Gazet jaargang 2 week 41 09102014

Page 1

De paters van weleer geven definitief afwezig. Aanwezig telkenjare is er nu de Ro°nssiese Meese. Nu zondag te Ronse/Kluisbergen een andere hoogmis: Ronse Koerst de Hotondcross weer en Mathieu Van der Poel, vorige zondag in Gieten als ‘belofte’ nog wel heer & meester bij de elite, liet na afloop in zijn kaarten voor “Ronse” kijken (droomt van de Hotondtrofee?)…

RONSESE DIGITALE

JAARGANG 02 MET…

WEEK 41 DONDERDAG O9 OKT. 2014 09

10

11

UPDATE ZATERDAG 11 OKTOBER 2014

SCHOT IN DE ROOS ZIE BLZ.20/22/58…

al over paps Adri naar…

12


LUC VANDENABEELE

11

WEET ALS GEEN ANDER WAAR KAAS WORDT V A N G E M A A K T , H IJ I S ZONDAG DE TERECHT FIERE VOORZITTER VAN RONSE KOERST T E R W IJ L Z IJ N SECRETARIS AN DEVENTER IN HEAD– QUARTER HEYNSDAELE ‘IN DE KAPEL VAN’ D E H O N N E U R S E N Z. ZAL WAARNEMEN (ZIE DE BLZ. T/M O7)

2  2014 WEEK 41

MET DE

EXTRA PARCOURSFOTO’S BLZ.79>84

VAN

ACTUEEL

… HIJ WERD HET NIET!

DE IJSMOLENHOEVE IS VOOR

BLZ.58/60 E.A.

EEN SCHOT IN DE ROOS!


Ondanks ettelijke tonnen gebroken plu’s, wist de entertainer van dienst Garry Hagger ‘s avonds in De Koetse de felfelste dagwind te vervangen door zoetere en soms swingende klanken en konden de VIP’s en genodigden zich uitleven op de dansvloer en dit tussen een walking dinner waarbij de obers zich verplaatsten, hehe! De vorige editie van de Hotondcross was een onvergetelijke uitgave, maar dan wel om vlug te… vergeten, want de organisatie en de sportfanaten maakten een horrordag mee, niet meer voor herhaling vatbaar, hoewel de renners, ondanks uitschuivers en verloren schoenen, er blijkbaar niet om maalden, bain de merde, LOL.

3  2014 WEEK 41


FOTO VIA ET-AGENCY.BE ALWAAR JE SAM GOORIS EN ANDERE ARTIESTEN KUNT BOEKEN.

Wat komt Sam Gooris in deze gAZet doen?, heeft ie wat te maken met Ronse dan?, met sport misschien?, jawel, met beide… Sam is nu zondag in De Koetse de zoet- (en uptempo-) gevooisde zanger die o.a. de VIP’s (zie het VIP’s arrangement bij Ronse Koerst) komt entertainen na de Hotondcross… Sam en sport?, hij kwam in Ronse ooit met ‘n BVploegje shotten op het veld van KSK, is ie niet dé schoonzoon van voetballegende Der Jean-Marie en wie weet trekt hij nu zondag zijn… basketsloefkes wel aan!?

4  2014 WEEK 41


ZIE OOK BLZ.73

5  2014 WEEK 41

cavabar terecht. De Nacht van de Jeugdbeweging begint om 21.30 u. tot in de vroege uurtjes. Ondermeer ‘Slongs Dievanongs & Halve Neuro’ zullen het podium onveilig maken. Amusement verzekerd ! Kidsfuif: 1 euro inkom aan de kassa Nacht van de jeugdbeweging: VVK: € 4,00 | ADK: € 5,00 Kaarten zijn o.a. te koop bij de jeugddienst, 055/239 426 of via jeugd@ronse.be

DAG EN NACHT VAN DE JEUGDBEWEGING VRIJDAG 17.X.2014 Dit jaar is het opnieuw feest voor alle jeugdbewegingen. Na een jaar van volle inzet en enthousiasme is dit meer dan verdiend! Daarom organiseert de Stedelijke Jeugdraad op vrijdag 17 oktober reeds de 4e editie van de ‘Dag van de Jeugdbeweging’ en voor de 2e keer de ‘Nacht van de Jeugdbeweging’. De ‘Dag van de Jeugdbeweging’ start naar jaarlijkse gewoonte in het Bruulpark. Tussen 6.45 u. en 8.30 u. wordt iedereen in uniform met een heerlijk ontbijt verwend. Van 15 tot 18 u. vindt er eveneens in het Bruulpark een pannenkoekenfestijn plaats. Om 18 u. is er een ‘Kidsfuif’ in het COC. Ook kinderen die (nog) geen lid zijn van een jeugdbeweging zijn van harte welkom. Ouders die wensen te blijven, kunnen in de

VAN 25 OKTOBER TOT 03 NOVEMBER 2014 WOENSDAG 29 OKTOBER POLSBANDDAG OP ALLE DRAAIMOLENS TSS 15 & 20 UUR ZONDAG 01 NOVEMBER HALLOWEEN GRATIS SCHMINK- & GRIMMESTANDEN Woensdag 29 oktober wordt de winterkermis omgetoverd tot een waar pretpark! Bij aan- 


RONSE KOERST (bestuur), 2e rij v.l.n.r.: Kristof Sas | Dirk Van Eeckhoudt (VIP & sponsoring) | Maxim Van den Abeele | Stijn De Roo | Dominique Opsomer (pers) | Luc Van den Abeele (voorzitter) | Ronnie Lauwerier - 1e rij: Chris Teirlinck | Chris Vandenhoucke (logistiek) | Filip Geenens | Carlos Pacqué | Kathy Dhondt (activiteiten) | An Deventer (secretaris) | Marnic De Roo (penningmeester) | Frédéric Dewolf (PR & drukwerk) & Luc Watté

Hierboven de voltallige ploeg van RONSE KOERST, hieronder ‘t parcours zoals het er zaterdag 12 oktober 2013 zó zonnig bijlag om de dag erna te veranderen in een waar regeninferno (foto rechts). Midden het parcours 2014 (zie het op volle pagina in gAZet van vorige WEEK 40…).

EXTRA 2014 PARCOURSFOTO’S BLZ.79>84

FOTO GENOMEN VAN OP DE HOTOND TOREN

6  2014 WEEK 41

 koop van een polsbandje ter waarde van €15 kan je doorlopend van 15 tot 20 u. genieten van allerlei attracties. De polsbandjes zijn bij de deelnemende attracties te verkrijgen vanaf zaterdag 25 oktober. Naar aanleiding van de winterkermis op de Grote Markt zal de markt van 25 en 29 oktober doorgaan op parking Portois. De marktkramers verwelkomen je van 8 tot 12.30 u. De markt van zaterdag 01 november wordt verplaatst naar vrijdag-namiddag 31 oktober van 13 tot 18 u., óók op parking Portois.


