Page 1

Nr.17 / Noiembrie 2012

Revista lunară online de promovare a turismului românesc editată de

Castelul Nalatzi - Fay din Nălaţvad, Haţeg

Biserica de lemn din Săliştioara comuna Vălişoara

Inaugurarea Lapidariumului Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Ruinele Curţii Nobiliare de la Măgura Uroiului


Contabil:

TRUFAŞ NICOLAE EMIL TEL.: 0723 409 007 E-mail: nicutrufas@yahoo.com Website: www.contabil-manager.com

Compania noastră este tânără, activă şi dinamică. Activitatea prestată este preponderent pe piaţa judeţului Hunedoara.Domeniul nostru de prestări servicii este contabilitate şi resurse umane. Deviza după care ne ghidăm este: SUCCES ŞI PERFORMANŢĂ PRIN CALITATE!

http://www.autogroup.ro http://www.premio.ro

http://www.facebook.com/PremioAutogroupDeva


găsiţi celelalte numere pe www.turism-românesc.com

ROMANIA LA EIBTM - SPANIA 2012 Revistă online de promovare şi dezvoltare atât a turismului local cât şi naţional. Project Manager - Designer:

Alexandru Tutoveanu Project Manager - Tehnoredactare:

Cristiana Tutoveanu Turistic Media Adresa: Str.Mareşal Averescu, Bl.33 Ap.4, Deva, 330011 Judeţul Hunedoara Telefon: +40254237464 +40766283253 +40766191779 E-mail: contact@turism-romanesc.com office@turism-romanesc.com Website: www.turism-romanesc.com http://www.facebook.com/TurismRomanescOfficial https://twitter.com/#!/Turism_Romanesc http://pinterest.com/turismromanesc http://turism-hunedorean.squarespace.com http://www.youtube.com/user/TurismRomanescHD http://www.alexa.com/siteinfo/turism-romanesc.com#

Parteneri Media:

© Copyright: Reproducerea oricărui material scris sau ilustrat din această publicaţie este categoric interzisă fără consimţământul prealabil al editorului.Revista nu îşi asumă răspunderea pentru conţinutul materialelor publicitare. ISSN 2247 - 2738 ISSN-L 2247 - 2738

România a fost prezentă la cea de a 25-a ediţie a Târgului cu profil MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Events) care s-a desfăşurat la Barcelona, în Regatul Spaniei, în perioada 27 – 29 noiembrie. EIBTM este cel mai important târg de turism de afaceri din Spania şi printre primele ca importanţă de pe mapamond, dedicat strict profesioniştilor din industria de turism, nefiind deschis publicului larg. MDRT a participat cu un stand cu design modern, tip insulă, amenajat pe o suprafaţă de 80 mp, cu 4 laturi deschise şi a avut 16 expozanţi din industria de turism, printre care hoteluri, tour-operatori, organizatori de evenimente şi companii de transport aerian. MDRT a promovat România în ansamblu, ca destinaţie de turism, prin distribuirea de materiale de informare tip broşuri/pliante, materiale promoţionale de tip calendare/pixuri cu însemnele vizuale ale brandului naţional de turism şi prin furnizarea de informaţii. Având în vedere faptul că la atragerea turiştilor şi definirea ofertei naţionale contribuie şi gastronomia unei ţări, prezentarea României la Barcelona a fost completată cu degustări de vinuri româneşti şi de produse culinare tradiţionale. La sfârşitul lunii februarie, compania britanică organizatoare a târgului EIBTM a primit premiul "Menţiunea Specială a Juriului" în cadrul Congresului Naţional al OPC (Professional Congress

Organizers) care a avut loc la Geneva, Elveţia. Premiul a fost acordat ca o recunoaştere a muncii depuse de toată echipa EIBTM pentru dezvoltarea şi răspândirea acestui produs turistic pe întreg teritoriul Spaniei şi pe mapamond. În acest context, participarea al doilea an consecutiv, la acest eveniment nu poate fi decât benefică. Promovarea turismului MICE de către MDRT, ca o subcategorie a produsului cheie city-breaks, este una dintre priorităţile care vin în sprijinul industriei hoteliere, în special în extra-sezon. S-a estimat că ediţia jubiliară din acest an a primit peste 15.200 de profesionişti din peste 3.100 organizaţii internaţionale, reprezentând peste 7.000 de produse şi servicii precum hoteluri, destinaţii, locaţii de desfăşurare a evenimentelor, tehnologie, turism de afaceri şi provideri de servicii conexe evenimentelor, vizitatori profesionişti şi reprezentanţi media.

Pe copertă RUINELE CURŢII NOBILIARE de la Măgura Uroiului Numărul 17 / 2012 Noiembrie Turism Românesc


Vălişoara Biserica de lemn din satul Săliștioara, comuna Vălișoara, județul Hunedoara, a fost construită în anul 1830. Are hramul „Sfântul Nicolae”. Nu figurează pe lista nouă a monumentelor istorice. Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Săliștioara este o construcție de plan dreptunghiular, cu absida pentagonală, nedecroșată; pronaosul tăvănit este suprapus de un turnclopotniță scund (consolidat în 1925), cu foișor închis și coif piramidal, acoperit integral cu tablă. Această înfățișare i-a conferit-o renovarea din anii 1815-1816, șantier cu caracter de rectitorire, care a presupus, potrivit tradiției, și o strămutare a lăcașului din cimitirul vechi din „Luncă” (acel amplasament este redat pe harta iosefină a Transilvaniei 1769-1773, iar cel actual pe harta austro-ungară din 1869-1896). Cu acel prilej, suprafața interioară și exterioară a bârnelor a fost tencuită (doar bolta amplă, căptușită cu scânduri a rămas aparentă), lăcașul fiind extins spre vest prin adosrea pridvorului spațios actual, semideschis. După mai bine de un secol, în cadrul altor reparații, peste învelitoarea inițială de șiță s-a suprapus un acoperământ nou, de eternită. Din patrimoniul bisericii au făcut parte câteva icoane vaoroase pe sticlă, realizate în 1815. Registrul împărătesc, purtând numele donatorilor, a fost executat în anul 1870.

Biserica de din satul


lemn Săliştioara

Dacă ipoteza ridicării bisericii la mijlocul secolului al XVIII-lea este corectă, atunci acesta este lăcașul de cult menționat în tabelele recensămintelor ecleziastice din anii 1761-1762, 1805 și 1829-1831. Diferit, harta Sfântului Imperiu Romano-German din 1720 și conscripția din 1733, fac trimitere la un alt edificiu, ridicat, potrivit tradiției, în „Valea Mare”, unde se mai poate identifica la suprafața solului traiectoria pietrelor pe care se înălțaseră odinioară vechile tălpi.


Curtea nobiliară de la Măgura Uroiului în imagini

Măgura Uroiului este o arie protejată de interes național, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip geologic). Este situată pe teritoriul orașului Simeria și a comunei Rapoltu Mare. Rezervația naturală Măgura Uroiului are o suprafață de 10 ha. și este alcătuită din andezite cuarțifere și coloane explozive de breccii formate în urma activității vulcanice neogene. La poalele Măgurii Uroiului se află ruinele unei Curţi Nobiliare demult uitată, dar care merită vizitată în momentul în care aveţi drum prin Simeria - satul Uroi.


dezvăluie comorile ascunse ale României:

Castelul Nalatzi - Fay din Nălaţvad, Haţeg o frumuseţe arhitecturală lăsată în paragină

Nălațvad este un sat din județul Hunedoara, Transilvania, care aparține, din punct de vedere administrativ , de orașul Hațeg. În acest sat se găseşte Castelul NalatziFay, construit în secolul XIX, castel ce a apartinut familiei Bela Fay şi care figurează pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: HD-II-a-A-03369. Ansamblul castelului Nalatzi-Fay cuprinde și un veritabil parc dendrologic, aflat în paragină la fel ca și clădirea castelului. Printre arbori feluriţi se găseşte şi un tulipan.


