Gazet jaargang 1 nummer 40 04102013

Page 1

gAZet jg.01 nr.40 vrijdag 04 oktober 2013 60 blz. & 222 beelditems inclusief 29 pagina’s FOTO GAZET

RONSEKLEURTHERFST! ZIE BLZ.C

LOKAAL DIGITAAL WEEKBLAD

alliene vuir Ronse… WORDT VOORAL GELEZEN DOOR RONSENAARS DIE ER TOE DOEN! http://www.youtube.com/watch?v=fGb6afGHYEk

COPYRIGHT BY WILLY DEVENTER

ZIE BLZ.A,Q,34 & 35

nr. 40 2013

JG.01 NR.40


A 40’13

Neen, dit is géén winternummer van gAZet, maar…

… is dàt hét Ronssies woord anno 2013!?!

Aan de BIB wordt op 12 dezer op originele wijze het winnende woord bekend gemaakt, m.m.v. Rons’art, dus…

UITSLAG OP 12 OKTOBER 2013

© copyright zie COLOFON achteraan...

ZIE VERDER… ÉLKE VRIJDAG 11:00 ÉÉN WEEK LANG…

alliene vuir Ronse…

gAZet is niét het orakel van Ronse; wie een wikipediaatje wil doen: SHOOT! medewerkers én lezers maken dit weekblad tot wat het is gAZet WORDT VOORAL élke vrijdag 11 uur één week lang GELEZEN DOOR RONSENAARS DIE ER TOE DOEN! gAZet brengt het nieuws ietwat van opzij bekeken én nogal eigengereid… gAZet zet desgewenst een VOORUITBLIK in jouw mailbox; iedere donderdag ben jij de allereerste om te weten wat de nieuwste editie brengen zal…

via gazetronse.be & azronse.be en op de blog azronse.wordpress.com

productie: Willy Deventer | contact via… mailbox: gazetronse@gmail.com GSM: 0494 41 77 62 (met voice-mail) redactie: Hogerlucht 92/94 te 9600 Ronse uitsluitend na afspraak - de redactie is met toegangscontrole beveiligd - poststukken via instructies op de toegangspoort onze lokalen zijn uitgerust met security van de jongste generatie camerabewaking naar meldkamer 24/24 & 365/365

LEES BIJ SCHEVE KOLOM

NEN HOERIE FRAAK…

DIGITAAL LOKAAL WEEKBLAD


NEEN, JORIS

ZONDAG 20 OKTOBER: WANDEL MEE OP DAG VAN DE TRAGE WEG

Op 20 oktober vindt in heel België opnieuw de “Dag van de trage weg” plaats. Tijdens dit actieweekend slaan lokale besturen, verenigingen en buurtbewoners de handen in elkaar en her… zó had waarderen trage wegen of zetten ze in de kijgAZet het ker. In Ronse worden op zondag 20 oktober drie in onze lusvormige wandelingen van verschillende OPEN afstand georganiseerd. De cultuurhistorische wandeling van 5 km brengt je langs de FiertelBRIEF meers, het Schavaart en de Hemelberg (zie niét gAZet nr.37). De natuurwandeling van 7km heeft extra een bezoek aan het Bois Joly. De begrepen vergezichtenwandeling van 10 km leidt je (…) langsheen de Hemelberg en de Spichtenberg. ik juich de permanente tento van een Ronses De bovenloop van de Nederaalbeek is het schilder toe, hoewel mijn OPEN BRIEF aan de avontuurlijke hoogtepunt van deze wandeling. schepen voor cultuur verder ging: De wandelingen worden begeleid door natuureen permanente expo van ALLE Ronsese gidsen. beeldende kunstenaars: schilders, tekenaars, Start- en stopplaats van de wandelingen is CC illustratoren, beeldhouwers... De Ververij (Wolvestraat 37, Ronse). De wandeOOK zij verdienen het, het is niet alleen lingen starten om 14 u. Het einde is voorzien Michel Provost die dienaangaande misnoegd om 17 u. met achteraf mogelijkheid tot een en rancuneus rondloopt!?! drankje in de Ververij. Deelnemen aan de wanals het alleen bij wijlen Armand blijft, vind ik delingen is gratis. Inschrijven is wel verplicht dat ruikend naar ... (via toerisme@ronse.be of 055 23 28 16 tijdens (…) de kantooruren). Laarzen of goed schoeisel zijn maar hopelijk heb ik het mis en betreft dit hier ten zeerste aanbevolen. een eerste aanzet tot waarvoor ik in die OPEN Deze activiteit is een samenwerking tussen BRIEF Joris heb opgeroepen (…) Was een door onze uitgever ondertekende e-mail naar Simon Demeulemeester, kleinzoon van, n.a.v. de uitnodiging voor de ‘uitverkoop’ van enkele schilderwerken van wijlen Armand Demeulemeester. De inhoud is naar onze lezers duidelijk én hopelijk ook naar het stadsbestuur toe, dat beter niet op… exclusieves zou spelen!?! Hiernaast mss hét sterkste figuratief werk van Armand, véél beter dan zijn kruisweg!

!

Trage Wegen vzw, Milieufront Omer Wattez vzw, Natuurpunt Vlaamse Ardennen-plus vzw, Fietsersbond Ronse, Gezinsbond Ronse en het stadsbestuur Ronse.

B 40’13


Geachte heer burgemeester en schepenen Geachte vertegenwoordigers van de pers Het aantal Ronsese deelnemers aan de Open Bedrijvendag is dit jaar bedroevend laag! Met 17 tegen 1, laten onze Oudenaardse buren hun overwicht duidelijk merken. Het ligt echter niet in onze aard om onze Hermesvleugels zomaar te laten hangen. Biozendo infraroodcabines zal vanuit het zuiden eenzaam en bescheiden maar vastberaden weerwerk bieden om Ronse op zondag 6 oktober op de OBD-kaart 2013 te zetten.

DE RONSESE BEDRIJVEN LATEN HET MASSAAL AFWETEN T.O.V. OPEN BEDRIJVENDAG… MAAR NIET DE BVBA TRAXICO…

Met enige trots zijn we voor het tweede jaar op rij terug van de partij. Bij de vorige editie wisten we zo’n 300 bezoekers te bekoren. Onze infraroodsauna’s werden uitvoerig getest en gekeurd en elke bezoeker werd via een korte presentatie wegwijs gemaakt in het hoe en waarom van het infrarood gebeuren. Een vragenronde voor de nieuwsgierigen, leuke kinderanimatie en een kleine attentie, zorgden voor tevreden en voldane bezoekers. Bezoekers die trouwens van heinde en verre naar Ronse kwamen, zelfs vanuit Brugge en Antwerpen! Tijdens de editie 2013, stellen we alles opnieuw in het werk om de bezoekers een informatieve en verrijkende ervaring te bezorgen. Presentaties en demonstraties worden dit jaar opgevrolijkt met een ludieke ‘infraroodquiz’ met als afsluiter voor iedereen ‘n warm geschenkje. Om deze gebeurtenis wat extra ruchtbaarheid te geven, rekenen we graag op uw medewerking. Help ons om zoveel mogelijk bezoekers in ons bedrijf te ontvangen om ook op die manier onze Vlaams Ardense Koninginnestad te laten ontdekken. Alleen is maar alleen, maar als u via uw netwerk dit nieuws helpt te verspreiden, dan zorgen we samen voor een grotere opkomst. Bedankt voor uw steun en wij kijken er alvast naar uit om u te mogen verwelkomen op 6 oktober. Met warme groet, Steven Vangermeersch Biozendo Authentic Infrared Cabins Traxico BVBA - Neerhofstraat 2 info@biozendo.be www.biozendo.be

 Steven Vangermeersch  Biozendo Neerhofstraat 2 

C 40’13


D 40’13

 GARRY HAGGER MARIO DE CLERCQ 

De Grote Prijs Cyclocross met alle binnenen buitenlandse cyclocross vedetten schiet voor de editie 2013 over een week uit de spreekwoordelijke startblokken. Luc Van den Abeele en de zijnen weten het nu reeds en bereiden dit Ronsese klasse sportevent, maar dan op bodem Kluisbergen (Hotond), minutieus voor. Weer of geen weer en misschien juist géén weer, maken van cyclocross een spektakel dat je ofwel vanuit je luie zetel één uur lang op TV kunt meemaken OF ter plekke om met andere duizenden wielerliefhebbers te delen in de (modderen andere spatten) die de renners kwistig uitdelen. Moet er nog… zand zijn!? Effe de VIP-brochure overlopen… Contact is er via 0495 22 68 80 (Luc) en 0473 38 12 81 (Dirk Van Eeckhoudt) met resp. luc of dirk gevolgd door @ronse.koerst.be als mailboxen. De provincie, Ronse en Kluisbergen en de WVB werken mee. Bespreek tijdig plaatsen voor de formule ‘De Koetse’ (Kluisbergen) tegen 100 of de formule ‘St.-Hubert’ (Ronse) tegen € 125. DK = onthaal, shuttle h/t naar het parcours, Cava Bar a/d startzone, gereserveerde plaats, walking dinner ‘De Koetse’, met optreden van Garry Hagger (zie foto) einde voorzien om 21.00 u. SH = onthaal en brunch (apero, buffet vis & vlees, koffie – einde 14.00 u.), shuttle h/t naar het parcours, dessertenbuffet in ‘St.-Hubert’, einde 18.30 u.

