amb aigua bullent o amb aire calent. Només deixen que surtin unes quantes papallones, perquè ponguin ous i comenci un nou cicle. Després es pentina el capoll per trobar el cap del fil i poder-lo descargolar. De cada capoll se’n treu un fil que fa de sis-cents a dos mil metres de llargada. S’estiren junts els fils d’uns quants capolls, és a dir, es filen. Així s’obté la seda greja, que s’enrotlla en madeixes i és deixa a punt per acabar el procés:tenyir el fil i teixir-lo.


Ruta de la seda

La seda ha estat sempre una de les fibres més apreciades, símbol de luxe i de riquesa. Durant centenars d’anys la seda va ser un dels productes més importants del comerç entre Orient i Occident, fins al punt que de la ruta que seguien els mercaders des de la Xina fins al Mediterrani, avui en diem “la ruta de la seda”. Tant el cuc de seda com el seu aliment, la morera blanca, són originaris de la Xina. Els xinesos van començar a filar i a teixir la seda fa milers d’anys. Molt aviat també van aprendre a criar els cucs de seda i a obtenir-ne el fil. Les restes de seda més antigues que s’han trobat tenen gairebé cinc mil anys.


De mica en mica els teixits de seda es van escampant des de la Xina per tot Àsia. La seda era tan valuosa, que servia com a moneda. Diuen que els romans van veure la seda per primera vegada durant una batalla. Van adonar-se que les banderoles dels seus enemics eren fetes d’un teixit molt suau i d’uns colors molt vius. A partir d’aleshores l’ interès per la seda es va anar estenent i va augmentar el seu comerç. Però l’obtenció de la seda va ser un secret que els xinesos van guardar gelosament durant segles. Estava prohibit treure de la Xina cucs de seda i llavors de morera blanca. Finalment, però, el secret va ser descobert, segons el que expliquen les llegendes, gràcies a l’astúcia i a l’engany.


Com ja sabeu una llegenda és una narració que explica un fet real barrejat amb elements imaginaris. Hi ha diverses llegendes que expliquen com es va esquivar la prohibició de treure de la Xina ous de cucs de seda i llavors de morera. Una de les més conegudes diu que cap al segle V el rei de Yutian, un país de l’ Àsia Central, va demanar la ma d’una princesa xinesa. L’emperador la hi va concedir i el rei va enviar un ambaixador a buscar la princesa. L’ambaixador, en veure que tots els vestits de la princesa eren de seda, li va dir que el seu país no hi havia seda ni cucs per fer-ne. La princesa que no es podia ni imaginar la vida sense aquells vestits, va decidir que l’ única solució era portar ous de cucs de seda i llavors de morera al seu nou país. Va pensar com ho podia fer i, com que duia un pentinat d’aquells tan complicats, ho va aprofitar per amagar-se entre els cabells uns quants ous i llavors. L’emperador va acomiadar la seva filla i l’ambaixador amb una gran festa sense imaginar que amb ells s’escapava el secret més ben guardat de la xina.

CLASSE DELS GARROFERS


CONFERÈNCIES DE 4T. Aquest any els nens i nenes de la classe de l’olivera fem exposicions o conferències sobre temes diferents. Cadascú s’ha preparat a casa un tema, el que ha volgut, una sortida amb la família, l’esport favorit, una afició, etc. Quan ja el tenia preparat l’ha explicat a la resta de companys de classe. Alguns han portat un power point, d’altres una cartolina amb fotografies, d’altres un instrument musical,… Després de sentir la conferència dels company els podíem fer preguntes per aclarir alguns dubtes. Alguns dels temes que s’han exposat a la classe eren: La trompeta, El molí d’aigua i la seva força, Els dinosaures, La música i la vida, Madagascar, El bàsquet, El judo, Tradicions de Catalunya, Dissenys de moda, … Ens ha agradat molt fer aquestes conferències perquè hem perdut la vergonya a parlar en públic. També hem après moltes coses sobre temes molt interessants.


COM ES DESPLACEN ELS VAIXELLS I PER QUÈ NO S’ENFONSEN? Els roures durant el tercer trimestre ens varem plantejar la pregunta: "Com es desplacen els vaixells i per què no s’enfonsen?" i per trobar alguna resposta a la nostra pregunta varem realitzar un munt d’activitats. En un primer moment varem parlar del que pensàvem que aprendríem, com hauríem de treballar , fer les feines i com ens comportaríem amb els demés. Després varem expressar per escrit i mitjançant dibuix el que sabíem dels vaixells a nivell individual i després ho vam compartir amb els companys i companyes per anar aprenent de les idees de tothom. Tots teníem clar que els vaixells necessiten que se’ls hi apliqui una força per fer-los desplaçar. Per comprovar-ho vam buscar maneres de fer-los moure i vam descobrir que ho podem fer a partir de diferents fonts d’energia. Vam comprovar que el sol, l'aire en moviment, les gones elàstiques, les piles, el vapor d’aigua, l’aigua en moviment, els imants, aspirines efervescents, bicarbonat, el nostre impuls... transmeten una força que permet desplaçar petits vaixells. Posteriorment vam dissenyar un vaixell i el vam construir amb l’ajuda del grup cooperatiu.

El més divertit va ser fer-ho navegar i poder observar com alguns es tombaven, altres s’enfonsaven, alguns no es desplaçaven i altres sortien volant. Una vegada detectats aquests petits problemes em vam parlar i els vam solucionar.


Després vam investigar les variables que influeixen en el fet que no s’enfonsin: forma del buc, material de que està fet, pes/densitat del material, centre de gravetat, simetria i la importància de que no hi entri aigua.

Per acabar el tema vam parlar del que havíem descobert i aprés i vam aplicar els nostres coneixements per resoldre una qüestió problema que se’ns va plantejar. Els roures


TALLER DE CIÈNCIES DE CICLE INICIAL Els roures i els castanyers a l’hora del taller de ciències hem imaginat, pensat, observat, experimentat, hem fet prediccions, hem intercanviat punts de vista diferents i hem extret conclusions i nous coneixements. Hem experimentat amb l’aigua i hem descobert les seves propietats.