PROGRAMMA: 10 u. nieuwelingen 11 u. juniores 12 u. beloften 13.45 u. dames 15 u. eliterenners 16.15 optreden SWOOP de elitekoers komt rechtstreeks op CANVAS… vooraf krijgt Ronse een TV-pub van 30 seconden…

7  2014 WEEK 41

LAAT HET GRAS MAAR GROEIEN… Wéér een ferme uitschuiver van Sven? Eli Iserbyt (*) weer op één schoen winnaar? Bij de elitie weer een wereldkampioen op het hoogste schavotje of claimt Neerlands Hoop PoePoe de felbegeerde trofee, die van dé enige cyclocross waar je van op één punt de hele wedstrijd kunt overzien (maar dan vanop de Hotondtoren…). Iserbyt koerst op de Hotond als 2e jaars junior om 11 u. Eli was in het nog jonge cyclocross seizoen 2014-2015 telkens eerste bij de reeds drie gereden crossen! (*) Eli Hij is de leeuw van Moeder Stamper en Berten Davos, maar da’s voor insiders!


8 ďƒ 2014 WEEK 41

Vorige week vroegen we waar en wie het was in/van Ronse (schuine inzet onderaan) en lezer Pierre antwoordde prompt correct op de drie vragen: boven de Bruul, onder het einde van de Zuidstraat nabij de Grote Markt, de sportman in Marcelleke Vandewattyne. Waar in Ronse staat deze schilderachtige achteruit in ‌ vooraanzicht? De flyer links (*) zie vlg. blz. hint!


9  2014 WEEK 41

En vader gaf deze truc door: indien geen notenkraker, neem dan een JEROME (een fikse houten hamer, gidsen en scouts kennen deze benaming), een hardhouten plank en de okkernoot hou je met het puntje (zie pijl) naar boven, een ferme mep… en nooit nog gebroken partjes!

PHOTO BY SERGEI FROLOV

(*) van vorige blz. Ons moeder haalde begin vliegentijd de plakkerige vliegenvanger uit de winkel bij Hortense aan de Langeweg en hing die… BINNEN. Maar kijk, BUITEN aan de achterdeur kan ook… liever de vliegen buiten dan binnen ter plakkrul geveld!


10 2014 WEEK 41 NIEUWSBRIEF N60 OP BLZ.72

GééN60 GééN60 HALT!


11 2014 WEEK 41

heeft noch abonnees noch reclame-inkomsten. Wij vertolken dus vrank en vrij de wetenswaardigheden om en vooral in Ronse. We zijn niemand schatplichtig tenzij dat in ons COLOFON eerlijkheidshalve staat vermeld. Doch koken kost geld en dàt weet iedereen. Help ons dus in onze werking door jouw welgekomen steun. We publiceren geen namen van individuele weldoeners en zijn het bedrijven of welke instantie dan ook, ze kunnen van iedere euro steun een factuur krijgen, BTW.i.

MET DE

De geldelijke steun van onze lezers zal dienen om bvb. be computerkost te lenigen om gAZet online te krijgen en te houden, om bvb. redactiekosten te lenigen; om bvb. tegemoet te komen in de kosten die medewerkers maken; om bvb. aan teambuilding te doen voor onze harde kern, onze naaste medewerkers en desgevallend onze medewerkers in tweede lijn; om bvb. events enz. te kunnen organiseren waar vooruitblikkers en lezers kunnen aan deelnemen… Jij lezer krijgt gAZet nu bijna anderhalve jaargang gratis onder ogen, inmiddels zijn dat duizende bladzijden en een veelvoud aan beeldmateriaal. We blijven toegankelijk voor iedereen, bij leven en welzijn, maar wij van gAZet zouden jullie appreciatie in een geldelijke steun – dit naar eigen vermogen – zeker weten te appreciëren. Alleszins dank daarvoor, nu of in de toekomst. Jaarlijks, trimestrieel, maandelijks of wekelijks. Een plexi bak voorgevel krantenboer, een lezer neemt er een editie uit (zeker gezien in films) en stopt zijn geld in de daartoe voorziene gleuf. Die editie in die plexi bak zou gAZet kunnen zijn. Dank nogmaals voor jouw bijdrage. Dit was onze inleidende tekst in gAZet WEEK 20

Steun de werking van gAZet door uw bijdrage, groot naar eigen keuze, over te schrijven naar bankrekening met nummer

BE09 3630 7521 5557 BIC: BBRUBEBB

ten name van

GAZETRONSE.BE 9600 RONSE

VAN

BIJDRAGE

Een abonnement op een dagblad kost méér dan 300 euro per jaar. Elke week FLAIR bvb. kost zonder kortingen 153,40 euro per jaar. Blijft gAZet gratis? Jawel, maar voortaan kan je als lezer de wekelijkse uitgave van gAZet alliene vuir Ro°nsse steunen door jouw geldelijke injectie. Jouw gift zal er toe bijdragen om gAZet elke week… aan de Ronsenaar te brengen! Indertijd hadden we in Ronse een leuke gewoonte wilden we iets bekomen: eieren brengen naar de Arme Klaren. Die zijn er in de Olifantstraat niet meer. Hoe meer steun gAZet ontvangt (voor aankoop materiaal; bvb. zijn we aan een nieuwe scanner/printer toe), hoe langer we het werven van commerciële advertentiepagina’s voor ons uit kunnen schuiven. Ergens zal je daardoor, beste lezer, ook een manier vinden om ons jouw appreciatie over te maken. Onze medewerkers verdienen die - want voor hen willen we graag de waardering van onze lezers concretiseren door bvb. eens ‘n WE samen uit, voor teambuilding… Dat alles kan de kwaliteit van gAZet alleen maar verbeteren én bestendigen, dus ook DANK ZIJ JOU, LEZER. Van volgende week af publiceren we een bankrekening nr. waarop gAZet jouw bijdrage verwacht, naar eigen vermogen uiteraard!


OVER Digitaal lokaal weekblad gAZet startte in 2013 op 04 januari. WEEK 41 van jaargang 02 is dus onze 93e uitgave… we stevenen af op ons 100e nummer! gAZet is de verderzetting van weekblad –AZ dat startte op 05 december 1967 en da’s bijna 47 jaar geleden. Eind de jaren ‘90 switchte men de titel van –AZ passe-partout en alleen voor Ronse…

… nam ik eind 2012 het initiatief om mijn stichting van 1967 als digitaal weekblad verder te zetten, NIET onder het logo passe-partout, niet onder dat van –AZ, maar als gAZet! DÉ GAZET VAN RONSE!

12 2014 WEEK 41

Willy Deventer


… hiervoor 12 pagina’s en hier deze rararara… INOG 07 TE GAAN !?! 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1

Zoals je op de vorige blz. ziet, hebben we bij gazetronse.be naast HOME (de gangbare editie) en VORIGE EDITIES nu ook de button OVER (gAZet dus) ingevuld…

gAZet MAAND 12 | Sire, geef mij honderd dagen… (Hugo De Ridder)

13 2014 WEEK 41


14 2014 WEEK 41 RONSE ZONDAG 05 OKTOBER 2014 08:48


15 2014 WEEK 41

RONSE DEZE WEEK dinsdag 07.X.2014 om 07:30… het duister trekt weg, de Hermestoren geniet nog na van zijn nachtelijke verlichting, de lichtjes van ons ‘klein Los Angeles’ lichten de stad nog ff op en vleien zich achter de skyline van Ronse verder neer al over ons Waals hinterland, de Picardische heuvels op. De koeien poetsen hun tanden!