DOOR OMSTANDIGHEDEN WERD HUIDIGE PAGINA VERWIJDERD UIT GAZET NR.37 | IN NR.37 WERD DEZE PAGINA INMIDDELS HERPLAATST | ZIE OOK VOLGENDE BLZ.

gAZet houdt je op de hoogte van dit voor onze stad en streek bijzonder prestigieus sportevent met internationale weerklank.


E

MILIEUSTAKINGSVORDERING 40’13

TEGEN STORT OB&D Het College van Burgemeester en Schepenen heeft beslist om een milieustakingsvordering in te stellen tegen OB&D om het storten van verontreinigde grond op de site aan het Muziekbos te laten stilleggen. Door VZW Comité voor een Leefbaar Louise-Marie en VZW Omer Wattez werd bij de Raad van State een procedure opgestart om de vergunning van OB&D voor het storten van verontreinigde grond op de site aan het Muziekbos te vernietigen. Op 23 mei 2013 besprak de Raad van State dit verzoek tot vernietiging van de milieuvergunning klasse 1 van OB&D. Tot op heden heeft de Raad van State echter nog geen uitspraak gedaan. In afwachting van de uitspraak door de Raad van State beschikt OB&D over een milieuvergunning klasse 1 en kon het bedrijf intussen het stort verder inrichten. Het College van Burgemeester en Schepenen besliste in september 2012 reeds dat het stadsbestuur een vordering tot staken zou instellen conform de wet van 12.01.1993 indien het storten in stortvak 2 zou opgestart worden. Intussen werd vastgesteld dat het storten van verontreinigde grond in stortvak 2 effectief gestart werd. Daarom heeft het stadsbestuur gisteren beslist om een milieustakingsvordering in te stellen tegen OB&D om het storten van verontreinigde grond in stortvak 2 te laten stilleggen. WORDT VERVOLGD.

HOTONDCROSS Terwijl we nog nagenieten van de nog zonnige nazomerdagen beginnen we al een beetje aan de winter te denken. De winter, het beeld voor een spectaculaire cyclocross. Vorig jaar bekroond met ‘het mooiste parcours’ van de Bpost bank trofee. Jawel hij is er weer, de Hotond cross die je zeker niet mag missen in 2013, want géén excuus (er zijn geen verkiezingen) en de afwezigen hebben zoals altijd… ongelijk! De Hotondcross vindt plaats op 13 oktober en is de opener van de Bpost bank trofee. ZIE OOK DE VORIGE PAGINA. Hier een kort overzicht van wat er te beleven zal zijn…

PROGRAMMA Nieuwelingen > 10.00 u. Juniores > 11.00 uur Beloften > 12.00 uur Dames:13:45 uur Eliterenners > 15.00 uur ANIMATIE Vanaf 11.30 uur doorlopend op het parcours met De Stroetedweilers. Vanaf 16.15 uur in de publiekstent op groot podium: optreden van de groep SWOOP.

I N K O M (de shuttlebussen zijn gratis) Aan de kassa > 10 euro Kinderen tot 12 jaar GRATIS Voorverkoop + leden KBWB > 9 euro Met sportieve groeten, Dominique Opsomer persverantwoordelijke VZW Ronse Koerst +32 (0)473 948 678 | ronsekoers.be

Willy Naessens zet ons allemaal voor schut: BETONBARON ZIET AF VAN HOTEL AAN HET RONSES STATION! De man zegt geen heil te zien in een hotel in Ronse en heeft het stadsbestuur – en bij uitbreiding alle Ronsenaars – dus misleid; met voorbedachten rade? Het leverde Naessens heel wat media-aandacht op en hij werd ei zo na tot lokale held gebombardeerd. Een strategie die hij ook elders al toepaste, volgens het binnengelopen bericht. Bovendien betaalde hij met deze truc jarenlang géén euro leegstandsbelasting!!! Wat heeft ‘Ronse’ Willy Naessens misdaan zodat hij zo overduidelijk voor Oudenaarde kiest en blijft kiezen!?! Voor Ronse is het alleszins pijnlijk. Het broodnodige hotel komt er dus (nog altijd) niet. Erger: destijds zijn de plannen voor een hotel aan De Kloef in de koelkast gestopt (er waren gesprekken; zie ook bij Jean-Marie De Dijn in gAZet nr.37) omdat twee grote hotels wat te veel van het goede zou zijn. Alles begint nu van vooraf aan. Uiteraard volgt gAZet dit op de voet! Hieronder de situatie zoals ze niet al te vlug zal veranderen.


N-VA Ronse

Willy Deventer stuurde deze e-mail naar Brigitte Vanhoutte, zie groene tekst onderaan rechts, hier mét foto…

http://www.youtube.com/watch?v=e_cwWP5Qf1k

per adres Jozef Ferrantstraat 14 9600 Ronse | 0472 35 81 72 ronse@n-va.be | www.n-va.be/ronse

gAZet ontving deze brief vanwege gemeenteraadslid Brigitte Vanhoutte als antwoord op onze OPEN BRIEF van 02 augustus 2013…

F 40’13

dank je wel, beste Brigitte, het liet wat op zich wachten, maar het antwoord is des te feller, in hoopgevende zin bedoel ik dan... de geschiedenis heeft bepaald te Ronse bewezen dat woorden zalvend zijn, liefst als ze eveneens realiserend zijn... OK voor de langetermijnvisie, maar de kortetermijnblinddoek heeft toch maar gemaakt dat bvb. De Martinus pastoorswoning finaal ten gronde ging en dàt b l ij f t (ook in m ij n kunstenaarsogen) een regel rechte schanKOER OVIDE DECROLY: de! géén spleet meer waar een cameralens doorkan, planken  herschikt (de krijtnummering staat er nog op!!!), nieuwe vijzen…


VERVOLG VAN VORIGE PAGINA de klassering van de Martinuskerk is er, OK, maar het ware boeiender geweest dat, door enig goed huisvaderschap vanwege een (vorig vorig vorig...) stadsbestuur, Geert Bourgeois én de kerk én de bijhorende pastorie had kunnen klasseren bepaald dàt gevaar loopt Ronse weer betreffende de koeren... het viel mij bvb. daarnet op dat de foto in gAZet nr.37 van wat er doorheen een plankenspleet te zien was van koer... Ovide Decroly het stadsbestuur gereageerd heeft door de planken te laten herschikken zodat er géén spleet meer rest, getuige de nieuwe schroeven... ga zelf kijken op de Bruul, je gaat het met eigen ogen zien... zo ook gebeurde op Koer Devos: een blauwe (sic!) bache onttrekt het zicht op de volgens een algebraïsche curve verder gaande verloedering… DIE …

G 40’13

DOORGAAT, minuut na minuut en het zal wéér bewezen worden (ik hoop ongelijk te krijgen!), dat bepaald diè minuten welke langetermijnvisie OP PAPIER ook, inhalen dus pleit gAZet voor een kortetermijnvisie met... plooimeter, truweel, mortel, beton, het gebruik van andere én de bakstenen die er reeds staan, schrijnwerk, dakwerk, bomen rooien in voor- of tweede kamer, zeg het mij maar voilà deze eerste reactie op jouw brief die ik met alle plezier, gevolgd door 'n commentaar als à la bovenstaande, zal laten volgen in gAZet nr.40 (bij deze) met vriendelijke groet Willy


H

UIT GAZET NR.33 ONTHOUDEN DAT DEZE TOREN ÉÉN CENTIMETER HOGER IS DAN DE COLLEGIALE?

