Page 6

TEKNISET TIEDOT Laattojen tekniset tiedot ovat tärkeitä määriteltäessä laatan sopivuutta tiettyyn tilaan. Lattialaatat on tehty kestämään paljon kovempaa kulutusta kuin seinälaatat. Ensin määritetään laatoitettava kohde, minkä jälkeen punnitaan laatalta vaadittavia ominaisuuksia. Kriteerejä ovat esimerkiksi pinnan kovuus, pakkasluokitus ja karheusluokka.

Seinälaatta

Uima-altaaseen soveltuva laatta

Seinälaatat ovat useimmiten kuivapuristettuja lasitettuja laattoja. Ne ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan suunniteltu käytettäviksi sisäseinien laatoituksiin. Kuvastossamme valkoinen käsi tarkoittaa normaalia seinälaattaa. Musta käsi symboloi seinälaattaa kovaan kulutukseen, siitä esimerkkinä uimahallit, suurkeittiöt ja taloyhtiöiden saunatilat.

Uima-allaslaatat soveltuvat paitsi uima-altaisiin myös pesuja suihkuhuoneisiin. Olennaista uima-allaslaatoille on, että niiden tulee kestää veden liikettä, kovaa ja pehmeää vettä, painetta sekä uima-allaskemikaaleja.

Pakkasenkestävä laatta Pakkasenkestäväksi laatta luokitellaan silloin, kun sen vedenimukyky on alhainen. Pakkasluokittamaton laatta on huokoisempi, kastuneena jäätyessään laatta voi rikkoutua. Laattojen pakkasenkesto on määritelty euronormein.

Porraslaatta Porraslaattasymboli tarkoittaa, että laattasarjaan on saatavilla myös askelmalaattoja. Askelmalaatoissa ainakin yksi reuna on pyöristetty tai viimeistelty muulla tavoin.

Laatan paksuus

10 mm

Laatan vahvuus ilmoitetaan paksuus-symbolilla. Symboli ilmoittaa laatan paksuuden millimetreinä. Laatan paksuus korreloi piste- ja viivakuormien kanssa. Kotitalouksissa lattialaattoihin ei kohdistu suuria pistekuormia. Tämä mahdollistaa hyvin ohuen laatan käytön. Teollisuustiloissa ja myymälöissä, joiden lattialaattoihin kohdistuu suuria pistekuormia, tulee käyttää paksuja lattialaattoja. Laatan lopulliseen piste- ja viivakuormaan vaikuttaa valmistusmenetelmä ja asennustyö.

Lattialaatta Lattialaatat ovat tehty kestämään kovaa kulutusta, mutta niissäkin on eroja. Käytetty lasitusmassa määrittää lasitetun pinnan kovuuden, se ilmaistaan PEI -arvolla. Lasittamattomat lattialaatat ovat yleensä kauttaaltaan samaa massaa, niiden kovuus ilmaistaan MOHS- tai abraasiotestiarvolla. Ulkotiloissa tulee käyttää pakkasenkestäviä lattialaattoja. Lenkkitossu ilmaiseen tuotteen soveltuvan kevyeen käyttöön. Saapassymboli tarkoittaa että tuote sopii melko raskaan kulutuksen tiloihin.

Haponkestävä laatta Haponkestävät laatat sietävät happoja ja emäksisiä aineita euronormien vaatimusten mukaisesti. Haponkestäviä laattoja on syytä käyttää esimerkiksi uimahalleissa, elintarviketeollisuudessa ja laitoskeittiöissä.

Rektifioitu laatta Laattatehtaat valmistavat rektifioituja, eli mitallistettuja laattoja useita eri kokoja. Rektifioidut laatat sahataan valmistuksen jälkeen suorareunaisiksi, joka mahdollistaa normaalia kapeamman laattasauman. Sauma voidaan tuoda laattapinnan tasolle, joten siivottavuus helpottuu. Laitoskeittiöissä ja myymälätiloissa suorakulmainen reuna vähentää mahdollista ostoskärryjen melua. Saumanleveyssuositus min 2 mm

Väriarvo

V1

V2

V3

V4

V1: Laatan värivaihtelua ei ole tai se on vähäistä. Laatan valinta voidaan tehdä yhtä laattaa tarkastelemalla. V2: Laatan värivaihtelu on vähäinen. Valinnassa kannattaa tarkastella muutamaa saman erän laattaa. V3: Laatan värivaihtelu on merkittävä. Laatan valinnassa kannattaa tarkastella suurta määrää saman erän laattoja. V4: Laatan värivaihtelu on äärimmäinen. Laatan valinnassa kannattaa tarkastella suurta joukkoa saman erän laattoja. Laatan designista riippuen pakkauksessa voi olla esimerkiksi eri värejä eri tuotannoista.

Tehdastilaustuote Kaakelikeskus varastoi yli 3000 laattaa Suomessa. Tehdastilaussymboli tarkoittaa, että tuotteella on viikkojen toimitusaika. Tarkista tarkka tilausaika Kaakelikeskuksesta.

Profile for Kaakelikeskus

Kaakelikeskus kuvasto 2014 web  

Tutustu uusiin keraamisiin laattoihin Kaakelikeskuksen kuvaston avulla. Saatavillasin on tuhansia tuotteita www.kaakelikeskus.net.

Kaakelikeskus kuvasto 2014 web  

Tutustu uusiin keraamisiin laattoihin Kaakelikeskuksen kuvaston avulla. Saatavillasin on tuhansia tuotteita www.kaakelikeskus.net.

Profile for tumppi01
Advertisement