16 2014 WEEK 41


17 2014 WEEK 41


UPDATE David Vanavermaete, Fonny Malrait en Yoeri Tant…

VAN 03/04 OKTOBER 2014 FOTOCLUB RONSE kreeg bij de plechtige opening van zijn fotosalon anno 2014 méér dan 200 bezoekers over de vloer en die kwamen heus niet alleen voor een natje en een droogje, maar ook om beeld(sic!)schone foto’s te mogen bewonderen, ook al schreeuwden sommige onderwerpen echt schrijnend zoals die foto van Eddy Coppens uit “d’Oude School” (zie blz.85), graffiti in Ronse weet-jewel. Hiernaast poseert een fiere voorzitter Fonny Malrait samen met twee jonge fotografen die met enkele andere jeugdigen lid zijn van deze fotoclub die in 2016 z’n gouden lustrum viert…

Voorzitter Malrait wees er in zijn welkomstwoord op dat de fotografie cf. Louis Daguerre op 19 augustus 1839 dit jaar 175 herfsten bestaat.

18 2014 WEEK 41


FOTOCLUB RONSE Verhuisde van een cultuurcentrum naar een oud hospitaal en al over een basisschool naar de huidige locatie in een voormalige muziekschool waar de noten veranderden in miljoenen pixels, want digitaal verdreef voorgoed analoog…

Ronse blijft als onderwerp gegeerd door lokale fotografen zoals hier station (nog van op de Passerelle) en Patersklooster (de daken staan er thans ontmanteld bij) door Corine Vanderhelstraeten en “eens geen zwart-wit foto” van de nachtverlichting op De Kloef door Dany Decubber die als UITSMIJTER van gAZet WEEK 40 ook Wittentak bracht...

19 2014 WEEK 41


20 2014 WEEK 41 UPDATE ZONDAG 05 DEZER: de stad moest voor de Ronssiese Meese bij de Paters stoelen bijzetten; bij Garage Vanhauwere was er krijt voldoende om wimpers te autotekenen; de melkkoe ter IJsmolenhoeve had geen spenen genoeg om zich van melkgrage kinderhanden te bedienen en de ezel van dienst stootte zich ten tweede male NIET aan dezelfde st… WORDT VERVOLGD IN GAZET WEEK 41.

ZIE VERDER…

IA


21 2014 WEEK 41


22 2014 WEEK 41

Aan de voet van Lorettekapel schoot men raak‌ IN DE ROOS!


23 2014 WEEK 41

E V E N T C A L E N D A R B IJ

www.dezeweek.be

De blog van Stef, reeds 10 jaar via stefvancaeneghem.be

MET DE © Philippe Minnaert

https://www.facebook.com/Ronse.uituwkot

KRANTEN DIE OMSTANDIG OVER RONSE BERICHTEN:

VAN

LINK NAAR… nieuwsblad.be

www.geenstreepdoorronse.be

deroonseniere.be mis de blog van Luc De Medts

via hln.be randeevoe.be

ronse.be


OPEN BEDRIJVEN DAG

GEEL, ORANJE EN GROEN GAVEN PRESENT, MAAR BLAUW LIET HET WEER AFWETEN!?! Hier bij ALSICO met (het college uitgezonderd): algemeen directeur Gunther Meessens (uiterst links) & Bernard Siau.

24 2014 WEEK 41


25 2014 WEEK 41

PASSIE DELEN IN DE BIB Mensen delen quasi alles tegenwoordig. De sharing economie bloeit volop. Er bestaan ondertussen reeds veel initiatieven voor mensen die willen delen. Freecycling-groepen op Facebook, Cambio autodelen, websites waar maaltijden worden gedeeld, … noem maar op. Delen zit in de genen van de bibliotheek. Al sinds de mens het schrift ontwikkelde, wordt kennis via boeken gedeeld via de BIB. Tijd voor een volgende stap: de BIB als dé plek waar mensen hun persoonlijke kennis delen. En kennis delen doe je pas echt graag ALS je ergens door gepassioneerd bent. We roepen dan ook op om jouw kennis en vooral jouw passie te komen delen in de plaatselijke BIB. Iedereen kan zich kandidaat stellen en de bibliothecaris zal de deuren graag openen om jou en jouw publiek gepast te ontvangen.

BEKIJK GEWOON BOVENSTAAND BEELD. JE ZIET ALLEEN VERTIKALE LIJNEN. GA WAT ACHTERUIT EN WIE ZIE JE DAN? UDE VANDE KERCKHOVE STUURDE ONS ENKELE CLEVERE EYE-TRICKS. HIER ALVAST DE TWEEDE, DE VORIGE IN GAZET WEEK 40, ANDERE IN VOLGENDE EDITIES VAN GAZET…

In oktober 2014 voeren de Vlaamse bibliotheken campagne om zoveel mogelijk Vlamingen te enthousiasmeren om ook hun passie te komen delen. Stel je kandidaat om jouw passie te delen in jouw plaatselijke bibliotheek via bibliotheek@ronse.be (lokale BIB - de inschrijfmodule is van 8 september 2014 af online op www.bibliotheek.be)


I’m Nilo Gallego from Spain and I looked in internet your last web magazine. I found also an article about Orquestina de Pigmeos performance on 27th september in Ronse. It was a great surprise for me. Thank you very much, I remember you in the path, just in the Ronse act. Also I saw very good photos in it, and I would like to ask if it’s possible that you send to me this photos by e-mail. It is important for us because we need photos for our website http://www.teatron.com/orquestinadepigmeos Of course we put the name of the photographer bellow each photo, only you have to tell me the name. I look for photos for the whole performance, so if you have also photos from other moments its also very good for us, or another photos that you didn’t publish in Gazet Ronse are also wellcome. We are very happy with the performance Ellezelles/Ronse and also with the fantastic response for the public. And for me the Ronse scene was one of the best moments of the performance, and it was a surpisse for me. Thank you very much and best regards and please say thank you very much again to Rita and the two Ronse musics so spontaneous and amazing. MUCHOS ABRAZOS

Nationaal archief Fotocollectie Anefo

Hello

I’m Nilo Gallego from Spain!

cc-by-sa/GFDL

SPAANSE PLUIM VOOR RONSE!

26 2014 WEEK 41


Serge Crucke, de broer van 09 Jean-Luc, herbestemt momenteel de oude 2014 Martinuskerk in De Vrijheid van Ronse…

27 WEEK 41

11 UPDATE ZATERDAG 11.X.2014 NEEN dus, onze buurburgemeester aan Waalse zijde, wordt géén minister (noch van Begroting, noch van Budget en zoals in de media werd geopperd) in de nieuwe federale regering Charles Michel. Vanuit het kamp Didier Reynders, binnen MR de opponent van de nieuwe premier, werd Crucke tweemaal naar voor gecatapulteerd, maar kijk, derde keer… slechte keer!?

GEMEENTEHUIS FRASNES-LEZ-ANVAING

DE TOEKOMSTIGE MINISTER VAN BUDGET (!?!) IS FEL GEKANT TEGEN DE KOMST VAN DE N60 HETWELK HIJ EEN CRAZY TRACÉ VINDT!