40’13

Ten behoeve van een arme bedelaar, scheurt Sint-Martinus hem met zijn zwaard ‘n stuk van zijn mantel…

De Sint-Martinuskerk in neogotische stijl, werd gebouwd tussen 1892 en 1896 om de aloude Sint-Martinuskerk te vervangen die te klein was geworden voor de erediensten én buiten kerkdienst gesteld. Samen met de stationsbuurt, zat deze kerk eind 19e eeuw vervat in de zuidelijke uitbreiding van het stadscentrum. Architect was Modeste De Noyette die niet alleen het bouwwerk concipieerde, maar tevens het meubilair én wat haar een unieke eenvormigheid van stijl verschaft. Op deze ‘oude’ toeristische display staat reeds dat de Sint-Martinuskerk, als een zéér unieke neogotische baksteenconstructie… GEKLASSEERD werd als beschermd monument! Waar slaat de erkenning als beschermd erfgoed vanwege de minister van Onroerend Erfgoed dan op (pastoor Stefaan Minnaert die we in de kerk ontmoetten, leek wel blij met de klassering/erkenning; hij vindt zijn kerk terecht prachtig en van hem hebben we onthouden: “In een kerk als deze moet iets gebeuren, het interieur moet tot leven komen…”)!?! Verder staat op het plakkaat nog iets over de fantastische glasramen die de Bijbelverhalen grandioos tot leven wekken, vervaardigd door het atelier van G. Ladon & C. Ganton-Defoin uit Gent. Ze werden in het schip van de kerk geplaatst tussen 1914 & 1928 en geschonken door belangrijke industriële families van Ronse. We belichtten reeds in gAZet nr.05 enkele van deze glas-in-lood ramen…). Het orgel is van de befaamde gebroeders Joris van Ronse (Comptoir Musical Joris was gevestigd in de Jean-Baptiste Dekeyserstraat) en laat de kruisweg van A. De Beule zijn (zie bij onze duivelspagina 32).


I 40’13

  BOVEN: zicht zogezegd vanuit de pastorie doorheen de toegangsportiek op… het Kerklein en de Jean-Baptiste Dekeyserstraat; ONDER: achter de pastorie stond in dezelfde neogotische stijl de sacristie…

Hier stond de ongemeen prachtige pastorie van de Martinusparochie, EEN DOODZONDE DAT ‘RONSE’ DEZE ARCHITECTUURPAREL UIT HAAR PATRIMONIUM met rode gom heeft weggeveegd!

DEZE FOTO: de vroegere locatie van de Martenspastorie is doorgetrokken tot het park met hier zicht op de achteruit van voorheen de pettenfabriek Gijselings (Politiekegevangenenstraat) terwijl links alover voorheen de feestzaal De Verbroedering (waar La Esterella ooit optrad) de Jozef Ferrantstaat kan worden bereikt…


J 40’13

Treed binnen en krijg in weerwil van deze postkaart (ze is handbijgekleurd) een totaal andere indruk: ROOD, net zoals buiten! http://www.youtube.com/watch?v=hxewbprQDbQ

Op deze oude postkaart herkennen we met moeite de ‘nieuwe’ Sint-Martinuskerk. De preekstoel staat er nog (van waarop [potsiesejaan] zijn preken afstak). Echter bemerken we geen beelden voor de zuilen, in hout en héél fijn gepolychromeerd (wordt vervolgd). De kerkstoelen, inmiddels ‘n paar keer vervangen, staan hier echt wel chaotisch te wezen, ga daar maar inschuiven (wat nu comfortabel wél kan kan, genre… Kinepolis – en da’s géén grap!). Naar de volgende pagina toe met een openslag uit het boek van Oscar Delghust RENAIX A TRAVERS LES AGES (1899) omtrent de nieuwe Sint-Martinuskerk, geven we de aanhef van de

tekst die dan op blz.K als foto verderloopt… La ville (van Ronse), en s’aggrandissant, s’est embellie par la création de grandes et de belles rues et la construction de quelques édifices remarquables. Le collège de Saint-Antoine de Padoue fut bâti en 1881-82 et inauguré le 16 août 1883. (…) De 1885 à 1890, la plus part des routes de la banlieue furent empièrrées, d’important travaux de captage d’eaux furent entrepris, la nouvelle gare (zie blz.E) du chemin de fer fut agrandie, la passerelle et les nombreux travaux y relatifs furent exécutés, plusiers nouvelles rues furent ouvertes. Le 4 mars 1886, se déroulèrent les évènements – en het vervolgt hierna…


K 40’13

De onlusten van Ronse…

Burgemeester De Malander veroordeeld, alsook zeven fabrikanten…

Dit boek werd ons ter hand gesteld door ‘n trouwe lezeres!

De Patria hier gezegd in Vlaamse Renaissance opgericht (doch met neogotische invloeden)…


L

http://www.youtube.com/watch?v=1xG11Peay7E

40’13

RONSE DEZE WEEK DINSDAG 01 OKTOBER 2013 18:00

RONSEKLEURTHERFST! Waarmee onze maandelijks veranderende slogan op de HOME (cover) aan z’n tiende variant toe is, na… LENOUVEAUAZESTARRIVÉ! (januari) | DOORGAANVOORRONSE! (februari) | RONSEÓÓKWOONSTAD! (maart) | ALLEZVOORUITRONSE! (april) | WILRONSEBOOMEN? (mei) | RONSEFIERTELDE! (éénmalig op 31 mei) | ZETRONSEVOORAAN! (juni) | VAKANTIEINRONSE? (juli) | OOGSTRONSERESPECT? (augustus) | SEPTEMBERTRONSE? (september) en nu dus… RONSEKLEURTHERFST! (oktober 2013)


M

UIT DE BESPREKING VAN HET LAND- EN KAARTBOEK VAN RONSE DATEREND UIT 1684

gAZet brengt nu en de volgende weken de bespreking van het land- en kaartboek van Ronse - door LOES DEVENTER

TOPONIEMENSTUDIE/10

2100m

40’13

© BY LOES DEVENTER

33

9

Op de verschillende kaartbladen van het land- en kaartboek van 1684 zijn de verscheidene toponiemen in een schoonschrift door de landmeters, Daniel de Smet en Lieven Hoelman, neergeschreven. In vorig, huidig en volgende nummer(s) wordt weergegeven welke huidige straatnamen onder een of andere vorm in het land- en kaartboek van 1684 reeds staan vermeld. Met schrijfwijzeverschil uiteraard. Op de kaart op deze pagina vind je een overzicht van waar die straten gelegen zijn in de stad. De in vorige nummers van gAZet jaargang 01 verschenen straatnamen worden hier op grote uitzondering na niet meer hernomen. Af en toe geven we ook een georeferentie tussen 1684 en een recentere ‘stafkaart’. Zoals deze week op de volgende pagina…


N 40’13

Vanuit de Wolvestraat…

Langsheen de St.-Pietersnieuwstraat…

9

Waar de omwalde hoeve stond… http://www.youtube.com/watch?v=PH0rzBSnKzc thans St.-Sebastiaan mét schiettoren…


Een leuke reactie die deze week op onze redactie binnen viel: “Weet je, door gazet zijn mijn vrijdagen speciaal geworden, wel tien keer kijk ik naar de klok tot het 11 uur is en de gazet weer op mijn pc komt en dan is het snorkelen geblazen elke week opnieuw. Bedankt gazet!”…

O 40’13

ZIE BLZ.60

9 HOGE MOTE

Zoals je bemerkt, is die omwalde hoeve op de onderliggende kaart (zie het beter op de kaart op de vorige pagina uit 1684), NIET de huidige Hoge Mote (voorheen het Spanjaardenkasteel), maar bevindt zich volgens de georeferentie met een recentere kaart van Ronse t.h.v. de hostellerie Sint-Sebastiaan.