Per celebrar l’any de la química hem fet diferents activitats perquè ens adonéssim de que al produir-se una reacció química es creen noves substàncies. Hem fet vi i hem descobert que intervenen uns petits microorganismes anomenats llevats i hem pogut comprovar com en el suc de raïm gràcies a ells se’ns crea alcohol i es desprenen uns gasos nous.

També hem fet interaccionar diferents llavors amb aigua, aire i amb foc.


Les llavors quan han estat en contacte amb la humitat de l’aigua, aire i llum s’han convertit en petites plantes.

Quan hem tingut les llavors, uns dies, amb aigua freda o les hem fet bullir amb aigua han canviat algunes de les seves propietats s’han fet més grans, més toves, ha canviat el color, l’olor i es podien trencar i treure la pell.

Quan les hem posat en una paella al foc hem observat que la llavor de blat de moro s’ha convertit en crispeta però no les altres llavors. Hem fet prediccions de per què aquesta llavor s’ha convertit en crispeta i les altres no i hem buscat informació per saber-ho. Les altres llavors les hem deixat més estona al foc i ha començat a sortir fum de la paella i les llavors s’han cremat i han quedat negres com el carbó. Hem descobert que al cremar-se les llavors es produïa una reacció química perquè s’han creat substàncies noves: carbó i els gasos que s’han després en forma de fum.


També hem volgut experimentar diferents conceptes físics com la posició, la trajectòria, el moviment constant i el variable (acceleració i frenada), la velocitat ... Primer ho hem experimentat amb el cos, després amb cotxes de corda i finalment hem representat gràficament els diferents conceptes treballat.


TREBALL D’OBSERVACIÓ SOBRE EL QUADRE “BLAU II” DE JOAN MIRÓ

1. PAPER BLAU: QUÈ HI VEIEU? EL BLAU, UNA TACA BLAVA BLAU COM ...

EL MAR, EL CEL, L’AIGUA DE LA BANYERA, L’AIGUA DEL RIU, L’AIGUA DE LA PISCINA, EL CONTENIDOR DEL CARTRÓ, ELS ULLS DEL JOEL I DE LA LILY

QUIN SOROLL FA? SH..SH..SH..SH...SH..SH..SH..SH..., ONADES DEL MAR

ÉS FRED O CALENT?

EL

DE

LES

FRED

2. PAPER NEGRE:

QUÈ HI VEIEU?

NEGRE

NEGRE COM...

LA NIT, LES RATLLES DE LA ZEBRA, ELS CABELLS, LA XOCOLATA NEGRA, QUAN S’APAGUEN ELS LLUMS, QUAN ÉS FOSC, UNA COVA, UNA RODA DE COTXE O DE MOTO, UNA MINA DE DIAMANTS, LA PUNTA DEL LLAPIS , FOSC COM UN CASTELL

3. PAPER BLAU I AFEGIM TAQUES NEGRES


QUÉ HI VEIEU? TAQUES NEGRES, RODONES NEGRES, PUNTS NEGRES QUÉ SÓN?

PEDRES VOLCÀNIQUES, CENDRA, ESTRELLES, PEDRES, CARES DE RATPENAT, ROQUES DE L’UNIVERS, TROSSOS DE TRONC CREMAT, PETJADES.

QUI HA FET LES PETJADES?

UNA VACA, UN DINOSAURE, UN CAVALL, ELEFANTS, UN PORC, UN GOS, UN GAT, UN LLOP.

4. PAPER VERMELL

QUÈ HI VEUS?

VERMELL

VERMELL COM... EL FOC, LES ESPURNES, EL COR, UN LLAPIS VERMELL, LA TAULA, UN VOLCÀ AMB FOC, LA SANG, EL PEBROT, EL TOMÀQUET, EL SOL. QUIN SOROLL FA?

CRRR,CRRR,CRRR, FUSH! EL DEL FOC

FRED O CALENT?

CALENT

5. PAPER BLAU AFEGIM TACA VERMELLA

QUÈ HI VEIEU?

UNA RATLLA VERMELLA

QUÈ ÉS?

“UNA ESTRELLA FUGAÇ”, UN TROS DE FOC, LAVA, UN METEORIT, UN PETARDO, FOC D’UN DIABLE, UN OCELL, UN COET.

QUÈ FA?

TREU FOC, FA FUM, DISPARA, S’ENLAIRA, VA RECTE


CAP ON VA?

A L’ESPAI, AL CEL, CAP A LA LLUNA, CAP ALGÚN PLANETA, CAP A LES ESTRELLES

6. QUADRE : BLAU II (JOAN MIRÓ)

ARA ENS INVENTAREM UNA HISTÒRIA... HI HAVIA UNA VEGADA UN COET QUE PASSAVA AL COSTAT D’UNES ESTRELLES NEGRES AL CEL, VA ANAR MOLT AMUNT DEL CEL, A LA LLUNA, PERQUÈ TENIA PRESSA PER ANAR A VEURE UNS ASTRONAUTES QUE HAVIEN DE RESCATAR PERQUÉ S’ESTAVEN CAIENT EN UNS FORATS NEGRES, EN AQUESTS FORATS VIVIA UN DRAC QUE TENIA CENT CAPS, DEU CUES I TAMBÉ TRENTA POTES. QUAN VAN ARRIBAR VAN OBRIR LA PORTA DEL COET I VAN ENTRAR A LA COVA DEL DRAC, AQUEST VA SORTIR DE LA COVA I ELS VA ESPANTAR, EL HI VA FER TANTA POR QUE VAN SORTIR I ES VAN ESCAPAR, ES VAN AMAGAR AL COET I LES ESTRELLES PERÒ AL FINAL VAN PODER MATAR EL DRAC AMB LA PUNXA DEL COET I AIXÍ VAN RESCATAR ALS ALTRES ASTRONAUTES.