NIEUWSBRIEF N60 OP BLZ.72


28 2014 WEEK 41

BEKENDMAKING MILIEUVERGUNNING UTEXBEL Milieuvergunning 45041/8829/3/E/17 - 1/2014/001 – Utexbel, César Snoecklaan 30, 9600 Ronse – beslissing van de Bestendige Deputatie van OostVlaanderen op 18.09.2014. Het voorwerp van de aanvraag is een textielververij en weverij (wijzigen lozingsvoorwaarden) voor de vestiging César Snoecklaan 30, 9600 Ronse. Ronse 2de afd., sectie D, nr(s) 0690A, 0691E 2, 0693E, 0704A, 0705C, 0706P 2, 0706W 2, 0706X 2, 0706Y 2, 071502, 0715S, 071602, 0716E 7, 0716F 7, 0716G 7, 0716Y 6, 1500B, 1500C, 1500D, 1500E, 1501A, 1507D, 1507E, 1508D, 1508E. De beslissing van 18.09.2014 wordt aangeplakt op de voorgeschreven plaatsen van 1.10.2014 tot en met 31.10.2014.

Bij deze kunnen wij officieel bevestigen dat de Patrick Decuyper van heden af deel uitmaakt van de beheerraad van KSK Ronse. Zijn functie binnen de club zal zijn om de jeugdwerking uit te bouwen en zodoende de nodige doorstroming te garanderen naar de A-kern van onze club. Als oud-speler van KSK Ronse wens ik Patrick bij deze van harte welkom binnen onze KSK familie. Met sportieve groeten, Dominique Opsomer (persverantwoordelijke KSK Ronse)

WEGENWERKEN De wegen- en rioleringswerken in de Frédéric Bruneellaan starten op 13 oktober en zullen tot eind april 2015 duren. Er is geen doorgaand verkeer mogelijk. De wegen- en rioleringswerken i/d Wolvestraat en een deel van Hogerlucht worden in verschillende fasen uitgevoerd. De eerste fase start vanaf 20 oktober tussen kruispunt Glorieuxlaan en Sint-Ambrosiusstraat en zal tot eind 2014 duren. De toegang tot CC De Ververij en Kunstacademie Vlaamse Ardennen zal voor voetgangers en fietsers enkel mogelijk zijn via de Beek… naar jaarlijkse straat. Gemotoriseerd verkeer naar de parking zal in deze periode niet mogelijk zijn. Parkegewoonte siert tijdens ren kan op de Veemarkt.

GEZOCHT:

kerstboom voor de Grote Markt

KSK

de eindejaarsfeesten een reuzekerstboom de Grote Markt. Het gaat hierbij meestal om een (fors) exemplaar dat bij een inwoner van de stad in de tuin staat. De stad zorgt voor het vellen van de boom en het transport naar de Grote Markt.

Ronse is nog steeds op zoek naar een geschikt exemplaar voor de komende eindejaarsfeesten. Inwoners van Ronse die een kerstboom willen schenken aan de stad kunnen contact opnemen met de dienst evenementen, 055 23 27 28 of

evenementen@ronse.be


Dit is een organisatie van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen in samenwerking met de Stad Ronse. Met dank aan de partners agentschap Natuur en Bos, Milieufront Omer Wattez, Trage Wegen, Natuurpunt Vlaamse Ardennen Plus, Intercommunale Vlaamse Ardennen, Kunstacademie Vlaamse Ardennen, Centrum voor Natuureducatie, Elder, Volkstuin Ronse, Lets Vlaamse Ardennen.

NAJAARSHAPPENING: FRUIT en GROEN in jouw BUURT… Zondag 19 oktober 2014 Ronse - CC De Ververij, 10>18u Ben je op zoek naar informatie over streekeigen fruit voor de boomgaard? Wil je aan de slag in je stadstuin of op het balkon? Of wil je wandelend langs trage wegen genieten van het vele groen in en rond jouw stad? Doorlopend info over fruitbomen, fruit en verwerking, leven in de boomgaard | proeven van tientallen appel- en perenrassen, advies pomologen | info over streekeigen bomen en struiken | bestellen plantgoed | info over kringlooptuin en vierkantemetertuin | info over het landschapsherstel op de top van de Muziekberg | natuur in je buurt: volkstuinen, natuur rond de stad | afhalen krokusbollen voor inwoners van Stad Ronse| bar met streekproducten | mobiele fruitpers: vooraf inschrijven!

www.mobielefruitpers.com |Maak je eigen ‘scharrelkunst’ | tentoonstelling sporen in de tijd www.sporenindetijd.be | tentoonstelling cradle to cradle.

29 2014 WEEK 41

Dag van de Trage Weg Diverse wandelingen met gids langs trage wegen, vanaf 10u tot 16.30u. vooraf inschrijven!: toerisme@ronse.be of via 055 23 28 16 10u: natuurwandeling naar het Jolybos (6 km) 14u: spoorwegwandeling: via de Stadstuin naar de oude spoorweglijn 87, het geboortebos en de natuurreservaten rond langs deze spoorwegbedding (10 km) 14u: langs trage wegen naar het Muziekbos met beklimming van de geuzentoren en info over de geplande beheerwerken op de top van de Muziekberg (10 km) 14u, 14.30u, 16u en 16.30u : langs de Stadstuin met bezoek aan de volkstuinen (1-1,5u). Voor kinderen en gezinnen programmatie op www.rlva.be): Insectenhotel bouwen| Workshops door Kunstacademie Vlaamse Ardennen, afdeling Beeld, Woord en Muziek | Maak je eigen scharrelkunst met natuurmaterialen. Demonstraties en rondleidingen programmatie op www.rlva.be): enten van fruit | snoei zonder geknoei | kringlooptuinieren | vierkantemetertuin | bladlezen | thuiscomposteren | drumsessie natuurlijke materialen | rondleiding in de tuinen van De Ververij | Sessie MAP-it over het Mijnwerkerspad. Lezingen (programmatie op www.rlva.be): over de gezondheid van de appel | stadsimker | over(leven) in Ronse: (on)kruid tussen de straatstenen | LETSEN in het groen | historiek en aanleg van het cultuurcentrum en tuinen De Ververij | het Lettenhofpark: unieke begraafplaats. (Programma onder voorbehoud) Alle info op: www.rlva.be, www.ronse.be | Contact: Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vzw, Veemarkt 27, 9600 Ronse, info@rlva.be, 055 20 72 65.


AUTO- en WANDELZOEKTOCHT doorheen de 10 verschillende Buurt-Informatie-Netwerken van Ronse op zaterdag 18 en zondag 19 oktober 2014. Een organisatie van de Preventiedienst Ronse i.s.m. politie,

brandweer en stadsbestuur. De deelnameformulieren zijn gratis af te halen in de infostand van Preventie, Grote Markt, op 18 okt. tussen 10 en 17 uur en op 19 okt. tussen 10 en 12 uur. Eerste prijs reis

naar Alpe D’Huez en tal van andere waardevolle prijzen. In sommige BIN’s kunnen de deelnemers halt houden voor een snoepje of drankje; in andere is een geschenkje voorzien. Deze auto- en wandelzoektocht is een ideale gelegenheid voor een gezellige familieuitstap! FOTO: de organisatoren, de meewerkende diensten, de BINverantwoordelijken... Luc Collet is de BIN-coördinator van de wijk Klijpe, Patrick Vanavermaete van de wijk Decroly. Dit zijn de wijken 9 en 10 binnen BIN Ronse opgenomen.