Râu de Mori Zonă cu un real potenţial turistic, comuna Rîu de Mori are, începând din data de 25 noiembrie 2012, un Centru de Informare Turistică funcţional.Acesta are ca scop atragerea turiştilor, precum şi îndrumarea acestora spre obiectivele turistice din zonă. Pentru construirea Centrului de Informare Turistică, primăria din comuna Rîu de Mori a accesat finanţare europeană, prin măsura 313, în valoare de 200.000 de euro. “În urma activi tăţii pe care o vom desfăşura în cadrul Centrului de Informare Turistică, vom putea atrage mai mulţi turişti şi în staţiunea montană Râuşor. Mai ales pe timp de iarnă, când celelalte obiective turistice sunt cam dificil de vizitat, şi astfel vom fi o zonă în care în orice anotimp, vom avea ceva de oferit turiştilor”, a spus primarul comunei Rîu de Mori, domnul Niculiţă Mang. Din banii obţinuţi prin finanţare europeană s-a construit clădirea care adăposteşte centrul de informare turistică, dar se asigură şi promovarea turismului din zonă, prin montarea a 62 de panouri publicitare, pe drumul naţional, care leagă Haţegul de Petroşani, dar şi pe cel care duce de la Haţeg la Caransebeş. „Printr-o colaborare cu proprietarii de pensiuni din comunele Rîu de Mori, Sântămărie Orlea şi Sarmizegetusa, le oferim acestora, prin Centru, promovare gratuită.Prin aceasta modalitate, sperăm să atragem mai mulţi turişti în zonă”, susţine primarul Niculiţă Mang.

A fost inaugurat turistică din


Centrul de informare comuna Râu de Mori

Una dintre atracţiile turistice, care va fi pusă mai bine în valoare cu ajutorul Centrului de Informare Turistică, este Cetatea Colţ - un loc încărcat de istorie şi un reper în literatura universală. „Toate cele trei comune sunt încărcate de istorie. Nu vreau să minimalizez în niciun fel importanţa covârşitoare a comunei Sarmizegetusa şi a cetăţilor de aici, dar, pe de altă parte, nu pot să ignor importanţa Cetăţii Colţ în dezvoltarea turismului din zona noastră. Cetatea Colţ şi-a lăsat amprenta asupra formării poporului român, prin cnezatele şi voievodatele Cneazului Cândea, care a construit această fortăreaţă, dar a devenit celebră prin scrierile din romanul Castelul din Carpaţi, al scriitorului Jules Verne. Acest roman a lansat o serie de legende care au adus în zonă nenumăraţi turişti. Mulţi au venit pentru a vizita locurile în care s-a înfiripat povestea de dragoste dintre Jules Verne şi frumoasa româncă Luiza, care şi-a părăsit, în ziua nunţii, viitorul soţ pentru a se dărui lui Jules Verne. Sunt poveşti şi întâmplări care, exploatate la adevărata lor valoare, ar putea aduce mulţi turişti în aceste locuri”, mai spune primarul comunei Rîu de Mori.


Calcarele de la Faţa Fetii - comuna Râu de Mori Calcarele de la Fața Fetii reprezintă o arie protejată de interes național, aflată în amonte de satul Clopotiva, județul Hunedoara, comuna Râu de Mori, în Munții Țarcu, care corespunde categoriei a IVa IUCN (rezervație naturală, de tip botanic) și este inclusă în Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”. Rezevația, cu o suprafață de 3,0 ha, aflată în custodia Direcției Silvice Deva prin Ocolul Silvic Retezat, adăpostește specii de plante de interes știintific excepțional, precum Centaurea retezatensi, Hepatica transsilvanica, Hepatica media, Leontopodium alpinum, Lilium jankae, Aconitum antihora. În Legea nr. 5 din 06/03/2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a zone protejate publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 152 din 12/04/2000, la numărul curent 2.508 sunt incluse și Calcarele de la Fața Fetii.


EVENIMENTE:

Inaugurarea Lapidariumului Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva inaugurează joi, 15 noiembrie 2012, la ora 13:00, Lapidariumul muzeului, amplasat în spatele palatului Magna Curia. Noua clădire a fost ridicată cu scopul de a aduna la un loc cele mai reprezentative piese arheologice descoperite pe teritoriul judeţului Hunedoara şi a permite publicului vizitator să admire frumuseţea măiestriei antice. Lapidarium-ul este compartimentat în 5 incinte care expun piese arheologice de tip funerar, monumente inscripţionate, statui etc. din preistorie, perioada dacică şi romană. Vă invităm să participaţi la această inaugurare care vine să întregească spaţiul expoziţional şi oferta culturală a muzeului, acesta venind în întâmpinarea publicului vizitator cu un nou produs cultural, care urmează a fi utilizat şi în scopuri educaţionale. Biroul de Relaţii cu Publicul http://www.mcdr.ro


Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a inaugurat Lapidarium-ul:

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a inaugurat, în data de 15 noiembrie 2012, un Lapidarium în care sunt expuse zeci de piese de dimensiuni mari, recuperate de pe întreg teritoriul judeţului Hunedoara şi restaurate de personalul instituţiei . Construcţia are o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, este realizată din metal şi sticlă şi are cinci încăperi. Lapidariumul este situat în spatele palatului Magna Curia şi poate fi vizitat zilnic, între orele 9:00 – 17:00. Lapidariumul din Deva este al doilea de acest gen din Trasilvania, fiind construit după modelul celui din Sibiu. Investiţia s-a ridicat la suma de

800 de mii de lei, bani alocaţi de către Consiliul Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia se află muzeul din Deva. I n a u g u ra re a Lapidariumului a avut loc în prezenţa angajaţilor muzeului şi autorităţilor locale şi judeţene. „Este o construcţie extrem de interesantă, în taluz. De pe Cetatea Devei nu se văd decât plante, flori, iarbă, iar când păşeşti înăuntru descoperi o adevărată istorie. Pornim de la preistorie, zid dacic şi intrăm în epoca Imperiului Roman. Sunt piese foarte valoroase, care au fost cu mare greutate aduse la o poziţie de

expunere, pentru că ele au stat mii de ani în ploaie, în intemperii. Printre piesele expuse se regăsesc şi cele două monumente funerare recupe rate din albia râului Mureş în această toamnă. Lapidariumul va fi îmbunătăţit în permanenţă. Vom încerca, pe măsură ce restaurăm, să expunem şi celelalte piese pe care la avem”, a precizat directoarea Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, doamna Liliana Ţolaş.


Masa Rotundă „Un viitor pentru Sarmizegetusa Regia. Perspective de valorificare a unui monument UNESCO“ Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva organizează în data de 22 noiembrie 2012, ora 11:00, la sediul Magna Curia, masa rotundă „Un viitor pentru Sarmizegetusa Regia. Perspective de valorificare a unui monument UNESCO“. Statutul de monument aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, obţinut în anul 1999 de Cetatea Dacică de la Sarmizegetusa Regia, dar şi importanţa sa în rândul specialiştilor, a mass-mediei dar şi a publicului larg, impune o nouă

viziune administrativă a acestuia, şi nu numai.

Această întâlnire urmăreşte eficientizarea comunicării şi colaborării dintre instituţiile implicate în cercetare, administraţie, pază şi factorii politici şi decizionali care pot rezolva anumite probleme şi pot totodată să obţină finanţări care să susţină proiectele legate de acestea. Printre subiectele propuse dezbaterii se află şi situaţia actuală a sitului, „Programul multianual de cercetări arheologice în Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei”, experienţe europene în valorificarea culturală a unor situri arheologice, stadiul preluării sitului şi altele.Cu această ocazie va fi vernisată o expoziţie temporară în cadrul căreia vor fi prezentate câteva elemente de civilizaţie dacică din zona capitalei religioase, politice şi economice a statului dac, Sarmizegetusa Regia. Biroul de Relaţii cu Publicul Simpozionul ştiinţific: "Societăţi şi asociaţii feministe din Transilvania şi România – a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX".

Lansarea albumului „Comori culturale româneşti – Ţara Haţegului“ Consiliul Judeţean Hunedoara, Societatea de Educaţie

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva a organizat v i n e r i , 1 6 noiembrie 2012, ora 10:00, simpozionul ştiinţific "Societăţi şi asociaţii feministe din Transilvania şi România – a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX". Simpozionul s-a desfăşurat în Palatul Magna Curia. Printre lucrările prezentate s-au numărat "Elite feminine româneşti şi mica Unire, Reprezentante ale reuniunilor de femei din Transilvania" şi "Memorandumul", "Un episod al feminismului interbelic: Mica Antantă feminină", "Lucia Apolzan, cercetătoarea Munţilor Oraştiei".

Nonformală şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane vă invită duminică, 2 decembrie 2012, ora 15:00, în foaierul Casei de Cultură din Haţeg, la lansarea albumului Comori culturale româneşti – Ţara Haţegului, realizat în cadrul proiectului omonim finanţat de Consiliul Judeţean Hunedoara şi la lansarea Monografiei istoricoetnografice a localităţii Sarmizegetusa, scrisă de dr. Gică Băeştean şi profesorul Tiberiu Albulescu. Albumul cuprinde fotografii şi informaţii despre monumentele istorice şi naturale, atracţiile turistice şi legendele, tradiţiile şi obiceiurile Ţării Haţegului şi a fost realizat în cadrul proiectului omonim susţinut financiar de Consiliului Judeţean Hunedoara.