P 40’13

DE SPEELPLAATS

WE ZETTEN DE GLORIEUXROUTE VERDER, CF. ONZE FOTOGAZET VAN VORIGE WEEK ÉN ACHTERAAN DEZE EDITIE (DEEL 2)

HET MODELINSTITUUT MET CENTRAAL DE KAPEL EN ZOALS BIJ EEN MOLEN VIER WIEKEN (VLEUGELS)

THANS DE SPEELPLAATS

Op de speelplaats zelf stond voor 1936 het gewezen College van de Oratorianen, dat zelf reeds de opvolger was van d’oude motte van den bock, één van de negen versterkte hoeven ter noordzijde van het toenmalig stadscentrum. In 1787 reeds waren de paters weggetrokken (geen stadssteun meer!) en werd het gebouw een pachthof annex koetshuis. In 1833 kocht Vader Glorieux het aan voor zijn Goede Werken. In 1836 herleidde een vreselijke storm de liefdadigheidswerkplaats tot een ruïne; de beschermelingen van Glorieux stonden alweer op straat. Hij kreeg echter een revolutionair idee: hij liet een kruisvormig instutuut bouwen met twee vleugels voor de zusters en twee vleugels voor de broeders. Centraal stond de kapel. Deze realisatie bracht de nodige financiële kopzorgen met zich mee, als het ware een understatement! Koppige Glorieux zette door en zijn als dusdanig genoemd MODELINSTITUUT zou later… model staan voor soortgelijke instituten! Niet alles liep van een leien dakje… Zusters en broeders die onder hetzelfde dak (nou ja!) leefden, dàt was om moeilijkheden vragen! De achterklap en roddel bleef niet uit, we hadden het er over, samen met aangepaste illustraties door Willy Deventer, in vorige gAZet’s. De demonen sloegen onverbiddelijk toe, ook reeds omdat ene dame Antonia Depoorter met haar rokken rond die van Glorieux draaide. Niks verkeerd aan, want textielfabricante Antonia was een welkome steun én financiële toeverlaat van Stefaan Modest. Maar wat wil je, het zou nú niet anders zijn, laat staan dik 160 jaren terug!?!

THANS DE DEKENIJ

Toch bleef het MODELINSTITUUT méér dan een eeuw bestaan, gelegen achter wat nu het OOOC Glorieux is, het ZvB generalaat en de dekenij (zie de kleurfoto en de stippellijn die zowat overeenkomt met de oude prent onderaan rechts).


Q 40’13

http://www.youtube.com/watch?v=7NKOVDakrhk

tienkoppekesschetsendoorWillyDeventer

… en dit zijn mijn vijf favorieten om op 12 oktober a.s. aan de haal te gaan met de titel van hét… RONSSIES woord anno 2013; in alfabetische volgorde tussen tien WD-koppekes: beûreliere (logo Ronse, kom uit uw kot); hieketiese (zie discussie in gAZet nr.17, hallo Frédéric?…), nen hoerie fraak & pimpompuulekie (tekeningen Daventra; zie gAZetPLUS extra bij gAZet nr.17 alleen voor vooruitblikkers; ben jij er één?) en pistuuft (zie gAZet nr.33). Ook gAZet is hartstikke benieuwd wélk woord het uiteindelijk zal halen én wie finaal de winnaar van deze BUUNIE wedstrijd zal zijn!?


R

FOTOCLUB RONSE: JAARLIJKS FOTOSALON OP 18,19 & 20 OKTOBER 2013 Op hogerstaande data kunnen alle fotoliefhebbers en sympathisanten de mooiste foto's van de leden bewonderen op ons jaarlijks fotosalon. Dit jaar vindt het fotosalon plaats in de parochiezaal 'De Klijpe', Zonnestraat 516. De vernissage vindt plaats op vrijdag 18 oktober vanaf 20u in aanwezigheid van Joris Vandenhoucke, schepen van cultuur. Uiteraard is iedereen van harte welkom voor een hapje en een drankje! Op zaterdag en zondag is het fotosalon open in de voormiddag van 10u tot 12u en in de namiddag van 14u tot 18u. Met… GRATIS TOEGANG. Voor meer info kan je contact opnemen met Fonny Malrait op 055 21 74 24 of per e-mail naar fotoclub-coc@hotmail.com Niet vergeten dat FOTOCLUB RONSE lid Anneke Kestelijn onlangs ‘n derde plaats behaalde in de fotowedstrijd van het MOU (Museum Oudenaarde). Anneke oefent met passie haar hobby fotografie uit. Af en toe neemt ze deel aan fotowed-

40’13 strijden zoals aan de wedstrijd 'Mijn favoriete plekje in de Vlaamse Ardennen' en waarover wij in gAZet nr.38 hebben bericht. Hieronder nogmaals de podiumfoto en de auteur ervan hier rechts…


S 40’13

de Rore De Geschied- en Oudheidkundige kring van Ronse en het Tenement van Inde informeert: TWEE ACTVITEITEN VAN BEVRIENDE INSTELLINGEN. HET DAVIDSFONDS, ook organisator van De Nacht van de Geschiedenis, nodigt op donderdag 10 oktober in CC De Ververij, Wolvestraat om 20.00 u. uit tot de spreekbeurt door Herman Kerkhove, voorzitter van de werkgroep de Rore. Hij houdt ‘n beluisterconferentie over de muziek van dè grote Ronsese renaissancecomponist. Het nieuwe de Rorebeeld noordflank collegiale boven én de spreker uit deze foto ook links. Eddy Desmet, directeur van de Dr. Decrolyschool, waar wij jarenlang een thuis vonden voor onze GOKRTI-BIB alsook voor onze bestuursvergaderingen, nodigt op zaterdag 12 oktober uit voor een Breughelavond in zijn school. Zie flyer hiernaast rechts… Dezelfde Eddy Desmet, tevens bestuurslid van GOKRTI, organiseert op zaterdag 5 oktober een busreis naar de Westhoek met bezoek aan enkele van de voornaamste begraafplaatsen en een nieuw museum van WO I. Foto onderaan. ‘t Zal aan de zéér rappen zijn om nog mee te kunnen…

BREUGHELAVOND

Beste Vrienden en Collega's, OP ZATERDAG 05 OKTOBER 2013 VINDT HET JAARLIJKS…

ZATERDAG 12 OKTOBER 2013 VOLKSFEEST…

hallo

RONSE PLAATS. Op het menu stoofvlees met varkenswangetjes en frietjes of als alternatief ‘n koude visschotel. Prijs voor volwassenen is 15 euro – voor kinderen 10 euro. Locatie : feestzaal ‘De Klijpe’ te Ronse. Aanvang om 19 uur. Kaarten kan je bestellen door gewoon te emailen (zie onderaan) of een seintje te geven op 0474 50 40 32. Het zou zeer fijn zijn om je op het CD&V volksfeest te mogen verwelkomen. Met vriendelijke groeten. Patrice Dutranoit, algemeen voorzitter CD&V Ronse, voorzitter OCMW Ronse

WO I VIERMAARTLAAN 115 TEL & FAX: 055 33 04 42. Patrice.Dutranoit@telenet.be PS: elke toegangskaart geeft recht op deelname aan de tombola; de te winnen prijzen zijn een tablet PC, een senseo koffiezet en een expressotoestel.


NIEUW 

WORDT VERVOLGD!

MET 8:08 MIN. GEMIDDELDE LEESTIJD, 14 LEZERS BUITEN BELGIË…

Een uitbating die ‘slechts’ twee BUUNIES krijgt bvb., zal bij ‘t artikel dit als visuele eindbeoordeling zien:

WOENSDAGAVOND EXACT 32 958 KLIKS VOOR NR.40…

DE KOP VAN JUT? NEEN, MAAR WELKE KOP DAN?

40’13

40 840 KLIKS VRIJDAG 04.X.2013 09:00, A.J.B.!

.