30 2014 WEEK 41


COLOFON digitaal weekblad gAZet wordt uitgegeven door ATELIER 92/94 te 9600 RONSE BTW BE0 736 111 125 TEL +32 494 41 77 62 (mét voice-mail)

GAZET WEEK 41 TELT 88 BLZ. & 295 BEELDITEMS

gAZet is niét het orakel van Ronse;

wie ‘n wikipediaatje wil doen,

SHOOT!

trouwe lezer weer afspraak volgende WEEK 42 van 2014 voor alweer ‘n nieuwe editie van lokaal digitaal weekblad

11

31 2014 WEEK 41

MET DE

VAN

COLOFON

John Barrowman - Unusual Way

INHOUDSINFO & VERANTWOORDING van de foto’s, illustraties en ander (beeld-) materiaal in jaargang 02 week 41 van 2014 van het Ronsese digitaal weekblad gAZet met op… gazetronse@gmail.com - azronse@gmail.com BLZ.01: gAZet logo door Willy Deventer (ook vlg. blz.); eigen foto; BUUNIE door Willy Deventer; foto Jérémy Jännick; gAZetGRAfiek | BLZ.02: stichter/uitgever/hoofdredact.: Willy Deventer eigen foto’s; gAZetGRAfiek | BLZ.03: eigen foto’s; gAZetGRAfiek | BLZ. de medewerkers staan bij hun blz. vermeld de auteurs zijn verantwoordelijk voor hun 04: eigen foto | BLZ.05: gAZetGRAfiek; stadsberichten | BLZ.06/07: eigen foto’s; bijdrage Ronse Koerst; gAZetGRAfiek | BLZ.08: bijdrage Bart De ingezonden kopijen; kopijen kunnen worden ingekort en/of passages kunnen Zitter; eigen foto; bijdrage Ronald Soubry | BLZ.09: eigen foto’s; fotogr. onbekend | BLZ.10/11: gAZetGRAfiek; met de B van… | BLZ.12/13: butworden geresumeerd → FOTODIENST: alleen eigen foto’s in gAZet ton OVER; gAZetGRAfiek | BLZ.14: eigen foto’s | BLZ.15/16: eigen foto’s; verschenen kunnen in reply ge-e-maild wor- cartoonfig. door Xavier Demets | BLZ.17: eigen foto’s o.a. van foto’s op het fotosalon van FOTOCLUB RONSE | BLZ.18/21: eigen foto’s; BUUden tegen voorafbetaling van €25 per foto NIE door Willy Deventer | BLZ.22/23: eigen foto; met de L van… | BLZ. AUTEURSRECHTEN 24: foto Damien Van Wambeke | BLZ.25: bijdrage Ude Vande Kerckhove; ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN stadsbericht | BLZ.26: o.a. eigen foto’s | BLZ.27: eigen foto’s | BLZ.28/29: BBIE DEPONERING (i-Depot) foto via Dirk Decuyper; stadsberichten | BLZ.30: foto Damien Van WamWilly Deventer is international author met beke | BLZ.31/33: met de C, Z en F van… | BLZ.34/36: eigen foto’s (zie CAE-code 109987598, aangesloten bij BLZ.17) | BLZ.37/38: foto’s Damien Van Wambeke | BLZ.39: eigen foto’s SABAM en bij de BBIE (i-Depot), tevens (zie BLZ.17) | BLZ.40: eigen foto (zie BLZ.17) | BLZ.41: bijdrage Luc Pigraficus/kunstschilder met TheArtServercavet via Ronny Malrait | BLZ.42: eigen foto; stadsbericht | BLZ.43/56: code 22912 alsook uitgever bij de Koninkeen mix van eigen foto’s en foto’s vanwege Damien Van Wambeke | BLZ. lijke Bibliotheek te Brussel met code 8672, 57: foto Damien Van Wambeke | BLZ.58/66: eigen foto’s; gAZetGRAfiek | manager Atelier 92/94 Ronse en co-founder BLZ.67: eigen foto’s van kunstwerken uit KUES; gAZetGRAfiek | BLZ.68: BVBA AbyZ consult & projects Gent. bijdrage BIN Ronse | BLZ.69: eigen foto; gAZetGRAfiek | BLZ.70/71: eiEr is ter goeder trouw gepoogd om (beeld-) gen foto’s; gAZetGRAfiek | BLZ.72: bijdrage vanwege géénstreepdoormateriaal op te nemen waarover geen duironse; eigen foto’s; logo ‘facebook’ | BLZ.73/75: bijdrage door Gregorio delijk copyright te noteren viel. gAZet heeft De Groote; gAZetGRAfiek | BLZ.76: overdus niemand willen duperen, maar, indien er zicht gAZet WEEK 41 | BLZ.77: bijdrage dr. zich iemand tóch tekort gedaan voelt, neem Stefaan Van Maelsaeke | BLZ.78: BUUNIE dan asap contact op met onze redactie via door Willy Deventer | BLZ.79/88: eigen fogazetronse@gmail.com om ofwel het betrok- to’s van Hotondcross & Cradle To Cradle… ken (beeld-)materiaal alsnog te verwijderen of om er het copyright van te kunnen vermel- W i l l y D e v e n t e r stichter, uitgever & hoofdredacteur geeft jou den. Confraterneel gegroet, Willy Deventer.

 medewerkers én lezers maken dit weekblad tot wat het is via gazetronse.be  productie: Willy Deventer | contact via…  mailbox: gazetronse@gmail.com  GSM: 0494 41 77 62 (met voice-mail)  redactie: Hogerlucht 92/94 te 9600 Ronse toegang uitsluitend na afspraak | de redactie is met toegangscontrotrole beveiligd | poststukken via instructies op de toegangspoort | onze lokalen zijn uitgerust met security van de jongste generatie | camerabewaking naar meldkamer 24/24 R o n s e , G IJ z ij t d e s t e d e D i e z ó h o o r t b ij m ij e ‘k Zwere welken ede? De liefde die’k U breie! gAZet brengt nieuws & informatie ietwat van opzij bekeken én nogal eigengereid… gAZet zet desgewenst een VOORUITBLIK in jouw mailbox en elke week ben jij dan de allereerste om te weten wat de nieuwste editie brengen zal; soms krijg je extra pagina’s exclusief in je mailbox; indien interesse e-mail “VOORUITBLIK GRAAG” naar gazetronse@gmail.com en welkom bij de grote… gAZetFAMilie!


32 MET DE

VAN ZIEHIER ‘N OVERVIEW VAN DE OPMERKELIJKSTE BLZ. WEEK 41/2014

NIEUWSMATIG, FOTOGRAFISCH, KLEUR, ONDERWERP, LAY OUT ENZ. ENZ. ENZ. VOLGENDE WEEK 42 WEER EEN SPIKSPLINTERNIEUWE GAZET!