Monografia

istorico-etnografică a localităţii Sarmizegetusa este o lucrare considerată de autori doar ca un început al istoriei acestor locuri, deschisă şi altor informaţii. Un fapt important este abordarea istoriei medievale a acestei localităţi, etapă de obicei omisă de istorici, concentrarea atenţiei făcându-se doar pe perioada antică. Elementele de etnografie întregesc zugrăvirea chipului acestei localităţi străvechi, informaţiile obţinute făcându-se prin recurgerea la amintirile oamenilor locului sau la fotografii vechi, încercându-se astfel acoperirea a cât mai mult din perioadele mai puţin cunoscute până la această întreprindere. Evenimentul de lansare este organizat cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu” şi al Primăriei Haţeg. Biroul de Relaţii cu Publicul


Teatru de Artă Deva oferă publicului piese de excepţie în luna noiembrie Z Â N A d e 1 6

T R O T U A R E L O R I o n D r ă g o i

N o i e m b r i e ,

o r a

1 9 : 0 0

Eroina acestei comedii este o prostituată frumoasă şi incultă, care cunoaşte un scriitor. Acesta îi va dărui „într-o doară” o carte de-a sa, al cărui personaj masculin Mihai, este proiecţia ideală a bărbatului ce înţelege în profunditate sufletul feminin. Eroina piesei consideră că l-a întâlnit în personaj pe bărbatul care o va salva; se îndrăgosteşte de el şi vine la autor şi îl roagă să-i facă cunoştinţă cu el, pe deplin încredinţată că el există în realitate, că scriitorul i-a ascultat povestea vieţii şi nu a făcut decât să o noteze. Pentru ea, tot ce scrie în cărţi e „sfânt”, adică strict adevărat. Scriitorul se joacă un timp cu ea, întreţinându-i iluzia, după care îi spune adevărul. Neputând admite că Mihai nu există în realitate, că e doar o „minciună” scriitoricească, ea pleacă deprimată şi r e v o l t a t ă . Va reveni după un timp, atunci când va înţelege că, din moment ce autorul a creat un personaj atât de „frumos”, adică bărbatul ideal, visat de ea, chiar el este a s e m e n i p e r s o n a j u l u i . Piesă preponderent lirică, ZÂNA TROTUARELOR e și un apel la responsabilitatea scriitorului faţă de efectele scrisului său. Regizor: Mihai Panaitescu, scenograf: Nicoleta Onofrei, actori: Andreea Raica, Eugen Titu, Radu Pavel, Roxana Olșanschi și Matei Șorop.

S I C I L I d u p ă J . B . P.

A

N U L M o l i e r e

23 Noiembrie , ora 19:00

Este vorba despre o întâmplare petrecută în secolul al - XVII- lea în Sicilia, undeva într-o localitate de pe malul mării Meditrane. În centrul acţiunii se afla un nobil sicilian, pe nume Don Pedro, rudimentar şi extrem de gelos, care este îndrăgostit de o sclavă grecoaică pe care o eliberează pentru a se căsători cu ea. Nurii acestei sclave, pe nume Isidora, au atras atenţia întregului ţinut, şi mai ales a unui nobil francez, pe nume Adrast, care caută prin orice mijloc să-i câştige inima. După mai multe încercări nereuşite de a patrude în casa lui Don Pedro, reuşeşte să intre deghizat în pictor şi-şi răpeşte iubita prin subterfugiul unei alte deghizări. Ideea spectacolului şi sursa de bază a umorului este că ,, nimeni nu este ceea ce vrea să p a r ă a f i ' ' . Regie: Mihai Panaietescu Coregrafie: Viorica Iacob şi Andreea G a b o r Isidora: Andreea Gabor Adrast: Mihai Panaitescu Don Pedro: Mircea Puiu Lăscuş Ali: Răzvan Corneci. M E N A G E A D u p a N e i l 11

Noiembrie

2012,

T R O I S S i m o n ora

19:00

Redacția ziarului “Colaps” are doi angajați – pe Andy și pe Norman. Sediul ziarului este într-un apartament închiriat. Ziarul se vinde greu. Cei doi au restanțe la

întreținere, iar pentru a salva banii de chirie, Andy se sacrifică și devine amantul proprietăresei, doamna Brown, o bătrână cu aere de primadonă. În peisaj apare Sophie, o tânără superbă care tocmai s-a mutat lângă apartamentul celor doi. Din momentul apariției fetei, totul se schimbă dramatic. Dacă până acum ziarul mergea greu, de acum situația e catastrofală. Unul dintre ziariști nu mai poate să scrie. E îndrăgostit. Celălalt încearcă să gestioneze situația, dar se trezește fără voia sa într-un triunghi amoros, care riscă să degenereze într-un pătrat… Cu: Ionela Nedelea, Ioan Isaiu, Liviu Varciu Regie: Sorin Misiriantu.


« C h a p i t i e 1 7 0 4 » (spectacol în limba franceză cu subtitrare î n l i m b a r o m â n ă ) 10 Noiembrie, ora 19:00 Povestea unei întâmplări, patru personalităţi, un text, izbucnirea unei pasiuni. O tânără, însoţită de mama sa ajunsă la capătul puterilor, se ascund într-un refugiu montan. Un vânzător ambulant intră pe neaşteptate şi răstoarnă destinul acestor femei fugare. Scris sub impulsul nevoii de a fi martor al ororilor din lagărele naziste, acest text adună, printr-o abordare largă şi teatrală, destinele distruse ale victimelor tuturor războaielor. Note asupra textului „încerc să privesc moartea cu alţi ochi. Este un duşman pe care îl respect şi pe care încerc să-l cunosc. Pentru a-l integra, a-l digera, pentru a nu mă mai teme de el. Ea este întotdeauna prezentă în povestirile mele, ca un personaj suplimentar filigranat şi care nu există decât prin contrast cu viaţa.” ( G e r a l d G r u h n ) Notă de intenţie: Prin cuvintele lui Gerald Gruhn, o certitudine se desenează: Chapitre

1704 vorbeşte despre Uman, in ceea ce are el cel mai mult ca finalitate, intemporal si universal, moartea sa. Dincolo de asta, irealitatea care insoţeşte istoria evocă cu o claritate demnă de Epstein această capacitate de a se autodistruge al umanităti, capacitate de a arunca căteodata inutil, căteodata metodic , mii de suflete in compostul Umanităţi. Acestă piesă supără uşor, fără a întuneca un deja prea sombru tablou, şi îi adaugă sensibilitate şi poezie, cu speranţa unui alt Posibil. Dându-i viaţă pe scenă, dorim să oferim spectatorului o reflecţie proprie, nu una impusă. Dorim să oferim o fereastră prin care fiecare privire va zări un tablou diferit, imaginea unei Umanităti făcute din asemănări şi unicităti bogate şi frumoase. Regie: Marco Besangon Interpretare: Dana Calimente Antoine Colla. Aranjament muzical: Jean-Louis Bonmariage. Muzică: Soleil NOIR Grafica: Rita Godinho Costume: Svetlana Asipenca Lumini: Sylvain Mordan Grafica: Rita Godinho D r a m a t u r g i e : Fa b r i z i o L e v a Marketing: Eric Lambrechts.

Te a t r u l D e A r t a D e v a KINO + SĂPTĂMÂNA FILMULUI RUSESC ‎ 24 NOV Sâmbătă ULTIMUL CANTON (2010) ORA 19:00 25 NOV Duminică GAMBITUL TURCESC (2005) ORA 19:00

26 NOV Luni POVESTEA COSMOSULUI MEU (2009) ORA 19:00 27 NOV Marți BUNICA TOSIA (2003) ORA 19:00 28 NOV Miercuri CREDINŢĂ (2009) ORA 19:00 30 NOV Vineri GEORG (2008) ORA 18:00 EFECT DE SERĂ (2005) ORA 20:00 Agenţia Teatrală tel: 0354 738703 Luni- Inchis Marti - Vineri: 11:00-18:00 Sâmbătă –Duminică: 16:00-19:00