CURIOSITATS ( Totes aquestes coses i moltes més les hem aprés amb les conferències que hem fet durant tot el curs a la classe dels Garrofers )

Sabieu que… La Sequoia és l’arbre més alt del mon. (Estats Units – 111 metres) El Xiprer de Tule és l’arbre més gruixut del món. Farien falta 30 nens/es per rodejarlo.( Mèxic - 35 metres) La Rafflesia és la flor més gran del món (Indonèsia 1 metre) El Bambú gegant pot créixer fins un metre cada dia ( Xina) L’avet de Dalarna és l’arbre més vell del mon (9.550 anys – El coco és la Suècia) llavor més gran del món (Hawai) l

Les seves flors segueixen el sol, per això es diuen gira-sols.


La Titanca Fa flors quan té 100 anys (Andes)

La flors de l’ Hibisc només duren 1 dia (Xina) La flor de l’edelweis porta abric per aguantar el fred

Les plantes carnívores mengen insectes per tenir sals minerals Les tiges dels cactus són dipòsits d’aigua, les seves fulles són punxes per protegir-se Fins al moment el cavall més petit del món és un equí que pesava quatre quilos i fa 35 cm

El cavall més gran del món fa 2 metres i 2 cm d’alçada

Els fongs es reprodueixen per espores i el bolet és el seu aparell reproductor, que deixa caure les espores de sota el barret(himeni).


A l’ antic Egipte, uns 2700 abans de Crist, un pare va deixar escrit en uns papirs uns consells pels seus fills. Deien més o menys... - Hi haurà ocasions en les que serà millor tenir la boca tancada, per no ficar la pota, no crear-te enemics i poder aprendre del que escoltes. - Quan mengis amb molta gent no et comportis com un golafre, menja poc a poc i del que tinguis més a prop, perquè si t’ infles fins que no puguis més seràs assenyalat per sempre per la teva avarícia i golafreria. - No presumeixis de la teva força ni provoquis embolics amb els teus companys. Evita enfrontaments i baralles. Resumint... No et fiquis en problemes. Ja veus, que encara que siguin consells de fa 5000 anys us poden ser d’ utilitat, pel que sembla les bones maneres no caduquen.

També aquells egipcis van inventar cosmètics per la pell i el cabell, locions i ungüents per la caiguda del cabell i l’ eliminació d’ arrugues… , eren uns veritables genis!!!

A l’ Edat Mitjana els cavallers iniciaven la seva formació quan encara eren nens (cap als set anys), eren enviats a viure a la residència d' un cavaller. Allí servien com aprenents fins que es feien grans i es convertien en escuders.

Internet va començar l’any 1969, quan el Departament de Defensa dels Estats Units va desenvolupar ARPANET. Una xarxa d’ordinadors que tenia per objectiu eliminar la dependencia d’un ordinador Central, i així fer menys vulnerables les comunicacions militars. CLASSE DELS GARROFERS


EXPERIMENTAR AMB LES PLANTES . A la classe de les oliveres hem estudiat la nutrició de les plantes. Hem fet grups i cada grup va plantar llenties en 5 recipients. En el primer test no hi havia terra, només cotó. En el segon test no hi havia aigua, no el vam regar. El tercer recipient estava tancat i no hi podia entrar l’aire. El quart estava ficat en una capsa de sabates i no tenia llum del sol.

Per últim, hi havia un test que tenia tots els elements: aigua, terra, llum i aire. Cada 3 o 4 dies fèiem una observació i apuntàvem en una graella els canvis que es produïen en les plantes. Podíem comparar i extreure’n conclusions. Hem après el que necessita una planta per poder viure i ens ha agradat molt la forma d’aprendre- ho. Ens agradar molt experimentar, és divertit i aprenem moltes coses.


EXPERIMENTEM AL LABORATORI La classe de 5è a medi natural hem anat diverses vegades al laboratori per experimentar i una d’aquestes activitats va ser observar les cèl·lules. El primer que vam fer va ser col·locar un tros molt fi de ceba, per poder observar les cèl·lules vegetals. A continuació varem introduir un líquid anomenat “blau metilè” que permetia veure amb facilitat les cèl·lules. Es veien perfectament els teixits cel·lular, en canvi les cèl·lules es veien petites. Quan varem acabar l’observació d’aquesta cèl·lules, vam continuar observant les cèl·lules animals de la saliva. Aquesta experiència va ser sorprenent i vam aprendre moltes coses sobre les cèl·lules.

LES PISSARRES DIGITALS Al començament de curs, sempre corria el rumor de que posaríem pissarres digitals al nostre col·legi. Finalment, abans de les vacances de Nadal, ens van dir que ens les posarien el trimestre vinent i així va ser! Ara ja en tenim pissarres digitals a les classes de 5è, 6è i audiovisuals. El primer dia de trimestre, ens van ensenyar alguna cosa de com funcionaven: la vam estrenar amb una pel·lícula, “slastic”, i fins ara hem vist un vídeo, ens han ensenyat fotografies a socials, hem corregit fulls de mates, hem fet un joc de senyalitzacions (camí escolar ) per la setmana vial i redactem conjuntament. Com sabem poca cosa sobre aquestes, la Natàlia, el Cristian i l’Aitana fan, cada dimecres, un curs de formació per moltes més coses. Una vegada estiguin ben informats, les farem servir!!!! Èric, Lluis i Gerard (5è)


Fem un circuit elèctricCom cada any els alumnes de sisè han treballat l’electricitat i al final del tema han fet un petit projecte. Aquest treball consistia en realitzar un circuit elèctric dins d’una capsa de sabates. Al treball no només s’hauria de fer un commutador també s’havia de decorar la capsa per dins. Per representar una habitació de qualsevol mena i...