FOTOSALON FOTOCLUB RONSE

33 2014 WEEK 41 MET DE gAZet mocht in de voorbije edities in primeur uit de expo foto’s brengen van Herman Claus, Roger Coussement, Chantal de Cordes, Anneke Kestelijn, Fonny Malrait, Luc Picavet, Corine Vandenhelstraeten, Stefan Van Maelsaeke, Hilde Van Nieuwenhove & Petra Vanovermeeren. Veel succes met het fotosalon…

VAN

FOTOGAZET


34 2014 WEEK 41 Warm applaus van het talrijk opgekomen publiek, wel ruim 200 dacht voorzitter Fonny Malrait, toen hij kon aankondigen dat er van de 26 leden, fotoclubs waren voorheen een waar mannenbastion, 10 vrouwelijke leden zijn. Zo hoort het, dacht ook gAZet!

18

NIET BEPAALD IN DE PRINT OP DE EXPO, MAAR HET PERSPECTIEF VAN ONZE FOTO ÉN DOORLICHTING I.P.V. OPAAK ZORGEN VOOR EEN HOLOGRAFISCH EFFECT, OOK BIJ JOU, KIJKER?


Gunther Bauwens THE FIGHTER, lees: die afschuwelijke duivel uit de Fiertelommegang. Kom mensen, de duivel is reeds schrikwekkend genoeg dat er qua viezigheid nóg een… (drie-)tand moet worden bijgestoken. Hallo ontwerper dezes, huiswerk opnieuw doen plz.!

Stefan Van Maelsaeke CYCLIST. Vraagje: is dit een Ronsenaar dan?

35 2014 WEEK 41


Eddy Coppens uit de reeks ‘BY NIGHT’ graffiti in “d’Oude School”…

36 2014 WEEK 41


De schepen voor cultuur hield na de verwelkoming door de voorzitter een expo intro‌

37 2014 WEEK 41

ď ľ


Chantal de Cordes, lid van FOTOCLUB RONSE, had vs. ‘n… défence ook bloemen als présence!

38 2014 WEEK 41


Yoeri Tant (inzet) TWEE KEVERS... en zoals ze in Ronse veelvuldig voorkomen tijdens de zomer, sinds enige jaren onverwoestbaar. Met een ‘klas’ klitten ze aan een hazelnoot én geraken tot bij de noot. WINTERVOORRAAD?

39 2014 WEEK 41


Dany Decubber STADSTUIN RONSE.

40 2014 WEEK 41

Luc Picavet (hallo Veerle!) SCHROOT OP ZIJN MOOIST. We laten in het midden of de foto op de volgende pagina wel schroot is, maar dat doet er niet toe, we geven deze foto opnieuw én tot slot van onze repo van het fotosalon vanwege FOTOCLUB RONSE omdat wij van gAZet hem zo fantastisch in zijn zwart-wit eenvoud vinden. We bevlekken de volgende pagina niet met welke toevoeging ook, we laten ‘het schroot’ van Luc volmondig en ongestoord voor zich spreken én dàt doét hét!42 2014 WEEK 41

Ronse in Dialoog Over Arbeidsmigratie en Tewerkstelling Donderdag 13 november, aanvang 19.30u. CC De Ververij, Wolvestraat 37, Ronse. Georganiseerd door de werkgroep “interlevensbeschouwelijke dialoog” RonsePrecies 50 jaar geleden tekende België een akkoord met Marokko en Turkije, waardoor werkwillige mannen hun weg vonden naar België. België had gastarbeiders nodig om tekorten op de arbeidsmarkt in te vullen. Dit vormt het begin van een lang verhaal van migratie en integratie, van nieuwe migratiestromen uit verschillende hoeken. We blikken kort terug in de tijd. Daarna richten we onze blik op vandaag: Hoe zit het met de 2de en 3de generatie migranten? Hoe moeilijk of gemakkelijk vinden zij nog werk? Is er nog werk in België? Tijdens het gesprek vertel je wat je zelf denkt en je laat de ander zijn/haar verhaal vertellen. Zo ontdek je elkaars zienswijze en kom je tot wederzijds respect en begrip. "Deelnemen is gratis, je moet wel inschrijven." Via de website website http://www.vormingplus-vlad.be/ of op 054 41 48 02


Ro°nssiese meese ba° de Poeters … EN WE LATEN EEN MIX VAN FOTO’S VANWEGE LOES DEVENTER & DAMIEN VAN WAMBEKE VOOR ZICH SPREKEN!

43 2014 WEEK 41

Voorganger was kannunik André De Wolf, herder van o.a. de Patersparochie… ZONDAG 05 OKTOBER 2014

17


44 2014 WEEK 41

 LEEG


45 2014 WEEK 41

VOL 


46 2014 WEEK 41


09

“Dag gAZet, dank voor de mooie pagina’s in de gAZet, het is een mooi souvenir van een deugddoende Ro°nssiese Meesse en fieste van ba° de Poeters. Met een hartelijke groet vanwege Pastoor André en Rita”.

47 2014 WEEK 41


48 2014 WEEK 41

ď ľ

De biechtpaters van weleer liggen onder de grond‌


49 2014 WEEK 41

De consecratie gebeurt uit eerbied niét in het Ronses, maar in het AN…


50 2014 WEEK 41


51 2014 WEEK 41


52 2014 WEEK 41


53 2014 WEEK 41


54 2014 WEEK 41

C

B

A

E

COPYRIGHT BY WILLY DEVENTER

D

Van de Ro°nssiese Meese ba° de Poeters maakte onze webmaster gebruik om buiten de kerk de toestand van de heropbouw van het voormalige franciskanenklooster op de gevoelige plaat vast te leggen…

A = de hoofdingang voor het klooster | B = de spreekplaatsen, o.a. werden hier de lessen hoe de heilige mis dienen aan kandidaat misdienaars aangeleerd | C = waar de typmachines stonden annex de stenciltoestellen | D = de traphal naar het doksaal (thans bevindt de trap zich binnen achteraan de kerk | E = waar ooit de enige telefoon stond; Willy Deventer: “Hier kreeg ik vanwege wijlen Nelly Geenens, toen verloofde van Paul Suys (van… Heynsdaele), de allereerste telefoonoproep in mijn leven”!


55 2014 WEEK 41


Het klooster annex kerk van de Paters franciskanen ondergaat verder zijn herbestemming. De daken (A) zijn reeds een tijd afgebroken en alle ruimten zijn totaal ontmanteld. Bij D, een vleugel die van latere datum is dan de voorbouw links van de kerk, was de refter van paters en broeders.

A

56 2014 WEEK 41

Aan de Barrière de Fer stond (B) voorheen een frietkot. Hier verongelukten pater Osmundus (de eerste gardiaan = chef van de ‘Ronsese’ franciskanen en Henri De Cordier, zoon van Albert. C toont de woningen die in de vroegere tuin van de paters (parkje, kruiden- & moestuin, bijenteelt, boomgaard…) worden neergezet. Bij E begon ‘het slot’ naar links, tot daar mochten vrouwen komen. F waren de kamers van de kloosterlingen, geselkoord bij ‘t bed!