Orăştioara de Sus

Oraşul secret de sub cetatea dacică SARMIZEGETUSA REGIA

De multă vreme circulă pe Internet informaţii care au fost aduse la lumină de curând de scanările făcute de BBC şi Discovery. Mai precis, Cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia ar sta pe un oraş secret, de mărimea Bucureştiului, încă nescos la lumină. Surse neoficiale arată că primele scanări în zona cetăţilor dacice au fost făcute pe la începutul anilor ’90 de către ruşi, care au folosit un satelit pentru a ”scana” subsolul din zona Grădiştei. Oficial nu există nicio informaţie despre acele cercetări, însă s-a vorbit despre faptul că ruşii ar fi descoperit situri antice şi preistorice necunoscute încă în zonă. Se spune că munţii fuseseră tăiaţi şi terasaţi, apoi amenajaţi în incredibilul ansamblu, la o adâncime de peste 8 metri aflându-se o aşezare subterană. Conform pasionaţilor, unele cercetări secrete, derulate de un grup de oameni de ştiinţă români până în 1999, au evidenţiat faptul că sub Sarmizegetusa şi sub celelalte cetăţi dacice există acel ansamblu arhitectonic militaro-civil, bogat în aur şi cu multe elemente anterioare civilizaţiei dacilor. În anul 2001, generalul de divizie în retragere, Vasile Dragomir, a spus că în zona Vârtoape, pe o suprafaţă de 4 km pătraţi, au fost descoperite 75 de gropi conice, de dimensiuni diferite, precum şi incinte paralelipipedice, modificate de mâna omului, care comunicau între ele, dar şi cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleacă mai multe tuneluri spre munţii din apropiere, unele prăbuşite parţial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane. Centrul complexului ar fi chiar oraşul subteran şi suprateran de la Vârtoape, de dimensiuni mult mai mari decât cel de la Sarmizegetusa Regia. De aceste tuneluri secrete localnicii nu ar fi străini, şi de aici legendele existente în zonă.

„Vreau să subliniez că în urma măsurătorilor noastre a rezultat că în zona Vârtoape şi în imediata apropiere se află vestigiile cele mai importante ale complexului, inclusiv sanctuare, construcţii cu o vechime mai mare decât cele de la Sarmizegetusa”, a spus pe atunci generalul Vasile Dragomir. Majoritatea specialiştilor care studiază de multă vreme zona spun că aceasta este doar o legendă, neconfirmată de cercetările arheologice. Însă recunosc faptul că ruşii au efectuat la începutul anilor ’90, scanări ale perimetrelor. Faptul că echipele de la BBC şi Discovery şi- au făcut apariţia şi au scanat împrejurimile, folosindu-se de sateliţi şi de tehnologia numită LIDAR, nu a făcut decât să amplifice zvonurile despre existenţa unui oraş secret sub cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.


Unde ne cazãm? Pensiunea Ecoturistică Iancu ** Pensiunea ecoturistică "Iancu“** cod 337420, Sălaşu de Sus, judeţul Hunedoara, ROMÂNIA persoana de contact: Mihai Iancu Tel.fix: +4 0254 779 519 Tel. mobil: +4 0722 762 245 e-mail: office@pensiuneaiancu.ro web: http://www.pensiuneaiancu.ro Condiţii de cazare: Capacitate: 12 locuri în 5 camere (la nevoie se poate suplimenta cu 2 locuri) Dotare: 2 băi / televizor / frigider / telefon / Internet / Foişor / Barbeque.

Pensiunea Iancu este primul popas în drumul spre vârful Retezat. Se găseşte în localitatea Sălaşu de Sus, la 6 km distanţă de intersecţia DN66 cu DJ667 (satul Ohaba de Sub Piatră). Aşezată într-o zonă deosebit de pitorească, pensiunea a fost concepută pentru asigurarea confortului deplin al turiştilor, dar şi pentru a le oferi posibilitatea să se familiarizeze cu viaţa la ţară şi cu produsele specifice Ţării Haţegului. La pensiune găsiţi bicilete de închiriat pentru vizitarea zonei şi ghizi însoţitori. Se pot face rezervări on-line la Pensiunea Iancu, pe: .


Unde ne cazãm? Motel CASABLANCA

****

Adresa: Comuna Băcia, Str. Principală (E 79) Judetul: Hunedoara Telefoane: 0762692792; 0762692797 E-mail: ela_bela_2001@yahoo.com RESTAURANTUL CASABLANCA: - 230 locuri (fără aglomerarea sălii de nunţi); - oferim artificii de interior (cu flacără rece) şi de exterior; - avem o echipă specializată pentru amenajarea sălii. Servicii şi facilităţi MOTEL CASABLANCA: - toate camerele au băi dotate cu căzi cu hidro-masaj; apă caldă permanent; parcări pentru autoturisme şi camioane; TV în camere; restaurant; terasă. Capacitate cazare: 13 camere (40 locuri). Tarife cazare: 120 lei/camera dublă; 140 lei/camera cu 3 locuri. În tariful de cazare este inclus micul dejun.

Motel MAGIC Contact: Adresa: Comuna Băcia, Str. Principală, nr. 189 Judetul: Hunedoara Telefon: 0254 264.577 Fax: 0254 264.577 Servicii si facilităţi: - internet wireless; toate camerele sunt dotate cu băi (apă caldă permanent); restaurant deschis non-stop cu aercondiţionat (70 locuri); terasă acoperită (35 locuri); parcări păzite; TV cablu;loc de joacă pentru copii; organizări de mese festive. Capacitate cazare: 14 camere (29 locuri). Permitem accesul animalelor de companie doar cu carnet de sănătate valabil. Tarife cazare: - 80 lei/camera single; - 90 lei/camera dublă; - 120 lei/camera cu 3 locuri. Important! În preţurile de cazare este inclus micul dejun. Pentru cazarea grupurilor tarifele se pot negocia.

**


prezintă România de vis: Castelul Iulia Haşdeu, judeţul Prahova , Muntenia , România - este cunoscut sub denumirea populara de "Templul Spiritului". La 97 de kilometri spre nord de Bucureşti, în Câmpina, scriitorul şi istoricul român Bogdan Petriceicu Haşdeu a construit, între anii 1893 si 1896 palatul pe care l-a dedicat memoriei fiicei sale. Deasupra intrării principale se găseşte inscripţia "E pur si muove". Numele Iuliei Haşdeu stă gravat pe fiecare dintre cele două scaune din piatră, din faţa castelului, iar în mijlocul clădirii se află o sculptură din lemn pictat a lui Isus Cristos, realizată de artistul francez Casciani. În spatele ei, este aşezat bustul Iuliei Haşdeu. Castelul a fost inaugurat la 2 iulie 1897, fiind deschis pentru public în timpul vieţii lui Haşdeu. Dupa moartea lui, încercările moştenitorilor de a determina autorităţile să deschidă un muzeu, împlinind astfel dorinţa testamentară a lui Haşdeu, au eşuat. După primul razboi mondial, muzeul a fost deschis pentru vizitare liberă. A fost încadrat personal de specialitate din anul 1932 şi abandonat în 1947. Reintră în reţeaua muzeistică în anul 1958, dupa o intervenţie în Parlament a lui George Călinescu. Clădirea este un adevărat monument de arhitectură, construit între anii 1894 - 1897, după planurile lui Hasdeu, fiind ulterior restaurată în perioada 1962 - 1965, în 1980 şi după anul 1990. Expoziţia valorifică documente de istoria culturii, legate de viaţa şi opera marelui cărturar: fotografii de familie, documente, manuscrise, mobilier şi obiecte personale care au aparţinut lui Haşdeu şi fiicei sale, Iulia (circa 300 de exponate), carte veche, tablouri înfăţişându-i pe Bogdan Petriceicu Haşdeu şi Iulia Haşdeu; arhiva lui Bogdan Petriceicu Haşdeu; schiţele lui pentru Castelul Iulia Haşdeu; primele ediţii ale operelor lui Bogdan Petriceicu Haşdeu (1838 - 1907) şi ale Iuliei Haşdeu (1869 - 1888).