Què és un commutador? Vosaltres teniu una llum a casa que es pot tancar per diferents interruptors? Doncs això és el que hem fet nosaltres, els alumnes de sisè, a la nostra capsa de sabates. Yised Càrdenes i Júlia Gabarrell (6è)


CÒMICS D’ULISSES Sabeu que Ulisses era un heroi grec que va passar moltes aventures? Aquest any hem fet uns còmics sobre les aventures d’aquest personatge. Primer vam veure un tros de la pel·lícula l’Odissea per saber de què anava la història. Quan finalment havíem acabat de veure la petita part de la peli, vam pensar per parelles de què volíem que tractes el nostre còmic. Després d’uns dies de treball ja havíem acabat. I van quedar així de xulos!!!!!!!!!

Mapes antics Abans els mapes es feien sense poder verificar si estava bé perquè no tenien els aparells necessaris. En els llocs desconeguts, com que no se sabia què hi havia, s’hi dibuixaven monstres. Els de 6è hem fet uns mapes amb cafè perquè semblessin antics. Vam retallar els continents d’un mapa actual i vam copiar les fronteres. Després vam posar el nom de cada país i els van pintar. Finalment, vam retallar les bandes onduladament. Biel Pallarès i Joan Francí (6è)


observem el sol Ja sabem que durant l’any hi ha diferents estacions en les que fa més calor o més fred, els dies duren més o menys i el sol està més o menys alt. Totes aquestes coses es poden observar cada dia, ara us expliquem com: podeu conèixer la durada del dia a Barcelona en la següent pàgina web: http://www.horlogeparlante.com/spanish/espana_barcelona_501.php Si cada dia, amb un pal perpendicular a la terra, el poseu a la mateixa hora (cap al migdia) en un lloc obert (nosaltres el varem posar al nostre pati tranquil) veureu que la seva ombra va augmentant o disminuint de mida. Apunteu els centímetres que mesura cada dia en una graella! Això ens mostra que el sol està a diferents alçades segons el moment de l’any. A més a més hem observat que, quan està més alt, sempre es troba al sud! Amb totes aquestes dades es poden fer gràfics i representacions perquè sigui més fàcil entendre-ho. Coses que s’han de saber: 1. Els equinoccis són els dies en que el dia dura igual que la nit, 12h (21 de setembre i 21 de mars), els solsticis són els dies en que el dia dura més de tot l’any o menys (21 de juny i 21 de desembre)

2. El sol es veu més alt en el cel el dia del solstici d’estiu i més baix el dia de l’equinocci. Aquesta és una representació del recorregut del sol els dies més significatius de l’any.

Per continuar amb les observacions hem de tenir en compte una cosa molt important. Com ja sabem, la llum es propaga en totes direccions però els rajos de sol arriben paral·lels a la terra!


L’angle que fa l’ombra que hem mesurat amb el rajos ens indica com d’alt està el sol. A Barcelona el dia dels equinoccis el sol està a una alçada de 49º. El solstici d’estiu sumarem 23º i el solstici d’hivern restarem 23º.

Una curiositat. La latitud d’un país es pot calcular a partir d’un dia d’equinocci. A Barcelona estem a una latitud de 41º. Alumnes de 6è. Dibuixos i representacions extretes del quadern de notes d’en Pau Forcada i Yised Càrdenas.


LES RECEPTES DE CUINA Com que arriba l’estiu i sabem que tothom disposa de més temps, us proposem algunes receptes perquè pugueu realitzar. LA RECEPTA DE CUINA (Adrián de segon) QUÈ VOLEM FER? Batut de maduixa i plàtan QUÈ NECESSITEM? INGREDIENTS 250 ml de llet, 50 g de sucre roig, 400 g de maduixes, 2 patates, 2 iogurts naturals. MATERIALS 1ganivet,1batedora. QUÈ HEM DE FER? (PROCÉS DE PREPARACIÓ) 1) Pelar i tallar els plàtans 2) Netegem les maduixes i traiem les fulles verdes 3) Tallar les maduixes 4) Ficar les maduixes i els plàtans al got batedora. 5) Batreu tot. 6) Posar el batut en un got i ja està preparat.

LA RECEPTA DE CUINA (Berta de segon) QUÈ VOLEM FER? Magdalenes QUÈ NECESSITEM? INGREDIENTS 2 ous, 280gr farina, 200gr sucre, 200gr llet, 15gr llevat en pols i sal MATERIALS Bol, batedor, motlles de magdalenes ,forn i una bàscula QUÈ HEM DE FER? (PROCÉS DE PREPARACIÓ) 1) Batre els ous amb el sucre. 2) Afegir l’oli a poc a poc.


3) 4) 5) 6)

Afegir la llet. Tamisar la farina i tirar-la en el llevat. Deixar reposar a la nevera 1h. Posar al forn mitja hora.

LA RECEPTA DE CUINA (Mar de segon) QUÈ VOLEM FER? Gelats QUÈ NECESSITEM? INGREDIENTS Petits Suïs MATERIALS Pals gruixuts o cullera i congelador QUÈ HEM DE FER? (PROCÉS DE PREPARACIÓ) 1) Agafa els petit Suïs i sense treure la tapa, clava-hi un pal o una cullera 2) El poses en el congelador 4 hores. 3) Quan el treguis i el provis podràs comprovar que bo.


ELS AMETLLERS HEM APRÉS DELS BOMBERS… •

PER TRUCAR ALS BOMBERS HEM DE TRUCAR AL 112 . HEM DE DIR EL CARRER, EL NÚMERO DE LA PORTA I EL NÚMERO DEL PIS, I TAMBÉ SI ESTEM A BARCELONA O A UN ALTRE POBLE.