A B A ART DECO STIJL (EERSTE BOUW)

F

E

D C


57 2014 WEEK 41

17

OPEN BEDRIJVEN DAG BIJ ALSICO


58 2014 WEEK 41

OPEN BEDRIJVEN DAG TER IJSMOLENHOEVE

Jacqueline Himpe-Cordier geeft uitleg over de ‘hoteltenten’ mét douche & eigen terras. Rond de 300 euro per WE voor acht logeerders… Info via blz.69.


59 2014 WEEK 41


09

60 2014 WEEK 41

ď ľ

ZIE VERDERE INFORMATIE BIJ HET RODE OORTJE OP BLZ.69

V.r.n.l. de crew van de IJsmolenhoeve: Thomas Verbeke (met hoed), zijn vrouw Charline Himpe en zijn vennoot Armin Verplancken.


OPEN BEDRIJVEN DAG BIJ GARAGE VANHAUWERE

61 2014 WEEK 41


62 2014 WEEK 41

GARAGE VANHAUWERE DEED HAAR NIEUWE BEDRIJVEN(-DAG-)DEUR OPEN MET OUDE CITROENEN EN DE NIEUWSTE BEREN!


Onze Eiffeltoren staat er toch op?, jawel, en die van ons ook!


Oud-leraar wiskunde André Vanneste, oud-directeur Ronny Hillewaere, directeur Gert De Spiegeleer, leraar & cartoonist van Natte Nez Xavier Demets en performer Samuel Schelstraete…

64 2014 WEEK 41

klinken met Natte Nez bier op het succes van Soirée Natte Nez van vrijdag 17 oktober 2014…

16


65 2014 WEEK 41


66 2014 WEEK 41

Méér tekst volgt in UPDATE alsook in gAZet WEEK 42…


67 2014 WEEK 40

Jeannine Vandenabeele uit Ronse.

We geven ter afsluiting van nog graag ‘n vleugje

KUES mee, zie ook gAZet WEKEN 39 & 40…

tot de 26e editie dan maar weer…

25 Na 25 jaar KUES opent nu vrijdag de expo MILIEU, KUNST & DUURZAAMHEID, zeg maar kunst met wegwerpmateriaal, i.s.m. Milieufront Omer Wattez vzw. In CC De Ververij. Zie blz.85/88 en zie ook gAZet WEEK 42.

Luc Van De Vijver uit Maarkedal.


68 2014 WEEK 41


HET RODE OORTJE NIEUWSBRIEF N60 OP BLZ.72

z

.

..

69 2014 WEEK 41


70 2014 WEEK 41 Deze compositie van vier pagina’s kregen onze vooruitblikkers vooraf gAZet online in hun mailbox. Wil ook JIJ vooruitblikker worden, e-mail ons dat dan bij gazetronse @gmail.com. Het is nog gratis ook!


Iemand lanceert het gerucht van de eigenaar van deze locatie vernomen te hebben dat de AFBRAAK VOOR ZEER BINNENKORT is. gAZet heeft TRIAMANT NV om uitleg verzocht en Jo Robrechts, voorzitter van de Raad van bestuur, verklaarde ons welwillend dat het hier… “puur uit de nek kletsen” betreft. Waarvan acte!

10

Op deze 71e pagina wat visuele ‘toelichting’ bij vorige blz.:

de wand midden de chaos van “d’Oude School” (blz.36) hier wat closer: zelf fruit kweken en het onbespoten kunnen eten, is een ware weldaad (blz.29); zo zag een franciskaan er uit, Franciscus met heiligennimbus bij zijn vriendjes de vogels (blz.46) en tenslotte rechtsboven bij blz.02 de buitenkant van de kapel waar alle renners van de Hotondcross naartoe moeten voor… inschrijvingen, prijzen, dopingcontrole enz.

71 2014 WEEK 41


NIEUWSBRIEF 3/2014 VANWEGE GÉÉNSTREEPDOORRONSE Beste Vrienden en Sympathisanten, Onze info- en debatavond is een daverend succes geworden! Meer dan 200 aanwezigen konden de argumenten voor en (vooral) tégen de doortrekking van de N60 horen. Iedereen was het na afloop erover eens dat de panelleden die tégen de doortrekking zijn, aan het langste eind hebben getrokken.

Wij nodigen jullie allen graag uit op de komende

WANDELING MET AANSLUITEND BBQ OP ZONDAG 2 NOVEMBER 2014 IN CHALET HET PARK, SPINSTERSTRAAT 117. Om jullie te laten genieten, nu het nog kan, van de mooie natuur en het uitzicht dat de omgeving van Schavaart ons biedt, organiseren we dus op zondag 2 november 2014 een APERITIEFWANDELING. Daarna kan u aanschuiven voor onze barbecue (zie verder). Verzamelen kan vanaf 9 uur aan Chalet Het Park, Spinsterstraat 117. Wij starten tussen 9.30 en 10 uur in groepjes voor een BEGELEIDE WANDELING die ongeveer twee uur zal duren en waarbij we onderweg tekst en uitleg geven waarom deze mooie omgeving absoluut moet blijven bestaan. Voor de “vroege vogels” en vrije wandelaars zijn wegwijzers voorzien. De Schavaarthelling en zijn omgeving zijn een waardevol ecosysteem van fauna en flora. Fietsers en wandelaars hebben hier een prachtig parcours om hun hobby te beleven. Het nieuwe traject van de N60 zal dit deel van Ronse grondig verstoren zodat de charme ervan voorgoed verloren dreigt te gaan.

DEELNEMEN AAN DE WANDELING IS VOLKOMEN GRATIS! De wandeling eindigt waar ze begon: in Chalet Het Park, Spinsterstraat 117. Iedereen kan daar vanaf 12 uur mee aan tafel schuiven voor een BARBECUE tegen de democratische prijs van 15 euro (+ gratis aperitief), kind tot 12 jaar 8 euro (+ gratis drankje). Erna kan u naar wens nog genieten van een stuk lekkere taart en een kopje koffie. Vooraf kaarten kopen of inschrijven voor de barbecue, is een vereiste en je kan je daarvoor wenden tot de leden van het actiecomité (info@geenstreepdoorronse.be). Je kunt eveneens reserveren en betalen per overschrijving op rekening nummer BE46 0017 2872 7936 op naam van ‘geen streep door ronse’ met vermelding van de aantallen (... x 15 euro + .... x 8 euro). GRAAG INSCHRIJVEN VOOR 27 OKTOBER! Nodig ook vrienden, kennissen en familie uit om samen te genieten van deze

mooie dag ! Kan u niet aanwezig zijn, dan is een vrijwillige bijdrage ook van harte welkom !

10

72 2014 WEEK 41

De petitie tegen de doortrekking van de N60 en de realisatie van de "missing link" door Ronse werd ondertussen al door meer dan 1000 sympathisanten ondertekend. Waarvoor onze hartelijke dank!