Castelul Iulia


Haşdeu din Câmpina

Povestea post mortem a fiicei lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, Iulia şi a castelului-templu de la Câmpina este una dintre cele mai misterioase legende adevărate de prin Regat. Iulia Haşdeu a fost un copil precoce, la 8 ani trecând examenele de şcoală primară, la 11 ani terminând liceul şi cunoscând deja trei limbi străine. A făcut apoi Conservatorul la Bucureşti, în timp ce scria poezii şi piese de teatru, iar la 16 ani intra să studieze Literele la Sorbona. Din păcate s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi a murit la doar 19 ani, în anul 1888. Răpus de durere, Hasdeu a renunţat la gigantica sa operă literară, „Etymologicum Magnum Romaniae“ dicţionarul enciclopedic al limbii române, în care ajunsese doar la litera B, cuvântul bărbat, şi se dedică în totalitate amintirii Iuliei. Prin şedinţe de spiritism i se dezvăluie un proiect care să îl aducă mai aproape de fiica sa şi astfel se retrage la Câmpina, unde construieşte, după planurile Iuliei, un castel misterios. Castelul, neobişnuit pentru zona Câmpinei, are o arhitectură ciudată pe dinafară, fiind şi mai ciudat înăuntru. Construit pe baza numerelor 3 şi 7 şi plin de simboluri la tot pasul, castelul are trei intrări, două secundare şi una principală, de piatră, glisantă, deasupra căreia este ochiul atoatevăzător, şi pe care scrie "pro fide et patria" şi "e pur si muove". Uşa este încadrată de două tronuri de piatră şi doi sfincşi, a căror prezenţă se regăseşte şi pe cavoul Iuliei de la Bellu. Înăuntru ne surprinde unul dintre cele mai bine puse la punct muzee din ţara noastră: interiorul e frumos păstrat, castelul a fost restaurat, e îngrijit, curat, cu explicaţii la fiecare colţ de mobilă, iar cum povestea familiei Haşdeu e mai lungă şi mai interesantă decât descrierile de muzeu, la intrare primim un ghid audio, care ne ţine de poveşti în faţa fiecărui exponat, lăsându-te aproape convins de prezenţa Iuliei în castel. Folclorul popular al vremii, când localnicii erau deja intrigaţi de neobişnuita construcţie şi de practicile vrăjitoreşti care aveau loc acolo, spunea că noaptea se auzea Iulia cântând la pian, în aplauzele bătrânului Haşdeu; câteodată cică "bătrânul urlă ca lupul. Iese la geam, descheiat la cămaşa de noapte, cu ochii roşii ca rugul şi strigă,... ce ştiu, o vorbire de vrăjitor..." Prin partea din spate a castelului se poate cobori la subsol, unde se găseşte o vastă colecţie de pagini din revista Satyrul, din ziare la care a colaborat Haşdeu şi fragmente din scrierile sale. Muzeul-castel este deschis de marţi până duminică, între orele 9:00 - 17:00. Adresa : B-dul Carol I nr. 199, Câmpina. Telefon : 0244/335.599; 0244/335.598.


Bucureştiul de altădată

Palatul Cantacuzino Clădirea în care se află azi Muzeul Național "George Enescu" a fost construită după planurile arhitectului Ion D. Berindey în stilul baroc francez al epocii Ludovic al XVI-lea, pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost președinte al Consiliului de Miniștri, poreclit "Nababul" pentru fabuloasa sa avere. După moartea "Nababului", clădirea a revenit fiului său Mihai care, decedând în 1929, a lasat-o prin testament soției sale Maruca, recăsătorită în decembrie 1939 cu George Enescu. Edificiul - cunoscut și sub numele de "palatul Cantacuzino" - a găzduit în preajma celui de al doilea război mondial, președenția Consiliului de Miniștri. În anul 1956, în Palatul Cantacuzino a fost inaugurat Muzeul Memorial "George Enescu" dedicat marelui compozitor român, devenit după 1990 muzeu național. Edificiul - declarat monument de arhitectură are patru niveluri: un subsol înalt alcătuind soclul construcției, un parter cu ferestre în arc de cerc și cu balustrade de piatră, un etaj cu ferestre drepte prevăzute cu balconașe din fier forjat și o mansardă cu lucarne bogat ornamentate. Fațada sa are ca element dominant intrarea, ușor decroșată, precedată de trepte ample, din marmură, străjuită de doi lei din piatră și ocrotită de o marchiză în formă de scoică. Dintre spațiile prevăzute în somptuosul interior al clădirii se remarcă sala centrală de la parter, cu picturi murale de N.Vermont și G.D. Mirea și coloane de marmură roz. Palatul Cantacuzino este situat pe Calea Victoriei nr. 141, București. Casa Memorială George Enescu


Direcţia de comunicare Comunicat de presă 15 noiembrie 2012

Eduard Hellvig, la deschiderea Târgului de Turism al României: „Vom avea o lege a turismului modernă” Viitoarea lege a turismului prevede posibilitatea ca activitatea de promovare în domeniu să fie gestionată de o organizaţie rezultată în urma unui parteneriat public-privat, care ar permite o mai rapidă adaptare a deciziilor necesare în domeniu la evoluţia pieţei naţionale şi internaţionale de turism. Anunţul a fost făcut de ministrul Eduard HELLVIG joi, 15 noiembrie a.c., cu ocazia deschiderii oficiale a Târgului de Turism al României. „Legea turismului, o lege aşteptată foarte mult de industrie, este aproape de finalizare. Vă garantez că va fi dezbătută cu asociaţiile profesionale, patronale şi de promovare de profil, astfel încât să rezulte o lege modernă care să ajute acest sector. Am speranţa că viitorul ne va aduce un organism care să gestioneze marketingul României, construit pe un parteneriat publicprivat, aşa cum există în ţările puternice, astfel încât deciziile care se vor lua pentru promovarea ţării să fie în concordanţă cu realităţile şi necesităţile industriei de turism”, a declarat ministrul Eduard HELLVIG. Adresându-se celor prezenţi la deschiderea târgului de turism, ministrul Eduard HELLVIG a vorbit despre abordarea acestui domeniu pe care ministerul îl gestionează şi despre stadiul actual. „Trebuie să existe o corelare între produsele turistice pe care le promovăm şi investiţiile pe care le finanţăm. Vă mulţumesc pentru 2012, a fost un an de succes – este meritul dumneavoastră, am încrederea că anul 2013 va fi un an la fel de bun. Vă asigur că ministerul pe care gestionez vă va fi în continuare alături, pentru ca, prin eforturile noastre comune, industria de turism să capete într-adevăr rolul important pe care vrem să îl aibă în societatea românească”, a menţionat ministrul dezvoltării regionale şi turismului. Standul României la Târgul de Turism al României, ediţia toamnă 2012, poate fi vizitat, în perioada 15-18 noiembrie a.c. în pavilionul C4 din complexul expoziţional Romexpo. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ca expozant, promovează aici, prin intermediul materialelor editate – pliante, broşuri, videoclipuri - cele mai importante destinaţii şi tipuri de turism din România. Tot în standul României au fost invitate să participe şi sunt prezente cu desk propriu primele cinci destinaţii la ediţia din acest an a proiectului european EDEN – Destinaţii Europene de Excelenţă. Participarea la târguri de turism reprezintă una dintre categoriile de activităţi derulate de MDRT pentru promovarea turismului românesc. Lista completă activităţi se regăseşte în programul de marketing şi promovare turistică. *** Aflat la cea de-a 20-a ediţie, Târgul de Turism al României reuneşte agenţii de turism şi tour-operatori, hoteluri şi pensiuni, agenţii de asigurări şi banci, organizatori de congrese şi turism de afaceri, organizaţii patronale şi asociaţii profesionale, organizaţii de promovare a turismului din străinătate, oficii, organizaţii şi instituţii de promovare a regiunilor turistice din România, dar şi prestatori de servicii de transport, de cazare şi de agrement. Târgul de Turism al României este un eveniment organizat de Romexpo în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România, ANAT – Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România, FPTR – Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, ANTREC – Asociaţia Natională de Turism Rural Ecologic şi Cultural şi OPTBR – Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România.

Strada Apolodor nr. 17, Latura Nord, Sector 5, Bucureşti, ROMÂNIA, 050741 - RO, Tel.: +40 (37) 211 1499, Fax: +40 (37) 211 1515 presa@mdrt.ro


Direcţia de comunicare

COMUNICAT DE PRESĂ 13 noiembrie 2012 România, promovată în 2013 într-un catalog propriu de turoperatorul ITS Reisen