EL FUM PUJA CAP A DALT, PUJA CAP AL SOSTRE O EL DARRER PIS I DESPRÉS TORNA A BAIXAR A POC A POC, PER AIXÒ ENS HEM D’AJUPIR O ANAR PER TERRA COM SI FÓSSIM SERPS

NO ENS HEM D’AMAGAR MAI A SOTA EL LLIT , L’ARMARI NI A CAP ALTRE LLOC.

MAI SI HI HA UN FOC S’HA DE BAIXAR PER L’ASCENSOR.

ELS BOMBERS APAGUEN EL FOC DE LES CASES, ELS BOSCOS O ELS COTXES.

TAMBÉ FAN ALTRES COSES, RESCATEN GATS, AJUDEN ALS ACCIDENTS, SI HI HA INUNDACIONS, PORTES QUE NO ES PODEN OBRIR, RESCATEN GENT A LA MUNTANYA.... ELS DE BADALONA EL DIJOUS VAN ANAR A BUSCAR UN SENYOR GRAN QUE S’HAVIA PERDUT AL BOSC

ELS BOMBERS SEMPRE ESTAN PREPARATS, I DEIXEN PREPARADA LA ROBA

PORTEN UN CASC QUE TÉ ULLERES I UNS PANTALONS FETS DE ROBA QUE NO ES CREMA I QUE SEMBLEN DE PALLASSO, ES DIUEN “FOFITO”

ELS CAMIONS DELS BOMBERS: •

LA SIRENA POT SONAR MÉS FORT O MÉS FLUIX, FORT DE DIA I FLUIX DE NIT

PORTEN AMPOLLES D’AIRE PER RESPIRAR (ÉS AIRE DEL QUE RESPIREM NORMALMENT) AMB UNA MASCARETA PER SI HI HA FUM.

PORTEN ALGUNA AMPOLLA D’OXIGEN PERÒ NOMÉS PER SI ALGÚ ESTÀ MALAMENT.

PORTEN UN DIPÓSIT D’AIGUA QUE ES DIU “BOMBA”, DE 1000 LITRES O MÉS SI ÉS EL CAMIÓ GRAN.

ALGUNS PORTEN ESCALA I ÉS MOLT IMPORTANT, HI HA UN MANDO PER PUJAR-LA I BAIXAR-LA.


PORTEN MOLTES MÀNEGUES DE TOTES LES MIDES I ES PODEN AJUNTAR PER FER UNA MÀNEGA GEGANT

PORTEN CAPSES D’EINES ON HI HA DESTRALS, MARTELLS I D’ALTRES QUE PODEN NECESSITAR.


ELS AMETLLERS AL COSMOCAIXA

• •

VAM ANAR AL CLIK A INVESTIGAR. ENS VAN DONAR UNES BATES PER SEMBLAR CIENTÍFICS

VAM: MIRAR, TOCAR, OLORAR, JUGAR, CÓRRER, I DESPRÉS DE TOT VEM PARLAR DE TOT EL QUE HAVÍEM DESCOBERT. • •

MIRALLS: EN UN ENS VEIEM PETITS I EN DOS ENS VEIEM GRANS HI HAVIA UNA MENA DE FONT PER ON BAIXAVA L’AIGUA ,HAVIA VAIXELLS QUE SURAVEN, TENIA UN MÀNEC I SI EL MOVIES L’AIGUA PUJAVA I BAIXAVA I PODIEM FER BAIXAR ELS VAIXELLS DES DE DALT A BAIX MOVENT L’AIGUA. •

HI HAVIA UNES BARANES AMB INSTRUMENTS PENJANT, TAMBORS, PLATS, PANDERETES, MARAQUES, PLATERETS, ALGUNS ES TOCAVEN AMB LES MANS, PERÒ HI HAVIA QUE SI APRETAVES AMB EL PEU A TERRA SONAVEN.


• •

• • •

L’HIPOPÒTAM: ESTAVA FET DE PAPER MACHÉ, ERA MOLT GRAN I S’HAVIA DE PUJAR DEL TERRA AMB UNA PALANCA, TAMBÉS ES PODIA FER PER LA PANXA. HI HAVIA “DOS PANXES” TARONGES QUE SI PARLAVES PER UNA ET SENTIEN A L’ALTRA COM UN TELÈFON. NO VEIEM CAP TUB PER ON ANAVA LA VEU PERÒ ENS VAN DIR QUE EL TUB ANAVA PER SOTA DEL TERRA. EL TÚNEL D’AIRE: COMPTAVES FINS A 10 I SORTIA MOLT DE VENT PELS COSTATS, PRIMER D’UN COSTAT I DESPRÉS DE L’ALTRE COSTAT. HI HAVIA UN VENTILADOR A CADA COSTAT I HAVIA GLOBUS, QUAN FUNCIONAVA EL VENTILADOR DÚN COSTAT ELS GLOBUS ANÀVEN CAP A L’ALTRE COSTAT . VEM DESCOBRIR QUE EL VENT, ÉS L’AIRE QUE ES MOU HI HAVIA UNA PISCINETA AMB AIGUA I SABÓ AMB UNA RODONA, UN TRIANGLE I UN QUADRAT GRAN, SI BUFÀVEM O ELS MOVIEM MOLT DE PRESSA ES FEIEN BOMBOLLES. VEM DESCOBRIR QUE LES BOMBOLLES SEMPRE SORTIEN RODONES, TOTES LES RODONES DEL MÓN SÓN RODONES. • VEM FER CONSTRUCCIONS AMB PECES GRANS • VEM PUJAR PER UNA CORDA QUE ET PODIES ENFILAR I A DALT HI HAVIA UN MIRALL ON ET VEIS REPETIT MOLTES VEGADES. • HI HAVIA UNA RAMPA PER ON ENS VEM TIRAR DE MOLTES MANERES, RODOLANT, CAP PER AVALL, PANXA ENLAIRE….. EN UN TÚNEL PODIEM OLORAR: MENTA, CARAMEL, LLIMONA. VEM VEURE INSECTES I PEDRES BRILLANTS. I SOBRETOT ENS HO VEM PASSAR MOLT BÉ.