WE HEBBEN BESLOTEN DE ABSURDE PLANNEN VOOR DE DOORTREKKING VAN DE N60 AAN TE VECHTEN VOOR DE RAAD VAN STATE. We geloven immers een redelijke kans te maken op schorsing of nietigverklaring van dit GRUP. Aan dergelijke gerechtelijke stappen hangt evenwel een prijskaartje vast. Daarom gaat de opbrengst van de barbecue - en van de volgende initiatieven - integraal naar onze "oorlogskas". Steun ons en doe het niet enkel voor jezelf, maar ook voor onze kinderen, kleinkinderen en voor de volgende generaties Ronsenaars! Wij zijn jullie hier allen bij voorbaat dankbaar voor. Je kan ook uw vrijwillige bijdrage overmaken op rekeningnummer BE46 0017 2872 7936 t.n.v. ‘Geen streep door Ronse’. Wij danken allen die reeds een bijdrage hebben overgemaakt om onze "oorlogskas" te spijzen! Namens de actiegroep "Geen streep door Ronse" (Frank Vercleyen);

www.geenstreepdoorronse.be info@geenstreepdoorronse.be

VOLG ONS OP FACEBOOK  Frank Vercleyen samen met de Ronsese pers en de Waalse TV bij Jean-Luc Crucke…


73

01 november 2014 onze 10 24 uur wafelbak annex 2014 WEEK 41 WAFELVERKOOP AAN HUIS, 16>18 januari 2015 campagne weekend VREDESEILANDEN… gAZet: we ontvingen de foto’s pas vandaag en we publiceren ze meteen. Zie op de paar volgende blz. een soort actieve groepsfoto annex een sfeeropname bij de wilg!

R I D D E R S V A N D E F I E R T E L Tijdens het weekend van 20 & 21 september gaven wij ons startschot voor het nieuwe scoutsjaar. Hierbij mochten we ook ons nieuw lokaal feestelijk inhuldigen. Dit mogen we danken aan ons oudercomité en ook voor hun vele werk. Met het nieuwe jaarthema ‘TENT VOL TALENT’ willen we de talenten van onze leden nog meer laten ontwikkelen en openbloeien. Dit jaar is er een opmerkelijke grote groei in ledenaantal (getuige de foto’s), waardoor we nog meer zin krijgen om ons in te zetten. We zijn te vinden op facebook en op onze nieuwe site http://scoutsronse.scoutsgroep.be/ Voor meer vragen kan u ons altijd bereiken via groepsleiding@scoutsronse.be Ons programma vervolgt met op 17 oktober 2014 DAG VAN DE JEUGDBEWEGING (zie ook blz.05), op 25 dezer HALLOWEEN BIN SPARTA (zie blz.68), op…

TENT VOL TALENT


10

74 2014 WEEK 41

TENT VOL TALENT


10

75 2014 WEEK 41

De zomerzon lijkt hier een winterwafel wel, scouts Ronse ‘Ridders van de Fiertel’ geven onze lezers en alle Ronsenaars en natuurlijk alle sympathisanten van jeugdbewegingen en tuurlijk scouting graag

WAFEL RENDEZ-VOUS BEGIN NOVEMBER.

TENT VOL TALENT


OVERZICHT VAN ALLE PAGINA’S VAN GAZET WEEK 41

11

76 2014 WEEK 41

gazetronse.be Er volgen nog 12 pagina’s…


10

ELLENDE IN DE BEEKSTRAAT!

Aan gAZet

Sinds vorige maand is AQUAFIN gestart met de rioleringswerken in de Beekstraat en we zullen het geweten hebben. Van zodra er hevige regen is of enkele dagen neerslag is de Beekstraat herschapen in één grote modderpoel. Mailtjes naar het stadsbestuur halen niets uit, ze verwijzen naar de aannemer waar ze contact gaan mee hebben. Mailtjes naar de medewerker van AQUAFIN haalt ook niet veel uit, ze verwijzen eveneens naar de aannemer. Op de website van AQUAFIN staat nochtans en ik citeer: “De aannemer dient een degelijke ‘Minder Hinder’ steenslag te voorzien zodat tijdens de werken de woningen maximaal toegankelijk kunnen blijven”. Dit is bij ons niet het geval! Je hebt laarzen nodig om je woning te bereiken, met de wagen lukt het al helemaal niet, die moet geparkeerd worden op de Savooistraat! Leveranciers van stookolie (de winter komt er aan) kunnen niet komen leveren!

Verantwoordelijken van het stadsbestuur hebben we hier nog niet gezien, de politiekers zijn waarschijnlijk bang om hun schoenen vuil te maken. Ik voeg hier enkele foto’s toe hoe de situatie gisteren en vandaag is en ik hoop dat de gAZet van Ronse onze klacht publiceert om deze schrijnende situatie even in de aandacht te brengen. Met vriendelijke groeten, Stefaan Van Maelsaeke.

77 2014 WEEK 41


78 2014 WEEK 41 D’er zoet weire muziejk in ‘t Ro°nssies van de weike!

VOLGEN 19 FOTO’S DIE EEN EXTRA BEELD GEVEN VAN DE HOTONDCROSS NU ZONDAG…


NIEUW: TEGEN HET BOS WERDEN EXTRA LUSSEN VOORZIEN…

10

79 2014 WEEK 41

GROTE PRIJS MARIO DE CLERCQ


10

80 2014 WEEK 41

DE HOTONDMOLEN, DE TENTEN VOOR DE HOTONDCROSS: DEZE PYJAMATENT IS DE PUBLIEKSTENT, HET WITTE BPOSTPALEIS IS VOOR DE VIP’S…


10

81 2014 WEEK 41

DE HOTONDTOREN, VOORHEEN EEN GRAANMOLEN, WERPT Z’N SCHADUW… DE VIJVER LIGT PARCOURSCENTRAAL…


10

ONDER DE PIJL IN HEYNSDAELEBOS LIGT ‘DE KAPEL’

HEREN GRIJS  DAMES BLAUW

82 2014 WEEK 41


IN DE HOTONDTOREN…

10

83 2014 WEEK 41

HOTONDCROSS…

. . . D E R E N N E R S S T R IJ D E N V O O R D E . . .


10

… HERKAUWEN DE KOEIEN, NU NOG PEIS EN VREE, VLG. ZONDAG STRIJD OP HET SCHERP VAN DE SNEE…

84 2014 WEEK 41


11

CRADLE CRADLE

85 2014 WEEK 41

OMER WATTEZ EPPO COOLS VAN TIJDENS ZIJN INTRO

Vrijdag opende, opgezet door ‘Ronse’, een merkwaardige expo van wegwerpmateriaal als kunst middels recyclagetools i.p.v. verf bvb.! Vlg. week meer in gAZet WEEK 42…


11

86 2014 WEEK 41


De lokale krant van Den Bosch plaatste een half jaar lang een advertentie om 8 748 gebruikte nespressocapsules als ‘verf’ voor het 13 m² groot kunstwerk van MELODIE REUZER (foto links) aan te leveren. Bij mondjesmaat (sic!) kwamen ze binnen en Melodie vertelt: “Een oud vrouwtje bracht er precies tien binnen en verontschuldigde zich gelijk omdat ze zo weinig koffie dronk!”… Rechts van haar ELLEN GIELES die zomaar door haar kunstwerk kan stappen volgens hetzelfde verhaal: afval verzamelen, reinigen en verwerken tot…

11

87 2014 WEEK 41


11

88 2014 WEEK 41