ITS Reisen intenţionează să extindă, în anul 2013, promovarea pentru România, printr-o broşură dedicată ţării noastre, distribuită în Germania, Austria şi Elveţia. Broşura va prezenta destinaţii şi produse turistice specifice României, care o diferenţiază pe piaţa internaţională de turism. Delta Dunării, circuitele culturale, dar şi turismul activ şi în natură, manifestat mai ales sub formă de drumeţii şi activităţi de observare a florei şi faunei, sunt principalele forme de turism care vor apărea în broşura dedicată României. Catalogul, care urmează să fie produs în această toamnă, va fi distribuit anul viitor de circa 2.500 de agenţii care vând produsele ITS în Germania, Austria şi Elveţia. Totodată, România va continua să apară în catalogul “City Trips” al turoperatorului, cu destinaţii ca Bucureşti şi Sibiu. Promovarea României într-un catalog propriu urmăreşte evidenţierea acelor experienţe turistice cunoscute în termeni de specialitate ca “unique selling points” – cele care diferenţiază oferta naţională pe piaţa internaţională de turism, care pot determina un turist să aleagă pentru vacanţele lor destinaţii româneşti în locul altora. Decizia a fost luată în urma discuţiilor demarate de secretarul de stat Cristian Bărhălescu cu reprezentanţii turoperatorului în luna august a.c., la Berlin, discuţii continuate de MDRT în luna octombrie, la Salzburg, cu ocazia lansării Catalogului ITS 2013. ITS Reisen face parte, alături de Jahn Reisen, Tjaereborg, ADAC Reisen, LTUplus, DERTOUR şi Meiers Weltreisen, din divizia de turism a concernului REWE. REWE ocupă locul doi în topul concernelor turistice din Germania, în funcţie de profit, şi deţine peste 2500 de agenţii de turism proprii, în franciză sau în cooperare cu alte agenţii de turism (precum Atlas Reisen, DER Reisebüro, DERPART, etc.), dar şi agenţii de incoming proprii în 13 ţări. ITS este unul dintre turoperatorii care au înregistrat creştere pe piaţă şi care atrag turişti interesaţi de formele de turism caracteristice României, aşa cum au fost ele identificate în studiile şi documentele strategice realizate pentru MDRT în domeniu. Biroul de presă

Strada Apolodor nr. 17, Latura Nord, Sector 5, Bucureşti, ROMÂNIA, 050741 - RO, Tel.: +40 (37) 211 1499, Fax: +40 (37) 211 1515 presa@mdrt.ro


COMUNICAT DE PRESĂ Direcţia de comunicare

Comunicat de presă 06 noiembrie 2012 Standul României la WTM Londra găzduieşte 36 de expozanţi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi postul “Travel Channel” sunt interesaţi de posibilitatea colaborării pentru continuarea documentarului “Wild Carpathia”. Reprezentanţi ai postului de telviziune au discutat pe această temă cu secretarul de stat Cristian Bărhălescu, prezent zilele acestea la Londra cu prilejul Târgului Internaţional de Turism World Travel Market – WTM 2012. În acelaşi context, demnitarul a avut întrevederi cu reprezentanţi ai postului CNN, cu care a discutat despre strategia de promovare a României, în special cu ocazia viitoarei ediţii a Festivalului “George Enescu”, dar şi ca destinaţie de city-break. În ceea ce priveşte reprezentanţii “Eurosport”, aceştia s-au arătat interesaţi de organizarea, în România, în primăvara anului viitor, a ediţiei de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European - FOTE 2013. România îşi prezintă oferta de turism şi se promovează la World Travel Market – WTM, manifestare care are loc în perioada 58 noiembrie a.c. în capitala Marii Britanii. Standul naţional, organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, găzduieşte 36 expozanţi. Este vorba de agenţii de turism, hotelieri, transportatori, asociaţii de promovare şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Prezenţa României la WTM a creat cadrul pentru stabilirea de contacte între delegaţia MDRT, condusă de secretarul de stat Cristian Bărhălescu, şi profesioniştii din domeniu, dar şi pentru discutarea unor viitoare parteneriate destinate accentuării prezenţei României pe piaţa internaţională de turism. În prima zi, secretarul de stat Cristian Bărhălescu a avut o întrevedere cu Ivo Marinov, adjunct al ministrului economiei din Bulgaria. Principalele teme de discuţie s-au referit la posibila cooperare pentru o promovare comună a celor două ţări, din perspectiva Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării şi cu privire la organizarea de circuite turistice care să includă destinaţii din ambele state, destinate în primul rând turiştilor din ţări mai îndepărtate, interesaţi de astfel de produse. Discuţiile secretarului de stat pentru turism cu Ion Jinga, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, şi cu Alexandru Branea, directorul Institutului Cultural Român de la Londra, s-au axat pe prezenţa României în Marea Britanie nu doar ca destinaţie de turism, ci şi din punct de vedere cultural. Activitatea ICR de promovare a culturii româneşti asigură o susţinere consistentă promovării României ca destinaţie de turism, având în vedere că circuitele culturale sunt o componentă importantă a brandului de turism al României şi că parte din consumatorii de cultură vin în ţară ca turişti, iar turiştii ajunşi în România pentru alte interese intră, într-un fel sau altul, în contact cu cultura românească. În viitor, birourile din Londra ale celor două instituţii – reprezentanţa ICR şi biroul de promovare şi informare turistică al MDRT - intenţionează să deruleze în parteneriat acţiuni care să genereze interes pentru publicul ţintă comun. *** Aflat la cea de-a 33-a editie, WTM este cel mai mare târg internaţional adresat exclusiv profesioniştilor din domeniu. Ediţia anterioară a avut 4890 expozanţi din 189 ţări/regiuni, standul Romaniei găzduind atunci 30 de expozanţi. Activităţile de promovare a brandului naţional de turism în cadrul târgurilor de turism reprezintă cheltuieli eligibile din fondurile europene alocate României în cadrul operaţiunii de creare a unei imagini pozitive a României ca destinaţie turistică, prin definirea şi promovarea brandului turistic naţional. Operaţiunea se derulează prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”. Biroul de presă

Strada Apolodor nr. 17, Latura Nord, Sector 5, Bucureşti, ROMÂNIA, 050741 - RO, Tel.: +40 (37) 211 1499, Fax: +40 (37) 211 1515 presa@mdrt.ro


Direcţia de comunicare COMUNICAT DE PRESĂ 2 noiembrie 2012 MDRT a definitivat cadrul pentru atestarea voluntară a destinaţiilor de ecoturism

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a elaborat, alături de alţi parteneri, un sistem de identificare a destinaţiilor de ecoturism din România, destinaţii care se pot reuni, ulterior, într-o reţea naţională de profil. Prin implementarea acestui proiect, destinaţiile care îndeplinesc anumite criterii pot obţine statutul de destinaţie ecoturistică şi, ulterior, pot obţine o vizibilitate sporită pe piaţa internă şi externă, prin includerea în campaniile naţionale de promovare turistică derulate de minister. Totodată, construirea şi promovarea unei astfel de reţele contribuie la creşterea notorietăţii de destinaţie ecoturistică a României. Sistemul de identificare a destinaţiilor de ecoturism din România este compus dintr-un set de criterii şi un set de indicatori de evaluare a respecivelor criterii.

„La doar câteva săptămâni de la publicarea, de către minister, a indicatorilor de evaluare pentru potenţialele destinaţii de ecoturism, trei destinaţii au aplicat deja pentru obţinerea acestui statut. Este vorba de zona Băile Tuşnad, de Târnava Mare şi de zona Defileul Crişul Repede - Pădurea Craiului. Fiind un sistem voluntar de clasificare, lansăm astăzi o nouă invitaţie şi altor administratori de arii protejate de a crea parteneriate locale şi de a participa la acest proiect. Adoptarea, la nivel naţional, a unui sistem de identificare a destinaţiilor româneşti de ecoturism, reprezintă o contribuţie extrem de importantă pentru dezvoltarea acestui segment al turismului”, apreciază ministrul Eduard Hellvig. Astfel, micro-regiunile din România interesate să obţină statutul de destinaţie ecoturistică pot depune la MDRT, în acest scop, o scrisoare de intenţie prin care solicită includerea în programul de evaluare pentru destinaţii de ecoturism. Fiind un sistem de atestare voluntar, iniţiativa de participare la proiect aparţine parteneriatelor locale sau regionale înfiinţate cu scopul de a gestiona domeniul turismului într-o regiune/zonă (de exemplu, asociaţii de dezvoltare şi promovare turistică). Ulterior, solicitanţii realizează auto-evaluarea destinaţiei, pe baza criteriilor şi indicatorilor disponibili pe site-ul ministerului. În final, o echipă de evaluatori coordonată de MDRT se ocupă de evaluarea în teren. În funcţie de rezultatele acestor evaluări, se acordă statutul de Destinaţie de Ecoturism pentru o perioadă de 3 ani. Prima condiţie pentru obţinerea unui astfel de statut este ca destinaţia să cuprindă resurse naturale aflate sub un regim de protecţie (parc naţional sau natural, sit Natura 2000, rezervaţii naturale sau orice altă categorie de arie protejată), alături de care pot fi incluse şi resursele socio-culturale. Alte criterii se referă la atractivitatea destinaţiei, accesibilitate, protejarea patrimoniului cultural şi respectarea tradiţiilor culturale, conservarea biodiversităţii şi deţinerea unui plan de gestionare a deşeurilor, lista integrală fiind însă mult mai detaliată. Criteriile au fost stabilite, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Turismului, plecând de la standardul Standardul European de Etichetare în Ecoturism redactat de Reţeaua Europeană de Ecoturism. Indicatorii au fost publicaţi de MDRT în acest an, iar ulterior au fost aduşi la cunoştinţa potenţialilor participanţi la proiect. “România este printre primele ţări care aplică Standardul European de Etichetare în Ecoturism. Cel mai important lucru este că România are deja destinaţii care se pot atesta ca fiind ecoturistice, nu trebuie să aşteptăm ani de zile să le creăm. Iar pentru cele care, în prezent, nu îndeplinesc punctajul minim de calificare, sistemul de criterii şi indicatori reprezintă un excelent ghid care îi ajută să atingă acest obiectiv”, a menţionat Andrei Blumer, preşedinte AER. Criteriile de identificare a destinaţiilor ecoturistice au fost elaborate de MDRT, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism - INCDT şi Asociaţia de Ecoturism din România - AER, în colaborare cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, WWF Programul Dunăre Carpaţi România, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţia pentru Turism Rural Ecologic şi Cultural din România, Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA.