TJ http://www.youtube.com/watch?v=S_xH7noaqTA

De kop die we vorige week zochten, is één van de vele ‘kapitelen’ van de fer forgé omheining van de hostellerie Lou Pahou, hoek Zuidstraat met het Kerkplein. Een Ronsese stadssecretaris liet het bouwen, nu is het dus een jubilerend restaurant (zie volgende blz.). Vooraleer we de voet van vorige week inleiden, van… restaurants gesproken! Onze lezers kennen ongetwijfeld de soms spraakmakende recensies over gaan eten in restaurants of idem dito, wel, ook jouw gAZet start daar weldra mee. We gaan ergens tafelen, middag of avond, incognito en we werken aan een beoordelingssysteem dat we dan met onze lezers willen delen. Reden te meer om zéker gAZet te lezen, toch? We moeten nog ‘n soort ‘sterren’ bedenken waarmee we onze Ronsese restaurants na ons bezoek gaan honoreren. Er is reeds gedacht aan een aantal BUUNIES, met een maximum aan vijf te verdienen stuks. Dus een restaurant/brasserie/enz. dat maximaal scoort, krijgt:


U 40’13

VERVOLG VAN VORIGE PAGINA KOP VORIGE WEEK: “Gelegen op de hoek met het Kerkplein, Zuidstraat 25 te Ronse. Deels vrijstaande villa, gebouwd in 1907 door stadssecretaris E. Degand-Dopchie, in 1913 uitgebreid met een garage achteraan, sinds 1983 ‘Hostellerie Lou Pahou’ (hallo Lou Pahou, 30-jarig bestaan in 2013, gefeliciteerd ook vanwege gAZet n.v.d.r.). Tuin aan het Kerkplein afgezet door fraaie ijzeren hekken aan dito pijlertjes. Gebouw met twee bouwlagen onder leien schilddak met dakkapellen en breed dakvenster in zijgevel. Gemarkeerde hoek met zuil en overhoeks geplaatste erker op de bovenverdieping. Bewaard interieur met veel houtwerk (deuromlijstingen, lambriseringen) alsook mozaïekvloer”. Uit Inventaris Bouwkundig erfgoed: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/ relict/29206 Zo komen we bij de voet die we vorige week zochten en die we op deze pagina voorstellen. Er stond reeds ‘n ferme hint in de FOTOGAZET en we doen hem hier op één kolom over:

AAN DE NINOVESTRAAT HANGT IE, RECHT TEGENOVER DE OSCAR DELGHUSTSTRAAT, WAAR VROEGER ETS. VERMOERE GEVESTIGD WAS… HUIDSKLEUR GEVERFDE TERRA COTTA… BESCHADIGD EN DAN ALS ‘BLOEDEND’… MI-RA-CU-LEUS!


V 40’13

14 DOOR THOMAS DERIEMAEKER

T H I

E

G

tekenkunst  door Bruno Hardt, in het CC te gast…


W 40’13

 WAAR RONSE MON-

DIAAL BEROEMD MEE WERD, OP TEXTIELGEBIED DAN…

14

Voor het verven op bobijn ontwikkelde de Ronsese fabrikant Joseph Annicq een speciaal procédé. De man nam wereldwijd patenten op zijn techniek. Het principe bestaat erin de verf onder druk door de gewikkelde draad te persen in twee richtingen: van buiten naar binnen en van van binnen naar buiten. Dat leidde tot minder verfgebruik en een betere hechting. Deze techniek werd wereldwijd gedeponeerd én toegepast.


Een reportage uit een De Ronsenaar anno 1965 voor een jeugdexpo op zondag 17 oktober 1965 in de toen feestzaal van Sancta Maria (thans zaal kapittel), met publicaties uit Het Volk door Willy Deventer (op de foto op de rug gezien). Blijkbaar is de Chiro van bij de Paters present met‌

(r.v. = Romain Vandevijvere)

... Pater Leofried (nog in bruine pij met knopenkoord) en Robert Vanglabbeke plus zus. Vermoedelijk is de wat weggestoken jongeman met bril Damien Van Wambeke en Bertrand Vande Kerckhove staat niet op de foto, maar komt wel in de tekst van Romain Vandevijvere voor, met wat voor slot!? Extra tekeningen, publicaties en voorstudies van Willy Deventer (1965).

X 40’13


In gAZet nr.02 brachten we de Hotondmolen onder zeilen ter restautatie! Thans staat ie er weer wittekes bij en verwacht ook voor hem op 13 okt. tijdens de Hotondcross véél bekijks… De nadarafsluitingen staan paraat, zelfs de zandzakjes liggen klaar!?! Zie ook blz.D & E.

brengt 85 jaar Royal Hermes Hockey en voert eveneens Wijnclub Hermes ten tonele. From Memphis to Ronse doet de Ronsische (foei, RDV blijft het fout schrijven, MOET Ronsese zijn, men zegt toch Gentse, Oudenaardse, dus ook Ronsese - knipoog) grond heet worden op 19 oktober… Ronse is één tegen armoede is een ander artikel in dit maandblad en het laat Biking Ronse d’r eerste MTB Tour 2013 presenteren: mountainbiken met aankomst a/h ROSCO 26 oktober 2013. RANDEEVOE geeft zo’n 25 pic’s van de jongste septemberfeesten, een gedicht van Amsterdammer Gerrit Kouwenaar (°1923) en als afsluiter… une tête d’histoire ofte Leon Foucquet, ‘bokseur van Ronse’… rubriek vergeten (?) Ronsenaars!

Y 40’13

verschijnt voortaan in digitale print (vooral de kleurfoto’s kunnen merkelijk beter!) mét instant druk van het abonnementsadres op het weekblad! Deken Michel T’Joen brengt in de editie Ronse een laatste hulde aan wijlen Robert Dussart (zie gAZet nr.38 & 39). Op 22 september zegende de deken de vlag van KVG (Katholieke Vereniging Gehandicapten). De habituele vlaggendrager is Eddy Gijselings en meter en peter zijn resp. Carine Clement en Dany Vanavermaete. KERK&leven kondigt ook een uniek klassiek concert aan, georganiseerd door de Koninklijke Harmonie Sinte-Cécilia Ronse. Deze muziekband concerteert samen met het saxkwartet ‘Con Anima’ en brengt op vrijdag 18 oktober werken ten gehore van Albinoni, Bach, Beethoven, Carmichael, Delmotte (jawel, van onze eigenste Ephrem!), Fauré, Niehaus, Vivaldi en Weber en dit in de collegiale om 19.30 u. – tickets VVK €10 en kassa €12 – reserveren via 0477 47 81 05, 0476 48 73 91, 0475 535 64 56 of in het Dekenaal secretariaat i/d Sint-Hermesstraat. De stichting van de Koninklijke gaat met zekerheid terug tot 15 oogst 1794 en behoort aldus tot de oudste van het land. Jacques Speleers is erevoorzitter terwijl Leonel Rubbens erepenningmeester is. SinteCécila brengt jaarlijks zo’n vijf concerten en de dirigeerstok beweegt door de hand van Bernard Duvillers (afkomstig van de Durenne n.v.d.r.). De Koninklijke geeft thuis in de gebouwen van de voormalige muziekacademie in de Zuidstraat. KERK&leven kondigt ook dit aan: t’ees zuu veere… “Fieste boa de Poeters”: zondag 6 oktober 2013… 10.30 uur in de kapel van de patersparochie…

MEESE IN ‘t RONSSIES! DÉ RONSESE WIELERHOOGMIS WACHT…

Pastoor kanunnik André De Wolf gaat voor…


Z 40’13

HIER DE BIN KLEVE AAN DE HEMELBERG

REEDS VEILIG RONSE! N.a.v. de ondertekening van het achtste BIN-charter door Luc Dupont (dep. Veiligheid en hoofd van politie) en coördinator BIN ART-DECO Stefaan Vansieleghem (inzet), bracht gAZet uitvoerige info omtrent BIN. Zij die in hun buurt of wijk of een nog niet gedekte cluster straten een nieuwe BIN op gang willen trekken, kunnen daarvoor terecht bij Hilke Van Gijsel, 055 23 28 25 of via preventie@ronse.be. Hierboven de BIN gemandateerden bij de politie: v.l.n.r.: INP Erwin Anckaert , HINP (HoofdINspecteur Politie) Robert Massez en INP Hendrik Hubau. Burgers, hou beide ogen open en jaag de dieven…………

WEG!


FOTO GAZET

28

40’13

Bezuiden Ronse, op de N60 voorbij het kasteel van Anvaing, nabij oprit A8, staat deze reuze (betonnen) suiker (*), aangevallen door zwarte mieren. Opmerkelijk rond punt dat elke Ronsenaar kent, net zoals de witte Scheldekoningin in Oudenaarde en de tintenrijke fietsencilinder in Brakel… Waarmee we jullie aandacht willen vestigen op de FOTO GAZET, tweede deel van dit weekblad, na OVERZICHT en de… RONSEDUIVEL… (*) grondgebied Frasnes-lez-Buissenal, de… suikerfabriek van weleer!!!