Parlament de Catalunya El dia / /2011 tot cicle superior varem anar al Parlament de Catalunya pel matí. Ens van fer una visita guiada per l’edifici. Ens van explicar que antigament era el lloc on es guardaven les armes i s’ha conservat molt bé, temps després quan l’edifici es va deixar oblidat un arquitecte va fer un disseny perquè fos el palau d’una reina ,però ella no va arribar a anar-hi. Després de Franco va passar a ser,com actualment és, un parlament. Ens van ensenyar varies sales com El saló de Canelobres que comunicava l’escala noble amb la Rotonda, la Rotonda es el saló que esta situat al centre del parlament en forma octagonal que comunicava els salons Gris,Rosa i Canelobres i es on hi ha el quadre de Tapies de 7 de novembre, Saló Rosa comunica amb la Rotonda i amb el passadís esquerra del saló de sessions ,el Saló Gris comunicava amb la Rotonda i amb el passadís dret del Saló de sessions i el Saló de sessions és el lloc on és reuneixen els parlamentaris. Ens van deixar entrar al Saló de sessions i ens van ensenyar les parts que té: la mesa que és a on controlen el temps que té cada parlamentari per parlar. El tribunal és la taula on seuen a parlar els diputats. Ens van explicar que els parlamentaris voten en tres botons: Verd indica que si,vermell no i taronja abstenció. l nostre truc per recordar-nos-en és que son els colors del semàfor. Gemma Roca i Carla Calduch


ANEM EN BUS!!!!!!!!!!!! De les quatre cotxeres que hi ha a l’àrea metropolitana de BCN, nosaltres, els alumnes de cinquè i sisè, hem anat a visitar la “Cotxera d’Horta”, que és una de les més importants d’Europa, juntament amb una de París. Vam iniciar l’activitat en una “llançadora”, que és un bus que fa un servei especial com per exemple, fer visites d’escola, quan es contracta per alguna situació concreta, etc. Està dins d’una muntanya i és increïble tot el que hi ha: - El taller on treballen mecànics. - Les oficines. - Les aules de formació. - La zona de rentat amb 3 rentadores específiques. - La zona de descans, amb billar i futbolí!!! - Aparcaments dels “cotxes” distribuïts per zones identificades per un nom i un color: Sarrià (blau), Puigcerdà (verd), Borrell (groc).... - Zona de repostatge.

CURIOSITATS! - “TMB” vol dir Transport Metropolità de Barcelona. - Els conductors anomenen “cotxe” al bus. - Utilitzen gas-oil. - Hi ha 5 tipus d’autobusos: bus del barri, microbus, l’estàndar, l’articulat i el turístic. - Els renten 1 cop al dia amb aigua reciclada. - Hi ha un micro bus turístic que solament s’utilitza a l’estiu. - Utilitzen WIFI: per saber la quantitat de gent que fa ús del transport, pel GPS,... - Els anuncis publicitaris es canvien durant la nit, a dins les cotxeres, i ho fan els de publicitaris.

COMPTE!!!!!! Cap conductor pot sortir de la cotxera


sense mirar aquest suro. Què es pot veure en aquest suro? Les informacions imprescidibles de cada línia per circular (carrers tallats, carrers nous, parades anul·lades o noves...). Hi ha unes 3.000 persones treballant i cada vegada hi ha més dones.

S’està treballant en un nou projecte: “el bus elèctric” Ens han dit que conduir un bus és fàcil però molt més difícil és conèixer els carrers, les línies... el funcionament en si.

Vam gaudir d’una experiència en un bús turístic (a la part de dalt). Va ser genial!!!!!!!!!!!!


Pastorets Primer de tot ens discutíem pels papers i com que no ens aclaríem vam decidir fer Càstings. En acabar de fer-los, vam començar a preparar l’obra on i vam fer uns petits canvis dels quals en parlarem més tard. Dies que ningú s’ho sabia ... fins a la perfecció!!! Ens va costar perfeccionar l’obra però finalment ens va sortir força bé. Estàvem relaxats i tranquils fins que el temut dia va arribar i tots nerviosos vam acudir. L’escenari ens esperava impacient. Com si la màgia mateixa sortís de les entranyes de la terra, PAM! En sortir a l’escenari deixàvem de ser nosaltres per ser el nostre personatge. Ens va sortir força bé. Aquest any va ser més emocionant perquè va haver-hi molts canvis. Perquè hi hagués igualtat en els papers, es va introduir noves escenes i tothom va tenir com a mínim una frase. Usue Arias i Anna Prats (6è) Opinions del actors de la classe 6è

Per a mi va ser una experiència única que no oblidaré mai. (Guillem) Una experiència inoblidable que em servirà per quan sigui gran. (Usue) Al principi vaig passar molta vergonya però quan es va acabar la volia tornar a repetir. (Anna) Vaig passar moltíssima vergonya però després d’una estona vaig oblidar tot el que tenia al meu voltant. (Ernesto)