*** Criteriile şi indicatorii de evaluare pentru atestarea destinaţiilor de ecoturism, precum şi paşii de urmat, au fost prezentate astăzi, 2 noiembrie a.c., de specialiştii MDRT, în cadrul Conferinţei Naţionale de Ecoturism. Organizatorii, respectiv Asociaţia Naţională de Ecoturism din România - AER şi Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare a Turismului sunt doi dintre partenerii de proiect ai ministerului. La eveniment au mai participat experţi din cadrul Societăţii Internaţionale de Ecoturism – TIES şi al Consiliului Mondial al Turismului Durabil (Global Sustainable Tourism Council - GSTC) şi invitaţi din zone cu potenţial ecoturistic. Recomandarea de creare a unui sistem de atestare a destinaţiilor ecoturistice este prevăzută în Strategia Naţională de Dezvoltare a Ecoturismului din România. Conform definiţiei din legislaţia naţională, ecoturismul este o formă de turism în care principalul obiectiv este observarea şi conştientizarea valorii naturii şi a tradiţiilor locale şi care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să contribuie la conservarea şi protecţia naturii; să utilizeze resursele umane locale; să aibă caracter educativ, respect pentru natură - conştientizarea turiştilor şi a comunităţilor locale; să aibă impact negativ nesemnificativ asupra mediului natural şi socio-cultural. Alte informaţii / surse utile: · Sistemul de identificare a destinaţiilor ecoturistice o Criterii: http://www.mdrt.ro/userfiles/Criterii_destinatie_ecoturism.pdf o Indicatori: http://www.mdrt.ro/userfiles/turism_strategii_indicatori_evaluare_destinatii_eco.pdf · Site-ul AER: www.eco-romania.ro Standardul European de Etichetare în Ecoturism · a fost finalizat de Reţeaua Europeană de Ecoturism ECOLNET, finanţată de către Comisia Europeană, în cadrul Programului de învăţare continuă Leonardo da Vinci – Lifelong Learning Programme. Standardul a fost elaborat pe baza Criteriilor Internaţionale de Turism Durabil adoptate de Consiliul Mondial al Turismului Durabil (Global Sustainable Tourism Council).

Strada Apolodor nr. 17, Latura Nord, Sector 5, Bucureşti, ROMÂNIA, 050741 - RO, Tel.: +40 (37) 211 1499, Fax: +40 (37) 211 1515 presa@mdrt.ro


PROIECTUL CROSS BORDER ISTRO-PONTIC DESTINATION FOR CULTURAL TOURISM, DESEMNAT CÂŞTIGĂTOR ÎN CADRUL CONFERINŢEI ANUALE A PROGRAMULUI DE COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ ROMÎNIA-BULGARIA 2007-2013 Joi, 22 Noiembrie 2012

Proiectul Cross border Istro-Pontic Destination for Cultural Tourism, implementat de EUREKA, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa şi Asociaţia Europartners Dobrich, a fost desemnat câştigător în ultima etapă a concursului de proiecte organizat la nivelul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, în perioada octombrie-noiembrie 2012. Astfel, primele 10 proiecte selectate la sfârşitul etapei I au fost prezentate în cadrul Conferinţei Anuale privind stadiul implementării Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, care s-a desfăşurat joi, 22 noiembrie 2012, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia din Călăraşi. Cei care au votat pentru desemnarea câştigătorului concursului au fost chiar participanţii. Conferinţa a fost organizată de către Autoritatea de Management (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România), Autoritatea Naţională (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria) şi Secretariatul Tehnic Comun al Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria). Grupul-ţintă al acestui eveniment este reprezentat de beneficiari ai Programului, oficiali la nivel naţional, regional şi local din România şi Bulgaria, precum şi de mass-media din cele două state. În cadrul evenimentului au luat cuvântul Liviu Muşat, preşedintele Consiliului Director al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi, pentru Graniţa România-Bulgaria, Iuliu Bara, directorul general al Direcţiei Generale pentru Cooperare Teritorială din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Marius Mladenov, şeful Departamentului “Programe de Cooperare Teritoriala Europeana şi de Vecinătate”, Excelenţa Sa, Aleksandar Filipov, ambasadorul Bulgariei in Romania şi reprezentantului Comisiei Europene, Kypros Kzprianou. Evenimentul a urmărit prezentarea progreselor înregistrate în implementarea Programului, pe parcursul anului 2012. Astfel, reprezentanţii structurilor de management ale Programului au prezentat principalele realizări ale Programului, cu accent pe evidenţierea informaţiilor financiare si tehnice.

MDRT CONTINUĂ CONSULTĂRILE PRIVIND DIMENSIUNEA TERITORIALĂ PENTRU PERIOADA DE PROGRAMARE 2014-2020 Joi, 22 Noiembrie 2012 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de coordonator al Comitetului Consultativ privind Coeziunea Teritorială (CCCT), a lansat în consultare un set de analize şi propuneri privind reflectarea dimensiunii teritoriale în viitoarea perioadă de programare, 2014 – 2020. Dezbaterile au avut loc în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comitetului Consultativ privind Coeziunea Teritorială (CCCT) “Consultare şi parteneriat pentru consolidarea dimensiunii teritoriale în viitoarea perioadă de programare 2014 – 2020”, organizată în data de 20 noiembrie a.c. la MDRT. În procesul de consultare sunt implicaţi membrii CCCT, organizat în conformitate cu mecanismul instituit în acest an la nivel naţional pentru pregătirea perioadei de programare 2014-2020. Consultarea CCCT vizează aspecte precum: Priorităţi teritoriale naţionale în atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020, Dimensiunea urbană a viitorului Acord de parteneriat între România şi Uniunea Europeană, Dezvoltare teritorială durabilă a regiunii Dunării din România, Cooperarea teritoriala europeană. Fişe de consultare privind 2 instrumente de dezvoltare teritorială pentru viitoarea perioadă de programare (dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii şi investiţiile teritoriale integrate). Proiectele preliminare urmează să fi discutate în cadrul grupurilor de lucru care vor avea loc la sfârşitul lunii noiembrie şi, ulterior, completate şi validate la nivelul MDRT şi CCCT. Reuniunea a abordat, de asemenea tematica Bucureştiului şi priorităţi de dezvoltare în contextul viitorului exerciţiu financiar, precum şi analiza realizată la nivelul CCCT privind reflectarea dimensiunii teritoriale în cadrul analizelor socio-economice realizate de către comitetele consultative.