HET RODE OORTJE Huldiging laureaten van de arbeid Het College van Burgemeester en Schepenen heeft de eer en het genoegen u uit te nodigen op een korte plechtigheid op zaterdag 19 oktober om 15u30 in de trouwzaal van het stadhuis. Het bestuur wenst dan de heren Van Butsele Carl, Van Butsele Kurt en Van Driessche Frederik te huldigen naar aanleiding van hun gouden erekenteken van Laureaat van de Arbeid. Aansluitend wordt om 16u de badmintonclub witwit gehuldigd voor hun 25-jarig bestaan, waarvoor u reeds een uitnodiging ontving.

VERVOLG VAN BLZ.V

Dus kijken/lezen er ook mensen van buiten Ronse gAZet en laat dat óók dàt de bedoeling zijn. Hopelijk zijn dat niet alleen ex-Ronsenaars (hier geboren, gewoond hebbende, gewerkt hebbende), maar ook anderen die wel eens de kriebel dan wel de afkeer zouden kunnen krijgen om naar Ronse af te zakken. Alleen of met de familie, mogelijks een groep vrienden. Geacht stadsbestuur, óók via gAZet (of vinden jullie het maar niks?) kan ‘Ronse’ aan citymarketing doen. Alleen al maar door te maken dat onze stad er proper uitziet, dat wat er allemaal te doen valt, brede uitstraling krijgt en niet gebuisd te worden om waardevol erfgoed én waar toeristisch wat mee te doen valt blikafwendend te laten verkommeren. Mijn beste Linda, i.p.v. de stadsgidsen te verbieden doorheen de koeren en stegen te laveren, zou je hen daarbij juist moeten aanmoedigen! Dan zouden er véél vroeger dan die van gAZet alarmerende echo’s bij tenslotte jouw bazen zijn toegekomen en zouden ook jouw vrienden uit de vorige coalitie die er nu niet meer bijzijn tijdig ‘n pak slaag voor de broek gekregen, allez, toch op zijn minst wakker geschud dat bvb. Én Koer Devos en Koer Decroly en de Snoecksteeg méér dan… kanker hebben!?

HERNIEUWEN VRIJETIJDSPAS

Om zo veel mogelijk mensen de kans te geven en te stimuleren om deel te nemen aan activiteiten op het vlak van cultuur, jeugd en sport bestaat in Ronse een "Vrijetijdspas". Nu de zomervakantie achter de rug is, is het tijd om je vrijetijdspas te vernieuwen of er een aan te kopen. Iemand met een vrijetijdspas krijgt een financiële korting bij volgende activiteiten: • Alle sportkampen georganiseerd door de Sportdienst. • Sportieve lessenreeksen zoals ropeskipping ingericht door de Sportdienst. • De stedelijke speelpleinwerking Pagadders • Villa Creademie van de Jeugddienst. • Het volledig aanbod van het Cultuurcentrum De Ververij (= Cultuurdienst). Iedereen kan deze Vrijetijdspas aankopen. Mensen die in Ronse wonen én die aanspraak maken op het "omniostatuut" hebben bovendien recht op bijkomende kortingen. (Inlichtingen over het omnio-statuut zijn te verkrijgen bij uw mutualiteit). Een vrijetijdspas kost 5 euro of 1 euro voor personen met het omnio-statuut.Je Vrijetijdspas is geldig van 1 september tot 31 augustus van het volgende jaar. De vrijetijdspas moet dus jaarlijks hernieuwd worden. De pas is op naam en kan ook niet doorgegeven worden aan familieleden of vrienden. Het aankopen van een vrijetijdspas kan op de Cultuurdienst, de Jeugddienst of de Sportdienst. (Personen met een omnio-statuut brengen hun mutualiteitsvignet mee.)

z

40’13

De 65+’ers krijgen een brief van De Lijn met de vraag of ze een MOBIB-kaart wensen. In die brief staat ook hoe ze de kaart kunnen aanvragen en wat de voordelen zijn. De Lijn vraagt wel een administratiekost van 5 euro voor de aanmaak en de verzending van de NIEUWE MOBIB-KAART MOBIB-kaart. Zodra de 5 euro betaald is, valt VOOR 65-PLUSSERS de MOBIB-kaart maximaal vier weken later in de brievenbus, samen met een gebruiksaan65+’ers blijven gratis reizen wijzing. Niet alle 65+’ers worden gelijktijdig met De Lijn, maar de beaangeschreven. Dat gebeurt verspreid over staande Omnipas wordt verschillende maanden en op basis van hun vervangen door de MOBIBkaart. De nieuwe MOBIB-kaart verjaardag. 65+’ers die nog geen brief ontvan De Lijn is een contactloze vangen hebben, maar waarvan de Omnipas elektro-nische kaart met foto (papieren abonnement) wel al vervallen is, mogen die Omnipas blijven gebruiken. die 5 jaar geldig blijft.


gazetronse@gmail.com - azronse@gmail.com

initiator/producer/uitgever: Willy Deventer de redacteurs staan bij hun blz. vermeld hoofdredacteur: Willy Deventer de auteurs zijn verantwoordelijk voor hun ingezonden kopijen; kopijen kunnen worden ingekort en/of passages kunnen worden geresumeerd → postadres: Saey Buro, Engelsenlaan 21, 9600 Ronse AUTEURSRECHTEN ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN BBIE DEPONERING (i-Depot) Willy Deventer is international author met CAE-code 109987598, aangesloten bij SABAM en bij de BBIE (i-Depot), tevens graficus/kunstschilder met TheArtServercode 22912 alsook uitgever bij de Koninklijke Bibliotheek te Brussel met code 8672, manager Atelier 92/94 Ronse en co-founder BVBA AbyZ consult & projects Gent. Er is ter goeder trouw gepoogd om (beeld-) materiaal op te nemen waarover geen duidelijk copyright te noteren viel. gAZet heeft dus niemand willen duperen, maar, indien er zich iemand tóch tekort gedaan voelt, neem dan asap contact op met onze redactie via gazetronse@gmail.com om ofwel het betrokken (beeld-)materiaal alsnog te verwijderen of om er het copyright van te kunnen vermelden. Confraterneel gegroet, Willy Deventer.

INHOUDS– INFO & VERANTWOORDING van de foto’s, illustraties en ander (beeld-) materiaal in jaargang 01 nummer 40 van het lokaal digitaal weekblad gAZet voor Ronse HOME: gAZet logo door Willy Deventer (ook vlg. blz.); bijdrage Thomas Deriemaeker; bijdrage Traxico; gAZetGRAfiek BLZ.A: nen hoerie fraak door Daventra; BUUNIE door Willy Deventer; gAZetGRAfiek BLZ.B: eigen foto; foto Cultuurraad; stadsbericht BLZ.C: bijdrage Traxico i.v.m. O.B.D. 2013… BLZ.D: op aangeven van An Deventer namens Ronse Koerst BLZ.F: bijdrage Brigitte Vanhoutte (N-VA) BLZ.G/I: eigen foto’s BLZ.J: postkaart fac simili Drukkerij Dubar BLZ.K: namens een trouwe lezeres… BLZ.L: eigen foto’s BLZ.M/O: bijdrage toponiemen 1684/2013 door Loes Deventer (land- & kaartboek) BLZ.P: uit Glorieux-Route Ronse, uitgave Broeders O.-L.-Vrouw van Lourdes en Zvb i.s.m. Stad Ronse en Toerisme O-VL 2002; logo Glorieux door Willy Deventer; ook blz.50 BLZ.Q: 10 kopjes door Willy Deventer; eigen foto; tekst beke.com; logo Ronse, kom uit uw kot; tekeningen Daventra; fotograaf onbekend BLZ.R: bijdrage FOTOCLUB RONSE BLZ.S: bijdrage GOKRTI; bijdrage Fabrice Dutranoit BLZ.T/V: eigen foto’s; gAZetGRAfiek LZ.W: bijdrage Thomas Deriemaeker; eigen foto’s BLZ.X: Het Volk grafiek door Willy Deventer BLZ.Y/Z: eigen foto’s; foto politie Ronse; foto’s Hilke Van Gijsel; gAZetGRAfiek BLZ.28: eigen foto’s; gAZetGRAfiek BLZ.HET RODE OORTJE: stadsberichten COLOFON: voor Het Volk 1965 door Willy Deventer; eigen foto; gAZetGRAfiek

COLOFON gAZet 40’13

https://www.facebook.com/Ronse.uituwkot OVERZICHT met 25 blz. uit gAZet jaargang 01 nr.40 van 04 oktober 2013; 60 pagina’s inclusief 29 pagina’s FOTOGAZET… PAGINA 32: over de RONSEDUIVEL… FOTOGAZET: 33/34 Ronsese druiven en 39 314 kliks voor gAZet nr.39 | 34/35 Johan Verminnen voorzitter dialect Brussel http://hitriders.be/artiesten/johan-verminnenbiografie/ | 36 kunst uit eigen streek | 37 Ronses witloof | 38/40 de Sint-Martinuskerk (vervolg) | 41/48 bijdrage Thomas Deriemaeker omtrent het textielfestival weekend | 49 eigen foto | 50 zie bij pagina P in colofon | 51/59 eigen foto’s Glorieux | 60 eigen foto’s Kleine Marijve en Koer Ruyffelaere MET IN TOTAAL 222 BEELDITEMS.