EL MÓN DELS ESCACS L’activitat d’escacs de la nostra escola està d’enhorabona: els dos equips que han participat en el campionat escolar d’escacs de Barcelona en categoria aleví han copat els dos primers llocs. L’equip A, format per Adrià Sánchez (capità), Júlia Gabarrell (2a. capitana), Marc Vivero, Biel Pallarès, Oriol Prat, Joan Francí i Carla Franco han quedat campions amb 13.5 punts, mentre que l’equip B, amb Berta Franco (capitana), Nil Carreras (segon capità), Kamala Prió, Pau Sisternas, Ivan Molins, Abel Simó i Francina Bou han assolit el segon lloc, a només mig punt dels campions. En aquest torneig organitzat pel CEEB, el més important de Barcelona pel que fa als escacs infantils, hi participen escoles i clubs indistintament. Donat que els clubs acostumen a tenir molt més nivell que les escoles, es fa una distinció de l’equip escolar que queda més ben classificat. Aquest any hi han participat 24 equips en la categoria aleví. L’equip A de l’escola, a més de ser el millor equip escolar, ha quedat el 7è. absolut de la lliga, empatat amb el 5è. mentre que l’equip B ha quedat el 8è.Ha estat un campionat complicat de jugar perquè alguns dels rivals, entre els que hi ha els millors clubs de Barcelona, tenen en les seves files campions i subcampions de Catalunya i d’Espanya. En la primera jornada, els nervis propis del primer dia i la manca d’experiència d’alguns jugadors en aquest tipus de competicions van fer que l’equip A perdés per la mínima un matx que tenia guanyat, mentre que l’equip B va perdre de pallissa per 4 a 0. Lluny de desanimar-se tothom va posar-se a treballar per aprendre dels errors i, des d’aquell dia, tots dos equips van anar recuperant posicions de mica en mica fins a quedar en els dos primers llocs. Que amb rivals tan forts haguem obtingut un premi com aquest està bé i té el seu mèrit però, en esport, es pot guanyar o es pot perdre. Com a monitor, no valoro tant el resultat final com l’esperit amb què els nostres nens i nenes han competit: a part del bon ambient, tots ells han demostrat una gran capacitat de superació i interès per aprendre. Per això mereixen la nostra felicitació, tant o més que pels dos primers llocs guanyats. I aprofito per felicitar també a pares, mares i mestres, ja que les qualitats d’aquests nens no apareixen soles ni són fruit de la casualitat. Felicitats a tothom! Carles .


l’hort a l’escola Des de fa uns anys a l’escola tenim un hort per cultivar. Cada curs cultiva un vegetal diferent. Però aquest any això ha canviat. Ara l’hort el deixem en repòs, perquè la terra està massa remenada i hem fet un de nou al pati de darrere de la cuina. Les cuineres són les que el cultivaran durant aquests dos anys aproximadament amb el temps de la recuperació de l’altre hort. D’altra banda a l’escola, ens ha arribat un nou objecte, és un nou compostador. Aquest és un recipient (com un contenidor) on es fica el menjar orgànic, i barrejat amb sorra, és molt bo per la terra. Així doncs, que a partir d’ara, tots els residus orgànics que tirem a l’hora de dinar aniran a l’hort

per a fer compost. Gràcies a tots per ajudar.

Què més maco que poder sortir de la cuina i poder veure un hort ple d’enciams, tomaqueres... i un jardí amb plantes aromàtiques? Uns nens regant, plantant i aprenent a cultivar i a descobrir què els hi passa a les plantes en diferents circumstàncies. Aprendre què passa quan tenen pugó, i com solucionar aquest problema. Quina terra és la més adequada per cultivar, i tantes altres coses que poden descobrir els nostres fills i filles d’una manera més lúdica. Montserrat Vidal (cuinera de l’escola)


Hem aconseguit la patent Si mirem al nostre entorn ens adonem que estem envoltats de molts aparells i objectes que ens ajuden i fan la vida més còmoda. Encara que ens sembli com si haguessin existit de sempre, tots van ser inventats en un moment donat. Fent un estudi dels invents més significatius de la història ens hem adonat que molts d’ells han estat inventats en l’època moderna (1492-1789). En una enquesta a diferents tipus de persones van sortir els invents més necessaris per la gent i ho vam representar en una gràfica per poder analitzar-ho millor. PARTS QUALITATIVES

MILLORS INVENTS

La major part de les persones han dit que les ulleres suposa un gran benefici per a moltes persones. La

0% 0%

gent també pensa que bombeta ha

7%

13%

fet possible moltes coses

telèfon

0%

radio

0% 20%

inclús ha pogut aconseguir que no hi

ulleres avió

hagin tants accidents al carrer com abans que no hi havia llum.

bruixola bombeta 27%

rellotge calendari

L’ avió, molta gent creu que ha estat un gran invent per molta gent perquè

internet

0%

20% 13%

ha permès fer molts viatges a gran distancia. El telèfon per força gent ha estat un invent que ha permès no estar massa aïllat de la gent. La gent diu que L’ internet es una gran eina de treball que et dona informació, comunicació...

Després de fer aquest petit estudi vam veure que nosaltres també podíem intentar construir un invent i així ho vam fer. Primerament, abans de començar, ens haviem de fer amb un equip. Vam fer grups a la classe. Després vam estar pensant entre tots, allò que era necessari però que no existia. Vam anotar tot el procés de construcció en un diari. Una vegada teníem ja preparat el nostre invent vam escriure les seves instruccions d’ús, la garantia, li vam posar un preu (tot en català i castellà) i el vam presentar davant d’un tribunal format per dos mestres de l’escola (la Isa i el Ruben). A la nostra exposició vam mostrar també uns anuncis que vam estar gravant amb l’ajut dels mestres. Finalment vam aconseguir que l’escola ens donés la patent! Alumnes de 6è (imatge cedida per Gemma Roca, Usue Arias i Júlia Gabarrell)

fotografía impremta


CARNESTOLTES

El dimecres i el dijous d’abans, El Carnestoltes ens va donar dues consignes. El dimecres havíem de portar ulleres de sol i el dijous cabells estrafolaris. Aquest any al Carnestoltes ens hem disfressat de “selva i la sabana”. Hi havien molts animals: lleons, tigres, elefants, girafes, zebres... Tothom menys 5è i 6è que anaven del que volguessin. Hi havia raperos, punks, nuvis i boxejadors. Desprès ens van fer a tota l’escola una obra de titelles molt divertida en la qual ens explicaven moltes històries. A la tarda els de 5è i 6è varem fer obres de teatre curtetes. La veritat, eren totes molt divertides. I els altres cursos van fer jocs i pel·lícules. Va ser un dia genial. Pol Vicente i Alberto Martinez (6è)