MDRT: TUROPERATORUL GERMAN TUI CONTINUĂ SĂ PROMOVEZE ROMÂNIA ŞI ÎN ANUL 2013 Miercuri, 14 Noiembrie 2012 Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) anunță că promovarea destinațiilor românești pe piața germană continuă, la nivelul ministerului fiind în lucru atât acțiuni clasice de promovare, cât și acțiuni derulate în colaborare cu cei mai mari turoperatori germani, printre care și TUI. Astfel, turoperatorul german TUI va continua să promoveze România, în anul 2013, pe canale de distribuție specifice mediului online. În contextul în care marketingul, ca domeniu general, dar și marketingul turistic se reorientează din ce în ce mai mult către canale de promovare online, canale mai rapide, mai eficiente și mai adaptate la preocupările actuale de protejare a mediului, ministerul apreciază că prezența României pe portalurile celor mai mari turoperatori germani rămâne un instrument extrem de important de promovare a ofertei naționale de turism. Ca exemplu, concernul TUI ne-a informat că a pornit, din acest an, un proces de reducere masivă a volumului de cataloage printate, reorientând către mediul online un important număr de oferte și destinații, nu doar pe cele românești. Alte decizii ale turoperatorului, de asemenea independente de MDRT, se referă la includerea în portofoliul de oferte turistice a acelor produse și destinații românești care se potrivesc cel mai bine cu profilul turiștilor vizați. Discuțiile MDRT cu marii turoperatori germani, printre care și TUI, pentru promovarea destinațiilor românești de turism au continuat anul acesta, în conformitate cu analizele proprii ale partenerilor, dar și cu politicile lor comerciale. Concernul TUI continuă să aducă în țară turiști germani și prin intermediul altor touroperatori din World of TUI, dintre care cel mai important este sistemul de rezervări Hotelbeds, unde apar peste 200 de hoteluri din România și care generează un volum de vânzări pentru România de peste 1 milion de euro anual. Reamintim, totodată, faptul că cele mai recente plăți în contul serviciilor prestate de turoperatorii germani, reprezentând sume restante din anul 2011 în valoare de peste 280.000 euro, au fost efectuate în această toamnă. Plata restanțelor a reprezentat, la acel moment, un pas important pentru evitarea unui potențial risc privind colaborarea în bune condiții cu turoperatorii germani de turism. Una dintre responsabilitățile MDRT în domeniul turismului este de a gestiona planul național de promovare a destinației România peste tot în lume, dar mai ales pe piețele țintă și cu accent pe produsele identificate ca fiind prioritare în studiile și documentele strategice realizate pentru minister în ultimii ani de consultanții în domeniu. Ca atare, indiferent de deciziile turoperatorilor de a opta pentru un anumit canal de distribuție sau altul, MDRT va continua eforturile de promovare a destinației România, atât prin intermediul acțiunilor derulate în comun cu turoperatorii, cât și prin alte categorii de instrumente și acțiuni prevăzute în planul național de marketing.

STANDUL ROMÂNIEI LA WTM LONDRA GĂZDUIEŞTE 36 DE EXPOZANŢI Marţi, 6 Noiembrie 2012 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi postul “Travel Channel” sunt interesaţi de posibilitatea colaborării pentru continuarea documentarului “Wild Carpathia”. Reprezentanţi ai postului de telviziune au discutat pe această temă cu secretarul de stat Cristian Bărhălescu, prezent zilele acestea la Londra cu prilejul Târgului Internaţional de Turism World Travel Market – WTM 2012.În acelaşi context, demnitarul a avut întrevederi cu reprezentanţi ai postului CNN, cu care a discutat despre strategia de promovare a României, în special cu ocazia viitoarei ediţii a Festivalului “George Enescu”, dar şi ca destinaţie de citybreak. În ceea ce priveşte reprezentanţii “Eurosport”, aceştia s-au arătat interesaţi de organizarea, în România, în primăvara anului viitor, a ediţiei de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European - FOTE 2013. România îşi prezintă oferta de turism şi se promovează la World Travel Market – WTM, manifestare care are loc în perioada 5-8 noiembrie a.c. în capitala Marii Britanii. Standul naţional, organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, găzduieşte 36 expozanţi. Este vorba de agenţii de turism, hotelieri, transportatori, asociaţii de promovare şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.Prezenţa României la WTM a creat cadrul pentru stabilirea de contacte între delegaţia MDRT, condusă de secretarul de stat Cristian Bărhălescu, şi profesioniştii din domeniu, dar şi pentru discutarea unor viitoare parteneriate destinate accentuării prezenţei României pe piaţa internaţională de turism. În prima zi, secretarul de stat Cristian Bărhălescu a avut o întrevedere cu Ivo Marinov, adjunct al ministrului economiei din Bulgaria. Principalele teme de discuţie s-au referit la posibila cooperare pentru o promovare comună a celor două ţări, din perspectiva Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării şi cu privire la organizarea de circuite turistice care să includă destinaţii din ambele state, destinate în primul rând turiştilor din ţări mai îndepărtate, interesaţi de astfel de produse. Discuţiile secretarului de stat pentru turism cu Ion Jinga, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, şi cu Alexandru Branea, directorul Institutului Cultural Român de la Londra, s-au axat pe prezenţa României în Marea Britanie nu doar ca destinaţie de turism, ci şi din punct de vedere cultural. Activitatea ICR de promovare a culturii româneşti asigură o susţinere consistentă promovării României ca destinaţie de turism, având în vedere că circuitele culturale sunt o componentă importantă a brandului de turism al României şi că parte din consumatorii de cultură vin în ţară ca turişti, iar turiştii ajunşi în România pentru alte interese intră, într-un fel sau altul, în contact cu cultura românească. În viitor, birourile din Londra ale celor două instituţii – reprezentanţa ICR şi biroul de promovare şi informare turistică al MDRT - intenţionează să deruleze în parteneriat acţiuni care să genereze interes pentru publicul ţintă comun.


GRADUL DE ABSORBŢIE POR: 21,1%, DUBLU FAŢĂ DE MEDIA PROGRAMELOR FINANŢATE DIN FONDURI EUROPENE ÎN ROMÂNIA Marţi, 6 Noiembrie 2012 Până la 1 octombrie a.c., au fost semnate 3.232 de contracte de finanţare, în valoare totală de peste 5,37 miliarde de euro, prin Regio - Programul Operaţional Regional (POR), între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) și beneficiari. La nivelul întregii țări, în acest interval au fost finalizate 971 de proiecte, pentru care au fost alocate fonduri nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în valoare de aproximativ 460 milioane de euro. Comparativ cu aceste date, conform Raportului Anual de Implementare POR, la 31 decembrie 2011 se înregistrau 2.520 contracte de finanțare semnate, în valoare totală de aproximativ 4,6 miliarde de euro. Dintre acestea, erau finalizate 477 de proiecte pentru care au fost alocate din FEDR 158,36 milioane euro plătite către beneficiari. Totodată, gradul de absorbţie, la 31 decembrie 2011, era de aproximativ 11,7%. Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT, a prezentat și cifrele actualizate la data de 5 noiembrie, din care reiese evoluția programului în ultimul an: „Programul Operaţional Regional are cel mai mare grad de absorbţie, 21,1%, față de 9,07%, cât are România la această oră pe toate programele cu finanţare europeană nerambursabilă. Numărul contractelor semnate până în prezent este de 3.290, cu 98% grad de contractare şi o valoare de 3,6 miliarde de euro alocate din FEDR.” Cele trei seturi de date au fost prezentate în cadrul Conferinţei de prezentare a Raportului Anual de Implementare pentru anul 2011 a Programului Operaţional Regional, organizate de Autoritatea de Management pentru POR, astăzi, 6 noiembrie. La eveniment au participat reprezentanţi ai Autorităţii de Management pentru POR, ai organismelor intermediare pentru POR, ai altor autorităţi de management, ai autorităţilor publice locale, beneficiari Regio şi reprezentanţi ai mass media. “Rezultatele proiectelor sunt cele mai importante: locurile de muncă nou create, infrastructura generală și de afaceri, care vor atrage investiţii suplimentare în economie, clădirile publice modernizate și dotate sunt câteva dintre ele. Tot ce am învățat în acești ani de gestionare a programului ne va ajuta să proiectăm mai bine următoarea perioadă de programare, plecând de la nevoile reale din teritoriu, pe care beneficiarii ni le semnalează”, a adăugat Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Autoritate de Management a POR, are obligaţia de a raporta Comisiei Europene stadiul de implementare a programului, printr-un raport anual. Conferinţa de astăzi a făcut public acest raport, la nivelul anului 2011, aprobat de Comisia Europeană în luna iulie 2012. TÂRGUL DE TURISM AL ROMÂNIEI Cu ocazia Târgului de Turism al României, ediția toamnă 2012, organizat în perioada 15-18 noiembrie 2012, la complexul expozițional Romexpo, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) a promovat România în cadrul standului amenajat la pavilionul C4-C5. În cadrul manifestării expoziţionale, joi, 15 noiembrie 2012, au avut loc următoarele evenimente: 11:00 - ministrul Eduard Hellvig a participat la deschiderea oficială a Târgului de Turism al României (Standul României, pavilionul C4) 12:30-13:00 - conferință de presă MDRT cu ocazia premierii destinațiilor câștigătore la nivel național ale concursului european “EDEN - Destinații Europene de Excelență” (Sala Madgearu, Pavilionul H2) 13:00-15:00 - seminar OPTBR, cu participarea MDRT Relaţiile dintre mediul de afaceri privat și mediul instituţional, autorităţi centrale şi locale – motor de creștere economică în turismul balnear (Sala Madgearu, Pavilionul H2)


www.turism-romanesc.com

www.facebook.com/TurismRomanescOfficial

Noiembrie 2012  

Promovarea Turismului din Romania

Noiembrie 2012  

Promovarea Turismului din Romania

Advertisement