Willy DEVENTER stichter/uitgever/ hoofredacteur van gAZet zegt jou trouwe lezer weer tot volgende vrijdag 11 uur én… vergeet ‘de muziekjes’ niet…

1965

COLOFON digitaal weekblad gAZet wordt uitgegeven door ATELIER 92/94 te 9600 RONSE BTW BE0 736 111 125 TEL +32 494 41 77 62 (mét voice-mail)

40 841 E V E N T C A L E N D A R B IJ

www.dezeweek.be


gAZet jg.01 nr.40 vrijdag 04 oktober 2013 ď ľ


32

DIT IS PAGINA 32 VAN GAZET NUMMER 40 EN IK HEB HET NU EENS VOOR HET ZEGGEN, ZIE! IK BEN DE AARTSENGEL, IK ZIE WEL NIET, MAAR ZIEN HOEFT NIET! NIET MET ZIEN KAN IK LUCIFER VERSLAAN, ZIJN ENGELENNAAM VAN NU DE DUIVEL ZEGT HET ZELF: LICHT! MAAR MAAR MAAR, IK HEB HEM ONDER CONTROLE. IK POR MIJN ZWAARDPUNT TUSSEN ZIJN RIBBEN, RECHT ZIJN HART BINNEN. UITGETELD! AMEN EN UIT! MICHEL DEN DEKEN KREEG MIJ EN MIJN ONDERVOETSE KOMPAAN KADO VOOR ZIJN COLLEGIALE. DIT BLOEDERIGE TAFEREEL WIL MIJN VOORNAAMGENOOT WAT AAN HET LICHT DES KERKVOLKS ONTTREKKEN, WANT IE ZET STEEVAST DAT METALEN TAFELKE VOOR MIJN VOETEN, HET STAAT VOL VOL VOL KAARSEN (LUCIFERS OOK?)… EN MIJNE LUCIFER ZIE JE DAN NIET!

R

O

N

S

E

D

U

I

VOILÀ ZEG, TWEE WEKEN GELEDEN VAN GENT (NR.38) NAAR VALENCIENNES (NR.39) EN TERUG IN RONSE NU… V E L


FOTO GAZET

33

40’13

beke Uit gAZet nr.02 zetten we bovenstaande fractal door BEKE aka Bertrand Vande Kerckhove boven deze tekst. Effe nog i.v.m. die 39 314 kliks die deze woensdagmorgen voor gAZet nr.39 op de teller stonden. In DE SCHEVE KOLOM laten wij het woord ongelooflijk vallen! Niet zo ongelooflijk als je dit verhaal leest (een ZETEL 38 van weleer waard, haha). Een molenaar wist zijn zoon, een doodgewone jongeman, verliefd op des konings dochter. Hij trok naar het paleis en bepleitte bij de vorst voor zijn zoon de hand van de prinses. De koning, niet van gisteren (dàt kunnen niet alle koningen zeggen!), zei tot de molenaar: “Voor mij goed, maar er is één voorwaarde”! “Tot uw dienst, majesteit”, prevelde de molenaar met zijn beide handen wriemelend aan zijn mutsrand… “wat verlangt u van mij”? De koning droeg de molenaar op een schaakbord te nemen en op het eerste vakje twee graantjes te leggen, ééntje voor de prinses en ééntje voor de molenaarszoon. Op het volgende vakje moest de molenaar de inzet telkens verdubbelen, enz.! “Wacht, zei de molenaar, ik ga op mijn molen vlug een zak graan halen, ik ben zo terug”. De Molenaar was spoedig weer op de afspraak en legde twee graantjes op het eerste van de 64 schaakbordvakjes. Vier op vakje twee. Acht op vakje drie. 16 graantjes op vakje vier. 32 op vakje vijf. 64 op vakje zes. 128 op vakje zeven. 256 op vakje acht. 512 op vakje negen. 1 024 op vak 10. 2 048 op vak 11. 4 096 op vak 12. 8 192 op vak 13. 16 384 op vak 14. 32 768 op vak 15. 65 536 op vak 16 … en er zijn nóg… 48 vakken te gaan! Moraal van het verhaal? Als jij aan twee anderen zegt: “Heb je dit of dat in gAZet gezien of gelezen?”, dan doen beiden morgen misschien hetzelfde als onze molenaar op vakje... twee én dan zijn na 40 nummers van jouw lokaal digitaal weekblad gAZet die… 39 314 kliks hoogst normaal! I.v.m hiernaast links, zie volgende pagina…


FOTO GAZET

34

40’13

 Weldra is Frankrijk té warm om wijn te verbouwen. België, waar reeds wijn geproduceerd wordt van druiven van eigen bodem (Haspengouw bvb.), kan die taak overnemen. De gepaste grond met véél steenslag samenstellen, dààr komt het op aan. Deze week werden de druiven op ons redactiedomein geplukt (zie vorige

Ronsese gelei anno 2013, van witte en blauwe druiven, grootte voor wijnverbouwing, klare gelei, nog aan het opstijven…

http://www.youtube.com/watch?v=A11raATYyCg

pagina) én ze zijn lekker. We eten ze zo en de eega maakt er gelei van (hallo, Jenny?). Hierboven een kijk op Ronsese glooiende zuidwestwaarts gelegen weiden. We kijken in de diepte op ons redactiebos. Ervoor groeien ooit mss druiven. Destijds verbouwden de monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij wijn. Weldra ook in Ronse? WIE DENKT DAT ALLEEN WIJ RONSENAARS ZÓ ZOT ZIJN OM TEN VOLLE VOOR ONS RONSES DIALECT TE GAAN, HEEFT HET KNAP MIS! IN BRUSSEL IS NIEMAND MINDER DAN JOHAN VERMINNEN DE VOORZITTER VAN BE.BRUSSELEIR! JAN HAUTEKIET DIE VORIGE WEEK NOG MODERATOR WAS IN RONSE (zie gAZet nr.39) IS DE ONDERVOORZITTER. ZIE OP DE VOLGENDE PAGINA DE COVER VAN DE BROCHURE GOESTING IN ‘t BRUSSELS WAARUIT DIT:

Met z’n allen zullen we ons inzetten om be.brusseleir uit te bouwen tot een waardig antwoord op de nood aan structurele 


 begeleiding van de reeds gekende projecten en nieuwe opties, die dienen genomen te worden om vandaag een plaats te vinden binnen het culturele landschap. En dan in het Brussels: “Ik zweir op et licht van maane vélo”… dat we ons best zullen doen. Ondertekend: Johan Verminnen.

FOTO GAZET

35

40’13


FOTO GAZET

36

40’13

UITGEBREID VERSLAG VAN DE VERNISSAGE IN GAZET NR.41

KUNST UIT EIGEN STREEK

Hendrik BRAET is de organisator van deze tento.

IN CC DE VERVERIJ LOOPT VAN 05 T/M 07 OKTOBER EEN EXPO WAAR ZO’N 100 KUNSTENAARS (MET kleine OF GROTE K) HUN BESTE WERKEN LATEN ZIEN. DE EXPO IS OPEN OP ZATERDAG & ZONDAG VAN 11 TOT 18 UUR EN OP MAANDAG VAN 9 TOT 11 UUR. NEEM ER JE TIJD VOOR… Nieuwsgierig ging gAZet donderdagavond een kijkje nemen en jawel: KUNST UIT EIGEN STREEK was in volle voorbereiding! We spotten ter aanporring reeds dit spraakmakende Werk (let op de HOOFDLETTER!).