El Nadal al Turó Aquest any, com tots els altres, al Turo del Cargol hem celebrat el Nadal. És un dia molt especial per a

tots. Tota l’escola es reuneix al gimnàs i al menjador per dinar i desprès cada curs diu el seu poema de Nadal a tot la resta de l’escola. A Parvulari i a cicle inicial (1r i 2n) caguen el tió i

aquest els porta una coseta per a cadascú i algun cop el tió caga algun detall per la classe. En canvi el cicle superior (5e i 6e) i cicle mitja (4t i 3r) fem l’amic invisible, el qual és un joc que consisteix a que cada nen es amic invisible d’un altre nen, i li fa a casa un regal fet per ell. Al arribar el dia de l’entrega de regals (el dia de Nadal) cada nen surt davant de tota la classe i li entreguen el regal. És molt emocionant. Aïna Sorribas i Martina Panadés (6è)


Lectura La setmana de sant Jordi 4t, 5é i 6é vam anar a llegir contes als nens i nenes de parvulari ( P.3, P.4 i P.5). Nosaltres vam anar a llegir contes als nens de P.3, 5è als de P.4 i els de 4t als nens de P.5. Quan vam anar a la classe de P.3 ens van deixar escollir als nens i vam anar a buscar els llibres al nostre pis. Després vam anar algun lloc de l’escola per llegir els llibres, durant una hora sencera.

Opinions:

És una activitat divertida per als nens perquè s’ho passin molt bé – Andrea Insua Esparza. Es un moment on els nens disfruten de la lectura- Oriol Prat BayarriÉs un moment de lectura una mica més divertida pels nens- Guillem Caballero És un temps perquè els nens petits aprenguin paraules noves- Ernesto Estrada Cobo


LA DANSADA Nosaltres, els alumnes del Turó del Cargol, vam fer una dansada a la primavera. Des de p.3 (cicle infantil) a sisè (cicle superior) vam estar ballant danses de tot el món. Quan va arribar el dia de la dansada de primavera com cada any, ens vam reunir al nostre gimnàs i vam començar l’espectacle. P3, els més petits del turó, van començar amb una dansada no molt llarga però molt bonica. Va ser la primera vegada per P3 i ho va fer molt bé. Remei i Pol Agreda (6è)


La festa de fi de curs Us volem explicar que la festa de fi de curs ha estat una gran sorpresa per tothom. Primer, el canvi d’hora, ja que per poder ser com més millor, vam decidir que la faríem cap al vespre, per no passar tanta calor. Vam començar amb una gimcana de jocs que van preparar els mestres. Ens vam repartir en 12 grups de gran i petits i tots ens havíem d’ajudar. Totes les proves teníem alguna cosa a veure amb l’aigua i va ser molt divertit fer tan de mullader... Desprès el pares i les mares de 4t, amb tots els nens i les nenes, van preparar una gran festa de poble, del poble del Turó del Cargol; no hi faltava ni el policia, ni la pubilla, ni l’alcalde i tots ho feien molt bé. Un personatge molt reconegut del nostre poble va fer un parlament, on recollia els desitjos i esperances de tots els nens i les nenes del “poble”. Va ser molt divertit. Hi va haver diables, batucada, castellers i danses i al final tots vam ballar amb una gran explosió de colors i música. Al final vam fer un pica – pica per recuperar les forces i vam jugar amb els amics quan es feia de nit... Va ser molt bonica, aquesta festa, i ens ho vam passar tan bé, que no ho digueu a ningú, però ja estem esperant la pròxima amb molta il·lusió.


PIRATAS DEL CARIBE 4 El capitán Jack Sparrow está empeñado en encontrar la fuente de la juventud. Angélica es su acompañante durante todo el viaje, en el barco de Barba negra, el padre de la chica. Durante el viaje Jack se tendrá que enfrentar con zombies, sirenas, i el pirata al que temen el resto de los piratas, el padre de Angélica. Julia Tejero i Martina Panadès

PIRATAS DEL CARIBE Jack Sparrow es un pirata muy listo y un poco tonto a la vez. Siempre está empeñado en encontrar algo, al final siempre lo acaba consiguiendo. Por ejemplo, en la película uno, esta empeñado en conseguir la Perla Negra, el barco que le ha robado Barbosa, al final lo consigue. En la película dos, trata de conseguir el corazón de David Jones, otro de los enemigos de Jack, el corazón de David, está guardado en un cofre, y el cofre se abre con una llave, cosa que Jack quiere conseguir. En la tercera película, Jack consigue el cofre. Julia Tejero i Martina Panadès

Konrad Konrad va ser un llibre basat en un nen que sortia d’una llauna de conserves. Va ser un llibre fantàstic ! Als alumnes de 5é ens va agradar tant que vam fer un racó amb personatges dient positives i no tant positives de cadascun d’ells.

La colla dels deu La colla dels deu va ser ser el primer llibre que llegíem col·lectivament a la classe i va ser una gran experiència ! En acabar el llibre ens van quedar intrigats per saber-ne més així que vam decidir inventar-nos un capítol per continuar el llibre, ja que tenia un final obert.


Des de la classe de l’olivera us volem fer algunes recomanacions per aquest estiu...... Lectura: La colla dels mandrils El diari del grec Són dos llibres divertits i entretinguts que ens han agradat molt. També tenen una part de misteri que us agradarà i us farà llegir amb moltes ganes. Música We are the champions Sense tu Són dues melodies molt conegudes que ens han acompanyat aquest any. La primera és més per celebrar i la segona us recorda la importància de tenir algú a qui estimar. Cinema Avatar Esta abuela es mi padre La primera ens ha agradat sobre tot pels efectes especials i per que és la primera pel·lícula que vam veure en 3D. La segona és una comèdia divertida que us farà passar una molt bona estona.


La Cargolina Nº17 2010-2011  

Primer número digital de la revista de l'escola Turó del Cargol

Advertisement