Zoals beloofd…

FOTO GAZET

37

40’13

RONSES WITLOOF

ZIE OOK GAZET NR.39 VAN VORIGE WEEK

Volg de bereidingswijze nauwgezet, anders géén typisch Ronses Witloof Neem voor 4/6 personen zo’n anderhalve kilo gehakt - smaken verschillen: neem ofwel varkens(vetter), kalfs- (zéér droog) of gemengd varkens-runds-gehakt van goeie kwaliteit. Kneed het samen met wat bloem, een eidooier, flink wat peper, ook nootmuskaat tot flinke gehaktballen. Géén uien noch look toevoegen! Tot bruin aanfruiten in een casserol. De gehaktballen eruit nemen en in een schaal wat laten bekomen… Doe wat extra boter in de diepe pan en fruit de in de hoogte in twee gesneden stronken witlo(o)f zònder het hart te hebben verwijderd. Schud de halve stronken af en toe op of roer ze voorzichtig om, zodat de bakboter aan alle kanten komen kan. Na zo’n tien minuten, het witloof is dan reeds wat gekrompen, leg je alle ballen er netjes bovenop. Laat zeer zachtjes garen. Inmiddels zijn de Ronsese piepers geschild (van bij Jean-Paul op de Ommegangstraat, kant Ronse) en staan beide potten lekker naast elkaar te dampen en te pruttelen. Nog vergeten: neem het dubbele gewicht van het vlees voor het witloof: één kg gehakt = twee kilo witloof…

Dien op op voorverwarmde borden, voor de liefhebbers van, mag er wat mosterd bij, maar pak dan CAMP’S, da’s echte Ronsese klasbakmosterd. Geen Ronsese Dubbel of Tripel beschikbaar, de foute etiketten (Ronsisch IS fout!) moeten worden herdrukt, dus maar ‘n Postel daarbij. ECHT LEKKER!


FOTO GAZET

38

40’13

 DEZE STER STAAT VOORTAAN OOK BIJ DE STEMPEL EN DUIDT AAN DAT DE ILLUSTRATIE HIER IN FOTO GAZET IN DIT GEVAL VAN BLZ.G (EN MOGELIJKS VOLGENDE) KOMT. HANDIG OM HET ARTIKEL VOORAAN TERUG TE VINDEN…


FOTO GAZET

39

40’13


FOTO GAZET

40

40’13

GEEF TOE, OOIT HET ALLERMOOISTE BOUWWERK VAN RONSE! DE VRAAG LUIDT (SIC!), EN VOOR ELK… MISDRIJF IS ER EEN PERSOONPIRAMIDE: WIE, MAN OF VROUW, HEEFT FINAAL (EN WELLICHT POSTUUM) DE VERNIETIGING VAN DEZE ARCHITECTONISCHE PAREL OP ZIJN/HAAR GEWETEN!?! ALS GAZET HET OOIT WEET, MÉT NAAM ÉN TOENAAM

!!!!!!


FOTO GAZET

41

40’13


FOTO GAZET

42

40’13

http://www.youtube.com/watch?v=3SfSQ3lQmJw


FOTO GAZET

43

40’13


Tiens, ook ‘n schoon karoke…

FOTO GAZET

44

40’13


FOTO GAZET

45

40’13

JAWEL, ÓÓK DÌT IS RONSE!

SWICHING Swishen en swappen/swapping is ontstaan in modemekka London, waar het ondertussen razend populair is. Het betekent niets meer dan… shoppen en swappen (wisselen) tegelijkertijd. Het is dé ideale manier om van je miskopen af te geraken en gratis en voor niets iets in de plaats te krijgen! Op ‘n Swishing komen zoveel mogelijk vrouwen (ook mannen wellicht!) samen met een aantal kledingstukken waar ze zelf geen plezier meer aan beleven, maar die ze met trots wensen door te geven in ruil voor nieuwe kleding. http://www.youtube.com/watch?v=EfK-WX2pa8c


FOTO GAZET

46

40’13

MATERIO TEXTIELDATABANK In Samenwerking met MATERIO heeft TIO3 in het Inspiratie Atelier een fysieke bibliotheek staan met 250 innovatieve textielstalen. Deze textieldatabank voorziet in up to date textielkennis en dit op internationaal niveau. Een wereldwijd netwerk van fabrikanten en verdelers van innovatieve materialen garandeert een platform met een onuitputtelijke bron aan inspiratie. Op geregelde tijdstippen worden samen met MATERIO inspiratiesessies georganiseerd waar TIO3 een aantal innovatieve materialen (textiel en niet-textiel) voorstellen.


FOTO GAZET

47

40’13

 TIO3 INGEBED IN HET RONSESE LANDSCHAP (FOTO 02.X.2013)

LASER SNIJDT TEXTIEL Met de lasersnijder in het Fab(ric) Lab kun je textiel maar ook kunststoffen, papier of karton snijden. De laser wordt ook gebruikt voor het graveren van kunststof en houten onderdelen. De laser is middels een USB aansluiting op de computer aangesloten. Plaatjes en CAD-tekeningen zijn direct te markeren en/of uit te snijden uit een groot aantal materialen. De laser werkt eigenlijk zoals een printer. Bij het maken van een tekening in CorelDraw, Autocad, Adobe Illustrator of een ander Windows programma, bepaalt de keuze van de (lijn-) kleur of de laser moet gaan snijden of markeren. Na een printopdracht moet alleen nog een materiaalkeuze en de dikte opgegeven worden.  Hélène Borgers is textielontwerpster en was vorig jaar al te zien op de tentoonstelling Jong Textiel in TIO3.


FOTO GAZET

48

40’13


tch?v=Qt2FWAbXinY

FOTO GAZET

49

40’13

Een crucifix geeft zich ‘bloot’! Beestjes in de gekruisigde zijn schaamdoek. Een benadrukte pubis om het laag hangen van die schaamvod als het ware te beklemtonen. Mét nadruk op de dubbele koord die als riem fungeert. Gesculpteerd in klei, de (uit-)halen van de kleipen plastisch te volgen. Eveneens de stroomwijze van de spieren. Verdoezeling van het aan elkaar zetten van twee beeldhelften? Of door breuk?


FOTO GAZET

50

40’13

Hier gaan de vele inkijkfoto’s in vorige en de volgende pagina’s van deze FOTOGAZET over… ‘De broeders van Glorieux’ zijn vertrokken… ze waren ooit met 39, de gebouwen waren opgevat voor 60 man… KIJK JE MEE?


Glorieux in textiel!

FOTO GAZET

51

40’13

Een staatsietrap heb je ook hier…


Zonder woorden, of tóch?

FOTO GAZET

52

40’13


FOTO GAZET

53

40’13

http://www.youtube.com/watch?v=N1FJ2-vcqg0

Stefaan Ponette mocht op zolder ooit een marionettentheater opzetten; hij bracht een harnas mee ter robuuste flankering van de voor poppen groot uitgevallen Bühne; er is nooit één minuut theater vertoond en Stefaan is, zoals we hem kennen, allang met weer wat anders bezig…


FOTO GAZET

54

40’13

SINGER & BERNINA…


FOTO GAZET

55

40’13

Één van de lege broederkamers; de ziekenkamer; de overloop met broederkamers… tok tok, “Broeder Gaston?”.


FOTO GAZET

56

40’13

De vroegere kamer tevens bureau van broeder directeur Jozef De Crock is thans een leslokaal van de basisschool….


FOTO GAZET

57

40’13

Een keuken voor 39 man? Neen, hoor, óók voor de school, TOEN…


FOTO GAZET

58

40’13

Soms verdwijnt een voorraad, soms blijft die slenteren… de fietskes van onze cover (HOME) van vorige week kunnen er nog net bij…


FOTO GAZET

59

40’13

Nieuw en oud sanitair en tussentijds één van de douches…


FOTO GAZET

60

40’13

http://www.youtube.com/watch?v=0jUrIOUI8vQ

grote ogen gooien op deze kleine straat is voor volgende week; de kleinste straat van Ronse is misschien wel … Ruyffelaere, maar die wordt… KOER genoemd! (INZET)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.